1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.03. 17:58 HaFr

Magyar gazdaságot, európai béreket!

A címbeli mondat a jobbik választási plakátjáról származik, és mivel én a Jobbik szavazóival való párbeszéd elkötelezett híve vagyok, a következőket fűzném ehhez.

1. Ún. európai bérek sosem lesznek olyan országban, ahol a Jobbik nevű párt 20%-ot szerezhet egy országgyűlési választáson. Miért? Mert egy ilyen súlyosan rasszista párt olyan súlyosan antiglobalista "makrogazdaságtani" doktrínával, mint a Jobbiké, csak olyan országban szerezhet 20%-ot, ahol az "európai" béreknek mindenhol máshol alapjául szolgáló szabadságelvű piacgazdasági kultúra és szociális kompetenciák csak rendkívül töredékesen vannak jelen. Magyarán minél jobban szerepel a Jobbik, annál kisebb az esélye az európai béreknek Magyarországon, mert a társadalom bizonyíthatóan annál rosszabb válaszokat ad a saját feszítő problémáira. A Jobbik fordított tükre az európai felzárkózásunknak.

2. A magyar gazdaság európai (globális) tőke nélkül ma Szenegál szintjén pörögne. És a Jobbik vélhetően négyötöddel nyerte volna a legutóbbi választásokat. (Vö. 1. pont.) Mindenki válasszon -- különösen a Jobbik-szavazók, de kicsit mindenki -- még időben.

3. Európai (nyugati) bérek csak olyan társadalomban képzelhetők el, amely vagy óriási saját tőkével (ásványkinccsel, knowhow-val, működő tőkével) és óriási belső piaccal/tőkeexporttal, vagy óriási tőkevonzó erővel (tipikusan nagyon fejlett szürkeállománnyal és szakmai tudással) rendelkezik, azaz nagy hozzáadott érték előállítására képes -- és persze ezen túl lehetőleg olyan apróságok is jellemzik, mint a kiszámítható jogrend, a hatékony bürokrácia, az átlátható állam. Magyarország nem ilyen. Sőt pont az ellenkezője. (Vö. 1. pont.) Akár tízmillió virtigli náci is élhetne ebben az országban és Vona Gábor lehetne a Kárpát-medence Putyin-konszorús sahinsahja, napi huszonnégy órát toporzékolva a budai Várban, ezen a logikán akkor se tudna változtatni, úgyhogy akár meg se érdemes próbálnia. Viszont akkor meg mi a fenéhez kezdene magával, ugye, kérdezem én. A tisztelt Jobbik szavazó ezt is átgondolhatná.

 4. A tőke nem szeretetből mászkál ide meg oda. (Ami viszont jó benne, hogy nem is utálatból teszi ugyanezt, ami összehasonlíthatatlanul alkalmasabbá teszi élhető környezetek létrehozására, mint amire a hagyományosan destruktív magyar rasszizmus képes, amely eddig csak egy elpusztult országot adott nekünk hetven évvel ezelőtt.) Ahol a tőke -- kicsit nyálasan szólva -- "jól érzi magát" (magyarul jobban tud nyereséget termelni, mint másutt), onnan nem megy el, még ha nehéz is kialakítani kezdetben az "idegen" tőke helyét az anyagi vágyak és a versenyképtelen társadalmi rendszer feszítésében. De elég megnézni, mire képes a színmagyar tőke, ha korrupt magyar oligarchák meg önkormányzati szintű csalók kezébe kerül: kézen-közön eltűnik, off-shore-ra vándorol -- semmivel sem viselkedik hazafiasabban, mint az idegen eredetű tőke. Akik az ellenkezőjét gondolják, szimplán közgazdasági tahók (vagy éppen az ipari méretű  közpénzlenyúlás kedvezményezettjei). Plusz mire mennek a Brüsszel stb. elleni agresszióval? Keleti barátunk elment ezzel kb. a falig, de Putyin rendszerének vesztesége csak az utóbbi két hónap ostoba (valójában az orosz társadalom versenyképtelensége miatti frusztrációból eredő) agressziója miatt dollár százmilliárdokban mérhető. Micsoda fenomenális ötlet ezt kopírozni egy ökörszem méretű gazdaságban, mint a magyar! Ellenben a sok sóder a kizsákmányoló globáltőkéről, összeesküvésről, komprádorburzsoáziáról (mintha ezek leleplezése volna a legfőbb gondunk), esti iskolás Dózsa Lákszembörgök alt szólójával, a Jobbik vulgármarxista kórusától kísérve valóban meg tudja vezetni a még "igaz szóra vágyó" magyarok millióit -- éppen a társadalmunk sanyarú lelki, szellemi és anyagi állapota miatt. De akkor miért nem írják ki a pártszékház ajtajára inkább, hogy FYA, dudes. Végül is, ezt sem értenék.

4. Összefoglalva, a "magyar gazdaságot, európai béreket" jelszó egyenértékű a "magyar tinókat magyar liftekbe" sokkal kevésbé hazafiasnak tűnő -- de valójában pont ugyanannyira értelmes -- jelszavával. Aki ezt nyomja, annak az esze annyi, mint egy marék lepkének, vagy egy marék lepkének nézi a honfitársait. Ezt is gondolja át a tisztelt Jobbik szavazó, akit nem egy rendszerellenes, hanem egy értelemellenes párt vezet -- a még nagyobb kilátástalanságba.

235 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr226113117

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Na mi az, amiben egyetért a Jobbik és az Együtt-PM? 2014.05.05. 11:28:52

Kísért az MSZP 2002-es kampányszlogenje: Több pénzt az embereknek!  Ha csak erről a két plakátról szerezhetne infót az választópolgár a Jobbikról és az Együtt-PM-ről, azt is hihetné, hogy minimális a különbség a két párt filozófiája között. Hisz ugyan...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 18:05:05

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A grafikon cáfolja a bejegyzés szerzőjét, a meredek zuhanás nem a Jobbik, hanem az MSZP kormányzásakor következett be.
Egyébként a Jobbik programja tartalmilag más országokban a normális középnek szmít, csak Magyarországon számít a magyarországon ideiglenesen állomásozó cionista média és sajtó jóvoltából úgymond szélsőségesnek, de még ezt sem tidják konkrétummal alátámasztani, mert a Jobbikkal való tartalmi vitától rettegnek.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

panelburzsuj 2014.05.03. 18:09:21

@wallenberg8805:
Jobbikkal tartalmi vitát folytatni nem könnyű kenyér.

Tanúm van rá.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.03. 18:11:01

@wallenberg8805: Barátom, tedd ki az agyadra a "megtelt" táblát

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 18:17:04

@HaFr:

"Barátom, tedd ki az agyadra a "megtelt" táblát"

Íme ezt szokták csinálni a balliberális demokraták, amikor konkrétumot tartalmilag vitatni vagy állítani nem tudnak, akkor lesüllyednek pitiáner személyeskedésbe.

Moin Moin 2014.05.03. 18:21:32

@wallenberg8805:

O.K., kiirtjuk/elzavarjuk a zsidókat, hazaüldözzük a multikat, kilépünk az EU-ból... És ettől majd jobban fognak folyamatokat szervezni tudni a magyar vállalkozók? Ettől majd eldobják a leszarom-tabblettáikat a köztisztviselők? Ettől majd kevésbé lesz kontraszlektált a politikai elit? Ettől megugrik a magyar innovációs készség és az innováció világpiacon is versenyképes termékekben való testet öltése? Ettől majd lesz hirtelen egy csomó átgondolt projektünk, amelyek így könnyedén juthatnak piaci finanszírozáshoz?

Á, dehogy!

A Jobbik vezetői nemhogy nem értenek mindehhez, de még csak fogalmuk sincs ezekről a tényezőkről. Soha, egyetlen szót sem hallhattunk, egyetlenb sort sem olvashattunk arról, hogy miképpen lehetséges a magyar vállalati, menedzsment- és munkakultúrát felfejleszetni és hoy miféle, a részleteket is tartalmazó progtamokat fog erre indítani a Jobbik. Ez a világ egyszerűen ismeretlen a Jobbik vezetői és hívei előtt.

A Jobbik nem politika és nem gazdaságszervezés - még csak nem is igazi ideológia: a Jobbik egy pszichózis, a frusztrált, mert önmagát sikertelennek és bizonytalannak érző "kismagyarok" pszichózisa.

(...Mielőtt még belekezdenél: igen, mind a 2010-es, mind a 2014-es Jobbik-programot ismerem és elolvastam az utolsó betűig!)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.03. 18:25:10

@wallenberg8805: Ott az állítások hegye, konkrétumok tengere a posztban. Erre te ide böffentesz valami méretes ostobaságot, és még tőlem várod, hogy ezekre feleljek -- további konkrétumokkal. Hah! Ember, elment a józan eszed.

Moin Moin 2014.05.03. 18:31:34

@wallenberg8805: @HaFr:

Nézd, ahhoz, hogy „konkrétumot tartalmilag vitatni” lehessen, legalább e konkrétumok szakmai alapfogalmaival és összefüggéseivel tisztában kell lenni – ez pedig, mint az előbb utaltam már rá, hiányzik a Jobbik világából. Amikor egy jobbikos tőlem a konkrétumokról való eszmecserét kéri, akkor rendre és kivétel nélkül ezt kell tapasztalnom: az alapvető ismerethiányt. Van viszont bőven düh, frusztráltság és vakhit – meg egy csomó, egymás között és a neten terjedő baromság, összeesküvés-elmélet és peresze hamisított „tények” is!

A jobbikosoktól kapott szemrehányásokkal kapcsolatban az a vicc jut eszembe, amikor a szép, ám felettébb buta és műveletlen feleség már unja, hogy a férje sosem beszélget vele, csak „girincre vágja”. Egy este ezt fel is hánytorgatja a férjnek:
- Te sosem beszélgetsz velem!!!
- Akarsz beszélgetni? Jól van, tegyünk egy próbát: ki az a Goethe?
- Nem tudommm…
- Akkor girincre!!!

panelburzsuj 2014.05.03. 18:35:42

@Moin Moin:
Auch Hölderlin ist ihnen unbekannt?

Lovag Mihály 2014.05.03. 18:44:23

@Moin Moin: 2014.05.03. 18:31:34

ennyi erővel semelyik párt programjáról nem lehet vitatkozni

Moin Moin 2014.05.03. 18:49:52

@Lovag Mihály:

Valóban: ostobákkal a marhaságaikról nem érdemes vitatkozni!:-)

Moin Moin 2014.05.03. 18:50:35

@panelburzsuj:

Ach, Ein Stadtmensch! Sie glauben wohl, dass wir hier oben etwas altmodis sind – aber das stimmt nicht!

www.youtube.com/watch?v=g9z3G-duHdQ

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 18:50:36

@Moin Moin:

A balliberális oldal másik aljas módszere amit most csináltál, ugyanis szándékosan valótlan ostobaságokat adtál a Jobbik szájába, aztán az általad kitalált és a Jobbik szájába adott ostobaságokról diadalmasan "bebizonyítottad" hogy azok ostobaságok.

Természetesen a Jobbik nem általánosít a multikra, hanem világosan megkülönböztet kétféle multit:

1.) értékteremtő hasznos multi (pl Audi, Volkswagen, Siemens, stb)
2.) élősködő káros multi (pl Raiffeisen, Tesco, Auchan)

Mivel az előbbi értéket teremt és hasznos az országnak, ezért azt a Jobbik támogatja, az utóbbi viszont élősködik és káros az országnak, ezért azt a Jobbik nem támogatja.
Tehát máris kiderült hogy ordas liberálisdemokratikusat hazudtál amikor azt a látszatot keltetted hogy a Jobbik általánosít minden multira, és azt a hamis látszatot diadalmasan leleplezted hogy hibás álláspont.

2. A Jobbik azt akarja hogy készítsünk egyenleget arról, hogy Magyarország és az EU között mennyi pénz ment kifelé és jött befelé, de összesen. Tehát mennyi EU támogatás jött be, és mennyi pénz ment kielé az EU-ba egyrészt EU-költségvetési befizetésként, és persze ahhoz hozzá kell adni az EU-s multi bankok, biztosítók, kereskedelmi láncok itteni jövedelmét is. És ha ennek az összegnek az előjele negatív, akkor a nép dönthessen népszavazáson a kilépésről.
Egyébként nem EU-tagok Norvégia, Svájc, Izrael, mégsem halnak bele, viszont EU-társult tagok, tehát az EU előnyeit élvezik, de az ő jogrendjükbe az EU-bizottság nem szólhat bele. Tehát Magyarországnak jobb lenne ha kilépne az EU-ból, és annak társult tagja lenne mint Norvégia, Svájc és Izrael.

Lovag Mihály 2014.05.03. 18:51:04

@Moin Moin: 2014.05.03. 18:49:52

félreértesz, nem láttam a te elvárásodnak megfelelő pártprogramot idén (se)

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 18:54:08

@HaFr:

Ott volt a bejegyzésben egy grafikon, amelyen az MSZP-kormány idején Magyarország versenyképessége látványosan megzuhant, tehát nem a Jobbik-kormány idején.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.03. 18:57:08

@wallenberg8805: És ki a francot érdekel az emeszpé kormány -- olvastad a posztot egyáltalán?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.03. 18:58:39

"Ún. európai bérek sosem lesznek olyan országban, ahol a Jobbik nevű párt 20%-ot szerezhet egy országgyűlési választáson."

Európai bérek akkor sem lesznek, ha minden szavazó egységesen nyugatpárti pártra szavaz.

Moin Moin 2014.05.03. 19:07:33

@wallenberg8805: Magad igazoltad a szavaiddal, hogy semmit sem értesz!

- A Raiffeisen a Volkswagen Group (V.G.)egyik finanszírozója - pl. az üzemépítkezéseiket finanszírozza (ingatlanlízing-konstrukcióban). ha nincs Raiffeisen, nincs Audi sem. Avagy: mivel a V.G. is használ a fejlesztéseihez, beszerzéseihez banki finanszírozást, így a nyereségének egy része szükségképpen és joggal kerül a bankokhoz. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy akkor mi van a Porsche Bankkal, ami a V.G. saját bankja?

Továbbá: az Audi éppen úgy kiviszi a Magyarországon megtermelt nyereségét (ha az érdekei úgy kívánják), mint a Raiffeisen, vagy épp a Siemens és a TESCO. Mint ahogy a MOL is kiviszi-kiviheti Romániából Magyarországra az ott keletkezett nyereségét. Ha neked lenne Burundiban, vagy Kanadában egy vállalatod, akkor, gondolom, te is ragaszkodnál ahhoz, hogy szabadon mozgathasd a tőkédet, nyereségedet? Vagy te vállalnád, hogy azt az utolsó fillérig, centig csak abban az országban költöd el, fekteted be, ahol épp termelődött?:-)

EU-mérleg: van ilyen, ennek alapján Magyarország sokkal-sokkal többet profitál, mint az EU. Godnolom, te is tudod, hogy Magyarországon évek óta 97%-ban az EU finanszírozza a közcélú beruházásokat? Ami pedig a "kifelé menő" pénzek azon hányadát illeti, amelyet a bankok, biztosítók, termelővállalatok Magyarorzságon termeltek meg és kiviszik az országból, ezzel kapcsolatban egyrészt ott az előbb írott válasz: a tulaj azt csinál a hazsnával, amit akar, amit célszerűenk tart - hiszen az öbé, az ő tőkéjéből ered. Másrészt pedig, ha ezek a "pénzkivivő" multik nem lennének az országban, akkor a minőségi munkahelyek mintegy harmada nem létezne és természetesen az e munkahelyeken kifizetett jövedelmek sem.

...Mondom: fogalmad sincs a dolgokról, tényekről és arányokról - de azért "konkrétumokat akarsz tartalmilag vitatni"!:-)

Moin Moin 2014.05.03. 19:12:29

@wallenberg8805:

Akkor - 2008-tól - volt a világgazdasági válság, te! Ha maga Aranyszájú Szent János lett volna kormányon, vagy a magyarok Öregistene, akkor is megzuhant volna.:-)

Ami pedig a 2004-től beinduló sokkal enyhébb lejtmenetet illeti: ennek két oka volt:
- egyrészt a 2001-ben elindult fegyelmezetlen költségvetés,
- másrészt ekkorra ütközött bele a magyar gazdaság abba a növekedési korlátba, amely a már említett vállalkozásszervezési ismerethiányból, ill. a "laza" maygar munkakultúrából következik.

panelburzsuj 2014.05.03. 19:17:29

@panelburzsuj:
Nem-nem - altmodis(ch?) reakciókat minden élethelyzetben roppant könnyű beindítani.

Elég hozzá eleget okoskodni:

mek.niif.hu/06300/06345/06345.htm#14

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 19:21:52

@Moin Moin:

A Raiffeisen Magyarországon azt csinálja hogy magasabb kamatra kölcsön ad, alacsonyabb kamatra kölcsön vesz. Ennek során nem keletkezik érték, csak az országban lévő pénztömeg egy részét jövedelemként felmarkolja és kiviszi az országból. Tehát a puszta léte Magyarországon az csökkenti a Magyarországon lévő pénz mennyiségét, vagyis ő egy pénzszivattyú.
Azt hiszem hogy ezt lehet élősködő káros tevékenységnek nevezni, ha valakik pénzt visznek ki az országból.

Az Audi viszont nem élősködik, hanem létrehoz autókat, tehát értéket teremt, más régebben használt kifejezéssel szólva árja.

A Tesco azt csinálja hogy bérbe adja a polcait pénzért, vásárol terméket olcsóbban és eladja drágábban. Tehát megintcsak nem jön létre általa érték, viszont ő is tetemes összegű jövedelmet kiemel a magyar nemzetgazdaságból és azt kiviszi, tehát ő is élősködő és kártevő.

Szükség van egy országban kereskedelemre, de abba nem szabad beengedni idegeneket tulajdonosként, mert meg kell akadályozni hogy a kereskedelmi tevékenység által pénz kerüljön ki a nemzetgazdaságból külföldre. Tehát kereskedelmi egység csak vagy magyar állami, vagy 100%-ban magyar magántulajdonban szabad hogy legyen.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 19:26:33

@Moin Moin:

Ja és mindjárt meghatódok amikor a liberális demokrata azt mondja hogy a Tesco az jó mert munkahelyet teremt. Honnan van a Tesconak bevétele? Onnan, hogy a vásárlók a pénztárnál fizetnek. Tehát a magyar nemzet fiai dobják össze a Tesco bevételét, vagyis a Tesco a magyar nemzet fiainak saját pénzéből ad a magyar nemzet fiainak egy nagyon pici csoportjának munkát és fizetést, vagyis a nemzetközi kapitalisták legombolnak rólunk egy halom pénzt, amiből pár fillért visszaadnak néhány dolgozónak fizetésre. De kérdezem én, ehhez mi szükség van a nemzetközi kapitalistákra? Ezt mi is meg tudnánk oldani házon belül hogy a saját nemzetünk fiaitól származó pénz egy részéből fizetést adnánk a saját nemzetünk fiainak, ehhez az égvilágon semmi szükség nincs az élősködő kártevő nemzetközi kapitalistákra.

panelburzsuj 2014.05.03. 19:34:44

@wallenberg8805:
Indítson gyűjtést a Jobbik a Magyar Emberek Szupermarketje Szövetkezet összekalapolására - és máris nincs szükség nemzetközi kapitalistákra.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 19:39:29

@panelburzsuj:

A jegybanknak van elég pénze kártalanítani a multi áruházláncokat az épületeik elkobzásáért, azokban az épületekben onnantól fogva Magyarországnak fog termelődni ugyanaz az irdatlan nagy jövedelem, ami eddig az idegeneknek, és a rendszer hamarosan visszatermeli a jegybanknak a kártalanítás összegét, és onnantól fogva Magyarországnak termeli a tiszta hasznot.

Moin Moin 2014.05.03. 19:39:40

@wallenberg8805: Mondd: mit lehet kezdeni veled, aki kb. a XIII. század gazdaságfilozóüfiájával a fejében élsz?

