1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.06.10. 17:18 HaFr

Mesterházy, Orbán, Bajnai: the MOB

A blognak volt egy olyan (sokat gyalázott) időszaka, amikor Bajnaitól vártunk valamit, sőt neki tulajdonítottuk (szigorúan jobb híján) a konzervatív liberális, szabadságpárti törpe kisebbség képviseletét. Mióta azonban Bajnai úr legerősebb vágya, hogy beleomoljék Mesterházy úr fenekébe -- mielőtt még megtapasztalhatta volna, milyen igazából a szabad levegő, mielőtt küzdött, verejtékezett és kudarcot vallott volna azzal a nem megvetendő hátországgal, amit részben reményből, részben pénzecskéből, részben kül- és belföldi támogatókból tákolt össze számára a sors -- szóval mióta a valamiből semmi lett, nyilván le kell számolnunk Bajnai úr személyével és E14-ével -- különösen, hogy látjuk, semmilyen méltóságuk nincs annak a bizonyos salto mortalénak közepette. Tudnánk persze csúnyább dolgokat írni erről, de betart a jó ízlés.

A blog álláspontja eközben mit sem változott a lényegi kérdésben: Orbán a régi szoci kultúrába szügyig bekötve és a demokráciát kifiléző szoci kormányzati gyakorlatra építve végzi a nemzetromboló munkáját. Nem csak Kádárnak, de az elpackázott rendszerváltásnak is méltó örököse, a magyar politikai kultúra ikszedik gyászhuszára. Amikor Bajnai ehhez a táborhoz csatlakozott, személyes kultúrájában valószínűleg nem lépett vissza nagyot (igaz, előre meg értelemszerűen semmit), annál többet ártott viszont a korlátozott lehetőségeinknek, hogy ti. valaha is kikerülhetünk az urambátyámos, bajuszpedrős, hazug, lopkodós, lenyomós, lefizetős, az országot felosztó és kifosztó világunkból. Amikor Bajnai behódolt, létrejött és összezárt a magyar MOB (maffia in English), és újabb szög került a köztársaság koporsójába. Most már teljes a konszenzus abban, hogy a nép megvenni és elnyomni való, a szabadság káros a többség számára, a kapitalizmus és a demokrácia a rendfenntartás eszközei.

Érdekellentétek a konc dolgában persze vannak. De ha tényleg igaz például, hogy egészen aljas eszközökkel terhelő vallomást akartak kicsikarni Bajnaira a reptéri vesztegetési ügy másodrendű vádlottjától, az semmi mást nem tükröz, mint azt a folyamatot, amelyről röviden megemlékeztem, amely most észvesztően felgyorsult, de a gyökerei messzire nyúlnak vissza, és minden polgárt fenyegetnek ebben az országban. A MOB a tömeget kihasználva a tömeg jobbik érdekei ellenében vezeti az országot, most kicsit diktatórikusabban, korábban többet adva a látszatra.

Nem baj, gondolják az urak joggal, a tömeg úgysem tudja, mi történik vele, és amúgy is antidemokratikus erőszaknak venné, ha az alapkészségeit kezdenénk piszkálni. Mégis, teszem hozzá én, a tömeg érzései -- mint rendesen -- egyszer majd pusztításba csapnak át, amit majd visszatekintve ismét szabadságmozgalomnak, történelmünk (phű, de unalmas) egy dicsőséges fejezetének fogunk nevezni, miközben magát a szabadság intézményrendszerét rendszeresen képtelenek vagyunk létrehozni. A szabadságunk félvak és sánta, és mindig ugyanaz a dal van az ajkán. Mindig a harcias, sose a polgári.

(A Guardian publicistája 'kormánypuccsnak' - executive coup - nevezi a Snowden által leleplezett amerikai titkosszolgálati gyakorlatot. Puccsnak a amerikai alkotmány ellen. Ugyan, minek nevezné azt, ami Magyarországon folyik a választók ellen, ahol az alkotmányosság ma már nem a polgárt, hanem az államot védi, ahol egy pedagógus tüntetés jelentős rendőri és titkosszolgálati biztosítás mellett folyhat csak, ahol... ahol... ahol...De mindenütt vannak Snowdenek, és azok, akik visszaélnek a hatalmukkal, mindenhol és mindenkor biztosak lehetne abban, hogy egyszer számukra is eljön az igazság órája. http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jun/10/edward-snowden-united-stasi-america)

117 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr535354257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pástétom 2013.06.11. 12:11:45

"és a demokráciát kifiléző szoci kormányzati gyakorlatra építve végzi a nemzetromboló munkáját."

Nem a k.. anyádat, a szociktól nem kellett félteni a demokráciát. Orbán nem az ő gyakorlatukra épít, mikor hozzákezdett szisztematikusan széjjelbaszni a jogállam építményét. Amit Orbán és pártja művel, az unikális.

Szociknak vége 2013.06.11. 12:14:31

@ob.szerver: Bruhaha. Jó szoci szokás szerint a kutya nem szavazott a Bajnai féle maszopra, de ők mindenképpen hatalmat akartak, 0 társadalmi támogatással.

Ez Orbánnal nem fordulhat elő hiszen már Bajnai alatt is, azóta is a legnépszerübb politikus és a pártja a legnépszerübb párt. Akit meg is választottak mellesleg.

ob.szerver 2013.06.11. 12:18:57

@HaFr:

"Yes, hát nem azt akarja, hogy a szocik megint pajzsra emeljék?"

Ő akar lenni a DE jelöltje, amiben a DE szavazóinak nagy többsége egyetért. Továbbra sem értem a seggbeomlást és a salto mortalét.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.11. 12:20:28

@pástétom: Értelek, akkor Orbán egy öntudatos, a szabadságjogaiért és az állam kontrolljáért élő-haló népet örökölt, amelyik a szociktól azt tanulta, hogy ki kell állni a jogait tipró kormányzatok ellen, és ennek megfelelően milliós darabszámban kint is volt az utcán, amikor Orbán eltörölte az alkotmányosságot. Bocs, nem vettem észre, cikk visszavonva.

akist 2013.06.11. 12:21:11

ELITVÁLTÁS!!! Mintha erről is hallottuk volna már Bajnai úr véleményét...a másik kettőről nem is beszélve!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.11. 12:22:28

@ob.szerver: Mi az a DE, barátom és kollégám a közjóért folyó harcban? Mert ha a "demokratikus ellenzéket" akarja jelenteni, akkor már a premisszáink és a nyelvünk sem ugyanaz. Bajnaiig el se kell jutnunk, hogy boruljon az asztal.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.11. 12:23:02

@akist: Váltják is rendesen az elitet. Most én jövök, aztán te...

2013.06.11. 12:24:10

@MetroGoldwinMayer: Épp elég szégyen és tragédia, hogy egy olyan tehetséges ember mint Orbán Viktor belekényszerül és alkalmazkodik az mszmp és Kádár által felépített körülményekhez. Nem lebontja, hanem kompromisszumokat köt Boross Péter, Puch László, Simicska, Leisztinger világával és használja azt.
A másik probléma hogy hozzá hasonló figura nincs jelenleg, sokan úgy választják / választották őt mint kisebbik rosszat.

Szociknak vége 2013.06.11. 12:25:05

@HaFr: Azt feltételezed hogy bárkit is érdekel az alkotmányosság. És azt érti alatta amit te. Hosszan lehetne elemezni, hogy az USA sem alkotmányos 2001 óta. Csakhogy az ottani pógárt is csak az érdekli hogy mennyi hamburgert vehet a béréből.

Az emberek a gazdasági gondok megoldását várják, és leginkább Orbántól várják.

fepe 2013.06.11. 12:27:06

@ob.szerver: Csak a lényeg nem ért oda. A szocik bárkit előkapnak a kalapból, lehet az egy nyugdíjas pedagógus tesitanár is, vagy valami alkoholista pufajkás, tök mindegy, a sok rajongó egyből szakértőként néz rá már holnaptól. Ki lesz a miniszterelnök jelölt például? Nem merik megmondani?! Épp keresik azt a balekot, aki egy fél évre jó lesz Bajnainak is meg Mesinek is, aztán úgyis kivágják?! (Na nem mintha reális forgatókönyv lenne, hogy nyernek, csak úgy hangosan gondolkodok.)

