1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.01.12. 09:26 HaFr

A rossz társadalmi kiegyezés ellen

Alacsony hatékonyságú pártrendszerünket a korrupt társadalom tartja életben. A pártrendszer kártékonysága semmi mást nem tükröz, mint a társadalom egészének erkölcsi, adózási, bizalmi hiányosságait. A tágabb politikai rendszerünk lényege valójában a rossz gyakorlatban való megegyezés, a cinkos kiegyezés a politikai osztály és a polgárosulatlan társadalom között. A politikai osztályunk semmi mást nem csinál a maga szintjén és eszközeivel, mint az alávetett rétegek a saját szintjükön -- rombolnak. És mindkettő elnézi a másiknak a rombolást. A politikai osztály és az alávetett rétegek között szövetség jött létre ebben a rombolásban, a nemzeti érdekkel szemben.

Amíg nem vagyunk képesek legalább néhányan elfogadni ez az alapvetést, addig a társadalmi kilábalásra semmi esély. Az Orbán-rezsim az erőkoncentráció politikájával növeli a rombolást, mert növeli az (anyagi, erkölcsi, konszolidációs) erőforrások kivonását a társadalomból, amit úgy próbál ellensúlyozni politikailag, hogy egzisztenciális anarchiát enged az alsó néhány vagyoni decilisben: nem száll szembe a feketegazdasággal, gátolja az önsegélyezés vagy a társadalmi önszerveződés gyakorlatát. Az állam körül létrejövő újburzsoázia célja nem a közjó szolgálata, nem a polgárosulás beindítása, nem egy fenntartható új konszenzus létrehozása, ezért csak egyre jobban elmélyíti a társadalom válságát. Az alsó életvilág korruptsága viszont olyan mentalitást táplál, amely nyilvánvalóan nem teszi lehetővé vagy életszerűvé az állam számonkérését. Ezek a tendenciák egymást erősítik, és ez a hatás ássa aztán alá a társadalmi újjászerveződés esélyeit.

Rend nincs, hatékonyságra semmi esély, ellenben mindenki kimondatlan célja a társadalmat átjáró korrupt közmegegyezés továbbéltetése a valós nemzeti érdekkel szemben, a korrupció koncentrációja fent, a korrupció szabadjára engedése lent, középen pedig (az alkalmazottak, a KKV szektor jogkövető hányada, a polgári rend elszivárgó tartalékai) esetében az adózási szigor, a bürokrácia, kisebb részben az állami osztogatás, effektíve e rétegek erkölcsi és anyagi megroppantása -- mindent összevetve a társadalmi anómia (kb. szétesés) táplálása. A Fidesz állama ma még erősíti, holnap már nem lesz képes visszafordítani ezt a folyamatot, amelynek a vége szerintem nem lassú erózió után, hanem erőszakos társadalmi robbanással fog bekövetkezni.

Mindeközben a rossz társadalmi közmegegyezés része a Fidesz illegitim államának fenntartása: a korrupt állam fenntartása értelemszerűen érdeke a korrupt társadalomnak. A Fidesz osztogatási rendszere pontosan arra a felismerésre indítja a legkülönfélébb rétegeket, hogy koncentráltan, jól érthető "fejezetekben" lehet hozzájutni forrásokhoz, javakhoz. Ezek az egymástól független, random "ajándékok" (diszkrét transzferek) szembe állítják egymással a társadalom csoportjait, és érdektelenné vagy ellenérdekelté teszik őket az intézményekben megnyilvánuló összefogásban -- a tényleges, fenntartható rend kialakításában. Az utóbbi tíz évek államának eredménye a társadalmi anarchia, és ez az anarchia a Fidesz-állammal visszanyerhetetlen egyensúlyvesztést szenvedett (nagyobb összkorrupció, fenntarthatatlanság), amelynek a vége törvényszerűen az eddigieknél is mélyebb válság lesz.

Mindennek fényében a Polgári Konzervatív Párt szerint az ország nem reménykedhet néhány évtizednél hamarabb a konszolidációs fordulatban. Ennek első fejezete azonban a radikális beavatkozásról kell szóljon. Erről e poszt második részében, még ma.

174 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr915753885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gerdo 2014.01.12. 18:21:00

Nagyon jo poszt, mint mindig. A rendszert a korrupcio tartja eletben, a korrupciora pedig annak szeles koru tarsadalmi elfogadottsaga teremt lehetoseget. Ezen valtoztatni torvenyekkel, jogszabalyokkal egyik naprol a masikra nem lehet, sot, az sem egyertelmu, hogy ez valaha is megtortenik.

Ezténírtam 2014.01.12. 18:21:04

@Laptop7712:
"Ügyes vagy, csak így tovább. Most mennem kell, mert normális emberekkel fogok találkozni, akikkel szívesen beszélgetek."

Szép estét!

"Szarok rá, hogy mennyit keresel, az én nézőpontomból nézve éves maximum 30.000 EUR net. fizetés nem valami nagy szám, még átlagosnak sem mondhatnám."

Nekem elég + itthon élek,minden fele annyiba kerül,mint kint (lakás,étterem stb.).

"A tiszteletet, majd megtanítatják veled, ilyen egyszerű. "

Szerencsére nem kell tisztelnem az ilyen seggarcokat,mint te,mert megtehetem :D

Sir Galahad 2014.01.12. 18:22:23

@Ezténírtam: "Ha mérséklődne a korrupció,az adókat lehetne csökkenteni,ami a gazdasági fejlődés alapja. Ez itt az összefüggés." Meglehet, de a korrupció magától nem fog mérséklődni, csak ha előbb nőnek a jövedelmek és az emberek tömegei nem lesznek rákényszerülve, hogy mindent okosban szerezzenek be. Ha ez megvan, lesz erkölcsi alap számon kérni a tisztességet az eliten is, addig meg minden marad a régiben.

Vagy szerinted el lehet tüntetni a korrupciót varázspálcával?

Ezténírtam 2014.01.12. 18:23:37

@midnight coder:
"A munkások már vagy 30 éve Kínában vannak. Itt max. munkavállalót találsz. Akinek a minimálbére még ma is a többszöröse egy átlagos kínainak. Ami azért kínos, mert ugyanarra a piacra termel az a cég is, aki a kínait alkalmazza, mint aki a magyar minimálbérest.

És itt mindjárt láthatod is az okát a feketegazdaságnak a csóróbb országokban. Sok-sok olyan ember van, aki a globális kapitalizmus által nemzetközivé tett munkaerőpiacon a büdös életben nem tudná kitermelni a minimálbérét. Ez alá menni pedig ugye nem lehet. Ez azt jelenti, hogy a hazai 8 elemis polgárnak nagyjából semmi esélye nem lenne munkát vállalni a feketegazdaság nélkül. "

Végre egy értelmes ember... nagy +1
Ráadásul az a 8 elemi is milyen 8 elemi... Kósa Lali is elismerte,hogy az ország 40%-a funkcionális analfabéta.

camilló 2014.01.12. 18:24:07

@Ezténírtam: Nem ilyen mértékben, és nem ezen alapult a rendszer. Ha azt gondolod, hogy a munkásokra nem lesz szükség akkor nagyon tévedsz. Nem csinálhatnak mindent gépek, ráadásul, mi értelme lenne ha a gépek dolgoznának, és az emberek meg nem tudnának megélni. Vagy megvalósul a feltétel nélküli alapjövedelem?

Brix 2014.01.12. 18:26:14

@Ezténírtam: Ritkán látni ekkora öntelt pöcsöt az index blogokban. Csodálkozom, hogy megtűrik itt!
@Laptop7712: +1

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.01.12. 18:28:13

1. Gecik vagyunk mind, meg is érdemeljük amit kapunk...
2. "Mindeközben a rossz társadalmi közmegegyezés része a Fidesz illegitim államának fenntartása: a korrupt állam fenntartása értelemszerűen érdeke a korrupt társadalomnak."
Ezt valaki elmagyarázná? Közmegegyezés és közben illegitim?

camilló 2014.01.12. 18:28:28

@midnight coder: Furcsa nézeteid vannak! Én munkás vagyok, és nem munkavállaló. Tovább megyek. A munkatársaim, és a környezetem is munkásnak tarja magát. A tőke a profit maximalizálás miatt viszi a termelést olyan országba, mint pl. Kína. Valóban, a megoldás a tőke uralmának a megtörése, a gazdaság legyen az emberekért, és ne az emberek legyenek a gazdaságért.

Ezténírtam 2014.01.12. 18:33:11

@Sir Galahad:
"Meglehet, de a korrupció magától nem fog mérséklődni, csak ha előbb nőnek a jövedelmek és az emberek tömegei nem lesznek rákényszerülve, hogy mindent okosban szerezzenek be. Ha ez megvan, lesz erkölcsi alap számon kérni a tisztességet az eliten is, addig meg minden marad a régiben."

Csak 2 dolog kell hozzá:
1. sokkal kisebb állam jól fizetett alkalmazottakkal
2. nagyon szigorú ellenőrzés,ma,a digitális korban nem nagy ördöngősség, a korrupció nagy része papíron van,bevallva,leadózva,közbeszerzések,számlák,kamu szerződések

"Vagy szerinted el lehet tüntetni a korrupciót varázspálcával?"

Kb. fél év alatt vissza lehetne szorítani úgy a felére. Ma 8000 revizor van Mo-n,ezt vágod? NYOLCEZER!!!! A 10 millió adócsaló országában.

Sajnos azonban a korrupciós pénzek tartják el a pártokat,a rendőrség és a hadsereg vigyáz a csatornákra + az összes jelentős gazdasági szereplő benne van. Ehhez annyit kellene fejlődnie szellemileg a nagy tömegnek,hogy a megtisztulást támogatni tudják alulról (természetesen ez csak az ő érdekük,aki ügyes és korrupt,mindig jól fog élni,a nagy buta masszának lennének jók a tiszta viszonyok,akik ma TÉNYLEG kevesebb,mint nettó 200 e ft/fő jövedelemből élnek),mert ez nekünk,akik jól keresünk,nem fontos. Engem kicsit zavar mondjuk erkölcsileg,de nem hiszem,hogy ha nagyon visszaszorulna a korrupció,sokkal többet keresnék,szóval ez inkább a szegényeknek fontos,akik persze nem értik az egészet. Nemhogy ezt nem értik,de kb. semmit,mert annyira ostobák,de ahhoz persze nagyképűek,hogy tanuljanak és fejlődjenek. Na ezért van ez. :D

Ezténírtam 2014.01.12. 18:39:18

@camilló:
"Nem ilyen mértékben, és nem ezen alapult a rendszer."

Vagy nem tudtál róla,ugye akkoriban az információt nem annyira volt hozzáférhető...

