1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.10.07. 12:22 HaFr

Miért nem növekedik a Momentum?

Kapcsolódó kép

A Publicus most közzétett kutatása szerint az MSZP válságából egyedül az LMP profitált. A párt utolsó két hónapjának Szél Bernadetthez és a Ron Werber koordinálta kampányhoz köthető felívelő tendenciája éles ellentétben áll a Momentum -- e felmérés mások által is visszatérően igazolt -- megrekedésével. Talán nem elsietett feltenni a kérdést: mi történik?

Korábban írtam már, hogy a Momentumnak nincsen narratívája, illetve rosszul értelmezik azt, hogy mi ez egyáltalán. A narratíva nem egyszerűen vízió és főleg nem szakpolitikai programok technokrata egymásra hányása. A narratíva -- esetünkben -- a magyar múlt, a jelen és a jövő érzelmileg megragadó és ezt kellő számú (=nem túl sok) racionális érvvel megtámogató összefüggő története. A narratíva lényege, hogy a jövőképe szükségszerűnek és kívánatosnak tűnjék fel benne, de nem azért, mert ésszerű, hanem mert otthonos, érzelmileg átélhető, kívánatos és erős. Ennek produkálására a Momentum láthatóan nem képes, ehelyett -- sajnos -- a programmatikus gondolkodást erősíti, mert feltehetően arra számít, hogy ez képezni fog a választók fejében egy narratívát. Nincs igazuk, fordítva ülnek a lovon. Az idő meg közben szalad.

Nem vagyok elégedett -- választóként, megfigyelőként -- a Momentum vezetésének minőségével sem. A lehető legtágabban értelmezve, a generációs jellegük -- amit előnyüknek gondoltak -- éppenséggel a hátrányukra szolgál. Az egész teljesítménytől elveszi a komolyságot, ami a program kapcsán talán járna nekik, de ennek megítéléséhez nagyon kevesen fogják venni a fáradságot, tehát a vele való időtöltés -- a folyamatos szakpolitikai bizonygatás -- minimum alacsony hatékonyságú, de -- a narratíva említett hiányának ismeretében -- kontraproduktív is. 

A Momentum -- ahogy látom -- két tekintetben jár el jól. Megalapozza a jelenlétét az országban és nem közösködik a többi ellenzéki párttal. Ennek lehetnek előnyei a 2018/22-es választási ciklusban. De az utóbbi napokban az is világossá vált, hogy a Momentum nemcsak a jobboldali voksoknak nem lesz gyűjtőhelye, de a baloldaliaknak sem (az előbbieket a Fidesz megtartja, az utóbbiakra az LMP-nek van sokkal nagyobb esélye), tehát ahelyett, hogy áthidalná a Momentum a két oldalt, beleesik a szakadékba.

Nagyon érdekes kérdés az: miért az LMP és miért nem a Momentum. Egyrészt Szél Bernadett jobb karakternek tűnik a választók szemében, mint Fekete-Győr András (akként, ahogy ma ismerjük őket, de nyilván az ember változik). Az előbbi súlyosabb, érdekesebb, jobban érvényesül a képernyőn. Másrészt legalább ennyire fontos, hogy -- éppen a most a Momentum által űzött középutas politika feladásával (!) -- visszatalálnak általa az LMP-hez olyan ősrégi szavazói, akiket Schiffer elundorított a párttól. Egy, világos lett így is, hogy a középutasságra nem lehet pártot építeni Magyarországon. Kettő, Schiffer a Fidesz kétharmadát szolgálta idáig azzal, hogy ezt erőltette és nem a baloldal újraszervezését. Három, mintha az LMP-s projekt most érne be, tehát ez a párt is képes a megújulásra, amivel a Fidesz után az első ilyen. A Momentumra meg, úgy tűnik, minimum még nincs szükség, ha egyáltalán szükség van. El szeretném kerülni a cikk kapcsán a fölösleges bírálat-köröket: magam a Momentum sikerének drukkolok.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8812936579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.10.07. 13:38:33

Ez annál is érdekesebb, mert a momentumot viharos méretű médiajelenlét, médiaérdeklődés keltette életre. Most gondolj bele, te meg a pártod kapott volna (kapna) ennyi műsoridőt, médiafelületet. De nem kaptál és nem is fogsz kapni, mert Orbán és a Fidesz legnagyobb támasza a baloldal, amelyik ellehetetleníti, hogy megjelenhessen egy körön kívüli párt. Be kell már végre látni, ennek a mostani ellenzéknek nem célja, hogy kormányra kerüljön, hiszen évek óta nincs semmi olyan kezdeményezése, ami ez irányba mutatna. Megmaradni, túlélni. Ennyi. Tulajdonképpen ez egy nagykoalíció. Ehhez meg nincs szükség a momentumra, csak ők ezt még nem tudják.

ijontichy 2017.10.07. 14:40:43

@poszt: A Momentumnak volt egy jó belépője, egy helyes részcélja (el kell menni a vidékre), ami úgy tűnik félbemaradt, de ezután semmi. Mi lesz belőlük, lesz-e belőlük valami, majd kiderül.

@digipenna: "a mostani ellenzéknek nem célja, hogy kormányra kerüljön" Stimmel. Ez különösen jól látszik az MSZP-n. A pártot uralók a hátuk közepére se kívánnak egy Orbán vezette Fidesz ellenében kormányozni még egyszer. Ha lenne valami "ifjútörök" kezdeményezés (nem látom, hogy lenne), azt csírájában megölik.
Tragikomikus, hogy az ellenzékben egy embernek lenne gyomra a Vityával való iszapbirkózásra a pöcegödörben (ez a versenyszám sajnos elkerülhetetlen), és az - az egyébként minden más szempontból alkalmatlan - Gyurcsány. :-(

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.10.07. 15:06:50

Nem igazán értem a posztszerző szimpátiáját a Momentum felé.....mindegy, nem kell nekem mindent érteni.

GNDL 2017.10.07. 15:14:33

Egyébként meg nem most, így október közepe-felé kell egy kormányváltásban érdekelt politikai szervezetnek a Fidesz kormányzó többségére valós, kimutatható „veszélyt” jelentenie, hanem majd akkor amikor egyrészt már nem lesz elég ideje a fideszes agitprop kampánygépezetnek fellépnie ellenük, másrészt meg az előbbiekből adódóan emiatt hibát hibára halmozhatnak a fideszes elvtársak... mint lásd a momentumosok aláírásgyűjtő antréja után azért jó hosszú napokon át teljesen tanácstalan volt a fideszes agitprop műhely, majd csak egy szánalmas és erőtlen „álomgyilkosok” szlogen jött ki belőlük... de itt ezen a ponton már ugye visszakozniuk kellett a projektből és kínosabbnál kínosabb magyarázatokat voltak csak képesek kisajtolni magukból az így egyébként nyilvánvalóvá vált olimpiai pénzszórás miatt. Ha a választások előtt nagyjából két hónappal valamely politikai szervezet képes lenne ilyesféle akciókra, de nem csak egyszer-kétszer hanem folyamatos nyomás alatt tartani a Fideszt ilyesmivel, akkor abból még érdekes dolgok is kisülhetnek... persze „több frontos” harcra készülve, míg a Fidesz az egyik kellemetlenség magáról lesöprésén dolgozik addig jöhet a másik akció, mindemellett a „saját program” hirdetése.

Viszont egyelőre ott tartunk, hogy a Momentum október közepére ígérte a programját. Majd meglátjuk mivel készülnek... ha nem csak egy irományt fognak lobogtatni hogy „töltsd le és állj mellénk”, hanem esetleg megneveznek, vagy sorozatosan/kampányszerűen elkezdenek megnevezni miniszter-jelölteket, esetleg felmutatnak némileg népszerű és hiteles(nek tartott) támogatókat, értelmiségieket, közéleti szereplőket vagy akár „sztárokat/celebeket” akik hirdetik hogy „mmentumosok vagyunk”, elkezdik végre kihasználni mindazon kampánylehetőségeket amelyeket a Fidesz még nem foglalt el/nem tiltott be (elsősorban online- és közösségi média), és mindemellett már mint mondjuk félig-meddig kormányzó pártként lépnek fel október második felétől, akkor még mindig lenne bőven idejük arra hogy megszólítsák egyrészt a bizonytalanokat/közömböseket/pártot nem választókat, másrészt a pártválasztók közül a kevésbé elkötelezetteket... még arra is lenne idejük a választásig hogy ha több hibát is elkövetnek a kampányban akkor azokat korrigálják. :)

Szóval én még nem látom mire készülnek, de valahogy úgy érzem tudatos (és ha így van akkor racionális) döntés lehet a részükről az eddigi visszahúzódás/titkolózás. Illetve tudatos lehet a részükről az is hogy az elmúlt hónapokban néha kibújtak a takaró alól és kicsit meghúzgáltak fideszes bajszokat... Mindeközben azért azt is tudjuk/tudhatjuk, hogy vannak már mögöttük komoly „pénzemberek”, hogy országos hálózatot sikerült megszervezniük, hogy több ezerre tehető a valóban aktív aktivistáik száma, és lehetnek komoly külföldi politikai támogatóik nem csak a határon túli magyar politikai/társadalmi szervezetek körében, de ugye fotózkodtak már a francia „first ladyvel”, osztrák, cseh és holland politikai szervezetek képviselőivel tárgyaltak, és az EP-ben is megfordult a kis delegációjuk, többször is...

Határozott és bátor fellépéssel, váratlan húzásokkal, népszerű és a nyilvánosságot vállaló támogatókkal, őszinte és közérthető kommunikációval, a választópolgárok „nem hülyének” nézésével, és legfőképp nagyon aktív választási kampánnyal még a jelenlegi fideszes rendszerben is picsán lehetne rúgni a Fideszt...

Moin Moin 2017.10.07. 15:25:21

"Miért nem növekedik a Momentum?" - mert hülyék, azért!:-)

Fekete-Győrre meg, akinek egy csöpp esze van, az a kalapját se bízná rá 5 percre se, nemhogy az országát 4 évre: azzal az erővel hagyhatja nyugodtan Orbánnál is!

(Orbánnak a kalap is jopbban áll: img.444.hu/orb%C3%A1n-viktor-kalap1.jpg )

screpes 2017.10.07. 17:08:04

@GNDL:
A kezdődő kampányához szerinted kit győzhetne meg a Momentum? (Házicelebnek...)
Komolyan kérdem, de csak az ntellektuális játék kedvéért: kiről tudod elképzelni, hogy mint jellegzetes "húzóarc" alkalmas is lenne, és ODA IS ÁLLNA?
Tippem nekem is van: nem fogsz találni, ők sem fognak.

GNDL 2017.10.07. 17:13:17

@screpes: Nekem semmi tippem nincs mert én személy szerint nem erre a celebes/sztáros vonalra ugrok, igazság szerint nem is ismerek ilyeneket. :) Csak annyit említettem, ha lenne ilyen a kalapban akkor ilyesmi _is_ megdobhatja a támogatóik számát. De egyébként meg miért ne lehetne ilyen... ha a Jobbiknak van, akkor nehogy már egy ilyen mérsékelt/européer csapatnak ne lenne... :)

Szerintem az értelmiség/szakmai elit környékén jóval nehezebb dolguk van/lenne meggyőzni embereket, hogy adják nevüket, arcukat egy kampányhoz, és mondjuk főleg hogy vállaljanak fel ilyen-olyan miniszter-jelölti szerepet.

screpes 2017.10.07. 17:47:35

@GNDL:
Én is erről beszélek, tünetnek (ok és okozat egyszerre) látom azt, hogy valamirevaló arc nem illeszthető eléjük.
Fekete győrt is olyannak tekintem, mint valami nullszériás gyártási hibának:
ő volt az, aki a csúcson kiállt és azt mondta, hogy 2022-re gyúrnak...Ráérős kis hazafi, innentől lehet magyarázni a zuhanórepülést.

