1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.03.05. 14:08 HaFr

Hozzászólás az ellenzék szánalmas kampányához

Képtalálat a következőre: „gyurcsány karácsony”

Ellenségünk az ENSZ, Orbán cigányozik, migránsok betelepítésével fenyegetőznek magyar lakásokba, pedzegetik a kárpátaljai helyzetet, de látványosan Putyin szekerét tolják vele... mi kell még ahhoz, hogy látszódjék, a kormánypártnak semmi produktív mondanivalója nincsen (mivel semmi produktívra nem képes)? De nem kell aggódnia, megmenti az ellenzék, amelynek 2014-hez hajszálra hasonlóan 1. egyetlen pártja sem képes épkézláb független narratívára, nemhogy közösen egyeztetett országképpel kampányolni, 2. láthatóan politikai analfabétákból áll, akik egyszerűen nem érzik, hogy kell a politikai térben hatékonyan viselkedni, 3. minden lehetőségük meglenne a hódmezővásárhelyi tanulságokon tovább építkezni , de ilyesmi eszükbe sem jut. A helyzet semmit nem változott a két hónappal ezelőttihez képest: az ellenzék kulcsszereplőinek több érdeke fűződik az ellenzéki léthez a NER-ben, mint a célzott érdekű, az egyéb nagyszerű elgondolásaikat, a saját hatalmas politikai értéküket és feddhetetlen jelenüket egy időre zárójelbe tévő (ja, ilyenek nincsenek) közös kormányzáshoz. (Jelzem, a fókuszált érdekű kormányzás nem csak a kormányzásnak tenne jót, hanem azon szavazók választási kedvének is, akik -- mint én -- nem szívesen adnának biankó csekket ezeknek a pártoknak még a mai tragikus körülmények között se. Nekem biztosan segítene, ha tudnám, mire korlátozzák magukat.)

Két nap alatt sikerült visszaesni a Márki-Zay előtti tespedtségbe és Orbán őrültségei tematizálhatják a közéletet. Én, versenyen kívül, kapásból tudnék három-négy témát, amelyekkel tovább kéne építeni a szavazóbázist. Miért nem lehet az MZP észrevételezte hmvhelyi eladósodottságra felfűzni a többi fideszes nagyvárostól "várható" hasonló csődtömeget? Miért nem lehet az ellátórendszer lerobbanását világosan, szemléletesen illusztrálni? Miért nem lehet az Orbán-vő ügyét további fideszes családokra kiterjesztve napirenden tartani? Orbán jobbkeze épp most ismerte be, hogy átfogó kudarc a híres unortodoxia. Ebből miért nem lehet alkalmas témát faragni? Miért nem lehet egy közös kormányzás első néhány intézkedését egyeztetve közösen kampányolni, ezzel a kompetenciájuk és a tetterős kormányváltásnak -- legalább -- az érzetét keltve? Az idő és a bizalom gyalázatosan amatőr -- vagy éppenséggel profi? -- vesztegetése folyik. (Miközben persze MZP győzelmét még mindig nem sikerült dekódolni. Ti. ebben semmi "na ugye!" mozzanat nem volt, mert pont annyira volt köszönhető a balos pártvezérek és a pártok távolmaradásának, mint MZP karakterének és jobboldaliságának. Szóval, a legjobb akarattal sem a balos knowhow csúcsra futtatása volt. Ennek ellenére MZP győzelme és a rejtőzködő szavazók erejének keserű tapasztalata láthatóan az eddiginél is rosszabb énjét hozza ki Orbánból, ami választásra sarkallhat olyanokat is, akik eddig nem mentek volna el szavazni -- azaz az ellenzék helyett a magyarok reménye a választási zaj növekedése és az ennek következtében élénkülő szavazási kedv.)

Egyik (amúgy tényleg) nagyra becsült ismerősöm jelzi a FB-on, hogy "Gergő szombaton ismertette a 10 pontos programját". Hát igen, Ferenc meg előtte  a -- nem tréfa -- 600 pontosat! (Miután egy fél, majd újabb kétharmad ciklust végigcsinált korábban kb. összesen ugyanennyi ponttal, igaz, akkor tizenkét egymást követő tömörítésben.) Kár, hogy nem programok döntenek a választásokon, valamint az sem, hogy kinek áll ki hosszabb pávatoll a farából. Kit érdekelnek a pontok, ha nincs mögöttük versenyképes világkép, reális politikai stratégia és a választási kompetenciák látható erősödése? Öt héttel a választások előtt valójában csak abban reménykedhetnek, hogy a "kit utálunk jobban" nemzeti kiszámolósban ők maradnak benn végül a legtovább. A választóik meg abban, hogy nem szúrnak ki annyira az országgal, mint most tűnik.

268 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5713716986

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy elszalasztott lehetőség 2018.03.06. 17:12:22

Most, hogy lezárult az ajánlási időszak, megvannak az egyéni jelöltek, és a pártlisták, idézzük fel még egyszer, utoljára, mi lett volna annak az Új Pólus koncepciónak lényege, amit Juhász Péter dobott be a köztudatba majd egy évvel ezelőtt (bár valami...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biohouse 2018.03.05. 14:29:00

Na és mit csinál a vérprofi Ron Werber? Jó kis tanácsokat osztogat, én semmit nem vettem észre....

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.03.05. 14:33:29

Az ellenzék mindent elkövet, hogy kormányra ne kerüljön.
Jó elvannak. Felelősség nulla, egy kis pénz pedig mindig csurran...csöppen. Bolondok lennének kormányozni.
Azon röhögnék, ha a választók keresztülhúznák a számításukat. Lennének riadt és csalódott arcok április 8.-án.....és van rá esély, nem nagy, de van. A Fidesz túltolja a kampányt.

GyMasa 2018.03.05. 14:35:16

Miért nem lehet egy közös kormányzás első néhány intézkedését egyeztetve közösen kampányolni, ezzel a kompetenciájuk és a tetterős kormányváltásnak -- legalább -- az érzetét keltve?
Es, miert nincs ez keszen 2014 ota az egyik ellenzeki partnal sem?
(arrol mar nem is beszelve, hogy miert nincs kesz a 2010-es bukta ota?)
Arrol mar nem is beszelve, hogy Karacsony miniszterelnok jelolt ur, ezzel a kis programjaval bizonyitotta, hoyg felnott a magyar politikai "elithez" demagogiaban es populizmusban is.

zenonküp 2018.03.05. 14:59:00

Nagyon régen értettem ennyire egyet a blog szerzőjével.
Minden mondatával, minden szavával, minden zárójelével és minden pontjával.
Ettől pedig végtelenül szomorú is vagyok egyben. Ezt magyaráznom nem kell.
Hogy a sistergős ménkű csapna bele minden "ellenzéki" pártba!

ricardo 2018.03.05. 15:30:54

Karácsony Gergely meg a 10 pontos program. Ki kellene állni, és azt mondani: "Lassan mondom, hogy mindenki megértse. Nem fogjuk lebontani a határzárat. Figyeljék a számat: nem fogjuk. És nem vagyunk Soros György ügynökei. Aki mást állít, hazudik”. Innen indul.

komwj 2018.03.05. 16:11:56

@ricardo:
de Karácsony becsületes ember és nem akar mindjárt az elején ekkorát hazudni :-)))

Watchdog 2018.03.05. 16:15:50

@ricardo: ja, komoly, pontokba szedett antiprogram: mit nem fog csinálni, mihez nem fog nyúlni... de ehhez miért kell neki hatalomra kerülni?

Saga 2018.03.05. 16:29:55

1. Orbánt böribe. A bennfentes keresekedelem a Questor ügynél simán megáll.
2. Független ügyészség a mostani mellett és a mostani ügyészséget is vizsgálhatja.
3. Az EU ügyészség elfogadása.
4. Új választási törvény.(vagy legalább az előző visszaállítása, ha nem tudnak megegyezni.)
5. Előrehozott választás.

GyMasa 2018.03.05. 16:56:03

@Watchdog:
...de ehhez miért kell neki hatalomra kerülni?...
En ertem (erteni velem)!
Neki (meg) nincs lejarva a szavatossaga.
Tehat azt hiszi, hogy autentikusan mondhatja, hogy nem fog lopni.
Es, akkor az o feddhetetlen erkolcsi nagysaga elvonja a figyelmet a mszp-dk, es hasadvanyaikrol!

ricardo 2018.03.05. 18:33:20

@komwj: A magyar politikusok közös vonása, hogy a nagyobb a szájuk, mint a tehetségük. Karácsony mondta, de nem eléggé hangosan. Neki még a szája sem nagy.

2018.03.05. 18:47:29

" a kormánypártnak semmi produktív mondanivalója nincsen "

viszont hamarosan meg fogjuk tudni, h mit vél tennivalójának.

minek kéne ide diktatúra? megy minden mint kés a vajban. valahogy azonban az az érzésem, hogy egy ilyen kormánypárt egy ilyen ellenzékkel; egy ilyen kurzus ilyen független("") sajtóval és szak/értelmiséggel hosszútávon aligha lesz meg nélküle.
muszáj történnie valaminek, ami elegendő indok lesz a bevezetésére.
akkor is, ha semmi indok nem lesz rá.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.05. 19:05:30

@Bánegressy: jobban bízom már a magyar választókban, mint az ellenzékben, ami a konzervativizmus csődje esetemben :)

biohouse 2018.03.05. 19:35:51

Istenem, ez az Együtt is.... Mi a fenét csináltak négy évig? Hát ez elképesztően szánalmas.

2018.03.05. 20:00:57

@HaFr:
nem tudom mi a csodát tudnának kitalálni a választók.
csak abból az étlapból tudnak választani, ami adott.
a konzervativizmus csődje egy dolog.
itt most már valami olyan csőd készül, hogy bárcsak a konzervativizmus lenne abban a legnagyobb.

sztem a választások után sürgősen meg kell erősíteni majd a rendvédelmet.
az összes fegyveres testületet.
az eu, nato támogatni fogja.

ijontichy 2018.03.05. 20:03:54

@HaFr: @Bánegressy: "nem tudom mi a csodát tudnának kitalálni a választók"
Idővel talán kitermelnek magukból egy új politikus generációt. (elég sz@r kilátás, nem? főleg ellenszélben :-( )

2018.03.05. 20:26:23

@ijontichy:
szerencse, hogy szomszédék egyelőre sem nem szaporábbak, sem nem agresszívak túlságosan egyelőre, mert hamar pontot tennének a szabadságért és függetlenségért folytatott permanens háborúnak.
viszont így ki fog?
ennek a háborúnak folytatódnia kell.
ez a fidesz kormányzás és a ner értelme.
és ha közben meghal soros is?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.05. 20:45:40

@Bánegressy: az ensz még marad egy darabig ;)

2018.03.05. 20:52:20

@HaFr:
Ááááá!!
még Vatikán se!
Ferenc migráncspárti.
mennie kell!

juteszembe, ideje lenne egy megválasztani egy magyar pápát.
petike megy enszfőtitkárnak
Viktor? . . .
vissza kell állítani a német-római császárságot.

Laikus Mérgelődő 2018.03.05. 21:07:09

@ricardo: Azt is hozzátehetné, hogy addig nem töröljük el a hatályos Alaptörvényt amíg nincs helyette másik.
Elég hülyén nézne ki a jogrendünk a legfelsőbb szintű jogforrás nélkül.

ijontichy 2018.03.05. 23:17:39

@Laikus Mérgelődő: Hát... így is elég hülyén néz ki. Elvégre, ha tényszerűen nézzük, a "legfelsőbb szintű jogforrás" momentán a vitya segge :-(.

szepipiktor 2018.03.06. 11:34:53

Várható volt...
Megszólalatt a Bajnai és kompletten ellen szólt a egyetlen lehetséges megoldásnak.
Vajon miért..?
Ma reggel már a ellenzéki pártok egymás szidták a tévékben.
Bajnai kormányváltás-ellenes tanácsai rámutattak, valóban csak egy jobbik-lmp-momentum koalíció a megoldás, az mszp és a dk (és karácsonyék) nem a változásra mennek, hanem a bekerülésre...
Ellenzékben nincs felelősség, és nagyon jól fizet. És ez a jó az ellenzéki méfiának, mert a hergelés, tiltakozás is látogatót, eladást generál.

legális 2018.03.06. 11:53:57

@Saga: mi az a független ügyészség?
Vizsgáljon téged az eu ügyészség, ki is mehetsz hozzájuk. Itt semmi szükség rájuk.
Az új választási törvény szerint kevesebb szavazattal legyőzhető a több? Ha nem, akkor fölösleges.
Mit akarsz előbbre hozni? egy hónap múlva választás. Két hét múlva jobb lenne?

Kivlov 2018.03.06. 11:54:57

Az ellenzéknek 10 éve csak az orbántakarodj a mondanivalója. Ők lennének a legnagyobb bajban, ha kormányozniuk kellene...

screpes 2018.03.06. 12:05:43

@Fuxos (ex bömis): @zenonküp: @ricardo:
Nem szép dolog igy beszélni Karácsony gergelyről.
Tegnap ki is mondta az ellenkezőjét annak, amit róla állítasz, (tehát hogy mi lenne a kerítéssel a szándéka: ő állítja, hogy MEGHAGYNI!)
Kizárhatjuk, hogy ezek után első intézkedése lesz lebontani..

Mer' "majd hazunni fog!"

Ja, és szólok: amellett, hogy nem áll meg róla az állításotok, , disszfunkcionális is nektek ilyet beszélni...
Akartatok egy ilyet, mint ő, vagy valami ilyesmit..
Most van... Jeanne d'Arc-ról is lehetett mondani, hogy csak 48 kiló, méréshibával együtt.
Ez a fiú nem lop, nem volt figurája domináns elődpártoknak, (sőt, LMP-s alapító)
papir nélkül beszél, és jókat mond, VAN tízpontja iS.
Most mégis tőletek az a mondás, hogy nincs négy éve egységes jövőképe, neki se, és ezáltal a (bal) ellenzéknek...Meg nem karizmatikus.. (dehogynem).

Először is, arról nem tehet, hogy csak az MSZP állt sietve mögéje..ti most se tennétek, ez kinek lesz a sara? Szél Berni képtelen kimondani, hogy miért nem ő tette meg elsőként? (az vajon elég indok, hogy "saját " pártja van?).

Meddig mutogathatunk egymásra , hogy azok amott következetesen ellenszenvesek?
Szavazókról beszélünk, nem pártokról!
Gyurcsányt kár emlegetni, Karácsony nem abban a mederben és szellemben kampányol mint GYF, sőt egymás ellenében dolgoznak, jóllehet szavazóbáziukat a félisten is egymásnak teremtette.... gonosz dolog azonosakként láttatni őket összevetés helyett, meg közben azt is felróni, hogy Nem férnek meg a szar státuszukban...)
Vagy megint imádtok mohácsi vészt játszani, és Karácsony lesz Tomori érsek.?

chrisred 2018.03.06. 12:11:06

Tulajdonképpen Hódmezôvásárhelyhez is csak annyival járultak hozzá az ellenzéki pártok, hogy úgy tettek, mintha nem is léteznének. Hogy lehet még ehhez képest is tespedtségbe zuhanni?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.06. 12:13:13

@chrisred: hát, a Hmhelyről való távolmaradásuk volt a kiugró teljesítményük

chrisred 2018.03.06. 12:15:05

@Kivlov: Nem hiszem. Ebben az országban már vagy másfél évtizede nem kormányoz senki, és ez mégis zavartalanul történik.

DFK 2018.03.06. 12:18:57

Már ha MZP üres kasszáról való mondása fedi a valóságot... Mert az alpolgármester szerint nagyon nem.

DFK 2018.03.06. 12:19:38

@HaFr: talán az országtól is távol kéne tartaniuk magukat.

Szelid sunmalac 2018.03.06. 12:21:43

"Én, versenyen kívül..." Tetszettek volna partot alapitani...ize...akarom mondani.

Egyeterthetnek a poszt mondanivalojaval, ha nem lenne hosszabb az emelkezetem, mintaz atlag valasztoe (vagy partgrundoloe), aki azt is elfelejti, mit evett reggelire. De amig ez nem igy van, nem tudok tullepni azon a kenyelmessegen, amit oly szivesen ostoroz a posztolo: a kibicnek semmi se draga. Magyaran igen konnyu jobbra is balra is kiosztani par folenyeskedi kokit es sallert a kenyelmes fotelbol es kozben a sajat kudarcunkat a tetteke mezejen joszivuen nem megemliteni...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.06. 12:25:03

@Szelid sunmalac: téved az úr -- a párt megvan, de a pártnak nemcsak növekednie kellett volna, hanem pólust építenie, éppen a jobb-bal dominanciája miatt. Láthatóan ez másnak sem megy, nem véletlenül. Szóval a gúnyt megtarthatja magának, lesz még magyar feltámadás, amelyben tovább kommentelhet majd a nagy ismeretlenségből maga is

Szelid sunmalac 2018.03.06. 12:33:40

@HaFr: Rendben, ugy legyen en drukkoltam az elejen is. Az ur bizony pont annyira ismeretlensegbol kommentelhet, mint maga poszotolo, barmennyire is szeretne ezt mashogy hinni. Ha nem igy lenne, akkor mar sikerult volna az a bizonyos polus epites. Azert hadd kerdezzem meg: ha ez bevallottan onnonmaganak sem megy, ildomos-e a masikat pont azert ostorozni? He?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.06. 12:43:11

@Szelid sunmalac: Az úr ismeretlenségére a célzás nyilvánvalóan arra utalt, hogy csak a nickjét van szerencsénk tudni. Én viszont nem okvetlenül tolerálok több gúnyolódást, válasszon, akar-e maradni.

Saga 2018.03.06. 12:57:08

@legális: Független ügyészség a mostanitól legyen független. Kár az elfogultságot nem észrevenni.
Az EU ügyészség egy szövetségi szintű szerv, mint a strasbourg-i bíróság, kár a hülyét játszani. EU-s pénzt költünk, hadd kérhessék számon az elköltést is.
Az új választási törvény brutálisan aránytalan eredményt hoz ki. A fidesznek soha nem volt kétharmados társadalmi támogatottsága mégis ennyi lett a parlamenti mandátuma. Van benn egy kis gerimandering is és egyéb nyalánkságok. Olyan taktikát kényszerít a kisebb pártokra, ami csak a monolit nagynak jó. Elég álszentnek kell lenni, hogy ezt ne ismerje el valaki.
Új választási törvény, új választás, ami tükrözi a valós társadalmi támogatottságot. Nem olyan bonyolúlt.

Nyugi, tudom, hogy részedről a kötekedés a lényeg.

nem várt fordulat 2018.03.06. 13:01:58

azért a balos média is erősen benne van ebben (is).

folyamatosan Czeglédiznek, miért nem az Eliost tartják napirenden?

Megint bedőltek a habony műveknek.

konrada 2018.03.06. 13:04:59

@screpes:
...az egy dolog, mit mond Karácsony, az egyszemélyes pártjával - az igazi választ úgyis az MSZP adná...

...április 9 után (copiright Bangóné MSZP elnökségi tag)

Szelid sunmalac 2018.03.06. 13:16:21

@HaFr: Fenyegetozesre semmi szukseg! Megyek en onszantambol is, bar ez a foku erzekenyseg eddig csak mas oldalakrol volt ismert, innen nem. Kicsit csalodott vagyok, hogy egy kritikus posztot iro ember nem viseli a kritikat. Viszlat!

kalbász 2018.03.06. 14:06:29

@ricardo: "Lassan mondom, hogy mindenki megértse. Nem fogjuk lebontani a határzárat. Figyeljék a számat: nem fogjuk. És nem vagyunk Soros György ügynökei. Aki mást állít, hazudik”.

Jó, de nem akar rögötn hazugsággal kezdeni, érted. Így nem mondhatja, ezért terel, maszatol.

kalbász 2018.03.06. 14:10:53

@Szelid sunmalac: Pontosan tudjuk melyik oldalak szeretik az ellenvéleményt maguktól messzire tudni. :)

chrisred 2018.03.06. 14:14:22

@Kivlov: Sajnos, ez komoly. Viccnek durva lenne.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.06. 14:17:12

@kalbász: sajnos nem ellenvéleményt közölt malac űr, hanem engem próbált diszkreditálni nem egy, nem kétszer egymás utá. Ez melyik oldal sajátja?

2018.03.06. 14:17:54

@chrisred: nem, abban volt meló.
A pártok lehet rájönnek, hogy az ún nemzeti minimumot ki kell találják és 22-ben egységesen álljanak ki mellé. Mondjuk akkor kialakul egy kétpártrendszer amivel meg az a baj, látjuk ámerikában is milyen szar néha, rossz meg rossz közt lehet választani.

Szelid sunmalac 2018.03.06. 14:23:35

@HaFr: No, ha mar igy allunk ,felolem akar ki is tilthatsz, de az ugy nem megy, hogy mig ne nem szolhatok hozza, addig te irhatsz rolam velemenyt. Ezt hivjak kettos mercenek. Raadasul szeretnem elkerulni a ferditest is. Szo sem volt diszkreditalasrol! Tisztazzuk: azt irtam, hogy visszas dolgo emelkedett hangnemben kritizalni azt, amit tenmagad is beismerten ateltel es te sem tudtad mashogy csinalni. Ennyit irtam. Ha ezt diszkreditalasnak hivod, lelked rajta, de akkor tenyleg nincs mirol beszelnunk.

Kivlov 2018.03.06. 14:28:48

@chrisred:
Lehet, h komoly, csak nem igaz. :D

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.06. 14:29:00

@Szelid sunmalac: nyilván hozzászólhatsz, qed. Ha nem szólhattál volna hozzá, én sem írtam volna rólad, ez így megy konziknál

chrisred 2018.03.06. 14:32:42

@Kivlov: Na, ez viszont vicces volt. :)

morph on deer 2018.03.06. 14:33:24

Aki még mindig álmélkodik azon, hogy egy tolvaj bagázs miképpen képes még most, közel egy évtized után is hülyíteni egy egész országot, és feltétlen engedelmességre bírni több, mint két millió lakost, annak ajánlom a figyelmébe ezt a cikket:

index.hu/belfold/2018/03/06/sziraki_kuruzslo_itelet/

Egy férfinek sikerült hosszabb időn keresztül orvosNŐNEK(!!!) kiadni magát, rendelt, kezelt, és MOBILTELEFONJÁVAL(!!!) vérnyomást mért, EKG-t, ultrahang- és röntgenfelvételeket(!!!) készített!!!

