1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.03.14. 12:11 HaFr

A hitvány jobboldali értelmiségről

Az ún. jobboldali értelmiség hallgat.

Nem lépte át ingerküszöbét a forint bedöntése, az "alkotmányozás" stílusa, magának az Alaptörvénynek a preambuluma és IV. módosítása, a bírák nyugdíjazása, az intézményesített vagyonfosztás és közpénzrablás egymásra következő stációi, milliók társadalmi lecsúszása, a közoktatási rendszernek a pedagógusok megalázása és a tanulók beteges, avítt indoktrinációja érdekében történő átalakítása, az egészségügyi rendszer tovább balkanizálódása, a dilettáns államvezetés napi megnyilvánulásai (Matolcsy Goldman Sachs-os vacsorája mint a legújabb példa), a cinikus választási rendszer, az életet átjáró hazudozás (paksizálódás), a történelemhamisítás (Gábriel arkangyallal az élen), az állam eluralkodása a magánéleteken, a félelem és az alkalmazkodás normalitássá emelkedése, a sajtószabadság felkoncolása (a nyilvánosság széttörésével, vagy a legutóbbi, a képmás vagy hangfelvételek ellehetetlenítésével járó PTK-módosítással) -- de nincs elege ennek az értelmiségnek abból a pökhendi, prosztó stílusból sem, amellyel senkiháziak bombázzák a nyilvánosságot, és ami leszüremkedik az utcákra, beépül a gondolkodásba, mintává válik a gyerekek számára is.

A társadalomtudományos-közéleti értelmiségtől talán távolabb áll, de a kormány gazdaságpolitikai Armageddonja a kormányzás kitűzött céljait gyakorlatilag minden fronton annullálta (ÁH hiánycélban, növekedési oldalon, befektetett tőkearányt tekintve), ahol meg nem, ott nézzük meg, mennyibe került (pl.a deficittartás), és miért volt rá szükség (a szabad, ellenőrizetlen rablás feltételrendszerének biztosításért).

Az ún. jobboldali értelmiség hallgat, aminek vannak kézenfekvő okai (egy részét olcsón vagy drágán megvásárolták, a második része csak hagyja magát felhasználni, a harmadik részének hányingere van a baloldaltól, és ennek ürügyén képes gondolkodás nélkül elviselni bármit, a negyedik része továbbra is őszinte híve a rendszernek, az ötödik része nem mer lépni), csupa olyan okok, amelyek miatt egy ország elitje elveszíti a tekintélyét, amire adott esetben rámehet az ország is. Vannak megmagyarázhatatlan reakciók is: apolitikusság, érdektelenség, "alámerülés", kivándorlás, "felvilágosult" cinizmus -- mind-mind elfogadhatatlan attól a rétegtől, amit (remélhetőleg) arra neveltek az iskolái, hogy a nemzet lelkiismerete, feje és szája legyen, amely nélkül a tömegek némák, kiszolgáltatottak.

A jobboldali értelmiség beáldozta az eszméit és erkölcseit. Bebizonyította, hogy a baloldali értelmiség szervilizmusánál, doktrinerségénél, kivagyiságánál és kapzsiságánál is van lejjebb. A jobboldali értelmiség jelenleg viszi a pálmát hitványságban.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr285860009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wantaan 2014.03.14. 13:02:19

No talán az első valamire való írás amióta olvasom a blogot! Gratuláljak? ...majd ha lesz még hasonló megvilágosodott írás!

unionista (törölt) 2014.03.14. 14:11:00

az egyik oldalon van egy gonosz, hitvány, megátalkodott antikommunista csoport. amelyik magát konzervatívnak és nemzetinek hazudja. a másikon egy gyenge, erőtlen antifasiszta csoport. amelyik magát liberálisnak és szocialistának hazudja. és van egy elvtelen pragmatikus politikai elit.

sárospataki 2014.03.14. 15:02:31

Abba a hibába esel, hogy azt hiszed, hogy az értelmiség politikaformáló erő. Nem az, sehol sem az. Ez ilyen SZDSZ-től megörökölt hagymázas álom. Egyszer megpróbált az lenni a magyar értelmiség, 92-ben, Demokratikus Charta néven, és akkorát bukott, hogy beledöndült a Gizella utca.

unionista (törölt) 2014.03.14. 15:16:49

@sárospataki lány:
amire te gondolsz az a cigány nemzetstratégia. a cigányoknál az értelmiség nem politikaformáló erő. sehol a világban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.14. 15:33:22

@sárospataki lány: Na, ez azért bonyolultabb, szerinted ki írja az újságokat, ki formálja az agyadat, ki írja a történelmet, szerinted mennyi pénzt áldoz Orbán a házi értelmiségére? Elég sokat. Más a koncepció és más az értelmiség ereje a politikusok felett, de Rogán Antal a saját intellektusával nem sokra menne a HírTv, a Heti Válasz meg a Századvég nélkül

tamas11 2014.03.14. 15:49:39

@HaFr:
Pontosan így van.
Viszont azt el kéne döntenünk, hogy tekinthetünk e egy rosszul körvonalazható csoportra értelmiségként, amely hatásában " érhető tetten" (nem iskolázottságában), ha nem felel meg ennek a szerepnek?
Ha nem szolgál mintául, akkor mennyiben és meddig tekinthető mégis mintának?
Kissé bizarr, de a média vette át a szerepét(összes torzulása ellenére, vagy épp azért) mert minták nem állnak mögötte, vannak viszont üzenetei.
Jobboldalias, farfekvéssel született értelmiségről már azért sem beszélhetünk, mert az orbáni propaganda megmattolta ezt a fogalmat is: hányingerrel kezdődik, mint a nemkívánt terhesség...
Ha besorolnád magad, hibát követnél el.

unionista (törölt) 2014.03.14. 16:28:00

@HaFr:
a fideszben nagyobb szava van egy kendóbajnoknak, mint akárkinek. a fidesz az értelmiségre alapozott stratégiaalkotást régen feladta. orbán mögött ma már nincs értelmiség.

kósa mögött is álltak egykor. aztán volt, egyesek előre akartak lépni, mások oldalra. de ezek az emberek már régen kikerültek a véleményformáló szerepkörből. ma már nem tényező se a századvég, se a heti válasz. ahogyan rég nem tényező a 168 óra, vagy a népszabadság.

az üres filozofálgatás recesszióban jelentőségét veszti. a problémákon a problémázás, egymásnak tökéletesen ellentmondó ideológiai magyarázatok nem viszik az országot előrébb. ezért van az, hogy tamás gazsi egy vén bohóc. ahogyan te is.

unionista (törölt) 2014.03.14. 16:40:08

@tamas11:
mondj egy baller értelmiségit, akire hallgat az mszp. nincs egy sem. a jobboldal sem különb. bajnai mióta politikussá lett azóta nem az alapítványára épít, hanem szigetvári viktorra. az lmp mögött nincs értelmiség. az, hogy róna egy nyilatkozatot beolvas kampányban nem értelmiség szerepkör. hanem a bohócé. ki van még? a jobbik. a kutyás kampányhoz nem kell értelmiség. a másik oldalon a cicáshoz, vagy a disznóshoz. hello kitty típusú üzenetek vannak. gyere el. váltsuk le. szavazz rám.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.14. 16:52:40

@unionista: tévedsz, egyrészt gazsi vénebb nálam majd egy generációval, kettő a gondolatokra mindig szükség van civilizált vidékeken -- persze nem kell mindenkinek úgy tenni, hogy érti ezeket

egyetmondok 2014.03.14. 17:05:58

@unionista:
Unionista, ejnye.
Én tőled még semmi mást nem olvastam, mint problémázást arról,hogy szerinted milyen (területi) közigazgatási szisztéma lenne a megoldás a bajainkra.
Recesszióban filozofálgatsz.

unionista (törölt) 2014.03.14. 17:10:11

@HaFr:
nem állítom, hogy nincs szükség gondolatokra. hanem csak azt, hogy a politikai osztály ezek nélkül is jól meg van. a nyilvánosság az ellenérzésekre épül fel.

savanyujóska 2014.03.14. 17:20:45

Csődöt mondott itt az egész ország, jobboldaltól baloldalig, miniszterelnöktől vécés néniig. Miután fél évezreden át tartományként léteztünk, egész egyszerűen nem tudunk mit kezdeni a száz éve újra megkapott -nem megszerzett!- függetlenségünkkel, és az önálló államiságunkkal. Száz éve nem tudjuk pozicionálni magunkat Európa térképén, és nem tudunk egy felelős, Európa-kompetens, vezető elitet kinevelni. Szánalmas vergődés ez az egész.

egyetmondok 2014.03.14. 17:20:58

@unionista:
" ....ezért van az, hogy tamás gazsi egy vén bohóc. ahogyan te is. " --- meg akkor ezek szerint Te is bohóc vagy. Köszönjük Emese.

unionista (törölt) 2014.03.14. 17:25:27

@egyetmondok:
szerencsére nem vagyok abban a helyzetben, hogy tamás gazsihoz mérjem magam.

tamas11 2014.03.14. 17:27:15

@unionista:
Kicsit megfegyelmezhetnéd a gondolkodásodat.
A nyilvánosság szerintem nem ellenérzésekre, hanem a médiára épül fel. A közléseket továbbító és befolyásoló közegre.
A nyilvánosságon belül pedig nem az üzenetek válogatnak,- ahogyan helyes lenne - hanem egy kérgesedő hatalmi szisztéma.

egyetmondok 2014.03.14. 17:27:17

@unionista:
Csak annyira vagy mégis olyan helyzetben, hogy lebohócozod őt is, meg a posztosunkat is...
Ejnye a köbön....:-)))

unionista (törölt) 2014.03.14. 17:35:55

@tamas11:
a média nem egy olyan dolog, ami kívül van. we are the media.

tamas11 2014.03.14. 17:42:11

@unionista:
Ezt gondold végig mégegyszer, de inkább máshogy..
A média kívül van. Egy elzárt, pletykás faluban, ahol áramszünet is van éppen - na ott talán ők maguk a média...
De ha megszólal az elmebeteg kisbíró dobja, akkor már nekik is annyi...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.14. 17:46:00

@unionista: tényleg, mióta? Száz éve, kétszáz?

unionista (törölt) 2014.03.14. 17:48:55

@HaFr:
szerintem ferenc pápa is egy bohóc. és csodálkoznék ha megsértődne ezen.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.14. 17:50:09

@unionista: ó én messze nem vagyok olyan emelkedett lélek, de szép, hogy próbálkozol

egyetmondok 2014.03.14. 18:13:51

@unionista:
Megsértődtél ? Megsértődtél.
Ki mondta, hogy szitokszó ? :-))
--------------------------------
"az üres filozofálgatás recesszióban jelentőségét veszti. a problémákon a problémázás, egymásnak tökéletesen ellentmondó ideológiai magyarázatok nem viszik az országot előrébb. ezért van az, hogy tamás gazsi egy vén bohóc. ahogyan te is." --- írod.

De, ezek,amit a Tamás Gazsi (ezt tudod, így,nagy betűkkel kell írni),meg amit a Béndek nevű csinálnak,előbbre viszik az országot.
Lehet,az is,amit Te is csinálsz,meg amit én is.

Ám: miért is bohóckodás ez ?

barli 2014.03.14. 18:41:02

off mert a bloghoz nem tudok semmit hozzátenni, csak azt, hogy nem csak a jobb, hanem a bal is, söt:

hol a francba vannak a blogok az új indexen? Számüzték a népi politikát? Nagyon meg fogják szívni..

Sexual Harassment Panda 2014.03.14. 20:02:17

@HaFr: hol??ez lofax.a politikai blogok eltuntek.xar ahogy van..

camilló 2014.03.14. 20:10:50

Baloldali értelmiség? Hol van olyan? Baloldali gondolkodó is csak egy. TGM-et nagyon nem nevezném bohócnak! Vagy minden filozófus bohóc? Igenis kell egy ideológia, kellenek filozófusok akik másként látják a világot mint akár én. Én kommunista vagyok, mégis nagy kedvel olvasom Péter írásait. TGM-ét szintén. Nyilván van amit nem értek meg, de gondolatokat ébreszt. Bár annyi zavar, hogy igazából kicsit elrugaszkodnak a valóságtól. Napóleon mondta " tudósokat és a szamarakat vedd középre"! Az én értelmezésemben ez azt jelenti, hogy rájuk kell vigyázni a legjobban, mert a legértékesebbek!

2014.03.14. 20:22:43

@unionista: a bohóc mióta szitokszó? "
Nem azt mondtad, bohóc, hanem hogy vén bohóc. Azért ez más. Nem idősödő vásári előadóművészt jelent.

panelburzsuj 2014.03.14. 20:39:19

@HaFr:
www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/7858_a-jobbik-kepviseli-a-magyar-ertelmiseg-diszei

Ezek is hallgatnak?

Vagy ezek nem ún. jobboldaliak?

Vagy csak addig értelmiségiak, míg politikusnak nem állnak?

Vagy már az sem értelmiségi, aki nyilvánosan besorakozik valamelyik konkrét párt mögé?

Vagy aki nem veri nagydobra a szimpátiáit, de nem is hallgat, az nem lehet ún. jobboldali?

Összefoglalva: kitől is várod, hogy így választás előtt három héttel hirtelen vulkánként kitörjön, és hamut szórjon a (saját) fejére?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.14. 20:41:51

@panelburzsuj: Nem a választás előtt három héttel kellett volna megtenniük -- de most már nyugodtan leszögezhető, hogy nem tették meg

Simon Gabor a.k.a. Tom Wallace Bissaui Guinea 2014.03.14. 20:45:32

A jobboldali értelmiségnek van annyi felelősségérzete, hogy alapfeladatának tekinti az elqrók távoltartását a kormányzástól.

Igy kampányban különösen humoros lenne, ha a jobboldal ellen beszélnének.

A választási eredményhez képest meg ha 2/3-ot kap a jobboldal, várhatóan megint nem sok vita lesz azon, hogy ezt a politikát folytatni kell, közkívánatra.

Sokkal nagyobb müsor lesz ahogy a kormányváltó értelmiség szocialistái, liberálisai és milliárdosai egymásnak esnek, immár egészen biztosan.

Nem is kell sokat várni, 3 hét múlva esik szét a kiscsapat. Remélhetőleg amortizálódnak végleg.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.14. 20:46:35

@Simon Gabor a.k.a. Tom Wallace Bissaui Guinea: Ühüm. Mert a kampány előtt viszont lyukat beszéltek a hasunkba kormánykritikából

panelburzsuj 2014.03.14. 20:54:22

@HaFr:
Talán azért nem, mert a háromhét fölött levő kérdésekre pont úgy nincs válaszuk, ahogy neked.

panelburzsuj 2014.03.14. 20:55:10

@panelburzsuj:
És tegnap se volt - holnap se lesz.

Simon Gabor a.k.a. Tom Wallace Bissaui Guinea 2014.03.14. 20:58:21

@HaFr: Voltak kritikus hangok jobbról(párton belülről), igen.

Ezek a 'röghöz kötés' tv. kiüresitésekor, a devizahiteles mentéskor, árfolyamgátkor pl., tehát elsősorban gazdasági kérdésekben.

De hát ki a jobboldali értelmiség? Szigorúan véve szerintem a fidesz által fizetett újságírócsapat nem. Meg nem is egyértelmü a fidesz jobboldalisága.

Gazdaságilag lehetne jobbosabb, szerintem meg szerinted. Mondtad is eleget a magadét. Nemzetpolitikában lehetne radikálisabb a Jobbik szerint. A kuruc is jobboldali értelmiség, vagy nem? Vagy kik azok?

Editor_ 2014.03.14. 21:21:44

Érdekes, hogy az 1000 leütés mindig, mindenkor képes egyszerre támadni a jobb és baloldalt. (Miközben Béndek úr egyértelműen jobboldali.)

Kicsit erőltetett már ez a kétfelé vagdalkozás. Eleve gagyi és teljesen színvonaltalan dolog azt állítani például, hogy a baloldali értelmiség (nem a balos politikusok) szolgaiak, doktrinerek, kivagyiak és kapzsik lennének. Úgy összességében. Hogyan jelenthető ki ilyesmi úgy, hogy a baloldali magyar értelmiség névsora nem is létezik. Vagy Béndek úr rendelkezik esetleg ilyen jegyzékkel? Nyilvános, köztudott volna az ilyesmi? És ezen az állítólagos listán mindenki szemét kapzsi disznó volna? És ezt persze Béndek úr gondosan kinyomozta? Tök hihető. Csak sajnos baromság. A magyar értelmiség eleve egy nagy, meghatározhatatlan halmaz (mindenki mást ért "értelmiségi" alatt, kezdve azzal, aki egyszerűen csak diplomás, folytatva olyanokkal, akik szellemi munkát végeznek, de nincs felsőfokú végzettségük és befejezve olyanokkal, akik alkotó munkát végeznek, végzettségtől függetlenül, vagy csak annak érzik magukat életmódjukból, szellemi identitásukból eredően)

De még ezen az értelmiségiekből álló homályos pár milliós halmazon belül is vegyesen vannak jobb és baloldaliak, liberálisok, konzervatívok, szociáldemokraták, keresztényszocialisták, radikálisok, kommunisták, szocialisták ... stb. Azokra, pedig, akik hozzám hasonlóan a baloldal felé húznak (valamely említett balos ideológiát vallva - szociáldemokraták és részben mondjuk liberálisok) nem lehet rásütni egyetemes jelzőket - mint azt, hogy ilyen vagy olyanok lennénk. Pláne a kapzsi kifejezés nevetséges. Honnan a büdös francból lehetne akár csak sejteni is, hogy egy liberális mérnök, vagy egy szociáldemokrata tanár kapzsi volna??? Miféle baromság ez? Nem jó ilyesfajta posztokkal táplálni az eleve erősödő megosztottságot jobb-bal mentén. Bár azt értem, hogy egy most erősödni akaró jobbról politizálni vágyó konzervatív kispártnak ez miért érdeke!

dr kíváncsivagyok 2014.03.14. 21:23:28

@Brendel Mátyás: @Simon Gabor a.k.a. Tom Wallace Bissaui Guinea: @Könnyen elkaptuk, uram!: @HaFr: @camilló:

Kár rinyálni .
Nem rólatok szól - attól hogy jobberek vagytok -....hanem az értelmiségrol...

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.03.14. 21:26:22

A jobb és baloldaliság a gazdaságpolitikára vonatkozik. Lehet jobb és baloldali párt konzervatív vagy liberális is, illetve egymás ötvözetei. Amúgy meg már rég nincs értelme "oldalakról" beszélni, totál kesze-kuszaság van mindenhol.

dr kíváncsivagyok 2014.03.14. 21:28:23

@Simon Gabor a.k.a. Tom Wallace Bissaui Guinea:

"De hát ki a jobboldali értelmiség?"

Zagyva Gyorgy Gyula az értelmes, Balogh a komondoros , Bayer Zsolt a nemzeti pacsirta, Papcsák a szolidaris , Mészáros Lorinc az igyekvo uzletember , Lázár János annyit is ér...
Na,...ezek...

.Gordon Gekko. 2014.03.14. 21:29:18

@köznapló: 'Pláne a kapzsi kifejezés nevetséges. Honnan a büdös francból lehetne akár csak sejteni is, hogy egy liberális mérnök, vagy egy szociáldemokrata tanár kapzsi volna??? Miféle baromság ez?'

A kapzsiság jó dolog. Nagyon jó. A kapzsiság mozgatja a világot, nem az 'értelmiség'.

kigyurt álat 2014.03.14. 21:33:49

Az ún. baloldali értelmiség a létezését a holokauszthoz és annak következményeihez való viszonyulásából vezeti le. Ezen a szemüvegen keresztül képesek csak látni a világot, és ez rendszeresen tévútra is vezeti a baloldalt. Ott van még nekik a Kádár rendszerhez való ambivalens viszony, amelyről kifelé hallgatnak, csak egymás között kacsintanak össze.

Még szerencse, hogy ehhez hasonló, politikai befolyással bíró képződmény a jobb oldalon nincs. A jobboldali értelmiség ennél sokkal pragmatikusabb.

.Gordon Gekko. 2014.03.14. 21:36:37

@köznapló: Aki útálja a kapzsiságot, aki szerint a kapzsiság bün, a profit bün, más kárán, hülyeségén keresni bün, arról a következőket mondja neked Gordon Gekko:

A szüleid, a környezeted (az a 6 ember, akivel a legtöbb időt töltöd) fix fizeésből él, valahol a közszférában, esetleg magán, de mindenképpen alkalmazott. Úgy gondolja, hogy nagyon sokat számít a képzettség, az iskola, hogy jó és szorgalmas értelmiségi váljék belőled, aki sokat keres, mássza a ranglétrát.

Gordon Gekko azt mondja - ne halgass rájuk, hallgass a kapzsiságra! A kapzsiság mozgatja a világegyetemet, nem az értelmiség.

Kayassine 2014.03.14. 21:59:14

Hol van itt értelmiség? Csak csoportosulásokat látok, apró fogaskerekekkel. Gondolkozni rég nem szokás, mindenki a saját csoportja szlogenjeit büfögi, akkor is ha tudja, hogy nem igaz, de nem baj neki is jut egy kis konc.
Ez volna az elit, az értelmiség?
Egyáltalán lehet szabadon véleményt nyilvánítani?
Nem hinném, hogy politikailag korrekt lenne. Ne csapjuk be magunkat, nincs szabadság, nincs demokrácia, és nincs értelmiség sem már jó régen.

tobeor 2014.03.14. 22:02:05

A poszt végéról a konzekvenciát hiányoltam. Csak egy mondat lett volna, ez:

"vétkesek közt cinkos aki néma"

Az egy külön téma, hogy jó lenne tisztázni kik is azok a "jobboldali értelmiségiek", mert akik alatt ezt szokták érteni, illetve akik magukat ennek tartják (lol), azok általában se nem jobboldaliak, se nem értelmiségeik. Közel se...

