1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.11.29. 18:33 HaFr

Polgári vagy demokratikus ellenzéket?

Ma Magyarországon azok mondják magukat demokratikus ellenzéknek, akik 2009/10-re olyannyira hagyták legyöngülni a demokráciát, hogy az érett gyümölcsként hullott a mára szélsőjobbossá silányult Fidesz ölébe, amely aztán a 2010-es győzelmét 2014-ben megismételte, és legitimálni tudott mindent, amit addig tett. Ma ellenben senki sem hívja magát polgári ellenzéknek (a PKP-n kívül), ami teljesen rendjén is van, mert olyan ellenzék nincs, amely nem a politikai rendszer visszahódítását tűzi ki célul, hanem a társadalom önreflexióra és autonómiára való képességének növelését (amit -- meglehet -- meg kell előznie az ország romlása fölötti katarzis bekövetkeztének).

Sokszor kell még ismételni: a "demokratikus" ellenzék ekként való legitimációjának soha semmi köze nem lesz e társaság tényleges demokratikus elkötelezettségéhez (ezt az MSZP, a DK és a Liberálisok esetében biztosan sem hiszi el róluk senki a hívek legelvakultabb csoportjain kívül), a "demokratikusság" itt Orbán-ellenességet jelent, noha még ez sem okvetlenül igaz. Ez az ellenzék ugyanis kifejezetten Orbán- és NER-barát, ha választania kell ezek és a neobalos társadalmi mozgalom növekvő térfoglalása, és adott esetben párttá alakulása között. 

Az Orbán-ellenesség fő sodra ebben a pillanatban mégis a "demokratikus" ellenzék (nem érdemes beszélni most a hungarista ellenzékről, amely részint közelebb áll a Fideszhez, mint az a polgári eszmékhez, részint obligón kívül áll Európában, és ha hatalomra jut, azzal az országnak nyilvánvalóan befellegzik). Ugyanakkor a harc a baloldalon még nem kezdődött meg igazán a hivatalos ellenzék és a társadalmi mozgalom (az utca) között, a balos média és az értelmiség sem tette le még a voksát. A pártoknak a veszprémi független jelölt, Kész Zoltán mögé való -- esetleges -- beállása az átmeneti helyzetet tükrözi, ugyanakkor az, ha KZ elfogadja az ajánlkozásukat, árt a NER-t meghaladó politikai függetlenségnek és a polgári ellenzék nehéz és hosszú menetelésének.

A pártok helyzete a NER-ben -- ideértve a PKP-t is -- eleve problematikus. Felesküdni ezekre a törvényekre és erre az alaptörvényre képviselőjelöltként és képviselőként is a NER legitimálását jelenti, tehát a polgári alternatíva beáldozását a közvetlen "demokratikus" érdekeknek.

56 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr346943187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

explanatus 2014.11.29. 20:37:50

Itt most elvégezhető lenne egy kísérlet. Azt tudjunk, hogy van a kétharmad, azt is tudjuk van a „demokratikus ellenzék” azaz MSZP utódpártjai. Azt is tudjuk ezeknek az utódpártok ez az év az elvesztett három választás éve. Nem kéne már még egy vereség!

Ha nekem lenne olyan médiafelületem mit A „független” elemzőnek, akkor olyan „független” felhívással állnék a média elé, hogy

kedves „demokratikus ellenzék” „független” elemzőként arra jutottam, hogy érdekes lenne megtudakolni egy választókerületnyi ember véleményét úgy, ha ti -mindannyian, nem sorolnálak fel most név szerint benneteket- nem lennétek az elemzésemben zavaró tényező. Azaz ezennel felszólítalak, jobban mondva az isten szerelmére kérlek benneteket, hogy hagyjátok ezt a választást, pihenjetek, lássuk mire jut nélkületek a kétharmad.

Annyi jó hely van ebben az országban, (meg azon kívül) menjetek, relaxáljatok. Jót tenne nektek is, nekem is, és az országnak is. Gondoljatok bele, én nagypofával bejlentettem, hogy indulok, és ugyanakkorával azt, hogy nem. Ezt ti is meg tudnátok tenni.

Végre mód adódna arra, hogy „független” elemzésemben olyanra jussak, amit nem torzítana „függetlenségem”

Akkor még egyszer. Kedves, szívemnek is nagyon kedves demokratikus ellenzék, maradjatok a kispadon.

