1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.10.18. 07:07 HaFr

A második legnagyobb baj: a silány kormányzás

John Lukacs Egyesült Államokban élő magyar származású (konzervatív) történész egy illusztrisnak szánt parlamenti történész konferencián a fővédnök Kövér fülének sejthetően disszonáns hangot ütött meg. Videón lejátszott előadásában az 1919-es Tanácsköztársaság kapcsán elmondta: a népbiztosok kétharmada zsidó volt, és bár ők egyáltalán nem képviselték a zsidóságot, ennek következményeként mégis felerősödött az antiszemitizmus. A katasztrófát nem lehet a zsidóság számlájára írni, a magyar társadalom gyenge, széteső volt, a nemzeti ellenállás erőtlen, Kun Bélát – a Tanácsköztársaság vezetőjét – a román hadsereg űzte ki az országból, és a Horthy Miklós vezette nemzeti hadsereg csak a román katonák távozása után nyert teret – fejtette ki. A Horthy-rendszer nem tudta úgy képviselni a nemzeti érdekeket, akár a nagyhatalmakkal szemben is, mint például a lengyel Pilsudski, a finn Mannerheim, illetve a török Kemal Atatürk rendszere - jegyezte meg.

Lukács szavaiból kiviláglik a mindennapos élményünk az Orbán-rezsimmel kapcsolatban: (amellett, hogy agresszív, hazug és korrupt) a realitásoktól elszakadva párját ritkítóan alacsony kormányzati képességeket mutat fel (amelyek természetesen nem keverendők össze a hatalomkoncentrációs gátlástalanságával). A "jó kormányzásnak" a nyomai sem valósulnak meg benne, amire mi sem jellemző jobban, minthogy egy minapi közéleti eseményen egy kormányközeliségéről ismert, egyébként viszonylag nyitott és értelmes politikai elemző képtelen volt egy kérdésre felsorolni a magyar kormány utóbbi két évéből három elismerésre méltó közpolitikai döntést, illetve mindarról, amit felsorolt két másodperc alatt kiderült, hogy épp az ellenkező hatást váltotta ki, mint amit állít magáról (és amit a kormány híveinek többsége hisz). Ha joggal szidjuk az utóbbi száz év baloldali rezsimjeit, nem szabad elfeledkezni róla, hogy a jobboldaliak -- talán a Bethlen-kormányzás egy részét, esetleg a II. világháború utáni kisgazda-kormányokat leszámítva -- egytől-egyig inkompetensek, provinciálisak, erkölcstelenek és handabandázók voltak, és pontosan reprezentálják őket az olyan mai figurák, mint Szijjártó, a lelkét eladó Martonyi vagy Navracsics, az abszolúte cinikus Kósa és Rogán, a legrosszabb egyháziasságot felvonultató Balog, Semjén és Rétvári, a különféle rendű és rangú mamelukok, kóklerek és politikai bűnözők -- és persze mindegyikük kútfeje: Orbán. A jobbos zagy.

De megtehették, amit tettek, mert -- a konferencia egy másik előadóját, Gyurgyák Jánost idézve -- már száz éve is a politikai kultúránkban volt, hogy minél magasabb pozíciót töltött be egy politikus, annál valószínűbb, hogy hazudott, és fokozottan igaz ez az értelmiségre, amely a hatalomhoz közel állva egyre kevésbé képes megőrizni függetlenségét (ezért, teszem hozzá én, egyre kevésbé képes gátat vetni a politikusi cinizmusnak), és elévülhetetlen érdeme van abban, hogy a közös normáink elvesztek, és a politika normájává a hazugság vált. Mármost én ezt nem tudom másnak nevezni, mint a leglényegesebb, erkölcsi, értelemben -- hazaárulásnak.

És hát természetesen mindez az első legnagyobb bajunkból fakad: a szabadságunk rendre megtörténő, ostoba feladásából. Az átlag magyar száz éve képtelen átlátni a szoros összefüggést a nyomora és a politikai alávetettsége között. Mit érdekli őt a politika! Meg is érdemli ezért, amit cserébe kap. Lassú és kínkeserves a tanulásunk.

Polgári Konzervatív Párt demonstráció és beszélgetés 2014. október 23. 14.30, Budapest XII. Királyhágó tér.

