1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.08.08. 16:28 HaFr

Jelszavaink leendnek: szabadság, erkölcs, kapitalizmus

"Jelszavaink valának: haza és haladás." (Kölcsey). "Aprópénzre" váltva: szabadság, erkölcs, kapitalizmus. Ezt a három szót ritkán hallja a magyar polgár együtt, pedig Széchenyi, az egyetlen legnagyobb magyar életművébe ugyancsak beillenének -- különösen egy 21. századi magyar politikai programba visszafordítva azt. Semmi sem változott már kétszáz éve, nem nagyon jutottunk előrébb, semmivel sem tudunk többet vagy jobbat. Ez a politikai minőség mit sem avult, de alig közeledtünk hozzá, inkább mindig hátráltunk -- volt, amikor ép ésszel felfoghatatlan távolságba. Most se vagyunk éppen karnyújtásnyira tőle. 

Szabadság, erkölcs, kapitalizmus. Egymást balanszírozó, egymást feltételező, és közösen a legmagasabb társadalmi minőség létrehozására képes fogalmak. A megvalósult liberalizmus, amely egykor erkölcsi rendszer volt, maga mögött hagyta az írott és íratlan erkölcsöt, majd nem tudta fenntartani ennek híján a szabadságot és az ezek által ellenőrzött kapitalizmust. (Csinált belőle korporatív-etatista vircsaftot.) A baloldali Ersatz-politikák (az irányított vagy tervgazdaság kódolt -- valójában teljesen politikaellenes -- gyakorlatai) átlényegítették mindegyiket: a szabadságot egyenlőségre, az erkölcsöt relativista materializmusra, a kapitalizmust szocializmusra cserélték le, és hol a fasizmusok, hol a bolsevizmus formájában eljuttatták a 20. századot az emberiség történelmének mélypontjára.

A három szó szöges ellentétben áll a mai széljobbos kormányzat értékrendjével: ők ugyan nem lényegítenek át semmit, ahhoz nincs erejük vagy tehetségük, csak megfosztanak, de azt körültekintően teszik: szabadság nincs, az erkölcstelenség uralkodik, a kapitalizmus pedig (verseny, tulajdonbiztonság, szabad piac) ott esik szét, ahova beteszik a lábukat. 

Amikor tehát azt mondom, szabadság, erkölcs, kapitalizmus -- a nemzet érdekét fogalmazom meg, ahogy egybecseng az egyes emberek érdekeivel, és ahogy száz éve nem volt képviselve. Olyan körülmények között, amikor a mai, a nemzetet bomlasztó rezsim minden lélegzete az ellenkezőjéről tanúskodik.

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr137690966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uszo 2015.08.08. 16:58:33

"a nemzet érdekét fogalmazom meg,"

Másról sem szól ma a mantra csak a nemzet érdekéről, senki sem énekli szebben, nem ünnepélyesebb a liturgiája mint a jobboldalon. Kollektivista szöveget hallottunk proletariátus érdekéről, előtte a magyar faj érdekéről.

Beszélj egy kicsit arról, hogy mi a nemzetet alkotó egyén érdeke, és kik férnek a nemzetbe.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.08. 17:13:30

@uszo: nem mondhatod, hogy nem beszélek róla eleget -- de egyebek mellett ebben a posztban a primőr paprika árait sem néztem 3 évre visszamenőleg

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.08. 17:15:27

@uszo: de rendben, betettem egy félmondatot még a végére, végül is igazad van

Moin Moin 2015.08.08. 18:18:01

O.K., ezeket leírta Széchenyi István, leírta Bibó István - és egyikből sem lett a társadalmat átható mentalitásváltozás.

Azért nem, mert a dolog nem így működik. A mentalitás - amiből az emberek mindennapi viselkedése következik - nem a kognitív magyarázatoktól alakul át, hanem (ha szabad így mondanom) "a kényszerítő környezet" nyomására, amely más gondolkodás - és viselkedésmintákat tesz számukra az adott, megváltozott körülmények közepette eredményessé.