Figyelem: amit most írtam, az nem túlzás és nem is vicc: valóban akkortájt gondolkodtak (főként egyházi berkeken belül) úgy gazdaságról, tőkéről és kereskedelemről - no meg "saját" és "idegen" vállalkozókról - mint ahogy te.

Pl. olyan apróságokról feledkezel el, hogy egy "polc bérbeadásához" meg kell éípteni azt az épületet, amelyben a polc áll. És: a Hangya Szövetkezet is olcsóbban vásárolta a termékeket, mint ahogy eladta őket. Ebből fedezik a működési, újraállítási költségeket és a nyereséget. És a bankok esetében is ez a helyzet: egy kis, falusi takarékpénztár is magasabb kamatra ad hitelt, mint amennyit a betétekre fizet. Ráadásul: minél nagyobb egy bank, annál kisebb lehet a különbözet - mert kisebbek a fajlagos költségek.

...De minek magyarázok én itt neked? Túl keveset tudsz ahhoz, hogy legyen "tapadási felület".:-)

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 19:45:14

@Moin Moin:

A hangya szövetkezet is olcsóbban vásárolta mint eladta, és a hangya szövetkezet 100%-ban magyar hazai volt, tehát az ő jövedelme itt maradt a magyar nemzetgazdaságban, ellenben a multi áruházlánc jövedelme kikerült a magyar nemzetgazdaságból.
Ezért írtam azt hogy kereskedelmi tevékenységnek csak vagy magyar állami, vagy 100%-ban magyar magántulajdonban szabad lennie, mert védeni kell a magyar nemzetgazdaságban lévő pénzt az onnan való kikerüléstől. Ahogy egy család csinálja, lehetőleg védi a pénzét attól hogy az idegenekhez kerüljön, ugyanezt kell csinálni az ország esetáben is csak nagyban.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 19:47:10

@Moin Moin:

A falusi takarékpénztár esetében dettó, annak a jövedelme is itt marad a magyar nemzetgazdaságban, tehát a banki tevékenységre is azt a szabályt kell alkalmazni hogy az csak vagy magyar állami, vagy 100%-ban magyar magántulajdonban lehessen.

anonymand 2014.05.03. 19:52:02

@wallenberg8805:

Tisztelt wallenberg8805!

"A grafikon cáfolja a bejegyzés szerzőjét, a meredek zuhanás nem a Jobbik, hanem az MSZP kormányzásakor következett be." - csak a pontosság kedvéért: a rosszul megválasztott grafikon nem cáfolja a bejegyzés szerzőjét, sajnos nem is támasztja alá. Ha kellő időt fordítasz rá, akkor a neten felleled a frissebb adatokat, amelyekből kiderül, hogy igaz ugyan a zemútnyócév hibás gazdaságpolitikájának köszönhető lecsúszás, de az is, hogy hűen a jelszóhoz (Magyarország jobban teljesít!) sikerült azóta lejjebb kerülni (talán a 63. helyre sikerült leharcolni magunkat).

"Egyébként a Jobbik programja tartalmilag más országokban a normális középnek szmít, csak Magyarországon számít a magyarországon ideiglenesen állomásozó cionista média és sajtó jóvoltából úgymond szélsőségesnek, de még ezt sem tidják konkrétummal alátámasztani, mert a Jobbikkal való tartalmi vitától rettegnek." - ezt a szalonzsidózást pedig jó lenne ha mellőznéd.
Köszönöm.

Tisztelettel:
anonymand

2014.05.03. 19:58:23

A "jobbikos" kommentelok hozzaszolasai olyanok mint a ZS kategoriaju akciofilmek. Olyan szar, hogy mar jo (mindig elolvasom oket, bar a tobbseguk repetitiv). A poszt viszont - mint mindig - remek.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 20:02:52

@anonymand:

Természetesen nem zsidóztam hanem cionistáztam, a cionista az nem egy etnikum mint a zsidó, hanem egy politikai nézet és rendszer, cionistának nevezik mindazokat etnikai hovatartozástól függetlenül, akik feltétel nélkül támogatják a rasszista apartheid izraeli rezsimet, tehát a Hit Gyülekezetétől az MSZP-n át a Fideszig, ezek mind cionisták, és az ezek ellenőrzése alatt álló média is cionista, arra a médiára írtam hogy ideiglenesen hazánkban állomásozó cionista média, mert remélem hogy egyszer majd nem fog létezni többé.

szerintem is 2014.05.03. 20:08:26

@Moin Moin:
"Akkor - 2008-tól - volt a világgazdasági válság, te! Ha maga Aranyszájú Szent János lett volna kormányon, vagy a magyarok Öregistene, akkor is megzuhant volna.:-)"

Ha 2008-tól volt a világgazdasági válság, akkor az ország versenyképessége miért már 2006-tól kezdett el megzuhanni? Nem a világválság okozta, az már csak rátett.
Ausztria és a visegrádi országok átlaga vajon miért nem zuhant így meg? Csak nem azért, mert a mi zuhanásunkat nem a világválság, hanem már előtte valami más okozta?
Ausztria versenyképessége ugyanabban az időszakban még emelkedett is.

savanyujóska 2014.05.03. 20:18:18

@Moin Moin: „rendre és kivétel nélkül ezt kell tapasztalnom: az alapvető ismerethiányt. Van viszont bőven düh, frusztráltság és vakhit – meg egy csomó, egymás között és a neten terjedő baromság, összeesküvés-elmélet és persze hamisított „tények” is!”

Nemrég olvastam egy gépészmérnök tollából egy értekezést, ami szerint a Titanicot valójában felrobbantották, hogy eltegyenek az útból néhány befolyásos embert, akik ellenezték a FED akkoriban már tervezett megalakítását.
Másik ismerősöm egy beszélgetés során csak úgy mellékesen megemlítette, jól kicseszik velünk az EU, a nemzeti jövedelem 80 százalékát nekik fizetjük be. Nézett egy nagyot amikor ismertettem vele bizonyos tényeket. Nem buta gyerek amúgy, egy internetes boltot üzemeltet, de annyi fáradtságot nem vett magának, hogy rászánjon három percet arra, hogy a dolognak utána nézzen gugliban. Valaki ezt mondta neki, és elfogadta, hogy úgy is van. De bármerre nézek, döbbenetes az emberek tájékozatlansága, és pénzügyi műveletlensége. Az értelmiségé is.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 20:27:00

@savanyujóska:

Az Echo Tévén Bogár László professzorék egyszer összesítették hogy mennyi pénz jön az EU-ból és mennyi megy innen oda, és több megy innen oda.

szerintem is 2014.05.03. 20:36:16

@anonymand:
Na ez az...
Az egyik elkezdte, a másik meg folytatta a az ország lerontását.
Egykutyák.
A világgazdasági válság meg már tényleg csak egy kis hab a tortán. Ezeket a negatív folyamatokat nem az okozta.

anonymand 2014.05.03. 20:36:48

@HaFr:

Tisztelt HaFr!

2013-as tanulmányból:
"Varga János1
VERSENYKÉPESSÉGI HELYZETJELENTÉS
MAGYARORSZÁGRÓL"

Évek/helyezés:
2001/26 2002/29 2003/33 2004/39 2005/35 2006/41 2007/47 2008/62 2009/58 2010/52 2011/48 2012/60
és 2013-ban 63. hely.
Forrás: a World Economic Forum adatai alapján saját szerkesztés
Felhívom a nagypofájúak figyelmét 2008-2011 időszakra.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2014.05.03. 20:42:07

@savanyujóska:

Tisztelt savanyujóska!

Tájékozatlan vagy, mert nem nézed az Echo TV-t!
Ők tudják a tuttit...

Tisztelettel:
anonymand

32FNewYork 2014.05.03. 20:42:25

@Moin Moin: Nem bontod ki az igazság minden részletét. A polc, gondolom, értsd áruház megépítését hagyjuk, mert annak ára nem oszt vagy szoroz.

Megépül pl. az Aldi, mellette a Lidl. Körülötte természetesen másnap tönkremegy minden helyi kisboltos. Mindkét boltot iszonyatos mennyiségű német (nem magyar) áruval töltik fel. Még az alma is német. Töredékére csökken a magyar mezőgazdaság, megszűnik az élelmiszeripar stb. Ezzel párhuzamosan EU-szintű megállapodásban biztosítják, hogy a magyar mezőgazdaság töredék támogatást kapjon a nyugat-európaival szemben,így az árversenyt is könnyedén megnyerik. És ez nem minden. Pl. a német hátterű multinacionális cégek mindent amit csak tudnak multinacionális, lehetőleg német cégekkel csináltatnak, szolgáltattatnak. Természetesen mint írtad még hitelt sem az OTP-től vesznek fel, a hirdetéseiket német tulajdonú médiákban foglalják le (nem lesz többé magyar tulajdonú média), és konkrétan tudom, mert abban dolgozom, még a reklámfüzeteik papírját is német papírkereskedőktől rendelik és német tulajdonú nyomdában nyomják (tönkre mennek a magyar nyomdák vagy bagóért felvásárolják). Az alkalmazottak cégautója német lesz, a repülőjáratok szintén, még a céges mobiltelefon is stb.

Mivel mindez már a legtöbb szinten lezajlott, egyetlen lehetséges lépés maradt: minél többet államosítani, és minél több állami megrendelést szembehelyezni ezzel a rendszerrel, és ennek segítségével megerősíteni, illetve most már inkább többnyire létrehozni a magyar ipart és szolgáltatást. Ezt csinálja most a Fidesz.

panelburzsuj 2014.05.03. 20:48:27

@32FNewYork:
Vajon miért nem elég a CBA, COOP, Reál és más magyar tulajdonú boltra kiírni:

"Be lehet ide menni!"

?

panelburzsuj 2014.05.03. 20:50:24

@32FNewYork:
"magyar mezőgazdaság töredék támogatást kapjon a nyugat-európaival szemben"

Néhány konkrét szám elkelne.

Pláne lengyel, cseh, szlovák párhuzammal.

panelburzsuj 2014.05.03. 21:08:24

@wallenberg8805:
Ez akkor most jó vagy rossz hír?

Mert konkurenciát lehet támasztani 20 százalékos támogatottsággal is - de kobozni csak teljhatalommal.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 21:22:34

@panelburzsuj:

Azt kell elérni, hogy a nemzetgazdaság hajóján ne legyenek olyan lékek, amelyeken kiömlik a pénz. Holt tud kiömleni pénz? Például az értéket nem teremtő típusú tevékenységet folytató külföldi tulajdonú vállalatok jövedelmén keresztül.
Ha figyeled a közéletet és azt hallod valakitől hogy az értéket nem teremtő típusú tevékenységet folytató külföldi tulajdonú vállalatok jelenléte az országban az jó dolog, akkor biztos lehetsz benne hogy az illető az azoknak a külföldi tulajdonosoknak a fizetett ügynöke.

panelburzsuj 2014.05.03. 21:28:11

@wallenberg8805:
Bár úgy lenne ... :((

(Nem tudod, hol lehet ügynöknek jelentkezni?)

Brigitta_Brigitta 2014.05.03. 21:33:42

@wallenberg8805:

Olvasom itt a kommentjeidet, hát sok újat megtudtam, a jobbikosok gondolkodásáról, de emellett nem tudok elmenni szó nélkül:

"A Raiffeisen Magyarországon azt csinálja hogy magasabb kamatra kölcsön ad, alacsonyabb kamatra kölcsön vesz."

Könyörgöm, egyrészt szerinted csak a Raiffeisen csinálja ezt, másrészt meg CSAK Magyarországon? :) A bankok - és a többi vállalat - alapvető (!!!) működési mechanizmusa, hogy megveszik az erőforrásokat, ezt felhasználva hozzáadott értékkel együtt új terméket állítanak elő, amit nyilván drágábban adnak el, mint amennyibe az erőforrások kerültek (hisz ha nem így lenne, miért vállalkoznának?). Az általad említett "hasznos" Audi is ezt csinálja, sőt, a Vokswagen is. És az összes bank és az összes vállalat. Egy bank esetében a hozzáadott értéket az jelenti, hogy kezelik a pénzedet, számlán tartják, hitelt nyújtanak, működtetik az infrastruktúrát, amin keresztül hozzájutsz a pénzedhez (és még kismillió dolgot csinálnak).

Én elhiszem, hogy ezt a "tanulatlanabb" vagy "gyengébb képességekkel rendelkező" és/vagy kilátástalan sorsú embereknek nehéz megérteni, sőt a bűnbakkeresés is egy elég jellemző reakció. Ne érts félre, ezt abszolút nem degradálóan írom, hanem tényként, sőt, véleményem szerint ezek az emberek védelemre szorulnak a jobbik uszító, hamis propagandájával szemben.

És nem utolsó sorban a Jobbiknak kurva nagy felelőssége van abban, hogy kihasználja-e ezeknek az embereknek a gyengébb képességeit. És ezt lelkiismeret nélkül megteszik. Ezért nem tudom, csak megvetni a vezetőiket.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 21:41:53

@objektivenszubjektiv:

A nemzetközi kapitalisták csak akkor tudják ezt a tevékenységet folytatni, ha az általuk lefizetett magyarországi kormányok ezt hagyják nekik, tehát itt belső árulók szolgáltatták ki az országot külső gyarmatosítóknak, amikor a magyar adófizetők pénzén konszolidált bankokat fillérekért odaajándékozták az idegeneknek, és amikor beengedtek idegeneket áruházláncokat építeni.
Az Audi az autót gyárt, tehát értéket hoz létre, a Raiffeisen az nem gyárt semmit, az csak elvesz a meglévő értékből.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 21:43:58

@panelburzsuj:

Látod erről beszélek, a balliberálisok azonnal beállnának a nemzetközi kapitalisták ügynökének a saját hazájuk ellen, amint tudomást szereznének egy ilyen lehetőségről. Sajnos a pálya telített.

Brigitta_Brigitta 2014.05.03. 21:47:31

@wallenberg8805:

Ja, rájöttem. Te egy troll vagy.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 21:48:41

Egyébként van mégegy lehetőség, olyan módon veszteséges működésre kényszeríteni törvénnyel a bankokat és áruházláncokat, hogy nem engedni nekik a tevékenységük beszüntetését, így az általuk eddig összeélősködött irdatlan nagy pénzből legalább valamennyit vissza lehet szerezni tőlük a veszteséges működésükön keresztül, ami nekik veszteség, az nekünk nyereség.
Tehát egy kormány ha nagyon akarja és hűséges a hazához, akkor meg tudja oldani okosban hogy visszavegyen valamennyit.

egyetmondok 2014.05.03. 21:48:54

És mennyien hisznek abban, hogy az,mely szerint a Lidl, vagy tök mindegy melyik külföldi itt, csak azért nem adja a magyar munkavállalójának a nyugati bért, vagy annak legalább 80%-át,ahogy a Jobbik "kérné",mert nem rendes, hanem rossz,nagyon rossz.
Hiszen ez csak akarat kérdése,nemde.

panelburzsuj 2014.05.03. 21:52:28

@wallenberg8805:
Bizony, elég hamar telítődött.

Te aligha nézted végig felnőtt fejjel, amikor a nyolcvanas évek végétől eszelős tülekedés támadt a külföldi cégek képviseletéért.

Nemre, színre, pártállásra tekintet nélkül.

Lóvé rulez - ezt te is pontosan tudod.

Csak szarul esik tudomásul venni.

(Az egy másik fejezet, hogy az azóta felnőtt nemzedék már jórészt hoppon maradt. És lőn kopp, és lőn radikális düh...)

panelburzsuj 2014.05.03. 21:56:13

@egyetmondok:
Ezért roppant kínos a jobbikos léleknek, hogy pl. Scheiring nevű ballerek betűre ugyanezzel házalnak:

scheiringgabor.blog.hu/2014/05/03/europai_fizeteseket

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 22:01:54

@panelburzsuj:

Az imperialisták és ügynökeik, a szalonképes pártok akik kiszolgálják őket, és a médiájuk amely propagálja őket, azok mind azt állítják hogy a Jobbik az szélsőséges és az élősködés, kizsákmányolás, gyarmatosítás az jó dolog. (És nem mellesleg ezek mindig feltétel nélkül támogatják a rasszista apartheid izraeli rezsimet, tehát cionisták is, valamilyen rejtélyes módon ezek a dolgok együtt járnak.)

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 22:03:31

@panelburzsuj:

A Jobbiknak egyáltalán nem kínos, mivel a Jobbik meggyőződésből őszintén mondja ugyanezt, amit a Baynauék csak az imperialista megbízóik utasítására érdekből mondanak. Fel lehet ismerni hogy melyik politikai erő mond valamit meggyőződésből és melyik csak szavazatszerzési célból.

egyetmondok 2014.05.03. 22:04:29

@panelburzsuj:
Nem is azt írtam, hogy mennyi jobbikos hisz ebben, hanem, hogy mennyien hisznek ebben.
Elképesztő.

Saga 2014.05.03. 22:06:46

@wallenberg8805: Nyilván nem fogsz elgondolkozni azon amit, írok, de hátha olyan is elolvassa aki igen.

A pénz (tőke) hasonló a génekhez (mémekhez). Végső soron az élet alapelve testesül meg létezésében. Nem érdekli más csak a szaporodás és a tovább örökítés.

Ilyen formán ott lesz sok pénz (tőke), ahol a pénz túlélése és szaporodása biztosított.

A pénz túlélő gépei (a géneké például az élőlények, mint az ember is), mint például a vállaltok, versenyeznek, akárcsak az élőlények. Győzzön a jobbik alapon. LOL.

Ezt hívják gazdasági környezetnek.

Ha te fogod és szétbaszod az eszement emberi mém hülyeségeiddel, akkor a pénz itt nem fog túlélni és sokasodni. A jobbik programja kb a homok alapú életet (na jó nevezzük szilicium alapúnak) próbálná meg a Földön a szén alapú helyett. Próbálkozni lehet vele, csak értelmetlen. (A cél az kéne, hogy legyen, hogy "dszungelt" biztosítson magyarország a pénz (tőke) számára, ahol fajgazdagságával pénz (tőke) bőséget hozna.
Ellenben a mostani út, és a Jobbik útja, egy 93 ezer négyzetkilóméteres monokultúrát akar, ami egyenlő az öngyilkossággal.)

Ha érdekel a fentiek mögötti tudományos háttér, olvasd el Mérő László Az élő pénz című könyvét.

Csak mellékesen megjegyzem, hogy igazad van. A németek német cuccot vesznek. Csakhogy megversenyeztetik a német cégeket is. A koreai bank, koreai autóval jár. Ezt hívják co-evoluciós hatásnak.
Namármost az igazi válasz olyan kellene legyen, mint mondjuk Izraelé, Finnországé, Svájcé, ahol rengeteg pénzt ölnek az oktatásba és innovációval próbálnak fejlődni. Olyan téren előrébb, jutni, ahol kék óceán van és másnak is szüksége van az ő termékére.
Képzeld a CCC cipőbolt hálózat egy lengyel fickóé. A saját falujában épített egy üzemet. Már 55 üzlete van Magyarországon. Most megy Németországba. Tőzsdei cég.

Félek, nálunk kiírtják a vállalkozó szellemet és az innovációt, a pénz (tőke) két meghatározó szaporodási feltételét és még tapsolni is fogunk hozzá... (Fontos tény, hogy kevesebb a bejegyzett szabadalom most, mint a világháborúban, amikor az eddigi legkevesebb volt...)

egyetmondok 2014.05.03. 22:07:51

@wallenberg8805:
Tisztelettel,Te már láttál olyan gyarmatot, ahol a gyarmatosított állam mondjuk tízszer akkora adót vet(het) ki a gyarmatosító bankjára, mint a gyarmatosító saját anyaországának állama ?

