1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.09.08. 17:47 HaFr

A kormány ideológusa üzent

Nya, megint tápot adtak a gondolkodásnak. A kormány főideológusa és egyik legjobb minőségű szolgája, Lánczi András eztet nyilatkozza az Info Rádiónak: 

1. Magyarország és az unió kapcsolatát erősen befolyásolja a tőkehiány és a közösségi forrásoktól való függés. Mint mondta, abszurd, hogy gyakorlatilag az ország fejlesztésére fordítható pénzek 90-95 százaléka az EU-s forrásokból származik. Ez is azt mutatja, hogy mérhetetlen tőkeszegénység van az országban, ami hatással van Magyarország és a közösség rossz viszonyára.

2. A nemzeti összefogás szlogen fontos politikai jelszó volt - mutatott rá a továbbiakban a Századvég Alapítvány elnöke. Elmondta, a rendszerváltás idejére vezethető vissza az a probléma, hogy vajon mi fogja adni a politikai közösség megszilárdító erejét. Jól látszott, hogy ha ezt pusztán rábízzuk a demokratikus játékszabályokra, akkor inkább szétcsúszás felé halad az ország. Vagyis létkérdés volt, hogy valaki mondjon valamit abból a szempontból, politikai értelemben mi tartja össze az itt élő embereket.

3. Lánczi András szerint Orbán Viktor miniszterelnök erre a problémára adott választ a nemzeti összefogás programjával. Ahhoz ugyanis, hogy bármilyen racionális célt el lehessen érni, érzelmi töltetre és hitre is szükség van.

Tévedés volna azt gondolnom, hogy pusztán ezekkel az idézetekkel jelezném azt is, hogy mekkora blődlivel állunk szemben megint, ezért leírom:

Ad 1. Yes, tőkeszegény ország vagyunk, és legföljebb abban okozhat ez feszültséget, aki azt hitte, hogy OV balzsamos ajkain népmesébe illően aranypénzek fognak kicsorogni a beiktatása pillanatától, vagy 2010 májusában hálából rögtön ideköltözik az egész bajor-japán ipari tengely. Ennyi a kommentárom ehhez, mert egyebekben fogalmam sincs, mi az ördögöt jelent Lánczi mondata, mi az abszurd a mi tőkeszegénységünkben (hacsak nem az, hogy olyanok beszélnek róla, akik egyetlen passziója éppen a közpénzek elköltése, aka a tőke felélése). Ja meg annyit még, hogy ilyen kézenfekvő tényekre fogni az EU és Magyarország rossz (!) viszonyát (ezek szerint rossz a viszonyunk), az elég gigantikus frusztrációra utalhat ott, ahol Lánczi úr a kenyerét keresi. A szofisztikált magyar külpolitika tömören: csúnya az EU, mert tőkeszegények és tolvajok vagyunk. A megoldás: odahányunk a közös asztalra. (Taps a Fidesz padsoraiban.) Hát ehhez tényleg kellett nyolc év ellenzékiség.

Ad 2. Lánci András nem először adja bizonyosságát a demokráciával szembeni szkepszisének (úgy látszik, a magyar style konzervatív élharc egy ideje ezen a fronton zajlik), na de szépen kérem, ezt ne közpénzen tegye. Megértem, hogy mindenféle elképzelései vannak a jövő konzervatív társadalmáról, de akkor mondja meg egy füst alatt (ne csak célozgasson), hogy forró olajban főzi-e meg a penelprolikat, internálja, vagy csak eltiltja őket a szavazástól. Nem illő dolog közpénzen rébuszokban beszélni nyolcmillió embert érintő ügyekben, főkorifeusi minőségben. Azt mondja, demokráciában szétcsúszik a társadalom. Mé', most mi az a szilárd erő, ami összetartja? A demokrácián valóban ejtettünk néhány szúrt sebet, de mit is adtak cserébe Lánczi úrék?

Ad 3. Ja, a nemzeti összefogást. Na ez az a pont, ahol a múltamat Lánczi Andráséval összekötő minden kellemes bog egy csapásra szertefoszlik. Nem akarom azt mondani, hogy én ismerem L.A.-t annyira, hogy ő ilyen sötétséget csak nagy pszichés ráhatás mellett nyilatkozhat, nem mondom, mert régen találkoztam vele utoljára, és nem tudom, milyen motivációkra hajlik azóta. De amit itt mondott, az emlékeim szerint nem méltó hozzá. Amit nyilatkozott, az Fricz Tamásnál is két szinttel lejjebb van. Ilyet még egy Bayer sem mondana, mert az ugyan elkötelezett, de van karaktere. Nem tudok, mit mondani, hacsak nem annyit, hogy L. András megnyugodhat: OV valóban érzelmi töltetet adott: megalázottságot, félelmet, gyűlöletet, másrészről a másik lenézését és a kárörvendést.

És hitet is adott, mégpedig abban, hogy nincs alternatívája a neki kedves élősködők elzavarásának. Ha nem hiszünk ebben teljes értelmünkkel és minden érzelmünkkel... hát akkor életünk egyetlen nem szűnő kaland lesz a Jurassic Parkban.

119 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr365500807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

profilo 2013.09.09. 09:55:36

@toportyánzsóti:

Amint megjelennek a "szakértők" és elmondják,hogy mit,miért és hogyan kell csinálnunk ahhoz,hogy gazdaságunk működő országunk élhető,élhetőbb legyen,az egyszeri választó abban a pillanatban rohan szavazni a meseszép jövőt ígérő,ostoba és lusta,hozzá nem értő politikusokra és az őket körülvevő nyaloncokra.
Te is...

SutiAzEgyugyu 2013.09.09. 09:58:22

@CSENDES:
@panelburzsuj:
@HaFr:
Álljon itt egy comment az átlátszó blogról ekes bizonyítékául annak, hogy a hülyének nézés magva befogadó talajra hullik:

"DR. Smit Pal 2013.09.06. 22:34:39

Lehetseges, hogy vannak furcsasagok. Esetleg nem teljesen hiheto, hogy egy 1-2 eves ceg, mindjart milliardos haszonnal indit, de inkabb egy Magyar lopja el penzunk, mint a zsidok a mszp kozremukodesevel. Mert ez penz legalabb itt marad az orszagban, az is amit a kozgep esetleg lenyul.
Szoval ez meg mindig sokkal kisebb baj, mint hogy mszp talicskaval hordja a penzt izraelbe. "

Szép ugye?

panelburzsuj 2013.09.09. 10:00:36

@CSENDES:

Röviden: és mi ebben az új?

Akár a magában "gondolat"-ban, akár a Fidesz általi felkarolásában?

Éppen húsz éve döntött úgy a Fidesz kövérmagja, hogy inkább gazember lesz - mintsem kiessen a parlamenti pikszisből. Pokolba a rotált ügyvivősdivel, a belső és bázisdemokráciásdival, a nyefegő liberálkodással, a keserves krajcároskodással - ha e lökött népnek vezér kell, hát adjunk neki mi, de vele fizettessük meg!

De hadd ne írjam má meg az ezerkettedik mesét is - ugyanarról...

Netuddki. 2013.09.09. 10:04:37

"nemzeti összefogás"

Ez az orbán legnagyobb arcátlansága. Előbb azon munkálkodik, hogy megossza a magyar nemzetet, aztán látványos "nemzeti összefogást" hirdet. És még van aki beszopja!

