1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.11.26. 23:24 HaFr

Német modernizáció Magyarországon

Kedves barátom, XY, jóindulatúan orrba vert, mert nem jól mondtam fel a konzervatívok Európa dogmáját. Mert hogy mi is lenne az?

Integráció és euró mindhalálig. Hogy hadd hozza már a kultúrát a német és a belga Magyarországra, amelyet Orbán éppen most állít rá (hallani) az ukrán-orosz-kínai vágányra.

Az utóbbit sem lehet kizárni, az előbbi viszont igencsak obskúrus romantikát takar: mintha az erkölcsi egységként nem, civilizációs mágnesként alig létező EU-nak a legfőbb célja nem a tőke működtetése lenne itt, hanem valamiféle kultúrmissziónak a teljesítése. Hát nem. Az EU hagyta, hogy Orbán berendezze itt az illegitim, korlátozott, keleties (ha tetszik, Carl Schmitt-i szuverén) demokráciáját, és mindeközben egy dolog volt neki fontos (minden liberális paláver dacára): a tőke üzemeltetésének biztonsága. A Nyugat, és konkrétan Merkel, elnézte, hogy Orbán lenyomjon nyolc Bokros-csomagnyi megszorítást a magyarok torkán, mert Orbán biztosítani tudta közben a megtévesztett magyarok mazochista együttműködését vagy éppen büszke követelőzését a még több megszorításért -- és ezzel elkerültük Görögország sokkal költségesebb sorsát. A Realpolitik jegyében nem csinált semmit, mert Orbán kiebrudalta ugyan az IMF-et (vastaps a zsöllyéből), de ugyanazokkal a (pl. német) bankokkal, amelyek az IMF-et és az EKB-t finanszírozzák, lezsírozta a drágább "szabadpiaci" hiteleket (ütemes taps a páholyból). Megrendszabályozta a Merkelhez nem épp barátságos (német) energiaszolgáltatókat, miközben néhány érdekeltségüket azért túlárazva ki is vásárolta, hogy azok hálásak lehessenek a kancellárnak (és lenyeljék a megújuló erőforrások állami támogatásának őket berogyasztó németországi programját).

Konkrétan tehát hogy is kell kinéznie a big business és a big government összefonódását mindenek fölött károsnak tartó magyar konzervatívok (nem pedig a magyar rezsinacionalisták) Európa-dogmájának, amikor a német és belga kultúrimport a gyárakhoz vezető körforgalmakra igen, de a bérekre és a jogra nem terjed ki? Munkahely megtartó támogatásokra és adómentességre ja, de a magyar beszállítói kör bővítésére nein? (Látszat) GDP-növelésre ja, de adófizetésre nein?

Persze vannak EU-s fejlesztési pénzek. Most éppen sebtiben kiszórva (ahogy a pályázati bizniszben résztvevő tanácsadók mondták nekem az utóbbi hetekben vagy féltucatnyian), csak a jó ég tudja (Brüsszel nem), hogy milyen hatásfokkal. Kéz kezet most. Korrupt államot olajoznak korrupt és gyenge minőségű bürokráciák.

A kérdésre válaszolva, a konzervatívok Európa-politikája óvatos. Biztosan nem szuperállami föderalista (bármennyire kevéssé hisz is a magyar civilizációs önerőben), mégis szilárdan európai. A Keletben az autonómiák és a jogállam ellenségét látja. Európát egy széttört és újraintegrálandó tradíciónak tekinti, a tradíció iránti vonzalma magától értetődő, de jórészt szentimentális. Az európai civilizáció ugyanis már a múlt. Éppen a tömegtársadalom, a jóléti agresszió, a Bizottság és a bürokrácia tették azzá. És amikor a magyar (jobboldali, etnikai nacionalista) hagyomány kb. 1900 - 1918 és 1936 - 1945 után harmadszor is a nemzet ellen fordult, előbb okozva Trianon, majd a Don-kanyar és Auschwitz nemzeti tragédiáját, ma pedig az önmaga legjobb érdekeiért kiállni képtelen, és közben a Nyugat által megint csak számító távolságtartással támogatott nép lecsúszását és balkanizálódását -- nos, ebben az időben "Európa" hiánya annál jobban fáj.

A tradíciónk megkeresése (és önmagunk megtalálása) még várat magára. De Széchenyit és Eötvöst mindenképpen ajánlom előtanulmányul. Belőlük megtanulható, hogy a magyar (polgári) konzervativizmus -- vállalható tradíció híján -- lassan már 200 éve mások eszméiből él.

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr335659864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2013.11.27. 00:30:27

„Europa ist eine Wertegemeinschaft und wir erwarten, dass die Werte auch nach innen gelebt werden. Es geht nicht nur darum, eine Verfassung auf dem Papier stehen zu haben, die Werte müssen auch in der Praxis gelebt werden“

(Idézet a Guido Westerwelle német külügyminiszternek a dán, a finn és a holland külügyminiszterekkel Manuel Barrosohoz írott 2013. március 8-i közös leveléből.)

…Az igaz, hogy tankokat nem küldtek Orbán megdöntésére. De ha küldtek volna is, ugyan kit ültethettek volna Orbán helyére? Hiszen akkor még terv se igen volt a PKP. Most meg már sajnos csak néhány napig lesz külügyminiszter szegény Guidó… Így veszett oda Magyarország legeslegutolsó nagy történelmi esélye a felemelkedésre.

egyetmondok 2013.11.27. 10:21:07

" GDP-növelésre ja, de adófizetésre nein? " --- gondolom,erre a NAV-ügyre utalsz. Helyes.

Bogár tanár urunk írta egyszer,hogy a magyar államháztartás bevételeinek kb 30%-át húsznál kevesebb magyarországi multi teljesíti. No mostan,ha ez igaz,márpedig el tudom képzelni,hogy igen,ez igaz,akkor miféle komoly érdek állna már a NAV-os embör felvetésének tisztázása,kivizsgálása mögött ? Semmiféle.

