1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.03.07. 18:11 HaFr

Erőteljes szervezetfejlesztésbe fogunk

Kedves Barátaim!

Azzal harangoztam be ezt a mai beszédet, hogy ajánlok egy eljárást, amellyel megerősödhetnek, és politikai hatalomra tehetnek szert a mai pártokkal kritikus polgárok. Ezek a honfitársaink többségben vannak a mai Magyarországon, de részint megosztottak, részint nincsenek eszközeik az akaratuk kifejezésére, vagy egyenesen reménytelennek és fölöslegesnek ítélik a harcot.

Remélem, a beszéd végére a reményt vesztettek is meggondolják magukat – akár itt a helyszínen, akár majd a beszédről készült videót nézve otthon. De először is vegyük számba, miért szállunk harcba.

Ma úgy gondolom, ez az utolsó alkalom, hogy nyilvánosan az elmúlt 25 évvel foglalkozom. Egyre kevésbé érdekelnek az időszak részletei azon túl, amit átéltem, és megtudtam eddig a pillanatig. Arról is lebeszélnék mindenkit, hogy ebből a korszakból próbáljon erőt meríteni a jövőnk formálásához. Nem akarok köztetek egységet létrehozni azzal kapcsolatban, ami történt.

Azzal kapcsolatban szeretnék, aminek történnie kell.

Megengedem, lehetnek különbségek a nemzeti radikálisok, a polgári jobboldal, a nagyvárosi liberálisok, a baloldali honfitársaink, vagy éppen a politikától távol lévő százezrek között az elmúlt 25 értékelésében, de ez részletkérdés ahhoz képest, hogy mind jobban, értékesebben, emberibb módon szeretnénk élni.

Kedves Barátaim!

Mindannyian egyet fogunk érteni abban, hogy EZ a mi hazánk. Nem Anglia, nem Németország az. Ugyanakkor, mint ilyen -- a mienk. Nem a hatalmaskodó keveseké. És ami a lényeg: ez a HAZÁNK, nem árokpart, nem tolvajok tanyája, nem egy kupleráj. Rendet kell tenni benne. Ha mi nem gondoskodunk róla, nem tekintjük annak, ami -- az egyetlen hazánknak, ahol a legnagyobb eséllyel tudunk boldogan élni --, nem gondoskodik róla senki más.

A társadalmat rabul ejtő, és hosszú időre alávetni igyekvő politikai kaszt nem GONDOSKODIK az országról, hanem elszívja az erőforrásait.

Addig teheti, amíg a valódi gazda magához nem tér a kómájából.

Az a politikai rendszer, amely lehetővé tette egy ilyen politikai kaszt kitermelődését, nyilvánvalóan nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – ezért ezt a politikai rendszert nem csak bírálni kell, hanem meg is kell változtatni. Erről is fogok ma beszélni, és javasolni fogom a liberális demokrácia átgondolását, kiegészítését, visszafordítását az eredeti küldetéséhez.

Magyarországról a sajátunkként gondoskodni a jó élet részeként. Röviden, ezért vagyunk ma is itt.

Különösnek tartom, hogy MI, akik – noha elmehetnénk – mégis itt maradunk ebben az országban, mert az életünkben valamilyen okból mással nem pótolható értékforrásnak tartjuk, éppen mi nem gondoskodunk jobban róla. Egyfelől összekötjük a saját személyes életünket az országgal, másfelől nem foglalkozunk azzal, amivel az életünket összekötöttük.

Az életünk láncának ez a megszakadt, toldozott-foldozott volta figyelmeztetés arra vonatkozóan, hogy valami nincs rendben. Az, hogy nem veszünk tudomást a saját döntéseink és a nemzet állapota közötti szoros összefüggésekről, megnehezíti a méltányos rend kialakítását, de egyre sürgetőbbé teszi azt.

Vannak, akik ezt a rendet a piactól várnák, mondván a jogállami körülmények között működtetett szabadságjogok és a jogállam meghozzák majd a gyümölcsüket a jó rend és a viszonylagos elégedettség formájában. Én nem így vélem. A jogállam, a szabadság és a jó rend mindenekelőtt emberi, sőt közösségi képességek, a létrehozásuk, de főként a működtetésük személyes és közösségi képességeket kíván, nagy tömegben, megbízhatóan.

A liberális demokráciánk 2010-ig azt bizonyította, hogy ezek az emberi képességek nem jöttek létre nagy tömegben. Noha az intézményrendszerünk megfelelő volt, a szabadságnak nem volt olyan hátországa sem a társadalomban, sem a politikai rendszerben, mely a jogállamot és a piacot a társadalom érdekében tudta volna működtetni. Tombolt a korrupció, a politikai hozzá nem értés és politikai kaszt belterjes szócséplése, hódított a korlátozott, gyakran színvonaltalan nyilvánosság, megakasztotta az életet az erkölcstelen, rossz kormányzás, a bürokrácia, az államias érdekű jogrendszer, és a nemzet kiszolgáltatottá vált a gazdasági erőközpontoknak. Nem véletlen, hogy a liberális demokrácia legitimitása megroggyant, majd az egész rendszer összecsuklott 2010 után. Hogy így mondjam, volt oka összecsuklani.

Az Orbán-rezsim ugyanakkor bebizonyította, hogy az állami alávetettség még veszélyesebb az üres liberális jogállamnál. A társadalom kára lényegesen nagyobb akkor, ha megengedi, hogy államára rátelepedjen egy élősködő réteg, mint akkor, nem tud mi kezdeni az államával. De egyik sem kívánatos. Én arra próbállak rábeszélni titeket, hogy hozzunk létre olyan politikai rendszert, amely az egyes embereket szolgálja, amelyben az államnak nagyon precízen körülírt feladatai vannak, de ebben a korlátozott formájában az államot minden polgára közel érzi magához, a sajátjának tekinti, értéknek tartja a jogrendjét, és közösségi eszköznek az erőforrásait.

Röviden, olyan politikai rendszert, amelyben megvannak a képességeink és az lehetőségeink ahhoz, hogy egyfelől védekezzünk az államunktól (ezt adta volna meg a liberális demokrácia, ha jól működik), másfelől viszont meg is védjük az államunkat, ha kell.

Hogy kiktől? Természetesen a saját politikusainktól.

Barátaim! Honfitársaim!

Az államhoz való hozzáállásunkban két közösségi képességre kell tehát szert tenni: egyfelől a vele szembeni védekezés képességére, másfelől az állam megvédésének képességére. Hiába próbáljuk magunkat megvédeni, ha nem tudjuk megvédeni egyúttal az államot is attól, hogy politikusok és elvbarátaik martalékává váljon, akik az állam erejét önmaguk gazdagítására használják, visszaélnek az erőforrásaival és hatalmával.

A hagyományos jogállami felfogás szerint a fékeknek és ellensúlyoknak az államszervezeten belül kell érvényesülniük. Az egyik hatalmi ág ellenőrizze a másikat, és így tovább keresztbe kasul. Ez valóban nagyon fontos. De látjuk, hogy nem elég. Ha a hatalmi ágak egyensúlyát nem egészíti ki az állam egészével szembeni aktív társadalmi erő, akkor elég megkaparintani az állam egészét ahhoz, hogy a társadalom tehetetlenné váljon. Ezt történt az utóbbi öt évben.

Az Orbán-kormány egyik első intézkedése a népszavazásoknak és népi kezdeményezéseknek a lényeges döntéseket érintő eltörlése, az önkormányzatiság megszüntetése, és a civil társadalom és szervezeteinek láncra fűzése volt. Egyedüli eszközként Tóbiás József és Rogán Antal parlamenti interpellációi maradtak a bajai tűzoltó, a hajdúhadházi vállalkozó és a győri óvónő számára, ha valami nem tetszik nekik a kormánypolitikában. Megértem, ha nem teljesen nyugodtak. Annak ellenére sem nyugodtak, hogy a köztelevízió híradóját nézik, és bármelyik irányban már csak egy macskaugrásra van tőlük egy stadion.

Az államszervezettel szemben tehát meg kell szervezni a társadalmat is. Ha mármost a társadalomban lévő egyetlen aktív szervezőerő a pártoké, ráadásul korrupt pártoké, az egyet jelent azzal, hogy a társadalom reménye tovább csökken az állammal szembeni védekezésre. Ez volt Orbán Viktornak is célja a polgári körök létrehozásával, amelyeket azonban ott hagyott, amint hatalomra segítették. Orbán Viktor természetesen nem diktátor. Ha az lenne, a polgári körök szerepe ma sokkal nagyobb lenne az országban, folyamatosan szerveznék a Fidesz hátországát, hogy a társadalomnak esélye se legyen az önszerveződésre. De a Fidesz lusta hozzáállása a társadalomszervezéshez, láttuk, meghozta az eredményét Veszprémben is.

Kubatov listáit legyőzték Orbán lustái, a talpasokat az audisok, a remélt szavazóik otthon maradtak, vagy már nem is a szavazóik. A lusta pártból valójában ismét telefonos párt lett, mint volt a kezdet kezdetén, vagy azután még öt évvel is, amikor a Fidesznek csak annyi embere volt, hogy a pártirodákban éppen kezeljék a telefont. Az, hogy telefonos párt, csak azért nem látszik, mert még elég sokan sündörögnek körülötte a korrupció morzsáit lesve, de már elenyészően kevesen vannak, akik hinnének a Fidesz valamikori küldetésében, akik lelkesedésből, önzetlenül, a kalandot és a győzelmet keresve állnának mellette. Az Orbán-rendszert szervezeti értelemben is a korrupció tartja fent, az eszméi száradt kórók, meghaltak.