GNDL 2017.10.07. 18:50:36

@screpes: „aki a csúcson kiállt és azt mondta, hogy 2022-re gyúrnak”

Hát, ez csak hitelesebbé teszi... egyelőre nem úgy néz ki, mint akik 2018-ban kormányt válthatnak... ha meg ilyen magasra teszi az elvárásokat és nem jön össze akkor meg tulajdonképpen megbukott... vagy megbotlott, ha nem is bukott meg... de egy valamire való politikus ne beszéljen ekkora faszságokat, ne mondjon olyat hogy leváltjuk Orbán amikor (kizárólag a jelek szerint) ennek semmi esélye... :)

Khonsu 2017.10.07. 18:53:34

Sajnálom a Momentum csapatát, de jelen állás szerint úgy néz ki, az LMP fogja megcsinálni azt, amit nekik kellett volna. Így innentől nem nagyon maradt érdemi szerepük.

screpes 2017.10.07. 19:16:14

@GNDL:
igazad van, tehát az erényük, hogy hitelesek: azzal a kijelentéssel és önképpel, hogy ha rajtuk múlik, nem lesz 2018 ban váltás..
Rendben, viszlát .

screpes 2017.10.07. 19:17:40

@GNDL:
(nem neked viszlát, hanem nekik)

screpes 2017.10.07. 19:20:29

@Khonsu:
látod én is épp ezt írogatom... Csakhogy szerintem az LMP SEM teljesíti be, (jelen programjával), amit elvárunk egy vezetésre hivatott pártalakulattól.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.07. 19:41:54

@Fuxos (ex bömis): a szerző a magyar politikai rendszer egészét szem előtt tartja :)

Boross Bence 2017.10.07. 19:48:46

Kicsit elszakadva a Momentumtól, végülis a poszt "racionális magvának" azt látom, hogy az 1990-2010 közötti narratíva (európázás) kipukkadása után 7 évvel miért nem sikerült még mindig ellen-alternatívát állítani az orbánival (nemzeti harc, harcos nemzet) szemben. Jelenleg ugyanis csak az Orbán személyére kihegyezett üres fújolás van a másik oldalon.

A válasz a kérdésre pedig az, hogy - itt kissé 444/unionista logikáját átvéve - nem született meg az a belátás a fővárosi balliberális oldalon, hogy bizonyos elvárásokat fel kell adniuk azért, hogy ezzel megnyerhessenek más csoportokat is a maguk ügyének. Vagyis érdekeegyesítésre van szükség ahhoz, hogy létrejöhessen egy új társadalmi koalíció az orbánival szemben.

Ehhez persze először világosan ki kell mondani, hogy nekik mi az érdekük, és el kell ismerni, hogy rajtuk kívül mások velük ellentétes érdeke, szempontjai is számítanak. Ezután lehet csak kidolgozni a kompromisszum részleteit, ami szükségszerűen a hatalmi és vagyoni kérdéseket is magába kell hogy foglaljon. Vagyis az új narratíva a már létező kis csoportnarratívák újfajta egyesítésével állhat majd elő.

Például ha valaki Őcsényról akar szavazókat, akkor az a minimum, hogy belássa - Rajcsányi Gellérttől átvéve -: "az őcsényieknek is joguk van elmondaniuk, hogy ők milyen közösségben akarnak élni", vagyis partnernek kell őket tekinteni, és nem agymosott gyűlölködőknek.

Amíg itt puszta választástechnikai ötletelés folyik, és a médiában megfelelően eladható személyeket keresnek a miniszterelnöki castingon, addig Orbán nyugodtan hátradőlhet, mert egy új szavazója sem lesz az ellene fenekedőknek. Ha viszont megindul a valódi érdekegyesítő folyamat, akkor nincs az a jogszabály-módosítás vagy 14 évre bebetonozott személy, aki őt hatalmon tarthatná.

Khonsu 2017.10.07. 20:07:31

@screpes:

Senki sem teljesíti be, mert a NER ezen a ponton már (ésszerű mennyiségű erőforrás felhasználásával) legyőzhetetlen.

Arra azonban alkalmas lehet, hogy a Nyugaton kialakuló konglomerátum hazai politikai hídfőállását képezzék. Egy csepp Nyugat a NER tengerében.

GNDL 2017.10.07. 20:51:19

@Boross Bence: „miért nem sikerült még mindig ellen-alternatívát állítani az orbánival szemben”

Ha lenne alternatíva tudnál róla? Ha tudnál róla, milyen forrásból értesülnél hogy van ilyen? Esetleg a közmédiából? Onnan hetedik éve biztos nem. Kereskedelmi rádiók? Azoknak az MTI híreit kell adniuk évek óta. Megyei lapok? Onnan főleg nem, egészen konkrétan az összes egy kaptafára készül a fideszes agitprop kampányműhelyekben. Politikai reklámok, plakátok? Gyakorlatilag betiltva mára az összes ilyen felület. Szóval?

Csak azért kérdezem mert van alternatíva, sőt, csak alternatíva van... hogy a faszba ne lenne alternatíva... és most komolyan, ne viccelj, hogy egy olyan kormányzatnak ne lenne alternatívája amelyben olyanok kapnak főszerepet mint Fazekas, Rogán, Balog, Németh Szilárd, Kósa, Varga Mihály... vagy maga Orbán Viktor, akinek szerepe gyakorlatilag nem egy kormányfőé, hanem egy fanatikus vallási vezetőé, akinek dogmáit cáfolni blaszfémia, „világi” ember hozzá nem szólhat (gondolok itt arra hogy utoljára egy évtizede szerepelt nyilvános politikai vitán, és hetedik éve nem adott élő interjút „nem vallási fundamentalista” sajtóterméknek).

„nem született meg az a belátás a fővárosi balliberális oldalon, hogy bizonyos elvárásokat fel kell adniuk”

Egy kis visszafogott zsidózás, remek, már hiányzott, de akkor hogy lehet, hogy vidéken is sikerül áttörniük néhol az üvegplafont baloldaliaknak és liberálisoknak? Ez mégis mennyire piszkít bele a hungarista kampányodba, ha _nem csak Budapesten_ vannak baloldaliak és liberálisok? :) Ráadásul... hát hol a faszomban van a jobboldal? Ők mennyi lehetőséget, mennyi médiafelületet kapnak? Tudod melyik jobboldalról beszélek... a hagyományosról... a piacpártiról, a kapitalizmuspártiról, kisebb állam kisebb adók, szubszidiaritás, szabad piacgazdaság, versenyképes gazdaság, vállalkozói szabadság... jogállamiság, rendvédelem, honvédelem, közbiztonság bazmeg... Hol a jobboldal ma Magyarországon? :)

„az őcsényieknek is joguk van elmondaniuk, hogy ők milyen közösségben akarnak élni”

Elmondani joguk van, de ahhoz már semmi joguk nincs az őcsényi parasztoknak, hogy beleszóljanak, hogy egy őcsényi panzió tulajdonosa kiket enged be a panziójába, vagy hogyan alakítja üzletpolitikáját... vagy milyen ételt szolgál fel... ez egy üzleti vállalkozás baszki... Ráadásul ahhoz főleg semmi joguk az őcsényi parasztoknak, ha nem tetszik nekik a panzió tulajának üzletpolitikája, hogy gyáván az éj leple alatt elinduljanak gyakorlatilag lincselni... egy normális országban ennek a konkrét esetnek az elkövetői ma mind egy szálig börtönben lennének, és itt megint visszatérhetnénk közbiztonsághoz, rendvédelemhez, jogállamisághoz... egyáltalán RENDhez baszki, mint alapvető jobboldali filozófiához, ami ma kurvára nem létezik Magyarországon.

„partnernek kell őket tekinteni, és nem agymosott gyűlölködőknek”

Márpedig agymosott, sőt, gyaníthatóan többségükben iskolázatlan és műveletlen gyűlölködők, ezen nincs mit szépíteni. És amikor legközelebb elindulnak lincselni, ott a panzió udvarán kell őket halomra lőni a faszba... ha másként nem lehet RENDet tenni ebben a kurvaországban...

2017.10.07. 22:31:00

a "limuzinliberális "lakájmédia" most éppen széll bernadettet tolja. amikor a kétfarkú kutya pártot tolták, akkor azok erősödtek. amikor a momentumot, akkor azok.

abdul hackeem 2017.10.07. 22:36:53

@GNDL: Maximális egyetértésem, egy dolgot kivéve, ha megengeded. Azt kellene inkább valahogyan elmagyarázni azoknak az embereknek, akiket halomra lövetnél a panzió udvarán, hogy kik, mire és hogyan is használták őket. Azután pl. elesett emberek ellátásában segédkezhetnének, stb. hogy szolidárisabbak legyenek. Szerintem.

abdul hackeem 2017.10.07. 22:38:18

@444: a "limuzinliberális "lakájmédia"
Konkrét példád van?

Boross Bence 2017.10.07. 22:39:16

@abdul hackeem: Az átnevelőtábor kétség kívül humánusabb az agyonlövetésnél.

Boross Bence 2017.10.07. 22:42:44

@abdul hackeem: Szóval szerinted az agyonlövetés a humánusabb? :)

abdul hackeem 2017.10.07. 22:47:40

@Boross Bence: Bizonyos esetekben elképzelhető. A többiek nézőpontjából :-D

GNDL 2017.10.07. 22:47:47

@abdul hackeem: Terroristákkal, náci-/fasisztoid- és/vagy hungarista söpredékkel nem tárgyalunk... példát statuálunk, hogy elvegyük a csőcselék kedvét... elég lenne csak a jelenlegi törvényeket betartatni velük szemben, nagy részük már nem lenne szabadlábon, de akkor a hatalomnak sem lennének támogatóik szabadlábon. :)

abdul hackeem 2017.10.07. 22:53:57

@GNDL: Igenis Virág elvtárs, értettem! Statuálunk.

GNDL 2017.10.07. 23:00:36

@abdul hackeem: De most komolyan... vannak erre törvények jelenleg, enélkül nem csatlakozhattunk volna EU-hoz... gyűlöletbűncselekmények kategória... c'mon... tessék alkalmazni a törvényeket... még akkor is ha a miniszterelnököt kell felbujtásért bíróságra rángatni... :)

Boross Bence 2017.10.07. 23:03:55

@GNDL: Nem a kormányzatnak nincs alternatívája, hanem az orbáni narratívának. De az orbáni narratívában a Fidesz mindenkit megver, hiszen ők a legjobbak benne. Pontosabban egyetlen alternatívája mégis van: az 1990-2010 közötti "európázás", ami 2010-ben kipukkadt. Ezt ma már csak a Gyurcsány-párt képviseli. A többiek vagy üres orbánozásba menekültek (MSZP, törpepártok), mivel nem jutott eszükbe semmi más, vagy átvették az orbáni narratívát (Jobbik, LMP).

Rengeteg csatorna van (nem sorolom fel), ahol találkozhatnék az alternatívával. Ha a Kétfarkú Kutyapárt és a PKP mondókája el tudott jutni hozzám, akkor az orbáni narratíva alternatívája is el tudna, ha lenne.

