1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.16. 10:42 HaFr

Az előítéletek hasznáról és káráról

Az előítélet az egyik legérdekesebb társadalomtudományi fogalom. A közvélekedéssel szemben alapvetően a racionális viselkedést támogatja -- régen az embercsoportok és kulturális közösségek túlélését szolgálta, ma jobbára eligazít az emberektől érkező lehetséges veszélyekkel kapcsolatban. Közgazdasági értelmezésében az előítélet egy viszonylag olcsó formája a világban való eligazodásnak, hiszen az előítéletes embernek nem kell időt fordítani bizonyos jelenségek mélyebb vizsgálatára, hanem azonnali válaszai vannak.

Ugyanakkor az előítéletesség irracionálissá válik, ha a viszonylag alacsony folyamatos költségmegtakarítás mellett nem teszi lehetővé az egyén számára a tágabb értelemben vett bevételnövelést. Az előítéletes döntések alacsony szinten stabilizálják az egyén életvilágát, a kockázatkerülés révén nem teszik lehetővé a hozzájutást a komplexebb, magasabb értékű problémamegoldási készségekhez és a távlatosabb problémamegoldáshoz. Az ilyen egyén elmarad a világtól, sikertelenné és szegénnyé válik. Minél előítéletesebb egy ember, annál jobban bezárkózik egy viszonylag egyszerű valóságérzékelésbe, és megfosztja magát saját problémáinak pontosabb menedzselési lehetőségeitől.

Az előítéletesség nem elsősorban erkölcsi kérdés. Aki így fogja fel (akár akkor is, ha egyenesen a rasszizmusról van szó), az a saját erkölcsi rendjének alapjait sem ismeri. Az előítéletesség oldódása egy emberben hosszú generációkra visszamenő folyamatos kulturálódást követel, hozzájutást a civilizáció értékeihez, az emberi társadalmak fejlődésében luxusnak (adott esetben irracionálisnak) nevezhető kockázatviselési hajlandóság kialakulását és normává válását egy távlatosabb, elvontabb gondolkodás jegyében. Csak az tud egy adott szituációtól és annak azonnal érzékelhető jelenségeitől elvonatkoztatni, csak az tudja ezeket egy másik síkon értelmezni, akinek megadatott az azonnali kielégülésen felüli érzékenység. Ehhez anyagi biztonságra, szellemi tágasságra és lelkierőre van szükség.

A konzervativizmus hagyományosan a kézzelfogható, a lokális, a hagyományos pártján áll, éppen azért, mert ezekben az értelmezés kérdései viszonylag pontosan eldőlnek, ugyanakkor el tudja választani ezeket a komplexebb politikai problémáktól (amelyekben vagy nem nyilatkozik, vagy megpróbálja őket közelíteni a közösségi szintekhez), el tudja őket választani a tudományos és filozófiai problémáktól (amelyeket viszont igyekszik nem figyelembe venni a saját életvezetésében mint olyanokat, amelyekben az univerzalitás vagy az absztrakció szükségszerűen túlteng és elidegenítő hatást gyakorol az emberre) stb.

A konzervatív beállítottság ugyan emiatt becsüli az előítéletességet is mint a személyesség, az identitás és a fontolva haladás fontos feltételét, ám az az előítéletesség, amely pl. a rasszizmus hátterében áll ennek éppen az ellenkezője: a rasszizmus általában nem támaszkodik érzékszervi bizonyosságra, hanem -- ellenkezőleg -- állami vagy csoportpropaganda eredménye. Az antiszemiták, homofóbok*, cigánygyűlölők, keresztényellenesek 80%-a még sosem keveredett konfliktusba a célba vett csoportokkal, csak hallomásból ismeri a kultúrájukat, meggyőződéseiket, problémáikat, úgy alakít ki erkölcsi erkölcsi meggyőződéseket ezekkel szemben, hogy azokat a legelemibb szinten sem verifikálta maga, vagyis nem fektet be az alacsony hatékonyságú problémakezelésének javításába -- ami viszont a fenti, közgazdasági értelemben irracionálisan érinti az ilyen típusú előítéletességben tobzódó társadalmakat, mert rendre alacsony hatásfokkal, végeredményben versenyképtelenül oldják meg a problémáikat.

Magyarországon politikát lehet csinálni az utóbbi értelemben vett (centralizáltan kiosztott) előítéletességből -- akár politikai értékrendek, akár embercsoportok ellenében. Politikát lehet csinálni az egyszerű világképekre jellemző alacsony hatékonyságú problémakezelésből. Ahelyett, hogy az előítéletesség objektív okainak csillapítása, a társadalmi integráció erősítés és ennek eredményeként a versenyképesség növelése volna az erény. Magyarország teljesen irracionálisan működik.

(*Nagyon furcsállom, hogy egyesek folyamatosan egy pornófilm szereplőiként tekintenek embertársaikra, és azt firtatják, milyen eljárásokkal milyen réseket hasznosítanak a szexuális életükben. Ha a nemi élet nem magánügy -- még egyszer: nem ok az ünneplésre, hanem szenvtelenül magánügy --, akkor semmi. Ha a homofóbiát támogatod, akkor már a kibernetikus gondolatvezérlést és az eugenikát is szorgalmazhatnád. A pozitív -- előírói, általában egyéni szintű, általában korlátozó -- szabályozó igényre számot tartó homofóbia ezen felül a személyes szabadság durva megsértése, amelyet nem indokolhat semmilyen vélt közösségi érdek. A negatív -- a jogkiterjesztést gátoló, pl. családjogi diszkriminációt fenntartó, általában az együttélésre vonatkozó vagy közösségi tárgyú -- homofóbiának viszont folyamatos vita tárgyát kell képeznie egy társadalomban, hasonlóan bármelyik kisebbség problémáihoz.)

102 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr146172610

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.05.16. 16:52:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.16. 11:18:39

A homofóbia az egészség igenlése, azaz pozitív érték.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.16. 11:32:50

@maxval a gondolkodó birca: Nagyon furcsállom, hogy egyesek folyamatosan egy pornófilm szereplőiként tekintenek embertársaikra, és azt firtatják, milyen réseket hasznosítanak a szexuális életükben. Ha ez nem magánügy, akkor semmi. Ha a homofóbiát támogatod, akkor már a gondolatvezérlést és az eugenikát is szorgalmazhatnád. A szabályozó igényre számot tartó homofóbia ezen felül a személyes szabadság durva megsértése, amelyet nem indokolhat semmilyen vélt közösségi érdek.

unionista (törölt) 2014.05.16. 11:44:01

szerintem a közélet egyik alapvető problémája, hogy nem engedi meg a primitív közbeszédet. most persze én sem szeretem igazán. mert alantas ösztönökre hat. ami erőszakkal párosulva brutális problémákat okoz.

de én azzal sem értek egyet, amikor ezt az értelmiség minden áron el akarja fojtani. szerintem nagyon is szükség van az előítéletekre, sztereotípizálásra. azzal szemben kirívó ellenpéldákat kell állítani.

