1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.12.19. 14:48 HaFr

Miért nemzetellenes az illiberalizmus?

Az illiberalizmus igézetében egymásra talált az autokratikus hajlamú fideszes hatalmi központ és a társadalomnak az a -- döntően -- két része, amely vagy a könnyű pénz lehetőségét látta a hatalmi központ kiszolgálásában, vagy menekült a kapitalizmus teljesítményelvű világától. Az eredmény egy olyan torz morál és gyakorlat lett, amely kiszívja az erőforrásokat a társadalomból (kompetenciákban, anyagi és erkölcsi téren), és teljesen téves perspektívába helyezi egy nemzet boldogulásának lehetőségeit. Röviden, a legjobb esetben is azt hiszik, van királyi út a ravaszkodáson keresztül a felemelkedéshez.

Azzal, hogy a magyar társadalom politikailag domináns része hatalomban tartja a Fideszt, folyamatosan rombolja a nemzetet és a közjót. Az illiberalizmus aljas ajánlata a kapitalizmus és a liberális demokráciák építő kritikája helyett azok meghaladásával kecsegtet. Az ajánlat azért aljas, mert egy alapvetően tudatlan, a nyugati civilizáció értékeinek védelmére felkészületlen közvéleményt vezet félre az alternatív politikai berendezkedésekben rejlő lehetőségek dicséretével, sőt amikor az ilyen alternatívák orosz gyöngyszeme éppen elgurulni látszik a semmibe, és már éppen leesne a hű fideszeseknek is a tantusz az alternatíva tényleges értékével kapcsolatban, a nemzetellenes miniszterelnök nem átall rákontrázni a nyilvánvaló valóságra, és megvédeni az autokratikus rezsim lehetőségeit (merthogy az képes, úgymond, "újratervezni"). A legrosszabb, sőt abszurd, tervgazdasági propaganda. 

Ami ráadásul most Magyarországon folyik, az sajnálatosan a radikális autokrata-nacionalista (tolvaj) establishment víziójának összecsapása a radikális anarchista-szocialista (mérges) anti-establishment (az utca és más semmi) víziójával, és ebben éppenséggel felőrlődhet a versenyképes, működő ország lehetősége. Ami az utóbbi csoportot illeti, az antiorbanizmus narkotikumán kívül egyelőre se kritikában, se programmatikusan nem tudott semmit produkálni, nem érti, hogy a liberális kapitalizmus miért jutott a jelenlegi állapotba idehaza, ez miben különbözik a nyugati rendszer válságtüneteitől, illetve természetesen nem érti, hogy miért a kapitalizmus és a liberális demokrácia kettőssége biztosítja még mindig a megújulás egyetlen potens intézményrendszerét a világban. A civilizációellenességében a kettő hasonlóan radikális, a civilizációs normákkal összevetésben hasonlóan versenyképtelen, sőt, ami azt illeti, önmaga létrehozására sem képesek rendszer formájában (nincsenek koherens implementációs és önfenntartási mechanizmusai), ami világosan látszik mindkettő viselkedésén (egyformán kimerülnek a szájtépő civilizációkritikában, illetve -- mivel éppen hatalmon van -- a tolvaj establishment mellékesen még tevőlegesen is tönkreteszi az országot, magyarán addig van, amíg van mit elszívnia a környezetéből, aztán -- ha előbb nem -- összecsuklik).

De hát jellemzően a magyar közéleti értelmiség felkészültségére (tisztelet a kivételnek), az egyik oldal az egyiknek tapsol, a másik a másiknak. Száz éve csinálják.

297 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr196997837

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A liberálisok szeretik letiltani a kommentezést 2014.12.19. 21:00:45

Túl sok a gyáva, névtelen troll, aki fizetett propagandát végez az oroszok meg a kínaiak pénzén - tudhatjuk meg Bede Márton cikkéből a 444-en. Bede egyébként bevallottan leszarja az olvasói véleményeket, ahogy azt az írásából vett idézetek egyikében a ...

Trackback: Soros György lehet az Ukrán Nemzeti Bank elnöke? 2014.12.19. 21:00:11

Az egyik ukrán hírportál ma délután ezt a nem kicsit elképesztő hírt közölte. Aki eddig azt mondta, hazugság, hogy Ukrajna a Nyugat kapcarongya lett, az most nyugodtan elkezdhet sűrűn bocsánatot kérni. A cikk lényege, hogy a milliárdos amerikai üzle...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexa56 2014.12.19. 15:21:20

Írod: "a tolvaj establishment mellékesen még tevőlegesen is tönkreteszi az országot, magyarán addig van, amíg van mit elszívnia a környezetéből, aztán -- ha előbb nem -- összecsuklik" - csakhogy sajnos a határ lefelé is a csillagos ég, még sokáig mehetünk lefelé. a gödörnek nem, vagy alig van alja.

ParaZita2 2014.12.19. 16:33:03

@Lexa56: :)
vigasztaljon bennünket az ma, hogy minden rossznál van rosszabb is.
Remélem, nem ezt akartad mondani?
Hadd mondjam azt, minden jobbnál van jobb is!
:)
Ugyan Mr. HaFr kerüli, mint macska a forró kását, hogy erre rámutasson, netán utat mutasson, node majd kialakul.
-Maga mire edz? Bicepszre?
-Nem. Karizmára!

wantaan 2014.12.19. 17:32:40

"Ami az utóbbi csoportot illeti, az antiorbanizmus narkotikumán kívül egyelőre se kritikában, se programmatikusan nem tudott semmit produkálni, nem érti, hogy a liberális kapitalizmus miért jutott a jelenlegi állapotba idehaza, ez miben különbözik a nyugati rendszer válságtüneteitől, illetve természetesen nem érti, hogy miért a kapitalizmus és a liberális demokrácia kettőssége biztosítja még mindig a megújulás egyetlen potens intézményrendszerét a világban."
ugyan úgy mint cc. 2006-ban. :
mert írhatad volna ezt is. Ami az utóbbi csoportot illeti, az antigyurcsányizmusnizmus narkotikumán kívül egyelőre se kritikában, se programmatikusan nem tudott semmit produkálni, nem érti, hogy a liberális/nemzetieskedő-polgári? kapitalizmus miért jutott a jelenlegi állapotba idehaza, ez miben különbözik a nyugati rendszer válságtüneteitől, illetve természetesen nem érti, hogy miért a kapitalizmus és a liberális demokrácia kettőssége biztosítja még mindig a megújulás egyetlen potens intézményrendszerét a világban.

S ezek alapján Te sem érted!

laparoszkóp 2014.12.19. 18:58:46

' nem érti, hogy a liberális kapitalizmus miért jutott a jelenlegi állapotba idehaza'

Bátorkodnék megkérdezni, tényleg, vajon MIÉRT is jutott ide?

Van aki érti?

Van aki fel meri tenni a liberálissan demokratikus kapitalizmus híveként a kérdést, mielőtt válaszol rá?

(unionista legalább a valóságból nyert tapasztalatait osztja, és nem egyszerű lenne cáfolni.)

Az, hogy most autokratikus fasizmus van meg diktatúra, az láthatóan nagyon kevesek intellektusát elégíti ki.

Mert ezek szerint 2010-ig mégis csak liberalista kapitalizmus volt vagy mi a csuda, aztán egyszerre hirtelen 'radikális autokrata-nacionalista (tolvaj) establishment'
lett belőle.

Ha már a kapitalizmus teljesítménykényszerétől való félelmet említetted, hát akkor miféle teljesítménynek lehet nevezni a létezett liberális demokratikus kapitalizmus húszéves teljesítményét?
Mert a 'végeredmény' az, ahová jutott.

Nem lehetséges, hogy inkább EZ A TELJESÍTMÉNY rettentette meg a választókat, és választották maguknak kétszer is ezt a szörnyelmes autokráciát?

explanatus 2014.12.19. 19:04:19

Volt ugye a jólétben dúskálás, ami a „Holland betegség” kialakulását okozta, és mára kialakult a magyar változata.

„A Holland betegség nevét az 1960-as évek holland gazdasági helyzetéről kapta. 1959-ben nagy mennyiségű földgáz találtak Hollandia terültén, melyet azonnal el is kezdtek kitermelni és értékesíteni a nemzetközi piacokon a következő egy néhány évben. Ez a nyersanyag export sajnálatos módon olyan jól sikerült, hogy az akkori Holland Forint árfolyama az egekbe emelkedett és elsorvasztotta az export piacot majd később ennek hatására az ipar is hanyatlásba fordult át.”
hozamvadasz.blogspot.de/2014/04/a-skociai-fuggetlenedes-gazdasagi.html

Bizonyos távlatból visszatekintve elemzők sokasága fogja kutatni a „Magyar betegség” kialakulásának okait. A Magyar betegség jellemzője, hogy pénzinjekciók formájában egy bizonyos populációban (Fidesz-hívek) előbb csak lelassítja a (gazdasági) realitások érzékelését, majd (pénz)függővé tesz. Szövődményei: immunitás az elesettekkel, önhibájukon kívül esélytelenekkel (stb.) szemben, plusz agresszívvá teszi az illiberalizmussal megfertőzötteket a betegség tüneteinek megállapítóival szemben.

Az így kialakult helyzetben a kivételezett populáció mindenre/mindenkire (közmunka, stb.) versenyképtelen megoldásokat kényszerít. A kérdés, mikor jelentkezik ebben a testben (Magyarország) láz formájában jelzés, hogy a test beteg és beavatkozásra van szükség. A tüntetések enyhe hőemelkedést jeleznek csupán.

A Magyar betegség legfőbb ismérve, hogy a társadalomban meglévő öngyógyító folyamatokat a fertőzött „magyar közéleti értelmiség” segítségével nem engedi érvényesülni, helyette placebókkal (rezsicsökkentés, média) csapja be, mert az így legyöngített testet az erőtlenség tudatzavaros állapotában tudja tartani.

Meddig még?

wantaan 2014.12.19. 19:11:51

@laparoszkóp: Nem a teljesítmény rettentette el hanem a nemzetieskedő narkotikum butította annyira le a magyart h létr jött a 2/3. Narkotikum amely öl, butít és nyomorba dönt. Lásd a mai magyar állapotokat.

quendelapo 2014.12.19. 20:36:10

@laparoszkóp:
A helyzet az, hogy nálunk nem bontakozott ki a "liberális demokratikus kapitalizmus" Magyarországon egyszerűen elmaradtak azok a reformok, amik Lengyelországot, Szlovákiát, a balti országokat és egyre inkább Romániát sikeressé tették, teszik.

mikka 2014.12.19. 20:39:35

Az hogy nem akarok szakállas nő lenni, mert Fodor Gábor szerint az kell az igazi szabadsághoz, nem nemzet ellenes cselekedet.
Az hogy nem akarok hajléktalanokat minden létező aluljáróba és frekventált helyre, nem nemzet ellenes cselekedet. (fényes nappal az Andrássy úton megyek, dohányzom, két hajlékony 2 literes üvegből issza a pancsolt bort a padon, de két korty között azért bepróbálkoznak a cigi tarhálással, két paddal később egy magát összehugyozott hajlékony fetreng a saját mocskában) Van elég férőhely..Ja , hogy ott nem lehet inni, drogozni, fürdeni és tetvetleníteni kell??? Rettenetes..hogy mire kényszerítjük szegény hajléktalanokat..Ez valóban biztos nemzet ellenes cselekedet.. Az hogy nem akarom hogy az országomban idegenek mondják meg hogy mit lehet és mit nem..hm ez is lehet nemzet ellenes cselekedet? Biztos az..A nemzet ellen való vétek hogy a ratyi brüsszeliek meg az agyhalott amerikai kormányzat beleugatása a dolgainkba nem tetszik nekem. Remélem még sokáig ilyen " nemzetellenes " kormánya lesz az országnak, szocialista, liberális és kommunista részvétel nélkül.

Passzív demonstráló (törölt) 2014.12.19. 20:56:46

Hogy is szokták ezt fellengzősen mondani? A poszter láthatóan nem érti a mai politikai átrendeződést? Vagy valami ilyesmi...

De a lényeg: a liberális-demokráciát, liberális-kapitalizmust egyszer már kipróbáltuk, és láthatóan nem működött. Többek közt ezért lett 2010-ben 2/3-a a fidesznek...

A közjó pedig csak egy ugyanolyan mézesmadzag, mint a tetszőlegesen kiválasztott többi izmusban :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.19. 20:57:55

A tisztelt posztoló mikor ír arról, miért nemzetellenes a liberalizmus, különösen pedig annak az egykori szadesz és utódképződményei által képviselt válfaja?

laparoszkóp 2014.12.19. 21:10:18

@wantaan: No de akkor kinek a 'teljesítményét' igazolja vissza, ha a demokratikusan liberális kapitalizmus megteremte e nemzetieskedő narkotikumot?
Hogy ez lett az eredménye.

@quendelapo viszont azt mondja, hogy nem csinálta meg a házifeladatot, azért.

Ez legalább némi önreflexiót mutat.
Érdemes lenne megtenni ezen az úton a többi lépét is.

Hankiss elemér szerint:

'Hasonlóképpen: a demokrácia és a kapitalizmus két különböző és egymásnak nagymértékben ellentmondó logika szerint működik. A demokrácia célja/feladata az, hogy a társadalmi érdekeket a lehető legnagyobb mértékben összehangolja, s ezzel a társadalmi jólétet és jóllétet a lehető legmagasabb szinten tartsa. A kapitalista gazdasági rendszer funkciója viszont az, hogy a tőke működését optimalizálja, és a tulajdonosi osztály hasznát magasan tartsa.

Ez évszázados konfliktus, amely csak úgy működhetett, hogy a társadalom többségét állandó agymosásnak vetették alá.'

Igen, jól olvastad, az AGYMOSÁS kifejezést használta.

Igen, a liberális demokráciára értve,
Miről is győzködte a liberális állam a polgárait? Olvassuk tovább Hankisst:

' Az uralkodó osztályok intézmények egész sorának segítségével győzték meg az embereket arról, hogy a tőke (és nem a munka) a főszereplő,mert ő működteti a gazdaságot, hoz létre munkahelyeket, segíti az embereket, családokat abban, hogy megélhessenek. '

Ismerős, ugye?

Szerintem is egyszer végre tényleg el kell(ene) jutni erre a felismerésre, bármilyen kényelmetlen beismerni az eddigi húszéves tévutat.

Hankiss ebben sem bízik:

'Van az Európai Uniónak terve arra, hogy jobb egyensúlyt hozzon létre tőke és munka között? A jelenlegi válságban sajnos a mérleg nyelve egyre inkább a tőke felé billen.'

Szóval itt tartunk, legalábbis egy ízig-vérig narkotizált lebutított tudósember szerint.

frob 2014.12.19. 21:31:02

Persze, a magyar társadalom akkor tenne jól, ha felszólítaná a kb. 4%-os liberális brancsot, ugyan kormányzozzanak már.

Ezek az Orbánék sem a tüntetőket nem verik, sem nem lopnak igazán, túl magas a GDP, szóval nem igazán európaiak.

Persze a nagyondemokratikusak 4%-al simán el is vállalnák.

Persze szerencsére nincs ilyen, a poszternek bilibe lóg a keze.

fesztiválozó · http://legyenrend.blog.hu 2014.12.19. 21:42:37

@mikka: Fingod nincs a liberalizmusról, mi? Szerintem többet kéne a témában olvasnod, talán még nem késő...

frob 2014.12.19. 21:44:50

@quendelapo: Ugye nem tűnik fel, hogy 2002-2012 között nőtt az elmaradásunk?

Továbbá az sem, hogy 2021-2014 között csökken.

Egyébként szlovák GDP-t pld. vagy 10 éve az dobta meg, hogy egyszerűen lefelezték a segélyeket. A cigányok pedig némi lázongás után, amit a szlovákok a katonasággal verettek le, elmentek dolgozni.

Itt viszont akkoriban Kuncze beszélt megértően a megélhetési bűnözésről, azaz arról, hogy a társadalom viselje el azt, hogy a cigányok 20.000 Ft érték alatt lopnak.

Na akkor melyik a liberális? És nálunk ki miatt maradt el?

Tudományos libsizmus 2014.12.19. 21:45:15

Tetszik, amikor nemzetelleneseznek a megrögzött hungarofóbok. Ennél csak az a jobb, amikor hazaárulóznak. De fokozhatjuk még: amikor büdöscigányoznak a tegnap még cigányfajvédők, lámpavasoznak a fékek és ellensúlyok liberális demokratái, a legeslegjobb pedig, amidőn orrba-szájba kommunistáznak a vérbolsik.

Csúcs:)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.19. 21:50:20

Látom, ez a cikk nagyon érzékenyen érintette az ötödik hadoszlopot, helyes

frob 2014.12.19. 21:51:35

@fesztiválozó: Inkább te olvass többet a témáról, ugyanis a liberális nem egyenlő azzal, amit Fodorék csináltak.

A pszichológia sem liberálisnak nevezi ezt, hanem Laissez-faire -nek. Teljesen mást jelent mint a liberális.

Az, hogy Fodor, Kuncze ráengedte a deviáns elemek a társadalomra az azért történt, mert a rájuk szánt pénz nagyrészét egyszerűen ellopták, másra, másokra költötték.

Persze a hozzád hasonló, azt hiszi, az a liberalizmus, ha a hajléktalanok az aluljárókban aludhatnak és a többi hasonló.

frob 2014.12.19. 21:54:44

@Tudományos libsizmus: Volt itt olyan aki zsidózott is. Sok ostoba karalábé, mint valami kis hülyék, fel vannak háborodva, hogy nem védi meg őket a nyugat és még mindig Orbán. Nem is értik, miért. (Mondjuk az értelmesebbje érti, de érthetően nehezen fogadja el).

frob 2014.12.19. 21:56:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az kéne még csak. Szép lassan kikopnánk innen, ezek pedig a hajukra kenhetnék a blogjaikat:)

Tudományos libsizmus 2014.12.19. 21:56:51

@frob:
Kezdik már pedzegetni a zsidózást is, igen. A végén még jobbról fogják kínjukban előzni a Jobbikot:)

explanatus 2014.12.19. 22:03:27

@HaFr: Alakul. Eddig 10.000 oldalmagnyitás után jöttek. Biztos, rövid posztokat szeretik. Nem komplikált :)

frob 2014.12.19. 22:04:46

@Tudományos libsizmus: Csípem, ahogy ezek a mezei libsik kibaszott nagy arccal járkálnak mint liberális szakértők. Ráadásul egyik hülyébb hozzá mint a másik. Kioktat liberalizmusból, aztán egy másik blogban akinek más véleménye van, durván felelősségre vonja, hogy mit keres itt. Egy blogban.

Persze nem új keletű a dolog, annak idején már az index fórumokban is imádtam ezeket osztani, amikor szadeszosok, netpártosok voltak. Ma persze sokuk szégyenli, ma már "civilek":)))

Tudományos libsizmus 2014.12.19. 22:05:35

@fesztiválozó:
Minden eszme annyit ér, amennyi megvalósul belőle. Maradjunk ennyiben.

frob 2014.12.19. 22:05:46

@explanatus: Más véleményük is van, ki kellene őket tiltani. Jól mondom?

Tudományos libsizmus 2014.12.19. 22:07:51

@frob:
Ők korunk reformkommunistái: reformliberálisok. Nem SZDSZ-esek, isten őrizz, az kurva ciki, hanem "civilek". Aha.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.19. 22:08:25

@frob: mindenkinek meg kell élni valamiből, és mi tiszteljük a kétkezi munkásokat, ne aggódj -- amíg el nem szemtelenednek teljesen

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.19. 22:10:35

@explanatus: nem erről van szó: Index + a saját kulcsszavaik féltése

frob 2014.12.19. 22:11:01

@Tudományos libsizmus: Ennél nekem sokkal jobban tetszik a "progresszív baloldali".

Főleg úgy, hogy a srác leginkább egy KISZ titkárra hajaz a 70-es évek végéről. Úgy minden téren, tolerancia, vonalasság terén is.

frob 2014.12.19. 22:12:02

@HaFr: Na hogyne, az összes nick nevemen ki vagyok innen tiltva.

frob 2014.12.19. 22:13:25

@Tudományos libsizmus: Civil szervezetünk gondolkodik is a névváltáson. benne van a "civil" és kezdik azt hinni, hogy valamiféle libsik vagyunk:)))))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.19. 22:13:32

@frob: ezek szerint nem mindegyiken, hajrá

explanatus 2014.12.19. 22:14:40

@frob: "Más véleményük is van, ki kellene őket tiltani. Jól mondom?"