Lehet,az itteni multik kavarnak az áfa-val,de nem biztos...,ami a biztos,hogy ennek a pár hatalmas cégnek akkora a kibocsátása,hogy ha a világpiac (USA,a németek,Kína,stb.) aránylag rendben,csak aránylag rendben,akkor a magyar statisztikákba pluszos növekedési adatot lehet beírni.

Ez meg tökéletesen alkalmas arra,hogy teli szájjal kussoltassanak bárkit,aki azt vetné fel,hogy a most már "stratégiai szerződésekkel" bebiztosított, itteni külföldi tőke ilyen értelmű jó működése mögött,annak takarásában az mszpfidesz simán folytathassa az elképesztő államháztartási méret nyújtotta szociális,etnikai, ideológiai,stb. néphülyítést.

Az orbáni szabadságharc egyértelmű eredménye,hogy a külföldnek kiszolgáltatottabb ez az ország még nem volt,s ebbe az is belefér,sőt,hogy az alkotmányos dúlások esetén olykor "nagyvonalúan" engedjenek "a nyugatnak", csak, hogy le lehessen szerelni a belföldi kritikákat,mintha ez valami "reálpolitikája" lenne Orbánnak,akit fel lehet így mutatni,mint a konszenzust kereső államférfit.

egyetmondok 2013.11.27. 10:58:11

@HaFr:
Ez is igazolja azt a büdös nagy kuplerájt,ami itt "adórendszer" címszó alatt látható.

egyetmondok 2013.11.27. 11:18:46

Hafr, a görögök sokkal költségesebb sorsa egyáltalán nem lett elkerülve. Ez az államháztartás,ahogyan finanszírozzák ( eszement adók benn, hitelek kinn ), olyan helyzetet teremt, hogy egyrészről benn a növekedés belső talaja rothad,másrészről kinn az első pénzpiaci remegés nagy bajt csinál.
Elfogadták a jövő évi kiadási főszámot,ott van majdnem a 17000milliárdnál.
Meddig képes ez az ország ezt és így finanszírozni ?
Görög út ez Hafr,egyértelműen az.

outsider1 2013.11.27. 11:23:57

@egyetmondok: Nem, mint konszenzust kereső államférfiként adja el magát Orbán külföldön, hanem mint aki egyedül képes a rendet fenntartani, a Jobbikot megfékezni a nacionalista retorika mederben tartásával. De valójában a fideszes médiabirodalom számlájára írható, hogy a Jobbik lett Európában a legrövidebb idő alatt feltört, egyik legerősebb széljobbos párt. Ha jól emlékszem, 2006-ban mérték először, hogy a magyar társadalom inkább keleties értékrendű. Ez a kétezres évek elején megerősödött jobboldali médiabirodalom hozadéka. Az azóta eltelt időben nem tudom, mennyire "szervült" ez az értékrend, de minél tovább tart Orbán hatalma, annál nehezett lesz a fejeket kiszellőztetni.

Szelid sunmalac 2013.11.27. 11:37:53

Nem teljesen ertem. Az EU-tol varjuk a megmentesunket? Egy kozosseg tagjai vagyunk, amihez onkent csatlakoztunk, de (masokkal egyetemben) koromszakadtaig harcolunk a "fuggetlensegunkert". Megis mit lehetne tenni ilyen helyzetben? Ha a szuverenitas a legfontosabb, akkor legyen az. En azt is szerencsenek tartom, hogy nem dobnak ki minket az EU-bol, mint a macskat...
Egyebkent rengeteg nemet ceg akar magyar beszallitokkal dolgozni, csak epp az nem olyan egyszeru, foleg ha a sok balga ellensegnek tekinti oket. A munka jol jonne, de ne mar egy mocskos kulfolditol, vagy ne adj isten multitol!
Arrol nem is beszelve, hogy egy nemetnek azert egy kicsit masok a minosegi munkaval kapcsolatos elvarasai, mint amit a legtobb magyar vallalkozo nyujtani szandekozik. Ha ugyanis minoseget akar adni, amiert egyebkent megkeri az arat, akkor kevesebb lesz a nyeresege rovidtavon, hiszen bele kell fektetnie munkat es anyagot, ami penzbe kerul.
Mitobb, mar a szervezesnel elbukik a dolog.
Az a nemet, aki magyar beszallitokkal akar dolgozni, az nem veletlenul teszi meg vezetonek a nemetet a magyar leanyvallalatnal, kulonben roviduton a "magyar" sorsra jutna a cege.
Meghogy megmenteni minket! Ha valaki mindenaron ongyilkos akar lenni, az utana ne mutogasson mar a masikra, hogy mert a masik, az a szemet nem mentett meg!

room_101 2013.11.27. 11:48:24

A görögökhöz hasonló sors egyáltalán nem lesz költséges (az EU-nak), mivel van egy igen jelentős különbség: mi nem vagyunk az eurózónában, így egy államcsőd esetén nem probléma (nekik) az elszálló forint árfolyam. Nagy kegyesen az IMF felajánl némi segítséget, amihez még a nyugdíjakat, béreket sem kell majd csökkenteni, mert a 4-500 forintos árfolyam miatti áremelkedés gondoskodik erről is.

sírjatok 2013.11.27. 12:07:23

"de ugyanazokkal a (pl. német) bankokkal, amelyek az IMF-et és az EKB-t finanszírozzák, lezsírozta a drágább "szabadpiaci" hiteleket"

ez a legenda még mindig tartja magát, csak épp még mindig nem igaz.

privatbankar.hu/kotveny/ennyi-az-imf-hitel-kamata-valojaban-es-ezert-nem-tul-kedvezo-jelenleg-255578

outsider1 2013.11.27. 12:17:42

@egyetmondok: Egyetértek. Bár erős latin-amerikai beütéssel. Meddig képes finanszírozni? Míg egy forintot is képesek kifacsarni a "zemberekből" a nacionalista retorikával, az ellenség folyamatos felmutatásával, a teljes elnyomorodásig. Ez a fajta megszorítás össze nem mérhető Bokros csomaggal vagy a Bajnai féle megszorításokkal.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.27. 12:23:57

@sírjatok: Hát azért van ott még 2% kamatelőny...a legrosszabb esetben is.

panelburzsuj 2013.11.27. 13:58:44

@HaFr:
A posztszövegedből:

"gyárakhoz vezető körforgalmakra igen, de a bérekre és a jogra nem terjed ki?"

