1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.07.27. 09:45 HaFr

Mikor néz végre szembe Európa az igazi ellenségével?

Mint minden kérdés -- és következésképp minden válasz -- ebben a témában, úgy a fenti is pontatlan. Európa egy többrétegű, komplex válságban van, amelynek a legnépszerűbb eleme az iszlamista terror -- de ez sem véletlenül a legnépszerűbb. Erre lett ugyanis optimalizálva a komplex válság domináns -- unió-ellenes -- kezelése, és ellen-narratíva híján ez mozgatja meg a legtöbb szenvedélyt.

Holott az utóbbi hetek egymást követő merényleteiből legalábbis sejteni lehetne, hogy nagyobb összehangoltság van az iszlamista terrorban, és a nyomában máris következő polgárháborús bozóttüzekben, mint amire az Iszlám Állam képes lenne, mint ahogy eleve a migrációt is jóval több szereplő váltotta ki, mint az Iszlám Állam közel-keleti rombolása. A legfontosabb szereplő vélhetően az energiaár-válság nyomán kétségbeeső Putyin, aki leszámolt azzal, hogy Ororszországnak érdemes megpróbálnia a globális piaci rendszer részévé válnia, amire nyilvánvalóan nem lenne képes akárcsak egy európai középhatalom súlyával sem. Az orosz titkosszolgálat, propagandagépezet, a csatlósok korrumpálása, a meleg háború eszközeivel folytatott hibrid háború nagyon hamar meg is kezdődött Európában, és mára kiterjedt az USÁ-ra, miközben Európa vezetési válságba, és Putyin érdekeitől nem függetlenül -- Orbánunk tevőleges részvételével, ami a migránsválság utóbbi másfél éves kezelését illeti -- kulturális válságba került.

Európa gazdasági és társadalmi problémái közepette a politikai és kulturális méreg termékeny "demokratikus" talajra hullott, és beindította a mai erjedést a tömegek szintjén. Az iszlamizmus egyfelől csak egy fedősztori, másfelől meg katalizátor ebben a komplex helyzetben, amelyet vélhetően az ISIS-be is beépült orosz szolgálatok manipulálnak, de erre csak közvetett -- illetve az amerikai email-botrányt illetően először közvetlen -- bizonyítékok vannak. Assange és Snowden munkásságának gyümölcseit learatva az elitválság valóban demokráciaválságba kezd fordulni, bizonyos politikai veszteségek ellenére (alább zárójelekben) tehát igaza van Orbánnak, aki -- tetszik, vagy nem tetszik ez a hazai balos radikális véleményformálóknak -- Európa határainak megvédését, az európai hadsereg és titkosszolgálatok melletti (nyilván NATO-ellenes, és ennyiben veszélyes) kiállását, az EU folyamatos -- persze nem föderális -- megerősítését (ami viszont nyilván az unió politikai súlyát csökkenti más nagyhatalmakkal és a tagállamaival szemben) és legújabban a demokrácia-export korlátosságát hangoztatva szisztematikus és igazolható álláspontot foglal el a káoszban. És a polgárok az igazodási pontot keresik, nem az igazságot.

Hogy ő is hozzájárult a káoszhoz, és van kockázat az álláspontjában? Ez így van, de véleményem szerint ez a hozzájárulása elsősorban belpolitikai indíttatású volt, és a két színház (bel- és európai politika) inkoherens kezelése miatt következett be, a kockázat pedig egyelőre ellenőrzött és igazolható. Nem tudom, lehetett volna-e koherensebben kezelni a két politikai arénát, és ugyan ráfogható a taktikájára, hogy beáldozza Magyarországot a saját hatalmi törekvéseinek, de igazság szerint ebben egyelőre nem lehetünk biztosak -- mint ahogy abban sem, hogy mennyiben és meddig tekinthető Putyin pincsijének, azaz mennyire (nem) autonóm a pozíciója. Orbán pozíciójának sikerességéről mindenesetre sokat elárul, hogy a baloldali pártjaink kisebb-nagyobb mértékben, de folyamatosan módosítani kényszerülnek az álláspontjukat bevándorlás-ügyben, és nincs az övével szembeállítható robusztus narratíva még felelősebb értelmiségi körökben sem. Az Orbánnal szembeni utálat egy része (ami a korrupciós és kormányzati teljesítményét illeti) minden bizonnyal jogos, de ha a migrációs politikáját úgy játszotta volna meg, ahogy a balos pártok elvárták volna tőle egy éve, akkor Európa ma jelentősen nagyobb bajban lenne.

