1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.11.27. 19:33 HaFr

Észbontó hozzá nem értés a magyar gazdaságpolitikában

http://www.portfolio.hu/img/upload/2017/11/gdp_regiouj-20171122.png

Most hagyjuk, hogy ki mennyit lop, nézzük az elvileg publikus döntéseket, mint ez a kínai vasút most. Illetve hát ez se publikus, ahogy Paks se volt az: a mai becslés szerint legkevesebb 750 milliárdos ár 85%-át titkos kondíciókkal született kínai hitelből finanszírozzuk úgy, hogy a kivitelezés irányítása kínai kézben lesz és nagyrészt kínaiak fogják végezni, ami kísértetiesen emlékeztet az orosz bizniszre, de egyébként tipikusan ebben a konstrukcióban zajlik a kínai terjeszkedés Dél-Kelet Ázsiától és Ausztráliától Afrikán át Dél-Amerikáig, illetve kínai állami hitelek állnak a nyugati felvásárlások mögött is. A vasútprojekt azzal is kínai érdeket szolgál, hogy "egyrészt a kínai áruk így eggyel olcsóbban juthatnának el a kínai COSCO társaság által üzemeltetett athéni, pontosabban pireuszi terminálokból Nyugat-Európába. Másrészt a kínaiak ezen keresztül egyébként nehezen megszerezhető referenciát nyerhetnek más hasonló, unión belüli építkezéshez." (index.hu) A Figyelő korábban a kamatterhek nélkül számolva megnézte, hogy érdemi forgalombővülés esetén is leghamarabb 2400 év múlva térülhet meg Magyarországnak a gigaberuházás. (További szempontok itt.)

A magyar fél legfeljebb azt remélheti, hogy az így meglóduló kapcsolatépítés hosszabb távon további kínai befektetéseket jelent majd nekünk, de ez -- kivált a kínaiak ismeretében, akik nem hülyék, hogy az értékes knowhow-val rendelkező nyugati vállalatok és a nyugati piac helyett Magyarország felé kötelezzék el magukat -- ez utóbbi csak egy végtelenül kis játékos nedves álma a nagyok nappali szorításában. Orbán tudhatja, hogy a gazdaságpolitikája egy csődtömeg (jelzésképp: a területért felelős Varga miniszternek a világszínvonal jut eszébe egy commodity-t gyártó hazai középvállalat állami kitöméséről -- az embernek evidensen fogalma sincs, miről beszél), és hosszabb távon még nagyobb csődtömeg lesz (lásd az ábrát fent). Emiatt a kínai tőke bevonása célországként vagy közvetítő útvonalon létfontosságú az ország túlélése szempontjából. De hogy ez mennyire bizonytalan remény, azt jól mutatja, hogy akár csak a térségünkön belül is gyenge pozícióban vagyunk a befektetések dinamikáját nézve (az összesen kb. 1,3 milliárd euróért megvett Borsodchemet leszámítva pedig az utolsók között vagyunk a megvalósult befektetésekben), a Nyugaton eszközölt kínai felvásárlásokhoz és vállalatlapításokhoz képest meg ki se látszunk a fűből. Keserves csalódás lesz a magyaroknak, hogy a lila hozzá nem értést, a nagy hangú hőzöngést és a hazudozást keverő miniszterelnöknek hisznek megint ahelyett, hogy végre elhinnék (ha már tudni nem tudják): a kapitalizmus alapvetően racionálisan működik, az állami pazarlást pedig főleg nem honorálja. A cehhet majd valakinek ki kell fizetni, amely pénz a produktív gazdaságból lesz elvonva. (A kínaiak pontosan tudják ezt, de nyilván úgy vannak ezzel, hogy ha itt egy bolhányi gazdaság, amelyik finanszírozni akarja a terjeszkedését, akkor miért mondjanak erre nemet?! Mit érdekli Kínát, hogy közben egy népet nyomorít meg ez a tucatnyi kókler a hozzá dörgölőzésben.)

Orbánék evidensen politikai hasznot is remélnek ettől, hogy ti. a kínai terjeszkedés elősegítése tovább rombolja majd a liberális értékrendet Európában, és ebben még igazuk is lehet -- az EU-ról máris tudni, hogy nem nézi jó szemmel a magyar smúzolást. De amíg az EU sem több egy kakukkos óránál, amelyből óránként kiugrik a kakukk, csak épp a pontos időt nem mutatja, addig Orbán is biztos lehet benne, hogy majdcsak megbarátkozik ezzel is. Ahogy Pakssal is tette. Kakukk.

(U.i. az ábrához. Különösen érdekes benne a többi ország csaknem teljes együttállása, illetve a mi visszaesésünk egyértelműsége, amely a versenyképességi adatokból kirajzolódóan döntően a kormányzati teljesítmény és az intézményrendszer folyamatos romlásának tudható be. Nyilvánvaló az ábrából is a két "politikusi tehetségünk", Gyurcsány és Orbán kormányzati terméketlensége. Katasztrófa lenne, ha amíg az utóbbi kormányon van, az előbbiből válna újra az ellenzék vezére.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2913398781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 10:48:24

@444:

"varga csaba nyelvelméletének alapja a következő."

Az elmélet kialakítása ‑ matematikushoz illő módon ‑ a felfektetett premisszákra épülő, szigorúan logikus gondolatmenet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 10:49:10

@444:

"szerinted tóth gyula használt számokat"

Logikusan, sőt kétszer teljesen logikusan.

"Amikor logikai okfejtéseim során eddig a pontig eljutottam"

"akkor abból logikusan következik"

"Ez így sehogy sem logikus"

"Mindebből pedig teljesen logikusan következik, hogy"

"Ekkor azonban felmerült bennem a teljesen logikus kérdés"

"Minden apró részlet, minden érthetetlen momentum a helyére fog kerülni, az események egy világos és logikus rendbe fejlődnek fel, eltagadott történelmünk hirtelen feltárul és a maga fenséges valóságában megmutatkozik!"

"egy teljesen konzisztens és koherens történelemképet kapunk, ahol érthetővé válnak a történések, minden szép és logikus rendbe fejlődik fel és nyoma sincs többé annak az érthetetlen és értelmetlen kuszaságnak, ami az akadémikus tudományosság által képviselt hamis történelemképből árad."

"Legfőképpen az a módszer tűnhet szokatlannak, amelyet logikai okfejtésünk során követtünk."

"Talán sikerült egy logikus és érthető magyarázatot találni az időrendi problémák keletkezésére."

GyMasa 2017.11.30. 11:36:27

@sZulamith:
...Vagy Kína nem kommunista ország?...
Hat, mar igen jo ideje nem az.

2017.11.30. 12:36:36

@neoteny:
varga csaba használ számokat írásrendszerek összehasonlításához. varga csaba elméletei ebből következően nem dekonstruáltak. szemben mondjuk tamás gáspár miklós elképzeléseivel. aki a a spektákulum társadalmát hozza létre.

varga axiómáit kiegészítve. két jelsorozatot akkor tekintsünk egyezőnek ha abban jelek többségében egyeznek és jelentés is hasonló. a hasonló jelentésben a jelölés tárgya (a jelölt) többségében egyezik. ha a jelek/jelöltek éppen fele részben egyeznek, akkor az egyezésre mondjuk azt, hogy az kétséges.

a "wih(x)rós" és a "város" jelek egyeznek?

w-v -- egyezőnek tekintjük. 1:0
i-á -- nem egyeznek: 1:1
h(x)-_ -- nem egyeznek 1:2 (itt használjuk az üres jelet)
r-r -- egyeznek 2:2
ó-o -- egyezőnek tekintjük 3:2
s-s -- egyeznek 4:2

"wih(x)rós" és a "város" jelsorozatok hasonlóak. és ha a jelentésük is hasonló. ebből következően egyezőnek tekintjük. aztán ezekből felépíthető egy elmélet. amit össze lehet vetni a valósággal. de ha az nélkülözi a számokat, akkor aligha lehet.

nem egyszerűen logikai következmények vannak. hanem jelek, betűk egymáshoz rendelése, és egymásra következése. elmélet tartalmaz számokat. valamilyen kinduló üres jelet. nullát vagy szóközt. és utána következnek a jelek. betűk. és abból lesznek a szavak. és azzal füzérrel már lehet számolni. el lehet dönteni, hogy a "wih(x)rós" és a "város" jelek "hasonlóak"-e.

a spektákulum társadalmában nincsen számok. az te anarchikus világképedben nincsenek számok. nem lehet azt mondani, hogy egy társaság többségében eldönt valamit. és kisebbségnek nem tetszik, akkor kiléphet a társaságból. és ez a köztársaságokra is vonatkozik. de ehhez szavazatokat kell leszámlálni. anarchiában nincs számolás. mert abból indul ki, hogy nincs egy uralkodó. és a tagadásból próbál logikailag következtetni. nincs egy uralkodó. rendben van. de mi van helyette? a magyarok azt mondják, hogy a korona. és ki, vagy mi testesíti meg a koronát. és erre az a válasz, hogy a nép és választott nemesség. a többségi nemzetség és a nemzeti kisebbség. a nemzet. de ezeknek tagjait le lehet számlálni. ezek földrajzilag élnek valahol és valamikor. egy biologikus konstrukció, aminek alapja a nemzés. és erre jön papp réka kinga, hogy jaj milyen fúj. baszás. ez szexizmus. ő nem akar nemzést és nemzetet. ne akarjon. jönnek az ostoba filoszemita papok, hogy a nemzet a sátánizmus. egy konstrukció nem lehet biologikus. oké. ők csinálnak egy nem evilági konstrukciót. jézus krisztus ott ül a mindenható atya istennek jobbján. de nem mondják meg, hogy honnan nézve jobbján, vagy mi van a balján. a dekonstrukciót belevetítik egy nem evilági létbe. ezt csinálja az összes vallás. és ehhez társuló politikai konstrukció az egyház. minden tíz falu építsen templomot. egy falu, két falu, ..., tíz falu. építsél templomot. így lesz az egyház. az már meg van konstruálva. az egyház működését számokkal le lehet írni. a spektákulum működésében nincsenek számok. hihetnénk a spektákulumban is. csak éppen a többség a nemzeti keresztségben hisz. úgy, hogy megengedjük a libertárius vallásfelekezetet is. amiban az emberek a maguk módján lehetnek vallásosak. de a többség szeretne nemzethez tartozni. énszerintem. leszámlálás nélkül aligha dönthető el.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 12:40:23

@444:

"varga csaba használ számokat írásrendszerek összehasonlításához."

"varga csaba nyelvelméletének alapja a következő."

Az elmélet kialakítása ‑ matematikushoz illő módon ‑ a felfektetett premisszákra épülő, szigorúan logikus gondolatmenet.

2017.11.30. 12:40:47

@neoteny:
persze ezeken is lehet vitázni. mert valaki mondhatja, hogy a h(x) és az üres jel is egyezik. és ez esetben 5:1. de a kedvedért azok legyenek nem hasonlóak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 12:42:46

@444:

"persze ezeken is lehet vitázni."

"varga csaba használ számokat írásrendszerek összehasonlításához."

"varga csaba nyelvelméletének alapja a következő."

Az elmélet kialakítása ‑ matematikushoz illő módon ‑ a felfektetett premisszákra épülő, szigorúan logikus gondolatmenet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 13:10:36

@444:

"az te anarchikus világképedben nincsenek számok. nem lehet azt mondani, hogy egy társaság többségében eldönt valamit."

"A szocializmus, mint azok az ősi ideák, amelyekből származik, összemossa a kormányzás és a társadalom közötti megkülönböztetést. Ennek eredményeképp minden egyes alkalommal, amikor ellenzünk valamit, amit a kormány tesz, a szocialisták azt a következtetést vonják le, hogy ellenezzük azt a dolgot.

