1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.09.27. 12:06 HaFr

A Jobbik és a Fidesz keresztmozgásáról

Képtalálat a következőre: „jobbik vona”

Az utóbbi évek politikai elemzései és közvélemény-kutatásai is azt bizonyítják, hogy a Fidesz fokozatosan elhagyta a polgári jobbközepet és szociológiai, retorikai és politikai tekintetben is a jobbszélt vette célba, amely Magyarországon nem náci, nem is fasiszta, hanem az etno-nacionalista pozíciót jelöli. Ezen a pozíción belül azonban a Fidesz még így sem jut el odáig, ahonnan a Jobbik tizenöt éve elindult -- a pogány, újjoboldali forradalmi radikalizmustól --, ezért miközben a Jobbik kb. másfél éve a centrum felé kezdett menetelni, máris sokkal nagyobb utat járt be (az európai terminológia elfogadásáig), mint a Fidesz az ellentétes mozgásával. A kérdés ismert: tudja-e a Jobbik stabilizálni a helyzetét a jobbcentrumban és ott versenyképes alternatívát kiépíteni a Fidesz elhagyott polgári szavazóinak is, miközben nem hagyja magára a hagyományos vidéki bázisát.

A Fidesz mozgása egyértelműen az orosz kapcsolat előtérbe kerülésének, az EU-kritikának és a migrációnak az együttes következménye, de nem meglepő trend ez az Orbán Viktor személye köré szervezett -- a miniszterelnök pozícióját a korrupciós gépezettel együtt erősíteni hivatott -- populista kormányzás ismeretében. Orbán és közvetlen kapcsolata a választóival egyformán kiüresíti a Fideszt és a kormányzati rendszert, mindegyiket az ún. politikai kormányzásnak (valójában a személyes érdekeinek) veti alá. A szakmai kormányzás Magyarországon csak annyira lehet szakmai, amennyire a szavazatmaximalizálást szolgálja, és az imént említett tényezők együttállása miatt erre a jobbszélen van optimális környezet. Orbán pozícióerősítése óhatatlanul a kevésbé iskolázott, vidéki, jobban manipulálható, zártabb kultúrájú, bizonytalanabb egzisztenciájú, a vezérszemléletre jobban kapható rétegek körében végezhető el nagyobb sikerrel. A Jobbiknak úgy kell bevonulnia a centrumba, hogy ezeket sem adja teljesen fel. Nehéz feladat, amelynek a sikere azon múlik, hogy a párt tudja-e dinamizálni a választói rendszert egy teljesen új narratívával. Ennek nem látszanak még a jelei.

A feladvány a kerékpározáshoz hasonlítható. Az álló kerékpárosnak sokkal kisebb esélye van nyeregben maradnia, mint a mozgónak, amit bizonyos fizikai törvények magyaráznak. A Jobbiknak ugyanígy kevesebb esélye van egyik oldal felé sem eldőlni, annál több a földön találnia magát, ha áll -- ha a Fidesz-megszabta, a Jobbik számára statikus, álló világképben akar érvényesülni --, mintha dinamizálja a mozgását, a jobboldali adottságok helyett a jobboldali jövőbe veti a horgonyát, és azzal húzatja magát, átalakítva az egész jobboldali politizálás kontextusát. Nem akarok erről többet mondani, mert a lényeg egyelőre a metafora értelmezhetősége. A Jobbik ma még képtelennek látszik elvégezni a szóban forgó feladatot. 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3312900314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.09.27. 15:29:52

A Jobbik egy óriási talány. Nem igazán tudom, hogy milyen lehetne Magyarország az ő kormányzásuk alatt. Valószínűleg egy jobbos személyiségekből álló szakértői kormány, vagy a jelenlegihez hasonló agyhalottakból álló vezetés....azzal a különbséggel, hogy Vona legalább kulturemberként öltözködik, és más téren is ad magára. Ha Fidesz és a Jobbik között kéne választanom, akkor a Jobbikra teszem a voksom.
Ami még itt bekavar az a Szél Bernadett. Borzasztóan messze áll tőlem a szélsőbalos ideológiájuk, de Szél Kisasszony egy jó bőr. Tetszik.....lehet hogy ez alapján fogok jövőre választani....mert más alapján nem igazán lehet.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.09.27. 16:39:25

"Orbán és közvetlen kapcsolata a választóival egyformán kiüresíti a Fideszt és a kormányzati rendszert, mindegyiket az ún. politikai kormányzásnak (valójában a személyes érdekeinek) veti alá. "

Ezt a "közvetlen kapcsolatot", illetve ezt a kiüresedési, eszközzé válási folyamatot szokás orbánizmusnak hívni, nem?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.27. 17:25:09

