1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.05.14. 06:41 HaFr

Magyar politika a baloldal után

Bár a Fidesz nem mondja ki, de a párt alapvetően a globalizáció nyertese, ahogy a baloldal -- bármennyire is paradox -- a vesztese. A globalizációval olyan szintre jutott a felvilágosodás, az univerzalizmus és a modernizáció programja, hogy egyrészt megvalósította a mai centrista, liberális baloldal álmainak egy részét (ami a szekuláris progressziót illeti), másrészt a megvalósult álom maga alá temette a baloldal megkülönböztető jegyeit, az egyenlőség, az emancipáció és a "munka" képviseletét a közéletben -- némileg leegyszerűsítve azért, mert a progressziót változatlanul a tőke finanszírozza, és emancipáció stb. csak addig van (kivált a Nyugaton innen), amíg üzletileg megéri.

A "baloldal" nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel, amelyben nincs alapja fellépni a modernizáció logikájával szemben, míg Fidesznek úgy maradt meg a globalizációval szembeni kritika helyi fegyvere, a nacionalizmus és az etnicista indíttatású bevándorló-ellenesség (ami nem tévesztendő össze a járulékvadászó migrációval szembeni európai fellépéssel), hogy közben az országot természetesen a globális tőkével -- mivel mással -- finanszíroztatja, de azt folyamatosan bírálja, sőt adott esetben ebben a kis országban gyengíti is, ami népszerű. Míg a "baloldal" nem elég demagóg ahhoz, hogy nyakló nélkül populista és egalitárius legyen (alapvetően blairista lévén), más szóval nem elég demagóg ahhoz, hogy a nacionalizmushoz képest szemtől-szemben harcoljon a tőke logikájával (lám, a legkézenfekvőbb Piketty-t sem tette magáévá senki a mérvadó "baloldali" politikusaink közül), addig a globalizmus "fenyegetésével" nem tud semmit szembe helyezni, magyarul nem tud viszonyulni a vezető narratívához, tulajdonképpen elhazudja azt. Nem csoda, hogy olyan terméketlen. 

Ez a nehézség volt az egyik, ami sújtotta Ed Miliband kampányát is, nem véletlenül, mert nemzetközi problémája ez a mainstream baloldalnak. A másik nehézségük a megfelelő politikai vezetők hiánya. Amikor a politika homogenizálódik, uniszexé válik, mert a modernizáció logikája ezt követeli, akkor a személyiség súlya eldöntheti az amúgy többé-kevésbé egységes narratíva képviseletének hatékonyságát. Ezt sem érti a magyar baloldal. Amikor már nincs fegyverük a Fidesszel szemben, ezt azzal tetézik, hogy ugyanazt a leszerepelt bagázst küldik az arcvonalba, mint mindig. És ez értelemszerűen nem fogja meghozni a győzelmet a minden felhajtóerőt nélkülöző "baloldali" politizálás korában.

Tony Blair felismerését magáévá téve, miszerint Nagy-Britanniában megszűnt az osztálytársadalom, David Cameron is jó úton van afelé, hogy a Konzervatív Pártból a dolgozó emberek (kék galléros) pártját faragja, és egyességre juttassa benne a hagyományos establishmentet az alsó középosztállyal (ahová gyakorlatilag mindenki tartozik, aki még szavaz). Ezzel próbálkozott a Fidesz is, csakhogy rossz vonatra szállt, amikor megnyitotta a korrupciót áradását. Ez olyan hitelveszteséget okozott már a pártnak, ami a Jobbikot legalábbis hasonló erejű ellenféllé növesztette, holott az utóbbi működési és valóságértelmezési logikája gyakorlatilag ugyanaz. Csak éppen ő még hitellel tud szólni a "dolgozó kisemberhez" (újra elorozva a baloldal elől -- amit a Fidesz egyszer már megtett -- a szociális kérdések képviseletét [vö. a proletariátusból mára szociális kérdések maradtak, nem kis részben az előbbi ön-átdefiniálása -- önfeladása? -- miatt]).

A politikai törésvonal a világ fejlettebb részén egyre kevésbé a bal és a jobb között húzódik. Ha valahol, akkor az etatizmus és a libertarianizmus között, az államelvűség és a szabadságelvűség között. A hasonlóan államelvű logikát képviselő bal és jobb közötti határok elmosódása közepette a mainstream baloldal megszűnt a hagyományosan baloldali kérdések képviselőjének lenni, és újra kell definiálnia magát, ha a porondon akar maradni a globalizáció politikai világában -- ez azonban egyelőre nem megy. (Mielőtt néhányan elkezdenénk lelkendezni, a Syriza, a Podemos stb. pont olyan pályát fognak befutni, mint az Occupy. Minden második vasárnap vonulás, autóborogatás és gyújtogatás, meglehet, orosz importból származó off-the-shelf Molotov-koktélokkal.)

A baloldal agóniája után néhány éven belül marad nálunk egy 80%-os jobboldal (nevezzük így), nagyjából ezekből: egy középre nyitott, a jelenlegi bal-jobb leosztást meghaladni akaró, nyugatos, autonomista Polgári Konzervatív Párt; egy jobboldali posztkommunista, "harmadik utas", korrupt, etatista Fidesz; és a plebejus, középre húzó radikális, etatista Jobbik.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr487457996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toportyán Zsóti 2015.05.14. 08:48:13

Szimpla érett birkaszartolvajokat és Kgbéla nemzeti szocialistáit erre a szintre feltolni kicsit necces ahogy ballerfóbiád.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.05.14. 09:26:44

@Toportyán Zsóti: Véleményem szerint nem ballerfóbiáról van szó. Én sem találok náluk olyan mondanivalót aminek értéke lenne.....persze ha valaki a rezsiigazságot vagy az FNA annak tekinti a jövőre adandó válaszoknak az más.....csak ettől nem leszünk versenyképesebbek....és nem lesz több a tejbe aprítani való.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.14. 09:50:01

@Toportyán Zsóti: Zsóti, nagyon szórakoztató vagy a kaptafáddal hadonászva. Elmondom neked külön, egyszerű nyelven: ha a baloldal alatt azt érted, amit hiányolok, akkor természetesen nem vagyok "ballerofób". Ha azt, ami ma van pártszinten, akkor meg iszonyúan az vagyok. Tapasztalati és elméleti alapon is. Na, ezentúl nem kell már beirkálnod emiatt.

