1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.04.25. 11:47 HaFr

Szegregáljuk-e a romákat?

graph1_kicsi.png

A Defacto blog elég világosan megírta a napokban, hogy a romák leszakadása a társadalomtól az általános iskola felső tagozatára már gyakorlatilag kész tény. Továbbmegyek, tény a születésük pillanatában is. A cigányság a társadalom alsó jövedelmi tizedeiben koncentrálódik, kitörési lehetőségeik a nem-cigány szegényekénél is lényegesen gyengébbek. Ezek mind banalitások. Az is banalitás, hogy a többségi társadalom mentalitásszerkezete olyan, hogy nemcsak a romákat (a velünk élő idegeneket), de ab ovo minden idegent elutasít -- most készül éppen a Fidesz cukiságkampánya és nagy visszatérése éppen erre alapozva. Közben a romákban a (politikailag is motivált) szervezeti konfliktusaik és tanult kulturális mintáik miatt szintén nincs komolyan vehető törekvés az asszimilációra.

Mit tehet ilyen körülmények között az állam? Ó, elég sokat. Csatornázhat, utat építhet, vissza nem térítendő lakásrenovációs programokat indíthat, internetet adhat, tévékampányokat indíthat a többségi népességnek címezve stb., tehát nem gondolok semmi olyanra, ami kifejezetten segély-jellegű hozzájárulás volna, de minden olyanra, ami motiválhat egy szegényebb roma családot a civilizációs előrelépésben. Azaz befektetésre gondolok. Ennek további elemeiként biztosíthat az állam mindenekelőtt sokkal okosabban (személyiségformáló) közmunkát, támogathat roma munkahelyeket, támogathatja a tőke betelepülését is cigány többségű térségekbe, és -- adhat oktatást, oktatást, oktatást. Méghozzá differenciált, sokkal innovatívabb módon, lényegesen nagyobb büdzsével. Részint települési önkormányzatokra bízva. Kell-e ehhez szeretni a romákat, kell-e jogokról, vagy akár emberségről szólni? Nem kell annak, aki nem akar. Józan észről viszont érdemes.

A zavaró kérdés az identitásukért aggódókban (nyilván a saját köreimről beszélek): mennyire konzervatív ez? Már miért ne lenne az, ami egyfelől emberi, másfelől növeli egy leszakadt réteg piacra lépésének és értékteremtésének esélyeit? Ha majd felzárkóznak egy minimális értelemben -- amihez, ahogy elnézem, minimum két évtizednyi koncentrált politikai munka kell -- akkor el lehet engedni a kezüket. Ahogy el lehet engedni a magyar társadalom alsó felét is, hadd boldoguljon. De addig a lezüllésük olyan veszteség a magyar nemzet jövője szempontjából, amit nem engedhetünk meg. És miből? Ó, van az a pénz, elég csak ránézni a dagadó zsebekre Felcsúttól a Belvárosig. Ez ugyancsak banalitás. Aki akar, szeressen. Aki akar, háborodjon fel ezen meg azon. De minden épeszű gondolat az integrációt támasztja alá.

Szegregáljuk-e a romákat? -- kérdezek rá a tényre. Igen, szegregáljuk. A szegregáció nem az egyes iskolákban dől el, hanem jóval előtte, a köztudatban. De mit lehet remélni egy olyan társadalomtól, amelynek a politikai osztálya a többi mellett éppen ebben a bizniszben utazik, mert se erkölcse, se tehetsége nincs egyébhez? Szegregálja az a saját nem-cigány szegényeit is, kényesen elválasztva egymástól a kávét a zacctól, a búzát az ocsútól, aztán egymásra uszítja a szegény kultúrákat. Az egész olyan unalmas.

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr977397584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Üres locsogás ez a blog 2015.04.25. 11:51:48

Feltétlenül. Mivel a társadalmi integrációt egyértelműen elutasítják, nincs más mód.

NotaBene 2015.04.25. 14:23:12

A cigányság felzárkóztatásának egy működő modeljét hozta létre Bogdán László, a cigány többségű Cserdi cigány polgármestere .

Egy olyan faluban választották meg polgármesternek ahol a lopás, garázdaság, uzsora, a játékgépezés, az elhanyagoltság volt a jellemző.
Első intézkedései között leszereltette a rácsokat a közintézményekről és bezáratta a kocsmát.
Bogdán Lászó az ellentétek kibékítésével, a közösség megszervezésével próbálta újjáteremteni a falut. A roma lakosság bűnözéstől való elrettentésére Köcsögmentesítési Napokat rendezett.

