1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.07.03. 11:03 HaFr

A magyar gazdaság szemfényvesztői meg a görögök

Tizenöt éve, mióta vállalatitanácsadok, és ilyetén formán sokkal több közöm van a reálgazdasághoz, mint Platón ideáihoz, azt tanulom, hogyha meg akartunk érteni egy vállalatot, akkor két irányból kell közelíteni: a könyvekből és a shop floorról (az aktuális munkavégzés helyétől). Én a magyar gazdaságot is vállalati tanácsadóként szemlélem, mivel alapvetően ugyanúgy működik. Ahogy nincsenek illúzióim a vállalati teljesítményekről (elképesztően rossz cégek vannak nagyon értékes brandek jótékony árnyékában megbújva), úgy a magyar gazdaság elképesztő deformitásai sem meglepőek.

Igazából nem nagyon vagyok hasra esve a gazdasági elemzésektől, mert az elemzők nagy része általában elég tájékozatlan a tényleges értékteremtéssel és annak gyakorlatával kapcsolatban. Mindenki tudja, hogy "egy jó londoni adat" általában annak a jele, hogy a tőkepiaci befektetők biztonságban látják a pénzüket (általában rövid távon, mivel a legtöbb finanszírozási vállalásuk egy Magyarországhoz hasonlóan esendő gazdaságban rövid távra szól, de ez a hozzáállás semmiben sem különbözik a legtöbb tőzsdei cég és részvény viselkedésétől), és nem arról szól, hogy a magyar reálgazdaság, az életszínvonal és a fenntartható fejlődési pálya jó karban lenne. Merthogy nincs. Hasonlóan gyengék -- néhány tiszteletre méltó kivételt leszámítva -- a honi közgazdászok elemzései, többnyire, mert államháztartási vagy költségvetési szemléletűek. Én azt tanultam, hogyha tudni akarod, milyen állapotban van egy vállalat, beszélj azokkal, akik az értéket termelik, és a lehető legmesszebb esnek a vezérigazgatói titkárságtól. Ugyanez érvényes az országra is. Egy vállalat jövője a vállalati kultúrában (a "fejekben") dől el, ahogy Magyarországé is eldőlt ott egy időre: a népe kivonult először a politikai rendszeréből, és másodjára az országból is. Nem segíthet ezen a könyvek semmilyen "főzése".

Ebben az országban csak azok bíznak, akiket a kormány közvetve vagy közvetlenül fizet. Sőt azok se, és legalábbis ha nagyban játszanak, ők is félretesznek, vagy külföldre menekítik a pénzüket. (A lakossági kézben kötvényállomány növekedése nem finomítja, hanem erősíti ezt a képet, hiszen maga is az államiasságba, nem pedig a reálgazdaságba, a fogyasztás fenntarthatóságába és a javuló életkilátásokba vetett hitet tükrözi.) Ebben a helyzetben, amikor a kritikus tömeg már lemondott az országról, szívfájdítóan röhejes hallgatni a kormányzati gazembereket, amint tíz éven belüli világszínvonalú oktatásról, Európa éllovasáról meg hasonló idült ostobaságokról beszélnek -- egy önmagát már feladott népnek. Egy vállalatot fenntarthatóan sikeressé tenni, amikor a finanszírozása, a termékei, a brandje, az operatív képességei stb. megbízhatóan folyamatos fejlődési pályán vannak, hosszú-hosszú évek munkája. Egy olyan országot újra stabilizálni és sikeressé tenni, amelyben minden erőforrást szisztematikusan, tudatosan szétvernek, legalább egy évtized -- és még akkor sem garantált a kultúra visszafordíthatatlan változása. De el kellene kezdeni, mert minden nappal lejjebb csúszunk. Egyszer vehetné mindenki a fáradságot -- ha már nem ismeri közvetlenül azt a kb. ezer vállalatot, amelyen az ország sorsa múlik -- hogy megnézze legalább a beruházási, tőkemegtérülési, termelékenységi, exportképességi és bérmutatókat, plusz képzési gyakorlatokat, amelyek az 50 fő fölötti középvállalatok mindennapjaiban fellelhetők. Ha sírni akar, ezek láttán megteheti.

A görögök ártatlanságáról mindent lehet mondani -- csak éppen senkit sem érdekel, aki egy kicsit is hisz abban, hogy egy nép és a vezetői felelősek a saját sorsukért. Az eladósodás a versenyképes értékteremtés hiányának és a kultúra korrupciójának kettős következménye. (Engem az sem érdekel, hogy ez a világtrend.) Amennyire nem vagyok hasra esve az elemzésektől, úgy nem vagyok hasra esve a pénzügyi kormányzás hatalmas mítoszától sem. Ha egy valamire való közgazdász tíz-tizenöt éves tapasztalattal nem lenne képes egy államháztartást megtervezni úgy, hogy bekalkulálja a finanszírozás, a termelékenység, a hosszabb távú értékteremtés (kb. ennyi) szempontjait, akkor egy csaló szemfényvesztő, és menjen el ablakot vagy lovat pucolni (a legtöbbnek ezt kéne tennie). A magyar gazdaságot is ilyenek irányítják. És mivel az állam szerepe rettenetesen nagy, süllyedünk is folyamatosan, amit csak az nem vesz észre, akit megnyugtat, ha a könyvek főzésében való jártasság a legfejlettebb készség egy ország élén.

