1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.12.29. 10:32 HaFr

2016 tanulsága: liberális demokrácia és kapitalizmus nélkül a barbárság jön

Trump bejelentett az amerikai kapitalizmus hatékonysági fordulatát és az ezen alapuló új amerikai világnézetet -- miután az amerikai gazdaság eddig is messze a leghatékonyabb volt a világon. Erre a putyinista politika és sajtó szerte a világban levonja azt a következtetést, hogy győzött a kereszténység, és (pl.) Magyarország végre jól megérdemelt helyén, a történelem fősodrában van. Kb. Amikor az egyetlen helyes olvasat az lenne, hogy most kerül ki belőle végleg, mert ettől kezdve se az USÁ-nak, se a felbőszített és összeszoruló EU-nak nem lesz érdeke pátyolgatni a magunk fajtákat, viszont a technológiai fejlődés eredményeként már szükség sem lesz az alacsony hozzáadott értékű lator államocskákra. Ez nem hónapok, de nem is évtizedek kérdése. Néhány évről beszélünk. (És egy új "Jalta" eredményeként a feláldozható országok egyikeként újra orosz gyarmat leszünk.)

Magyarország választóit azzal kábítja az autokratikus oligarchia kormánya, hogy lehetséges jól élni jól működő nemzeti (nationwide) kapitalizmus, viszonylagos korrupciómentesség és versenyképes állami szolgáltatások nélkül. Nyilván ezt teszi, mert a felsoroltakból semmi sincs nálunk, viszont a korrupt oligarchiának (még egy darabig) éppen így jó. A hazai putyinizmus azt hirdeti, hogy közös nevezőn van Trumppal, pedig ez a közös nevező kb. a bivalyé és a legyeké: konkrétan a bivaly csapkodó farka. Azt hirdetjük, minden különbözni fog eztán: már nem a tőkeerő, az innováció és a versenyképesség fogja az országok közötti erősorrendet eldönteni, hanem a magyaros furfang; és csak idő kérdése, hogy a nemzeti oktatási rendszerek bedöntésére mindenhol létrejönnek a Balog, Hoffmann & Czunyiné (plc.) helyi irodái, amelyeket követ a Varga & Matolcsy tanácsadó cégek franchise-a és a magyar egészségügyi reform tanulmányozásának szentelt endowmentek a Harvardon és az Oxbridge-en.

Aki azt hiszi, hogy a világ logikája nem lesz még kíméletlenebb eztán, amelynek amerikai ésszel az lesz a lényege, hogy hulljon el mihamarabb a férgese (nézzék csak meg a belépő amerikai adminisztráció összetételét: még véletlenül sincs benne egyetlen óvónő vagy környezetvédő, de még református lelkész és futsallista sincs, viszont annál több a tábornok, milliárdos, nagyvállalati vezér, vállalati tanácsadó és corporate lawyer), az valamit súlyosan félreért a trumpizmus lényegéből. Aki azt hiszi, hogy a Trumppal való magyar érdekközösség egy pillanatra is múlhat azon, hogy mi a magyar érdek, és hogy a magyar érdek -- valamilyen csavaros észjárás mentén -- a magyar versenyképesség további gyengítése lenne, az nézze meg majd, hogy állunk 2020-ban, amikor Trump az újrázásért fog futni. Nem kell jövőbe látónak lenni: vagy így, vagy úgy, már a mostaninál is rosszabbul. Az a pusztítás ugyanis, ami ebben az országban tíz, de különösen hat éve folyik, rövid távon visszafordíthatatlan (csakhogy hivatalosan is az orosz érdekszférába kerülve már kísérlet sem lesz a visszafordítására).

Ha valaki úgy érzi, nem a társadalmi erő (amely nem tévesztendő össze a nemzetközi szinten harmatos magyar kormányzati erővel) és nem a hazai kapitalizmus ereje fogja kijelölni Magyarország helyét a nemzetközi versenyben, hanem a hazudozás normatív ereje, annak éppen ideje eldobnia a Magyar Időket, a Demokratát, és a többi fasiszta orgánumot, mert az valamit nagyon nem ért. A modernség logikája ugyanis inkább előbb, mint utóbb ledarálja a rendszerszintű hazudozást, mivel az a jellegéből fakadóan egyre több ember érdekeivel kerül szembe. Hazugságból nem lehet eladható kenyeret sütni és autót gyártani, nem lehet rákot kutatni és fizetést emelni. Márpedig az emberiség az utóbbit akarja (még a hazudozók is), sőt-sőt ha nem kapja meg, akkor bizony nagyon morc tud lenni. És aki a végén -- túl későn -- ott áll üres kézzel, mert kiderül, a hazudozáson kívül máshoz sem ért, azt elsöpri a történelem. Már Moszkva sem védi meg.

Azt hisszük a nagy hangú öblögetés dönti el a mi országunk sorsát, amely valójában olyan labilis, hogy a miniszterelnöke már egy meghekkelt (egyébként eleve hazugságokkal teletűzdelt) interjúra is az érett diktatúrákra jellemző tisztogatással válaszol? Túl sokan vannak még ebben a hitben. Ám az ország sorsa az iskolapadokban és a magyar tulajdonú kisvállalatokban dől el -- ahol a magyar versenyképesség erősödéséről és reprodukciójáról már régen lemondtak a legfontosabb döntéshozók: az értékteremtéssel megbízott magyar emberek. Hiába patáliázik a magyar miniszterelnök, mint szemétdombon a kakas: a napot nem ő kelti, sőt a szemétdomb sem az övé.

98 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5812079551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexa56 2016.12.29. 10:51:59

"Aki azt hiszi, hogy a világ logikája nem lesz még kíméletlenebb eztán" - de, az lesz. Szó se lesz politikai és egyéb korrektségről. De így van rendjén. Nem minta ettől a hülyék kijózanodnának, de azt fogják kapni jutalomként, amit a többiek büntetésként.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.29. 12:09:01

A megoldás országunk számára a minket negatívan diszkrimináló világrend gyengülése. Mivel ennek a világrendnek Trump is ellenfele, ez a közös érdekünk alapja.

Természetesen Trumpéknek sok olyan érdeke is van, mely nekünk nem érdekünk, de ez másodlagos. A pozitív elemekre kell összpontosítanunk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.29. 12:10:13

@maxval bircaman BircaHang szerk: hát azt a diszkriminációt, amit most kapunk, nem teszed zsebre

2016.12.29. 12:28:41

@maxval bircaman BircaHang szerk: nem diszkriminál, befogad. Félmillió magyar dolgozik nyugati országokban, és küldi haza a pénzt. Szabadon döntünk az eu-s pénzek felhasználásáról (hogy ellopjuk).

2016.12.29. 12:32:59

@maxval bircaman BircaHang szerk: itt egy remek példa a mi szuper kis rendszerünkre: 440 millióból tönkre teszik az önkormányzati épületet, majd 60 milliós kötbér helyett 5 milliós munkával megelégszünk. A kivitelező cég sorban nyeri az állami tendereket.

index.hu/belfold/2016/12/29/egy_eve_balteremben_dolgozik_a_szekszardi_onkormanyzat/

Na, már érzem is, ahogy ettől jobb a kisembernek!