"Ha azt gondolod, hogy a munkásokra nem lesz szükség akkor nagyon tévedsz. Nem csinálhatnak mindent gépek, ráadásul, mi értelme lenne ha a gépek dolgoznának, és az emberek meg nem tudnának megélni. Vagy megvalósul a feltétel nélküli alapjövedelem? "

Szerintem nézd meg,hogy merre haladnak a fejlett gazdaságok,mi is arra fogunk... Nem mindent,nagyon kevés munkásra még szükség lesz. Az emberek miért ne tudnának megélni? Minél kevesebben termelnek,annál többen tudnak foglalkozni más,magasabb hozzáadott értékű dolgokkal, pl. gyógyítás (ma még gyerekcipőben jár + öregedik a népesség,egyre több lesz a beteg),turizmus (nyelvtudás kell hozzá) stb.

A mocskos,veszélyes,fárasztó gyártási melókat leadják a fejlett országok a putrikba,és még lehet lejjebb is adni,ott van egész Afrika pl.

Ezténírtam 2014.01.12. 18:40:28

@Brix:
"Ritkán látni ekkora öntelt pöcsöt az index blogokban. Csodálkozom, hogy megtűrik itt! "

Akinek igaza van,azt értelmes helyeken szeretik. Csapódj te is a komcsi haverjaidhoz és mesélj,szerinted miért volt jó 90 előtt??? :D

midnight coder 2014.01.12. 18:41:02

@camilló: Felőlem Élő Istennek is tarthatod magad :-D, de a munkás az, aki Kínában a FoxConn-nál rakja össze a mobilodat egy tál rizsért. A tőkés pedig azért viszi ki a melót kínába, mert ha nem tenné akkor csődbe menne. A konkurencia ugyanis kiviszi. És ha ő nem, akkor nem fogja tudni eladni az áruját neked, és bezárhatja a boltot.

A kínába vonulás a cégeknek és a tőkéseknek legalább annyira rossz, mint a munkavállalóknak. Csak nincs más alternatíva. Onnantól kezdve, hogy lehetővé tették, nem lehet nem meglépni.

Sir Galahad 2014.01.12. 18:44:18

@Ezténírtam: "Csak 2 dolog kell hozzá:
1. sokkal kisebb állam jól fizetett alkalmazottakkal
2. nagyon szigorú ellenőrzés,ma,a digitális korban nem nagy ördöngősség, a korrupció nagy része papíron van,bevallva,leadózva,közbeszerzések,számlák,kamu szerződések"

Lehet, hogy ez működne, nem tudom, de ilyen jövedelmi viszonyok mellett nem lesz ember, aki ezeket a dolgokat a szavazatával támogatná. Ugyanis alacsony jövedelem mellett az embereknek szükségük van a korrupcióból származó plusz pénzre, tehát nem akarnak például szigorú ellenőrzést. Ennyi...

Ezténírtam 2014.01.12. 18:44:51

@camilló:
"Valóban, a megoldás a tőke uralmának a megtörése, a gazdaság legyen az emberekért, és ne az emberek legyenek a gazdaságért. "

Nem,a megoldás,hogy szépen elmész iskolába,tanulsz és ha nagyon szeretnél a termelésben dolgozni,akkor kimész Kínába termelésvezető mérnöknek,de javaslom inkább a nagy hozzáadott értékű tervezést vagy tesztelést itt Európában (akár MO-n). A gazdaság az emberekért van,csak szerencsére a termelésre már egyre kevesebb energiát kell fordítanunk a civilizációs fejlődés miatt. És ne lepődj meg,ha te a hajóturbina-gyártásban akarsz dolgozni,lehet,költöznöd kell,mert csak a te kedvedért senki nem fog itthon ilyen gyárat nyitni...

Ezténírtam 2014.01.12. 18:50:09

@Sir Galahad:
"Lehet, hogy ez működne, nem tudom, de ilyen jövedelmi viszonyok mellett nem lesz ember, aki ezeket a dolgokat a szavazatával támogatná. Ugyanis alacsony jövedelem mellett az embereknek szükségük van a korrupcióból származó plusz pénzre, tehát nem akarnak például szigorú ellenőrzést. Ennyi..."

Igen,csak amíg nem támogatják,nem lesz magasabb a jövedelmük sem,róka fogta csuka,persze elvárni,hogy a 3 millió nyugger meg a maradék 5 millió szavazóból az a 3 millió analfabéta/nagyonbuta ezt megértse,hogy ez valójában neki lenne fontos,na ez az,ami nem lesz sose. Amúgy pl. Norvégiában az adóhatóság online figyeli a bankszámlákat és ha címkézetlen pénzt kapsz,azonnal hívnak,hogy ez mégis mi? Meg tudnék még erről sokat mesélni,de ott sincs ez teljesen az emberek jóindulatára bízva...

na4 2014.01.12. 18:50:49

Lop, csal, hazudik mindenki, fent is és lent is. (Akinek nem inge, ne vegye magára.) Ez persze nem lehet nyertes stratégia, ettől csak marad a vegetálás, és sosem lesz felemelkedés. Azért az egészet nem varrnám a Fidesz nyakába, ebből a vörösök is jócskán kivették a részüket, sőt tulajdonképpen nekik köszönhetjük ezt az egész borzalmat.

camilló 2014.01.12. 18:53:10

@midnight coder: Leírod, és mégsem érted az összefüggést!

camilló 2014.01.12. 18:55:17

@Ezténírtam: Mint az előtted szóló. Leírod és nem érted az összefüggést, és az ellentmondást az írásodban.

explanatus 2014.01.12. 19:00:42

@midnight coder: „Sok-sok olyan ember van, aki a globális kapitalizmus által nemzetközivé tett munkaerőpiacon a büdös életben nem tudná kitermelni a minimálbérét. ... Ez azt jelenti, hogy a hazai 8 elemis polgárnak nagyjából semmi esélye nem lenne munkát vállalni a feketegazdaság nélkül.”

A helyzet az, hogy a” nemzetközivé tett munkaerőpiacon” a félmillió „vendégmunkás” meg tud felelni. Nem azokat kellene ütni, akik hajlandók és tudnak is dolgozni, hanem azokat, akik itthon a feltételeket (tudás, hozzáértés, emberi tartás hiánya miatt) nem képesek biztosítani. Ugye, amikor még szögesdróttal védtük magunkat a begyűrűzés ellen, azt mondták, ez az ország nem képes autó gyártani. Bejött az AUDI és megmutatta, képes. Azt mondták, tudunk mi TV- gyártani Orion, és ahogy kimentünk a világpiacra úgy lesöpörtek, hogy nemhogy TV-t de konnektort se tudunk azóta gyártani.

A „8 elemis polgár” csak részben a saját hibája miatt 8 elemis. Amíg egyes vidékeken a „legelérhetőbb szakma, nőknek áruházi pénztáros, férfiaknak biztonsági őr, addig bizony marad ami van.

Lexa56 2014.01.12. 19:01:48

@Ezténírtam: erről majd akkor beszélgessünk, ha belenéztél abba 98 oldalas tanulmányba, amit csatoltak hozzá.

Ezténírtam 2014.01.12. 19:05:03

@camilló:
"Mint az előtted szóló. Leírod és nem érted az összefüggést, és az ellentmondást az írásodban."

Mutass rá az ellentmondásra,kérlek.

Sir Galahad 2014.01.12. 19:13:34

@Ezténírtam: "Igen,csak amíg nem támogatják,nem lesz magasabb a jövedelmük sem,róka fogta csuka,persze elvárni,hogy a 3 millió nyugger meg a maradék 5 millió szavazóból az a 3 millió analfabéta/nagyonbuta ezt megértse,hogy ez valójában neki lenne fontos,na ez az,ami nem lesz sose." Na, ezt próbáltam elmagyarázni, örülök,hogy megértetted: valóban, ebből így, a jövedelmek előzetes növekedése nélkül nem lesz semmi. De nem azért, mert a szavazók buták. Egy jó részük tényleg az, de a maradék sem lesz semmire kapható, amit ígér nekik a politikai elit. Egy dolgot ugyanis megtanultak: ha azt mondja egy politikus, hogy vállaljunk valamilyen áldozatot (jelen esetben a korrupcióból eredő plusz jövedelemről való lemondást) azért, hogy később jobb legyen, abból mindig az lett, hogy bár áldozatot hoztak, később se lett jobb. Tehát áldozatot várni a választótól húszegynéhány évi szopatás után már nem lehet.

Ezténírtam 2014.01.12. 19:16:48

@Lexa56:
"erről majd akkor beszélgessünk, ha belenéztél abba 98 oldalas tanulmányba, amit csatoltak hozzá. "

Utánanéztem már korábban is,de nem értem,mi ebben a nagy extra? Ma is kap mindenki ilyen-olyan jogcímen legalább 50e Ft-ot az államtól,ha átcímkézzük,attól jobb lesz valami? Amúgy nem támogatom,hogy ne kelljen semmit tenni a segélyért (vagy létpénzért,tökmindegy), a társadalomban csak 4 kategória lehet:

- nyugdíjas (öregségi,rokkant)
- közalkalmazott (a miniszterelnöktől a közmunkásig) (ha ideiglenesen munkaképtelen,akkor táppénz,gyes stb.)
- magánszférában dolgozó (ha ideiglenesen munkaképtelen,akkor táppénz,gyes stb.)
- tanuló (bölcsitől az egyetemig)

MINDENKI besorol valahova,legrosszabb esetben havi 50-ért közmunkás lesz és söpri az utakat,mossa a házakat,kaszálja az utak melletti réteket,nem néz ki annyira jól ez az ország,hogy ne lenne mit tenni. Állami beruházásokhoz pedig csak innen kölcsönözhető betanított munkaerő (pl. építkezésekhez). Senkinek semmi nem jár ingyen.

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2014.01.12. 19:19:21

"A Fidesz állama ma még erősíti, holnap már nem lesz képes visszafordítani ezt a folyamatot, amelynek a vége szerintem nem lassú erózió után, hanem erőszakos társadalmi robbanással fog bekövetkezni."

Ez akkor lenne igaz, ha minden oldalról vasfüggönnyel zárt pártállamban élnénk, ahol a felszültség hamar forradalomhoz vezet. De itt az EU, így azok, akik ennek a "konszenzusnak" nem akarnak részei lenni, egyszerűen elmennek innen. Mert elmenni könnyű, itt harcolni bizonytalan, és talán értelmetlen is.

almodhi 2014.01.12. 19:23:52

... legrosszabb esetben havi 50-ért közmunkás lesz ... Senkinek semmi nem jár ingyen ...

