1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.11.02. 08:50 HaFr

Mi is tehát ez az orbáni demokrácia?

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, bizonyos Rétvári szerint Magyarországon sokkal jobban működik a polgári demokrácia, mint nyolc évvel ezelőtt, és ezt semmi sem bizonyítja jobban, mint az internetadó-javaslat visszavonása a tüntetések hatására, írja az index.hu.

A polgári demokrácia a harmadik a definíciók sorában az illiberális és kereszténydemokrata után, amivel a kormánypárti propagandisták a rezsimjük meghatározása érdekében próbálkoznak, és a második a vegytiszta hazugságok sorában. Az illiberális is hazugság a maga negédes semmitmondásával, de legalább nem olyan ordas hazugság, mint a kereszténydemokrata vagy a polgári jelző, amelyekkel nemes veretet kölcsönöznének egy kizárólag romlott árut tartó szatócs rezsimnek. Amivel -- a fideszes demokrácia elé biggyesztve -- ugyanez a Rétvári nem késlekedik lejáratni a maga vélhető identitásának két tartóoszlopát, kereszténységet és polgáriságot, de mit neki Hekuba, ha ezzel is igazolhatja hűségét a felcsúti ember előtt. Vagy tán Orbánnak sem a szavai, sem a tettei nem lennének elég világosak a környezete számára? Akkor hadd súgjam meg a rétváriknak (nem mintha érdekelné őket bármi az erkölcsi világrendben): autokrácia épül, Putyin- és Erdogan-style. Se több, se kevesebb.

A kérdés leginkább mégis az, hogyan lehetséges a demokráciának az a fénytörése, hogy az udvaroncokon túl kétmillió ember továbbra is képes azt a maga javára értelmezni? Hát úgy, hogy ez valóban demokrácia abban a primitív, törzsi, háromezer évvel ezelőtti, de máig túlélő értelemben, hogy a győztesek diadalt ülnek, és bosszút állnak a veszteseken. A demokrácia eszerint nem sokban különbözik a permanens forradalmi állapottól és leszámolástól sem, ami az egyszerűbb szavazók agyában, akik bármilyen választási rendszerben vagy párt mögött többségben vannak, életük ritka, fénylő sikereként jelenik meg, amelyet ki kell élvezni újra és újra. A demokrácia feminin, konszenzuskereső értelmezése, amely a liberális demokráciának a checks and balancestől az állam alapvető semlegességén és az erős civiltársadalmon át az internet szabadságáig terjedő intézményrendszerében ölt testet, ebben az atavisztikus keretben hazug, elpusztítandó erkölcsként, megalkuvásként és az absztrakt erőktől való vereségként merülhet csak föl.

Orbán azonban abban az értelemben is hazudik (azon túl, hogy a legalantasabb emberi ösztönöket emeli ki az igazság hordozóiként, miközben azok látványosan rosszat tesznek a társadalomnak), hogy a többségi akaratot -- éppen, mivel valójában kisebbségi -- is képzi: eszközei a mindent átható propaganda, a választási szabályok folyamatos, kalkulált módosítása, a nyelv cinikus kifordítása (lásd a rétvárik beszédmódját), rablott pénz odadobása a bosszúra nevelt népnek, ellenfelei vélhető megvásárlása, a választók megfélemlítése, a "nemzeti konzultációk" stb. Magyarán valójában többsége sincs, hanem ezt is létre kell hoznia, amit könnyebben megtehet, ha már kiüresítette azt az intézményrendszert, amely ezt akadályozná. A liberális demokrácia intézményrendszerének legyilkolása tehát egyszerre engedett utat egyrészt a közvetlen demokrácia és a választók pszichés manipulációja, másrészt a többség procedurális előállítása felé. A létrejött többség mégis csupán relatív: az összes választó negyedére korlátozódik, és erősen függ a kormánynak és csatlós értelmiségének attól a baljós politikai munkájától, amely egyfelől a hivatalos ellenzék megosztására és semlegesítésére, másfelől a társadalom kontrolljára irányul.

Ez az állapot azonban kényes egyensúlyon nyugszik. Azon -- ami egy pillanatra, és vélhetően visszafordíthatatlanul megtört az internetadó elleni tüntetésekkel --, hogy az autokrácia legitimálásának előbb jelzett praktikáiban (tulajdonképpen a kontroll adagolásában) mindig megtalálható az arany középút, amellyel a hatékony hivatalos ellenzékiség partvonalon tartható, de megelőzhető a saját tábor lemorzsolódása és az új, társadalmi ellenzékiség kialakulása. Mármost az utóbbiban a hivatalos ellenzék is érdekelt, tehát ne legyen senkinek illúziója afelől, hogy a pártjai, ha érdekük úgy diktálja, ne fordulnának majd adott esetben az utca ellen.

Ami pedig a rezsim alkalmas megnevezését illeti, az a populista autokrácia. A Magyar Bálint által javasolt maffiaállam szó túl blikkfangos ahhoz, hogy szakszerűen leírja a hatalomgyakorlás teljes spektrumát, illetve azt implikálja, hogy a hatalomgyakorlás a pénzbeszedésért (egy üzleti vállalkozás érdekében) történik, holott a helyzet éppen fordított. Orbán számára már csak azért is a hatalom a legfontosabb, hogy már nem engedheti meg magának az elvesztését. Éppen ez teszi gátlástalanná és nagyon veszélyessé.

339 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr806855857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2014.11.03. 13:30:58

@rs232:
" De természetesen ez senkit nem fog érdekelni, aki magánvagyonnak látja az államadósságból felhalmozott manyupot. " --

ebben bízok magam is,hogy ugyanis ennek lesz következménye (akár büntetőjogi értelemben is) a NER bukásakor.

fvipera 2014.11.03. 13:35:52

@rs232: figyú, amikor az államadósság implicit emelkedéséről beszél valaki, akkor arra a tizenegynéhány év alatt felhalmozott 3000 MDFT nyugdíjvagyonról beszél, amelynek rendelkezésre állása esetén az állam 70/30 arányban állta volna a nyugdíjakat. Mivel a felhalmozott nyugdíjvagyont ellopta, ezért 100%-bankell finanszírozni majd a nyugdíjakat. Tehát elmondhatjuk, hogy 3000 MD Ft-tal megnövekedett a tartozása (a leeendő, manyupból kilépő nyugdíjasok felé). Ha a teljes ellopott 3000 MDFt-ot az államadósság csökkentésére fordította volna az állam, akkor a játék nulla összegű lett volna. De nem ezt tette, hanem részben folyó kiadásokra elköltötte. Ezért mondják a számolni tudó jómunkásemberek, hogy a manyup ellopása növelte az implicit államadósságot. Csak ezt az echo tv értő közönségének nem sikerült megemésztenie.

rs232 2014.11.03. 13:46:12

@egyetmondok:
Ha jól látom, alapvetően az a hitvita lényege, hogy magántulajdon volt-e vagy nem.

Én azt is el tudom fogadni, hogy formai indokok alapján valaki tekintheti ezt magántulajdonnak.

Az egész az elején volt teljesen elhibázott, amiből jól nem jöhetett ki senki.

A manyup közgazdasági képtelenségéről nem hinném hogy további érveket kellene keresnem.

Az meg, hogy ki milyen erkölcsi alapot lát vagy nem lát nálam, komolyan veszi-e az érveimet vagy nem, afölött nincs 'hatalmam' :)

Ez van.

Amúgy meg nem is igazán értem a magán meg állami tulajdont, mint erkölcsileg eltérő szintű kategóriákat.

Nekem az a gondolat tetszik, hogy gondozásra kaptuk ezt a világot, nem birtokolni.

zipe moha 2014.11.03. 13:46:44

kedves Hafr:

".... Hát úgy, hogy ez valóban demokrácia abban a primitív, törzsi, háromezer évvel ezelőtti, de máig túlélő értelemben, hogy a győztesek diadalt ülnek, és bosszút állnak a veszteseken. A demokrácia eszerint nem sokban különbözik a permanens forradalmi állapottól és leszámolástól sem, ami az egyszerűbb szavazók agyában, akik bármilyen választási rendszerben vagy párt mögött többségben vannak, életük ritka, fénylő sikereként jelenik meg, amelyet ki kell élvezni újra és újra. A demokrácia feminin, konszenzuskereső értelmezése, amely a liberális demokráciának a checks and balancestől az állam alapvető semlegességén és az erős civiltársadalmon át az internet szabadságáig terjedő intézményrendszerében ölt testet, ebben az atavisztikus keretben hazug, elpusztítandó erkölcsként, megalkuvásként és az absztrakt erőktől való vereségként merülhet csak föl....."

