1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.04.24. 06:43 HaFr

Neokon vagy balos fasizmust akarjunk?

A neokonzervatív mozgalom (amely leginkább azért "neo-", mert a képviselői előtte szép számmal trockista komcsik voltak) jelentős változást hozott a kis állam, szabadság- és természeti törvény-központú (angolszász) konzervativizmusba azzal, hogy különféle "furmányos" (a.m. tapló) módon elmagyarázta az amerikaiaknak, miért szeressék a nagy államot. Leo Strauss és Irving Kristol szellemében, és Barry Goldwater és Ronald Reagan zárójelbe tételével ifj. Bush akkorára növelte az amerikai államot, amilyenről Clinton még csak nem is álmodott a maga idejében, az Alapító Atyák pedig azóta is szívesen forognának a sírjukban a láttán, ha módjuk volna.

Bushék -- Orbánékhoz hasonlóan -- nem csökkenteni akarták az államot, hanem mindössze az általuk konzervatívnak tartott célok érdekében bevetni. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az orbánizmus formálódása Bush elnöksége idejére esik, és a kormányfő valamire való ismertebb tanácsadói szintén Strauss- és Kristol-hívek (az egyetlenek, akiknek pregnáns ideológiájuk van, és nem is nyafognak -- hiszen azt kapták, amit akartak --, szemben a langyosak közül egyre többel). Az orbánisták és a balos parazita állam hívei között nincs különbség abban, hogy nagy államban és csökkenő erejű autonómiákban hisznek (Magyarországon abban sincs különbség, hogy az államot aztán privát célok érdekében le is rabolják -- jóllehet, félreértés ne essék, az amerikaiaknak sem kell éppen a szomszédba menniük közpénzcsapolási jó gyakorlatokért).

Ami a másik oldalt illeti, ma olvasom a Public Discourse-ban, hogy Kanada már a gyűlöletbeszéd kategóriájába emelte azt, ha a nyilvánosságban valaki akként beszél a házasságról, hogy az férfiak és nők közötti kapcsolat. Kanada lassan tényleg a liberálfasizmus élországává válik, ezt teszi, ha valaki túl differenciált, ezért megoldathatatlan etnikai és kulturális problémákat görget maga előtt (Québec): megtanul mindent jogi problémává "emelni" (valójában silányítani), amire nem tud jó megoldást. A neokon és a balos fasizmus teljesen ugyanarra a receptre táncol: meghódítani az államot, adót emelni, láncra fűzni az autonómiákat, ezek híján egyre mélyebbre pofátlankodni a magánéletekben is, "megoldani" és "rendbe tenni", előírni az alsógatyák színétől kezdve az iskolai tananyagon át mindent, és így csupán az a tényleg elhanyagolható különbség marad fenn köztük (amely nélkül értelmetlen is volna róluk többes számban beszélni, és megszűnne az ún. politika), hogy az egyik Jézus Krisztust értelmezi az LMBTQ kultúra fényében, a másik meg fordítva. Óriási teljesítmény, gratulálok.

Az egyik elve, hogy nem maradhat hagyományos intézmény érintetlenül a benyomuló ostoba egalitarizmustól (házasság, nemi szerepek, vallások, kultúrák, férfi-női munkamegosztás, erkölcsök, szabadság, nyelv stb mind denaturalizálandó), mert különben... jaj, mi is történne? A másiké, hogy minden liberális egyszersmind kripto-kommunista (az egyszerűség itt abból a megfontolásból fakad, hogy 1. így a többség jobban érti a "politikát", 2. a jobbos régóta nem tud mit kezdeni a modernizációval). Az egalitarizmus és a tradicionalizmus aztán egyaránt a jog eszközeivel igyekszik agyonverni a másikat, amit a legkevésbé bánnak éppen ők, hiszen ebből élnek: ti. a társadalmak látszatproblémákban és látszatmegoldásokban való irányítgatásából, miközben egyetlen dolog sérül folyamatosan és visszavonhatatlanul, a szabadság. A neokon és a balos fasizmus egyaránt a hatalmi számítás terméke, a hatalmi beszédmód része, olyan problémák gerjesztője, amelyek nélkülük nem lennének, és olyan erőforrások (legelső sorban a szabadság, a pluralizmus és a differenciáltság, végső soron pedig az emberség) élősködői, amelyek nélkülük sokszorta inkább termőre tudnának fordulni -- és ezen az sem változtat, hogy nem vagyok Foucault híve.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr267393632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toportyán Zsóti 2015.04.24. 08:38:26

USA adószint harmada talán az ajrrópéernek,ott van hova hátrálnia az embereknek.Mifelénk ha jövedéki terméket veszel 95% körüli elvonásban részesedel.

dr. jenőke (jenőke) 2015.04.24. 08:47:04

Foucault

Akiknek “a szabadságát hatalomnak vetették alá, kormányozták (irányították). Ha egy egyén szabad maradhat, akármilyen kicsi is legyen szabadsága, a hatalom kormányzásnak vetheti alá. Nincs hatalom a visszautasítás vagy a lázadás lehetősége nélkül”. A szabadság csak a politikai racionalitás gyökereinek, az individualizáció és a totalizáció közötti viszonyoknak a megváltoztatásán keresztül lehetséges.