174 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr767592842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.03. 19:55:18

@unionista᠍:

"szerinted a feketekereskedelemnek nem része a helyi igazgatásrendészet."

Melyik helyi? A vásárlóé? Az eladóé? Ahol a szerver csücsül? A szerver tulajdonosának lakhelye?

Honnét tudja akármelyik helyi "igazságrendész" hogy bármi is történik a városában?

Tudod hogy mi az a Tor? Tudod hogyan működik a hagyma-forgalomirányítás?

Akinek fingja sincs arról hogy hogyan működik a DarkNet az jobb ha nem vetítget.

Toportyán Zsóti 2015.07.03. 20:07:58

Jelenlegi elit abszolult analfabéta szerte a nagyvilágban,csak a termelőerők hihetetlen fejlődése menti meg az azonnali bukástól.99 %-uk akasztófára való szociopata,2 világháború ezt bizonyítja.

dr. jenőke (jenőke) 2015.07.03. 20:40:41

@HaFr:
.
Neked legyen merci. Magadnak köszönheted, én beérem egy velorexel is.
A beérkezett kommentek igazolnak.

2015.07.03. 21:31:10

@neoteny:
a feketepiacnak a valódi része is szabályozott. hozzák mondjuk a cigarettát. a vámőrség mondja meg azt a csempészeknek, hogy most nem lehet hozni annyit gyerekek, mert parancsba van adva, hogy kell a jövedéki adó bevétel. vagy épp ellenkezőleg. még többet kell behozni, mert így a statisztikában csökken a fogyasztás.

valami japán egészségvédő csoport kitüntette orbán viktort, hogy mennyit tett a dohányzás visszaszorításáért. mert a statisztika szerint ebben magyarország világrekordot ért el. a feketepiac is szabályozott, csak nem legális keretek között.

errefelé a legdrágább ruhákat, kiegészítőket, luxus cikkeket áruló üzlet hamis termékeket hoz forgalomba. nekem törvénytisztelő állampolgárként mit kellene tennem? tegyek bejelentést a fogyasztóvédelemnél? az üzletet fogyasztóvédelem vezetője személyesen ellenőrzi. ez úgy zajlik, hogy választ valamit az üzletből. ezek után persze mindent rendben találnak. a fogyasztóvédelem vezetője megkérdezi, hogy ez is hamis? mit gondol, miért választhat. és erre azt mondja az eladónak, hogy legközelebb legyen valódi áru is közte. a gyereknek kell egy valódi luxus öltöny, ing, cipő a ballagásra. megtörtént eset. de a vevők nem reklamálnak. a fogyasztói visszacsatolásnak a piacon egyre kisebb az ereje.

van egy polgármester ismerősöm, aki úgy nyeri a választást, hogy lefizeti a cigányokat. a magyarok vitatkoznak, hogy melyik párt legyen. és az nyeri a választást, akire a cigányok szavaznak. ők egy irányban voksolnak általában. mert, ahogy mondják "egy alomból valók". teljesen normális. ez az ismerősöm joghurtot adott nekik. majdnem megölték, hogy ezzel a rohadt tejjel akarja a cigányságot megmérgezni. és hiába magyarázta, hogy az nem romlott. a joghurt ilyen. a vevőnek kevés az információja. egy teljesen nyitott világban egyre kevésbé tudja a valóságot kontrollálni. a népek kérdezik az üzletben, hogy ez biobanán? csókolom, csak bioárunk van. mondja az eladó. és magyarázzák, hogy ez termelő barát kávé, mert van rajta egy címke. és akkor mi van.

globalizált környezetben a szabad piac tisztességtelen viszonyokat generál. és hiába van fogyasztói visszacsatolás ha termelői oldalról nincs szabályozás. és a kereskedelmi mérleget nem kell egyensúlyban tartani. a kereskedőnek nemcsak a fogyasztót, hanem a helyi termelőt is kellene szolgálnia. a zsidó kultúrában ez ismeretlen. az ortodox zsidó kultúra a termelést lenézi, megveti. nem én mondom, ők mondják.

Boka1 2015.07.03. 21:48:01

Tényleg! Nem is értem, hogy az elit, aki a tévében fejlődésről beszél, miért tartja a vagyonát külföldön? De értem...

vajasgiga 2015.07.03. 21:48:31

Az előző bejegyzés kommerjeitől azzal búcsúztam, megyek műszakba. Visszajövök, erre mit látok, gazdaságról, KKV-kről van szó. Na mondom ez az én terepen, mint mérnök, közgazdász, vállalat tulajdonos.

De aztán olvasom ezt a zagyvalékot. Béndek Úr. Valamelyik pártolója szerint Ön süket fülekre talált a vállalati tanácsadói praxisában. Nem csodálom.

Persze jó marketinggel bármit el lehet adni. A PKP-t is. Pedig előző bejegyzése reményt keltett. De aztán...

Többet nem kell kitiltania. Ez egy viccpárt.