Hogy világos legyen az álláspontom mögöttes indoka: számomra az (oroszok, esetleg mások által manipulált) terrorizmushoz fogható probléma maga a bevándorlás is, mert perspektivikusan olyan térre szorítja az európai együttélést (a jogra és gazdaságra, de ezeket is torzítva), amelynek alapján még sosem működtek emberi közösségek (ehhez további szempontok itt). Kultúra, dominánsan közös értékek, patriotizmus, tolerancia (hangsúlyosan nem a PC), vélemény- és szólásszabadság, törvény előtti egyenlőség, egyensúlyi piac híján nemhogy európai egység, de európai béke sem alakulhat ki, és egy ilyen -- alapvetően hiányos, zombi -- projekttel Európa túl vékony jégre kerülne: az interkulturális jogi és gazdasági egység (a legnagyobb közös osztó Európája) végképp szembekerülne a termékeny nemzeti szenvedélyekkel és a szabadság kulturális feltételeivel. Ebben is egyetértek Orbánnal. Hogy ő mennyire őszinte ezekben az ügyekben? Visszakérdezek: mennyire kell, hogy érdekeljen engem ez? Az, amit látok, hogy a diszfunkcionális EU -- jól tükrözve a korábbi minőségét -- gyakorlatilag elsüllyedt, nemzetállamainak sorsától függ, eléggé igazolja a projekt alacsony értékét.

Az európai terrorizmus tehát legfeljebb csak a felszínen iszlamista ügy. Valójában Európa (nem az EU! ez másodlagos) aláásására irányuló nagyhatalmi konfliktus, amelyben minden hatalom -- így Oroszország -- álláspontja is abszolút érthető a maga jogán. Az viszont a legkevésbé sem lesz érthető, ha az európai nemzetek nem tudják megvédeni a közös hazájukat, ennek érdekében nem számolnak le minden illúzióval, ami az Örök Béke-projektet illeti, és nem kezdenek sürgősen hozzá a kivérzésünk megállításához az oroszokkal, az IÁ-val, a belső széthúzással, a belső ellenségekkel, és saját interkulturális fölvilágosító megrögzöttségeikkel szemben. Az igazi ellensége ennek a hallatlanul gazdag, félmilliárdos lélekszámú, de ahogy számos szerző régebb óta mondja, a relativista radikalizmusba fordult Nyugatnak a saját cél- és értékvesztésünk, a humanizmus kulturális kontextusának megvédésére való képtelenség. Nota bene, kétségtelenül demokratikusabbak is vagyunk ma, mint egy vagy két éve, és ez akkor is így van, ha nem szeretjük, ami a demokrácia katlanjából előbugyog.

386 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr878917046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 13:56:59

@neoteny:

Lemondani is könnyű, ha tudod hová vezet a nem-lemondás.

Most elmondom neked hogyan működik az orosz átlagember gondolkodása, s miért más az, mint amit a nyugati politikacsinálók elterveztek.

A nyugati agresszorok elmélete:
- csökken az életszínvonal,
- az orosz kisember elégedetlen lesz,
- az oroszok lázadnak, zuhan a vezetés népszerűsége,
- esély lesz egy nyugatbarát orosz politikus sztárolására,
- Oroszország irány változtat, nem lesz többé a nyugat ellefele.

Csakhát ebből csak az első két pont valósult meg. Az orosz kisember elégedetlen lett valóban, de nem az orosz vezetéssel, hanem a nyugattal szemben!

S ismét téved a nyugat, hogy ennek az oka valamiféle orosz misztikus fanatizmus. Igen, az oroszok megvédik magukat, ez tény, s büszkék magukra, de nem az egyetlen ok. Az orosz ember is élni akar, s bizony az anyagi ok ott ugyannyira fontos, mint nyugaton.

