1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.10.31. 10:18 HaFr

Kínai-orosz rendszer Magyarországon: az orbánizmus kifutása

Az utóbbi években politikai jelentőségre tett szert Magyarországon a kaotikus piac bulvár elmélete, amely szerint a piac ab ovo nem képes ellátni az optimális erőforrásszabályozás feladatát, ezért ezt nagy részben az államnak kell átvenni. Mivel a magyarok nagy része történeti okok miatt idegenkedik az intézményes verseny bármilyen kényszerétől, ezt az állami szabályozást örömmel fogadta még azon a kettős áron is, hogy az állam központjává vált az intézményes korrupciónak, illetve kiszámítható szabályozó helyett saját érdekekkel rendelkező szabályozó, újraelosztó, és tulajdonosi központtá is emelkedett -- tovább rontva a piaci hatékonyságon: azaz növelte és növeli a szegénységet és az igazságtalanságot is.

Az államkapitalizmus kialakulása mellett megfigyelhető ezzel összefüggésben a demokrácia intézményes korlátozása. Minden ellenkező híreszteléssel szemben nem a négyévenkénti választás lehetősége definiálja a demokráciát. Ahhoz kell az ilyen választást megelőző információ- és véleményképzés szabadsága is, amelyhez szabad és erőszakmentes nyilvánosságra, az információ kiegyensúlyozott, olcsó, és heterogén elérhetőségére (magyarán a média pártosságának vagy ideológiai irányultságának jelentős korlátozására), állampolgári nevelésre, decentralizált döntéshozatalra és részvételi impulzusokra van szükség az intézményi rendszerben. Magyarországon nincs demokrácia. A korlátozott vagy irányított demokrácia annál inkább bezárul, minél közelebb kerülhet valaki a hatalmi erőközpontokhoz: észrevétlen probléma az egyszeri, kritikátlan állampolgár számára, nagyobb probléma egy politikailag érzékeny polgárnak, még nagyobb egy civil kezdeményezés vezetőinek, lényegesen nagyobb egy kezdő párt számára, és csaknem áthidalhatatlan nehézségeket támaszt a hatalomnak a sáncokon belül lévő kritikusainak (disszidenseinek) esetében.

Az egyre inkább félreérthetetlenül az ázsiai politikai rendszerek jegyeit hordozó magyar politikai rendszerben az állampolgárok túlnyomó része a dezinformáció, a (potenciális) fenyegetettség, és az egoizmus állapotában él, teljesen depolitizálódik. Az Orbán-rendszer kifutása egyelőre nem ismert, csak az tudható róla, hogy szabadon, csupán a belső erőforrásaira támaszkodva fenntarthatatlan, versenyképtelen, következésképp kénytelen egyre agresszívabbá válni. A világpolitikai fejleményektől függően is (ugye, mostanában dől el régiónk sorsa egy időre) részévé válhat sok minden: a célzott vagy csak az általános politikai félelmet gerjesztő politikai gyilkosságoktól kezdve a koncepciós pereken át az emberi jogok további korlátozásáig, attól függően, mennyire nő meg Putyin árnyéka Kelet-EU fölött. Egy biztos: Orbán bármilyen módon meg akarja tartani a hatalmát, amire jó okai vannak. Ezt mindenki vésse az eszébe. -- Esetleg mégiscsak kéne valamit kezdeni a mostani helyzettel, mielőtt elfajul, nem?

94 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr38038568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boross Bence 2015.10.31. 11:12:12

"ez az poszt is csak egy poszt, véleményeket szondáz, nincs közvetlen köze a párt vagy az én politikai irányvonalamhoz..."

Lexa56 2015.10.31. 11:14:09

Sajnos az már rég elfajult. Már 2010 előtt. A nagyobb gond az, hogy Orbán szokásos felforgató, szembeállító, kijátszó politikáját egyre szélesebb körben, európai szinten művelheti.Mert ott is sokan fogékonyak rá, csak eddig kisebbségben voltak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.31. 11:16:52

@Boross Bence: és vannak, akik inkább elkerülik a véleményalkotást is, nemde bár

Moin Moin 2015.10.31. 11:22:01

Magyarország esetében nincsenek meg hosszabb távon azok az alapok, amelyeken stabil kínai, vagy orosz jellegű politikai, gazdasági és társadalmi rendszer működhetne. Nem adott ehhez sem a kínaihoz hasonló, alacsony munkabérért dolgozó több százmillió munkavállaló, sem az ott jellemző, az eu-s szabályozástól alapjaiban különböző vállalkozási, környezetvédelmi és munkakörnyezet. De nem adott az a nyersanyag- és energiahordozó-bázis sem, amely Oroszországnak megvan. És egyik ország hatalma belső piaca sem adott.

Ebből az következik, hogy egy kínai-orosz jellegű államkapitalista nemdemokrácia nem tartható fenn: az szükségképpen, az egyre szűkülő belső erőforrások (az egyre nyíló hatékonysági-innovációs olló) miatt megbukik.

Elvileg időlegesen (ha már minden kötél szakad) ki lehet léptetni az országot az EU-ból és ezzel nyerni némi időd a Fidesz-hatalomnak - azonban ez öngyilkos küldetés. Már csupán azért is, mert ez esetben azonnal "illegális munkavállalókká" válnak az EU-ban dolgozó magyar százezrek, ők pedig az országban kezelhetetlen, munkátlan, elégedetlen, viszont viszonylag értelmes, önérdekeik mentén akár szerveződni is kész tömeget alkotnánk.

...Szóval, Orbánéknak ebből a csőből csak a daráló forgókésein át vezet a kiút!:-)

Boross Bence 2015.10.31. 11:22:14

@HaFr: A véleményemet ismered: a polgári Magyarország megteremtése érdekel, nem a vélemények szondázása.

Idéfix 2015.10.31. 11:24:41

Nehezen vitatható állítások, egy kivételével.

A sajtószabadságot aligha növelné a média "pártosságának vagy ideológiai irányultságának jelentős korlátozása", bármilyen eszközzel is kívánná azt megvalósítani a szerző. Ez ugyanis maga volna a cenzúra.

Nb. a pártos sajtó is lehet szabad, ha sokszínű.