És még az "értelmiségi" minősítés a kisebb csúsztatás, a "jobboldaliság" a bődületesen nagy... Pont ez a blog idézte Gr. Apponyi Györgyöt, szóval nem kell magyaráznom.

Ezek áljobboldali álértelmiségek.

Apponyi Gyuri persze visszakívánná a saját korabeli "jobboldaliakat" ha látná micsoda gátlástalan maffia nevezi ma magát jobboldali pártnak, és micsoda borzalmas szellemi pusztítást végez hívei körebén.

tobeor 2014.03.14. 22:04:47

"ami most Magyarországon folyik az emberek életében – és a politikáról nem is ejtek szót –, az olyan, mintha egy roncsországban élnénk, egy végletekig zombisodó közegben"

"Annak a világnak a lassú eróziója folyik, amihez a rendszerváltáskor csatlakozni szerettünk volna, és ez Magyarországon - mivelhogy nem is épült ki teljesen, vagy csak korcsformában - még gyorsabban épül le."

"olyan konszenzus alakul ki a társadalomban, amelyik érvényre juttatja a kutyafalkában uralkodó viszonyokat. Az emberi aljassággal megspékelve, mert a kutya a döntéseiben sokkal egyenesebb, mint az ember. Mondhatjuk, hogy egy új barbarizmus van kialakulóban."

recorder.blog.hu/2014/03/12/_mintha_egy_roncsorszagban_elnenk_lovasi_andras-interju

egysmás 2014.03.14. 22:36:33

A jobboldali értelmiség oximoron.

Tyreo 2014.03.14. 23:07:16

@unionista: Karl Marx is csak filozofálgatott, mégsem volt olyan ember kinek nagyobb hatása lett volna a 20. századra.

explanatus 2014.03.14. 23:10:17

A (mindenféleoldali) értelmiség -nagy részével- jó ideje az a baj, hogy nem ács, nem kőműves, nem kovács. Lehet folytatni a szakmák felsorolását. Már jó ideje nincs semmije, miből eltarthatná magát ezért, mikor ide megy, mikor oda, meg van úgy is, hogy ide is meg oda is, ki mennyit fizet (egykulcsos adó).

Amíg az értelmiség ki nem vívja magának az anyagi függetlenséget, addig cselédeskedik, és kis lábaskában hazahozza kegyelmeséktől vacsoráját. Így az ács, a kőműves, a kovács nem néz (fel) rá, nem ad a szavára.

Nem iránytű. Iránytű nélkül pedig csak bolyongunk és bolyongunk és tévúton bolyongásunk közben azzal vigasztaljuk magunkat, hogy jobbak vagyunk, (önmagunkhoz képest) mint tegnap, tavaly, négy éve, emútnyocéve, mert rövidebb idő alatt értünk vissza oda, ahonnan elindultunk.

Az ács, a kőműves, a kovács pedig adakozik adók és járulékok formájában azért, hogy az értelmiség be nem ázós tetőt, alig energia szükségletű házat, otthont tervezzen és olyan anyagokat adjon a kovács kezébe, hogy abból ő olyan ötvözetet kovácsoljon össze, ami összeköt, összetart bennünket.

De nem. Így, a szakik elmennek (külföldre), a tetőnk beázik, az új generáció háza, lakása nem épül, és nincs ami, aki összefogjon bennünket. Hát így. Hát így nem megy.

Moin Moin 2014.03.14. 23:37:43

Ha tényleg ilyen hitvány ez a jobboldali értelmiség, akkor itt az ideje cselekedni!

- Szervezzünk bombamerényletet a Magyar Művészeti Akadémia plenáris ülésén - á la brightoni robbantás!
- Keverjünk rovarirtót a pogiba a Professzorok Battyhány Körének ülésén - á la Örkény ("...és most viszi.")!
- Eresszünk szabadon veszett farkast a legközelebbi kötcsei Polgári Piknik közelében! - á la gévaudani fenevad!
- Vessük a kígyóverembe Jókai Annát - á la Ragnar Lodbrok!
- Gyújtsuk fel a felcsúti focistadiont a nyitómeccsen és a kimenekülőket egyenként öldössük le - ja, bocs, mégse: ott ui. nem lesz egyetlen értelmiségi se!
- Hoffmann Rózsát vigyük el swingerklubba!
- Hívjuk be a tatárokat - ja, azt már megtette a paksi szerződéssel Orbán!

Moin Moin 2014.03.14. 23:44:48

@Tyreo: Markszot haggyad má' - őtet még ez a kiskrapek is kenterbe verte: webodysseum.com/wp-content/uploads/2012/07/Young-adolf-Hitler-01.jpg

program készítő 2014.03.14. 23:57:40

Nem értelmiségi kellene hanem humánus politikus,aki tényleg szolgálja a népet.
Orbán lehet értelmiségi,de az biztos nem humánus valaki.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.15. 01:31:40

@kigyurt álat: Valóban. A magát oly nagyon "függetlennek" és "objektívnek" tartó baloldali értelmiséget bizony már a Kádár rendszer utolsó 10-15 évében elkezdték kitenyészteni.
Jól tudták, hogy egy politikai váltás után szükség lesz olyan megmondóemberekre, köztiszteletnek örvendő figurákra, akik bármit megetetnek majd a lakossággal, amely bízik bennük. Ezt a szerepüket nagyjából két évtizedig tudták betölteni. Mára nimbuszuk erősen megkopott, és egyre szánalmasabb képet mutatnak, ahogy azt legutóbb Szárszón is láthattuk..

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.15. 01:35:34

@HaFr: Egy olyan országban kéred számon a nyugati mintájú értelmiség létét, amelyben 24 évvel ezelőtti demokratizálódása óta folyamatos szellemi polgárháború dúl. Komolyan gondolod te ezt?

Selmeczi Gabriella megdöbbent 2014.03.15. 02:11:31

@kigyurt álat:

Erre gyúrjál még, mert a következő a helyzet.

Egyrészt a jobboldali "értelmiség" egy része a butasága folytán a Kádári erényeket elfogadhatónak tartja. Ők Orbán "értelmiségi" támogatói.

Másrészt a jobboldali "értelmiség" másik része, hát hogyismondjam: nemigen van pariban egy pincsikutya iq-jával. Még Putyin Pincsikutyáéval sem (emlékeztek, ezt 2009-ben, Orbán Viktor mondta, csak akkor még nem tudta hogy saját magát kutyázza le..:) Gondoljunk csak Kerényi (értelmiségi meghatározó!), a kis bolondos (vagy simán csak bolond), aztán Bayer, a kommunistából lett Fideszes, Bencsik, a hárommillióért megvehető közértes, satöbbi...

Jobboldalon az értelmiség azért hallgat, mert ég a pofája. De enni kell, és Orbán a seggnyalóival ezt frankón elintézte.

Nesze neked, Magyarország. Örüljetek, Fidesz-szavazók vagyis Kádár-szavazók :-)

camilló 2014.03.15. 06:15:12

@dr kíváncsivagyok: Valamit elnéztél! Hangsúlyoztam, hogy kommunista vagyok. Akkor most azt is hangsúlyozom, hogy munkás vagyok! Kevés olyan értelmiségi van, akivel közösséget vállalnék. Ezen kevesek közé tartozik mint írtam TGM és Péter is. Én büszke vagyok arra, hogy munkás vagyok.

camilló 2014.03.15. 06:24:51

@Selmeczi Gabriella megdöbbent: Hogy jön ide Kádár? Az Izraeli hadsereg vezetőinek a szemére vetették, hogy olyan villámháborús stratégiát és taktikát hajt végre, mint a Hitler hadserege. A vezérkari főnök erre azt válaszolta, hogy azért mert hasonlít azért még nem ugyan az. (Bár megfigyelhetőek Izraelben rasszista jelenségek, de ez már más lapra tartozik.) "Árnyalatnyi különbségek" azért vannak viktor rendszere és a Kádár által jegyzett időszak között. Ha ezeket nem veszed észre, nagy baj van! Kádár azt mondta, hogy egy baloldali ember nem fogadja el, az ember, ember általi kizsákmányolását. A Kádári politika alapja az életszínvonal folyamatos emelése volt. (Köszönhetően a közgazdász értelmiségünknek és a Rákosista ellenzéknek meg is lett az eredménye.) Ugyan had ne soroljam a különbözőségeket. A szándékos összemosással a liberálisok szoktak élni, mert azt sem tudják mit beszélnek és erkölcsileg, emberileg a nyomába sem léphetnek Kádárnak!

a kormány embere 2014.03.15. 06:37:18

@Selmeczi Gabriella megdöbbent:
A jobboldali értelmiség azon agyal,hogyan magyarázhatná meg elfogadhatóan,hogy Kádár hozzájuk képest,egyszerűen zseni volt.
Tisztesség kérdésében pedig az összehasonlítás,egyenesen sértő az egykori Kommunistára nézve.

Ne feledjük - oldalra tekintet nélkül - az "elmúlt" 25 év katasztrófáját,az értelmiség okozta.Ilyen böszmeséget,még Kádár sem tett.
Mert ugye még van aki mer emlékezni?Kádár után legalább maradt valami értékelhető,ha úgy tetszik vagyon,de a mai értelmiség után,vajon mi marad?Elárulom,az ÖZÖNVÍZ!

bölcsbagoly 2014.03.15. 06:46:34

@Simon Gabor a.k.a. Tom Wallace Bissaui Guinea: a jobboldaliság nem a baloldalisághoz viszonyitva az ami, hanem konzervativsága és nemzeti jellege miatt az! A baloldal hagyományosan internacionalista/kozmopolita, nemzetellenese és minden másságnak a híve. Ergo a jobboldali értelmiség is konzervativ és nemzeti. Miért kellene vitassa/kritizálja a kormány rendszerető, nemzeti értékekben gondolkodó, konzervativ politikáját általában kritizálnia. Részleteiben lehet, de azt is minek pont a balosokkal?

ob.szerver 2014.03.15. 07:00:57

Az első kérdés persze az, hogy kiket tekintünk értelmiséginek. Tágabb, megengedőbb értelemben a diplomásokat. A diplomások legsűrűbb koncentrációja a II. és XII. kerületben van, itt élnek a legnagyobb számban a gazdasági és társadalmi elit képviselői. Mindkét választókerület kitartóan és rendíthetetlenül fideszes. (Nem jobboldali, hanem fideszes, még akkor is, ha saját felfogásuk szerint a két jelző szinonima.) Ez egy szimptóma, a beteg magyar társadalom egyik legaggasztóbb és legvészjóslóbb tünete. Ha ők az elit, akkor mégis mit várjunk a többitől?

camilló 2014.03.15. 07:06:56

@bölcsbagoly: Miért nemzetellenes a baloldal? Ne azokból indulj ki, akik ma baloldalinak hirdetik magukat. Közük nincs a baloldalisághoz.

Blogger Géza 2014.03.15. 07:20:54

Nem tudom, arra nem gondolt a kedves szerző, hogy az ún. jobboldali értelmiségnek

- tetszik az az új alaptörvény és annak preambuluma?
- nem látja károsnak, sőt, ha miné kevesebb bíró ítélkezik, aki még a kommunista jogon nevelkedett és abban a korszakban szocializálódott? (lásd még szoborrongálások dicsérete és hasonlók)
- a közoktatás uniformizálásában az esélyegyenlőség erősítését és nem "megalázást" (wtf) lát?
- Paks tekintetében a baloldal elvtelen pálfordulását és mellesleg egy kedvező energetikai-üzleti konstrukciót lát?
- ha valaki itt aki fél, azt alapvetően pszichológiai és nem politikai problémának látja?
- pontosan tudja hogy az új PTK csak független bíróságok korábbi gyakorlatát emelte be a törvényszövegbe?
- nem jajveszékel amiatt, mert az az utolsó negyedévben "csak" az EU 4. legnagyobb növekedést mutattuk fel? (negyedév / egy évvel ezelőtti negyedév alapon)
- nem lehet, hogy az ("jobboldali értelmiségi") látja rosszul a világot, aki az összes többivel szembe autózik az autópályán?

Oszt mi lenne az alternatíva? A PKP? Hány képviselőjelölti ajánlás is jött össze?

bölcsbagoly 2014.03.15. 07:22:11

No akkor vegyük sorra:
1. mi a baj az alkotmányozással? Az ellenzék rendszeresen kivonult, nem akart semmivel sem hozzájárulni, mivel eleve meg akarrt maradni a Sólyom -féle tákolmány mellett, amelynek révén 20 éven át azt tehetet amit akart (megakadályozva az elszámoltatást, végrehajtva vad privatizálást, stb, stb);
2. mi a baj az Alaptörvény preambulumával? Mer nemzeti lenni, mer hazáról, vallásról is szót ejteni?
3. miért ne lehetne n-szer módosítani, csiszolni valami újat? Pláne, ha megvan hozzá a felhatalmazása a törvényhozásnak.
4. miért lennének a bírák többek mint bárki más az országban? Ha a nyugdijazási kor 62-től a 65 fele halad, akkor nekik miért a 70 lehetne a határ? Persze, fizetés és nyugdij egyszerre.
5. milyen vagyonfosztásról hadoválsz? Ja, manyup pénz. Csak hát az a mai nyugdijasok ellopott járuléka. Milyen közpénzrablás? Ja, ha nem a baloldal holdudvara kapja akkor rablás.
6. milyen milliók csúsztak le? Az szdsz, az mdf, az mszp holdudvara talán? Nincsenek kamu tanácsadások, százmilliós végkielégitések, nem teljesitett, de kifizetet pályázatok? Megszakad értük az ember szive.
7. persze, Hiller Piftike egy fenemód fejlett és pontra tett közoktatást hagyott maga után! Tanulók és szülők által terrorizált tanárokkal, lebutitott tanulókkal, tönkrettet, PPP nyűgben kinlódó felsőoktatással, idióta bolognai rendszerrel. Nyilván, ezt rendbetenni istenkáromlás a szemetekben.
8. folytatni kellet volna Molnár elvtárs és Horváth Ágica privazizációját, a korház bezárásokat, az elmebetegek szabadjára eresztését?
9. aha, készpénznek venni minden balos pletykát (G&S-nak való pletykázást, állitólagos problémákat a paksi szerződéssel - mert nem Mesterházi francia hevereivel lett megkötve, nemde?).
10. 10. ami a prosztó stilust ileti, jó lenne a magatok háza előtt sepregetnétek. Lenne mit, mert a házak tetejéig áll a szemét, amit az utbbi 4 évben itthon és külföldön kiokádtatok magatokból tehetetlen dühötökben, hogy nem vagytok hatalmon! S remélhetőleg, hosszú távon nem is kerültök többé oda!

Blogger Géza 2014.03.15. 07:26:28

@ob.szerver: Nyugodtan odaveheted még az I., V. kerületet és a XI. kerület belső részeit is. Ezek a rétegek pontosan helyén tudják kezelni a hisztiket és műbalhékat, amelyek miatt úgymond le kellett volna fordulniuk a Fidesztől. Nem nagyon tették meg. Plusz még bejött az egykulcsos adó, kevesen akarnak ennyire szembe menni a saját érdekeikkel. Ott virít az összefogás táblája a gonosz, irigykedő tekintetű nővel, aki nem akar egykulcsos adót. Szerintem minden tisztességesen - legalább átlagbért - kereső gyomra összeszorul, ahogy ránéz. :)

Blogger Géza 2014.03.15. 07:28:06

@camilló: Másból nem tudunk kiindulni, és bizony a 23 millió románozás tartósan összeforrt a baloldallal.

bölcsbagoly 2014.03.15. 07:30:28

@camilló: bocsi, de a kommunisták, szocialisták,mindig, a szociáldemokraták is ygakran eleve internacionalisták! Lád az indulótokat! Nem állitom, hogy nem hazafiak, ti azt keveritek a naconalizmussal (ami számotokra pejorativ fogalom, szemben a patriotizmussal). Nem véletlen, hogy Kádár idejében a külhonba szakadt magyarokat lerománoztátok, szlovákoztátok,s tb. s ez a hagyomány ma is él felétek (ld, a tavalyi támadásotokoat a miskolci polgármester ellen!).

én már a fény gyermeke vagyok 2014.03.15. 07:31:24

@Blogger Géza:

Ha valaki "értelmiség", vagy legalább értelme van,
akkor abban a Paks szerződésben nem lát kedvezőt.

Bele van írva, hogy ha nem épül föl Paks, akkor is fizetni kell a 10 milliárd eurot Putyin részére.

És az is, hogy bármit leszámlázhatnak nekünk.

Vagyis a megrendel fizeti a kötbért a kiviteleznek, ha az nem dolgozott...

Ügyesen írta Putyin.

A cigány meg eltette, ami jár neki.

Lexa56 2014.03.15. 07:32:03

@Sexual Harassment Panda: igazad van. A gyerek kezéből ki kell venni a veszélyes és fölösleges izgalmakat okozó dolgokat. Ezért kellett a nagy oldal-megújítás, hogy ne tűnjön fel azonnal.

bölcsbagoly 2014.03.15. 07:32:09

@Blogger Géza: az egykulcsos adó elleni hőzőngés tipikusan a lumpenprolik zsigeri gyűlöletére, osztályharcos indulatára épit!

bölcsbagoly 2014.03.15. 07:34:24

@én már a fény gyermeke vagyok: te valszeg a fekete fény kölyke lehetsz annyi hülyeséggel az agyadban, amit nem szégyelsz leírni!

bölcsbagoly 2014.03.15. 07:39:28

@ob.szerver: értelmiségnek nem a diplomásokat, hanem a ténylegesen művelt és az eszüket használókat kell tekinteni! iskolázottságuktól függetlenül is. A természettudományok és alkalmazott tudományok (mérnök, orvos, stb)jórésze ugyanis szakmája révén ténylegesen is igen gyakran komoly fizikai tevékenységet is végez! De ettől még értelmiség marad, ellentétben a félanalfabéta ruhatáros és büfészakos diplomásokkal.

én már a fény gyermeke vagyok 2014.03.15. 07:39:30

@bölcsbagoly:

nol.hu/belfold/meg-rosszabb-a-paksi-szerzodes-1450049

Nem tudom, mit linkeljek neked, mit olvasol, Buci Macit, vagy Popó magazint leginkább ?

Blogger Géza 2014.03.15. 07:39:36

@én már a fény gyermeke vagyok: Ez természetes, a hitelt vissza kell fizetni, akármi is történik. Ha hitelt kapsz, és abból veszel egy autót, akkor is fizetned kell, ha összetörted vagy ellopták.

én már a fény gyermeke vagyok 2014.03.15. 07:41:27

@Blogger Géza:

De ebben a hitelben az van, hogy akkor is fizeted, ha nem kapsz autót...

Blogger Géza 2014.03.15. 07:44:19

@én már a fény gyermeke vagyok: Itt van egy hatásvadász cím, és alatta semmi különös. Folyik a kampány, ennyi. Mi a lófasztól lenne 3,95-4,9So hitelkamat drasztikus egy ilyen hosszú futamidőnél? Melyik hitelnél engedik meg szankció nélkül hogy ne fizess idejében? A demagógia csúcsa ez a cikk... Jellemző módon az orosz sajtó meg azon háborog, hogy miért adnak ilyen kedvező konstrukcióban hitelt Magyarországnak, más ilyet nem kapott.

bölcsbagoly 2014.03.15. 07:45:02

@én már a fény gyermeke vagyok: no NOL -féle szemetet nem, legfeljebb ritkán, hogy lássam meddig jutottatok az elhülyülésben!

Blogger Géza 2014.03.15. 07:47:02

@én már a fény gyermeke vagyok: Persze, amit felvettél, vissza kell fizetni: melyik hitelnél nem? Ha itt a baloldal odaláncolja magát Pakshoz, elszaladgál Brüsszelbe meg tököm tudja, mit csinál, hogy megakadályozza a projekt befejezését, azt az orosz fél leszarja - teljes joggal. Ezt nekünk, magyaroknak kell megoldani.

bölcsbagoly 2014.03.15. 07:47:06

@bölcsbagoly: hülyegyerekek kampánykinlódása, a védhetetlen Simon-ügy árnyékában!

Blogger Géza 2014.03.15. 07:50:01

@én már a fény gyermeke vagyok: Te meg gondold át ezt:

"Megjegyezte, hogy ezzel az évente átlagosan elérhető megtakarítás 18 milliárd forint. Több mint 32 év alatt összesen közel 600 milliárd forintot spórol a magyar állam."

index.hu/gazdasag/2014/03/14/600_milliardot_sporolunk_az_orosz_hitellel/

én már a fény gyermeke vagyok 2014.03.15. 07:58:29

@Blogger Géza:

Az csak a korrupt fidesz kampánya.

Ezt nézd meg, ha tudsz olvani...

www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/igy_fizetjuk_vissza_az_orosz_gigahitelt.3.196494.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Tudod mit jelent, a kifejezés, hogy...

" ...függetlenül attól, hogy működnek-e az új blokkok ..."

.....

látom, debileknek kivonatolni kell, mint Orbánnak a Frei Tamás krimit a bankrendszerről ...

ob.szerver 2014.03.15. 07:59:03

@Blogger Géza:

"Plusz még bejött az egykulcsos adó, kevesen akarnak ennyire szembe menni a saját érdekeikkel."

Ez igaz, de csak a mostani választáson, korábban ez nem lehetett indok. Az egykulcsos adó mostantól valóban legitim magyarázat a II. és a XII. fideszességére.

