1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.15. 14:49 HaFr

Szélsőséges-e az MSZP?

A politikai centrumunk jobbra tolódásával az MSZP (pusztán a neki kijelölt helyénél fogva) valóban a politikai paletta szélére kezd szorulni, sőt a parlamentben máris a baloldali szélen van, miközben a Fidesz középen -- ami persze nem jelenti, hogy az MSZP szélsőséges, még csak azt sem, hogy radikális. Csak azt, hogy simán, földrajzilag baloldali, olyannyira simán, hogy a baloldaliság valódi jelentése -- az egyenlőség, a progresszió és/vagy az igazságosság -- sem izgatja.

A Fidesz politikai világképében az MSZP-nek azonban nem kell radikálisnak lenni ahhoz, hogy szélsőségessé váljon. Az MSZP szélsőséges volta -- amire a miniszterelnök is tett implicit vagy úgy is érthető utalást a parlamenti beiktatási beszédében -- egy erkölcsi univerzumban értelmezendő, amelyet a nemzet definiál. Az MSZP úgynevezett internacionalista, adott esetben a nemzet megmaradásával szemben is (bár csak Gyurcsánytól hallunk ilyet) a fiktív Európai Egyesült Államokat favorizáló, Brüsszelt kiszolgáló, posztkommunista utódpárti "erő" (remélem, minden dehonesztálót összegyűjtöttem róla), amely a baloldali hagyományokhoz hűen hacsak teheti, ráront a nemzetére, lásd 2008-at. Tehát szélsőséges.

Mármost a politika legalább annyira a szavak, mint a tettek játszmája. A most felhozott narratíva a Fideszé, amelyen -- ugye -- nem érdemes számon kérni, hogy miért nem az MSZP (nem létező) saját narratíváját tolja, sőt a dolog úgy fest, hogy még csak azt sem lehet számon kérni rajta, hogy miért nem tiszteli meg az ellenfelét legalább azzal, hogy megkíméli a megbélyegzéstől, törekszik vele a együttműködésre, méltányosabb vele stb. Mivel a Fidesz (következőleg Orbán személyiségéből is) mióta világ a világ látványosan konfliktusosan politizál, nem értem, kik és miért csodálkoznak ezen a fennállásuk 27. évében. Mégis vannak ilyenek. Mégis ebben a mederben folyik a nyavalygás.

Nem akarok hosszan ömlengeni erről, de hát ugye, elkezdhetnének dolgozni egy másik narratíván. Például. Amelyet szembehelyezhetnének a nemzeti narratívával. És az övékben, mondjuk, a Fidesz lenne a szélsőséges. Ez egy ilyen játék. Kidolgoznák, munkát fektetnének belé, tesztelnék fókuszcsoportokon stb. De nem.

Ha tehát az MSZP a valamennyire is elfogulatlan elemző szemében szélsőséges, akkor leginkább szélsőségesen tehetségtelen. Ha pedig megvették (erről talán Ron Werber lenne hajlandó többet mondani. ha már Molnár Zsolt nem), vagy akárcsak, ha a választási szereplését a vezetői érdekeihez és nem a közjóhoz igazítja (lásd a megmagyarázhatatlan passzivitását és laposságát), akkor szélsőségesen immorális (mert megvezeti a saját szavazóit). Immorális nem a nemzeti ütőkártya fényében, hanem az európai demokráciák elvei alapján. Pont az alapján, ami a saját narratívájának gerincében állhatna.

Nem okvetlenül csodálkozom, hogy nem áll.

31 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr606169638

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Európai Egybesült Álmok? 2014.05.22. 22:04:32

Ilyen szakácskönyvi cím után nem lehet más pártról szó, mint a DK-ról. Gyurcsányék szokatlanul komolyan vették a kampányt, sőt arra is kísérletet tettek, hogy egy értékelhető programot állítsanak össze. Az 16 pontos program viszonylag értelmesen köti ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.05.15. 15:14:27

Ketsegtelen, hogy a gyanu felmerul minimum az MSZP integritasat illetoen. He pedig beigazolodik, akkor a baloldali szavazok kit valasszanak? Nem mintha eddig lett volna europai vagy akarmilyen ertelemben vett szocialdemokracia Mo-n.
Jobb lenne, es a jovot kozelebb hozna, ha az osszes ellenzeki part beszuntetne a tevekenyseget, es maradna a jelenlegi allampart egyedul a porondon. A vegkimenetel hamarabb bekovetkezne a jelenlegi es varhato hosszas agonia nelkul. Akkor majd hamarabb lehetne ujrakezdeni.