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 22:13:06

@Saga:

Ha léteznének pénzforrások, tehát olyan sziklahasadékok, amelyekből pénz folyik, akkor a jó balliberális kormány azokat azonnal privatizálná külföldi vállalatoknak a lehetőleg a nemzetközi kapitalistákhoz folyhasson a haszon, míg a nemzeti kormány azt szigorúan állami kézben tartaná, hogy a közösség javára folyhasson a haszon.
Ilyen pénzforrás egy ország esetében a bankrendszer és a kereskedelem, ezeket nem szabad idegenek kezébe átengedni, mert akkor az idegenekhez kerül ki pénz a nemzetgazdaságból, az pedig nem jó. Egy eladósodott ország, amelynek kevés a pénze, luxus hogy ha a pénzforrásait privatizálja, és még abból a kevés pénzből is enged kiömleni az országból ami van.
Meg kell ismerni azt a fogalmat hogy nemzeti önvédelem (a balliberális szótárból ez hiányzik), és alkalmazni kell.

panelburzsuj 2014.05.03. 22:13:22

@wallenberg8805:
Én annyit állítok, hogy amíg a tömeges éhezés az alternatíva (Pl: 1917, 1933), addig az emberek elviselik a magánéletük korlátozását és baszkurálását.

De amikor a többségnek már a menőbb dísztárcsa vagy mobil-előlap okoz bánatot és fejfájást, akkor a szükségletek parancsba adása nehézségekbe ütközik.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 22:15:22

@egyetmondok:

Ha összegezzük hogy eddig mekkora összeget élősködtek össze itt, és ahhoz képest most mennyit kell visszaadniuk adóban, még mindig sokkal jobban járnak mint mi.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.03. 22:19:08

Azt hiszem, itt elkelne egy gyorstalpaló a kapitalizmus és az "élősködés" különbségeinek megvilágítására

Moin Moin 2014.05.03. 22:20:34

@32FNewYork: ...Und ich hab eine schlechte Nachricht für Dich: ich bin auch ein Deutscher!:-)

Mir san scho' im Speisekamma'! (Ja, nem, bocs: most megint épp az oroszokat vezette be a spájzba Orbán!)

(...A kommentedben pedig annyi tévedés van, hogy nincs is kedvem sorra korrigálni.)

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 22:23:52

@panelburzsuj:

Én meg azt állítom hogy egy eladósodott szegény országnak a korlátlan kapitalizmus az súlyosan ráfizetéses és romlásba taszíthatja. Ezért kell kivonni a tőke szabad áramlása alól ágazatokat legalább addig, amíg az eladósodottság jelentősen nem csökken.

Moin Moin 2014.05.03. 22:26:13

@wallenberg8805: Aha! ... És ha a Hangya cseh gyártmányú kapát vett és adott el? És ha Hangya német gyártmányú lámpával kereskedett, amive román petróleumot mért? És ha olasz fügét árultak?:-) Akkor mégsem maradt 100%-ban a pénz Magyarországon!

Látod: a világ nem olyan faék-egyszerűségű, mint ahogy az a fejedben él!

A kereskedelem és a termnelés nem "diszjunkt halmazok", ahogy te és az elvbarátaid gondolkodtok erről: valójában komplex, egynásra utalt rendszer alkotnak és csak úgy működőképesek. ma már egyetlen ország sem lenne egy óráig sem életképes a ti elképzeléseitekkel működtetve.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 22:27:00

Egyébként az az egészséges, ha a termelés, feldolgozás, kereskedelem egy helyre koncentrálódik, Magyarországon viszont a nemzetközi kapitalisták által lefizetett jobb- és balcionista kormányok külföldieknek adták a feldolgozóipart és a kereskedelmet, így a termelőknek nem lett alkupozíciójuk, aminek következtében sokan közülük tönkrementek, az idegeneknek eladott üzemek meg megszűntek, mert az idegeneknek csak a piac kellett.
Na ezzel sem dicsekednek a Mihályi Péterék.

egyetmondok 2014.05.03. 22:29:16

@wallenberg8805:
Neked is van egy bankod ? Ha nem gáz: melyik a tiéd ?

Moin Moin 2014.05.03. 22:29:19

@szerintem is: Ahogy azt a kommentemben a zuhanás 2. számú okaként leírtam, ebben az időszalban érte el az ország azokat a korlátokat, amelyek általánosságban megszabják a versenyképességét. Ezek jellemzően vállalatgazdaságtani területen jelentkeznek. (Szervezni tudás, innovativitás és annak komplex termékpályába szervezése, munkakultúra, általános vállalkozói és üzleti mentalitás + az állami szabályozás részben kényszerű hektikussága.)

Moin Moin 2014.05.03. 22:29:58

@savanyujóska: Pontosan!

...Sajnos!!!!:-(((

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 22:30:23

@Moin Moin:

Ha a hangya 50 forintért vett Csehországból cseh kapát és azt 60 forintért adta tovább, a 10 forintot eltette magának, mivel a hangya az magyar, tehát az a 10 forint itt maradt a magyar nemzetgazdaságban, az országból csak az 50 forint került ki. De ha a Tesco csinálja ugyanazt és ő teszi el azt a 10 forintot, akkor 51 forint ment a cseheknek, és 10 forint meg ki a Tesco tulajdonosához. Tehát a multi az 10 forinttal többet vett ki a nemzetgazdaságból mint a hangya.

panelburzsuj 2014.05.03. 22:32:10

@wallenberg8805:
Igen, az első háborúból legatyásodva kikerült államok majdnem betű szerint így gondolkodtak.

Úgyhogy hamar csináltak egy még véresebb második háborút, amiből még jobban legatyásodva támolyogtak elő a megmaradottak.

egyetmondok 2014.05.03. 22:34:03

@wallenberg8805:
A magyar pl. mezgaz. termelőknek azért nincsen alkupozíciójuk, valóban, szemben például az angliai mezgaz. termelőkkel,akiknek nagyon is van,pl. az ottani TESCO-val szemben, mert se ember,se Isten nem tudja őket rábeszélni, hogy esetleg össze kéne állni.
Ezt pedig az állam nem fogja soha helyettük megoldani.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 22:34:20

@egyetmondok:

Nekem 0 forintos számlacsomagom van, tehát nem kell fizetnem azért mert megvan, de nem is használom.

egyetmondok 2014.05.03. 22:35:52

@wallenberg8805:
" Ha összegezzük hogy eddig mekkora összeget élősködtek össze itt, és ahhoz képest most mennyit kell visszaadniuk adóban, még mindig sokkal jobban járnak mint mi. " ---

ez esetben nem értem a többes szám első személyt ebben a mondatodban. Ki az a "mi" ?

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 22:36:43

@panelburzsuj:

A második világháborút az eső világháború győztesei által kikényszerített igazságtalan, mohó, a népeket semmibe vevő (tehát antidemokratikus) rablóbékerendszer provokálta ki.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 22:37:15

@egyetmondok:

A mi az a nemzetgazdaság összessége.

almodhi 2014.05.03. 22:39:24

@Moin Moin:
"Mondd: mit lehet kezdeni veled, aki kb. a XIII. század gazdaságfilozóüfiájával a fejében élsz?"

Az egész XIII. század nevében kikérjük magunknak!

XIII. századi genovai kereskedők

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 22:40:36

@egyetmondok:

Angliában az ottani kormány legalább nyomokban ismeri a nemzeti önvédelem fogalmát és eszméjét, tehát ott nem engedi az ottani Tesconak ugyanazt megtenni, amit az itteni megenged az itteninek.

Moin Moin 2014.05.03. 22:41:45

@wallenberg8805: Látom, tényleg nem érted. Már csupán az nem világos, hogy ennyire tájékozatlan vagy-e, vagy ennyire buta - vagy pedig ennyire nyilas?:-)

Szívesen tartok neked előadást arról, hogy a gondolatmenetedben és a számításaidban hol vannak a "téves kapcsolások" és az ismerethiányok - de ez messze túllépne egy válaszkomment keretein.

Nem érted, mi a világgazdaság és hogyan működik. Nem érted, mik a komparatív előnyök. Nem érted, mit jelent a terméklánc (az ötlettől az eladásig, sőt, a használatig) és legfőképpen azt nem érted, vagy nem akarod érteni, hogy egy akkora ország, mint Magyarország, a te elképzeléseid szerint egyszerűen nem működhet a XXI. századi technológia világában. De írtunk már korábban a blogunkon erről, talán érdemes lenne elolvasnod és elgondolkodnod:

progressziv.blog.hu/2012/05/14/az_eu_mint_technologiai_szuksegszeruseg

és: progressziv.blog.hu/2011/02/23/kapcsoljuk_ki_a_gravitaciot

Moin Moin 2014.05.03. 22:44:18

@almodhi:

Most mit vered a nyálad: odaírtam, hogy már akkor is csak a buzeráns csuhások gondolkodtak így!

Üdvözlettel

Hanzáék

almodhi 2014.05.03. 22:47:49

@Moin Moin: Jajj, már megint elfelejtettem a végére odatenni, hogy :-).

:-)

egyetmondok 2014.05.03. 22:49:47

@wallenberg8805:
" A mi az a nemzetgazdaság összessége. " ---

na,azt értem,ez pont ugyanaz,mint 90 előtt "a népgazdaság összessége" volt.

egyetmondok 2014.05.03. 22:50:55

@wallenberg8805:
Angliában a piac állítja elő azt,amiről Te azt hiszed,hogy a kormány állítja elő.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 22:51:46

@Moin Moin:

Úgy látszik nem érted mi a különbség aközött, hogy ha ugyanazt a kereskedelmi tevékenységet külföldi vagy hazai végzi. Ha külföldi végzi, akkor a jövedelmét kiemeli a nemzetgazdaságból, ha hazai, akkor nem.
Lehet hogy a magyarországi liberálisoknak jó érzés ha a Tesco tulajdonosa jó nagy jövedelmet vitt ki Magyarországról, mázl tov neki, de nekünk a mi nemzetgazdaságunknak abból semmi hasznunk hogy ő sok pénzt kivitt innen.
Az nem szakmai kérdés hogy védekezni kell, hanem erkölcsi, politikai kérdés.

panelburzsuj 2014.05.03. 22:55:28

@wallenberg8805:
Jó, hát te szeretsz fellengzeni, azér mondod így - ugyanazt.

panelburzsuj 2014.05.03. 22:56:32

@wallenberg8805:
Az én pécsi gazdaságomból egy fillért se vigyen el győri cég.

Budapesti meg pláne.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 22:56:35

@egyetmondok:

Angliában egy időben privatizálták a vasutat, aztán történt több tömegszerencsétlenség, mert a kapitalisták spóroltak a biztonságon, ekkor rádöbbentek hogy hibáztak és részben visszaállamosították a vasutat.
Tehát nem engedik korlátlanul a kapitalizmust.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 22:59:28

@panelburzsuj:

Az elmaradott régiókban érdemes lehet korlátozni máshonnani kereskedelmi cégeket, mert ott arra van szükség hogy az ottani kevéske pénzt legalább megtartani ott.

anonymand 2014.05.03. 23:00:37

@wallenberg8805:

Adj meg egy olyan bankot, amit a magyar állam pénzén konszolidáltak. Forrással.

Cserébe adok egy linket, hogy elmélkedhess az EU nettó befizetőin, meg támogatottjain:
iksz.beszolunk.hu/mennyit-fizetunk-be-es-mennyit-kapunk-az-eu-tol-az-ellenseg-nem-kulfoldon-van/
Sajnos csak 2004-2011 közötti adatok vannak meg.

"A Raiffeisen Magyarországon azt csinálja hogy magasabb kamatra kölcsön ad, alacsonyabb kamatra kölcsön vesz." - igen a bankoknál a kölcsönkamat magasabb, mint a betéti kamat.
Mi a bajod a fentnevezett bankkal? Túlzottnak tartod a kamatmarzsot? Akkor bankolj az OTP-nél (ott még nagyobb a különbség)!

Amiket összehordtál bejegyzéseidben, az nem kismiska!
Reménytelen eset vagy, választ sem várok, egy tibeti imamalom hozzád képest csak gagyi...

anonymand

Moin Moin 2014.05.03. 23:00:43

@wallenberg8805: Látod: ezért kellene legalább alapfokú közgazdasági, világgazdasági és vállalamenedzsment-ismereteket tanítani a sulikban: hogy ekkora ökörségeket ne hitethessenek el a hozzád hasonlókkal a Jobbik-brossúrák!:-)

Amiről te írsz, az egy XVII-XVIII. századi, ún merkantilista gazdaságszemlélet - amely azonban már abban a korban sem működött (illetve: az országon belül nem előállítható erőforrások megszerzése folyamatos háborúkhoz vezetett).

Figyelj: rádszánok egy órát és két sört, hogy megpróbáljak legalább alapvető dolgokat helyretenni a fejedben. (Pedig nagyon drága az időm!) Ha érdekel az ajánlat, akkor írj privátban!:-)

Moin Moin 2014.05.03. 23:01:58

@anonymand: Biztos devizaalapú hitele van a Raiffeisentől és zabos rá, amiért ő maga volt marha!:-)

panelburzsuj 2014.05.03. 23:07:37

@wallenberg8805:
Vagy Győrbe költözni.

Persze lehet belső útleveleket, meg vámhatárokat is csinálni. Németek, olaszok évszázadokig elvoltak így - nagyjából az általad vázolt gazdasági megfontolások mentén.

Egy úr - egy birtok - egy buksza.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 23:09:15

@anonymand:

Ez a cikk több bankkonszolidációt felsorol:
index.hu/belfold/tegnapiujsag/2008/07/09/1992_kirobban_az_elso_bankbotrany

Nem vitatom hogy kereskedelmi bankokra szükség van, de azt ellenzem hogy ezekben lehessen külföldi tulajdonrész. Az ilyen élősködő típusú tevékenységet szerintem csak vagy magyar állami tulajdonos, vagy 100%-ban magyar magántulajdonos végezhessen. Legalább ennyiben korlátozni kellene a tőke szabad áramlását, amíg az ország nehéz helyzetben van.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 23:10:58

@anonymand:

Ja és én az EU befizetéshez hozzászámítom az EU-s multi bankok, biztosítók, kereskedelmi láncok Magyarországon megkeresett jövedelmét is, annak ugyanis 100%-a a magyar nemzetgazdaság számára veszteség.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 23:15:32

@Moin Moin:

A bankhoz, biztosítóhoz, kereskedelemhez nem kell vasérc, kőolaj, technológia, csak épületek, pénzügyi, kereskedelmi végzettségű vezetők, dolgozók, biztonsági emberek, pénztáros és árufeltöltő alkalmazottak. Tehát ezeket az ágazatokat minden ország meg tudja oldani saját maga házon belül, idegenek bevonása nélkül, ez csak politikai akarat kérdése.

panelburzsuj 2014.05.03. 23:18:06

@wallenberg8805:
Akkor már csak azt kell kiszámolnod, hogy van-e elég tőkéje a magyar államnak és a magyar állampolgároknak együtt ahhoz, hogy a magyar gazdaságot finanszírozni tudják. Beruházásokat, forgóeszköz-hiteleket, fogyasztási hiteleket stb.

Ha igen - nyert ügyed van.

Ha nem -

panelburzsuj 2014.05.03. 23:20:00

@wallenberg8805:
Kifelejtetted, hogy pénz (úgynevezett tőke), se árt abba a bankba, boltba, biztosítóba. A polcok meg rácsok mellé.

De kisegítettelek.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 23:23:20

@panelburzsuj:

Ha feltételezzük hogy például a kereskedelem garantált forgalmat biztosít, mert a lakosság mindenképpen akar venni enni, innivalót, ruhát, stb, akkor abból az következik hogy garantáltan lehet jövedelmet termelni vele, vagyis a jegybank finanszírozhatja a felkiépítését (vagy a meglévő kereskedelem kisajátítása után az addigi tulajdonos kártalanítását), és ahogy termeli a jövedelmet, visszafizeti a jegybanknak. Így a hitelt is úgy oldjuk meg hogy abból nem veszik le kereskedelmi bankok a jutalékukat, tehát még olcsóbb is a hitel a nemzetgazdaságnak, s csak magunknak tartozunk, ami szintén nem ártalmas.
De ilyet csak akkor szabad, ha garantáltan jövedelmező az adott ágazat, mint amilyen a kereskedelem.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 23:25:28

@panelburzsuj:

A jegybank azért van hogy ellássa pénzzel a gazdaságot.

egyetmondok 2014.05.03. 23:31:21

@wallenberg8805:
Komolya,tudod, azért bírom a Hafr posztjait,meg persze támogatom szerény lehetőségeimhez képest az alakulóban lévő pártját, mert az ilyen gondolkodástól várható leginkább, hogy egyszer nekünk itt,magyaroknak is lesz valami olyan korlátozott kapitalizmusunk, mint az angoloknak van most.

egyetmondok 2014.05.03. 23:34:26

@wallenberg8805,
Ilyen szép és tömör leírását a szocializmus egyszintű bankrendszerének még alig olvastam, mint a Tiéd.
De azért ennyire mégse kéne korlátozni a kapitalizmust, nem gondolod ?

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 23:37:04

@egyetmondok:

Könnyen belátható, hogy ha van egy kommunista diktatúra, amely legyengít egy országot, majd jön egy rendszerváltás és a vadkapitalizmus ragadozóit korlátozás nélkül ráengedik a legyengített országra, akkor azok szétmarcangolják, elszegényedés, egészségügyi romlás, tömeges lelki, pszichikai megbetegedések, öngyilkosság, népességcsökkenés, jövedelmi szakadék, szélesedő szegény réteg, stb alakul ki. Mindezt pontosan tudhatták azok a gonosztevők, akik a rendszerváltást levezényelték, és hagyták hogy mindez bekövetkezzen.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 23:39:08

@egyetmondok:

Az biztos hogy a kereskedelmi bankok külföldi tulajdonosai szerint rájuk szükség van. Tehát ők, az ügynökeik és az általuk lefizetett politikusok mindig ezt fogják mondani.

Moin Moin 2014.05.03. 23:43:19

@wallenberg8805: A bankhoz mindenek előtt tőke kell... Tőkeszegény társadsalomban nehéz komoly bankot létrehozni.

Ráadásul egy társadalom tőkeszegényéségének okai tulajdonképpen az adott társadalom "immanens tulajdonságaiban " rejlenek. Ez egy nagy téma, alkalom adtán majd emlékeztess, hogy meséljek erről is!

anonymand 2014.05.03. 23:43:56

@wallenberg8805:

..."amikor a magyar adófizetők pénzén konszolidált bankokat fillérekért odaajándékozták az idegeneknek,"... - abból a cikkből, amit linkeltél, kiderül, hogy tényleges konszolidáció csak a Postabanknál volt.
"Az Erste Bank 2003 végén vásárolta meg az államtól 400 millió euróért[1] és 2004-ben olvasztotta magába."
Wikipédia
" Százegymilliárd-kétszázkilencvennyolcmillió-hétszázkilencvennyolcezer-hétszázkilencvennyolc forint." - ennyiért adták el. A Budapest Bak 70 milliárdot kínált érte...

anonymand

egyetmondok 2014.05.03. 23:44:16

@wallenberg8805:
Könnyen belátható, hogy valójában az történt, hogy a politikai elit 90 után,vagy mert gyáva volt,vagy mert szándékosan elszabotálta - az eredményt illetően mindegy is - nem engedte rá a kapitalizmust a szocializmus miatt tényleg nagyon gyenge országra.
Ennek következményeit látjuk napról napra,mint romlást,s ennek a majdnem tökéletes ellentét láthatjuk, mint hozzánk képest fejlődést, szinte már az összes többi volt szoci országban.
Ebből a romlásból szerintem három párt elitje kiválóan meg tud élni, Monaco életszínvonalán, nem is bécsi nívón: MSZP-FIDESZ-JOBBIK.
Ez a helyzet egyelőre.

Moin Moin 2014.05.03. 23:45:52

@wallenberg8805: Aki biztos magában és az igazában, annak nem kell gondolkodnia egy efféle ajánlaton!

Tudod: férfiasan, szemtől szembe!:-)

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 23:47:30

@Moin Moin:

Azért olyan kedvesek ezek a külföldi bank tulajdonosok nem? Ők valójában jót tesznek nekünk, hajlandók idejönni és megcsinálni itt a bankolást hogy nekünk jó legyen, mert a mi általunk létrehozott bankokat a jegybankunk nem tudná ellátni pénzzel, mert nagyon kevés a papír, ezért inkább a külföldiek csinálják a bankolást, úgysem tudnánk mit kezdeni azzal a temérdek sok pénzzel amit rajtunk megkeresnek, ezt a gondot is leveszik a vállunkról.
Mindig tudtam hogy ezek rendes emberek.

feketeesfeher 2014.05.03. 23:49:01

@wallenberg8805:
"Ha feltételezzük hogy például a kereskedelem garantált forgalmat biztosít, mert a lakosság mindenképpen akar venni enni, innivalót, ruhát, stb, akkor abból az következik hogy garantáltan lehet jövedelmet termelni vele"

Ja, ha feltételezzük.