Mára a település több élelmiszert képes megtermelni, mint amennyit saját maga felhasznál. 40 hektár földön gazdálkodnak, krumplit, hagymát termesztenek, erdővel és haszonállatokkal is rendelkeznek. A terményt településeknek illetve éttermeknek is értékesítik. Továbbá ezer hektár bérkapálást végeznek minden évben ...
A 80-90 százalékos munkanélküliséget sikerült megszüntetni, a közösség minden tagját sikerrel vonták be a falu gazdálkodó tevékenységébe.

Mit tehet ilyen körülmények között az állam?
A „gyümölcséről ismerni meg a fát” elvet kellene alkalmazni. Azokat módszereket kellene támogatni, amelyek eredményeket produkálnak. Nem kívülről, felülről lehet megtalálni a megoldásokat! Okos, jószándékú emberek (pl.: jogvédők) gyakran jelentős károkat okoznak.
(Például: értelmetlen pazarlás több száz kilométerről élelmiszer segélyeket vinni, a helyben megtermelt élelmiszer felhasználása, helyi munkaerő által előállított étel sokkal hasznosabb egy közösségnek. )

2015.04.25. 14:43:41

mikor az alsó osztály felső rétegének, a kispolgároknak, a középosztálynak ezernyi gondja és frusztrációja van, valószínűleg nagyon támogatják majd a mélyszegények, pláne romák óriási tömegének felzárkóztatását...

desw 2015.04.25. 17:11:55

@NotaBene:

És ez a Bogdán László mondta azt is, hogy nem kérnek a negatív, de a POZITÍV diszkriminációból sem, és hogy be kellene zárni az össze cigány önkormányzatot, mert csak a pénzlenyúlásra vannak.

Érdemes megnézi a videókat:
www.youtube.com/results?search_query=bogd%C3%A1n+l%C3%A1szl%C3%B3%2C+cserdi

És igen, ha úgy adódik, -- sajnos -- kell szegregálni (csak nem faji alapon), hogy mindenki a saját szintjén tudjon tanulni.

almodhi 2015.04.25. 18:09:32

(Nem lebecsülve a helyzet súlyosságát) azért a diagramból más is látszik: 20 év alatt a "leszakadási pont" a "befejezett általános"-tól elmozdult a "befejezett középiskolá"-hoz.
Hogy mi ennek az oka, az kérdéses, lehet hogy tényleg javult valami, lehet hogy csak a tankötelezettségi korhatár emelése.
Kíváncsi vagyok a 2011-es nemzedék számaira, majd...

2015.04.25. 19:37:25

Szerintem kölcsön kéne adni őket az iszlám államnak, nevelésre .

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.04.25. 20:16:32

@almodhi: Az is lehet, hogy csak a közoktatás züllött egy kicsit.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.04.25. 20:20:48

@Diorella Queen: Azt azért nem értem, hogy sokaknak miért mindig a magyar szuverenitás totális megtagadása volna az első intézkedése.

Hidvégi Mihály 2015.04.25. 21:06:31

@WiteNoir: Mért vagy destruktív?

Mért ne támogatnák a felzárkóztatást? Nekem is, neked is, mindenkinek az az érdeke, hogy normalizálódjon a társadalom, minél kisebb réteg legyen az, aki csak bűnözés által tud fennmaradni.

Lehet háborogni, de ez a helyzet, a legszegényebbek sokszor lopni kényszerülnek, hogy ne haljanak éhen. Ez törvény, lopni kell, ha máskülönben nem tudsz életben maradni. Ez az élet törvénye, mindennél erősebb törvény.

Minden embernek érdeke, hogy felzárkóztatás legyen. Neked is, nekem is, mindenkinek.