Tekintettel a sajátos magyar társadalmi-történelmi közegre, ezt a környezetváltozást nem várhatjuk evolutív módon, azaz a társadalom belső folyamatai révén: ezt idegen hatásként kell indukálni, amelyet (szintén a magyar specifikumokra való tekintettel) csak a törvényhozó és végrehajtó hatalom huzamos birtoklásával valósíthatsz meg. Egy harmadik István, a Szent, tudta ezt - meg is csinálta a kurafi!:-)

...Szóval, ha azt akarod, hogy legyen szabadság, erkölcs és kaptálizmus, akkor szerezd meg ehhez a hatalmat és csináld meg a "PKP-centrális erőteret"! A hatalmat pedig nem magvas írásokkal lehet megszerezni - de ezt már megbeszéltük...:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.08. 18:31:34

@Moin Moin: édi vagy, de te sem gondoltad, hogy e poszt hatására várom el a mentalitásváltozást.. meg hát, sok mindent megbeszéltünk, sok mindent nem, de egyezzünk meg abban, nem mindig voltak kézzelfogható tanácsaid.. implementációban még neked is fejlődnöd kell, ha jól emlékszem az utolsó beszélgetésünk enyhén lemondó hangneméről a vonal másik végén :)

egyetmondok 2015.08.08. 18:42:45

Úgy van, ezzel kell kiplakátozni az országot.
Bőven provokatívabb,mint a Finkelgruber (vagy hogy hívják) Fidesz-ének gyűlöletkampánya/kerítése.

(Ezzel azonban nem kell foglalkozni.)

2015.08.08. 18:58:04

a polgári konzervatívoknak egy jobboldali tömegpárttá válást kell megcélozni, ami az mszp volt a "baloldalon" az kell hogy legyen ő a jobboldalon.
ha nem szavaznak rá milliók, akkor lényegében...lsd. lmp, dk, mdf, szdsz, tudjuk

profilo 2015.08.08. 19:13:02

@egyetmondok:

Azokat a plakátokat legalább befestik,letépik. Ez a kutyát nem érdekelné. Nehezemre esik kimondani,de Moin Moin-nak igaza van.

Egy idealista 2015.08.08. 19:13:39

Ez a hármas jelszó továbbra is tetszik nekem, amennyiben:

A szabadságon egy olyan potenciálisan korlátok nélküli állapotot értünk, ahol egy személy vagy csoport az élet minden területén (az egyéni, családi és társadalmi-környezeti szinten egyaránt) tetszése szerinti lehetőséggel képes bármivé válni, bármit megtenni, bármivel rendelkezni úgy, hogy mások (más személyek és csoportok) ugyanilyen jogát és állapotát, illetve a közös környezet fennmaradását nem sértik vagy nem rombolják le.

Az erkölcs pedig a jó és a rossz megkülönböztetésének a képességét jelenti, amely a személy (vagy csoport) műveltségéről, józan eszéről és ítélőképességéről tanúskodik.

A kapitalizmus pedig olyan polgári gazdasági rendszer, ahol a magántulajdon szent, és jogot és eszközt jelent a szabadság kiteljesedéséhez a józan ítélőképesség és közjó figyelembevétele mellett.

Így annyira szabad a vállalkozás és a piac, amennyire elősegíti minden egyén és közösség számára a saját céljainak az elérését a tisztességes (józan észen és kölcsönös cserén - win to win helyzeten - alapuló) piaci verseny keretein belül.

Azaz egy "nyertes" úgy "nyer", hogy igazából nincs teljesen legyőzött vesztes, mert a pillanatnyilag vesztes helyzetbe kerülő is még képes javítani annyira, hogy egy következő alkalommal még ő is győztes lehet.

Ez a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködést is jelenti, ami nem egy harmadik fél ellen irányuló szövetségen alapul.

Ez a társadalom alapvető, működőképes erkölcsi hozzáállása.

egyetmondok 2015.08.08. 19:16:17

@profilo:
Mielőtt lefestik,letépik,tán elolvassák.

egyetmondok 2015.08.08. 19:17:47

@WiteNoir:
Szerintem az (egy) anti-néppárti program lenne igazán alkalmas nagy támogatás megszerzésére.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.08.08. 19:21:42

sanyi haverom hármas jelszava: "rend, fegyelem, unimukk" (unicum, csak ő így mondja. mert szerinte így van értelme)

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.08.08. 19:25:23

@egyetmondok:
stein, nem gruber. ez a klán úgy tűnik ilyen. itt van normann:
www.youtube.com/watch?v=HZBZX4ZxPjA

almodhi 2015.08.08. 20:12:50

Igen, sokkal jobban tetszik mint a másik, ugyancsak "Szabadsággal" kezdődő hármas jelszó.

