1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.12.30. 19:56 HaFr

A nemzeti kormányzás mítosza

A többségében makrogazdaságilag és államháztartásilag képzetlen, viszont a versenytől félő, államelvű, nacionalista magyar választónak idáig elég volt a "nemzeti kormányzás" klisékészlete ahhoz, hogy megnyugodva letudja a "komcsikat" és egy füst alatt a Kárpát-Magyar Nagyhazába bírja vizionálni Szingapúr, Svájc és Amerika egyesített vagyonát (amivel egyébként semmi más nem történne, mint helyreállna az igazság, tehát nem kell rögtön elalélni a megtiszteltetéstől -- ami dukál, az dukál).

Felhívnám a figyelmet arra, hogy miközben ez az átlagválasztó fél a versenytől, államelvű és nacionalista, közben megengedheti magának, hogy makrogazdaságilag és államháztartásilag képzetlen legyen, tehát ne ismerje azt racionálisan, ami felé a szenvedélyei lökik. Óriási hiba. Nem csoda, hogy az olyan kalandorokat, mint Orbán, Matolcsy, Varga és a resztli piedesztálra emeli, és ott is tartja, ameddig a gatyáján a folt kitart.

A nemzeti kormányzás mítosza azonban, amely így az év vége felé már majd' 1 millió Fidesz szavazóval többnek jelenti a korrupció és a dilettantizmus szinonimáját, mint két hónapja, a mai jobbos-századvéges tolvajnyelvben egyet jelent a jó kormányzással, pedig hát dehogy is az. A jó kormányzás hagyományos eszménye egyébként is problematikus, de ezt hagyjuk itt és most. A nemzeti kormányzással helyettesíteni azonban egyszerű cinizmus, amely arra az ájulatra hagyatkozik, hogy ami nemzeti és ráadásul kormányzás, az valami olyan piszkosul magasztos dolog, amelyhez az egyszerű halandó hozzá se szagolhat. Mivel a magyar nép mentalitása felmérések szerint még ma is Nyugat-Európa 14-15. századi érett feudális állapotával mutat rokonságot (egy kissé patrimoniálisabb jobbágyi ízzel), nincs azon mit csodálkozni, hogy az öntudatos polgári (mások szerint demokratikus) viszonyulást a politikához nem nagyon ismeri, és amennyiben ismeri, hát nem szereti.

Pedig a jó kormányzás nagyon világosan megítélhető lenne a karcagi malmász, a barcsi Coop-pénztáros és a győri mérnök szemszögéből is, ha egyszer hozzá szoktak volna bizonyos mércék használatához. Jól kormányozni nem is annyira nehéz, és az ember pontosan meg tudja ítélni a valóságát az utcákon, a házak homlokzatain, a társalgásokból, a személyes életekből és a gyerekei ruházatán. Lopni és a lopást megfelelő törvényekkel fedezni, és közben úgy hazudni, hogy annak legyen füle és farka is -- na, az nehéz. (Nem is megy már.) Kormányozni mindössze világosan egyet jelent -- bármilyen csúnyán hangozzék is -- a nép (a közösség, a társadalom, az emberek, a választók, a közjó) szolgálatával. Bővebben az ország szellemi és anyagi gyarapodásában való hatalmi szerepvállalással, és az erről való transzparens számadással.

Az én személyes véleményem szerint most éppen ilyesmire volna szükség:

-- szolgáltató, értékteremtő jogállam és kiegyensúlyozott, kiszámítható szabályozási rendszer; -- erős önkormányzatiság és autonómiák; -- a korrupció kíméletlen letörése; -- világszínvonalú (értsd: világszínvonalú, tehát világszínvonalú) nevelési és oktatási rendszer; -- gazdasági szabadság és a tulajdonosi szemlélet erősítése; -- minél többek bevonása a társadalmi értékteremtésbe, majd fokozatos bérfelzárkóztatás a nyugat-európai sztenderdekhez; -- és végezetül, inspirációként, a különleges ország perspektívája.

Ehhez -- vagy valami más, legitim, átlátható programhoz -- viszonylag könnyű aztán intézkedéseket és költségvetést rendelni, nem kell ehhez varázsgombát enni vagy egyszemélyes felszabadító szervezetet játszani. Ez utóbbiak mind azért vannak, hogy a tényleges kormányzásképtelenséget és aljasságokat elfedjék. Egy demokráciához szokott népnek hamar feltűnne az orbáni geng pótcselekvése, hozzá nem értése és ravaszkodása -- de hát ezek pontosan tudják, mire nem alkalmas még a magyar nép. Az idő azonban meghozza nekünk ezt a bölcsességet is, a nemzeti meg idővel elmúlik a kormányzás fosztóképzőjének lenni. És az idő telik, mondta Newton, vagy valaki.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr967023635

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nemzeti kormányzás mítosza 2014.12.31. 09:52:01

A nemzeti kormányzás mítosza azonban, amely így az év vége felé már majd' 1 millió Fidesz szavazóval többnek jelenti a korrupció és a dilettantizmus szinonimáját, mint két hónapja.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ParaZita2 2014.12.30. 21:09:48

A bevezető kép: hat nőnemű (dísz)'pinty', mögöttük egy fekete hímnemű (talán). Hát ez a kép annyira torz, mint a mai magyar valóság.

bontottcsirke 2014.12.30. 21:13:12

Legjobban az agyakban rejlő sötétséggel értek egyet.

Azonban erről a polgári-demokrata rollerről jó lenne leszállni mert felettébb égő ezen klisék használata. Már csak abból a perspektívából nézve, hogy 25 évvel ezelőtt volt lakásban élő proli meg karborobot kazánt etető házi proli.

Tehát ebben az országban a "polgári" meg "demokrata" ugyan olyan nem létező fogalom, mint a baloldali értelmiség.

ParaZita2 2014.12.30. 21:15:30

Kedves Mr. HaFr!
"...Az én személyes véleményem szerint most éppen ilyesmire volna szükség:..."

Szuper, csak a feltételes módot kevésnek tartom.
Szerezzen a PKP pénzt (forrás? CIA, bajor-barátunk államának hírszerzése?, tudja csuda...) és tegye meg a megfelelő szervezési és operatív munkákat az új Közmegegyezés (alkotmány formájában) és egy árnyékparlament és árnyékkormány létrehozásához.

ParaZita2 2014.12.30. 21:25:07

@HaFr: :) Ki tudja, bár úgy lenne.
(ok ov annak idején a magyar alvilág pénzéhez juthatott, ez az, amit soha nem lehetne jó szemmel nézni, még Langley
en.wikipedia.org/wiki/Langley,_Virginia
is tisztességesebbnek és transzparensebbnek/kevésbé irritálónak tűnhetne)

Pénz nélkül ki fog tudni dolgozni?
Várjuk a sült galambot?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.30. 21:32:14

@ParaZita2: sőt, a sült verébbel is beérnénk

ParaZita2 2014.12.30. 21:57:23

@HaFr:
@ParaZita2: sőt, a sült verébbel is beérnénk
:D
(majd nyilván töröljed ezeket a kis kommentecskéket, minek ide, most csak játszunk egy kicsit)
Viszont tényleg nem látom a társadalom-megváltoztató erőt (tudom, rövidlátó vagyok). tudom azt is, hogy jó munkához idő kell, a nemzetet "világszínvonalon" oktatni-nevelni nem megy máról hónapra. Sötét agyak meg csak valóban várják a sült galambot és lassan majd a szektavezér utasítására beérik a sült veréb ígéretével is. S hagyják, hogy a galambjaikat begyűjtsék és saját vadászataikon lelőjék, s megsüssék (bocsi, az fácán). Abból eladott trófeákból meg vesznek majd 70milliós lakást a kiskorújaiknak, vagy hogy is van ez?