Ezzel egy baj van. Egy közmunkás jelenleg jóval többe van az adófizetőknek mint amennyi "hasznot" létrehoz (közvetlenül és közvetve egyaránt).
Így aztán az egész közmunkaprogram haszonélvezői (akik nemcsak és nem elsősorban a közmunkások) ezt a "hasznot" (vagy egy részsét) mégiscsak ingyen kapták az ország nettó adóbefizető részétől...

Ezténírtam 2014.01.12. 19:25:06

@Sir Galahad:
"Na, ezt próbáltam elmagyarázni, örülök,hogy megértetted: valóban, ebből így, a jövedelmek előzetes növekedése nélkül nem lesz semmi."

Te mégis mit gondolsz,ki a fene növeli a jövedelmeket? Valami varázsló vagy ki? Sajnos Mo-n még ma is túl sokan keresnek túl sokat ahhoz képest,amennyit a munkájuk a világpiacon ér,itt CSÖKKENTENI kellene a jövedelmeket,nem növelni,az a baj...

"De nem azért, mert a szavazók buták. Egy jó részük tényleg az,"

Jó nagy részük...

"de a maradék sem lesz semmire kapható, amit ígér nekik a politikai elit. Egy dolgot ugyanis megtanultak: ha azt mondja egy politikus, hogy vállaljunk valamilyen áldozatot (jelen esetben a korrupcióból eredő plusz jövedelemről való lemondást) azért, hogy később jobb legyen, abból mindig az lett, hogy bár áldozatot hoztak, később se lett jobb. Tehát áldozatot várni a választótól húszegynéhány évi szopatás után már nem lehet. "

Én nem értem,miről beszélsz. A magyarok SEMMILYEN áldozatot nem hoztak 90 óta,főleg nem a politikai elit kérésére. 90-ben összedőlt az az óriási hazugsághegy,amit 40 éven keresztül épített a sok idióta,beárazott minket a világpiac. Azóta gyakorlatilag töretlenül fejlődünk,nőnek a bérek stb. Azóta áldozatokat leginkább a választók a saját hülyeségük miatt hoztak (pl. devizahitel). Ha akarunk ennél gyorsabban fejlődni, TÉNYLEG kellene áldozatot hozni,pl. nem azt várni az államtól,hogy osztogasson,sőt,aki ezt megpróbálja,ezt nagy ívben kiröhögni és 0 szavazattal díjazni.

panelburzsuj 2014.01.12. 19:26:35

@Józsi bá':
Tehát nem robbanás lesz, hanem "hagyományosan" magyar összeomlás: nem a forradalmárok/felkelők erősödnek egyre merészebbé, hanem az állam gyöngül és hülyül egyre idiótábbá az épnek, sőt hibátlannak tűnő máz alatt.

Ezténírtam 2014.01.12. 19:28:44

@almodhi:
"Ezzel egy baj van. Egy közmunkás jelenleg jóval többe van az adófizetőknek mint amennyi "hasznot" létrehoz (közvetlenül és közvetve egyaránt).
Így aztán az egész közmunkaprogram haszonélvezői (akik nemcsak és nem elsősorban a közmunkások) ezt a "hasznot" (vagy egy részsét) mégiscsak ingyen kapták az ország nettó adóbefizető részétől... "

Még mindig jobb,ha felsöprik a járdát azért a pénzért,legalább nem nekem kell és addig sem otthon üldögélnek és úgy kapják azt az 50-et. A közmunkaprogram nem jó,a szükséges rossz megoldások közül a legkevésbé rossz,de összekötném egy kőkemény képzési programmal,tanuljanak a mocskok.

Ezténírtam 2014.01.12. 19:30:18

@Józsi bá':
"Ez akkor lenne igaz, ha minden oldalról vasfüggönnyel zárt pártállamban élnénk, ahol a felszültség hamar forradalomhoz vezet. De itt az EU, így azok, akik ennek a "konszenzusnak" nem akarnak részei lenni, egyszerűen elmennek innen. Mert elmenni könnyű, itt harcolni bizonytalan, és talán értelmetlen is. "

Elmenni sem könnyű de azért inkább menjenek,minthogy forradalom legyen... Olyan jó ez a világ,amiben élünk,szeretem :D

Sir Galahad 2014.01.12. 19:30:29

@Ezténírtam: "Te mégis mit gondolsz,ki a fene növeli a jövedelmeket?" Azt gondolom, senki sem fogja,és éppen ezért marad a korrupció úgy, ahogy most van, hosszú távra. Azt próbáltam megértetni, hogy fölösleges álmodozni.

"A magyarok SEMMILYEN áldozatot nem hoztak 90 óta". Bocs, te hol éltél '90 óta? Mond mondjuk neked az a kifejezés valamit, hogy Bokros-csomag? Itt voltál, amikor a Gyurcsány-Bajnai kormány megszorító intézkedéseket hozott? És még sorolhatnám...

Ezténírtam 2014.01.12. 19:34:08

@panelburzsuj:
"Tehát nem robbanás lesz, hanem "hagyományosan" magyar összeomlás: nem a forradalmárok/felkelők erősödnek egyre merészebbé, hanem az állam gyöngül és hülyül egyre idiótábbá az épnek, sőt hibátlannak tűnő máz alatt. "

Szerintem egyszer csak már kritikus tömeg fog normális iskolákban (külföldön) tanulni,olvasni a netet stb.,kihal a komcsiban szocializálódott és a rendszerváltásban összeomlott réteg és lassan túlsúlyba kerülnek az értelmesebbek. Ekkor lesz nagyobb fordulat,hátha megérjük még,úgy 30-40 év múlva...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.12. 19:45:26

@Sir Galahad: Nagy kérdés, hogy egy-egy, transzfereket megkurtító intézkedés az most igazából áldozathozatal (teleologikus, tudatos, akart cselekvés) avagy inkább csak kínos következmény (pl. óvatlanul belerúgok a széklábba, s ez fáj).

Én legalábbis vitatottnak látom, hogy a hivatkozott példákat a magyar társadalom egésze áldozathozatalként élné meg.

Ezténírtam 2014.01.12. 19:45:29

@Sir Galahad:
"Azt gondolom, senki sem fogja,és éppen ezért marad a korrupció úgy, ahogy most van, hosszú távra. Azt próbáltam megértetni, hogy fölösleges álmodozni."

Akkor fognak emelkedni a jövedelmek,ha javul a képzettség és a munkaerő értéke,ha értékesebb munkát tudunk majd végezni.

"Bocs, te hol éltél '90 óta? Mond mondjuk neked az a kifejezés valamit, hogy Bokros-csomag? Itt voltál, amikor a Gyurcsány-Bajnai kormány megszorító intézkedéseket hozott? És még sorolhatnám... "

A Bokros-csomag fő intézkedései:
- 8%-os vámpótlék bevezetése az energiahordozókon kívül minden árura (március 20-tól). - ez elsősorban az importált áruk fogyasztását akarta visszafogni, a bérek nem csökkentek
- A forint 9%-os egyszeri leértékelése, illetve a forint csúszó leértékelésének bevezetése (kezdetben havi 1,9%-os mértékben). Főképp a leértékelés és a vámpótlék bevezetése következtében felpörgött az infláció, jelentősen csökkentve a bérek reálértékét. - ez a már említett "beárazott minket a világpiac" kategória

- A nominálbérek emelkedésének korlátozása az állami szférában (ami a magánszféra béreire is hatott). - emelkedés korlátozása,szegények
- A felsőoktatás, a fogászati ellátás ingyenességének megszüntetése. akárcsak a fidesz... ezek nem tudom,mekkora megszorítások

A felsőoktatásban munkaerő-leépítési normákat határoztak meg. A gyermekgondozási segélyre, családi pótlékra, gyermeknevelési támogatásra jogosultak körének szűkítése. Csökkentették a gyógyszerek állami támogatását, felemelték a nyugdíjkorhatárt. - Bokros egy zseni volt.

Nem tartozott a Bokros Lajos által márciusban bejelentett intézkedések közé, de tágabb értelemben a kiigazítás részét képezte a privatizáció felgyorsítása (mivel a külső egyensúly helyreállításához ez is hozzájárult). - Sajnos még lett volna mit eladni - pl. Szerencsejáték Zrt.

Bajnaiéktól a 13. havi nyugdíj elvételére emlékszem,remélem,ezt minden jóérzésű ember támogatta,mi volt ez,tán nyugdíjasbónusz vagy mi???

MEGSZORÍTÁS és ÁLDOZATVÁLLALÁS alatt azt értem,amit pl. Lettországban volt (államháztartás kiadásainak csökkentése 50%-kal),vagy Görögországban (közszférában 25% bércsökkentés). Na ezek megszorítások,de itthon... SEMMI nem volt ezekhez képest,csak gyenge korrekciók.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.12. 19:47:49

@Ezténírtam: Van ez az ún. újratermelés jelenség, ami egy kicsit marxista hangulatú szó, viszont jól kifejezi, hogy az idős komcsik, ha hagyjuk őket szelektálni, érdekérvényesíteni, érvényesülni stb. – fiatal komcsikat nevelnek ki.

Attól tartok, ez simán felfedezhető ma Magyarországon. Magától nem fog egyszer csak minden elmúlni.

almodhi 2014.01.12. 19:50:43

@Ezténírtam:
"Még mindig jobb,ha felsöprik a járdát azért a pénzért,legalább nem nekem kell"

De nem jobb. Mert attól a piaci szereplőtől veszik el a lehetőséget, aki olcsóbban megcsinálná és jobban megélne belőle... (Az olcsó itt az egész folyamatra vonatkozik, nem a közmunkás bérére). Azt amennyivel a közmunkás utcaseprés többe kerül, meg mi finanszírozzuk az adóinkból

"tanuljanak a mocskok."
Összehoználak pár ilyen "mocsokkal", csakhogy tudjad mit beszélsz.

explanatus 2014.01.12. 19:51:12

Pedig vannak példák történelmünk során, amikor jól felismert érdektől vezéreltetve a kor legfejlettebb országaitól tanultunk. Apáczai Csere János, Hollandia. Talán ismét ideje lenne a hollandoktól (is) tanulni, például „korrupciót”

Piet, az átlagholland, hogy elsőre megértené a problémánkat a korrupcióval kapcsolatban, hát arra nem tennék nagy tétben fogadást. Nem azért, mert Piet nem fusizik hétvégén néha, de fusizik. Ha Piet ne adj isten kórházi ápolásra szorul, akkor esetleg ha kéri, hogy főorvosi ellátásban részesüljön, akkor azt a kiegészítő biztosításából rendezi (nem zsebbe). Ha Piet felesége, élettársa Marijke harmadik vagy negyedik gyerekével terhes, akkor nem üvölti le a főnöke, hogy százan állnak a kapu előtt és hogy képzeli ezt, hanem megbeszélik normális emberi hangon kávé mellett hány órát, és heti hány napot akar majd dolgozni, ha túl lesz az egészen. Ez nem Sci-fi,ez a holland valóság.

