1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.12.16. 11:38 HaFr

További adalékok Orbán legyőzéséhez

42bde5b4b9fb128c2b1d99301bccef74.png

Kevés a a polgárokhoz meg a középosztályhoz szólni, ezek pártjává válni, hanem azokhoz is kell, akik ezek közé akarnak tartozni. Éspedig a dolgozókról beszélek (mivel munkásosztály nincs, nem így fogalmazok, de fogalmazhatnék), akiknek egy jól működő kapitalizmus munkahelyet, létbiztonságot és méltóságot hoz, és mivel ezeknek nincs képviseletük, nyugodtan össze lehet kötni a munka, a piac és a tulajdon lehetőségeit egy kapitalista programban. Én nem is nagyon helyeznék mást egy Orbánnal rivalizáló narratíva középpontjába, Ez bőven eléggé megkülönböztet egy jobboldali pártot, szól a baloldali (szoci & Co.-ban csalódott) kétkezi dolgozó rétegekhez, a fehérgalléros alkalmazottakhoz és a KKV tulajdonosokhoz. A jobbközép programnak priméren gazdasági programnak kell lennie, nem kell közvetlenül foglalkozni a szimbolikus kérdésekkel, és a kapitalizmushoz fűződő általános érdeket kell hangsúlyoznia egy autonóm (állami gyámság alól kikerülő) társadalomban, ebben találhat keretet magának egy a maitól teljesen eltérő társadalmi vízió és politikai logika.

Ez az elgondolás egy megkülönböztető értékstratégiát takar -- csak nem a szokványos szimbolikus értékekkel az élén, amelyeket a Fidesz hatékonyan ural. Újrakeretez, felülírja a mai uralkodó politikai narratívát, és ez a lényeg. Nem reaktív. Azzal, hogy gazdasági érveléssel megtámogatja a legfontosabb hiányzó láncszemét a magyar modernizációnak: a kapitalizmusban való egyetértést, és ezt úgy teszi, hogy teljesen máshogy keretezi a szemben álló táborokat is (értékteremtés vs. NER), megteremti egy új politikai súlypont létrehozásának lehetőségét -- éppen a hagyományos szimbolikus politizálás és narratíva felülírásával. Ez kulcsfontosságú, mert ha nem történik meg a hatékony újrakeretezés, a víziód nem lehet vonzó, és meghalsz, mielőtt kilépnél a színre, mert csak alkalmazkodni fogsz továbbra is a mások (a NER) játékához.

Amit most Orbán hadovál a középosztály 2017-es lázadásáról (ami valójában a propagandával áthatott állami osztozkodás lesz egy erkölcsileg szétesett, ezért kiutat kereső szavazóbázis megtartására), az nem versenyképes már azzal az új -- jótékony -- polgári populizmussal, amit itt javaslok. Orbánt már nem a középosztály tartja a felszínen, hanem a titkosszolgálatok és a velük egyeztetett ideológiai és PR-agresszió. Az csak egy újabb hiba, ha bárki azt hiszi, és ezzel eleve leteszi a fegyvert Orbán előtt, hogy Trump győzelme jótékony változást hoz majd a parazitizmus és a társadalom kivéreztetésének globális megítélésében, és ez erősíti majd Magyarország -- mint a parazita és a társadalmat kivéreztető uralkodó réteg korlátlan működési terepének -- helyzetét. A tőkeszegény és kiszolgáltatott Magyarország nem erősödni, hanem gyengülni fog a várt protekcionista és antiglobalista fordulattal. A parazita réteg persze egy darabig még erősödhet, de aki még mindig nem tudja a két érdeket -- az Orbán-klánét és az országét -- megkülönböztetni egymástól, az meg is érdemli a sorsát.

Mindeközben csodálkozom, hogy a Jobbiknak még nem jutott eszébe a szociális (népi) modernizáció (polgári populizmus), hanem folyamatosan a Fidesszel versenyez a nacionalista narratívában. Ők tudják, miért, pedig sokkal hatékonyabbak lehetnének az általam felvázolt módon.

Fontos: (1) értékek, (2) narratíva, (3) pontos stratégia, (4) hatásos, konzisztens politikai jelenlét (fizikai és online), (5) hiteles személyiségek, (6) pénz és (7) vonzó arculat mind kellenek -- egymással koherenciában és egymást erősítve -- a sikeres politikához, ezek közül akár egyik is hiányzik, összedől a politikai implementáció. (Jelzem, a baloldalon ebből semmi sincs -- racionálisan nézve teljesen reménytelenek, és ha a Jobbikon a fenti miatt, a magukat fölöttébb racionálisnak gondoló baloldali véleményformálókon azon csodálkozom, hogy ezt részint nem látják, részint képtelenek levonni belőle a megfelelő következtetést: így folyamatosan veszíteni fognak még harminc éven át.) 

Narratívát viszont nem a célcsoportra kell írni (gondolok itt egy jobbközép párt esetében a polgárságra és a létező középosztályra), mert olyan pontos narratívát nem tudsz, ami őket találja el, és ha tudnál is, a célcsoport nem foga leválasztani a narratívádat a domináns demagóg (néppárti, ez esetben fideszes) narratíva hasonló vetületeiről, ezért csak egy töredékét fogod tudni behozni a célcsoportodnak. Azaz minél fókuszáltabb a narratívád, mert ez szolgálja az értékkatalógusodat, annál korlátosabb hit lesz azzal kapcsolatban, hogy domináns narratívává válhat, ami csökkenti annak az esélyét, hogy a fő célcsoportod átpozícionálja magát a te politikád mögé: nem fogja ugyanis kockáztatni, hogy egyedül maradjon és veszítsen. Ezért kell a mai domináns narratívát 1) felülkeretezni - ez az, ami egyik pártnak sem sikerült eddig a Fidesszel szemben, és erre teszek én javaslatot -, 2) az új kereten belül poentírozni a célcsoportra, de biztosítani a célcsoportot arról, hogy másnak is érdeke a változás.

E két jellemzője miatt a Fidesz-ellenes jobboldalnak nyugodtan lehet egy populista és a egy polgári pártja is, ha egyetlen párt nem képes felvállalni az elgondolás mindkét -- polgári és polgárosító -- vetületét. A Fidesz komplex célja viszont, hogy egyfelől a polgári-populista (népi konzervatív, vagy polgárosító) program címzettjeit deprivációs és az eddigieknél is inkább államfüggő pályára állítsa, másfelől a polgári címzettjeinek pedig megújult ajánlatot adjon további anyagi és erkölcsi korrupcióra, társutasságra, és közben autonómiájának további beáldozására. Ezzel szemben a magyar nemzetnek az az érdeke, hogy az előbbiek ne csússzanak át végleg a nacionalista demagógia oldalára (akkor végképp elszabadulna itt az őrület), az utóbbiak pedig ne mondjanak le a közjó, a közerkölcs és a versenyképes ország lehetőségének visszaállításáról.

A polgárosító program címzettjei döntően a mai munkások, alsó- és középszintű vezetők, alkalmazottak, akiknek ugyanúgy érdekük a haza piaci kapitalizmus sikere, mint a KKV-k tulajdonosainak, ami pedig a polgári programot illeti, ez nyilvánvalóan az autonómia és a szabadság ajánlatát hordozza. A kettős cél miatt a modernizáció nem mehet végbe az állam aktív, ám hatékony, korlátozott közbenjárása nélkül. Ennek kétszintű, szélesebb értékteremtő rétegnek az érdekei ma élesen szembemennek a Fidesz oligarchikus államának gyakorlatával, de szembe mennek az osztályharcos baloldali hiedelmekkel is, miszerint -- különösen az alsó-középrétegek -- szükségszerűen kapitalizmus-ellenesek lennének.

Szüksége van arra az egész országnak, hogy végre más logika szerint szemlélje a társadalmi konfliktusokat és igényeket. A legfontosabb mai konfliktus a fideszes parazita réteg és a társadalmi értékteremtésre képes milliók között állnak fenn, és a polgárság jelenleg még nem tudja eldönteni, hova álljon, mert nem kapta meg a Fideszénél jobb ajánlatot. A politikumnak is végre ezt a logikát kell követnie. A társadalom (szellemi, fizikai és erkölcsi) java a NER-rel (Fidesz, szocik stb.) szemben. A modernizáció a deprivációval szemben. A reális jövő az irracionális múlttal szemben. Ez a javaslatom. Még sok részlet tartozik a narratívának ehhez a teljességéhez, nem beszélve minden politikai komponenséről, de mindennel nyilván nem foglalkozhatok itt. A Fidesz megrekedt, kiábrándítóan gyenge a gondolatisága, a hatalmi szervezete üres csigaház, a vezetői naponta rettegéssel kelnek és fekszenek -- meg lehet őket verni. De mindenekelőtt hinni kell ebben.

92 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5912051541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.12.16. 13:29:42

a klasszikus társadalmi felosztás: munkások, parasztok, értelmiség. ezek megszólítására szerveződtek a történelmi pártok:
-- szociálliberális munkáspárt ~ mszdp
-- agrárszocialista parasztpárt ~ fkgp
-- keresztényszocialista értelmiségi párt ~ kdnp
a probléma az, hogy a szociálliberálist egy sémita/filoszemita csoportosulás átértékelte. és ebből következően a klasszikus szociáldemokrata értékrend felborult. ami anarcho-kommunista volt. és jelenleg anarcho-kapitalista. és erre adott válasz a nemzeti-szocializmus. nemzeti populizmus és a szociális demagógia párosa. és ezzel semmiféle liberális-konzervatív narratíva nem tud versengeni. legfeljebb annak a rendszerkritikus, antikapitalista változata. amit az lmp hirdet. de valódi vezető nélkül valószínűleg ők se jutnának be a parlamentbe. a magyar közélet semmi másról nem szól, mint a filoszemita világkép (ideológia) kiszorításáról. amit orbán ebben az interjúban liberális aberrációnak nevez.

888.hu/article-orban-2017-a-lazadas-eve-lesz

Meggyőződésem, hogy 2017 a lázadás éve lesz
Nem a kormány lázad, hanem az emberek, és mi azt képviseljük, amit az emberek akarnak. Ez a mi politikai genomunk. Szabadságharcos nép vagyunk. Erejével visszaélő, elnyomásra jelentkező hatalmasság van épp elég. Itt vannak a nagy konszernek, amelyek extraprofitot akarnak, és ez nem esik egybe a magyar emberek érdekeivel. Itt vannak az európai intézmények, amelyek hatásköröket akarnak elvonni. Itt vannak ezek a szabadkereskedelmi szerződések, amelyek összességében akár lehetnének jók is nekünk, de részleteikben mégis rosszak. Minket nem zavar az elitellenes hangulat, sőt! Természetes, hogy szembemenjünk bármilyen nagyokossal. És ha nem csontosodunk bele a kormányzás karosszékeibe, akkor meg fogjuk találni a közös hangot az emberekkel.

leponex 2016.12.16. 14:47:18

Jó HaFr, újrakeretezett narratíva dögivel.

Most már azt a primer jobbközép gazdasági programot hadd lássuk, ne csak a szád járjon!
Eddig a gonosz állam visszaszorítása volt a programod egyik prioritása, most meg:

" a modernizáció nem mehet végbe az állam aktív, ám hatékony, korlátozott közbenjárása nélkül. "

Egyvalamiben azért egyet lehet érteni veled:
"Szüksége van arra az egész országnak, hogy végre más logika szerint szemlélje a társadalmi konfliktusokat és igényeket."

Igen, tényleg felvehetnél már egy szemüveget, talán a berozsdásodott narratíva-semmitmondásaid helyett valami mást is látnál. De ha nem, hát nem.

Kábé ennyi a mondanivalód:
" Még sok részlet tartozik a narratívának ehhez a teljességéhez, nem beszélve minden politikai komponenséről, de mindennel nyilván nem foglalkozhatok itt. "
Nem, tényleg nem.
Nem kell erőltetned ;-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.16. 15:34:49

@leponex: á, csak nem érted te ezt, na mindegy

leponex 2016.12.16. 17:19:25

@HaFr: hogyne Péter, mindenki érti, csak én nem :)

"Fontos: (1) értékek, (2) narratíva, (3) pontos stratégia, (4) hatásos, konzisztens politikai jelenlét (fizikai és online), (5) hiteles személyiségek, (6) pénz és (7) vonzó arculat mind kellenek -- egymással koherenciában és egymást erősítve -- a sikeres politikához, ezek közül akár egyik is hiányzik, összedől a politikai implementáció. (Jelzem, a baloldalon ebből semmi sincs"

Az, hogy a 'baloldalon' nincs, ölég régóta látjuk, nem egy komoly szellemi innovációt igényel.

De a fenti bullshitet tőled olvasni hervasztó, na.

Két dolgot legalább elő kéne vezetned, legalább vázlatosan:
- hogyan leszen magyar kapitalizmus magyar tőkések nélkül?
- hogyan teremnek ki a földből ezek a tőkések - már ha te ezzel szeretnéd végre újrakeretező domináns narratíváddal megörvendeztetni a jobb sorsra vágyó nemcélcsoportot, a mai munkásokat, alsó- és középszintű vezetőket, alkalmazottakat?

OK, tegyük fel a Fidesz megrekedt, csigabigaházban szunyál, sőt most már ők is rettegnek, nem csak az egész ország.

Hát akkor mivel írnád le a komplett NER-opponálók Jobbiktól Béndekig terjedő szellemi teljesítményét?
EZ akkor mi, ez a semmitmondó lózunggyűjtemény?
Erőltesd meg mégis magad :)

tiszafa 2016.12.16. 17:23:54

" (3) pontos stratégia, (5) hiteles személyiségek'"
No ez hiányzik és hiányozni is fog.

tamas11 2016.12.16. 17:30:10

@tiszafa:
nem baj, a stratégiák úgyis kiigazításra kontrollra szorulnak, a hiteles személyiségeket pedig a z üzenetek választják ki, és/vagy fordítva.. a személyiségnek van üzenete.
Fontos igaz írás Béndeké.
Kiderül, kik tudják alkalmazni, hasznosítani,

leponex 2016.12.16. 17:35:23

@HaFr: de hogy ki nem ért ( nem akarja érteni, mint Seres elvbarátoddal Antallt húsz évig ;-) ) valamit :

ezt hadoválod posztodban:

"Amit most Orbán hadovál a középosztály 2017-es lázadásáról (ami valójában a propagandával áthatott állami osztozkodás lesz egy erkölcsileg szétesett, ezért kiutat kereső szavazóbázis megtartására)"

Hogy egy állami osztozkodástól miért fog fellázadni a szavazóbázis, azt még egy Török Gábor sem tudná megfejteni rajtad kívül.

emígyen meg a fidesznyik 168 óra az orbáni vizionált lázadásról:

A kormányfő a csütörtökön megjelent beszélgetésben azt mondta: Brüsszelben a lényeges pozíciókat a „globalista-liberális status quót képviselő erők” tartják kézben, és az „ő fejükben egy általuk megszervezett és uralt Európai Egyesült Államok a cél” – idézi az MTI.