valaki azt mondja: "ezek a zsidók hazafiatlanok". tessék példának állítani egy hazafiast. ha nincs ellenpélda, akkor tényleg hazafiatlanok. ez ilyen egyszerű. hja, hogy akkor a médiaelit nem állhat évtizedeken át ugyanabból a néhány emberből. ajvé. a cigányok szorgalmatlanok. példának kell állítani egy szorgalmast. a melegek felelőtlenek. tessenek bemutatni felelősen gondolkodó homoszexuálisokat. nem jó az ha egy közösség bírálhatatlan. persze a bírálatból a gyűlölködést lehetőség szerint ki kell kikapcsolni. az erőszakot szükségszerűen.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.05.16. 11:56:51

@HaFr: Érdekel a véleményed.
A probléma valóságos.
Meddig terjed a személyes szabadság?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.16. 12:10:19

@kovi1970: Személyes véleményem szerint ez az ember voltunk sárba tiprása. A probléma az, hogy a nyugati jogérzékenység másképp definiálja az embert: mindenkit megilletnek a másokéval egyenlő jogok, tehát ezen az alapon nem lehet különbséget tenni a magánélet szabályozása között. Furcsamód, az állatok jogából kiindulva lehetne (ugyanis esetükben nem lehet "beleegyezésről" beszélni), de ezt meg éppen azok nem szeretnék, akik konzervatív világképébe nem fér bele az állatszex. Tehát vagy a konzervatívok válnak állatvédővé és hozzájárulnak az állati jogok nagyarányú kiterjesztéséhez, vagy az emberi jogvédelem és jogkorlátozás válik szubsztanciálissá (értékalapúvá) -- addig mindig csak ad hoc ízlés szabályozhatja ezt a kérdést is. Azért hála Istennek ez nem egy társadalmi méretű feszítő probléma, jobbára csak a reductio ad absurdum szerkezetű konzervatív érvekben szokott helyet kapni éppen a homoszexualitás ellenében. A két probléma azonban messze nem analóg, az érvelés helytelen.

aszterixagall 2014.05.16. 12:12:05

@maxval a gondolkodó birca:

Nagyon gyakran egyetértek a hozzászólásaiddal, te azt a dolgodat a homofóbiával kapcsoltaban nem értem.

Azt írod: "A homofóbia az egészség igenlése, azaz pozitív érték."

Jobban meg tudnám érteni, mire gondolsz, ha definiálnád, egész pontosan te mit értesz egészség/betegség alatt. Mondjuk betegség bármilyen tulajdonság, ami viszonylag ritka a populációban, mint mondjuk a felemás szem vagy a bélyeggyűjtés?

Vagy közelítsük meg máshonnan. Ha jól értem azt mondod, hogy a homoszexualitás egy többé-kevésbe gyógyíthattalan betegség. Ok, és akkor most mi van? Nézzünk hasonlóan gyógyíthatatlan kórokat, vegyük pl. a lisztérzékenységet vagy az autizmust. Van értelme értelme az autizmus-fóbiának vagy a lisztérzékenység-fóbiának. Ha van, akkor tulajdonképpen milyen "cselekvési programot" ír elő, mit csináljon, aki nem bírja az autistákat?

Nem gúnyolódni akarok, komolyan kérdezem. Ha úgy érzed, hogy ezek a példák nem illenek ide, akkor szerintem nem az a bajod a homoszexualitással, hogy 'betegség'.

unionista (törölt) 2014.05.16. 12:32:52

@HaFr:
vagyis: egy meleget nem lehet korlátozni, de kettőt már igen.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.16. 12:36:50

@unionista: intézményességet lehet korlátozni -- társadalmi döntéssel, hosszú vita után, folyamatosan újranyitva a kérdést

NotaBene 2014.05.16. 13:00:58

@HaFr: . szerint a rasszizmus általában nem támaszkodik érzékszervi bizonyosságra, hanem -- ellenkezőleg -- állami vagy csoportpropaganda eredménye.

Azt gondolom, hogy az ehhez hasonló állítások akadályozzák meg az előítéletekkel kapcsolatos érdemi vitákat. A rasszizmus sok esetben egy nem megfelelő válasz egy létező problémára.
Szerintem a minimum több százezer (valószínűleg több millió) ember „érzékszervi bizonyosság” alapján állít negatív tényeket az „uborka tolvajokról”. Szerintem nem igaz, hogy cigánygyűlölők, 80%-a még sosem keveredett konfliktusba a célba vett csoportokkal.
Ha letagadni próbáljuk egy probléma létezését, ezzel sok ember számára a problémáról beszélő szélsőségesek hitelességét növeljük.

stoppos76 2014.05.16. 13:02:24

Egészséges befogadókészség megléte esetén az utazás, a más kultúrák megismerése elég jól hat az előítéletesség ellen.

Minden kornak megvan a maga szembenállása. Mikor a konzervatív társadalmi felfogás ellen mennek csoportok. Most épp a melegeken van a sor.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.16. 13:03:13

@NotaBene: Nem az a kérdés, hogy megfelelő válasz-e, mert szerintem sem az. Az a kérdése a posztnak, hogy hogy jön létre ezt a válasz. AZt állítod, a magyar cigánygyűlölők 80%-ától loptak a cigányok uborkát -- engedd meg, hogy ebben kételkedjem.

NotaBene 2014.05.16. 13:07:36

@HaFr: Nem azt állítottam, hogy a cigánygyűlölők 80%-ától loptak a cigányok uborkát.
Érdemes így vitatázni?

pocaklakó minimanó 2014.05.16. 13:07:49

@HaFr:

És hogy vélekedsz arról, ha két fiútestvér kívánja összekötni az életét? Vagy ha egy fiúunoka szeretné - kölcsönös beleegyezés alapján - feleségül venni a nagyiját?

Azt hiszem, holmi figyelmen kívül hagyható normákra való hivatkozáson kívül sokat nem tudsz felmutatni ellenük.

De vajon, akkor miért büntetik ezeket?

Valami logikusság jó lenne - ha már annyira felvilágosultak vagyunk. :)

unionista (törölt) 2014.05.16. 13:08:20

@stoppos76:
ilyenkor mondják azt: utazz el egy cigánytelepre.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.16. 13:16:43

@NotaBene:

"Szerintem a minimum több százezer (valószínűleg több millió) ember „érzékszervi bizonyosság” alapján állít negatív tényeket az „uborka tolvajokról”. Szerintem nem igaz, hogy cigánygyűlölők, 80%-a még sosem keveredett konfliktusba a célba vett csoportokkal."

Ez mi mást jelent?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.16. 13:17:59

@pocaklakó minimanó: Több rétegű okai vannak a büntetésnek: a vérfertőzés a legelemibb ok -- de pl az unokatestvérek esetében ez már elmosódik még a keresztény kultúrkörben is

NotaBene 2014.05.16. 13:18:00

@HaFr: Nem azt állítottam, hogy a cigánygyűlölők 80%-ától loptak a cigányok uborkát.
Érdemes ilyen stílusban vitázni?