Hadd nyissak egy zárójelet. Bár a miniszterelnök láthatóan úgy képzeli, hogy személyes hitele és karizmája okán 180 fokos fordulatokkal lavírozhat az illiberalizmus és a polgári Magyarország között, és közben a családja gazdagodása sem tűnik fel senkinek, hadd óvjam őt a valóságérzékelésének szűkösségétől. Azt hiheti, hogy a cinizmusa nem zavarja leginkább éppen a fiatalokat, akik eszmékre és bizony felemelő példákra vágynak, akik a pénzt a helyén kezelik, és pontosan felismerik, ha valaki nemzetről papol és közben a saját zsebére gondol -- nos, téved, nem véletlenül hagyják ott a fiatalok a Fideszt. Erről a miniszterelnökről már pontosan tudja mindenki, hogy kicsoda és mennyit ér – csak még megkímélik őt a rossz hírektől, de már nem tiszteletből, és nem is félelemből, hanem csak mert a környezete addig akar lopni, ameddig csak lehet. És erre az ő fennmaradása a garancia.

Az, hogy a miniszterelnök béna kacsa, mégis először a saját hívei mondták ki róla az utóbbi hónapok időközi választásain – egyelőre még csak magukban vagy a lábukkal szavazva. Tudniillik nem tették be a lábukat a szavazófülkékbe. Erre a kormányfő válasza először az volt, hogy széles kedvében pálinkás jó reggelt kívánt – ez esetben -- a veszprémieknek, tegnap viszont már azt mondta, a veszprémiek azt várják, hogy harcoljon jobban a kormány.

Hadd ábrándítsam ki a miniszterelnököt: a veszprémiek még magyarul gondolkodnak és beszélnek, nem a Balog miniszter által utasításba adott újmagyar nyelven, amelyben, tudjuk, a stadion szó nem ismert, a korrupció pedig valami ilyesmit jelenthet: saját lábukra állítani a gyerekeket – különösen offshore cégek, földek és kikötők közpénzen való vagy jutányos megvételével és a magántulajdonukba adásával. És közben lehetőleg felháborodva erkölcsről papolni.

Ez egy ilyen bonyolult szótár, a Balog miniszteré. Amit viszont a magyar ember – így a veszprémi ember is -- velejéig korrupt kormányzás alatt ért, arra – így egymást közt szólva, akik értünk magyarul -- nem a harcosabb kormányzás a válasz, hanem -- a kormány lemondása. Ami a magyar közjog szerint a kormányfő lemondásával valósul meg. Zárójel bezárva.

Szögezzük le: Orbán mégis azért uralkodhat, mert miközben lassan oszlik a homály, nincs, aki eszközöket adjon ellenében a társadalomnak. A kisebbség a többség megosztottsága és bizonytalanságai révén játszhatja el az összességet.

Mától ez másképp lesz.

Az ún. baloldal megosztott, számos jel mutat arra, hogy vezetői egy része a Fidesz fizetési listáján is ott van -- hadd tekintsek el most a felsorolásuktól, mert kifutnék az időből --, a társadalom intézményrendszere és önszerveződő képessége gyenge, a polgárok fásultak, lemondóak, túlélő módba kapcsoltak. Én egy viszonylag fájdalommentes megoldást ajánlok erőink összeszedésére.

De még előtte arról, mi lenne ennek a célja, mi az a rendszer, amit ki kell alakítani?

Egy héttel ezelőtt említettem, hogy ha egy jól berendezett társadalmat próbálunk meg körülírni, akkor jó megközelítésnek tűnik, ha a szabadság méltányos rendjét keressük benne. Nem a szabadnak nevezett – de valójában erős érdekekkel és hatalmi erőközpontokkal terhelt – piacot, és nem a túlméretezett államot. És a legkevésbé sem egy vezért és a politikai családját. A szabadság méltányos rendje az az együttélési mód, amely mindenkinek megadja a lehetőséget önmaga értékeinek kibontakoztatására. Az államot és a piacot ennek a szempontnak kell átjárnia.

Nem az államból kiindulva kell eljutnunk a polgárhoz, hanem fordítva. A polgárokhoz kell szabnunk az államot.

A méltányos rendünkben a beadott személyes értékek, tehetség, áldozat, adó határozzák meg az államtól várható javakat. A személyes képességeknek és akaratnak megfelelő közáldozatot (akár adó, akár fizetett munka, akár önkéntes munka formájában) a közösség az államon keresztül viszontszolgálataival ellensúlyozza.

Ahhoz, hogy ez így lehessen, az államot meg kell védeni a politikusi visszaélésektől. Ennek legjobb kerete a polgári demokrácia.

A polgári demokrácia abban az értelemben több mint a liberális demokrácia, hogy a szabadság méltányos rendjét támogatja – nem a magyarok többsége számára értelmezhetetlen és érdektelen jogok elidegenedett rendszerét.

Nem üres csigahéj, amelyben valaha lakott valami, de ma már a kutya sem emlékszik rá, micsoda. A polgári demokrácia nem engedi meg, hogy az állam a társadalom fölébe kerekedjen, nem engedi meg, hogy az állam gyarmatosítsa a társadalmat, elejét veszi annak, hogy a politikai társadalomból kiszakadó elit ellenőrizetlenül költse és magánosítsa a közösségi forrásokat, közpénzeket, tervszerűen rombolja a közerkölcsöt, mesterséges ellentétek gerjesztésével manipulálja a közvéleményt, megossza a társadalmat, visszaéljen a joggal és a törvénnyel – mert a polgári demokráciában az emberek élete az úr.

A polgári demokrácia ereje a következő hármasságból táplálkozik: a civilizáció erkölcséből, a széles autonómiákkal kiegészített plurális jogállamból és a részvételből. Ha az erkölcs, a jog és a részvétel közül bármelyik elesik, a demokrácia megrendül, a ragadozó elszabadul, a politikai kaszt zöld utat kap önös vágyainak kiélése felé. Szakasztott, mint most.

A polgári demokrácia ereje a nemzetben és az autonómiákban van, nem az állami vezetők gazdasági és politikai erejében, amelyet valamiért éppen a társadalommal szemben szeretnek bevetni. A miniszterelnök a saját erejét előszeretettel helyettesíti be a nemzet erejének a helyébe, ezért egy cseppet sem véletlen, hogy mióta hatalmon van, a nemzet csak fonnyad.

Honfitársaim! Polgárok!

Mármost ennek a beszédemnek a lényege, ahova most jutottam el, az, hogy számba vegyük, hogyan juthat hatalomra a demokráciának és a politikai gyakorlatnak a javasolt felfogása ebben a barátságtalan környezetben. A környezet barátságtalan – egyesek talán ellenségesnek is mondanák a helyemben -- abból a szempontból, hogy a politikai elitnek nyilvánvalóan nem érdeke a mai autokrácia felszámolása, és ebbe az elitbe sajnos bele kell értenünk az ellenzék tekintélyes részét is; barátságtalan a környezet abból a szempontból, hogy a nyilvánosság hagyományos csatornái nem alkalmasak a társadalomszervezésre; és barátságtalan abból a szempontból, hogy a társadalom nem reménykedik egy ilyen fordulatban, hiszen nem lát maga körül semmilyen erre mutató, szerethető kezdeményezést. Most egy ilyen kezdeményezéssel szeretnék élni.

Ez a mi hazánk. Ideje visszafoglalnunk. Hogyan lehetséges ez?

Mindjárt az elején leszögezem, hogy bár egy párt nevében szólalok fel, a szervezést jobb híján végezzük mi. Mint korábban mondtam, nem ideális, hogy pártok szervezik a társadalmat, még akkor sem az, ha ez egy új párt, és én előbb kötöm fel magam a mestergerendára, minthogy eláruljam az eszményeimet és a közbizalmat. De akkor is átmenetinek kell tekinteni ezt a társadalmi kezdeményezést, és a mi pártunknak – ha hatalomra jut ennek eredményeként, vagy később – minden erejével azon kell lennie, hogy elég erőforrás biztosításával talpra állítsa a független civiltársadalmat – nem elsősorban a civil szervezetekre gondolok itt --, felszabadítsa a társadalmat az állam gyarmatosítása alól, és általában csökkentse az állam hatalmát.

De ez van most, azzal kell főzni, amik vagyunk. Pénzünk nincs – ebben az emberek többségéhez hasonlítunk --, nincs heti bármennyi óránk a közrádióban, Kálmán Olgával, vagy a HírTv-ben, ahol rendszeresen nagy igényű ajánlásokat tudnánk tenni mások életmódjára vonatkozóan, és mivel ez mind nincs, a nyilvánosságunkat is magunknak kell megszerveznünk. Egyetlen előnyünk, hogy többségben vannak azok, akikhez szólhatunk. És ha többség egyszer megmozdul, az látható lesz mindenki számára.

Olyan eszközt kell választanunk, amelyik (1) olcsó, (2) nem jelent kockázatot azoknak, akik élnek vele, mert a működése kívülről láthatatlan és az emberi bizalmon alapul, de (3) ennek ellenére szisztematikus (rendszeres), megbízható, és folyamatosan erősödő, azaz elég erős gyűrűt tud létrehozni a Fidesz-világ körül, hogy azt megroppantsa.

Ez az eszköz ismert a közösségi típusú piaci hálózatok világából, a gazdasági környezetben MLM-nek hívják, ami magyarul többszintű marketinget, többszintű piacszerzést jelent, a leghelyesebb azonban közösségi piacszerzésnek hívni, mert olyan vállalatok szokták alkalmazni, amelyek a személyes kapcsolatokat és a bizalmat tartják a legfontosabbnak a termékeik terjesztésében. Ezt a közösségi piacszerzést kell végrehajtanunk most a politikai közegben, úgy, hogy közben magunk hozzuk létre a közösségünket az elégedetlen egyének és kis csoportok tömegeiből. Ezek az egyének és kis csoportok ránk várnak. Meg kell dolgozni azért, hogy egyáltalán tudjanak rólunk, de érdemes. Ha már tudni fognak rólunk, azt is tudni fogják, hogy jót akarunk.

A politikai közösségünk olyan lesz, mint egy fa. A törzséből, amely mi vagyunk itt, a téren, ágak, majd az ágakból újabb ágak fognak kifejlődni, azokból gallyak és rügyek, amelyek végül egyre nagyobb koronát fognak képezni. Az ország fája, hogy így nevezzem azon az elven alapul, hogy feltesszük, mindenkinek van három ismerőse, akikkel bizalmasan szót tud váltani a kezdeményezésünkkel kapcsolatban, legyenek ezek rokonok, jó barátok, közeli munkatársak, szomszédok, az utcában lakó ismerősök, a boltos, akit mindennap látunk, a postás, akit jól ismerünk, az ételfutár, a villanyórás, a vízvezetékszerelő, bárki, akiben megbízunk, illetve bárki, akivel nem félünk szóba hozni egy ilyen dolgot.