Idén már joggal mondhatja a vasárnap délelőtt a pasaréti templom előtt misére várakozó jól szituált sokaság, hogy a fideszre szavazok, mert akkor jobban fogok élni. Leszarom a többség megnyomorodását, a jogállam leépítését, az államot megszálló és kirabló maffiát, a kilátástalanság elől külföldre menekülő százezreket, a dilettáns és romboló szakpolitikákat, a nyugati kiközösítettségünket és a keleti autokráciákhoz való dörgölőzésünket. Mindent leszarok, mert az egykulcsossal több marad a zsebemben és ezért a fideszre szavazok.

És amit a legaggasztóbb és legvészjóslóbb jelenség, a magyar társadalmi és gazdasági elitnek ehhez nekik még az egykulcsos sem kell.

én már a fény gyermeke vagyok 2014.03.15. 08:01:43

@bölcsbagoly:

Mindjárt gondoltam, hogy te csak a lábujjaidat olvasod.

Blogger Géza 2014.03.15. 08:04:45

@ob.szerver: Így van, mert a felsorolt dolgok nagy része olcsó propaganda, de amiben van valami, azt meg bőven ellensúlyozzák a pozitívumok.

Blogger Géza 2014.03.15. 08:06:37

@én már a fény gyermeke vagyok: Azt, amit már mondtam: a hitelt természetesen vissza kell fizetni, ha a fene fenét eszik is. Teljesen logikus, én sem adnék máshogy államközi hitelt.

Lajosforras 2014.03.15. 08:10:11

A pógár - már úgy értem, az a pógár, aki a minimálbér vagy akkörül keres ilyen-olyan munkahelyeken - parabolikus ívben leszarja, mit mond az az értelmiség, aki egy kupac könyv és a szemüvege felett okosan eltekintve, láthatóan semmiféle megélhetési problémával nem küzdve, ellenben termelő munkát nem végezve osztja az észt, legyen szó bármelyik oldalról. Egyrészt.

Másrészt az úgynevezett értelmiség, mivel saját oldalának vezetői hibájára elfelejti felhívni a figyelmet, jelenlegi állapotában alkalmatlan arra, amire hivatott. Értem én, hogy sztárolni kell a hatalom közelében levőket, mert különben feldöglik az, aki saját véleményével a többiekét próbálja formálni és "rosszat" mer szólni, de így nem tűnnek többnek, mint egy lépcsőnek az úgynevezett "tájékoztatási gépezet"-ben.

Amíg az emberek 60+ százalákának megélhetési gondjai vannak és a gondolkodásra fordítható idő nagy részét a jövedelem fizetésig való beoszotgatása és az azon való kesergés teszi ki, addig az értelmiségre egyfajta "könnyen dumál" koloncként tekint az istenadta nép.

Oszt amikor megint "rossz helyre" rakja a paraszt az ikszet, már teljesen mindegy lesz megint vagy 4 évig, mit gondol-mond az, akinek még van ideje-energiája ilyesmire. Ha meg a pógár azt látja, hogy eltelt 4 év és még mindig van pénze csak úgy gondolkodni,egyszer csak hiteltelen lesz.
Ez az én tapasztalatom.

én már a fény gyermeke vagyok 2014.03.15. 08:10:45

@Blogger Géza:

Ha nem kötelezően épül fel Paks, és pénzt is csak nekünk kötelező beleölni,

akkor ezt te milyen hitelnek neveznéd ?

Az hitel, amikor nekünk kell fizetni, de nem kapunk érte semmit ?

Lajosforras 2014.03.15. 08:18:23

@Blogger Géza:
Felvenni nem kötelező, elherdálni sem. Úgy 25 éve ezen kívül semmi másban nem jeleskedett egyik kormány sem.

bölcsbagoly 2014.03.15. 08:21:16

@Lajosforras: ez nem egzisztenciális vagy műveltségi kérdés, hanem ideológiai! Az irigyek, a humán és társadalomtudoményok diplomásainak és a művészeknek a többsége alapból balos vayg liberális beállitottságú! Nevetséges a baloldal milliárdosainak (Bajnai, Gyurcsány és társaik) hőzöngését hallgatni az egykulcsos adó ellen! De Heller, TGM s és hasionszőrű társaik sem egyik napról a másikra vegetálnak, hanem nagypolgári életvitelük van. Ettől hiteltelen a farizeuskodásuk, az állitólagos szegénypártiságuk.

unionista (törölt) 2014.03.15. 08:24:27

@a nemzet fogatlan provokátora:
a cigány nemzetstratégia teljesen legitim. az egy napra előre gondolkodás, ami nélkülöz mindenféle következetességet és távlatosságot, a direkt marketing, a többes beszéd. orbán mindenkinek azt mondja, hogy fogjunk össze. de mindig valaki ellen. a cigányokban erős ez az Y logika. de ez nem feltétlen rossz, vagy gonosz. hanem cigányos. a vezetőket és annak családját feltétlen módon tisztelni és szolgálni kell. teljesen természetes az, hogy a cigány vezető minden gyerekére jut egy strohman, akinek az a feladata, hogy őket kistafírozza. ha ez teljesen legitim, akkor talán azt is ki kellene mondani: ez egy cigány nemzetstratégia.

Lajosforras 2014.03.15. 08:29:53

@Blogger Géza: Cseszed, ez olyan,mint a Lyonness. Tényleg jó biznisz az, hogy elköltünk 20.000 milliárdot, hogy keressünk 600-at...?

Blogger Géza 2014.03.15. 08:35:15

@Lajosforras: Nem, azért költünk el 3000-4000 milliárdot (és nem 20.000 milliárdot), hogy legyen egy remélhetőleg 60 évig olcsón energiát szolgáltató hazai erőművünk.

Lajosforras 2014.03.15. 08:35:52

@bölcsbagoly: Azon pórnép közé tartozom, aki leszarja, mit mondanak az úgynevezett gondolkodók.
Amíg azt látom, hogy gyártják az ideológiát, de közben az ország fele-háromnegyede dögrováson van, addig nekem aztán kurvára mindegy, mi az eszme.
Olybá tűnik, hogy a "gondolkodóknak" összesen annyi a szerepe, hogy legyártsák az ideológiát a kormányzati intézkedésekhez.

camilló 2014.03.15. 08:38:12

@Blogger Géza: Vannak baloldali gondolkodók, és vannak baloldali pártok. Más kérdés, hogy nem kapnak nyilvánosságot. Nem véletlenül! Valahol olvastam, hogy a magyarok gazdasági értelemben baloldaliak. Ezért lehet sikeres viktor. Baloldali politikát folytat, jobboldali eszközökkel. A baloldalnak nevezett liberálisok, baloldalinak állítják be magukat, holott ők a klasszikus jobboldal képviselői. Lásd a tőke uralmának elismerése, segélyezés és nem munkahely teremtés, stb. A köznyelvben igenis úgy él a határainkon túl élő magyar ajkú népesség, hogy román, ukrán, szlovák, stb. Tetszik vagy sem ez akkor is így van. Ha már pontosan akarsz fogalmazni, akkor más kérdésben is légy pontos! Nyilván kikérik maguknak akiket románozunk, de a tény attól még tény marad, és a köznyelv akkor is így fogja használni.

bölcsbagoly 2014.03.15. 08:44:47

@camilló: a köznyelv pont a balos internacionalizmus miatt teszi ezt! Szerintük a haza/szülőföld dönti el a nemzetiséget is! Azért mert így lettek nevelve, attól ez még hülyeség és sértés a külhoni magyarok számára!

bölcsbagoly 2014.03.15. 08:49:18

@Lajosforras: nem igen látnám, hogy a lakosság fele/harmada s az ország dögrováson lenne. Elég megnézni a furikázó (s jóformán csak a söfőrrel) autók számát, a hipermarketek bevásárló kosarait, a munkaidőben (délelőtt/délben) utcán csellengő munkaerős emberkéket, a drága ketyeréket nyomogatók számát, stb. hogy kételkedhessek ebben a nagy nyomorban! Én megéltem a Vh utáni valódi nyomort, ergo ne akarjatok hűlyiteni mesékkel.

Blogger Géza 2014.03.15. 08:50:36

@camilló: A magyarok csak olyan értelemben baloldaliak, hogy irigyebbek a náluk sikeresebbekre, és persze elvárják az ingyenes egészségügyet, oktatást (beleértve felsőoktatást), gáláns munkanélküli ellátást stb., de amikor az államnak kéne adózni, akkor már hirtelen individualisták és liberálisok lesznek, és kisebb adókat akarnak. :) Ezzel a problémával küzd minden magyar párt és kormány, szerintem eddig a Fidesz alkalmazkodott ehhez leginkább. Megtalálta azt az arany középutat, amit a többség támogat, vagy legalábbis eltűr.

Szerintem normális ember nem mondja egy Romániában élő magyarra, hogy román, én nem ilyen közegben mozgok legalábbis.

Lajosforras 2014.03.15. 08:51:48

@Blogger Géza: Öhöm, értem.
Tehát ha felveszünk 10 mrd Euro hitelt (3000 mrd Ft), arra 20 év alatt cirka 4-5%-os évi kamat mellett csak 4000 mrd-ot kell visszafizetni...?
Nekem inkább úgy jön ki a matek, hogy ez évi 400 millió Euro fizetnivalót jelent 20 évig. Az meg nagyon nagyjából 1000 mrd Ft-évente. Szóval mennyit költünk?

Lajosforras 2014.03.15. 08:55:53

@bölcsbagoly: Na bocs,de ne a VH utáni nyomorral gyere már. Értem én a kesergést,de tessék elkódorogni kicsit a nagyvárosok vonzáskörzetén kívül eső településekre. Egyrészt. Másrészt tőlünk nyugatabbra sem dolgoznak keményebben, jobban és többet-sőt. És nagyságrendekkel jobban élnek.
A VH nyomorának ismerete legfeljebb megkönnyíti a jelen helyzet elviselését, de nagyon nagy a baj, ha az a mérce.

camilló 2014.03.15. 08:57:37

@bölcsbagoly: Látom nem olvastál sem Lenint, sem Marxot! Valóban internacionalisták vagyunk! De ez nem zárja ki azt, hogy a saját nemzetünk érdekeit képviseljük. Kádár egyenesen sajnálta, hogy lejáratták a nemzetiszocialista szót. Mint tudjuk ez egybeforrt a kirekesztő, rasszista, antiszemita gondolatokkal. A szociáldemokrata, kommunista mozgalom és eszméi téren talán ne menjünk bele a vitába, mert ahhoz többet kellene tudnod róla. Miskolcról szólva, ha nem vagy tisztába a helyi viszonyokkal, megint csak ne vitatkozzunk. A polgármester tökéletesen megtestesíti a fideszes "értékeket". Arrogáns, beképzelt, és ráadásul tökéletes sötétség uralkodik a fejében! Miskolcon majd mindenki románnak tartja. A Tapolcai strand felújítása során, "véletlenül" egy olyan cég kapta meg a munkát, aki Romániai magyarokkal dolgoztat. Ezzel nem is lenne baj, ha az itt élő magyaroknak lenne munkája. Még akkor is megérteném, ha valami speciális dolgot csinálnának. lásd Jégcsarnok tetőzete, de amikor nincs ilyesmiről szó akkor kicsit értetlenül állok ez előtt. Amúgy meg mindenki ott szavazzon, ahol adót fizet! A polgármester úr ugyan hogy érthetné meg az itt élők életét, mikor nem olyan régen települt ide?

32FNewYork 2014.03.15. 08:59:49

Talán ha nem a 25 évvel ezelőtti reálbéreken vegetálna az ország, esetleg a bírák nyugdíjazása is érdekelne valakit. Léteznek azért erre jó elméletek. Ja és az megvan, ha nem fizeted a devizahiteled duplájára nőtt részleteit, mész a családoddal a híd alá? Majd ott a most hatványozó hitványozók esetleg riportot készítened veled.

camilló 2014.03.15. 09:03:06

@Blogger Géza: Nem munkanélküli ellátást vár el a munkás, hanem megélhetést biztosító munkát. Nem közmunkát, ami a rabszolga munkával egyenlő! Arany közép útról beszélsz? Olyan emberektől vonták meg a támogatást, akik munkaképtelenek, de mint ahogy Hitler hadseregében divat volt, amikor kevés frontkatona volt a fronton, akkor hirtelen fitt lett az olyan is akinek a bele lógott! Munkát vár el az átlag és nem segélyt! Ha már az adózásnál tartunk, a fideszes potentátok élen járnak ebben! Lásd Zsiga Marcellt és ne kelljen már több példát hozni, de ugyan ilyen semmirekellők a liberálisok is!

camilló 2014.03.15. 09:04:54

@Lajosforras: Olyan nagyon nem is kell elkódorogni a nagyvárosoktól, ott is jelen van a nyomor!

bölcsbagoly 2014.03.15. 09:07:03

@Lajosforras: nem lenne szabad összetéveszteni a nyomort az igénytelenséggel! Ebbe a hibába mindig beleestek! No meg azzal, hogy sokan nem képesek felmérni a képességeiket, lehetőségeiket és ezen felül költekeznek, vagy akarnak élni.

camilló 2014.03.15. 09:07:22

@bölcsbagoly: Azt tudod, hogy a székelyek, székelynek tarják magukat és nem magyarnak? Pontosabban magyarabbnak a magyarnál? Ez pont olyan hülyeség, mint hogy az anarchisták az igazi kommunisták és senki más.

camilló 2014.03.15. 09:09:24

@bölcsbagoly: nem lenne szabad összetéveszteni a nyomort az igénytelenséggel! Ebbe a hibába mindig beleestek! No meg azzal, hogy sokan nem képesek felmérni a képességeiket, lehetőségeiket és ezen felül költekeznek, vagy akarnak élni.
Te a földön élsz??? Kezdem hinni, hogy nem! Miből gondolod, hogy a nyomorgóknak nem lenne igényük jobban élni? Ugyan gyere már el Borsodba!

bölcsbagoly 2014.03.15. 09:14:23

@camilló: mivel kénytelen voltam többször is vizsgázni belőlük, a feltevésed tárgytalan. Egy internacionalista számára - akárcsak a liberálisok számára - a nemzet mint olyan csak politikailag létezik és minden állampolgárt magába foglal. Ami azért is non sens, mivel Mo-on 13 etnikai kisebbség van hivatalosan számontartva. A miskolci polgármestert van szerencsém személyesen ismerni, igen régóta. Tősgyökeres nagyváradi magyar, az orvosi egyetemet is jórészt magyarul végezte Marosvásárhelyen. Hogy a miskolci bunkók románnak tartják az csak őket minősíti. Tudtommal több mint 20 éve él Miskolcon.

Lajosforras 2014.03.15. 09:15:28

@bölcsbagoly:
Nincs összekeverve. A nyomor is viszonylagos. Nem Laosz a mérce itt Európa közepén, ha nem probléma.

Vagy aki falun él és okostelefonja van havi 1000 Forintért, de nincs egymilliója a tetőt lecserélni , az automatikusan igénytelen?

A pógárnak ne az legyen már a dolga,hogy azon törje a fejét, hogy fognak alakulni a világgazdasági mutatók a következő 5-10-30 évben,hogy tervezze a pénzügyeit.

bölcsbagoly 2014.03.15. 09:17:08

@camilló: aha, ahogy a palócok is palócnak, de ettől még magyarok nemde? Láthatóan átvettétek a románok filozófiáját a székelység nem magar mivoltáról. Ők eközben a moldvaiakat, oltyánokat, mócokat, mokányokat minden gond nélkül románnak tartják. Kettős mérce rulez...

bölcsbagoly 2014.03.15. 09:21:37

@Lajosforras: de nem is a Marshall segélyen túlélt és a kommunizmus épitésétől megszabadult Nyugat és Déleurópa életszionvonala a mérce!
A tetőt miért kellene lecserélni? ja hogy lusta felmászni és megigazitani az elcsúszott/eltört cserepet....
A polgárnak, de minden épeszű embernek az a dolga, hogy napról napra tervezze az életét és addig nyújtózkodjon ameddig a takarója ér s nem csak a nyálárt csorgassa a szomszéd gyarapodása láttán!

eßemfaßom meg áll 2014.03.15. 09:22:37

Egy élmény az index oldschool kommunistáit olvasni

bölcsbagoly 2014.03.15. 09:25:59

@camilló: aha, egy dolog az igény és másik az hogy tesznek -e érte valamit! lám a lumpeneknek is igényük van vezetékes vízre, villanyra, gázra, lapos tv-re, stb. de nem tesznek érte semmit, maximum elrabolják, lopják, nem fizetik a rezsit.

bölcsbagoly 2014.03.15. 09:26:43

@camilló: érdekes, ő nem szőröstalpú oláh, tősgyökeres kolozsvári léttére?

camilló 2014.03.15. 09:28:51

@bölcsbagoly: Vizsgázni lehet, hogy vizsgáztál, de semmit nem értesz belőle! A polgármester 20 éve él itt, ez azt jelenti, hogy érti is az itt élő embereket? Kétlem! Talán értené, ha látta volna Miskolcot akkor, amikor még Acélváros volt. Most csak azt látja mi maradt belőle! Érdemes lenne megnézned egy testületi ülést!

camilló 2014.03.15. 09:29:47

@bölcsbagoly: Kezdek igazat adni az anarchistáknak!

bölcsbagoly 2014.03.15. 09:32:00

@camilló: amúgy, TGM szülei vad komcsi aktivisták/funkcionárusok voltak! Minden vele járó előnnyel, ergo ne papoljon semmiféle rendszerváltásról. S nem ártana megkeresnie a senki által nem látott doktori diplomáját, mert az elvtársai e nélkül léptették előre egyetemi docensé és MTA intézeti főmunkatársá.

unionista (törölt) 2014.03.15. 09:32:25

@Tyreo:
marx proletárdiktatúrát és világforradalmat hirdetett. ezen túl olyan társadalmat akart, ahol az viszonylagos egyenlőség van. marx munkásságából alighanem ez a tétel a legeredetibb, és a legerősebb. csakhogy marx nem jött rá arra hogyan lehet az egyenlő viszonyokat elérni. illetve amit kitalált az hülyeség volt. úgy gondolta, hogy első körben államosítani és pártirányítás alá kell vonni mindent. a kommunisták az eszközökben nem válogattak. persze idővel egyre szelídültek.

tamás gazsinak fogalma nincs, hogy a marxi társadalomeszményt miként kellene megvalósítani. ő azt mondja, hogy kell egy népfelkelés. csak nem tudja, hogy ezt kiknek kellene vezetni. előbb úgy gondolta, hogy erre szociálliberálisok lesznek alkalmasabbak. aztán kiábrándult belőlük. egy rövid ideig azt gondolta, hogy valamilyen patrióta mozgalom kell ehhez. aztán rájött, hogy ez valamilyen nemzeti-szocialista dolog lenne. és most ortodox (népi) kommunista. tgm egy iskolázott nagy feró. ő előbb volt népi kommunista a csasztuskákkal (8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás), utána lett liberális (szdsz), utána nemzeti-szocialista (miép). de ez nem rossz. a mainstream médiában ez egy bohóc szerep.

béndek azt mondja, hogy a társadalom idővel egyre konzervatívabb lesz. és belátja, hogy a kapitalizmusnál és demokráciánál nincs jobb a világon. először is definiálni kellene ezeket. konkrét közjogi/közgazdasági modell. ez elemi matematika és elsőrendű logika. amelyik filozófus wittgenstein, russel, frege, tarski vagy gödel, után nem jut el eddig az egy bohóc.

bölcsbagoly 2014.03.15. 09:36:44

@camilló: gondolom, mint orvos, főorvos, korházigazgató jobban megismerhette őket mint a magadfajta marxista szájhős. Ő ugyanis gyógyította őket, nem pedig hűlyitette mint ti!
Ami meg a marxizmust/leninizmust illeti, aki nem szereti az irigy embereket annak rögtön allergiás kiütései lesznek tőle! Ugyanis a proletárdiktatura, az egyenlősdi és az osztályharcos hevület mind, mind a veleszületett irigység hozadékai.

Lajosforras 2014.03.15. 09:37:56

@bölcsbagoly:
Azért,mert 60 éves és szétrohadt, azért. Életedben nem láttál tetőt közelről...

"...s nem csak a nyálárt csorgassa a szomszéd gyarapodása láttán!"
Nem dolgozik többet,jobban, hatékonyabban a nyugati pógár,de nem is ők vannak irigyelve,ők a viszonyítási pont. Ezt nem kellene összekeverni.

"...de nem is a Marshall segélyen túlélt és a kommunizmus épitésétől megszabadult Nyugat és Déleurópa életszionvonala a mérce!"
De. Az összes többi csak kárörvendésre jó, hogy a többiek még nagyobb szarban vannak, milyen jó is nekünk. Hát a lófaszt,már bocs.

Lehet itt holmi háborúkra hivatkozni az életszínvonallal kapcsolatban, de szólnék: annak 70 éve vége. A szomszéd teherautó-sofőr meg most él 10x olyan jól, miközben semmit nem csinál jobban.

bölcsbagoly 2014.03.15. 09:38:34

@camilló: sohasem álltatok messze tőlük! ők radikális marxisták (maoisták).

bölcsbagoly 2014.03.15. 09:42:32

@Lajosforras: ja, de miért hagytátok 60 évig szétrothadni? magától nem rothad, csak ha nem rakjátok helyre a cserepeket! Vannak száz, sőt többszázéves tetők is ép gerendázattal!
Na persze, jó proliszokás: csináltassa meg az állam/önkormányzat/jóisten, de miért én?
Persze, nem dolgozik többet, de több az amiből részesülhet! Utolérni meg nem irigykedéssel lehet, hanem munkával.
Abból a 70 évből 45 a komcsiké majd újabb 12 az utódaiké volt!

egysmás 2014.03.15. 09:47:32

@bölcsbagoly: Ezért kell megszüntetni az egyenlőséget!
Pl. a törvény előtti egyenlőséget!
Mert az egy marxista csökevény.
A fidesz el is kezdte.
Mert az nem marxista.
A fidesz érában nem lesz olyan, mint a komcsiknál, hogy mindenki egyenlő!
Itt és most nem!
Nemet kell mondani az egalitárius maoizmusra!