Bár nem MSZP, de az MDF-es szocik is hogy előkapták Bokrost a semmiből. Aztán jól arconköpte őket, de belavírozott az EU-ba. Szép történet az is. Az egekig magasztalták egyből, hogy mekkora nagyon okos egy ember. Hetek alatt megtanult spanyolul is. :D

pástétom 2013.06.11. 12:27:41

@HaFr: Zagyvaság. A szocialisták nem baszták szét a jogállamot. Pont. Furcsán próbálod megindokolni ennek ellenkezőjét.

Szociknak vége 2013.06.11. 12:27:43

@dr kotász: Erős túlzás. Mo. ugyan nem egy piacbarát ország, de amikor netán a fidesz vmi vállalkozóbarát dolgot vezet be és ki is áll mellette (új munka tvkönyve, kevesebb segély) akkor a fél ország visítozik.

Finoman kell szoktatni a zembereket.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.11. 12:29:26

@MetroGoldwinMayer: Hát, Ámerikában éppen most szorongatják Obama és a titkosszolgálatok tökeit, és bár nincsenek illúzióim, ennyivel idehaza is megelégednek -- meg azzal az alkotmányossággal, ami ott van -- kezdetnek..
Hát ha az emberek, úgy találod, Orbántól várják a gazdasági gondjaik megoldását, és még nem volt elég nekik ez a három év, hogy inkább a a gondok szaporodását lássák, akkor valóban nehéz feladata lesz bármilyen alternatívának.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.11. 12:30:15

@pástétom: Rendben, legyen meg a hited. A szentmise véget ért, mehetsz békében.

ob.szerver 2013.06.11. 12:30:33

@HaFr:

"Mert ha a "demokratikus ellenzéket" akarja jelenteni,"

Számomra azt. Adott az ellenzék, amelyen belül a Jobbik számomra (és saját maguk számára) nem demokratikus, tehát marad a többi, amelytől én nem látom veszélyeztetve a szabadságomat, amitől neked még jogodban áll veszélyeztetve látni a sajátodat.

De ne akadjunk fenn a terminus technicusokon. Mi az a seggbeomlás és salto mortale?

fepe 2013.06.11. 12:32:38

@ob.szerver: D, mint demokratikus?! Ebbe hogyan fér bele Bajnai? Szavazott rá valaha valaki? Nyert valaha valahol bármit is? Feri legalább megdolgozott demokratikusan a parlamenti helyéért, még ha utólag le is köpte a választóit azzal, hogy nem az MSZP szekerét tolja, hanem más irányba ment. Ugye a demokráciában a szavazók azért szavaznak egy jelöltre, hogy annak a pártnak a programját segítsen megvalósítani a parlamentben, amelyik a logóját kirakta a plakátjára.

Szóval a DE = Jobbik, MSZP, LMP...? Így értve? Ez a koalíciós álom?

pástétom 2013.06.11. 12:33:26

@dr kotász: "belekényszerül és alkalmazkodik az mszmp és Kádár által felépített körülményekhez. Nem lebontja,..."

De hülye vagy, baszd meg. Belekényszerűl?? 20 év ilyen-olyan, de mégiscsak épkézláb jogállam után Orbán a szemed előtt bontja le a rendszerváltás összes vívmányát és építi föl újra a bolsevista diktatúrát - egy nagyadag népnemzeti mázzal és nacionalista dumával leöntve, csak hogy jobban csússzon a drágalátos jónépnek.

Ezt nem észrevenni bűn.

Blogger Géza 2013.06.11. 12:34:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem vagyok benne biztos, hogy 2018-ban még egyszer neki akar futni miniszterelnöknek. Négy az már gombócból is sok, nem csak miniszterelnöki ciklusból. Lehet, hogy akkor már köztársasági elnökként akar majd nyugodtabb éveket magának.

2013.06.11. 12:35:17

@pástétom: A szocialista jelzőt el is felejtheted. Ez a kb 60 éve hízó konglomerátum nem hogy szétbaszta, de már sok éve folyamatosan akadályozza a népakaraton alapuló jogállam megszületését.

pástétom 2013.06.11. 12:36:26

@HaFr: Hited neked van, hogy a szocik leépítették a jogállamot. Én cáfoltam. Pont.

Szociknak vége 2013.06.11. 12:37:06

@HaFr: Miféle alternatívának? Mondd már.

Megelégednél egy USA féle alkotmányossággal? Nem jól emlékszem hogy a tervezett közalkalmazotti megfigyelés micsoda felháborodást keltett itthon? Na az USA-ban a Patriot Act óta ez gyakorlat, csak minden egyes polgárral szemben. És vannak más necces jsz-ok is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.11. 12:38:25

@ob.szerver: Ugyanaz. Miután nem sikerült lámpaernyőként fényt sugároznunk a baloldalinak nevezett ellenzékre és a "kiábrándultakra", lámpa leo, jöjjön a tompor. Na ez olyan salto mortale, amiből nem lehet kijönni az ember gerincének halálos sérülése nélkül.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.11. 12:40:36

@MetroGoldwinMayer: Pont ekörül van most a balhé, ugyebár. De van balhé. És ugye nem állított, hogy az USÁ-ban az alkotmányosság , a hatalmi ágak elválasztása, a jogbiztonság olyan állapotban van, mint a Kárpátok lapályán?

Blogger Géza 2013.06.11. 12:41:00

Hűha, a rezsim karhatalommal biztosít egy tüntetést. Azannya, micsoda sötét diktatúra!

Más. Egy épp elítélés előtt álló köztörvényes bűnöző szavainak nem feltétlenül adnék nagy hitelt. Természetes, hogy ha már minden szokásos dolog (én ott sem voltam, velem csak aláírattak ezt meg azt, nem is értettem az egészet, a rendőr írta a vallomásom, nem is ismerem, stb.) kipukkadt, akkor jön a politikai vonal bedobása, hátha politikai mártírt tud magából csinálni az illető, és talán amnesztiát kap majd a megfelelő időben, ezzel "bizonyítva", hogy politikai okokból lett elítélve. Tasnádi volt az utolsó, aki ezzel próbálkozott - nem sok sikerrel.

pástétom 2013.06.11. 12:44:48

@HaFr: Még csak annyit, mivel hogy természetesen lesz ellenzéki összefogás, nyugodtan hagyhatod Bajnait a francba. Te - mint "konzervatívliberálisszabadságpárti" majd csak találsz olyan személyt, alakulatot, aki/ami nem lesz hajlandó összeállni a szocialistákkal még egy választási együttműködés erejéig sem. Az lesz a te köv. reményed.

János Sándor 2013.06.11. 12:45:49

NAGYON SZOMORÚ AZ ISTEN,TITEKET OLVASVA.
AZ ÁLLATKERT NAGY,DE A SAKÁLOK HANGJA
SOHA NEM LEHET MEGHATÁROZÓ,MÉRVADÓ. ÁMEN.

ob.szerver 2013.06.11. 12:54:10

@HaFr:

OK. Több kisérletet nem teszek arra, hogy rávegyelek a seggbeomlás és salto mortale kifejtésére mert továbbra is maradsz az allegóriáknál.

A magam számára akkor levonom a következtetést, hogy ebben a posztban igyekeztél megfelelni a pc követelményeinek azáltal, hogy közös nevezőre emelted a MOB tagjait.

Volt már jobb is, és biztos lesz is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.11. 12:55:49

@ob.szerver: Azt hittem, hittem, világos voltam, tényleg. Nem is tudom hirtelen, hogyan lehetnék világosabb, de ha használod a MOB szócskát, az már nekem elég :)

szonár 2013.06.11. 13:04:53

@pástétom: Tessék mondani, milyen "vívmányai" voltak a rendszerváltozásnak? :P
A szétvert gazdaságra teccik gondolni?
Vagy a bűnözőket védő jogállamra?

Ugggyan...

szonár 2013.06.11. 13:08:29

@savanyujóska: Tömegek fognak arra szavazni, hogy az idióta, országokat tönkretevő brüsszeli bürokrácia kormányozza az országot. :PPPP

Ember, légy erős, Brüsszel semmivel sem jobb, mint ezek.

Szociknak vége 2013.06.11. 13:17:19

@HaFr: Nem, nem ekörül van a balhé, mert egy 10 éves jogszabályról beszélünk.

Szociknak vége 2013.06.11. 13:19:42

@pástétom: Milyen 'csupán' választási együttmüködésről beszélsz te?

