1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.12.07. 20:33 HaFr

Konzervatív Kiáltvány 2.

Egy főleg amorális hatalomtechnikusokból, gengszterekből, egoista kizsákmányolókból, dilettánsokból, gerinctelen nyaloncokból, kisebb részt pszichopatákból, küldetéstudatos nímandokból és karrierista yuppiekból álló banda megszállta az országot, mert megszállhatta: ennek népe ugyanis szociálisan fejletlen, képzelőerő és önbecsülés nélküli, kiszolgáltatott, deprivált tömeg. Az udvariasok két évtizeden át eregették a szellemet a palackból, mire jött egy vad, sértett kalapácsos ember, és ripityára törte azt. 

Az országot evidensen a szakadék felé kormányozzák -- ők, a politikai osztály: a különféle rendű és rangú politikusok, az értékteremtésre egyébként képtelen, ám annál gátlástalanabb és becstelenebb vállalatvezetők, a pénzemberek, a multi vagy hazai csalók, a bürokraták, a kormánypárti és "baloldali" sajtó, valamint az értelmiségi hit- és érdektársak sűrű, szürke tömegei. Az államot körbefonó két rivális hatalmi struktúra. A rivális hiénák -- de egyként hiénák -- falkái. Ahelyett, hogy az új struktúrák és gondolatok felszínre hozásában fitogtatnák az erejüket -- a tompa valóságot éltetik tovább.

A második Kommunista Kiáltványt írnám? Nyilván nem, pl. nem hiszek a szükségleti rendszer igazságosságában. Akkor a második Konzervatív Kiáltványt? Azt, amelynek prototípusa néhány éve már megszületett, de a diagnózisa már akkor is helytelen volt, a szerzője sajnálatosan már akkor is tévedett (ma egyenesen vétkezik), a politikai megoldása (a NER) pedig -- bárminek tűnt akkor a probléma -- tömény, nemzetellenes hazugság.

A mai nemzetrontás ugyanis semmire sem megoldás. Láthatóan nincs olyan probléma, amelyre megoldás lehetne. Az ország kivérzik. A népe (amely összességként félelmetesen és kiábrándítóan tehetségtelen) tehetetlenül nézi ezt. Az ország versenyképtelen, rossz hangulatú, romlott. A népe képtelen szembe nézni magával, majd összenézni és cselekedni. A cinizmus az úr. A magyarság sorsa megint Istenért kiált. A magányunk egyetemes.

Mindenkinek az érdeme szerint. A legfontosabb konzervatív igazság.

PS: Van még egy ismert "konzervatív kiáltvány", Dávid Ibolya tollából, de ennek hatása már a megszületésekor sem volt mérhető a Láncziéhoz. Az igazsága viszont túlélte azt.

299 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr865680619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

camilló 2013.12.08. 17:50:24

@Erő e-meló: Fogalmad sincs miről beszélek? Ne keverd ide a cigányokat. Akárki, akármit is mond, ők nem félelemből mennek el. Ez azt hiszem nem vitatéma, még köztünk sem. A félelem amiről én beszélek a közintézményekben kezdődik. Tiszta gestapós módszerek alkalmazásával figyelik meg az ott dolgozókat. Aki nem közszolga, hanem a versenyszférában dolgozik, az attól fél, hogy reggel bemegy és azt mondják: ennyi volt! Sajnos volt alkalmam végig nézni több ilyen elbocsájtást is. Senki nem meri felvállalni saját magát sem, mert az egzisztenciáját veszélyezteti. Közben az igen "tisztelt" uralkodó elit, bármit megtehet következmények nélkül.

szabadság elvtársak! 2013.12.08. 19:02:17

Nekem ilyenkor mindig a "Legényanya" film jut az eszembe.Főleg a falugyűlés ami nagyon jól ábrázolja " úgymond zembereket". És ez történik a szavazások idején is.Ez egy részlet lesz, pont a lényegről. Szórakozzatok 3-4 percet, megéri!

www.youtube.com/watch?v=K6ANpT3Uoos
Utána folytathatjátok a harcot:))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.08. 19:03:35

@szabadság elvtársak!: épp ezért lenne kulcsszerepe az ún. értelmiségnek

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.08. 19:10:29

@HaFr: mármint van is, azért tartunk itt

szabadság elvtársak! 2013.12.08. 19:45:30

@HaFr:
Az értelmiség!
Megpróbálom röviden vázolni.
A gyerekeim az általános után gimibe mentek, mert kitűnő tanulók voltak.Ez a 80 -s évek közepe. Ott az osztályfőnök azzal kezdte nekünk szülőknek, hogy ne legyenek illózióink, itt már nem fognak kitűnőek lenni mert az általánosban nem készítik fel a gyerekeket a közép iskolákra. Hát a vége az lett, hogy az egyik gyerekem az ELTE matek fizika szakára jutott be , 1 pont hiányzott a maxhoz. a másik az Ó budai tanítóképzőbe. Mit mondtak ott nekik? Nehogy azt higgyék, hogy el is tudják végezni, mert a közép iskola nem készíti fel őket stb, stb,. Akkor kérdem én az onnan kikerülő tanítók, tanárok stb, hogy vannak felkészítve? A kígyó a farkába harapott. Akkor hogy is állunk?
Persze ez így valóban nem teljesen igaz, mert vannak jó értelmiségiek is. A probléma a politikusainkal van!! Ez ilyen egyszerű!!

explanatus 2013.12.08. 20:08:15

@szabadság elvtársak!:

Mostani elitünk elitje abban a korban képezte magát (ahogy Te is mondod) elitté, amikor a képzést a „munkásosztály” finanszírozta, azaz ingyenes oktatásban részesült. Ez az – ingyenesen, jobban mondva általunk finanszírozott – elit miután hozzájutott a kiváltságokhoz, foggal, körömmel ragaszkodik hozzá, még annak árán is, hogy eltűr mindent és egyben elárulja azokat, kik lehetővé tették számukra a „kiemelkedést”.

Ennek az elitnek döntő többsége ahelyett, hogy „felvilágosítaná” azokat, akik verejtékükkel tették lehetővé számukra az értelmiségi létet, önző, kicsinyes számításból csupán azzal van elfoglalva, hogy a mindenkori hatalmat kiszolgálja és ezzel helyzetét megtartsa, de ezzel megfossza a társadalom azon részét, mely elvárná, hogy közérthető nyelven elmagyarázzák neki miről van szó.

Ennek hiányában azonban mi, kik nem látunk bele a dolgok mélységébe, és ráadásul olyan felületes megoldásokkal szembesülünk, melyek oda vezettek, ahol most vagyunk. Nem vagyunk képesek „normálisan” egymással beszélni.

Csak egy példa. Az EU. Itt akkora félreértések, félremagyarázások, elhallgattatások vannak, hogy eljutottunk oda, hogy az EU és a multik az ellenségeink. Gondoljunk a legújabb multira a kecskeméti Mercedes-re. Ahelyett, hogy azt mondanánk itt az embereknek tényleges megélhetést jelentő munkahelyek jöttek létre, azt sugallják sok helyről, igen, azért jött ide a multi, mert gyarmati béreket ad az ittenieknek a németországihoz képest.

Igen. A bérek nem vethetők össze a stuttgartiakkal, de legalább vannak. Viszont miért nem merül fel sehol a médiában a kérdés, hogy a mi privatizációval helyzetbe juttatott elitünk miért nem képes most már több mint két évtizede olyan kereső tevékenységeket, béreket adni nekünk, hogy ne legyünk rászorulva szociális alapon juttatott tűzifára, rezsicsökkentésre, és rákényszerítve a közmunkára.

Elit!

Adósok vagytok! A mi adósaink, és ez sokkal súlyosabb probléma még a svájci alapú hitelnél is.

almodhi 2013.12.08. 20:21:11

@explanatus:

Naszóval, az elitünkkel valóban nincs minden rendben és akkor finom voltam. (vö. index.hu/velemeny/jegyzet/feltud070321/ )

Ámde azt mint "értelmiségi", kikérném magamnak, hogyaszongya a "munkásosztály" finaszírozta volna az értelmiségivé válásomat.

Egyrészt ugye a (szintén értelmiségi) szüleim is dolgoztak annakidején, másrészt ha a "tartozik" rovat mellé, a családunktól a "munkásosztály" (és annak élcsapata) által elvett javakat beszámítjuk a "követel" oldalon, bizony még ma is vastagon pluszban vagyunk :-)

explanatus 2013.12.08. 20:23:57

@almodhi: jólvanna, sorry, de akkor mindenki munkásoszályvolt

almodhi 2013.12.08. 20:28:32

@explanatus: ok, nincs harag :-)

Nem volt mindenki munkásosztály, volt ugye a munkásság, a parasztság és az ún. haladó értelmiség.

Mi (mármint a család) nem haladtunk, de hát az akkori GDP-hez akkor is hozzájárultunk valamelyest...

Erő e-meló 2013.12.08. 23:19:54

@camilló:
Bárkit kirúghatnak az állásából, akár még a hatalmi elitbe tartozókat is

Aggódnak is eleget, pont ezért csinálják azt az elvtelen tingli-tangli politikát, amiből mostanában sokat láthatunk a folytonos átalakulásban levő megélhetési baloldalon. Rengeteg mihaszna alak próbál előkapaszkodni a süllyesztőből, Bokrosok, Fodorok, Ungárok, szoci apparátcsik zombik hatalmas gyülekezete

leponex 2013.12.08. 23:33:05

@HaFr:

"Hannibal ante portas 2013.12.08. 16:36:46
@HaFr: Isten nevét hiába ne vedd, szóval a hülyeségek sorából bátran ki lehetne hagyni. Magyar Bálintot se kéne idézni, mert hát ők tudták, merték, tették, s jutottunk oda, ahova. Aztán érdemes néha kilépni a lakásajtón, máris kiderülne, hogy ez a nép összességében nem tehetségtelen,reménytelen, az ország nem versenyképtelen, rossz hangulatú és romlott - még ha a posztírónak igénye lenne is rá. Csak a szamárságok írása helyett dolgozni kéne. És meggyújtani az adventi koszorú 2. gyertyáját, máris világosabb lenne."

Kedves HaFr!

Ha magánügy lenne e sok szamárságod, miért teszed a kirakatba?

Vedd úgy, hogy a kis buksidban kéne már világolnia valaminek, tán csak ragadt rád Piliscsabán valami ...

Nézd végig a fanklubod kommentjeit, tényleg erre vágysz?
Ilyen lenne a Mi Hazánk Is?
Hogy éreznéd magad benne?

kiir 2013.12.09. 00:09:40

@leponex:

Nem tudom, miért ugrom mindig rád, ismerem a mondást, hogy "ne etesd a trollt", de újra és újra képes vagy meghökkeneni.

Most például: a blogíró nem a maga munkásságát minősítette magánügynek, hanem Hannibal ante portas gyertyagyújtási szándékát. Két egyszerű mondat, rajtad kívül szerintem mindenki érti.
Te miért nem? Volt egy korosztály, akit anno szóképolvasással tanítottak elsőben olvasni, állítólag az egy sikertelen kísérlet volt, utóbb le is állították. Ez lenne a magyarázat?

Amit utána írsz, az már csak nettó sértegetés. Ha belőled ez jön, nyilván ez uralkodik belül. Kár (engem bánt), hogy kilátszik.

leponex 2013.12.09. 00:37:26

@kiir:
"Amit utána írsz, az már csak nettó sértegetés. Ha belőled ez jön, nyilván ez uralkodik belül. Kár (engem bánt), hogy kilátszik."

:))

(Pintér tanító néni szigorú volt, és még a szótagolós olvasással tanított bennünket, ez úton is hálás köszönet Néki! )

Mi lenne, ha egyszer azt is megnéznéd, vajh miért csavarintok egyet néha kedves bloggazdánk trehány szövegén??

Hannibál barátunk szerintem remek kommentjében minden fontos benne van, én csak egyetértésemet fejeztem vón kifelé replikálásával;-)

Oszt ha nekiesel HaFr barátunk aktuális posztjának pompásra sikeredett prefációjának dekódolására, tán magad is elneveted magad: tényleg nagy szamárság, de roppant ízesen, élvezetesen, mélyen átélve fogalmazva.

Ha az én 'szamárság' kifejezésem 'csak nettó sértegetés', akkor mi a kedves filozófusunk fogcsikorgató nosztradomiája:
'Az országot evidensen a szakadék felé kormányozzák'

Én lennék a troll, akit etetnek?

És akit HaFr barátunk etet ezzel a marhaságaival, és még komolyan is veszi, az vajh kiféle?

2013.12.09. 00:53:19

Nagyon igaz, nem csoda, hogy nincs nálunk normális jobboldal, csak szélsőségek mindkét oldalon.

camilló 2013.12.09. 04:56:30

@Erő e-meló: Egyet mondj olyat akit a hatalmi elitből eltávolítottak. A komondoros pacák is maradt, mert nyalni azt tud! Én nem tekintem baloldalinak a liberálisakat. Közük nincs a baloldalisághoz. A jobboldal szereti összemosni a kettőt! A véleményem szerint az MSzp sem baloldali párt. Nem is szeretne az lenni, csak azt kommunikálja magáról, mert ma itthon erre van vevő. Ugyan definiáld már a baloldaliságot! Ha megteszed látni fogod, hogy közük nincs hozzá! Az igazi baloldalon egy politikus van, aki megélhetési. Mondjuk ez pont egyel több, mint aminek lenni kellene.

kuszkusz1 2013.12.09. 06:22:28

"A népe (amely összességként félelmetesen és kiábrándítóan tehetségtelen).."

Te vagy egy tehetségtelen barom, HaFr, nem az ország boldogtalan és sokat szenvedett lakossága.
Többek között azért is szenved és azért ias boldogtalan, mert a Viktorékkal csak ilyenek állnak szemben mint te.

Nincs alternatíva. Csak hülyék vannak, felfuvalkodott és piszkolódó hülyék. Veled együtt.

1001nappal 2013.12.09. 06:23:03

"Mindenkinek az érdeme szerint. A legfontosabb konzervatív igazság."
Tévedni méltóztatik. Ez a legelavultabb "konzervatív" igazság. Az igazi konzervatívok már több évszázada tudják, hogy a meritokratikus társadalom- és hatalom-modell ostoba és megvalósíthatatlan. A tehetségtelen, de legalább hataloméhes "konzervatív" populista pártalakulatok persze a meritokrácia legnagyobb hívei. Mert ezzel besöpörhetik az ostoba, de legalább önző és státuszféltő fruszrált embertömegek szavazatait. Belőlük pedig a kapitalizmus alaptermészetéből adódóan nagyságrenddel több van, mint valódi konzervatívokból.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.09. 07:57:25

@1001nappal: sajnos nem értem, mit állít azon kívül, hogy nem szimpatikus a személyem -- ez utóbbi ügyben viszont hosszú a sor, álljon be a végére

kuszkusz1 2013.12.09. 08:34:21

@HaFr:

Volt egyszer egy illető, úgy hívták, hogy Petőfi Sándor.
Nem HaFr, nem a szomszéd utcában lakik, egy egszen másik illetőről van szó. Nem mesélem el, hogy kicsoda ő. Hosszú.

Naszóval, ez az illető, ez a Petőfi Sándor (aki nem a szomszéd utcában lakik) régen élt. Még a Habsburg uralom idején. (Hosszú.)
Ő egy ízben a Nemzeti Múzeum lépcsején szózatot intézett a néphez.
A nép akkor is elnyomás alatt élt.
Na és mit mondott ez a bizonyos Petőfi?
Piszkolta, anyázta a népet?
Szolgaléleknek meg más ilyesmiknek mondta?
Félelmetesen és kiábrándítóan tehetségtelennek nevezte?

