1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.06.12. 20:52 HaFr

Saul mi vagyunk: lehetséges boldogság

Spoiler. Nem filmet interpretálok. Filmet nézek. Látom a vallásos zsidó embert, Sault, aki el akarja temetni a fiát a haláltáborban, abszurd akarat abban a helyzetben, de nem enged belőle, az égen-földön elő akar túrni egy rabbit, nem kíméli ez élőket se emiatt, míg a végén a halott fiát elviszi a víz, ő magát pedig lelövi a táborőrség. Kudarc? Kudarc. Annak ellenére, hogy esélye sem volt, és annak ellenére, hogy a halott fiú helyébe megjelenik egy másiknak az ígérete, ami -- paradigmaváltás! -- megértet valamit vele egy új értelem lehetőségével kapcsolatban.

Nincs blődebb dolog, mint műalkotást értelmezni, mondom, nem is teszem. Csak egy párhuzamosan történetet mondok el. Van egy nemzet, amelyik nem enged a kultúrájából, bár nem egészen érti, ragaszkodik hozzá, változni nem akar. Nem érti, nem reflektál a kultúrája életellenes vonásaira sem -- ami a történelmében annyiszor ráhozta a balsorsot. A nyilvánvaló sikertelensége, boldogtalansága, megosztottsága, és annyiunk elmenekülése sem döbbenti rá, hogy éppen azzal a kultúrával (gyakorlattal) van a baj, amelyhez makacsul, de irreflexíven ragaszkodik. A kultúrája lassan az életét fenyegeti, mert a nemzet nem tud magával mit kezdeni, pláne magára vigyázni, és saját magából termeli ki azt a réteget, amely az ő kultúrájára apellálva, azt irracionálisan erősítve benne, megfojtja az életösztönét, aztán lassan elemészti őt magát is.

Saul a végén meglátta a Másik Fiút, rádöbbent, hogy az Élet egy másik kontextusban tovább élhető. De ehhez el kell engedni a régit. Kontextust, paradigmát kell váltani. Fájó felismerés? Talán. De boldogság is.

Konzervativizmusunk legnagyobb feladata megtalálni a nemzet új kontextusát, a hagyományunkra vonatkozó új reflexiót, amelyben az életünk továbbélhető. Megmaradunk magunkkal azonosnak, de újjászületünk. Boldogság lesz, ha nem is látjuk még, hogyan.

Ahogy én nézem, Saul elkésett a saját hagyományának elengedésével, amiért az életével kellett fizetnie. Nem tudni, sikerrel járt volna-e egyébként, de így egyenes útja vezetett a halálba.

És mi? Államférfi kellene ide, aki felfogja a feladat súlyát, elmagyarázza a helyzetet, megnyugtatja a nemzetet, és végigvezeti azon az úton, amelynek a végén magyar marad, de megbékél magával, mert rátalál önmagára egy másik keretben. A konzervativizmus és a dogmatikus nacionalizmus útja még sosem ágazott el ennyire világosan a történelmünkben.

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr87537842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borzimorzi 2015.06.12. 21:13:32

Na végre!
Szerző kezd úgy beszélni, hogy az olvasó eszét és szívét is képes legyen megfogni.
Csaxólok, hogy ez a bejegyzés többet érne elmondva is, mint a 3 darab beszéd bármelyike...
No, persze, akkor még nem volt meg a bemutató.
Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.12. 21:18:32

@borzimorzi: nem akarom megkerülni a választ, se okoskodni -- de nehéz műfaj ez, mindenre szükség van, ráadásul úgy, hogy három év múlvára kell spitzre járatni a dolgot, van egy életciklus, amelyet nem lehet nagyon megerőszakolni, se kihagyni belőle a kevésbé népszerű fázisokat

2015.06.12. 22:46:41

nincs másik keret, mert az adott:
www.cartomap.hu/kepek/KarpatMedence_d_n.JPG
a nyugat nyugaton van.