Moin Moin 2015.05.14. 09:54:29

A "80%-os jobboldal" pontosan minke a 80%-a lenne? A szavazásokon résztvevőké? Mert ebben az esetben ez scak akor lenne lehetséges, ha a mai baloldali szavazók legnagyobb része vagy nem menne el szavazni, vagy pedig - mondju - átpártolna a Jobbikhoz.

Ha a rendszeresen aktív szavazók számához, azaz kb. 5-5,5 millió főhöz mérjük a teljes jobbolda támogatottságát, akkor ez messze nincs 80%-os.

A valódi poliikai kérdés - és feladvány - az, hogy a magukat jobboldaliaknak hirdető, ám valójában vagy maffioid, vagy fasisztoid populista pártok (Fidesz, Jobbik) mellé fel tud-e nőni egy olyan (karizmatikus pártvezér által irányított) párt, amely az ország eltartóit képviseli, úgy, hogy ezek az eltartók ezt a pártot hitelesnek és megbízhatónak fogadják el? Ha ez nem jelenik meg, akkor görög alapokon (familiáris struktúrájú társadalom) görög út következik, elvesztegetett, elstagnált évtizedekkel és egymilliót közelítő, éppen a legproduktivitásképesebbeket érintő kivándorlással...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.14. 09:57:49

@Moin Moin: részletkérdés, de mandátum -- a fő kérdés valóban az utolsó bekezdésedé, lásd KBSZabolcs ÉS- életbeli tévelygését

Toportyán Zsóti 2015.05.14. 10:21:04

@Fuxos (ex bömis): Versenyképesebbek leszünk mint a millió dolláros Porsche tulajok közpénzen hizlalásától.

Toportyán Zsóti 2015.05.14. 10:22:34

@HaFr: Ballerek ezredrangú probléma a jobberek mellett,mégis rendszeresen feltolod őket.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.14. 10:26:51

@Toportyán Zsóti: azért nézz utána, kivel és mivel foglalkozom többet, aztán újra fontold meg

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.05.14. 11:14:14

@HaFr: Úgy írja, hogy "többet", de úgy kell olvasni, hogy "szerintem túl sokat".

2015.05.14. 11:19:59

@Toportyán Zsóti: a jobberek a ballerek miatt vannak, és maradnak hatalmon. indokolt tehát foglalkozni velük. nem mintha ki akarnám hagyni a magas labdát, hogy ha nem tetszik, ne olvasd, pláne ne kommentáld és neked is, nekünk is jobb lesz

ricardo 2015.05.14. 11:31:11

(Tudjuk, nyugaton a szociáldemokrácia eleve a kapitalizmusnak tett engedménnyel
indult. A marxista Bernstein időt adott: szocializmust, de lassan. Aztán ez később, miután a tervgazdálkodás történelmileg megbukott és kiderült, hogy demokratikus szocializmus nem lehetséges, merőben új jelentést kapott: kapitalizmust, de lassan. Más szóval a polgári baloldal lemondott arról, hogy antikapitalista legyen. Egy kormányzati pozícióba vágyó baloldali tömegpárt esetében még ideológiai axiómaként sem jelenik meg olyasmi, hogy kapitalizmusnak bármiféle reális alternatívája lenne. Node miféle identitása lehet egy olyan baloldali pártnak, ami ugye még csak nem is antikapitalista? Egyetlen dolgot tudnak: emberarcú kapitalizmust hirdetni („harmadik út”) meg persze olyan jól hangzó jelszavak alatt, mint „fenntarthatóság”, „környezetvédelem” stb. lassítani. De ezeket a jobboldal is át tudja venni. Illetve létezik még egyfajta polgári baloldali ethosz, úgy mint értelmiségi tradíció, mint kultúrtradíció, illetve mint citoyen életérzés, a szociális érzékenység, a társadalmi felelősségvállalás stb. polgári ethosza. De ez megint csak olyan, amit egy jobboldali konzervatív-liberális párt retorikailag viszonylag könnyen képes abszolválni. Röviden: amíg egy baloldali párt nem nyíltan antikapitalista, addig eleve a jobboldali térfélen kell játszania.)

tarackos 2015.05.14. 11:38:52

Szvsz, a törésvonal nem az etatizmus és libertarianizmus hanem inkább a közép és a szélsőségek között húzódik. Szélsőség sokféle lehet, széljobb a bevándorlóellenességgel, liberális a férfiak is pisiljenek ülve dolgokkal, zöldek, rendszerkritikusok etc.

Sztem a jobboldalnak sincs érdemi mondanivalója hanem reakciós lett, reagál a szélsőségekre. (tk. ez megy ezen a blogon is)

Viszont mi nagyon messze vagyunk a nyugaton megvalósult egyenlőségtől, emancipációtól és főleg az életszinvonaltól. Ezért sem értem miért ilyen béna a baloldalunk. Ráadásul a közép is kiürült.

Toportyán Zsóti 2015.05.14. 11:44:54

@Fuxos (ex bömis): Alapjövedelem itt lesz elköltve a millió dolláros Porsche ára nem,offshorkkok mások tönkrevágására létrehozott alapjaiba kerül vagy politikai hatalom megszerzését finanszírozza.