Azt állítottam, hogy több százezer (valószínűleg több millió) ember „érzékszervi bizonyosság” alapján állít negatív tényeket az „uborka tolvajokról”. Sok helyen az „uborka tolvajok” miatt abbahagyták a mezőgazdasági termelést. Azt gondolom, hogy nem „ állami vagy csoportpropaganda eredménye”, hanem „érzékszervi bizonyosság” váltott ki előítéleteket ezeken a helyeken.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.16. 13:24:49

@NotaBene: NEm értelek (mellesleg, ne írd még egyszer, ha lehet, hogy így nem lehet vitatkozni, mert ez nem biztosít fölényt neked semmilyen vitában) -- ha több százezer embernek / milliónyinak (!) érzékszervi bizonyossága van, akkor azt jelenti, hogy ennyinek elvitték az uborkáját (képletesen kár érte őket a cigányoktól)

NotaBene 2014.05.16. 13:29:53

Tényleg érdemes arra válaszolni, hogy „Szerintem nem igaz, hogy cigánygyűlölők, 80%-a még sosem keveredett konfliktusba a célba vett csoportokkal” ez alapján miért nem igaz az, hogy „AZt állítod, a magyar cigánygyűlölők 80%-ától loptak a cigányok uborkát „–
(Ha 21 % keveredett konfliktusba, akkor melyik állítás igaz?)

unionista (törölt) 2014.05.16. 13:30:58

@HaFr:
ha ezt képletesen érted, akkor persze, hogy nagyjából ennyi az arány.

unionista (törölt) 2014.05.16. 13:35:20

szóval az előítéletesség persze sohasem oldja meg a problémát. de azt steril előítéletmentességgel lehet tetőzni. az nem lehet, hogy a cigányok tényleg hangosabbak, tényleg kevésbé tisztelik a magántulajdont, stb. de lehet.

unionista (törölt) 2014.05.16. 13:40:49

@HaFr:
a melegek mehessenek be kézenfogva a hipermarketbe, de ne mehessenek be ugyanígy a templomba. én értem, hogy nagyjából ez a kompromisszum, de ez egy hülyeség szerintem.

almodhi 2014.05.16. 13:45:47

@NotaBene:

Így jár az, aki értelmes magyar szavak ("cigány" vagy "roma"), helyett összekacsintós kódszavakat használ, mint: "uborkatolvaj", "brazil vendégmunkás", "mozdonyszőke", "norvég", "bidám-bidám" etc.

Nem egyszerűbb világosan beszélni?

NotaBene 2014.05.16. 13:54:56

@unionista: Igazad van, a steril előítéletmentesség, mások tapasztalatainak semmibe vétele "tetőzi" a bajt, és persze a előítéletesség sohasem oldja meg a problémát. Sajnos minden szélsőséges vélemény képviselőire jellemző, hogy nem hallják meg, hogy mit mond a másik.

NotaBene 2014.05.16. 14:07:07

@almodhi: "Nem egyszerűbb világosan beszélni?" Szerintem nehéz, szinte lehetetlen világosan és korrekt módon beszélni.
Az a baj, hogy ugyanazok a szavak nem mindenki számára ugyanazt a jelentést hordozzák. Sokaknak van előítélete a „ a társadalmi együttélés szabályait el nem fogadókkal” szemben. Én nem gondolom, hogy szerencsés ezt a csoportot cigányoknak, romáknak nevezni.

2014.05.16. 14:09:45

Az eloiteletesseg onmagaban nem baj (a lelek stresszreakcioja, ami felkeszit egy feszitettebb kommunikacios helyzetre). A baj az automatikus valaszokkal (script) van, amelyet MINDIG lefuttat a user, barmikor es barmilyen helyzetben is talalkozzek eloitelete targyaval (szelsoseges pelda: osszeesik elottem egy cigany a jardan, de nem hivok hozza mentot, mert cigany es megerdemli a rossz sorsot, hiszen sokaktol uborkat lopott korabban).
Ezt nehez munkaval (onkondicionalassal) felul lehet irni (en is igy mukodom), de rengeteg mulik azon, hogy az eloiteletes szemely mennyi onismerettel rendelkezik.

unionista (törölt) 2014.05.16. 14:16:55

@NotaBene:
nem azt állítottam, hogy feltétlen tetőzi, hanem csak azt: tetőzheti.

azt látjuk azért, hogy cigány és nem-cigány közösségeket nem nagyon szabad mesterségesen összekeverni. szóval ezek a beköltöztetések sehol sem vezettek eredményre. és az iskolában is lehetnek ebből problémák. ha az integrációnak nincsenek meg az intézményes feltételei. testnevelés tagozattal elég egyszerűen el lehet különíteni az agresszívebb gyerekeket, de ha nincs rendes tornaterem, és nincs rendes tornatanár, akkor nem lehet.

de ha egy községben etnikailag elkülönítik a cigány és nem cigány gyerekeket, akkor az is lehet problémás. és az tipikus, hogy van két iskola. az egyiket felújították, a másikat nem. az egyikbe beteszik a magyarokat, a másikba a cigányokat. na most ez azért problémás. mert ha én rendes cigány vagyok, akkor is pórul járok. és adott esetben nem mondom azt a többinek, hogy ne menjél botokkal a magyaroknak. hanem azt: menjél csak. a szegregáció könnyen szül polgárháborút. generációk nőnek fel úgy, hogy az egyik csoport azt látja: mindig ők húzzák a rövidebbet.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.16. 14:31:48

@aszterixagall:

Jelenleg még nincs biztos gyógymód. Ez nem jelenti azt, hogy jónak kell nyilvánítani.

NotaBene 2014.05.16. 15:09:41

@unionista: Abban azt hiszem, hogy egyetértünk, hogy cigány és nem-cigány gyerekek összekeverésének és elkülönítésének is vannak problémás esetei.
Ez alapján is beszélhetnünk az előítéletességről illetve a „steril előítéletmentességről”.
Bármelyik érintett érdekének semmibevétele, a vitában résztvevő címkézése lehetetlenné teszi az elfogadható kompromisszum kialakítását. Ezért én azt gondolom, hogy az előítéletesség ép úgy okoz károkat, mint a „steril előítéletmentesség”, amely gyakran „állami vagy csoportpropagandának” próbálja beállítani a cigány és nem-cigány gyerekek összekeverésének hátrányait felvetők érveit.

DrGehaeuse 2014.05.16. 15:31:44

Az előítélet a emberi viselkedés egyik önvédelmi mechanizmusa. S mint ilyen, alapvetően hasznos.
Kedvenc példám a kohászok előítélete: a melegüzemben mielőtt megfogsz egy földön heverő vasdarabot, köpd le. Ha nem sistereg megfoghatod. A 20 és 400 celsius fokos vasdarabnak ugyanis egyforma színe van, csak az egyik leégeti a bőrt a tenyeredről! Namost a baj azzal a marhával van aki a hó alól kikandikáló vasat is köpködi.

Lexa56 2014.05.16. 15:35:45

@HaFr: Aki még nem tette volna, ajánlom, hogy olvasgasson evolúciós pszichológiát. Bereczkey Tamásnak jó és emészthető könyvei vannak a témában Magyarországon.

DrGehaeuse 2014.05.16. 15:59:21

@NotaBene:
Ja igen.
Az ún. Frankfurti Iskola elveit követő "kirekesztés" kutatók (pl. Marsovszky Magdolna") addig a következtetésig jutottak, hogy az antiszemitizmushoz nem kellenek valósan létező zsidók. Előítéleted alanya eszerint fikció, pontosabban konstruált alany. Tehát ha találkoznál véletlenül egy Jobbikossal, aki utálja Dávid Pétert, nyugodtan mondd neki, hogy csak érzéki csalódása van.

aszterixagall 2014.05.16. 16:00:36

@maxval a gondolkodó birca:

Még mindig kiváncsi lennék, hogy hogyan definiálnád a betegség fogalmát.