Ezek után csodálkozni mer valaki is, hogy a viktor az isten f@sza Magyarországon?
De most komolyan..!

Kivlov 2018.03.06. 14:37:17

@chrisred:
én is majd elélveztem a nevetéstől.

GyMasa 2018.03.06. 14:38:14

@Szelid sunmalac:
...amit tenmagad is beismerten ateltel es te sem tudtad mashogy csinalni...
Latod, itt azert van egy igen lenyeges kulonbseg!
HaFr szemelyesen is elmondhatja magarol, hogy MEGPROBALTA, csak nem sikerult.
Te, elmondhatod ezt magadrol?
Mert en nem, szoval, eszembe sem jut olyanokat kritizalni, akik legalabb megprobaltak.

chrisred 2018.03.06. 14:39:10

@vuvuzela importőr: Hogy is van a szabály az Alice Tükörországban? Lekvár tegnap, lekvár holnap, lekvár ma sosincs. Vagy a magyar fociválogatottnál, soha nem az a selejtezôsorozat a fontos, amiben éppen részt veszünk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.06. 14:49:02

@GyMasa: úgy gondolja, ha én "elbuktam" (ami azért így nem teljesen igaz), akkor már nem is bírálhatok másokat. Többet ér az, aki nem bukott el -- mert meg se próbálta :)

GyMasa 2018.03.06. 14:59:16

@HaFr:
Bocs, de nekem ez tul "progressziv" gondolat...
(nem a tied, hhanem sunmalac-e)

legális 2018.03.06. 15:37:24

@Saga: szerintem te kötekedsz. pl. hülyét játszani, álszent, stb. Én csak kérdéseket tettem fel egy olyan kommenthez, amivel nem értek egyet.
A függetlenségnek egyébként nem ismérve az, hogy a mostanitól független.
Az EU ügyészség ugyanolyan libbant közjó, mint az általad írt bíróság. Semmi szükségünk rá. Arra meg végképp nincs, hogy az EU-érdekek miatt (így lazán, konkrétum nélkül) bárki itt verje magát. Ez ugyanolyan slendrián, mint a sehol meg nem határozott európai értékek.
Te is láttál többféle választási rendszert, mindnek van ilyne-olyan előnye. Van ahol rosszabbul járnál, van ahol jobban. Olyan nincs, hogy a súlytalan domináljon.

vackor1 2018.03.06. 15:40:28

@morph on deer: :)))

Én is elküldtem pár ismerősömnek a linket az alábbi szöveggel : "és ezek is szavazhatnak ,alakíthatják a jövőnket , dolgozhatnak , gyereket nemzhetnek és nevelhetnek , stb..nem lehet az ilyeneket egy külön földrészre költöztetni és ott kezdjenek magukkal akármit ? index.hu/belfold/2018/03/06/sziraki_kuruzslo_itelet/ " ... :))

Na , jó , még ezt is :

" b1.blog.hu/2018/03/06/orban_viktor_mar_husz_eve_megjosolta_hogy_aprilis_8-an_erte_fognak_jonni#comments " ... :))))))

magaslabda 2018.03.06. 15:41:30

Az, hogy ezt a kormányt meneszteni kell, sőt nem csak úgy elengedni, hanem felelősségre vonni és megbüntetni - ez egyértelmű. Na de kikre kell őket cserélni? Azokra, akik hagyták, hogy az uralkodópárt a saját szájaíze szerint alkosson alaptörvényt és sok minden mást....

Szelid sunmalac 2018.03.06. 15:46:11

@HaFr: Megkoszonnem, ha nem probalnad meg "leforditani" mit gondolok es mit nem. Kulonben is regen rossz, ha egy GyMasa (nezz utana a munkassaganak)a legjobb elvbaratod es tole kapsz onigazolast, de lelked rajta.
Akkor mielott ujra megprobalod kiforgatni a szavaim: Nem irtam sehol, hogy elbuktal. Azt irtam, hogy (mint azt TE MAGAD is leirtad), neked sem sikerult polust epitened. Irtad, vagy nem irtad? Tehat utoljara: mint ahogy nekd sem sikerult, neked kene a legjobba nralatnod arra, hogy ezert kritizalni masokat nem feltetlen szep dolog.

Ahh...de nem is ertem...forgasd ahogy akarod. Csak csalodottabb leszek minden mondattal.

arabok balrol 2018.03.06. 16:05:03

ballibageddon, ez jo volt birka

Pop40 2018.03.06. 16:19:36

A T.szerzőtől olvastam már pár hülyeséget (a csúcs az volt, mikor kb egy éve koalára akart lépni a köztörvényes Vityával) de ez a poszt most tényleg jó lett.
Igen, az ellenzéknek kb ezeket a témákat kéne tolnia naphosszat, ehelyett csak bágyadt alkudozások folynak. (Amik persze kellenek, csak kampány mellett, nem helyett - mellesleg már rég végezni kellett volna velük.)
Mostanra már a körzetenként 1 ellenzéki jelölt mellett kéne gőzerővel kampányolni, ezek meg még azt se tudják, ki lesz az az egy - már ha egyáltalán eljutnak odáig, hogy 1 lesz, mert amennyi eszük van, simán átpasszolják a fideszmaffiának a körzetet azzal, h elindulnak egymás ellen.

GyMasa 2018.03.06. 16:27:33

@magaslabda:
...Azokra, akik hagyták, hogy az uralkodópárt a saját szájaíze szerint alkosson alaptörvényt és sok minden mást...
Azert ez eros eufemizmus am!
Nem csak hagytak, hanem a tetteik egyenes agi kovetkezmenye volt a 2010-es fidesz 2/3 es minden, amit ez lehetove tett.
De nyugodtan ide lehet sorolni a 2014-es szereplesuket is.

GyMasa 2018.03.06. 16:43:47

@Szelid sunmalac:
...Kulonben is regen rossz, ha egy GyMasa (nezz utana a munkassaganak)a legjobb elvbaratod...
Latod, ez a kulonbseg kettonk kozott.
Te megnezed a "munkassagomat", azt' egybol le is vonod a sajat kovetkeztetesedet, aztan ugy is allsz hozza a velem folytatando tarsalgasnak is.
En, ezzel szemben arra reagalok, amit leirsz, es k.vara nem erdekel, mi a "Munkassagod".
Lehet tema, amiben meg akar egyet is erthetek veled, es akkor azt fogom leirni.
Toled, azonban, attol felek, hogy egyetertest nem is remelhetek.
(Nem, mintha szuksegem lenne ra.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.06. 16:50:59

@Pop40: a koala ma is stimmel, de el se tudom képzelni, mit látott bele a T. olvasó

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.06. 16:53:17

@Szelid sunmalac: ó nem, te sokkal rosszabbat (is) írtál: hogy hazudok az olvasóimnak, mert jótékonyan elfeledkezem a saját kudarcomról, he?

2018.03.06. 17:13:11

@arabok balrol:
vaktyúk is talál szemetet :D

Janossz 2018.03.06. 18:16:06

@GyMasa: "Te megnezed a "munkassagomat""
Kell azt bárkinek is megnézni? Telepotyogtattad excerementumaiddal a blogszférát, elég nem belelépni...
Most meg játszod itt a független konzervatívot? Nem áll jól az előéleteddel.

GyMasa 2018.03.06. 18:27:13

@Janossz:
Jajj, jöttél megint hülyét csinálni magadból?
De aranyos!
Eddig erőlködtem, hogy én csináljak belőled hülyét, de a múltkori óta látom, hogy tulajdonképpen nem is kell csinálnom semmit, mert te elitézed saját hatáskörödben.
Szóval, most csak kibontok egy sört, és nézem a show-t!
...Telepotyogtattad excerementumaiddal a blogszférát, elég nem belelépni...
Nem kell idejönni, és, akkor máris megkímélted magad.
...Most meg játszod itt a független konzervatívot? Nem áll jól az előéleteddel...
És, nyilván ezt majd pont te fogod itt eldönteni, ugye?

GyMasa 2018.03.06. 18:29:44

@HaFr:
Látszik, megint index címlara került a blogod :-)
Megjelentek az unatkozó ellenzékiek :-D

Janossz 2018.03.06. 18:36:36

@GyMasa: Ez a néhány sorod szépen bemutatott téged, meg a vitakultúrád... Még egy excerementum a sorban.
Na csá!

GyMasa 2018.03.06. 18:42:09

@Janossz:
Akkor ezt is félreértetted. Veled nem vitázom, mert felesleges.

Carmichael 2018.03.06. 18:53:49

@Szelid sunmalac:
Csak szelíden közelítve: azt azért ugye tudod, hogy nem feltétlenül kell tudnod tojást tojni ahhoz, hogy észrevedd azt, ha valamelyik záp.

élveteg 2018.03.06. 18:55:36

Ugyan Nem hülyék hanem realisták Tudják hogy egy hódmezővásárhelyi technikai koaliciós győzelem országos szinten gyakorlatilag nem ér semmit Egy Vonától Gyurcsányig tartó koalíciós kormány megalakulni sem lenne képes

Visceroid 2018.03.06. 19:00:34

Jó ez a Fidesz, "ha nem szavazol ránk, migránsokat telepítünk a lakásodba, de ha igen, akkor is, csak akkor máshogy hívjuk őket".

Fritz Gerlich 2018.03.06. 19:24:59

Igazán jópofa nép a magyar, azt mondja: " ... milyen szánalmas ez az ellenzék, kiszúrunk velük és majd jól nem válasszuk meg őket. Inkább lehúzunk újabb 4-8 éveT Orbánizmusban"

Nehéz erre bármit is mondani. Tényleg keményen kiszúrnak az ellenzékkel! Le akalappal magyar fúrfang előtt! Bűbájosak! :-))))))))))))))))))

2018.03.06. 19:51:35

@Fritz Gerlich:
hát azért nem egészen erről van szó.
legalábbis a kutya(a sánta) sem akarna lehúzni 4-8 évet a közép-európai apostoli orbanátusban, ha az ellenzéknek valami módon el tudná hitetni a néppel, hogy az esetleges kormányzása nem fordul még nagyobb kiszúrásba vele(mint fleto idején), ill. nem valószínű, h ebben az esetben is orbán csendben várna a sorára a háttérben.
a nép sajnos ezt tudja.
beárazta magának, hogy a felek kb. mire képesek és ez alapján sajnos a 'jobb a békesség' mellett dönt(vsz)(már csak anyagi szempontból is) bűbájos, nem mondom.
de a nép a birtokában lévő adatok elemzése alapján csak az önsors rontás már kitaposott útjának folytatása mellet dönthet.
ha már létezne mesterséges intelligenciával működő politikai gps amelyik megmondaná a tutit a köv. 4-8 évre, annak sem valószínű, hogy hinnének, ha választani akkor is csak a jelenlegi menüből lehetne.

2018.03.06. 20:15:40

@Bánegressy:
a választások körüli időszak bőven ad(na) lehetőséget, hogy a zemberek is egy kicsit nyomatékosabban kinyilvánítsák, hogy mmik az elvárásaik

titkon én is arról ábrándozom hogy, a jó nép azt is fölmérte, hogy ez a mostani választás (is)könnyen lehet az a helyzet, amikor megszabadítja magát attól, hogy állandóan az (akármilyen oldali)elitje rontsa meg az önsorsát.

de nem.
a 10K ft-os utalványváró nyuggerek most is mindenütt ott vannak. az ő hangjuk erősebb. azt monnyák(monnyon le! :D), éljen orbán!(vesszen a jövő)

naivugyfel 2018.03.06. 22:05:54

"...megmenti az ellenzék, amelynek 2014-hez hajszálra hasonlóan 1. egyetlen pártja sem képes épkézláb független narratívára, nemhogy közösen egyeztetett országképpel kampányolni, 2. láthatóan politikai analfabétákból áll, akik egyszerűen nem érzik, hogy kell a politikai térben hatékonyan viselkedni, 3. minden lehetőségük meglenne a hódmezővásárhelyi tanulságokon tovább építkezni , de ilyesmi eszükbe sem jut. ..."

Bocsi, de hát mit vársz tőlük? Ők pártos pártok, pont mint a PKP is (lett volna)...

Szóval ez az írás - bocs, de - megint csak sírás-rívásra sikeredett... :-)

Ennél többet vártam volna tőled... na persze ha az igazi megoldás sem érdekel, akkor nyilván csak ez marad... igen, a magunkba nézéssel kellene kezdeni, mielőtt az ellenzéket szidjuk, egyébként teljesen jogosan... csak magadat kifelejtetted a sorból :-) Na úgy korrekt írás lenne, így meg nem az.

naivugyfel 2018.03.06. 22:11:34

HaFr-nak: Még valami: kezdesz Török Gábor-i magasságokba emelkedni... nem kéne...
Ha van értelmes mondanivalód, jövőképed pl. a MEGOLDÁSra, akkor hajrá, ha nincs, akkor az ilyen blogoknak nincs sok értelme, mint írtam, ez csak sírás-rívás, borongás-busongás...:-)

mh1973 2018.03.06. 22:12:54

Azzal együtt, hogy nem csípem az lmp-t mégis azt kell mondjam egyedül hadházy ellenzéki munkássága értékelhető, a többiek semmit nem tesznek rajta kívül. Ő meg egy épp 5%-os párt második embere, tehát nem sok vizet zavar! Pedig tucatnyi mutyit fel lehetne tárni a következő pár hétben!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.07. 03:55:55

@Kunhalmi Ágnest megkurnám de nem szavaznék rá:

(Mivel egy cuki kis ma született troll vagy, nagy empátiás készségemből kifolyólag megetetlek:)

"jo a kormany"

Kinek és mire?

VáradiJános 2018.03.07. 07:16:34

@neoteny: mivel egy kivénhedt és legyengült öreg troll vagy, szánalomból megetetlek: sokaknak, például nekem és sokmindenre, például az ajvékoltatásotokra

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.07. 07:32:10

@VáradiJános:

"sokaknak"

Az nem elégséges: a kormány mindenki javára kellene tevékenykedjen, de legalább is senkit sem lenne szabad hátrányos helyzetbe hoznia.

torró 2018.03.07. 07:42:23

Láttam jó pár bejátszást. OLAF jelentés értelmezése. Demszki: "Az OLAF jelentés hülyeség, nem kell vele foglalkozni. egy baromság!"
Magyar György : "Nem kell az OLAF jelentést komolyan venni!" Ezek tavalyi kijelentések. Idén, már komolyan kell venni. Nem ártana ha nem beszélnének össze vissza. Függetlenül A Tiborc ügy valóságáról. Vagy a 4-s Metró ügyben. Ne legyünk álszentek , a Medgyesit azért menesztették annó, hogy az SZDSZ tele van korrupcióval. Ezek a dolgok végig jelen vannak minden kormányzati ciklusban. Az emberek csak legyintenek ha ezt hallják.
Tegnap nézem Gyurcsány kampányát, már nem tudom hol volt, azt mondja, szó szerint,: Egyeztetni fogunk, mert le kell váltani a DK-t! Majd zavartan körülnéz, mit mondtam? Kérdezi hátra fordulva. Ja! Természetesen Orbánt!
Szóval. Basszus ha valaki oda sem figyel a saját beszédére, és azt sem tudja mit mondott egy pillanattal előbb, hogy lehet komolyan venni? Már teljesen bele vannak bonyolódva az erőltetett mindenáron győzni műsorukba, hogy ebből mi fog kisülni, nagyon kétséges. Ennyire görcsösen csak elszúrni lehet dolgokat.Ja és azt mondja, : Lehet hogy 1 hónap múlva, ha nyerünk, újra választást kell csinálni. Már előre vetíti a kormányozhatóság lehetségét! Vagyis, Rögtön káosz keletkezik. Akkor mire jó ez az egész cirkusz? Tényleg jó ez nekünk?

GyMasa 2018.03.07. 08:05:08

@neoteny:
...Az nem elégséges: a kormány mindenki javára kellene tevékenykedjen, de legalább is senkit sem lenne szabad hátrányos helyzetbe hoznia...
Neo!
Ennek az allitasnak mindket resze problemas!
Megint univerzalis kvantorokat hasznaltal, pedig megigerted, hogy nem fogsz :-)
Raadasul, egyik feltetel sem teljesitheto.
Egybol a progressziv adozas visszahozasa igen hatranyos helyzetbe hozna pont azt a jolkepzett es egyben jol fizetett mernok/SW-fejleszto/stb. reteget, akiknek a legkonnyebb elhuzni a beluket kulfoldre.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.07. 08:30:16

@GyMasa:

"egyik feltetel sem teljesitheto"

No ha ez így van, akkor a kormány (államhatalom) tevékenységei nem igazolhatóak.

Ami pedig az univerzális kvantorok használatát illeti: nem egy olyan állítást tettem, ami mindenkire vagy senkire vonatkozóan érvényesnek szántam (és így az állítás érvényességének cáfolatához elégséges egyetlen ellenpéldát megmutatni), hanem feltételes módban beszéltem. Ha a felételezett helyzet (mindenki javára történő kormányzati tevékenység, de legalább is senkit hátrányba nem hozó kormányzati tevékenység) nem lehetséges, akkor abból az következik, hogy nem igazolhatóak a kormányzati tevékenységek.

(Partikulárisan: sehol nem állíttottam azt, hogy a progresszív jövedelemadó jobb lenne, mint az egykulcsos; de az én álláspontom az, hogy még az egykulcsos SzJA is rossz, hiszen más mértékű "díjak" megfizetésére kötelezi elvileg azonos [vagy legalább is hasonló] mértékű "közszolgáltatások" fogyasztóit.)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.07. 08:32:21

@neoteny:

"állíttottam"

Helyesen: állítottam.

GyMasa 2018.03.07. 09:17:12

@neoteny:
De a gyakorlatban nem megvalosithato a "a kormány mindenki javára kellene tevékenykedjen, de legalább is senkit sem lenne szabad hátrányos helyzetbe hoznia."
elvarasod. Meg akkor sem, ha felteteles modban beszeltel.
Ez lehet egy idealista cel, de VALOS semmikeppen nem.
Es, emiatt alkalmatlan a kormanyzatok tevekenysegenek megitelesere.
Ez a Nirvana ervelesi hiba.
...Ha a felételezett helyzet (mindenki javára történő kormányzati tevékenység, de legalább is senkit hátrányba nem hozó kormányzati tevékenység) nem lehetséges, akkor abból az következik, hogy nem igazolhatóak a kormányzati tevékenységek...
Nem igazan, ugyanis a "kormanyzati tevekenysegek" nem binaris mennyiseg, hanem kormanyzati tettek es az allampolgarokra gyakorolt hatasuk osszessege.
Es, ennek - ha nem is A- de egy meroszama az adott kormany szereplese a kovetkezo valasztason.

GyMasa 2018.03.07. 09:18:49

@GyMasa:
...kormany szereplese a kovetkezo valasztason...
Ami ugye nyilvan nem egy tokeletes meroszam, de "eleg jo".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.07. 10:04:08

@GyMasa:

"Es, emiatt alkalmatlan a kormanyzatok tevekenysegenek megitelesere."

Dehogy: pl. amikor a jelenlegi kormányzat elvette a dohányforgalmazás jogát a trafikosoktól (is) és azt odaadta ("pályáztatta") bizonyos polgároknak, akkor nyilvánvalóan diszkriminált a polgárok között (egyeseket negatívan, másokat pozitívan); és ez a kormányzati tevékenység jól megítélhető épp' ezen diszkriminatív jellegéből fakadóan.

"az allampolgarokra gyakorolt hatasuk osszessege"

Ami mérhetetlen: a Nemzeti Dohányboltok példájánál maradva, a boltokhoz jutók nyeresége nem hasonlítható össze a dohányforgalmazás jogát elvesztők veszteségeivel. Különösen nem akkor, ha a dohányneműket vásárlók olyan veszteségeit is figyelembe vesszük, hogy nem tudnak vásárolni ott, ahol egyébként is vásárolnának (lakóhelyhez vagy munkahelyhez közel eső trafikban, "sarki boltban", élelmiszerboltban, benzinkutakon stb.), hanem el kell menniük egy Nemzeti Dohányboltba, aminek pluszköltsége van számukra (időben mindenképpen, de esetleg benzinben meg autó amortizációjában).

"kormany szereplese a kovetkezo valasztason [...] nem egy tokeletes meroszam, de "eleg jo""

"Elég jó" a hatalomra kerülő csapatnak, meg azoknak, akiknek hasznuk származik abból, hogy őket pozitívan diszkriminálja a hatalomra került csapat.

Ld. en.wikipedia.org/wiki/Selectorate_theory

GyMasa 2018.03.07. 10:26:06

@neoteny:
...Dehogy: pl. amikor a jelenlegi kormányzat elvette a dohányforgalmazás jogát a trafikosoktól (is) és azt odaadta...
Ez a tett a te modelledben a kormany bukasat okozta volna, az en modellemben meg nem.
Eddig az en modellem all jobban a valosaggal osszehasonlitva.
...Ami mérhetetlen:...
Dehogy merhetetlen! Ha eleg embert haragitanak magukra a kriptokommunista tetteikkel, akkor igenis merheto modon a nep elhajtja oket a csiapaba.
...a Nemzeti Dohányboltok példájánál maradva, a boltokhoz jutók nyeresége nem hasonlítható össze a dohányforgalmazás jogát elvesztők veszteségeivel...
Pont, ahogy mondtam, NEM tehetsz jot MINDENKIVEL.
.."Elég jó" a hatalomra kerülő csapatnak,...
Nem, eleg jo az egesz orszagnak.
A demokracia alapszabalya, hogy a tobbseg donti el, hogy mit tesz a teljes orszag. (meg akkor is, ha ez egyeseknek rosszabb lesz. "Szolidaritas")
Ha ez nem tetszik, akkor lehet tenni helyben ellene (vermerseklet szerint a politikai aktivizmustol a terrorizmusig tart a skala), vagy el lehet koltozni egy olyan orszagba, ahol olyan az allam berendezkedese, ami neked a legjobban tetszik!
...meg azoknak, akiknek hasznuk származik abból, hogy őket pozitívan diszkriminálja a hatalomra került csapat...
Nekik nem "eleg jo" hanem "nagyon jo".

