1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.12.04. 08:42 HaFr

Hol a baloldali utópia manapság?

Képtalálat a következőre: „communism humanism”

A baloldal (nevezzük ezt egyszerűen az egyenlőség programjának, noha -- kicsit bonyolultabban -- pontosabb volna a konstruktív önazonosságénak hívni) kétezer-ötszáz éve utópiákban létezik, és nem változott az akkor sem, amikor kommunizmus elnevezéssel politikai proto-elméletté vált a XVIII. század vége felé Victor d'Hupay ujjai alatt, majd a legismertebb reprezentánsa, Marx, tudományos formába öntötte (a részvét miatt nem tettem idézőjelbe a "tudományost"). A baloldal mozgósító ereje mindig az utópia -- ha tetszik, a humanista illúzió, az ember természeti és közösségi énjének egymásra találása, önazonossága -- volt, illetve ugyanő, a baloldali program, akkor vált kiábrándítóvá, amikor ennek az illúziónak a feladására kényszerítette a híveit. A baloldalnak -- ez alighanem vitathatatlan -- a megvalósult szocializmus ártott a legtöbbet, ami azt is jelenti, hogy mindig is sokkal termékenyebb volt a rendszerek ellenzékeként, ahogy ma is az lehetne (tehát kapitalista körülmények között). Sőt, én -- egy kis malíciával szólva -- nem is értem, miért nem érzi jobban otthon magát a mai közegben. Szárnyalnia kéne. 

Annyira szükség van az utópiára.

Hiszen az ellenfél is csak narratívákban létezik. Magyarországra szűkítve az érdeklődést, mi másból veszi Orbán rendszere a legitimitását, mint a narratívából, a sztoriból, a meséből -- egy fikcióból? Ami korábban a zsidó összeesküvés volt, empirikus tények (hogy zsidók léteznek) fiktív összeesküvés-elméletbe való rendezése (ami az empirikus alapjának és a valóság meghaladása vágyának kombinációjától tett szert akkora gyújtóerőre), ma is működik a tömegtársadalmi értelemben vett jobboldalon (=az etnicista és rasszista kollektivizmusban). Az orbánizmus sem más, mint egyetlen politikai sztori: a migránsok, a Nyugat és Soros felhasználásával minimális empirikus alapokra grandiózus légvárat felhúzó utópia (ami nekik "u-", az másoknak "disz-"). Mi akadályozza a baloldalt abban, hogy hasonlóan járjon el a politikai hatalom megszerzése érdekében?

Először is az, hogy a baloldal már nem hisz a saját szellemeiben (nemcsak a spectre, hanem a spiritus, az animus és a genius értelmében sem). A baloldal materializmusa elfeledtette vele a materializmusának szellemi (idealista) alapjait -- hogy mint sikeres, akcióképes utópia "annak idején" első sorban a szellem és a lélek tápanyaga volt. Ma a politikai és a szellemi baloldal horizontja egyaránt a béremelésig és a vagyonegyenlősítésig terjed a kogníciójában (Piketty) és a politikában is, és ezzel már radikálisnak mondja magát, miközben a jóléti változatai (kb.) hetedik generációs jogokért - a szimbolikus és identitásegyenlőségért - harcolnak az issue-politizálás frontjain. Nincs itt, kérem, semmiféle oldal, legföljebb szenvedélyek és reakció.

A baloldalnak tehát nincsen jövőképe, amely utópiaként, filozófiai és politikai narratívába öntve szellemi bátorságot, orientációt és célt adna a híveinek. A baloldal száraz, fáradt és fantáziátlan. A másik ok, ami akadályozza a baloldalt a termékeny utópia kialakításában, hogy nem foglalkozik másodsorban a társadalomelmélettel -- megint csak összefüggésben a szellemi restséggel, amely megelégszik a kapitalizmus által feldobott témák és issue-egyenlőtlenségek dekoncipiálásával és a kapitalizmus jogrendjén belüli kezelésével. Holott itt van az orrunk előtt a legfontosabb téma, amely a társadalomelméletnek kifutást ad a jövőbe (akár alkalmasabb módon, mint ahogy Marxnak rendelkezésére állt az akkori jövő): ez a mesterséges intelligencia, a robotizáció és az értékteremtési struktúrák átalakulásának radikálisan új kontextusa, és ennek hatása az emberi nemre. A baloldalnak le kell mondania arról, hogy a tőkét kiváltsa a társadalmak regenerációjának "logikájában" (a múltja is erre tanítja), de elengedi-e a humánumot is ugyanemiatt -- mert a tőke és a humánum antagonisztikusan együtt jár a múltjában, vagy ellenkezőleg, mert annyira lemondott már a tőke kiváltásáról, hogy az emberi voltunkból sem tudja kivonni, hanem engedi vele felemésztetni?

Disztópiával vagy utópiával nézünk szembe a jövő társadalmaiban? A baloldal még ebben sem döntött. Harcolni kell-e itt akármiért vagy akármi ellen? Ha a baloldal nem harcol, átadja a jövőre vonatkozó narratívát a technokrácia és a nemzeti szocializmus lehetséges disztópiájának? Van egyáltalán a baloldalnak emberképe? Nem úgy tűnik. A kommunizmus a humánum utópiájának indult. Kézen-közön elveszett az igény a baloldalban, hogy elsősorban így tekintsen magára, ezért folyamatosan adja fel a hadállásait. A politikai jelentéktelensége csak ennek a harmadik-negyedik rendű következménye.

70 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3613423977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.04. 09:09:55

Manapság a bal/jobb csak kulturális eltérés. A mai fő ellentét a populista contra liberális. S mindkettő lehet kulturális értelemben jobb is és bal is.

Az orbánizmus egyfajta átmenet a jobboldali liberalizmus és a populizmus között, már nem az előbbi, de még nem az utóbbi. Jelenleg a FIDESZ egy tipiklus konzervatív párt, mely még hisz abban, hogy van megoldás a rendszeren belül, pedig ez téveszme.

A jövő dala baloldali és a jobboldali populizmus összeforrása, ez lesz a 20-as évek nagy projektje.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.04. 09:18:23

Azért még akadnak olyanok, akik próbálkoznak az igehirdetéssel:

merce.hu/2017/12/03/szocializmus-a-21-szazadban/

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.04. 09:26:48

@neoteny: igen -- "a szocializmus egy radikális egalitárius (egyenlőségpárti) nézet, amely a társadalmi igazságosság elveit úgy akarja érvényesíteni, hogy a társadalmi élet területeit (politika, oktatás, gazdaság) közösségi vagy társadalmi – és nem például tekintélyelvű vagy piaci – felügyelet, irányítás alá vonja, például (de nem kizárólag) a politikai és gazdasági demokrácia és a közösségi tulajdonlás eszközeivel."

