1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.04.08. 11:35 HaFr

A Kelet igazsága. Kétféle modernizáció: progresszivista és konzervatív

 

Tegyünk különbséget kétféle modernizáció között: a progresszivista csak a célt látja, a konzervatív -- miközben a célja is más, mint az előbbié -- a kiinduló helyzetet is. A progresszivista előtt kizárólag az áhított cél lebeg, amely a haladó, versenyképes, egyenlőségelvű, fogyasztói társadalom, az egyenlőség változó, de expanzív jelentéstartományában. Ide akár szelíd, akár nem annyira szelíd erőszakkal is hajlandó eljuttatni egy társadalmat. A konzervatív felméri, honnan indul, milyen kontextusba lép be, milyenek annak a népnek a jelenbeli kompetenciái, amely kapcsán a modernizációs kényszer megfogalmazódik, aztán eldönti, hogy mit akar -- ha akar egyáltalán valamit -- kezdeni a feladattal.

A konzervatív egyfelől nem akar semmit kezdeni a feladattal, mert úgy véli, hogy egy népnek mindig a tényleges képességeit tükrözi az, amilyen állapotban van, tehát mindent összevetve nagyon erősen meg kell indokolni, hogy miért akarjunk egy másik embert, főleg emberek tömegeit kivetni abból az állapotukból, ahova a saját belátásaik, történelmük, képességeik juttatták (őket). Háromféle problémával nézünk tehát szembe a modernizációs programok kapcsán: a (puszta) célszerűségükkel, a (szükséges) erőszakéval, végül pedig (az emberen túllépő) kollektivista szemléletükkel. Ezek aligha problémák egy progresszivistának, de több mint problémák egy konzervatívnak.

Ugyanakkor modernizációs kényszerben is vagyunk, amit a konzervatív is elismer. A magyaroknak egyenként és összességükben, ha akarnak, ha nem, olyan hazai és nemzetközi környezetben kell helytállniuk, amelyben a mindennapi viselkedésük és eredményeik meghatározzák nem egyszerűen az anyagi boldogulásukat, hanem az önkiteljesítésük, tehát az értelmes élet lehetőségét. A modernizáció parancsa már több száz éve korparancs, és megpróbálni nem megfelelni neki (el- és bezárkózni) nem visz közelebb a konzervatív társadalmi gyakorlathoz, legfeljebb egy hagyományelvű, rigid, hanyatló kultúrához. A konzervativizmus nem egyenlő a tradicionalizmussal. A konzervativizmus az autentikus és az értékteremtő élet metszéspontjában látja az embert, és ha az utóbbitól elesünk, azzal aláássuk az önkiteljesítésünket, amely óhatatlanul másokkal (más emberekkel és nemzetekkel) összefüggésben, a velük való kooperációban érhető csak el. A modernizációt nem lehet elkerülni. A feladatunk, hogy ragaszkodjunk annak ember- és értékközpontúságához (szemben a progresszivisták erőltette társadalmi eszménnyel). Az értékek között pedig az első és legfontosabb érték az emberek közötti kohézióhoz nélkülözhetetlen erkölcsös élet lehetősége, kezdve az olyan egyszerű kulcsszabályokkal és -intézményekkel, mint a viszonosság, az arany középút vagy a tulajdon. Ehhez viszont szabadságra, önreflexióra, műveltségre és megfelelően működő intézményi struktúrákra (erős családokra, autonóm közösségekre, minél szabadabb piacra, és jogállamra) van szükség, de szükség van a technológiának, a tudománynak és a politikának a humanitás szempontjaitól már rég függetlenedett értékrendjeinek folyamatos kritikájára. 

Mivel a konzervatív politikai gyakorlatok fókuszában az ember áll (szemben a progresszívokéval, amelyben az elérendő társadalmi ideál, és benne egy embereszmény: a toleráns, homogén, felvilágosult Ember), a konzervatív modernizáció -- azaz a versenyképes reflexív kompetenciák és gyakorlatok elterjedése -- védendőnek nevezi ki az embernek és közösségeinek (elsősorban a családoknak, másodsorban az autonóm társulásainak és a nemzeteknek) az értékteremtő fennmaradását, amellyel gátak közé szoríthatják a dehumanizációt (jöjjön az akár a tudománnyal, akár a gazdasági élettel, akár a modernizációt kísérő szociális feszültségekkel). 

A dehumanizáció (az emberek természetes különbségeinek, erkölcseinek, kultúráinak, lokális fogódzóinak leépülése) nem csak feltartóztatandó a modernizáció során, hanem a mi elképzelésünk szerint a modernizációt ezek köré kell szervezni. A zárójelben felsorolt, fenyegető veszteségek nem egyszerűen a korral járó, vagy a maguk módján "minden korra jellemző", szükséges és folyamatos alakulását tükrözik az emberi életnek, hanem egyetlen folyamatos degeneráció jelei. A progresszivizmusra jellemző relativizmus a "meghaladandó értékek" kezelésében (szemben a saját ideális társadalmával, amelynek értékrendje az egyetlen, amelyet kivesz a relativizmus alól) olyan veszélyeket rejteget az emberi faj számára, amelyek a genetikától a kibernetikán át a környezetrombolásig és a túlterjeszkedő/fasiszta államokig jó néhány évtizede már velünk vannak, de hosszabb távon elpusztítják az erkölcsös, autentikus individuumok életlehetőségeit. Ez nem egy "természetes" folyamat (ez az egyetlen "természetesség", amit a progresszivisták elfogadnak, minden más hivatkozást a természetre butának és/vagy konstruáltnak tartanak), hanem az ember által létrehozott és táplált intézmények (gazdaság és piac, tudomány, technika, állam) lázadása az ember ellen.

Az ember kikerült saját cselekvési láncolatának céljai közül. A konzervatív modernizáció célja Magyarországon is olyan társadalmi kompetenciák létrehozása, amelyek az adott népünk adott képességeiből kiindulva megőrzik az értelmes és értékes emberi élet lehetőségét ebben az országban. Ebben a folyamatban nem elhanyagolható konfliktusokkal is szembe kell néznünk majd, amikor nem akarunk más mintákat átvenni csak azért, mert máshol esetleg már beváltak (de legalábbis úgy tűnnek). Ez a nép ugyanis máshonnan indul, mást kíván, tovább megyek, vannak még sanszai arra, hogy ne tékozolja el olyan értékeit a természetes emberi életnek, amelyek máshol már a múlt lapjaira tartoznak. Ahogy a progresszívok nem értik, miért nem lehet a maguk módján liberális politikát csinálni ebben az országban, úgy egyelőre azt sem értik, miért lehet felfedezni (legalábbis rekonstruálni) az igazság magvát a Fidesz liberális világrend elleni lázadásában. Ezért elégedjünk meg most azzal, hogy egy konzervatív kormánypolitikát az élet fenntartásának, művelésének és kiteljesítésének kell szentelni, amely magától értetődően várja el csaknem az egész jelenlegi helyzet újragondolását az alapvető kormányzati erkölcstől, az oktatáson és a piac szemléletén át a család- és szociálpolitikáig mindenben. A konzervatív kormánypolitika foglalata: a magyarok szolgálata az erős nemzetre és erős piacra való felkészítésükkel.

88 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9012409751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Khonsu 2017.04.08. 12:20:26

Ez nem lenne rossz, de szerintem az ország elkésett vele. Egy furcsa kényszerpálya előtt állhatunk épp, amire mostanában fogunk rálépni.

Nyugaton megindult a liberális/progresszív világrend korrekciója. Nagy léptekkel, jórészt a technológia által hajtva zajlik egy afféle "konzervatív" átalakulás. (Az emberek visszaveszik sorsuk irányítását, függetlenednek a korábbi nagy rendszerektől)

Mindeközben nálunk egy monolitikus hatalmi tömb keresztbe feküdt mindenféle előre mutató átalakulásnak, következésképpen mi ebből kimaradunk.

Itt jön a csel. Ezzel párhuzamosan zajlik épp a világ nagyhatalmi újrafelosztása. Ebben a felosztásban tetszik vagy sem, de mi a nyugati tömbhöz tartozunk, mindössze a politikai felállásunk nem teszi lehetővé az együtt mozgást/csatlakozást a magországok folyamataihoz. El azonban stratégiai okokból nem fognak engedni.

Vagyis az a furcsa helyzet áll elő, hogy Viktorék itt játszadozhatnak, míg hatalmi tömbünk szerencsésebb sorsú országaiban ez a "konzervatív" korrekció lezajlik, majd utána ez hozzánk erővel/erőszakkal, progresszív módon fog megérkezni.

Arra, hogy a rendelkezésre álló idő alatt ebben az országban végbemenjen egy teljes körű konzervatív modernizáció, nem sok esély van.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.04.08. 12:25:02

@Khonsu: pedig, ha igazad van, egy kongeniálisa mostani nyugati folyamatokkal, csak "alulról" építkezik, nem "felülről" bont vissza

Khonsu 2017.04.08. 12:44:37

@HaFr:

A történelem során, egy fejlettebb és egy fejletlenebb civilizáció találkozásánál megfigyelhető, hogy ugyanaz folyamat, mely a kiindulási helyén alulról építkezik, felkészületlen területen felülről bont vissza. A fejlődés nem párhuzamosan zajlik az egyes területeken, hanem "szétsugárzással" terjed.

Tehát valóban, kvázi ugyanerről van szó, de ami most náluk alulról építkezik, az másokhoz, akik ebből kimaradtak, már progresszióként fog megérkezni.

Khonsu 2017.04.08. 13:00:27

@Khonsu:

Ettől függetlenül persze a konzervatív modernizáció nem rossz irány, és tartható, de mivel egy időigényes folyamatról van szó, már nem lesz ideje kiteljesedni Magyarországon, mielőtt azon területekről akik előttünk járnak a folyamatban elkezdenék exportálni modernizációjuk eredményeit eredményeit.

Így a hazai konzervatív modernizáció kiteljesedés hiányában, de a csírái megjelenésének köszönhetően fontos kapcsolódási pontot jelenthet majd a nyugatihoz, némiképp javítva a kilátásainkat.