stoppos76 2014.05.15. 15:31:42

A cím alapján azt akartam írni, hogy szélsőségesen béna, de lelőtted az utolsó bekezdésben. A témához nem kívánnék érdemben hozzászólni, inkább csak offolok egy kicsit. Döglött oroszlánt felesleges rugdosni, csak a cipőm lesz koszos. Szóval: Egy Európai Egyesült Államokat én is favorizálnék. :)

unionista (törölt) 2014.05.15. 15:58:48

szerintem a baloldali értelmiség jelentős része egészen a legutóbbi időkig 68 bűvöletében élt. ez a csoport nagyjából 50 éve egy sikeres államreformban gondolkodik. ehhez minimálisan az kell, hogy a szociális ellátórendszer (egészségbiztosítás, nyugdíjrendszer, segélyezés, munkahelyteremtés, gyermekjóléti rendszer) kiszámítható keretek között működjön. az egész társadalmat érintő tömeges felzárkózás csak egy sikeres baloldali párttal lehetséges. a szociális problémák nemzetieskedéssel nem oldódnak meg.

stoppos76 2014.05.15. 16:02:56

@unionista: Általában segélyekkel sem. Valami motiváció kell, amire eddig senki nem tudott semmi értelmeset kitalálni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 16:03:53

@stoppos76: ez nem döglött oroszlán, nem eléggé -- foglalja a helyet valami normálisabb fiatal balosoktól + fizetjük azokat, akik az újjáélesztésén fáradoznak

unionista (törölt) 2014.05.15. 16:39:12

@stoppos76:
ez a magyar társadalom egyik legalapvetőbb tévedése. azt gondolja, hogy a piacgazdaságban a segélyezést meg lehet úszni valahogy. a közmunkaprogramokat is támogatni kell. azok fenntartása semmivel sem olcsóbb, mint segélyezni. ezek államilag szervezve nem is igazán hatékonyak.

én értem, hogy a rendszeres segélyezés tömegével eredményez lumpen elemeket. olyan embereket, akik sorban állnak a segélyért, és utána lébecolnak. de ez a posztindusztriális társadalmak sajátossága. hogy valami nagyon okosat is mondjak.

az agrártermelés - mivel nem biotermelés - gyakorlatilag idénymunka. az iparban arra volna szükség, hogy többen dolgozzanak kevesebbet. hatórás fizikai műszakokra volna szükség. de ezt a jelenleg nem lehet általánossá tenni. mert az emberek vidéken olyan keveset keresnének, hogy abból tisztességesen nem lehetne megélni. ezért nem lehet a kereskedelemben a vasárnapi ünnepnapot sem bevezetni. szerintem teljesen egyértelmű: segélyezni kell, és a segéllyel megegyező adójóváírást kell adni minden munkavállalónak.

aki látott közelről munkahelyet (nem irodát, hanem valódi munkahelyet: üzletet, üzemet, birtokot) annak ezt nem kell ezt magyarázni.

panelburzsuj 2014.05.15. 19:01:35

@HaFr:
Nem szélsőséges ez a balló, hanem gazdaságos!

Mutass még egy pártot, ami ennyire semmire ilyen sok helyet szerzett...

nevetőharmadik 2014.05.15. 20:55:51

Az MSZP örvendetesen olvad széjjel. A Jobbik párhuzamos térnyerésének már kevésbé örülök.

Azt, hogy az MSZP foglalja a helyet valami valódibbtól, értelmetlennek tartom: ha lenne "valódi", már kiszorította volna az MSZP-t, és az MSZP eltűnése sem fog önmagában "valódit" teremteni. Ez felelősségáthárítás.

Az Európai Egyesült Államokról illetve az európai integrációról lehet vitatkozni, de a DK és MSZP ilyen jellegű eszmefuttatásai a legkevésbé sem érdekelnek. Ők ugyanis valójában egy okból akarnak szorosabb integrációt: balfaszok ahhoz, hogy saját erőből legyőzzék Orbánt, és arról álmodnak, hogy egy erősebb EU megteszi majd helyettük.

