1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.02.05. 18:38 HaFr

Egy eljövendő ellenzéki stratégiáról

A parlamentbe nem kerülő ellenzéki pártoknak már most időszerű elgondolkodni azon, hogy milyen stratégiával szállnak szembe a 2014-től megvalósuló, várhatóan Fidesz-kormányzással és baloldali ellenzékiséggel.

A következő okaik lehetnek erre. Egy, a parlamenti establishment korlátozott hitelességű (mert egy átfogóan manipulált választási rendszeren és torz nyilvánosságon alapuló) intézmény lesz. Kettő, ezt a parlamentet és ezt a politikai rendszer ugyanazok a pártok fogják uralni, amelyek lassan 15 éve bizonyíthatóan és folyamatosan rontják a társadalom megújulási lehetőségeit, tudatosan rombolják a társadalmi autonómiákat, falakat emelnek a politikai rendszer megújulása előtt, és összejátszanak a társadalom erőforrásainak alkalmatlan és korrupt kezelésében. A közjó szempontjából egyre értelmezhetetlenebbül, egyre átláthatatlanabbul, a közös erőforrásinkat magánjavaikként kezelve, hűtlenül gazdálkodnak -- valójában egyetlen összefüggő, egyre súlyosbodó terhet jelentve a társadalomnak.

Ezt bizonyítja az ún. baloldal azzal is, hogy a fennálló közjogi kereket között is inkább versenybe száll, minthogy minden erejével tiltakozzon a játékszabályok ellen -- sőt, ami az MSZP-t illeti, a saját játékterét éppenséggel látványosan fontosabbnak tartja védeni a kisebb baloldali pártokkal szemben, mint megnyerni a választást. Amivel valójában szemben állunk, az egy komplex gazdasági és politikai kartell, amelyen belül az érdek- és erőviszonyok ugyan változhatnak, de a mélyén fekvő logika nem. Amennyire mély ez a logika, ugyanannyira nemzetellenes is.   

A parlamentbe nem kerülő ellenzéki pártok öntudatosabb része joggal gondolhatja azt, hogy a parlamenti erők túlnyomó részének áldozata -- nem pedig tőlük méltányos szabályok között vereséget szenvedett kisebbségi erők, amelyeknek a legközelebbi alkalommal megadatik az újrázás méltányos lehetősége. Semmi okunk azt hinni, hogy a rendszer alaplogikája változni fog az elkövetkező négy évben, azaz nem hihetjük, hogy a rendszer közelebb fog kerülni az ésszerű közjó képviseletéhez, mint eddig.

Az ésszerű közjó hívei, a megtévesztett választók és a rendszer legitimálásától távol maradó állampolgárok együtt a nagy többséget fogják képviselni 2014 után is. Nekik a parlamentből kimaradó, a politikai társadalmat képviselő pártok tudhatnának hangot adni abban a jelenlegi helyzetben, amelyben a politikai társadalom megfélemlített, érdektelen, néma -- röviden, nem létezik. 

Mindezek miatt kezdeményezem a Magyar Nemzetgyűlés összehívását, amely a parlamentből kiszoruló vagy a parlamenti pártok korrupt, államelvű, társadalomellenes szemléletével szemben álló politikai és érdekvédelmi szervezetek tanácskozó fóruma, a felálló új országgyűlés árnyékintézménye lenne. Ugyanazon a napon alakulna meg, mint az új országgyűlés, és nagy rendszerességgel folytatná a parlament által is tárgyalt vagy éppen alternatív tartalmú javaslatok megvitatását, a résztvevő szervezetek cserélődő vagy állandó delegáltjainak részvételével, új politikai közeget, aktivista és szakértői hálózatot is létre hozva.

Addig is felhívom a megnevezett körbe tartozó és a javaslatomat keblükre ölelő szervezeteket, hogy juttassák el a blog email címére a visszajelzésüket. A magam részéről üdvözölném, ha egyetlen ilyen szervezetként, ha be is jut az új országgyűlésbe, az LMP részt venne a Nemzetgyűlés munkájában is.

73 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr485800362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quendelapo 2014.02.05. 19:40:00

Ha 6 millióan elmennek szavazni, akkor az Orbán Család kiesik a hatalomból. Sőt, könnyen lehet, hogy a pártjuk mandátumainak száma egyharmad sem lesz. De már 5,5 milliós részvételnél is van esély az Összefogás győzelmére.

explanatus 2014.02.05. 21:05:06

Valahogy a nemszavazók „szavazatainak” is érvényt kellene szerezni. Ők is demokrácia adta jogukkal élnek. Az ö véleményük is számít! Ők azok, akik már nem hisznek, se jobbnak, se balnak. Akkor meg minek mennének szavazni. Mindenki, aki nem talál magának való pártot csak nem állhat neki pártot alapítani.

Itt) sokszor elhangzik, legitim. Egy kis matekkal jobban megy. Polgármester választás, mondjuk egy (még önálló) kétezer fő feletti településen. Elmegy szavazni - a fele, hogy könnyebb legyen a számolás - ezer ember. Van öt jelölt :) Egyik nyer. Elméletileg 204 szavazattal nyerhet, ami az összlakosságának még tíz százaléka sem. Hofi biztos mondaná, ha csak hatan mennének a szóban forgó településen szavazni, akkor két szavazattal is lehetne valaki király.