Én stilisztikailag (és csak úgy) jobbnak tartanám a gyakorlatilag egyenértékű

"Szabadság, Erkölcs, Tulajdon"

-t. De ez is jó. :-)

zipe moha 2015.08.08. 21:40:40

@HaFr: ... bizonyára csak én vagyok így ezzel, de a magyar történelem felszínes ismeretének birtokában nekem a szabadságról mint kikövetendő stációról a szabad jobbágy állapotának nemzeti birtoklása jut eszembe....esetleg lehetne inkább függetlenség, mint a független polgár....ami vigyáz az övére és az övéire..( magyarul nem folytatódik a nemzeti kishitűség és kollaborációs gyékényeken való kiárusítás...szabadon)
...ha esetleg még sincs annyi a nemzetben, hogy függetlenségét kivívja és önállóan birtokolja annak eredményeit huzamosabb ideig , a szabadság még mindig vállalható kompromisszum adott esetben...:)

zipe moha 2015.08.08. 21:43:54

bocs!
...mint kikövetendő stációról
helyesen:
mint kikövetelendő stációról

zipe moha 2015.08.08. 22:08:52

... " Magától értetődőnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy minden ember egyenlőként teremtetett, az embert teremtője olyan elidegeníthetetlen Jogokkal ruházta fel, amelyekről le nem mondhat, s ezek közé a jogok közé tartozik a jog az Élethez és a Szabadsághoz, valamint a jog a Boldogságra való törekvésre. Ezeknek a jogoknak a biztosítására az Emberek Kormányzatokat létesítenek, amelyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. Ha bármikor, bármely Kormányforma alkalmatlanná válik e célok megvalósítására, a nép Joga, hogy az ilyen kormányzatot megváltoztassa vagy eltörölje, és új Kormányzatot létesítsen, olyan elvekre alapítva és hatalmát olyan módon szervezve, amely jobban védi Biztonságát, és jobban elősegíti Boldogulását. A józan ész azt kívánja, hogy a jól bevált Kormányzatot ne változtassuk meg jelentéktelen és múló nehézségek miatt; és valóban a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberiség inkább szenved mindaddig, amíg a rossz nem válik elviselhetetlenné, mintsem hogy kivívja jogait, és eltörölje a megszokott formákat. Ha azonban a visszaélések és bitorlások hosszú sora mindig ugyanazt a Célt szem előtt tartva azt bizonyítja, hogy a népet teljes zsarnokságba kívánják hajtani, a nép joga és a nép kötelessége, hogy az ilyen Kormányzat igáját levesse, és jövő biztonsága érdekében új Védelmezőkről gondoskodjék....."

.."Lázadást szított soraink között, és rászabadította határaink lakosságára a kegyetlen Indián Vadembereket, akiknek közismert harcmodorához tartozik mindenki kiirtása korra, nemre és körülményekre való tekintet nélkül."....:))

"...Az igazság és a vérrokonság szava azonban náluk is süket fülekre talált. Így tehát bele kell nyugodnunk a szükségszerűségbe, amely elkerülhetetlenné teszi Szétválásunkat és őket, miként az emberiség többi részét Háborúban Ellenségnek, Békében Barátnak tekintjük..."...:):)

Khonsu 2015.08.08. 22:27:18

@HaFr: Kissé szentimentális hangulatban vagyok, kérlek nézd el nekem, hogy nem igazán a témához kapcsolódom, de úgy érzem ezt meg kell osztanom.

Úgy érzem jó ember vagy és hívő, ezért szeretnék segíteni.

Szerintem Isten létezik és segít, ebben biztos vagyok. Figyelni kell a jeleket, mert vannak.

Soha se azért tégy valamit, mondj, írj valamit, mert le akarsz győzni valakit, hanem azért, mert segíteni akarsz valakin, valakiken. És Ő segíteni fog.

Senkinek se akarj ártani, senkit se akarj direktbe legyőzni, ne ez legyen az elsődleges motiváció, csak segíteni akarj, és Ő segíteni fog.

Minden vallás egy és ugyanazon valóság kivetülése. Ha mindent amit teszel a szeretet és a segíteni akarás motivál, győzni fogsz, és ember nem állíthat meg.

Amíg a szíved tiszta, győzni fogysz és Ő segít.

Nekem az életem mentette meg.

Higgy, és figyeld a jeleket.