Helytelenítjük az állami oktatást. A szocialista erre azt mondja, hogy mi mindenféle oktatást helytelenítünk. Kifogásoljuk az állami vallást. A szocialista erre azt mondja, hogy semmilyen vallást nem akarunk. Elvetjük az államilag kikényszerített egyenlőséget. Erre ők azt mondják, hogy ellene vagyunk az egyenlőségnek. És így tovább, és így tovább. Ez olyan, mint ha a szocialisták azzal vádolnának minket, hogy nem akarjuk, hogy az emberek egyenek, csak mert nem akarjuk, hogy az állam termessze a gabonát."

-- Frederic Bastiat "A Jog"

2017.11.30. 13:16:00

@neoteny:
a számolás és a logika nem kizáró tényezők. de amíg egy elméletben nincsenek számok addig az elmélet dekonstruált.

ez az implikáció tagadásának törvénye.
¬(A ⊃ B) ∼ A ∧ ¬B
ez egy logikai törvény. A és B helyére bármilyen formulát írhatok. mert a "Boole-kombinació propozícioális tautológia". még ez is dekonstrukció.

ez alapján írhatom azt, hogy "mivel a spektákulumból nem következik az orákulum ezért ha van a spektákulum, akkor nincs orákulum (ti. nem következik belőle. tehát van az egyik, akkor nincs a másik). ez egy logikailag helyes levezetés. csak épp nem tudjuk, hogy a spekákulum és az orákulum mi a lófasz. egészen addig amíg az elméletben nincsenek számok. addig dekontrukció. oda lehet írni misi mókust vagy a füles mackót is. csak a spektákulum és az orákulum filozofikusabb. legyen inkább mindeható atya, szűzanya, és ehhez hasonlók. lehetne obi van kenobi és leia hercegnő is. mi legyen a szimbólum, amiből levezetjük az alaptörvényt. "láthatatlan alkotmány" vagy a "szent korona". ez egy vallásvita. sólyom lászló szerint a szent korona eszmeiségéből nem lehet levezetni a jogállamot, csak a fasizmust. a jogállamot a láthatatlan alkotmányból kell levezetni, amit ő lát. senki se láthatja csak a laci bácsi. mert ő laci bácsi. és van egy mesterrassz. az a fasizmus.

tehát amíg az alaptörvényben nincsenek számok legfeljebb csak technikai jelleggel (sorszámoknak nincs jogi relevanciája) addig az egy dekonstrukció.

Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni.
Az Alaptörvény és a jogszabályok érvényre juttatása érdekében kényszer alkalmazására az állam jogosult.

ez alapján az állam fizikai kényszert alkalmazhat lényegében bárki ellen. na de ugyanezen cikk szerint.

A magyar állam működése a hatalom megosztásának elvén alapszik.

tehát mindenkivel szemben mégse lehet erőszakot alkalmazni. mert úgy nincs hatalommegosztás. de ez még így csak egy dekonstrukció. mert lényegében azt mondja, hogy van valami hatalom, ami tehet valamit. és ellene is tehetsz valamit. de mégse.

2017.11.30. 13:22:39

@neoteny:
nem kizárólag logika. ha varga csaba axiómáiban nem lenne benne az, hogy a két betűkésztet akkor tekint hasonlónak ha abban a betűk fele részben egyeznek, akkor bármelyik két betűkészlet hasonló lenne. és ebből arra a következtésre jutna, hogy eredendően egy írásrendszer létezett. ez pedig a szentírás. és azt mondaná, hogy ő abból vezet le mindent. oké. ez a filozofikus dekonstrukció a vallás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 13:23:54

@444:

"a számolás és a logika nem kizáró tényezők."

Bizony nem; nem véletlen, hogy egy CPU ALU-jában az aritmetikai funkciók logikai kapuk megfelelő összekapcsolásával kerülnek implementálásra:

en.wikipedia.org/wiki/Arithmetic_logic_unit
en.wikipedia.org/wiki/Adder_(electronics)
en.wikipedia.org/wiki/Binary_multiplier

"de amíg egy elméletben nincsenek számok addig az elmélet dekonstruált."

Értelmetlen posztmodernista bullshit.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 13:24:54

@444:

"nem kizárólag logika."

"persze ezeken is lehet vitázni."

"varga csaba használ számokat írásrendszerek összehasonlításához."

"varga csaba nyelvelméletének alapja a következő."

Az elmélet kialakítása ‑ matematikushoz illő módon ‑ a felfektetett premisszákra épülő, szigorúan logikus gondolatmenet.

sZulamith 2017.11.30. 13:37:35

@GyMasa: Baloldal szerint az, a jobb oldal szerint nem az:)

Válasz Kina zászlaja:
A vörös a kommunista forradalom, a nagy csillag pedig a kommunista párt szimbóluma. A négy kisebb csillag a munkásokat, a parasztokat, a polgárságot és a patrióta kapitalistákat jelképezi, akiket egyesít a kommunizmus építésének feladata.

2017.11.30. 14:26:23

@neoteny:
van a prolog nyelv. az egy logikai programozási nyelv.

abban az egyszerű term konstans, változó és a lista. a konstans szám vagy füzér. nem volna muszáj tízes, vagy hexadecimális számkonstansokat megengedni és ascii vagy utf karakterket sem. ebből lehet aztán összetett termeket úgynevezett klózokat alkotni. ami tény vagy szabály. és az interpreter működésében a vágással a visszalépést meg lehet tiltani és a működését le lehet állítani. nagyjából ez a prolog. ezt le lehetne írni mindösszesen a 0 és az 1 jelekkel is. mint ahogyan alacsony szinten az egész egy bitsorozattal van leírva. de azokból esetenként bináris számokat kell alkotni ahhoz, hogy a prolog ténylegesen működni és logikai értelemben következtetni tudjon. számolás nélkül nem tud. mert alacsony szintem az a regiszter valamilyen hosszú. valamilyen architektúrán működik. ami egy logikai-fizikai felépítés. és van egy fizikai valóság. elektromágneses hullámok frekvenviája, feszültség és ehhez hasonlók.

prolog interpretert számok, számolás nélkül aligha fogod tudni a valóságban felépíteni. ha az mint logikai konstrukció nem létezik a valóságban, akkor az valójában a vallás. valaki hisz a prolog interpretációban. ahogyan tamás gáspár miklós hisz a spektákulum társadalmában. amíg egy elméletben nincsenek számok, számolás (azzal egyenértékű fűzér, vagy lista, vagy bármi amiben van a logikai következtetésen túl nem-logikai egymás után következés nincs kalkulus addig vallás. (a, b, c, d, e) lista. ehhez már kell számolás. lehetne az is, hogy hüvelykujj, a mutatóujj, a középsőujj, a gyűrűsujj és a kisujj. és ezzekkel végez hozzárendelést és leszámlál valaki. ha nincs bármi efféle, ami a logikai következtetésen természetes vagy valós módon túlmutat, akkor az elmélet dekonstruált. van például egy dekonstruált prolog interpretáció, de nincs prolog interpreter. de van. és attól van, hogy bináris számokból meg van konstruálva. és persze többféle változat belőle. azoknak van verziószáma, stb. azoknak összehasonlítható a sebessége, stb. tgm azt mondja, hogy ez hülyeség. a spektákulum társadalma az igaz filozófia. de nem. valójában az a hülyeség. és erre a filoszemiták azt mondják: nem. és a világ többi része azt, hogy de. és ez egy eldönthetetlen játszma. mert te filoszemita világképben hiszel. a dekonstruált anarchiában. amiben csak a tagadás van. nem hiszel az állami oktatásban. de konstruálj meg bármilyen szerinted nem állami oktatást. lényegét tekintve olyan lesz, mint az állami. csak te azt esetleg szabadnak gondolod, mert nincsenek tantárgyak, vagy osztályozás. az indexen volt, hogy egy angol tanár nem pontoz és nem osztályzatokat ad, hanem matricákat. azzal számolnak. ennek ellenére felteszünk olyan kérdést, hogy beszélsz angolul? és ezt logikailag is eldöntjük. sanyi nem beszél angolul. "bor' in de jú-esz-éj". ez a zene komám. de szerinte ez a "bor és az éj(szaka)". erről énekel brusz szpringsztín. sanyi nem tud angolul. de valamennyit mégis csak. helló. azt tudja. ennél jobban tudok angolul. ha megkérdezik, hogy beszélek-e angolul, akkor azt mondom, hogy egy kicsit. egy angol anyanyelvű azt mondja, hogy igen. van egy eldöntendő kérdés. de közte mégis csak vannak fokozatok. a nyelvoktatáshoz azokat használják. listákat és táblázatot írnak fel. egyes szám első személy második és harmadik személy. és többes szám. ehhez már számolni kell.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 14:32:18

@444:

"amíg egy elméletben nincsenek számok, számolás (azzal egyenértékű fűzér, vagy lista, vagy bármi amiben van a logikai következtetésen túl nem-logikai egymás után következés nincs kalkulus addig vallás."

Ez az elméleted is egy vallás.

"ha nincs bármi efféle, ami a logikai következtetésen természetes vagy valós módon túlmutat, akkor az elmélet dekonstruált."

Értelmetlen posztmodernista bullshit.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 14:35:17

@444:

"sanyi nem beszél angolul."

Dehogynem: amikor azt mondja, hogy "város", akkor azt is mondja, hogy "wihxrós", ami ugye városi magyart, vagyis angolt jelent.

2017.11.30. 15:15:55

@neoteny:
egy átlagos csak majdnem tud szlovákul és megfordítva. mert a cseh és a szlovák nagyon hasonló nyelvek. egy átlagos magyar alig valamit tud angolul. egy modern kori london angol nyelve alig valamit hasonlít a magyarra. statisztikai értelemben meg lehet mondani, hogy egy választott alapszókincsben mekkora az átfedés a jelenlegi magyar és angol között. és össze lehet hasonlítani az óangollal. illetve az oxfordi nyelvészek által az indoeurópai nyelvek őseiből statisztikai módszerekkel megkonstruált szavakkal. például "wih(x)rós". vagy mondjuk óangol "ing" [éjtsd inh] jelentése íj, ív. és egyéb érdekességek. ezeket össze lehet gyűjteni. és azt mondani, hogy a magyar és az angol között mégis csak valami kapcsolat. egy adott axiómarendszeren belül százalékosan mekkora a hasonlóság. és ezzel foglalatkodhatnak az anglicisztika tanszéken.

a finnugristák szerint nagyon nagyfokú a hasonlóság. de ők azt mondják, hogy az osztják "pikim" (jelentése megsavanyodott hal, hús, vagy korhadt fa) és a magyar "fúl" (fullad) szónak van köze egymáshoz. olyannyira, hogy ez az eredete. de egy másik aximórendszerben az van, hogy ha a nyelvet beszélők többsége elfogadja, hogy az hangutánzásból, hangfestésből származik, akkor azt fogadjuk el belső eredetnek. fú-fú-fú- így magyarázta, hogy a másik meg fulladt. mert megfojtották, vagy mert beleesett a folyóba. és ezt erősíti a fúj szó. de még a fúr is. mert abban ott rejlik fizikai fújthatás hangfestése. a farag szóban már nem. de ha valaki farag, akkor nem is fújtat. az elemi mozgásformákat leíró szavak milyen mértékben érzik a nyelvhasználók hangutánzóak, hanfestőek. ez például egy irracionális érzületre alapozott racionális mérés. de mivel itt számolás is van ezért ezek nincsenek ellentmondásban egymással. ha nincs számolás, akkor van egy dekonstruált logikai ellentétpár. racionális-irracionális. a kettő kizárja egymást. na de a valóságban mégse.

2017.11.30. 15:21:50

@neoteny:
persze. az, hogy egy adott iskola mit fogad el igaznak. te a logikus és a racionális szavakat szinonimaként használod. aztán amikor rájössz, hogy a számelméletben ezek mégse ugyanazt jelentik, akkor azt mondod hogy na jó. higgyen a számelmélet abban. de te nem hiszed. és erre nem lehet mit mondani. oké.

de te meg sem kísérelsz semmit se állítani arról, hogy szerinted mi az, hogy logikus azaz racionális? az micsoda?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 15:29:32

@444:

"statisztikai értelemben meg lehet mondani, hogy egy választott alapszókincsben mekkora az átfedés a jelenlegi magyar és angol között."