Azt hiszed mindenki annyira hülye mint a maszop agitproposztálya szerint?

sárkányfő 2013.06.11. 13:25:46

Sziasztok

egy újabb magyarellenes húzással a maffidesz elfogadta a "Közérdekű infót szeretnél? Bakaphatod!" - törvényt:

index.hu/belfold/2013/06/11/masodjara_is_atment_a_lex_atlatszo/

"A törvény új szövege továbbra is lehetővé teszi a közérdekű adatok kiadásának önkényes korlátozását."

Áder kollaboráns sunyítása bejött, kis kamu színjáték után a maffdidesz akarata érvényesült. A legjobbkor, erre hivatkozva megtagadják a földmaffiás ügyek iratainak kiadását.

A maffidesz ismét rárontott nemzetére.

sárkányfő 2013.06.11. 13:30:14

"Bajnai úr legerősebb vágya, hogy beleomoljék Mesterházy úr fenekébe"
vö.:
"Tudnánk persze csúnyább dolgokat írni erről, de betart a jó ízlés."

hafr, nem tudod te mi az a jó ízlés, ne hivatkozz rá.

nem mellesleg a koalíciókötési kényszer felismerése semmiféle vágyat nem tükröz, hanem reálpolitikát, ami egyébként alapfeltétel egy komoly politikusnál.

Szociknak vége 2013.06.11. 13:33:20

@sárkányfő: Ahogy az is alapfeltétel hogy a koalíciókötést addig tagadja, amíg csak a 'koalícióra' emlékeznek....:DDDDD

Persze akkor még azt remélte hogy az e2014nek lesz mérhető támogatása. De nem kérték a moslékot.

sárkányfő 2013.06.11. 13:38:10

@MetroGoldwinMayer: Min vigyorogsz te szerencsétlen, senki nem tagad semmit, már az első perctől azt mondták, hogy a szocik nélkül nincs kormányváltás, már januárban megvolt az első egyeztetés, stb. Teljesen nyíltan csinálják.

A moslék pedig a hazaáruló, magyarellenes maffidesz. Ezekenél még a fos szocik is ezerszer jobbak, pedig azok is úgy szarok ahogy vannak.

Szevasztok 2013.06.11. 13:44:09

@HaFr: "szóval mióta a valamiből semmi lett,"

Ezt a kifejezést kerestem már egy ideje. Nagyon találó!

Szociknak vége 2013.06.11. 13:47:52

@sárkányfő: Biztosan jobbak voltak, de szerencsére a jövőben ezt már soha nem fogják bizonyítani.

Netuddki. 2013.06.11. 13:50:28

Nem tudom mi a tökömet képzeltetek bele a bajnaiba? Van neki egy nem egészen tisztázott múltja és egy rövid miniszterelnöksége, ami alatt gyakorlatilag szintén semmi nem történt ami az országot előbbre vihetné. Ártani mondjuk nem ártott, mint most a vajda, de ez kevés a mennybemenetelhez...

Szevasztok 2013.06.11. 13:59:02

@ob.szerver: "Több kisérletet nem teszek arra, hogy rávegyelek a seggbeomlás és salto mortale kifejtésére mert továbbra is maradsz az allegóriáknál. "

Hadd mondjam el én hogyan értem. Októberben BG kiállt a színpadra és azt mondta: Haza, Haladás, Szolidaritás, Európa.

Ez (számomra legalábbis) kiinduló alapot jelentett egy a mérsékelt jobboldaliak (nem számítva a hívőket meg a fröcsögőket) számára is elfogadható formáció megalakítására.

Azóta meg azt látjuk, hogy BG a plakáton mosolyog fiatalok gyűrűjében, meg hogy mennyi a tojás ára. Ez harmatgyenge...

Még mindig reménykedek egy váratlan fordulatban, hogy kiderül mégse ez az igazi irány, de már bízni nem igazán bízom benne...

graycivil 2013.06.11. 14:07:43

Imádom, amikor egyesek (pölö posztoló) álomvilágban élnek, miszerint politikát lehet "angyalokkal" csinálni. Totális lila köd, ha azt gondolja bárki, hogy az ellenzéki oldalon egy "egyszereplős szemellenzős" ideológia és választói tömb ki tud alakulni, mint a jobboldalon, ahol a Kedves Vezető "karizmája" (nyers hatalomvágya) egy táborba tudja terelni mindazokat, akiket az "érdekvezérelt elitizmus" igazgat. (Akkor nem lenne szükség kompromisszumokra. De az isten mentsen minket attól, hogy a jelenlegi ellenzék "egyagyú" tömb legyen!)

Igenis létezik a "kisebbik rossz" elve. Az ellenzéki oldal csak úgy tud valamire jutni, ha az egyes csoportok nem a saját elvek maximális érvényesítésére, hanem egy elvárt szintű elvi közép menti szövetségre épít. Ez nem elvtelenség, hanem realizmus.

Szevasztok 2013.06.11. 14:22:10

@graycivil: "Igenis létezik a "kisebbik rossz" elve."

Persze, de azért ne adjuk fel azt a törekvést, hogy a "kisebbik rosszat" határozottan igyekezzük "feljavítani" és ne mi menjünk le kutyába hozzájuk...

A poszttal ellentétben a MOB "tagjai" közül én B-nek egyelőre még csak a "kutyába való lemenést" rovom fel. Nem nagyon hallani a tiltakozását...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.06.11. 14:23:14

@fepe: "Ugye a demokráciában a szavazók azért szavaznak egy jelöltre, hogy annak a pártnak a programját segítsen megvalósítani a parlamentben, amelyik a logóját kirakta a plakátjára."

Akkor a fidesz kormány és frakció sem demokratikusan lett megválasztva 2010-ben? Nem volt program.

Persze a válasz: hülyemagyar, aki úgy ír alá egy szerződést, hogy nem tudja elolvasni mi áll benne. A népnek most (is) olyan kormánya van, amilyet megérdemel.

pánpéter 2013.06.11. 14:27:05

hú b+, ennyi baromságot összehordani...
haver szokj le a fűről, mert megöli az ambíciót. ha csak nem az az ambíciód, hogy egész nap be legyél szívva.

savanyujóska 2013.06.11. 14:35:35

@szonár:
Nem állítanám, hogy csodálattal bámulom az Unió tevékenységét, de úgy gondolom, még mindig jobb, mint a Turáni Szövetség. Amúgy milyen országot tett tönkre Brüsszel? Minket?

pástétom 2013.06.11. 14:37:46

@szonár: "Tessék mondani, milyen "vívmányai" voltak a rendszerváltozásnak? :P
A szétvert gazdaságra teccik gondolni?
Vagy a bűnözőket védő jogállamra?"

Nem, de a te fajtádnak hiábavaló fáradozás lenne magyarázni. Ezek a vívmányok vagy világosak voltak a számodra vagy nem. Vagy értetted és érzékelted a jogállami keretek szükségszerűségét és jótékony előnyeit a rendszerváltás óta vagy nem. Mindenesetre '56-ban emberek adták az életüket azért, ami '89-90-ben vértelen átmenettel aztán megvalósult. És 2010 óta vagy érzed ezeknek a vívmányoknak az egyre nagyobb hiányát, vagy nem. Én érzem. Mert a demokrácia akkor hiányzik igazán, akkor válik igazán fontossá, amikor elveszik tőlünk. Ez a demokrácia, ez a jogállam messze nem volt tökéletes: tele kiskapuval a korrupció és a jogi-gazdasági visszaélések lehetősége előtt. Ezer sebből vérzett, de úgy-ahogy mégis működött.

2010-ben aztán rohamléptékkel fosztották meg az országot tőle, úgy, olyan mértékben, mint ahogyan egyetlen azelötti kurzus által sem a rendszerváltás óta. Minthogy az orrodra is akkor gondolsz, mikor náthás vagy, bedugul és nyúlsz a zsebkendőért. Rossz hírem számodra, egy pár év óta sokan vettük észre, hogy "eldugult az orrunk".

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.11. 14:44:18

@graycivil: Aha. Ez ugyanaz a realizmus, ami porhanyósra törte a magyarság gerincét 500 év alatt, vagy egy másik?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.11. 14:52:22

a cím alapján azt hittem valami Schmitt gyalázás lesz. :)

ob.szerver 2013.06.11. 14:57:25

@Szevasztok:

"mennyi a tojás ára. Ez harmatgyenge..."