2015.07.03. 22:49:53

@neoteny: Pl. villany, gáz, víz, szemétszállítás, csatorna stb. rád "kényszerítik", hogy megvedd, mert ott nincs igazi verseny! Persze kiköltözhetsz egy barlangba és akkor nem tudnak semmit se csinálni! :D :D

2015.07.03. 22:52:47

@unionista᠍: az ukrán-magyar határ az nem schengeni határ!

2015.07.03. 22:54:14

@neoteny: kivételek mindig vannak! :D

2015.07.03. 22:55:30

@Toportyán Zsóti: Na megszólalt a helyi analfabéta is, régen hallottunk rólad, ezt honnan másoltad ki, a wc falára volt kiírva, ahová esténként melózni jársz? :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Moin Moin 2015.07.03. 23:07:48

@vajasgiga: Pontosan mi is lenne ebben a zagyvalék? Avagy, ha az, akkor vajon mivel magyarázod azt a tényt, hogy az átlagos magyar vállalkozás négy és félszer kevésbé hatékony, mint az átlagos osztrák?

...Tudom, tudom: a te vállalkozásod biztosan hatékonyabb még az Úristenénél is, akiről pedig köztudomású, hogy hat nap alatt gyárt le egy világot!:-)

vajasgiga 2015.07.03. 23:21:16

@Moin Moin: Úgy ahogy van.

Hogy miért az egy hosszú történet lenne.

Te mivel foglalkozol, filozófiával?

Nem hatékonyabb mert csak 30 éve működik. Az övé a kezdetek óta.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.07.03. 23:50:58

Többé-kevésbé (inkább többé) egyetértek a szerzővel.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.04. 00:38:10

@unionista᠍:

"globalizált környezetben a szabad piac tisztességtelen viszonyokat generál."

Miért ill. hogyan generál "tisztességtelen viszonyokat" a szabadpiac globalizált környezetben?

"a kereskedőnek nemcsak a fogyasztót, hanem a helyi termelőt is kellene szolgálnia."

A kereskedő a fogyasztót nem ingyen szolgálja ki, hanem pénzért. Mégpedig azért mert a fogyasztó többet fizet a kereskedő által megvásárolt (!) jószágokért amennyit a kereskedő azokért fizetett és egyéb költsége volt rá. Nem szerelemből szolgálja ki a fogyasztót, hanem haszonért: a saját megélhetéséért.

Ugyanúgy hajlandó kiszolgálni a termelőt is, ha attól olyan áron tudja megvenni a termékét hogy azt másnak haszonnal tudja eladni. Ha a termelőnek nincs olyan terméke olyan áron, akkor nem fogja a kereskedő kiszolgálni. Így hát szó sincs arról hogy a kereskedőnek ki kellene szolgálnia bármilyen termelőt, helyit vagy nem helyit: üzletet köthetnek a megfelelő körülmények esetén, de a kereskedőt nem lehet kényszeríteni arra hogy megvegyen olyan terméket amit nem tud haszonnal eladni, mert az a saját megélhetésének rovására menne.

Aki ezt képtelen felfogni, aki ezt zsidókeresztény huncutságnak gondolja, az vagy buta mint a föld, vagy mást akar hülyére venni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.04. 01:02:54

@ariskerase:

"Pl. villany, gáz, víz, szemétszállítás, csatorna stb. rád "kényszerítik", hogy megvedd, mert ott nincs igazi verseny!"

Nagyon jó meglátás: miért nincs igazi verseny? Mert az állam -- amibe beletartozik az önkormányzat is -- monopolizálja ezeket a szolgáltatásokat.

Maradjunk a legegyszerübb esetnél: a szemétszállításnál. Ki köti ki azt hogy csak egy vállalkozás végezheti a szemétszállítást? Az önkormányzat. Vagy saját 'vállalkozása' van rá (vagyis önkormányzati alkalmazottak végzik a szemétszállítást), vagy egyetlen cégnek engedélyezi azt hogy a szemétszállítást végezze. Tehát azért nincs igazi verseny mert az önkormányzat hatalmi szóval monopolizálja a piacot.

Egyébként pedig ld. ezt az írást:

mises.org/library/myth-natural-monopoly

Csak egy rövid idézet belőle:

Six electric light companies were organized in the one year of 1887 in New York City. Forty-five electric light enterprises had the legal right to operate in Chicago in 1907. Prior to 1895, Duluth, Minnesota, was served by five electric lighting companies, and Scranton, Pennsylvania, had four in 1906. … During the latter part of the 19th century, competition was the usual situation in the gas industry in this country. Before 1884, six competing companies were operating in New York City …

Vagyis a 19. sz. végi USA-ban közel sem volt monopolizálva a villany- és a gázszolgáltatás: igazi verseny volt azokon a piacokon is. Csak később a helyhatóságok rájöttek hogy eladhatják ezen szolgáltatások monopóliumát egyes vállalatoknak -- akik jó pénzeket fizettek be az önkormányzati kasszákba ... vagy a politikusok zsebébe. Természetesen aztán ezeket a pénzeket kivasalták a fogyasztóikból, akik már nem tudtak máshoz fordulni -- hiszen a szolgáltatóik épp' akkor vásárolták meg a piacot, akkor szereztek törvényes "természetes" monopóliumot.