Szóval, mi legyen a „parlamentbe nem kerülő ellenzéki pártokkal” meg a nemszavazók szavazataival? Valami olyan konstrukció kellene, ami számba venné a nemszavazók szavazatit is. Mondjuk, olyan nem lehetne, hogy bizonyos százalék nemszavazó után a győztes lead szavazatokat a küszöb miatt „parlamentbe nem kerülő ellenzéki pártoknak” esetleg a többieknek annyit, hogy koalíciós kényszerbe kerüljön. Így minden egyes pártnak, amelyik átlépte a küszöböt érdekében állna „mozgósítani” a nemszavazókat.

Most kétharmad van, akár holnap törvénybe lehetne foglalni.

biohouse 2014.02.05. 23:15:42

És akkor Magyar Nemzetgyűlésben ott lenne a Munkáspárt, a 4K!, a PKP, a Magyar Hajnal meg a Négyfarkú (vagy kettő?) Kutyapárt. Esetleg eljönne még Samu a Kossuth térről, meg valami szentkoronás őrült.

Nem vagyok optimista.

Jobb ötletnek tartanám, ha a NATO békefenntartókat küldene ide, szétlőnék az összes korrupt hazaáruló seggét (mert ha egy ogy-i képviselő korrupt, akkor evidensen hazaáruló is), és hagynánk, hogy bevezessék a német intézményrendszert.

Hidvégi Mihály 2014.02.06. 07:00:31

@biohouse: Jó lenne, jó lenne, de sajnos vagy hálistennek magunknak kell megoldani gondjainkat. Ha a Nato jönne, akkor már itt régen lövöldöznének, öldösnének, azt nem kéne megvárni.

toportyánzsóti 2014.02.06. 07:11:18

LMP csak narancsmaffia vésztartalék,fizetett "aktivistákkal" és narancs aktivistákkal akar bejutni.Nem minőség aki kikukázta donkihótét!

belgabela 2014.02.06. 07:52:05

@biohouse: Gondolod Németországban nincs korrupció? El kell keserítselek!

belgabela 2014.02.06. 07:52:40

@quendelapo: A remény hal meg utoljára. A csalfa vak.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 08:28:02

Ez már volt 2006-ban, akkoriban több nemzetgyűlés is volt. Egyet én is meglátogattam, a közelben mentem el a kutyákat sétáltatni.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 08:30:00

@quendelapo:

Ez téves. Mindig az hiszi a vesztes párt, hogy aki nem megy el, az rá szavazna. Pedig sosem sikerült ezt bizonyítani, sőt az ellenkezője az igaz: akik nem mennek el, azok preferenciája nem különbözik a szavazásra elmentekétől.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 08:31:52

@explanatus:

Marha egyszerű a megoldás: meg kell szüntetni a parlamenti küszöböt. Lengyelországban kipróbálták 15 éve. Az eredmény persze totális káosz lett.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 08:32:42

@toportyánzsóti:

Ez az LMP-ellenes ballib hisztizés teljesen kontraproduktív.

élveteg 2014.02.06. 08:39:18

Na ez kb olyan lenne mint amikor megrendezték a nagyszittya világkongresszust ahol olyan felszólalások hangoztak el hogy a marsi csatornákat is a magyarok ásták és a mai napig is 1- 1,5 millió magyar él a bolygó kérge alatt Ez nem vicc !!!!!! Egy barátom ott volt

Jolka40 2014.02.06. 08:39:47

@explanatus: Biztosan törvénybe fogják foglalni.

toportyánzsóti 2014.02.06. 08:40:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Jót mosolyogtam,köszike.Nézegesd tovább a képeket,szöveget láthatóan nem vagy képes értelmezni.

biohouse 2014.02.06. 08:51:34

Ötletelés: A fiam ötödikes, nemrég tanultak az atheni demokráciáról, benne a cserépszavazásról.

Mint akciót, nem tartanám rossz ötletnek.

Kossuth téren,legalább 10 ezres tömeggel.

Nem pontosan értem, hogy az operaházi tüntetést miért nem sikerült soha megismételni tömegméretben?

A cserépszavazás időpontja csakis március 15. lehet, választás előtt.

Célja a PKP nevének ismerté tétele lenne.

Ad Dio 2014.02.06. 08:52:34

Mo-on a választási részvételi arány 45-73%, a szélsőértékeket lemetszve 60-70% között mozgott.

Jelenleg az előzetes felmérések szerint simán ebbe a sávba fog esni a részvétel.

Aki nem megy el szavazni, az ezer és egy okkal teszi ezt. Van olyan is aki persze nem talál kedvéére valót, de a többség szimplán csak ejt az egészre magasról. Nem érdekli. Nem gondolja hogy ez az ő dolga lenne.

Ez a poszt vágybeszéd, képzelt ideológián alapul.

dr kíváncsivagyok 2014.02.06. 09:12:05

Ha a Fidesz marad ,akkor az ellenzéknek nem nemzetgyulés kell,...hanem molotov-koktél...

dr kíváncsivagyok 2014.02.06. 09:13:17

@Ad Dio:
"Van olyan is aki persze nem talál kedvéére valót, de a többség szimplán csak ejt az egészre magasról"

Meg kell értetni veluk , hogy akkor orvbánra szavaznak...

Khonsu 2014.02.06. 09:20:21

Jó ötlet, támogatom.

kézműves étcsokimikulás 2014.02.06. 09:34:48

@dr kíváncsivagyok: es megdobaljak sajat magukat,vagy mire szeretnel kilyukadni bertroll???
nem tan akasztanal,mint hazmesteri baratod???