Lajosforras 2014.03.15. 09:50:36

@bölcsbagoly:
"...Abból a 70 évből 45 a komcsiké majd újabb 12 az utódaiké volt!"
Nem tudom, miből gondolod, hogy a jelenlegi garnitúra nem a komcsik utódja.

A proli szokásokról meg annyit,hogy a fizetésem után elvont járulékokért hadd várjam el, hogy inkább a tetőmet javítsák meg, mint odaadják segélyként midnenféle jöttmentnek.

"Utolérni meg nem irigykedéssel lehet, hanem munkával. "
Oké, adj munkát nekik. Elég sokan szívesen dolgoznának, hidd el. Vagy dolgoznak, 60-80.000 nettóért. Abból nem lesz új tető.

eßemfaßom meg áll 2014.03.15. 09:53:13

@Lajosforras: "Lehet itt holmi háborúkra hivatkozni az életszínvonallal kapcsolatban, de szólnék: annak 70 éve vége."

Ugye ezt olyankor is bekommenteled amikor egy posztban egy bizonyos népcsoportot ugyanakkor ért sérelmek miatti össznépi hamuszórásról esik szó?

Lajosforras 2014.03.15. 09:56:18

@eßemfaßom meg áll: Na most jól megfogtál,mi...?
Ha megtenném (és ha nem, akkor is),az olvasatodban mi vagyok?

eßemfaßom meg áll 2014.03.15. 09:57:01

@Lajosforras: "Azért,mert 60 éves és szétrohadt, azért. Életedben nem láttál tetőt közelről..."

Egy karbantartott tetö nem rohad szét 60 év alatt.

"A proli szokásokról meg annyit,hogy a fizetésem után elvont járulékokért hadd várjam el, hogy inkább a tetőmet javítsák meg,"

Melyik járulék képez tetöfedési/épületkarbantartási alapot?

bölcsbagoly 2014.03.15. 09:58:38

@egysmás: idióta jogászkodás! nem a jogi, hanem a politikai/gazdasági egyenlőségről van szó. Ami a tied az az enyém/miénk is, ami az enyém/miénk ahhoz semmi közöd! - alapon.
Aki tanult, jó szakmája van és tudja is azt művelni az kap munkát, ha nem otthon, máshol! senki sincs bebetonozva a szülőföldjébe/lakhelyére..

bölcsbagoly 2014.03.15. 10:00:46

@Lajosforras: mivel távol áll tőlük az irigykedés, nem lehetnek a komcsik szellemi utódjai sem!

egysmás 2014.03.15. 10:04:28

@bölcsbagoly: Szóval, csak egy idióta jogászkodás, a törvény előtti egyenlőség, és idióta jogászkodásokra nincs is szükség, így ezt a maoista csökevényt a fidesz fel is számolja, ami nem is baj, hiszen maoista-kommunista csökevény.

Ahogy a politikai egyenlőség is csak egy mítosz, hiszen nehogy már egy dolgozó szavazata annyit érjen, mint egy munkaadóé, vagy mint egy munkanélkülié!

Szóval, az a lényeg, hogy az az egalitárius baromságoknak véget kell vetni!

eßemfaßom meg áll 2014.03.15. 10:11:51

@egysmás: most nézz a szemembe, és röhögés nélkül mondd ki, hogy "Létezik olyan ország, ahol egy milliárdos vállalkotó vagy ismert médiaszemélyiség egy futószalag mellől munkanélkülivé válttal egyenlő eséllyel áll a biróság elé"

camilló 2014.03.15. 10:12:42

@bölcsbagoly: Nem tisztem védeni TGM-et! DE! A szülei színházban dolgoztak és egyáltalán nem voltak vadkommunisták. Anarchista volt, ezért figyelték mind Romániában, mind itthon. Nem volt az MTA főmunkatársa. Nem engedték itthon tanítani, de nem folytatom..

Lajosforras 2014.03.15. 10:14:09

@bölcsbagoly: Távol hát. Évszázadokra előre gondoskodtak a jólétükről, mitől lennének irigyek...?

bölcsbagoly 2014.03.15. 10:14:55

@egysmás: ebben az utolsó mondatban tökéletesen egyetértünk. Amúgy , nem is vitáztam veled, csak magyaráztam az álláspontom.

camilló 2014.03.15. 10:17:06

@unionista: Ha anarchista szemmel nézed a dolgokat akkor megérted Gazsit. Apróság, de egy anarchista forradalomban nincsenek vezetők, de ne én magyarázzam már a lényeget.

bölcsbagoly 2014.03.15. 10:17:43

@camilló: a francot nem voltak, minden régi kolozsvári az 50-es-60-as évekből jól ismeri a tevékenységüket, de akár előbbről is. Most is főmunkatársa az MTA Filozófiai Intézetének, s docenskedett az ELTE-n.

Lajosforras 2014.03.15. 10:18:51

@eßemfaßom meg áll:

"Egy karbantartott tetö nem rohad szét 60 év alatt."
Amelyiknek a karbantartására van a pógárnak pénze.

"Melyik járulék képez tetöfedési/épületkarbantartási alapot?"
Nagyon egyszerű: amelyiket esetleg annak nevezik el és arra folyósítják.

camilló 2014.03.15. 10:19:58

@bölcsbagoly: Rettenetesen elismert orvos volt, legalább olyan mint a kollégája!:)Én nem szájhősködöm, hanem itt élek. Szóval valamivel több fogalmam van a helyi viszonyokról. DE mondom nézd meg az egyik testületi ülést és ha nem látod az arroganciát, pökhendiséget, sb. akkor komoly gondok vannak.

camilló 2014.03.15. 10:21:31

@bölcsbagoly: A Maoizmus nagyon messze áll az anarchizmustól! Mondom, hogy csak vizsgáztál, de nem érted!

bölcsbagoly 2014.03.15. 10:21:32

@Lajosforras: Hagyó, Hunvald, Boldvai, Kapolyi, Simopn, stb, stb. elvtársaid mennyi időre szedték meg magukat, hogy Gyurcsányról és bajnairól már ne is szóljak? Nekik jár ugyebár a ti sajátos gondolkodásmódotok alapján, nemde?

bölcsbagoly 2014.03.15. 10:23:50

@camilló: ezt talán Demszky elvtárssal kellene megbeszélned, de Barroso is szóbajöhet.....ők maoistaként voltak anarchisták ugyanis.

Lajosforras 2014.03.15. 10:26:11

@bölcsbagoly: Engem olyan nagyon ne sorolj a szocik közé, mert ugyanúgy utálom őket, mint a jelenlegi garnitúrát.
Aztán, bár a véleményed meg lehet, nem tartom magamra kötelező érvényűnek.
Egyébként a Simicska-Közgép-Pintér triótól se vagyok elájulva, sőt Szélestől sem, hiába volt 6mrd Forint értékű "szellemi tőkéje" anno. Inkább pont azért.

bölcsbagoly 2014.03.15. 10:26:29

@camilló: aha, tehát Miskolcon a leggyengébb orvosokból lesznek a kórházigazgatók , majd polgármesterek...Érdekes egy város lehet. Gondolom Perecsényivel is az a fő bajod hogy váradi s nem az hogy milyen mérnök, nemde?

camilló 2014.03.15. 10:27:06

@bölcsbagoly: Talán nem a wiki-t kellene alapul venni:)

bölcsbagoly 2014.03.15. 10:29:49

@Lajosforras: no persze, hiszen végül is mindkét oldal kapitalista, ami meg balféken bűnnek számit. Persze, mig az illető balos is nem válik azzá. Marxot sem zavarta, hogy egy gyáros (Engels) tartja el családostól.

camilló 2014.03.15. 10:30:01

@bölcsbagoly: Emberileg a nullával egyenlő. Lehet hogy orvosnak jó, de hál' Istennek nekem nem volt vele dolgom. Nekem teljesen mindegy kinek mi a nemzetisége, származása. Egy a fontos, rendelkezik-e az empátia képességével vagy sem.

bölcsbagoly 2014.03.15. 10:31:09

@camilló: nem is én veszem...pedig hát van rajta szócikk rólam is ..

bölcsbagoly 2014.03.15. 10:32:46

@camilló: egy polgármestre szervezőképességgel kell rendelkezzen nem empátiával! nem lelkipásztor, misszionárius vagy széplélek ugyanis...

Lajosforras 2014.03.15. 10:32:58

@bölcsbagoly: Nekem az a bajom ezzel a világgal, hogy véletlen sem függőlegesen van elosztva, mint azt sokan hinni szeretnék. El lehet ezzel szórakozni nemzedékéken át, de sajna a vonal vízszintesen van. Szerintem jobb ezt időben észrevenni.

panelburzsuj 2014.03.15. 10:35:04

@bölcsbagoly:
No, és mi az a legalább két független forrásból is megerősített személyes teljesítmény, ami címszóértékűvé avat téged?

bölcsbagoly 2014.03.15. 10:36:57

@Lajosforras: a világ már csak olyan amilyen, de sokan próbálnak változtatni rajta. Kicsiben sikerülhet is, nagyban már kevésbé, mivel mindig számitáson kivül hagyják az emberi gyarlóságokat. Márpedig azok léteznek, amióta ember az ember s minden új generációban megjelenek újra és újra..

camilló 2014.03.15. 10:38:16

@bölcsbagoly: Had ne meséljek már a szervezőképességéről! Közvetlen tapasztalatom van, abból az időből, mikor megválasztották. No akkor alakult ki az a véleményem, hogy totál homály! Rólam nincs szószedet, nem is lesz.

camilló 2014.03.15. 10:40:00

@bölcsbagoly: Jah!! Ha nem empatikus, akkor a szememben nem is ember, csak emberszerű!

Lajosforras 2014.03.15. 10:42:15

@bölcsbagoly: Na, ettől tud a politika az lenni,ami. Függetlenül a "hovatartozásától".
s ezek irányítják az életemet. Ettől vagyok ki.:)

eßemfaßom meg áll 2014.03.15. 10:47:17

@Lajosforras: A karbantartás elsődlegesen odafigyelést igényel. Ha elmozdult a cserép, visszaigazitod. Ha nem kontár építette a tetőt akkor kb itt véget is ér a történet.

"amelyiket esetleg annak nevezik el és arra folyósítják"

Ok, amint elkezdessz tetőfelujítási járulékot fizetni a fizetésedből, elkezdheted elvárni az államtól a tetöfelujitási ellátást.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.15. 10:51:19

@egysmás:

Te szolga leszel, az már biztos.

Egy lógó nyelvű szolgája a felcsúti cigánynak.

Blogger Géza 2014.03.15. 10:56:32

@Lajosforras: Persze lehet belekeverni az építési költségbe az üzemelési időszak alatt fizetendő kamatokat, hogy minél nagyobb számokkal lehessen ijesztgetni, csak nem sok értelme van. Ugyanis a már kész erőmű sokkal több hozamot termel egy évben, mint az arra az évre fizetendő kamat. Ha 10 évre számított kivitelezési időszakra átlagos 5 milliárdos állományra fizetsz 4,5% kamatot, az összesen mindössze 225 millió EUR aktiválandó kamat lenne, ha az erőmű venné fel a hitelt. Tehát mindösszesen kb 2%-kal növelné meg a könyv szerinti bekerülési értéket. Mivel jelen állás szerint nem ő fogja, ez persze csak egy elméleti levetetés, de látszik, hogy a finanszírozási költség az összköltséghez képest minimális.

Tyreo 2014.03.15. 11:09:23

@unionista: Akkor is egy csomó embert megihletett, akik így vagy úgy, de őt követték.

bölcsbagoly 2014.03.15. 11:10:49

@panelburzsuj: mivel anélkül el sem fogadná a szerkesztőség....

bölcsbagoly 2014.03.15. 11:11:51

@a 17 éves Parker Schnabel: te meg máris a rabszolgája vagy a balfék dogmáidnak. sorry..

panelburzsuj 2014.03.15. 11:15:11

@bölcsbagoly:
Persze.

De MIT nem fogadna el?

Mi a teljesítményed?

Sport? Politika? "Értelmiségi"?

bölcsbagoly 2014.03.15. 11:15:48

@camilló: az empátia érzelmi kérdés....viszonylagos! egy orvos/sebész pl. nem lehet figyelemmel arra, hogy esetleg fájdalmat okoz a páciensnek, hogy egy mészárosról, vadászról vagy hóhérról, netán katonáról ne is beszéljünk....Egy mumnkahelyi főnököt is elsősorban a munkád eredménye érdekli s nem az, hogy mennyire vagy neki szimpatikus...Az empátia=együttérzés nem kötelező, legfeljebb elvárható, jóleső...

bölcsbagoly 2014.03.15. 11:17:37

@camilló: a közvetlen tapasztalatodat befolyásolték az érzelmeid/érdekeid! Hol van az empátiád, vagy az csak a kiválasztottaknak jár?

bölcsbagoly 2014.03.15. 11:20:12

@Lajosforras: miért nem lettél politikus?

panelburzsuj 2014.03.15. 11:31:27

@bölcsbagoly:
Köszönöm.

Saját névvel is vállalnád a bölcsbagolyi bölcselmeidet?

Vagy egyenesen büszke és tudatos vállalás részedről a poszt téziseinek illusztrálása - persze pusztán az idődet, de nem az arcodat bedobva az "ügyért"?

camilló 2014.03.15. 11:32:13

@bölcsbagoly: Ne csúsztass! Igenis mindenkinek rendelkeznie kell az empátiával, amennyiben ember. Egy polgármesternek különösen, elvégre emberekkel foglalkozik. Ha már az orvosokkal példálózol, lehet egy beavatkozást úgy is csinálni, hogy elájulsz a fájdalomtól és lehet úgy is, hogy a lehető legkisebb fájdalmat érzed, nem beszélve a hangnemről. A katona is lehet empatikus, amennyiben tisztában van a harc művészetével. Ajánlom figyelmedbe Mijamotó Muszasi életéről szóló könyvet, vagy akár azt amit Ő írt. Persze az egy másik kultúra. A hóhér nem tudom hogy jön ide, mivel én alapjában tagadom a halálbüntetés helyességét. Olyan társadalmat kell építeni, ahol úgy szocializálódnak az emberek, hogy ne kövessenek el olyan bűnt (sőt egyáltalán bűnt) ahol jogos lehet a halálbüntetés. Ha jó vezető akarsz lenni, akkor igenis együtt kell érezned a beosztottaiddal, mert nem lesz tekintélyed, rabszolga munkának érzik a munkát (a rabszolga munkája..)és had ne soroljam.

camilló 2014.03.15. 11:34:33

Mi befolyásolja az érzelmeim, ha nem a megtapasztalás? Érdekeim? Milyen érdekem lehet nekem? Én úgy gondolkodom, hogy akkor jó nekem, ha mindenkinek jó. Nem bírom a nyomort nézni, nem szeretem, ha kihasználnak embereket és így tovább!

bölcsbagoly 2014.03.15. 11:46:37

@panelburzsuj: igen, könyvem is jelent meg róla, e-könyv és nyomtatott formában is 2012-ben!

bölcsbagoly 2014.03.15. 11:49:04

@camilló: látom, te is a fellegekben lebegő széplélek lehetsz. Nem szeretem a szenvelgést. Az empátiát is ki kell érdemelni, nem született előjoga senkinek sem, hogy vele szemben empatikus legyen a világ.

bölcsbagoly 2014.03.15. 11:54:06

@camilló: no igen, tapasztalás! Bizonyos etnikumok irányában a tapasztalás nem igen az empátia felé mutat! Kötve hiszem, hogy empatikus lennél azzal szemben, aki meglop/kirabol/becsap/megver, vagy valakid meggyilkolja!

bölcsbagoly 2014.03.15. 11:58:37

@panelburzsuj: amúgy, a könyvem borítóján ott van az arcképem,ergo bedobtam az ügyért!-:))

egysmás 2014.03.15. 12:07:21

@eßemfaßom meg áll: Valahogy van egy olyan érzésem, hogy nem pont ugyanezzel a bölcsességgel szemlélted volna azt a gyakorlatot, amikor a párttitkár meg annak a gyerekei álltak a törvény felett.
És motoszkál bennem egy sanda gyanú, hogy nem pont ugyanúgy értékeled azt, amikor Orbánnak nem volt taggyűlése, meg azt amikor egy szoci ússza meg a nyilvánvaló stiklijét.
Mellesleg a szocik pont nem akkora trógerek, mint a konzervatív-jobboldali-keresztények.
Ők Zuslágot bíróság elé engedték, Hagyó mögött sem zártak össze.
Lehetett vizsgálni az ügyeiket és voltak következmények.
A fidesznél ez nem így van.
Ott vizsgálni sem lehet, és következmények sincsenek.

@bölcsbagoly: nem vagy egy észlény...

@a 17 éves Parker Schnabel: te meg kb bölcsbagolyi szinten tengődsz, csak a másik oldalhoz vezetett a vakszerencse.

egysmás 2014.03.15. 12:11:52

@bölcsbagoly: Szerintem ezt a jobboldali keresztény elvet, amikor abortuszról van szó, gyakrabban kéne hangoztatni...

bölcsbagoly 2014.03.15. 12:13:17

@egysmás: nyilván, fel sem emelkedhetem a te színvonaladra! (igaz, nem is igen szeretnék oda leereszkedni....)

bölcsbagoly 2014.03.15. 12:17:29

@egysmás: az abortusz problematika, ahogy az euthanázia kérdése is, nem egyszerű, hanem igen összetett. Egyéni és közösségi érdekek, elvek ütközőpontját képezhetik. S ezek az érdekek/elvek nem okvetlenül fedik egymást,sőt....

egysmás 2014.03.15. 12:19:28

@bölcsbagoly: Eszemfaszom felismerte a gúnyt, te nem...
Bizonyára azért, mert te olyan magas intellektuális színvonalat képviselsz, amiben ez már a visszájára fordul és a gúnyolódó szöveg priori jelentése válik a valódi értelemmé, hiszen piszhonalitice kitalálod, hogy reakcióképzés netovábbja történik, amiben a visszájára fordított szöveg visszájára fordul, így az A jelentés nemA tartalmának negációja következik be, melynek következtében az A tartalom lesz a valódi.
Mert te tudod, hogy tudom, hogy tudod, hogy tudom... lolkabolka, szánalom atyja...

egysmás 2014.03.15. 12:23:13

@bölcsbagoly: Hát, igen, egy ragyogó intellektusú bölcs számára semmi sem egyszerű!

Az a csapot is úgy nyitja ki, hogy kiszámolja a víznyomás okozta összeszorító erőt, a menetemelkedésből következő elmozdulást, figyelembe veszi az erőkart, majd ezek pontos ismeretében a megfelelő mozdulatot teszi.
És amíg nem ismer minden körülményt, nem is mozdul, hiszem _bármi_ bekövetkezhet!

bölcsbagoly 2014.03.15. 12:24:09

@egysmás: ugyan, nem ereszkedtem le a szinvonalodra. A te fajtád csak gúnyolódni tud mindenen és mindenkin, miközben elfelejtettek tükörbe nézni...
Amúgy, az irónia nem összetévesztendő a gúnnyal, a kritika meg a cinizmussal....

camilló 2014.03.15. 12:27:30

@bölcsbagoly: Nem vagyok széplélek. Elárulom, hogy még csak nem is szemüveges tornából felmentett. Sőt! Az empátiát nem kiérdemelni kell, az vagy van, vagy nincs! Ha nincs nem vagy különb egy farkasnál. Bár vannak ösztönök amik nem engedik hogy saját fajtársát megölje. Ha higgadt fejjel szemlélem azt aki megpróbál megverni, átverni stb. akkor is van bennem empátia. A rendszer hibája, hogy ilyenné lett. Az más kérdés, hogy én nem vagyok Muszasi. "Bizonyos etnikumokról" fogalmad sincs. Én velük együtt élek, dolgozom, és bizony nem olyan a kép, mint ahogy azt lefestik egyes jobboldaliak. Újra hangsúlyozom, nem az etnikumot nézem, hanem úgy viselkedik-e mint azt egy embertől elvárható, vagy sem! Hogy megvernek-e szerintem benne van a megjelenésedben. Egy rossz szándékú ember látja, hogy érdemes-e beléd kötni, vagy sem. Vannak ritka kivételek, de annak a támadó kórházi kezelése a vége. Láttam már ilyet!:)Újra Muszasit tudom felhozni példának.

bölcsbagoly 2014.03.15. 12:34:07

@camilló: aha, csak tudod létezik jól megalapozott előitélet is! tapasztalatból kiinduló. S azon nem segit az empátia sem. Az elveid szépek, csakhát ha nem tudod felvenni a harcot és megvédni magad, akkor jobb félni mint megijedni! S aki nem akarja, hogy megijedjenek tőle, az tegyen róla. A rosszszándékú ember igen látja, hogy van-e miért megtámadjon, illetve ha csak kötekedni akar, akkor azt, hogy feltehetőleg ő az erősebb.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.15. 12:34:24

@egysmás: Tudod, ahol én felnőttem, ott nem voltak felcsúti cigányok,
úgyhogy elég nehéz lett volna odaállni hozzájuk.

