1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.05.08. 17:50 HaFr

Ön tényleg azt akarja, hogy Orbán kivezesse Magyarországot az Unióból?

Az utóbbi hetekben megsűrűsödtek az olyan kormányzati nyilatkozatok, amelyeket egy motívum köt össze: az uniós tagságunk szembeállítása a magyar érdekekkel. Nem arról van már szó, hogy egyes baloldali, majd mindenféle pártállású nyugati és uniós politikusokat személyükben gyaláznak az olyan alakok, mint Szijjártó, Lázár, és Semjén, nem is csak arról, hogy híresztelik a magyar baloldallal való "összejátszásukat", illetve már nem is a méltán bírálható uniós migránspolitika van napirenden, megfűszerezve a pénzzárolások "zsaroló", "bosszú"-motívumainak kiemelésével, hanem elkezdődött Magyarország uniós tagságának az újraértékelése. Lázártól kellett hallanunk a minap azt a nyilvánvaló hazugságot, hogy Magyarország anyagilag is veszített eddig az uniós tagságon, mert mindent összevetve többet fizettünk be eddig a közösbe, mint kaptunk vissza onnan, majd a Gulyás nevű parlamenti alelnök bánatoskodott, hogy "ez az Unió már nem az, amelybe annak idején beléptünk". Biztosak lehetünk abban, hogy rövidesen megindul az egyéb nímandok nyilatkozatainak árja ugyanebben a mederben, legközelebb éppen a kvótaügyi népszavazás apropóján, amely se a migránsokról, se a kvótáról nem, hanem kifejezetten az EU elleni "harcról" fog szólni. A propaganda kifutása nyilvánvaló: a magyar közvélemény szembefordítása az orbáni autokrácia utolsó gátjával, a hébe-hóba még kritikai és jogorvoslati lehetőséget kínáló EU-val, és felkészítésünk a kilépésre.

Tisztázzuk: az EU alapvetően diszfunkcionálisan, átgondolatlanul, bosszantóan bürokratikusan, és drágán működik, egyes politikai döntései (mint legutóbb a negyedmilliós fejenkénti büntető taksa, amellyel a migránsok letelepítését elutasító államokat sújtaná) egy óvodás intellektuális színvonalát idézik. De még mindig, még ilyen körülmények között is az európai civilizációt összekötő intézményrendszer, politikai és gazdasági ereje egy olyan sok sebből vérző országnak, mint Magyarország, a túlélést biztosító csónak a haragos világtengeren. Az EU-t csak belülről érdemes bírálni; arra hajtani, hogy a ciklus maradék forrásainak lehívása után elérjük, hogy kirakjanak bennünket, vagy kilépjünk belőle, olyan fokú kormányzati felelőtlenségre vall, amelynek szárnypróbálgatásait a hazai jogi, gazdasági, oktatási, népjóléti, és egészségügyi rendszer részint szándékos, részint hozzá nem értésből adódó lerohasztásában tapasztalhattuk idáig. Az Unión kívül gyorsuló elszegényedéssel, a jogállam további torzulásával, és nagy külpolitikai kockázatokkal kell majd szembenéznie az országunknak. Vagyok olyan realista egy ideje, hogy azt állítsam: Magyarország belátható jövője azon fog múlni, hogy Orbán Viktor mennyire tartja a kilépésünket a büntethetetlensége egyetlen legfőbb garanciájának -- mert az nyilvánvaló, hogy egy orosz szövetségben, az EU-n kívül álló országban az igazságszolgáltatás aligha éri utol. Az EU-n belül sokkal valószínűbben.

Orbán és kompromittált közege szempontjából az EU olyan veszélyforrás, amelyet sok milliós tömegek egzisztenciális fenyegetése árán is meg kell szüntetni. Erre fordul rá most a kormányzati propaganda. A propaganda hatása eddig is szembeötlő volt, és kellő amoralitással és eltökéltséggel -- amelyek közül egyikből sincs hiány a fideszes vezetői karban -- elérhető, hogy ennek a népnek a relatív többsége a korábbiaknál is élesebben forduljon a saját érdekei ellen. Orbánék ezt a játékot játsszák, amin nem siránkozni kell, hanem vissza kell őket kényszeríteni a polgári demokrácia játékszabályai közé. Az aktuális kilépési döntést valószínűleg 2019-re irányozták elő. Addig van még lehetősége az ellenzéki erőknek komolyan venni ezt a kérdést, és ne a piszlicsáré -- reaktív és partikuláris -- ügyeikkel foglalkozni. Mindenesetre a PKP, Magyarország nyugatos konzervatív pártja (www.pkp.hu) eltökélt abban, hogy vidéki bázisának erősítésével párhuzamosan ezt a kérdést a választási kampánya homlokterébe emelje mint olyat, amelynek kimenetele messze a legfontosabb az ország belátható jövője szempontjából.

Az EU-ból való kilépésünk magyarok millióinak közvetlen érdekét sérti jelentősen: fenyegeti a külföldön dolgozók státusát, bezárja egy lecsúszó országba fiatalok százezereit, napi kiszolgáltatottságba taszít egy egész népet az Orbán-maffiával, helyi helytartóival, és kedvezményezettjeivel szemben, mindenféle jogorvoslati lehetőség és az igazság reménye nélkül. A napi milliárdos kár, amit ma ez a nép elszenved urainak gátlástalan cinizmusa miatt elhanyagolható lesz ahhoz képest, ami eztán jön majd. (Ennek a cikknek a folytatása itt. Ebben választ adok arra a közkeletű, de téves ellenérvre, hogy Orbánnak érdeke bennmaradni az Unióban, mert ez biztosítja számára az ellopható pénz legnagyobb részét. Bár ez látszólag igaz, Orbánnak biztonságba kell helyezni az eddigi nyereségét, és ez egyre inkább fontosabbá válik, mint a további nagyarányú lopás. Másrészt -- ami a lényeg -- a maguk számára szervezik meg az egész állami lét működtetését, ami rövidesen az egészségügytől a korporatív kapcsolatokon át a földig mindenből hasznot biztosít nekik -- ismétlem, a napi reguláris kvázi-állami mechanizmusban --, magyarán az EU-pénzeken túl is lesz elég rendelkezésükre álló forrás 9-9,5 millió ember napi ügyintézéséből, lélegzetvételéből, létezéséből. Miért? Mert privatizálják az államot.)

251 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr768696706

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A következő feladat: bent maradni az Unióban 2016.05.10. 14:39:30

Az amerikai alternatív jobboldalról szóló összefoglaló  a nemrég közölt Tölgyessy-interjúval, számomra valahogy összecseng. Az egyikben a polkorrekt beszéd kritikája, a másikban Magyarország jelenlegi állapota a téma. Mindkettőről a Nyugat és a Kele...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felirat 2016.05.09. 18:32:27

@BircaHang Média szerkesztősége: Nem. Európa keleti politikusai kihasználják, hogy a választóik demagógiával könnyen terelhetőek és ezzel bebiztosítsák a hatalmukat. A nyugati féltekén pedig marad a liberalizmus, tehát a keletieknek előbb utóbb szakadásra (kilépésre) kéne elvileg vinniük a dolgot. De túzlottan függenek a pénzcsaptól.

Willkommenskultur 2016.05.09. 18:36:22

@felirat: Olvassál már te sügérke:

'Magyarországon, Németországban, Olaszországban és Svédországban a megkérdezettek több mint ötven százaléka úgy véli, hogy más EU-tagországok is követhetik Nagy-Britannia példáját, ha a szigetország lakossága a kilépés mellett dönt. Az olaszok 58, a franciák 55 százaléka akar saját országában függetlenségi népszavazást a júniusi brit voksolás végeredményétől függetlenül.'

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kilepnenek_az_eu-bol_a_magyarok_is_.614368.html

Orbán kivezette az Eu-t az Únióból!

Alajka Bal 2016.05.09. 18:41:46

@BircaHang Média szerkesztősége: Dögölj meg rohadt bolgár hazaáruló tetű !

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.09. 18:49:56

@Alajka Bal:

Ne gágogj ilyen hevesen, balliba, törődj bele: Gyurcsányod nem lesz többé alkirály Bp-en, s Sorosod meg nem lesz Moszkva ura.

