1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.10.25. 15:28 HaFr

Orbán mind fölött

Nehéz megszokni az egyébként trehány és korrupt baloldali (közéleti) értelmiségnek, hogy a magyar politikai tájkép tényleg megváltozott. Jött egy ember, aki mára a legpolitikusabb politikussá vált -- pusztán azáltal, hogy túlhelyezte magát "jón és gonoszon" (a liberális demokrácia moralitásán, vö. Nietzsche), és elkezdte működtetni a politika sajátlagos rendezőelvét: a hatalmat.

Azért nehéz megszoknia a tisztes úri szalonnak ezt a jelenséget, mert éppen maga járult hozzá a "jó és a gonosz" korrumpálásához -- vágta el az utat a maximálisan jó értelemben vett, jobb helyeken még mindig domináns liberális (erkölcsi fókuszú) politizálás előtt --, amikor eleszdéeszesedett, ezért nincs már milyen alapról szónokolnia. A moralitást moralizálássá züllesztette, mert magáévá tette a politika hatalmi érdekét, de továbbra is erkölcsi (demokratikus) nyelvezetet használt. Most, amikor valaki kimondta és aszerint él, hogy a politikában a moralitás érdektelen, a moralizálás nem több mint a korrupció főhajtása az erény előtt, illetve egyetlen faktum van, és ez az erő, a baloldali házinép talaját vesztette, és máig nem talál fogódzót. Pénze nincs, a politikusai suták, legitimációja alig. (Jellemző, hogy a legutóbbi affér óta idestova 48 órája folyik az önmarcangolás, amelynek vitathatatlan csúcspontja, hogy a Klubrádió ma du. 5 órai híreiben az első három perc Kuncze rádiós karrierjének siratásával telt. Ahelyett, hogy a politikusit siratták volna, ha már.)

Kedvemre való látni ezt a tengeribeteg közeli állapotot. Orbán persze az erő kultuszába gabalyodva jóval közelebb került a nemzetiszocializmushoz, mint hinné és szeretné, de kétségtelen megtette mindenkinek azt a szívességet, hogy legalább láthatjuk: nem lehet büntetlenül túl sokáig hatalomban tartani a jellemtelenséget és a mindennapi korrupciót, ha el akarjuk kerülni az erő(szako)t. Mert valamilyen pozitív szervezőelv előbb-utóbb fel fog lépni a hiány betöltésére. Továbbá van olyan logika, amellyel a korrupció úgy is kiiktatható, hogy közben újjászületve ünnepelni lehet mint egy új világ elismert alkotórészét. Viszont -- látni kéne már -- akkor más lesz a jelentése (miként más is lett) és nem támadható egyszerű (vagy akár rendszerszintű) korrupcióként, hiába görcsöl ezen a tévelygő ellenzék.

Orbán most újrarendezi a tájat. Irt, tarlót éget, épületeket tesz földdel egyenlővé, újakat emel, újra fásít, ha kell, hegyeket épít. Amit tesz, egyeseknek korrupciónak, illetve a régi kontextusból autokráciának tűnik -- az új tájban azonban újszerű játékszabályok születésének, új rendnek, amely az amorális hatalmat (a népi zsargonban: a nemzetet és az igazságot) szolgálja. Új világot alakít, amelyben a baloldalt nagyjából némaságára és észrevétlenségre ítéli. (Szinte a poszthoz időzítve született meg ma a Hivatalos Történelem Nemzeti Hivatala, a VERITAS is. Gyanítom, nem terem majd sok babér a baloldalnak ebben a történelemben.)

De: az ellenzék előtt továbbra is ott a lehetőség, hogy kreatívan viszonyuljon a helyzethez, és ellentámadásba menjen át. Ám ez az ellenzék nem a mai baloldali ellenzék lesz már. (Nem akarom hosszan ragozni, miért, lásd a cikk elejét.)  Az, nagyon helyesen, most pántlikázza az önfelszámolását. Nincs kétségem afelől, hogy Orbán akkor sem tudná győzelemre vinni a hatalmi politizálást, és előbb-utóbb akkor is elbukna, ha ellenzéke sem volna -- mert a világ nem kedvez neki, és a rendszere, mint minden etatizmus, nagyon alacsony hatékonyságú.

De távolról sem mindegy, mikor és milyen állapotban adja át az országot. Az egyetlen, ami ezt siettetni tudja, egy új ellenzék lehet.

211 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr15598976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MACISAJT 2013.10.26. 09:38:34

@MACISAJT: "Az agyonvert ballibákra jellemző, hogy aggastyánok próbálnak "forradalmat" gerjeszteni:"

És még:
www.168ora.hu/bluzone/levelhullas-valasztasok-orban-jobbik-koalicio-118789.html

stim 2013.10.26. 09:38:41

@kapiksz: úgy írom ahogy jön, néha odébbrakok egy mondatot. elnézést a gyors gépelés miatti hibákért.

tlvajferi 2013.10.26. 09:42:45

majdnem félévszázadig a baloldal teljes hatalmat gyakorolt, és utána is az elmúlt huszonegynéhány év többségben

ez alatt az ország teljesen lemaradt a nyugathoz képest és a Kelethez képest is

és itt nemcsak z olajban gazdag öböl melletti keletre kell gondolni, hanem a távol keletre is

Korea, Kína, Malájföld, Thaiföld, Szingapúr, Fülöp-szigetek valamikor messze mögöttünk álltak (jó, akkor még nem a baloldal kormányzott nálunk) és most messze előttünk mind, vagy nagy részben(a területük hatalmas)mind

igazából már nem vagyunk egy súlycsoportban sem velük,akárcsak a magyar foci a többivel...

köszönjük meg szépen a baloldalnak!

leponex 2013.10.26. 09:44:21

@czjanos:
"Stim, Orbánnak is kitelt a becsület 2002-ben. Nem átadta a stafétabotot, hanem elvették tőle. Nem is tudott bele törődni ( a Haza nem lehet ellenzékben, tehát a Haza Én vagyok)."

Ez is egy értelmezési lehetőség.

Tényszerűen pedig emígyen hangzott el:

"...A polgári Magyarország nem ennek az országnak az egyik kisebb vagy nagyobb része. A polgári Magyarország az egész. A polgári Magyarország az, amit az emberek polgárként tesznek kormányoktól függetlenül. Néha könnyebb, néha nehezebb ezen az egy Magyarországon élni és szolgálni, de ez a helyünk. Innen nem megyünk el. Itt maradunk. Haza akkor is van, ha idegen hatalmak befolyása alá kerül, ha tatár, ha török dúl. Haza akkor is van, ha történelmi viharok rázzák. Haza akkor is van, ha nem a miénk a kormányzati felelősség. A haza nem egyszerűen politika, hanem az életünk. Meglehet, pártjaink és képviselőink az országgyűlésben ellenzékben vannak, de mi, akik itt vagyunk a téren, nem leszünk és nem is lehetünk ellenzékben, mert a haza nem lehet ellenzékben. Legfeljebb egy kormány kerülhet ellenzékbe saját népéhez képest, ha feladja a nemzet céljait. Még egyszer: nem az a fontos, hogy mi hozzuk a jó döntéseket, hanem, hogy jó döntések szülessenek. Ezért, még ha vannak is intő jelek, és tudjuk, amit tudunk, a most alakuló kormányt és pártjaikat nem múltjuk, hanem tetteik alapján fogjuk és akarjuk megítélni...."

'Vannak intő jelek' - és még csak 2002 volt ...

Hidvégi Mihály 2013.10.26. 09:44:53

@FILTOL: Apád faszát, Filtol, ezt sem lehet szebben mondani! Így hátha megérted, a te szinteden szólok hozzád.

Ne óbégass, hogy 48-90ig uralkodtak. Igen, uralkodott akkor a szocializmus, de mi a lófaszért hozod itt elő? Nem vetted észre te idióta, hogy ez a blog arról szól, hogy nem lehet visszatérni 48-90-es időponthoz sem, nem szabad az azt követő 24 évet sem mintául venni, mert ekkor is Orbán is Gyurcsány is végzetesen elkúrta, elkúrja. Új erő kell! Igazi, népre támaszkodó erő, azt az utat kell választani, ami már bizonyította, hogy jólétet és szabadságot teremt: ez a nyugat.