Pontosan: így hát Sanyi beszél angolul még ha nem is tudja.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 15:34:57

@444:

"te a logikus és a racionális szavakat szinonimaként használod."

Valóban:

Definition of rational

1 a : having reason or understanding
b : relating to, based on, or agreeable to reason : reasonable a rational explanation rational behavior

Definition of logical

2 : capable of reasoning or of using reason in an orderly cogent fashion a logical thinker

"aztán amikor rájössz, hogy a számelméletben ezek mégse ugyanazt jelentik, akkor azt mondod hogy na jó."

Valóban:

Definition of rational

2 : involving only multiplication, division, addition, and subtraction and only a finite number of times
3 : relating to, consisting of, or being one or more rational numbers a rational root of an equation

GyMasa 2017.11.30. 16:24:43

@sZulamith:
Az lehet, hogy magukat kommunistanak nevezik, de az allam berendezkedese az nem kommunista, ugyanis engedelyezett a magantulajdon. Illetve a gyarak allami tulajdonban vannak, tehat az allamkapitalizmus lesz az.

2017.11.30. 17:30:36

@neoteny:
hogyan lett az osztják "pikim" szóból a magyar "fúl" (fullad).

pikim--rövidülés-->pik--p/f hangváltás-->fik--k/l hangváltás-->fil-->fúl.
meg vannak az okok. pikim jelentése: ’megsavanyodott <hal, hús>, korhadt, (szét)málló <fa>’ a hal és a fa is megfullad. ettől megsavanyodik elkorhad. ebből ered a magyar "fúl". finnugor örökség. ez nem vicc. ez az akadémikus magyarázat.

ez a levezetés logikus (meg vannak az okok)?
racionális?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 17:34:56

@444:

"ez az akadémikus magyarázat."

És?

"te a logikus és a racionális szavakat szinonimaként használod."

Valóban:

Definition of rational

1 a : having reason or understanding
b : relating to, based on, or agreeable to reason : reasonable a rational explanation rational behavior

Definition of logical

2 : capable of reasoning or of using reason in an orderly cogent fashion a logical thinker

"aztán amikor rájössz, hogy a számelméletben ezek mégse ugyanazt jelentik, akkor azt mondod hogy na jó."

Valóban:

Definition of rational

2 : involving only multiplication, division, addition, and subtraction and only a finite number of times
3 : relating to, consisting of, or being one or more rational numbers a rational root of an equation

2017.11.30. 17:40:03

@neoteny:
ady endre magát ond vezér egyenes ági leszármazottjának képzelte. szerinte ond-od-ad-ady hangváltásokon keresztül jött létre a családnév. erről egy verset is írt.

ADY ENDRE: OND VEZÉR UNOKÁJA

Egy nagy tivornyán borral, vérrel
Idéztem a halottakat
S találkoztam vad Ond vezérrel.

Nyeregben ült kozák ló hátán,
Rabolt ló hátán dölyfösen
S én elhültem ős szine láttán.

Hiába akarnám, szeretném,
Nincsen hozzá semmi közöm,
Más a szemem, gerincem, eszmém.

Más a lovam, a vérem, álmom,
Tőle jövök és idegen
Az én ősöm, fajtám, királyom.

Ilyen bánat-folt nincs fölvarrva
E kerek földön senkire,
Csak fajából kinőtt magyarra.

ez egy logikus/racionális levezetés? ond-od-ad-ady.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 17:41:42

@444:

"ady endre magát ond vezér egyenes ági leszármazottjának képzelte."

És?

"te a logikus és a racionális szavakat szinonimaként használod."

Valóban:

Definition of rational

1 a : having reason or understanding
b : relating to, based on, or agreeable to reason : reasonable a rational explanation rational behavior

Definition of logical

2 : capable of reasoning or of using reason in an orderly cogent fashion a logical thinker

"aztán amikor rájössz, hogy a számelméletben ezek mégse ugyanazt jelentik, akkor azt mondod hogy na jó."

Valóban:

Definition of rational

2 : involving only multiplication, division, addition, and subtraction and only a finite number of times
3 : relating to, consisting of, or being one or more rational numbers a rational root of an equation

2017.11.30. 17:43:23

@neoteny:
na de akadémia vagy ady levezetése "logikus"/"racionális"? igen, vagy nem?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 17:45:01

@444:

"te a logikus és a racionális szavakat szinonimaként használod."

Valóban:

Definition of rational

1 a : having reason or understanding
b : relating to, based on, or agreeable to reason : reasonable a rational explanation rational behavior

Definition of logical

2 : capable of reasoning or of using reason in an orderly cogent fashion a logical thinker

"aztán amikor rájössz, hogy a számelméletben ezek mégse ugyanazt jelentik, akkor azt mondod hogy na jó."

Valóban:

Definition of rational

2 : involving only multiplication, division, addition, and subtraction and only a finite number of times
3 : relating to, consisting of, or being one or more rational numbers a rational root of an equation

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 18:40:50

@444:

"ettől lehet szisztematikus. számoktól."

Egy osztály diákjait tornasorba (magassági sorrendbe) lehet rakni egyetlen szám használata nélkül; anélkül, hogy megmérnénk (számosítanánk) bármelyik diák magasságát.

Elégséges, ha össze tudjuk hasonlítani két tetszőleges diák _egymáshoz mért_ magasságát. Vagyis csak egy "kisebb-vagy-egyenlő?" logikai értéket adó két paraméteres komparátor (összehasonlító) funkcióra van szükségünk; ezzel már magassági sorrendbe lehet rendezni tetszőleges számú diákot pl. bubble sort alkalmazásával (feltéve, hogy nincs túl sok diák az osztályban). Ez egy példa arra, hogy lehetséges "szisztematikus" viselkedés (itt: tornasorba rendezés) számok használata nélkül.

2017.11.30. 19:35:32

@neoteny:
a rendezéshez (például tornasor) nem feltétlen kell valós egységelem (méterrúd) és mértékegység (méter). és lehet csereberélni.

buborékrendező algoritmus sémája (wikipédia szerint)

procedure bubbleSort( A : list of sortable items )
n = length(A)
repeat
swapped = false
for i = 1 to n-1 inclusive do
/* if this pair is out of order */
if A[i-1] > A[i] then
/* swap them and remember something changed */
swap( A[i-1], A[i] )
swapped = true
end if
end for
until not swapped
end procedure

oké. nem feltétlen kell tömb. lehet listában is rendezni. abban nincs explicit sorszám. de van első eleme és van, ami utána következik. az nem logikai következetés. hanem valami fizikai, kémiai, biológiai, földrajzi értelemben vett rendezés. és ebből következően a rendezett lista természetes leszámlálás. nem elég a logikai következtetés. A ⊃ B, hanem van egy A <= B reláció. a rendezés maga a leszámlálás. nyilván azért rendezi le a tornatanár, hogy tudja ki a legmagasabb. négy elég magas kerüljön egy ötfős a kosárlabda csapatba. vagy tudja, hogy ki a legalacsonyabb. ezt tudnia kell, hogy milyen magasra teszi a rugat, vagy milyen magas szekrényt állít. azért, hogy a nagyon kicsinek is esélye legyen átugrani. a sornak megbecsli a közepét. és látja, hogy mekkora a medián magasság.

számok nélkül a tornatanár azt mondja. kisfiam, ezt a szekrényt át tudod ugrani. mindegy, hogy milyen kicsi vagy. és a szekrény milyen magas. ha többi átugrotta, akkor neked is át kell ugrani. és lehet, hogy az a szerencsétlen törpe. valakinek azt kell mondania: tanár úr. fél méterrel kisebb nálunk. de még egyszer maga a rendezés implicit számolás. akkor is ha nincs valós egységelem, nincs minden elemnek explicit sorszáma. mert első van (vagy nulladik) és utána következő, ami nem a logikai következmény.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 19:42:24

@444:

"a rendezéshez (például tornasor) nem feltétlen kell valós egységelem (méterrúd) és mértékegység (méter)."

Erről van szó: vagyis az, hogy "ettől lehet szisztematikus. számoktól" a tőled megszokott bullshit.

"nem elég a logikai következtetés."

Elég; egy pár két tagját meg kell cserélni a sorban, ha a "kisebb-vagy-egyenlő?" komparátor funkció 'hamis' értéket ad az összehasonlításukkor.

"a rendezés maga a leszámlálás."

Bullshit.

"de még egyszer maga a rendezés implicit számolás."

Bullshit.

2017.11.30. 20:30:04

@neoteny:
a logikai következmény: ⊃
az összehasonlítás: <>
ez két egymástól független művelet. az első logikai. a második (akárhogy csűrjük-csavarjuk) aritmetikai. aztán mondhatod, hogy az algebrai. az algebra számelméleti absztrakció. nem azt mondjuk, hogy 0 és 1. hanem egységelem és nullelem. előállíthatók olyan szövegek, amiben az identitás elem "magyar". az minden főnév elé odaírható.

mai MTI hír.
Az állam megveszi a Bálnát
A kormány úgy döntött, megveszi a Bálna épületét a fővárosi önkormányzattól a Magyar Turisztikai Ügynökségnek - közölte Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A MAGYAR állam megveszi a MAGYAR Bálnát
A MAGYAR kormány úgy döntött, megveszi a MAGYAR Bálna épületét a MAGYAR fővárosi önkormányzattól a Magyar Turisztikai Ügynökségnek - közölte a MAGYAR Lázár János, a MAGYAR Miniszterelnökség MAGYAR vezetője csütörtökön MAGYAR Budapesten, MAGYAR sajtótájékoztatón.

2017.11.30. 20:56:32

@neoteny:
így helyesebb:
A MAGYAR állam megveszi a MAGYAR Bálnát
A MAGYAR kormány úgy döntött, megveszi a MAGYAR Bálna MAGYAR épületét a MAGYAR fővárosi MAGYAR önkormányzattól a MAGYAR Turisztikai Ügynökségnek - közölte a MAGYAR Lázár János, a MAGYAR Miniszterelnökség MAGYAR vezetője csütörtökön MAGYAR Budapesten, MAGYAR sajtótájékoztatón.

az identitás elemet egyetlen főnév elé nem lehet igazán odaírni. MAGYAR csütörtök nincs. az mti hír készítője itt egy hibát vétett. nem kell odaírni, hogy csütörtökön. egy igazán jó propaganda szövegben minden főnév elé oda lehet tenni az identitás elemet. tessék pontosabban szerkeszteni.

egyébként lázár jános miniszterlnökséget vezető miniszter úgy értem MAGYAR lázár jános MAGYAR miniszterlnökséget MAGYAR miniszter csütörtökönként tart MAGYAR sajtótájékoztatót. azt hívhatnánk úgy is, hogy MAGYAR csütörtök. de nem így hívjuk. mert ennyire azért nem vagyunk nacionalisták.

Tamáspatrik 2017.11.30. 21:02:23

@Ad Dio: Én sem látom a versenyelőnyt, épp ezért nem is nagyon tudunk folyamatosan magas növekedést produkálni.

Ad Dio 2017.11.30. 21:43:02

@Tamáspatrik:

Nekem már az is elég, ha a régiós versenytársaktól nem maradunk le és a gazdaság stabil marad.

A kormány próbálkozásaira (keleti nyitás, Paks 2) egyelőre meglehetősen mérséklet bizakodással tekintek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 22:07:53

@444:

"a második -- az összehasonlítás -- (akárhogy csűrjük-csavarjuk) aritmetikai."