Nem, barátom, nem jól mondod, csak nem érted amit írtam. Azt írtam, eddig tízezer oldalmegynitás után kapott @HaFr: hideget-meleget.

Most a számláló ezer alatt van. Le se merem írni a nyolcadik szavadat, mert akkor, arra fogsz hivatkozni. Ez egy beszélgetős blog. Úgy jó, ha sokféle vélemény elhagzik, abból lehet okulni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.19. 22:17:57

@explanatus: attól tartok, a beszélgetés az utolsó, amit akarnak :)

Tudományos libsizmus 2014.12.19. 22:20:00

Nem tudom, de szerintem gáz, amikor a blogger beszáll a kommentelésbe.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.19. 22:41:21

Kellene keresnetek egy rendes liberális blogot, ahol bárki bármit beszélhet, ez nem az

rasztaszív 2014.12.19. 22:50:10

illiberalizmus = fasizmus

kiknek van útjában a liberalizmus?akik liberális demokráciákban nem juthatnak hatalomhoz.ugyanannak a globális háttérhatalomnak,amelyik minden klasszikus fasizmus mögött ott állt.akik támogatták franco-t,mussolinit.akik hatalomba segítették orbánt.akikkel kiegyezett putyin.akik feltalálták a zsidóüldözést.akik mentették a nácikat.

az ő nemzetük a "katolikus nemzet". így lehet az ő szemükben "nemzetellenes",aki "csak" magyar.fordítva ülnek a lovon.

gigabursch 2014.12.19. 23:22:19

Van liberlaizmusból a XXI. században nemzetbarát?

quendelapo 2014.12.19. 23:41:51

@frob:
98 és 2002 között vettünk más irányt, elmaradt és visszafordított reformok voltak , miközben a baltiak, a szlovákok és a lengyelek megalapozták a későbbi dinamikus növekedést
Nálunk 2002 és 2010 között egy darabig szarakodás ment, aztán meg a fidesz elkaszálta az összes reform tervet
2010-14 között végletesen leszakadtunk és a Nyugatot is sikerült Putyinra cserélni

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.20. 00:11:59

@HaFr:

"Kellene keresnetek egy rendes liberális blogot, ahol bárki bármit beszélhet, ez nem az"

Bírom, amikor a liberálisból kitör a más véleményekkel szembeni intolerancia.

susu64 2014.12.20. 00:32:10

Milyen szép is az, amikor egy "Polgári konzervatív párt" lenemzetellenesezi a magát bizonyos értelemben (Tusványos. "ebben az értelemben illiberális állam" - ról beszélt Orbán)) illiberális államot építeni akaró, magát konzervatív-keresztényként meghatározó kormánypártot. Ebből aztán meglehetősen kacifántos úton bebizonyítja azt, amit be akart bizonyítani, azaz a szerző eredendő Orbán fóbiája alapján prejudikál. Azonban ezen a gondolatmeneten végighaladva ugyancsak bebizonyíthatjuk, hogy miért nemzetellenes a liberalizmus. Egyébként, valóban az. (Ma már a nemzeti liberalizmus - a dualista Magyarország egyik vezérlő eszméje nem létezik. Hazai "liberálisainknak" semmi köze ehhez - ill. ahhoz az eszmevilághoz)

Khonsu 2014.12.20. 00:36:16

Szerintem az illiberalizmus nem nemzetellenes, csak szimplán hülyeség.

Az, hogy a kapitalizmus és a liberális demokrácia ma elterjedt formáját eddig nem sikerült meghaladni még nem zárja ki ennek lehetséges voltát. Mindössze azt bizonyítja, hogy az eddigi próbálkozások hibásak voltak. Most ebbe a sorba áll be az illiberalizmus is és kíváncsian várhatjuk a következő próbálkozót, mert hogy lesz abban biztos vagyok, mint ahogy abban is, hogy egyszer majd valaminek össze is fog jönni. Egyszerűen olyan sok a rendszerben a hiba, hogy nekem hihetetlennek tűnik, hogy ez lenne a fejlődés csúcsa.

Egyáltalán nem tekintem "szent tehénnek" a mai kapitalizmust és a liberális demokráciát. Mindössze azért védik annak értékeit nyugaton is az emberek, mert jelenleg nem ismernek jobbat.

Próbálkozni kell. A legtöbb kísérlet elbukik, ahogy lenni szokott, de ha egyszer valakinek összejön, azzal történelmet fog írni.

Persze a jelen helyzetben már az is óriási siker lenne, ha valahogy sikerülne visszakanyarodni a nyugati útra.

yotta 2014.12.20. 01:08:43

@HaFr: Csakhogy ebben a blogban le vagyon írva ez is:
"Azzal, hogy a magyar társadalom politikailag domináns része hatalomban tartja a Fideszt, folyamatosan rombolja a nemzetet és a közjót. Az illiberalizmus aljas ajánlata a kapitalizmus és a liberális demokráciák építő kritikája helyett azok meghaladásával kecsegtet. Az ajánlat azért aljas, mert egy alapvetően tudatlan, a nyugati civilizáció értékeinek védelmére felkészületlen közvéleményt vezet félre"

Nem gondolod, hogy ez a cinikus, liberális űbermencs kritika - azokról, akik történetesen a "politikailag domináns rész"-hez tartoznak - bicskanyitogató, másfelől nem nyitány egy beszélgetéshez!

Amúgy pedig demokrácia egy van: "a" DEMOKRÁCIA!

Ócska bűvészmutatvány a lejáratott liberalizmus suvickolására a "demokrácia" fogalommal összevonni!

yotta 2014.12.20. 01:17:55

@Khonsu: "Egyáltalán nem tekintem "szent tehénnek" a mai kapitalizmust és a liberális demokráciát. Mindössze azért védik annak értékeit nyugaton is az emberek, mert jelenleg nem ismernek jobbat."

Azon felül, hogy sem a kapitalizmust, sem a liberális demokráciát nem védik (ez utóbbi nem is létezik), védik a jólétüket és a tikszaros életüket!

yotta 2014.12.20. 01:20:56

@explanatus: "Úgy jó, ha sokféle vélemény elhagzik, abból lehet okulni."

Ezt az okulást soha nem értem tetten.

yotta 2014.12.20. 01:30:16

@HaFr: " mindenkinek meg kell élni valamiből, és mi tiszteljük a kétkezi munkásokat, ne aggódj -- amíg el nem szemtelenednek teljesen"

Mert...,ha elszemtelenednek, akkor mi lesz?

Egyébiránt mi lenne veletek a kétkezi munkások nélkül: ki szabadít meg az ürüléktől, amit kipottyantotok, ki rakja össze az ólat, amiben laktok, ki rakja össze a cuccot, amin blogolsz, ki javítja meg a verdát, ha bekrepál, ki szívja meg, ha bedöntitek a Forintot?

Khonsu 2014.12.20. 01:39:08

@yotta: Pedig így nevezik, és lássuk be, azon országokban ahova a legtöbb ember szívesen menne, ha költöznie kellene az van. Gyanítom van némi összefüggés. Mindössze azért lett ez Magyarországon szitokszó, mert a "liberálisaink" egyáltalán nem ezt, hanem ennek egy nagyon eltorzított formáját képviselik.

Úgy látom jelenleg talán a PKP az egyetlen olyan működő párt az országban, mely valódi jelentésükben használja ezeket az elnevezéseket, nem csak falnak.

yotta 2014.12.20. 02:29:25

@Khonsu: A rendszerváltás óta járhatok nyugat-európába, de egyetlen egyszer sem, értsd: soha nem hallottam, hogy bárki liberálisnak nevezte volna azt a demokráciát! (Egészen biztosan felkaptam volna a fejem erre, pláne az utóbbi időben)

Már magában az is groteszk, ha PKP színekben sulykolják a szerintem nemlétező liberális demokráciát.

toportyánzsóti 2014.12.20. 07:17:28

Nem nehéz kimatekolni azt hogy nemzetellenes ha Magyarországot Moszkva budapesti embere irányítja,az sem piskóta hogy Moszkvában KGB főtiszt az uralkodó.Történet legszebb része hogy korábban hazaáruló puccsista putinpincsikutyákat emlegetett a budapesti ember azokkal a dolgokkal kapcsolatban amiket szép sorban elkövetett.

midnight coder 2014.12.20. 08:31:40

@Khonsu: Azokba az országokban ahová szívesen költöznél (ma még), többnyire nem ma és nem tegnap lett a nagy jólét megalapozva, hanem évszázadok óta. És csöppet sem liberális és pláne nem demokrata módszerekkel. A mai utódok pedig épp nagyapáik örökségét élik fel.

midnight coder 2014.12.20. 08:33:27

@toportyánzsóti: Azért gondolkozz el azon, hogy vajon miért is került Putyin hatalomra, és miért is olyan népszerű ? Esetleg mert az oroszoknak Jelcin alatt volt alkalmuk belekóstolni a liberális demokrácia gyönyöreibe, és köszönik de nem kérnek több ilyet ?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.12.20. 08:38:59

A hazai liberálisoknak semmi köze a liberalizmushoz.

Szinonimái a szónak itthon: Az ország kiárusítása, multik és bankok érdekének maximális képviselte, emberek kiszolgáltatottá tétele, ország eladósítása, klientúra tápolása.

Ezért esett ki az SZDSZ.

Az illiberalizmus jelentése itthon, a fentiek tagadása.
Ami szükségszerű.

midnight coder 2014.12.20. 08:40:52

@Khonsu: Amúgy alapvetően a liberalizmussal és a kapitalizmussal sincs semmi baj, amíg nem megyünk el vele a falig. De ha nincsenek szabályozó folyamatok akkor parttalanná válik és az nem jó senkinek.

Az amit a kínaiak csinálnak - hogy egyrészt kapitalizmus van, másrészt ha kell durván belenyúlnak egy-egy folyamatba ha az nem kedvező nekik, szemmel láthatóan működik. Az pedig amit az EU csinál, hogy bedobja a gyeplőt a lovak közé, szemmel láthatóan egyre kevésbé.

na4 2014.12.20. 09:00:49

Korrekt diagnózis. Magyarország = Argentína. Bukás elöre programozva.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.20. 09:31:07

@yotta: ez egy politológiai szakkifejezés

E.Katolnai 2014.12.20. 09:32:40

az, h közhelyekkel, lapos lózungokkal van előadva a szerző mondanivalója még nem baj, az sem baj, h pl. az utcsó fejezetben legalább 15 idegen szót használ, melyeknek megvan a magyar megfelelője: pl. nacionalista-nemzeti ...
de az már probléma, h a nemzetről szónokol, annélkül, h megfogalmazná mi az, h nemzeti. kik tartoznak a nemzetbe, mi a különbség az állampolgárság és a nemzethez tartozás fogalmai között. amíg ez nincs tisztázva, addig kár aggódnia a nemzetért.
ne felejtsűk - igaz nem mostanság - a nemzet ismét elmegy szavazni: utána meg megint lehet keseregni meg köpködni ...

yotta 2014.12.20. 09:36:51

@HaFr: akár az is lehet, és...?

ogli dzsí 2014.12.20. 09:37:05

Már az első bekezdés orbitális faszság, hiszen a fideszes szavazó törzsgárda a jól kereső családos szakemberek, akik soha nem fognak a fideszen kívül másra szavazni.

Bár így sok időt megspóroltam.

Krisz11 2014.12.20. 09:44:22

@Tudományos libsizmus:

"Tetszik, amikor nemzetelleneseznek a megrögzött hungarofóbok."
Ezeknél a hülyéknél ez most tendencia. Nemtudom, hogy találták ki maguknak ezt a nagy kommunikáció váltást. Vagy, hogy mit remélnek attól a volt szdsz szavazók/megmondóemberek, ha most kommunistázni, cigányozni, buzizni kezdenek.

dunántúli gyerek 2014.12.20. 09:46:27

'Az eredmény egy olyan torz morál és gyakorlat lett, amely kiszívja az erőforrásokat a társadalomból (kompetenciákban, anyagi és erkölcsi téren), és teljesen téves perspektívába helyezi egy nemzet boldogulásának lehetőségeit. Röviden, a legjobb esetben is azt hiszik, van királyi út a ravaszkodáson keresztül a felemelkedéshez.'

- a választás eredménye alapján úgy tünik olyan emberek is vannak, aki szerint nem annyira torz morál, hogy a multik is fizetnek adót, így a zembereknek kevesebbet kell....

dunántúli gyerek 2014.12.20. 09:50:45

'Az ajánlat azért aljas, mert egy alapvetően tudatlan, a nyugati civilizáció értékeinek védelmére felkészületlen közvéleményt vezet félre az alternatív politikai berendezkedésekben rejlő lehetőségek dicséretével'

Én nem a nyugati civilizáció értékeitt védem, hanem a saját értékeimet. A nyugati civilizáció igyekszik elvenni mások értékeit, hogy neki több értéktárgya legyen.

Valamelyik nyugati vezető vissza tudta már szerezni az amerikában őrzött aranyát?

nu pagagyí 2014.12.20. 09:57:15

A liberális demokrácia útjában a túlterjeszkedő állam áll. Magyarország abban a csapdában vergődik, hogy volt már egy fenntarthatatlan jóléti rendszer a késői Kádár-korszakban. Ingyenes orvosi ellátás, tanulás, korai nyugdíjazás, minden, ami kell a "szép és nyugodt" élethez. Minden, kivéve a teljesítménykényszert, racionalitást, a tömeges igényt a folyamatos megújulásra és küzdelemre.

Egy liberális demokráciában fordítva vannak a dolgok. Az egyén jóléte nem az állami gondoskodástól függ, hanem az egyéni ambícióktól, képességektől, ügyességtől. A rendszerváltás megteremtette ugyan a lehetőséget az áttérésre, de az emberek mentalitását nem változtatta meg. Elbukott minden olyan reform, amely csökkentette volna az állami gondoskodás korábbi mértékét, így fennmaradt az a torz állapot, hogy az egyéni erőfeszítés eredménye: a munkabér, vállalkozói bevételek önmagukban nem teremtenek jólétet, utóbbiban nagyobb szerepe van az abnormális méretű állami elvonásból történő újraosztásnak. Eleve milliós nagyságrendű a versenyből kivont állami alkalmazotti kör, akik csak a felesleges bürokráciát és a korrupt viszonyokat táplálják. Az állam ellátottjai pedig magatehetetlen alanyai a "gondoskodásnak": a nyugdíjasok megtakarítás nélkül vegetálnak, a gyerekeket szüleik csak kedvezményekből és ingyenes szolgáltatások tömegét igénybe véve tudják eltartani. A munkabér semmire sem elég, a becsületes vállalkozás, a bevételt piócaként elszívó állam és az általa teremtett korrupt viszonyok miatt ritka, mint a fehér holló.

Egy liberális demokráciában a jólétet az egyéni teljesítmény teremteni meg. Ha van értelme az egyéni erőfeszítésnek, az öntudatos polgárokat fog teremteni. Az állam feladata az lenne, hogy megteremtse azt a teret, ahol az egyéni ambíció társadalmilag hasznosan érvényesülhet. A társadalmi hasznosságot nem egy grémiumnak (diktátornak, bölcsek tanácsának, felkent megmondóembereknek) kell megítélnie, mivel semmilyen garancia nincs a jó- vagy rosszindulatú tévedés elkerülésére, hanem maguknak az embereknek közvetlenül. Utóbbira találták fel a piacot és a versenyt. Amit önként megvesznek az emberek az jó, amit nem, az kevésbé. A piaci értékítélet persze csak akkor működik, ha kielégítő a verseny, egyenlők a feltételek és nem alakulhatnak ki versenyt torzító monopóliumok. A szabályokat mindenkin számon kérik. Az adózási és támogatási rendszerek átláthatóak és normatívak, nem az ügyeskedést, hanem a termékek küzdelmét segítik elő.

Ha lépni akarunk a liberális demokráciák irányába, akkor elsősorban valódi piaci viszonyokat kell teremteni. Igen, azokban a zugokban is, amelyekben próbálkoztak ugyan korábban, de mindig visszapattantak a korrupcióban és langymelegben érdekeltek ellenállásán: kultúra, egészségügy, felsőoktatás. A feladat az, hogy fel kell számolni a mindenre kiterjedő "áljóléti" rendszer többségét, mert jelenleg ez a fejlődés gátja, aminek egy részét később, a teljesítmény növekedésével racionálisabb alapon vissza lehet építeni.

Radikálisan le kell építeni az államot, mert csak így csökkenthető a gazdasági tevékenységet fékező elvonások mértéke, felszámolva a felesleges bürokráciát, a felszabaduló emberek a piaci résztvevők számát növelhetik. Az állam gazdasági téren csak szabályozzon és ellenőrizzen. A vállalkozások és tőkemozgás elől el kell takarítani a bürokratikus akadályokat: felszámolni a koncessziókat, felszabadítani a földpiacot, megszüntetni a teljesítményre nem ösztönző rezervátumokat. A támogatási rendszer nagy része is felesleges, főleg a szinte alanyi jogon járók. Amit lehet, interneten lehessen intézni. A polgároknak és vállalkozásoknak szükséges információk elérhetők és naprakészek legyenek.

A kifizethető nyugdíjakat felülről kellene korlátozni, hogy a nyugdíjrendszer ösztönözzön az öngondoskodásra és ne terhelje az államot horribilis nyugdíjak kifizetésének terhe, ezzel szinkronban persze vissza kell állítani a járulékplafont. Az egészségügyben le kellene szűkíteni az ingyenesen járó ellátási kört (életmentés, szűrések, járványmegelőzés, kötelező oltások, azonnali beavatkozást igénylő egyes ellátások, rászorultsági ellátás), a többit magánbiztosítási alapra kell helyezni, beleértve a betegségi táppénzt is.

Sok ötletem lenne még, de befejezem, úgysem lesz belőle semmi, addig amíg a döntő többség nem érti meg, hogy szabad csak akkor lehet, ha az egyéni felelősséget is vállalja. Nem mástól várja saját boldogulását, hanem tesz érte és elvárja, hogy azt tiszta viszonyok közt, sumákolás nélkül tehesse.

Krisz11 2014.12.20. 09:57:59

@HaFr:

Először ezt írod:
"menekült a kapitalizmus teljesítményelvű világától"
Utána meg:
"miért a kapitalizmus és a liberális demokrácia kettőssége biztosítja"
A kettő egymásnak ellent mond. Az illiberalizmus nem a kapitalizmussal, a versennyel áll szemben, hanem az itt megvalósult liberális demokráciával. Az emberek is az SZDSZ féle liberalizmusra mondanak nemet.
Esetedben talán nem butaságról,inkább rosszindulatról van szó vagy elvtelen támadásról.

Nem válaszoltál még arra, a múltkori nagy Amerika ajnározásban, hogy a Mccain féle politika, guantanamó, és a hamisitott iraki bizonyítékok fényében mennyire követendő példa (fénylő csillag?) a PKP számára Amerika.

Krisz11 2014.12.20. 10:06:43

"a nyugati civilizáció értékei"

A nyugati civilizáció értékei: Munkafegyelem, tanulás, szabályok betartása, visszafogott, takarékos élet, a környezet rendben tartása.

A buzik ajnározása, a feminizmus, a kisebbségek kiemelt anyagi támogatása, a drogozás liberalizációja csak az utolsó 1-2 évtized sallangja. Jómódjukban megtehetik, de alapvetően az eredeti értékekkel szemben állnak.

dunántúli gyerek 2014.12.20. 10:09:41

@nu pagagyí: 'A liberális demokrácia útjában a túlterjeszkedő állam áll. Magyarország abban a csapdában vergődik, hogy volt már egy fenntarthatatlan jóléti rendszer a késői Kádár-korszakban. Ingyenes orvosi ellátás, tanulás, korai nyugdíjazás, minden, ami kell a "szép és nyugodt" élethez. Minden, kivéve a teljesítménykényszert, racionalitást, a tömeges igényt a folyamatos megújulásra és küzdelemre.'

- a magyar választó fejében a liberális demokrácia a megyó-gyurcsány éra. Sokkal pazarlóbb és sokkal kevésbé hatékony állami, mint amilyen a mostani.

Senkit sem érdekelnek a mesekönyvi definíciók.

dunántúli gyerek 2014.12.20. 10:12:19

@nu pagagyí: + a kádári rendszer fenntarthatatlan volt, ahogy a megyói és a gyurcsányi is.

Orbán 98-02ben levitte az államadósságot 6%-kal, most 2010 óta levitte újabb 5%-kal. Év végén így is 76-77% lesz. Ez fenntartható.

dr doktorka 2014.12.20. 10:13:27

Orbán rühelli a nyugati demokráciát és főleg azt benne, hogy ott a társadalomban mindenki jól élhet.
Ez teljesen ellentmond az ő szándékával, mert ő uralkodói pozícióból akarja vezetni, irányitani az ENGEDEMESSÉ TETT népet. Orbánya eftárs, az MSZMP-s káder gyerek rühelli az egyenlő lehetőségeket, ő magának akar minden vagyont és dicsőséget.