2015.07.04. 01:33:03

@neoteny:
magyarországon nincsenek metropoliszok. alföldi róbert is arról beszél, hogy egy világváros polgármestere nem viselkedhet, ahogyan tarlós.

los angeles egy világváros. ott van hollywood. elég sokan ismerik a világban. robert de niro, leonardo dicaprio, vagy anthony hopkins világhíresek. mert ott ezt termeli ki a piac. itt ki a világhírű. gálvölgyi? budapest nem világváros. budapesten a szabad piac nem natalie portman-t vagy angelina jolie-t termeli ki, hanem magdi anyust. a kereskedelmi médiában alekosz és nem tudom még ki versenyeznek. és ezt védik egyesek, hogy ez milyen jól működik. és magyarázzák, hogy amerikai modell adaptáltál a világváros budapesten. milyen jól működik. csak a kurva a magyarok ne lennének. hajós andrás panaszkodik, hogy a népek nem értik a zazie az ágyban mélyrétegeit. a világhírű hajós andrás. ez egy vicc.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.04. 02:46:31

@unionista᠍:

"budapest nem világváros."

1896-ban kontinentális Európa első földalatti vasútvonala nyílt meg Bp-en.

Péter Béndek mobil 2015.07.04. 07:47:58

@Moin Moin: hagujad, leponex at his best, mar gunyolodni se tud a bt vezetoje, tehat europai modon a vitapartner szemelyet tamadja a rendelkezesere allo nulla informacio alapjan LOL

mojszipupi 2015.07.04. 07:59:46

Az orbáni autokrata politika lényege az egyén elnyomása és a felsőbbrendű hatalom uralma. Remek írás végre a lényegről. Egy vállalat sosem lehet sikeres ha a dolgozói nem érezhetik magukat sikeresnek, eredményesnek. Mivel Orbán soha nem látott módon nyomja el az egyéni szabadságot, a kibontakozás lehetőségét, ebből egyenesen következik, hogy az ország ilyen berendezkedéssel soha nem lesz valóban sikeres, kizárólag a propaganda és a hamis statisztikák bűvöletében fog élni

Mr. Waszabi 2015.07.04. 08:26:25

Nálam a nap nyelvújítási fénypontja ez a kifejezés: vállalatitanácsadok. Piros pont, megnevettettél. Köszi:)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.04. 08:30:10

@Mr. Waszabi: igen, ezt a túlzott komolykodás ellen

nemszólokmégegyszer 2015.07.04. 10:08:08

@HaFr: Látod, a Ludovikás mamelukképzőre szükség van, értelmesen, önállóan gondolkodó közgazdászra, jogászra, humán végzettségűre meg nincs. Hová jutna ez a rendszer, ha mindenféle valódi szakembere érthetően harsognák az emberek szemébe az igazságot, akik a papagálykommandó mondókája helyett egyszer csak kezdenék megérteni. Hogy a viktoriánus sikerpropaganda mellett, miközben minden egyre jobb és szebb, nekik miért lesz egyre rosszabb. Egyre több embernek nyílna fel a szeme, és neadjisten tömegek kezdenének visszakérdezni. Ha egyre többen értik meg az alapvetéseket, egyre több lehet a kérdés, majd esetleg elégedetlenkedni kezdenek. Nnna ezt kellett az oktatás /általánostól felsőfokig/ lebutítani, teljesen állami irányítás alá vonni. Képzeld csak, amint a tanuló közgázos, otthon azt mondja az apjának a kérdésre, hogy "Te fiam, én ezt már rég nem érte...". És sikerült megértetni vele. Másnap pedig azt mondja a szomszéd papónak pipázás/borozás közben: "Képzeld mit hallottam a fiamtól..." Aztán a helyi élménykombinátban/munkahelyen a szomszéd bácsi azt mondja az ismerősének: "Nem fogod elhinni mit mondott a Laci. A fiától tudja, aki okos ember, már iskolában is az volt..." Na látod erre nincs szükség, mert az érdeklődő, kérdező, visszakérdező ember kellemetlen, mert aláássa az orbáni rendszer alapjait. Ezért nincs szükség az önállóan gondolkodó általános iskolai tanítótól, az irányíthatatlan felső fokú oktatón át az önállóan, logikusan gondolkodó magyarokra. És a végén egy vicc. Beugratós kérdés a kvízsóban: Mondj egy szlovák királyt! Hasonló. Mondj olyan minisztert/államtitkárt, helyettest/biztost, lényeg hogy felsővezetőt, aki a sikeres versenyszférájából sikeresként avanzsálva lett sikeres állami vezető. Nekem momentán egy sem ugrik be, de lehet/ne/ ez az én hibám is.

2015.07.04. 10:09:48

@neoteny:
akkoriban kína, india, az usa, oroszország és németország után ausztria-magyarország a világ hatodik (!) legnépesebb országa volt. a magyar királyság a föld népességének 1 százalékát adta. a monarchia szétesett/szétverték. azóta budapest magyarországnak túl nagy, a világnak túl kicsi.