A belinkelt cikkből:

"ha például az egy alkalmazottra jutó összes (minden közterhet tartalmazó) adófizetést nézzük, akkor az derül ki, hogy a multik (legalább 50 százalékban külföldi tulajdonú cégek) 2,5-szer annyi adót fizetnek, mint a hazai cégek"

Nyomasztóan ellentmondásos ez a poszt. Mert amíg egyik mondatodban a big business és a big government összefonódása ellen tiltakozol - a többiben azon keseregsz, hogy miért nem védi meg a német/EU adminisztráció a magyar társadalmat (?) a német/belga (multi) cégektől - meg a magyar kormányzattól.

De ha nem így van - fejtsd ki alaposabban.

Mert az roppant kevés, hogy tuti ideológiánk már van - de érdemi tartalmat sajnos még nem találtunk alája.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.27. 15:34:48

@panelburzsuj: Szerintem, ha elolvasod a posztot, hozzá még a belinkelt, majd a belinkeltben belinkelt cikket, kikerekedik a gömb. A 2,5-es szorzó pl. az átlagosnál magasabb magyar bérek után járó közterhekre vonatkozik, ami a Németországban fizetendő össz bérköltségnek még mindig csak olyan negyede. Továbbá megtalálod az egyéb adótrükközési utakat is a másodlagos linkben.

panelburzsuj 2013.11.27. 16:11:10

@HaFr:
Képzeld - elolvastam mindhármat, még az első kommentem előtt.

Több dolog is kitűnt:

Az adó lefaragásán minden nagy cég ügyködik, csak épp a legnagyobbak közé viszonylag kevés magyar kerül. Amelyik mégis - (MOL, MVM) - az ugyanazokkal a technikákkal bűvészkedik, mint az "idegenek". (pl: osztalék a költségszámlázóknál)

A kormányzati kedvezmények nagyrészt munkahelyteremtés reményében/ürügyén adatnak.

Pótkérdésem: "egyenlő munkáért egyenlő bért" mennyiben konzervatív eszme, és milyen külső konzervatív szerszámmal méred a teljesülésének a fokát?

leponex 2013.11.27. 17:38:12

Kedves HaFr!
'Szabadságon leszek' még egy ideig, ezért csak egy linket küldök, kommentnek elég jó lesz, amíg ilyen mélyenszántó ostobaságokra ragadtatod magadat - bocsáss meg, de valahogy néven kell nevezni, amit itt is összehordasz:

"És amikor a magyar (jobboldali, etnikai nacionalista) hagyomány kb. 1900 - 1918 és 1936 - 1945 után harmadszor is a nemzet ellen fordult, előbb okozva Trianon, majd a Don-kanyar és Auschwitz nemzeti tragédiáját, ma pedig az önmaga legjobb érdekeiért kiállni képtelen, és közben a Nyugat által megint csak számító távolságtartással támogatott nép lecsúszását és balkanizálódását"

Ungvárytól egy kis olvasmány, ha érdekelne:
index.hu/belfold/2013/11/27/kadar_miatt_van_ilyen_jobboldalunk/

leponex 2013.11.27. 17:40:27

Persze, nem fogja megrengetni a világképedet az évszázados gazfickóról, de hátha valami leesik nálad is egyszer, miért is csinálhatja azt és úgy, ahogy.

egyetmondok 2013.11.27. 18:00:42

@leponex:
Ez eddig a NER legjobb mentsége: Kádár.
Ez mindent visz Leponex: sajnos azért ilyen a Fidesz vezette magyar jobboldal,bocsiiii, vagy tán nem bocsi: mindenki bekaphatja, és kapja is be...,mert Kádár.
De ugye ez nem komoly ?:-)))

leponex 2013.11.27. 20:32:53

@egyetmondok:
'Ez mindent visz Leponex: ...De ugye ez nem komoly ?:-)))'

Persze hogy nem komoly.
Ungváry pl. emígyen ír:

'Vicces, hogy Horthy-fasizmusról beszéltek, miközben pont a fasisztákat nem üldözték. Akik valójában nem voltak fasiszták, azokat fasizmusváddal tönkretették, akik pedig tényleg nácik voltak, azokkal nem csináltak semmit, ami mutatja az akkori antifasiszta ideológia teljes hazugságát.'

Oszt látsz-é némi reminiszcenciát a mai permanens fasisztázós, antiszemitázós 'ellenzéki' halandzsában?
Vagy HaFr barátunk 'mindenpolitikushazudikeztmitudjuk' szentenciájában, miközben ezerrel teper, hogy politikus lehessen, és megmártózhasson e fertőben.

Ungváry a bal-jobb tévelygéseiről ír elég meggyőzően, amit talán érdemes lenne meghaladni. (Nem, nem fogom idézni Orbán egyetlen mondatát sem :) )

Kedves bloggazdánk bár formailag szintén elvetné e negyedszázad tévelygéseit, de lényegében ugyanazt folytatná, csak egy 'konzervatív tévelygéssel'.
Kockázat nélkül teheti, láthatóan nem fenyegeti egy előbbi poszt kommentjében felrémlő politikai teherviselés gyakorlati terhe ;-)

Ungváry kedves gyermeke az ügynökkérdés, és sajnálatára valóban nem látszik kormányzati szándék egy elkésett, radikális számvetésre ez ügyben.
Vagy ahogy fogalmazol kissé frivolan, igen, bekaphatja Kádár is :)

egyetmondok 2013.11.27. 20:39:24

@leponex:
Milyen kár,hogy Ungváry azt se mondja,hogy Orbán bármit is megpróbálna meghaladni...:-))),sajnálhatod igazán;
tesz egy szomorú megállapítást a végén az ügynök ügyről,amely valóban, jól jelzi a Fidesz megmártózottságát...(na nem abban,amiben ez a mi Hafr emberünk pancsizna szívesen,hanem ) abban amit Kádárnak lehet nevezni.

leponex 2013.11.27. 20:41:14

@egyetmondok:

Személyesen 'nagy elégtétel' nekem :) , amilyen kontextusban pl. Illyés említve van:
Ungváry:

"Az sem egyértelmű, hogy ki számít jobboldalinak. Bár ez sokszor együtt járt az antikommunizmussal, az antikommunizmus önmagában nem jobboldali tulajdonság; szerintem minden demokratának antikommunistának kellene lennie. A népiek, mint Illyés Gyula és Németh László, a Kádár-rendszer legfőbb társutas szövetségesei lettek, tehát egyáltalán nem voltak antikommunisták."