Nem, de ezt te nem értheted meg HaFr. Petőfi ugyanis a homo sapiens fajhoz tartozott.

Puszi!

panelburzsuj 2013.12.09. 08:41:25

@HaFr:
No, akkor az ellentmondás MB-modellben:

A posztkommunista maffiaállam hosszasabban fejtegetett alapreceptje:

"a magánérdek nem devianciaszerűen, hanem normaszerűen rendeli maga alá a közérdeket"

És a cikk végén épp csak megemlített lényege:

"a maffiaállamnak pont az a lényege, hogy a társadalom nyerteseit egységbe kovácsolja, a veszteseit pedig tehetetlen helyzetbe szorítja le, ahonnan nem képesek az érdekeiket megvédeni, ezért inkább betagozódva keresnek majd biztonságot a maffiaállam rendjében"

Nem óhajtom hosszan ragozni, de az első "definíció" határozottan az eliteken belüli küzdelemnek tűnik, azaz rivális bandák konc fölötti marakodásának. Ez az értelmezés éppen hogy nem a "társadalom nyerteseinek egységbe kovácsolása", hanem a posztkommunizmusban egyszer már többé-kevésbé konszolidálódott viszonyok fölrúgása, a vagyon és pozíciók ÚJRAosztása az állami szervek kézivezérlésével. (Magam hozzátenném: legalább annyira az állam kezének lefogásával, mint mozgatásával.)

A második megfogalmazás ezzel szemben szinte klasszikusan "osztályharcos": ha a "maffiaállam" szót a legelejéről levágod, akkor egy olyan univerzális definíciót kapsz, amely szinte minden "elnyomó", "kizsákmányoló", "osztályuralmi" rendszerre simán ráillik.

Napipolitizálva: MB hosszasan ragozza a "demokratikus ellenzéki összefogás" gyógyító hatását - majd végén radikálmagyarosan odabassza a "teljes elszámoltatást!" ötletét.

Ez így együtt: fos.

panelburzsuj 2013.12.09. 09:01:35

@kuszkusz1:
Csak három hónapot kéne tovább olvasnod a sztorit:

"A történészek tudomása szerint Petőfi volt az egyetlen képviselő, aki nem titkolta republikánus meggyőződését a választók előtt, vagyis köztársaság iránti elkötelezettségét. A költő kifejtette, hogy alkalma volna megszerettetni magát választóival, ha az egekig magasztalná őket:

"Hanem azt korán se várjátok, mert akkor szemtelenül hazudnám. Március 15-kéig az egész Magyarország nagyon szolgalelkű, kutyai alázatosságú ország volt, és ti ebben a virtusban közelebb álltatok az elsőkhöz, mint az utolsókhoz".

Petőfi Sándor ezzel a programnyilatkozattal utazta be választókerületét."

frego.li/c370-petofi-politikai-palyaja

savanyujóska 2013.12.09. 09:52:20

@kuszkusz1: Akkor kedves Kuszkusz átnyújtok neked egy kis csokrot saját gyűjtésemből, legnagyobbjaink, akiknek te nyilván oltárt állítasz otthon, miként vélekedtek a világ első népéről.
Zrínyi Miklós: „Egy nemzet sem pattog úgy s nem kevélykedik nemesség titulusával, mint a magyar, noha annak bizonyítására s megőrzésére, látja Isten, semmit nem cselekszik. Ülnek haszontalanul fiaink, vagy otthon atyjuknál és anyjuknál, vagy ha ugyan derekasan látni, hallani akarnak (amint ők mondják), egy magyar úr udvarába béállanak és szerződnek. Ott mit tanulnak? Innya! Mit többet? Pompáskodni, egy mentét arannyal megprémezni, egy kantárt pillangókkal felcifrázni, egy forgóval, egy varrott lódinggal pipiskedni, egy paripát futtatni, egyszóval esküdni, hazudni, és semmi jót nem követni.”
Széchenyi István:„Századokon keresztül a magyar hízelkedéshez szokott, amiből honosink nagyrészének önmaga túlbecsülése, gőgje s hiúsága támada, az igaz, egyenes szótul pedig elszokott, amibül megint soknak azon teljes meggyőződése vevé eredetét, hogy Hunniát, mint dicsőségtül ragyogót, s lakosit, mint magas helyen állókat, a világ bámulja és irigyli. …
A magyar magát senkinek alávetni nem engedi, mindenki vezér, úr akar lenni, s ha éppen jó órában van, maga alatt felrúgja a port és azt mondja: ez a világ közepe, hol én állok! …
Gyűlölségi hajlama nem egy magyarnak koránt sincs kimerítve azon antipátia által, mellyel az arisztokrácia iránt viseltetik, de midőn előszeretettel gyűlöli ezt, nem kevésbé gyűlöli a kormányt, gyűlöli az egyházi rendet, gyűlöli a katonát, gyűlöli a németet, gyűlöli a horvátot, gyűlöli a tótot, gyűlöli a görögöt, gyűlöli a városi polgárt, gyűlöli a kereskedőt, gyűlöli egyik a másikát, stb.; szóval gyűlöl mindent, mert hiszen hasonneműjével sem él békében, paraszthoz vonzó szerelme pedig bizony nem óriási, s mégis biztos öbölben véli magát, mert hiszen mégis szeret valamit, s pedig legőszintébben s mindenekfölött, tudniillik a hazát, vagy tulajdonképp –mert ugyan mi a puszta haza a benne lakó egyesek nélkül- a hazával mindig egybekevert saját drágalátos magát!”
Ady Endre: „Romantikára hajlamos nép vagyunk. Frázisimádásunknak is ez az oka. S ez az oka annak is, hogy keleti módon szeretjük a tömjént. Faji büszkeségünk, patrióta képzelgéseink üstökénél lehet bennünket a legjobban megfogni. Ez a bűnünk burjánoztatta föl a csaholó hazafiságot. Ezért utazik reánk minden csalás, ámítás, hazugság és cselvetés a hazafiság nevében. Ez a húr mindig meghat és mindig megfog bennünket. A lényeget és a valóságot nem keressük, mihelyst hazafisággal csaholják hazug módon tele a fülünket.”
Hamvas Bélát most lusta vagyok kikeresni, de ha jól emlékszem, egyebek között lezüllött, hitvány, elaljasodott népnek titulálta a te sokat szenvedett népedet, amelyik állítólag többet érdemelne, és minden baját annak köszönheti, hogy nincsenek jó vezetői, vagyis egyszerűen csak pechje van.

csak egy néző 2013.12.09. 10:19:18

r Péter véleménye Orbán Viktorról:
"És évről évre jobban megharagudtam rájuk. Mert kiárusították fiatalságukat, tisztaságukat, hitelességüket. Kiderült, hogy csak választásoktól választásokig terjed a látóterük, soha nem lesz belőlük a szó churchilli értelmében államférfi, csak politikai sakálok csoportja. Valaki egyszer figyelmeztetett:

- Vigyázz! Ezek bűnözők!

Nem hittem el. Ma már tudom.
S Orbán Viktor neve számomra szimbólummá vált. Egy nyolcvan év óta lezüllött ország még mélyebb politikai lezüllesztésének a szimbólumává. Holott a sors megadta neki a ritka lehetőséget, hogy sarokkő lehetett volna a magyar történelemben. De ő pénzt akart keresni. Népvezér akart lenni. Tündökölni akart az emberek felett. Ezt is megkapta. Látni fogjuk még, amint eldobott kőként az út szélén hever."

Ranschburg Jenő véleménye Orbán Viktorról:
(2011-ben elhunyt de tisztán látta a jövőt)

"-Amíg ő az ország vezetője, úgy hiszem, nem lesznek az eddigi értelemben vett szabad és demokratikus választások. Hogy milyen politikai trükköt fog ehhez alkalmazni, nem tudom. Először talán általános választójogot kapnak a határon túli magyarok, aztán ha ez kevésnek tűnik, jön a következő lépés."

És a véleménye a magyar szavazókról:

"-Magyarországon sokan agykéreg nélkül léteznek, vagyis nem gondolkodnak, kizárólag az érzelmeik vezetik őket. Közülük kerülnek ki mindazok, akik piedesztálra emelnek politikusokat és hódolnak nekik"

Erő e-meló 2013.12.09. 10:23:11

@camilló:
Az egészből nem értesz semmit, viszont nagy hévvel csinálod

A hatalmi elit hatalomból kiszorult része most vívja élet-halál harcát - ami valójában persze nem az életben maradásról szól, hanem a hatalmi elitben maradásról

Erről szól az egész mostani politika, ha eddig nem vetted volna észre. Sorra jelentkeznek be a kibukott nímandok, akiknek egyetlen üzenete, hogy én is itt vagyok, fogjunk össze és távolítsuk el a hatalmon lévőket, üljünk be a helyükre. Csak az a gond hogy rosszul csinálják, rosszul kommunikálják, túlságosan átlátszó hogy semmi más nincs a tarsolyukban, mint hatalomvágy

A hisztéria, ahogy előadják folyton leleplezi őket, de saját egzisztenciális szempontjukból egyáltalán nem túlzott. Csak amikor az ország végromlásáról beszélnek, az úgy értendő, hogy a saját lecsúszásukat jelenti

christophe 2013.12.09. 10:32:26

@kuszkusz1: Az igazsàg fàj,tenni kell ellene vagy tovàbb szenvedni...

almodhi 2013.12.09. 10:58:53

@savanyujóska:
Szép gyűjtemény. Hadd tegyem hozzá Petőfi választási kiáltványának ezt a részletét, amit a saját reménybeli szavazóihoz írt (nem is választották meg). Ja és a múzeum lépcsőjén sem szavalt semmit, de ez lerágott csont:

"Becsületemre mondom, hogy ti nem vagytok remek emberek, vagy eddig legalább nem voltatok. Március 15-éig az egész Magyarország nagyon szolgalelkü, kutyaalázatosságu ország volt és ti ebben a virtusban közelebb álltatok az elsõkhöz, mint az utósókhoz. Gondoljatok csak vissza arra a Szluha kapitányra, hogy süvegeltétek, hogy csúsztatok-másztatok elõtte. Ah, ha eszembe jut, még most is szégyenlem magamat a ti nevetekben. A zsidók hajdan Mózes idejében az isten helyett egy arany borjut imádtak, de ti még lejebb sülyedtetek, – ti egy ólomszamarat imádtatok."

almodhi 2013.12.09. 11:00:59

@kuszkusz1: "Piszkolta, anyázta a népet?
Szolgaléleknek meg más ilyesmiknek mondta?"

ld. fent

csak egy néző 2013.12.09. 11:22:27

Íme egy gyöngyszem a magát OKJ-s tanfolyamon "lovaggá" képző, nemzetmentő hitvallásából.

"Megszüntetve a számunkra nemzetidegen köztársasági államformát, mert az a sátáni hatalmat segíti elő és nem az Isteniakaratot. Tudomásul kell venni, hogy a hatalom Istentől való és azért azzal visszaélni Istentelen cselekedet.
Helyreállítani nagyasszonyunk hatalmát a Regnum Marianumot, a magyar archiregnumot, amelyet az égi és földi királynőnk patronáltsága alatt, mint főhatalom a Szent Korona irányít...Az új évben vegyünk zászlónkra újra királynőnket a Magyarok Nagyasszonyát"
És még egy kis csemege a "lovag" úr agymenéséből:
www.youtube.com/watch?v=96kHkwY2BkQ

kiir 2013.12.09. 12:20:39

@leponex:

Nézd, ha először egy kétmondatos véleményt félreértesz, aztán a saját véleményed helyett egy korábban elhangzott hozzászólást idézel be, akkor egyelőre semmit nem tettél hozzá a beszélgetéshez. A helyet viszont foglalod. Vajon mi szól tehát amellett, hogy nem vagy troll?

Aztán: a troll az troll, akár etetik, akár nem. Nem azért troll, mert etetik, hanem azért, mert következetesen széttör egy eszmecserét (a saját vélemény érv nélküli sulykolásával, szavak kiforgatásával, személyeskedéssel). Ebben az értelemben tehát te itt troll vagy; ellenben nem troll az, akit Hafr etet és ő komolyan veszi. Nem is értem, hogy ezt honnan vetted. Magyar szavakat használsz, de mintha nem magyarul beszélnél.

Ha rám jön, tényleg élvezettel mutatok rá az éppen aktuális félreértéseidre. De ugye észrevetted: addig a pontig még el sem jutottunk, hogy érdemben mondjunk valamit a posztról. Ugyanis egész egyszerűen nem tudom, hogy van-e valami a romlott nyelv és az innen-onnan átemelt kész panelek mögött. Nem tudhatom, hogy mi a véleményed, ha egyszer nem szándékozol, illetve nem vagy képes azt pontosan leírni. (A csavarintásnak csak akkor van értelme, ha nemcsak a csavarintás van meg, hanem a mögöttes tartalom is. Érted már? A bruttósított sértegetést/csavarintást elfogadom, a nettó sértegetés/csavarintás viszont még nem elég ahhoz, hogy megszólaljon az ember. )

Légyszíves győzz meg a fentiek ellenkezőjéről. De addig ne offoljuk tovább ezt a blogot.

1001nappal 2013.12.09. 13:06:52

@HaFr: Mindenkinél előfordulhatnak szövegértési problémák. Szorgos igyekezettel azonban a probléma orvosolható.

leponex 2013.12.09. 15:14:19

@kiir:
"a saját véleményed helyett egy korábban elhangzott hozzászólást idézel be, akkor egyelőre semmit nem tettél hozzá a beszélgetéshez. A helyet viszont foglalod."

HaFr barátunk sokszor leírt (lásd a poszt elejét) poppppulista szamárságairól elmondtam már többször is a véleményemet, miért kellene nekem is megismételni azt, elvéve a helyet például Petőfi aktualizálásától?
Mit lehetne még újat hozzátenni HaFr barátunk prófétikus ostorozásaihoz?
Érdeklődéssel követem a kommenteket, csak azért nem fogok mindenhez hozzászólást generálni.

Volt rá példa, olyankor HaFr barátunk merő konzervativizmusából kiindulva posztostól, kommentestől kiradírozta :)

"Nem tudhatom, hogy mi a véleményed, ha egyszer nem szándékozol, illetve nem vagy képes azt pontosan leírni."

Miről??

HaFr barátunk mintha komolyan gondolta volna a konzervatív forradalmacskáját, barkácsolt egy csomó pontot is előző posztjaiban, amit akár értelmesen lehetne is vitatni, komolyabban megbeszélni.

De mint aki bekattant, hirtelen megint ráront hűséges kommetelőire ezzel a izével itt.
Elsőként elmondtam a véleményem, minek ragoznám tovább.

Uff!

leponex 2013.12.09. 15:38:39

@kiir:
De ha már noszogatsz.

Péterünk emígyen:

"Mindenkinek az érdeme szerint."

Hát lássuk akkor az érdemek szerinti
eredményt:
- Júniusban népgyűlés meghirdetése
- csökkentett lelkesedéssel baráti csevely, szkájpolópartival
- noname pártocskák lízingelési kísérlete a Konzervatív Forradalom lángjainak körbehordozására - ez is befuccs.
- saját Párt várható bejelentésének bejelentése
- 2015-ös költségvetési paródia közszemlézése
- kétnyelvű sajtótájékoztató béharangozása a Konzervatív Párt megalakulásáról
- egy darab érdeklődő médiamunkás, néhány szimpatizáns és a hivatásos pogácsavadászok garázdálkodása - ennyi volt az 'eredmény'.
****

De ha már belekezdett, hát csinálja végig! - gondolom én, hiszen maga konferálta fel saját Thermopűléjének világos vízióját!