zipe moha 2015.04.24. 11:30:37

...az állam mérete a hatalom szervezettségével függ össze...

ha csak Budapesten kimész az utcára és körbenézel látni fogod:közpénzt kérnek a..:
-színházak a múzeumok..nem tudnák eltartani magukat?
-a Tömegközlekedés, a MÁV, a távolsági buszok
- a Tudományos Akadémia és háttérintézményei
- a szövetségek egyesületek alapítványok...
-a minisztériumok, al -és fő hatóságok
-az egyetemek és az oktatási háttérintézmények..
-a kórházak és intézményeik...
-a média -és annak holdudvara
-a politikai pártok és azok holdudvara

biztos sokakat kihagytam....

járadék vadászok a vállalkozók jelentős része is, sőt a nyugdíjasok ( nincs vagyon...) és a közemberek is....

játssz el a gondolattal: holnaptól senkinek nem fizetsz,"piac van, mindenki maradjon fenn maga... de az Állam összemegy, kicsi lesz.

Sok a képmutató és pláne hazug beszéd: amikor Állam által alkalmazottak vagy az Államot "járadékkal lehúzó emberek a kisebb Államról beszélnek, mindössze annyi történik, hogy észlelik az Állam egyre romló pozícióit és pusztán a saját járandóságukat akarják biztosítani...akár a többi rovására is..

Ha egy ország úgy van szervezve, hogy a gazdaságot-megélhetést az Államon keresztül lehet beszerezni...akkor ezzel már fel is van fűzve az aktuális politikai szervezettségre az Állampolgárok jelentős része..

Más szóval ha nem így lenne megszervezve a hatalom, akkor az emberek már megdöntötték volna...az egzisztenciájuk viszont az ÁLLAMTÓ..végső soron az államot rabul ejtőktől függ..ezért nincs ellenállás bennük...

Szumma: nagyon kevés kivételtől eltekintve a legtöbbnek kussolnia kéne , aki az Állam ideális méretéről értekezik..amikor arról beszélnek , legyen kisebb a jelenlegi feltételrendszer megváltoztatása HELYETT valójában a többiét akarják levágni....

HA a budapesti értelmiség gyomra tele van és van orgánum ahol kifejezheti az egyébként igencsak mellékes véleményét..akkor jól el van....műveletlen erkölcstelen holott példaképnek dolgokat előrevivőnek kellene lenni...a romlás innen van nem vidékről...

kiazmarmegint 2015.04.24. 12:01:34

@HaFr: mint azt nyilvan tudod, Kanadaban 2006 ota folyamatosan a Konzervativ Part kormanyoz, egyre tobb kepviselovel.

Ami Quebecet illeti, egy evet eltem ott, 97-98-ban, tehat az utolso, elszakadasrol szolo nepszavazas utan ket evvel. Sok ismerosom volt, aki azt mondta, hogy valasztasokon a fuggetlensegi partra (Parti Quebecois) szavaz, mert komoly autonomiat akar, de azt nem banja, ha az orszagot Kanadanak hivjak, igy egy nepszavazason nem szavaz az elszakadas mellett. Ha jol tudom, az elmult 20 evben az elszakadas kerdese komolyan nem merult fel.

Kulonben meg tudom a fuggetlensegpartiakat is erteni. Abban az egy evben, amig ott laktam, megfogadtam, hogy amikor csak lehet, franciaul beszelek, mert azt most lehet, angolul meg beszelhetek egesz eletemben. Be is tartottam, de meg igy is az esetek feleben angolul beszeltem, hiszen ha nem helyi, hanem az orszag, vagy a foldresz mas tajekarol jovo emberrel beszeltem, szemelyesen, vagy telefonon, akkor angolul kellett beszelnem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.24. 12:30:27

@kiazmarmegint: én is éppen akkor töltöttem ott egy évet éppen a McGill jogi karán, és sokat tanulmányoztam akkoriban az alkotmányossági/politikai filozófiai vitákat a multikulturalizmusról, és azóta is sokan úgy tartják, hogy akkor rögzült az emberekben a jogi megoldások iránti odaadás a "bizonytalan" vitatkozással szemben

kiazmarmegint 2015.04.24. 12:59:02

@HaFr: Akkor gondolom a problema gazdasagi kovetkezmenyeit is megfigyelted: Montreal tele volt ures ingatlannal, en joval kevesebbet fizettem havonta egy ketszobas lakasert, mint elotte Bostonban egy fel kollegiumi szobaert, a nagyobbik montreali repter (Mirabel) bezart, a multik elmentek, stb.

Ha optimista vagyok, azt mondom, hogy azota a helyiek megertettek, hogy az egyebkent esszeru autonomia-torekveseket is tulzasba lehet vinni, es azert fizetni kell. Ezert nyugodtabb most a legkor. Talan egyszer nalunk is belatjak ezt.

incze 2015.04.24. 15:22:52

ahogy a nagy hegel mondta volt, sötétben minden tehén fekete
süti beállítások módosítása