PAPÓ38 2014.02.06. 09:41:57

A baj nem a jobb vagy baloldali pártokkal van: a baj a magyar emberek fejében van. Naivak vagyunk, elhisszük amit a politikusok hazudnak. Addig kellünk nekik, amíg szavazunk, utána sz@rnak ránk.
Jobb és bal ügyesen összejátszik hatalmuk megtartása érdekében. Aki a Parlamentbe bejutott már nyert: van havi fix-, havi mozgóbér, költségátalány, lobbi stb.
Ő uraságaik ügyelnek arra, hogy folyamatos jobb- és baloldali valós és műbalhékkal etessék és megosszák a népet, lefoglalják, nehogy eszébe jusson valami másról gondolkodni. Pedig ideje lenne: eltelt 25 év, felnőtt egy új generáció és mi még most is a Mikszáth idejében megrekedt politikát vagyunk kénytelenek elviselni, eltűrni. Addig nem lesz jobb életünk, amíg nem lesznek új pártjaink, új ellenőrző mechanizmusok, szervek, szervezetek, amíg a politikusok a civil szervezeteket elnyomják, megvásárolják addig minden marad a régiben. Ezért nem érjük utol soha a nyugati országokat, ezért marad ábránd a német, angol,, francia életszínvonal.
Nekünk, egyszerű magyar embereknek kell felébrednünk, eldobni a szemükre kényszerített szemüveget, a fülünkbe dugott pártpropagandát sulykoló fülhallgatót.

Moin Moin 2014.02.06. 09:42:48

Aha, ilyet már olvastam – Leninnél, a „kettős hatalom”-ról.

…A Szmolnijban fogtok összegyűlni? Mikorra várható a Duma bojkottja?

Amúgy az ötlet jó: egy szófosó és a társadalom szempontjából eredményt, valós teljesítményt nem produkáló politikai dumaszínház helyett legyen kettő!:-)

Az LMP-ről meg tudjuk, hogy az a Fidesz bábszínháza volt.

Khonsu 2014.02.06. 09:43:35

Ha végre elindul amit már jó ideje tervezgetek (csak mindig halasztódik), akár részt is vennék benne. Bár a Nemzetgyűlés helyett talán célszerűbb lenne valami más nevet keresni, hogy nevében se éreztesse úgy a jelenlegi nagy pártok választóival és értelmes, becsületes tagjaival, támogatóival (mert vannak ilyenek, csak nem jutnak érvényre), hogy mintegy ki lennének rekesztve a nemzetből. Ezt a hibát már elkövették mások, ne ismétlődjön meg. Úgy kéne ezt felépíteni, hogy szimpátiát keltsen és ne a megosztottságot növelje tovább.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2014.02.06. 09:46:22

Ez egy igazán tetszetős gondolat. Ami számomra nagy kérdés, hogy miként lehet a mai populista világban a sajnos egyre butuló és egyre kevésbé tájékozott tömegek mellett érdemi gondolatokkal választást nyerni. :(

@Ad Dio: Vagy csak simán lehetetlenné tették számára, mert én nem fogok 600 km-t autózni Berlinig... :( Persze ha megfelelő határon túl lennék, akkor levelezhetnék akkor is, ha nem éltem volna egyetlen percet sem soha az országban, és a családom sem élne ott.

stoppos76 2014.02.06. 09:50:00

@dr kíváncsivagyok: Nem tudhatod, hogy nem Orbánra szavaznának-e. Ha valaki ennyire ignoráns a helyzettel szemben, simán benyalhatja a magyarország jobban teljesít/éljen a rezsicsökkentés maszlagot a tévéből. Ha a valaki a nózijánál távolabb lát, kb felfogja, hogy a jelenlegi választási szabályok szerint egy nagy vödör szar és egy kisebb vödör szar megevése között választhat. Hogy ezek a szabályok megváltozzanak, szükség lesz egy feldühödött tömegre, doktor Frankeinstein és szörnye felgyújtása céljából. Igen, őt is Victornak hívták. :)

Moin Moin 2014.02.06. 09:50:15

@biohouse:

„Es zog ein Regiment
nach Ungarland herauf,
Es zog ein Regiment
nach Ungarland herauf,
Ein Regiment zu Fuß,
Ein Regiment zu Pferd,
Ein Batallion mit Panzer.
Ein Regiment zu Fuß,
Ein Regiment zu Pferd,
Ein Batallion mit Panzer…”
:-)

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2014.02.06. 09:50:21

@Khonsu: Ez az én fejemben is megfordult. Továbbá a kormánynak sikerült teljesen leamortizálnia a nemzet, nemzeti szavakat. Nem tudom eldönteni, hogy pont ezért kellene-e a zászlóra tűzni, vagy pont ezért lenne túl korai.

Moin Moin 2014.02.06. 09:52:34

@HaFr:

Támogatlan, vazze, csak legyé' gyakorlatiasabb!

Nézd a politikailag majdnemmindegy-alapon álló közmikulások szemével ezt az ötletet: hogy az vajon mobilizálja-é őket? Vagy: a választások után még inkább korménypártivá váló médiában mekkorát szól az ötlet - és nem fognak-e belőle ott viccet csinálni?