Ez a nézet azonban kapitalista - szocdem - nézet

nevetőharmadik 2017.12.04. 09:40:01

@HaFr: Nem volt gusztusom elolvasni azt a cikket még (Mércéből is megárt a sok), de ebben az idézetben semmi kapitalista nincs, legfeljebb nem marxista típusú szocializmus (és nem egyszemélyi, hanem plurális diktatúra).

Nem is értem, hogy amikor azt írják, hogy

a gazdaságot "irányítás alá vonja (...) a politikai és gazdasági demokrácia és a közösségi tulajdonlás eszközeivel"

- ami egészen konkrétan nem más, mint a magántulajdon értelmének és lényegének a fölszámolása, annak ledegradálása puszta címkévé, akkor hogy tudod odaírni, hogy (valamilyen) kapitalista nézet.

Nem az. Virtigli szocialista, ahogy a nácik is csinálták.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.04. 09:41:17

@nevetőharmadik: szocdem, kapitalista körülményekre szabott szoc politika, magyarul szoc. enerváltság --

nevetőharmadik 2017.12.04. 09:53:46

@HaFr: Dehogy enerváltság, nagyon is ravasz, alkalmazkodó, kiszámított kerülőút ugyanoda.

Igazából eléggé meglepő számomra, hogy a baloldali utópia hiányáról beszélsz, miközben bár valóban nem látszik afféle explicit "egyesített elmélet", mint a klasszikus marxizmus, a társadalom teljes leuralásának programjai élnek és virulnak, legfeljebb még nem értek össze.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.04. 10:13:48

@nevetőharmadik:

Számomra motiváció volt az elolvasáshoz a szerző személye is, ugyanis neki volt egy (már nem aktív) filozófia blogja: filofaktor.blog.hu amin annak idején jártam néhányszor.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.04. 10:18:34

@nevetőharmadik: szerintem ezek nagyon gyengék, nagyon távol vannak az uralmi helyzettől

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.04. 10:33:57

@HaFr:

Az észak-amerikai akadémiai világban igen nagy a befolyásuk, és így a véleményformáló képességük is erős.

A téma kritikus vizsgálata kapcsán ld. pl. Jonathan Haidt-t és az ő Heterodox Academy-ét ( heterodoxacademy.org ), vagy kanadai kontextusban Jordan B. Peterson-t (elsősorban a YouTube-n).

Lavinia Pinkerton 2017.12.04. 10:47:48

@poszt.
Amikor jobboldalról, vagy konzervatívokról írtál, legalább néhány nevet beletettél a véleményedbe, hogy legyen támpont, hogy kikre gondolsz.
Ez az írás viszont a levegőben lóg.
Egyetlen baloldali pártot, kormányt, vagy filozófust sem emltesz, és ez így ... komolytalan.
Kikről is beszélsz ?
Tony Blair ? Li Ko-Csiang ? Fidel Castro ?
Vagy olyan magyarokról, akiket már megnevezni se tudunk, mert 10 éve sosem látunk Orbánékon kívül mást a médiában ?
Ha valami nincs, akkor az nem lehet szar, mert nincs.

2017.12.04. 10:53:26

@HaFr:
a szocializmus dehogy nem tekintélyelvű. a szövetkezeti rendszer korlátozottan ugyan, de piacpárti. a szocializmus mint ideológia rendkívül népszerű magyarok körében. csak a szociálisan demagóg pártok váltak sikertelenné. mert orbán ezt nemzeti populizmussal ötvözte. és ez a szinkretizmus (amit sanyi politikailag inkorrekt módon úgy nevez, hogy "cigánykodás") még népszerűbb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.04. 11:04:52

@Lavinia Pinkerton: annyira azért nem komolytalan :) jó ez így

Khonsu 2017.12.04. 11:21:23

Egyéb:

index.hu/belfold/2017/12/04/yuval_noah_harari_homo_deus_sapiens_konyv_orban_viktor_kedvenc_konyve/

Érdekes fejlemény, ha igaz. A polgári, majd nemzeti-szocialista fordulat után jön a transzhumanista fordulat? (csak el ne szédüljön...)

Vagy már elkezdődött a Nyugat új uraival való kiegyezés előkészítése, amit jósoltam?

Akárhogyan is, ha ez megtörténik, azzal a NER szintet lép.

Lavinia Pinkerton 2017.12.04. 11:22:34

@HaFr: A baloldalnak nincs jövőképe...
Név nélkül ez annyi, hogy akinek nincs jövőképe, az a baloldal.
Akinek van jövőképe, az a jobboldal ?

Lavinia Pinkerton 2017.12.04. 11:25:21

@Khonsu: - Mit olvas az Orbánviktor !- vezércikk az Indexen.
Tisztára Csauseszku média.

Khonsu 2017.12.04. 11:37:36

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Igen, ez meg fog történni. Két ellentétes irányból induló, de ugyanazon problémák megoldására irányuló megközelítés fogja megvívni a végső harcot.

Az egyik az, amiről írsz, a másik az, amiről én írok. A problémák megoldása erőből, állampárti populizmussal vs. a problémák megoldása a rendszerek technológiai innováció általi "meghackelésével".

Laikus Érdeklődő 2017.12.04. 11:49:01

Mi az az utópia? A digestif italok szinonímája?
Nem utópiára van itten szükség, hanem munkásökölre, általános sztrájkra, géprombolásra, kirakatbetörésre és lámpavasra - de amíg a buzilipcsik csinálják a baloldalt mindez elképzelhetetlen.

A kapitalizmus azért erős, mert van egy szélsőséges utópiája (anarcho-libertarianizmus) amiből mindig lehet engedni egy kicsit a józan ész és a humanizmus nevében. A baloldalnak a kommunizmus halála óta nincs ilyen vállalhatatlan szélsősége, ezért úgy tűnik, hogy a középutas baloldaliság (szociáldemokrácia) maga a szélsőség.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.04. 11:54:02

@Khonsu:

A bivalyerős állam a fő cél, mely képes lesz letörni a nagytőke szarvát. A gazdasággpolitikában szinte ugyanazt mondja a kétféle populizmus.

Khonsu 2017.12.04. 12:09:26

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Én pedig azt mondom, hogy ehelyett inkább a rendszer saját logikáját kihasználva "meg kell hackelni azokat". Így a problémák megoldhatóak anélkül, hogy államra egyáltalán szükség lenne.

Keleten valószínűleg a te elképzelésed fog győzni, Nyugaton pedig az enyém.

Khonsu 2017.12.04. 12:20:37

Egyébként a cikkhez szólva, erősen kétlem, hogy ezt az új önmagát a baloldal a jelen állapotából kiindulva hamarabb találná meg, mint ahogy azt mások megteszik majd.

A baloldal a populizmusok és a technológiai világ között valószínűleg a földön koppan. Az ők meséjük itt véget ér.

Khonsu 2017.12.04. 12:25:27

@444:

Ebből még lehet valami.