Zephyrous 2015.04.25. 21:18:37

Érpatakon is sikerült rendet teremtenie Orosz Mihály Zoltánnak, az érpataki modell tananyaga elérhető a youtube-on!

búvár kondér 2015.04.25. 21:48:40

Végre egy valós társadalmi problémát feszegetsz.
Alighanem az elkövetkező időszak legfontosabb megoldandó kérdése a roma? ....de inkább a szegény kérdés. benne romákkal és magyarokkal egyaránt. EZÉRT a szegregáció NEM MEGOLDÁS. Nagyon nagy a feladat ....de a tét is nagy. Az pedig az ország a nemzet jövője!

a nagy hohoohooo 2015.04.25. 22:02:12

@Zephyrous: Hmmm, úgy tűnik, a szegregáció fogalma, jelentősége, következményei még a mai magyar társadalom művelt, tanult rétegei számára sem világosak.Na ebben,mármint a magyar társadalom művelt,tanult rétege se Orosz,sem Zephyrous nem érintett. A szegregáció (latin szóösszetétel; seg = félre, külön grecis = sokaság, többség) a társadalmi távolságtartás intézményesített, fizikai elkülönülésben kifejeződő formája. Az oktatási szegregáció a roma/cigány gyermekek esetében azt jelenti, hogy a többségi diákoktól elkülönítve, cigányiskolákban, cigány osztályokban tanítják őket. Ennek az oktatási formának már a hatvanas évek óta hagyománya van hazánkban. Nagyon fontos, hogy a lényegét világosan lássuk!
A szegregáció ugyanis nem csupán külön iskolát, külön osztálytermet, de többnyire alacsony nívójú oktatást, csak a tantárgyi minimum átadását, csökkentett tananyagot (ötven százalék), hiányosan felszerelt, rossz minőségű tantermeket, alacsonyan képzett, gyakran motiválatlan, vagy az évek során a sorozatos kudarcok miatt kiégett pedagógusokat, szaktárgyak oktatásának és szaktanároknak a hiányát is jelenti! Ennek következtében a szegregált iskolába járó cigány gyermekek az esetlegesen otthonról hozott hátrányokat (nem minden roma diák él deprivált környezetben) ahelyett, hogy ledolgoznák az iskolában, még tovább növelik a többségi gyermekekhez képest. Az alacsony szintű oktatás lehetetlenné teszi a cigányság felemelkedését, előrejutását. Az elkülönített, rossz minőségű oktatás az elsődleges oka annak, hogy a cigányságon belül nemzedékeken keresztül hagyományozódik az alacsony iskolázottság (szakképzetlenség-munkanélküliség-mélyszegénység – lakhatási, egészségügyi, szocializációs problémák), és mindez folytatódik a következő generációkban. Épp ezért az oktatási szegregáció – bármilyen köntösbe is csomagolják („a romáknak is így jobb”) – az esélyegyenlőtlenség melegágya; felerősíti a társadalom polarizálódását, egyre magasabb falat emel a többség és a kisebbség közé, megakadályozza, hogy a roma/cigány gyermekek sikeres és eredményes iskolai pályát fussanak be, piacképes szakmához jussanak, nagyobb arányban bekerüljenek a felsőoktatásba.
Ez színtiszta rasszizmus,a nácik egyik szellemi sötétsége.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.25. 22:02:30

Kicsit eszdéeszesre sikeredett a poszt. A fenébe is, nagyon remélem, hogy Magyarországon a "normális konzervativizmus" meg a "normális jobboldal" nem szükségszerűen azt jelenti, hogy aki ennek nevezi magát, az előbb-utóbb a ballibek oldalán köt ki. Mert akkor köszönöm, de az efféle "normális jobboldal" is menjen a pokolba.

Egyébként meg a kérdésre a válasz: Magyarországon _az állam_ szempontjából az embereknek nincs színük. Állampolgár mind, oszt jó napot. Engem sem fog érdekelni, hogy amikor a fiam általános iskolás lesz, milyen színűek lesznek az osztálytársai. De ha túlkoros, késsel iskolába menő, társaikat terrorizáló, az iskolai munkát romboló bűnözőpalánták lesznek, és kurvára nem érdekel a színük, akkor baszom az ikszet a Jobbikra.

Bőrszín szerint szegregálni ócska rasszizmus, viselkedés szerint viszont kötelező. Az underclasst felemelni szintén kötelező (legalább megpróbálni), a középosztályt kinyírni meg tilos.