Jónéhány kommentben felemlegettem az írót, a 'költőfejedelmet', aki két Kossuth-díjat is átvett attól a zsarnokságtól, akiről azt a gusztustalan 'nagy' versét írta, amit oly leklkesen emlegettek 'jobboldalon' meg a mai 'demokratikus' oldalon egyaránt ...

Arra kíváncsi lennék, kedves Filozófusunk vajh miképpen foglalna állást az 'Egy mondat...' -ról.
:)

leponex 2013.11.27. 20:42:43

@egyetmondok:
"Milyen kár"

Tényleg kár, de talán egy komoly történész nem is tenne ilyet, ahhoz azért némi távlat kell.

leponex 2013.11.27. 20:51:21

@egyetmondok:
'na nem abban,amiben ez a mi Hafr emberünk pancsizna szívesen'

Mintha HaFr barátunk nem abban a 'kádár rendszerben' szocializálódott volna tudományos filozófálva...

leponex 2013.11.27. 20:58:40

@egyetmondok:
"tesz egy szomorú megállapítást a végén az ügynök ügyről,amely valóban, jól jelzi a Fidesz megmártózottságát"

Hogy a fidesz megmártózásáról hol tesz említést, nem tudom (persze lehetséges), a fertelmetes jobboldali 'besúgókról' viszont emígyen:

'Milyen tényezőkön múlt az ellenálló képesség?

Leginkább a civil kurázsin. Aki nagyon pofátlan volt, azért egész hihetetlen dolgokat el tudott érni, főleg, ha Budapesten élt. A civil kurázsi legmarkánsabban a beszervezéssel jelenik meg, de nem úgy, hogy ki az, akit beszerveztek, és ki az, akit nem, hanem hogy a beszervezettek mit csináltak ezzel a helyzettel, amibe belekerültek. Ha valaki demagóg szeretne lenni, akkor lobogtathatja, hogy micsoda szemét ügynökök voltak. Pedig ha közelebbről megnézzük, akkor nagyon sokszor azt látni, hogy vagy hülyét csinált a beszervezőjéből, vagy nem csinált az égvilágon semmit, és kára senkinek nem származott belőle.'

Hogy egy kicsit árnyalja a 'szemét ügynökök' toposzt ...

Hidvégi Mihály 2013.11.27. 21:58:20

@leponex: "...Mintha HaFr barátunk nem abban a 'kádár rendszerben' szocializálódott volna tudományos filozófálva..."

Látod, ilyenért szokta HAFR írni, hogy nemtelen vagy.

Én is a kádár rendszerben szocializálódtam, ezért is utálom valszeg, s épp ezért utálom orbánt is, téged is, mert oly betegesen nemtelen minden hozzáállásod. Tűnj el innét, mondtam már. Menj oda, ahol hasznot hajtasz, ahol ártani tudsz, onnét takarodás.

egyetmondok 2013.11.27. 22:05:46

@leponex:
" És amikor a magyar (jobboldali, etnikai nacionalista) hagyomány kb. 1900 - 1918 és 1936 - 1945 után harmadszor is a nemzet ellen fordult, előbb okozva Trianon, majd a Don-kanyar és Auschwitz nemzeti tragédiáját, ma pedig az önmaga legjobb érdekeiért kiállni képtelen, és közben a Nyugat által megint csak számító távolságtartással támogatott nép lecsúszását és balkanizálódását" ---

kifogás tárgyává teszed a poszt ezen állítását,s ezt a kifogást,egyet nem értést igyekszel megtámogatni egy Ungváry riporttal,amely arról szól,hogy a létezett proletárdiktatúra miként bánt,hogyan viselkedett,viszonyult stb.,azzal a magyar jobboldallal,jobboldalhoz (vagy annak maradékához),amelynek a magatartását Hafr a proletárdiktatúra előtti időket illetően kárhoztatja.
S ebben a kárhoztatásban nagyon is egyet lehet vele érteni, én is egyetértek,sőt, Illyés és Németh László is nagyon egyetértett,akik végül valóban békés egymás mellett élésre vállalkoztak a proletárdiktatúrával,ha engem kérdeznél, nagyjából azért,mert Kádárékat különbnek tartották attól a bizonyos nemzetkeresztény úri osztálytól...,s ebben még akkor is van valami, ha pl. Bibó nem vállalkozott Kádárékkel a békés egymás mellett élésre, miközben egyébként ő is, Bibó is gyalázatos véleménnyel volt a nemzetkeresztény,háború előtti politikáról.

Az,hogy a mai magyar jobboldal ilyen,tehát olyan,mint amit Hafr róla ír,amit Te idézel,az nem vitás,nehézzé az eligazodást az teszi,hogy mindeközben,egyidejűleg a mai magyar jobboldal a volt proletárdiktatúra ún. "népi" híveit is (Bíró, Pozsgay, Szűrös stb.)integrálta. Csakhogy ez nem érdem,hanem a jelzése,világos jele annak a hamis politikai katyvasznak,amit ma Fidesz-ként ismerünk.