Ezekkel az ismerősökkel – szám szerint hárommal – mindenki létrehozza a politikai közösségünk kis csoportját. Ahogy a fa esetében az ágak, ezek az ismerősök is akkor teljesítik be a küldetésüket, ha újabb három ismerősüknek tudják tovább adni az üzenetet, de természetes őket már csak ő ismeri. Így senki sem kockáztatja, hogy a kezdeményezésben való részvétele kitudódik – csak az ismeri, aki őt felkérte, plusz csak az a három, akit ő felkér. Bárkiből kihajt három ág, de azt már nem tudja, hogy az ő ágaiból ki fog kihajtani.

Ez biztosítja a tágabb közösség összefüggőségét, de bizalmasságát is, mert senki sem ismer mást a közösségben, csak azt, akiben megbízik, aki egyébként is az élete része.

De! Életbevágó, hogy a fának egyik ága se sorvadjon el, magyarul a három leágazása mindenkinek mindig meglegyen.

Barátaim!

Ezt a gyakorlatban nagyon egyszerűen fogjuk tudni biztosítani. Én minden hónapban egyszer el fogok küldeni egy email üzenetet, és benne egy rövid videót azoknak, akik itt a téren az email címükkel, vagy a honlapunkon (nagyon egyszerű, pkp.hu) feliratkoznak. Ezek lesznek az én személyes kapcsolataim, és ezeknek kell további három ismerőst szerezni, azaz három ágat fejleszteni. A videót elküldöm nekik, ebben a havi videóban kifejezetten a közösségünkhöz fogok szólni. Ezt a videót kell továbbküldeni emailben ahhoz a három ismerőshöz, akikkel kapcsolatot hoztak léte az Ország Fája érdekében, akiknek aztán szintén tovább kell küldeni a videót a saját három ismerősüknek, és így tovább.

A videó küldésével az is a cél, hogy az, aki megkapja, tudja, hogy feladata van vele. De ha megkapja, és nem tudja három további barátjának, ismerősének kollégájának továbbküldeni, mert valaki közülük már elveszítette az érdeklődését, vagy bármi történt vele, ami miatt már nem tud szerepet vállalni az Ország Fájában, akkor ezt pótolni kell. A Fa törvénye, hogy az elszáradt, leesett ágat pótolni kell, új hajtást kell növelni, új ismerőst kell szerezni. Az Ország Fája szerint is három a magyar igazság. Ha csak két ismerősödről tudod, hogy tovább küldte a videót, akkor szerezned kell egy harmadikat, különben a lombkorona egy része nem fejlődik ki. Fontos tehát, hogy legyen három ismerősöd, akinek továbbküldöd, de még ennél is fontosabb, hogy a három ismerősöd is továbbküldje utána.

Összefoglalva, ha mindenki folyamatosan biztosítani tudja, hogy meg legyen a három aktív kapcsolata, leágazása, akkor csak 10 – csak 10! – szintet kell behoznunk a rendszerbe ahhoz, hogy egy ember végeredményben 60 ezer tagot, ágat tudjon növeszteni! Gondoljuk el, 1 ember 60 ezer másikat tud megszólítani közvetett módon! Mármost, ha ezt itt a téren el tudjuk kezdeni 100-an, az 6 millió magyar ember! Nyilván lesznek olyanok, akiknek nincsen emailjük, nyilván lesznek átfedések, lesznek olyanok, akik kiállnak, akiknek ága letörik az Ország Fájáról, de ha csak a 6 milliós politika közösségünk felét érjük el és tartjuk a kezdeményezésünk körül, az már 3 millió honfitársunk, akik mást, akik jobbat akarnak, mint a mai nemzetsorvasztó rezsim és korrupt, tehetetlen ellenzéke!

A videó mellett mindig pontos összegzést adok arra, hogyan tudjuk fenntartani a láncot. Arra, hogyan figyeljünk a leágazásaink ténylegesen élő voltára. Az emailes elérhetőség minden kapcsolat esetében azért fontos, hogy a videókat rendszeresen meg tudja kapni, és a lehető legnagyobb hatékonysággal fenn tudjuk tartani a fa növekedését.

De ezzel még nem áll meg a kezdeményezés. Én vállalom, hogy ahol a szerveződés megindul egy ág több leágazásában lévő magyarok személyes találkozójára, és összegyűlik harminc magyar ember egy beszélgetéshez, személyesen odamegyek, és egy garantáltan jót fogunk beszélgetni a további teendőinkről. Ez lehet nyilvános beszéd, mint most, vagy nem nyilvános, zárt helyen. A beszélgetésekre nekem és a pártunk további tagjainak is szükségük van, hogy pontosan tudjuk, hogy látják a világot Somogyban, Hajdú-Biharban, Nógrádban, Vasban, vagy Budapesten, a II. kerületben.

Aztán: várjuk kezdeményezők jelentkezését, akik mindettől függetlenül helyi pártszervezeteket alapítanának. Nem kiábrándult politikusokat várunk, hanem helyi polgárokat.

Mindenki bármikor írhat a jelzett ügyekben a honlapon keresztül, vagy egy külön email címre: ez pedig azorszagfaja@gmail.com . A fa nyilvánvaló jelkép is az esetünkben: élő, organikus, közös forrásból táplálkozik, mindegyik ága és virága más, de olyan, amelyeknek összefonódik az életük.

Ezen kívül én rendszeresen fogok beszédeket hirdetni előbb Budapesten és a nagyobb városokban, majd remélhetően egyre kisebb településeken is, ahogy nő az érdeklődés irántunk. Minden ötletet szívesen veszünk az ismertségünk növelésével kapcsolatban, mindenkinek válaszolunk, aki ír, és minden javaslatot megfontolunk.

Ami a konkrét politikai programunkat illeti, több mindenről fogok beszélni egy hét múlva, e beszédsorozat befejező részében. Meglátjuk majd, milyen alapvető intézkedéseket kell hoznunk ahhoz, hogy a március idusa minél hamarabb valóban ünnep lehessen számunkra. Addig nem nyugodhatunk, amíg Petőfi, Kossuth, Széchenyi, Bem és Klapka ünneplése nem a szabadság valóságára utal a hétköznapjainkban, addig nem nyugodhatunk, amíg a szabadság ünnepe nem az életünket fogja ünnepelni.

Most pedig kérek mindenkit, hogy aki az ország fájának elültetésében részt kíván venni, és el akarja velem kezdeni a mozgalmunkat, vállalja, hogy három további olyan ismerőst szerez, aki hajlandó szintén három továbbival foglalkozni, az iratkozzon fel itt a mellettem lévő asztalnál, vagy ha itt nem, küldjön emailt a honlapon keresztül vagy az ismert email címre: azorszagfaja@gmail.com.

Nagyon köszönöm mindenki érdeklődését, a jelenlétét, a támogatását. Három ember! Aztán három millió! Aztán kormányt alakítunk, és megcsináljuk végre az országunkat olyannak, amilyennek a magyarok országának lennie kell. Mivel a demokrácia logikája olyan, hogy pusztán civil mozgalmon keresztül, ha mégoly sokan vesznek is részt benne, nem lehet kormányozni, ezért – ahogy korábban említettem -- a pártnak kell átmenetileg ellátni a társadalom megszervezését. A Polgári Konzervatív Párt azonban az állam ellensúlyozásának és a társadalom, az autonómiák és a személyes szabadság növelésére jött létre, ezért garanciája annak, hogy ezt a most indított mozgalmat sem a saját hatalmának felépítésére fogja használni, hanem éppen ellenkezőleg: a jelenleg rendkívül koncentrált, egyszemélyessé tett hatalmat visszaadja az embereknek, ahogy egy szabad társadalomban dukál. És az államot csak arra használja, amire a kisebb szerveződések nem képesek.

Ebben a pillanatban ennél jobbat nem tudok kitalálni. Ez a legnagyobb esélyünk most a politikai kaszt letörésére. Tartsatok velem ebben, és ha kellően következetesek, kitartóak vagyunk, és fenn tudjuk tartani és tovább tudjuk növelni a bizalmat magunk iránt, felül fogunk kerekedni, és vissza fogjuk szerezni az országunkat!

Ez nem álom, hanem valóság. Korábban azt volt a jelszó, merjünk nagyot álmodni – és miközben mi aludtunk, kilopták alólunk az országunkat. Én most azt mondom, ideje felébrednünk!

 

73 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr147248995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2015.03.07. 19:28:15

Kedves Péter!

Majdnem egy évvel ezelőtt, a Centrál Kávéházban tartott egyik első összejöveteleden már felvetetted az MLM-szerű politikai szervezetépítés módszerét. Akkor elmondtam, hogy mivel a politikában egészen mások és sokkal áttételesebbek a hasznok, mint a gazdaságban (ahol az MLM-et a közvetlen anyagi haszon tartja mozgásban), ezért az a módszer politikai célokra csak nagyon korlátosan használható. Különösen így van ez egy, a nem haszonelvű együttműködésben eleve nagyon járatlan és bizalmatlan nép közegében.

Ez az MLM-módszer a politikában szervezetépítésre és pláne szervezet-fenntartásra alkalmatlan. Csak egyszeri akciókban vehetni hasznát, mint pl. a múlt év végi romániai elnökválasztás esete, ahol Klaus Johannis mozgalma alkalmazta ezt sikerrel egy sokkal kisebb létszámú és jelentősen más mentalitású közegben, a Nyugat-Európában élő-dolgozó románság közegében.

Kívánom, hogy mindezek ellenére járjatok sikerrel! Nagyon szeretném, ha kiderülne: tévedtem!:-)

zenonküp 2015.03.07. 19:38:52

Gratulálok a beszédhez!