GyMasa 2018.03.07. 10:32:13

@neoteny:
...őket pozitívan diszkriminálja a hatalomra került csapat...
Ami, pontosan ugyanugy igaz tetszoleges, jelenleg ellenzeki partra is:
- Ha tamogatni (pozitiv diszkriminacio) akarjak az idojarasfuggo energiatermelest, akkor azzal automatikusannegativan diszkriminaljak a hagyomanyos energiatermelest, es torzitjak az energiatermelesi piacot.
- Ha tamogatjak a progressziv adozast, akkor automatikusan tamadjak az "aranyos adozas" elvet, hiszen eppen az 1 kulcsos adozar "aranyos" (merugye azzal a kereseti skala teljes egeszeben az ado egyenesen aranyos a megkeresett penzzel, mig a progressziv adozasnal ez nem igaz.)
- Ha elonyben reszesitik a noket, akkor automatikusan hatranyban reszesitik a ferfiakat, es torzitjak a munkaeropiacot is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.07. 11:12:57

@GyMasa:

"Ez a tett a te modelledben a kormany bukasat okozta volna"

Arról volt szó, hogy állításod szerint "[e]s, emiatt alkalmatlan a kormanyzatok tevekenysegenek megitelesere". Egy példán keresztül megmutattam, hogy a kormányzati (államhatalmi) tevékenységeket lehetséges megítélni annak alapján, hogy hogyan diszkriminálja (pozitívan és negatívan) a polgárokat.

"NEM tehetsz jot MINDENKIVEL"

Akkor ne tegyen sem jót, sem rosszat senkivel a kormányzat (az államhatalom mindenkori megtestesülése).

"eleg jo az egesz orszagnak"

Hogyan volt jó az egész országnak a Nemzeti Dohányboltok bevezetése? Különösen akkor, amikor elismerted azt, hogy nem összehasonlíthatóak a pozitívan diszkriminált polgárok nyereségei a negatívan diszkriminált polgárokéval?

"A demokracia alapszabalya, hogy a tobbseg donti el, hogy mit tesz a teljes orszag."

Ez nem a demokrácia alapszabálya, hanem a többségi uralom (majoritarianism en.wikipedia.org/wiki/Majoritarianism ) elve.

"(meg akkor is, ha ez egyeseknek rosszabb lesz. "Szolidaritas")"

Akkor semmi akadálya sincs annak, hogy pl. Mo-n a cigányokat munkatáborokba zárják: ugyan egyeseknek (a munkatáborokba zárt cigányoknak) rosszabb lesz, de a többségnek jobb: nem lesznek kitéve a cigánybűnözésnek, nem lesznek cigány nyomortelepek, nem kell közmunkát adni a cigányoknak stb. A cigányok meg igazán lehetnek ennyire "szolidárisak" a többséggel, ti. hogy elviselik azt, hogy munkatáborokba zárják őket.

"Ha ez nem tetszik, akkor lehet tenni helyben ellene"

Erre szolgál(na) az _alkotmányos_ demokrácia, ti. ahol a mindenkori kormányzat korlátozva van abban, hogy mik azok a tevékenységek amelyeket nem folytathat még akkor sem, ha a többségnek "van rá igénye".

"ugyanugy igaz tetszoleges, jelenleg ellenzeki partra is"

Valóban: a különféle kormányzatok közötti választás csak aközött választás, hogy a polgárok mely csoportjai kerülnek pozitív és negatív diszkriminációra a kormányzat (az államhatalom) által.

Ahogy már többször idéztem:

"Mindaddig, amíg megengedik, hogy a törvényt eltérítsék az igazi céljától — hogy az tulajdont sértsen ahelyett, hogy megvédené azt — mindenki részt akar majd venni a törvényhozásban, vagy azért, hogy megvédjék magukat a rablástól, vagy azért, hogy felhasználják azt a rabláshoz. A politikai kérdések mindig hátrányosan megkülönböztetőek, dominánsak és mindent felemésztőek lesznek. Harcok fognak folyni a Törvényhozás Palotája előtt, és a benti küzdelem sem lesz kevésbé elszánt."

-- Frédéric Bastiat: "A Jog"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.07. 11:14:04

@neoteny:

"nem összehasonlíthatóak a pozitívan diszkriminált polgárok nyereségei a negatívan diszkriminált polgárokéval?"

Helyesen: nem összehasonlíthatóak a pozitívan diszkriminált polgárok nyereségei a negatívan diszkriminált polgárok veszteségeivel?

GyMasa 2018.03.07. 12:45:40

@neoteny:
..Arról volt szó, hogy állításod szerint "[e]s, emiatt alkalmatlan a kormanyzatok tevekenysegenek megitelesere".
Nem arrol volt szo, hogy szerinted:
"...Az nem elégséges: a kormány mindenki javára kellene tevékenykedjen, de legalább is senkit sem lenne szabad hátrányos helyzetbe hoznia..."
Amire en azt irtam, hogy ezt a feltetelt soha, semelyik kormany nem fogja teljesiteni, azaz nem lehetseges meg elvileg sem egy olyan kormanyt elkepzelni, amelyik teljesiti a te elegseges felteteleidet.
Innentol fogva az egesz vitat attoltad a filozofiai sikra.
...Egy példán keresztül megmutattam,...
nem mutattad meg!
Csak hoztal egy peldat arra, amikor egy kormany egyesekkel jot tett, ami masoknak rossz lett.
Ami tokeletesen megegyezik az en eredeti kijelentesemmel, azaz, hogy nem tudod az eredeti celjaidat elvileg sem betartani.
...Akkor ne tegyen sem jót, sem rosszat senkivel a kormányzat (az államhatalom mindenkori megtestesülése)...
De, az elet nem igy mukodik.
Ha nem tetszik, talalj ki jobbat, es valositsd meg, vagy keress egy olyan orszagot, amelyik a leheto legkozelbb all az elvarasaidhoz, de annak semmi ertelme, hogy egy elmeletben sem mukodokepes elvarasrendszert akarsz szamonkerni valos kormanyokon es embereken.
Nyilvan lehet ezen filozofalni, de ezzel nem oldasz meg semmilyen valos problemat.
...Hogyan volt jó az egész országnak a Nemzeti Dohányboltok bevezetése?...
Ki mondta, hogy az a specifikus dontes JO volt?
Senki nem allitotta. Viszont azt pl, tenyszeruen kijelenthetjuk, hogy ANNYIRA rossz sem volt, hogy emiatt a kormany megbukjon.
...Ez nem a demokrácia alapszabálya, hanem a többségi uralom (majoritarianism en.wikipedia.org/wiki/Majoritarianism ) elve...
Teljesen mindegy, hogyan hivod, a vilag orszagainak a tulnyomo tobbsege ezt a fajta szervezesi elvet alkalmazza.
Emiatt szinten lehet panaszkodni, de sok ertelmet nem latom.
(tudod, talaj ki jobbat, es valositsd meg, vagy keress egy olyan orszagot, ahol mar keszen all)
...Akkor semmi akadálya sincs annak, hogy pl. Mo-n a cigányokat munkatáborokba zárják:...
Ez is csak attol fugg, hogy a lakossag tobbsegi milyen erkolcsi normakkal rendelkezik.
Ha a tobbseg szerint nem elfogadhato, akkor bukik a kormany. Ha meg nem akkor igy jaras van...
En szemely szerint gyomorforgatonak tartok minden ilyen, es ehhez hasonlo javaslatot, de nyilvan csak en vagyok egy tulerzekeny puding.
...de a többségnek jobb:...
Meddig?
Ez az egesz gondolatmenet a kozos ellensegkeppel osszefogott tobbsegen alapul.
Amivel alapvetoen az a baj, hogy ha nem sikerul ezzel parhuzamosan megoldani azt a VALOS problemat, amiert felelosse tettek az adott kisebbseget, akkor az a problema ismet felmerul majd, es lehet "keresni" ujabb felelos csoportot. Es, az igazi kerdes nem a HA lesz, hanem a MIKOR?
Es, hidd el, hamar meglesznek a Pirezek, a "gazdagok", meg a "feher, hetero ferfiak", mint ujabb-es-ujabb feleosok aztan, akkor lehet tovabbi taborokat epiteni, amig el nem fogynak az adott orszagban azok, akik mondjuk DOLGOZNANAK.
...Erre szolgál(na) az _alkotmányos_ demokrácia,...
Magyarorszag formailag ezt mindkettot teljesiti:
- Van alkotmanya (az most lenyegtelen, hogy vannak, akik ezt nem szeretik)
- Es demokratikus valasztasok is vannak.
...ti. ahol a mindenkori kormányzat korlátozva van abban, hogy mik azok a tevékenységek amelyeket nem folytathat még akkor sem, ha a többségnek "van rá igénye"...
Egeszen biztos vagyok benne, hogy egy, a fentiekhez hasonlo "taborba zarast" a mai magyar tarsadalom 90%-os osszhaggal utasitana el.
Meg a romai jogrend, meg az EU orszagok sem igazan turnenek el egy ilyet.
...Valóban: a különféle kormányzatok ...
Csakhogy ennek a diszkriminacionak nem a mindenkori kormanyok az okai, hanem az a teny, hogy az emberek nem egyformak, igy mindenkinel mashol van a hatar.
A mindenkori kormanyok csak megprobalnak egy - a te elvarasrendszered alapjan elvileg sem - megoldhato feladatot a leheto legelfogadhatobb modon (eleg jol) megoldani.
...Ahogy már többször idéztem:...
Akarhanyszor idezed, attol meg nem lesz tobb elmeleti filozofialasnal...
Az emberek a valosagban elnek, nem pedig valami rozsaszin, tokeletes utopiaban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.07. 14:29:53

@GyMasa:

"Csak hoztal egy peldat arra, amikor egy kormany egyesekkel jot tett, ami masoknak rossz lett."

Ami elégséges a kormányzat partikuláris tevékenységének megítélésére.

"az elet nem igy mukodik"

A 19. sz. elejéig az élet úgy működött, hogy létezett rabszolgakereskedelem is meg rabszolgatartás is. Az abolicionistáknak is lehetett akkor azt mondani, hogy fölösleges filozofálgatniuk a rabszolgakereskedelem ill. -tartás eltörléséről, hiszen "az élet nem így működik". Aztán mégis eltörlésre került először a rabszolgakereskedelem, aztán a rabszolgatartás: és ezek után az élet mégis csak úgy működött, ahogy azt az abolicionisták megfilozofálták.

"Ki mondta, hogy az a specifikus dontes JO volt?"

Te: "eleg jo az egesz orszagnak".

"a vilag orszagainak a tulnyomo tobbsege ezt a fajta szervezesi elvet alkalmazza"

Tévedés: az alkotmányos demokráciákban (általánosságban) alkotmányosan korlátozva van az, hogy milyen tevékenységeket fejthet ki a mindenkori kormányzat (államhatalom). Egy példa: az USA első alkotmánykiegészítése (többek között) _megtiltja_ a szövetségi kormányzatnak -- partikulárisan a törvényhozásnak --, hogy olyan törvényt hozzon amelyik korlátozza a szólásszabadságot. Hiába választ meg az amerikaiak többsége olyan képviselőket és szenátorokat, akik többsége hajlandó lenne meghozni (megszavazni) olyan törvényt, ami korlátozza a szólásszabadságot, pl. ami bűncselekménnyé minősíti az amerikai zászló elégetését vagy széttépését vagy az azon taposást vagy bármilyen más meggyalázását, két legfelsőbb bírósági döntés is kimondta azt, hogy az ilyen törvény alkotmányellenes és így érvénytelen. Persze meg lehet változtatni az alkotmányt magát -- de azt nem lehetséges egyszerű többséggel megtenni az USA-ban.

Az alkotmányokban rögzített polgári jogoknak épp' ez a lényege: hogy (elvileg) nem függenek a többség véleményétől, (elvileg) nem lehet korlátozni őket akkor sem, ha a többségnek "van rá igénye", hogy a többség nem dönthet _bármilyen_ kérdésben arról, hogy "mit tesz az ország egésze".

És itt visszajutottunk a Nemzeti Dohányboltok esetéhez; ugyanis a hatályos alaptörvény ezt mondja ki:

XII. cikk

(1) Mindenkinek joga van a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához, valamint a vállalkozáshoz. [...]

Azzal, hogy a kormányzat megvonta a dohányneműek forgalmazásának jogát mindenkitől _kivéve_ azokat, akiknek "pályáztatással" engedélyezte azt, megsértette ezt az alaptörvényi (alkotmányos) szabályt: diszkriminált a polgárok között, megvalósította az orwelliánus szabályt, miszerint "minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél".

"Ez is csak attol fugg, hogy a lakossag tobbsegi milyen erkolcsi normakkal rendelkezik.
Ha a tobbseg szerint nem elfogadhato, akkor bukik a kormany. Ha meg nem akkor igy jaras van."

Épp' ez a probléma lényege: hogy megengedhető-e az, hogy valamilyen kisebbség "így járása" a többség erkölcsi normáitól függjön.

"Csakhogy ennek a diszkriminacionak nem a mindenkori kormanyok az okai"

Dehogynem: a mindenkori kormányok hozzák a törvényeket; ha azok diszkriminálnak a polgárok között, az azért van, mert a mindenkori kormány _politikailag_ (értsd: a hatalom megtartása céljából) hasznosnak találja azt, hogy ilyen diszkriminatív törvényeket hozzon.

"A mindenkori kormanyok csak megprobalnak egy - a te elvarasrendszered alapjan elvileg sem - megoldhato feladatot a leheto legelfogadhatobb modon (eleg jol) megoldani."

Milyen feladatot oldott meg a kormány azzal, hogy elvette a dohányforgalmazás jogát a trafikosoktól (is) és azt egy általa kiválasztott körbe tartozó polgároknak adta?

"nem lesz tobb elmeleti filozofialasnal"

Ld. fentebb: volt idő, amikor a rabszolgakereskedelem és -tartás megszüntetése is csak "elméleti filozofálgatás" volt.

"Az emberek a valosagban elnek"

És az emberek alakítják a valóságot; ha nem tennék azt, akkor még mindig a szavannákon futnánk ezerrel a kardfogú tigris elől.

GyMasa 2018.03.07. 16:03:39

@neoteny:
...Ami elégséges a kormányzat partikuláris tevékenységének megítélésére...
Igen, viszont nem eleg a kormany ALTALANOS tevekenysegenek a megitelesere.
Illetve NEKED eleg volt, hogy sajat iteletet hozz ez alapjan.
AZ orszag nepe azonban 2014-ben nem ertett veled egyet.
Legalabbis a komrany ALTALANOS megitelese alapjan.
(es, fuggetlenul e aprtikularis velemenyedtol)
...A 19. sz. elejéig az élet úgy működött,...
MOST pedig nem igy mukodik. Semmi ertelme ennek az "összehasonlitasnak".
...Te: "eleg jo az egesz orszagnak"...
_ELEG JO_ nagy kulonbseg!
...Tévedés: ...
Nem, csak megint valami masrol beszelsz.
Magyarorszagon kisse mas az allam berendezkedese, mint az USA-ban.
Az alkotmanyt Magyarorszagon is csak 2/3-os tobbseggel lehet megvaltoztatni.
Igen kellemetlen, hogy pont azok adtak a fidesz kezebe ezta 2/3-os hatalmat, akik magukat ennek a demokracianak a vedelmezojekent aposztrofaljak, csak eppen ahhoz meltoan viselkedni nem tudtak.
...a mindenkori kormányok hozzák a törvényeket; ha azok diszkriminálnak a polgárok között, az azért van, mert a mindenkori kormány _politikailag_ (értsd: a hatalom megtartása céljából) hasznosnak találja azt, hogy ilyen diszkriminatív törvényeket hozzon...
Es, emellett, mint azt mar az elejen letisztaztuk, "Az nem elégséges: a kormány mindenki javára kellene tevékenykedjen, de legalább is senkit sem lenne szabad hátrányos helyzetbe hoznia". ez az elvaras nem teljesitheto, igy teljesen mindegy mit csinalnak, soha nem erhetik el az altalad kituzott celt.
...Milyen feladatot oldott meg a kormány...
Miert rugozol ezen az egy ponton?
Azert csinalt a kormany meg ezt-azt is.
Meg akkor is, ha EZ a partikularis lepesuk elegge ellentmondasos volt.
...Ld. fentebb: volt idő, ...
Termeszetesen volt, de ne keverjuk ossza a valosagot a gondolatkiserletekkel!
EN egy szoval sem mondtam, hogy nem fog a vialg megvaltozni, en csak azt mondtam, hogy MOST milyen, es, hogy erdemes a valosagot is figyelembe venni, ha nem egy frusztralt eletet akarsz vegigelni, amiben SOHA nem az van, amit szeretnel.
..És az emberek alakítják a valóságot;...
Nyilvan, de attol meg figyelembe kellene venni a valosag korlatait.
Pl. egybol azt, hogy MINDENKIVEL soha nem tehetsz egyszerre jol.
Azaz, ha lejossz a Nirvana ervelesrol, akkor egybol nagysagrendekkel hatasosabban leszel kepes megoldani a felmerulo problemakat.
(merugye, az sokat segit, ha egy problemara letezik legalabb elvi megoldas)
...ha nem tennék azt, akkor még mindig a szavannákon futnánk ezerrel a kardfogú tigris elől...
Ez csak mero spekulacio. Nem tudod bizonyitani :-)

GyMasa 2018.03.07. 16:22:47

@neoteny:
.. még mindig a szavannákon futnánk ezerrel a kardfogú tigris elől...
"A kardfogú macskaformák (köznapi nevükön: kardfogú tigrisek) a macskafélék egyik kihalt alcsaládját (Machairodontinae) alkotják. A kora miocéntől a pleisztocén kor végéig éltek."
Tehat legalabb 12000 eve kihaltak.
Szoval, MA egeszen biztosan nem szaladgalnank eloluk :-D

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.07. 17:54:29

@GyMasa:

"nem eleg a kormany ALTALANOS tevekenysegenek a megitelesere"

A kormányzat ÁLTALÁNOS tevékenysége partikuláris tevékenységekből tevődik össze. Ha a kormányzat egy partikuláris tevékenysége megítélésre kerül, akkor ezt a megítélést nem lehet elvetni azzal, hogy de hát ott van még a többi tevékenysége, és azokról feltételezzük, hogy azok megítélése pozitív. Te pl. kifejezetten ellene vagy "az ilyen CSOK meg rezsicsokkanetes fele piactorzito szaroknak"; általánosságban nem kedveled azt, amikor "ahol közvetlenül pénzt, vagy azzal egyenértékű dolgokat (pl. lakás, termőföld, stb.) ad az állam".

"Semmi ertelme ennek az "összehasonlitasnak""

Nem összehasonlítás volt, hanem egy példa arra, amikor emberek (egy csoportja) addig filozofálgattak, amíg megváltoztatták az élet működését.

"megint valami masrol beszelsz"

Azt írtad, hogy "a vilag orszagainak a tulnyomo tobbsege ezt a fajta szervezesi elvet alkalmazza", ti. hogy "[a] demokracia alapszabalya, hogy a tobbseg donti el, hogy mit tesz a teljes orszag". Mutattam egy példát arra, hogy egy alkotmányos demokráciában a többség nem döntheti el bármiről, hogy mit tesz (hogy hogyan viselkedik) a teljes ország.

"ez az elvaras nem teljesitheto, igy teljesen mindegy mit csinalnak"

Kivéve ha nem csinálnak semmi olyat, amivel diszkriminálják a polgárokat.

"Miert rugozol ezen az egy ponton?"

Mert egy jó példa arra, hogy ha a kormány nem csinált volna semmit ebben a kérdésben (nem vette volna el a dohányforgalmazás jogát a trafikosoktól [is] és nem adta volna azt oda az általa kiválasztott polgároknak), akkor az jobb lett volna, mint az, hogy "megoldást" adott egy nem létező "feladatra".

"EN egy szoval sem mondtam, hogy nem fog a vialg megvaltozni, en csak azt mondtam, hogy MOST milyen"

Azt mondtad: "az elet nem igy mukodik". Én meg azt mondom, hogy az élet működésének bizonyos aspektusai megváltoztathatóak: hogy nem valamiféle természeti törvényszerűség ("valóság korlátai") az, hogy a mindenkori kormányzat (államhatalom) diszkrimináljon a polgárok között, hogy nyerteseket és veszteseket hozzon létre államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel). _Nem szükségszerű_ az, hogy a kormányzat elvegye a dohányforgalmazási jogot a trafikosoktól (is) és odaadja azt az általa kiválasztottaknak; _nem szükségszerű_ az, hogy CSOK-ot osztogasson egyeseknek (a másoktól elvett javakból); _nem szükségszerű_ az, hogy "rezsicsökkentsen" meg hasonló más piactorzító tevékenységeket végezzen; _nem szükségszerű_ az, hogy progresszív SzJA-t vessen ki; _nem szükségszerű_ az, hogy egyre több "feladatot" találjon magának, amikre "elég jó" "megoldásokat" adhat. Hogy az államhatalmi erőszakkal "elég jó" megoldásoknál jobb az, ha a polgárok maguk oldják meg a saját maguk megítélése szerint felmerülő feladataikat. Ahogy írtad volt: "azt javasoltam, hogy kevesebbet kell elvenni a polgaroktol, es, igy a tobb, nala marado penzbol onerobol tudjon [...] venni".

"Tehat legalabb 12000 eve kihaltak."

Kihaltak -- vagy kipusztítottuk őket, így is alakítva a valóságot?