Valószínű, hogy a titok ebben az,hogy a nemzetkeresztény egykori politika és majd a proletárdiktatúra egyaránt elvetette az alkotmányosság és a jogállam,tehát a nyugat mintáját...,pont mint most a Fidesz,ezért akad bőven hasonlóság,olykor hibátlan egyezés.

panelburzsuj 2013.11.27. 22:09:01

@Hidvégi Mihály:
Ne izéld má, épp szabin van...

egyetmondok 2013.11.27. 22:10:42

@leponex:
S ha most megnézzük a poszt címét,akkor nyugodt lélekkel jelenthetjük ki,hogy arra,ami Németországban sikerült,itt semmi esély,amíg a mai jobboldal az,amit Fideszként megismertünk.
Orbánnak nem sikerült az, ami F.J.Strauss-nak, ami az egész német jobboldalnak igen.

leponex 2013.11.27. 23:58:35

@egyetmondok:
'kifogás tárgyává teszed a poszt ezen állítását'

Ne kerteljünk: 'mélyenszántó ostobaság', szerintem.

HaFr barátunk árnyalás, differenciálás, mérlegelés, ... teljes mellőzésével ontja magából az általa látott 'jobboldal' szörnyűségeit:
'És amikor a magyar (jobboldali, etnikai nacionalista) hagyomány kb. 1900 - 1918 és 1936 - 1945 után harmadszor is a nemzet ellen fordult, ' - elirigyelve Orbántól a szóhasználatot.
Neoteny barátunk persze belekötne, hogy az a fránya hagyomány mimódon esett neki saját szülejének, de inkább csak legyintek.

De kap a fejére Merkel Németországa is, hogy oppurtunistaként, elvtelenül csak saját hasznát nézve HAGYTA, hogy a Despota e csúfságot megejtse (az 500 éve önkéntes szolgaságot választó ) szegény megvezetett népünkön, blablabla...

HaFr barátunknak Németország túl szigorú is volt, a fene se tudja ki lenne számára a kívánatos és követendő példa.
Most a belgák épp, akik maguk sem tudják, hova állhatnának ;-)

"Illyés és Németh László is nagyon egyetértett,akik végül valóban békés egymás mellett élésre vállalkoztak a proletárdiktatúrával" -írod, (szerintem Németh László inkább csak visszavonult könyveihez, kapott egy kossuthot, majd egy alapos fejmosást is egy éven belül ), Illyés a tényleges rákosi rendszertől kapott kettő darab Kossuth-díjat ( miközben fiókjában ott pihegett a versike, ugye ), aztán mégegyet.
Csak tényként említve.

HaFr barátunk a 'kernaci' szellemességet tolta, lehet aztán ' nemzetkeresztényezni' is, aztán lehet még sopánkodni is az értetlen helóták miatt, hogy sehogysenem vevők erre a 'konzervativizmusra', HaFr barátunk unikális szerzeményére.
Jó, persze magyarázat van, a szolganépség lehajtott fejjel nem lát a zorránál tovább.
Pedig száz lepedő is be lett ígérve mindenkinek, mert az jár!
Hát ha ez elég itt, ám legyen.

leponex 2013.11.28. 00:01:41

@Hidvégi Mihály:
Tán csak nem felfogadott személyi titkárának HaFr barátunk? :)

kiir 2013.11.28. 00:15:02

@leponex:
ahol zsarnokság van, ott zsarnokság van
a krumplileves legyen krumplileves
aki szabadságon van, az miért nincs szabadságon?

Hidvégi Mihály 2013.11.28. 07:04:18

@leponex:
"Tán csak nem felfogadott személyi titkárának HaFr barátunk? :)"

Látod, ez is nemtelenség, értsd már meg ennek a szónak egyszer a jelentését.

Ha mondok valamit, azt én mondom b+ (szegény anyanyelvünk, mennyit el kell szenvednie ilyen érthetetlen miatt, mint te is).

Nem más mondja, ezt olyan végtelen nehéz megérteni?! Nem tudsz kiszakadni abból a leamortizálódott körből, amiben vagy?

leponex 2013.11.28. 08:20:13

@kiir:
"aki szabadságon van, az miért nincs szabadságon?"

Berendelt a Központ, én meg féltem ugye a zállásomat ...

leponex 2013.11.28. 08:25:37

@Hidvégi Mihály:
"Ha mondok valamit, azt én mondom b+"

Na megnyugodtam Misi bátyám, akkor szabad akaratodból vagy itt, legalább téged nem tört meg ez a Despota.
Megyek má.
:)

Moin Moin 2013.11.28. 12:17:19

Megjelenésekor már kommenteztem ezt a posztot – de azóta is gondolkodom rajta, hogy valami fontosat még le kell írni azzal kapcsolatban, hogy:
„Az EU hagyta, hogy Orbán berendezze itt az illegitim, korlátozott, keleties (ha tetszik, Carl Schmitt-i szuverén) demokráciáját, és mindeközben egy dolog volt neki fontos (minden liberális paláver dacára): a tőke üzemeltetésének biztonsága. A Nyugat, és konkrétan Merkel, elnézte, hogy Orbán lenyomjon nyolc Bokros-csomagnyi megszorítást a magyarok torkán, mert Orbán biztosítani tudta közben a megtévesztett magyarok mazochista együttműködését vagy éppen büszke követelőzését a még több megszorításért -- és ezzel elkerültük Görögország sokkal költségesebb sorsát. A Realpolitik jegyében nem csinált semmit, mert Orbán kiebrudalta ugyan az IMF-et (vastaps a zsöllyéből), de ugyanazokkal a (pl. német) bankokkal, amelyek az IMF-et és az EKB-t finanszírozzák, lezsírozta a drágább "szabadpiaci" hiteleket (ütemes taps a páholyból). Megrendszabályozta a Merkelhez nem épp barátságos (német) energiaszolgáltatókat, miközben néhány érdekeltségüket azért túlárazva ki is vásárolta, hogy azok hálásak lehessenek a kancellárnak (és lenyeljék a megújuló erőforrások állami támogatásának őket berogyasztó németországi programját).” (Eddig a kényszerűen hosszúra szabott idézet a posztból.)

Szóval: „Az EU hagyta…” – mégis, miféle eszközei lettek volna arra, hogy valóságos hatást érjen el? Igen, bevethette volna a szavazatijog-gyakorlást és felfüggeszthette volna a támogatások folyósítását. (Ez utóbbit egyébként időlegesen meg is tette!) De ennek nem lett volna meg az a következménye, hogy Orbán és a Fidesz távoznak a hatalomból, hiszen a hatások csak fokozatosan, nem az egész társadalomra azonnal kiterjedően jelentkeztek volna, ráadásul Orbánék levethették volna a minimálisan demokratikus álorcájukat is – plusz jobbal hergelhették volna azzal a népet, hogy „Most kimutatta a foga fehérjét az EU!”. Lehetséges, hogy időlegesen még meg is erősödött volna a Fidesz támogatottsága.