Ez tényleg az. De.

„Én bízom abban, hogy a 2014-es választáson az fog kihullani, aki 23. havi nyugdíjat ígér. Az értelmes beszédre lesznek nyitottak a választók” - mondta Oszkó. Tévedett. Ez itt a rezsicsökkentés népe. Aki itt értelmesen és tisztességesen próbál kampányolni, az elbukott. Egy választáson arra szavazunk, akiről elhisszük, hogy jobban élhetünk a kormányzása alatt mint az ellenfeleién. Igy kapott Orbán 52%-ot, Bokros meg 2-t. Tegyünk intellektuális, populista engedményeket és akkor lehet esélyünk vagy elégedjünk meg 2%-kal és akkor szakérthetünk az Olgánál az ATV-n? Az ovódában az ovónők úgy beszélnek a gyerekekhez, hogy megértsék, nem azért, mert nem tudnak másként. Bármilyen szomorú, de ez a nép még nem iskolaérett.

tamas11 2013.06.11. 15:01:23

@savanyujóska: nincs akkora különbség a három lehetőség közt, hogy a gyakorlatban kerítés keletkezzék köztük, hogy tisztán látható és elérhető legyen bármelyik. Hiszen már ma is ezeket az opciókat éljük keverten, -és nem is fejben. A miniszterelnök gyilkos opciót vessük el, mert nem szép, nem vezet jóra. (Fidesz hatalomélvezői meg a butíthatók kimennek kordonhiányt bontani örökre, és megint csak az igazuk látszana.)
Bajnai most is a "holland" fennhatóságban gondolkodik - szerintem. Az Unió erre nem alkalmas, mert nő az ellenzéke, de kitagadni nem fog, és nem felejthető hogy a pénzéből élünk (jól csak a fidesz!)Az összefogás a három főbalos részéről hatásos és kívánatos - és el is fognak jutni odáig! Ez elég lesz papiron a "győzelemhez", csakhogy ez a mostani rezsim azt el fogja kezelni!! Kommunikációban nemhogy erősek, hanem mindent el "tudnak" érni - ez egy ilyen időszak. Mert ostobán azt hisszük, hogy az inetrnet áll szemben az elavult médiával, csakhogy utóbbi olyan, mint a kisbíró szava a plakátrafirkálókkal szemben.

Szevasztok 2013.06.11. 15:20:37

@ob.szerver: "Bármilyen szomorú, de ez a nép még nem iskolaérett."

Akkor ki használ többet? Aki elfogadja a realitást és beül így a hatalomba himihumizni, vagy aki - esetleg a kudarc biztos tudatában - megpróbálja a népet érettebbé tenni.

Én BG-től egyetlen dolgot vártam (és várok még mindig): Egy őszinte és HATÁROZOTT elhatárolódást a szoci érától és struktúrától. Még akkor is, ha ez aláássa a jövő évi "koalíciót". (Meggyőződésem, hogy ez többet hozhatna neki, mint amennyi baloldali szavazót elveszítene.)

Ha belemegy egy elvtelen koalícióba a szocikkal, akkor éppúgy elvesztegetjük a következő 4 évet, mintha OV marad.

is 2013.06.11. 15:45:36

@poszt: "Mióta azonban Bajnai úr legerősebb vágya, hogy beleomoljék Mesterházy úr fenekébe"

Ezen a fél mondatodon majd te fogsz a legjobban röhögni, hogy hogyan lehettél ilyen hülye. Kár, hogy megint a teféléd miatt nem lesz itt semmi, és az röhögés csak jó sokára lesz, amikor már megint nem tudod visszacsinálni. azon már röhögsz, amikor a 2008-as hülynépszavzáson is arra szavaztál végül, hogy döntsük be az egyetlen épkézláb reformot Magyarországon? pedig már az is késő lenne, ha ma röhögnél rajta, azaz magadon.

is 2013.06.11. 15:49:51

@Szevasztok: kutyába való lemenés? az a kutyába való lemenés, hogy nem kívánja Orbán hatalmon maradását támogatni? egy politikai párt azon dolgozzon, hogy az ellenfele, aki az országot a romlásba dönti maradjon hatalmon? érted te, meg akik ezt mondják, hogy mit beszélnek? nesze, ott van Schiffer, 'nem megy le kutyába'. miatta maradhat is Orbán a miniszterelnök, az ország mehet romlásba. nahát, nekem ez a kutyába lemenés.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.11. 15:52:10

@is: Istenem, szent együgyűség

is 2013.06.11. 15:59:01

@Szevasztok: "Egy őszinte és HATÁROZOTT elhatárolódást a szoci érától és struktúrától"

sose volt MSZP-tag, és most is direkt egy másik pártot gründol a semmiből, ez nem tűnt fel? miért csinálná, ha tetszene neki a szoci éra és struktúra? minden nem MSZP-tagtól (9,9 millió) már elkérted az elhatárolódást, csak az övé hiányzik a bélyeggyűjteményedből, azért vagy erre ennyire ráizgulva?

persze nem. itt arról van szó, hogy te itt is egy árkot akarsz ásni, mert azt ismered. fingod nincs a nyugati politikai kulturáról, két pártönmagában azt jelenti, hogy 1) nem egy, mert mást akarnak 2) attól még (lényegében) mindenki (lényegében) mindenkivel szóba áll. ez a kirekesztősdi, elhatárolósdi, először tagadjunk meg mindent és mindenkit, ez szektás, óvodai stílus. neked ott van Schiffer, legyetek szektások, nektek aztán mindegy, hogy az országgal mi lesz, ti együtt nem működtök senkivel. mindenki mindenki ellen, ennyi van a fejedben.

is 2013.06.11. 16:00:49

@HaFr: Értékes volt, kösz. :D

leponex 2013.06.11. 17:16:29

@valaki senki:
"Tényleg nem érti?!"
:))

Miért, valaki érti HaFr elszánt letargiáját a szolgaságot önként újra meg újra választó magyar polgárok szolíd nyugalma miatt?

Egy FILOZÓFUSon, aki Bajnainak a mostani szocialista pártelnök 'fenekébe bújásán' busong, mit mlehet érteni?

Ez lenne egy filozófus színvonala?
Vagy ezt csak tekintsük 'közírói munkásságának'?

És csak azért nem ír még közönségesebben, mert 'betart a jóízlés' ?

E szösszenetének diszkusszióját emígyen adja meg:
' Most már teljes a konszenzus abban, hogy a nép megvenni és elnyomni való, a szabadság káros a többség számára, a kapitalizmus és a demokrácia a rendfenntartás eszközei.'

Há' most akkor ki lészen a törpe szabadságpárti minoritás kis hazánkban, ha már a Bajnai sem?

Vagy te érted ezt?

nusica 2013.06.11. 17:19:57

@is: se én, se a szüleim nem éltek még 45 előtt, mégis örökké el kell határolódnunk.

nusica 2013.06.11. 17:20:42

@ob.szerver: sárkányfő, ne fröcsögj!

nusica 2013.06.11. 17:22:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: tény, ha vicces is. Mesterházy Gyurcsánynál is, Bajnainál is százszor alkalmasabb.

nusica 2013.06.11. 17:23:13

@sárkányfő: ob.szerver, ne fröcsögj!

nusica 2013.06.11. 17:24:34

@is: kutyába pl. te mész le. Nem tudom, hogy tudod ezt sorozatban, hiszen feljönni még senki sem látott.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.11. 17:25:43

A blogger már megint nem tudja Kádárt és Horthyt megkülönböztetni...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.11. 17:29:42

@is: "sose volt MSZP-tag, és most is direkt egy másik pártot gründol a semmiből, ez nem tűnt fel?"