56 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr956804395

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kamu független igazságügyi szakértői trükkel is lop a Tigáz 2014.10.19. 17:18:10

  Hasonló csalássorozat zajlik a gázszolgáltatóknál is, mint a hazai bankoknál az úgynevezett devizahitelezésnél.  Hibás termék a gázóra is és a gázszolgáltatók által megrendelt és fizetett igazságügyi szakértői vizsgálatok úgyszintén hibásak. Az álta...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quendelapo 2014.10.18. 07:34:38

@HaFr:

Most jutott eszedbe?

"Ha joggal szidjuk az utóbbi száz év baloldali rezsimjeit, nem szabad elfeledkezni róla, hogy a jobboldaliak -- talán a Bethlen-kormányzás egy részét, és a II. világháború utáni kisgazda-kormányokat leszámítva -- egytől-egyig amatőrök, provinciálisak, erkölcstelenek és handabandázók voltak, és pontosan reprezentálják őket az olyan mai figurák, mint Szijjártó, a lelkét eladó Martonyi vagy Navracsics, Kósa és Rogán, a legrosszabb egyháziasságot felvonultató Balog, Semjén és Rétvári, a különféle rendű és rangú kóklerek és politikai bűnözők -- és persze mindegyikük kútfeje: Orbán. A zagy.

HaFr, az nem úgy volt, hogy a kicsi gazdák megszavazták a földosztást, a svábok kitelepítését, a nagyvállalatok államosítását?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.18. 07:35:34

@quendelapo: Nem most jutott eszembe, csak mint a legtöbben, te is szelektíven olvasol

explanatus 2014.10.18. 08:15:47

„... a realitásoktól elszakadva párját ritkítóan alacsony kormányzati képességeket mutat fel..”

Hát hogy mutathatna fel mást, amikor a „falu-választások” alkalmával a helyi OGY képviselő az alábbiakkal biztatott (fenyegetett) a szórólapon a kormánypártok polgármesterjelöltjére :

„A választások alkalmával egy település lakossága akkor dönt a legbölcsebben, ha olyan vezetőket választ magának, akik képesek hatékony párbeszédre a Kormányzattal. Ilyenkor a közösség nagyobb eséllyel tud megcélozni olyan terveket, megyek eléréséhez elengedhetetlen a „közös hang”.” (így, nagy K-val)

Hát hogy lehetne ebből jó kormányzás, amikor egyetlen egy olyan érv sincs az üzenetben, hogy önálló, hogy autonóm, hogy felelősséggel cselekvő? Nem, a mostani hatalomnak ilyenekre nincs se szüksége, se igénye. Jó hír, a település lakossága nem a közös hangra szavazott. Van remény, csak hát még nagyon halvány.

Csak kijön lassan a magyarok talán egyetlen hagyománya, a rebellisség.

32FNewYork 2014.10.18. 09:43:03

Mondjuk a kormányzás lényegét épp nem a felsoroltak, hanem a mögöttük állók adják. Mivel egykoron Béndek is közéjük tartozott, nem lehet teljesen ismeretlen számára a rendszer. Ismerek a kormányzati háttérmunkások közül néhányat, és mondhatom, hogy egyáltalán nem buták, hanem nagyon is okosak. Ahogyan a csúcsszinten pl. Gulyás Gergely. A felsorolt féltucatnyi toppolitikus szintje egyetlen rendszerben és civilizált ország kormányában sem számottevően eltérő (máshol is inkább lefelé tér el.) Ezért nem látom sok értelmét az általános rezsim- és színpadkritikának. Értelmesebb a konkrét döntések konkrét kritikája, a mögöttük álló szakértők esetleges hozzánemértésének bizonyításával és nem pusztán orbánozni és rogánozni stb. A magyarság százéves deprimált lelkiállapotát pedig hagyhatná már a szerző végleg pl. Moin-moinra és a blogjára. Ő ugyanis rendkívüli módon képes kezelni az ilyen témákat: a magyaron kívül minden náció említése kitiltással jár. Hagyjuk már az ilyet. Ezzel még az egy százalék sem érhető el. Emlékeztetlek unionista leírásaira. Nagyon nem teszik a magyar választóknak a magyarság örökös negatív tipizálása.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.18. 09:45:50

@32FNewYork: ó, nem burák ők, nagyon nem. Csak éppen mindaz igaz rájuk, amit írtam. Nem tetszik a választóknak? Vagy neked? Nem baj.

