1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.01.04. 17:10 HaFr

Nemzeti Kerekasztalt!

2012-13 telén megbukott Orbán forradalma. Elsöpörte a gazdaság rendületlen hanyatlása, a választók seregnyi apró csapásra következő kihátrálása a Párt mögül, a diákmozgalmak, és az emblematikus regisztrációs törvény bukása. Nem sikerült az áttörés és a stabilizáció, következik a lassú erózió: a centralizált, bajtársi csoportokra és mameluk hadakra épült Orbánia legitimációs válságba került.

A tempóvesztés, a hitelvesztés, a tehetség és a tévedhetetlenség mítoszainak megroggyanása minden további ravaszkodást már annak fog mutatni, ami valójában: egy társadalmi bázisát és gazdasági stratégiáját felélő hatalmi csoport vergődésének. Sok rossz döntés születhet még, jó -- ismerve a kormányzó szemléletet -- egyre kevesebb.

A hír nem adhat okot maradéktalan örömre. Jobb lett volna, ha a kétharmad bölcsen él az erejével, de nem tette. Orbán bukásával azonban, ha végül bekövetkezik, nem fogunk közelebb kerülni a  társadalmi kiegyezéshez. Olyan politikai elitet fog feldobni a változás, amely nagy részben korábban már leszerepelt, most meg adott esetben bosszúszomjas és türelmetlen lesz, amellett, hogy heterogén és kiszámíthatatlan. E blog szerzője Nemzeti Kerekasztal összehívását tartaná indokoltnak, amely mellett meg lehetne állapodni egy új időszak alapelveiről. Ezt a Kerekasztalt Orbánnak kellene kezdeményeznie és felállítania. Jószerivel ez az egyetlen esélye maradt a tekintélye megőrzésére. És addig kell megtennie, amíg hatalma van hozzá, és még képviselheti mellette a jobboldali érdekeket.

Vergődés vagy remény, ez most a kérdés.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr944998161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gomorra 2013.01.06. 08:24:04

No, senki nem szólt hozzá? Pedig épp tegnap olvastam a Manideneren s az ottani hozzászálások között e blog gazdájának, mondanivalójának az ócsárolását.

Nem libsiznek itt s most, hanem mélyen hallgatnak? Tán csak nem úgy gondoljátok kedves Orbán-fanok, látni nem tudó hívők, hogy micsoda nagyívű felajánlás ez ostoba vezéreteknek? Hogy legyen ő a nemzeti kerekasztal összehívója!

Hallgattok, mert ti is érzitek, hogy ez lehetetlen, egy beteg elme erre nem képes, ehhez államféri kellene, az pedig nem terem minden bokorban, főleg nem az Orbán-családban.
S kéretik nem libsizni e hozzászólás íróját, inkább konzervatívnak mondom magam, a gondolkodó fajtából.
süti beállítások módosítása