2015.04.25. 22:47:51

Persze sajnálom én is a romákat és megértem, hogy nehéz nekik. (10 roma munkást foglalkoztatok évek óta)
De belelátva a mindennapi életükbe a következő kérdést teszem fel az értük siránkozóknak. Ha nincs munkátok, nem értettek semmihez, akkor ti is 10 gyereket csináltok? Egy roma család havi több százezer forintot keres anélkül, hogy dolgozna. A gyerekek 3szor kapnak ingyen étkezést, a tankönyveket ingyen kapják. Rezsire nem költenek, mert lopják vagy be sincs kötve és egyébként is védett fogyasztók, akiket nem lehet kikapcsolni a rendszerből. Csak kajára és némi ruhára költenek. A házukat ingyen kapják.
Jelentkezzen az a fajvédő, aki mindezt a juttatást megkapja alanyi jogon és akinek a konyhája, lakása olyan, mint az övék.
A legegyszerűbb lenne, ha bevezetnék, hogy a két gyerek fölött ne járjon semmilyen segély, csak adókedvezmény. Mert vidéken sajnos a születendő gyerekek 60-80 %-a roma. Nekik kell majd a nyugdíjat 20-30 év múlva előteremteni. Aki nem akar fölzárkózni, azt erőszakkal sem lehet lehet fölzárkóztatni.

egy igazi barom vagy mária 2015.04.25. 22:53:36

Tehát a jelenleg 24 éves roma fiatalok 43%-a befejezte a középiskolát?

igazi hős 2015.04.25. 22:54:12

Mit értünk kitörés alatt? Ma egy kétgyerekes kétdolgozós minimálbéres család gyerekének akkor sincs esélye egy rendes egyetemi diplomára, ha géniusz és fehér. Ebben Orbán bűne egyértelmű (és még cinikusan bele is mondta a kamerába, hogy bizony neki a mai iskolarendszerben esélye sem lenne diplomára, tehát nem tudatlanságról vagy tévedésről van szó), de benne van az összes korábbi, felzárkóztatási programban résztvevő politikus, aki lustaságból/butaságból vagy csak simán saját zsebre "dolgozva" elszabotálta ezt a célt. Az a szörnyű, hogy egy generációval ezelőtt egy szegény családból származó gyereknek még kb. fele annyi esélye volt egy színvonalas gimnáziumra és onnan egyetemre menni, mint egy jómódú társának. Ma nincs a tizede sem. Ebben nagy része van az oktatás teljes lezüllesztésének.

Egy idealista 2015.04.25. 23:04:19

@NotaBene:
Én csak ezt a modellt látom működőképesnek.

Ez azt jelenti, hogy csak a cigányság maga oldhatja meg a maga "felzárkóztatását".

Egyébként ők maguk különülnek el a társadalomtól. Hát tudomásul kell venni ezt a "de facto" elkülönülést. Kár itt szépíteni.

Az emberek között különbségek vannak, és különbségek vannak a közösségek között is mentalitásban, hozzáállásban.

Van egy csomó jó példa arra, hogyan tud egy cigány felemelkedni. Például a művészek vagy más olyanok közülük, akik szorgalmukkal, tenni akarásukkal ki tudnak törni ebből az elszigetelődésből, mert ki akarnak törni.

Az államnak két dolga van ezzel:

1.) Nem akadályozni azokat, akik ki akarnak törni, azaz hagyni, támogatni azt, aki "letesz valamit az asztalra", akinek van értékelhető eredménye: például bemutatja a saját tehetségét, szorgalmát és hasznos lesz a többi ember számára.

2.) A többit meg - aki nem járul hozzá a közösséghez, aki csak a segélyért nyomul - azt hagyni ott, ahol van. Felesleges akár egy fillért is rájuk költeni és "alájuk tenni" bármit is. Mert nem fognak vele élni, mert az ingyen kenyér nem kenyér. Hasonló a helyzet ezzel is mint az "alapjövedelemmel". Az is csak egy "libsi" baromság, lezülleszt és nyomorba dönt. Tehát az államnak meg kell védenie azokat, aki tesznek a közösségért, akik hajlandóak tenni magukért.

Ez az egész onnan indul ki, hogy ki a polgár. A PKP egy polgári párt, a polgárok érdekeit szolgálja, őket képviseli.

Íme a polgár meghatározása:

wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Polg%C3%A1r

A polgár "jogokkal rendelkezik és kötelességek terhelik". Tehát aki nem vállal kötelezettségeket, az nem polgár.