Toportyán Zsóti 2015.05.14. 11:47:02

@storker: Ballerek,világháborúk a jobberek miatt vannak,majd rájössz.

borzimorzi 2015.05.14. 12:41:44

@HaFr: Látom, alakul egy vállalható konzlib párt! Hallelujja!

Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.14. 12:46:55

@borzimorzi: A Mandin láttad? Mert ott is úgy gondolják -- megy is a nyafogás :)

zipe moha 2015.05.14. 12:50:58

@Moin Moin: .....ám valójában vagy maffioid, vagy fasisztoid populista pártok (Fidesz, Jobbik) mellé fel tud-e nőni egy olyan (karizmatikus pártvezér által irányított) párt, amely az ország eltartóit képviseli, úgy, hogy ezek az eltartók ezt a pártot hitelesnek és megbízhatónak fogadják el?..."

nagyon jó kérdés, ám mivel így tetted fel a kérdést az érezhető belőle, hogy szerinted sem tud felnőni...szerintem se..így vegytisztán nem.

miért? többek között tony blair is megfigyelte, hogy az osztálytársdalom szövete szétszakad.... mára nincsenek osztályok vagy/ és osztálytudat...a "baloldali"-és hamarosan a "jobboldali" politika válságát az eredményezi ami a "sikerét" is..eddig:

A valóságtól és a választóktól való elszakadás...hatalmi- pénzügyi-és-csoportérdekek társadalmi érdekként való képviselete valóság hamisításhoz vezet...a disszonancia pedig a demokrácia keretét szétfeszíti...diktatúrában maradhat csak fenn e struktúra óhatatlanul....
Ha egyszerűen akarnék fogalmazni jelenleg olyan cipőboltba járunk ahol csak 32-es 46-os és 47-cipő van...valamelyikbe bele kell lépni, hisz nem járhatunk mezbitláb...az egyik szorít a másik lötyög....nem ezért mentünk a cipőboltba...de egyelőre még beleszutyakoljuk valahogy magunkat...

Jelent meg egy véleménycikk, hosszú de jó:
tldr.444.hu/2014/09/24/igy-lesz-magyarorszagbol-latin-amerika/

akinek cipő kell és nem akar sántikálni tennie kell a maga helyén azért, hogy ÚJ szellemi áramlat kapjon szárnyra amely meg képes haladni a kort melyben elavult lett a régi...
vajon, hogyan gondolhatja bárki, miközben "globalizálódik a világ" az ismeretlen és nagyméretű tüzet meg tudja zabolázni az ismert eredményű és hatásfokú jelenvaló társdalom elméletekkel....

Talán a lustaság, a nyugalom vágya, az individualizmus mindent elsöprő ereje akadályozza a túlélési ösztön általános feltámadását??

Vagy csak nem érzékeljük , csak tompán távolinak a veszélyt...pedig nem! 18" után latin-amerika banán nélkül...és ki lesz aki keresztbe fekszik majd egy nyílt diktátor előtt???...ha ma sincs közösség szervező akarat, sem szándék a közösség alkotásra az egyéntől, mitől lesz holnap? vinnyogás lesz...össztársadalmi...mint az állatoknál amikor megérzik, hogy a hentes nem állatorvos... a kolbász pedig belőlük van nem a lóból...

2015.05.14. 13:29:52

@Toportyán Zsóti: ne beszélj félre, te is jól tudod, hogy itt most a magyar politikai helyzetről van szó. a bal-jobb európai problémája sem éppen a te kontextusodban létezik, úgyhogy nyugi

Késes Szent Alia 2015.05.14. 14:19:45

Azért a nyugat-európai baloldal problémái elég mások, mint a magyar baloldalé.

A magyar baloldal egy illiberális + neonáci oldallal áll szemben, így az önmeghatározásához bőven elég a liberális demokrácia értékeinek képviselete. Minimálprogramként a jogállam képviselete... Konzervatív ellenfél hiányában (pillanatnyilag :)) nem kell megszakadniuk abban a kérdésben, hogy mi különbözteti meg őket mondjuk a toryktól.

A nyugati baloldal sem azért van identitásválságban szerintem, mert győztek és ezzel megszűnt a létük indoka, hanem mert a sokak által bukottnak látott multikulti kihúzta a lábuk alól a hagyományos liberális talajt. Amikor a háromnegyed társadalom azon pörög, hogy mi legyen a bevándorlással meg a terrorizmussal, akkor nem lehet tovább ugyanúgy mondogatni, hogy semmi ne legyen, mert minden ember egyforma.
Vagy lehet mondani, de sokkal meggyőzőbben kéne csinálni.

A konzervatívok ebben a csapdában kevésbé vannak benne, kisebb arcvesztéssel tudnak elhatárolódni a multikultitól.
Szerintem ki is használják, hogy így pozicionálják magukat a szoclibekkel szemben.

borzimorzi 2015.05.14. 15:00:09

@HaFr: Hogyne. Nem győzöm küldözgetni a linket. (mandiner.hu/cikk/20150511_az_egesz_orszag_rossz_palyan_mozog_bendek_peter_a_mandinernek)

No, persze, csak pár olyan barátomnak, akiket elég jól ismerek.

Üdv:
b

zipe moha 2015.05.14. 15:22:27

@Késes Szent Alia: ...ha téged valaki elolvas , már tudja is , hogy miért van válságban a baloldal.." ...tudjuk, hogy mit kellene tennünk...amit nem tudunk az az, hogy hogyan adjuk el azt "baloldalinak"..."...ne erőlködj ...sehogy

zipe moha 2015.05.14. 15:35:26

@Késes Szent Alia:

..."A nyugati baloldal sem azért van identitásválságban......mert a sokak által bukottnak látott multikulti kihúzta a lábuk alól a hagyományos liberális talajt."