Szóval: mielőtt lövünk, célozzunk is!

felucca 2014.02.06. 09:53:38

@biohouse:
Polskie Koleje Panstwove? Támogatom!:)

egyetmondok 2014.02.06. 09:56:39

Valahogyan így,igen.
Én komolyan tudnék érvelni 2 db magyar állam mellett.

danyielsztájn 2014.02.06. 10:19:01

Nem vagyok biztos benne, hogy lehetséges-e "árnyék országgyűlést" létrehozni. De egy próbát lehet, hogy megér.
Belgiumban az országos szavazásokkor nyilvántartják a "votes blancs et nuls"-t. Ezek azok a szavazatok, amelyek kitöltetlenek vagy érvénytelenek (hibásak). Ez nálunk is létezik, arányuk jóval 1% alatti. Belgiumban viszont ez általában több, mint 5 %. Magyarul ezek protest szavazatok.
El tudnék képzelni egy olyan akciót, hogy menjen el mindenki, aki egyébként szeretne szavazni, de ki szeretne törni a jelenlegi "jobboldal-baloldal" rendszeréből, és adjon le érvénytelen szavazatot! Legyen pl. 20% az érvénytelen szavazatok aránya! (Lehet, hogy csak vágyálom...)
Tudom, hogy ez egyelőre a jelenlegi viszonyok konzerválását eredményezné , de a jövőre nézve akkor is jelzés lenne.

pátyi 2014.02.06. 10:23:32

@PAPÓ38: részben egyetértek.
Nem a pártokkal van a baj, hanem a magyar emberrel.
A poszt írója egy csomó téves feltételezésből indul ki, így a következtetései is tévesek.
A legsúlyosabb tévedése, hogy a parlamenten kívüli szervezetek, emberek jobbak, erkölcsösebbek, mint akik bekerültek.
Másik tévedése, hogy a demokrácia, azok intézményei, a fékek és ellensúlyok automatikusan létrehoznak egy jobb, élhetőbb, szabadabb környezetet, világot.
Nyugat és észak európa nem azért működik jobban, vonzóbb számunkra, mert ott a pártokba, hatalomba csupa "jó" embert választanak. Egyébként ott is folyamatosan romlik a helyzet.
Ott még létezik az a kritikus tömeg a megbízható, tisztességes, szorgalmas, minőségi emberekből, akik hatalomban vagy azon kívűl teszik a dolgukat és élhető, biztonságos világot teremtenek maguknak.
Ez nem azt jelenti, hogy nálunk nincsenek ilyen tiszteséges emberek. Vannak, sőt még a pártokban, a hatalomban is lehetnek, csak kevesen vannak ahhoz, hoggy elkezdjenek jól működni az intézmények, a dolgok.
A magyar ember szabadsságát nemaz éppen aktuális hataalom korlátozza, hnem a saját rögeszméi, gyávasága, szenvedélyei, vágyai, kapzsisága és irígysége.

nnnnnnnn 2014.02.06. 10:26:48

szerintem legyen az, hogy ha nem nyer az ellenzék, akkor előállunk az Ipszilon-tervvel.

Mr. Rustical 2014.02.06. 10:30:16

Ez egy igazi demokrata poszt.
A Nép nyilván azt akarja, amit te, csak még nem ébredt ennek tudatára, mert a gaz ellenség áskálódása megakadályozta ebben.
Mind1, mi a választási eredmény, VALÓJÁBAN neked van többséged és legitimitásod.

Ősrégi igazságot fogalmazol újra, és bizony nem vagy egyedül. A Kurultájtól Thürmer Gyuláig számtalan ember gondolja ezt így.

A gyakorlati megvalósításban azonban nem ajánlom a Nemzetgyűlésezést, mert kicsit nehéz lesz megegyezni, hogy a sok ezer futóbolond közül ki legyen a Vezér.

Van egy célravezetőbb, és már (legalább 2szer) kipróbált módszer. Alakuljon meg az Élcsapat, aki majd felvilágosítja a Népet (fajnemzetet, dolgozó minkásosztályt, akármit) a valódi érdekeiről.

Addig is, amíg ez megtörténik, be kell hívni az országba egy külső erőszak-szervezetet, amely biztosítja a te hatalmadat. Az SS és a vörös hadsereg hiányában más jelentkező kell. Ott a NATO, de az cselekvésképtelen banda.

Mit szólnál inkább az Alkaloidához?
Kicsit szakállasak, kicsit fundamentalisták, de mivel a Cél nemes és szent, ez minden eszközt szentesít.

wallenberg8805 (törölt) 2014.02.06. 10:50:44

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A parlamentbe jutott pártok közül a legnagyobb fajlagos legitimitása a Jobbiknak lesz. A Jobbik az a párt amellyel szemben az összes többi párt és a teljes média egy cionista nagykoalíció keretében együttműködik, az establishment teljes erőforrása elhallgatja, elszigeteli, rágalmazza, ezért az egy db Jobbikra leadott szavazatnak kell átlagosan a legnagyobb politikai és média ellenszéllel szemben az urnába kerülnie, márpedig az ellenszéllel szemben urnába került szavazat mindig eltökéltebb, tudatosabb, tehát legitimebb, mint az ellenszéllel együtt sodródó hipnotizált birka szavazat. Ezért 20%-nyi Jobbik szavazat legitimitásában egyenértékű 60% Fidesz szavazattal és 120% MSZP-szavazattal.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.06. 10:55:41

@Moin Moin: vazze, vazze, ezt csináljuk, vazze -- nem látom az alternatívát

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.06. 10:56:14

@egyetmondok: :) az árnyéka se vetüljön ránk ennek

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.06. 10:57:07

@Mr. Rustical: Jó demokrataként számításba veszlek az élcsapatban

Ma Baker 2014.02.06. 11:03:00

Te jóóó Isten!!! Egy vérbeli ballib kommer száját elhagyta a NEMZET szó!!! Történelmi pillanat ez!!!
Azért ezt ugye te sem gondoltad komolyan, hogy egy nemzetgyűlés több baloldali szavazót vonz mint jobboldalit.
Bele kéne végre nyugodni, hogy ma Magyarországon ez a helyzet a végletekig elerodálódott baloldalon, ekkora a támogatottsága ennek a rakás politikai veszélyes hulladéknak és kész.
Amég ez a felismerés nem csontosodik ki kellő képpen, addig semmi esély bármiféle megújulásra a bal oldalon.
Még egy jobboldali szavazó is jobban örülne, ha végre nem Gyurcsányt kéne nézni minden nap a tévében.