ParaZita2 2014.10.18. 10:20:57

@HaFr: "A második legnagyobb baj: a silány kormányzás"
Várjuk az elsőt!

csak hozzáfűzöm: a politikai elit motivációja (legalább is az elmúlt egy-két évtizedben) a közpénzek minél hathatósabb magánosítása. (ezt is nevezhetjük kristálytiszta hazaárulásnak!)
Ehhez képest irreleváns a kormányzási teljesítmény.
Az csak (kábító) porhintés.

Hiteles alternatíva?
(amely jól kommunikált mind a magyarnak, mind a külföldnek?)

nevetőharmadik 2014.10.18. 11:04:36

@32FNewYork: A mókás az, hogy ezek szerint a magyar választók úgy akarnak jól élni (mert gondolom, az azért tetszene), hogy a saját, őket pont a jobb életben akadályozó hiányosságaikkal nem hajlandók szembenézni és változtatni azokon. Pedig nincs más út, tetszik-nem tetszik. És ha nem tetszik, sosem fognak jobban élni, bármit hazudnak is nekik. Hidd el: a magyarság hibáinak felemlegetése nem abból fakad, hogy bántani akarjuk őket, mert utáljuk őket, hanem mert az ellenkezőjével jóváhagynánk a magyarság örökös nyomorát és szenvedését. Ez pedig morálisan vállalhatatlan lenne.

Homokba dugott fejjel pedig nem lehet elöre haladni.

ParaZita2 2014.10.18. 11:29:03

@HaFr: sőt, a poszt végén ott az alternatíva is (sugallva):
"...első legnagyobb bajunkból fakad: a szabadságunk rendre megtörténő, ostoba feladásából. Az átlag magyar száz éve képtelen átlátni a szoros összefüggést a nyomora és a politikai alávetettsége között. Mit érdekli őt a politika! Meg is érdemli ezért, amit cserébe kap. Lassú és kínkeserves a tanulásunk"

Akarnak (mernek) az emberek szabad lenni?
Nem paternalista ez a nép? (s e tekintetben keleti?)
Tény, Sz. István elvtárs saját testvérét is felnégyeltette, majd jöttek a honfoglaló magyarokhoz hasonló tatárok, majd a törökök, labancok, oroszok - s csak a gerinctelen talpnyalók éltek túl. Milyen gének maradtak fenn tehát közöttünk? Tehát hány emberöltőnyi tanulásnak nézhetünk elébe?

2014.10.18. 12:23:22

@ParaZita2: off -- nem érdemes a géneket belekeverni a dologba. nem azokon múlik, hanem azon a szerkentyűn aminek a segítségével az ember kapcsolatot tart - folyamatos kapcsolatban van - az őt körülvevő világgal.

ParaZita2 2014.10.18. 12:30:11

@megamind: "...a szerkentyűn "
Melyik szerkentyűre gondolsz? (amelyik génfüggetlen lenne)

s.g.l. 2014.10.18. 12:30:52

Sok éve írogatom, hogy ha egyenként megnézzük az OV kormányok tagjait, elképesztő milyen eredményre jutunk.

s.g.l. 2014.10.18. 12:48:56

Ezek tényleg túl léptek már minden határt!

Az ellenzék meg ájtatoskodik és mit csinál: szarik a lényegre, kaparja a rozsdát a budiajtón.

A világ legnagyobb megélhetési gazember barmai nem kérik számon naponta az 1,700 mrd bizonyítható kormánysegítséggel történő adócsalást.

Horváth mindent megtett és akkor ez a félnótás balfasz, rohadék aljadék mocsok ellenzék nem tesz semmit, hanem hagyja az országot szétlopni, az embereket kivándorolni, a fideszt ámokolni, legalább annyira hibásak mint a fidesz azzal a különbséggel, hogy a fidesz nagyobb pénz csábítja el, ezeket a gecziket csak a megélhetés a fideszt a 10 és 100 miliárdok, a spájzkulcs birtoklása.