Ezért állt be ez a felcsúti komcsi söpredék Orbán ruszki bérencnek Putyin oldalára. Ezért küzd szinte szelősen az EU ellen ahol csak lehet.

De a magyar nép most már ébred és ezt a hazaáruló kisköcsögöt lassan akasztani fogja. A fidesz maffiaállamot meg le fogja váltani és utána jön az ELSZÁMNOLTATÁS!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.20. 10:17:05

@Krisz11: :) válaszoltam, kedvenc provokátorom: mi NAGYON követendőnek tartjuk, pl. Magyarországra is szeretnénk egy kaliforniai tengerpartot és jó sok Dunkin Donuts-ot.

2014.12.20. 10:18:28

@Krisz11:"illiberalizmus az itt megvalósult liberális demokráciával áll szemben." --politikai rendszer a politikai rendszerrel szemben. Egészen konkrétan írd le nekem; miért volt/van szükség az illiberális rendszerre! Mondd; mi indokolta a liberális demokrácia lebontását!

Később azt állítod; "az emberek az SZDSZ féle liberalizmusra mondanak nemet". Ez nem ad okot arra, hogy új politikai rendszer épüljön. Ugyanis az "SZDSZ féle liberalizmus" az nem egy politikai rendszer, hanem csak egy eszmei irányvonal. Amire, ha nemet mondanak az emberek, akkor más pártra szavaznak!

explanatus 2014.12.20. 10:20:35

@dunántúli gyerek: "Valamelyik nyugati vezető vissza tudta már szerezni az amerikában őrzött aranyát?"

Aha, 122 tonnányit

www.rtdeutsch.com/7345/wirtschaft/goldreserve-zuruck-im-tulpenreich-holland-holt-122-tonnen-aus-den-usa-zuruck/

dr doktorka 2014.12.20. 10:25:13

@dunántúli gyerek: "Orbán 98-02ben levitte az államadósságot 6%-kal, most 2010 óta levitte újabb 5%-kal. Év végén így is 76-77% lesz. Ez fenntartható."

Ta nagyon hülye fidióta. A te felcsúti köcsögöd 2010-ben évi 5-7%-os hiányokat akart csinálni, csak az EU-n múlott, hogy nem engedték, hogy Magyaro-ból Görögországot csináljon a kancsal matolcsi majmával egyetemben.
Azóta is az EU kényszeríti ki, hogy az éves hiány 3% alatt legyen, igaz 2011-ben ezt jól bebukta a tankönyveket is túlszárnyalóan debil Matolcsi-Orbán szörnypáros.

Az államadósságot meg soha nem csökkent, hanem az az átvett 81% körül ingázik 2010 óta. És azért nem csökkent soha a mértéke, mert Orbán az államadósság törlesztés címén lenyúlt 5000 milliárd forntnyi sarcot teljesen eltüntette!

Orbánya diktáror eftárs 2011-ben 65%-os államdósságot ígért 2014-re, 2018-ra meg 50%-ot. Még Alkotmányba is akarta foglalni!

Csak hát rájött, hogy jobban jár, ha ellopja a fidesz banda a nép pénzét az utolsó fillérig. És a nép most már akasztásra készül ezért.

Vége a néphülyítésnek, nem fog a nép újabb 20 évig sarcot fizetni, csakhogy a Fidesz banda a magadfajta segghülye provokátoraival elmondhassa, hogy újabb 2%-kal csökkent az államadósság. A nép most már akasztani akarja a ruszki bérenc Fidesz maffia kormányt.

2014.12.20. 10:30:37

@dunántúli gyerek: Nem! A magyar választók fejében mit látsz? Semmit, csak amit bele akarsz magyarázni! Mindenki tudja, hogy a liberális demokrácia '89-ben lett megalapozva, majd néhány éve Orbán lebontotta az alapokat, az államot megalapozóakat, hogy újakat fektessen a helyükbe. Érted? Az embereket a liberalizmus ellen hangolta, könnyű dolga volt meglovagolnia azokat a paranoid reakciókat, amelyeket a válság generált, de a liberális demokrácia az egy politikai rendszer.

dr doktorka 2014.12.20. 10:32:36

Orbán mióta létezik cxsak hazudik és lop:

Orbán Viktor németországi látogatásának második napján az európai pénzügyi világ központjának számító Frankfurt városában a Deutsche Bank rendezvényének vendége volt. Mintegy 60 fős, pénzügyi és gazdasági szakemberekből álló közönség előtt szólalt fel. Szijjártó Péter közlése szerint a németországi pénzügyi befektetők és a különböző cégek képviselői előtt a magyar kormányfő megismételte, hogy 2014-re az államadósság szintjét 65-70 százalékra csökkentik. Utalt arra is, hogy a foglalkoztatási aktivitási rátát növelni kell, a jelenlegi 55 százalékról először 65, majd 75 százalék körülire.

Szabályok 2014.12.20. 11:25:07

@nu pagagyí: Nagyon jól leírtad, tökéletesen egyetértek veled. Talán csak a hozzászólás hossza ami zavar. De azért olvassátok el, érdemes!

midnight coder 2014.12.20. 11:27:59

@dr doktorka: "Orbán rühelli a nyugati demokráciát és főleg azt benne, hogy ott a társadalomban mindenki jól élhet. "
Jaj, te nagyonhülye. Még az USA-ban is nyomorog a lakosság 15%-a. 45 millió ember.

toportyánzsóti 2014.12.20. 11:32:28

@midnight coder: Szellemi fekete lyuk az összes libsiző jobber,40 év csatorna lesz a jutalom.Nemzeti oldal legfőbb elfoglaltsága a liberális fogalom káromkodássá degradálása és az ország elkótyavetyélése.,Trianon a nemzeti oldal munkálkodásának eklatáns eredménye.Vicc az egész bagázs ahogy benyalta a KGB budapesti emberét.

midnight coder 2014.12.20. 13:13:44

@toportyánzsóti: Pontosan mi is az összefüggés a nemzeti oldal és Trianon között ?

2014.12.20. 13:31:31

@laparoszkóp:

"Bátorkodnék megkérdezni, tényleg, vajon MIÉRT is jutott ide?

Van aki érti?"

Nem megfelelő emberek akarták működtetni.
Most mondhatnám, hogy a politikusok miatt, de inkább egyszerűen nem elég érett rá a társadalmunk.

2014.12.20. 13:37:54

@midnight coder:

Az oroszokra hatványozottan igaz, ami ránk.
Az ő társadalmuk egyszerűen nem érett a "nyugati típusú" demokráciára.
Eddig sajnos úgy tűnik, a mienk sem, de szerintem erre lesz esély a jövőben.

De azt erre lefordítani, hogy maga a "liberális demokrácia" megbukott vagy káros lenne elég nagy ostobaság.

midnight coder 2014.12.20. 13:50:24

@MikeBoy: A liberális demokrácia mindenhol vesztésre áll. Európa mára már elveszítette az összes gazdasági, politikai, katonai súlyát. Egy egyre kevésbé kedélyes szociális otthon, ahová folyamatosan költöznek be az iszlamista hajléktalanok. Az USA katonailag tartja magát, de amihez az utóbbi 20 évben hozzányúlt az szarrá változott. Lásd Afganisztán, Irak. Az oroszokkal pedig szerintem a világtörténelem legnagyobb blöffjét próbálja eljátszani.

manager2008 2014.12.20. 14:48:33

@laparoszkóp: A tőke és a munka szép szöveg, de a tőke nélkül még nem volt munka sehol. ha fát akarsz vágni kell hozzá minimum egy balta és ha azt em tudod beszerezni akkor elég nehéz lesz a munkád. A munka szart sem ér ha a terméket nem tudod eladni, nincs piac ahol a te terméked a nyerő, ahhoz meg marketing is kell meg innováció, és logisztika meg ezer dolog amihez tőke kell. A munka önmagában nem létezik. Még kellemetlenebb hogy a globalizációs lehetőségek miatt versenyben kellene maradni az olcsó munkaerővel, és ez nem megy sajnos, mert az olcsó munkaerő mellett kegyetlen kapitalizmus is támad minket profi szervezettséggel és mindennel ami nekünk nincs. Mehetünk a levesbe.

midnight coder 2014.12.20. 15:01:46

@manager2008: Európából úgy a 90-es évektől folyamatosan telepítették ki az ipari munkahelyeket Kínába. Megideologizálva, hogy az iparból nem lehet megélni, a szolgáltatásban van a pénz. Aztán szép szorgalmasan nekiálltak kiszervezni a szolgáltatásokat Indiába... A kegyetlen kapitalizmus és a szervezettség ? Mondd királyfi, dolgoztál te már multinál ? És még mindig hiszel a mesékben ?

midnight coder 2014.12.20. 15:03:01

@HaFr: Akkor magyarázd el légy szíves, hogy mi a fenéért akarják az usákok lenyomni Putyint épp most, amikor elvben nyakig úszni az olajban, amikor Putyinnak semmije nincs a világon mint az olaj ?

rasztaszív 2014.12.20. 15:13:22

nincs új a nap alatt.az illiberális propaganda mögött pont ugyanaz a hatalom áll,amelyik francot,és mussolinit támogatva is ugyanezt tette:a világi hatalomra törő katolicizmus.tudniillik liberális demokráciákban a hatalmi törekvéseiket nem valósíthatják meg.

illiberalizmus = fasizmus

toportyánzsóti 2014.12.20. 15:14:53

@midnight coder: Nemzeti oldal elüldözött pár millió magyar polgárt szülőföldjéről mert drága volt a csóró román ruszin szerb környékbeliekhez képest.

toportyánzsóti 2014.12.20. 15:17:33

@midnight coder: Orosz blöffölőt ültették fel az usákok a szopórollerre mostanság de ha te azt látod az usákok blöffölnek... szived joga csak ne menj emberek közé ezzel a meglátással.

32FNewYork 2014.12.20. 15:37:54

@nu pagagyí: Visszaböfögted az agymosás utáni tölteléket. Mi volna ha egyszer a tapasztalataidat szembesítenéd a bemagoltakkal? A liberális demokrácia útjában a liberális demokrácia áll. Megmondanád, hogy mi a csoda akadályozza a liberális demokráciát a szárnyalásban éppen most, ha nem önmaga? Orbán Viktor? Mi akadályozta a liberális demokráciát Magyarországon 2002 és 2010 között, ha nem éppen önmaga? Valódi piacokat akarsz? Liberális demokráciában? Meghibbantál?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.20. 15:42:11

@nu pagagyí:

Egyetértve mindazzal amit írtál, egy megjegyzésem van:

"és nem alakulhatnak ki versenyt torzító monopóliumok"

A monopóliumokat is az állam(i szabályozás) alakítja ki. A monopóliumra törekvők megvásárolják a törvényhozókat hogy azok törvényeken keresztül biztosítsák a monopolhelyzetet a monopolisták számára.

wantaan 2014.12.20. 15:49:50

@32FNewYork: Teljesen igazad van. ... az illiberális demokráciákban vannak a valódi piacok. Lásd Észak-Korea vagy pl Oroszország. Smi akadályozza az illiberális demokrácia szárnyalását? Jól látható ,hogy semmi se akadályozza. A legutóbbi példa ,hogy az orosz jegyban teljes természetességgel pl 10%-ról 17?%-ra emelte a kamat lábat. Mi ez ha nem a szárnyalás jele ??? ...vagy ma már majdnem 2x annyit is fizethet az orosz 1 dollárért mint 3 héttel ez előtt. .... de itt a magyar szárnyalás pl pár napja csak 307 Ft volt 1 euró s a szárnyalás eredményeként már 315 felett van! ....de szagértők szerint lesz az még 320 is!
No tehát mint hajdanán Karcagon előre a Lenini úton , de nem a járdátlan oldalon hanem a járdáson mert ott azért könnyebb menni.

2014.12.20. 15:58:16

@mikka: Az hogy nem akarsz hajléktalanokat minden létező aluljáróba, az nem baj, viszont az nagyon nagy baj, hogy mért akarsz 20 stadiont, 10 hajléktalanszálló meg 10 ingyenkonyha helyett?

Mert most ez van. Öntjük a milliárdokat Istenkirályunk hobbijába, miközben az orrunk előtt halnak meg emberek az utcán. Ilyet az ember egy ókori elmebeteg császártól vár, nem egy demokratikus ország vezetőitől.

ogli dzsí 2014.12.20. 16:15:37

A liberalizmus nemzetellenes, meg úgy általában közösségellenes.

Ki hall itt illiberális propagandát? Putyin, vagy a kínaiak harsognak a sajtóban, hogy legyél illiberális? Ja, nem. A nyugat viszont hisztérikusan megmondja hogyan gondolkodjunk, hogy nekünk jó legyen.

Csakhogy ez kevés. A válság óta az EU adóssága tovább nőtt, a növekedése idén 0,3%. Csak azért ilyen sok mert kelet-európában még van némi fejlődés.

Tehát, ahhoz nem pofázni kell hogy valaki liberális demokrata akarjon lenni, ahogy Putyin sem pofázik hogy legyél illiberális demokrata. Ehhez eredményeket kell felmutatni, és rögtön mindenki odatódul. Ahogy mi is, 90ben.

Csak azóta sok minden másképp van.

rasztaszív 2014.12.20. 16:24:08

@ogli dzsí: "A liberalizmus nemzetellenes, meg úgy általában közösségellenes.

Ki hall itt illiberális propagandát?"

ez most komoly...?

ogli dzsí 2014.12.20. 16:33:12

@rasztaszív: Ki mondja, hogy nem vagyunk elég illiberálisak? Ki gyakorolja a nyomást?

2014.12.20. 16:33:15

@rasztaszív:

hát viccnek ugye durva lenne gondolom... :)

wantaan 2014.12.20. 16:35:02

@ogli dzsí: Az eredmények keletre vannak. ....vagy nem? Ezért tódult ki 4-500 ezer magyar pl Angliába. Úgy mentek mint hajdanán akart a magyar a Szovjetunióba szökni Kőszegnél. ....egy kis kerülővel.

2014.12.20. 16:40:12

@midnight coder:

Nem gondoltam, hogy valaki képes Maxwal Birca nézeteit vallani a haldokló nyugat vs keleti blokk világuralom témában.
De hát vannak még csodák.

rasztaszív 2014.12.20. 16:40:19

@ogli dzsí: kinek van útban a liberalizmus?gondolom,az...

Bereznay 2014.12.20. 16:44:08

@yotta:

Lehet, hogy nem hallottad kimondva. Nem jelent semmit. Axiomatikusan tekinti nyugaton mindenki liberálisnak az ottani demokráciát. Nyugaton nem szokás az a fajta szabatoskodó pedantéria, a szavakon görcsölés, efféléken tudálékoskodás „én többet tudok/okosabb vagyok nálad” kisszerű erőlködés, ami nálunk. Meghát a liberális szónak is több értelme van, ezen sem okoskodnak össze köteteket az ott élők. Ugyanúgy élnek vele, ahogyan nálunk sem esik kétségbe senki azon, hogy oktassa a másikat a nap mint égitest vagy 24 óra fogalmainak mibenlétéről. Nyugodtan használja mind a kettőt nehézség, kötekedés nélkül azonos hangalakjuk ellenére. Ehhöz viszont józan ész kell, ami nálunk a politikában mára már igen kevesek sajátja. Aki ilyesmin akar kapitalizálni, nem józan.

Bereznay 2014.12.20. 16:48:31

@Bereznay:

A józan észen túl jóakarat is kell hozzá, ami szintén hiánycikk lett hazai talajon a témában.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.20. 16:49:26

@Bereznay:

"Nyugaton nem szokás az a fajta szabatoskodó pedantéria, a szavakon görcsölés, efféléken tudálékoskodás"

Olvastad te valaha George Orwell "Politics and the English Language" c. esszéjét?

www.mtholyoke.edu/acad/intrel/orwell46.htm

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.20. 17:17:47

@Bereznay:

Humpty Dumpty took the book and looked at it carefully. 'That seems to be done right —' he began.

'You're holding it upside down!' Alice interrupted.

'To be sure I was!' Humpty Dumpty said gaily as she turned it round for him. 'I thought it looked a little queer. As I was saying, that seems to be done right — though I haven't time to look it over thoroughly just now — and that shows that there are three hundred and sixty-four days when you might get un-birthday presents —'

'Certainly,' said Alice.

'And only one for birthday presents, you know. There's glory for you!'

'I don't know what you mean by "glory",' Alice said.

Humpty Dumpty smiled contemptuously. 'Of course you don't — till I tell you. I meant "there's a nice knock-down argument for you!"'

'But "glory" doesn't mean "a nice knock-down argument",' Alice objected.

'When I use a word,' Humpty Dumpty said, in rather a scornful tone, 'it means just what I choose it to mean — neither more nor less.'

'The question is,' said Alice, 'whether you can make words mean so many different things.'

'The question is,' said Humpty Dumpty, 'which is to be master — that's all.'

lazaraki 2014.12.20. 17:20:35

@wantaan: Abból hogy ott nincs, esetleg következne, hogy itt van? Nyilván nem. Sajnos mindenhol szűkülőben a demokrácia, a Nyugathoz, pláne Amerikához fordulni ez ügyben mindig is illúzió volt: ötven éve köztudottan a konstellációk miatt, ma kevésbé köztudottan éppen a létező liberális demokrácia miatt. Sajnos tényleg nem vagyunk más, mint amerikai műveleti terület, ahogyan Orbán mondja, és ahogyan Aczél Endre is, a nagy Orbán-fan írja a mai Népszabadság-beli cikkében.

panelburzsuj 2014.12.20. 17:22:29

@neoteny:
Úgy sejdíted, hogy az itt szabatoskodó pedántok egy-egy Orwell vagy Carrolt rejtenek?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.20. 17:29:34

@panelburzsuj:

Nem; de a másik véglet sem egészséges.

Bereznay 2014.12.20. 17:32:51

@neoteny:

Baszd meg, elképesztő a primitívséged az olvasottságoddal kérkedéseddel!

Nem veszed észre, még amikor fínoman utal rá az ember, akkor sem, hogy pontosan azt testesíted meg az ilyen beírásoddal, amit megemlítettem, hogy lehetetlenné teszi nálunk a normális gondolatcseréket? Ez, pontosan ez a magatartás az, ami nem engedi, hogy emberek együtt jussanek el valamilyen fölismerésre, hogy közösség formálódhasson. Ez az, amikor minden arról szól, hogy a csillogni akaró fölény kereső beíró alágyúrja a másik embert, teljesen függetlenül attól, hogy az tulajdonképpen mit mondott, milyen tárgyban és miről van szó.
Nem sértő szándékkal mondom, inkább kijózanításodra törekvésből, de tényleg szánalmas. Vedd észre. Neked lesz jobb. Is. Mert egyidejűleg mindenki másnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.20. 17:36:05

@Bereznay:

Bullshit: amikor eleregetsz utópisztikus dumákat mint tényeket "a Nyugatról" azzal teszed lehetetlenné "a normális gondolatcserét".

A "szánalmas" szöveg meg tinilányok nyögete; tőled többet várok el.

ogli dzsí 2014.12.20. 17:36:34

szabadság: bármit megtehetsz, ami tetszik a New York Timesnak.

Egyenlőség: A Citicorp és Ön egyenlőek a new yorki választottbíróság előtt.

demokrácia: Azt csinálsz amit John McCain helyesnek tart, különben szétverem a pofádat

jog uralma: Önnek és a bankjának egyaránt 1.8 Millió HUF-t kell fizetnie a bírósági eljárásért, ha jogait érvényesíteni kívánja. L.még: Devizahitel.

fékek és ellensúlyok rendszere: A CIA embereinek is kell állami pozíciót biztosítani.

Bereznay 2014.12.20. 17:42:32

@lazaraki:

Biztosítalak, Nyugaton van demokrácia. Hibákat nyilván lehet benne találni, mint ahogyan mindenben. Ez közhely. Mégis alapelv, ami működik és ha hiba akad, korrigálja magát. Nálunk csak szavakban van, meg látszat választásokban. Nem a Fidesz/Orbán tehet erről kár őket egyedül hibáztatni. Ál-demokrácia az ami nálunk 1989 óta van.

Ami meg a műveleti területet illeti, hülyeség. Az Egyesült Államok Obama alatt teljes gőzzel van visszavonulóban mindenhol.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.20. 17:47:24

@Bereznay:

"Az Egyesült Államok Obama alatt teljes gőzzel van visszavonulóban mindenhol."