„A magunkfajta keresztény, nemzeti európaiaknak itt nem osztanak lapot” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint azonban a világ nem abba az irányba megy, hogy Brüsszelből diktáljanak a nemzetállamoknak. Kijelentette: a kormány nem fogja hagyni, hogy Brüsszel beleszóljon az energiaárakba vagy megtiltsa a rezsicsökkentést. Úgy vélte: Brüsszelben még mindig „fordítva ülnek a lovon”, ezért nem látják, hogy egymás után buknak meg azok, akik szembemennek az emberek akaratával.

Orbán Viktor meggyőződése szerint ezért 2017 a lázadás éve lesz. Szerinte Ausztriában ezt a lázadást egyelőre sikerült késleltetni, de Olaszországban és Amerikában nem tudták leverni. Jövőre választások lesznek Németországban, Hollandiában és Franciaországban is – jegyezte meg.

A kormányfő kifejtette: az alapkérdéseket tekintve két lázadás történik egyszerre, a középosztály és a nemzetek lázadása."

Egy év múlva kiderül, mennyiben 'látott előre' az európai nonentitás, oszt majd Seressel megint jót önkritizálhattok.-)

leponex 2016.12.16. 17:59:44

@HaFr: amúgy meg alig akarunk hinni a szemünknek ezt olvasva:

"Narratívát viszont nem a célcsoportra kell írni (gondolok itt egy jobbközép párt esetében a polgárságra és a létező középosztályra), mert olyan pontos narratívát nem tudsz, ami őket találja el, és ha tudnál is, a célcsoport nem foga leválasztani a narratívádat a domináns demagóg (néppárti, ez esetben fideszes) narratíva hasonló vetületeiről, ezért csak egy töredékét fogod tudni behozni a célcsoportodnak. Azaz minél fókuszáltabb a narratívád, mert ez szolgálja az értékkatalógusodat, annál korlátosabb hit lesz azzal kapcsolatban, hogy domináns narratívává válhat, ami csökkenti annak az esélyét, hogy a fő célcsoportod átpozícionálja magát a te politikád mögé: nem fogja ugyanis kockáztatni, hogy egyedül maradjon és veszítsen"

Te valami polgári konzervatív valamit vizionáltál valamikor, de most már itt tartasz: nem hiszel abban hogy épp a 'polgárok' lennének vevők a fókuszált értékkatalógusodra és az újrakeretező narratívádra: már csak a baloldal untig ismert szómágiájába kapaszkodsz: majd a bérbőlésfizetésbőlélőkétkezimunkásokkal meg a velük szöveséges kkv-tulajdonosokkal, alsó- és középszintű vezetőkkel döntöd meg a NERt, és bevezeted a kapitalizmust.

Depersze közben azért mégis: " 2) az új kereten belül poentírozni a célcsoportra, de biztosítani a célcsoportot arról, hogy másnak is érdeke a változás."

Egy tünemény vagy te Péter, de tényleg :))

hagyd már abba 2016.12.16. 18:08:53

@leponex: Hagydmárabba legalább most. Lassan Karácsony.

tamas11 2016.12.16. 23:57:31

@leponex:

melléhordasz provokálsz, dekonstruálsz.
megtennéd, hogy nevesíted e jelenlegi hazai nagytőkésosztályt? Hat-nyolc , esetleg 10 emberől van szó. Zöme közvetlen fideszfüggő, és pont azok múködnek magyarként és hazafiként akik NEM orbán rokonságából fideszkegyencként nőtték ki magukat: Demján, Bojár Gábor és tán Csányi... És Simicska, átváltozásával igen abszurd szerepben...
--------

@ Hafr:

Igaz és fontos amit írsz

Ezért a destruktív hülye orbanonc beszólogatóktól tekintsünk el.
Tehát amit leírok, nem kritika, nem vita, csak hozzáfűznivalók.
1. Jó lett volna mindezt másfél-két évvel ezelőtt megfogalmazni, leírva látni. Tisztában vagyok vele, hogy nincs értelme számonkérni a múlt időt, másfél év ráadásul nem is nagy késés, és mások még most sem, eddig sem jöttek rá - ugyanerre. Viszont ki kell mondani, hogy a gyorsabb uton járva talán másként alakul a PKP sorsa, TALÁN adódtak volna alkalmas helyzetek, érvényesíteni a későnérő pártfilozófiát - konzervativizmusdefiniciók helyett. Másként alakult volna a párt vezetőinek sora, befolyása is.
igaz, más dolog jól gondolkodni valami felől, és más élére állni egy mozgalomnak-szerevezetnek.
Az elképzelésed
"azzal, hogy gazdasági érveléssel megtámogatja a legfontosabb hiányzó láncszemét a magyar modernizációnak: a kapitalizmusban való egyetértést, és ezt úgy teszi, hogy teljesen máshogy keretezi a szemben álló táborokat is (értékteremtés vs. NER), megteremti egy új politikai súlypont létrehozásának lehetőségét -- éppen a hagyományos szimbolikus politizálás és narratíva felülírásával. Ez kulcsfontosságú, mert ha nem történik meg a hatékony újrakeretezés, a víziód nem lehet vonzó, "
Hasonlóképp gondoltam, amikor másfél évvel ezelőtt elmélkedtem egy szociális szövetkezeti hálózat építéséről - pártépítés gyanánt.Talán érthetetlennek, abszurdnak tűnt akkor, és az is zavaró lehetett, hogy EU -pénzen hasonlóba kezdett a kormányzat Kelet.magyarországon, amiből aztán persze lopás lett.

FreeTibet 2016.12.17. 00:53:16

@unionista᠋:
Akkor a XX. századi narratíva helyett felböfögném én is a XXI. századit. Nem magamtól találtam ki, de a valóságérzékelésemhez ez áll legközelebb.
A küzdelem jelenleg a globalizáció előnyeiből profitálni tudók és az abból kiszorulók között zajlik. Akik kiszorulnak nem rendelkeznek hozzá megfelelő tudással (és/vagy adott munkáért járó jövedelemmel szemben kecsegtetőbb ajánlat az állami emlőkön ellébecolni), akik pedig igen, azok köszönik szépen, hogy a csúnya rossz globális pénzszivattyú egy megfelelő élhető és polgári egzisztenciát nyújt a számukra és hogy nem kell sudribunkó földesuraktól függeniük.
Innentől kezdve egy kormány / politika dolgozhat azért, hogy minél több ember megszerezhesse saját magához mérten azt a tudást, amivel a globalizált körülmények között érvényesülni és boldogulni tud, ami az adott embereknek és közvetve saját magának is győzelem; vagy nem teszi ezt és a legtöbb ember buta, tudatlan és szegény marad. Utóbbi rövidlátó politikai célként lehet hasznos hosszútávon viszont gebasz.
PS. Hogy a globalizáció mértéke az előttünk álló évszázadban csökkenni fog, nem lehetetlen, de nem fogadnék rá.

leponex 2016.12.17. 08:15:14

@tamas11: nem nekem kellene 'megnevezni' a magyar burzsoáziát, hanem a derék ner-rendszerváltóinknak felvázolni:
- miképpen lenne kapitalizmus nélkülük
- és/vagy hogyan jönnének létre a szent globális szabadversenyes kapitalizmusban - kihagyva az 'eredeti tőkefelhalmozás' szépségeit

Vagy kikkel is akarnátok 'ti' kapitalizmust építeni kis hazánkban?
Péter a létező polgárságban nem bízik, és még le is nézi őket mert bedőlnek a demagóg vetületeknek:

"Narratívát viszont nem a célcsoportra kell írni (gondolok itt egy jobbközép párt esetében a polgárságra és a létező középosztályra), mert olyan pontos narratívát nem tudsz, ami őket találja el, és ha tudnál is, a célcsoport nem foga leválasztani a narratívádat a domináns demagóg (néppárti, ez esetben fideszes) narratíva hasonló vetületeiről, ezért csak egy töredékét fogod tudni behozni a célcsoportodnak."

Mert amúgy ugyanezt mondtam én is amit te most:
'igaz, más dolog jól gondolkodni valami felől, és más élére állni egy mozgalomnak-szerevezetnek.'

Éshamár.

1998-ban elindulni látszott egy polgárosodási vízió a gyakorlatban, ennek volt támogatója a volt Pártelnök is. De az akkori miniszterelnököt a végtelenített szoclib demagógia, az elprivatizált állami vagyonból lett régi-új szoclib 'burzsoázia' a totális médiájával a háta mögött ha kicsivel is, de legyűrte. Pártelnök úr meg finnyáskodott egyet, hogy popppulista lett a tanácsoltja (TF beszéd).
Hogy 'azelmúttnyócév' hova vezetett, hagyjuk már.
Meg azt is, mit 'tanult meg' Orbán, ha nem szeretné hogy visszajöjjön a 'duális erőtér' ...

Orbán a jogállami keretek közt mindent meg fog tenni, hogy létrejöjjön egy hazai 'burzsoázia', ami kötődik is a hazához, és aki a gazdasági erejét arra is fogja használni hogy egy 'emberarcú kapitalizmus' alakulhasson ki nálunk is. ( Ha meg átlépi/átlépte a jogállam határait, az orrára koppintanak és korrigál.)
( Én nem vagyok rajongója a 'kapitalizmusnak', de belátom enélkül nem megy.)

Orbán jó sokat gondolkodott, aztán élére állt egy mozgalomnak.

Senki nincs ebben meggátolva hogy utánozza.
Hajrá!

leponex 2016.12.17. 08:25:00

@tamas11: OK, én túl destruktív orbanonc vagyok neked, olvasgass egy ki unionistát pl:
hafr.blog.hu/2016/12/14/a_mai_helyzetben_mar_eleg_egyszeru_lenne_megverni_orbant
unionista᠋ 2016.12.16. 23:54:40
unionista᠋ 2016.12.17. 00:51:14

tamas11 2016.12.17. 09:09:51

@leponex:

honnan adódik ez a szűkös választékod? Te, és U.?
Unionista csak neked mértékadó, egymásnak adjátok a mértéket, mint egy váltóbotot, de közben szembe futunk, ez itt egy másik futás. Itt az a szándék dominál, amit Béndek szépen megírt. Ha az a mondandót, hogy nem sikerült, rossz a hatásfoka, azt aláírom, nem dicsekszem, de én is úgy láttam.
Forduljunk tehát a jelen felé!

Ismét kérem, írd le a sikertörténet elejét (?): a magyar nagytőkéseket, azaz a magyar nemzeti befolyás kezdődő (?) sikertörténetét, megfogalmazásodban!
Simicska, Spéder, a "kiugrott" 1600 kamionos Waberer, a coop-os tulaj igazgató, (aki egyetlen vadászfegyveréből leadott lövéssel levéletlenezte magát), a CBA-sok a CÖF-ös tüntetésről...
Vagy énekeld meg Mészárost, mint szállodagurut, a Balatoni térségben, meg a videotonos szinténfocis, Végül Tarsoly a börtönküszöb-szakértő, .és szinte máris vége a sornak... Még Széles Gábor a magyar buszsikerrel, meg a médiás Andy Vajna. (Csányival én elnézőbb vagyok, ő a biztonsásgi szelep az agyamfelforr számára.).
Ez a szakmaisága a koncepciódnak, szemben azzal, amit Béndektől, mint cikkírótól várnál, és ami számomra teljesíi is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.17. 09:33:21

@leponex: "jogállami keretek között", ez olyan, mint a pasaréti lakások tágulása, ugye, csak reverzív?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.17. 09:37:00

@tamas11: az "új magyar burzsoázia" teljesen improduktív, ami nem csoda: lopásból szerezték a pénzt, képtelenek tőkeként hasznosítani, nem ez a funkciójuk ugyanis,. Csak a naivak gondolják, hogy ez burzsoáziának készült. Ez egy hatalmi gépezet részeként jött létre, az ellenfelek (konkrétan a társadalom) gyengítése, szellemi és anyagi erőforrásainak kiüresítése céljából

2016.12.17. 10:08:12

@leponex: megannyi bukta a klubfociban, Felcsút, Fradi, Videoton, Debrecen, egy nap után bezáró fánkozó, bebukott brókerház, veszteséges kereskedőházak, minimálisra zuhanó nézettségű ker- és állami tévé, kelet-magyarországi cba-bedőlés. Valóban minden forint remekül hasznosul az új burzsoázia kezében...

Laptop7712 2016.12.17. 10:11:28

@HaFr:
Ne haragudj, de nem látok olyan „tőkést” az elmúlt 26 évben, aki saját erejéből gazdagodott volna meg, és ne ugyanazt a gondolati-befektetési sémát követné, ami miatt az egész nép utálja őket, mint a fekáliát. Pénzük van, de nincs meg az a tudás, ami miatt a köznép felnézne rájuk. A nép nagyon nem különböztet meg jobboldali,és baloldali oligarchát, mára ez szépen kiveszett.
A Kapolyi, a Gyurcsány, ugyanolyan béna, és szánalmas, mint a jegybankelnök barátnője a kiskosztümben. Ebből nagyon komoly dolgok következnek. Ha én innovációban gondolkozom, nem keresem meg őket, mert minek? Semmihez nem értenek – értéket képtelenek előállítani – csak konverzióban gondolkoznak.
Pénz nagyon olcsó mostanság, ami hiánycikk, az a vállalkozó, aki azt mondja, hogy 100 M-re kitermelek neked évente 75 M tiszta lóvét.
Arrogánsak a srácok, ez van, hozzá sem férnek a friss agyakhoz. A friss agyak meg simán arcon nevetik őket, az elvárásaik hallatán. Ettől még idegesebbek lesznek.
Ebből a mai világban nagyon komoly potenciál átrendeződés fog kialakulni. Vagy rájönnek arra, hogy a vagyon felelősség – mint a német milliárdosok – vagy húzhatnak el. Inkább a második figyelhető meg, és nagyon nem boldogok tőle. Ez a felállás meg szépen felgyorsul.
Komplexen átalakul a gazdasági tér, mivel van egy új narratíva, ami azt takarja, hogy a pénzteremtéshez nem kell pénz. Nagyon komoly változások jönnek, amit úgy lehetne lefordítani, hogyha pénzt akar befektetni a befektetőnk, akkor irány le színes szagos irodából, egy kicsit össze kell tyúkszarozni a topánkát. A városi innovációknak befellegzett, mivel háromnegyed Budapest nyomorog.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.17. 10:26:35

@Laptop7712: én se mondtam, hogy lett volna ilyen, legalábbis, akit ismersz -- és sok ilyet ismerek a szakmán révén, akik nincsenek a nyilvánosságban,

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.17. 10:38:09

@Laptop7712:

"Pénz nagyon olcsó mostanság, ami hiánycikk, az a vállalkozó, aki azt mondja, hogy 100 M-re kitermelek neked évente 75 M tiszta lóvét.

[...] van egy új narratíva, ami azt takarja, hogy a pénzteremtéshez nem kell pénz."

Akkor miért kellene 100 M hogy abból "kitermelésre" kerüljön évi 75 M?

Melyik "német milliárdosnak" van évi 75%-os ROI-ja?