Khonsu 2015.08.08. 22:31:36

@HaFr: Még valami...

A magyar nép rengeteget szenvedett már, megérdemel egy jobb életet. Talán kissé eltévedt, de ha elég sokan akarjuk, meg fogja találni mind a magyarság, mind Európa, mind a világ a vágyai beteljesülését.

GNDL 2015.08.08. 22:33:37

„Szabadság, erkölcs, kapitalizmus.”

Ajjaj... megint felhúzod a radikálbalos mandinereseket... :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.08. 22:39:55

@Khonsu: :) kedves vagy, köszönöm.. figyelni fogok

Khonsu 2015.08.08. 23:24:41

@HaFr: Ismered a népmesét az okos lányról?

Gyalog is megy, meg nem is, visz is ajándékot meg nem is, stb...

Az egyensúlyt próbáld beállítani.

Vállalati tanácsadó 2015.08.09. 07:36:04

Valaki mutassa már meg Béndeknek, hogy hol van a billentyűzeten a gondolatjel.

Lexa56 2015.08.09. 08:52:04

@Vállalati tanácsadó: valaki mutassa már meg a vállalati tanácsadónak, hogy hol a gondolat.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.09. 09:30:04

@Lexa56:

Nem biztos hogy neki van állami engedélye a gondolkodásra. ;-)

Khonsu 2015.08.09. 11:00:16

@explanatus: Nem egészen... :)

Szerintem értette mire gondoltam.

Ricordo 2015.08.09. 12:44:57

Istmét egy patetikusan ömlengő, de zavaros poszt, amiből semmi más nem derül ki, csak annyi, hogy a szerző nagy kapitalizmus fan.

Ricordo 2015.08.09. 12:48:12

"Szabadság, erkölcs, mákostészta. Egymást balanszírozó, egymást feltételező, és közösen a legmagasabb társadalmi minőség létrehozására képes fogalmak." ....
A "mákostészta" helyére tetszés szerint más cetlik is tűzhetők, pl.:
- "szájhigiénia",
- "kapitalizmus",
- "megfontoltság"
- "könnyű ételek vacsorára"
stb.

Moin Moin 2015.08.09. 12:55:21

@HaFr: Dehogynem voltak kézzelfogható - akár "implementációs" - tanácsaim: ne identitásalapon politizáljatok, hanem valóágalapon!

Sajnos identitásalapú politizáláshoz nem tudok adekvát stratégiai és pr-tanácsokkal szolgálni - ui. az identitásalapúságnak egyszerűen nem adottak az alapfeltételei. (Tulajdonképpen ezek megteremtése, a megteremtődés lehetővé tétele - is - lenne az egyik politikai teendő, egy hosszabb meritokrata kormányzással.)

Ami az "enyhén lemondó hangnememet" illeti: ennek oka az, hogy az eu-s és német politika és vezetés is kezd (?) a magyarhoz-göröghöz hasonlóan inadekvát lenni, éspedig elsősorban a helyzetfelismeréshez és az elvileg adott lehetőségek kiaknázásához szükséges tehetségek, valamint a merészség és az elszántság híján...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.09. 13:45:47

@Moin Moin: na, de hát akkor valóságalapon igazam volt nekem két éve, amikor megsejtettem, hogy igazam lesz... emlékezz a szkepszisemre Merkellel kapcsolatban. Szóval a valóság változik, az identitás örök. Ám igazad is van persze. A kettőnek egymást kellene erősítenie.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.09. 13:46:56

@Ricordo: neked legyen valóban mákostészta, kedves barátom, egyed kedvvel

kommenthelyett 2015.08.09. 13:51:42

@Moin Moin:
'éspedig elsősorban a helyzetfelismeréshez és az elvileg adott lehetőségek kiaknázásához szükséges tehetségek, valamint a merészség és az elszántság híján...1

Vagy épp a lassú helyzetfelismeréshez lassan jön meg a merészség, onnét már csak egy ugrás az elszánás.
Ha azt nézzük, mennyi idő kellett az eufemisztikus 'multikulti' tragikus következményeinek felismeréséhez, talán nem is annyira reménytelen a helyzet. A nagy liberális tengerentúli demokratának különleges érzéke van végzetesen elrontani a dolgokat, ez ma már elég nyilvánvaló lehet Merkeléknek is.