Adjatok esélyt a hazának!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.29. 20:39:34

@explanatus: igen, az tűnik számomra is KZ egyedül járható útjának, ha a nevezett pártok nem indulnának ezen az időközin

quendelapo 2014.11.29. 21:28:57

@HaFr
Szerintem ezt olvasd újra és aztán sokáig nagyon szégyelld magad! Mr Liberty :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.29. 21:44:01

@quendelapo: nocsak, nem írnék le olyat, hogy szégyellenem kellene, ez sem az

quendelapo 2014.11.29. 21:58:45

@HaFr:
Csak olvasd végig a veszprémi választásról szóló postjaidat! Onnan kezdve, hogy ez egy különösen fontos választás lesz, ammin végre megmérettetheti magát a PKP - ehhez még 100 aktivistát is kerestél - a mostani postig, amikor beismered, hogy egyszerűen nem tudsz mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy Kész Zoltán a Polgári Platform jelöltjeként elindul a vélasztáson. Így most már nem is érdekes eza választás csak a NER-t legitimálja vele a "demokratikus ellenzék", igaz?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.29. 22:04:46

@quendelapo: hát, azt hiszem, neked kellene újraolvasnod a posztot -- az inkriminált rész:

"A pártoknak a veszprémi független jelölt, Kész Zoltán mögé való -- esetleges -- beállása az átmeneti helyzetet tükrözi, ugyanakkor az, ha KZ elfogadja az ajánlkozásukat, árt a NER-t meghaladó politikai függetlenségnek és a polgári ellenzék nehéz és hosszú menetelésének.

A pártok helyzete a NER-ben -- ideértve a PKP-t is -- eleve problematikus. Felesküdni ezekre a törvényekre és erre az alaptörvényre képviselőjelöltként és képviselőként is a NER legitimálását jelenti, tehát a polgári alternatíva beáldozását a közvetlen "demokratikus" érdekeknek."

Hol van ebben, hogy KZ legitimál?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.29. 22:06:35

@HaFr: A "demokratikus ellenzék" pedig legitimál -- ezt másfél évre írom. AZt, hogy nem indulunk, nem írom. Szóval, tolle lege.

Moin Moin 2014.11.29. 22:10:29

A dilemma feloldható – valójában nem is létezik, csupán egy pontatlan kérdésfelvetés következménye.

Egy valóban Fidesz-ellenes jelölt sem az indulásával, sem a mai Alaptörvényre letett képviselői esküvel nem legitimálja a Fidesz-rendszert, ui. mind az elindulása, mind a megszerzett mandátuma csupán egy előre deklarált eszköz a Fidesz-rendszer felszámolásáért folyó harc(á)ban. Akik mellette állnak, akik támogatják és akik rászavaznak, azok ezt tudva és „erkölcsileg ettől meg nem zavarva” állnak mellette.

Ugyanez a helyzet a posztszocialista „demokratikus ellenzékkel” (MSZP, DK – a Liberálisokat nem tekintem tényezőnek) való akcióegységgel is: ez egyszerű matematika. Nem az elveidet mocskolod be, nem a szavazóbázisod előtt járatod le ezzel magad, hanem éppen bebizonyítod, hogy az elveid gyakorlatba ültetése érdekében kész vagy a kooperációra – szigorúan csak előre deklarált célokért – és a szavazóbázis nagyra fogja értékelni azt, hogy végre nem csak egy „elmélethuszárral” van dolga. A szavazóbázis győzni akar és nem finnyogni!:-)

Még egy megjegyzés. Ezt írod: „Ma ellenben senki sem hívja magát polgári ellenzéknek (a PKP-n kívül)”. Ez nem igaz: az Együtt – és annak elődje, a Haza és Haladás is – egyértelműen polgári politikai erőként definiálta önmagát. Hogy ebből eddig mennyit tudott megvalósítani, az emberi tényezőkön – vagy azok (bizonyos vezetői adottságok) hiányán – múlott, valamint azon, hogy bár a célok polgáriak, azonban a szervezetet létrehozók személyes politikai tanulási folyamatiból következő eszközismeretből adódóan a „napi politikai taktika” nem tudott polgári lenni: az egy, a három választás terhe miatti zavarodott kapkodás volt csupán, némi lózungszocialista felhangokal.:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.29. 22:13:52

@Moin Moin: Mindketten ismerjük a helyzet kívülről-belülről. A finnyogás HIÁNYA eddig senkinek sem tett jól Hiteltelenné is váltak, és politikailag is eltűntek.

nevetőharmadik 2014.11.29. 22:56:54

@HaFr: Azért beláthatod, hogy ezt a bekezdést olvasva ("A pártok helyzete a NER-ben -- ideértve a PKP-t is -- eleve problematikus. Felesküdni ezekre a törvényekre és erre az alaptörvényre képviselőjelöltként és képviselőként is a NER legitimálását jelenti, tehát a polgári alternatíva beáldozását a közvetlen "demokratikus" érdekeknek.") nem szükségeltetik túl sok logikai lépés ahhoz, hogy úgy értelmezzük: KZ legitimál. Elvégre KZ képviselőjelölt, és ha győz, képviselő is lesz, azaz felesküszik majd az Alaptörvényre. Ami a NER legitimálását jelenti, az idézett bekezdés alapján.