GyMasa 2018.03.07. 20:25:37

@neoteny:
... akkor ezt a megítélést nem lehet elvetni...
Nem is vetettem el.
Én csak annyit mondtam, hogy az az EGY tettük nem rontott akkorát a megítélésükön, ami miatt leváltották volna őket.
...Nem összehasonlítás volt, hanem egy példa arra, amikor emberek (egy csoportja) addig filozofálgattak, amíg megváltoztatták az élet működését...
EZ igazán remek, de most valahogy nem vágom, hogyan lehet ezt a mai magyar helyzetre kivetíteni?
Szerinted majd jönni fog valami kísérleti államforma, ami leváltja a fideszt?
...Kivéve ha nem csinálnak semmi olyat, amivel diszkriminálják a polgárokat...
Akkor semmit nem tudnak csinálni.
Ugyanis pl. bármelyik adórendszer esetén lesz valaki, aki igazságtalannak fogja érezni. Elég csak megnézni a magyar vitát az egy és többkulcsos adóról.
De ugyanilyen diszkrimináció a minimum és a maximum nyugdíj is.
(és megint itt vagyunk az univerzális kvanotorknál)
...Mert egy jó példa arra,...
Igen, jó példa rá, ebben egyet értünk.
Ennek ellenére mégis megtették, de nem lett semmi érdemleges hatása a te felháborodásodon kívül.
Tehát, nekem úgy tűnik, hogy a dolog valódi súlyánál nagyobb jelentőséget tulajdonítasz neki.
És, ezzel az egy példával még nem is bizonyítod, hogy igaz volt az állításod.
...Azt mondtad: "az elet nem igy mukodik"...
Igen, mert nem egy elméleti, tökéletes világban élünk.
...Én meg azt mondom, hogy az élet működésének bizonyos aspektusai megváltoztathatóak:...
AZt nem is mondtam, hogy nem lehet megváltoztatni, csak annyit, hogy MOST ilyen. Ez semmiféle megkötést nem tartalmaz a jövőre nézve.
...hogy nem valamiféle természeti törvényszerűség ("valóság korlátai") az, hogy a mindenkori kormányzat (államhatalom) diszkrimináljon a polgárok között, hogy nyerteseket és veszteseket hozzon létre államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel)...
A valóság tövényei azt mindenképpen megakadályozzák, ami az alapfelvetésed volt.
"...Az nem elégséges: a kormány mindenki javára kellene tevékenykedjen, de legalább is senkit sem lenne szabad hátrányos helyzetbe hoznia..."
Ha akarsz egy államot fenntartani, akkor adót kell szedned, ami máris abba a dilemmába vezet, aminek nincsen olyan megoldása, amelyik ne okozna valakinek sérelmet.
A választott adórendszertől függetlenül.
Tehát, alapvetően értem, mi lenne az igényed ezügyben, és látom, hogy nagyrészt egyet értünk, de az alap felvetésed szerintem akkor sem védhető.
Illetve nam a személyes sérelmek zéró száma kellene, hogy a mutatószám legyen, mert nem vagyok biztos benne, hogy ez a legjobb mutató rá.
...Ahogy írtad volt: "azt javasoltam, hogy kevesebbet kell elvenni a polgaroktol, es, igy a tobb, nala marado penzbol onerobol tudjon [...] venni"...
Navégre, egy közös pont!
:-D

Janossz 2018.03.07. 20:44:28

@GyMasa:
"Szerinted majd jönni fog valami kísérleti államforma, ami leváltja a fideszt?"
Igen, sokan reméljük, hogy így lesz. Bár nem kísérleti, az unortodox illiberalizmus az elvetélt kísérlet, amit képviselsz.

Ami jönni fog: liberális demokrácia. Vagy a FÁK. Evvan.

GyMasa 2018.03.07. 23:06:29

@Janossz:
És, ismét hoztad a formádat.
Amíg alkalmatlan vagy az érdemi vitára, addig nem is lesz olyan.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.08. 06:07:29

@GyMasa:

"Akkor semmit nem tudnak csinálni."

Így van: ha a mindenkori kormányzat (államhatalom) csak olyat képes csinálni, ami diszkriminál a polgárok között (nyerteseket és veszteseket kreál belőlük), akkor ne csináljon semmit.

"AZt nem is mondtam, hogy nem lehet megváltoztatni, csak annyit, hogy MOST ilyen. Ez semmiféle megkötést nem tartalmaz a jövőre nézve."

No ha ez így van, akkor nem mihaszna a filozofálgatás arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megváltoztatni a (politikai) életet.

"A valóság tövényei azt mindenképpen megakadályozzák, ami az alapfelvetésed volt."

Csak akkor, ha a valóság egyik törvénye az, hogy a mindenkori kormányzatnak (államhatalomnak) _szükségszerűen_ kell csinálnia olyasmiket, amikkel diszkriminál a polgárok között (nyerteseket és veszteseket kreál belőlük).

"Ha akarsz egy államot fenntartani"

Épp' ez a központi kérdés: kik és miért akarnak olyan államot fenntartani, amely diszkriminál a polgárok között (nyerteseket és veszteseket kreál belőlük)?

"látom, hogy nagyrészt egyet értünk"

Mivel én hangsúlyosan nem értek egyet azzal, hogy "[a] demokracia alapszabalya, hogy a tobbseg donti el, hogy mit tesz a teljes orszag. (meg akkor is, ha ez egyeseknek rosszabb lesz. "Szolidaritas")", sajnálatos módon én nem úgy látom, hogy nagyrészt egyetértenénk.

"azt javasoltam, hogy kevesebbet kell elvenni a polgaroktol"

Ha kevesebb kerülne elvételre a polgároktól, akkor nem lenne miből CSOK-ot meg rezsicsökkentést meg egyéb jószágokat (akár közvetetten) osztogatni a kormányzat támogatóinak; és akkor még az is előfordulhatna, hogy a választásokon nem kerülne a kormányzat tevékenysége "elég jóként" megítélésre a (hatalomban maradáshoz szükséges mértékű) többség által.

GyMasa 2018.03.08. 11:13:44

@neoteny:
...még az is előfordulhatna, hogy a választásokon nem kerülne a kormányzat tevékenysége "elég jóként" megítélésre a (hatalomban maradáshoz szükséges mértékű) többség által...
Es, azzal mi a problema?
Nekem is pont ez lenne az elvarasom, hogy az embereket ne 12000 HUF_os csaladi gazarkedvezmennynel, meg CSOK-kal vasaroljak meg, hanem azt lassak a sajat eletukon, hogy magyar mernokkent, (legalabb) ugyanannyit dolgozva, egyre jobban kozeliti a fizetese egy nemet mernoket.
Es ez legyen a szavazasanak a mozgatoja.
Mert, ezek a valasztasi alamizsnak csakis a komranyra kerulest/kormanyon maradast szolglaljak, addig egy gazdagodo kozepreteg magaval huzza az egesz orszag gazdagsagat is. (egyszerubben a valasztasi penzszoras befeketetes a PART jovojebe, mig a rendes gazdasagpolitika befektetes az egesz orszag jovojebe)
VIszont itt jon az allampolgarok feleossege, hiszen, ha megelgszik a "mai vereb"-bel, akkor lofaszt sem er az egesz kuzkodes.
Tehat, jol mondjak, nem kormanyt kellene Magyarorszagon valtani, hanem a valasztokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.08. 12:32:49

@GyMasa:

"Es, azzal mi a problema?"

A hatalmon lévő politikusoknak ez _a_ probléma.

"a rendes gazdasagpolitika befektetes az egesz orszag jovojebe"

Ha a politikusok kompetens gazdasági szakértők lennének, akkor vállalkoznának, és úgy tennének szert combos jövedelemre. De a politikusok szakértelme nem gazdasági, hanem politikai: ők pontosan a politikai (állam)hatalom megszerzésének ill. megtartásának tevékenységére specializálódnak. "Rendes gazdaságpolitikát" folytatni nehéz; viszont ha egy politikus képes _elhitetni_ elegendő számú választóval azt, hogy ő (és csapata) "rendes gazdaságpolitikát" folytat, akkor úgy is képes megszerezni/megtartani az (állam)hatalmat. És mi kézzelfoghatóbb bizonyítéka a választó számára annak, hogy a politikus (és csapata) "rendes gazdaságpolitikát" folytat mint az, hogy befigyel némi állami osztogatás?

"ezek a valasztasi alamizsnak csakis a komranyra kerulest/kormanyon maradast szolglaljak"

Ami a politikusok célja.

GyMasa 2018.03.08. 13:15:05

@neoteny:
Na, ebben egyetertunk!

2018.03.08. 20:48:06

@neoteny:
na de ez fordítva is igaz. a szabad piaci szereplők tehetnek jobb ajánlatot. az anarchisták szerint jogrend hiánya olcsóbbá tenné a termékeket. a polgárháborúban anarchia van. azon túl hol van ilyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.08. 22:20:50

@444:

"az anarchisták szerint jogrend hiánya olcsóbbá tenné a termékeket."

Már megint kényszeresen írogatsz brutális idiótaságokat.

2018.03.08. 22:43:36

@neoteny:
anarchiában nincs jogrend.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.08. 22:46:04

@444:

"anarchiában nincs jogrend."

Még mindig kényszeresen írogatsz brutális idiótaságokat.

2018.03.08. 23:02:19

vagy legalábbis uralkodó jogrend (közjog) nincs. mindenki maga diktálja a jogot. de ha egy szerződést a felek nem tartanak be, akkor azt ki ellenőrizze. egy harmadik fél, akit előzetesen nem lehet kiválasztani. mert akkor az már képviselő. az már ugye ellenőrizhet. az ugye költség. állam. ami drágítja a termékek árát. korlátozza a szabad piacot. majd azon kiválasztódik a legjobb. a piacon minden ügylet önkéntes. és azon nincsenek visszaélések. nem lehet senkit se megvezetni. tehát a szabad piac önmagában mindent megold. lényegében nincs jogrend.

2018.03.08. 23:03:42

@neoteny:
mi az az anarchista jogrend? az üres deklarációkon túl mondj egy anarchista jogszabályt. olyanok nincsenek. attól anarchia.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.08. 23:07:16

@444:

"egy anarchista jogszabályt. olyanok nincsenek. attól anarchia."

Még mindig kényszeresen írogatsz brutális idiótaságokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.08. 23:15:25

@444:

"ha egy szerződést a felek nem tartanak be, akkor azt ki ellenőrizze. egy harmadik fél, akit előzetesen nem lehet kiválasztani."

Hogyne lehetne; pontosan ez történik a nemzetközi kereskedelemben, amikor a szerződő felek előzetesen kiválasztanak egy arbitrációs testületet az esetleg felmerülő vitás kérdésekben történő döntésre (és ezt az előzetes kiválasztást a szerződésben rögzítik):

en.wikipedia.org/wiki/International_arbitration#Arbitration_organizations

2018.03.08. 23:25:05

@neoteny:
na de hogy működne ez a kiskereskedelemben. minden egyes ügylet előtt az anarchisták megbeszélnék, hogy ki ellenőrizze a szerződés teljesülését. hogyan működne a nemzeti anarchia. nem államközi kereskedelemről van szó, hanem a teljes állam nélküliségről.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.08. 23:59:46

@444:

"na de hogy működne ez a kiskereskedelemben. minden egyes ügylet előtt az anarchisták megbeszélnék, hogy ki ellenőrizze a szerződés teljesülését."

Ez nem feltétlenül szükséges. Pl. amikor valaki egy személygépkocsival útra kel, nem köt explicit szerződést az összes többi járműtulajdonossal, csak az egyik biztosítóval; ha olyan balesetbe kerül, amiben legalább egy másik autós is részt vesz, akkor a két autós biztosítói kisakkozzák egymás között, hogy ki a felelős milyen mértékben, és így melyik biztosító fizet a másik biztosítottnak. Ha a biztosítók nem tudnak megegyezni egymás között, akkor ők is fordulhatnak a köztük fennálló szerződésekben kiválasztott választottbírósághoz, amelyik kötelező érvényű arbitrációt végez a közöttük fellépő vitában.

Általánosságban ld. www.independent.org/pdf/working_papers/69_private.pdf

"nem államközi kereskedelemről van szó, hanem a teljes állam nélküliségről."

Mivel nem létezik világállam, az "államközi" (helyesen: nemzetközi) kereskedelem "a teljes állam nélküliség" megfelelője.

2018.03.09. 00:15:08

@neoteny:
úgy tudom, hogy brit kolumbia nem mondott le arról, hogy a kikötőinek forgalmát ellenőrizze. de felteszem amint ezt megteszi lesznek, akik a helyébe lépnek. értem, hogy néhány filantróp is ezt megtenné amerikából. de ők közvetett módon befolyásolják a választásokat. döntik el. csak magyarországon éppen ellenirányban. legalábbis jelen állás szerint. aztán április 8-án majd leszámolják a szavazatokat.

2018.03.09. 00:17:54

@neoteny:
tipikusan ilyen kötelező felelősségbiztosítás. tehát ebben az esetben az állam előzetesen kötelezi a szereplőket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 00:20:31

@444:

"ki ellenőrizze a szerződés teljesülését"

A szerződő felek önellenőrzik a szerződés teljesülését: mindketten megvizsgálják azt, hogy a másik fél teljesítette-e a szerződésben vállalt kötelezettségeit. Harmadik félre csak akkor van szükség ha a szerződő felek között vita támad arra vonatkozóan, hogy megtörtént-e a szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítése mindkét fél részéről.

2018.03.09. 00:34:06

@neoteny:
a debreceni kereskedelemről az első írásos feljegyzés az, hogy a báró kereskedő jobbágyait a tisza partjától nem messze kakat település mellett megtámadták vélhetően a kunok. a báró királyhoz fordult. hogyan döntötték volna ezt anarchiában. felteszem magánhadseregek csatájában. ez a király halála után be is következett. a báró unokatestvére levágta a lázadó borsa kopasz vezért elfogatta. kilenc kapitányának fejét egy zsákban elküldte a királynak. kinevezték nádornak. egy rövid ideig volt anarchia. győztesek abban érdekeltek, hogy megszilárdítsák a hatalmukat. és abból létrejött egy új államrend. 13. század végén, 14. század elején járunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 00:36:04

@444:

"tipikusan ilyen kötelező felelősségbiztosítás. tehát ebben az esetben az állam előzetesen kötelezi a szereplőket."

Amivel megdrágítja a KGFB árait: mivel mindenkinek _kötelező_ ilyen biztosítást vásárolnia, létezik egy _de facto_ minimálár. Ugyanis a valódi minimálár, a zéró ár (ti. amikor nem vásárol az autós felelősségbiztosítást), nem létezik.

Az anarchiában nincs _kötelező_ jármű-felelősségbiztosítás: de viszont a járművezetők az anarchiában is perelhetőek az általuk okozott kár összegére, amit biztosítás hiányában a saját vagyonukból (magántulajdonukban lévő javaikból) kell fizetniük. Így a járműtulajdonosok érdeke, hogy felelősségbiztosítást kössenek; és minél kevesebb a vagyonuk (minél nagyobb arányú kötelezettséget ró rájuk egy esetleges károkozás megtérítése), annál inkább az érdekük az, hogy rendelkezzenek felelősségbiztosítással.

2018.03.09. 00:45:39

@neoteny:
és amikor a dósa mester meghalt (aki legyőzte a borsa kopaszt), akkor a fiai péter és jakab, valamint az unokája péterfia jakab örökölték debrecent. és azt mondták, hogy legyen tanács. egy választott köztesület. de az nem anarchia.

2018.03.09. 00:48:31

@neoteny:
na de kinél perelhetnek. az anarchiában nincs közigazgatás. hol történt a baleset. jóska utcájában. de honnan tudják, hogy az jóskáé. nincs közhiteles nyilvántartás se ingatlanokról, se a nagy értékű ingóságokról. anachiában honnan tudják eldönteni, hogy kié az autó.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 00:51:12

@444:

"hogyan döntötték volna ezt anarchiában. felteszem magánhadseregek csatájában."

A király(ság) létezése esetén történt csatával eldöntésre.

Az anarchista jogszolgáltatás alaptétele az, hogy az erőszak alkalmazása költségesebb, mint a megegyezés (a te szóhasználatodban "kiegyezés"). Magánhadseregek fenntartása és csatákban történő "elköltése" többe kerül, mint a vitás kérdésekben megegyezés: a biztosítótársaságok sem tartanak fenn fegyveres alakulatokat, hogy a közöttük (egészen pontosan a biztosítottjaik között) fennálló vitákat csatákban "rendezzék" -- olcsóbban kijönnek, ha megegyeznek a vitás kérdésekben, vagy pedig választottbíróságok (kötelező érvényű arbitráció) elé viszik az olyan eseteket amelyekben ők maguk képtelenek megegyezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 00:58:58

@444:

"na de kinél perelhetnek."

Azon jogszolgáltatónál, amelyikben megegyeznek a peres felek.

"nincs közhiteles nyilvántartás se ingatlanokról, se a nagy értékű ingóságokról."

Egyrészt: léteznek szerződések az ingatlanok és nagy értékű ingatlanok adásvételéről. Másrészt: a "közhiteles" nyilvántartást nem csak az államhatalom képes végezni: a technológia mai állása mellett (blockchain) lehetséges elosztott, minden elemében magánkezekben lévő "közhiteles" nyilvántartást fenntartani. (Arról nem is beszélve, hogy az államhatalmilag fenntartott nyilvántartások "közhitelessége" sem teljes mértékű: meghekkelhetőek -- törvényesen és törvénytelenül is.)

2018.03.09. 01:41:43

@neoteny:
azt a kódot egy gép ellenőrzi. kiírja: NO. az most mit jelent? ezen lehet vitázni. azt írta ki, hogy NŐ. csak nincs ékezet. és mivel nőnap van. tehát ez valójában YES.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 01:49:53

@444:

"azt a kódot egy gép ellenőrzi."

Azt a kódot több gép ellenőriheti: elosztott (decentralizált) rendszerben redundánan (többszörösen) létezik a "kód" (helyesen: a blockchain).

"kiírja: NO. az most mit jelent? ezen lehet vitázni. azt írta ki, hogy NŐ. csak nincs ékezet. és mivel nőnap van. tehát ez valójában YES."

Ettől csak te meg a kocsma népe meg a népfőiskolások rettegnek kislányos módon.

chrisred 2018.03.09. 06:16:42

@444: Az anarchia a központi hatalom hiányát jelenti, nem zárja ki a jogrend létezését. A jogrend pedig nem egyenló a közjoggal, a magánjog éppen ugyanúgy a részét képezi.

2018.03.09. 08:12:51

@chrisred:
anarchiában nincs uralkodó jogrend. nincs közjog. hanem csak magánjogi szerződések vannak. amit a felek ha kell, akkor erőszakkal tartatnak be. az anarchia a jogos erőszakon alapul. ezért szabadságot virtualizált környezetben biztosít. mert egy ilyen világban mint ez legfeljebb azt írhatom ide, hogy te mocsadék, szemét, állat. (ezt nehogy komolyan vedd. azt demonstrálom, hogy anarchia ilyen kulturálatlanság. ezt elnevezik a szólás szabadságának. de azt már nem lehet mondani, hogy az anarchisták takarodjanak. mert az anarchia a gyakorlatban háborút, polgárháborút jelent. és a köznép az anarchistákkal szemben választják meg az autoriter vezetőket. lásd 2010, 2014 és vélhetően 2018.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 08:19:37

@444:

"szabadságot virtualizált környezetben biztosít. [...] az anarchia a gyakorlatban háborút, polgárháborút jelent."

Még mindig kényszeresen írogatsz brutális idiótaságokat.

2018.03.09. 10:42:00

@neoteny:
ha egy városban anarchia van, akkor az általában olyan, mint ez a játék.
hpswichita.com/wp-content/uploads/gta-6-xbox360-auto-a-booster-packs-wheel-bearings-wipers.jpg
totális szabadság nincs, de az anarchia közeli állapot két szélső esetben eredményez civilizált világot. az egyik, hogy egy vidéken a társadalom majdnem teljesen homogén, zárt. kis közösség egy nagy család. és abban kialakul az anarcho-kommunizmushoz közeli állapot.

a másik szélsőség az, hogy a társadalom atomizált. nyitott, majdnem teljesen heterogén környezet. mindenki máshonnan ered. átmenő forgalom van. orbánék a menekülteket egy hétvégére beterelték budapestre. a főváros lakossága közvetlen megtapasztalja. mert addig tapsikoltak, multikulti lesz itten. egy hétre megtapasztalják, hogy az micsoda. kinyírják a soros alapítványt. a bulinegyed ilyen. egyesek szerint a részeges angolok, a művelt nyugatiak meggyalázzák a mártírok emlékét. de ugyanebből a népcsoportból azt mondják, hogy mit számít az. mennek fel az ingatlan árak. ez a szabad piac. a minta: szodoma és gomora. de ha az egész város olyan, akkor az egy olyan város.

a kérdés az, hogy ilyenné váljon-e budapest. elvben működhet. a bulinegyed évi 300 milliárd forgalmat generál. abból már fent lehet tartani magánrendőrésget. csak ugye ez megosztja az ott élőket. mert a hitközségek sokkal kulturáltabbak lennének. de forgalom kevesebb lenne. és ugye a társadalom éppen nem nyitott.

a kettő között köztes megoldást kellene keresni. de az filozofikusan nem egyértelmű. és ugye úgy nincs anarchia. ha night mayor van, akkor nincs anarchia. ezt a piacnak kellene megoldania. az anarchistákat a környezetükben élők nem fogadják el.

ez sivatagi környezetben képzelhető el. sémiták onnan erednek. homogén társadalomban működhet. ez az iszlám. vagy egy heterogén nagyvárosi környezetben. ami az amerikanizmus. ezt a kettőt próbálják összekapcsolni. az európai népesség döntő többségének válasza az, hogy köszönjük, nem kérjük. németek tapsikolnak ennek néhány évig. benáculnak. skandinávok is mondták, hogy ez milyen jó. megtapasztalják az anarchiát, akkor fasizálódnak.

de egy iszlám városállam éppenséggel működhet anarchia közeli módon. és abszolút monarchiában is. amilyen katar. két szélső állapot. a mediterránon egy nemzeti keresztény szabad kikötő már nem anarchiára törekszik. de nem is katonai diktatúrára. hanem a kettő között valamiféle szabályozásra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 11:22:47

@444:

"ha egy városban anarchia van, akkor az általában olyan, mint ez a játék."

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

"németek tapsikolnak ennek néhány évig. benáculnak."

Merkel mamit mégis újraválasztották; még a nagykoalíciót is sikerült újraszerveznie (igaz, fél évébe került). Azért _akkora_ benáculás nem történt, legalább is nem a szövetségi szinten.

2018.03.09. 12:35:56

@neoteny:
ha nem homogén a környezet, akkor az anarchia a valóságban olyan, mint a gta játék.

azt el tudom képzelni, hogy a zsidó államban sémita többség mellett anarchia közeli állapot van. felveszem magamra az izraelita mezt, akkor azt mondom, hogy nem kell túl komplikált közjog, mert mi a francnak. minimális állam. parlamenti pártok, arányos képviselet. vitáznak a több biztosítós modellről. magániskolák vannak. magánbankok. és egy nemzeti gárda, ami a belbiztonságot felügyeli. az közösségi jellegű.

egy másik opció abszolút monarchikus államrend. abban egy magánhadsereg védi az uralkodó családot. amelyik biztosítja a közszolgáltatásokat a köznépnek. és lehet szolgálni valamelyik dinasztiát, vagy kalifát. iszlám városállamok és a zsidó állam övezi a mediterrán nem európai részét.

a nemzeti keresztény európa ettől különbözik. és ebből jön létre a multikulturalitás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 14:20:28

@444:

"ha nem homogén a környezet, akkor az anarchia a valóságban olyan, mint a gta játék."