De te nyilván putribeli vagy, úgyhogy kövesd a vajdádat.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.15. 12:38:23

@unionista: Akkor Adolf Hitler is "cigány nemzetstratégiát" valósított meg?

unionista (törölt) 2014.03.15. 12:40:06

@Tyreo:
mármint marx. persze. nincs azzal probléma. de az a filosz, amit ő képviselt ma már jelentős részben nem tartható. leszámítva azt, hogy a társadalomban viszonylagos egyenlőséget, egyenlő viszonyokat kell teremteni.

arra kellene törekedni, hogy a munkás heti induló bére megegyezzen a munkanélküli segély összegével. ha jóska nem dolgozik, akkor kap valamennyi ellátást. ha legálisan munkát akkor ugyanezt az összeget kapja adójóváírásként. és persze azon felül kap teljesítménybért. mivel dolgozik. és ugyanígy járhat alapilletmény a diákoknak (induló ösztöndíj), ugyanennyi lehet a minimálnyugdíj, a gyermekgondozási segély vagy az ápolási díj.

ha egy tizedet elosztunk egyenlően (10% kommunizmus), akkor az már talán egyenlő viszonyokat, viszonylagos egyenlőséget teremt. nem teremt esélyegyenlőséget. ahhoz intézményes gyermekjólét kell. mellette arra van szükség, hogy az állam annyi forrást biztosítson a gyermeknevelésre, amennyit a szavazatokkal elérnek az idősek az átlagos nyugellátásra. és ezt minden gyerekre el kell költeni intézményesen. ez nem taníttatás, hanem lakhatási, tisztálkodási lehetőségek, élelem, ruházat és az alapvető tanfelszerelés. ilyesmi kellene az esélyegyenlőséghez.

nézzük meg, hogy ez mibe kerül.
a magyar gdp (forintban): cca. 30T (30 ezer milliárd).

humán alapellátás: 3T. 10M lakossal számolva ez évenként és fejenként 300k. nagyjából ennyi a segély. ezt mindenki mondjuk heti rendszerességgel megkapja. minden munkavállaló kap ennyi extrát adójóváírásként. ezzel a 3M nyugdíjasnak kiosztottunk 0.9T forintot. ezen felül nekik jár 2.1T forintot. (mivel a nyugdíjkassza 3T). kellene 2.1T forint intézményes gyermekjólétre. most ott tartunk, hogy 3T+2.1T+2.1T = 7.2T a jóléti kiadás. ami a gdp 24%-a. tegyük fel, hogy 80:20-as szabályt követjük. ez azt jelenti, hogy ehhez 4% megengedett hiány kellene. ezt még el lehetne érni brüsszelben.

és akkor az összes megtermelt jószág ötödét fordítjuk direktben jólétre. de 2.1T forintot költünk gyerekekre. ha ez az U21. akkor gyermekenként 1M forintot költhetünk el intézményesen. ez ugye napi 2500-3000 forint. ebből már azért biztosítható az esélyegyenlőség.

na most mikor fog eljutni tgm, hogy elemi számításokat elvégezzen? ilyesmit akar ferge zsuzsa. csak nem ezt. dupla ennyi alapilletményt adna a munkanélkülieknek. a munkásoknak nem osztana adójóváírást (ha jól értem). ettől ez nem működik politikailag. mert egy jobbikos szakmunkás nem járna jól. és nem intézményes gyermekjólétet akar, hanem készpénz jövedelmet a családoknak. ez nem működik a szegények esetén. ha az iskola egy kommunaként működik, akkor tipikusan a nagyobb cigánylány varrja a ruhát a kistestvérének. a családfő nem ihatja el a pénzt. csak annyit, amit segélyként megkap de akkor az lesz az élete. van egy viszonylagos egyenlőség, és a gyermekek körében minimális esélyegyenlőség. mert a tehetősebb persze mindig jobb helyzetben van. a társadalmi problémákat csak oldani lehet és nem megoldani.

hol van tgm munkásságában akárcsak ehhez hasonló primitív számítás? ő (felteszem) azt gondolja, hogy ez a politikusok dolga. frászt. a politikafilozófiáé. a politikus arra kell, kiálljon a pódiumra, bemondja az ígéreteket a mikrofonba. és utána a nép ezt esetlegesen megszavazza. kunhalmi ágnes ahhoz kell, hogy úgy tegye keresztbe a lábát, hogy a jobbikos fiatalnak bizseregjen. de az mégis a jó ízlés határain belül maradjon. de én nem állítom, hogy tgm rossz, vagy gonosz. hanem ő is felvilágosulatlan ebben az értelemben. vagy én nem értem ezt.

camilló 2014.03.15. 12:42:39

@bölcsbagoly: Nem erről beszélek, de olvasd el Muszasit és megérted. Mindenkinek van lehetősége, hogy megtanulja megvédeni magát, és máris nem lesz áldozat. Ez igaz mind fizikálisan, mind mentálisan. Lenin nem véletlenül mondta, hogy tanulni, tanulni, tanulni! A krav maga sem véletlenül alakult ki. Én senkit nem fogadok előítélettel, ha először találkozom vele, és még nem is hallottam róla. Ha csak hallottam, de nem beszéltem, kommunikáltam vele, akkor bizony nekem is vannak előítéleteim. Volt hogy a személyes találkozás után megváltozott a véleményem, és mondtam neki , hogy eddig valószínűleg egy bizonyos szituációban ellenségként kezeltelek volna, de ezek után én leszek az aki megvéd, mert megértettelek, és értem a cselekedeteid okát.

camilló 2014.03.15. 12:45:20

@unionista: Te nem fogsz oda eljutni, ahová TGM eljutott:) Nem minden közgazdaság meg matek. Főleg nem, ha emberekről beszélünk.

bölcsbagoly 2014.03.15. 12:49:10

@camilló: ugyan, a mezei polgárok többsége nem járja ki a börtön akadémiát, nem gyúrja ki ott magát izompacsirtává, nem tanul önvédelmi és támadó fogásokat. Ergo, semmiféle esélye sincs rá, hogy eredményesen megvédje magát egy támadótól, pláne egy rajban támadó bandától. S ezt mindkét fél tudja.

bölcsbagoly 2014.03.15. 12:49:48

@camilló: hova jutott? ma már senki sem veszi komolyan.

unionista (törölt) 2014.03.15. 12:54:10

@a nemzet fogatlan provokátora:
ha a háborús és a polgárháborús bűnöket leszámítjuk (mert ugye a náci párt erőszakkal jutott hatalomra, és a háború népirtásba csapott át), akkor igen. ha hitler elképzeléseiről lehántunk mindent, ami nyilvánvalóan rossz, vagy gonosz, akkor az a program cigány közösségek felemelésére való.

orbán viktorral semmi probléma nem lenne ha annyi hatalma lenne, mint ocö elnökének. és egy akkora sleppet építene maga köré. annyit lophatna el, mint farkas flórián és kolompár orbán együttvéve. ami persze kártékony dolog. de ezt ellensúlyozná, hogy ő nem díszcigány lenne a magyar parlamentben. orbán alkalmas lenne arra, hogy a magyarországi cigányságot összefogja, de nem alkalmas arra, hogy a nemzet egészének érdekét képviselje, pláne arra, hogy azt érvényesítse.

bölcsbagoly 2014.03.15. 13:02:30

@unionista: hát a probléma azokkal van, akik kivül helyezik magukat a magyar nemzeten (sőt a létjogosultságát is megkérdőjelezik!). Az ő érdekeiket biza nem kellene képviselnie, mert azok pont szembemennek a magyarokéval!

unionista (törölt) 2014.03.15. 13:04:33

@camilló:
én nem versenyzek tamás gazsival. világos köztünk a különbség. szerinted az elemi matematika és az elsőrendű logika nem alkalmas a társadalom leírására. szerintem meg szinte csak az alkalmas.

azt hiszem, hogy wittgensteinnek igaza van abban, amit a tractatus majdnem a legvégére írt. magyarul így szól:

"A filozófia helyes módszere a következő lenne: Semmit sem mondani, csak amit mondani lehet, tehát a természettudomány tételeit - tehát valami olyat, aminek semmi köze a filozófiához, és valahányszor másvalaki valami metafizikait akarna mondani, bebizonyítani neki, hogy a kijelentéseiben szereplő jelek némelyikéhez nem fűzött jelentést. E másvalaki számára e módszer nem lenne kielégítő - nem érezné, hogy filozófiát tanítunk neki -, de csakis ez lenne az egyedül szigorúan helyes módszer."

ez az, amit tagad tgm is, bp is. és az egész 20. századi magyar filozófiai iskola. lukács györgy követői és annak tagadói. a 20. századi magyar filozófiai iskola emberek marx károlyt állította a filozófia középpontjába. és nem tudták eldönteni, hogy a nagy szakállas emberbe szerelmesek legyenek, vagy sem. érzelmileg közelítik meg a filozófiát. ellenérzésekre alapozzák a politikát.

unionista (törölt) 2014.03.15. 13:21:50

@bölcsbagoly:
a nemzet az egy nyelven beszélők politikai közössége. magyarellenesség a nemzeten belül per definitionem (meghatározás szerint) nem létezik feltéve, hogy demokrácia van. mert mindenkinek jogában áll elmondania, hogy mi az ami neki tetszik, és mi az ami nem. mindenki része a nemzetnek függetlenül attól, hogy milyen státusa, vallása, származása.

a cigányok egy része antiszociális (társadalomellenes). társadalmon kívül helyezi magát az a politikus is, aki számolatlanul lopja a pénzt. aki pofátlanul sajátítja ki a közvagyont. és aki kisajátítja magának a nemzetet.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2014.03.15. 14:50:10

Van egy rossz hírem, Magyarországon sosem voltak jelentős számban jobboldaliak. Akik azoknak vallják magukat, azok lényegében a szocializmus szimbólumait cserélték le nemzeti szimbólumokra, de a szocialista gondolkodásuk megmaradt. Ugyanúgy kollektivisták, anti-individualisták, társadalommérnökök, a nagy állam apologétái, antimeritokraták. Ugyanúgy minden problémájuk megoldását az államtól várják és ugyanúgy esküdt ellenségei a piacgazdaságnak (egy hivatalnokot vagy állami alkalmazottat, aki a "nemzetért" dolgozik mindig is többre fognak értékelni, mint egy profitért dolgozó vállalkozót).

bölcsbagoly 2014.03.15. 16:07:28

@unionista: ezt a definiciót számos tény cáfolja, a közös nyelv pláne nem az (ld. pl. az angolul, franciául, spanyolul, stb. beszélő számos különálló nemzetet), mivel nem a közös nyelv, hanem a közös kultúra/hagyományok/szokások/tudat köti össze a nemzeti közösség tagjait. S a kötődés tudatos, önkéntes, szándékos.
A politikai nemzet fogalma liberális kitaláció, francia mintára.

eßemfaßom meg áll 2014.03.15. 16:17:08

@egysmás: tehát nem sikerült röhögés nélkül a szemembe mondanod, akkor ennyi.

bölcsbagoly 2014.03.15. 16:21:47

@stoic79: típikusan balliberális vélemény. Az ideológiai kötődés a személyiségi jegyek egyike és veleszületett jellegeken alapul (kivéve a szélhámosokat, akiknél kizárólag érdekeken). Egy tavalyi amerikai kutatás, amelynek az eredményét neves tudományos folyóiratban megjelent cikkben lehetett olvasni, megerősiti ezt az előzőleg már rég ismert feltételezést. Ez cáfolja azt a közhiedelmet, hogy a szegény csak balos, a gazdag meg csak jobbos lehetne. Számos alacsony sorból felemelkedett konzervativ személyiséget s ugyanúgy számos jól szituált (sőt arisztokrata, ld. Károlyi) családból származó lett balos (lásd a kommunizmus, szocializmus szinte valamennyi prófétáját: Marx,Engels, Trockij, Lenin, Mao, Pol POt, Castro, Che,Rákosi, Kun, stb) kevés kivétellel: Sztálin, Ceausescu, Kádár, stb.
A hippik, a párizsi '68-asok is u.n. jócsaládok gyermekei voltak. Anarchisták, marxisták, maoisták.
A választóvízet a jobb és baloldal közt pont a közösségi értékek, a hagyományok, a nemzeti jellegek és kultúra, a magántulajdon, a jogok és kötelességek szerves egysége iránti tisztelet léte/hiánya képezi.

almodhi 2014.03.15. 16:32:03

"Az ideológiai kötődés a személyiségi jegyek egyike és veleszületett jellegeken alapul..."

Értem, akkor talán regisztráljuk az országban a született kommunistákat, jobbolodaliakat, baloldaliakat és nem is kell választás, azt csak a szélhámosok tudnák kihasználni :-).

"Egy tavalyi amerikai kutatás, amelynek az eredményét neves tudományos folyóiratban megjelent cikkben lehetett olvasni,"

Aha. Nem brit tudósok voltak?

panelburzsuj 2014.03.15. 16:50:16

@almodhi:
Nem figyelsz?

Ők nem a közös nyelv, de nem is francia mintára liberárisul kitalált politikai nemzet, a hanem a közös kultúra/hagyományok/szokások/tudat által összekovászolt amerikai nemzet tudósai.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.15. 16:53:39

@unionista: yepp, és nem csak bp,de már wittgenstein is megtagadta önmagát a kései korszakában -- a továbbiakban pedig nem nagyon értelmezhető, amit írsz, filozófiatörténetnek kissé túl bátor

panelburzsuj 2014.03.15. 16:55:56

@panelburzsuj:
És mindegy, hogy gyapotszedő, fókavadász vagy fogorvos, fekete, sárga vagy fehér volt a nagypapi, hogy milyen nyelven karattyolt - a lényeges jegy, hogy semmiképp se kanadai.

Mer az meg egy másik nemzet.

bölcsbagoly 2014.03.15. 17:04:50

@almodhi: ha szerinted a "brit tudósok" cikkeit közli a Science. Biza, a személyiségi jegyek veleszületettek s közéjük tartozik az is, hogy milyen eszmerendszerrel érez affinitást az illető személy. Így van ez a vallási hitel is: vagy érez rá igényt valaki vagy sem.

bölcsbagoly 2014.03.15. 17:09:45

@panelburzsuj: okosmadár, aki Ámerikába (USA) akar végleg költözni, az rendszerint eleve vállalja, hogy amcsivá válik! ha neki nem is sikerül, de az utódainak biztosan. Szerinted az utóbbi évszázadok alatt ott nem alakult ki egy sajátos kultúra, szokásrendszer, hagyományok, amcsi öntudat a bevándorlóknál és utódaiknál?

bölcsbagoly 2014.03.15. 17:10:41

@almodhi: keress utána, nem regisztrálom az olvasott cikkeket. a gugli biztosan tudja.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2014.03.15. 17:25:37

@bölcsbagoly: @almodhi: A témában ezt találtam:

onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-9221.2010.00821.x/abstract

De ellentétben bölcsbagoly állításával ("Az ideológiai kötődés a személyiségi jegyek egyike és veleszületett jellegeken alapul...") itt ez szerepel: ".. it leaves open the possibility that genetics could influence stances on issues of the day."

bölcsbagoly 2014.03.15. 17:34:26

@stoic79: ez az abstraktja, de keresd meg a teljes szöveget magáról a kutatásról. Amúgy ebből is: a genetika (vagyis az öröklődés>veleszületett jellegek)befolyásolhatja a különböző ideológiák/eszmerendszerek iránti vonzódást.

egysmás 2014.03.15. 17:40:33

@eßemfaßom meg áll: Tehát törekedni sem kell rá, sőt, szentesíteni kell a gyakorlatot.
És ez mindennel így van!
A jobboldali konzervek azért nem akarják tiltani a droghasználatot, mert úgyis mindenki használja, azért nem lépnek fel a cigánybűnözéssel szemben, mert úgyis bűnöznek, meg ilyesmi.

Egyszerűen pragmatikus szempontok alapján, elvtelenség elvével cselekszenek.

A hatalom birtokosai a törvény felett állnak, így nem is kell őket basztatni!
Lopjanak, csaljanak, öljenek, basszanak gyereket!
Nekik szabad, hiszen ez a világ rendje!

panelburzsuj 2014.03.15. 17:42:38

@bölcsbagoly:
És mi köze ennek ahhoz, hogy egy tudományos eredmény (USA)amerikai? Nem kanadai, nem brit, nem perui vagy marokkói?

egysmás 2014.03.15. 17:42:40

@a 17 éves Parker Schnabel: te hülyébb vagy, mint egy keresztény.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2014.03.15. 17:43:05

@bölcsbagoly: Pontosan, befolyásolHATJA, nem befolyásolJA.

bölcsbagoly 2014.03.15. 17:53:17

@stoic79: ez igaz, de minél nagyobb a valószinüsége annál hitelesebben mutat az állitás felé! Mivel én ezt nyomtatva (könyvben) már előzőleg leírtam, azt saját és mások tapasztalata alapján tettem! Nem feltételes módban, hanem állitva! Körbejártam a kérdést és ellenőrizve a saját ismerőseim jellemének és ideológiai szimpatiájának a figyelembevételével. Mindenkinél talált a kötődés!

almodhi 2014.03.15. 17:56:46

@bölcsbagoly: "Mivel én ezt nyomtatva (könyvben) már előzőleg leírtam"

Cím?

bölcsbagoly 2014.03.15. 17:58:21

@almodhi: persze, mert az illetők eleve tagadnak minden veleszületett jelleget! Többek közt a tehetséget, hajlamot, s más személyiségi jegyeket is. Azt állitják, hogy bárkiből bármi lehet, csak akarnia kell! Persze, persze, a botfülű a zeneszerzéshez6zenéléshez, a suta a finom műszerészséghez, a színvak a festéshez, stb, stb. Ügyes kis irányzat....nem zavarják a tények!

bölcsbagoly 2014.03.15. 17:58:56

@almodhi: IRL, amúgy Publio kiadó.

camilló 2014.03.15. 18:00:17

@bölcsbagoly: Szerinted a börtön akadémián lehet megtanulni küzdeni. Muszasi azt mondta, hogy az igazi harcos nem harcol. Valóban így van! Nincs rákényszerítve a harcra mert a megjelenése, kisugárzása eleve megkérdőjelezhetetlenné teszi azt, hogy legyőzzék. Az hogy Te nem mentél el valamilyen harcművészetet tanulni Rád tartozik. Ha nem a belső uatat keresed akkor a krav maga a megfelelő. Bár ugye azt egy zsidó találta ki. Ha meg áldozat vagy, az is a Te dolgod. Szun Ce valahogy így fogalmazott: "A háborúra azért kell készülni, hogy ne kelljen háborúzni!" Ha meg nem készülsz, akkor viseled az esetleges következményeket.
TGM-et sokan komolyan veszik, és szerintem nagyon világos és érthető az érvelése. Aki nem veszi komolyan az talán nézzen először magába.

almodhi 2014.03.15. 18:00:46

@bölcsbagoly: ilyen gyorsan elolvastad az összes cáfolatot? Aztaa...

almodhi 2014.03.15. 18:03:28

@bölcsbagoly:

Csak viccből rágugliztam a Publio Kiadóra:

Ez volt az első találat:

"Publio Kiadó, szerzői könyvkiadás, self-publishing"

No comment.

bölcsbagoly 2014.03.15. 18:04:23

@almodhi: na ja, könnyű ha ismerem a forrást! Ennek a társaságnak minden tagja ugyanazt a marhaságot szavalja! Pszichomókusok.

camilló 2014.03.15. 18:04:42

@unionista: Valahogy úgy tudom elképzelni, azt amiről beszélsz, mint az Alapítvány trilógiában van. Ott sem jött össze. Az ember képes nem logikus döntéseket hozni, amit azt hiszem nem lehet előre jelezni. Ráadásul aki csak számokban gondolkodik ha emberekről van szó, annak talán jusson eszébe Radnóti ... "míg én a dolgozót is ki dolgáért remeg"...

bölcsbagoly 2014.03.15. 18:06:43

@almodhi: s ezzel mi a bajod? nem tudományos műveket adnak ki! Miért kellene a verseket, regényeket, esszéket, tudományismertető műveket stb. szagértőkkel engedélyeztetni?

bölcsbagoly 2014.03.15. 18:08:44

@camilló: mi ez a halandzsa? valami hittéritésféle lenne? na ja, TGM szövegei is hasonlóak.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.15. 18:08:55

@unionista: Hitler politikájának voltak olyan elemei, amelyek nem " rosszak és gonoszak"? Mik voltak ezek? És miért "valók ezek" a cigány közösségek felemelésére? Konkrétabban fogalmazz!

"..de nem alkalmas arra, hogy a nemzet egészének érdekét képviselje, pláne arra, hogy azt érvényesítse." No és akkor jelenleg szerinted ki alkalmas erre?

almodhi 2014.03.15. 18:19:56

@bölcsbagoly:
"s ezzel mi a bajod?"
Ezt Eco részletesen megírta a Foucault inga elején.
Az így készült "könyvek" ("akár egy példányban is!") kb. az internettel azonos hitelességűek.

Csak az egy kicsit gyanús ha valaki sokat fizet csak azért, úgy kezdhesse "a könyvemben...".