Az ország vezérgazemberének miliárdokért építenek közpénzből stadiont és ez a csürhe kussol.

24 év alatt milliárdos lett egy valag ingatlannal és kussol.

Gazemberek ezek mind!!

2014.10.18. 12:58:15

@ParaZita2: csak egyre gondolhatok, de miért kéne "génfüggetlennek" lennie?

egyébként, ha szerinted tényleg a géneken múlik, akkor leszel szíves itt nekem tudományosan levezetni. például mely gének kombinációja okozza a "gerinctelen talpnyaló" viselkedést, stb...

ParaZita2 2014.10.18. 13:40:24

@megamind: még egyszer megkérdezhetem? Melyik szerkentyűre gondoltál?

toportyánzsóti 2014.10.18. 20:27:15

Barokkos tulzás ezt kormányzásnak nevezni,csak haverok és a foci...Ezek nem is emberek,miféle minőség skiccplagi blikkmaki vitézmunkásőr bayerzsóti papcsák szabadon grasszáló nemzeti szocialisták akik találomra gyilkolnak romákat családostul...?Kommunista besúgókból lett nemzetiek,röhög a vakbelem.

DrGehaeuse 2014.10.18. 20:31:50

@quendelapo:
Merték volna nem megszavazni. Az elvtársak kevesebbért is elvitték a gulágra Kovács Bélát.
Ennek apropója a kommunizmus áldozatainak emléknapja rémlik?

DrGehaeuse 2014.10.18. 21:00:25

@toportyánzsóti:
A nemzeti szocik csak most jönnek Tóbiás Elvtárs vezetésével. Azok a lövöldözők a rókaképű emberei voltak még a fletó idejében.

quendelapo 2014.10.18. 22:35:09

@DrGehaeuse:
Ebből kettős a kisgazdik terjesztettek be, de rá se ráncs. A Gyurcsány qrta el azt is, na.

DrGehaeuse 2014.10.18. 22:35:39

@HaFr:
Ez most kicsit zavaros lett. Mi köze Luki bácsi szövegének orv-bán impotens kormányzásához?
A handabandázás általános politikusi eszköz. Ez az egyik leánykori neve a populizmusnak.
Annak örülök hogy végre van energiád a fennáló regime ekézésére is és nem pazarlod a balfikákra.

DrGehaeuse 2014.10.18. 22:45:00

@quendelapo:
wikipédija:
"Amikor a Kisgazdapárt 1946-ban az előkészítetlen és a szovjet nyomásra elkapkodva végrehajtott földreform túlkapásainak felülvizsgálatát helyezte kilátásba, a többi párt a kommunistákkal az élen a visszarendezés szándékával vádolták meg a Kisgazdapárt "reakciós" elemeit, megalakították a kisgazda-ellenes Baloldali Blokkot, tömegtüntetést szerveztek, és ezzel megkezdődött a demokratikus pártok felszalámizása és a kommunista párt menetelése az egyeduralom felé."

DrGehaeuse 2014.10.18. 23:10:28

@quendelapo:
Igen, a svábok kitelepítése az a Kisgazdiknak is felróható volt. Mea culpa. Megkövetem uram!

Az államosítás ami felróható a kisgazdáknak az csak a nagyon nagy monopóliumokra és bányákra, valamint néhány ipari tröszte (pl. Ganz) terjedt ki amiket a megszálló SS haditermelésre foglalt le és rabolt ki előtte. Ezek tulajdonosai amúgy se maradtak itthon ha egyáltalán életben voltak. A termelőeszközeik javát (ami nem semmisült meg a bombázásokban és nem lopta el a fricc) meg a szovjetek hadizsákmányként vagy jóvátétel céljára vitték ki a SZU-ba. Gyanítom, hogy nagy haszna nem volt az államnak ezekből egy darabig.