Nb2. a sajtó mindig ideologikus, csak míg mondjuk a BBC a konszenzuális társadalmi ideológiát tükrözi, a Morning Star egy partikuláris ideológia szócsöve.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.31. 11:25:55

@Boross Bence: értsd a vélemények szondázását, hogy ez egy diszkusszív fórum -- ha nem akarod kifejteni a véleményed, hanem csak az enyémhez viszonyulsz posztról posztra (már amikor), az úgy tényleg nem elég produktív a blog vagy az én szempontomból. Persze megértem, ha nem akarod letenni a garast, te legalább a saját nevedet kockáztatod.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.31. 11:27:24

@Idéfix: oké mindketten értjük, mire gondoltam -- legyen a Népszabó olyan, amilyen, de az állami tévé ne, és ne közpénzen vásárolják fel a magáncsatornákat please, amin specpropagandát nyomnak aztán

Lexa56 2015.10.31. 12:14:38

Sajnos a véleményalkotás csak az első lépés. Idáig sokan eljutunk. Sokan el is mondjuk. De nem kell. Akkor mit tegyen az ember? Aki racionális érveléshez szokott annak nehezen megy a hazugságnak és manipulációnak az a keveréke, amit politikának neveznek. Meg valljuk meg őszintén, a végső kérdésekben nem a racionalitás dönt. Én annyira nem szeretem sem honfitársaimat, sem embertársaimat, hogy erővel próbáljam meg visszatartani őket attól, ami meggyőződésem szerint káros a számukra. Ők is szabad emberek, én sem nagyon hagyom magam eltántorítani a céljaimtól. Persze ez nem jelenti azt, hogy egyetértek velük, és ha véletlenül megkérdezik a véleményemet (nem szokták), akkor csak ugyanazt tudom ismételni nekik, amit már korábban sem szerettek. De arra nem érzem magam feljogosítva, hogy erőszakkal, hazugsággal, manipulációval érjem el, amit helyesnek tartok. Ha meggyőzés, személyes példa nem elég vagy nem vonzó, akkor inkább félreállok. Ha beállok abba a játszmába amit az erkölcsi törpék és politikai nagyok játszanak, semmiben sem fogok különbözni tőlük. Azt pedig nagyon szeretném elkerülni.

Lexa56 2015.10.31. 12:43:08

Mindenki számára érvényes és elfogadható választ nem tudok és nem is akarok adni. Számomra ebből annyi következik, hogy a véleményemet következetesen képviseljem akkor is, ha az nem hasznos számomra, ha megvetnek, kiközösítenek miatta, akkor is. Támogatok minden számomra szimpatikus kezdeményezést, ameddig ezt számomra elhordozhatatlan kompromisszumok nélkül tehetem. Ugyanakkor nem tudok semmilyen mozgalom élére állni vagy házról házra járva győzködni az embereket. Bármennyire fáj is, azt is tudomásul kell venni, ha kisebbségben van és belátható időn belül kisebbségben is marad az ember legjobb meggyőződésével.

Khonsu 2015.10.31. 13:04:13

Rövid távon Orbánéknak jól jöhet, ha beszorulunk kelet és nyugat közé perifériaként, az országnak már nem annyira.

Ha a globális átrendeződés lezajlik, utána már nem könnyen (vagy sehogy se) tudunk kimozdulni az addigra kialakult helyzetünkből.

ördöngös pepecselés 2015.10.31. 14:29:50

@Khonsu:

Ha Orbán Viktorék kormányon maradnak az jó lesz az országnak is. Tudod kiknek lesz rossz? Nagyon rossz?

A liberálisoknak!! De szerencsére egész Európában kisebbségben van a liberális politika! Lengyelországban pl. most buktak meg. Nem kicsit. NAGYON! De a németeknél is fogyatkoznak!

ördöngös pepecselés 2015.10.31. 14:31:13

Mellesleg Oroszországban és nálunk is demokrácia van, csak nem liberális! A demokrácia nem csak liberális lehet mint ahogy ezt az amerikai népszavás Bartus Laci HAZUDJA!

Khonsu 2015.10.31. 14:53:15

@ördöngös pepecselés: Figyelemreméltó optimizmusra vall, ha azt hiszed, hogy az éppen összedőlő neoliberalista világrend helyét majd az orbánizmus, vagy akár a putyinizmus veszi át.

Álmodj szépeket :)

Hamarosan visszasírjátok a liberálisokat...

Khonsu 2015.10.31. 15:33:22

@ördöngös pepecselés: Mellesleg Lengyelországban egy Fideszhez hasonló pártot buktatott egy Jobbikhoz hasonló párt, és épp a korrupcióba buktak bele.

Nem a legjobb jövőkép az orbánistáknak...

Khonsu 2015.10.31. 15:40:25

@ördöngös pepecselés: Ha nem kezd el villámgyorsan, de egyben fenntartható módon növekedni az életszínvonal, akkor ennek a sajátos kis "demokráciának" lőttek.

zipe moha 2015.10.31. 19:30:10

@Khonsu: ördöngös pepecselés megint azt hitte , hogy 300-al hajt...lobogott a haja a szélbe...pedig ha ránézett volna az órára láthatta volna, hogy 60-nal megy...:)))

Khonsu 2015.10.31. 21:01:01

@zipe moha: Az önteltségbe uralkodók és birodalmak buktak már bele. Ez okozza majd az ők vesztüket is. Különösen veszélyes tud lenni, ha kapzsisággal párosul. :)

Vagy ahogy a mondás tartja, magasról lehet nagyot esni... :)

zenonküp 2015.11.01. 00:28:12

A helyzet.
A vélemény.
Az értelmezés.

Amíg fel nem fogom közelítő értelmezések meglehet, hogy végtelen sorozatán keresztül a helyzetet, figyelembe véve más véleményeket, még azt sem tudom eldönteni, hogy egy sűrű erdő kellős közepén állok-é, s a kiutat keresem vagy ezt álmodom egy álomban, s valójában Kleopátra vagyok, s egy csöppet elszundítottam a szamárkancák langymeleg tejében.

Mindenesetre nem árt a gondolkodás előtt egy kicsit gondolkodni.

Per se (sic!) lehet, hogy a kommentelés oly félelmetes erőfeszítéssel jár, a szellemi erők oly féktelen koncentrációjával amely a gondolkodást időlegesen egyenesen lehetetlenné teszi,legalábbis a a komment megírásának idejére bizonyosan s a kommentelő Bodónéra kezd hasonlítani és rittig (sic!) nem a poszthoz szól hozzá vagy szünetlen (sic!) a maga lovát dícséri, lett légyen az akár döglött vagy akár kimúlni félőben lévő pára.

Az orosz demokráciáról nekem mindenesetre egy kíválóan művelt orosz hölgyismerősöm jut eszembe, ki sűrű könnyhullatások nélkül egyszer sem tudta végéig nézni Putyin egyik életrajzi filmjét.
Egészen ütődött arisztokrata hölgyek a múlt század harmincas éveiben vonzó férfinek tartották Hitlert, hogy tovább ne menjünk.
No de ez csak a birodalom központi területeit érintő kérdés. Egy, a budai királyi palotában székelő felvilágosult despota helytartó akár még jobb is lehet az Orbán-rezsimnél, gondolhatják egyre többen. Hivatkozhatnának is a Toszkániai Nagyhercegség történetére a boldog 18. századból, ha ennek lenne bármilyen értelme.