Egyébként természetesen lótúrót, mert a kormány leváltásának két útja van: vagy a jelenlegi rendszeren belül választást nyerve (ezzel elismerve, "legitimálva" a NERt), vagy forradalommal megdöntve. Persze van harmadik út is, megvárva, amíg az ország összeomlik annyira, hogy a legitimációs értelemben tiszta lap teremtődik. De akkor mit érdekli a PKP-t a veszprémi időközi?

zipe moha 2014.11.29. 23:12:27

a probléma lefordítható közérthetően is: a 89'-es hatalmi csoportok a társadalomban és a gazdaságban okozott korszakos kártétel ellenére ragaszkodnak a hatalomhoz, az abból származtatott érdekeikhez.

Melyik történelmi szituációt nem ez jellemezte a múltban akár?

A gőz kordában tartható, melynek technikái számosak...ezek nekünk még újak, másoknak már nem...

A fidesz e hatalmi csoportok utóvéd harcosa....véglegesít és végérvényesít szándékai szerint...eltökéltsége és gátlás-és féknélkülisége ebből ered...

Polgárosító ellenzéknek még egy darabig lehet jelentése, "demokrata" ellenzéknek ami a szisztéma legalizátora maga is, nincs valóságtámasza.

Az "ellenzék" jelentéstartalma van változóban, mert nem egy párt hanem egy szisztéma ellenzéke bontakozik ki indokoltan a politika társdalom ellenessége okán...

Moin Moin 2014.11.29. 23:13:52

@HaFr: Értem: szóval te nem szállnál be abba a mentőcsónakba, amiben egy közismert szoknyapecér, részeges zsebtolvaj is ül, nehogy rossz társaságba keveredvén majd megszóljanak a Fínom Népek, hogy lám, mily elvtelenül sikerült úlélned a Titanicot!:-)

Elgondolkodtatóul 1.:
Íme, a Titanic áldozatainak tmetője Halifaxben: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9f/RMS_Titanic_Graves_in_Fairview_Cemetery.jpg

Elgondoltatóul 2.:
Egy konzi, aki össezállt a komcsikkal:
static.wixstatic.com/media/f526b3_1ed959031fc940d09667582041e4bd6a.jpg

zipe moha 2014.11.29. 23:23:05

...így a valós probléma inkább az, hogy a Társadalom különféle szegmenséből összegződő ellenzékiséggel mit tud kezdeni 1 politikai párt (bármelyik...), aki inkább maga is csak egy platform szerepét képes ellátni az egészen belül ,sem mint önálló képviseletet gyakorolni akár világnézet akár politikai ízlés tekintetében

DrGehaeuse 2014.11.29. 23:24:12

Súlyos dilemma és többszörös csapdahelyzet.
@Moin Moin hozzászólása sem old fel egy végső dilemmát: Meg lehet e haladni az elmult 25-év legsúlyosabb hibáit, ha azok előidézőivel kell együttműködnüni, hogy legalább egy kis lépést (2/3-ad megszüntetése) tegyünk a 25 év végtermékének eltüntetése irányába.

Szerintem nem. Ha KZ nyiltan felvállalja az álbaloldal támogatásának elfogadását, akkor semmi esély a polgári alternatíva támogatottságának megméretésére. A választási eredményből egy dologra lehet majd következtetni: mennyire gyengült meg a fidesz és mekkora orv-bán elutasítottsága?

Semmit sem fogunk tudni arról, hogy van-e fogadókészség a választókban egy tényleges változás elindulására.

DrGehaeuse 2014.11.29. 23:43:15

@Moin Moin:

A Titanic hasonlat sántít. A PKP fel se szált arra a politikai Titanicra amit a 89-es önjelölt elit a jéghegynek kormányzott. Az álbaloldal meg csak maradjon a süllyedő hajón mert ők a matrózok, fleto fedélzetmester, kunczemaci meg szolgálaton kívüli navigátor.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.30. 00:05:24

@nevetőharmadik: hát ez az, engem kevésbé érdekel most KZ, mint az, hogy a PKP -- teoretikusan -- legitimál, amitől persze el lehet vonatkoztatni.

explanatus 2014.11.30. 00:24:02

@DrGehaeuse: „Semmit sem fogunk tudni arról, hogy van-e fogadókészség a választókban egy tényleges változás elindulására.” mondod nagyon okosan. Az hiszem, az a legnagyobb gond, hogy ti (hozzászólók) olyan érvekkel jöttök, melyek „logikusak”, de mi magyarok még soha nem szavaztunk „logikusan”, valószínűleg majd most se.