"Liberális talajt a "baloldalnak"!".....tanácsadó ne legyél! Feldühít ez az iskolás értelmiségi okoskodás, ami mintha nem is ebből az országból táplálkozna hanem egy belterjes közeg elméinek kívánalmai sugallná, kisiskolás iskolaköpenyben...mérgezzük még a kutat, víz már úgy sincs benne és a már csak a tájékozatlanok és a hülyék járnak inni belőle..nem igaz?

Késes Szent Alia 2015.05.14. 16:47:21

@zipe moha: "ha téged valaki elolvas , már tudja is , hogy miért van válságban a baloldal"

Köszönöm, örülök, ha három sorban sikerült megvilágítanom a teljes témát.
Sajnos ugyanezt nem mondhatom el a te beírásodról.

program készítő 2015.05.14. 16:49:06

Aki a jelenlegi 5 párt közül választ,az napraforgó szindróma,ebben az a baj :A pártnak nevezett csoport felső vezetőit jutalmazod a saját károdon.

zipe moha 2015.05.14. 17:42:37

@Késes Szent Alia:
...gondolkodtam, hogy a megvilágításból én is kivegyem a részem röviden és tényszerűen persze...ezt sikerült:....
...A MEGVALÓSULT !"LIBERALIZMUST" AZ "ELITEK" FEGYVERKÉNT HASZNÁLJÁK A TÖMEGEK ELLEN... tehát mint látod , nem "oldalak" egymás ellen ..hanem az "elitek" a tömeg ellen...nyilván még némi kis idő míg a köreidben is általánossá válik e gondolat...de azért terjeszd csak ..gyorsabban terjed..:))

zipe moha 2015.05.14. 17:45:17

..." Géza , lebuktunk...most mi lesz??
-Mi lenne csomagolunk..."...:)))

Abu 2015.05.14. 21:35:36

Szerintem a cikk összemos dolgokat, amiket nem kéne. Egyáltalán nem mindegy, hogy a magyar baloldalról vagy a mainstream, nemzetközi baloldalról van szó, és egyáltalán nem mindegy, hogy a magyar jobboldali politikai térről beszélünk, vagy az európairól.
Véleményem szerint a nemzetközi baloldal egyáltalán nincs válságban olyan értelemben, hogy pl a válság óta a balos közgazdaságtanban amúgy évtizedek óta ismételgetett dolgokat - pl. hogy a trickle-down nem működik - egyre többen tartanak helyesnek. Ugyanezeknek az arcoknak (Pikkety, Stiglitz) elég sok progresszív gondolata van a versenyképességről is (lásd Stiglitz: Creating a learning society). Ezzel szemben a mainstream jobboldal - és itt kifejezetten pl. a David Cameron-féle konzervatívokra gondolok - nem tud kilépni ebből az elitista szerepből, inkább egy kis Jobbik/Fidesz-féle populista idegen-ellenességgel adaptál. Szerintem egy prospektív jobboldali pártnak pont sokkal kritikusabbnak kéne lennie a Cameron-féle (Fidesz-féle) jobboldallal szemben, mint bárki másnak. A Syryza/Podemos kommentet érdemi érvek híján most nem minősíteném.
A magyar baloldalnak persze sokkal több a nyavajája, szerintem elsősorban az, amit @ricardo is írt, hogy a rendszerváltás óta beleégett ez a neoliberális gazdaságszemlélet. Az FNA-féle kezdeményezések egyébként szerintem fejlődést mutatnak (btw, ha valaki tényleg olvasta a javaslatot, akkor tudja, hogy a szerzők sem ezt gondolják Mo versenyképességi problémáinak megoldásának), de pl. elég szomorú, hogy az Együtt teljes mellszélességgel beáll a TTIP mögé, amikor a mainstream baloldal épp kezdi felismerni, hogy a szabadkereskedelmi liberalizáció kis, fejlődő országoknak a legritkább esetben jött csak jól.
Szóval összességében szerintem lehet ekézni rendesen a magyar baloldalt, ha a PKP úgy gondolja, hogy ettől jobb lesz neki, akkor hajrá, csak azt javaslom, hogy a nemzetközi perspektíván azért csiszoljatok még egy kicsit.

Abu 2015.05.14. 22:07:51

@Késes Szent Alia: Köszi a Dinamo cikket, nem láttam, de nagyon jónak tartom (baloldaliként elsősorban a baloldallal kell kritikusnak lenni, ugyanezt javaslom Béndek Péteréknek is).
Ez a fajta 'értékmentes liberalizmus' szerintem sem tartható és valóban, nagyon is érték-telített. Nem európai és nem is társadalom-tudós, de Sam Harrisnek vannak hasonló érvei arról, hogy ha tényleg komolyan gondoljuk ezeket az európai baloldali értékeket (minél több ember minél nagyobb jólétének elősegítése), akkor ezt igenis számon kell kérnünk a csonkító muszlimon és az asszonyverő keresztényen egyaránt. Ha érdekel bővebben, akkor a The Moral Landscape c. könyvet ajánlom.

Bal 2015.05.14. 22:54:29

Itt Angliában a szenbenálló politikai tömbök baromira egyszerűen megragadhatók: medián jövedelem alatt a baloldal akar a kedvedben járni, medián felett meg a jobb. Utána persze fabrikálnak hozzá valami ideológiát, de a lényeg a gazdasági alapon történő pozícionálás. Ez így rendben is van: egy kormányra törekvő erő nem is igazán törhet kisebb babérokra, mint a lakosság fele, és ez garantálja is a politikai váltógazdaságot.

Szerintem annak nem sok értelme, hogy a baloldalnak nincs mondandója. Ők meg nyilván azt mondják, hogy a jobb lenyúlta a bal ötleteit. Szerintem az pozitívum, ha a szegényebb és a gazdagabb emberek érdekei egybeesnek, és nincs szükség arra, hogy a pártok markáns ideológiai vonalakat képviseljenek.