A Nagy Armada vereségéről vagy az angol flotta győzelméről beszélni inkább, takarhat eltérő véleményeket, s lehet ennél fontosabbnak tartani Hobbes megszületését. Én erre hajlanék. Az már inkább értelmezés dolga, miszerint a matematika történetének egyik kiemelendő mozzanata a győzelemhez, avagy vereséghez vezető eseménysorozat.

Ezen eseményeknek volt súlyuk.

A politikai kaméleon Orbán Viktor folyamatosan változó mimikrije csak a változó környezetre való reakció, melyet csak egészen távolról lehet politikai szubsztanciának tartani. A távolság lehet földrajzi avagy az igazságtól való elrugaszkodás mértéke. E rendszer lényegiség nélküli. A jegyek léteznek csak, s könnyen megtéveszthetik a gyanútlan szemlélőt.

Ezen eseményeknek súlyuk nincs.

Szenvedői viszont annál többen.

"Esetleg mégiscsak kéne valamit kezdeni a mostani helyzettel, mielőtt elfajul, nem?"

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.01. 04:50:15

@zenonküp:

"Mindenesetre nem árt a gondolkodás előtt egy kicsit gondolkodni."

Az önhivatkozások veszélyes dolgok: termináló feltétel nélküli rekurzivitás végtelen folyamathoz vezet.

Másként fogalmazva:

- Mi a közös a bulvársajtó-írásban és a durva szexben?
- Tudni kell hogy hol kell megállni.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.11.01. 06:31:31

@zenonküp: Kiváló hozzászólás. Talán a legjobb, mit valaha olvastam.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.01. 07:20:06

@neoteny: ' termináló feltétel nélküli rekurzivitás végtelen folyamathoz vezet.'
:))

ilyen szépen még nem olvastam definíciót a végtelenített orbánrendszerajvékolásról és az elfajulni nem akaró hazai ősrobbanásvágyról.

grat.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.01. 07:32:01

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Definíciót? Hol látsz te itt definíciót?

Nem kellene neked az én szómágiáim olvasgatásával gyötörnöd az önkéntes civil szőke fejedet.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.01. 08:03:03

@neoteny: :)
pompásan definiáltad HaFr munkásságának ezt a szegmensét.
élvezem, néha
itt nálunk szabadság van, a rosszat megpróbáljuk elvetni, a jót megtartani igyekszünk.
de ennyire megrettenni egy leponexi dícsérettől már mulatságos, legkedvesebb bloggazdánkat is csak nagyon óvatosan szabad dícsérni egy-egy posztjáért, rögvest ármányt meg aláaknázós áskálódást sejtelmez

PS: de hogy miért kell neked tényleg mindenbe beleütnöd a hideg vancouveri orrod? a Balaton-régió igazi önkormányzatisága például épp nem arról szólna, hogy még egy despota nyúzza meg a vállalkozókat újra ...
unionistának megint csak igaza van a szómágiádat illetően ( azaz leginkább dekonstruktuáló hülye vagy, mondá barátságosan, és valóban )
:))

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.01. 08:18:47

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"a Balaton-régió igazi önkormányzatisága például épp nem arról szólna, hogy még egy despota nyúzza meg a vállalkozókat újra ..."

Hanem épp' miről szólna? És a $64,000-os kérdés még mindig az: ki finanszírozná ezt a "balatoni önkormányzatot" és hogyan?

Csak a süket dumákat lökitek arról hogy milyen istenáldása lenne még egy adag politikus-bürokrata az emberek feje felett, de arról szégyenlősen hallgattok hogy hogyan valósulna meg ez az áldásos tevékenység, és mi lenne az ára a kormányzottak számára.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.01. 08:33:42

@neoteny: :)
neó, én igyekszem időben terminálni, különben is vasárnap van :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.01. 08:41:09

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Vasárnap lökhetsz süket dumákat, de a releváns kérdések megválaszolása már terminálandó? :))

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.01. 11:55:13

@neoteny: én csak vasárnap lökhetem a süketet, te meg egész héten, hol itt a kapitalista esélyegyenlőség?

hogy a dekonstruáló marhaságaid sorának van-é kontrollzéje, az még nem derült ki, szerintem nincs

dehamár...

u. linkelte a Tihanyi Apátságot a kommentjéhez, aholis ugye egy ezeréves altemplom felett mondanak misét jó 250 éve, addig meg alant tették ugyanezt.
Fejlődés semmi.
A szerelmetes szabadversenyes kapitalizmusod bábeli tornyai helyén ma már csak lézerrel imitálják a volt valóságot, a wikin meg ez vagyon írva :
'„A World Trade Centernek az emberiségbe vetett bizalom kézzel fogható ereklyéjévé kell válnia, kifejezésre juttatva az egyes ember méltóság iránti igényét, az együttműködés és összefogás szükségszerűségének felismerését, végső fokon pedig a nagyság felfedezésére irányuló képességét” /Yamasaki/'
Menjél egyenként végig a szavakon, és bólints, ha valamelyik helytálló lett.
Na ugye, meg se rezzentél.

Oszt tekintsd meg az ezeréves altemplomot, esetleg a bélapátfalvai monostort.
Ha lesz időd, tedd meg ezt ezer év múlva is.
Békés termináció nélküli elmélkedést, mi tart mettől meddig ...
Vidám vasárnapot!
:)

2015.11.01. 12:52:26

@zenonküp:
putyin népszerűsége a megválasztása előtt 30% volt. utána 80%. ami azt jelenti, hogy az oroszok felének mindegy, hogy ki az elnök, csak legyen. az orosz nép úgy gondolja, hogy kell egy erős kezű vezető, aki egyben tartja az imperiját. és mehet a katusha, akalinka és a podmoskovnye vechera. de a magyar néplélek is nagyon hasonló.