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.05.16. 16:51:22

Az eloitelet elsosorban individualis szinten jelentkezo pszichologiai koros vedekezo mechanizmus, ami tarsadalmi szinten osszegzodik es vezet pl. nepirtasokhoz.
Jellemzo a magyar tarsadalom primitivsegere, hogy rogton a rasszizmus, homofobia, stb. ugrik be es ezen rugoznak a kommentelok.
Mikozben az eloitelet sokkal finomabb formaban minden kiscsoportos helyzetben, csaladban, munkahelyen, iskolaban boven jelen van. Az eloiteletek kezelese, meghaladasa jelzi egy tarsadalom fejlettsegi fokat.
Az USA-ban 50 eve meg polgarjogi harcosok kuzdottek a feketek jogaiert, de a tarsadalom egy resze meg javaban eloiteletes volt veluk szemben. Ma pedig a melegek hazassaga van napirenden, tobb allamban mar engedelyeztek. 50 ev alatt tobbet fejlodtek ilyen szempontbol is mint Kelet-Europa 150 ev alatt.
Vegyuk eszre ezt is, ne csak az orrunkig lassunk a pocegodor melyen!
A ciganyozas, antiszemitizmus es homofobia azonositasa az eloiteletekkel csak a Jobbik (reszben a Fidesz/KDNP burkolt) retorikajanak sikeret mutatja meg egy ilyen blogon is.
Az eloitelet elleni "harc" az onismeret fejlesztesevel kellene kezdodjon az ovodatol egyre magasabb szintekig, beleertve a mediat is. Az eloitelet mogott alacsony onertekeles, szorongas huzodik meg, amit kifele iranyulo agresszioval probal kezelni az erintett. Ez csoportszinten osszeadodva vezet aztan az agresszio eszkalaciojaig, progromokhoz, nepirtasokhoz pl. De az ovodai, iskolai bullying szinten ennek a resze. A bunbakkepzes is ide kapcsolodik, kiteljesitve az emberi gonoszsagot es sotetseget.
Javaslom szives figyelmukbe Aronson klasszikusat, A tarsas lenyt, reszleetsen targyalja ezt a temat, bar ketlem, hogy a tobbseg megertene es megvaltoztatna attitudjet.

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.05.16. 17:03:12

@DrGehaeuse: Koros, destruktiv vedekezo mechanizmusrol beszelunk, es alapvetoen karos es inadaptiv, mind egyeni, mind tarsadalmi szinten, gatolva a fejlodest. Egy latszat-gratifikaciot nyujt valodi teljesitmeny helyett. A konzervativ liberalis kapitalizmus fejlodeset gatolja, versenyellenes, kontraszelekciohoz vezet, es vegso soron hazafiatlan.
"a kohászok előítélete" nem jo pelda, (kevered a szezont a fazonnal), az egy tapasztalati teny gyakorlati ellenorzese, nem eloitelet.

unionista (törölt) 2014.05.16. 17:32:38

@Jedburgh, Darius R.:
vicces, amikor az előítéletekről előítéletekkel értekezel.

Moin Moin 2014.05.16. 17:33:11

Én sem értem a homofób pasikat! Azt állítják magukról, hogy heterok, közben meg folyamatosan meleg férfiakat baszogatnak!:-)

...Maga a poszt: a konzervatívok áltaában az "alsóbb osztályokkal" előítéletesek.

unionista (törölt) 2014.05.16. 17:35:49

@Moin Moin:
a szocik meg a felsővel. a liberók rendszerint mindenkivel előítéletesek. egy virtigli liberó (mint én) legfeljebb magával ért egyet. de azzal se nagyon.

DrGehaeuse 2014.05.16. 17:48:16

Én viszont arról beszélek, hogy nem az előitélet maga kóros vagy destruktív önmagában, hanem az ha kórosan ragaszkodnak hozzá negatív tapasztalat híánya ellenére. Ha viszont valaki (pl. én) egy saját közösségétől eltérőnek gondolt csoport (valamely ismérvek alapján egyező tulajdonságú egyének 2-nél nagyobb számosságú halmaza) vélelmezett viselkedése tekintetében (számos általa ismert) negatív tapasztalat, és/vagy erre vonatkozó hitelesnek elfogadott információ alapján negatív várakozásai miatt óvatos vagy elzárkózó magatartást tanusít, szerintem ab ovo nem rasszista és nem kirekesztő.
Bár előítéletnek nevezhető az ilyen hozzáálása, mégsem fogadom el, hogy pusztán ezzel kimerítené a kóros, destruktív és károsan inadaptív védekezés kategóriáját. Az meg hogy ezzel bármilyen fejlődés gátja lehetne már elnézést de badarság.

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.05.16. 18:17:13

@unionista: Ha így lenne, szomorú lenne. Légy szíves, világosíts fel, hogy hol a hiba. Előre is köszönöm.

profilo 2014.05.16. 18:35:31

@Moin Moin:

Hú vazze!

Miért is nem lehet valaki,akit te az "alsóbb osztályhoz" sorolsz,konzervatív?
Csak nem előítéletes vagy az "alsóbb osztályok" tagjaival szemben?

Mit jelent számodra a konzervatív?

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.05.16. 18:51:20

.@DrGehaeuse: Csak közelednek az álláspontok..:-)
A fejlődés (gazdasági, társadalmi, stb.) egy sokkal komplexebb téma, de egész röviden, ha pusztán előítáletek, és nem törvénysértés miatt kirekesztünk valakit (valakiket) a társadalomból, a társadalom számára hasznos személyek teljesítményétől fosztjuk meg az országot.
Néhány extrém, hevenyészett példa: Pol Pot a szemüvegeseket értelmiséginek vélve, kiirtotta és még összesen a lakosság kb. 1/3-át. Használt ez Kambodzsának? A kommunista érában is numerus clausust alkalmaztak (munkás, paraszt származásúak előnye az egyetemi felvételiken), emiatt számtalan magyar tehetség külföldön járt egyetemre, és csinált karriert vagy távozott külföldre (neveket most nem sorolok). Kinek használt ez?
A kontraszelekció is az előítélet egyik következménye, még ha politikai okai vannak is, és bizonyítottan káros a társadalom fejlődésére.
A cigánykérdésben az előítélet inkább gátja a probléma megoldásának (oktatás, hosszútávú projektek a felzárkóztatásra, stb. - rövidtávú politikai nyeresége nincs, egy négyéves ciklusban nem oldható meg), mint sem a fő oka - szerintem. A törvények betartása (a törvényhozók részéről is) és betartatása (mindenki által) az egyik megoldás. Ez rendpártiságot jelent. A kapitalizmus rendpárti, ebben az eredeti értelmében.

DrGehaeuse 2014.05.16. 19:14:53

@Jedburgh, Darius R.:
OK. Tehát az előitélet károos és destruktív, ha alptalan és kirekesztéshez vezet. Ezzel én magam is egyetértek.
Viszont a társadalomra káros kirekesztésre felhozott példáidat pont nem az előitéletesnek vélt közösségek (helyi társadalom) követték el, hanem legfennebb az általuk (is) megválasztott politikusok által irányított állami szervek, az ő hibás törvénykezésük avagy rendeleteik ill. terrorjuk által.