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

"minimális állam."

Ez a klasszikus liberális koncepció, ahogy az kifejtésre került pl. Bastiat által "A jog" c. tanulmányában ( docplayer.hu/38278415-Frederic-bastiat-a-jog-egy-igazsagos-tarsadalom-klasszikus-tervezete.html ). Az anarcho-kapitalisták álláspontja viszont az, hogy

- még a jogszolgáltatást is képesek magánvállalkozások piaci alapon nyújtani, és az ilyen jogszolgáltatás olcsóbb és jobb minőségű lenne, mint amikor az államhatalom monopóliuma a jogszolgáltatás: mert a monopóliumnak nem kell figyelembe vennie a szolgáltatás fogyasztóinak igényeit sem a szolgáltatás minőségét illetően, sem az azért kikényszerített monopolárat illetően, ugyanis a szolgáltatás fogyasztója nem tud más szolgáltatóhoz fordulni

- a politikusok abban érdekeltek, hogy az állam méretét minél nagyobbra növesszék, mert azzal nagyobb hatalomra tesznek szert. Egyrészt a hatalom önmagában csábító; másrészt minél nagyobb méretű az állam, annál többet költ és így annál többet adóztat; márpedig a több adóból többet lehet juttani azoknak a támogatóknak, akire szükség van a hatalomban maradáshoz. A téma részletes kifejtéséért ld. www.burmalibrary.org/docs13/The_Dictators_Handbook.pdf

"a nemzeti keresztény európa ettől különbözik."

Az a nemzeti keresztény Európa, amelyről már többször is állítottad, hogy elhagyta a nemzeti kereszténységét?

2018.03.09. 15:04:52

@neoteny:
az igazságszolgáltatás vegyes rendszerű. a bíró köztisztviselő. az ügyész az esetek jelentős részében szintén az. de lehetőség van magánvádi eljárást indítani. a védő pedig magánszemély. még a kirendelt védő is. ez a hagyomány. a középkori debrecenben is így volt. az fel sem merült, hogy ne legyen választott bíró. hanem csak az, hogy a bírói hatalmat korlátozni kell. ezért voltak választott esküdtek. jurátus és a végrehajtó hatalommal felruházott szenátus elkülönült. tanács választott népszószólót. és az bírálhatta a főbírót. két egymást követő évben nem lehetett ugyanaz a személy. illetve magát a bírói hatalmat megosztották. szétválasztották a családi, gazdasági és a büntetőügyeket. a céhek bizonyos összeghatárig a pereket egymás között intézik. családoknak vannak ügyvédei.

1554. máj. 5. szombat
Sabbato ante dominicam Exaudi
Ádám (Adam) Péter felesége elébünk állította törvényes prókátorát, Mézes (Mezes) Györgyöt egy év tartamára, hogy legyen felhatalmazva beszélni, előterjeszteni és felelni mindenkivel szemben, akinek vele bármiféle ügye lenne.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 15:37:36

@444:

"az fel sem merült, hogy ne legyen választott bíró."

Ez nagyszerű: az anarcho-kapitalisták meg azt mondják, hogy legyen annyi választott bíró, amennyi csak meg tud élni a választottbírósági jogszolgáltatás piacán -- mert akkor a legjobb bírók választódnak ki.

2018.03.09. 15:45:39

@neoteny:
és ez mégis hogyan működne? az alvilág nyilván megfizetne egy vagy néhány bírót, akik mindig a javukra ítélnének. és ha nem, akkor megölnék a bírót. magánhadsereg nélkül aligha merne bárki bíráskodni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 16:08:24

@444:

"és ez mégis hogyan működne?"

Ahogy a választottbíróságok most is működnek.

"az alvilág nyilván megfizetne egy vagy néhány bírót, akik mindig a javukra ítélnének."

Amely bírók elé -- néhány ítéletük után -- senkik nem vinnék a peres ügyeiket: mert lennének más -- korábbi ítélkezési gyakorlatukból láthatóan jobb -- bírók. Ami a mostani államhatalmilag monopolizált rendszerben nem lehetséges: az elé a bíró elé kerülnek az ügyek, akikre Handó Tünde (vagy az ő embere[i]) kiszignálják az ügyeket.

Mindamellett a mostani rendszerben a bírók jórészt nyerteseket és veszteseket csinálnak a peres felekből ("megnyertem a pert"/"elveszítettem a pert"). A választottbíróságok céja az, hogy olyan döntést hozzanak, ami _mindkét_ felet a lehető legjobban kielégíti: ugyanis az ilyen döntésekkel tudnak minél több, a választottbíróság díját megfizetni hajlandó ügyfélre szert tenni. A választottbíróságok célja nem az, hogy megbüntessék az egyik felet (vagy hogy megjutalmazzák a másik felet), hanem az, hogy a per tárgyát képező vitára minél jobb, ti. minél elfogadhatóbb megoldást találjanak. A jelenlegi rendszerben a bírónak erre nincs motivációja: a fizetését így is, úgy is megkapja, még akkor is, ha a fellebbviteli bíróság megsemmisíti a döntését és új eljárást rendel el (vagy másféle döntést hoz).

2018.03.09. 22:20:35

@neoteny:
na de az alvilág oda vinné az ügyeit. és onnantól kezdve ők törvényen kívül állnának. hjó, az anarchiában eleve nincsenek törvények. eleve nincs törvényhozás. nincs jogegységi törekvés, nincsenek közös normák. mert az egyik bíró így dönt, a másik úgy dönt. az anarcho-kapitalizmusban szabad piaci alapon. ki fizet többet. a bíró piaci alapon nyilván annak ítél.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 22:23:46

@444:

"az anarchiában eleve nincsenek törvények."

Már megint kényszeresen írogatsz brutális idiótaságokat.

"eleve nincs törvényhozás."

Nincs törvényhozás egy _központi hatalom_ által. Az nem ugyanaz, mint hogy nincsenek törvények.

2018.03.09. 22:25:05

@neoteny:
na de anarchiában ki alkotja a törvényeket?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.10. 01:15:27

@444:

Az anarcho-kapitalizmusban a törvények nem megalkotással, hanem felfedezéssel jönnek létre: ti. a választottbíróságok felfedezik, hogy milyen törvények működnek a legjobban.

chrisred 2018.03.10. 05:31:05

@444: Svájc ugyan nem anarchia, csak félig közvetlen demokrácia, de teljes mértékben tudja helyettesíteni vagy módosítani a központi hatalom által hozott törvényeket népszavazással.

chrisred 2018.03.10. 05:33:15

@444: Az anarchia nem a jogos erőszakon alapul, éppen ellenkezőleg, az állami erőszakmonopólium elvetésén.

2018.03.10. 08:30:00

@chrisred:
tegyük fel, hogy valakinek elveszik a pénztárcáját a villamoson. de észre veszik a zsebtolvajt. az utasok is látják az esetet. a közlekedési vállalat biztonsági kamerája is rögzítette. és tegyük fel, hogy anarchia van. ez esetben ugye nincs időlegesen választott területileg illetékes bíróság. hanem az elkövetőnek és a sértettnek meg kellene egyezni egy választott bíróban, aki szabad piaci alapon bíráskodik. és akinek fizetni kell. a tolvaj nyilván tagadni fog. és megjelölhet olyan egy bírót, aki javára ítél. és kész. ezek után az anarchiában a kirabolt legfeljebb magánhadseregével szerezheti vissza a pénztárcáját. az anarchia az általános gyakorlatban egyet jelent a polgárháborúval. de legyen pesten anarchia egy városrészben. próbáljuk ki egy hétre azt, hogy mindenki azt csinál, amit csak akar.

2018.03.10. 08:37:35

@neoteny:
a természettudományos törvényeket fedezik fel a tudósok. az adótörvényeket ugyanígy aligha lehet felfedezni. azok nem egyetemesek. magas adókkal is lehet sikeres egy társadalom. és alacsony adókkal is. centralizált adószedéssel is, decentralizálttal is. majdnem mindenre van példa és ellenpélda. a filozófia az örök kétségek birodalma.

2018.03.10. 08:57:36

@neoteny:
jelzem a tudomány is csak modelleket alkot. és az igazságot egy formális axiomatikus rendszerben tudja levezetni. és ha azt nem cáfolja semmi, vagy alig valami, akkor a tudományos elmélet áll. de jelenleg nincs olyan fizika, ami minden körülmények között akár csak közelítően érvényesülne. newton az égi és földi mechanikát egyesítette. rájött, hogy ugyanaz az erő húzza a követ a földre, ami a holdat a föld körüli pályára kanyarítja. a görögök még úgy képzelték, hogy a hold legalább részben tűzből van. mert ha csak kőből lenne, akkor a fejünkre esne. elég jó kis magyarázat volt. newton talált egy jobb modellt. a relativitás, a kvantum és a gravitáció elmélet azonban a mai napig nincs egyesítve.

te abban hiszel, hogy az egész világ anarchiában élne, akkor több szenet termelnénk ki, vagy gyorsabb autók lennének. olcsóbb lenne az internet. építs egy olyan települést, ahol anarchia van. és ott majd nagyon sok szenet termelnek, gyorsabbak lesznek az autók és olcsóbb az internet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.10. 09:07:09

@444:

"és tegyük fel, hogy anarchia van. ez esetben"

... a tulajdonos visszaveszi a pénztárcáját a zsebtolvajtól -- esetleg a tanúk segítségével -- arányos, csak a szükséges mértékű erőszakot alkalmazva. Ha a zsebtolvaj úgy gondolja, hogy a vele szemben alkalmazott erőszak nem volt arányos, meghaladta a szükséges mértéket, akkor választottbíróság elé viheti az őt ért kár megtérítésére vonatkozó igényét.

"és megjelölhet olyan egy bírót, aki javára ítél."

Miért ítélne a választottbíró a zsebtolvaj javára? A választottbíró abból él, hogy az emberek _önként_ őt választják a vitás ügyeik megoldására és ezért fizetnek neki; ha elterjed róla az, hogy rossz döntést hoz (a zsebtolvaj javára ítél annak ellenére, hogy tanúk meg biztonsági kamera felvétel van), akkor az emberek nem hozzá fogják vinni a vitás ügyeiket, hanem másik választottbíróhoz, mert a bíróknak _nincs területi monopóliumuk_.

"az anarchia az általános gyakorlatban egyet jelent a polgárháborúval."

Még mindig kényszeresen írkálsz brutális idiótaságokat.

"mindenki azt csinál, amit csak akar"

Az anarcho-kapitalizmusban _nem_ mindenki azt csinál, amit akar. Az anarcho-kapitalizmusban nem lehet mások tulajdona -- élete, testi épsége, szabadsága, magántulajdona -- ellen aggressziót elkövetni: az ilyen cselekedetek elkövetői perelhetőek. Viszont az ilyen cselekedeteket _nem_ elkövetők azt csinálhatnak, amit akarnak: azzal kerülnek szerződéses viszonyba -- vagy nem -- akivel akarnak, a szerződésekbe bármilyen feltételek belekerülhetnek mindaddig, amíg a felek abban önként beleegyeznek, és a választottbíróságok érvényt szereznek ezeknek a szerződéseknek anélkül, hogy vizsgálnák a szerződések tartalmát: csak azt vizsgálnák, hogy a szerződés megkötése a felek részéről önkéntesen (fizikai erőszak ill. annak hiteles fenyegetése ill. csalás [lényeges részletben megtévesztés] nélkül) történt-e. A szerződés tartalmát legfeljebb értelmezés szempontjából vizsgálnák, nem abból, hogy az "igazságos"-e vagy "fair"-e.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.10. 09:19:58

@444:

"a természettudományos törvényeket fedezik fel a tudósok."

A jól működő szokásjogot meg az emberek fedezik fel.

"az adótörvényeket ugyanígy aligha lehet felfedezni."

Mivel az anarcho-kapitalizmusban nincsen központi hatalom amelyiknek erőszakmonopóliuma lenne, nincsenek adók és így adótörvények sem: az emberek csak olyan szolgáltatásokért fizetnek, amiket meg akarnak vásárolni.

"magas adókkal is lehet sikeres egy társadalom."

És ugyanaz a társadalom még sikeresebb lehet alacsony adókkal. A legalacsonyabb adó pedig a zéró adó.

"a filozófia az örök kétségek birodalma."

Ha ez így van, akkor viszont a Komádi település számára írt gazdaságélénkítő terved teljesen mihaszna: filozofikusan nem vagy képes eldönteni, hogy mit kellene a komádiaknak csinálniuk ahhoz, hogy gazdaságilag gyarapodjanak.

2018.03.10. 09:28:47

@neoteny:
na de chisred-del és a többi anarchistával miért nem csináltok egy olyan települést, amiben nincsenek közszolgáltatások. hanem csak szabad piac van.

2018.03.10. 09:29:45

@neoteny:
nem írtam komádi számára gazdaságélénkítő tervet. pénzért nem is írnék.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.10. 09:40:37

@444:

"nem írtam komádi számára gazdaságélénkítő tervet."

Igen, véletlenül találtál rá. Mint ahogy véletlenül találtál Hajdúszoboszló városmarketing stratégiai tervére is (2013. 02. 20.) ami ugyanabból a műhelyből került ki.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.10. 09:43:31

@444:

No látod: még szűkebb hazádban is ismert a koncepció.

2018.03.10. 09:44:19

@neoteny:
például innen lehet böngészni ezeket.
www.terport.hu/

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.10. 09:48:04

@444:

Lehet csak a MEGAKOM Tanácsadó Iroda által készített tanulmányokra keresni?

2018.03.10. 09:54:27

@neoteny:
szerintem sanyi ennek a klipnek a hatására törte el egy másik csuklóját. mert hogy az ő biciklijét is elvették a lencz telepiek, amikor játszottak a "nádasban". és sanyinak kellett egy olcsó bicikli. jöttek is a többiek, hogy van egy eladó. mire sanyi azt mondta, hogy de hiszen ez egy nagyobb gyerekbicikli. azt ne lopd el. gyerektől nem lopunk biciklit. mire a másik fenyegetni kezdte. sanyi eltörte a csuklóját. amiért felfüggesztett börtönt kapott. sanyi úgy védekezett, hogy ezzel jót is tett. mert a bolti tolvajlás megszűnik. a másiknak a jobb kezét törte el. hogy ne tudjon többet lopni. a rendőröket nem érdeklik a kisboltosok. az anarchia önbíráskodás és részben peren kívüli egyezség.

az anarchisták úgy érvelnek, hogy ha nincs erőszakos önbíráskodás, akkor harmadik fél bevonásával peren kívüli egyezségekkel megvalósítható a rend. valósítsák meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.10. 10:03:25

@444:

"valósítsák meg."

Ld. a választottbíróságok működését nemzetközi magánszerződések esetében is, országokon belül is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.10. 10:11:36

@444:

"a rendőröket nem érdeklik a kisboltosok."

Pedig a kisboltosok is fizetnek adókat, amiknek egy részéből a rendőrök kerülnek finanszírozásra. De a kisboltos nem mondhatja azt, hogy ő elégedetlen a rendőrök monopolszolgáltatásával, hogy adják vissza neki a pénzét, amit a rendőrségi szolgáltatásra költenek az adóiból, majd ő vesz magának (esetleg szövetkezetben más kisboltosokkal) magánvállalkozóktól őrző-védő szolgáltatásokat.

Laptop7712 2018.03.10. 10:17:28

Hafr, ezt a világot a mostani 50-es generáció hozta létre, meg azok nagypapija, és nagymamija. na most ha visszamész a 80-as évek közepére, a mostani nagy emberek akkor voltak olyan a 20-as éveikben. Élték az életüket, szépen bulizni jártak, és egyetemre, meg tolták a alájuk a politikát a megfelelő emberek. Nincs ezzel semmi gond, de már akkor nem elveszítették a kapcsolatot a valósággal.
Hafr, ezek az emberek - kivétel nélkül - nem voltak a frontvonalban, és ezt megmutatta a "privatizáció" folyamata 1997-ig. Kibaszott egyszerű volt lóvét keresni, és az ma is, csak tudni kell a módját.
Egyet toltak el de nagyon az urak. Elfelejtették azt, hogy a reálgazdaságot nem szabad totálisan kiszolgáltatni, szétzúzni, és a kisember számára minden nemű gazdasági lehetőséget bezárni az elmúlt 27 évben. A mostani 40-es, és fiatalabb generáció. aki beszopta az elmúlt 27 évet, meg revansot akar venni, joggal.

A közgazdászaink szánalmasak, mivel nem tudták szintetizálni az elmúlt 27 év gazdasági folyamatait, és nem tudták egy komplex működő modellé formálni a reálgazdaságban. Elkövették azt a hibát, hogy mögé álltak a barom politikának, és nem vették észre, hogy ez, amit előadnak, annak köze nincs ahhoz, amit liberális gazdaságtannak neveznek.
A "nagy Németország" külső összeszerelő tartománya lettünk, ezt sikerült összerakni az elmúlt 27 évben, erre mondják azt vidéken, hogy ez ló..fsz, és estifény.

Az ország kb. 2 régiójában látok olyant, hogy van valami működő helyi gazdaság, vagy valami hasonló, a többi felejtős.
Ha csak ennyit sikerült össze gründolni, az elmúlt 27 évben, Mindezt úgy hogy az ország működő vagyonát sikerült szétzúzni, meg kivinni adóparadicsomokba, akkor szép munkát végeztek az urak.
Álljon már ki egy hiteles, független milliárdos, aki az első fillérjétől az utolsóig el tud számolni, és tolja bele a valóságba, hogy érdemes még olyan eszményekben hinni, hogy irányított piac, meg vállalkozás.
De nem látok ilyen milliárdost, a roppantul nagy kár, és döbbenetes állapotot tükröz.

Ha csak ennyi a teljesítmény az elmúlt 27 évben, érdemes lenne becsukni a laptopokat, összepakolni egy kis dobozba az íróasztalról a cuccot, kézbe fogni a cserepes virágot, és elsétálni a sötétbe. Nem változott itt semmi az elmúlt 60 évben, maradt a "szocializmus", szépen, ahogy kell.

Ezért dobbant mindenki ebből az országból, mivel nem nagyon van értelme így ebben a formában.

A vidék rohad, a közszolgáltatások zérón, a vásárlóerő nullán. Közben megy a duma a demokráciáról, meg a többi baromság. A demokráciához anyagilag független, nem kagyló gerincű családok kellenének, akik nem fosnak mindentől, és mindenkitől. Az ilyent meg nagyon nem szerette egyik hatalom sem.
Polgári lát helyett megy a herbál falun, meg a beletörődés a kilátástalanságba.
valamit tenni kellene, mert ez nem vezet sehová, jó irányba biztos nem.

2018.03.10. 10:42:33

@neoteny:
ha akarsz, akkor lehet.
www.terport.hu/search/node/megakom
de nem dobja ki komádi-t. rosszul van címkézve. pedig az is ott van.
www.terport.hu/telepulesrendezes-fejlesztes/fejlesztesi-dokumentumok/komadi

találomra választottam egy kormányhivatalban egy tucatnevet.
ezért kérdeztem azt, hogy ha a pkp hatalomra kerülne, akkor mi történne komádiban szabó erikával.
www.kormanyhivatal.hu/hu/hajdu-bihar/jarasok/berettyoujfalui-jarasi-hivatal-jarasi-munkaugyi-kirendeltsege
Munkaerőpiaci pont: Komádi
Vezető: Szabó Erika

igyekszek valós példákat mondani. a közvélekedés politikailag inkorrekt elemit azért hangsúlyozom, mert ezek mozgatják a politikát. és ezt a sztereotipizálást erősítette fel az internet. a filozofikus dekonstrukció háttérbe szorult. azok a politikusok sikeresek, akik a legkülönfélébb ideológiai irányzatokat keverik. régóta azt mondom, hogy a szokásos kétpárti váltógazdaság felbomlik és ebből kvázi egypártrendszer vagy politikai patthelyzet alakul ki szűk körben működő hatalomtechnikusokkal. aztán, hogy ezt most orbán vagy gyurcsány vezeti, vagy vona gábor, vagy ron werber nélkül szél bernadett és hadházi ákossal. erről dönt a nép. van még juhász péter és fodor gábort se feledjük.

2018.03.10. 10:56:32

@neoteny:
hanem azt mondják, hogy vezessék vissza a csendőrséget. tehát legyenek a kerületeknél kisebb körzetek és járőrök. szorosabb a közterület felügyelet. és ezt egészítenék ki magánnyomozókkal. sanyi szerint amihez ész kell az legyen egyéni. amihez erő az legyen közösségi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.10. 14:19:13

@444:

"hanem azt mondják, hogy vezessék vissza a csendőrséget."

Cseberből vederbe.

2018.03.10. 15:00:58

@neoteny:
a jobbik nemzeti radikálisként ezzel szerzett jelentős számú szavazót. csak most ezt már nem mondhatja, mert a spinoza házban egyezkedik. de ha nem lesz ellenzéki összefogás, akkor hiába. ez esetben orbán örülhet. április 8-án kiderül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.10. 15:02:20

@444:

"de nem dobja ki komádi-t. rosszul van címkézve. pedig az is ott van."

Csak épp' te nem innét linkelted a "KOMÁDI VÁROS
INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA" dokumentumot 2017.12.15. 17:54:58-kor, hanem innét: www.komadi.hu/images/pdf/101124_komadi_varosfejlesztes.pdf

"Véletlenül" tudtad, hogy itt van a MEGAKOM Tanácsadó Iroda munkatársai által írt városfejlesztési stratégiai tanulmány.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.10. 15:06:23

@444:

"a jobbik nemzeti radikálisként ezzel szerzett jelentős számú szavazót."

Attól még a cseberből vederbe esete lenne: ugyanúgy, ahogy nem lehet perelni a rendőrséget nem megfelelő színvonalú szolgáltatás nyújtásáért, nem lehetne perelni a csendőrséget sem.