az alföldön még ma is vissza lehetne vezetni ezt:
www.youtube.com/watch?v=6X_ZWNFJPnU
vagy ezt:
www.youtube.com/watch?v=6X_ZWNFJPnU
azért, mert a többség számára ez teremtett létbiztonságot, közbiztonságot és jogbiztonságot (jogállamiságot). ez volt az utolsó sikeres nem jobboldali kampány szlogenje.
www.kreativ.hu/image/original/58368.jpg
ez megbukott.
m.cdn.blog.hu/ar/aranylanyom/image/narancsuralom.jpg
és ez is:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9a/Ferenc_Gyurcs%C3%A1ny_election_poster.JPG
sárga esernyő ehhez képest mit mond? NYUGAT.
ehhez képest a magyar fiatalok úttörőtáboros cserkészmozgalmat akarnak csodaszavassal, hunor és magyar legendájával. innentől kezdve ehhez kell igazodni. ezt akarja a többség, és ezt akarja a cigányság többsége. az ellenoldalon a zsidó baloldal, keresztény jobboldal és a zsidóbarát független értelmiség saját magán kívül lényegében nem rendelkezik aktív korú belföldi támogatói csoporttal. csak az inaktív nyugdíjasok egy kivándorlók egy része szavazna esetleg a szoci-libsi-konzi csoportra. akik nem tudnak összefogni. mégis hogy akarnak kormányozni, korszakot váltani. a realitás kelet-közép európa. akik ennél sokkal nyugatosabb világot képzelnek el, azoknak másik országot választaniuk. jelen állás szerint. a magyar nép az ősiségből és a tradíciókból kiinduló utat választja. és nagyon látom azt, ami ezen változtatna.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.01. 13:02:13

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"én csak vasárnap lökhetem a süketet"

Akkor is csak azért mert bezárták az üzleteket, hogy legyen rá időd. Másként a fogyasztói társadalom áldozatává váltál volna. ;-)

"a kapitalista esélyegyenlőség"

Az van; aminek a hiányára te panaszkodsz, az a kimenetelek egyenlősége.

"Oszt tekintsd meg az ezeréves altemplomot, esetleg a bélapátfalvai monostort."

Megtettem: szép emlékei annak hogy már ezer éve is szedték az adókat, pénzben is meg természetben is.

jágör68 2015.11.01. 13:25:13

Egy végletekig korrupt és buta rendszerben (ipari civilizáció) teljesen mindegy milyen "izmus" címszó alatt megy a duma.
A végtelen növekedésre épülő rendszer összeomlásra van ítélve- de közben az élőhelyet is tönkrevágja
-úgyhogy marad a kihalás.
Hamarosan

explanatus 2015.11.01. 13:29:10

@Moin Moin: "... viszonylag értelmes, önérdekeik mentén akár szerveződni is kész tömeget alkotnánk"

Amikor a kint dolgozók első hulláma eléri a nyugdíjkorhatárt és hazaköltözik, ez az általad fölvázolt folyamat óhatatlanul bekövetkezik.

Matt Daemon 2015.11.01. 13:57:38

Senkinek ne legyenek kétségei: Orbán nem fog megbukni.Folyamatosan alkalmazkodik a bel és külpolitikai változó körülményekhez sőt alakítani is képes azokat. Óriási mázlija van a migránsokkal, egycsapásra a nemzetközi figyelem középpontjába került. És nem tud hibázni, Nagy elődjeihez hasonlóan a bevált receptekeből főz úgymint gyűlölet ,ellenségek kreálása,nacionalizmus,irigység,tehetségtelen emberek pozicióba ültetése cserébe a totális lojalitásért. Sajnos valami nagy katarzis kell másképpen nem fog megbukni. A magyar nép elvesztette már azt a harcos kiállását ami régen jellemezte. A komcsi terror egy sunyító ,megalkuvó, félő, társadalmat hozott létre. 2006 nem népmegmozdulás volt hanem fizetett anarchisták akciója.Senki mnem fog segíteni rajtunk, ahogy eddig sem segítettek.Súlyos 20 évnek nézünk elébe.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.01. 13:57:55

@neoteny: látod, mi elegánsan átugrottad a wikis wtct :)

Moin Moin 2015.11.01. 13:58:43

@explanatus: 1.) A kivándorlók jellemzően 20-40 év közöttiek, így kb. ugyanennyi év múlva lesznek nyugdíjaskorúak - vagy inkább több, hiszen egyre emelkedik Nyugat-Európában is a nyugdíj-korhatár. Ezek szerint a "kritikus tömeg" magyarországi megjelenésére még legalább 3-4 évtizedet kellene várni...

Már ugyan miért költöznénk "haza": mir san schoa' dahoam!:-)

Visceroid 2015.11.01. 14:04:35

"2006 nem népmegmozdulás volt hanem fizetett anarchisták akciója."

2006 Orbán mázlija és az ország pechje volt. Minden ott bukott el. Persze Orbán jó taktikus volt, hiszen jóval előtte kivitte az utcára a politikát, így 2006-ban az emberek már tudták mit kell csinálni. Azon kívül nagyon ügyesen támaszkodik a libsik bénázására, arra, hogy már európai értelemben is teljesen elment a liberálisok esze.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.01. 14:31:26

@unionista᠍᠍:

"a magyar fiatalok úttörőtáboros cserkészmozgalmat akarnak csodaszavassal, hunor és magyar legendájával"

Na tessék: itt egy piaci rés, valós kielégítetlen kereslet. Gyügye szervezhetné az úttörőtábort, Irmuska néni mesélhetné a tábortűz körül az echte magyar legendát, és még a meggyet is el lehetne osztani, belekalkulálva a táborozás árába.

Vannak lehetőségek, csak meg kell ragadni őket.

explanatus 2015.11.01. 14:39:48

@Moin Moin: miért költöznénk "haza" Mert ha nem a jellemző korhatár közöttiek, akkor az itthon töltött munkaévek után az itthoni sokkal alacsonyabb kereseti viszonyaik miatt a részarányos nyugdíjuk leviszi az össz nyugdíjuk összegét.

Ne a mai viszonyokat vetítsd mindenkire, mert vannak akiknek már összejött 20 év odakint 20 év itthon, így valószínűleg a nyugdíj összege nem fogja elérni a helyiek nyugdíjának összegét. Ezért.

inebhedj - szerintem 2015.11.01. 14:42:58

@Visceroid:

A politikát kb az 1990-es taxissztrájkkal a 2006-os kormányzat elődei (adott esetben ugyanazok) vitték ki az utcára.

2006-nak eredendően nem volt köze Orbánhoz (éppenséggel a teljes [gazdaság]politikai elit eltávolítása és felelősségrevonása volt az egyik sarkos követelés), azonban a megmozdulás ellenfeleinek (a Fidesznek, és az MSZP-SZDSZ-nek) kölcsönösen érdeke volt a Fideszt javára kisajátítani a dolgot, így minden következmény vagy tanulság nélkül el lehetett mosni, bulvártémává szürkíteni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.01. 15:05:20

@csentecsa: apám :)... te tényleg azt hiszed, senki sem olvasta vagy olvassa vagy tudja értelmezni a belinkelt cikket, OMG

pamut 2015.11.01. 15:18:35

@unionista᠍᠍:
Senki nem tudja mennyi Putyin népszerűsége, még maga Putyin sem. Nincs az a közvéleménykutató aki az elvártnál alacsonyabb számot merne publikálni, kb. annyira függetlenek mint nálunk az MTVA.