DrGehaeuse 2014.05.16. 19:31:47

@NotaBene:
Bocs- Dániel Pétert akartam írni. Minden Dávid Pétert ezennel megkövetek. :)

unionista (törölt) 2014.05.16. 19:36:13

@Jedburgh, Darius R.:
az egy elég komoly előítélet, hogy a sztereotipizálás feltétlen kártékony. én úgy tanultam meg olvasni óvodás koromban, hogy kénytelenek voltunk cigányokkal teli vonaton utazni nagyanyámékhoz. nem volt kocsink. a vonaton nem volt első osztály. szóval sehogy sem lehetett elkülönülni a cigányoktól. a szüleim azt mondták: a vonaton majd ne ugrabugráljak, mint egy dilis. mert azt nem szeretik a cigányok. de akkor mit csináljak? gondoltam, én is magam elé fogok egy újságot, ahogy a szüleim teszik. bebújok a népsport mögé, ahogy apám. elkértem az
újság felét, és kénytelen voltam megtanulni olvasni. mit játszott az ef-té-cé és az em-té-ká-vé-em. apám meg csak nézett, hogy honnan találom ki, hogy betűket. megkérdeztem, hogy ez ugye a: v-a-s-a-s? tudtam, hogy van olyan. az előítéletek fegyelmeztek.

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.05.16. 19:44:37

@DrGehaeuse: Még tovább közeledtek az álláspontok... Ennek örülök. A politikai példáim (meg is jegyeztem) nem a legprecízebbek valóban. De előítélet képezi az alapjukat (pl. politikai), a következőképpen: egyes csoportok veszélyt jelentenek az általunk ( politikusok) képviselt eszmékre nézve (valójában a hatalmunkra), ezért a tömegek előítéletességére hatva, a bűnbakképzés eszközével elimináljuk őket a politikai/társadalmi/gazdasági színpadról. Itt persze keveredik sok minden. A bolsevik diktatúrában osztályellenségnek megbélyegezni a vélt/valós ellenfeleket erről szólt, a koncepciós perek elfogadtatásához kellett a tömegek előítéletességének a felkorbácsolása. Egy aktuális példa még: Rezesová mint szlovák milliomos nem tartható házi örizetben a luxuslakóparkban. Ez tipikusan az elszegényedett tömegek gazdagellenes (és talán külföldiellenes) előítéletének a kihasználása választások előtt szavazatszerzésre, olyan politikus által, akinek a vagyonosodásának tisztességes volta megkérdőjeleződött utólag és egyébként.

DrGehaeuse 2014.05.16. 19:50:01

@Jedburgh, Darius R.:
Egyetértésünk aszimptótikusan konvergál a teljeshez :)

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.05.16. 20:06:24

Az túlzó általánosítás valóban káros és nem igazságos, ha nem lehet tényekkel alátámasztani.
Nem akartam a cigány/zsidó/piréz stb. sztereotípiákat elővenni, túl banálisak. Ténylegesen vannak csoportok, amelyek a társadalmi normákat nem tartják be nagy valószínűséggel, nagyobb arányban, mint más csoportok. Amit leírsz, az rendészeti kérdés kellene legyen. Legyen a vonaton egy rendőr és, ha egy utas rendetlenkedik, csináljon rendet a törvény nevében és nem az előítéletek hevében...
New Yorkban a zéró tolerancia elvének törvényes és konzekvens alkalmazásával a gyilkosságok száma lényegesen lecsökkent a 90-es években. A börtönökben ugyanakkor 90-95%-ban feketék és latinók vannak. Törvényesen és előítéletmentesen. A tények magukért beszélnek. Egy-két túlkapás azért volt, pl Los Angelesben, ill. tavaly is, ami az érintett kisebbségek lázadásához vezetett. A tavalyelőtti londoni zavargások is a feltételezett előítéletesség előítélete miatt törtek ki (ezt további 10 mondatban kéne magyarázni, de most tekintsünk el ettől idő hiányában).
Másik példa a még létező amerikai előítéletekre: Clinton a 2008-as választások előtt azt mondta Hillary kihívójáról: néhány éve még csak kávét szolgálhatott volna fel nekünk. (De túltették magukat ezen.)

unionista (törölt) 2014.05.16. 20:26:36

@Jedburgh, Darius R.:
ne viccelj már. egyes csoportok képesek lerombolni mások kultúráját. képesek gazdaságilag a másik fölé nőni. és ez olyan nagyon nem tetszik a népeknek.

a kapitalisták rögeszméje, hogy minden egyes településnek versenyeznie kell a világegyetemmel. semmiféle protekcionista politika nem fogadható el. mert ha mit tudom én vámospércs nem versenyez az univerzummal, akkor végük van. ezt a nyilvánvaló képtelenséget állítják. aminek majdnem az ellenkezője igaz. a kapitalisták az abszurd hülyeségüket hirdetik. miért nem lehet azt mondani: a kapitalisták hülyék. hülyék vagytok. de ez egy sztereotipia. nem minden kapitalista hülye valójában. de ez a csoport is az előítéletei rabja. persze számtalan példa van arra, hogy a szabad tőkepiac jó dolgot csinál. de az ellenkezőjére is van számtalan példa. csak azokat a kapitalisták valamiért nem akarják meglátni. akkor ez most hogy van?

Gerilgfx 2014.05.16. 21:21:10

szerintem a homoszexualitás egy betegség. hogy egy testi, vagy szellemi betegség, vagy is-is, arra nincsenek egyértelmű válaszok. nyilván betiltani nem lehet, mert egy influenzásnak sem lehet azt mondani, hogy ne tüszögjön, meg agyonverni se lehet érte, mert ő bizony akkor is tüsszenteni fog. a lényeg, hogy egy szaporodást megakadályozó/megnehezítő betegség, ami ellen küzdeni kell, felismerni, nem pedig pozitív propagandát folytatni, hogy ez milyen jó - mert nem az.

Moin Moin 2014.05.16. 21:54:45

@profilo:

De, az alsóbb osztályoban is vannak konzervatívok - őket úgy hívják: sültparaszt.:-)

Konzervatív az, aki mindenféle nyakatekert ideológiát kerít aköré az egyszerű, primitív vágya köré - és azt leplezendő - hogy:
- kivételeztetni akar magával, éspedig teljesítményalapok nélkül,
- fél a versenytől, ezért akármilyen aljasságra képes, hogy azt legalább a saját életéből kizárja,
- be van szarva a proliktól, undorodik tőlük.

Megjegyzem: e blog szerzője véleményem szerint legfeljebb magánízlését illetően "konzervatív" - valójában progresszív, csak ezt szégyelli a haverok előtt:-)

Moin Moin 2014.05.16. 21:55:41

@Gerilgfx: Hülye!:-)

...Ja: és előítéletes is! De legfőképp: tudatlan!:-)

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.05.16. 22:03:09

@unionista: Valójában az egész világon kapitalizmus van (mínusz É-Korea, Kuba, - Kína, Vietnám valójában kapitalista gazdaságot folytat). Lehet cáfolni, hogy a Föld forog a Nap körül, de attól az még úgy van.

Az állami beavatkozás és protekcionizmus alkalmazandó eszközök egy bizonyos határig, és alkalmazzák is őket. Nemzetközi kereskedelmi szerződésekbe ágyazva.
De verseny nélkül fejlődés, alapvető biológiai törvény.
Még a komcsiknál is az jutott feljebb, aki jobban nyalt, nemde?

nevetőharmadik 2014.05.16. 23:39:03

@maxval a gondolkodó birca: Legelőbb azt kellene tisztáznod magadban, hogy téged személyesen miért foglalkoztatnak a buzik. És itt most nem a "természet rendje" meg hasonló ideológiai hablatyokra vagyok kíváncsi.