A médiafölény akkora a meglévő pártoknál, hogy a PKP (szava) nem juthat el a szavazókhoz, csak szájhagyomány útján. A PKP a népmesék szegényemberének legkisebb gyereke.

Nem véletlen pártelnök felhívása, hogy 100 aktivista kerestetik. Akár azt is mondhatta volna kicsit kicsavarva, amit @Moin Moin: által fentebb ajánlott linken, szivaros öregúr mondott (kell száz ember, kiknek) nem ígérhetek mást, mint gúnyt, megvetést, egzisztenciális nehézségeket.

A nagy kérdés. Lesznek-e százan? Mernek-e százan?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.30. 00:32:01

@Moin Moin: Mint köztudott, a Titanicon túl kevés volt a mentőcsónak, elég éppen a finom népeknek volt -- én maradtam volna a süllyedőkkel, bár a jegyem az első osztály szólt volna.

DrGehaeuse 2014.11.30. 00:38:02

@explanatus:

Szerintem már húsz aktív embernek is örülni fogunk.

Moin Moin 2014.11.30. 02:18:16

@explanatus: @DrGehaeuse:

"Talán van ötven igaz abban a városban, avagy elveszted-é, és nem kedvezel-é a helynek az ötven igazért, a kik abban vannak? Távol legyen tőled, hogy ilyen dolgot cselekedjél, hogy megöld az igazat a gonosszal, és úgy járjon az igaz mint a gonosz: Távol legyen tőled! Avagy az egész föld bírája nem szolgáltatna-é igazságot?
És monda az Úr: Ha találok Sodomában a városon belől ötven igazat, mind az egész helynek megkegyelmezek azokért.
És felele Ábrahám, és monda: Immár merészkedtem szólani az én Uramnak, noha én por és hamu vagyok.
Ha az ötven igaznak talán öt híja lesz, elveszted-é az öt miatt az egész várost? És monda: Nem vesztem el, ha találok ott negyvenötöt.
És ismét szóla hozzá és monda: Hátha találtatnak ott negyvenen? És monda Ő: Nem teszem meg a negyvenért.
Mégis monda: Kérlek, ne haragudjék meg az én Uram ha szólok: Hátha találtatnak ott harminczan? És Ő felele: Nem teszem meg, ha találok ott harminczat.
És ő monda: Immár merészkedtem szólani az én Uramnak: Hátha találtatnak ott húszan? Felele: Nem vesztem el a húszért.
És monda: Ne haragudjék kérlek az én Uram ha szólok még ez egyszer: Hátha találtatnak ott tízen? És Ő monda: Nem vesztem el a tízért.
És elméne az Úr, minekutánna elvégezte Ábrahámmal való beszélgetését; Ábrahám pedig megtére az ő helyére."
(Mózes 1. könyve, 18.)

…Mint tudjátok, Szodoma elpusztult!
Hát Veszprém?:-)))

légügyi megfigyelő 2014.11.30. 02:55:20

megérdemeljük a pusztulásunkat, bal és polgári és demokratikus népek, ha nem ismerjük fel az ország ellenségét, nem tudunk egymásnak megbocsájtani és nem tudunk együtt országot építeni.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.11.30. 04:01:09

@HaFr:

"elég éppen a finom népeknek volt"

A nőknek és gyerekeknek volt.

Ahogy itt www.icyousee.org/titanic.html látható, arányaiban (és abszolút számban is) több harmadosztályon utazó nő (49%) élte túl a katasztrófát mint első osztályon utazó férfi (32%).

Az igaz hogy a harmadosztályon utazó gyerekek túlélési aránya csaknem teljesen azonos volt az első osztályon utazó férfiakéval (31% vs. 32%). Viszont pl. a másodosztályon utazó gyerekek 100%-a (mind a 25) túlélte, míg a másodosztályon utazó férfiak mindössze 8%-a élte túl (alacsonyabb arányban mint a harmadosztályú férfiutasok akiknek 13%-a élte túl).

kiazmarmegint 2014.11.30. 04:36:41

@légügyi megfigyelő: Ez igaz. A ketharmad megszunese es a jelenlegi, a masfel honappal ezelottinel mindenkeppen remenykeltobb atmoszfera megmaradasa es megerosodese majdnem mindennel fontosabb. 2018-ig boven lesz eleg ido ahhoz, hogy a jelenlegi partok megmutassak magukat.