Lehet a magyar gazdasággal is ugyanezt akarja eljátszani? Előbb porig rombolja, aztán látványos javulás fog látszódni. Ha a számlálóban 0 van akkor az eredmény konvergálni fog a végtelenhez. De ezt egy fideszes úgyse értheti.

Visszatérve az EU-s pénzekhez. Ha nem lopták volna el nagy részét és valóban az ország fejlődésére fordították volna, akkor Magyarország most nem lenne ilyen szar helyzetben.
Igen, mindez nem a gaz EU-n múlott! Egész egyszerűen 23 éve egy semmirekellő, megélhetési "politikus2 rétegre bízzuk magunkat, akik képtelenek Magyarországot kiemelni a kátyúból...

panelburzsuj 2013.09.09. 10:12:10

@szétesés kovásza:

"miért érzem úgy"

Tán több hasznát látod - "ÚGY nem tenni - kár" ...

CSENDES 2013.09.09. 10:12:21

@SutiAzEgyugyu: Nos erre utaltam én is.

Nem számít, hogy a közpénz lenyúlás tárgyává válik, mert az a mi kutyánk kölykéé lesz.
Az sem számít, ha mások tulajdonát, életterét vesszük el, ha az a mi kutyánk kölykéé lesz.
Egy teljesen eltorzult érvrendszer ez.

Adóból ( érts: egykulcsos) mindenki arányosan teljesít, vagy nem, mert a családi kedvezmények nagyrészt a magas jövedelműeket támogatják, majd a kivételnél e magasabb jövedelműek, azaz a mi kutyánk kölykei jobban teljesítenek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.09. 10:14:25

@SutiAzEgyugyu: Igen, honfitársaink között szaporán virágzik a kóró

CSENDES 2013.09.09. 10:15:40

Avagy kering egy kép az interneten:

Semjén és Orbán ül a parlamentben.

Semjén: szenvedünk még az egymillió új munkahely létrehozásában?

Orbán: B*szod! Most nézem, nincs is annyi rokonunk/barátunk.

tarackos 2013.09.09. 10:21:58

Nem volt ennek az ámokfutásnak ideológiai alapozása. Korábban polgári Magyarországban gondolkoztak és akik azt komolyan vették uúgy ledöbbentek ezen az ámokfutáson, mint bárki más.

Lánczi, Gépont de Fricz is most a gombhoz varrja a kabátot. Nem véletlen tűnik átgondolatlan hablatynak minden soruk.

panelburzsuj 2013.09.09. 10:25:56

@tarackos:

Polgári jelszót toltak a képedbe.

Három szobányit, négy keréken.

És közben polgári székházat adtak el.

Hogy legyen majd trafikravaló.

jogalany 2013.09.09. 10:26:25

Az a problémám Lánczival, hogy nem látja a lényeget, pedig nem mond rosszakat, mert több dologban is eltalálta a szarv mellöl a tögyet.
De hogyan lehet nemzeti összefogást csinálni, ha az állam, mint önjáró nemzetpusztító egység csak önmagát szereti, folytonosan szembe megy a néppel, kizsigereli, kifossza, megtéveszti, becsapja, hübér alkuk tárgyává teszi az országot. Persze a nép ösztönösen ellenáll és lapul, mert bár felül a gálya és alul a víznek árja, azért a gálya van felül.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.09. 10:27:22

@tarackos: NEm kötelező lemenni kutyába, ugye

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.09. 10:29:48

@jogalany:

"mert bár felül a gálya és alul a víznek árja, azért a gálya van felül"

Korrekt.

CSENDES 2013.09.09. 10:32:35

@neoteny: Én is kétszer nekimentem e kitűnő mondatnak.

Szociknak vége 2013.09.09. 10:40:45

Mentek a WC-be 2014 ben. IS.

profilo 2013.09.09. 10:44:27

@HaFr:

Ismered:

"A tudatlanság visz valakit egy pártba, és a szégyen tartja vissza attól, hogy kilépjen belőle."

Moin Moin 2013.09.09. 11:27:45

1.) Vajon miért következik Magyarország tőkeszegénységéből az, hogy épp azzal az államközösséggel kell szükségképpen rosszban lenni, amely közösség gazdaságilag (is) legerősebb tagállamától remélhetjük leginkább a tőkebeáramlást? Szegény vagyok, te tudsz rajtam segíteni – ezért a pofádba köpök! Tényleg logikus!

2.) „…ha ezt pusztán rábízzuk a demokratikus játékszabályokra, akkor inkább szétcsúszás felé halad az ország.” – Igen, ha van egy olyan politikai erő, mint a Fidesz, amelyik 2002 és 2010 között, visszaélve a demokrácia eszközrendszerével, mindent megtett az ország szétcsúsztatásáért/politikai-érzelmi kettéosztásáért, mivel ez szolgálta a hatalmi érdekeit.

3.) (Pozitív) érzelmi töltetet és hitet nemigen lehet erőszakos, inkompetens nyomulással kiváltani – az ellenkezőjét annál inkább.

4.) „[Lánczi András] …nem tudom, milyen motivációkra hajlik azóta”: PÉNZ (+ a harmadrangú szakmai intellektusának hízeleg az, hogy most ő lehet a jani…)

5.) Megoldás: lefújni őket csótányirtóval!

panelburzsuj 2013.09.09. 11:33:09

@Moin Moin:

"lefújni őket csótányirtóval!"

Eddig mi gátolt ebben a cselekvésben?

És mi gátol e pillanatban, meg ezután?

Nem érsz rá, mert folyton kibaszott jó kommenteket kell írni a jobboldalról?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.09. 11:38:18

@Moin Moin: A csótányirtás nem kenyerem, nem jó általában az ellenfelet rágcsáló, féreg stb. kontextusban expressis verbis lealacsonyítani, mert nem csak ízléstelen, de nagyon rossz emlékeket ébreszt.

iparterves 2013.09.09. 11:38:25

Mi az oka annak, hogy a beruházások/pénzek 98 %-a EU-s?
Az, hogy zőkeszegények vagyunk.
Tudunk-e tőkét csinálni az EU pénzekből?
Tudunk - lésd: Századvég, Közgép et al.
Van-e ebbeől a tőkéből haszna Magyarországnak?
Nincs.
Tehát: továbbra is a beruházások/pénzek 98 %-a EU-s.
Kilépési pont?
Na, ez az, amit ez a kormányzat nem talál meg és nem is akarja megtalálni.

tamas11 2013.09.09. 11:40:04

@kovi1970:
ennél is csúnyább a helyzet!
Nem is összefogást, hanem Együttműködést hirdetett.

panelburzsuj 2013.09.09. 11:42:46

@HaFr:

(Mert nem emlékszel a Nagyferó hátán a feliratra: "A NEMZET CSÓTÁNYA"... :)

Moin Moin 2013.09.09. 11:52:16

@HaFr: Már megbocsáss, de te hatalmas, kegyetlen és vérszomjas őshüllőkhöz hasonlítod őket (Jurassic Park) - én ehhez képest csak viszonylag könnyen kezelhető, apró élőlényekkel hozakodtam elő.:-)

Arról nem tehetek, hogy Spileberg óta a dínóknak sokkal jobb a PR-jük, mint a rovaroknak, de kíváncsi lennék, hogy egy dínó-rajongó inkább a Lieblingjével, vagy egy csótánnyal találkozna-e a szobájában?