A sejtépítés eme módszere szerfölött ismerős, nyilván nem véletlenül.
Ha az illegalitás körülményei között is kiállta a próbát, akkor miért ne válhatna be a mostani félillegalitás közepette?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.03.07. 19:46:27

@Moin Moin: @zenonküp: köszönöm mindkettőtöknek, igyekszünk, megvannak a dolog előnyei, nem is kevesek

Fehér B (törölt) 2015.03.07. 19:48:52

Sziasztok, hamarosan (kb Kedd este) feltöltjük a beszédet is rövidített és hosszú formában a Youtube-csatornánkra. Üdv, FB

Nincs ingyen ebéd 2015.03.07. 19:51:03

Hatmillióan?? Heheheheheheheheheheheh...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.03.07. 20:05:29

@Nincs ingyen ebéd: három elég lesz, a többieket meghagyjuk a 15% os fidesznek és szatellitjeinek

quendelapo 2015.03.07. 20:25:32

első nekifutásra ez még nekem is nagyon hosszú....

Fehér B (törölt) 2015.03.07. 21:28:26

@quendelapo: Lesz belőle rövidített video-változat hamarosan.

@Nincs ingyen ebéd: Csináld tovább légy szíves. Azért fontos ez, hogy biztosan tudjuk, jó úton járunk. A képlet gondolom megy, minél több károgó, annál jobbak vagyunk. Hívd a barátaidat is! Addig is igyekezz minél több trafikot nyerni, mert ezt már nem sokáig teheted büntetlenül.

explanatus 2015.03.07. 22:33:57

Az első beszéd. www.youtube.com/watch?v=KzaMCISK9Kw Belváros. Egyetem. Nagycsarnok. Szabadsághíd, Váci utca. És most tessék megnézni kép jobb felső sarkát. Szégyen!

Ez a népmesei -égig érő- fa, -életfa- nekem tetszik. Világos üzenet. Van egy törzs, (le se merem írni) ami millió, millió levelet hoz. Én csak egy levél vagyok a millióból, de nélkülem kopár ez a fa.

Huszonvalahány éve ott álltam a téren, amikor egy ablakból új világ eljövetelét zúgta szét a nagyvilágba a déli harangszó. Bíztam, hittem, reméltem, mint ahogy milliók. Sokáig hittem, menni fog ez nekünk, de be kellett látnom elárulták álmaimat, és megfosztottak a cselekvéstől. Szerettem volna tenni valamit, amihez erőm, tehetségem volt. Nem kellettem! Kiskomám, le van ez már zsírozva, halottam mindenütt.

Ez a hang, amit most hallok, azt mondja: gyere. Ezt a hangot azonban se a déli harangszó, se semmi más nem kürtöli szét a hazában. A „ha még egyszer azt üzeni” után -második beszéd- se látni, hogy tömegek állnának a kibontott zászló (esernyő) alá. Meghunyászkodó elitünk, eladta magát félkrajcárét. Így nem marad más, mint én, a levél. Persze, lesodorhat egy vihar, -a rezsicsökkentéses? - de büszkén hullok a sárba, mert én legalább voltam- szerettem volna lenni- valaminek a részese, a fának.

Nehéz ügy, de csak neki kéne fogni, nehogy megint oda jussunk: „Bújt az üldözött s felé. Kard nyúl barlangjában...”

Fehér B (törölt) 2015.03.08. 02:11:28

@quendelapo: Nem teljesen világos, hogy miről beszélsz, rövidített verzió az előző beszédből is készült. Ha azzal van a gondod, amit a másik srácnak írtam, nos, az sajnos áll.

Lexa56 2015.03.08. 06:17:37

@Moin Moin: Kedves Moin Moin. Szeretett vezetőnk (és itt nem Péterre gondolok) hangsúlyozza, hogy ha a megszokott csapásokon járunk, akkor belesétálunk azoknak a csapdájába, akik azokat az utakat ellenőrzik (ld. IMF stb.). Itt is ez a helyzet. A normál politikai csatornák meg vannak szállva. Tehát az ember vagy nem tesz semmit, vagy jár az előkészített járszalagokon (azaz megint nem tesz semmit), vagy kipróbál valami mást. Nem állíthatom, hogy magam lelkesednék az MLM-ért (már akkor sem szerettem, amikor az Amway nálunk bevezette), és abban én sem vagyok biztos, hogy szervezet-építési módszerként beválik-e, de az eszmék diffúziójára alkalmas, és ha már ennyit megtesz, akkor már megérte.

toportyánzsóti 2015.03.08. 10:11:10

Józan ész nehezen eladható,remélem sikerrel jársz.

quendelapo 2015.03.08. 10:49:09

@Fehér B:
Azért vagy hülye, mert minősítgetsz, anélkül, hogy utánanéznél, hogy kicsit is illik-e rám az a minősítés, amit rám akarsz húzni.
Az eredeti kommentben arra utaltam, hogy ha még egy hozzám hasonló hír- és politikafüggő is túl hosszúnak találja ezt az írást, akkor szerinted ez az üzenet hány emberhez jut el?
Talán eleve a rövidített változatot kéne ilyenkor feltenni és kattintani lehetne a teljes verzióért.

Frank Endi 2015.03.08. 11:36:03

Sajnos az MLM nem vált be magyarhonban, gyanakvó a nép, még az anyagi előny felvillantása sem volt elég. Hátmég egy távoli politikai cél? Nem fog menni szerintem és sajnálom, mert jó lenne. De hogyan tovább? Én már próbálkoztam dióhéjban ismertetni 2 embernek az 1.sz. beszédet, de nem ment, pedig talán nem vagyok buta. A 3. ember meg azt mondta, hogy olvasta a HVG interjút is, s nem tud olyan pártot támogatni, ami nem akarta teljes erővel leváltani a Fideszt Veszprémben, s bármilyen indokkal, - mint a Schifferék - de nem állt Kész Zoltán mellé. Erre mit mondjak Péter? Jó lenne tudni…

Fehér B (törölt) 2015.03.08. 12:50:32

@quendelapo: Senki nem minősített téged, informáltalak róla. Mi is pontosan tudjuk, hogy nem mindenki néz meg félórás videókat és olvas el több oldalas szövegeket. Ennyire nem érdemes sértődékenynek lenni.

nevetőharmadik 2015.03.08. 13:36:58

@Frank Endi: Nem az MLM nem vált be magyarhonban, hanem az irreális elvárások. Ha valaki MLM-re adja a fejét, akkor tudnia kell, hogy akármilyen jó is az ajánlata és akármilyen jól adja is elő, 20%-ot fog érdekelni valamelyest, de 80% vérmérséklettől függő stílusban el fogja küldeni a bús picsába. Az országok között legfeljebb annyi a különbség, hogy 85% vagy 75% küld el anyádba, a lényeg ugyanaz. Ez a ~80%-os "anyádbaküldés" sajnos nem spórolható meg (egyéni képességektől is függ persze a statisztika).

Az MLM-hez éppen ezért rendkívüli kudarctűrő képesség kell. És a csapda pont az, hogy ha 3 emberrel beszélsz, akkor szinte teljesen biztos, hogy 3 visszautasítással fogsz találkozni. Ráadásul a statisztika olyan, hogy csak nagy számú elemnél egyensúlyozódik ki a szórás. Ha azt akarod, hogy 3 embered legyen, ahhoz aligha elég 15 emberrel beszélned. De ha mondjuk beszélsz 300-zal, akkor lehet akár 40-70 embered is. 3000-nél talán beáll 600-ra. A kérdés csak az, hogy te kibírsz-e addig 260 vagy 2600 nem-et.

Nincs csodafegyver, csak csodakatona.

panelburzsuj 2015.03.08. 13:56:24

@nevetőharmadik:
"kibírsz-e addig 260 vagy 2600 nem-et"

Ilyen nagyságrendeknél már nemcsak a személyes kudarctűrés jelent(het) korlátot. Hanem legalább kettő sokkal "objektívebb" tényező is:

1. van-e egyáltalán annyi "ismerősöd"?

2. van-e pénzed, időd (tartalék erőforrásod) mindet végigzongorázni már azt megelőzően is, hogy a menetközben mégiscsak "beszervezettek" érzékelhetően elkezdenék föltölteni a forrásaidat? (Szóval többszáz/többezer "nem!" - iszonyatos "elsüllyedt költség")

Igazán ez gondolkodtat el ebben a "játékban", ami itt "felvázoltatott". Milyen "megerősítéseket" kapnak az "ágak/gallyak/vesszők/levelek"? Hitbuzgalni videókat? ...

nevetőharmadik 2015.03.08. 14:34:47

@panelburzsuj: Nagyon jogos kérdések.

1. Természetesen nincsen ennyi ismerős (és spóroljuk meg azt a poént, hogy ha MLM-ezel, még annyi sem lesz, amennyi addig volt :D). De egyrészt egyébként is az a jellemző, hogy egy sikeres hálózatban a saját ismerősök száma max 2-3, a többi olyanokból áll, akiket később, célzottan ismer meg az MLM-es. Másrészt pedig nagy szám a 3000, de csak egy elméleti példa. A valóságban már 300-as nagyságrend is bőven elegendő egy már megkívánható eredmény eléréséhez. És persze csak egy az összes befolyásoló faktor közül.

2. Ez is pontosan így van. De itt megint csak az irreális elvárásokról van szó. Az MLM egy vállalkozás, nem pedig földre hullott manna, amit össze kell csak kotorni reggelenként. Mindenki tudja, hogy egy hagyományos vállalkozás indításánál előbb horribilis költségek vannak, egyáltalán a rentabilitás jó, ha egy éven belül valósul meg, és addig is veszettül keményen kell dolgozni - a semmiért. Az összes vállalkozástípus közul még így is az MLM általában az, ami relatíve kis költséggel indítható és üzemeltethető, de csak relatíve. Nem havi 500 000, hanem csak havi 40 000 mondjuk. Vállalkozóknak ez nevetséges, az átlagember pedig szívrohamot kap. Mindkettő joggal.

Ja, és az MLM tevékenység valójában marketing. A reklámköltségek nagyon nagy része minden üzlettípusban "elsüllyedt költség", statisztikai alapon működik.