Rudi Kató 2014.11.30. 06:05:05

Na ez "gyönyörű" amikor ávós népirtó gyilkosok, lakhely áruló tolvajok akarják meghatározni, hogy ki a "demokrata"!

grani 2014.11.30. 07:09:47

Na, a FIDESZ ezer évig lesz hatalmon, ha az "ellenzék" teoretikusaitól csak ilyen hülyeségre telik.

quendelapo 2014.11.30. 08:55:53

@zipe moha:
Szerintem Ti túl sok Tolkien-t olvastatok.

quendelapo 2014.11.30. 09:09:00

@HaFr: @Moin Moin: @nevetőharmadik:
Az ózdi és az úkpesti példából is nyílvánvaló, hogy csak két jelölt párharcaként van esély nyerni. A veszptémi kerületet ismerve van esély arra, hogy itt az Orbán rendszerét leváltani akarók szavazatait ne egy nyikhaj jobbikos és ne egy túlkoros emeszpés, hanem egy energikus polgári demokrata gyűjtse össze. Természetesen ez legalább hallgatólagos együttműködést (ha úgy tetszik kordinált indulást is jelent a teljes ellenzéki spektrim részéről.
A PKP döntézhozói úgy gondolták, hogy itt az idő, végre valahol ők állhatnak az elllenzék élére és még túl nagy kompromisszumot sem kell ehhez hozniuk. Erre Kész Zoli beelőzte őket. Most meg finnyáskodnak, hogy nem is érdekes ez az egész. Pedig valójában tudják, hogy igazából most csak arról dönthetnek, hogy milyen mértékben állnak be mellé. A nyafogásnak semmilyen eredménye nem lesz. Még egy "ugye megmondtam" -hoz is kevés (vagy éppen hogy túl sok.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.30. 09:18:16

@quendelapo: kérem, kérem, a kedves baloldali kommentelő társunk hagyja abba a story meghamisítását.. illetve folytathatja is, tulajdonképpen teljesen mindegy

quendelapo 2014.11.30. 09:32:19

@DrGehaeuse:
Nem bonyolódnék bele ebbe a Titanic-os hasonlatba. Fals az egész.
Arra azért nem ártana emlékeztetni, hogy a III. Köztársaság alapító atyái "talpig konzervatív úriemberek" voltak: Antal, Sólyom, Tölgyessy és ott sertepertélt az aktus körül a Bibó kollégium is közel teljes létszámmal. Az elmúlt 25 évből majdnem ugyanannyi időt töltött kormányon a bal és a jobboldal. Aki ezek után Gyurcsány 5 éves kormányzását okolja a jelenlegi fideszes ámokfutásért az jelentősen túlértékeli GYF teljesítményét és nagyon alábecsüli Orbán Viktort.
Egyébként meg 25 évet nem lehet kidobni az ablakon. Nem lesz egy csapásra új elit, nem lesz új szavazóbázis, nem lesz másik nép.
Ez a nyersanyag, ebből kell dolgozni. Aki azt gondolja, hogy ő bizony szarból nem fog várat építeni, az jobb, ha hagyja az egészet a 'csába.

quendelapo 2014.11.30. 09:35:35

@HaFr:
Szoktam azon tűnődni, hogy inkább balra, vagy inkább jobbra sorolnám-e magam, de nem hiszem, hogy az döntene, hogy éppen egyet értek-e veled vagy sem :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.30. 09:40:59

@quendelapo: ez engem piszkosul nem érdekel.. az érdekel, hogy senki sem támadhatja az integritásomat hazug mesékkel, amelyekkel szemben csak a posztok kiadásának idejét is elég lenne felhozni, nem beszélve arról, hogy fogalmad sincs arról, hogy mi volt és most is mi a szándékom a veszprémi üggyel, hogy jön ebbe Kész (periférikusan), mit akarunk a párttal ("ellenzéke éle", majomság) -- úgyhogy jobb, ha ebben körültekintőbben nyilatkozol, mert kevés dologra rágok be jobban, mint erre a típusú inszinuációra, aminek természetesen nincs egyéb konzekvenciája, minthogy elköszönök tőled ezen a blogon

neoteny · http://word.blog.hu 2014.11.30. 09:49:13

@HaFr:

Nincs mit. Akkoriban a népek még követték az ősi evolúciós "parancsot" miszerint a nagyobb népességű csoportoknak jobbak az esélyei egy háborúban; és a nagyobb népességhez vezető "szűk keresztmetszetet" a nők képviselik. Egy nő egy évben nagyjából egy gyereket tud szülni; egy férfi pár száz nőt is teherbe tud ejteni egy év alatt. A szaporodáshoz igazándiból nőkre van szükség; ill. bármiféle népességkorlátozásnak a nőkön "keresztül" kell működnie. Csináltathat magán vaszektómiát 100-ból 90 indiai férfi, de az a 10% amelyik megmarad a nemzőképessége meg tudja csinálni azokat a gyerekeket is amelyeket a 90% nem -- feltéve hogy a nők termékenyek maradnak.