2017.04.08. 14:20:23

de hamar kell ám, mert a fidesz propagandájának és legtöbb esetben gyakorlatának az élet minden létező területén jelentkező problémáira adott cinikus válaszai, ami egyben a liberális rend elleni lázadásának a fő jellemzője, maga a dehumanizáció; erkölcstelenség, kultúrátlanitás, piacszűkítés stb

fehérfarkas 2017.04.08. 16:12:12

Az a gond, hogy a világon nagyon a saját belpolitikai szűrönkön keresztül nézzük.
Pl. ott vannak a nagyhatamak, vagyis Oroszország, Kína és az USA megítélése.
Medgyessy-Gyurcsány kormányok idején a jobboldal számára Oroszország és Kína a diktatúra, kommunizmus szimbólumai voltak, és Orbán is meg a Fidesz fiatal szervezete, meg a jobboldali média is tiltakozott azellen, hogy Medgyessy és Gyurcsány Oroszországgal és Kínával szoros kapcsolatokat akarnak kötni. Akkoriban a baloldali média dícsérte, hogy milyen jó újra rendezni a kapcsolatokat Kínával és Oroszországgal.
Azt 2010-ben Orbán került hatalomra, és első intézkedései között a Moszkva teret átnevezte. Ezért a baloldali média és politikusok bírálták Orbánt.
Aztán 2012 tájékától Orbán is Oroszország szövetségese lett, meghírdette a keleti nyitást, Kínával ő is folytatta a jó kapcsolatok kialakítását. Csakhogy most már a baloldali média és politikusok ezért bírálták Orbánt, és a jobboldali média kezdte el ezért dícsérni.
Kína és Oroszország semmit nem változott politikailag és társadalmilag 2006-ról 2016-ra. A magyar belpolitikában történtek változások. És ezért a korábban Kínával és Oroszországgal jó kapcsolatok ápolását dícsérő baloldal ezt ellenezni kezdte, a korábban ezt ellenző jobboldal meg dícsérni.

És ez a nagy bajom azzal, ahogy mi magyarok nézzük a világot: a saját belpolitikai pocsolyánkon keresztül nézzük az egész világpolitikát, és a saját pocsolyánkat vetítjük ki az egész világra.

Már nincs az a "hagyományos" Kelet és Nyugat a fejlődésben. Valójában soha nem is volt. A Nyugat az elmúlt pár évszázadban főleg a gyarmatosítással megszerzett erőforrásoknak köszönhetően gyorsan fejlődött. De ez nem azt jelenti, hogy a Kelet semennyire nem fejlődött. A hidegháború vége óta pedig már nincs különbség Kelet és Nyugat között. Hanem régiók között van különbség: Keleten és Nyugaton egyaránt.
Az oktatásra, egészségügyre, hi-tech iparra, K+F+I-re, szolgáltatásokra sokat költő és fejlesztő régiók és országok lesznek a sikeresek, a többiek pedig a lemaradók. Nyugaton ugyanúgy mint Keleten.

A kormányzati forma, hogy milyen fajta demokrácia, vagy milyen fajta diktatúra nem játszik túl sok szerepet a fejlődésben. Hanem inkább az, hogy kormányzati formától függetlenül a vezetők mennyire modern gondolkodásúak, mennyire korruptak, mennyire fejlesztésorientáltak.

Nagyon jó példa 2 közép-európai ország: Csehország és Magyarország. Elvileg mindkettő demokrácia, de az egyik szépen fejlődik EU-s támogatások nélkül is (neki az EU-s támogatás csak plusz pénz), a másik pedig az EU-s támogatások nélkül már rég Etiópa szintjén lenne.
Vagy a 2 szomszédos olajban gazdag volt szovjet tagállam: Kazahsztán és Türkmenisztán. Mindkettő diktatúra, de az egyik nagyon gyorsan fejlődik, iparosodik és nő az életszínvonal, a másikban az emberek többsége szegénységben él és messzire elkerülik a külföldi befektetők. Mindkettőnek szép modern új fővárosa van, de az egyiké élettel teli, nemzetközi konferenciák és rendezvények helyszíne (az EXPO is itt lesz idén), a másik egy Patyomkin-falu szerű élettelen, kihalt kirakatváros.

Vagyis nem a külsősége határozza meg egy ország fejlődését mint az államforma, kormányzati forma, hanem a belső tartalom, hogy a vezetés mennyire felkészült és elkötelezett a modern világ kihívásainak a megoldására.

2017.04.08. 19:23:39

@fehérfarkas:
budapesten van egy brutális magyarellenes és vidékellenes társaság. ugyanez ismeretlen prágában. a 10 milliós csehországban az 80:20-as ökölszabályt követve nagyjából 2 milliós a központi régió. a 10 milliós magyarországon ha pest megye egészét vesszük, akkor ugyanez 3 milliós. és ez próbál növekedni. 2,5 millió ember effektíve a fővárosi kormányzati/önkormányzati elithez akar közvetlen, vagy követve tartozni. budapest a kárpát-medence egészére van méretezve. magyarországnak nem kell ekkora főváros. a nacionalista és az "liberális" elitből csak az egyik maradhat. és ezért kulcskérdés ceu sorsa. mert ha a ceu megszűnne, akkor utóbbi anyagi és szellemi utánpótlása is megszűnne. és ezért egyre emelkedő tétekkel folyik egy vallásháború.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.04.08. 19:59:52

Úgy tűnik az utóbbi posztok nincsenek ínyére a blogajánlónak. Nem is tudom miért?

2017.04.08. 20:03:00

kövér lászló felcsapott futball szurkolónak a dunaszerdahelyi mol arénában fogadták a slován elleni rangadón.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--Sbtb7jSJ--/6zjyW9Mxve04116fws.jpeg
a magyar televízió a mérkőzést élőben közvetítette. a magyar társadalom nyitott a szomszédok irányába. csak körbe magyarok laknak. és a nacionalizmus erősödik.

ha igaz, amit a new york times ír, akkor soros 12 milliárd dollárt költött a nyitott társadalom alapítványra. el lehet képzelni, hogy a világban hány ember van a fizetési listáján. de ezzel szemben áll a "foci egyház". és ezért kövér lászló is beöltözik drukkernek. mert az jól fizet.

persze valószínűleg a slovan szurkolói se a ceu-n végeztek.
www.youtube.com/watch?v=StVG5oeZcCg
van egy közös ellenségük a magyarokkal: soros györgy. a mérkőzést safranko góljával a dunaszerdahelyeiek nyerték.

Khonsu 2017.04.08. 21:01:07

@unionista᠋:

Csak el ne halálozzon Soros, mert akkor honnan akasztanának le gyorsan egy új közellenséget a választásig? :)

2017.04.08. 21:19:59

@Khonsu:
mindkét oldal közellenséget keres. a pártok permanens kampányaikat döntően az ellenérzésekre alapozzák. felfestenek egy ördögöt. komcsik, libsik. az ellenoldalon keresztények, nácik. ez megy a rendszerváltás óta. ez a modern kori magyar harminc éves háború. lényegét tekintve vallásháború a nemzetiek és a "nemzetietlenek" között.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.08. 21:48:42

@unionista᠋:

"és ezért kövér lászló is beöltözik drukkernek. mert az jól fizet."

Jól fizet Kövér Lászlónak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.08. 21:55:32

@unionista᠋:

"ez megy a rendszerváltás óta."

Mert az átkosban nem voltak "közellenségek", ugye?

2017.04.08. 22:11:57

@neoteny:
nagyrészt ugyanezek háborúztak. csak akkoriban mszmp politikai bizottsága és hazafias népfront volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.08. 22:22:36

@unionista᠋:

"nagyrészt ugyanezek háborúztak."

Vagyis a süket vakerod "a modern kori magyar harminc éves háború"-ról üres lózung: a háborúzás már jóval korábban indult.

2017.04.08. 22:45:04

@neoteny:
volt egy "kényszerbetelepítés". sajnálatos módon onnantól indult.

2017.04.08. 22:49:47

volt egy társaság, akik a magyar nacionalizmus ellen fordultak. ezért lettek betelepítve. és most az van, hogy bécs tárt karokkal várja őket. ez esetben menjenek bécsbe. ott azt mondják: gyertek, csak gyertek. mert gyuri bácsi vagyonára vadásznak. ide rakd be a pénzed. és lehet egyetemed. csak ne haljon addig. erre játszik a keleti birodalom.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.08. 23:01:30

@unionista᠋:

Te magad is tisztában vagy azzal, hogy nem volt semmiféle kényszerbetelepítés: ezért rakod idézőjelek közé.

Ami pedig a "kényszerbetelepítettek" emancipációját (jogegyenlőségét) illeti: azt a magyar törvényhozás rendelte el. Panaszkodj Andrássy Gyulának (és előtte Eötvös Józsefnek, meg pl. Török Pálnak, aki református lelkész létére szintén az emancipáció mellett érvelt).

2017.04.08. 23:54:07

@neoteny:
a betelepítések idején magyarország nem volt szuverén ország. ahogyan egyébként a kitelepítéskor sem. közte volt egy kiegyezés. csak magyarok akartak kiegyezést. csak magyarországon védték meg őket valamennyire. és mégis kiket gyűlölnek? a magyarokat. nem az összes zsidó, hanem egy részük. akik nagyrészt istentelenek. mindenkit gyűlölnek. mert a környéken mindenki utálja őket. soros fizetési listáján levőket. akiket úgy kell nevezni, hogy a "liberálisok".

2017.04.09. 00:22:22

@neoteny:
a new york times azt mondja, hogy a "filantróp" soros 12 milliárd dollárt költött arra, hogy "liberális" "demokráciát" teremtsen. miféle vallásfelekezet az, amelyik így értelmezi a demokráciát? ez a despotizmus. lepénzelnek mindenkit. ebből következik a balkanizáció és a bizáncosodás. soros elköltött 3,500 milliárd forintot "liberális" propagandára.

a politika logikájából az következik ennek magyarországra eső részét a kormány el fogja költeni "illiberális" "ellenpropandára". azért, mert soros közutálatnak örvend függetlenül attól, hogy hány nobel-díjas támogatja. és a fideszben tudják, hogy ezzel a belpolitikában csak nyerhetnek. persze azt is, hogy külügyben nehéz lesz az álláspontjukat tartani. eredendően kiegyezéspárti vagyok. de a hatalmi játszma szereplői nem akarnak kiegyezést. hiszen az legitimálja őket egyik, vagy a másik oldalról. tehát ezek előbb vagy utóbb keményen összecsapnak. kérdés, hogy mi lesz a ceu sorsa. milyen formában jön ki a a reklámtörvény, a "civilek" elleni törvény. de ezektől függetlenül 18 tavaszán szabad választások lesznek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 02:54:20

@unionista᠋:

"a betelepítések idején magyarország nem volt szuverén ország."

Mert 1526-ban nem fogtak össze a magyarok. Persze te majd elmagyarázod, hogy az is a zsidók aknamunkájának eredménye volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 04:19:41

@unionista᠋:

"eredendően kiegyezéspárti vagyok."

Te egy posztmodern bohóc és troll vagy.

DrGehaeuse 2017.04.09. 05:13:35

@fehérfarkas: Igen! Ez is nagyon fontos fejlemény. Nálunk is vannak jó gykorlatok. Például a több tucat cigány falu (90% fölötti a cigányság aránya) között csak egy-kettő van amelyik fejlődik (lehető életet él e nem vegetál). Ezeknek a vezetői inkább felvilágosult diktátorok, de modern gondolkodású elkötelezett és a korrupció ellen küzdő értelmes emberek lásd Bogdán László Cserdi polgármestere.