Bullshit: az összehasonlítás történhet bármi alapján. Hajszín szerint is sorba lehet rendezni diákokat, pl. albínófehértől kezdve a szőke különféle árnyalatain az éjfeketéig. Vagy szemszín alapján attól függően, hogy hová esnek a szemek színei a látható spektrumon ( en.wikipedia.org/wiki/Visible_spectrum#/media/File:Light_dispersion_of_a_mercury-vapor_lamp_with_a_flint_glass_prism_IPNr%C2%B00125.jpg )

Szó sincs olyasmiről, hogy _minden_ összehasonlítás aritmetikai lenne; a C programozási nyelvben a relációs operátorok aritmetikai objektumokon ("számokon") operálnak, de már pl. a C++ programozási nyelvben a relációs operátorok túlterhelhetőek, és így tetszőleges objektumokon tetszőleges relációkat rendelhetnek az egyes relációs operátorokhoz.

Sőt még a C nyelv futásidejű könyvtárában lévő qsort() funkció negyedik paramétere is egy a programozó által adott összehasonlító funkció mutatója: ha a programozó úgy akarja, sorba rendezhet egy számokat tartalmazó tömböt pl. annak alapján, hogy hány 1-es bit van a számokban, amely esetben az összehasonlító funkció egyenlőnek fogja ítélni az 1-es, 2-es, 4-es, 8-as, 16-os, 32-es stb. számokat, és ezek mindegyikét kisebbnek fogja ítélni a 3-as, 6-os, 12-es, 24-es stb. számoknál, amelyek mindegyikét kisebbnek fogja ítélni a 7-es, 14-es, 28-as, 56-os stb. számoknál és így tovább.

Vagy összehasonlíthat számokat annak alapján, hogy "alulról" (jobbról) hanyadik bitpozícióban van az első 1-es. Ennek alapján egyenlőnek találja az 1-et, a 3-at, a 7-et, a 15-öt stb; és ezek mindegyikét kisebbnek, mint a 2-t, 6-ot, 14-et, 30-at stb. és így tovább.

Ha pedig valamilyen struktúrákból álló tömb kerül sorbarendezésre, akkor az összehasonlító funkció az egyes struktúrák tartalmait tetszőlegesen értelmezi abból a szempontból, hogy két struktúra közül melyiket értelmezi kisebbnek, nagyobbnak ill. mikor értelmezi őket egyenlőnek.

Így hát ez az összehasonlító funkció mindig "túlterhelt": explicit módon meg kell adni egy partikuláris implementációját, ami tetszőleges szempontok alapján elvégzi az összehasonlításokat két objektum ("szám" vagy struktúra) között.

Mivel a számok _jelentése_ tetszőleges, a számok összehasonlítása _nem mindig_ aritmetikai.

De mindezt te is tudod; csak lököd a posztmodern bullshit-edet.

2017.11.30. 22:28:18

@neoteny:
de ha nagyon akarod, akkor az összehasonlítás aritmetikai-logikai művelet. logikai kimenete van. de a bemenete aritmetikai. mondhatod, hogy nincs egység. csak kisebb. de ha többen vannak, akkor lesz annál kisebb. és maga a rendezés a leszámlálás. erre azt mondod, hogy ez nem számlálás. dehogy nem. a tornasorban van egy első eleme. és a nem-logikailag (például fizikailag magasság szerint) következők is rendezve vannak. és abban lesz első elem. ami az első után a második. és így tovább. a peano aritmetikában a számok így vannak megkonstruálva. végtelen sort alkotnak. de a számokat lehet véges ciklusba is rendezni. mint amilyen az évkör. de lehet spirális. vagy valami fraktálszerű elrendezés. de azokat legalább részben valamilyen aritmetikai művelettel állítják elő.

zenében a hanjegyekhez nem kötődne nem logikai (mondjuk fizikai) jellemző. akkor dallamot tetszőleges módon el lehetne torzítani. az egy macskazene. és az ütemet is. jöjjön egy rövid hang. de mennyire rövid. aztán egy hosszú. de mennyire hosszú. kétszer, vagy fele annyi, vagy három nyolcad. vagy valamit mondani kell ahhoz, hogy legyen zene. ötfokú skála. négy oktáv. mert egy operaénékes azt még esetleg kiénekli. a gyakorlatban azért van mérték és korlát.

erre mondtatod, hogy és ebben a kommentben hol vannak számok. ez is egy dekonstrukció. persze, hogy az. és ha ezt nem érted, akkor hülye vagy. nem fogadod el. oké.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 22:36:51

@444:

Például ennek a listának

3884005219, 3989912552, 2255097642, 2950251427, 1653727346,
3142592739, 485621301, 3450041516, 4012498276, 1394523725, 553728532, 831882237, 1322608746, 4285173154, 982877038,
3837976528, 3990505829, 1021671495, 455844986, 3643191153

az elemei (növekvő) sorrendbe vannak rendezve _valamilyen_ összehasonlítások szerint:

3450041516, 1394523725, 3142592739, 485621301, 2950251427,
1021671495, 3990505829, 455844986, 3989912552, 3884005219,
2255097642, 982877038, 1653727346, 3837976528, 1322608746,
4012498276, 3643191153, 4285173154, 831882237, 553728532

Már csak azt kellene tudnod megmondani, hogy mi volt a (növekvő) sorbarendezéshez használt összehasonlító funkció.

2017.11.30. 22:41:51

@neoteny:
a szín alapján hasonlítod össze. nem érdekel a frekvencia és a hullámhozz. mert az fizikai jellemző. és ugye azt próbálod kizárni. prizma sem kell. azt se kell konstruálni. hanem az égen van egy szivárvány.
cdn.thinglink.me/api/image/888365018112851968/1240/10/scaletowidth
ezt szétszedik elemekre.
www.publicdomainpictures.net/pictures/140000/velka/rainbow-1445337690d8q.jpg
piros, narancs, sárga, és így tovább. és hasonlítod a hajszíneket. de bajban vagy. mert a barna haj a leggyakoribb. csak épp a barna fény hol van?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 22:42:24

@444:

"és maga a rendezés a leszámlálás. erre azt mondod, hogy ez nem számlálás. dehogy nem."

Bullshit: ld. @neoteny:

2017.11.30. 23:13:11

@neoteny:
itt van az elekromágnes spektrum. a látható színkála. svg fájlban van. ki is nagyíthatod.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/25/Electromagnetic-Spectrum.svg
a barna fény hol van?

2017.11.30. 23:19:38

@neoteny:
hol látod a barna fényt?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 23:21:26

@444:

"a barna fény hol van?"

In terms of the visible spectrum, "brown" refers to high wavelength (low frequency) hues, yellow, orange, or red, in combination with low luminance or saturation. Since brown may cover a wide range of the visible spectrum, composite adjectives are used such as red brown, yellowish brown, dark brown or light brown.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 23:22:31

@444:

A sárga és a vörös környékén.

2017.11.30. 23:35:50

@neoteny:
na de hagyjuk a hullámhosszakat. mert ugye az mérés. a hol van a barna fény szivárványban?
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/25/Electromagnetic-Spectrum.svg
a svg állományt ki is nagyíthadot. hol a barna?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.30. 23:43:57

@444:

"na de hagyjuk a hullámhosszakat."

Na de ne hagyjuk; ugyanis az is ott van, hogy "in combination with low luminance or saturation". Hol van az általad linkelt képben "low luminance or saturation"?

2017.12.01. 00:14:25

@neoteny:
na de ha a világodban nincsenek számok, akkor nincs hullámhossz, fényesség, telítettség. prizma sincs. mert azt számok nélkül aligha tudod megkonstruálni. de mondjuk van a szivárvány. egy probléma van. abban nincs barna. a barna egy trükkös összetett szín. a vörös és a sárga közötti átmenet az narancs színű. azt be kellene szürkíteni. az már barnás. csak szürkületben nincs szivárvány. és egyébként ez se igazán szép barna. szép barna úgy lesz, hogy a narancsba (ami ugye piros és sárga) kerül még egy kis kék. de az a színskálán odébb van. abban narancs és a kék nem keveredik. és ezért a szivárványban nincs barna fény. van barna szín. a termőföld feketés barna, a fa kérge szürkés barna. a az emberek a barna árnyalatait általában elég jól meg tudják különböztetni. a szivárványban nehezen lehet elhelyezni. amikor az lmbtq társaság szolidáris az afroamerikaiakkal, akkor így egészítik ki a szivárványszínű zászlót.
dallasnews.imgix.net/1498059834-philadelphia-flag.jpg
a sötét vörös elé teszik a barnát és a feketét. de annak inkább a narancshoz van köze.

ezt onnan tudom, hogy általános iskolában a rajztanár néni egy rigorózus öregasszony volt. sanyi úgy hívta "hitler nagyanyja". nála csak 6 szinű vízfestéket volt szabad használni. piros, sárga, zöld, kék, fekete és fehér. és ebből a szabó szilvi tudott szép barnát keverni. nem könnyű.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 00:37:26

@444:

"na de ha a világodban nincsenek számok, akkor nincs hullámhossz, fényesség, telítettség. prizma sincs. mert azt számok nélkül aligha tudod megkonstruálni."

Aligha? De azért egy kicsit lehet?

en.wikipedia.org/wiki/History_of_optics

"csak szürkületben nincs szivárvány."

De szürkületben is van narancs szín; és az a szürkületben már barna szín.

"piros, sárga, zöld, kék, fekete és fehér. és ebből a szabó szilvi tudott szép barnát keverni."

Mert volt pirosa, sárgája és _feketéje_. Amely fekete adta a narancs színhez az alacsony luminanciát, amitől barna (egy árnyalata) lett a narancs szín.

"szép barnát keverni. nem könnyű."

Kiváló: ha mutatnak neked egy fél tucat barna színű színkártyát, akkor neked ezek (feltételezhetően) nem egyformán szépek; vagyis képes vagy sorba rendezni őket aszerint, hogy te mennyire találod őket szépnek. Ezt a sorbarendezést el tudod végezni páronkénti összehasonlításokkal bubble sort-ot alkalmazva. Milyen aritmetikai műveleteket végzel ilyenkor?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 01:15:30

@444:

"itt lép be gödel nem teljességi tétele. ha egy formális axiomatikus elmélet tartalmazz a természetes számok elméletét, akkor tartalmaz megoldhatatlan problémát."

Helyesen: akkor tartalmaz olyan állításokat a természetes számokról amik igazak de nem bizonyíthatóak az elméleten (rendszeren) belül.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 03:07:07

@444:

"orbán viktor tudja, hogy a beruházás (néhány familiárisának) biztosan megtérül."

Helyesen: Orbán Viktor tudja, hogy a magyar adófizetőktől erőszakkal eltulajdonított javaikból történő beruházásból néhány familiárisának biztosan lesz haszna. Hogy a tényleges befektetőknek, a magyar nettó adófizetőknek, megtérül-e a kényszerbefektetésük az érdekes kérdés.

"az index újságírója tudja, hogy ezen túl úgy egyébként senkinek sohasem térül meg."

Először is, nem az Index újságírója tudja, hanem a Figyelőé:

archive.figyelo.hu/cikkek/426929-2400-ev-alatt-terulhet-meg-orban-vasutja

Másodszor: ahogy a Figyelő-cikk is írta, a kamatköltségek (mert nem ismertek) nem kerültek beszámításra. Ugyanakkor a cikk csak vonatonkénti 123 rugó nettó pályahasználati díjjal számol mint bevétellel (nincs szó vámbevételekről). Ugyanakkor a költség már felugrott (eddig) 550 milliárdra (a cikkbeli, akkor még 472 milliárdról), így a cikkbeli számítás szerinti megtérülés 2400 évről 2800 évre nőtt.

De ez mind csak dobálózás számokkal, amiknek nagyon kevés alapjuk van.

