1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.10. 19:11 HaFr

Orbán legjobb beszéde 25 éve

Orbán: Ismét csatába kell mennünk

Orbán beiktatási beszéde a legjobb volt, amit valaha mondott. Az első öt perc után kezdtem odafigyelni, a tizedik percben megragadott, és végig megtartott. A miniszterelnök gondolatmenete eddig ismeretlen kifejezésekre és összefüggésekre támaszkodott, amelyek a 2000 körüli Orbán Viktornak egy lényegesen érettebb formáját mutatták, és számomra, aki ezen a blogon másfél éve a polgári konzervativizmus lehetőségeit kutatom, bizony magával ragadott. Hozzáteszem, aki nem veszi észre ebben a beszédben az április 6-a előtti Orbánhoz képest a radikális változást, az valami nem értett meg. Vagy a korábbiakat, vagy a beszédet nem. Ez a beszéd újabb fordulat Orbán politikai világképében -- kétségtelen nem a konszolidációnak, hanem egy régen megkezdett, majd félbehagyott, és most egy más szinten folytatott polgári konzervatív szintézisnek a beharangozása; a saját kifejezésével élve, a "polgári-keresztény nemzeti" politikus beszéde volt, aki a "szabadság rendjéhez" vezető utat vázolta fel, a "teljes nemzet szolgálatára" szerződik, és noha voltak benne önmaga hagiografikus megéneklésére és az elmúlt négy év magasztalására szolgáló félmondatok (de nem sokkal több ezeknél), ezeket sem bántam, mert a lényeg nagyon a helyén volt.

Nem lehet nem egyetérteni a fő toposzokkal: ilyenek a munkaalapú (spekulációellenes) gazdaság, a szabadság és a felelősség összekapcsolása, a nemzeti függetlenség európai keretekben, a méltányos és következetes rend, az összefogás és a (nem teljes) egység (itt egy apró kérdőjel, milyen egység ez?), és a kétségtelenül illiberális, de praktikusan (konzervatíve) igazolható meghatározása a szélsőségnek: azaz szélsőséges az, ami veszélyes a magyarokra -- és veszélyes az Európai Egyesült Államok és veszélyes az EU-ból való kilépés. Ha az internacionalizmus elleni állásfoglaláson ez előbbi szélsőséget érti, az is rendben.

"Szakítottunk a liberális társadalomszervezési elvekkel" (mindent szabad, ami másoknak nem árt) -- mondta --, és helyette ajánlotta a szabadság és a felelősség összekapcsolását (kb. amit nem akarsz, hogy veled cselekedjenek, te se tedd másokkal), illetve ennek "keresztény" megerősítését ( hogy ti. amit szeretnéd, hogy veled cselekedjenek, te is tedd másokkal).  

Elhittem neki, hogy komolyan gondolja: "Nem vagyok már olyan fiatal, hogy mindenre tudjam a választ", jó volt hallani a szájából vagy 15 éve nem hallott szavakat: személyes autonómia, lelkiismeret; azt, hogy a személyes belső meggyőződésekkel szemben a kormány nagyon óvatosan járhat el akkor is, ha a jó szándékával jár el. Kifejezetten meglepett annak elismerése (nem jellemző rá), hogy globalizált világban élünk, és az a konklúzió, hogy a versenyképesség és egy (itt nem boncolandó, de érdekes) igazságosság felfogás között kell megtalálnunk az egyensúlyt, ha sikeres nemzet akarunk lenni. (Mert nem vagyunk azok: se igazságosak, se versenyképesek -- de hogy hogyan válunk azokká, mit kell másképp csinálnunk, azt -- szögezzük le -- nem tudtuk meg.)

Az EU-nak és a NATO-nak tagjai vagyunk, "nem túszok, nem tökfilkók", és hozzá kell járulnunk ahhoz, hogy a súlyából napról-napra veszítő Európa meg tudjon újulni: és igen, magam is egyetértek azzal a (praktikus) követeléssel, hogy a kereszténységre tekintsünk e megújulás egyik forrásaként, korlátozzuk a bevándorlást, támogassuk a gyermekvállalást, erősítsük a gyermekek testi-lelki biztonságát, de közben robusztus vállalkozó szellemre, radikális energiaár-csökkenésre, és a Kárpát-medencei súlyunk növelésére van szükség. "A magyar ügy európai ügy, ukrajnai magyaroknak meg kell kapniuk a kettős állampolgárságot" -- mondta Orbán. Így igaz. 

A miniszterelnök a beszédben egyszerre igen közel került ahhoz, amit ezen a blogon vallottunk (be) folyamatosan magunk is. Nagyon nem osztom (de ő sem forszírozta nagyon) az elmúlt négy év megítélését. Szerintem az elmúlt négy év nem ebben a hangvételben, nem ebben a gondolati világban, és nem azokkal az eredményekkel folyt, ahogy ő gondolja. De az a markáns fordulat, amit ehhez képest a beszédben vett, az a felfogásom szerint 99%-ban helyes. Nagy kérdés, hogy a gyakorlat mit fog mutatni. Nagyon bízom benne, hogy ugyanezt.

A beszéd vége kifejezetten megható volt (és szemmel láthatóan meghatódott maga az előadó is): "Szeretnék jól szolgálni, szeretnék jó miniszterelnöke lenni ennek a nemzetnek, hogy annak ne kelljen többet szenvednie", valahogy így. Úgy legyen! Nem szoktam hozzá, hogy a magyar politika kapcsán hevült, szenvedélyes támogató nyilatkozatot tegyek -- de most nem szégyellem. Csak meg ne bánjam.

 

381 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr136147312

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán legjobb beszéde 25 éve 2014.05.11. 13:26:01

Nem szoktam hozzá, hogy a magyar politika kapcsán hevült, szenvedélyes támogató nyilatkozatot tegyek - de most nem szégyellem. Csak meg ne bánjam.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

integrans 2014.05.10. 19:52:40

Ahol milliók ki vannak rekesztve még az alapvető javak hozzáféréseiből is, - ráadásul elavult nemzetközi fiskális szerződések érvényben tartásai, kiszolgálásai miatt, - ott nincs szabadság, sem valódi felelősségvállalás, sem szakmaiság.

egyetmondok 2014.05.10. 19:55:33

Én is meghallgattam,és tényleg meglepő.
Hinni azonban egy szavában sem tudok.
Ezért nagyon érdekes a beszéd, mert ebből akár bárminek az ellenkezője is lehet,akár annak is,ami az elmúlt négy év -- na ebben szintén nem hiszek.
Ha konszolidációba fog, felszámolja a saját rendszerét.

unionista (törölt) 2014.05.10. 20:06:29

ha ezt akarja, akkor ebbe belebukhat. mert ezeket nem tudja megoldani. a "know how" (a tudni hogyan) hiányzik.

kössünk össze a szabadságot a felelősséggel. a kérdés: hogyan? kössünk rá masnit, vagy mégis mit kellene tenni? minőségi jogalkotás kellene. de nem tudja megalkotni a rendeleteket. mert azok nem lesznek, nem lehetnek országos érvényűek. és azonnal beleütközik a mélyszegénység problémájába. arra nincs válasza. a közmunkaprogramok nem oldottak meg semmit.

a bevándorlás korlátozását nem is értem. székelyeket kiutasítjuk, vagy mi lesz? magyarországon menekültek vannak. na most ki lehet őket toloncolni, de jézus nem pontosan erről prédiákált. ha már a kereszténységnél tartunk. nato tagként vállaljunk nagyobb katonai szerepet. rendben. de hogyan vállaljunk. ha orbán viktor felszáll egy helikopterrel, akkor nincs másik, amelyik képes volna ugyanerre a feladatra. oké, majd a gripenek védik meg a szlovén légteret. de ha véletlen erre térségre rakétákat lőnének, akkor a becsapódás helyén mindenki meghal. ebben az országban egy lokátort nem lehetett felépíteni. mert a csúnya katonák letapossák a szép virágokat.

a kápát-medencei súlyunkat növeljük meg. oké. és hogyan növeljük meg? együnk jó sok kolbászt? vagy mégis hogyan? szóval ezek üres deklarációk.

radikális energiaár csökkentést. mégis hogyan? nem lesz gázáremelés. oké, majd megépül paks. nézzük már meg, rövid távon hogyan lesz attól olcsóbb az energiaár? sehogy.

25-re kellene megépülni az új blokkoknak. de senki sem tudja, hogyan fogják hűteni. most pakson 10,000 ember dolgozik. az új blokkokba kell 5,000 ember. 32-ben ugyanennyit el kellene bocsátani. mert hirtelen bezárunk két blokkot. persze lehet borítékolni, hogy a 25-re tervezett létesítmények 32-re jó ha elkészülnek. de abból radikális energiaár csökkentés nem lesz. legfeljebb úgy, hogy a világpiacon olcsó lesz az áram. akkor megint szuper lesz a paksi bővítés. szóval valakinek érteni kellene az energetikához. filozófikusan deklarálni, hogy ez a kormány olcsó energiát akar adni az embereknek. hogyan lesz olcsó az energia? hogyan?

támogassuk a gyerekvállalást. 80 óta folyamatosan csökken a népesség. tudni kellene az okát. elemi biológia. a kormány megszervezte a nemzeti párválasztó táncklubot. aztán két leszbikus lány volt az attrakció. lehet mondani: azokat onnan tiltsák ki. de a nyugdíjas nénik maradtak.

orbán viktor mindenki apukája akar lenni. és ez olyan megható.

Venyigeszu 2014.05.10. 20:09:43

Hát, akkor ebben nem értünk egyet.
Szerintem csak a szokásos, olcsó ripacskodás volt,aminek ráadásul egyetlen szavát sem szabad komolyan venni.

" Hozzáteszem, aki nem veszi észre ebben a beszédben az április 6-a előtti Orbánhoz képest a radikális változást, az valami nem értett meg. Vagy a korábbiakat, vagy a beszédet nem." - Én meg azt teszem hozzá, hogy aki eddig nem értette meg, hogy Orbán beszédei annyit sem érnek, mint a papír, amire nyomtatják őket,az valamit nem értett meg. Vagy egyszerűen az olvasóit nézi hülyének. Vesd össze ezt a "radikális változást mutató" beszédet csak azzal, amit a választás óta művelt

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.10. 20:38:29

Oké, akkor meghallgatom a beszédet. Eddig eszem ágában sem volt ezt megtenni, de most kiváncsivá tettél.

vajdasagi 2014.05.10. 20:38:41

@Venyigeszu: Azért az eddigi beszédei jelzésértűek voltak: valóban sokszor úgy alakultak a dolgok, ahogyan ezekben utalt rá.

Az már más kérdés, hogy ezeket a változtatásokat sokszor helytelenítettem.

Szóval az az érzésem, hogy az objektivitásodat befolyásolja a "szeretem/nem szeretem" dolog. Kérlek, ezt tisztán jóindulatú véleményként fogd fel. Nem áll szándékomban vitázni.

panelburzsuj 2014.05.10. 20:47:23

Na, így kell örömet szerezni a konzervatív macskának.

ricardo 2014.05.10. 20:52:22

(Robusztus, nem "robosztus". Nem cikizés, szinte mindenki rosszul írja.)

DrGehaeuse 2014.05.10. 21:33:06

@Venyigeszu:
Kénytelen vagyok igazat adni kedves Venyigeszu. Sajnos efféle hangzatos szólamokat már hallottunk orv-bán -tól eleget. Nekem speciel 2006 ban lett elegem belőle. Azért sem hihető amit mond, mert amikor visszaült a helyére, ott pöffeszedtek mögötte az ifjú török nacsalnyikjai: a mutyivigéc , a tanyagazda belvárosi lakáshalmozó, meg a séróbáró lótifuti - ezek a kártékony képmutató komisszárok. Nem is értem HaFr jóindulatát azok után amit a szabadságtéren mondott és amit viktorrius nullus azóta tett az ügyben.

unionista (törölt) 2014.05.10. 21:35:54

@panelburzsuj:
székelyeknél viccesebb kevés volt.
kalotaszegi kuttúra:

felnyergelem a lovamat a sárgát,
visszaveszem kárpátalja határát.
édesanyám, hol van az az édes tej,
amel'ikkel katonának nevelt fel
adtad volna tejedet a macskánának,
ne neveltél ne volna fel katonának.
adtad volna tejedet a macskánának,
ne neveltél ne volna fel katonának.

videa.hu/videok/hirek-politika/adtad-volna-a-tejed-macskanak-fidesz-kossuth-ter-TSjJtD0Dk59Uyi88
sej.

unionista (törölt) 2014.05.10. 21:39:35

na még egyszer.
meg is tanulom mert ez annyira jó.
elnyergelem a lovamat a sárgát,
visszaveszem kárpátalja határát.
édesanyám, hol van az az édes tej,
amel'ikkel katonának nevelt fel
adtad volna tejedet a macskánának,
ne neveltél volna fel katonának.
adtad volna tejedet a macskánának,
ne neveltél volna fel katonának.

unionista (törölt) 2014.05.10. 21:48:14

@DrGehaeuse:
pont most győztük le a kishitűséget kedves barátaim. és akkor méltatlankodtok a nagyot mondásokon. a számok mellőzésén. az egyszerű szóképeken. tanulságok nélküli meséken. végre győzött a cigány kultúra. (cigány nem szitokszó).

ti meg pont most gáncsoskodtok, amikor feje tetejéről a talpára állítottuk az országot. a szakadék széléről visszarántottuk a nemzetet. térdre kényszerítettük európát. több tisztelet érdemlünk.

Venyigeszu 2014.05.10. 21:53:55

@Beri Svarc: Ha már: "... és Plankton", hiszen Plankton is egy személy.
:-)

Venyigeszu 2014.05.10. 22:00:25

@vajdasagi: Ha nem áll szándékodban vitázni, minek szólsz hozzám?
A legegyszerűbb ellenérv a "szeretem, nem szeretem...". Ha valaki már tízszer hazudott nekem, és ezért nem szeretem, akkor nincs is egyszerűbb arra hivatkozni, amikor a tizenegyedik alkalommal kétkedve fogadom a szavait, hogy ez csak azért van mert nem szeretem.
Semmilyen beszéde nem volt jelzésértékű, csupán a "ne azt nézzék mint mondok", és a "pávatánc" - de ezeket nem is a nagy-nyilvánosságnak szánta.

DrGehaeuse 2014.05.10. 22:01:50

Kedves Péter!
Tényleg félreértetted viktorunkat. Már elfelejtettél olvasni a sorok között. A patetikus és alázatot színlelő hangnem valójában azt jelenti, hogy nagy szarban van az új kormány és most már szeretne valahogy kihátrálni az unortodox szabadságharcból. Szeretné, ha most már a zemberek kezükbe vennék a saját sorsuk intézését, mert a sok gondoskodásra már nem igazán van fedezet a kasszában, mert abból ki kell elégíteni a baráti maffiacsaládok örökké éhes offshore számláit. Fő üzenete: dolgozz még többet még hatékonyabban akkor jobban élhetsz. Teljesítd ami "elvárható" akkor is ha az oligarcháim még igazságtalanabb újraelosztást harcolnak ki maguknak a köz rovására, mert a kötelesség alól nem ment fel a mások által okozott igazságtalanság sem.

DrGehaeuse 2014.05.10. 22:33:14

Menj el, menj szegény magyar, a kétség partjára,
Tekints az ingadozó reménység pólcára,
S te, aki tűztűl, vastúl nem tudsz megborzadni,
Borzadj, mikor a vég-sors hideg jelt fog adni.

Vezettessed magadat szem-bekötve, vakon,
Elfajult testvéridtől csinált áll-útakon,
Kik őseink hamvait rútúl megtapodták,
Arany szabadságunkat aranyon eladták.

Menj, add egy olyan kézbe, szabadságod fékit,
Mely egyszer úgy betöltse a balsors mértékit,
Hogy megérezd, amit még sokan nem éreznek:
A szabadság s a rabság, miben különböznek!

nevetőharmadik 2014.05.10. 22:38:23

Nocsak HaFr, neked bejön az új köpönyeg?

szellemkor 2014.05.10. 22:49:47

Riszpekt Béndek Péternek hogy különutas jobberkedése ellenére is elismerte amit a süket is hallott, hogy ez egy nagyon nagy, és nagyon érvényes beszéd volt. Hülyén hangzik, de amikor ballerek támadnak különböző kommentcsatákban hogy fidesz seggnyaló vagyok akkor csak azt tudom mondani hogy ha Orbán kb. ugyanazokat a következtetéseket vonja le ugyanazokból a valóságértékelésekből mint amiket személyesen én is látok akkor hogy a szarba szavazzak másra?

unionista (törölt) 2014.05.10. 22:55:40

@szellemkor:
nem vagy véletlenül cigány? nem bántásból kérdezem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.10. 23:02:23

@DrGehaeuse: A motivációt, ugye, nem vizsgáltam, és nem lennék meglepve, ha Orbán érezné ezt a nyomást -- írtam is erről korábban. Ettől még a poszt áll.

szellemkor 2014.05.10. 23:05:06

Devlesa arakhav tumen romale, shavale!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.10. 23:07:50

@egyetmondok: Adott esetben lehet érdeke ez is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.10. 23:09:54

@DrGehaeuse: Nem látunk bele a lapokba... de ez a beszéd nem csak vállalható, hanem előremutató is volt. Hogy mi valósul meg ebben a szellemben -- írtam --, azt még meg kell látnunk.

vajdasagi 2014.05.10. 23:10:33

@szellemkor: Az a baj, hogy nem helyes valóságértékeléseket várnék én, hanem az előrefelé vezető utat, de az az út, amire ő vezet minket, az a szakadékba vezet. Mit érek vele, ha közben jól lát ezt-azt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.10. 23:30:09

@nevetőharmadik: Kétségtelenül nem látok még alá, de a köpönyeg szebb, mint az eddigi.

LakingerBélaZsebcirkáló 2014.05.10. 23:32:44

" Nem szoktam hozzá, hogy a magyar politika kapcsán hevült, szenvedélyes támogató nyilatkozatot tegyek"

OFF

Kedves HaFr!
A múltkori konzervatív eszmefuttatásod után majdnem bejelentkezetm újra hogy szóljak Neked, mindezt a Zorbán már óvatosan, fedezékből, de műveli, szerintem kicsit elkapkodtad kétezerkettőben ...
(Rommá kelletett verni először ballib barátainkat, talán belátod ...)

Naív vagyok, és feltétel nélkül képes vagyok elhinni, hogy amit írsz, azt úgy is gondolod ;-)

Szerintem ugyan a 2002-es beszéde volt a 'legjobb', de legyen ezuttal Neked igazad :)

Változatlanul a rendíthetetlen barátsággal ...

LakingerBélaZsebcirkáló 2014.05.10. 23:35:55

"Hozzáteszem, aki nem veszi észre ebben a beszédben az április 6-a előtti Orbánhoz képest a radikális változást, az valami nem értett meg. "

Hozzátenném, aki azt véli, hogy Orbán radikálisan megváltozott április 6 vagy 2009 októberéhez képest, az szintén látta meg a valóság minden szálát ...
:))

unionista (törölt) 2014.05.10. 23:52:24

@HaFr:
te mdf szavazó voltál? elhitted, hogy antall józsef ért valamihez? az egész országot képes lesz a nyakába venni? üzletek, üzemek ezreit értelmesen privatizálni. ő fogja átszervezni a mezőgazdaságot. átalakítja a szocialista közoktatást és a népegészségügyet. egy pillanatig is elhitted, hogy antall józsef erre alkalmas személy lesz? ugyanúgy nem lehet érteni, hogy ki gondolta komolyan, hogy ugyanerre gyurcsány ferenc képes lesz. országos méretekben akárki.

fehérfarkas 2014.05.10. 23:54:16

Nem akarok okvetlenkedni, de mi van az egyéni nyugdíjszámlákkal, amiket még 2011-ben ígért meg? Vagy mi vana Norvég Alappal, ami most a hetekben elzárta a pénzcsapot? Vagy mi van a 13 EU-s fejezettel, ami 2010 óta nem fizet nekünk, mert átláthatlan a magyar pénzeolosztási rendszer, és ők (az ellenségeink, akik ellen szabadságharcolunk) Orbán klientúrája helyett a magyar embereket és vállalkozásokat akarják finanszírozni. Vagy mi van a megmaradt EU-s fejezetekkel, amelyek ugyan még folyosít az EU, csak valahogy a Közgép-Mészáros éredekeltségben eltűnik a pénz, és a magyar vállalkozásokhoz már nem jut el? Mi van a tisztességes gazdákkal, akiktől el lett véve a földjük, hogy a fideszes klientúrának adják oda? Vagy mi lett a tisztességes kisboltosokkal, akiktől elvették a dohányárusítás jogát, hogy a fideszes klientúrának adják oda? Mi lett a gránitszilárdságú új Alkotmánnyal, amit azóta már 6x módosítottak?

LakingerBélaZsebcirkáló 2014.05.11. 00:00:53

" jó volt hallani a szájából vagy 15 éve nem hallott szavakat: autonómia, lelkiismeret;"

Hirtelenjében 6 évre visszamenőleg gugliztam:

"2008. május 26., hétfő: Közélet
Egyetlen igazság: az autonómia (Orbán Viktor Sepsiszentgyörgyön)
-+
,,Mindig olyan embereket kell kitüntetnünk bizalmunkkal, akiknek megvan az egy igazsága. Ha jól értem én a XXI. század eleji Kárpát-medencei magyarság sorsát, akkor ezt az egy igazságot úgy hívják, hogy autonómia. "

"Dzurinda: Orbán is hibás, ostoba álom az autonómia
2009, október 20 - 12:35

Friss hírek
Gúnyhatáron túl

Mikuláš Dzurinda szerint Orbán Viktornak is köze van ahhoz, hogy a két ország között rossz a viszony. Szlovákia volt miniszterelnöke, aki most a legnagyobb ellenzéki pártot vezeti ostoba álomnak nevezte az autonómiával kapcsolatos törekvéseket. A Fidesz elnöke ugyanakkor a ma megjelent Új Szónak arról beszélt, hogy ami jár egy katalánnak Spanyolországban vagy egy svédnek Finnországban, az jár a felvidéki, délvidéki, erdélyi magyaroknak is."

2010:

"Székelyföld Autonomia Orbán Viktor szerint "Következő évtizedekben nagyobb jelentősége lesz a nemzeteknek, mint az országhatároknak. A nemzet lesz ugyanis a legnagyobb felhajtó és alkotó erő a világban, és mindenütt felértékelődik majd az autonómia ügye."

LakingerBélaZsebcirkáló 2014.05.11. 00:06:25

A 'lelkiismeret' szó meg épp nemrég egy interjúban található, a mostani választások előtt:

"Mint fogalmazott: a kormányoldalt a felelősség, a lelkiismeret és a lélek viszi. Orbán Viktor ezzel magyarázta, hogy pártja minden vereséget túlélt, és azt is, hogy bennük nagyobb az összetartó erő, mint ellenfeleikben. "

István Tamasi 2014.05.11. 00:07:38

Ez a beszéd sem más mint az orbáni szélkakas újabb forgolódása. A lényeg a hatalom megtartása.

LakingerBélaZsebcirkáló 2014.05.11. 00:15:32

@HaFr:
'Szerintem az elmúlt négy év nem ebben a hangvételben, nem ebben a gondolati világban, és nem azokkal az eredményekkel folyt, ahogy ő gondolja. '

Mert természetesen ehhez meg kellett teremteni az alkalmas körülményeket.
Az elmúttnégyévben.
(Háborűban nem a vásárlók könyvét nézegetik, hogy miféle minőségi kifogások merültek fel a kifli frissességét illetően.)

Ahogy már írtam neked többször is, 2002-ben OV rosszul becsülte fel a körülményeket, és még egyszer nem akarta elkövetni a hibát, ahogy ütősen fogalmazott: megtanulta, hogy ha teheti ...
Ahhoz, hogy végre ne csak az 'alapokat', hanem a falakat is építhesse.
Ez leszen ...

nevetőharmadik 2014.05.11. 00:15:37

@HaFr: Végighallgattam. Beszarás. Amit mondasz róla, az egészen konkrétan beszarás, kedves HaFr.

Azt mondod, hogy a legjobb beszédnek tartod, hogy előremutató, érvényes és vállalható, én meg azt kérdezem magamban, hogy ezt a beszédet te hogy tudtad végighallgatni úgy, hogy nem jött rád fuldokló hányinger?

Mond neked valamit az a szó, hogy KÉPMUTATÁS?

Hogy meri ez az ember szájára venni a farizeus szót, hogy meri szájára venni a szabadságot, a tulajdont, a méltányosságot, az igazságosságot, és a többit? Te nem itt éltél az elmúlt huszonöt évben? Te nem érzed, hogy hiába mond (most is) Orbán jó dolgokat, a múltja miatt tökéletesen hiteltelen? Észrevetted ugyan, hogy beszéde sok eleme szinte tökéletesen fedi az elmúlt években általad leírtakat, de mégsem azt látod benne, hogy röhögve, farkát kirakva a lábad elé hugyozik, amikor a saját igazságaidat az arcodba tolva próbálja eltakarni a saját gazságait?