Nem volt párttag, mint Tarlós... Párttagkönyv nélkül is az MSZP-SZDSZ kormány kormánybiztosa és minisztere volt, majd az MSZP miniszterelnöke.
A semmiből jött pártot pedig milyen párthoz tartozók támogatták első körben? Nem a pártonkívüliek voltak többségben...

tamas11 2013.06.11. 17:32:25

@szonár: egy kollégiumi szobánál nagyobb populáció..

nusica 2013.06.11. 17:34:15

@Távmunka blog: a rablóprivatizációtól a miniszterelnökségig Bajnai színtisztán szocialista, aki megpróbálja elhitetni a pártatlanságát.

is 2013.06.11. 18:59:55

@Távmunka blog: tekintve, hogy Magyarországon nincs az összes párt összes tagja együtt sem 100000 és annak is jórésze FIDESZ: de, minden pártot elsősorban pártonkívüliek támogatnak. mindet.

neked se mond sokat az, hogy az ország sorsa világgazdasági válságban, te is mindent csak fekete-fehérben tudsz látni. nyilván neked a 2006 utáni Gyurcsáyn kormány magaaz ördög, ez neked olyan evidencia, hogy ezzel mész a sírba, függetlenül minden érvtől. Bajnai ennek a kormánynak volt tagja, neked akkor pária. az ennek az egybites világképnek ellentmondó adatokat pedig simán figyelmen kívül hagyod, mint nusica is, különben nem állna össze az egybites fekete-fehér kép a fejedben.

sajnos a 2006 utáni Gyurcsány-kormány megítélésedet nem tudom olyan egyszerűen osztani, pedig látom, hogy milyen egyszerű lenne tőle az élet.

fepe 2013.06.12. 07:52:16

@Itt hamarosan Nemzeti Dohánybolt nyílik: Volt ott program, maximum te nem tudtál róla. Hogy csak egyet említsek, egykulcsos 16%-os adózás gyerekkedvezménnyel. Meg is valósították.
És bár 4 évre előre ígérgetni és aztán ezeket be is tartani lehetetlen, nem is elvárás igazából, de a mostani munka pontosan lemérhető a közvélemény kutatók számaiból, illetve 4 évente ismét megmérettetnek a pártok a 4 éves munkájuk alapján. Ez a demokrácia.
A demokratikus ellenzék meg egy humbug, amit pár törpepárt kitalált magának, ezzel automatikusan ledegradálva a többit, kvázi antidemokratikusnak kikiáltva őket. Holott a megvásárolt miniszterelnöki szék után, már az MSZP sem igazán a demokrácia fellegvára a szememben. A DK-ról meg az E14-ről meg nem is beszélve. Vajon mennyire demokratikusan választották meg a saját elnöküket?! Nem az nyert, akinek a legtöbb pénze volt, ugye? Bruhahahaha....

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.12. 08:47:23

@is: Azt írtam, hogy Bajnai a Gyurcsány-kormány tagja volt. Ez szerinted miért közvetít értékítéletet, honnan jön ide az ördög? Ez egy egyszerű tény.

Pont azt írtam, amit te is, hogy az semmit se jelent, hogy Bajnai nem volt az MSZP tagja, hiszen a pártok vezető politikusai is pártonkívüliek lehetnek...

graycivil 2013.06.12. 19:21:49

@fepe: Ilyen eltorzított információszolgáltatás (kormányzati agymosás) mellett (negatív) csoda, hogy csak ilyen szinten áll a FIDESZ népszerűsége. Ugyanis aki nincs internetközelben, az örökös tündérmesét hall.

De egyszer Orbán rezsimjének is vége lesz. És akkor megdöbbentő, eddig elhallgatott, elhazudott információk fognak kiderülni.

tamas11 2013.06.16. 20:43:00

@fepe: Kifejezetten néma volt a választás előtt a Fidesz, mert akkor ígérgetni életveszélyes lett volna, roszakat mondani meg, ugye öngyilok.
A mostani (kormányzati) munka nem mérhető pontosan a közvéleménykutókból, mert hihetetlenül nagy arányú lehet a megtévesztés, a csak propaganda hányada. A demokratikus ellenzék pedig kénytelen így hívni magát, a mögötte lévő rétegek hangja próbál lenni, nincs is más választása. A hatalomnak nem jár a demokrata kifejezés, ez már csak ilyen.. (csak NEKED HUMBUG....)
Az MSZP sem volt a demokrácia fellegvára - ez igaz. Bele is bukott, ám ők nem támogattak alá hamis PR milliárdokkal -talán hiba volt?
A DK elnökválaasztásával a tagok maximálisan elégedettek...
Szerinted Bajnai szereplését a PÉNZE jellemzi?! Menj orvoshoz, ne halogasd.

tamas11 2013.06.16. 20:53:20

@nusica: Mi az, hogy színtiszta szocialista?
Nem párttag, egy technokrata WALLIS igazgató, a helyettesei FIDESZ-prominensek voltak (Pl. Wachsler Tamás). Szociális érzékenysége - bár gazdagok gyurcsánnyal Oszkó Péterrel és másokkal együtt,- messze a fidesznyikek felett járt, és jár, utóbbiak nem is mantrázzák az esélyegyenlőséget, hanem fürdenek abban, hogy általuk elmúlt.

tamas11 2013.06.16. 21:02:40

@leponex: Milyen bizarr látni, hogy téged megnyugtat a szolgaságot önként vállalók nyugalma.... Hiába idézed fel a hatalom javára azt a tényt hogy kb 1-1,2 millió ember VALÓBAN a szolgaságot választja.., mert ettől nem lesz nyugat-európai típusú demokrácia. Örülj, Ez a te igazi bázisod: gyáva, és/vagy ostoba...Szétba...átok a nemzetet, felemelkedési esélyeit, hogy jobban élhessetek néhány tízezren.

leponex 2013.06.17. 16:41:04

@tamas11:
"Milyen bizarr látni, hogy téged megnyugtat a szolgaságot önként vállalók nyugalma.."

Hát ugye kedves bloggazdánk, HaFr mondta azt azt a csacskaságot, hogy derék magyarajaink önként választják a szolgaságot Mohács óta ...

Szerintem ez csak egy reményvesztett polgártársunk vélekedése, aki zsigeri útálattal bír a mostani kormányzattal szemben, ahogy nemrég fel is osztotta ezen polgárokat behódoltakra, középszerűekre, jókra - akik ugye elmentek az országból, meg legjobbakra, akiket nem talál sehol.

De természetesen vélekedhetsz te is hasonlóképpen az 1.2 millióról, de valamiért a többi 8.8 millió sem akar nagyon lelkendezni a felszabadításukra szövetkező ballib erőkkjel együtt.

Vajh, miért nem?
Érdemes lenne előszőr kérdezni, aztán választ adni erre.
Szerintem.

" gyáva, és/vagy ostoba..."

Ha jól tudom, egy nagyon régi nép férfiemberei imádkozták el minden nap, hogy köszönik hogy nem nem...nak születtek, hogy nem nőnek születtek, és nem ostobának születtek.
Oszt egy rabbiféléjük mondá nékik, aki ostobának nevezi felebarátját, az méltó a gyehenna tüzére ...
Hát ne játssz a tűzzel :))

tamas11 2013.06.17. 21:50:48

@leponex: azért választják oly sokan ezeket, mert amikor a baloldaliságot barmolhatják, felmentést kapnak a szolidáris kötelezettség és felelősség alól.
A nagy nyomorultság közepett ez kelendő.

leponex 2013.06.18. 00:17:43

@tamas11:

"azért választják oly sokan ezeket, mert amikor a baloldaliságot barmolhatják, "

Ebben van valami ;-)

Mert abban talán egyetérthetünk, hogy 2002 után biza a maradék 'baloldaliságot' is szétbarmolták balliberálisnak mondott felebarátaink. Pedig milyen sokan választották még őket 1994-ben.

Kelendő volt bizony a 'Több pénzt az embereknek!', meg a 'Jóléti rendszerváltást!' ...

Oszt jött a nagy kiábrándulás, amiről Ferenc emígyen tárulkozott ki szűk baráti körben:

"Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget meg ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó masfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Part es a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. Es közben egyébkent nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkek lehetünk, azon túl,
hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit"

Igen, hozzávetőlegesen e két utolsó mondata fejezi ki hűen a valósághoz, ki és hogyan barmolta el a 'baloldaliságot', vagy annak maradékát.

tamas11 2013.06.18. 01:12:10

@leponex: nem nem, jóember, a baloldaliságot mindenekelőtt a láncról elszabadult orbáni propaganda barmolja 15 éve. Álságos azokra mutogatni, akik szintén nem tudtak méltók maradni a krisztusi közöségi eszményekhez...Mert hiszen EZ a baloldali értékek alapja. Csak túl sok a hozzá hűtlen. ..Ugyanakkor hadd ne számítson külön érdemnek, ha valakiknek még a pofája is habzik közben. Gyurcsány is rúgott a balosság hitelén. Cskhogy a fő vízválasztó mégiscsak az, ahogy te itt őszintén örülsz neki. Még valamit: már rég nem a gyurcsányék térfelén pattog a labda. Nem lehet mindig arról beszélni, nekem (hozzám) különösen nem, mert nem szavaztam rájuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.18. 04:40:02

@sárkányfő:

"reálpolitik[a], ami egyébként alapfeltétel egy komoly politikusnál"

Lássuk csak mit ír a Wikipédia a reálpolitikáról:

Realpolitik (see also Political realism; from German: real "realistic", "practical" or "actual"; and Politik "politics", German pronunciation: [ʁeˈaːlpoliˌtɪk]) refers to politics or diplomacy based primarily on power and on practical and material factors and considerations, rather than ideological notions or moralistic or ethical premises.