Mit termel vagy szolgáltat az a "német milliárdos", amelyik "kitermel" évi 75%-os ROI-t?

Mert ezek megválaszolása nélkül csak vetítgetsz ...

tamas11 2016.12.17. 10:59:32

@HaFr:
igazat adok, ami e lényeget illeti, az újburzsoá önérvényesítési modelljében fertőző foglalkozási betegség az orbánc.
De éppen ezért szüksésges különbséget tennünk a mégscsak egyéni sorsok között, fellépésük, és előtörténeteik szerint.
Csak ők rúghatnak kellően nagyot a NER-rendszerbe, és szépen látszik is, hogy pont azok nemzetiek, akik nem NER-függőként indultak: Bojár, Waberer, Demján, és talán még néhányan.
Az a jóslatom, hogy ezek előbb utóbb szembekerülnek a kormányzati kedvezményezetekkel, hiszen másak a piaci pozícióik-esélyeik, mint amazoknak, ezért nem a tőke törvényei foghnak rendet vágni közöttük.
Ezek együtt tudnak nagyot rúgni az Orbáni rendszerbe. Nem állítom, hogy fognak is, de Simicska - mint a mérleg nyelve,- látványos történetével mértékadó. Mérleg nyelve, de már nem billeg, ő sem...

tamas11 2016.12.17. 11:00:23

@Laptop7712:
neked is az a válaszom, amit Béndeknek írtam imént

Laptop7712 2016.12.17. 11:17:45

@neoteny:
Soroljam az iparágakat, vagy nem szükséges? Gépipar, élelmiszergazdaság, nanotechnológia, komplex end-to-end logisztika.
Ezekben az iparágakban 70 % ROI alatt nem nagyon mozdulnak meg, nekem ez a tapasztalatom. Látom, nagyon nem vagy otthon a reálgazdasági rendszerekben, sebaj.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.17. 11:25:36

@tamas11: ó, nem hiszem, se a felsoroltak, se a fel nem soroltak ismeretében--.- Orbánt -- mint rendesen a forradalmak esetében -- a kritikus tömeg fogja megdönteni. A felsoroltak és fel nem soroltak pedig ezt is ki fogják használni a bizniszre

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.17. 11:37:05

@Laptop7712:

"nekem ez a tapasztalatom"

Úgy érted te ilyesmiket vetítgetsz.

A Siemens vállalatcsoport ROI-ja 4,12% (2012), 4,2% (2013), 5,12 (2014), 6,05% (2015) és 4,34% (2016) volt.

www.finanztreff.de/siemens-kennzahlen#

De még mindig nem magyaráztad el, hogy ha "van egy új narratíva, ami azt takarja, hogy a pénzteremtéshez nem kell pénz", akkor miért kell bármennyit is befektetni; akkor miért nem végtelen nagy a ROI az ilyen "új narratíva" szerint működő vállalkozásoknál?

Laptop7712 2016.12.17. 12:09:05

@neoteny:
Van egy kis gond. Olyan szinten nem flexibilisek a nagy rendszerek, hogy a saját felépítésük képtelenné teszik őket arra, hogy befogadjanak egy-egy innovációt. Ezért a fennálló irányítási struktúrák drágák, és nem eléggé hatékonyak. Egy 3-5 fős cég szimplán ráver hatékonyságban, és ROI-ban is a nagyokra. A független gépgyártók, az komplex élelmiszergazdaság, a nanotechnológia teljesen szabad befektetési lehetőségek.
Nem kell hozzá un. „tőkés” akinek csak pénze van, de semmit nem ért ahhoz, amit csinál. Egy meglévő német középvállalat lehatárolt fejlesztési projektje többet ér, mint bármenyi pénz. Tehát nincs szükség pénzre, tudásokra van szükség, ebbe az irányba halad a fizikai termékfejlesztés. Nagyon más lesz a valóság már 5 éven belül is.
Egy élelmiszeripari termékbevezetés minimum 90 % ROI -t kell hogy termeljen (határ a csillagos ég), különben neki sem érdemes állni a játéknak Hívj fel pl. egy élelmiszeripari multi „global office-át” kis beszélgetésre erről a témáról.
A kis innovatív cégek szétcseszik a nagy, szép, színes szagos struktúrákat, nagyon gyors változások vannak.

tamas11 2016.12.17. 12:36:35

@HaFr:

hát akkor marad a fülkeforradalom 2.0.
Amit viszont a többség budinak néz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.17. 12:47:53

@Laptop7712:

"Olyan szinten nem flexibilisek a nagy rendszerek, hogy a saját felépítésük képtelenné teszik őket arra, hogy befogadjanak egy-egy innovációt. Ezért a fennálló irányítási struktúrák drágák, és nem eléggé hatékonyak."

Ebben van egy bizonyos mértékű igazság -- de csak bizonyos mértékű. "Nagy rendszerek" képesek megvásárolni a "fiatal agyakat", hogy azok náluk rukkoljanak elő az innovatív gondolatokkal _és_ van elég befektetett tőkéjük, hogy azokat termékekké fejlesszék. Pl. egy Google egy "nagy rendszer" -- de nem áll túl rosszul innováció szempontjából.

"Egy 3-5 fős cég szimplán ráver hatékonyságban, és ROI-ban is a nagyokra."

Van olyan 3-5 fős cég, amelyik ráver hatékonyságban és ROI-ban a nagyokra -- és minden ilyen cégre jut vagy négy másik, amelyik elhal, mielőtt szárnyra tudna kapni.

"A független gépgyártók, az komplex élelmiszergazdaság, a nanotechnológia teljesen szabad befektetési lehetőségek."

A befektetés pénzt (vagy legalább is kapitális javakat) feltételez.

"Nem kell hozzá un. „tőkés” akinek csak pénze van, de semmit nem ért ahhoz, amit csinál. [...] Tehát nincs szükség pénzre, tudásokra van szükség, ebbe az irányba halad a fizikai termékfejlesztés."

És miből élnek a fejlesztők, amíg kifejlesztik a terméket? honnét származik a gyártósor, ami legyártja a gyártáskészre fejlesztett terméket? honnét származnak az alapanyagok, a félkész termékek amik beépítésre kerülnek a gyártott termékbe? ezekbe mind be kell fektetni pénzt: ezek nem hullanak alá az égből mannaesőként.

"Egy élelmiszeripari termékbevezetés minimum 90 % ROI -t kell hogy termeljen (határ a csillagos ég), különben neki sem érdemes állni a játéknak"

Ez a tőled megszokott vetítgetés.

"A kis innovatív cégek szétcseszik a nagy, szép, színes szagos struktúrákat"

_Egyes_ kis innovatív cégek képesek erre -- míg vagy négy másik kis innovatív cég bebukik, mert elfogy a befektetett tőkéje mielőtt a cashflow beindulna, mielőtt az eladásból származó bevételeikkel képesek lennének finanszírozni a további működésüket (és visszafizetni a befektetőiket).

Sajnálatos magyar példa erre a Codie: www.facebook.com/codietherobot/

Laptop7712 2016.12.17. 12:50:27

@neoteny: Ez így kevés, neo, de ezt te is tudod :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.17. 12:54:45

@Laptop7712:

"Nem kell hozzá un. „tőkés” akinek csak pénze van, de semmit nem ért ahhoz, amit csinál. [...] Tehát nincs szükség pénzre, tudásokra van szükség, ebbe az irányba halad a fizikai termékfejlesztés."

És miből élnek a fejlesztők, amíg kifejlesztik a terméket? honnét származik a gyártósor, ami legyártja a gyártáskészre fejlesztett terméket? honnét származnak az alapanyagok, a félkész termékek amik beépítésre kerülnek a gyártott termékbe? ezekbe mind be kell fektetni pénzt: ezek nem hullanak alá az égből mannaesőként.

2016.12.17. 12:57:07

@HaFr:
a magyarok egy dolgot nagyon nem szeretnek. a diktatúrát. de van még egy dolog, amit ennél is jobban utálnak. ez az anarchia. van egy tippem, hogy nem gyors rendszerváltás következik. hanem benne vagyunk egy hosszú átmenetben. orbán rendszerét helyi társadalmak képesek lebontani. összeállnak a balatoni önkormányzatok. és azt mondják, hogy a magyar államiság megtartásával választanak egy kormányzót. balaton törvény rögzíti a térség viszonylagos önállóságát. persze ennek mintájára a velencei tó is viszonylag kiemelt idegenforgalmi övezetté alakulhat. székesfehérvár és veszprém egy pólust alkotnak. történelmi várások együttműködnek. a királyok és a királynék városa. ó de romantikus. ez tetszik a magyaroknak. és ez éppenséggel működhet. persze ezek indulásként kiskirályságok. de a polgárság majd érvényesíti az érdekeit. vagy nem érvényesíti. mészáros komának azt mondják, hogy oké lehet egy disznászata. a többit dobja be a közösbe. és nem akasztják fel. erre mondhatják, hogy oké. orbán kistafírozhatja a lányait jelentős hozománnyal. önkormányzati jelleggel szabadság oszt az ő népének. ezzel konszolidálja a rendszerét. ez nem egy irreális forgatókönyv. persze lehet, hogy a saját sameszai buktatják meg. lázár a nyakához teszi a kést. és persze kívülről is meg lehet buktatni. de tartok tőle, hogy utána senki se tudna kormányozni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.17. 13:04:53

@unionista᠋:

"orbán rendszerét helyi társadalmak képesek lebontani. összeállnak a balatoni önkormányzatok. és azt mondják, hogy a magyar államiság megtartásával választanak egy kormányzót. balaton törvény rögzíti a térség viszonylagos önállóságát."

Csak épp' Orbán "rendszere" -- a magyar törvényhozás, ahol a Fidesz-KDNP-nek csaknem 2/3-os többsége van -- olyan törvényeket hoz, amivel elveszik a balatoni önkormányzatok tulajdonát képező üdülőket.

2016.12.17. 13:16:48

@neoteny:
ha lenne egy félállami national electric company, akkor kodi a robot projekt számára nem okozna gondot az induló sorozat gyártás. mert mondjuk 5,000 technika tanár rendel az iskolába átlagosan 10 darabot. és kapnak 50,000 megrendelést a szabad piacon. nagyjából 1 millió magyar gyerek a belső piac. és erre kiszórhatnak 100 ezer kodit feltéve, hogy az elég jól van összerakva. az rendben van, hogy ekkora sorozatnál nem túl nagy üzlet a gyártás. de félállami rendszerben nem is feltétlen kell annak lennie. termelő piac és a szolgáltató állam párosa képes segíteni az innovációt úgy, hogy nem kell a cégeket eladni. csak persze codie a robot tulajdonosai ilyet nem akarnak. hanem ők majd berobbannak a világba. robbanjanak be. induló vállalkozásból ritkán lesz rögtön global company. csak akkor ha valaki nagyon sok pénzt tesz mögé a háttérből. ezek a srácok arra játszanak, hogy eladják a cégeiket. ami rendben van. a liberalizmus az, hogy lehet így is, lehet úgy is.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.17. 13:34:07

@unionista᠋:

Codie a robot megbukott. _Nem kellett a fogyasztóknak_ azon az áron azzal a "teljesítménnyel" amit nyújtani volt képes.

Az nyilvánvaló, hogy bármilyen terméket lehet dotálni: ti. (legalább részben) megfizettetni olyanokkal, akik nem használják, értsd nincs hasznuk belőle, holott fizetnek érte. Csak ezt nem lehet hosszú távon és sok termékkel tenni: ld. a "létező szocializmust".

A fogyasztó a legkompetensebb annak megítélésében, hogy _számára_ mi mennyit ér: és ez az ítélet a döntésében érvényesül, hogy megveszi-e az adott terméket az adott áron. Ha ezt a döntést más hozza meg helyette (pl. a technikatanár dönti el, hogy megrendeli-e a Codie-t az adófizetők pénzéből), akkor nem érvényesül a fogyasztó szuverenitása: akkor a technikatanár rendelkezett az ő (adóban beszedett) pénzével.

Te megkérdezheted Irmuska nénitől, hogy milyen mosógépet vegyél -- de nem adnád oda neki a bankkártyádat, hogy menjen és vegyen neked egy mosógépet. Pedig a technikatanár "vásárlása" az utóbbival hasonló.

Laptop7712 2016.12.17. 13:43:38

@unionista᠋:
Ez a felfogás nehezen érthető, és az a véleményem, hogy ebben a körben nagyon komoly ellenállást vált ki ez a fajta gazdasági megközelítés. Amit én papolok, az az, hogy a töke tele van mindenkinek, hogy hülyének nézik. Olyan szintű feszültség van jelen a valóságban, hogy valahogy úgy kellene levezetni, hogy valamilyen mederbe maradjanak a folyamatok.

Egyszerűen nonszensz az, hogy az elmúlt 26 évben végzett mérnök nagy százaléka dobbantott az elbarmolt fejlesztéspolitika miatt. Mindent, sikerült ellopni, szétmenedzselni, elodázni, stb. Csoda, hogy egyáltalán még van valamilyen KKV egy kisvárosban.

Történetesen olyan világot élünk, hogy egy nem „liberálisok” által alapított startup előbb kap támogatást Telavivban, mint Budapesten. Ezzel mindenkinek tele van a töke.
Az összes innovációban jártas ismerősöm elhúzott, mert annyira barmok ültek döntési pozícióban az elmúlt 26 évben, hogy nem volt értelme történetet indítani kis hazánkban.
Mára eljutottunk oda, hogy Antallék csodás hozzáértése nyomán, amit a privatizációval előadtak, nem maradt innovációs platform semmilyen iparágban. Nem volt olyan rég ez a folyamat, és azok, akik innovációra képesek, zsigerből, és csípőből tüzelnek, semmilyen formában nem akarnak részesei lenni a múlt rendszereinek. Nem kell a régi tulajdonosi struktúrából semmilyen erőforrás, sem a középszerű belemagyarázás.
Most az megy, hogy Ráchel, meg a Lőrinc szépen összerakja a regionális szintezett fejlesztési platformokat, és megnyitja a csapokat. Egyszerűen közröhej, hogy nincs élelmiszeriparunk. Ha pl. Csányi nem támogatja a decentralizált innovációs tereket, akkor balhé lesz. Támogatják majd a takszövök, oszt jóvan. Ráchellel meg meg lehet beszélni azt, hogy mit, és hogyan akarnak a helyiek. A többi lófütty.
Nyugaton ugyanez megy, csak a helyi – városi - középvállalati szint komplexen integrálja a helyi potenciálokat, és ezt kapod ingyen.
Az USA-ban 43 M ember kap ingyen pénzt kajára a szövetségi kormánytól. Érdekes, ha itthon vezetnék be a csak dedikált helyen elkölthető segélykártyát, menne az rinya rendesen.