ParaZita2 2014.12.30. 22:00:11

Keresztkérdés: mi a véleményed egy mezei kommentelő mikor vállalja fel nyilvánosan nevét, személyiségét, anélkül, hogy bárminemű (pl. sötétben bujkáló intoleránsok által küldött lófej) atrocitásnak ki lenne téve?

Pistának jó lesz 2014.12.31. 00:00:04

Tényleg tök jó lenne, ha egy kormány nekiállna világszínvonalú oktatást meg a többit csinálni, csak akkor azzal kéne a nép elé állnia, hogy gyerekek, ez a projekt 10-20 év között lesz, addig viszont ne kérje számon senki, hogy hol van már a beígért repülő autónk, mert addig itt lófasz se lesz, nemhogy eredmény.
És folytatná azzal, hogy mivel ez egy kormányokon átnyúló program, megegyeztünk az ellenzékkel: ezt a programot kormányra kerülésük esetén folytatni fogják, a kitalálásába is bevontuk őket és szerintük is így lesz jó.
Na erre a kettőre vajon a magyar politikai elit melyik része alkalmas?
És a választók mekkora része várna 10-20 évig türelmesen egy faszán működő tetszőleges államigazgatási alrendszer elkészülésére?

MarchettiVicenziszeg 2014.12.31. 00:31:00

@ParaZita2:
'Keresztkérdés: mi a véleményed egy mezei kommentelő mikor vállalja fel nyilvánosan nevét'
Jó kérdés!
És arról mi a véleményed, amikor az akasztani vágyó, a zsidózó, a cigányozó, a k.anyázó kommert felvállalja a poszter, viszont a nevét, címét a pkp emilcímén vállaló kommert azért nem viselheti el, mert ironizál derék szerzőnk hatszázvalahányposzteres forradalmárkodásának komolyságán:)) ?
kommentjeit kérésed nélkül is törli ?
Amikor sültverébbel is beérné, pedig egykor konzervatív forradalommal kezdte anno?

MarchettiVicenziszeg 2014.12.31. 00:38:35

@ParaZita2:
'(majd nyilván töröljed ezeket a kis kommentecskéket, minek ide, most csak játszunk egy kicsit)'
:)

ParaZita2 2014.12.31. 01:01:51

@MarchettiVicenziszeg:
hűha, bocsi, hogy most többet nem tudok reagálni
(talán holnap sem, csak jövőre - de 'az értelem
nem nyugszik', csak kicsit pihen. :)

Megelégedésre okot adó új esztendőt kívánok!
:)

MarchettiVicenziszeg 2014.12.31. 01:08:41

@ParaZita2:
jó pihenéset:)
'...
' És nem elég akarni,
De tenni, tenni kell:
A jószándék kevés!
Több kell ? az értelem!
Mit ér a hűvös ész?!
Több kell ? az érzelem!
Ám nem csak holmi érzés,
de seb és szenvedély
keresni, hogy miért élj,
szeress, szenvedj, remélj!

Nem elég ? a Világért!
Több kell ? a nemzetért!
Nem elég ? a Hazáért!
Több kell most ? a népedért!
Nem elég ? Igazságért!
Küzdj azok igazáért,
kiké a szabadság rég,
csak nem látják még,
hogy nem elég!
Még nem elég! '

Furusina 2014.12.31. 06:32:57

A poszt minden szavával egyetértek, tökéletesen vázolja, a társadalmi állapotot, ami a Fidesz uralmát biztosíthatja. Talán arról feledkezik meg a cikk író, hogy Mi magunk is a társadalom termékei vagyunk, Mi akik nem vagyunk képesek megszólítani a társadalmunknak azt a részét, ami által megszabadulhatnánk a vérgőzös rezsimtől. Ha kritikát fogalmazunk meg a társadalmi színvonallal kapcsolatban, saját (gőgös) magunkat is kritizáljuk, akik hazai terepen képtelenek vagyunk, egy minden mozdulatában hamiskodó, pszichésen sérült, szélhámos kóklert marginalizálni. Mi magunk sem tudunk kitermelődni a társadalomból, mint arra hivatottak, hogy bizalomkeltő fellépéssel, érthető, reális, tisztességes, és elhihető politikai programot tárjunk a társadalmunk elé.

toportyánzsóti 2014.12.31. 06:47:56

Szép kerek írás,neked megy ez,nem úgy mint az ifjúkonziknak.Gratula.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.12.31. 08:17:06

@Pistának jó lesz: Szerintem ez a "10-20 év múlva" ez mítosz, illetve önigazolás, hogy addig sem kell tenni/elvárni semmit...
Ha és amennyiben sikerülne irányvonalat váltani, és elindulni pl. a világszínvonalú oktatás IRÁNYÁBA, akkor szerintem elég gyorsan érezhetőek lennének a változások, vagyis legalább jobbak lennének a dolgok, ha még nem is tökéletesek.
És ez is sokkal jobb lenne, mint ami most van.

Lexa56 2014.12.31. 08:25:25

"Az idő azonban meghozza nekünk ezt a bölcsességet is" ... sajnos jó 150 év kevés volt hozzá, úgyhogy nem vagyok optimista.

unionista (törölt) 2014.12.31. 08:29:39

magyarországnak akkor lesz nemzeti kormánya akkor lesz ha független felsőháza. a kerületek polgármesterei ülnek a széksorokban, a megyék kormányzói a bársonyszékekben, a tartományi vezetők ülnek a pulpituson. és ezek mind függetlenek lesznek. a pártoskodás megmarad az alsóházban.

vagyis a közhatalom megoszlik a politikai pártok és a független, közvetlen, pártatlan képviselet között. majd amikor magyar tudományos akadémiának nagyobb szerepe lesz a közéletben. majd amikor a magyar művészeti akadémia lefedi a művészeti élet egészét. és amikor majd létezik magyar katonai akadémia. mert annak is lenne szerepe. nem is kevés.

majd akkor lesz nemzeti kormányzás ha nem lesznek hegemóniára törekvő zsidó pártok. csak zsidó kisebbségi szószólók. egy ortodox és egy nem ortodox (neológ). majd akkor lesz nemzeti kormányzás ha a cigányságot nem zsidók akarják képviselni. nem a "jaj, szegény kiscigányok" politikája uralkodik. hanem lesz romungró, oláhcigány kisebbségi szószóló. és lesz ott egy beás is. majd akkor lesz nemzeti kormányzás ha a nemzetiségnek, mondjuk a sváboknak közvetlen képviselete lesz. és ezek mellett lesz magyar többség. akkor lesz nemzeti liberális kormányzás. akkor lesz unortodox, de liberális kormánya magyarországnak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.31. 08:30:46

@ParaZita2: erre te is tudod a választ -- ha odajutott

Netuddki. 2014.12.31. 09:40:35

Szarból nem lehet várat építeni. Szar vezetők nem fogják ezt az országot megváltani, még akkor se ha nemzetiszínű pántlikába csomagolják magukat. Persze ezt ők is nagyon jól tudják magukról, a nagy nemzetieskedés meg csak terelés.