2018.03.10. 16:00:10

@neoteny:
ha van kistérségi önkormányzat és kistérségi csendőrség, akkor számon lehet kérni a kistérség politikai vezetőit.

budapesten a nagyvárosokhoz mérten azért van úgy ahogy elfogadható közbiztonság, mert a városkerületek és rendőr kapitányságok egybe esnek.

a főváros
-- 6 bírói kerület
-- 8 tankerület
-- 10 egyházkerület
-- 15 sürgősségi betegellátó központ
-- 18 országgyűlési választókerület
-- 22 rendőrkapitányság
-- 23 városkerület
ebben a városban nincs józan paraszt ésszel rendelkező értelmiség. mert az úgynevezett baloldal szanaszét privatizált. amit csak lehetett eladott. ez a demszky éra. tarlósék politkája meg arról szól, hogy ezeket az izéket na, hogy is hívják már, tudjuk kicsodák, szét kell verni. ha a magyar társadalom harmadjára is azt mondja, hogy demszky féle társaságot zavarják el, akkor zavarják el. de felőlem fogjon össze az ellenzék és nyerje vissza a fővárost. a horn gábor vezette republikon intézet szerint erre reális esély van.)

ebből az egészből vidéken annyi látszik, hogy mindenki a zsidók ellen, zsidók a zsidók ellen. ez egy vallásháború. és pesten folyamatos a politikai balhé.

idézek az index címlapjáról. ami idézi kuncze gábort. "Aszongya ez a Pócs János: Jézus Krisztus jász volt, mert jászolban született. Te jó isten, Gyurcsány mi volt? Mert ő Pápán született!" egy jásznak a nemzeti keresztségben jézus jász. ha az isten fia, akkor egy jász miért ne érezhetné jásznak. és egy szabad országban miért ne gondolhatná a választó azt, hogy kuncze a fővárosi zsidó szdsz kesztyűbábja. errefelé is vannak zsidók. nem balhéznak. és nincs balhé. ez ilyen egyszerű. de az nyilvánvaló, hogy ez egy kultúrharc. értelmetlen vallásháború.

ebből lesz az, hogy a főváros
-- 6 bírói kerület
-- 8 tankerület
-- 10 egyházkerület
-- 15 sürgősségi betegellátó központ
-- 18 országgyűlési választókerület
-- 22 rendőrkapitányság
-- 23 városkerület
ha valaki akarná, akkor se tudná összehangolni a közintézményi működést. a "baloldal" azt mondja, hogy ez nem is cél, mert amit csak lehet mindent el kell adósítani és eladni. mert hogy szabad piacivá válik és hatékony lesz. a "jobboldal" azt, hogy ezt az anarchista társaságot ki kell szavazni előbb a a kormányból, aztán a parlamentből és ha ez sem elég, akkor az országból. függetlenül attól, hogy zsidók, vagy nem zsidók. azért, mert nem-magyarok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.10. 16:51:39

@444:

"ha van kistérségi önkormányzat és kistérségi csendőrség, akkor számon lehet kérni a kistérség politikai vezetőit."

Attól még a cseberből vederbe esete lenne: ugyanúgy, ahogy nem lehet perelni a rendőrséget nem megfelelő színvonalú szolgáltatás nyújtásáért, nem lehetne perelni a csendőrséget sem.

2018.03.10. 18:38:38

@neoteny:
van egy kistérség. abban a csendőrség a népességet többé kevésbé egyformán védi. ha van kistérségi önkormányzat és a csendőrség kistérségi szinten szerveződik, akkor annak a csendőrség munkáját a közösség úgy ellenőrzi, hogy a nem megfelelő vezetőt leváltja.

de ha az adott igazgatási szinten nem lehet választani, akkor nincs mód a visszacsatolásra. az országos szint felől fognak visszajelezni. és azt mondják, hogy itt "a" cigányok ellopják a káposztát. erre jön a "zsidó" átévé. beültetnek egy "szakértőt". aki azt mondja: ez egy szörnyűséges rasszizmus. mert a cigányok nem olyanok, hogy ellopják a káposztát. hanem a "fasiszta" magyarok elnyomják a szegény kis "telepieket".

tehát az összes szereplő túláltalánosítva beszél. mert nem "a" cigányok. nem "a" zsidók. nem "a" magyar. nem "a" civilek tüntetnek. nem "a" tanárok. nem "a" diákok. hanem egyesek.

tehát mindenki úgy játssza a játékot, ahogyan nyilvánvalóan nincs megoldás. a cél csak az, hogy az egyik megalázza a másikat. de ebben az esetben viszont az egyiknek győznie kell. a választásokon. a komment csatorna nem befolyásol semmit, vagy alig valamit.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.10. 20:39:11

@444:

A cseberből vederbe esete lenne: ugyanúgy, ahogy nem lehet perelni a rendőrséget nem megfelelő színvonalú szolgáltatás nyújtásáért, nem lehetne perelni a csendőrséget sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.10. 23:31:56

@444:

"van egy kistérség. abban a csendőrség a népességet többé kevésbé egyformán védi. ha van kistérségi önkormányzat és a csendőrség kistérségi szinten szerveződik, akkor annak a csendőrség munkáját a közösség úgy ellenőrzi, hogy a nem megfelelő vezetőt leváltja."

1) Ha a kistérségben van 17 kisbolt, akkor elég az, ha a csendőrséget csak 9 kisbolt "érdekli" és leszarja a másik 8 kisboltot. A "közösségi ellenőrzés" mindig szavazatszámlálásba és -vásárlásba torkollik.

2) Kik végzik a "közösségi ellenőrzést"? Mert ha a "civilek", azokra mindig rá lehet kiabálni, hogy ők Soros-janicsárok.

3) A csendőrség "kistérségi" vezetője kinevezett, nem választott. Persze lehet amerikai stílusú sheriffségeket létrehozni, ahol a csendőrség "kistérségi" vezetője közvetlenül választott, de akkor is érvényesül az 1-es pont.

2018.03.11. 07:37:13

@neoteny:
a kistérségben 1 áfész van sok kisbolttal. és legfeljebb 1 penny market, amelyik koncessziós díjat fizet, azért védik a járőrök. a penny market ugyanis nem tulajdonosként használja a közösségi (szövetkezeti) infrastruktúrát. ezért kénytelen extrát fizetni. a hamburgi kikötőben se lehet azt mondani, hogy jó napot kívánok. megjöttünk intézkedni. ezt ide pakoljátok. azt amoda. erre azt mondja ott valaki. hogy egy pillanat. nézzen csak itt körös körül. a kikötő a miénk. errefelé nem intézkedhet. vagy a köztulajdon legyen mindenkié. lehessen randalírozni a louvre épületében. az is mindenkié? nyilván az erőszakkal elrabolt kultúrkincseket kulturális örökséget vissza kellene adni a franciáknak. azzal, hogy bocsánat. ezeket kölcsön vettük, mert elég jól néztek ki. de most vissza adjuk. talán ezt kellene mondania egy kultúrnépnek. az alapvető normákban egyelőre európában se sikerült megegyezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.11. 07:54:13

@444:

"a kistérségben 1 áfész van sok kisbolttal."

A cseberből vederbe esete lenne: ugyanúgy, ahogy nem lehet perelni a rendőrséget nem megfelelő színvonalú szolgáltatás nyújtásáért, nem lehetne perelni a csendőrséget sem.

2018.03.11. 07:55:40

@neoteny:
na most mi a helyzet ha egy boltost a kistérségi áfészban kigolyóznak. mert tegyük fel, hogy ő a legügyesebb. és a többiek irigykednek. és azt mondják, hogy nem igazság, hogy neki kétszer annyi a forgalma. kétszer annyi a jövedelme. és az azt mondja, hogy nincs ebben semmi trükk. nem generált magának száz csillió pénzt, hogy abból előzetesen felvásároljon mindent. nem így kereskedik. hanem később fekszik, korábban kel. máshogy rendezi el az árut, mint a többiek és lánya is kedvesebben mosolyog. erre a többiek mondhatják azt, hogy na jó. csináljuk mi is így. mert így a kistérség egészének lesz nagyobb forgalma. a környékről is idejárnak vásárolni. legyen a legjobb kereskedő a kamara helyi vezetője. és még kiállítanak egy oklevelet arról, hogy ő a legügyesebb. amit büszkén kitehet a falra. abban az évben ő a helyi főkamarás.

a másik eset, hogy nem győzi meg az irigyeket. és azok azt mondják, hogy ez egy csaló. nem lehet kétszer akkora forgalma, mint nekünk. ez esetben a kereskedőket rendre intheti kistérségi pap, a tanító, az orvos. vagy a csendőrkapitány. aki felméri, hogy a forgalomarányosan, vagyonarányosan szedett adóból tud bért fizetni magának és a beosztottjainak. és a helyi kisiparosok is abban érdekelt, hogy a legjobb kereskedőt el ne űzzék. így tudnak exportálni. na de mi a helyzet ha a pap, a tanító, az orvos, a helyi kisiparosok, a csendőrkapitány mind azt kiáltják, hogy a legjobb kereskedő csaló. költözzön el a szomszédos vidéki kommunába. válasszon egy olyan városias kolóniát ahol a szabad kereskedelemnek nagyobb a respektje.

2018.03.11. 07:56:17

@neoteny:
ne viccelj már. az áfész tagjai választják meg a csendőrkapitányt.

screpes 2018.03.11. 07:57:35

@444:
(tolvajról szólsz, aki anarchiában kisiklik az igazságszolgűáltató kezek között...hacsak nincs a kárvallottnak magánhadserege)

A példádat követve az állam jelenthetné (és jelenti is) azt a magánhadsereget, abban a szerepben van, de tényleg.
Orbán a főbíró, és szellemével van jelen, ami nem tisztázott ideológiákból és kollektív tapasztalatból közösségi többségi elhatározásokból épül, hanem esendő karakteréből, és szándékaiból.Ahhoz válogat releváns elemeket. (piciny horthyzmus, kolbászgyáros filozófiák, fociakadémia, partvonallal és anélkül.
A rendszere - a követők láncolata, - nem jogkövető, hanem élethelyzetek együttállása,, amelyekkel az egyéneket megvezetik.
Ennél még az is jobb, amit TE anarchiának nevezel...
A példához megtérve: a villamosi zsebes valóban nem áll, vagy szolgai bíródág elé kerül (vagy nem), és nem villamosokon lopnak.
Egy képzett fiú rájön, hogy nem vllamosokon kell ezt csinálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.11. 08:01:32

@444:

Ezt te írtad: "a rendőröket nem érdeklik a kisboltosok."

2018.03.11. 08:18:09

@neoteny:
tehát ez esetben 1 vagy legfeljebb néhány közös vállalat, szövetkezet köt szerződést a kistérségi csendőrséggel. persze így is előfordulhat, hogy jóska megbeszéli pistával, hogy éjszaka mennek rabolni. és majd szól a riasztó a kapitányságon. de csak 10 perc múlva induljanak el. a tolvajok tudják, hogy addig lehet pakolni. de magánbiztonsági szolgálat esetén ugyanígy össze lehet beszélni.

erre az esetre van kitalálva a felettes kerületi rendőrkapitányság a magánnyomozók. mi a helyzet akkor ha a kerületi országgyűlési képviselő bízta meg jóskát. az beszélte meg pistával. a rablásban benne van a főrendőr, helyi csendőr. és a megyei lap választott főszerkesztője is falaz. a magánnyomozókat a kirabolt helyiek nem tudják megfizetni. oknyomozó újságírókat a hatalmon levők kiutasítják. és a tartományi miniszterelnök is azt mondja, hogy kérem szépen abban a faluban biztosan cigányok rabolnak. miközben a szegény kis cigányok tisztességesen dolgoznak. csak van egy összeesküvés arra nézve, hogy kifosszák az országrészt. még mindig lehet az országos nyilvánossághoz fordulni. vagy nagyvilághoz. vagy akik úgy érzik, hogy ezáltal el vannak nyomva azok költözzenek bosztonba. amerikában állítólag nincs, vagy alig van korrupció. különösen pénzügyi körökben. felmérte a transparency international. a nézőpont intézet azt mérte fel, hogy a jelenlegi magyar kormány ugyan nem a legtisztességesebb, de majdnem. habony oda telefonál, hogy ne hülyéskedjetek már. amire a nézőpont intézetben mráz ágoston sámuel azt mondjta, hogy elnézést. most hozzák a kollégák az új eredményt. első magyarország. mert nekünk magyarország az első. a transparency international is újra átnézi a pontszámítást. és kiadnak egy közleményt, hogy magyarország újabb tizenkét helyett ront a világversenyben. az ensz főtitkár szerint a magyarországon dúl a rasszizmus. és még néhány dús gazdag megvásárolt afrikai. mert hogy szegény kis feketék is legyenek képviselve a világtanácsban. csak nyilván lusták a többiek. kiváló vezetőik vannak. akik példát vettek az amerikai üzletemberektől. a fejlett nyugattól.

kissé leegyszerűsítve így mennek ezek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.11. 08:22:14

@444:

"tehát ez esetben 1 vagy legfeljebb néhány közös vállalat, szövetkezet köt szerződést a kistérségi csendőrséggel."

"a rendőröket nem érdeklik a kisboltosok."

2018.03.11. 08:39:19

@neoteny:
jelenleg a rendőrséget kevéssé érdeklik a kisboltosok. mivel a rendőrkapitányság megyei vagy kerületi. és a kisboltosok piaca ennél kisebb járási, vagy annál is kisebb értékesítenek. ezért szeretnék azt az őstermelőkkel, hogy közvetlenül választott csendőrségük legyen. megbízzák a mezőőrt, a halőrt, a vadőrt és a járőröket. ez a közjogi konstrukció közelítőleg szabad piaci feltéve, hogy a gazdakörökből szakszövetkezetek szerveződnek. és ha ezeknek van egy a határon túli magyar kisebbségi területeket is elérő, a trianoni határon átnyúló hálózatuk a kárpát-medencében beleértve az adriai tengermelléket, akkor esetleg eladhatják a faragott ládikát egy gazdag velencei kalmárnak. aki azt mondja, hogy igen a magyarok azt mondják, hogy ék. ők azt, hogy akies. és van olyan szó, hogy ékes. és latinul az eredeti hereditarius. de ez ugye ősi szó. mert az ér az, ami ered. a víz visz. és a magyarok megőrizték ezt az ősműveltséget az etruszkokkal is rokonok. és így eladják a faragott ládikát. úgy, hogy közben táncikálnak hozzá. irmuska elképzelése az, hogy a zsidók vegyék meg az almát, a körtét, a szilvát és hozzanak fügét, datolyát, mazsolát a szentföldről. zolika azt mondja, hogy igen. de legyen mindenki részvényes a nemzeti kereskedőházban. vona gábor elárulta a nemzeti radikalizmust. sanyi szerint ezerszer inkább orsós likud viktor, mint soros schwartz györgy. leegyszerűsítve ilyesmi a világ népfőiskolás nézőpontból. legalábbis valahogy így tapasztalom.

2018.03.11. 08:42:02

annál is kisebb [körzetben] értékesítenek

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.11. 08:43:39

@444:

"jelenleg a rendőrséget kevéssé érdeklik a kisboltosok."

Korábban ezt írtad: "a rendőröket nem érdeklik a kisboltosok."

"mivel a rendőrkapitányság megyei vagy kerületi."

A csendőrkapitányság nem megyei vagy kerületi lenne?

"közvetlenül választott csendőrségük legyen"

Ld. itt a 3. pontot: @neoteny:

2018.03.11. 09:56:25

@neoteny:
a csendőrkapitányság kistérségi közterület felügyelet. járási. járás az a kistérség, amit a járőrök egy nap alatt bejárnak. ez a köz területfelügyelő központi csendőrség a kistérségben.
minden gazdasági körzetben van az agrártevékenységre szakosodott csősz: mezőőr, halőr, vadőr. vagy a községi állattartásra szakosodott pásztor: csikós, gulyás, juhász, kondás, kanász, csordás. istállómester. csürhés.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6b/Sterio_K%C3%A1roly_Juh%C3%A1sz.jpg
ez egy uradalmi világkép. és évről évre megválasztanak valakit, aki igazgatja, szervezi a faluközösséget. és ez mezővárosi központtal működő kistérség. gazdakörökből szerveződő szakszövetkezetek. ehhez kapcsolódó feldolgozó kisipar. háziipari szövetkezet. ktsz. és ehhez kapcsolódik egy a trianoni határokon túlra is kiterjedő a kisebbségi magyar területekkel összekapcsolódó nagy-magyar országos értékesítési szövetkezeti hálózat. áfész, közért, füszért, halért, erdért, vadért. a vörös csillag helyébe a szent korona kerül. és van községi levéltár. és mondjuk azon ne legyen már vita, hogy férfiak nőkkel házasodnak. túl azon, hogy esetenként házasságon kívüli dolgok is történnek a pajtában, a padláson. a homoszexualitás ugyanúgy erkölcstelen, mint a házasságtörés. azért nem járjon börtön. de semmiféle szivárványos büszke menetre nincs szükség errefelé. akkor se ha amszterdamban úgy gondolják helyesnek. erre mondja azt pesten a zsidók többsége, buda környékén a németek egy kis része, hogy ők nem ilyen világot akarnak. hanem olyat, amiben a tradíció eltűnik. ők a filoszemita értelmiség, mert hogy azt már meghaladták. neokon németek és neolib zsidók. a népfőiskolás nézőpontból ők nem-magyarok. és azért kell a geci orbán, hogy szétzavarja őket. ha kell, akkor elkergesse őket az uruszágból. és ha ez nem értik, akkor ruszki hadiipari technológia kell. inkább legyen hadigazdálkodás. csak persze nem zsidó kommunistákkal.

na most erre lehet mondani, hogy ez egy felvilágosulatlan rasszista, antiszemita, homofób vircsaft.

a német gyáriparosok azt mondják, hogy ide telepítenek százmillió eurós üzemet. és a gyártósor mellé kell néhány ember, akik felügyelik a csavarrugót gyártás egyes fázisait. és majd ide költözik valaki aki felügyeli a szakmunkásokat. és most ezt támogatja a kormány. a termelő beruházás összértékének harmadát is megkapják az ügyes üzletemberek. mostan így teremt munkahelyet a magyar.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/2586/1802221-continental-pl-mj_58.jpg
ez eredményezi a 4% gazdasági növekedést. és a gazdaság élénkítéssel és a kivándorlással hirtelen megugró munkaerő piaci kereslet reálbérek emelkedését. amivel a fidesz megnyeri a választást. feltéve, hogy lázár vadászkastélyát és semjén helikopteres vadászatát.
http://www.borsod24.com/wp-content/uploads/2018/03/semjen-vadaszat-00.jpgorbán környezetének féktelen gazdagodását. de ugye nincs kit megválasztani. mert vona gábor elárulta a nemzeti radikalizmust. nem jött létre a török gábor által preferált mi még nem kormányoztunk, de a háttérben esetleg egyesekkel egyezkednénk váltópárt.
cdn.blog.hu/sp/spiler/image/vona16421.jpg
ezért a fidesz győzelme borítékolható, de ha elég sok visszalépés lesz, akkor hódmezővásárhely után nem lehet biztosat mondani. török gábor a blogján azt írta, hogy két egymástól független nem nyilvános mérést is látott. és az fordított eredményt mutatott. mert ezek szerint nagyjából minden huszadik ember a közvéleménykutatóknak azt mondja, hogy persze, persze szavaz a fideszre. de közben ellene feltéve, hogy van egy nem "elkúrós" jelölt. és csak egy jelölt van. és így meg tudnak fordulni a kerületek. a republikon intézetben horn gábor azt mondja, hogy könyörgöm. ezt a győzelemre koordinálást legalább a fővárosban csináljuk meg. kunhalmi ágnes azt mondja, hogy ő mindenkivel összefogna. összeáll a régi nagy csapat.
2.bp.blogspot.com/-1LmjH_-JTGM/WqOag7qaenI/AAAAAAAA_Kg/P0grS9NK85Udrgd_1IvPPRJCLPdjvUWLQCLcBGAs/s1600/19617435_492eea9c936a7955474a584b9df2959c_wm.jpg
jobbnál jobb jelöltekből lehet választani.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.11. 12:31:28

@444:

"a csendőrkapitányság kistérségi közterület felügyelet. járási. járás az a kistérség, amit a járőrök egy nap alatt bejárnak. ez a köz területfelügyelő központi csendőrség a kistérségben."

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

"a vörös csillag helyébe a szent korona kerül."

És a párttitkár helyett a református lelkész osztja az államilag támogatott észt.

2018.03.11. 13:02:50

@neoteny:
az már most is így van. orbán kormány felújította a falusi paplakot és a templomot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.11. 13:15:41

@444:

Most még önkéntes a szentbeszéd hallgatása -- akkor már nem lesz az, mint ahogy a párttitkár beszédeinek hallgatása sem volt az.

Janossz 2018.03.11. 21:12:19

@444: " orbán kormány felújította a falusi paplakot és a templomot "
Nagyszerű. Már csak a népet kell felújítani hozzá.
A pap meg a hívek már nem húzzák sokáig.

chrisred 2018.03.12. 05:28:56

@444: Tegyük fel, hogy anarchia van, és az utasok nem azt mondják, hogy "hé, ez nem az én dolgom" vagy "már megint nincs rendőr", hanem helyben megakadályozzák a pénztárca elvételét? A logikád szerint alattvalónak kiképzett polgárok élnek ebben az anarchikus rendben, így tényleg nem működne.

2018.03.12. 08:48:55

@chrisred:
a jogszolgáltatásban az anarchia = önbíráskodás + peren kívüli egyezségek. ha te úgy képzeled, hogy ezek kiváltják a klasszikus bíróságokat, akkor próbáljuk ki ezt egy városrészben. az anarchiát egy héten belül szétverik a "cigányok". nem fognak megijedni az utasoktól.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 09:09:14

@444:

"próbáljuk ki ezt egy városrészben"

Ld. a választottbíróságok működését nemzetközi kereskedelemben is és országokon belül is.

"az anarchiát egy héten belül szétverik a "cigányok"."

A te féktelen fantáziálgatásaidban. Nem verik szét az anarchiát ott sem ahol magánvállalkozások nyújtanak őrző-védő szolgáltatásokat. És mivel az anarchiában a tömegközlekedés sincs monopolizálva, a tömegközlekedési szolgáltatásokat nyújtó magánvállalkozásoknak is érdekük a biztonság minél jobb fenntartása: a biztonságosabb tömegközlekedési eszközöknek több fogyasztójuk akad -- de legalább is _választási lehetőségük_ van a tömegközlekedés fogyasztóinak.