A "megerősítéseket" illetően nekem is vannak kétségeim, de a dolog nem reménytelen. A hitbuzgalmi videók fűthetik a lelkesedést és kitartást, ami az MLM-ek, de valójában bármilyen projekt egyik fontos alapfeltétele, de megerősítés csak akkor lesz, ha látszik valami kézzelfoghatóvá tett eredmény. Például az elérési statisztikák összesítése és személyhez rendelése, ami személyes teljesítménnyé (és így sikerélménnyé) alakítaná ezt a "játékot". Persze hogy ennyi elég-e, azt nem tudom előre megmondani. Működhet.

panelburzsuj 2015.03.08. 14:43:35

@nevetőharmadik:
Valamelyikünk nem figyelt elég alaposan?

"Ezekkel az ismerősökkel – szám szerint hárommal – mindenki létrehozza a politikai közösségünk kis csoportját. Ahogy a fa esetében az ágak, ezek az ismerősök is akkor teljesítik be a küldetésüket, ha újabb három ismerősüknek tudják tovább adni az üzenetet, de természetes őket már csak ő ismeri. Így senki sem kockáztatja, hogy a kezdeményezésben való részvétele kitudódik – csak az ismeri, aki őt felkérte, plusz csak az a három, akit ő felkér. Bárkiből kihajt három ág, de azt már nem tudja, hogy az ő ágaiból ki fog kihajtani.

Ez biztosítja a tágabb közösség összefüggőségét, de bizalmasságát is, mert senki sem ismer mást a közösségben, csak azt, akiben megbízik, aki egyébként is az élete része.

De! Életbevágó, hogy a fának egyik ága se sorvadjon el, magyarul a három leágazása mindenkinek mindig meglegyen."

Kiemelem neked:

"Bárkiből kihajt három ág, de azt már nem tudja, hogy az ő ágaiból ki fog kihajtani."

versus

"elérési statisztikák összesítése és személyhez rendelése, ami személyes teljesítménnyé (és így sikerélménnyé) alakítaná ezt a "játékot""

2015.03.08. 15:09:53

Előre is bocsánat, hogy így a partvonalról osztom az észt. Én közel 20 éve nem nézek tv-t és kb. 10 éve nem olvasok nyomtatott sajtót. Az információszerzési hajlamaimat kizárólag az interneten (főleg okostelefonon) élem ki.
1, a youtube videókat érdemes audió formátumokra is áttenni. A népeknek (a nyugdíjasokat és a kismamákat
kivéve) nincs idejük a PC előtt ülni. Viszont sokat vannak úton, úgyhogy telefonon már egyszerűbb végighallgatni egy "Béndek-húszpercest".
2, egy videoblog-üzenetben fontos a vizualitás. Érdemes megfontolni azt, hogy csak azok képanyagok kerüljenek fel a youtube-ra ahol van hallgatóság is. Így a néző úgy érezheti, hogy egy közösségi eseménybe kapcsolódik be, nem pedig egy fej beszél hozzá.
3, a steaming közösségi beszélgetés is jó buli, ahol a pártelnök egy webkamerán keresztül streamingel, miközben válaszol a neten jött kérdésekre.
4, a Facebook-on (itt a blogra gondolok most, a többire nem vagyok feliratkozva) kevés az életesemény megosztás. Nekem például egy évig fogalmam sem volt, hogyan néz ki Béndek Péter.
5, a közösségi könyvkiadás sem az ordogtol való, az idősebbek jobban szeretik az ilyesmit.
6, lehet, hogy a magányos beszédeket is érdemes volna interjú formatumra fazonírozni, mint ahogyan a színészek promóznak külföldön.
Egy csomó ilyesmi jutott eszembe, bocs ha zavaros voltam.

2015.03.08. 15:19:07

@nevetőharmadik: ebben igazad van. A felesegem evek ota hiaba probal reformatus bibliakort szervezni a kornyekunkon, pedig reformatus keresztenybol tobb van, mint PKP hivobol.

nevetőharmadik 2015.03.08. 15:31:26

@panelburzsuj: Én sem arra gondoltam, hogy a kicsodát összesítené a statisztika, hanem a hányat (tehát továbbra is anonim lenne), és egyelőre azt sem tudom, hogy az ötletem hogyan lenne kivitelezhető, vagy beépíthető Péter elképzelésébe.

Péter, azt hiszem, nem egy évtizedes tapasztalattal rendelkező MLM-vállalkozó, hanem csak (talán naivan) adaptál egy üzlet- és szervezetmodellt, aminek van az esetében relevanciája. De maga az általános modell még nem garancia a sikerre.

Mondjuk újraolvasva neki is fölteheted ezt a versus kérdést:

"Bárkiből kihajt három ág, de azt már nem tudja, hogy az ő ágaiból ki fog kihajtani."

Mert a nagy kérdés az lesz: bár nem tudja, hogy az ő három ágából ki fog (személy szerint) kihajtani, de azt honnan tudja majd biztosan, hogy az ő ágából további hajtások jönnek-e? Nem lehet sikeres a fa anélkül, hogy tudni lehessen: van-e benne élet. Mert lehet, hogy a gyökere azt hiszi, vígan elvan, de a lombkorona nagy része talán már rég elszáradt.

Egy idealista 2015.03.08. 17:39:35

Az első beszédben olvashattam az átfogó politikai víziót a szabadság méltányos rendjéről.

Ez nagyon tetszett. :)

Itt a mozgalom MLM-szerű terjesztéséről olvasok, ami viszont kétségeket ébreszt - és ahogy látom -, nem csak bennem.

A harmadik beszédben jó lenne, ha ismét a több tartalomról lenne szó.

Annak idején - még jóval a tavalyi választások előtt - megfogalmaztam egy "Nyílt levelet" a politikusokhoz. Ez teljes terjedelmében a blogomon olvasható:

egyidealista.hu/?q=node/4

Itt most ebből a levélből vett részletet írnék ide, amit elvárnék egy pártprogramtól:

– Mi az, amit ki tudnának tűzni ország minden polgára elé közös célként?

– Mi az, ami nemzetté teszi a nemzetet, és egy nagyszerű hellyé ezt az országot, ahol nyugodtan élhetnek más népcsoportok, más vallású, bőrszínű, származású, nyelvű polgárok?

– Mi az, ami elősegíti az ország gazdaságának működését, az itt tevékenykedő vállalkozások sikerességét és közjót előrevivő munkáját?

– Mi az, amely biztosítja azt, hogy békében éljünk a közelebbi és távolabbi népekkel, országokkal?

– Hogyan érhető el a nemzeti egység? Hogyan tudnánk közösen felszámolni a bennünket megosztó tényezőket?

– Hogyan tudjuk felzárkóztatni az egészségi állapotukban, műveltségükben vagy vagyoni helyzetükben leszakadó, elszegényedő társadalmi rétegeket, és hogyan tudjuk elősegíteni ezeknek a csoportoknak az életét úgy, hogy bevonjuk őket saját problémáik megoldásába ahelyett, hogy semmire se elég segélyekkel tovább rombolnánk az önbecsülésüket?

– Hogyan tudjuk biztosítani azt, hogy ne termelődjön újra meg újra a társadalom egyre növekvő megosztottsága és szétszakadása?

– Hogyan tudnánk csökkenteni az ország eladósodását, akár államháztartási, akár állampolgári szinten úgy, hogy a pénzintézetek érdekei megegyezzenek a közjó előremozdításával?

– Hogyan tudnánk olyan államháztartást megvalósítani, amelyben nincs deficit, és a következő évre átvitt többlet tartalékolható lenne?

– Hogyan tudnánk rávenni az állampolgárokat arra, hogy maguk is hatékonyabban kezeljék jövedelmüket, és tartalékot tudjanak képezni?

– Hogyan tudjuk megnövelni az emberek tudatosságát az oktatáson keresztül úgy, hogy egyre inkább saját sorsukat irányítsák úgy, hogy növekszik önbecsülésük, és ezzel a közjót is hatékonyan elő tudják mozdítani? (Szerintem ez a két dolog összefügg.)

– Hogyan érhető el az, hogy csökkenjenek az újra és újra megjelenő, társadalmi problémává növő gondok?

– Hogyan érhető el, hogy csökkenjen a bűnözés, növekedjen a közbiztonság?

– Hogyan érhető el, hogy a bűnelkövetők kikerüljenek a bűn csapdájából, és ismét értékes állampolgárokként éljenek közöttünk?

– Hogyan tudnánk növelni az egyes állampolgár szabadságát a közjó figyelembevételével?

– Hogyan tudjuk megvédeni magunkat a hatalmon levők esetleges túlkapásaitól, és biztosítani azt, hogy a társadalom életéből kikerüljenek a válságok?

Lehet, hogy túl sokat akarok...

De mégis jó lenne elindulni a fenti kérdésekre adandó válaszok irányába.

Aztán akár jöhetne az MLM is... :)

unionista (törölt) 2015.03.08. 18:58:26

@nevetőharmadik:
az majd eldől, hogy hány mlm tag lép be a béndek piramisba.

unionista (törölt) 2015.03.08. 19:04:02

@panelburzsuj:
a jobbiknak van egy és egy negyedmillió szavazója. de őket mindenki el akarta taposni. mit tud a jobbik, amit nem tud a többi párt. lehet mondani, hogy a jobbik gyűlölködik. de az összes párt ezt teszi. lehet mondnai, hogy titkosszolgálatok támogatták. de minden pártot. szóval mi az ami sikeressé tette őket? mert ők azok, akik a "semmiből" lettek.

unionista (törölt) 2015.03.08. 19:33:07

@Frank Endi:
ha a pkp beállt volna kész zoltán mögé, akkor a csalódott fideszesek az mondanák, hogy a pkp a baloldal pártja. mert beállt kész mögé. akkor az a baj. ha nem áll be, akkor az. a pártpolitika ilyen. most nagyjából két választás van: a szar és a fos. kérdés, hogy melyikhez csapódsz. lehet csinálni középutat. de a társadalom megosztott.

legfeljebb a helyi társadalmak egyesíthetők. de azok is leginkább csak pártatlanokkal. nem olyan álfüggetlennel, mint kész zoltán. hanem olyanokkal, akik tényleg pártatlanok. akik nem a kétharmadot akarják lebontani, hanem veszprémet, ajkát, tapolcát akarják felépíteni. a bakonyt és balaton felvidéket. az érdekli őket. és nem valami hülye ideológia.

hogyan lehet veszprém a királynők városa úgy, hogy abban egy szélsőbalos munkásőr és egy szélsőjobbikos is jól érzi magát.

panelburzsuj 2015.03.08. 19:44:15

@unionista:
Egy: A Jobbik nevű párt lett a semmiből - a szavazói nem. Mivel a kétmondatos világmegváltások irányában más jelentős anyag már nemigen maradt kihasználatlanul, mint amit a Jobbik összekapart maga köré, egy nagyobb ammbíciójú pártnak nem is igen maradt volna más választása, mint ezeknek az "eszméknek" az újrafényesítése. És egészen biztos vagyok abban, hogy ha Magyarországon nem lett volna negyven évnyi "vörös uralom", akkor a nálunk a Jobbik köré gyűlő elégedetlen kisegzisztenciák a déleurópai Szirizához, Podemoshoz hasonló mozgalmakkal fejeznék ki a mérgüket.