Doberdo 2015.07.04. 11:09:11

Nagyon jó és meggyőző cikk. Gratulálok a szerzőnek!

vajasgiga 2015.07.04. 14:47:11

@Péter Béndek mobil: Téves személyazonosítás. 3 milliárd a szabad piacon, ebből 1 milliárd export.

vajasgiga 2015.07.04. 15:14:41

@HaFr: Van. Lehet, hogy nem lesz, mert a verseny már csak ilyen. Akár a politika. Aki húz az nyer, aki hibásakat lép az nem nyer. Egy különbség van. Az üzletben ígéretért nem fizetnek.

2015.07.04. 20:05:11

@unionista᠍: Az előttem szóló mindent elmondott! :D :D Schengeni határ alatt a belső határokat értik, vagyis megszűnik mindenfajta határellenőrzés! Kis butuska okosat akartál mondani és felsültél a kis térképeddel, mert nem látom, hogy az ukrán-magyar határon szabadon át lehetne sétálni! :D :D

Toportyán Zsóti 2015.07.04. 20:18:42

@ariskerase: Magadon röhögöl ahogy szokol,kár hogy lepermeteztek a chemtrailosok.

2015.07.04. 20:46:23

@Toportyán Zsóti: NEM ZSÓTIKA ÉN A LÁNCOS KISKUTYUSOMON NEVETEK, VAGYIS RAJTAD!

Toportyán Zsóti 2015.07.04. 20:49:54

@ariskerase: Szövegértelmezés soha nem ment neked keleti gyökerű szalonnáci.

2015.07.04. 20:55:19

@Toportyán Zsóti: chemtrailos-ES HANGULATBAN VAGY LÁTOM! ::D :D :D :D :D :D :D :D

2015.07.04. 21:07:49

@neoteny: Juj az USÁBAN! CSAK NEM, A LIBERÁLIS PIACGAZDASÁG MINTAÁLLAMÁBAN ILYET MEG MERTEK CSINÁLNI! NAHÁT, TELJESEN LE VAGYOK DÖBBENVE! :D

De komolyra fordítva a szót, a szemétszállításban igazad van, ott lehetne versenyezni, bár nem biztos, hogy megéri, mondjuk egy háztartás egy kukájáért a város másik végébe kimenni, a másik, hogy mi van azzal, aki nem fizet, a szemetet, akkor is el kell vinni, közegészségügyi okokból!

Viszont a gáz, villany, víz, csatorna esetében igen nehezen kivitelezhető a verseny, nem jogi oldalról, az nem akadály, hanem technikai okokból! Ha nem muszáj ezt nem részletezném, de nem kell hozzá nagy fantázia!

Toportyán Zsóti 2015.07.04. 21:15:20

@ariskerase: Szalonnáci blogod továbbra is döglött,maradj azon vagy húzzál a keleti gyökereidhez.

2015.07.04. 21:26:09

@Toportyán Zsóti: Ez valami nagyon jó cucc lehet zsótika, amit tollsz, küldesz abból a specialitásodból, tudod a chemtrailos-ból! :D :D :D

2015.07.04. 21:27:06

@Toportyán Zsóti: Bodzát leszedted már? Fémhulladékot begyűjtötted? Segély megjött sorba álltál érte? :D :D :D

2015.07.04. 21:27:31

@Toportyán Zsóti: Itt van farkas zsótika az első számú analfabéta buta cigány!

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.04. 21:38:17

@ariskerase:

"Viszont a gáz, villany, víz, csatorna esetében igen nehezen kivitelezhető a verseny"

Ld. "The Problem of "Excessive Duplication"" c. részt a linkelt értekezésben.

2015.07.04. 21:47:15

@neoteny: Tehát technikailag kivitelezhető a verseny a víz, gáz, csatorna és villanyszolgáltatásnál? Ezt te, hogyan is képzeled el, írd már le!

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.04. 21:52:10

@fosadék:

Ld. "The Problem of "Excessive Duplication"" c. részt a linkelt értekezésben.

2015.07.04. 22:38:39

@neoteny: a gond az, hogy csak linkelsz itt, hogy linkeltél, mert semmilyen linket nem találok! Akkor erről ennyit!

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.04. 22:43:25

@ariskerase:

"mert semmilyen linket nem találok!"

Ld. a linket itt: @neoteny:

Vagy turulmadár-agyacskádból már kiesett hogy volt egy link a bejegyzésemben? Ejnye-bejnye ...

2015.07.04. 22:54:45

@neoteny: Ezzel csak az a baj, hogy nem válasz a kérdésemre. Technikailag, hogyan kivitelezhető a verseny a víz, gáz, villany, csatorna szolgáltatásnál, amikor ott zárt hálózatok vannak, mindenki épít egyet? vagy hogyan képzeled el?

Ezt a linket még mindig nem látom! Vagy csak jó szokásodhoz híven, megint csak mellébeszélsz? És ne is várjunk tőled választ, mint a korábban feltett kérdésekre?

2015.07.04. 22:55:29

@neoteny: "Vagy turulmadár-agyacskádból már kiesett hogy volt egy link a bejegyzésemben? Ejnye-bejnye ..."- és nem nem esett ki, csak az pont nem válasz a kérdésemre!