..."eszközei a mindent átható propaganda, a választási szabályok folyamatos, kalkulált módosítása, a nyelv cinikus kifordítása (lásd a rétvárik beszédmódját), rablott pénz odadobása a bosszúra nevelt népnek, ellenfelei vélhető megvásárlása, a választók megfélemlítése, a "nemzeti konzultációk" stb. Magyarán valójában többsége sincs, hanem ezt is létre kell hoznia, amit könnyebben megtehet, ha már kiüresítette azt az intézményrendszert, amely ezt akadályozná. ...."

ezek a gondolataid tankönyvbe valók okulásul és a gerjesztett , meddő viták semlegesítésére ....remélem azok is lesznek..

itt egy szösszenetnyit lejössz a valóságról...:
" A létrejött többség mégis csupán relatív: az összes választó negyedére korlátozódik, és erősen függ a kormánynak és csatlós értelmiségének attól a baljós politikai munkájától, amely egyfelől a hivatalos ellenzék megosztására és semlegesítésére, másfelől a társadalom kontrolljára irányul."..
....annyiban, hogy tudomásul kellene venni (tovább nem vitatandó..), hogy a mindenkori "ellenzék" és a kormányoldal lényegüket tekintve.. EGYEK.. a rendszerváltást ezek a csoportok meghekkelték...

nem városi legenda, hogy. ..."te bajszos vagy , te "kisgazda2 leszel...neked becsületes képed van (haj- jaj...) te "szoci" leszel, te meg fiatal vagy (vársz még...)mész a "fideszbe".. az "szdszt"-t le se írom

ezek nem többek mint márkanevek...mint a Saturn vagy a Média Markt.. ugyanazok a cuccok közel azonos áron...ez lett eladva a népnek mint "törésvonalak", "ideológiák"..haha

de azért visszatalálsz:

..." Mármost az utóbbiban a hivatalos ellenzék is érdekelt, tehát ne legyen senkinek illúziója afelől, hogy a pártjai, ha érdekük úgy diktálja, ne fordulnának majd adott esetben az utca ellen."...

nagyon igaz, szerintem is!!!

egyébként gratulálok a "hivatalos ellenzék" (kinevezett...haha....)..meghatározásodhoz... a "megélhetési ellenzék" kifejezéssel együtt egész pontos leírást adnak arról, hogy kik ezek , mért azok, mit akarnak..ect.

fvipera 2014.11.03. 13:47:43

@rs232: feleslegesen győzködsz a magánmegtakarítás hasznosságáról. a felosztó/kirovó rendszerből egy módon tudsz áttérni a tőkefedezeti rendszerre. az aktívak a nyugdíjjárulékuk egy részét a passzívak ellátására fordítják (felosztó kirovó rendszer), egy másik részét pedig rendszerszinten (tőkefedezeti rendszer) félreteszik a saját ellátásuk (egy részére). Figyelem: a passzívak jelenlegi ellátására pedig az aktívak (deficit esetén) hitelt vesznek fel. A hitel kamatai pedig fizetik. Egyrészt ez egyáltalán nem nonszensz, másrészt nyugodtan nevezheted magántulajdonnak a manyupban lévő megtakarítást.

m tudsz másként áttérni

llamadósságból közgazdasági képtelenség jövőbeni nyugdíjra 'takarékoskodni'.

rs232 2014.11.03. 13:50:38

@fvipera:
' Csak ezt az echo tv értő közönségének nem sikerült megemésztenie. '
:)
Mondd ezt egyetmondok kollégának, Bogár Laci bácsit ott lehet gyakran hallani.

Én a Borost jobbnak vélem.
Meg a Pogácsást.
De a legjobb a Nógrádi úr!!

egyetmondok 2014.11.03. 13:51:38

@rs232:
" Amúgy meg nem is igazán értem a magán meg állami tulajdont, mint erkölcsileg eltérő szintű kategóriákat. " --

akkor mi az az értékítélet,vagy érték-alap,amelyen állva,amelyről egészen egyszerűen félreállsz a magántulajdon/nem magántulajdon kérdése mellől,és azt egyszerűen elhagyod,kiveszed ebből a történetből?

zipe moha 2014.11.03. 14:00:07

olvassatok sokat a görög belpolitikáról.... magyarul alig van forrás!!..az ottani történések a pozitív előképei a magyar helyzetnek...ha nem megy a társadalmi ellenzék létrehozatala ( visszafordult az LMP a Szolidaritás, Milla 4k!... az Új Pólustól még az előtt elálltak, hogy a tömeg megismerhette volna a progresszivitást... a társadalmi képviseletétől pláne eltántorodtak....gondolom értékesítették a porfóliót...:)...meg lehet nézni (majdnem) pontosan, ki mit kapott azért hogy leálljon , kiszálljon és a továbbiakban csak hablatyoljon ....akkor marad a neo feudalizmus, a Majdan a heck aminek több száz éves az előzménye és a gyakorlata is...:)

rs232 2014.11.03. 14:07:47

@fvipera:
Jó, hát fussunk mégegyet.

' feleslegesen győzködsz a magánmegtakarítás hasznosságáról'

OK, belátom, nem vagy rá vevő.

A felosztó/kirovó rendszer, ha már úgy döntünk, át kell alakítani részben vagy egészben tőkefedezeti alapura, azt értelmesen például úgy lehet megcsinálni:

- a fedezeti alapba átirányított járuléktömegnek megfelelően csökkenjük az aktuális nyugdíjakat, ez nem terhei a költségvetést (csak drasztikusan visszaesik a jövedelemszint, a fogyasztás - így a gazdaság is.

- az állami járulékon felül kötelezően bevezetett újabb járulékból kezdjük töltögetni, így hosszabb idő alatt eltolódik a nyugdíj súlypontja - nem terheli a költségvetést, de szintén csökkenti a jövedelmeket ... Ez a ma is működő Önkéntes Pénztárak lényege.

- szufficites a költségvetés, ebből fizetjük az aktuális nyugdíjakat, és a felszabaduló járulékkal kezdjük töltögetni ...
No, ez lenne az ideális.

- a költségvetés konszenzussal az államadósság növelésének terhére kezdi létrehozni a nyugdíjalapot, ez lehetne például az egyéni számlás rendszer, ahol nem készpénz kerül a számlára, hanem állampapír.
Az államnak nem kell a piacon tényleges állampapírforgalmat generálni a felesleges költségeket elkerülve.
A tényleges terhek viselése kitolódik a nyugdíjfizetések idejére, amikor az állampapírokat effektív pénzzé kell tenni ehhez.

rs232 2014.11.03. 14:13:09

@egyetmondok:
Nem egészen értelek, egyszerűen képtelenségnek gondolom, hogy lényegében a jórészt külföldi alapkezelők (cizelláltam elégszer) fix hasznán kívül ez senkinek sem volt előnyös rendszer, és ezen valamiért a manyup védelmezői hihetetlen eleganciával átlépnek, és nyomják változatlanul az elloptákazénpénzemet ...

egyetmondok 2014.11.03. 14:21:32

@rs232:
Pedig ez egy tényleg egybites kérdés: Magántulajdonban álltak azok az átlagosan és egyenként egy-millió forintok,amelyek három-millió magyar természetes személy (nagyon is pénz)követelései voltak a szintén saját tulajdonukban álló pénztárakkal szemben, vagy nem ?
Ezen ugyanis nem lehet azzal a hihetetlen eleganciával túllépni, ahogyan pl. Te is teszed,hogy ez a rendszer kinek volt "előnyös",vagy kinek nem.

Az előnyösség ti.tisztán vélemény-kérdés,a tulajdon pedig alapvető közjogi,alkotmányos kategória.

zipe moha 2014.11.03. 14:24:46

@rs232:

3000 milliárd az 12 milliárd dollár.... ha Állami Nyugdíjalapba helyezik ami befektetéseket hajt végre és közvetlenül gazdaságot élénkít illetve hozamot termel (ahogy ez szerte nyugaton működik ..és minden normálisnak stánt helyen működni kellene..)egy kezdeti de már is egyéni számlás rendszerben...akkor érezhető lett volna a törődés a társadalmi érdekek képviselete....e helyet a pénz fele rögtön ki lett fizetve a legnagyobb befektetési alapoknak..."csökkentjük az államadósságot..." címszóval...az persze nem csökkent ettől önmagában, csak mások maradtak a papírhegy alatt..ez 8 általánossal is lehetett volna tudni annyira nyilvánvaló...tehát szerinted mi volt a cél..?

zipe moha 2014.11.03. 14:27:39

...már nem lényeges hogy mit gondolsz te vagy én erről... a pénz már elment a mozgástér végletesen leszükült...és nincs több családi ezüst

zipe moha 2014.11.03. 14:42:09

...ez a pénz majdnem annyi volt, mint amennyit az Eu-tól kapunk "felzárkóztatás" címen az elkövetkezendő 7 évben s ami az ÖSSZES köz ráfordítás a magyar gazdaságra...mindenkinek jogában áll hülyének lenni...persze az emberek azt szeretnék ha a következmény válogatna...őt ne érje.. érje a másikat duplán...őt kompenzálják egyéb KÖZ forrásból....következmény: közbizalom : 0 közreműködés :0...
értem a csődtömeg nem mindenkit egyformán zavar, sőt van akinek épp megfelelő..

rs232 2014.11.03. 15:02:01

@egyetmondok:
Szerintem természetesen nem.
De a jogi kételyeid lennének, erre a bíróság van felhatalmazva választ adni. Van döntés ellenkező?

fvipera 2014.11.03. 15:03:07

@rs232: amikor azt mondtam, feleslegesen győzködsz, akkor arra gondoltam, hogy egyetértek az öngondoskodással.

amit vitattam: "Államadósságból közgazdasági képtelenség jövőbeni nyugdíjra 'takarékoskodni'.

amivel egyetértek: "szufficites a költségvetés, ebből fizetjük az aktuális nyugdíjakat, és a felszabaduló járulékkal kezdjük töltögetni ...No, ez lenne az ideális."

a két állítás messze nem ekvivalens.

tehát: a felosztó kirovó rendszerről muszáj áttérni tőkefedezeti rendszerre, feltéve, hogy nem történik demográfiai csoda vagy egy újabb ipari forradalom. az áttérést pedig mindenképpen az aktív népesség finanszírozza (a passzív nyilván nem képes rá). annyit állítasz csupán, hogy az áttérés könnyebb szufficites költségvetés idején/esetén. ez nem túl merész mondás

rs232 2014.11.03. 15:04:07

@zipe moha:
'3000 milliárd az 12 milliárd dollár.... ha Állami Nyugdíjalapba helyezik '

Mit, az államadósságot?
Miért is jó nekünk hitelt felvenni, hogy azt nyugdíjalapba helyezzük?

rs232 2014.11.03. 15:09:36

@fvipera:
Ha a szufficites költségvetésből helyesnek tatod ( ahogy én is elfogadhatónak), akkor a deficitesből -európai logikával következik, hogy nem.
Lényegét illetően ekvivalens állítások egymás mellett.

Vagy meg kellene indokolni, miért is lehetne mégis közgazdasági ésszerűség az államadósságból történő nyugdíj-előtakarékosságban.