Nagyon unom már azokat a posztokat amik úgy kezelik ezt a bandát, hogy értelmesen lehet velük "konzultálni". Lófaszt! El kell zavarni őket már a francba! Minden nap amit az ország élén vannak csak veszteség az országnak és a BECSÜLETES magyar állampolgároknak...

midnight coder 2014.12.31. 09:52:21

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Ehhez csak egy dolog hiányzik: a közakarat. Az hogy pár dilinyós forradalmat szervezne, picit kevés. Arról nem is szólva, hogy az orbán takaroggy után is kellene valamit lépni. És én idáig még nem nagyon találkoztam értelmes lépésre tett javaslattal az ellenzék részéről.

midnight coder 2014.12.31. 09:55:46

@jacint70: Ennél a helyzet picit bonyolultabb. Jobb oktatás kell ? Ok. És mit csinál a jobban oktatott fiatal ? Húz ki a fenébe nyugatra, mert ott 4-5x többet keres mint idehaza a multinál, és 5-10x többet mint a hazai cégnél.És ez nem fog egyik napról a másikra megváltozni.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2014.12.31. 10:00:12

Kiváló cikk!!!!!!
Engem az első Fidesz ciklus sem nyűgözött le....sőt....a mostani "kormányzás" volt light változatban......különösen annak a második felében.

Netuddki. 2014.12.31. 10:02:41

@midnight coder: Fikázni tudsz csak, vagy van valami épkézláb javaslatod is?

Mert szerintem amivel kezdeni kellene az az adórendszer és a közpénzek elköltésének nyilvánossá tétele. Okulva a 25 év balfasz tolvaj kormányainak ténykedéséből...

midnight coder 2014.12.31. 10:09:19

"-- szolgáltató, értékteremtő jogállam és kiegyensúlyozott, kiszámítható szabályozási rendszer; -- erős önkormányzatiság és autonómiák; -- a korrupció kíméletlen letörése; -- világszínvonalú (értsd: világszínvonalú, tehát világszínvonalú) nevelési és oktatási rendszer; -- gazdasági szabadság és a tulajdonosi szemlélet erősítése; -- minél többek bevonása a társadalmi értékteremtésbe, majd fokozatos bérfelzárkóztatás a nyugat-európai sztenderdekhez; -- és végezetül, inspirációként, a különleges ország perspektívája."

A kezed meg belelóg a bilibe.

A korrupciót egyetlen kormánynak sem sikerült letörnie - sőt, igazából még a FIDESZ a legkevésbé korrupt banda. A másik csapat az egész országot lopta szét a spontán privatizációtól a háromszoros áron épült autópályákig - ehhez képest amit Orbánék összeloptak smafu.

Az ország egyik legnagyobb problémája pont az erős önkormányzatiság - minden fűcsomónak saját önkormányzata van, saját apparátussal. Az osztrákok nem ilyen gazdagok...

A nevelési és oktatási rendszer Kádár idején volt a legmagasabb színvonalú. A legtöbbet pedig Magyar Bálinték ártottak neki.

A társadalmi értékteremtésbe elég nehéz valakit úgy bevonni, hogy már a nagyapja is segélyből és lopásból élt, 14 évesen már apuka, és a legfőbb büszkesége hogy jól megél a farkából is. Ráadásul 8 elemivel elég nehéz munkát adni bárkinek, mert a magyar 8 elemis lumpenproletár pont ugyanazt tudja mint az indiai, viszont 5x annyiba kerül. A globalizációnak hála viszont a munkaerőpiac is globalizálódott, azaz az ilyen melókat eleve oda viszik és nem ide hozzák Magyarországra. Azaz tanulni, tanulni, tanulni kellene, ehhez pedig nem a deszegregáció a jó megoldás, hanem a motiváció. Ezért volt jó találmány a segílyke helyetti közmunka.

A nyugat-európai sztenderdekhez felzárókózás alatt nem tudom mit értesz. Kis hazánkba ha idejön egy multi, akkor centire ugyanazt a melót - vagy még jobbat és többet - várja el a hazai melóstól is, viszont bért csak úgy az ötödét fizeti. Így elég nehéz felzárkózni.

midnight coder 2014.12.31. 10:14:59

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Ha én most eléd tenném a közpénzek elköltésének rövidített anyagát kinyomtatva, ez kb. úgy két tornatermet töltene meg iratokkal. Te elolvasnád ? És ha elolvasnád, akkor el tudnád dönteni, hogy a nyertes Gipsz Jakab Kft megoldása lett a jobb, vagy a vesztes Beton Jenő Bt-vel nyerte volna többet a köz ? Nyilván nem, neked is megvan a saját munkád, életed. Azaz max. egy bizottság olvashatja ezt el. Csakhogy a bizottság tagjait meg is lehet vesztegetni (Pl. Beton Jenőnek ez jó üzlet lehet). Ráadásul, a bizottságnak is lehet politikai beállítódása, őket is lehet külföldről is vezérelni.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.12.31. 10:48:22

A felülről vezérelt modernizáció kudarcáért természetesen mindig “A Nép” a felelős.
A valós helyzet ellenben az, hogy ez a nép nem fél a versenytől viszont nem szereti, ha a „versenyre” hivatkozva átvágják. Nem lehet véletlen, hogy az ilyen értelemben vett „versenyellenes” szellem legfőbb hirdetői a versenyszférában dolgoznak. Nekik ugyanis közvetlen tapasztalataik vannak a „lezsírozott” meccsekről. Ennek a népnek az egyik része pedig elhiszi Orbánnak, hogy ő majd rendbe rakja a dolgokat.

Emmett Brown 2014.12.31. 10:53:27

Ezzel nekem az a bajom, hogy az egyik része túl általános: értem én, hogy világszínvonalú oktatás meg perspektíva kell, de akkor azt is írd le, hogy ezt miként gondolod ténylegesen kivitelezni,azaz mi a program, mi az a perspektíva ami túlmegy azon, hogy jót akarok. A szolgáltató/értékteremtő állam az micsoda? milyen intézkedéseket hoz? mert nem elég annyi, hogy mást és máshogy mint az "elmúltezerévben".
Az autonómia is baromi jó dolog, csak sajnos időnként szerintem szükség van a "the needs of the many, outweight he needs of the few or the one" megközelítésekre, elég ha az M0 északnyugati szektorát, vagy a teljesen random és koncepciótlan Budapesti fejlesztéseket nézni.