[...]

Bismarck used Realpolitik in his quest to achieve Prussian dominance in Germany. He manipulated political issues such as the Schleswig-Holstein Question and the Hohenzollern candidature to antagonize other countries and cause wars if necessary to attain his goals. Such almost Machiavellian policies are characteristic of Bismarck, demonstrating a pragmatic view of the real political world.

[...]

Another example of Realpolitik in use is Adolf Hitler's attempt to obtain a predominantly German region of Czechoslovakia called Sudetenland in 1938.

[...]

E. H. Carr (Edward Hallett Carr) was a liberal realist and later left-wing British historian and international relations theorist who argued for realistic international policies versus utopian ones. Carr described realism as the acceptance that what exists is right, and the belief that there is no reality or forces outside history such as God. He argued that in realism there is no moral dimension, and that what is successful is right, and what is unsuccessful is wrong.

[...]

----

Ezeket figyelembe véve Mon-n a pillanatnyilag leginkább reálpolitikus Orbán -- hiszen sikeresen megragadta a hatalmat és mindent megtesz azért hogy fenntartsa a támogatói táborát: öregségi nyugdíjasok ("megvédtük a nyugdíjakat!"), a jobban keresők -- legalább is egy részük -- (egykulcsos adó), a "nemzeti érzelműek" nem-szélsőséges csoportja ("nem leszünk gyarmat!")... sőt az utóbbi szlogen képes vonzerő lenni az antiglobalista-antikapitalista orientáltságúak egy része számára is. Aztán a kulturális konzervatívok (család mint nő és férfi életközössége) és a nők egy része (a családon belüli erőszak tényállása végül is belekerült a Btk-ba, habár aki csak az Indexet olvassa az csak egy pár soros hírből értesült erről).

Szóval nehéz lesz az Orbán és Tsai Kft-nél reálpolitikusabbnak lenni. És kérdéses hogy azok a reálpolitikai eszközök amelyek alkalmazása szükséges (lenne) ahhoz hogy a hatalom elhódításra kerüljön Orbántól, hova vezetnének egy sikeres rezsimváltás esetén.

Persze lehet azt mondani hogy a reálpolitika csak addig szükségeltetik amíg Orbán hatalomfosztása megvalósul, és utána ismét lehet értékalapúan (szolidaritás, szociális érzékenység, társadalmi igazságosság, környezettudatosság stb.) kormányozni az országot... de ha ezeknek a politikáknak nem akad kellő számú támogatójuk, akkor a hatalom megtartásához ismét vissza kell térni a reálpolitika eszközeihez.

Vagy te mást értesz a reálpolitika alatt?

leponex 2013.06.18. 23:32:03

@tamas11:
" a baloldaliságot mindenekelőtt a láncról elszabadult orbáni propaganda barmolja 15 éve. "

Ja.

Miközben leginkább épp a kádárizmus feltámasztásával, továbbéltetésével, blablabla ..., meg nemzeti-szocializmussal is illetik ballib barátaink.
Szerintem ennek semmi értelme, a régi mondásban sok igazság rejlik:
'A jóakaróimtól mentse meg uram, az ellenségeimmel elbánok magam is.

A Feri is az öszödi apokrifjéven a derék baloldali jóakarók elvhűségén (is) akadt ki.

A 'baloldali' értékeket épp a hivatalos baloldal amortizálhatta csak le, értelemszerűen.

neoteny barátunk nem épp orbánfan, szerintem egész jó értelmezést adja Orbán mai politikájához.

"Álságos azokra mutogatni, akik szintén nem tudtak méltók maradni a krisztusi közöségi eszményekhez"

Nem kéne, nem is helyes szerintem az evangélium világát összekeverni a politika világával. Különösen nem ebben az abszurd megfogalmazásban, ahogy írod:

"...Mert hiszen EZ a baloldali értékek alapja. Csak túl sok a hozzá hűtlen. "

A 'baloldali értékek' - már ha vannak ilyenek egyáltalán - kifejezetten osztályalapúak voltak, a 'felebaráti szeretet' totálisan hiányzik ebből az értékrendből. Ahogy a rabbinak mondott mondta egykor:"Az én országom nem evilágból való."

A 2002-2001 közötti időszak még paródiának is rossz, ami ezt illeti.

Az a 'baloldal', ami a rendszerváltás óta megmutatkozott, önmaga járatta le saját magát, ahogy a kereszténydemokrácia esélyét tették tönkre Giczy ágens, meg bartók Tivadar világítótorony ténykedései.

Szerintem ezért van az, hogy a reformátyus Orbán mellé állt a katólikusok nagy része is, jobb híján.

*****
"Cskhogy a fő vízválasztó mégiscsak az, ahogy te itt őszintén örülsz neki. "

Tényként véltem megállapítani, hogy HaFr barátunk kesergésével ellentétben nem a mohácsi vész óta önként vállalt szolgaság ( esetleg genetikaiag determinált néplélektulajdonság ) miatt nem lázadoznak igazán kis hazánkban, hanem valami ésszerúbb oka lehet ennek.

De ha valaki nem a valóságra, hanem csak a saját elméletére hagyatkozik, az így fog járni.
Hamis premisszákból hamis következtetésekre jut.

Gyurcsány meg csak mint szimbólum fontos, legutóbbi megnyilvánulása tankönyvbe illő.

tamas11 2013.06.19. 07:06:20

@leponex: a premisszáid hamisak, szelíden előadott vadságok.Nézzük sorban.
Nem tulajdonítasz jelentőséget a pol. propagandának, miközben hatalmas, sokszor döntő napjainkban a szerepe. (és: tolakodóan jelen van).
A ballib kifejezésről le kéne szokni, akadályoz a tiszta látásban: az ország sorsának alakulásában csaknem elsődlegesnek tekinted, szerinted mi ennek a nettója? Mi rejlik a fogalomhasználat mögött egy olyan környezetben , ahol a bvalság és liberalizmus már a földön fekve sem látszik, nemhogy hatni tudna?!. Nem igaz, hogy a baloldali értékekekt csak a baloldal járathatta le, mert lejárathatta az a tény, hogy normái nem érvényesülhettek.Amin viszont ordenáré módon gyúrnak - jobboldalon... A mai magyarországon kínálgatni télen a miskolcról jövő éhségmenet gyalogjait, - ez gyalázatos dolog, szerinted meg nyilván szellemes , helyénvaló.
Az egyenlőség és szolidaritás eszményét tiporják, és baloldali az, aki nem teszi. Ez nem evangéliumi kérdés, vagy annak keverése a politikával, mert én nem a politikáról beszélek. A MINIMUM négymillió nélkülöző, esélytelen nem téveszme, nem ideológia, amint a kivándorolt félmillió "kontraszelektált" sem, hanem a nemzet sorsa.
A református Orbán mellé nem azért álltak katolikusok "is", amiért véled, hanem mert a kétosztatú megtévesztő politizálás kijelöli helyüket, helyzetbe hozta, és előnyökkel is kecsegteti őket. (keresztény kurzus).
HAFR valóban tévedett, hogy a mohácsi vész óta vállalt önkéntes szolgaság lenne 8-9 millió (?) ember motívuma, de ne foglalkozzunk ezzel: a vitáink fő törése veled ott húzódik, hogy jófelé halad e az ország tetszik e a tömegeknek , ami történik... Neked igen. Az egyenlőség balos eszményét sikerrel félrelökted - ennyi. Mert neked is hatalom, sarzsi juthatott. Különben meg visíítanál,és járnál a polgári körödbe, mert azt hiszed, hogy csak ti vagytok, csak ti lehettek azok.

sárkányfő 2013.06.19. 12:45:21

@neoteny:
Ezt írtam, olvass, értelmezz:
"nem mellesleg a koalíciókötési kényszer felismerése semmiféle vágyat nem tükröz, hanem reálpolitikát, ami egyébként alapfeltétel egy komoly politikusnál."