Moin Moin 2013.09.09. 11:54:18

@panelburzsuj: Semmi sem gátolt - teszem is

...Hát te, kritikus barátom?

- Tisztázdat-e már évek munkájával azt, hogy mi a baja a magyar társadalomnak és ebből következően miféle megoldások működhetnek a javítás során?

- Elkezdtél-e már másokkal együttműködve létrehoni a teendőket elvégző politikai közöséget?

nevetőharmadik 2013.09.09. 11:57:16

@egyetmondok: GFG-t olvasni pont olyan érzés*, mintha más szarját kéne betömködnöm a seggembe.

*Vagy legalábbis úgy képzelem el az érzést.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.09. 12:02:26

@nevetőharmadik: Ez a GFG elég hatékony indulatkeltőnek tűnik

panelburzsuj 2013.09.09. 12:06:24

@Moin Moin:

Meg fogsz lepődni, mennyivel többet tisztáztam nálad.

Mi másért foglalatoskodnék féltudású, negyedszívű önfelkentek ledarálásával?

leponex 2013.09.09. 12:10:20

@HaFr:
Nos, ha már ily kedélyesre sikerednek a kommentek, kedves HaFr vajh felteszed-é a kérdést:

Tényleg tőkeszegény Mo.?
Ha igen mi lehet az oka?
Ha privatizáltuk az állami vagyon nagyobbik részét, ha özönlött be a ballib barátaink irányítása alatt a külföldi tőke, ha irdatlan mennyiségű hitelt vettünk fel, mindeközben az államadósság jó 15 ezer MRDdal nőtt ...

Azért 3 év alatt akárhány Közgép sem lett volna képes eltüntetni ezt a temérdek pénzt, tőkét , magad is belátod.

No, még mielőtt Láczi úr 'ostobaságát' kikacagod, teszel-é kísérletet a 3 pontod hivatkozási alapjának megválaszolására:
Miért nincs meg ez a tőke, és ha volt, most hol ?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.09. 12:15:38

@leponex: Örülük, hogy sikerült megint megtalálnod a kályhát: Lánczit és nertársait felmenti az, hogy a másik "oldal"mit csinált

nevetőharmadik 2013.09.09. 12:22:28

@HaFr: De hát csodálkozol? Én még ilyen abszurd töménységű, kritikátlan, élvezetteli benyalással átitatott szellemi (vég)termékkel nem találkoztam, mint GFG kinyilatkoztatásai. Az ember olvassa, és nem az van, mint máshol, hogy 2-3 mondatonként van benne egy-egy elfogadhatatlan dolog, hanem valahogy az egész összeáll és ezek a dolgok egymásba szövődve, összeforrva adnak ki egy tagolhatatlan, monolitikus förtelemfolyamot. Olyan mértékű debilizáló sötétség árad minden szavából, amit már csak úgy lehet vizsgálni, mint egy fekete lyukat: önmagában megfigyelhetetlen és nem elemezhető, csak a környezete milyensége és az arra gyakorlott hatása alapján lehet felfogni belőle valamit.

Persze egyszerűbben és szabatosabban megfogalmazva: a szellemi szar kvintesszenciája.

Moin Moin 2013.09.09. 12:43:29

@HaFr: Bei uns såg man ned "trodtzdem": denàschd:-)

Moin Moin 2013.09.09. 12:49:09

@panelburzsuj: Hm... Olvashatnánk esetleg írásban is azt a "sokkal több tisztázottat" - vagy csak fejben van meg nálad - mint magyar vállalkozónál a komplex üzleti terv?:-)

(A "féltudású" titulusok osztogatásával én a helyedben kissé óvatosabb lennék! Akkor van ui. erre jogosultságod, ha letettél az asztalra olyan anyagot, mint azok, akiket minősítgetsz... Az más kédés, hogy amikor hozzád hasonló alakokkal van dolgom, a negyed szívem sem adnám a magyaroként!)

nevetőharmadik 2013.09.09. 12:50:03

@panelburzsuj: Darálni minden hülye tud. Hol bizonyítottad, hogy legalább nyolcadtudású lennél?

leponex 2013.09.09. 12:50:49

@HaFr:
Ezt most komolyan mondod?
Vagy Neked elég, ha Lánczi 'felfedezésén' élcelődsz?

Idézed Lánczit:
", ami hatással van Magyarország és a közösség rossz viszonyára."

és így interpretálod :
". Ja meg annyit még, hogy ilyen kézenfekvő tényekre fogni az EU és Magyarország rossz (!) viszonyát"

Ugye Lánczi azt állítja, hogy a rossz viszonyra (ami ezek szerint létezik) HATÁSSAL van (még) a tőkeszegénység is.

Tehát semmit nem állított OLYAT, ami szerint 'ilyen kézenfekvő tényekre ' fogná e viszony aktuális állapotát.

Azt nem feltételezem, hogy magyarul ne tudnál ...

panelburzsuj 2013.09.09. 13:02:38

@Moin Moin:

Moin Moin firtatja panelburzsuj referenciáit - veri nájsz!

A panelburzsuj-összest már kiolvastad? :)

Ha azon túl vagy - kaphatsz másikat is.

De előbb tesztet írsz, hogy meggyőzz: nem lóugrásban tájékozódtál írói munkásságom eme szegmenséről... :)

leponex 2013.09.09. 13:03:12

@HaFr:
"Ha nem hiszünk ebben teljes értelmünkkel és minden érzelmünkkel... hát akkor életünk egyetlen nem szűnő kaland lesz a Jurassic Parkban."

Kedves HaFr, hát higgy továbbra is ebben, és bátran noszogass minden polgárunkat erre...
Kalandra fel!!

Vagy próbálj megbékülni azzal a liberális gondolattal, hogy lehet másként is értelmezni a világot, annak folyamatait, irányát.

Oszt majd idővel kiderül, merre is vezet.

panelburzsuj 2013.09.09. 13:03:45

@nevetőharmadik:

Hol bizonyítottam?

A darálanduszok kiválasztásánál.

profilo 2013.09.09. 13:08:01

@toportyánzsóti:

Tudod,az úgy van,hogy az átlagember szívesebben megy az olyan vezetők után, akik meseszép,a távoli jövőben elérendő politikai célokat hirdetnek, mint azok után, akik gazdasági fellendülésről beszélnek. Ösztönösen is érzik, hogy a gazdasági felemelkedésért nekik kellene hosszasan és sokat dolgozni.A politikusok tudják ezt és ennek megfelelően ígérnek. És hát drága,szeretett és féltett politikusaink úgy félnek a gazdasági gondoktól, mint a legtöbb ember a fogorvostól. Félnek minden olyan gyógymódtól, amely pillanatnyilag fájdalmasabb, mint a betegség, amit gyógyít. A gazdasági életben pedig csak ilyen gyógymódok vannak.Sajnos a magyar gazdasági életet mindig olyan orvosok gyógyították, akiknek vagy tehetségük vagy idejük nem volt arra, hogy a betegség igazi okát megkeressék, és az annak megfelelő gyógymódot alkalmazzák. Mindig olyan orvosságot választottak, ami a legkevésbé keserű.Mi átlagemberek,egyszeri választók pedig hozzászoktunk ehhez…

Moin Moin 2013.09.09. 13:10:28

@leponex: HaFr helyett hadd válaszoljak én neked!