Irakban épp' "odavonulóban" van ismét: az ISIS elleni harc keretében újra "tanácsadókat" küldenek. Szíriában meg "koalíciós" erők bombáznak. Ja tényleg, Kurdisztánban (észak-Irak) is bombáznak.

Ezeknek az akcióknak a helyességéről lehet vitázni, de azt állítani hogy az USA "teljes gőzzel van visszavonulóban mindenhol" enyhén szólva is tévedés.

(És ott vannak a dróntámadások Pakisztántól Yemenig.)

dunántúli gyerek 2014.12.20. 17:50:15

@neoteny: ezen kívül megbuktatták az ukrán és a cseh kormányt.

most a latin amerikai friss puccsokat nem számolom mert abban nincs semmi újdonság.

Bereznay 2014.12.20. 17:53:31

@neoteny:

Ne várj el senkitől semmit. Ez is leereszkedő, vállonveregető egy önelégültség. Mi vagy te párttitkár? „Én a jobb ember ezt meg azt várok”. Ugyan. Szerintem vagy szólj ahhoz érdemben, ami más mond, vagy hallgass. Ha olvasottsági vetélkedőn indulsz, ott érdemes beszámolnod a könvtárad gazdagságáról. Itt az embert gondolatok érdeklik, jó vagy rossz személyes vélemények, érvek. A többi kényszeres önbizonyítás, öncélú kötekedés, kisiklatás. Ahogyan már elmondtam.

Szerintem mindebből már több mint elég. A magam részéről itt vége. Azt csinálsz vele, amit akarsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.20. 17:55:48

@dunántúli gyerek:

"a latin amerikai friss puccsok"

Ezekről nem hallottam: pl. Maduro dumája a dolgozók kormányzata elleni CIA-szította támadásokról belföldi fogyasztásra van.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.20. 17:57:53

@Bereznay:

"Szerintem vagy szólj ahhoz érdemben, ami más mond"

Azt tettem: erre te klasszikus ad hominemekkel válaszoltál.

Úgy tűnik tényleg túlzottak voltak az elvárásaim veled szemben. Nem fogom ezt a hibát mégegyszer elkövetni.

Bereznay 2014.12.20. 18:02:34

@neoteny:

Nem tévedés. Csak nem tudod, mi mit jelent, mivel, hogyan függ össze.

Most formailag számonkérheted, hogy mondjam el. Ennyi jogos lenne. Nem fogom, részben mert nem fontos nekem, hogy beláttassam veled, és időigényes lenne itt bemutatni az egész amerikai külpolitikát egy saját országa ellen dolgozó elnök alatt, részben mert erős a sejtésem, hogy csak az előző erősködésed igyekszel átkötekedni ebbe az ügybe. Mondtam, már, azt képzelsz, stb amit akarsz.

rasztaszív 2014.12.20. 18:03:28

@neoteny: "na ki a fasza gyerek...?"

explanatus 2014.12.20. 18:04:07

@Feketecsuklya: Az általad linkelt oldal, (ami egy nappal későbbi magyar fordítás) nem egyezik meg a 2014. november 28-ai keltezésű hírforrással. Nincs okom kételkedni az eredeti hír hitelességében. Te dolgod eldönteni mit hiszel el.

A Holland Nemzeti Bank (De Nederlandsche Bank) múlt pénteken közölte, hogy novemberben, az összesen 612,5 Tonna aranytartalék - - egy ötödét - - New Yorkból visszahozta Amszterdamba.

„Die niederländische Zentralbank (De Nederlandsche Bank) hat letzten Freitag bekannt gegeben, dass sie im November ein Fünftel der insgesamt 612,5 Tonnen Goldreserve von New York nach Amsterdam zurück geholt hat.” www.rtdeutsch.com/7345/wirtschaft/goldreserve-zuruck-im-tulpenreich-holland-holt-122-tonnen-aus-den-usa-zuruck/

„Hollandia központi bankja a De Nederlandsche Bank bejelentette, hogy aranytartalékának egy részét hazaszállítja. 612,5 tonnát, amelyet eddig az Amerikai Egyesült Államok területén őriztek.” hir.ma/kulfold/szines-hirek/fed-nem-adja-vissza-a-nemzetek-aranyat-probalkozas-mindhiaba/457135

panelburzsuj 2014.12.20. 18:06:07

@neoteny:
Mi a másik véglet? Hogy a furtonfurt beírogatók nem többnek, hanem kevesebbnek kívánják láttatni a képességeiket, mint ami adatott nékik?

Hát ha látsz ilyen csudabogarat, szóljál...

Bereznay 2014.12.20. 18:06:37

@neoteny:

Bocs, az hogy itt még durván hazudsz is, az sok.
MKA.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.20. 18:06:48

@Bereznay:

"Nem fogom [elmondani]"

Ez egyenes beszéd: broadcast üzemmódban tolod, eszed ágában sincs vita tárgyává tenni a nézeteidet. Ez sem nem eredeti, sem nem hasznos, de hát neked csak ennyire futja.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.20. 18:08:16

@Bereznay:

Ennek a "hozzászólásodnak" az információtartalma zéró.

dunántúli gyerek 2014.12.20. 18:10:57

Az új helyzet kellemes hozadéka lehet, hogy Halivúdban monstantól nemcsak a derék GI-ok, hanem a német wehrmachtosok is szimpatikus emberi lényekként lesznek ábrázolva, a szovjet katonák veszik fel az emberevő zombik szerepét.

Vagy esetleg több filmet lehetne tolni a hidegháborús időkről forgatni, nyugati fogyasztásra. Csak a zsidóknak kell valamit adni, cserébe hogy átmenetileg ne csak holokategóriában díjazzanak történelmi filmeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.20. 18:12:17

@panelburzsuj:

"Mi a másik véglet?"

Azt állítani hogy "a Nyugaton" minden politikai fogalom egyértelmű; hogy nem történik "játék a szavakkal"; hogy nem szolgál a nyelv propaganda -- és ezen keresztül a társadalmi kontroll -- eszközéül.

Lehet vitatkozni Noam Chomsky partikuláris politikai nézeteivel, de a "manufacturing consent" koncepciója igen jó meglátás volt.

panelburzsuj 2014.12.20. 18:33:31

@neoteny:
Köszönöm a tisztázást - de ezzel csak ráerősítesz a mondókám magvára.

Hogy nem kéne olyan vaktában föl-le csúszkerálni a regiszterek közt. Egy dolog, hogy Chomsky kikkel mit vitat a maga "régiójában" - de már az is nagyon más szitu, amikor Bereznay meg Béndek - még mindig a saját nevén - igyekszik evickélni a magyar anyanyelvű trolltenyészetben.

Bereznay 2014.12.20. 18:35:06

@neoteny:

Te elélvezel attól, ha nyilvánosan lehánynak?

Erőfeszítéseid elég nyilvánvalóan irányulnak erre, mivel ms nem véható tőlük. Kissé érthetetlen, de nekem így is úgy is elég. Tudod, csak mondtam volna valamit és már rég odébb lennék, ha nem állsz itt neki a műveltségedel – oda nem tartozóan – tüntetni, ami ugye elég ciki, és erősködni, hogy bizonyíts (MINEK?) pontosan úgy, ahogy egyáltalán nem rád gondolva, vagy neked címezve jelenségként elmarasztaltam.

Másra kell az időm és remélem nem követem el mégegyszer azt a tévedést, hogy bármiben is bármit mondjak neked. Ha elfelejteném, bocs. Tekintsd ha megtörténne tévedésnek, a rossz memóriám jelének.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.20. 18:38:55

@Bereznay:

És mindennek mi köze van ahhoz az állításhoz hogy "Nyugaton nem szokás az a fajta szabatoskodó pedantéria, a szavakon görcsölés, efféléken tudálékoskodás"? Mert ennek az érvényességét vontam kétségbe -- demonstrálva citátumokkal hogy ez nem így van.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.20. 18:43:39

@panelburzsuj:

"Hogy nem kéne olyan vaktában föl-le csúszkerálni a regiszterek közt."

Az egyik csúszkerálása a másik árnyalása.

Én abban a szerencsés helyzetben vagyok hogy nem köt semmiféle ideológiai vagy pártfegyelem; egy kognitív freelancer vagyok a szó eredeti jelentésében, ti. amellett török lándzsát amit én arra érdemesnek minősítek. Természetesen az én nézeteim sem állnak kritikán felül, de nem is lehet számonkérni rajtam a "népfrontosság" hiányát. Ill. lehet, de az engem hidegen hagy.

torró 2014.12.20. 18:47:22

Én elhiszem, hogy kényelmes dolog a jó meleg szobában eldiskurálni a világ dolgairól, de azért a történelem könyvet ne felejtsük már el! Hányféle birodalom bukott már meg amióta ember él a földön?! És fog is! Előbb utóbb mindegyik tönkre vágja saját magát. Úgyhogy kedves posztoló HaFr, és kedves kommentelő társaim! Ha tetszik ha nem a világ olyan amilyenné teszi az ember.A kapzsiság, tolarencia, emberségesség, tisztelet hiánya megdönt minden ember alkotta rendszert. A másik ember lenézése, semmibevétele, arrogancia, ami itt a hozzászólásokban is megmutatkozik. Tanult embereknek magukat vallók fordulnak ki magukból. Ezért ne csodálkozzatok, ha valami félremegy.Mert ilyenek vagyunk! valamelyik nap raktam ki egy másik poszthoz. hát ide is kiteszem, mert aktuális.
Idézet!
"Azért mi magyarok, tudunk élni. Az atomerőművünket az oroszok építik, a fasisztáinkat az angolok kergetik, a zsidóinkat, úgymond, a németek deportálták, a fürdőinket a törökök építették, a gyárainkat meg az osztrákok; a zenénket a cigányok találták ki, a földművelést a szlávoktól tanultuk; még Árpád apánkat is a Franco Nero játszotta - minden egyebet pedig a kínaiak gyártanak.Mi meg csak ücsörgünk itt Európa puszta közepén, regionális kultúrfölényt dúdolunk magunk köré, és utáljuk az oroszokat, az angolokat, a zsidókat, a svábokat, a törököket, az osztrákokat, a cigányokat, az összes szlávot egytől-egyig, a kínaiakat és azt a buzi digó Franco Nerót - és egyre a balsorsról siránkozunk, hogy minket itten mindenki bántott, bánt és bántani akar. A gonosz győzelmének záloga, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit!"

Bereznay 2014.12.20. 18:49:54

@neoteny:

Pajtás, több évtizedes tapasztalatomról volt szó és nagyon más értelemben mint kötekedéseid között. De te jobban tudod. Ennyiben tipikusan. Kár, hogy valamitől mégsem megy jól az ország.

Mi kell neked ahhoz, hogy képes legyél befogni?

(Igaz, minek válaszolok. Én hibám.)

panelburzsuj 2014.12.20. 18:55:38

@neoteny:
Itt most nem a nézeteidet, hanem a módszereidet érte kritika.

Könnyen lehet ám, hogy amit te belülről a "lándzsatörés szabadságaként" élsz meg, az kívülről megtapasztalva ölég gyakran nagymértékben öncélú szőrszálhasogatásnak, okvetelenkedésnek, kötözködésnek, magamutogatásnak - (vulgo: szarrágásnak) - tűnik.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.20. 18:58:56

@Bereznay:

"több évtizedes tapasztalatomról volt szó"

Nekem is több évtizedes tapasztalatom van "a Nyugattal".

"és nagyon más értelemben mint kötekedéseid között"

Ki kellene fejtened hogy miben ill. mennyiben más az az értelem.

"De te jobban tudod."

Másként tudom -- és ez lenne a vita alapja, ti. a tapasztalatok és azok interpretációinak összevetése. Még az sem azért hogy bárki is meg- vagy legyőzve legyen, hanem azért hogy a nagybecsű olvasóközönség lásson különféle álláspontokat, és -- remélhetőleg -- gazdagodjon már csak abból is hogy különféle nézeteknek, ill. az azokat támogató érveknek van kitéve. A nézet- ill. véleménypluralitás jó dolog.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.20. 19:06:04

@panelburzsuj:

"Itt most nem a nézeteidet, hanem a módszereidet érte kritika."

Ha a "módszer" alatt azt érted hogy kimondom a nézeteimet, akkor azt nem lehet kritizálni -- vagy ha igen, akkor az a kritika alkalmazható bárki más "módszereire" is, aki kimondja a nézeteit. Vagyis mindenkire aki itt (vagy másutt) közzéteszi azokat.

"Könnyen lehet ám"

Hogyne; különösen azok számára akikben kognitív disszonanciát okoz. Ami egy fájdalmas élmény -- és szükséges hogy az azt megélő képes legyen felismerni ennek a pszichikai fájdalomnak a forrását, és megfelelően kezelni azt. Ti. vagy revideálni a nézeteit, vagy felsorakoztatni azokat az érveit amik alapul szolgálnak arra hogy a nézeteit (részben vagy egészben) megtartsa.

lazaraki 2014.12.20. 19:11:25

@Bereznay: "Biztosítalak, Nyugaton van demokrácia."

Köszönöm, erre épül.

hvg.hu/tudomany/20141219_Leleplezo_rejtett_kameras_video_a_gyarrol

Vagy velük versenyzünk, vagy éhen halunk. Ez volt a magát demokratikusnak nevező Nyugat ajánlata az elmúlt 25 évben Magyarországnak. Szerintem más országok kizsákmányolásán nem alapulhat demokrácia.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.20. 19:20:18

@lazaraki:

"Szerintem más országok kizsákmányolásán nem alapulhat demokrácia."

Miért ne alapulhatna? A demokrácia szigorúan véve pusztán néphatalmat jelent, ti. hogy nem egy örökletes uralkodó osztály (arisztokrácia) vagy a hatalmat erőszakkal megtartó réteg (diktatúra) van. A demokrácia önmagában nem biztosítéka semmilyen partikuláris politikának: csak azt jelenti hogy az a (szavazásokra elmenő) többség egyetértésével találkozik.

Erről (is) szól Fareed Zakaria már klasszikussá vált esszéje, "The Rise of Illiberal Democracy":

msuweb.montclair.edu/~lebelp/FZakariaIlliberalDemocracy1997.pdf

panelburzsuj 2014.12.20. 19:34:10

@neoteny:
Azt érdemes megfontolnod, hogy hol, mikor, miért "mondod ki":

1. mert körülményektől függetlenül úgyse nem tudod benntartani, magyarán bármire azonnal ugrasz, és egyedül az időd és figyelmed végessége szab korlátot a kimondásaidnak - azaz NEKED kell az a kimondás

2. mert úgy látod, hogy MÁSNAK javára lehet a kimondás

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.20. 19:41:37

@panelburzsuj:

Esetleg a 2-es pontbeli meggyőződés generálja az 1-es pontbeli érzetet.

Ha tévedek -- ami nem kizárt --, meg lehet mutatni hogy miben ill. hogyan tévedek. Sőt lehet a hozzászólásomat ignorálni is. Az viszont nem kielégítő érv hogy öncenzúrát kellett volna alkalmaznom csak azért hogy ne sértsem mások érzéseit, ti. a saját nézeteik helyességébe vetett hitüket.

Bereznay 2014.12.20. 19:42:05

@lazaraki:

Nem, egyáltalán nem „arra” épül. Ha minden úgy van, ahogyan a BBC program beállította, akkor szóbajön, hogy az Apple vállalat gazdagsága arra épül.

De, anélkül, hogy módom volna állást foglalni, vagy éppen akarnék arra nézve, hogy a kérdésben kinek van igaza, az Apple azonnal válaszolt a BBC-nek egy hosszú nyilvános levélben, amiből az derül ki, hogy a program készítői bőven mellőzték az Apple által szolgáltatott lényegi és ellenőrízhető tények ismertetését, illetve úgy készítették el a programot, mintha nem ismerték volna őket, pedig azok sok mindenben gyökeresen más következtetésre engedtek volna jutni, mint egy tendenciózus program engedte. Mégegszer: én nem tudom mi ebben az igazság.

Azt viszont nagyon pontosan tudom, hogy a BBC már régen nem az, aminek nálunk általában ismerik, elfogulatlan, tárgyilagon, igazmondó stb.-nek. Éppen ellenkezőleg.

Egy nagyon dörzsölt, saját elfogultségait technikailag jól propagáló banda kezében van, akik a hazaiaknál osztályokkal ügyesebben, kifinomultabban tudnak durván férevezetni, hazudni saját politikai üzeneteiket, adott esetben rejtett, de nagyon kártékony és hihetlenül képmutató rasszizmusukat a közönségnek úgy átadni, hogy annak nagy része észre sem veszi, hogy manipulálták. Ezzel együtt hazugságaik rendre ki-ki derülnek és ha próbálnak is tagadni sok esetben nem tudják elkerülni a beismerést, bocsánat kérést. Pont a demokratikus körülmények miatt. A sejtésem az, hogy még ennek az Apple ügynek sincs vége és fogunk még mást is hallani tőlük, mint amit egy programban látni lehetett.

Én személyesen veszélyesebbnek de talán elvetemültebbnek is tartom ezt a bandát a Kádárista hazugság gépezetnél.

laparoszkóp 2014.12.20. 20:01:46

@manager2008:
' A tőke és a munka szép szöveg, de a tőke nélkül még nem volt munka sehol. '

Biztosan így volt, így van, így lesz.
Először volt a Tőke.
De akkor minek a munka?

De Hankiss nem a tőke vagy a munka ellen írt a könyvismertetőjében, hanem:

'Ez évszázados konfliktus, amely csak úgy működhetett, hogy a társadalom többségét állandó agymosásnak vetették alá. Az uralkodó osztályok intézmények egész sorának segítségével győzték meg az embereket arról, hogy a tőke (és nem a munka) a főszereplő,mert ő működteti a gazdaságot, hoz létre munkahelyeket, segíti az embereket, családokat abban, hogy megélhessenek. Van az Európai Uniónak terve arra, hogy jobb egyensúlyt hozzon létre tőke és munka között? A jelenlegi válságban sajnos a mérleg nyelve egyre inkább a tőke felé billen.'

Neoteny nyilván újabb idézetekkel fogja bizonyítani, hogy deigen a tőke mindenek felett, de szerintem tényleg nem kell négy eleminél több hogy az a gyanúnk tovább erősödjön: talán mégis a munkának kellene nagyobb fontosságot tulajdonítanunk.

Hankiss is mindössze a megbillent egyensúly negatív következményeire utal.

Neoteny különben sem tartja az Usa-t liberális államnak, ami az illiberális társadalomszervezési elvnek legalábbis teret engedne.

panelburzsuj 2014.12.20. 20:04:49

@neoteny:
Nem ismerem a preferenciáid sorrendjét, így aztán nem tudhatom, hogy mikor cselekedsz úgy, hogy a kívánságodtól eltérő eredményt kapsz az akciód végén. Azaz: mikor tévedsz.

Úgyhogy csak kettő kiragadott a potenciális célok tömegéből:

A: ha saját éberséged, lankadatlanságod, elvi szilárdságod ÖNMAGAD előtti bizonyítása az egyik főcsapás, akkor elégedett lehetsz

B: ha a szokott stílusodban és vehemeciáddal beletrappolásaidtól valaminő KOLLEKTÍV intellektuális teljesítmény emergálódását várnád - akkor azt gondolom, hogy célszerűséged és hatékonyságod felől tartós tévedésben leledzesz

explanatus 2014.12.20. 20:12:55

OFF Nem illik ide, de nagyon érdekes!
Focirajongók figyelem ! ! ! ! !

Uli Hoeneß visszaadta a 2002-ben kapott magas bajor kitüntetést, mert adócsalás miatt ő az egyetlen, aki saját maga feljelentése után letöltendő börtönbüntetést kapott.

www.sueddeutsche.de/sport/ex-praesident-des-fc-bayern-muenchen-hoeness-gibt-verdienstorden-zurueck-1.2276558

A lelkiismeret egy nagyon érdekes dolog. Van akiknek van. Van akinek sose lesz.

Hut ab, Herr Hoeneß!

panelburzsuj 2014.12.20. 20:20:33

@neoteny:
Hagyományos anatómia szerint inkább talán az eszemé.

A szívemé az, hogy bármelyiknek is örüljek-e.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.20. 20:27:51

@panelburzsuj:

Technikailag igazad van -- és az a legjobb fajta igazság. :))

2014.12.20. 21:08:52

Nem értek egyet az írással abban a tekintetben hogy itt kapitalizmus vagy demokratikus berendezkedés lenne.
Egyik sincs véleményem szerint.
Ami itt van az egy erősen feudális szocialista diktatórikus királyság.
Koronázás nélkül.
De az sem kizárt hogy Habonyt onnan ismeri Vitya, hogy amaz megengedte neki a koronát a fejére rakni és egy szelfit csinálni.