Tehetségtelen, atyáskodó államban hívők atyáskodó államszövetségre vágynak.

Ad Dio 2014.05.15. 21:04:19

@unionista:

"ez a magyar társadalom egyik legalapvetőbb tévedése. azt gondolja, hogy a piacgazdaságban a segélyezést meg lehet úszni valahogy. a közmunkaprogramokat is támogatni kell. azok fenntartása semmivel sem olcsóbb, mint segélyezni. ezek államilag szervezve nem is igazán hatékonyak."

Ebben a gondolatodban nagy adag igazság van.

"én értem, hogy a rendszeres segélyezés tömegével eredményez lumpen elemeket. olyan embereket, akik sorban állnak a segélyért, és utána lébecolnak. de ez a posztindusztriális társadalmak sajátossága."

Ez viszont ugyanaz amit Te vetsz a jobberek szemére, csak pepitában. Erre én mondok valami "okosat": ez meg a baloldal közkeletű tévedése, de legalábbis féligazsága.

Az igazság nem odaát, hanem középen van.

A közmunka nem hatékony, drága is, de még így is jobb, mint a szimpla segély. Ugyan nem csodaszer, de a kenyér-munka kapcsolatot nem hazudja el. És ez mindennél fontosabb kérdés.

conchita wurst 2014.05.15. 21:04:39

Az MSZP nemzeti ügyekhez való hozzáállása szélsőséges(en hülye). De már csak az egyik szél felé menekülhet, mégse lehet Jobbik.

Viszont a 2 eljövendő gyors választási bukta Mesterházy végét jelent(het)i, aztán össze lehet olvadni a valóban szélsőséges interna(cionista) DK-val, Feriben legalább van szenvedély, igazi Garibaldi a faszi!

Ad Dio 2014.05.15. 21:10:25

Az MSZP+DK simá elfogadta a Fidesz laposztását. Eszerint a Fidesz a centrum, a jobbik jobbszél, a az MSZP+DK balszél. A harc pedig a 2. helyért megy. Az MSZP nagy lendülettel sodródik kifelé a szél felé.

Nagy baj ez.

conchita wurst 2014.05.15. 21:18:25

@Ad Dio: 'Az MSZP nagy lendülettel sodródik kifelé a szél felé.

Nagy baj ez.'

Kinek? Miért?

Az SZDSZ is hiányzik? Kinek?

Baloldal, társadalmi méltányosság gazdasági értelemben kell. Az MSZP rég nem képvisel ilyet. Gondolom az internacionalizmusra csak egy kis párt szintjén van meg az igény.

Szóval gazdasági bal van a fideszben meg a jobbikban is annyi, hogy az MSZP hiányát a választó észre sem fogja venni.

Bitang Inas 2014.05.15. 21:33:20

az mszp is európai egybesült államokat akar? szerintem inkább a dk. de tévedhetek.

profilo 2014.05.15. 21:38:09

@panelburzsuj:

Fodor Gábor überelhetetlen...
És mi lenne az igazi siker,ha nem az övé?!
Nulla munka,nulla kampány...és egy nem létező párt,nem létező tagságának képviselőjeként bejutott!

Egy hős,egy ikon...nem találok szavakat.

unionista (törölt) 2014.05.15. 21:46:02

@Ad Dio:
nem azt állítom, hogy nem kellenek közmunkaprogramok. hanem azt, hogy mindenki kapja meg a segélyt. és azon felül ha akar, akkor dolgozzon. ha van lehetősége, akkor a piacon. ha nincs, akkor teremthet munkát a város és a vidék. nem az állam. hanem az attól független önkormányzatok. az állam ahhoz kell, hogy a megtermelt javak egy részét (nagyjából a felét) újraossza. egy tizedet egyenlően. és ebből az lesz, hogy heti 5000-6000 forint a munkás induló bére. (ennyi az egy főre jutó tized). ha én lennék a király, akkor ezt akkor is megkapná ha dolgozik (adójóváírásként) és akkor is ha nem (segély).

gizmo26 2014.05.15. 21:57:30

Az MSZP-nek össze kellene fognia a Jobbikkal, ha valóban le akarja győzni a Fideszt. Bár van némi eltérés köztük, de alapvetően mindkettő szocialista párt, nem értem miért undorodnak annyira egymástól. (Az MSZP szocialista, a Jobbik meg nemzetiszocialista - majdnem ugyanaz)

Blogger Géza 2014.05.15. 21:58:11

Az MSZP-nek nem az a fő baja, hogy balszélen van (Thürmer eljelentéktelenedése óta ott van), hanem hogy a legújabb kutatásokban már csak 14-15%on áll. Ez gyengébb, mint a 2010-es adat. Az a szerencséje, hogy az E-PM-LMP-DK-liberálisok is megosztottak, különben már csak 2. helyezett lenne a baloldalon és talán lassan el is süllyedne. Talán így is ez lesz... A májusi eredmények döntőek lehetnek.