De még a cégeknek sem kell sokat csalniuk, ha egy orosznak csöng a telefonja, felveszi, és egy vadidegen ember azt mondja neki hogy felmérés céljából mondja meg mit gondol Putyinról, nem valószínű hogy meg meri mondani az igazat.

Ami azt illeti egy idegen hangnak a telefonban még én sem mondom meg hogy rühellem mint a szart Orbánt és hazaárulónak tartom, pedig ez (még) nem a vadkelet. Lehet épp Kubatov egyik emberéhez beszélek aki épp frissíti az ellenség/barát listájukat. Szóval inkább lerakom időhiányra hivatkozva.

Amúgy olyan szinten megy az agymosás Oroszországban (vidéken, államit tv-t nézőknél gyakorlatilag 100%-os) hogy még egy elvéleti korrekt felmérés is csak az agymosás mértékét tudná mérni, nem a valódi népszerűséget.

Borzasztó Putyin rendszere, de amíg ezt csinálják addig politikai értelemben stabil.

pamut 2015.11.01. 15:28:43

@Moin Moin:

A kommented röviden összefoglalva:
"Nem süllyedünk! Nem süllyedünk! Nem sülly...bugy-bugy-bugy..."

Magyarországon soha nem volt szükség több százmillió dolgozóra, kicsi ország vagyunk. A kínai minimálbér a gazdagabb régióikban már befogta a magyar minimálbért:
hvg.hu/gazdasag/20140702_lassan_jobb_a_kinai_fizu_mint_a_magyar

Magyarországon az orosz jellegű nemdemokrácia már nagyrészt meg is valósult, és fenn is tartható.

Ha Mo. kilépne az EU-ból (bár ez Orbánnak nem érdeke, hisz abból gazdagszik ő maga is amit a transzferekből ellop), akkor nem Mo.-n, hanem az érintett országokon múlna hogy jogilag milyen státuszt adnának a most ott dolgozó magyaroknak, feltehetően legalizálnák a helyzetüket, hiszen érdekük nekik hasznot hozó, már beépült, integrálódott munkásokat tovább dolgoztatni, amúgy is munkaerőhiányban szenvednek ők is.

Jarnyn 2015.11.01. 15:40:30

Szerintem a szokásos szenvelgés az egész szűrő eredménye. Elég kiábrándító.

Hajdú Peter 2015.11.01. 15:48:27

Elsem olvastam, de tudom mirol szol. Orban Viktor megbukott, es megszunt a sajtoszabadsag meg a demokracia.

Bernik 2015.11.01. 16:11:07

@HaFr:
Catacombs of Paris
ezzel a lead-del ellátott blogban rögtön az utolsó sorban fedeztem fel a blogot az imént. Lehet, hogy percekig feljebb is volt, de ugye, mint tudjuk, ez a címlapról leesés előszobája. Azok után, hogy húszadrangú témák 2 napig tanyáznak címlapon, és egyetlen blog-témával se lehetett találkozni, ami Bell nagykövet asszony megnyiltakozásával, vagy a Kedves Vezérünk 2 nappal ezelőtti színt vallásával foglalkozott volna. Sem itt a címlapon, sem az O betűs testvérlapon.
Neked, mint közismert véleményformálónak nincs erről véleményed? Arról, hogy mennyire visszhang nélküli a hazai "ellenéki" médiában is, amikor Kedves vezérünk már nyíltan rákosista szlogeneket puffogtat: "A munka becsület és tisztesség dolga." Mondta a Rákosi diktatúra alapszlogenjét kissé bővebb lére eresztve pénteken Orbán elvtárs, amikor az EU bérekre, meg a jövedelmekre figyelő munkavállalókat dorgálta.
Hová fut ki a rendszere? Már kifutott: a hamsítatlan, vérvörös kommunista, demagóg okádékba, ahogyan felmenő elvtársaitól tanulta.

Bernik 2015.11.01. 16:18:13

@Bernik:
ezzel a lead-del ellátott blogban
= ezzel a lead-del ellátott blokkban

Már kifutott: a hamsítatlan, vérvörös
= Már kifutott: a hamisítatlan, vérvörös

Továbbá kiegészítés:
arról sincs sehol egy mértékadó reakció, hogy egy évvel a netadós tüntetések után megint elég erősnek érzi magát, hogy jó bolsevik módjára ismét a nép ellen támad: internetes "multik elleni" adókat lenget be újra, amik persze megint csak a magyar átlagpolgárokon fognak csattani. Ha tűrik, hogy bevezesse.

kiazmarmegint 2015.11.01. 16:43:34

@zenonküp: A matematikai tortenenetek egyik kiemelendo esemenyerol szolo celzast nem ertem. Elmagyaraznad?

pamut 2015.11.01. 17:26:22

@unionista᠍᠍: Nagyon szép grafikon de nem is érinti azt amit írtam. A kérdés a számok hitelessége.

gázóra ellenőr 2015.11.01. 17:48:54

@csentecsa: Hülye vagy bazmeg!
Az államadósság jelenleg:
Adósság
A központi alrendszer adóssága (ÁKK):
2015-09-30: 25 054,61 Mrd Ft
Maastrichti adósságráta*
2015-06-30: 79.6%
* Forrás: Eurostat, MNB

www.akk.hu/hu

Hogy lehetsz ekkora hülye?

6.Lenin önálló gondolata 2015.11.01. 17:55:00

@csentecsa: Azért az nagyon gáz, hogy egy magad által linkelt cikket sem tudsz megérteni. Szánalmas egy fazon vagy. Divatosan szólva egy igazi fideszes jobbágy vagy. Agyad az nincs.

gázóra ellenőr 2015.11.01. 17:59:10

@csentecsa: Olvasni sem tudsz te barom! Hazudott egyet a csávó. Azt mondta hogy a manyup pénzével csökkentették az államadósságot. Nem most, akkor, te barom.
Volt egy átmeneti csökkenés, azóta felvettek egy csomó új hitelt. Csak 2013-ban több mint 5 milliárd dollárt.
2010 májusában az államadósság 19330 milliárd volt, most meg 25000 milliárd felett van. Tanulj meg olvasni!

fantázia dús nick 2015.11.01. 18:00:20

@csentecsa: Te szerencsétlen, fél perc alatt kiguglizható mekkora hazugság.