Ez a logika az "először a nők és a gyerekek!" felkiáltás mögött. És még az sem mondja azt hogy "először a gyerekek és a nők!" -- mert a gyerekeknek csak a fele (lesz) nő.

quendelapo 2014.11.30. 10:08:03

@HaFr:
A "mindegy"-től hamar eljutottál az elköszönésig. Pedig nem az a célom, hogy Téged boszantsalak ...:)

Szerintem inkább azt kéne eldöntened, hogy van-e Kész Zoltánnál jobb jelölted! Ha igen, nevezd meg még ma, vagy holnap! Mikulásnál tovább nem érdemes várni....

egyetmondok 2014.11.30. 10:23:29

Talán itt lenne az ideje Hafr,hogy a PKP nyíltan a programjába vegye a kétharmados szabály eltörlését: a parlamenti többségnek,a "sima" többségnek is joga legyen bármikor alkotmányozni,vadonatúj állami,politikai, társadalmi rendszert létrehozni,stb.,stb.
-----------------------------------------
Azt pedig szerintem,mint dilemmát félre lehet tenni,hogy azzal vajon,hogy a PKP most jelöltet állít,legitimálja az orbáni államot vagy sem.
A kétharmados mágiába belezavarodott magyar politika jelen állásában érdemes kipróbálni,hogy mit jelentene,ha úgy szűnne meg a fidesz kétharmada,hogy azt nyíltan államellenes törvényhozó "jelenti". A fontos,hogy azért megyünk a parlamentbe,hogy a rendszert lebontsuk,nem másért,s ezt nyíltan ki kell jelenteni -- ehhez azonban néhány lényeges pontján az alaptörvényi államhatalomról el kell mondani, hogy azonnal mit változtatnánk meg. Olyan pontokat kell találni,amely az egész NER működését azonnal ellehetetleníti.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.30. 10:24:09

@quendelapo: Ezt megmondhatod anélkül, hogy inszinuálsz, ha meg megtetted, nem teszel úgy, mintha nem tetted volna -- az egyebekben ugyanis nem érdekes a véleményed

DrGehaeuse 2014.11.30. 11:10:15

@quendelapo:

Mit tud ez az elit amitől oly nehéz lenne pótolni? Azon kívül, hogy rengeteg tapasztalatuk van az "ügyes" pártfinanszírozási módszerekben és a közpénzek "sajátos" újraelosztásának módszereiben. Valamint kiterjedt maffiahálózati üsszefonódások segítségével könnyítikmeg az ügyek intézését?

Gondolom ezek most a kormányképesség kritériumai, de nem hinném hogy lehetetlen ezek nélkül boldogulnia egy országnak.

Bocs, orv-bánt kifelejtettem a titanicos hasonlatomból. Ő mivel skizofrén egy személyben elsőtiszt és maga a jéghegy is. :)

DrGehaeuse 2014.11.30. 11:21:34

@quendelapo:

Keress rá mit gondolok a III. köztársaságról. Már leírtam párszor, hogy a 89-es volt az első (I.) köztársaság. De még mielőtt tényleg működni kezdett volna, az SZDSZ-Fidesz-Torgyánkisgazda együttműködés meghekkelte egy négyigenes parasztvakító népszavazási mutyival (az ősmutyi). Fityiszorv-bán jéghegye akkor kezdett el hízni amikor az SZDSZ átdobta a palánkon 94-ben.

DrGehaeuse 2014.11.30. 11:39:58

@quendelapo:

A nép igenis újul. 25 év alatt a választókorú népesség közel 1/3-a már lecserélődött.

explanatus 2014.11.30. 12:11:10

@quendelapo: Gondoljunk bele abba, hogy egy kicsi, mezítlábas ember meghirdette a maga polgári engedetlenségi mozgalmát egy olyan országban, melyben nemhogy polgárszámba, de sokakat még emberszámba se vettek. És amikor belefogott a híressé vált só-menetelésbe nem azt kérdezték tőle a csatlakozók: Kicsi ember, hova megyünk, miért megyünk? Hallod, ne arra menjünk, én tudok egy jobb utat, és több ezren nekiálltak volna érvekkel alátámasztva megvitatni az útvonalat a célig. Tán a mai napig ott ülnének valahol, és menne a szöveg, nincs igazad, mert előbb ide, meg oda kellene menni.