2015.05.15. 07:33:43

hagyjuk már ezeket az értelmiségi picsogásokat
ahol a pénz, ott a hatalom
orbán gyakorlatilag az ország összes erőforrását ellenőrzi
a jobbik csak addig erősödik, amíg az oroszok pénzelik, ha középre húz, megszűnik az ellátás
a PKP honnan szed pár milliárdot, hogy felépítsen egy középpártot ?

Girhes Joe 2015.05.15. 08:02:10

Tanulságosak a lengyel elnökválasztás (1. fordulós) eredményei:

1. Andrzej Duda 35%, PiS (radikális jobb, bár nem annyira, mint a Jobbik)
2. Boleslaw Komorowski 34%, PO (középjobb, a Fideszhez képest inkább középre húz)
3. Pawel Kukiz 21%, független (anti-estabilishment jelölt)
4. Janusz Korwin-Mikke 3%, NP (gazdasági liberális, de amúgy masszívan jobb, a'la Tea Party)
5. Agnieszka Ogorek 2%, SLD (szoci utódpárt, kb. MSZP)
6. Adam Jarubas 2%, PSL (balra húzó parasztpárt)
7. Janusz Palikot 1%, TR (egyházellenes, társadalmi liberális, amolyan SZDSZ jellegű)
...meg még páran 1% alatt.

49%-os részvétel mellett.

Ugye mindenki látja, hogy a baloldal különböző verziói ÖSSZESEN 2+2+1=5 százalékon végeztek?

Sir Galahad 2015.05.15. 08:10:45

Tetszik, hogy a szerző a saját mikoropártját szerényen a majdani 80 százalékos, 3 pártból álló jobboldal egyik pártjaként emlegeti. Eszembe jut róla a vicc, amiben az egér meg az elefánt megy át a hídon, és az egér büszkén megjegyzi: hallod, hogy dübörgünk? :)

Netuddki. 2015.05.15. 09:07:18

@HaFr: Kicsit bővebben akár én is kifejthetem ha nem érted.

Személy szerint már qrvára unom a fidesz és orbán "elemzéseket", amik csak arra jók, hogy elfedjék a tényeket. A tények pedig makacs dolgok. A fidesz, legalábbis az "elitje", gátlástalan, tolvaj bűnözők gyülekezete.

Nem a globalizáció, hanem a megtévesztett és a kádár rendszer alatt szocializálódott magyar emberek miatt élhetnek átlagon felüli életszínvonalon, gyűjtögethetnek közpénzből vagyonokat (2 milliárdos osztalék a mészároséknál baszki!).
Nyertesnek meg egyáltalán nem nevezném őket. Ennek a tevékenységnek a fődíja ugyanis a börtöntől a lámpavasig elég széles skálán mozog. A kérdés csak az, hogy mikor lesz (végre) vége.
Mellesleg a Cameron ha azt csinálná amit az orbán, elég hamar a börtönben találná magát. Más nép más kultura, más gyökerek. Alma meg a körte.

Az úgynevezett baloldalt meg nem értem miért köpködöd? Értelmes ember már régen rájött nem a ma balfaszkodó magyar pártok hozzák meg a megváltást. Csak a Pató Pálok országában ez lassan szokott menni...

egyetmondok 2015.05.15. 09:32:52

@Sir Galahad:
Mit szeretnél inkább ? Ígérjen a PKP is 14.havi nyugdíjat, mint konzervatív jobboldali párt ?
Vagy kezdje el megkérdőjelezni a liberális demokrácia államhatalmi berendezését, csak mert abban bízik, hogy mindenki annyira hülye itt, hogy azt hiszi,a liberális demokrácia az,amikor liberálisok vannak kormányon?

Legyen az egybites beteg politikai hamisítások újabb jobboldali magyar politikai együttese?
Az tetszene?

Fejesrob 2015.05.15. 10:12:38

Ez a "liberális" baloldal egyszerűen nemzetidegen, mindig is az volt. A nép a nemzeti baloldalt fogadja csak el. Olyan pedig nincs.

Sir Galahad 2015.05.15. 10:25:52

Nem. Az tetszene, ha a t. szerző nem tenne úgy, mintha lenne egy olyan pártja, amit együtt lehet emlegetni az igaziakkal.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.15. 10:29:46

@Sir Galahad: nevetséges vagy -- az ún "többiek" folyamatosan büszkén károsítják a nemzetet, te meg itt lengeted a zászlóikat, mamma mia LOL

Sir Galahad 2015.05.15. 10:40:44

@HaFr: Nem arról van szó, hogy azok a pártok tetszenek nekem, a tied meg nem. Arra akartam felhívni a figyelmet, hogy azok a pártok vannak, a tiéd meg gyakorlatilag nincs. Ez szerintem indokolna némi szerénységet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.15. 10:42:24

@Sir Galahad: NEm értesz. Azt hiszed talán nem tudom (adott esetben nálad is jobban), hogy hol tartunk? De te veszed a fáradságot és -- arrogánsan, a nicked mögül -- kioktatsz azzal kapcsolatban, amit mit csinálunk, mintha legalábbis idióta lennék. Nem vagyok. Sőt-

Sir Galahad 2015.05.15. 11:19:36

@HaFr: Nem gondolom, hogy idióta volnál, a bejegyzéseid, még ha vitára ingerlőek is nem egyszer, nem erre utalnak. Az viszont, ahogyan a gyakorlatilag nem létező fantompártocskádat a mostani írás végén a nagyokkal együtt emlegeted, minimum a szerénység erős hiányára utal.

borzimorzi 2015.05.15. 11:26:38

@HaFr: +1

Erről eszembe jut egy közös ismerősünk, akinek hónapok óta magyarázom szóban is, a blogján is, hogy azon az alapon nem lehet együttműködni, véd- és dacszövetséget alkotni, hogy "ti mind hülyék vagytok és csak én tudom a tutit", még akkor sem, ha sok esetben valóban ez az igazság... S még akkor sem, ha van, aki ezt több esetben készséggel el is ismeri. Az ész jó dolog, de a lelkesedés nem az ész döntései alapján születik meg.