Az őcsényiek leparasztozása, letudatlanozása meglehetősen arrogánsra sikeredett. Hozzászólásod remek illusztráció a mondandómnak. Éppen arról írtam, hogy ez az út politikailag sikertelen, és le kellene fordulni róla, mert egy szűk szociokulturális közegen túl nincs és már nem is lesz támogatottsága. Egyébként remekül megideologizáltad, hogy miért kell ezeknek az embereknek alávetettként, másodrendű polgárként élniök saját hazájukban.

Tudom, hogy vannak, akik a "fővárosi balliberális oldal" kitételbe azonnal antiszemitizust látnak, mivel erre vannak kondicionálva valami százéves tanult paranoia miatt. (Ez most nem rád vonatkozik, téged nem ismerlek.) Én viszont tényszerű leírásnak szántam, mivel a magyar balliberális politikát nem Szegeden, Pécsett vagy Salgótarjánban csinálják, hanem csakis és kizárólag Budapesten (illetve kis részben New Yorkban, csak hogy megint az antiszemitizmus gyanújába keveredjek). Nem volt ez mindig így, de ma már egyértelműen visszaszorult a fővárosba ez a politikai irányzat.

abdul hackeem 2017.10.07. 23:11:15

@GNDL: Igen. Egyébként az őcsényi eset utáni nyilatkozatáért fölnyomta valaki a a minielnököt?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.07. 23:45:03

@Boross Bence:

"ez az út politikailag sikertelen, és le kellene fordulni róla, mert egy szűk szociokulturális közegen túl nincs és már nem is lesz támogatottsága"

A Horthy-rendszer etatizmusa-kollektivizmusa a "felszabadulásban" végződött. A Rákosi-rendszer etatizmusa-kollektivizmusa '56-os "ellenforradalomban" végződött. A Kádár-rendszer etatizmusa egyre gyengülő kollektivizmusba ment át (80-as évek), ami aztán egy meglehetősen felemás "rendszerváltásban" végződött.

Aki azt hiszi, hogy a NER etatizmusának és pszeudo-kollektivizmusának már nem is lesz alternatívája indokolatlanul optimista.

GNDL 2017.10.08. 00:05:23

@Boross Bence: „Nem a kormányzatnak nincs alternatívája, hanem az orbáni narratívának”

Wut?! :D Milyen „narratívának”? Soros-terv, Brüsszel, rezsiharc, megvédjüka, illiberalizmus, nincs már pécé, és egyébként „etnikai homogenitás” mert „most már lehet ilyet mondani”?

Orbán kommunikációja olyan egyszerű bazmeg mint az egyszeregy... már a cáfolata is bonyolultabb mint amit Orbán szimpatizánsai egyáltalán képesek lennének megérteni. :) Egyszerűen arról van szó hogy olyan szinten debil idióták vannak kormányon, és olyan szinten debil idióták támogatják őket, hogy vitába sem érdemes velük bocsátkozni... zárt osztály egy elmegyógyintézetben, egészen konkrétan erről van szó... És kizárólag csak azért maradhatnak még hatalmon, mert rájuk írták a választási rendszert, mert az ügyészségük nem csípi nyakon a korrupt közpénztolvaj bűnözőiket, mert korlátlan kampánybüdzséjük van lopott közpénzekből, és mert nincs egyetlen független hatalmi ág sem felettük ami megálljt parancsolhatna az elmebeteg ámokfutásuknak... Orbánt jelenleg Orbán tartja hatalomban, és hozzá hasonlóan szellemi fogyatékos hívei.

„Rengeteg csatorna van ... ahol találkozhatnék az alternatívával”

Akkor mi a probléma? Miért nem találkozol velük? :)

„őcsényiek leparasztozása, letudatlanozása meglehetősen arrogánsra sikeredett”

Ilyenkor nem a hírhozót kell bántani... sajnálom... :)

„ez az út politikailag sikertelen”

De büntetőjogilag a fél zsákfalu börtönben lenne jelenleg... elég lenne csak a jelenleg hatályos jogszabályokat érvényre juttatni velük szemben...

„egy szűk szociokulturális közegen túl nincs és már nem is lesz támogatottsága”

Anyád picsájába dugd fel a kibaszott politikai meg szociokulturális faszságodat... épp arról beszélek, hogy a jelenlegi törvényeket kéne betartatni a náci meg hungarista fideszes söpredékkel szemben, mivel gyűlöletbűncselekményeket követtek és követnek el szakmányban... kezdjük itt... :)

„miért kell ezeknek az embereknek alávetettként, másodrendű polgárként élniök saját hazájukban”

Ha hozzám jött volna lincselni ez a fajta műveletlen és iskolázatlan söpredék, kurvaélet, hogy már halomra lennének lőve az udvaron... és hidd el megúsznám, mert az nem működik, hogy egyszer csak felkerekedik a fideszes suttyó söpredék, és azt mondja, nekiáll igazságot osztani magánterületen... :)

„Én viszont tényszerű leírásnak szántam”

Eddig lófasz bullshit fideszes szlogeneket szajkózol te pöcs egyetlen tényszerű megnyilvánulásod em volt. Mire vered magad pontosan?

Mikor veszitek észre, hogy kibaszott vékony jégen másztok, bazmeg, és több százezer dühös ember várja hogy beszakadjon alattatok?

GNDL 2017.10.08. 00:06:40

@abdul hackeem: „ az őcsényi eset utáni nyilatkozatáért fölnyomta valaki a a minielnököt”

Igen, volt feljelentés... bár az ügyészségnek elméletileg hivatalból kéne eljárnia... mármint egy független ügyészségnek. :)

Boross Bence 2017.10.08. 00:16:03

@neoteny: Valamit félreértesz. Én azt állítom, hogy az 1990-2010 közötti, általam röviden csak "európázásnak" nevezett narratíva támogatottsága jelenleg szűk, és hogy ez belátható időn belül nem fog bővülni, mert korábbi híveinek nagy többsége előtt hiteltelenítette magát (erre mondom, hogy "kipukkadt"), és a széles körű hitelességét már nem képes visszaszerezni a megváltozott történelmi helyzetben és az új történelmi tapasztalatok miatt. Elhiszem, hogy ez fájdalmas az európázás megmaradt híveinek, de önbecsapás nem elfogadni a tényt.

Az európázást leváltó orbáni narratívának viszont jelenleg nincs más perspektivikus alternatívája. Arról írtam, hogy hogyan jöhetne létre egy új alternatíva, merre kellene elindulniuk mondjuk a balliberális oldalon lévő politikusoknak. Természetesen más politikai csoport is felépíthet egy új narratívát, de annak is valamiféle társadalmi koalíciót kell teremtenie maga mögött és az orbáni narratívával szemben, nem elégedhet meg a médiában vonzónak tűnő személyek kiválasztásánál vagy választástechnikai trükkök keresgélésénél. Azaz sem a cukiskodás, sem a fiatalság kultusza mögé bújás, sem az összefogósdi nem elegendő, nem elegendően meggyőző. Ha a Momentum vagy az LMP építi ki az új narratívát és szervez mögé egy társadalmi bázist, egy társadalmi koalíciót, akkor akár hosszú időre zárványba szorulhat az európázásban ragadt szűk szociokulturális csoport, amit személy szerint nem igazán sajnálnék, mivel nem hiszek a teljesítmény nélküli siker létjogosultságában.

Boross Bence 2017.10.08. 00:25:28

@GNDL: Tudtommal az őcsényi kerékkiszúrás ügyében indult rendőrségi eljárás rongálás gyanújával.

"Mikor veszitek észre, hogy kibaszott vékony jégen másztok, bazmeg, és több százezer dühös ember várja hogy beszakadjon alattatok?"

Ha így van, szerencsés várakozást kívánok a "több százezer dühös embernek"! Mellesleg 8 millió felnőtt esetében ők többször 1,25%-ot jelentenek. Én széles társadalmi koalíciók megtermtéséről írtam, nem többször 1,25%-ról. A többször 1,25%-ot szűk szociokulturális csoportként neveztem.

GNDL 2017.10.08. 00:26:21

@Boross Bence: „európázást leváltó orbáni narratívának viszont jelenleg nincs más perspektivikus alternatívája”

Orbánnak bazmeg legfeljebb öt-hat egyszerű mondatból áll a kormányzása. Fent soroltam. Megvédjük a faszom izét, Soros-terv, etnikai homogenitás, rezsiharc, jobban tejesít, meg még egy-két ilyen faszság aminek tökéletesen semmi bizonyítható alapja nincs... csak elképesztő médiafelületük van ennek hirdetésére, és gyakorlatilag korlátlan kampánybüdzséjük lopott közpénzből... és emellett szinte a nullára korlátozták az ellenzék lehetőségeit, hogy ezt a rengeteg bullshit szart megkérdőjelezhessék nagyibb nyilvánosság előtt.

De mi a faszom az hogy orbáni narratíva... ez a szellemi fogyatékos elmebeteg fasz egy évtizede nem vett részt nyilvános vitán, 2010-ben szerepelt utoljára élőben az ATV-n, azóta se egy riport, se egy konferencia/előadás/sajtótájékoztató amin kérdezni lehetett volna tőle, se egy interjú „nem fideszes” sajtóban/médiában... semmi...

Ez nem narratíva amint Orbán művel, te lófasz, hanem agitprop szemét... :)

Mi ... a ... faszról ... beszélsz???

GNDL 2017.10.08. 00:30:19

@Boross Bence: „Tudtommal az őcsényi kerékkiszúrás ügyében indult rendőrségi eljárás rongálás gyanújával”

Ja... gyűlöletbűncselekmény helyett sima garázdaság... fideszes politika, megvédjük a náci/hungarista szemetünket... :)

„én széles társadalmi koalíciók megtermtéséről írtam”

Vagyis mondjuk arról, hogy a többség már 2014-ben sem a Fideszre szavazott? Hm?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.08. 00:41:21

@Boross Bence:

"Az európázást leváltó orbáni narratív[a]"

Orbán állandóan európázik:

cyberpress.hu/wp-content/uploads/2017/06/p3-Medium.jpg

"Elmondta, ahhoz, hogy Európa a jövőben élni tudjon, vissza kell nyernie szuverenitását a Soros-birodalommal szemben. Amíg ez nem következik be, addig szerinte nincs esély arra, hogy Európa az európaiaké maradjon."

" – 27 évvel ezelőtt azt hittük, Európa a jövőnk, most viszont az látszik, hogy mi vagyunk Európa jövője – zárta gondolatait Orbán Viktor."

"Orbán Viktor kihangsúlyozta: magyar Magyarországot akarunk és európai Európát. Nem akarunk részt venni olyan kísérletekben, amelyek átalakítják akár Magyarországot, akár a szélesebb otthonunkat, Európát."

"Európa védelme katonai erővel is alá lesz támasztva

Ezt jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az uniós állam- illetve kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója után."

"Egész Európa sorsfordító időszakot él át."