Ha meg a csak a bekattant háborúdat akarod folytatni ellenem, akkor keress jobb ürügyet amivel belém köthetsz. Nem féltelek, nagy rutinod van benne.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.19. 15:15:48

@sárkányfő:

"olvass, értelmezz"

Ezt tettem: még idéztem is a "reálpolitika" elfogadott értelmezését.

Vagy te Humpty Dumpty álláspontját képviseled?

"I don't know what you mean by 'glory'," Alice said.

Humpty Dumpty smiled contemptuously. "Of course you don't- till I tell you. I meant 'there's a nice knock-down argument for you!'"

"But 'glory' doesn't mean 'a nice knock-down argument'," Alice objected.

"When I use a word," Humpty Dumpty said, in rather a scornful tone, "it means just what I choose it to mean- neither more nor less."

"The question is," said Alice, "whether you can make words mean so many different things."

"The question is," said Humpty Dumpty, "which is to be master-that's all."

sárkányfő 2013.06.20. 19:25:12

@neoteny:
Akkor ismétlem: olvass, értelmez. Kezdjük ott, hogy sikerült-e felfedezned kiről írtam? Ki volt a mondatom alanya? Nos, ha sikeresen rájössz, lehet értékes nyereményeket sorsolok ki neked :)

A másik: értem én hogy hevesen hajt téged a düh, hogy belém köss, sárba taposs, verbálisan agyonverj. De legalább vedd már a fáradtságot, hogy konkrétan eldöntsd, mibe is kötsz bele pontosan? Most például eldöntötted már, hogy itt éppen mibe akarsz belekötni?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.20. 20:55:26

@sárkányfő:

"Ki volt a mondatom alanya?"

"a koalíciókötési kényszer felismerése"? (Ami ugye nem "ki" hanem "mi".)

Erre írtad azt hogy az nem "vágy(at tükröz)", hanem "reálpolitiká(t)", ami "alapfeltétel egy komoly politikusnál". Amire én idéztem a "reálpolitika" értelmezését a Wikipédiából és pár ott említett gyakorlati példát, valamint egy, a politikai spektrum bal oldaláról származó értelmezését. Ami alapján erősen kérdéses hogy a reálpolitika gyakorlása valóban "alapfeltétel"-e egy "komoly politikusnál".

Ezek után kifejtettem, hogy Orbán a reálpolitika pillanatnyilag legjobb gyakorlója Mo-n; és ha valaki(k) reálpolitikai síkon kívánják felvenni vele a küzdelmet, akkor egyrészt nehéz dolguk lesz, másrészt ha reálpolitikai eszközökkel fosztják meg őt a hatalomtól, az könnyen jelenthet pirrhuszi győzelmet a választók ill. az ország szempontjából.

Az én olvasatomban HaFr lényegileg elvtelen politikai opportunizmussal vádolta meg Bajnait, implikálva hogy pusztán a hatalom megszerzéséért próbál meg szövetkezni Mesterházyval. Te azt állítottad hogy ez "reálpolitika", ami "alapfeltétel egy komoly politikusnál". Én arra mutattam rá hogy a "reálpolitika" épp' az elvi/morális/etikai meggondolások elhagyását jelenti a gyakorlati cél(ok) elérése érdekében. Ha ez "alapfeltétel egy komoly politikusnál", akkor nem sok jó várható az ennek az "alapfeltételnek" megfelelő "komoly politikusoktól" -- ahogy ezt Orbán példája is jól mutatja.

A probléma nem új: szentesítik-e a célok az eszközöket? Én úgy gondolom hogy Aldous Huxley válasza a helyes:

"The end cannot justify the means, for the simple and obvious reason that the means employed determine the nature of the ends produced."

tamas11 2013.06.21. 15:12:11

@leponex:
azt írod:
"A 'baloldali értékek' - már ha vannak ilyenek egyáltalán - kifejezetten osztályalapúak voltak, a 'felebaráti szeretet' totálisan hiányzik ebből az értékrendből. Ahogy a rabbinak mondott mondta egykor:"Az én országom nem evilágból való."
Kétségbe vonod a baloldali értékeket?
Azt neked ki mondja, hogy osztályalapúak VOLTAK? És mi ez a göcsörtös múltidő nálad?
Leponex, nem sántít az érvelésed, mert nincsen...

leponex 2013.06.21. 23:42:51

@tamas11:
" Nem tulajdonítasz jelentőséget a pol. propagandának"

Dehogynem, több (más) helyen vélekedtem úgy, hogy a 2002-es buktát követően a fidesz felismerhette ennek fontosságát, és azt, hogy a szocialista és liberális (azaz a 'ballib') politikai ellenfeleit az addig használt 'fegyvereikkel' lehet legyőzni: propagandával, populizmussal, némi demagógiával, ... mindazzal, amivel 2002-ben minimálisan, de nyertek Medgyessyvel.

' A ballib kifejezésről le kéne szokni, akadályoz a tiszta látásban'

Jó, ígérem leszokok;-)

' Nem igaz, hogy a baloldali értékekekt csak a baloldal járathatta le, mert lejárathatta az a tény, hogy normái nem érvényesülhettek'

Miért, mi akadálya volt, hogy a szocialista-liberális koalíció 4+8 éve alatt nem érvényesültek?

" A mai magyarországon kínálgatni télen a miskolcról jövő éhségmenet gyalogjait"

Ja., mert a Harley-Davidsonba már nem tudott szegény Kordás bácsi tankolni benzint, hát gyalogiolnia kellett.
Nyakó bácsival az élen, aki egy kisebb kúria árát költségtéríttette magának.

Inkább mulatságos volt, mint szellemes, de nem is értettem, miért nem vágta valamelyik valódi szegény egy lapáttal hátba Nyakó elvtársat, hogy ne égesse, hiteltelenítse a tiltakozásukat.

' Az egyenlőség és szolidaritás eszményét tiporják, és baloldali az, aki nem teszi.'

Hát ha ez igaz, akkor a rabbin kívül nem sok baloldalit találsz, aki viszont ugye nem is volt az.

"A MINIMUM négymillió nélkülöző, esélytelen nem téveszme, nem ideológia, amint a kivándorolt félmillió "kontraszelektált" sem, hanem a nemzet sorsa."

Hát ez igaz.
És gondolod, hogy 2010-ben hirtelen négymillióan elszegényedtek, egyik pillanatról a másikra?

2006-ban Feri elmondta, mit is csináltak addig:
"Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?"

No, e semmi után jött még három év, majd az államcsőd, aminek a Gordont tették meg csődgondnokává.
Kapott 20 Mrd gyorskölcsönt, oszt eljöve 2010 az Orbánnal, és legott elszegényedett négymillió, meg legalább ennyi gyerek is éhezni kezdett.
Ugye?

'HAFR valóban tévedett.. de ne foglalkozzunk ezzel'

Pedig ez volt a poszt értelme, ha jól értem, de ha nem, hát nem.

"a vitáink fő törése veled ott húzódik, hogy jófelé halad e az ország tetszik e a tömegeknek , ami történik..."

Én ennél szerényebb voltam, mindössze azt a kérdést tettem fel, vajh mi lehet az oka, hogy nálunk még annyi sztrájk, tüntetés sem volt, mint annak előtte.

És szerintem nem azért, mert félnek a zemberek, meg önkéntes szolgaságot választották, meg egyéb szamárságok.

'Az egyenlőség balos eszményét sikerrel félrelökted - ennyi.'

Nézd, amiben egyenlőek vaghyunk, az az, hogy senki nem kérdezett meg bennünket, akarunk-e megszületni, és senki sem tudja túlélni a halálát.
Elvileg persze egyenlőek lehetnénk emberi méltóság, jogszolgáltatás, meg ilyenek terén is, de természetesen ez sehol sincs így.

A 'baloldalon' meg végképp értelmezhetetlen ez a fogalom, hiszen miben lehetnének egyenlők a kizsákmányolók meg a kizsákmányoltak ;-)

" Mert neked is hatalom, sarzsi juthatott. Különben meg visíítanál,és járnál a polgári körödbe, mert azt hiszed, hogy csak ti vagytok, csak ti lehettek azok."