2017.12.04. 12:28:57

@Khonsu:
ha valaki meghekkeli a jelenlegi pénzrendszert, akkor az elektronikus elszámolással kapcsolatos bizalom megszűnik. és az lényegében virtuális javak vásárlására és államok egymás közötti elszámolásra lesz alkalmas. persze ebből egy őrült válság lehet. amikor az emberek sorban állnak a bankautomatáknál és csak a fizikailag is létező készpénznek lesz értéke. a nemesfémek ára az egekbe emelkedik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.04. 12:29:36

@Lavinia Pinkerton: nem tudom, miért kell valamit ilyen dilettánsan értelmezni - szándékosan?

Khonsu 2017.12.04. 12:38:06

@444:

Ilyen nyers formában persze több kárt okoz, mint hasznot, és vagy válság lesz belőle, vagy el se indul az egész, de kissé bonyolultabban, elég hasonló lesz a "hackelés" pénzrendszert érintő része.

Mellesleg erre teljesen felesleges saját bitcoin klónt gyártani, mert arra amit csinálnak az Ethereum rendszerében eleve adott a lehetőség, csak egyszerűen használniuk kell.

Persze lehet, hogy ez a bolond nem görgette le addig a keresési találatokat, a googleban. :D

2017.12.04. 12:44:34

@Khonsu:
kadhafi parancsnok volt ebből a szempontból menő. ő azt mondta, hogy ad olajat. de csak aranyért cserébe. le is lőtték.

Khonsu 2017.12.04. 12:49:34

@444:

Madurot nem fogják, mert valószínűleg nem, vagy nem jól fog működni a cucca.

Dolgozom egy saját, hasonló elgondoláson, úgyhogy hidd el, annyi ponton el lehet kúrni, hogy szinte semmi esélyük, hogy el ne csesznék. Bonyolultabb megvalósítani, ezt a verziót, mint amilyennek első ránézésre tűnik, tele van buktatókkal.

Próbának azért érdekes lesz. Hátha én is tanulok belőle.

Lavinia Pinkerton 2017.12.04. 12:51:50

@HaFr: Mert ha nincs benne egy igazi baloldali, akkor ez csak egy kitalált baloldal, amit írsz, és próbáltam belőled kihúzni, hogy van-e valami alapja.
Ha nincs, akkor odateszem Puzsér mellé.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.04. 12:53:58

@444:

"ha valaki meghekkeli a jelenlegi pénzrendszert"

Ha? A jelenlegi pénzrendszer már hekkelve van a Fed, az ECB, a BoE, a BoJ és a 中国人民银行 által. Minden fiat pénz hekkelt pénz: nem váltható be semmire.

Khonsu 2017.12.04. 12:56:26

@444:

solarcoin.org/

Amúgy valószínűleg ehhez hasonlóan fog működni a venezuelai cucc, csak olaj fedezettel alapozva.

screpes 2017.12.04. 13:58:02

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

ez egy eszement baromság, korábbi munkásságodtól ffüggetlenül is.
A bivalyerős állam talpkövének tekint (nem is tehet mást) egyes nagyvállalkozásokat, és velük, az élükön álló személyiségeket (úgymond, magyarabbakat)..

Ezekután a bivalyerős államot megszemélyesítő, képviselő oligarcha max a másik nagytőkés vállalkozás szarvát töri le, s aztán kegyetlneül rámászik a hazai szavazói alválalkozóira, az állampolgáraira, aki védtelen: mindegy hogy kitől - mindenkitől.

A fenti eljárás elmesélve annyiban sántít, hogy most a bivalyerős állam onnan vette és veszi erejét - amit máris perszonalizált, - hogy megcsapolja elirányíthatja a z EU-tól érkező pénzeket, amit vagy bagatellizál, vagy tagad, v (amennyire lehet) vagy színleg szembe is fordul vele.

A lényeg annyi hogy a hozzászólásod által vázolt világ a ü bivalyerős állam, nem úgy van ahogy belőtted, és egyébként pedig veszélyes, gyűlöletes gazdaságtalan, és hozzá: kommunikációja hazug. na ezt a farkát csóválod itt te is.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.04. 14:05:49

@screpes:

Orbánék pont azt csinálják most, amit hiányolsz! A koreai-japán modellt másolják, azaz közpénzből építik a nemzeti tőkét.

S én ennek pont nem vagyok a híve. Szerintem az állami szektort kellene inkább erősíteni, szélesíteni.

2017.12.04. 15:15:30

@Khonsu:
a bitcoin-t nem olajjal hanem szellemi javakkal kellene fedezni. valaki telepít egy webszervert a .hu domain-ben. és azt mondja, hogy abban 1 évi alapszolgáltatás 1 magyar bitcoin. ami mondjuk 100 ezer magyar forint. 1 bitcoin cent 1 ezer forint.

a .hu domain tulajdonsa az informatikai vállalkozások szövetsége. és az nyilvántartja, hogy melyik vállalkozásnak hány bitcoin, vagy bitcoin cent üti a markát. kapcsolódik hozzá egy otp micropayment rendszer. áruszállításra utánvételezésre szakosodott postabank. amit sanyi költöztetős haverja mond. közösségi tefu. és egyébként az ivsz nyit egy számlát az unicredit bankban vagy akárhol és fizet valamennyi adót (evát) a magyar államkicstárnak. a .hu domain úgy működik, mint egy appstore. tartoznak hozzá protokollok mondjuk taxihívásra. a specifikáció .hu (magyar) szabvány. msz-xxxx. az implementáció a fejlesztőkre van bízva. és ezek után lehetnek über-szerű szolgáltatások. nem kell hozzá semmiféle global company százcsillió dolláros pénzalappal. hanem mondjuk az mta sztaki tölti be a magyar szabványügyi és szabadalmi hivatal szerepét. és ezt az egészet szabályozza a magyar információs törvény.

ha a hálózat nem decentralizált, hanem elosztott. bármelyik (szabad) város bitcoin fenntarthat saját elszámolást. a városkörnyék (vidék) számára nyújtja a közszolgáltatást. átveheti a központi állam szerepét. és ezt szabályozza a magyar önkormányzati törvény. nem kell semmiféle forradalmi hülyeség. helyette az állam a legyszerűbb racionalitást követi.

tgm a spektákulum társadalmában hisz. az egyház. spektákulum.hu. spektákulumisták feltölthetik a tanulmányaikat. ez egyház. evilági dekonstrukció úgy egyébként rosszul definiált megvalósíthatlan elképzelés. senki sem tudja, hogy mégis mi a spektákulum. vagy a transzhumanizmus. majd csipet építenek az agyadba. és attól leszel szabad. oké. miféle csipet. ilyen mesterséges intelligencia izét. mese misi mókusról az örök életről és az örökké termő fáról. szabad piacról. 18 arra lehet jó, hogy soros alapítványi hálózatát és utána simicska média birodalmát szétverik. utána lehet viszonylag értelmes közélet.