"Mára nagyot fordult a világ. Új utakat, más megközelítést kell keresni. Ma ott tartunk, ha hagyjuk magunkat arra sodortatni, amerre Európa tart, akkor el fogunk veszni"

"Magyarországot európai középállammá tettük"

Boross Bence 2017.10.08. 01:15:28

@neoteny: Úgy látszik, hogy a terminológiaválasztásomat is meg kell magyaráznom, mert nem világos. Azért hívom az "európázásnak" az 1990-2010 közötti narratívát, mert annak a lényege a következő volt:

- Magyarország a szovjet megszállás és a kommunizmus miatt kényszerűen letért az európai fejlődési útról, de 1990-ben visszatalált rá;

- ez az út az nyugat-európai politikai intézmények átvételét, a piaci liberalizációt, a magánvállalkozások minél nagyobb elterjesztését, a nyugati tőkebevonást, a privatizációt és a nyugat-európai szövetségi rendszerekhez (EU, NATO) való csatlakozást jelenti;

- ha mindezt véghezvisszük, akkor még az 1990-ben fiatal generáció életében utolérjük Ausztriát, de legalábbis jelentősen javulnak a magyar társadalom jelentős részének az életkörülményei;

- úgyhogy az ezért az ügyért hozott áldozat (munkahelyek tömeges megszűnése, kiszolgáltatottság növekedése, társadalmi szakadékok megnövekedése) értelmes;

Vagyis az intézményrendszer számunkra kritika nélkül követendő minta mind gazdaságilag, mind politikailag, mind ideológiailag. Ha ezeket átvesszük, akkor - az említett elkerülhetetlen áldozatokon kívül minden egyéb erőfeszítés nélkül - belátható időn belül rendeződnek az ország problémái. Sőt az EU-ban még a határok is légiesülnek, így a környező országok EU-csatlakozásával ott is átveszik az európai intézményeket, és az ott élő kisebbségi magyarok problémái is megoldódnak, történelmileg begyógyul a Trianon ütötte seb.

Ezért nem a földrajzi kontinensként vagy a szövetségi rendszerként értett Európa gyakori emlegetése, hanem a mint egy eszmény, egy ránk - újra - vonatkozó normarendszer, a sugallt történet, a várakozások és az ebből fakadó motivációs erő a narratíva elnevezésének az indoka.

Boross Bence 2017.10.08. 01:46:35

@GNDL: "Vagyis mondjuk arról, hogy a többség már 2014-ben sem a Fideszre szavazott? Hm? "

2014-ben kb. 5 millióan szavaztak, ebből kb. 2,2 millióan a Fidesz-KDNP-t támogatták. 2,8 millióan a több párt között szóródtak szét, 3 millióan pedig nem szavaztak.

A választási rendszerünk most olyan, hogy a relatív többséggel rendelkező párt visz majdnem mindent. Tehát ha valaki - békés úton - meg akarja dönteni a NER-t, akkor neki valahogy relatív többséggé kell válnia, ehhez szükséges a Fideszénél szélesebb társadalmi koalíció, amihez szükséges az új narratíva, ami vagy összeterel a 2,8 millióból legalább 2,3 milliót egy új szervezetbe, vagy a nem szavazó 3 millió főből mozgat meg még legalább 900 ezer-1,1 millió embert, vagy a Fideszről választ le legalább 500 ezer támogatót.

Mivel ez nem sikerült, felmerült, hogy új narratíva nélkül, "technikai" értelemben álljon össze minden NER-en kívüli erő, nyerjenek választást majd változtassák meg a választási rendszert. Ez sem sikerült.

Jelenleg tehát a következő lehetőségek állnak fenn:

1. A Fidesz marad kormányon narratívástul.

2. Nem lesz új narratíva, de a Fideszt megunják és leváltják az emberek; a Fidesz narratívája viszont tovább él egy másik párt kormányzása alatt.

3. Valamilyen párt előáll egy új narratívával és azzal széles társadalmi koalíciót képezve maga mögött leváltja a Fideszt.

4. Valamilyen párt előáll az 1990-2010 közötti narratívával és azzal széles társadalmi koalíciót képezve maga mögött leváltja a Fideszt.

5. Nem lesz új narratíva, és mégiscsak lesz technikai koalíció, ami leváltja a NER-t, utána viszont nem tudni, mi lesz.

6. Valamilyen külső erő vagy véletlen esemény Orbán Viktor bukását okozza.

Szerintem most az 1. eset a legvalószínűbb, azután a 2. Az 5. és 6. elhanyagolható esélyű. A harmadik pontnak is kicsi valószínűsége, de erre már nincs is idő, majd 2018 után. A 4. eset, ami a DK stratégiája, vagyis hogy az 1990-2010 közötti európázós narratíva visszatér, kizárt, fentebb leírtam, hogy miért.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.08. 02:06:07

@Boross Bence:

"a piaci liberalizációt, a magánvállalkozások minél nagyobb elterjesztését, a nyugati tőkebevonást, a privatizációt"

És ezek mindegyike inkább megmaradt szólamok szintjén mint gyakorlatba ültetett tapasztalatként. Egy olyan országban ahol a GDP felét az állami "termelés" (költekezés) adta és adja álságos arra hivatkozni, hogy az ebben a felsorolásban említett eszközök nem hozták meg a beígért eredményeket.

"munkahelyek tömeges megszűnése"

Helyesen: szocialista tervgazdálkodásbeli állami (nagy)vállalaltoknál volt alacsony termelékenységű -- és ezért alacsony reálbéreket fizető -- munkahelyek megszűnése.

"kiszolgáltatottság növekedése"

A létezett szocializmusban nagyobb volt a politikai és gazdasági kiszolgáltatottság.

"társadalmi szakadékok megnövekedése"

A létezett szocializmusban éppúgy léteztek a társadalmi szakadékok: habár nominálisan nem voltak nagy vagyoni különbségek, de a "népvagyon" feletti effektív rendelkezés mértékében hatalmas különbségek voltak. A SzOT titkár (általánosságban: a "népvagyont" menedzselő [egypárt]politikusi/bürokrata réteg) nem birtokolta a SzOT üdülőt, de ő döntötte el, hogy kik kapnak oda beutalót: effektíven a tulajdonosi jogokat gyakorolta és élvezte az abból származó előnyöket.

Boross Bence 2017.10.08. 02:09:31

@GNDL: Nem értem.

Leírásodban Orbán buta, amit mond ostobaság, a szavazói buták, de sokan vannak (2,2 millióan), ám mindenféle hatalomtechnikai trükk miatt az 5,8 millió okos demokrata akarata nem érvényesülhet, ezért közülük már több százezren dühösek.

Vajon mi fogja ezt az állapotot feloldani? Még több ember lesz dühös? De a düh nem számít a hatalomtechnikával szemben.

Akkor egy erőszakos hatalomváltásra vársz? A több százezer dühös ember már most utcára mehetne - de ilyet nem látunk. Maximum pár tízezren voltak a legnagyobb ellenzéki - nem netadós vagy egyéb szakpolitikai tárgyú - tüntetésen 2010 óta. Sőt mintha egyre kevesebben tüntetnének, vidéken szinte nincs is tüntetés.

Ha nem oldódik fel a helyzet, akkor pedig teljesen felesleges dühöngeni, legjobb, ha mihamarább távozik az 5,8 millió ember ebből a számukra elviselhetetlen országból. Ezt sem látjuk, az emberek túlnyomó többsége nem politikai okokból költözik külföldre, hanem a jobb fizetés reményében. Ráadásul a Magyarországról külföldre költözők aránya nem magasabb, mint Ausztriában.

De az is lehet, hogy teljesen hibás a helyzetleírásod, és a valósággal való szembenézés helyett önmagad hergeled mindenféle butasággal. :)

GNDL 2017.10.08. 02:09:46

@Boross Bence: „A választási rendszerünk most olyan...”

Amit önkényesen egyrészt a parlamentáris demokrácia alapvető normáit felrúgva, másrészt a szakmai-, társadalmi és egyéb civil szervezetek valamint az ellenzéki pártot beleegyezése nélkül változtatott meg a Fidesz, kizárólag csak annak érdekében hogy ha akár a 2010-es győzelméhez képest még akár egymillió (!!!) szavazót is veszítenek, akkor is kényelmes többséggel kormányon maradhassanak, és az ellenzékre leadott szavazatokat gyakorlatilag érvénytelenítsék, így előállítva azt a helyzetet hogy egy Fideszre vagy fideszesre leadott szavazat legalább háromszor többet ér mint egy nem Fideszre vagy fideszesre leadott szavazat... és akkor arról szót sem ejtve hogy az egyfordulós egyéni mandátumokat átlag 35%-kal vihetik el a fideszes jelöltek, még listás kompenzációt is szerezve a kisebbségi szavazataik után... nem beszélve arról hogy 600+ ezer külföldön élő és dolgozó szavazópolgárnak nehezítették meg a helyzetét hogy kizárólag csak egyetlen külképviseleten adhatják le szavazataikat (például az angliai magyaroknak 200+ ezren kéne kizárólag Londonban leadni szavazatát egyetlen helyen 12 óra leforgása alatt)... nem beszélve a határon túli levélszavazatokról amit akár bejelentett lakcím nélkül is postázhatnak a fasz se tudja kik, és a fasz se tudja kinek/hova, mert tulajdonképpen közigazgatási nonszensz hogy bejelentett lakcím nélkül bárki bármiféle hivatalos ügyben is eljárhasson Magyarországon...

Szóval beszélhetünk még a jelenlegi választási rendszerünkről de sok értelme nincs, mert alapvetően csalás és manipuláció az elejétől fogva.

De mint említettem még ebben a fideszes kékcédulás rendszerben is lenne esélye egy bármilyen ellenzéki szervezetnek ahhoz hogy meglepetést okozva vagy a Fidesz óriási többségét, vagy egyáltalán a többségét megakadályozza, de most könyörgöm, milyen áron megy ez, milyen egyenlő feltételekről beszélünk? Magyarországon már rég nem lehet szabad és tiszta választásokat rendezni, tehát nagyjából az is elfogadható a Fidesz leváltása érdekében ha összeáll az ellenzék és koordináltan indítanak egyéni jelölteket, ezzel nagyjából kiherélve a választások lényegét, a politikai pluralizmust; az is elfogadható ha egy politikai szervezet különböző még meglévő eszközökkel képes meglepetést okozni ebben a rendszerben és legyőzni a Fideszt; de mivel így alakult ki ez a diktatórikus rendszer - és ne szépítsük, ez az -, így az is teljesen elfogadható a hatalom megdöntése szempontjából ha konkrétan az égő házaikból a hajuknál fogva rángatják ki a fideszes egyéni jelölteket, és a családjuk szeme láttára végzik ki őket, csak hogy ne tudjanak indulni a választáson... :) És ha ez megtörténne tulajdonképpen senkinek egy rissz-rossz szava nem lehetne, mert ezt maguk a fideszes elvtársak intézték hogy így is megtörténhessen...

GNDL 2017.10.08. 02:22:31

@Boross Bence: „több százezer dühös ember már most utcára mehetne ... maximum pár tízezren voltak a legnagyobb ellenzéki tüntetésen”

Orbán hatalomra kerülése óta közel félmillióan húztak faszba az országból, a fiatalok, fiatalabbak és még fiatalok túlnyomó része kivándorlásban gondolkozik, ezek legalább fele valójában el is hagyja az országot akár még családostul is, és ez a fajta lemondás, ez a fajta közöny és „szarok bele én húztam” hozzáállás sokkal mérgezőbb a társadalom szempontjából mint ha holnap nyilvánosan ki lennének végezve a Kossuth téren a fideszes korrupt gecik mind egy szálig... ez egy kibaszott métely, amikor az aktív, munkaképes társadalom nagy része lemond saját országáról bazmeg...

„legjobb, ha mihamarább távozik az 5,8 millió ember ebből a számukra elviselhetetlen országból”

Annyinak nem kell, elég a 10%nak, hogy ne lehessen fenntartani magát az orbánista Patyomkin-gazdaságot... hogy beruházások maradjanak el a szakképzett munkaerőhiány miatt, hogy amortizálódjon az oktatás a pedagógus-, és az egészségügy az orvos- és nővérhiány/ápoló miatt... hogy ne legyen pénztáros a szupermarketekben, hogy ne legyen gázszerelő aki megvédi bazmeg a családod a szénmonoxid mérgezéstől, hogy ne legyen asztalos aki megjavítja a széked vagy ne legyen vízszerelő aki megcsinálja a csapod... és ez most van. Ez kibaszottul most van, itt a szemed előtt.