Ha eddigre nem vált volna nyilvánvalóvá, az egekig felbaszta az agyam ez a beszéd, különösen az a része, amikor lényegében szóról szóra felmondta azt a kereszténységből levezetett szabadságfilozófiát, amit három nappal ezelőtt pont itt fejtettem ki - és még ezt sem tudta elmondani egy ordas nagy hazugság nélkül! Azt állította, hogy a liberális felfogás szerint a mindent szabad, ami másnak nem árt, de ez téves, mert az erős határozta meg, hogy blabla... csakhogy ez teljesen egy és ugyanaz, mint hogy ne tégy olyat, amit magad sem szenvednél el. Ez határozza meg a "másnak nem árt" fogalmát, máshogy nem is lehet értelmezni. Ez olyan, mint ha arra hivatkozva állítaná, hogy a derűs időre azt mondani, hogy süt a nap, hazugság, mert valójában nappal van és felhőtlen az ég.

Úristen.

Nem látsz az új köpönyeg alá? Hát tudod mit? Én igen! És ha elolvasnád a saját blogodat a mai nap 11:41-gyel bezárólag, te is alá látnál! Egy gátlástalan hazug gazember van alatta, aki egy pillanatra européernek szeretné magát feltüntetni (talán pont önmaga előtt), mert maradék lelke romjai közt valahol még érzi, hogy az kissé nemesebb, mint amit eddig művelt.

Hát nem érted, pont te nem érted, hogy amikor Orbán azt mondja, hogy "vállalkozás szelleme", az pont annak a sornak a folytatása, ami a "nemzeti együttműködés rendszerével" kezdődött, a "nyugdíjak megvédésével" és "gazdasági szabadságharccal" folytatódott, míg eljutottunk odáig, a negatív növekedés is növekedés, meg még felsorolni is nehéz, hogy hová? Te dőlsz be az újbeszélnek?

Ha valaki nem veszi észre ebben a beszédben az április 6-a előtti Orbánhoz képest a radikális FOLYTATÁST, az valami nem értett meg.

Nem tudom, hogy mi történt veled, ami miatt a szellemi védelmed ma csődöt mondott. Kényelmesebb reménykedni a bülbülszavú Orbánban? Ha józanul (és itt nem alkoholos befolyásoltságra gondolok) de még mindig indokolatlan optimizmussal írtad volna ezt a mai posztot, akkor nem @Venyigeszu-nak írtad volna, hogy "Meglátjuk", hanem elve ez a szó lett volna önmagában a poszt címe alatt.

És elnézést kérek tőled, ha megbántottalak most. Nem bántani akartalak, letettél annyit az asztalra, hogy ne érdemelj bántást. Csak ez most gáz.

almodhi 2014.05.11. 00:22:57

"Csak meg ne bánjam."

Meg fogod.

nevetőharmadik 2014.05.11. 01:01:17

Ha pedig indulat nélkül kell megjósolnom, mi lesz ennek a beszédnek a folytatása vagy jelentősége, @egyetmondokkal értek egyet. Ha tényleg ilyen irányban próbálja konszolidálni a rendszert, akkor gyakorlatilag ő maga számolja majd fel azt, amit 2010. óta felépített. Nem valószínű, hogy ez lenne a célja. Ráadásul amit felépített, az kényszerpályára állítja: a rendszerét, hátországát nem tudja mással egyben tartani, mint az ország további lerablásával. Továbra is pozícióban tartott káderei nem is tesznek lehetővé mást.

Azt pedig, hogy a beszéd miért inkább a folytonosságról szól valójában, kielemzem, ha lesz a szövegről átirat.

DrGehaeuse 2014.05.11. 01:21:49

@szellemkor:
Pedig de! Ez is csak egy karón varjú. A gyurcsány-orbán vita volt az a pont 2006-ban amikor rájöttem, hogy ezek a figurák marionett bábok. Nem azt mondják amit gondolnak. A szájukba van adva. Csak a sorok között olvasva lehet következtetni arra, hogy mi lesz. A hatalom olyanok kezében van akikről nem is sejtheted hogy irányítanak. A végső döntéseket nem is magyarországon hozzák meg a tőlünk beszedett adók elherdálásáról. Viktorrius azt mondta amit a hatalom valódi birtokosai jóváhagyták valahol egy luxusvillában vagy egy szigeten az atlanti óceán másik partja előtt.
Te csak gondold azt amit akarsz, majd rájössz.

Saga 2014.05.11. 01:22:52

Rodolfo: "Figyeljék a kezemet, mert csalok!"
Orbán V.: "Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok"

Szarra nem lehet várat építeni. 4 évig szarból épített alapot szar emberekkel. Most várat akar rá építeni ugyanazokkal a szar alakokkal.

Konszolidálni akar, de fehér ember nem felejt.

DrGehaeuse 2014.05.11. 01:24:31

@HaFr:
Meglátjuk. Hamarabb mint gondolnád.

kov_vacs 2014.05.11. 01:33:36

Tanulságos kis magántörténetem, olvassátok el:

Egyéb elfoglaltságaim miatt nem hallottam a beszédet, elsőként _erre a posztra_ adott szóbeli reakcióval találkoztam.

Mivel sokszor hallopttam beszélni Orbánt, és még akkor is el tudott bűvölni egy síkon, amikor a hajam szála égnek állt a döbbenettől a másik síkon, nem tartottam kizártnak, hogy ma is villantott egy szerethető szépséget. (98-2002 között kajáltam, vállalom.)

Meg egyébként se ítéljünk. Keresem a tiszta forrást:
www.miniszterelnok.hu/beszedek/
első link, szombati dátum:
www.miniszterelnok.hu/beszed/orban_viktor_beszede_a_kossuth_lajos_teren

Olvasom, olvasom, és nem, még mindig broáf és még mindig rettenetes, és még mindig najóezthagyjuk, és keresem, hogy mégis, melyik sor az, ami kiválthatott egy lelkes posztot?

Újra kinyitom ezt a posztot, keresem, ja IGEN, két beszéd volt: egy kinn, egy meg benn.

De hadd kérdezzem már meg: ha valaki KINN ILYEN BESZÉDET mond, akkor
nem
teljesen
mindegy,
hogy mit mond benn?

Az egy dolog, hogy most jobban teszem, ha aludni megyek, mint hogy 38 percet erre szánjak az életemből, de.
El tudom képzelni, igen, hogy valaki IDŐVEL MEGVÁLTOZIK. Értelmes gondolatai támadnak. Rájön, hogy változtatnia kell.

De hogy valaki egy napon belül, néhány óra leforgása alatt egyszerre mondjon azonosulásra alkalmas beszédet és olyat, amelyre a késői órára való tekintettel nem találom a megfelelően megválasztott jelzőt - az ELKÉPZELHETETLEN.

Mert ilyen nincs.

Teljesen mindegy, hogy milyen magyarázatot adunk erre, az valahol olyan mélyen lesz beteg, ami alapján eleve KIZÁROM, hogy ELHIGGYEM.

Ettől még a beszéd lehet zseniális, elgondolkodtató, korszakalkotó, korszakváltó, mély gondolatokat felvonultató, stb stb, és meg is fogom hallgatni, el is fogom olvasni merő kíváncsiságból. De hogy én az alapján bármi jót gondoljak a jövőről... esélytelen.

DrGehaeuse 2014.05.11. 01:44:47

@nevetőharmadik:
Neked van igazad, de én nem hibáztatom HaFr-t. Ha az ember úgy hallgatja orv-bán-t mintha egyenesen beszélne - és azt mondaná amit a szívével gondol - nem lehet kétsége afelől, hogy ez egy virtigli Polgári Konzervatív pasas. És semmi szükség itt KARD-oskodásra meg HaFr-kodásra mer` az ország sorsa mégiscsak jó kezekben van. Na ekkor kell meglátni a második padsorban lézerjani pöffeszkedő szemforgatását és osztani nevetoharmadik álláspontját. :-)

DrGehaeuse 2014.05.11. 02:04:41

@fehérfarkas:
Respect!!!!
Ezek az igazi kérdések.

gono 2014.05.11. 02:31:26

Annyian lettek már szerelmesek beléje Makovecztől G Fodorig, hogy igazán nem számít már, hogy Hafr is.

fabatka2 2014.05.11. 02:54:37

Orbán bármikor, bármiről el tud mondani egy nagyon tisztességesnek tűnő, lelkesítő beszédet, mellyel magával ragadja hallgatóit - hogy aztán ugyanarról egy más közeg előtt homlokegyenest ellenkező értelemben, de hasonlóan mély átéléssel, őszinte hittel beszéljen. Adódik a kérdés: mikor őszinte ez az ember? Egyáltalán, felfogja, hogy mikor, mit mond? Vajon tudatában van annak, hogy egyik szavával agyonüti a másikat, felfogja egyáltalán, hogy ezáltal mennyire hiteltelenné válik minden megszólalása? Vagy annyira el van szakadva a valóságtól, hogy már észre sem veszi, mikor hazudtolja meg korábbi önmagát, és mindig az a valódi véleménye, amit akkor épp mond? Hogy lehet hinni egy ilyen embernek?
Kérdések, melyekre nincs jó válasz, de amelyeket minden józanul gondolkodó embernek fel kell tennie magában, mielőtt készpénznek veszi Orbán bármelyik beszédét...

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.05.11. 04:27:19

Mindig szellemi felüdülés a blogot olvasni. Nemcsak tartalma, színvonala, irányultsága, hanem lendülete, indulata, türelmetlensége miatt is.
A kommentek olvasása csak hab a tortán. Kiemelkedő intellektusú, stabil világképpel, realitásérzékkel bíró, művelt, tájékozott emberek írják (általában, így ma is). Egy (soha el nem) jövendő demokratikus, konzervatív-liberális Mo. lehetséges elitje.

Ma csak a kommenteket élveztem.

HaFr agyonütötte a maival az előző többszáz posztját.

Kár érte. Még visszavonhatja. ("Bocs, tévedtem. Annyira szeretném a változást, hogy bedőltem a szirénhangoknak. Jó lenne, ha így lenne, de egy évtizedek óta bűnözői életmódot folytató, küldetéstudatos szociopatától nem lehetséges semmilyen változás. Az ilyen rendszereknek csak egy vége lehet. És az nem fülkében zajlik." - írhatná HaFr.)
Jó lenne. Annak a pár száz vagy ezer embernek Mo-n, aki így gondolkodik, mint a blog olvasói.

2014.05.11. 06:00:48

nnnna, esmét elesett egy blogger, már szereti a Nagy Testvért, pár év és egy se marad

tamas11 2014.05.11. 06:45:03

Azoknak, akik nem hallották a beszédet, marad egy fogódzó: folytatják, folytatja...
Akik meg hallották, azoknak is.
Erőt, eredményt, sikert valóban csak az egység hozhatna. Erről beszédek helyett meg kell kérdezni a sokfrontos esélyegyenlőségi harc elesettjeit, tartós veszteseit.Az ő véleményük egyenes vonal mentén alakul.Beszéd előtt, beszéd után.

s.g.l. 2014.05.11. 07:11:14

Ki is mondta?

" Ne arra figyeljetek mit mondok, hanem mit cselekszem!!"

Szúrófény 2014.05.11. 07:18:58

@egyetmondok: Ki volt a "kiképzőtisztje"? Kinek a kitüntettje? "Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod."
- Voltaire
A sidó nem más, mint egy barbarisztikus és kegyetlen élősdi más népek nyakán. A legnagyobb ellensége minden fejlődésnek, visszakövetelője minden rothadásnak. Egyetlen egy erő tartja össze őket: a mások iránti olthatatlan gyűlölete, a befogadó nemzetek nagylelkűsége ellenére!— Voltaire
Megteremtették az antiszemitizmust, mint védő tabut. Ez a tabu jól bevált arra, hogy minden kritikát, minden jogos emberi felháborodást torkon fojtsanak vele! Szabó Dezső!

toportyánzsóti 2014.05.11. 07:22:07

Nem oszt nem szoroz mit mond 1 liberálszélkakas seggszáj aki goebbelsi tanoknak köszönheti uralkodását,becsületes magyarok átverése meglopása gyilkolása van bőven a számláján,értelmes hozzáértő emberek helyett seggnyalókkal veszi körül magát akikkel aztán egymás foglyai lesznek.

Szúrófény 2014.05.11. 07:22:16

Mit is mondd Bibó? . Ha viszont az emberek kezdik az elit kiváltságait kizsákmányolásnak, élősködésnek érezni, ez már súlyos tünete annak, hogy az elit kezdi szerepét rosszul vagy sehogy sem betölteni. De ennél ezerszerte súlyosabb tünet az, ha maga az elit kezdi a maga szerepét másból való élésnek érezni, vagy szükségét érzi, hogy ez ellen a vád ellen védekezzék; mert ez azt jelenti, hogy a válság elérte a legkritikusabb pontot: az elit lelkiismeretét.
A második lehetőség az, hogy a meglevő elit igyekszik szóval és tettel igazolni magát s megnyugtatni lelkiismeretét az ellene szegezett vádakkal szemben. Csakhogy az önigazolás és a belőle származó hamis önelégültség erkölcsi állapota mind az egyének, mind a közösségek életében az alkotóképesség megbénulásához vezet. Az olyan vezető réteg, mely bármely okból arra kényszerül, hogy vezetői jogosultságát felvesse, hangoztassa, bizonyítsa, éppen úgy nem képes a társadalom vezetésére, mint ahogyan nem képes alkotásra az olyan ember, aki állandóan felveti magának azt a kérdést, hogy tehetséges-e vagy sem.

Lexa56 2014.05.11. 07:23:15

Én sajnos Orbánnak már akkor sem hiszek ha kérdez. Én még ilyen velejéig hazug emberrel életemben nem találkoztam. Minden gesztusa, minden megnyilvánulása csak eszköz. És még a tetejébe erőszakos is. Politikusnak lehet, hogy sikeres, de számomra az, aki magának többet enged meg, mint amit ellenfeleitől elvár, az bizony rongyember, és semmilyen körülmények között a személyét tisztelni nem tudom. a pozícióját igen, azt tudomásul veszem, meg az uralmát is, mint a jégesőt meg a kolerát, de igenelni nem tudom.
Még ha a programmal egyet is tudnék érteni, akkor sem tudnám rábízni a véghezvitelét. Mondott ő már mindent és mindennek az ellenkezőjét. Amit meg tett, az mindenre alkalmas, csak arra nem, hogy az iránta való bizalmat felébressze bennem.

toportyánzsóti 2014.05.11. 07:39:41

Seuso kincsek visszahozatalakor elmondott beszéde szép példája elmeállapotának,nem véletlenül bujkál szerencsétlen őrizetes bankár és multibérenc.Pár mondatot képtelen volt fejből előadni,csak olvasnia sikerült nehezen.

Arthur Bloch 2014.05.11. 08:02:56

"Különösen nagy baj az, ha egy politikus képességeit a politikai élet előbb felfedezi, mintsem az érintett személy megérett volna.-... a magyar társadalmat nem a politikai vezérek, nem a pártok, hanem a mindennapi munka,az oktatás,az értékteremtő munka formálja nyugat-európaivá, szabadítja meg a fejlődését visszahúzó történelmi romantikától, a tényleges erejét meghaladó külpolitikai célok után futástól a rendszerváltás óta..." -ezt még 2002-ben írta le Kopátsy Sándor. Most hol tartunk ?!

dr. jenőke (jenőke) 2014.05.11. 08:36:19

Remember!
Török Gábor politikai elemző 2012. 02. 07.
„Egy skorpió sétált a folyó partján, át akart jutni a túlsó oldalra....
(Átviszik, és mi történt félúton?... Most jön a mentegetőzés:)
Nem tehetek róla - mondta a skorpió -, ilyen a természetem!”
Török: "Ha a Fidesz valóban komolyan gondolja a politikai korrekciót (ez a kérdés szerintem még nem dőlt el, de egyre jobbak azért az esélyei), akkor minden azon múlik, hogy képes lesz-e tartósan változtatni az eddig követett politikai viselkedésén. Igen, ha tetszik, mondhatjuk így is: a túlélés érdekében képes lesz-e leszokni a csípésről."

Ki nem érez hasonlóságot most?
déjà vu

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 08:39:41

@nevetőharmadik: NEm értek egyet egyetmondokkal, jeleztem már neki is, h Orbán fő műve nem a NER, hanem önmaga -- összedőlhet a NER, ha önmaga közben kicsúszik alóla és felépít valami mást

explanatus 2014.05.11. 08:40:34

Az nem lehet, hogy a beszéd írója/elmondója lelkes olvasója ennek a blognak és ez a beszéd nem is beszéd, hanem komment a posztra:
hafr.blog.hu/2014/05/09/pkp_haromszavas_program .

Ki akarja fogni a PKP még ki sem feszített vitorlájából a szelet. :)

Innen nézve @HaFr: lelkesedése a beszéd iránt egy zseniális sakkjátékos "válaszlépése".

Érdekes parti lesz ez !

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 08:45:42

@nevetőharmadik: @almodhi: Barátaim, nem olvastátok jól, amit írtam:

A miniszterelnök a beszédben egyszerre igen közel került ahhoz, amit ezen a blogon vallottunk (be) folyamatosan magunk is. Nagyon nem osztom (de ő sem forszírozta nagyon) az elmúlt négy év megítélését. Szerintem az elmúlt négy év nem ebben a hangvételben, nem ebben a gondolati világban, és nem azokkal az eredményekkel folyt, ahogy ő gondolja. De az a markáns fordulat, amit ehhez képest a beszédben vett, az a felfogásom szerint 99%-ban helyes. Nagy kérdés, hogy a gyakorlat mit fog mutatni. Nagyon bízom benne, hogy ugyanezt."

Az én hozzállásomban semmi változás nincs. Az elveimben meg főleg nem

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 08:51:27

@LakingerBélaZsebcirkáló: Személyi autonómia, személyi lelkiismeret, ember -- ha már visszajöttél, hallgasd meg, mit mondott O, és olvasd el, én mit mondtam, különben megint nem fogunk zöld ágra vergődni, a negédesség nem előszobája az értelemnek, inkább kínzókamrája

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 08:54:21

@dr. jenőke (jenőke): A rendszer nem tartható fenn -- írám magam is n+1-edszer -- momentán fontosabb, hogy a vezére felismeri ezt, minthogy miért ismeri fel. Orbánnak a legfontosabb a hatalma, tehát ha kell neki, rá lesz szorítva a korrekcióra -- nem akarja megélni azt, hogy valaki gúnyos mosollyal haza küldi a stadionjába

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 08:54:51

@explanatus: Nincs nekem ekkora jelentőségem :)

egyetmondok 2014.05.11. 08:55:36

@HaFr:
Szerintem az elmúlt négy évben Orbán maga készítette az esteket,amiket aztán ő maga adottnak vett,és ezt elhitte neki annyi ember,amire már rá lehet mondani,hogy ez politika.
Azt mondod,hogy Orbán fő műve nem a NER,hanem önmaga. Lehet,ám ez számomra még rosszabb hír,mintha a NER lenne a mű.
(Illetve talán még érdeklődve elfigyelnék egy ilyen személyiség - lego játékot...mondjuk valahol 25% GDP arányos állami újraelosztásnál.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 09:04:42

@egyetmondok: Szerintem a NER rosszabb lenne célnak. De a lényegben persze egyetértünk: ennek a 4 évnek a költsége az egekig rúg minden szempontból

egyetmondok 2014.05.11. 09:26:06

@HaFr:
A NER a kulcs (sajnos).
Ő maga mondta,és nem mindig hazudik,hogy lett,van új közjogi rendszer (rendszere az államhatalmonak,magyarul államrend).
Ezzel neki dolga lesz,tetszik neki vagy sem,és szerintem ezzel ő pont úgy lesz,mint a saját Szabadság téri emlékművével: erről is úgy hiszi,hogy ebben sincsen mozgástere,miközben minden részlete ő saját maga. Mindössze ő az egész.

nevetőharmadik 2014.05.11. 09:38:22

@HaFr: Akkor, ha jól értem, te azt mondod, hogy Orbán esetleg érzi, hogy a NER nem lesz nyerő, és ezért lehetséges, hogy a politikai túlélése érdekében _ismét_ csont nélkül lecserélte gondolatvilágát, amit ha a beszéde híven tükröz, akkor 99%-ban az lett, amit te kívánatosnak tartasz.

Mielőtt továbbmennék, megkérdem, hogy eltaláltam-e, mert nem akarok olyan neked tulajdonított állásponttal vitatkozni, ami talán nem is a tiéd.

♔bаtyu♔ 2014.05.11. 09:40:27

"Szakítottunk a liberális társadalomszervezési elvekkel" (mindent szabad, ami másoknak nem árt)"

A liberálisok a cigányokat és magukat természetesen nem sorolták ebbe a csoportba. Nekik az is szabad volt, ami másoknak ártott.

Egyallampolgar 2014.05.11. 09:49:53

Természetesen semmi értelme beszédekből teljesítményre következtetni. Ha lenne összefüggés Gyurcsány megint nyert volna 4/5 arányban.

A talpnyaló posztert nem zavarja a mérhetetlenül sok csúsztatás és torzítás. Túszok akik szarnak a közös értékekre állandóan cselezgetik a EB értelmes emberekre szabott jeleit, míg csapoljuk a fejlesztési pénzeket (Simicska L szobatársnak, kedves hogy 3 harmadot akar képviselni, de 2/3 sem szavazott rá.
A "tisztán látó" az aki Putyintól kér most kölcsön 10 milliárd eurót.

Adam Ant 2014.05.11. 09:53:31

Örömmel látom, hogy képes vagy megelőlegezni a bizalmat, ez kiváló tulajdonság, de ahogyan írod, " Nagy kérdés, hogy a gyakorlat mit fog mutatni. " Amíg a gyakorlat nem mutat változást, addig nem sokat érünk azzal, ha a miniszterelnök úr megvilágosodik.

Moin Moin 2014.05.11. 10:04:15

Valld csak be, Péter: te írtad a beszédjét!:-)

…Most pedig unalmas és szakszerű leszek – de jó okkal! Ugyanis enélkül nem tudom megindokolni, hogy miért nem tud megváltozni a Péter által remélt irányba és módon Orbán és a politikája.

Az elmúlt napokban több Orbán-beszédet is volt alkalmam meghallgatni. Ez az ember végleg szakított a valósággal. Elvileg, persze, meglenne annak a lehetősége, hogy (mint már eddig életében legalább kétszer, 1992 után, illetve 2002-t követően) átformálja politikai önmagát és ezzel a pártját is, ám ehhez most olyan képességek kellenének, amelyekre sem a liberálisból nemzeti konzervatívvá történő, sem pedig a nemzeti konzervativizmust populizmussal szélesítő átváltozásakor nem volt szüksége: szert kellene tennie a valódi polgári mentalitásra.

Ezt pedig nem lehet „szoftveresen imitálni”, azaz nem lehet „ekként viselkedni”, akkor is, ha „lélekben másként motivált” valaki - mert a mentalitás, amely az emberben valójában él és működik, a személyiség legalapvetőbb eleme: a cselekedetek során akaratlanul is irányítja a cselekvőt. A mentalitás (ezt az egyszerű és közérthető szót használom most erre az egyébként eléggé összetett és dinamikus „valamire”) egy hosszú folyamat során „épül fel” és épül be az emberbe. A folyamat elején az örökletes tulajdonságok által megszabott alapvető agyi struktúrák állnak, amelyek a korai szocializáció során (meg-)erősödnek („bevésődnek”), vagy épp – ha olyan a szocializációs közeg – eltompulnak. Ehhez jönnek a kognitív elemek („tanulás”), illetve a hosszabb ideig ható érzelmi állapotok sokkal „bonyibb” személyiségalakító hatásai. A folyamat gyakorlatilag a fiatal felnőttkorig tart, bár egyre alacsonyabb az át- és beépülés intenzitása.

Ezt követően a személyiségben olyan alapvető átstrukturálódás már nem megy végbe1, amilyen ahhoz kellene, hogy Orbán most ahhoz kellene, hogy a legmélyebb motivációi szintjén („kvázi-ösztönösen”) ható személyiség- és mentalitásbeli tényezőket átalakíthassa, „polgárizálhassa”. Ez az ember „az erő stratégiájára” van felépülve: személyiségének mind örökletes, mind szocializációs elemei egyértelműen ilyenek. Ez a ritka és nagyon erős „pozitív interferencia” tette az elmúlt negyedszázadban, annak magyar közegében olyan eredményessé Orbánt – ám ez az a személyiség, amely most képtelenné teszi az egyébként őt egyedül „tovább emelni” képes átváltozásra.

…Röviden ennyi: ha az akarat és szándék még meg is lenne Orbánban a szükséges változásra, és ha még fel is fogná, hogy ebbe az irányba kellene továbblépnie, ezt a saját alapvető jellegzetességei és fogyatékosságai miatt nem tudja megtenni és következetesen végigvinni.

…Ráadásul egy ilyen irányú változáshoz teljesen új elveken működő szervezet is kellene, abba pedig az új mentalitással és a szükséges (szak-)tudással bíró emberek. Nem valószínű, hogy akár a Fidesz, akár pl. Rogán, vagy Lázár hirtelen átalakulnának a teljesítményverseny alapján működő és boldogulni kívánó entitásokká!:-) Márpedig, ha a szervezet belső motivációs rendszere („maffia”) és a szervezetben közreműködők „szokásai és jelleme” is marad a régi, akkor működés (azaz: a politika9 sem lehet más.