Ha a német állam Steursünder CD-ket vásárol milliókért (euróban), akkor megkérdezhetnénk esetleg Merkel mamát, nincs valami jó tippje hogyan kell ezt csinálni.

És unalmas már kicsit, hogy nem kérek, meg nem adnak számlát. Ott se adnak mindenért és nem dől össze a világ.

Publius Decius Mus 2014.01.12. 19:53:27

Ennek a posztnak az alapfeltetelezese, hogy barki akar csak megkozelitheti a szocikat korrupcioban. Mitol ugrik naluk mindig akkorat az allamadossag? A valodi mutyi a privatizacio. Hogy kerult '98-ra 82 szazaleka az orszag vagyonanak eladasra?

Ezténírtam 2014.01.12. 19:58:24

@Counter:
"Attól tartok, ez simán felfedezhető ma Magyarországon. Magától nem fog egyszer csak minden elmúlni. "

Nem lesz már pénz arra,hogy örökké finanszírozzák ezt a hülye osztogatást. Egy második generációs komcsi talán már kevésbé dühödten fog hőbörögni egy vizitdíj vagy egy nagyobb állami leépítés miatt. Reméljük.

Sir Galahad 2014.01.12. 19:59:42

@Ezténírtam: "Akkor fognak emelkedni a jövedelmek,ha javul a képzettség és a munkaerő értéke,ha értékesebb munkát tudunk majd végezni." Újabb kérdés: ehhez van varázspálcád? Mert ha ehhez sincs, még nagyon sokáig marad, ami van. Esetleg örökre.

"MEGSZORÍTÁS és ÁLDOZATVÁLLALÁS alatt azt értem,amit pl. Lettországban volt (államháztartás kiadásainak csökkentése 50%-kal),vagy Görögországban (közszférában 25% bércsökkentés). Na ezek megszorítások,de itthon... SEMMI nem volt ezekhez képest,csak gyenge korrekciók." Attól, hogy másutt végrehajtottak még durvább megszorításokat, ez is az volt, az átlag választópolgár annak élte meg - kivéve talán egy nagyon szűk jómódú réteget, akik ezt meg sem érezték. Teljesen felesleges a magyar választóktól újabb áldozatot várni: miután a korábbiaknak sem lett számukra érezhető eredménye, tapasztalatból elutasítanak minden újabbat.

Ezténírtam 2014.01.12. 20:02:33

@almodhi:
"De nem jobb. Mert attól a piaci szereplőtől veszik el a lehetőséget, aki olcsóbban megcsinálná és jobban megélne belőle... (Az olcsó itt az egész folyamatra vonatkozik, nem a közmunkás bérére). Azt amennyivel a közmunkás utcaseprés többe kerül, meg mi finanszírozzuk az adóinkból"

Azt kell vizsgálni,hogy mekkora a bukó. Minél primitívebb a munka,nyilván annál kisebb. Amennyivel többe kerül,az meg a "szociális háló" költsége. De még mindig jobb,mintha kap valaki 50 e Ft segélyt + még az állam fizet egy piaci szereplőnek,hogy söpörje fel az utcát,ahogy ez ma van. Ez tuti a legdrágább.

"Összehoználak pár ilyen "mocsokkal", csakhogy tudjad mit beszélsz. "

Borsodi vagyok,tudom. TANULNI TANULNI TANULNI (Lenin mondott jókat is :D)

Ezténírtam 2014.01.12. 20:05:13

@explanatus:
Mindezt nem értem,mire írtad,de ja,így van,terhes,leüvölti,fusizik,CD. OK

"És unalmas már kicsit, hogy nem kérek, meg nem adnak számlát. Ott se adnak mindenért és nem dől össze a világ. "

Csak kérdés,hogy mekkora az a nagyságrend. Nálunk a magyarmagyar gazdasági szegmensben úgy 80% kb...

Ezténírtam 2014.01.12. 20:09:39

@Sir Galahad:
"Újabb kérdés: ehhez van varázspálcád? Mert ha ehhez sincs, még nagyon sokáig marad, ami van. Esetleg örökre."

A varázspálca az internet. A mai tizenévesek már sokkal okosabbak,szélesebb a látókörük akár a miénknél is,hát még a nyugdíjasokénál.

"Teljesen felesleges a magyar választóktól újabb áldozatot várni: miután a korábbiaknak sem lett számukra érezhető eredménye, tapasztalatból elutasítanak minden újabbat. "

LETT eredménye: nem lett államcsőd. Vagy el kell bábozni a hülyéknek élőben,hogy milyen az,amikor 3 hónapig nem kapnak nyugdíjat 3 millióan? Nem tudják ezt elképzelni vagy mi??? Vagy mit vártak? Lesz megszorítás,jövőre meg kap mindenki egy Porschét,mert már annyira jó minden???

explanatus 2014.01.12. 20:14:41

@Ezténírtam: Látod, ez a baj írtál itt eddig több ezer betűt és nem érted miről beszélünk, arról, hogy baj van és keresni kellene jó megoldásokat. Erre én úgy gondoltam, ha itthon nem találunk jó megoldást, nézzünk szét a világban hol, hogyan csinálják. Hát ezért írtam ide, meg azért mert valaki az előbb azt írta a jó nagy betűkkel másolom: TANULNI TANULNI TANULNI Miért ne tanulhatnánk a hollandoktól, ha Tőled nem lehet. (Sorry, a gonosz megjegyzésért :)

Sir Galahad 2014.01.12. 20:16:35

@Ezténírtam: "A varázspálca az internet. A mai tizenévesek már sokkal okosabbak,szélesebb a látókörük akár a miénknél is,hát még a nyugdíjasokénál." Tehát ha jól értem, a világhálótól várod a jövedelmek növekedését. No, erre kíváncsi leszek.

"LETT eredménye: nem lett államcsőd." Bocs, de az átlag választópolgár azt nem tekinti eredménynek, hogy rosszabbul él, mint eddig, de élhetne még ennél is rosszabbul.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.12. 20:17:15

@Ezténírtam: Az államnak rövidtávon jobb, mert kevesebb a kiadása. Ennek azonban ára van.
A társadalom alsó rétegeiben meg lenyomhatatlan konkurenciát csinál a fizikai munkásoknak, az erre épülő minivállalkozásoknak, azaz lefogja a felfelé tartó mobilitást. Értsd: hiába szerveznél napszámos brigádokat, árokásó bandát, hiába tákolnál össze egy pár fős kertészcsapatot – mivel a közmunkás ugyanazt jelentősen olcsóbban elvégzi, állhatsz be te is közéjük. Ebből viszont megtakarítás, attitűdváltás nem lesz, maradsz muzsik.

Amúgy a komcsi az komcsi marad, ez a lényege. Ahogy egy méltán megvetett miniszterelnök mondotta: "a generációs láncot meg kell szakítani".

Lexa56 2014.01.12. 20:25:44

@Ezténírtam: a zsigeri reakcióim valamennyire hasonlók lettek volna, de beleolvastam az anyagba és elgondolkodtam raja ... még akkor is, ha azok nem a hagyományos konzervatív gondolkodás irányában mutatnak

Laptop7712 2014.01.12. 20:27:05

Urak, ahogy látom, nem mostanában lesztek kormányzati tényező, ez nagyon fontos számomra, és örömmel tölt el.
Nagyon tetszik a társalgás, minimális empátia, maximális profitéhség, de csak addig, ameddig nem jön szembe a valóság.
Örömmel olvasom hozzászólásaitokat. Egyet felejtettetek el, hogy win-win szituációk mellett is lehet valaki milliárdos, vagy milliomos.

Öröm olvasni minimális empátia készséggel megáldott milliomos csemetéknek a közgazdasági ömlengéseit. Az a lényeg, hogy nem vagytok az elit, csak akartok azzá válni, de ahogy látszik, ez semmilyen szinten nem akar sikeredni.

almodhi 2014.01.12. 20:36:59

@Ezténírtam:
"De még mindig jobb,mintha kap valaki 50 e Ft segélyt + még az állam fizet egy piaci szereplőnek"

Ez távolról sem biztos. Lehet hogy még így is többe kerül. Meg aztán a piaci szereplő az állami konkurencia miatt könnyen válhat szintén közmunkássá, arról nem is beszélve, hogy sok olyan alibimunkát is végeztetnek közmunkásokkal, amit piaci szereplővel még kevesebbért sem csináltatnának meg.

Ezténírtam 2014.01.12. 20:39:30

@explanatus:
"Hát ezért írtam ide, meg azért mert valaki az előbb azt írta a jó nagy betűkkel másolom: TANULNI TANULNI TANULNI Miért ne tanulhatnánk a hollandoktól, ha Tőled nem lehet. (Sorry, a gonosz megjegyzésért :) "

Azt,hogy TANULNI TANULNI TANULNI ÉN ÍRTAM,butus :D. Meg én javasoltam egyenesen azt,hogy szálljon meg minket a NATO ténylegesen és nevezzék ki ők a vezetőket,közben képezzenek ki magyarokat a feladatra (szemmel láthatóan ma egy sincs,aki el bírná vezetni ezt az országot).

almodhi 2014.01.12. 20:39:58

@Laptop7712: "sikeredni" tetszik ez a szó, szótárban találtad?

Ezténírtam 2014.01.12. 20:42:53

@Sir Galahad:
"Tehát ha jól értem, a világhálótól várod a jövedelmek növekedését. No, erre kíváncsi leszek"

A szellemi színvonal emelkedését mindenképpen,reméljük,ettől nőnek a jövedelmek is. Tanulás nélkül nincs több pénz.

"Bocs, de az átlag választópolgár azt nem tekinti eredménynek, hogy rosszabbul él, mint eddig, de élhetne még ennél is rosszabbul. "

NA látod,ezért segghülye az átlag választópolgár - többek közt.

explanatus 2014.01.12. 20:43:25

@Ezténírtam: "ÉN ÍRTAM,butus"
Tudom, nem-butus, Neked lett címezve, ahogy ez is. Mondd, te egy vagy vagy team? Ilyen"termékenység" egy embertől, le a kalappal.

Ezténírtam 2014.01.12. 20:47:01

@Counter:
"Értsd: hiába szerveznél napszámos brigádokat, árokásó bandát, hiába tákolnál össze egy pár fős kertészcsapatot – mivel a közmunkás ugyanazt jelentősen olcsóbban elvégzi, állhatsz be te is közéjük. "

Annyira nem fontos már ez, kicsit nyugatabbra már senki nem szervez kertészcsapatot,ott már a bevándorlók végzik az ilyen alja munkákat mindenhol.hamarosan itt is az lesz. Aki meg csak ennyire képes,álljon be akkor oda.