A tőke azért nincs meg, mert nem keletkezett. A tőketeremtés ui. nem állami feladat – akármit hazudjanak erről egymást követő magyar kormányok – a tőke a szabadpiacon, versenyben keletkezik és növekedik. A kormányok ebben csak annyit tehetnek, hogy nem akadályozzák ezt, illetve, ha egy adott társadalomban (mint pl. a magyarban) még nem általánosak a vállalkozáshoz szükséges ismeretek, ha még nem általános az ehhez szükséges polgári mentalitás és ha nincs meg a kapitalizmushoz szükséges közbizalom és együttműködés-készség, akkor ezek kialakítására programokat indít és a maga példájával jár elöl e területen.

Ez a magyar vállalkozók tőkeszegénységének oka, nem pedig a rendszerváltás körüli privatizáció – ugyanis a privatizált vagyontárgyak, vállalatok legtöbbje amúgy sem lett volna képes teljesítmény- és minőségversenyben helytállni a szabadpiacon. (Ugyanis ezeket a vállalatokat kifejezetten a zárt, korlátozott, irányított szocialista gazdaság elképzeléseihez igazítva hozták létre, ahol termékekben és szolgáltatásokban és minőségben örökös hiánygazdálkodás folyt.) Megjegyzem: a legnagyobb volumenű privatizáció éppenséggel az Antall-kormány alatt történt, amely nem „ballib” volt. (Egyébként olyan, hogy „ballib” nincs is: van baloldali és van liberális – és e két ideológia és politikai elképzelésrendszer igen lányeges elemeiben eltér egymástól. A „ballib” jelzőt csak a Fidesz propaganda-nagyüzeme találta ki, hogy ezzel megbélyegezhesse a szocialista-szabaddemokrata kormányokat – de pl. Németországban harsány közröhej fogadná, ha valaki így próbálná meg összemosni az SPD-t és az FDP-t.)

Közgép: ez aztán igazán egy fasza vállalat, amelynek egyetlen nem magyarországi referenciája sincs! ha nem lenne az orbáni állami megrendelések sorozata és ha nem lettek volna 2006 ősze óta a fideszes önkormányzati megrendelések, akkor ez a cég már rég nem létezne! Minden fillér, amelyet az a cég bevételként kap, vagy a magyar, vagy az EU-s állampolgárok és cégek befizetett adójának a magyar Fidesz-kormány általi odatereléséből származik. Erre én nem lennék büszke – vagy ha ezzel büszkélkednék, akkor rögtön azt is hozzátenném, hogy nem akarok kapitalizmust, hanem államszocializmust akarok!

Államadósság: ez a növekmény éppen abból adódott, hogy
• egyik kormány sem volt képes felfogni, hogy mi lenne a feladata a tőkeellátottság-növelésben (ld. fentebb),
• egyik kormány sem merte venni a bátorságot ahhoz, hogy ne demagóg ígéretversennyel próbáljon szavazatokat szerezni,
• a hatalmon lévő politikai pártok mindannyian a közpénzek holdudvarukba terelgetésére alapozták az egzisztenciájukat – és mivel ez nem teremt, hanem éppen ellenkezőleg, elpazarol erőforrásokat, nem is lehetett e politika következménye más, mint a növekvő állami és önkormányzati eladósodás,
• a magyar lakosság egy jelentős hányada úgy tekintett a 2001-ben elindult lakossági devizahitelezésre, mint „ingyenpénzre”, amely által olyasmit is meg tud venni, amelyet a teljesítményével nem alapozott meg.

Moin Moin 2013.09.09. 13:11:40

@panelburzsuj: Forrás?
Vagy csak tán nem a tizennégyezer össze-vissza kommentedre gondolsz?:-)

SutiAzEgyugyu 2013.09.09. 13:11:58

@leponex: Elmondom, csak neked
Azt a pénzt bizony feléltük, Te , én, Laci a kőműves, meg Géza és Julcsi, meg mindenki aki a 90-es 2000-es években magasabb életszínvonalon tengődött mint amit az ország akkor gazdasági teljesítménye megengedett volna.
Mivel egy olyan adórendszerrel fordultunk szociból kapitalistába amit menet közben szabtak-varrtak toldozgatak a lyukakon ömlött ki a pénz, nem tulzok, ha azt mondom 1000 miliárdok. Örült is mindenki a sok új autónak az utakon, meg a görögök egyiptomiak is repestek, jött a magyar túrista ezrével.
Épült sok új ház is innen-onnan. Aztán lassanként bezárult sok kiskapu (nem mind) vége lett a legtöbb bulinak, de ilyen esendőek vagyunk, az életszínvonalból nem akaródzottt engedni. Innen számítjuk az "eladósodás korát".

Volt szerencsém akkoriban járni Lengyelországban, Szlovákiában meg erre-arra, sehol nem láttam akkora költekezés mint nálunk.
Na ott ettük, ittuk és éltük fel azt ami most hiányzik.
(Persze loptak is, de messze nem annyit mint gondolod)

panelburzsuj 2013.09.09. 13:23:07

@Moin Moin:

Látod pajtás: ez a kiköpött féltudás.

Én nagyjából képben vagyok, hogy mit is tud az a Moin Moin - (figyusz: nem a mögötte bujkáló faszomtudja kicsoda - csak amit ezen a "csatornán" erezstett ki magából...) - hiszen elég sok irományán átrágtam magam.

Te meg rácsaptál az "aktivitások" gombra, és már "tudod" is, hogy "tizennégyezer össze-vissza komment"...

És vígan fütyörészel az aknamezőn.

komplikato 2013.09.09. 13:27:01

@leponex: "Azért 3 év alatt akárhány Közgép sem lett volna képes eltüntetni ezt a temérdek pénzt, tőkét , magad is belátod."

Ühüm. Azért ehhez TALÁN hozzájárult az a 20 év alatt offshoreba mentett röpke két és félszeres államadósságnyi pénzecske is. És mit ad Isten a jelenlegi "nagy magyar tőkések" is ezerrel űzik ezt a sportot. Azért szerintem valami kis köze csak van a tőkehiányhoz ennek is.

Moin Moin 2013.09.09. 13:29:03

@panelburzsuj: ...Aha - akkor még egyszer: forrás?

A magyar politikai közgondolkodás teljes spektrumát ismerem - ebben nem szerepelnek "titkos kincsestárak". Vannak habókos, divatos, alternatív, szélsőséges, stb. termékek, ám egyetlen sem olyan, amely egy komplex, koherens és működőképes rendszert alkotna és kiállná a gyakorlat próbáját.

...Szóval: forrás?:-)

komplikato 2013.09.09. 13:35:12

@Moin Moin: "A tőketeremtés ui. nem állami feladat – akármit hazudjanak erről egymást követő magyar kormányok – a tőke a szabadpiacon, versenyben keletkezik és növekedik. A kormányok ebben csak annyit tehetnek, hogy nem akadályozzák ezt ..."

De akadályozták. Mind, az összes. Nem kicsit, nagyon. Nem ok nélkül alakul határon kívül TÖBB magyar cég már évek óta mint határon belül. Országunk egyik legtöbb adót befizető kőgazdag pornó ipari mágnása éppen most lépett le a jó francba összes érdekeltségét átvíve Brüsszelbe.