1 Ha mégis megtörténik ilyesmi, az gyakorlatilag a személyiség „megbomlásával” jár együtt Ez vagy igen erős környezeti hatásra következhet be (súlyos traumák, igen hosszan fennálló nagyon erős stressz – de ezek csak ún. „gyenge”, azaz érzékenyebb, sérülékenyebb személyiségek esetében), vagy pedig már eleve „adott”, csupán az idővel felerősödő személyiségzavarok esetében. (Ezek jellemzően éppen a fiatal felnőttkorban „manifesztálódnak”: ilyenkor „őrül meg” az illető…) Ám egyik esetben sem pozitív irányú a változás. Így a posztban remélt politikai fordulat alapja sem lehet.

felcsutisuttyo 2014.05.11. 10:07:11

TÖBB TISZTELET BRÜSSZELNEK TE CSUTI GAZEMBER SUTTYÓ! HISZ TŐLE JÖNNEK A NAGY PÉNZEK AMIT ELLOPHATTOK...ROHADÉKOK!

felcsutisuttyo 2014.05.11. 10:08:22

LÁZÁRT LESZARJÁK A NORVÉGOK..MINT ÉN IS...
LE IS FOGOM KÖPNI AMIKOR " NEM ÉRI A LÁBA A FÖLDET"......

netnepper 2014.05.11. 10:09:50

Az azért mégis annyira szép és nemes, - a szívünknek kedves NER szelleméhez pedig oly mértékben igazodó - hogy miközben a Miniszterelnök Úr eme magasztos beiktatási beszédét intézte a birkákhoz(népéhez), ezalatt a szintén rá szavazó vállalkozó ismerősömnél megjelentek a NAV pribékjei és az ismerősöm még aznap sürgősséggel megrendelte boltjába a 150-ezer FT+GPRS előfizetéses online(spiclis)-pénztárgép egységcsomagot.
Hiába, a NAV-NER először csak "barátilag" jelzi, hogy mennyit kell fizetni a biztonságért.
A szép jövő csak most kezdődik...
Hajrá magyarország, hajrá FIDE-SS droidok!

Moin Moin 2014.05.11. 10:20:18

...Arról pedig, hogy ezt a fordulatot a Fidesz Orbán nélkül végre tudná-e hajtani, ez a(z eredetileg csimpánzokról szóló) cikk taglalja: www.newscientist.com/article/mg22229682.600-only-known-chimp-war-reveals-how-societies-splinter.html#.U21mxq1dVEN

Röviden: ha kimúlik (távozik/leváltják a párt éléről) a korábbi, az egész csapatot csupán a csúcson összetartó vezérhím, akkor szükszégszerűen robban ki a belháború.:-)

tamas11 2014.05.11. 10:23:02

@HaFr:

ha majd odaérünk a hídhoz, eldöntjük, hogy ott van e...

LakingerBélaZsebcirkáló 2014.05.11. 10:27:01

@HaFr:
' a negédesség nem előszobája az értelemnek, inkább kínzókamrája '
Megrökönyödő kommentereid látva messze elkerülik az értelem előszobáját, valóban.

OFF
Szoktam cirkálni errefelé, mint a Radzeer és ha már túléltem e néhány kommentemet, őszinte hálámat fejezem ki hogy rengeteg szabadidőt ajándékoztál nekem - szándékom ellenére.
leponexként azért szívesen áldozatot hoznék :)

ON

Minden tiszteletem ezért a bátor posztodért!

" Nagy kérdés, hogy a gyakorlat mit fog mutatni. Nagyon bízom benne, hogy ugyanezt."
Ámen.

Üdvözöl: leponex.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 10:27:45

@nevetőharmadik: Igen, ezt gondolom, ebből kiindulhatsz

Orica Középföldi 2014.05.11. 10:28:20

@Moin Moin:

Nem szoktam olvasni ezt a blogot, de a poszt címe felkeltette az érdeklődésem.
Elolvasván szó szerint az fogalmazódott meg bennem, amit leírtál.
Még jó, hogy átfutottam a kommenteket:)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 10:30:06

@Egyallampolgar: nyugi -- azóta sok víz lefolyt a Dunán

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 10:34:12

@Moin Moin: kétségtelenül nagyon kell majd erőlködnie, ha el akar érni valami mást -- és közben maga után akarja húzni a 2,5 M választóját --, ellenben ez nem kíván olyan radikális fordulatot tőle, mint 1993-ban és 2002-ben. Csak kb ugyanolyanokat. Szkeptikus vagyok, de ez a beszéd -- pusztán a beszéd -- akkor is különbözött az eddigi 5-6 év beszédeitől, közelebb áll egy 1999-eshez.

LakingerBélaZsebcirkáló 2014.05.11. 10:35:29

@Moin Moin:
'1 Ha mégis megtörténik ilyesmi, az gyakorlatilag a személyiség „megbomlásával” jár együtt Ez vagy igen erős környezeti hatásra következhet be (súlyos traumák, igen hosszan fennálló nagyon erős stressz – de ezek csak ún. „gyenge”, azaz érzékenyebb, sérülékenyebb személyiségek esetében), vagy pedig már eleve „adott”, csupán az idővel felerősödő személyiségzavarok esetében. (Ezek jellemzően éppen a fiatal felnőttkorban „manifesztálódnak”: ilyenkor „őrül meg” az illető…)'

:))

Hirtelen Veér András, Popper Péter szakemberek jutnak eszembe, akik e hozzád hasonló bravúros elmekórtani diagnózisaikat erőlködték ki magukból.
Talán nem véletlenül ...

(Tiszteletem okán most másokat nem soroltam fel.)

De azért csak told tovább pompásan kiművelt főddel és szakmai alázattal remekléseidet.-)
Üdvözöl és baráti segítséggel ajánlva magát: leponex

polgári kór 2014.05.11. 10:39:57

Nem véletlen hogy Orbán az EU leghosszabb időre megbízott, legtámogatottabb miniszterelnöke.

Már maga a változatlanság a vezető pozícióban csak jó lehet Mo-nak. Tisza Kálmán óta nem volt ilyen.

quendelapo 2014.05.11. 10:41:20

@HaFr:
Meglelted végre hazádat.
Nyugodalmas jó éjszakát kedves HaFr!

Moin Moin 2014.05.11. 10:42:00

@HaFr: Szerinted a 2,5 millió jelenlegi választójából mennyien örülnének, ha egy teljesítményalapú politikát kezdene követni?

Ez - mint írtam - sokkal alapvetőbb fordulat lenne, mint akár a '92-'93-as volt (amikor erőszakos, liberálisnak mutatkozó politikusból erőszakos, immár nacionalista-konzervatívnak mutatkozó politikussá változott), vagy akár a 2002-es (amikor erőszakos nacionalista-konzervatívból erőszakos és populista nacikonzi lett) - hiszen itt egy ilyen változáshoz az erőszakosságát kellene elhagynia, az viszont, mint írtam, "ő maga"!

Ne csak egy beszédből extrapolálj, mert egy beszéd csupán egy "akció": itt az elképzelt komplex folyamat lehetséges vagy lehetetlen voltát kell megvizsgálni - azt, hogy a lehetségesség összes előfeltétele adott-e, előállítható-e, vagy sem?

Ezek az előfeltételek, amelyek hiányoznak, egyértelműen elő nem állíthatók, akár Orbánt, akár a Fideszt, mint célszerevezetet nézzük.

Moin Moin 2014.05.11. 10:45:08

@polgári kór:

Tisza Kálmán alapozta meg Trianont (az elhibázott nemzetiségi politikával) és az 1. világháborús majdani részvétel mikéntjént és így az abban "kódolt" vereséget is. (A véderő-törvény által.)

Erre nem lennék olyan büszke!:-)

polgári kór 2014.05.11. 10:45:27

@Moin Moin: 'Szerinted a 2,5 millió jelenlegi választójából mennyien örülnének, ha egy teljesítményalapú politikát kezdene követni?'

Az milyen? Cuci? Libsi? Náci? Vagy van vmi titkos féreglyuk, ahol át lehet menni másik világokba?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 10:45:29

@HaFr: Talán annyi különbséggel, hogy a "csont nélkül" azért túlzás -- nincs rá szükség

polgári kór 2014.05.11. 10:46:30

@Moin Moin: Nem volt hibátlan(pl. a nemzetiségi politika) de Trianont a nagyhatalmak intézték nekünk, meg a vesztes háború.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 10:48:48

@Moin Moin: EZért is korlátoztam magam a beszéd megítélésére, és legföljebb reménykedni tudok, hogy nagyjából összhangban lesz ezzel az akció is, bár szkeptikus vagyok általad is említett okok miatt + a versenyképesség eléréséhez olyan átszervezésekre volna szükség, ami az egész rendszert valóban felboríthatja -- azt látom viszont, hogy OV meglátta a csapdát, amibe beleküzdötte magát

Moin Moin 2014.05.11. 10:51:27

@polgári kór: A vesztes háborút "magának intézte" az ország - és a Monarchia.

A nagyhatalmaknak pedig nem lett volna módjuk a Monarcia "trianonizálására" egy számukra győztes háború nélkül.:-)

LakingerBélaZsebcirkáló 2014.05.11. 10:52:33

@Szúrófény: 2014.05.11. 07:22:16
Mit is mondd Bibó' ...
Grat!!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 10:52:44

@quendelapo: ugyanaz a hazám, zseblámpa is van nálam

polgári kór 2014.05.11. 10:55:29

@Moin Moin: 'A vesztes háborút "magának intézte" az ország - és a Monarchia.'

- tökmind1, mert hadügy is, pénzügy is, külügy is osztrák irányítású volt.

Mármint én magyar szempontból magyarázom most.

Moin Moin 2014.05.11. 10:56:45

@HaFr: A Vezér & Kancellár is látta a csapdát, amibe a SZU megtámadásával lavírozta bele magát... És?:-)

A személyiségzavaz egyik legbiztosabb tünete az, hogy az illető ugyan felismerheti a tényleges helyzetet és az abból fakadó szükségszerűségeket, ám mégis képtelen ennek megfelelő döntéseket hozni és adekvát módon viselkedni - mert a belső késztetési, motivációi automatikusan leterelik erről az útról.

Hidd el: aki már eljutott oda, hogy stadiont épttetett a portája mellé, az nem tud polgárrá-konzervatívvá válni! (Továbbiakat erről ld. itt: progressziv.blog.hu/2014/04/26/hegyet_berlinnek )

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.05.11. 10:58:31

Nos jó lenne, ha a fidesz elindulna a polgári konzervatív irányba... de nem tudom, hogy erre van-e esély, mondjon bármit is Orbán. Ugyanis nem Orbán a főnök. Orbán a kirakatember. Az pedig, amit a háttérből a főnökök diktálnak nem a polgári konzervatizmus irányába mutat.

polgári kór 2014.05.11. 10:59:57

@Moin Moin: 'Hidd el: aki már eljutott oda, hogy stadiont épttetett a portája mellé, az nem tud polgárrá-konzervatívvá válni!'

Orbán helyében 2 db. 2/3 után biztos elgondolkodnék. Mit csinálok rosszul? Nem kéne nekem polgárrá-konzervatívvá válnom? Jelentsen ez bármit?

polgári kór 2014.05.11. 11:01:11

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: 'Ugyanis nem Orbán a főnök. Orbán a kirakatember. Az pedig, amit a háttérből a főnökök diktálnak nem a polgári konzervatizmus irányába mutat.'

Erről szívesen hallanánk többet.

Tourist From An Other Space 2014.05.11. 11:03:41

@HaFr: tipikus megvezetett, agymosott barom vagy, aki tündérmeséket olvas...

Moin Moin 2014.05.11. 11:04:25

@polgári kór:

A hadügyi helyzet újratárgyalására lett volna mód az ún véderő-vitában. Így, ha a haderő-finanszírozás átalakul, sokkal nagyobb magyar hadügyi mozgástér adódhatott volna. Persze a kor politikai logikája ez ellen hatott - akárcsak manapság, a kisebb ellenállás felé vitte a döntéseket. Akkor is meg kellett ennek az árát utólag fizetni, kamatostól!:-)

Egyébként önmagában a hadügy közös volta még nem vezetett volna el sem a világháborúhoz, sem pedig a vereséghez. Mindkettőhöz kellett az elhibázott külpolitika is. A Monarchia ui. nem tekinettte magát "konszolidálható államnak" a létező földrajzi határai között: expanziótól remélte a stabilizálódást. Ám ebben az volt a logikai bukfenc, hogy az instabilitása oka épp a Monarchiával elégedetlen nemzetiségek voltak - és ezek aránya és elégdetlensége egy növekvő területtel csak hatványozódott volna... Mégis ennek a célnak a szolgálatába állították a külpolitikát és a hadügyet is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 11:04:39

@Moin Moin: Mint mondtam, szkeptikus vagyok, nem hívő. (vö "Hidd el...") :)

Moin Moin 2014.05.11. 11:08:21

@polgári kór: Erről szól az első, a poszthoz írott kommentem: hogy lehetséges-e ez az "átépülési folyamat"? A válasz (a leírt objektív tényezők miatt) sajnos csak nemleges lehet.

Egyébként: a másodk 2/3 létrejöttéhet épp azok a személyiség-tényezők kellettek, amelyek az átváltozás alapvető akadályai: az erőre alapozó személyiség és a polgári önkontroll hiánya. Ezek birtokában lehetett belső, lelki akadályok nélkül annyiar átalakítani a választási rendszert és az egész köztársaságot, hogy immár könnyű legyen a kétharmad... De ez már off-topic!

Moin Moin 2014.05.11. 11:09:10

@HaFr: ...De azért elárulhatnád, mennyit fizetett neked Vitya a beszéd megírásáért!

Moin Moin 2014.05.11. 11:10:01

@Tourist From An Other Space: No-no! Csak szeretne valamit - amről persze sejti, hogy nem úgy lesz.

polgári kór 2014.05.11. 11:11:07

Mivel mindenki mást ért 'pógári' alatt, elmondom, hogy szerintem miért pógári Orbán (nem az alapján, amit mond, hanem amit tesz/tett):

1. eladósodás megfékezése mind2 kormánya alatt

2. középosztály támogatása adórendszerrel, nyugdíjreformmal

3. családtámogatási rendszer adókedvezménnyel, nem direkt alanyi jogon járó juttatásokal

4. kkv szektor támogatása Széchenyi Terv, Matolcsy hitel

B) Vannak aztán a sokat támadott államosítások, piackorlátozások, itt a nemzeti Orbán kerül szembe a pógári Orbánnal és utóbbi veszít

polgári kór 2014.05.11. 11:14:32

@Moin Moin: 'az erőre alapozó személyiség és a polgári önkontroll hiánya.'

- ez előny. ne ideológiákban, tapasztalatban gondolkodj. a cuci balfaszkodás nem polgári önkontroll hanem kormányozhatatlan káoszhoz vezet.

'Ezek birtokában lehetett belső, lelki akadályok nélkül annyiar átalakítani a választási rendszert és az egész köztársaságot, hogy immár könnyű legyen a kétharmad.'

- könnyü a 2/3 bárkinek. Ez most Orbánt segítette, de általánosságban a mindenkori kormányoldalt, ami szvsz jó.

Tulipánfa I. 2014.05.11. 11:14:44

"hogy annak(a nemzetnek) ne kelljen többet szenvednie" ahhoz alapvető változás kellene. Az általa vezetett, gátlástalan, népbutító haveri körnek ki kell kerülni a hatalomból.

LakingerBélaZsebcirkáló 2014.05.11. 11:15:53

@HaFr: Szerinted a 2,5 millió jelenlegi választójából mennyien örülnének, ha egy teljesítményalapú politikát kezdene követni?

OV épp azt a lehetetlen feladatot 'vállalta', hogyan lehetne ezt a konzervatív fordulatot 'megcsinálni', ne csak szónokolva választásokat elbukva a liberális piacgazdaságról halandzsázó bajnaifélék tehetségtelenségét ostorozni a kényelmes ellenzéki padsorokból.
Bezony, OVnak ez jutott 2010-ben, és ha egyszer hajlandó leszel a kötcsei elemzésére, e mostani posztod mondatának igazolását találod benne:

" kétségtelen nem a konszolidációnak, hanem egy régen megkezdett, majd félbehagyott, és most egy más szinten folytatott polgári konzervatív szintézisnek a beharangozása; a saját kifejezésével élve, a "polgári-keresztény nemzeti" politikus beszéde volt, aki a "szabadság rendjéhez" vezető utat vázolta fel'

Megtartani a támogatást politikájához 'alul' is, miközben számukra előnytelen döntéseket is hoz -lásd egykulcsos.
Ezt az antifan klub persze egészen másként interpretálja, pedig csak zseniális egy kicsit. Szerintem.

Csabapa 2014.05.11. 11:17:18

@LakingerBélaZsebcirkáló: a falakat -sajnos- már rég elkezdte építeni saját maga és a vele egyet nem értők közé!
Bár lehet, hogy én látom rosszul...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 11:19:26

@Moin Moin: A gyerekeim még el lesznek belőle :)

Szabványok 2014.05.11. 11:21:14

Végre egy olvasható komment-beszélgetés!
Végre nem arról szólnak a kommentek, hogy "Te Gyurcsány seggéből bújtál elő", "Kuss, te meg Orbán csicskása vagy"

Amúgy én ezt:
"Szakítottunk a liberális társadalomszervezési elvekkel" (mindent szabad, ami másoknak nem árt) -- mondta --, és helyette ajánlotta a szabadság és a felelősség összekapcsolását (kb. amit nem akarsz, hogy veled cselekedjenek, te se tedd másokkal),"
nem értem.

Hát nem ugyanazt mondja más szavakkal?
A liberalizmus pont az, amelyik összekapcsolja a döntést és a felelősséget, azt csinálsz, amit akarsz, de viseld a felelősségét. (Tipikus példa az öngondoskodás.)
A zárójeles mondat, már picit eltér a liberális elvektől, mert azok társadalmi szinten határoznák meg azt a minimumot, hogy mi az ami "árt" valakinek, nem egyén-egyén viszonylatban kell kitalálni, ami törvényszerűen súrlódásokhoz vezet, hiszen nekem más a mércéd, mint Neked.

"illetve ennek "keresztény" megerősítését ( hogy ti. amit szeretnéd, hogy veled cselekedjenek, te is tedd másokkal)."
Az előbbi zárójeles mondat és ez egyet egy helyes dolog, de ezek erkölcsi iránymutatók és nem társadalomszervező elvek. Pont azért, mert (még) nem vagyunk egyformák, mások az etikai normáink.
Az ilyen szép elveket nem lehet kodifikálni, mert butaság lesz belőle. Pl.:Ha én a rk. egyházhoz tartozom, akkor én adok perselypénzt, támogatom az egyházamat. Ez pontosan addig ér valamit és mutatja az én erkölcsi beállítottságomat, amíg én ezt önként csinálom. Ha elő van írva, hogy a templomban 500Ft/személy perselypénzt kell adni, ha az állam összefonódik az egyházzal és brutális támogatást ad az adófizetők pénzéből, akkor ebből semmi jó nem fog kisülni, csak Hoffman Róza féle alakok.

A fentiek miatt jutottam én el odáig, hogy liberális elvek mentén kell szervezni a társadalmat. Meghatározni a közös sztenderdet, mi a tűrendő "ártás" a másik ember részéről ennyit mindenki köteles tűrni, ennél többet tilos okozni másnak, ettől eltekintve mindenki azt csinál, amit akar, de viseli is tettei (vagy épp nemtettei) következményét.
(Természetesen a kiskorúak, döntésképtelenek kivételek ez alól. Természetesen kell egy szociális háló, ami megmenti az embereket, épp mielőtt éhenhalnának, de egy normális társadalomban ezt az emberek még önként is csinálják vagy egyénileg, vagy civil szervezeteken, pl. egyházakon keresztül.)

Moin Moin 2014.05.11. 11:21:54

@polgári kór: A gátlástalanul alkalmazott erő és a balfaszkodás között még van egy elég széles sáv: a polgári mérlegelés és attitűd sávja. Ebbe belefér a Berlusconi 3 nap alatti leváltására bevetett német presszió (meert ha balfaszkodunk, öszseomlik az olasz gazdaság), de belefér az is, hogy a szociális rendszer refiormját 10 évig készítjük elő...

Az a struktúra, amelyet a Fidesz kialakítptt, csak őt segítheti - ui. ez a struktúra nem önmagában áll, hanem együttdolgozik számos más, szintén a Fideszt hegemon pozícióba segítő, az elmúlt években született intézkedéssel, amelyek elerőtlenítik a Fidesszel szembeni állampolgári, civil szerveződési és politikai akciókat és ezek keresztülvihetőségét. (Pl. gondolj arra, hogy a népszavazásról szóló törvényben oylan kirívóan magasra emelték az érvényesség és eredmnényesség küszöbszámait, hogy azok a gyakorlatban nem léphetők meg. Ha a "szociális népszavazás" idején is ilyen érvényességi határok lettek volna,a Fidesz sem érhetett volna el számára kedvező eredményt... És még számos hasonló, teljesen koherens, egy irányba mutató intézkedés történt...)

nevetőharmadik 2014.05.11. 11:22:14

@Moin Moin: Lehet, téged az érdekel, hogy HaFr-nek mennyit fizetett, de nemzetgazdasági szempontból egyedül érdekes kérdés, hogy az én kommentem felhasználásáért miért nem fizetett :D

cuidado llamas 2014.05.11. 11:22:22

Ugyan, ne legyünk még mindig ennyire naivak! Ha ezt 2010-ben mondta volna, lehet, hogy tudnék is hinni neki. Azóta viszont már számtalanszor bebizonyította:

- A modern magyar politika legnagyobb szélkakasa, aki pillanatok alatt 180 fokos fordulatokra képes, ha saját politikai érdekei és a körülmények úgy diktálják.
- Bármit is mond, azzal sokszor homlokegyenest ellentétesen cselekszik
- Végtelenül cinikus és lenézi a magyarok többségét, beleértve a saját táborát is

Aki az ilyen Viktor-féle lózungoknak még bedől, az vagy nagyon egyszerűen gondolkodik, vagy még mindig kétségbeesetten kapaszkodik abba az ideába, hogy Viktor tulajdonképpen egy nagyszerű miniszterelnök, aki, tényleg képes és akarja a magyarok 3/3-át képviselni, kész a kompromisszumképes politizálásra.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 11:24:45

@Szabványok: Az a baj, hogy a liberalizmus magas fokú jellem és erkölcsbeli tartalékok nélkül elszabadul.. a piaci mechanizmus sem tudja kordában tartani, mert a piacban rejlő kartellezési tendenciák + állami beavatkozás az oligarchizálódást támogatják .. a 3 említett elv mind különbözik egy kicsit

Moin Moin 2014.05.11. 11:25:25

@HaFr:

Jellemző a magyarokra ez a rövid távra gondolkodás! ...És az unokák-dédunokák-ükunokák?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 11:25:37

@nevetőharmadik: azt gondolja, a többit én elrendezem

Moin Moin 2014.05.11. 11:28:09

@nevetőharmadik: Semmi baj, drágaszíptezsvírem: elmenünk hozzája a Kismihókkal meg a Bandzsalakatossal, oszt kiverjük belűlle a részedet!

Az én Bálnamercimmel menünk, ütőt-fuxokat hozzá'! Tudod: a fellépés!

originalqszi 2014.05.11. 11:30:03

Igen!!! Így van:)))
"Szakítottunk a liberális társadalomszervezési elvekkel" Most már csak arra kell vigyázni, hogy soha többé ne is kerülhessen felszínre!!! Az mszp-s féle baloldalra is vonatkozik:))))
Hajrá keresztény Magyarország:))))

polgári kór 2014.05.11. 11:31:21

@Moin Moin: 'A gátlástalanul alkalmazott erő és a balfaszkodás között még van egy elég széles sáv:'

Nyilván, de én nem tökéletes világokban, hanem alternatívákban gondolkodom, így elégedett vk. a választás eredményével. Választóként annyi a dolgom hogy választok, nem vk. aktív politikus.

'Az a struktúra, amelyet a Fidesz kialakítptt, csak őt segítheti - ui. ez a struktúra nem önmagában áll, hanem együttdolgozik számos más, szintén a Fideszt hegemon pozícióba segítő, az elmúlt években született intézkedéssel, amelyek elerőtlenítik a Fidesszel szembeni állampolgári, civil szerveződési és politikai akciókat és ezek keresztülvihetőségét.'

- nyilvánvaló hogy a fidesz (is) a saját érdekeinek megfelelően alakította át a választási rendszert és az államot. Annyival radikálisabban, amennyivel nagyobb volt az ereje 2010ben, mint előtte másoknak. De ezt 'Az a struktúra, amelyet a Fidesz kialakítptt, csak őt segítheti' - erős túlzásnak érzem, ha lesz Orbánnál hitelesebb ember, leváltják 2/3-dal és kész.

'számos más, szintén a Fideszt hegemon pozícióba segítő, az elmúlt években született intézkedéssel, amelyek elerőtlenítik a Fidesszel szembeni állampolgári, civil szerveződési és politikai akciókat és ezek keresztülvihetőségét.'