Tiszteletre méltó lenne a saját konzervatív forradalmához tartania magát, komolyabban kifejteni hevenyészett programpontjait, függetlenül annak megvalósíthatósági valószínűségétől.
Igaz, ahhoz dolgozni kellene, sokat -amit elvárna a mostani korrupt, tolvaj, amorális gengszeterektől.

Ehelyett gyatra csurkista utánérzésű ócska közhelyszótárként tolja mélységes lenézéssel a mantráit.

Ahelyett, hogy az új struktúrák és gondolatok felszínre hozásában fitogtatná az erejét.
;-)

De ha ez elég a fanklubnak, meg az index-címlapra kerüléshez, ám legyen.

(Ez most trollkodás vagy hozzátettem valamit?)

kuszkusz1 2013.12.09. 16:22:10

@panelburzsuj:

Na és megválasztották??!!!??

Carmichael 2013.12.09. 16:24:15

@leponex:
"Ehelyett gyatra csurkista utánérzésű ócska közhelyszótárként tolja mélységes lenézéssel a mantráit.

Ahelyett, hogy az új struktúrák és gondolatok felszínre hozásában fitogtatná az erejét.
;-)"

Lepo, ugye ilyenkor végiggondolod a saját építő jellegű hozzászólásaidat is...?
Mert a hibakeresés, kritika, leszólás nagyon megy, de építkezést nem nagyon láttam itt tőled.

Ez önmagában még nem trollkodás, de lassan határeset, mert láthatóan azt élvezed, hogy lekezelhetsz valakit, aki megpróbál valamit felépíteni.
Ha alapból ennyire nem értesz egyet, akkor miért nem oda mész, ahol a számodra szimpatikus gondolatok terjednek és örülsz inkább velük?
Mert ha csak a fikázás az örömforrás neked, akkor lenne min elgondolkodni...

leponex 2013.12.09. 17:04:50

@Carmichael:
"mert láthatóan azt élvezed, hogy lekezelhetsz valakit, aki megpróbál valamit felépíteni."

Lekezelni semmiképp nem tudnám HaFr barátunkat, közel-távol sem vagyunk egy súlycsoportban.
Ő egy végzett filozófus (papírja van róla, írta nekem!), én meg egy negyedműveltségű vidéki kommer.

Talán Péterre gondolhattál, aki olyan lenézően, lekezelően ír az ötszáz éve önszolgasorsában dagonyázó méplélekről, a mind korrupt, tolvaj, tehetségtelen, gengszter,... politikusról, az "összességként félelmetesen és kiábrándítóan tehetségtelen)" népről, ...

Te még nem olvastad egyetlen posztját sem??

Jómagam épp arra noszogatnám, építse hát fel a konzervatív forradalmát, ha komolyan gondolta!
És ne a századik blogocska legyen, aki jól beolvas az össze tehetségtelen senkinek.
Dopemannak mégse álljon már be egy tanult ember.

Örülnék én együtt HaFr barátunkkal ha hagyná, ha hajlandó lenne a tehetségéből valamit tényleg létrehozni.
(Kiváló posztját háromyszor is megköszöntem!)

Te úgy látod ez a posztja alkot valamit, épít, felemel, távlatot nyit, bíztatást ad, munkára serkent, alternatívát vázol fel, közmegegyezésen munkálkodik, együttműködést ajánl, érthetővé tesz társadalmi-gazdasági folyamatokat, ... ??
Előbbi posztjában még Böjtét is bokán rúgta, hogy volt mersze részt venni félmilliomodikként ...

"Lepo, ugye ilyenkor végiggondolod a saját építő jellegű hozzászólásaidat is...?"

Mivan?

Mit építsek ehhez a poszthoz??

Néhányszor megkaptam itt, hogy cinikus vagyok.
Ez akkor mi?

"Az ország versenyképtelen, rossz hangulatú, romlott. A népe képtelen szembe nézni magával, majd összenézni és cselekedni. A cinizmus az úr. A magyarság sorsa megint Istenért kiált. A magányunk egyetemes."

EZ neked a konzervatív???

Kísérjük le tán kövér Lacit a pincébe?

Carmichael 2013.12.09. 17:39:25

@leponex:
Épp ez az, hogy olvasom őt is, téged is.

Ha jól megnézed, ez egy kiáltvány, más műfaj, mint az elemzések, szempontadások, hanem sarkított, lelkesítő-lehangoló-felrázó-elgondolkodtató, kinek, mikor milyen. Ez az ő véleménye a helyzetről, és nekem nem az a gondom, hogy a tied (és még többeké) más, hanem, hogy a cinizmusodat kioktatásra használod, miközben az élcelődéseid mellett nem látom az ütős ellenérveket. Nekem a gúny nem helyettesíti a tartalmi érvelést, egy ilyen bejegyzés esetén sem.
Mellesleg miért is ne lehetne ez konzervatív? Mi nem fér ebből bele?
Talán csak az zavar, hogy befogadás és elgondolkodás nélkül utasítod el azt, amivel nem értesz egyet, (vagy csak tudni sem akarod, hogy esetleg mégiscsak lehet benne igazság?!).
Nem kell, hogy egyetértsünk ahhoz, hogy , megpróbáljuk megérteni a másik álláspontját véleményalkotás ELŐTT.

kuszkusz1 2013.12.09. 18:04:32

@savanyujóska:

Kiket is soroltál fel?

Zrínyi Miklós,
Széchenyi István,
Ady Endre,
Hamvas Béla.
Vegyük hozzá Petőfi Sándor is.

Ők a nemzet nagyjai. Nyilvánvalóan magasabb IQ-val mint az átlag. Jóval magasabbal.
Ha egy nagyon magas intelligenciával, és/vagy rendkívüli tehetséggel megáldott ember körülnéz hát előfordulhat, hogy elkeserítőnek látja a körülötte lévő világot és ennek hangot is ad.

De ami érthető egy Széchenyi István vagy Ady Endre esetében, az akkor is stimmel, ha Pityi Palkó ajakáról röppen világgá?
Ha huszonnyolcadik senki Géza anyázza és mocskolja a lakosságot, az is oké?

Továbbá.

A felsoroltakat nem a magyar lakosság elkeserítő mentális állapotának megállapítása miatt tartjuk számon az ország történelmének jeles alakjai között.
Hanem más okokból. Ezen kívül még ezt-azt letettek az asztalra.

Pityi Palkó és huszonnyolcadik senki Géza viszont nem tett le semmit és nem is várható tőlük ilyesmi.
Ők csak anyázzák a lakosságot. Ez telik tőlük.

Hát akinek ezt tetszik az csak lelje benne örömét továbbra is.

kiir 2013.12.09. 18:13:49

(Előzetes tanács: nekem ne akarj megfelelni, nem vagyok én olyan nagy ember. De persze örülök, hogy a noszogatásra valamit gondolkodtál. Tulajdonképpen még hízelgő is.)

Fő pont.

Miért fáj neked, hogy van itt egy ügyetlen pártcsíra? Pontosabban miért akarod, hogy ez rajtad kívül mindenki másnak is fájjon? Miért fektetsz ennyi energiát a fikázásba? Miért nincs kedved valahol inkább építkezni? Nem kell ám itt lenned, ha ez neked olyan rossz.

Alpont az érdemről.

Péterünk érdeme nem a pártpolitizálásban elért siker. Péterünk érdeméhez akkor kerülsz közelebb, ha beírod a Humanus keresőjébe a nevét. Amit ott látsz, sok vagy nem sok, az marad utána (jelen állás szerint). A párt (jelen állás szerint) nem. Tanulság: ne írj le egy embert egyetlen dimenziója alapján. Rólad például feltételezem, hogy a társadalomhoz való hozzájárulásod több, mint kommentjeid az Index-címlapos blogokban (alkalomadtán esetleg nyugtass meg, hogy igazam volt).

Péterünk pártjának egyetlen érdeme, hogy létezik. Emberünk tehát hisz valamiben, és belevágott, hogy megvalósítsa. Kiment a jégre, hogy átjusson a túlpartra. És te a partról kárörvendesz, hogy csúszkál. Hát csúszkál, istenem. Én tisztelettel nézem a bátorságáért (botorságáért?). Holott mindketten ugyanazt látjuk.

Azt is látjuk, hogy már többen botorkálnak vele, ott a jégen. Kevesen, apró pontok csak. De ez téged egyenesen bőszít. Pedig a saját bőrüket viszik vásárra, mialatt te teljes biztonságban a partról "érdemtelenezed le" őket. Érthetetlen. Ki vagy te ehhez? Ja értem, a nagy Leponex, személyesen.

Alpont a munkáról.

A "mostani korrupt, tolvaj, amorális gengszterek" valószínűleg sokat dolgoznak. Ami a minimum egy milliárdos állami támogatású párttól. A baj nem a munka mennyisége, hanem rosszul kitűzött céljai, átgondolatlansága és a járulékos károkozás. (Ugye van az az eset, amikor jobb lett volna, ha el se kezdik a munkát: Isten ments' a szorgalmas ostobáktól).

Vedd észre, hogy Péterünk erőforrásai ellenben igencsak korlátosak. Ehhez képest valóban több energiát fektet a kritizálásba, mint ahogy nekem is tetszene. Én sem szeretem a lángoló szónoklatokat. (Ez itt például kiáltványnak kevés, még Ibolykáé is maradandóbb.) Ő ezt az utat választotta. Amíg ő van a jégen, ő választ utat. Nyilván egy pártcsírának ki kell tűnnie a tömegből, embert, pénzt és gondolatokat kell szereznie. Megjegyzem, többre jutott, mint nyáron gondoltam volna. És persze sokkal kevesebbre, mint amitől a szintén lángoló szavú kötcsei szónokodnak félnie kellene.

Alpont a kommentjeidről.

Egy gyors ellenpróba: lássunk, mire jutunk, ha magadra vonatkoztatod mindazt a kritikát, amit megfogalmaztál.

"prófétikus ostorozás"
Vö.: "gyatra csurkista utánérzésű ócska közhelyszótárként tolja mélységes lenézéssel a mantráit"

"Lekezelni semmiképp nem tudnám HaFr barátunkat"
Vö.: "a kis buksidban kéne már világolnia valaminek, tán csak ragadt rád Piliscsabán valami ..."

"Érdeklődéssel követem a kommenteket, csak azért nem fogok mindenhez hozzászólást generálni."
Ugye érzed a saját szavaid iróniáját: írsz egy kommentet, amiben megmagyarázod, hogy te nem írsz kommentet.

"dolgozni kellene, sokat"
Mint például Orbán Viktor beszédét négy kommentbe szétosztva bemásolni. Na az már valami. Ott tényleg nagyot haladt a világ előrefele.

Alpont csírákról.

Összességében köszönöm, hogy komolyan vetted, amit írtam, és próbáltál érdemben válaszolni. Mint említettem, nem én vagyok a Nagy Érdemosztogató Ember, de nálam ez már párbeszéd. Vagy legalábbis annak egy csírája.

Párbeszédcsíra egy pártcsíráról. Mára ennyi jutott.

kiir 2013.12.09. 18:16:53

Az előző kommentet Leponexnek szántam volna.

leponex 2013.12.09. 19:01:40

@Carmichael:
" Ez az ő véleménye a helyzetről, és nekem nem az a gondom, hogy a tied (és még többeké) más, hanem, hogy a cinizmusodat kioktatásra használod, miközben az élcelődéseid mellett nem látom az ütős ellenérveket. "

OK, ez egy kiáltvány.
Egy kétségbeesett, reményvesztett, depressziós jeremiáda - ismét, mert ugye nem az első rohama ez Hafr barátunknak még itt sem.
A ritmusát ugyan megtöri a harmadik bekezdés, mint amikor a színész kibeszél a nézőkhöz a darab közben:
"A második Kommunista Kiáltványt írnám? Nyilván nem, pl. nem hiszek a szükségleti rendszer igazságosságában. Akkor a második Konzervatív Kiáltványt?"

Ha már jajkiáltvány, akkor legyen kompakt az egész, semmi zökkenő, kibeszélés,tanácskérés a közönségtől.
Mert hiába a szívszaggató végkifejlet:
"A cinizmus az úr. A magyarság sorsa megint Istenért kiált. A magányunk egyetemes."

Röhejbe fordul így az egész, HaFr barátunktól a magyarság végső nemzetrontása ellen a Jóistent idecitálni meg közönséges cinizmus, ahogy mondod!!
Nem is kicsit!
Ennél még Csurka Pista bácsi is hitelesebb volt, szerintem.

Hafr barátunk pár hónappal ezelőtt egy ízben még a konzervatív és a liberális karakter mellett szemérmetesen utalt valami homályos keresztényféle alapokra is, de fanklubját látva jobbnak látta nem fejtegetni ezt tovább, mi szerep juthatna ebből az ő Konzervatív forradalmában;-)

"vagy csak tudni sem akarod, hogy esetleg mégiscsak lehet benne igazság?!"

Hogyne lenne benne igazság, ahogy Csurka írásaiban is rengeteg féligazság kapott nyilvánosságot, azokkal meg jószándékkal utat lehet burkolni valamerre, ugye.

Tudjuk, minden politikus hazudik, korrupt! - írta vala Hafr barátunk, minden titkok tudója, de arra nem adott választ, akkor vajh ő személyesen miért töri magát, hogy bekerüljön e díszes társaságba?
Netán másféle anyagból lett gyúrva ?

leponex 2013.12.09. 20:11:40

@kiir:
"Miért fáj neked, hogy van itt egy ügyetlen pártcsíra? "

Az fáj, hogy csúfot űz a konzervativizmusból.
(Ahogy jobbikos barátaink űznek csúfot a kereszténységből, Bajnai a baloldaliságból, a Feri meg a Magyar Bálint a liberalizmusból, mondjuk)

Akinek Bajnai valaha is a titkolt konzervatív üdvöskéje volt, (csak csalódott benne, mert zsúrfiúnak szegődött Mesterházy mellé ) annak a konzervativizmusában erősen kételkedek.

" Miért fektetsz ennyi energiát a fikázásba?"
Ezért.
Mert kénytelen voltam belátni, hogy mégsem mindegy teljesen, mivel van tele a blogtér.

Ugye nemrég volt egy felmérés, hogy hol mekkora az antiszemitizmus.
Nálunk 'kimagaslóan' erősnek mérték, mivelhogy a média világában, a blogszférában rengeteg írás foglalkozott ezzel.
Ugye ismerős neked is a 'weyerbélaizmus' ??

Így egy kicsit árnyalom a citációs indexeket :)
De igazad van, magam is szabira mentem volna, de csak nehéz szó nélkül hagyni némely dolgokat :)

"ne írj le egy embert egyetlen dimenziója alapján."
Tovább mennék, soha ne írj le egyetlen embert sem, akárhány dimenziójában sem ...

Talán észreveszed, HaFr barátunkat sem neveztem semminek, nem írtam le, az írásairól állítom, ha szamárságnak látom!

No de nézd meg Péterünket, vajh mennyiben tette magáévá szimpatikus javallatodat?