DrGehaeuse 2017.04.09. 05:26:28

@neoteny: Háát ami út illeti, ez nem is lesz nehéz, mert volt II. Lajos udvarába egy Szerencsés Imre nevű kincstartó...
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Szerencsés_Imre

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 05:43:52

@DrGehaeuse:

Először is: alkincstartó, vagyis kellett legyen egy felettese, a kincstartó.

Másodszor: a király elégedett volt a szolgálataival; ha megosztottak voltak a magyarok, akkor az a királyi politikából származott.

Moin Moin 2017.04.09. 10:33:37

Összefoglalom: úgy változni, hogy ne változzunk; ami eddig a tulajdonságainkból és gondolkodásmódunkból a rossz, a leszakadás oka volt, arra támaszkodva induljunk fejlődésnek - de ezt is kizárólag csak magunktól és spontán módon!

Továbbá: a "progresszív" egyenlő az "erőszakossal", a "kollektivistával" és a kommunistával" (vagy a fasisztával?)

A genetika és a kibernetika: rossz, kerülendő. (Hm, minta ezt a komcsi ruszki hivatalos tudomány hirdette volna az '50-es'60-as években okozva ezzel annyi más ok mellett a szocialista tábor végzetes technológiai és tudományos leszakadását.)

...Kihagytam valamit?:-)

2017.04.09. 12:01:37

@neoteny:
1526-os mohácsi csatavesztés után magyar belháborúk kezdődnek. ezt zárja le az 1538-as (nagy) váradi béke. i. (habsburg) ferdinánd és i. (szapolyai) jános megállapodnak magyarország felosztásáról. a középső országrészt az oszmántörök birodalom birtokolja i. (nagy) szulejmán vezetésével. 1538-ban jön létre a református kollégium. mert a polgárság azt mondja, hogy annyira nagyon nem akarja se a fejedelmet, se a szultánt, se a császárt szolgálni. magyar király nincs. a cél az, hogy (a király nélküli) királyságban valamilyen szövetségi rendszerben debrecen szabad várossá váljon. ez a helyzet 500 éve. és lényegében ma is ez a helyzet. debrecenben a kiegyezés megtörtént a helyi zsidókkal.

zsido.com
2016. december 30. - Hírek
Idén is meggyújtották a hanukai lángot Debrecenben, a Piac téren. Az ünnep 5. napján 5+1 gyertyát gyújtottak meg a város polgárai. Elsőként Komolay Szabolcs alpolgármester gyújtotta meg a középső gyertyát, akit Hunyadi László, Izrael állam debreceni konzulja követett az első láng meggyújtásával. A második gyertyát Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke lobbantotta lángra, a harmadikat Szilágyi Gyula, a közösség egyik tartópillére, a negyediket Jurovics Julcsi, a debreceni zsidó fiatalok képviseletében, aki nem csak az egyik fő szervezője volt az estének, de a születésnapját is aznap ünnepelte. Őket követték a Mázor testvérek, Dudi és Sábi, akik a városban tanuló izraeli diákokat képviselték.

miért nincs ebből balhé. azért, mert jobboldali kormány/önkormányzatok vannak. ahol nincs szdsz, nincs ott soros ott érdekes módon nem veri a seggét senki. nem az összes zsidóról van szó. hanem egy részükről. persze lehet mondani, hogy ez se legyen. eredendően kiegyezéspárti vagyok. ha támogatják azt, hogy a többségi és a kisebbségi magyar területekből létrejöjjön nagy-magyar városhálózat a kárpát-medencében, akkor amondó vagyok, hogy debrecen támogassa a kelet-közép európai zsidó vagy zsidóbarát városhálózat tervét. amit a hiközségek alkotnak. persze elvben lehetne egy atlanti transzatlanti városhálózat is. ami eléri pestet. ennek előfeltétele az, hogy a liberális zsidóság támogassa a magyar nacionalizmust. csak ugye nem támogatja. az a "liberalizmus", hogy harcolnak a magyar nacionalizmussal. harcoljanak. a világ legjobb politológiai, szociológus intézeteinek nincs egy szerethető elképzelésük a magyaroknak túl azon, hogy a fejüket soros és társai seggébe dugják. játsszák ezt a vallásháborúsdit.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 12:05:30

@unionista᠋:

"a betelepítések idején magyarország nem volt szuverén ország."

Mert 1526-ban nem fogtak össze a magyarok. Persze te majd elmagyarázod, hogy az is a zsidók aknamunkájának eredménye volt.

Tamáspatrik 2017.04.09. 12:38:14

A cikk szellemisége nekem nagyon tetszik, viszont erősen gondolkodnom kell, hogy lehet mindezt a gyakorlatba átültetni.
A progresszió mibenlétét nem ártana alaposabban körbejárni. A Fidesz esetében ha lehántjuk a tradicionalizmust róla, akkor a politikájának egy része, a hagyományos értelemben vett konzervativizmus biztosan elfogadható. Ilyenek pl. a családtámogatás, természetvédelem vagy a hagyományápolás.
Az értékteremtésre fókuszálni, ezt a cikk jól megfogalmazza, lehet egy vezérfonal.

Tamáspatrik 2017.04.09. 12:43:36

@Khonsu: Érdekes szó ez a "játszadozik", alighanem kifejező. A kis országok sikeressége valszeg. sokkal inkább az alkalmazkodóképességükben rejlik, ne akarjanak túlnyújtózkodni a takarójukon. Még egy semlegességi játék nagyhatalmak között - kötve hiszem, hogy ez bejönne. A román példa nem ezt mutatja. Inkább szépen rácsatlakozni azokra a folyamatokra, amelyek a dinamikus (!), és meghatározó országok felől jönnek. Németország lehet főleg a példa, ill. az ők vezette észak-nyugati tömb.

2017.04.09. 13:03:23

@neoteny:
szaniszló feri és egy német történész professzor fuggereket sejti. ők találták ki, hogy a habsburgok szerezzék meg a felvidéki aranybányákat. mert el voltak adósodva a fuggerek felé. itt a történelmi konteo szaniszló feri előadásában.
www.youtube.com/watch?v=m9JwahOiBYw
tessék tényszerűen megcáfolni. persze lehet mondani, hogy szaniszló feri és a német történész professzor bizonyítson. de ez innentől kezdve hit kérdése.

Moin Moin 2017.04.09. 13:11:00

"...erősen gondolkodnom kell, hogy lehet mindezt a gyakorlatba átültetni?" - Sehogy!:-)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 13:14:48

@unionista᠋:

"mert el voltak adósodva a fuggerek felé."

Vagyis az uralkodói/államhatalmi politika következménye volt az eladósodás.

2017.04.09. 13:32:27

@neoteny:
aztán persze lehet mondani, hogy ez a szaniszló egy idióta kripli, fasiszta, kretén. ezt a hvg, az index és a 444 újságírói írják. csak ezek ugye mind "liberális" "zsidó" lapok. és egyébként tényleg. persze nem az összes zsidóról van szó és persze nem csak a zsidókról, hanem egy magyarellenes, keresztényellenes, államellenes felforgató csoportosulásról van szó. egy anarchista csoport, amelyik foggal körömmel védi sorost. orbán azt mondja, hogy tegyék ki a honlapjukra, hogy külföldről kapnak pénzt. aztán azt mondják, hogy ez a fasizmus. de nem.

2017.04.09. 13:39:44

@neoteny:
egy bizonyos uralkodói/államhatalmi politika. ami nem nemzeti és nem keresztény.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 13:59:53

@unionista᠋:

"egy bizonyos uralkodói/államhatalmi politika. ami nem nemzeti és nem keresztény."

Úgy érted, hogy a Habsburgok nem voltak keresztények?

2017.04.09. 14:02:57

@neoteny:
és ezzel szemben áll az a nézetrendszer, hogy az államokat el kell adósítani. és pénzügyi értelemben fel kell számolni. mert közjogilag nehéz lenne felszámolni.

csak a népek alapestben nem akarnak ilyet. de ha beválthatatlan pénzt szórnak eléjük, akkor esetleg. és ehhez kellenek a szocialista pártok. az ortodox kommunisták (aki egész véletlenül nem keresztények és nem nemzetiek). és az ortodox liberálisok (akik egész véletlenül szintén nem keresztények és nem nemzetiek). ezek egész véletlenül egy platformon vannak. de nem filozofikusan. hanem faji-vallási alapon. de a politikában bokros és tgm ugyanazokban a lapokban publikálnak. ugyanazért harcolnak. orsós likud viktor létrehozta a jobboldalt. és azt mondta, hogy kaptok kaszinót. és segít elveszejteni/megszerezni gyuri bácsi vagyonát. bécsből azt mondják, hogy ide hozzák csak ide a pénzt. a habsburgok nem vesznek el senkit és semmit. arról híresek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 14:08:33

@unionista᠋:

"és ezzel szemben áll az a nézetrendszer, hogy az államokat el kell adósítani."

Amely nézetrendszert az államhatalmak birtokosai képviselik: ők bocsátanak ki államkötvényeket, amelyekkel eladósítják az államot.

"csak a népek alapestben nem akarnak ilyet."

Akkor miért választanak megy olyan politikusokat, akik deficites költségvetéseket hoznak? Akiknek "hiánycéljaik" vannak?

2017.04.09. 14:32:02

@neoteny:
szerinted mondjuk az mnb élén milyen népcsoporthoz, vallásfelekezethez tartozók mondták azt kádárnak, hogy adósítsa el az államot. és már előtte kik voltak ortodox kommunisták. és kik az ortodox liberálisok.

de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet megállapodni vagy kiegyezni a zsidókkal. támogatniuk kellene a magyar nacionalizmust. soros azt mondja, hogy ő mindenféle nacionalizmust ellenez. miért pont a magyart támogassa. ő nem hazafi. ő sem nem patrióta, sem nem lokálpatrióta. ő az mszp-szdsz koalíció megkötését forszírozza. a balliberális kormányok adósítsák el az államot (ehhez kellenek a szocik) és adják el az országot (ehhez kellenek a libsik). és azt mondják, hogy ők a "demokraták". ezt akarja a köznép. ez az értelmiség egy vallásfelekezethez, vagy annak egy részéhez köthető. kapcsold be az átévét és találd ki, hogy melyik. vagy a "liberális" lapok tulajdonosai, főszerkesztői, programigazgatói kicsodák. és erre az a válasz, hogy az "illiberálisok" között is vannak szép számmal. persze ezt elég szerencsétlen dolog a zsidósághoz kötni.

van egy istentelen társaság, amelyik államellenes, nem keresztény és nem nemzeti. hanem izék. nincs igazán jó szó. mert nem is anarchisták. hiszen akkor eleve nem akarnának mondjuk államfőt állítani. ők nem patrióta vagy lokálpatrióta "civilek", hanem "idegenek".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 14:43:19

@unionista᠋:

"szerinted mondjuk az mnb élén milyen népcsoporthoz, vallásfelekezethez tartozók mondták azt kádárnak, hogy adósítsa el az államot."