@Counter: lehet, az orbánizmust szerintem senki nem definiálta még, csak egy jelenség- és érzéscsomag

zipe moha 2017.09.28. 08:48:39

..."a Fidesz fokozatosan elhagyta a polgári jobbközepet és szociológiai, retorikai és politikai tekintetben is a jobbszélt vette célba,..."...üvöltően világos, hogy a jobb- bal ( bal szél-jobb szél..)...politikai meghatározások,nem működnek..nem csak pontatlanok, hanem mint inerciarendszer-fogalom meghatározásra valóság értelmezésre TELJESSÉGGEL alkalmatlanokká váltak....ennek ellenére mivel NINCS kutatás a VALÓSÁG össze egyeztethetőségére a politika-tudomány lemaradt, ósdi DE alkalmazott gyakorlataival kapcsolatban( ...valószínűleg van, csak a publikummal nem közlik...naná, nem lehet...)az értelmiség kenyérkereső tevékenysége a VALÓSÁG elhazudása, meghamisítása... a hazugságok szerepe pedig a folyó folyamatok ÁTMENETI "szalon" képessé tétele...a tömegdemokrácia alibijéül szolgáló TÖMEG számára...annak folyamatos feszültségben -és megosztottságban tartása, akkor is amikor a valódi politikai-gazdasági-társdalmi súlypontok már rég nem ott vannak, nem azok ahol a hamisítás mutatni hivatott....a konzervativizmus (is) politika-történet
csupán...helyét a szervezett csoport egoizmus tölti be, mely az új feudalizmust teremti meg...hiányok és szélsőséges konfliktusokba való belevezetés által....ehhez meg aszisztálnak az írástudók..." nincs más...enni kell..ect"...SZÉP...nem mondom..:)

zipe moha 2017.09.28. 09:04:24

...az elmult 400 év politikai-gazdasági-társdalmi története röviden: a technológiai-tudományos-gazdálkodási változási következtében létrejött internacionalista "nagyon-nagy polgárság" bejelentkezik a hatalomért...a jogok és erőforrások társadalmi elosztásnak jogosítványáért a született arisztokráciához...majd miután a tömeggel leváltatja...( a leghatékonyabb eszköz ehhez a " kommunizmus" elv -és eszközrendszere) kialakítja a saját új feudalizmusát, ahol újra előjogok keletkeznek..( végül persze ismét születési előjoggá konvertálódva...naná)...mennyi hablaty,hogy a tömeg ismét önérdek ellenesként apátiába hullva, tehetetlen egyedül állónak tartva magát, hamis képzetektől meggyötörtetve masszaként gyúrható maradjon...

nick papagiorgo 2017.09.28. 09:52:54

Orbán:
ezzel egyet lehet érteni, megjegyzendő viszont, hogy a korábbi kormányok esetén sem volt más a helyzet (tehát pl "a szakmai kormányzás Magyarországon csak annyira lehet szakmai, amennyire a szavazatmaximalizálást szolgálja " - ez szinte minden kormánynál is így volt).

Jobbik:
magam részéről nem hiszem, hogy Vona képes lenne levezényelni egy ilyen volumenű fordulatot.
Tehát: "versenyképes alternatívát kiépíteni a Fidesz elhagyott polgári szavazóinak is, miközben nem hagyja magára a hagyományos vidéki bázisát." - szerintem az egyiket mindenféleképp elveszti, de ha béna, akkor akár mindkettőt is.

Conchobar 2017.09.28. 10:30:52

Ebből a Jobbikot és Vonát érintő posztból valahogy kimaradt Simicska. Jó-jó, mondhatják sokan, hogy ez csak Ripost-bulvár. Node vannak itt furcsa időbeli egybeesések. Attól kezdve, hogy a bulvár Vona-Simicska találkozóról rebesget, az addig konstruktív ellenzékiséget folytató Jobbik hirtelen átvált kemény Fidesz- és Orbán-ellenes retorikára (bár a 'gecizésig' még nem jurtottak el), hirtelen elkezd 'vörösödni' (bérunió), hanuka alkalmából a zsidósághoz törleszkedni, képeket közreadni a kutyusokkal hempergő Vonáról, Novák Elődék kiszorítáása a vezetésből stb. Mindez miért érdekes ez? Mert mindez nem aratott osztatlan sikert a Jobbikon belül, és még hátra van a 2018-as választás. És nagyon úgy tűnik, hogy Vonáék már előre mossák kezeiket (hogy a választási győzelmet a sok hülye Orbán-imádó, szennyvíz-köpő nyugger vette el)

Conchobar 2017.09.28. 10:39:00

"a Fidesz elhagyott polgári szavazóinak is" - Attól tartok, hogy ilyen csak a posztíró képzeletében létezik, esetleg a szavazók nem érzik magukat elhagyatva. Ellenkező esetben jóval nagyobb ingadozást lehetne mérni a közvéleménykutatóknak (hiszen biztosan nem úgy működik a dolog, hogy elengedi a Fideszt 10 kedves diplomás polgári szavazó, és azonnal a helyükbe ugrik 10 undorító iskolázatlan falusi náci suttyó "kevésbé iskolázott, vidéki, jobban manipulálható, zártabb kultúrájú, bizonytalanabb egzisztenciájú, a vezérszemléletre jobban kapható")

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.28. 10:50:17

@Conchobar:

"az addig konstruktív ellenzékiséget folytató Jobbik hirtelen átvált kemény Fidesz- és Orbán-ellenes retorikára"

Mert Orbán és a Fidesz felkarolt tett minden "konstruktív ellenzéki" témát, legalább annyira, hogy a Jobbik ne menjen semmire velük.