Viszont ez megint a "lányomnak mondom, menyem is értse" utcája. Egyelőre a PKP-nak is jócskán elkélne egy vagy több karizmatikus vezető. De nem fog előugrani, mint Pallasz Athéné Zeusz fejéből, teljesen készen.

Arról meg fogalmam sincsen, honnét lehetne a működési költségeket összekalapozni. Javaslom, mindenki vegyen eurojackpotot is, meg magyar lottót is! :-)

Üdv:
b

borzimorzi 2015.05.15. 11:33:49

@Sir Galahad: Nem egészen. Túl azon, hogy a szerénység nem pont az a tulajdonság, amiért életünket és vérünket adjuk egy karizmatikus vezetőért, a szerző nem a mai állapotról beszélt, hanem a 2018-as reménybeli állapotról. S tekintve, hogy mennyi sok mocsok van a két ismert jobboldali párt szőnyege alá besöpörve, a véghajrában majd szépen kiteregetik egymás szennyesét. Kivéve, ha addigra előre levajazzák a koalát. Orbánból kinézem, hogy átvágja Vonát egy előzetes koalíciós ígérettel, hogy a Jobbik ne teregesse ki a Fidesz szennyesét. De Vonában nincsen ennyi ravaszság és pláne nem tudja féken tartani a pártja szélsőségeseit. A "borzalmas tagság", ugye.

Nem teljesen valószínűtlen az a forgatókönyv, hogy ezek addig mószerolják be és járatják le egymást, hogy sikerrel leamortizálják egymás jó hírét, már amennyi még maradt belőle. Nem fontos, hogy a kemény magot egyik sem fogja elveszíteni, a választásokat úgyis a bizonytalanok döntik el. Márpedig az ő köreikben a PKP befuthat nevető harmadikként. Csak az a bibi, hogy ehhez média is kell(ene). De nincs, és nagyon drága beszerezni.

Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.15. 11:46:38

@Sir Galahad: á, ne ijedj meg, ez csak politika -- kicsit bonyolultabb csak, mint a kommentelés

Sir Galahad 2015.05.15. 14:21:11

@borzimorzi: "a PKP befuthat nevető harmadikként." Persze, hogyne. Én is szeretem a sci-fit. Ajánlom figyelmedbe Borbély József kormányzó úr munkásságát, aki már át is vette a hatalmat, csak a média elhallgatja.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.05.15. 14:35:54

@Sir Galahad: Nana.....láttunk már egyet és mást a politikában. Reális esély van a befutásra és minél több pólus van, annál nagyobb. Bízzuk ezt a dolgot Béndek Urra.....tudom, a nyájas olvasóközönségből mindenkinek megvan az elképzelése hogyan kéne ezt csinálni és ez igen gyakran nem találkozik azzal ami a PKP-vel történik. Legyünk egy kicsit türelmesebbek.

Sir Galahad 2015.05.15. 16:14:36

@Fuxos (ex bömis): Szerintem meg az ilyen minipártocskáknak nincs esélyük a befutásra. Van belőlük több száz (ezer?), egy-egy lelkes ember vagy társaság (nem feltétlenül futóbolondok, Béndeket sem tartom annak) akciói ezek tipikusan. Nagyon jó, hogy vannak, így kerek a világ, demokrácia, virágozzék ezer virág, satöbbi, de ha egy ilyen önjelölt pártvezér elhiszi magáról, hogy ott lehet a nagy pártok között, akkor úgy fog járni, mint szegény Borbély József. Azt meg minek?

borzimorzi 2015.05.15. 17:01:29

@Sir Galahad: :-) Nem azt mondtam, hogy be is fog futni, hanem azt, hogy befutHAT. Számos, itt még meg sem említett feltétel együttes teljesülése esetén.

Csak mondom, hogy anno 2009 elején, mikor még a Gyurcsány-kormány regnált, a miskolci rendőrkapitány kijelentését követő botrányok kapcsán elmondtam egy MSZP-szimpatizáns ismerősömnek (azóta DK-szimpatizáns), hogy ha tovább játsszák az eszüket és hazudják el a tényeket, akkor a Jobbik előre fog törni a régióban. Erre harsányan kinevetett és megkérdezte, mióta iszom, mert ő úgy tudja, nem szokásom...

2015-öt írunk. Én azóta sem iszom, de Ózdon a Jobbik embere a polgármester. 2009-ben még közröhej tárgya volt, aki megemlítette, hogy a piroskák egyik fő fészkében ilyesmi történhet.

Akinek halálhírét keltik, soká él. Akit esélytelennek elparentálnak, még nem biztos, hogy soha nem fog tudni felnőni a feladathoz.

Üdv:
b

Sir Galahad 2015.05.16. 08:45:52

@borzimorzi: Persze, ha az ember szabadon engedi a fantáziáját, bármit elképzelhet. Mondtam, hogy én is szeretem a sci-fit.

A Jobbik azért más kategória, mint a t. szerző minipártja, 5-6 éve is más volt, ugye...