Pedig lenne egy igen kézenfekvő megoldás: 99 évre bérbe adja Mo a földterületet Kínának amint a Soroksár-Kelebia vasút megy, és ezért bérleti díjat fizetnek a kínaiak. A vasutat meg építség meg/újítsák fel a saját költségükre. A magyarok egy petákot se fizetnek bele; ellenben a kínaiak felbérelhetnek magyar cégeket az építkezéshez. Így biztos lenne a magyarok számára a megtérülés: nem beruháznak semmit, de bérleti díjat szednek. Legyen a megtérülés a kínaiak gondja. Abszolút semmi értelme sincs annak, hogy a magyarok vegyenek egy vasutat a kínaiaktól hitelbe (kamattal együtt) 750 milliárdért ami a kínaiak kereskedelmét lendíti fel (különösen úgy nem, hogy Mo éves Kínába irányuló exportja valami 650 milliárd).

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 03:09:16

@neoteny:

"a kamatköltségek (mert nem ismertek) nem kerültek beszámításra"

Közben kiderült, hogy ismertek (a hvg.hu szerint), ezért hivatkoztam a (kamattal együtt) 750 milliárdra a hozzászólásom második felében.

2017.12.01. 08:09:04

@neoteny:
a természetben van barna szín. de a szivárványban nincsen. mondjuk a fakéreg is barna. azokhoz hasonlítható a hajszín. mert van vöröses és sárgás (szőkés) kéreg és az ébenfa feketés. ezeket lehántják a szolgák. a törzsfőnök sorba rendezi fényesség szerint: van a szőkés, a vöröses, a barnás és a feketés. így jönnek sorban. és jöhetnek a széplányok. hadd lássam milyen a hajuk színe.

erre jön valaki és azt mondja. nem így kell ám ezeket sorba rakni. mert ő analizálta a színeket festékekkel. és a szőkére azt mondja sárga. a vörösre azt, hogy piros. na jó. eddig nincs nagy különbség. mert a színeket kicsit másképp mondja. na de azt állítja, hogy a barna pirosas-sárgás-fekete. és a fekete az fekete. és a szivárványból tudja, hogy a sárga vörös és a zöld fény közötti átmenet. nézze meg abban nem úgy vannak a színek rendezve. ezeket több szempont alapján is el lehet rendezni. és valójában van kékes haj is. az igazán szép barna nem szürkés narancs (ami a piros és a sárga). abban van kék. és ritka ugyan, de van kékes fehér hajszín. ami jégszőke. és ezeket nem is feltétlen sorba lehet rendezni fényesség szerint. és mi legyen idős ősz hajúakkal. mindhez tartozik hasonló fényességű szürke. na de az idős világosszürke haj mégse ugyanaz, mint a fiatal kékes jégszőke haja. pedig ugyanolyan fényes. a sötétszürke mégse ugyanaz, mint barna. és ugye nem mindegy, hogy melyik barna. a csúnya narancsos szürkés, vagy szép kékes. pedig ugyanolyan fényes. na jó. a szép lányok haját ne a fakéreghez hasonlítgassuk. hanem az idős nők őszes (szürkés) hajához és a feketéhez. és az egész élére állítsuk a fehéret. és itt jön be egy fényesség skála. telítettség skála. a spektrum színeiből kiokoskodják a hullámhosszt. ezeket egymásra vetítik, egymással valamilyen arányban keverik. az analógiás gondolkodás is arány párokon alapul. az már számolás. analóg számolás. és a digitális komputerre (a számjegyes számítógépre) mondod azt, hogy az csak logika. az nem számol. dehogy nem. csak von neumann gép mindent visszavezet kettes számrendszerre. turing gép szimbólum sorozatokra. egy zsidó és buzi.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 08:15:59

@444:

"szép barnát keverni. nem könnyű."

Kiváló: ha mutatnak neked egy fél tucat különféle barna színű színkártyát, akkor neked ezek (feltételezhetően) nem egyformán szépek; vagyis képes vagy sorba rendezni őket aszerint, hogy te mennyire találod őket szépnek. Ezt a sorbarendezést el tudod végezni páronkénti összehasonlításokkal bubble sort-ot alkalmazva. Milyen aritmetikai műveleteket végzel ilyenkor?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 08:33:07

@444:

"az analógiás gondolkodás is arány párokon alapul."

In ancient Greek the word αναλογια (analogia) originally meant proportionality, in the mathematical sense, and it was indeed sometimes translated to Latin as proportio. From there analogy was understood as identity of relation between any two ordered pairs, whether of mathematical nature or not.

[...]

Greek philosophers such as Plato and Aristotle actually used a wider notion of analogy. They saw analogy as a shared abstraction. Analogous objects did not share necessarily a relation, but also an idea, a pattern, a regularity, an attribute, an effect or a philosophy.

en.wikipedia.org/wiki/Analogy

Vagyis _bizonyos_ analógiák aránypárokon alapulnak, de nem _minden_ analógia alapul aránypárokon.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 08:34:09

@444:

"és a digitális komputerre (a számjegyes számítógépre) mondod azt, hogy az csak logika. az nem számol."

Nehezedre fog esni megmutatni azt, hogy hol mondtam ilyet.

2017.12.01. 08:42:05

@neoteny:
és az egy megint egy másik szempont, hogy mit lát valaki szépnek. lehet mondani, hogy az is csak logika. rendben. de úgy csak szép és csúnya van. nincs szebb. és nincs legszebb.

a kovács azt mondja, hogy szép lányok hajának színe olyan, ahogyan izzik a vas. az vöröses, sárgás, kékes, fehéres módon izzik. a kovács a fekete hajúakra nem mondja, hogy szép. mert szerinte a fekete lányok nem elég tüzesek. mire a másik azt mondja, hogy azok tüzesek igazán. mert nem vasból vannak. aztán kiderül, hogy egy kicsit mindenki vasból is van. na de ha csak logika van, akkor az ember vagy vasból van, vagy nincs vasból. harmadik eset kizárva. nincs olyan, hogy egy kicsit.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 08:48:06

@444:

"és az egy megint egy másik szempont, hogy mit lát valaki szépnek."

Hogyne; ezért a kérdésem: milyen aritmetikai műveleteket végzel akkor, amikor számodra különböző szépségű barna színeket hasonlítasz egymáshoz?

"lehet mondani, hogy az is csak logika. rendben. de úgy csak szép és csúnya van. nincs szebb. és nincs legszebb."

Ismét egy csomó bullshit: ha összehasonlítasz egy pár barnát, akkor pontosan azt döntöd el a pár két eleméről, hogy egymáshoz képest melyik a szebb számodra és melyik a kevésbé szép számodra. Aztán ha elvégzed a barnák különféle árnyalatának sorba rendezését, akkor az egyik végén lesz a számodra legszebb (és a másik végén a számodra legkevésbé szép).

2017.12.01. 08:59:46

@neoteny:
a c++ programozás qsort algortmusára hivatkozol. szerint az rendez, de nem számol. mert annak paraméterként át lehet adni egy összehasonlító függvény hivatkozást. azzal számol. és a mutató értéke egy tárcím. az valójában egy szám. aztán egy c++ programot át lehet írni (le lehet fordítani) 0 és 1 karakterek sorozatára. vagy akár fekete és fehér korongok sorozatára. na de az a kód egy fizikai architektúrához tartozik. az architektúra egy rendszer logikai-fizikai felépítés. az építészmérnök a házat megtervezi. aztán az építőmunkás kivitelezi. persze van logika is benne. de kizárólag kizáró logikával aligha lehet egy házat valóságban felépíteni. mennyi tégla kell. izé. kell tégla. na jó, de mennyi? kell tégla. rendben van. hoznak néhányat. kell még tégla? igen. de mennyi? még kell tégla. na jó ez hülye. egyesével hordjuk a téglát és úgy rakjuk. szépen sorban. és mind a sorban marad. axiomatikusan, logikai úton, implicit módon közelítve az a számolás. még akkor is az, ha látszólag, exlicit módon úgy nincsenek számok. csak logika. kell még tégla, vagy már nem kell több. mert most már a fal elég magas. aztán lehet mondani, hogy nem kell mérce. elég ha legmagasabb a faluban kényelmesen elfér benne. az a mérce.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 09:18:04

@444:

"a c++ programozás qsort algortmusára hivatkozol."

Nem; a C futásidejű könyvtárában lévő qsort() funkcióra hivatkoztam. A C++ kapcsán a relációs operátorok túlterhelhetőségére hivatkoztam.

"az architektúra egy rendszer logikai-fizikai felépítés."

Erről van szó, mint ahogy utaltam is rá: @neoteny:

"és a digitális komputerre (a számjegyes számítógépre) mondod azt, hogy az csak logika. az nem számol."

Nehezedre fog esni megmutatni azt, hogy hol mondtam ilyet.

2017.12.01. 10:01:01

@neoteny:
na de ha három lány van, akkor lesz szép, szebb, legszebb. esetleg csúnya. és amikor ezeket sorba rendezed, akkor azzal valójában felállítasz egy számsort.

a ruhákat lehet úgy méretezni, hogy s, m, l, xl, xxl. de ez valójában egyenértékű egy számsorral.

előbb a vásárban volt nagy szűr és kicsi. utóbbi volt a "gyereknek való". aztán rájöttek, hogy ez nem elég. ezért volt legnagyobb, nagy, kisebb, annál kisebb. és a gyereknek való. az angolok azt mondták, hogy ez fordított sorrendben legyen s, m, l, xl, xxl. de ez implicit módon számolás. az angol és a magyar méreteket közös mérték, mértékegység, explicit számok nélkül nehéz egymáshoz hasonlítani.

a debreceni földközösségben a mérték a "nyilas" volt. egy nyilas hossza ténylegesen nem volt meghatározva. egy nyíllövésnyi. az 100-150 méter. de lehet 50 méter is, vagy akár 200. hanem csak az, hogy a város minden polgárának alanyi jogon jár valamennyi kis föld. egy "nyilas". minősítették a földeket. és hogy azon belü milyen sorrendben jár azt nyíllal sorsolták. vagy megegyeztek az utcaszerben. de ez nem polgári földtulajdon volt, hanem lényegében szociális földosztás. mert ez attól függött, hogy mennyi volt "béres föld" (amit a város kiadott haszonbérbe). és csak a maradékot osztották fel úgy, hogy, ha egy házban, vagy az ott lakó családban vagy családokban van munkaképes, de az iparosként, kereskedőként mindegyik nem tud megélni a városban és nincs elég megtakarításuk ahhoz, hogy a várostól tudjanak földet bérelni, de valamennyi adót fizetnek, akkor az adóért cserébe kapjanak egy kis földet. azon gazdálkodjanak. járjon egy "nyilas". ezt okoskodták ki. ez logika. de ez valójában egy szociális földosztás. amire lehet mondani, hogy baromság. debrecen a földközösség idején nagyobb város volt, mint pozsony, buda vagy pest. úgy, hogy háromfelé hódolt. a császárnak/királynak, a fejedelemnek és a török portának. mert a három részre szakadt országrészek határára került. igazán egyikhez se tartozott.

townson nevű angol utazó feljegyezte: "Hogy milyen körülmények között jött létre Debrecen, nem tudom, s azt sem sejtem, mi indíthatott harmincezer embert arra, hogy egy ilyen helyet válasszon lakóhelyéül, ahol sem forrás, sem folyó, sem építőanyag, sem tüzelőanyag, sem szívmelegítő bor nincs.” a termőföld. és azt írja, hogy a lakók messze nem a szegényebbek. úgy tudná ezt elmondani, hogy európában nincs még egy olyan nagy falu, mint debrecen. van egy kollégiuma. de az olyan, mintha londonban a legnagyobb szegényház lenne. a kollégium valójában egy nagy dologház, amiben a szegények dolgoznak. na de a diákok fenntartják magukat és tanulnak és tanítanak. és csodálkozik, hogy egyes diákok jártak már londonban. nem érti ezt az egészet. és azt mondja, hogy szinte egész európát bejárta. debrecen a legutolsó hely ahol letelepedne. aztán nyilván elmagyarázták neki, hogy senki se akarja, hogy feltétlen letelepedjen. ha nem tetszik neki, akkor álljon odébb.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 10:03:18

@444:

"na de ha három lány van, akkor lesz szép, szebb, legszebb. esetleg csúnya. és amikor ezeket sorba rendezed, akkor azzal valójában felállítasz egy számsort."