♔batyu♔ 2014.02.06. 11:05:00

"Mindezek miatt kezdeményezem a Magyar Nemzetgyűlés összehívását, amely a parlamentből kiszoruló vagy a parlamenti pártok korrupt, államelvű, társadalomellenes szemléletével szemben álló politikai és érdekvédelmi szervezetek..."

Gondolom, tele lesz bukott liberálisokkal, akik éppen azért buktak meg, mert parlamenti pártként korruptak voltak és társadalomellenesek.

Azért ez a poszt jó bizonyíték arra, hogy a "demokrata" mennyire nem érti a demokráciát.

Tudod te kiket gyűjtenél össze? Az alját, az üledéket. Szélsőségeseket, akik nyilván azért nem képesek bejutni a magyar parlamentbe, mert nem szavaznak rájuk elegen.

Működik a demokrácia, hiszen azzel védi magát a társadalom, hogy ezek nem jutnak be.

Most te ezeket szépen egyesítenéd, hogy legalább te és még ketten mégis bejussanak.

Moin Moin 2014.02.06. 11:22:40

@♔batyu♔:

"Tudod te kiket gyűjtenél össze? Az alját, az üledéket." - Ezt már megtette a Fidesz és Kubatov: még 2006 szeptemberében, ill. Szőke Feriék képében!:-)

Avagy: aligha tudnám elképzelni, hogy HaFr futballultra nácikkal veresse szét a várost, vagy épp az ellentüntetői megfélemlítésére vesse be őket, mint tette ezt a Fidesz. (...Mint ahogy azt se tudom elképzelni róla, hogy egy maffiavezért nevezzen ki permanensen belügyminiszterré, mint Orbán Pintért...)

...Na, fiam, ennyit az "aljanépekről": azok ui. éppen ti vagytok!:-)

nnnnnnnn 2014.02.06. 11:26:35

Szerintem a legfontosabb az Y-terv elkészítése, amíg az nincs lefektetve, beborítékolva, felesleges bármilyen gyűlést összehívni.

belgabela 2014.02.06. 11:35:24

@Moin Moin: Azért üldözik mostanában az ultrákat, mert nagy szívességet tettek nekik? Nem mondod?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.06. 11:46:00

@Ma Baker: Hú. ember, nagy gyötrődés volt végigolvasni ezt a 15 sort, lécci kímélj meg ilyesmitől legközelebb

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.06. 11:46:35

@♔batyu♔: OK, kösz, üledéket. Másképp gondolkodunk.

Moin Moin 2014.02.06. 11:52:14

@belgabela: Üldözik? Én úgy látom, éppen hogy a kedvükben járnak - pl. tízmilliárdokért építenek nekik stadionokat.:-)

A Fidesz üldözi az antiszemitizmust is - virul is az szépen!
Üldözi a(z új) Magyar Gárdát is - ettől aztán ott marsíroznak, ahol akarnak.

Trackers 2014.02.06. 12:01:01

Tehát azok akiket annyian se támogatják, hogy parlamentbe kerüljenek, na azok alakítsanak árnyék kormányt.

Ez ám az ötlet.

De miért állnánk meg itt ?

Alakítok én egyet, oszt mindenki bekaphatja.

wallenberg8805 (törölt) 2014.02.06. 12:13:50

@Moin Moin:

A bíróság jogerősen kimondta, hogy az Új Magyar Gárda nem feloszlatott társadalmi szervezet, tehát jogszerűen működhet:

nol.hu/belfold/probara_bocsatotta_a_magyar_garda_fokapitanyat_a_birosag
MTI| 2012. október 9.
Az egyesülési joggal visszaélés vádjával kapcsolatban a Fővárosi Törvényszék azt emelte ki, hogy a tábla polgári eljárásban hozott jogerős, a gárdát feloszlató ítéletével a gárda tevékenységében részt vevők egyesülési jogát nem szüntette meg. Ezt a jogukat akár még nagyon hasonló körülmények között is gyakorolhatják az emberek, kivéve azokat a konkrét cselekményeket, melyeket jogellenesnek minősített és tilalmazott a bíróság. Az Új Magyar Gárda elnevezésű csoportosulás esetén is éppen ezt kellett vizsgálni, és megállapítható, hogy ilyeneket nem követtek el. Mindezek miatt az egyesülési joggal visszaélés vádja alól a bíróság mindhárom vádlottat felmentette.

belgabela 2014.02.06. 13:03:01

@Moin Moin: Te nem követed a sporthíreket ugye? Hány csapat ultrái tiltakoznak, nem mennek meccsre, nem szurkolnak mostanában?

A Magyar Gárga mikor is vonult utopjára? Antiszemitizmus meg midnehol van a világon. A zsidókat senki nem szereti (még a kínaiak sem, pedig eddig sok dolguk nem volt velük, de mégis, személyesen tapasztalatam), éppen azért mert külön jogokat követelnek maguknak naponta.