„az emberek túlnyomó többsége nem politikai okokból költözik külföldre, hanem a jobb fizetés reményében”

Az nem politikai ok, te lófasz? :D Amikor a kormányzat a fizetésed felét lenyúlja adók formájában az nem politikai ok?

„Ráadásul a Magyarországról külföldre költözők aránya nem magasabb, mint Ausztriában.”

És a bevándorlók aránya mekkora? Ausztria abszolút célország mind a balkániak, mind a magyarok részéről, de se a balkániakat, se a magyarokat nem pótolja senki saját országukban... Ausztriában közel 100 ezer magyar dolgozik, tehát 100 ezer magyar hiányzik Magyarországról. Őket ki pótolja te anyád szégyene?! :)

„az is lehet, hogy teljesen hibás a helyzetleírásod”

Az is lehet hogy ha folyamatosan a kurva anyád fideszes kampányszlogeneket böfögöd fel te paraszt, akkor olyan könnyedén cáfolható leszel mint ahogy én fentebb mostam fel veled a padlót te szardarab...

Boross Bence 2017.10.08. 02:29:58

@neoteny:

Az állami újraelosztás (és nem az állami termelés) értéke Európában másutt is magas, mert ott jóléti államot tartanak fenn. A rendszerváltás előtt Magyarországon alig volt magánszektor, az is főleg a kisiparban. Ha szerinted a privatizáció, a liberalizáció és a tőkebevonás csak szólamok szintjén valósult meg 1990-2010 között, akkor vagy egy kő alatt élsz, vagy trollkodsz. Mindenesetre gyári munkások közé ne nagyon menj!

Az összhatékonyság-javulás itt lényegtelen, mert ha 10 ember nem talált új munkahelyet, akkor őket nem vigasztalja, hogy viszont az az egy, aki dolgozik, az tizenegyük munkáját végzi. Ők a rendszer veszteseinek fogják érezni magukat, és teljes joggal.

A szocializmusban nem kiszolgáltatottság volt, hanem elnyomás. Aki elfogadta a rendszer kereteit, annak, főleg Kádár alatt, kiszámítható életpályát és élethosszig tartó - olyan, amilyen - szociális biztonságot garantáltak.

A szocializmusban is volt egyenlőtlenség, de minden jövedelmi mutató szerint nagyobb volt az egyenlőség - a gyakorlatban a szegénység egyenlősége -, mint most.

Minthogy akkoriban a politika benn volt a munkahelyeken, a bürokratikus hatalom politikai hatalom is volt. Ma a bürokratikus hatalom alig-alig politikai. Politikailag, jogokban számítva ma nagyobb az egyenlőség, ami viszont szintén csak a felsőbb társadalmi rétegek szemében érték.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.08. 02:33:02

@Boross Bence:

"Szerintem most az 1. eset a legvalószínűbb"

Teljesen lehetséges; csak épp' a hatalom megtartásának képességéből nem következik az, hogy a hatalmat sikeresen megtartók a kormányzottak gazdasági érdekeit szolgálják.

emilkirkegaard.dk/en/wp-content/uploads/Bryan_Caplan_The_Myth_of_the_Rational_Voter_WhyBookos.org_.pdf

Boross Bence 2017.10.08. 02:37:03

@GNDL: A felmosást nem vettem észre, a felesleges dühöngésed annál inkább.

A magasabb fizetés miatti kivándorlás sehol sem politikai kérdés. Mint fentebb rámutattam, az állami elvonás és újraelosztás GDP-ben vett aránya más nyugat-európai országokban is hasonló, mint Magyarországon, szóval ez nem ok arra, hogy valaki elköltözzön, főleg nem tekinthető politikainak.

Boross Bence 2017.10.08. 02:42:39

@neoteny: Így van, de a politikában nem racionális felvilágosítással működik, hanem narratívákkal. A felvilágosítás, az információ nem narratíva. A politikában az információt mindig narratívába kell csomagolni.

Ha a narratívát ki akarod küszöbölni a politikából, akkor az egész politikát ki akarod küszöbölni az emberi életből, és valójában azt szeretnéd, hogy mindent gépek irányítsanak.

Boross Bence 2017.10.08. 02:43:27

@Boross Bence: javítás: "de a politikában nem" helyett "de a politika nem"

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.08. 03:31:52

@Boross Bence:

"Az állami újraelosztás (és nem az állami termelés) értéke Európában másutt is magas, mert ott jóléti államot tartanak fenn."

Amely jóléti államot azért képesek -- olyan, amilyen mértékben -- fenntartani, mert nagy mértékű a piaci liberalizáció, a magánvállalkozások minél nagyobb elterjedése, a magántőke-befektetés, a privatizáció. Tekints Franciaországra és Németországra: az előbbiben jóval nagyobb a gazdaság állami irányítottsága mint az utóbbiban -- és duplája a (hivatalos) munkanélküli ráta.

"Ha szerinted a privatizáció, a liberalizáció és a tőkebevonás csak szólamok szintjén valósult meg 1990-2010 között"

Nem azt írtam, hogy _csak_, hanem hogy _inkább megmaradt_.

"Mindenesetre gyári munkások közé ne nagyon menj!"

A gyári munkások többsége a létezett szocializmusban sem volt boldog.

"Az összhatékonyság-javulás itt lényegtelen, mert ha 10 ember nem talált új munkahelyet, akkor őket nem vigasztalja, hogy viszont az az egy, aki dolgozik, az tizenegyük munkáját végzi."

Miért nem talál a 10 ember új munkahelyet? Nem hiszem, hogy volt valaha is 1990-2010 között olyan helyzet, hogy nem voltak álláshirdetések, hogy nem volt munkások felvétele különféle -- számos -- munkahelyen. Nem arról van szó, hogy nincsenek (vagy nem voltak) munkahelyek: hanem arról, hogy egyesek úgy gondolják, hogy nincsenek olyan munkahelyek, amelyek számukra _megfelelőek_ lennének.

"A szocializmusban nem kiszolgáltatottság volt, hanem elnyomás."

Mi a különbség a kiszolgáltatottság és az elnyomás között?

"A szocializmusban is volt egyenlőtlenség, de minden jövedelmi mutató szerint nagyobb volt az egyenlőség - a gyakorlatban a szegénység egyenlősége -, mint most."

A szegénységbeli egyenlőség mihaszna. Továbbá a "minden jövedelmi mutató" szerinti egyenlőség figyelmen kívül hagyja az általam említett szempontot, ti. hogy a "népvagyon" feletti effektív rendelkezésbeli -- nagy -- különbségekben testesültek meg a gazdasági különbségek.

Ha Anna képes volt politikai kapcsolatait igénybevéve soron kívül kiutaltatni magának egy Zsigulit a MERKURtól, akkor ő is ugyanúgy kifizette a 80,000 Ft-ot érte, mint Béla, aki 5 évet várt arra, hogy "megérkezzen" az ő Zsigája: de Anna 80 rugója effektíve többet ért, mint Béláé, mert Anna 5 évvel korábban volt képes azt egy autóra cserélni, mint Béla. És itt nem inflációra gondolok, hanem arra, hogy az autó birtoklása mindkettőjük számára többet ért, mint a pénz, amit fizettek érte (hiszen azért vásároltak autót), de ezt Anna 5 évvel korábban volt képes megtenni, mint Béla. Anna már 5 éve autózott (élvezte az autó birtoklását/fogyasztását), amikor Béla hozzájutott a saját autójához: Béla képtelen volt "beváltani" a pénzét arra a jószágra, amire szerette volna.

"Ma a bürokratikus hatalom alig-alig politikai."

A Nemzeti Dohányboltok létrehozása és elosztása (és a korábbi trafikosok ezzel járó gazdasági jogfosztása) egy politikai döntés volt, amely folyamatot a bürokrácia folytatta le.

Az Orbán-rezsim bepróbálkozott a "differenciált" (multikra "optimalizált") élelmiszer-biztonsági felügyeleti díjat bevezetésével: egy politikai döntéssel, aminek bürokratikus úton kívántak érvényt szerezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.08. 03:38:52

@Boross Bence:

"az egész politikát ki akarod küszöbölni az emberi életből, és valójában azt szeretnéd, hogy mindent gépek irányítsanak"

Ennek semmi értelme sincs: ha pl. nem akarom azt, hogy az államhatalom döntse el, hogy kik árulhatnak dohányneműeket, akkor valójában azt szeretném, hogy mindent gépek irányítsanak?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.08. 05:04:21

@Boross Bence:

"A politikában az információt mindig narratívába kell csomagolni."

Az átkosban volt a vicc, hogy egy versenyszámban csak a szovjet és az amerikai atléta indul. Másnap az MTI közli a hírt:

A szovjet versenyző kiváló sportteljesítményével a második helyezést érte el, az amerikai versenyző csak az utolsó előtti helyet volt képes megszerezni.

screpes 2017.10.08. 11:15:35

@Boross Bence:
Én észrevettem a felmosást: ha szamuráj lennél harakirit követnél el...
Így csak kilógó béléssel járkálsz, okoskodsz tovább.
Mert mi az, hogy a politika nem informál, hanem narratívákkal él?
A HAZUG politika - az persze mindenképp..
Hogyan érthető az, hogy a "ma a bürokratikus hatalom alig politikai" ??
És mi az, hogy az alternatíva és a narratíva nálad csaknem szinoním? Azt jelenti hogy a választási lehetsőég csak formális, a szövegekbe költözött.
Így megy ez NÁLAD, meg a fideszes gyakorlatban
csak te örülsz is neki, vagy jól tűröd.
A gondos 1-6 pontod szart sem ér, mert egy van, az lenne a hetedik:
7. Nem lesz , nem kell új narratíva, hanem végre igaz lesz a régi!
(Harcos nemzet helyén a méltán felemelkedő).
Így már nevezhetjük akár "európázós" alternatívának is.

emlékezetem szerint te vagy, aakit Hafr egyszer kitiltott innen, vagy fontolgatta. Folyamatosan érthető, Magad szállítasz hozzá érveket.
Igazi dilemma, hogy hazudni jársz e ide, vagy csak hülye vagy. ha az utóbbi, akkor maradhatsz.

----

Boross Bence 2017.10.08. 14:07:43

@screpes: Összekeversz a `Leponex' nicknevű illetővel, aki tényleg jó arc volt, örülök, hogy olvashattam.

Boross Bence 2017.10.08. 18:59:25

Bojár Gábor is csalódott a Momentumban, pedig ő kemény 1 millió forintot adott nekik.

index.hu/belfold/2017/10/08/csalodott_a_momentumban_a_dusgazdag_tamogatoja_bojar_gabor/

A vállalkozó közel érezte magához a Momentum értékrendjét, de nem tudja megbocsátani a külön indulást nekik. Tehát Bojárnak az értékrendnél fontosabb, hogy valamiféle összefogás létrejöjjön 2018-ban. Vagyis neki nem politikusok kellettek, nem új narratíva, hanem reklámarcok, bábfigurák.

FreeTibet 2017.10.08. 21:29:55

Nálam például az ilyen semmitmondó, üres, de hiperaktívan előadott tipikus politikus locsi-fecsik miatt sem növekednek.
www.youtube.com/watch?v=O-yaxn2qhys

@Boross Bence: Én is csalódtam Bojár Gáborban.

zipe moha 2017.10.09. 11:58:19

..."Miért nem növekedik a Momentum?"...tényleg tudni szeretné bárki??