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.12.29. 12:34:09

Huszadika után a világban sok minden megváltozik, de hogy mi a napos oldalra kerüljünk, arra kicsi az esély. Ha azt keressük mi a közös huszadika után, bennünk, az új elnökben, meg abban a négy meghatározó európai országban (Hollandia, Franciaország, Németország, Olaszország), ahol választások lesznek, nagyon kevés az érintkezési pont a „föltörekvő” nyugati (szélső)jobboldallal. A Brüsszel ellenesség, kevés lesz. Ma úgy néz ki „többfrontos” támadás „lehetősége” nyílik meg a Fidesz előtt.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.29. 12:35:47

@feher.b:

S viszi ki az ország termelte profitot a nyugat fénysebességgel...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.29. 12:47:22

@maxval bircaman BircaHang szerk:

Helyesen: viszi ki a tőkéje által megtermelt profitot.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.29. 12:49:57

@maxval bircaman BircaHang szerk: 1. miért ne? 2. ez sem igaz: van, aki nem termel, viszont itt adózik az egyre inkább adóparadicsomi állapotokat kihasználva (ez a kormány célja és a következő tíz év nagy bevételi mutatványa, amíg az EU és az USA el nem kezd diszkriminálni érte)

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.29. 12:58:55

@HaFr:

Nem lehet úgy fejleszteni egy országot, hogy benne a gazdaság idegen tőke kezében van. Az ázsiai tigrisek pl. éppen NEM így fejlődtek.

pitcairn2 2016.12.29. 13:05:52

@maxval bircaman BircaHang szerk:

az ázsiai tigriseket a USAID nyomta tele segíllyel, ennek fejében gyakorlatilag a USAID írta a gazdaságpolitikájukat is, pl. a dél.koreai chebol-okat is a USAID áldásával hozták össze és a felemelkedésükben a USAID segílyek mellett kulcsszerepet játszottak a US army megrendelései is (vietnami háború...) + a nagy nyugati bankok hitelei (a Hyundai pl. a Barclays segítségével robbant be a világpiacra...)

pitcairn2 2016.12.29. 13:08:24

@maxval bircaman BircaHang szerk:

és persze arról se feledkezzünk el, hogy az exportorientált kistigrisek sikere elképzelhetetlen lett volna a nyugati piacokra való könnyű bejutás nélkül...

azaz a sikertörténet a USAID segílyek, USAID tanácsadók és a nyugati hitelek mellett a nemzetközi kereskedelem liberalizálására épült

pitcairn2 2016.12.29. 13:10:50

@feher.b:

az EU pénzek felhasználásáról nem döntünk szabadon, mivel az EU nagyon pontosan megmondja, hogy mire lehet azokat elkölteni

leponex 2016.12.29. 13:48:52

@HaFr: :)
Jól gondoltam hogy csak beugratás volt a multkori posztod a létező liberalizmus pompás eredményeiről ...

"Magyarország választóit azzal kábítja az autokratikus oligarchia kormánya, hogy lehetséges jól élni jól működő nemzeti (nationwide) kapitalizmus, viszonylagos korrupciómentesség és versenyképes állami szolgáltatások nélkül. "

Ez az autokratikus izé természetesen épp az ellenkezőjét mondja, valamelyest teszi is amennyire lehetségesnek látja.

Te viszont azzal kábítod negyedik több éve a nyilvánosságodat, hogy ez a nemzeti kapitalizmus ukmukkfukk létrehozódik mihelyst szabaddá tesszük (ismét?) a kapitalizmus versenyét.

Saját tőke, vagyon nélkül, harmincéves technológiai hátránnyal, hitel nélkül egyenlő feltételekkel ugye ...

SOHA nem írtad le, miképpen jönne létre ilyen feltételek mellett egy hazai kapitalista réteg/középosztály/...
SOHA nem írtad le, nélkülük miképpen lesz kapitalizmus.

Ja, majd a Gegesy által is felemlegetett külföldi korrumpáló multik fogják neked felépíteni a szép új szabadversenyes kapitalizmusodat ...

leponex 2016.12.29. 13:56:06

@neoteny:
Ja.
Szerinted mekkora tőkebefektetést kívánt a cafeteria-piac ? Mekkora technológiai invesztíció kellett a magyar állam adóforintjainak kiközvetítéséhez papírt nyomtatni, 'forgalmazni' ?

'a kormány 2012-re teljesen átalakította az utalványpiacot. Melegétkezésre szolgál a Széchenyi Pihenőkártya vendéglátásra való alszámlája, hideg- és melegételt pedig az Erzsébet-utalvánnyal lehet fizetni. Az állam egyedül a Nemzeti Üdülési Szolgálat utalványait engedélyezte a piacon.
Mivel az étkezésre szolgáló utalványok a legnépszerűbbek a dolgozók között, a korábban a piacot uraló három nagy francia vállalat - a Chéque Déjeuner mellett az Edenred és a Sodexo - óriásit bukott az átalakításokkal.'

Miféle befektetést igényelt az állami nyugdíjalapból államköltségen beszedett, nyugdíj, tőke és hozamgarancia nélküli fixx jutalékért kezelgetni a manyup pénzeit?

2016.12.29. 13:57:14

@pitcairn2: de az ellopásuk a mi döntésünk. Azt próbálom bircának magyarázni, hogy inkább egy multi, mint egy magyar oligarcha meg egy tanösvény

2016.12.29. 13:59:29

@leponex: pozitív példa bőven akad, amire építeni lehet. Én húsz éve hallgatom, hogy dehát az élelmiszer ipar. És erre megjelenik egy Cserpes, egy Csányi, egy update Norbi (és most tekintsünk el úgy az imázsától, mint a méretektől). Frei kávézót nyit Bécsben és Nizzában. Ami azt illeti, Bécsben Norbi-bolt is van. Igen, ezek egyike sem egy Danone. De azt hazudni, hogy van más út, mint ez, arcátlanság. A kelet-magyarországi CBA is jó példa, akárhogy támogatták.

2016.12.29. 14:01:09

@leponex: nyugodtan vedd ide a teljes magyar(országi) autóipart, a telekom szolgáltatókat és még vagy ötezer területet. Valahogy nem látom Mészáros Lőrincet, ahogy 4G netet fejleszt...

2016.12.29. 14:02:27

@pitcairn2: "az ázsiai tigriseket a USAID nyomta tele segíllyel," - de azért egy Hyundai mégis egy minőség. Ahogy egy ASUS is az. Emögött oktatás és verseny áll, önmagában az USAID nem elég.

2016.12.29. 14:04:00

@maxval bircaman BircaHang szerk: "Nem lehet úgy fejleszteni egy országot, hogy benne a gazdaság idegen tőke kezében van" - mehh..Mert Mészáros Lőrinc és a CBA-fivérek annyira faszán fejlesztik az országot. Épül a magyar BMW-gyár, ugye? Miközben a Prezi, a Nav n Go, a Kürt mind egy iszonyatosan kemény világpiacon állja meg a helyét - kormányzati segítség nélkül.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.29. 14:05:37

@leponex: ne má', hogy ennyire nem ismered a munkásságom... elkeserítő.. hát minek és kinek írok én?