Az orosz ember így gondolkodik: ha megdől az oroszpárti vezetés, nyugatpárti lesz, mint ahogy a 90-es években volt. Ismét liberális orosz kormányzat lesz tehát. Mit jelent ez "nekem" mint kisembernek:
- ismét a nyugati érdekek lesznek a legfontosabban az orosz politikában,
- ismét hatalomra jutnak a nyugatbarát orosz oligarchák,
- ismét ki lesz víve nyugati bankokba évente átlag 100 milliárd dollár,
- el lesz privatizálva, ami még állami, ismét fillérekért,
- az ország népe által megtermelt profit idegen országokat fog gazdagítani,
- azaz az ÉN bérem is kisebb lesz.

Azaz az orosz ember számára a nyugati orientáció nem csak hazaárulást jelent, hanem anyagi rosszlétet is.

2016.07.29. 14:08:34

@elemes:
ez esetben kelet-közép európát foglalnák el. tehát az ndk területét kivéve a volt szovjet területeket. és értelemszerűen a régi tagköztársaságokat. irreguláris haderő kifosztaná bécset. kirabolnák a kereskedelmi bankokat, kipakolnák ékszerüzleteket, a hipermarketeket, stb. előtte nyilván átgázolnának magyarországon. az olajat és a gázt továbbra is el tudnák adni. oroszországot gazdasági értelemben nem nagyon lehet térde kényszeríteni. mert az orosz nép hozzá van szokva, hogy sorba kell állni kenyérért. és tapsolna a szovjetunió visszaállításának. az újabb hidegháborút nyugat-európa nem feltétlen nyerné meg. persze ezt a ruszkik se tudnák tartani. mert közben kína is megerősödött. szóval ez igazán senkinek sem lenne jó.

elemes 2016.07.29. 14:21:04

"ez esetben kelet-közép európát foglalnák el."

ha ez ennyiből állna, már megtették volna :-)
azért van inkább titkosszolgálatai beszivárgás, fizetett propatgandista hazaárulók toborzása (mint Birca, de százával nyüzsögnek a fórumokon), mert így lassúbb, de olcsóbb.

és persze van néhány öngyilkosjelölt politikus, akiknek a nárcisztikus egóját kell kicsit ápolni és önként kapják be putyin farkát, hadd ne mondjak neveket.

"az olajat és a gázt továbbra is el tudnák adni"

nem.

"oroszországot gazdasági értelemben nem nagyon lehet térde kényszeríteni."

térdre valóban nem (lásd északkorea), de ez európában nem is cél, az európai kapitalisták a kiszámítható prosperáló környezetet szeretik. egy összeomló orosz gazdaság nem kiszámítható, nem prosperáló.

csak azért kell rövid pórázon tartani, mert (lásd putyin) nemzeti hagyomány, hogy ha van egy kis pénzük, iziben kiabálós nagyfiúnak érzik magukat. nagyon rövid az időperspektívájuk.

elemes 2016.07.29. 14:23:29

@unionista᠋:

"az újabb hidegháborút nyugat-európa nem feltétlen nyerné meg"

ezt nehéz megmondani (mit nyerne, mit nem), 1982-88 között a szovjetunió összeroppant. a végletes hatalomcentralizáció és az "illiberális" rendszer gazdaságilag nagyon gyengén muzsikál. teljesen versenyképtelen. mondtam, mikron pontosságú CNC gépeket tízszer gyengébbre lebutítva is amerikából vesznek, mert otthon nem tudják megcsinálni (és még azt sem tudják, hogy miért).

elemes 2016.07.29. 14:26:04

@a BircaHang Média szerk.:

"A nyugati agresszorok elmélete:"

Kaszáta a lónak. A nyugati agresszorok leszarják, mit érez az orosz kisember. Ahogy leszarják azt is, mit gondol északkorea népe. Egy dolog számít, hogy Putyin ne zavarja a nyugati kapitalista gazdaság működését. Ha nagyon zavarja, akkor az orrára vernek.

elemes 2016.07.29. 14:27:46

@a BircaHang Média szerk.:

"az orosz ember számára a nyugati orientáció nem csak hazaárulást jelent, hanem anyagi rosszlétet is."