2017.12.04. 15:15:43

@Khonsu:
a bitcoin-t nem olajjal hanem szellemi javakkal kellene fedezni. valaki telepít egy webszervert a .hu domain-ben. és azt mondja, hogy abban 1 évi alapszolgáltatás 1 magyar bitcoin. ami mondjuk 100 ezer magyar forint. 1 bitcoin cent 1 ezer forint.

a .hu domain tulajdonsa az informatikai vállalkozások szövetsége. és az nyilvántartja, hogy melyik vállalkozásnak hány bitcoin, vagy bitcoin cent üti a markát. kapcsolódik hozzá egy otp micropayment rendszer. áruszállításra utánvételezésre szakosodott postabank. amit sanyi költöztetős haverja mond. közösségi tefu. és egyébként az ivsz nyit egy számlát az unicredit bankban vagy akárhol és fizet valamennyi adót (evát) a magyar államkicstárnak. a .hu domain úgy működik, mint egy appstore. tartoznak hozzá protokollok mondjuk taxihívásra. a specifikáció .hu (magyar) szabvány. msz-xxxx. az implementáció a fejlesztőkre van bízva. és ezek után lehetnek über-szerű szolgáltatások. nem kell hozzá semmiféle global company százcsillió dolláros pénzalappal. hanem mondjuk az mta sztaki tölti be a magyar szabványügyi és szabadalmi hivatal szerepét. és ezt az egészet szabályozza a magyar információs törvény.

ha a hálózat nem decentralizált, hanem elosztott. bármelyik (szabad) város bitcoin fenntarthat saját elszámolást. a városkörnyék (vidék) számára nyújtja a közszolgáltatást. átveheti a központi állam szerepét. és ezt szabályozza a magyar önkormányzati törvény. nem kell semmiféle forradalmi hülyeség. helyette az állam a legyszerűbb racionalitást követi.

tgm a spektákulum társadalmában hisz. az egyház. spektákulum.hu. spektákulumisták feltölthetik a tanulmányaikat. ez egyház. evilági dekonstrukció úgy egyébként rosszul definiált megvalósíthatlan elképzelés. senki sem tudja, hogy mégis mi a spektákulum. vagy a transzhumanizmus. majd csipet építenek az agyadba. és attól leszel szabad. oké. miféle csipet. ilyen mesterséges intelligencia izét. mese misi mókusról az örök életről és az örökké termő fáról. szabad piacról. 18 arra lehet jó, hogy soros alapítványi hálózatát és utána simicska média birodalmát szétverik. utána lehet viszonylag értelmes közélet.

2017.12.04. 15:46:37

@neoteny:
a megoldás elvben az, amit drábikék mondanak. helyi pénzrendszerhez egy fiat money nélkül is működő reálgazdaságra van szükség. amit nem egyszerű megcsinálni. nem is lehetetlen.

persze a helyi pénz önmagában semmire se garancia. a túrricsei polgármester is helyi pénzt bocsát ki. van 50 közmunkása. azok havi munkabére 50×50 ezer = 2.5 millió forint. ennek a pénznek felét zsebre teszi. kibocsát 2.5 millió túrricsei forintot. amit egy helyen lehet beváltani. a szociális boltban. megveszi az árut a fehérgyarmati penny marketen és eladja dupla áron. ez is helyi pénz. csak ez így mégse jó. a köznép fellázad.
i.ytimg.com/vi/aTnLbTlliq8/maxresdefault.jpg
és ugye ehhez a kincstárnak át kell utalnia havi 2.5 milliót. és cserébe túrricse nem szolgáltat semmit az adófizetőknek. azt kellene mondani, hogy 50 család tervezze meg a háztartását. mit termelne. miből lenne fölöslege. és miből van hiánya. mgtsz, ktsz, áfész, közért, füszért és maszek üzletekből álló gazdaköri hálózat. reform agrárszocializmus. lehet háztáji birtoka. és arra alapozott vidékies háziipar. és az már képes kiszolgálni ezt.
static.origos.hu/s/img/i/1706/20170623virag-aladar-nb1-foci-balmazujvaros11.jpg
static.origos.hu/s/img/i/1706/20170623virag-aladar-nb1-foci-balmazujvaros24.jpg
balmaz kamilla futballistáit sem kell állami dotálni. háziiparból lehet ilyen.
www.kamillafurdo.hu/img/IMG_0789.jpg
persze ebből csak lovas szekér lesz. eladják a széplányok szolgáltatását az idgeneknek aranyért, akkor lehet bmw. csak a dollárt is el kell fogadni. mert különben úgy járnak, mint kadhafi.

screpes 2017.12.04. 15:49:01

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
hiányolja a franc, ők nem a nemzeti nagytőkét építik, mert az - ha van - internacionális: széles körben jó megtérülésre , értékesülésre törekszik, aszerint is ruház be.

csakhogy nacionalista "viszonyok közt, a szónoki populizmus szinjén a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nemzeti, az csak egy mondás, hogy azok "mi" vagyunk..
Épp ezért kérdeztem imént tőled (is) a másik blogposzt alatt, hogy a bemondásokon túl, mi az ami egyértelműen kijelöli a nemzeti esség helyét, minőségét, túl a vélelmezett orientációkon.
Miközben ezerrel rabolja le néhány személy mindazt ami egyébként e z zembereké lehetne, illetve övék is.

Az állami szektor erősítése pedig , amiről te írsz, az nem mond ellent e leírt folyamataoknak, hanem annak immanens jegye: ahol lopnak, ott az államkapitalizmus egyet jelent a maffiaállammal. a nagytőkés csak domináns tolvaj.
Mivel a hatalmat a köz eltulajdonlására veszik igénybe, arra vetik be, zaccként hozzájön a védelmi mese, az ellenségképekkel feltöltött közösségképző maszlag.
Nem a vagyon a közössségképző hanem a haza, a náció értelmezgetése és védelme, s közben az arcátlan, kontrolálhatatlan lopás.
----------------------

@444:
orbán nem rakja kia globális kapitalistákat hiszen tenyészti azokat. Adókedvezménnyel a létező multik egy részét, plusz újként,
néhányat, az övéit.
Nem szabadna nacionalizálásnak nevezni azt, hogy aa két legnagyobbb közül egyik a telekszomszédja, (sokak szerint ő maga) hiszen dönthet a pénzek felhasználásáról), a másik meg, aki mellette köpködi a szotyolát focimeccseken. Nem véletlen, hogy épp ezek túnnek fel a globalizáló szándékú terjeszkedésekben, lásd adriai kikötő lenygel teherfuvarvállalat felvásárlása, horvát fogyasztásicikk- nagykereskedelmi óriás felvásárlásai)

Ezek az emberek "munkakörök" lényegük szerint sem lehetnek nemzetiek, mivel törekedniök kell, és már törekednek is a nemzetköziségre, és aztán az adóoptimalizációra, ami alatt értemdő, hogy a tőke nem ismer határokat, épp arra kell törekednie, hogy nagyobb területeken, nagyobb összefühggésekben maradhasson érvényes. sikeres.
Persze nálunk a nyagytőke, sőt a nagyonnagy is ismer harárokat,, annyiban, hogy a befektetői környzeete a versenyes, világpiacos színtér, ott már érdeekes lenne mennyit ér a szakmai tudás.. Ezért úgy törnének kifele, hogy ott is hatalmi , politikai lobbiérdelekre hagyatkoznak, próbálnának haygyatkozni ( Ld Atomerőművi vagy gázszállító kapcitások leosztása).