zipe moha 2015.06.12. 23:25:09

..."Államférfi kellene ide, aki felfogja a feladat súlyát, elmagyarázza a helyzetet, megnyugtatja a nemzetet, és végigvezeti azon az úton, amelynek a végén magyar marad, de megbékél magával, mert rátalál önmagára egy másik keretben. " igen,igy ! ami biztos: köztünk vannak , de még nem ismerjük az arcukat...akiket ismerünk azoknak már nincs arca

magyarpolgár 2015.06.12. 23:30:01

@HaFr: Pedig ezzel sokat nem fogunk elérni (azért írok többes számban mert elméletileg én is tagja vagyok a pártnak). Posztokat írogatni egy dolog, viszont egy pártot irányítani és annak üzenetét a lakosság széles köréhez eljuttatni többet kíván, mint blogot írni. Nem látok komolyabb szervezőmunkát, marketinget, erőfeszítést, csak egy virtuális világot látok, amelyben a PKP próbál egy szűk kört ézelmekkel megtöltött írásokkal kiszolgálni. Az írások többnyire arról szólnak, hogy jól nekimenni a Fidesznek, a baloldalnak, és a Jobbiknak. Lehet panaszkodni a médiára, a lakosságra, a körülményekre de ez a stratégia megítélésem szerint nem fog áttörést hozni. Semmi olyasmi nem történik, ami miatt a PKP-ra irányulna a figyelem. Még a komolytalan Kétfarkú Kutya Párt is több támogatót képes bevonzani egy-egy hülye akciójával. Pár nap alatt 30 millió Ft-ot gyűjtöttek össze és ott vannak a médiában a plakátos cirkuszukkal. Nem oda akarok kilyukadni, hogy a hülyeséget kell másolni, hanem oda, hogy igenis meg lehet mozgatni az embereket, lehet támogatókat szerezni, és még némi médiafigyelmet is. Értem én, hogy ez egy új párt és sok akadályt kell leküzdeni, de ezzel a stratégiával minden erőfeszítés időpocsékolás mert sehova nem vezet - legalábbis eddig ez a meglátásom.

Az eddigi tapasztalataim igen rosszak. Jeleztem belépési szándékomat a PKP-ba és a tanácsadó szervezetébe is. Kapok néhány levelet és ennyi, alig történik valami. Lehet valamit én csinálok rosszul, de itt könyörögni kell vagy nem tudom, hogy az ember bekapcsolódhasson a munkába. A parlamenti pártok megyei szervezetei nyaggatnak, hogy lépjek már be, meg vegyek részt a szervezeti munkában, írjak programot, találkozzam az elnökükkel stb. de mivel nem bízom egyikben sem, ezért visszautasítottam őket. Egyszer vállaltam képviselőjelöltséget felkérésre, és számítottak is rám. Gondoltam, hogy a PKP-ban érdemes lenne megpróbálni mert nagyrészt egyetértek a célokkal, de nagyon körülményesen megy itt minden. A más pártokat keményen kritizáló bejegyzéseket pedig inkább nem minősíteném, továbbra sem értem, hogy miért kell másokkal foglalkozni, amikor a PKP-nak lenne elég feladata a saját háza táján is, feltéve ha valamit el akar érni 2018-ban.

Sajnálom, nem szeretnék megbántani senkit és lebecsülni a munkáját de ez így nagyon kevés lesz. Pedig egy új pártnak ennél jobb környezet nem is kellene. 44% a bizonytalanok aránya a tejles népességen belül, és ők egyik parlamenti pártban sem bíznak pillanatnyilag.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.12. 23:40:52

@magyarpolgár: a magunkkal foglalkozás része a másokkal foglalkozás is.. egyelőre... ami pedig a nevezett párt sikereit illeti, gratulálunk nekik, és egyúttal örülünk nekik, hogy megtalálták azt a tónust, ami Magyarországon 30 millió forintot ér, és azokat a támogatókat, akik bennük látják a jövőt -- a mi pártunkban pedig éppen annyi munka folyik, amennyire energiánk van, semmi lelkifurdalásom nincs, sajnos ez egy polgári párt, civil foglalkozásban dolgozó emberekkel stb., szemben "a parlamenti pártokkal" és megyei szervezeteikkel, amely hasonlatot hadd ne kommentáljak itt -- viszont szemben a rossz tapasztalataiddal, mindenki előbb-utóbb eltalál hozzánk, akik el akar, nyitottak vagyunk, és szükségünk is van minden jó akaratra. Köszönöm.

Ceriak 2015.06.13. 00:08:16

Miről beszél ez az ember????
Kérem, valaki segítsen nekem megérteni az alábbi sorokat. (Az óriási szellemi magasságokban leledző szerzőtől nem várom ezt el.)