"Egy főleg amorális hatalomtechnikusokból, gengszterekből, egoista kizsákmányolókból, dilettánsokból, gerinctelen nyaloncokból, kisebb részt pszichopatákból, küldetéstudatos nímandokból és karrierista yuppiekból álló banda" - kezdésnek nem rossz, ugye?

Kétségkívül nem állt meg egydimenziónál :)

Feltételezésed köszönöm, sajnos nem merlek egyértelműen biztatni, megnyugtatni.

"belevágott, hogy megvalósítsa. Kiment a jégre, hogy átjusson a túlpartra. És te a partról kárörvendesz, hogy csúszkál."

Hát ha ezt tenné, szimpátiám az övé lenne.
Vagy nem erről a posztról polemizálunk? :
' ennek népe ugyanis szociálisan fejletlen, képzelőerő és önbecsülés nélküli, kiszolgáltatott, deprivált tömeg. '
...

Kedvencem Attila, idéztem már többször:

"TI JÓK VAGYTOK MINDANNYIAN

Ti jók vagytok mindannyian,
Miért csinálnátok hát rosszat?
Néha úgy vagytok a rosszal,
Mint a gyerek a csavargással.
Ujjong, eltéved, sirdogál
S hazakívánkozik.

Ti mindannyian örültök a jónak
S fontoljátok meg, mit mondok:
Nem sánta az, aki
Együtt lelkendezik a csúszkálókkal!"

Muti, hol a lelkesültség Péterünkben, hogy én is együtt csúszkálhassak vele?

Itt??:
" az értékteremtésre egyébként képtelen, ám annál gátlástalanabb és becstelenebb vállalatvezetők, a pénzemberek, a multi vagy hazai csalók, a bürokraták, a kormánypárti és "baloldali" sajtó, valamint az értelmiségi hit- és érdektársak sűrű, szürke tömegei. "

"Ki vagy te ehhez? Ja értem, a nagy Leponex, személyesen."

leponex. Kisbetűvel. Mindig.

" Amíg ő van a jégen, ő választ utat. "
Szóval, ha jól értelek még csak nem is szóltok neki, hogy tán nem a legjobb úton jár?
Látod, én legalább szólok és segítek;-)

"Mint például Orbán Viktor beszédét négy kommentbe szétosztva bemásolni. "

Kénytelen voltam, szerintem tényleg remek szöveg.
És egy profi politikai elemzőnek bizony AKKOR kellett volna komolyan venni, nem utólag sopánkodni, hogy mit csinál ez a Viktor.

De ugyanígy voltam Feri öszödi apokrifjével is.
Megy a sivalkodás, hogy milyen galád egyfordulós választási rendszert kreált a fidesz a szocialistákat megármányolni.

Miközben a Feri emígyen informálta a bólogató szoci kompániát:
" Melyek a fő kérdések? Menjünk gyorsan darabra. Választási ügyekben kisebb települési önkormányzati képviselőtestületek, már úgy, hogy ez figyelembe vehető legyen a mostani őszi önkormányzati választásnál. Ez kétharmados törvény. És feles törvényben pedig korlátozottabb tiszteletdíj és költségtérítés. Ezzel egy időben kisebb parlament, ez 300 fő alatti parlamentet jelent. A mi álláspont szerint egyfordulós választással, 149 egyéni és 149 országos listán megszerezhető hellyel."

Párbeszéd, írod.
Nem tudom, mi történt itt, tegnap explanatussal ölelgettúk barátian egymást, Veled meg párbeszédelünk!
Szerintem így is lehetne egyet nem érteni sok dologban, ha ezt Péterünk is elhinné ...
Üdvözöllek!

almodhi 2013.12.09. 20:21:00

@kuszkusz1:
Ejnye kuszkusz, ejnye.

Először itt dagályoskodol, hogy Petőfi a géniusz bizony, ő soha nem vetemedett volna arra, hogy szolgalelkűzze az ő népét.

Aztán ketten is beidézzük neked, hogy bizony Petőfi, a géniusz konkrétan szolgalelkűzte az ő népét (és milyen igaza volt neki!)

Mondd ezután miért próbálkozol még bármivel is?

panelburzsuj 2013.12.09. 20:31:37

@kuszkusz1:
Megüzenték a senkiházi Pityi Palkónak, hogy a lábát se merje betenni a kerületbe.

És büszkén megválasztották a Valakit.

(Szekfű Gyula tanulságos sorokat vésett e témában - (nemzeti öntudat) - Széchenyi ürügyén: ha lesz kedvem, talán bekopácsolom.)

Carmichael 2013.12.09. 20:57:02

@leponex:
Ok, kezdünk parttalnok lenni.
Röviden: folyamatosan negatív vagy. Nem a cinizmusod a baj, hanem, hogy mást nem is adsz hozzá a dolgokhoz.
Számomra kevésbé lehangoló a kiáltvány (bár a műfajt én sem szeretem, nem is gondolom, hogy annyira fontos lenne, mint amennyire kivesézed), mint a válaszod rá, de ez nyilván csak én vagyok.
Majd skippellek legfeljebb... cheers...

savanyujóska 2013.12.09. 21:02:15

@kuszkusz1: Ezek szerint a közállapotokat ostorozni, és azok miatt elkeseredni csak nagyon magas intelligenciájú, rendkívüli tehetségű, hivatalosan is jeles embereknek minősített közszereplőknek lehet. Én, mint huszonnyolcadik senki Géza, aki nem tettem le semmit a nemzet asztalára, fogjam be a pofámat, boruljak le legalább naponta egyszer a nemzet nagysága előtt, és húzzam tovább szó nélkül és alázattal az igát. Mert velem olyan nem fordulhat elő, hogy elkeserítőnek látom a körülöttem levő világot, az meg pláne nem, hogy ennek hangot is merek adni. Ez a nagyok kiváltsága.
Gratulálok. Elmehetsz kormányszóvivőnek.

panelburzsuj 2013.12.09. 21:19:26

@Carmichael:
... And the Lord did grin. And the people did feast upon the lambs and sloths, and carp and anchovies, and orangutans and breakfast cereals, and fruit-bats and large chu...

Brother Maynard: Skip a bit, Brother...

panelburzsuj 2013.12.09. 21:31:23

@leponex:
"Az fáj, hogy csúfot űz a konzervativizmusból."

Ezzel már elkésett, mint Virág elvtárs Pelikán fogának a kiverésével...

leponex 2013.12.09. 22:19:20

@Carmichael:
Ölég lehangoló kilátások, a burzsuj fukarkodna a gyöngyeivel, te meg simán átskippelsz rajtam, mint egy léptetőmotor :(
Pedig milyen pozitív volt kedves bloggazdánk posztja;-) Biztos az vonzza a negatívumomat.

kuszkusz1 2013.12.10. 06:31:09

@almodhi:

Petőfi egy néphez intézett kiáltványban(!!!!)

soha nem szolgalelkűzte volna le azokat az embereket akikhez a kiáltványt intézi.

A kiáltványról beszélek, mert ez itt fönt annak mondja magát.
A lakossághoz szól miközben a lakosságot anyázza.

Ez persze egyeseknek tetszik. Mert úgy vélik, hogy nem róluk szól a minősítés, hanem a szomszédjukról. Nem ők a szolgalelkűek hanem mások.
És lelkesen tapsolnak a kiáltvány szerzőjének aki buzgón anyázza a népet.
Mert ők nem a nép. A mellette álló a nép, az ő anyázásuk folyik itten. Amihez ő csak gratulálni tud, mert hát tényleg a többiek azok tahók.

kuszkusz1 2013.12.10. 06:49:36

@savanyujóska:

Egy szóval sem mondtam, hogy a politikusok, politikai pártok, politikai tényezők bírálatát, ostorozását rossznak tartom.

A közállapotok az nem a nép, hanem a politikusok miatt olyan amilyen.

Én a nekik kiszolgáltatott, az ő hatalmuknak alávetett, elkeseredett és boldogtalan lakosság folyamatos és debil ostorozását tartom alávaló és felettébb ostoba - bár roppant elterjedt és divatos - szokásnak.

Azt, hogy ilyen ocsmány lesz a Fidesz azt a reá szavazók sem sejtették, de nem tudnak ők sem tenni semmit, mint ahogy senki sem tud tenni semmit.
Itt ülnek a nép nyakán és nincs életrevaló, vonzó ellenzék. Nincs választható alternatíva.
Az nem az, hogy néhány fölfuvalkodott hülye elkezdi anyázni a lakosságot és vannak akiknek ez tetszik.
Ebből nem lesz normális ellenzék. Ebből nem lesz kormányváltás.
És különben is...milyen lenne a Viktorékat váltó kormány...??!!

Kikből állna és azok akikből állna milyen értelmi képességekkel rendelkeznek? Milyen vezetői kvalitásokkal?
És ha olyanokkal amilyenekkel akkor miért alakult ez így?
Hogyan fordította maga ellen Bajnai a saját híveit, akik megvoltak az ő színre lépésének pillanatában, tavaly októberben?
Hogyan történhetett meg és mi okból, hogy a szocialista párt egy olyan elnököt választott amilyent?

Ezek lennének az igazi kérdések.
Vagy. Lehetne csinálni bárkinek, akár Pityi Palkónak is - egy új pártot amely vonzó, okos, szellemes, nagy formátumú emberekből áll.
De akkor olyannak kell lenni!
Ez itt az olyanság?
A népanyzás az a cselekedet amely vonzza a potenciális választókat?
Ez lenne itt a vonzó alternatíva?

savanyujóska 2013.12.10. 08:20:53

@kuszkusz1: „A közállapotok az nem a nép, hanem a politikusok miatt olyan amilyen.”

Ne ne már! És mégis hogy kerültek ide ezek a politikusok? Ki szavazta őket hatalomba, és ki tartja őket ott? Nincs külső kényszer, nincs sem moszkvai, sem brüsszeli elnyomás. Ez az istenadta nép választása és döntése volt. Ez egy evolúciós folyamat, ahol az adott környezetben leginkább életrevaló marad fenn. Orbán ezt nagyon jól tudja. Próbálkozott ő mással is, de jó üzletemberként hamar belátta, hogy ezen a piacon a liberális demokráciára nincs nagy kereslet, úgyhogy átállt egy olyan termékre, amit jobban el tudott adni. És nagyon bejött neki.

„az ő hatalmuknak alávetett, elkeseredett és boldogtalan lakosság”

Tényleg szórakoztató vagy. Szoktad időnként a népszerűségi listákat nézni? Egy hónapja a Fidesz a biztos pártválasztók között 52 százalékon állt, vagyis többen szavaznának rájuk, mint az összes többi pártra együttvéve. A politikusok népszerűségi listáját egy nyári felmérés szerint négy fideszes vezette, Áder, Pokorni, Orbán, és Varga.

„Nincs választható alternatíva.”

Van vagy 120 párt az országban, nem elég? Ezek mind hülyék? Béndek, Bokros, Bajnai, Fodor, azért nem tudnak érvényesülni, mert alkalmatlanok? Lószart. Azért, mert nincs kereslet arra, amit árulnak. Rengeteg alternatíva van, és a lakosság kiválasztotta közülük azt, ami neki legjobban tetszik. Persze a végén nem azt kapják, amit vártak, de ez akkor is az ő/mi döntésük volt, aminek a következményeit végső soron nekik/nekünk kell viselni.

panelburzsuj 2013.12.10. 11:56:52

@kuszkusz1:
"A közállapotok az nem a nép, hanem a politikusok miatt olyan amilyen."

Ugyanígy gondolta a vármegyei/rendi nacionalista nemesség is: mi faszagyerekek vagyunk, a mégis előforduló rossz oka alapvetően a (bécsi) kormány.

Aztán ahogy demokratizálódunk, úgy egyre szélesedik az ártatlan bociszeműek népe.

panelburzsuj 2013.12.10. 12:14:34

@HaFr:
"Mindenkinek az érdeme szerint. A legfontosabb konzervatív igazság."

kuszkusz1 2013.12.10. 13:34:44

@savanyujóska:

Egyetlenegy szálat ragadnék ki a sokból:
Bajnai Gordon

Én nagyon vártam őt vissza, szerettem miniszterelnökként, meglepően jónak bizonyult miután Gyurcsány belegyömöszölte őt a miniszterelnöki székbe.

Szóval örültem. Egészen estvéig amikor is kifejtette a tévében, hogy a külhoniak választójogát meg kell tartani, mert az szerzett jog. Ekkor lekonyultam mint a bili füle, hiszen tudvalévő, hogy Viktorunk közpénzen fideszes szavazatokat vásárol.
Ezt egy Bajnai nem látja? Ezt egy Bajnai látja, de úgy tesz mintha nem látná és udvarol a jobboldaliaknak?
Mindkét változat roppant lehangoló.

Megjegyzem, amikor Bajnai visszaröppent a politikába rögvest 14 százalékra ugrott az általa képviselt társaság népszerűsége - ami egy válságkezelő és megszorításokat alkalmazó, a Viktorék által folyamatosan gyalázott politikus esetében nem rossz eredmény.
A nép (a hülye nép) tavaly október 23. környékén még nem volt annyira elhülyülve ezek szerint, csak később vett rajta erőt a demencia.
De nézzük Bajnai további tevékenységét.
Rögvest az LMP kebelére vetette magát és ott óhajtott pihegni. Az LMP viszont válogatott sértésekkel halmozta el. Bajnai nem sértődött meg és továbbra is pihegni óhajtott.

Bajnai miniszterelnök akart lenni, de ezek szerint nem merült fel benne, hogy ehhez személyes tekintélyre is szükség lenne. Tehát nem nyelhet le mindent. Ő bizony mindent benyelt az elempésektől.

Végül is azzal a náhány emberrel akivel mégiscsak összebútorozott arraól diskuráltak, hogy hogyan zárják ki az MSZP-ét a jövendő ellenzéki összefogásból.
Sőt. Az elempés - talán Jávor Benedek? ebben nem vagyok egészen biztos - részéről az is elhangzott, hogy meg akarják akadályozni Bajnai miniszterelnökségét.

Tehát: összefog Bajnaival aki összefog, ama célból, hogy a Bajnai gründolta összefogásból kigolyózza Bajnai Gordont....Bajnai ezt is benyelte egy kukk nélkül.

Ismételten emlékeztetnék a potenciális miniszterelnök személyes tekintélyének szükségességére.
Amely akkor sem növekedett amikor Bajnai - ritkásan - el méltóztatott menni a potenciális szavazókhoz (a hülye néphez).
Amikor néhány jobbikos tüntető várta a főbejáratnál, Bajnai bement a hátsó ajtón.
Gondolom, még a jobbikosok sem számítottak rá, hogy a Magyarország miniszterelnöki székére pályázó Bajnai nem mer velük szembenézni. Ha erre számítanak akkor eleve a hátsó bejáratnál várták volna az oroszlánszívű politikust.
(Ismét utalnék a személye tekintély szükségességére.)

Jelenleg Bajnai - akinek a népszerűsége rohamosan süllyedt - beállt Mesterházyhoz zsúrfiúnak. Ennyit az MSZP kirakásáról az ellenzéki összefogásból.
És ott van Gyurcsány is, igen harsányan, megnövekedett önbizalommal mivel látja, hogy az a Bajnai akit nála miniszterelnökként sokkal többre tartottak, hogy felsült amikor neki kellene megszereznie a pozíciót.
(Bajnai tényleg sokkal jobb miniszterelnök volt, mivel a gazdasághoz ért. Gyurcsány meg egy hisztérikus kókler, aki pocsék kormányfő volt.)