A követők, csatlakozók között túlnyomórészt olyanok voltak, akik nem igazán értették, mit akar a kis, mezitlábas ember, hanem csak annyit tudtak, a javukat akarja. Nem kérdeztek, nem javasoltak, nem sürgették, mentek utána.

Itt most formálódik valami, de ahelyett, hogy követőivé, támogatóivá válnánk ennek a valaminek (PKP) minden egyes posztot szétszedünk darabjaira, mint kutya az új lábtörlőt, hogy se az irány nem jó, se a cél, a módszerek meg egyáltalán nem olyanok, melyek eredménnyel kecsegtethetnének.

Arra csak kevesen gondolnak, hogy ez olyan, mint egy sakkjátszma. Még az óra se indult el, sokan már az eredményt kérik számon. A sakkjátszma lényege, szépsége, művészete abban van, hogy az adott lépésre kell válaszolni, vagy olyan lépésekre kell kényszeríteni az ellenfelet, melyből nem ő jön ki győztesen.

Talán, hagyni kéne a nem is mezitlábas, nem is kis (alacsony) emberünket, hogy belefogjon a maga só-menetelésébe, aztán, akinek tetszik, álljon mögé, akinek nem, maradjon otthon.

légügyi megfigyelő 2014.11.30. 12:48:23

@kiazmarmegint: szerintem 2018-ig nem lehet és nem is kell várni. Bármilyen fordulat megmozgatja az építményt, úgy vélem. Ebből pedig az következne, hogy mégiscsak találni kellene egy széleskörű orbánváltó együttműködést, amelynek célja az alkotmányos rend helyreállítása és a jogállamiság visszaépítése lenne. A visszaépítést értsd újjáépítésként, azaz a korábbi strukturális hibák kijavítására most lenne mód.

Egyébként fájdalmasnak tartom, hogy a jobboldali antiorbánok csak most, a választásokat követően kezdenek aktivizálódni. Talán csöppet rossz a ritmus... de ha így alakult, akkor nem a többi (bármilyen oldali) ellenzék fikázásával kellene kezdeni.

2014.11.30. 13:36:53

. Ez az ellenzék ugyanis kifejezetten Orbán- és NER-barát, ha választania kell ezek és a neobalos társadalmi mozgalom növekvő térfoglalása, és adott esetben párttá alakulása között. "

ez azért nem a legszerencsésebb megfogalmazás, lévén nekem sem 100%-ig világos, mit is jelent.
könnyen félreérthető, kiragadható, használható későbbiekben manipulatív célokra

quendelapo 2014.11.30. 16:30:46

@explanatus:
OK - ez lehet gy út.
De akkor Veszpémet most el kéne engedni.
Kis mezitlábas indiai barátunk nem azon rugózott, hogy ő kivel nem hajlandó együtt menetelni, hanem elindult és aki akart ment vele, nem számított, hogy előtte az angol admisztrációban dolgozott vagy sem.

kiazmarmegint 2014.11.30. 16:44:07

@légügyi megfigyelő: Bar legyen igazad. En ugy erzem, hogy egy orszagos valasztast a Fidesz most me'g megnyerne, de az ido multaval ez egyre kevesbe lesz igy. A tobbi mondadoddal egyetertek.

panelburzsuj 2014.11.30. 18:31:58

@quendelapo:
Az ózdi kétjelöltes párharcot kifejthetnéd.

Mert nekem úgy rémlik, hogy volt ott harmadik még a legutolsó menetben is - csak épp kutyába se vették a választók.

quendelapo 2014.11.30. 18:52:02

@panelburzsuj:
Az is egy módszer, hogy direkt esélytelen jelöltet állítanak. Így ráadásul nem is kompromittálják sem magukat sem a másik ellenzéki pártot. Lehet még ilyen helyzet máskor / máshol is....

@DrGehaeuse: ja, 25 év alatt lecserélődik a választók harmada. Csak az a probléma, hogy a veszprémi futam 12 hét múlva lesz!

panelburzsuj 2014.11.30. 20:23:54

@quendelapo:
Jaja, metodika.

A bicikliről távázás ötven árnyalata.