Olvasgass itt, mielőtt azt a mocskos pofádat kinyitod, mocskos kezeidet elindítod a billentyűkön.

kapiksz 2013.10.26. 09:46:01

@MACISAJT: És nálunk Fóton, nov. 24. Közel Budapesthez,...15 ezer ember, elég jó minta lesz a polgármester-választás.

Hidvégi Mihály 2013.10.26. 09:46:49

@FILTOL: S nem veszed észre, hogy épp Orbán igyekszik visszacsempészni a 48-90-es éveket az államosításával? Ó, te igen bölcs!

stim 2013.10.26. 09:49:20

@czjanos: igen, csak akkor a gazdasági növekedés közel 5%-on volt, Arról beszéltünk, hogy pár éven belül bevezetjük az eurót és az államháztartási hiány 53% volt, nem 82%. A gazdaság növekedett. Az, hogy az szdsz hasonló módon mocskos lejárató kampánnyal mint ami most Baján volt megvezette az embereket akik aztán megtapasztalták, hogy ugrik a pannon puma ha az SZDSZ a gazdasági tárcáért felel az nem a Fidesz sara. Nem vagyok naív, nyilván voltak korrupciós ügyek, senki sem szent. Csak közben az ország ment előre míg ezt valahogy az MSZP-SZDSZ nem tudta elérni, sőt.

És akkor megint jönnek elő ilyen arcok mint a Kuncze aki azt dörmögte, hogy "a megélhetési bűnözéssel együtt kell élni" Élj együtt vele te. Mondd annak a nyugdíjasnak akit agyoncsapnak az otthonában a pénzéért a betörők. Leszel te még nyugdíjas ha nem vagy. Rajtad múlik milyen lesz az öregkorod.

Netuddki. 2013.10.26. 09:49:36

@tlvajferi: Bírom amikor a 2perces fikanickek osszák az észt!
Qrvára nem érdekel mit tartasz a baloldalról kisfácán, 3 éve a fidesz kormányozza az országot, de még nem látszik, hogy előbbre jutottunk volna. A legkönnyebb másra mutogatni, főleg ha láthatólag beszarás lett a nagy erőlködésből...

"tlvajferi 0 bejegyzést írt és 749 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2009.07.10. óta tag."

2llkedő 2013.10.26. 09:50:59

@♔bаtyu♔: "Fel sem merül, hogy Bajnainak, Mesterházy-nak és az egész ballib brancsnak nincs mondanivalója azonkívül, hogy Orbán takarodj, sok a náci és mi vagyunk a demokraták?"

Piktornak volt mondanivalója azon kívül, hogy Gyurcsány takarodj?

Ja? Volt. Korábban már be is idéztem őket.

leponex 2013.10.26. 09:51:32

@czjanos:
Hadd emeljem ki a HaFr barátunk által szimpla 'nemzetiszocialista' Orbán szövegből a bizonyítékot:

"Innen nem megyünk el. Itt maradunk. Haza akkor is van, ha idegen hatalmak befolyása alá kerül, ha tatár, ha török dúl. Haza akkor is van, ha történelmi viharok rázzák. Haza akkor is van, ha nem a miénk a kormányzati felelősség. A haza nem egyszerűen politika, hanem az életünk."

No és a kishitler csak kibújuk, ugye?

" Legfeljebb egy kormány kerülhet ellenzékbe saját népéhez képest, ha feladja a nemzet céljait."

czjanos 2013.10.26. 09:52:04

@leponex: Illeszd ebbe az Orbán-szövegbe azt, amit most mondott Orbán: megint szervezkednek, fenekednek.....hadrendbe állítjuk csapatainkat ...szerveződjetek.... (nekem nincs leírt szövegem, csak emlékezetből írok).
Az intő jelre való utalásodat elfogadom: intő jel, hogy hol áll a mai Orbán az akkori Orbánhoz képest.

panelburzsuj 2013.10.26. 09:52:12

@leponex:
És hol randizunk?

Gyógyszertári fiókban?

leponex 2013.10.26. 09:54:08

@Hidvégi Mihály:
" Nem vetted észre te idióta, hogy ez a blog arról szól, hogy nem lehet visszatérni 48-90-es időponthoz sem, nem szabad az azt követő 24 évet sem mintául venni,"

Ja.

Bajnai a liberális-konzervatív-k. forradalom utolsó (elbukott) reménysége.

Bajnai -miniszterelnök
Bokros - pénzügyér
Mesterházy - frakcióvezető

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.10.26. 09:54:55

@HaFr: na végre....kezd visszatérni a humorod:)

leponex 2013.10.26. 09:55:19

@panelburzsuj:
Azt hittem meginvitálsz a lovaidhoz, csak kipihenték fáradalmaikat ;-)

Netuddki. 2013.10.26. 09:55:47

@FILTOL: Balfasz fidesztroll! Az orbán nagyon jól tudta mire vállalkozott 2010-ben. Hol vannak az eredmények? Ugyanaz a csökött komcsi szemlélet uralkodik a fideszben mint amit most olyan nagy mellénnyel fikázol. De milyen eredményt várunk el az orbán rezsimtől amikor többet foglalkozik a bukott maszoppal mint az érdemi munkával? Ostoba, hazug, mutyizó, tolvaj banda, ezek vagytok. Bebizonyítottátok, és előbb-utóbb megkapjátok érte a megérdemelt büntetésetek...

czjanos 2013.10.26. 09:58:42

@stim: Ne felejtsd el, hogy 2008-ban volt egy gazdasági világválság, amelyik nálunk sokkal erősebb országokat, gazdaságokat is megroppantott. Az elmúlt három és fél alatt pedig szépen mentünk lefelé, tavaly év végén lehetett a gödör alja és most onnan próbál a kormány kikecmeregni. Nem a gazdaság fellendítésével, hanem a szavazatvásárló osztogatással. Orbán úgy számol, hogy nyugodtan osztogathat, mert biztosan hatalmon marad és egy megnyert választás után azt csinál, amit akar: a nyakunkat is szorongathatja, mert üres lesz a házipénztár.

panelburzsuj 2013.10.26. 09:58:58

@leponex:
Ló-e?

Ez honnan jött?? ... :)

no_successful2 2013.10.26. 09:59:24

"mert a világ nem kedvez neki, és a rendszere, mint minden etatizmus, nagyon alacsony hatékonyságú."

Rendszere Kádárnak és az MSZP elődpártja (MSZMP) által Moszkvai direktívák szerint kormányzott országnak volt.
Ezt nevezték anno politikai rendszernek, vagy egyszerűbben "rendszernek". Nos a rendszerváltás óta Magyarország hivatalos államformája, a polgári demokrácia.
Amióta Uniós tagok vagyunk, azóta ez a polgári demokratikus "rendszer" uniós keretek között, az uniós normáknak megfelelően működik. Ha jogalkotásunkban ezen elveknek meg nem felelő jogszabály születik, az unió egyből jelez, és ennek megfelelően módosítjuk a jogszabályokat, így van ez jelenleg is.
Ha eddig nem esett volna le, elmondom, ezért hisznek nektek egyre kevesebben. Nem a valóságot tükröző terminológiák szerint beszéltek, és publikáltok.
Ezzel mintegy manifesztáljátok, hiteltelen voltotokat, teszitek ezt folyamatosan.
Ne csodálkozzatok hát, ha még a masszívan baloldali, vagy liberális szavazókat is elbizonytalanítjátok.

leponex 2013.10.26. 10:00:14

@czjanos:
Mintha előtte a Démokratikus Ellenzék néhányszor megnevezte volna a közös ellenséget, akit el kell takarítani :)

Orbán meg erre üzent a saját támogatóinak, hogy lassan lehet készülődni a kampány terepmunkálataira, ahogy azt 2010-ben ölég hatásosan művelték.