Moin Moin 2015.05.17. 11:57:58

@zipe moha: Bede írásában számos alapvető tévedés és hamis párhuzam van. Hogy csak a két legalapvetőbbet említsem:
- Latin-Amerikában nem a nép egy jelentős része fordult a nyugati-euroatlanti minták felé, elérendő és vágyott ideálként tekintve azokra, hanem csupán néhány XIX. századi államalapító politikus. Ez óriási különbség.
- Nem számol Bede a latin-amerikai országok, ill. Magyarország radikálisan eltérő földrajzi, gazdasági együttműködési és persze kulturális közelségére a nyugat-európai mintaállamokhoz. Ennek pedig olyan hatása van Magyarország vérható és reálisan bejárható pályájára, amely másfelé tereli azt, mint a latin-amerikai országoké.

zipe moha 2015.05.17. 12:22:52

@Moin Moin: ugye azt az esetet vizsgáljuk
amikor a rendszer-résztvevők "tehetetlensége" , s nem egy újra konstruált és tömegtámogatott akarat jelöli ki a felvett irányt

...ez esetben az ország a magból nézve is periféria, a nép "nyugatos" része emigrál ( ennek a KEZDETE zajlik...)..a látszat fennmaradásához ezzel együtt jelenleg még hatalmas (hatalmi..) érdekek fűződnek tömegek is szándékosan maszkírozzák magukat bambának....mert az ellenérdekeltség "forradalmat" jelent...
ehhez meg az tartozik, hogy a "forradalmakat" a hatalom támasztja és irányítja mint végső (valójában utolsó előtti...) eszközt használja...félelmet és együttműködést kikényszerítve a teherhordókból....

tehát... új áramlat (és azt kezdeményezők..) híján...össznépi cinkos bambaság... és ez bizony latin model....

Moin Moin 2015.05.17. 12:49:21

@zipe moha: A magadfajta passzív, fatalista, végső soron pedig a saját nemcselekvésükre felmentő "ideológiát"-analógiát kereső alakok a baj, nem pedig az állítólagos "latin-amerikaiság"!

Itt van ez a Bede is: másfél évet lógott egy, a világ fejlődése szempontjából teljesen érdektelen zsákutcában - Latin-Amerikában -, amit isten tudja miért szeret... Ahelyett, hogy a tudását, képességeit, tehetségét a magyar progresszió és polgárosodás szolgálatába állítaná, inkább efféle, a magadfajtáknak önfelmentési muníciót adó baromságokat írogat.

Csak egy igazi hülye hiheti el komolyan azt, hogy egy, a(z arab és mediterrán eredetű) spanyol kultúrát a valaha volt dél-amerikai indiánnal vegyítő alapokon álló népek lakta félkontinens, amelynek egészen mások a geopolitikai viszonyai, ugyanazt a társadalmi modellt követné, mint a teljesen más történelmű és más kulturális hatások alatt létrejött magyar, vagy kelet-európai. (Különösen abszurdak azok a részletek a cikkben, amikor a középkor óta erősen polgárosult cseh társadalmat tekinti analógnak a latin-amerikaiakkal, vagy épp a hanza- és szabadparaszti alapokon fejlődött észtet…)

Ez van…!:-)

Lexa56 2015.05.17. 13:15:32

@Moin Moin: azért maradjunk annyiban, hogy az érték-térben (pl. world value index, Hofstede indexek) a magyarok közelebb állnak a tágabb értelemben vett mediterráneumhoz (aminek Latin-Amerika is része) mint (Észak)-Nyugat Európához.

Moin Moin 2015.05.17. 13:58:26

@Lexa56: 1.) Latin-Amerika nem része a mediterrán értékrendnek .
2.) Olyan, hogy "a magyar értékrend", nincs - többek között ebben is eltérés van a latin-amerikai helyzettől. Magyarországon legalább négy értékrend-főcsoport van. Ebből pedig az következik, hogy e négy egyikét, éspedig az euroatlantit, tudatos tevékenységgel, a politikai hatalom birtokában meg lehet erősíteni.

zipe moha 2015.05.17. 14:44:59

@Moin Moin: ... átvegyem a stílusod...:)???...olvastam a blogjaidat melyek szummázata számomra egy passzív fatalista egyén önfelmentő, nem cselevésének okát másokban kereső...mindenki hülye-én okos...miért nem CSINÁLTOK valami, főként helyettem..mert hülyék vagytok..de ha sütnétek pecsenyét akkor megenném" alak vagy...s e szerint is bánok veled....
Nekem van bizonyítékom az állításomra : te magad!Németországból löksz ide olyen dolgokat melyek féligazságok ezért néhány embert elbizonytalanítanak..ennyi a hatásod...
pedig ennél sokkal többre vállalkoztál...elméletileg!
Én csak a véleményemet szeretném elmondani...azt pedig olvashattad de szándékosan félremagyaráztad..onnan ahol te jössz hatásod nulla..azt adod vissza ami minőségileg semmivel sem különb mint amit meg szeretne haladni ( elméletekkel tele a padlás...kicsinálja meg ?? mert Te nem ,nem igaz??? ...a féltudású elitet negyed tudású elit önjelöltként leváltani hablatyolással akaró idióta...nem biztos , hogy mindenben igazam van de ez a véleményem...németországi:)

zipe moha 2015.05.17. 14:52:10

@Moin Moin: ...ja igen a hitelesség ami még fontos szempont... neked ebből kb 0 van...melyik az a cselekvő teljesítményed ami a lökött rizsán túlmenően hitelesít?
én legalább küzdöttem tevőlegesen az Új Pólusért ( bőven nem 1 egyemberes.....te hol a faszban voltál akkor is máskor is??...csak kérdezem ...szerénységre nem számítok tőled mert képtelen vagy visszagyömöszölni az arcodat az eredeti szimpatikus méretére..