2014.12.20. 21:11:24

Ez egy nagyon súlyosan beteg rendszer és magától fog omlani ha eljő az ideje.
Ez az a berendezkedés, amikor a kisebb státusszal bíró nem mer szólni még akkor sem ha ég a ház, mert a rossz hírt hozónak általában lefejezés volt a jutalma.
De viccen kívül a helyzet valóban ez. Mivel az én munkahelyemen ez van, joggal feltételezem hogy párton belül is ugyan ez a helyzet.
De akár mibe mernék fogadni.

Moin Moin 2014.12.20. 21:15:22

@explanatus: Ej, pedig akinek olyan van, az ingyér hajókázhat a Tegernseen!:-)

Amúgy meg: Uli Hoeneß is oa Graddla!

Moin Moin 2014.12.20. 21:15:30

@explanatus: Ej, pedig akinek olyan van, az ingyér hajókázhat a Tegernseen!:-)

Amúgy meg: Uli Hoeneß is oa Graddla!

Moin Moin 2014.12.20. 21:17:07

@Diorella Queen: O.K., persze, összeomlik...

...És utána? Utána mi lesz?

2014.12.20. 21:20:20

@Moin Moin: Nem tudom.
Te vagy a diplomás, neked kéne tudnod hogy a diktátorok bukása után mi szokott bekövetkezni az esetek nagy többségében.
Feltételezem hogy jobban ismered a történelmet és a közgazdaságtant, mint én a középfokú végzettségemmel.

Moin Moin 2014.12.20. 21:29:45

@Diorella Queen: Három dolog szokott következni:
-Újabb diktatúra
-Káosz
-Új társadalmi és politikai paradigma

Ez utóbbi előfeltételei elvileg adottak ma már Magyarországon - a kérdés az, hogy (meghaladva a szokásaitokat) képesek vagytok-e ezzel élni, mert ha nem, akkor csak az első két opció létezik számotokra!

Bereznay 2014.12.20. 21:57:16

@Moin Moin:

A káoszt kihagyhatod, az mindenképpen csak átmeneti.

Úgyhogy marad az első és az utolsó. Számomra a kérdés nem az absztraktban találgatás, hanem annak a keresése, mi a teendő. Mit tegyenek azok, akik szeretnék, hogy a dolgok változzanak, mit szeretnének elrni )mi a céljuk) és az hogyan közelíthető meg.

Az én szemeben ebben van a legnagyobb zavar sőt sötétség Magyarorszégon, mert akiken múlik nem bíznak/hisznek magukban. Granaciát vérnak, a jó eredményre, ahhoz, hogy lépjenek és készen szeretnék azt kapni. Miközben garaciát jó szándékútól senkitől nem kaphatnak, ilyen nincs.

Így hát azzal töltik az idejüket, hogy blogokban igyekznek (nem mindenki persze,de bőségesen) abból meríteni maguknak némi jó közérzetet, hogy eszüket/műveltségüket lebegtetik, maguk előtt ebben sütkéreznek. Mintha jó közérzetü lenne a fontos, nem a jó eredmény.

Vannak akik mégis tenni szeretnének, de az érzéseik kiélését összekeverik a célravezető cselekvéssel.

És vannak akik logikátlanul annak a rendszernek keretei között képzelik el a dolgok előrevihetelét amit azt gondoljék így meg lehet dönteni. Így hát megtámogatják azt amit meg szeretnének dönteni, Akinek ez itt inge, legyen szíves magára venni.

Az út pedig a rendszer sérülékeny pontjának fölismerése és azon át támadása. Első lépésként.

Bereznay 2014.12.20. 21:58:38

Jesszus. Legközelebb jobban átnézem. Bocs mindenkitől.

Bereznay 2014.12.20. 22:14:45

@HaFr:

Az van, de azon túlmenően mit mondott? Mert őszintén, kerestem, de bizonyos, önmagukban ugyan helyes, de kevés hozzájárulást – ha egyáltalán – jelentő észrevételeken túl nem láttam.

Bereznay 2014.12.20. 22:19:00

@Diorella Queen:

Mindegy minek nevezzük. Nem ez az érdekes. Arra lennék kíváncsi, mit szeretnél. Illetve azt hiszem nagyjából tudom, de érdekelne a megfogalmazásod. (Nem hízelgésből, de mert látom, józanul nézel dolgokat.)

2014.12.20. 22:29:05

@Moin Moin: Lehetséges hogy az előfeltételek adottak, de ez a nemzet nem érett rá és még sokáig nem is lesz az .
És ennek közvetlen köze van a nagy munkanélküliséghez is.

2014.12.20. 22:34:51

@Bereznay: Nagyon egyszerűen csak annyit, hogy ne kelljen félni mindentől.A munkahely elvesztésétől, a lecsúszástól, attól hogy jogtalanul elvesznek valamimet, mint a szabályosan működő húsüzem több tonna áruját pl, kreált vádakkal.
A lakásomat egy jogszabály vagy egy közös képviselő undoksága miatt ( most nem rólam van szó hanem amikről tudomásom van ).

Szabadabb életet szeretnék, sokkal szabadabb életet. Hagyjanak élni, dolgozni vállalkozni. Ne akarjanak megölni a sok hülye rendelettel és törvénnyel, mert a törvénygyár már az agyamra megy !

2014.12.20. 22:38:05

@Bereznay: Azt szeretném, hogy ha már munkát nem tudnak adni mert bénák hozzá, akkor legalább hagyják hogy gesztenyét árulhassak vagy fagylaltot vagy főtt kukoricát a körtéren, vagy ahol nekem is megérné.
De persze ez csak egy példa volt.
Azt szeretném hogy ne a szép város legyen a legfontosabb Rogánnak, hanem az, hogy az embereknek legyen bevételük, munkájuk!
Azt szeretném hogy ha valaki lecsúszott, azt hagyják a szemétből megélni hogy ne tiltsák ki a Margit szigetről és ne alázzák meg még jobban mint ahogy az élet tette azt már eddig!

2014.12.20. 22:40:23

@Bereznay: Plázákat szeretnék mindenhová még akkor is, ha sosem fogok vásárolni egyikben sem!
Azért ,hogy legyen embereknek munkája.Azt szeretném hogy az emberek munkahelye és megélhetése legyen a létező legfontosabb szempont ebben az országban!
Mindenkinek!

2014.12.20. 22:53:48

@Moin Moin: Az a baj, hogy a szocialista eszmék, mentalitások, hozzáállások túl mélyen ivódtak az emberekbe. Olyan volt az a 40 év, mint ha agymosáson ment volna keresztül az ország. És ami a legrosszabb hogy ez öröklődő. Ez a jelenség a politikusainkon szépen megfigyelhető.

panelburzsuj 2014.12.20. 23:22:09

@Diorella Queen:
"arra van szükség, hogy a periférikus állam, amely legalapvetőbb feladatait sem képes ellátni, és a helyi politikusok, akik a bűnözést az illegális rablóhús-sütésnél sokkal magasabb szinten űzik, megtegyék azt a szívességet a népnek, hogy legalább saját erőből hagyják boldogulni"

Az eredetit "Társadalom hosszú pórázon" alcím alatt itt találod:

tldr.444.hu/2014/09/24/igy-lesz-magyarorszagbol-latin-amerika/

Bereznay 2014.12.21. 00:00:43

@Diorella Queen:

Azt hiszem lényegileg amit – minden joggal – kívánsz, mind együtt, úgy hívják, szabadság. Ha meggondolom, hogy kiment még a szó is a divatból!

Mindenki ezt kívánja. És azt, hogy egyenlő szava/súlya a legyen a dolgok intézésében másokkal.

Senkinek sem szabad elfogadnia, hogy más gondolkozzon helyette. Akkor sem, ha más többet tanult. Talán a legkevésbé akkor. (Mert azzal könnyű visszaélni, sőt nálunk szokás is.)

Egyszer meglesz. És mintha már derengene az az egyszer.

yotta 2014.12.21. 01:36:36

@Bereznay: "Axiomatikusan tekinti nyugaton mindenki liberálisnak (...) demokráciát. Nyugaton nem szokás az a fajta szabatoskodó pedantéria, a szavakon görcsölés, (...). Meghát a liberális szónak is több értelme van, (...) Ehhöz viszont józan ész kell, ami nálunk a politikában mára már igen kevesek sajátja. Aki ilyesmin akar kapitalizálni, nem józan."

Éppen azért nem hallhattam nyugaton senkit sem "liberálisdemokráciázni", mert szerintük demokrácia egy van: a demokrácia! Nem gondolod, hogy pont avval kezdődik a másik lenyomásának szándéka, ha nem elégszel meg azzal, hogy demokrácia van: neked tovább kell ezt finomítani, mert illik ismerni politológiából, hogy bizony liberális ám az a demokrácia és még akkor is az, ha a nyugat nem kérkedik vele... !
Nos, hát neeeem! Szerintem ez nem vezet sehová.

És nézzük a cikk egyik lényegét az illiberális akármit. Ugyanis nehezményezed a "szabatoskodó pedantériát és a szavakon való görcsölést", de hát könyörgöm(!), hogy az istenharagjába kommunikáljunk azonos szinteken, ha nem ugyanazokat fogalmakat használjuk, ugyanarra a jelenségre?
Tekintettel arra, hogy a vitaindító cikk rólunk, fidesz szavazókról is szól, bátorkodom kijelenteni, hogy egyikünk sem kezdte a politológia, szociológia és még ki tudja milyen "...gia" alapján mérlegre tenni az orbáni kijelentést, hanem a dolgok kimondásakor találkoztak a szavak/kijelentések a fejünkben/lelkünkben kényelmetlenkedő/feszítő/disszonanciát okozó jelennel, amelyre mintegy "aha" élményként érkezik az orbáni helyzetértékelés. (Tudom, most néhányotoknak azonnal rá kell mutatni, a brilliáns orbáni manipulációs képességre...)
A szőrszálhasogatás, a fogalom patika mérlegre tétele éppen abból a közegből érkezik, amely felől feltehetően te is; a módszer pedig: bebizonyítani, hogy az illiberális = fasiszta, ergo fasiszta az, aki kiáll Orbán mellett... és már le is vagyunk nyomva, mert hát ki a fene akarja a fasiszta billogot cipelni?

(aztán meg csodálkozol, ha HaFr, írások, Klubrádió, ATV, Népszabadság, Népszava, HVG, RTL, és az egész politikai fideszellenes oldal eszméletlen dühe ellenére működik a demokrácia és jól hatalomban tartjuk a fideszt...)

yotta 2014.12.21. 01:44:24

@Diorella Queen: "Az a baj, hogy a szocialista eszmék, mentalitások, hozzáállások túl mélyen ivódtak az emberekbe. Olyan volt az a 40 év, mint ha agymosáson ment volna keresztül az ország. És ami a legrosszabb hogy ez öröklődő. Ez a jelenség a politikusainkon szépen megfigyelhető."

És az alatt a negyven év alatt, ha vendég érkezett a fejlett nyugatról azt állította: szociál-izmus nem nálatok van, hanem nálunk!!!

És igaza volt...! Tehát akkor mi is ívódott belénk abból a negyvenöt évből?

yotta 2014.12.21. 01:48:17

@Bereznay: Húha! Most látom, mennyi hsz. született azóta, hogy fentebb reagáltál az enyémre, valószínű mást válaszoltam volna, ha azokat is elolvasom, ígérem átnézem őket is.

rasztaszív 2014.12.21. 02:10:25

@yotta: illiberális = fasiszta,és ebben nincs semmi szőrszálhasogatás.nehogy már én szégyelljem magam,hogy ki merem mondani!

yotta 2014.12.21. 02:23:46

Nem kell szégyellned magad, de add meg a lehetőségét annak, hogy más se szégyellje magát a maga által kimondottakért: liberális demokrácia = diktatúra!

rasztaszív 2014.12.21. 02:33:57

@yotta: nem egy kategória a két állítás.minden fasizmus közös jellemzője a liberalizmus-ellenesség,de sem liberális demokráciáknak nem közös jellemzője a diktatúra,sem a diktatúráknak nem közös jellemzője a liberális demokrácia.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 03:02:53

@panelburzsuj:

Érdekes volt a linkelt írás, köszike.

yotta 2014.12.21. 03:24:04

De, egy kategória, hiszen mindkettőről ordít a valótlanság!!!!

rasztaszív 2014.12.21. 03:34:21

@yotta: tagadod a megvalósult fasizmusok liberalizmus-ellenességét?mondjuk,tagadni bármit lehet.de akkor itt most kőkemény tényekkel mész szembe...persze,azt is lehet...

yotta 2014.12.21. 03:37:05

@panelburzsuj: "arra van szükség, hogy a periférikus állam, amely legalapvetőbb feladatait sem képes ellátni, és a helyi politikusok, akik a bűnözést az illegális rablóhús-sütésnél sokkal magasabb szinten űzik, megtegyék azt a szívességet a népnek, hogy legalább saját erőből hagyják boldogulni"

És mit kezdesz egy olyan "periférikus" demokrácia polgáraival/népével, amely egy része - és valószínű a jóval nagyobb többsége - egyértelműen a nyugati világ szabálytisztelő, adózó, nem paraszolvenciázó, baksisozó életét próbálja itt élni? Ezek az emberek nem a mindenáron való ügyeskedésre, a saját erőből történő lenyúlásra szocializálódtak! A szabálytisztelőket, a nem önzőket ki fogja megvédeni előbbiektől, akiket szerinted hagyni kell boldogulni? Vagy nincs más megoldás, fegyveres milíciákat kell szervezniök saját maguk védelmére? Ugye, nem! Ez az állam feladata! Ez nem egy államtól elvárt gondoskodás - noha a liberális retorika szerinte az.

yotta 2014.12.21. 03:49:01

@rasztaszív: És miféle diktátum az, hogy fasiszta az aki liberalizmus ellenes? Megmondom: amióta a liberalizmus diktatúra...

rasztaszív 2014.12.21. 03:51:41

@yotta: nem diktátum.tapasztalat.

explanatus 2014.12.21. 04:07:21

@yotta: Érdekes volt olvasni írásod „rólunk, fidesz szavazókról” meg ahogy felhívtad a figyelmet a „manipulációs képességre”.

Majd egy ügyes átmenettel „Nem gondolod, hogy pont avval kezdődik a másik lenyomásának szándéka” vétesz a magad általi elvárással szemben, amikor HaFr-t, azaz a Polgári Konzervatív Pártot és elnökét behelyezed egy olyan csoportba, amiről tudod, hogy nem illik bele.

Tudod, hogy az utolsó bekezdésben a felsoroltakkal való összemosás hamis, mégis megteszed, mert azt gondolod így lenyomhatod.

A beszélgetés két (ugyanarról) mást gondoló ember között azzal kezdődik, hogy az egyik (én) elfogadja a másik véleményét (a tiedet), azért mert biztosan oka van rá, amiért kiáll sajátjai mellett. Ebben nincs semmi kivetnivaló. DE, te meg kell enged a másiknak (HaFr), hogy neki is lehessen véleménye anélkül, hogy betennéd egy általad megvetett társaságba. No, ilyenkor szakad meg az el sem kezdődött beszélgetés, mert innentől nem arról van szó, hogy ez az érv, meg az állítás ezért meg azért nem állja meg a helyét, hanem mert a cél a másik ellehetetlenítése.

Nehéz elfogadni, hogy az általad megvetett társaságon kívül megjelent egy, még nem tudjátok hova tenni párt. Nehéz elfogadni, hogy itt két éve napról napra olyan dolgokról esik szó, amiről sokaknak szintén "aha" élménye van. És azt is nehéz lesz majd elfogadni, ha bölcs vagy reményvesztett magyarok sokasága másként dönt, mert a (kétharmados) bizalom, amivel megtiszteltek benneteket, elveszett. Piszkosul nehéz lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 04:37:29

@laparoszkóp:

"Neoteny nyilván újabb idézetekkel fogja bizonyítani, hogy deigen a tőke mindenek felett"

Leponex, a szalmabábok szorgos állítgatója ismét dühödten kaszabol egyet.

Minden munkaeszköz tőke: befektetett tőke. Amikor a halász hálót sző magának, akkor a munkaidejét nem fogyasztói termék előállításába (halfogásba) fekteti, hanem egy termelőeszköz előállításába fekteti be (tőkésíti) -- abban a reményben hogy habár addig nem fog halat (nem termel fogyasztói terméket) amíg a hálót szövi, amikor a háló kész (tőkés termelési eszközt mint terméket állított elő) akkor nagyobb hatékonysággal lesz képes halakat fogni (fogyasztói terméket előállítani). Így hát a befektetett tőke (a nem-fogyasztói javak előállítására fordított munkaideje) nélkül arra lenne ítélve hogy a legalacsonyabb hatékonysággal állítson elő fogyasztói termékeket (fogjon halakat). Persze hogy lehet befektetett tőke nélkül dolgozni: csak épp' értelmetlen amiatt, hogy az a legalacsonyabb hatásfokú termelési mód.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 04:58:08

@Bereznay:

"Az út pedig a rendszer sérülékeny pontjának fölismerése és azon át támadása. Első lépésként."

Parturiunt montes, nascetur ridiculus mus. -- Horatio

rasztaszív 2014.12.21. 05:57:29

@yotta: talán mutass egy példát,ahol rendszerszintű volt a liberalizmus-ellenesség,és ma nem fasizmusként ismerjük.

yotta 2014.12.21. 05:59:38

@explanatus: A helyzet az, hogy erre a blogra én tévedtem, s nem én indítottam egy írással azt, ami miatt itt ragadtam. Tehát a lenyomni, általam eltaposni szándékolt fél nem a párt és elnöke (elnézést, de nem is tudtam, hogy van ilyen párt, most, hogy említetted gugliztam le, miről is van szó), hanem tulajdonképpen én volnék az eltiprásra, megalázásra kijelölt fideszfasiszta a cikk hangvétele és sugallata szerint - Bereznay ölete nyomán, aki tulajdonképpen "folyamatosan rombolom a közjót", és az illiberalizmus aljas ajánlatával a tudatlan birka népet manipuláljuk (eltekintve attól, hogy Orbán illiberális államról beszélt, ami más, mint az izmus, de Bereznay szerint persze ez a szavakon való értelmetlen a másikat eltiporni szándékozó lovaglás), akkor, ha ezek a bűnök "ülnek", mi más járhat az elkövetőnek, mint az eltiprás?

A jelenlegi politikai erőtérben előálló helyzet kedvez új pártok megjelenésének. Tehát igaz, nem tudom hová tenni ezt az új pártot, ám, mint mindég, aki beszél/cselekszik az árulkodik és előbb - utóbb le fog tisztulni a kép: nem fog sikerülni külföldi beavatkozás és a kommunista gyilkosok pártjának volt tagjaival (igen, lehet elővenni, a fideszben is... kártyát) és volt befolyása nélkül a hatalom közelébe kerülni. Mi a következmény? A Fidesz...

yotta 2014.12.21. 06:09:36

@neoteny: "Persze hogy lehet befektetett tőke nélkül dolgozni: csak épp' értelmetlen amiatt, hogy az a legalacsonyabb hatásfokú termelési mód."

Oszt, hol van az megírva (tudom, hol), hogy nem lehet pusztán a megélhetésért, a család (vagy, ha úgy tetszik utód) fenntartásáért, a magasabb fokú termelési mód hajszolása nélkül élni e földi létet?

Hová rohanunk? Dzsídípí, meg fejlődés, meg a "liberális demokrácia" ezerféle sokkolói (mutatói), oszt akinek elege van ebből, illiberálissá lesz, az aljas és manipulatív ajánlat, hja, és még fasiszta is...

rasztaszív 2014.12.21. 06:13:50

@yotta: ne háborogj,mutasd az a példát.

yotta 2014.12.21. 06:23:19

@rasztaszív: Ami ennyire távolra kerül a poszt témájától, már nem érdekel!

rasztaszív 2014.12.21. 06:26:56

@yotta: mondjuk,a poszt témájától kicsit sem kerültünk távol.valamivel hitelesebb lenne,ha azt mondanád:"nem ér a nevem,káposzta a fejem".

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 06:47:10

@yotta:

"Oszt, hol van az megírva (tudom, hol), hogy nem lehet pusztán a megélhetésért, a család (vagy, ha úgy tetszik utód) fenntartásáért, a magasabb fokú termelési mód hajszolása nélkül élni e földi létet?"