Ilyen egy rendes kampány, nemdebár?

Hidvégi Mihály 2013.10.26. 10:01:11

@stim: Stimt amit írsz, Pont így van, szépen végigvetted az elmúlt időszak hibáit.

S azon gondolkodtál-e (s nem provokálni akarlak, mert igazat írsz, csak beszélgetni), hogy mindarra a rosszra válasz lehet-e az, hogy kell alakítani a nemzeti burzsoáziát (igen, szerintem is), olyan módszerekkel, ami még sehol a világon nem vezetett eredményre: leosztással (trafikmutyi, földmutyi, eu-s pénzek mutyija, bankmutyi), erkölcsi megfontolások sutba dobásával ( baltás gyilkos elengedése, mindenféle keleti gyüttment beengedése fizetség fejéban), s mindeközben a szegények teljes üldözésével, ellehetetlenítésével folyó embertelen politika. S még lehetne sorolni...

Szóval ahogy mondani szoktam, csúnyán, de igazan, elcseréltük szart a húgyra.

leponex 2013.10.26. 10:01:13

@panelburzsuj:
Nem az a kérdés ecsém, honnan jött, hanem hogy hová mégyen!

MACISAJT 2013.10.26. 10:01:27

@kapiksz: (" És nálunk Fóton, nov. 24. Közel Budapesthez,...15 ezer ember, elég jó minta lesz a polgármester-választás.")

Fót nem jó példa.
Egyrészt mert hagyományosan sok az elmebeteg szavazó arrafelé, akik a múltban is hajlamosak voltak mindenféle abszurd ingadozásokra...

Másrészt mert olyan a közhangulat arrafelé,mint talán sehol máshol az országban.

kapiksz 2013.10.26. 10:02:18

@kovi1970: Ezzel a szempontrendszerrel, légyszíves írjál pár sort a másik oldalról is. Hátha meggyőző lesz ?!

leponex 2013.10.26. 10:03:43

@czjanos:
" Az orbán nagyon jól tudta mire vállalkozott 2010-ben."

Sejteni biztos sejtette.
""Életem legnagyobb feladata előtt állok" - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje pártja választási központjában vasárnap késő este; úgy értékelte: a magyar emberek a választás első fordulójának napján ítéletet mondtak, legyőzték a reménytelenséget."

Hidvégi Mihály 2013.10.26. 10:03:50

@leponex:

@explanatus: Persze, igazad van, én is így gondolom, az eszemmel tudom is.

Csak számomra félelmetes, hogy valaki (mert akárhogy is, Leponex mögött is egy ember van, családdal, mindennel együtt) ennyire el tud vonatkoztatni a legalapvetőbb erkölcsi normáktól. Mert ha csukott szemmel mantrázza, hogy neki a legszebb s legokosabb ember Orbán Viktor, az számomra teljesen rendben van. De mikor azzal jön, hogy gúnyt űz abból, ha valaki megkérdőjelezi annak az oldalnak a teljesítményét, amiben ő hisz, ez elszomorít. Erkölcstelennek vélem, hogy a jobbítási szándékot is igyekszik aláásni. S azért szomorít, mert olyan kicsi vagyunk, olyan kevesek vagyunk, s olyan nagy lesz majd az újjáépítési feladat, hogy egyetlen emberről sem szabad lemondani. Leponexről sem, rá is szükség lesz majdan is.

Anselmo 2013.10.26. 10:06:02

Orbán azt teszi, amiért rá szavaztam. Imádom a demokráciát!

Hidvégi Mihály 2013.10.26. 10:06:56

@leponex: Tudta ezt Orbán, s akkor, egyetlen mondata erejéig, még hittem is benne, s reménykedtem. De az a pár pillanatra is kár volt, mert aki ellenzékben annyit hazudott s olyan rossz útra állította az irányt '02-'10 között, abból csak ez következhetik, ami most van: szegényedés közben a polgárháború felé való sodródás.

Hidvégi Mihály 2013.10.26. 10:07:50

@Hidvégi Mihály:

...Sejteni biztos sejtette.
""Életem legnagyobb feladata előtt állok" - jelentette ki Orbán

panelburzsuj 2013.10.26. 10:08:37

@Hidvégi Mihály:
Inkább kevés oroszlán, mint sok Leponex.

öööö...

Lepus

CSENDES 2013.10.26. 10:13:08

@Anselmo: Nem, te Orbánt imádod.

nincs1itt 2013.10.26. 10:13:22

A tények makacs dolgok... Már nem tudom ki mondta, nem is fontos! A tények pedig azt mutatják, hogy a papír, újabban az elektronikus felület bármit elbír!
Mo. sajnos, olyan gödörbe került - amit a rendszerváltó "ellenzék" is gondosan ásott - amelyből a kivezető út igen hosszú lesz. Államháztartási adatokon vitatkozni, pontos számok ismeretének teljes hiányában érvelni, meglehetősen gyermeteg dolog. A fideszesek szajkózzák a párt szlogeneket, a nem fideszesek meg cáfolják azokat. Szerintem bármelyik oldalról is vennénk mintát az alapján, hogy mennyire pontosak az adataik, elkeserítő képet kapnánk.
Ezzel szemben a valóságot nem vizsgálja senki. Egész pontosan arra gondolok, hogy a megélhetés, jövőkép miként alakul... Valahogy ez elmarad.

leponex 2013.10.26. 10:14:58

@panelburzsuj:
"Ékezetek nélkül, csak sort sor alá tapogatva,
úgy irom itt a homályban a verset, mint ahogy élek,
..."

' a réten zászlós sörényű lovak száguldanak a hulló nap felé ...'

Kár, hogy nincs itt miloka, formás kis irodalmi felolvasót rendeztünk néha Gréczy Bárdunknál ...
:)

eqlessootista 2013.10.26. 10:18:45

Népszerű blog. Fontos: OV és tettestársai 1etlen célja a közpénzek gyors magánosítása. Valóban az
várható, hogy a "nem moralizáló tömeg" besokall és bizony Ceaucescu-story-t hoz össze a TEKuritate védelmi illúziója ellenére OV-nek, és akár szélesebb pereputtyának is! Vajon sejtik-e sorsukat?

leponex 2013.10.26. 10:20:31

@panelburzsuj:
"Inkább kevés oroszlán, mint sok Leponex."

Jól tudod! Vigyázni kell az adagolással, állandó kontroll, miegymás :)

" Idegennyelbven: Bladi Nyuszi"
rendszertelen adagolásnál meg ugye jelentkeznek a beszédzavarok, tompa tekintet, ilyenek nagy változatossággal..
:)

tlvajferi 2013.10.26. 10:29:43

@kovi1970:
te tényleg agymosott vagy, "nem kicsit nagyon"

most is a baloldal kormányozza az országot, csak a média elhiteti veled, hogy nem!
te meg bevetted
:-)
na üdv.,mert menne kell, sábesz van

no_successful2 2013.10.26. 10:31:32

@Hidvégi Mihály:

"aki ellenzékben annyit hazudott s olyan rossz útra állította az irányt '02-'10 között"

Mi vaaaan !?

vvveeeeheheeee!!! Ez kééész :))))

2013.10.26. 10:32:08

@rockjano: Az új Lenineket kitermeli a mély szegénység.
Nem kétséges,hogy új ellenzék lesz hamarosan,de az sem lesz jobb véleményem szerint.

csak egy néző 2013.10.26. 10:34:10

Csak halkan kérdezném a birkamenetben vonulgató hívőktől, ha ne adj Isten (vagyis adhatná), hogy valamilyen csoda folytán eltünne a szeretett nemzetvezetőjük, hogy vajon akkor is így vonulgatnának és hallgatnák ájtatos csodálattal, mondjuk Szíjgyártó, Navracsics, Kósa, Lázár, Tömjén Zsóti hagymázas beszédeit, hogy a többi idióta papagájt ne is említsem????
Apropó, igen nagy hálával tartoznak az ellenzéknek, hogy 14-ben is tuti befutók lesznek, nem fikázni, hanem megköszönni kellene nekik. Ha 18-ig a fidesz nem dől bele a sját kakájába,addigra talán sikerül majd a fidesznek összehozni valami értelmesebb ellenzéket.