zipe moha 2015.05.17. 15:01:17

@Moin Moin: ..tudod egyáltalán mi akart lenni az az ÚJ Pólus???..te a nagy okos...éppen írogattad a nagy elméleteidet...arról hogy mindenki hülye Magyarországon, de tutti recept van hogy kinek:)) kellene:)) mit csinálnia...vissza lehet olvasni a 14-es blogaidat hát kb , annyit is érnek mint amennyi megvalósítottál!!! belőlük...nem szégyelled magad még mindig értelmes (ségi) embernek felmutatni ennyi szakmai!!! kudarc kudarc ellenére sem??

tamas11 2015.06.05. 07:51:42

——
@HaFr:
Nem Toportyánnak kell válaszolnod, hanem a nemzet közösségének... A magam részéről tőled nem is hiányolom: nagyszerűnek találom a fenti első két bekezdésedet, és sajnálom, hogy a tiszta, eredeti gondolat elhanyagolódik. (Leírta mindezt már valaki más?)
Hiszen a soraidban ott a válasz, hogy mi történt és történik a hazai baloldallal, túl a személyi alkalamatlanságokon.. A globalizációval megvalósult a közösségi álmok egy része, és maga alá temette az oldal törekvéseit, megkülönböztető jegyeiket.
Hűtlenségük összemosódik e sikerrel, míg a sikertelenség tartós társaságát megöröklik. mint a részeg buli után velünk (rajtunk) maradt csúnya lányt...
Hivatkoznék egy másik posztodban írtakra is, ahol megvádolod a baloldalt, hogy közösségalkotásra, közös célok tartós követésére képtelen.
Igazad van, és a mulasztás, a kínzó miértek immár a mieink, hogy nem mondjuk ki ennek okait is, az okozatok listázgatása mellett. Ed Miliband is azt fejtegette a szigetországi választási balos veresége okaként, hogy illúzió volt csak a háború utáni (két háború közti, oldalhelyes eszmeiség, mert nem valósult meg kellő aráynban, érvénnyel az a szép akarat. Hagyományként a törekvés élhet csak tovább. Mi tudjuk ezt igazán, mi voltunk e kudarcok gyakorlóterepe Európának ezen a részein, mert a vezető országok szociáldemokratái egy sokkal jobb egyenleeget, sikerkvócienst mutathattak ki.

Visszatérve a hiányolt BALOS STRATÉGIÁRA - AMI UGYE NINCSEN - felvetem így abszurdba, hogy mi is lenne az? És ha nincs, akkor mi lenne a vele szembeni látszódó érvényes és sikeres kvázi jobbos stratégia?
Ilyen sincs, csak olyanok vannak, akik valamit láthatóan ennek, saját sikernek tekintenek.
Itt megint rendet kell vágni a fogalmaink között.
Emlékeztetnék, hogy a stratégia nem cél , hanem az ahhoz vezető tartós, léynegi utak kijelölése, a hogyan tudománya.
A nemzetit meg a polgárit lefoglalták a verbálkalózok, az előnyök köztesgazdái, az átruházással, elbitorlással lett értéktulajdonosok.
A stratégia tehát: ahogyan a célt próbáljuk elérni, amiből visszakövetkezik, hogy VAN KÖZÖS CÉLja e közösségnek - sőt közösség is van- egymást igazolják. Ám ez sem elég, elvárjuk, hogy egysésgük jobban látszódjék, tartósan, kimondva, jövőtartalommal feltöltve. Elvárjuk, hogy a stratégiák alkalmazója realitásként kezelje saját elképzelsését, ne matathasson B- meg c-variációk körül, csak akkor és olymódon, amikor és amenniyban változtat korábbi elképzelésein.
Még nehezebb a helyzetünk ha felidézném azt is hogy koncepciójához IDŐT KELL TÁRSÍTSON a stratégia alkalmazója, mert csak azzal együtt értelmezehető minden folyamat sikere/kudarca. A stratégia olyasvalami, amit A-tól B-ig jutva művelünk, tudatosan, szándékoltan, bárha titokban.

Fentiekből látható hogy stratégiája valóbvan csak közösségeknek lehet, közös céllal paralel. Egy cél felé mutat. Ez pedig a mi hazánkban Orbán leváltása lett, a rendszere a minden érdemi változás előtt hatalmasodó fő akadály. Ezt egyformán látjuk, így vélekedünk, csak van aki haszonelvű maradhatott., De hoppá: ettől még mi, az ellenzők nem lettünk balaoldaliak, és a leváltandó nagy Őt sem tekinteném jobboldalinak,
Miért látszik annak, és miért mondhatja?
Gyorsan leírom: a realitás igényével nem tekinthető annak! Viszont sajátos tény, ahogy a nemzetit polgárit kisajátította ( a PR-szólamok demagóg szintjén), a, keresztényit meg magához vonta , és ha Márai szerint a jobboldali az, aki kiváltságok birtokosaként lép fel akkor ezek VALÓBAN az előnyös pozíciók köztesgazdái, akkor is ha hiteltelenek érdemtelenek.

Amikor jövőképet kérünk számon, a jövőt is egyúttal. Láthatósági mellényeink kétfélék. Egyik csoportmál, ami nincsen csak virtuálisan, a jövő ben rejlő kockázati elem a bizalomba már nem már nem fér bele, a jelen hatalombirtokosainak rutinjába meg belefér, hiszen benne élünk nyakig a bizalmatlanságokban. "Folytatják", tudva, hogyeddig is anyáztak a kárvallottak, nincs semmi újság.
neki majd 18-ban a z urnánknál kéne szemlesütve állni, csakis. Mindjkét csoporton ott a láthatósági mellény: egyiken a pozícióik ideiglenességbe csomagolva, másiknál a kudarcosság, örökségként.
A balosoktól elvárt kollektív eséllyel szemben Orbánékat ténylegess cél tartja össze: hatalomban maradni! .Ez az "érzület" az összetartó szép üzenet, vele szemben a sikertelenség története lenne a kohéziós erő.
süti beállítások módosítása