Nem.

Ha mutatnak neked egy fél tucat különféle barna színű színkártyát, akkor neked ezek (feltételezhetően) nem egyformán szépek; vagyis képes vagy sorba rendezni őket aszerint, hogy te mennyire találod őket szépnek. Ezt a sorbarendezést el tudod végezni páronkénti összehasonlításokkal bubble sort-ot alkalmazva. Milyen aritmetikai műveleteket végzel ilyenkor?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 10:19:57

@444:

"a maradékot osztották fel úgy, hogy, ha egy házban, vagy az ott lakó családban vagy családokban van munkaképes, de az iparosként, kereskedőként mindegyik nem tud megélni a városban és nincs elég megtakarításuk ahhoz, hogy a várostól tudjanak földet bérelni, de valamennyi adót fizetnek"

Ha nem volt jövedelmük, akkor miből fizettek "valamennyi" adót?

"akkor az adóért cserébe kapjanak egy kis földet"

És ez miben különbözött a "béres föld" intézményétől?

"mi indíthatott harmincezer embert arra, hogy egy ilyen helyet válasszon lakóhelyéül, ahol sem forrás, sem folyó, sem építőanyag, sem tüzelőanyag, sem szívmelegítő bor nincs.” a termőföld."

Amiből az következik, hogy a debrecenieknek mindenféleképpen nyílt gazdálkodást kellett folytatniuk, hiszen valahonnét be kellett szerezniük az építőanyagot meg a tüzelőanyagot meg a szívmelegítő bort (a vízről feltételezem, hogy kutakból nyerték, nem pedig lajtoskocsikon importálták a városba).

Ami azt jelentette, hogy a termőföldnek és az azon alkalmazott termelési technológiáknak igen csak jónak kellett lenniük, hiszen a városba importált javakért a termőföldeken megtermelt jószágokkal fizettek a debreceniek: csak úgy gyarapodhattak, ha sok jószágot termeltek meg és azokat exportálva fizettek az importokért.

2017.12.01. 10:46:00

@neoteny:
dennis ritchie csak tudott számolni. explicit számolás nélkül aligha alkothatja meg a c nyelvet. azt mondja, hogy legyen egész (int). az már ugye szám. na de legyen rövid (short) és hosszú egész (long) is. azért, mert így lehet a kiszámítás alacsony szinten optimális. sőt még azt is mondja, hogy mindből legyen előjel nélküli (unsigned). és legyen mutató (*). és abból legyen explicit típus nélküli (void*). és ebből lesz a generalizált qsort algoritmus a szabványos c könyvtárban. ami akármilyen típusú tömböt, akár struktúra tömböt is képes lerendezni egy tetszőleges összehasonlító függvénnyel. stroustrup azt mondja, hogy ezt egészítsük ki. és legyen sablon. és egy absztakt adattípusnak legyen saját szerkezete és működése. lehesen hozzá műveleti jeleket és eljárásokat kapcsolni. és ebből lehet egy olyan általános szám (number) adattípust csinálni ami tetszőleges pontossággal számol. amire a c programozó azt mondja, hogy az úgy nem optimális. mert neki alacsony szinten ott van a float és a double. tehát állít egy korlátot és úgy optimalizál. persze ha rosszul állítja, akkor a változó túlcsordul. vagy csak futás időben derül ki, hogy a qsort mégse megfelelő típusú mutatókat kapott. előzetesen a fordító nem jelzett. erre dennis ritchie azt mondja, hogy ez a te bajod. stroustrup azt, hogy erre találta ki a sablont. és egy bonyoultabb előfordítót. egy lisp programozó azt mondja, hogy minden, ami nem elemi az lista. fűzzél mindent listába. listát listába. a forth programozó azt mondja, hogy hülye vagy. sokkal jobb verembe rendezni. a prolog azt mondja, hogy miért kellenek imperatív utasítások. azt le lehet írni deklaratívan. termekkel, egyszerű atomokkal és klózokkal. a tényekből és szabályokból következtetünk. mert úgy logikus. klasszikusan az a logikai programozás. de elvben mindegyik logikus. és a gyakorlatban a c fordító és futás idejű gép és a prolog értelmező is számlál. és ez vissza van vezetve 0 1 bitsorozatra. fekete és fehér oldalú korongok csereberélésére. újabban az elképzelés az, hogy az atom szuperponált állapotban lehet így is, lehet úgy is. nem csak az van, hogy tudom, hogy ez igaz. és konvenciálisan azt mondom: 1. és tudom, hogy nem igaz. és arra konvenciálisan azt mondom: 0. aztán megállapodunk abban, hogy ha valami nem nulla, akkor valami. tehát igaz. ne így legyen. hanem legyen olyan állapot, hogy még vagy esetleg már nem tudom. lehet így is, lehet úgy. erre valaki mondhatja azt, hogy ez így nem "logikus". dehogy nem. csak egy másik logika.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 11:04:04

@444:

"és ebből lesz a generalizált qsort algoritmus a szabványos c könyvtárban. ami akármilyen típusú tömböt, akár struktúra tömböt is képes lerendezni egy tetszőleges összehasonlító függvénnyel."

Erről van szó: ha csak számolás történne, akkor nem lenne szükség tetszőleges összehasonlító függvényre, hiszen a C relációs operátorai működnek mindenféle számokra (char, short, int, long és ezek előjel nélküli változatai, sőt még a float és double típusokra is).

Ha mutatnak neked egy fél tucat különféle barna színű színkártyát, akkor neked ezek (feltételezhetően) nem egyformán szépek; vagyis képes vagy sorba rendezni őket aszerint, hogy te mennyire találod őket szépnek. Ezt a sorbarendezést el tudod végezni páronkénti összehasonlításokkal bubble sort-ot alkalmazva. Milyen aritmetikai műveleteket végzel ilyenkor?

2017.12.01. 11:33:33

@neoteny:
ha egy szegény iparosnak vannak minimális szükségletei és megfizeti az adót. és mondjuk van családja. odaadja ami maradt. de ezek után nem tudja űzni az ipart. mert az ahhoz szükséges javakat a gyerekei elfogyasztották. ezt a problémát a liberális morálfilozófusokat követve megoldhatná úgy is, hogy az asszonyt vagy az egyik gyerekét (amelyik a legtöbb kiadással jár) fejbe veri a kalapáccsal. az utána a család nem fogyaszt annyit. és relatíve többet termel. erre azt mondták, hogy az iparos családjának is lehet földje. és azt művelje mondjuk az asszony. az ember kovácsoljon a műhelyben, ezt osszák el házon belül. ház után ha valaki akart, akkor igényelhetett valamennyi kis földet. egy nyilast. de csak a maradék földet osztották ki szociálisan. a nagyiparos, vagy a gazdag kalmár, vagy legnagyobb vendéglátó (bika bálint az arany bika tulajdonosa) piaci áron bérelhetett földet a várostól. de abban egyezség volt, hogy maradványt osszák el rászorultság elve szerint.

erre a nyugati típusú liberalizmus azt mondja, hogy na de olyan föld nincs. a város csökkentse a földbérlet árat. 1 évre 1 fillérért csak kiadják a földet valakinek. ez is egy elképzelés. ezzel szemben az állt, hogy ha valaki fizetett 1 nyilasért évi 10 forintot és ott volt egy másik hasonló méretű és minőségű földrészlet, akkor a másik azért is fizessen 10 forintot. ha emez megadta, akkor amaz is adja meg. így működött a földpiac. csak így általában megmaradt a termőterület egy része. amit lényegében szociálisan kioszthattak. és az első teljes körű népszámlálás idején kiderült, hogy debrecen nagyobb város, mint pozsony, buda vagy pest. amiben a polgárság ugyan nem volt különösebben gazdag. de olyan nagyon szegény se. a németek azt mondták, hogy ez így nem lesz jó. mert ha a magyarok ilyen nagy oppidumot építenek, aminak van saját ipara, vásárokat tart, idegen forgalma van és szolgáltat, akkor az hogyan függ a császártól. sehogy. az ilyen elég erős haderőt tudnának szervezni bécs ellen. ezért fel kell számolni a magyar nemzeti liberalizmust és ezt a félfeudális-félkapitalista polgárosodást.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 11:45:46

@444:

"ha egy szegény iparosnak vannak minimális szükségletei és megfizeti az adót. és mondjuk van családja. odaadja ami maradt. de ezek után nem tudja űzni az ipart."

Bygmester Finnegan, of the Stuttering Hand, freemen's maurer, lived in the broadest way immarginable in his rushlit toofarback for messuages before joshuan judges had given us numbers or Helviticus committed deuteronomy (one yeastyday he sternely struxk his tete in a tub for to watsch the future of his fates but ere he swiftly stook it out again, by the might of moses, the very water was eviparated and all the guenneses had met their exodus so that ought to show you what a pentschanjeuchy chap he was!) and during mighty odd years this man of hod, cement and edifices in Toper's Thorp piled buildung supra buildung pon the banks for the livers by the Soangso.

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.01. 12:21:53

@neoteny:
nem állítom, hogy csak számolás történik és nincs logika. szerintem logika nélkül a számolás mihaszna. de ugyanez igaz megfordítva is. számok nélkül a logika is mihaszna. elvben állíthatod, hogy nem. de a gyakorlatban majdnem biztosan igen.

ezért alakult ki a logika mellett a számtan. és ezért jött létre a logika mellett a fizika, a kémia. és a biológia is bioaritmetika, biofizika és biokémia. ezért jött létre a mértan és földrajz. ha a logika önmagában elég lenne, akkor ezeket természettudományos diszciplinkákat az emberiség nem alakította volna ki kínában ugyanúgy, mint oroszországban vagy amerikában. hanem lenne egységes filozófia. egységes evilági vallás. egy világvallás. egy világrend. de nincs. ez a tapasztalat.

a természettudomány vált többé-kevésbé egységessé. az sem teljesen. mert egy fizika előadáson elmondják, hogy ez most a német típusú felosztás. és az előadó elmondja, hogy ezt ezen címszó alatt találják meg egy amerikai tankönyvben. ugyanazt valamelyest eltérő nevezéktannal. és van aki úgy érti meg könnyebben. itt van a különbség. és lehet, hogy a cigányok nem csak azért teljesítenek kicsit rosszabbul az iskolában, mert valamivel szegényebbek. hanem mert nincs elegendő magyar-cigány tanító. de ez esetben a németek is, és az amerikaiak is próbálják a saját kultúrájukat kierőszakolni még a természettudományban is, ahol látszólag nincs különösebben jelentősége.

mit számít a fizika tanítás szempontjából a magyar nyelv eredete. azt, hogy ha elfogadjuk, hogy az elemi mozgásformákat leíró igék döntő többsége hangutánzó-hangfestő szó, akkor így tanítják az óvodában. és amikor a gyerek megtanul írni, olvasni és számolni, akkor megtanulja több nyelven, eljátssza művészien, vagy sportosan. vagy számoljon vele. és te ugye azt mondod, hogy számolnia már nem kell megtanítani. mert minden úgy is csak logika. de nem. a fizika nem csak logika.

persze erre lehet mondani, hogy az emberiség döntő többsége hülye. és nem értette meg, hogy egy olyan anarchiában kellene élni, amiben nincsenek számok. azt, nem tudom hogy számok nélkül hogy lesz kapitalizmus. tartok tőle sehogy. de te majd tudod. vagy tgm. a spektákulum társadalma ilyen. az anarcho kommunizmus. az anarcho kapitalizmus a másik véglet, abban mindennek van szabad piaci értéke. úgy mindent ki lehet cserélni és mindent ki lehet számolni. valószínűleg olyan se lesz. de ettől még lehet vele próbálkozni. álljanak össze az anarchisták. vegyenek földet és hozzanak létre legalább egy kistelepülést akárhol a nagyvilágban. aztán kiderül, hogy látszólag anarchiában élő amisok valójában brutális rendpártiak. mert másképp nem tudnák fenntartani a szokásrendet. a szabad piaci elmélet és a gyakorlat is régen elvált egymástól.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 12:55:53

@444:

"mit számít a fizika tanítás szempontjából a magyar nyelv eredete. azt, hogy ha elfogadjuk, hogy az elemi mozgásformákat leíró igék döntő többsége hangutánzó-hangfestő szó, akkor így tanítják az óvodában. és amikor a gyerek megtanul írni, olvasni és számolni, akkor megtanulja több nyelven, eljátssza művészien, vagy sportosan. vagy számoljon vele. és te ugye azt mondod, hogy számolnia már nem kell megtanítani. mert minden úgy is csak logika. de nem. a fizika nem csak logika."