" Van egy nemzet, amelyik nem enged a kultúrájából, bár nem egészen érti, ragaszkodik hozzá, változni nem akar. Nem érti, nem reflektál a kultúrája életellenes vonásaira sem -- amelyik a történelmében annyiszor ráhozta a balsorsot."

A magyar kultúrának mik lennének az "életellenes" vonásai? Mégis???

magyarpolgár 2015.06.13. 00:28:57

@HaFr: Köszönöm a gyors választ. Ezek szerint én csinálok rosszul valamit. Kérlek adj nekem tanácsot, mit kell tennem ahhoz, hogy én is részt vállalhassak a párt munkájában, ha már beléptem életemben először egy politikai szervezetbe. És most nem olyan válaszra számítok, hogy küldjek tovább 1-2 levelet emailben.

Majd meglátjuk, hogy az a befektetett energia és munka mire lesz elég 2018-ban, erről a választók ítéletet fognak mondani.

Azt megjegyezném, hogy a parlamenti pártok tagjainak is van civil foglalkozása megyei, helyi szinten, és nem mindenki a párttagságból fakadó esetleges előnyök miatt vállal feladatokat ezekben a szervezetekben. Sőt, vannak olyanok is, akik úgy vállalnak közfeladatot saját, civil foglalkozásukon felül, hogy a tiszteletdíjukról is lemondanak, mert a köz szolgálatát alapvető kötelességüknek tekintik. Csak ezt sokan nem látják, mert éppen az országos politikai civakodással vannak elfoglalva. Nem mindenkit kell a nagypártokhoz közeli oligarchákkal, szerencselovagokkal azonosítani.

belll 2015.06.13. 10:04:10

@Ceriak: "A magyar kultúrának mik lennének az "életellenes" vonásai? Mégis???"
Például az, hogy a polgárosodás minden jelére azonnal beindul a csirájában elfojtás azonnali, zsigeri reakciója.
Aztán ott van a pusztító irigység.
A dögöljön meg a szomszéd tehene is zsigeri üzemmód.
A rövid távon való gondolkodás, a rabló gazdálkodás.
Az áldozathozatal hiánya.

belll 2015.06.13. 10:08:46

@unionista᠍: Nem a földrajzi helyzet hozza létre a jólétet, hanem az uralkodó kultúra, szellemiség.
Nem a lét határozza meg a tudatot, hanem a fordítva.
A svájci szellemiség, kultúra a Kárpát medencében is virágzó országot hozott volna létre, sőt. Mi meg az Alpokban is szívnánk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.06.13. 11:54:35

@Ceriak: Az önkény legitimitásába vetett hit, a kommunikáció fúrása, torzítása, sőt tagadása.

Hirtelen ez a kettő jutott eszembe :-)

2015.06.13. 13:15:06

@belll:
a jólétnek több összetevője van. a humán tőke is fontos. az adja a rétegzettséget. az a biológia. de nem ez adja a kereteket, hanem a környezeti vagyon. az földrajz. alapvetően ezekhez kell igazítani filozófiát. az induló állapothoz.

nem ahhoz, hogy mi van ausztriában. és ha ott egy szakállas nőnek tapsolnak, akkor mi is tapsoljunk. mert így olyanok leszünk, mint ausztria. hanem azt kell mondani, hogy nekünk terry black a "híres" travink. neki tapsolt a fővárosi sznob közönség és a sajtó. tegyük őket egymás mellé. és ebben is jobb ausztria. de nekünk mégsem ausztria jelenéhez kellene igazodni, hanem legfeljebb a múltjához. mert az részben a miénk. de ami a jelenkori ausztriában zajlik ahhoz kevés közünk van. aki azt gondolja, hogy a jelenkori ausztria a jó. az költözzön oda. a nyugat nyugaton van.