Khonsu 2016.05.09. 18:54:04

@Ad Dio:

A létrejövő birodalom nem a "liberális" elit tervei szerinti verzió lesz. Ők is mennek a levesbe. Az üzleti kör változatlanul mögötte áll majd, az a lényeg. Nekik nem számít a körítés, amíg jól megy a bolt.

Khonsu 2016.05.09. 19:04:10

@Ad Dio:

Szerintem az országokat és az új képződmény felső vezetésében a demokratikus döntéshozatalt elfelejthetjük. A többire van esély, és üdvözlendő lenne.

2016.05.09. 19:04:33

@BircaHang Média szerkesztősége: A többség nem királyt szeretne. Csak az értelmileg csökött emberek sírják vissza a feudalizmust, vagy az orosz megszállást (vagy akit ezért fizetnek, nyilván).

Billy Pilgrim 2016.05.09. 19:06:37

@Khonsu: Na csak kibukik az bolondság:D Ezt az új világrend dumát már elég rég óta hallgatjuk, de most valamiért jobban igazatok lesz, mint az előttetek érkezett 2500 másik szektának, konteós csoportnak, miegymásnak? A világ csak az információfüggő fejetekben hullik darabjaira. A világ halálosan unalmas, de saját magatokat az ellenkezőjéről győzitek meg úgy, hogy csak ijesztő, rettenetes hírek olvasásával vagytok elfoglalva.

A személyes érdeklődésetek, aggódásotok miatt durván túlbecsülitek a dolog világtörténelemre kifejtett súlyát, amire meg tesztek (pl. görög válság kezelése) az mellékes, két vállrándítással elintézhető téma.

Azt kellene észrevenni, hogy attól még, hogy az internet elterjedése miatt sokkal több embernek nyílik lehetősége a véleménye hirdetésére, azért kritika nélkül hallgatni bármelyikre jó nagy hülyeség.

felirat 2016.05.09. 19:12:49

@BircaHang Média szerkesztősége: Te nem vagy tisztába a tény fogalmával. Ami mondjuk teljesen érthető esetedben.

Ad Dio 2016.05.09. 19:13:20

@Khonsu:

Van rá esély, hogy az EU nem alakul semmiféle birodalommá, hanem alapjaiban az marad ami: nemzetállamok kölcsönös előnyökön alapuló érdekszövetsége.
Az üzleti kör persze érintetlen marad mögötte, de ezzel nincs is semmi baj: egyfelől a tulajdon szentségének a védelme az egyik alapja Európának, másfelől nem teljesen véletlen, hogy azok ülnek a vagyonokon akik. Hosszú távon tehetség nélkül nem marad senki kiemelkedően gazdag.
A lényeg az, hogy a hatalmuk ne legyen korlátlan: Európát ne tudják a maguk játékszereként formálni. Fair deal.

felirat 2016.05.09. 19:18:44

@Willkommenskultur: A függetlenségi népszavazás nem egyenlő a kilépés megszavazásával. Egyébként mindegy, a nyugati államok továbbra is egy olyan közösséget fognak alkotni ami az előreláhtató időszakban is liberális lesz, tehát abban Orbán elvi alapon bizonyára nem akarhatna résztvenni (de a pénz miatt, amig adnak, fog).

Laikus Érdeklődő 2016.05.09. 19:19:04

@Ad Dio: "A nemzeti és kulturális sajátosságok túl erősek."
Hát igen, még Belgiumban se sikerült megteremteni a belga identitást. Irónikus, hogy pont ott van az EU fővárosa.

Ettől függetlenül én továbbra is azt gondolom, hogy az EU meg se próbálta a nemzetállami identitást felülírni egy összeurópaival. A belgák legalább megpróbálták.

felirat 2016.05.09. 19:19:25

@felirat: Lemaradt egy n. tisztában

Ad Dio 2016.05.09. 19:24:35

@Laikus Érdeklődő:

"Ettől függetlenül én továbbra is azt gondolom, hogy az EU meg se próbálta a nemzetállami identitást felülírni egy összeurópaival."

Próbálta. A probléma csak az, hogy NINCS olyan hogy "európai identitás". Ekkora méretű tömeget már csak birodalmi retorikával lehet összehozni. A birodalmi retorikához pedig nem ideológia, hanem hatalom, erő és sikeresség kell. Európa nem ilyen és remélhetőleg soha nem is lesz ilyen (minden is hiányzik a térképről, mint egy katonailag erős, hatalom ittas Európa).
A nemzetállam Európában egy kvázi természetes képződmény, ami többnyire nyelvi kultúrközösségekhez kötődik. Ez a legnagyobb közösség, amit egy európai ember magáénak tud érezni.

Willkommenskultur 2016.05.09. 19:28:22

@felirat:1) Természetesen részt is kell venni mindenben ahl pénzt lehet lehúzni, ez alap.

2) A nyugatiak pont attól fosnak a magyar (nem eu kilépés nem is függetlenségi népszavazás) migráncsnépszavazásról, nehogy véletlenül a nép bele akarjon szólni a homoki niggerek kötelező telepítésébe, mikor ez qrvára nem a nép dolga. Legalábbis a nyugati libsik szerint.

Nő is az EU népszerüsége ezerrel:

'A szakértők különösen aggasztónak tartják az EU-ellenes érzelmek felhevülését a liberális északi tagállamokban, mint amilyen Dánia, Finnország, Hollandia és Svédország. Ezek az országok úgy érezhetik, hogy Nagy-Britannia távozásával szabadpiac-centrikus ideológiai-társadalmi felfogásukkal magukra maradnak az unióban.'

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kilepnenek_az_eu-bol_a_magyarok_is_.614368.html

Ad Dio 2016.05.09. 19:31:44

@felirat:

"Egyébként mindegy, a nyugati államok továbbra is egy olyan közösséget fognak alkotni"

Erre azért nem vennék mérget. Korunk "liberálisnak" mondott erői egy békeidő szüleményei, drogszerű világképük a 20. század korlátlanság-érzetére alapult. A nagybetűs Világ azonban eljött és jól fejbe kólintotta ezt a szédelgő idiótát. És eljön újra és újra, mindaddig amíg ki nem józanodik. Európa több évezredes kultúra. Sikeres. Épp ezért szvsz ki fog józanodni, és nem hagyja magát agyonverni ;-).
Ez nem a liberalizmus végét fogja jelenteni, hanem annak komolyan vételét. Amit ma a liberális erők képviselnek, az egy életképtelen, életidegen drog. Ki kell józanodni.

Willkommenskultur 2016.05.09. 19:37:15

@Ad Dio: Most amíg a migráncsokról és egyéb faszságokról ugat a sajtó Merkel és a háttérhatalom éppen összehozza a transzatlanti kereskedelmi egyezményt ami olyan szintü piac-fúzió lesz amire az Európai Közösségek óta nem volt példa. Idén, max jövőre.

Úgyhogy Európa nem lesz sem birodalom, se nemzetállamok szövetsége, hanem az USA megzabálja előbb gazdaságila, majd politikailag, ahogy az EK esetében történt.

Igy járnak akik félhülye alkesz adó-optimalizálókat választanak EB elnöknek, vagy hagyják őket uralkodni.

Billy Pilgrim 2016.05.09. 19:38:28

@Ad Dio: Te beszélsz józanodásról, amikor olyan elborult, szektás hülyeséget böffentettél ide, hogy az csak porzik és elvárod, hogy senki se mondja ki, hogy mekkora hülyeség ez.

Persze érthető, hogy miért teszed, muszáj képregényszerűen szánnivalónak és nevetségesnek elképzelni a vélt ellenséget, hogy saját magaddal kapcsolatban jobban érezhesd magad, de ettől ez még elég nevetséges világkép.

Meg mondjuk a két oldalt nem is lehet objektíven egyenlőnek tartani, amikor a ti oldalatok legnagyobb eredménye legnagyobb részt a fórumos kommentek dominálása.