Mert a puszta megélhetés a szegénység állapota; és abból az emberek többsége ki kíván kerülni. Persze vannak kivételek (pl. kolduló szerzetesek), de ők önként teszik amit tesznek -- és ez mindenki számára szabad út. De az nem szabad út hogy másokat arra kényszerítsenek hogy az ők utját kövessék.

Az utódfenntartás is erőforrásokat igényel; és az erőforrások hatékony alkalmazása célszerűnek tűnik az emberek túlnyomó része számára. Ismét: mindenki szabadon választja meg hogy ő milyen hatékonysággal kívánja alkalmazni az erőforrásait -- de mások helyett nem dönthet arról.

Így hát "a magasabb fokú termelési mód hajszolása" természetes módon "adódik" a többségnek.

yotta 2014.12.21. 07:10:28

Így legyen! Azonban a termelési mód egyre fejlettebbé tételével exponenciálisan (vagy még annál is gyorsabban) történik az erőforrások kizsigerelése, aminek a vége a pusztulás, tekintve, hogy az erőforrások végesek...
Hááát, mit mondjak? Ez is "természetes jussa" lesz a többségnek...
Persze, a pillanatnyi előnyök (liberális) kiaknázása érdekében, hajrá, mindent bele!

yotta 2014.12.21. 07:17:24

@rasztaszív: Akkor: "nem ér a nevem,káposzta a fejem"

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 07:23:40

@yotta:

"Azonban a termelési mód egyre fejlettebbé tételével exponenciálisan (vagy még annál is gyorsabban) történik az erőforrások kizsigerelése, aminek a vége a pusztulás, tekintve, hogy az erőforrások végesek..."

Az exponenciális növekedésnél nincs "gyorsabb".

Ez a teóriád újramelegített Malthus; és Malthus tévedett, legalább is eddig ezt mutatja a tapasztalat.

Az erőforrások változnak: 70 évvel ezelőtt pl. nem volt számottevő digitális számítási kapacitása (mint erőforrás) az emberiségnek. Ma már meg a kenyérpirítót is beágyazott mikroprocesszor vezérli hogy hatékonyabban használja az energiát a pirítós előállítására.

Így hát a technológiai alapú civilizáció halálhírének költése még korai.

rasztaszív 2014.12.21. 07:38:09

@yotta: ok,legyen.de csak amíg lekattansz a liberalizmusról.

2014.12.21. 07:44:02

@yotta: Azonban a termelési mód egyre fejlettebbé tételével exponenciálisan (vagy még annál is gyorsabban) történik az erőforrások kizsigerelése, aminek a vége a pusztulás, tekintve, hogy az erőforrások végesek

Válasz erre;
Én ezektől a szövegektől teljesen kivagyok.Méghozzá azért, mert ez egy hatalmas hazugság úgy ahogy van.Mint ahogy az is hogy túl sok ember él a Föld nevű bolygón .

Ajánlom hogy nézzél rá a google mapsra és tanulmányozd kicsit.Rengeteg hely van, rengeteg energia van.Az csak egy dolog hogy most még nem tudják kinyerni a föld belsejéből vagy a világűrből és az is csak ideiglenes állapot, hogy a sivatagokat nem tudják növénytermelésre befogni.
Hidd el hogy ezt megoldja majd az emberiség.

-tehát ne kezdjük el a "nincs joga ennyi embernek a Földön élni, mert szegény bolygó kipurcan", témát!

2014.12.21. 07:49:46

@yotta: A rugalmatlanság és a túlélésért való kegyetlen küzdelem.
Ez alaposan belénk ivódott.
A politikusokba pedig az, hogy nem kell semmit sem tennie az országért és a benne lévő többségért, akik kevésbé voltak szerencsések mint ő.Elég ha felveszi a korrupciós pénzeket és nyomkodja a gombokat gondolkodás nélkül!

rasztaszív 2014.12.21. 08:00:39

@Diorella Queen: a túlnépesedést nem pusztán az erőforrások határozzák meg.állati populációkban lezajló gradációs jelenségeknél az emberihez hasonlóan megfigyelhetőek viselkedési,szaporodási devianciák,az agresszió fokozódása,sőt,a daganatos megbetegedések számának növekedése is.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 08:34:28

@rasztaszív:

Mivel a tér is egy erőforrás, a túlnépesedést szükségszerűen csak az erőforrások határozzák meg. A 'túl' a túlnépesedésben pont' azt jelenti hogy túl sok valamilyen rendelkezésre álló erőforráshoz képest. Nem létezik egy abszolút, rendelkezésre álló erőforrásoktól független számosság ami meghaladása esetén 'túlnépesedésről' beszélhetünk.

rasztaszív 2014.12.21. 08:53:59

@neoteny: a viselkedési változások az erőforrásoktól függetlenek.ez abszolút értékben nyilván nem meghatározható,de felismerhető.

rasztaszív 2014.12.21. 09:08:14

@neoteny: az állatvilágban nincs globális túlszaporodás,terük még lenne,mégis mindig eljön az összeomlás.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 09:15:05

@rasztaszív:

"a viselkedési változások az erőforrásoktól függetlenek"

A partikuláris viselkedési változások (lehetnek) függetlenek a partikuláris erőforrások hiányától; de _általánosságban_ a viselkedési változásokat _valamilyen_ erőforrás szűkössége okozza.

"terük még lenne,mégis mindig eljön az összeomlás."

Mert a térhiány valamilyen proxy-n keresztül hat: nem elég élelem/zsákmányállat, nem elég víz, nem elég terület a fészekrakáshoz stb. stb.

DrGehaeuse 2014.12.21. 09:23:14

@Diorella Queen:
Tévedés azt hinni, hogy a bolygó kipurcanhat, de az idenis megtörténhet és meg is történt már többször, hogy alkalmatlanná valik az éppen létező fajok túlnyomó többségének túlélésére. Ekkor jön az ún. Tömeges kihalás. Az ember tevékenysége miatt fellépő változások kísértetiesen hasonlítanak korábban már bekövetkezett folyamatokra, amiknek tömeges kihalás lett az eredménye.
Nem minden kihalási időszakhoz találtak valami külső okot (meteorbecsapódás). Sok esetben a nagy mértékű vulkáni tevékenység volt az ok (CO2 és SO2 kibocsátás). Az ember most szép lassan ezt teszi. A kérdés, hol a határ? Ezen megy a vita. De nem lenne jobb nem kipróbálni? Mert a határ átlépése után már nincsenek kérdések.

rasztaszív 2014.12.21. 09:24:00

@neoteny:úgy akkor mivel a viselkedési változások már felismerhetőek,szerintem joggal következtethetünk valamilyen erőforrás szűkösségére.legyen az akár a tér.
ugyanúgy áttéteken keresztül hatva miránk is.

wantaan 2014.12.21. 09:32:50

@rasztaszív: Nincs túl népesedés. .....csak a Föld nevű bolygón egyenlőtlen a népesség eloszlás. Lásd pl Magyarország csökkenő népessége. az erőforrások kiegyenlítődése elhozza a népesség kiegyenlítődését is. S óhatatlanul be fog állni egy egyensúlyi állapot. Az öregedő társadalmak (Japán most, Kina 20 év múlva) adnak majd teret a 2-3 nemzedékkel későbbi népességnek.

rasztaszív 2014.12.21. 09:53:18

@wantaan: igen,be fog állni egy egyensúlyi állapot,de nem mindegy,hogy hogyan.
az állatvilágban lezajló gradációs folyamatoknál a népesség változása grafikonon nagyjából egy Gauss-görbével ábrázolható,ahol a folyamat lezajlása után a népesség a kiindulási állapot környékén stabilizálódik.a 70-es években a Római Klub által felvázolt növekedési pályáknál azzal számoltak,hogy az emberiség képes lesz tudatos önszabályozásra,ezáltal a gradáció alacsonyabb csúcspontú lefutása után a népesség a kiindulási állapothoz képest magasabb szinten stabilizálható.
ezzel szemben semmi ilyen tudatosság nem tapasztalható,sőt úgy tűnik,a forrásainkat arra használjuk,hogy magasabb csúcspontot érjünk el.lehet végiggondolni...

Bereznay 2014.12.21. 10:39:15

@yotta:

Ne haragudj, semmi személyes bajom veled, de a világon semmi értelmét nem látom, hogy ellentmondásosságod halmazát neked részleteiben bizonygassam. Elég annyi, hogy kétségtelen, amiben mozogsz, álvalóság. Ennek megfelelően álproblémákat boncolgatsz álérvekkel. Magyarul, fájdalmas hülyeségeket nyomsz, láthatóan mert azt képzeled ezzel a pártodat szolgálod és az valahogyan jó lesz, jót teszel.

(Mondjuk emberileg még ez is sokkal jobb, mint az olyan igyekezete, aki csak és egyedül önmaga – rossz értékekkel – csillogtatását keresi, de azt is csak önmaga előtt, mivel álnéven, tehát az elképzelt de nem valós csillogását sem azonosíthatja vele magával senki, azaz tevékenysége a teljes üresség netovábbja.)

Nem teszel jót, nem lesz jó amit csinálsz, méghozzá kicsit hosszabb távon neked sem. Ha a pártod holnap az ellenkezőjét kezdeni hírdetni, azt nyomnád, elég világos. Nekem erre nincs időm. Fontosabb az orrom túrása.

Nem csak rád vonatkozik, hogy ami itt folyik az nagyrészt kétségbeejtően értelmetlen szócséplés halmaz, elfecsérelt szellemi energia, szarrágás, önkielégítő magamutogatás intellektuális „kincseikkel” (a záptojás is jobb szagú!), önelégülten sznob hivalkodás és mindezek közeli rokonai.

De, hogy mondjak valamit arról is amiről beszélni igyekszel:

Orbánban nem az a rossz, hogy alternatív illiberális demokráciát lebegtet (ez csak hülyeség, akármilyen fokozattal rendelkező agycsavaros adta be neki – méghozzá egy jó adag szempontból az), hanem, hogy részese a 25 éves, névlegesen ellenlábasaival együtt, közös vállakozásként futtatott rendszernek.

Ez érdekes egyedül.

A többi szándékos összezavarása a fejeknek, a magyar nép teljes lehülyítése a fából vaskarika kínálatával és a mellette szóló igen eredeti érvekkel Ugyan már!

Törődjön valaki végre Magyarországgal is, a lakóival, nem ilyen manifeszt baromságok nyomásával meg meztelen intellektuális rongyrázással!

Bereznay 2014.12.21. 10:46:28

@Diorella Queen:

Talán nem az egyedül beszámítható vagy ebben a közegben, de a legegészségesebben az.

Szeretem, a tisztán látó magabiztosságod, aminél több nem is nagyon kell ahhoz, hogy elkerülhesd, nem, inkább, hogy visszautasítsd, az összes fölállított csapdát.

Barnalány 2014.12.21. 12:05:39

@Diorella Queen: :) Végre egy értelmes ember!:)

unionista (törölt) 2014.12.21. 12:19:41

@neoteny:
a kapitalizmusban a tőke az, hogy hogy leütik az entert, és rendelkezésre áll hitelpénz. vagy másodperc alapon spekulálnak. a tőkepiac sokkal gyorsabban növekszik, mint a reálgazdaság. ebből következően csak a hülyék termelnek. de ezt a fogyatékos sanyi haverom is átlátja. és ahogyan ő fogalmaz: "ez így nem van jól". és tartok tőle, hogy igaza van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.21. 12:44:11

@laparoszkóp:

"talán mégis a munkának kellene nagyobb fontosságot tulajdonítanunk."

Sajnos a kapitalizmus nem így működik. A dolgozók módszeres elszegényítése oda vezet, hogy bármilyen munkára - talán a legkvalifikáltabb munkaerőt kivéve - hosszú sorokban jelentkeznek az emberek.

Ezek után az igazi értékképző a tőke lesz, a munka, akár az alkotó munka nem más, mint fogyóeszköz.

Ezt támasztja alá az a szomorú tény is, hogy a fejlett országokban több pénz forog a tőzsdén, mint a termelőüzemekben, kutatóintézetekben stb. (Igaz persze, hogy a tőzsdén igazából csak a termelő üzemek által megtermelt javakból szármaó jövedelem megcsapolása folyik, vagyis egyfajta piócatevékenység.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.21. 12:46:05

@Diorella Queen:

Persze szaporodjunk csak, a természetet meg szépen kinyírjuk. Aztán idővel majd úgy néz ki a Föld, mint Trantor, csak még rosszabbul.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 12:46:23

@unionista:

"a kapitalizmusban a tőke az, hogy hogy leütik az entert, és rendelkezésre áll hitelpénz."

Az a részleges tartalékolású bankrendszer jellemzője, nem a kapitalizmusé.

2014.12.21. 13:33:34

@Diorella Queen:

pedig lehetne kezdeni, miért is ne? mi a jó neked abban, hogy szegények szaporodnak gátlástalanul és óriási népességrobbanás következett be? miért kellene egyáltalán szaporodásuknak gátat vetni nem képes embereket erőforrásokkal ellátni, generációkon keresztül?

2014.12.21. 13:39:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

bármilyen munkára - talán a legkvalifikáltabb munkaerőt kivéve - hosszú sorokban jelentkeznek az emberek. "

egyszerűen ez történik bizonyos technikai fejlettségi-globalizáltsági szint felett.
csak hát pont ezzel párhuzamosan nyomatják a szaporodási-propagandát, de ha a fentei állításod igaz, akkor mire lesz jó a szaporodás?

unionista (törölt) 2014.12.21. 13:58:05

@neoteny:
mivel a hitelpénzből lehet betét ezért legtöbb bank tartalék nélküli. a svájciak sem véletlen vannak pakolgatják aranyat. persze az sem ér túl sokat ahhoz képest, hogy milyen mérték hitelpénz van forgalomba. szóval nem véletlenül filóznak, hogy mi legyen vele.

a halászhálós játéknak kevés köze van a jelenkori kapitalizmushoz. ahhoz kellene visszatérni. jóska halászhálót fon. ehhez persze kicsit nélkülöznie kell. mondjuk egy ideig nem iszik sört. de megéri ez a befektetés. mert a hálóval kifogja a sok halat. és utána boldogan sörözhet.

ezek után kitalálja, hogy halászhajót vesz. bemegy a városi bankba. és a hajó építésre a háza lesz a fedezet. persze a város polgársága látja, hogy mennyit ér a ház, és mennyit ér a hajó. ha jóska a tengerből kifogja a halat és eladja a piacon, akkor a befektetése megtérül. és alapvetően ebben érdekelt a polgárság is. mert így van biztonságban a megtakarítása. ezek után jóskának még nagyobb háza lesz és esetleg egy kisebb flottája alkalmazottakkal. de ha túl kevés halat fog ki, vagy túl sokat és azt nem tudja eladni a piacon, akkor a városé lesz a hajó. ha az elsüllyed és nincs biztosítása, akkor kénytelen a kocsit is eladni. és a háza a bankházé lesz. viszont ha az a bankház a városé, akkor jóskát nem az utcára teszik ki, hanem esetleg ugyanott bérlővé válik. és esetleg később visszavásárolhatja az ingatlant. mert a hálóval tovább halászik és újra egyenesbe jön. de ha a város jó áron el tudja adni az ingatlant, akkor jóska kénytelen egy városi bérházba költözni. az is lehet, hogy jóska telkén a város újabb bérházat emel.

a "zsidó" logika ebbe úgy léphet be, hogy a szuverén helyhatóságon belül az autonóm hitközség is alapíthat bankot. és a "zsidók" a vagyonuk terhére spekulálhatnak. versenyezve a többséggel. tehát ha a polgármester péter azt mondja, hogy itt az olcsó vip hitel pál. és nem megfelelően gazdálkodnak, akkor a bankház csőd közeli állapotba jut, ezért magasabb kamatkülönbözetet kénytelenek szedni. ilyenkor a polgárok kiveszik a pénzüket a bankházból és inkább a "zsidóktól" kérnek hitelt. tehát hiába vannak kisebbségben, a hitközségek hasonló jogokkal vannak felruházva, mint a helyhatóság.

ez a klasszikus liberalizmus egy módosított változata. ami persze tovább bonyolódhat. amikor a hitközségek és a városok egymás között hitelezhetnek. illetve belép az államkincstár, a nemzeti bank, az államokat összefogó szövetségi bankok és az unió központi bankja. és ez lehet egy páneurópai civilizációs modell. úgy, hogy annak tagjai a sémi népek. az arabok és a zsidók. tehát ahogyan kicsiben összekapcsolódnak a várossal, ugyanúgy nagyban is kapcsolódhatnak a kontinenshez. ez legalább annyira szemita, mint amennyire antiszemita modell. vegyes gazdaságra épít.

csak ez amerikában nem alkalmazható. mert mondjuk a keleti part, a nagy tavak környéke, florida, vagy texas egy része, vagy arizona, vagy kalifornia olyan mértékben összeépült, hogy azokban már nem nagyon látja át a polgárság azt, hogy johnny hajóépítésének van-e fedezete. mert ezek a megarégiók ehhez túlságosan nagyok. és akkor két eset van. amerikában nyilván privatizálni kell mindent.

hasonló a helyzet ázsiában. mondjuk kínában a gyöngy folyó deltájában nem nagyon lehet ugyanezt megtenni. és ott nyilván államosítani fognak mindent. hong kong és macau is vélhetően erre a sorsra jut. de japán gazdaságot se lehet máshogyan fenntartani. a két koreát se lehet egyesíteni. szóval nekem úgy tűnik, hogy ázsiának nincs másik útja, mint rohanni a kommunizmus felé. amerikában a kapitalizmusból kell kihozni a legtöbbet. európában a kettő között kell megteremteni a kultúrát. egy páneurópai civilizációt. és nyilván közép-európának lehet ebben jelentősége. ez a projekt az erőviszonyokat tekintve berlinen áll vagy bukik.

csak túl kockázatos szövetségi állammá tenni lengyelországot és az egykori monarchiát, ausztriát, csehországot, szlovákiát, magyarországot, horvátországot, szlovéniát. ezért kell ezt kisebb méretekben próbálkozni. a puszta közepén kecskeméttel. illetve a centrumtól távolodva külső segítségre is szükség van. ezért lehetne reformált kantonná alakítani debrecent. északi germán mintára átalakítani nyíregyházát. vagy akár németalföldi mintára tolnát et cetera. és ugye a kulcs projekt budapest bundesstadt. csak ugye ilyesmit nem akarnak a fővárosi zsidók. mert ők amerikai mintára megapoliszt képzelnek el. de ezek a zsidók ehhez nem elég jók. köves slomótól a hitgyülekezetén át a metodista iványi gáborig. a transzvesztita csávó, a nyugati téri bohócok, gyurcsány ferenc és apró piroska és társaik. és a németek azt mondták orbánnak: oké, végezzétek ki ezeket zsidókat. és lehet, hogy egyébként ugyanezek a németek azt mondják: oké, kivégezzük nektek orbánt is. de abból szélsőjobboldal következik. vagy majd betolják andor lászlót. aki persze szintén zenész. és ő sem fog tudni kormányozni.

panelburzsuj 2014.12.21. 14:11:56

@yotta:
Praktikus lenne elolvasnod az idézett cikket.

Sőt: a "Társadalom hosszú pórázon" fejezet megismerése is bőven elegendő ahhoz, hogy lásd: tudatlanságodból kifolyólag magad is amellet érvelsz, ami mellett éppen hogy nem akarsz.

A cikk ugyanis pont azt mondja, hogy ha egy elit alapvetően gazdasági bűnözői módszerekkel gyarapszik, akkor csakis úgy kerülheti el permanens társadalmi feszültséget, forrongást, napi szintű "személyes osztályharcot", ha a "big business"-ből kimaradóknak is megengedi, hogy a maguk kis csóri életében ők is alapvetően leszarják az állammal szembeni "kötelezettségeiket".

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 14:14:27

@unionista:

"mivel a hitelpénzből lehet betét"

Amikor a hitelpénzt elköltik, akkor az nyilvánvalóan betétként jelenik meg az azt kapó (eladó) számláján. Amire ismét lehet rápakolni hitelpénzt. Ezért van az hogy pl. 10%-os résztartalékolási ráta esetén akár 10-szeres mennyiségű hitelpénz is foroghat (persze soha nem 100%-os a hitelkihelyezés).

"ezért legtöbb bank tartalék nélküli."

Részleges tartalékolású.

"csak túl kockázatos szövetségi állammá tenni lengyelországot és az egykori monarchiát, ausztriát, csehországot, szlovákiát, magyarországot, horvátországot, szlovéniát."