What clashes here of wills gen wonts, oystrygods gaggin fishy-
gods! Brékkek Kékkek Kékkek Kékkek! Kóax Kóax Kóax! Ualu
Ualu Ualu! Quaouauh! Where the Baddelaries partisans are still
out to mathmaster Malachus Micgranes and the Verdons cata-
pelting the camibalistics out of the Whoyteboyce of Hoodie
Head. Assiegates and boomeringstroms. Sod's brood, be me fear!
Sanglorians, save! Arms apeal with larms, appalling. Killykill-
killy: a toll, a toll. What chance cuddleys, what cashels aired
and ventilated! What bidimetoloves sinduced by what tegotetab-
solvers! What true feeling for their's hayair with what strawng
voice of false jiccup! O here here how hoth sprowled met the
duskt the father of fornicationists but, (O my shining stars and
body!) how hath fanespanned most high heaven the skysign of
soft advertisement! But was iz? Iseut? Ere were sewers? The oaks
of ald now they lie in peat yet elms leap where askes lay. Phall if
you but will, rise you must: and none so soon either shall the
pharce for the nunce come to a setdown secular phoenish.

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.01. 13:32:00

@neoteny:
ez az, hogy nem érted az összefüggést. azt kérded. mi köze van a hangtannak a oktatáshoz? nyilván semmi. szerinted.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 13:41:25

@444:

"nem érted az összefüggést. azt kérded. mi köze van a hangtannak a oktatáshoz? nyilván semmi. szerinted."

next to nothing and celescalating the himals and all, hierarchitec-titiptitoploftical, with a burning bush abob off its baubletop and with larrons o'toolers clittering up and tombles a'buckets clotter-ing down.

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.01. 18:39:26

@neoteny:
angol fallow ~ puszta, ugar.
- óangol: fealu
- ószász: falu
- ősgermán: falwa
- ónorvég: fölr ~ föld
ez hogy van? senkinek nem tűnt fel. vagy feltűnt, csak valahogy elhallgatták.

Valószínűleg alapnyelvi örökség az ugor, esetleg a finnugor korból. ⊗ Vog. (T.) pawdl falu; ; osztj. (V.) puyal: ’ua.’.; ? finn palva-〈földrajzi nevekben〉; ? karj. palvi ’lakóhely’ [ugor (? fgr.) *pah-y3 vagy *palyx ’falu’]. Megfelelői: ; ujg. bal'iq ’város’; ; kalm. balyasun ’; falu’; stb. A -y –ß névszóképző talán már az alapnyelvben a tőhöz tartozott. Az alapnyelvi szó alakfejlődése nem teljesen tisztázott. – A szóvégen ú >
u, illetve ß > hangváltozás ment végbe.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 18:46:23

@444:

"angol fallow ~ puszta, ugar.

ez hogy van? senkinek nem tűnt fel. vagy feltűnt, csak valahogy elhallgatták."

A magyar falu egy puszta, egy ugar volt. A makogó magyaroknak csak ilyen falvakra futotta.

The fall (bababadalgharaghtakamminarronnkonnbronntonner-
ronntuonnthunntrovarrhounawnskawntoohoohoordenenthur-
nuk!) of a once wallstrait oldparr is retaled early in bed and later
on life down through all christian minstrelsy.

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.01. 19:04:13

@neoteny:
na tessék, kiderült, hogy han solo is magyar. azt hagyjuk, hogy han/hun.

a hajója a millennium falcon. millenniumot azt értjük. megtanultuk az iskolában. honnan ered a "falcon" szó. Latin falx "curved blade, pruning hook, sickle, war-scythe". székely (sicle) sarló, háborús szkíta kasza.

vagy az van, hogy oxfordban senki sem tud magyarul. vagy tud. csak nem szabad érteni. vagy nem tudom.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 19:07:48

@444:

"na tessék, kiderült, hogy han solo is magyar"

"angol fallow ~ puszta, ugar.

ez hogy van? senkinek nem tűnt fel. vagy feltűnt, csak valahogy elhallgatták."

A magyar falu egy puszta, egy ugar volt. A makogó magyaroknak csak ilyen falvakra futotta.

Of the first was he to bare arms and a name: Wassaily Booslaeugh of Riesengeborg. His crest of huroldry, in vert with ancillars, troublant, argent, a hegoak, poursuivant, horrid, horned. His scutschum fessed, with archers strung, helio, of the second. Hootch is for husbandman handling his hoe. Hohohoho, Mister Finn, you're going to be Mister Finnagain! Comeday morm and, O, you're vine! Sendday's eve and, ah, you're vinegar! Hahahaha, Mister Funn, you're going to be fined again!

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.01. 19:17:44

@neoteny:
na de ha az ősmagyarok a finnugorokkal építették a pawdl-t, akkor hogy lehet, hogy az óangolok pusztára (ami hagyományosan a magyar falu) azt mondták: fealu. az ószászok azt: falu. az ősgermánok azt, hogy falwa. és az ónorvégok azt, hogy fölr (~föld).

lehet mondani, hogy az ősmagyarok még azt mondták pawdl. és nyilván a honfoglalás után átvették az óangol, ősgermán szavakat. nem jó. mert az óangol a normann hódítás előtti angol. az ősgermán a németrómai birodalom előtti német. és arra hasonlít a magyar. amikor az akadémia szerint a magyarok a zürjénekkel és a vojtjákokkal építették a pawdl-t.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 19:21:53

@444:

"hogy lehet, hogy az óangolok pusztára (ami hagyományosan a magyar falu)"

A magyar falu egy puszta, egy ugar volt. A makogó magyaroknak csak ilyen falvakra futotta.

Our cubehouse still rocks as earwitness to the thunder of his arafatas but we hear also through successive ages that shebby choruysh of unkalified muzzlenimiissilehims that would blackguardise the whitestone ever hurtleturtled out of heaven. Stay us wherefore in our search for tighteousness, O Sustainer, what time we rise and when we take up to toothmick and before we lump down upown our leatherbed and in the night and at the fading of the stars!

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.01. 19:35:09

@neoteny:
ring szó jelentése gyűrű és csengetés.
óangol:
-- hring ~ small circlet
-- hringan ~ sound a bell
ez ugye harang. hogy vették át a magyarok az óangol szavakat. vagy megfordítva az óangolok a magyar szavakat?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 19:45:22

@444:

"hogy vették át a magyarok az óangol szavakat. vagy megfordítva az óangolok a magyar szavakat?"

"hogy lehet, hogy az óangolok pusztára (ami hagyományosan a magyar falu)"

A magyar falu egy puszta, egy ugar volt. A makogó magyaroknak csak ilyen falvakra futotta.

For a nod to the nabir is better than wink to the wabsanti. Otherways wesways like that provost scoffing bedoueen the jebel and the jpysian sea. Cropherb the crunchbracken shall decide. Then we'll know if the feast is a flyday. She has a gift of seek on site and she allcasually ansars helpers, the dreamydeary. Heed! Heed! It may half been a missfired brick, as some say, or it mought have been due to a collupsus of his back promises, as others looked at it.

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.01. 21:02:03

@neoteny:
az angol thick jelentése sűrű, vastag. azt is jelenti, hogy ostoba. ez a "thicket" rövidülése. annak jelentése bozótos, cserjés, erdős. az oxfordiak szerint ez az óangolban az jelentette, hogy "dense, viscous, solid, stiff; numerous, abundant; deep". mihez köthetők ezek a jelzők? sűrű, nyúlós, szilárd, merev, számos, kiadós és mély? és bozótos, cserjés, erdős. sanyi ebből két dologra asszociál. ami ebből szalonképes az a sziget.

az oxfordiak nem tudják megfejteni, hogy bozótos, cserjés, erdős izé, aminek a környezete sűrű, nyúlós, szilárd, merev, számos, kiadós és mély. mi lehetett az óangolban a "thicket"? sziget!

2017.12.01. 21:33:15

@neoteny:
honnan ered a catch szó?

from Anglo-French or Old North French cachier "catch, capture" (animals) (Old French chacier "hunt, pursue, drive (animals)," Modern French chasser "to hunt;" making it a doublet of chase (v.)), from Vulgar Latin *captiare "try to seize, chase" (also source of Spanish cazar, Italian cacciare), from Latin captare "to take, hold," frequentative of capere "to take, hold," from PIE root *kap- "to grasp."

proto-indoeurópai tő: KAP.
oxfordban senki se tud magyarul? hogy van ez?

2017.12.01. 22:11:52

@neoteny:
a "keep" eredete is az ős-indoeurópai KAP szótő. aminek jelentése megtart, eltart, ellátás, ellátmány.

óangol:
-- cepan -- jelentése: to render: nyújt, viszonoz az ómagyar azt mondja: "kap".
-- past tense cepte: -- "kapta"
--"capian": "to look, to keep an eye on, see to it" -- az ómagyar magyarázza, hogy: "ő kapja".

lehetetlenség, hogy ilyenformán kommunikáltak.

2017.12.01. 22:48:28

@neoteny:
keep/catch ≈ kap
hand/hold ≈ ad
nem azt állítom, hogy ezek feltéten összefüggnek. a népvándorlással, és a cserekereskedelemmel. de ahhoz képest mégis valami rendszer, hogy osztjákul a savanyú hús "pikim" és ebből lett a magyar "fúl" (fullad) szó. ami nem hangutánzó, mint a "fúj", vagy a "fúr".

2017.12.01. 23:12:22

@neoteny:
a proto-indoeurópai tő a MAG. és ebből lett az angol "make" és "mass". a mag tőból ered a készít és a massza. ennek jelentése "kneedle". tésztát gyúr. van itt bármi összefüggés a magyarral?

a kelt tészta angolul dough. mit mondtak az óangolok arra, amikor a magból készítették a masszát. azt így mondták: "dag". dagad, dagaszt. az ősgermánok a tészta gyúrást így mondták: "daigaz". dolgoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 23:24:09

@444:

"nem azt állítom, hogy ezek feltéten összefüggnek."

"hogy vették át a magyarok az óangol szavakat. vagy megfordítva az óangolok a magyar szavakat?"

"hogy lehet, hogy az óangolok pusztára (ami hagyományosan a magyar falu)"

A magyar falu egy puszta, egy ugar volt. A makogó magyaroknak csak ilyen falvakra futotta.

Shize? I should shee! Macool, Macool, orra whyi deed ye diie? of a trying thirstay mournin? Sobs they sighdid at Fillagain's chrissormiss wake, all the hoolivans of the nation, prostrated in their consternation and their duodisimally profusive plethora of ululation. There was plumbs and grumes and cheriffs and citherers and raiders and cinemen too. And the all gianed in with the shoutmost shoviality. Agog and magog and the round of them agrog.

-- James Joyce "Finnegans Wake"

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.02. 00:11:13

@444:

"a népvándorlással, és a cserekereskedelemmel."