Birka, azért ekkora baromságokat ne írj már, Moszkva belvárosában néhány eltévedt rozsdás zsigulin kívül csupa nyugati luxusautók vannak :-) Putyin sem gyémántokkal kirakott Pobjeda órát visel.

2016.07.29. 14:32:35

@elemes:
oké. és szerinted az amerikai hadihajók miért fordultak vissza? a fekete tenger ellenőrzését miért engedték át egy hét alatt az oroszoknak?

elemes 2016.07.29. 14:38:44

@unionista᠋:

ja, megnéztem, 2014 ején még 110 dollár volt egy hordó olaj, putyin tökös legény volt.

sokkal könnyebb megegyezésre bírni, ha üres a zsebe.

elemes 2016.07.29. 14:45:09

@a BircaHang Média szerk.:

azok a szép nagy elegáns (és tartós) luxusautók mind a nyugati liberális értékrend gyümölcsei. még az a számítógép is, amelyiket most használod, a telefonod, minden-minden.

az ezerforintos optikai egérben, amit az asztalon tologatsz, nagyobb számítási teljesítmény van, mint az utolsó szovjet tervezésű szuperszámítógépben, (amivel egyébként atombomba-szimulációkat akartak csinálni, de megbuktak a szoftverfejlesztésben -- próbáltak amerikából lopott algoritmusokat használni, de az amerikaiak szándékosan hibás algoritmusokat adtak át.)

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 15:51:52

@elemes:

Tehát a műholdak használata nyugaton kommunista értékrendet jelez?

elemes 2016.07.29. 16:00:00

@a BircaHang Média szerk.:

Birka szívem, nem arról beszélek, hogy ki mit talált fel, Ciolkovszkij többlépcsős rakétájának elvén repül Elon Musk is. Arról beszélek, hogy az az "illiberális" rendszer, amiből oroszország nem tud kiemelkedni, rettentően pocsék hatékonysággal használ ki minden erőforrást.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 16:12:04

@elemes:

Semmi köze a politikai rendszernek a gazdaságihoz.

2016.07.29. 16:30:45

@elemes:
ritka ostoba ember vagy.

elemes 2016.07.29. 16:37:15

@a BircaHang Média szerk.:

Hogy köze van-e, azt nem tudom, de egy csomó egymástól független ok külön-külön is rémesen fékezi az illiberális rendszert. Azok az illiberális rendszerek, amelyek némelyik beavatkozási eszközzel nem élnek, valamivel kevésbé gyengén teljesítenek (gazdaságilag), de csak más illiberális rendszerekhez mérten.

Óriási természeti és emberi erőforrásokon ül például kína, de nem tud velük jól gazdálkodni, "felégeti" a vagyonát, ahelyett, hogy gazdálkodna vele. Oroszországnak az olajkincse mellett az ideje is fogy -- addig van hatalma, amíg bőven van olaja, de százmillió ember minden fogyasztási cikkét az olajimportból származó pénzből kell megvásárolni, ez nagyon sokba kerül.

elemes 2016.07.29. 16:38:15

@unionista᠋:

A gúnyos hangnem kifejezetten árt a beszélgetésnek, elnézést.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 16:39:24

@elemes:

Japán és Korea éppen annak köszönhetően emelkedtek ki annak idején, hogy NEM követték a liberális receptet.

tamas11 2016.07.29. 17:11:23

@unionista᠋:
nem tudom, de te majd biztosan megírod
Egyféle válasz van?

tamas11 2016.07.29. 17:11:59

@a BircaHang Média szerk.:
nna ilyet még soha nem olvastam...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 18:16:24

@unionista᠋:

Mindenesetre egy adatpont arra, hogy hogyan érvényesül a "demokratikus kockázatközösség".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 20:03:06

@a BircaHang Média szerk.:

"Az orosz ember így gondolkodik: ha megdől az oroszpárti vezetés, nyugatpárti lesz, mint ahogy a 90-es években volt. Ismét liberális orosz kormányzat lesz tehát. Mit jelent ez "nekem" mint kisembernek:
[...]
- azaz az ÉN bérem is kisebb lesz."