Carmichael 2014.02.06. 13:12:16

@HaFr:
De ugye ez azért nem az opportunizmus kezdete? Ha azt demonstrálja, hogy nyitott, értelmes emberek képesek normális párbeszédre és alapvető dolgokban megegyezni, akkor mindenképpen hasznos lehet, illetve nyilván segít a kommunikációban is felszínen és láthatónak maradni, de elvtelen összeborulást nem szeretnék látni még a fentiek érdekében sem...

Ad Dio 2014.02.06. 13:17:58

@dr kíváncsivagyok:

Hajrá! Értesd csak meg velük :-/.

Én nem hiszem hogy felhatalmaztak volna engem hogy megértessek bárkivel bármit. Meg azt sem hiszem hogy a demokrácia erről szólna...

De annyi számomra világos, hogy jelen állapotban olyan aktív szavazói tömegeket vizionálni, akik nem találnak maguknak alkalmas pártot, meglehetősen valóságtól elrugaszkodott dolog.

A nem szavazók többsége belesz×rik az egészbe. Nézi a valóvilág x-et, osztjónapot.

Moin Moin 2014.02.06. 13:39:25

@belgabela:

Nem: én a politikai és gazdasági híreket követem – abból létszik ui. az, hogy egy kormány kiket támogat.:-)

Magyar Gárda-vonulás:
alfahir.hu/ujra_vonult_a_garda
www.hirhatar.hu/hir/a-betiltott-magyar-garda-a-hosok-terere-vonult
www.debreceni-hirhatar.hu/hirek/kisiskolas-verekedes-miatt-vonult-a-jobbik-es-a-garda
Azt hiszem, ha egy betiltott, náci szervezet az ország fővárosának egyik szimbolikus terén (Hősök tere) vonulgathat-esküdhet, akkor joggal vetődik fel, hogy az adott ország kormánya vajon hogyan viszonyul ezekhez az eszmékhez?:-) […Elképzelem, hogy Berlinben a Reichstag melletti téren, vagy Bécsben a Heldenplatzon menetelnének-esküdöznének a helyi szélsőjobboldaliak… Kizárt! Bécsben már egy zártkörű Burschenschaft-bál a Hofburgban is kiveri a biztosítékot.)

„Antiszemitizmus meg mindenhol van a világon”: ja, meg elmebetegek is – de ez még nem ok arra, hogy az elembetegeknek beleszólást adjunk a közügyekbe, politikába. Tudod: „korlátozottan cselekvőkéses”, meg „gondnokság alá helyezés”:-) Az pedig legalábbis joggal vethető fel, hogy mennyire számít normálisnak valaki, akinek a fejében erős és észérvekkel megingathatatlan összeesküvés-elméletek és előítéletek élnek? Hiszen a normalitás egyik alapkritériuma az adekvát tájékozódás és a realitás-felismerés képessége. Az, hogy valaki abban hisz, hogy az UFO-k besugározzák az agyunkat, vagy abban, hogy a zsidók „külön jogokat követelnek maguknak naponta”, pszichiátriai szempontból ugyanaz a jelenség.:-)

wallenberg8805 (törölt) 2014.02.06. 13:46:11

@Moin Moin:

A bíróság jogerősen kimondta, hogy az Új Magyar Gárda nem feloszlatott társadalmi szervezet, tehát jogszerűen működhet:

nol.hu/belfold/probara_bocsatotta_a_magyar_garda_fokapitanyat_a_birosag
MTI| 2012. október 9.
Az egyesülési joggal visszaélés vádjával kapcsolatban a Fővárosi Törvényszék azt emelte ki, hogy a tábla polgári eljárásban hozott jogerős, a gárdát feloszlató ítéletével a gárda tevékenységében részt vevők egyesülési jogát nem szüntette meg. Ezt a jogukat akár még nagyon hasonló körülmények között is gyakorolhatják az emberek, kivéve azokat a konkrét cselekményeket, melyeket jogellenesnek minősített és tilalmazott a bíróság. Az Új Magyar Gárda elnevezésű csoportosulás esetén is éppen ezt kellett vizsgálni, és megállapítható, hogy ilyeneket nem követtek el. Mindezek miatt az egyesülési joggal visszaélés vádja alól a bíróság mindhárom vádlottat felmentette.

panelburzsuj 2014.02.06. 13:49:27

@Carmichael:
Az egy érdekes kérdés, hogy milyen alapvető dolgokban van már Magyarországon többé-kevésbé kialakult közmegegyezés:

"Egy nemrég készült felmérés szerint a piacgazdaságnak kb. 4%-os támogatottsága van nálunk."

kapitalizmus.hvg.hu/2014/02/05/bendek-vs-bokros-a-baloldal-csak-beeteti-magyarorszagot/

(Hálás lennék, ha valaki meg tudná mutatni azt a fölmérést.)

Moin Moin 2014.02.06. 14:03:39

@wallenberg8805: Nem az a kérdés, hogy az Új Magyar Gárda "azonos-e" a betiltott Magyar Gárdával, vagy joyg az egykori Magyar Gárda tagjai gyakorolhatják-e az egyesülési jogukat. Az igazi kérdés az, hogy Magyarországon miért alakulhatnak és működhetnek rasszista szervezetek és miért folytathatnak propagandát.

wallenberg8805 (törölt) 2014.02.06. 14:17:34

@Moin Moin:

Az Új Magyar Gárda nem rasszista szervezet. Rasszista az aki egy teljes népcsoport minden tagja ellen van, beleértve annak tisztességes, becsületes tagjait is. Az Új Magyar Gárdával kapcsolatban semmilyen információ nem merült fel, hogy akárcsak egyetlen egy tiszteséges becsületes ember ellen lett volna valaha is.