És: A Fidesz gazdasági érdekkörei könnyedén kárpótolták volna magukat a kieső eu-s források miatt – tetszőleges állami költségvetési forrásokkal. A támogatásmegvonás szívó ágán „csak” a magyar nép maradt volna, nem Simicska és Nyerges.

És igen: a tőke üzemelésének biztonsága is arra terelte az EU-t és Merkelt is, hogy ne vigye kenyértörésre a dolgot, hiszen azzal egy másfél évtizede épülő, magas szintű ipari munkakultúra ment volna egy nap alatt a semmibe (Audi, Bosch, Siemens, Mercedes, Opel, stb.), vagy legalábbis került volna veszélybe… Gondolom, a poszt szerzője sem szívesen kockáztatná a befektettet pénzét egy nagyon is kétes eredményű (ld. fentebb) „fegyelmező akcióban”. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy Herr Audi és Herr Mercedes odamentek Merkelhez és lefogták a tankokat éppen elindítani akaró kezét: ez maga a polgári gondolkodásmód, amely mindig „meggondolja, mit nyerhet azzal, amit [látszólag] elveszít”. (Ja, bocsesz: ez éppen egy idézet volt A halál 50 órája c. filmből, Hessler páncélos ezredestől…)

Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy az EU-nak kedvezőbb lett volna, ha Magyarország nem a „szabadpiacról” finanszírozta volna magát, hanem az IMF által, hiszen a közeli jövőben ez kisebb kamattörlesztési kötelezettséggel járt volna az országnak – ami meg egyenlő azzal, hogy több belső erőforrása maradt volna beruházásra, gazdasági élénkülésre, belső fogyasztásra. Így Merkelnek kifejezetten rossz üzlet lett volna amiatt eltűrnie Orbán dúlását, mert közben „fizetőképesen tartotta” az országát: ez megint csak a „mit nyerhetünk azzal, amit elveszítünk”-szemléletmód. Továbbá: egy esetleges magyar államcsőd sokkal kisebb veszély az EU és Németország számára, mint a Magyarországhoz képest többszörösen eladósodott Görögországé lenne. Ráadásul az EU össz-GDP-jéből is csupán feleakkora Magyarország részesedése (0,75%-nyi), mint Görögországé (1,49%), ezért egy magyar összeomlás kisebb potenciális kár…

„…ugyanazokkal a (pl. német) bankokkal, amelyek az IMF-et és az EKB-t finanszírozzák, lezsírozta a drágább "szabadpiaci" hiteleket”: német bankok nem vásároltak magyar államkötvényeket, így ez a megállapítás alaptalan. Továbbá: az IMF-et és az EKB-t sem (magán-)bankok finanszírozzák, hanem a tagállamai. Igen-igen hülye lenne az a bank, amelyik feleakkora se kamatra fektetne be tőkét az IMF-be, hogy az a piaci kamat feléért helyezze ki azt. Akkor a bankok is Kohn bácsi „üzleti modelljét” utánoznák: abból élnének, amikor zárva vannak.:-)

A „Merkelhez nem épp barátságos (német) energiaszolgáltatók” kitételt sem értem. A német energiaszolgáltatóknak semmi bajuk Merkellel – még a CDU kampányát is támogatták. A megújuló energiák hagyományosokkal szembeni támogatását pedig épp a közelmúltban radikálisan csökkentette a szövetségi költségvetés, mivel az nem hozta a várt eredményt, viszont az energiaár-növekedésen keresztül versenyhátrányt okozott a német cégeknek a világpiacon.

Moin Moin 2013.11.28. 12:18:23

...Végül: az első kommentemben Westerwelle külügyminisztertől idézettek éppen arra mutattak rá, hogy az EU valójában nem is rendelkezik jelenleg az orbánihoz hasonló „hatalomhegemonizálókkal” szembeni hatásos kezelőmechanizmusokkal. Ehhez a valóságban (majd egyszer) jóval kiterjedtebb föderativitás kell, amikor is a nemzeti kormányok immár nem tehetik majd „ad acta” a demokráciát, nem lévén ehhez hatalmuk.

…Mindezeket pedig egyáltalán nem „a német érdekek védelmében” írtam le!

Es lebe Deutschland, alles für den Sieg, heil Merkel!

egyetmondok 2013.11.28. 18:44:57

@egyetmondok:
Kénytelen vagyok elismerni: Kádár miatt ilyen a jobboldal ma.
" 'Vicces, hogy Horthy-fasizmusról beszéltek, miközben pont a fasisztákat nem üldözték. Akik valójában nem voltak fasiszták, azokat fasizmusváddal tönkretették, akik pedig tényleg nácik voltak, azokkal nem csináltak semmit, ami mutatja az akkori antifasiszta ideológia teljes hazugságát.' "
--
a fasisztákat békében hagyták,a tényleg nácikkal semmit se csináltak, mondja Ungváry.

Ez valóban meg is látszik a mai jobboldalon.

egyetmondok 2013.11.28. 18:46:51

@leponex:
Kénytelen vagyok elismerni: Kádár miatt ilyen a jobboldal ma.
" 'Vicces, hogy Horthy-fasizmusról beszéltek, miközben pont a fasisztákat nem üldözték. Akik valójában nem voltak fasiszták, azokat fasizmusváddal tönkretették, akik pedig tényleg nácik voltak, azokkal nem csináltak semmit, ami mutatja az akkori antifasiszta ideológia teljes hazugságát.' "
--
a fasisztákat békében hagyták,a tényleg nácikkal semmit se csináltak, mondja Ungváry.

Ez valóban meg is látszik a mai jobboldalon.