zipe moha 2015.08.09. 14:10:11

@Moin Moin: ...ebben most egyetértek veled....az identitás alapú politikai önmeghatározás keresés a jelenleg mainstream elvileg doktriner, valójában elvtelen áramlataihoz való beilleszkedés keresése.... a valóság -és tényalapú politikai önmeghatározás keresés a tömeggel való kapcsolatfelvétel keresése...

a kijelölt és kiemelt mainstream hatalma a politika mögött álló globális hatalmi csoportok, klubok döntésén és a lokalitás politikailag aktívvá (érdekelté) tett választóinak részben korrumpálásán , részben megtévesztésén!!! alapul...

nyilvánvaló ma már, hogy a mai mainstreamba való utólagos beilleszkedéshez a tömeg NEM ad támogatást...a felerősített individuum itt most hasznos...nem viseli az utólag jöttek "valamit semmiért..." ajánlatait.

eshetőség,hogy a hiteltelenné és alacsony társadalmi támogatottságúvá vált mainstream saját maga próbálja megteremteni a saját alteregóját....magyarul pártokat irányzatokat kreál, sőt a saját " ellenzékét" is kitenyészti ha kell....sajnos ezek bomlása, rothadása indulásuk pillanatában megkezdődik, a kezdeti lendület megtörik és vegetációba fordul...a vége nagyobb baj mint "amit meg akart oldani" (= megtartani a hatalmat negatív teljesítmény és a társdalom ellenében is...)

másrészt, ha a társadalom tartalmaz olyan elhivatott embereket aki csoportot alkotva, jobb ajánlat megadására képesek a regnálókénál ( nem túl nehéz...)...az csoport a mainstream számára ellenség...DE barátja a tömeg...amint az felismeri, hogy problémái tényleges megoldására a regnáló elit nem tesz lépéseket sőt sőt helyzetét súlyosbítja letámadja jogait és forrásait s kiszolgáltatja azokat...ekkor a tömeg új Védelmezőt keres, a régiek szigorú és erkölcsös megbüntetésének első helyen álló kívánalmával...

ezekből is következően alternatív politika szerintem nem identitásra épül kezdetbe, hanem a valóságra amire merészen és tehetségesen reagál...de szükséges és lehetséges a haladás során , a célként kitűzött identitás-vonal mentén való haladás-----főként a gyakorlat!! alkalmával a megvalósulásból származó visszajelzések szerint...tehát nem csont-toronyból és íróasztalok mögül...hanem a megvívott csata helyszíneken , az utólag ott szerzett tapasztalatok és az eredeti identitás összevetése, megfeleltetése szerint...

2015.08.12. 12:10:42

@WiteNoir:
1. Az eszme a leghatékonyabb fegyver a közösség vagyonának elrablásához.
2. Az eszme, a vallás a hatalom bűnrészese, támogatója, haszonélvezője.
3..Az anyagi javak szerzésének lehetősége, sokakat tesz gazemberré!
4.A hatalommal haszonélvezői ünnepelnek!
5.Eltűri az ostobát a hatalomba, a többi ostoba!

Ricordo 2015.08.12. 17:09:45

Véleményem szerint a siker első előfeltétele a társadalmi lét alapvonalainak felismerése és leképezése az egyes individuumok, valamint azok összesége szempontjából. Ez utóbbi kettősséget külön is szükséges hangsúlyozni, hiszen az erkölcsös létet megalapozó interakciók rendszere csak e két tényező együttes érvényesülésével, vagyis - a "tevőlegesség" minőségét kibontakoztatva - annak politikai szintű felvállalásával érhető el. Ehhez elengedhetetlenül szükségesek olyan államférfiak, akik a platóni arisztokratikus állameszme továbbéltetőiként és a kőműves szakma cseppet sem béklyózótt mestereiként valamely bölcsész végzettség birtokában képesek többszörösen összetett mondatok leírására és értelmezésére, továbbá arra, hogy megfeleljenek a közösség vezetésre és iránymutatásra vonatkozó óhajának. Azonban addig sem dőlhetnek hátra a nagy páholyukban, hanem azon kell munkálkodniuk, hogy - szimbolikusan szólva - megfoganjanak a blogtérbe kiáltott szavak. Ezt számos dicső történelmi példa támasztja alá az angliai juhlegelők bekerítésétől kezdeve a párizsi kommün bukásán át a Bretton Woods-i rendszer felbomlásáig.
süti beállítások módosítása