Szúrófény 2014.10.19. 04:14:17

@explanatus: A kiskaliberű vezető, a közönséges politikus,, vagy nagyon következetes, vagy stréber szolgalélek, afféle merev tekintélypolitikus, aki felfelé hajlong, lefelé tapos! A kisebb tehetségek irtóznak a közelükbe engedni a nagy tehetségeket, sőt inkább eltaszítják maguktól… attól rettegnek, hogy a nagy dolgot, amit ők szerettek volna megcsinálni, de gyávák, vagy kicsik voltak hozzá, ő majd megcsinálja. S nekik ez gyalázat lesz, mert leleplezi az ő kicsiségüket, holott a tekintély fényében sütkéreznek. Az erőszakos ember, azonban erővel próbálja pótolni az észt, és a véleményt, s ezért az emberek, már eleve nem szeretik gőgje miatt, így kiesik a vezetésből” Veres Péter.
A vezetővé vált, hogy elismerjék vezetőnek, maguk felett, (vagy a vezetetteknek tesz engedményeket (eltűri saját részre történő lopásaikat, vagy maga ad javakat)) erkölcstelen, és káros!

toportyánzsóti 2014.10.19. 06:46:16

@DrGehaeuse: Ne égesd magad elvtársazással,tudsz te jobbat nem kell imreselvtárs szintjére leásnod.

Arthur Bloch 2014.10.19. 07:01:58

@32FNewYork:- az az álláspont önmagában, hogy csak az "általános rezsimkritika" kevés, egyet kell érteni.-Nos lehet részletekbemenően is elemezni,kritizálni - még senki sem akadályozza meg direkt módon az épp hatalmon levők ténykedésének elemzését.Így például érdemes lenne a nagyon okos,de végtelenül cinikus Gulyás Gergely félék elveit és eszközeit is elemezgetni.Ugyebeár ők adják a néminemű értelmet-okosságot a flyboy-nak. - Akinek tehát közvetlen ismeretei és lehetősége van erre: miért nem teszi meg ??? Alapvető gond mainapság,hogy ma még az erre képes értelmiségnek tituláltak sem szeretnek időt szakítani erre.Emiatt bizony megbecsülendő az olyan írás,melyben valaki erre bármilyen léptékben kísérletet tesz, bárhonnan is jött... Volt már példa olyan írásra,amelyik ezt a kormányzási metódust elveiben részletesen le is írta.Lásd.:Kopátsy Sándor írását 2002-ből -az Orbán jelenségről. - Van tehát példa, csak leírni kéne s nem csak bozo módon akadékoskodni.Rajta !

explanatus 2014.10.19. 08:28:12

@Szúrófény: Ha erre rövidke soraim inspiráltak, olvass gyakrabban, hogy tanulhassak tőled :)

űrszelvény (törölt) 2014.10.19. 09:33:41

Egyre kétségbeesettebben és görcsösebben gyúrjátok az embereket, hogy itt minden milyen rossz... :)

conchita wurst 2014.10.19. 10:08:01

a közelben nincs semmi a fideszhez tudásban se meg hatalomban sem magyarországon

úgyhogy lehet csodálni a német életszinvonalat meg szidni orbánt ahogy eddig, úgyse segit

a jobbik jön fel csendben, azt ennyi, ők sem a magasztos filozófiáik miatt ami a kutyát nem érdekli libsik

Netuddki. 2014.10.19. 10:17:04

@űrszelvény: Ostoba balfasz fideszdroid! Egyre csak csökken a fidesz támogatottsága. Ha máson nem akkor ezen észre kéne venned B+!

Az meg, hogy a vezéreitek egy mutyizó, hazug, tolvaj banda szerintem nem kell bizonygatni senkinek. A kicsi kis lelketek mélyén ti is tudjátok ezt, ezért is vagytok ennyire frusztráltak, és ezért bizonygatjátok olyan görcsösen, hogy márpedig a maszop többet lopott. De még ez is hazugság. De ami a lényeg, hogy a tolvaj az tolvaj, és börtönben lenne a helye nem a parlamentben. Teljesen mindegy melyik párt színeiben lop kispofám! Engem ugyan ne lopjon meg se a fideszes megélhetési "politikus", se a "bal" oldali politikus. Mert már azzal meglop, hogy felveszi a "tisztelet" díját és cserébe nem csinál semmi érdemlegeset, sőt több kárt csinál mint hasznot.

Netuddki. 2014.10.19. 10:18:36

@conchita wurst: A lobbik meg a másik. Ostoba rasszista balfaszok gyülekezete. Sose lesz nektek se a támogatottságotok nagyobb!