Pásztor Miklós 2015.11.01. 18:04:08

@csentecsa: Te ostoba! A manyup eltapsolása után felvettek egy csomó hitelt, magasabb kamattal mint ami az IMF kamat volt.

"2013. november 18. 17:02

Négy globális nagybankot bízott meg ma egy 10 éves dollárkötvény kibocsátásával az Államadósság Kezelõ Központ és a vonzó kibocsátási kondíciók miatt brutális vételi érdeklõdés mutatkozott. Az összesített ajánlati könyvbe ugyanis több mint 10 milliárd dollárnyi ajánlat érkezett be, amelybõl a magyar állam 2 milliárd dollárnyi összeget fogadhat el. Ez megegyezik azzal, amelyet elõzetesen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mondott. A kibocsátást a 10 éves irányadó amerikai államkötvény hozama (2,7%) felett eredetileg 350-360 bázispontos felárral hirdették meg, de végül a vonzó árazás miatt felfutó kereslet mellett 325 bázispontra szûkítették. Ez azt jelenti, hogy Magyarország 5,95% körüli dolláralapú hozam mellett adósodik el, ami a februári kibocsátás hozamánál (5,37%) érdemben magasabb. Fontos azonban látni, hogy az emelkedõ forrásköltség teljes egészében a menetközben megemelkedett amerikai kötvényhozamokkal magyarázható, ugyanis a februárihoz képest (345 bázispont) most kisebb felárral tudtunk forrást bevonni."

а nagy hohohorgász 2015.11.01. 18:06:01

@csentecsa: Olvasd el alaposan azt a cikket és utána sunnyogj el! Egy szó nincs benne arról hogy most.

Pásztor Miklós 2015.11.01. 18:08:59

@csentecsa:
"Az IMF-hitelek lehető legalacsonyabb kamata ugyan csak 1,09 százalék éves szinten, de az összeg emelkedésével és a futamidővel ez 3,09-4,09 százalékra is felszökik. A kamat ráadásul változó és emelkedhet is, közben futamidő viszonylag rövid.Az IMF-hitelek lehető legalacsonyabb kamata ugyan csak 1,09 százalék éves szinten, de az összeg emelkedésével és a futamidővel ez 3,09-4,09 százalékra is felszökik. A kamat ráadásul változó és emelkedhet is, közben futamidő viszonylag rövid."

Ennyi volt az IMF hitel. Helyette felvettük drágább dollár hitelt.

fidesz maszop dk egykutya 2015.11.01. 18:11:01

@ördöngös pepecselés: orbánék már eddig is hatalmas károkat okoztak az országnak, és a Magyar embereknek, ha maradnak még rosszabb lesz. Persze ti "elvtársak", kommunisták biztos jól jártok.

Netuddki. 2015.11.01. 18:29:35

@HaFr: Hányszor mondjam még, hogy "ezek" bű-nö-zők!

Ennek tükrében kell nézni a megnyilvánulásaikat és a cselekedeteiket. Az meg szép, hogy az orbán nem akar lemondani a hatalomról! Még véletlenül jöhet egy becsületes kormány amelyik számon kéri rajta amit tett, és úgy lecsukná mint a pinty.

Az orbánt nem leváltani, nem legyőzni kell, hanem (független) bíróság elé állítani!

Jarnyn 2015.11.01. 18:39:07

Akárhányszor olvasom ezt a blogot mindig ugyanoda jutok.

El kellene dönteni előbb vagy utóbb, hogy a "demokrácia" az működőképes e , vagy sem.

Ha igen, akkor meg azt el kell tudni fogadni, hogy az "állampolgári ismeretek" bonyolult absztrakcióként nem érdekesek, sok, és unalmas időrablás a legtöbb embernek.
Ergo igenis emészthető, feldolgozható formában kell tálalni.

Például kitérni az ok-okozati összefüggésekre is, ugyanis ez a legtöbb embernek nem evidens első olvasásra.

Magyarul fogalma sincs hogy itt a fele ember végül mi felett ajvékol.

***

A véleményem a menekültkérdésben hasonló.
Nem Orbán Viktor volt szerencsés a menekültekkel, hanem egyszerűen minden más oldal rajta kívül hülyén reagálta le, és megkésve.
Ez alkalmatlanságra utal, nem OV tehetségére vagy kaméleonságára.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.01. 18:39:39

@neoteny:
magyarországon jelenleg van
-- települési (tanyasi!, falusi, községi, városi, fővárosi) önkormányzat
-- kistérségi (járási) kormányhivatal
-- választókerületi országgyűlési képviselők
-- fővárosban kerületi önkormányzat, vidéken megyei önkormányzat
-- megyei kormányhivatal
és a kormány.
ez összesen hat döntéshozatali pont. amiből a kormány a legerősebb. a kormányfő mellett a szakminiszterek és szakállamtitkárok is sokszor helyi érdekeket képviselnek. van a miniszterelnöki hivatal és politikai kabinet főnök. és persze tanácsadók, szakértők (kommunikációs leginkább), háttérintézmények. hja, és vannak még különálló kisebbségi önkormányzatok.

több, mint 3000 települési önkormányzat van. ebből a ksh szerint 140 darab 100 főnél kisebb település van. ezeknek 2 fős képviselőtestületünk és polgármesterük van. iborfián a konyhaasztalnál eldöntik lakatosék, hogy ki legyen a polgármester. legyen a józsi.

ehelyett egységes önkormányzati szavazóköri beosztás kellene. például úgy, hogy nagyságrendben N (~1000) választóra jusson 1 képviselő. ugyanez érvényes a cigányságra. ha ők szegregált képviseletet akarnak, akkor ugyanúgy nagyjából N cigány válasszon meg 1 önkormányzati képviselőt. a legalsó szinten egységes beosztás. a zsidó hitközségek is válasszanak világit vezetőt és azok lesznek a kisebbségi önkormányzati képviselők. és ezek összegyűlhetnek a városban, vagy akármilyen vidékies szinten. kerület, megye, vagy régió szintjén.

így jöhetne létre egy balatoni és balaton környéki önkormányzat. ez tulajdonképpen modern kori rendiség. a balaton vidék közvetlen választott képviselői (a modern kori választott köznemesek) gyűljenek össze egy rendházban, vagy apátságban. lehet posztmodern városháza, de a vidékies szinteken szerintem menők a premodern székesegyházak, apátságok. miért ne ülhetnének ezekben a padsorokban a balaton parti képviselők.
b.geolocation.ws/img/031/963/135-F.jpg
miért ne választhatna a balaton "parlamentje" kormányzót?