A probléma az, amit már sokan megírtak neked, hogy az alapfeltevéseid hibásak.

De nyilván atomerőművet is tudsz tervezni, építeni meg üzemeltetni.
Amilyen magabiztosan egyszerüsíted le a bonyolult gazdasági folyamatokat faék egyszerűségűre.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.03. 23:51:41

@feketeesfeher:

Az biztos hogy a lakosságnak szüksége van élelemre, ruhára, árucikkekre, stb, tehát kereslet biztos hogy van, az pedig forgalmat generál, ebben mi a hibás feltevés?

Saga 2014.05.03. 23:52:40

@wallenberg8805: A világ nem ék egyszerűségű, mégha te éknek látod is.

A példádnál maradva.

10 a "profit" mindkét esetben. Már ez is baromság. Nem a levegőből működik egyik sem. Ha 10 a fedezet, akkor abból fizeti mindkettő a magyar alkalmazottakat. Az is itt marad. Mindkettő itt TAO-zik és HIPA-zik. A forgalomra vetítve pár százalék az adózott nyereség. Nagyságrendre persze soknak látszik.
Csak elfelejted, hogy a TESCO nem a semmiből lett. Az áruházat fel kell építeni. Tehát BE KELL FEKTETNI. Azt magyarok építették. Magyartól vették a telkeket is. A TESCO-nak ebben pénze van. A pénznek pedig van időbeli értéke, tehát elvárt a megtérülése, mert különben nincs értelme a befektetésnek. [A non-profit közmű szolgáltatás ezért versenyképtelen és csak pótlólagos adóráfordítással fenntartható, de akkor sem lesz versenyképes.]
A TESCO a magyar gazdaságon KÍVÜLRŐL, hozta be a befektetett pénzt, tehát itt TÖBB lett a pént (tőke). Ergo a magyar gazdaság gazdagodott.
Később kiviszi a profitot. Tehát időben a kívülről hozott tőkét, megtérülés formájában kiviszi. Kvázi életjáradékoltatja.
De a magyarokat semmi, de semmi nem gátolja meg, hogy ne vegyenek TESCO részvényt. [Például a magyar magánnyugdíj pénzek egy része tuti abban volt. Amíg stadion nem lett a pénzből. Hurrá...]
És ha van TESCO részvénye egy magyarnak, akkor már magyar is a TESCO nem??? A TESCO osztaléka magyarhoz is vándorol.

A magyar termelők pedig piacképtelenek. Mivel a demokrácia alapját, az önszerveződést képtelenek hatékonyan megoldani, akkor mégis mi a faszra számítanak?

A gazdagság egyenlő azzal, hogy egy időegység alatt mennyi pénz áramlik át valahol. Magyarország akkor lesz gazdag, ha a pénz szabadon áramolhat, mint a vér az erekben. De ehhez immunrendszer (hatékony szabályozás, felügyelet, alacsony korrupció) és jó alkalmazkodóképesség (nagy fokú verseny, innováció, tudás) is kell.

Te ellenszenvek, előítéletek, féltudás és összeesküvés elméletek mentén akarsz egy keringést átszabni, és még annyi rugalmasság sincs benned, hogy halványan elgondolkozol azon, hogy mi van ha a másiknak van igaza.

A történelemben ugyanis volt már protekcionizmus és rekvirálás, kiszorítás stb. És mégsem olyan országok vannak most a GDP lista top 10-ben, amelyek ilyeneket alkalmaznak jelenleg. A volt KK Európai országok vajon miért húznak el Magyarország mellett? Ők ilyen ostobák, hogy nem látják mekkora isten Viktor? A "szaros kis" szlovákia EUR-val a pénztárcákban már jelentősen ráver a magyarra, de nyilván ők haldokolnak, mi meg most állunk rá rakétahajtásra...

Egyébként a jó multi, rossz multi szelektálás ott bukik meg, hogy az Audi meg a Merci amikor majd bővít, a BMW meg új gyárat épít, akkor olvasva a Süddeutsche Zeitungot azt olvassa, hogy az ERSTE és Raiffeisen bankokat szopatják Magyarországon, akkor majd szépen 400 km-rel arrébb rakodik ki és baszhatod a szelektálásodat. A Merci (még a szocik állpodtak meg velük - fujj) már elállt a tervezett bővítéstől. A Coca-Cola egy nagy bővítést Lengyelországba vitt és itt csak egy kisebb beruházást végzett.
Ezért is kénytelen Viktor egyedi különmegállapodásokat kötni, persze titkosakat és olyanokat, amit a magyar KKV-k nem fognak kapni sajnos, hogy nekik becsszó jó helyük van itt, csak maradjanak még egy darabig.
Ilyen vicces megállapodásokra egy jól működő gazdaságban nem lenne szükség, mert mindenkire egyenlő szabályok vonatkoznak.

Moin Moin 2014.05.04. 00:01:25

@wallenberg8805:

Tudod, mit mondanak a hozzád hasonlókra a bajor hegyifalvak egyszerű népei:

" Laß o'moi: schau moi: de' isch oa Graddla!"

...I soag Dia's grod!:-)

feketeesfeher 2014.05.04. 00:05:05

@wallenberg8805:

A kereskedelem egy meglehetősen összetett technológia.

A lakosság a szocializmusban is akart venni ezt-azt, élelmet, ruhát árucikket miegymás, oszt mégsem működött a dolog.
Önmagában ugyanis a kereslet maga nem számít semmit.

Van erre ezer rossz példa a világban.
Vessük tekintetünket mondjuk Venezuelára.
És meglátjuk a jobbikos magyar lehetséges jövőt.

Saga 2014.05.04. 00:06:31

@feketeesfeher: És ott még van olaj is...

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.04. 00:12:08

@Saga:

A Tesco először behozott pénzt, hogy felépítsen épületeket, utána jövedelmet szerez a lakosságtól akik fizetnek a kijáratnál pénztárnál, és amint visszaszerezte az először behozott pénzt, onnantól már az ő jövedelme tiszta veszteség a nemzetgazdaságnak.

A magyar termelők azért vannak hátrányban, mert nyugati versenytársaikat azok kormányai jobban támogatják, és mert a magyarországi kormány nem tett semmit azért hogy saját magyar feldolgozóipar és kereskedelem maradjon/legyen, amiben a termelőnek is lehetne érdekeltsége.

Magyarország akkor lesz gazdag, ha a Magyarországon megtermelt össz jövedelem minél kisebb része kerül idegenekhez és minél nagyobb része a magyarokhoz (GNP), tehát önmagában a magas GDP még nem hasznos nekünk, ha annak tetemes részét soha nem láthatjuk.

A protekcionizmust és a kisajátítást olyankor kell csinálni amikor súlyosan el van adósodva az ország és szegénység van, és addig kell fenntartani, amíg jelentősen nem javul a helyzet.

Az Audi és a Mercedes fel tudja fogni ha Magyarország két kategóriára osztja a multikat és az Audi meg a Mercedes a kedvező támogatott kategóriába kerül, akkor nincs miért elmenniük. Ezt nyíltan kell elmondani nekik hogy őket támogatjuk.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.04. 00:14:40

@feketeesfeher:

A kereskedelem egy szakma, azt tanítják felsőoktatásban. Ahhoz nem kell külföldi tulajdonos.

feketeesfeher 2014.05.04. 00:20:11

@wallenberg8805:
"Ahhoz nem kell külföldi tulajdonos."

Nem hát.
Szakma, okítják a felsőoktatásban, oszt akkor lehet egyetemi végzettséggel lenyomni a Tesco-t.
:)))

panelburzsuj 2014.05.04. 00:20:45

@wallenberg8805:
Betű szerint ezt mondtam: amíg "lakosság", meg "árucikk" - addig még úgy-ahogy működhet is az irányított-tervezett gazdaság.

De amint ezen túllépsz, és elkezd a gyerek nyifogni, hogy neki nem a csípős, hanem az édes fogkrém kell - és nem az egyszínű, hanem a csíkos - de nem kék, hanem piros - onnantól egyre keserűbb lesz vagy a irányítók, vagy az irányítottak szájíze.

Szerncsés esetben mindkettő félé azzá válik, és megegyeznek, hogy hagyjuk ezt a picsába...

És akkor lesz 1984 helyett mégis inkább 1989.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.04. 00:24:31

@feketeesfeher:

Az állam kisajátítja a Tescot, a jegybank kárpótolja, minden ugyanúgy folyik tovább, a dolgozók bemennek dolgozni, a vásárlók bemennek vásárolni, csak a jövedelem már nem a külföldi tulajdonoshoz ömlik, hanem a jegybankhoz vissza, és ha visszakerült amit az kárpótlásra fizetett, onnantól a jövedelem már az államkasszába ömlik.

wallenberg8805 (törölt) 2014.05.04. 00:26:39

@panelburzsuj:

Az állami tulajdonú Tescoban is lesz ugyanaz a fogkrém ami a mostaniban, minden ugyanaz lesz, csak a tulajdonos más, a jövedelem máshova ömlik, még a vezetők személye is marad ugyanaz.

feketeesfeher 2014.05.04. 00:30:28

@wallenberg8805:

Az általad preferált le egyszerűsített demagóg politikába már számos ország belebukott.
Ki van próbálva a gyakorlatban, és kivétel nélkül mindig az derült ki, hogy nem működik.
Lehet persze kísérletezni a magyarokon is, csak nem sok értelme van.
Itt sem fog működni, mint ahogy nem működött ez más ideológia mentén sem.

Attól, hogy a "szocialista" helyett a "nemzeti" jelzőt ragasztod ugyanarra működésképtelen rendszerre, attól az még működésképtelen.

feketeesfeher 2014.05.04. 00:31:45

@wallenberg8805:
"minden ugyanúgy folyik tovább"

A helyzet meg az, hogy nem folyna ugyanúgy tovább.
És ez az, amit nem értesz, mert túlságosan le egyszerűsíted a sémát.

panelburzsuj 2014.05.04. 00:32:11

@wallenberg8805:
Előbb még úgy mondtad, hogy német tulaj német áruval tömi a polcokat.

A Tecsó meg olcsóval - mindegy, honnan.

Ilyen gyorsan változik a "nagy terv"? Hogy most már nem kell magyar szájba magyar Amodent, jöhet a millió multitermék - csak a kereskedelmi haszon maradjon magyar kézben?

32FNewYork 2014.05.04. 07:58:10

@Moin Moin: Nagyívű érvelés. Íróasztal-filozófiád hatására nyilván mindjárt visszamenőleg is megváltoznak a honi kkv-s tapasztalatok. Nem csoda ha csak csepegtetni mered az elméleteidet, mert egészében ott állna vele ellentétben - a tapasztalat.

Saga 2014.05.04. 08:11:39

@wallenberg8805: azt nem fogod fel, hogy ami magyar az nem feltétlenül jobb mint ami "idegen". A multik fizetik a legmagasabb bért és tartják be legjobban a törvényeket ellentétben a magyar cégekkel.
Ráadásul símán nem érdekel téged, hogy vehetnél Tesco részvényt, mert nyilván nem fér bele az elméletedbe.
CBA üzlet ellen már van adócsalás miatt nyomozás, Tesco ellen nincs.
Hányszor kell még neked elmondani, hogy Venezuela megpróbálta azt az utat amit akarsz és nem jött be.

laszlos 2014.05.04. 08:29:12

Az a baj, hogy el lettek adva fillérekért a magyar termelő cégek, ezzel megszüntek a munkahelyek. Veszitett ezzel M.o. és veszitettek az emberek is pl. munkahelyeket! Nem az a baj hogy bejöttek a multik, hanem az a baj, hogy nem tudnak versenyezni a kicsik velük, mert a multik nem fizetnek adót, a kicsik meg igen!!! Lehet hogy most már nekik is kell, de évekig kivitték a hasznot! Liberizáció ezért mocskos, nem lesznek eu-s bérek M.o-on, de miért is? Mert még mindig kizsákmányolnak bennünket a nagy liberizációjukkal, pl. behozzák az összeszerelő cégeiket, és kié a haszon? A külföldieké! M.o. ott nyer hogy a mesterségesen alacsonyan tartott bérek után a magyaroktól vonnak sok-sok adót. A multik meg azért jönnek, mert nem kell nekik fizetni adót!! Hogy a legmagasabb bért fizetik? ez egyszerűen nem igaz, annyit fizetnek amennyit akarnak és ez nem sok, mert van helyettük száz még aki akar dolgozni. A másik meg röhej, aztirták hogy magyar autó lett az év autója Győrben gyártott. Az magyar? Német, és igy tudnak még bennünket kizsákmányolni, németeknek több bér jut, mivel tőlünk magyaroktól veszik el, kiviszik a terméket, adót nem fizet, kapsz magyar munkahelyet, meg alacsony bért, igaz csalnak hogy a kivitelünk milyen jól alakul, meg hogy hogy dübörgünk, a fenét, dübörögnek a németek, de ezt elbaltázták az előző kormányok kezdve az MDF-fel ami minden volt csak nem magyar érdekű! Ha akkor másként állnak hozzánk nem tartunk itt!!!

laszlos 2014.05.04. 08:33:23

@wallenberg8805: Jó lenne itt tartanánk már!

vakuljmagyar 2014.05.04. 09:05:04

@wallenberg8805: segítsetek már megérteni, mit jelent az, hogy itthon marad a magyar cég nyeresége? A nyereség ugye az a szabadon elkölthető, költségekkel csökkentett, adózott jövedelem. Ami végül magánemberekhez kerül, legyen az magyar vagy sem. Történetesen, ha egy magyar multi tulajdonosa ezt a pénzt arra költi, hogy Floridában vesz villát, Németországban autót, külföldi kötvényekre, pénzalapokra költ és az asszony is Barcelonában öltözik, a gyerekek pedig Amerikában járnak iskolába akkor mi a különbség?

savanyujóska 2014.05.04. 09:07:00

@anonymand: „Tájékozatlan vagy, mert nem nézed az Echo TV-t!
Ők tudják a tuttit...”

Ja. És nem tanulmányozom kellő elmélyültséggel Bogár László és Drábik János munkásságát sem, pedig e nagynevű közgazdászok szintén tudják a tutit, csak a világ még nem ért fel az ő bölcsességükhöz.

tamas11 2014.05.04. 09:08:56

@feketeesfeher: @wallenberg8805:
Nem érti, leegyszerűsíti WALLENBERG a témát, de azon a szinten is helytálló az érvelésünk, ha például emlékeztetjük őt, mi volt kb 1995-ig pl Budapest határában, a Dunakanyarba menet.
Az Óbuda Tsz lepukkant, elhagyott üzletágai, annak földjei, meg Budakalászéi - az Omszki tóval, gondozatlanul. A rossz tulajdonos, a piacszerűtlen gazdálkodás, nemlétező tőkeviszonoyok bélyegével.
Akkor beengedtük a multikat, Cora, Brico store és társai, ismerjük a történetet.
Nagyon történelmietlen azt mondani, hogy nem kellett volna, kilopva a képből a halódó, süllyedő világot.
15-20 év után lehet ugyan azt mondani, hogy deformálják a munkaerőviszonyokat, a fogyasztói piacot, a tőke uralma jellemzi a történéseket, csakhogy enélkül meg még ugyanott tartanánk.
Erre jön egy ifjonc, és azt mondja "ki innen" ezekkel, korlátozzuk őket...
"Leváltjuk..."
(szerinte a menedzsment is "maradhatna", - de nem árt tudni, hogy csúcsszinten most is külföldiek... Életszerűtlen a mai multi cégszervezési viszonyok közt azt tekinteni mérvadónak, hogy hol ül a főnök az irodában, miközben on-line vezénylik, és a nemzetközi fejtágítókon alakul a szakmai szemlélete, nem a hazai tapasztalásokon, privátként).
De szembe lehet menni velük,a "szekírozásra" így-úgy ki fognak vonulni. De túl cifra úgy vélni, hogy aztán a polcaikra a kitűnő magyar kereskedők csomómentes üzletmenet keretében majd felpakolhatnának, és hogy az Únió, amilyen szemét, majd nem fenyíti be szegény kormányzati fekvésű magyarokat hazaiakat... Amiről majd jól azt modjuk, hogy a jelentgetések hatására
A Magyar Nemzeti Bank-nak nem áll módjában kivásárolni, kártalanítani ezeket. A raiffeisen például számos városban már-már tulajdonosként léphet fel, Szentendrére ők állíthattak reorganizációs polgármester-helyettest (gyakorlatilag csődbiztost!), de nem azért, mert kilapátolta a hasznot - hanem mert a hazai politikai szerkezet és szervezet kiárusította, és/vagy hiteleleztette működését: finanszíroztatta saját lejtmeneteit, kezdettől.
Ennek véget kéne vetni, és az előzmények ismeretében kéne keresni a megoldásokat.
Ahogy feketefeher nick írja, mindegy hogy valami szocialista vagy nemzeti, ha működésképtelen...
Egyébként a feldolgozóiparban a legnagyobb változás alakulása tanulságos: Csányi (az egyik leggazdagabb bankos magyar, aki Orbán mellett ácsorog a Videoton meccseken) átalakítva portfólióját a húsiparba fektetett. Aztán kormányhatározattal lecsökkent a feldolgozás ELŐTTI sertés ÁFÁja - kezdvező feltételekkel rukkolhatott neki a piacnak. De csak őrá vonatkozik ez a modell, (más ekkora léptékű befektetőt nem bírna el) és meglátjuk, miként reagál a kifejletre az EU, amikor ezek a húsok megjelennek a nemzetközi piacon. Mert mi most hazaiban gondolkodunk, de a husik majd mennének kijjebb is. Sőt. A hazai piacon nem lesz árcsökkentő hatása ennek, Csányi is profitmaximalizálásra tör majd.
(Örömmel olvasnék itt további eligazítást valakitől, aki nálam jobban ismeri a témát).
Talán Wallenberg is tud meríteni belőle, milyen is az, ha egy lobbista multi történetesen magyar...Ha a hasznot itthon fekteti be, akkor hogyan vesz külföldi piacokat? A Waberer's ezernyi kamionja Taktaszadára jár majd vajon?

explanatus 2014.05.04. 09:10:58

Persze, nincs attól egyszerűbb, mint ráfogni az unióra, hogy azért nincs alma, vagy bármi mert ... Pedig azért nincs alma, mert ha az unió azt mondja adok minden darab kivágott almafáért, meg kivágott tőke szőlőért x vagy y forintot, eurót, akkor a mi képviselőink nem borítják az eu-ra az asztalt, hanem szépen megpályáztatják itthon és már rohanunk is a mulikhoz motorosfűrészt venni, aztán "lásd uram mire megyünk ketten", mármint az alma, meg bortermelők és az eu.

Aztán jön a sírás-rívás, hogy német az alma a német multiban. A bor meg olasz.

Ha egy napon azt mondaná az eu, minden egyes a tetőcserépért ad tíz eurót, vernénk le fejünk fölül mint az érett diót.

Itt jönne az, hogy a választottaink felelőssége, és akkor nem lenne a Jobbiknak ennyi százaléka. Amíg azonban választottaink, nem "értünk" dolgoznak, addig a Jobbiknak nő és egyre nő a tábora, támogatottsága.

Mi lesz majd ha a Jobbiknak lesz kétharmada? Hát azt a Jóisten se tudja. Esetleg államosítja amit a Fidesz osztott a sajátjainak, meg lesz az eu mellett egy új, saját "nemzeti ellenségünk".

--

Életkép bajor Aldi, meg valahol itthon. Idősebb vevő (diák) árufeltöltőhöz:

- Mondja fiatalember honnan van az alma?
- Bodensee környékéről. Mennyit rakhatok a kocsijába?
- Két csomagot legyen kedves. Köszönöm.