32FNewYork 2014.10.19. 10:54:31

@HaFr:
@nevetőharmadik:

Minden más, a mintavételhez képest végtelen méretű csoporttipizáláskor a felmérésekkor megjelenik az a tapasztalat, hogy a csoportokon belül nagyobb különbségek mutathatók ki, mint a csoportok között. Természetesen e különbségek súlyozása befolyásolja a helyes következtetéseket, de ez "a magyarok versenyképtelenek", deprimáltak stb. szintű érvelés szerintem rasszista. Akkor is, ha pl. Béndekről egyáltalán nem gondolom, hogy az lenne (Moin moin már külön eset), de a retorikai célok a szememben ezt már nem legitimálják. Nincs tehát homokba dugott fej, hamis leírás és hamis következtetés viszont van.

32FNewYork 2014.10.19. 11:05:23

@Arthur Bloch: "Akinek tehát közvetlen ismeretei és lehetősége van erre: miért nem teszi meg?"

Egyetértek, ha viszont rám is célzol, nekem nincsenek megírható negatív tapasztalataim. Folyamatosan az a saját bejáratú problémám Béndek írásaival, hogy nekem legtöbbször mások a tapasztalataim. Mindössze erre persze tudom, hogy nem építhetek másokat meggyőző releváns érvelést, de az elvárt, hogy egy elmélet nagyon is tartsa nyilván a vele ellentmondásos eseményeket.

igazi Ténytár 2014.10.19. 11:54:22

@" Az átlag magyar száz éve képtelen átlátni a szoros összefüggést a nyomora és a politikai alávetettsége között. Mit érdekli őt a politika! Meg is érdemli ezért, amit cserébe kap."

A mindenit hogy te is azt mondod amit Kertesz!

Nem lesz neked ebből bajod? Mutasd gyorsan hogy nem vagy te is "az" ;-))

___________
A magyar (visszavonva) ALATTVALÓ. József Attila talált mentséget: „ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.” De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy BOLDOGAN DAGONYÁZIK a DIKTATÚRA pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és NEM AKAR TUDNI róla, hogy LE FOGJAK SZÚRNI.
_________

nevetőharmadik 2014.10.19. 12:42:34

@32FNewYork: Az említett csoporton belüli különbségek súlyozása nem hogy befolyásolja a következtetéseket, hanem pont a súlyozásából adódik a helyes következtetés. Nem az számít, hogy mekkora a csoporton belüli különbség, hanem hogy a csoporton belül melyik jellemző a domináns. Ezek megállapítására léteznek tudományos, objektív módszerek, éppen azért, hogy a mintavételhez képest "végtelen méretű" csoportot lehessen elemezni és jellemezni.

Az, hogy egy csoporton belül létezik domináns értékpreferencia, gondolkodásmód, viselkedésminta, amely meghatározó tényező egy csoport összteljesítményében, az csak akkor rasszizmus, ha pusztán szubjektív benyomásokon alapul, mérhető, objektív adathalmaz megtámogatása nélkül ÉS hierarchizálásra ÉS erkölcsi ítélet meghozatalára szolgál.

Holott a magyar társadalom kollektív teljesítményét döntően befolyásoló jellemzők megítélésénél nem erkölcsi ítéletet hozunk, hanem a kitűzött cél szempontjából minősítjük hasznosnak vagy károsnak azokat. (Bár azt hiszem, hogy HaFr például ezt erkölcsi dimenziókban is bátran hajlandó értelmezni, ami egyébként teljesen legitim álláspont.)

De persze ha a magyar választópolgárok félreérthetetlenül kijelentik, hogy nekik nem esne jól az osztrák életszínvonal, akkor menten elhallgatok és azt mondom, hogy ja jó, akkor nem szóltam.

Krisz11 2014.10.19. 13:59:01

"Tanácsköztársaság kapcsán elmondta: a népbiztosok (minimum) kétharmada zsidó volt .. bár ők egyáltalán nem képviselték a zsidóságot"

Ja, persze.. a nyilasok viszont képviselték a magyarságot..
Amúgy a fenti megállapítás az szdsz-es körre is igaz. Ideje volt, hogy többé-kevésbé eltakarítsák a hatalomból őket.