Lexa56 2014.12.31. 10:57:43

@raczsandor: igen,de a versenyszférában Orbán támogatói nem azt várják, hogy legyen normális verseny, hanem azt, hogy most ők tehessék azt, amit ellenfeleikről vélnek vagy tudnak. Ezért nem lesz a kutyából szalonna és a nemzeti talpnyalókból burzsoázia.

unionista (törölt) 2014.12.31. 10:59:20

@midnight coder:
a közbeszerzések logikáján kellene változtani. azt mondani, hogy alapvetően a befizetett adóforintokkal lehet közbeszerzésen indulni. tehát a kincstár alapesetben nem fizet senkinek ki készpénzt, hanem gipsz jakab és beton jenő a kincstár számára szolgáltat. kincstári beszállítóként természetben adózik.

csak persze vannak olyan ágazatok ahol a kormányzati költés meghaladja a lakossági és a vállalati üzletágat. tipikusan ilyen az építőipar. erre adott esetben szükség lehet. de akkor ezek a kiemelt beruházások már nagyobb figyelmet kapnak. szóval ebben az esetben a korrupció lecsökkenne. a hétköznapokból visszaszorulna. mondjuk a vadászgépek beszerezése valószínűleg akkor sem menne tisztán. mert ez ügyben mindenki korrupt. az amerikaiak ugyanúgy, mint a svédek, vagy az oroszok. a hadiipar és mindenféle hadigazdálkodás a korrupció maga.

de innentől kezdve az van, hogy nyerjen a siemens villamos feltéve, hogy ehhez a projekthez a siemens hungária elég adót fizet. és az itt gyártson háztartási és ipari gépeket, vagy adja el, ezek után az adóból szállítson villamost. vagy azt szereljék össze csepelen. így még több közbeszerzést nyerhet el. mert több munkahelyet teremt és magasabb az adóhányad. de ugyanígy jóska kisvállalkozása is nyerhet kisebb közbeszerzést. csak fizessen rendesen adót.

de ez valahogy senkinek sem jut eszébe. hanem egy belvárosi csoport papol az átláthatóságról. de a közpénzek költése nagyrészt átlátható. a civileket nem kéri senki számon, hogy mire is költik a pénzt. és ez nagyobb tétel, mint a tanácsadói díjazásokkal a pártok együttvéve. persze azt is át kellene látni, de a civil szférát is átalakítani. az lakossági felajánlásokból működjön. de arra kellene törekedni, hogy független (civil) önkormányzatok legyenek. és ne pártok és civilek. mert rengeteg pénzt költ a kincstár semmihez se értő emberek tömkelegére.

Dreamer74 2014.12.31. 11:03:43

@midnight coder:
'A nevelési és oktatási rendszer Kádár idején volt a legmagasabb színvonalú. A legtöbbet pedig Magyar Bálinték ártottak neki.'

5*
Bármennyire is lehetetlen elfogadni a kisátkost úgy egészben, de ebben azt gondolom tökéletesen igazad van.
És ide lehetne még sorolni a családtámogatási 'filozófiájukat' is.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.12.31. 11:09:38

@Lexa56:
Én se azt mondom, hogy a tisztességes versenyfeltételek érvényesítését várják Orbántól a hívei.
Ha az általános tapasztalat az, hogy nincs tisztesség és csak az erő számít, akkor a "realisták" csak az erőviszonyok nekik kedvező átalakításában reménykednek.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.12.31. 11:14:47

@Pistának jó lesz: Nem csodát kéne itt ígérni,hanem csak normálisan kormányozni és normálisan előadni magukat.

unionista (törölt) 2014.12.31. 11:20:35

@Dreamer74:
ezt mérték ugyebár. a kádár rendszer idején oecd országok között a középmezőny elején állt az ország. ma pedig a középmezőny végén. szóval a magyar oktatás azért messze nem a legrosszabb, de folyamatos a lecsúszás. mindegy, hogy milyen "oldali" kormány van.

de ez nem is csoda. a magyarországi "rendszer" nagyvonalakban a közvetkező. van egy 4-6-8 éves általános iskola. van egy 8-6-4 éves gimnázium. vagy 3 éves szakiskola, vagy 4 éves szakközépiskola. amihez társulhat 1-2 éves technikum. vagy egy 3-4 éves felsőfokú alapképzés. és ezek mellett működik még felsőfokú szakképzés. és akkor a szakértők felvetik, hogy milyen jó lenne a 9 osztályos általános iskola. tényleg, ebből a "rendszerből" csak ez hiányzik.

unionista (törölt) 2014.12.31. 11:30:59

@raczsandor:
magyarországon a korrupció ellenesség alapja az irigység. miért van jóskáéknak akkora házuk és két kocsijuk. mert nyerték a pájázaton (sic). nyerjél te is pista.

szóval az elszámoltatáshoz családokra lebontott vagyonleltár kellene. ahhoz pedig helyhatóságok. központi régió, az ország nagy részén megyék, a határszéleken kisebb kerületek. ahol a középtájakat a háború után kettévágták.

és akkor ezek után egy bizonyos összeghatár fölött nyilvánosságra kellene hozni, hogy ennek a családnak ennyije van. ők a modern kori főurak. de ezek mögött lehet valós teljesítmény. de ebből egy félfeudális-félkapitalista rendszer lehet.

csakhogy a belvárosi zsidókeresztény értelmiség nem érdekelt a vagyonösszeírásban. mert az örökölt villák mögött ugyanúgy nincs semmmiféle teljesítmény. akkor ők ültek be a diplomáciai csapatba, most meg a dunakeszi focisták. de az előzőek se voltak jobbak, és ezek se lesznek sokkal rosszabbak. ez a nagy helyzet. akik papolnak a demokráciáról azok se demokraták.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.12.31. 11:43:43

@unionista:
"magyarországon a korrupció ellenesség alapja az irigység. miért van jóskáéknak akkora házuk és két kocsijuk. mert nyerték a pájázaton (sic). nyerjél te is pista."

Ha ez valóban így lenne, akkor csak azért neheztelnénk az ebül szerzett jószágért, mert nekünk nem volt lehetőségünk részt venni az igazságtalanságokban.

Nyilván vannak akik tényleg így gondolkodnak.
Szerintem viszont olyanok is vannak (és nem csak a filozófusok), akik nem vágynak ugyan jogtalan előnyökre és éppen ezért ítélik el az, ha mások jogtalanul jutnak előnyökhöz.

tamas11 2014.12.31. 11:43:50

@raczsandor:
Szellemes meglátás!

A versennyel szembeni magatartások tehát ötfélék: (átvéve, de túl is lépve azokon, akiket már jól felcimkéztél. Ld 2, 3, 4)
1. Aki valóban fél a versenytől
2. akik attól félnek joggal, hogy versenyre hivatkozva átvágják őket
3. a versenyképes vállalkozó aki LÁTJA, hogy miben áll helyt, és kerülné...
4. Akik elhiszik h. orbán rendberakja a dolgokat (versenyfüggetlen, mert esélytelen...)
5. aki stabilizálta / próbálja helyzetét ebben az álságos versenyben.

Ezek így együtt: a fidesz szavazóbázissal azonosítható konglomerátum.
Egy PR üzenet kell számukra: nem lesz verseny, (változás).

Pipas 2014.12.31. 11:46:33

@jacint70: "Szerintem ez a "10-20 év múlva" ez mítosz, illetve önigazolás, hogy addig sem kell tenni/elvárni semmit..."

Így van. Már néhány év múlva lehetne érezni a különbséget. Persze hosszútávú stratégia kell, de az nem jelenti azt, hogy ne lehetne eredményeket elérni már egy ciklus alatt is.

Boross Bence 2014.12.31. 11:57:28

Lassan ébrednek a konzervatívok. Már fél éve azon rágódunk itt, amit a cikkben emlegetnek:

mosmaiorum.blog.hu/2014/12/30/konzervativ_kanon_960

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.12.31. 12:29:00

@midnight coder: Így van... Nem arról van szó, hogy egyik napról a másikra megváltozik, hanem, hogy lassan megjavul... Az oktatás javításával párhuzamosan, a gazdaság szabályozását is lehetne javítani, és akkor mire odajutnánk, a fiataloknak is kisebb százaléka lépne le végleg...
(Ha már úgyis tagja vagyunk az Ájrópaji Junnijónak, akkor fiatal korban egy-két-pár éves "körülnézés" szerintem kifejezetten hasznos... )
Figyelem! Ez utóbbiban az utóbbi évek nyilvánvaló baromságainak egyszerű eltörlése is azonnal sokat segítene!

unionista (törölt) 2014.12.31. 12:32:38

@raczsandor:
oké, de ki dönti el, hogy mi a jogos és a jogtalan előny. bárándy györgy egy tiszteletre méltó öregúr volt. a köznép szerette. a fiát bárándy pétert is többé kevésbé elfogadták. az unokája bárándy gergely csak azért ül ott ahol, mert zsidó. nem a teljesítménye emelte a szocialista frakcióba. neki semmi keresnivalója nem lenne egy szociáldemokrata pártban, se semmiféle elitben.