Szerintem.

egyetmondok 2014.11.03. 15:30:47

@rs232:
Abban bízok,hogy a NER bukása után a parlament első dolgai között lesz az, hogy ezt az ítéletet meghozza.
(Addig a magyarságért felelősen gondolkodók alapvető politikai kötelessége fenntartani a közbeszédben a manyup vagyonok ellenérték nélküli államosításának botrányos esetét.)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.11.03. 15:53:35

Ez a poszt is teljesen rendben van, és érdemes tovább gondolni.
Például ezt a részt:
"A kérdés leginkább mégis az, hogyan lehetséges a demokráciának az a fénytörése, hogy az udvaroncokon túl kétmillió ember továbbra is képes azt a maga javára értelmezni? Hát úgy, hogy ez valóban demokrácia abban a primitív, törzsi, háromezer évvel ezelőtti, de máig túlélő értelemben, hogy a győztesek diadalt ülnek, és bosszút állnak a veszteseken."

Ehhez kapcsolódóan az is kérdés, hogy miképpen éri el az orbáni demokráciamodell az, hogy a valós problémákra adott torz(ító) válaszait igaz válaszként tálalja.
Valószínűleg úgy, hogy kialakítja az alternatívátlanság képzetét. Erre viszont sohase lenne képes az ellenzék közreműködése nélkül.
Hogyan lehet rávenni az ellenzéket arra, hogy ne alkosson valódi alternatívát?
Úgy, hogy a hatalom olyan démoni képet alkot önmagáról, amin az ellenzék nem képes átlátni. Így érheti el a hatalom, hogy csak ő maga foglalkozzon azokkal a problémákkal, amelyekre csak torz választ tud adni.

egyetmondok 2014.11.03. 16:01:57

@rs232:
dolgozni kell rajta,nem vitás,de ahogyan elnézem,egyre jobb erre az esély.
köszi a kedves biztatást!

zipe moha 2014.11.03. 17:41:47

@rs232: ...azért elég keményen nyomod amikor ez a válaszod:

'3000 milliárd az 12 milliárd dollár.... ha Állami Nyugdíjalapba helyezik '

Mit, az államadósságot?
Miért is jó nekünk hitelt felvenni, hogy azt nyugdíjalapba helyezzük? "

a magánnyugdíj 3000 milliárdja nem volt államadósság...nyugdíjvagyon volt..nyugdíjalapba pedig azért kell helyezni, hogy az alap hozamot hozzon ÚGY hogy belföldi gazdaságot élénkít ...tudod, még több munkahely , még több befizető...

így nyugdíjvagyon nélkül lett hagyva másodszor is az összes korosztály...

érted te, csak gátol a gondolkodásban a szubjektív valóságérzékelésed...téged gátol mást élénkít...:)

zipe moha 2014.11.03. 17:44:47

..ki lett tolva "kamat" fejébe...tudod , volt nincs....probléma meg nagyobb lett mint volt...hát ennyi...te meg irkálj csak oldalakat, gerjessz meddő és parttalan vitákat...nyilván ez a szereped

Boross Bence 2014.11.03. 20:16:12

@raczsandor: Ugye ezt a démoni képalkotást te sem gondolod komolyan? Vagy ha igen, akkor te is része vagy az alternatívát elgondolni képtelen emberek csoportjának.

A balliberális ellenzék szerintem azért nem képes alternatívát nyújtani, mert egy olyan világban él, amin átlépett a történelem, azaz ideológiája ellentmond milliók történelmi tapasztalatának. Szerintük ebben az országban milliók buták, lusták, birkák, irigyek, fasiszták stb., csak a budapesti belvárosi elit okos.

rs232 2014.11.03. 20:46:47

@raczsandor:
'Úgy, hogy a hatalom olyan démoni képet alkot önmagáról, amin az ellenzék nem képes átlátni.'
:)))

Szóval a hatalom saját magát démonizálja, töklámpást farag és azzal rémisztgeti a szegény ellenzéket, az meg a gyertya füstjén nem lát át.

Ja, valahogy még ez a legéletszerűbb , legvalószínűbb magyarázat mindenre.

dúvad 2014.11.04. 08:11:18

@egyetmondok: Kösz ezt a hangvételt, szakértő kitartást.

Lexa56 2014.11.04. 08:23:34

Új elem a pakliban: index.hu/belfold/2014/11/04/szakkepzes/
Ez is egy koherens politika része: a társadalmi mobilitás teljes megtörése, a felső kaszt kiváltságaink megőrzése.

Lexa56 2014.11.04. 08:24:59

@Boross Bence: az úgynevezett jobboldal pedig olyan világban él, amin már legalább kétszer, de inkább többször átlépett a történelem :)

dúvad 2014.11.04. 08:26:43

@egyetmondok: Nem baj talán hogy elment a téma "Manyupba"- igazán tanulságos eszmecsere volt

unionista (törölt) 2014.11.04. 09:26:41

@Boross Bence:
pontosan erről van szó. a magyarok többsége a közéletben nem a kormány leváltását tartja az elsődleges célnak, hanem az ellenzék kiszorítását a közéletből. és könnyen lehet, hogy ez a folyamat egy nagyjából 150 éves történet végére tesz pontot.

Lexa56 2014.11.04. 09:52:52

@unionista: vagy vesszőt ... a történelemnek soha nincs vége

unionista (törölt) 2014.11.04. 10:10:13

@Lexa56:
egy szabadversben legfeljebb. mert ezzel nem egyszerűen egy mondat érne véget hanem új fejezet kezdődne.

ParaZita2 2014.11.04. 10:33:56

@unionista:
"... nem a kormány leváltását tartja az elsődleges célnak, hanem az ellenzék kiszorítását a közéletből..."
Az aktuális ellenzéket, vagy a mindenkori ellenzékiséget általában?

(( ha már Péter nem látott el bennünket valami frissebb gondolatsorral ))

unionista (törölt) 2014.11.04. 10:49:29

@zipe moha:
a nyugdíjalapok fele állampapírból állt. a hozam felét a kincstár fizette. a pénzt nem beszedte. hanem állampapírokat nyomtak. annak a hozamát kifizette a pénztáraknak. akik a hasznot lefölözték. ezt be kellett szántani.

a részvény csomagokat a független helyhatóságok között szét lehetett volna osztani. mondjuk a rába legyen a kisalföldi városoké. és ezek egy védett (félig nyitott-félig zárt) piacon fejlesszék a szövetségi járműipart. annak lett volna értelme. csak ehhez német-osztrák-svájci mintára kellene megszervezni az önkormányzatokat. azzal a különbséggel, hogy itt ezeket függetleníteni kell a politikai pártoktól. azért, mert az magyarországon a pártpolitika a többség szempontjából két szélsőséges hatalmi törekvést emel fel. de ha ezek bármelyike többségbe kerül, akkor a társdalom divergens módon fejlődik és egész egyszerűen szétesik. a többségi politika nem tud megjelenni csak a pártoktól független helyhatóságokban. konszenzus közeli állapot csak ezekben alakulhat ki. országos méretekben racionális politikai diskurzust lehetetlen folytatni.

fvipera 2014.11.04. 10:51:03

@rs232: megszeged a formális logika szabályaid. így nemcsak nehéz, hanem értelmetlen is veled beszélgeti.

fvipera 2014.11.04. 10:53:14

@rs232: ha a manyup pénzek nem voltak magántulajdonban, akkor a reálhozamokat milyen alapon fizették ki a zembereknek? vagy csak a tőkerész nem magántulajdon, a hozam igen?

2014.11.04. 11:13:56

@unionista: nyilván az aktuális ellenzék kiszorítására gondolsz, no de a magyarok többsége szeretné ezt? szerintem nem, viszont a hatalomnak, a kormánypártiaknak igencsak jól jön, ha a közbeszédben az lebeg, hogy "a magyarok többségének célja az aktuális ellenzék kiszorítása", hiszen nekik tényleg ilyesmi a céljuk, de ők nem fedik le a magyarok többségét. fideszesek, kdnp-sek, még ide sorolhatjuk a jobbikosokat is. persze, a kdnp és a jobbik eszközpárt -- tehát itt lelhető fel az egypártrendszer támogatottsága, és ez nem feltétlen tudatos támogatottság. kétségtelen, rá lehet húzni, hogy az ezeken a alapokon nyugvó többség célja, de ha e célt illetően megkérdeznénk az ezt a többséget alkotó egyéneket, hogy konkrétan mit is gondolnak, akkor szerintem nem az lenne az eredmény, hogy céljuk az ellenzék kiszorítása a közéletből. olyasmi lehet, hogy a pártok megújulása - ideológia és személyi vonatkozásokban. ez pedig találkozhat másokéval, például a szocik, a dk-sok, stb inkább a megerősödésüket láthatják pártjaik elitváltásában: a hatalomtechnikusok leváltását hiteles pártpolitikusokra. ezek közt vannak, akik persze hűek a már kiismert hatalomtechnikusokhoz, és ez utóbbiak csoportja veti vissza (folytja el) a változás viharát...

ebben a keretben nincsenek benne a rendszerellenzék szervezetlen (kaotikus?) csoportjai/tömegei. hiszen a pártoknak, pártpolitikusoknak nem az a feladatuk, hogy egy-egy új politikai rendszerrel előálljanak, hanem a meglévő fenntartása, működtetése.

egyetmondok 2014.11.04. 12:30:18

@dúvad:
Igen,én biztosan azon az állásponton vagyok,hogy a manyup fideszes elintézésének ügye talán a leghibátlanabb példája annak,amit romlott államnak lehet nevezni,pontosabban megrontott államnak.
Szívesen beszélgetek róla,annál is inkább,mert ebben a témában lehet a leginkább észrevenni, hogy mekkora - és szerintem át sem hidalható,fel sem számolható - ideológiai,elvi különbségek léteznek a fidesz eljárását támogatók és ellenzők között.