Blogger Géza 2014.05.15. 22:00:15

@unionista: Pont ez van most, a közmunkások jó részé pont a "város és vidék" foglalkoztatja. Amúgy megsúgom neked, hogy a helyi önkormányzat is az állam része, csak épp a helyi része. Nem sok értelme van ezt megkülönböztetni.

Blogger Géza 2014.05.15. 22:04:12

Egyébként van ebben valami totálisan abszurd, hogy egy izraeli (nem magyar) zsidó és egy ex-szkinhead médiabeli egymásnak üzengetése fémjelzi ma az MSZP-t a médiában. Miközben a nagy öregek Puch Lászlónál készülnek a párt visszafoglalására...

unionista (törölt) 2014.05.15. 22:07:06

@Blogger Géza:
dehogy nem kell megkülönböztetni. most a közmunkások gyakorlatilag pártirányítás alatt dolgoznak. ami szavazatszerzés szempontjából elég jó, de gazdasági értelemben semmire való.

Krisz11 2014.05.15. 22:28:17

Persze, hogy szélsőséges az Mszp. Izraeli kitűzőben járó Horváth Csaba? Izraeli Ron werber kampányfőnök? Ha izraeli párt lenne, akkor nem lenne szélsőséges. Magyar pártnak az. Mellesleg a c. bűnözést is támogatja.

Balt 2014.05.15. 22:58:23

"Nem akarok hosszan ömlengeni erről, de hát ugye, elkezdhetnének dolgozni egy másik narratíván. Például. Amelyet szembehelyezhetnének a nemzeti narratívával."

Asszem ez már megvolt:
magyarszocialistapart.network.hu/video/mszp_video/mszp_kongresszus_internacionale

panelburzsuj 2014.05.15. 23:04:58

@profilo:
Nem találsz szavakat?...

Keresd a blogt!

Minden siker támasza és talpköve.

1. Gyurcsány

2. Fodor.

3. (a harmadik most ITT nem jut eszembe)...

Szúrófény 2014.05.16. 05:15:22

A gyökerek, így kerek!Marx Károly alapította meg, akinek ősei rabbik hosszú sorából állnak. Keresztényellenes és szocialista gondolatokkal teli ideológiája a zsidó TALMUDBAN van körvonalazva, amely a zsidók bibliája. Abból a négy politikai csoportból, akik az orosz keresztény cárt megbuktatták, kettő 100%-ig zsidó volt. Ezek a mensevikek és a zsidók szövetsége voltak. A másik kettő a szocialista forradalmi párt és a bolsevikok voltak. Mindkettő vezetősége zsidókból állt, de volt egy pár gój (nemzsidó) tagjuk. Ma tudjuk, hogy Lenin zsidó volt (Anyja neve Blank, zsidó nő), és az első kormányának minden vezetője zsidó volt. Ezek Trotzkij, Zinovjev, Kámenyev, és Szverdlov voltak. Az akkori idők leggazdagabb zsidó bankárja, Jacob Schiff, a Kuhn, Loeb banktól 20 millió dollárt adott Trotzkijnak és Leninnek a cár megdöntésére és a szovjet zsarnokság megalapítására. ( NEW YORK JOURNAL-AMERICAN, 1949 február 3-án).
, hogy Sztálin anyja egy a Kuta hegységből származó zsidó bőrkereskedő törvénytelen lánya volt. Egyik menseviki jelentéséből, aki Sztálinnal együtt töltött több hónapot szibériai fogságban, kitűnik, hogy Sztálinon jól látszott a zsidó jelleg, és oroszul is enyhe szemita hanghordozással beszélt, úgyhogy az őrök zsidónak tekintették, kigúnyolták és szidalmazták.
Sztálin fejlődésére döntő volt – írja tovább Sündermann –, hogy soha sem kereste meg kétkezi munkájával kenyerét, és nem mint valamilyen kizsákmányolt munkás került a bolsevizmus tévútjára, hanem úgy, hogy már mint kispap a zsidó Marx könyveit tanulmányozta Lopás közben, leesett a fáról, jobb válla ficamát nem kezelték! jobb karja bénasága okán kerül iskolába, indította el a "karrier útján"!