ő nem állja ki a "zsidózás" próbáját. az apja még éppen, de kiállta. a nagyapja pedig mi az hogy. de ha megnéztük volna, hogy a bárándy család miként szerezte a nagykunsági birtokait, akkor valószínűleg azt találtuk volna, hogy azt az első háború utáni szegénységben vásárolták. mégpedig úgy, hogy zsidók hiteleztek zsidóknak. és a parasztokat kisemmizték. ki döntse el, hogy meddig menjünk vissza az időbe. mit emeljünk ki, és mit felejtsük el. ki dönti el, hogy a bárándy családot mire jogosítja fel a teljesítménye.

és nekem erre a válaszom az, hogy a jogi csűréscsavaráson túl bárándyék környezete. szóval az környezetfüggő, hogy mit engedünk meg és mit nem. nem nagyon hiszek az egyetemes erkölcsben. azt, amiről a zsidókeresztények papolnak. leszámítva a nyilvánvalót.

mit engedhet meg magának egy arab emír és mit engedhet meg szíjjártó péter külgazdasági miniszter. beviheti a külügybe a focista haverjait. oszthat nekik olyan feladatokat, amiket esetleg el tudnak végezni. persze értem, hogy az elődei esetleg jobban végezték. de azok a családok a diplomáciát meddig gyakorolták. és mire jutottak. jól működött a magyar diplomácia. elért valaha valamit? nem mindegy, hogy ki ül ott. persze nem, de az is lehet, hogy igen. ki dönti ezt el?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.12.31. 13:49:44

@unionista:
Szerintem se kell filozofálni!
Elég nyilvánvaló a különbség ha azt látjuk, hogy valakit mindenféle jogsértés zavar vagy csak az amiben ő nem vehet részt.

Az általad felemlegetett és az ahhoz hasonló vitatott szituációknak pedig van egy egyszerű megoldása: Ki kell mondani, hogy a javak teljesítmény és érdem alapú megoszlásának igazolása problémás. Ez persze ellentétes az általános meggyőződéssel, de attól még igaz lehet, hogy csak innen kiindulva lehet megoldani az igazságosság problémáját.

Keszthelyi.Aron 2014.12.31. 14:02:38

@unionista: figyi, elég sok polgármestert és helyi képviselőt volt alkalmam megismerni (egyik sem beazonosítható kisebbség tagja). Nem jobbak a Deákné vásznánál. Dolgoztam echte magyar Zimmer Ferinek. Nem volt jobb a sokszorosan kiátkozott multiknál. Nem gondolhatod komolyan, hogy ha megoldod a "zsidókérdést" és csak "színmagyarok" maradnak, akkor eljő a Kánaán...

Keszthelyi.Aron 2014.12.31. 14:10:06

@midnight coder: vannak olyan IT alkalmazások, amik össze tudják hasonlítani a pályázatok paramétereit. Kicsit még tunningolni is lehet, hogy a megvalósulást is számolja. Nem rocket science - csak senkinek nem akaródzik ezzel foglalkoznia. Mi meg itt állunk, és max érzelmi alapon találgathatunk...

Arra, amit kovinak írtál:
Én nem hiszem, hogy két oldal van (vagy volt, amikor a privatizációnak nevezett szabadrablás folyt). Hacsak nem számolod az Antallékat is a szocik közé. És tudjuk, hogy olyan is részt vettek privatizálásban, aki most a kormánypártot "erősíti".

A dualista világfelfogás kényelmes, és sok energiát spórol a barát/ellenség felismerő készülékednek. De érdemes észben tartani, hogy a világ - esetleg - árnyaltabb is lehet. Így az elemzéseid confidence level-je elérheti a maximumot is.

unionista (törölt) 2014.12.31. 15:03:20

@raczsandor:
az a probléma, hogy az erkölcs valójában sohasem volt egyetemes. és ez a nyilvánvaló állítás ellentétes a zsidókeresztény tanítással, magyarul a vallással. nem feltétlen a hittel, hanem a tradicionális egyházzal ugyanúgy mint a felvilágosultnak mondott humanista dogmákkal. nem a közvélekedéssel, hanem azzal, amit akár szülőként a gyerekeknek prédikálunk.

vegyünk egy vidékies példát. tegyük fel, hogy mondjuk nyírbátorban jóska lopott. és mondjuk gátlástalan módon tette. tanuk is vannak rá, hogy lefizetve nyert pályázatokon, indokolatlan előnyökhöz jutott nagy összegű közbeszerzéseken. pistát megfenyegette és mondjuk így szerzett egy milliárd forintot indokolatlanul. ebből a summából csinált ötszázmilliót a piacon. ez egy fiktív példa, de nem rugaszkodik a vadkeleti valóságtól. mi legyen jóskával. börtönben a helye, mondja az egyik. de mi van ha a másik azt mondja: jóska fia elég jó iskolákba járt. bejárta a külföldet. hiszen a szülei gazdagságával a világban bárhová akadálytalanul beléphetett. jóska fia elég rátermett, értelmes, szorgalmas gyerek, akkor esetleg hagyjuk meg ezt a vagyont. hátha lesz belőle egy modern kori nemes. egy "báthory". bőkezűen adakozzon, de a megmaradt vagyonnal szigorúan gazdálkodjon. na most ez a felfogás végtelen feudális és tökéletesen abszurd. jóska lopott, vagy nem lopott kérdést úgy döntjük el, hogy megnézzük mennyire szorgalmas a fia. és ha a fia nem annyira ügyes, de a lánya igen, akkor mi legyen. szóval a tetejébe ez szexista is. de valójában egy család sorsáról kell dönteni. arról, hogy a fiú és a leány szemlesütve menjen a szüleihez a beszélőre, vagy ők hozzák létre a modern kori uradalmat nyírbátorban. és esélyt kapjanak arra, hogy szobrot emeljenek nekik.

és szerintem erre a legjobb válasz a független helyhatóság. az, hogy a pártpolitikát félre téve, képviselők útján közvetve döntse el a köznép. nyírbátorban és környékén. vagy akárhol.

de ez az egész felfogás tökéletesen ellentétes bárándyék világával. mert ők erre azt mondják, hogyha jóska elég sok pénzt fizet nekik vagy bármely másik konkurens irodának, akkor majd ők úgy csűrik csavarják a szót, hogy jóskát felmentik. mert ők tudják, hogy melyik bírának kellene ítélkezni. csak ez pénzbe kerül. vagy hagyják, hogy vigyék a vesztőhelyre ha egyszer lopott és még fizetni se akar.

na most szerintem bárándyék sem feltétlen erkölcstelenek. bár ez a beállítás annak ábrázolja. de lehet ezt úgy is magyarázni, hogy mindenkit megillet a védelem joga, stb. de én mégis azt gondolom, hogy a valódi rendszerváltás az lehet, amikor egy ponton közvetve ugyan, de tényleg a köznép logikáját követjük. a közvetettség ahhoz kell, hogy elkerüljük a halálbüntetést. a nyírbátoriak ítéljek meg jóskát és családját. és ezzel ők vagy felemelkednek, vagy lesüllyednek. vagy az is lehet, hogy nagy hűhó semmiért. jóskát bebörtönzik és helyébe lép pista. és az is lehet, hogy jóska szorgalmas fia vezeti tovább az uradalmat, de látva, hogy bármit megúszhat zsarnokká válik. a köznépnek nem kellett volna annyira megengedőnek lenni. de az is lehet, hogy lelkiismeretétől vezérelve a mezőváros dicső nemesi hagyományait követve a környék sohasem látott fejlődésnek indul.

de ez nem egy kapitalista modell. mert a fővárostól távolodva nem lehet kapitalistának lenni. ez egy félfeudális-félkapitalista világkép, ami budapest belvárosából nézve borzalmasnak tűnik.