Így nem is lesz itt tőkehalmozás a büdös életben sem.

I_Isti 2013.09.09. 13:57:07

@komplikato: Mondjuk az mnyp pénzek is tőke volt. Azt meg ugye sikerült lenyúlni, és eltapsolni.

komplikato 2013.09.09. 14:02:20

@I_Isti: Na jó, de az nem forgó tőke volt és ha az egész elszúrt 23 évet nézzük, bagatel összeg a többihez képest.

leponex 2013.09.09. 14:31:38

@Moin Moin:
Anélkül, hogy a hazai 'privatizáció' folyamatába sokadszorra is belemélyedjnénk, akárhány táblázatot kereshetsz, az antalli privatizációs volumencsúcs sehol nem található meg, de prezentálj egyet, hátha neked van ilyen.
Ez nem ezt mutatja:
'http://mkdsz.hu/content/view/10808/204/'
Oszt még a 'ballib'-en is elvitatkozhatunk, bár abban igazat adok, hogy hazánkban tényleg nem volt valódi 'liberális', de baloldali se sok.
Tán Horn Gyula, aki alatt 8% államilag garantált profit mellett adták el a villamosenergia-szektort. Echte baloldaliság, kétségtelenül.

Eszmefuttatásodból csak az nem derül ki, az elébb említett források egyenlegéből hol van a hiányzó tőke mennyiség!

Mert a kérdés ez, hol?

panelburzsuj 2013.09.09. 14:32:25

@Moin Moin:

Élőben is így toborzolsz?

panelburzsuj 2013.09.09. 14:33:12

@panelburzsuj:

Abból a mindentudásból ez préselődik ki? :)

leponex 2013.09.09. 14:35:12

@SutiAzEgyugyu:
'Azt a pénzt bizony feléltük,'
Ó, ez ismerős válasz. Csak épp nem sok köze van a valósághoz.

leponex 2013.09.09. 14:38:01

@I_Isti:
" Mondjuk az mnyp pénzek is tőke volt. "

Ja.

Csak az volt a baj ezzel, hogy hitelből, azaz államadósságból lett 'felhalmozva'.
A kamatait meg növekvő volumenben a vételenségig fizettük volna. Kifelé.
És máris tettünk egy lépést a tőkeszegénység okainak felderítése felé ...

panelburzsuj 2013.09.09. 14:46:42

@Moin Moin:

Egyébként a legröhejebb, amit nicknévvel ágálva tehetsz - az egy másik nicknév IRL - (vagy nem zena nicken "számontartott") - teljesítményének számonkérése, firtatása, fintorgása.

"Csak nem a razlivi kunyhóba rejszolt posztjaidra olyan nagy az orcád?" - és innentől kész, mehet a csúcsértelmiségi trolldisputa.

Amihez persze minimum két fél(tudású):) kölletik.

Én ezt kinőttem - téged attól még mulattathat.

leponex 2013.09.09. 14:50:04

@Moin Moin:
"Ez a magyar vállalkozók tőkeszegénységének oka, nem pedig a rendszerváltás körüli privatizáció – ugyanis a privatizált vagyontárgyak, vállalatok legtöbbje amúgy sem lett volna képes teljesítmény- és minőségversenyben helytállni a szabadpiacon. "

Aha.
Tehát értéktelen vagyontárgyakért adtak pénzt a privatizáció során, leginkább külföldiek. Ők ezt így szokták, ebből gyarapodnak.
Valami anyagi érdekük, nyereségük csak volt rajta, nem gondolod?

Oszt ha az mezőgazdasági feldolgozóipar lenullázására, a piacvásárlásra gondolsz, esetleg árnyalni tudnád ezt a túl egyszerű képet ;-)

Vagy a vízszolgáltatás eladására gondolsz, ahol külföldi ( nem kis részben külföldi ÁLLAMI tulajdonú) vállalat szolgáltatta aztán a saját vizünket, a saját pénzünkön kialakított infrastruktúrán saját magunknak ...

A garantált profit az energiaszektorban ...

leponex 2013.09.09. 14:52:39

@Moin Moin:
" a tőke a szabadpiacon, versenyben keletkezik és növekedik."
Eddig rendben.
De ha se a termelés, se a közszolgáltatás, se az energiaipar, se egyéb nem hazai magán (vagy közösségi) tulajdonban van, akkor a megtermelt nyereségből felhalmozható tőke sem marad itthon, ugye?

No, akkor miért is vagyunk mi tőkeszegények?

leponex 2013.09.09. 14:57:31

@komplikato:
"hozzájárult az a 20 év alatt offshoreba mentett röpke két és félszeres államadósságnyi pénzecske is. És mit ad Isten a jelenlegi "nagy magyar tőkések" is ezerrel űzik ezt a sportot. Azért szerintem valami kis köze csak van a tőkehiányhoz ennek is."

Valóban.
Amiből megint csak az derül ki, 'nem éltük fel itthon' ...

I_Isti 2013.09.09. 14:57:55

@leponex:

Ha egy csöpp igazságod lenne, akkor a szocializmus világméretekben és picinyke egyben jelentéktelen és egyre jelentéktelenebbé váló hazánkban sem bukott volna meg.

komplikato 2013.09.09. 14:58:27

@leponex: Most nem azért, de ha "hazai" kézben van miért is maradna "itthon" a tőke? Miért nyomul a CBA svájci offhoreban? Csányi összes cége szinagpúriban? És így tovább?

I_Isti 2013.09.09. 14:59:50

@komplikato: Mert ők jobban szeretik a hazájukat, mint a pénzüket! :)

I_Isti 2013.09.09. 15:04:06

@leponex: A "tőke" az termelőeszköz. A "profit" pedig az, amit a "tőke" létrehoz. A tőkével a tulajdonosa azt csinál, amit akar. A profittal ugyancsak.
Ha a külföldi tőke tulajdonosa szarik rád, mert őt a profit érdekli és nem a te két szép szemed, akkor TE tényleg azt hiszed, hogy MAGYAR tőke tulajdonosa nem fog szarni rád, mert őt a TE két szép szemed jobban érdekli mint a saját PROFITja?

Te tényleg azt hiszed, hogy a tőke nemzetiszín pántlikában kedves és aranyos, külföldileg meg gonosz és karvaly?

leponex 2013.09.09. 15:18:35

@I_Isti:
"Te tényleg azt hiszed, hogy a tőke nemzetiszín pántlikában kedves és aranyos, külföldileg meg gonosz és karvaly?"

Dehogy.

Te tényleg azt hiszed, hogy egy ország gyarapodása érdekében tök mindegy, külföldi tőke vagy belföldi tőke termelteti a profitot?

Tök mindegy, hogy részben francia állami cégtől vagy részben magyar állami cégtől veszed meg az itthon termelt ivóvizet? - hogy egy picit egyengessük a megértés göröngyös útját hazánk tőkeszegénységének feltérképezéséhez ?

Tök mindegy, hogy spanyol paradicsomot, vagy magyar paradicsomot vehetsz a boltban?

Husz_János_Puszita 2013.09.09. 15:25:01

1. Talán fel kellene hagyni a túladóztatással minden téren, akkor nem csak az offshore számlákon képződne tőke.
3. Érzelmi töltetre valóban szükség van, de pozitívra. Erőszakkal lenyomni a torkunkon a NER-t nem az.