Laikus Érdeklődő 2016.05.09. 19:39:19

@Ad Dio: "Ekkora méretű tömeget már csak birodalmi retorikával lehet összehozni."
Na igen, de a globális sikerességhez legalább ekkora méretű tömeg szükséges. Most akkor a sikerességet adjuk fel vagy a birodalmi retorikát?
(Azért az északi államok egész jól és békésen megteremtették a skandináv identitást, pedig a történelmük nagy részében egymással viaskodtak.)

Egyébként miért pont a katonailag erős hatalomittas Európa zavarna téged?

Ad Dio 2016.05.09. 19:40:16

@Billy Pilgrim:

Ez is egy vélemény. Minden véleményt meghallgatok, átgondolok, ami pedig arra érdemes, megfontolok.

Ez nem érdemes rá, mivel nem nagyon tartalmaz un. észérveket.

Khonsu 2016.05.09. 19:40:46

@Billy Pilgrim:

Új Orosz Birodalom (Putyin 10+ éve építi), A Mennyei Birodalom (ma még leginkább Kína néven ismert), hogy csak a már deklaráltakat említsem.

Az USA-ra is elég régóta hivatkoznak már birodalomként. Valójában a "nyugaton" (az USA-t is beleértve) még hiányzik egy lépés, hogy deklaráltan ebbe az irányba forduljanak. Minél jobban forr a leves, annál közelebb vagyunk.

Egyre többen teszik fel a kérdést, hogy mi romlott el a világban, és hogyan lehetne megjavítani? Akik megválaszolják, azok nyomában birodalom születik majd, aminek építésében a gazdasági elit készségesen melléjük áll majd.

Minden, ami a mai világrendet erodálja ennek készíti elő a terepet, akkor is, ha erről se tudomása se szándéka nincs.

A válság, a társadalmi feszültségek, az elszegényedés, a migránsok, Putyin nyugati csicskái, a széljobb, a szélbal, még az éghajlatváltozás is.

Térjünk vissza úgy 10 év múlva erre a kis "konteóra" :)

Ad Dio 2016.05.09. 19:42:29

@Willkommenskultur:

A TTIP-t még nem írták alá. A részletek sem ismertek. Addig nem nagyon tudok véleményt formálni róla.

Willkommenskultur 2016.05.09. 19:43:51

@Ad Dio: A részletek nem is lesznek ismertek, csak majd miután aláírták.

Billy Pilgrim 2016.05.09. 19:44:55

@Ad Dio: persze, hiszen az észérvekkel való válaszolás feltételezné, hogy az eredeti komment is tartalmazott olyanokat.

Az persze szép dolog, hogy minden véleményt meghallgatsz, de láthatóan összekeverted véleménynyilvánítás szabadságának lehetőségét a mások véleményének meghallgatásának érdemességével.

Ad Dio 2016.05.09. 19:47:55

@Laikus Érdeklődő:

A skandináv identitás egy nagyon vékony dolog. Még a "poszkommunista" országok identitása is jóval komolyabb.

Hogy miért zavarna egy katonailag erős hatalom ittas Európa? Azért, mert a történelem szerint az ilyen formációk azonnal expanzióba kezdenek. És bőven elegendő feszültségforrás van a világban ahhoz, hogy ne vágyjak egy újabbra.
Nb ez nem jelenti azt, hogy a mostani petyhüdt mimóza Európa olyan jó dolog. A követendő út szvsz sem-sem: Európának szert kell tennie annyi erőre, amivel megvédheti magát, de nem szabad erőre alapuló birodalommá válnia.

Ad Dio 2016.05.09. 19:50:17

@Billy Pilgrim:

"Az persze szép dolog, hogy minden véleményt meghallgatsz, de láthatóan összekeverted véleménynyilvánítás szabadságának lehetőségét a mások véleményének meghallgatásának érdemességével."

Meglátásom szerint hamarabb válaszoltál, mint hogy megértetted volna a mit leírtam. Olvasd el még egyszer FIGYELMESEN és aztán írj.

De ha továbbra sem jeleskedel észérvekben, akkor nem hiszem hogy érdemes fárasztanod magad. Részemről a kötözködésre nem vagyok vevő. Ahhoz rövid az élet ;-).

Ad Dio 2016.05.09. 19:52:01

@Willkommenskultur:

Innentől találgatás van.
Én nem szeretek "találgatni". Ha aláírják és bejönnek a pesszimista jóslatok, akkor még mindig fel lehet bontani.

kopasz barmok országa (törölt) 2016.05.09. 19:56:48

HaFr mester, a poszt címének kérdésére a válaszom: IGEN!
Ennek az országnak a helye Ázsiában volt és ma is ott lenne.

Ad Dio 2016.05.09. 20:05:26

@Laikus Érdeklődő:

"Na igen, de a globális sikerességhez legalább ekkora méretű tömeg szükséges."

Ebben nem vagyok biztos.
A 20. század szvsz az utolsó expanzív kora volt az emberiségnek. A természeti erőforrásokért folyó harchoz szükség volt a katonai erőre és a gazdasági tömörülésekre. Egy új kor van születőben, amikor az életfeltételek és az élettér fenntartása lesz mindinkább a központi kérdés. Az energetika szerkezetének változása, az újrahasznosítás és az online világ által teremtett új erőforrások nem igénylik az expanziót. Sokkal inkább igénylika kooperációs képességet. A kooperáció viszont nem nagyon tud kialakulni katonai erőtömbök között.
Európa egyedi karizmája épp a katonai hatalommal nem párosuló gazdasági potenciál lehet.

Laikus Érdeklődő 2016.05.09. 20:06:32

@Ad Dio: "Európának szert kell tennie annyi erőre, amivel megvédheti magát, de nem szabad erőre alapuló birodalommá válnia."
Tényleg nem akarok kötözködni, de ez nekem olyan idealista Coheló-bölcsességnek hangzik.

Ez sokkal realistább, pedig ezt is te írtad:
"Korunk "liberálisnak" mondott erői egy békeidő szüleményei, drogszerű világképük a 20. század korlátlanság-érzetére alapult. A nagybetűs Világ azonban eljött és jól fejbe kólintotta ezt a szédelgő idiótát."

Ad Dio 2016.05.09. 20:07:09

@Ad Dio:

"A 20. század szvsz az utolsó expanzív kora volt az emberiségnek."

Pontosítok: ezen a bolygón :-D. De ez messzire visz, térben és időben egyaránt.

Willkommenskultur 2016.05.09. 20:08:40

@Ad Dio: Ja persze. Elképzelem a debil Junkert meg Trumpot ahogy aláírnak vmit ami az Eunak jó. Az alkesz meg a 7próbás üzletember.

Úgy hogy az egyik még azt se fogja tudni az alkudozáskor, hogy mit akar mert minden EU tagállamnak homlokegyenest más az érdeke a TTIPvel kapcsolatban.

Ad Dio 2016.05.09. 20:10:04

@Laikus Érdeklődő:

"Tényleg nem akarok kötözködni, de ez nekem olyan idealista Coheló-bölcsességnek hangzik."

Ma mindenki szeret szélsőségesen fogalmazni. Valamiért. Fene tudja miért. Én úgy tapasztaltam, hogy a működő megoldások ritkán szélsőségesek. Ez nem Coello, hanem sokkal inkább hellén világnézet. De mondhatjuk józanságnak is - kis megelőlegezett optimizmussal :-D.

Ad Dio 2016.05.09. 20:12:28

@Ad Dio:

Coello - már amikor leírtam gyanús volt. Helyesen: Coelho. Elnézést. Nem volt szerencsém az illető egyetlen könyvéhez sem egyelőre. Talán majd egyszer... ha nagyon ráérek.

Ad Dio 2016.05.09. 20:14:18

@Willkommenskultur:

Néha olvasok amerikai kommentelhető cikkeket. Baromi vicces, de ott is sokan félnek attól, hogy a TTIP majd tönkreteszi az amerikai gazdaság sérülékeny részét :-D. A világ fura hely...

Laikus Érdeklődő 2016.05.09. 20:14:50

@Ad Dio: Inkább sok megelőlegezett optimizmussal, mint ez: "Európa egyedi karizmája épp a katonai hatalommal nem párosuló gazdasági potenciál lehet."