Bársony és Selyem 2014.12.31. 15:08:56

Sziasztok, csak két rövid, idevágó passzus, amin épp most bíbelődünk.

Az első:

"Nincs az állampolgárok érdekétől független „nemzeti érdek”: azok, akik ilyesmiket emlegetnek és erre hivatkoznak, valójában csak a saját önérdekükért elkövetett tetteiket akarják megkérdőjelezhetetlenné tenni. Nemzeti érdek = legitim állampolgári érdekek összessége"

A második:

"Sokan hisznek abban, hogy a jól teljesítő magyar gazdasághoz és az erős, stabil középosztály létrejöttéhez elengedhetetlenek a magyar tulajdonú vállalatok, ám ez az állítólagos oksági kapcsolat sosem lett még bizonyítva.

A vállalat nemzetgazdasági „hasznossága” szempontjából ugyanis nem a tulajdonos állampolgársága a döntő, hanem az adófizetés helye. A középosztály megerősítése felől vizsgálva pedig két tényező döntő: a vállalat stabilitása és az ott folyó munka szaktudás-igénye. A bezzegországoknak tekintett nyugat-európai társadalmakban sem a kis- és középvállalatok tulajdonosai teszik ki a középosztály többségét, hanem (többek között) az e vállalatoknál foglalkoztatott technokraták és menedzserek.

A széles középosztály szerepe nem az a gazdaságban, hogy vállalkozások tulajdonosa legyen, hanem az, hogy a magas jövedelméből származó megtakarításaival a bankrendszeren keresztül a vállalatok folyamatos finanszírozhatóságát biztosítja. E szerep betöltésében lényegtelen az, hogy a jövedelmet tulajdonosként, vagy jólfizetett alkalmazottként szerezte-e? A „cégtulajdonos polgár” valójában egy XIX. századi jelenség volt, amelyen ma már túllépett a gazdaságszervezés - hiszen a gazdaságban alkalmazott technológiák már a legtöbb ágazatban nagyobb gazdasági szerveződési egységeket követelnek meg, mint a „családi vállalkozás”. A magyar gazdaság egyik strukturális baja éppen az, hogy a nemzetgazdaság méreteihez képest túlságosan sok és túlságosan kicsi, emiatt pedig a fejlett technológiához finanszírozási és tudásbeli hiányosságok miatt nem férő vállalkozás létezik, ami hatékonytalanná teszi mind e vállalkozásokat, mind pedig magát a magyar nemzetgazdaságot.
Éppen ezért a világ fejlett gazdaságaiban éppen az a jellemző trend, hogy a kisvállalkozások „klaszteresednek”: nagyobb gazdasági, termelési és innovációs integrációkba tömörülnek. A sok, önálló kis- és középvállalkozásra alapozni akaró gazdaság- és társadalompolitika csak egy romantikus és inkompetens ábránd, amelyet magyar közegben táplál a személyes függetlenség „eb ura fakó!”-szerű vágya és a csekély együttműködési készség is. Ezt tovább táplálni komoly károkat okozó politikai hiba!"

BUÉK mindenkinek!:)))

program készítő 2014.12.31. 15:14:13

3 hónap alatt rendbe lehet tenni az országot,csak akarni kell.Emlékeztek még a román riogatásra,na most szerzem be a tapasztalatokat,(külsős munkaerő közvetítők hozzák romániából,csak annyi hogy nem románok,hanem magyarok--de igaz a hír,ott verik át őket ahol tudják,és törik le a magyar átlagkeresetet.

unionista (törölt) 2014.12.31. 15:26:44

@Keszthelyi.Aron:
nem nagyon érted ezt, mert nem akarod megérteni. itt arról van szó, hogy budapest nem húzhatja az országot úgy, hogy a főváros lakosságának gondolkodása alapvetően eltér a vidéktől. amelyik országnak nincs egy a vidékkel és a köznéppel azonosulni tudó fővárosa az az ország helyben járásra van ítélve. a különbség alapvetően abból fakad, hogy budapest belvárosában zsidók relatív többségben vannak. a zsidókeresztény eredettel rendelkezők uralkodnak egyébként végtelen feudális módon. szóval csak látszólag modernek. ha a modernitást nem abban az értelemben használjuk, hogy mennyi az egy főre eső iphone.

csakhogy ugye budapestről a zsidókeresztényeket nem lehet kipaterolni. azért, hogy a főváros azonosuljon a vidékkel. az amerikai zsidó nagykövetet haza lehet küldeni. a valutaalap zsidó vezetőit be lehet csapni. ezek mind szükséges feltételei annak, hogy magyarország kelet-középeurópai élmezőnybe tartozzon. veszélyes lépések, de szükségszerűek. a zsidó polgármestert le lehet váltani. de a budapesti zsidóság gondolkodását nem lehet megváltoztatni. és a zsidókeresztényekét sem. akik azt hiszik, hogy ők valamiféle mintaadók. azt mondják, hogy legyen alkotmányosság. mit jelent az konkrétan? semmit! de ez a csoport evolúciósan ilyen. üres lózungokon túl semmit sem tud mondani. és ez a csoport evolúciósan ilyen. jelen lehet, de nem uralkodhat a közéletben. vagy legfeljebb nagyon erős korlátokkal az autonóm hitközségekben.

Dreamer74 2014.12.31. 15:26:45

@tamas11:
'Ezek így együtt: a fidesz szavazóbázissal azonosítható konglomerátum.'

Remek meglátás.

DE akkor legyünk itt is konzekvensek.
1994-ben ez a konglomerátum 10% alatt volt.
A bal-liberók pedig 72%-on.
VALAMIÉRT ezek az arányok teljesen megfordultak, pedig a 'konglomerátum' a 18 évesekkel bővült egyik részről, a másikon meg cirka ennyivel csökkent a természet akaratából.

Valami csak történhetet a fejekben, hogy történelmileg így alakult!

Szerinted ez lenne a nyerő üzenet feléjük:
'Egy PR üzenet kell számukra: nem lesz verseny, (változás).'

Pedig ugye: Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni.
A kérdés, milyen alternatívák közt tehetik ezt meg.