Gerilgfx 2014.05.17. 03:43:45

@Moin Moin: nem lehet mindenki olyan agysebész, mint te.

Szúrófény 2014.05.17. 06:39:34

@NotaBene: Előítélet forrása a tapasztalás! Gyakori ismétlődés, a tudás anyja! Akaratlanul is megtanulja!

NotaBene 2014.05.17. 07:39:12

Egyetértek a poszt következő gondolatával: „az előítéletesség objektív okainak csillapítása, a társadalmi integráció erősítés és ennek eredményeként a versenyképesség növelése volna az erény”.
A rasszizmus esetén is hasznos az objektív okok feltárása. Ez a feltárás csak úgy működhet, hogy a valós és vélt sérelmekről nyilvános diskurzus folyik, amelynek során lehetséges a valós és vélt problémákat feltárni, elkülöníteni, és megoldási módokat kialakítani. A különböző rasszisták ( antiszemiták, homofóbok, cigánygyűlölők, keresztényellenesek) egybemosása azért káros, mert lehetetlenné teszi a valós és vélt sérelmek elkülönítését, és akadályozza az objektív okok csillapítását. Jó példa a társadalmi integrációt akadályozó antirasszistára @DrGehaeuse által említett Dániel Péter, aki tevékenységével a Jobbik szélsőségeseit erősíti.

♔bаtyu♔ 2014.05.17. 10:08:52

Az előítéletesség nyilván védelmi kategória, de ez nem újság.

A konzervativizmus ezt elismeri, a liberalizmus pedig nem. Ez azonban a liberálisok részéről csak egy stratégia, hiszen a liberális ugyanolyan előítéletes mint a konzervatív. A konzervatív szemlélet ugyanis tapasztalaton alapszik, a liberális pedig felvett póz.

Én még olyat nem hallottam, hogy azért mentek volna fel az árak cigányos helyeken, mert az olcsó árak miatt liberálisok tömege szeretne ott lakásokat vásárolni, de olyat sem, hogy liberálisok tömegesen cigánylányokra vadásznának, pedig a gének miatt nagyon is előnyös lenne. (Sőt, egy részük, kifejezetten ügyel arra, hogy még a "magyar" génekkel se keveredjen).

♔bаtyu♔ 2014.05.17. 10:27:41

Most mindenki gondoljon bele. Ha megszűnne az ÖSSZES külföldi támogatás, hány liberális szemléletű párt, csoport lenne.

És hány olyan, aki nem liberális elveket vall, persze nem os ókonzervatív. (baloldali, jobboldali).

Valószínűleg 2 párt lenne, egy bal és egy jobb oldali.

Krisz11 2014.05.17. 10:40:56

@HaFr: " Személyes véleményem szerint ez az ember voltunk sárba tiprása"
Micsoda, az állatszex??? Akkor buzikkal szexelni miért nem az??
Most számtalan állatokkal szexelő emberi méltóságát tiportad sárba.
Az európai értelemben vett tolerancia maximális elutasítása érhető tetten a kirekesztő jellegűnek szánt blogodból. :D :D

unionista (törölt) 2014.05.17. 10:42:28

@Jedburgh, Darius R.:
egy újabb nick, aki azt hiszi, hogy a kapitalizmus a piacgazdaság. a kapitalizmus a szabad tőkepiac. kapitalizmus akkor van, amikor a tőkepiaci szereplők - súlyuknak megfelelően - szabadon építkezhetnek és rombolhatnak.

Krisz11 2014.05.17. 11:01:54

@HaFr: ha több százezer embernek / milliónyinak (!) érzékszervi bizonyossága van, akkor azt jelenti, hogy ennyinek elvitték az uborkáját.
Én nemtudom te melyik világegyetemben élsz, de csak Szabolcs megye 500.000 fős, és itt ha sötétedés után jön egy csapat római, akkor mindenki átmegy az utca túloldalára, és nem azért mert rasszista.
Hogy értsd. Nem mindenkinek lopták el az uborkáját, van akit csak leköptek, a telefonját vették el, vagy csak szimplán beverték a pofáját

@Jedburgh, Darius R.:
"A cigánykérdésben az előítélet inkább gátja a probléma megoldásának (oktatás, hosszútávú projektek a felzárkóztatásra, stb. - rövidtávú politikai nyeresége nincs, egy négyéves ciklusban nem oldható meg)"

Ez a "hosszú távú projekt" is egy legenda. Mivel cigányokat/négereket mint közösséget a világon soha sehol nem sikerült felzárkóztatni, ezért feltételezem, hogy eleve nem is lehet.
Közülük 1-2-t lehet, és ez nagyon szép, de semmi értelme, a 80% úgyis ugyan olyan problémás lesz.

Huncutkukac (törölt) 2014.05.17. 11:02:12

Csak a magam szemszögéből tudok nyilatkozni.

1:
Gyermekkoromban állami gondozott voltam.
Előítélet a társadalom részéről volt?
Naná! Mi az hogy!

2:
Gyermekkoromban nem koedukált intézetekben voltam hanem csak fiúk között.
Terjedt a homoszexualitás?
Naná! Mi az hogy!

3:
Több alkalommal is történt olyan, hogy 18 éves homokos meg akart rontani egy 10 éves gyereket.
Engem is ért ilyen fajta atrocitás?
Naná! Mi az hogy!

4.
Nem kevés cigány gyermek volt velünk együtt a nevelőotthonokban. (Ezzel meg is dőlt a "cigány védi a családot" dogma.)
Képesek voltak a társadalmi együttélés szabályait megtanulni? Persze hogy nem.

5.
Ebből egyenesen következik.
Rühellem a buzikat!
Rühellem a cigányokat!

És nincsenek előítéleteim.

Tapasztalatom van!

Húsleves 2014.05.17. 11:05:06

"Nagyon furcsállom, hogy egyesek folyamatosan egy pornófilm szereplőiként tekintenek embertársaikra, és azt firtatják, milyen eljárásokkal milyen réseket hasznosítanak a szexuális életükben. Ha a nemi élet nem magánügy -- még egyszer: nem ok az ünneplésre, hanem szenvtelenül magánügy --, akkor semmi."

Akikre ti mint intoleráns homofóbokra mutogattok, azok jelentős része (persze nem mindenki, de jelentős része) egyáltalán nem kíváncsi mások szexuális szokásaira, hanem pont ellenkezőleg, az vált ki belőlük ellenszenvet, hogy egyesek folyamatosan egy pornófilm szereplőiként mutogatják embertársaikat, és közszemlére teszik hogy milyen eljárásokkal milyen réseket hasznosítanak a szexuális életükben. Ők egyenesen hálásak lennének, ha a toleranciabajnokok nem tolnák folyton a pofájukba "elfogadás" címén, hogy egyes embertársaik milyen eljárásokkal milyen réseket hasznosítanak a szexuális életükben.

Úgyhogy hamis az alapbeállítás, miszerint visszahúzódó, magánéletüket féltő emberek - kontra intoleráns, betolakodó csőcselék a fő probléma.