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.01. 18:46:48

@pamut:
oké, és szerinted putyin kiadta, hogy most hazudják azt, hogy 20%-ot esett a népszerűsége. mert volt 60% körül is. oké biztos torzítanak valamit, de magyarországon is torzítanak és amerikában is. a nyilvánosságnak szánt adatok a világon mindenhol megrendelő igényeit is magukba foglalják. az oroszok többsége egy erős vezetőt akar. és lényegében mindegy nekik, hogy kicsoda. legyen.

gázóra ellenőr 2015.11.01. 19:03:10

@Jarnyn: Nem. A menekült problémát Orbán egy diktátorként reagálta le, míg a többiek próbálták humánusan kezelni a helyzetet, amiről rövid úton kiderült hogy lehetetlen.

gázóra ellenőr 2015.11.01. 19:03:35

@csentecsa: Na sikerült már elolvasnod és megértened?

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.11.01. 19:18:52

A magyar rendszer erős putyinizációja szükséges. Csak így lehet a liberalizmusnak megálljt mondani, már a liberalizmus lényege az ország javainak átfuvarozása nyugatra, ami elveszi az életteret a magyarok elől.

Putyinizáció = humanizmus, kereszténység, nemzeti kapitalizmus, a félgyarmati státusz felmondása.

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.11.01. 19:25:50

@Khonsu:

Más a helyzet ott. Lengyelországban eleve az a képlet, hogy már NINCS ballib párt.

Van ott:
- nemzeti-liberális párt, amelyik most bukott,
- újjobb párt (mely a Jobbiknál jelentősen mérsékeltebb), ez nyert,
- gazdaságilag nyugatpárti, de kulturálisan nemzeti neokon jobboldal - ez lett a negyedik erő,
- jobbos protesztpárt - ez lett a harmadik.

Nagyon más a helyzte, mint Mo-on. Mo-on ma is van a ballibeknek kb. 20 %-os támogatottsága, s nem-liberális baloldal pedig csak nyomokban létezik (LMP).

maxval bircaman meghízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.01. 20:15:06

A libsik hibája minden. Ezt csak putyinizációval lehet helyrehozni, az energia ipar felpörgetésével a világpolitikai tényezőjévé válva a nemzetközi pénzpiacok megzabolázásával, a tőkepénzes imperializmusra csapást mérni.
Közíróként nagyon fontos a világot rádöbbenteni erre a felismerésre.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.11.01. 20:16:34

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes:

Még vasárnap este is dolgoznod kell Putyin netes trolljanként te komcsi bulgár kérődző? Az áplóid miért engedik ezt?

aktiv.origo.hu/gazdasag/20150819-lebuktak-putyin-parti-berkommentelok-oroszorszag.html

Havi 210 ezerért kommenteltek Putyin mellett orosz trollok

Origo2015.08.19.

Lebukott egy, Putyin-párti bérkommentelőket alkalmazó cég, miután az egyik volt alkalmazott beperelte őket. A bértrollok havi 210 ezer forintos fizetésért dolgoztak.

Fiatal voltam, kellett a pénz

Az újságíró két hónapon át dolgozott a cégnek, neki és kollégáinak a feladata az volt, hogy Vlagyimir Putyint dicsőítő és nyugatellenes kommentekkel árasszák el az internetet.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.11.01. 20:20:01

@maxval bircaman meghízott szerkesztő:
"Közíróként nagyon fontos a világot rádöbbenteni erre a felismerésre"

Te nem köz író vagy, hanem közismert pszichopata:

A társadalomra, környezetre a pszichopátiás beteg jelenti a legnagyobb veszélyt, és a szakembert ennek a kórképnek a gyógyítása kecsegteti a legkisebb reménnyel. A veszélyt az is növeli, hogy a pszichopátiás ember nem mindig elvetemült külsejű, riasztó szörnyeteg. Gyakran igen jó intellektusú, simulékony modorú ember, aki kedvességével még a szakembert is megtéveszti.

A pszichopata embert leginkább a fejletlen erkölcsi ítélőképesség, a többi ember érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, a megbánás és bűntudat hiánya jellemzi. Viselkedésszintjén a pszichopátiás személyiségvonások általában bűnözéssel, hazudozással, sekélyes érzelmi élettel párosulnak, ami gyakran a partner(ek) kihasználásával vagy promiszkuitással (=gyakori partnercsere), házasságszédelgéssel is párosul, azaz állandó hódítási, uralkodási igénnyel.

Jolka40 2015.11.01. 21:29:01

@gázóra ellenőr: "Nem. A menekült problémát Orbán egy diktátorként reagálta le, míg a többiek próbálták humánusan kezelni a helyzetet, amiről rövid úton kiderült hogy lehetetlen." Ez annyira igaz, hogy muszáj volt bemásolnom. Ha valaki véletlenül átsiklott volna rajta...

is 2015.11.01. 21:38:56

@Jolka40: nekem nem tunik igaznak. mar bejott vagy egymillio menekult, aztan van aram, viz, kaja, TV adas, fizetes. mi lett lehetetlen?

is 2015.11.01. 21:45:55

@poszt: Ez vilagos beszed, foleg a valasztasokrol, hogy nem elg, ha megtartjak. Lehet tenni erte, dolgozni rajta.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.01. 21:47:08

@unionista᠍᠍:

Ki finanszírozná ezt a "balatoni önkormányzatot" és hogyan?

is 2015.11.01. 21:48:29

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: es te ezt elhiszed, amit ideirsz? vagy tudod, hogy hazugsag, csak fiatal vagy, es kell a penz?

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.11.01. 21:51:49

@Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül:

Te is tudod, ez a cikk, melyre hivatkozol, szimpla oroszellenes propaganda, minden alap nélkül.

is 2015.11.01. 21:52:51

@csentecsa: tehat a szocik 10% fole vittek a kamatot, a piac ennyiert vett volna csak allamkotvenyt, az IMF pedig ORDITOAN HATALMAS 4%-ert adott. szerinted inkabb allamkotvenyt kellett volna kibocsatani.

A szocik akkor vittek 10% fole, amikor a vilagpiacon is 5-6% volt, Orban pedig akkor tudja levinni, amikro az EKB meg a FED ket kezzel szorja a penzt. Hat nem mondom, Orban eger egeszen jol egyutt duborog a fenti bank elefantokkal a hidon. Szerinted persze o duborog, csak azt nem tudom, hogy szimplan hulye vagy, vagy direkt hazudsz.