unionista (törölt) 2014.11.04. 13:24:06

@megamind:
a statisztika szerint magyarországon 4 millió ember él 10 ezer főnél kisebb településen. a valós szám ennél magasabb. azért, mert a járási és megyei székhelyek rendszerint magukhoz kapcsolják a közeli községeket, falvakat, kertségeket, tanyákat. de ettől ezek még különálló települések. és ezek nem halnak ki. azért, mert ezekben olcsóbb a megélhetés.

a magyar lakosság legalább fele vidékies környezetben él. és ez a szám növekszik. ezzel szemben a belvárosi értelmiség a metropoliszok logikáját próbálja kikényszeríteni.

itt egy település. pkattints a képek fülre.
www.google.hu/search?q=porcsalma
félcigány-félmagyar családok ülnek mondjuk így eklektikus környezetben. rendőrségi autó vonul ki egy bűnesethez. jobbikos fórum. focicsapat. traktor. templom. valaki hirdeti a használt bugyikat. egy vicc az egész. de ez a település méret a medián. ebből rengeteg van. ezek az emberek azt várják, hogy valaki találja már ki, hogy mit csináljanak. a "baloldal" válasza a könyvtárszobából az, hogy majd a tőkepiac megoldja ezeket. de tőkepiaci logika szerint ezeket a településeket be kellene szántani. és akkor a "jobboldal" válasza az, hogy majd az állam megoldja a problémákat. a közéletből kiszorítja a felülreprezentált budapest belvárost. nem biztos, hogy ez így jó lesz. de ezt biztosítja a köznépnek a jogrend. mert máskülönben nem lehetne demokrácia.

unionista (törölt) 2014.11.04. 13:37:38

@egyetmondok:
ha nincs az államosítás, akkor a nyugdíjrendszer rövid távon összeomlott volna. nem lehetett a kötelező járulék befizetéseket arra használni, hogy azzal élénkítsék a tőkepiacot. azért, hogy a magánpénztárak a termeljék a hasznot. mert ez egy lufi. ezek mögött az ágazatok mögött semmiféle valós piaci teljesítmény nincs. se szellemi, se fizikai. semmilyen. én értem, hogy a rendszer úgy van kitalálva, hogy ezeken csapódjon le a profit. de az emberek döntő többsége úgy képzeli, hogy ezt az egészet fel kell számolni.

csak lehet, hogy nem a kelet-közép európai térség legszegényebb országának kellett volna fellázadnia. ezt meg kellett volna hagyni a lengyeleknek. de most már mindegy. ezt az utat kell járni. mert ez közakarat. ez a demokrácia. akár tetszik, akár nem.

egyetmondok 2014.11.04. 13:48:39

@unionista:
Azért nem államosítunk ellenérték nélkül magántulajdont,mert azt képzeljük, hogy ha nem tesszük meg,akkor ez vagy az megtörténhetne.

2014.11.04. 14:05:08

@unionista: azért demokrácia lehet máskülönben is... például: a baloldal és a jobboldal azt mondja, hogy az állam csupán a jogi, gazdasági környezetet rendezi, majd a működő tőke szabad áramlása mentén jönnek létre vállalkozások. hogy ezekre az áramlatokra helyenként rá tudjatok ülni -- tehát hogy a pénz onnan ahol van, oda áramoljon ahol szükség van rá -- forrásokat tolunk az oktatásba (közoktatás és nem köznevelés) -- legyen kötelező az alapműveltség elsajátítása (kötelező érettségi-felelős polgárság), majd ez után válasszatok: valamilyen szakma vagy fősuli felé gondolkoztok -- így a korszerű, versenyképes tudás előállítását segítjük, amiből könnyebben be lehet vonzani a szabadon áramló tőkét, tehát vállalkozások, munkahelyek lesznek belőle... sok a munkanélküli, akkor segítjük a vállalkozóvá válást, ami szintén az oktatás, de már valamiféle pályázati rendszert is igényelne...

szóval, az oldalakra soroló pártoknak alapvetően az állam szerepében, méretében, a politikai rendszert illetően egyetértésre kellene jutniuk. legyen kicsi, de erős állam, stabil társadalmat biztosító és ellátó rendszerek, független önkormányzatiság... szerintem egy egészen világos közmegegyezés kellene...

unionista (törölt) 2014.11.04. 14:28:20

@megamind:
nem vagyok porcsalmai. csak mutattam neked egy medián méretű magyar települést. magyarázd nekik a szabad tőke áramlásos koncepciót. azt, hogy majd a kereskedelmi bankok adják nekik a hiteleket. és tippeld meg, hogy ez hány szavazatot ér.

2014.11.04. 14:45:42

@unionista: én egy olyan kistelepülésen élek, amely fejlődésben a falu és a város közt van megrekedve. itt évek óta magyarázom azt is, és persze azon túl is van koncepció... a szavaim nyomán a hallgatóságom politikusnak állítana, engem, vagyis a magyarázataim nyilván megérnek néhány szavazatot.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.11.04. 15:02:24

@rs232:
Köszönöm a konstruktív kritikát! :)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.11.04. 15:02:50

@Boross Bence:
A jobboldal arra jött rá, hogy miképpen fordíthatja a saját javára a baloldal HAMIS önképét (azt, hogy "ebben az országban milliók buták, lusták, birkák, irigyek, fasiszták stb., csak a budapesti belvárosi elit okos").
Úgy, hogy saját maga kezdi el generálni azt az ellenségképet, ami felmentést ad a baloldalnak arra, hogy korrigálja a hamis önképét.
Ezzel szemben én azt mondom, hogy a baloldalnak fel kell adnia (vagy legalábbis nem kell túllihegnie a jobboldal "gonoszságáról" szóló meséket), és el kell tanulnia azt amit érdemes eltanulnia.

tamas11 2014.11.04. 15:07:11

@unionista:

Miért lenne kisebbségben a jelenlegi ellenzék? (Lásd pl. novus blog.hu okt. 23.-i cikke)
Gondolom Vonáékat nem számolod bele. De helyes e ezt az erősödő, kormánykritikus tömeget hanyagolni? Micsoda ők, ha nem ellenzék? Ez a megközelítés még mindig abból a téveszméből táplálkozik, hogy itt a bal/jobb felosztás a realitás, csak az létezhet, uralkodjék is, ámen.
A nemszavazókkal pedig valóban jobb nem bajlódni, mert azok kétfélék: 1. "úgyse lesz változás" - így az egyik fele,
2. "úgyse lesz változás" - így a másik....
Nagy kérdés, hova soroljuk azokat, akik reménytelennek látják a helyzetüket, s azon belül azokat, akiket egyetlen levessel, vagy öl fával (ígéretével is!) meg lehet venni. Ezek alapvetően 2018-ban SEM fognak belső indítékból elmenni szavazni...

Az álláspontoddal az is gond, hogy a szerintedi többség az ellenzéket akarja kiszorítani a közéletből, - nincs még eléggé kiszorítva? Mennyi lenne ebbből a trendből az "elég"? 1, 3, vagy 5 % médiátlan, tehetetlen, széthúzó kvázi-baloldal még mindig a legnagyobb fenyegetés a magyarnyik jövődre? Nem a korrupt ellenőrizetlen 95 %-os hatalomkoncentráció?
Jó, hogy 14 éve ezt halljuk a közmédiából, (komcsik, Hagyók, SZDSZ-félék, utódpártiak, Bajnaisak, bukottak stb), de 2-4 millió elárvult szavazó mellett meddig hiheti azt a szavazómagyar,hogy a sorsát csakis a (halk) rendszerkritikus ellenzéki hangok pecsételik meg?

Mariann19 2014.11.04. 15:19:16

@egyetmondok:
Érthetetlen módon valahogy soha nem esik szó egy dologról.
Korábban a magánynyugdíjpénztárakba folytak be a nyugdíjjárulékok, messze elkerülve az állami Nyugdíj Alapokat.
A manyup megszüntetésével a Fidesz egyidejűleg vissza terelte a nyugdíjjárulék levonásokat az állami rendszerbe, amely az államháztartás bevételeit növelte.
Tehát ennek húzásnak kettős haszna volt, egyrészt a manyup felhasználása az államadósság csökkentésére, másrészt a jelenlegi nyugdíjjárulékok további forrást jelentenek a költségvetésnek.

unionista (törölt) 2014.11.04. 15:22:19

@megamind:
ezeket a településeket nem zárkóztatja fel a piac. porcsalmán a megoldás az lehet, hogy bevonulnak a németek. nagyjából úgy, ahogy a háború után bevonultak az oroszok. na jó, annál egy kicsit civilizáltabban.

előzetesen a magyar tudományos, a művészeti és a katonai akadémia kidolgoz egy komplex gazdasági, kulturális és védelmi programot a leszakadó kistérségek felzárkóztatására. mit lehet kezdeni a tisza vízgyűjtő-területével. nagy-tisza terv része a nagy-szamos-terv. és annak része a szamosháti járás. és annak része porcsalma. a szociális programon túl sokat nem kell filózni. az annyi, hogy az emberek kapnak valamennyi fejpénzt alanyi jogon.

a kincstár a legalacsonyabb szinten biztosítja az alapvető közintézmények működését. porcsalma és a környező települések összeállnak egy szamosmenti járássá. és ez betagozódik szövetségi közigazgatásban. és ezek a települések átállnak tervezett, irányított gazdaságra. a fejesztések mögé beáll egy közép-európai fed. egy bundesbank.

a németek mondhatják azt, hogy nem őrültek meg teljesen. nekik nem kell porcsalma. akkor lehet gondolkodni a beszántáson.

Alkibiadesz 2014.11.04. 15:53:15

@unionista:
Porcsalma beszántása előtt azért még nem ártana kipróbálni azt is, hogy a polcsalmai munkanélküliek szociális ellátást kapnak, a gyerekek pedig magas szintű oktatást.

egyetmondok 2014.11.04. 16:19:44

@Mariann19:
Ezt értem. Amit írsz,azzal lehet egyetérteni,vitatni,jót beszélgetni róla.
Az ellen tényleg nehéz érvelni, hogy indokolt volt a nyugdíj-hozzájárulásokat (járadék már nincsen,ezt azért ne feledjük)teljes egészében az államháztartásnál tartani, vagy ahogyan írod, a folyó befizetéséeket visszaterelni.