2015.07.04. 22:56:35

@neoteny: Most melyik szót nem érted a technikait vagy a kivitelezhetőt?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.04. 22:57:47

@ariskerase:

"Ezt a linket még mindig nem látom!"

Nincs vakabb annál az embernél aki behunyja a szemét és nem hajlandó azt kinyitni.

Vagy ahogy a szólás mondja: le lehet vinni a lovat a patakra de nem lehet rákényszeríteni hogy igyon.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.04. 22:58:53

@ariskerase:

"az pont nem válasz a kérdésemre!"

Dehogynem: pontosan a kérdésed által felvetett problémát válaszolja meg.

Toportyán Zsóti 2015.07.05. 10:21:48

@ariskerase: Lassan felvonultatod az összes tudásod,iskolába kellett volna járnod anyagozás helyett,nem lennél ennyire megalázóan buta ahogy a döglött blogod mutassa.

pitcairn (törölt) 2015.07.05. 13:06:19

@ariskerase:

pl. az utca a vezetékekkel együtt a lakóközösség birtokában van

de a lakóközösség akár birtokolhat is közművet

pl. anno a Mátyásföld nevezetű magántelepülésen - az 1949-es államosításig - ez volt a helyzet

A MÁTYÁSFÖLDI NYARALÓTULAJDONOSOK
EGYESÜLETE
epa.oszk.hu/02100/02120/00030/pdf/ORSZ_BPTM_TBM_30_253.pdf

pitcairn (törölt) 2015.07.05. 13:10:00

@ariskerase:

különben a fenti esszé nagyon tanulságos:

szépen reprezentálja azt, hogy a magántulajdonosok gyakorlatilag mindent funkciót el tudnak látni a településrendezéstől a közrend fenntartásáig

(még a nyaraló telepen járőröző csendőröket is a villatulajdonosok fizették)

pitcairn (törölt) 2015.07.05. 13:11:14

@ariskerase:

nálunk ez mondjuk nem vált bevett gyakorlattá, az USÁ-ban azonban vmi 50 millió ember él un. "homeowner association"-okben azaz magántelepüléseken

2015.07.05. 13:15:38

@neoteny:

mondja egy anarchokapitalista!!:))))))))

2015.07.05. 13:17:06

@pitcairn:

más esszék meg az ezzel kapcsolatos problémákat "reprezentálják".
az nem érv sem mellette, sem ellene hogy benyomsz egy esszét.
azt kivétel nélkül minden ideológia, elképzelés mellett vagy ellen meg lehet tenni

2015.07.05. 13:21:38

@unionista᠍:

ebben most kivételesen van igazad, de ezt neki hiába magyarázod, ahogy neked is hiába magyarázzák, miért hülyeség számos hagymázod

pitcairn (törölt) 2015.07.05. 13:25:27

@WiteNoir:

anno nyugaton jóformán az összes közműrendszer magánalapon épült ki

szóval ez nem ideológia hanem alapvetően gyakorlat volt

pl. London teljes vízellátása magánalapon jött létre...

és ez volt a XIX. században a legnagyobb város a világon...

unionista᠍ (törölt) 2015.07.05. 13:26:44

@WiteNoir:
oké, de konkrétan mi a hülyeség?

pitcairn (törölt) 2015.07.05. 13:35:18

@ariskerase:

arról se feledkezzél meg, hogy a közműfejlesztő eszméletlen összegeket öl bele ebbe a kalandba

ergo

nagyon sokat veszíthet

pl. elkezdi felverni az árakat

mi történik ekkor először?

1. zuhan a fogyasztás, ergo, a drága pénzen kiépített kapacitások jelentős része feleslegessé válik

2. rentábilissá válnak az adott szolgáltatással kapcsolatos megtakarítást lehetővé tevő megoldások, lásd pl. __víztakarékossággal__, __hőszigeteléssel__, ___esővízgyűjtéssel__, __napenergia hasznosítással__, __talajvíz felhasználással__ kapcsolatos szolgáltatások, termékek felértékelődése

ez egyébként a környezetnek se rossz...

3. ha tartósan magasan tartja az árakat, akkor jó sansz van arra, hogy egy főprofilú konkurens is belép a piacra

és abban az esetben ha a utcahálózat és a vezetékrendszer a lakóközösség birtokában van meglehetősen egyszerű a váltás

a konkurens által szolgáltatott víz/gáz kerül be a lakóközösség által birtokolt vezetékbe, a helyzetével visszaélő szolgáltató pedig mehet a levesbe...

2015.07.05. 14:01:07

@pitcairn:

és? ennek mi köze ahhoz amit írtam? ez egy álláspont, érdekes róla írni, de nem egy objektív igazság.
akik erre felhatalmazottak, egyetérthetnek vele, módosíthatják, cáfolhatják---a többiek meg nem.
te előadhatod objektív igazságként, felőlem.
vagy várhatod hogy alapvetően hozzá nem értők érveljenek-ellenérveljenek, de egyiknek sincs sok értelme, pláne hogy a poszt nem is erről szól

2015.07.05. 14:01:39

@unionista᠍:

nem fizetnek azért hogy részletesen elemezzelek:)

pitcairn (törölt) 2015.07.05. 14:09:56

@WiteNoir:

ez szimplán történelem, amiről illene tudni...

különösen ha hozzászólsz a témához...

unionista᠍ (törölt) 2015.07.05. 14:17:40

@WiteNoir:
nem nagyon tudod, hogy mit gondolok komolyan, és mit nem.