Hidvégi Mihály 2013.10.26. 10:37:35

@no_successful2: Sikertelenkém, lehet ez számodra új, de ez a hülye (ez nálam orbán szinonimája) beállt egy irányba már akkor, ellenzékben. Ezt az irányt viszi azóta is, ez az irány végzi az ország lepusztítását, lerablását, morálisan, gazdaságilag. Ez az irány mondatja vele azt: Magyarország jobban teljesít. Nem igaz, szarul teljesít most is akárcsak őelőtte, a felvett kommunisztikus irány miatt pedig még szarabbul fog.

no_successful2 2013.10.26. 10:42:43

@nincs_itt:

"Ezzel szemben a valóságot nem vizsgálja senki. Egész pontosan arra gondolok, hogy a megélhetés, jövőkép miként alakul... Valahogy ez elmarad. "

Nem, nem maradt el, mindenki úgy véli, hogy a jövőkép egyre szarabb, de ez a folyamat már a rendszerváltás óta tart.
De nem csak nálunk van ez így, leszámítva néhány gazdasági potentátot, a világon mindenütt. A fogyasztói társadalom van válságban, de már a 70-es évek olajárrobbanása óta. Persze vannak fellendülések, hullámvölgyek, ciklikusan visszatérő válságok, és konjunktúrák, de gyakorlatilag lefelé megyünk, és ezt az államadósságok alakulása tükrözi legjobban.
A fogyasztást nem lehet társadalmi megrázkodtatás nélkül visszafogni, ezért hitelből élünk, ami tulajdonkléppen nem szól másról, mint arról, hogy az erőforrásokat olyan mértékben használjuk fel, amilyen mértékben nem vagyunk képesek megtermelni, előállítani, kitermelni, stb.
Nézd meg az amerikai államadósság alakulását, nem győzik emelgetni a plafont.

CSENDES 2013.10.26. 10:53:32

@csak egy néző: Biztos, hogy nem. 2011. október 23-án p.l inkább elmaradt a FIDESZ-gyűlés, mert a vezér elutazott.

valaki senki 2013.10.26. 10:55:57

Nekem nem könnyű indulat nélkül olvasnom ezt, merst számomra- ha naív maradtam is- igenis létezik különbség a jó és a rossz között. Kétségtelen tény azonban, hogy a mai paletta csak a rossz, még rosszabb, legrosszabb közötti választást teszi lehetővé, megfűszerezve hazudozással, egyre mélyülő korrupcióval, bénázással, illetve szándékos rombolással egyaránt. Gyönyörű! Néha felteszem magamnak a kérdést, kell -e nekünk "külső ellenség" mikor itt együtt van jelen megosztó, tolvaj, ostoba, tisztességtelen, cinikus, egysejtű, és minden ami ahhoz kell, hogy eltűnjünk a történelem süllyesztőjében!

no_successful2 2013.10.26. 10:57:43

@Hidvégi Mihály:

"Nem igaz, szarul teljesít most is akárcsak őelőtte, a felvett kommunisztikus irány miatt pedig még szarabbul fog. "

Történelmi eredmény, hogy kikerültünk végre a túlzottdeficit eljárás alól. Csak azt ne mondd, hogy ez rossz irányba mutat.

Hidvégi Mihály 2013.10.26. 11:08:01

@no_successful2:

Igen, önmagában vizsgálva valóban lehet azt gondolni, hogy ez jó. Szükséges volt nagyon, hiszen eu-s forrásoktól estünk volna el.

De nem lehet önmagában vizsgálni, a gazdaság ennél bonyolultabb, összetettebb.

Mert olyan áron kerültünk ki, hogy túlzottan megadóztatják a gazdaságot, s így a növekedési potenciál romlik folyamatosan. Nagyon minimális a beruházás ennek következtében, nincs hitel, nincs pénz a szolgáltatóknál sem. A gazdaság fuldoklik.

Nem így kellett volna kikerülni. A verseny élénkítésével, gazdaság pörgetésével, bürokrácia leépítésével, adóátcsoportosítással. Óriási hiba volt az egykulcsos adó, a gazdagok adójának eltörlése (-töröltetése még a szocik alatt), hibát hibára halmoz. Az államosítás, a hús hatósági árának lebegtetése pedig a kapkodás legszebb példája lehetne. Meg a legrosszabb.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.26. 11:14:33

@Hidvégi Mihály: 'Mert olyan áron kerültünk ki, hogy túlzottan megadóztatják a gazdaságot, s így a növekedési potenciál romlik folyamatosan.'

- A növekedési potenciál romlik, a növekedés meg javul. Az egyik mérhető, a másik ballib mantra. Hehe

'Nagyon minimális a beruházás ennek következtében, nincs hitel, nincs pénz a szolgáltatóknál sem.'

- Sosem volt ennyi beruházás ingyen van a hitel az elmúlt évekhet képest tudsz vmi konkrétumot vagy csak hadarod amit hallottál otthon?

istvankah 2013.10.26. 11:15:23

@FILTOL: azért ne feledd:azért mert a szar könnyebb fajsúlyánál fogva lebeg a "nép" tetején,attól még szar és büdős is!Mindenki olyan "virágot"szagol,amit "szakit!Ha neked ez tettszik,tőlem nyalogathatod is!

Képtelen 2013.10.26. 11:19:40

Megvalósulni látszik Puch László rémálma, Gyurcsány sírba fogja tenni az MSZP-t!

egyetmondok 2013.10.26. 11:40:00

@no_successful2:
" Rendszere Kádárnak és az MSZP elődpártja (MSZMP) által Moszkvai direktívák szerint kormányzott országnak volt.
Ezt nevezték anno politikai rendszernek, vagy egyszerűbben "rendszernek". Nos a rendszerváltás óta Magyarország hivatalos államformája, a polgári demokrácia.
Amióta Uniós tagok vagyunk, azóta ez a polgári demokratikus "rendszer" uniós keretek között, az uniós normáknak megfelelően működik. " ---

nagyon lényeges mondatok,s szerintem ez a lényeg: lehetséges-e a 2010-es választások után átalakításokat az 1990-2010 között létezett rendszerhez képest valami másnak nevezni. Lett-e "új rendszer" ?

Ahogyan olvasom a kommentedet,szerinted nem. Ahogyan olvasom a blog szerzőjét,mintha igen. Ha az én véleményemet kérdeznéd,egyértelműen igen.

S azt csak halkan jegyzem meg, hogy amit írsz, "polgári demokrácia",az a mi politikai közbeszédünkben a "népi demokrácia" ellentéte,helyesen egyébként,és nem mellékesen a nyugati politikai közbeszédben nem használatos,ismeretlen szóösszetétel.

Érdekes kipróbálni,hogy egy angollal beszélgetve,vagy egy franciával,lefordítod neki ezt,hogy "polgári demokrácia",és meg lehet lepődni,mert nem fogják érteni,hogy miről van szó. Azt se nagyon,hogy " népi demokrácia",de ha úgy próbálod magyarázni,hogy "people's republic",na úgy igen,beugrik majd nekik, hogy "ja,a kommunizmus", és azonosítják a közép-kelet európai,90 előtt létezett proletárdiktatúrákkal,a szocializmussal.

Tudod mit használ a politikai nyelv a "polgári demokrácia" fordulat helyett,annak szinonímájaként ? A "liberális demokrácia" szóösszetételt.

Kérdeznélek,ha szabad: Magyarországon liberális demokrácia van ?

(S ha szabad,és nem bánod,kissé kijavítanálak: a "polgári demokrácia" nem államforma,az a hatalom gyakorlásának a formája,a módja,pontosabb azt mondani,hogy kormányforma, míg az államforma a köztársaság,a népköztársaság,a királyság stb.)