Amúgy itt is hamarosan áttételes munkaerőhiány lesz,ha lesz kicsi fejlődés, a kivándorlókra még inkább szükség lesz kint is,itt meg üres a helyük. Azért abból az 5 millió dolgozóból (3 m nyugger, 2 millió gyerek/tanuló) ha tényleg kint van 500 000,az 10%,az már látszik.

Laptop7712 2014.01.12. 20:49:19

@almodhi:
Egyfajta folyamatos jelen idejű alak, amely azt fejezi ki, hogy valaki valamit nagyon akar elérni, de még nagyon kevés hozzá. tehát nem azt jelenti, mint a sikerülni fog.
Másképp megfogalmazva, hogy csinálsz valamit, és közben érzed már azt, hogy nem fog menni, és megszólalsz, hogy ez nagyon nem akar sikeredni.

Ezténírtam 2014.01.12. 20:49:20

@Lexa56:
"a zsigeri reakcióim valamennyire hasonlók lettek volna, de beleolvastam az anyagba és elgondolkodtam raja ... még akkor is, ha azok nem a hagyományos konzervatív gondolkodás irányában mutatnak "

Majd ha lesz annyi agyuk,hogy összefoglalják a lényeget 2 A4-es oldalban,akkor elolvasom. Vagy adják oda a 444.hu-nak,azok tudnak érdekesen prezentálni egy anyagot,ha már a szerzőknek nem megy...

Amúgy ez egy nagyon veszélyes kommunista lózung,remélem,senki nem veszi be. A szegényeknek nem fix pénzt kell adni,hanem tanítani őket, az a megoldás.

Ezténírtam 2014.01.12. 20:51:32

@Laptop7712:
"Az a lényeg, hogy nem vagytok az elit, csak akartok azzá válni, de ahogy látszik, ez semmilyen szinten nem akar sikeredni. "

Visszajöttél,nagyokos komcsi? Na,milyen volt 90 előtt a háztáji vagy mi a lóf@sz? Arról mesélj,az a kedvenc témád,gyökér,ne másokat fikázzál azért,mert segghülye vagy.

Ezténírtam 2014.01.12. 20:52:45

@explanatus:
"Tudom, nem-butus, Neked lett címezve, ahogy ez is. Mondd, te egy vagy vagy team? Ilyen"termékenység" egy embertől, le a kalappal."

Akkor jó. Gyorsan olvasok,gyorsan gondolkodok,gyorsan gépelek :D

Laptop7712 2014.01.12. 20:56:22

@Ezténírtam:
Mondom, jön szembe a valóság. Azt kell látni, hogy semmire nem megy senki azzal, ha jövedelmet csökkent. Kell termék, termékrendszer, a fennálló gazdasági viszonyok mellett havi 400 e net. a kubikusnak. Ilyen egyszerű ez a játék.

Pár év, és valaki behozza ezt a rendszerszintű megoldásként. Akkor meg lesz pillázás, meg miegymás, lehet vele versenyezni majd.

Látni kellene, hogy a kibaszott fejlett nyugaton mindez ma is egyszerre van jelen, ezért mondom, irány az utca.

explanatus 2014.01.12. 20:56:39

@Ezténírtam: nincs harag, kihagytad az előbbi felsorolásból, és mintha gyorsan lennél indulatos is:)

Laptop7712 2014.01.12. 20:57:57

@Ezténírtam:
Urak, ahogy látom, nem mostanában lesztek kormányzati tényező, ez nagyon fontos számomra, és örömmel tölt el.
Nagyon tetszik a társalgás, minimális empátia, maximális profitéhség, de csak addig, ameddig nem jön szembe a valóság.
Örömmel olvasom hozzászólásaitokat. Egyet felejtettetek el, hogy win-win szituációk mellett is lehet valaki milliárdos, vagy milliomos.

Öröm olvasni minimális empátia készséggel megáldott milliomos csemetéknek a közgazdasági ömlengéseit. Az a lényeg, hogy nem vagytok az elit, csak akartok azzá válni, de ahogy látszik, ez semmilyen szinten nem akar sikeredni.

Ezténírtam 2014.01.12. 21:06:41

@Laptop7712:
"Mondom, jön szembe a valóság. Azt kell látni, hogy semmire nem megy senki azzal, ha jövedelmet csökkent. Kell termék, termékrendszer, a fennálló gazdasági viszonyok mellett havi 400 e net. a kubikusnak. Ilyen egyszerű ez a játék."

Jövedelmet senki nem csökkent,legalábbis nem az őslakosokét. Amikor ők olyan szintre emelkednek,hogy ér nettó 400-at a munkájuk,a bevándorló kubikosnak elég lesz 80 e Ft is,mert Pakisztánban éhezett+még ki is akarták nyírni...

"Pár év, és valaki behozza ezt a rendszerszintű megoldásként. Akkor meg lesz pillázás, meg miegymás, lehet vele versenyezni majd."

Pénz nem lesz rá,az a baj,mert ahhoz adót kellene emelni,csak nem nagyon lehet,mert akkor elhúznak a cégek külföldre.

"Látni kellene, hogy a kibaszott fejlett nyugaton mindez ma is egyszerre van jelen, ezért mondom, irány az utca. "

A fejlett nyugaton az őslakosok keresnek ennyit,a bevándorlók meg semmivel nem élnek jobban,mint nálunk az átlagemberek.

Ezténírtam 2014.01.12. 21:07:16

@explanatus:
"nincs harag, kihagytad az előbbi felsorolásból, és mintha gyorsan lennél indulatos is:) "

na az biztos :D

Dinkainka 2014.01.12. 21:10:19

@Ezténírtam: Tudod, amikor kitör majd a lövöldözés, akkor rájössz, kár volt sajnálni attól a pár szegénytől a napi betevőt.
Rosszkor rossz helyen születtek, mert a korrupt politikusok hoztak pár rossz döntést.
Megszűntek a munkahelyek.
Ha ez tartós lesz, már pedig nagyon úgy néz ki, akkor előbb utóbb olyan feszültséget fog kelteni, hogy nem lesz az a magánhadsereg, ami megvédene bárkit is. És nem csak a korrupt politikusokra fognak lőni, hanem mindenkire.

JohnHenry 2014.01.12. 21:14:05

@Ezténírtam: te idióta, az őszödi beszéd után huzamosabb ideig csak a sátorozó hajléktalanok voltak a Kossuth téren, a fityisz gyűlései napról napra kevesebb embert hoztak a ki a térre, a magyarok egyszerűen nem képesek kiállni a saját érdekeikért sem, szóval sok sikert a faludbéliek vonatoztatásához is.

Ezténírtam 2014.01.12. 21:15:16

@Dinkainka:
"Tudod, amikor kitör majd a lövöldözés, akkor rájössz, kár volt sajnálni attól a pár szegénytől a napi betevőt."

Mégcsak nem is tüntetnek,bakker,nehogymár egyből lövöldözéssel kezdődjön minden. Amúgy fentebb írta valaki helyesen,hogy nem lesz itt pháború,akinek nagyon fáj valami,az elhúz külföldre.

"Rosszkor rossz helyen születtek, mert a korrupt politikusok hoztak pár rossz döntést.
Megszűntek a munkahelyek."

Lehet azért másik mhelyet keresni,nem kell egyből lövöldözni, SŐŐŐŐT durva,de el is lehet költözni (akár országon belül is) oda,ahol van munka. Vagy még van Mo-n röghöz kötés? ahova születtél,ott kell éljél egész életedben??? nem tudtam,kérlek,taníts...

"Ha ez tartós lesz, már pedig nagyon úgy néz ki, akkor előbb utóbb olyan feszültséget fog kelteni, hogy nem lesz az a magánhadsereg, ami megvédene bárkit is. És nem csak a korrupt politikusokra fognak lőni, hanem mindenkire. "

Mondjuk remélem,az állami hadsereg meg a rendőrség megvédi azokat,akik dolgoznak,meg tanulnak,meg nyugdíjasok,azért csak többen vagyunk a költözni is képtelen nagyonhülyéknél,ugye? remélem...

Laptop7712 2014.01.12. 21:16:43

@Dinkainka: Ezt te is látod, én is látom, majd észreveszik, de akkor már egy kicsit késő lesz.

Ezténírtam 2014.01.12. 21:18:52

@JohnHenry:
"te idióta, az őszödi beszéd után huzamosabb ideig csak a sátorozó hajléktalanok voltak a Kossuth téren,"

idióta a k@rva anyád

ja,de az éhező hajléktalanok az éhezés miatt már nem tüntetnek? durva...

"a fityisz gyűlései napról napra kevesebb embert hoztak a ki a térre, a magyarok egyszerűen nem képesek kiállni a saját érdekeikért sem, szóval sok sikert a faludbéliek vonatoztatásához is. "

Ezek a szegény magyarok otthon éheznek... Vagy tetszik nekik az,ami van? Miért nem tudjuk elfogadni a triviális magyarázatot? A többség ezt szereti és kész. Én nem vagyok politikus,nem akarok kiállni másért,csak magamért,ha kell,de én jól élek,szóval nekem OK nagyjából így,ahogy van.

almodhi 2014.01.12. 21:20:27

@Laptop7712: Szóval, nemcsak tudálékos semmitmondó kommentekkel próbálkozol itten, hanem még azt sem veszed észre, ha erre (picit ironikusan) felhívják a figyelmedet.

Taníts még.

Laptop7712 2014.01.12. 21:21:09

@Ezténírtam:
Ez nagyhatár marhaság, semmivel sem keresnek kevesebbet az adott pozícióban a bevándorlok, mint az őslakosok. Lehet, hogy ez nálatok így van. Tudod miért? Mert ha így lenne, az az egész rendszer létét kérdőjelezné meg. Pontosan ezért lehet az, hogy senki nem baszakszik, egyenlő bánásmód bárkivel szemben. Menj vissza tanulni, rád férne.

Ezténírtam 2014.01.12. 21:22:48

@Laptop7712: @Dinkainka:
"Ezt te is látod, én is látom, majd észreveszik, de akkor már egy kicsit késő lesz. "

Srácok,internet van. 1 perc múlva az egész ország tudja,ha születik egy 3 lábú tyúk hajdúnánás-alsón...

Vagy a munkát szerezni képtelen idióták hirtelen szuperhősökké válnak és titkos,de nagyszabású akciókkal megrengetik az egész országot? azért csak nem...

Ha polgárháborúzni akartok,irány Afrika,ott van egy csomó most is,jó utat,jó szórakozást.

Laptop7712 2014.01.12. 21:24:34

@almodhi:
Mire is? Világosíts fel. egy arrogáns marhát hozok vissza az emberi társalgás szintjére. Erre finoman felhívják a figyelmemet. Mondom én, nagyon komoly problémák vannak.