Amit lehetett az idők folyamán elbaltázni kampányoló politikusként azt Bajnai elbaltázta.

Időnként megemlíti, hogy le fogják vágni a hidrát, vagy polipot - mármint a Viktor/Simicska társulást - az ország testéről(!?), azután meg olyasmit mond, hogy az ellenzéknek (győzelmük esetén) visszautasíthatatlan ajánlatot fognak tenni....
!!!?????
Mégis milyent?
Mit akarna és tudna ajánlani az ellenzékbe került Orbánnak és a Fidesznek?

Lehet ezért a hülye népet szidni, hogy miért nem méltányolja Bajnait jobban (3-4 százalékon van), csak semmi értelme.

savanyujóska 2013.12.10. 15:42:29

@kuszkusz1: Ehhez sok hozzáfűznivalóm nincs, nagyjából egyetértek. Bajnai jó szakember, de politikusként kiábrándító. Kezdetben is az volt a véleményem, sokkal jobb lett volna, ha a sokkal talpraesettebb Oszkó Pétert tolják az előtérbe, Bajnait pedig a választásokig nem veszik elő, sőt, ha Oszkó jól beválik, akkor sem. Ez a kényszeres szövetkezhetnékje amúgy az egész baloldalra jellemző, mindenki szövetkezni, összefogni, meg egyesülni akar, anélkül, hogy tudná, pontosan miért, és ahelyett, hogy saját erejét növelné. Tetszik, nem tetszik, a baloldalon politikusként egyedül Gyurcsány ér valamit.
A kezdeti 14 százalék engem is fellelkesített, de a bölcs népnek elég volt, hogy a médiamunkások libajnaizzanak egy kicsit, és a támogatottság pár hét alatt a harmadára esett vissza. Ami azóta van, az egy egyre szánalmasabb vergődés. Mesterházy felmosta Bajnaival a padlót. Úgy kell neki. Meg nekünk is.

kuszkusz1 2013.12.10. 17:11:20

"Bajnai jó szakember, de politikusként kiábrándító."

"a bölcs népnek elég volt, hogy a médiamunkások libajnaizzanak egy kicsit, és a támogatottság pár hét alatt a harmadára esett vissza."

A két megállapítás között némi ellentmondást vélek felfedezni. A libázást nem most kezdték a fideszesek (amúgy minden alap nélkül), ez a Bajnai egész miniszterelnökségét végigkísérte, ez senkinek sem lehetett újdonság.

Szerintem az a variáció igaz, hogy Bajnai ebben a szerepkörben - a szabadúszó politikus szerepkörében - igencsak rossznak bizonyult.
Én azt vártam (föltehetőleg nem egyedül), hogy csinál egy saját pártot és annyi szavazót vonz magához amennyit csak lehet, amennyit csak el tud venni a többi ellenzéki párttól.
Ez nem lett volna nehéz, mivel - véleményem szerint - a maszop támogatottsága nagyrészt protest szavazatokból áll, forrása a Viktor iránti utálat és nem a Mesterházy iránti szeretet. Az MSZP a Fidesz borzalmasságából egzisztál.
Bajnai - ha olyan lett volna amilyennek lennie kellett volna - tarolt volna. 30-35 százalékos népszerűségen kellene most állnia, az ellenzéki szavazatok 75 százalékával.
A többi a Jobbiké. (Amely párt a Medián szerint - tudtommal 16 százalékon áll. 16 százalékon!!!!. vö: a közbiztonság hiánya.)

Szóval Bajnainak fényesen és nagyon kellene vezetnie a nem fideszes oldalon.

kiir 2013.12.11. 02:00:01

@leponex:

Itt folytatom, mert úgy látszik, erre a posztra van dedikálva párbeszéd(perbeszéd)-képesség.

Bocsáss meg, hogy nem követem szorosan a blogoszféra-tevékenységedet, de tudomásommal ennyit még nem árultál el a nézeteidről. (Általában hévvel kritizálsz, pedig a közhelyturmix szerint a tagadás állítás nélkül csak félkarú óriás.) (Most kísérletképpen feltételezem, hogy vannak nézeteid - máskor hajlok azt gondolni: a beírásaid olyan szinten inkoherensek és cseppfolyósak, hogy azok összessége nem nevezhető nézetrendszernek.)

Előrevetem továbbá, hogy én nem vagyok a blogíró felkent lovagja, nem célom, hogy őt megvédelmezzem. Az ilyenirányú észrevételeid elmennek a fülem mellett. Egyetlen célom, hogy megállapítsam: vajon össze-vissza beszélsz, vagy "őrült rendszer, de van benne logika". És persze az eredményt az orrodra kell kössem.

És mi derült ki vajon?

Például feltűnő: a csúfotűző pártfelsorolásodból nagyon hiányzik, hogy a Fidesz (vagy ami ezzel egyenértékű: párt- és miniszterelnök urunk) csúfot űz a jobboldali, a polgári, a konzervatív és a nemzeti szavakból. Ja és a kereszténységből. Bár utóbbi versenyben nyilván verhetetlen a KDNP. (Ami nem tiszta, hogy a Jobbik miért űzne csúfot a kereszténységből: dogmatikailag kb. olyan messze vannak tőle, mint Gyurcsány, csak más irányban.) Ám ezt az általános csúfotűzést tekinthetjük kivétel helyett főszabálynak is. Ahogy abban ennek az országnak a népe meghökkentő mértékben egyetért, hogy a politika nem a vegytiszta értékekről szól, a nagy pártoké különösen nem. Légyszíves egészítsd ki eszerint a pártlistáidat, úgy lesz kerek a világ.

Más példa. Valószínűleg neked magadnak nem tűnt föl, ezért most szólok: jelen blogot hol értékalapon kritizálod a nem tiszta értékei miatt, hol pragmatikus alapon, hogy az értékeivel elriasztja a közembert (akit, ha jól értem, lényegében úgy definiálsz, hogy nem a Centrál Kávéházban ül). Szavaiddal élve: ez szamárság. Valószínű, hogy az érvelésed végeredményét már akkor tudod, amikor az érveket magukat még nem találtad ki. Ezzel a módszerrel itt nem nagyon rúgsz labdába, még ha a hasznos kritikus imidzsét ápolod is magadról. Így nem vagy az.

Harmadik példa. Ha szerinted Bajnaival jóvátehetetlenül és véglegesen leírta magát ez a blog (bár te senkit nem írnál le sem egy, sem több dimenzió alapján), vajon mit változtat a helyzeten a fikázás? Véleményed szerint vagy te, vagy Bajnai, vagy a blogíró, vagy a blogolvasó megváltozik tőle? Érted: ha egy bajnaizás elég az örök kárhozathoz, akkor mit sertepertélsz még itt?

Negyedik példa. Orbán Viktor beszédei valóban remekül használhatóak arra, hogy a profi elemző megjósolja belőlük, mit fog Orbán Viktor csinálni. Orbán Viktor világát írják le, de nem a világot. (Tokfalvi Elek bonmot-ja szerint a miniszterelnök úr nem hazudik, csak nincs viszonya a valósághoz.) Ezeknek a beszédeknek addig van jelentőségük, amíg Orbán Viktor ott van, ahol van, és nem változtatja meg a mondanivalóját. Azután már neki sem fontosak. Te se becsüld túl a jelentőségüket.

Zárópélda. Légyszíves, itt légy most nagyon konkrét, mert ha már párbeszéd, akkor ne a levegőbe szövegeljünk. Milyen "dolgokat" nem tudtál szó nélkül hagyni, ami ezen a blogon weyerbélaizmus és antiszemitizmus volt? Mikor történt, hogy a citációs indexet neked kellett helyrehozni emiatt?

Egy lövésed még van, hogy komolyan vegyelek. Elég, ha a zárópéldát megválaszolod.

kuszkusz1 2013.12.11. 07:04:45

Bajnai fáj nekem még mindig, noha már régen leírtam. (A levágott láb is tud fájni.)

Amikor tavaly megnyílt a Gordon és az Együtt facebook oldala rögvest megjelentem ott és kb. két hónapig lelkesedni próbáltam és hitegettem magamat, hogy a Gordon mégiscsak jó, illetve az lehet.

Bajnai egyetlenegy szóval sem üdvözölt minket akik odagyűltünk neki szimpátiailag.

"Kedves Barátaim, szeretettel üdvözlök mindenkit az Együtt közösségi oldalán! Bajnai Gordon"

Ilyesmire nem méltatott bennünket. Sem másmilyesmire. Nem szólt hozzánk karácsonykor és nem szólt hozzánk újév alkalmából.
Meg lett nekünk ígérve az oldalt kezelő adminisztráció útján egy interjú keddre.

Keddek jöttek és mentek, de az interjú keddje soha érkezett el. Azalatt az idő alatt amíg én arrafelé jártam Gordon az általa megígért interjút a saját szimpatizánsainak nem bírta abszolválni.

Miről folyt a diskurzus ottan a szimpatizánsok között?
Nagyrészt arról, hogy a Fidesz és Orbán csúnya. Amiből viszont még nem következik értelemszerűen, hogy az Együtt meg a Bajnai viszont esetleg jó lenne. Ilyesmi csak abból következett volna, ha mondjuk a Bajnai jó lett volna.

Miközben mi ott elvoltunk egymással zajlottak az események: elempés pihegés, válogatott sértések begyűjtése mindenkitől aki csak él és mozog.

Csak éppen azok az emberek nem voltak fontosak a Bajnainak akik miatta ott voltak az Együtt oldalán.
Az, hogy mire nézett minket kiderül az összefogás-mániájából is - az LMP és az összes többi párt - terelje be a híveit egy közös akolba...beeee!.....és akkor meg lesz a létszám.

Bajnai politikusként, lenézte és semmibe vette azokat az embereket akiknek a szavazataira számított, akiket meg kellett volna hódítania, akiknek a bizalmát és szeretetét meg kellett volna nyernie.

Igaz, ő nem intézett kiáltványt a néphez amelyben szemtől szembe lehülyézte volna a választóit. De a magatartásából - abból amit megtett és abból amit elmulasztott megtenni - ez világosan látszik.

Ez utóbbira példa az a néhány üdvözlő, barátságos szó amit soha nem intézett a híveihez a facebook oldalán. Lásd. föntebb.

Akkor mit gondola a Gordon a választókról?
Azt, hogy felvilágosításra szorulnak. El kell nekik mondani, hogy a Fidesz és Orbán csúnya. Mert saját maguktól erre nem bírnak rájönni...
És felmásza a Gordon egy képzeletbeli katedrára és az ujjait tanárosan billegtetve rámutatott arra, hogy a Fidesz ilyen meg olyan.
Csak sajnálatos módon ő közben elfelejtett vonzónak, bátornak, szellemesnek, nagyformátumúnak lenni. Nyilván úgy vélte, hogy mi - a hülye nép - erre úgysem tartunk igényt.
Ezért is bújt el a jobbikosok elől és slisszolt bé a hátsó ajtón. De hát ki előtt szégyellje a gyávaságát?

A hülye nép előtt?

Na, miattunk ugyan nem kell erőt vennie magán és - potenciális miniszterelnökként - vonzó és alkalmas jelöltnek lennie, nem kell ilyesmire törekednie.

Nem is törekedett soha.
Most meg ott szomorkodik a Mesterházynál albérletben lenézett, szegény rokonként és fogalma sincs, hogy hogyan és miért került oda. Még csak nem is sejti.

Bár, föltehetőleg a hülye nép az oka.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.11. 08:36:52

Érdekes ez az eszmecsere, köszönet érte. Néhány sub comment: Bajnai volt a konzervatív szempontból (polgári jogállam, toleráns politika, közösségi hálózatok rendje) a leginkább számba jöhető politikus 2013 tavaszáig -- az 1-10-es listán, ahol 10 a számomra ideális kompozit, 3,5 körül. Azóta visszaesett 1,5 köré. kb. Ez egy politikai blog is, a politika pedig a nyilvánosságbeli viselkedések aktuális értékelésnek gyakorlata, tehát van olyan, hogy valaki az elérhető legjobb, és van olyan, hogy ugyanő már becsúszik egy küszöb alá. Azért csináltunk pártot, mert Bajnai egykori pozíciójának elvesztése után nem maradt senki komolyan vehető ebből a szempontból. Bokrost nem tartjuk annak. semmit sem mondtam Bajnai emberi értékéről és értékrendszeréről, múltjáról stb,m az érdekelt, hogy posszibilisen mennyire tudja képviselni azt, ami nekem (nekünk) fontos. Mostanra kiderült, ő sem tudja.
A magyar népről és a politikusokról: a magyar nép objektíve (szociológiai és történeti értékeléssel) polgárosulatlan. Ennek következtében (vagy ezzel egyenértékűen) egoista, hajlik a megalkuvó szervilizmusra stb. Lehet, hogy ez a hangvétel a nacionalistáknak fáj, de a nacionalisták hagyományosan a sír felé szokták lökdösni ezt az országot. Ez az álláspont patrióta, és eléggé nem érdekel, hogy egyébként ki milyen érdekből és tudatlanságból minősíti ennek vagy annak. Mi nem keressük a NÉP kegyeit, mert a kegyek nem szolgálják a nemzet érdekeit. Nem is tartunk számot olyan szavazókra, akiknek amit én írok általában "fáj". Szomorúak vagyunk a fájdalmuk miatt, kívánunk nekik egy hegynyi Algopyrint, mivel ez a fájdalom semmi ahhoz, ami még rájuk vár egy versengő világban. Ez a párt itt van, itt lesz, és nyilvánvalóan nem fog engedni az értékrendszeréből. Akkor sem, ha még 20 évig nem kerül hatalomra, és meg kell várnia, amíg egy generáció kihal. Vagy kettő, és velük a pártelnök is. Ez van. Van egy olyan párt, amelyik nem stadionokban, bányákban, szőlőkben és közgépekben méri a sikerét.A többin lehet gúnyolódni. Aztán éhen halni vagy külföldre menni. NAGYON patrióta magatartás mindkettő.

Carmichael 2013.12.11. 09:56:13

@HaFr: "Ez a párt itt van, itt lesz, és nyilvánvalóan nem fog engedni az értékrendszeréből. Akkor sem, ha még 20 évig nem kerül hatalomra, és meg kell várnia, amíg egy generáció kihal."

Ez a hozzáállás szimpatikus, még akkor is, ha szinte biztos, hogy szükség is lesz erre a türelemre. Sajnos a fejekben-lelkekben végzett rombolást hosszabb idő és nagyobb munka lesz visszahozni a mélyből, mint a gazdaságot, márpedig az utóbbi erősen függ az előbbitől, ha hosszú távú jólétre és vágyunk (következtetés: aki holnaputánra bármilyen értelemben kánaánt ígér, sarlatán vagy hatalommániás gazember).

Örülök, hogy ti hatásokban, összefüggésekben, folyamatokban gondolkodtok - ez eddig nagyon hiányzott. Legalábbis nekem.

panelburzsuj 2013.12.11. 11:15:13

@HaFr:
Kezdesz ellepósodni.

Oké: megtudtuk, hogy miben nemméri a PKP a sikerét: stadionokban, bányákban, szőlőkben és közgépekben.

De amit előtte ragoztál helytállásról, hajhászásról, kihalásról, abból egy olyan kép kerekedik ki: szilárdan viseljük az elvképet, rendíthetetlen megvilágosodottsággal ülünk a töklevél/banyánfa alatt - és nemhogy a voksokat, de a napokat és éveket sem számoljuk!