Kettő: A eddig Jobbik még helyi szinten sem szerzett tömegesesen irányító pozíciókat. A parlementi részlege pedig sose kormányzott. Még koalalíciós kisöcsiként se. Szóval könnyebb annak megtartani a szüzességét - akitől nemigen akarják elvenni...

nevetőharmadik 2015.03.08. 20:00:08

@unionista: Ugye továbbra is érvényes az a köztünk köttetett megállapodás, hogy egymást kölcsönösen hülyének tartjuk?

yotta 2015.03.08. 20:56:58

Persze... MLM... Csak, hogy ne kelljen elismerni (közvetve természetesen), hogy a polgári körös megoldás a leghatékonyabb...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.03.08. 22:11:27

@yotta: :) miért kell ilyeneket írni? MI a hatékonyság? X milliárd forintból hálózatot szervezni, vagy ennek töredékéből? Miről beszélünk?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.03.08. 22:12:06

@Egy idealista: köszönöm, ilyesmiről fog szólni a harmadik

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.03.08. 22:13:19

@ericghar: köszönöm, megfontolandók, köszönöm

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.03.08. 22:17:44

@Frank Endi: hát -- Talán azt megmondhatod a 3-nak, hogyha elégedett a jelenlegi balos ellenzékkel, akkor természetesen nem a mi szavazónk, amit tiszteletben tartunk. MI nem vagyunk elégedettek, ezért nem állunk melléjük, különösen nem egy olyan választási helyzetben, amelyben mi csak veszíthetünk. Hozzátenni kis pártként ne tudunk Kész győzelméhez, viszont annál többet veszíteni a baloldallal való cimboraságon. AZ LMP nem érdekel.

yotta 2015.03.08. 23:29:35

@HaFr: ") miért kell ilyeneket írni? MI a hatékonyság? X milliárd forintból hálózatot szervezni, vagy ennek töredékéből? Miről beszélünk?"

Miről beszélsz?
Én is "polgári körös" voltam/vagyok?, egy fillért nem kaptunk soha! Oszt minek is kellett volna? Az "ügy" volt a fontos!
(Ha ez így nem átérezhető, minek is folytassam a hatékonxsággal?)

unionista (törölt) 2015.03.08. 23:53:38

@yotta:
és az nem lehet, hogy a polgárosodáshoz pártatlan közemberek kellenek? nem álfüggetlenek, hanem tömegével valóban pártatlanok.

yotta 2015.03.09. 07:18:11

"és az nem lehet, hogy a polgárosodáshoz pártatlan közemberek kellenek? nem álfüggetlenek, hanem tömegével valóban pártatlanok."

Szerintem a közösségi lét abovo kizárja a pártatlanságot, valaki mindig valakinek a pártján áll..., hát még akkor, ha a jelen korban az irányító hatalmat a pártokon keresztül gyakorolja/gyakorolhatja a nép.

Na, most ha a pártatlanságot úgy(is) érted, hogy orbanistaként, nyugodtan eléálljak és azt mondjam: "Viktor, te egy barom vagy, mert ezt meg ezt én másképp csinálnám", akkor ez most sincs másként.

Ha úgy érted, hogy semelyik nevesített párt mellett egy árva szót sem illik szólni a nyilvánosság előtt és meggyőződésből egyet sem szabad velük érteni, csak fikázni lehet, akkor evvel a mai korban nem tudok egyetérteni. Nem beszélve arról - mint fentebb már említettem - a közösségi lét másról sem szól, minthogy valakivel éppen egyetértek, a pártján állok vagy sem. Tudod: a máskostészta pártiak ádáz ellenségei mondjuk a dióstésztásoknak, a fordmustangosok a minimorriszosoknak, a keresztények a vallásnélkülieknek, az autósok a bicikliseknek... stb... - tehát nem úszható meg a pártosság!

Frank Endi 2015.03.09. 08:46:56

@HaFr: Igazad van Péter! Egyébként azt mondtam a 3.-nak, hogy szükség van az egymillió csalódott fideszesre is, majd még a maradékra is, szépen egymás után.
Szerintem nincs szükség az MLM megfogalmazására, elég, ha mindenki minél több embernek mondja el, s akár anélkül, hogy rákérdezne, vagy ráutalna-e arra, hogy ezek az emberek is adják tovább legalább még 3 embernek. Ugyis megteszik, ha tetszik nekik, de ha nem, akkor ugyse, pláne, ha ez valamiféle elvárás.
Mindenképpen kéne viszont, hogy megfogalmazzatok egy jó, de csak pármondatos ars poeticát. Akár olyat is ami ráfér egy nagyobb molinóra vagy transzparensre is. (Lehet, hogy van ilyen már, csak nem vettem észre?) Nagyon megkönnyítené az építést. Az emberek tényleg nem szeretik a hosszabb magyarázatokat, se olvasni, se hallgatni.

Frank Endi 2015.03.09. 08:57:47

@nevetőharmadik: Szinte mindegy, hogy miért, de nem vált be itthon az MLM. (Talán az Avon hölgyek kivétel) Ráadásul nagyon sok jó kapcsolat és barátság szűnt meg miatta. A magyar ilyen, nem szeretjük ha barátunk, ismerősünk üzletre használja fel a kapcsolatunkat és a sok energia ráfordítást sem valamire. De nem is kell megfogalmazni, hogy MLM, lehet ideológia nélkül is terjeszteni az igét, meg anélkül is terjedhet tovább (sőt) ha nem mondjuk ki, hogy szeretnénk, ha az illető tovább adná, amit hallott.

unionista (törölt) 2015.03.09. 10:43:38

@panelburzsuj:
a jobbiknak cselekvési programja volt. el kezdtek szervezni egy milarit. amit nyilván lehetne sokkal jobban is csinálni. mondjuk építőtáborost. nagy tisza terv. ez olyasmi, mint a jobbik csak pártatlan. persze ehhez rengeteg szakértelem kell.

tarpa, csap (záhony), tiszalök, tiszaújváros (polgár), tiszafüred (poroszló), szolnok, szentes (csongrád), szeged. a tisza a magyar-alföldön egyre nagyobb településeket támaszt. végül összefolyik a dunával titelnél. és a duna-száva torkolatánál épül fel belgrád. és egyébként a tisza kárpátaljai kisebbségi magyar felső szakasza is nagyon menő. és ehhez jönnek a tisza mellékfolyói. ismerjük meg ezeket a tájakat, az embereket, építsük fel ezeket a városokat. de akár az északi hegyvidéki hegyvidéket, a dunántúli dombvidéket, vagy akármit. de ilyenbe leghülyébb fasisztákat is be lehetne vonni éppen úgy, mint a magas értelmiséget.

nyilván nem mostanában lesz ilyen, hanem a következő évtizedben vagy évtizedekben. szóval ehhez a jobbikot be kell emelni a hatalomba. a legokosabb lenne navracsics mellé emelni. láttak már ilyet brüsszelben. amilyen schüssel-haider kormány volt. és ha ez megbukik, akkor utána valamikor lehet esély arra, hogy valami értelmes történjen. de annak biztosan pártatlannak kell lennie.

de ez a törzsi háború újabb fejezetét nyitja meg. mert a duna mentén a németek szerveződnének. az inkább a nyugati árjáké lenne. és ahhoz kapcsolódhatnak a zsidók. az elbától keletre a tisza és a visztula környezetében keleti árják élnek és ott a cigányok lehetnek a közvetítők. az elba lehet középárja. hamburg felől befigyelnek az északi germánok. belgrád felől a délszlávok. szóval a politika sok tekintetben a népek csatája.

közvetlen kiválasztásra kellene törekedni. és arra, hogy a többségi mellett legyen egy kisebbségi vezető. mert ez megengedi a kereszplatformokat. van egy többségi tanácsos, a kormányzó és egy kisebbségi biztos. aki a szokásjog szerint a második helyezett. ő a co-missioner. de ezért a második helyért is csatázni fognak a kisebbségek. a legokosabb lenne megmérni, hogy ezek a csoportok hol élnek. és akkor a vetélkedés a inkább a törzsön belül és nem a törzsek között folyna. illetve a vetélkedésbe beszállhatna egy keresztplatformos elit. de persze ez a következő évtized zenéje. vagy azt követőé.

Moin Moin 2015.03.09. 14:26:42

@ericghar: A bibliakör MLM-szempontból sajátos, mivel az általa kínált termék - a Jóistenke - nem is létezik!:-)

Béndek legalább köztünk jár és Tamásként bele lehet nyúlni a sebeibe...

explanatus 2015.03.09. 21:28:28

Lehet finnyáskodni, lehet leszólni, de nincs más. Ezen kívül alig van lehetőség eljutni a választókhoz. Működnek a pavlovi reflexek. A választópolgár úgy van vele, ami nincs a „saját” médiában, az nincs is. Veszprém arra lett volna jó, hogy bekerüljön minden választópolgár postaládájába a PKP. Érdekes lett volna megtudni mi lett volna a – jé, hát ilyen is van- reakció után. Sokadikként beállni, a mit osztanak itt ingyen sorba, egyenlő lett volna az önfeloszlással. Marad, hogy ki-ki a maga anyagi erejéhez mérten a helyi rádiókban bemondassa: az időjárás jelentést támogatta a PKP. Esetleg néhány óriásplakát.