Ám ennek mi köze van ahhoz, hogy három-millió ember sok-sok év alatt összegyűjtött megtakarítását,amelyért ők megdolgoztak vitathatatlanul, és amely az ő magántulajdonukban állt, a nevükön vezetett pénztári számlán jövőbeni pénzkövetelésként,a parlament államosította, elvette ellenérték nélkül ? Semmi, ez két teljesen külön történet.

Boross Bence 2014.11.04. 16:36:35

@raczsandor: Az ellenoldal démonizálása fontos eszköz a politikában, mert érzelmileg mozgósítja a saját tábort. De arról még sose hallottam, hogy egy politikai erő saját magát démonizálja.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.11.04. 16:40:50

@unionista:
"országos méretekben racionális politikai diskurzust lehetetlen folytatni"
Attól tartok, hogy ez nem a mérettől függ.
Ha nem csak az emlékezetem te magad is jónéhányszor belefutottál a racionális politikai diskurzus megfeneklésébe. Pedig az itt zajló viták a legkevésbé se országos méretűek és jelentőségükben se akkorák.

Boross Bence 2014.11.04. 16:43:25

@Alkibiadesz: Az ilyen szocdem ötleteket talán nem egy konzervatív blogon kellene propagálni!

Van egy nagyobbacska parlamenti párt, amely éppen most, 25 év után kíván végre igazi baloldali párttá válni. Náluk kopogtass ezekkel az elképzelésekkel! :)

Mariann19 2014.11.04. 16:46:19

@egyetmondok:
"Ez két teljesen külön történet."
Az.
Mindössze arra hívtam fel a figyelmet, hogy a manyup államosítása utáni levont nyugdíjjárulékok ezek után az állami költségvetést gyarapítják.
A Fidesz tehát két legyet ütött egy csapásra.
Az, hogy az egyén magánvagyonának tekinthetők-e a korábbi befizetések, ez egy érdekes téma.
A manyup bevezetésekor a nyugdíjjárulék 1/4 része a második pillérbe terelődött, kiesett az állami alapokból.
Ezért 1998.áprilisában a Világbanktól felvettünk 31.7 mrd Ft hitelt, melynek utolsó részletét 2010-ben törlesztettük, a kamat 6.4%-os volt.
Azért néztem utána, mert a manyup államosításának következménye az volt Orbán interpretálásában, hogy fülig eladósodtunk emiatt.
Tehát a kormány az ombudsmannal szemben tagadja a magántulajdon szentségét értékelő megállapítását, mert az emiatt felvett államadósság ellentételeként kezeli a magánmegtakarításokat.
Magam is gondolkozom ezen, összevetve pl. azokkal az emberekkel, akik ugyanúgy járulékfizetők voltak, mint a manyuposok, de ebből nem keletkezett magánvagyonuk.

unionista (törölt) 2014.11.04. 17:19:43

@Alkibiadesz:
a rendszerváltás előtt a magyar közoktatás oecd összehasonlításban a középmezőny elejéhez tartozott. ezt eredményezte a szovjetorosz (aka. kommunista) rendszer. a "diktatúra". jött a rendszerváltás és a "demokrácia". a magyarország zsidókeresztény (aka. kapitalista) iskolarendszerrel a középmezőny végére csúszott. a zsidókeresztény kultúra egész egyszerűen megbukott. lehet magyarázni, hogy melyik oldal verte szét. ez a kultúra elbukott. ez a helyzet. és a kérdés, hogy a társadalom innen merre próbál elmozdulni.

szerintem a többségnek a németrómaiak vallását kell felvenni. nem mindenkinek. de a többségnek mégis csak. a tiszaháti járásokból lehet egy-egy landkreis. ha a németeknek nem kell a szamos, akkor szívás.

magyarország a kelet-közép térség sereghajtója. szóval itt túl sok lehetőségből nem lehet válogatni. minden tájegységnek a tradícióiból kell kiindulni. debrecenben lehet egy módosított svájci rendszerű oktatás a reformáció miatt. nyíregyházán lehet skandináv iskolarendszer. a tirpákok evangelikus vallása miatt.

nincs generikus megoldás, hogy majd MAGAS SZINTŰ oktatást csinálunk. azt kell mondani, hogy itt az északi-germán/svájci német/németalföldi/angolszász/etc. iskolarendszer. ezt döntse el a köznép és helyhatóság. és akkor ahhoz kell igazítani a gazdaságot és a kultúrát. amiben persze maradhatnak zsidókeresztény elemek. mert nyilván nem kell teljesen újat csinálni. de a régi sem maradhat. mert az nem jó. a ruszkik jobban csinálták. a rendszerváltók megbuktak. a zsidókkal az élen. és ezt ki kell mondani.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.11.04. 17:42:42

@Boross Bence:
Ez a hatalomtechnika 2.0, és talán pont azért működhet, mert olyan nehéz elképzelni. :)

Alkibiadesz 2014.11.04. 17:46:27

@unionista:
Nyugi!
A magas szintűben az is benne van, hogy differenciált!
Jelenleg pont az ellenkező irányba haladunk.

egyetmondok 2014.11.04. 17:53:05

@Mariann19:
Én nehezen tudom elképzelni azt a vitát,hogy ez magánvagyon volt vagy sem,miután a Fidesz szó szerint beleírta az erről szóló törvénybe, hogy az állam akkor szerez tulajdonjogot a vagyon felett,amikor azt a pénztártag átadja. Azt megelőzőn tehát nem állami tulajdon volt,hanem - értelemszerűen - magán.
Nem vitás,hogy az államosítás előtt lett volna bőven idő lefolytatni azokat az alkotmányos vitákat,amelyek mentén talán kialakulhatott volna valami konszenzus,hogy hogyan kell bánni a létrejött vagyontömeggel,ha annak indokolt átkerülni az államhoz, bár én az állami egyéni számlás rendszeren kívül,ami épp ezért nem ok nélkül merült fel, nem nagyon tudnék elképzeélni semmi alkotmányos megoldást; és persze ez az "előkészület" nem akadályozta volna meg azt,hogy a folyó járulékok teljes egészében az államháztartásnál maradjanak.

Az közjogi és polgári jogi értelemben kezelhetetlen, hogy három-millió természetes személy tulajdonának állami kisajátítása ellenértékeként "jelenítjük meg" az államadósságot.

Ugyanígy irreleváns azok köre is a vagyon ellenérték nélküli államosítása tekintetében,aki nem rendelkeztek ilyen vagyonnal.

Emlékszem,írtak erről az újságok, erről a hitelről,amit említesz 2010-ben.Ez egy szabad felhasználású kölcsön volt,felsőoktatási modernizációt is,meg még tán a TB informatikai fejlesztését is szolgálta.Nem hinném,hogy évről évre ki lehetne mutatni az államadósság növekedése és a manyup létezése között azt a direkt kapcsolatot,amellyel a kormány kommunikációja operál, mint ahogyan GDP arányos államadósság csökkenése ügyében sem javított a helyzeten a 3000milliárd államosítása.

Mariann19 2014.11.04. 18:36:38

@egyetmondok:
Az ombudsmani vizsgálat alkotmányos jogok megsértéséről beszélt ez ügyben.
Márpedig az mindent felülír, Orbán hiába próbálta absztrahálni a kérdést.
Abban is egyetértek, hogy hamis az államadósságra való hivatkozás manyup ügyben.
Az államadósság nem jogcímenként pántlikázva áll fenn a keletkezés tekintetében, hanem objektív.

unionista (törölt) 2014.11.04. 18:52:34

@Alkibiadesz:
magyarországon 7,500 alsófokú oktatási intézmény működik. ezekben több, mint 100 ezer pedagógus dolgozik. és több, mint 1 millió gyermek játszik vagy tanul. ezek csak az óvodák és az általános iskolák. a magas szintű oktatás kiépítésében mi lenne az első lépés?

a baloldal azzal próbálkozott, hogy bezárják az intézmények egy részét. úgy gondolták, hogy ezzel a fejlesztési költségeket le lehet szorítani. mert azok koncentráltabban mennek végbe. a jobboldal pedig azzal, hogy központosította a működést. azért, hogy a működési költségeket csökkentse. az eredmény: ugyanaz. semmi.

ellenzékben mindkét tábor azt mondta, hogy több pénzt kell tenni a rendszerbe. csak amikor jön a költségvetés tervezési időszaka és előveszik a számolótáblát, akkor kiderül, hogy olyan nagyon sokkal nincs több pénz.

innentől kezdve két út van. az egyik a diktatúra. mert az kevés pénzből is tud jól működni. csak kis valószínűséggel. ráadásul le kell zárni a határokat. szóval nem kivihető.

a másik megoldás, hogy valaki kívülről teszi be a pénzt. az állam olyan nagyon adósodni nem tud. mert ezek a globális pénzügyi alapok azt mondják, hogy eddig és nem tovább. a magyarokat ennyire taksálják. orbán viktor elmondja, hogy világrekorderek vagyunk mindenben. még egy ilyen népet nem hordott a hátán a föld. összefogunk a szovjetoroszokkal, az oszmántörökökkel és a mongoltatárokkal. és bekövetkezik a csoda. illetve már bekövetkezett, hiszen magyarország jobban teljesít. minden sarokra kiplakátolták. de ez így mégse lesz jó. akkor hogyan tovább?

az üres deklarációkkal nincs probléma. a "know how", a "tudni hogyan" hiányzik az eszköztárból.

unionista (törölt) 2014.11.04. 19:03:36

@Mariann19:
ha a kormány a kötelező (!) magánnyugdíj-pénztári tagságot nem szünteti meg, akkor magyarország csődbe ment volna már 2011 októberében. egy ponton az eurót 338, a frankot 291 forinton váltották. ehhez képest majdnem mindegy, hogy mit mond az ombudsman.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.11.04. 19:15:56

@unionista:
"ellenzékben mindkét tábor azt mondta, hogy több pénzt kell tenni a rendszerbe. csak amikor jön a költségvetés tervezési időszaka és előveszik a számolótáblát, akkor kiderül, hogy olyan nagyon sokkal nincs több pénz."