DrGehaeuse 2014.11.30. 20:44:32

@quendelapo:
És most pont az újak közül mentek ki ezrek az útcára. :)

Kanguru76 2014.12.02. 16:45:39

@explanatus: Az elképzelést (vagyis hogy ne induljon a demokratikus ellenzék és akkor majd jó lesz) "tovább fejlesteném": Ne induljon a Jobbik sem, Simicska sem, sőt ne induljon a Fidesz (és oldalpártja) sem!!!
Van még valakinek hasonlóan szuper ötlete hogy hogy is lehetne bejutni a parlamentbe szigorúan demokratikus úton?

Szúrófény 2014.12.06. 05:31:12

@explanatus:A szocializmus varázsige, pogárra cserélve! Lásssik hát, mit ír az új brossúra? Polgárság dicsősége! (összeollózás!)

. A magyar urak ezer éven keresztül mindig szem előtt tartották, hogy hatalmuk csak addig biztos, amíg nincs magyar etnikumú polgárság. Nem szabad követniük a nyugati népek példáját, ahol minden társadalomban volt viszonylag erős, saját etnikumú polgársága. Azt egyetlen királyunk nem engedte meg, hogy a városok polgárai magyarok legyenek, mert azok végül még autonómiát is követelnének. Ezért uraink örömmel fogadták a Galíciából, Ukrajnából ide igyekvő zsidókat.
Hiába, Magyarországon a polgárságot is úgy kell kinevezni, mint ezer fundamenumtalan kulturális intézményt: nincs polgárságunk. Ez az ország penészes, feudális, tarthatatlan romlottságát talán legjobban polgárságának szörnyű, silány gyávasága mutatja. Egy zagyva, kevés polgárság, amelynek élelmesei sietnek felkapaszkodni az uralkodó osztály pódiumára. Mely a polgári címet szégyelli.
A magyar polgárság csinált talpnyalást, üzletet, kalábriászt, (=hazárdjáték), de forradalmat soha, s ezért nincs! Ady Endre
Végül a középosztály tényleges magyar része: a lefelé és felfelé bukottak két rétegéből tevődött össze: az első típus az úr betyár, minden szociális igazság, kultúra, könyv művészet ösztönös ellensége, a születési kivételezettség és kiváltságosság vadagyarú emberbaromja. A második típus az ezercsalafintaságú ravasz haszonvadász, szolgál minden űrt és érdeket, elnyom minden gondolatot és munkát, lesz bármily párt vagy érdekszövetség ágense, lesz idegen érdekek zászlója, poroszlója, vagy vérebe: csakhogy a maga vagyonát és hatalmi helyzetét emelje. A harmadik típus: talán a leghitványabb, aki nem vállal soha semmilyen felelősséget, kezdeményezést, nem kockáztat semmilyen melléállást, aki mindenszínű és semmi színű, barátja minden sikernek, és elszökője minden tragédiának.
A középosztály felfelé bukott magyar elemeinek, minden lépésüket előre, minden deka több kenyerüket az¬zal kellett és kell megfizetniük: hogy buzgón megmutassák az uralkodó érdekszövetségnek, mindenképpen al¬kalmasak az álláshoz jutásra, az előléptetésre. A fentebbi lelki sajátosságból szükségszerűen következik a ma¬gyar középosztály egy másik általános vonása: antidemokratikus, demokráciaellenes... egyszerűen a jól nevelt házi kutya úrkutyasága, mely fogat vicsorít a kevésbé pártfogolt és „be nem érkezett vértestvérei ellen!... a folyto¬nos szolgaságban Annyira úri emberré csonkult, hogy képtelen emberré egészségesedni. Szabó Dezső: Virrasztó Koppányból
(És ez az a „polgári középosztály" amelyet az új politikai kurzus szerint újjá kell teremteni?)
A „Jobboldaliság” dicsérete:
Márai Sándor Naplójából:

Ha vége lesz ennek a háborúnak, a feladatok mérhetetlen sora vár ránk: államot kell építeni a cserepekből, amit a rablógyilkos horda, melynek nagy része megszökött már, reánkhagyott…Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a „jobboldaliság” címkéjével ismert különös valamit;

explanatus 2014.12.06. 08:16:21

@Kanguru76: Úgy tűnik, látnok vagy. "ne induljon a demokratikus ellenzék és akkor majd jó lesz) "tovább fejlesteném": Ne induljon a Jobbik sem, Simicska sem,"

Egyik se indul (mai helyzet) Viszont indul
- egy fideszes,
- egy fideszes nevelt,
- meg egy volt fideszes :)

Ebből csak egyvalami olvasható ki. A fidesz nem egy párt, sok, és kezd szétesni darabjaira.

explanatus 2014.12.06. 08:19:57

@Szúrófény: (összeollózás!)

Jó az ollód !
süti beállítások módosítása