Pedig, európai tendencia, hogy mindenütt erős vesztésre állnak a hagyományosan váltópártos demokráciák. A szélsőség mindkét oldalon erősödik. Az emberek, nem csak a magyarok, sokkal hajlamosabbak indulatosan odavágni, - úgy van – mint beállni valami mellé, aminek kimenetele, nem saját képességeiktől függ, hanem az indulatos tömegek decibelétől. A mit akarnak ezek is, tulajdonképpen nem nekik szól (PKP-nak), hanem annak a tehetetlenségnek, aminek rabjai, de ahhoz nem elég erősek, hogy rabtartóik ellen forduljanak.

quendelapo 2015.03.09. 21:55:14

@Fehér B:
Ja, értem.
Akkor ez is csak egy info volt:
"Addig is igyekezz minél több trafikot nyerni, mert ezt már nem sokáig teheted büntetlenül."
Jó, hogy szóltál, eddig nem is tudtam a trafikjaimról!
Kösziiii!

quendelapo 2015.03.09. 21:58:55

@Moin Moin:
Lehet, hogy ez MLM sem működik, de hálózatot kell építeni és nem látszik más megoldás.

Moin Moin 2015.03.09. 23:06:24

@quendelapo: Valóban?

Biztosan végiggondoltatok minden lehetséges megoldást?:-)

zipe moha 2015.03.10. 11:20:48

@Moin Moin:
Ó, Moin Moin...szinte sugárzik, hogy Neked sokkal jobb GYAKORLATI (naná!)módszered van, és szeretnéd megosztani velünk...kérlek tedd meg, hogy tágra nyílt szemekkel csünghessünk elméd ragyogó sugarának peremétől felvilágosodva, feltáruló varázsától elkápráztatva,a számunkra eleddig elérhetetlen összefüggések tárházának kapuját nyisd meg nekünk ma... s egyszersmind hadd hulljunk porainkba önnön kisszerűségünk megsemmisítő tudatának gyötrelmeiben ázva...

DrGehaeuse 2015.03.10. 12:49:44

@Moin Moin: @zipe moha:

Röviden: Elő a farbával apukám! Ne borzold idegeinket.

zipe moha 2015.03.10. 14:08:55

@DrGehaeuse:
én is erre várok...a farbára..

DrGehaeuse 2015.03.10. 15:05:03

A fa struktúra nem sokkal jobb mint a piramis.
Ettől nem lesz demokratikus diskurzus és nem lesz új közmegegyezésre alapozott új társadalmi szerződés. Ez az MLM rendszer egyre jó: információt juttatni el (mint terméket) minél több emberhez olcsón, tömegmédia használata nélkül. Ez passzív rendszer lesz, ha nem lesz benne visszacsatolás.

panelburzsuj 2015.03.10. 15:21:41

@DrGehaeuse:
Ha lettek volna még illúzióim, azt mondanám: megrendültem a "nagy bejelentést" észlelvén.

Ám mivel már rég nincsenek: simán csak elképedtem.

NotaBene 2015.03.10. 15:38:43

@Moin Moin: @DrGehaeuse:
A „Miden hatalmat a PKP-nak!” mellett (helyett?) szerényebb célokat is ki lehet tűzni: különböző témában egy –egy részterületről a világban kialakult megoldások ismertetése, értékelése és következtetetések levonásával, színvonalas javaslatok megfogalmazásával is lehet hatni a „társadalomra”. Az anyagok nem a „a Párt” számára, hanem „Open Source” anyagként minden érdeklődő részére is készülhetnek. Oktatási példán bemutatva: Az elkészített anyag összegyűjti, és különböző terjedelmű összefoglalókban ismerteti az elérhető információkat. (A Pisa jelentések, és tanulmányi versenyek eredményeiről , az országok gyakorlatáról,… a négerek „felzárkóztatásának” amerikai, malájok integrálásának szingapúri módszereiről. .. az egyes országok oktatási ráfordításainak elemzése…)

Sok működési modell van („Bourbaki-csoport”-tól a wikipédiáig ) arra, hogyan lehet egy részterületről értékes anyagot létrehozni.

Moin Moin 2015.03.10. 15:46:09

@zipe moha: @DrGehaeuse: Kedves Uraim!

Mindenek előtt tisztázzunk egy módszertani kérdést: attól, hogy egy bizonyos módszerről megállapítottuk, hogy az alkalmazása nagy valószínűséggel nem fogja hozni az elvárt eredményt, ez még nem jeleni azt, hogy ahelyett a kezünkben-fejünkben is van a helyes módszer.

Ugyanis lehet, hogy maga a megvalósítani kívánt cél, a feladat nem végezhető el.

Konkrétabban: ha valaki szeretné elterjeszteni a piacon a termékét, akkor mindenek előtt azt kell megvizsgálnia, hogy az adott termékre az adott formában, tálalásban van-e tömeges fogadókészség a piacon. És csak akkor lehet eredményes terjesztési módszert találni, ha erre az első kérdésre „igen” a felelet.

Akkor mindenek előtt marketingre lesz szükség: azon belül a termék komplex dizánját kell úgy kialakítani, hogy az tömeges érdeklődést keltsen. Ennek módszertanát most nem ismertetem – javaslom, keressetek meg jó referenciákkal rendelkező marketing-szakembereket!

Annyit azonban elárulok, hogy egy, az értékpreferencia-vizsgálatok által igazoltan „liberális” (persze nem politikai, filozófiai, ideológiai, hanem életmód- és gondolkodásmódbeli területen) és „trendiségigénylő” elsődleges célcsoport esetében már maga a „konzervatív” jelző is taszító lehet, függetlenül a „dobozban”, azaz a PKP politikai ajánlatában szereplő valóságos tartalomtól (ami talán még szimpatikus is lenne nekik, más csomagolásban).

…Hogy miért írok itt egy bizonyos elsődleges célcsoport értékpreferenciáiról? Hát azért, mert az a választói csoport, amely most szabad, politikailag hontalan, ám lenne igénye egy efféle „nyugatos”, antietatista politikai képviseletre, bizony, a jólképzett 20-45-ösök csoportja leginkább – és ők (mint írtam, nem politikai, filozófiai, ideológiai, hanem életmód- és gondolkodásmódbeli területen) kifejezetten liberális értékekkel és életstílussal írhatók le. Ezért az az általános és kommunikációs stílus, amely a PKP vezetőjének és tisztségviselőinek személyiségéből szervesen következik, bizony, nemigen kelt figyelmet a célcsoportban – ez a célcsoport „valami MDF-ízű” dolognak láthatja ezt a társságot. (Nota bene, a honlapon Péteren kívül szereplő mindkét személy egyértelműen MDF-es múlttal bír.)

Számos alkalommal beszéltünk már erről a sajátos helyzetről Péterrel, így számomra egyértelmű, hogy az ő identitásából és személyiségéből következő, itt általam marketingszempontokból célszerűtlen politikai stílusról a párt nem kíván lemondani. Ebből következően nem lenne értelme sem annak, hogy egy másmilyen (azaz az elsődleges politikai bázis szempontjából sokkal sikeresebb) politikai kommunikációs, illetve szervezetépítési módszert javasoljak. Mondhatni: ahhoz egy mási párt és egy másik pártvezetés kellene. Mint ahogy pl. z MSZP-nek, a DK-nak, vagy az Együttnek sem tudnék anélkül hatékony stratégiai tanácsokat adni, hogy ne kellene azt megelőzően a fejek cseréjét is javasolnom.

Mivel nem szeretném sem a PKP-sokat, sem a törzsközönséget tovább frusztrálni, ezért azt hiszem, itt kell legyen a dolog vége… Amit a kommentemből olvashattátok, tényleg örülnék, ha én tévednék és sikeres, gyors szervezetnövekedés következne – hiszen a PKP elveinek zömét hasznosnak tartom!

Moin Moin 2015.03.10. 15:50:03

@zipe moha:@DrGehaeuse: "KOmplex dizájn" alatt nem csupán a "csomagolást" értettem, hanem pl. a termék által sugárzott identitást, feelinget is: hogy az adott termék "fogyazstása", a csatlakozás a vele élő körhöz mit mond el az illtőről és hogyan pozícionálja őt önmaga és a közege előtt.

Moin Moin 2015.03.10. 15:52:29

@NotaBene: Az a helyzet, hoyg az elsődleges célcsoport éppen nem részletmegoldásokat vár, hanem egy egészen új, más politikai-társadalmi paradigmát. (Az elsődlges célcsoportról az előbb írtam zipe mohának.)

...De én nem vagyok PKP-s, igazából még csak "konzervatív" se, így nem is engem kell faggatni-oltogatni!:-)

DrGehaeuse 2015.03.10. 17:25:33

@Moin Moin:
Előrebocsátom:
Én is MDF-es multtal bírok (bár nagyon kis horderejű és rövid kalandom volt 89-90-ben. Plkátragasztó szint.)

Ha az elsődleges célközönség tényleg liberális lenne, akkor a PKP szerepzavarban lenne. Ez a célközönség inkább másodlagos a PKP esetében. Az elsődleges célközönség pont az amit a fityisz most a legjobban preferál és támogat. Ez pedig a jól kereső de válságos időkben és az állam túlköltekezése esetén leszakadás által fenyegetett családos alsó középosztály. Ez az a csoport, amely egy következetes meritokrata konzervatív értékekre alapozott kormányzás révén megvalósított "igazságos egyenlőség" rendszerében esélyt kaphat helyzete hosszú távú stabilizálására és akár a feljebbjutásra is. Sajnos ez a célközönség 2014-ben még nem volt eléggé kiábrándult a fideszből ahhoz, hogy aktívan ellene forduljon. Tartok tőle: most sem eléggé kiábrándult, mert még nem hiszi el, hogy a fidesz politkája (és kormányzása) alatt nem lesz képes garantálni még középtávon sem az egzisztenciája stabilitását. Nem értik, hogy a NER uram-bátyám rendszere csak úgy tartható fenn, ha közép és hosszú távon jelentős jövedelmeket csoportosítanak át tőlük azokhoz akik nem a saját képességük és teljesítményük alapján hanem a NER-ben betöltött pozícióik és kapcsolati tőkéjük révén kívánnak (egyre nagyobb) jómódban élni.