Blogposztok azért lesznek néha-néha, ugye?

leponex 2013.12.11. 12:39:43

@kiir:
"Milyen "dolgokat" nem tudtál szó nélkül hagyni, ami ezen a blogon weyerbélaizmus és antiszemitizmus volt? Mikor történt, hogy a citációs indexet neked kellett helyrehozni emiatt?

Egy lövésed még van, hogy komolyan vegyelek. Elég, ha a zárópéldát megválaszolod. "

Köszönöm maradék bizalmadat!

Sok-sok rossz kommentelő tulajdonságom egyike, hogy könnyen elkalandozok az aktuális poszttól, ahogy az említettben is. Konkrétan tehát nem HaFr barátunk írása indukálta se ezt, se azt.

********

- igen, általában kritizálok, néha hévvel, ahogy a poszt tartalma indít.
HaFr barátunknak a családról szőtt borzalmas képe tényleg heves indulatokat váltott ki belőlem, szándék nélkül ugyan, de meg is bántottam őt hozzászólásomban. Bocsánatát kértem, azóta is restellem a dolgot.

Nem gondolom, hogy ironikusbnak szánt kötözködésem mellé le kellene tennem a saját elképzelésemet, állításaimat, már néhány orbánidézés miatt is megkaptam a szarkakukk titulust, hát még ha kifejteném a saját elképzeléseimet HaFr barátunkkal szemben.
(De az abortuszról szóló posztjáról több alkalommal is dicsérőleg, és köszönettel emlékeztem meg. AlDio remek védőbeszédet folytatott le HaFr mellé állva.)

"Például feltűnő: a csúfotűző pártfelsorolásodból nagyon hiányzik,"

- elrettentő példának épp Tömjén Zsoltit hoztam fel nemrég, aki szinte lehetetlenné, nevetségessé teszi a kereszténydemokrácia nyilvános vállalását.

Pedig ahogy HaFr is belekezdett, az igazi konzervativizmus bizony egyszerre kell hogy konzervatív, liberális és egy kicsit keresztény alapokon is nyugodjék.

Ez, amit HaFr produkált például a Kiáltványában, (meg számtalan előtte lévő posztjában elkövetett válogatott ócsárlása mindennek és mindenkinek) nehezen hozható egy fedél alá a konzervativizmussal.

" Valószínű, hogy az érvelésed végeredményét már akkor tudod, amikor az érveket magukat még nem találtad ki. "

Valóban, hiszen az eddigiek alapján már kialakult egy véleményem, és ezt megerősítve látom érveimben.

Nem úgy, mint például kedves bloggazdánk e posztjának első bekezdése, ugye :)

"Ha szerinted Bajnaival jóvátehetetlenül és véglegesen leírta magát "

Maga HaFr jutott erre már jóval elébb, én csak azt a következtetést vontam le, hogy aki Bajnaiban valaha is konzervatív reménységet látott, annak én joggal kételkedhetem konzervativizmusában ;-)

Aki jobb híján Bajnai miniszterelnökkel, Bokros pénzügyminiszterrel, Mesterházy (kormánypárti) frakcióvezetővel elképzelhetőnek tartott egy következő (konzervatív?) kormányt, majd később mindegyiket 'megtagadja', annak mennyire tudod komolyan venni konzervatív elköteleződését?
Nekem kétségeim vannak.

"vajon mit változtat a helyzeten a fikázás?"
Semmit, de egy ilyen kommentnek nem is az a célja.
Legfeljebb annyit, hogy egy erre kihegyezett citációs indexen epszilonnyit módosít.

"Tokfalvi Elek bonmot-ja szerint a miniszterelnök úr nem hazudik, csak nincs viszonya a valósághoz.) Ezeknek a beszédeknek addig van jelentőségük, amíg Orbán Viktor ott van, ahol van, és nem változtatja meg a mondanivalóját. Azután már neki sem fontosak. Te se becsüld túl a jelentőségüket."

Messzemenőkig egyetértek veled, semmiképp nem szabad túlbecsülni egyik beszédet, blogot, politikai elemzést, közvéleménykutatást, .... kommentet sem.

No meg persze alábecsülni sem, a beszédek néha önálló életre kelnek :)

Orbántól én szinte csak a kötcseiből szoktam idézni, szerintem a maga nemében kiváló szöveg, de ígérem, itt többé nem teszem.
(Szerintem ezt is alábecsülték, vagy inkább dermesztően hatott azóta bukott ballibjeinkre.)
Üdvözöllek!
A párbeszéd rendíthetetlen híve: leponex

explanatus 2013.12.11. 12:47:51

@kiir:

"Valószínűleg neked magadnak nem tűnt föl, ezért most szólok: jelen blogot hol értékalapon kritizálod a nem tiszta értékei miatt, hol pragmatikus alapon, hogy az értékeivel elriasztja a közembert (akit, ha jól értem, lényegében úgy definiálsz, hogy nem a Centrál Kávéházban ül)."

Jó kis összefoglaló!

Igen, mintha nem egy ember klaviatúráján születnének a bejegyzései, de ahogy ezt itt felsoroltad, mármint szerző "sokarcúságát" nem tudok szabadulni az érzéstől, hogy kommentelő nem egy személy, hanem TEAM, és mikor kire esik a sor az esik neki a blognak. Ez a team alkotott egy új fogalmat:

team-szerű csapatmunka blogrombolásra.

leponex 2013.12.11. 12:58:46

@HaFr:
" kívánunk nekik egy hegynyi Algopyrint, mivel ez a fájdalom semmi ahhoz, ami még rájuk vár egy versengő világban."

:))

'Természetesen verseny lesz, és a végén a választók döntenek, a kérdés az, milyen alternatívát kínálunk.'

"Ez a párt itt van, itt lesz, és nyilvánvalóan nem fog engedni az értékrendszeréből. Akkor sem, ha még 20 évig nem kerül hatalomra, és meg kell várnia, amíg egy generáció kihal. Vagy kettő, és velük a pártelnök is."

Jól van, kedves Péter, tegyük fel, így lesz.

És addig mi lesz?

Mert ugye mégis csak arról van szó, amíg a derűt, magabiztosságot, biztos kormányozni való képességet már MA sugárzó Konzervatív Politikai Prófétát föl nem ismeri a szolganép, addig valahogy mégis csak el kell tölteni negyven évet e pusztában vándorolva ...
Volt már egy ilyen prófétánk, aki a hatodik koporsóban a húsz vagy ki tudja hány eljövendő évünket látta még - most már bizton tudjuk, sokat nem tévedett :)

leponex 2013.12.11. 13:08:12

@explanatus:
Kedves Walesi Bárdunk, Jó Gréczy Zsolt blogján voltam egy Központban szépemlékű Dvitamin barátommal, nélkülünk rég érdektelenségbe fulladt volna.

Most akartam visszamenni válaszolni a pogácsarablásra, de ha már Te is blogrombolót látsz bennem, tényleg magamba kell szállnom.
Bár én nem így látom, de ennyi jelzést már nem lehet tudomásul venni..
Békés Ünnepeket kívánva, üdvözlettel mindenkinek,
barátsággal ölel: leponex

explanatus 2013.12.11. 18:23:11

@leponex: Megtisztelő, hogy egy Arany balladát említesz velem kapcsolatban, ha jól emlékszem most már másodjára. Az első ez a mondat volt:

„Szó bennszakad, hang fennakad, „

Azon azért el kell gondolkozzak, hogy most melyik sor a nekem szóló. Akkor nézzük a második sort:

„Léptet fakó lován „

foglat Kézdivásárhely óta.

Maradnak az alábbi sorok:

„Ne szülj rabot, te szűz! anya
Ne szoptass csecsemőt!...”

Ez már meg is történt, igen, igazad van nem az utóbbi három évben, de mit sem von le igazságtartalmából.

meg ez:

„De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd. - „

Persze ha Eduárd, egy -vagy több- tetszőleges névvel helyettesíthető.

Neked is boldog karácsonyt.

A filmcím mintájára. Jövőre veled ugyanitt :)

kiir 2013.12.11. 18:44:37

@leponex: Szóval az antiszemitizmus- és hazaáruló-vád tekintetében először sugalmazol, majd játszi könnyedséggel visszatáncolsz. Akkor már csak én tartozom az ítélet orrodra kötésével: ezennel vitaképtelennek nyilvánítalak.

Ez persze csak az én véleményem, ne vedd zokon. Tanulságos is volt, például megtanultam a weyerbélaizmus fogalmát. Mégsincs annyi energiám, hogy minden mondatoddal egyenként szembesítselek, és én préseljem ki belőled a kommentjeid szándékait. Valljuk be: értelme se sok lenne.

kuszkusz1 2013.12.12. 06:17:53

"Mi nem keressük a NÉP kegyeit, mert a kegyek nem szolgálják a nemzet érdekeit."

A 'néphülyézés, népanyázás, néplenézés' és a 'nép kegyeinek keresése" között és mellett még van néhány érdekes változat.

Azért azt nem gondoltam volna, az egyik szélsőséges magatartás védelmére egy másik szélsőséges magatartás elutasítását fogod használni érvként.

Létezik olyan magatartás a politikai tényező részéről amely azt a lakosságot amelynek szimpátiájára és szavazataira számít magával egyenrangú szellemi partnerként kezeli, annak látja, ekképp viszonyul hozzá.

Igaz, ez csak elvként létezik, jelenleg és igen régóta csak a néplenézést, néphülyézés különféle, nyílt (ellenzék, a Jobbik kivételével) és rejtett (Fidesz) formája nyilvánul meg.
Egyetlen politikus volt aki magával egyenrangúnak tudta/tartotta az ország lakosságát: Németh Miklós miniszterelnökként.

Slussz.

A néplenézést három ok miatt tartom rossznak.

l.- Nem igaz. A nép, a lakosság sokféle. Van ilyen is meg olyan is, nem lehet egységes masszának látni az embereket. Aki mégis ilyennek látja az a saját fennsőbbrendűségét hangsúlyozza, kívánja hangsúlyozni, vagy csak szeretné magát fennsőbbrendűnek érezni a plebejusokhoz viszonyítva.

2.- Etikátlan. A fent jelzett magatartást általában diplomások szokták elkövetni, értelmiségi mivoltukra hivatkozva. Visszataszítónak és etikátlannak érzem, ha valaki a diplomáját a köznép fejbecsapkodására, az esetleges tanult mivoltát pedig pöffeszkedésre használja.

3.- Amennyiben politikai tényezőn vesz erőt a néplenézés ez az illető számára a halál csókja.
Mert nem a tőle telhető legjobb teljesítményre sarkallja, nem - a saját magához képest - legjobb színvonalat fogja és akarja nyújtani az általa lenézett 'tömegeknek'.
Színházi nyelven szólva: dobni fogja az előadást. Mert ezeknek nem érdemes....Erről a magatartásról és az ő eredményéről lásd a Bajnairól írottakat.

Jó párttevékenységet kívánok!

Carmichael 2013.12.12. 15:17:51

@kuszkusz1:
Nem kezelhetsz egyenrangúként egy másik felet, ha adott témában - éppen - nem az. Magyarországon jelenleg a nyájszellem, szervilitás, kollektivista hozzáállás a jellemző viselkedési minta, amit egy, az egyén tudatosságára és felelősségére építő, fél nem tud(hat) partnerként kezelni, ugyanakkor - szemben a mai pártok többségével - nem akar a saját céljaira kihasználni.

Ez nem egyenlő azonban a lenézéssel. Egy kétéves gyereket sem tudsz a legtöbb dologban egyenrangú partnerként kezelni, de azért nem nézed le őt. Tudomásul kell venni, hogy - a "nép" (az emberek többsége) még nem érett meg az egyenrangúságra jó néhány kérdésben.

Ez csak részben az ő hibájuk: neveltetés, megszokás, külső/felső butítás, gondolkodási igénytelenség mind felelős érte és akadályozó tényező, de ki lehet - és kellene is - nőni, ha valódi, öntudatos, polgárságot akarunk (nem pedig Brian Élete féle egyéniségeket..).

Ez egy hosszú - és sokaknak fájdalmas - fejlődési út, de a mai felállással a fenti cél nem elérhető.
Szóval egyetértünk, a lenézés ellenjavallt, de a "kegykeresés" bármely formája a mai mintát erősíti, ami szintén nem büfé.

panelburzsuj 2013.12.12. 16:42:35

@kuszkusz1: @Carmichael:
Van egy gyönyörű kifejezés: információs asszimmetria.

A "polgárias" kérdés az, hogy

- aki "alul" érzi magát, az tanulással akar feljebb jutni - vagy nyájba szerveződve erővel

- aki meg "felül" levőként gondol magára, az tanítani fog - vagy az erődjét védelmezni.

(E témában szerencsésnek látnám, ha HaFR egy laza böfizésnél cizelláltabban is kifejtené a mozgalom és a párt értékfelfogását és népnevelési koncepcióját.)

kuszkusz1 2013.12.12. 17:16:55

@Carmichael:

Hát nem tudom...Németh Miklósnak bejött a nép-nemlenézés, bár őt sajnos történelmi okokból megbuktatták szeretett honfitársaim.

(Még én is fogcsikorgatva szavaztam az MSZP-re - a szívem a Fideszhez húzott! -, de csak ezen a módon tudtam kifejezni a Németh-kormány iránti nagyrabecsülésemet.
Az első és utolsó jó kormány volt az én életemben.)

És miután megbuktatták fölszavazták a népszerűségi lista élére emlékezetem szerint 85 ponttal.

kuszkusz1 2013.12.12. 17:32:15

@panelburzsuj:

Lukács Györgyről jegyezték fel, hogy ő a tanítványaival folytatott eszmecsere során mindazokat az ismereteket feltételezte a hallgatóiról amelyeknek ő maga a birtokában volt.

A jobb érzésű egyetemista egy-egy ilyen beszélgetést követően rohant mindazon műveket elolvasni amelyek ismeretét Lukács oly nagyvonalúan feltételezte róla.

Igaz, ehhez a tanító tekintélye szükséges, mert vonzerő nélkül nem működik a dolog.

Carmichael 2013.12.12. 20:05:52

@panelburzsuj:
Ezzel egyet tudok érteni, és azt hiszem a kérdésre a válasz meg fogja azt is adni eredőként, hova fogunk jutni a jövőben.

A zárójeles részt én még nem hiányolom, de én is várom. Bár az értékfelfogást azt hiszem elég pontosan megfogalmazta már több bejegyzés, a koncepció kelleni fog.

Carmichael 2013.12.12. 20:15:49

@kuszkusz1:
"És miután megbuktatták fölszavazták a népszerűségi lista élére emlékezetem szerint 85 ponttal."

Ez pontosan annak a tünete, amit fentebb írtam. Következetlenség, öntudat hiánya, zsigeri döntések, pillanatnyi érdekek, stb..
Ezt a népet (mint népet) még mindig lehet az indulatain keresztül irányítani, és ez nagy baj. Ésszerű dolgok egyszerűen nem hatolnak még át a politikai elitünk által gerjesztett ködön, megmentőt akarnak, nem a saját életüket a kezükbe venni.

Lukács Györgyről eszembe jut, hogy gimnáziumban kötelező volt egy részlet az "Az esztétikum sajátosságai"-ból. Konkrétan egy szót sem értettünk belőle osztályilag. Mindenki kapott egy egyest, mivel ez a felelésnél kiderült, vállaltuk.