2016.12.17. 15:26:36

@neoteny:
csakhogy az 5,000 technika tanár egy 10 darabos csomagra nem feltétlen ad egybites válaszokat. igen kell (jó)/nem kell (nem jó). a national electric company gyártósorai a technika tanárok számára is rendelkezésére állnak és ha jó, akkor építhetnek hozzá perifériát. a közösségi tulajdonú gyártósor célja az, hogy ugyanúgy segítse a fejlesztést hardverben, mint ahogyan a a nyílt forráskód szoftverben. és ennek érdekében működik a félállami közös vállalat. az eszközöket közkereseti társaságok (lánykori nevükön gazdasági munkaközösség) bérlik. és azok a saját kockázatukra gyártanak. a technika tanárokra nincs kényszerítve, hogy rendeljenek kodit. az iskolaigazgató azt mondja, hogy inkább a tornaterembe kellene zsámolyokat venni. mert ezt mondja tornatanár. vagy inkább zongora kellene. ezt mondja az énektanár. ebben a modellben a döntéshozatal decentralizált. persze ha a kodi jó, és már szinte mindenütt van, akkor a szegény szülők kikényszerítik mondván, hogy lemaradnak valami csodáról gyerekek. és még egyszer. az is erős korlát, hogy a technika tanár adóforintokat költheti. tehát ha a kodira nincs szabad piaci megrendelés (nem vesznek a szülők otthonra a gyereknek, ajándékba, vagy marketing céllal, alapítványi jelleggel nem vásárol egy nagyvállalat, mondván hogy ez milyen szuper), akkor a közoktatásban a technika tanár nem rendelhet. de ha a technika tanárok ajánlásával dobják a piacra, akkor összejöhet a szükséges számú előrendelés. és beindulhat a gyártás. persze értem, hogy így nagyon sok hülyeséget rá lehet sózni a szülőkre. itt az új huzi-rugi-boogie. ettől lesznek a lányok gyönyörűek.
www.youtube.com/watch?v=8QCFPO6ILwo
itt az új csoda nem tudom mi. ez művészt nevel mindenkiből. vagy programozót. szerintem ha valaki programozó akar lenni, mert érdekli, akkor nem kell neki semmilyen rávezető eszköz. nem feltétlen kell kodi. indiában azt csináltak, hogy mindenhová kiszórtak számítógépeket. és ezek után volt ahol a gyerekek szétverték, azzal verekedtek. ők így jártak. és volt ahol a legokosabbat megvédte a legerősebb. az ilyen közösségekből jönnek a vezető mérnökök a google vagy a microsoft csapatába. indiában nagyon sok gyerek van. véletlenre bízták. a magyar iskola olyan, hogy elindítjuk a nagy nemzeti iskolaszámítógép programot. ezt csinálták a késő kádár korban. de ez működött feltéve, hogy abból a központi pártirányítást kivonták. most meg 25 éve azt mondják, hogy nem kell beavatkozni. a szabad piac megoldja kocsordon. de ez azt jelenti, hogy kocsordnak vége van. és így a "liberálisok" ellen szavaznak. inkább nekik legyen végük. orbán vagy vona a politikus ezt kihasználja.

vajdasagi 2016.12.17. 15:35:54

@FreeTibet: Annyira egyetértek, hogy idemásolom amit írtál:

"Innentől kezdve egy kormány / politika dolgozhat azért, hogy minél több ember megszerezhesse saját magához mérten azt a tudást, amivel a globalizált körülmények között érvényesülni és boldogulni tud, ami az adott embereknek és közvetve saját magának is győzelem; vagy nem teszi ezt és a legtöbb ember buta, tudatlan és szegény marad. Utóbbi rövidlátó politikai célként lehet hasznos hosszútávon viszont gebasz.
PS. Hogy a globalizáció mértéke az előttünk álló évszázadban csökkenni fog, nem lehetetlen, de nem fogadnék rá. "

Pontosan úgy van, ahogy írod. Ehhez én két dolgot tennék hozzá:

1. a szakmámból kiindulva TUDOM, hogy a globalizáció mértéke növekedni fog.

2. a NER tényleg arra játszik, hogy minél kevesebb ember szerezzen kompetens tudást, amellyel boldogulna a globalizálódó világban. És ez a mostani vezetőknek rövid távon érdekük. De emiatt a nemzetünk kerül végveszélybe. És így a NER főkolomposai leszármazottai ugyanúgy vesztesei lesznek ennek, mint a mi leszármazottaink. Ezt tartom én a NER főbűnének. Sőt: hazaárulásnak. Ez nem csupán "gebasz", hanem "konyec" lesz - a nemzetünk számára.

Moin Moin 2016.12.17. 15:43:24

"Tanulgatunk, apránként tanulgatunk." - mondta Sztálin elvtárs.

...Úgy látom, rájöttél ennek a módszernek a hasznosságára te is, pl. amikor olyasmiket írsz lel hogy " Újrakeretez, felülírja a mai uralkodó politikai narratívát, és ez a lényeg. NEM REAKTÍV" (kiemelés tőlem). Mert bizony korábban, az Orbán beszédéről baloldali barátaimnak c. írásodban éppen hogy ezt írtad a konzervativizmusról: „A konzervatív kormányzás nem technokrata, tervező-szervező jellegű, hanem alkalmazkodó, reaktív, óvatosan proaktív…”

De az is az apránként tanulgatást mutatja, hogy: "a modernizáció nem mehet végbe az állam aktív, ám hatékony, korlátozott közbenjárása nélkül."

Továbbá: amikor a "kétszintű, szélesebben vett értékteremtő réteg"-ről írva azt állítod, hogy "A polgárosító program címzettjei döntően a mai munkások, alsó- és középszintű vezetők, alkalmazottak, akiknek ugyanúgy érdekük a haza piaci kapitalizmus sikere, mint a KKV-k tulajdonosainak", akkor nem állítasz te sem mást, amit én évek óta mondok arról, hogy a "polgári programnak" van egy elsődleges és egy (szintén a kapitalizmusban érdekelt) másodlagos célcsoportja. Ezt én sokkal "polulistábban" úgy szoktam megfogalmazni, hogy a munkásoknak és alkalmazottaknak azért érdekük, hogy kurva erős kapitalizmus legyen, mert abból lehet finanszírozni az ő kis szocializmusukat [jóléti államukat, valamint a kompetencia- és meritokrácia-alapú felzárkóztatásukat].

Összességében: elkezdted átvenni mindazt, amit a speciálisan magyar viszonyokra tekintettel annak idején leírtam A konzervatív módszer kritikája c. förmedvényemben ( progressziv.blog.hu/2014/11/15/a_konzervativ_modszer_kritikaja )

...Te eddig tényleg azt hitted, hogy én valami "radikálprogresszív hülye" vagyok és ezért "baromságokat" beszélek?!:-)))

tamas11 2016.12.17. 16:00:52

@unionista᠋:
Tervezni lehet együtt, de álmodozni?! Veled?!
Miért gondolod, mi a realitása annak, hogy a helyi önkormányzatiság (példádban a "balatoni") erőre kap, összefog, összeállnak, és választanak egy kormányzót...? Ráhelék térségi országlásával pont az ellenkezője történik, abban az értelemben hogy "ők" az a kormányzó, aki üzleti alapra lépett, a parttalan tulajdonlások által, de az önkormányzatok befolyáoss, vagy szakmaiségban fürdetett embreei alaigha hiszik, hogy Mészáros lőrinc, vagy a FOOD SERVICE MAnager kislány majd naggyá teszi őket a turizmusvilágpiacon?
A szervilisek elhiszik, úgy csinálnak a morzsákért, a többi meg kint vállal munkát, oszt szakmának jónapot.
Nincs tán elég tapasztalatod (tapasztalatunk) arról, hogy mit tenne (tesz) erre (a balatoni önkormányzatok aktiv alkotó összefogásásra) a létező hatalom?! Nem a fővárosi negyed, nem a liberálisság az akadálya annak, amit javasolsz sőt álmodsz, hanem a legkonkrétabb nevek és szisztéma.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.17. 16:10:59

@Moin Moin: re első bekezdés: a kettő abszolút nem mond ellent egymásnak, a konstruktivizmus és a gondolkodás két különböző dolog -- ahogy újraolvastam a cikkedet, a sajátjaimat most nem, a tartalmi különbség közöttünk sokkal kisebb, mint stílusbeli, és az inkoherenciát a gondolatmeneteinkben is ugyanaz adja: hogy ragadd meg a hatalmat úgy, hogy csak hatalom birtokában tudsz -- ilyen vagy olyan vérmérséklettel -- változást elérni a kulturális mintákban

Janossz 2016.12.17. 16:11:47

Ha már ilyen szép "építő jellegű" képpel indult a poszt..
Az Eu-s pénzekből megvalósított beruházások tekintélyes része szépen szakaszolható, szétbontható lett volna kisebb egységekre. Ez esetben ugyanazok a cégek, akik végül is megvalósították azokat, saját kivitelezésben, nem valami mogul alatt alvállalkozóként töredékáron dolgozva, kizsákmányolva, lesz@rva építették volna meg.
Lett volna megyénként három-négy életképes építő cég.
Így inkább kivonult az iparág az országból.
Ennyit a nemzeti burzsoá-képzésről.

midnightcoder2 2016.12.17. 16:16:36

Erről a postról Rejtő egyik könyve, a Szőke ciklon ugrott be:

"Szükségünk van még egy könnyelmű fiatalemberre, akit Eddy Rancingnak hívnak, álmodozó és inkorrekt úr. A miss Westonék lakásával szomszédos manzárdszobát bérli, foglalkozására nézve egy találmányon dolgozik, amelyet motorkerékpárra kell szerelni, és milliókat jövedelmez. A találmánynak még csak a lényege hiányzik."

midnightcoder2 2016.12.17. 16:20:31

@Janossz: Hogyan is zajlott a szocik alatt egy ilyen beruházás ? A nagyhal lenyúlta az üzletet (és szépen visszaosztott az illetékeseknek). Aztán továbbadta pár kisebb cégnek a munkát. Azok sem csináltak semmit, csak levették a sápot, és továbbadták még kisebb cégeknek, akik aztán jó román feketemunkásokkal szépen összetákolták az egészet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.17. 16:21:18

@midnightcoder2: ez nekem is eszembe jutott, de elhessegettem mint nem elég abszurdot a saját állapotomhoz képest -- de szerencsére van rajtam kívül tízmillió realista, úgyhogy mehetünk a levesbe

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.17. 16:24:01

@Moin Moin: ezt írtam kommentben a posztod alá, amit fenntartok: "A "hirdetést" bírálod, de megfeledkezel a "terjesztésről", inkoherensen érvelsz a "feltételekkel" szemben (ami egyébként a saját politikai taktikád folyamatos kudarcából is következik: nem érted, hogy hatalomra juttatni valamit teljesen más akció, mint fenomenológiai kritikáját mondani, tehát nem érted Széchenyit sem, viszont én mint vállalati tanácsadó értem, ami a te "humánetológiai" álláspontod, jelesül, hogy a rendszerek mennyit számítanak az emberi viselkedés irányításában, viszont, mondom, úgy tűnik, nem érted, hogy egy rendszert előbb létre kell hozni és legitimálni kell ahhoz, hogy megtegye a dolgát, ez viszont konzervatív-evolutív rendszerépítés nélkül üres körbenforgást eredményez).

Osztán kritizálod a "visszaállítást", de egy büdös szót nem írsz a mellett álló "megerősítés" szóról, így aztán eleve félreértelmezed az én állításomat, és ettől kezdve vagy a szélmalmokkal vívod a harcodat, vagy -- választhatsz -- a saját problémáiddal."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.17. 16:26:10

ez egyébként strukturálisan hasonló probléma a "demokráciaexporthoz", nem véletlenül, mert Orbán is hazabeszél, amikor ennek a nemzetközi gyakorlatát bírálja

HaD 2016.12.17. 16:31:05

Òriási tévedés azt gondolni hogy reális esély lenne ezt a rezsimet leváltani. Ez egy jól megtervezett hatalomátmentés eredménye. A tervet pozsgaiék eszelték ki amikor megkapták moszkvából az üzenetet hogy elvtársak bukott a mutatvány(akkoriban dölt be az olajár,és akkoriban derült ki hogy az amcsik bármikor képesek leszedni az orosz rakétákat). Gyorsan elörángatták a bibó kollégistákat és kiképezték öket angliában és itthon arra hogy hogyan lehet egy békés hatalomátmentést lemenedzselni.A fides akkori kapcsolatrendszerét nem nehéz tetten érni.stumpf elvtárs a katalizátor aki jelenleg az alkotmány fö öre! A privatizációnak hívott gazdasági eröszak(40 %-os kamat szint demján bankja és az igazhitü egyéb bankokaltal hazavágni percek alatt a gazdaságot majd hitelböl szarérhugyér megszerezni esetleg csavargó külföldiekkel karöltve). A kezdeti bal/jobb oldalnak aposztrofált megosztó taktika mellett létrehoztak olyan gyüjtöpártokat(valódi ellenzék leszerelésére és az izgágák kiszürésére)mit a fgkp/torgyán, miép/csurka,jobbik/vona. Illetve egy két olyan képzödményt akik a maradékot felszívták de bármikor szét lehetett verni(pl. fodor gábor feladata). A gyurcsányi korszak(kövér elvtárssl közösen kapták a kiképzést)már azt szolgálta hogy a kényelmetlen dualizmust hogyan lehessen átfordítani ujra egy teljhatalomba. Itt elövették a provokációs technikát(öszödi beszéd/tv székház) és sikeresen le is zárták az átmenet 20 évét. Nincs olyan gazdasági erö amely képes lenneés nem lenne érintett(simicska pl.) a fenti folyamatban hogy pénzeljen egy olyan propaganda és hálózat építö szervezetet aki képes lenne hatékonyan szembe szállni a jól kitalált rendszerrel és a bekebelezett médiával. A magyar egyáltalán nem lázongó fajta,inkább beledöglik a dupla munkában csak hogy a felszínen maradjon mint hogy kinyissa a száját. Akkor lenne/lesz esetleg lázongás ha elfogy a rezsim alól a pénz és a magyar nem tud enni adni a gyerekének meg a kezei közt hal meg a neje mert nem lesz gyógyszer...vagy akkor sem. Tessék beletörödni hogy egy jólképzett és szervezett banda a 80-as évektöl elöre kidolgozott elv szerint ellopta az országot( az apjuk meg a nagyapjuktól is ezt tudták tanulni)é jelenleg nincs olyan érdekkör akinek pénze is lenne ezen változtatni...és külsö érdek sincs. Az oroszok akik elvben érdekeltek lehetnek ök pontosan jól kézbe tartják a régi szálakat(csányi és az ö hatalma),ha bukna is a jelenlegi gazdasági háttér a ruszkik biztosan betöltenék az ürt és ehhez ez a rezsim nekik teljesen megfelel. SÖT!!! Olyayn nem lesz hogy reggelre fegyveres emberek szervezetten és egyszerre megjennének a rezsim kiszolgálói ajtaja elött és pizsamában az ágyból miráncigálva elvinnék öket különbözö helyekre(ugye ismerös:)),majd zsarolva rávennék öket hogy egymás ellen valjanak illetve a családnak szabadságot ígérve kiszedjék belölük hogy hol a lóvé. Aztán a csányi félék cégevezetöinek pedig adnának egy heztet hogy igazolják hogy a cég pénze az alapítás óta honnan lett, ha nem tudják igazolnbi akkor einstand...na ze itt nem lesz!!!!

midnightcoder2 2016.12.17. 16:39:19

@HaD: "Ez egy jól megtervezett hatalomátmentés eredménye. A tervet pozsgaiék eszelték ki amikor megkapták moszkvából az üzenetet hogy elvtársak bukott a mutatvány(akkoriban dölt be az olajár,és akkoriban derült ki hogy az amcsik bármikor képesek leszedni az orosz rakétákat)."