De az akadémikus vita. Lehet hogy elszalasztjuk az évszázad művét. Ha hivatkozol rá, ide a címével, bele a pacekba! Hic rhodus hic salta!

camilló 2014.03.15. 18:21:16

@bölcsbagoly: Milyen halandzsáról beszélsz? Gondolom fogalmad sincs miről írok.:)

bölcsbagoly 2014.03.15. 18:22:30

@camilló: igazad lehet, hiszen te magad sem érted!-:))

bölcsbagoly 2014.03.15. 18:26:05

@almodhi: tévedsz, nem kell fizetni érte! Egyébként, a tudományos könyvek is elég kis példányszámban készülnek. Ergo, a legértékesebbek a krimik, ponyvák, szerelmes könyvek, Potterek, hiszen azok akár milliós példányszámban jelenek meg, nemde?
Akadémikus, nem akadémikus, de miért kellene IRL-legyek a kedvedért? Ha nagyon keresel, megtalálsz a listájukon.

camilló 2014.03.15. 18:28:46

Több mint 30 éve foglalkozom harcművészettel, és a keleti gondolkodásmóddal. Lehet van némi fogalmam arról amit írok. Csak két kérdés. Olvastad-e a 22-es csapdája című könyvet. Ha igen, akkor szerinted ki a főhős?

bölcsbagoly 2014.03.15. 18:29:23

@almodhi: amúgy egy e-könyvnél nincs példányszám, ugyebár?

bölcsbagoly 2014.03.15. 18:30:41

@camilló: minden tiszteletem a passziód iránt. MC, de már elfelejtettem!

camilló 2014.03.15. 18:34:25

@bölcsbagoly: Csak azért kérdeztem, mert ha ugyan az a főhős, aki véleményem szerint nem az akiről állítják, akkor hasonlóan gondolkodunk és nem kell nagyon magyarázgatni. Ha nem akkor sokkal messzebbről kell kezdeni. No de nem lehet mindenki 28-as!:))

bölcsbagoly 2014.03.15. 18:43:51

@camilló: persze, én biztosan nem vagyok!-:))

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2014.03.15. 18:54:40

@bölcsbagoly: Azért ezzel van pár probléma.

Ad1:

"ez igaz, de minél nagyobb a valószinüsége annál hitelesebben mutat az állitás felé!"

Semmilyen valószínűség nincs sehol, így ennek az állításnak nincs értelme, főleg, hogy ezeknek a konvergenciájáról sincs szó.

Ad2:

"Mivel én ezt nyomtatva (könyvben) már előzőleg leírtam, azt saját és mások tapasztalata alapján tettem!"

A saját és mások tapasztalata egy tudományos állításnál érdektelen, lásd még anekdotákra történő hivatkozás (schrodingersdawg.blog.hu/2011/11/07/ervelesi_hibak).

Ad3:

"Nem feltételes módban, hanem állitva!"

Egy állítás nem attól lesz igaz, hogy nem feltételes, hanem kijelentő módban írjuk le, hanem hogy több oldalról bizonyítékokkal támasztjuk alá.

Ad4:

"Körbejártam a kérdést és ellenőrizve a saját ismerőseim jellemének és ideológiai szimpatiájának a figyelembevételével. Mindenkinél talált a kötődés!"

Tehát akkor készítettél kérdőíveket, és emellett elvégezted az alanyok genetikai vizsgálatát, majd az eredményeket korreláció analízisnek vetetted alá? en.wikipedia.org/wiki/Correlation_and_dependence

unionista (törölt) 2014.03.15. 18:54:41

@bölcsbagoly:
a nemzet nem az egy nyelvet beszélők POLITIKAI közössége. az osztrákok és a németek egy nyelvet beszélnek, de szorosan véve nem alkotnak politikai közösséget.

pl. a székelység még nem döntötte el, hogy a magyar, a román nemzethez akar tartozni, esetleg külön nemzetté akar válni. vannak mindenféle nemzetiségi törekvések. nem lehet tudni, hogy székelyek nemzet van, vagy nincs. mint ahogyan lehet tudni, hogy cigány nemzet momentán nincs. pedig van közös hagyomány, szokás, kultúra, stb. attól a cigány egy nép (egy nemzetiség).

úgy egyébként definiáld már azt: mi a nemzet.

almodhi 2014.03.15. 18:59:12

@bölcsbagoly:
Nem a példányszám a lényeg, hanem egy tudományos állítás esetében (főleg, ha nem vagyunk a téma szakértői) sokat mond a megjelenés helye. Egy self-publishing kiadónál megjelent e-könyv (legalábbis számomra) nem hivatkozási alap, amíg a tartalmát nem ismerem, semmiképpen. De megértem ha őrzöd az inkognitódat.

Az alaptémára visszatérve: Annak fényében, amit tudok a világról (és az nem kevés :-)), az az állítás hogy a politikai attitűd veleszületett lenne - röviden ostobaság, hosszabban: még ha ki is mutatható valami gyenge korreláció veleszületett dolgok és az egyén politikai nézetei között, az a végletesség, ahogy te beszélsz róla, mindenképpen megengedhetetlen leegyszerűsítés. A valóság még létező korreláció esetén is sokkal áttételesebb és kevésbé végzetszerű.

Hivatkozol még egy Science-beli cikkre, ami enyhén szólva nem találkozott a hozzértő közönség egyetértésével. Pontosan a korreláció létezését vonják kétségbe. Ránézve a cikkbeli korrelációs diagramra, az én régimódi természettudományos beidegződésem is tiltakozik.

Persze lehet hogy nem egy őrült jön szembe az Autobahnon, hanem az összes.

bölcsbagoly 2014.03.15. 19:02:38

@stoic79:
1.de bizony a tények világában, minél több adata bizonyit valamit, annál valószinübb, hogy általánosságban is igaz.
2. mégis, a tudományos kutatás nem saját tapasztalatokon alapul, no meg a másokén? Mivel jó 40 éve művelem, csak konyithatok valamit hozzá...
3. no a bizonyitás pont az volt, hogy a hipotézist a tapasztalatok megerősitették, bizonyitották.
4. szerinted csak ez a módszer létezhet? a megfigyelés az mi franc? márpedig a humánetológiában is ugyanaz érvényes mint az etológiában általában! Ld. Lorenz

unionista (törölt) 2014.03.15. 19:10:32

@HaFr:
nagyjából kant óta a filozófiának definiálnia kellene a fogalmat. például azt: mi a kapitalizmus. nagyjából wittgenstein óta elemi matematikára és elsőrendű logikára kellene alapozni meg kellene mondani, hogy miben tér el az új kapitalista közjog és a közgazdaságtan az előzőktől. felteszem a kapitalizmus megújítását tartod királyi útnak. a szocializmussal és a feudalizmussal való majdnem teljes szakítást. ha jól értem. akkor ezt neked le kellene írni matlog jelekkel. ezek nélkül csak filozófikus antitéziseket tudsz sorolni. a politikát csak az ellenérzésekre tudod építeni. ezzel egyébként nem lógsz ki a magyar filozófiai iskolából. (ami gondolom számodra dícséret). de nem lépsz ki a politikai kultúrából sem. (ami gyalázat.)

persze ilyenkor megveregetheted a vállad, hogy te jó fiú vagy. ahogy tgm is. ti nem adtátok el a lelketeket az ördögnek. de mindenki ezt mondja schmitt máriától egészen vágó istvánig.

explanatus 2014.03.15. 19:14:13

Neved miatt inkább a beírásod időpontjára hivatkoznék (ha megengeded). 2014.03.15. 10:11:51

most nézz a szemembe, és röhögés nélkül mondd ki, hogy "Létezik olyan ország, ahol egy milliárdos vállalkotó vagy ismert médiaszemélyiség egy futószalag mellől munkanélkülivé válttal egyenlő eséllyel áll a bíróság elé"
-------------------

Aha, igen, létezik. Persze az is csak a mocskos kapitalistáknál. És így csinálják:

- Hétfőn kezdődik a tárgyalás.
- Kedden folytatódik.
- Szerdán a bíró elmegy ebédelni, ebéd után kioszt a Bayer München elnökének 3 és fél év börtönt.
(Nem elírás, három nap, számmal is, ha nem menne betűvel 3 és ½ év )
(Nem focistáknak, a Bayer München a világ egyik legsikeresebb fociklubja. Igen. Még attól is sikeresebb)

Vádlott feláll, és azt mondja, elfogadom bíró úr ítéletét.
hu.euronews.com/2014/03/14/bortonbe-megy-a-bayern-munchen-elnoke/
A német média, a legkisebb is, ezzel van tele.

@egysmás: nyugodtan röhögd ki. Miután kiröhögted magad kérdezd meg, itthon mi a helyzet?

bölcsbagoly 2014.03.15. 19:18:40

@almodhi: ki mondta, hogy tudományos művet írtam s publikáltam náluk? ismeretterjesztőt! De ugyebár abban sem lehet valótlanságokat terjeszteni.
Nem a politikai atitüdről (ugyanis akkor minden balos Mo-on mszp-s, DK-s, MP-i kellene legyen) hanem a balos ideákkal való azonosulásról van szó!
Itt egy kulcsszó: irigység! Örökölt tulajdonság, nem tanitják, nem lesik el. A kisgyereknél is megnyilvánul. Egész életre szóló. S aki irigy, annak az egyenlősdi szent szólam. Ez pedig a balosság egyik alaptézise.
Másik kulcsszó: önzőség/egoizmus. Szintén nem tanulható szintén örökéletű jelleg. A csak én, én, én....a jogok követelése, a kötelességek elfelejtése kiválóan passzol a liberális elvekkel.
Harmadik kulcsszó: önfejüség. Akinek senki sem parancsol, akinek nyűg minden szabály, törvény, az kiválóan megtalálja ideáit az anarchizmusban.
Negyedik kulcsszó: rendpártiság. Akinek fontos a szabályok betartása, a rend, a járt utat ne hagyd el járatlanért, akinél a jogok egy csomagban vannak a kötelességekkel, az a konzervativ eszmerendszert preferálja.
Tessék ellenőrizni magadon és ismerőseiden!
Remélem arról is tudsz, hogy a tudománytörténetben minden jelentősebb újdonságot szcepticizmus fogadott és az illetőt pont ilyen szembehajtással vádolták! S utólag mindig kiderült, hogy ő ment szabályosan és a tömeg szemben a menetiránnyal! Ergo, cseppet sem érdekel az ellenzők száma és aprehendálása, tessék konkrétan cáfolni! De nem izomból ellenkezni!

almodhi 2014.03.15. 19:28:07

@bölcsbagoly:
"Nem a politikai atitüdről,... hanem a balos ideákkal való azonosulásról van szó!"
Értem, nem krumpli, burgonya.

Amit a kulcsszavakról írsz az dermesztő baromság (ha megengeded nem fejtem ki bővebben, az egyik "kulcstulajdonság" sem öröklődik a szó általad használt értelmében).

"Hogy a tudománytörténetben minden jelentősebb újdonságot szcepticizmus fogadott..."
Minden önjelölt energiacella-feltaláló erre hivatkozik. A valóságban kevés (bár tényleg nem nulla) esetben bizonyult igaznak amit kezdetben teljesen ostobaságnak hittek.

"tessék konkrétan cáfolni!"
Ahhoz kellene valami falszifikálhatót konkrétan állítani. Homályos célzások, anekdotikus és tekintélyérvek nem elégségesek.

unionista (törölt) 2014.03.15. 19:33:17

@a nemzet fogatlan provokátora:
az, hogy volt egy direkt nemzetiségi marketing. a németek mekkora ászok. ugyanezt csinálja orbán is. a magyarok a világon a legjobbak. nagyjából mindenben. és soha nem látott lehetőségek kapujában állnak. olyan felemelkedés előtt, amiről álmodni sem nagyon mernek. ezekkel a szövegekkel cigányokat lehet felemelni. cigányokkal lehetne non profit közműveket építeni. a magyar társadalom egészével nem lehet. mert jön az értelmiség egyik fele és azt mondja: a közmű termeljen már nyereséget, mert különben csak egy feudális védmű.

ha a szövegekben a magyar szót lecseréljük cigányra, akkor abból kirajzolódik valami, ami eredendően nem rossz, vagy gonosz. hanem egy olyan feudális gazdaság és kultúra, ami a cigányok számára előrelépést jelentene. az egy másik kérdés, hogy a kormány szinte minden tagja köztörvényes bűnöző. de ha ezeket lefejtjük, akkor orbán szövegeit egy bizonyos körben lehetne alkalmazni.

bölcsbagoly 2014.03.15. 19:37:33

@almodhi: ne butáskodj! egyrészt nem minden balos politizál, másrészt nem mindig talál magának megfelelő pártot. De ettől az eszmerendszere balos marad. Azokról már nem is szólva,akik pillanatni/hosszútávú érdekeiknek megfelelően más politikai jellegű közösséghez csapódnak! A balos pártok is mindig tele voltak akarnokokkal, karrieristákkal, szélhámosokkal.
De biza mind öröklődik, szerinted a kiscsoportos ovisnak ki tanitja, hogy elvegye a társa játékát, elrontsa a homokvárát, szaggassa a virágokat, tépdesse a legyek szárnyát, vagy kinozza a kiskutyáját? Legtöbbször nem is lát mástól ilyent, mégis csinálja! Ergo, te tagadod a humángenetika alapelveit. Milyen alapon?
Az ilyen hajuktól rángatott ellenkezések a nem elégségesek!

egysmás 2014.03.15. 19:46:48

@bölcsbagoly: bazeg, bagoly, ez valami fenomenális...

A balosok kiskutyákat kínoznak, legyek szárnyait tépkedik és a mások homokvárait teszik tönkre.

A jobbosok pedig állatvédők és stadionépítők, mindezt genetikai alapon.
ÉS nem karrieristák, az akarnoksághoz pedig semmi közük!
Pl. eszükbe sem jutna egy tudósbizottságot szétzavarni, ha mást talál jónak, mint a vezető.
Vagy hekkelni az Alaptörvényt, ha abban más van, mint amit épp csinálni akarnak.

bölcsbagoly 2014.03.15. 19:50:55

@egysmás: láthatóan a szöveg értelmezés is nehezedre megy, akkor meg minek akarsz vitázni? csak,,mert, azért?

egysmás 2014.03.15. 19:59:35

@bölcsbagoly: A szarevés is lehet egy genetikai eredetű.

almodhi 2014.03.15. 19:59:51

@bölcsbagoly: "De ettől az eszmerendszere balos marad."

igen, ez hívjuk politikai attitűdnek.

"A balos pártok is mindig tele voltak akarnokokkal, karrieristákkal, szélhámosokkal."
Mivel mással? De azért erre kérek szépen egy jól felépített bizonyítást. (Csak óvatos kérdés: akkor Fidesz balos párt? :-))

A többi amit írsz, szép példája az érvelési hibáknak, homályos fogalmazásnak, következtetési hibáknak.

BTW mik lennének a "humángenetika alapelvei"? Úgy pontokba szedve, mint mondjuk a Newton törvények.

unionista (törölt) 2014.03.15. 20:00:35

@a nemzet fogatlan provokátora:
a másik kérdés. imho: nemzeti érdeket szinte csak a szomszédainkkal együtt lehet érvényesíteni. abban az esetben ha a székelyek ide akarnak tartozni. azért, mert akkor a kárpát-medencei kultúrkör egészével lehet egyszerűen számolni. nagyjából a duna-száva vonaláig. ami nagyjából egy kör alakzat, vagy inkább ellipszis.
en.wikipedia.org/wiki/File:Carpathian_Basin-Pannonian_Basin.jpg
ilyen "nagy-magyar" egységhez azonban kell egy egyszerűsített nyelv, amit egy román, vagy egy szláv is megtanulhat. és a szókincs latinos. a nemzetté válás ebben az esetben egy nyelvi probléma.

ha a székelyek nem tartoznak ide, akkor persze nincs ilyen gond. ha ők különállnak, akkor egy paralelogrammában laknak a magyarok.
hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:A_magyar_nyelv_elterjedese.svg

ahogyan a franciák egy hatszögben. így is hívják az országukat: l'hexagone. így néz ki egy de gaulle 1 frankos.
commons.wikimedia.org/wiki/File:France_-_P_-_1_-_Franc_-_1988_-_Charles_de_Gaule_5i%C3%A8me_R%C3%A9publique_-_A.png
a francia nemzetstratégia az, hogy a hatszög egységét kell tartani. nem kell hozzá vallónia és nyugat-svájc.

németország azért nem lehet úgy nacionalista, mint a franciák, mert a németek egy amőba szerű alakzatban élnek. onnantól kezdve, hogy valami konkrét nemzeti projektet szeretnél használnod kellene az elemi geometriát. és mindjárt az jön ki, hogy közép-európai egység kellene. egy olyan gömbnégyzet alapú politikai tömb, amit a németül beszélők relatív többsége dominál. ideálisan cca. 180M lakosú lehet. mert 90M a németajkú. a németek se tudnak önálló nemzetstratégiát alkotni.

a cseheknek van egy ellipszisük, a lengyeleknek a balti tengerrel egy paralelogrammájuk. ezekkel ők sikeresek lehetnek. ezzel szemben ukrajna egy "béna" alakzat.

bölcsbagoly 2014.03.15. 20:04:31

@almodhi: bocsi, de vegyél elő egy humánetológiai szakkönyvet és megtudod!Látom számodra is az ami ismeretlen, az csak hülyeség lehet. sorry...

almodhi 2014.03.15. 20:04:37

@unionista: OMG. Ezeken sokáig gondolkodsz? Kérem az elemzés kiterjesztését Burkina Faso, Benin és Togo esetére is.

Na és kihagytad az olasz csizmát. Pedig egyértelmű Észak-Olaszország sikeres, mert ott van az izmos lábszár. Dél_Olaszország nem, a lábszag miatt.

almodhi 2014.03.15. 20:08:03

@bölcsbagoly: "humánetológiai szakkönyvet",

És a humángenetikai tankönyben meg ott lesznek a humánetológia alapelvei? Világos. Megyek tanulni, hogy utolérjelek.

egysmás 2014.03.15. 20:12:17

@bölcsbagoly: ez meredek lesz...
Szóval, bölcsbagoly, nézegeted a köldököd, de a humánetológiához genetikához láthatólag nincs sok közöd.
Soha egyetlen ellenőrizhető kijelentést nem teszel, nem hivatkozol, a terminus technicus sem megy. Szóval égő.

unionista (törölt) 2014.03.15. 20:12:48

@bölcsbagoly:
a nemzet nem egy sajátos kulturális közösség. hanem egy politikai-nyelvi közösség. akkor vagy az usa állampolgára ha beszélsz egy egyszerűsített amerikai angolt, és egyébként poltikai értelemben elfogadnak. az usa éppen attól erős nemzet, mert ezen túl érdektelen, hogy milyen a szokásrendszered, a vallásod, a kultúrát. az nem érdekli őket.

a te kultúrnemzet fogalmad régen elavult. az lenne, hogy van valamilyen népies retye-rutya. nagykalapos, pörköltszaftos, pálinkázós, dülöngélős közös kultúra. ez ügyben kölcsey mondta ki a frankót: "nyelvében él a nemzet". wittgensteini filozófia. ha már itt tartunk. "nyelvem határai világom határait jelentik".

kölcsey úgy gondolta, hogy ez egy irodalmi nyelv lehet csak. kossuth is így képzelte. ha én a reformkorban éltem volna, akkor azt mondtam volna: csináljunk egy egyszerűsített magyar nyelvtant, latinos szókinccsel, amit a tótok, a ruszinok, a rácok is könnyedén megtanulhatnak. de még az oláh is. kell egy kárpát-medencei lingua franca. és utána indítsunk forradalmat. szerencsére nem a reformkorba születtem. mert úgyse hallgattak volna rám. de nyilvánvalóan azt kellett volna csinálni. ahogyan ma is ezt kellene a nemzetté váláshoz.

zágrábban, pozsonyban, kolozsváron, vagy akár belgrádban egy "buta magyarral" érvényesülni lehessen. és persze ez azt jelentené, hogy budapesten is érvényesülhetne a horvát, szlovák, román, vagy szerb. persze ez már nem tetszik a magyaroknak. de másképp nem nagyon lehetnek nemzet. vagy el kell felejteni a felvidéket, a délvidéket és erdélyt.

bölcsbagoly 2014.03.15. 20:13:57

@almodhi: amennyiben örökölt tulajdonságokról van szó, nyilván van kapcsolat a két tudományág közt. De nem kötelező az azonos értelmezése a jelenségeknek. Ez már a két tudományág kutatási módszereiből következik. Ahogy látom rád fér a tanulmányozásuk.

bölcsbagoly 2014.03.15. 20:20:28

@unionista: jóember, a nemzethez való tartozás problémáját nem lehet egy olyan országban tanulmányozni/megtapasztalni, mint pl. Mo! Ez okozza a ti tévelygéseteiket is.
Ehhez magyar kisebbségként kellene élnetek a környékbeli kisantant országaiban pár évtizeden át! Megtapasztalni, hogy mit jelent másodrendű állampolgárnak lenni egy idegen és ellenséges közegben, s közben megtartani a nyelvedet, kultúrádat, hagyoményaidat, szokásaidat és önérzetedet! Ti ezt nem ismerhetitek, mivel a legsötétebb években sem vette el tőletek senki a jogotokat ezek megéléséhez. A határon túl sokan az életükkel, szabadságukkal, egészségükkel, karrierjükkel, szakmai álmaikkal fizetek azért mert nem akartak beolvadni a többségbe,pecsoviccsá válni. A legjobban a vegyes házasságokban élőknél nyilvánul meg ez az utóbbi folyamat. Erről sem tudtok sokat.

unionista (törölt) 2014.03.15. 20:24:13

@almodhi:
látom te nem gondolsz semmit. és próbálsz cáfolni. rendben. csakhogy olaszországot az adriai és a tirrén tengerrel értelmezhető. az olasz nemzetstratégia rendszerint nem számol szicíliával és szardiniával. hanem csak a "csizmával".

onnantól kezdve, hogy gondolni akarsz a nemzetről valami konkértat (túl azon, hogy mi magyar magyarságunk), akarsz valamilyen nemzeti projektet, ami túlmutat budapesten kénytelen vagy valamilyen metrikus, vagy geometrikus térben is gondolkodni. ezen a tényen 0 másodpercet kell gondolkodni. mert ez nyilvánvaló kategóriája. csak te még nem gondolkoztál semmi ilyesmin. ahogyan a magyarok döntő többsége sem. a magyarok nem tudják, hogy mi az, hogy ÁLLAM, NÉP, NEMZET. azt sem, ezek egyáltalán ugyanazok a fogalmak, vagy különböznek. KAPITALIZMUS. hány ember tudja ezt definiálni. jó/rossz. a kollektív tudatnak egybites processzora van.

almodhi 2014.03.15. 20:25:05

@bölcsbagoly:
"amennyiben örökölt tulajdonságokról van szó, nyilván van kapcsolat a két tudományág közt."