Ez aztán szakmai körök szerint többféle lehet, példul a médiapiac vagy a turizmus egyedi módon nemzetközi. épp azért mert átszövi a hatalmi ág, illetve a belföldön külkeresskedelmi mívoltuk. és a fuvaroztatást is, azt azért. amert ott a visszfuvarok általaánossága nélkül megbukna bármely nagy, ugymond hazai...
Az építőipar meg a mazőgazdaság ebből a szempontból statikusabb: teljesítményei helyghez kötöttek, és mindnehol nagyjából ugyanúgy kell csinálni, nem számolhat saját játékszabáyokkal egy egy nemzeties oligarcha.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.04. 20:03:25

@444:

"a megoldás elvben az, amit drábikék mondanak. helyi pénzrendszerhez egy fiat money nélkül is működő reálgazdaságra van szükség. amit nem egyszerű megcsinálni. nem is lehetetlen.

persze a helyi pénz önmagában semmire se garancia."

"azt kellene mondani, hogy 50 család tervezze meg a háztartását. mit termelne. miből lenne fölöslege. és miből van hiánya. mgtsz, ktsz, áfész, közért, füszért és maszek üzletekből álló gazdaköri hálózat. reform agrárszocializmus. lehet háztáji birtoka. és arra alapozott vidékies háziipar."

Somewhere, parently, in the ginnandgo gap between antediluvious and annadominant the copyist must have fled with his scroll. The billy flood rose or an elk charged him or the sultrup worldwright from the excelsissimost empyrean (bolt, in sum) earthspake or the Dannamen gallous banged pan the bliddy duran. A scribicide then and there is led off under old's code with some fine covered by six marks or ninepins in metalmen for the sake of his labour's dross while it will be only now and again in our rear of o'er era, as an upshoot of military and civil engagements, that a gynecure was let on to the scuffold for taking that same fine sum covertly by meddlement with the drawers of his neighbour's safe.

-- James Joyce "Finnegans Wake"

dare 2017.12.04. 21:02:49

"Ha a baloldal nem harcol, átadja a jövőre vonatkozó narratívát a technokrácia és a nemzeti szocializmus lehetséges disztópiájának?"

Abszolút!
Azt érzik sokan, hogy nincs itt semmiféle küzdelem.
Mismásolás van, és nincs megegyezés a jövőre vonatkozó narratívákban.
Pedig nem akar senki újra gulyáskommunizmust, és az utódainknak egy disztópikus társadalmat örökbe hagyni, de nincs megegyezés a pártok között még ebben a fontos kérdésben sem.
Csak arról megy a téma, hogy na majd mi megmutatjuk.
Nem tudják megmutatni.
Külön nincs esély erre.
Ahogy Vona is mondja, most van a 150-ik évfordulója a kiegyezésnek.
Vona pártját elhagyták az elmebetegek, legalábbis a Fidesz növekedését én ennek tudom be.
Érdemes lenne tárgyalni velük a baloldal képviselőinek, mert harcolni akarnak ezek az kétségtelen, de nincs értelme 106 csatamezőn küzdeni a Fidesz és a Jobbik ellen.
Könnyen lehet, hogy szinte 100 körzetben kioltják majd egymás erejét.
Kiegyezés évfordulójára tekintettel, jó lenne egy picivel több hajlandóság a nyitásra egymás felé, mert közösen erősebbek lennének az ellenzéki pártok, de minél több induló egymás ellen,az annál több esély a Fidesznek a nyerésre.
A 2018-as választások tétje ez lesz.
Disztópia vagy utópia?
Azok akik hasonlóképpen látják ezt, és nem akarnak elmenni szavazni mert nincs kire, a pártok hülyék, nem tudnak megegyezni, mindenki csak lopna, na azok a választópolgárok ennek a tudatában ha nem mennek el szavazni, azok 10 vagy 15 év múlva meg se nyikkanjanak.
Ha érzik a súlyt, és nem mennek el, akkor nagyon buta emberek.
Én akkor is elmennék, ha csak az Mszp és a Dk lenne az ellenzéki térfélen, mert most a jövőről döntünk.
Deák Ferenc képes volt leülni az osztrákokkal beszélni az ország jövője miatt.
Könyörgöm, akkor a baloldali politikusok mit finnyáskodnak egy Vona Gábortól, aki 4 éve sokkal konzekvensebb politikát folytat, mint ők együttvéve.
Kíváncsi leszek a mostani választási részvételre.
Vajon hányan mondhatják el majd magukról, hogy vagyok olyan haza bölcse, mint Deák Ferenc?
Ha összehozzák a Fidesznek mind a pártok, mind a választópolgárok az újabb 2/3-ot, az nemzeti szégyen lesz.
A legnagyobb szégyen, amit ez ellen az ország ellen elkövethetünk.

Khonsu 2017.12.04. 23:35:12

@444:

www.ethereum.org/

Azt teszel mögé fedezetnek amit csak akarsz. Az egészhez semmilyen szabályozás nem kell, mert az algoritmus gondoskodik ezekről. (Bitcoinhoz is van hasonló, csak most lusta vagyok megkeresni)

Tehát amit írsz, azt simán meg lehet csinálni, néhány kattintással, mert már le van fejlesztve, és szabadon hozzáférhetőek az alapok, csak használni kell azokat. Akár Sanyi is csinálhat saját pénzt, nem kell hozzá semmi extra tudás.

Aztán persze jönnének a meglepetések... :)

Mondjuk az, amibe nyilván a comrade se gondolt bele. Hogy egy ilyen decentralizált pénzrendszerben a pénzmozgás harmadik fél által ellenőrizhetetlen, amiből következik, hogy az adóztatás a mai formájában gyakorlatilag ellehetetlenül.

Továbbá, amibe gyanítom a petro is belebukik, ha egyáltalán elindul, hogy ha árupénzt csinálsz, akkor annak megfelelő működésének megtervezéséhez pontosan ismerned kell a fedezetéül szánt áru, és annak kereskedelmének tulajdonságait, ugyanis a pénzed örökli ezeket a tulajdonságokat.

Ha ezekkel nem kellő módon kalkuláltál, és így hibásan tervezed meg az árupénzed működését, akkor annak rendszerében hamarosan olyan anomáliák keletkeznek, amik bedöntik/használhatatlanná teszik az egészet.

Utóbbi miatt sejtem, hogy Maduro olvasott/hallott valamit, a cryptovalutákról, aztán akkora már a kétségbeesés, hogy gyorsan kamuzott valami logikusnak látszót, de igazából fogalmuk sincs még, hogy pontosan mit és hogyan akarnak csinálni.