"hirtelen elkezd 'vörösödni' (bérunió)"

A nemzetiszocializmusban a szocializmus is benne van.

"hanuka alkalmából a zsidósághoz törleszkedni"

Mert Vona kiszámolta, hogy a szalonzsidózás szavazati hozadékának határa van. Komolyan zsidózni, ti. zsidótörvényeket hozni, meg (még) nem lehet Mo-n.

nick papagiorgo 2017.09.28. 10:55:09

@Conchobar:
engem mondjuk az izgatna, hogy ha tényleg igaz, hogy a Jobbik plakátkampányait voltaképp S. pénzelte, ill. el is adott nekik plakáthelyeket egymilliárd értékben, akkor mit kért érte cserébe?

Mert a plakátkampányt a Jobbik a saját zsebéből mégse tudta fizetni, ugye. Állításuk szerint hitelt se vettek fel. Akkor honnan jött a pénz, ugye?

Conchobar 2017.09.28. 11:04:14

@neoteny: "Mert Vona kiszámolta, hogy a szalonzsidózás szavazati hozadékának határa van" - Csakhogy itt nem arról, csak annyiról van szó, hogy Vona és társulata felhagyott a "szalonzsidózás"-sal, hanem kifejezetten megpróbált hozzájuk dörgölőzni (hanuka alkalmával). Amire persze azok úgy válaszoltak, ahogy lehet ilyen helyzetben, és ez a válasz sem emelte Vonáék ázsióját a Jobbikon belül

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.28. 11:14:30

@Conchobar:

"ez a válasz sem emelte Vonáék ázsióját a Jobbikon belül"

No de épp' arról van szó, hogy Vona próbálja "tömegpártosítani" a Jobbikot. Úgy számol, hogy kevesebb szavazatot veszít azzal, ha haverkodik a mo-i zsidó szervezetekkel, mint amennyit nyer. Ez a számítás lehet hibás, de az övé: ő a Jobbik vezetője, ő akar több hatalomra szert tenni.

Conchobar 2017.09.28. 11:34:47

@neoteny: "Úgy számol, hogy kevesebb szavazatot veszít azzal, ha haverkodik a mo-i zsidó szervezetekkel, mint amennyit nyer" - El nem tudom képzelni, hogy mivel számolt. Tisztában kellett avval lennie, hogy egy ilyen gesztus (mert nem volt több, nem volt igazi haverkodás) semmit nem fog hozni a konyhára, inkább csak vinni: a zsidók ettől a gesztustól biztosan nem fognak rohanni a Jobbikra szavazni, a magyarok nagy részét nem érdekli és érinti ez a hanukás dolog, a kisebb része (az addig Jobbikra szavazók) viszont rosszul fogadja majd

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.28. 11:42:29

@Conchobar:

"El nem tudom képzelni, hogy mivel számolt."

Nincs is rá szükség: Vona a Jobbik elnöke, nem te. Az ő döntéseinek ő viseli a következményeit.

nookedli 2017.09.28. 11:53:39

@nick papagiorgo: Egy dolog, hogy mit hiszel és más dolog, hogy mi van. A fidesz bebizonyította, hogy képtelen úgy kormányozni, ahogy a korábbi szavazói elvárták volna, emiatt nagy részük elpártolt tőlük. A Jobbiknak 2010 óta olyan programja van, amelyből a fidesz is több pontot ellopott. Nagyjából minden sikerük ebből fakadt. De amikor a fidesz kimutatta a valós énjét, nagyon durva dolgok derültek ki. Gondolok itt a korrupciós ügyeikre, ahol több ezer milliárd adónkat és eu-s támogatásokat a saját cégeikbe vezettek. Felvásárolták a médiákat, hogy ott hazudozzanak. Mára lefedi a fidesz médiahatalma az egész országot. Megvezeti az ország nagy részét, emiatt van még mindig hatalmon. A fidesz többszörösen is elárult minket, amikor az érdekeinket kellett volna képviselnie. Folyamatosan csak a szájukat járatják, de érdemlegeset még nem tettek soha.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.09.28. 22:10:49

@HaFr: A megértés az első lépés a semlegesítés felé, a definiálás az első lépés a megértés felé, mondja a bennem szunnyadó szobatudós ;-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.29. 06:49:01

@Counter: ugyan, ez már ébredező tudós :)
süti beállítások módosítása