Hipok Rita 2013.10.26. 11:41:42

Ritka éleslátás, tökéletes helyzetelemzés!
Ez az ellenzék tökéletesen alkalmatlan.

CSENDES 2013.10.26. 11:44:13

@Hipok Rita: Hát igen. Jobb helyeken a kormány szokott bukni. Unortodoxiában az ellenzék is.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.26. 11:44:42

@egyetmondok: 'Érdekes kipróbálni,hogy egy angollal beszélgetve,vagy egy franciával,lefordítod neki ezt,hogy "polgári demokrácia",és meg lehet lepődni,mert nem fogják érteni,hogy miről van szó.'

- Azt sem fogják megérteni miért vesznek a magyarok használt autót. Ennyi a különbség az ő és a mi demokráciánk között.

Jó demokráciának mindig erős középosztály az alapja. Aki pusztítja ezt a réteget (pl. komcsik) az kinyírja a demokráciát. Ennyi.

Politikailag Mo. ugyanolyan demokrácia mint bármelyik másik. Gazdaságilak kéne felnőni, egyénileg és társadalmilag egyaránt.

egyetmondok 2013.10.26. 11:48:19

@no_successful2:
" Amióta Uniós tagok vagyunk, azóta ez a polgári demokratikus "rendszer" uniós keretek között, az uniós normáknak megfelelően működik. Ha jogalkotásunkban ezen elveknek meg nem felelő jogszabály születik, az unió egyből jelez, és ennek megfelelően módosítjuk a jogszabályokat, így van ez jelenleg is. " ---

írod,és ez nekem már új rendszer. Ez,hogy kijavíthatók legyenek a normaalkotás hibái,itt,benn,nálunk meg kéne történjen. De már nem tud,míg 2010 előtt meg tudott történni.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.26. 11:49:51

@egyetmondok: 'Ez,hogy kijavíthatók legyenek a normaalkotás hibái,itt,benn,nálunk meg kéne történjen. De már nem tud,míg 2010 előtt meg tudott történni.'

- Kifejted?

nincs1itt 2013.10.26. 11:50:15

@no_successful2: Értelek, részlegesen igazad is van! De azért a '70-es évek óta tartó hanyatlás, szerintem, a legendárium része Mo.-on!

egyetmondok 2013.10.26. 12:11:17

@Lucky Larry Silverstein:
A liberális demokráciák (vagy "polgári demokráciák") a normaalkotás hibáinak lehetőség szerint minél hatékonyabb kiküszöbölésére két módszert alkalmaznak. Magát a normaalkotási folyamatot és az utólagos normakontrollt.

Ebből a szempontból az egyéni képviselői indítványok tömegével történő,olykor alaptörvényi (alkotmányi) normaalkotás a normaalkotás folyamatából veszi ki a fékek,egyensúlyok eszközeit,az utólagos norma kontroll 2010-ig létezetthez képest történt korlátozása pedig egyértelmű.

Az nem felel meg a polgári demokratikus hatalom gyakorlásnak,hogy ami benne van szövegszerűen egy alkotmányszövegben,az nem lehet alkotmányellenes.

Hidvégi Mihály 2013.10.26. 12:31:01

@Lucky Larry Silverstein:

"- A növekedési potenciál romlik, a növekedés meg javul. Az egyik mérhető, a másik ballib mantra."

A kettő nem választható el egymástól. Nincs növekedés. Emlékszel? 2012-ben -1,7 % volt a "növekedés". Idén ha lesz 1%, akkor az azt jelenti, hogy még így sem éri el a teljesítmény a tavalyelőtti mértéket.
Haver, én nem vagyok ballib, úgy mantrázz itt nekem!

"- Sosem volt ennyi beruházás ingyen van a hitel az elmúlt évekhet képest tudsz vmi konkrétumot vagy csak hadarod amit hallottál otthon?"

Legyünk konkrétak. Én lassan 30 éve dolgozom ugyanabban a szakmában. Ez időszak alatt ennyire kevés beruházás - mint az idén - még sosem volt, gyakorlatilag a nullára került. Ennyit az ingyenhitelről.

Matolcsy ingyenhitele is egy nagy blabla, ez is olyan, mint többi: nagy dúrral bemutatott pofára esés.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.26. 12:35:18

@egyetmondok: 'A liberális demokráciák (vagy "polgári demokráciák") a normaalkotás hibáinak lehetőség szerint minél hatékonyabb kiküszöbölésére két módszert alkalmaznak. Magát a normaalkotási folyamatot és az utólagos normakontrollt.'

Mi az hogy normaalkotási hiba?

Utólagos normakontroll Mo-n szükült más (felőlem liberális) demokráciákban meg nem is volt.

'Ebből a szempontból az egyéni képviselői indítványok tömegével történő,olykor alaptörvényi (alkotmányi) normaalkotás a normaalkotás folyamatából veszi ki a fékek,egyensúlyok eszközeit'

- Hogy mi? Nem fékekre szavaztam hanem egyéni képviselőkre, hogy tegyenek indítványt.

'Az nem felel meg a polgári demokratikus hatalom gyakorlásnak,hogy ami benne van szövegszerűen egy alkotmányszövegben,az nem lehet alkotmányellenes.'
- Mármint azok szerint akik kiszorultak a hatalomból.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.26. 12:38:19

@Hidvégi Mihály: 'A kettő nem választható el egymástól. Nincs növekedés. Emlékszel? 2012-ben -1,7 % volt a "növekedés". Idén ha lesz 1%, akkor az azt jelenti, hogy még így sem éri el a teljesítmény a tavalyelőtti mértéket.'

2010-13ban nagyobb a növekedés mint 2006-10ben, úgy, hogy a GDP arányos adósság már stagnál, nem nő. Ezekután mantra hogy a növekedési potenciál csökken. Mihez képest?

Válts szakmát, és ismerkedj a releváns adatokkal.

egyetmondok 2013.10.26. 12:40:53

@Lucky Larry Silverstein:
" 'Az nem felel meg a polgári demokratikus hatalom gyakorlásnak,hogy ami benne van szövegszerűen egy alkotmányszövegben,az nem lehet alkotmányellenes.'
- Mármint azok szerint akik kiszorultak a hatalomból. " ---

ez tök jó:-)))
Az,hogy akármit beleírunk egy alkotmányszövegbe,akár azt is beleírjuk,amit korábban az utólagos normakontrollra szánt testület azzal ellentétesnek talált,szerintem nem fér össze a polgári demokráciával.
No,mostan egykomám,én nem hogy része,de még a közelibe se voltam soha a hatalomnak. Honnan szedtek Ti ilyen elképesztő fordulatokat a szövegeitekben ?

" Utólagos normakontroll Mo-n szükült más (felőlem liberális) demokráciákban meg nem is volt. " --- jó nagy tévedés,de igen népszerű,az biztos.És sajnos nem az a tévedés benne,hogy itthon szűkült az utólagos normakontroll...

Hidvégi Mihály 2013.10.26. 12:45:37

@Lucky Larry Silverstein: Nem korrekt a 2006-2010-es éveket hasonlítani. Emlékszel 2008-ra? Mintha válság lett volna, nemde? Méghozzá elég mély.