DrGehaeuse 2015.03.10. 17:27:14

@DrGehaeuse: "igazságos egyenlőtlenség" -et akartam írni... bocs. :)

Moin Moin 2015.03.10. 18:11:14

@DrGehaeuse: „Jól kereső alsó középosztály”? Nincs itt valami tévedés? Ui. az alsó középosztály épp attól 2alsó”, hogy nem keres jól, ezért állandóan fenyegeti a középosztályiságból való kipottyanás.

Az is megérne egy misét, hogy miképpen, kikből állnak össze a Fidesz elsődleges, másodlagos és harmadlagos szavazóbázisai és hogy miképpen változtak ezek 1998 és 2014-’15 között, de ebbe nem mennék bele itt. A lényeg (baromira leegyszerűsítve):
• A harmadlagos gyakorlatilag a lumpenproli, aki csalódott a szocialistákban és keresett egy másik etatista ígérgető pártot magának.
• A másodlagos a középosztály-alsóközép – ezek nagyobb része etatista, „védelmet” vár az államtól, a kisebb része pedig azért támogatta-támogatja(?) a Fideszt, mert azt várta-várja tőle, hogy több pénzt hagy a jobban keresőknél (ez inkább már a felsőközép), azáltal, hogy az alsóbb, járulékvadász rétegek rovására cselekszik a gyakorlatban. (Meg kell jegyezni azt is, hogy a Fideszt támogató (felső-)középosztálybelieknek általában és jellemzően valamiféle személyes – szocializációs - oka is van arra, hogy Fidesz-szavazó, vagy legalább is az volt eddig. Közülük sokan, hogy úgy mondjam, a felsőközép- és középosztály nem „klasszikus magyar keresztény-úri” szocializációjúak.)

Mármost ebből következően a harmadlagos és a másodlagos bázisnak nem kenyere az a fajta államideál, ami a PKP programja.
• Az elsődleges Fidesz-szavazóbázisról pedig annyi elég, hogy vagy totálisan kimozdíthatatlan a Fidesz mellől, vagy ha mégis mozdul, akkor szélsőjobbra.

.....Hidd el nekem „puszira”, hogy alapos elemzés után egy polgári párt csak az általam jellemzett csoportra számíthat.

explanatus 2015.03.10. 19:57:03

@DrGehaeuse: Szerintem, jól látod. A PKP-t eddig kétszer akarták csőbe húzni. Egy, főpolgármester választás. Kettő, Veszprém, hogy miért nem állt az esélyes jelölt mögé. El kell ismerni, ügyesen kibújt a kifeszített terelőhálóból mind a kétszer.

Ebben az országban közélet iránt érdeklődők között nincs már politikailag „szűz” csoport, ahonnan válogatni lehetne. Nincs olyan, hogy aki negyven fölött van, ne tartozott volna korábban valahova. Itt nem a valahova tartozás a meghatározó. A meghatározó, hogy ott, ahol volt, az ártók halmazában volt, vagy az átvertekkében. Legyen az már-nincs párt, legyen az még-van baloldal, vagy legyen az a már hitében megingott, Istenem mi lesz velünk most, Fidesz szavazó.

Ezért olyan új utat kell keresni, hogy a aki rálép azonnal látja ez máshová vezet, mint az összes többi eddigi. Seregnél nincs olyan hogy rossz parancs. A bármilyen módszer, ami a legcsekélyebb eséllyel kecsegtet, helyes módszer. Ez az ágas, bogas, leveles is.

Fehér B (törölt) 2015.03.10. 21:16:26

@quendelapo: az a másik fórumozónak szólt, ott is van előtte a neve.

zipe moha 2015.03.10. 21:51:14

...Béndek Péter ezen a blogon már is elérte, hogy beszélgetünk egymással...jól, őszintén,inspiratíve...ez is messze több már mint amire a 26 éve tartó egymásnak ugrasztás után remélni lehetne...

természetesen a "Béndeki" konzervativizmus minőséget képes előállítani!... tömeget nem és problémát sem old fel önmagában...

a megoldáshoz "pártfüggetlenekre" épített néppártra ,a 99% összefogásának képességére ( A NEMZET EZ, ugye) 6 év össznemzeti és pártok nélküli kormányzásra -mely alatt a 2 rendszer tapasztalat és az aktuális közösségileg kijelölt Társadalmi célok módozata mentén lerögzíthetőek az ÚJ minták- majd teret adva az új rögzített keretek közötti tisztességes pártpolitikának ismét...hát ez az amin végig megyünk.. vagy nem megyünk sehova

quendelapo 2015.03.10. 22:10:37

@Moin Moin:
Nem vagyok PKP tag, sőt tajongó sem. Ebben igazuk lehet. Amúgy nem hiszem, hogy van egyetlen üdvözítő megoldás, sokféle módszerrel kell próbálkozni.

quendelapo 2015.03.10. 22:13:07

@Moin Moin:
Hogyan "kommunikálsz" egy új társadalmi paradigmát?

DrGehaeuse 2015.03.11. 04:19:32

@Moin Moin: Ok! Elismerem, nem szerencsés meghatározás az "alsó középosztály" meghatározás. Pontositom: Az a réteg amely létszámához mérten a legnagyobb adóforrás az állam számára és egyszersmind a legkisebb TB kassza terhelő ha nem számítjuk a gyermekeit. A magyar kkv tulajok és kényszervállalkozók jelentős része elvben szintén lehet célközönség, ha képes felismerni hosszú távú érdekeit. Sajnos többsége szerintem nem gondolkodik hosszú távon a politikát illetően és az az érzésem, hogy közülük kerül ki a legtöbb "nem szavazó" ill. jobbikos.

DrGehaeuse 2015.03.11. 04:37:48

@explanatus: Ahhoz mit szólsz, hogy már a DK is Béndektől lop? Újabban többször is "polgári nyugatos" akar lenni, s egyre kevésbé használ ortodox liberális szlogeneket. Magát a liberális szót is mintha hanygolnák?

DrGehaeuse 2015.03.11. 04:46:55

@Moin Moin: egyébként "vidéken" aki már "jól kereső"-nek számít az a fővárosban vagy dunántúli nagyvárosban legfeljebb az alsó középbe férne be jövedelme alapján.

explanatus 2015.03.11. 06:41:45

@DrGehaeuse: Ebben az a disznóság, hogy nekik van országos sajtójuk és "testvérsajtójuk" is. Így könnyen odáig "fajulhat" a dolog, hogy a lopott gondolatok egy idő után a közben, mint sajátok jelennek, maradnak meg. Ez már nem is Ctrl+C és Ctrl+V hanem ennek továbbfejlesztett változata - - Ctrl+X és Ctrl+V - -

zipe moha 2015.03.11. 08:54:14

@DrGehaeuse: bocs, de ki az a DK...? :))...melyik pályán focizik?néhány tízezer nyugdíját féltő nyugdíjasnál és néhány száz elvtelen karrieristánál játszik...ugyan annak a a 26 éves élősködő társadalmi mocsoknak a része amitől közönsége még mindig nem kíván megválni...értem, ők még had' fussanak ki, illetve fussanak be...utána már akármi is lehet...sáska mentalitás, had' taroljanak..:(

tamas11 2015.03.11. 10:02:46

@quendelapo:

Közvetlenül, verbálisan sehogy, mert nem épülhetett még be a közösségi nyelvkincsbe. ..
Viszont megvan az az erénye, hogy tettek nélkül nem megy.

DrGehaeuse 2015.03.11. 10:18:05

@zipe moha: Jól van no! Bocs hogy szóba hoztam. Mea culpa!

tamas11 2015.03.12. 14:07:21

@quendelapo:
Magamtól idézek, az "Egy kérdés a miniszterelnökhöz... " blogposthoz fűzött, balos/jobbos? témát elemző hozzászólásból:

"...
Ha a balos sorssal szembeni jobbság kulcsfogalmait beizzítjuk, a polgári, nemzeti konzervatív, antikommunista, és keresztényi kritérium merül fel mindenekelőtt.
Ezek közül a polgárias Magyarországra való törekvés már lózungként se maradt viselhető, (Wermer András pusztán propagandacélzattal javasolta alkalmazását – sikerrel). Az ún. „ nemzeties” hivatkozás pedig megosztó, visszatetszést keltő, amint parkolópályára sorolja polit. ellenfeleit. Végül, a vallásalapú demonstrációkat a hűtlenségek, meg a keresztényi egyenlőségeszmény mostoha sorsa teszi hiteltelenné, a konzervativizmus meg csak mentalitás, amely eddig rosszul illeszkedett a progressszióhoz, a monstre változásokhoz.
Nna ezek voltak az ún jobbos kommunikáció csoportképző alapjai.
Marad az antikommunizmus, mint szónoki vezérfonal, ami felülütötte az iméntieket: egyszerre mindent vitt, és egy távozó nagyhatalommal szemben lehetett elsütni, hátbaplakátozva a megszállókat.
A balság/jobbság sorsában a harmadik stádium, -- amit a korábbiak hatásaiba ágyazva fokozatosan jelenleg is ellentmondásosan megélünk,-- elveti a rosszul használható, tisztátalan devalválódott fogalmakat. Nem hiszi azt, hogy tisztát, érvényeset mondhat ezekkel élve. Minden elmélet és okoskodás annyira lesz igaz és hatásos amennyire el tud szakadni a kiüresedett és megosztó frazeológiáktól. Továbbmenve: aki elfogadja a zavart, élni tud és akar vele, az nem tartozhat már a haladó, megtisztulást szorgalmazó erőkhöz. Ma nem a jobb és bal a haladás és reakció szinonímái, hanem egy új paradigmának megfelelő, fogalmainkat és viszonyainkat újjáépítő viselkedés."
süti beállítások módosítása