Egy informatikus átírja a középkor történelmét - Árpád honfoglalása 558-ban történt?

http://magyarmegmaradasert.hu/erdekkorok/mult-jelen-jovo/kitalalt-kozepkor/item/3488-egy-informatikus-átírja-a-középkor-történelmét

2017.12.02. 00:14:37

@neoteny:
na de mégis csak úgy tűnik, mintha az óangolok legalábbis hírből már hallottak a magyarokról. az angol hear (ejtsd hír) ugye azt jelenti hallani.

nem azt állítom, hogy ez vagy az eredet. hanem azt, hogy van vagy lehet kapcsolat. azért az elég furcsa, hogy amikor a pusztában a magból tésztát készítenek, akkor az óangolok azt mondják, hogy van ez a fealu. és van a mag. és ott dag. az ősgermánok azt, hogy ez falwa és daigaz. az óangolok étellel kapcsolatban azt mondják: etan. az itallal kapcsolatban azt, hogy drincan. vetni akkor kell, amikor nedves a föld. és a magyar puszta, a falu olyankor vet. és ebből lesz a wet (óangol wæt, wætan). az angolban a wet igei jelentése "to wet, moisten, water". öntöz. vet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.02. 00:20:37

@444:

"nem azt állítom, hogy ez vagy az eredet. hanem azt, hogy van vagy lehet kapcsolat."

"nem azt állítom, hogy ezek feltéten összefüggnek."

"hogy vették át a magyarok az óangol szavakat. vagy megfordítva az óangolok a magyar szavakat?"

"hogy lehet, hogy az óangolok pusztára (ami hagyományosan a magyar falu)"

A magyar falu egy puszta, egy ugar volt. A makogó magyaroknak csak ilyen falvakra futotta.

To the continuation of that celebration until Hanandhunigan's extermination! Some in kinkin corass, more, kankan keening. Belling him up and filling him down. He's stiff but he's steady is Priam Olim! 'Twas he was the dacent gaylabouring youth. Sharpen his pillowscone, tap up his bier! E'erawhere in this whorl would ye hear sich a din again? With their deepbrow fundigs and the dusty fidelios. They laid him brawdawn alanglast bed. With a bockalips of finisky fore his feet. And a barrowload of guenesis hoer his head. Tee the tootal of the fluid hang the twoddle of the fuddled, O!

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.02. 00:25:54

@neoteny:
az óangol és az ősgermán szókincs egy része erősen hunglish/magyarosch. lehet készíteni egy olyan óangol/ősgermán falusi tesz-vesz szótárt, amit megért a gyügyei paraszt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.02. 00:32:06

@444:

"óangol/ősgermán falusi tesz-vesz szótár"

fallowsy

"nem azt állítom, hogy ez vagy az eredet. hanem azt, hogy van vagy lehet kapcsolat."

"nem azt állítom, hogy ezek feltéten összefüggnek."

"hogy vették át a magyarok az óangol szavakat. vagy megfordítva az óangolok a magyar szavakat?"

"hogy lehet, hogy az óangolok pusztára (ami hagyományosan a magyar falu)"

A magyar falu egy puszta, egy ugar volt. A makogó magyaroknak csak ilyen falvakra futotta.

Hurrah, there is but young gleve for the owl globe wheels in view which is tautaulogically the same thing. Well, Him a being so on the flounder of his bulk like an overgrown babeling, let wee peep, see, at Hom, well, see peegee ought he ought, platterplate. Hum!

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.02. 00:56:27

@neoteny:
sanyi szerint a "harbour" jelentése "háború". mondom neki, hogy kikötő. na jó, a "harbour" azt jelenti: kikötőben háborúzni. na de tényleg mit jelentett eredetileg a "harbour"? az oxfordiak szerint: "temporary dwelling place, quarters, lodgings; an inn; the camp of an army in the field".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.02. 01:06:43

@444:

"sanyi szerint a "harbour" jelentése "háború"."

"óangol/ősgermán falusi tesz-vesz szótár"

fallowsy

"nem azt állítom, hogy ez vagy az eredet. hanem azt, hogy van vagy lehet kapcsolat."

"nem azt állítom, hogy ezek feltéten összefüggnek."

"hogy vették át a magyarok az óangol szavakat. vagy megfordítva az óangolok a magyar szavakat?"

"hogy lehet, hogy az óangolok pusztára (ami hagyományosan a magyar falu)"

A magyar falu egy puszta, egy ugar volt. A makogó magyaroknak csak ilyen falvakra futotta.

Yet may we not see still the brontoichthyan form outlined aslumbered, even in our own nighttime by the sedge of the troutling stream that Bronto loved and Brunto has a lean on. Hiccubat edilis. Apud libertinam parvulam. Whatif she be in flags or flitters, reekierags or sundyechosies, with a mint of mines or beggar a pinnyweight. Arrah, sure, we all love little Anny Ruiny, or, we mean to say, lovelittle Anna Rayiny, when unda her brella, mid piddle med puddle, she ninnygoes nannygoes nancing by. Yoh!

-- James Joyce "Finnegans Wake"

Laptop7712 2017.12.02. 20:49:08

@neoteny:

Szerintem érdemes lenne elgondolkoznod egy kicsit, és visszaváltani két sebességet.

Van pár fehér ló felfestve néhány domboldalon ott a "Ködös Albionban", a mai napig vitatkoznak rajta Oxfordban, hogy kik, miért is rakták oda a domboldalra.
Nekünk magyaroknak, ez teljesen szimpla, mivel a fehér ló kultusza a szkíta-hun-avar-magyar ősiségnek eleven máig élő hagyománya. Számukra ez még nem evidens, még kutatni kell kicsit.

Evidencia az adatolt történettudomány számára a szkíta-hun-avar-magyar kontinuitás.
Az ókorban kérdésként merült fel, hogy melyik nép a legősibb.
Az egyiptomi, vagy szkíta. Már akkor megválaszolták, hogy a szkíta ősibb nép, mint az egyiptomi.

Itt van ez a Varga Csaba matematikus, nyelvész. - sajnos már az égből figyeli azt, hogy mi történik idelenn -

Varga Csaba: Szavaink a múltból - Magyar is angol is -
maghon.weebly.com/uploads/2/0/0/3/20035969/varga_csaba_-_angol_is_magyar_is.pdf

Ilyeneket találsz a linkelt tanulmányban:
does deed did
tesz tett tett (múlt i.)

"Megerősítésül nézzünk példákat az m-w hangmegfelelésre is:
m-w

wash what went we where
mos mit ment mi merre

Ezzel bizonyítottuk, hogy a mos-wash, mit-what, ment-went, mi we szópárok csupán kiejtési változatai egymásnak. Tehát ugyanazt mondhatjuk, mint előbb: e szavak is közös szavai az angol és a magyar nyelvnek, függetlenül attól, hogy mit gondoltunk eddig a magyar és az angol nyelv viszonyáról. Mert ha ez a módszer helyes eredményt ad a fi nnségi nyelvekre, akkor az angolra is, vagy pedig egyikre sem. Ez
az eljárás azonban matematikai (valószínűségi) szempontból mindenképp helyes eredményt kell, hogy adjon."

A tanulmány végén közöl 500 angol szót, amit csak az nem ért a mai magyar nyelven, aki tréfarépát evett.

Matematikus nyelvész írta a tanulmányt. Tehát egy átlag magyar, aki hírből nem tanult angolul, ismer 500 angol szót, csak azért, mert magyarul tud.
Nekem ha annak idején így tanították volna az angol nyelvet, roppantul egyszerű dolgom lett volna minden szempontból.

444 jól beszél, amikor elkezdi szétszedni a történetet. A lényeget kellene belevenni a történetbe. A kultúrák évezredekre is kisugározzák a hagyományt. Az óangolok meg simán a szkíta hagyomány szerint életek nyelvükben is. ha ez nem lenne még elég, akkor érdemes elmerengeni azon, hogy az angolok azt mondják, hogy Ők voltak azok, akik kitalálták a "tizedes rendszert" mint a hatékony közigazgatás jogrendi alapját. A "tizedes rendszer" ösi szkíta hagyomány, tehát az angolok tudnak valamit a szkíta hagyományról. :)

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.12.02. 21:41:08

@Laptop7712: Jó olvasni téged ismét. Minap valahogy egy elválasztott szót láttam és először nem értettem, aztán leesett.

pap - ír

- - papír - -
Kétlem, hogy a világ több, mint 7.000 (nem elírás) nyelvének akárcsak egyikén ezt ugyanígy lehet származtatni.

www.reisereporter.de/artikel/1526-diese-karte-zeigt-alle-sprachen-der-welt

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.02. 22:44:18

@Laptop7712:

"matematikus, nyelvész"

"Matematikus nyelvész"

Egy vesszőcske eltűnt közben.

"Van pár fehér ló felfestve néhány domboldalon ott a "Ködös Albionban""

This is the Willingdone on his same white harse, the Cokenhape.

-- James Joyce "Finnegans Wake"

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.02. 22:45:54

@digipenna:

"Kétlem, hogy a világ több, mint 7.000 (nem elírás) nyelvének akárcsak egyikén ezt ugyanígy lehet származtatni."

Hogyan lehet a magyar az ősnyelv ha a világ több, mint 7.000 nyelvének egyikén sem lehet ezt ugyanígy származtatni?

2017.12.02. 23:26:44

@neoteny:
köt-él -- kötél

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 00:07:03

@444:

"köt-él -- kötél"

"sanyi szerint a "harbour" jelentése "háború"."

"óangol/ősgermán falusi tesz-vesz szótár"

fallowsy

"nem azt állítom, hogy ez vagy az eredet. hanem azt, hogy van vagy lehet kapcsolat."

"nem azt állítom, hogy ezek feltéten összefüggnek."

"hogy vették át a magyarok az óangol szavakat. vagy megfordítva az óangolok a magyar szavakat?"

"hogy lehet, hogy az óangolok pusztára (ami hagyományosan a magyar falu)"

A magyar falu egy puszta, egy ugar volt. A makogó magyaroknak csak ilyen falvakra futotta.

This is big Willingdone mormorial tallowscoop Wounderworker obscides
on the flanks of the jinnies. Sexcaliber hrosspower. Tip.

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.03. 00:28:31

@neoteny:
Old English sed, sæd "that which may be sown; an individual grain of seed; offspring, posterity" from PIE *se-ti- "sowing". szed, szedi illetve szem.
leszedik azt, amit majd elvetnek.

a varga csaba féle gyűjtést kiegészítve főleg földműveléssel és harcászattal kapcsolatos szókincsben elég sok a párhuzam még angol-magyar relációban is.

2017.12.03. 00:30:55

@neoteny:
de a vicc az, hogy a "harbour" eredendően tényleg "háborúskodást" jelentett.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 00:36:40

@444:

"de a vicc az, hogy a "harbour" eredendően tényleg "háborúskodást" jelentett."

"köt-él -- kötél"

"sanyi szerint a "harbour" jelentése "háború"."

"óangol/ősgermán falusi tesz-vesz szótár"

fallowsy

"nem azt állítom, hogy ez vagy az eredet. hanem azt, hogy van vagy lehet kapcsolat."

"nem azt állítom, hogy ezek feltéten összefüggnek."

"hogy vették át a magyarok az óangol szavakat. vagy megfordítva az óangolok a magyar szavakat?"

"hogy lehet, hogy az óangolok pusztára (ami hagyományosan a magyar falu)"

A magyar falu egy puszta, egy ugar volt. A makogó magyaroknak csak ilyen falvakra futotta.

This is Rooshious balls. This is a ttrinch. This is mistletropes. This is Canon Futter with the popynose. After his hundred days' indulgence. This is the blessed. Tarra's widdars! This is jinnies in the bonny bawn blooches. This is lipoleums in the rowdy howses. This is the Willingdone, by the splinters of Cork, order fire. Tonnerre (Bullsear! Play!) This is camelry, this is floodens, this is the solphereens in action, this is their mobbily, this is panickburns. Almeidagad! Arthiz too loose! This is Willingdone cry. Brum! Brum! Cumbrum! This is jinnies cry. Underwetter! Goat strip Finnlambs! This is jinnies rinning away to their ousterlists dowan a bunkersheels. With a nip nippy nip and a trip trippy trip so airy. For their heart's right there. Tip.

-- James Joyce "Finnegans Wake"
süti beállítások módosítása