Amivel nem mondom egyáltalán, hogy a 2002-2010 évek csodásak lettek volna. Egyáltalán nem, nagyon mélyrepülésben volt a mi gazdaságunk egészen 2001 óta. Igen, Bokros apánk csomagja jó irányba állította a gazdaságot, Orbán akkor learatta a babért vele, de már 2001-től hanyatlunk. Erősen. S ez pedig ami most van? Kész agyrém az orbán-matolcsy páros.

kantonpárti (törölt) 2013.10.26. 12:47:27

@egyetmondok:
hja, meg van egy harmadik elem. ami igazán a liberális. ez a rendeletalkotás szabadsága. az, hogy általánosan elfogadott konszenzusos kerettörvények vannak, kormányzati ajánlások és az országos politikától független önkormányzati rendeletalkotás. ez utóbbi adja a liberális demokrácia lényegét. a független önkormányzatok. az abból szerveződő független megyegyűlések és az alulról szerveződő regionális tanácsok.

a másik, hogy sólyom lászló által kimódolt normakontroll nem működik. azért, mert az alkotmánybíróság nem lehet pártatlan úgy hogy az alkotmánybírókat a pártok választják. ahhoz is független képviselet kell. vagy ha ez nincs, akkor föderatív, vagy konföderatív államrend. és többnemzetiségű közép-európai szövetségi alkotmánybíróság.

a belpolitikában a hatalmat a nemzeti szint alá és fölé kell tolni. a magyar nép valószínűleg egy balkáni feudális modell mellett teszi egyértelműen voksát. de ez hosszú távon nem annyira rossz modell. mert vidéken a szabad királyi városi létnek erősek a hagyományai. ha nem működik a _country_, akkor majd működik a _county_. kiemelt kistérségek szintén önállósodhatnak. erre lehet építeni az elkövetkező 20-30 évben. és el lehet menni külföldre.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.26. 12:47:45

@egyetmondok: 'Az,hogy akármit beleírunk egy alkotmányszövegbe,akár azt is beleírjuk,amit korábban az utólagos normakontrollra szánt testület azzal ellentétesnek talált,szerintem nem fér össze a polgári demokráciával.'

Ez is álláspont.

Szvsz az hogy egy közvetlenül nem választott testület hatalmát egy választott testület korlátozza, maga a megtestesült demokrácia.

'No,mostan egykomám,én nem hogy része,de még a közelibe se voltam soha a hatalomnak.' - viszont az érvelésed az övéket követi.

'jó nagy tévedés,de igen népszerű,az biztos.' - Az USAban milyen utólagos normakontroll van?

2llkedő 2013.10.26. 12:48:19

@Hidvégi Mihály: "Emlékszel 2008-ra? Mintha válság lett volna, nemde? Méghozzá elég mély."

Az semmi se nem vót a mostani válsághoz képest, de pártunk és kormányunk a helyzet magaslatán áll, mert:

"""A szocialista úttal szemben, melynek alapvető jellemzői a hitelfelvétel, a szociális megszorítások és a gazdasági recesszió, a Fidesz a válságkezelés európai útját választaná. Ez olyan gazdasági növekedést ösztönző politikát jelent, mellyel ki lehet törni a negatív spirálból, és munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel tartóssá lehet tenni az ország felemelkedését. A Fidesz gazdaságélénkítő programcsomagja három egymással összefüggő elemre épít: szociális biztonság, pénzügyi egyensúly, gazdasági növekedés. """

Lucky Larry Silverstein 2013.10.26. 12:51:06

@Hidvégi Mihály: Akkor adjunk plusz pontokat?

2008ban Európában nem volt válság, 2009en látszott meg ez minden országon. Mo-n már 2007ben is. Ebben megelőztük Európát.

Agyrém vagy nem a ballib a kanyarban nincs, tekintve, hogy protestszavazókon kívül más oda nem szavaz. És ezt már 2002ben is megszívta az ország, nem kicsit.

kantonpárti (törölt) 2013.10.26. 12:53:41

@Jóképességű Takarítónő:
egy a szélsőbalos párt megjelenését borítékolni lehet. a jobbik középre próbál húzni. mert látják, hogy a zsidózással, cigányozással, buzizással nem tudnak növekedni. konszolidált jó fiúk akarnak lenni. csakhogy annak nem lesz túl sok szavazója. a radikálisokat szélbalról meg lehet majd szólítani.

kantonpárti (törölt) 2013.10.26. 13:05:20

@no_successful2:
nem a jóléti rendszerrel van probléma. hanem azzal, ha az nem igazságos, azaz nem egyenlő. a másik probléma ha a jólét a reálgazdaság, és nem a tőkepiac profitjának lefölözésére épül.

ma a világ legnagyobb hitelezője kína. sokak szerint ők az egyetlen hitelező. mindenki más adós és adósodik. ehhez képest a négy kínai nagybank csak szolidan nyereséges. hogyan lehetséges ez? úgy, hogy a kínai kommunista párt a tőkepiac hasznát majdnem teljes egészében elvonja. és abból építi ki a jólétet.

orbán majdnem ugyanezt csinálja. a bankadóból nem jólétet csinál, hanem egy új feudális elitet épít. nemzeti nagytőkéseknek nevez. ebből persze nem lesz működő reálgazdaság. de remélhetően nem lesz rosszabb rendszer, mint a globális kapitalizmus. orbán a népi kínai elképzelése bukásra van ítélve. de itt nem lesz semmiféle globális kapitalizmus. azt vitya nagyon pontosan látja.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.26. 13:08:12

@kantonista: Először azt írod csak Kína hitelez.

Aztán azt hogy Orbán ezt másolja. De az már nem fog müködni.

Ez a lényeg?

kantonpárti (törölt) 2013.10.26. 13:10:20

@tlvajferi:
szerencsére magyarország jobban teljesít. és napról napra érezhető, hogy a magyarok nincsenek már annyira leszakadva. hanem a kedves nemzetvezető elvtárs irányt mutat. az sem számít ha félcigány. a lényeg, hogy az ősmagyaroknak és az ősszékelyeknek végre van igazi nemzeti képviseletük orbán viktor vezénylőtábornok úr személyében.

panelburzsuj 2013.10.26. 13:12:06

@kantonista:
"nem lesz semmiféle globális kapitalizmus"

Talán pontosabb úgy, hogy államok globális kapitalizmusa nem lesz.

Mert vállatoké már van, és nem igazán látom, hogy mondjuk a Caterpillar-Komatsu vetélkedésbe hogyan tudna valaki harmadik hipp-hopp befurakodni.

kantonpárti (törölt) 2013.10.26. 13:13:53

@Lucky Larry Silverstein:
ezt próbálja másolni, de csak részleteiben tudja. előkeresheted, orbán a kormányzás elején olyanokat mond, hogy majd mi fogunk hitelezni a világnak.

panelburzsuj 2013.10.26. 13:15:40

@Lucky Larry Silverstein:
Ne keverd össze a beszélgetést azzal, hogy valamiféle orbánista hitvédelmi osztag tagjaként téged ennyi érdekel, ezért te ennyit is látsz meg.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.26. 13:18:16

@kantonista: És mit mondjon? Hogy a világ fog hitelezni nekünk?

Orbán 2 kormányzása közül az elsőben csökkent a GDP arányos adósság, a másodikban meg, meglátjuk 2014ben de sanszos hogy ugyanaz történik. 2010 óta ez az EUban(25 országban) Észtországot leszámítva fordítva van.

Ha mindenki eladósodik, mi meg nem akkor pont az fog történni amit Orbán mondott. Persze addig még sok munka van hátra.

Hidvégi Mihály 2013.10.26. 13:27:42

@Lucky Larry Silverstein:

Ki beszélt itt ballibekről, hogy azokra kéne szavazni? Szó sincs róla, balfékek azok, csakúgy, mint Orbán.

Új erő kell, új emberekkel!

2llkedő 2013.10.26. 13:28:56

@Lucky Larry Silverstein: "Ha mindenki eladósodik, mi meg nem akkor pont az fog történni amit Orbán mondott."

Ha a kiskutya nem szarik, akkor kidurran. Ezt meg én mondom.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.26. 13:32:50

@Hidvégi Mihály: Új erő már jött vagy 8. Mind ballib hasadékok, jobbikot leszámítva.

4k,milla,szolidaritás,e14,dk,szocdem,bokros,szily,fodor,pm

Hány új erő lesz még? Fél év alatt?

2llkedő 2013.10.26. 13:47:54

@Lucky Larry Silverstein: "Hány új erő lesz még?"