2018.03.12. 09:30:12

@neoteny:
egy településrész deklarálja, hogy a villamoson a vagyontárgyakat kizárólag az utasok védik. szerinted ezek után nem szerveződnek alvilági csoportok, akik nekilátnak fosztogatni. úgy, hogy nem lehet őket bíróság elé állítani. persze erre lehet mondani, hogy a villamoson lesznek a magánbiztonsági szolgálat önbíráskodásra alapozva. a biztonsági őr lelőheti a zsebtolvajt. de fordítva is. a tolvaj is megkéselheti a biztonsági őrt. anarchiában nincsenek közös normák. nyitott társadalomban ez káoszhoz vezet. elég sok ember ragaszkodik hozzá, akkor próbáljuk ki.

2018.03.12. 09:36:34

@neoteny:
közlekedésben a taxisok a tipikus magánszolgáltatók. de szükségük van rendőri és klasszikus bírói védelemre. ha a taxiszolgáltatás az önbíráskodáson alapul, akkor alvilági csoportok egy héten belül átveszik az irányítást. részben így is. de ha egy körzetben a taxisok ragaszkodnak hozzá, hogy őket ne védje törvény, akkor legyen anarchia. az anarchisták próbálják ki, hogy az milyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 09:43:40

@444:

"egy településrész deklarálja, hogy a villamoson a vagyontárgyakat kizárólag az utasok védik."

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 09:44:10

@444:

"közlekedésben a taxisok a tipikus magánszolgáltatók."

Csak épp' tömegközlekedésről volt szó.

2018.03.12. 10:05:28

@neoteny:
ha fővárosban igény van az anarchiára, akkor az indítsanak olyan körúti villamosokat amelyeken magánbiztonsági szolgálat van és az utasok biztonsága az önbíráskodásra van alapozva.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 10:09:12

@444:

"ha fővárosban igény van az anarchiára, akkor az indítsanak olyan körúti villamosokat"

Nem lehet: a BKV államhatalmilag (értsd törvényekkel) kreált és fenntartott monopólium.

2018.03.12. 10:22:14

@neoteny:
harcolják ki ez a jogot anarchisták a világnak egy pontján. és éljenek ott, ahol ezt a környezetükben levők többsége elfogadja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 10:30:59

@444:

Ja, hogy már ne indítsanak olyan körúti villamosokat akkor sem, ha a fővárosban lenne igény a tömegközlekedési piaci anarchiára?

Mert pl. magánbusz-járatokra van igény (nem csak) nyugat-Európába.

2018.03.12. 11:19:14

@neoteny:
az utazási irodák nem anarchiában működnek.

ez egy debreceni utazási iroda honlapja.
www.grandtours.hu/
2016 decemberében volt egy borzalmas balesetük. egy autó előzés közben megcsúszott, nekiment az utazási iroda egyik emeletes buszának, amelyik a csúszós úton megpördült és felborult. kilenc autó ütközött. öten meghaltak. a borsod abaúj zemplén megyei rendőrség nyomoz. mert ott történt a baleset. de az áldozatok hajdú bihariak. tehát az eset nem lesz felderítve. mert magyarországon még mindig a megyerendszer erős legalábbis vidéken. ilyen esetben magánnyomozók kellenek. ami a rendőrség munkáját kiegészíti. de ez nem anarchia. mert akkor megindulna az önbíráskodás. valamelyik áldozat egyik rokona megölné az esetleg vétkes sofőrt, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 11:23:41

@444:

"az utazási irodák nem anarchiában működnek."

De a magánbusz-járatok (nem csak) nyugat-Európába igen.

Ja, hogy már ne indítsanak olyan körúti villamosokat akkor sem, ha a fővárosban lenne igény a tömegközlekedési piaci anarchiára?

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.03.12. 11:53:23

@444: Van két megállapításod, ami -jó értelemben véve- azt mondja egy, hogy látnok vagy "a fidesz győzelme borítékolható" (amíg ez az "ellenzék" van ehhez nem férhet kétség) kettő, hogy vagy tanácsadója vagy a Fidesznek, vagy a Fidesz tanácsadói olvassák a blogon a kommentjeidet, hiszen a következő, amiért megindul majd a nagy plakátosdi, hogy a szomszédos országok nyerjenek schengeni tagságot, hogy a határok - -szabadon- - átjárhatóvá váljanak, hiszen a megállapításod, ". . . ehhez kapcsolódik egy a trianoni határokon túlra is kiterjedő a kisebbségi magyar területekkel összekapcsolódó nagy-magyar országos értékesítési szövetkezeti hálózat" csak így érhető el. Kíváncsi vagyok, hogy erre már csütörtökön sor kerül-e, vagy az újabb 2/3 után.

2018.03.12. 12:31:56

@digipenna:
egyik pártnak se vagyok tanácsadója. ha valaki a korai horty korszak és a késő kádár kor fejlesztési politikáját összekapcsolja, akkor azzal vidéken választást nyerhet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 12:50:23

@444:

"a korai horty korszak"

Ahogy azt korábban (többször is) írtad volt, a korai Horthy-korszakban a zsidók felvásárolták a háború utáni gazdasági helyzetben megszorult hajdúsági magyarok földjeit; a korai Horthy-korszakban nem került államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel) megakadályozásra az ilyen magyarellenes tevékenység. Nem világos, hogy a magyarok miért kívánnák vissza a korai Horthy-korszakot amikor ilyen magyarellenes tevékenységek megtörténhettek, aminek nem szabott határt a Horthy-rezsim.

2018.03.12. 13:16:23

@digipenna:
jelenleg a fideszen kívül nincs kormányzóképes politikai párt. a jobbikon kívül nincs potens ellenzéki csoport. de ha a nyugdíjasok beszavazzák a baloldali pártokat, akkor azt is megértem. mert próbálom a környezetemben levők véleményét elfogadni. egyik párt mellett se állok, egyik ellen se vagyok. lmp-s szavazó ismerősöm nincs.

pesten folyik egy kultúrharc. azt esetleg jó lenne befejezni. kiegyezéssel, vagy az egyik tábor győzelmével. a republicon intézet úgy kalkulál, hogy kölcsönös visszaléptetésekkel egy kivételével az összes körzet nyerhető lenne az ellenzék számára. felőlem nyerjenek. de ha 7-8 éve ezt se tudják megoldani, akkor menjenek a francba. engem nem érdekel, hogy ebből a nem-nemzeti nem-keresztény társaságból mennyi zsidó, nem zsidó.

errefelé a hitközség inkább jobboldali. a kárpát-medencei (magyar) zsidó hitközségeket próbálják összekapcsolni.
www.youtube.com/watch?v=bj046N2bsIk
ezt támogatja a jelenlegi kormány. a "demokraták" amerikanizált metropolitan társadalmat képzelnek el. ahhoz fel kellene számolni ezt az egész vidékies vircsaftot.

2018.03.12. 13:39:31

@neoteny:
a késő kádár rendszer agrárszocialista reform világának a gazdasági és a korai horthy korszak népnemzeti kulturális megoldásainak elegye áll szemben a "demokraták" amerikanizált nagyvárosi elképzeléseivel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 13:47:38

@444:

"a késő kádár rendszer agrárszocialista reform világának a gazdasági és a korai horthy korszak népnemzeti kulturális megoldásainak elegye"

Amely elegy nem létezik. Mindamellett, hogy amennyiben a késő-Kádár rendszer reformista volt, annyiban nem volt szocialista. A "korai horthy korszak népnemzeti kulturális megoldásai" meg csak egy lózung anélkül, hogy megmutatásra kerülne az, hogy milyen _partikuláris_ megoldásokról van (vagy volt) szó.

2018.03.12. 19:14:57

@digipenna:
ha bécs befogadja a ceu-t, akkor ausztriával össze lesz rúgva a por. elég érdekes lesz.
index.hu/belfold/2018/03/12/eletveszelyes_lepesre_keszul_a_ceu_becsben_nyitna_kampuszt/
marad a visegrádi együttműködés.

2018.03.12. 19:20:57

@neoteny:
klebelsberg féle népiskolai modell, tanítói lakások.

Janossz 2018.03.12. 19:37:02

@444: " a korai horthy korszak népnemzeti kulturális megoldásainak elegye..."
Találtál egy pozitív példát.
Kár, hogy egy német migráns neve fémjelzi...:-)

2018.03.12. 19:48:01

@neoteny:
a technológia fejlődése lehetővé teszi azt, hogy félig automatizált tájjellegű háziipar jöjjön létre, ami a lokalitás kultuszán alapul. vidékies retrográd kis-világ. ezek a járások. ebbe hoznak létre high tech ipari központokat a megyeszékhelyeken. csak ehhez egy kisebb fővárosra volna szükség. visegrádi vámunióra. egy kiterjedtebb értékesítési hálózatra.

ezzel szemben áll a globális kapitalizmus az olcsó tömegtermékekkel. amerikanizált metropoliszok. multinacionális vállalatok vidéki ipartelepeit igazgatják a gyarmati fővárosból. és azt irányítják egy külső központból. a "demokraták" azt mondják, hogy magyarország legyen nyugat csatlós állama. és most úgy tűnik, hogy ez a két elképzelés egyre élesebben fog szembekerülni egymással.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 19:55:39

@444:

"klebelsberg féle népiskolai modell"

No de már van Mo-n 16 éves korig kötelező közoktatás: miért lenne szükség népiskolai modellre?

"tanítói lakások"

A magyar tanítók között igény van arra, hogy az iskolákhoz tartozzon egy (1) háromszobás lakás is, ahol a tanító lakhat?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 20:04:20

@444:

"a technológia fejlődése lehetővé teszi azt, hogy félig automatizált tájjellegű háziipar jöjjön létre, ami a lokalitás kultuszán alapul."

Ja értem: CNC vezérlésű gépek pingálják a tulipánokat a cseréptálakra, meg szövik a háziáldásokat, és így a technológia fejlődése lehetővé teszi a tájjellegű háziipar számára azt, hogy fossa kifelé magából a tulipánokkal pingált cseréptálakat meg háziáldásokat, amiket így nagy volumenben tudnak elcserélni a népek egymással, és így mindenki gazdagodik.

"ebbe hoznak létre high tech ipari központokat a megyeszékhelyeken."

Világos: mivel a CNC-vezérelt gépek fossák kifelé a tulipánnal pingált cseréptálakat meg a szőtt háziáldásokat, mindezeket el lehet cserélni high tech berendezésekre. Mert a bajor paraszt is vevő a lokalitás kultuszára, és így hajlandó százszámra venni tulipánnal pingált cseréptálakat meg szőtt háziáldásokat, hogy cserébe high tech berendezéseket adhasson a magyar megyeszékhelyeknek.

2018.03.12. 20:09:14

@Janossz:
egy németet neveztek ki hatalmi okokból. aztán ezek fel is adták a nemzeti keresztséget. magyarország meg is égette magát ezzel a díszes társasággal. kivezényelték a hadsereget az oroszok ellen. szanaszét bombáztatták a vidéki városokat az amerikaiakkal. utána szétlőtték budapestet. a magyarországi német szuperelit. lehetséges, hogy a cseheknek van igazuk. akik azt mondták a németeknek, hogy menjenek a francba. mert ez egy olyan népcsoport, hogy lenézi, megveti a kelet-közép európaiakat.

ez egy politikai kérdés. most abba az irányba haladunk, hogy a nemzeti keresztény magyarország és a multikulturalitást hirdető németország politikailag távolodnak egymástól. a németek az amerikanizmust akarják átvenni. 80 millió németországiból már most alig több, mint 60 millió a német. ha ezek alig több, mint évi 500 ezer német gyermeket szülnek. de ha csak évi 200 ezer muszlim telepedik be és 50 ezren családegyesítéssel, akkor a németek még kétharmadban lesznek feltéve, hogy a német anyák ugyanannyi gyereket szülnek, mint a muszlimok. de ha csak fele annyit vagy még kevesebbet, akkor kisebbségbe kerülhetnek. de mit számít az. mert a muszlimokkal elvegyülve magasabb rendűvé válnak. a multikulturalitás a másik véglet. keveredéssel egy nép se lesz alsóbbrendű. felsőbbrendű se.

lehet, hogy a cseheknek van igazuk, akik évszázadokkal ezelőtt azt mondták, hogy köszönjük szépen nem kérjük.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 20:18:02

@444:

"mert ez egy olyan népcsoport, hogy lenézi, megveti a kelet-közép európaiakat."

Mit számít az? Majd a gógyis magyar paraszt jól cselt vet az orrát fenn hordó németnek: elad neki egy szakmány tulipánnal pingált cserépedényt meg egy rahedli háziáldást, a német meg high tech berendezéseket ad értük cserébe. És a végén a magyar paraszt nevet, nem a transzatlantista George Soros.

2018.03.12. 20:19:57

@neoteny:
azt nem érted, hogy egy paraszti háztartás egy szövetkezeti rendszerben szinte mindent megtermel magának. itt van egy focista.
static.origos.hu/s/img/i/1706/20170623virag-aladar-nb1-foci-balmazujvaros24.jpg
ennek a háztartásában van egy modern led tévé. azt nem veheti meg az áfész boltban. de ha az áfész a városba vagy a világba eladja háziipari terméket, akkor az áfész boltban led tévé is van. csak persze nem annyi, mint amennyi a media markt üzleteiben. de nem is kell.

Janossz 2018.03.12. 20:20:41

@444: " egy németet neveztek ki hatalmi okokból. aztán ezek fel is adták a nemzeti keresztséget. magyarország meg is égette magát ezzel a díszes társasággal. kivezényelték a hadsereget az oroszok ellen. szanaszét bombáztatták a vidéki városokat az amerikaiakkal "

Miféle hatalmi okokból nevezett volna ki egy vesztes ország egy másik vesztes országból származót bárminek is?
Tudtommal Magyarország 44 márciusáig független, szabad állam volt, miért hadoválsz te itt a németek felelősségéről? Horthy vezényelte a hadsereget, ő bombáztatta a városokat.

Laptop7712 2018.03.12. 20:23:05

@neoteny:
Igen, ezzel a történettel - ahogy te mondod - a japánok szarráverték a nagy USA autóiparát, az 50-es évektől kezdődően, ami a 70-es évekre szépen mondhatni ki is teljesedett. Közben ugyanerre a játékstílusra a Japánok elkezdték felépíteni a mikroelektronikai iparukat, és ezzel is betettek a nagy USA terveknek.
Neo, a japán autógyártás a lokálisan globális komplex láncokra épül, és az alapja az olyan kis cégek az országban ahol egy db CNC fossa ki az alkatrészeket.
A Mitsubishi Heavy Industries volt az első játékos, aki elkezdte tesztelgetni ezeket a komplex ellátási láncokat 45 után.
Ma japánt temetik, pedig amit tolnak az élelmiszergazdaságban ugyanilyen logika mentén, az néhány esetben már a 21. század végét képviseli.
Pontosan, ahogy írod, a nagy bajor parasztnak ez lenne a dolga, hogy vegye a tulipános ládát jó pénzért, mert ez a dolga. Veszi is a bajor tulipános ládát minden méretben, mert ez a divat, és ott az elit nem hazaáruló szemét banda mint nálunk, ott ennek a játéknak évszázados hagyománya van. Nem öljük meg a parasztot, mert tudja, hogy valamikor az őse vett egy házat a városban, és ő is paraszt volt, tudod ez alaptörvény errefelé. Ezzel a törvénnyel minden kereskedő is tisztában van, ezért van értéke - ára - a tulipános ládának.
Erre mondom azt, hogy hazaáruló gazdasági-politikai-- közgazdasági elitünk van. Nem magyarázták el, és vitték végig azt, hogy hogyan is néz ki az értékteremtés, és hogyan lehet belőle megélni.
Ezt kegyetlenül számon fogja kérni a nép rajtuk, hidd el nekem. Sehol nincs olyan, csak nálunk, hogy a helyi ipart engedték kinyírni az elmúlt 27 évben. Szépen előjönnek ezek a kérdések, és az alternatív gazdasági műhelyekben szépen rakják össze azt, hogy hogyan lehet ebből a pozícióból elérni azt, hogy ne legyen balhé a játékból.

Janossz 2018.03.12. 20:23:56

@444: És mai napság hány háziáldás ér a világpiacon egy LED tv-t?

2018.03.12. 20:28:21

@neoteny:
ez esetben meg kell elégednie a szovjet technológiával. a cseh autókkal. szlovén hűtőszekrénnyel. amire sanyi azt mondja, hogy a "régi nszk". azt képes újrateremteni a kelet-közép európai vidék.
13252-presscdn-0-94-pagely.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2017/05/2017-05-20-19.35.08-940x705.jpg
ehhez a technológia magyarországon is megteremthető. csak most az van, hogy a gazdaság egészét tegyük ki globális versenynek. mert a németek ezt szeretnék. és úgy lesz a magyar gazdaság versenyképes, hogy vissza nem térítenő állami támogatást kapnak a német családi vállalkozások. ha tiborcz ügy korrupció, mert a miniszterelnök lányának udvarlója árengedményt kapott a lámpagyárban. de jogilag minden frankó. csak nyilvánvaló, hogy összebeszéltek. és az bűncselekmény. akkor ugyanígy a többi is.

szabad piaci alapon németország sem versenyképes.

2018.03.12. 20:30:41

@Janossz:
vannak olyan rokonaim, akik negyedévente vásárolnak be. de krisztikét olyanhoz adják, akinek a családjában tudnak kovácsolni. úgy csak félévente járnak hipermarketbe.

Janossz 2018.03.12. 20:33:58

@Laptop7712: Ugye, nem a házipari tájjelegű kimonókkal tették naggyá Japánt a kisüzemeik?
Tanultak, sokat, a kor technikai szintjén brutális dömpingáron árasztva el a világot fényképezőgéppel, kisrádióval, karórával. (Az autók később jöttek.)
Az önköltséget meg a hazai piacon fizettették meg, vastagon...Ügyesek voltak, és szorgosak.
Szorgosabbak, mint a Fácánhoz címzett hivatal kocsmanépe.

Laptop7712 2018.03.12. 20:34:29

@neoteny: Ha a "városi elit" csak annyira lett volna felvilágosult az elmúlt 27 évben, hogy vásárolja a helyi terméket - mert ez a szokás, nagymama is ezt tette, meg adott egy tockost, ha nem így tett a lánya, vagy a fia a jobb házaknál- akkor másképp állnánk. Nem lenne probléma, hogy van-e sikeres KKV rendszer, vagy nincs. Van-e sikeres helyi kereskedő, vagy nincs.
De a "városi elit" nem így viselkedett, nem is akart tudni arról, hogy mit hogyan tesz a szűkebb környezete. most meg csodálkozik azon, hogy gáz lesz. Nagyon alap törvények működnek, és az a bizonyos fagyi kezd nagyon visszanyalni.

Janossz 2018.03.12. 20:35:50

@444: A modern élelmiszeripar csodákra képes.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 20:36:12

@444:

"egy paraszti háztartás egy szövetkezeti rendszerben szinte mindent megtermel magának"

Egy paraszti háztartás még egy bilit sem képes megtermelni magának, hát még szinte mindent.

"itt van egy focista"

Aki nem paraszti háztartásban termelte meg azokat a javakat, hanem összefocizta.

"ennek a háztartásában van egy modern led tévé. azt nem veheti meg az áfész boltban. de ha az áfész a városba vagy a világba eladja háziipari terméket, akkor az áfész boltban led tévé is van."

_Mennyi_ (és milyen) háziipari terméket ad el az ÁFÉsz a világba (ahol gyártják a LED tévét) egy (1) LED tévéért?

"csak persze nem annyi, mint amennyi a media markt üzleteiben. de nem is kell."

Azt nem te döntöd el, hogy mennyi LED tévé kell vidékre.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 20:37:27

@444:

"ehhez a technológia magyarországon is megteremthető."

Féktelen fantáziálgatásokban minden megteremthető.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 20:42:29

@Janossz:

"Az önköltséget meg a hazai piacon fizettették meg, vastagon."

Ez az, amit nem lehet elégszer elismételni: lehet hazai termelőbázist növeszteni piacvédelmi eszközökkel, de azt a hazai fogyasztók finanszírozzák a magas(abb) belföldi árak megfizetésével.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 20:47:27

@Laptop7712:

"Ha a "városi elit" csak annyira lett volna felvilágosult az elmúlt 27 évben, hogy vásárolja a helyi terméket"

... akkor kevesebb jószághoz jutott volna, mint ha az olcsóbb importtermékeket vásárolja. Vagyis szándékosan el kellett volna szegényítenie saját magát ahhoz, hogy a helyi termelők gazdagodhassanak.

Miért nem adták a helyi termelők olyan olcsón (és olyan minőségben) az általuk termelt jószágokat, mint amennyibe az importáruk kerülnek?

Laptop7712 2018.03.12. 20:49:37

@neoteny: Neo, te láttál már paraszti gazdaságot a világ bármely táján? Nézegesd a FAO ide vonatkozó programjait, és látni fogod, hogy mit tudnak, és mit nem tudnak ezek a gazdaságok a lokális életszínvonalhoz viszonyítva.
Na most az van, hogy azt, hogy ezt hogyan kell csinálni, azt nem tanítják a Borad officeban, vagy a vezetőkeltetőkben, olyan helyeken, ahol az elitet nevelik, és szerencsétlen barmok nem tudnának túlélni egy napot sem egy átlagos városi környezetben.
Érdemes belekóstolni minden életformába, mielőtt summás véleményt alkotsz, mert lassan az lesz, hogy a vezetők tudása, és átörökített tudása szart nem fog érni, mivel pl. a mostani fiatalság egyszerűen telibeszarja a játékteret, és másképp akar boldog lenni, szevasz. És ezt meg is teszi. Láttam ilyen embert, mivel nem akartam megsérteni,nem röhögtem ki, volt gyerekszobám :) :).
Értékek, és az ember tisztelete mindenek felett, "a zelit" meg ezt nem játszotta. Most majd kell neki, ha túl akar élni, és azt akarja, hogy az általa átörökíteni kívánt tudás ne legyen nevetség tárgya.

2018.03.12. 20:49:45

@Janossz:
a japánok gyártanak ultra hd tévét. ami super bi-vision. a magyar polgárosodáshoz nem az kell, hogy ezt feltétlen túlszárnyaljuk. hanem az, hogy legyen videoton és azzal versengő orion tévé. és az kerül az átlag magyar háztartásba. de a meccset már művelődési ház kivetítőjén nézik. a magyar kultúra nemzeti kereszténységen alapul és közösségi jellegű.

a németek ezt feladják. rendben. csak titokban szurkoljanak a nationalelf győzelmének. nehogy azt gondolják, hogy fasiszták. tegyék tele a válogatottat iszlám játékosokkal. akik kikiáltják új ruméliát. az új kalifátust a németrómaiak földjén. ebbe az irányba haladunk.