Az az MSZP volt. És sikerült is: a jóelvtársi kapcsolatokon keresztül két ciklus alatt vitték egy ország vagyonát, és a második választásokra az istenadta nép önként és dalolva választotta vissza a hatalomba a volt utódpártot.

2016.12.17. 16:53:38

@tamas11:
nem azt állítom, hogy ez lesz. hanem azt, hogy vagy megszervezik magukat, vagy nem szervezik meg. és előbbiből lesz a polgárosodás. utóbbi esetben szétrabolják a közvagyont. abból lesz az anarchia. nem lesz az államot mire alapozni. és az nyer, akinek több a pénze és nagyobb a magánhadserege. a "liberálisok" is ezt célozzák. csak ők azt mondják, hogy az lesz a jó ha mindent szépet kiszolgáltatnak a nyugat számára. orbánék meg azt, hogy a nemzeti nagytőkésekkel jön el a kánaán. nyilván egyik se igaz. vagy jön a szélsőjobb és lesz elszámoltatás. vagy nem lesz és orbán konszolidálja a rendszerét, vagy baloldal valamilyen váratlan fordulattal győz. és jön az imf, a szokásos húzd meg-ereszd meg: reform-megszorítás. vagy polgárháború, idegen megszállás. utóbbit értelemszerűen nem preferálom. előbbiekből a balaton környékén válasszák ki, hogy mi a legjobb. lényegében a kérdés az, hogy kinek mennyit engednek lopni. de a világ már csak ilyen. sajnos.

Janossz 2016.12.17. 17:02:38

@midnightcoder2: Igen, hat+ éve így zajlott. Azóta mi változott e téren?

HaD 2016.12.17. 17:20:16

@midnightcoder2: Nem nem az mszp hanem az mszmp volt...pl az az mszmp akinek a kb tagja az a horváth volt(belügyminiszter)aki apósa volt stumpfnak és aki 87-ben körülzáratt veszprémet hogy a fides nyugodtan gyülésezhessen(én sem tudtam bejutni pedig csak simán arra volt dolgom). A vagyonon való osztozkodás pedig egyértelmü. Lásd állami gazdaságok privatizációja. 12 nektek 12 nekünk...a földet meg fillérekért bérelni 20-50 évre. Majd mikor már kiazdálkodták akkor gyorsan megvenni de még ahhoz is állami hitelt vettek fel...mint pl. vajna aki állami hitelböl vett egy kis tv-t aami hitelt aztán gyorsan vissza is tudott fizetni egy kis népszavazási kampájn bevételböl...ISMÈTLEM ez nem fides meg mszp ezek ugyanazok csak egy olcsó játékot játszanak el(az egymás elszámoltatása jó propaganda fogás volt amikor is felmérték hogy ki mit tud a kivülállóknál és az infó alapján a szönyeg alá tudták seperni vagy ha jobban tetszik elvarrni a szálakt)...ezek képzett rablók,többnyire jogászok...

HaD 2016.12.17. 17:25:05

@unionista᠋: volt egyszer egy görög demokrácia... a világ nem ilyen

midnightcoder2 2016.12.17. 17:41:21

@HaD: MSZP = MSZMP - Thürmerék + akik eleve a Párthoz csatlakoztak. Hornék a maguk idejében elég jól rá is játszottak erre. Nem pár káderről beszélünk, hanem több ezer emberről. Orbánék egy másik csapat, ők sem gátlásosabbak, de ők már akkor kerültek a színre, amikor az állami vagyon már nagyrészt elfogyott. Ők az EU-s pénzeket nyúlják le - bár ezt is megtette a másik csapat is, csak ők ebben kevésbé voltak ügyesek (de kevesebb EU-s pénzt is hívtak le).

Én picit kétlem, hogy ezekkel szemben egy harmadik erőnek lenne esélye. Ha a baloldali ellenzék nyer, az az MSZP-t jelenti, pár kisbolygóval. Ami ugyanahhoz a töketlenkedéshez, és önfeladáshoz vezet ami az előző két ciklusra volt jellemző. Orbánék Piszkos Fred, de az MSZP Fülig Jimmy. Én az előbbit még mindig szívesebben látom a kormánynál.

midnightcoder2 2016.12.17. 17:45:50

@unionista᠋: Nagyon szép, hogy megtaláljátok a hangot az emberekkel, a gond csak az, hogy a hazai gazdaság nagy részét az itt lévő multik adják. E nélkül a munkahelyek nagy része megy a levesbe, ráadásul a leginkább jól fizetők. Ma már nem lehet sarlóval és kalapáccsal gazdaságot építeni. És mi abban az extra szar helyzetben vagyunk, hogy hazai gazdaság lényegében nincs. Ami van, az vagy épp hogy tengődik és adót csal, vagy valami külföldi cég termékeit próbálja idehaza eladni, vagy valamelyik multi beszállítója, akinek addig van melója amíg a multi itt van.

HaD 2016.12.17. 18:20:58

@Janossz: nekem szegény apám azt mondta anno hogy az anataljózsinál nagyobb hazaárulót nem hordott hátán a föld...akkor szinte még gyerek voltam és nem igen értettem hogy mi a baj ezekkel a nagy rendszerváltókkal hisz azt skandálják hogy ruszkik haza...most már értem mire gondolt az öregem...szegény már akkor tudta hogy minimum az ö nemzedékük munkáját ellopták(és az illuzióik is vele együtt mentek a lecsóba)és azt is hogy még a dédunokája is ezt fogja szívni

HaD 2016.12.17. 18:31:01

@midnightcoder2: egészségére!!!Mármint Piszkos Freddhez. A lerablás rendszere azért ennél körmönfontabb volt...nyugodjon bele hogy orbánéknak is meg volt a szerepe a mutatványban...elég ha csak matolcsi szerepére godnol a privatizációs kormánybiztosi mivoltjában. ISMÈTLEM ha fájó is ezek egykutyák.

2016.12.17. 21:55:11

@midnightcoder2:
attól függ, hogy hol. gyügyén nincs túl sok multi. vagy mezőtúron. mezőtúr a medián település méret. a lakosság fele ilyen, vagy ennél kisebb községekben él. ezekben nincs túl sok multi. gyügyei paraszt a tyúkszaros mackónadrágjában azt mondja, hogy ha a multik ki akarnak vonulni, akkor vonuljanak ki. te meg mesélhetsz a versenyképességről, az innovációról. gyárthatod a narratívát. nem fogja érdekelni a munkás-parasztot. erre mondhatod, hogy ennek a kultúrának a pusztulására játszol. amire ő azt feleli, hogy inkább azt a virtualizált világot kellene bedönteni, ami nem vagy alig kapcsolódik magyar valósághoz. errefelé a legnagyobb munkaadó a teva. ami egy telavivi cég. 2,000 főt foglalkoztat. az alkalmazottak jelentős része jobbikos. ők egy helyi tulajdonú gyógyszergyárat akarnak vagy vegyesvállalatot. egy mexikói ne csesztesse őket azzal, hogy pakisztánban olcsóbban dolgoznak. aztán persze kiállhat béndek péter papolni a versenyképességről. valós értékteremtő munkában és annak műszaki/pénzügyi támogatásában hisznek. és előbbi (a műszaki) szakmai, utóbbi (a pénzügy) hatalmi kérdés. csak most két konkurens elit van. egy "libsi" és egy "náci". és utóbbi azért áll nyerésre, mert a globális tendencia, hogy a kormányok vonják vissza a tőkét. ha ez tartós lesz, akkor ennek végén egy szövetségi kapcsolat maradhat. az vagy német, vagy orosz.

és még van egy probléma. amire szintén nincs válasz. az, hogy vidéken nagyon sok településen a gyerekek nagyjából fele cigány. a cigányok számára az egyenlőség nem absztrakt fogalom. azt jelenti, hogy egyenlő számban vannak a magyarokkal. így lehetnek egyenlő jogaik. és ha úgy nem jutnak egyezségre, akkor ők az erősebbek. a cigányság többsége megint csak nem akar multikat. de gyártsatok ilyen vagy amolyan narratívát. nekem úgy tűnik, hogy a többség a rezsim konszolidációjára szavaz. vonát sikeresen lebuzizták.

nyilván jobb lenne ha a közélet újra filozofikus világmagyarázatra lenne alapozva. de ezt a a közjogi és közgazdasági rendszert eddig senki se rakta össze. a szabad piac és a szabad állam (többpárti liberális demokrácia) kombinációja egyre kevésbé működik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.17. 22:15:36

@unionista᠋:

"errefelé a legnagyobb munkaadó a teva. ami egy telavivi cég. 2,000 főt foglalkoztat. az alkalmazottak jelentős része jobbikos. ők egy helyi tulajdonú gyógyszergyárat akarnak vagy vegyesvállalatot."

Nem: ők a TEVÁnak akarnak dolgozni. Ha nem azt akarnák, akkor csinálnának maguknak helyi tulajdonú gyógyszergyárat. De nem azt csinálják, hanem dolgoznak a TEVÁnál. A kinyilvánított preferenciák számítanak, nem a vágyálmok színezgetése.

2016.12.17. 22:57:53

@unionista᠋: "ők egy helyi tulajdonú gyógyszergyárat akarnak vagy vegyesvállalatot." - na, mesélj, miért jobb nekik egy helyi tulajdonú vállalat, mint egy multi? Mert az a hagymázas meséidben jobban néz ki?

Egy dolgozó embernek a munkája révén az előrejutás, a jobb kereset, a jobb munkakörülmények a fontosak. Te a gyügyei parasztot és a mezőtúri melóst úgy állítod be, mintha tök hülyék lennének, és nem tudnák, hogy nekik a versenyhelyzet jó, ha az ő munkaerejükért akár nettó húszezer forinttal is többet ad egy másik helyi cég.

El lehet magyarázni a verseny lényegét érthetően is. Nem Béndek Péternek, hanem majd a PKP helyi képviselőjének, akire hallgatnak. Az emberek nem hülyék.

Te viszont tartoznál azzal, ugyan kit és miért érdekel, milyen tulajdonban van egy cég, ha ő így is, úgy is csak dolgozója, nem részvényese.

Jakab.gipsz 2016.12.18. 08:34:06

HaFr!

Kínlódjatok még egy kicsit, olyan kellemes ezt látni!
Talán mégsem vagytok reménytelen eset, mert amint ez észrevehető, valami ragadt reátok szkepszisemből amikor így fogalmazol, "felülkeretezni a domináns narratívát". Nem remélem, hogy ha hallottál is valamit Ricoeur "narratív identitás tudatának" problémáiról és tudnád azokat az összefüggéseket alkalmazni. Ricoeur általa feltárt összefüggések egyszerűek, "a fenomének és a hermeneutika, kölcsönösen feltételezik egymást, ámde az idő hovatartozásánál akadt el a nyugati progresszív filozófia.
Tehát van és adott egy meg-nem-értett probléma.
Nem vagyok pletykás de azért elmondom, nem árt ha tudod, Cohn-Bendit és a Habermas vezette lázadó ifjúság a 68-as diák lázadás vezéralakjai, kiakarták dobni az ablakon, Ricoeurt, talán nem véletlenül, mondván "a fenomének nem vonulnak az utcára" és az óta fordultak rosszra a nyugati politikai filozófia dolgai, amikor egy randalírozó felzrikált (forradalmi ifjúság), mint kultúra formáló csőcselék vérszemet kapott.
Eszük erejük mint a baromé, amelyik csak azt tudja, hogy ki van pányvázva,(tipikus példa egy műanyagszékhez kikötött ló esete, forog számunkra fenn, a ló csak azt tudja, hogy ki van kötve), az ember is hasonló, ha tetszetős fogalmakhoz kötjük ki. Mint például a demokrácia, a szabad gondolkodás "liberalizmus" és persze a tolerancia fogalmai, a képzeletünk horgonyai.Valójában paradoxonok: Habermas pedig megalkotta a modern jog-állam jogfilozófiáját, nagyon körültekintően. Amely szerint a modern népszuverenitás elve első sorban procedurális és már mentesítve van a morál szubsztancionális és transzcendens elviségétől, helyébe a civil társadalom nyilvánosságának hatalma foglalja el. Ebből a tény sorozatból pedig az következik, hogy három pilléren álló paradoxont, egy negyedik tautológián alapuló állítással kívánunk vezérelni. HaFr ezt a "szamárfészket" hanyag eleganciával át nevezi a narratíva felülkeretezésének.

Szóval kínlódjatok politológus urak még egy kicsit, olyan jó látni mennyire önteltek és elbizakodottak vagytok. Soros Gyuri meg röhög a markában, mert ő ezt a tudományt egyetemen baromi pénzekért tanítja, mint politológia. (hi-hi-hi)

Laptop7712 2016.12.18. 09:07:47

@unionista᠋:
Az urak tényleg nem akarják elhinni azt, hogy mi megy vidéken. Nézzük akkor Mezőtúrt.
A számozott utcák környékén együtt él cigány, és magyar. Gyakoriak a kerti gyümölcslopások. Ami lássuk be, nem nagyon volt szokás arrafelé.
A töke tele van mindenkinek ezzel a történettel. Van telep is arrafelé, de eléggé békések a cigányok. Van ott egy mezőgazdasági főiskola.

A mostani 30-as generáció dobbantott onnan, mivel nincs megélhetés, és nagy valószínűséggel az autópálya sem fog arrafelé menni. Az ilyen városokat a baromi nagy politika magára hagyta az elmúlt 26 évben. Nonszensz az, ami az országban folyik, és a mai 30-as, 40-es generáció nem felejt.
A mostani 20-as generáció meg egyenesen gyűlöli azt, ami mai politika, azért, mert ugyanúgy elvették a fiatalságát, mint azoknak, akik a 90-es években voltak tizenévesek.
43- 45 %- a népességnek „bizonytalan szavazó”,és ők is be fogják húzni az x-et valahová. Ha egy mostani fiatalon múlna, hogy regionális fix szervezett piacon vállalkozást indítson, és napi 2 óra melóval megkeresse a havi fixet, ezt választja, és haza fogja küldeni a multit.

Látom nem látattok cigányt közelről, főleg nem adtatok nekik munkát. Érdemes lenne ezt a közeget egy kicsit komolyabban átlátni, mivel lassan csak ők maradnak vidéken, a valamilyen szinten képzett magyar fiatal már nincs az országban, vagy arra készül, hogy dobbant.