A poén ugyanis az, hogy hiába tesznek mögé olajfedezetet, ha a forgalma nem biztosított. Ugyanis az olajuknak akkor van értéke, ha azt megveszik tőlük. Ha nem, akkor automatikusan értéktelenné válik az olajfedezetű pénz.

Ha ez még nem lenne elég, akkor se sokat érne a petro, ha csak olajra lehetne beváltani, mert az átlag venezuelai valószínűleg nem olajat akarna rajta venni a boltban.

És innen lesz még cifrább. Mert ha ugyebár az alapprobléma abból adódott, hogy az ország valutája veszít az értékéből, mert mondjuk nem szívesen fogadják el, akkor az egész cucc csak úgy érne valamit, ha az országba importált árukért cserébe az exportőrök elfogadnák a petro-t fizetségül.

Vagyis tesznek egy hatalmas tiszteletkört, aminek a végén visszajutnak ugyanahhoz a problémához.

Tehát az ötlet jó, megvalósítható, jövőbemutató, a pénzrendszer majdani "meghackelésének" módjáról is ad egy kis előzetest, de ugyanakkor átgondolatlan, elhamarkodott, és könnyedén el lehet úgy kúrni, hogy nagyobb bajba kerülnek miatta, mint amiben voltak.

Ehhez ugyanis nem csak a pénzügyi világnak, hanem mellette az olajkereskedelemnek is figyelembe kell vegyék minden apró részletét, és megérteni, hogyan hatnak egymásra.

Mondjuk úgy, hogy ha a Bitcoin a bicikli, akkor a petro (és már létező társai) a gőzmozdony, az pedig amivel a globális pénzrendszer meg lesz hackelve űrhajó lesz ezekhez képest. :)

2017.12.05. 09:10:09

@Khonsu:
na de éppen arra kellene törekedni, hogy minél kevesebb virtualizált pénz legyen forgalomban. azokért virtualizált javakat lehessen vásárolni, vagy az államok egymás közötti elszámolásában használják. úgy egyébként a pénz nemesfém és termőföld alapúvá váljon. ha valaki vált nyugat-afrikai frankot, akkor időlegesen övé lehet nyugat-afrika egy része. ott építhet egy üzemet, üzletet. a franknak van egy lejárata. utána a helyiek a befektetőket elküldhetik a francba. vagy adhanak el neki újabb nyugati-afrikai frankot. és azzal maradhat. a forgalomban pénzmennyiséggel az állam, a város, a vidék szabályozhatja a gyarmatosítás mértékét.

2017.12.05. 09:30:23

@dare:
tárgyalhatnak vona gáborral. de mi végre? az ellenzéknek nincs kormányprogramja, nincs miniszterelnök jelöltje sem. legjefeljebb csak annyi amit bokros mond, hogy 500 nap alatt visszaállítják az "alkotmányosságot". ezzel lényegében meghirdette a jobbikos elszámoltatás mellé a leszámolást. innentől kezdve fidesznek egy célja lehet. ahogy németh szisszi fogalmazott "eltakítsuk ezeket". tehát a kérdés csak az, hogy melyik bolsevik típusú csoport győz. és melyik mensevik típusú csoportosulás marad a hatalomban. elképzelése egyiknek sincs.

az ifjú szociknak ha kevés eszük lenne, akkor átlépnének a jobbikba. és belépne az lmp is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.05. 09:38:30

@444:

"innentől kezdve fidesznek egy célja lehet. ahogy németh szisszi fogalmazott "eltakítsuk ezeket"."

Azért lehet a Fidesznek más célja is: pl. bevezetni a csepeli frankot. Ha valaki csepeli frankot vált, akkor időlegesen övé lehet Csepel szigetének egy része. Ott építhet üzemet, üzletet. A csepeli franknak van egy lejárata. Utána Németh Szilárd a befektetőket elküldheti a francba. Vagy Németh Szilárd adhat el neki újabb csepeli frankot. És azzal maradhat. A forgalomban pénzmennyiséggel Németh Szilárd szabályozhatja Csepel gyarmatosításának mértékét.

2017.12.05. 10:32:59

@neoteny:
a rendszeváltók elképzelése az volt, hogy a magyar gazdaságot fel kell számolni. örök időkre eladni idegeneknek. szocik eladósítják az országot, a libsik pedig eladják. a neolib zsidók a neokon zsidókeresztényeket megnyerték maguknak és csak nacionalistákat kellett féken tartani. kellett volna. ugyanis ez az elképzelés 2010-ben elbukott. az a csoda, hogy bod péter ákos és bokros lajos arcát nem törték be. a kocsmában megölnék őket azzal, hogy nyomorult hazaárulók. helyette soros plakátok vannak. aztán egy csoportosulás kiáll soros mellett. a kormánynak az a célja. álljanak ki. az a cél, hogy sorba állítsák őket és politikai értelemben kivégezzék ezt a társaságot.

ennek érdekében radikalizálódott a fidesz. a jobbik mérsékelt hangvételre váltott. és most ez a társaság a jobbikkal egyezkedik. egyezkedjen. álljanak össze. jelen állás szerint egy mensevik párt létrehozására van esélyük.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.05. 10:38:13

@444:

"a kormánynak az a célja."

"innentől kezdve fidesznek egy célja lehet. ahogy németh szisszi fogalmazott "eltakítsuk ezeket"."

Azért lehet a Fidesznek más célja is: pl. bevezetni a csepeli frankot. Ha valaki csepeli frankot vált, akkor időlegesen övé lehet Csepel szigetének egy része. Ott építhet üzemet, üzletet. A csepeli franknak van egy lejárata. Utána Németh Szilárd a befektetőket elküldheti a francba. Vagy Németh Szilárd adhat el neki újabb csepeli frankot. És azzal maradhat. A forgalomban pénzmennyiséggel Németh Szilárd szabályozhatja Csepel gyarmatosításának mértékét.

2017.12.05. 10:49:38

@neoteny:
ha csepeliek szabadkikötőt akarnak építeni, akkor csepelt nem eladják, hanem bérbe adják. ez ilyen egyszerű. és ez működik észak-afrikában is. iszlám városállamok és nemzeti keresztény szabadkikötők és a zsidó állam a mediterránon.

afrikai szahara és szavanna ennél szabadabb terep. ott ha kelet-nyugat-közép-afrikai franknak, fontnak lejárata lenne, akkor a francia, brit gyarmatosítást szabályozhatják az ottani kormányok.

2017.12.05. 10:52:07

@neoteny:
bokros célja az, hogy eltakatsa németh szilárot. németh szilárd célja az, hogy eltakarítsa bokrost. és a csepeliek eldönthetik, hogy a fővárosban melyik takarítsa el a másikat. ugyanaz országos méretekben orbán vs. soros.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.05. 10:55:54

@444:

"németh szilárd célja az, hogy eltakarítsa bokrost."

"a kormánynak az a célja."