És Kádárnak miért kellett hallgatnia bárkire is?

"a balliberális kormányok adósítsák el az államot"

Az Orbán-rezsim is eladósítja az országot.

"és adják el az országot"

Az Orbán-rezsim meg a koperi kikötőre költi az ország "közpénzét". Meg a Roszatomra, amit ráadásul orosz bank hitelez meg. Ha már "országeladásról" van szó ...

2017.04.09. 14:55:36

@neoteny:
a folyamatosan növekvő adósságszolgálat miatt fogalmaznak meg a kormányok hiánycélokat.
www.nationaldebtclocks.org/debtclock/hungary
minden magyarnak van 2,7 millió forint adóssága. és a magyar állam (ezen számláló szerint) fizet évi 1500 millliárd forint kamatot. (újabban már valamivel kevesebbet). ezt kinek fizeti? kik a végső/nettó nyertesei. de az, hogy német nyugdíjas nem jó. mert a német állam is el van adósodva. és a német nyugdíjas is. ez a pénz végül hol landol. és ugye kérdés, hogy ezeknek az embereknek kik vannak a fizetési listáján. na most ezt nyilván nem lehet megtenni a gyakorlatban.

innentől kezdve marad az, hogy egyes térségek az államtól és a globális tőkepiactól függetlenül próbálják megszervezni a reálgazdaságot.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 15:04:04

@unionista᠋:

"a folyamatosan növekvő adósságszolgálat miatt fogalmaznak meg a kormányok hiánycélokat."

Ez nem válasz arra a kérdésre, hogy miért választanak megy a népek olyan politikusokat, akik deficites költségvetéseket hoznak? Akiknek "hiánycéljaik" vannak?

"de az, hogy német nyugdíjas nem jó. mert a német állam is el van adósodva. és a német nyugdíjas is."

Ezt a hangok mondják a fejedben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 15:06:21

@unionista᠋:

"egyes térségek az államtól és a globális tőkepiactól függetlenül próbálják megszervezni a reálgazdaságot"

Az államtól függetlenül?! Azok a térségek istentelen magyarellenes, keresztényellenes, államellenes felforgató anarchisták!

2017.04.09. 15:41:20

@neoteny:
a paksi bővítés nyilván túlzott mértékű.

erre mondom azt, hogy a tájegységekhez igazodó kistérségeknek és a régiókban kellene átgondolni azt mégis ki hogyan szervezné meg az energiaellátását. azért jobb a régió, mert ez esetben nem a beszélt nyelv (nemzet) az elsődleges, hanem a természeti környezet: a földrajz. és ebből a szemléletből rögtön adódik az a kérdés adódik, hogy a kárpát-medencei európai nagytáj (mint természetes gazdaság földrajzi egység) egészének energiaellátást hogyan lehetne megoldani a szomszédos népekkel. tehát ez egy nem ortodox nacionalizmust eredményez. ami az államiságot a gazdaságban természetes módon háttérbe szorítja.

ezt nem fogadják el a "szocialisták", a "liberálisok" és a "zöldek" mondván, hogy ez a fasizmus. van egy antifasiszta koalíció. megszavazzuk majtényi elvtársat. mert ő a jogállamiság őre. hogy a lópikulába választódnak ki ezek a nímandok. lassan minden utcára jut egy demokratikus párt, mozgalom, vagy nem tudom mi. és ezek egy háborút vívnak a nemzet ellen. és ezt nyilván kihasználják a ruszkik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 15:57:26

@unionista᠋:

"lassan minden utcára jut egy demokratikus párt, mozgalom, vagy nem tudom mi. és ezek egy háborút vívnak a nemzet ellen."

Ezt a hangok mondják a fejedben.

"és ezt nyilván kihasználják a ruszkik."

A ruszkik azt használják ki, hogy Orbán Viktorból Vladgyimir Vlagyimirovics legjobb tanítványa lett. Hogy a hatalommegtartási eszközök egy komoly részét a Putyin-rezsimtől importálta (persze van lokális adaptáció).

2017.04.09. 16:09:00

@neoteny:
az államtól függetlenül nem azt jelenti, hogy az államot eltörölve. nyilván a globális tőkepiacot se lehet mondjuk a gyügyéről eltörölni. hanem azt jelenti, hogy alulról kellene megszerveződnie. csak az ugye gyügyéről nehezen megy. ha a kistérség összeáll az is kevés a periféria perifériáján. ezért nemzetieskednek. de ebből egy vallásháború lesz. és az, hogy orbánék szétlopják az országot. de őket szabad választásokon közvetlen le lehet váltani. a tesco is kiszorítható szabad piaci módon. nem kell vásárolni. de sorost nem lehet leváltani. a devizapiacot nem lehet felszámolni. másodperc alapon spekulálnak az árfolyamok ellen. ezeket az embereket politikai értelemben megölni lehet. és ezért nyomnak egy nyilvánvalóan hazug propagandát akármiről. ahogyan sorosék is egy nyilvánvalóan hazug ellenpropagandát tolnak. ha a ceu bezár, akkor vége lesz a politikától független tudományosságnak. vagy mondjuk a "civilek" elleni támadás. ha valaki külföldről támogat egy magyarországi gyerekklinikát és fel kell tüntetni, hogy azt külföldről pénzelték, akkor a magyarok nyilván azt mondják: milyen jó a nemzetköziség. de ha a szegény kis pakisztáni bevándorlók jogait féltik külföldi pénzből támogatva, akkor átlátnak a szitán. csak ez nem kedvez a "demokratikus" oldalnak. de felőlem buktassák meg orbánt. gryllus dorka is kiállt a ceu mellett. készítik elő a tüntit a "tudósok".
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/17834810_277236339401789_1677265538875162362_o.jpg?oh=475c7762401194b545bcf8c6befc9ce2&oe=5956BB2E
nem vagyok ellenük se. tüntessenek. csak azt mondom, hogy ez nem egy racionális közéleti vita. hanem egy irracionális hitvita. játsszuk ezt.

DrGehaeuse 2017.04.09. 16:28:44

@neoteny: A felettese egy bizonyos Thurzó Elek volt aki rokonságban állt a Fuggerekkel és Fortunatus segítségével (Habsburg Mária királyné cinkossága is felmerült) kifosztották a kincstárat és rátették a kezüket az arany és ezüstbányák hasznára is. II. Lajos nem a fulladt bele a cselepatakba, hanem megölték. Cseh lovagoknál divatos háromélű tőrtől származó szúrt sebet találtak a testén. Csak ezt a Habsburg történetírás meghamisítota és kitalálták a mesét a nemlétező cselepatakról.

2017.04.09. 17:09:49

@neoteny:
soros is az oroszoktól importálta a módszereit. ez a régi (keresztény ellenes) kgb iskola.
www.youtube.com/watch?v=b3OGLQvWqhc
persze ezt elég sokan alkalmazták. ez abból indul ki, hogy demoralizálni kell a helyi társadalmat. ezek után destabilizálni a helyi gazdaságot. ebből kialakul a válság. ezt csinálja soros is. és a kgb is ezt csinálta.

itt válik szét a kettő. a keleties iskola azt mondja, hogy ezek után a társadalomban igény mutatkozik egy erős kezű vezetőre, aki úgymond "normalizálja" a helyzetet. a szovjet köztársaságokban így nyomták el népeket. de így került a hatalomba kádár. vagy a csehszlovák bevonulás. tehát magát a felforgató tevékenységet is kommunisták végezték. tudtak róla. esetenként támogatták is. azért, hogy utána fel lehessen lépni ellene. lássák, hogy ki kivel van. kiugrasztani a nyulat a bokorból. és utána likvidálni az ellenséget. a kelet-európai változat ez úgy finomodott, hogy az erős kezű vezetők a "normalizálás" után konszolidálják a rendszerüket.

soros is ugyanúgy egy válságot generál. csak ő azt mondja, hogy nem kell erős vezető. mert az diktatúra. hanem gyenge államszervezet kell. és ezek után lehet pénzügyileg uralni a gazdaságot. csak a kelet-európai társadalmak nem így akarják. a magyar se. még a csehek is ebből a szempontból inkább keletiesnek számítanak.

a ruszkikat elsősorban kijev érdekli. az, hogy ukrajnában ne legyen nato hadsereg. az háborút jelentene. hidegháborút minimálisan. mondják, hogy moszkva megsérti a budapesti memorandumot. rendben van. de annak része, hogy ukrajna nem kerülhet atlanti, transzatlanti befolyás alá. az eu/nato felvétel ezt jelentené. tehát mindkét fél megsérti a korábbi egyezményeket. ami azt jelenti, hogy háború van. és magyarországon könnyen lehet polgárháború közeli állapot. tehát amikor mondjuk civil ruhás nyomozók vegyülnek el a tüntető tömegben. beszélgetéseket rögzítenek, adatokat gyűjtenek, ezeket értékelik. és effélék. tehát felrajzolják, hogy kis balázs barátja nem tudom kicsoda. és akkor őket mivel lehet kompromitálni vagy zsarolni, stb.

na most az ugye nyilvánvaló, hogy a magyar lakosság döntő többsége nem akar egy ilyen világot. nagyjából az ndk típusú többpártiságot honecker elvtárssal. ehhez orbánt és sorost is le kell váltani. és előbb sorost ha a magyarok egy európai típusú nemzeti keresztény hagyományokon alapuló országot akarnak. ha egy amerikanizált világot, akkor orbánnak kell előbb távozni és nyilván sorosnak kell uralkodnia. és ebben az esetben a ceu egy káderképző. ez egy vallási kérdés.

budapesten ez azért véleményes. mert holnap elég sokan fognak tüntetni. a szervezők legalább 30 ezer embert várnak. 19 fokot jósolnak. az ideális tüntetésre. csak ugye ez a társaság intellektuálisan gyenge. veto-veto. erre nyilván majd lépnek orbánék. ez egy hatalmi játszma. az inga kileng. ebben orbán is meginoghat. de sorost és az embereit is maga alá temetheti. lejárató kampányok, stb.

erre mondom, hogy kiegyezés párti vagyok. a ceu egyik fele maradjon pesten. másik része menjen át bécsbe. amit nem akarnak a magyarok. gender studies. a kdnp megvédte a magyar családokat a liberális mételytől. de a barabási lacinak lesz egy még jobban fizető állása. de ha nem, akkor bécsben kell leszállni a repülővel. és ott még több pénzt lehet kérni. az még nem a diktatúra és a fasizmus. ha mindenki racionálisan lépne, akkor könnyű lenne kiegyezni. de valamiért ez nem így működik. és a ceu példa mutatja, hogy ez legalábbis részben független az iskolázottságtól.

fehérfarkas 2017.04.09. 17:51:40

@unionista᠋:

A modernitás és a tradíciók nem egymással ellentétesek, hanem a sikeres országok a tradícióikra építve modernizálnak.
Pl. a fentebb említett országok közül Kazahsztán új fővárosa Asztana új Dubajként néz ki, de közben a főváros közepén egy majdnem 100 m magas épület áll, ami a kazah identitást szimbólizálja: az iszlám korszaka előtti pogány mitológiát, amikor a kazahok szent madara egy életfára helyezi a világnak életet adó az arany tojását. Emellett a főváros legnagyobb bevásárlóköpontje még a lovas nomád életre utal vissza: egy hatalmas sátort formáz (és a világ egyik sztárépítésze: Norman Foster tervezte). A kommunizmus bukása utn újra népszerűvé váltak a lovas sportok és a sólymászat.
Ettől még az ország muszlim többségű és az iszlám előtti tradíciók, meg a modernitás nincs ellentétben a vallásukkal. Ezzel azt fejezik ki, hogy ők kazahok és nem arabok, meg nem perzsák, hanem kazahok.
www.youtube.com/watch?v=hLuhqShBM2s

Azerbajdzsán fővárosában Bakuban az iszlám előtti zoroasztro vallás tűzformájú jelképeit elevenítik meg köztéri szobrokban, meg felhőkarcolókban. A főváros jelképévé vált 3 felhőkarcoló lángnyelveket formáznak, amiket este LED világítással még inkább lángnyelvekké alakítanak. Ezzel az azeriak azt fejezik ki, hogy muszlimok, de nem arabok, és nem perzsák, hanem azeriek.
www.youtube.com/watch?v=gDVvAgv9IUA&t=356s

Csecsenföldet és fővárosát Grózníjt a 2 háború után nagyon szépen újjáépítették, ahol egyrészt a török stílusú központi nagymecset kifejezi az ország vallását és értékrendjét, másrészt építettek egy hatlamas modern mecsetet is (egy másik városukban: Argunban, mégpedig annak újjáépített toronyházas városközpontjába), meg most épül egy 3. óriási nagy méretű mecset, az meg perzsa stílusban. Ezzel 3 különbözű stílusú nagymecsettel kifejezik a török és perzsa civilizációk közti kapcsolódásukat, és a modernitás iránti elkötelezettségüket. Ezen kívül építészetben a következő tradíciók iránti fontos elem, hogy a Kaukázus legmagsabb felhőkarcolóját akarják megépíteni, mégpedig középkori kaukázusi tornyot formázva (csak sokkal magasabbnak).
www.youtube.com/watch?v=021p0hh-srk
www.youtube.com/watch?v=euhp74LHhj0

Ebben a 3 példaként említettben nagyon fontos helyi tradíciók ápolása közé tartozik a tánc, a színház és nemzeti kulturális kincseket bemutató múzeumok.

Marokkó is nagyon szépen modernizálódik, de a helyi tradíciókat is nagyon szépen karban tartják. Nemcsak az, hogy az óvárosakat meghagyják és elkezdik felújítani, hanem tradícionális kézműipar, ruhaipar, szőnyegipar továbbra is fontos szerepet játszik az ország életében. Pedig az elmúlt 2 évtizeden sorra mentek be az országba a nagy multik is, és Afrika legnagyobb autóipari országává válik (miután Kenitrában üzembe áll a Peugeot új gyára). Persze nemcsak az autóipar (és a hozzá kapcsolódó beszállítói ipar) fejlődik, hanem a modern nyugati ICT, elektronikai, hi-tech és szolgáltató cégek is sorra hozzák létre a marokkói leányvállalataikat. Az ország GDP-jének a felét a szolgáltató szektor teszi ki.
Jelentős az outsourcing is, több mint 200 külföldi cégnek van Marokkóban a callcentere.
Egész Észak-Afrikában Marokkóban volt először 3G hálózat.
A Ouarzazate melletti sivatagban épülő naperőmű farm (Ouarzazate Solar Power Station - OSPS) nemcsak a világ egyik legnagyobb megújuló energián alapuló „erőműje” lesz, amikor elkészül (az 1. fázis tavaly óta már üzemel), hanem a Gibraltári-szoroson keresztül összekötve Európát is ellátja. Az energiatakarékosság jegyében a nagyobb városokban már LED-es közvilágítás van.
Habár a mezőgazdaságban dolgozók aránya még mindig nagyon magas (főleg, hogy a mezőgazdaság mára már csak a GDP 14%-át adja), de azért nem szabad leszólni, mert a világ 3. legnagyobb zöldbab, 5. legnagyobb mandula, 6, legnagyobb olíva, 11. legnagyobb eper, 14. legnagyobb narancs, 17. legnagyobb paradicsom, és 19. legnagyobb gabona termelője. Halászatáról meg csak annyit, hogy Afrika legnagyobb halpiaca.
A Világgazdasági Fórum Marokkót Afrika legversenyképesebb országának tartja (World Economic Forum: Africa Competitiveness Report 2015 ). GDP-PPP alapon pedig Afrika 5. legnagyobb gazdasága – miközben területileg és lakosságilag csupán a kontinens közepes országai közé tartozik.
Az Economist Intelligence Unit életminőség indexében (quality-of-life index) Marokkó az 1. helyen végzett a kontinensen: vagyis Afrikában Marokkóban a legjobb az életminőség.
Idén adják át a 300 km/h sebességgel menő gyorsvasút első szakaszát, amit aztán építenek tovább.
www.youtube.com/watch?v=zX1dUo1kAlk

A fenti országok azt mutatják, hogy tradíciók és modernitás kéz a kézben együtt járnak. És ez nem nyugati vagy keleti dolog, hanem Nyugaton és Keleten egyaránt azok a sikeresek, akik egyszerre modernizálnak és közben a tradícióikat tiszteletben tartják.

fehérfarkas 2017.04.09. 17:53:38

@unionista᠋:

A modernitás és a tradíciók nem egymással ellentétesek, hanem a sikeres országok a tradícióikra építve modernizálnak.
Pl. a fentebb említett országok közül Kazahsztán új fővárosa Asztana új Dubajként néz ki, de közben a főváros közepén egy majdnem 100 m magas épület áll, ami a kazah identitást szimbólizálja: az iszlám korszaka előtti pogány mitológiát, amikor a kazahok szent madara egy életfára helyezi a világnak életet adó az arany tojását. Emellett a főváros legnagyobb bevásárlóköpontje még a lovas nomád életre utal vissza: egy hatalmas sátort formáz (és a világ egyik sztárépítésze: Norman Foster tervezte). A kommunizmus bukása utn újra népszerűvé váltak a lovas sportok és a sólymászat.
Ettől még az ország muszlim többségű és az iszlám előtti tradíciók, meg a modernitás nincs ellentétben a vallásukkal. Ezzel azt fejezik ki, hogy ők kazahok és nem arabok, meg nem perzsák, hanem kazahok.
www.youtube.com/watch?v=hLuhqShBM2s

Azerbajdzsán fővárosában Bakuban az iszlám előtti zoroasztro vallás tűzformájú jelképeit elevenítik meg köztéri szobrokban, meg felhőkarcolókban. A főváros jelképévé vált 3 felhőkarcoló lángnyelveket formáznak, amiket este LED világítással még inkább lángnyelvekké alakítanak. Ezzel az azeriak azt fejezik ki, hogy muszlimok, de nem arabok, és nem perzsák, hanem azeriek.
www.youtube.com/watch?v=gDVvAgv9IUA&t=356s

Csecsenföldet és fővárosát Grózníjt a 2 háború után nagyon szépen újjáépítették, ahol egyrészt a török stílusú központi nagymecset kifejezi az ország vallását és értékrendjét, másrészt építettek egy hatlamas modern mecsetet is (egy másik városukban: Argunban, mégpedig annak újjáépített toronyházas városközpontjába), meg most épül egy 3. óriási nagy méretű mecset, az meg perzsa stílusban. Ezzel 3 különbözű stílusú nagymecsettel kifejezik a török és perzsa civilizációk közti kapcsolódásukat, és a modernitás iránti elkötelezettségüket. Ezen kívül építészetben a következő tradíciók iránti fontos elem, hogy a Kaukázus legmagsabb felhőkarcolóját akarják megépíteni, mégpedig középkori kaukázusi tornyot formázva (csak sokkal magasabbnak).
www.youtube.com/watch?v=021p0hh-srk

Ebben a 3 példaként említettben nagyon fontos helyi tradíciók ápolása közé tartozik a tánc, a színház és nemzeti kulturális kincseket bemutató múzeumok.

Marokkó is nagyon szépen modernizálódik, de a helyi tradíciókat is nagyon szépen karban tartják. Nemcsak az, hogy az óvárosakat meghagyják és elkezdik felújítani, hanem tradícionális kézműipar, ruhaipar, szőnyegipar továbbra is fontos szerepet játszik az ország életében. Pedig az elmúlt 2 évtizeden sorra mentek be az országba a nagy multik is, és Afrika legnagyobb autóipari országává válik (miután Kenitrában üzembe áll a Peugeot új gyára). Persze nemcsak az autóipar (és a hozzá kapcsolódó beszállítói ipar) fejlődik, hanem a modern nyugati ICT, elektronikai, hi-tech és szolgáltató cégek is sorra hozzák létre a marokkói leányvállalataikat. Az ország GDP-jének a felét a szolgáltató szektor teszi ki.
Jelentős az outsourcing is, több mint 200 külföldi cégnek van Marokkóban a callcentere.
Egész Észak-Afrikában Marokkóban volt először 3G hálózat.
A Ouarzazate melletti sivatagban épülő naperőmű farm (Ouarzazate Solar Power Station - OSPS) nemcsak a világ egyik legnagyobb megújuló energián alapuló „erőműje” lesz, amikor elkészül (az 1. fázis tavaly óta már üzemel), hanem a Gibraltári-szoroson keresztül összekötve Európát is ellátja. Az energiatakarékosság jegyében a nagyobb városokban már LED-es közvilágítás van.
Habár a mezőgazdaságban dolgozók aránya még mindig nagyon magas (főleg, hogy a mezőgazdaság mára már csak a GDP 14%-át adja), de azért nem szabad leszólni, mert a világ 3. legnagyobb zöldbab, 5. legnagyobb mandula, 6, legnagyobb olíva, 11. legnagyobb eper, 14. legnagyobb narancs, 17. legnagyobb paradicsom, és 19. legnagyobb gabona termelője. Halászatáról meg csak annyit, hogy Afrika legnagyobb halpiaca.
A Világgazdasági Fórum Marokkót Afrika legversenyképesebb országának tartja (World Economic Forum: Africa Competitiveness Report 2015 ). GDP-PPP alapon pedig Afrika 5. legnagyobb gazdasága – miközben területileg és lakosságilag csupán a kontinens közepes országai közé tartozik.
Az Economist Intelligence Unit életminőség indexében (quality-of-life index) Marokkó az 1. helyen végzett a kontinensen: vagyis Afrikában Marokkóban a legjobb az életminőség.
Idén adják át a 300 km/h sebességgel menő gyorsvasút első szakaszát, amit aztán építenek tovább.
www.youtube.com/watch?v=zX1dUo1kAlk

A fenti országok azt mutatják, hogy tradíciók és modernitás kéz a kézben együtt járnak. És ez nem nyugati vagy keleti dolog, hanem Nyugaton és Keleten egyaránt azok a sikeresek, akik egyszerre modernizálnak és közben a tradícióikat tiszteletben tartják.

fehérfarkas 2017.04.09. 17:54:40

2x ment el a hozzászólásom, mert elküldés után error üzenet jelzett vissza blog.

fehérfarkas 2017.04.09. 18:05:10

@DrGehaeuse:

A legnagyobb gond a korrupció. És ez államforma független. A demokratikus Bulgária és Örményország ugyanúgy a korrupció miatt van a béka feneke alatt, mint az olajgadag diktatúra Türkmenisztán, vagy a szintén olajgazdag Venezuella.
Persze bizonyos szintű korrupció szinte mindenhol van. Csak a mérték nem mindegy: 1-2%, 20-30% vagy 80-90%.