Így gondolkodik a mostani 20-as generáció. És azt kérdezi, hogy miért drágább az albérlet Pesten, mint Bécsben. Ki fog költözni Bécsbe. Az izraeli ingatlan befektető, vagy a Garancsi, vagy a Demján, meg a többi, meg elmehet oda, ahova Ő gondolja.
Ugyanúgy ki akarja nyírni a mostani valóság a mostani 20-as generációt is, a politika baja az, hogy ez a generáció tudatosan ellenáll.
Jönni fognak a nácik, vagy a zorbán, mert ha nem, akkor nagypapi nem fogja látja az unokát a „neten” sem, nem hogy karácsonykor, mert nagypapi akkor, a 90-es években elárulta a mostani generációt. Egy mosatni 20-éves meg tökéletesen tisztában van ezzel, és pont.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.12.18. 10:40:35

Párhuzamos világokat hoztunk létre. Az első, a privatizációs világ még meglévő mára hetvenévesei, akik nem merik, nem tudják kinek átadni széküket. Ezek a cégek a tulajok (amíg bírom csinálom) távozása után összeomlanak. A másik, a fiatalabb, negyven-ötvenévesek, jobbra-balra helyezkedő, kapcsolataik révén valakik.

Legnagyobb a harmadik, és anyagilag legstabilabb az önkormányzati és állami alkalmazásban lévők rétege. Negyedik, az egyszeri munkavállaló, aki érti tanult, gyakorlott szakmáját de nem fér fönti csoportok egyikébe se, no, annak igencsak meg kell gondolni, hogy közmunka vagy nyelvtanulás. A fiatal, húsz-harmincasok a közösségi oldalakon osszák meg a Karácsonyra (MÉG) hazautazni akarókkal a kedvező árat kínáló elérhetőségeket.

Meg van egy eléggé szűk réteg, kinek kezd elege lenni abból, hogy bár teljesítményben nem alább-valóbb helyi kollégáinál, mégis - -Ausländer verdienen rund 21 Prozent weniger als Deutsche- - és betekintve az álságos álarc mögé, azt látja egy hamis játék alanya lett, mert itthon nem kell, odakint (a jóval az itthoni magasabb bér ellenére) se fogadják el egyenrangúnak.

www.zeit.de/wirtschaft/2016-12/auslaender-arbeitskraefte-einkommen-vergleich

2016.12.18. 11:55:35

@Laptop7712: Vicces módon épp a multik segíthetnek rajtunk: ha a Hyperloop megépül, tíz év múlva reális lesz azt feltételezni, hogy a pesti, majd idővel a vidéki melós felülhet rá, meg fogja érni felülni, majd Bécsben száll le 8 perc utazás után a Hauptbahnhof-on, és igyekszik bécsi munkahelyére mondjuk a döblingi ügyvédek házát parkettázni. Aztán vissza, az össz menetidő Döbling-Kelenföld 45 perc lesz (mert ebből 30 a bécsi tömegközlekedés a Hauptbahnhof-ig). Lesz mondjuk százezer egy havijegy a Hyperloop-ra, de meg fogja érni.

Ez persze utópia, de valaha az okostelefon is az volt. És ha tévedek, hát legyen 15 év!

2016.12.18. 11:56:58

@Laptop7712: Persze az könnyen lehet, hogy addigra már a parkettázást is gépek végzik, de a logika nagyjából ez. Ahol munka adódik, oda a tőke gyorsabban viszi el a melóst, mert megéri neki.

Jakab.gipsz 2016.12.18. 12:21:01

@feher.b: Csak a technikai fejlődésre bízni a dolgokat: álmodozás, a komcsik is ebbe buktak bele, mert elérkezett a pillanat amikor már saját-maguk sem hittek az elméletben.

2016.12.18. 12:24:21

@Jakab.gipsz: szó sincs róla, hogy erre bízok bármit: de ha a Fidesz marad hatalmon, ez lesz. A melósok nem fognak örökké arra várni - ahogy most se - hogy eljöjjön hozzájuk a tőke. Az egyedüli különbség az lesz, hogy megtehetik majd, hogy csak pestig költöznek föl mondjuk Ózdról, és onnan járnak dolgozni. Most ehhez ki kell költözniük minimum Burgenlandig.

tamas11 2016.12.18. 16:24:08

@feher.b:

Persze hogy utópia, de nem baj, mert nem lesz az...
Engem az egészben az foglalkoztat, hogy amerre haladnaka a dolgok, arra a szupervonatra nem a melős fog felülni, nem "százezer" lesz a bérlet.. Hanem a kivételes lehetsőégek meghosszabítása lesz , mert épp ez az, ami már ma sem utópia: a kettészakadt világ. Nem a technológia mentén szakadt szét a világ, eddig sem: Faraon és Mészáros jachtja együtt dekkol az adriai kikötőben -de az nem sporthajózási téma, nem a YACHTUNG WORLD szaklap írt róla.
Persze én is szeretném, ha "világ protetárdjai egybesülnének" a gyorsvonatokon! szerintem egy parkettázó sosem fog együtt vonatozni Havasi bertalannal, vagy
"Tajtékzó habony tovatűnni.." ( ez kb Babits, vagy József Attila?) . De legyen igazad, én is imádtam a technológiafétist, mire kisipsrosunk gyorsvonati jegyet szerez Bécsbe, kiszárad a parkettafa!

----------

ad Uniósnak

Nemzeties nagytőkések?
Mi alapján sorolnád be őket? (Először is: ismert nevekről van szó, max HAT-NYOLC EMBERRŐL, akik már így, számszerűségükben is egy rossz gondolatot testesítenek meg: a szűkkörűséget. Sajátos zártságot, aminek záradéka a hatalomfüggés.
Mégis mi alapján sorolódjanak a kedvező megítéltetés alá? Mi alapozza meg szívós jóhiszeműségünket velük szemben, illetve oldalukon?
Kettő érv mindenképpen játszik: először is, hogy hova adózik a nagyember, hol foglalkoztatja honfitársait, és egyáltalán, tanusít e (színlel e) nemzeti érzületet... Adakozik? Ösztöndíjakat ad? Le nem lehet vakarni róla a kacagányt?
A második érv – ha már elintézettnek tekintettük, hogy hazahúzott a szíve, - a tényleges befektetési hajlandóság, ami összefügg előbbiekkel, de óhatatlanul mindenkelőtt az üzleti sikeresség fémjelzi, de nemzetközi mércével is : hiába lenne lokálpatriota, ha koszos , szűkös lepattant az a lokál.
Itt vannak tehát a szempontjaink, csakhogy már az adózás megítélése is osztódik, mert lehet az az adó túl kevés , vagy jelentős mennyiség is, és kaphatott beruházási/adózási kedvezményeket is az érintett személy.
Összenézve a FENTI MÉRTÉKADÓ BESOROLÁSI KRITÉRIUMOKAT (MENNYIRE NEMZETIES valaki), kilenc mező rajzolható fel:
ahol az “erősen haza adózik”- tól a “nem ide adózik-ig” az egyszerűség kedvvért három fokozatot különböztetünk meg (ez a vízszintes tengely),
a másik tengelyen a sikeressége mértéke vihető fel. A gyakorlatban a nemzetiesség, mint érzület, a mai hatalom szempontjából az orbánhoz kötődésssel metsződik át, és összevegyülve a sikerességi mutatókkal, lesz a magyarság mértéke.
Ebből a rosszízű , torzításokkal teli katyvasz- matrixból jön ki NEKED az, hogy milyen jók, milyen nagyon kellenek “nekünk,” azok akik a foci VIP-páholyokba hivatalosak.
Ezektől, akik négy-nyolc évet kószálnak a mátrixon, kéne hogy emelkedjen a nemzet...
Haz akárhogy, esetleg nem jól adózó VIP-páholyos a szotyihéj-szőnyegen előre léphet, abból még képtelen a nemzetek versenyében a szélvédett heylzetéből az érvényes piaci dimenzuiókba kilépni,– azaz például nem ruház be külföldön, teszem azt, amit pedig kellene neki, hanem itthon, kedvezméynezett környezetében költ... vagyis látható hogy a nemzeti felemeltyű lét lábon járó ellenindikáció.
A kilenc mezőt egy négyzetben tekintve
Olyan cég (személy!) egyetlen sincs, aki fel tudná mutatni a mércénk szerinti teljesítéseket. A középen támyolognak, mintha szemezgetnének az érvrendszerünkből. Pont úgy, mint a külföldi nemszeretem multis versenytársaik, A kiűzendők tehát pontosan úgy határozhatók be, mint a hazaiak. Mivelhogy ők úgy jöttek, eleve ide befektessenek, és ha vannak, működnek még, akkor kvázi-sikeresek is, helyzeti elúőnyük egyszersmind lásd pl az AUDI-t ) kívánatosak, nem száműzögeti őket senki...
Négy ilyen igazgatót láttam “közelről,, közülük három magyar lányt vett el, magyarul tanult, és itt költött – egy ideig....
Már nincsenek itt, igaz, nem az utóbbi néhány évben mentek el, de most aztán visítva tennék, és a csak korábban kellően magyar simicska, meg az 1600 kamionnal felszerelt majd lemondott sikertulaj waberer, vagy A COOP vezér sorsa (aki Egy lövéssel végzett magával sokéves vadász-tapasztalattal véletlenül), a mértékadók.
Meg Spéder, és a lófejekkel ágyában ébredő Quaestor-vezér Tarsoly, és társai. Ők a modellértékűek.
A pozitív példa Demján, Bojár, esetlen Csányi - akik nem függtek Orbántól, nem alatta lehettek nagyok.

Balt 2017.01.01. 21:03:42

@FreeTibet: Éppen Trump meg a brexit győzelmén elmélkedtek el a hivatottak (közgazdászok, szociológusok, politológusok stb. oldalfüggetlenül és világszerte, lásd pl. Tölgyessynél vagy Sorosnál), hogy a globalizáció eredménye: az elmúlt 30 évben a nyugati középosztály széles rétegei lecsúszóban, miközben a "felső tízezer" rohamosan gazdagszik. (Bájos volt ezt pont Sorostól olvasni a napokban...)
index.hu/kulfold/2016/12/23/tolgyessy_peter_elemzes_a_nepuralom_uj_modellje_kulpolitikai_2_resz/
index.hu/kulfold/2016/12/30/a_nyilt_tarsadalom_vedelmet_keri_soros_gyorgy/

Laptop7712 2017.01.02. 16:13:52

@tamas11:
Tamás, amit mondasz, hogy kik, hogyan emelkedtek fel az elmúlt 26 évben, azok az emberek egyike se sem hiteles egy mostani 30 éves számára. Ő már a szívott cső rosszabbik oldalán állt.
Vissza kell mennünk a 70-es évek derekára, hogyha elemezni akarjuk rendszer szinten azt, hogy hogyan is néz ki kis hazánkban a gazdasági teljesítmények eloszlása. Tamás, akkor a 80-as években, ott csuda dolgok történtek. Szerintem nagyon sokan szerettek volna bankot mutiba, vagy egy csinos hitelt a privatizált cucc mellé.

A legnagyobb baj az, hogyha a magyar fiatal rendelkezik nemzetközi tapasztalattal, és kitekintéssel, és olvassa a félmúlt gazdaságtörténeti munkáit, akkor azt kell lássa, hogy a felemelkedés lehetősége teljes mértékben el volt vágva.

A legnagyobb probléma az, hogy a hazai gazdasági potenciálok végzetesen két, de inkább 3 részre szakadtak. Az elmúlt 26 évben sikerült kivinni az országból folyamatosan 10 éves GDP-nek megfelelő összeget kemény dollárban, és egyéb valutában. 1996-ra a teljes vidéki termelő infrastruktúra összeomlott, mindezt a demokrácia jegyében. Közröhej, hogy a hazai nettó fizetések 400 EUR körül vannak, ez nem vezet sehová.

Ebből komoly probléma lesz, mivel mindenki menekül a rendszerből, a középosztály, és főleg a gazdagok is.
Valamit kezdeni kell, a mai világban már nem tudsz azzal komplex befektetéseket az országba hozni, hogy „óccsó”, és jól képzett a munkaerő. Nulla kamatra adják a pénzt, és a bankok szervezik a mérnökök alá a truvájt külföldön, csak tolja előre a szekeret.

A magyar gazdagok – tipikusan a privatizátorok – (tisztelet a kivételnek) nagyon nem akarnak befektetni a helyi gazdaságba, a saját vagyonukat nem kockáztatják. Ingatlanbefektetés a profit pólusokon az megy, a többire nagyívbe tesznek rá.

Minek is a saját vagyont kockáztatni, ha hitelből lehetne megcsinálni a csodát? De azt sem teszik.
A mostani EU-s ciklus is nagyon komoly problémát fog jelenteni. Egyszerűen egy 30 éve korszerűtlen ipari-innovatív ellátási szerkezetet konzervál, amiből a kitörési lehetőség nem értelmezhető. Főleg ha képletbe beleveszem az ipar 4.0-át, akkor nagyon komoly problémáink lesznek.

Ezt nem tudják felfogni a mai gazdagok, nem tudnak befektetni, - ha akarnának sem- (nem találják meg a faktorokat) vagy ha megtalálják, egyszerűen a befektetési stratégiájuk nem értelmezhetőek.

Ebből következik az, elindult a gazdagok „varázstalanítása” az átlagembernél. - nem lesznek példaképek többé – ez fokozza az ellenszenvet.
Valamit tenni kellene. Álljanak ki, és tolják az igét, hogy gazdaggá lehet válni sok melóval, - és egy megfelelően jó hitellel : ) . Nyomják a pénzt a lokális gazdaságokba, amire egy fiatal mérnők, már azt mondja, ha elemzi: - egye fene, tolok bele fél évet, megnézem, mi lesz belőle-

Demján, meg Csányi, meg a Bojár. Hol láttál olyant, hogy Ők ne hitelből tolták volna az ipart? Vagy hol láttál olyant, hogy ezek az emberek bármilyen szinten tolták volna előre a lokális gazdaság prosperitását?
Tényleg, hol a tökömbe van egy olyan profitmodell, amit ma, Magyarországon egy „középosztálybeli” követhet, és nem baszik rá?
Elárulom, ilyen nincs, pedig nagyon kellene pl. nyugaton nagy divat: buy-to-let, kis hazánkban egy ilyen játékra egy középosztálybelinek esélye nincs. Ezért nagyon komoly hazánkban a gazdagok elutasítottsága. Ez ellen tenni kellene, de nagyon gyorsan.

tamas11 2017.01.02. 19:02:51

@Laptop7712:
édes kis pofa vagy, "vssza kéne menni a hetvenes évekre, ha elemezni akarjuk ..."
Hát gyere, ha tudsz, én onnan jövök.
De piszok szerencséd van: ebből még nem következik, hogy vitánk lenne, csak arra kell hogy figyelmeztesselek: én az áldozatok oldalán maradtam....
Másfelől, mgam is úgy gondolom, hogy nem jellemző, épp a korom miatt sem a szerepem: vigyázok, hogy NE tulajdonítsak túl nagy jelentősésget a korai tapasztalatoknak.
(ezérzt is írom, hogy privatizáció nem volt a nyolcvanas években, kedzdjük leginkább 89 -től a játszmát, annak megítélését, a generációknak nincs külön genetikája, de volt politikai evolúció és lehetőség, akkor is ha nem tetszik nekünk a kimenete: elitek felzabálták a közös esélyt.
Az említett neveket a nemzeti nagytőkés fogalmához idéztem be, mint segéderőket, hogy látszódjék: NEM Mészáros Lőrinc meg a Matolcsy a nemzeti modell talpköve nem lesznek a siker záradéka. És ebben a sorban épp simicska a vízválasztó: ő is épp akkor és annyiban lehet majd nemzeti, amennyire elszakad ettől a hatalomtól.
Ne feledjük: szó szerint ő mondta a G-nap után, kiugrása indokaként: arról nem volt szó, hogy diktatúrát építünk. nacionaliista módikról nem fecsegett.

ha a tőkésedés felől nézed, akkor valóban egyformán a rosszízűek a sikeresek bugyrában találod ezt a néhány nevet, Bojár Demján, szb, de ők a korai garázsstart kategóriája is: még korábbról. Szóval NEM hitelből tolták az ipart kezdetben, - ők még nem: egyszerűen tehetséges állami menedzserek voltak.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.01.02. 20:49:29

@tamas11: @Laptop7712: Jó olvasni benneteket! Egy gondom van, nem látlak, hallak, olvaslak benneteket a köz-médiában, na meg a „demokratikus ellenzékiben” sem, pedig az ilyen diskurzusok vinnék előre, amit erőre kellene vinni.