Csak egyszerűem és világosan érdemes:
-Mert nem kapcsolódik magához a Társdalomhoz ( Tömeghez....már pedig a Tömegdemokráciát "Tömegre" játsszák..:)...nem alulról ( a társadalmi hierarchia -piramis )legnépesebb társadalmi decibiliseiből épül felfelé..hanem szintén!! felülről -az elit részéről -próbál leépülni.:))( le is épül..még is mit várt az az cca. 500 vezető "értelmiségi" aki a hazai közéletet kizárólagosan ( Tömeg mozgalmak hílyán) szervezi-az elit unokáktól gyerekektől??..új társadalmi mozgalmak ebből az irányból teljességgel esélytelenek a hatalomhoz( mások jogainak -és javainak ,erőforrásinak elosztásához ) hozzáférni...még szép...ennél nem sokkal bonyolultabb...parasztok , munkavállalók nők..hangsúlyosan nem értelmiségi..hétköznapi és alkalmas emberek szerepeltetése messze nagyobb politikai támogatást eredményez ..mint a mára pejoratívvá vált " sima beszéd"...:))

Boross Bence 2017.10.09. 15:11:56

@Boross Bence: "Vagyis az új narratíva a már létező kis csoportnarratívák újfajta egyesítésével állhat majd elő."

Kicsit gondolkodtam a hétvégén még a témán, és azt hiszem, itt tévedtem. Amit az érdekegyesítésről és a társadalmi koalíciókról írtam, mint politikai stratégia, azt fenntartom, de az új narratíva születési körülményeiről írtakat már nem.

Ugyanis olyan, hogy a "kis csoportnarratívák egyesítése", nem létezik. Nincs olyan, hogy a Hőfehérkét egyesítem a Csipkerózsikával, és értelmes történetet kapok. Szereplőket át tudok helyezni, de a történetek nem így születnek, hanem egy olyan alapgondolatból, a későbbi tanulságból bomlanak ki, cizellálódnak, ami már előbb is létezett.

Sajnos nem vagyok szemiotikus vagy irodalmár, ezért itt megakadtam.

Így végső soron az általam ajánlott politikai stratégia sem valósítható meg, mivel az csak egy fontos, de mégiscsak részelem, amit majd a politikai főelem, a leendő új narratíva hoz majd mozgásba.

GyMasa 2017.10.09. 19:09:02

@GNDL:
...elég lenne csak a jelenleg hatályos jogszabályokat érvényre juttatni velük szemben...
OK, akkor légy szíves mondd meg, hogy elmentél-e a rendőrségre feljelentést tenni a szerinted elkövetett bűncselekmények miatt?
Csak azért kérdezem, mert látom, bárkit elhajtasz a férges k.rva anyjába, de ha mondjuk nem jelented fel a - szerinted - nácikat, és más SEM teszi meg, akkor nem is lesznek felelősségre vonva.
Szóval, érted az aggályomat, ugye?

GyMasa 2017.10.09. 19:21:52

@Boross Bence:
...De az is lehet, hogy teljesen hibás a helyzetleírásod, és a valósággal való szembenézés helyett önmagad hergeled mindenféle butasággal. :)...
Olyan bájos, ahogy a baloldalon simán meg sem próbálják megszólítani a jelenleg passzív szavazói réteget.
Ott van mennyi? 4-5 millió ember, aki nem szavaz ilyen-olyan okból.
Abból 20% az 1 millió. Azzal már simán meg lehetne szorongatni a fideszt!
Én ezt pofézom már legalább fél éve, hogy legalább hazudjanak már valamit ennek a rétegnek, ami - szerinteük - összhangban áll az elvárásaikkal.
Lehet, hogy nem fog beválni a taktika, (mert ugye ennek a passzív rétegnek egy nagy részének a bele kifordul úgy en bloc a politikusoktól ) de legalább meg kellene próbálni!
De, ez a mostani gárda meg sem próbálja, csak a gyalázkodás megy. Aztán meg majd megy a csodálkozás, hogy megint orbán nyert...

GNDL 2017.10.09. 19:22:53

@GyMasa: Nem csak az említett gyűlölet bűncselekmények esetében, hanem a korrupciógyanús esetekben, a közpénzek hűtlen/hanyag felhasználása eseteiben is többek közt, jelenleg a Polt elvtárs vezette vádhatóság gyakorlatilag nem a vád-, hanem a védelem szerepét látja el, amennyiben a Fidesz politikai kalandorjai, vagy hozzájuk közel álló gyanúsítottak kerülnének/kerülhetnének a bűnüldöző hatóság célkeresztjébe. Több ezer feljelentés született az elmúlt években, nem csak ellenzéki politikai-, de társadalmi és egyéb szakmai szervezetek részéről is a fent általam említett ügyekben, és a fideszes ügyészség a fideszeseket vagy korrupt/haszonleső talpnyalóikat érintő ügyekben már másodéves joghallgatókat is erősen rosszalló fejcsóválásra késztető ostoba magyarázatokkal utasították el, hogy tulajdonképpen a bűncselekmény igen erős, gyakorlatilag bizonyítékokkal alátámasztott gyanúja tulajdonképpen miért nem bűncselekmény... és itt most hosszan sorolhatnám az ügyeket, de vannak szakmai oldalak, ott a K-Monitor amelynek elég komoly sajtógyűjteménye van erről, de az Átlátszónak egészen jó dokumentációi is vannak a témában...ideje lenne ha elkezdenél tájékozódni, mert az a fajta hülyeség hogy „tegyél feljelentést korrupt/náci fideszes gecik ellen” azért ma Magyarországon már igencsak közröhej tárgya, mert úgysem lesz belőle semmi, köszönhetően Orbán moszkovita haverjai által megszállt elméletileg független, ma már gyakorlatilag pártállami irányítás alatt álló hatalmi ágaknak...

Szóval, érted hogy milyen faszságokat írsz te is, ugye? :)

GNDL 2017.10.09. 19:28:55

@GyMasa: Látom, hogy baloldalt emlegetsz az ellenzék kapcsán... pontosan miért is?

A barátnődet már kérdeztem, hogy szerinte hol a jobboldal, de elég feltűnően kerülte a témát. Hátha te tudsz rá magyarázatot adni, hogy szerinted hol a jobboldal, mert a Fidesz nem az... a Fidesz egy bolsevik párt. És ha van kedved vitázhatunk róla, én nagyon jól tudom mi a jobboldal, mert én is jobboldali vagyok. :)

Azt is említettem a barátnődnek, hogy mégis mi lenne ha tényleg létezne a Fidesznek alternatívája, csak mivel a Fidesz elfoglalta a közmédiát, lopott közpénzből felvásárolták gyakorlatilag az egész országos print sajtót, mindemellett alaposan korlátozták az ellenzék lehetőségeit kampány szempontjából, mindezek ellenére a fideszes elvtársak éves szinten vernek el 25+ milliárdos - ugyancsak lopott közpénzekből finanszírozott - kampányokra, így az ellenzéki politikai szervezeteknek nem sok lehetőségük maradt eljuttatni üzeneteiket a választópolgárokhoz. Szóval, mindezek tükrében szerinted hogyan kéne megszólítania az ellenzéknek a választópolgárokat? Hm?!

GyMasa 2017.10.09. 19:41:55

@GNDL:
...Szóval, érted hogy milyen faszságokat írsz te is, ugye? :)...
Nyilván te ezeket faszságnak érzékeled, de a jogrend akkor is úgy működik, hogy amennyiben tudsz egy bűncselekményről, akkor feljelentést kell tenned a rendőrségen, ha nem akarsz bűnrészessé válni.
Tehát, ha te tudod, hogy X, vagy Y bármilyen bűncselekményt elkövetett, akkor feljelentést kell tenned.
NEKED.
Nem "majd másnak", hanem neked.
És az sem számít ezügyben, hogy mit tesz utána polt, vagy a télapó, mert a TE feladatotd, hogy megtedd azt a feljelentést.
Ilyen esetekben ugyanis nem baj, ha esetleg 10 000 ember tesz feljelentést, de az sokkal nagyobb baj, hogyha SENKI nem teszi meg.
Tehát, ha te sem teszed meg, akkor tulajdonkáppen támogatod a jelenlegi rendszert.
És a jelenlegi rendszernek egészen pontosan ez a célja, hogy addig főzze a békát lassú tűzön, amíg az apátia miatt már zavartalanul lehet lopni hiszen senki nem fog semmit feljelenteni, hiszen "úgysem számít!"

GNDL 2017.10.09. 20:00:04

@GyMasa: Pontosan ezért nehéz a magadfajta fideszes megszállottakkal bármiféle érveken és ellenérveken alapuló kulturált vitát lefolytatni, mert egyrészt nem vagytok tisztában ennek a fajta vitának a formájával, nevezzük játékszabályoknak, nevezetesen hogy ha elhangzik egy érv akkor neked arra és kizárólag abban a témában kellene ellenérveket felhoznod; másrészt azért sem vagytok képesek ennek a sportágnak a művelésére mert valljuk meg őszintén igazság szerint nincsenek ellenérveitek a kibaszott fideszes agitprop szlogenjeiteken kívül...

Figyelj, mondom most mi a baj veled: fent említettem hogy a fideszes ügyészség nem a vádat hanem a védelmet képviseli az olyan ügyekben amelyekben fideszes politikai kalandorok, vagy a fideszes korrupt gazdasági/imbecillis ideológiai holdudvarukhoz tartozó személyek érintettek, a fideszes elvtársak gyakorlatilag megszállták a független hatalmi ágakat lásd nem csak a törvényhozásban csinálnak gyakorlatilag azt amit akarnak bármiféle fékek és ellensúlyok nélkül vagy a nyomozó hatóságokat irányítják politikai alapon, de ma már a bíróságokat rángatják dróton, tehát kimondhatjuk hogy mára megszűnt a jogállamiság mint olyan... erre te mivel jössz?! Tartsuk már be a jó értelemben vett jogállamiság szabályait amikor maga a hatalom nem tartja be, sőt, mint említettem mára felszámolta, megszüntette, felszántotta és sóval behintette?!

Mi a faszról beszélsz? :D Például az együttösök hány feljelentést tettek Rogán ellen az elmúlt években azért, mert Rogán mint V. kerületi polgármester a fideszes képviselő testülettel konkrétan szétlopták a belvárost? A „város szíve” programot konkrétan az OLAF állította le, mert olyan szinten lopták el még ezeket az uniós forrásokat is Rogánék... és mi történt a feljelentések után? Rogán ma bazmeg miniszter, az együttösöket meg még mindig a mai napig csesztetik a hatóságok csak mert mertek feljelentéseket tenni...