- ezt ki lehetne vesézni részletesen

Szabványok 2014.05.11. 11:33:28

@polgári kór: Amennyire én tudom Orbán igenis főnök, de nem egyedül és nem teljhatalommal.
A legelső körhöz tartozik Pintér és Lázár, velük hozza meg a nagy döntéseket.
Habony és társai az éceszgéberek (think tank, modernül), ők szinte felelősség nélkül adnak tanácsokat.
Simicska, Nyerges és a többiek inkább üzletfelek, ők kérnek és kapnak koncot, cserébe anyagi hátteret biztosítanak.
Aztán van a droidhad, akik fizetésért (pontosabban anyagi és nem anyagi előnyökért) tetszőleges dolgot megtesznek a főnöknek. (Selmeci, Szíjjártó, Kocsis, stb.)
A régi haverok, azok meg királyok a maguk szemétdombján, tudják meddig mehetnek, kivel húzhatnak újat, hogy még épp ne essenek ki a bizalmi körből.
Ha hatalmi villongás támadna, akkor annak elcsitításában elsősorban Orbán személyesen, másodsorban a legbelső kör dönt. Orbán tudja jól, hogy egy cégnél a HR-es a legfontosabb poszt, ezért igyekszik a személyi döntéseket maga meghozni.
Természetesen azt sem szabad elfelejteni, hogy mára már nagyon jól kiépült a hűbéri hierarchia, egymás alatti szintek vannak, nemcsak az országos szint, hanem egészen addig, hogy Bivalbasznádon korlátlan úr, a megyei hűbérúr bizalmasa. Így volt ez 100 éve a főisppánokkal és így volt ez 50 éve a megyei párttikárokkal.

ferlev 2014.05.11. 11:34:40

2010 vissza a kályhához.
2014 egy lépés előre.

JaneK_ 2014.05.11. 11:38:53

és akkor ezt most vessük össze a "ne arra figyeljenek, amit mondok, hanem, amit teszek" című Viktor-örökbecsűvel.

a beszéd maga amúgy tényleg jó volt, OV remek rétor, de hát maga mondta, hogy egy szavát se vegyük komolyan. én is ezt ajánlom a posztolónak.

MAC-Ka 2014.05.11. 11:46:27

Bakker...és aki ezt írta látszólag értelmes, tájékozott ember... :(
Hogy szerencsétlen átlagember bedől az ilyen populista de átlátszó maszlagnak és a nyilvánvaló hazugságokat se veszi észre, mert talán más információkat nem is kap, vagy mert HINNI akar az utolsó vagy azutáni pillanatban is, hát azt megértem. De a cikkíró ettől tájékozottabbnak látszik.
Akkor pedig vagy hihetetlenül tapasztalatlan és naív... vagy egyszerűen része a propagandagépezetnek.
És nem is szégyelli magát. :(

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2014.05.11. 11:47:12

Van a beszéd.
És vannak a törvények, rendeletek, CSELEDETEK.
Ezek olyan szinten állank egymással homlokegyenest szemben, hogy arra már egy új kifejezés illene ...

Kezeljük helyén a beszédet. Ne azt nézzük mit mond, hanem hogy mit cselekszik.

Szabványok 2014.05.11. 11:50:16

@HaFr: "Az a baj, hogy a liberalizmus magas fokú jellem és erkölcsbeli tartalékok nélkül elszabadul.."
És? Amíg nem 'árt' nekem addig nem mindegy? Ha megegyezik az ország, hogy a punkok és a buzik nem 'ártanak', akkor tőlem sétálgathatnak punknak öltözött buzik kézenfogva a körúton.

" a piaci mechanizmus sem tudja kordában tartani, mert a piacban rejlő kartellezési tendenciák + állami beavatkozás az oligarchizálódást támogatják .. "
Nem értelek pontosan. A piaci mechanizmusok jók, minden kérdésre adnak feleletet. Persze egy idő után(!) jönnek a monopóliumok, kartellek, stb. Valamilyen szinten megálljt kell nekik parancsolni. De nagyon-nagyon halvány szinten. Mert a gyakorlatban sokszor látom, hogy az állami, jogszabályi beavatkozás többet árt, mint használ. Mert a tényleges monopóliumot, kartellt és egyéb versenykorlátozást nem tudja megszüntetni, csak bonyolítja a rendszert, növeli az állami overheadet, kiskapukat biztosít ügyes embereknek.
Például a dömpingár. Hogy tudsz ellene államilag, nem piaci eszközökkel védekezni? Megvesztegethetetlen, mindenhez értő hivalnakokkal átvilágítod a teljes céget, beleértve az panamai dugattyúbeszállítót, hogy igenis ráfizetéssel adja az autót, csak azért, hogy kitúrja a versenytársakat?
Kartell. Hogyan bizonyítod be, hogy a fogkrémgyártók egy északnorvég barlangban, gyertyafény mellett megegyeztek, hogy a fogkrémben lévő CaCO3-t 1000Ft/kg-mal fogják kalkulálni, függetlenül a beszerzési ártól?

Nem azt mondom, hogy ne korlátozzuk a szabad piacot. De csak mértékkel. A kiindulási alap ne a szocilizmus államkapitalista tervgazdasága legyen, hanem a teljesen szabad piac. És azon hozzuk meg azokat a minimális intézkedéseket, amik következnek a "nem ártani" elvből és (fontos!) több hasznuk van, mint káruk, betarthatók. Ha valamire nincs megoldásunk, kár erőltetni a többet ártó, mint használó gyógyszereket!
Márcsak azért is, mert hosszú távon a szabad verseny mindig optimalizál. Csak a rövid távú éhenhalásokat, gazdasági válságokat, környezetrombolásokat kell valahogy átvészelni. (Igen, nem vagyok híva az acikusos gazdaságpolitikának, igen menjenek csődbe a bankok, legközelebb meggondolják az emberek és cégek, hogy melyik bankba teszik a pénzüket, stb.)

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.05.11. 11:53:15

"Ne azt figyeljék amit mondok, hanem amit csinálok"

Exactly, Sir.

conchita wurst 2014.05.11. 11:54:44

@MAC-Ka: Zorbán kb. azt mond amit akar amíg Böszmesterházy, Feribohóc, Kordon meg Vonó a kihívói.

MAC-Ka 2014.05.11. 12:01:19

@conchita wurst: Tökmindegy ki a kihívó!
Ez az ember rohadtul megértette a teljhatalomra törekvő kisebb nagyobb diktátorok módszereit és gátlástanul alkalmazza is őket.
Igen a fentiek (és mások is) gyengék ahhoz hogy meggátolják anélkül, hogy lesűlyednének az ő szintjükre. Mert bennük van annyi tisztesség, becsület.
KIVÉTEL: Vona. Benni még annyi gátlás sincs. Erősödik is... :(

Moin Moin 2014.05.11. 12:01:50

@Szabványok: Tegnap erről az "antiliberális liberalizmusról" így írt az Index a beiktatási beszédről beszámoló írásban:

"Kérjük, senki ne árulja el Orbánnak, hogy az liberalizmussal való szakítás jegyében lényegében megismételte a liberális erkölcsfilozófia alapvetését, mert ennek beláthatatlan következményei lehetnek!"

Link: index.hu/belfold/2014/05/10/ma_iktatjak_be_orban_viktort/

:-)

explanatus 2014.05.11. 12:02:22

@Moin Moin: "a népszavazásról szóló törvényben olyan kirívóan magasra emelték az érvényesség és eredményesség küszöbszámait, hogy azok a gyakorlatban nem léphetők meg"

Pontos. Amíg nem cél a szabad emberek közösségi törekvéseinek érvényre juttatása addig ilyen "küszöbszámok" fojtják el a népi kezdeményezéseknek még a gondolatát is.

Törvényi akarat híján, nincs esély mondjuk olyan népszavazásra, hogy adjuk meg a gyerekeknek is (valamilyen formában) a választójogot. Ha a választásra eljárók számából és nem a teljes népességből indulnánk ki, akkor a mostani küszöbszámok feleződnének és a népszavazási kezdeményezés se pusztán megtárgyalandó ajánlás legyen, hanem végrehajtandó.

ParaZita2 2014.05.11. 12:04:33

Megengedhetné magának, hogy alázattal versenyszellemet élesszen föl, de nem fogja.
(a ló elszaladt már alatta, s nem olyan személyiség, aki "megálljt tudna parancsolni" az OV&Co-nak. Más szóval: nincs az a közpénz, amit ne lehetne elmagánosítani, s ez a fő motiváció, nem a "magasztosulás"...)

panelburzsuj 2014.05.11. 12:04:43

@conchita wurst:
Nagyjából.

A kínos mindössze annyi, hogy az nem opció, hogy egy ilyen nemzeti bajnokság nyertesével köszi, inkább nem állunk ki a nemzetközi porondra.

Szabványok 2014.05.11. 12:06:51

@HaFr: "a 3 említett elv mind különbözik egy kicsit"
Igen, különbözik.
A második két megfogalmazással azért van bajom, mert szubjektív.
Konkrét példa: én toleráns vagyok a sértésekkel szemben, engem egyáltalán nem zavar, ha valaki a vita hevében lehülyéz. Ezért aztán én is megengedem magamnak, hogy lehülyézem a másikat a vita hevében. Másrészről viszont én keresztény vagyok, engem zavar a keresztény szimbólumok, szent dolgok gyalázása. Ezek után jön egy durvalelkű ateista, folyton káromkodik, mert őt biza nem zavarná, ha neki káromkodnának?

De mondhatnám példának a közlekedést is. Abban is azt tartom helyes elvnek, hogy hozzunk egy olyan minimális és közös szabályrendszert, hogy mivel nem ártunk egymásnak. Ezt mindenkinek be kell tartani, különben szabad a vásár.
A második-harmadik mondatban vett magamból kiindulás szubjektív. Engem nem zavar, ha 5m-re bevágnak elém, tehát én is vágjak be 5m-re a másik elé?

Épp ezért én a második két mondatot csak erkölcsi elvként tudom értelmezni, amelyeket az emberek jogszabályokon túl, emberiességből (és okosan!) betartanak. Társadalmat nem lehet rá építeni.
Tudod melyik társadalom épít ezekre az elvekre? A kommunizmus! (Az igazi, marxi.) Hiszen abban ezen erkölcsi elvek mindenki által való betartása feleslegessé teszi a gazdaságot (még pénz sincs), feleslegessé teszi az államot.
És itt kanyarodhatunk vissza Orbánhoz! Mert ő - szerintem - tényleg kommunisztikus elvekben gondolkozik. A NER, mint rendszer, a munka becsülete, stb. mind-mind ilyenek. Csak épp ő is pontosan abba a csapdába esik, mint a kommunizmust (=erkölcsi alapú társadalom) összes XX. századi megvalósítása. Ahogy a mamámnak tanították a bencések 1940-ben: kommunizmust (erkölcsi alapú társadalmat) csak angyalokkal lehet megvalósítani.
És mivel itt nem angyalok élnek, hanem Simicskák, Lézerjanik és jég hátán is megélő vállalkozók, ügyes ügyvédek, stb. nem lehet megvalósítani az erkölcsi alapú társadalmat.
Diktatúra lesz belőle törvényszerűen, mert egy erkölcsökre épülő társadalomban az erkölcstelennek óriási előnye van.

unionista (törölt) 2014.05.11. 12:07:52

@Szabványok:
az északi és a nyugati típusú (evangelikus protestáns, anglikán, helvét reformált, francia libertárius) kereszténydemokráciának elvben az a lényege, hogy hitközségek (nagyközségek, vidékies kis közösségek) választanak maguknak egy elöljárót. és nincs szabadjára eresztve a kultúra. hanem szokásjogok vannak. tehát lehet olyan község, ahol a punk fiatalnak is illedelmesen kell köszönni, a meleg párok sem gabalyodhatnak teljesen egymásba. egy falusi kocsmában elfogadják a szakállas transzvesztitát is. mivel cifrább állatfajokat is láttak már. ne játssza meg magát túlságosan. ez azt eredményezné, hogy konzervatívabb és liberálisabb körzetek váltogatnák egymást az országban. vagy akár egy városon belül is.

na most ilyet azért nehéz csinálni, mert ehhez pázmány péter nimbuszát kapásból le kellene rombolni. ebben az országban ha valaki gyűlölte azt, hogy nincs hegemónia, akkor ő volt az. magyarországon a római katolikus egyház nem látja be, hogy ökemené kell. és nem állam-egyház összefonódás. erdő pétert nem lehet elzavarni. szóval a hozzá hasonló karakter nélküli tutyimutyi fazonokkal az egyház sohasem fog megújulni. a reformátusokról ne beszéljünk. abban az egyházban ma tehetségtelenség és az igénytelenség uralkodik.

szóval ilyesmit a történelmi egyházak sohasem fognak kezdeményezni. innentől kezdve részlegesen lehet ezt a kultúrát átvenni. helyi szinten kell kivívni a szabadságot. ezt leginkább budapest vívhatja ki magának. a balaton, a velencei tó (székesfehérvár), néhány vidéki egyetemi város: győr, pécs, szeged, debrecen, miskolc. nyugat-magyarországi régió közjogilag is összekapcsolóhat burgenlanddal. de itt nagy országos méretű változás nem lesz. hanem helyi szinteken lehet. úgy, hogy helyi népszavazással egyes városok egyszerűen kirakják a pártokat. nettó befizetőként függetlenítik magukat a kicstártól.

vajdasagi 2014.05.11. 12:08:22

@polgári kór: Azt is mondod többet között, hogy:

"4. kkv szektor támogatása Széchenyi Terv, Matolcsy hitel"

Hát én vagyok az egyik ilyen kkv. HIdd el, sokkal jobb lenne nekem, ha nem tenyerelne bele a kormány a gazdaságba újra és újra, mintsem így, hogy Széchenyi Terv van, meg állítólag Matolcsy hitel van. Tudod: ezeket a csókos pajtások kapják, viszont a megnövekedett bankolási költségeket mindannyian fizetjük. Szóval: ezzel ne gyere, mert ez demagógia, szemfényvesztés, hazugság. A többiről most nem nyilatkozom.

unionista (törölt) 2014.05.11. 12:19:58

@Moin Moin:
orbán apja egy autoriter cigány volt. hazafias népfront pártitkár. elég sok ilyen volt a falvakban, akik felkapaszkodtak az uborkafán. az anyja egy libertárius zsidó asszony. aki azért biztosította a gyerekeknek az előrejutás lehetőségét. jókor jött a soros ösztöndíj. de vitya látta, hogy a budapesti értelmiség neki tartósan nem oszt lapot. és így hozta elő a szalonnázós, gumicsizmás, pálinkázós, számok nélküli, nagyot mondó, gazsuáló kultúrát. és ehhez a tekintély elvű személyiséget. a zsebre dugott kezű téesz párttitkárt. és ez hazafiassággal párosítva bejött a népeknek. legalábbis megye kettőben. az ejrópaiak gyűlölték, de ezt is a maga javára fordította. és mivel nem lehet kimondani, hogy ez egy az egyben a cigány kultúra, ezért gyakorlatilag esélytelen a média küzdelem.

majd ki fog derülni, ahogyan - kapitalizmus témában is - hugyos józsinak lesz igaza. meg kell engedni a primitív közbeszédet. a politikusoknak ki kell állniuk a zsidózás, cigányozás, buzizás próbáját.

Moin Moin 2014.05.11. 12:24:42

@explanatus:

Itt és most egy népszavazási kezdeményezés nem arról szólna, hogy sikerül-e abból egy érvényes és eredményes népszavazást követően egy, a parlament ezét három évik az adott témában megkötő törvényt csinálni. Egy ilyen kezdeményezés célja most a politikai közösség-kovácsolás és a közbeszéd áttematizálása. Mint ahogy 2002-ben a polgári körök célja és feladata sem az volt, hogy az Országházat elfoglaló és onnan a szocikat kidobó rohamcsapatot szervezzenek, így érve el „azonnali politikai eredmény”, hanem az, hogy együttmozgó politikai közösségbe szervezzék a választás eredményével nem szimpatizálókat. Ott is és most is egy hosszabb távú politikai átépülési folyamat egyik első eleme lehet egy népszavazás-kezdeményezés.

Ehhez természetesen olyan téma (pontosabban: néhány, egymással koherens politikai koncepciót alkotó téma együttes bedobása) kell, amely alkalmas a közfigyelem felkeltésére és olyan új gondolatokat és új szellemiséget képvisel, amely a ma társadalmi és gazdasági téren ugyan a legaktívabb, ám politikailag „hajléktalan”, senki által sem képviselt „elsődleges célközönséget” képes mobilizálni.

(Egyébként: 2013 nyara óta a népszavazásról szóló törvény úgy változott meg, hogy abból kikerült a népi kezdeményezés intézménye - amely valóban csupán megtárgyalandó volt a parlamentben - és maradt a népszavazás, ami viszont kötelezően kiírandó, ha összegyűlik 200.000 aláírás és ha érvényes és eredményes a népszavazás, akkor a parlamentnek 180 napon belül a kezdeményezéssel azonos tartalmú törvényt kell hoznia, amely azt követően 3 évig nem változtatható meg. Az érvényesség kritériuma az, hogy a választójoggal rendelkezők legalább 50%-a megjelenjen, az eredményességé pedig az, hogy a megjelenek legalább fele igennel válaszoljon a feltett kérdésre. Ez a gyakorlatban kb. 4,2 millió résztvevőt és 2,1 millió igen szavazatot jelentene – ami persze irreális… De, mint írtam, nem is a „népszavazási győzelem” a lényeg, hanem a közösségépítés…)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2014.05.11. 12:25:00

@HaFr: "magas fokú jellem és erkölcsbeli tartalékok nélkül elszabadul" ez minden társadalomszervezési elvre igaz. talán a liberalizmusra a legkevésbé, de ez mindegy.

önrendelkezés, önreflexió és személyes felelősség nélkül nincs se erkölcs, se jellem, se egészséges társadalom.

a jelenlegi elit egy kulcsfiguráját nézzük épp (beszédét hallgatjuk), aki mindhárom fenti kategóriát megveti, aki a központosítás fanatikus híve, aki nem tűri valóságot, aki ostoba időhúzásnak tartja a szakértelmet és a szakmai felelősséget.

egy végtelenül cinikus, gátlástalanul hazug ember szavait hallgatjuk és te hinni akarsz neki, mert azt könnyű.

ennek ez embernek nem szabad elhinni egyetlen szavát sem, egyszerűen érdektelen, amit mond, mert pontosan azt fogja tenni, ami a hatalom megtartásához kell, és nem azt, amit az ország, vagy a nemzet javát szolgálná. (és annak meg egy cseppnyi jelentősége sincs, hogy mit mondott korábban)

nincs olyan társadalmi csoport, akit ne vert volna át, ne hazudott volna a képébe, vagy szép mosolygás közben ne szúrt volna hátba.

az ország felemelkedését nem politikus fogja elhozni, hanem keményen dolgozó, szakmájukra büszke, önálló, öntudatos, önkritikus emberek tömegei.

te annak a politikusnak a beszédét magasztalod, aki az elmúlt 25 éveben a legtöbbett tette azért, hogy az ilyen emberek elmeneküljenek innen, ne alakuljanak ki ilyen csoportok, közösségéek, sőt ilyen emberek ne is legyenek.

és képes vagy leírni, hogy meglátjuk. :[
vannak dolgok, amiket nem kell meglátni-megvárni, pontosan tudjuk, hogy mi történik avval a kolbásszal, amit a kutyák közé dobunk. nem kell meglátni.

Moin Moin 2014.05.11. 12:32:34

@unionista:

Sem az apja nem cigány, sem az anyja nem zsidó.

...Te pedig keresd fel holnap a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelőt és mondd azt az orvosnak, hogy én üzenem: komoly kezelésre van szükséged!:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 12:37:11

@mcs: olvasd el még egyszer a posztot

panelburzsuj 2014.05.11. 12:42:09

@Moin Moin:
Le vagy maradva.

A gyulai bírónó világosan kifejtette, hogy a cigányság nem faji/származási, hanem viselkedési kérdés.

Nyilván a zsidósággal is ugyazez a helyzet: gyümölcseiről ismerjük meg a zsidót.

(Azt hiszed: viccelek. Pedig ideje lenne megtanulnod a "szavak helyes használatának" módszertanát.)

explanatus 2014.05.11. 12:42:17

@Moin Moin: feljebb írta @Szabványok: "Végre egy olvasható komment-beszélgetés!" Te meg itt a tárgyi tévedéseimért se hülyézel le! Hogy milyen lett a világ :) ?

Na, komolyan, "közösségépítés" mondod és ezzel teljesen egyetértek veled. Ha másként nem megy, akkor ezen a módon. Ez a háromszavas program középső eleme, ha jól értem.

hafr.blog.hu/2014/05/09/pkp_haromszavas_program

Nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy a hafr.blog.hu/ keltette "Négy-öt Magyar összehajol" társalgás iránya, hangvétele, vitakultúrája jó.

egyetmondok 2014.05.11. 12:48:28

Ilyen esős időben mit tehet az ember ? Olvas.
Na, fogtam Orbán levelét a szobor ügyében, és lassan szépen újra olvastam.
Összevetve a beszéddel, hát Hafr,mit mondjak ? Tragikus különbség,viszont alig néhány nap az eltérés.

Bonyolítsam a sorsomat azzal,hogy újra elolvasom az egyetemen írt szakdolgozatát...?,nekem az is tetszett.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 12:51:33

@egyetmondok: együtt lélegzünk a történelemmel :)

conchita wurst 2014.05.11. 13:00:49

@MAC-Ka: 'Igen a fentiek (és mások is) gyengék ahhoz hogy meggátolják anélkül, hogy lesűlyednének az ő szintjükre. Mert bennük van annyi tisztesség, becsület.'

te hülye vagy, szegénykém

Moin Moin 2014.05.11. 13:01:21

@panelburzsuj:

A „zsidó gyümölcs” az – ha jól tudom – a narancs, ugye?

Van is erről egy vicc:

Kohn belopózik egy kibuc narancsültetvényére, felmászik a fára és elkezdi dézsmálni a gyümölcsöt. Arra jön a csősz és rákiabál:
- Hát te nem tudod, hogy szól az Írás: „Ne lopj!”
Mire Kohn az égnek fordítja a szemeit és ájtatosan megszólal:
- Mily csodás és áldott vagy te Izráel: az ember eszegeti a zamatos gyümölcsöt és közben bibliai idézeteket hallgat!

conchita wurst 2014.05.11. 13:01:51

@panelburzsuj: Ki mondta hogy álljatok ki? A magyarok eddig is kiálltak, a külföldieknek pofa lapos v. abcúg.

panelburzsuj 2014.05.11. 13:02:42

@explanatus:
Akkor még azt kéne kiszámolnod, hogy tizenmillió magyar és "négy-öt magyar" egymással elosztva mennyi közösség.

"Számomra a társadalom közösségek szerves szerkezete."

"a társadalom nem egyének puszta halmaza, hanem közösség, szerves szerkezet" – fogalmazott

Na - egy vagy több - a sajtó szerinti Orbán szerint?

unionista (törölt) 2014.05.11. 13:08:53

@Moin Moin:
nemzetihirhalo.fw.hu/htmlkeret/orbancsalad2_.jpg
na persze. nem egy ez nem egy félcigány család. nehogy észre vedd. és az anyja sem félzsidó. mert a soros alapítványnál sem számított semmiféle származás. na persze. hagyjuk már ezt a hülyeséget. azt, hogy az emberek mind egyformák. csak a németek állnak mindenki fölött.

explanatus 2014.05.11. 13:13:31

@panelburzsuj: Te másnak, máskor olyan jókat (is) írsz. Miért pont nekem teszed fel ezeket a nehéz kérdéseket? Akarod tudni a válaszom?

Nem tudom.

doktor.dikhed 2014.05.11. 13:20:14

"Szakítottunk a liberális társadalomszervezési elvekkel" (mindent szabad, ami másoknak nem árt)" - Ez valóban megváltozott. Jelenleg mindent szabad, ami szűk uralkodó rétegnek nem árt. Remek.

A kereszténység pedig ne erősödjön a politikában. A KDNP undorító tevékenysége és képmutatása világosan meggyőz róla, hogy távol kell tartani tőlük a gyerekeinket.

panelburzsuj 2014.05.11. 13:26:08

@explanatus:
A tapasztalatom az, hogy még címzett kérdésekre is ritkán kapok határozott választ (éppezért most: köszönöm!:) - a "széles nyilvánosság" elé tártakra meg szinte soha.

Leszámítva persze az ideológiai szivárvány minden színében tündöklő zavaros hadrikálásokat.

Szabványok 2014.05.11. 13:28:51

@explanatus: Kicsit másképp fogalmazok:
1)Ritkán olvasok párbeszédet a neten. Átalában mindenki write-only üzemmódban nyomatja.

2)Általában erősen oldalhoz kötődő, a két nagy politikai közül valamelyiket feltétel nélkül elfogadó, a másik legértelmesebb cselekedetét is csípőből elutasító droidok harcolnak.

3) Érvek, vélemények helyett sárdobálás folyik. "Rohadt libsi megdöglesz!", "Fasiszta!", "Jól megy a trafik?" Érvek? Nuku.