2016.12.29. 14:11:56

@maxval bircaman BircaHang szerk: "S viszi ki az ország termelte profitot a nyugat fénysebességgel..." - miközben tehát jobb a magyar cég, ami szétveri az önkormányzat épületét 440 millióért, majd sikerrel indul minden más közbeszerzésen. Vagy a keleti CBA, ami csődbe megy. Épül a magyar sikertörténet, gondolom.

leponex 2016.12.29. 14:23:44

@feher.b: hogyne, ide veszem a 'magyar' autóipart, ami legalább munkahelyeket hozott létre - nem kevés állami támogatással. Meg a hazai tulajdonú telekomot is;-)

A Mészáros abból gyarapodott, hogy azokat a közbeszerzéseket, amikkel addig külföldi 'fővállalkozásban', de jórészt magyar helótákkal építettek mindenfélét (a hasznot természetesen lelkesen kitolva a határon át), azt most ő (meg a hozzá hasonlók) vezényelhették le.

Nem abszurd dolog, hogy egy ország közbeszerzéseinek döntő részét külföldi érdekcsoportok nyerhették el? Sehol a világon nincs ilyen.
Valamikor el kell kezdeni az 'eredeti tőkefelhalmozást', ha valóban kapitalizmust akarunk.
Különben tényleg csak a 'gyarmati sors' marad.

Hogyan lehetséges hogy a közszolgáltatásokat nem hazai cégek végezték??

Majd akkor lesz,lehet valódi verseny, ha a feltételek nem aránytalanul egyenlőtlenek.

Íróasztal mögül persze könnyen megy ...

Bár ahogy a hazai politikai versenyzők színvonalát láthatjuk, oda is kellene valakinek invesztálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.29. 14:30:39

@leponex:

"Szerinted mekkora tőkebefektetést kívánt a cafeteria-piac ?"

Ennek a kérdésnek semmi értelme sincs: senki nem fektet be semmiféle piacokba. A befektetések vállalkozásokba történnek, amelyek különféle piacokon különféle gazdasági tevékenységeket folytatnak.

Kezdd újra.

"Miféle befektetést igényelt az állami nyugdíjalapból államköltségen beszedett, nyugdíj, tőke és hozamgarancia nélküli fixx jutalékért kezelgetni a manyup pénzeit?"

A magánnyugdíjpénztárak mint vállalkozások létrehozásához szükséges befektetéseket. A magánnyugdíjpénztárak _üzemeltetése_ pedig a jutalékokból történt: ami ezen költségek után fennmaradt, az volt a profit. Nem a teljes jutalékösszeg volt profit.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.29. 14:32:03

@feher.b:

Igen, jobb, általánosságban az. AMi nem jelenti azt, hogy ez 100 %-os szabály.

2016.12.29. 14:32:04

@leponex: érthető lenne ez a modell, ha nem bődületes korrupció és túlszámlázás jellemezné, illetve fektetnénk az oktatásba, ami idővel meghozná a magyar mercit. De mivel ezek nincsenek, csak főurak maradnak stadionokkal. Erre mondjátok itt sokan, hogy ez igazságos. Pedig dehogy.

2016.12.29. 14:33:51

@maxval bircaman BircaHang szerk: jobb a fenét. Neked jobb, mert fixációd utálni mindent, ami nyugati. Pedig nem Putyin rakta a kezedbe az internetet.

De ha neked ez mind nem jó, mutass jobb (értsd: nagyobb jólétet és szabadságot hozó) rendszert a világon.

Te most Oroszországra mutogatsz, mint valami utópisztikus, még befejezetlen munkára. Pedig ott egyelőre csak a kőolaj van, amiben bízni lehet. Ahhoz meg külföldi vevő kell.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.29. 14:43:44

@leponex: most se 'hazai' cégek végzik ezeket a dolgokat, hanem Orbán-közeli cégek, a többi meg mese habbal, szokás szerint

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.29. 14:52:08

@feher.b:

Nem utálom a nyugati dolgokat. Soroljam milyen sok nyugati dolgot kedvelek?

Egyetlen dolgot utálok, ami nyugati: a liberalizmust és annak gazdasági rendjét, a kapitalizmust.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.29. 14:56:21

@leponex:

"Majd akkor lesz,lehet valódi verseny, ha a feltételek nem aránytalanul egyenlőtlenek."

Csak épp' a gazdasági versenynek nem az a célja, hogy kiegyenlített feltételek mellett versenyezzenek a vállalkozások, és ezzel közel azonos piaci részesedésre tegyenek szert, hanem az, hogy a leghatékonyabban -- értsd a legolcsóbban a legjobb minőségű terméket/szolgáltatást előállító -- vállalkozások növeljék a piaci részesedésüket a többi, azonos piacon versenyező vállalkozások kárára.

Ld. pl. a személyszállítás esetét. A sárgataxik fix hatósági ára (280 Ft/km) esetén "a feltételek egyenlőek": nincs is verseny, mert mindenki ugyanazt az árat kéri. Amikor az Uber-sofőrök megjelentek, egyből lett verseny: ők általánosságban alacsonyabb árat kértek, és ezzel növelték a piaci részesedésüket a sárgataxisok kárára. A sárgataxisok rögtön el is kezdtek kiabálni, hogy "a feltételek aránytalanul egyenlőek": meghallgatásra is találtak az államhatalom részéről, ami erőszakmonopóliumának alkalmazásával kiszorította az Uber-sofőröket a piacról. Vagyis megszüntette a versenyt, visszaállította a monopolárat a személyszállítói piacon. De ezt azok a fogyasztók fizetik meg, akik a magasabb taxidíjakat kell fizessék (és azok az Uber-sofőrök, akik elestek a jövedelmüktől).

2016.12.29. 14:59:25

@maxval bircaman BircaHang szerk: egy kis liberális propaganda, biztos mind hazugság:

hvg.hu/vilag/20161227_oroszorszag_szovjetunio_racz_andras_interju

"Ezek közül az első a demográfia. Irtózatos állapotban van az orosz lakosság egészségileg, várható átlagos élettartam terén is, de pszichésen is. Elvándorol az értelmiség, szankciók alatt van a gazdaság, ami lényegében stagnál. Ez nem egy világbirodalom."

2016.12.29. 15:02:27

@maxval bircaman BircaHang szerk: miközben számodra az a jólétet teszi lehetővé. És nem azt kívánod, hogy más is így élhessen, sőt, még jobban, hanem hogy ez vesszen, pl egy orosz modell kárára. Miközben az orosz modell se nem fenntartható, se nem erkölcsös, hiszen lopnak és mindent megúsznak és aki veszélyes ellenzékiként, az egyből 1. terrorista 2. nyugati felforgató 3. bűnöző lesz.