2015.06.13. 13:44:24

@Counter:
van egy kelet-európai és őseurázsiai többség. akik a honfoglaló magyarok örököseinek mondják magukat. azt állítják, hogy ők vannak többségben. vidéken abszolút többségben. és ezt a többségi legitimitást a zsidókeresztény kisebbség (a zsidó baloldal és az európai keresztény jobboldal) nem akarja elismerni. ennek ellenére a jobbik érzelmi alapon ma már nagyobb tábort szervez össze, mint a "demokratikus" ellenzék. és még ott van orbán balkán pártja. nem az lesz a kérdés, hogy a "baloldali" pártok megnyerik-e a választást. hanem az, hogy lesz-e olyan, aki bejut a parlamentbe. mert ez az legnagyobb mszp esetén sem egyértelmű. magyarul az ellenzéknek kampec. értem, hogy majd jön a pkp. és csúcsra járatódik. de a többi párt is akkor fog csúcsra járatódni. és addigra tévéjük és rádiójuk is lehet ha úgy akarják. nekem úgy tűnik, hogy a többségi magyarok célja az, hogy a fővárost visszafoglalják. és ha ezt a jobbik németbarát szárnya felismeri, akkor akár ki is egyezhetnek béccsel és berlinnel. érdekes lesz.

tábormegsemmisítő 2015.06.13. 21:54:10

Kétlem, hogy Saul utódai fogják sikerre vinni Magyarországot. Ukrrajnában megkaptak szinte minden hatalmat, aztán mi lett belőle? Még a korábbinál is nagyobb és kilátástalanabb nyomorúság, kín és rombolás mindenfelé. Pedig sok hiszékeny ukrán valami csodarabbit látott bennük

Ortodox 2015.06.13. 21:58:12

Jaj de jó, már Béndek is túl van a napi saulozáson.

Magyar ember ezért nem fizet, de ahogy hallom a németek is lefosták h egyáltalán létezik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.13. 22:03:23

@Ortodox: nem fizet itt senki senkinek, náci barátom, ez nem az a játék

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.13. 22:06:56

@tábormegsemmisítő: aha, szövegértési problémáid vannak, az antiszemitizmus az agyadra ment

tábormegsemmisítő 2015.06.13. 23:41:42

@HaFr:
Nem kell antiszemitának lenni ahhoz, hogy valaki rossz véleménnyel legyen Ukrajnáról. Kétlem, hogy Magyarországon nagy tömegek kívánnák az ukrán utat járni

Moin Moin 2015.06.14. 07:41:30

"Államférfi kellene ide...":

Morgens durch das Lagertor,
Wir stolz zu dreien marschieren,
Du und ich und einer vor,
Der uns wohl mag führen.
Lang der Straßen fest der Tritt
Und die Herzen schlagen mit,
|: Wenn wir so marschieren, :|
wenn wir so marschieren.

Weiter froh durch Straß' und Tor,
Wir stolz zu dreien marschieren.
Manch ein Mädchen schaut hervor,
Von Dach, von Zaun und Türen.
Blau der Himmel, klar der Tag.
Jeder fröhlich singen mag
|: Wenn wir so marschieren, :|
wenn wir so marschieren.

Ist das Tagewerk vollbracht,
Wir stolz zu dreien marschieren,
Heimwärts durch die dunkle Nacht,
Einer wird uns führen.
Klar der Himmel, hell die Stern',
Und das Lager winkt von fern,
|: wenn wir so marschieren, :|
wenn wir so marschieren.

Látom, olvasod a "kötelező irodalmat"!:-)

Moin Moin 2015.06.14. 07:45:23

@tábormegsemmisítő: Szóval, te azt állítod, hogy Ukrajnát a zsidók kormányozták-kormányozzák?

...Mondd: orvos látott már?

tábormegsemmisítő 2015.06.14. 08:51:45

@Moin Moin:
Ukrajnát senkik se kormányozzák, a szó valódi értelmében. Oligarchák uralkodnak rajta, de közben a saját feudális háborúikat is vívják egymással. Az etnikai hátterüket inkább ne firtassuk, elég vegyes a kép

Egy zsidó származású oligarchát, Porosenkót felkapott az irracionális népi reménykedés, így elnöki pozícióból tömheti a zsebét az ottani hagyomány szerint. A szintén zsidó származású miniszterelnököt, "Yatz"-ot viszont egyértelműen amerikai zsidók hozták pozícióba

Sokszor persze nehéz különválasztani az etnikai hovatartozást a politikai meggyőződéstől. Az ukrán "narancsos forradalom" atyja, Soros György például minek számít? Felforgatónak, tőzsdespekulánsnak vagy egyszerűen csodarabbinak?

Szerintem az eredmény minősíti az embert. Grúzia után Ukrajnát is sikerült eljuttatni a katasztrófa küszöbére (meg azon is egy lépéssel túl). Magyarországon a józan többség nem kér a csodarabbik tudományából
süti beállítások módosítása