Remélhetőleg lesz még egy, a Walesi bárdok.

panelburzsuj 2013.10.26. 13:53:14

@Lucky Larry Silverstein:
Te még dalolni se tudsz, államimagyar:

szily kút

szanyi kút

szentandrási sobri kút

feketeesfeher 2013.10.26. 13:54:22

Ha jól érzékelem, a szerző a tartósan fennmaradó kétpártrendszerben hisz.
Szerintem téves a stratégia.

panelburzsuj 2013.10.26. 13:55:16

@panelburzsuj:
(Mondjuk az elejéről már lemaradtál, Máj Dír Szerencsefia: szérül legeljetek, fának ne menjetek... )

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.26. 13:57:25

@feketeesfeher: NEm, nem érzékeled jól, a mai baloldal megmarad valamilyen roncspártban, de lesz értelmes centrum

Lucky Larry Silverstein 2013.10.26. 14:00:33

@HaFr: 'mai baloldal megmarad valamilyen roncspártban, de lesz értelmes centrum'

- a mai baloldal szavazóival? Vagy az UFOkkal?

kantonpárti (törölt) 2013.10.26. 14:49:10

@panelburzsuj:
ha rajtam múlna, akkor a globális vállalati kapitalizmus is visszaszorulna egy kicsit. ugye azt mondom, hogy a svájci gazdaságot kicsiben koncentráljuk európában néhány ponton. debrecenben például. ezt már nem regélem el többet. mert gondolom, hogy ez világos.

na most ez úgy indulna, hogy a város a helyi ipart aggregálni. lenne egy mezőgép debrecen nevű béna vállalat. azt mondanám, hogy ezt esetleg futassa fel az osztrák steyr, ehhez társuljon a svájci-német liebherr hungária. nem muszáj, de gondolják meg, hogy a nyírség, a hortobágy, az érmellék és a sárrét között fektessenek be hajdúságba. nyilván lenne egy tucat érvem, hogy miért. persze az önerőből brutálisan megszervezett jó oktatás lenne a kulcs elem. én harmadik osztálytól szerveznék szakosított tantervű osztályokat az összes kerületben. a szövetségi iskolai központokban. ami azt jelentené, hogy egy tucat természettudományos osztály indulna minden évfolyamban, és ugyanennyi testnevelés tagozat. lehet, hogy utóbbi tele lenne cigánnyal. előbbi meg nem. és?

a cél az lenne, hogy errefelé osztrák-magyar-svájci-német munkagépek dominálnának.

és helyzetbe lesznek hozva. kétféle módon. az egyik, hogy a város résztulajdonos. és akkor nem kell közbeszerzés, mert megoldjuk helyben. a másik lehetőség, hogy a cégek az adót részben természetben fizethessék meg. markoljanak ki egy csatornát a vízműveknek. úgy, hogy abba betársul a suez. a hajdúság nyugati/atlanti (francia) befektetési övezetébe esik. mert pont ott vannak a főcsatornák. na most a suez persze mondhatja azt, hogy ahhoz sokkal jobb az amerikai markoló, sokkal jobb lenne amerikai lánctalpas. azt mondanám, hogy kedves amerikaiak. fektessetek be. a béna mezőgépből egy óriás mezőgazdasági gépgyártó központ épülhet. persze lehet, hogy nem. erre nincs garancia. de ilyen projekt tervet majdnem százat tudok mondani.

és ugye a stadstschule-schulestadt program önerőre épülne. ahhoz nem kellenek külföldiek. alföldi nyomda nyomná a tankönyvet. egy nyomdaipari kkt. amiben részben a városnak résztulajdona lenne. nem kuncze gábor, nem is a kelló. persze lenne mondjuk egy tanért. gyártson amper mérőt fizika órára. ezt még a helyi komcsik találták, hogy az majdnem ugyanaz, mint a medicor. na most ebbe valami osztrák rakhat pénzt. és a tanért vonalon jöhet a logitech és a siemens. és már most itt van a national instruments. lépjen be a természettudományos képzésbe, a városi fizikai szakkörbe. de ha ők ezt nem akarják (nagyon szeretnék), akkor ezt megcsinálná a város. ha a mezőgépgyártásba nem társulna be a piac, akkor azt hanyagolnánk. közpénzt alapvetően a szociokulturális intézményekbe rakjuk. egyetlen szuperkórházba és egy tucat szuperiskolába. aztán ha erre mozdulnának a szövetségesek, akkor elmagyaráznám nekik, hogy teljesen jó az önkormányzati résztulajdon.

a cél, hogy helyi zárt gazdaságok épüljenek ki. családi, városi és szövetségi keretek között. és ezek együtt nyissanak ázsia felé. mert egész más az, hogy van egy amerikai-osztrák-német-svájci-magyar lánctalpasok vonulnak fel a gyöngy folyó völgyébe és deltájába. guandong (kanton) párttitkárának gyereke és összes barátja ingyen lubickolhatna hajdúszoboszlón. de ha nem akarnak idejönni, akkor is hívnék egy tanítót. cantonese chineese legyen az iskolákban. persze a nyelvi osztályokban. akár harmadiktól, aki ezt választja. aki ebbe bízik. majd lesz aki angolul és németül tanulna.

rózsika azt mondja, hogy németül tanuljon először mindenki. mert az olyan nehéz nyelv. mert ezt mondják neki berlinből. a hajdúság északi része germán (német) befektetési zóna lenne. a keleti rész (aminek a fele romániába esik) román. a déli olasz. ahol van fürdőváros. ott az eni a gázmezőn. a berettyóújfalui tejre mehet a parmalat. ez az egész pármai-hajdúsági együttműködés is nagyon menő lenne. pármai sonka lenne a napköziben. ez ugye arra épül, hogy van egy county (kanton). és az mint egy nemzetgazdasági egység működik, illetve együttműködik. a hajdúság határain checkpoint lenne. nem kell megállítani mindenkit. de lássák, hogy van igazgatásrendészet.

lehet, hogy ez a koncepció ma nem aktuális. szerintem így lehet akár 7% gazdasági növekedés. de lehet bukás is. lehet, hogy debrecen 500 ezres, vagy krakkó jellegű 1 milliós agglomeráció akár. de az is lehet, hogy 100 ezres, vagy csak 50 ezer ember lenne. mert mindenki elköltözne. nyilván attól függ, hogy ezek a projektek mennyire működnének.

explanatus 2013.10.26. 14:59:42

@Lucky Larry Silverstein:  2013.10.26. 11:44:42
@egyetmondok: 'Érdekes kipróbálni,hogy egy angollal beszélgetve,vagy egy franciával,lefordítod neki ezt,hogy "polgári demokrácia",és meg lehet lepődni,mert nem fogják érteni,hogy miről van szó.'

- Azt sem fogják megérteni miért vesznek a magyarok használt autót. Ennyi a különbség az ő és a mi demokráciánk között.

--------------------

Ezek a fogalmak, melyeket nehéz nem-magyarnak megérteni nem a mában gyökereznek. Egy legenda szerint, a népi demokráciában nagy-emberek delegációja látogatott meg egy nyugati autógyárat és az egyik nagy-ember odaszólt a tolmács hölgynek kérdezze meg mennyibe kerül a színhibás autó. Szegény, persze beleadott anyait-apait a vendéglátók egy istennek se értették a kérdést. Mire a nagy-ember odaszólt a tolmács hölgynek: Mivankislánynemmegyanémet?
Ezek hungarikumok.

kantonpárti (törölt) 2013.10.26. 15:02:24

@Lucky Larry Silverstein:
engem nem érdekel a fidesz-mszp meccs. puch laci bácsi nyilván arra játszik, hogy most nem kell nyerni. elég az ha a szocik a legnagyobb, vagy az egyetlen kormányváltó erő lesznek. és majd csak megbukik orbán. akkor majd államosítják a közgépet. kínlódjon vele simicska lajos. egy ponton majd elveszik tőle az egészet. és privatizálják.

orbán azt mondja, hogy mindent lehet így államosítani egy kormányzati tollvonással. nem láttam, hogy puch lászló emiatt tiltakozott volna. én ez ügyben senkinek se szurkolok. játsszák le egymás között. az nevet, aki a végén nevet. de a szocikat nehéz lesz elpusztítani. mert az egy elég régi formáció: kmp, mkp, mdp, mszmp, mszp és lesz modern kori szdp is. a következő rendszerváltásnál.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.26. 15:31:43

@kantonista:

Nem gondoltál még arra hogy "építkezős" stratégiai videójátékokat tervezz? Szerintem hatalmas sikered lenne velük: az ötleteid semmiképpen nem nevezhetőek szürkéknek vagy kisformátumúaknak.

egyetmondok 2013.10.26. 16:24:18

@Lucky Larry Silverstein:
" Az USAban milyen utólagos normakontroll van? " --- :-))

Nem is kissé lesz nehéz átbeszélnünk a liberális demokráciák (ha a liberális szó zavar,értsd ezt polgári demokráciaként) alkotmányos fékes,egyensúlyos,ellensúlyos rendszereit,ha Te nem tudod,hogy az alkotmánybíráskodás (az utólagos normakontroll)az USA-ban hogyan működik.
Talán azt hiszed,hogy ott olyan nincs is. Ja, így persze könnyű támogatni a Fidesz által hozott korlátozó döntéseket a magyarországi alkotmánybíráskodást illetően.