Vagyis a sikeres nemzeti kapitalizmusok útjának keresése helyett te diktatúrába és szegénységbe, valamint egyoldalú külföldi függésbe akarod taszítani a világ országait, mert mint láttuk, az oroszok is csak addig vigéckednek, míg az olajukra igény van. Persze nekünk nincs olajunk se, marad Mészáros Lőrinc, hogy sikerre vigye a magyar gazdaságot. Tiszta sor, jót akarsz.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.29. 15:03:37

@feher.b:

Aki komolyan veszi a HVG-t, mely a háttérhatalom egyik médiája, az a Húsvéti Nyúlt is elhiszi...

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.29. 15:05:03

@feher.b:

Az orosz modell fenntartható és sokkal erkölcsösebb a nyugatinál.

Ma is diktatúra van: a tőke diktál. Ez a liberális demokrácai. Amit most a népek megdöntenek szerte a világon.

leponex 2016.12.29. 15:16:06

@feher.b: OK, ha HaFr nem te akkor megválaszolhatád az alapkérdés(eke)t:
- előbb kapitalizmus ( nyilván 'nyugati' fejlett tőkések altruizmusából), aztán abból lesznek a hazai tőkések, majd a 'középosztály'?
- miből lesz magyar kapitalizmus ha nincsenek hozzá hazai tőkések?
- külföldi tőketulajdonosok fogják neked 'felépíteni' ?
volt rá negyed századuk ...

- orbánközeli cégek kapták a megrendeléseket, vagy a megredelést elnyerőkből lettek orbánközeliek?
( a választási matek alapján legalább a felének orbánközelinek kellett lennie, ha csak nem diszkreditálták őket)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.29. 15:27:27

@leponex: mivel ez nekem is szól, szeretném megjegyezni, hogy legalább húsz posztban foglalkoztam már a hazai polgárosítás nem könnyű problémájával, legutóbb hafr.blog.hu/2016/12/16/tovabbi_adalekok_orban_legyozesnek_mikentjehez , de kétségtelen, egyikben sem adtam hitelt annak a népszerű fideszes mítosznak, hogy ami itt folyna, az a hazi polgárság "megteremtése". Ugyanis ezt se statisztika, se a domináns erkölcs, se a versenyképességünk szándékosnak tűnő aláásása, se semmi nem támasztja alá. Minden alátámasztja viszont, hogy itt a társadalom kivéreztetése folyik egy szűk aulikus és egy valamivel tágabb korrumpált uralkodó réteg megtámasztása jegyében, amely uralkodó réteg azonban nem polgár: nem autonóm, nem erkölcsös és nem fejlődőképes. Szívj viszont a nyugati adófizetők pénzért, mint a parancsolat.

leponex 2016.12.29. 15:32:17

@HaFr: ne haragudj Péter, nem nagyon lehet mostanában komolyan venni.
Írtál két remek posztot legutóbb (is), a bayerzsóti nem tudta volna jobban lehúzni a létező emberarcú libdemet, aztán mintha nem is te lettél volna az elkövető tovább rettegsz hogy jön a barbár fasizmus ha nem lesz libdem ...

A politikai jövőbelátásod eddig sem a pontosságáról volt ismert, az ilyen üres frázisok azért még elkerültek. Eddig. Úgy-ahogy.
" a technológiai fejlődés eredményeként már szükség sem lesz az alacsony hozzáadott értékű lator államocskákra. Ez nem hónapok, de nem is évtizedek kérdése. Néhány évről beszélünk. "

Igen Péter, emléxünk még a géprombolókra, akkor is voltak rettegők akik a technológiai ugrástól rémüldöztek ...
De ha gondolod, visszatérhetünk rá öt év múlva.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.29. 15:33:17

@leponex: ja, ez a válaszod? akkor mindent értek --

leponex 2016.12.29. 15:38:27

@HaFr: Igen Péter, ebből tényleg megtudhattuk miképpen leszen a magyar kapitalizmus alapjai jól megrakva, hogy aztán a libdem felépítménye elhozza a létező világok legjobbikát, és aztán fájront lesz a történelemnek.

"Újrakeretez, felülírja a mai uralkodó politikai narratívát, és ez a lényeg. Nem reaktív. Azzal, hogy gazdasági érveléssel megtámogatja a legfontosabb hiányzó láncszemét a magyar modernizációnak: a kapitalizmusban való egyetértést, és ezt úgy teszi, hogy teljesen máshogy keretezi a szemben álló táborokat is (értékteremtés vs. NER), megteremti egy új politikai súlypont létrehozásának lehetőségét -- éppen a hagyományos szimbolikus politizálás és narratíva felülírásával. Ez kulcsfontosságú, mert ha nem történik meg a hatékony újrakeretezés, a víziód nem lehet vonzó, és meghalsz, mielőtt kilépnél a színre, mert csak alkalmazkodni fogsz továbbra is a mások (a NER) játékához."

Hát hajrá? Keretezzünk narratívát, ezeret!

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.12.29. 15:46:14

" a technológiai fejlődés eredményeként már szükség sem lesz az alacsony hozzáadott értékű lator államocskákra. Ez nem hónapok, de nem is évtizedek kérdése. Néhány évről beszélünk. "

A magyar versenyképesség, képekben. Az alábbi két gép használt gép kategória. Mindkettő azért eladó, mert a piacon termelékenyebb gépek vannak.

itthon www.hasznalt-gep.hu/foto.php?p=788

kint www.surplex.com/de/p/7/weeke-bhp-200-vantage-710-cnc-bearbeitungszentrum-349413.html

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.29. 15:47:55

@leponex: komolytalan vagy--- nem érted az egész blogot; pedig konzisztens, és minden alkalmat megadna neked, aki kétségkívül olvasod, hogy elválaszt benne a kritikai gondolatokat a produktív jövőképtől, erre itt bayerezel nekem, ami, ugye, a hírlapírás alja. Az én jövőbelátásommal semmi baj, a dolgaim konzisztensek -- ha pedig arra gondolsz, hogy nem láttam előre, hogyan szűri össze a halódó oroszország vezére a magyar mágussal a levet, és hogyan siet segítségükre a migrációt, amit alkalmasan megtoltak a specproppal, hát erre azt mondom, tényleg nem tudtam. De nem is bánom.

leponex 2016.12.29. 15:49:14

@HaFr: OK Péter, akkor tényleg csak hónapjai vannak ennek az orbázsarnoknak, mi a problem?

Eben egyet is értek veled:
"A modernség logikája ugyanis inkább előbb, mint utóbb ledarálja a rendszerszintű hazudozást, mivel az a jellegéből fakadóan egyre több ember érdekeivel kerül szembe. Hazugságból nem lehet eladható kenyeret sütni és autót gyártani, nem lehet rákot kutatni és fizetést emelni."