Milyen szempontból kockázatos és kinek az?

laparoszkóp 2014.12.21. 15:48:44

@neoteny:
nem karok leponex nevében kaszabolni, de épp te írod le pontosan, miképpen lesz a MUNKA eredménye a TŐKE, és nem fordítva:

'Minden munkaeszköz tőke: befektetett tőke. Amikor a halász hálót sző magának, '

Várhatod, amíg a háló mint befektetett tőke megszövi magát, és még nekilát halászni is.

laparoszkóp 2014.12.21. 15:52:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
'Sajnos a kapitalizmus nem így működik. '

Valóban, és amikor nem így működik, akkor jönnek a válságok. Háborúk, ilyesmik.

laparoszkóp 2014.12.21. 17:18:46

@neoteny:
' Ismét: mindenki szabadon választja meg hogy ő milyen hatékonysággal kívánja alkalmazni az erőforrásait -- de mások helyett nem dönthet arról.'

A helyzet épp fordítva áll: mások döntenek arról, hogy az erőforrások egy/nagy részéhez hozzáfér-e szabadon, vagy nem.

(Példát csak azért nem hozok ide, hogy ne kelljen gondolkodás nélkül kijelenteni, az nem úgy van, mindenkinek szabad akaratában áll részt venni mondjuk a privatizációba.)

Na egyet azért, hogy találj ki rá valami remek mgyarázatot: az emlékezetes bolíviai ivóvízszolgáltatás privatizációja az esővízgyűjtés megtiltásával egybekötve.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 18:06:28

@laparoszkóp:

"épp te írod le pontosan, miképpen lesz a MUNKA eredménye a TŐKE, és nem fordítva"

A "fordítva" szalmabábot te állítod fel, leponex, hogy aztán dühödten kaszabold.

unionista (törölt) 2014.12.21. 18:06:45

@neoteny:
oké, csak a részleges tartalék a gyakorlatban nem sokat ér. szóval nem nagyon van olyan, hogy egy bank csőd felé közeledik és azt a folyamatot a piacon megállítja valami. az mkb is csődbe ment volna ha a magyar állam nem vásárolja fel.

---

egy évi 4 milliárd dollárt termelő nyugati (német-osztrák) területet összekapcsolni egy évi 1 milliárd dollárt termelő keleti (lengyel-cseh-szlovák-magyar-horvát-szlovén) térséggel elég meredek lépés lenne. úgy, hogy ez az 1 millió km2 még soha a történelem folyamán nem alkotott egységet.

német szempontból jobb döntés a kelet-középeurópai térségből a hasznos munkaerőt elvinni. kelet-közép európában városokat foglalni és működő tőkét idehozni. ezt csinálják. csak így ugye informálisan van jogbiztonság és pénzügyi stabilitás. mert nincs közös szövetségi legfelső bíróság és nincs közös szövetségi bank. mert nincs közös szövetségi gyűlés se. de most ezt játsszuk. berlin célja az, hogy bundeswher kelet-középeurópai egységeit német és ne amerikai ipar szerelje fel. ez a mittelmächte 2.0 lenne. ami orosz relációban érdekes. illetve a balkáni és török kapcsolatokkal németország próbál keleti piacokat találni. és ezt a játékot a budapesti zsidóság abszolút nem érti. nem nyugati (atlantista), hanem közép-európai államszövetségben kellene gondolkodni. orbán nem magától ment azerbajdzsánba, stb. szóval errefelé ez a középeurópai államszövetség formálódik. és jelen állás szerint ehhez nem nagyon kellenek a budapesti zsidók. de ezt erdő péter se érti. szóval a római katolikus egyház is tiltakozik. nem akar német-rómaivá válni. szóval a mitteuropa plan ezer sebből vérzik. mert ehhez egy többségi magyar keleti "árja" stimmführer kell nem egy cigány. ehhez tartományi vezetőket kellene választani. és abból állhatna a közép-európai magyar szekció. ehhez a debrecenben reformált nagytemplomban ökumenikus tartományi zsinat kellene. részországgyűlés. tetszene a parasztoknak a pusztában. ilyesmikre vágynak sárándon. csak persze ez végső soron arról szól, hogy bundesbahn épüljön. szóval világos ugye, hogy ez a feudalizmus felől indított polgárosodás. a célja a modernizáció.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 18:08:26

@laparoszkóp:

"mások döntenek arról, hogy az erőforrások egy/nagy részéhez hozzáfér-e szabadon, vagy nem."

Ha valamilyen erőforrás mások tulajdonát képezi, akkor ahhoz nincs szabad "hozzáférés".

laparoszkóp 2014.12.21. 18:11:31

@neoteny:
Az esővíz hogyan is képezhette 'mások tulajdonát' kedves szalmabábom?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 18:15:53

@unionista:

"a részleges tartalék a gyakorlatban nem sokat ér."

Ennek a mondatnak nincs értelme.

"nem nagyon van olyan, hogy egy bank csőd felé közeledik és azt a folyamatot a piacon megállítja valami."

Valóban; sőt a csődbemenetel önmaga egy piaci folyamat. Mit akartál mondani?

----

"egy évi 4 milliárd dollárt termelő nyugati (német-osztrák) területet összekapcsolni egy évi 1 milliárd dollárt termelő keleti (lengyel-cseh-szlovák-magyar-horvát-szlovén) térséggel elég meredek lépés lenne."

Miért és hogyan lenne "meredek lépés"?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 18:17:57

@laparoszkóp:

Ki mondta hogy az esővíz mások tulajdonát képzi, kedves szalmabábállítgató leponex?

laparoszkóp 2014.12.21. 18:24:07

@neoteny:

Akkor vegyük sorba, jó?

laparoszkóp 2014.12.21. 17:18:46
'Na egyet azért, hogy találj ki rá valami remek mgyarázatot: az emlékezetes bolíviai ivóvízszolgáltatás privatizációja az esővízgyűjtés megtiltásával egybekötve. '

neoteny · word.blog.hu 2014.12.21. 18:08:26
@laparoszkóp:

"mások döntenek arról, hogy az erőforrások egy/nagy részéhez hozzáfér-e szabadon, vagy nem."

Ha valamilyen erőforrás mások tulajdonát képezi, akkor ahhoz nincs szabad "hozzáférés".
Válasz erre
laparoszkóp 2014.12.21. 18:11:31
@neoteny:
Az esővíz hogyan is képezhette 'mások tulajdonát' kedves szalmabábom? '

Nos, hogyan is?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 18:30:05

@laparoszkóp:

"Akkor vegyük sorba, jó?"

Rosszul vetted sorba, hogy ismét felállíthass egy szalmabábot, kedves leponex.

"Válasz erre"

Az nem válasz arra.

enderszeg 2014.12.21. 18:46:38

@neoteny:
'"Válasz erre"

Az nem válasz arra.'

Nem, valóban, azt a blogmotor vagy a leponex írta.

Nos, mi a válaszod az esővíz tulajdonviszonyait illetően?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 18:50:11

@enderszeg:

"mi a válaszod az esővíz tulajdonviszonyait illetően?"

Mi a kérdés?

enderszeg 2014.12.21. 18:51:43

@neoteny:
Mi a válasz?

' laparoszkóp 2014.12.21. 17:18:46
@neoteny:
' Ismét: mindenki szabadon választja meg hogy ő milyen hatékonysággal kívánja alkalmazni az erőforrásait -- de mások helyett nem dönthet arról.'

A helyzet épp fordítva áll: mások döntenek arról, hogy az erőforrások egy/nagy részéhez hozzáfér-e szabadon, vagy nem.

(Példát csak azért nem hozok ide, hogy ne kelljen gondolkodás nélkül kijelenteni, az nem úgy van, mindenkinek szabad akaratában áll részt venni mondjuk a privatizációba.)

Na egyet azért, hogy találj ki rá valami remek mgyarázatot: az emlékezetes bolíviai ivóvízszolgáltatás privatizációja az esővízgyűjtés megtiltásával egybekötve. '

unionista (törölt) 2014.12.21. 18:55:58

@neoteny:
egy idióta seggfej vagy. nem veszed észre?

unionista (törölt) 2014.12.21. 18:57:05

@neoteny:
szóval nem állítasz semmit, csak vitázol. igazi szarrágó vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 18:59:45

@unionista:

Olyan bájos vagy amikor dühösen toppantgatsz a lábacskáddal. :)

unionista (törölt) 2014.12.21. 19:00:09

@neoteny:
szóval mondjuk az, hogy a bankcsőd teljesen rendben van, mert egy piaci folyamat az olyan szintű seggfejségre vall, hogy azt leírni nem lehet.

enderszeg 2014.12.21. 19:02:44

@neoteny:
'Mi a kérdés? '

Az, hogy mi a válaszod a privatizált esővízhez való szabadakaratú erőforráshozzáférésról.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 19:03:34

@unionista:

Minden csőd egy piaci folyamat; és a bankok is csak vállalkozások. Miért kellene különlegesnek lenniük?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 19:04:52

@enderszeg:

"mi a válaszod a privatizált esővízhez való szabadakaratú erőforráshozzáférésról."

Ez nem egy kérdés. Fogalmazd meg kérdés formájában -- és benne is lesz a válasz.

unionista (törölt) 2014.12.21. 19:08:39

@neoteny:
egy kicsit sem vagyok dühös. inkább megfejtem, hogy te a tipikus elvált értelmiségi család vélhetően egyetlen gyermeke vagy. aki úgy vitázik, hogy nem állít semmit. a szüleid is így vitáztak. ezt a mintát láttad és ezt nem tudtad megbeszélni a testvéreiddel sem.

felőlem lehet játszani az antiszociálist. én is azt játszom. de a vita úgy fair, ha mindkét fél állít valamit. felteszem anyád nevelt, de te nagyon meg akartál feledni apádnak. ezért nem mersz állítani semmit. mert akkor tévedhetsz.

inkább ezt így megfejtem. és akkor nincs vita. mert ez személyeskedés. vedd úgy, hogy le kurva anyáztalak.

enderszeg 2014.12.21. 19:10:01

@neoteny:
:))
Lenyűgözöttségem rendületlen :)

neoteny:
'Ha valamilyen erőforrás mások tulajdonát képezi, akkor ahhoz nincs szabad "hozzáférés".

laparoszkóp 2014.12.21. 18:11:31
Az esővíz hogyan is képezhette 'mások tulajdonát' kedves szalmabábom? '

neoteny:
'Mi a kérdés? '

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 19:11:19

@enderszeg:

"Az esővíz hogyan is képezhette 'mások tulajdonát' kedves szalmabábom?"

És erre volt a válaszom:

"Ki mondta hogy az esővíz mások tulajdonát képzi, kedves szalmabábállítgató leponex?"

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 19:13:00

@unionista:

"egy kicsit sem vagyok dühös."

Ne tagadd meg őszinte érzelmeidet, mert a szíved koronaerei látják kárát ... ;)

"vedd úgy, hogy le kurva anyáztalak."

Érzelemmentesen? :))

enderszeg 2014.12.21. 19:15:04

'@neoteny:

'És erre volt a válaszom:

"Ki mondta hogy az esővíz mások tulajdonát képzi, kedves szalmabábállítgató leponex?"

Te, kedves neoteny, tenmagad.

Expressis verbis.

'neoteny:
'Ha valamilyen erőforrás mások tulajdonát képezi, akkor ahhoz nincs szabad "hozzáférés".'

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 19:19:19

@enderszeg:

"Te, kedves neoteny, tenmagad.

Expressis verbis."

Ebben:

"Ha valamilyen erőforrás mások tulajdonát képezi, akkor ahhoz nincs szabad "hozzáférés"."

nincs szó az esővízről.

Tehát ismét szalmabábot állítasz fel, kedves leponex, hogy aztán dühödten kaszabold azt.

Pedig csak meg kellene válaszolnod azt a kérdést: "ki mondta hogy az esővíz mások tulajdonát képzi?"

unionista (törölt) 2014.12.21. 19:19:39

@neoteny:
ne viccelj már. mit kellene éreznem.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 19:23:07

@unionista:

A pszichopaták sem éreznek semmit.

enderszeg 2014.12.21. 19:40:34

@neoteny:

Nem a szalmabábot állítgatom, hanem a szalmabábom állítgatja kitartóan :

'"Ha valamilyen erőforrás mások tulajdonát képezi, akkor ahhoz nincs szabad "hozzáférés".'

Ha pediglen a bolíviai ivóvízszolgáltatás koncessziójában megtiltották az esővíz gyűjtését, akkor ehhez az erőforráshoz még szabad akaratukból sem férhettek hozzá a lakosok.
Fenti állításodban így mint mások tulajdonát képező dolognak írod le az esőt.

Ezt magyarul 'magántulajdonnak' nevezik.
Mármint nem az én , hanem 'más' magántulajdonának.

De azért csak erőlködj még egy kicsit, pompás traumatológiai alkatrészek vannak még raktáron:)

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 19:46:51

@enderszeg:

"Ha pediglen a bolíviai ivóvízszolgáltatás koncessziójában megtiltották az esővíz gyűjtését"

Ki tiltotta meg?

"Fenti állításodban így mint mások tulajdonát képező dolognak írod le az esőt."

Szó sincs ilyesmiről: én a magántulajdonról és a "szabad" hozzáférésről tettem egy állítást. Az esővíz mint magántulajdon nem az én állításom volt -- ezt a szalmabábot te állítod fel hogy utána azt kaszabolhasd.

"De azért csak erőlködj még egy kicsit"

Miért erőlködnék -- mint te teszed azt a szalmabáb-állításaiddal?

enderszeg 2014.12.21. 19:56:01

@neoteny:
'Szó sincs ilyesmiről: én a magántulajdonról és a "szabad" hozzáférésről tettem egy állítást'

Így biza.
Ami az egyik oldalon nem szabad esővízhozzáférés, az a másik oldalon magántulajdon, legalábbis ezt állítgatod kedves szalmabáb.

unionista (törölt) 2014.12.21. 19:56:12

@neoteny:
ugyan már. az, hogy nem érzek irántad semmi különöset nem azt jelenti, hogy senki iránt sem. ha szociopata lennék, akkor brutális destrukcióra vagy dekonstrukcióra törekednék. nem mondanék olyanokat, hogy osszunk el egyenlően egy tizedet. mert túl azon, hogy az racionális szociábilis és tradicionális. ez következik isten előtti egyenlőségből és az egyházi tizedből. nem mondanám azt, hogy az arisztokraták adjanak már össze egy sigmaringeni lányt és lotharingiai fiút. egész egyszerűen azért, mert a familiaritás kell a parasztoknak és a feudális világhoz közelálló nemeseknek. és még hosszasan sorolhatnám. szóval amiről regélek az tele van szociabilis elemekkel. kettőnk közül te vagy a destruktív. úgy vitázol, hogy nem állítasz semmit. éppen ezért nem érzek irántad semmi különöset.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 20:11:21

@enderszeg:

"Így biza."

Valóban; amiben szó sem volt az esővíz magántulajdonba helyezéséről. Ezért nem akarod megválaszolni azt a kérdést hogy ki helyezte az esővizet magántulajdonba.

Hanem szalmabábként felállítod azt hogy én mondtam hogy az esővíz magántulajdon, majd dühödten kaszabolod ezt a szalmabábot.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 20:12:51

@unionista:

"nem érzek irántad semmi különöset"

Dehogynem; ha nem éreznél semmit, nem éreznéd szükségét annak sem hogy kurvaanyázz.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 20:16:16

@unionista:

"az egyházi tized"

... amely javak nem újraelosztásra kerültek/nek, hanem az egyházat finanszírozták/zák.

Kirschnerdrot 2014.12.21. 20:36:14

@neoteny:
'Ezért nem akarod megválaszolni azt a kérdést hogy ki helyezte az esővizet magántulajdonba.'

Dehogynem. Te. Így-e:

'"Ha valamilyen erőforrás mások tulajdonát képezi, akkor ahhoz nincs szabad "hozzáférés".'

A bolíviaiak nem fértek szabadon az esővízhez.

Ahogy 'szabadon' nem fértek hozzá a privatizált vezetékes ivóvízhez sem, ha nem volt rá pénzük.
Vagy beszélgessünk a kacsáról, kedves szalmabáb?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 20:43:04

@Kirschnerdrot:

"A bolíviaiak nem fértek szabadon az esővízhez."

Miért nem? Ki tiltotta meg nekik? Ez az a kérdés amit nem kívánsz megválaszolni -- hanem szalmambábként felállítod hogy én mondtam hogy az esővíz magántulajdon ... aztán dühödten kaszabolod ezt a szalmabábot.

De legalább kiderülnek a nickjeid, kedves leponex. :)

PFNA 2014.12.21. 20:56:31

@neoteny:
Ó, hát bejelenthetném előre is, de örök optimistaként mindig azt vélem, kedves Péterünknek is van annyi humorérzéke, hogy ennyi nick láttán elröhögi magát, és legyint egyet.
De ha nem, hát nem.
A dezoxi... az igazi rendes kommunista Moldova sziporkája, kedvem lenne soronként idézni mondjuk a Lakinger Béla Zsebcirkálóból :)))
Trollkodni viszont nem vagyok hajlandó.
A számtalan versidézetet meg csak nem tekinti annak kedves bloggazdánk.
Bár manapság már csak egy a biztos: a talán.
Üdv, és Békés Karácsonyt/... Neked is!

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 21:10:27

@PFNA:

"Békés Karácsonyt"

Neked is. Én most élem a mézesheteimet az "új" autómmal: ez a karácsony nem békés lesz hanem adrenalinnal teli. ;)

unionista (törölt) 2014.12.21. 21:28:26

@neoteny:
képtelen vagy következtetni. képtelen vagy bármit is továbbgondolni. örökös ellentmondásban vagy.

unionista (törölt) 2014.12.21. 21:45:19

@neoteny:
az, hogy bizonyos pontokon nem látsz összefüggést nem azt jelenti, hogy azok nem léteznek. te csak ellentmondani tudsz. ezért vagy az autódba szerelmes.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 21:51:55

@unionista:

"az, hogy bizonyos pontokon nem látsz összefüggést nem azt jelenti, hogy azok nem léteznek"

De a puszta állítás hogy léteznek összefüggések nem teszik azokat létezővé. Amíg képtelen vagy megmutatni ezeket a feltételezett összefüggéseket, addig nincsenek.

Persze hogy "ellentmondok" amikor rámutatok az ilyen kis turpisságaidra; és természetesen neked ez nem tetszik. De ebben nincs semmi meglepő.

unionista (törölt) 2014.12.21. 22:46:25

@neoteny:
van a tradicionális egyházi tized. az emberek isten előtt egyenlőek. ha elfogadjuk a tradíciót és az egyház ezen tanítását, akkor ebből egy tizednek az egyenlő újraosztása következik. ez egy szimpla logikai következtetés. egy "A ∧ B ⊃ C" típusú kijelentés. ennek próbálsz primitív módon ellentmondani. ezt primitív módon tagadod.

felrovod, hogy ezek után az egyház direktben nem nagyon kaphat pénzt a kincstártól. csakhogy ez azt jelenti, hogy a szekularizációt tagadod. miközben felvilágosultnak gondolod magadat. vagyis ellentmondásban vagy.

persze az egyház dolga az érzelmi kvalitásaikat használva begyűjtsék a tizedet. ehhez rendelkezésre áll templom és a templom előtti tér. ami nyilván különféle kulturális programokat nyújthat. és ebből nyilván elegendő bevétel származhat. csak ezt már a polgárságtól kapja az egyház. felvilágosult hitéleti tevékenységért cserébe. az egyházkerületnek vagy az egyházmegyének, főegyházmegyének (érsekségnek) gazdálkodnia kell. mondjuk a koncertekhez biztosíthat állandó kórust. nyilván az érseki már egészen magas szintű lenne. akár világhírességek mögött is vokálozhatnak. megjelenik a közéleti racionalitás. szóval ez éppen ahhoz vezethetne el, hogy nem az egyház nem az állam csecsén lóg.

persze így az elittől jelentősebb összegeket el lehet venni. mert mondjuk a főtéri koncerten, ahol rendszerint a templom van az első sorokért komoly pénzeket el lehet szedni. de a legszegényebbek megélhetése minimális szinten biztosítva van. sőt, a munkanélküliek részt vehetnek az egyház közalapítványi működésében. akár a hajléktalanok is segíthetnek építeni a színpadot. vagy subickolhatják a kiemelt padsorokat. és ennek a szervezésére az egyház rákényszerül. mert elválik az államtól.

de nem úgy, hogy csak elválasztjuk és kész. ahogyan az ortodox liberálisok mondják. mondhatod, hogy ez nem működne. ki kellene próbálni egy hitközségben.