"fokozottan igaz ez az értelmiségre, amely a hatalomhoz közel állva egyre kevésbé képes megőrizni függetlenségét"

Az SZDSZ-MSZP időszakban viszont még megőrizte a függetlenségét a hős értelmiség, mint pl: a heti hetes kripta szökevényei, vagy heller ágnesék.

Amúgy mit keres Ferenc a címlapon? :D

profilo 2014.10.19. 15:12:07

@a Ténytár:

Jaj annak az országnak, melyet a XXI. században, a politikusok és a költők akarnak jobbá tenni.

Göntér László 2014.10.19. 15:42:18

Azt, hogy szerintem mi a jó (nem az, hogy mit tartok helytelennek), rajtam kívül senki nem fogalmazhatja meg. Nekem pedig kötelességem , hogy a véleményemet másokkal is megosszam, íme:
ktkj.blog.hu/2011/09/25/a_demokratikus_kozhatalom_felepitese

2014.10.19. 18:56:04

Nekünk Magyaroknak megfelel ez a Kormány. Ti csak vádaskodtok, semmi konkrétum, komcsikák

quendelapo 2014.10.19. 20:58:50

@DrGehaeuse:
Tovább is van, mondjam még?

"A földreform több mint félmillió úgynevezett szegényparasztnak juttatott 5 hold, vagy ennél kisebb földet. A reform meghirdetése után 750 ezren jelentkeztek földigénnyel és 642 ezren kaptak összesen mintegy 3 millió holdat. A földosztó bizottságok összesen 5,6 millió hold földet vettek igénybe, azaz az összes földterület mintegy 35%-át.

A földreformot egyetlen számottevő politikai-társadalmi erő sem ellenezte,

quendelapo 2014.10.19. 21:04:13

@DrGehaeuse:
Az elvek, ugye. A magántulajdon szentsége.

Praktikusan a nagy ipari trösztök korábbi tulajdonosainak zöme életben volt. Külföldön. Ha jól tudom még Horthynak ia adtak apanázst. Éppenséggel nekik vissza lehetett volna adni az SS és a Vörös hadsereg által meghagyott javakat. Az ingatlanokat mindenképpen.

DrGehaeuse 2014.10.20. 04:23:56

@quendelapo:

OK! Végső soron a földosztás egy törvény erejével végrehajtott lopás, ha a földbirtokot is egy kalap alá vesszük a többi vagyontárggyal.

Na most jön a logikus kérdés: Ezekre jogsértésekre alapult magyarország teljes berendezkedése 1989 ig sőt lényegében ma is. A 90-es rendszerváltoztatáskor ezeket csak nagyon kis részben orvosolták. A teljes jogorvoslat lényegében a Horthy idején fennálló vagy még korábbi vagyoni viszonyok teljes visszaállítását és ad abszurdum a király nélküli királyság visszaállítását tenné szükségessé.

DrGehaeuse 2014.10.20. 04:35:38

@quendelapo:

De nem lehetett. Fel se merült még a gondolat se senkiben, hogy egy Weiss Mannféd Vagy egy Herceg Eszterházy a vöröshadsereg megszállási zónájában bármilyen vagyont birtokolhasson. És ezt még az érintettek se gondolták szerintem. Vagy van valami adat arra, hogy próbálkoztak volna vagyonuk birtokba vételével 1945-ben?

DrGehaeuse 2014.10.20. 04:46:02

@quendelapo:
Ja és ne felejtsük el, hogy az első államosítás lefőbb célja a szövetségeseknek fizetendő háborús jóvátétel (sarc) ipari termékek formájában történő teljesítésének biztosítása vol.