Carmichael 2014.02.06. 14:27:14

@panelburzsuj:
Ez nekem is kicsit alacsony számnak tűnik, de érdekes lehet, mi is volt a feltett kérdés. Mondjuk egy döntően altruista társadalomban ez sem lenne meglepő. Tartok tőle, elég sok meghatározás forog a fejekben piacgazdaság címszó alatt egyébként is.

Az, hogy miben lesz közmegegyezés úgyis csak az eredménye lesz egy hosszú és nehézkes folyamatnak.
Ami aggasztóbb, hogy magának a folyamatnak nyoma sincs és a mai magyar politikai tárgyalási és vitakultúra állapotát szemlélve partnert is nehéz találni egy komolyan vehető, produktív beszélgetéshez a témában.

Moin Moin 2014.02.06. 15:57:28

@wallenberg8805:

Még a nácik sem voltak „egy teljes népcsoport minden tagja ellen” – hiszen pl. Göring is megmondta, hogy „szidó az, akt én annak tartok!”, gondolva itt a zsidó apától származó, így a nürnbergi faji törvények szerint ugyan zsidó, ám a Luftwaffe számára nagyon fontos Milch tábornokra.:-)

De ez persze csak irónia volt: valójában dehogynem rasszista akár a régi, akár az új Magyar Gárda és annak minden egyes tagja! Az nagyon átlátszó duma a részedről, hogy „az Új Magyar Gárdával kapcsolatban semmilyen információ nem merült fel, hogy akárcsak egyetlen egy tisztességes becsületes ember ellen lett volna valaha is” – leírom, miért.

Ha a Gárda valóban bizonyos, a XXI. századi polgári társadalomban történő konstruktív együttműködés szempontjából problémás életstratégiákkal, viselkedésmintákkal és ezek valódi okaival szeretne foglalkozni és így segíteni a társadalmon és az érintetteken, akkor e társadalmi jelenségek valódi, szociális, ill. az átörökített társadalmi stratégiákban és viselkedésmintákban gyökerező mivoltáról beszélne, ebből kiindulva fogalmazna meg és javasolna jobbító metódusokat – nem pedig a szegénységbe, kilátástalanságba süppedt, a XXI. századról polgáriságról, modernitásról, teljesítményorientáltságról és tudásalapúságról mit sem tudó cigányok lakta falvakban-utcákban vonulgatna, „Mocskos cigányok!” kiáltásokkal.

És: ha a Gárda valóban a magyar társadalomnak és gazdaságnak legnagyobb károkat okozó, azon a leginkább élősködő csoportok, figurák ellen lépne fel, akkor – mondjuk – a Fidesz-székhát, vagy a Közgép-központ előtt masírozna.:-) Ezek ui. néhány hónap alatt kerülnek annyiba a magyar társadalomnak, mint amennyi pénzt (mintegy kétszázmilliárd forintot) a rendszerváltás óta a magyar költségvetésből kapott a cigányság (beleértve a családtámogatási rendszerből odajutott összegeket is).

De vannak további érveim is amellett, hogy a Gárda rasszista:
• Rasszista honlapokon dicsőítik őket – és dicsekszenek maguk is a „tetteikkel”, ott (is) taglalva és terjesztve eszméiket és kedvenc olvasmányaikat.
• Formaruhájukat egy nyíltan és tevőlegesen rasszista mozgalom – a nyilasok – egyenruhájának elemeiről vették. Ha tényleg nem vagytok rasszisták, akkor vajon miért nem pl. az Üdvhadsereg öltözékét utánozzátok?:-)
• Ha valóban közösségi feladatokat végző szervezet lenne a Gárda – árvízvédelem, parlagfű-irtás, ahogy a vezetőik nyilatkoztak – akkor ezt miért kvázi-nyilas egyenruhában és miért nem munkásoverallban teszik?:-)
• Ha valóban nem lennétek rasszisták, akkor miért nem tesztek egyértelmű nyilatkozatot erről – a sok „alaptalan rágalmat” egyszer s mindenkorra lerázva?
• Ha valóban nem vagytok „rasszik”, akkor vajon miért van az, hogy a Gárdával szimpatizáló kommentezők egyéb kommentjeikben csupa rasszistákra jellemző kijelentést tezsnek, könyveket, gondolatokat, téveszméket hirdetve? Miért relativizálják a holokausztot, miért írják, hogy „jogos a zsidósággal szembeni ellenérzés”, miért írják, hogy a cigányok „genetikusan bűnözők”, stb.?

…Folytassam?:-) Átlátszók vagytok – mint egy svéd tisztviselő zsebe.

Az igazi Török Szultán 2014.02.06. 21:49:25

Nem késik a Simon Gáboros poszt?

biohouse 2014.02.07. 10:59:27

Most olvastam el Gomper Tamás cikkét a MANYUP lenyúlásról a hvg.hu-n.
Ennek hatására kommentelek ide:

A magyar szavazópolgárokat nem a jobb és bal oldal, vagy konzervatív- liberális, esetleg a nacionalista-europeer határvonalak mellett kell elválasztani, hanem vérprofi( és nagyon okos) tolvajok- becsületes emberek, és földbuták (de nem tolvajok)ill racionálisan gondolkodók között.
A politikai szövetségeket ezen egyszerű elvek mellett kell megszervezni.
Ezért nem szabad az MSZP oldalára sem állni, hiszen ők is profi (és okos) tolvajok.
Amíg Gyurcsány ott van a DK is a profi tolvajok pártja, Kerék-Bárczy ide, Kerék-Bárczy oda.