Lexa56 2014.12.31. 15:48:58

@Keszthelyi.Aron: Az egyik, igen lényeges dologra mutatsz rá: a magyar alkalmazottnak egy CSÖPPET SEM jobb, ha magyar vállalkozónak/ tulajdonosnak dolgozik, mert az nem jelenti be, feketén nyom annyit a zsebébe, hogy ma ne haljon éhen, arra meg ívben szarik, hogy mi lesz vele nyugdíjas korában. A multik jó része ezzel szemben TB-t fizet (szerintem a Mo.-n befizetett TB jó részét az állami tulajdonú hivatalok meg a multik fizetik be - a többi félállású, minimálbéres meg közmunkás). Kérdem én ezután, hogy miért érdeke a magyar polgárnak a magyar tulajdon? Hány magyar oligarcha fektetett be olyan termelő vállalkozásba, amelynek a termékei exportálhatók? A legtöbben ingatanba, pénzügyekbe, biztosításba, legfeljebb mezőgazdaságba fektettek be - de még az utóbbi esetben sem olyanba, ahol sok magyar alkalmazottat foglalkoztatnának, hacsak nem közmunkás rabszolgákat. Kinek van ebből előnye az átlagnépből????

Bársony és Selyem 2014.12.31. 15:51:40

@HaFr: Sajna idénre nem jött össze, mert kedves közös ismerősünknek már nem fért bele az idejébe, hogy összeüljünk. De talán ma este, ivás közben erre is sort kerítünk majd!:)

Neked külön is BUÉK:
Annie

Bársony és Selyem 2014.12.31. 15:56:26

@tamas11: A 3. pontodat nem értem. Kik ezek a vállalkozók és mit LÁTNAK?
Az biztos, hogy a Fidesz az ezért vagy azért versenykerülők pártja!

Zipser 2014.12.31. 16:11:48

@HaFr: A bombázókért?

tamas11 2014.12.31. 16:23:56

@Dreamer74:
nem bajlódom azzal, hogy ezredszer is lerantsam rólad a leplet, leponex, mert unásig ismert stílusod, modorod, s főleg elsatnyult lényeglátásod elárul.
A mindenkori harmadik, még naív személyek számára mégis le kell iskolázni téged, hogy lássák, amit írsz.csupa melléhordás.
1. A 94 előtti konglomerátum nem ugyanez, mert másként volt motívált. A többi sem bal liberó, csak avitt, manipulált álmaitokban.
2. Ezek az arányok fordultak, de nem attól, hogy jó a kormányzatiteljesítmény, ami a te hivatásszerű fő mantrád..hol kimondva, hol sunnyogva.
3. Eleve kontráz téged az a tény, hogy sok és különféle indok van, indoka a változásoknak!
A fejekben valóban történt valami, halmazati okozatként épp most billen helyre.
végül:
az az üzenet úgy hangzott:FOLYtATJUK.., folytatják... ami egy szükségképpen ellentmondásokkal terhelt h3lyzetben orcátlanság.
Az a verseny, ami a közpolgár és haladó közössége számára kívánatos, nem azonos azzal, amit a hatalomtechnika rutinná tett!
A választók döntottek, de megtévesztés terhével együtt is változást ikszeltek, többségben.
az alternatíva?
Törekvés a jobbra! Nem jobbra, és nem balra.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.31. 16:25:03

@Bársony és Selyem: na, erre a hírre én is csak a kólához tudok nyúlni :(

tamas11 2014.12.31. 16:59:59

@Bársony és Selyem:
osztom, amit raczsandor írt a versenyben helytálló, de joggal utálkozó vállalkozókról. Beleállnak a versenybe, de rákfenéit látniok kell.

Dreamer74 2014.12.31. 17:17:07

@tamas11:
Hát ne bajlódj vele,.

Elsatnyult lényeglátásomat ezzel fejezed ki:

'2. Ezek az arányok fordultak, de nem attól, hogy jó a kormányzatiteljesítmény, ami a te hivatásszerű fő mantrád..hol kimondva, hol sunnyogva.'

Persze hogy nem a jó kormányzati teljesítmény miatt fordult meg az egykori 70 - 10 arány, hanem a pocsék 'bal' - 'liberális' kormányzás eredményeképp.
Az általad lesajnált 'konglomerátum' igen jelentős része jobb híján választotta a mai rezsimet, és ha nem tetszik neki, ugyanúgy hátat fordít majd neki.

Sehol nem ajnároztam a mostani kormányzati teljesítményt, mindössze Orbán néhány zseniálisnak mondható akcióját dícsértem.

'Az a verseny, ami a közpolgár és haladó közössége számára kívánatos, nem azonos azzal, amit a hatalomtechnika rutinná tett!'

Ez a szokásos semmitmondó halandzsa, 2010-ben a közpolgárok haladó közössége igen radikális döntést hozott a változás irányát illetően.
És ezen nem sokat változtatott 2014-ben sem, ezek a tények, a többi süketelés.

Természetesen minden politikailag számításba vehető erő arra törekszik, amire akar, semmi nem korlátozza ebben.
(Bajnait ezerrel tolták kintről, azt ennyire futotta, ugye.)

'3. Eleve kontráz téged az a tény, hogy sok és különféle indok van, indoka a változásoknak!'

Hogyne, ebben egyetérthetünk, jómagam így látom, te meg máshogy.

De csak bátran iskolázz le továbbra is, satnyaságomban.
Szegény Gréczynek volt legkedveltebb motívuma, hogy a mentora hogy lealázta a patást a tv-vitában :)

Keszthelyi.Aron 2015.01.01. 09:59:38

@Lexa56: a multit köt pár törvény, amit megpróbálhat kijátszani - de bűntethető. Az oligarchát nem köti semmi, csak a lelkiismerete. És ellentétben narancsos barátainkkal én nem hiszem, hogy az oligarcháink filantrópok lennének, vagy szívükön viselnék az ország sorsát. Nem ez az elmúlt 1000 év tapasztalata...

Keszthelyi.Aron 2015.01.01. 10:09:11

@unionista: ez tökéletesen érthető az eddigi írásaidból, nincs is kérdésem. Amit kérdeztem, hogy szerinted tényleg nemzeti lesz-e az a parlament, ha kipaterolod a zsidókat (és csak ennyi), mert ez jött le az írásodból. Holott korábban írtál még a balkáni cigány törzsről is. Őket nem kellene a gondolatmeneted szerint?

A "nem érted mert nem akarod érteni" - ha elfogadsz egy tanácsot (egyelőre nem tűnsz nyitottnak más véleményekre, de hátha) - a tett minősítése rendben van, nem értettem honnan jössz. De hogy "miért" nem értem, az ismeretlenül minősítés. Nem elegáns, és azt a látszatot kelti, hogy arrogáns vagy és nem veszed figyelembe, hogy tévedhetsz. Ilyet nagyon fiatal emberek, illetve vallási / ideológiai fundamentalisták szoktak csinálni :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.01. 15:03:49