- Öcsi, milyen alma ez?
- Szabolcsi. Tehetek egy csomagot a kocsijába?
- Ebből a sz... ? Haggyámá!

És ez nem csak az almánál van így. Állami, önkormányzati hivatalok "nekem jár" autója véletlenül se a mi autónk, hanem multiféle.

32FNewYork 2014.05.04. 09:32:30

@panelburzsuj: "Az Európai Unió 2004-es bővítése a gazdák számát 7-ről 11 millióra növelte. A megművelt földterület 30%-kal, a növénytermés 10-20%-kal nőtt. Az új csatlakozók a közvetlen támogatásoknak kezdetben csak a 25%-át kapták meg, amely 10 éven keresztül növekszik a teljes összegre (eleinte 5, után 10 százalékponttal nő)."

hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6s_agr%C3%A1rpolitika

panelburzsuj 2014.05.04. 10:31:03

@32FNewYork:
Így van: "kezdetben" (10+x éve) abban állapodtak meg, hogy a "nyugatiak" nem jöhetnek ide felverni a földárakat - ennek fejében a "keletiek" kevesebb támogatást kapnak.

Mára viszont kiegyenlítődtek a közösségi támogatások. (Hogy "nemzeti" tarsolyokból ki mennyit tesz hozzá, azt a "nemzeten" érdemes számon kérni... )

Ráadásul a KAP, a közös agrárpolitika a közvetlen terméktámogatástól folyamatosan a "környezeti szolgáltatások" finanszírozása felé tolódik. (Nem csak az Ostblock-parasztokra fújtak ám a német-holland-belga befizetők, hanem a franciáktra is, sőt még jobban nehezményezték pl. az olasz, görög herevere közösségi dotálását...)

Az egy gyökeresen más kérdés, hogy Magyarországon a természetbeni földkárpótlással - (ami 100 százalék magyar attrakció volt) - két-három év alatt szűnt meg közel egymillió munkahely, és ennek az egymilliós tömegnek a nagy része máig falun "rekedt". (Értsd: a munkája ugyan ott már nem kell, de oda köti a csekélyke tulajdona és az "önellátó" életmód visszatértének reménye.)

István Tamasi 2014.05.04. 10:31:58

Nagyjából egyetértek a cikkel. Azt viszont módosítanám, hogy aki ezt nyomja annak annyi az esze, mint egy marék lepkének, mert szerintem még annyi sincs, sőt annyi esze sincs mint egy földigilisztának.

panelburzsuj 2014.05.04. 10:48:36

@32FNewYork:
Másik megfigyelni való: a "gazdák" az unió népességének kettő százalékát teszik ki - és még mindig nagyjából a felét kapják az uniós összköltségvetésnek.

Ebből az is következik, hogy "nemgazdák" (98 százalék) gazdasági teljesítményére csak elenyésző mértékben hat az uniós újraelosztás: nyitott a verseny. (Mondok példát: dísznövénytermesztés. Nem számít "agrárterméknek", teljesen "szabad" a piac, legfeljebb "vidékfejlesztési" pénzekhez lehet hozzáférni. A magyar faiskolai áru drágább, mint az olasz, belga, vagy lengyel. Na ez mitől van? ...)

NYJetsTD 2014.05.04. 11:59:41

Most komolyan, tényleg közgazdasági kérdéseket akartok megvitatni ezzel a wallenberg8805 nick nevű hülyegyerekkel, aki svéd bútoron, dél-koreai gépen, amerikai szoftverrel, német víruskeresővel, kínai pizsamában, svájci csokit zabálva adja elő a teljesen elszállt képzelődéseit? Meg az összes elképzelése a gazdaságról annyi, hogy van rossz és jó cég, amit ŐK (?) majd eldöntenek melyik? A legtöbb jobbikos még mindig ott tart, hogy majd a magyar paradicsommal megoldjuk a cserekereskedelmet, meg majd MI (?) mindent megtermelünk, megoldunk.
2014. Európa, állítólag a közepe.

belevauvau 2014.05.04. 12:34:52

Jó írás. Jó vita. Már mondhatni, építő jellegű vita. Én csak egy mezei "piacgazdasàg fan" vagyok, de örülök, hogy a jobbokkal való vitánkhoz sok "fogódzót" találtam.

mokkaczuka 2014.05.04. 16:00:32

@wallenberg8805: "persze ahhoz hozzá kell adni az EU-s multi bankok, biztosítók, kereskedelmi láncok itteni jövedelmét is" - Persze nem kell hozzáadni, mert akkor számításba kell venni a magyar mezőgazdaság és a magyar ipar uniós jövedelmét is. Hidd el, huszonhat másik ország piaca nagyobb a magyar piacnál.

mokkaczuka 2014.05.04. 16:05:40

@wallenberg8805: Elképesztő hülyeségeket beszélsz. Ha valaki magyar, akkor mi a garancia arra, hogy nem viszi ki a hasznát, és nem fekteti be mondjuk Kanadában vagy Szingapúrban, vagy nem dugja el egy bahamai offshore-cégben?

mokkaczuka 2014.05.04. 16:11:27

@wallenberg8805: De honnan veszed, hogy az értékteremtő magyar tulajdonú vállalatokon keresztül nem tud kiömleni a pénz? Ha nekem pl. lenne egy bútorgyáram, minden hasznát kivinném és máshol fektetném be, főleg ha egy Jobbik egymillió, egy Fidesz pedig kétmillió szavazatot kap, mert tudnám, hogy nincs tőlük biztonságban, még egy napon eszükbe jutna, hogy meg kell védeniük ezt a pénzt is, azt pedig nem szeretném.

mokkaczuka 2014.05.04. 16:16:34

@wallenberg8805: Fejtsd már ki, mennyire apartheid az izraeli rezsim. De konkrétumokban. Milyen törvények vannak, amik a faji megkülönböztetést szolgálják? Át kell adniuk az araboknak a helyüket a buszon, vagy mi van? Segítségül egy mentőkérdés: milyen nemzetiségű volt az izraeli Legfelsőbb Bíróság bírája (egy időben ideiglenes államelnök), aki börtönbe küldte Mose Kácáv volt államelnököt? A gugli a barátod.

mokkaczuka 2014.05.04. 16:23:41

@wallenberg8805: " Ha külföldi végzi, akkor a jövedelmét kiemeli a nemzetgazdaságból, ha hazai, akkor nem." Már miért ne emelné? Mitől törvényszerű ez?

jun85or 2014.05.04. 16:36:47

@wallenberg8805: Próbáljunk tovább menni a tévedések gyökere felé:

Két komoly hibádat még korábban nem emelték ki, az egyik:
"A bankhoz, biztosítóhoz, kereskedelemhez nem kell [...] technológia"

Egy kívülállónak valóban nehéz lehet elképzelni, milyen elképesztő technológiai szintet képvisel egy nagyvállalat egységes ügyviteli rendszere. A Tesco azért (is) tudja olcsóbban kínálni ugyanazt az árut, mert az általa alkalmazott rendszerek kb. feleakkora élőmunka-felhasználással teszik lehetővé, hogy minden egyes árubeszerzés el legyen indítva, be legyen vételezve, a szállítmány ellenőrizve, a raktárkészlet nyilvántartva, a pénz elutalva, és mindez lekönyvelve (P2P). Ugyanez az eladási oldalon is. És mindehhez még a HR és egyéb dolgok támogatása. Nem véletlen, hogy max. fél tucat olyan IT cég van, aki akár csak pár ezer fős cégnek jól működő ügyvitelt tud szállítani. És a licenszdíjaik is olyanok. Ehhez képest átlag magyar középvállalatnál (akár 500M árbevételnél is) félórás excel (vagy rosszabb esetben kockásfüzet-) túrást igényel egy olyan egyszerű kérdés megválaszolása, hogy x vevőnknek mikor és mennyiért szállítottunk utoljára?
Vannak persze szép számmal magyar programok is, de nagyvállalatot egyik sem tud kiszolgálni (amik összefüggnek pl. a MÁV vagy a Posta pocsék működésével ugye, merthogy oda ilyesmi még nem jutott)
Ennyit arról, hogy a kereskedelemhez nem kell technológia...

A másik:
"A Tesco először behozott pénzt, hogy felépítsen épületeket, utána jövedelmet szerez a lakosságtól [...] és amint visszaszerezte az először behozott pénzt, onnantól már az ő jövedelme tiszta veszteség a nemzetgazdaságnak."

Tévedés. Bárminek, ami állóeszköz (épület, gép) van elhasználódása, amit a számvitel az értékcsökkenés fogalmával kezel, ami viszont arra való, hogy az így képződött megtakarítás felhasználható legyen az eszköz felújítására vagy kicserélésére. (bár kérdés, mit értesz jövedelem alatt, az écs. pénzáram nélküli kiadásnak számít, tehát csökkenti a társasági adó alapját)

Viszont a nagy különbség a Tesco meg a magyar állam között az, hogy előbbi pótolja az elhasználódást (azaz kifesti az épületet és kicseréli a szalagot a pénztár előtt), míg utóbbi erre mostanában csak akkor képes, ha van rá uniós pénz. És még akkor sem számol a fenntartással (vö. letérköveztük 'oszt jóvan). Példa az országos közúthálózat, ami ~31600 km, elhasználódási ideje mondjuk 20 év, tehát fel kellene belőle újítani minden évben 1600km-t, csak hogy az elért szintet tartani tudjuk. Mennyi újítunk föl mostanában? Max. évi 6-800-at.
Azaz az messze nem úgy van, hogy a külföldiek egyszer beruháztak, és onnantól élik világukat, mert úgymond az már megtérült, hanem költenek is folyamatosan az itteni tulajdonukra. És csarnokfestő vállalkozóból nem fog külföldit hozni...

jun85or 2014.05.04. 16:39:34

@Moin Moin: Csatlakozom a felajánláshoz, hátha ketten többre megyünk, és még a sör ára is megoszlik. :)

Vagy lehetne önkéntes munkában alapszintről induló oktatási anyagokat gyártani a témában. (Csak kár hogy nem tudom, mi az alapszint. A szorzótábla általában még megy?)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.04. 16:59:12

Ez egy igazán jól, lendülettel és szenvedéllyel megírt, eszes cikk.

egyetmondok 2014.05.04. 17:17:50

" Az állam kisajátítja a Tescot, a jegybank kárpótolja, minden ugyanúgy folyik tovább, a dolgozók bemennek dolgozni, a vásárlók bemennek vásárolni, csak a jövedelem már nem a külföldi tulajdonoshoz ömlik, hanem a jegybankhoz vissza, és ha visszakerült amit az kárpótlásra fizetett, onnantól a jövedelem már az államkasszába ömlik. " --

tudnék mesélni. Ugyanazt,pont ugyanazt,amit Te leírtál, a nagyszüleim cégével megcsinálta a magyar állam, valamikor a háború után pár évvel.

Aztán Ömlött a lóvé az államkasszába. Így mondták.
Wallenberg, ezt szocializmusnak nevezzük.
Jó lenne elhinned, olyan jó lenne elhinned,hogy komplett történelmi zsákutca.

hunorr 2014.05.04. 17:34:42

Abban az országban, ahol ilyen színvonaltalan blogok (cikkek) vannak és linkelhetők népszerű portálokról, ott tényleg nem lesznek európai bérek.
A szerző érvelése nagyjából a nagycsoportos óvodások színvonalán van (pl olyan országban, ahol neki nem tetsző párt 20 %-ot kap, ott nem lesznek európai bérek, illetve aki nem úgy gondol valamit, mint ő, az közgazdasági tahó, hogy csak a két gyöngyszemet említsek).
És a dolog realitásról csak annyit, hogy ehhez hasonló rendelkezés érvényben volt a néhai NDK területén.

unionista (törölt) 2014.05.04. 17:50:24

@panelburzsuj:
olyan multi kell, amelyik a kereskedelmi mérleget minimum egyensúlyban tartja. legalább annyi árut visz ki, mint amennyit behoz.

unionista (törölt) 2014.05.04. 17:57:58

@jun85or:
a tesco nem így működik. a saját márkás termékek esetén megkeresi a legolcsóbb beszállítót. aki minimális törvényi előírásoknak még éppen eleget tesz. úgy egyébként pedig egy logisztikai központ. a gyártó beviszi az árut. kirakja a polcokra. azok használatáért fizet. és egyébként a terméket úgy árazza be, ahogy akarja. amikor akció van, akkor a gyártó értékeli le az árut. mert nem akarja tovább fizetni a polcpénzt. és azért is fizet, hogy bekerüljön az akciós újságba. ezt csinálja az összes hipermarket. és ezzel nem tud versenyezni a hagyományos kiskereskedő. aki megveszi az árut. a tesco nem vesz meg semmit.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.04. 18:10:25

@hunorr: Yes, te meg a Mandiról jutottál ide, és ottani szokás szerint nincs egy szál érved sem

dbeata 2014.05.04. 18:20:03

@wallenberg8805: Jesszus. Ja, persze. A vásárló árérzékeny. Ugyan nem tudom, mond-e ez neked valamit, de attól még úgy van. Ha nem tudja kifizetni a felárat, nem fogja megvenni. Akkor meg rohadhat a polcon, akármilyen szép magyarosba van is csomagolva.

Egyébként a Lidl-ben van olyan magyar beszállító, amelyik a Lidl nemzetközi hálózatán keresztül exportál, mert bejöttek egymásnak. Ennyire nem fekete és fehér a világ.

unionista (törölt) 2014.05.04. 18:21:18

@panelburzsuj:
vagy a város épít egy közraktárat. és oda az iparűzési adó fejében megengedi behordani a helyben előállított tömegtermékeket. a debreceni olcsón vásárol debrecenit. konzerv zöldséget, konzerv gyümölcsöt, konzerv tejet, konzerv húst, konzerv kenyeret. konzervativizmus. szerződést köt a környező városokkal. és leszerződik egy multival. ez mondjuk a swiss coop. őket beengedi beengedi a belvárosba. prémium kategóriás bioélelmiszereket a körúton belülre. swiss coop hungária egy svájci-magyar vegyesvállalat. ebbe betársulhatnak a helyi kereskedők. így működik greater-debrecen: a megye. ezek után a város nyit egy regionális árutőzsdét. és vásárol szabolcsit vagy ungvárit. feltéve, hogy ők a debrecenit megvásárolják. és ugyanígy a váradit és kolozsvárit. regionális árucserével szorítják ki a multikat. leszámítva azt az egyet, vagy legfeljebb néhányat, amelyik a helyi gyártók számára szervezi a külkereskedelmet.

ha valaki prémium kategóriás terméket gyárt, akkor értelemszerűen nem viszi be a közraktárba. de a helyi adó megfizetése mellett ingyen kiteheti a saját márkakereskedésbe. erre a célra a városi vagyonkezelő üzlethelyiségeket biztosít. forgóeszközhitelt biztosít a város bankház. ezek mögött persze ott lehet egy külföldi befektetési alap, egy külföldi befektetési bank. ezt a megyejogú városok meg tudják tenni.

ez nagyjából az, amit a jobberek akarnak. csak nem országos méretekben, hanem megyei szinten. nem a nemzetek versenyeznek, hanem a vidékek (a megyék). budapest működhet az irányítatlan szabad piaci logika szerint.

panelburzsuj 2014.05.04. 18:28:25

@unionista:
OK.

Várom a receptet, hogyan csinálsz ilyen multit.

(De azt is levezetheted, hogy a külkereskedelmet miért csinálja multi. Közkeletűbb nevén: "idegen". Arra ugyanis én nem tudok példát, hogy ilyen "féligáteresztő" típusú kereskedelem spontán létrejött volna. Arra viszont bőven, hogy állami ösztökére. Jó kérdés persze, hogy az Unió létrejöttével, és mi belépésünkkel ez a hajó nem ment-e el végleg. Amin egy kilépés csak tovább rontana. Szóval hogy maradt-e "reális alternatívája" a nemzeti gyatyafelkötésnek... )

hunorr 2014.05.04. 18:36:50

@mokkaczuka: ez egy életszerűtlen példa, a hazai kötődésű vállalkozók esetében valószínűtlen.

panelburzsuj 2014.05.04. 18:36:53

@unionista:
Konrád György jobber az aláírók közt:

"Európának, mint politikai testületnek a polgárai számára egy új kozmopolita létet kell kialakítania, amely dinamikus és kreatív városi környezetet és a városok közötti egészséges versenyt foglalja magában. Az európai városok nem elégedhetnek meg azzal, hogy egy agglomeráció központjában állnak, arra kell törekedniük, hogy kulturális fővárosokká váljanak és növeljék az
európai polgárok életminőségét. Miért lenne merészség azt képzelnünk, hogy Európa tulajdonképpen egyetlen óriási városkomplexum, amelyen belül az összeköttetést a közlekedés és a kommunikáció teremti meg?"

ec.europa.eu/debate-future-europe/new-narrative/pdf/declaration_hu.pdf

dbeata 2014.05.04. 18:43:30

@dbeata: Sőt, olyan megbízáson is dolgoztam már, multinak, amelyben egy külföldi márkájú termék új design-ját kellett kitalálni, és a termék+csomagolás itt készült, és innen exportálták szerte az EU-ba.

mokkaczuka 2014.05.04. 19:10:25

@hunorr: francokat valószínűtlen. Már a banki szolgáltatások ára miatt is egy rakás magyar vállalkozó Szlovákiában meg Ausztriában bankol. Mások a sima lakossági megtakarításukat menekítették ki. Mindkettőre tucatnyi példát tudok a saját ismeretségi körömből.

Célkereszt 2014.05.04. 20:23:02

Én laikus vagyok a témában, de engem is gyakran kérdeznek, hogy miért nem kapnak uniós bért. Saját eszem szerint azt válaszolom, hogy azért mert annyiért is elmész dolgozni, amit kapsz. Két út áll előtted: vagy kvalifikáltabb munkát végzel, vagy sztrájkkal kiharcolod a magasabb bért. Semmilyen kényszer nem veszi rá a vállalkozót, hogy többet adjon, mint amennyi megéri neki. És ezt állandóan mérlegeli. Abban a pillanatban lehúzza a redőnyt, amint kilátástalannak látja a jövőjét.
Ami Jobbikot illeti, régóta tudom, hogy nem kompatibilis a tőkés rendszerrel. Az orosz tőkéssel sem! Lehet, hogy a negatív képet meg akarja változtatni, de akkor meg fel kell adnia az elveit, ami meg a híveit fogja elidegeníteni magától.

unionista (törölt) 2014.05.04. 21:26:13

@panelburzsuj:
én a neoliberálisokkal egyetértek addig a pontig, hogy kell egy egységes belső piaci szabályozás a törvényi szinteken. szükség van egy nagyon erős jogegységi törekvésre. a törvényhozást fel kell tolni az unióba. csakhogy én nem ortodox, hanem nemzeti liberális vagyok. vagy ha így jobban tetszik: nem ortodox, de liberális.

azt gondolom, hogy az unió külpolitikai értelemben N ország, belpolitikai értelemben nagyságrendben N^2 megye. a megyei kormányzókat kellene beültetni az európai parlamentbe. ha 21 helyünk van, akkor ez lehetne 21 megye. buda megye, pest megye s a többi. az ispán utazik brüsszelbe, a vicispán (alispán) vezeti a megyei közigazgatási hivatalt. őket nem a pártnak kell kinevezni. hanem az európai képviselőválasztás nyertese utazik brüsszelbe. és a szokásjog alapán a második helyezett marad a megyeszékhelyen. és vezeti a helyi hivatalt. így lehetne megyei ombudsman is. lehetőséget adni, hogy valaki nem többségi, hanem kisebbségi jelöltre szavazzon. semmilyen előzetes regisztráció nem kell. egyszerűen lehetővé tenni, hogy a választópolgár a szavazólap hátoldalát töltse ki. nem kell nyilvántartani, hogy ki cigány, nem cigány. nem pártokra szavaznánk, hanem közvetlen választanánk ep képviselőt. közvetlenül választott kancellár menne az európai kormányba (a tanácsba). és a második helyezett komisszár kerülne kisebbségi ügyekért felelős bizottságba. felőlem lehetne német/osztrák dominanciával szövetségi szintű legfelső bíráskodás. furcsa módon ez nyugatatná meg konrád györgyöt. de ez nem a magyarokon múlik. ez elsősorban berlin és bécs döntése. szóval a most föderációt hagyjuk. ezen túl azok a városok kapnának önállóságot, akik a kincstár nettó befizetői. és ehhez jönne a megyék szuverenitása.

ez a felvilágosult abszolutizmus korához való visszatérés lenne. egy félfeudális-félkapitalista állapot (állam). amelyik azért többé-kevésbé európai, és kommunisztikus/modern abban az értelemben, hogy van egy erőteljes újraosztás.

nem tudom, hogy ezt elfogadná-e konrád. illetve nagyjából tudom, hogy nem tetszene neki. mert persze, értem én is, hogy így gyakorlatilag 21 kiskirályság lenne. de azok már versengenének egymással. a helyi klánoknak ügyelni kellene arra, hogy korlátozott mértékben lopjanak. sőt adott esetben vissza is kellene pakolni az ellopott pénzt. például azért, hogy a város a szabadságát (megyei rangját) ne veszítse el. tudnék ennél jobb közjogot is alkotni. az íróasztalon nem kunszt megcsinálni. de nagyjából ez lehet az, amit esetlegesen elfogadna a szocialista párt, és megszavazná a nép.

ez azt jelentené, hogy a baloldalhoz közeli polgári platform jelöltjei pályáznának a megyei jogú városokba. és az agrárszocialista gazdakörök vezetői a megyegyűlés élére. a jobboldalon pedig a polgári körök tennék ugyanezt. a szekértábor és a holdudvar kapna szerepet az alsóbb szinteken. a pártlistáról bekerülve elég magas fizetéseket lehetne kapni állam-minisztériumokban. a megyei közigazgatás ettől kvázi független lenne. persze akár kósa is lehetne hajdú megye vezetője. de nem lehetne a fidesz alelnöke. orbán viktor esetleges bukása után nem is akarna az lenni. félfeudális világ lenne ez. de félig kapitalista. reálisan nincs ennél sokkal jobb. ez is idealistának, utópisztikusnak hangzik.

jun85or 2014.05.04. 21:43:56

@unionista: Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy függetlenül attól, hogy mit árul a Tesco, az ügymenetét adminisztrálnia kell, és ezt (a többi "idegen" nagycéghez hasonlóan gyorsabban és kevesebb élőmunkával képes megtenni.