Szóval van az USA-ban ilyen,és nincsen semmiféle értelemben korlátozva.

egyetmondok 2013.10.26. 16:28:25

@kantonista:
Szerintem nem létezik olyan helyi,önkormányzati rendeletalkotás,vagy nem létezhet,amely számára csak valamiféle "ajánlás" lehetnek a törvényhozás normái. Azoknak semmi sem mondhat ellent,de talán Te magad se úgy gondolod,hogy egy helyi rendelet ellentétes lehetne egy központi normával,főként alkotmányos normával.

Azzal egyetértek,hogy az önkormányzatiság lényeges eleme a helyi normaalkotáshoz való jog,azzal,hogy azt éppen úgy alá kell vetni az alkotmányosság próbájának,utólagos kontrolljának,mint bármely más normaalkotási tevékenységet,akár egy egyesület alapszabályát is. Valóban, az alkotmányosságnak,a hatalmi ágak elválasztottságának, a jogállamnak lényeges kelléke az önkormányzatiság.

kantonpárti (törölt) 2013.10.26. 16:28:25

@neoteny:
de gondoltam rá. csak azt a valóságra építve megírni elég bonyolult lenne.

egyetmondok 2013.10.26. 16:40:58

@explanatus:
A "polgári demokrácia / népi demokrácia" fordulataink a létezett szocializmus marxi nyelvi fordulatai,azt a különbséget írják le,amely a marxi tételeknek megfelelve a nyugati államokat a magántőke kiszolgálóinak,míg a létezett szocializmus államait a nép kiszolgálóinak véli.

Ezek a nyelvi fordulatok velünk maradtak,semmi baj velük,de kell érteni,hogy nem így beszél a nyugati világ,amikor politikáról,közjogról beszél.

Ezért megdöbbentő,amikor fideszesek rákezdenek arra,hogy nem csak liberális demokrácia létezik,hanem más is. Azt mondják ezzel,hogy tehát nem csak polgári demokrácia létezik,hanem más is. Tényleg ? És mi lenne az ? Csak nem a népi demokrácia ? De, valójában az....

kantonpárti (törölt) 2013.10.26. 17:23:29

@egyetmondok:
ez a modell alapesetben elég egyszerű.

önkormányzatok -> parlament <- kormány

a kormány és az önkormányzatok is alá vannak rendelve a parlamentnek. nem arról van szó, hogy egy agglomeráció azt csinál, amit akar. a parlament által elfogadott kerettörvényeket be kell tartania. de olyan rendeletet alkot, amilyet gondol. a kormány csak azért van, hogy legyen valamilyen ajánlás.

a parlament az alsóházban ülnek össze a politikai pártok és megválasztják a politikai kormányt. a felsőházában a független polgármesterek gyülekeznek. a parlament mindkét háza egyszerű többséggel fogadja el a törvényeket. és választja meg a legfelső bíróság tagjait.

a legfelső bíróság dönthet arról, hogy az adott rendelet megfelel-e a törvényben lefektetett általános elveknek, vagy sem. de a kormányrendelet is megsemmisíthetnek, vagy önkormányzatit is. van törvényi. de végrehajtásban a helyiek akarata érvényesül a bírói hatalom kontrollja mellett.

a számvevőszék a kormány és az önkormányzatok gazdálkodását is ellenőrzi. ha vidéken a járás, városban a kerület a legkisebb önkormányzat, akkor nem 3000 hanem 100-200 helyhatóság működik. ellenőrizhető az önkormányzati gazdálkodás és a rendeletalkotás.

egyetmondok 2013.10.26. 17:27:04

@kantonista:
Alapesetben egyszerűbb dolog a demokráciánál, jogállamnál,alkotmányosságnál nincs is.
A bibi az,hogy soha nincsen alapeset.:-)))

"a legfelső bíróság dönthet arról, hogy az adott rendelet megfelel-e a törvényben lefektetett általános elveknek, vagy sem. de a kormányrendelet is megsemmisíthetnek, vagy önkormányzatit is. van törvényi. de végrehajtásban a helyiek akarata érvényesül a bírói hatalom kontrollja mellett." ---

ez érdekes,áttérnél valami angolszász alkotmánybíráskodási modellre,az európai hagyomány helyett ? Oksi,nekem az is tetszik.

kantonpárti (törölt) 2013.10.26. 18:17:09

@egyetmondok:
mondjuk úgy, hogy a legfelső bíróság alkotmányügyi kollégiuma. ezt hívhatjuk alkotmánybíróságnak is. és akkor ez mindjárt a német modell.

itt az a lényegi eltérés, hogy az önkormányzatok: községek, városok, és abból megyék és a régiók szabadon szerveződhetnek. tehát ha létre akar jönni egy balaton county, és balatoni főpolgármestert akarnak választani, akkor ezt lehessen megtenni. vagy a duna-kanyarból létrejönne egy önálló esztergom county, akkor legyen. ha komárom és komarno egy város akar lenni, akkor tehesség meg a parlamentek jóváhagyásával létrejön egy közös határváros. de ezeket a pártoktól függetlenül kezdeményezhessék a helyi polgárok.

az elkövetkező 20-30 évben ebbe az irányba kell lépni. nem lesznek jól működő pártok. ha nincs független önkormányzatiság, akkor túl kevés embernek lesz túl sok hatalma. ami könnyen egyeduralomhoz vezet:
önkormányzat -> kormányzó <- kormány
a kormányzónak van alárendelve minden.

szemben a demokratikus alapmintázattal:
önkormányzat -> parlament <- kormány

a probléma, hogy a fővárosi értelmiség ezt szeretné:
parlament <- kormány <- önkormányzatok
csakhogy így elnyomott helyzetben van a vidék. és ez nyilván nem demokratikus, ez a felállás nyilván nem stabil.

egyetmondok 2013.10.26. 19:14:25

@kantonista:
Ezek helyes gondolatok,egyet is értek velük,én azonban azt nem hinném,hogy a demokrácia stabilitása a közigazgatás területi és területi hatáskörei kérdésén múlna.
Még sok minden mástól pont ilyen erővel függ ez.

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2013.10.27. 21:00:31

A hatalom mindig rossz szervező erőnek bizonyult.
Nicse egy kókler volt különben. Majdnem annyira, mint az agorafóbiás Kant, aki a falut sem hagyta el, de a világot akarta megváltani.
Ez meg finom célzás akart lenni egy polgárháborúra? A kérdés természetesen költői
"nem lehet büntetlenül túl sokáig hatalomban tartani a jellemtelenséget és a mindennapi korrupciót, ha el akarjuk kerülni az erő(szako)t. Mert valamilyen pozitív szervezőelv előbb-utóbb fel fog lépni a hiány betöltésére."

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2013.10.27. 21:01:39

@CSENDES: No meg nem is igen mertek itthon maradni. Szinte az összes prominens szereplő vagy vidéken, vagy külföldön volt.
süti beállítások módosítása