"innentől kezdve fidesznek egy célja lehet. ahogy németh szisszi fogalmazott "eltakítsuk ezeket"."

Azért lehet a Fidesznek más célja is: pl. bevezetni a csepeli frankot. Ha valaki csepeli frankot vált, akkor időlegesen övé lehet Csepel szigetének egy része. Ott építhet üzemet, üzletet. A csepeli franknak van egy lejárata. Utána Németh Szilárd a befektetőket elküldheti a francba. Vagy Németh Szilárd adhat el neki újabb csepeli frankot. És azzal maradhat. A forgalomban pénzmennyiséggel Németh Szilárd szabályozhatja Csepel gyarmatosításának mértékét.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.05. 10:59:33

@444:

"ha csepeliek szabadkikötőt akarnak építeni, akkor csepelt nem eladják, hanem bérbe adják."

Lehet a Fidesznek más célja is: pl. bevezetni a Duna-Tisza köze frankot. Ha valaki Duna-Tisza köze frankot vált, akkor időlegesen övé lehet a Duna-Tisza köze egy része. Ott építhet vasutat Soroksártól Kelebiáig. A Duna-Tisza köze franknak van egy lejárata. Utána a magyarság a kínai befektetőket elküldheti a francba. Vagy a magyarság adhat el neki újabb Duna-Tisza köze frankot. És azzal maradhat. A forgalomban pénzmennyiséggel a magyarság szabályozhatja a Duna-Tisza köze gyarmatosításának mértékét.

2017.12.05. 12:13:33

@neoteny:
a budapest-belgrád vasutat építheti koncesszióban. az üzemidő egy részét eladják áruszállításra. és a multik licitálhatnak.

2017.12.05. 12:42:17

@neoteny:
itt baszták el a németek. bejön a siemens hungária. német-magyar vegyesvállalat. kapnak egy rakás pénzt munkahelyteremtő támogatásért cserébe. de ezt vissza is fizetik koncessziós jogokért. és ezzel jogot szereztek volna budapest-belgrád-szófia-isztambul-ankara-teherán irányba tehervagonok a német áruval, technológiával a kárpát-medencébe, a balkánra, kis ázsiai és a kelet-indoiráni területekre. és ugye a magyar napkeleti bölcselet nyelve. a kard perzsául is kard. na ugye. ez lett volna a németeknek baromira előnyös. a magyarokkal való együttműködés. erre azt támogatták, hogy az amerikaiak menjenek be ukrajnába és verjék szét kijevet. bravó németország. a másik nagy okosság az volt, hogy az iszlám állam támadja meg szíriát. és befogadnak több millió muszlimot. bravó németország. ebből nyilván az következik, hogy az oroszok belgrádot és budapestet is orosz befolyás alá próbálják vonni. ha a németek olyan hülyék, hogy nekik nem kell ez az útvonal, akkor kínai buszgyár és kínai vasút lesz. és ráadásul a németek még fizetnek a törököknek. hja és támogatják, hogy a közép-európai egyetem és a posztgraduális képzés amerikai befolyás alá kerüljön. ezt a németek támogatják. így most nyilván nem lesz közép-európai szövetségi államrend. a németek elbaszták.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.05. 13:57:24

@444:

"a budapest-belgrád vasutat építheti koncesszióban."

A magyarok 750 milliárdjáért. Hogy aztán "behordják az olcsó kínai kacatot. ami fogyasztó szempontjából előnyös. de a termelők szempontjából különösen vidéken hátrányos."

Khonsu 2017.12.05. 18:43:33

@444:

Igen, arra kellene törekedni, bár nem egészen úgy nézne ki a dolog, mint ahogy elképzeled. Illetve meglep, hogy támogatod az ilyen típusú elosztott pénzrendszert (és még meglepőbb az, hogy Maduro támogatja), ugyanis ez egy színtiszta anarchista projekt. Nem összeegyeztethető a népnemzeti-/államszocializmussal (kikerüli az államilag kontrollált pénzrendszert).

2017.12.05. 23:05:56

@Khonsu:
nem hiszek abban, hogy létezik bármiféle pénzrendszer fair pénzrendszer világméretekben. az orákulumban ott van, hogy a56fd1daa5a95cbb11f7ac859cfe7bfe. és ezt fogadd el egy dollárnak. adjál érte egy sajtburgert. mert ha nem, akkor fejbe lövünk. ez most így működik. az egyesült államokban gondolnak egyet és kibocsátanak egy rakás pénzt. és azt mindeni fogadja el. mert ha nem, akkor fejbe lövik. matolcsy györgy is rájött, hogy ez elég jó móka. direktben is markol belőle. magának és barátnőjének. az unokatestvérének hitelbe adja. majd visszafizeti. egyszer valamikor. mit számít az. az euomoney szerint idén nyár végén írország külső adóssága egy főre vetíve $471,000 (~125 millió forint). így könnyű "csodát" teremteni. ha egy országban mindenkire jut ennyi külső adósság, akkor "megokosodnak". mészáros lőrinc is meg tudja építeni a mátra erőművet hitelből. mert megveszi a hiányzó technológiát, tudást. és az erőmű majd kitermeli az árát. ha nem, akkor majd megmentjük. az írországi vállalatok brutális mennyiségű készpénzt elköltöttek. majd lesz valahogy. mert a bankok úgy ítélték meg, hogy ez majd jó lesz.

ne az orákulumban (oracle adatbázisokban legyen a pénz), hanem az ethereumban. számol a gép. és az algoritmus egyet gondol. és ott van egy egységnyi pénz. és ezt fogadja el mindenki. a gyügyei paraszt azt mondja, hogy meggymagban számoljunk, mert abból neki van jó sok. igaz, hogy a többiek azzal túl sokra nem mennek. de mit számít az. ültessen meggyfát. és lesz sok meggymagja. mire megy valaki az etheriumban kitermelt izével. az egy energiatöltet? amivel sanyi meg tudja hajtani a flexet? nem. egy hasítókód, amit decentralizált módon kigeneráltak az ethereum kliensek. ha ezért letöltheted a trónok harcát a szomszéd gépéről, akkor az egy jó móka. aminek az hbo annyira nem örül. de mit számít az. valaki vesz egy számítógépet. azért, hogy generáljon etheriumot. számol a gépe. na ott van. és a másik adjon érte egy sajtburgert. de miért adjon. az ő gépe számolt jó sokat. a másiknak búzát kellett vetnie. aratnia. aztán őrölnie. vizet venni. tehenet tartani. a tejből vajat készíteni. élesztőt cukorral megfuttatni. és egy kis sőt. ezt össze kell keverni. meleg helyen állni hagyni, hogy megkeljen. és utána gombócokat formáz belőle. a tetejét megkeni tojással és kisüti. és ott van egy hamburger zsemle. amibe még rak ezt azt. és mindjárt eladhatja 1 dollárért. és ezzel jól lehet lakni. a másiknak számolt a gépe. oké. de mit számolt. mivégre. nem azért, hogy valami valós értéket előállítson. hanem legyen pénze azért adjanak neki egy hamburgert.

egy ország, vagy szövetségi rendszerben országok éppenséggel megegyezhetnek valamilyen elszámolásban. de nem hiszek abban, hogy világméretekben bármilyen pénzrendszer valaha is fair lehet. maga a számolás univerzális. de hogy ez 1 dollár. és a "piacok" majd tudják, hogy az hány euró. a liberalizált devizakereskedelem vezetett el ahhoz, hogy egyik oldalon dollár milliárd nyereség van. a másik oldalon veszteség. mit számít az. majd adunk mindenkinek feltétlen alapjövedelmet. az úgy nagyon szociális. sanyi szerint csak a nőknek és a gyerekeknek járjon alapjövedelem. úgy szociális. na most akkor hogy legyen.