Ezek után ért kellemes meglepetés, hogy itt elég sok olyan hozzászólást olvastam, amely írója elolvasta, amire reagál és megpróbál érvelni, de elfogadja, hogy a másiknak más a véleménye.

panelburzsuj 2014.05.11. 14:01:53

@HaFr:
Talán magadnak, meg a napospártodnak is használnál, ha tisztáznád magaddal is, a közönségeddel is az alábbi szavaid és valóság kapcsolatát:

"egy régen megkezdett, majd félbehagyott, és most egy más szinten folytatott polgári konzervatív szintézisnek a beharangozása"

És nehoby kétség maradjon: azt kéne világosan, kímélet és önkímélet nélkül fölleltároznod, hogy az a "régen megkezdett, majd félbehagyott" projekt - fölteszem: az 1998-as Orbán-kormányzás indulása - valóban "polgári konzervatív szintézis" volt-e.

Vagy már az is csak imitáció, porhintés, prakticista voks- és pénzvadászat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 14:08:15

@panelburzsuj: Csak a véleményemet mondhatom: annak indult. De sokkal fontosabb annál, hogy porhintés volt-e, hogy abbamaradt.

explanatus 2014.05.11. 14:10:19

@Szabványok: most nézem a számlálót fönt a jobb sarokban, nálam kereken :) 13.333 az állás. Ezek szerint vagyunk jónéhányan a Te véleményeden. Megnyugtató.

nevetőharmadik 2014.05.11. 14:13:33

@HaFr: Igazából nem tudom eldönteni, hogy melyik rosszabb: ha csak hazudja a pálfordulást és az nem több egy újabb retorikai porhintésnél, vagy ha tényleg átállított magában egy kapcsolót és új Orbán Viktorunk van - a régi céllal. Az ember történetét ismerve csakugyan elképzelhető, hogy megkísérel egy ilyen személyiségváltást, de ha ez így is van, nem tudok mást mondani, mint hogy egy gyakorló elmebeteggel van dolgunk.

Sajnos, amíg nem lesz meg a beszéd átirata, nem tudom tételesen kielemezni, de míg hallgattam a beszédet, tucatszor volt az a felismerésem, hogy a polgáriskodó szólamok pontról pontra valamelyik elmúltnégyéves disznóságát, hazugságát próbálták új narratívába helyezni. Ez két dolgot jelenthet: vagy ezek is a megszokott újbeszél típusú, a "megvédés", "együttműködés" sorába illeszthető hazugságok, amiknek így aztán a tök ellenkezője valósul meg (amire számítok), vagy pedig most folyik az elmúltnégyév történetének átvezetése az "új rendszerbe", és éppen a duplagondolt láttuk gyönyörű működés közben. Mindig is Eurázsiával álltunk háborúban.

Én azt nem értem, hogy te ezen a jelenségen hogyhogy nem felbőszülsz, hanem kvázi tapsolsz helyette?

Ha igazad van és tényleg megtörtént a belső váltás, akkor két dolgot kellene számításba vennünk: hogy mi a konkrét célja ezzel a konszolidációval, és hogy mi az a pálya, amin belül ezt meg akarja futni.

A konkrét célnál (figyelembe véve Orbán eddigi történetét) józanul nem tudok mást feltételezni, mint hogy a zsákmány megőrzése a cél. Most, hogy összeraboltak mindent, egyszeriben szent lesz a magántulajdon és így tovább. Szavakban. Hibátlan illusztrációként említeném a felcsúti stadionnál elhangzott párbeszédet, mikor a riporternő megkérdezte, hogy milyen érzés közpénzből fölépíttetni a stadiont, mire Orbán azt válaszolta, hogy a gazdaságban a pénzt a vállalkozók teremtik meg, és ők a pénzüket arra költik, amire jónak látják - ebbe beleszólni pedig kommunista felfogás. Szóval szerintem a te polgári fordulatodnak semmi más célja nincs, mit a rablott javak illetve rablások erkölcsi tisztára mosása.

Persze lehet, hogy Orbán egy olyan Franco, aki a polgári Magyarország "királyságát" akarta előkészíteni önmaga utánra, lehetőleg úgy, hogy a sajátjai előnnyel induljanak. Itt azonban áttérünk a másik részre: hogy az adott feltételek között mire lesz képes. És ebben én is úgy látom, hogy az általa felépített NER keretei és "keretlegényei" olyan szinten a harácsolásra építették a létüket, hogy másképp nem elképzelhető a fennmaradásuk. Aki nem tisztességes versenyben szerezte meg a hatalmát/vagyonát, az tisztességes körülmények között nem fogja tudni megtartani vagy gyarapítani és a NER szépen összeomlik. Orbán nem is engedheti meg, hogy tisztességes körülményeket teremtsen, mert akkor őt is felelősségre lehetne vonni. A maximum, amit engedhetne, az egy általa kontrollált és meghatározott tisztesség: de akkor megint a NERben vagyunk.

Na mindegy, mérhetetlenül unom ezt az egészet. Igazából arról vitázunk, hogy az ember szavai hazugságok-e, vagy maga az ember a hazugság. De legyen igazad.

panelburzsuj 2014.05.11. 14:17:07

@HaFr:
Tehát nem érdekel, hogy a hosszabb távon "nemzet-életmentő", ám rövidtávon népszerűtlen, vagy legalábbis "nyűgös és fáradságos" kormányzással miért hagytak föl.

unionista (törölt) 2014.05.11. 14:24:19

@panelburzsuj:
arról van szó, hogy amit orbán viktor csinál az nem feltétlen rossz. cigány közösségeket lehetne ezekkel a szövegekkel felemelni. őscigányokat összetartani. azzal, hogy "összesereglettünk". egységbe "kovácsolódtunk". és lehetetlen akadályokkal is képesek vagyunk "megbirkózni". csak az erősek képesek békét teremteni, stb. ezek után a nagyvajda kijelöl néhány kisvajdát azért, hogy nagyjából minden nagycsaládból kikerülhet egy-egy vezető. egy bizonyos eredetcsoport (nem rassz, mert nem a külső jegyek számítanak) ebben a rendben képes non-profit működésre. és ez attól liberális és demokratikus, hogy akinek ez nem tetszik az lépjen ki ebből a nemzetségből. elemi biológia.

csak a zsidóság és a németek is a saját elképzeléseiket akarják megvalósítani. mindenki. szerintem a kelet-indoeurópaiak egy megyét tudnak elvezetni. én azt gondolom, hogy a város és a vidék egyek. de ez a tipikus kelet-nyugat kombó. a közép-indoeurópai modellnek egy sajátos változata. csak hát ez a zsidóságnak nem tetszik. mert sokkal irányítottabb annál, mint amit elképzelnek. és ebben a modellben a generikus megoldásokat a város látja el. a piacon specializálódni kell. a zsidóságnak utóbbi nem nagyon tetszik. a zsidó kultúra, hogy általában legyél kereskedő. általában könyveljék. nem nagyon akarnak szakközgazdászok lenni. ők általában jogvédők. nem szakjogászok. általában filozófusok. szóval ez a zsidóságnak nem kedvez. és?

na most ez működhet úgy is, hogy a zsidó közösségből jól fizetett városi alkalmazottak lesznek. a zsidó kultúra egy reformált helvét kantonban a jegyzői hivatal betöltésére predesztinál. most persze felőlem lehet egy zsidóból földműves. de a többségük nem nagyon tud az lenni. az általános megoldást keresik. persze, hogy az valamilyen piacgazdaság. globális kapitalizmus ugyanúgy hülyeség, mint a globális kommunizmus. a globális megyerendszer is hülyeség lenne. a városok hálózata a generikus modell. de ezek ezt sem látják. a holokauszt túlélő magyarok nem olyan nagyon okos zsidók. a generikus megoldást is elvétik. szakosodni sem tudnak. semmi sem indokolja, hogy ennek csoportnak bármilyen hegemóniája legyen. ez egy politikai közösség. és nem mondhatja azt, hogy az őket bírálók mindegyike fasiszta.

szóval itt arról van szó, hogy ebben a mezőnyben szinte kizárólag orbán viktor alkalmazkodik a néphez. ő veszi figyelembe az elemi biológiát. és nem lehet azt mondani. hé emberek, ez a cigány kultúra. jó lesz ez nektek?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 14:25:22

@nevetőharmadik: figyelj, valamiért azt hitte Orbán, h a saját közvetlen környezetét csak akkor tudja magához kötni, ha megveszi őket és/vagy megengedi, hogy lopjanak -- és ezzel a nyereség és a büntetés elkerülése okán is érdekelté teszi őket a rendszer fenntartásában és a saját helyükkel való megelégedésben -- kifele menve kisebb tétekben ezt még százezrekkel megtette, miközben kiéheztette és megtörte a szocikat. Hogy most kit kezd ezzel a gépezettel, amit ilyen áron kiépített (közpénzből), az rövidesen elválik -- Moinnak azonban igaza van, egy így felépített rendszer nagyon nehezen tehető versenyképessé

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 14:26:42

@Szabványok: Ez folyt itt is, vagy sokkal inkább ez, az első félévben. Aztán kiraktuk őket.

Jack Torrance 2014.05.11. 14:34:18

@HaFr, lehet, hogy a beszéd jó volt, de mivel Orbán még soha életében nem mondott igazat, kár túl sokat reménykedned. Minden szava hazugság.

Célkereszt 2014.05.11. 14:40:02

Fellép a szélsőséges politika ellen, majd felsorol néhány kifacsart liberális elvet: bűnözők jogai, munkanélküliség támogatás a munka helyett. Jobbikról szó sincs. Sűrűn emlegeti a kereszténységet. Miért? Az állam semleges. Ha nem semleges, akkor nem az én államom, mert képmutatásra szorít Fiaimat távozásra ösztönzöm. Törvényeit, amikor tehetem, megkerülöm.

unionista (törölt) 2014.05.11. 14:43:56

@panelburzsuj:
úgy 2000-ig orbán nem nagyon mert kormányozni. és ez bejött. azért, mert előtte bokros lajos túlszorított. elinflálta a hiányt és a csúszóleértékeléssel nagyon kedvező feltételeket teremtett külföldnek. és ezek a beruházások fordultak termőre 1998-99-ben. volt egy csendes kiigazítás. amit varga mihány tankönyvszerűen megcsinált. csakhogy a tőke átvonult. és egy ponton a pénzt kifelé forgott. utána medgyessy és gyurcsány hiába próbálkoztak tőkebevonással. közvetlen állami támogatásokért cserébe találtak új beruházókat. az első orbán kormány első néhány éve egy kivételes helyzet volt, amikor ez a gazdaságpolitika működött. de ahhoz nem lehet visszatérni. 2001-ben megbukott. az orbán modell 2011-ben. nagyjából akkor világos volt, hogy az új modell nem eredményez tömeges felzárkózást. az a siker, hogy nincs összeomlás.

a városoknak kell önállóságot adni. a megyéknek kellene a humán tőkére és a környezeti vagyonra alapozva befektetőt találni. cca. 5,000 km2 terület és cca. 500,000 lakos azért akkora potenciál, amivel lehet valamit kezdeni. megyéket kell kormányozni. aminek kétségtelenül a megyei jogú városok lennének az elsődleges haszonélvezői. de ennél nincs sokkal jobb. vagy ha valaki tudja, akkor mondja.

conchita wurst 2014.05.11. 14:48:30

@Célkereszt: 'Az állam semleges. Ha nem semleges, akkor nem az én államom, mert képmutatásra szorít Fiaimat távozásra ösztönzöm. Törvényeit, amikor tehetem, megkerülöm. '

Helyes, helyes, távozzunk mind mi érettdemokrata juróperek, hirtelenjében.

unionista (törölt) 2014.05.11. 14:48:38

@Célkereszt:
abban igaza van, hogy ha európa nem lesz keresztény, akkor összecsuklik. egy felvilágosult latinkeresztény uniót kell építeni. és te ebből a felvilágosultra teheted a hangsúlyt. orbán a népnemzeti gondolkodásra mondja, hogy keresztény. ennek az egésznek a felvilágosulatlan keleti változatán. ide nyugatos vallás kell. azzal együtt, hogy a társdalom sohasem lesz azzá. de a magyar történelem erről szól majdnem a kezdetektől.

conchita wurst 2014.05.11. 14:50:30

@unionista: ez qrvajó 5let, menj valósítsd meg a szabad európában, ha teheted, a demokrata toleránsok között.

Itt má mindennek vígevan.

Célkereszt 2014.05.11. 14:51:46

@conchita wurst: Ezt már ismerem! Menjek Izraelbe. Tudsz mást is?

conchita wurst 2014.05.11. 14:52:57

@Célkereszt: Én európát mondtam, de ha izraelbe mész ott még toleránsabbak. Nagyon jó lesz neked ott.

Célkereszt 2014.05.11. 14:53:29

@unionista: Azt mondod, amit én mindig, hogy a magyar népet meg sem érintette a kereszténység? Egyetértek!

Célkereszt 2014.05.11. 15:01:00

@HaFr: Nem lesz itt semmi változás. Láthatod.

panelburzsuj 2014.05.11. 15:01:33

@unionista:
Fölmerült-e már benned, hogy mit jelent: kormányzás?

Jutalmazással-büntetéssel:

1. "kiszolgálom a biológiát"

2. "felülírom a biológiát"

3. "szelektálom a biológiát"

Na melyik?

nevetőharmadik 2014.05.11. 15:08:42

@HaFr: Hát jó. Meglátjuk. Ebben az esetben emlékeztetném Orbánt Terry Pratchett egyik mondására: a démonok által megszerzett hatalommal az a baj, hogy valamilyen módon a démontól függ. Ez olyan, mint csörgőkígyóval agyoncsapni egereket.

arany_ember 2014.05.11. 15:09:13

Gyerekek! Hát ez értelmes diskurzus! Csípjetek, meg! Nyomjátok még tovább!

Ráadásul mire kigondolok valamit, azt megírja valaki.

Nyomjátok tovább, hátha egyszer gyorsabb tudok lenni! :)

conchita wurst 2014.05.11. 15:09:40

@Célkereszt: Na na!

Ha több toleranciát akarok meríteni, én is mindig az amerikai demokratákhoz megyek ihletért.

nepszava.com/

Mégis más ott a levegő, ahol Kertész Ákosok mondják meg a frankót.

Krisz11 2014.05.11. 15:24:54

Jó beszéd, kérdés mi az aminek a megvalósításáért tényleg tesznek valamit, nem csak duma szintjén marad.

Azért sokaknak káosz van a fejében, hogy mit is jelent az, hogy "európai".
Nekem és sokaknak azt jelenti, hogy az ember dolgozik, a munkából való megélésnek van becsülete, és azt tisztességesen és alaposan, elvégzi. Azt hogy az ember képzi magát és tanul, hogy aztán szakértelemmel tudja a munkáját végezni. Hogy az ember tiszteletben tartja a hagyományokat, ápolja a kultúrát, és rendben tartja környezetét. És hogy a lehetőségeihez mérten él, kerüli a nagyzolást, arra törekszik, hogy tudjon megtakarítani.
Nekem az európaiság ezt jelenti, sokan ezt "protestáns etika"-ként is megfogalmazzák.
Mindenesetre ez szöges ellentétben van azzal a liberális felfogással miszerint az európaiság a minél több jogot a homoszexuálisoknak, minél több segélyt a bevándorlóknak (élősködőknek), minél több multikulturalizmust jelenti, meg hogy "az idegen szép".

Makkasz 2014.05.11. 15:51:48

Nem hallottam a beszedet, amit ismerek belole az REMISZTO.

1. ...minden magyar embert képviselni fog. Kiemelte, hogy csak az erő teremthet békét ebben az országban, ahol 25 éve, mióta lehet vitatkozni, mindenki csak vitatkozik...

Valoban, rendkivul demokratikusnak hangzik, es nem egy onhitt, kuldetestudatos maffiavezer onkifejezese. Engem ne kepviseljen egy tolvaj gazember, aki nap mint nap arcul kop. Vitatkozni sem lehet? Tudjuk, regi vagya kovernek is a kuss.

2. Ennek semmi ertelme:

"Nem lehet nem egyetérteni a fő toposzokkal: ilyenek a munkaalapú (spekulációellenes) gazdaság,"

Eloszor is ertekteremtes a lenyeg (itt valik el a kommunista kozmunka vagy vattaallasok es a valodi novekedes lehetosege).
Spekulacioellenessegrol a hitelbol naprol-napra elo orszag, politikai uzletelgetes (azeri, Paks), nehez lenne beszelni. Tipikus ellensegkereses. A spekulacio ostorozasa botorsag, addig mig maga a spekulalo nem kezd el tudatosan piacot befolyasolni, hasznos feszultseglevezeto, a tokearamlas biztositoja.

3. Sajat mitoszat epiti, sikerekrol szolo hazugsaggal:

Az EU-nak és a NATO-nak tagjai vagyunk, "nem túszok, nem tökfilkók",

Inkabb durcas vadmalacok. EU adofizetok penzenek legnagyobb haszonelvezoi a magyarok, mikozben nem csak szoban tamadja allandoan az EU-t, hanem tettekkel (orosz alkuk, paks es gazvezetek, allamositasok, plazastop). Az ilyenek egy csapatban a legkartekonyabbak, cegnel kirugas, masutt kozutalat a jutalmuk.

Mindemellett kis focista vadmalacunk a legismeretlenebb miniszterelnok EUban (munkajanak megitelese is szar), csak a horvat miniszterelnokot ismerik kevesebben.

Osszefoglalaskent, elso lepesek 2010-ben oromre adtak okot (konnyitett allampolgarsag, egykulcsos ado), utana tragedia volt.

Most az onhitt, elbizakodott orban mindenre es mindenkire ratelepedo, sajat szerepet tulertekelo, ijeszto beszedet ismertuk meg.

Miert ijeszto? Korabbiakban opportunista, hazug maffiavezerkent racionalis cselekedeteket varhattunk orbantol. Most hatalma kiteljesedesevel, a dupla ketharmaddal(negyharmad), felo hogy orultsege kiteljesedhet. Felcsuti stadion, sportstrategia, Rahel kituntetese utan felgyorsul az esztelen amokfutas.

Egyebkent beszedekbol kormanyprogram hianyaban kovetkeztetest levonni jovobeli konkret, kezzelfoghato politikara remenytelen.

Az erzelmi, tudati allapotra (onhittseg, egyeduralmi vagy kiteljesedese, onigazolas, szoborepites) sokkal pontosabban lehet.

Szemelyeskedest sem tudom elkerulni, korabban is volt olyan erzesem hogy tudatosan, jobboldali ellenzek erejet akarod gyengiteni, mostmar szinte biztos vagyok benne.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 15:59:22

@Makkasz: Meglátjuk, ami pedig rám vonatkozik, igyekszem baráti intésnek venni. Kár belelovalnod magad mindenesetre.

Makkasz 2014.05.11. 16:04:04

@HaFr:

Nem tudom van-e ertelme, megerted-e, hogy a munkaalapu (kommunista vagy fasisztoid) es ertekteremtes alapu kozt milyen eles kulonbseg, es konzervativok eseten vastaggal kihuzott hatarvonal van.

Es ezt is atgondolasra ajanlom:

"beszedekbol kormanyprogram hianyaban kovetkeztetest levonni jovobeli konkret, kezzelfoghato politikara remenytelen.

Az erzelmi, tudati allapotra (onhittseg, egyeduralmi vagy kiteljesedese, onigazolas, szoborepites) sokkal pontosabban lehet."

Bar ha feltetelezesem igaz, akkor naivitas ezeket megismetelnem.

MAC-Ka 2014.05.11. 16:08:29

@conchita wurst: No, kb ennyire vagy értelmes, hogy ennyi telik tőled. :)
Nem baj, gondolkodni nehéz...ne erőltesd ha nem megy. :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 16:09:47

@Makkasz: Nézd, tovább személyeskedhetsz, amin én legfeljebb csodálkozni fogok, mást nem. CSodálkozni fogok, mert úgy tűnik, nem egészen értetted a posztot, nem egészen tudod, mivel helyeztem szembe a "munkaalapú" gazdaságot, nem tudod, mi teremt értéket a kapitalizmusban és mi buborékot, nem tudod, mi folyik Magyarországon, nem tudod, mit lehet tenni egy implementációban érdekelt politikusnak egy demokráciában, nem tudod, mit csinált itt a baloldal, és nem tudod, hogy nem jöhetsz elő a konzervativizmus szótári wishful definíciójával, ami az Atlantikum mindkét partján minden időben érvényes. Nem érdemes bántanod tovább, hacsak nem a bántás kedvéért. De mondanom sem kell, hajrá.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.11. 16:13:35

nem az a kérdés, hogy mit mondott tegnap, hanem majd mit fog tenni.

Egyébként a kinti beszéde a "népének" már korántsem volt ilyen emelkedett, jó.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 16:14:37

@doggfather: Egy így van. Nem véletlenül.

Makkasz 2014.05.11. 16:18:43

@HaFr: Orulok neki hogy valami ebredezik benned.

A konzervatizmus szotari definicioja nem erdekes valoban. De a fasizmus es jobboldalisag, kapitalizmus es es oligarchizmus nem osszemoshatoak.

En meg azt szarom le hogy milyen nehez egy elheto, gazdagodo, jovokeppel rendelkezo orszagot letrehozni Magyarorszagbol orbannak.

Hogy hogyan lehet celok es jelen helyzet alapjan megvalositast tervezni es megcsinalni, eleg jol atlatom. Abban biztos vagyok, nem ugy hogy ellenkezo iranyba indulok el mint ahova el akarok jutni, kulonosen ugy hogy nagy, idoigenyes rendszerekben is ezt teszem (oktatas).

Ugyszinten nehogy mar az adja meg a hitelesseget annek a balfasznak, hogy mar hosszu ideje miniszterelnok. Akkor Kadar jobb volt?

A legnagyobb valtozasokat soha nem volt miniszterelnokok, miniszterelnoklesi tapasztalattal hoztak el, tehat hogy en mit nem latok at te meg mit gondolsz atlatni, nem kerdes.

Makkasz 2014.05.11. 16:22:35

@HaFr: Most ezt bantasnak veszed, pedig csak barati joslat. Ha az vagy, akinek korabban hittelek, hamarosan ezt az irasod szegyelni fogod.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 16:23:33

@Makkasz: Nem értem, mit gondolsz, mi ébredezik bennem -- mi az, ami elaludt előtte? Na mindegy, hagyjuk ezt. A megfigyelés és doktriner kritika hasznos, de csak a maga helyén -- én is használom, de tudom, hol vannak a határai. Pl egy nép megváltoztatásában.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.11. 16:27:45

@HaFr: persze, hogy nem véletlenül, de ha egymás után nézte/hallgatta az ember rögtön nem tud az elsőért se ennyire lelkesedni, mint a kedves posztíró.

panelburzsuj 2014.05.11. 16:36:18

@HaFr:
"népmegváltozatás"

Se virágjuk, se fájuk,
Se némettel békéjük,
Se kedvük újjá lenni:
Álmuk a zsíros Semmi.

Blogger Géza 2014.05.11. 16:36:25

@Makkasz: Miféle "jobboldali ellenzék"?

Blogger Géza 2014.05.11. 16:37:13

@nevetőharmadik: Hm, a magyar választópolgárok démonok? Ezt se hallottam még...

babarczyeszter 2014.05.11. 16:43:29

Béndek Péter, barátom, én is megvenném, ha épp aznap nem járok egy helyen, ahol elmondták, hogy is érvényesül a nemzeti együttműködés az új ciklusban. Norvég Alapból megnyert orvosi kutatás (pimpf pénz az összlenyúláshoz képest). Megjelenik egy Fidesz megbízott: közli, ki fogja a pályázat finanszírozási részét bonyolítani. Az orvoskutatók szerint ők ezt maguk bonyolítanák, köszönik. A Fidesz-megbízott szerint akkor nehézségek lesznek. És lettek is.

Blogger Géza 2014.05.11. 16:46:30

@HaFr: Ti nagyon el vagytok tévedve. Magyarország a külkereskedelmi adatokat elnézve még soha nem volt ilyen versenyképes, mint az utóbbi pár évben. Ennek a KÖZGÉP-hez semmi köze, nem exportáló cég. Magyarország versenyképessége szempontjából teljesen mindegy, ki építi meg az állami beruházásokat, ha hazai cég, akkor profit a határon belül marad, ha külföldi (pl. STRABAG), akkor jó eséllyel előbb-utóbb kifolyik. Ennyi az érdemi különbség. A KÖZGÉP árbevétele évi 50-60 Mrd Ft (jóval kisebb, mint a STRABAG-é volt fénykorában), ez a magyar GDP kb. 0,2%-a. Kb egy kerekítési különbözet.

nevetőharmadik 2014.05.11. 16:48:50

@Blogger Géza: Mekkora agyatlan hülye segg vagy, te jószagú úristen. Legyél szíves hanyagolni a válaszolást az én kommentjeimre, bőven elég elviselni a másoknak címzett hülyeségeidet.

profilo 2014.05.11. 16:49:53

@Makkasz:

"Nem tudom van-e ertelme, megerted-e, hogy a munkaalapu (kommunista vagy fasisztoid) es ertekteremtes alapu kozt milyen eles kulonbseg, es konzervativok eseten vastaggal kihuzott hatarvonal van."