Ez mindössze arra volt ellenérv, hogy a kereskedelemhez nem kell technológia.

hunorr 2014.05.04. 22:18:39

@HaFr: Az kétségtelen, hogy az általad használt liberális érvkészletet (pl. "nekem van igazam és ha nem értesz velem egyet akkor hülye és/ vagy náci vagy") nem használom.
Viszont itt te állítottál valamiket, amiket elfelejtettél alátámasztani, erre igyekeztem felhívni a figyelmedet.

panelburzsuj 2014.05.04. 22:21:18

@unionista:
Előttem teljesen nyilvánvaló, hogy a "nemzeti" kormányzatokat apránként fel fogja őrölni felülről a birodalmi logika, alulról meg a lokális kommunitások logikája.

Csak lassan-lassan, mivelhogy sok az ellenérdek - zömmel az "országos" párt- és hivatali bürokráciákban.

De pl. egy-egy Putyin-pofon belengetése jócskán megnövelheti a társulási hajlamot.

panelburzsuj 2014.05.04. 22:26:54

@hunorr:
Így van. Nuku érvelés.

Páros lábbal közölted, hogy a poszt egy baromság.

Te hogyan érvelnél válaszul?

hunorr 2014.05.04. 22:35:27

@mokkaczuka: az, hogy valaki máshol bankol, nem jelenti, hogy üzleti tevékenységét átteszi oda, vagy, hogy profitját ott forgatná be. Hazai tulajdonú cég esetén sokkal nagyobb arányban forgatja vissza a profitot itthon, de ha mégis külföldön fektet be, előbb-utóbb az is a hazai anyavállalatot gazdagítja. A külföldi tulaj (főleg, ha multi) viszont eleve óriási erőfölényből és még az állam által biztosított plusz kedvezményekkel indul, és teljes szektorokban kap eleve monopolhelyzetet, vagy éri el azt, erőfölényével visszaélve. És így aztán könnyedén szivattyúzza ki a beruházáshoz mérhető profitot - évente (!), és szív el egyre több jövedelemet a magyar gazdasági szereplőktől. Erre felzárkózás nem építhető.

panelburzsuj 2014.05.04. 22:47:15

@hunorr:
Tegyük félre a kölcsönös óbégatást, OK?

Sorold a teljes szektorokat, ahol multik monopóliumot kaptak. (A "Mért nincs három versengő vízcsap a vécétartályon?" - témát hanyagoljuk, ha lehet.)

unionista (törölt) 2014.05.04. 22:55:37

@panelburzsuj:
debrecenben simán meg lehetne csinálni ezeket. olyannyira, hogy ezek a 19. század közepén többé kevésbé léteztek. megcsinálták a helyiek. aztán jöttek a zsidók, hogy kapitalizálni kell mindent. totális verseny kell, mert úgy lesz a jó. ezt elfogadta az elit. mert nekik ez előnyös volt. a parasztok megölték konrád zsidó iskolatársait. ő éppen el tudott menekülni. de ez túlélő csoport nem érti, hogy a kapitalizmusnak az individualizált formája nem való ide. és nem akarják, hogy a generikus megoldások idegen kézbe kerüljenek.

miért ne lehetne egy közönséges 1+1 színes nyomda város (a városi nyomdászok) kezében. és így működik fekete-fehér lapkiadás. a színes dolgokat gyártsa le a piac. az "alföldi nyomda" a városé. itt az ütközés az ortodox liberálisokkal. nincs totális verseny. ezek után nem lenne nehéz csinálni sokak által kedvelt alföld irodalmi folyóiratot. vagy akármilyen fekete-fehér periodikát, olcsó könyvtárt. ezek után a város maga nyomná a tankönyveket. ebből egy poroszos oktatás lenne fekete-fehér munkafüzetekkel. a nyomdászok úgy fizetnek adót, hogy kinyomják ezeket. ez biztos nem tetszene a vererdy tamásnak. szerintem ezt mégis így kell csinálni. azért, hogy a gyerekek követeljék a színes enciklopédiákat. a fekete-fehér városi könyvolvasó mellett menő legyen a retina kijelzős ipad. csak épp minden csóró gyerek művelődhet olcsó táblagéppel. na most ugye ezeket az amazon árulja. akik mindennel kereskednek. erre nem lehetne globális vállalatot építeni. mert a cél az lenne, hogy a városok vegyék át ezt a szerepet. és hagyományos árucserével a generikus megoldások közhasznúvá váljanak. az iphone6 azért nem jön ki, mert nincs olyan akksi, ami azt a miniatürizált szuperszámítógépet kiszolgálja. de az e-book reader esetén nincs ilyen probléma. mert az már ki van találva. az a technológiai fejlődésnek egy terminális pontja. iskolapadot nem feltétlen kell piaci logikával csinálni. egy bútorgyár úgy fizeti meg az adót, hogy gyárt néhány közönséges padot. vagy műanyag széket az orvosi rendelőbe. esetleg a szomszédba is. ha ott nincs elég nagy műanyaggyár.

itt a teva (zsidó tulajdon) generikus gyógyszergyártó. a város legnagyobb munkaadója. ki akarnak vonulni. lembergbe olcsóbb a gyártás, krakkóban képzettebbek az emberek. és ezért ki akar vonulni. a generikus gyógyszergyártásnak városi kézben kellene lennie. és a piacnak mindenféle különleges vegyület után kellene kutatnia. ezt finanszírozzák meg. persze ezek után a teva fizethetne úgy adót, hogy multivitamint vagy fogkrémet szállít a közraktárba. vagy befektetnek egy rakás pénzt.

én azt mondanám nekik, hogy debrecenből is második fővárost kell csinálni. krakkó, lemberg és debrecen egyenlő szárú háromszöget alkot. erre a pontra érdemes tolni a fölös sékelt. persze kockázatos. szóval lehet, hogy az összeset elvesztik. de nyilván olyan minőségű városrendezési tervet kell eléjük tolni, hogy az együttműködést válasszák. ha ilyen nem lesz, akkor a maradék zsidóságot itt biztosan szétzavarja a jobbik. akkor is ha összehívják az ensz közgyűlést.

panelburzsuj 2014.05.04. 23:14:47

@unionista:
Emlékszel olyanra, hogy KGST-szakosítás?

És ez ment "kicsiben" is: Mohács "kapja" a farostlemezgyárat, a keszthelyi BEFAG "kapja" a szalagparkettagyárat, a szombathelyi FALCO a cementkötésű forgácslapot.

Csak azért említem, mert a "magyar ipar" döntően nem "szervesen", hanem kurva keményen központosított tervgazdaságban született.

Szóval: történetiség.

feketeesfeher 2014.05.04. 23:23:49

@unionista:
"ezek a 19. század közepén többé kevésbé léteztek"

Ja, a probléma ott van az okfejtésedben, hogy most meg a 21.-ben vagyunk.

Az üzleti világ sikeres modelljei azok mindíg a technológiaváltás időbeni felismerésén alapultak.
Amit te preferálsz, az egy réges régen túlhaladott technológia.

Globalizáció nem azért van, mert a csúnya globalisták el akarják orozni a mindent, hanem azért, mert a technológia fejlettsége ezt megengedi.
Gyorsan és nagy tömegben lehet olcsón árut szállítani.
Pár óra alatt lehet elképesztő távolságokra eljutni, kommunikációs fronton gyakorlatilag nincsenek határok.
Valaki vagy használja a rendelkezésre álló technológiát és sikeres lesz, vagy nem, és akkor sikertelen.
Lehet álmodozni itt a 19. századról, csak nem érdemes.

hunorr 2014.05.04. 23:35:35

@panelburzsuj: távközlés (vezetékes); gázszolgáltatás, áramszolgáltatás, helyenként vízszolgáltatás; lapterjesztés, lapkiadás (megyei lapok), cukoripar, növényolajipar, étkezési utalványok (ez utóbbi oligopólium) a teljesség igénye nélkül. De a hipermarketek (Tesco, Auchan, stb) is egy oligopolium, igaz egy speciális rész-szektorban, de a teljes kiskereskedelemből folyamatosan növekvő részt szakítva. Itt például a hazai tulajdonú láncoknak kellet volna erre a szintre eljutni, hogy ilyeneket létrehozzanak (vagyis az ehhez szükséges tőkét és tudást felhalmozzák), ahogyan ez nyugaton is történt évtizedekkel ezelőtt. Ehelyett beengedték és kedvezményekkel támogatták az erőfölényben (tőke, tudás, stb) levő multit, aki letarolta a piacot.

feketeesfeher 2014.05.04. 23:55:56

@hunorr:
A ti (fidesz, jobbik) elképzeléseitek a gazdaságról azért kudarcosak már középtávon is, mert nem ismeritek fel a mai gazdaság működésének alapvető törvényszerűségeit.
A sikeres magyar vállalkozások globálisak. A magyar piaci szegmens ugyanis kicsi.
Csak a középszer gondolkodik úgy, hogy majd én leszek a Tesco Balmazújvárosban. Az nem ad hozzá semmit a magyar gazdasághoz. Csak el vagyon a helyi szemétdombon.
Amikor a magyar gazdaság prosperált, akkor alapvetően exportorientált és terjeszkedő volt, azaz a saját piaci szegmensében egy régióban vagy akár világszerte vezető szerepre tört.
Nem arról álmodozott, hogy akkor övé lesz a miskolci vízszolgáltatás.

Kit érdekel a Tesco, ha lehet Prezi?
Kit érdekel a GDF, ha van sikeres MOL?

Ez a világ, ez az európa így működik. Vagy megtanuljuk vagy nem. Vagy sikeresek leszónk vagy nem.

De a mai mainstream jobboldal gazdaságpolitikai gondolatvilága ha nem is a kőkorszakban leledzik, de le van maradva úgy 200 évvel. Garantált kudarc.

unionista (törölt) 2014.05.05. 00:39:01

@panelburzsuj:
szerintem 21 előtt nem lesz lényegi változás. (feltéve, hogy nem lesz összeomlás.) a 14 utáni uniós ciklus pénze szét van lopva. az arányokon folyik a vita: belföld-külföld. jobboldal-baloldal. az ötletgazdák ma már szinte csak a politikusok. ezért legfeljebb "komment" szintű elképzelések vannak. amiből mondok több százat. a kérdés, hogy ezek összeállnak-e egy egésszé. kiállják-e a számolótábla próbáját.

itt most az a terv, hogy a 4-es főutat a vasútállomás mellett levisszük a föld alá. a déli óvároson egy alagúton keresztül mennének az autók, fölötte lenne egy autóbusz pályaudvar. ezt össze lehet kötni a repülőtérrel. ez a központi pályaudvar a terv erre a ciklusra. jól hangzik. szóval olyan, amire demszky, vagy tarlós igent mondana. de ha az utasforgalomnak utána számolunk, akkor nem lesz jó. lehet látni, hogy a nagyságrendek nem stimmelnek. debrecent a megyével együtt lehet megtervezni. budapestet a régióval együtt. szóval van egy nagyon erős környezetfüggés. kisebb városokat egyszerűen nem lehe megtervezni. a belső piac olyan szegény, hogy nem lehet kitalálni önmagában fehérgyarmatot. és persze lehet mondani, hogy majd a piac megteszi helyüttünk. csakhogy az ábécét csinál, egy zöldségest, virágüzletet, fagylaltozót és egy bugyiboltot. mert ezekre van valami kereslet. és ezek után rokkant nyugdíjasok ("kiváltottuk a rokkantságit") járnak napszámba, alkalmilag vállalnak kőműves munkát. persze, hogy kimennek ukrajnába tankolni. fehérgyarmaton az a kultúra, hogy a népek állítottak egy szobrot árpád vezérnek. áprád vezér a kutyával. nem vicc. lóra nem futotta. egy fokkal jobb ha szerveznek egy járást. mert akkor a környező földekkel azért lehet valamit kezdeni. ott a szamos-parti vásárosnamény-fehérgyarmat-csenger-szatmárnémeti tengelyben kellene gondolkodni. és abban kell kitalálni fehérgyarmat és többi mezőváros szerepét. és ezekhez igazítani a kraszna és a tisza vonalát. a kis túrt, ami úgy siet beléje, mint a gyermek anyja kebelére. egy ilyen vidéken egy félfeudális-félkapitalista uradalom építhető fel legjobb esetben. egyesített (uniós) szatmár/satu mare vármegye. azt már talán tetszene a népeknek. azt már fel lehetne húzni. szatmári megyegyűlés. önkormányzati keretek között békét kötni a románokkal. persze ehhez egy kis-rákóczi kell. egy zsigmond vagy egy györgy kaliber. aki egy nemzetségnek konkrétan megmondja, hogy mit kell csinálni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.05. 00:53:30

@unionista: "fehérgyarmaton az a kultúra, hogy a népek állítottak egy szobrot árpád vezérnek. áprád vezér a kutyával. nem vicc. lóra nem futotta."

Ezt nem hittem el, pedig tényleg.
Fájdalmas látvány. Egy aprócska körforgalom közepén áll, balra ÁFÉSZ cégér alatt egy kínai bolt, jobbra azonosítatlan Áruház.

Ha ez a főtér, akkor nincsen remény.

hunorr 2014.05.05. 00:58:35

Köszi, hogy felnyitottad a szememet, most már értem... Nem szabad kicsinyeskedni, hanem irány a globális piac...
Azért legalább említhetnél egy-két sikeres magyar globális vállalkozást, nekem valahogy egy sem ugrik be.
A MOL? Jóindulattal regionális, ami a valamikori állami monopólium alapjairól építkezett. A Prezi? Na ne vicceljünk már, mennyi profitot termel és kik a tulajdonosai?
És a magyar gazdaság prosperáló korszakáról is mondhatnál némi konkrétumot.
Az exportorientáció kényszerével minden épeszű közgazdász tisztában van (a kis belső piac, a nyersanyag és termelőeszköz-import szükségessége miatt), de a probléma az utóbbi 25 évben kialakult tulajdoni szerkezet, ami nem engedi a hazai szereplőknek (egy-két kivétel mindig akad, persze) a tőkefelhalmozást.

unionista (törölt) 2014.05.05. 01:42:27

@feketeesfeher:
az addig rendben van, hogy gyorsan és olcsón lehet az árut szállítani. ettől függetlenül a kereskedelmi mérleget minden relációban úgy ahogy egyensúlyban kell tartani. különben a piac brutális pusztítást végez.

ha nem lesz szabad kereskedelem globális méretekben (már pedig a világ ebbe az irányba halad), akkor a zártságra kell törekedni. lehetne ilyen zárt gazdaság maga az unió. de abba a leggazdagabb országok be sem léptek (norvégia, svájc). az unió reformra szorul. megyerendszer kell hozzá.

lehetne egy közép-európai föderáció. mitteleuropa. egy közel 200 milliós tömb. ehhez föderális államrend kell. csak ilyet momentán nem akarnak a németek. ausztria nem tudja visszaállítani a monarchia egységét. képtelen egy bécs központú államszövetséget szervezni. nyugat-magyarországot leszakíthatná. létrehozhatnak egy osztrák-magyar burgendlandot. de annál sokkal tovább nem tudnak nyomulni. lehetne kelet-közép-európai egység. de ahhoz megyerendszer kell. és egy anjou lajos. a kárpát-medencét makro régióvá, mini unióvá alakítani sem feltétlen hülyeség. de azt is megyékből lehet megszervezni. a világ működésére egyre inkább ez a válasz: megye, megye, megye. nem lesz ez mindig így. de most egyre inkább.

unionista (törölt) 2014.05.05. 03:46:49

@Counter:
pedig az a főtér. illetve a városnak van egy kicsi közparkja. az út egyik felén. azt még a kommunisták építettek a 70-es nagy árvíz után. ott orbán felújíttatta a kisebb fazsindelyes templomot. lehet beszélni a szabad piac mindenhatóságáról. de az emberek azt látják, hogy kínai műkővel és kínai művirágokkal van tele a temető. a nők kínai kiskosztümben siratják a halottaikat. a férfiaknak megmaradt a zakó a vörös október ruhagyárból. van egy kis földjük. azon megterem uborka. vagy ahogyan mondják: "ugorka". összegyűjtik a pénzt egy használt autóra. ukrajnába járnak tankolni. nemtudomszilvából (ez a fajta neve) főzik a pálinkát. és nézi a tévé kettőt. nagyjából így él egy átlag ember. de ez egy teljesen normális kelet-magyarországi kistelepülés. ha nincsenek cigányok (ami azt jelenti, hogy asszimilálódtak), akkor nem jelentős a bűnözés. ha vannak, akkor ellopják az "ugorkát". nekik is lehessen már egy használt autójuk. az a probléma, hogy nyíregyháza képtelen szatmári részt modernizálni. szabad piaci megoldás nincs.

ezekben az uniós átlag 20%-a alá eső térségekben el kell felejteni mindenféle holokauszt túlélő okoskodást. nem azért, mert az eredendően rossz, vagy gonosz. az egyszerűen az nem oda való. de a nemzetieskedés se megoldás. a határmenti önkormányzati együttműködést kell preferálni. a megyegyűlést kell összehívni. a járásoknak adni valamilyen önállóságot. néhány kalandvágyó mta munkatársnak érdemes odamennie. az etatizmust megtartva a nemzetállamiságot lebontva protekcionista politikával lehet akár 7% növekedést produkálni. mert alacsony bázisról indulnak. de ez legjobb esetben is a következő uniós ciklusra eshet. 18-ban úgy lehet választást nyerni, hogy ezeket a projekteket előkészítik. vagy valamilyen olcsó demagóg dumával: orbán cigány.

egyetmondok 2014.05.05. 07:56:56

@unionista:
Norvégia és Svájc a nyitott gazdaságok mintapéldányai, sőt, nem csak annak,a nyitott társadalomnak is mintapéldányai.

egyetmondok 2014.05.05. 09:03:02

@hunorr:
" Az exportorientáció kényszerével minden épeszű közgazdász tisztában van (a kis belső piac, a nyersanyag és termelőeszköz-import szükségessége miatt), de a probléma az utóbbi 25 évben kialakult tulajdoni szerkezet, ami nem engedi a hazai szereplőknek (egy-két kivétel mindig akad, persze) a tőkefelhalmozást. " ---

a "tulajdoni szerkezet" még soha a világon nem akadályozott vagy engedett meg bármit is. Esetleg nagy(hatalmú),bizonyos tulajdonosok.Ezt még el tudom képzelni.
Velük kellene valamit csinálni az államnak, törvényi "erőszakkal" ? Vagy mire gondolsz,amikor ezt állítod ?

panelburzsuj 2014.05.05. 09:15:22

@hunorr:
Ugye, azzal kezdtem, hogy a vezetékes "természetes monopóliumokat" hagyjuk ki. (Mert semmi sem bizonyítja, hogy egy siófoki székhelyű "magyar" vállalkozás jobb szolgáltatást fog nyújtani Szederkényben, mint a "multi". Mert csak annyi a különbség, hogy a helyi erőforrásokat nem az országhatáron túlra visszük. De a haszon, meg a rendelkezés joga ugyanúgy kikerül a helyiek kezéből.)