Mintha a 'trumpizmus' is valami hasonló újrakeretező narratívája lenne a rendszerszintű elhazudozás PC világának.
Egyre több ember érdekével került szembe ez a libdemPC, világszerte egyre több embernek nem volt miből sütnie ....
És hát a hazugságok, a liberális demokrácia exportjának végtelenül aljas, gonosz, terrorizmust szülő gyümölcse ...
Jól mondod.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.29. 16:03:24

@leponex: azt írom, NEM hónapok kérdése (???) -- a pc jóval felszínesebb kérdés, mint a libdem kritikája, csak egy szelete az egésznek

pitcairn2 2016.12.29. 18:04:02

@feher.b:

a dél-koreai csoda alapjait a japán gyarmatosítók rakták le:)

en.wikipedia.org/wiki/Korea_under_Japanese_rule#Economy_and_modernization

mellesleg ez volt a koreai gazdasági csoda első szakasza

a japán gyarmatosítás hihetetlen gazdasági fellendülést eredményezett

pitcairn2 2016.12.29. 18:10:23

@feher.b:

ma a Hyundai híres cég, azonban az 1970-es évek elején még kb. viccnek tűnt amikor zéró hajóépítési tapasztalattal hitelért kilincseltek Nagy Britanniában a __még megépítendő__ hajógyáruk számára

The banker that believed in Chung
koreajoongangdaily.joins.com/news/article/article.aspx?aid=2922425

pitcairn2 2016.12.29. 18:12:12

@feher.b:

ez egy kissé bonyolultabb ennél, az uniós támogatásokat már úgy élből meglehetősen kétes célok mentén lehet elkölteni és innentől már csak egy lépés a "kössük le bármi áron" mentalitás...

pitcairn2 2016.12.29. 18:16:04

@feher.b:

a multik Brüsszelben lobbizzák ki maguknak a privilégiumaikat (ennek fejében kapjuk az EU segílyeket)

The Brussels Business - Who Runs the EU ?
www.youtube.com/watch?v=xMuUEd6w54E

a magyar oligarchák meg itthon

nincs köztük érdemi különbség, ugyanúgy lehet normális vagy nem normális egy multi, mint ahogy egy magyar oligarcha is

mindkét csoport nagyon komolyan veszi a politikai alkudozást

és a magyar oligarcha esetében tényleg pluszpont, hogy ide kötődik

a japán, koreai, kínai oligarchák is igen keményen építettek az állam közeli kapcsolataikra, ma világmárkák kötődnek hozzájuk

pitcairn2 2016.12.29. 18:23:52

@feher.b:

annyiban igaza van, hogy eljön egy bizonyos pont amikor célszerű efféle dolgokat "újratárgyalni"

pl. a szaúdiak anno jóformán fillérekért odaadták az olajvagyonukat a Standard Oil-nak

később meg némiképp újratárgyalták a dolgot (a kitermelést megkapták így jött létre az ARAMCO, a feldolgozás azonban még ma is a nagy nyugati olajmultik kezében van és a szaúdi vagyon jó részét is New York-i bankok kezelik)

a kis pozícióharcuk eredményeképpen sokkal gazdagabbak lettek, mint korábban, de gyarmati uraiktól se szabadultak meg:)

JP Morgan Chase & The Saudi Oil Colony
hendersonlefthook.wordpress.com/2014/09/30/jp-morgan-chase-the-saudi-oil-colony/

persze ez még mindig sokkal jobb, mint az iszlám forradalommal végződő British Petroleum - iráni kormányzat vita:)

en.wikipedia.org/wiki/British%E2%80%93Ruhollah_Khomeini_conspiracy_theory#British_Petroleum

pitcairn2 2016.12.29. 18:30:49

@maxval bircaman BircaHang szerk:

ez általában ott szokott akut probléma lenni, ahol az adott ország ásványkincsei, földterülete kerül a külföldi befektetők célkeresztjébe

pl. az hogy az oroszok ezt főprofilban nemzeti kézben akarják tartani egyáltalán nem rossz ötlet

mellesleg sok esetben már ők is transznacionális vállalatokat építenek közben

olyanokat ahol kisebb részben nyugati részvényesek is vannak

2016.12.29. 19:23:10

@maxval bircaman BircaHang szerk: „Az orosz modell fenntartható és sokkal erkölcsösebb a nyugatinál.” – nekem nem úgy tűnt, hogy nagyon fenntartható, amikor a kőolaj ára bezuhant.

2016.12.29. 19:25:54

@maxval bircaman BircaHang szerk: aki elhiszi a putyini propagandát, na az hiszi el a húsvéti nyulat. De erre a szintre nem megyek, cáfold meg, hogy öregszik a lakosság, rosszak az egészségügyi mutatók és az életszínvonal sem közelít a nyugatihoz. Cáfold bátran!

pitcairn2 2016.12.29. 19:29:11

@feher.b:

gond nélkül átvészelték az olajárak mélyrepülését, mellesleg Oroszországnak van ma a legtisztább mérlege a nagyhatalmak között

azaz minimális az állami,vállalati és lakossági eladósodás

pitcairn2 2016.12.29. 19:33:39

@feher.b:

hát adósságválsággal hót ziher, hogy nem kell szembenézniük egyhamar

www.advisorperspectives.com/images/content_image/data/b3/b3fc64a040f20f526f573f8cafd83418.png

azaz még nem lőtték el a lakossági, állami, vállalati hitellufi című európai csodafegyvert:)

2016.12.29. 19:39:25

@pitcairn2: az adósságcsökkenés felteszem arra az időszakra esik, amikor a kőolaj és a földgáz ára meglehetősen magas volt. Az oroszok többsége feltehetően szívesen cserélne életszínvonalat bármelyik nyugat-európai polgárral.

És ez:

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/gyorsan_eg_el_az_orosz_devizatartalek.591957.html

2016.12.29. 19:40:40

@pitcairn2: "Oroszország arany- és devizatartaléka 2013 novemberében kezdett csökkenni, akkor 524,3 milliárd dollárt tett ki, azóta 144,9 milliárd dollárral apadt." 2015.jan.

2016.12.29. 19:42:23

@pitcairn2: ezt kerestem
"A 2000-es évek imponáló gazdasági adatai, egyfelől éles ellentétben álltak a ’90-es évek
folyamatos és jelentős hanyatlásával, másfelől pedig ambiciózus politikai tervek inspirálói
lettek. Már néhány sikeres év elég volt ahhoz, hogy a legmagasabb politikai szinten
fogalmazódjék meg az orosz GDP megduplázásának terve mindössze egyetlen évtized alatt.
Nyilván komoly lökést adott e tervnek az olajár 1999-től kezdődő előbb lassú, majd 2004
elejétől egyre inkább gyorsuló emelkedése. A fekete arany hordónkénti árra Putyin második
elnöki ciklusának kezdetén már a 40 dolláros szintet is átlépte, és néhány év alatt az egekbe
szökött. 2008 nyarán már 140 dollárnál is többet kértek érte."

penzugykutato.hu/sites/default/files/SzBiroZoltan_A%20valsag%20hatasa%20Oroszorszag100428.pdf

pitcairn2 2016.12.29. 20:02:19

@feher.b:

az un. fejlett világ meg frankón úszik az adósságban és a banánköztársaságok mintájára pénzt nyomtat:)

pitcairn2 2016.12.29. 20:04:02

@feher.b:

az olajárakat a nyugati bankár-olajmágnás oligarchák rángatják jobbra balra:)

How Big Oil Conquered the World
www.youtube.com/watch?v=ySnk-f2ThpE

pitcairn2 2016.12.29. 20:05:05

@feher.b:

lesz az még 140 USD, sőt jóval többi is, a részletek kapcsán lásd a fentebb belinkelt filmet:)

2016.12.29. 20:21:25

@pitcairn2: ha annyi lesz, akkor palaolaj, palagáz. És az betesz az oroszoknak. Az adósság ügyében szakértő nem vagyok, de állítom, nem az a legfontosabb mutató: pl a mi adósságunk irigyelnivalóan alacsony Japánhoz képest, az iparunk mégsem éri el annak a századát sem fejlettségben.