2015.07.05. 14:46:02

@pitcairn:

meg értelmezni is tudni kéne:)

@unionista᠍:

és nincs is semmi jelentősége.
szövegeket alkotsz melyek befolyásolhatják az olvasókat.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.05. 18:25:15

@pitcairn:

"különösen ha hozzászólsz a témához"

A témához nem szólt hozzá; pusztán trollkodik, amit próbál mélyenszántó metaelemzésnek feltüntetni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.05. 18:31:17

@neoteny: csakhogy a JIT-nak nem az a lényege, hogy akkor kezdik gyártani (a tehént megfejni stb.), amikor a rendelés (vagy a vevő a boltba) beérkezik, hanem az, hogy rendelkezésre áll a termék, amikor szükség van rá. Ezért van némi inventory is, illetve ezért húzzák össze a folyamatokat. Ha a JIT nem érvényesül a vevői takt szerint az ellátási lánc egészében, akkor megette a fene.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.05. 18:58:41

@HaFr:

"a JIT-nak nem az a lényege, hogy akkor kezdik gyártani (a tehént megfejni stb.), amikor a rendelés (vagy a vevő a boltba) beérkezik, hanem az, hogy rendelkezésre áll a termék, amikor szükség van rá"

Igazad van: az említett példám csak alacsony idő-preferenciájú fogyasztó esetén tekinthető just-in-time módszernek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.05. 19:00:37

@neoteny: vagyis, gyöngyöt a disznó elé :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.05. 19:06:58

@HaFr:

Olcsóbb gyöngyöt a nagyobb disznó elé. ;-)

2015.07.05. 19:47:10

@neoteny: Tehát nincs válasz, köszönöm, akkor itt be is fejezhetjük, megint nem válaszolsz feltett kérdésekre!

2015.07.05. 19:47:20

@neoteny: Tehát nincs válasz, köszönöm, akkor itt be is fejezhetjük, megint nem válaszolsz feltett kérdésekre!

2015.07.05. 19:47:55

@neoteny: Mégpedig, akkor mi a válasz? Halljuk tőled! :D

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.05. 20:03:04

@ariskerase:

"Halljuk"

Ez királyi többes a részedről, vagy a jurtád összes lakója nevében beszélsz? ;)

"tőled"

Miért az én átiratomra vagy kíváncsi, amikor a linkelt értekezés alcímmel hivatkozott részében ott van a válasz?

2015.07.05. 20:16:41

@Toportyán Zsóti: Bodzát leszedetd már? de én legalább nem szorulok rá, hogy kukázzak mint te! Guberálás megy még? Anyád még mindig kint strihel és 2 százasért bárkit elrepít csúcsra?

2015.07.05. 20:17:28

@neoteny: Tehát válasz nincs, jó szokásodhoz híven! Én tőled akarom hallani a megoldást! Tehát?

2015.07.05. 20:20:46

@pitcairn: Na ez egy érdekes megközelítés! Kösz a linket!

2015.07.05. 20:21:48

@pitcairn: ebben is igazad van, gyakorlatilag ma is törekedhetnénk erre, de ez nem éri meg a világméretű energialobbinak, mert akkor csődbe menne!

2015.07.05. 20:24:22

@pitcairn: szép álom, hogy a lakóközösség kezében van a hálózat, de jelenleg nem így van és ez a jövőben sem nagyon fog változni, az áramot, vízet, gázt, villanyt, bármilyen áron megfogják venni az embereket, igazi verseny soha nem fog ebben kialakulni! A hálózatot egy szolgáltató, nem fogja csak úgy ingyen átadni senkinek, azt foggal körömmel fogja védeni!

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.05. 20:25:26

@ariskerase:

"Én tőled akarom hallani a megoldást!"

Ha megfizetsz $50-os órabérben, akkor átírom ide a hivatkozott alcím alatti részt (és az lesz legalább 4 óra). Ha neked ez nem felel meg, akkor frusztrált fogsz maradni.

2015.07.05. 20:39:14

@neoteny: Tehát ezzel a szöveggel bújsz ki a válaszadás alól?

Akkor amit írtál eddig elmondhatjuk, hogy egy hülyeség! És ha azt akarod, hogy megindokoljam fizess óránként 1000-et! :D :D :D Ezentúl ezzel foglak oltogatni! :D:D :D :D

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.05. 20:40:40

@okádékazigazi:

@fosadék:

Frusztráltak fogtok maradni, kis zoknibábok ... ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.05. 20:41:49

@ariskerase:

"elmondhatjuk"

Szavazásra tetted fel a jurtában? :))

2015.07.05. 20:45:03

@neoteny: 540 euróért válaszolok! :D

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.05. 20:53:04

@ariskerase:

"igazi verseny soha nem fog ebben kialakulni! A hálózatot egy szolgáltató, nem fogja csak úgy ingyen átadni senkinek"

Ezt lehetett mondani a telefonhálózatra is vagy 40 évvel ezelőtt ... aztán mégiscsak lett verseny: pl. Észak-Amerikában a helyi hívások 'ingyenesek' lettek a hívásonkénti 25 cent helyett, ill. lehet olyan csomagot venni amivel percenként 5 cent a távolsági hívás.