Csak néhány kérdésem lenne:

-Miért is nem értékteremtő,ami munkaalapú?
-Miért is kommunista és fasisztoid,ami munkaalapú?
-És miért is olyan vastagon húzott az a határvonal pont a konzervatívok esetében?

profilo 2014.05.11. 16:51:31

@babarczyeszter:

Így születnek a legendák...

bulista 2014.05.11. 16:52:00

@conchita wurst: Azt nem mondták neked ott a Dzsobbikban, hogy ha már regisztrálsz, akkor ne egy osztrák farkurkászt adj meg nicknévként? Persze ha te magad vagy a bőrtangás rúdtáncosuk, akkor az mindjárt más!

aszekelyek 2014.05.11. 16:55:42

@nevetőharmadik: no csak azt ne higgye már valaki, hogy nincsenek démonok azok mögött, akik orbán előtt szerezték meg ahatalmat és tolták is ki a székéből gyurcsányt , ültették be helyére najnait. Mert az bizony még nevetságesebb lenne, mint az, hogy Terry Pratchettet iidézel ehhez a témához.
Egyénként nyugodtan behelyettesítheted a háttérben álló támogatókkal. Úgy pontosabb is. Úgyis eleget okádtak arra a németre, akinél vannak az állampapírok, elég nagy számban,.. aki ezt jó befektetésnek kezeli. Stabilitásunkat is szolgálja. Spekuláció, olyan, mint amikor kicsikét betámadták a forintot, mondta veres és simor...., nem fordult elő. Mert nem tudott. Olyan eredménnyel különösen nem, hogy azonnal IMF segélyre legyen szükség. Utálni, az más, azt lehet Orbánt. :) Csak ide kellett eljutni, ahova nagy kínnal eljutottak és MAgyarország is eljutott. Mert nagyon nem ez volt a szándék és elvárása a " demonoknak" ,.. hog a te kifejezésedet használjam. Erre mondta Orbán , hogy se tökfilkók nem vagyunk se túszok. ehhez képest bánjanak is velünk. :) Se vakok nem vagyunk azt is mondta, hogy ne látnánk, mi zajlik körülöttünk. minden esetre, sokaknak tetszett, amit mondott. nekem csak az jó meleg, büdöslábú szoci ígérgetés hiányzott és gondolom az ellenzéknek is, hogy ugrándozik majd megint a pannon puma... és hogy húdenagyajólét... Remélem egyhamar nem is hallom a hazug szájukból.
Már kormányon. mert ellenzékben letagadják az égről a csillagot is.

Blogger Géza 2014.05.11. 16:56:07

@babarczyeszter: Talán tessék megírni, hogy hívják ezt a "Fidesz megbízottat". Tény, hogy az állami pályázatoknál sokan adják elő magukat ennek-annak, hogy a ballib médiahisztit kihasználva nyomást gyakoroljanak a megvezetett pályázókra, és magukat pl "Fidesz-megbízottnak" kiadva leszedjenek valami sápot. Pont ezért lesz most átalakítva a rendszer.

Blogger Géza 2014.05.11. 16:58:04

@nevetőharmadik: Elhiszem, hogy kellemetlen, de Orbán Viktort a magyar nép választotta meg 2010-ben és 2014-ben is. Ezzel nem tudtok mit kezdeni, de akkor is ez van.

panelburzsuj 2014.05.11. 17:01:38

@profilo:
A legendaszülés legjobb megelőzése a megelőzés.

Prímán fel lehetne dolgozni például a támogatott angoltanulás (TÁMOP 2.1.2) - teljes "pénzkaszkádját".

Kihez, meddig "csurogtak le"a támogatások? Mennyi jutott a "munkaalapnak" (nyelvtanárok)- mennyi a szervezőknek - mennyi a döntnököknek?

Mer olyan ám ez a munkaalapú nép: ha kilenc ezer forint óradíjból egy ezret kap kézhez - rögtön legendát kezd fabrikálni.

Blogger Géza 2014.05.11. 17:06:12

@Makkasz: Az, hogy Orbánt az EU-s választópolgárok többsége nem is ismeri, kifejezetten jó hír, az ellenséges média agymosása ezek szerint nem volt túl hatásos, nem Orbántól rettegve hajtják nyugovóra fejüket a derék uniós állampolgárok.. Az meg másodlagos jelentőségű, hogy a kevés nem rajong érte, nem EU-s pozíciókra tör, az ő célközönsége a magyarok, nem az egész EU. És bizony: ez a kettő néha más-más fellépést követel meg. Ezt amúgy már a Jobbik és az LMP is megértette.

profilo 2014.05.11. 17:10:18

@panelburzsuj:

Gyáva népnek nincs hazája,azaz,ha Rosa Parks,engedve a felszólításnak átadja a helyét,akkor lehet,hogy mostanra már csak a busz után futhatnának a feketék ott a nagy vízen túl.
És ha szeretne a nép a kilencből többet látni,akkor tegyen érte...vagy lapítson tovább,gyártsa a legendákat és mesélje gyerekeinek a hideg téli estéken.

Blogger Géza 2014.05.11. 17:14:05

@panelburzsuj:

L. J.: Tudatos kormánydöntés volt, hogy a Bajnai Gordon által kialakított intézményrendszert továbbvisszük. Azt gondolták, hogy a rendszer határozott átalakítása túl nagy kockázatot jelent. Ebben több bátorság kellett volna, mint az Alkotmány, a Polgári törvénykönyv, a választási rendszer esetében. Sajnos a minisztériumi, állami középvezetésből hiányzik az ország megújításához szükséges innováció. Ezzel nagyon nehéz szembenézni.

hvg.hu/itthon/20130321_Lazar_Janos_interju_kormany_teljesitmenye

tintamin 2014.05.11. 17:28:32

OMG...

Na és akkor ki lesz az új ellenség, akivel harcolni kell? A szomszédaink (autonómia) illetve az EU, akiktől a magyar állam működéséhez szükséges pénzt kapjuk?

Ez a csávó menthetetlen, nem fog változni semmi: ugyanaz a földesúri, szervilimuson alapuló, a szakmaiságot teljes mértékben nélkülöző áldemokrácia kiépítése fog folyni, ahogy eddig.

Hűbéri társadalom épül. Olyan, amitől okádni kell.

A birkák meg majd évente menetelnek, meg szavaznak, "ahogy kell".

Magyarország elveszett, mert a miniszterelnöke egy hatalommániás kis töpszli, aki a frusztrációit nemlétező ellenségek keresésében vezeti le, de az igazi reformokhoz mérhetetlenül gyáva.

Soha nem lesz belőle államférfi, pedig nagyon szeretett volna.

Magyarország Viktor kormányzása óta roppant kínos hely lett.

unionista (törölt) 2014.05.11. 17:31:18

@panelburzsuj:
szerintem ez alkalmazkodás. én abból indulok ki, hogy a közösségeket védeni kell valaminek. gazdasági értelemben ez a város (nyugati gondolkodás) kulturálisan a vidék (kelet-európai). ez alighanem az indoeurópai népek kultúrája.
en.wikipedia.org/wiki/File:Haplogroup_R_(Y-DNA).PNG
kínában nem a városokat védték a falak. és japánban sem. a zsidók se akarják a város piacát védeni. ők mindenféle protekcionizmust elvetnek. az egyén versenyezzen a világegyetemmel. szervezzél globális hálózatot. különben nem vagy versenyképes. szerintük másképpen működő gazdaságot nem is lehet építeni. ez van beléjük égetve. én nem azt mondom, hogy ezek a geci zsidók. hanem azt: oké. szervezzünk a városokból globális hálózatot. legyetek lokálpatrióták.

na most a keletiesen gondolkodók ilyenkor azt mondják, hogy álljunk már meg. de mi lesz a vidékkel. egy vidékies önkormányzati rendszerre is szükség van. ami a kultúrát védi. és annak része a hagyományos agrárkultúra. ne a földet védjük meg. az a cigányok gondolkodása. az sem rossz, csak ennél azért legyünk nyitottabbak. a cigányok minden áron védeni akarják a telepeiket az idegenektől. próbálj már meg bemenni őscigányok lakta putriba, vagy gettóba. kis túlzással halál fia vagy azzal, hogy egyáltalán oda merészkedtél. de ez sem rossz, vagy gonosz. ez a cigány kultúra része. de onnan tanuljuk el a közösségi összetartozást. a skandinávoktól az állami újraosztást. a mélyszegénységeket felszámolták. a balkániaktól a nemzeti érzületet. adjuk fel a népnemzeti gondolkodást. azt, hogy nincs helyük idegeneknek. mert akkor a délszláv népek is egymásnak esnek. a szerbek szorítják ki a velünk rokon horvátokat és szlovéneket. a a balkáni románok szorítják ki a velünk olyan nagyon nem rokon székelyeket. ők csak a nyelvünket beszélik. de őket nagyon nehéz lesz integrálni. nekik elsősorban a románokkal kell kiegyezni.

nem azt állítom, hogy nekem feltétlen igazam van. de nem értem, hogy miért nem szabad ilyeneket gondolni. én ha ránézek a kárpát-medence térképre, akkor abba kapásból egy ellipszist látok bele. amelyiknek két fókuszpontja budapest és debrecen. nyilván engem ez az ellipszis érdekel. és abból pont kiesnek a székelyek. de hajlandó vagyok ezt szlavóniával együtt félkörívnek látni. a középpont belgrád.

de erre azt mondják, hogy elemi mértant nem szabad használni. persze. elemi számtant se. meg elemi logikát, elemi biológiát se. persze. ezeket nyilván viccből tanítják az iskolában. és ezt nyilván felülírja a filozófia. nem vagyok a bölcselet ellen. de annak összhangban kell lenni az általános iskolában tanultakkal. a székelyekkel való összetartozás kulcs fontosságú? oké. belgrád lesz kultúrkör közepe. balkanizálódik az ország.

most persze nem feltétlen van igazam. és azt sem gondolom, hogy ezeknek óriási jelentőségük vannak. háborút felsőbb matematikával kell vívni. békeidőben elemi ismeretekkel kell építkezni.

unionista (törölt) 2014.05.11. 17:40:49

@Blogger Géza:
a pintér sándor vezette rendőrség minden tényt felderít. majd ezek után a polt péter vezette ügyészség vádat emel. és a handó tünde által kijelölt bíróság igazságot szolgáltat. aha.

röhögő 2014.05.11. 17:41:08

@Blogger Géza: " Sajnos a minisztériumi, állami középvezetésből hiányzik az ország megújításához szükséges innováció. Ezzel nagyon nehéz szembenézni."
- Na speciel ebben qrvára igaza van.

panelburzsuj 2014.05.11. 17:47:57

@profilo: @Blogger Géza:
Igen, igen, mindenki hibás: a gyáva köznép, a sunyi középvezetés - csak azok makulátlanok, akik arra szegődtek, hogy a rájuk ruházott hatalmat a ráruházók javára forgassák.

De a kivándorlás - az gazdasági. Véletlenül se ebből a megzápolt, szemforgató, körbemutogató romlottságból kilépés - akár egy életre.

bölcsbagoly 2014.05.11. 17:56:31

@unionista:
1. hülye jobbikos duma.
2. az apja mérnök
3. az anyja tanárnő
4. kreol bőr és fekete haj sok magyarnál is előfordul. Genetika.

panelburzsuj 2014.05.11. 17:58:18

@unionista:
"Szegény" unatkozó poltisztünk is folyton ott ólálkodott a táposok között, hogy csak mondjuk ám bátran, ami a szívünket nyomja, meg szóljunk, ha valami kibaszást észlelünk - de valahogy mégse alakult ki hosszú sor az irodája előtt...

valódi 2014.05.11. 17:58:35

@Szabványok: "Csak a rövid távú éhenhalásokat, gazdasági válságokat, környezetrombolásokat kell valahogy átvészelni." Ez egy jó mondat. Rímel rá Faludy György verse:
"Tanuld meg ezt a versemet,
hadd kísérlek, ha nem leszek,
mikor nyűgödre van a ház,
hol laksz, mert nincs se víz, se gáz,
s elindulsz, hogy odút keress,
rügyet, magot, barkát ehess,
vizet találj, bunkót szerezz,
s ha nincs szabad föld, elvegyed,
az embert leöld s megegyed –
hadd bandukoljak ott veled,
romok alatt, romok felett,
és súgjam néked: tetszhalott,
hová mégy? Lelked elfagyott,
mihelyst a várost elhagyod.
Tanuld meg ezt a versemet."

panelburzsuj 2014.05.11. 18:00:27

@bölcsbagoly:
Figyusz, nem inkább az a hülye jobbikos gondolkodás, hogy igencsak baj lenne, ha cigányból meg zsidóból lenne összegyúrva?

unionista (törölt) 2014.05.11. 18:01:34

@Blogger Géza:
ha a belföld fonódik össze az állammal, ha a külföld. egyik sem tűnik túl hatékonynak. a közgép sehol sem ad tartósan munkát. ezért a legtöbb állami építkezés: időhúzás. a határidőre semmit sem szabad befejezni. mert akkor a kincstárból utólag még ki lehet markolni valamennyit. a politikusoknak kellemetlen, amikor nem tudnak határidőre átadni valamit. nyúljanak a zsebükbe. az offshore számlák világában mindegy, hogy külföld, belföld. mindegy, hogy budapesti négyes metró, vagy debreceni kettes villamos. vagy akármilyen kis bekötőút. az mszp idején is így volt. 8 évig tartották magukat. a fidesz erősebb pozícióból indul. lehet, hogy tovább maradnak. de az is lehet, hogy a bukás lesz nagyobb. ha egy vidéki városban a főtéren a templom elé valaki kivinne egy bitófát, akkor a nép akasztást követelne.

Netuddki. 2014.05.11. 18:05:03

Na, csak kibújt a szeg a zsákból! Úgy tűnt mintha Hafr gründolna egy új pártot mert nincs megelégedve a mostaniakkal. Aztán olyan írások jelentek meg tőle amivel a fidesz szekerét tolta. Most láttuk tőle az izmos nyelvcsapkodást is.
Angyalbögyörő! Az orbán mondhat bármit, idáig már nagyon sokszor bebizonyította, hogy mást mond és mást csinál. Fideszes kutyából nem lesz szalonna! Mégis mire számítsunk? Arra ami az elmúlt4évben volt. Magas adókra, korrupcióra, mutyira, haverok viselt dolgainak elsunnyogására, közpénzek ellopására és elszórására. Ennyi.

Netuddki. 2014.05.11. 18:07:31

@bölcsbagoly: "4. kreol bőr és fekete haj sok magyarnál is előfordul. Genetika."

Persze, hogy az, genetika. Muhaha!

profilo 2014.05.11. 18:11:36

@panelburzsuj:

Pont erről van szó!
Mivel csak Viharban Született Daenerys Makulátlanjai makulátlanok,így ha a köznép és a középvezetés szeretné a gyáva és sunyi jelzők bélyegének eltörlését,akkor tegyen érte.
Mondjuk kezdetnek azt,hogy nem legendás névtelenek becstelen tetteit terjeszti,hanem mintegy szintet lépve nevesíti a gazembereket és kiáll saját és sorstársai igaza mellett.

"De a kivándorlás - az gazdasági."

Ez így volt,így van és így lesz,míg világ a világ.Függetlenül a "makulátlanok" színezetétől,hovatartozásától és pofátlanságától...de nem csak miattuk.Ha valaki,negyedszázados demokráciánk tanulságai után még továbbra is az adott kormánytól várja sorsának jobbra fordulását,akkor jobb ha tudja,hogy ez a lottószelvény nem nyerő.(...a túléléshez talán elegendő,de nem egy főnyeremény...)

AroMo 2014.05.11. 18:12:18

Ez most komoly?

Királyfi, Orbán megigérte hogyha háromszor megdughat akkor szép szőke sudár hercegnő lesz belőle? A huszadiknál tartotok aztán csak a hasa meg a tokája nő? De majd hátha a huszonegyedik után! Na, aki az ilyesmiben hisz az még a plagizált viccben szereplő királyfinál is hányévesebb.

Előbb hiszek egy oroszlános kapus, szamurájkardos cigány uzsorásnak, mint Orbánnak és körének. Annak ellenére hogy tulajdonképpen mindkettő ugyanaz a kultúrkör, annyi különbséggel hogy Orbánék nagyobban játszanak.

laci_52 2014.05.11. 18:13:57

Tényleg jó beszéd volt, de ha jól tudom, ezért elsősorban Orbánt kell dicsérni(bár ő jól, tagoltan, ügyesen hangsúlyozva mondta el), hanem a beszédíróit, bárkik is ők.

ob.szerver 2014.05.11. 18:15:36

A legkiábrándítóbb okozó poszt, evör.

Orbán 51 éves. Eddigi élete során két dolog motiválta:
1. Pénzt akart keresni
2. A focival akart foglalkozni.

Hátralevő életében két dolog fogja motiválni:
1. Még sokkal több pénzt akar keresni.
2. A focival akar foglalkozni.

Minden más csak üres duma.

ob.szerver 2014.05.11. 18:16:15

A legkiábrándítóbb posztod, evör.

Orbán 51 éves. Eddigi élete során két dolog motiválta:
1. Pénzt akart keresni
2. A focival akart foglalkozni.

Hátralevő életében két dolog fogja motiválni:
1. Még sokkal több pénzt akar keresni.
2. A focival akar foglalkozni.

Minden más csak üres duma.

panelburzsuj 2014.05.11. 18:21:13

@profilo:
Te ott vagy tévedésben, hogy csak a kormánytól lehet javulást várni vagy megcsömörleni - a rosszabbnál rosszabb kormányokat választgató, tanulásra, önreflexióra képtelen "néptől" nem.

conchita wurst 2014.05.11. 18:21:28

@bulista: több toleranciát kérek, európában vagyunk!

bölcsbagoly 2014.05.11. 18:22:18

@kovi1970: a kunok is kreol bőrűek és fekete hajúak eredetileg. Te hirtelenszőke!

laci_52 2014.05.11. 18:22:30

@laci_52: "ezért elsősorban Orbánt kell dicsérni"

helyesen:

"ezért elsősorban nem Orbánt kell dicsérni"

bölcsbagoly 2014.05.11. 18:23:33

@laci_52: gondolod, hogy elmond olyasmit amivel nem ért egyet? Elképzeled, hogy nem beszélik meg, hogy mit is akar mondani?

conchita wurst 2014.05.11. 18:24:23

@ob.szerver: Ezek nagyon dícséretes életcélok.

bölcsbagoly 2014.05.11. 18:24:55

@panelburzsuj: te miből vagy összegyúrva? panelproliból és burzsujból?

unionista (törölt) 2014.05.11. 18:26:44

@bölcsbagoly:
figyelj már ide. miért lenne az probléma, hogy orbán apja cigány. az anyja zsidó. ezek mióta szitokszavak. az meg van, hogy a koszos rózsaszín kanapéra kiül a nagycsalád? semmi gond nincs ezzel. csak vicces, amikor ezt autentikus magyar paraszti gondolkodásnak adják el.

én egy olyan környezetben töltöttem a gyerekkorom egy részét, ahol a magyarok és a cigányok földrajzilag elkülönültek. a folyó egyik és másik partján éltek. de a szabályozással egy oldalra kerültek. így ez a két közösség szomszéddá vált. a népek békében élnek. a magyar paraszti kultúrában nincs benne a "hej, micsoda disznó, hozzad a nagy kést" kultúra. ez a kondás. csak ezt nem szabad. mert akkor babarczy eszter összekakilja magát. én értem, hogy nem veszélyes dolog így sztereotipizálni. mert az alantas társadalmi ösztönöket hív elő.

de a politikusoknak ki kell állni a zsidózás, cigányozás, buzizás próbáját. ezt a kemény játékot kell űzni egészen addig, amíg ebben a században ki nem alakul egy olyan elit, akiről mintát lehet venni.

ob.szerver 2014.05.11. 18:29:15

@conchita wurst:

"Ezek nagyon dícséretes életcélok."

Kétségkívül. Csak akkor ne játsszunk emellett messiást.

profilo 2014.05.11. 18:30:17

@panelburzsuj:

A kör bezárult.
A népfelség hatalmának legnagyobb gátja maga a nép.Mi a pacipéniszért kell akkor a demokráciát hajkurásznunk,amikor ott a polcon a térségben már bevált diktatúra?Csak le kell venni,bekapcsolni és működik!
Vagy a működtető személye a probléma?
Jobb lenne ha más einstandolná el az üveggolyóidat?Ez zavarná szolgalalkű népünket?

panelburzsuj 2014.05.11. 18:36:27

@profilo:
Lehetsz játékrontó is - leginkább azzal, hogy kilépsz a játékból.

De én nyitott vagyok: sorold nekem azokat a szerveződéseket, amelyek a mai Magyarországon nem kussolás és kussoltatás, megalkuvás, "kaparj kurta" magatartásokat díjazzák - hanem a "nép ellensége" típusú kiállást.

Blogger Géza 2014.05.11. 18:37:19

@unionista: Speciel nem Handó Tünde jelöli ki, melyik bíróság melyik ügyet tárgyalja. De még ha így lenne is, nem tudja, melyik bíró fogja tárgyalni. De még ha tudná, akkor se tudna beleszólni, mi a ítélet.

panelburzsuj 2014.05.11. 18:37:20

@bölcsbagoly:
Majd ha minelnök leszek, beszámolok róla.

Blogger Géza 2014.05.11. 18:41:08

@panelburzsuj: Az adatok fényében valóban nem valószínű, hogy politikai lenne a kivándorlás, hiszen az MSZP-SZDSZ idején is volt. (Csak nem csináltak belőle ekkora üget.) Ráadásul alacsonyabb, mint a legtöbb térségbeli országból. Tehát vagy ott is mindenhol durva politikai üldözés van, és ezért "menekülnek" a lengyelek, szlovákok, románok, bolgárok, litvánok, észtek stb. is, vagy pedig ez a szabad munkaerő-áramlás és a keresetbeli különbségek természetes következménye.

Blogger Géza 2014.05.11. 18:46:16

@unionista: De minek hazudozol? Miért jó valótlanságokat kreálni annak származásáról, aki neked nem tetszik? Azt hiszed, hogy ez majd megteszi - valódi érvek helyett?

conchita wurst 2014.05.11. 18:46:40

@Blogger Géza: Azért menekülnek a magyarok, mert nem dönthetik el hogy férfiak vagy nők.

Ami felér egy holokauszttal! Európa közepén!

AroMo 2014.05.11. 18:48:17

Én csak egy dolgot tudok kiemelni. Az jelzésértékű, hogy már a főfővezérnek is magyaráznia kellett élő adásban, hogy a választási rendszer saját szájízüknek megfelelő átbuherálásával elért kilenchuszad milyen érdekes matek szerint egyszerűsíthető kétharmaddá. Azt hittem ez magyarázkodás marad majd a netes trollszférában. Meg a századvéges, borókai, ilyen-olyan sameszok feladata lesz. De hogy már a vezénylő tábornok is ezzel foglakozik és pont a soha nem látott arányú győzelem ünneplésekor, hm... azért ez, mint írtam, jelzésértékű. (Buherálás nélkül egyébként még a kilenchuszaduk sem lett volna meg.)

A többi vakerálás nemhogy vitára, de meghallgatásra sem érdemes. Most, kivételesen majdnem az egészet hallgattam.

conchita wurst 2014.05.11. 18:49:20

@AroMo: Már miért kéne magyarázkodni? Kinek?

profilo 2014.05.11. 18:50:44

@panelburzsuj:

Pont az ilyen szerveződések ellen kell szerveződni,hogy szervezetten komolyabb ellenállást tudjon kifejteni a most még szakszervezetlen többség a Szervezet ellen.
De hopp!
Most látom csak!Te kifogásokat keresel a szerveződés nélküliek saját hibából elmaradt önszerveződése miatt.A szervezetlenek várhatnak a tapsra...de az csak pofon formájában érkezik a Szervezettől.Magad uram,ha szolgád nincs,mert szolga,teszem azt közszolga vagy.
A Szervezet által "népellenségnek" kikiáltott áldozatok pedig ügyünk mártírjai.

panelburzsuj 2014.05.11. 18:51:12

@Blogger Géza:
Úgy gondolom, hogy minden pártállami fertőzésen átesett országban szép számmal a tenyésznek a gusztustalan Gézafélék.

Nem kell ahhoz üldözés, hogy tőled valaki undorodjon. És pláne mindegy, hogy éppen melyik élősdi szervezet jelmezében adod elő magadat.

profilo 2014.05.11. 18:57:27

@panelburzsuj:

Elmégy a sunyiba ám!
...bár leponexet ismerem még Gréczyblogos hőskorából.(...azok voltak ám a szép idők!)

unionista (törölt) 2014.05.11. 18:58:42

@Blogger Géza:
géza. a kiemelt ügyek esetén mégis csak ő dönt. és mondjuk elég jól ismeri a bírói vezetőket. ő nevezte ki őket. és vagy kétszáz tanácsvezetőt. értem a hivatalos magyarázatot. az is el tudom képzelni, hogy te el hiszed. nyilván van az a pénz. nem számít.

conchita wurst 2014.05.11. 19:00:31

@unionista: Na és, eddig meg a KE nevezte ki őket. Göncz mondjuk. Ezek máig bírók. Na és?