Osztálytársam szülője dühében bevitte a munkahelyére, kifüggesztette az ominózus részt, és közölte, fizeti az ebédjét annak, aki elmagyarázza neki ezt. Mondanom sem kell, nem kellett a zsebébe nyúlnia, egyszer sem.. :)

Átfordítva, nyilván Hafr-nak is egyszerű emberi nyelven kell majd beszélnie a nagyobb tömegekhez, de csak akkor érdemes, ha ők is kíváncsiak lesznek a mondandójára. Félek a többségnek ez még korai, nem ők fogják húzni ezt a szekeret...

kuszkusz1 2013.12.13. 08:41:34

@Carmichael:

Nem értek egyet.
Egy olyan országban ahol negyven évig nem lehetett kormányt buktatni, nem várható el egy - a rendszerváltás igézetében feredőző lakosságtól, - hogy ne kergesse el akár a legjobb régi kormányt is, abban a reményben, hogy az új feltétlenül jobb lesz.
(Ha a kommenisták egy utolsó nekirugaszkodással egy ilyen jó kormányt tudtak rittyenteni mint a Németh-kormány akkor milyen fáintos lesz az a kormány amelyben soha nem volt kommunista!)

Azt hiszem ideje, hogy valaki védelmébe vegye a szerencsétlen, boldogtalan lakosságot.

"Minden népnek olyan kormánya van amilyet megérdemel. A nép küldte ezeket az embereket a parlamentbe, tehát tudta mit cselekszik. Most csak azt kapják amit megérdemeltek, erre szavaztak."

Néhány olyan mondat amely a nép ostobaságára igyekszik rámutatni.
A parlamenti képviselő - minekutána beette a rosseb a parlamentbe - érinthetetlen.
A haza szolgálatára fölkent egyed mihamarabb ráébred arra, hogy neki/nekik nincs főnöke/főnökük, ergo azt csinálnak amit akarnak. Annyi pénzt szavazhatnak meg maguknak amennyi tetszik és amennyit nem szégyellnek. A parlamenti képviselő - még ha rendelkezik is megválasztása pillanatában némi erkölcsi tartással és szégyenérzettel hamar leveti azt, hiszen körülnézve azt látja, hogy a társai könyékig vájkálnak abban a húsosfazékban amely eredetileg az ő őrzésükre bízatott.
Legalábbis a boldogtalan választó abban a reményben és hiszemben szavazott őreá, hogy tisztességes, rendes, tehetséges és korrekt úriembert/úrihölgyet bízott meg a maga részéről, az ő egy db szavazatával az ország vezetésére amelyet szeret.

A választó aligha tehet arról, hogy választottja igen hamar elkurvul a parlamentben. És amikor már látja akkor mit tehet? Azon kívül, hogy a fogát csikorgatja?

Tölgyessy Péter írta valahol, hogy a választáskor az emberek álmokra és vágyakra szavaznak. Ezt kiegészíteném azzal, hogy a pártszimpátia is álmok és vágyak tárháza. Az ember belevetít minden szépet és jót a kedvenc pártja és áltatja magát amíg lehet. Aztán eljön a pillanat amikor már nem lehet, az embert orrba vágja a valóság és rá kell ébrednie a szívének kedves pár valódi énjére. Keserves pillanat...

Nade. Induljunk ki abból, hogy van kedvenc pártunk. A kedvenc pártnak pártlistája.
Amelyre fölkerül a pártelnök táncoslábú nénikéje, a kedvenc unokaöcs Analfa Béta, továbbá búr a búrkalappal.
A pártlistát a pártelnök és a pártvezérkar állítja össze és ha arra rákerül Hasfelmetsző Jack akkor rákerül.
Mi a nyavalyát tehet a boldogtalan és szerencsétlen pártszimpatizáns?
Lenyeli a békát, instállom.
És minden párt nagyon sok békát lenyom a saját szimpatizánsainak a torkán.

Mostan abbahagyom a népmentegetést, pillanatnyilag.

Carmichael 2013.12.13. 10:09:16

@kuszkusz1:
Pedig éppen az első mondatoddal aláhúzod amit mondtam. Ez a nép mindig elkerget, de soha nem gondol arra, mi választ ezzel, nem nézi meg azt, amire ezzel szavaz. Csak a múltat akarja maga mögött tudni, szabadulni az éppen utálttól, minden áron. És igen, újra és újra csalódik, és csodálkozik, mert nem érti meg, hogy neki kell változnia/változtatnia a szokásain, ha más jövőt akar. Erre mondom, hogy nem érett még a változásra. Mellesleg ez ugye nem valami kollektív tudat, csupán az állampolgárok egyéni gondolkodásának az összessége (jelenlegi túlsúlya).

Nincsenek véletlenek, a kormány, a társadalom mentális állapotának tükre és eredője, mindenhol a világon, egyébként erre is alkalmas, hogy tünete legyen annak ami a társadalomban zajlik.

A "szerencsétlen és boldogtalan nép" magának alakítja a sorsát ilyenné. Aki nem áll be a kollektív önpusztításba, az vagy elmegy külföldre, vagy megpróbálja itt megváltoztatni ezt a szellemi és szociális erodációt. Nem küldetéstudatosan, hanem a saját életét értelmesen alakítva és élve. Így alakulnak olyan közösségek is, mint ez. nem a "nép" ellenében, de nem is a megmentésükre.
Ezt a népet nem kell és nem is lehet megmenteni. Ennek a népnek VÁLTOZNIA kell, magától, maga miatt, és olyan segítséggel, ami - ahogy fent írtam - nem él vissza azzal, ahol most a fejlődésben tart. Saját tapasztalatom szerint az emberek egy dologtól félnek jobban, mint a haláltól: a változástól. E nélkül viszont nem megy, ezt értsük végre meg.

Nekem azért szimpatikus - többek között Hafr - felfogása, mert nem akarja átvenni a felelősséget tőlünk, nincs benne a "majd én megoldom nektek" hamis ígérete.

Végre döntse el mindenki, hogy kergeti tovább a HAMIS álomvilágát és reményeit, vagy elfogadja, hogy a jogaihoz felelősséget (és lehetőséget) is kapott, például a választáskor is. Hafr-ék most adnak egy alternatívát az eddigi politikai kultúrában, és szerintem azt jelezték az elmúlt napok bejegyzéseiben, hova kell mindenkinek eljutnia hozzáállásban ahhoz, hogy itt valós, tartós változások legyenek.

Igen, a népet megtévesztették, kihasználták, stb., megtörtént. Ideje felébredni ebből és az önsajnálatból. Vagy marad az eddigi mátrix-os álomvilág.

kuszkusz1 2013.12.13. 17:52:50

Sajnálattal állapítom meg, hogy az álláspontjaink nem közelednek.

Még nekem is nagyon nehéz volt 1990-ben az MSZP-re szavaznom, nem tehetek szemrehányást másnak, hogy erre nem vitte rá a lélek. Ennyit Németh Miklós megbukatásáról ami sajna ott és akkor törvényszerű volt.

Viszont ha nem azok 'váltják a rendszert' és nem úgy ahogy akkor Németh maradhatott volna, ha másképp nem tanácsadónak Antall József mellett. De ebbe most ne menjünk bele.

Visszamennék a néplélekhez, amely egy hús-vér személy lelkéhez hasonlóan képlékeny, ki lehet hozni belőle a legjobbat (l989.) és a legrosszabbat. Ez mostanság, a gengszterkomány idején tetőzik.

Orbánék a lehető legrémesebb indulatokat és késztetéseket hozzák napvilágra a rendelkezésükre álló anyagból - a szerencsétlen lakosság közhangulata, közérzete, gondolkodásmódja tekintetében.

Itt voltak pl. azok a jajdekék plakátok amelyek figyelmeztették a hon fiait és leányait, hogy gyön ám az ármányos IMF oszt viszi a családi pótlékot...azaz csak vinné, mert ott áll a vártán hős Orbán urunk és visszaveri az ellent....

Ez a vérbaromság nyilván rontott valamit az ilyesmire fogékony honpolgár gondolkodásmódján. De hát nem mindenki fogékony erre, hála az égnek és aki mégis annak a gondolkodásmódja is javítható lenne egy normális kormány és kormányfő közbejöttével.

Ha lenne erre kilátás. Én nem látok ilyent.

Carmichael 2013.12.13. 22:56:26

@kuszkusz1:
Én meg pont nem látok túl nagy távolságot, csak abban, hogy szerintem elsősorban és egyénenként magunkba kell nézni először és eldönteni mit akarunk, mert ami eddig folyt, az is a mi felelősségünk. Nem csak azért, mert hagytuk, hogy újra uralkodóink legyenek, ha más néven is, de mert nyoma sincs annak, hogy ráébredne a többség is, hogy folyamatosan át van verve. Az osztd meg és uralkodj klasszikus tanmeséjét adjuk elő összenemzeti szinten, becsapva ugyan, de önszántunkból (lásd 2/3).

Amíg ezért nem vállaljuk fel a felelősséget, addig itt nem lesz változás. Véget kell vetni a többségi csoport(csorda?)szellem uralmának a józan gondolkodás felett. Ez nem kormányfő kérdése, nincs egyszemélyes megváltó erre.

Egyszerűen igényt (és lehetőséget) kell teremteni az önálló gondolkodásra. Konkrétan: én csak olyan kormányt tudnék támogatni, amelyik nem fél ettől - igényli ezt és elősegíti. Ha ezt érted normális kormány(fő) alatt, akkor már egyet is értünk, nem is kell többet tennie. Nem 2 nap leszünk túl ezen, talán nem is 4 év alatt, de el kell indulni egyszer, ha normális országban akarunk élni.

Amit én nem látok, az a mi igényünk egy ilyen kormányfőre. Itt valami hasonlót látok önszántából formálódni, ha hihetek a szemenmnek, és ezt szimpátiával figyelem, miközben látom a nyomást is, amit a "régi rend" hívei itt kifejtenek. És - tekintve, hogy azt tömeges igény rájuk még sehol - az sem kicsi...

kuszkusz1 2013.12.14. 09:06:26

olkodMár nagyon régen csak ketten vagyunk, nekem ez megfelel, hogy itt cseverésszünk, de ha te esetleg abbahagynád, kérlek szólj!

"Egyszerűen igényt (és lehetőséget) kell teremteni az önálló gondolkodásra. Konkrétan: én csak olyan kormányt tudnék támogatni, amelyik nem fél ettől - igényli ezt és elősegíti."

A normális gondás támogatását csakis normálisan gondolkodó kormányfő képes megcselekedni.
Lényegi gondolkodás és lényegi beszédmód. Olyan beszéd amelyre oda kell figyelni, amelynek értéke van és olyan személy akinek az őszinteségében az ember nem kételkedik.

Ezeket együttesen csak Németh Miklósnál tapasztaltam. Őt mindig meghallgattam, megnéztem ha módomban volt - az pedig végképp nem merült fel bennem, hogy esetleg nem mondana igazat.

Mint hontalan baloldali egy Margaret Thatcher szerű politikusra vágyom.
Ő kellene ide.
(Nekem tökmindegy, hogy milyen politikai ide zászlaja alatt jó kormányfő valaki, ha az.)

A néplenézés ártalmasságáról politikai tényező esetében még cseveghetünk, ha gondolod. Ez érdekes téma és úgy látom mindenkinek tetszik az ilyesmi, kivéve engem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.14. 09:21:27

@kuszkusz1: én is olvasom :) két és felen vagytok

Carmichael 2013.12.14. 10:55:44

@kuszkusz1:
"A normális gondás támogatását csakis normálisan gondolkodó kormányfő képes megcselekedni.
Lényegi gondolkodás és lényegi beszédmód. Olyan beszéd amelyre oda kell figyelni, amelynek értéke van és olyan személy akinek az őszinteségében az ember nem kételkedik."

Nincs itt köztünk komoly eltérés. Benned már megvan a személyes igényszint, itt kezdődik. Mivel Németh Miklós - akár igazad van vele kapcsolatban akár nincs - már nincs a pályán, csak annyi a dolgod, hogy a fentiek alapján ítéld meg a jövőre jelentkezőket, például a PKP-t is.

Egy hibát ne kövess el: ne az esélyeket latolgasd jövőre az ikszelésnél, ("kinek mennyi esélye van bejutni", "elvész a szavazatom", "a legfontosabb a kormányváltás bármi áron"), hanem állj ki a fenti igényeid mellett, és válaszd azt, aki megüti a szintet. Többször leírtam már itt, hogy a jelen parlamenti pártkínálat mellett minden szavazat elveszettnek számít, ha rájuk adjuk, de ez persze csak az én véleményem.

Nem csupán mást akarok, hanem elképzelésem is van arról mit, ezt kívánom neked is, bárkire is szavazol végül. Minél több önállóan gondolkodni képes és akaró ember van, annál jobb mindenkinek (szerintem végül a PKP-nak leginkább).
De ha csak addig eljutunk, mint ahova mi ketten, hogy nyugodtan megbeszéljük az eltéréseket a világlátásunkban, meg vagyunk testületileg mentve. Addigra az is mindegy lesz, ki a kormányfő.

A "Néplenézés a politikában" kurzust szerintem idén nem veszem fel a tárgyaim közé, én egyértelműen azt gondolom róla, hogy morálisan káros, így nem is érdekel, hogy hatalomtechnikai szempontól hasznos-e? Hafr-ék esetében nem érzem a szándékot a lenézésre, ez szerintem a privát interpretációd, amihez természetesen jogod van. Egyfajta Csernusos tükörtartási szándékot látok, ami ugye nem kellemes soha, de addig nem kehet dolgozni a problémán, amíg ezen nem esünk túl. De a kukkolónk majd kijavít, ha tévedek. (Two and a half men: Jake, a szobádba...most!) :)

Ja és még egy tanács, ha elfogadod: ne emberekben keress vágyott tulajdonságokat (belelátás), hanem az igényeidhez keresd meg a legközelebb álló embert (benne látás). Kevesebb a csalódás, könnyebb kiszúrni, ha meg akarnak vezetni.

kuszkusz1 2013.12.15. 06:15:11

@HaFr:

Nem lehet bennem sok örömöd!

kuszkusz1 2013.12.15. 06:15:17

@HaFr:

Nem lehet bennem sok örömöd!

kuszkusz1 2013.12.15. 07:02:46

Egy dolog fúrja az oldalamat, nem bírom szó nélkül hagyni.

"..hatalomtechnikai szempontól hasznos-e?" kérdezed és talán a Fideszre gondolsz, amelynek úgy tűnik sikeresen alkalmazza a rejtett néplenézést. Ez egy külön téma lenne, mert teljesen eltér a normális gondolkodásmódtól.

Ha normális embert és politikai tényezőt veszel alapul akkor teljesen világos, hogy a néplenézés semmit sem hoz a konyhára, de rengeteget visz.
Nézd meg Bajnait akinek szinte minden adott volt a sikerhez, kivéve a saját személyiségét és gondolkodásmódját, mint az sajnálatos módon kiderüle.

Neki a néplenézés mantrázása, az abban való hiedelem a tragikomédiája amely egyben sajnos a miénk is, mindannyiunké, akik bíztunk benne.
Bajnai rendes ember aki a vagyonát nem lopással és csalással szerezte, ő üzletember aki jókor volt jó helyen, ami ez nem bűn.
Ő azért jött vissza a kényelmes és gyümölcsöző civil életéből, hogy megszabadítsa az országot a Fidesztől - amely szándék abszolút elismerésre méltó.

Csakhogy.
Az ország és a nép - a Fidesztől megváltandó ország és nép - minden jel szerint - nála kizárólag eszmei szinten létezik. A 'nép' fogalmát nem egyezteti össze a hús-vér választó fogalmával, tehát meg sem jelennek meg a gondolkodásában a hús-vér választó igényei.