Több szót nem érdemes vesztegetni a hülyeség magyarázgatására.

Moin Moin 2013.09.09. 15:28:43

@leponex:

Itt egy alapos, részletes tanulmány a magyar privatizációról:

econ.core.hu/file/download/privatizacio/ertekeles.pdf

A nem versenyképes vállalatokba sok estben megéri befektetni. Lehet azokat reorganizálni, új technológiákkal ellátni - és ebben az esetben a régi cég piaca a tiéd. De itt a "piacvásárlás" sokkal bonyolultabb és összetettebb dolog annál, amit képzelsz: nem csupán arról van szó, hogy a régi magyar termékek helyére külföldön előállított termék érkezik. Hiszen sok terméket éppen az új tulajdonosok állítanak elő új technológiákkal Magyarországon. A Magyarországra terepült bankok pedig túlnyomó részben a magyar vállalkozások finanszírozásával foglalkoznak, így éppen hogy a magyar gazdaság erősödéséhez járulnak hozzá. (Bár felfogná ezt sok-sok bankellenes magyar, élükön Orbánnak!)

Ami pedig azt a közismert, ám hamis vádat illeti, hogy a multik kiszivattyúzzák a magyarok pénzét - nos: a multik hasznának tekintélyes része marad az országban, éspedig fizetések, ill. magyarországi beszerzések formájában. Ha ezek az "átkozott, pénz- és vérszívó multik" nem lennének az országban, a náluk dolgozók munka és jövedelem nélkül lennének, az ő fogyasztásuk hiányozna a magyar gazdaság keresleti oldaláról és ugyanez lenne a helyzet e multik magyar beszállítóival és azok alkalmazottaival is.

Az pedig teljesen természetes dolog, hogy ha te valahol, bárhol a világban befekteted a tőkédet, akkor hozamot vársz el ezért... Ha ezzel nem értesz egyet, akkor komcsi vagy! Van esetleg bankbetéted? Igen? Kapsz érte a bankodtól kamatot? Igen? Akkor te is éppúgy mások munkájának hozadékát veszed magadhoz, mint egy multi tulajdonosai!

Bizony: így megy ez!:-)

Értsd meg végre: az a tőke, amely a privatizáció révén került az országba és amely sok-sok ember létét biztosítja az országban, semmiféle más forrásból nem állt volna rendelkezésre. Ahogy az idézett tanulmányban olvashatod:

„Jobb lett volna, ha Magyarországon az elmúlt 17 évben úgy zajlott volna [a privatizáció], hogy a magyar vállalkozók félretett pénzéből lehet kapitalizmust csinálni, de kiderült, hogy amit félre tudtak tenni, az nagyon kevés, és kiderült, hogy ennek a rétegnek sem a szakértelme, sem a mentalitása nem volt megfelelő, ezt Magyarországon nem lehetett megszerezni.”

Moin Moin 2013.09.09. 15:30:42

@panelburzsuj: ...Szóval: hogy lehet olvasni magvas, összefüggő rendszerbe foglalt gondolataidat?:-)

I_Isti 2013.09.09. 15:31:42

@leponex: Látod, hogy mennyire nem érted sem a világ működését, sem azt, hogy miért vagy szerencsétlen lúzer?

Kinyitom a csapot. Víz folyik belőle, mégpedig olyan víz, ami megfelel az EU szabványoknak, még az arzéntartalmát illetően is.

Kurvára nem érdekel, hogy kinek a tulajdonában van a vízmű.

Sőt, speciel a falunkban - sok más magyarországi településsel ellentétben - azért van arzénmentes ivóvíz, mert az európai unió adott több, mint félmilliárd forintot arra, hogy én arzénmentes vizet ihassak.

Ezek után én inkább az európai uniónak vagyok hálás, semmint annak a magyar kormányzatnak, amelyik szarik arra, hogy te arzénos vizet iszol-e, avagy sem!

Ugyanis a magyar kormánynak fontosabb az, hogy a miniszterelnök szomszédjában focistadion legyen, minthogy te ne arzénos vizet igyál.

Kezded érteni?

komplikato 2013.09.09. 15:34:10

@leponex: "Tök mindegy, hogy részben francia állami cégtől vagy részben magyar állami cégtől veszed meg az itthon termelt ivóvizet?"

Ha a fent leírtak okán kb. ugyan annyit számít a teljes magyar gazdaságnak és/vagy a költségvetésnek bevételben, akkor bizony IGEN.

"Tök mindegy, hogy spanyol paradicsomot, vagy magyar paradicsomot vehetsz a boltban?"

Ez meg gasztronómiai kérdés, nem gazdasági, mivel a mesterségesen érlelt paradicsom ami messziről jön nyilván sokkal rosszabb a hazai és friss árunál.

panelburzsuj 2013.09.09. 15:38:18

@komplikato:

Leponex arról érdeklődik, hogy ha mindkettőt műtrágyából csinálják, akkor melyiket választod.

panelburzsuj 2013.09.09. 15:40:19

@Moin Moin:

A panelburzsuj-összesben.

Mást is ilyen gyorsan tanulsz meg? :)

leponex 2013.09.09. 16:10:47

@komplikato:
""Tök mindegy, hogy spanyol paradicsomot, vagy magyar paradicsomot vehetsz a boltban?"

Ez meg gasztronómiai kérdés, nem gazdasági, mivel a mesterségesen érlelt paradicsom ami messziről jön nyilván sokkal rosszabb a hazai és friss árunál."

Megpróbállak komolyan venni.-)

Ugye, az eredeti kérdés akörül volt, hogy tőkeszegény-é Mo. és ha igen, mi lehet az oka.

Odáig már eljutottunk, hogy a 'tőke' profitot 'termel', ennek egy része meg növel(het)i a tőkét ... és így halmozódhat fel az a fránya tőke. Ahol meg felhalmozódik, ott az ebbéli szegénység csökkenhet.

Pompás példa a paradicsom - túl a gasztronómiai élvezeten.

Ha ezt egy derék hazai termelőtől veszi a nagykereskedő, majd a sor végén a vásárló a piacon, akkor az egész folyamatban keletkező nyereség (profit) itthon realizálódik, feltehetően itthon leszen belőle vállalkozás-bővítés, fogyasztás. Hazai munkahely.
Meg akár tőkefelhalmozás is.

Ha mindezt az importált spanyollal teszed meg, a folyamatban keletkező nyereség nagyrészt nem itthon keletkezik, nem itthon leszen felhalmozva egy része. Nem lesz belőle itthoni munkahely. Meg tőkefelhalmozás sem.

És ugyanezt eljátszhatod a külföldinek privatizált termelőkapacitással, szolgáltatással, bankkal, ...

Róna Péter kiváló közgazdászunkat ajánlhatom szakszerű segítséghez ...

leponex 2013.09.09. 16:16:47

@I_Isti:
"Kurvára nem érdekel, hogy kinek a tulajdonában van a vízmű."