Vagy az 1-es meghatározás:

"Jómódú személy, aki vagyona, foglalkozása, üzleti tevékenysége révén önállóan képes magáról (és családjáról) anyagilag gondoskodni."

Akinek van munkája, aki szorgalmas és törekvő, az egy normális polgári társadalomban képes jómódú is lenni. Nem kell adókkal agyonnyomni. Ő a középosztály büszke tagja. Mert büszke a saját teljesítményére. Csak ez ad gerincet, tartást az embernek.

Ő egy olyan polgár, aki saját szorgalma, munkája vagy akár az öröklött vagyon megőrzése és gyarapítása révén jut előbbre.

Egy polgári világban szabad gazdagnak lenni. Ha elég sok ilyen jómódú ember van, akkor az állam lehet "kicsi", nem kell hatalmas költségvetés, nem kellenek magas adók a sok "újraosztott" segély miatt.

Remélem ez mindaz amit a PKP akar. Nem?

Ez az én világképem. Én ezért dolgozok. Ez éltet és ezt hagyom a gyerekeimre és az unokáimra.

Aki nem akar így élni - nos nem fogom kiirtani, mert úriember vagyok -, de hülye sem vagyok, hogy az ilyen alak élősködjön rajtam vagy azon az államon, amelyet az adómmal támogatok.

Tehát szabad szegénynek lenni szabad és a társadalom alján tengődni. Ha ki akarsz onnan kerülni, akkor nosza viríts, mit tudsz? Zenélni? Énekelni, táncolni vagy falat rakni, gödröt ásni.

Van igény a zenédre? Van igény a gödrödre? Nos, csináld azt, amiért megkaphatod a többiek elismerését.

Szükség van tiszta utcákra, megkapált földekre, stb.

Miért nem lehet ezeket az egyszerű elveket betenni?

Adok - kapok. De először adok, és csak azután kapok. Ez a megfelelő sorrend.

Ha ez nincs így, akkor van gáz, akkor van nyomor, akkor van bűnözés. Ezt világosan bebizonyította a kommunizmus bukása, és most ezt bizonyítja a Nyugat "jóléti államának" bukása. Ez utóbbi egy "rejtett kommunizmus" - szerintem.

Ez a megoldás: mit ad a cigányság a társadalomnak?

Annak arányában részesüljön mindenből, amennyit ad. Ez igaz személyenként és csoportonként is.

Mit ad a cigány falu, az cigány utca, a cigánysor a közösségnek?

Értéket vagy bűnözést? Csak éhes szájat és könyörgő kezet vagy tisztaságot, rendet? Önmaguk irányítását és hozzájárulást a nagyobb egészhez?

Ez ilyen egyszerű.

Ahogy írtam már: a termelést, az elvégzett értékes munkát jutalmazni kell, a nemtermelést, a lopást, az éhenkórász hozzáállást pedig büntetni.

És nem azért mert cigány vagy mi a bőrszíne, vallása vagy még mije. Az nem érdekel.

Ha egy "fehér magyar" éhenkórász, akkor annak sem jár a polgárságból semmi.

És uram bocsá' csak egy polgárnak jár igazából szavazati jog. De ez már tényleg csak egy idealista vágyálom...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.04.26. 00:00:58

Sosem fogom megérteni, hogy ha egyszer nem tudhatjuk senkiről, hogy roma, mert nekünk még csak gondolni sem szabad arra, hogy valaki roma, mert az máris rasszizmus, akkor hogyan készülnek felmérések erről a kérdésről. Ahogy @Holger Hartland: is írta: "Magyarországon _az állam_ szempontjából az embereknek nincs színük. Állampolgár mind, oszt jó napot."

A cigányság felzárkóztatása lassan ötven éve a mindenkori állam folyamatos programja. Az eredményességről ideje levonni a kézenfekvő következtetéseket.

Egyébként azon a diagramon én azt látom, hogy a helyzet nem keveset javult. Most akkor?

"Bőrszín szerint szegregálni ócska rasszizmus, viselkedés szerint viszont kötelező." Ha nem is kötelező, de teljesen természetes dolog. És nem azzal kellene próbálkoznia az államnak és a szervezeteknek, hogy az eszünke véssék, hogy milyen roma származású hírességeink vannak. Romából is lehet rendes ember? Ez a mondanivaló? Azzal a romával, aki híres próbál lenni, jó értelemben, azzal a magyaroknak - ők mondják így, nem én - nem szokott baja lenni.