Arthur Bloch 2014.10.20. 05:46:10

@32FNewYork:-ad 1/Megtisztelt a tegnapi válasszal.Más kérdés,hogy nem tudom értelmezni:"..egy elmélet nagyon is tartsa nyilván a vele ellentmondásos eseményeket..."??? - Was bedauted,dieser Spruch ?
ad 2/Amennyiben valakinek nincs negatív tapasztalata pld. a mai kormányzati elvekkkel ill. módszerekkel,akkor az illető mondható "boldog embernek".Ebben az esetben csak "dícsérni jött.."-ám ekkor nincs polémia,ekkor fennáll az 1/-ben rosszul megfogalmazott igény - miszerint egy elmélet vagy állítás vegye figyelembe a vele ellentmondásos eseményeket=állításokat.Ha jól értem itt valami logikaibukfenc rejlik.Qui scribit,bis legit...

borzimorzi 2014.10.20. 17:20:55

@DrGehaeuse: SZámos esetben holokauszt-túlélők is próbálkoztak műkincsek visszaszerzésével, és kilincseltek az MNB-nél is 1990 után. EL lettek küldve.

Üdv:
b

DrGehaeuse 2014.10.20. 19:27:23

@borzimorzi:
A vita tárgyát a 45-46 -os Kisgazdák felelőssége képezte. Nem tudom, hogy kapcsolódik ide. Én csak az első államosítási törvények hátterét próbáltam árnyaltabban megközeelíteni. És némi mentségre rámutatni az akkori kisgazdák oldalán.

DrGehaeuse 2014.10.20. 19:29:14

@borzimorzi:
Nem volt téma az ingó vagyon csak a cégtulajdonok.

quendelapo 2014.10.21. 20:17:26

@DrGehaeuse:
Az eredeti kérdés, illetve felvetés az volt, hogy konzervatív (volt-e) a Kisgazdapárt és szolgálhat-e példaképül egy polgári konzrvatív párt számára. Szerintem, amelyik párt ezt a három lopást megszavazta, az nem lehet konzervatív példakép.

Az egy másik kérdés, hogy 1945-48 között elkerülhetőek lettek volna-e egyáltalán ezek a lépések. (valszeg nem.)

Az pedig egy újabb kérdés, hogy 1990-ben lett volna-e lehetőség valódi kártérítésre, reprivatizációra. (valszeg annál sokkal nagyobb mértékben, mint ahogyan megtörtént)

Szúrófény 2014.10.22. 11:07:16

@quendelapo: Az a tény, hogy a legközelebbi német szomszédunk az egyik legszegényebb németből a leggazdagabbak egyike lett, számunkra igazi történelmi esemény, amit mind a rendszerváltás előtti, mind az utáni vezetésünk tudatosan elhallgat.
Előttem vannak azok az adatok, amelyek 1960 után vásárlóerő-paritásban mutatják meg az osztrákok hozzánk viszonyított meggazdagodásának viharos tempóját.
Ha az osztrákoknál az egy lakosra jutó nemzeti jövedelem 100, akkor nálunk, ez 1960-ban 77, 1997-ben már csak 23. Vagyis ma az osztrákoknál négyszer szegényebbek vagyunk, mint 37 évvel korábban. Ekkora tragédia ezer év alatt nem történt a magyarsággal. Ez a példátlanul gyors relatív csökkenés közel egyenletes, de mégis az utóbbi húsz évben gyorsabb, mint az első tizenötben volt. Kopátsy Sándor közgazda

quendelapo 2014.10.22. 16:51:19

@Szúrófény:
Ezzel nem tudok vitatkozni, de ajánlanám, hogy nézd meg a lengyel és szlovák adatokat is. A trend hasonló lesz!

DrGehaeuse 2014.10.22. 19:19:04

@quendelapo:

Naggyából egyetértek. Az viszont nem szerencsés, ha a mai liberálkonzervatív értékrend és a PC követelmények alapján mondunk ítéletet egy párt 70 évvel ezelőtti ténykedéseiről. A maga idejében a FKGP-nak nem volt szégyelnivalója európai összevetésben se. Ha meg a szomszédság viselt dolgait nézzük, egyenesen szuperek voltak.

quendelapo 2014.10.23. 00:31:44

@DrGehaeuse:
Az európai sztenderdek szerint az ellenérték nélküli kisajátítás rablás. Emberek kiebrudalása otthobukból, megfosztása vagyonuktól és kitelepítése a hazájukból, pedig még ennél is súlyosabb gaztett. A svábok kitelepítése nem 45-ben jutott a kisgazdák eszébe, régóta szerepelt a terveik között. Nézz utána Ungváry Krisztián könyvében.
A szomszéd gaztettei nem jelentenek mentséget.
süti beállítások módosítása