Hol a faszomban élsz, hogy ennyire gecire nem vagy képben azzal, hogy mi folyik Magyarországon, te pöcs?! :)

GyMasa 2017.10.09. 21:11:20

@GNDL:
1., Milyen "barátnőről" beszélsz???
2., ...hol a jobboldal, de elég feltűnően kerülte a témát...
Szerintem azért, mert a mai magyar politikai palettát igen nehéz a klasszikus jobb-bal felosztásnak megfeleltetni.
Ahogy én látom, a jobb oldalnak nincsen semmiféle képviselete a magyar politikai palettán.
- A Fidesz valóban inkább baloldali párt.
- A Jobbik viszont pl. az én jobboldali értékrendemnek nem felel meg. Mert nekik is akadnak populista balos program-elemeik.
3., ...Hátha te tudsz rá magyarázatot adni, hogy szerinted hol a jobboldal, mert a Fidesz nem az... a Fidesz egy bolsevik párt...
Teljesen egyet értünk, ugyanúgy, mint, ahogy szerintem pl. anno a szdsz volt az ország leginkább fasiszta pártja,
és ahogy az mszp sem annyira szocialista...
Szegények, a mai napig húzzák maguk után az mszmp árnyékát/súlyait...
Ugye a múlt rendszerben nem volt szüksége a "pártnak" semmiféle önálló gondolatra, hiszen szépn megkapták az ukázt Moszvábó, és csak végre kellett hajtani.
Aztán a rendszerváltás után Brüsszelből jött az ukáz (illetve onnan csak várják a mai napig, ami persze annyira nem jön, merg nyugat EU-ban ugye az önmagukról gndoskodni képes államforma nagyrészt az államforma). De amikor saját kútfőből prbáltak meg BÁRMIT tenni, annak katasztrófa lett a vége (Megyó, Fletó, Bajnai (bár ő csak végrehajtotta az IMF listát potrólpontra, szóval, neki igazából tökre könnyű dolga volt, a baloldali mérce szerint).
AZ LMP-t sem tudom elhelyezni, mert elvileg ugye most középre pozícionálják magukat, de pl. az energetikában erősen szélsőbalos sötétzöld vonalat képviselnek. Sajnos a programjuk többi részét pedig nem igazán ismerem.
Plusz Szél Bernadett nekem egyáltalán nem tűnik sem kompetensnek, sem szimpatikusnak, de ez ugye az én, teljesen szubjektív véleményem.
Aztán, hogy a témához közvetlenül is hozzászóljak, a momentummal nekem már az elején is az volt a bajom, hogy rosszul pozícionálták magukat.
Valahogy úgy néz ki, hogy fellelkesültek a olimpia ellenes akcióra, aztán, maguk is meglepődtek a sikeren, de sajnos nem tudtak továbblépni, és nekem az lett a benyomásom, hogy egyféle anti-fidesz pozíciót vettek fel, amivel az a baj, hogy az pont nem derül ki, hogy ők mit akarnak csak, az, hogy bármit is tervez a fidesz, ők pont az ellenkezőjét fogják akarni.
Ezzel meg az a baj, hogy ehhez szükség lesz egy pontra, amivel ellenkezni tudnak majd.
Viszont, ha tovább akarnak lépni, akkor kénytelenek lesznek azt is megmutatni, hogy ők, mint párt, minek a vonalán képzelik el az ország jövőjét.
A többi kis pártról meg nem rendelkezem elég formációval, hogy pontosan el tudjam helyezni őket a palettán. De, mégha ltezik is olyan, aki megfelene a nézeteimnek, akkor az is túl kicsi jelenleg, hogy számítson.
...És ha van kedved vitázhatunk róla, én nagyon jól tudom mi a jobboldal, mert én is jobboldali vagyok. :)...
Nyilván!

GyMasa 2017.10.09. 21:28:46

@GNDL:
...Figyelj, mondom most mi a baj veled:
fent említettem hogy a fideszes ügyészség nem a vádat hanem a védelmet képviseli...
Neked, állampolgárként akkor is az a kötelességed, hogy amikor egy bűncselekményrőt tudomást szerzel, akkor feljelentést teszel.
Ha nem teszed meg, akkor te is támogatod a rendszert.
Csűrheted itt a szavakat, de amíg nem teszel semmit a rossz ellen, addig a rossz fog maradni.
...nem csak a törvényhozásban csinálnak gyakorlatilag azt amit akarnak bármiféle fékek és ellensúlyok nélkül...
És ezt 100%-ban az mszp-nek, és a 2008 utáni viselkedésüknek köszönheti az ország.
...kimondhatjuk hogy mára megszűnt a jogállamiság mint olyan...
Hát, ha ennyire rossz Magyrországon élni, akkor javaslom, hogy keress egy olyan országot, ahol nem rossz.
VAGY
Tegyél az ellen, amivel elégedetlen vagy.
Azzal, hogy itt, tök ismeretlenül gyalázkodsz velem, nem teszel azért, hogy jobb legyen az országban!
...erre te mivel jössz?! Tartsuk már be a jó értelemben vett jogállamiság szabályait amikor maga a hatalom nem tartja be, sőt, mint említettem mára felszámolta, megszüntette, felszántotta és sóval behintette?!...
Nem tudom, miért képzeled, hogyha szarsz a törvényekre, akkor bármivel is különb vagy azoknál a bűnözőknél, akiket itt olyan fennhangon leszólsz!
A törvényeket be kell tartani. Ha a nagy többség betartja, akkor működni fognak, ha a nagy többség szarik rájuk, akkor jön az anarchia.
De, mivel jobboldali vagy, így neked is rendpártinak kellene lenned, ugye?
...Mi a faszról beszélsz? :D...
Figyi, a hangnemed kicsit csücskös, hiába teszel smiley-iket mindenhová ;-)
... Például az együttösök hány feljelentést tettek Rogán ellen az elmúlt években...
Ezek szerint nem eleget...
...Rogán mint V. kerületi polgármester a fideszes képviselő testülettel konkrétan szétlopták a belvárost?...
Azért, ez nem most kezdődött...
Rogán ma bazmeg miniszter...
Ez lehet, de ha mondjuk kialakul egy igazi választási lehetőség, és mondjuk hatalomra is jutnak (persze nem jövőre, hanem mondjuk 12 év múlva) akkor majd arról lehet őket megismerni, hogy mindegyik politikus el lesz valamilyen módon számoltatva.
...az együttösöket meg még mindig a mai napig csesztetik a hatóságok csak mert mertek feljelentéseket tenni...
Igen, ilyen a politika. Nem tudom, ebben mi a meglepő számodra.
Az eszközök lehetnek mások, de MINDENHOL ez a politika lényege. Az ellenfél ellehetetlenítése. Magyarországon nem kerülnek elő sötét kis titkok, csak hatósági zaklatás van.
Sajnos EZ a politikai játéktér. Aki politizálni akar, annak EZEN kell játszania, és jelenleg EZEK a szabályok.
Lehet picsogni miattuk, de az nem fog változtatni semmit.
Mondhatnám azt is, hogy úgy látszik, még nem alakult meg az eléggé tkös ellenzéki formáció, aki méltó arra, hogy átvegye a hatalmat.
...Hol a faszomban élsz, hogy ennyire gecire nem vagy képben azzal, hogy mi folyik Magyarországon, te pöcs?! :)...
Látom, sikerült felhúznod magadat.
Szerintem igyál meg egy felest!
Nincs értelme annak, hogy tönkretedd magad ezen.

GNDL 2017.10.09. 22:26:28

@GyMasa: „a mai magyar politikai palettát igen nehéz a klasszikus jobb-bal felosztásnak megfeleltetni”

De csak kizárólag azért mert bár vannak úgymond klasszikus, baloldalinak jellemezhető politikai szervezetek jelenleg a közéletben, ezzel szemben a Fidesz, a lakájsajtójuk és még egynéhányan akik a közel három évtizedes MSZP-Fidesz megosztottságban érdekeltek azok amelyek belerondítanak a képbe azzal, hogy a Fideszt - teljesen tévesen - jobboldalinak tartják.

Fentebb te is még bőszen bbaloldaliztál, most meg már magyarázkodsz, baszki... :D

„a jobb oldalnak nincsen semmiféle képviselete a magyar politikai palettán”

Azért elvétve akadnak, de nem számottvőek, mivel Magyarországon a kádárista nosztalgiában nincs igény jobboldalra. Majd mindjárt mondom miért...

Egyébként meg MoMa... ma egyedül Bokrosnak van olyan programja, amit - szigorúan a többieké mellett/többiekéhez képest - jobboldaliak is elfogadhatnak.

„Fidesz valóban inkább baloldali párt”

Ne inzultáljuk ezzel a valóban baloldaliakat... a Fidesz szélsőbaloldali... bolsevik... ezen nincs mit szépíteni... :)

„Jobbik viszont pl. az én jobboldali értékrendemnek nem felel meg”

A Jobbik nemzeti szocialista. Ugyancsak szélsőbal... németek lennének náciknak nevezhetnénk, de mivel magyarok így megteszi a hungarista jelző...

„szerintem pl. anno a szdsz volt az ország leginkább fasiszta pártja”

Na és akkor itt térnék vissza a kádárista nosztalgiára... a meg nem történt kibaszott rendszerváltás óta az SZDSZ volt az egyetlen amely tartalmazott liberális, és hagyományos jobboldali értékeket is... őket nevezik a kommunista rezsifórumokon „neoliberálisnak”. :) Az SZDSZ az egyetlen volt az elmúlt évtizedekben amelynek volt mondanivalója a jobboldalnak. Az MSZP-SZDSZ koalíció valójában egy szocdem-jobboldali nagykoalíció volt, kár, hogy nem az SZDSZ volt többségben az MSZP mellett... a posztkommunista Orbán ma a parlamentben nem lenne, az biztos... :)

„Aztán a rendszerváltás után Brüsszelből jött az ukáz”

Anyád picsája jön Brüsszelből... megint jól ismert fideszes kampánybullshit... Brüsszel egy város bazmeg. Ha az EU hivatalaival van problémád akkor azt mondd, de az EU hivatalai Brüsszel mellett többek közt Starsbourgban és Luxemburgban is vannak. Melyik EU hivatallal van problmémád, pontosan melyik hivatalnokkal, és egészen pontosan mi is?

„bár ő csak végrehajtotta az IMF listát potrólpontra”

Ahahahanyád picsája megint... :D Az IMF-nek egyetlen feltétele volt: Gyurcsány megy, és szakértő gazdaságpolitikai kormányzat jön. Egyébként meg az IMF hitelét Orbánék verték el nagyrészt, többek közt ebből vásárolták vissza a MOL részvényeket, sokkal drágábban mint amennyiért Oszkóék megtehették volna, de azt meg nem szavazta meg a Fidesz... hát látod, mekkora szopó vagy?! :)

„de pl. az energetikában erősen szélsőbalos sötétzöld vonalat képviselnek”

Csak ismételni tudom magad: anyád picsája. A megújuló/alternatív energiapiac a legdinamikusabban fejlődő szektor a kétezres évek óta, ráadásul pont a nukleáris energia rovására bővül ez a piac, a világ vezető techcégei vannak benne ebben az iparban nyakig a pénzügyi eszközeik révén, teát itt nincs jobb- meg bal, itt innováció van, itt verseny van, itt üzlet van, és ez a jövő, baszod... és a kibaszott magyarok még csak be sem neveztek ebbe a versenybe...

A Momentumnak meg csak a héten vasárnap lesz programja, tehát róluk addig bármit is állítani tulajdonképpen csak feltételezés. Nem tudhatsz semmit a Momentum programjáról.

Ennyi primitív, bullshit, tájékozatlanságot tükröző szart mint amit te írtál komolyan nem sokat olvasok végig... szóval amekkora balfék vagy részben azért érezd magad megtisztelve, hogy nem csak hogy végigolvastam, de hajlandó voltam válaszolni is... :D

GNDL 2017.10.09. 22:35:04

@GyMasa: „Neked, állampolgárként akkor is az a kötelességed, hogy amikor egy bűncselekményrőt tudomást szerzel, akkor feljelentést teszel.”

Említettem, hogy tettek feljelentést, több ezret az elmúlt években?! Említettem. Leszartad? Le bazmeg... erről beszélek...

„És ezt 100%-ban az mszp-nek, és a 2008 utáni viselkedésüknek köszönheti az ország.”