Ezténírtam 2014.01.12. 21:25:44

@Laptop7712:
"Ez nagyhatár marhaság, semmivel sem keresnek kevesebbet az adott pozícióban a bevándorlok, mint az őslakosok. Lehet, hogy ez nálatok így van. Tudod miért? Mert ha így lenne, az az egész rendszer létét kérdőjelezné meg. Pontosan ezért lehet az, hogy senki nem baszakszik, egyenlő bánásmód bárkivel szemben. Menj vissza tanulni, rád férne."

Adott pozícióban nem,de ha mondjuk elolvasnád,amit írok,láthatnád,hogy NEM DOLGOZNAK ugyanolyan pozíciókban. A bevándorlók a wc-sek meg a pénztárosok pl. az icában (svédo.),a svédek meg nem,aztán ennyi.

PapiPapi 2014.01.12. 21:35:19

Ez egy kiváló írás, kár, hogy olyan szomorú a vége. Jó lenne tudni,hogyan lehet ebből a lefelé menő spirálból kimászni.

Alkibiadesz 2014.01.12. 21:36:28

Jelen írás témája hozzákapcsolható ahhoz a korábbi vitánkhoz, hogy totalitárius-e a Lánczi által dicsőített hatalomtechnika, avagy nem. Ha azt a tételedet nézem, amely szerint a jelenlegi hatalmi gyakorlat aktív és passzív felei között kialakult egy sajátos kiegyezés, akkor az ellentmondani látszik annak a korábbi kijelentésednek, amely szerint totalitárius jellegű ez a hatalmi gyakorlat.
Ahogy azt korábban leírtam: szerintem a Lánczi által ünnepelt és gyakorolt machiavellizmus nem totalitarianizmus.
Ennek oka persze nem az, hogy a látszat ellenére Lánczinak is van közjókoncepciója. Mivel ez egy igencsak sajátos, mondhatni perverz, közjókoncepció, ezért a Lánczi által üdvözölt hatalomtechnika akár totalitárius is lehetne.
Hogy mégse ez a helyzet, az annak köszönhető, ahogy az ellenfeleiket kezelik. Az orbáni rendszer annyiban valóban emlékeztet a totalitárius rendszerekre, hogy azért kreál ellenségeket, hogy aztán mozgósíthasson ellenük. A jelenlegi hatalmi gyakorlat célja viszont, a látszat dacára, nem az, hogy végső csapást mérjen az ellenségeire, hanem az, hogy bevonja őket a saját játékába. Az orbáni politikai „géniusz” lényege az a képesség, hogy nem csak az aktív és passzív kollaboránsokat képes „táncra csábítani”, hanem a rendszer „ellenségeit” is.
Lánczi pedig nem tesz mást, mint hogy ezt a képességet azonosítja a közjóval. Lánczi – és a hozzá hasonló politikai gondolkodók – szerint a közjó azzal a hatalmi gyakorlattal azonos, amely még hatalomnak alávetettek ellenállási erőfeszítéseit is képes átalakítani a saját fennmaradását biztosító energiává. Ehhez a hatalmi gyakorlathoz kell egy olyan politikai „géniusz” aki úgy képes provokálni az ellenfeleit, hogy azok válaszreakciói beilleszkedjenek a provokatőr stratégiai céljaiba.
Ebből következik a rendszer gyengesége is.
A Lánczi által elfogadott közjókoncepció nagy előnye, hogy képes a rendezettség illúzióját kelteni egy anomikus társadalomban. Ha van olyan hatalom, amely képes elérni, hogy még az ellenfelei interiorizálják a hatalom róluk alkotott képét, akkor valóban nincs szükség olyan elvekre és gyakorlatokra, amelyek érvényességét mindenki elismeri és kész aszerint cselekedni is.
A Lánczi által értelmezett közjókoncepció és hatalmi gyakorlat nagy hátránya viszont az, hogy csak egy anomikus társadalomban képes fenntartani a rendezettség illúzióját, ezért kénytelen fenntartani az anomikus viszonyokat is.
Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy ez a rendszer fejlődésképtelen (mármint ha fejlődést a külső környezethez, a „valósághoz” való alkalmazkodással azonosítjuk), és ezért előbb utóbb a törénelem szemétdombjára kerül.
A rendszer „anomiafüggése” még azt is jelentheti, hogy a jelenleg elképzeltél sokkal nagyobb mértékben kiszolgáltatott a „nomikus” közösségek oldaláról érkező kihívásoknak.

Ezténírtam 2014.01.12. 21:40:44

@Alkibiadesz:
Ejha :D

A fő gond,hogy nincs több lóvé,pedig megígérték ezek a hülyék is,csak nem tudják megcsinálni,mert nem értenek hozzá. 3 év alatt kicsit még csökkenni is sikerült a gazdaságnak a 2/3-al,ami szép teljesítmény,mivel ekkora többséggel lehetett volna megszorítani meg reformálni elég gyorsan,úgyis elfelejtette volna mindenki 4 év alatt...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.12. 21:46:39

@Alkibiadesz: No, akkor neked is módosult a korábbi véleményed, de ez nagyon szép így, már majdnem ott van, hogy teljesen a magamévá tudjam tenni. (Szerintem túl sokat feltételez az ellenfelek integrációja kapcsán a hatalomról, viszont szép ez az érv.)

kvadrillio 2014.01.12. 21:57:53

24 év alatt annyit harcoltak a kormányok a korrupció ellen, hogy mára a világ legkorruptabb országává váltunk !
...24 év alatt annyit harcoltak a szegénység ellen, hogy az ország háromnegyede szegénnyé vált...
...annyit harcoltak a gyermekéhezés ellen, hogy mára millió gyermek éhezik...
.....annyit harcoltak a munkanélküliség ellen, hogy az ország több, mint 30 %-a mun kanélküli..,több mint fele feketefoglalkoztatott.....
...ÉS VAN EGY BÁRMIKOR, BÁRHOL LÁB ALÓL ELTEHETŐ DEGENERÁLT "MAGÁT ARISZTOKRÁCIÁNAK KÉPZELŐ" RÉTEG.....MELY JÓ LENNE, HA MÉG IDŐBEN ELTŰNNE EBBŐL AZ ORSZÁGBÓL..........

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.12. 22:00:12

@Alkibiadesz: Egyáltalán nem kötekvési céllal kérdezem: ha a rendszer ellensége "táncra csábul" (azaz a rendszer céljait szolgálja), akkor az miért, mitől ellenség még, miért nem kollaboráns?

"Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy ez a rendszer fejlődésképtelen (mármint ha fejlődést a külső környezethez, a „valósághoz” való alkalmazkodással azonosítjuk), és ezért előbb utóbb a törénelem szemétdombjára kerül."

Ezek szerint viszont a rendszer valódi ellensége – a valóság. Ami szép, de nem túl kézzelfogható.

"A rendszer „anomiafüggése” még azt is jelentheti, hogy a jelenleg elképzeltél sokkal nagyobb mértékben kiszolgáltatott a „nomikus” közösségek oldaláról érkező kihívásoknak. "

Ezek szerint meg a rendszer ellensége csakis anómiás közösség lehet, mert ha "nomikus" közösség kerül vele szembe, akkor azzal szemben kiszolgáltatott és nem tudja kooperációra késztetni.
Vagy én értem félre nagyon?

kvadrillio 2014.01.12. 22:05:42

Arisztokrácia
Ez a lap egy ellenőrzött változatarészletek megjelenítése/elrejtése
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás: navigáció, keresés

Az arisztokrácia eredetileg olyan kormányzati formát jelent, amelyben a legkiválóbbaknak, a legjobbaknak tartottak uralma érvényesül. A középkori Európában ez a kiváltságos vagy nemes emberek (részleges) uralmát jelentette. Magyarországon az arisztokráciához tartozó főnemesek a széles köznemes rétegtől elkülönülő osztályt alkottak.

A szó ógörög eredetű, a szó töve a 'legjobb' jelentésű aristos, a kratein jelentése pedig 'uralkodni', az összetétel jelentése tehát: 'a legjobbak uralma'. Az arisztokraták szolgákat tartó, jelentős javakkal rendelkező, csak kormányzással és katonáskodással foglalkozó kiváltságosok voltak. Hovatartozásukkal, származásukkal, jómódúságukkal kerültek bele ebbe a rétegbe, már megszületésükkor. Az arisztokrácia uralma a történelem során ritkán volt teljes, egyes városállamok vagy a lengyel nemesi köztársaság sorolhatók leginkább ezen kivételek közé. Az európai történelemben a főnemesek a monarchiában az uralkodónak többnyire alárendelten, részlegesen gyakorolták a hatalmat.

A 20. században a demokrácia és a diktatúrák általánossá válásával az arisztokrácia jelentősen csökken. Több demokratikus állam, így Magyarország is tiltja az arisztokrácia nemesi címeinek használatát (1947. évi IV. törvény egyes rangok és címek megszüntetéséről). A brit arisztokrácia bizonyos előjogait megőrizhette az alkotmányos monarchia keretében. Az Egyesült Államok történetének több szakaszában beszéltek az arisztokrácia egy modern formájáról, a gazdagok uralmát jelentő plutokráciáról.

kvadrillio 2014.01.12. 22:06:57

@kvadrillio: A plutokrácia olyan társadalomforma, berendezkedés, melyben a hatalmat a legvagyonosabb réteg tagjai gyakorolják. Mint politikai rendszer, a plutokrácia lehet mind demokrácia, mind diktatúra. A név eredete a görög ploutos szó, amely vagyont, gazdagságot jelent. A görög-római szinkretisztikus mitológiában Hadész, ill. Pluto mellesleg az Alvilág istene (a gazdagság és az alvilág társítását bizonnyal a bányászat fogalomköre alapozta meg). Történelmi, közgazdasági és jogi tárgyú munkákban a plutokrácia olyan állam, melyet a legvagyonosabbak irányítanak.

Például ilyen berendezkedésűek voltak a görög kereskedőpoliszok, vagy az Itáliai kereskedőállamok, Velence, Firenze és Genova. De már az ókori Egyiptom lakosainak sírfeliratai is panaszkodnak a szegényember sorsáról és a gazdagok hatalmaskodásairól. De manapság Magyarországon is rossz csengése van e szónak, pejoratív értelmű (vö. még újgazdag).

Annak ellenére, hogy a plutokratikus berendezkedést más szempontból, pozitívan is le lehet írni, ti. hogy aki vagyonos, az érdemei szerint lett az (vö. szabad verseny ill. meritokrácia), tehát megérdemli vagy szükségszerűen kell hogy birtokolja a politikai hatalmat is.