Jóember, erről folyik a vita. Nem "nyilván".

unionista (törölt) 2014.03.15. 20:25:41

@bölcsbagoly:
mondd már meg, hogy mit értesz azon: NEMZET. úgy akarsz valamiről vitázni, hogy nem tudod micsoda. idézzem neked wittgensteint:

"A filozófia helyes módszere a következő lenne: Semmit sem mondani, csak amit mondani lehet, tehát a természettudomány tételeit - tehát valami olyat, aminek semmi köze a filozófiához, és valahányszor másvalaki valami metafizikait akarna mondani, bebizonyítani neki, hogy a kijelentéseiben szereplő jelek némelyikéhez nem fűzött jelentést. E másvalaki számára e módszer nem lenne kielégítő - nem érezné, hogy filozófiát tanítunk neki -, de csakis ez lenne az egyedül szigorúan helyes módszer."

bölcsbagoly 2014.03.15. 20:28:26

@egysmás: okoska, a tudás az ember agyában van (már akiében) s nem a hivatkozásokban! Aki ellenőrizni/vitázni akar, az előbb lásson tisztán a vita tárgyában s ne csak fikázzon.
Leírtam, hogy a veleszületett személyiségi jegyek hogyan befolyásolják az illető szimpátiáját/választását a különböző eszmerendszerek közt! A puding próbája... nos téged sem akadályoz semmi, hogy megállapitsd rokonaid, ismerőseid, munkatársaid ilyen jellegeit és összehasonlitsd az ideológia pártállásukkal!

almodhi 2014.03.15. 20:29:07

@unionista: konkrétan, az ország földrajzi alakjából a "nemzetstratégiára" (egyáltalán mi az?) következteni, szórakoztató hülyeség. A tenyérjóslás egzaktabb.
De tessék elenmezni Burkina Faso-t. És most hogy van Kelet-Timor, ez geometriailag hogyan befolyásolja az indonéz nemzetstratégiát?
És Kiribati? És Vanuatu?

unionista (törölt) 2014.03.15. 20:29:42

@bölcsbagoly:
van egy fogalom, amiről azt mondod: NEM LEHET ÉRTELMEZNI. és azt mondod: BESZÉLJÜK RÓLA. ez lenne a magyar filozófiai iskola. csakhogy ez nem a filozófia, hanem teológia. ahol van egy központi fogalom. ISTEN. ezt képtelenség definiálni. de a teológusok diskurálnak róla.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.15. 20:29:52

@unionista: nagyon nem értesz ehhez, ne haragudj, ha akarnám, se tudnám, hol fejtsem fel gondolataid káoszát

bölcsbagoly 2014.03.15. 20:31:52

@unionista: abszolut nem érdekel, hogy melyik gondolkodó mit mond erről vagy arról! Mitől lenne számomra szentirás a véleménye?
Ami a nemzetet illeti nem fogadom el a liberális felfogást s passz. Számomra biztosabb példa egy erdélyi, dél - vagy felvidéki magyar nemzetfelfogása!

egysmás 2014.03.15. 20:33:18

@bölcsbagoly: A muszlim gyereke muszlim lesz általában, a zsidóé zsidó, a keresztényé keresztény.
Ebből látszik, hogy a vallási hovatartozásnak is van genetikai alapja!

Sőt!
Tovább megyek! Mivel apámnak olasz autói vannak, és nekem is olasz autóim vannak, egyértelmű, hogy az olaszautó mánia is genetikai eredetű!
Főleg, hogy a haverom (meg a bátyja, meg az apja németautó párti, a másik haverom családja viszont japán kocsikat hajt).
Megvizsgálom még ezen kívül a feleségem szektáját is.
Ott általában mindenki rokona mindenkinek.
Egyértelmű a genetikai determináció.

bölcsbagoly 2014.03.15. 20:36:31

@almodhi: ha nem nyilván, akkor hogyan? de mivel nekem ez a szakmám, tényleg kiváncsi vagyok rá, hogy mivel és hogyan tudsz felvilágositani! -:))

unionista (törölt) 2014.03.15. 20:39:25

@almodhi:
ha egy ország (a tengereivel együtt is) értelmezhetetlen alakú, akkor ahhoz nehéz nemzetstratégiát csinálni. mert nincs hozzá elemi matek. ez egy nyilvánvaló dolog.

most persze értem, hogy felsőbb matematikával elég összetett alakzatokat is lehet elemezni. de annak az eredményeit nem fogja megérteni a nép. demokráciára alapozva legfeljebb azt lehet megcsinálni, ami elemi matematikára, elsőrendű logikára van alapozva. most persze erre mondhatod: ez egy hülyeség. de miért hülyeség?

bölcsbagoly 2014.03.15. 20:42:43

@egysmás: ne téveszd össze /kavard össze a megszokás hatalmát az önkéntes választás lehetőségével! Európai, kresztény kultúrkörben élünk, ez a modell s nem az ortodox zsidók, muszlimok, stb. társadalma. Itt megkeresztelnek vayg sem, de később önként leszel vallásos, ateista vagy akár alapitsz egy új vallást, a belső inditékaid alapján! Aki hivőnek született, az mindenképpen hinni fog valami természetfelettiben, aki meg nem, azt nem lehet rákényszeriteni! legfeljebb szimulálni fogja, megszokásból csinálja.
A többi hülyeséged meg csak a színvonaladat dokumentálja. sorry...

almodhi 2014.03.15. 20:47:27

@bölcsbagoly: "mert nem akartak beolvadni a többségbe,pecsoviccsá válni. A legjobban a vegyes házasságokban élőknél nyilvánul meg ez az utóbbi folyamat."

De csak akkor ha egy HT magyar nő hozzámegy egy Pečović nevű horváthoz...

bölcsbagoly 2014.03.15. 20:51:26

@almodhi: számotokra ez vicces, odakint viszont szomorú valóság! Ez az asszimilálódás legbiztosabb módozata.

almodhi 2014.03.15. 20:52:10

@bölcsbagoly: "ha nem nyilván, akkor hogyan"

Mondjuk egy ellenőrzott metodikával készült, sokrésztvevős felmérésben, korrekt matematikai elemzéssel a korreláció szignifikánsra jön ki (mondjuk legalább 0.5), akkor lehet kezdeni elmélkedni, hogy mindezt mi okozza. Pont ez hiányzott az Science-beli cikk, "tudományos" eredetijéből.

"de mivel nekem ez a szakmám" ugye viccelsz?

almodhi 2014.03.15. 20:56:23

@bölcsbagoly:
"Ez az asszimilálódás legbiztosabb módozata."

Valóban. De "számunkra" az vicces ahogy hetet-havat összehordasz róla. Ha valaki nem akar beolvadni, ugyan miért házasodna vegyesen...

almodhi 2014.03.15. 20:58:51

@unionista:

"ez egy hülyeség. de miért hülyeség?"

Hát... mert az.

Miért kellene a nemzetstratégiához (miről még mindig nem tudom, hogy mi) ismerni az ország alakját?

Bár így már értem miért járt Allende úgy ahogy járt. Egy lehetetlen alakú országban nem csoda...

bölcsbagoly 2014.03.15. 21:02:27

@almodhi: miért viccelnék? de nem vagyok elragadtatva a túlmatematizálástól, mivel oda vezethet, hogy nem látod a fáktól az erdőt!
Tudod, az álattanban pl. léteznek olyan jellegek, amelyek önmagukban döntik el az illető állat hovatartozását! Ezek a taxonra nézve kizárólagos jelegek. vagy vannak vagy hiányoznak! Itt nem a mennyiség, hanem a minőség a döntő tényező! Ld. pl. a hal és a kétéltű esetében rengeteg közös és eltérő jelleg van, de ami eldönti azt hogy hal vagy kétéltű az bizony abból áll, hogy van e nyakszirti bütyke és ezáltal a fej mozgathatóan ízesül-e a nyakcsigolyához! S nem más a helyzet a többi nagy rendszertani csoport esetében sem. Ezt nem lehet matematikai elemzéssel igazolni. Ott ugyanis csak egy tétel a sok közül.

unionista (törölt) 2014.03.15. 21:05:04

@bölcsbagoly:
oké, nem fogadd el azt, amit a liberálisok mondanak. és szólok, hogy wittgenstein zsidó volt úgy egyébként. őt sem kell elfogadni. rendben. de mondd már meg, hogy szerinted mi a nemzet.

ha te a nemzeti egységen valamilyen népi kulturális egységet értesz (és nem nyelvi-poliitikai egységet), akkor ugyanazt kellene kultiválni a balatonon, mint a hortobágyon, és egyébként ugyanazt, mit csíkszerdában (vagy ahogy ők mondják szeredában). de ez a cigány nemzetstratégia.

mindegy, hogy hol élnek a cigányok ugyanazt a népi kultúrát kell megjeleníteni. a balatoni cigányoknak ugyanazt, mint a hortobágyiaknak és nekik ugyanazt, mint csíki havasokban. érted már tesvír. ez a cigány nemzetstratégia.

de a magyarok egésze ezt nem nagyon követheti, mert a tradíciók ettől sokkal gazdagabbak. illetve azért, mert akkor nem tudjuk kihasználni a természeti erőforrásokat mondjuk energetikában. persze erre az válasz, hogy nem kell ide ilyen. lesz majd atomenergia. és atomnagyhatalom leszünk. itt lesz a legolcsóbb az elektromos áram. a direkt marketing, a nagyotmondás. összefogunk az oroszsággal és szembe megyünk európával. de aztán ugyanez az ember európában is össze akar fogni. az oroszokkal szemben. de ez a hintapolitika a cigányokkal alkalmasint beválhat. a cigányok számára ez egy követhető út. úgy nem lesznek ellenségek, hogy keresünk egy közös külső fenyegetettséget. lehet az bármi. a globális felmelegedés is. és akkor velük építsünk non profit megújuló erőműveket. az például működhet. az is ilyen logika.

bölcsbagoly 2014.03.15. 21:06:41

@almodhi: mert a szerelem vak és agyerek nevelése, anyanyelve, nemzettudatának fejlesztése már kérdéses, hogy milyen irányban fog lefolyni!

egysmás 2014.03.15. 21:08:29

@bölcsbagoly: Mi alapján jelentesz ki dolgokat?
Azt mondod, hogy genetikailag determinált a balosság/jobbosság (kb azt mondod, hogy akinek a szülei jobbosok/balosok, annak a gyerekei is nagyobb valószínűséggel lesznek jobbosok/balosok), de ugyanezt a megfigyelés genetikai alapjait elutasítod, amikor valami más családi hagyomány kerül szóba!

A vallásos hit és annak az imitációja megkülönböztethetetlen.
Nem tudod, hogy valaki csak úgy csinál, mintha hinne, vagy tényleg el is hiszi azt a sok sületlenséget, amit ott magyaráznak.
Sőt, az sem tudja, aki hisz, hogy a többiek nem csak imitálják-e, ahogy az imitáló sem tudja, hogy a többiek hogyan állnak a témához, hiszen senki nem vallja be, ha csak imitál, ellenben kurva nagy pofával lehet bizonygatni a hitet és annak fontosságát.

A tudományos tételeid megalapozatlanok, pontatlanok, nincsenek definiálva, a legjobb esetben is csak valami homályos katyvaszként élnek a fejedben, érzés szintjén magyaráznak eseményeket, történéseket.
Nem vagy képes falszifikálni, nincs komplex rendszer benned, amire támaszkodva érvelni tudsz.
Az etológia -viselkedéstan- egy leíró tudomány.
Megnézi, hogy mit csinál az állat, majd megpróbálja megmagyarázni, hogy az amit csinál, miért is jó neki a fennmaradása szempontjából.
Vannak öröklött részei a viselkedésnek és vannak tanult részei neki.
És mindezeken túl vannak olyan dolgok, amiket meg tud tanulni egy jószág, meg olyanok, amiket nem.
Amit meg tud tanulni, azt lehet vizsgálni, meg azt is, hogy amit nem, azt miért nem tudja megtanulni (macskát apportírozni pl. nehéz -sőt, talán lehetetlen megtanítani).
Ezek pl. etológiai kérdések.

bölcsbagoly 2014.03.15. 21:09:41

@unionista: süket duma....fogalmad sincs, hogy mit jelent a nemzet fogalma....Írtam, azt meg kell tapasztalni, hogy mit jelent más nemzetbeliekkel együtt élni és/de megkülönböztetni magad tőlük.

egysmás 2014.03.15. 21:11:58

@bölcsbagoly: szakmád az etológia/genetika? :o

panelburzsuj 2014.03.15. 21:16:05

@bölcsbagoly:
Szóval a nemzet színtiszta misztika?

Racionális úton hozzáférhetetlen. Csak átélni lehet. Feloldódni benne - vagy kivetődni belőle.

Alakul ez, csak fölöslegsen sokat tekeregsz.

bölcsbagoly 2014.03.15. 21:16:09

@egysmás: eszem ágában sem volt azt írni, hogy ezek a személyisiségi jegyek egy az egyben öröklődnek és kötelező a szülőkhöz hasonlitani! ha értenél kicsit is a genetikához, akkor tudnád, hogy a szomatikus (külső fizikai) jellegek terén sincs ez így! Ugyanis van egy sor rejtett tulajdonság,amelyek nem jelennek meg a szülőknél, de megjelenhetnek az utódban!
De biza a bigott hivőt és a csak megszokásból/kényszerből hivőt jól meglehet különböztetni egymástól.
Az etológia nemcsak leíró tudomány, ergo az állitásaid sem teljesen igazak.

egysmás 2014.03.15. 21:16:23

@bölcsbagoly: Az a dolog tudományosan nem létezik, amit meg kell tapasztalni, de nem tudsz leírni, definiálni...

bölcsbagoly 2014.03.15. 21:19:46

@panelburzsuj: mint írtam, egy külhoni számára nem misztika, hanem valóság! Aki többször cserélt úgy állampolgárságot anélkül, hogy elhagyta volna szülőföldjét, az sokkal inkább érzi mint te/ti! Én nekik hiszek s nem nektek!

bölcsbagoly 2014.03.15. 21:21:22

@egysmás: ne hülyülj már! egy sor olyan jelenség van,amit a tudomány jelenleg még nem tud megmagyarázni, definiálni, s mégis létezik, letagadhatatlanul!

almodhi 2014.03.15. 21:29:23

@bölcsbagoly: és mi van ha mondjuk én is "külhoni" vagyok?

panelburzsuj 2014.03.15. 21:30:23

@bölcsbagoly:
Nincs azzal semmmi baj, ha te a valóságot hiszed meg érzed - amíg nem akarod parancsba adni, hogy ez a megismerés egyetlen lehetséges és pláne egyetlen érvényes útja.

unionista (törölt) 2014.03.15. 21:31:27

@almodhi:
jól értem azt kérdezed: nemzetstratégiához miért kell elemi geometria? azért, hogy ne csak üres beszéd legyen. kell mögé például földrajz. geográfia, ahhoz kell elemi geometria.

van egy olyan filozófiai iskola, amelyik azt mondja, hogy minden ilyesmit tagadni kell. mert az társadalom-mérnökösködéshez vezet elvtársak". de éppen ez az iskola akarja az egész társadalmat átformálni. kommunistává, kereszténnyé vagy kapitalistává tenni. vagy éppen ultraliberálissá. mert a magyar liberális filozófiai iskola is ilyen.

amire szükség van azt úgy hívják: "civil engineering". az, hogy az emberek elkezdenek környezetüket tudatosan gondolkodni. ez a zöld mozgalmárkodás is ez lenne vidékies környezetben. városiasban a klasszikus liberalizmus. amelyik urbanizációt (városiasodást) akar. de nincs feltétlen város-vidék ellentét, ha konkrétumokról esik szó. csak ugye itt a zöld és egyébként minden politikai mozgalom, hogy tiltakozni valami ellen. a filozófia antitézisekre alapoz. a politika ellenérzésekre. konkrétan meg kellene mondani, hogy a kárpát-medence természeti erőforrásait hogyan használjuk ki. hja, hogy ahhoz szakértelem is kellene. olyan, meg nincs. arról csurka pista is megmondta, hogy az valamilyen úri huncutság, bolsevista trükk.

unionista (törölt) 2014.03.15. 21:32:28

@bölcsbagoly:
de világosíts már fel, hogy mi a nemzet? isten?

bölcsbagoly 2014.03.15. 21:33:25

@almodhi: akkor nem tennél fel hülye kérdéseket! persze, kivéve ha már elpecsovisodtál volna....

bölcsbagoly 2014.03.15. 21:34:50

@unionista: téged,minek? foglalkozz tovább a nemzetstratégiáddal az országok alakjából kiindulva...

almodhi 2014.03.15. 21:35:00

Értem, tehát nem vagyok határon túli. Vagy ha mégis akkor nem vagyok igazi határon túli. Az, hogy ki az igazi határon túli, azt meg te mondod meg. Logikailag teljes...

almodhi 2014.03.15. 21:36:11

@unionista: Látom te is viccelsz. Vidám este...

bölcsbagoly 2014.03.15. 21:44:17

@almodhi: tótocska, netán Bugár elvtárs vagy?

unionista (törölt) 2014.03.15. 21:44:27

@bölcsbagoly:
te egyszerű logikai állítást nem tudsz/nem akarsz értelmezni. ha nincs elemi geometria, akkor nincs egyszerű (értsd: a többség által érthető) nemzetstratégia.

almodhi 2014.03.15. 21:45:01

@bölcsbagoly: "a Lajta nem számit..." Egyébként ez pikáns, csak az az igazi határon túli, aki rosszabbul járt. A burgenlandiak nem azok, ők jól jártak. Pedig ha úgy tetszik, (részben) ők szavazták vissza Sopront ...

almodhi 2014.03.15. 21:47:09

@bölcsbagoly:

Mondom én, te vagy hivatott eldönteni, ki a határon túli... Aki nem felel meg a hagymázos magyarságképednek, az nem az...

Bezzeg ha össze kell hozni a 15 milliót, akkor mindenki számít...

bölcsbagoly 2014.03.15. 21:48:58

@almodhi: de meg is kellett védeni,azt meg a Rongyosok tették....a jólét nem tesz jót a nemzeti identitástudatnak, ha az a többség részéről jelentkezik.

bölcsbagoly 2014.03.15. 21:50:03

@unionista: néha kinézhetnél a matekozásodból a valóságba is...

egysmás 2014.03.15. 21:50:16

@bölcsbagoly: Egy olyan jelenséget mondj, amit nem tud a tudomány definiálni, annak ellenére, hogy létezik!

almodhi 2014.03.15. 21:51:10

"a jólét nem tesz jót a nemzeti identitástudatnak, ha az a többség részéről jelentkezik."

Ez egyre jobb. Ceauşescu a barátunk. Ő jót tett az identitástudatnak...

Elmész te a ...

bölcsbagoly 2014.03.15. 21:52:07

@almodhi: nem én vagyok hivatott, hanem ők! s pont a kettős állampolgárság iránti vágyukból is kitünik ez! Gondolod, hogy az idős tanitónő is érdekből vállalta fel a tótok általi vegzálódást?

bölcsbagoly 2014.03.15. 21:52:58

@egysmás: egy a sok közül: hipnózis!

bölcsbagoly 2014.03.15. 21:53:29

@almodhi: látom kezd előbújni belőled a valódi éned...

almodhi 2014.03.15. 21:54:32

@bölcsbagoly: "nem én vagyok hivatott, hanem ők!" izé... tehát én is? vagy én nem? Kik azok az "ők"? Azt ki határozza meg... Összezavartál...

almodhi 2014.03.15. 21:57:19

@bölcsbagoly: Nem, te vetted magadnak a bátorságot, hogy leírtad: neked az a jó ha a románok/szlovákok/szerbek etc. nem teremtenek jólétet az ottani magyaroknak. Ez ocsmányság. Főleg egy magyarországi fotelből.

unionista (törölt) 2014.03.15. 21:58:20

@HaFr:
ha valami alapvetően téves, akkor nagyon egyszerűen lehet cáfolni.

azt állítom, hogy te szinte kizárólag te antitéziseket fogalmazol meg. nem állítasz semmit, hanem csak tagadsz. és a politikát szinte kizárólag az ellenérzésekre alapozod. mert a filozófiád valójában üres.

a legfőbb állításod: kapitalizmus kell. de fogalmad nincs arról, hogy mi a kapitalizmus. képtelen vagy definiálni. ahogy a teológus sem tudja, hogy mi isten. senki sem tudja, de keresi. rendben. de ez a teológia. neked a "kapitalizmus" az istened. van akinek a "magyarság" az istenség. és van akinek a "demokrácia", vagy "európa". de nem árulják el, hogy az mit jelentene konkrétan. csak azt, hogy őket válasszák meg. hatalmat a kapitalistáknak, a magyaroknak, a demokratáknak, az européer politikusoknak. de ezek üres lózungok. és ezért arra alapozódik a politika, hogy le a kapitalistákkal, le európával, le a magyarokkal (te ezt mondod), vagy le a demokráciával. szóval valamilyen ellenkultúra.

egysmás 2014.03.15. 21:59:14

@bölcsbagoly: persze, nem volt eszed ágában sem leírni, hogy az egy az egyben a szülőtől származik.
Persze!
Csak azt, hogy genetikai alapja van, tehát öröklődik.