Az hogy a Fidesz szétlopja az országot, leépíti a demokratikus intézményrendszert, felszámolja a jogállamiságot és gyakorlatilag egy pártállami bolsevik autoriter diktatúrát vezettek be, annak az MSZP-nek köszönhetjük szerinted amely 2006-ban megbukott és elveszítette szavazótábora felét... aha... te mi a lófaszt szedsz egyébként valóságérzékelés ellen? :)

„ha ennyire rossz Magyrországon élni, akkor javaslom, hogy keress egy olyan országot, ahol nem rossz”

Ezt részben több mint 600 kivándorolt-, közel 10 ezer napi szinten a környező országokba dolgozni ingázó-, és közel 50 ezer a környező országokban bejelentett gazdasági tevékenységgel bíró honfitársammal együtt már rég megtettem... Nektek kéne kapcsolni, hogy ha elhúz innen a jól és jobban, vagy magasabban képzett munkaerő túlnyomó része, akkor a magadfajta fideszes ingyenélő trógerek éhen fognak halni a gecibe... :)

„tök ismeretlenül gyalázkodsz velem”

Ismerlek te pöcs, ugyan azokat a fideszes lófasz szlogeneket mondod fel mint fentebb a retardált barátnőd. Még azt is gyanítom hogy mindezt hivatalból teszitek, mert egyébként amennyire idióta a fideszes szavazótábor, kizártnak tartom hogy egy őcsényi debil paraszt aki írni-olvasni nem tud és alapvetően digitális analfabéta, egy ilyen fórumon magánszorgalomból hintené a fideszes gecipropagandát... :D

Elmész te a faszba a fideszes _bolsevik_ szaroddal, te szemét...

GNDL 2017.10.09. 22:36:39

@GNDL: Bocs, közel _100_ ezer napi szinten a környező országokba dolgozni ingázó... mert ennyien lehetnek...

GyMasa 2017.10.09. 22:58:09

@GNDL:
..azért érezd magad megtisztelve, hogy nem csak hogy végigolvastam, de hajlandó voltam válaszolni is... :D
Kár volt.
Látom, veled sem lehet érdemi higgadt párbeszédet folytatni, szóval nem kell többet megtisztelned _ILYEN_ válaszokkal.
A te életed, úgy éled, ahogy neked jól esik, ha agyvérzésre, vagy szívrohamra gyúrsz, akkor folytasd csak ezt az utat.
Remélem, egyik sem fog bekövetkezni nálad.
Egyszer volt egy bölcs ember, aki azt mondta nekem:
- Az ember vagy boldog, vagy igaza van.
Már látom, te mit választottál.
Én inkább boldog szeretnék lenni!

GNDL 2017.10.09. 23:06:49

@GyMasa: De érdemben megint nem sikerült egy kurva ellenérvet sem kiizzadnod magadból. :D Te értelmi fogyatékos vagy egyébként? Mert akkor mondd, azt, és akkor teljesen máshogy állok hozzád... de akkor remélem szavazati jogod sincs... :)

GyMasa 2017.10.09. 23:09:14

@GNDL:
OK, látom, elfogytak a közös értelmi képességek, ami mentén érdemi vitát lehene veled folytatni.
Sajnos arra szintre léptél, ahová én nem követlek.
Szóval, sok szerencsét a további keresztes hadjáratodhoz, DOn Quijote.

GyMasa 2017.10.09. 23:10:14

@GNDL:
Írtam: Ennek a vitának nincs értelme, mert ez NEM vita. Érted?

GyMasa 2017.10.09. 23:12:05

Kedves HaFr!
Ezen a blogon be lehet kapcsolni a tahótlanítás funkciót a hozzászólások alatt?

screpes 2017.10.10. 03:33:40

@GyMasa:
Tahótlanítás?
Egyszerűbb, ha nem írsz..
Ugye te voltál, aki az igazságosság követelményét a feljelentési kötelezettséggel (MÁSOK feljelentési kötelezettségével) intéznéd el?

GyMasa 2017.10.10. 09:14:52

@screpes:
...Tahótlanítás?...
Praktikus, de bocs, ha megsertettelek vele!
...Egyszerűbb, ha nem írsz...
Ebben viszont teljesen igazad is van.
...Ugye te voltál, aki az igazságosság követelményét a feljelentési kötelezettséggel (MÁSOK feljelentési kötelezettségével) intéznéd el?..
Te is elkezded?
Bazzeg, :-) ha azt akarod, hogy mukodjon a nyomorult jogrend az orszagodban, akkor be kell tartani a torvenyeket.
Neked, meg mindenki masnak is!
Ha nem teszed, akkor anarchia lesz az orszagban.
En nem rendelkezem semmilyen bizonyitekkal senki ellen.
Tehat nekem nem kotelessegem senkit feljelenteni.
Raadasul en hiszek a jogrendszer egyik alappveteseben, azaz az artatlansag velelmeben.
Ellenben itt (is) eleg sokan jonnek azzal, hogy ki-mit lopott, meg korrupcio!
Ez 2 esetben lehetseges:
- VAN bizonyiteka, az esetrol -> ekkor kotelessege megtenni a feljelentest (tudod, ha mindenki ugy gondolja, hogy majd valaki mas cselekedni fog, akkor konnyen lehet, hogy semmi nem fog tortenni, es a gazfickok megusszak. Raadasul ezzel meg a bunpartolast is elkoveti.
- NINCS bizonyiteka, csak nyomatja az (eppen most ellenzeki) propagandat. -> Akkor kussolni kell, es nem pampogni.
Ennel mar nem tudom egyertelmubben kifejezni magam, es reszemrol ez a tema le van zarva.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.10. 14:17:32

@GyMasa:

"- VAN bizonyiteka, az esetrol -> ekkor kotelessege megtenni a feljelentest"

Nincs általános feljelentési kötelezettség.

"Raadasul ezzel meg a bunpartolast is elkoveti."

Még akinek törvényben előírt feljelentési kötelezettsége is van és ezt elmulasztja, az sem valósítja meg ezzel a mulasztásával a bűnpártolás tényállását:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bűnpártolás#A_hat.C3.A1lyos_szab.C3.A1lyoz.C3.A1s

GyMasa 2017.10.10. 14:42:19

@neoteny:
Igazad van, tenyleg nem kotelezo jogilag.
Ennek ellenere, tovabbra is fenntartom, hogy amennyiben tudomasa van ilyen esetrol, meg meg raadasul bizoniytekkal is rendelkezik, akkor legalbbis erkolcsi kotelessege megtenni azt a feljelentest.
Persze, nyilvan ha csak a propaganda "informaciokra" tamaszkodik barmifele bizonyitek nelkul, akkor nem erdemes feljelentest tenni, hiszen konnyen visszaperelhetik hitelrontasert, vagy hamis vadert.
Viszont, akkor kisse santitani fog az egesz ervelesi rendszer...
De, gondolom, ez nem erdekes, mert nem fer bele a narrativaba.

abdul hackeem 2017.10.10. 17:28:07

@neoteny: "Hadházy olyan dokumentumok birtokába jutott, amelyekből kiderül, hogy az ÁEEK nem fogadta el az ítéletet, és egy neves ügyvédi iroda közbenjárásával fellebbez a Közbeszerzési Döntőbiztottságnál, vagyis „az állam perli az államot, hogy drágábban szerezhessen be gépeket”.
Fidesz: "Hadházy Ákosnak kell arra a kérdésre válaszolnia, hogy miért képvisel nyíltan egy külföldi céget szemben a magyar cégekkel a parlamentben? Válaszolja meg azt is, hogy parlamenti felszólalása előtt találkozott-e külföldi üzletemberekkel vagy külföldi követségek munkatársaival! Munkatársai találkoztak-e külföldi cég vagy követség képviselőivel a felszólalása előtt?" index.hu/gazdasag/2017/10/10/hadhazy_feljelenti_orbant_mert_korrupcioval_vadolta_meg/

Az a gyanús ami nem gyanús.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2017.10.10. 19:21:52

A Momentum is, ahogy sok mas part is probalta azt meglepni, hogy egybol a nullarol egy ideologia mentes "neppartot" epitsenek. Ezt probalta az LMP is egeszen az utobbi idokig es az osszes balos kis part is.

Ezzel szemben van az a modell amit a Jobbik es a Fidesz kepviselt. Mindeket part eredetileg kifejezetten ideologiai part volt es MIUTAN egy szeles kemeny magot epitettek ki maguknak UTANA kezdtek el neppartosodni.

Amugy az sem igaz, hogy MUSZAJ a ket nagy kialakult szekertabor kesz idologiaja kozul valasztani es elfogadni valamelyiket kesz termekkent, lehetne siman epiteni uj part ideologiat (narrativat) amivel meg lehetne szolitani az embereket. Es az sem igaz, hogy ez rovid tavon veszteseges lenne, pont hogy az latszik hogy ez a rovid tavon sikeres recept, lasd a Jobbik es a Fidesz esete.

- duplagondol 2017.10.13. 18:38:56

Fontos odafigyelni arra, hogy a hype-nak igencsak nagy ereje van: Szél B. is nem kis részben azért törhetett most előre a közvélemény-kutatásokban, mert újdonságként hatott a jelölése. Éppenséggel szintén a frissesség érzete volt az, ami a kezdetekkor a Momentumot is felfelé lendítette. Hogy meddig, az még kiderül, pár hónap elteltével akár már ők is tűnhetnek fakónak a választók szemében. Hosszú távon, a választási kampány finisébe érve azért az lesz az egyik döntő tényező, amire fentebb is utalás történt: ti. hogy a Momentum már a kezdet kezdetén központi kérdésként kezelte az országos hálózat kiépítését. Több tekintetben már le is körözte a nyolc éve ezzel küszködő LMP-t.

A túlzott fiatalság valószínűleg hátrány is, előny is. A Momentumnak jellemzően vagy fiatal vagy idős választói vannak, utóbbiak sokszor fellelkesülnek, ha már csalódtak az eddigi politikában. A 'komolyság' látszata persze egyáltalán nem mellékes a Momentum jövője szempontjából. Nem tudjuk egyelőre, ki lesz a miniszterelnök-jelöltjük - Fekete-Győr és Szél, egyébként véleményes összevetése mellett így azért egyéb kérdések is felmerülnek.

Végül pedig hafr utolsó mondata lényeges körülményt sejtet, ha itt etatista és meritokrata felfogású programok fognak összecsapni. E tekintetben az LMP közel sem azonos a Momentummal - a választók többségének szemében viszont valószínűleg sajna nem ez, hanem az imidzs, a külcsíny és persze a hitelesség látszata fog dönteni.

padisah 2017.10.21. 18:17:59

@Boross Bence: "Például ha valaki Őcsényról akar szavazókat, akkor az a minimum, hogy belássa - Rajcsányi Gellérttől átvéve -: "az őcsényieknek is joguk van elmondaniuk, hogy ők milyen közösségben akarnak élni", vagyis partnernek kell őket tekinteni, és nem agymosott gyűlölködőknek."

Ez egy nagyon jó poszt volt, köszönöm!

Lavinia Pinkerton 2017.10.21. 18:45:51

@padisah:
Aki Őcsényről akar szavazókat, az menjen velük gumit szurkálni.
Ez a partnerség alapja.

padisah 2017.10.21. 19:24:34

@Lavinia Pinkerton: először lehülyézed/rasszistázod a szavazókat, majd csodálkozol hogy nem rád szavaznak

Lavinia Pinkerton 2017.10.22. 05:53:21

@padisah: Ez valami mondatpanel, amit kidobott a kommentgép ?
süti beállítások módosítása