A plutokrácia többféleképp is megvalósulhat konkrét politikai intézményekben és cselekvésekben. Jellegzetes például a vagyoni cenzus és a lobbizás megfelelő fajtái is ide érthetőek.

kvadrillio 2014.01.12. 22:09:07

Angliában

A középkorban Angliában saját birtokain árutermelést folytató nemesség elnevezése a dzsentri.

A gentryk olyan földbirtokosok, akiket a Tudor-kor győzteseinek nevezhetünk, hiszen a bekerítésekből ők profitáltak a legtöbbet, birtokaikat megduplázták. Amikor például VIII. Henrik 1540-ben eladta a korábban kisajátított kolostorok birtokállományát, mindent a gentryk vásároltak fel. Ezenkívül az eladósodott parasztok földjeire is rátették kezüket, ezzel is növelve birtokukat. Körülbelül ötezer családról lehetett szó, akiknek politikai súlyuk is jelentős volt: békebírói és seriffi tisztségeket töltöttek be. Egyre képzettebbek lettek, jól ismerték a jogot. A bekerítések által megindult a tőkefelhalmozás révén a tőke ezen új vállalkozói réteg kezében összpontosult. Ők rendelkeztek a termelési eszközökkel, és a tönkrement parasztok, kézművesek (mint szabad bérmunkások) végezték a termelést számukra.
Magyarországon

Magyarországon az elnevezés az 1870-1880-as években terjedt el. Az elszegényedő, birtokait elveszítő nemesség, amely ragaszkodott társadalmi rangjához, úri életformájához, s egyfajta romantikus, antikapitalista nézeteket vallott. Többségük köztisztviselői, katonai pályára kényszerült. A 20. század első felében az úri középosztály elnevezést használták e réteg képviselőire.

A dzsentrik emlékezetes figuráit örökítette meg Mikszáth Kálmán és Móricz Zsigmond számos regénye.

nu, ezeket hnozta vissza a NAGY MAGYAR RENCERVÁLTOZTATÁS !

KÖSZÖNJÜK !
NEM KÉRJÜK !!!!%!

Ezténírtam 2014.01.12. 22:09:46

@kvadrillio:
"24 év alatt annyit harcoltak a kormányok a korrupció ellen, hogy mára a világ legkorruptabb országává váltunk !"

Ajaj,voltál mostanában Afrikában,Ázsiában vagy D-Amerikában? Azért vannak a korrupciónak szintjei,ne légy ennyire buta...

"...24 év alatt annyit harcoltak a szegénység ellen, hogy az ország háromnegyede szegénnyé vált..."

7,5 millió szegény? Na ilyet se hallottam még. Ja,Bill Gates-hez képest 100% a szegények aránya :D (a világon is)

"...annyit harcoltak a gyermekéhezés ellen, hogy mára millió gyermek éhezik..."

Összesen nincs annyi :D

".....annyit harcoltak a munkanélküliség ellen, hogy az ország több, mint 30 %-a mun kanélküli..,több mint fele feketefoglalkoztatott....."

Azért 5 millióból 3,5 csak be van jelentve,hogy jött ez ki?

"...ÉS VAN EGY BÁRMIKOR, BÁRHOL LÁB ALÓL ELTEHETŐ DEGENERÁLT "MAGÁT ARISZTOKRÁCIÁNAK KÉPZELŐ" RÉTEG.....MELY JÓ LENNE, HA MÉG IDŐBEN ELTŰNNE EBBŐL AZ ORSZÁGBÓL.........."

Bármikor átveheted a hatalmat. Pártot alapítasz, választások,tudod,hogy megy ez. HAJRÁ!

Ezténírtam 2014.01.12. 22:12:03

@kvadrillio:
"KÖSZÖNJÜK !
NEM KÉRJÜK !!!!%! "

hát mondom,választás,elindulsz,meglátjuk
egyszerű ez különben...

kov_vacs 2014.01.12. 22:30:09

A szegénységről, ami "nem létezik":
nyomorszeleblog.hvg.hu/2013/10/19/387-a-szegenyseg/
plusz úgy az egész blogot ajánlanám.

Néhány adalék hozzá.
1, Ugyanebben a blogban (nem emlékszem, melyik posztban) jelent meg, hogy az elmúlt években a szegénység növekedése a következő módokon nyilvánult meg:
- olyan családok, akik korábban nem számítottak az alapítvány célcsoportjának, felháborodtak-morgolódtak, hogy őket meg miért nem támogatják. Két ok miatt fontos ez: nemcigány, de nem jól élő családok tömegei csúsztak le, pl. (akár fekete)munka elvesztése miatt + a helyi konfliktusok nőttek. (A szegények az esetleges valós okok felkutatása helyett a túlélésért egymás ellen fordulnak.)
2, ugyanebben a blogban szerepelt, hogy az országból egyre több helyről érkeznek az alapítványhoz - segélykérések. Nem felajánlások, hanem segélykérések.
3, Blogtól függetlenül hallottam nemhivatalos infóként, hogy olyan falvakban, ahol pár évvel korábban ilyesmi ismeretlen volt, megjelent a megélhetési lopás (érzékeny adatok miatt nem fogom tudni alátámasztani)

Sajnos a saját környezetemben is sok sztori van, kezdve az agyonszorongatott multitól kirúgott sokgyerekes ötvenes családapával, folytatva a kirándulást befizetni nem tudó osztálytárssal (holott itt mindenki középosztálybeli és a felszínen mindenki nagyon próbálja tartani magát, hogy semmi se látszódjon), zárva több olyan esettel, mikor szó szerint betegedett bele a talpig becsületes cigány melós az építőipar totális lenullázódásába (többek közt mert nem tudta bebizonyítani a családjának, hogy igenis érdemes szakmát tanulni, keményen dolgozni, vállalkozóként gürcölni).

Ezténírtam 2014.01.12. 22:47:40

@kov_vacs:
Ez a blog igazán nagyon demagóg,meg az is,amiket leírtál. A "nem tudja befizetni az osztálykirándulást" az mióta mélyszegénység? vagy éhezés? Nemár... A blogbejegyzésben meg az újszülöttet szoptató anya meg ilyenek,ezeket kellene sajnálni? Aki szüli a kölyköket a semmire? Talán kotont meg gyógyszert kéne osztogatni a szegényeknek,aztán ha mégis szül,gyorsan elvenni a gyerekét állami gondozásba (ez minden gyereknek alanyi jogon JÁR!),csak abbahagynák előbb-utóbb...

De mondom,mi a szitu igaziból,csak hogy kipenderülj ebből a nagy sírásrívásból:

10 millióan vagyunk
az ILO szerint a foglalkoztatottság 57% (ez a munkavállaló + regisztrált munkanélküli) a 15-64 éves korosztályban, ami 8 M fő,vagyis kb. 4,5 millióan tartoznak ebbe a csoportba.

És most jön a trükk: az ILO világszinten mér,a fejlett országokra nem jó a statisztikája,mivel tudjuk,hogy nálunk átlag 20 éves korig járnak suliba a gyerekek és nyugdíjba sem 64 évesen mentek sokan. A nyugdíjasok+tanulók kb. 5 millióan vannak összesen.

Vagyis a maradék 5 millióból kb. 500 ezer az,aki homályzóna,meg az ő gyerekeik. Ezek persze nem mind szegények,mert sokan dolgoznak teljesen feketén (meg sem jelennek semmilyen nyilvántartásban),illetve sokan egyszerűen semmit nem csinálnak,mert sok pénzük van.

A valós nyomorgó réteg talán pár százezer ember lehet,jórészt cigányok,de mivel semmit nem akarnak tenni azért,hogy jobban éljenek,nehéz velük mit kezdeni (önmagától ugye senkit nem lehet megmenteni). Ezeknek az embereknek nem segély meg jótékonykodás kell,hanem közmunka+kötelező képzés,illetve regionális minimálbér (főleg ÉK,DK Mo-n),hogy minél kevesebb költséggel lehessen őket alkalmazni.

Afrika példája tökéletesen bebizonyította,hogy a segélyezés egy nagy ostobaság,az USA példája pedig azt,hogy a lehetőség felemeli a beilleszkedni szinte képtelen kisebbségeket is.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.12. 22:54:14

@Ezténírtam: Kíváncsi vagyok az USA nagy közmunkaprogramjaira, regionális minimálbér-rendszerére, kötelező képzéseire stb. a New Deal előtt – azt meg ugye mégse mondjuk, hogy egész addig döglődött az egész projekt

Ezténírtam 2014.01.12. 23:12:01

@Counter:
"Kíváncsi vagyok az USA nagy közmunkaprogramjaira, regionális minimálbér-rendszerére, kötelező képzéseire stb. a New Deal előtt – azt meg ugye mégse mondjuk, hogy egész addig döglődött az egész projekt"

Akkortájt indult meg a feketék felemelkedése,mondjuk ők lentebb kezdték,mint a mai Mo-i cigányok. Persze az egész más volt,mert a fekák sose voltak eltartva,mint itt a cigók stb. stb.,de az tuti,hogy amint odaléptek a képzésnek,főleg a sport terén,sok lehetőségük lett,amit ki is használtak sokan.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.12. 23:20:40

@Ezténírtam: A rabszolgaság: eltartottság. A rabszolga nem tekinthető a saját maga urának, tehát nem mondható, hogy eltartja magát. Ennek ékes bizonyítéka, hogy annak a rabszolgának sem volt biztos a puszta élete sem, aki ugyanazzal a munkateljesítménnyel szabad emberként bizonyosan fenntarthatta volna magát. Ui. a rabszolgát, ha dolgozik, ha nem, ettől _teljesen függetlenül_ tartja vagy nem tartja el a gazdája (a – bizonyára gyakori – korreláció nem szükségszerű!).

Továbbra is érdekel, hogy hogyan bizonyítja pont az USA példája a "közmunka+kötelező képzés,illetve regionális minimálbér" egyedül üdvözítő voltát. A sportot meg végképp nem értem, hogy jött ide – szerintem profi sportra alapozni, arra alapozva láttatni társadalmi felemelkedést egészen valószerűtlen.

lenoardo999 2014.01.13. 07:44:58

Őszintén szólva nem értem a szerzőt. Persze lehetne kisebb a korrupció, de az éves CPI-riportok szerint a környező országok rosszabbak ebből a szempontból. Pl. itt a 2013-as jelentés 177 országból a 47-dik legjobbak vagyunk, megelőzve Csehországot, Horvátországot, Szlovákiát stb. Már hogyan lehetne akkor ebből levezetni ennyi mindent.

cpi.transparency.org/cpi2013/results/

kov_vacs 2014.01.13. 08:39:12

@Ezténírtam:

Érdekel a blog háttere?

Csak azért kérdezem, mert hozzád eléggé hasonlóan láttam ezeket a dolgokat úgy 4-5 éve még. (A szegénységet nem a mostani kormány "csinálta", de a helyzetet jelentősen rontja.)