Maradjunk annyiban, hogy legyen neked igazad. Kösz a válaszokat.

Willkommenskultur 2016.05.09. 20:15:45

@Ad Dio: A transzpacifik résztől félnek, joggal. Mondjuk abból csak akkor lesz vmi, ha Clintonné nyer.

David Bowman 2016.05.09. 20:49:22

@Ad Dio: Sép, de nem ilyenek jönnek. A világ söpredéke tart ide. (oda)

BéLóg 2016.05.09. 21:35:36

Na, ez is megint bili a viharban vagy hogyismondják.

Nekem annyi ilyen lyó ötletem lenne minden oldalnak. Ki kell tölteni pártpreferencia szerint:

Tényleg azt akarja-e Ön hogy XXXXXX hadat üzenjen yyyyyyy-nak?
Ön tényleg azt akarja, hogy ZZZZZZ betiltsa a qqqqqqqqq-t?

Áhhhhhh. Még folytatni is hótt unalmas!

_Wasp_ 2016.05.09. 21:36:44

@konrada: Tudomásom szerint ez nem igaz, mert azok az országok kapják meg a fejenként 250e eurót, akik befogadják a be nem fogadó országok helyett a menekülteket, tehát nem az eu intézményrendszere nyeli be.

Amit írtam, az fennáll, ha kifizetni sok ezt az összeget, megkapni is sok lenne néhány plusz menekültért, amiknek a kezelése ehhez képest szinte semmibe nem kerülne.

gergengocia 2016.05.09. 21:52:15

Hát akkor jöjjön az újabb Trianon: Orbán és bagázsa Kelet-Magyarországon, hogy jobban tudjanak lovagolni, nyereg alatt húst puhítani, bort vedelni, Putyin csizmájához dörgölőzni, és levegőbe röpíteni az országrészüket az új atomerőművel, a többiek pedig Nyugat-Magyarországon és Budapesten, az EU tagjaként.

gergengocia 2016.05.09. 21:53:12

@gergengocia: Ja, elfelejtettem: a közmunkások is Kelet-Magyarországon lennének.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.05.09. 22:11:00

@Ad Dio: Bocsi, de ezt a 10 millió együtt fogja szívni, ha olyan debilek lesztek, hogy kiszavaztok minket az Eu-ból...

IvanGyenyiszovics 2016.05.09. 22:51:25

T. szerző!

1.
'Az EU-t csak belülről érdemes bírálni'

Így van, épp ezt teszi Orbán.

2.
' nem siránkozni kell, hanem vissza kell őket kényszeríteni a polgári demokrácia játékszabályai közé.'

Nomármost.
Vagy le akarjuk váltani Orbán rendszerét - és akkor hagyjuk h. saját vesztébe rohanva kilépjen az Unióból,
Vagy lyó útra terelgetjük, és így biztosíccsuk további 3-4 ciklusra a Ner további regnálását.

No de akkor hogyan lészen Az Elszámoltatás, elvégre egy Polgári Demokrácia Útján bandukoló, demokratikusan megválasztott miniszterelnökét csak úgy mégse számoltathassa el - a Polgárian Demokratikus Játékszabájok betartása mellett még a megerősödő Vidéki Bázis sem!

Most már csak az a kérdés, kinél van a bölcsek köve, megmondani mi is lenne a Polgári Demokrácia Szabályzata??

Ami amúgy természetesen egy Igazi Demokratának elfogadhatatlan verzió, hiszen az Egyetlen Lehetséges Demokrácia a 'Liberális Demokrácia'.

Most akkor ki kivel van?

NB: Az állam privatizálása meg épp egy konzervatív számára kívánatos cselekmény, nemdebár?
Mi lesz itt?

IvanGyenyiszovics 2016.05.09. 23:05:33

@Ad Dio:
'Ez nem a liberalizmus végét fogja jelenteni, hanem annak komolyan vételét. Amit ma a liberális erők képviselnek, az egy életképtelen, életidegen drog. Ki kell józanodni. '

Gratula!

Bizony, végre komolyan kellene venni a valódi liberalizmust, a másik feltétlen tiszteletét, az agresszív arrogancia elutasítását, a valódi együttműködésre való hajlandóságot!
Azért nagy tétben nem mernék fogadni erre a lehetőségre :(

Ad Dio 2016.05.09. 23:37:30

@Frady Endre:

Senki nem szavaz ki senkit. Ez nem az a műsor :-).
Orbánnak esze ágában sincs kilépni, a Németeknek meg esze ágában sincs kidobni. Ez csak egy cicaharc. De ha oda jutnánk valamiképpen, akkor jövök majd veled tüntetni ellene ;-).
azért ne stresszeld rá magad túlságosan ez utóbbi eshetőségre.

Ad Dio 2016.05.09. 23:39:31

@IvanGyenyiszovics:

"Azért nagy tétben nem mernék fogadni erre a lehetőségre :("

Világjobbulásból kifolyólag bizonyosan nem is. De a a kényszer az nagyon nagy úr bír lenni...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.05.09. 23:45:24

@Ad Dio:

Semmi fura sincs abban, hogy a monopolista/oligopolista mindenütt a pozíciójának megtartására törekszik.

A céheknek pl. legalább kilenc évszázados történelme van: az első "bejegyzett" céh a londoni takácscéh volt 1155-ben.

Ad Dio 2016.05.09. 23:55:14

@neoteny:

Persze hogy nincs. Az Egyház pl. igen nehezen adta ki a kezéből a hatalmi pálcát annak idején. Nem kevés szenvedést és halált hozva magára (pl. Francia forradalom).
Ennek ellenére azt mondom, hogy a változások korában nagyon sok múlik azon, hogy az ancient regime hogy reagál az átalakuló status quo-ra. ettől függ, hogy bársonygalléros vagy vérzivataros lesz a forradalom.

DR. Smit Pal 2016.05.09. 23:59:10

"Ön tényleg azt akarja, hogy Orbán kivezesse Magyarországot az Unióból?"

Ettol nem kell tartani.
Mert jelenleg Europaban, mar csak Magyarorszag, elen Orban Viktorral, kepviseli a VALODI Europat.
Ugyhogy aki Europahoz akar tartozni, annak bizony mostmar Magyarorszaghoz kell csatlakoznia.
Bizony mostanra mar csak, a kommunista blokk orszagait lehet Europainak tekinteni, mert a diktatura rengeteg hatranyaval egyutt, megvedte az orszagot a nemzeteket letarolo, megsemmisito liberalis terrortol.
Ettol persze meg nem kell unnepelni a szovjet diktaturat, de a brutalis, terror horrornak, legalabb ennyi pozitivuma volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.05.10. 00:00:26

@Ad Dio:

És ennek mi köze van a TTIP ellenzéséhez?

Khonsu 2016.05.10. 01:12:13

@DR. Smit Pal:

Visszasírjátok ti még azt a "liberális terrort" :D

Khonsu 2016.05.10. 01:39:15

@gergengocia:

A közmunkások kb. felével létező állásokat töltenek be takarékossági megfontolásokból, így szopóágra küldve őket.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.05.10. 07:35:06

Három hónap alatt megkétszereződött az orosz trollok száma, úgy látom

Exploiter 2016.05.10. 08:03:51

@Ad Dio:

Azért ha valasztani kell egy petyhudt europa es egy imperialista europai birodalom kozott, inkabb az utóbbit valasztanam. Az expanzio mar nehezkes dolog 2016ban, de korabban egesz jol mukodott.

Ad Dio 2016.05.10. 08:22:36

@Exploiter:

Szerencsére általában nem szélsőségek közül kell választani, mivel a realitás meg szokta vezetni a veretesebb keményvonalas elveket is :-).
Ma Európa szerencsére jobbra tolódik. Ezzel kapcsolatosan nőni fognak az önvédelmi kiadások és egy kicsit remilitarizálódik a kontinens. Ezt abszolút jó dolognak tartom. Viszont mivel a hadseregei nemzetállami felügyelet alatt maradnak, így nincs annyira benne a veszélye az erőszakos expanziónak.

"Az expanzio mar nehezkes dolog 2016ban, de korabban egesz jol mukodott."