@Zipser: köszi, magam is kaptam kiképzést itt, akkor még Lt Col Allen alatt

unionista (törölt) 2015.01.01. 18:13:14

@Keszthelyi.Aron:
de nem kipaterolni kell őket, hanem arányos képvisletre van szükség. egy negyedszázadon át próbálkozott azzal ez az istenverte ország, hogy budapest belvárosában egy zsidókeresztény csoport háttéralkukat kötöget. a zsidó "bal" és a keresztény "jobboldal". és eladják a népnek, hogy ez a demokrácia. csakhogy a parasztok fellázadtak ez ellen. és most nem a zsidókeresztények irányítják az országot, hanem a balkáni cigányok. orbán, kövér, áder asszimilálódott cigány. lázár is hiába "kampósorrú" a cigány kultúrát képviseli. tarlós, vagy rogán is vélhetően asszimilálódott cigányok. még vida ildikó is. a származásuk, a kultúrájuk, az újpogány vallásuk. és ők paterolják ki jobbról is a zsidókeresztényeket. a mérsékelt konzervatívokat. sólyomot, mellárt vagy ángyánt. szerintem g fodor gábor vagy akár lánczi andrás cigány. de itt a cigány nem szitokszó. hanem azt gondolom, hogy az ő felmenőik a zsidókeresztények közé ékelődtek, de az is lehet, hogy évszázadokkal ezelőtt. andy vajna is cigány "vajda". úgy gondolkodik, úgy viselkedik. ők gondolják, hogy kipaterolják a liberális zsidókat. és ezt sokszor nem is tudatosan gondolják. ahogyan ez a belvárosi csoport is sokszor tudat alatt tart össze. vagy a kormányoldalon a délszlávok lázadása sem szervezett. de simicska egy délszláv despota.

azt állítom, hogy ez a játék nem játszható demokratikusan. azért nem, mert nincs képviselve az indoeurópai többség. nincsenek képviselve a parasztok. és nincs képviselve a többségi polgárság sem. nincs a politikai elitben szakember. szakorvos, szaktanár, szakmérnök, szakjogász, szakközgazdász, nincs a baloldalon szakmunkás. és nincsenek a parlamentben parasztok. hanem a zöld pártot is egy belvárosi zsidó vezeti. egy grün. de én nem azt mondom, hogy öljük meg schiffer andrást.

hanem azt, hogy demokrácia majd akkor lesz ha a nemzetségek arányos képviselethez jutnak. és a belváros a helyzeti előnyével nem élnek vissza. azaz soha. de mégis erre kellene törekedni. és ez nem a fasizmus. hanem még egyszer: a demokrácia. és lehet mondani, hogy nehogy már a plebs akár közvetlen képviselettel is rendelkezzen. a politikához patríciusok kellenek. csak akkor nem ezt kell hirdetni. akkor nem kell demokratának lenni. persze erre nem szavaznának túl sokan. ez a felfogás alapvetően nem a belpolitikába, hanem a diplomáciába való. oda első, másod, harmadgenerációs értelmiséget se szabad kulcspozícióba engedni. persze most ezt is a németek felügyelik. nincs külügy. külgazdasági (külkereskedelmi) minisztérium van. szóval a dunakeszi focisták remélhetően nem okoznak túl nagy kárt.

de a külpolitikában is, nem az a jó diplomata, aki atlanti elkötelezettségű. hanem aki a magyarok iránt elkötelezett. de ezt csak a zsidóknak kell magyarázni. mert ezt még a cigány is érti. csak legfeljebb a fogával tépi fel az ajándék csokit, vagy hátizsákot hord az öltönyhöz. és folyton össze akar fogni valaki ellen. azt mondja, hogy tisztelt hölgyeim és uraim, kedves barátaim és nem azt, hogy "tesókáim".

de ennek is kell, hogy legyen képviselete. orbán viktor sem a sátán. csak ő azt mondja, hogy a gazdaságban az építőipar, a jövedéki ipar, az állattartás kerüljön előtérbe, a foglalkoztatásban kapjon nagyobb szerepet az alkalmi betanított munka, tehetséggondozásban a sportiskola. ez a cigány kultúra. a másik oldal meg azt mondja, hogy kereskedelmi bankokat, kereskedelmi médiát, a kereskedelmi jogot korlátozzák.

majd akkor lesz demokrácia ha a budapest bank a város bankja lesz. a zsidónegyedben legyen ott a citibank. és nyújtson jobb szolgáltatást, mint a város. nyilván kockázatosabb befektetésekkel nagyobb hozamot tud ígérni. vagy a város bankját képes biztosítani. de akkor ez egy kontra (kontroll) pozíció. abban jók a zsidók. képtelenek szisztematikusan építkezni. erre van szükség a polgárosodáshoz. komplex várostervek kellenek. mezővárosi kerületek, az iparvárosok körül megyék, a fővárosi körül a központi régió. járásokba szervezett mezőgazdaság. a belvárosiak ehhez abszolút nem értenek. ehhez indoeurópai dominanciára van szükség.

wantaan 2015.01.01. 20:23:17

"És az idő telik, mondta Newton, vagy valaki." Ej ráérünk arra még mondotta Pathó Pál Tekintetes Úr mert az úr a pokolban is úr s úgy lelő 917 fácánt mint a jani (kis j-vel) .... a paraszt meg a zértelmiségi mihaszna meg csak nő mint a dudva. Minek ide ahhoz világszínvonalú oktatás? ... meg a többi métely? ....hogy el menjen a magyar építeni a liberális világot Londonban meg Berlinben? ....amikor ide haza is szükség van minden kézre, közmunkásra.
Már megint álmodik a ... na mi is konzervatív/polgár vagy fordítva ? ....csak aztán nehogy sokat egyen lefekvés előtt mert akkor rosszat álmodik! .... éhes disznó meg makkal s nem világszínvonalú oktatással.

wantaan 2015.01.01. 21:28:31

@HaFr: Nocsak, nocsak. Tanulni? Okos ember más kárán a buta a sajátján sem. Főleg most? ...hol? S itt egy nemzetnek, egy országnak kellene!
Látja ez a nemzet az elmúlt 25-100 év saját hibáit? NEM! Fölfogja egyáltalán mekkora kára keletkezik/keletkezett saját butaságán/böszmeségén? NEM! Akkor hogy tudna tanulni, hogy lehetne tanítani?

ParaZita2 2015.01.02. 13:04:49

@MarchettiVicenziszeg: "... nem elég!
Még nem elég! '..."
magam is ezt hajtogatom...
de viszonylag kevesen vagyunk itt, akik így vélik.
Úgy tűnik, sok reményre nincs okunk.
(legalábbis a mi életünkben)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.02. 13:26:31

@ParaZita2: nem értem -- tessenek tenni, mi közöm nekem ehhez

Marcus015 2015.01.02. 17:29:44

@ParaZita2: Sokan mormolják ezt magukban a narancsosok közül is de az a sejtésem hogy nem abban az értelemben ahogy azt a költő írta.

ParaZita2 2015.01.02. 21:14:04

@Marcus015:
:)))
"...nem abban az értelemben ahogy azt a költő írta..."
Valóban!
(sajnos)

ParaZita2 2015.01.02. 21:23:08

@HaFr: "...@ParaZita2: nem értem -- tessenek tenni, mi közöm nekem ehhez
..."
No, ezt meg én nem értem.
Hisz' politikai filozófia PhD több, mint filozófia.
A gyakorlat több, mint az elvek (ideák/idealizmus).
Valóban nem lenne közöd az idealizmuson kívüli világhoz? Nem baj egyáltalán, csak akkor minek a PKP?
(ok, bizonyos értelemben bármiféle üldözöttség, nyilvánvalóbban politikai üldözés - kinda selfprotection, huh?)
mellesleg sokan tesznek is (sajnos) - a kreatívok, a változást akarók, a nem megalkuvók, a megszorultak elhagyják a 'süllyedő hajót' - s zömmel nem kelet felé, de ez kritika akár még a PKP-ra nézve is.

ParaZita2 2015.01.02. 21:25:16

' - s zömmel nem kelet felé, de ez kritika akár még a PKP-ra nézve is.
HELYESEN:
' - s zömmel nem kelet felé -, de ez kritika akár még a PKP-ra nézve is.
süti beállítások módosítása