Ez relatív. Lehet, hogy nem a rendelkezésre álló pénz mennyiségével van gond, hanem az őszinte javító akarat erejével.
(Mert ugye völgyhidakra meg stadionokra mindig volt akarat következésképpen pénz is.)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.11.04. 19:27:03

@unionista:
Ha nem öntjük ki vízzel együtt a gyereket is, akkor nem hiányzik a "know how" se.

egyetmondok 2014.11.04. 19:52:38

@Mariann19:
Erre a parlamenti többségre - a jelek szerint - a saját alaptörvénye sem vonatkozik,tehát sajnos mondhatjuk mi, hogy itt alapvető alkotmányos jogok sérültek,valószínű, hogy ez is falra hányt borsó marad...,remélem persze,hogy nem sokáig.

unionista (törölt) 2014.11.04. 20:01:50

@raczsandor:
a balaton melléki viadukt 50 milliárd forintba került. tegyük fel, hogy ezt be lehet tenni az óvodákba és az iskolákba.

ez azt jelenti, hogy 1 millió gyerekre jut egyszeri 50 ezer forint. csakhogy ekkor 100 ezer pedagógus követeli, hogy inkább az ő éves bérüket emeljék meg 500 ezer forinttal. mert az egy hónapban alig több, mint 40 ezer. alul vannak fizetve a szegény kispedagógusok. és akkor rögtön nem többleted van, hanem a következő évben 50 milliárd hiányod. és ebből lesz a húzd meg ereszd meg. hogyan lehet ebből kilépni? szerintem országos méretekben sehogy.

parciális megoldás van. az, hogy felépül néhány iskolaváros. és akkor az ott bevált módszereket folyamatosan átveszik a többiek. nem 7500 intézményt reformálunk egyszerre. hanem megoldjuk a problémát kicsiben. és amikor ez már működik, akkor mondjuk azt, hogy vezessük be nagyban.

debrecenben 45 óvoda és 35 általános iskola van. ezeket sem lehet megreformálni egyszerre. ki kell választani 1-et. azt mondani, hogy legyen az a tanítóképző főiskola gyakorló intézménye. azt kell átalakítani. azt az 1-et. és amikor az már jól működik, akkor kiállni és azt mondani: na emberek itt van 1 szuperiskola. ez ilyen. ennyibe kerül. ilyenből fen tudnánk fenntartani még legfeljebb 20-at. és ezek mellett lehet óvoda. akarjátok? és akkor lehet, hogy azt mondják a népek, hogy igen. és 14 iskolát és 24 óvodát bezárhatsz. a maradékot átalakíthatod. azért, mert van 1, amelyik működik.

gyurcsány és orbán azt mondták, hogy van 7500 intézmény. és ezeket átalakítják egyszerre. szerintem jó szándékból nem volt hiány. én nem hiszem, hogy ezek az emberek direkt rosszat akarnak. ahogyan próbálkoznak úgy nem megy. a nagy reform csak akkor volna lehetséges ha közmegegyezés lenne abban, hogy pontosan mit is hajtsunk végre.

unionista (törölt) 2014.11.04. 20:39:32

@raczsandor:
nézd, én azt állítom, hogy a közpolitikát alapvetően a "vallásra" kell építeni. konvergens fejlődés úgy lehetséges ha az emberek valamilyen módon összetartanak. és ehhez nem racionális, hanem komplex kommunikáció kell. valós és képzetes elemekkel.

mivel én liberális vagyok ezért azt gondolom, hogy vallásszabadságra van szükség. magyarul egyszerre többféle vallást kell gyakorolni. csakhogy én mellette még unortodox is vagyok. és azt gondolom, hogy kell többségi kultúra. szóval nem az van, hogy a társadalomban mindenki egyforma. hanem van a többség, és vannak kisebbségek.

tehát kell egy domináns vallás. de ez városonként eltérhet. és a városon belül vagy azon kívül lehetnek hitközségek. városrészek is különbözhetnek. és akkor ezek valamit nem úgy csinálnak, mint a többi. és ebből létrejönnek a párhuzamos fejlődési pályák, ebből lesz egy tanulási folyamat. de ha ezek között nincs 1 domináns csoport, akkor a fejlődés divergensé válik.

na most arról meg kellene állapodni, hogy a zsidókereszténység mint domináns vallás megbukott. és többségében a német-rómaiak vallását vesszük fel. nem a szovjetoroszt, nem az oszmántörököt, a mongoltatárt vagy a latinamerikait, hanem a németrómait. azért, mert nem nyugatos, nem keleites, hanem középejrópai ország akarunk lenni. és ehhez alapvetően ez kell. persze ehhez a németeknek is azt kell mondani, hogy: ja. és a magyaroknak is, hogy ja, tényleg.

aztán ez nem kényszer. mert debrecenben lehet mondani, hogy az egy dolog, hogy a nép behódol berlinnek. de ez itt a kálvinista róma. mi többségében reformáltak vagyunk. legyünk inkább helvét kanton. és akkor esetleg svájciak azt mondják, hogy kezdenek valamit debrecennel. de ez nem zárja ki, hogy a városon belül vagy akár azon kívül legyenek római vagy görög katolikus, vagy akár zsidó hitközségek.

budapest szövetségi város lenne. német római vallással. és persze ott is lehetnének hitközségek. de akkor a zsidóknak kijelölt városrészei vannak. civilizált gettók. ennél jobb megoldás nincs. azért, mert a többség "árja".

rs232 2014.11.04. 22:22:38

@egyetmondok:
'Azért nem államosítunk ellenérték nélkül magántulajdont'

Maga a manyup megszüntetése (még ha magántulajdon is lett volna) nem ellenérték nélküli volt, hiszen a majdani nyugdíjkifizetés kötelezettségét a manyup-tól visszavette az állam.
A manyup ellenértéke a nyugdíjváromány volt,
(ami lejáratig mindenféle papírokban volt, nem készpénzben ugye.) ez ugyanúgy megmaradt (ha a nyugdíjjárulékot magántulajdonnak tekinted, amiből magadnak fogsz nyugdíjat fizetni).

Mivel az egész konstrukció alapvetően hibás volt (hibás termék, mondhatánk RP-sen), ennek hibátlan 'visszacsinálása' sem volt lehetséges.
Ezért volt 'kompromisszumos' megoldás, hogy a reálhozam feletti részt az állam kifizette.

Nyilván nem ok nélkül hagytad és hagyod abszolút figyelmen kívül az idézett uniós szakéleményt a manyup felszámolásával kapcsolatban.

Ha valóban komolyan felmerült volna az eshetősége a manyupnak mint 'magántulajdonnak', az EU minden bizonnyal elkaszálta volna.
Ha még egy komoly korrupcióval megvádolt HM-nak is KÁRTÉRÍTÉST ítéltek meg penészes falu cella miatt.

rs232 2014.11.04. 22:38:15

@egyetmondok:
'Nem hinném,hogy évről évre ki lehetne mutatni az államadósság növekedése és a manyup létezése között azt a direkt kapcsolatot'

:))

Mert honnét is volt a manyup?
A magánszemélyektől levont nyugdíjjárulék egy részének átirányításából.

Mire volt fedezet (nem is teljesen) a nyugdíjjárulék?
Az aktuális nyugdíj kifizetéséhez.

Csökkent a járulékbevétele az állami nyugdíjkasszának?
Csökkent.

Csökkentek a nyugdíjak ennek megfelelően?
Nem csökkentek.

Mből lehetett kifizetni a hiányzó járulékokból addig kifizetett nyugdíjrészt?
Hitelből.

Az állam által felvett hitel az államadósságot növeli?
Igen.

Azért növekedett az államadósság, mert a járulékok egy része a manyup kasszába lett átirányítva?
Igen

Növekedett kimutathatóan az államadósság a manyupb felhalmozásának következtében?
Igen.

Csak azért, mert ez propaganda?
Nem.

( Tényleg elbűvölő vagy ! )

rs232 2014.11.04. 22:42:54

@egyetmondok:
'Ugyanígy irreleváns azok köre is a vagyon ellenérték nélküli államosítása tekintetében,aki nem rendelkeztek ilyen vagyonnal.'

Talán annyira mégsem.
Ha odáig eljutunk, hogy a manyup forrásának pótlására állmpapírt bocsátot ki az állam ( aminek a felét meg is vette a manyup kötelezően :) ), és az államadósság kamatterhei a költségvetésben mint kiadási tétel jelentkezik,
AKKOR nyilvánvalóan azok is viselték a manyup vagyon terheit, akik nem s rendelkeztek vele.

rs232 2014.11.04. 22:50:35

@fvipera:
'megszeged a formális logika szabályaid.'
Előfordulhat sajnos. Sőt, biztosan.

Te barátságosan ráböksz, konkrétan hol-e.
Én meg vagy megvédem az álláspontom logikáját, vagy belátom, hogy igazad lehet.

Vagy esetleg úgy csinálok, mint @egyetmondok barátunk, aki a beidézett uniós szakvéleményt csukott szemmel átugorja.
:)

rs232 2014.11.04. 23:09:44

@egyetmondok:
No, egy ténylegutolsót ahhoz, magántulajdon volt vagy sem a manyup.

Idéznék:
'"Az történt, hogy az állami nyugdíjakat fedező bevételből egy részt kikanyarítottak, és magánszámlákon helyeztek el, de arra nem volt törekvés, hogy a befizetéseket valóban privatizálják'

Te azt állítod (és tartod magasrendűleg erkölcsösnek), hogy az adó egy részét bár nem a nyugdíjtörvényben megszabott céljára fordították, hanem magánszámlékra irányították át, de attól a pillanattól kezdve az magántulajdonná vált.