Amikor az EU-ba beléptünk, akkor 2 út állt előttöünk és csak rajtunk múlott, hogy melyiket választjuk: Görögország és Portugália útját (amelyeket a gazdag tagállamok lélegeztetőgépen tartanak életben, mert már rég csődbe mentek volna), vagy Finnország és Észak-Írország útján. Mi az előbbiekét választottuk. Az eredmény meg is látszik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 19:10:44

@unionista᠋:

"az államtól függetlenül nem azt jelenti, hogy az államot eltörölve."

Semmit nem jelent; egy üres lózung.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 19:13:04

@unionista᠋:

"soros is az oroszoktól importálta a módszereit."

Ezt mondják a hangok a fejedben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 19:15:33

@DrGehaeuse:

És mivel Fortunatus is meghalta magát 1526-ban, de Thurzó Elek elélt 1543-ig, a főkolompos Thurzó volt.

2017.04.09. 19:23:23

@fehérfarkas:
a sikeres társadalmak alapja az, hogy van egy többségi államvallás. és persze lehetnek kisebbségi felekezetek. de azok tudomásul veszik, hogy kisebbségben vannak. katar a leggazdagabb. ott a többségi muszlimok mellett vannak keresztények és hinduk. de ha utóbbiak azt mondják, hogy le az iszlámmal és az emirátussal, akkor katar gazdagságának vége van. mert onnantól kezdve a korrupció szétfeszíti a katari társadalmat. a katari emir is korrupt. mert minden versenyt amit akar neki vagy a családjának kell megnyerni. és ezt kell kiszolgálni. de úgy egyébként mindenki érdekelt az emir sikerében. mert az ország egésze is így lehet sikeres. és ezt elfogadják a katari muszlimok, az ott élő keresztények és a hinduk is. a vallásról nincs vita.

orbán is ilyen emir féleség szeretne lenni. és vannak a politikai versenytársai. a "liberálisok". soros és társai. ők valamilyen globális kozmopolita világképet akarnak egy szinkretikus világvallással és liberális demokráciának mondott pénzügyi diktatúrával vagy legalábbis despotizmussal. és ez meg még ennyire sem kell, mint az orbán féle "emirátus". magyarországon a közéleti viták valójában a vallásról folynak. ezek irracionálisak. és nincs értelmes közbeszéd. azért, mert nincs egy többé kevésbé mindenki által elfogadott államvallás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 19:48:52

@unionista᠋:

"a sikeres társadalmak alapja az, hogy van egy többségi államvallás."

Afganisztán teljes neve: Afgán Iszlám Köztársaság.
Irán teljes neve: Iráni Iszlám Köztársaság.
Pakisztán teljes neve: Pakisztáni Iszlám Köztársaság.

2017.04.09. 20:07:32

@neoteny:
soros a régi kgb iskolát követi.
www.youtube.com/watch?v=b3OGLQvWqhc
jelzem elég sok szolgálat csinál hasonlót. de ebben a kisfilmben a nyugatra szökött kgb tiszt elég pontosan elmagyarázza , hogyan működnek a közönséges felforgató akciók. soros alapítvány egy az egyben ezt követi. egyébként éppen azért tudják viszonylag könnyen kicsinálni sorost, mert pontosan ismerik azt az forgatókönyvet, amiből dolgoznak. és ugye egy év múlva választások lesznek. tehát most a hatalmi játszma szereplői még tovább emelik a téteket. és lehet addig, hogy orbán kormányzati rendszere vagy soros ngo hálózata közül az egyiknek vége lesz. a ceu kulcs kérdés. mert ha az bezárna, akkor nyílt társadalom alapítvány szellemi utánpótlása szűnik meg a kelet-közép európai térségben. ez a cél az egyik oldalról. és a másik oldalról ezt a hídfőállást kell tartani. ne írd alá. veto-veto. lesznek majd még körök. amerikai külügytől az eu bizottságig.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 20:15:41

@unionista᠋:

"soros a régi kgb iskolát követi."

Ezt mondják a hangok a fejedben.

"a ceu kulcs kérdés. mert ha az bezárna, akkor nyílt társadalom alapítvány szellemi utánpótlása szűnik meg a kelet-közép európai térségben."

Kivéve ha elköltözik Bécsbe, vagy Aradra, vagy másik olyan városba, amelyik bejelentkezett, hogy szívesen látnák a CEU-t.

2017.04.09. 21:12:57

@neoteny:
elég egyszerű dolog. nézd meg a fenti filmet. és mutass rá, hogy soros mely pontban nem a kgb felforgató programját követi.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 21:15:30

@unionista᠋:

"elég egyszerű dolog."

Igen: te egy posztmodern bohóc vagy -- és egy önbevallott troll.

2017.04.09. 21:26:04

@neoteny:
a legegyszerűbb megoldás nyilván az lenne, hogy sorost kiutasítják az alapítványi hálózatát felszámolják, de előzetesen az osztrák, a magyar kormány valamint a ceu vezetői megállapodnak arról, hogy átköltöznek bécsbe. távoznak magyarországról. a demokratikus döntéseket ignatieff úr a magyar népre bízza.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 21:27:45

@unionista᠋:

"a magyar kormány"

A magyar kormány már meghozta a törvényt; már szó sincs semmiféle "megállapodásról".

2017.04.09. 21:34:17

@neoteny:
a fenti videón egy nyugatra szökött ügynök beszél a kgb felforgató tevékenységről. pontról pontra elmagyarázza, hogy mi az ez az iskola (amúgy nem csak a ruszkiké. és az oroszok ma már nem ezt csinálják. de a régi kgb ezt követte.) te azt mondod, hogy ez egy hülyeség. melyik az a pont, amiben soros nem a régi kgb felforgató módszereit követi?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 21:35:56

@unionista᠋:

"és ezt nyilván kihasználják a ruszkik."

A ruszkik azt használják ki, hogy Orbán Viktorból Vladgyimir Vlagyimirovics legjobb tanítványa lett. Hogy a hatalommegtartási eszközök egy komoly részét a Putyin-rezsimtől importálta (persze van lokális adaptáció).

2017.04.09. 21:39:15

@neoteny:
nem feltétlen kell megállapodni. a magyar kormány meghozta a törvényt. ha a ceu úgy látja, hogy ennek majdnem lehetetlen megfelelni és bécs viszont átvenné az egyetemet, akkor költözzenek át. orbán kiutasítja sorost. a nép szabad választásokon dönthet. ha akarja, akkor leválthatja orbánt.

2017.04.09. 21:44:28

@neoteny:
orosz és izreali módszerek, illetve annak esetenként a finomított változatai. ennek ellenére soros a régi kgb iskolát követi. ott az a kisfilm. nézd végig.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 21:45:55

@unionista᠋:

"ha a ceu úgy látja, hogy ennek majdnem lehetetlen megfelelni és bécs viszont átvenné az egyetemet, akkor költözzenek át."

És ehhez szükségtelen bármiféle "megállapodásra" a magyar kormánnyal. És a magyar kormánynak nincs képessége arra, hogy "a ceu kulcs kérdés. mert ha az bezárna, akkor nyílt társadalom alapítvány szellemi utánpótlása szűnik meg a kelet-közép európai térségben."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 21:46:24

@unionista᠋:

"és ezt nyilván kihasználják a ruszkik."

A ruszkik azt használják ki, hogy Orbán Viktorból Vladgyimir Vlagyimirovics legjobb tanítványa lett. Hogy a hatalommegtartási eszközök egy komoly részét a Putyin-rezsimtől importálta (persze van lokális adaptáció).

2017.04.09. 22:24:51

@neoteny:
itt van ez a több mint 30 éves kisfilm. egy nyugatra szökött egykori szovjet ügynök pontról pontra részletes előadást tart a kgb felforgató módszereiről.
www.youtube.com/watch?v=b3OGLQvWqhc
a különbség soros alapítvány és a régi kgb iskola miben térnek el egymástól?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 23:52:17

@unionista᠋:

"és ezt nyilván kihasználják a ruszkik."

A ruszkik azt használják ki, hogy Orbán Viktorból Vladgyimir Vlagyimirovics legjobb tanítványa lett. Hogy a hatalommegtartási eszközök egy komoly részét a Putyin-rezsimtől importálta (persze van lokális adaptáció).

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 23:58:08

@unionista᠋:

"mi az ez az iskola (amúgy nem csak a ruszkiké. és az oroszok ma már nem ezt csinálják."

Ezt te honnét tudod?

fehérfarkas 2017.04.10. 00:38:38

@unionista᠋:

Az államvallás és a kisebbségi vallások egymással nagyon jól, békében tudnak élni. Nemcsak vallás, hanem minden más esetben (etnikum/nemzetiség; melegek, okatatási törvény, polgárjogi törvény, stb) a kisebbségnek el kell fogadnia a többség döntését. Ez diktatúrában és demokráciában egyaránt így van. Különben anarchia, káosz van.
Persze, a többségnek olyan törvényeket kell hoznia, hogy ami a kisebbségek jogait tiszteletben tartja.