Olvass akkor te is egy kis Róna Pétert, hátha tőle valamit meg tudsz érteni.

komplikato 2013.09.09. 16:25:27

@leponex: OFF: Érteni vélem amit írsz, de ha itthon legalább részben minden az elmélet szerint menne ... külön dokufilmek készültek arról, hogyan NEM képesek a magyar cégek, vállalkozások, kistermelők a pénz értelmesen visszaforgatni és versenyképességet fejleszteni. Ugye van a két véglet, van aki semmit nem fejleszt aztán néz ki a fejéből, hogy mindenki jobb áron termeli ugyan azt. És van a másik véglet aki mindenből megveszi a legújabb legdrágábbat, akkor is ha nem tudja kihasználni, akkor is hanem futja a vásárlásra (hitel) vagy nem tudja fenntartani. És ezt állítólag már a gengszter váltás előtti GMK/maszek korszakban is ilyen rosszul csinálták.

A leírt paradicsomos téma meg megint feltételezi, hogy a folyamatban nincs egy vagy több olyan magyar cég, aki a profitot szintén "eltalicskázza" külföldre.

leponex 2013.09.09. 16:25:55

@komplikato:
"Ha a fent leírtak okán kb. ugyan annyit számít a teljes magyar gazdaságnak és/vagy a költségvetésnek bevételben, akkor bizony IGEN."

Elsőre majdnem elfogadható.

A multi azonban nem csak azért multi, mert sokfelé van, hanem azért is van sokfelé, hogy a számára legkedvezőbb adózási környezetben róhassa le adókötelezettségét.
Számlázni tudni kell :))

Például 'tanácsadói szerződésekre' fizet ki pénzt, rengeteget, ami ugye békerül a költségek közé, az után meg társasági adót nem kell fizetni.
És ha szükséges, nagyon veszteséges is tud lenni. Papíron. A tényleges nyereség meg a kajmán szigeteken találja fel magát ...

Egy monopolszolgáltatónál meg csak akkor tudod meg a valós állapotot, ha visszavásárolod.
(Ugye, ha a Szigetre nem vihetsz be sört, akkor a helyszínen ezret is elkérhetsz érte ;-) )

panelburzsuj 2013.09.09. 16:26:13

@leponex:

Sajnos a paradicsom éppen elég nyomoronc példa - különösen Róna nevével egy szuszra.

Az öreg mágus ugyanis folyton azt hajtogatja, hogy keressük meg a saját előnyeinket: de akármennyit is keresték eddig a tudós kertészek az Almería tartománybeli éghajlat kárpát-medencei megfelelőjét - egyelőre nem sikerült fellelni.

És amíg meg nem leljük - addig biz fűthetünk rogyásig.

leponex 2013.09.09. 16:31:02

@komplikato:
"És van a másik véglet aki mindenből megveszi a legújabb legdrágábbat, akkor is ha nem tudja kihasználni, "

Valóban. De ennek az adószabályok is az okai, a magas társasági,szja,egészségügyi,... adók helyett inkább 'leköltségeli', így harmada áron jut hozzá.
És hát az ésszerű, előrelátó gondolkodás nem kötelező, csak szabad ...

komplikato 2013.09.09. 16:33:19

@leponex: Nekem vízműről a pécsi példa ugrik be, ahol most az önkormányzat és így a helyi lakosok pengetik az évi 5 milliárdos buktát ...

I_Isti 2013.09.09. 16:42:57

@leponex: Nem kötelező vizet inni a csapból, lehet lajtos kocsival is vinni, úgy biztos olcsóbb...

SutiAzEgyugyu 2013.09.09. 16:53:24

Valaki magyarázza már meg, hogy ha a multik "in general" az ördög földi helytartói akkor miért zengtek a fanfárok a Mercedes gyár megnyitásakor a narancsos mediában?
Vagy van jó meg rossz multi? És milyen kritériumok alapján döntsem el, hogy lelkesedjek az adott cégért vagy sz@rjak a küszöbükre?
Kéne valami kormányrendelet vagy valami, hogy Tesco, Auchan, Siemens, Suez Environnement nektek az anyátokat
Mercedes, Suzuki, Hankook a NER áldása szálljon rátok.
Iránymutatésra vágyom nagyon!

toportyánzsóti 2013.09.09. 17:07:20

@profilo: Eddig még mindig a mutyikoláson kapott szopott,de nyugodtan hidd a saját verziódat.

leponex 2013.09.09. 17:52:40

@komplikato:
A valóság kicsit más:

"Jelképes, 1 eurós összegért visszavásárolta a francia Suez Environnement vállalatcsoporttól a helyi vízművet Pécs önkormányzata; a pénteki megállapodás értelmében a városnak a korábban követelt 10 milliárd forint helyett 3 milliárd forint kompenzációt kell fizetnie - jelentette be Páva Zsolt polgármester Budapesten tartott sajtótájékoztatóján nem sokkal az után, hogy aláírták a dokumentumot.

A városvezető a sajtótájékoztató után azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Pécsen járt és megállapodtak abban, hogy a kormány ezt az összeget biztosítja az önkormányzat számára. Ez szavai szerint azt jelenti, hogy a város még a közvetlen terhektől is megszabadul.

A Suez tehát hárommilliárd forintot kap azért, mert az önkormányzat 2009-ben egyoldalúan felbontotta a 48 százalékos francia tulajdonban álló Pécsi Vízművel a vízszolgáltatásra kötött szolgáltatási szerződést."

leponex 2013.09.09. 17:53:51

@I_Isti:
" lehet lajtos kocsival is vinni,"

Néha szokták is :)
De azt is a vízcsapból csalogatják elő ...

2013.09.09. 18:31:04

A "Szarosvég"-es Lánczi ?
Ő könnyen ugat, hiszen megkapták a nyaláspénzt Viktortól.
Erre mondják hogy van az a pénz, amiért bárkinek kinyalják a seggét, ha kell akkor csontig. Ime itt van a példa.

leponex 2013.09.09. 18:49:41

@Moin Moin:
" nos: a multik hasznának tekintélyes része marad az országban, éspedig fizetések, ill. magyarországi beszerzések formájában."

A fizetések, meg a beszerzések a multinak ( meg minden más vállalkozásnak) KÖLTSÉG, ami normális esetben az árakban jelenik meg.

A HASZON az, ami végül szabadon felhasználható, tőkenövelésre, profitkivitelre, ilyesmikre.

Természetesen az jó egy országnak, ha ide beruház egy külföldi cég, munkahelyet teremt, fizetéshez juthat a helyi dolgozó.
De a tulajdonos nem ezért, hanem a fentebb említett haszonért,/profitért működtet egy céget.

Az ország gyarapodása, a tőkeszegénység csökkenése a haszonból lehetséges.
EZÉRT nem mindegy, hazai vagy külföldi a (tőke)tulajdonos.

Mert ugye még mindig az a kérdés, miért a magyar tőkeszegénység, tőkehiány?

leponex 2013.09.09. 19:12:13

@Moin Moin:
"Értsd meg végre: az a tőke, amely a privatizáció révén került az országba és amely sok-sok ember létét biztosítja az országban, semmiféle más forrásból nem állt volna rendelkezésre."

Ebben egyet is érthetünk, ha ez a privatizáció ténylegesen forrást hozott be, és olyan termelést finanszírozott meg ezáltal, amire a hazai cégek nem lettek volna képesek.
De - ahogy Róna P. is mondja - ebből még az ország gyarapodása igen csekély.