Azért az amik és az oroszok elég "jól" csinálják a mai napig. És ne legyenek kétségeid: egy birodalmi jellegű Európa semmi pillanat alatt beszállna ebbe a játékba. A katonapolitika működik ma is. Én inkább azt mondanám, csak a hatásfoka egyre alacsonyabb és az értelme kevesebb a mai viszonyok között. Legalábbis pillanatnyilag.

gmihaly621 2016.05.10. 08:24:25

@Khonsu: Azért a törököknek csicskázó Európa már a 16. században is "megvolt" és minket hagyott a xarban. Aztán, persze, jól "fel lettünk szabadítva". És az osztrák "felszabadítók" hívták be 1849-ben először "internacionalista segítségnyújtásra" a ruszkikat.

Ad Dio 2016.05.10. 08:28:20

@Alick:

Köszönöm, ezt olvastam. Az az igazság, hogy a greenpeace-t nem tartom túl hiteles forrásnak :-/. A neten sokfelé kételkednek a doku eredetiségében.

Alick 2016.05.10. 08:58:45

@Ad Dio: Ha más forrás nincs, némi fenntartással azért érdemes belenézni.

Ad Dio 2016.05.10. 09:06:34

@Alick:

Olvastam. Meg egy-két elemzést is, de zömében a környezeti hatásokat tárgyalják a gmo kapcsán.
Én is szkeptikus vagyok a TTIP-vel szemben, mert az erősebb kutyára hajaznak a kölykök általában, így egy "egyenlő" partnerségi megállapodás az USA javát inkább szolgálja mint Európáét, de ez konkrétumok nélkül egyelőre csak találgatás.

Boka1 2016.05.10. 09:23:07

@gmihaly621:

Igen, talán itt is van hiba rendszerben, hogy az ország fele mindig behódolt valahova. Nekünk még nem nagyon tanították, hogy a kurucok tulajdonképpen török bérencek voltak.

Ad Dio 2016.05.10. 11:19:46

@Boka1:

Huh...
A történelem kritika nem azt jelenti, hogy baromságokat mondunk :-).

Khonsu 2016.05.10. 15:00:32

@gmihaly621:

A birodalom úgy néz ki, hogy azt egy összefonódott érdekkör irányítja. Akik ebben képviselve vannak, azok jól járnak, akik nem, azok kevésbé, vagy rosszabb esetben kifejezetten megszívják.

Ott nincs nemzet, vallás, politikai meggyőződés, akármi. Benne vagy vagy nem vagy benne, az a kérdés, a többi csak játék a szavakkal és cirkusz a népnek. Így működik egy birodalom.

A csillagok szerencsés együttállása esetén egy jól vezetett és megfelelő szerkezetű, rendszerű birodalom hozhat felemelkedést és jólétet. A "nyugatnak" és azon belül Európának vannak erre esélyei, még bármi lehet. Szerintem az átalakulás inkább pozitív mint negatív lesz. Persze az egyes vidékeken élők további sorsát alapvetően befolyásolja majd a hozzáállásuk és részvételük minősége az átalakulás folyamatában.

Azt azonban nem árt tudni, hogy mint írtam, a birodalom egy érdekkör terméke.

Lehet bármilyen pozitív is, hozzon bár új aranykort, egy dolgot nem tűr, a belső konkurenciát. Bármit, ami a hatalmi kört vagy a birodalom stabilitását veszélyezteti, elpusztít.

Alick 2016.05.10. 16:56:10

@Ad Dio: Ami ismert konkrétum, hogy az EU állampolgárai jelenleg nem ismerhetik meg a konkrétumokat, viszont a nagyvállalatok résztvevő képviselői nemcsak megismerhetik, hanem formálhatják is. Ez már önmagában, további információk nélkül is vérforraló.

Hitler állítólag egyszer megjegyezte, hogy ha az emberek képesek lennének önállóan gondolkodni, a nácizmus nagy bajban lenne. Szerintem ha erre legalább már a napjainkban képesek lennének, a TTIP gazdáit minimum tollban és szurokban hempergetnék meg.

Érdemes meghallgatni (angolul):

www.youtube.com/watch?v=PSqCkQ4J80M

Alick 2016.05.10. 16:56:42

@Ad Dio: Ami ismert konkrétum, hogy az EU állampolgárai jelenleg nem ismerhetik meg a konkrétumokat, viszont a nagyvállalatok résztvevő képviselői nemcsak megismerhetik, hanem formálhatják is. Ez már önmagában, további információk nélkül is vérforraló.

Hitler állítólag egyszer megjegyezte, hogy ha az emberek képesek lennének önállóan gondolkodni, a nácizmus nagy bajban lenne. Szerintem ha erre legalább már a napjainkban képesek lennének, a TTIP gazdáit minimum tollban és szurokban hempergetnék meg.

Érdemes meghallgatni (angolul):

www.youtube.com/watch?v=PSqCkQ4J80M

Ad Dio 2016.05.10. 17:18:58

@Khonsu:

A nemzetállami identitás az utolsó olyan közösségformáló erő, ami kvázi természetes módon létrehozható. A(z európai típusú) nemzetállam ugyanis nyelvi és kultúrális közösségeket fed le (kb csak... ugye a kárpát medencébe ezzel mindig is voltak bajok...).
A birodalom azonban mindig mesterséges és nagyon erős nyomás kell az összetartásához. Birodalom nincs meg erő és sikeresség nélkül. Az erőt pedig időről időre demonstrálni kell. Ehhez vagy belső ellenségekkel kell látványosan leszámolni, vagy külső expanziót kell megvalósítani (akár olyan "puha" módon, mint a "demokrácia export" akár nyersebben, mint a Krím-annekció).
Ilyenek nélkül egy birodalom sem marad egyben.
Tényleg ilyennek szeretnénk látni Európát? Mert én nem. Még azon az áron sem, ha ez az össz-európai gazdaság versenyképességét momentán gyengíti.

Khonsu 2016.05.10. 17:46:25

@Ad Dio:

A nemzetállam nem azonos a nemzeti közösséggel. Utóbbi még jól is járhatna egy ilyen birodalommal, mert egységes kormányzat alatt egyesülhetne, ahogy az eddig valamilyen szintű autonómiában, vagy anélkül, de nemzetállamoknak alávetett nemzeti kisebbségek is felszabadulnának.

Egy ilyen birodalom megteremthetné az igazi regionalizmust, mert ekkora képződményt nem lehet teljes centralizáció mellett hatékonyan kormányozni. A nemzetállamok eltűnésével egy időben helyükre lépne egy központi, birodalmi és egy helyi, regionális kormányzatból álló kettős kormányzat. A birodalmakban a helyi közösségek nagyobb függetlenséget élveznek mint egy nemzetállamban, illetve a nemzeti jelleg inkább közösségformáló mint elválasztó tényező. A birodalom kiiktatja a nemzetek közötti versengést, mert annak nemzetállam nélkül semmi értelme.

Egy jól felépített birodalom természetesebb és stabilabb lehet egy nemzetállamnál, melynek alapja, a nacionalizmus nem túl hosszú múltra tekinthet vissza, miközben több ezer évig maradtak fenn birodalmak, amikor, amikor még a nemzetnek semmi jelentősége sem volt.

A külső és belső migráció egyébként is teljesen összekeveri a nemzeteket. A nemzetállamok már nem fedik le őket kellőképp. Az egyetlen komoly erő, ami a nemzetállamok létéért küzdene, az a helyi politikai elitek, mert nekik a létük függ a nemzetállam fennmaradásától.

Igen, sajnos a birodalmi lét velejárója a folyamatos erődemonstráció. Semmi sem tökéletes, de elég, ha jobb.

Ad Dio 2016.05.10. 20:16:16

@Khonsu:

"A nemzetállam nem azonos a nemzeti közösséggel. Utóbbi még jól is járhatna egy ilyen birodalommal, mert egységes kormányzat alatt egyesülhetne, ahogy az eddig valamilyen szintű autonómiában, vagy anélkül, de nemzetállamoknak alávetett nemzeti kisebbségek is felszabadulnának."