Kevesen tudják, hogy a világ legnagyobb vallásközi párbeszéd konferenciáit a világ legnagyobb területű muszlim országának (Kazahsztán) fővárosában, Asztanában szokták megtartani 2003-tól kezdve 3 évente: 2003, 2006, 2009, 2012, 2015 - Congress of World and Traditional Religions. A legutóbbi 2015-os vallásközi párbeszéd kongresszuson több mint 50 ország több mint 110 delegációja vett részt: muszlimok, különböző keresztény egyházaké, budhisták, hinduk, shintok, zsidók, valamint az ENSZ vezetője, II. Abdullah jordáni király, Finnország elnöke, stb... www.youtube.com/watch?v=J4LLafUDpC4

Kazahsztánban a lakosság 70%-a muszlim, 30% pedig keresztény (főleg ortodox, de vannak más irányzatok is), buddhista, zsidó, bahai, és van néhány pogány Tengri vallású, meg ateista is. Úgy, ahogy etnikailag is a kazah mellet sok más etnikum él egymással békében (kazahok mellett a legnépesebb etnikumok: üzbégek, újgúrok, tatárok, oroszok). A vallások évszázadok óta békében élnek egymással. Az iszlámra a 8. sz-ban tértek át a kazahok. A több mint 170 mecsetnek kb a felét 1991 után, a Szovjetunió felbomlása utáni függetlenség elnyerése óta építették. A szélsőgéseseket nagyon keményen üldözi a kormányzat, és pár évvel ezelőtt még tovább szigorították a szélsőségesekkel szembeni törvényt. Az ország szekuláris, de a vallás ettől még jelentős, és ezt jól kifejezi az, hogy Nursultan Nazarbayev elnök elzarándokolt Mekkába is, és II. János Pál pápát is meglátogatta a Vatikánban.
Etnikailag több mint 130 etnikum él az országban. A legnagyobb etnikum a kazah 63%-kal, de rajtuk kívül az oroszok, üzbégek, ukránok, tatárok, újgúrok és németek még a jelentősebb számban levőek.
www.youtube.com/watch?v=1K_v6Af_Kpw

Kazahsztánról sok magyar sajnos csak annyit tud, hogy volt komcsi ország, a Szovjetuniónak volt a része. Valamint amit a Borat c. filmben látott. Amit valójában nem is Kazahsztánban vettek fel, hanem egy romániai cigánytelepen:
www.youtube.com/watch?v=3BfeANSBff8&t=3s
A Borat c. film romániai cigánytelepével ellentétben az ember inkább egy futurisztikus sci-fi filmben érzi magát. Vagy Dubaj északi változatában, ahol télen -35 fok van (miközben a központi bevásárlóközpont felső részén +30 fokban élvezed a mesterséges tengerpartfílinget árasztó strandot).
www.youtube.com/watch?v=xuQbkZjf_aw

Én most a kommentjeimben főleg néhány kelet-európai és eurózsiai muszlim országot (vagy orosz tagköztársaságot) hoztam fel példának, amelyek gyorsan fejlődnek, és mi magyarok alig tudunk róluk valamit.
De írhattam volna Indonéziáról, Malajziáról és egyéb országokról is. Sőt, Oroszországról is. Hiszen Oroszország sem teljesen olyan, mint az a magyar médiában szerepel. Vallási és etnikai szempontból inkább birodalom mint ország: több mint 130 etnikum, amely közül 27-nek a nyelve Oroszországban hivatalos nyelvnek számít. A tagköztársaságok saját parlamenttel és autonómiával rendelkeznek (kiv: Oroszországból kiválás tiltott), sőt Moszkában a Dumában a tagköztársaságok elnökei alanyi jogon részt vesznek. Saját maguk döntenek a tagköztársaságok a belső törvényeikről. Akár az iszlám törvénykezést is bevezethetik mint Csecsenföld (2004-től van bevezetve). A tagköztársaságok közti fejlettségbeli különbség hatalmas - de nincs köze valláshoz. Oroszország 2 legfejlettebb és leggazdagabb tagköztársaság muszlim többségű: Tatárföld (fővárosa: Kazany) és Baskíria (fővárosa: Ufa). És a 2 legszegényebb és legelmaradottabb tagköztársasága is muszlim többségű: Ingusföld és Dagesztán. Mind a 4 tagköztársaság Európában van: Tatárföld és Baskíria az Ural-hg európai oldalán, Dagesztán és Ingusföld a Kaukázusban.
Tatárföldön is több mint 100 nemzetiség és különböző vallások élnek békében egymással (persze a legnagyobb arányban a tatárok és a muszlimok vannak).
www.youtube.com/watch?v=evqwbIwoDBE

2017.04.10. 09:06:14

@fehérfarkas:
a populációkban az elemi eloszlások legáltalánosabban gauss görbét szoktak követni.
hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/Math/immath/gauds.gif
katar a leggazdagabb ország. és abszolút monarchia.
Religion in Qatar (2010)
Islam (67.7%)
Christianity (13.8%)
Hinduism (13.8%)
Buddhism (3.1%)
Unaffiliated (0.9%)
Others (0.7%)
ez eléggé hasonlít a normális eloszlásra. és ebből következően katari társadalom stabil.

ez nem azt jelenti, hogy magyarország is legyen emirátus. hanem azt, hogy az empirikus szabályt követve el kellene dönteni, hogy kinek van tartósan "kétharmada". nem melyik pártnak, hanem melyik vallásnak.

a magyarok többsége a maga módján vallásos. és ha a magyarok nemzeti érzelműek és hagyományosan keresztények, akkor a felekezetek felett álló nemzeti kereszténység az államvallás. persze ez vita tárgya. és ez egy irracionális hitvita alapvetően. akkor lehet értelmes közélet ha erről a társadalom képes kiegyezni.

2017.04.10. 10:33:01

@neoteny:
az oroszok a "rendpártiság" előnyeit próbálják a világ felé közvetíteni. ami nem a klasszikus felforgató tevékenység. az utóbbi a demokrácia végét jelenti. függetlenül attól, hogy az liberális vagy illiberális.

soros azt mondja, hogy kell egy államok fölött áll politbüró. ezek az ngo-k. de ezek nem valódi civil szerveződések. nem valós problémákat, nagyrészt helyi ügyeket akarnak oldani. hanem álproblémákat. például mi lesz a transzneműek mellékhasználati jogával. vagy mondjuk egy nyelvben kevés a személyes névmás. (szerencsére a magyarban nincs he/she. és ez az őrület nem gyűrűzött be.) soros nem azt mondja, hogy itt van 1 millió dollár. építsetek a hajléktalanoknak egy dologházat. és lássa el őket az üdvhadsereg. hanem létrehoz egy ngo-t. annak tagjai soros fizetési listáján vannak. és ők azt mondja, hogy hajléktalanoknak jogukban áll az utcán hálni, kakálni, pisálni. mert ha nem, akkor az a fasizmus. és persze ehhez csatlakoznak amúgy jó szándékú emberek is. szegény kis hajléktalanokat ne bántsák. vagy létrehoznak olyan kisegyházakat, amik ezeket a politikai felforgató tevékenységet támogatják. kedvenced: iványi gábor. aki ugye nem akar magának hatalmat, hogy képviselő volt amíg az szdsz-t ki nem szavazták a parlamentből. ami ugye a fasizmus. mert nem ő nyert. megalakították a demokratikus kerekasztalt. csak a nép nem állt mögéjük. annyira demokratikusak.
nepszava.hu/picture/39531/normal/157/00157599.jpeg
és persze az ezek a felforgató tevékenységet végző egyházak a hitéleti tevékenységgel tagokat gyűjtenek és ebből következően állami támogatást szereznek. és fenntartanak egy politbürót. időnként saját médiával rendelkeznek. ilyen az atv. ezeknek egyetlen célja van. a felforgatás. de ugyanezt csinálja világi jelleggel a 444. az soros alapítványi lapja. és persze az indexes újságírók is átveszik a híreket a kollégáitól. és ez megy oda-vissza. a szabad sajtó is felforgató tevékenységet végzi. nincs mindenki soros zsebében. nem is kell annak lennie. elég ha néhányan vannak. és a többiek követik. mert ez az érdekük. nyilván ez növeli az olvasottságot. ez a szabad piac. de nem. mert a multik nem kizárólag azért támogatják ezeket a lapokat, mert így több volkswagen fogy. hanem mert nekik ugyanúgy céljuk a felforgatás. a műegyetemen, vagy a műszaki főiskolán nem azt mondják el egy hallgatónak, hogy így és így építs autót. mert így lehet magyarországon autógyár. (és ugye a bme közpénzből van finanszírozva. tehát a magyar adófizetők azért pénzelik a műegyetemet, hogy legyenek magyarországnak saját autógyáraik (és aki a legjobb autót építi azé legyen). mert ott már részben nem azt tanítanak. hanem szociológiát. de az sem arról szól hogyan viselkedik a társadalom valójában. hanem valamilyen totális ideológiát hirdet. totális szabadságot. ez a felforgatás alapja. amíg azt nem értük el addig harc nem érhet véget.

ez megy. na most persze vigyázzál, mert az orosz propaganda ezzel szemben a rendpártiságot hirdeti. és ez meg ugye mintha abba az irányba tendálna.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.10. 10:53:50

@unionista᠋:

"az oroszok a "rendpártiság" előnyeit próbálják a világ felé közvetíteni."

Üres lózung.

"a műegyetemen, vagy a műszaki főiskolán nem azt mondják el egy hallgatónak, hogy így és így építs autót. mert így lehet magyarországon autógyár. (és ugye a bme közpénzből van finanszírozva. tehát a magyar adófizetők azért pénzelik a műegyetemet, hogy legyenek magyarországnak saját autógyáraik (és aki a legjobb autót építi azé legyen)."

De a műegyetemisták is judaisták: kitanulják a mérnökséget a magyar adófizetők pénzén, aztán jól elmennek dolgozni a ThyssenKrupp Presta Budapesthez, ahol a multik számára fejlesztik az elektromos kormányrásegítőt, amiért a multik jól megfizetik őket.

A háttérhatalmak nem csak úgy csinálják az agyelszívást, hogy kicsábítják a magyar ifjakat idegenbe, hanem már Mo-n is megvásárolják a munkájukat, hogy felforgassák a nemzeti ipart, és ne legyen magyar autófejlesztés.

Nem csak a parasztot kellene belepofozni a rendbe -- a felekezetek felett álló keresztény államvallásba --, hanem a reálértelmiséget is.