Az oligopóliumok meg nem monopóliumok. Hanem egymást ölő versenytársak. Vagy fekete-fehéren tudjuk, hogy kartelleznek? És azt is ugyanilyen biztonsággal állíthatjuk, hogy "magyar kézben" leszoknának az erőfölénnyel visszaélésről, a járadékvadászatról satöbbiről?

A mezőgazdaság és feldolgozóipara megérne egy tételes elemzést. De csak akkor, ha nem azt hajtogatnánk, hogy "ellopták", hanem arra is kitérnénk, hogy miért tehették meg? Mért nem kapaszkodtak bele a "termelői közösségek"?

panelburzsuj 2014.05.05. 09:23:08

@egyetmondok:
Leszámítva az élelmiszert. Mert abban csökönyösen - és tettleg.... - hazai-pártiak.

Szabályozásban is, de fogyasztásban is.

stoppos76 2014.05.05. 09:47:25

Nekem az ilyen hangzatos, komenista alapú motiváló mondásokról mindig a "Magyar égre magyar UFÓ-t" jut eszembe.

Amúgy a szavazók jórészének fogalma sincs, hogy mi van tőle nyugatra és nem is érti, az miért működik. Vagyis most már meg van győződve arról, hogy nem is működik és épp összeomol. Amit ugye már beszoptak egyszer a hetvenes évek végén is, de most mivel a kiskomcsik, akik leginkább hangoztatják más szinekben pompáznak, újra elhiszik. Nekik mindegy, ha ugyanazt a híg fekáliát kell enniük, csak a vödör legyen más. Javaslom plakátnak:

Osztott kép, mindkettőn ül mélymagyar a vödör felett és lapátolja a szájába a matériát. Mindkettőn oldalba böki a szomszédját, aki egy undorodó hózentrógeres rövidgatyás bajor, és ezt mondja: Most aztán jól megmutatjuk nektek... Lélegez, vizualizál, megért.

panelburzsuj 2014.05.05. 10:03:48

@stoppos76:
És ettől most jobban megért bárki bármit?

unionista (törölt) 2014.05.05. 10:28:59

@egyetmondok:
mégsem léptek be az unióba. azért, mert nem akarják az ortodox liberális gazdaság politikát követni.

az a jelenkori zsidó nemzetstratégia, hogy legyen egyéntől kiinduló totális verseny. egyének véletlen kapcsolatára épülő global networking. nem nehéz felmérni ésszel, hogy egy ilyen globális kapitalista szerveződés alapvetően egy vagy néhány nemzetség érdeke. és nem kedvez egyes leszakadó térségeknek.

most persze provokatív módon mondom ezt zsidó koncepciónak. a globális kommunizmus ötlete is egy zsidótól eredt. a zsidók valamilyen univerzális filozófiában hisznek. heller ágnes is azt keresi holott nyilván nincs olyan. de persze ettől még joga van keresni. ha én zsidó gazdaságfilozófus lennék, akkor a városok globális hálózatáról értekeznék. azt mondanám, hogy singapore területében nagyságrendileg akkora, mint hajdúböszörmény és környéke. csak utóbbi gazdaságilag nem olyan erős. ezért valamivel kevesebben lakják. hajdúböszörmény teljesen rendben van. a derék böszörményi polgárság fogjon össze a szoboszlóiakkal és debrecennel. fonják a városok szövetségi kapcsolatát. a világgazdaság poliszokból és metropoliszokból áll. városok versenyére kell építeni. együtt kell működni a vidékkel. nem az egyén és nem is a nemzetek versenyére kell gondolni. mert ez nem kizárólag logikai játszma. nem is kizárólag fizikai erőkifejtés. a város az, ami alapvetően szervezi a világgazdaságot évezredek (!) óta. ókorban is így volt, a középkorban is. amíg európa ezt a modellt követte addig a kontinensek versenyében úgy volt első, hogy nem volt második. és a sikeres ázsiai országok is ezt a modellt követik. nem a kínai gazdaság erős. hanem tajvan, hongkong, macau. és ezek mintájára szerveződó peking és shanghai. óriás agglomerációk. a lakosságszámhoz képes nagyobb léptékben. nem az orosz gazdaság erős, hanem moszkvának van egy nagyon erős hálózatos kapcsolata. kiaknázzák az olajat és a gázt vidékről. csakhogy én nem hiszek a filozófia univerzalitásában. mivel nekem csak reáliskoláim vannak. sohasem hittem el a filozófusok egyetlen szavát sem. mert tisztába vagyok vele, hogy azok nagyon durva közelítések. és a matematikához képest brutálisan pontatlanok. de ha globális koncepció kell, akkor területében hasonló, de lakosságszámban eltérő városok versenyéből kell kiindulni.

itt arra, hogy jelentős mértékű állami újraosztás mellett az egyes tájegységek versenyezzenek egymással. persze, hogy a balaton erősebb lesz, mint a szamos völgye. de azért, mert a szamos egy szennyezett folyó. nem lehet benne fürödni. tisztítsák meg valamilyen módon. akár az alsó szakaszát szatmárban. a felső tiszával és a krasznával kezdjenek valamit. egy elég menő tájegység lehet. fele részben magánberuházásként lehet azt megépíteni. félkapitalista-félfeudális módszerrel. a megyegyűlés az alkotmányos keretek belül rendelkezik a humán tőkével és a környezeti vagyonnal. és egy érdekcsoport betolja a pénzt. ez ilyen egyszerű. persze a lakosság részéről is kell minimális megtakarítás. a népnek saját pénzzel kell beszállni egy gazdasági projektbe. az lehet nagyon kis összeg is. mentálisan a 0 és az 1 cent között is jelentős különbség van. a megye gazdálkodását átláthatóvá kell tenni. bla, bla, bla. ezek sablon szövegek.

elemi számítással nagyjából 200 ezer ember él a szamos völgyében. nem egész szatmár, csak az a kis völgy. 1 év alatt 25 ezer forint kommunális adót fizetnek per kopf. ezt teljesítik közmunkával, akkor évi 5 milliárd forint önerővel rendelkeznek. ezt az unió képes megötszörözni. 25 milliárd forintos éves beruházási keretnél tartunk. ha a projektben 20% tulajdont vállalnak, akkor ezt a pénzt újra meg lehet ötszörözni. az 125 milliárdos szamos projekt. persze nem egyszerű találni olyat, aki rengeteg pénzt kockáztat. ilyenbe hobbiból érdemes beszállni. mert egy ilyen kis, zárt, nemzetgazdasági projekt olyan, hogy vagy bejön, vagy nem. mintha a las vegasban betolnád a pénzt a pirosra, vagy a feketére. racionálisan nem egy nagy üzlet megvenni egy 50 km hosszú szennyezett folyószakaszt és hozzá rosszul működő mezővárosokat olyan emberekkel, akiknek a felmenői nem olyan régen a mocsárban éltek. 50 éve brutális árvíz pusztított. árpád vezért a kutyával jelenítik meg a főtéren. fából kifargva. egy lóra nem volt pénz. bronzra. ugyan már.

de ha van egy tucat értelmes ember a megyében. és mondjuk elég sokféle végzettséggel rendelkeznek akkor nem lehetetlen felhúzni egy ilyen vidéket. persze ez olyan, hogy a legalaposabb számítások mellett is benne van az összeomlás veszélye. effektíve. mert építesz egy tározót, kortod medert és mondjuk embereket temet maga alá a víz és az iszap. az brutális játék. és a megtérülés várhatóan zéró. ebbe racionálisan nem érdemes pénzt tenni. csakhogy ez nem a pénzről szól, hanem a hatalomról. izgalmasabb dolog a perifériát építeni, mint kényelmesen hátradőlni a centrumban. sokkal érdekesebb, mint dönteni az elkurvult igazgatótanácsokban. ezért van a népeknek szemernyi esélyük.

egyetmondok 2014.05.05. 10:37:03

@panelburzsuj:
Jól is teszik,ám ennek semmi köze a gazdaság nyitottságához - zártságához. Olyan ugyanis ott se fordul elő, hogy valami kiváló minőséget, és az ottani piacon egyébként eladhatót,mert kereslet van rá,ne lehetne bevinni.

egyetmondok 2014.05.05. 10:41:59

@unionista:
Liberálisabb társadalmakat elképzelni se nagyon lehet, mint a norvég,meg a svájci. Olyan hibátlanul ortodox liberális gazdaság politikákat elképzelni se lehet,mint a norvég,meg a svájci, hogy magáról az állami hatalomról, mint brutálisan ortodox liberális demokráciáról szót se ejtsek.

A globális világkapitalizmus két olyan szereplője a norvég és a svájci nemzet,akik csak hasznot húznak, nem is keveset a globális világuralmi judeobolsevik imperalista-kapitalista giga-ármányból.

panelburzsuj 2014.05.05. 11:00:06

@egyetmondok:
Viszont jól rámutat két alapvetően különböző gazdaságpolitikai filozófiára: "védvámosdi" - "védegyletesdi".

Amit valahogy olyanformán adott elő az egyik lelkes patrióta, hogy "akkor majd ajtómban leend a védvonal".

(Ha valaki tudja pontosan: megköszönöm.)

panelburzsuj 2014.05.05. 11:02:52

@egyetmondok:
Téged is megkérdezlek: mi értelme a zsurnaliszta fröcskölődésnek?

Saját gyöngeséged - (macskába rúgás) - demonstrálásán túl.

panelburzsuj 2014.05.05. 11:16:18

@unionista:
Egyfolytában az motoszkál bennem, hogy vajon milyen szervezeti forma ("intézmény") lenne alkalmas az ilyen "önfejlesztő" társulásokhoz.

És nemigen tudok másra jutni, mint valamiféle "nonprofit szövetkezet".

A "nonprofit" itt mindössze annyit jelentene, hogy hasznot nem lehet kivinni a működési területen kívülre. Tehát ilyen értelemben kőkeményen "antikapitalista" - amennyiben kapitalizmuson a korlátlan (és adózatlan...) tőkekóborlást értjük.

A "szövetkezet" meg azt, hogy helyben meglevő erőforrások összeverbuválása az alap. Nem "külső" befektető. És a fő cél a "megélhetés", a helyi erőforrások helybeni hasznosítása - minél okosabban. (Ld: birkalegelő vs. luxus madárleső hotel. Mitől kerül a "versus" helyébe "plusz"? Hogy nem "individuálisan" optimalizálunk, hanem "közösségileg".). Így "antikapitalista".

Hitelt viszont lehet bevonni. Bárhonnan. Ez lenne a burzsujvonás.

Egyfelé spekulálunk?

egyetmondok 2014.05.05. 11:26:19

@panelburzsuj:
Az ajtónál meglévő privát védvonalak nekem is tetszenek, a törvényi tiltások meg nem.

egyetmondok 2014.05.05. 11:27:36

@panelburzsuj:
Nyilván erre gondolsz:
" mégsem léptek be az unióba. azért, mert nem akarják az ortodox liberális gazdaság politikát követni. az a jelenkori zsidó nemzetstratégia.." --

mit mondjak ? Nekem se tetszik.

panelburzsuj 2014.05.05. 11:58:48

@egyetmondok:
Méltányolná a "felhábordásodat", ha a bekezdést nem ezzel kezdte volna: "most persze provokatív módon mondom ezt zsidó koncepciónak"

Szóval én attól tartok, hogy a kicsipegetős sérelmi-óbégatós "kultúra" piszokul sokat ártott a magyarságnak - és árt ma is.

panelburzsuj 2014.05.05. 12:00:01

@panelburzsuj:
(Méltányolná=méltányolnáM - én, nem a sokféleista.)

egyetmondok 2014.05.05. 12:09:07

@panelburzsuj:
Mert az nem zsurnaliszta fröcskölődés ?
Én sem másért, hanem csak persze provokatív módon írtam ezt, mi másért, nemde:
" A globális világkapitalizmus két olyan szereplője a norvég és a svájci nemzet,akik csak hasznot húznak, nem is keveset a globális világuralmi judeobolsevik imperalista-kapitalista giga-ármányból."

Elvégre nem kisdedóvóban vagyunk, hogy egy ilyen mondat elé oda kellene írni minden esetben, hogy figyu, ez csak úgy provokatice írom.

panelburzsuj 2014.05.05. 12:18:58

@egyetmondok:
Hogy a globalizmus "kívánása" zsidó szellemi körökben erősebben jelen van, mint mondjuk a szatmári lápon, az tartalmi állítás.

Hogy más globalizmust kívánókat is "lezsidóz", az - jelzetten - provokáció. Gyakorlatilag: spórolás a dumával. Jelzi, hogy nem fogja leírogatni minden esetben, hogy és a norvégok (egy része), és svájciak (egy része), és a kaliforniai Palo Altóban is. (Egy része.) + stb.

Te mit tettél hozzá ezekhez az állításokhoz?

egyetmondok 2014.05.05. 12:28:37

@panelburzsuj:
" a globális kommunizmus ötlete is egy zsidótól eredt. a zsidók valamilyen univerzális filozófiában hisznek. heller ágnes is azt keresi holott nyilván nincs olyan. " ---

még ez is nyilván csak okos provokáció,amely mentén jól át lehet beszélni például a poszt témáját,de akár azt is, hogy akkor azon uniós tagállamok,amelyek nem simán uniós tagállamok, de a monetáris unió tagjai is, ugye akkor a zsidó nemzetstratégia szerint működnének (valahogyan képzeljük így,mert ez képzelet elvezet valahova): így vannak tehát pl.a finnek, hollandok,franciák,olaszok,stb. a zsidó nemzetstratégia mentén...

Hát,tudod nem könnyű. Olvasom a posztot, azt mondja a Hafr úr,hogy ő nagy híve a jobbikosokkal folytatandó párbeszédnek,ám a végén mégis csak odajut, hogy aki úgy képzelné a magyar bérek felzárkóztatását, mint ők, hát azoknak leginkább annyi esze van,mint egy marék lepkének...

egyetmondok 2014.05.05. 12:33:02

@panelburzsuj:
A provokáció lehet duma spórolás.
Azt hiszem, és talán láthatod, hogy ez - tehát a duma megspórolása - Unionista és köztem szépen be is állt, mint állapot.
Csak ügyesen kell hozzá...zsidózni,legalábbis nálam sokkal több ehhez nem kell.

panelburzsuj 2014.05.05. 12:49:05

@egyetmondok:
Ha te mindenáron öncélú zsidózást akarsz belelátni unionista szövegeibe, akkor én ebben nem foglak tudni megakadályozni - legfeljebb még egyszer fölhívhatom a figyelmedet arra, hogy vizsgáld meg alaposabban a közlés célját.

Aztán ha maradsz a "felháborodásnál" - hát maradsz.

panelburzsuj 2014.05.05. 12:57:26

@egyetmondok:
(Igen, a posztról nekem is támadt egy olyan benyomásom, hogy ugyan párbeszéd címkével indult, de jó pár ponton mégiscsak bőbeszédű becsmérlésbe süppedt. Keskeny ösvény... )

egyetmondok 2014.05.05. 13:08:17

@panelburzsuj:
Én még soha senkitől se olvastam-hallottam öncélú zsidózást: mindenki magyarázgatni szeretne azzal valamit.

egyetmondok 2014.05.05. 13:12:45

@panelburzsuj:
Keskeny ösvény ?
Az tán nincsen is inkább,ha csak nem tekintünk ösvényként olyan álláspontokat, amelyekben szinte hibátlanul kerülnek elő a létezett szocializmus politikai gazdaságtanának lényegi elemei, államosítástól az egyszintű bankrendszerig, amelyekről kommenteket lehet olvasni a leglelkesebb jobboldali hozzászólások esetén.
A 21.század Magyarországán...

panelburzsuj 2014.05.05. 13:17:34

@egyetmondok:
Moss fület alaposabban.

Több ötletem nincs a problémád orvoslására.

panelburzsuj 2014.05.05. 13:19:23

@egyetmondok:
Ezekkel az eszmékkel érdemben szóbaállni: ez a keskeny ösvény.

Mert sokan járnak a basztatás, pocskondizás, megbélyegzés útain...

egyetmondok 2014.05.05. 13:58:55

@panelburzsuj:
Én a fülemet, Te a szádat, így leszünk egy darab csudás népegészségügyi közfürdő.

Mészáros Laci 2014.05.05. 14:25:14

"vagy egy marék lepkének nézi a honfitársait."

kb jó becslés.

32FNewYork 2014.05.05. 14:51:02

HaFr: "Magyar gazdaságot, európai béreket!"

Kb. egyébként már most ugyanez az Együtt PM szlogenje, holnapután, ha van eszük, a teljes magyar baloldalnak. És e mögé odaállhatna egységesen Közép-Európa. Mert hogy is van az, hogy az egy főre eső GDP a 60-70-80%-a a nyugatinak, a bérek meg a csak a negyede-ötöde? Még ha a Jobbik önellentmondásosan is kérdez minderre, maga a kérdés evidens.

panelburzsuj 2014.05.05. 15:04:13

@32FNewYork:
444.hu/assets/140501_Enlargement_Figure_1A-760x395.jpg

Vajon ezen görbék alakulásának okait az Unióban, vagy a tagállamokon belül kell keresnünk?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.05. 15:38:33

@32FNewYork: AKkor: svájci államot! Svájci adókat! Robosztus magyar tőleexportot!

Na ja. És Több értelmet!

unionista (törölt) 2014.05.05. 16:41:50

@panelburzsuj:
ebben az a felháborító, hogy ha a politikai filozófia akárcsak részben genetikai kódra épül, akkor a náci pártnak egy nagyon kicsit igaza volt. alapvetően nem az volt a probléma, hogy a zsidósággal szemben felléptek. mert ha megnéznénk az adatsorokat, akkor valószínűleg azt látnák, a zsidóság összvagyona mértani haladvány szerint növekedett. a parasztságé stagnált. nem olyan nagy csoda, hogy ezt korlátozni próbálták. a probléma az volt, hogy az eszközökben nem válogattak. a holokausztra elemi biológiai, elemi közgazdasági magyarázatot kellene adni. ungvári gyűjtheti az adatot, hogy a geci magyarok megölték a szegény kis zsidókat. szakály azt, hogy a geci németek az okai mindennek. szegény kismagyarokat kényszerítették. aki nem látja, hogy itt populációk elemi kölcsönhatásairól van szó az egész egyszerűen nem érti ezt az egészet.

panelburzsuj 2014.05.05. 17:26:36

@unionista:
en.wikipedia.org/wiki/Pseudospeciation

(Látom, te a kondér peremén billegve keresed a keskeny ösvényt...)