Blogger Géza 2014.05.11. 19:05:23

@unionista: Nem hiszem, hogy a többség akasztani akarna, maximum egy csürhe kisebbség. De azon belül is erősen megoszlana, ki kit látna ott szívesen, talán van, aki Orbánt, de van, aki Gyurcsányt, és van, aki Vonát, és van, aki az összeset...

unionista (törölt) 2014.05.11. 19:05:42

@Blogger Géza:
de géza, nem én vagyok a rasszista. te vagy az. nekem nincs problémám a cigány kultúrával egészen addig, amíg válik erőszakossá. és orbán viktor azt elkerülte. én ezt respektálom. komolyan. de ő nem az autentikus magyar paraszti kultúrát képviseli.

ez itt nem egy rozzant járgány, hanem egy merész versenyautó. mondta a múltkor. azért ez pont olyan, mintha egy cigány lódítana. az orbán beszédek tele vannak ezekkel a nagyot mondásokkal. sokakkal ellentétben én ezt nem tartom feltétlen rossznak. de ez akkor is a cigány kultúra ha ezt a mainstream médiában nem szabad kimondani. azt kellene erre mondani. félcigány. és?

conchita wurst 2014.05.11. 19:08:40

@unionista: Orbán 2 x 2/3 után biztos azon töri a fejét otthon, hogy ő nem autentikus paraszt, meg nem autentikus pógár, meg nem jók a beszédeiben a hasonlatok...

...csak kit érdekel ez, amíg nincs jobb.

unionista (törölt) 2014.05.11. 19:16:20

@conchita wurst:
nem volt forradalmi változás. egyszerűsítették az ügymenetet. és megkeresték az alkalmas embereket. ez egy jenga torony, amiből az összes kormány kihúzott egy elemet. na most azt el tudom képzelni, hogy orbán is látja, hogy történelmi léptékkel az egész ráomolhat. és ezért próbál konszolidálni. az önkormányzati reformot kellett volna navracsincsnál okosabbra bízni. ezt a rendszert úgy lehet lebontani, hogy szabadságot ad egyes önkormányzatoknak. mint annak idején a császár. vagy államháztartási reformot kell csinálni. de ahhoz varga mihálynál ügyesebb ember kell.

panelburzsuj 2014.05.11. 19:17:11

@conchita wurst:
Például a konzervatívokat érdekelhetné.

Mert Orbán kábé pont olyan pályán hitelesítette a kvalitásait, mint a te névadó kolbászkád.

Vagy kétségbevonod a Kancsító Koncsita győzelmének szabályszerűségét?

Blogger Géza 2014.05.11. 19:17:53

@panelburzsuj: Jól értem? Az egész térségből miattam vándorolnak ki az emberek??? :) Na, ilyen jelentős tényezőnek sem minősített még senki, köszönöm, ez igazán megtisztelő. :)

egyetmondok 2014.05.11. 19:18:38

@Blogger Géza:
Az új "ragyogó ötlet" szerint Géza,de, az OBH dönti el,hogy kinek hol is van a törvényes bírója. Semmi akadálya,hogy egy soproninak Debrecenben legyen...
És ez untig elég, bőven elég,hogy súlyosan sérüljön a bíró előtti joga bárkinek.

panelburzsuj 2014.05.11. 19:21:25

@Blogger Géza:
Félremagyarázol - de hát ebből élsz.

Nem belőled van túlkínálat - a fajtádból.

unionista (törölt) 2014.05.11. 19:21:30

@conchita wurst:
nem spekulál ezeken. ösztönösen választja ki a beszéd elemeket.

conchita wurst 2014.05.11. 19:22:01

@unionista: fingom nincs hogy miről beszélsz, meg arról se hogyan jön ez ahhoz amiről előtte volt szó.

önkori reform? áht reform? mivan? mi nincs?

panelburzsuj 2014.05.11. 19:22:35

@conchita wurst:
Például a posztban lelkendezőket.

panelburzsuj 2014.05.11. 19:25:22

@conchita wurst:
Nice tahó pride.

Igazán lefegyverző őszinteség.

conchita wurst 2014.05.11. 19:26:26

@panelburzsuj: több toleranciát Európa közepén!

Blogger Géza 2014.05.11. 19:27:01

@unionista: Szóval ha egy politikus (szerinted) túlzó hasonlatot alkalmaz egy beszédében, ez bizonyíték arra, hogy cigány???

Akkor Kóka is cigány, mert pannon pumáról beszélt?

Vona is cigány, mert azt mondta, az emberektől mindenüket elvették?

Kész, fordulj orvoshoz, erre már mást nem lehet mondani.

Blogger Géza 2014.05.11. 19:30:13

@egyetmondok: Ez egész egyszerűen nem igaz.

conchita wurst 2014.05.11. 19:34:12

@panelburzsuj: Egy olyan szőrkolbásznak, aki szabad, az, aki lenni szeretne.

Igazi európai

panelburzsuj 2014.05.11. 19:35:20

@unionista:
Ezért nem kéne gőzmasiniszta-példázatokkal "színezni" a spontán agyalgást.

Mert hátha akad olyan a hallgatóságban, akiben fészket ver a gyanú, hogy az nem is Eötvös volt, hanem Széchenyi.

A dakota mondásokat nem érhetik ilyen inzultusok - azok originálisak.

egyetmondok 2014.05.11. 19:40:05

@Blogger Géza:
De igen, igaz.
Tán nem tudsz róla, hogy az OBH most azt csinálja, hogy pl. a debreceni bírót papíron áthelyezi pl. budapestre,de a tárgyaló,az iroda,stb.minden ott marad Debrecenben ?
Tehát XY debreceni bíró papíron pl.a Főv.Törvényszék bírója,de nem Budapesten dolgozik,hanem ott,ahol eddig is.
Te erről nem is hallottál ?

És egyáltalán Géza,a bírói hatalmi ág elválasztottsága ügyében a Fidesznek néma csend kell legyen (meg a híveknek is),hiszen ha nem tetszik a jogerős bírói ítélet,akkor a parlamenti kétharmad megsemmisíti,nemde.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.11. 19:46:39

'De igen, igaz.'@egyetmondok:

?

'Tán nem tudsz róla, hogy az OBH most azt csinálja, hogy pl. a debreceni bírót papíron áthelyezi pl. budapestre,de a tárgyaló,az iroda,stb.minden ott marad Debrecenben ?
Tehát XY debreceni bíró papíron pl.a Főv.Törvényszék bírója,de nem Budapesten dolgozik,hanem ott,ahol eddig is.
Te erről nem is hallottál ?' - ennek semmi köze a bírói függetlenséghez, tehát amit állítasz az nem igaz.

Utóbbival semmi gond nincs, hogy a Főv. Bíróság bírája Debrecenben v. akárhol dolgozik, a Főv. Bír. spec. illetékessége miatt (ami mindig létezett) ez csak egyszerüsítés az ügyfeleknek.

'Fidesznek néma csend kell legyen (meg a híveknek is),hiszen ha nem tetszik a jogerős bírói ítélet,akkor a parlamenti kétharmad megsemmisíti,nemde.'

- Nemde? Kérdezed? Mert ilyen sincs, kitaláltad.

Sylvester94 2014.05.11. 19:53:36

Ez félig kereszténydemokrata, félig keresztényszocialista szöveg volt. Nekem tetszett, és főleg azért, mert a választási kampány elrugaszkodottsága után most nagyon is a realitások talaján áll a miniszterelnök. (Ennek már voltak jelei; az emlékművel kapcsolatban megírt levelében szintén elég logikus és jó érveket használt.) Mintha a győzelem után kicserélték volna a miniszterelnököt egy feljavított verzióra...

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.11. 19:57:22

@Sylvester94: Mindig meglepődik a zember, hogy a kampány az kampány.

A libsiblogok nemsokára keveselleni fogják Zorbán nemzeti, keresztény, szocialista és pógári vérét...:)))

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.05.11. 19:57:54

Akkor ezt a beszédet majd el kell olvasni. Gondolom, előttem legalább húszan felhívták itt a figyelmet a szavak és a tettek különbségére. De lássuk...

unionista (törölt) 2014.05.11. 19:59:24

@Blogger Géza:
azért ennél többről van szó géza. te sem véletlen tiltakozol. kóka nem húzott gumicsizmát azért, hogy levezényelje "az évszázad árvizét". nem arról van szó, hogy a paraszti kultúrában nincs csizma. de a földmunkához használt lábbelinek nincs kultusza. az a cigányokra jellemző. az autentikus magyar paraszti kultúrában nincs olyan, hogy "térdre kényszerítettük" európát. a "több tiszteletet érdemlünk" a cigány kultúra egyik toposza. a magyar paraszt nem jár zsebre dugott kézzel, nem hord mindenhová hátizsákot. de még egyszer: ez nem probléma. nem ezzel van a baj.

panelburzsuj 2014.05.11. 20:02:42

@Holger Hartland:
Ez a legszebb: másfél napja ezen a beszéden rugózik az ország politikailag rugékony szelete - de leiratot senki sem csinált róla eddig. Se a saját stábja, se az ellenei, se "a sajtó". De még afféle spontán wikiközösség se alakult ki a lekopácsolására. Mittomén percekre lebontva és párhuzamosítva a munkát.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.11. 20:05:07

@Holger Hartland: Ha nem mond igazat minek szavaztál rá? Hülye vagy?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.05.11. 20:22:29

@panelburzsuj: Ennyi van egyelőre:
www.miniszterelnok.hu/cikk/magyarorszag_kozepre_tart
De ez sem leirat. A korábbi beszédeiről volt. Majd lesz talán erről is, ha vége a hétvégének.

@Kón Bandit: A hiba a te készülékedben van. Nem rá szavaztam.

Blogger Géza 2014.05.11. 20:24:13

@unionista: B+, te mégis mi a fenében mennél ki az árvízhez? Lakkcipőben? Kóka egy helikopteres piperkőc volt, és ennek megfelelően le is zuhant a népszerűsége, hamarabb megbukott, mint az SZDSZ.

Amúgy meg tényleg kezeltesd magad, ha bármiről (csizma, autó, tisztelet, hátizsák) csakis a cigány szó jut eszedbe, ez már orvosilag nem normális.

vajdasagi 2014.05.11. 20:25:41

@HaFr: Távol álljon tőlem, hogy Makkasz és HaFr vitájába jelentős mértékben beleszóljak, de van egy számomra fontos részlete: ez a munkaalapú kontra spekulációra alapuló társadalom. Szerintem itt az orbáni felfogással az a baj, hogy pl. egy informatikai cég tevékenységét a virtuális térben simán kirekeszti majd a "munkaalapú" kategóriából, mert hát 'virtuális', mondhatni spekulatív. Pedig a 21 század egyik nagy gazdasági területe lesz.

Egyszerűbb szavakkal: itt az esztergályosokat akarják majd kinevelni és nem az informatikusokat, merthogy az nem munka, hiszen azt a vezér nem érti. Én ezt komoly gondnak érzem.

Blogger Géza 2014.05.11. 20:27:58

@egyetmondok: Erről tudok, csak te ugye nem ezt mondtad. Hozzátéve, hogy ez egyáltalán nem az új szabályozás eredménye.

Egyébként meg nagyon helyes, hogy az ítélkezés felgyorsítására ilyen eszközöket is bevetnek.

Blogger Géza 2014.05.11. 20:35:00

@vajdasagi: Nem, te nem érted Orbánt. Semmi baj az informatikusokkal és a munkájukkal. Egész egyszerűen arról van szó, hogy munkavállalók adóterhelését lehetőség szerint minimalizálni kell (lásd SZJA-csökentés, speciális munkavállalók járulékainak csökkentése), és lehetőleg mindenkit abban kell érdekeltté tenni, hogy ne segélyre ácsingózzon, hanem térjen vissza munkaerőpiacra (segélyek szerepének csökkentése, közmunka, szuper GYED stb.)

Nemzetgazdasági szinten pedig szükség van termelő gazdaságra, Magyarország nem fog csak szolgáltatásokból (pl pénzügyi szektor) megélni. A túl nagyra nőtt szolgáltatószektor Cipruson, Írországban, Görögországban nagy problémákat okozott a válság idején, míg az erős iparú Kína, Korea, Németország vagy akár Szlovákia stb. jobban átvészelte azt.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.11. 20:37:50

@Holger Hartland: Csak ilyen indirekt módon lehet a szocionistából kihúzni hogy kire szavazott.

Nem szégyelled magad?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.05.11. 20:42:00

@Kón Bandit: Hülyegyerek, meg is kérdezheted. :) LMP, nem szégyellem.

egyetmondok 2014.05.11. 21:10:40

@Blogger Géza:
Nem Géza, nem helyes,különösen arra tekintettel,hogy a magyar bíró ítélkezés "sebessége" igen-igen jó nemzetközi összehasonlításban.

Blogger Géza 2014.05.11. 21:12:31

@egyetmondok: Hát ez remek, végre valaki elismeri az Orbán-kormány eredményeit! :)

egyetmondok 2014.05.11. 21:20:20

@Blogger Géza:
Egyébként pedig ezt mondtam. Egy budapesti lakos törvényes bírójáért akár Debrecenig kell utazzon.

egyetmondok 2014.05.11. 21:21:01

@Blogger Géza:
Milyen eredményeit ? Az mindig ilyen volt Géza, Orbán első kormánya alatt is,utána is.

explanatus 2014.05.11. 21:22:27

@vajdasagi: "itt az esztergályosokat akarják majd kinevelni" írod. Pedig nem lenne rossz gondolat! Nem tudom mire gondoltál az esztergályos szakmamegjelölés alatt.

Nézd meg ezeket, utána beszélhetünk a Te informatikusaidról is, mert a Te informatikusaid "munkaeszközeit"

www.cnc.hu/tag/5-tengely/

ilyeneken gyártják, ezek meg nem gyerekjátékok, meg egykori tsz melléküzemágakból megmentett múzeum érett darabok.

Fizikai munkakörben magasan itt a legjobbak a fizetések. Pár helyen veri az informatikusékat is, még itthon is.

unionista (törölt) 2014.05.11. 21:27:31

@Blogger Géza:
láttam közelről autentikus magyar paraszti kultúrát és cigányt. meg tudom különböztetni a kettőt. maradjunk annyiban, hogy orbán "műparasztos". persze abban igazad van: nem olyan érdekes ez.

Blogger Géza 2014.05.11. 21:27:54

@egyetmondok: Mindegy, mert ha bármi rosszat lehet mondani Magyarországról (mondjuk aszály van, és esik a GDP, nincsenek magyar világcégek, nem vagyunk olyan gazdag ország, mint Svájc stb.), akkor az a kritikusok szerint mind személyesen Orbán Viktor hibája. Ebből következően ha valami jó, akkor annak Orbán Viktor érdemének kell lennie, hogy elkerüljük ugye a kettős mércét.

egyetmondok 2014.05.11. 21:29:59

@Blogger Géza:
Ja így, ilyen idióta logika mentén ? Úgy igazad van Géza,ez nem vitatható.

abdul hackeem 2014.05.11. 21:30:00

@explanatus: A linken reklámozó jutott eszembe, hogy van néhány ilyen részvényem...

unionista (törölt) 2014.05.11. 21:32:16

@explanatus:
orbán nem nagyon akar magasan kvalifikált szakmunkást. ebben az országban közpénzből nem politechnikumok épülnek hanem futballstadionok.

panelburzsuj 2014.05.11. 21:38:06

@explanatus:
Ha kümüvest mondott volna, jobban értenéd a szó mögött a jelentést? (Egyébként nem vagyok abban biztos, hogy több "szakmai kifinomultságot" igényelnek az automatizált munkagépek, mint a "klasszikus mechanikusak".)

Megmutatom neked Orbán célközönségét:

kuruc.info/r/20/127590/

explanatus 2014.05.11. 21:44:24

@abdul hackeem: :) akkor beszélgess el @vajdasagi: -val.

Vajdasági! ugye nincs gond, nem cikizés, csak "a vezér nem érti" írod.

Gyanítom ezeket se, a baj, hogy a tanácsadói se.

Rózsika néni látna egy ilyet munka közben, azt mondaná, mint amit az öreg székely mondott a zsiráfra. Hogy ilyen márpedig nincs is.

Esetleg azt, CNC nem eszterga. Nemhá!

---

Ha már szakmunka. Uniós előírás, hogy csak mestervizsgával lehet szakoktatni, az meg a magyar szakoktatóknak nincs, nem volt követelmény eddig. A teljes költségét a szakoktató átképzésnek az unió állja.

Szóval, ez olyan tipikus Rózsika néni oktatáspolitika.

Mékénének nekünk magas fokon szakmát mívelő szakoktatók, úgyis csak hülyegyerekek tanulnak szakmát.

Blogger Géza 2014.05.11. 21:45:37

@unionista: Frászt nem. Lásd duális képzés bevezetése. Amúgy csökkenő gyerekszám mellett valószínűleg nincs szükség több iskolaépületre. Ellenben több testnevelésre és sportra nagyon is szüksége lenne a magyar társadalomnak.

explanatus 2014.05.11. 21:53:54

@panelburzsuj: Jólvanna! "kümüves" Ugye elhiszed így is értem, csak ez valami olyan, amiben mi lehetnénk a legjobbak, egész Európában.

(Egyébként nem vagyok abban biztos, hogy több "szakmai kifinomultságot" igényelnek az automatizált munkagépek, mint a "klasszikus mechanikusak".)

Mikor láttál egy 5 tengelyes megmunkálóközpontot üzem közben, és láttad-e a "végterméket", amit nem a "szaki" méricskél, hanem egy szintén CNC mérőberendezés?

Szóval, a kettő között van egy "árnyalatnyi" különbség.

panelburzsuj 2014.05.11. 21:55:35

@Blogger Géza:
És a több ifjúságia éa tömegsporthoz "fűre lépni tilos" stadionok az első lépcső?

explanatus 2014.05.11. 21:58:00

@unionista: "nem politechnikumok épülnek"

öreg hiba !

Lassan nem kapni ásót, kapát, virágoskert gondozáshoz csak a multiban.

panelburzsuj 2014.05.11. 21:59:10

@explanatus:
Én testközelből turbinatengely-esztergálást láttam utoljára a megboldogult Lángban.

És úgy láttam, ahhoz se nyúlhatott akármely utcáról ugrasztott gyorstalpalt.

explanatus 2014.05.11. 22:05:51

@Blogger Géza: Géza, Géza! Öreg barátom!

Azt írod "nincs szükség több iskolaépületre" @unionista: politechnikumok megjegyzésére.

Igazad van, iskolaépület van, nem kell, fel kell szoftverezni, a legmodernebb kütyükkel. A világ ebbe az irányba halad. Még nem késő, hogy felugorjunk erre a vonatra.

A többi menne magától.

unionista (törölt) 2014.05.11. 22:08:21

@panelburzsuj:
a nótában is benne van a zakácos út drága tesvírem. nem értik ezek a brüsszeliek, hogy a magyar parasztok a szélfogó fasorból szedték össze a tüzelőt. nem a cigányok, hanem a magyar parasztok. ööö. a cigány kultúra ütközik össze európával. lehetne azt védeni. csak azt ki kellene mondani, hogy ezek a cigányok, hé.

explanatus 2014.05.11. 22:11:01

@panelburzsuj: Nem akarom "befásítani" az oldalt, de a megjegyzésedre csak annyit. Amit láttál az legalább harminc éve volt.

Egy hasonlattal talán érzékeltetni a különbséget. Mondjuk egy első kiadású "színhibás trabi" meg egy mai Ferrari.

Blogger Géza 2014.05.11. 22:11:37

@panelburzsuj: Nem, de az elsősorban utánpótlás-nevelést szolgáló stadion a sok lépcső közül az egyik. A mindennapi testnevelés ennél sokkal fontosabb pl.

Blogger Géza 2014.05.11. 22:12:39

@unionista: Szedd már be a gyógyszeredet, ez szánalmas. Már az akácfáról is csak a cigány tud eszedbe jutni?

unionista (törölt) 2014.05.11. 22:13:13

@Blogger Géza:
az utánpótlás nevelést szolgáló stadionok? wtf.

panelburzsuj 2014.05.11. 22:15:00

@Blogger Géza:
Szóval ápoljuk a rátóti hagyományokat: a tetővel kezdjük az építkezést.

panelburzsuj 2014.05.11. 22:18:48

@explanatus:
Inkább 35.

De miért lett volna pont Trabi? Miért nem egy muzeális Merci? Vagy épp a maga korában - k.u.k - Ferrari? (Ha volt akkor már Ferrari - ez a te kultúrköröd, én akácban jobban otthon vagyok.. :)

öreg zsidó blogger 2014.05.11. 22:20:43

T. HaFr!
Csak meg ne bánd!
A tréfát félre: az ember, úgy 3-4 éves korától már alapvetően nem változik...
A szellemi színvonal, az nem tudom mely időponttól, de sokat nem javul, viszont annál inkább romlik.
Íme: Az emberi társadalom a munkán alapul. (Azt hiszem a "hangyatársadalom" is, de ezen még nem gondolkoztam el.
A versenyképesség és igazságosság nem ellentettjei egymásnak, sokkal inkább FELTÉTELEI!!!
Legyen elég ennyi.

unionista (törölt) 2014.05.11. 22:28:18

@Blogger Géza:
a nóta mondja, hogy az akácos úton kóborolt a cigány.
"akácos út, ha végig megyek rajtad én,
eszembe jut egy régi szép regény:
nyáreste volt, madár dalolt a fán,
s itt kóborolt, csavargott egy cigány."
az út mentén hajtották az állatot. és azt ritkították. de kik? a magyar jobbágyparasztok? ez az autentikus magyar paraszti kultúra? kik voltak errefelé az állatot hajtó kondások, géza. a cigányok géza. az autentikus cigány kultúra ütközik össze brüsszellel. ha ezt tudná vivien reding, akkor ő is összezavarodna.

Blogger Géza 2014.05.11. 22:30:43

@unionista: Bezony. (Nem használtam többes számot.)

"Ez a pálya elsősorban utánpótlás-létesítmény, amely a Puskás Akadémia csapatainak meccseire, nemzetközi és válogatott ifjúsági tornákra készült, és nagy hiányt pótol, mert nincs a magyar futballnak hasonló létesítménye, ahol fontos nemzetközi ifimeccseket lehet játszani egy tökéletesen felszerelt, de ehhez méretezett pályán, amely már az első évben, 2014-ben nemzetközi események sorának ad otthont."

www.pfla.hu/index.php?q=static/mi_keszul_felcsuton

Blogger Géza 2014.05.11. 22:32:03

@unionista: Növeld az adagot, az eddigi kevés.

unionista (törölt) 2014.05.11. 22:45:38

@Blogger Géza:
géza, a brüsszel-ellenes cikk érvel úgy, hogy az akácos út mellett állatokat hajtó kondás. de az a nótában is a cigány. a brüsszel-ellenes cikk hivatkozik a nótára. és ebből kihozzák, hogy az ősmagyarokat éri támadás. a kormányzó úr azt mondja: "európa számunka csak kényszerlakhely volt". mikor mond olyat egy hungarus nemes, hogy európa számunkra kényszerlakhely. hop. hop. hop.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 22:46:59

@vajdasagi: Nem okvetlenül -- én pl a munka alatt a tágabb alkotást értem

unionista (törölt) 2014.05.11. 23:02:15

@HaFr:
munka nem egy időtöltés. a mértékegysége nem a secundum, hanem a joule. én értem, hogy filozofikusan szerettek a természettől elrugaszkodni. abból lesznek a problémák. a szakállas se tudta, hogy mi a munka. azt gondolta, hogy ez emberi tevékenység. a munka energiamennyiség. a teljesítmény az energiaátvitel sebessége. a mértékegysége a watt. a villanykörtének van teljesítménye. nem a munkások teljesítménye az érdekes. hanem a gépeké.

Herbert Norman Schwarzkopf, Jr. 2014.05.11. 23:04:53

@unionista:

Te idióta seggfej.

Miközben te cigányozod Orbánt, egy német baloldali lap éppen ma Hitlernek titulálja és cigánygyűlölőnek állítja be.

Egyébként pedig itt van egy kép Orbán Viktor édesapjáról. Szerinted cigánynak néz ki ez az az ember? (Viktor mellett fehér ingben)?

i.imgur.com/h18tLAt.jpg

Herbert Norman Schwarzkopf, Jr. 2014.05.11. 23:11:04

@unionista:

Tessék, itt van egy friss, jó minőségű kép az Orbán-családról. Rajta van az édesapja, az édesanyja és anyai nagyanyja.

Kérlek, mutasd már meg, hogy szerinted melyik a cigány. Mert én csak fehér, magyar emberek látok.