@Egy idealista: minden fontosat elmond erről a problémáról. Én csak kiemelem: a roma lakos söpörje tisztára az udvarát, verje pofán a kölykét, ha az lóg az iskolából, és ha munkát kap, akkor dolgozzon. Ennyi a titok.

"Mit tehet ilyen körülmények között az állam?"

Egy híres demokrata egyszer ezt mondta: "Ne azt kérdezd, mit tesz érted az országod; kérdezd azt, hogy te mit tehetsz az országodért." Persze ehhez az is kell, hogy aki itt lakik, annak ez legyen az országa.

A középiskolát elkezdő romák fele vajon miért nem fejezi be a középiskolát? Tudni lehet erről valamit? Gyereke születik? Esetleg ez ellen van valakinek akár eurokonform, akár józan ötlete?

"Ennek további elemeiként biztosíthat az állam mindenekelőtt sokkal okosabban (személyiségformáló) közmunkát"

A munka önmagában is személyiségformáló, már ha elvégzik, persze. Okosan személyiségformáló, a dolgozó lelki alkatához és munkamoráljához igazított munkalehetőségre egyébként azoknak az embereknek is szükségük lenne, akik egész nap robotolnak valami lélekrohasztó munkahelyen. Csak velük nem foglalkoznak, mert ők dolgoznak, keményen és kevésért. Először szokjunk hozzá ahhoz az egyelőre ismeretlen látványhoz, hogy a roma férfi dolgozik, keményen. Mert a nőket dolgoztatni ők is tudják, sokszor láttam már. Aztán amikor az már jól megy, akkor kezdhet válogatni a személyiségformálás reményteljes folytatásaként. És akkor nem kell drága tévékampányra költeni, hanem az emberek kampány nélkül is látni fogják, hogy a romák elkezdtek akarni felzárkózni. Aki nem fotelszociológus, az sokszor látta már, hogy a falusi emberek hogy megnyílnak az ilyen romák felé. Az emberek mindig szívesen fogadják azt, aki hasznos próbál lenni.

De láthatunk sok romát is keményen dolgozni, ezt emeljük ki. Ők szerintem sokkal kevesebb emberben ébresztenek rasszizmust, valamiért.

"az állam mindenekelőtt ... és -- adhat oktatást, oktatást, oktatást." Általános iskolába járni mindenkinek szabad. Én örülnék annak, ha TÉNYLEG kötelező is lenne. Aki az általános iskolát rendesen elvégzi, az már nem lesz buta ember.

"... adhat oktatást, oktatást, oktatást. Méghozzá differenciált, sokkal innovatívabb módon"

Szegregált iskolák? Hát csak nem? Nohát! Szóval akkor most szabad vagy nem szabad? Mert hogy kellene, azt normális ember nem vitatja, csak a politikusok egy része.

program készítő 2015.04.26. 00:01:59

Szegény kérdésből roma kérdést csinálni nem szép,mintha nem lett volna olyan program amiből mindenki profitálhat.A hiba csak annyi,nem a létező 5 párttal.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.04.26. 00:07:39

@Hidvégi Mihály: "Lehet háborogni, de ez a helyzet, a legszegényebbek sokszor lopni kényszerülnek, hogy ne haljanak éhen."

Ha valaki ott tart, hogy már az éhenhalás fenyegeti, de megpróbálja, ami tőle telik, annak a falubeliek nem egyszer adni is szoktak valamit, lopás nélkül is. De vannak tényleg nagyon nyomorgó emberek, sajnos. Értük tényleg tennie kell az államnak, végül is ez az állam létezésének egyik értelme. Ám ha az éhenhalni készülő ember mobilon beszélget, vagy autóval megy lopni, az engem összezavar.

2015.04.26. 00:18:50

ez a poszt is kb. arra volt jó, hogy jöjjenek a blog.hu beszűkült, ostoba tetvei

zenonküp 2015.04.26. 01:13:54

Tételezzük fel, hogy van egy olyan népesség, amely elveszítette nyelvét kultúráját, azt a természeti környezetet, ahol korábban élt vagy a környezet változatlan maradt de a korábbi termelési rendszere bomlott fel és semmisült meg teljesen.
Tételezzük fel, hogy erőforrásaink végtelenek. Dönthetünk a restitúció in integrum mellett, s majd kedvünk szerint különb és különb változatokat valósíthatunk meg.