Boross Bence 2013.11.28. 20:40:47

vs.hu/jobbra-mast-mozgolodas-jobboldalon-1128/

Azt hiszem, a leglesújtóbb kritika a PKP-vel szemben az, hogy értelmiségi. :(

leponex 2013.11.28. 21:10:07

@egyetmondok:
No, ha ebben valamelyest egyetértesz Ungváryval, akkor talán arra is találhatsz valami magyarázatot, miért oly kacskaringósra, melléfogásokkal fűszerezve sikeredik Orbánnak egy ütőképesebb jobboldalt összeeszkábálni.

Antall Józsefnek csak rövid időre, és szinte csak formális jobboldal megszervezésére volt ereje, várható volt, hogy az őt követő, kesernyés bohózatnak megfelelő 'jobboldali' szerencsétlenkedéseket követően végleg eltűnnek.
Hogy Antall hagyott-e valamit Orbánra, vagy ez csak legenda, én nem tudom.
De Orbán tényleg összegründolt egy társaságot, ... és most itt tartunk, hogy a következő ciklus sem igazán kérdéses.
És ha eredményes lesz, akkor további négyévek jöhetnek.
2018-ra derülhet ki, valójában mire jutnak.

Addig lehet sopánkodni, megszervezni a Legkonzervatívabb Pártot, meggyőzni a zembereket, hogy inkább mégse erre, hanem arra.
De valami KONKRÉT, értelmezhető programocskát kéne gyártani, ez a fasisztázós, illegitimáló mantrák, kernácizás, nemzetkeresztényezés, a fogcsikorgatás már szánalmas, tényleg.
Ez csak a mostani kurzusnak tolja a szekerét:)
Szerintem.

Ahogy kedves blogtulajdonosunk ily pőre nyíltsággal igazolja Orbán kifogásait a mostani uniós vezetői felfogás miatt:

"Az utóbbit sem lehet kizárni, az előbbi viszont igencsak obskúrus romantikát takar: mintha az erkölcsi egységként nem, civilizációs mágnesként alig létező EU-nak a legfőbb célja nem a tőke működtetése lenne itt, hanem valamiféle kultúrmissziónak a teljesítése. Hát nem. "

Pedig ugye az Unió egyáltalán nem erre jött valaha létre, ebben talán megegyezhetünk.

Hadd emeljem ki HaFr pompás kifejezését:

"civilizációs mágnesként alig létező EU"

Bezony, ez van.
Most.

egyetmondok 2013.11.28. 21:26:29

@leponex:
"No, ha ebben valamelyest egyetértesz Ungváryval, akkor talán arra is találhatsz valami magyarázatot, miért oly kacskaringósra, melléfogásokkal fűszerezve sikeredik Orbánnak egy ütőképesebb jobboldalt összeeszkábálni." --

igen,találok talán magyarázatot: Orbán okosan és ügyesen észrevette talán ugyanazt,talán nagyon is korán észrevette, amit Ungváry mond,talán Ungvárynál is korábban észrevette, hogy Kádárék valójában békén hagyták a fasisztákat, és valójában semmit se csináltak a tényleg nácikkal. Okosan és ügyesen észrevette..., s hogy ezzel a nagyszabású épszrevétellel mire megy ?
Csak meg kell hallgatni az MMA nyíltan zsidozó elnökét, az orgoványozó négyestagkönyvest, a náci magyar parlament törvényhozójának hamvaival grasszáló házelnököt, a kettős beszéd világbajnokát, Pozsgay tanár úr Nemzeti Hitvallását, amely csont nélkül felment minden magyar politikust 44 márciusa és 90 tavasza között...

Hát,bizony,így megy ez,de milyen kacskaringósan,ha valaki olyan nagy felismerésekre épít....,de persze értem én: Kádár.

Hidvégi Mihály 2013.11.28. 21:50:01

@leponex:

El kell keserítselek.

"... találhatsz valami magyarázatot, miért oly kacskaringósra, melléfogásokkal fűszerezve sikeredik Orbánnak egy ütőképesebb jobboldalt összeeszkábálni."

Nem kell itt nagy dologra gondolni. Orbán végtelen egyszerű ember, nem szokott ő a gondolkodáshoz (még ha úgy tesz is néha). Az nehéz, s fájdalmas.
Ez a kisember csupán egy dologra koncentrál: mindig úgy alakuljanak a dolgok, hogy ő legyen hatalomban. Jobboldaliság? Ugyan már, ki a francot érdekelne ez, de ha ezzel lehet teret nyerni ebben a hülye kis országban, nosza legyünk jobboldaliak. Ha szocializmussal, akkor azt mondjuk. Ahogy a szél fúj, úgy pisilünk, tudja ő ezt nagyon.

Ne tételezzetek fel semmi rendszerszerűt őróla. Semmi olyat, ami államférfivá tenné. Ugyanolyan ebben is mint Gyurcsány: kis homokszem, ami nagy bajt is okoz rossz helyre kerülve. Pechünk ez nekünk, de nagyon.

"De Orbán tényleg összegründolt egy társaságot"

Köszönöm szépen én az ilyen társaságot! Csupa gerinctelen fajankó, lásd minapi Varga megnyilatkozás, miszerint az államosítás csupán korrekció! Ember, hát ez nem igaz, ez hamis, ez vérlázítóan nemzetárulás, visszalökni az országot a szocializmusba, szegénységbe! S ezt nevezitek ti eredmények, azt a végtelen elszegényedést, minden téren lecsúszást?!
Vagy ott a másik díszpinty, Illés államtitkár, mikor azt mondta azzal az eszetlen nyelvével, hogy nem bízzuk a szemétszállítást stb. magáncégekre, mert az korrupcióra ad okot!

Ó, a nagyon buta ember, azt hiszi, hogy csak korrupcióval megy a piacgazdaság? Végtelen kisemberi mivoltát ez is megmutatta itt is. Csupa balfék ember veszi körül ezt a nagyon populista, nagyon hataloméhes kis vackot, s még erre képesek vagyunk szót vesztegetni?

Nem, őrá semmit, terád viszont Leponex igen, mert te még lehetsz különb, mint az általad sztárolt kisember. Ő nem.