" ám a korrupció mértéke és kiterjedtsége
alapján mégis messze a legfertőzöttebb. Ez a fertőzöttség – kiegészülve a szinte mindent
átható bürokratizmussal – nehéz teher az orosz gazdaságon. Mindezt csak tovább súlyosbítja
e gazdaság – az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev által is elismert – „primitív
nyersanyagtermelő jellege”, továbbá az országban uralkodó „jogi nihilizmus” és a putyini
korszakban kialakított – felettébb kedvezményezett státuszt élvező – „állami korporációk
alacsony hatékonysága”."

szintén Sz. Bíró tanulmányából.

pitcairn2 2016.12.29. 20:26:04

@feher.b:

"Az adósság ügyében szakértő nem vagyok, de állítom, nem az a legfontosabb mutató"

teljesen egyértelmű, hogy mi lesz ennek az easy money sztorinak a végén:

tucatjával fognak csődbe menni az államok...

akárcsak a 80-as években

en.wikipedia.org/wiki/Latin_American_debt_crisis

csak most az un. fejlett államok fognak csőd közeli helyzetbe kerülni

ez kell a politikai integráció további elmélyítéséhez

pitcairn2 2016.12.29. 20:31:34

@feher.b:

a korrupció kapcsán ezt meglehetősen nehéz felülmúlni:)

U.S. Army fudged its accounts by trillions of dollars, auditor finds
www.reuters.com/article/us-usa-audit-army-idUSKCN10U1IG

Pentagon’s Sloppy Bookkeeping Means $6.5 Trillion Can’t Pass an Audit
www.thefiscaltimes.com/2016/07/31/Pentagon-s-Sloppy-Bookkeeping-Means-65-Trillion-Can-t-Pass-Audit

pitcairn2 2016.12.29. 20:33:05

@feher.b:

ráadásul volt már ilyen...

9/10/2001: Rumsfeld says $2.3 TRILLION Missing from Pentagon
youtu.be/xU4GdHLUHwU?t=15

zipe moha 2016.12.29. 20:43:39

..." liberális demokrácia és kapitalizmus nélkül a barbárság jön".....mint mindig....ha a gazdaság ki lett porszívózva, a társadalom előtt pedig hitelét vesztette a struktúra..."liberális demokrácia" és "kapitalizmus" , mint önvédelmi mechanizmus engedi rá a barbárságot a ....népekre...

2016.12.29. 20:48:58

barbárság jön. ez nyilvánvaló. kérdés csak az, hogy miféle.

zipe moha 2016.12.29. 20:51:11

@unionista᠋: ..miféle?...az elit össze hozza...a népek elszenvedik...piros, fekete, sárga...tudsz mindent..:(

2016.12.29. 20:51:32

@neoteny:
és az über sofőröket kipofozták lényegében.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.29. 21:08:54

@unionista᠋:

De nem is "a nép" akarta a kipofozásukat: "a nép" egyre növekvő mértékben használta a szolgáltatásaikat. Tehát a kipofozásuk "népellenes" volt.

nevetőharmadik 2016.12.29. 22:43:55

@pitcairn2: Az olaj ára alig valószínű, hogy valaha is sokkal följebb megy, mint amin az amcsi palaolaj kitermelése aktuálisan már éppen rentábilis - ez pedig a technológia fejlődésével egyre csökken, mint ahogy ezt már most is látjuk. Szóval az a 140 dollár amolyan egyszer volt Budán kutyavásár típusú dolog, jó, ha fele ennyin stabilizálódik.

pitcairn2 2016.12.30. 00:01:56

@nevetőharmadik:

sokszor mondtak efféléket:)

pl. legutóbb 1999 tájékán volt ez felettébb uralkodó mém

ihol lenne neked az Economist 1999 március 12-i címlapja

www.acting-man.com/blog/media/2015/05/Drowning-in-oil-793x1024.jpg

az elmebeteg monetáris és fiskális politikák alapján szerintem 5-10 éves távon sokkal magasabbra fogunk menni 140 USD-nél

szvsz

az olaj hordónként ára az elkövetkező 5-10 évben minden további nélkül el fog menni 500 USD-ig

persze ez egy pillanatig sem zárja ki azt, hogy rövid távon eshet még

pitcairn2 2016.12.30. 00:10:20

@nevetőharmadik:

ebbe az elég ijesztő forgatókönyvbe természetesen egy közel-keleti háború is beletartozik

a 70-es években is erre épültek az olajárrobbanások (a jó öreg infláció mellett)

akkor 3,5 USD-ről ment el 40 USD-ig a móka

most is lehet ilyen...

pitcairn2 2016.12.30. 00:33:13

@nevetőharmadik:

és persze azt se feledjük el, hogy mostanra már a szénbányászatot is sikerült többé kevésbé kinyírni és ez felettébb bullish az olajipar számára:)

February 17, 2015
Strange Allies in the War on Carbon Fuels

Read more: www.americanthinker.com/blog/2015/02/strange_allies_in_the_war_on_carbon_fuels.html#ixzz4UGzPqScU
Follow us: @AmericanThinker on Twitter | AmericanThinker on Facebook

nevetőharmadik 2016.12.30. 00:55:14

@pitcairn2: Igen? És egészen pontosan milyen mechanizmus fogja felvinni 500 USD fölé az olaj árát? Mit takarnak ezek az elmebeteg fiskális és monetáris politikák, és ezek hogyan fogják felvinni az olaj árát?

pitcairn2 2016.12.30. 01:06:46

@nevetőharmadik:

pl. két grafikont mellékelek az UK kapcsán

azért az UK kapcsán mert itt 146 éves idősor van

1870-2016 - Monetary Base M0 in the United Kingdom© (MBM0UKM)

fred.stlouisfed.org/series/MBM0UKM

ugyanaz csak __year-on-year__ verzióban...

fred.stlouisfed.org/graph/?g=ceMu

ha figyelmesen megnézed a második grafikont akkor válik igazán dermesztővé a 2006 óta követett pálya (a britek már 2006-ban elkezdték a "mennyiségi lazítást"...)

soha nem csinált a Bank of England még ennyire elmebeteg monetáris politikát!!!

még a két világháború alatt sem...

pitcairn2 2016.12.30. 01:10:32

@nevetőharmadik:

némi fáziskéséssel ugyanezt csinálja persze az USA is...

fred.stlouisfed.org/series/AMBNS

year-on-year verzió...

fred.stlouisfed.org/graph/?g=ceMz

persze rövidtávon most én inkább egy jó kis lejtmenetre tippelnék, amit még vadabb pénznyomtatás fog követni mint eddig...

effélék fogják fölvinni a csillagokba a nyersanyagárakat

nevetőharmadik 2016.12.30. 01:53:44

@pitcairn2: Csakhogy ennek alig van jelentősége. A dollár pénznyomtatás miatti vásárlóereje természetesen jelentősen csökken, és emiatt az olaj ára nominálisan megnőhet persze, de a más jószágokhoz viszonyított értékén ez önmagában semmit sem változtat, mert a pénznyomtatás azokra is ugyanilyen hatással van. Az olaj reál árát továbbra is a kereslet-kínálat fogja meghatározni - mint eddig mindig (a 73-as olajválság is a kínálat hirtelen csökkenése miatt volt).