Azt nem értem, hogy a büdös életbe nincs arra igénye sem a köz- sem a magát demokratikus ellenzéknek fölkent médiának, hogy megoldásirányú társalgást indítson/tűrjön el. Értem, hogy jacht, meg pont akkor, pont jó időben volt ott, de ez az országra, a magyarokra nézve nem hozott többletet, nem indított el egy folyamatot, ami beindított volna néhány területen „önjáróságot”. Meg azt se hallottam, hogy egy pályázati nyertes azt mondta volna, nem fogadom el, mert kidobott pénz. Olyanról már hallottam, hogy azt mondta valaki, főnök, nem átkozlak, az asszonynak ez jobban megy.

Meg van egy nem-beszélünk-róla aspektusa a szakember-kivándorlásnak. Csak nem gondolod, tolom a szekerét, amikor pofátlanul kicseszett az öregemmel, mondta valaki, akitől azt kérdezték, miért nem fogadtad el az állást, amit kínáltak neked, hanem inkább kimentél külföldre.

2017.01.02. 21:41:25

@digipenna:
mert ez egy irracionális vallásvita. ez arról szól, hogy mire alapozzuk a gazdagságot. valós értékteremtésre. vagy virtuális pénzteremtésre. mindkettőre lehet. de nem egy helyen és egy időben nem nagyon. mert abból ütközés lesz a közéletben.

2017.01.02. 21:46:05

@tamas11:
csányi a legnagyobb állami bankot írta át a saját nevére, demján a legnagyobb állami áruházat. hja, ők a pozitív példák. gyűlölt alakjai lesznek ennek a korszaknak. a fiatalok bojárt se nézik semmibe. ő magánegyetemet akar. vagyis azt mondja, hogy akinek pénze van az tanulhat, aki nincs az nem. aztán persze ilyenkor magyarázzák, hogy ők alapítványokat is csinálnak. tartok tőle, maunikán felnőtt generáció ezt mondja: csesszék meg. és malyd lyól pofán verik az ijen gecci bolyárokat. ez lessz. sajnos.

Laptop7712 2017.01.02. 21:56:24

@digipenna: @tamas11:

Digipenna, én a 70-es évek végén még csak a csattogó szárnyú falepkét tologattam az udvaron, és válogattam a kavicsokat : )
Tamás akkora már komoly tapasztalatot szerzett, ahogy azt az előző posztból sejteni lehet. Mondhatni két generáció osztja meg gondolatait egymással. Szeretem ezt a fórumot, nagyon komoly dolgokról lehet beszélgetni, nagyon sokat tanultam ez alatt a pár év alatt, amióta itt beszélgetünk.

Érdekes kérdést vetsz fel, amikor azt kérdezed, hogy miért nincsenek megoldásközpontú beszélgetések akár a köz-médiában, akár a demokratikus ellenzéknek fölkent médiában.
Nem tudom, de én nem emlékszem arra – gyerekkoromból sem -, hogy ilyen komoly műsorok lettek volna valaha a TV-ben itthon, Németországból nagyon más emlékeim vannak.
Nem is tudom, hogyan gondolhattál ilyesmire
Digipenna.
Én mérnök vagyok, nem akadémikus, nem vagyok én alkalmas ilyen vitákra, meglátásom szerint. Tamás józanul gondolkodik, - van néhány nick még errefelé aki hasonlóan józanul képes gondolkodni – ezért tudok vele is építő jellegű vitát folytatni.

Nagyon komoly családi történetek keringenek minden családban, megkockáztatom, néhány család sorsát egy-egy általad említett történet el tudta dönteni. Érdekes világot hoztunk létre, ahol a vélt vagy valós sérelmek nagyon komolyan felszínre jönnek, akár nagyon régről is. De ugyanúgy felszínre jönnek a vélt, vagy valós pozitív érzelmek is. Nem tudjuk kezelni ezt, ez egy új társadalmi jelenség, ami ki fog hatni pl. a cégek életére.

Generációk gyűlölik egymást, a gerjesztett félelem okán, vélt vagy valós történetek miatt, ami sehova nem vezet. Olyan egyszerűen fel lehetne oldani ezt, de mégsem tesszük.

Az a társadalom, ahol a fiatalok nem tudnak felnézni az öregek teljesítményére, az öregek meg nem lehetnek büszkék a fiatalok előre menetelére, az a társadalom halára van ítélve, megszűnik társadalomként létezni.

Senkit nem fog érdekelni az, hogy mi van a másikkal, senkire nem fogják rányitni az ajtót - megkérdezni, hogy mi történt a közelmúltban vagy, hogy szüksége lenne egy teára - legyen az öreg, vagy fiatal.

Az öregek úgy mennek el, hogy tudásukat nem adják át, a fiataloknak meg fingjuk nincs arról, hogy mit, miért kellene csinálni. Ennek semmi értelme, előbb utóbb beköszönthet a barmok kora.
A fiatalok – 30 éves korig – nem tudnak csajozni, meg faszizni. Szánalmas.
Mondani szoktam nekik hogyha azt akarod tudni, hogy hogyan kell nőként, vagy férfiként megnyilvánulni az életben, beszélgess nagyanyáddal, meg nagyapáddal, az még tudta, hogy mit jelent az, hogy udvarolni.

Itt tartunk Digipenna, szar ügy, de ez van.
Ezt egyik normális társadalom sem engedte, ez csak mostanában lett divat, amit nem tudok hova tenni.

2017.01.02. 22:10:43

@feher.b:
és mégis miért menjen ki 8 perc alatt bécsbe. koncsitáért wursztért, vagy gorenje mosógépért. amikor hyperloop lesz, akkor az áru nagy részét helyben szerelik össze, helyben állítják elő. lényegében minden adott hozzá. a 8 milliós ausztriának se kell egy 2,5 milliós bécsi metro. mégis mi a francnak? fasisztáktól rettegő manipulált nyuggertüntetőknek vagy buziparádénak? bécsben ugyazért megy a balhé, mint pesten. ti. nem kellenek ekkora fővárosok. a "libsi" és "náci" elit közül legfeljebb az egyik maradhat.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.01.02. 22:49:21

@unionista᠋: Igen… Értem, (azt hiszem, nem vagyok benne biztos) de mi lesz így velünk, belőlünk. Az azért mond valamit, egyetlen egy fölvetésedre se mondta, se egyik, se másik: Mennyi, meg mi kell, barátom? Itt van, csináld meg. Hogy lesz ebből így „minden-magyarok-hazája”?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.01.02. 23:47:51

@unionista᠋:

"a 8 milliós ausztriának se kell egy 2,5 milliós bécsi metro."

Helyesen: szerinted nem kell a 8 milliós Ausztriának egy 2.5 milliós bécsi metropolisz.

"nem kellenek ekkora fővárosok"

Helyesen: szerinted nem kellenek ekkora fővárosok.

tamas11 2017.01.03. 11:35:26

@neoteny:
még helyesebben:
kellettek ezek a városok..
Meg méghelyesebben: a bécsieknek KELL az a város.

Egy vidéki, alpesi osztrák például nincs kiakadva Bécsre... Hogy ottan mi minden koncentrálódik, nahát! ... Egy münchenienek eszébe nem jut, hogy Berlint előnyben részesítse saját városával szemben.
Vagy nálunk talán Buda és Pest egyesítése lett volna az eredendő bűn, mint döntő momentum?!
Széchenyi lobbizott érte, hogy aztán kaszálhasson a Lánchíd megépítésén?!
A nagytőke logikája ? Nem, dehogy, bár akkor is voltak barmok, akik ezt írták volna róla a NET-en.

2017.01.03. 12:06:11

@neoteny:
a jelenlegi demokratikus ellenzéki koncepció a legjobb esetben azt mondja, hogy a gazdaság alapja a humán tőke: a tudás. és ehhez kellene kapcsolni a hatalmat. ami gazdasági téren a pénz. és ezért szükség van egy felvilágosult (világias) neoliberálisokból és neokonzervatívokból álló progresszív élcsapatra, amelyik megszerzi a főhatalmat és ha nem is felszámolja fel teljesen, de minimalizálja vagy marginalizálja a retrográd erőket, akik nemzeti keresztény államiságot hirdetnek. és ennek a modernizációs programnak természetes támogatója a zsidóság, elsősorban annak az ortodox liberális szárnyára. és a modernitást hirdető zsidókeresztényekre. azokra, akik elutasítják unortodoxiát és a nacionalizmus minden formáját. én erre azt mondom, hogy rendben van. de 2010-ben ez a tkp. zsidó-keresztény köztársaság koncepció bukott el. mert ehhez lényegében az szükséges, hogy az értelmiség költözzön fel budapestre. és vidéken a középvárosok (iparvárosok) működéséhez már elegendő középfokú végzettség. hiszen ott már csak végrehajtják a központi tervutasításokat (mindezt már szabad piaci alapon, hiszen kapitalizmus és nyugatos nemzetköziség uralkodik) és a kisvárosok (mezővárosok) fenntartásához alapfokú végzettség. szükség van mezőgazdagazágra. de annak a jelentősége a technológia fejlődésével egyre csökken. és a termelés teljes egészében automatizálttá válik. és globalizált (virtualizált) szolgáltatásoké a jövő. teljesen át fog alakulni a gazdaság mondja az amúgy kiváló ismeretterjesztő mérő. eddig átlagisztánban éltünk. jól el voltunk. de most már kénytelenek leszünk extremisztánban élni. felgyorsul a fejlődés. és egy kvantumugrás előtt áll az emberiség. jön a hyperloop és 8 perc alatt bécsben leszel. vagy a holdon. és már nem is számít, hogy hol élünk. hiszen a fejlődéssel tokió és frankfurt között cikázhatuk akár kora reggel kávé előtt.

2017.01.03. 12:38:54

@neoteny:
szóval amiről mérő beszé az a képzelet világa. a virtualitás. irmuska is cikázik a táblagépen. de csak részben lesz ez a fejlődés. nyilván ez a globalizációs irány. de a másik az, hogy még a multinacionális brandek is lokalizálódnak. azért, mert másképp nem tarthatók fent. vedd meg ezt a táskát egy millió forintért. mert ez dior. csak közben irmuska a kistáskájában élete megtakarítása 1 millió forint. és csak úgy merte betenni a questor-ba, hogy ment vele böszörményiné és belekarolt. nehogy ellopják. és lehet mondani, hogy majd megvédi a magánhadserege. lehet így is. mérő azt mondja, hogy az apjának szerencséje volt, mert kimászott valahogy a marhavagonokból. és az is megértem, hogy ezért egy kicsit haragszik a magyarokra. még azt is megérteném, hogy ha nagyon haragudna. csak van egy az akadémikustól eltérő alternatív történelem írás. és az felvázol egy másik nemzetgyilkossági kísérletet. és ebből lesz egy ütközés. és tartok tőle, hogy ennek játszmának nincs racionális megoldása.

nem azt állítom, hogy mérő gonosz. hanem azt hiszem, hogy téved. szerintem a globális vállalatok kénytelenek lesznek elosztottabbá tenni a termelést. erre mondom példának a debreceni dior-t. a párizsiak fizessenek azért, hogy időlegesen belépnek a civisváros piacára. és a helyi alapanyagból, helyi szűcs, szabó, öltöztető, tervező elkészíti a luxus dior ruhákat a helyi dámakörnek. és lesz időlegesen lesz egy márkakereskedés a divatházban. és a dior a helyi szépségekből választ modelleket a kifutóra. és ezzel keressen pénzt a helyiek. párizs megérkezett debrecenbe. és a dior hasznát megfizeti a helyi dámakör. aztán a következő évben jöhet hajdúsági hermes vagy chanel civis. a csr keretből louis vuitton táskát kapnak a létavértesi gyerekek. úgy, hogy a szüleik lézeres vágógépekkel gyártják a csatokat. lézerrel vágják a vértet (a fémet) az franciáknak az "elvé" és a zárakat gyártja a németes "elzett". mindezt létavértesen. keleti svájc. (ilyenkor szoktak "lejászioszkározni")

erre a fővárosi neolib-neokon értelmiség azt mondja, hogy ne akarjál már lézerrel vágni a vértet létavértesen. ne képzeld már azt, hogy majd meghajlítja a lemezt a hajdúsági iparművek. ne akarjál már műanyag fröccsöntő, extrudáló szerszámokat gyártani. mondják a "modernizáció" hívei. de ez hajdú autótechnika néven már ott van a megyében. azért, mert az németes járműipar megköveteli. gyártottak már peugeot kipufogódobot. csak volt aki olcsóbban szállított. és most a civisbuszba gyártanak. persze ezt részben előző generációs technológiára alapozva. magyar gyerekek reálisan "félállami" üzemekbe állhatnak forgácsolni. és ezzel úgy élhetnek, mint 20-30 éve a régi nszk-ban. de ez létavértesen fejlődés. és ha jön egy lászló bálint, akkor létrehozhatja a "laszlo valentino" fémárugyárat létavértesen. nemesfémekre alapozva. és gyárthat luxuscikkeket vagy mikroelektroniai beszállító. és a medicor csoport tagjaként orvosi műszerek alkarészeit, vagy platina betéteket gyártanak. megmunkálják a fémet a megyében. és egy gazdasági körzet a fémek megmunkálásra szakosodik. és ebben a koncepcióban a korlát, hogy egy adott tájegységben kijelöli, hogy itt kellene lézerrel vágnod a vértet. létavértesen. ehhez társulhatnak lovagi játékok. mert ez az érmelléken van a turul nemzetség szállásterülete volt. lovagoljanak az erdőspusztában a létai lovasjíjászok. és eladják a tarsolylemezt. és a gyerekek luis vuitton táskát hordanak, amit egy helyi "laszlo valentino" művésznéven megtervez. a humán erőforrást kitermeljük.

az ortodox liberális modellben a tehetséget egyszerűen elviszik. és azt mondják a kereskedelmi médiában, hogy az egész világ azon pörög, hogy laszlo valentino táskát tervez. akinek a pénz az istene, cigány és homoszexuális. és valamelyik környékbeli zsidó klán birtokolja a cégét. de ezt már nem szabad kimondani, mert ez rasszizmus, antiszemitizmus, homofóbia. a homoszexuálisoknak nincs utódjuk. az üzletembereknek ezért éri meg inkább őket választani. a zsidóság körében a sémita után a fekete afrikai eredet a leggyakoribb. és ezért ők a másodlagos preferencia. de ez a közösség próbálja kiszorítani a proto-indoeurópai (~"fehér", árja) többséget. fasizmushoz ugyanis is két fél kell. egy kisebbség hegemónia törekvése és azzal szemben hirdet a többség szupremáciát. a nemzeti keresztény államalakulatban "laszlo valentino" művésznéven alkotó hajdúvárosi (magyar-cigány) identitást kap. a cél államalkotó nemzetséget nevelni. lehetne úgy is, ahogyan "liberálisok" képzelik. a kérdezzük meg cigányokat: akarjátok, hogy a legtehetségesebb gyermekből homoszexuálist neveljenek és elvigyék a faluközösségből a fővárosi zsidók. ha akarjátok, akkor szavazzatok rájuk. de ha nem, akkor se öljétek meg őket. semmivel sem rosszabbak, mint az átlag. de nem is jobbak. egyre kevésbé működik, hogy egy szűk körben százcsillió millárd dollárt mozgósítunk. és így szinte mindenki világhírűvé válik. persze lehet, hogy nem ez lesz a tendencia. ki tudja.