Moin Moin 2013.11.28. 22:20:50

@leponex:

Az EU civilizációs mágnes voltát a 2008-as válság homályosította el – látszólag. Addig mindenki (vagy a legtöbben) úgy tekintettek rá Európában, mint a következő évszázadi jólét garanciájára, valamiféle össz-európai Szampóra, amely „automatikusan” termeli a jólétet.

Hogy ez mekkora tévedésnek bizonyult, megmutatta a 2008-as válság, amely mindenek előtt olcsóhitel-eltüntető válság volt. Azok a tagállamok, amelyek addig nem a saját gazdaság teljesítményükből, hanem hitelekből éltek jól (jobban, mint amit a saját gazdasági teljesítményük kibírt volna), egymás után kerültek súlyos válságba. És ami „fent” államfinanszírozási válság volt, a „lent”, az emberek között drasztikus életszínvonal-esést és munkabizonytalanságot/munkanélküliséget jelentett.

Emiatt csalódtak annyian az „EU-álomban”: ennek nem kulturális, hanem egzisztenciális oka volt – Marx után szabadon: a lét határozza meg az EU-ról, mint „követendő mintáról” és sikeres szerveződésről alkotott véleményt.

Pedig az az EU, ami annak lényege, vagyis a polgáriság, továbbra is az egyetlen valóban működőképes modell és minta – mind gazdasági, mint közpolitikai, mind társadalmi, mind pedig kulturális téren. Nincs más modell, amely működik.

…Csakhogy a polgári modell csak olyan közegben működik, ahol jellemző, általános és természetes a racionális, tervszerű és kitartó munka, szükség esetén egymással is összefogva. (Tulajdonképpen ez a polgáriság lényege.) A válságot is jól átvészelő EU-s tagállamok kivétel nélkül ilyen „közegek” – ellentétben a „mediterránokkal”, akik alkotni tudnak, van innovatív készségük is, élni is tudnak – csak valahogy sem a (gyakorlati és nem „spekulatív”) racionalitás, sem a „szervezett kitartás” nem jellemző rájuk. És ők meg is szívták és ők most „lázadnak” az EU ellen és „csalódtak benne” – akárcsak a gyakorlatilag ugyanilyen attitűdű magyarok.

Ebben a lázadásban az a leggusztustalanabb, hogy nem akkor fedezték fel a német bankok „haszonelvű embertelenségét”, „agresszivitását” és egyáltalán a kapitalizmus „kibírhatatlanságát”, amikor elfogadták a pénzüket és amikor a déli tagállamok által kínált, csábító, a német pénzpiacon elérhetőnél lényegesen nagyobb kamatok miatt oda helyezték ki a „fölös” tőkéjüket az „északi” bankok, hanem akkor, amikor el kellett volna kezdeni visszafizetni ezeket a pénzeket, a magas kamatokkal együtt – és hát korábban a déli hitelfelvevők nem éppen „prudens” projektekbe fektették ezt az északról becsábult/becsábított tőkét. Itt ismét a marxi „a lét határozza meg a tudatot” elvét látjuk nagyban működni: csak akkor büdös és náci a német, ha (jogosan, mint tulajdonos és befektető) visszakéri, időben a tőkéje hozadékát, előtte „vágyott külföldi tőkebefektető” volt.:-)

Amit itt a déliekről leírtam, az passzol a magyarokra is…

…Az EU majd akkor lesz ismét „civilizációs mágnes”, ha a déliek már eljátszották minden – eleve esélytelen – „alternatív”/”unortodox” próbálkozásukat a teljesítményelvű és tudásalapú, polgári mentalitáson alapuló kapitalizmus „kikerülésére” és egyre többen (elegen) jönnek rá a déliek közül is arra, hogy csak a „germán út” létezik – már ha a stabil jóléthez akarnak eljutni. Ez egyfajta „kulturális és mentalitásbeli Drang nach Süden” lesz.:-)

...Also: es lebe Deutschland, alles für den Sieg und heil Merkel!

panelburzsuj 2013.11.28. 22:54:45

@HaFr:
Egész pontosan az volt a felvetés, hogy "lehet-e könyvek alapján politizálni", amire "Béndek nemleges választ adott, viszont szerinte nem is az ilyesfajta próbálkozás volt eddig a magyar politika gondja. A PKP vezetője szerint fontos, hogy ők a politikai közeg változása esetén is konzekvensen kiállnak majd elveik mellett."

Tényleg annyira rosszul állna a PKP prakzsisban edződött káderrel?

explanatus 2013.11.28. 23:12:08

„...amikor a német és belga kultúrimport a gyárakhoz vezető körforgalmakra igen, de a bérekre és a jogra nem terjed ki?”

Jog, pl. ami érdekesen érvényesül mondjuk lemondott köztársasági elnökre itthon, kit utána kitüntetnek, ott meg a bíró kiakadt a tárgyaláson. Melyiken :) ? Hát ezen ahol:

„Der Ex-Bundespräsident steht wegen des Verdachts der Vorteilsannahme vor Gericht.” ezt le se merem fordítani, magyarul úgyse értelmezhető

bővebben itt: www.t-online.de/nachrichten/panorama/justiz/id_66739390/prozess-gegen-christian-wulff-polizist-erzuernt-den-richter.html

meg itt: www.focus.de/politik/deutschland/prozess-um-ex-praesidenten-richter-legt-sich-mit-christian-wulffs-bodyguard-an_id_3439527.html

Ettől mi piszkosul messze vagyunk.

Lexa56 2013.11.29. 12:18:02

@Moin Moin: valóban, mentalitásunkban közelebb állunk a mediterrán és a balkáni régióhoz ...

egyetmondok 2013.11.29. 13:26:27

@leponex:
" Hogy Antall hagyott-e valamit Orbánra, vagy ez csak legenda, én nem tudom. " --- Antal nagyon is hagyott valamit a magyar jobboldalra:

- a fékes,ellensúlyos liberális demokrácia alkotmányos állama
- konszenzus keresés az ellenzékkel
- Csurka = nem

S hogy Orbán ebből mit fogadott meg ? Semmit,szó szerint semmit.
süti beállítások módosítása