Szóval az is előfordulhat persze, hogy tényleg 500 USD lesz előbb-utóbb az olaj hordónkénti ára, de abból az 500 USD-ből nem fog tudni az akkori orosz oligarcha több jószágot venni, mint ma mondjuk 70 mai USD-ből.

Márpedig nagyon úgy néz ki a dolog, hogy az OPEC országok és az ilyenek, mint Oroszország árbefolyásoló képessége az amerikai készletek és technológiai fejlesztések miatt korlátozott: minél inkább csökkentik a kitermelésüket (hajtják fel az árakat), annál inkább piacra csábítják az egyéb olajtermelőket, ami ellensúlyozza az ő termeléskiesésüket, és lefele hajtja az árakat.

Aztán ehhez jön még, hogy a megújuló energiaforrásokat és az alternatív meghajtásokat (elektromos autók) többé nemigen lehet visszaszuszakolni a palackba. Az utolsó technikai áttörés, amire szükség van, az az elektromos áram hatékonyabb és olcsóbb tárolása, és dőreség azt hinni, hogy ez a technikai áttörés sosem fog megtörténni. Onnantól az olajnak reszeltek. És minél inkább fölfele hajtanák az olajtermelők az árakat, annál jobban megéri megújulókba és alternatív technológiákba fektetni - ami megint csak csökkenti az olaj iránti keresletet.

(Nyilván szénhidrogénekre mindig szüksége lesz később is a vegyiparnak és a vegyipari termékekre építőknek. De 50 éves távlatban nyugodtan lehet arra számítani, hogy az olaj szerepe jelentősen csökkenni fog a gazdaságban. Az ára nem lesz magas, vagy ha mégis, sokkal kevesebbeket fog ez érdekelni.)

nevetőharmadik 2016.12.30. 01:57:51

@pitcairn2: Ja, és a tudásalapú gazdaságban/információs korban a nyersanyagok ára meglepően keveset tesz ki a költségek között, a hozzáadott érték (és az ebből származó gazdagság) máshol van. Országokat hosszú távon nyersanyagokra építeni szopás lesz. Már most is az.

nevetőharmadik 2016.12.30. 02:16:04

@pitcairn2: De ha grafikont akarsz a reálérték és nominálérték összehasonlításáról, tessék:

inflationdata.com/articles/charts/inflation-adjusted-oil-prices-chart/

Ez alapján 2016-ban simán alatta vagyunk a 73-as olajárrobbanás alatti reálértéknek - és a 2008-as csúcs sem lényegesen több, mint a 79-es addigi rekord, pedig nominálisan több, mint annak háromszorosa.

pitcairn2 2016.12.30. 09:40:59

@nevetőharmadik:

"Csakhogy ennek alig van jelentősége"

akkor kapsz még egy UK grafit (azért onnan mert a FRED az UK kapcsán mellékeli a legjobb idősorokat)

1870-1016 - M4 Money Stock (Break Adjusted) in the United Kingdom© (MSM4UKQ)

fred.stlouisfed.org/series/MSM4UKQ

és ugyanennek a year-on-year verziója

fred.stlouisfed.org/graph/?g=ceU0

no mi látszik ebből?

1. miközben a BoE a 10-szeresére robbantotta fel 10 év alatt a monetáris bázist az M4-es "broad money" aggregátum 2009 óta folyamatosan esik

2. a year-on-year grafi még durvább, elvégre szépen látszik rajta az, hogy 2012-ben a pénznyomtatási szünetben olyan mélységekben járt ez az index, mint 1922 elején amikor a BoE az 1 világháború után jelentősen csökkentette a pénzkínálatot

ergo

az UK még ma is mély válságban van, amit csak pénznyomtatással tud elfedni és addig fog pénzt nyomtatni, amíg ezt inflációs robbanás nélkül megteheti

szóval én arra hajlok, hogy ennek a sztorinak a végén lesz inflációs robbanás, mivel a jegybank a tűzzel játszik

és miután az összes többi fejlett állam hasonló cipőben jár ez nem lokális inflációs robbanás lesz

pitcairn2 2016.12.30. 09:43:08

@nevetőharmadik:

az olaj árát különben a petrodollár rendszer keretében érdemes nézni:)

Incredible Fact or Theory?: The Petrodollar Scam
www.youtube.com/watch?v=hpZ0Kc_Cx_g

elvégre egyelőre még túlnyomórészt USD-ben árazzák ezt a jeles terméket

pitcairn2 2016.12.30. 09:46:06

@nevetőharmadik:

"de abból az 500 USD-ből nem fog tudni az akkori orosz oligarcha több jószágot venni, mint ma mondjuk 70 mai USD-ből."

az 1970-es években is aranyeső volt az olajtermelő államokban...

zipe moha 2016.12.30. 13:28:22

@pitcairn2: ...az olaj ára középtávon nem tud elmenni...ha igen, akkor a globalizmusnak befellegzett, de ennek a ma ismert világnak is...

miért? bár némi leegyszerűsítéssel, de ugyan az az oka az alacsony olajárnak, mint a kamatmentes ( esetenként negatív kamatú)pénzügy környezetnek..: a fed és az ekb által politikusnak maszkírozott színészek segítségével az államokra biggyesztett..kizárólag bizalmon alapuló, előállításukkor mindössze elektronikus jelként létező hitelek CSAK ilyen környezetben termelhetők ki a reálgazdaság, végső soron az adófizetők által...ha az adófizetők nem tudják / vagy nem akarják kitermelni a rájuk/ államaikra erőszakolt adósságok kamatát sem ..( hol van már, hogy valaha is tőkét törlesszenek)...nos akkor a "liberalizmus" és a "kapitalizmus" elhozza a barbárság korát...hisz ez "mindössze" a struktura (és üzemeltetői..) önvédelmi mechanizmusa

szóval a jelenlegi állapot egy nagyon kényes törékeny egyensúlyon ?áll..( és időhúzáson, naná..)..így ha az olaj ára emelkedne emelkednének a az adósságok kamatai is...azokat a reálgazdaságok már képtelenek lennének fedezni...a pénzügyi szisztéma összeomlását háborúk és állított diktátorok fedeznék

zipe moha 2016.12.30. 13:38:59

@pitcairn2:

..ez a grafikon még a kedvenced lehet...bár szerintem a számok ennél nagyobbak..public info...persze nem tudom én sem:

www.economist.com/content/global_debt_clock?fsrc=scn/fb/wl/bl/globaldebtclock

nevetőharmadik 2016.12.30. 14:55:26

@pitcairn2: 1.) Ezzel továbbra sem cáfoltál meg semmit, csak ismétled önmagad.