Szóval akinek nem utott hatalom meg sarzsi, az polgári körbe jár visítani?

Se ez, se az:)

"Kétségbe vonod a baloldali értékeket?
Azt neked ki mondja, hogy osztályalapúak VOLTAK? És mi ez a göcsörtös múltidő nálad?"

Jajj, Isten őrizzen, hogy kétségbe vonjam Őket.
De kik azok, ha már ennyit emlegettük őket?

Még emlékszem, középiskolában nagyban arról győzködtek a Kiszben, hogy a Jézus volt az első kommunista ...

"Leponex, nem sántít az érvelésed, mert nincsen..."

Ez is valami:)

Attilánk emígyen írta:
"Ti jók vagytok mindannyian,
Hisz mindnyájan örültök a jónak
S fontoljátok meg amit mondok:
Nem sánta az, aki
Együtt lelkendezik a csúszkálókkal."

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.22. 00:00:28

@leponex:

Egyetértek az általad írottakkal (talán az egyetlen pont amiben optimistább vagyok nálad az a jog előtti egyenlőség -- természetesen abban sem érhető el soha a teljes egyenlőség, de szerintem törekedni kell rá).

leponex 2013.06.24. 07:52:46

@neoteny:
A 'jogalkotó' természetesen törekedhet erre, de a 'jog' érvényre jutása igen gyakran pénzen, leleményes ügyvéden, jogászon múlik, oszt ha nincs, hát jog sincs;-)
Érdekes volt, ahogy a PSZÁF finoman azért óvott a deviza-alapú hitelesek ügyében, mert pénzügyi katasztrófával fenyegetne, ha azok az esetleges fránya jogok netán érvényre jutnának ...

tamas11 2013.06.24. 12:41:58

@neoteny: @leponex: Talán úgy lehet ezt mondani, hogy a jog normatív. Meg az erkölcs is az. De a különbség: aki elszakad bizonyos ismerős szabályoktól, az még lehet jogász.. DE erkölcsös nem. Úgyhogy, lázas relativizáló tevékenységetekre ("mindenütt AZ megy...")az lehet a válasz, hogy vannak persze rongy emberek. Oszt' lehet róla levelezgetni. Leponex, mindez nem csupán a devizahitelesek körében létező képlet, nem a PSZÁF elnökét kell leleplezni.A jog előtti egyenlőséggel is az a helyzet, hogy a "jogalkotó" már egy ideje túlszívta magát(nem a szakmát!),és kiskapuzni készül..

leponex 2013.06.24. 15:12:41

@tamas11:
"Úgyhogy, lázas relativizáló tevékenységetekre ("mindenütt AZ megy...")"

A magam részéről nem igazán értem, mire gondolsz.
Ha a 'baloldali értékek' nemérvénmyesülése, meg a fidesz tanulékonyságára a szocialisták választási fegyvereinek lenyúlására - ez inkább ténymegállapítás lett volna.
A 'jogállamról' nekem ölég lesújtó véleményem van, nemkülönben az eufemisztikus 'jogalkotó' nemlétező entitásról is.

Normatív erkölcs meg nem is létezhet szekuláris alapokon, ugye.

Hogy egy példát hozzak neked, egy gyereknek már annyiféle deklarált joga van, hogy csak na.
Csak épp apjához, anyjához nincs joga, ha ők nem akarják.
És nincs semmi beleszólása abba se, két apja vagy két anyja legyen, ha őt lízingelni támad kedvük;-)

A PSZÁF példám pedig megint csak arra akart utalni, hogy mennyire lehet komolyan venni az elvi alapokon nyugvó 'jogállamot'.

Vagy nézd meg, mekkora a liberális felháborodás, ha valaki hazánkban csak a gondolatát is felveti a halálbüntetésnek.

De nem fogsz hallani százada annyi tiltakozást sem, hogy a liberális szabadságjogok fellegvárában naponta hajtanak végre halálos ítéletet, akár 30 év múltán is.

tamas11 2013.06.24. 16:46:29

@leponex: valszeg öszekevertelek neotyp-pal, ami a relativizálást illeti. Arra gondolok, hogy sorozatosan oda zárjátok a példálózást, hogy mindenki így csinálja a jogsértéseket, meg a szabálykövetést.Ám a példatárad azonnal igen speciális lesz, féloldalas.
Így aztán jelen van benne az igazság, de az csak egy közhely, és a beszélgetések érdemben ott kezdődhetnének, hogy a "MI"
disznóságainkról , az épp kéz alatt levőkról itt és most, hogyan ítélünk. Ezért is nehezen viselem, hogy neked minden a ballibbel, meg
gyurcsánnyal akar kezdődni, de szigorúan be is fejeződne ott..
Négy gyerekem közül pont 4 vágja erre rá, (ha múltazni kezdek, akár csak 1-2 év távlatára intve), hogy: AZ AKKOR VOLT!!
Vagy még inkább: NNA ÉS?! Be kell látni, hogy a gondolkodásnak nem
lehet hibája sem a tempó, sem az időtávlat.
Az erkölcsi, normatív viselkedésre visszatérve, sejtettem, hogy félre
fogsz érteni: A normatív azt jelenti: normákhoz IGAZODÁSRA TÖREKVŐ..
Az egyes , mindig kétes vagy el-eltérő konkrét normákról nem esett, és
ne is essék szó, mert azok különbözőek.
A jogállamiságggal kapcsolatos fenntartásaink úgy látom, közösek. a
jogok sanyarú sorsa is közhely. De ha azonnal odakapsz a "ballib"
példatárakhoz, ideje odakapni a napjaink törvényszegéseihez is... Ám
ezzel az a baj, hogy a törvényszegés aktuális esetei "végén" épp
most élvezkedik - a törvényszegő. Túl kell(ene) lépni az
általánoskodáson.(Ugyanez vonatkozik a liberális szabadságjogok fellegvárára is, csak sejtem, mire gondolsz) Miért keresel kényszeresen onnan (rossz) példát?!

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.24. 20:30:07

@tamas11:

"az épp kéz alatt levőkról itt és most"

után

"ha múltazni kezdek [...] Be kell látni, hogy a gondolkodásnak nem
lehet hibája sem a tempó, sem az időtávlat."

Ezt nem értem: releváns a "múltazás" vagy csak az "itt és most" érdekes?

" A normatív azt jelenti: normákhoz IGAZODÁSRA TÖREKVŐ."

Vagy azt jelenti hogy a dolgoknak hogyan kellene lenniük (előíró), ellentétben a pozitivizmussal, ami azt jelenti hogy a dolgok hogyan vannak (leíró).

"Az egyes , mindig kétes vagy el-eltérő konkrét normákról nem esett, és
ne is essék szó, mert azok különbözőek."

No de ez a lényeg: melyek azok a normák amelyek követése indokolt? És miért? Azt hiszem abban egyetértünk hogy a puszta többség (szélsőséges esetben 50% + 1) által normának nevezett (még ha esetleg nem is követett) elvárás nem szükségszerűen követendő norma (gondoljunk csak a kisebbségeket sújtó megkülönböztetésekre).

"Túl kell(ene) lépni az általánoskodáson."

Az előbb még arról írtál hogy a "konkrét normákról [...] ne is essék szó". Ha sem az általánosságokról, sem a konkrétumokról nem lehe szólni, akkor mi marad?

tamas11 2013.06.25. 09:58:39

@neoteny: A konkrétumoktól azért óvtalak itt, nehogy apróvita alakuljon, ami a lényeglátás meg az igazi párbeszéd halála, az általánoskodást meg a múltszelektálás technikájaként óvnám ki a párbeszédből, amelyiknek te vagy a beltagja. MIndezt pontosan azért, hogy maradhasson az itt és most, ami mégiscsak legjobban összenőtt a jövővel. Aktív gondolkodónak a mával van a gondja... Hihetetelen, hogy miközben a hazánknak (hazád) ezernyi baja van,ti csapatban , következetesen 2006-oztok. Nem állt meg az idő, Gyurcsány elment, van egy új széleskörű praxis,pármillióan ajvékolnak miatta, hát nosza!
Azt megismétlem, hogy a normatív magatartást inkább jellemzi a normákra törekvés, mint maguk az egyes, eseti normák.Érthető ez így?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.25. 17:48:33

@tamas11:

Érthetőbb -- ami nem azt jelenti hogy egyetértek vele.
süti beállítások módosítása