Blogger Géza 2014.05.17. 11:17:48

@Moin Moin: Jaja, egy liberális, aki konzervatívnak akar látszani. A KARD-on meg volt szoci funkcionárius akar konzervatívnak látszódni. Mivel már tartósan kb 2/3 szavaz jobbra, most divat lett jobbosnak látszani. :)

Blogger Géza 2014.05.17. 11:23:44

@aszterixagall: A ritka tulajdonság önmagában nem betegség. Az a ritka tulajdonság, amely egészségkárosodást és élettartam-csökkenést okoz, az már annak tekinthető. A homoszexualitás egyértelműen ilyen.

"Találtam viszont két különálló forrást, melyek szerint a homoszexuális férfiak élettartama húsz évvel rövidebb: ref.1 (Psychological Reports (2005; 96:693–697.) és ref.2 (1997; International Journal of Epidemiology 1997; Vol. 26, 657–61.) mindkettőre hivatkozik a ref.3 (Yet Another Study Confirms Gay Life Expectancy 20 Years Shorter)."

www.emaso.com/hu-hungarian/

Bitang Inas 2014.05.17. 11:32:19

nem lenne rossz előbb az alapfogalmakat tisztázni...
mert a politikai propagandává silányított szavak szart sem érnek

anitszemita = a cionista politika, Izrael politikájának, a zsidók erőszakos érdekérvényesítésének bírálata pl.

homofóbia = szexuális kissebségek agresszív irreális követeléseinek bírálata

rasszizmus = a cigány társadalomban meglévő bűnöző és parazita életmódot élő erőszakos csoport bírálata

jobboldali politika = mindez együtt de még valójában kádárista és kommunista is, mikor mi.

szóval a poitikai haszonlesés és voksvadászat megsemmisíti a szavak erdeti értelmét, így minden diskurzuskísérlet meddő.

Blogger Géza 2014.05.17. 11:36:04

@aszterixagall: Hogy érzed a különbséget: a lisztérzékenyek nem próbálják meggyőzni a nem lisztérzékenyeket, hogy ők teljesen egészségesek, nem alakítanak (politizáló) szervezeteket, nem tartanak provokatív felvonulásokat, nem tiltakoznak, ha egy számítógépes játékban nincs lisztmentes kaja stb.

A homoszexualitással szembeni ellenszenv természetes okairól pedig itt olvashatsz többet:

"a kisfiús apák a leginkább homofóbok, és ennek evolúciós magyarázata van. Egy elismert pszichológus szerint ugyanis a homofóbia onnan ered, hogy a szülő félti gyermeke alakuló szexuális irányultságát. "

www.origo.hu/tudomany/20110330-homofobia-homoszexualitas-evolucios-okai-lehetnek-a-homofobianak-egy-elismert-evolucios.html

Bitang Inas 2014.05.17. 11:46:10

@Blogger Géza: maga az előítélet evolúciós ügy....ezért reménytelen ellene harcolni, elég nehéz lesz kiirtani a génekből valszeg.
az én törzsem, csoportom, családom népem az aki megvéd, óv és segít...amazok esetleg szövetségesek, rosszabb esetben ellenségek. évmilliók alatt kialakult attitűd ez.

Blogger Géza 2014.05.17. 11:53:09

@Bitang Inas: Mondjuk az előítélet ki lehet irtani, az undort nem igazán. Különböző népek, törzsek, családok stb. össze is tudtak fogni, és ez most is így van. A homoszexuálisokkal szemben az embereknek nem annyira előítéleteik, mint inkább undoruk van.

Moin Moin 2014.05.17. 12:04:02

@Blogger Géza:

Mármint minek a kétharmada szavaz tartósan jobbra?

És: mit nevezel "tartósnak"? Hiszen csupán két ilyen választási eredmény született: 2010-ben és 2014-ben - márpedig statisztikai alaptétel, hogy 2 pontból nem állítunk fel trendet!:-)

...Ami pedig azt illeti, hogy ki mindenki akar a korábban vallott önmagához képest másnak látszani, erről a leginkább egy egykori harcos liberális ateista tudna neked mesélni: egy bizonyos Orbán Viktor!

Blogger Géza 2014.05.17. 12:08:43

@Moin Moin: Az aktív választópolgároknak. Ha neked 2 levés, akkor még vedd bele a 2009-es EP meg 2010-es önkori választásokat, és akkor talán te is látod, amit más kevesebből is.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2014.05.17. 12:10:49

minden negatív ítélet/előítélet rejtett tartalma: "bezzeg én"

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2014.05.17. 12:12:58

...bár mondjuk, a pozitívnak sincs szebb háttere: "én vagyok az, aki el tudja ezt dönteni"

zobod 2014.05.17. 12:19:59

Az előítéletesség nem jelent fóbiát, pláne nem gyűlöletet. Az előítélet a korábbról származó, szerzett vagy tanult negatív tapasztalatok alkalmazása, ami az egyik legősibb ösztön és a túlélésben elemi fontosságú. Inkább az alapos óvatosság, gyanakvás a szinonimái, nem pedig a gyűlölet. Egy senkinek nem ártó elkerülő magatartás, míg a gyűlölet egy agresszív magatartás ami könnyen torkollhat erőszakba. Az un. liberálisok egyik legnagyobb hazugsága a kettő közé egyenlőségjelet tenni.

panelburzsuj 2014.05.17. 12:26:57

@nexialista:
Sajnálatos módon vannak pozitív előítéletek is.

Pl: "Napóleonnak mindig igaza van".

És ezektől talán még "nehezebb szívvel" válik meg a delikvens, mint a fóbiáitól, hiszen előrelépést a "pozitív várakozásaitól" remél, a "negatívak" csak a puszta helybenjárást (=megmaradást) szolgálják.

Moin Moin 2014.05.17. 12:31:28

@Blogger Géza: Az aktív választópolgárok száma a 2014-es országgyűlési választáson 5.096.524 volt, ebből 2.264.780-an szavaztaka FIdesz-KDNP-re. Ez 44,87%-os támogatottság. (Forrás: www.valasztas.hu/hu/ogyv2014/861/861_0_index.html )

Én még úgy tanultam az iskolában, hogy a kétharmad az 66,666666...%, továbbá, hogy a 44.87% kevesebb, mint a 66,666666... Valójában a 44,87% a 66,66% kétharmada.