Illúzió no 1. Csak egyetlen pozitív hozadékot mondj ezen a téren az EU integráció kapcsán! Sajnos a birodalom pont ejt az ilyen apróságokra. Neki mindegy hogy meddig élnek a benes dekrétumok, csak az adó befolyjon...

"Egy ilyen birodalom megteremthetné az igazi regionalizmust, mert ekkora képződményt nem lehet teljes centralizáció mellett hatékonyan kormányozni."

Illúzió no 2. Nézd meg napjaink birodalmait: USA... Oroszország... Kína... az EU sem szólt másról eddig, mint egyre növelendő centralizációról...

"Egy jól felépített birodalom természetesebb és stabilabb lehet egy nemzetállamnál, melynek alapja, a nacionalizmus nem túl hosszú múltra tekinthet vissza, miközben több ezer évig maradtak fenn birodalmak, amikor, amikor még a nemzetnek semmi jelentősége sem volt."

Egy halom tévedés... a tartós birodalmak erőszakkal voltak és vannak egyben tartva. A nemzetállamokat létezése ellenben nem igényel erőszakot.

"A külső és belső migráció egyébként is teljesen összekeveri a nemzeteket."

Illúzió no. 3. A migráció által leginkább érintett nemzetállamokban sem éri el a bevándorlók aránya még a 10%-ot sem. Pillanatnyilag éppen nő ez az arány, de már nem sokáig, ugyanis Európa lakóinak ez NAGYON nem tetszik.

"Igen, sajnos a birodalmi lét velejárója a folyamatos erődemonstráció. Semmi sem tökéletes, de elég, ha jobb."

Szerinted. Szerintem meg nem. Szerencsére úgy tűnik egyre több ember van ezen a véleményen, míg a Te pártodon egyre kevesebb. A demokrácia elvei szerint ez azt jelenti...

Apropó demokrácia. A legnagyobb bajom a birodalmi léttel épp az, hogy a demokrácia gyengül benne. Az utolsó olyan politikai szint, ahol az európai polgár még elhiszi, hogy olyan döntések születnek ami rá nézve releváns, a a nemzetállam. Ennél nagyobb léptékben elveszik a választó polgár azon érzése, hogy a szavazata számít és a választott kormányzat rá tekintettel irányít. Nem véletlen, hogy a birodalomnak erőszakot kell alkalmaznia kifelé és befelé, hogy egyben tartsa a nyájat.

nekem nem kell ez a bal-liberális lázálom. Én jobb liberális józanságban kívánok élni.

gmihaly621 2016.05.10. 21:58:58

@Boka1: A Habsburgok ellenében tartották őket kisebbik rossznak ott Felső-Magyarországon, amely "királyi", vagyis Habsburg volt.

gmihaly621 2016.05.10. 22:01:22

@Khonsu: Ahogy te tévedsz! Vagy nem hallottál harangozni az 1699-es karlócai béke előtt pár évvel keletkezett Kollonits Lipót-féle "Einrichtungswerk"-ről?

pitcairn2 2016.05.10. 22:18:31

@Ad Dio:

"A nemzetállamokat létezése ellenben nem igényel erőszakot."

a "nemzetállamok" is vagy

1. integrációs vagy
2 dezintegrációs projekt eredményeképpen jöttek létre

és mindkét verzió igen sok erőszakkal járt

pitcairn2 2016.05.10. 22:20:43

@Ad Dio:

"Ennél nagyobb léptékben elveszik a választó polgár azon érzése, hogy "

sajnos ez már a nemzetállami szinten is inkább csak érzés...

nem felfelé hanem lefelé kellett volna delegálni a politikai kompetenciákat...

a szupranacionális centralizáció igen veszélyes irány...

Khonsu 2016.05.10. 22:21:16

@Ad Dio:

A konkrét megvalósítás sokféleképpen képzelhető el, közte olyan lehetőségekkel, melyek talán neked is szimpatikusak.

Mellesleg ez nem egy bal-liberális lázálom. Nagyon nem. Egy birodalomról sok minden elmondható, de a liberalizmus nem szokott közte lenni. A birodalmak létrehoznak egy rendszert, a saját belső működési szabályrendszerüket, egy keretet. Aki ezt sérti, az megnézheti magát.

A "liberalizmus" és a birodalmi lét kizárják egymást.

"Apropó demokrácia. A legnagyobb bajom a birodalmi léttel épp az, hogy a demokrácia gyengül benne."

Ez a birodalom központi kormányzatára nézve tagadhatatlan tény, ott konkrétan nem gyengül, hanem meg is szűnik. Ellenben helyi, regionális szinten akár erősödhet is.

Az olyan birodalmak lehetnek hosszú távon stabilak, melyek nem leuralják, hanem ráépülnek, rátelepülnek a meglévő helyi viszonyokra. Nagyjából változatlanul hagyják működni a helyi, organikusan felépült ökoszisztémát, csak annyit követelnek meg, hogy ismerjék el a birodalmi kormányzat hatalmát maguk fölött és bizonyos feltételeknek, törvényeknek feleljenek meg, hogy integrálhatóak legyenek a birodalom rendszerébe.

Ahogy Európában és úgy általában a "nyugaton" el tudnék képzelni egy birodalmat, az tulajdonképpen egy "cégállam lenne". A Japánban és Dél-Koreában látottak továbbfejlesztett verziója. Amikor az országban működő, és a GDP tetemes hányadát adó óriásvállalatok csoportja akkora befolyásra tesz szert, hogy közvetve vagy közvetlenül minden ezer szállal függ tőlük, a munkahelyektől a döntéshozatalig.

Az Európai (vagy "nyugati") birodalom úgy nézhetne ki a gyakorlatban, hogy a birodalom tömegbázisát biztosító ideológia megalkotói és a gazdasági elit összefonódik egy "szuper kartellbe", egy gigantikus cégbe, mely a birodalom gazdaságának teljes kontrollja mellett megszerzi az államoktól az erőszak-monopóliumot is. Onnantól ez a csoport kormányoz, és olyan szinten sző át mindent a létük és tevékenységük, hogy bár ezt a többség nem is érzékeli majd, de szinte levegőt se tud majd úgy venni az ember, hogy valamilyen formában ne legyen köze ehhez a "céghez".

Szerintem ez az EU, az USA, és úgy általában a "nyugat", a liberális demokrácia által manapság uralt világrész jövője.

pitcairn2 2016.05.10. 22:24:07

@Ad Dio:

"A(z európai típusú) nemzetállam ugyanis nyelvi és kultúrális közösségeket fed le (kb csak... ugye a kárpát medencébe ezzel mindig is voltak bajok...)."

én inkább úgy fogalmaznék, hogy mindenütt voltak ezzel "bajok"

pl. prototípus nemzetállam is igen gyorsan vérfürdőbe torkollott...

French revolution, matrix of the future genocides : Vendée, 1793
www.youtube.com/watch?v=Gndjj-8Dz-U

pitcairn2 2016.05.10. 22:25:18

@Khonsu:

a modern újbeszélben a "liberalizmus" a fasizmus szinonimája:)

pitcairn2 2016.05.10. 22:29:03

@Khonsu:

"A Japánban és Dél-Koreában látottak továbbfejlesztett verziója. "

Japán, Dél-Korea = anglo-amerikai protektorátus

Ad Dio 2016.05.10. 22:30:40

@pitcairn2:

A nemzetállamok létrejötte is járt erőszakkal, mivel olyan hogy "homogén nemzet", csaka nacionalista vágyálmokban létezik. Viszont a nemzetállamok még így sincsenek a fasorban sem a legcsekélyebb birodalomhoz képest ami az erőszakot illeti. ráadásul egy beállt egyensúly mellett a fenntartásuk (nyelvi, történelmi, kulturális alapon) nem igényel erőt - kvázi természetesen működnek. Ellentétben a birodalmakkal, amik non-stp erődemonstrációt igényelnek, mivel semmi más nem tartja őket egyben, mint a közös siker mások legyőzése felett és a félelem.

"sajnos ez már a nemzetállami szinten is inkább csak érzés...

nem felfelé hanem lefelé kellett volna delegálni a politikai kompetenciákat...

a szupranacionális centralizáció igen veszélyes irány..."