Vegyük pl. ezt: "Talán kotont meg gyógyszert kéne osztogatni a szegényeknek" - nézd csak meg ezt az írást pl:
nyomorszeleblog.hvg.hu/2012/04/05/286-fogamzasgatlas/

Amit el se tudunk képzelni a középosztályból, mert annyira hihetetlennek tűnik: van a szegénységnek az a foka, hogy a családtervezés reménytelen ügy - pedig VOLNA rá igény.
- pénzbe kerül beutazni a faluból a nődokihoz
- pénz az óvszer (és ne tagadjuk le, hogy férfit rávenni fogamzásgátlásra, ha neki nem tetszik, az még a társadalom csúcsán se megy kőgazdagéknál) - de a csóró falvak boltjaiban nem is lehet kapni
- a tabletta drága, a rendszerességez elvárni illúzió sajnos

Szóval ez egy nagyon is valós probléma, és a poszt, amit ajánlottam, arról is szól, hogy megpróbálnak a mélyszegény családoknak ebben is segíteni.

A "lehetőség a felemelkedésre" pedig tényleg fontos - az ezeken a környékeken nincs, mert ha valakinek a havi jövedelmének a jelentős része menne el csak arra, hogy munkát keressen, holott hó végéig se tart ki élelemre, akkor megint ott van a zsákutcában. Ezért is nagy szám, hogy ugyanez az alapítvány munkát ad az asszonyoknak, hímeznek álomszép dolgokat, amit neten meg lehet rendelni, és ebből tudnak valamit előre lépni - ez pedig tényleg nem segély, annál jóval több.
Itt az egyik bejegyzés róla: nyomorszeleblog.hvg.hu/2012/12/08/337-a-szuno-projekt-sikere/

Most nem fogom végig kifejteni az összes témát, hogy mi mindent csinálnak _velük_ együtt arrafelé, ami változást hoz, mint pl téli tüzelőt készítenek nyáron, a legjobban tanuló gyerekek civilek pénzéből kapnak ösztöndíjat (aminek eredményét két után már tapasztalják a sulikban!), valódi kiskertprogramot csinálnak (azaz nem csak odaadják a vetőmagot, de folyamatos a sztori követése és támogatása) stb.

Figy,
azt nehéz nagyon megérteni onnan, ahol vagy, meg ahol én vagyok, hogy van olyan helyzet, és nagyon-nagyon sokan vannak olyan helyzetben, hogy egyszerűen nem lehet belőle kijönni külső segítség nélkül. Ha van a zsebedben 20e Ft mondjuk, és tényleg jobb életet akarsz, mennyi esélyed van arra, hogy tényleg kapsz is munkát Mo túlvégén. Lehet, hogy el kell költened az útra, hogy belemondják az arcodba, hogy bocs, de ehhez kevés vagy, és ennyi. Ez a mélyszegénység.

22 perc mozit megér ez a világ: www.youtube.com/watch?v=gXSkfcDwUlA

Alkibiadesz 2014.01.13. 09:07:10

@Counter:

"ha a rendszer ellensége "táncra csábul" (azaz a rendszer céljait szolgálja), akkor az miért, mitől ellenség még, miért nem kollaboráns?"

A táncra csábított ellenség, azért nem nevezhető puszta kollaboránsnak, mert szubjektív szinten továbbra is ellenségnek hiszi magát. Ez persze egyfajta hamis tudat, amit a rendszer nem akar felszámolni, sőt! Pontosabb lenne ezért úgy fogalmazni, hogy a rendszer „táncba provokálja” az ellenségeit. Az ellenség az, akinek az energiáit csak provokációval lehet a rendszer szolgálatára konvertálni. Ebből következik, hogy a rendszer létérdeke, hogy a vele szembeálló erőket vagy passzivitásra kárhoztassa, vagy arra, hogy foglalják el a rendszer által nekik alkotott pozíciót, mint a rendszer „hivatalos ellensége”.

Illusztráció: a HaHa eléggé megszorongatta a hatalmat, talán az első (de biztosan az utolsó) olyan közösségi akció volt, amely lépéskényszerben tartotta Orbánt. Aztán jöttek a „betyártámadások” (minek következtében már nem a miniszterelnökkel, hanem a holmi focidrukkerekkel kellett „tárgyalni”) és az, hogy átkeresztelték őket „Bajnaikommandóra”. Ez utóbbi támadást a humor eszközeivel próbálták hatástalanítani a diákok, de ehhez mégiscsak el kellett fogadniuk a rájuk aggatott megnevezést.
Na most a nagy kérdés az, hogy a rendszer ellenfelei hogyan tudnák elkerülni azt, hogy a rendszer „hivatalos ellenségeként” működjenek.
Az egyik lehetőség az, hogy nem hagyják magukat provokálni. Ez elég nehéz, és úgy érzem, hogy annál nehezebb ellenállni a provokációnak, minél inkább a rendszer gyors, hatalmi váltással történő megdöntése a cél. Az ellenzéki összefogás, jelenleg is zajló tragikomédiája, kiválóan szemlélteti mindezt.
Ebből következően a másik módszer talán az lehetne, hogy a rendszer valódi ellenfelének pozíciójára aspirálók – rövid távon – feladnák a hatalmi aspirációikat. Amíg nincs társadalmi erjedés, addig a hatalmi eszközökkel lebonyolított „rendszerváltás” kontraproduktív. Az elsődleges cél tehát az „erjesztés”. Ez a stratégiaváltás persze nagy önmérsékletet igényel a rendszer ellenfeleitől.
Itt jön a képbe megint az anomia kérdése. Miért van az, hogy a rendszer legtöbb ellenfele csak és kizárólag a hatalomváltással megvalósított rendszerváltásban hisz? Miért van az, hogy olyan sokan, csak akkor érzik magukat biztonságban, ha a hatalom virtuális sáncain belül tudhatják magukat? Miért nem érzik inkább azt, hogy a hatalom csak a védettség és a rendezettség illúzióját adhatja, míg a valódi rendezettséget és védelmet csak attól képességtől remélhetik, hogy határt szabjanak a hatalomnak? Szerintem azért, mert a rendszer kárvallottjainak többsége anomikus körülmények között él és gondolkodik. Ezért nem képesek arra, hogy olyan közösségeket alkossanak, amelyek elveit mindenki elfogadja és érvényesíti.
Szerintem a jelenlegi rendszer megbuktatásának előfeltétele nem az, hogy a rendszer ellenfelei elveszik tőlük a kormányzati és média hatalmat, hanem az, hogy olyan autonóm hatalmi területet építenek ki maguknak, ami a jelenlegi rendszer számára egyszerűen fogyaszthatatlan, integrálhatatlan. Ez persze hosszabb távon azzal az eredménnyel is járhat, hogy a kormányzati hatalom is átalakul.

Ezért van az, hogy: "a rendszer ellensége csakis anómiás közösség lehet, mert ha "nomikus" közösség kerül vele szembe, akkor azzal szemben kiszolgáltatott és nem tudja kooperációra késztetni."

Ebből pedig az is következik, hogy nem a rendszer hivatásos ellenségének címére kell "pályázni", hanem a rendszer alternatívájának megteremtésére.

Alkibiadesz 2014.01.13. 09:13:06

@HaFr:
Örülök ha közelít a véleményünk. Csak így csökkenthető a dogmatizmus csábítása, ami ugyancsak rendszerfenntartó aktivitás. ;)

Alkibiadesz 2014.01.13. 09:19:36

@Ezténírtam:

"a 2/3-al (...) lehetett volna megszorítani meg reformálni elég gyorsan,úgyis elfelejtette volna mindenki 4 év alatt"

Igen, ez lett volna racionális, de abban nem lett volna semmi élvezetes Orbán számára. A megszorítással kombinált reform ízig vérig neoliberális eljárás, és ennek érvényesítésében nem lett volna semmi eredetiség, nem kellett volna hozzá kreativitás, zsenialitás. Márpedig a legfőbb cél egy uralkodói arckép megteremtése volt, nem pedig holmi liberális programocskák érvényesítése.

lokkoL 2014.01.13. 10:09:39

@Ezténírtam: rég volt már olyan, ha egyáltalán valaha is megtörtént velem olyan, hogy ennyi kommentet végig olvastam volna egy kommentelő miatt, de amit itt leműveltél az valami zseniális :)
Nekem az az alapvető pasztalatom a fórumokon, hogy az emberek nem az objektív valóságot látják maguk köröl, hanem valami ideológiai szemüvegen át vizsgálódnak, ha a valóság nem felel meg az általuk igaznak hitt ideológiának, akkor simán eltorzítják a tényeket. Nagyon kevés olyan ember van, aki képes ideológiáktól, előre gyártott világnézettől függetlenül szemlélődni és véleményt formálni ... az is feltűnt, hogy ez a skill bármíly fura de nem függ össze az intelligenciával. Vagy megvan valakiben vagy nincs (talán azzal függ össze, hogy ki mennyire viseli jól, ha valamire nincs kész magyarázata)
Lenyűgöző hogy rólad milyen szinten pereg le a mindent átható politikai modorosság, emellett egy akkora érzéketlen arrogáns bunkó vagy, ami politikai szempontból tuti nem előnyös, ellenben aki ezt fel tudja fogni, mint groteszk humor, az emberek arcába mutatott kiegyensített görbetükör, annak szórakoztató ...
Jelentem rég röhögtem ilyen jókat ... kössz :) de őszintén, ha lehet valahol követni az agymenéseidet, egy rajongód már tuti van :D

Sir Galahad 2014.01.13. 10:15:06

@Ezténírtam: "NA látod,ezért segghülye az átlag választópolgár - többek közt." Szerintem ettől még nem hülye. Én is úgy gondolom, hogy az nem siker, ha a politikai elitünk kis híján csődbe viszi az országot, majd megmenti a csődtől annak árán, hogy ront az emberek megélhetési lehetőségein. De még ha segghülye is minden választó: a választásokat ők döntik el, a népet nem lehet leváltani.

Göntér László 2014.01.13. 17:45:39

Az érdekekről érdemes egy kicsit elgondolkodni. Szerintem kijelenteni azt, hogy egy nemzetnek mi az érdeke, objektív módon lehetetlen. Azért gondolom ezt, mert ahány párt és szervezet van, annyi féle képpen fogalmazzák meg a nemzet érdekét. Úgy gondolom, hogy az embereknek leginkább az az óhajuk, hogy holnap se éljenek rosszabbul, mint ma, sőt ha lehet inkább jobban. Mivel itt az összehasonlítás csak rövid időt fog át ezért az emberek hozzáállása konzervatívnak tűnhet, és megmagyarázhatja azt is, hogy miért képesek együtt élni a korrupcióval.
süti beállítások módosítása