Khonsu 2017.12.06. 00:48:15

@444:

Bonyolult, de megoldható. :)
Egyelőre ennyivel kell beérned.

Egyébként alapjövedelmet is lehet csinálni piaci alapon, az állami újraelosztástól teljesen függetlenül. Az alternatív pénzrendszer működésének összetettségéhez (a használata egyszerű lesz, de ami mögötte van, az nagyon nem) képest az alapjövedelem rendszere semmiség. Sanyi is könnyedén ki tudná találni, ha nem a népnemzetiszocializmuson járna az agya állandóan.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 04:44:49

@444:

"nem hiszek abban, hogy létezik bármiféle pénzrendszer fair pénzrendszer világméretekben."

"de nem hiszek abban, hogy világméretekben bármilyen pénzrendszer valaha is fair lehet."

Tekintettel arra, hogy nem árultad el azt, hogy szerinted mitől fair -- vagy nem fair -- egy pénzrendszer, ezen állításaid semmitmondóak.

2017.12.06. 10:23:35

@neoteny:
fair az a piac, amit az állam, az egyház is legitimál.

zolika, andika és irmsuka megveszi az akciós tesco gazdaságos termékeket. és ezzel hipermarketek világára szavaz? nem. zolika a nemzeti radikalizmusra szavaz. andika ennek a mérsékelt változatára. irmuska a szociális juttatások emelésére. a nem-termelő multikat adóztassák meg. és támogassák a dolgozó népet. aztán te mondhatod, hogy ezek az emberek nem fair módon gondolkodnak. mert népnemzeti szocialisták. a szavazatával egyikük se legitimálja a tesco létét. miközben alig várják, hogy megkapják az akciós újságot. mert a jövedelmüket csak úgy tudják beosztani, hogy kénytelenek szinte mindenből az akciósat vásárolni. a magánéleti és a közéleti viselkedésük nincs összhangban.

ez az adventi karácsonyi vásár megnyitója.
www.magyarkurir.hu/img.php?id=83163&img=o_d1.jpg
ezt ugye az állam, az egyház is legitimálja. és ez piac. a piac utcán történik. és az tele van árusokkal.
www.hirado.hu/wp-content/uploads/sites/7/2017/12/DEBRE20171203013.jpg
ez a fair market. az állam és az egyház legitimálja. na de ezt az ortodox "liberálisok" nem fogadják el. mondván, hogy ezt így nem lehet. az állam és az egyház és a piac nincs teljesen elválasztva. ezért ezt tiltsák be. mert ez ő hitükkel ellentétes.

Lavinia Pinkerton 2017.12.06. 10:37:40

@444:
Jézus kergette ki a kufárokat a templomból, nem a "liberálisok".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 10:47:10

@444:

"fair az a piac, amit az állam, az egyház is legitimál."

Üres lózung.

"zolika, andika és irmsuka megveszi az akciós tesco gazdaságos termékeket. és ezzel hipermarketek világára szavaz? nem."

Dehogynem: minden egyes a TESCOban elköltött forinttal a hipermarketek világára szavaz. Amikor a sarki boltban költi el a forintjait, mert oda csak le kell sétálni, akkor a sarki boltra szavaz az ott elköltött forintjai mértékében.

"a magánéleti és a közéleti viselkedésük nincs összhangban."

emilkirkegaard.dk/en/wp-content/uploads/Bryan_Caplan_The_Myth_of_the_Rational_Voter_WhyBookos.org_.pdf

2017.12.06. 11:09:22

@Lavinia Pinkerton:
hol látsz a templomban kufárokat? a fogyasztói társadalomban a hipermarket a templom. az tele van kufárokkal.

2017.12.06. 11:16:32

@neoteny:
na de amikor választani kell, akkor a szavazatát nem globális kapitalizmusra adja. tehát a rendszert politikai értelemben nem legitimálja. az ortodox liberális dogma szerint ilyen megerősítésre, visszacsatolásra nincs szükség. hiszen piacon nincs önkény, nincsenek visszaélések. a pénzpiacon különösen nincs. éppen ezért működik a kapitalizmus világméretekben ilyen kiválóan. mert nincsenek visszaélések. hanem ez a rendszer egyszerűen a teljesítményt méri. de a teljesítmény mértékegysége nem a dollár, hanem a watt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 11:49:57

@444:

"nem hiszek abban, hogy létezik bármiféle pénzrendszer fair pénzrendszer világméretekben."

"de nem hiszek abban, hogy világméretekben bármilyen pénzrendszer valaha is fair lehet."

Tekintettel arra, hogy nem árultad el azt, hogy szerinted mitől fair -- vagy nem fair -- egy pénzrendszer, ezen állításaid semmitmondóak.

2017.12.06. 13:24:58

@neoteny:
egy piac attól fair, hogy a működését az állam/egyház legitimálja. tehát van valamilyen nem piaci elven működő visszacsatolás. kiáll egy állam/egyházi vezető. és azt mondja, hogy nem kell ennyi hipermarket. és megdobálják. mert a nép még többet akar. mert úgy még nagyobb a termelői verseny. és még olcsóbb a fogyasztás. ez esetben győzött a fogyasztói piac. és észak-amerikában győzött. nyugat-európában is. de magyarországon nem. aztán mondhatod, hogy ha magyarország letér az atlanti és a transzatlanti világ által kijelölt útról, akkor még szegényebb lesz. de arról maga az atlanti és a transzatlanti is letérni látszik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 13:29:56

@444:

"egy piac attól fair"

Csak te nem a piacról értekeztél:

"nem hiszek abban, hogy létezik bármiféle pénzrendszer fair pénzrendszer világméretekben."

"de nem hiszek abban, hogy világméretekben bármilyen pénzrendszer valaha is fair lehet."

Tekintettel arra, hogy nem árultad el azt, hogy szerinted mitől fair -- vagy nem fair -- egy pénzrendszer, ezen állításaid semmitmondóak.

2017.12.06. 19:03:34

@neoteny:
a pénzpiac (pénzrendszer) is attól fair, hogy a népképviselet (állam/egyház) legitimálja.
süti beállítások módosítása