Laptop7712 2018.03.12. 20:59:59

@neoteny:
Nagyapáink, meg dédapáink láttak már ilyent a világon. Jött egy bajszos csávó, akinek nem tetszett, csinált belőle politikát, és lett belőle szép nagy háború. Volt egy másik csávó, a Silvio nevű is a világtörténelemben, aki látott ilyent, és baromira nem tetszett neki sem, hogy sok a szegény, szépen felépítette a lokális gazdaságot egy saját kapitalizmus felfogásra építve, sikeres volt. Volt aki így akarta megoldani a játékot, volt aki úgy. Amit én érzékelek, az az, hogy sok gazdag ember arrogáns fasz, barom, híján van az alapműveltségnek, és ebből komoly gondok lehetnek. Az első, nem példaképek többé. A többi ebből következik. Változtatni kellene nagyon gyorsan. Minden gazdag embernek ezt mondom, hogy attól még hogy milliomos, vagy milliárdos vagy, még nem kellene bunkó arrogáns pöcsnek lennie. Kevesen hiszik el, kár, pedig ehhez nem kellene PR menedzser, csak józan ész.
A többi duma.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 21:01:16

@Laptop7712:

"Nézegesd a FAO ide vonatkozó programjait, és látni fogod, hogy mit tudnak"

Nézegesd te; engem hidegen hagy az, hogy az ecuadori parasztnak hány kiló banánt kell megtermelnie ahhoz, hogy egy LED tévét tudjon venni. Engem az érdekel, hogy egy órányi béremből hány kiló banánt tudok megvenni.

"Érdemes belekóstolni minden életformába"

Egy egész élet nem elég arra, hogy valaki belekóstoljon minden életformába. Továbbá attól gazdagok az emberek, hogy _nem_ kóstolnak bele minden életformába, hanem specializálódnak (munkamegosztást folytatnak), _mert_ a specializálódással több jószágot képesek előállítani, mint ha belekóstolnak minden életformába. És az így általuk megtermelt több jószágot több mások által megtermelt jószágokra képesek elcserélni. És mindaddig amíg javak szűkösen állnak rendelkezésre ez mindig így lesz.

"a mostani fiatalság egyszerűen telibeszarja a játékteret, és másképp akar boldog lenni"

Legyenek, no. De akkor ne nyígjanak arról, hogy nincs hiteles milliárdos aki megtanítaná nekik azt, hogy ők hogyan válhatnak milliárdossá.

Janossz 2018.03.12. 21:05:48

@444: " a magyar kultúra nemzeti kereszténységen alapul és közösségi jellegű.

a németek ezt feladják. "

Van egy rossz hírem számodra. A magyarok rég feladták.
Ugyan, becsüld már meg nekem a rendszeres vallásgyakorlók számarányát a lakosságban! Egye fene, a nemlétező nemzeti Izét beszámíthatod.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 21:06:18

@Laptop7712:

"Jött egy bajszos csávó, akinek nem tetszett, csinált belőle politikát, és lett belőle szép nagy háború."

Egészen pontosan két ilyen bajszos csávó is volt.

"a Silvio nevű is a világtörténelemben, aki látott ilyent, és baromira nem tetszett neki sem, hogy sok a szegény, szépen felépítette a lokális gazdaságot egy saját kapitalizmus felfogásra építve, sikeres volt"

No akkor ott a hiteles példa a mostani fiatalság számára; lehet követni Herr Gesell-t. Ki tartja vissza őket?

2018.03.12. 21:08:36

@neoteny:
ne viccelj már. ha a fölösleges agrárterményt eladja, akkor abból megvásárolhatja a hiányzó nyersanyagot és az energiahordozót.

csak ez esetben kárpátaljáról kell hozni a terméskövet. és cserébe el kell adni az élelmiszert. olcsóbb lenne a kínai műkő. az kiszorítja a kárpátaljai építőipart. így viszont megszűnik a magyar mezőgazdaság egy kis piaca.

na most persze ahhoz, hogy kárpátalják kitermelék a követ és mezőgazdasági gépet gyártanak a tiszántúlon még mindig hiányzik technológia. de az lehet akár ruszki is. vagy lengyel. vagy német (betelepülő szász). de lehetnek olyan afd-s családok, akik azt mondják, hogy megyünk beregszászra. miközben van olyan, aki kimegy nyugatnémetországba alkalmazottnak. egy természetes módon védett piac nem azt jelenti, hogy zárt. hanem azt, hogy a gazdaság a közvetlen szomszédsági árucserére és legfeljebb egy szövetségi kapcsolatra alapoz. ahonnan bejön a hiányzó technológia. azzal lesz katonai szövetséges.

de azzal, hogy az amerikaiak bementek kijevbe az oroszoknak szükségük van kelet-közép európai terjeszkedésre. debrecen számára a lomonoszov és a moszkvai műszaki egyetem ajánlja az együttműködést. 2018 őszétől terveznek orosz nyelvű képzést indítani. mert nekik körbe kell keríteni kijevet. miközben németországból és ausztriából köpködik a magyarokat. amerikáról nem beszélve. ha ez így megy tovább, akkor ebből következően a hidegháború újabb fejezete nyílik. megölnek egy kémet. erre az angolok azt mondják, hogy nem mennek el a foci vébére. és akkor mi van. volt már ilyen. ha ukrajna kérdése nem lesz moszkva számára elfogadhatóan rendezve, akkor ausztria is kalapjára tűzheti a semlegességét. és ugye még ott vannak a szocdemek, akik még több migránst szeretnének. erdogan parancsnok megnyitja a táborokat. és csodálkoznak, hogy hollandiában a kocsma népe bunyós pityu haverját választja.

Janossz 2018.03.12. 21:11:03

@Laptop7712: " Minden gazdag embernek ezt mondom, hogy attól még hogy milliomos, vagy milliárdos vagy, még nem kellene bunkó arrogáns pöcsnek lennie."

Hát mondd el nekik. Kezdhetnéd a Fehér Házban, Trump úrnál.
Ha túl messzinek találod, Vásárhely Lordja itt van, közelebb...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 21:11:51

@444:

"legyen videoton és azzal versengő orion tévé. és az kerül az átlag magyar háztartásba."

Volt ilyen idő: aztán amint kinyitották a kapukat, kirohant a sok közösségi jellegű magyar Bécsbe, a Mariahilfer Straße-ra, hogy vegyen _magának_ Gorenjét meg Grundigot meg General Electric-et.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 21:13:59

@444:

"ha a fölösleges agrárterményt eladja, akkor abból megvásárolhatja a hiányzó nyersanyagot és az energiahordozót"

_Mennyi_ "fölösleges" agrárterményt kell eladnia _mennyi_ "hiányzó" nyersanyagért és energiahordozóért?

Mert ennek ismerete nélkül csak fékeveszett fantáziálgatást folytatsz.

Laptop7712 2018.03.12. 21:15:22

@neoteny:
Oh, ott lett elbaszva a történet, hogy a mostani milliárdos csemete kiscsávó, az elit iskolában bassza a gyöpöt UK-ban, pedig ha az apjában lenne egy kis tartás bezavarná az első gyorsétterembe, hogy tanuljon egy kis túlélést. Azért, mert ha nem csinálja, soha a büdös életben nem lesz képes arra, hogy Ő maga szarjon ki bármilyen valóságban, akárhányszor egy olyan "munkamegosztási rendszert" amit ő irányít, akár a zéróról. Jön a flaszterról a csávó, és szarrá veri tudásban a milliárdos csávót, mert neki nem büdös a munka.
Neo, lehet dumálni a munkamegosztásról, de egyre több olyant látok, hogy a milliárdosok nem tudnak mit kezdeni akkor, ha elveszik tőlük kedvenc játékszerüket. Főleg a mostani magyar második generáció szánalmas ezen a téren. Ez nem pénz kérdés.

Amúgy meg hogy nincs hiteles milliárdos hazánkban az elmúlt 27 évben - nem sikerült kitermelnie a valóságnak- az meg a legszánalmasabb dolgok egyike, mivel azt jelenti a köznép számára, hogy szaros gerinctelenséggel lehet csak előre jutni, ez nem példa, ez semmi. Ez kibaszottul szánalmas, amit mondasz, már ne haragudj, de tényleg.

Sokat beszélgetek erről, sokan érzik ennek a történetnek a súlyát.
Bulgáriában, és Romániában is van hiteles gazdag ember, és erről tudnak az emberek, példaképek - mert érdemes ugyanazon az úton járni, mint ők, ezt sugallja az életútjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 21:15:31

@444:

"egy természetes módon védett piac nem azt jelenti, hogy zárt."

Egy olyan posztmodernista számára mint te is vagy bármi jelent bármit.

Janossz 2018.03.12. 21:19:05

@444: " ha ukrajna kérdése nem lesz moszkva számára elfogadhatóan rendezve, "

Ilyen volt már:
Ha a Szudéta-vidék kérdése nem lesz Berlin számára elfogadhatóan rendezve...

2018.03.12. 21:20:39

@Janossz:
nemzeti keresztény egyház akkor lenne ha reformáció győz. és a tiszántúl ökemenikus érsekét a hitközségek választják. jelenleg azt rómából nevezi ki a zsidókeresztény államfő. a pápa. és a magyar katolikus egyház élére egy zsidót nevez ki. és korábban is egy zsidót neveztek ki. mert hogy ez egy zsidókeresztény egyház.

a nemzeti keresztségben az érsek lehet egy megkeresztelkedett zsidó is. de azt nem fentről kinevezik. a szentatya a szentszékben krisztus földi helytartója. ez azon alapul, hogy a zsidók a kiválasztottak. csak róma azt mondja, hogy a megkeresztelkedett zsidók. izrael azt, hogy az izraeliták. amerikai "demokraták" azt, hogy a "liberálisok", mert hogy azok istentelenek. és ebből következően felsőbbrendűek. a nemzeti keresztségben a papság és a nemesség, az ország karai és rendei választottak.

csak erre azt mondják a franciák, a németek, hogy ilyet ne akarjál már. mert hogy a nyugati kultúra felsőbbrendű. de nem. és most egyre nagyobb lesz a kulturálatlanság. és azt egyelőre nem tudni, hogy ki vagy mi teremt rendet. az is lehet, hogy háború lesz. mivel elképzelése senkinek nincs. a múlt tagadása van. és ennek élére állt a német társadalom. európát nem először akarják lerombolni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 21:23:12

@Laptop7712:

"Jön a flaszterról a csávó, és szarrá veri tudásban a milliárdos csávót, mert neki nem büdös a munka."

Akkor gond egy szál se': akkor a flaszterról érkező csávó lenyomja a milliárdos csávót mint a bélyeget. Probléma megoldva.

"azt jelenti a köznép számára, hogy szaros gerinctelenséggel lehet csak előre jutni"

Most magyaráztad el, hogy a flaszterről érkező csávó szarrá veri tudásban a milliárdos csávót, mert neki nem büdös a munka. Akkor mi a gond?

2018.03.12. 21:32:03

@Janossz:
szerinted németország hogy viselkedik. annál alávalóbb nincs, hogy miközben követelnek még több migránst lövetik őket. ez egy nem normális kormány. angela merkel elmebeteg.

2018.03.12. 21:39:32

@Janossz:
ha ez az óvodás kislány szintjén való gondolkodás marad, akkor ez a térséget belesodorja egy újabb hidegháborúba. a német társadalom elhitte azt, hogy ha ők keverednek, akkor magasabb rendűvé válnak. korábban azt hitték, hogy akkor lesznek magasabb rendűek, ha nem keverednek. a "liberális" fajelméletben hisznek. de azt a zsidóság egy része hirdeti. mert a sémiták kisebbségben vannak. és nekik faji alapon akkor van esélyük összefogni ha egy államot nagyon sok kisebbség alkot. csak az úgy nem tartható egyben. ahogyan a német egység is kezd szétesni. fél évig tartott a kormányalakítás. és nincs elképzelésük. semmi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 21:43:36

@444:

"miközben követelnek még több migránst lövetik őket"

Már ilyet is csinál "Lázadó" Seehofer?! Cöc-cöc, hogy mik nem vannak ...

2018.03.12. 21:59:57

@neoteny:
a német kormány politikájától a visegrádi országok egyre inkább el fognak szakadni. innentől kezdve orosz befolyás erősödik. ehhez jönnek még az amerikai demokrata kavarás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 22:10:18

@444:

"a német kormány politikájától a visegrádi országok egyre inkább el fognak szakadni. innentől kezdve orosz befolyás erősödik."

Nem a lengyeleknél. A lengyelek sokkal többet nyögték az orosz igát, mint a magyarok -- nekik azt elfelejteni olyan lenne, mint ha a magyarok elfelejtenék Trianont.

2018.03.12. 22:31:13

@neoteny:
az oroszok nem lengyelországot akarják, hanem ukrajnát.

2018.03.12. 22:43:28

@neoteny:
tehát a kérdés az lesz, hogy a kelet-közép európai országoknak a baltikumtól a balkánig lesz-e merszük arra, hogy kibasszák a betelepülő németek vállalatokat.

tehát nem arról van szó, hogy nem vesznek meg egy német termelő eszközt. hanem hogy az a németek kénytelenek lesznek olcsón eladni. mert ha kelet-közép európában nem lesz hasznuk a termelésből, akkor német gazdaság is összecsuklik, mint egy zollstock. persze azt mondanák erre, hogy mennek termelni iránba. menjenek. ha magyarországgal nem tudnak kiegyezni, akkor iránnal se tudnak. maga a német nép alkalmatlan a külső szövetségi kapcsolatokra. magukat felsőbbrendűnek képzelik. filoszemita erkölcs. kiválasztottak, akik nélkülözhetetlenek és bírálhatatlanok. a németek a polgárosodáshoz nélkülözhetetlenek. de nem.

nyilván sokkal egyszerűbb lenne egy a nyugatot és a keletet összekapcsoló közép-európai szövetségi rendszerben. de ehhez nemzeti kereszténység kellene. azt elutasítják. mondván, hogy ők az iszlámot választják. a zsidók után menjenek a muszlimok. oké.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 22:50:49

@444:

"az oroszok nem lengyelországot akarják, hanem ukrajnát."

Az oroszok nem Ukrajnát akarják, hanem "innentől kezdve orosz befolyás erősödik."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 22:57:51

@444:

"nem vesznek meg egy német termelő eszközt. hanem hogy az a németek kénytelenek lesznek olcsón eladni."

Valószínűleg így lesz.

2018.03.12. 23:02:55

@neoteny:
van egy kelet-közép európai pánszláv tömb, amit magyarország ékel ki azzal, hogy rendszerint elköteleződik a németek mellett. ha bécs azt mondja, hogy szövetségre lépnek a soros alapítvánnyal (persze a bécsi bankárok soros alexet forgatnák ki a pénzéből), akkor tegyék meg. de esetben ausztria kalapjára tűzheti a semlegességét egészen addig amíg ukrajna és a bosznia ügy nincs rendezve. szerbia hagyományosan orosz barát. magyarországgal is szembefordulnak, akkor létrejön ez a pánszláv tömb. németországnak mindenki konkurense. a német gazdaság sikerében mindenki ellenérdekeltté válik. a franciák röhögnek a markukba. trump is vigyorogni fog. németek ne hozzák oda az autóikat. hiszen amerikaiak a legjobbak. ez köztudomású. német gazdagság az exporton alapul. annak a jövedelméből osztják a pelenkát a muszlimoknak.

2018.03.12. 23:03:22

@neoteny:
ukrajnáért cserébe.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 23:13:40

@444:

A lengyelek nem fogják elcserélni Ukrajnát orosz befolyásért.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 23:15:39

@444:

"magyarországgal is szembefordulnak, akkor létrejön ez a pánszláv tömb."

De nem fordulnak szembe Magyarországgal, mert a magyarok elcserélik Ukrajnát orosz befolyásért.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 23:43:55

@444:

"németországnak mindenki konkurense."

Bizony, még a NAV is. 150 millió forintos inkasszót rakott a szombathelyi Styl Fashion Kft. számlájára, így az nem tudja fizetni a munkásait. Lehet, hogy bezár a gyár, amelyiknek a többségi tulajdonosa a TexBet Beteiligungsgesellschaft mbH. A NAV még a magyar munkások munkahelyét is hajlandó beáldozni csak hogy üssön a német tőkésen.

2018.03.13. 03:13:26

@neoteny:
az oroszok cserélnék el. de persze lehet, hogy nem. ezek nyilván túlzások. de nyugat-kelet közép európai konfliktus is benne van a pakliban. a németek ugyanazt birodalmi politikát képviselik, mint amit amerika. átvehette volna a marsallbotot. de a lengyelek ellen fordultak. a magyarok ellen fordulnak. nem volt elég, hogy megölték a zsidókat. telepítsenek helyébe a muszlimokat takarítani. azzal lesznek felsőbbrendűek. csak remélni tudom, hogy ennek a kutyakomédiának nem egy háború vet véget.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.13. 03:51:51

@444:

"az oroszok cserélnék el. de persze lehet, hogy nem."

Bizony, hogy nem: az oroszok nem filoszemiták, ők nem akarnak cserélgetni semmit. Ők Ukrajnát is akarják meg a befolyást is akarják. De a lengyelek oroszfóbiások. Van rá okuk.

"csak remélni tudom, hogy ennek a kutyakomédiának nem egy háború vet véget."

Pedig Putyin elvtárs kifejtette, hogy ők már fejlesztik a csodafegyvereiket amikkel legyőzhetetlenek lesznek.

Persze ezt azután tette, hogy az amerikaiak meg büszkélkedtek azzal, hogy atomkézigránátokat fejlesztenek, amikkel precíziós taktikai csapásokat tudnak mérni.

"War is the health of the state."

chrisred 2018.03.13. 05:31:46

@444: A bíróság szóba sem került. Pont azt írtam, hogy ez jelenleg lehetetlen, hogy megtörténjen, főleg Közép-Európának ezen a részén, ahol Szapolyaitól kezdve fél évszázada etetnek minket egymás húsával, ha azt vennénk a fejünkbe, hogy a közéletben a mi elképzeléseink érvényesüljenek, és nem az övék. A mostani, KISZ-ből kiöregedett vezetőink is azt sulykolják vállvetve, hogy politizálni a parlamentben kell, és nem az utcán.

2018.03.13. 08:18:13

@neoteny:
a lengyelek hagyományosan szembe állnak a németekkel, ahogyan a csehek is. csak magyarország engedte be őket kelet európába. ahogyan a zsidók is csak magyarországon élték át a pogromokat. ehhez képest a magyarokat szidják.

2018.03.13. 08:49:29

@neoteny:
persze ezért lengyelország komoly árat fizetett. a nagyhatalmak többször is felosztották. de végül magyarországot is felosztották úgy, hogy a magyarok harmada a szomszédos országokban a határon kívül maradt. lassan 30 év telt el a német újraegyesítés óta. a magyarországi németség, a németországi magyarok egy szót sem szólnak a határon túli magyarok jogaiért. németország sem tesz semmit. nem is tehet. hiszen ebben az esetben törököknek is autonómiát kellene adni. és abból egy új rumélia következne. ugyanez vonatkozik a franciákra. mondjuk ők mindig kisebbségellenesek voltak.

a közvélekedés szerint "demokratizálása" és németország "iszlamizálása" a "soros-terv" része. oké ez a kormányzati propaganda leegyszerűsítése, de éppenséggel lehetne cáfolni feltéve, hogy tényleg nem igaz. ha ezek mellett bécs elkötelezi magát a ceu és a soros alapítvány mellett, akkor ezzel magyarország lényegében válaszút elé kerül. vagy a nyugat elkötelezett csatlósa lesz. vagy kelet-európai és eurázsiai szövetségesi rendszert keres, de a nyugat ellenében. és most nagyon úgy tűnik, hogy ezt a helyzetet akarják előidézni brüsszelben. csak tartok tőle, hogy rosszul mérik fel a terepet. a magyar vidék életszínvonalához szükséges technológia adott akár oroszországban is. mikroelektronikában kína, korea és japán jóval előrébb tart, mint németország. a magyar biotechnológia nincs nagyon lemaradva. azzal, hogy egy gyógyszergyárat sikerült magyar vezetésben megtartani. és azt most hagyjuk, hogy kik privatizálták a többit.

2018.03.13. 08:50:12

... ukrajna "demokratizálása" és németország "iszlamizálása" ...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.13. 11:38:46

@444:

"a magyar vidék életszínvonalához szükséges technológia adott akár oroszországban is."

Igen, igen; csak az a kérdés, hogy a magyar vidék el tudja-e cserélni Ukrajnát az orosz technológiáért.

2018.03.13. 11:56:56

@neoteny:
visegrádi vámunió, új varsói szerződés a kelet-közép európai semlegességről (nato társult tagság és eurázsiai békepartnerség). egy módja a kelet-közép európai-orosz kiegyezésnek. ezek ugye megakasztaná (belső) ukrajna eu/nato felvételét és moszkva visszakaphatja a kijevi ruszt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.13. 12:22:20

@444:

"moszkva visszakaphatja a kijevi ruszt"

De csak akkor, ha szállítja a magyar vidék életszínvonalához szükséges technológiát, hogy kiűzethessék a tejjel-mézzel folyóból a német karvajtőke.

2018.03.13. 14:03:51

@neoteny:
a sok opció közül az egyik. az oroszok a németekkel állapodnának meg elsősorban. csak azt nem vennék jó néven az amerikaiak. meg annyira a lengyelek se örülnének ha a fejük felett egyeznének ki. az európai közösség szanaszét van töredezve. és nincs olyan külügyi doktrína, hogy a szomszédokkal, vagy azokkal társulva tárgyalnak. mindenki mindenkivel. úgy túlságosan kuszává válnak a viszonyok. ezt próbálom demonstrálni. mindenki oda tud mondani a másiknak egy jó nagyot. és most ilyen a diplomácia. ezek az utolsó mocsadék németek lerombolták az országunkat. a másik véglet. ők építették fel az országunkat. a németek nélkül nincs polgárosodás. vagy van, vagy nincs. szélsőséges érzelmekben való gondolkodás van.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.13. 14:09:33

@444:

"az oroszok a németekkel állapodnának meg elsősorban. [...] annyira a lengyelek se örülnének ha a fejük felett egyeznének ki."

Meg a magyarok se': nem tudnák elcserélni a Kievi Ruszt az oroszokkal a magyar vidék életszínvonalát biztosító orosz technológiáért.
süti beállítások módosítása