Ugye a fentebbi idézet épp azt hiányolja, hogy a járulékot nem privatizálták előtte.

Azaz a már tényleg a magántulajdonodba került, 'leadózott' magánjövedelemből kellett volna ezt a befizetést eszközölni, és akkor valóban 'magán'nyugdíjmegtakarítás keletkezett volna.

A manyup állami nyugdíjjárulékot 'privatizált' el.
Törvényesen?
Mi az hogy! Nagyonis! Törvényesen és tisztességesen!

egyetmondok 2014.11.04. 23:18:41

@rs232:
Itt is előkerül az a fogalmi zavar, amelytől senki sem tud - Te sem - elmenekülni,aki azért érvelne, hogy nem történt ellenérték nélküli államosítás:

Nem a MANYUP megszüntetése ellenérték nélküli (szerintem a pénztárak meg sem szűntek,ma is léteznek,ha jól tudom),hanem a három-millió természetes személy létrejött vagyonának az állam általi elvétele. A kettő nem ugyanaz.

Az állami nyugdíjváromány a járulék fizetés ellenértéke (és nem a pénztártagok folyószámláin felgyülemlett vagyoné),amely a pénztárak működése idején rendezett volt: az ott felgyülemlett befizetések nem keletkeztettek jövőbeni állami kötelezettséget,azok ti. a pénztárak jövőbeni kötelezettségei voltak,nem pedig az államé.

A logika,amely mentén érvelsz, hamis,két alapvető okból:
1. Soha senki elő nem állt olyan megoldási javaslattal a manyup ügyben 2010 előtt,mint amit végül megvalósulni láttunk (Róna se), és főként soha senki sem vitatta a létrejött vagyon tulajdonjogának mibenlétét,főként nem vitatta a Fidesz;
2. hogy mennyire hibátlanul volt magántulajdon annak a három-milliónak a felgyülemlett vagyona,teljesen tisztán áll bárki előtt, ha megnézzük az elvonás törvényi (tiszta őrület,hogy ilyet egyáltalán le mertek törvényben írni !)verzióját: vagy odaadod,azt,ami a Tiéd,vagy annak ellenére, hogy továbbra is - egész aktív életedben - fizetni vagy köteles az állami pillér járulék terhét,onnan egy büdös vas nyugellátást se kapsz.

Ilyet csak zsaroló mond,aki pontosan tudja,hogy amit szeretne - megfizetés, ellenérték teljesítése nélkül - az nem az övé,hanem másé.

( Majd itt,a hazámban fog komolyan felmerülni annak az eshetősége, hogy itt bűncselekmény történt,amikor ez a 3000 milliárd a tulajdonosaitól "elkerült",majd eltűnt, és reményeim szerint hamarosan,amikor a NER,ahogyan van,elmegy a történelem süllyesztőjébe. Erre kérném Tőled újra a kedves biztatást,amelyért előre is köszi.)

egyetmondok 2014.11.04. 23:27:13

@rs232:
Hiányozni fog ez a 3000milliárd, amikor az egykori tulajdonosai nyugellátást szeretnének az államtól ?
Igen.
Megvan a zsé?
Nincsen.

Mit tehet a magyar állam:
- adót emel - gratulálok
- állami vagyont ad el,hogy legyen pénze - gratulálok
- hitel vesz fel,hogy legyen pénze - gratulálok

Van persze más megoldás is: "Elvettem,mert megtehettem,elköltöttem, mert megtehettem."

Ez utóbbi a legjobb egyébként,ami a szövegeidhez ebben az ügyben illik.

egyetmondok 2014.11.04. 23:37:50

@rs232:
A II.Vh. utáni magyar XX.század legtisztelhetőbb, legalkotmányosabb, legmakulátlanabb giga magánvagyonát hozta létre anno a magyar törvényhozás teljes konszenzussal,amikor a manyup rendszer létrejött.
Hol a pénz ?

rs232 2014.11.05. 01:28:07

@egyetmondok:
:)

'Az állami nyugdíjváromány a járulék fizetés ellenértéke'

Majdnem, hiszen a 'kockázatközösség' teszi lehetővé, hogy például a 90 évet betöltött is nyugdíjat kapjon, pedig már rég 'felélte' a valaha befizetett járuléka ellenértékét.
Vele szemben áll persze az, aki egy évet él meg nyugdíjban. :)

' az ott felgyülemlett befizetések nem keletkeztettek jövőbeni állami kötelezettséget'

De, keletkeztettek. Korlátozás nélkülit.

A manyupok alapkezelői ugyanis semmilyen kockázatot nem vállaltak, se a tőkére, se a hozamra, de még a nyugdíjra sem !!
Az ÁLLAM vállalt garaciát a manyupra eső nyugdíjrészre, ha a manyup vagyona bármi ok miatt elveszett volna közben ( tőzsdekrach, rossz befektetési döntések, háború, akármi )
*****

A sántító logikámra:
Az, hogy 2010 előtt senki nem szüntette meg a manyupot, nem bizonyíték a konstrukció alapvető hibája ellen. ( Ugye mily eleganciával nem veszel tudomást egy fideszes uniós szakember érveiről)
Ha jól tudom, az első polgári kormány szándéka szerint megszüntette volna, csak nem merte. Természetesen ez sem érv.

De ne kerüld meg: szerinted az Unió miért nem lépett emiatt?

A törvényben leírt fenyegetésre jó lenne ha a konkrét törvényhelyet megneveznéd, mert az emlékeim szerint valóban ezt kommunikálta a kormány, de ma érvényes törvény nem lehet rá, hiszen működnek még manyup pénztárak, és ha jól emlékszem, az állami nyugdij (rész)jogosultságuk ugyanúgy megmaradt mint az eredeti koncepcióban.
Valóban volt egy ostoba 'fenyegetés', hogy aki nem lép vissza az államiba, az egyáltalán nem lesz állami nyugdíjra jogosult.
(Ahogy véltem, a kommunikációjuk rettenetesen ostba tud lenni sokszor.)

Amiből az is kidereng, hogy igazából csak a jól keresőknek érdemes ez a fajta nyugdíjkonstrukció.

rs232 2014.11.05. 01:43:35

@egyetmondok:
' reményeim szerint hamarosan,amikor a NER,ahogyan van,elmegy a történelem süllyesztőjébe. Erre kérném Tőled újra a kedves biztatást,amelyért előre is köszi.) '

Szerintem messze túlértékeled ezt a 'NER' nevű izét.
Érdemes lenne néhány gondolat erejéig elemezni, honnét is indult ( a 'centrális erőtér' ), de ez nem az a blog, ahol ezt meg lehetne tenni.

'Hiányozni fog ez a 3000milliárd, amikor az egykori tulajdonosai nyugellátást szeretnének az államtól ? '

:)

No mégegyszer:

Ha most hitelt vennél fel, és azt a pénzt odaadnád valakinek hogy tegye félre, jól forgassa meg, mert majd negyven év múlva abból fizetném a villanyszámlám egy részét mert milyen jó lesz ha akkor kevesebbet kell nekem fizetnem - megtennéd?
Papírt ugyan nem írnátok, hogy becsszó, akkor tényleg fizet. A villanyszámla kifizetését a szolgáltató rajtad hajtaná be, ha mégse lett kifizetve a csekk.

Nos, mikor indulsz a bankba, hogy hitelből elkezdj takarékoskodni?

Mert a manyupnak röviden és tömören ez volt az eszenciája:

Államadósság terhére, befektetés-kockázat-nyugdíjgarancia-behajtási költségek nélkül fix jutalék- a jórészt külföldi alapkezelőknek.

***
De a bíztatásom a Tiéd, nagyon nagy szüksége van ennek a mostani kormányzatnak egy komoly, értelmes, valódi ellenzékre.
Ebben talán egyetérthetünk!
Üdv!
'l

egyetmondok 2014.11.05. 07:43:38

@rs232:
A sántító,hamis, szomorú módon sajnos a Fidesz beteg kommunikációját mantrázó logikád a Manyup-ról szépen elesik,ha például (de több ilyen probléma is akad benne,mert nincsen,nem lehet a magántulajdon/nem magántulajdon ügyben sem kezelhető válaszra jutnod) arra kérlek meg, hogy magyarázzad el azt a közgazdasági helyzetet, hogy a manyup - rendszer létrehozását követő 6-7 évben a magyar államadósság nem hogy nőtt volna,hanem csökkent.

Ez volt a helyzet egészen 2003-ig nemde,a 2002es költségvetést még a Fidesz rakja össze. Majd 2003-tól,amely akkora etap az államosításig,mint a manyup rendszer létrehozása és a 2003 közötti idő ,egyszer csak elszállnak a kormányok adósság ügyben.

Az,ahogyan az államadósságot összedugod a manyup létezésével,egészen egyszerűen szólva buta hamisítás.

egyetmondok 2014.11.05. 07:49:04

@rs232:
Abban sem érthetünk egyet, hogy ennek a kormánynak valóban szüksége lenne egy komoly,értelmes ellenzékre,ha ez így lenne,akkor ez a vadonatúj államhatalom,ami 2010 után létrejött,és amely gyökeresen eltér,alapvetően más,mint az 1990-2010 közötti, nem is létezne.

rs232 2014.11.05. 09:45:42

@egyetmondok:
' magyarázzad el azt a közgazdasági helyzetet, hogy a manyup - rendszer létrehozását követő 6-7 évben a magyar államadósság nem hogy nőtt volna,hanem csökkent.

Ez volt a helyzet egészen 2003-ig nemde'

'Az,ahogyan az államadósságot összedugod a manyup létezésével,egészen egyszerűen szólva buta hamisítás. '

Ne haragudj, fenti állításaid alapján talán még a tizes szorzótáblában sem tudnánk hozzávetőleges konszenzusra jutni.
Nem baj, hiszen ez csak egy blog, én meg egy kinevezett propagandista trollocska vagyok itt állítólag, aki beszopja azt a fideszes ámítást, hogy az állampapírkibocsátás növeli az államadósságot.