Itt a kép:

i.imgur.com/BWZVyKp.jpg

unionista (törölt) 2014.05.11. 23:21:34

@Herbert Norman Schwarzkopf, Jr.:
itt is van egy kép. amikor még nem volt annyira divat játszani a fotókkal.
nemzetihirhalo.fw.hu/htmlkeret/orbancsalad2_.jpg
itt meg a tipikus félcigány családnak néz ki. de ez neked probléma. nem én vagyok cigányellenes. nem lehet nem észrevenni, hogy orbán toposzai mind az autentikus cigány kultúra elemei. hop. hop. hop. így is beszélt. nincs ezzel probléma.

a németek azért írják, hogy ő cigánygyűlölő, mert a zsidók ezt mondják nekik. ez neked kedves sztereotípia. nagyjából igaz. de én veled ellentétben nem azt mondom, hogy a geci zsidók, a geci cigányok. hanem ezeket semleges értelemben használom.

neked problémát okozna ha a kedves nemzetvezető nem "fehér ember". de itt nem rassz jegyekről van szó. sorosék sem vittek ki akárkit. minimum szemitának kellett lenni. zsidó felmenők sem ártottak. de ezzel sincs probléma. soros végül is azokat támogat, akit akar. de az sem volt sose egy származástól és világnézettől semleges alapítvány. a nyilvánvalón vitázunk.

unionista (törölt) 2014.05.11. 23:31:07

@Herbert Norman Schwarzkopf, Jr.:
nem érdekel a friss jó "minőségű" kép. és a rassz jegyek sem. az sem, hogy mennyire fehér a bőre. azt látom, hogy orbán viktor cigány kulturális identitással rendelkezik. de ez nem feltétlen rossz. emiatt nem kell őt támadni. csak ez nem az autentikus magyar paraszti kultúra. eufemisztikusan orbán "műparasztos". ő egy félcigány, félzsidó. úgy általában egy ősmagyar nevezi el a gyerekeket így: gáspár, ráchel, sára, róza, flóra. de nincs baj azzal, hogy a mamája egy zsidó gyógypedagógus. a cigány és a zsidó nem szitokszavak. csak a többségnek nem feltétlen kell igazodni ehhez a kultúrához.

Herbert Norman Schwarzkopf, Jr. 2014.05.11. 23:36:09

@unionista:

Oké, nekem ne gyere régi rosszul beszkennelt újságokkal.

Itt vannak a friss, jó minőségű képek az Orbán-családról. Ezek a képek az elmúlt években készültek, egy részüket az Origo fotósa csinálta, de vannak közöttük Blikk- és Index-fotók is. Ezek nem PR fotók, hanem sajtófotók.

Újra arra kérlek, hogy nézd meg őket, és mondd meg, hogy cigányokat látsz-e rajtuk.

Tessék, egy tegnapi fotóval kezdem. A miniszterelnöki eskütételen készült. Orbán apja, édesanyja és nagymamája:

i.imgur.com/ZjWNNyC.jpg

i.imgur.com/oyrOf2T.jpg

i.imgur.com/BvKazpU.jpg

i.imgur.com/vMKmcl4.jpg

unionista (törölt) 2014.05.11. 23:39:33

szóval itt a vicc az, hogy orbánt sokan gyűlölik. a cigány kulturális identitás miatt. miközben mondják, hogy "jaj, szegény kiscigányok". a közmunkaprogramok is igazából a cigányság felemelésére alkalmasak. illetve az ezekhez kapcsolódó iskolai programok. döntő többségében cigányok azok, akik nem fejezték be az általános iskolát. de a többségi magyarok felemeléséhez tartós munkahelyeket kell teremteni. nem alkalmi lébecolást. de az is jobb, mint semmi. orbán ezeket a cigányokra szabott programokra mondja, hogy az "egész világ minket utánoz" szokásos cigány nagyot mondás. egy szabad országban ezt nehogy már ne lehessen kimondani.

Herbert Norman Schwarzkopf, Jr. 2014.05.11. 23:42:06

@unionista:

Orbánt a nemzetközi sajtó folyamatosan rasszista, nacionalista zsidó- és cigánygyűlölő diktátornak állítja be.

A hozzád hasonló széljobbos agyhalottak pedig hol cigányozzák, hol pedig zsidózzák.

Ebből látszik, hogy Orbán valamit nagyon jól csinál!

unionista (törölt) 2014.05.12. 00:07:13

@Herbert Norman Schwarzkopf, Jr.:
engem ebben a vonatkozásban nem érdekel a nemzetközi sajtó. nekem nem kell a financial times ahhoz, hogy bemutassák orbán viktort. egyáltalán nem gondolom gonosz politikusnak. bennem nincs különösebb ellenérzés vele kapcsolatban. azt látom, hogy ő ösztönösen úgy viselkedik, mint egy cigánygyerek. például könnyen feltalálja magát.

de azért kevés politikus költene nyíltan közpénzt a hóbortjára. és amikor magyarázza, hogy az nem közpénz drága testvéreim. dehogy nem. a cigány kultúrában a nyilvánvalón is vitatkoznak. "nem vak ez a ló csak bátor". és nagyon sok ilyen vita van. tényszerűen objektíven eldönthető valami. ilyenkor jön, hogy de a másik is. így magyarázzák ki a cigányok magukat. ártatlanul. a fideszben lopás? hazudni? sose. ez is a cigány kultúra része. és jelentős mértékben ez határozza meg a politikai kultúrát.

tamas11 2014.05.12. 08:02:35

@Blogger Géza:
Jajj angyalom, szakadj már le a realitásérzékedről!
A Közgép jelen van a külkereskedelmi (EU) piacon, nyerhetne ott is, mivel a tendereket ELVILEG közzé kell tenni, és a korrekten eljárók meg is teszik (kivéve persze a zárt, meghívásosakat, és a megvezetett pályáztatásokat). (Olyan kategória tényleg nincs,hogy volt szobatársak ügyvezetésében álló cégek... ).
A Strabag pedig? Tudtommal elűztük azokat, akik neve/pozíciója oda-vissza inflálta az eljárásaikat. Az emútt! Akkor mire vársz, miért kardoskodsz a mostaniak esetében?
Ugye nem vagy te egy japán szamuráj? Mert naponta összejönne a muníciód a harakirire.

babarczyeszter 2014.05.12. 10:18:33

@profilo: nem szokásom legendákat terjeszteni. Az információm első kézből származik. Azt azonban nem fogom megmondani, hogy honnan, hogy hol volt ez a pályázat, és hogy ki jelent meg a keresztapa küldötteként, mert félnek azok az emberek. Van így is elég bajuk.

zorki 2014.05.12. 10:25:03

Meghallgattam a beszédet, majd kíváncsian keresgéltem hol találom a vitát.
Szomorúan állapítottam meg, hogy nem volt, nem lehetett vita.
Ennek fényében Orbán miniszterelnöki programbeszéde a parlamentarizmus megcsúfolása,annak tartalma ezt a tényt nem írhatja felül.
Jelzem érdemes elolvasni mit mondott Orbán Viktor 1990 május 22-én Antall József programbeszédére válaszolva a Parlamentben.

Szal, ennyit erről

Eleve 2014.05.12. 10:52:56

Más téma:
Nagyon érdekesnek vélem az ukrajnai magyarok kitételt is a beszédben, a kárpátaljai magyarok kapcsán. A térségi helyzettel blogomban sokat kell még foglalkoznom ahhoz, hogy oly pontossággal lássuk a vonatkozó jövőt.

fvipera 2014.05.12. 11:02:12

"Nagy kérdés, hogy a gyakorlat mit fog mutatni. "

Kishantos lerohanása bírói végzés ellenére
Norvég Civil Alap csesztetése

fvipera 2014.05.12. 11:07:21

@nevetőharmadik: a blog szerzőjének annyit mindenképpen a javára írok, hogy ilyen kommente(ke)t provokált.

fvipera 2014.05.12. 11:08:34

@babarczyeszter: evidenciát fogalmaztál meg.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.05.12. 11:19:47

Kedves Béndek Péter, akkor olvasd el ezt is:

www.miniszterelnok.hu/beszed/orban_viktor_beszede_a_kossuth_lajos_teren

Ugyanaz a nap, másik helyszín.

"Az a nép, amely összeadja az erejét, korábban mozdíthatatlannak hitt sziklákat elgörgethet az útjából. Ezt mi, magyarok most, 2010-ben, majd az újabb, 2014-es sikerből tanultuk meg."

Mi, magyarok = 2,7 millió, majd négy év múlva már csak 2,2 millió ember. (Félmillióan közben kikerültünk a nemzetből, úgy tűnik.)

"Az elmúlt négy évben azonban nagyszerű és csodálatos dolgok történtek a magyarokkal."

A magyarok = a fideszes kivételezettek és hívek.

"Fájdalom, de ismét csatába kell mennünk. (...) Két hét múlva az európai parlamenti választáson újra meg kell küzdenünk azokkal, akik veszélyesek Magyarország érdekeire."

Kedves Béndek Péter, ne legyenek illúzióid: ellenség leszel. Jó esetben elég jelentéktelen ahhoz, hogy ne akarjanak kinyírni.

@babarczyeszter: Nem is neked kéne megmondani. De amíg nem szól senkinek a szája, fájni fog az ország feje.

LakingerBélaZsebcirkáló 2014.05.12. 11:55:34

@panelburzsuj:
' panelburzsuj 2014.05.11. 18:53:42
@profilo:
Na még egy leponex. '

Azért ölég szánalmas lettél ezzel a nyafogásoddal.
Meg nyitott...
Ja.
De amikor HaFr felkonferálta magát a politikai palettára, neked az sem volt jó.
MoinMoin barátunk, na az való lenne neked.
OFF
Zabzabálóval meg tényleg remekül vidultunk Zsoltink blogján, függetlenül attól, egyébként mennyiben volt különböző a véleményünk.

fepe 2014.05.12. 12:40:08

Csak ezt a buta erőltetett kereszténykedést felejthetné már el. Mintha azon kívül nem is lennének családok, akik nagy ívben szarnak rá...

I_Isti 2014.05.12. 13:57:01

@Holger Hartland: egyébként az a gond, hogy 'A' sziklát angyalnak _kellett_ elgördíteni, mert ha emberek gördítették volna el, akkor a Messiás nem töltötte volna be a küldetését, és nem lett volna az - mármint nem lett volna Messiás. Tehát abban - a keresztény üdvösség eléréséhez - sajnos hinni kell, hogy a sziklát angyal gördítette el. (Egyébként ebből is kissé kiérződik a Miniszterelnök úr, és főleg a hallgatóságának az abszolút félműveltsége, ugyanis Jézus azt mondta a tanítványainak, hogy ha mustármagnyi hitük lenne, akkor azt mondanák a _hegynek_ hogy ugorjon a tengerbe, és bele is ugrana.
Ezzel szemben Jézus némely női tanítványa (Mária Magdaléna, és Mária a Jakab anyja, és Salomé) a Jézus Krisztus sírja elé gördített kőről sejtették azt, hogy nem fogják tudni elgördíteni, ezért gondolkoztak azon, hogy "Kicsoda hengeríti el nékünk a követ a sírbolt szájáról?".)
Tehát amikor a Miniszterelnök úr kő elgörgetéséről beszél, akkor egy olyan nemzeti önmegváltás tant hirdet, ami nem csak ellentmondásos, hanem nettó hülyeség is.

Hidvégi Mihály 2014.05.12. 19:36:01

Milyen jó, emberi is polgárnak lenni! Lám, Péter még ezáltal hisz a rókának is. Szép ez, de a róka róka marad. Kiénekli a sajtot a szánkból ha nem vigyázunk.

S vannak másféle polgárok. Mint én, aki anyja után sokszor hitetlen. Meg azt is belém sulykolta anyám, hogy hazug embert hamarább utol érik, mint a sánta kutyát.
S miért tartotta a népi bölcsesség a hazug embert megkülönböztetni a többitől? Mert a hazug ember erkölcstelen.

Mit tanulhatunk még a népi bölcsességek közül?

Kutyából nem lesz szalonna.

Orbánból pedig a büdös életben nem lesz polgár. Kisember lesz örökkön örökké, míg le nem taszajtja a nép a trónjáról. Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, e haza minden rendű és rangú polgárával lehetséges és kell együttműködni, mindenkire szükség van, kivéve az egyetlen Orbánt.

Hidvégi Mihály 2014.05.12. 19:51:49

Nem. Én nem olvastam el Orbán beszédét. Nem is fogom, nem érdekel. Aki ennyire leküzdötte magát, az nem méltó a figyelmemre.

Orbán takarodj!

Kovenant 2014.05.12. 20:52:38

"... teljesen mindegy, hogy ki az adott politikai oldal aktuális vezetője. Ő sosem lesz jó a másik oldalnak."

bal-jobb.blogspot.com/2014/05/9-europai-ertelemben-vett.html

tamas11 2014.05.12. 21:00:31

@Babócsa:
nincs olyan, hogy másik oldal! Ez csak egy kommunikációs diktátum, és amint felmerül bármi, ahol kettőnél több megoldás lehetséges, ott ALKALMATLAN ez a kommunikációs klisé.
Nincs beszélgetés, nincs megegyezés, nincs megoldás!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.12. 22:03:13

@Hidvégi Mihály: Mihály, elég sok szavazója van..

abdul hackeem 2014.05.12. 22:40:35

@Hidvégi Mihály: Milyen érdekes, hogy én megpróbáltam végignézni és arra lettem figyelmes, hogy nem oda figyelek. Nem érdekelt ösztönösen, valószínűleg ugyanazon okok miatt.

panelburzsuj 2014.05.13. 10:48:54

@Babócsa:
Úgy híjják a tézisedet: hamis dilemma.

Kovenant 2014.05.13. 11:05:57

@panelburzsuj:
Nem kizárólagos megoldásként szerepel 2 alternatíva, hanem ez csak helyzetleírás. Ha lát még valós, tényleges támogatottsággal és tradícióval rendelkező harmadik, negyedik, ötödik közösséget (adott pillanatban meglévő pártoktól függetlenül), akkor szívesen látom a blogon (persze egyébként is). Köszönettel.

panelburzsuj 2014.05.13. 11:27:21

@Babócsa:
Most mondtam: nem játszok sedió-semogyoróst.

Hidvégi Mihály 2014.05.13. 21:27:20

@HaFr: Igen, sok szavazója van.

Mi következik abból, ha egy hazugnak sok követője van?
Az, hogy a követett nagyon ügyesen hazudik (mindamellett, hogy a követői nem feltétlen a legfelkészültebbek). Kétségtelenül Orbán igen tehetséges. Tehetséges szónok, Magyarország tragédiája sok más mellett, hogy a legtehetségesebb politikusunk egy súlytalan hazudozó. Súlytalannak mondom, mert hiába vannak követői, van ún, karizmája, kívülről az én munkás-paraszti-értelmiségi szememmel csupán egy pojáca, aki most épp fent van. A történelem fogja eldönteni, hogy államférfi vagy sem.

Még akkor is fenntartom ezt, ha tudom, hogy a mai magyar valóságban van Orbán gondolatai között megfontolásra méltó, pl. hogy a végtelenül lemaradt (aminek oka többek között az emútnyócév is) Magyarországnak lépnie kell, hogy a fejlett nyugattal pariban legyen a gazdasága.

tamas11 2014.05.14. 06:28:11

@Babócsa:
bennem van a hiba, elvész a türelmem, és túlságosan is "toronyiránt" fogalmazok.
Majd kifejtem alaposabban alkalomadtán.
Addig is:
amikor azt írom, hogy Nincs beszélgetés, nincs megegyezés, nincs megoldás, azt úgy értem: mindez nem lehetséges a
hibás tisztázatlan fogalmakkal!
Panelburzsuj, lám, mégis megértett, mart HAMIS DILEMMÁNAK nevezi Bayer felvetését (az idézetedet, szándékostul).
A halmazelméleti közelítés nem lesz igazán alkalmas, mivel mégiscsak mobil közösségekről lenne szó, továbbá ki alakulásukban létezésükben vörös szál a történetiség, és mindenkelőtt a kopmmunikáció szerepe.
Szóval attól, hogy szájzárat kap egy egész közösség, attól még lélegzik, és van lélegeztetés is. hajjaj! Sőt, attól kapunk szájzárat!

tamas11 2014.05.14. 11:41:06

@Babócsa:
addig is , míg újra nekifutok, beidézném, amit egy másik blogon Moin Moinnak írtam.
..."Számomra ugyanis ezek a kategóriák avittak, használhatatlanok, pl számomra a liberális is lehet egyenlőségelvű, már tudniillik a verseny ELŐTT... (hiszen minden verseny ab ovo ismert, azonos szabályok szerint kéne hogy kezdődjék).
A szabadság és egyenlőség nem a VIP-lelátókon, hanem a versenyszellemben és a versenyhelyzetben lakik, és az csak következmény, ha különbségeket hoz.
Miként lehetne mindez egészében jobboldali, vagy akár baloldalias? Ott értékek dominálnak, pl a hitéletből adódóak. A nemzetiesség is kódolt konfrontáció, mert nem lakik mögötte közmegegyezés: a kiközösítő, csoportosító politikai szándék használja és szítja.
A mi hazai környezetünkben már odáig fajult a helyzet, hogy nem csupán megegyezni nem tudunk, hanem tárgyiasan gondolkodni sem, a besulykolt rendszerben.
Bal, liberális, jobbos, egykulcsos....
A versenyszféra nincs köszönőviszonyban ezekkel, csak a hatalomtechnika sulykolta a közgondolkodásba, ahol a mostani kormány főerői a korábbi nagy politikai rendszer ellenében akarták meghatározni önmagukat, hogy a történelmi vesztest valamiféle túlparton láttassák. Amit folyvást felülbélyegeznek,az valójában a lúzergettó. Elmaszatolják, hogy a kormányzás dolgában ezek a vesztesek ugyanúgy ítéltek mint a szélsőjobb: nem akarnák azt, ami van! A gondjainkat hatalmi ambíciókhoz kötődő fogalmak mentén nem hogy megoldani, de jól elképzelni sem lehet."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 12:01:20

@öreg zsidó blogger: lehetnek ellentétei is, a lényeg, hogy egymást kell erősíteniük -- ebben nem látok olyan nagy truvájt

Kovenant 2014.05.14. 13:56:43

@tamas11: Nekem a kategória/fogalom vitáról a következő jut az eszembe.

Számomra fülsértő a "nem megyünk-e haza" helyett a "nem-e megyünk haza". Ezzel bizonyosan nem vagyok egyedül, de számomra megdöbbentően sok ember használja, csakúgy mint a ban-ben helyett a ba-be-t. Húsz év múlva ez lesz a standard nyelvhasználat, sőt lehet, hogy már ma is az. A használat, a gyakorlat okafogyottá teszi a berzenkedést.
Ha ma Magyarországon tömegek definiálják önmagukat a ki-tudja-ki/mi-által létrehozott jobboldal/baloldal terminológia szerint, akkor lehet vitázni az eredeti jelentéstartalmon, csak lehet, hogy azt már senki sem fogja érteni. Ha pedig boncolgatjuk ezt (mert tényleg érdemes), akkor pedig kijön a sedió, semogyoró. Mindenesetre jól esik beszélgetni, köszönöm a kommentet, folytassuk!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.16. 12:52:41

Karrier: ezzel a blogbejegyzéssel vezércikk lett belőled a a legújabb 168 órában :-)

vajdasagi 2014.05.18. 16:02:21

@Blogger Géza: Örülök, hogy úgy véled, hogy ilyen jól érted a gazdaság dolgait.

Mint gyakorló gazdasági szakember állítom Neked: tévedsz. A jövő a szolgáltatói szektorban és nem az összeszerelő üzemekben van. És én még nem hallottam olyan ír emberről, aki Kínába vándorolt volna ki, mert ott nem ingott meg a gazdaság, de viszont kínaiak nagyon is szeretnének írországban tevékenykedni a szolgáltatói szektorban. A megingás ellenére is.

Attól tartok, Te még nem jártál nyugaton. Vagy nem nyitott szemmel jártál ott.

A vállatom adóztatása nem csökkent az elmúlt négy évben, hanem csak átalakult: erre megannyi példa van, de íme egy: a kormány megfeji a bankokat, azok meg megfejnek engem. De tudod mit, bónuszként még egy, mert ahogy belegondolok, elönt az indulat: a mostani kormány vezette be a kötelező kamarai tagdíj nevű vérlázító adót is. Nem kevesebb az elvonás most sem. És jól emlékszem, amikor 2011-ben csökkent sok alkalmazottam nettója, mert adócsökkentés nevű adóemelést hajtottak végre. Összességében: szégyelld magad.

vajdasagi 2014.05.18. 19:28:49

@explanatus: Üdvözlet. Nincs az esztergályos szakmával különösebb gondom, csupán az, hogy nemsokára robotok fogják a többségüket kiváltani.

Ne ragadj le sem az informatikusoknál, sem az esztergályosoknál: azok az országok fognak boldogulni a 21. században, ahol művelt és magasan képzett elmék alkotó munkát végeznek. Ha a 10 milliós lakosságunkból képes lesz 1 millió ilyen alkotó munkát végezni világszinten versenyképesen, akkor ez az ország szárnyalni fog. Betanított munkásokból és összeszerelő üzemekből nem. De még esztergályosokból sem.
Mérnökök kellenek és nem esztergályosok. Különben nekünk lőttek.

vajdasagi 2014.05.18. 20:46:37

@Babócsa: Szerintem akkor sem szabad ebbe a jobboldal-baloldal felosztásba belenyugodni, és pláne nem szabad használni ezt, mert ez téves. A Fidesz NEM egy jobboldali párt. Semmilyen szempontból nem az. Legtöbb szempontból valahol a Rákosi és Kádár-rendszer között mozog félúton. Államosít, újraeloszt, nem tiszteli a magántulajdont, nem támogatja a versenyt. Támogatókat és "komcsikat" listáz. Hol van itt bármi jobboldali?

unionista (törölt) 2014.05.18. 21:09:09

@vajdasagi:
hazafias kommunizmusról hallottál már? mint amilyen tito.

vajdasagi 2014.05.18. 22:53:02

@unionista: Nemcsak hogy hallottam róla: sajnos még lelkesedtem is érte fiatal koromban. De nem műkszik. Az emberek messze nem elég becsületesek és önzetlenek ahhoz, hogy ez működhessen. És elképesztően nagy elhajlásokra és gazemberségekre ad esélyt. Ezt aztán a hatalmon lévők közül sokan ki is használják, így ad 'idea' sajnos megbukik.

Blogger Géza 2014.05.18. 23:26:06

@vajdasagi: Le vagy maradva. A kamarai tagdíj miatt pedig kiérdemelted a hónap szarrágója címet is. :)

unionista (törölt) 2014.05.19. 00:01:34

@vajdasagi:
neked erről több tapasztalatod van. de ha megnézed, akkor orbán olyasmivel próbálkozik, amivel tito. személyes tekintélyt akar kivívni a világban. támogatja az egyházakat, de személyes népszerűségre törekszik. örökös államfő szeretne lenni. látszólagos nemzeti önigazgatást akar. valójában mindent pártirányítás alá akar vonni. orbán nem a kádár kor iránt érzett nosztalgiát használja ki. ő nem kádár. hanem tito. a többség (szerintem a jobboldaliak) is látják, hogy ez így nem lesz jó. de egyelőre ennek nincs alternatívája.

vajdasagi 2014.05.19. 07:49:05

@Blogger Géza: Ha a Te pénzedet vennék el a szó szerint semmiért, akkor gondolom Te is rossz néven vennéd ezt. A kamarai tagdíj egy rablás.

Blogger Géza 2014.05.19. 08:41:51

@vajdasagi: Nem tudom, te milyen kamarában vagy, de mienk hasznos ingyenes előadásokat szokott tartani szakmai kérdésekben. És ez csak egy dolog. Egyébként a német rendszer átvétele, ha őnáluk működik, talán nálunk is van rá esély.

vajdasagi 2014.05.19. 20:13:49

@Blogger Géza: A kötelezői kamarai befizetés egy rablás. Egy rejtett adó. Te csak nyalod a mostani hatalom valagát, és ezért nem ismersz el semmilyen hibáját. De én vagyok a hülye hogy egy ilyennel leállok beszélgetni. Szégyelld magad. Ha éltél volna a Kádár rendszerben, akkor Te biztosan házmester lettél volna és mindenkit feljelentgetsz - ezt tudom rólad gondolni a blogoszférában kifejtett ténykedésed alapján.

Ha meg egy kamarai előadás tud Neked hasznos lenni, akkor Te nagyon dilettáns lehetsz ám a szakmádban. Vagy hazudsz.

Egy előadás akkor tud hasznos lenni, ha csak attól kérnek pénzt, aki meg akarja hallgatni. És akkor felkészülnek az előadók. De itt úgyis mindegy. Hiszen csak Te mész el meghallgatni. Te meg mindent jónak tartasz, amit a gazdáid nyújtanak. Fúj!

Blogger Géza 2014.05.19. 21:27:15

@vajdasagi: Szánalmas vagy, ha képes vagy kijelenteni, hogy márpedig minden kamara minden előadása haszontalan. Beírásaid alapján szinte mind hasznodra válna...

panelburzsuj 2014.05.19. 21:32:32

@Blogger Géza:
"márpedig minden kamara minden előadása haszontalan"

Nem azt mondta, Géza: azt mondta, hogy menj a picsába.

wowerman 2014.05.31. 18:47:44

Nem tudom eldönteni hogy ez a cikk most trollkodás vagy nem
süti beállítások módosítása