...Netán így értetted a "kétharmados támogatottságot"?:-)

Továbbá: a 2009-es EU-s és a 2010-es önkormányzati választásokon pontosan azok a választói mechanizmusok működtek, amelyek a 2010-es parlamentin is. Nem volt ui. sem 2009 tavsszán, sem 2010 őszén olyan ellenmechanizmus (jelesül: egy kellően vonzó párt), amely támogatható lett volna a kiábrándult szavazók által. EZ a helyzet még 2014-re sem változott meg - ám semmi sem utal arra, hogy ez 2018-ig is így fog maradni. Trendelemzésnél ui. figyelembe vesszük a még nem mérhető, de már működő mechanizmusok várható hatásait is.

panelburzsuj 2014.05.17. 12:33:57

@zobod:
Az un. hülyék egyik legkínosabb szokása meg bármi közé egyenlőségjelet tenni, ami úgy messzirül naggyábul egyformának láccik.

zobod 2014.05.17. 12:44:45

@panelburzsuj: hát akkor ne tegyél, és nem kerülsz kínos helyzetbe...

manyuska 2014.05.17. 13:53:56

@maxval a gondolkodó birca: Nem tudtál mit kezdeni a neked feltett kérdéssel.

innerchild (törölt) 2014.05.17. 14:11:35

Az előítéletesség érdekes dolog, és a cikkben nagyon jól rá is mutatnak, nagyon fontos a kényes egyensúly fenntartása.
Előítélet többféle módon keletkezhet bennünk:
-ösztönösen, amikor pl. félünk a viharban, a magasban, ódzkodunk a kígyóktól és egyéb veszélyes helyzetektől. Az ilyen "előítélet" hiánya életveszélyes lehet.
-személyes tapasztalat alapján, amikor pl. megharap egy kutya, az első előítélet az lesz, hogy a kutya harap. Aztán jöhetnek még kutyák az életünkben, amik egy része harap, másik része nem, stb, akkor az előítélet átalakulHAT olyan formában, hogy e kutyák egy része harap, másik része kedves. Ahhoz, hogy ez az átalakulás megtörténhessen, kell némi nyitottság, és itt jön az egyensúly szerepe. Ha valaki az első rossz tapasztalat után bezárkózik, soha sem fog találkozni kedves kutyákkal pl.
-mások beszámolói alapján. Itt szintén érvényes az, hogy a mások tapasztlata hasznos lehet a számunkra, de nyitottaknak is kell lennünk, hiszen szerezhetünk eltérő tapasztalatokat.

Fontos, hogy nem kell végletekben gondolkozni. A merev előítéletesség lehetetlenné teszi, hogy bármit is tanuljunk és változzunk, a teljes előítélet mentesség életveszélyes. Nem érdemespl. előítélet mentesen símogatni egy halálosanmérgező agresszív pókot, miközben a természetfilmben mondták, hogy veszélyes, ne tedd.
Persze ez csak példa, de érthető, hogy ismét az egynsúly a kulcsszó, mint oly sok más esetben.

Blogger Géza 2014.05.17. 14:12:02

@Moin Moin: Talán gondolkodj el, mi jelent a magyar politikában a "jobbra".

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.17. 14:49:40

@manyuska:

Mi értelme "miért fekete a fekete?" kérdésekre válaszolni. Semmi.

Moin Moin 2014.05.17. 14:59:57

@Blogger Géza: A "jobbra" a magyar politikában a "nacionalista-populista irányba" tartalmat takarja, már ami a "jobbra szavazó" választói tömegek nagy részét illeti. ...De tudom, mire célzol: arra, hogy a Jobbikra leadott szavazatokat is ide kell számítani - azonban ez tévedés. Ui. a Jobbikra szavazók jelentős része kifejezeetten "balos tartalmú" politikát tartana kívánatosnak - amihez "természetesen" járul több-kevesebb "(nagy-)magyarkodás" és antiszemitizmus-cigányellenesség is. (Bár ez utóbbiak inkább csak frusztrációk és szorongások túlkompenzálásai és nem valamiféle tényleges politikai meggyőződés.)

De ha még össze is adnánk a FIdesz-KDNP-re és a Jobbikra leadott összes szavazatot, akkor sem érné ez az eredmény az aktív választók kétharmnadát: 44.87% + 20.30% = 65,17% < 66,666..% Igaz, már csupán egy paraszthajszálnyival! Ám: a Jobbikra szavazók egy teintélyes része épp a Fidesztől vándorolt át oda. (2010-ben ui. még a Fidezsben vélte megtalálni a maga "jóléti rendszerváltóját - azelőtt meg a szocikban...) Így a Jobbikra leadott szavazataikkal tkp. a Fidesztől határolódtak el. Alig hihető ezek alapján, hogy ők "virtigli jobboldaliak" lennének: bizony: ők kőkemény kádári balos populizmusvágyók! (Nézd csak meg az e rétegekre vontakozó értékpreferencia-vizsgálatokat, máris látod, hogy egyáltalán semmi jobboldaliság nincs bennük!)

peti papagáj 2014.05.17. 15:10:27

"testnevelés tagozattal elég egyszerűen el lehet különíteni az agresszívebb gyerekeket" - általánosban volt egy sportosztály, a fölöttem levő évfolyamban, féltem tőlük, kötekedő rohadékokkal volt tele. De nem voltak semmilyen módon elkülönítve más osztályoktól.

zobod 2014.05.17. 16:22:14

@Moin Moin: jobb-bal nálunk nacionalista - internacionalista felosztást jelent, hiszen a közéletünk (és a közvélemény) baloldali, és többé vagy kevésbé antikapitalista. De leginkább attól függ a polgár jobboldalisága vagy baloldalisága, hogy viszonyul valaki az állampárthoz és annak utódpártjához az mszphez.

♔bаtyu♔ 2014.05.17. 18:02:56

@Moin Moin: te igen nagy tévedésben vagy. A fideszre több mint a fele nem azért szavaz mert jobber, hanem azért mert azt gondolja, hogy jobban fog élni.

Ahogy az is tévedés, hogy a ballib pártra szavazók mint ballibsi. (Liberális Budapest sóhajtotta örömmel Demszky, pár hónappal bukása előtt).

pocaklakó minimanó 2014.05.19. 08:16:56

@HaFr:

"...a vérfertőzés a legelemibb ok..."

Igazán kíváncsi lennék, hogy ez a két fiútestvér esetében miként valósulhatna meg.

Amennyiben esetleg valamiféle normákra kívánnál hivatkozni, tájékoztatnálak, hogy
a) más normákat (ld. homokosság) is simán sutba lehet dobni és
b) számos európai országban ezek a tiltások nem élnek már.

Szóval, jöhet az ütős érvelés. :)

pocaklakó minimanó 2014.05.19. 08:20:36

@Jedburgh, Darius R.:

Nagyon szép és nagyívű eszmefuttatás, csakhogy az derül ki, hogy amennyiben olyan alternatív életvitelről van szó, amely a toleránsoknak nem smakkol, akkor a véres szájjal habzó toleránsok hirtelen átmennek olyan intoleránsba, hogy csak na! :)

Neked is megy a kérdés: Miért ne vehetnél el Kovács Romulusz a testvérét, Rémuszt? Ha már egyszer felnőttek és szabad akaratukból így döntenek. A válaszadás során a normákra való hivatkozást, légy szíves, mellőzd, hiszen hasonló normák felülírására egy csomó jelenbeli példát látunk. Tessék valamiféle TÉNYLEG RELEVÁNS ÉS LOGIKUS érvet említeni. :)

tamas11 2014.05.19. 10:57:04

@zobod:
" De leginkább attól függ a polgár jobboldalisága vagy baloldalisága, hogy viszonyul valaki az állampárthoz és annak utódpártjához az mszphez. "

Nem, nem.
Talán a te esetedben így lehet, de gondold végig, mennyi minden (más) befolyásolja ezt az orientációt.
Nem pártokhoz sorolódik az ember, hanem értékekhez, és aztán annak alapján TALÁN választ egy pártot, orrát húzva, megvezetve, stb. A világról van véleményünk, nem egy lepukkant együttesről.

pocaklakó minimanó 2014.05.21. 09:36:18

HaFr-nak valahogy nem sikerül ütős érvet összekaparnia, de legalább szlogenben menő. :)
süti beállítások módosítása