Aki képes elhinni, hogy hitelből közgazdasági képtelenség a majdani nyugdíjra előtakarékoskodni.

Aki butácska fejével hihetőnek tartja hogy egy valódi, alternatívát mutató, racionálisan érvelő ellenzék mind a mindenkori kormány, mind az ország érdeke lehet.

Ha nem, hát nem.
Mindettől függetlenül természetesen barátsággal üdvözöllek!
(Poszeterünk türelmét ismételten megköszönve.)
'l
(a trollocska)

2014.11.05. 09:46:34

@unionista: a kistérségi társulás adott, felénk kilenc település alkotja, és eddig is az volt az elképzelés, hogy majd jönnek ide... jöttek németek, kínaiak, no de a problémák nem oldódtak meg. a mostani - full fideszes -- városvezetés is nagyjából annyit képes felmutatni, hogy várják a beruházókat, közben futtatják a közmunkaprogramot, mert nem igazán áramlik erre felé működő tőke... ezen felül csökkentik a meglévő vállalkozások adóterheit, és ezeket a vállalkozókat rákötik a pályázati forrásokra, tehát bebetonozzák őket a vállalkozói szerepkörbe. munkahelyvédelem címén a versenyképtelen vállalkozásokat, többnyire tudatlan, a saját sportágaikban nem otthon lévő vállalkozókat segítik... ezzel így elzárják az utat más, új és versenyképes tudással rendelkezők előtt, tehát ez a tudás elmegy máshová, nagyvárosokba, inkább külföldre. így zsugorodik a település, a környező települések is. szóval nem kell beszántani, pár évtized és kiüresedik... hacsak azok, akik itt maradtak, nem kapnak a fejükhöz. azzal kéne folytatnom, hogy mit is tehetnének? nos, ahol élek -- ennek a kistelepülésnek van ajánlatom, akár a kistérség számára is, de ebbe a felébe most nem akarok itt belemenni.

unionista (törölt) 2014.11.05. 10:23:47

@megamind:
kistérségi társulás az ország leszakadó részein jelenten kell. például porcsalmára. ami egy szamos menti járás része a szatmári síkságon. ott a járásokat legalább addig fenn kell tartani, amíg a határon átnyúló szatmár (satu mare) megyét nem lehet létrehozni. vagy azután is. azért, mert ez egy kétnyelvű zóna. a kárpátalján ott vannak a ruszinok. ez egy kulturálisan töredezett vidék. és a közigazgatást ehhez kell igazítani.

és majd ezek után például a szamost koncesszióba vehetik a németek. de ebben kényszeríteni kell bizonyos dolgokat. liberálisnak kell maradni, de a dogmatikus liberális ortodoxiát fel kell adni. az a zsidó kultúra, és abban minden korlát egyenes út a gázkamrákig. maga fasizmus. nem ez emeli fel porcsalmát. hanem az, ha az a járás kis-német landkreis. és abban a cigányokat megpróbálhatják domesztikálni, mint a törököket. csak nagyobb kulturális autonómiát lehet nekik adni. mivel a cigányok könnyen válnak görög katolikussá. mert az egy színes, szagos vallás. a cigányok nem akarnak moszlimok lenni. nem hiszem, hogy túl sokan támogatnák a saríát. de egy kis-német társadalomba éppenséggel beilleszthetők lennének. a zsidók meg összekapcsolhatják a kárpátalja és körényéke nemzetségeit: az egy lengyel-szlovák-ruszin-magyar-román-cigány közösség. csak nem a budapesti belvárosi csoport. az ő kultúrájuk amerikába való. az ott egészen addig, amíg működik, amíg a "fehérek", a "feketék" és a natívok össze nem állnak. és nem lesznek közös ellenségeik az amerikai zsidók. de akkor majd mennek tovább. szóval ezek szórvány népek. nem kell őket félteni. az lenne lételemük a, hogy generációról generációra cserélődnek. nem megölni kell őket, hanem lecserélni.

egyetmondok 2014.11.05. 11:23:18

@rs232:
Semmi baj,az hogy a manyup rendszer teljes létezésének első fele alatt vajon miért tudott csökkenni az államadósság, abból kiindulva,amit fideszesektől lehet hallani,Tőled is,nincsen válasz. Nincs bizony.

rs232 2014.11.05. 11:37:38

@egyetmondok:

Légyszi, próbáld már nekem, trollocskának érthetően elmagyarázni, hogyan tud csökkeni az államadósság AZZAL hogy az állam odaadja a pénzt a manyupnak, cserébe az megveszi AZT az állampapírt, amivel a manyupnak átadott (nyugdíj)forrást pótolnia kellett?

Vagy lemaradtam valamiről, és az állampapír kibocsátása igazából az államadósság csökkentését jelenti?

egyetmondok 2014.11.05. 12:21:01

@rs232:
Talán fordulj az internet bő kínálatához,és ellenőrizzed a magyar államadósság alakulását a manyup rendzser működésének kezdete,és 2003 között.
Nem fogsz olyat találni,hogy nőtt az államadósság,ennek pont az ellentétét fogod találni.
Tehát az államadósság/manyup sztori,ahogyan a Fidesz is,és Te is vetíted egészen egyszerűen nem stimmel.

2014.11.05. 13:58:10

@unionista: minden településnek megvan a sajátos, egyedi jellegzetessége, de ezen túl egy-egy nagyobb térség (kistérség, megye, régió, ország, földrész) sajátosságaival is rendelkeznek. az adott területen élők közösségei többféle népcsoporthoz tartozó egyénekből tevődnek össze. ezek a kultúrák nem versenyeznek egymással, hanem az idők során kialakult egy közös identitás, ami megalapozta a közösség kultúrális autonómiáját (ami a kultúrális, oktatási és nyelvi problémák önigazgatása), arra épült a közigazgatási autonómia (ami a szervezkedési, funkcionális és főképp a gazdasági szabadság megvalósulását hordozza magában), így létrejött az önkormányzat, amely mint ahogy az látszik is, voltaképpen eszköz az adott területen élők számára, hogy gyakorolják az önrendelkezéshez való jogukat. szóval, az adott területen élők majd eldöntik, hogy mit akarnak...

unionista (törölt) 2014.11.05. 14:48:32

@megamind:
éppen ez a lényeg, hogy nem dönthetik el. magyarországon nem egy duális önkormányzati rendszert hoztak létre. hanem "lyukas" megyéket hoztak létre. megszüntették a járásokat. és szétverték a körjegyzőségeket.

magyarországon a tájegységekre egész egyszerűen nem szerveződhettek önkormányzatok. csak településekre. alkotmányosan nem volt joga a népnek semmiféle autonómiára. a többség nem dönthette el, hogy milyen üzemméretben akarja szervezni a gazdaságot és kultúrát. nem a német-osztrák-svájci közigazgatási modellt vették át, hanem egy katolikus önkormányzati rendszert szerveztek. valódi önkormányzatisághoz "forradalom" kell.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.11.05. 16:44:20

@unionista:
A kicsiben való kezdésről szóltak az alternatív iskolák. Ezeket most nyírják ki. És még anyagi haszon sincs benne. Marad tehát az inkompetencia és a szimpla gonoszság, mint motiváció!

2014.11.05. 16:45:39

@unionista: forradalom kell -- legalábbis egy politikai csoport felkarolhatja az ügyet.

unionista (törölt) 2014.11.06. 10:56:57

@raczsandor:
az alapítványi iskolák alapvetően kisebbségi logikára épültek. amivel egyébként nincs semmi probléma. mert ezekre szükség van. csakhogy ez a kisebbség akar a közoktatásban diktálni. a "zsidók". a kormány ezzel szemben egyházi iskolákat preferálja. de azok is kisebbségi logikát követnek. a magyarok többsége a maga módján vallásos. ímmel-ámmal "keresztény".

egyik mögött sincs többség.

tamas11 2014.11.06. 11:23:17

@raczsandor:
Azt mondta erről OV, hogy ne dekkoltassuk a középiskolábn, az iskolatípus által a gyerekeket...
Jobb, ha addig is szakmát tanul, orientálódik.
Csakhogy.
Aki benne él a problémában, ismeri a közhelyet, hogy azért dekkol a gyerek, mert nem képes döntési helyzetbe hozni magát: vagy éretlen, vagy képtelen a helyét kijelölni a társadalom. (Vagy tán tudja valaki, hogy akár 5-10 év távolában mi a jövő szakmája?) Az informatika, persze.. De azt már Jobb "elit" iskolákban külön tanévben előoktatják, ausztriában pedig egy laptoppal járnak már majd 10 éve a falusi kisiskolások.
Ez tehát a fürdővíz, amiről írsz...
Kiöntjük vele a gyereket? Nem. Csak a gyereket öntik ki, a befürdővíze marad.
A foglalkoztatást kellene bővíteni, de a szakma perifériáin ténfergőket a közmunka várja. Meg a Tesco, Mc Donalds - minimálbérekért.Előbbi kivonulást fontolgat.

Andy73 2014.11.07. 23:28:40

"populista autokrácia": a meghatározás, amivel az ellenzéki (baloldali) propagandisták a hatalom visszaszerzése érdekében próbálkoznak, és a sokadik a vegytiszta hazugságok sorában.

Azt egyébként nem csodálom, hogy nem tetszik a polgári demokrácia egy ilyen szélsőbalos bloggernek. A demokratikus választásokon immár sorozatosan csúfosan leszerepel a baloldal, ezért már csak a forradalomban bízhat.

2014.11.09. 18:22:18

Legyünk tárgyszerűek.
Jelenleg az egész univerzumban nincs olyan államforma, ami igazságos és jó lenne minden lénynek adott országban.
Ez a helyzet.
süti beállítások módosítása