Mivel a Földközi-tenger vidékének termelési kultúrája viszonylag egységes volt a püdnai csata után már százezres nagyságrendben Itáliába került tömeg valamilyen formában beilleszthető volt az ottani termelésbe. A csak a harci kultúrát ismerő barbár hadifoglyok - ez nem lebecsülés kérem, a görögökhöz képest mindenki barbár) - viszont már problémát okoztak. Egy berserker harcos még azután sem alkalmas szántó-vető munkára, miután lejött a hallucinogén anyagról. Közismert a sikeres rabszolgafelkelések alapított királyság egy idő után alig lesz megkülönböztethető a többitől - ez nem utalás a FiDeSz-re, de ha valaki akarja annak is veheti - s az is közismert, hogy bukáshoz vezethet ha a rabszolgák nem tudják eldönteni miszerint telepedjenek-e le Itáliában avagy vonuljanak haza, mármint mindenki az eredeti hazájába vagy mégsem.

Ha kellő távlatból nézünk a magyarországi cigányság problémájára akkor tudnunk kell, hogy a teljes restauráció legalább három eltérő kultúrájú és nyelvű közösség felépítését jelentené. Ez a megoldás nem tudna mit kezdeni a különböző Kárpát-medencei népcsoportokhoz - például a svábokhoz, szlovákokhoz -, illetve a magyarokhoz is asszimilálódott népességgel.A vegyes házasságban élők nyilvánvalóan tovább nehezítenék a probléma megoldását, nem beszélve egy kisebb csoportról, akik a cigány többségi környezetben éppen a cigányokhoz készülnek asszimilálódni,legyen szó bármilyen etnikumról.
A szűkösség állapota radikálisan lecsökkenti a realizálható változatok számát.
A helyzet hasonlóan bonyolult szegénység kérdésében is, és ha a kettőt együtt próbáljuk megoldani szinte kilátástalan helyzetbe jutunk.
Lehet, hogy nem is tudjuk megoldani, csak kezelni.
Ha a szegregáció eszközrendszere alkalmas a kezelésre, ha nem is a problémák végső megoldására - nos akkor miért ne válasszuk ezt?

zenonküp 2015.04.26. 01:27:34

@zenonküp:

Mivel bizonyos távlatból nézve a magyarok is rászorulnak a restauráció valamilyen formájára, de te fabula narratur.
A sosem igazán volt polgári viszonyok magyarországi megteremtésére per se (sic!) mégsem a szegregáció tűnik megfelelő eszköznek. Nem tudom, mert nem értek hozzá, hogy a magyar anyanyelvű diákok magyar iskolába járása az most ennek számít-e.)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.04.26. 01:46:41

"Mit tehet ilyen körülmények között az állam? Ó, elég sokat. ... internetet adhat"

No, erről van egy jó fényképem: kepfeltoltes.hu/131124/Ahol_a_sz_ks_g__ott_a_seg_ts_g_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mindemellett ha az alapjogként járó minimálinternet szükséges ahhoz, hogy egy cigánygyerek megtanuljon folyékonyan olvasni, akkor legyen, ennyit megér nekünk, azt hiszem.

KullWahad 2015.04.26. 02:33:44

Muramista... ez HaFr első olyan posztja, amellyel egyetértek.

estónia 2015.04.26. 07:44:38

Az írás címére utalva megkérdezném Szegregálnak e minket Magyarokat a Romák?
Szerintem igen. Legalább annyira mint mi őket de lehet,hogy jobban.Az egész életük,kultúrájuk,viselkedésük, mentalitásuk ,vallásuk stb csak a belterjességről szól.A cigányság egy zárt rendszer.Oda bejutni csak a cigány vagy a "fél cigány " tud és ez nem azért van mert nem szeretjük őket hanem mert elutasítják a nem saját fajtájúakat. Ezt minden hátsó szándék nélkül gondolom.
Le kellene már kattanni erről a nagy integrálósdiról! Úgyse fog menni.