Mindhárom megjegyzéseddel egyetértek. Annyival árnyalva, hogy mint alaptézis:" a demokráciához elsősorban demokraták kellenek", csak abban az esetben teljesül, ha a polgár elhiszi, hogy van beleszólása. Ez mint illúzió nemzetállami szinten ma még működik. Össz-EU szinten nem működik és nem is fog soha.

pitcairn2 2016.05.10. 22:32:03

@Khonsu:

főbb vonalakban már megvalósult az amiről beszélsz:)

Superclass: The Global Power Elite and the World They Are Making
en.wikipedia.org/wiki/Superclass_(book)

pitcairn2 2016.05.10. 22:36:50

@Ad Dio:

a magam részéről a nemzetállami projektet már masszívan birodalmi projektnek tekintem, és ez a projekt természetes úton megy tovább a szupranacionális integrációval

egészen a rendszerszintű összeomlásig... (ami még ki tudja, hogy hol van...)

Ad Dio 2016.05.10. 22:39:33

@Khonsu:

"A "liberalizmus" és a birodalmi lét kizárják egymást."

A liberalizmust én a bal-liberális politikai hitvilág szinonimájaként használtam, nem pedig eredeti jelentésében (úgy ma szinte senki nem használja :-( ) .

"Az Európai (vagy "nyugati") birodalom úgy nézhetne ki a gyakorlatban, hogy a birodalom tömegbázisát biztosító ideológia megalkotói és a gazdasági elit összefonódik egy "szuper kartellbe", egy gigantikus cégbe, mely a birodalom gazdaságának teljes kontrollja mellett megszerzi az államoktól az erőszak-monopóliumot is. Onnantól ez a csoport kormányoz, és olyan szinten sző át mindent a létük és tevékenységük, hogy bár ezt a többség nem is érzékeli majd, de szinte levegőt se tud majd úgy venni az ember, hogy valamilyen formában ne legyen köze ehhez a "céghez"."

A sci-fi irodalom imádja ezt a koncepciót, viszont az elmúlt évtizedekben szereztünk némi tapasztalatot a nagy szervezetek működését illetően. A növekedés és a stabilitás nagyon nem áll összhangban egymással. Meglepően nagy a fluktuáció a multik szintjén is. Nem mondom hogy ez nem egy lehetséges jövő, azonban azt kétlem, hogy Európa belátható időn belül fel tudja adni az önálló nemzetállamok koncepcióját. A gazdasági hatalomnak a nemzetek Európájával kell megbarátkoznia. Ez szerencsére korlátozni képes a birodalmi törekvéseket.

Khonsu 2016.05.10. 22:45:01

Anglo-amerikai protektorátus is van, de ez más dolog. Egy olyan helyi sajátosság, mely tulajdonképpen a cégállam alapját jelenti. Mint egy félig kifejlődött cégállam. Szerintem, ha a "japán-csoda" nem tört volna meg, akkor mára láthatnánk a teljesen kifejlett verziót. Az is lehet, hogy már mi is abban élnénk.

Az elmúlt 26 év nem csak Magyarországon, hanem világviszonylatban is egy tévedés volt, egy zsákutca. A világ letért a jó útról és most ennek isszuk a levét.

A "japán csodának" ki kellett volna tartania, az ottani vállalati kultúrának globalizálódnia és kifejlődni a cégállamnak a meglévő alapokon.

Minden nap súlyos árat fizet a társadalom azért, amiért ez nem történt meg.

pitcairn2 2016.05.10. 22:54:44

@Khonsu:

a japán csoda a XIX. században az alábbiakkal indult:

dereguláció
privatizáció
defláció (aranystandard)

az általad istenített verzió a londoni City és a Wall Street segítségével jött össze akik a XX. század elején elindították Japánt a "hadi-ösvényen"...

1902 - Anglo-Japanese Alliance
en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Japanese_Alliance

a Wall street és a londoni City támogatása nélkül sohasem verték volna meg a japánok az oroszokat...

en.wikipedia.org/wiki/Jacob_Schiff#National_loans

Japán már akkoriban is anglo-amerikai "verőlegény" volt...

kulcsszerepet játszott abban, hogy az oroszokat berugdosták az alábbi förtelembe:

1907 - Anglo-Russian Entente
en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Russian_Entente

persze később megromlott az idilli kapcsolat, majd az anglo-amerikai "mesterek" móresre tanították a rakoncátlankodó japán csatlósaikat...

Khonsu 2016.05.10. 23:02:48

@Ad Dio:

"A sci-fi irodalom imádja ezt a koncepciót, viszont az elmúlt évtizedekben szereztünk némi tapasztalatot a nagy szervezetek működését illetően. A növekedés és a stabilitás nagyon nem áll összhangban egymással. Meglepően nagy a fluktuáció a multik szintjén is. "

Azért, mert az angolszász gazdasági/vállalati modell globalizálódott a japán helyett. Egyben az elszálló bérkülönbségek, és a társadalmi felelősségvállalás alól minden más szinteken is kibújó vállalati kultúra is ennek köszönhető. A a fluktuáció okait is érdemes a hibás vállalati kultúrában keresgélni.

"Nem mondom hogy ez nem egy lehetséges jövő, azonban azt kétlem, hogy Európa belátható időn belül fel tudja adni az önálló nemzetállamok koncepcióját. A gazdasági hatalomnak a nemzetek Európájával kell megbarátkoznia. Ez szerencsére korlátozni képes a birodalmi törekvéseket."

Nem feladás lesz az, hanem szétesés, káosz, majd újraegyesülés egy nagyobb egységben. A nemzetállamok elvesztik majd a kontrollt társadalmuk fölött. Nem a birodalom számolja fel őket, már annak létrejötte előtt eléri őket a végzet. A birodalom már "megmentőként" fog létrejönni az összeomló államok helyett. Ez a folyamat már elkezdődött. A hagyományos politika elitek hanyatlása és a társadalmak teljes szétesése az első lépés.

Ad Dio 2016.05.10. 23:26:53

@Khonsu:

"A a fluktuáció okait is érdemes a hibás vállalati kultúrában keresgélni."

A működő szocializmus nem létezik, a létező eg nem működik ;-).
Nem, Barátom, nem azért dőlt be a "japán csoda" mert nem akarták eléggé, vagy nem csinálták elég jól. A bedőlése törvényszerű volt, mert az alapjául szolgáló társadalmi bázist élte fel. japán ma az egyik legbetegebb társadalom.

"Nem feladás lesz az, hanem szétesés, káosz, majd újraegyesülés egy nagyobb egységben. A nemzetállamok elvesztik majd a kontrollt társadalmuk fölött. Nem a birodalom számolja fel őket, már annak létrejötte előtt eléri őket a végzet. A birodalom már "megmentőként" fog létrejönni az összeomló államok helyett. Ez a folyamat már elkezdődött"

Ez egy látomás. Hitvilág ha úgy tetszik. Mit ilyet, tisztelettel vegyes viszolygással nézem. Elfogadom ha így vizionálod a jövőt, de én a mai folyamatokat elnézve messze nem ezt látom a jövőben.

Khonsu 2016.05.10. 23:29:50

@Khonsu: Míg az angolszász modellben a vállalat egy elkülönült egység, addig a japánban organikusan összefonódik a társadalommal, alkalmazottaikkal, szerves egységet képeznek.

Utóbbira lenne szükség az előbbi helyett, mert különben a vesztünkbe rohanunk.

Ad Dio 2016.05.10. 23:32:59

@Khonsu:

A japán fiatalság a világ mentálisan egyik legtorzabb világa. Nem véletlenül: a falansztert kibírni felnőtt fejjel is nehéz, gyermekként pedig egyenesen lehetetlen.

pitcairn2 2016.05.10. 23:41:22

@Khonsu:

ha már az elszálló bérkülönbségeknél vagyunk, akkor nem tudom megállni azt, hogy ne példálózzak egy másik birodalommal:)

"In 1932 the party maximum was abolished. Today, the ratio between the minimum and the maximum wage in the working class between 60 rubles and 1,800 rubles is 1 to 30; between the most poorly paid workers (60 rubles) and the most highly paid government officials, engineers, etc. (8,000 to 20,000 rubles per month) it is ____1 to 300 and greater____."