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.11.01. 21:53:06

@is:

Hogyan jön hozzám pénz az álláspontomért? Sehogy. A honlapomra valóban kapok pénzt, a reklámok miatt, de ez független a véleményem tartalmától.

fidesz maszop dk egykutya 2015.11.01. 23:46:16

@csentecsa: jaj te szerencsétlen... a magyar kamatok a külföldi kamatokhoz igazodnak. Akkor magasababbak voltak a kamatok a világpiacon. Most kisebbek. Nem azért mert a magyar gazdaság jól teljesít vagy rosszul. Jó volt a hasonlat, a magyar egérkamat az elefántokkal együtt dübörög :)

Reszelő Aladár 2015.11.02. 01:20:15

Csapongásnak tökéletes a cikk.
Az állam nem lehet kapitalista szereplő, mert korrupt. Minden tagja, nyilvánvalóan. Bizonyítani sem kell.
A tájékoztatás meg nem pártatlan. Pártatlanságot várunk egy olyan médoumtól, amelyet csak ekézni lehet, sőt minden fikában előkerül, hogy szinte nem is nézi senki. Akkor kinek is befolyásolja a véleményét? A magán média pedig azt ír le, amit csak akar, de a jelen helyzetben biztos Simicska a pártatlan.
Kevés rendszer tett ennyit a fentarthatóságért mint a mostani. Biztosan nem tökéletes a helyzet, de lényegesen jobb mint, amikor 7%-os hiányért is buksisimi járt.
Putyin maga Lucifer, aki szóbaáll vele, márt a lelkén kívül az országát is eladta. Mások üzletelhetnek vele, Orbán nem.
A világpolitika nem egy békés déltengeri öböl napsütéssel, homstranddal meg színes halakkal. Itt küzdeni kell, érdekek mozgatnak mindent, Fico is volt főgonosz, most ő boldog, hogy Orbán védi a seggét. Lehet még sorolni.

Pásztor Miklós 2015.11.02. 06:03:35

@csentecsa: Te hülyegyerek! 2013-ban Orbánék 5,7 és 5,9 százalékos kamatra vettek fel majd 5 milliárd dollárt.

Khonsu 2015.11.02. 08:51:38

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: Tegyük fel, hogy a putyinizmus/monarchia jó is lehet.

Ebben az esetben nagyon jó vezetőt kellene találni, olyan tulajdonságokkal, melyek semmiképp nem illenek rá Orbánra (és Putyinra se sokkal jobban).

Ha az garantáltan kivezet a bajból és elhozza a jólétet, boldogságot az embereknek, akkor felőlem akár lehet putyinizmus is, de ahhoz olyan vezér kellene, amilyen csak a mesében létezik.

Khonsu 2015.11.02. 09:05:52

@Khonsu: Putyin annyiban több Orbánnál, hogy sokkal okosabb és vannak elvei. A rendszere ugyanakkor szintén korrupt, kényszerpályán van és kamikaze taktikát követ.

Igaz, nem teljesen önhibájából, mert amit eredetileg eltervezett, az Eurázsiai Unió, az EU és Oroszország szövetségével, EU pénze, technológiája + Oroszország erőforrásai, fegyverzete, mint új szuperhatalom amihez sem az USA sem Kína nem érhet fel soha, az nem lett volna rossz, de azt valakik elkúrták, ami most van, az meg senkinek se jó.

Khonsu 2015.11.02. 09:19:43

Az EU-ból, ha nem lennének idióták a vezetői és tagországainak vezetői, akkor még lehetne Európai Egyesült Államok és mondjuk egy "Euro-Afrikai birodalom" centruma. Oroszország rosszabb helyzetben van, őket az erős európai szövetséges nélkül Kína megeszi.

Ha az EU nem szedi össze magát, akkor nagyjából a hidegháborús állapotok térnek vissza. Ny-Európa amerikabarát periféria lesz, K-Európa "Kínai-Eurázsia" távoli peremvidéke.

Jolka40 2015.11.02. 10:30:10

@csentecsa: Ha meg véletlenül mégis államcsőd lesz, akkor annyi az állampapír-tulajoknak.

Jolka40 2015.11.02. 10:34:22

@is: Eddig minden rendben.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.02. 10:42:23

@Khonsu:
európának civilizáció építésére három lehetősége adódik: transzatlanti, páneurópai, eurázsiai. az európai unió mindháromnak része lehet, de az önállóságát mindhárom fenyegeti. a problémás államok: usa, izrael és oroszország. amíg az usa és izrael szövetséges, addig az eu nem távolodhat oroszországtól.

Pásztor Miklós 2015.11.03. 07:03:34

@csentecsa: Te meg nem tudsz olvasni. Hol írtam abban a kommentben hogy hitel vagy kötvény? He?
Ha meg a legfejlettebb államok papírjairól beszélsz, akkor miért is a duplája a magyar dollár alapú államkötvény kamata az USA-énak?
Igazi fideszes jobbágy vagy. Nem gondolkozol, csak véded a védhetetlent, te barom.
Nem veszed észre hogy mindenki kiröhögött téged?
És baszd meg, neked szavazati jogod van, holott gyámság alatt kellene lenned!

Pásztor Miklós 2015.11.03. 16:09:45

@csentecsa:

"Nem véletlen hogy a legfeljettebb államok 1%-on vagy akár ez alatt tudják eladni állampapírjaikat.. "

"Talán azért mert az USA egy fejlettebb ország mint mi.."

És 2,7 százalék az USA papírok kamata, te roggyant.
Te meg úgy látom nem tudod mi a kötvény a hitel, meg a készenléti hitel között a különbség.
A magyar dollárban kibocsájtott államkötvények pedig fix kamatúak, te baromarcú. Meddig okoskodsz még, amikor sorban derülnek ki a dolgok hogy tájékozatlan vagy. A dolog ott kezdődött faszkalapka, hogy a saját magad által linkelt cikket nem tudtad értelmezni és mindenki rajtad röhögött.

gázóra ellenőr 2015.11.06. 08:22:14

@csentecsa: Tiszta hülye vagy .
Államadósság
2010 május 19330 milliárd
2015 szeptember 25000 milliárd

Amikor kifizették az IMF hitelt, annak kamata 4 százalék volt 2013-ben és 5,7 százalékos kamattal, fix kamatozásúval, vettek fel 5 milliárd dollárt, hogy kicsengessék..
Te egy akkora barom vagy hogy az elképesztő.
Többen már az arcodba tették a tényeket, de te meg még mindig erőlködsz. Igazi hívő, birka fideszes vagy.

MAndor · http://teletrade.hu/ 2015.11.21. 13:12:12

@Reszelő Aladár:
"A világpolitika nem egy békés déltengeri öböl napsütéssel, homstranddal meg színes halakkal. Itt küzdeni kell, érdekek mozgatnak mindent".
Teljesen egyetértek. Sajnos a kis országok lehetőségei eléggé korlátozottak a gazdasági és politikai nagyhatalmak által uralt küzdelemben.
süti beállítások módosítása