A véleményem Bajnairól, hogy okos, de a Wallis-so múltját, vagyonszerzését nekem még bizonyítani kell. Az, hogy rágalmazási pereket nyer, az nekem kevés.

Nem kell tehát a filozófiát túlbonyolítani: az okos és becsületes emberek pártját kell megalapítani (PKP: az okos és becsületes emberek pártja, ennyi), és tömegpárttá hízlalni.
Basszus nem hiszem, hogy ezt nem lehet megcsinálni: ide befér Ángyán és Szabó Rebekka, de még az is lehet, hogy Pokorni és Botka is.

Ilyen egyszerű módon sem sikerül? Akkor el vagyunk átkozva.

Carmichael 2014.02.07. 12:25:25

@biohouse:
Alapvetően egyetértek, hogy a határoknak hol kellene húzódnia, a dolgot azért kicsinyt bonyolítja, hogy az okos és becsületes emberek sem akarják azért feltétlenül ugyanazt, így aligha terelhetők egy pártba ezen az alapon.
Az viszont kétségtelen, hogy velük érdemes beszélgetést folytatni, szervezeti alapon tárgyalást kezdeményezni, politikai szövetséget kötni, valahogy úgy, ahogy a fenti bejegyzés próbálja ezt elképzelni. Ehhez pedig a jelen helyzetben nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelni transzparencia és egyéb vonalon. Ma bizalmat már nem előlegeznék meg. Az kap, aki alapból tettekben is elkötelezi magát a fentiek mellett.

biohouse 2014.02.07. 13:39:42

@Carmichael: Abszolút egyetértek.
Én viszont nem Nemzetgyűlésben gondolkodnék, hanem az Ész és Becsület Szövetségében.
Nem hiszek abban viszont, hogy az amúgy számomra hihetetlenül szimpatikus és tanulságos blogíró néhol rendkívül összetett és magas színvonalú fejtegetéseivel politikai párt csinálható. (Ebben az esetben Moin hívő vagyok.)
A PKP elindíthatná ezt a szövetséget, és majd ha egyszer ez a szövetség hatalomhoz jut, akkor teret engedhet szűkebb preferenciáinak.
A hitelességet sajnos nem tudod úgy bizonyítani, hogy lám én euromilliárdok mozgatása mellett is tisztakezű vagyok.
(A megbízhatóságra volt egy igaz megjegyzés: megbízható egymillió forintig, de a tízmilliót már ellopná). De azt meg lehet tenni, hogy a szövetséghez csak az csatlakozhat, aki a teljes átláthatóság híve (ezt ennél sokkal pontosabb definícióval), és tudomásul veszi, hogy aki a haza pénzét elsíbolja, a legnagyobb büntetéssel számolhat (hazaárulás).
Az okos és becsületes embereket pedig nem egy pártba, hanem ebbe a szövetségbe kellene terelni.
Egyébként az okos definíciója is fontos: a józan paraszti ész, a jó gazdálkodás az alapja, szerintem.

Carmichael 2014.02.07. 16:54:59

@biohouse:
Amiről írsz, az a kívánatos attitűd kiegészítve azt ezt bizonyító önkéntes és aktív önkorlátozással, valamint a számonkérhetőség biztosításával.
Mivel az egyetlen biztos pont, hogy nem szentekre bízzuk az országot és nem várhatunk tőlük tökéletességet, ez a minimum, amit nekik, felénk nyújtaniuk kell.
Innen már ideológiák, ötletek, megoldások, szakmai munka és egyeztetés terepén zajlik a dolog, értelmes embereknek ez nem megoldhatatlan feladat, akkor sem, ha politikusnak állnak. Én legalábbis nem hiszem, hogy elkerülhetetlenül ilyen mértékű gerincsorvadást kell kapnia annak aki politikusnak áll. Persze nem mindegy, honnan indul és főleg, hogy hová tart...

quendelapo 2014.02.08. 11:18:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Aki nem megy el szavazni, az úgy gondolja, hogy helyesen cselekszik.
Az a kérdés, hogy valamelyik oldal meg tudja-e győzni őket az ellenkezőjéről. Orbánnak ez nem érdeke, neki az a jó, ha minél kevesebben mennek szavazni.
Az Összefogásnak érdeke lenne a nagyobb részvétel, mint ahogy mindenkinek, aki szarul érzi magát Orbán rendszerében.

quendelapo 2014.02.08. 11:20:26

@biohouse:
Te magadat hová sorolod?

quendelapo 2014.02.08. 11:28:21

@Ad Dio:
Igen, 60% fölött meredeken nő a kormányváltás esélye.

kertesz 2014.02.11. 16:21:13

Az az érzésem, hogy a bostoni teadélután előestéjén vagyunk...
Függetlenül attól, hogy ki ül a nyakunkban, úgy érezhetjük, hogy csak "taxation" van, de "participation" nincs.
Az amerikai függetlenségi mozgalomból induljunk ki, legyenek klubjaink, először találjuk meg a hasonlóan gondolkodó emberek tömegeit - egymást, az ebből kinövő hálózatokkal már meg lehet hekkelni a jelenlegi rendszert. Vagy nem. Meg sem merem tippelni, hogy elkerülhető-e esetleg az, ami 1776 után történt... De állok elébe. :)
süti beállítások módosítása