és addig is mondani kellene másik módot az egyház finanszírozására. olyat, ami a szegénység problémáit is enyhíti. a középosztályt nem hozza hátrányos helyzetbe. az elit számára lehetővé teszi a demonstratív megjelenést. szóval mondj ilyet.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.21. 23:34:39

@unionista:

"ebből egy tizednek az egyenlő újraosztása következik"

Dehogy következik: ha a (vagy egy) egyház nem oszt semmit, vagy csak töredékét annak amit beszed(ett) akkor nincs lényegi újraelosztás.

A fő ferences rend (OFM) "súlyos pénzügyi válságban" van:

news.yahoo.com/franciscan-religious-order-grave-financial-crisis-222907926.html

És itt egy koldulórendről van szó, amelyik explicit módon a krisztusi szegénységhez visszatérés koncepciójára lett megalapítva.

És a "súlyos pénzügyi válság" nem azért van mert többet osztotak (újra) mint amennyiük volt, hanem mert az illetékesek keverték a szart a pénzvilágban (meg vszínűleg loptak is).

A rendfőnök most azt kéri hogy a provinciák (lényegileg országos rendek) 'adakozzanak' Rómának (a rendfőnökségnek) hogy azok kikerüljenek a szarosbiliből. Tehát a provinciák pénze -- amit mondjuk oktatásra vagy szociális munkára költöttek volna, ami belesuvaszkolható az "újraelosztás" kategóriába -- arra megy el hogy kifizessék a pénzvilágot. Nagyszerű "újraelosztás", mondhatom.

unionista (törölt) 2014.12.21. 23:38:01

@neoteny:
oké, de az egy másik kérdés, hogy az egyházaktól nincs megkövetelve a közalapítványi működés.

yotta 2014.12.22. 10:23:27

@neoteny: "Az exponenciális növekedésnél nincs "gyorsabb"."

Jogos, rossz beszólás volt a részemről.

yotta 2014.12.22. 10:25:44

@Diorella Queen: "Válasz erre;
Én ezektől a szövegektől teljesen kivagyok.Méghozzá azért, mert ez egy hatalmas hazugság úgy ahogy van.Mint ahogy az is hogy túl sok ember él a Föld nevű bolygón ."

OK, nem így gondolom, mivel nagyon OFF, nem folytatom.

yotta 2014.12.22. 10:33:10

@Diorella Queen: "A rugalmatlanság és a túlélésért való kegyetlen küzdelem.
Ez alaposan belénk ivódott.
A politikusokba pedig az, hogy nem kell semmit sem tennie az országért és a benne lévő többségért, akik kevésbé voltak szerencsések mint ő.Elég ha felveszi a korrupciós pénzeket és nyomkodja a gombokat gondolkodás nélkül!"

Nézd, egyfelől, aki TEVŐLEGESEN beleszól a közéletbe, valószínű azért teszi, mert az ő jelenében valami annyira nem tetszik neki, hogy azt mondja: én tudnám ezt másképp is, jobban csinálni!
Másfelől jönnek a "tehetséges mindent maguknak összeharácsáló akár azt is mondhatnám, hogy rablók.
Nos, valószínű belőlük lesz a politikai elit. (Ha kihagytam valamit, majd kiegészíted)
Amit a fenti idézetben mondasz, az nem más, mint hogy bárki, bármilyen szándékkal a politikai porondra kerülve - elkurvul...
Akkor meg mi a lóf**ért csináljuk?

yotta 2014.12.22. 11:23:36

@Bereznay: "Ne haragudj, semmi személyes bajom veled, de a világon semmi értelmét nem látom, hogy ellentmondásosságod halmazát neked részleteiben bizonygassam.(...) mert azt képzeled ezzel a pártodat szolgálod és az valahogyan jó lesz, jót teszel."

Ezt végülis az ország bármely fórumáról kimásolhattam volna, ahol ellentétes/ellenoldali szöveg jelenik meg...

"Orbánban nem az a rossz, hogy alternatív illiberális demokráciát lebegtet (...)."

Az embereket ezek a kijelentések nem érdeklik filozófiai mélységében: nem rontanak neki a szavaknak patikamérlegre téve a hordozott jelentést mindenáron kimutatva annak emberiség/emberiesség/magyarság és nemzetellenességét vagy akár gyalázatosságát (mint itt)

" Ha a pártod holnap az ellenkezőjét kezdeni hirdetni, azt nyomnád, elég világos."

Valószínűleg így lesz! Miért is baj az, ha az ember emberként működik: hallok valamit, mérlegelek és ha revideálni kell az eddigieket, váltok! Hát hogy a fészkes fenébe győzetnek meg emberek más igazságról, ha nem így? Hogyan várod el, hogy mondandód megértő fülekre találjon abban, aki korábban más álláspontot képviselt, ha nem így?

"Törődjön valaki végre Magyarországgal is, a lakóival, nem ilyen manifeszt baromságok nyomásával meg meztelen intellektuális rongyrázással!"

Nekem például meggyőződésem, hogy ezért tépem a szám és biztos vagyok abban, hogy sokan mások is!

yotta 2014.12.22. 11:56:52

@neoteny: "Így hát a technológiai alapú civilizáció halálhírének költése még korai."

Korábbi hozzászólásomban az erőforrások kizsigerelése következtében vizionált "vég", nem egy szűkített halmaz, a technológiai alapú civilizáció végére vonatkozik, hanem a földi élővilágra.

Semmilyen tudományos felmérés és hókuszpókusz nem kell annak belátásához, hogy ha egy véges halmazt egyre gyorsuló ütemben nem megújulóan fogyasztgatok, akkor az hamarabb fogy el, tehát egyre indokoltabb a vég közeledtére rámutatni.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.23. 07:19:37

@yotta:

"Korábbi hozzászólásomban az erőforrások kizsigerelése következtében vizionált "vég", nem egy szűkített halmaz, a technológiai alapú civilizáció végére vonatkozik, hanem a földi élővilágra."

Ami egy még hisztérikusabb vízió.

"egy véges halmazt egyre gyorsuló ütemben nem megújulóan fogyasztgatok, akkor az hamarabb fogy el"

Egyrészt az anyagmegmaradás elvéből kifolyólag semmi sem kerül "elfogyasztásra", csak átalakításra. Másrészt a Föld mint rendszer nem konstans összegű energiával rendelkezik, hiszen a Napból folyamatosan "importál" energiát.

MarchettiVicenziszeg 2014.12.23. 08:12:41

@yotta:
'Semmilyen tudományos felmérés és hókuszpókusz nem kell annak belátásához, hogy ha egy véges halmazt egyre gyorsuló ütemben nem megújulóan fogyasztgatok, akkor az hamarabb fogy el, tehát egyre indokoltabb a vég közeledtére rámutatni. '

Pontosan.

De mivel ez annyira triviális, hát az anyagmegmaradás meg az importnapsugár halandzsa a zavarodott de magabiztos válasz.

Mintha a Napnak nem lenne jól megbecsülhető 'élettartama', amíg exportálhatja az energiáit.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.23. 09:19:36

@MarchettiVicenziszeg:

"az anyagmegmaradás meg az importnapsugár halandzsa"

Ez olyasvalakitől aki képtelen különbséget tenni "imponálás" és "importálás" között különösen bájos.

yotta 2014.12.23. 09:58:47

@neoteny: "Egyrészt az anyagmegmaradás elvéből kifolyólag semmi sem kerül "elfogyasztásra", csak átalakításra. Másrészt a Föld mint rendszer nem konstans összegű energiával rendelkezik, hiszen a Napból folyamatosan "importál" energiát."

Csakhogy, nem erről van szó!!! A makró világról beszélek, az "erőforrás" fogalmat kiterjesztve a nemcsak lóerőkben, zsulokban, kilóvattokban mérhetőkre - ez mondjuk kikövetkeztethető lenne az élővilág elpusztulására tett utalásomból és abból, hogy mindez a kifakadásom fentebb a fejlődés, a dzsídípí, a kamatok, az árfolyam, a profit meg mifene világjóság mértékegységek hajszolása kapcsán gyütt ki belőlem.

A tényleges energia-hordozók fogyogatásán túl az alábbiakra is gondolok:
-a talajfelület beépítettsége
-a talajok élelmiszer termelés miatt kifáradása
-az édesvízkészlet elfertőződése
-az ürülék kérdése
-a barbár (kínai, orosz, amerikai) ipari szennyezés
-a levegő tisztasága
-az ércbányászat
-a tengervíz szennyezése... stb, stb...

Már látom persze lelkiszemeim előtt, hogy mikroszinten ekképpen cáfolható minden tételem: "nem konstans összegű energiával rendelkezik, hiszen a Napból folyamatosan "importál" energiát.", pedig hát annak belátáshoz is csak fantázia kell, hogy amit százmillió év alatt létrehozott a természet én meg 62 év alatt felkutatom és ám legyen: átalakítom, akkor itt valami nagyon nincs rendjén!

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.23. 10:47:05

@yotta:

"Csakhogy, nem erről van szó!!! A makró világról beszélek"

De pontosan erről van szó: a makró-szemléletről.

"-a talajfelület beépítettsége"

Mégis hány százaléka van beépítve "a talajnak"?

"-a talajok élelmiszer termelés miatt kifáradása"

A műtrágyák történelme legalább két évszázadra nyúlik vissza. A természetes (nem szintetikus) eredetű trágyázásé még régebbre.

"-az édesvízkészlet elfertőződése"

Az USA-ban pl. tisztábbak a vizek mint négy évtizede voltak.

"-az ürülék kérdése"

Trágyaként történő felhasználás?

"-a barbár (kínai, orosz, amerikai) ipari szennyezés"

Aki a kínai és az amerikai ipari szennyezés milyenségét és mértékét egy kalap alá veszi annak nyilvánvalóan lövése sincs a tényekről.

"-a levegő tisztasága"

A levegő tisztább pl. az USA-ban mint négy évtizede volt.

"-az ércbányászat"

Mi a gond az ércbányászattal?

"-a tengervíz szennyezése"

Milyen mértékű a tengervíz szennyezettsége?

"amit százmillió év alatt létrehozott a természet én meg [...] átalakítom"

Minden élőlény átalakítja a környezetét; pontosan ez az amit "a természet létrehoz". Amiről te fantáziálsz az egy neoprimitivista nem-technológiai alapú világ -- de még ez sem igaz: hiszen pl. a gyógyítás-technológiáról te sem mondanál le.

yotta 2014.12.23. 21:00:36

@neoteny: "Mégis hány százaléka van beépítve "a talajnak"?"

Nincs jelentősége: ha 0-nál nagyobb ez az érték és növekszik, alátámaszt.

"Az USA-ban pl. tisztábbak a vizek mint négy évtizede voltak."

A hülye jenkik még a vizet is kimosták, oszt százszámra veszik az EVIAN-t mert az olyan cool - vizesflakonnal az egyik kézben torz futómozgást imitálva trappolni a Santa Monica beach-en...! (Nem véletlenül írtam ám "elfertőződést" és nem "szennyezést", mert a vízzel az a baj, hogy nincs benne, aminek ott a helye és benne van, aminek nem kéne, de rohadt tiszta...

"Trágyaként történő felhasználás?"

Ezzel összefügg a talaj "kifáradása", az emberi meg nem alkalmas erre, nem beszélve arról, hogy az őslevesben nem tervezték be az emberkakit...

"Aki a kínai és az amerikai ipari szennyezés milyenségét és mértékét egy kalap alá veszi annak nyilvánvalóan lövése sincs a tényekről."

Nincs jelentősége, hogy egy kalap alá veszem-e vagy sem; az egyik így szennyez, a másik meg úgy, az egyik barbárság hozzáadódik a másik másmilyen barbárságához. És még csak meg sem említettem az arab és afrikai pusztítást és csak csendben jelzem, hogy dél Amerika sem piskóta!

"A levegő tisztább pl. az USA-ban mint négy évtizede volt."

Viszont Kínában, Oroszországban (és sajnos pont a kamcsatkai részen) valamint Európában romlott. (A légszennyre nincs ráhatása Goodfriendnek és az ő Immigration Officerének)

"Milyen mértékű a tengervíz szennyezettsége?"

Ne a WU-2 -s flakonokat keresgéld! Van ott más probléma az olajjal, szokatlan el-Nono időszak és egyéb apróságok...

""amit százmillió év alatt létrehozott a természet én meg [...] átalakítom""

Taktikusan csak a lényeg felett siklasz át: az évszázmilliók alatt létrejött javakat 50-60-100-200 év alatt felkutatjuk és kinyerjük! Hiába létezhet önreprodukciós képesség, esélytelen a korrekcióra.

" a gyógyítás-technológiáról te sem mondanál le."

És a világ meg van őrjítve hol evvel a távolkeleti módszerrel, hol avval az ősi gyógymóddal, de különbenis, ne ess hasra a gyógyítás tehnológiai fejlettségétől, megoldották ezt negyven - százezer évvel ezelőtt is, bizonyíték rá, hogy itt írogatsz...

És végül én sem tehnológiai alapú, sem nem-tehnológiai alapú világról nem vizionáltam, hanem egyfajta vég gyorsuló bekövetkeztével riogatok, mikoris tök mindegy lesz, hogy mi van a tehnológiával...

yotta 2014.12.24. 00:28:53

@yotta: Helyesbítés: szokatlan el-Nino időszak.

zuglo007 (törölt) 2014.12.25. 10:10:53

@yotta:

Az általad felhánytorgatott antropogén degradáció jelentéktelen semmiségnek tűnik pl. az utóbbi 700 ezer évben bekövetkezett 4 eljegesedési fázis pusztításához képest...

24 ezer évvel ezelőtt a Föld felszínét túlnyomórészt __jégmezők__ és __sivatagok__ borították...

roppant érdekes szembesülni azzal, hogy a mai ökoszisztémák túlnyomó többsége lényegében __recens__ képződmény azaz az utóbbi 10-12 ezer év terméke...

és az is felettébb érdekes, hogy az emberi evolúció gyakorlatilag a kvaterner jégkorszak alatt ment végbe...

a modern ember lényegében a kvaterner jégkorszakhoz kapcsolódó __monumentális__ környezeti katasztrófáknak és szélsőséges éghajlatváltozásnak köszönhette a kialakulását...

szóval az állításom a következő:

1. alulbecsülőd a földi ökoszisztéma ellenálló képességét...
2. alulbecsülöd az emberi faj adaptációs képességeit...

nem kicsit, hanem nagyon...

ajánlom az alábbi kitűnő filmet a témában:

Ice World 1-6
www.youtube.com/watch?v=LmjeBqpgsoA

yotta 2014.12.27. 22:43:41

@zuglo007: "1. alulbecsülőd a földi ökoszisztéma ellenálló képességét...
2. alulbecsülöd az emberi faj adaptációs képességeit..."

Képtelenség, hogy alulbecsüljem!

Sőt, éppen avval támasztod alá az én realistább becslésem, ha azt állítod, hogy az emberi genom 12 ezer évvel ezelőtt érte el mai formáját (szemben az ént tudatomban lévő 40 ezer évvel), mert így belátható, hogy még rövidebb az az időintervallum, amely alatt az erőforrások pusztítása végbemegy...

Egy jó cikk szintén a témában: www.tutiblog.com/2014/12/vegso-visszaszamlalas.html

zuglo007 (törölt) 2014.12.27. 23:01:01

@yotta:

szövegértési problémáid vannak?!

én mindössze az alábbit állítottam (idézet fentebbről...):

"roppant érdekes szembesülni azzal, hogy a mai ökoszisztémák túlnyomó többsége lényegében __recens__ képződmény azaz az utóbbi 10-12 ezer év terméke...
"

15 ezer évvel ezelőtt kb. olyan fagyos tundra volt a Kárpát-medence területén mint pl. ma Szibériában a Tajmír félszigeten...

(ha ez egyáltalán mond neked vmit...)

zuglo007 (törölt) 2014.12.27. 23:20:32

@yotta:

az emberi evolúció kapcsán pedig mindössze az alábbit állítottam (idézet fentebbről)

"és az is felettébb érdekes, hogy az emberi evolúció gyakorlatilag a kvaterner jégkorszak alatt ment végbe...

a modern ember lényegében a kvaterner jégkorszakhoz kapcsolódó __monumentális__ környezeti katasztrófáknak és szélsőséges éghajlatváltozásnak köszönhette a kialakulását..."

a kvaterner jégkorszak az utóbbi 2,5 millió évről szólt...

furcsamód erre a meglehetősen hektikus időszakra esik az emberi evolúció is...

How Climate Change May Have Shaped Human Evolution

www.smithsonianmag.com/science-nature/how-climate-change-may-have-shaped-human-evolution-180952885/?no-ist

zuglo007 (törölt) 2014.12.27. 23:24:38

@yotta:

a cikked felszínes propaganda...

inkább ezt nézd meg:

A nagy globális felmelegedés átverés
www.youtube.com/watch?v=fK8qYIaFXYc

yotta 2014.12.27. 23:28:31

@zuglo007: Hol hivatkoztam a globális felmelegedésre?

zuglo007 (törölt) 2014.12.27. 23:30:33

@yotta:

te linkelted ezt a "remekművet"...

www.tutiblog.com/2014/12/vegso-visszaszamlalas.html

mindössze néhány perccel ezelőtt...

yotta 2014.12.27. 23:41:15

@zuglo007: Amikor én iskolába jártam, a földtörténeti korokat még Prekambriumnak, Mezozoikumnak, Plesztocénnak, Holocénnak tanították, (valamelyiknek a része az a bizonyos Triász-Júra-Kréta időszak. Erről a kvaterner izéről még csak nem is hallottam, de miért is lényeges ez a mondandóm szempontjából?

Valójában nincs értelme bizonygatnom, hogy jó a hulladékot szelektíve gyűjtögetni és rohadt szar, amikor a szomszéd fél órát melegíti szuperverdáját az indulás előtt, mert szerinte is
kiváló a földi ökoszisztéma ellenálló képessége és az emberi faj adaptációs képessége..., és ugyanezt teszi nyáron is, akkor persze akkor a kasznihűtésért, mert hát kiváló a földi ökoszisztéma ellenálló képessége és az emberi faj adaptációs képessége...

yotta 2014.12.27. 23:42:29

@zuglo007: Kérdem, én hol hivatkoztam a globális felmelegedésre? A cikket sem a felmelegedésre hegyezte ki a szerző!

zuglo007 (törölt) 2014.12.27. 23:51:59

@yotta:

sose késő tanulni...

"A negyedidőszak (vagy pontatlanul negyedkor), más néven kvarter vagy kvaterner a kainozoikum földtörténeti idő legkésőbbi időszaka, amely mintegy két és fél millió évvel ezelőtt kezdődött a neogén időszak után, és máig tart"

hu.wikipedia.org/wiki/Negyedid%C5%91szak

zuglo007 (törölt) 2014.12.27. 23:53:34

@yotta:

te belenéztél egyáltalán abba, hogy mit linkelsz?

pl. mi van sárgával kiemelve a második bekezdésben?!

yotta 2014.12.28. 00:08:55

@zuglo007: "te belenéztél egyáltalán abba, hogy mit linkelsz?

pl. mi van sárgával kiemelve a második bekezdésben?!"

Most akkor belemenjünk abba, hogy leszámolom, az összesből hány karakter NEM foglalkozik a felmelegedéssel? Nem beszélve arról, hogy a linkelt cikk szerzője egyébként sincs oda a globális felmelegedés elmélettől, akárcsak én, ebből következőn nem érdekel a globális felmelegedés tovább, mondhatnám tojok rá - más aggaszt, annak meg hangot adtam a fentebbi írásokban.

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 00:12:07

@yotta:

akkor tisztában lehetnél azzal, hogy egy eljegesedési fázis (glaciális) nagyságrendekkel súlyosabb következményekkel járt együtt mint az általad felvetett problémák...

akár idézhetünk az általad belinkelt anyagból is...

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 00:12:50

@yotta:

a többi is csak felszínes propaganda...

meglehetősen silány kivitelben...

yotta 2014.12.28. 01:28:31

@zuglo007: Nem, mert amiről én beszélek az arról szól, hogy azok az erőforrások, amelyek évmilliók alatt jöttek létre 3-400 év alatt elpusztulnak és ezt a pusztítást nem tudja semmilyen önreprodukciós képesség kompenzálni.

Persze felőlem lehet ez silány kivitelű felszínes propaganda is, azonban dermesztően logikus! És mondom, lehet bizonygatni, hogy silány kivitelű propaganda az orrom alá pöfékelt kipufogó gáz kéretlenségéről szóló nyervákolás, de javaslom, cuppanjon rá bárki, Mercedes-e kipufogójára egy ilyen maihoz hasonló hideg téli napon, oszt melengesse a tüdejét avval jó kis meleggel...
süti beállítások módosítása