Meg sem fordul a fejében, hogy a létező és potenciális szimpatizánsai igényelhetnek tőle figyelmet és figyelmességet, karakánságot, szellemességet, bátorságot, vonzó karaktert.

Nem akar "felnőni" a miniszterelnöki szerepkörhöz, hiszen volt már benne és nem is volt rossz. De nem lehet örökké a múltból élni. És különösen nem a többi ellenzéki párt között amelyek őt riválisuknak tekintik.
Az is. Az, hogy ő ezt nem akarta látni az első perctől fogva az nem változtat a helyzeten.

Nem a lakossághoz fordult azzal az igényével, hogy nagyon jó, nagyon jelentékeny, sok szimpatizánssal bíró pártot akar csinálni amelynek révén megszabadítja az országot a Fidesz nevű rettenettől, hanem más pártok vezetéséhez - a lakosság feje fölött.

A hús-vér lakosságban láthatólag nem bízott, őket nyájnak tartotta amelyet terelni kell...az egyik párt is betereli az övéit a közös akolba, a másik párt is....és a népek majd mennek szép sorjában..beeee!....beeee!

Nézd meg, hogy hova jutott a Bajnai - hatalomtechnikai szempontból - az ő szívének és az ő társaságának oly kedves néplenézéssel!

Carmichael 2013.12.15. 10:06:16

@kuszkusz1:
No, itt már azért távolodunk helyenként :)
Csak szelektíven reagálva:
Megyegyeztünk abban, hogy a néplenézés rossz. A fidesz ebben sikeres, a többi párt ügyetlenebb volt, de mindegyikük használja a nyájterelgetős, hajnalkateeztnemtudhatod jellegű hangvételt.
Azért, mert működik, ugyanis ez az többségi elvárás.
Egy - minden szempontból, de most politikai értelmezésében véve - öntudatos állampolgár, aki akar, tud és szeret gondolkodni, saját véleménye van és ki is áll érte, nagy ívben beint at ilyen kommunikációra. Csakhogy a mi társadalmunk nem/sem ilyen egyénekből áll.
Miért? Mert a történelem folyamán a mindenkori "hatalom" rájött, hogy neki ez nem érdeke. Az ilyen emberek macerásak, mert kérdeznek, számonkérnek, teljesítményt akarnak látni a bizalmukért. Hopp, még egy fontos elem: az ilyenek nem hisznek, hanem bíznak a vezetőikben...amíg azok érdemesek rá, mert utána mehetnek világgá.

A "hatalom" viszont évszázados munkával elhitette az emberekkel, hogy nekik ezen felesleges töprengeni. Mert hát "Ő" azért van itt, hogy átvegye, cipelje ezt a terhet, ezt csak "Ő" érti, és tudja, stb. Ez ment butítással, néha erőszakkal, ami éppen kellett. Az istenatda nép pedig idővel oda jutott, hogy békésen tűri mindezt, azért az ígéretért cserébe, hogy ott fent majd az okosok - fedőneve állam - megoldják helyette.

Ezt cipeljük és nyögjük ma is. És ezt egy szál - mégoly jószándékú és jellemes - miniszterelnök nem fogja megoldani. Nem (csak) azért mert az ő lesz az állam nevű hidra feje, aki ilyen fejet elvből nem akar, hanem mert eleve nem engedik oda a "felelős választpolgárok".

Mert amit tiszteséggel ígérni tud, az ma nem kell a népnek. Annak a népnek, akit (amit? ez hogy van helyesen?) valóban becsaptak, megvezettek, lenéztek, de még mindig csak ott tart, hogy lesz valaki, aki emberi hangszínen beszél velük, és akkor már rendben lesz minden. A lenézés nem az ok, hanem az következmény. A társadalom betegségének tünete. A baj ennél sokkal mélyebben van, az alapoknál. A tüneti kezelés nem fog megoldani semmit.

Hafr elemzései is ezt mutatják meg, milyen messze vagyunk a valós élettől, és igen, sajnos időben, térben ijesztően messze. Hogy mindenben igaza van-e, azt nem tudom, nem is örülök az igazának, a hozzáállásának viszont igen. Megpróbál a bejegyzéseiben felnőttként kezelni minket, nem sajnálni, buksit símogatni, hanem tesztelni, hogy mennyire vagyunk érettek a változásra (mellesleg, ez bevett pszichológusi módszer). Mit mondjak, az eredmény nem lelkesítő...

Illusztrációként arra, amit mondtam, egy video arról, hogyan kellene a korrupción túllépni. Lelövöm a poént, nem egy bölcs vezetőn múlik, hanem a "játékban" résztvevőkön. Rajtunk. Ugyanis a mi érdekünk, ha ezt nem is vesszük észre...

www.tedxdanubia.com/VideoList.aspx?q=90c9d651-969f-43de-b771-d17f477a92a5

kuszkusz1 2013.12.15. 13:58:00

"Mert amit tisztességgel ígérni tud, az ma nem kell a népnek."

Aha. Azt hiszem itt van az eb elhantolva.

Szóval nem képzelhető el, hogy egy politikus jó mondatokat mond, amelyek igazak és mégsem taszítják a népeket?

Hát én el tudok képzelni ilyen mondatokat.
Kettő mindjárt az eszembe is jut, híres, ma már közhellyé vált mondatok. Amelyek rávilágítanak arra, hogy a tehetséges politikus éppenhogy nem populista, a tehetségtelen az.

Az egyik a churchill-i "Nem ígérhetek mást mint vért, verítéket és könnyeket!", a másik JFK-tól származik.
"Ne azt kérdezd, mit tud érted tenni a hazád, inkább azt, hogy te mit tudsz tenni a hazádért."

De ezeket a mondatokat csak nagy személyes és politikusi tekintéllyel bíró emberek mondhatták el. Csak az ő szájukból hatott ez katartikusan.
Tekintély nélküli ember szájából mindkettő tök hülyén hangzana. Isten őrizz, hogy ma valamelyik magyar politikai tényező e mondatok valamelyikével rukkoljon elő!

Nem, nekik valami mást kéne mondaniuk.
Elképzelhetőek olyan mondatok amelyek mind a két szempontnak megfelelnek, egyrészt igazak másrészt nem taszítják a lakosságot. Bár, ezeket a mondatokat meg kéne keresni, vagy ki kellene találni. Az egy más kérdés, hogy nem képesek erre azok akik az orrunk előtt vannak. Szerintem nem is keresgélnek ilyent, beérik a legvacakabb közhelyekkel.

A hülye népnek az is jó.

Mesterházyval kapcsolatban van egy rögeszmém. Hogy minek, mi a túróért választották meg pártelnöknek.
Mesterházy szép, fiatal és buta mint egy sámfa.
De hátha a szocik éppenséggel arra gondoltak, hogy a hülye népnek egy buta elnök kell, arra bukik majd?

Hasonló a hasonlónak örül?

kuszkusz1 2013.12.15. 13:59:54

Most jut eszembe, egyszer átírtam az öszödi beszédet olyanra amilyennek lennie kellett volna. De gőzöm sincs, hogy hova tettem, megvan-e még.

tamas11 2013.12.15. 16:11:49

@kuszkusz1:
ne keresd... Sérülne a kontextus.

Carmichael 2013.12.15. 17:11:47

@kuszkusz1:
Az a gond, hogy te az üzenet küldőjéből indulsz ki (becsületes politikus, sőt államférfi), pedig a gond a fogadó oldalon van.
A kommunikáció egyik alapszabálya, hogy nem az a fontos, mit akarsz mondani, hanem az, hogy a másik mit ért meg belőle.
Sajnos ma az igazság nem kellemes, pedig látod, fideszék csomagolják rendesen, próbáljék elkerülni a szembesülést, mert ők is tudják. Ez a nép a rossz hír hozóját azonnal akasztja.
Azt se feledd, hogy egy háború közepén álló, már kijózanodott nép sokkal inkább elviseli az igazságot, mint egy évek óta kánaánt váró/remélő embertömeg.
Ma egy politikus sem meri elmondani az igazságot, nem azért, mert nem tudja mi az, hanem mert tudja, azonnal büntetik érte (hiszen a másik fél meg azt mondja, holnapra mindent rendbe hoz, ha őt választjuk..) Elég ha csak itt körbenézel a kommentek között, hogyan háborodik fel zsigerből néhány ember, ha szembesítik a meztelen igazsággal. Sztenderd válasz a tagadás, a panlemantrák hangoztatása, felelősség tologatása, stb.

Összefoglalva, lehet hogy élnek köztünk nagy államférfiak, vezetőnek valók, koherensek szóban és tettben, hitelesek és tettrekészek és elmondhatják a nagy mondatokat, de még nem tartunk ott, hogy a társadalom ezeket felismerje, pláne, hogy rájuk bízza az országot.

A mai feladat, hogy erre a tömegigény megszülessen, hogy ne a vágyainkat vetítsük ki politikusokba, mert ők ezt nagyon ügyesen használják ki és fel ellenünk. Egyenesen ijesztő, mennyire ismerik a tömegeiket mindkét oldalon, tudják, mikor melyik gombot kell megnyomni, hogy jöjjön a pavlovi reflex.

Nem lesz 4 éven belül kánaán, nem lesz magyar csoda. Változás lehet, fokozatosan, ha mi hajlandóak leszünk átadni a teret az értelemnek, ami mai szemmel nézve közel 150 fokos irányváltás az eddigiekhez képest.

kuszkusz1 2013.12.16. 07:46:04

"Az a gond, hogy te az üzenet küldőjéből indulsz ki (becsületes politikus, sőt államférfi), pedig a gond a fogadó oldalon van."

Hát ez baj?

Én mint nép nem tarthatok igényt nagy formátumú, kiemelkedő képességű, nagy tudással bíró politikusokra?

Úgy véled, hogy én mint nép hülye vagyok, hát csak ne válogassak, érjem be azzal aki gyön nekem kampánylani - legyen az bárki fia borja akármilyen képességekkel és adottságokkal?

És ha úgy találom, hogy aki idegyütt nekem és nekem semmi örömöm sincsen benne - mert hát hülye szegény - akkor sürgősen nézzek magamba és lássam be: én ezt érdemlem!

Mer' én mint nép rossz voltam...csúnya voltam...méltatlan voltam...mostan tehát ne reklamáljak, hanem vonuljak szépen, csöndben...beeee!....beee!

"A kommunikáció egyik alapszabálya, hogy nem az a fontos, mit akarsz mondani, hanem az, hogy a másik mit ért meg belőle."

Azért én hozzátennék még ezt azt. Az is fontos, hogy aki mond valamit az kicsoda, micsoda.
Minden kijelentésnek (mondatnak, szónoklatnak) kettő darab értéke van:
abszolút értéke és helyi értéke
Az abszolút érték nyilván a kijelentés, kommunikáció, akármi igazságértékére vonatkozik. A valósághoz való viszonyára.

A másik, a helyi érték vonatkozik a kijelentő helyzetére és személyére. Hogy jól veszi-e ki magát az a kijelentés akkor és ott - az abszolút értéken túlmenően.

A népanyázást én mindkét szempontból rémesnek tartom - nem igaz, a nép nem egységes massza amelynek egynemű tulajdonságai vannak.
Politikai tényező részéről viszont a népanyázást nemcsak rossznak, hanem katasztrofálisnak is tartom.
Aki lenézi a lakosságot - amelynek bizalmát, szimpátiáját és szavazatait meg kívánja szerezni - egymással összeegyeztethetetlen dolgot próbál összehozni, tehát eleve kudarcra van ítélve.

Ráadásul az ilyesmi nem szép. Kifejezetten rosszul veszi ki magát, még akkor is ha sokaknak tetszik és a politikus a sikertelenségét rá tudja kenni általa a hülye népre.

A jelenlegi ellenzék sikertelenségéről Furmann Imre klasszikusa jut eszembe 1990-ből.

"Nem arról volt szó, hogy az ő hülyéik után a mi hülyéink jönnek!"

Márpedig...tessék körülnézni kikből áll az ellenzéki összefogás....bizony, bizony mégiscsak erről vala szó.
Csoda, ha nincsen nagy lelkesedés irántuk?

kuszkusz1 2013.12.16. 07:48:56

@tamas11:

Nem keresem. De miféle kontextus sérülne?
Nem értem.

Carmichael 2013.12.16. 09:33:14

@kuszkusz1:

"Én mint nép nem tarthatok igényt nagy formátumú, kiemelkedő képességű, nagy tudással bíró politikusokra?"

Dehogynem, ha nem felejted el, hogy az illető nem a világűrből érkezik, vagy politikusként születik le ide, hanem te, mint nép "termeled ki". Ha van kiből, miért és hogyan. Ugyanis a mag, bár magától nő, csak akkor teszi, ha a körülmények megfelelőek. Például a társadalmi körülmények. Próbálj összefüggésekben, folyamatokban gondolkodni.

"Én mint nép" vs "a nép nem egységes massza amelynek egynemű tulajdonságai vannak".
Ugye érzed az iróniát? :)

"Úgy véled, hogy én mint nép hülye vagyok, hát csak ne válogassak, érjem be azzal aki gyön nekem kampánylani - legyen az bárki fia borja akármilyen képességekkel és adottságokkal?"

Miért lennél hülye? De attól még igen, ez a néptömeg választotta az elmúlt 22 év vezetőit, hitt el nekik mindent újra és újra, és a pártpreferenciák alapján nem is igényel ennél többet, beéri ennyivel (a preferencia nélküliekről nem vagyok meggyőződve, hogy tudják mit is akarnak, inkább azt látom, hogy ezek közül már egyiket sem). Ugyanakkor épp azt boncolgattam feljebb, hogy te ne érd be ennyivel, akarj többet, mást!
Ha elég sokan leszünk ehhez, akkor a politika fog alkalmazkodni az elvárásainkhoz, nem pedig fordítva. Hofival élve: "az a baj, hogy a szurkolók mára lesűlyedtek a labdarúgás színvonalÁRA!"
Ezt az ördögi kört nem a politikusok fogják megtörni, láthatod, hanem - reméljük mielőbb - a "nép". Ismétlem magam: nem lesz gyors és nem lesz egyszerű menet.

kuszkusz1 2013.12.17. 07:20:24

Búcsúzóul egy idézet klasszikustól.
Jelen esetben tőlem.

Az interjú végének javított kiadása!

Világgazdaság:

"Alig négy hónap van a választásokig, elég ennyi idő a megnyerésükre?"

Bajnai Gordon:

Híveim rimánkodásának eleget téve a holnapi naptól kezdve az urnazárás pillanatáig visszavonulok a legszigorúbb trappista szerzetesrendbe. Ez idő alatt a külvilággal kizárólag füstjelekkel érintkezem.
Interjút nem adok, tévéstúdióba nem megyek.
Szeretett híveim állítása szerint ugyanis ez az egyetlen módja a népszerűségem fellendítésének. Ez a négy hónap talán elegendő lesz arra, hogy a kijelentéseimet és a cselekedeteimet - a visszatérésem pillanatától kezdve - a feledés jótékony köde borítsa némiképp.

Kicsiny, rideg cellámban fohászkodni fogok az égiek kegyéért - legyen velünk a parlamenti választások két istenasszonya Alzheimer és Demencia!

Carmichael 2013.12.17. 08:59:08

Ugye, ugye.. :)
Viszlát egy másik bejegyzés alatt..
süti beállítások módosítása