Most viszont végre kimondod -igaz, csak közvetve, hogy abból látszik a politikai irányultság öröklődése, hogy ha van egy balos, akkor annak a családjában van még néhány balos.
Pl. a nagypapa, vagy a nagybácsi.
Ebből a megfigyelésből vonod le azt a következtetést, hogy öröklődik a balosság.

egysmás 2014.03.15. 22:04:13

@bölcsbagoly: A hipnózis definiálható.
Az más kérdés, hogy még nem egyeztek meg róla, hogy melyik definíciót fogadják el, de a definíció létezik.

panelburzsuj 2014.03.15. 22:18:21

@bölcsbagoly:
Dehogy állítottál.

Te nem állítasz, hanem hányod-veted magad.

2014.03.15. 22:23:02

"A jobboldali értelmiség beáldozta az eszméit és erkölcseit." - a jobboldali véleményformáló értelmiség harminc ezüstért, a baloldali kicsivel szerényebb egzisztenciális alamizsnáért...

panelburzsuj 2014.03.15. 22:34:03

@megamind:
Nemigen licitáltunk egyikre sem.

Már "mi", jobb- és balérzelmű választók.

(A norvég államegyház kb. ezer lelkészi állást tartott fenn a német megszállás előtt. Aztán Quisling fel akarta esketni őket magára - a nép meg aszonta, hogy ha nem is az addigi kényelmes hivatalokban, de el fogja tartani a papjait közvetlen adományokkal. Lesz lakásuk, lesz ennivalójuk. De ne esküdjenek Quislingnek.

Pár tucatnyian maradtak állami szolgálatban.)

2014.03.15. 22:40:27

@bölcsbagoly: Szerintem csak belegabalyodtál a témába...

"Aki hivőnek született, az mindenképpen hinni fog.., aki meg nem, az nem..!" - Olyan nincs, - vagy legföljebb tévképzet -, hogy valaki 'hívőnek' - balosnak, esetleg jobbosnak - vagy 'nem hívőnek' született.

unionista (törölt) 2014.03.15. 22:40:39

@panelburzsuj:
lehetne ezzel az ezoterikus nemzetfogalommal is operálni a szórványban élők esetén. a cigányoknál elsősorban. ők nem tudnak kialakítani valamilyen sajátos tájjellegű kultúrát, nem tudnak megszervezni egy várost, de egy városrészt sem. nincs rá precedens. lehet mondani, hogy ez rasszizmus. csakhogy én egyáltalán nem gondolom, hogy a cigányok alávalóak lennének. azt gondolom, hogy valami mást tudnak. például valamilyen ezotériára összeszerveződni. az is egy készség. háborúban például nagyon hasznos.

az egyik probléma, hogy nem lehet kimondani, hogy ez a cigányok számára lehet hasznos. és azért nem, mert a lakosság biológiai összetétele olyan, hogy ha az E1b a jobboldalra kerül, akkor nem lesz többsége az északiaknak és a nyugatosoknak. csakhogy ez a "jaj szegény kiscigányok" politika kútba esett. nagyon sokan közülük a jobbikra szavaznak. azért, mert ők valamilyen rendet, fegyelmet akarnak. és valamilyen ezoterikus felemelkedést. most persze ez azért nem lehetséges, mert a jobbik politikája is üres. de nem a misztikummal van a probléma.

mondok egy konkrét példát. hajdúsámson. jelentős cigány csoport lakik ott. kell valamilyen misztikum, kell valamilyen ellenség. lehet az bármi. az éghajlatváltozás is. termeljünk energiafüvet. építsünk non profit zöld erőművet. és az energiafű ültetvényekről gondoljuk azt, hogy sámson haja. amit learatunk. de aztán újra nő. mert abban van az erő. és abból nyerjük az energiát. és akkor meg lehet kérdezni a cigány gyerektől. sámson 1 mennyit termelt. és sámson 2. és egyébként a terület energiafű ültetvénynek alkalmas. mert ugye a parasztok a cigányokat olyan részekre engedték telepedni, ami mezőgazdasági művelésre nem különösebben alkalmas. persze lehet, hogy nincs igazam. a dolog nincs kipróbálva. kisebb, és főleg zártabb közösségekben használható a misztikum. nyitott társadalomban (ami a nyugatos felfogás) nem alkalmazható.

2014.03.15. 22:50:17

@panelburzsuj: "jobb- és balérzelmű választók" - és ez egyben, csak épp van aki megpróbálja magában elnyomni az egyiket (öncsonkítás: a szellemeket trauma szüli), vagy máskor pedig - bizonyos időre -, környezeti hatásokra a másik kerekedik felül. "Ha túl sokáig viselünk egy maszkot, elfeledjük ki van alatta."

2014.03.15. 23:09:29

Akkor most kopizom magam, ha már itt is az értelmiség téma megy. Tehát: tök mindegy, hogy a jobboldali értelmiség mit mond/nem mond. Van egy betanított haderő újságírókkal, fiatal politikusokkal, helyi- és országos szinten beágyazott bürokratákkal. Ha a jobbos értelmiség megszólalna, annyi értelme lenne, mint amikor a balos szólal meg. A Hírvita c. műsort érdemes nézni az ATV-n. A jobbos pitbullok olyan rutinnal vernek le minden műsorvezetői/ellenoldali érvet, hogy az hihetetlen: Paks? Zuschlag! Mészáros Lőrinc? Simon Gábor! Szekszárdi trafik-ügy? Sukoró!

Na. Nincs értelme senkinek megszólalnia, én nem hibáztatom a jobbos értelmiséget. Megyünk szépen magabiztosan a falnak a képzetlen rétegeinkkel és az elvándorló képzettekkel és nem is fogunk nagyon lelassítani. Ez kell, ez van, győzzön a Fidesz és majd meglátjuk, belebukunk-é.

2014.03.15. 23:22:44

@unionista:
"...vizsgáljuk meg a magát nemzetinek mondó látásmód közösség-képző erejét és annak elveit is. Az valóban etnikumra, nyelvre, kultúrára irányul? Bármilyen empirikus vizsgálat kimutathatja, hogy erről szó sincs.

A „nemzeti közösség” jóval kisebb az adott nyelvet beszélők, az állampolgárok stb. számánál. Mindig sokan lesznek, akik kimaradnak. Akik nem elég jók. Akiknek a vérük nem elég tiszta. Akik másképp gondolkodnak...

Szóval a „nemzet” nem empirikus, megfogható egység, hanem gondolati, nyugodtan mondhatjuk, vallási közösség azok számára, akik ezt maguknak szeretnék kisajátítatni. Nem egy empirikus embercsoportra irányul a szeretet sem, hanem a kiválasztottakra. A többiekre úgy tekintenek, mint átformálandó vagy elűzendő masszára. Legfeljebb alapanyagként jönnek számításba, akiket indoktrinációval, monopolizált oktatással, megfélemlítéssel, átneveléssel stb. alkalmassá lehet tenni arra, hogy szolgálják a magát a nemzet kizárólagos képviselőinek tartó elit érdekeit."
polkon.blog.hu/2014/01/28/kereszteny_vagy_nemzeti

Következésképpen, nem probléma, hogy nem lehet kimondani, hogy a "cigányok számára hasznos", mert ha tényleg hasznos lenne - szerintem nem az, sőt...-, akkor is nekik maguknak kéne rájönni, különben csak a fal és a borsó esete...

Ráadásul, így külön kiemelni, hogy a "cigányok számára"? Ajajj!

unionista (törölt) 2014.03.15. 23:36:48

@storker:
a magyar baloldal is egy ellenkultúra alapvetően. nem mondják meg, hogy mit akarnak valójában. nem is tudják. ők tényleg várják az utasításokat nyugatról. a jobboldal úgy képzeli, hogy elég lesz elhatározni valamit. nem kell bonyolult tervezgetéssel bíbelődni. amit elhatároztunk azt végre is hajtjuk. ehhez szorosan össze kell tartani. az opportunizmus ütközik össze voluntarista politikával. a fidesz szimpatizánsainak döntő többsége elmegy szavazni. de a baloldal nem tud mozgósítani.

a reális cél az lehet, hogy ez a fejjel a falnak politika ne kerüljön alkotmányos többségbe. a baloldal üzenetei egyelőre az összefogás, kormányváltás, korszakváltás. azt kellene skandálniuk: "nem kell kétharmad, nem kell kétharmad". ezzel lehetne mozgósítani.

unionista (törölt) 2014.03.16. 00:19:41

@megamind:
neked az a vallásod, hogy magyar vagy? nekem nem. és szerintem elég sok ember van ezzel így. szóval nehéz lesz rávenni mindenkit arra, hogy a magyarságunkban higgyünk.

gondolhatod azt, hogy te magyar vagy, és ezzel kiválasztott. nincs ezzel probléma. azon túl, hogy ezt a zsidók lestoppolták maguknak. és ők elég kacifántos legendát kreáltak az ó- és újtestámentummal. és az több, mint az, hogy hunor és magor kergeti a csodaszarvast, vagy a "csaba királyfi csillagösvényen". ezen az alapon egy b-, vagy egy c-kategóriás kiválasztott lehetsz. mert ebben az észak-nyugat ázsiak jobbak. a hitük nem véletlenül uralta el jeruzsálemet, bizáncot és rómát. és utána egész európát. ezt átvették a frankok, a germánok, a skandinávok, de britek és az oroszok is. sőt az arabok is ebből a zsidó legendakörből ebből eredeztetik a vallást. erre mondom viccesen, hogy a székelyeknek nem csaba királyfiban kellene hinni, hanem a kockásfülű nyúlban. mert marék veronika jobban értett ahhoz hogyan kell a rossz gyerekeket a jóra megtanítani. janikovszky éva is értett ehhez. de ha mindenáron a csíksomlyói szűzanyában akarnak hinni, akkor engem nem zavar. ha átvesszük ezt a vallást, akkor legyen mikepércsi szűzanya, és kozármislenyi. vagy maradjunk meg a galileai változatnál és ismerjük el, hogy a zsidók mesterművet alkottak. ami nem jelenti azt, hogy a zsidók magasrendűek. hanem csak azt, hogy az ősi vallást és az új ellenvallást elég jól összerakták. innentől viszont a nemzetiségi hovatartozásban nem nagyon lehet hinni. legfeljebb a focimeccsen.

2014.03.16. 00:44:25

@unionista: Az bizony probléma, ha valaki kiválasztottnak hiszi magát. A "magyar" csak egy társadalmi megállapodás, nyugodtan mondhatjuk, hogy egy illúzió, egy hitvilág.

2014.03.16. 01:28:41

@unionista: "a magyar baloldal is egy ellenkultúra alapvetően. nem mondják meg, hogy mit akarnak valójában. nem is tudják."

Nyilván, ha valaki épp a balos korszakát éli, vagyis baloldali, akkor ezzel már megmondta... Azokon a pártokon, amelyek baloldalinak mondják magukat, bizony "lötyög" a balos gúnya, jobban mondva, hiányzik a "gondolat és tett egysége". És így van ez a másik oldalnál is...

"kapitalizmus kell. de fogalmad nincs arról, hogy mi a kapitalizmus. képtelen vagy definiálni. neked a "kapitalizmus" az istened. van akinek a "magyarság" az istenség. és van akinek a "demokrácia", vagy "európa". de nem árulják el, hogy az mit jelentene konkrétan." -- pedig a definíciók nem titkosak...

Azt a pártok - elitjeik és a kötődő véleményformáló értelmiségek - mondják, hogy "csak őket válasszák meg."

2014.03.16. 01:36:16

@unionista: "baloldal is egy ellenkultúra alapvetően"

"Rendszereink tűrhetetlenségét a mai ember maga legjobban nyögi és valami fellengzős kultúra-tisztelettel akarná ellensúlyozni: mindegyik
rendszer önmagát nevezi a kultúra megmentőjének és a többit kultúra-rombolónak" -- tudjuk kinek a tollából.

2014.03.16. 01:41:27

@storker: "Tehát: tök mindegy, hogy a jobboldali értelmiség mit mond/nem mond.
Na. Nincs értelme senkinek megszólalnia"

A nagyra hízott pártok által lefedett hatalmi térek felpuhítása szempontjából nagyon is fontos, hogy melyik mit mond, vagy nem mond...

unionista (törölt) 2014.03.16. 07:17:14

@megamind:
a nemzet lehet egy hitvilág. a kérdés az, hogy ez reálértelmiség nélkül lehet-e sikeres. a kérdés költői természetesen.

a társadalom nem hitvilág. a társadalom mindenütt azért jött létre, hogy megszervezze a modern államot, hogy újraossza a javakat. a társadalom egésze szembe megy mindenféle istenséggel. az oszd el és uralkodj elvét vallja.

unionista (törölt) 2014.03.16. 07:22:24

@megamind:
bp azt mondja, hogy kapitalizmus kell ide. és az úgy lesz, hogy a gyerekeknek elmagyarázzuk már az iskolában. a kapitalizmus a jó. és ez pontosan ugyanaz a koncepció, amit már eljátszottunk előbb a kommunizmussal és a kereszténységgel. megmondtuk, hogy melyik életstílus a jó. ezek nem jöttek be. most az a többségi válasz, hogy legyünk nagy-magyarok. mintha a beszélt nyelvből bármi következne. csak annyi, hogy mi mind magyarok vagyunk. és?

bölcsbagoly 2014.03.16. 09:22:37

@egysmás: megint bukás a szövegértékelésed! Ha halotttál már a kromoszómák rekombinációjáról, akkor nem írogatnál marhaságokat. A változékonyság is erről szól. Ergo, nem kötelező, hogy az utód jellegei egy-az egyben jelen legyenek valamelyik felmenőnél s forditva sem. Feltételezem, hogy az egysmás család sem büszke rád, mint leszármazottjára, mert ilyen még nem volt náluk.-:))

bölcsbagoly 2014.03.16. 09:24:40

@egysmás: persze valamiféle definiciók léteznek, létezik, csak éppen magyarázat nincs a jelenségre! Bizonyitott magyarázat!

bölcsbagoly 2014.03.16. 09:27:00

@megamind: persze, egy nagy ívű megállapitás, amit persze semmivel sem támasztasz alá. Inkább jó lenne ha tesztelnéd vallásos és nem vallásos ismerőseidet. Az már kiindulási pont lehetne számodra.

bölcsbagoly 2014.03.16. 09:30:13

@storker: ti biztosan belebuktok, sőt már rég megvagytok bukva, csak még vergődtök. Akinek az ATV az etalon, meg Kálmán Olga és a hasonszőrüek, azok fene mód fognak vinnyogni április 6 után a demokrácia, az értelmiségi lét megszüntéről, hiszen ilyen csak feléjük teremhet.

bölcsbagoly 2014.03.16. 09:34:44

@megamind: lázongó, csak ajogokat ismerő, egyenlőséget papoló korszaka az ifjúságnak van, de szerencsére a többségük kinövi. Aki nem, az infantilis marad egész életére.
Nem a hordószónokokból kell kiindulni, vagy a politkusokból, hiszen azok többsége nem tartozik egyik eszmerendszer hivei közé sem, hanem a cél érdekében tájékozódik a megfelelő irányba.

2014.03.16. 10:32:38

@unionista: bizony, nem hitvilág, nem is írtam sehol, hogy az lenne... Azt persze, nem gondolom, hogy a társadalomnak küldetése lenne, de ha te így hiszed, hát lelked rajta...

2014.03.16. 10:36:00

@unionista: a gyerekeknek elmagyarázták az iskolában...

2014.03.16. 10:42:24

@bölcsbagoly: megbocsáss, de te az égvilágon semmit nem támasztottál alá abból, amiket kijelentettél. Majd ha bizonyítasz valamit, esetleg érvelni kezdesz, hogy vita alakulhasson ki...

ps.: egy másik posztban már körvonalaztam. Na és persze, a kommentejidből nyilvánvaló, hogy nem értesz a témához. Bele vagy gabalyodva, akár tetszik ez neked, akár nem...

2014.03.16. 10:54:35

@bölcsbagoly: ajajj... kár, hogy nem értesz hozzá.

2014.03.16. 10:57:20

@bölcsbagoly: "jó lenne ha tesztelnéd vallásos és nem vallásos ismerőseidet"-Ezt komolyan képzeled? Na ne szórakozz velem...

unionista (törölt) 2014.03.16. 11:31:44

@megamind:
a nép, a nemzet, az állam, a társadalom. ezeket a fogalmakat nem különbözteted meg: hanem összemosod valamilyen ezoterikus vallással.

unionista (törölt) 2014.03.16. 11:34:00

@megamind:
a gyerekeknek elmondták az iskolában azt, hogy
-- a kommunizmus a JÓ
-- a kereszténység a JÓ
-- a kapitalizmus a JÓ
ezt mind elmondták. de senkinek fogalma nincs, hogy ezeken mit is kellene érteni. ezért helyette az van
-- a magyarság a JÓ.
amiből következik, hogy nem magyar a ROSSZ.

2014.03.16. 11:37:04

@unionista: Nem, az iskolában megtanulják, melyik mi...

2014.03.16. 11:42:10

@unionista: apró tévedésed; megpróbálod a gondolatodat rám sütni. Honnét veszed, hogy bele látsz a fejembe, hogy képes vagy helyettem gondolkozni?

bölcsbagoly 2014.03.16. 11:59:57

@megamind: nyilván, hiszen te is egyike vagy azoknak a mindenhez értő észlényeknek,a kiknek mindig igaza kell legyen! Kár, hogy szinte soha sincs....

unionista (törölt) 2014.03.16. 12:05:02

szerencsére nem látok bele a fejedbe, és eszemben sincs helyetted gondolkodni. gyanítom, hogy ezt csak te szeretnéd. helló.

2014.03.16. 12:08:13

@bölcsbagoly: A sértődékenység egyfajta bizonyosság a tapasztalatlanságra. Ráadásul idegből reagálsz, vagdalkozol... Ezek máris megmutatják, hogy mennyire vagy járatos a témában...

Egy jó tanács; a kövér egóval nehéz boldogulni, éheztesd!

2014.03.16. 12:09:02

@unionista: élhetsz a gyanúval, de csak magadat vezeted félre...

2014.03.16. 12:14:59

@unionista:
...És helló!

bölcsbagoly 2014.03.16. 12:16:27

@megamind: no persze, te mindenben járatos vagy, az egód meg mint a felfúvódott ökörbékáé....vigyázz mert kitalál pukkanni!

egysmás 2014.03.16. 12:22:01

@bölcsbagoly: Tudod-e mi a különbség a definíció és a magyarázat között?

2014.03.16. 12:22:23

@bölcsbagoly: hatalmas tévedésed; megpróbálod a gondolatodat rám sütni (mintha írtam már volna ezt).

Az elméletedhez akarod igazítani a valóságot, ami szarvashiba...

egysmás 2014.03.16. 12:23:33

@bölcsbagoly: Szerintem tanulj. Sokat.
Kezdd mondjuk az általános iskolai szinten.

bölcsbagoly 2014.03.16. 12:31:53

@egysmás: dehogy tudom! csak te tudhatsz mindent!

egysmás 2014.03.16. 13:06:10

@bölcsbagoly: Nem, nem csak én tudhatom.
Te viszont úgy viselkedsz, mint akinek ez a két dolog egyre megy.

És közben folyamatosan a szövegérésemre teszel megjegyzést.

Fentebb, amikor kifejtettem, hogy a nagypapa, nagybácsi vonalon mozogva látod bizonyítottnak a balosság öröklődésének genetikai hátterét, az pont arról szól, hogy nem kell közvetlenül öröklődnie.
A rekombinációnak ehhez nem sok köze van, az kb arról szól, hogy nincs két egyforma szaporítósejt és előfordulhat, hogy senki (egyetlen utód sem) örököl bizonyos szülőkben meglévő géneket, tulajdonságokat.

Amiről te akarsz beszélni, az kb a latencia.

Amúgy mekkora impaktod van biológiából, humánetológiából? :P

bölcsbagoly 2014.03.16. 14:09:42

@egysmás: látom megint okoskodsz, de hát nem tudsz kibújni a bőrödből. De keress magadnak más tanitványt, én bőven kinőttem ebből a korból. adieu...

quendelapo 2014.03.16. 19:00:29

@post
Van olyan, hogy jobboldali értelmiség? Ahhoz, hogy valakit értelmiséginek nevezzünk szükséges, hogy rendelkezzen kritikai attitűddel és nyitott legyen a világra. Ez a két tulajdonság a magyar jobboldalból teljesen hiányzik.

sárospataki 2014.03.17. 08:34:09

@HaFr: de a választást a rezsicsökkentéssel nyeri, és nem az értelmiségi támogatással, hogy nagyon durván egyszerűsítsem a történetet (bocs, nem voltam net előtt a 7végén, azért most válaszolok).

panelburzsuj 2014.03.17. 09:09:41

@sárospataki lány:
Jót tett az a hétvége az emésztésednek, csak fölszívodott a poszt értelme. De most katkizálom is neked, hogy véglegítsük a formulát:

KÉRDÉS:

Mit tesz az ún. jobboldali értelmiség látván, ahogy a magyar nemzet egy tál rezsicsökkentésért eladja Orbánnak és pártjának a voksát/jövőjét?

VÁLASZ:

Szépen, nemesen és választékosan hallgat.

abc80xx 2014.03.17. 11:21:42

@panelburzsuj:
Dehogy hallgat, (különben nincs is ilyen, ugye) tolja rendületlenül a saját demagógiáját, mit sem foglalkozva a kormányválók rendületlen demagógiájával.

De még az abszolút független, abszolút tárgyilagos, abszolút tényszerű, abszolút következetes blogszféra 'másik oldali' értelmiségére sem reagálva túlságosan.

Ahogy a kommentelők jól bejáratott demagógiájára sem.

Mindenki tudhatja, ez tényleg komoly következményekkel járó választás lesz, a profi amerikai szakemberek segedelmével.

Ezt a pályát jelölte körbe minden résztvevő, amint láthatod :)

Mi a probléma?
süti beállítások módosítása