2017.01.03. 13:16:01

@tamas11:
széchenyi abban gondolkodott, hogy az egyesített pest-buda a lajtántúli területek fővárosa lesz. kossuth azt képzelte, hogy a szabadságharc után a kárpát-medence elmagyarosodik. ahogyan a nagy forradalom után franciaország. deákék a kiegyezés idejében nagy-magyarországban gondolkodtak. csak aztán a környező népek is saját államalakulatokat akartak. és jött trianon.

egyszerűen azt kellene csinálni, hogy pest külső kerületek figyelmét az m3-as, az épülő m4-es és az m5-ös autópálya irányába kellene terelni. az m4-est szolnoktól békéscsaba irányába vinni. észak-alföldön debrecent a partiumot összekapcsolni észak-erdélyi magyarokkal. és a délvidéken nemzeti érdeket érvényesíteni. lehet mondani, hogy hülyeség stadionokat építeni. de nem feltétlen hülyeség munkácson magyar legalább is magyarbarát focicsapatot verbuválni az ottani erősebb gyerekekből. mert a magyar gazdaságnak szüksége lesz arra nyersanyagra, amit a kárpátalján termelnek ki. illetve azokra az energiahordozókra, amit behoznak keletről. persze keressük az alternatív forrásokat hasznosíthatjuk újra a hulladékot. se az nem megy, hogy behozzuk a villamost, a metrót a baszkoktól, a franciáktól, az oroszoktól. nincs ganz és csepel (weiss manfréd művek). egy évszázada a feudális magyarországra a zsidók hozták be a technológiát és a zsidók teremtették a pénzt. de most nincs budapest motor és gépgyár. nincs pannónia motor, csepel teherautó, nincs rába. nincs mezőgép. a közgép nem egy modern nehézipari gépgyártó. nincs digép. nincs tefu. nincs a kis és közepes méretű szállítmányozokból verbuválódó hungarocamion. hanem csak a waberers van. és az kormányzati támogatással kiszorítja a többieket. így működik a kapitalizmus. nagyobb részt nyugaton is így lesznek a nagyvállalatok. legfeljebb a szaktudás jobban érvényesül. tehát hiányoznak azok a nemzeti részvénytársaságok, amiben a kis, közép és nagyvállalatok és a polgárság megtarthatják az önállóságukat. és megtalálják benne a számításukat a parasztok. és magyarország jelenlegi állapotában valamilyen elnyomó elitet választani kell. ez vagy német, vagy orosz. lehetne próbálkozni visegrádi együttműködéssel. de a magyarnál jól nagyobb lengyel piacon fejlődik az ipar. a csehek hagyományosan erősebbek. nekik meg vannak a bányáik. itt az a szlovákoké, ukránoké, románoké. és innentől kezdve szükségünk van alpesekre és a dunai németekre. és betelepülnek a svábok. és a rajnai (rénusi) kereskedők. csak ezen túl sok külföldi nincs szükség. ez lényegében a közéleti normalitás: a tradíció.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.01.03. 14:28:19

@unionista᠋:

"a dior hasznát megfizeti a helyi dámakör"

Az hagyján: de a "lehető legdrágább termelési módokat" is a Dámakör fizeti meg.

2017.01.03. 16:31:25

@digipenna:
azért, mert ilyen típusú fejlődésben budapest nem érdekelt. nem azért, mert a fővárosban gonosz emberek laknak, hanem mert nem ilyen a világ. náray tomi ráír a fészen a celebekre, hogy lécci, lécci, fizessétek ki a ruhakölteményeket. és majd kifizetik. ez megteremti a gazdagságot. sztárséfek elsősorban nem abban érdekeltek, hogy minőségi alapanyagot termeljenek. hanem sokkal fontosabb, hogy bekerüljenek a kereskedelmi médiába és az üzletláncok nyitásához nekik hitelezzenek a kereskedelmi bankok. mert így működik a világ. még azt sem állítom, hogy ez nem működhet. hanem csak azt, hogy ez egy kis-világ, amelyik a világhírnevet szeretne. és ő nem érdekelt abban, hogy válasszuk ki az új soós imrét balmazújvárosból, aki eljátssza a lúdas matyit. horváth terit rábatamásiból. aki eljátssza a jános vitézben juliskát fiatalkorában. idősen a nyanyát az indul a bakterházban. és majd az alföld, a kisalföld, szabad föld és a magvető közöl novellákat. és ebből majd megírjuk az új forgatókönyveket. náray tamás azt mondja, hogy kate winslet-nek ingyen is tervezne. mert számára a világhír a fontos. törőcsik marit kiválasztották pélyről és nemzetköz sztár lett a körhintával. persze ehhez az is kellett, hogy akkor fontos volt magyarország kulturális nyitása. és marika néni papája törőcsik joachim volt, a mamája rusz júlia. és ez így klappolt politikai értelemben. persze nem érdemtelenül lett érdemes művész. és tragikusan meghalt soós imrének is jól jött a paraszti származás.

és az a kérdés (kulturálisan is), hogy ezt azt internet világában mégis hogyan szervezzük. majd lájkoljuk a fészen. de győzikét lájkoljuk, vagy nem tudom kit. csináljunk 10 regionális csatornát. és ezek nyissanak a határon túlra. részt vehetnek korpodukciókban. teremtsék meg a maguk kis világát. persze úgy, hogy ebből egy nagy-magyar kultúrkört akarunk kikanyarítani. ez nem zárja ki, hogy valaki világhírűvé váljon. minden régióba kerüljön lapkiadó, hanglemezgyár vagy filmstúdió. mindhárom kellene. de legalább az egyik. vagy azt kellene mondani, hogy a költségvetés 100 ezer lakosonként tud részben finanszírozni 1 színházat. ez azt jelenti, hogy a nemzeti főadón hétvégente 50 héten át szombat-vasárnap lehet egy színházi közvetítés. és nyíregyházán azért dolgoznak, hogy nemzeti főadón egy nyári estén kapcsolják nyíregyházát. és a színészek az évad legjobb produkcióját bemutatják. nyíregyházán nellike kiteszi a mellikét. és majd legfeljebb ezt lájkoljuk a fészen. de ennek vesztese budapest lenne. mert van 100 állandó színház és még ugyanennyi társulat. hogy csináljunk ebből 20-at? és a válasz az, hogy 80 "libsi" menjen a szabad piacra. és marad 20 "náci". és ehhez jön vidékről 80 "náci". és ennyi. és ez a kulturálisan tényleg a fasizmus. főleg úgy, hogy kiütik sorost. szóval én liberális vagyok abban az értelemben, hogy azt gondolom. senkit se érjen brutális hátrány a származása, politikai, nemi irányultsága alapján. és azt is látni, hogy a jobboldalon felsorakoznak a teljesen elvtelenek. de ebből az következik, hogy tessenek pesten 1 kerületben megszerveződni. vagy járni kellene vidékre. nem haknizni, hanem dolgozni. egy színész tudja már eljátszani, hogy nemzeti érzelmű. még akkor is ha esetleg nem az. de értem, hogy egy csoportosulás ehhez a világhoz nem tud, vagy nem akar alkalmazkodni. a kádár korban menekültek a mesékbe. mert az kevésbé ideologikus. csináljunk 100 gyermekelőadást. ha dajka margitnak nem derogált bors nénit játszani a parasztgyerekeknek, akkor esetleg néhány sztár elégedjen meg ezzel. értem persze, hogy nem a 80-as éveinek közepén, végén élünk. de a szabadság nagyjából olyan mértékű. és ezt most a politikai bizottság mellett nem a népfront, hanem a nép szabja. és a közönségnek esze ágában nincs visszaszavazni a "liberálisokat". gondolom ezzel még 18-at meg kell várni. a demokraták szempontjából a hármas patthelyzet a legjobb eredmény. az is lehetőséget ad az önkormányzatiságnak. nincs kormány, vagy gyenge. a fidesz-jobbik koalíció is. mert ez esetben a hatalom széttartó. de ha a fidesz önmagában győz és a kormányzati pozíció, akkor is konszolidálniuk kell a rendszert. tehát ez a politika valamikor 19-20 körül lehet aktuális. persze lehet, hogy nem ez lesz. az is lehet, hogy háború jön. vagy megállapodnak, hogy az államadósságot leszámítolják, az államok egymásnak hiteleznek és azt követően jöhet egy globális konjunktúra. a lokalizáció olyan, hogy nem számolnak alaposan utána, akkor rendkívül kockázatos. egy csavarnak most szinte nincs értéke. amiről regélek annak nincs kikövezett diadalútja. az tulajdonképpen egy civilizált hadigazdálkodás. de én azt sem felétlen tenném. mert bármennyit is számolunk. ez szövetségi kapcsolattal is olyan, hogy felrakjuk a pénzt a feketére. csak nem tudok jobbat.

Laptop7712 2017.01.06. 16:20:55

@unionista᠋: @tamas11:

www.agrarszektor.hu/gepek/heccbol_tamasztottak_fel_a_volvo_hires_traktormarkajat.6744.html

Nézd már, az északiak hecceskednek. Ötletelgetnek, meg hecceskednek. Oszt ez lesz belőle.

Nem kellene nekünk is hecceskedni? Pl. felhecceskedni az élemiszeripart, a élelmiszeripari gépgyártást, meg a csepel biciklit. Ja, bocs. Traktort, meg teherautót.

Ideje lenne már hecceskedni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.01.06. 16:29:48

@Laptop7712:

"Bár több vonzó ajánlat is érkezett rá, az új Volvo BM egyetlen létező példánya nem eladó, sőt azt sem tervezik, hogy további darabokat készítenek belőle."

Ezzel szemben:

www.rennerbt.hu/renner-traktor

Magyar, vidéki vállalkozás.

tamas11 2017.01.06. 16:48:20

@Laptop7712:

nem kisebb nemzetmentő, mint Széles (Ikarus) Gábor, időtlen idők óta kormányszéllel ezen dolgozik. Tudod, aki megy a Civil Összefogás Fórum elején is!

Laptop7712 2017.01.06. 17:30:53

@tamas11: Ah, miért van az az érzésem, hogy nem lesz mostanában Ganz 2.0 mozdony, vagy Ikarusos Gábor miért nem tolja a buszos innovációt? Egyáltalán, miért nem figyelhető meg az Ikaruszos Gábor cégén a középvállalati innováció minimális csírája?
- Kb. olyan dologkat várok el, mint egy német középvállalat regionális szerepvállalása, - csak magyar módon - de ilyen nincs. Felteszem a kérdést, mire volt a 26 év? Mert hogy ilyen cégek nem innováltak, az biztos.
Erre jön egy mérnök, és vidéken megcsinálja a császárságot. Nagyon szép. Ebbe a játékba ebben a formában bele fogunk bukni. Nincs lokális, regionális termék, ami köré építhető egy szolgáltatásrendszer.
Egy fiatal mérnök nem lát ebben fantáziát.

Értem én, hogy villanymotor, de mi hajtja?

Valamit tenni "kéne" mert három részre szakad az ország megint.

tamas11 2017.01.13. 09:01:37

@Laptop7712:
1 országból a két rész is sok, mert ezt nem intézhetjük el a domborzati viszonyokkal.
Én pl kormányváltást javasolok.
Igaz, az utódról nem tudunk eleget, de akármit tesz, belecsap a rossz lecsóba, könyökével leveri a poharat - amit korábban kellett volna. (illetve nem kellett volna odatenni).
Aztán meglátjuk. így is úgy is korrekciókra lesz szükség, azt hogy az pont hova vezet, még nem láthatja senki.
Persze van másfél-két millió, akik kerülnék a változást, de kb ezek a kedvezményezettek: a két halamaz fedésbe hozható. Ez is egy tetemes réteg, de a változás után számuk visszanövekszik majd, és főleg: jelen álláspontjuk nem lehet elég indok nyolcmillióval szemben..
(Igen, ők hallgathatnak, de attól még nem kétes, hogy helyzetük alapján változásban érdekltek.). És itt nem SZAVAZÓKRÓL , nem baloldalakról, meg nem is Fidesz ellenzékről beszélek, hanem egyszerűen csak a változásban érdekeltekről.
Sokadszor kérdeezel türelmetlenül, de én is a kérdezők oldalán állok: nem fogok neked válaszolni, mert "valamit tenni kéne", tehát inkább cselekszem.
Nem egyenesítem ki a fűkaszát, hanem kidobom, vagy szervízbe viszem a fűnyírót.

tamas11 2017.01.13. 09:19:33

@Laptop7712:
Végre egy olyasmi hír, amire várunk: a mosonmagyaróvári CREDO buszokból vesznek több mint százat a VOLÁN utódvállalalatok.
Zárójelben: az Ikarus piaci szereplését szembesíteni kéne (privát, bloghasználatra!) a fenti, KRAVTEX-es offenzívával: az import mellett (amelyek használt buszok!), a kravtex látszik a legnagyobb riválisnak.
Ugyanis érdemes az piaci eseményekból a tényleges szerződéseket figyelembe venni, és nem az ajánlattételei dzsumbujt, tehát azt, hogy kik tettek kiknek milyen ajánlatot...
Persze, az lenne az elemzések igazi alapja, csakhogy átláthatatlan.
süti beállítások módosítása