Ad Dio 2014.05.16. 06:39:51

@unionista:

Az újraelosztással maximálisan egyetértek. Viszont én ezt csak és kizárólag teljesítmény alapon tartom teljesen elfogadhatónak (családtámogatások pl.), munkanélküliséget ellenben közmunka után való pénzzel. Nincs ingyenebéd. VALAMIT tenni kell azért hogy a társadalom eltartson. A közmunka pont ez a valami. Ameddig megoldható a koordináció, addig ezt preferálnám. A segély sem Istentől elrugaszkodott dolog, de a közmunka sokkal jobb megoldás.

Az újraelosztás eredeti értelme az volt, hogy a társadalom egésze által megtermelt értékeket ne csak egy szűk réteg élvezhess, hanem mindenki. De akkoriban szinte mindenki részt vett a termelésben. Ma ez nem így van. És úgy tűnik az inaktív életmód nem csak hogy újratermeli önmagát, hanem a bűnözés egy fajtájának a növekedésével is együtt jár.

Ha csak lehetséges pártolom a közmunkaprogramokat.

DrGehaeuse 2014.05.16. 10:00:20

Kedves HaFr!
Kár ekkora felületen ekkora energiabefektetéssel elemezni a levitézlett államelvü pártalakulatok nyavajáit. ORV-BÁN beszéde 2 posztot is megért neked, én egyet is sokallok. A szocik agóniája már nem is tudom hanydik poszt írására internet. Nem is szólva lelkes kommentelőid elpazarolt agyi kapacitásának. Mindenki jobban járna, ha az olyan posztok sorozatát folytatnád mint pl. A Szabadságról.

DrGehaeuse 2014.05.16. 10:04:36

Még mindíg a prediktív mód szivat:

internet = ingerelt
kapacitásának = kapacitásáról

DrGehaeuse 2014.05.16. 10:38:17

@conchita wurst:
Fletó egy 21. századi Dimitrov :)

stoppos76 2014.05.16. 12:00:52

@unionista: Ugyanarról beszélünk, nem tudok nem egyetérteni. :)
De nem csak az iparban. Az irodákban is. Halál felesleges a nyolc óra, nem tudsz annyit nyomni. Fészbukozni meg otthonról is lehet.

Szúrófény 2014.05.24. 04:43:18

@unionista:Bal ódal? Jobbról jött! Lenin zsidó volt (Anyja neve Blank, zsidó nő), és az első kormányának minden vezetője zsidó volt. Ezek Trotzkij, Zinovjev, Kámenyev, és Szverdlov voltak. Az akkori idők leggazdagabb zsidó bankárja, Jacob Schiff, a Kuhn, Loeb banktól 20 millió dollárt adott Trotzkijnak és Leninnek a cár megdöntésére
, hogy Sztálin anyja egy a Kuta hegységből származó zsidó bőrkereskedő törvénytelen lánya volt. Egyik menseviki jelentéséből, aki Sztálinnal együtt töltött több hónapot szibériai fogságban, kitűnik, hogy Sztálinon jól látszott a zsidó jelleg, és oroszul is enyhe szemita hanghordozással beszélt, úgyhogy az őrök zsidónak tekintették, kigúnyolták és szidalmazták.

Szúrófény 2014.05.24. 04:45:37

Orr-bán kormányt nézd már meg!
"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod."
- Voltaire
A sidó nem más, mint egy barbarisztikus és kegyetlen élősdi más népek nyakán. A legnagyobb ellensége minden fejlődésnek, visszakövetelője minden rothadásnak. Egyetlen egy erő tartja össze őket: a mások iránti olthatatlan gyűlölete, a befogadó nemzetek nagylelkűsége ellenére!— Voltaire
Megteremtették az antiszemitizmust, mint védő tabut. Ez a tabu jól bevált arra, hogy minden kritikát, minden jogos emberi felháborodást torkon fojtsanak vele! Szabó Dezső!
süti beállítások módosítása