Erich Wollenberg - Wages and Prices in the Soviet Union
www.marxists.org/history/etol/newspape/ni/vol03/no03/wollenberg.htm

pitcairn2 2016.05.10. 23:43:26

@Ad Dio:

mi most süllyedünk a japán kómába:)

Japan's Coma Economy Is A Preview For The World - Mike Maloney & Harry Dent
www.youtube.com/watch?v=wZASpN21OUo

Khonsu 2016.05.10. 23:47:57

@Ad Dio:

"Nem, Barátom, nem azért dőlt be a "japán csoda" mert nem akarták eléggé, vagy nem csinálták elég jól. A bedőlése törvényszerű volt, mert az alapjául szolgáló társadalmi bázist élte fel. japán ma az egyik legbetegebb társadalom."

A szisztéma nem hibás, csak az elvárásokat tolták túl. A japánok a munkamániájuktól, és az ezt megkövetelő szigorú társadalmi elvárásoktól ilyen betegek, nem a "gondoskodó vállalataiktól".

Ad Dio 2016.05.11. 08:07:28

@Khonsu:

Nagyon csípen a japánokat. Évekig kendo-ztam. Nagyra tartom a japánok fegyelmét és fókuszáltságát. De a japán csodához egy feudális rendszer kellett. Japán nem önszántából lett "demokrácia", hanem egy trauma következményeképpen lett ez rákényszerítve. A japán nép lelke továbbra is feudális szerkezetben gondolkodott. A daimyo a vállalat főnöke lett, akinek a szamuráj örök hűséget és erőn felüli munkát adott, cserébe a vállalat etette, ruházta, nevelte a gyerekeit, önbecsülést, valahová tartozást adott neki, ezen felül pedig a sikeres (győztes) csapathoz tartozást. Röviden: életformát.
Ez az életforma azonban nem öröklődött át igazán. A plurális világ hatásai szépen felélték ezt a feudális örökséget és mára ez már csak a japánok egy kis részében él tovább. A fiatalok többsége ma nem szamuráj, hanem szélfútta ronin.

Khonsu 2016.05.11. 11:51:45

@Ad Dio:

Természetesen nem változatlan formában kéne lemásolni, ez épp az egyedi történelmi és kulturális sajátosságok miatt is lehetetlen volna, hanem egy jó alapnak tekinthetnénk egy fejlettebb, jobb verzió kidolgozásához. Később ez képezhetné az alapját egy igazságosabb kapitalizmusnak, mely egyben teljesen szükségtelenné tehetné az állami újraelosztást. Az alapok lefektetése után minimális törvénykezésre, leginkább csak alkalmazkodásra lenne szükség, mely gyakorlatilag automatikusan menne végbe ebben a társadalommal organikus egységet képező formában, mely visszacsatolásokon keresztül teljesen önszabályozó és fejlődő entitást alkot. Ekkor az állam léte teljesen értelmét veszti, mindössze az erőszak-monopólium marad a kezében, melynek birtoklása azonban már nem lesz tovább indokolható (és akkorra már fel is hígul a „védelmi szolgáltatások”, „szabadcsapatok” által). Amint ezt is elveszíti, a hagyományos állam nem létezik többé és megszületik az „anarcho-konzervatív cégállam” birodalma. Ez úgy gondoskodik tagjairól és védi őket, mint anya a gyermekét, mert rájuk van utalva és viszont. A szegények felemelkednek, miközben a gazdagok is nyernek, a teljesítménynek is lesz eredménye, értelme, az élet kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé válna. Minden réteg egyszerre emelkedne, egyetlen szimbiotikus egésszé forrva. Totális win-win helyzet.
És mellesleg az ilyen "Iszlám Államok" egy napig sem léteznének, ha megtámadják ezt az erőt.

Ad Dio 2016.05.11. 19:45:17

@Khonsu:

Igazságos kapitalizmus? Oximoron.
A kapitalizmus nem igazságos, hanem maximum őszinte. Ezen felül pedig működőképes :-).
Az "igazságosság" - arányossági értelemben - nem része a kapitalista rendszernek és nem is lesz soha. Ez egy illúzió. A láthatatlan kezek meglehetősen alacsony hatásfokkal igazgatják a renszert, aminek az a lényege, hogy a gazdagok még gazdagabbak lesznek , a szegények még szegényebbek, mindaddig amíg egy forradalom újra nem rendezi a placcot. Aztán minden indul elölről :-).

Khonsu 2016.05.11. 22:08:11

@Ad Dio:

Szerintem a kapitalizmus csak az alapelv, ami számtalan formában megvalósulhat. A jelenlegi rendszer fenntarthatatlan, de hiszem, hogy ki lehetne javítani.
A rendszer arányosabbá tehető a kohézió erősítésével a gazdasági és társadalmi struktúra között. A kulcs a kettő összenövesztése, hogy szoros egymásrautaltság jöjjön létre.
A hatalom felelősség nélkül veszélyes és pusztító. Manapság a cégeknek van hatalmuk, de nincs felelősségük.

Ad Dio 2016.05.12. 08:07:50

@Khonsu:

A kapitalizmus az kapitalizmus.
Csinálhatsz vesztes-kompenzáló "vegyes" rendszereket, de az már nem kapitalizmus. Ha az "igazságosságot" teljesítményhez kötöd, akkor minden kapitalista rendszer "igazságos". Ha viszont alanyi jogú arányossághoz, akkor olyan kapitalizmus, ami "igazságos" sosem lesz. Ráadásul olyan rendszer sem lesz, mert egész egyszerűen nem működik (ld még működő szocializmus).

Khonsu 2016.05.12. 10:47:56

@Ad Dio:

Semmilyen alanyi jogról nincs szó. Az egész komplex rendszert kéne úgy átalakítani, hogy a végén mindenki jobban járjon. Nem lenne semmiféle olyan kényszer, hogy mondjuk törvényben le van fektetve, hogy ennyi és ennyi jár stb. A pénzrendszertől a vállalati modellen át az öngondoskodásig, szociális rendszerekig, társadalmi szervezetekig az egész rendszert kéne olyanná formálni, hogy az automatikusan arányosságot eredményezzen. Ez egyben fenntarthatóvá tenné a rendszert, mert folyamatosan újratermelné a forrásokat. Lenne vásárlóerő. Képzettebb, egészségesebb munkaerő. Alacsonyabb stressz-szint, ami nagyobb szaporulatot eredményezne.
Mert szerintem elsősorban magas stressz-szint vágja haza a termékenységi rátát. Az állandó megfelelési és teljesítési kényszer. Mindez egyben egészségkárosító hatású is. Meg kell nézni az egyes népeket, rétegeket. A jellemző életfelfogás (hogy mennyire görcsölnek a dolgokon) elég jó összefüggésben van a termékenységi rátájukkal.

Hülyeségnek tűnhet, de az egészséges társadalom és gazdaság megteremtéséhez tulajdonképpen arra lenne szükség, hogy latin életfelfogás mellett csináljunk német termelékenységet. Ez a jelenlegi rendszerben nem megoldható. A mostani rendszer tele van hibákkal, amelyek jelentősen korlátozzák a lehetőségeket és önpusztítóvá teszik gazdasági, társadalmi és környezeti szempontból egyaránt.

Ad Dio 2016.05.13. 08:08:00

@Khonsu:

Én nem így látom. A világ egy organikus folyamat. Azok amiket te "hibának" látsz, a rendszer szerves részei. Lehet rajtuk faragni, gömbölyíteni, de mindaddig amíg a társadalom vagy annak környezete meg nem változik, nem lehet "megjavítani" egy-egy pontot.
A kapitalizmus alapjaiban profit-maximáló. Jobb esetben hosszú távon, rosszabb esetben közép vagy rövid távon. Ez mindenképpen tőke koncentrációt jelent végül, amit nem lehet rendszeren belüli eszközökkel megakadályozni. Innentől nem nagyon érdemes arról beszélni, hogy olyan rendszert kell felépíteni, ami kapitalista és mindenkinek jó, mert ez fából vaskarika.
süti beállítások módosítása