A hazai 'magánosításnak' jelentősen nagyobb részét tette ki a szimpla piacszerzés a hazai fejlesztés, termelés megszüntetésével.
Az élelmiszer-feldolgozóipar fillérekért történő megszerzésével, és uniós fejlesztési források megszerzésével.
A 'zsebszerződések' sem a mezőgazdasági termelés miatt voltak vonzóak, hanem az uniós terület-alapú támogatások megszerezhetősége miatt.

Vagy hozhatnám példának a Magyar féle PPP konstrukcióban testet öltött abszurd 'fejlesztéseket'.

Ahol egyetlen cent tőke sem fektetődött be, hiszen az egész banki hitelből lett finanszírozva, amit az állam amúgy lényegesen olcsóbban vehetett volna fel közvetlenül.
Így viszont garantáltan 3-5 x-ös árat lehetett elérni.

"Az pedig teljesen természetes dolog, hogy ha te valahol, bárhol a világban befekteted a tőkédet, akkor hozamot vársz el ezért... Ha ezzel nem értesz egyet, akkor komcsi vagy!"

Hogyne, ez természetes, a kapitalizmus már csak ilyen. Komcsi ezek szerint nem vagyok, ez is valami :)

De akkor minek nevezzük azokat, akik a tényleges tőkebefektetést összekeverik a fentebbi példáimmal?

Minek nevezed azt, amikor az energiaszektort államilag garantált extraprofittal adják el?

Privatizálják a monopol közszolgáltatást?

Minek neveznéd a Malév pompás privatizációját?
Minek neveznéd Bokros mester BB-s 'privatizációját' ??
Minek a szokásos tranzakciókat, mint a Dataplex esete?

i tak dalse ...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.09. 19:27:49

@leponex:

"miért a magyar tőkeszegénység, tőkehiány?"

Mert nincsenek megtakarítások. És hogy miért nincsenek? Legalább két oka van:

- fogyasztás megtakarítás helyett
- az adók elvonják azt amit a népesség megtakaríthatna

panelburzsuj 2013.09.09. 19:36:10

@neoteny:

A második nem az első részhalmaza?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.09. 19:38:25

@panelburzsuj:

Alacsony adók mellett is lehetséges fogyasztani megtakarítások helyett.

panelburzsuj 2013.09.09. 19:41:45

@neoteny:

De ha a "közösség" elvonta, akkor már nem te döntesz - hacsak nem politikai úton. Kikövetelve a "közösségi fogyasztást".

Vas helyett kohászt!, junó...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.09. 19:54:44

@panelburzsuj:

Az etatisták/kollektivisták egyik fő retorikai fogása épp' az hogy "az állam befektet" (felsőoktatásba/egészségügybe/állami vállalozásokba stb). Te meg én egyetérthetünk abban hogy az adók kikényszerített "közösségi fogyasztást" jelentenek, de ez nem győzi meg az államkapitalizmus hívőit: számukra a "befektetett" adók kikényszerített "közösségi megtakarítás".

leponex 2013.09.09. 20:13:45

@neoteny:
"Mert nincsenek megtakarítások. "

Jó, a derék állampolgár állampapírba fekteti megtakarítását. Ez csökkenti a tőkeszegénységet?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.09. 20:38:08

@leponex:

"állampolgár állampapírba fekteti megtakarítását. Ez csökkenti a tőkeszegénységet?"

Ez egy beugratós kérdés? Nyilvánvalóan csökkenti: az állampapírok piaca nem végtelen méretű, nem az _összes_ állampolgár fekteti be az _összes_ megtakarítását állampapírokba.

panelburzsuj 2013.09.09. 20:44:00

@neoteny:

Én nem tiltakozom, ha nem kell még egy újbeszél tájszólást tanulnom...

leponex 2013.09.09. 23:40:24

@neoteny:
"Ez egy beugratós kérdés? Nyilvánvalóan csökkenti: "

Az.-)

Merthogy az a csúnya állam ugye nem vehet részt a reálgazdaság tőkefinanszírozásában ( feltéve, ha nem vagyunk etatisták ), az állampapírokkal meg elvonja szegény bankoktól azt a kevés megtakarítható forrást is, emiatt ők még kevésbé tudják ellátni hitelezési feladataikat.

Ezek szerint a polgárok ilyesfajta megtakarításai csak növelik a tőkeszegénységet.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.10. 00:16:39

@leponex:

"Ezek szerint a polgárok ilyesfajta megtakarításai csak növelik a tőkeszegénységet."

Legfeljebb az ilyesfajta _befektetéseik_ növelik a tőkeszegénységet, de semmiképpen nem a _megtakarításaik_.

"az állampapírokkal meg elvonja szegény bankoktól azt a kevés megtakarítható forrást is"

Nem az állampapírokkal vonja el; hanem a magas adóztatással. És nem a bankoktól vonja el: hanem a vállalkozásoktól, amelyek nem jönnek létre a tulajdonosi finanszírozás (tőkebefektetés) hiányában.

leponex 2013.09.10. 16:00:27

@neoteny:
Miért, mennyivel is nőttek a vállalkozások adóterhei?
A társasági adó jelentősen csökkent, az szja szinén.
A pályakezdők, tartósan munkanélküliek alkalmazását adókedvezmények könnyítik, a gyesről/gyedről visszatérőket úgyszintén.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.10. 21:25:05

@leponex:

"mennyivel is nőttek a vállalkozások adóterhei?"

A tőkehiány miatt létre sem jött vállalkozások adóterhei semmivel sem változtak.

"A társasági adó jelentősen csökkent, az szja szinén."

Ez azt jelenti hogy az állam adóbevételei "jelentősen csökkentek"? Mert ha nem, akkor még mindig igaz hogy az állam a különféle adókkal elvonja a polgároktól azt a pénzt ami megtakarítva befektethető tőkeként állna rendelkezésre.

egyetmondok 2013.09.10. 23:26:07

@neoteny:
Orbánék tényleg fantasztikus adórendszert alkottak: a hívek azt hiszik hogy Magyarországon alacsonyak az adók.
Hogy egyébként talán É.Korea,és Kuba kivételével ebben az országban világcsúcsatartó szinten van az állami kiadások nagysága,az őket nem zavarja, valószínű azért,mert úgy képzelik,hogy az adók nem az állami kiadások fedezete.

Valami mást képzelnek amikor azt mondják "adó": jövőt képzelnek,egy embert amikor vesz valamit,meg még a fene tudja mi mindent...de állami kiadást biztos nem képzelnek,mert akkor kissé hülyén nézhetnének a tükörbe.
Hogy lehet alacsony adókról beszélni olyan ország esetében,ahol hatalmasak az állami kiadások ?
Ja,és van még valami,amit biztosan nem képzelnek,az,hogy az adó nem a gazdálkodási egyik költsége. Vannak olyan adók,amelyek nem válnak a gazdálkodás költségévé szerintük.

(Ezért van,hogy az sem tűnik fel nekik,hogy soha,szó szerint soha nem voltak ilyen magasak az adók ebben az országban,mint Orbánék alatt. Ők ünneplik az orbáni alacsony adókat...lószart azt ünneplik,ugyanazt ünneplik,mint amit a nyugdíjasok ünnepeltek a 13.havi esetében: az osztogatást ünneplik. Igaz persze,a Fidesz is ünnepelve megszavazta a 13.havi nyugdíjat,most meg az MSZP akar még nagyobb rezsicsökkentést...elvannak ők ketten, fidesz-mszp szépen.)
süti beállítások módosítása