A jóslatok veszélyes dolgok, különösen amikor a jövőre vonatkoznak. ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.05. 20:54:05

@fosadék:

Te lehetnél mozigépész is, annyit vetítesz, kis zoknibáb. :))

2015.07.05. 20:56:43

@neoteny: kár hogy a telefon pont rossz példa, de mindegy! És nem is igazán közmű! Jó, hogy nem az netszolgáltatással jössz!

De 100 dolcsiért bővebb választ is adok!

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.05. 21:07:38

@ariskerase:

"kár hogy a telefon pont rossz példa"

Igen, számodra rossz példa mert megmutatja hogy egy monopolpozícióban lévő cég (AT&T) elveszítette a monopolhelyzetét, és lett verseny a piacán.

"nem is igazán közmű"

Pedig kongresszusi meghallgatásokon bizonygatták "szakértők" hogy közmű (public utility).

"Jó, hogy nem az netszolgáltatással jössz!"

Jó hogy említed: jó darabig a koaxiális kábel-hálózat is monopólium volt (amikor még csak TV-adások jöttek rajta). Aztán az is megszűnt, és már verseny van a netszolgáltatók között hogy melyiktől veszi a proletár a bitfolyamot -- egyazon koax kábelhálózaton keresztül.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.05. 21:50:34

@ariskerase2: sajnálattal láttam, hogy tele spammelted a blogot, sok sikert a sajátodon.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.06. 11:33:25

@unionista᠍:
Most komolyan azt gondolod, hogy a tunyogmatolcsi fiatalok még mindig népviseletben flangálnak minden nap? :)

unionista᠍ (törölt) 2015.07.06. 12:53:13

@raczsandor:
nem nap mint nap, hanem ünnepnap. ez ad nekik identitást. például a keresztszemes hímzett terítő. ott a háttérben.
cdn1.szon.hu/2011/08/A-vendegek-koezoett-Dr.-Vinnai-Gyozo-kormanybiztos-Foto-%C3%93vari-Beatrix-600x400.jpg

2015.07.29. 03:49:55

@Moin Moin: Előzmény! Remete levele (a kőtsönről) Kedves komám, Gábor!

Tudod, írtam már sokat olvasok, mindenféle ócska könyveket. No, el nem hiszed, mit leltem! 1875. november havában, arra kérte az Egyiptomi (Kedive, miniszterelnök féle, a marha,) az angol kormányt, küldjön pénzügyi szakértőt nékije!
Disraeli, angol miniszterelnök, hogy kihasználja a kedive nehéz pénzügyi helyzetét, A pénzügyi kölcsön fejében, rákényszeríti Anglia ellenőrzését, és protekorátusát. A misszióját, Cave főkincstárnok vezette! A kedive megengedte,, hogy megvizsgálja Egyiptom pénzügyeit. De a kölcsön tekintetében, nem tudtak megegyezni! Az államcsőd arra kényszerítette a kedivét, hogy siettesse a bankárokkal a megegyezést! Majd a hitelezők, és a kedive megegyeztek, hogy nemzetközi pénzügyi ellenőrzést, úgynevezett államadóssági pénztárt szervezzenek, és az államkölcsönöket konszolidálják!
A pénzügyi ellenőrzés nem jelentett egyebet, mint Egyiptom bevételeinek teljes kifacsarását! 9,5 millió Font bevételből 7,5 öt fizetett külföldi hitelezőinek! Kihasználták Egyiptom nehéz helyzetét, hogy még nehezebb helyzetbe hozzák az országot. Több minisztérium élére külföldieket neveztek ki! A sajtó azt állította, hogy az ország összes bajai, a kedive önkényéből erednek! Ez a liberális frazeológia, csak a valóságot leplezte! A valóságban a kormány, csak a külföldi bankoknak volt felelős! A parlament, üres fikció volt!
Nubár pasa, aki a hitelezők kielégítésére, több pénzt akart megtakarítani, csökkentette a hadsereg létszámát! Az elbocsátott tisztek lázadása elzavarta! Határtalan volt a bankárok, és a külföldi sajtó felháborodása!
A külföldi ellenőrzés visszaállítása Egyiptom további elszegényedéséhez vezetett! Figyelsz haver! 1882 Alexandriában felkelés tört ki, 50 külföldit megöltek! Válasz: Alexandria bombázása, Anglia Egész Egyiptomot megszállta! Ez lesz a mi jövőnk is? Mit gondolsz errűl? A föd is csak egy tengejen forog, és nincs új a nap alatt! Csak buta rövideszű népség! Kőccsőn kell? Megkapjátok, a cumit meg bekapjátok! Ja a könyv, elolvashatod, Az újkori diplomácia története!
süti beállítások módosítása