2.) A petrodollár (petrocurrency) nem ezt jelenti.

3.) A petrodollár ellenben nagy vonalakban ezt jelenti, de éppen az a lényeg, hogy a kereslet-kínálat várható alakulása a globális kitermelés szerkezetét és a technikai fejlődést figyelembe véve nem valószínűsíti egy újabb petrodollár-hullám kialakulását, így aranyeső sem lesz, függetlenül attól, hogy mi az olaj nominális ára.

pitcairn2 2016.12.30. 16:01:17

@nevetőharmadik:

ok, akkor mit szólsz olyan masszív, pénznyomtatásra alapozott "gazdaságösztönző" programokhoz, amelyek pl. infrastruktúra építésről szólnak

pl. Trump mostanság efféle platformon nyert

a harmadik világ kapcsán is gyakran delirálnak effélékről

ezek azért "két pofával" zabálják az olajat, nemde?:)

pitcairn2 2016.12.30. 16:02:40

@nevetőharmadik:

a petrodollár fő profilban keresletet generál az USD iránt ergo ha jó sok USD nyomtatsz akkor kifejezetten érdemes egy "olajárrobbanást" generálni

különösen ha az arab cimbik nálad bankolnak New York-ban:)

pitcairn2 2016.12.30. 16:04:28

@nevetőharmadik:

tőzsdézel?

ha igen akkor nagyjából tisztában vagy azzal, hogy kb. a porba verték le a manipulátorok az olajrészvények árfolyamát

gondolom jól bevásárolnak a mélypont környékén, oszt jöhet az újabb "olajmánia":)

nevetőharmadik 2016.12.30. 16:29:44

@pitcairn2: Úgy tűnik, továbbra sem vagy hajlandó tudomásul venni azt az egyszerű tényt, hogy az olaj reál árát mindig is a kereslet-kínálat határozta meg:

1.) Eddig a kínálati oldal felől az olajkartell hatékonyan tudta manipulálni az olaj (reál) árát - már amikor sikerült megegyezniük -, de az új kitermelési technológiák színre lépésével, és azzal hogy mindez elsősorban az USÁ-ban valósult meg, az olajkartell már nem tudja olyan mértékben irányítani a piacot. Ha termelést csökkentenek, fölfelé srófolva az árakat, belép az amcsi palaolaj és kompenzál. Ez rövid és középtávon mindenképpen korlátozza az olajár emelkedését.

2.) A kereslet bár nőhet rövid távon a gazdasági növekedés felpörgetésével, az alternatív energiaforrások közép- és hosszú távon a fosszilis energiahordozók szerepének csökkenését ígérik.

Mintha te kevernéd a petrodollár fogalmát azzal, hogy az olajjal dollárban szokás kereskedni. Pedig a petrodollár azt a dollármennyiséget jelenti, amit az olajárak megugrásakor az olajexportőrökhöz kerül, de a saját gazdaságuk már nem szív fel, ezért szabad (és átmenetileg olcsó) hitelforrásként megjelenik a piacon.

pitcairn2 2016.12.30. 16:50:32

@nevetőharmadik:

"az alternatív energiaforrások közép- és hosszú távon a fosszilis energiahordozók szerepének csökkenését ígérik."

az un. megújuló izébizé az olajmágnások által szponzorált beteg vicc:)

kiszamolo.hu/passziv-vagy-aktiv-befektetes/#comment-93692

ha az erre elpocsékolt pénz tizede a Folyékony sóolvadékos tóriumreaktor továbbfejlesztésére ment volna már a töredékébe kerülne az energia ára

hu.wikipedia.org/wiki/Foly%C3%A9kony_s%C3%B3olvad%C3%A9kos_t%C3%B3riumreaktor

és arról se feledkezzél meg, hogy a legnagyobb konkurenst - a szénbányászatot - is sikerült már eltakarítani az útból:)

Tamáspatrik 2016.12.30. 20:51:42

A versenyképes ágazatok, vállalatok, termékek stb. mind "tudnak valamit", amit más nem tud olyan jól mint ők, tehát mögötte jelentős mértékű agymunka van, a részletek kidolgozásáig.
Nálunk viszont teljesen mechanikus és bürokratikus az állami szférának egy jó része: akik a pályázatokat hirdetik, elfogadják, a vállalatok, akik megvalósítják sem kell, hogy agyaljanak a költségtakarékosságon. (Bár igaz, hogy hatékonysági kényszer az van, mert minél gyorsabban építkeznek, annál gyorsabban lehívhatják és ellophatják a pénzeket.)
A köztévé hírműsorainak szerkesztői sem kell, hogy törjék sokat a fejüket, előre megírt kottából játszanak.
Magas hozzáadott érték = komoly agymunka + invenció + szervezettség...

DrGehaeuse 2017.01.02. 10:46:22

"A modernség logikája ugyanis inkább előbb, mint utóbb ledarálja a rendszerszintű hazudozást, mivel az a jellegéből fakadóan egyre több ember érdekeivel kerül szembe."

A rendszerszintű hazudozás mindig is része volt a "modernitás" valaha létezett és létező rendszereinek. Ami ma orv-báni NER néven elő van adva, az is a "modernitás" egy (bár szélsőségesen torz) formája.
A modernitásban szerintem az a legrosszabb, hogy a profit érdekében gyakran irreális és szükségtelen igényeket kelt a "fogyasztók"-ban, hogy majd azok kielégítésével realizáljon profitot. Sajnos az egyik legnagyobb ilyen az autóipar aminek ma "kishazánk" is a legjobban ki van szolgáltatva GDP-ben lévő nagy részaránya miatt.

Amíg a pénzügyi rendszereket uraló tőke profitérdekei globálisan minden más érdeket felül tudnak írni, esély sem lesz a valós(abb) igényekre és szükségletekre alapozott gazdaságra való áttérésre. Ami ügye az emberiség fennmaradásának a feltétele volna. Kivéve ha tagadjuk a modernitás számlájára írható CO2 és egyéb üvegházi gáz kibocsátás szerepét, vagy az őserdők kiírtásának jelentőségét.

tamas11 2017.01.03. 12:02:36

@DrGehaeuse:
én a modernség logikájánaka drukkolok, Béndek a szövegével adott neki két kör előnyt, reményfutamot, hogy időt nyerjen... (a modernség szerinte, inkább előbb, mint utóbb bedarálja a rendszerszintű hazudozást)
- IGAZ, igaz...
De...
Addig is, a rendszerszintű hazudozás az, ami bedarálja a a modernség logikáját.
A BE darálás, mint igekötős ige, jelentésárnyalatnál többet állít a B E F E J E Z E T T S É G-ről.
Ébresztő!
Darálthús lett a logikából! Mikor fogjuk már össze (vissza) rakni a modernság logikájává a szétdaráló rendszerszintű hazudozást?
A hasonlatban (képes beszédben) tehát a hazudozás inkább alkalamas darálónak, mint a modern, izélő logika.

hobb 2017.02.02. 21:25:13

@pitcairn2: cöcö, és a többszörös túlárazós lenyúlásokkal mi lesz?
süti beállítások módosítása