32FNewYork 2014.05.05. 17:33:23

@panelburzsuj: persze eltérő mértékben közelítik lassacskán a kelet-európaiak a nyugatiakat, csakhogy eltelt 25 év, és jóformán egyformán lófasz a seggünkbe. Nézd meg mi minden történt 25 év alatt Európában egy 2. világháború után. Mert nem volt egy nyugatabb Európa. Csinálhatja persze egyik koldus jobban mint a másik, attól még az marad. Ez a 25 év szól persze mindarról, amit HaFr leírt, de legalább annyira szól a nyugat-európai demokrácia korlátairól is. Ezért állítom, hogy a magyar demokráciahiányokért legalább akkora mértékben felel a nyugat, mint a hazai elit. Ezért a megoldás sem kereshető pusztán itthon, az antidemokratikus környezetért a nyugat is felel. Amíg a nyugat a saját érdekei mentén folyamatosan korrumpálja a keleti eliteket, semmi csodálkozni való nincs azon, hogy sikerül neki.

panelburzsuj 2014.05.05. 17:38:21

@unionista:
De ha nagyon ezoterikus cinikus akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy a náci mozgalom egy "entartete osztályharc"...

32FNewYork 2014.05.05. 17:38:55

@HaFr: Én nagyon is valósnak látom a már itt is részben megvitatott Piketty által felvetetteket. Csodálkozom is, hogy még nem lett agyontaposva. A tőke uralmát ideiglenesnek gondolom, és a jelen kort éppen ez ügyben változónak. A te érvelésedben a jelen kor gazdasági paraméterei állandónak vannak feltételezve, ami viszont semmivel sincs alátámasztva.

panelburzsuj 2014.05.05. 17:40:37

@32FNewYork:
Én egyedül azon csodálkozom, hogy miért evidencia, hogy a korrumpálás tűzön-vízen át műxik...

Meg kéne ezt konzultálni valami viktimológussal, nem?

unionista (törölt) 2014.05.05. 18:23:52

@panelburzsuj:
néhány évvel ezelőtt eszembe nem jutott volna primitív módon leírni a magyar közéletet. de ma már máshogy nem nagyon lehet. itt egy mai hír:
index.hu/belfold/2014/05/05/furcsa_amobak_lettek_az_ujbudai_korzetekbol/
erre azt kellene mondani, hogy ezeket a kerületeket minden bizonnyal cigányok rajzolták. mert ők lakják be ilyen amőba alakzatban a tájat. félre értés ne essék. ez nem feltétlen rossz. ha az újbudai polgárság a cigányságtól akarja átvenni a közigazgatást, a településföldrajzot, akkor erre minden lehetőség adva van. ha az újbudaiak ilyen cigány körzeteket akarnak, akkor ennek érdekében szervezzenek egy békemenetet. de azzal legyen mindenki tisztában: ez a felosztás nem a fidesznek kedvez. hanem a cigányságnak. ne csodálkozzon senki az elcigányosodáson. azt ne a liberálisokra fogja. az átlag magyar ebből ezt hallja ki: cigány, cigány, cigány.

na most ezek után nem hiszem, hogy a kis leonsziót, vagy dzseniffert bántanák az óvodában. az ötévesek nem a híradóból tájékozódnak. vagy tegyék ki a 12-es karikát. felnőttként kellene kezelni a társadalmat. de időnkét primitív világmagyarázatokat kell adni. az ellenzékiség a politikai primitívség. rossz fiúnak kell lenni.

panelburzsuj 2014.05.05. 18:34:21

@unionista:
Nem ezt a dzseniffert híjják jenkiül dszerimandernek?

panelburzsuj 2014.05.05. 18:36:47

@unionista:
Rosszfiú...

Te ismét
Mértéktelen fűtötted a kazánt.
Valóban úgy látszik, hogy szenvedélyed
Veszélybe hozni az egész falansztert.

egyetmondok 2014.05.05. 18:53:51

@32FNewYork:
A kérdés egyáltalán nem evidens.

" A magyar bérköltségek és árak az uniós átlagbérköltségekhez és átlagárakhoz viszonyítva, vásárlóerőparitáson számolva, körülbelül egyensúlyban vannak, azaz nagyjából ugyanazt az arányt képviselik. 2010-12 közti átlagokat és az EU15-öt 100-nak véve az árak esetében ez 57, a bérköltségek esetében 53,5%-ot jelent (lásd: Oblath Gábor: A hazai „bérlemaradás” kérdése, a forint reálárfolyama és a bérfelzárkózás kilátásai). Nincs szó tehát súlyos egyensúlytalanságról vagy a magyar relatív árszinthez képest súlyosan alacsony magyar relatív bérköltségekről." ---

írta Scheiring Gábor minapi posztjához kommentként Ádám Zoltán,a KOPINT-TÁRKI közgazdásza.

32FNewYork 2014.05.05. 20:03:14

@egyetmondok: elolvastam a hivatkozott Oblath-cikkeket, egyébként 2006-os adatokból dolgozik. De legyen ez mindegy. A vásárlóerő-paritáson mért relatív fejlettségi szintünk és az euróban mért relatív bérszintünk közötti rés nyilván igaz. Ez alapján egyébiránt megelőzzük Szlovákiát és Csehországot, úgyhogy mehetnek a sunyiba a magasabb GDP-jükkel. Ez is azt bizonyítja, hogy kb. ugyanott vagyunk: az egész nyugat 25 év után is fényévekkel előttünk. Azt csak a nagyon durva rasszista liberálisok gondolhatják, hogy mindez a kelet-európai szemléletre írható.

egyetmondok 2014.05.05. 20:16:51

@32FNewYork:
Abban egyetértek, hogy a szemlélet ebben az ügyben nulla jelentőségű.
A kommentet azért írtam, mert szerettem volna jelezni, hogy biztosan nem helytálló azt követelni, amit pl. a jobbik, de sajnos mások is,hogy tehát a hazai bérfelzárkózás történjen valami olyan alapon,hogy az itt működő nyugati cégek legyenek szívesek magasabb, jóval magasabb béreket adni.

Igen,a nyugat fényévekkel még most is előttünk,s ha arra várunk, hogy ő legyen kedves ezzel valamit csinálni,akkor ez a különbség csak nőhet, azt persze nem tudom, hogy a fényévek helyett milyen jelzőt használjak.
(A hivatkozott Oblath Gábor-féle írás egyébként 2000-2012 közötti adatokkal dolgozik,tehát igen friss.)

unionista (törölt) 2014.05.05. 20:36:52

@egyetmondok:
itt egy tesco árufeltöltő 6 órában 60 ezer forintot keres. egy kereskedelmi szakközépiskolát végzett müller eladó (akitől adott esetben minimális német tudást megkövetelnek) 8 órában 90 ezret. angliában, németországban ennek majdnem a tízszeresét.

teljesen jogos a felvetés, hogy ezeket a vállalatokat az ország nagy részéről ki kell zavarni. azt kell mondani: viszlát. ne kezdjük már el megmagyarázni, hogy egy boltot olyan bonyolult fenntartani, hogy csak na. legrosszabb esetben a város kijelöl néhány helyet, hogy itt lesz a drogéria. és kész. tudjuk, hogy nagyjából hány csomag pelenka kell egy hétre a városba, meg azt, hogy mennyi fogpaszta. elég régóta ismertek a készletgazdálkodási modellek. amiről fogalma nincs a német alkalmazottnak. csak az sap mondja neki, hogy mit rendeljen. de az elég egyszerű matek. azt a város is megcsinálja. ha ezek a fritzek 60 és 90 ezer forintokat fizetnek a magyar lányoknak, asszonyoknak. akkor a kurva anyjukba kell őket elzavarni. a megyei jogú város vagy maga a megye az oda nem illő multikat kirakja, mint macskát szarni. értem én, hogy "aztat nem lehet". de miért nem? mégis miért?

unionista (törölt) 2014.05.05. 20:47:06

@egyetmondok:
hja és szagolj bele egy németországban forgalmazott öblítőbe, és mondjuk egy ugyanolyan márkanéven futó magyarroszágiba. életemben nem mostam túl sokat mosógéppel. de amikor egy eladó ismerősöm mutatott két flakont. beleszagoltam a magyarországon forgalmazott márkás termékbe, akkor majdnem elhánytam magamat. ezt a fost adják el.
és az semmivel sem olcsóbb, mint németországban. teljesen igaza van a széljobbnak abban, hogy szappanbolthoz nem feltétlen kellenek németek.

egyetmondok 2014.05.05. 20:47:42

@unionista:
Egy gimnáziumi osztálytársam, aki a suli után péknek tanult,a tőlünk nem messze lévő családi pékségnél dolgozik folyamatosan éjjel, havonta kap fixen százezret,és csak négy órára van bejelentve,de örül,hogy van egyáltalán munkája...,a tulaj család is helyes emberek,ismerem őket, most a kisebbik lány érettségire kap egy csini kabrió sportkocsit,...na persze nem vadiújat,mert úgy vannak vele,hogy nem szabad elkényeztetni. Ezt igen komolyan veszik.

Velük mi legyen Unionista ? Máglya ? Vagy mit javasolsz ?

egyetmondok 2014.05.05. 21:42:43

@unionista:
Ja, még hozzátenném az előző kommentemhez, hogy a családi pékség már akkor is működött, pont ilyen fizukkal és "munkajogi" állapotban, amikor a TESCO-nak és társainak itt se híre,se hamva nem is volt.

abdul hackeem 2014.05.05. 22:28:52

1. Tengerentúli munkáltató válasza álláskeresésemnél: "képzettségem megfelelő, tapasztalatom kiváló, de ugye nem gondolom komolyan, hogy engem fog alkalmazni,amikor az ottani mérnökök között is van állástalan?
2. Ha a Közel-Keletre kell mennem dolgozni, akkor ott is be kell lépnem a mérnöki kamarába és beszélnem a nyelvet?
3. Ha én külföldre megyek dolgozni azért megérdemlem a több bért, ha a multi jön ide, akkor?
4. A magyar hátsóba magyar lószalámit.

dbeata 2014.05.05. 22:36:07

@32FNewYork: Nem az a gond, hogy magas az adóelvonás? És miért magas? Mert sok az inaktív.

dbeata 2014.05.05. 22:41:17

@unionista: Nem tudom, az ilyen kizavarásnak nem az-e a vége, hogy még azok a feleségek is munka nélkül maradnak, és még azt a nyavalyás 80 ezret se keresik meg.
A Fotex-es Azúr hálózat is bemondta az unalmast, most van valami magyar, a Vianni, de valahogy én nem az átgondolatlan kizavarásban látom a megoldást.
Meg lehetne nézni a többi visegrádi országban, hogy fizetnek az ilyen Müller-féle cégek.

unionista (törölt) 2014.05.05. 22:48:32

@egyetmondok:
én nemzeti liberális vagyok. szóval liberális, csak egy kis nacionalista beütéssel. és a klasszikus angolszász liberalizmust is vallom. szerintem ezek összecsiszolhatók. a zsidóság által képviselt ortodox liberalizmussal nem értek egyet. de felőlem hagyjuk ki a magyarázatból a zsidókat. én értem, hogy szerencsétlen dolog így sztereotipizálni. nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy az egy primitív, provokatív, durva, alpári közelítésmód. mert esetleg arra enged következtetni, hogy weiss bácsival bármit kell csinálni. én komálom az ilyen zsidó öregeket. meg azt a néhány fiatalt is, akik errefelé vannak.

a lényeg, hogy én versenypárti vagyok. csakhogy szerintem a versenybe beszállhat a város. tegyük fel, hogy a debreceni sütödék zrt. városi tulajdonban van. és abban résztulajdonosok a helyi pékek. és ez az egész úgy működik, mint egy kamara. a zrt. igazgatósági ülése a kamarai közgyűlés. összeülnek a pékek és a különféle pékárut felsorolják a városi élelmiszerkönyve. beleírják, hogy miből készül a debreceni nagykifli. de persze minden pék csinálhat különleges pékárut. lehet nagynének különleges kínálata. akár félig titkos családi receptúra szerint. a pékek nem akarnak rossz árut sütni. csak az egyik alámegy a másiknak, akkor muszáj követni, mert a vevők árérzékenyek. a város belőne egy átlagos igényszintet, ami alá nem nagyon lehetne menni. de a város akár azt is megmondhatná, hogy mennyi legyen folyamatos műszakban a minimálbér. és ezt elfogadhatná a megye. de a verseny megmaradna, mert ha a szabolcsi pékek mégis alámennének az árban, akkor a nénik azt mondanák, hogy hozatok már menyemmel abból az olcsó kenyérből. és hordanák házhoz az olcsó pékárut. arról nem beszélve, hogy a debreceni polgárság is háborogna. oké, hogy legyen minőség, de az egekbe ne vigyük fel egy vekni kenyér árát. és persze létre lehetne hozni egy másik zrt-t. de maga a város arra szerveződik, hogy a gazdaságát kordában tartsa.

ez brutálisan ellentmond az ortodox liberális elképzelésnek. abban a város egy értelmezhetetlen dolog. ahogyan a vidék is. nincs semmiféle önkormányzatiság. minden egyes ember saját magát kormányozza. atomizált társadalmat előfeltételez. mindenki nyithat bécsben cukrászdát. csak egy balmazújvárosi péknek erre mennyi az esélye. mindegy, hogy milyen ügyes, tanult, szorgalmas. ha nincs mögötte bankház. ebben a modellben a debreceni sütödék zrt. nyithatna üzletet a szomszédos nagyváradon, vagy akár kolozsváron. persze úgy, hogy onnan is szállítanának valamilyen kurrens terméket. de ez jó esetben őket is húzná felfelé. szóval ez olyan, hogy ezt lehet jól csinálni. és persze nagyon el is lehet rontani.

unionista (törölt) 2014.05.05. 23:15:47

@dbeata:
nézd, ez tipikusan az a terület, ahol elég pontosan meg lehet mondani hogy egy városban mennyi az aggregált kereslet. mert lehet tudni, hogy a gyerekek nagyjából mennyit kakilnak. persze értem, hogy nagyon sokféle pelus van. és nehéz megmondani, hogy miből mennyit kell rendelni. de erre a célra bejáratott készletgazdálkodási modellek vannak. a kereskedelemben nem az a truváj, hogy egy közraktárat üzemeltetnek. hanem az, hogy megvesznek valamit sziléziában. és azt eladják a tiszántúlon. de úgy, hogy visszirányban is megy az áru. a kereskedők jól felfogott érdekből ügyelnek arra, hogy a kereskedelmi mérleget egysúlyban tartsák. ne az legyen a cél, hogy dömping áruval ledúrjuk a piacot. beborítanak egy csomó kacatot. arra a népek szaladnak, mert akciós. mert abból csökkenő reálbérek és tömeges elszegényedés lesz. vagy legjobb esetben is stagnálás. de ha ezt nem lehet elmagyarázni müller úrnak, akkor ezt meg kell változtatni. nem holnap, de idővel mégis csak.

dbeata 2014.05.05. 23:25:50

@unionista: "beborítanak egy csomó kacatot. arra a népek szaladnak, mert akciós." Mint pl. a turkáló jelenség? (Csak próbálok ráhangolódni a gondolatmenetedre).

Egyébként erre írtam fentebb, hogy van olyan hálózat, ahol ez működik (pl. Lidl).

egyetmondok 2014.05.05. 23:39:15

@unionista:
Ez így mind szép, és persze akár egyet is lehet vele érteni. Ám mi legyen,ha az derül ki, hogy a kék szemű,szőke és hibátlanul fajmagyar, legyen ő pék,vagy demokratikus legitimációval bőven megküldött önkoris tisztségviselő, szóval ha az derül ki, hogy ők a TESCO nélkül is egy fokkal kissé mindig rothadtabb munkaadók, mint a TESCO-sok, együtt az összes többi multival ?

Mert akkor ám okoskodhatsz, Te is, én is...,mert az egy dolog ám,ha az idegen így bánik a magyarral, de amikor a magyar bánik így a saját fajtájával, akkor mi legyen ?

egyetmondok 2014.05.05. 23:42:41

@dbeata:
A külföldi,menjen bármely országba,az általa adott bérekkel pont ott lesz, szinte hibátlanul,ahol az adott ország saját vállalatai vannak a béreikkel.
A Merci az USA-beli összeszerelő üzemében nem adhat kevesebbet,mint amit az ottani ipar ad,itt meg nem fog nagyon többet adni,mint az itteni ipar. (Szerintem már így is többet ad itt,mert képes jól felgoani az érdekét.)
És ez igaz bármely ágazatra.

egyetmondok 2014.05.05. 23:45:35

@egyetmondok:
(Szerintem már így is többet ad itt,mert képes jól felfogni az érdekét.)
És ez igaz bármely ágazatra. ---

a vége ez akart lenni,bocsánat.

unionista (törölt) 2014.05.05. 23:51:52

@dbeata:
egy turkálóstól nem várhatjuk el, hogy országok közötti kétirányú árucserét bonyolítson. ő behozza az árut hollandiából és itthon eladja.

a lidl nem egy családi vállalkozás. hanem egy multi. vele szemben az elvárás az, hogy behoz valamennyi árut németországból, és magyarországról kivisz ugyanannyit. ne csak azért jöjjön ide, hogy elárassza a piacot. hanem azért is, hogy visszirányba is vigyen árut.

a cél az lenne, hogy minden városban olyan multit találjunk, aki oda-vissza szállítmányoz. egyszerre segíti a helyi termelőt és a fogyasztókat. keletkezzen extra profit. de az nem probléma. ha magasabb bért fizetnek. akkor lenne az, hogy van gyár, van üzlet, és az embereknek több pénzük van vásárolni. könnyebben megfizetik a minőséget.

unionista (törölt) 2014.05.06. 00:05:08

@egyetmondok:
de én nem mondom azt, hogy a budapest is kövesse ezt a logikát. egy 2 milliós városban ezt nehezebb megcsinálni. de egy 200 ezresben ez inkább realitás. értem persze, hogy a 20 ezres ehhez túl kicsi. de azokat össze lehet kapcsolni, illetve hozzákötni a központhoz.

a helyzet az, hogy szabályozás hiányában a multik a végeken esetenként ténylegesen több kárt okoznak, mint hasznot. nem állítom, hogy mindig. és azt pláne nem, hogy mindezt szándékosan csinálják. szóval azt nem hiszem, hogy csak azért hoznak létre lányvállalatokat, hogy a szegény kismagyarokkal kitoljanak.

de abban majdnem biztos vagyok, hogy néhány éven belül változtatni kell. klasszikus liberalizmus is jobb lenne. és nemzeti liberalizmus. amelyik a helyi érdekeket figyelembe véve szervezni a piacgazdaságot.

panelburzsuj 2014.05.06. 00:12:30

@egyetmondok:
Majd gavalléros elöljárói példákat látva megszégyenülnek és elsunnyognak azok a fajvérszopó magyarok...

Íme egy gavallér grandióz határozata:

"Földet ad az önkormányzatoknak a kormány a közfoglalkoztatási programhoz

39 önkormányzat kap ingyenes vagyonkezelésbe összesen 228,3309 hektár (4871,90 aranykorona értékű) földet, amelyek többsége szántó."

Megnéztem a közlönyben is, Dél-Dunántúl (Somogy-Tolna-Baranya) nyomoroncait az alábbi 5 évi ingyenes vagyonhasználattal támogatja Jobbanteljesít:

Tésenfa szántó 0,9859 hektár

Tésenfa szántó 0,0785 hektár

Tésenfa szántó 1,8335 hektár

Átlagosan majd egy egész hektár megyénként.

(A Republikon meg azt csócsálja, hogy Dél-Dunántúlon (Somogy-Tolna-Baranya) (meg Zala) előretört a Jobbik - zömmel a Fidesz rovására. Tudnám - mire föl??)

egyetmondok 2014.05.06. 00:26:58

@panelburzsuj:
Óriási ! Az önkormányzatoknak is lehetővé köll csak tenni,figyeld meg, meg is lépik,hogy ők maguk őstermelők legyenek,mint a természetes személyek, adó alig...,közfogi bér szinte nulla...lesz itt csuda kertvilág,lepipáljuk az egyébként is elbuzisodott libsi hollandot...
süti beállítások módosítása