2017.04.10. 14:37:29

@neoteny:
magyar polgárosodás akkor lesz, amikor a műszaki főiskolán elméleti fizikai képzés mellett azt tanulják a diákok hogyan kell háztartási, mezőgazdasági, ipari gépeket építeni. és műszaki karon nem lesz szociológia tanszék, ahol valaki veri a seggét, hogy kitört a fasiszta diktatúra. mert nem az a párt nyert, amelyiket szerették volna.

lehet, hogy igaza van sanyinak, aki azt mondja: előbb pofán kell verni ezeket. persze azt gondolom, hogy legfeljebb csak egy zsebkendővel, de lehet, hogy pofán kellene verni őket. csak persze ha politikus lennék, akkor ez a mondat erősen megvágva szerepelne a new york times címlapján. és valami olyasmi jönne ki, hogy a liberális szociológusokat meg akarják ölni. csak azt mondom, hogy egy városban, vagy egy vidéken elég lenne egy állami fenntartású bölcsészkar. és abban lehet filozófia, nyelvészeti, szociológia, pszichológiai, politológia, teológiai intézetek. és persze különféle tanszékek. azért, hogy ezek képesek legyenek valamiféle egységet felmutatni. tehát a bölcseletet nem a totális verseny védi meg a politikusoktól. az, hogy mindenki alapíthat egy szociológiai tanszéket. a műegyetemen is. a mérnök ne legyen szakbarbár. oké. van a univerity of budapest. és az egyetem műszaki karán (műegyetemére) tanulva a tanulmányai során beülhet a művészeti iskolába. mert szüksége van a formatervezéshez. vagy beül a szociológia órára azzal, hogy megdugja az ottani csajokat. de ez ebben a koncepcióban egy alaphelyzetben állami egyetem. amit a "filantrópok" támogathatnak. mondják azt, hogy csillagászati távcsövet, vagy színművészeti főiskola díszlettervező és öltöztető szakára egy varrógépet. a műszaki főiskolán azt megtervezik. nem a díszletet. hanem a varrógépet. persze szükség van tudósképzésre. alapkutatások mellett prototípus fejlesztésre és rendszerprogramozásra. ettől még tanulhat az öltöztető és a mérnök is történelmet. utóbbi nyilván inkább tudománytörténetet. erre szokták mondani a "liberálisok", hogy a polihisztorok kora lejárt. specializálódni kell. rendben. de miért van szociológia szak műegyetemen. ha a polihisztorok kora lejárt. és miért nem szakosodik senki varrógépre. mert már beléptünk az űrkorszakba. és mindenki űrhajót fog gyártani. rendben van. a matek szempontjából mindegy, hogy varrógép vagy űrhajó. zsidó varroda, vagy nem zsidó. ebből a nézőpontból ez szimplán egy vallásháború. csak azt mondom, hogy esetleg a szabás-varrást is érdemes lenne tanulni, varrógépet gyártani. értem, hogy a kínai olcsóbb. de kínában szinte minden olcsóbb. és az úgy nem megy, hogy majd minden magyar globális szolgáltató központban fog dolgozni. és a robotok termelnek. mert az a jövő. lehetséges. de ez esetben ipari gépgyártásra van szükség. szociológiára pedig nincsen. hiszen a társadalmat nem kell elemezni. van egy egységes világ. nincsenek társadalmak. ha ez igaz, akkor szociológia szak egyáltalán nem kellene. amit ma a politikában liberalizmusnak neveznek az egy primtív és destruktív világkép. lehet mondani, hogy soros nem pont a régi kgb iskolát követi. mely ponton nem azt követi?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.10. 16:59:38

@unionista᠋:

"magyar polgárosodás akkor lesz, amikor a műszaki főiskolán elméleti fizikai képzés mellett azt tanulják a diákok hogyan kell háztartási, mezőgazdasági, ipari gépeket építeni."

Üres lózung.

"de miért van szociológia szak műegyetemen"

Mi közöd hozzá?

"csak azt mondom, hogy esetleg a szabás-varrást is érdemes lenne tanulni, varrógépet gyártani."

Ha _te_ érdemesnek találod, akkor tanulj szabás-varrás, gyárts varrógépet. De azt nehogy már te mondd meg, hogy _másnak_ mit kell érdemesnek találnia.

2017.04.10. 20:20:24

@neoteny:
közpénzek költéséről kinek kellene beleszólni?

unionista᠋ (törölt) 2017.04.10. 20:24:47

költésébe.

fehérfarkas 2017.04.10. 21:32:13

@unionista᠋:

Az oroszok rendpártisága érthető, főleg a Szovjetunió felbomlását követő Jelcin-korszak káosza után. Ráadásul Oroszország egy nagy ország. Nem olyan értelemben nagy mint Németország, vagy Franciaország. Hanem olyan értelemben, hogy 17 millió km2 (K-Ny irányban 6800 km, É-D irányban 4500 km), és 145 millió lakos, amely több mint 130 nemzetiséget jelent, és ezek közül 27-nek a nyelve hivatalosnak számít. Vallásilag az ortodox kereszténység után az iszlám a 2. legnagyobb vallás. Etnikailag pedig az oroszok után a tatárok a legnagyobb etnikum.
A 63 saját közigazgatási egységén ( = tartományok, de ezeknek is különböző csoportjai vannak) túl még 22 autonóm tagköztársaság is az országhoz tartozik, mindegyik saját elnökkel, miniszterelnökkel, parlamenttel és saját alkotmánnyal rendelkezik (az önálló tagköztársaságok vezetői automatikusan a Duma tagjaivá válnak, így beleszólásuk van egész Oroszország ügyeibe is - valamint a Dumában képviselik a saját tagköztársaságukat). A 22 tagköztársaságnak saját hivatalos nyelve van + a belpolitikájukat is saját maguk alakítják (a külpolitika az ami közös, és amiben Moszkva dönt).
A legnagyobb tagköztársasága (Jakutföld), ha önálló ország lenne, akkor a Föld 8. legnagyobb országa lenne a 3 millió km3-ével (majdnem akkora mint India, csak míg Indiában alig nagyobb területen 1,2 milliárd ember él, addig Jakutföldön csupán 1,2 millió).
A 2 legnépesebb tartomány Moszkva (7 milliós lakosságú - de a szomszédos tartományok városaival egybenőve 10 milliónálnagyobb lakosságú metropoliszt alkot) és Krasznodari határterület (5,2 millió lakosú, 2014-ben a téli olimpiai játékok ennek egyik városában: Szocsiban voltak megrendezve)

Egy ekkora és ennyire komplex rendszert csak úgy lehet jól működtetni, ha rend van. Egy kis káosz az egészet felboríthatja.
Főleg úgy, hogy Oroszországot a Nyugat évek óta gazdaságilag szankcionálja, és az érdekszférájában (Ukrajnában és Szíriában) proxy háborút folytat. Érthető, ha az orosz elnök a legjobban abban érdekelt, hogy a "birodalmában" rend legyen. Ami valójában azt jelenti, hogy a tartományokban és tagköztársaságokban legyen rend, és a helyi vezetők rendet tartsanak ott.
Tartományonként és tagköztársaságonként eltér nemcsak a gazdasági fejlettség, hanem a demokrácia és a korrupció szintje is. Putyin közvetlenül nem szól bele egy tartomány meg tagköztársaság belügyébe, csak akkor, ha az az egész Oroszországot érintő dolgot akar csinálni (pl. kiválni akar, mert akkor az orosz hadsereg bevonul oda ezt megakadályozni - lásd Csecsenföld esetét az 1990-es években). Putyin az egész Oroszországot érintő kérdésekkel foglalkozik, és nem pedig 1-1 tartomány vagy tagállam belügyével (egyébként akarva sem tudna 63 régió + 22 tagköztársaság belügyével külön-külön foglalkozni). Vagyis teljesen más Putyin szerepe mint mondjuk egy francia vagy cseh vagy magyar elnök/miniszterelnök szerepe.
És a Jelcin-korszak káosza után az oroszok is ebben érdekeltek.
(oroszok alatt nem etnikumot, hanem állampolgárokat értek)

A demokrácia kérdése nem értelmezhető a nyugat-európai szemszögből, nemcsak a fentebb leírtak miatt, hanem mert Oroszországban soha nem volt igazi demokrácia. A cári Oroszországot a kommunista Szovjetunió követte. Amit Jelcin-korszak káosza és vadkapitalizmusa. Ebbe a káoszba és vadkapitalizmusba hozott rendet Putyin és nagyon keményen leszámolt az országot tönkretevő és kirabló oligarchákkal. Meg a Jelcin-korszakban létrejött különböző etnikai és vallási szélsőségeseket is minimalizálta.

Nem tökéletes Oroszország, de ahová a Nyugat az elmúlt 30-40 évben betette a lábát "demokratizálni" és az anyaországtól "függetleníteni", ott káosz, népírtás, háború és polgárháború, gazdasági visszaesés, elszegényedés lett az eredmény. Nem tökéletes Oroszország, de működik és stabil. Nem kellene a Nyugatnak azért tönkretennie, mert más mint mi vagyunk, és mert "nem a mi kottánk szerint játszik".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.10. 23:50:46

@unionista᠋:

"közpénzek költésébe kinek kellene beleszólni?"

Országos népszavazás
8. cikk

(3) Nem lehet országos népszavazást tartani

[...]

b) a központi költségvetésről, a központi költségvetés végrehajtásáról, központi adónemről, illetékről, járulékról, vámról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvény tartalmáról [...]

unionista᠋ (törölt) 2017.04.11. 15:07:04

@neoteny:
az, hogy valamiről a jelenleg hatályos törvények szerint nem lehet népszavazást tartani nem jelenti azt, hogy nem szabad semmit se arról gondolni.

california állam nagyjából 40 milliós lakosú. érvényben van a california master plan for higher education.

ennek keretei között működik a university of california (uc) system. mellette működik california state university (csu) és a california community colleges (ccc) system. a felsőoktatást a világon szinte mindenhol integrálni próbálják. egy közös intézményrendszerbe összevonás mellett az intézetek autonómiája megőrizhető. azért, mert a grandiózus méretű egyetemi polgárságnak (hallgatóknak és oktatóknak) már van mérhető politikai súlya.

egy integrált budapest state university (bsu) nem zárja ki, hogy kutatási alapprogramokba privát pénzt lehessen tenni. hanem csak előírná, hogy erről előzetesen meg kell állapodni a magyar kormánnyal és a budapesti önkormányzattal. ez is méltányolható érv. és az is, hogy ezen túl az egyetem nagyfokú önállóságot kap. az egyetemi tanács maga választja meg a kancellárt. de az állam felügyelheti a közpénzek költését. és ennek kinevez egy komisszárt.

nyilván valami efféléket kellene mondani a kiegyezéspártiaknak. nem nem úgy tűnik, hogy ennek különösebb támogatottsága lenne. a ceu hallgatói és oktatói kara lényegében azt mondja, hogy a magyar államiság nem legitim. és azt mondják, hogy a szabadság totális. és törvények felett állnak. erre nyilván minden állam azt mondaná (egy liberális kormány is), hogy ez háború. ha amerikai szolgálatok nagyobb fokozatba kapcsolva kezdenek el működni budapesten, akkor nyilván az oroszok is beindulnak. és az újabb módszerek nem olyan barátságosak. az ngo-k vezetőire nézve konkrétan életveszélyesek. kérjenek veszélyességi pótlékot. a debreceni egyetemen petíció, ellenpetíció. ez egy vallásháború. és úgy tűnik, hogy mindkét fél emelte a téteket.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.11. 15:14:19

@unionista᠋:

"az, hogy valamiről a jelenleg hatályos törvények szerint nem lehet népszavazást tartani nem jelenti azt, hogy nem szabad semmit se arról gondolni."

Valóban: gondolni azt gondolsz, amit akarsz. Sőt még azt is mondasz, amit akarsz.

De ugye a kérdésed ez volt:

"közpénzek költésébe kinek kellene beleszólni?"

unionista᠋ (törölt) 2017.04.11. 16:37:47

@neoteny:
és mindenki eldöntheti, hogy "szaros" györgyre, vagy "bajszos szarra" szavaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.11. 18:07:13

@unionista᠋:

A közpénzek elköltésébe akkor sincs beleszólásod.
süti beállítások módosítása