Csaba Szikora 2015.04.26. 08:31:17

@NotaBene: Na és ez a propaganda tündérmese.
De ha ennyire spanok vagytok,költözz tiszadobra,autózz be a verdáddal a faluba,vedd elő a pénztárcádat a boltban mutasd meg nekik mi van benne,és rendezz nekik partikat az otthonodban.
Tudod az elmúlt években történt egy eset,az eggyik felzárkózott roma,természetesen rézből zárkózott fel,felköltözött a rózsadombra.
A játszótéren pikniket rendeztek,a villájukban fogadták az ügyfeleiket.Ez mind nagy zajjal és hanggal járt.
Annak a sok jólszituált úriembernek ez nem igazán tetszett.Pedig tegyük hozzá,a médiában ők harcolnak a legjobban a romák felzárkóztatásáért.A polgári összefogás eredményeképpen a roma családot rávették arra,hogy elköltözzönek.
Aztán magadban vond le a konzekvenciát.

Egy idealista 2015.04.26. 08:32:41

@estónia: Egyetértek.

Pont ezért nem lehet "kívülről" megoldani a problémát.

Az állam ezért csak ezt a két dolgot teheti, amit a hozzászólásomban leírtam.

Röviden: lehetőséget ad a törekvőknek, és megvédi a tisztességes polgárt az élősködő tunyáktól.

NotaBene 2015.04.26. 08:46:45

@Egy idealista: Egyetértek. Kellene egy olyan „konzervatív” párt, amely világos értékrendet képvisel a cigánykérdésben.

Társadalmi érdek a cigányok társadalomba integrációja, a mélyszegénység megszüntetése is fontos cél, de az elmúlt évtizedek tapasztalata azt mutatja, hogy eredményt nem produkáló „megoldási kísérletekre” jelentős erőforrásokat pazaroltunk el, a „jogvédő” mentalitás nem segít a probléma megoldásában.
Az állam nem lehet értéksemleges: a társadalom szabályait elfogadó, önmaga és családja eltartásáért tenni akarókat kell pozitívan diszkriminálni.

A mindenki számára elérhető jó színvonalú iskolarendszer is jogos elvárás. Az viszont rendkívül káros, ha doktriner jogvédők határozzák meg, hogy működhet-e cigánytelepen iskola, szabad-e felzárkóztató osztályokat létrehozni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.26. 09:23:47

@NotaBene: teljesen egyetértek -- ezt valljuk

mikimackó 2015.04.26. 11:38:59

nem lesz itt rend ezen a téren sosem! egyszer, még valamikor a cucilizmusban a 70-es évek végén, 80-as évek elején volt egy pillanat, mikor úgy tűnt, sikerül a romákat (ha nem is maradéktalanul) integrálni. ezeket a törekvéseket törte derékba a gengszterváltás 90-ben. való igaz, hogy a liberális oldalon szemléletváltásra van szükség, de nagyon elgondolkodtató, hogy egy magát konzerv(atínak) mondott qurmány miket művel. felzárkóztatás címszó alatt védi a saját cigánybűnözőit? hogy is van ez ?

Egy idealista 2015.04.26. 20:25:14

@NotaBene: Egyetértek a gondolataiddal.

Egy idealista 2015.04.26. 20:26:05

@HaFr: Alapjában véve tehát egy irányban gondolkodunk. Ennek örülök, úgy látszik mégiscsak itt a helyem. :)

Zsuzsi25 2015.05.24. 21:47:24

@Hidvégi Mihály: erre az a megoldas, hogy aki bunoz, annak borton/ ha visszaesik akkor akasztas! Ezzel megoldodna ez a hatalmas tarsadalmi problema. Tovabba semmilyen modon nem szabad tamogatni a nyomorba szulest.
Termeszetesen szegregalni kell oket minden formaban, mert csak lehuzzak bomlasztjak a tisztessegesen dolgozo/tanulo embereket.
En nem akarom, hogy a gyerekem, bunozok kolykevel jarjon egy osztalyba! Nem azert csomagolok neki tizorait, hogy mas megzabalja, nem azert adok neki zsebpenzt, hogy mas, ezerszer bukott mocsok cigany elvegye tole....es vegezetul: a "cigany" jelzo, reszemrol, es sok mas ember reszerolbis (oket hivjak jogtalanul rasszistanak) reges regen nem egy konkret nepcsoportot jelol, hanem egy, kozossegei egyutteles szabalyait elfogadni keptelen, munkakerulo eletmodot folytato, bunozo csoportra utal. Ennek nincs koze a nemzetiseghez.
süti beállítások módosítása