Az érdekes az, hogy az "oroszpárti" (helyesen: Putyin és csatlósai párti) vezetés mellett is csökken az orosz ember reálbére.

Az világos, hogy ezt az orosz ember nem Putyinnak és csatlósainak tulajdonítja -- de ez nem változtat az orosz ember lassú gazdasági lecsúszásának tényén.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 20:05:27

@neoteny:

Putyin alatt a bérszint a többszörésére nőtt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 20:12:51

@a BircaHang Média szerk.:

Az orosz reálbérek most ott vannak, ahol 1998-ban voltak a rubel-krízis előtt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 20:38:37

@a BircaHang Média szerk.:

OK, igazad van: a reálbérek _növekedése_ van ott, ahol 1998-ban volt, a rubel-krízis előtt. Kicsivel a 0 fölött. De 2015-ben kb. 9.5%-os reálbércsökkenés történt Oroszországban; és az előrejelzések nem jók. Maguk az oroszok is pesszimisták:

According to the Kremlin-financed pollster FOM, in May 2015, only 30 percent considered the economic situation in Russia as “bad.” Now the reality check has come. In December 2015, some 43 percent considered the Russian economic situation “bad,” and in January 2016, this rose to 54 percent. Some 41 percent believe the economic situation to be “satisfactory” and only 3 percent believe it to be “good.” In the same survey, 58 percent agreed the economic situation would get worse in the future; 27 percent thought it would stay the same, and 9 percent that it may improve.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 20:46:56

@unionista᠋:

Tudsz te keresni és adatot hozni, amikor motiválva vagy. :)

elemes 2016.07.29. 23:12:14

@a BircaHang Média szerk.:

Biztos van néhány dolog, amiben nem követik, de hirtelen nem jut eszembe egy sem :-)

A gazdaság számára alapvető dologban teljesen liberálisak és van pár dolog, amiben előrébb járnak, mint a legtöbb nyugat-európai ország.

Oroszország és az illiberális rendszerek viszont pont a gazdaság hatékonysága szempontjából rettenetesen le vannak maradva. Magyarországon pont az látszik, hogy az illiberális módszerek térnyerése hogyan FÉKEZI le a gazdaságot.

zenonküp 2016.07.30. 07:32:05

@a BircaHang Média szerk.: Tisztelt Birka Ur! Latott On mar orosz embert, legalabb egyet, eloben, nem fenykepen?
Lepjunk tovabb!
Aztan beszelt-e vele?
Meg is ertette amit mond?
O is megertette, amit Onnek tetszett csacsogni?
Lepjunk tovabb, de ez mar nehezitett fokozat.
Beszelgettek is?
Lepjunk tovabb, de ez mar szinte lehetetlen.
Akkor hogyan lehetseges, hogy On meg eletben van???)

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.30. 08:03:25

@neoteny:

Orosz átlagbér a liberális korszakban: 75 dollár.
Orosz átlagbér 2012-ben: 510 dollár.
Orosz átlagbér 2016-ban: 420 dollár.

pitcairn2 2016.07.30. 20:59:12

@a BircaHang Média szerk.:

az a "liberális" korszak inkább fasiszta volt:)

pitcairn2 2016.07.30. 21:01:29

@elemes:

ihol lenne Európa legilliberálisabb szeglete

The (Secret) City of London, Part 2: Government
youtu.be/z1ROpIKZe-c?t=288

afféle korporatív-feudális reliktum:)

pitcairn2 2016.07.30. 21:07:59

@a BircaHang Média szerk.:

a fene se tudja, hogy neked a "liberális" (én leginkább fasisztának kódolom...)

de nagyon meglepődnél, ha egy kissé megkapargatnád a dél-koreai csodát, mivel leginkább a USAID-et találnád meg a háttérben...

BTW

Japán és Dél-Korea 1945 óta de facto névlegesen független USA csatlósállamok...

1979-ig jóformán a teljes dél-koreai hadsereg egy csapat amerikai tiszt irányítása alatt volt

és háború esetén ma is azonnal amerikai irányítás alá kerül...

a japán és a dél-koreai csoda leginkább a japán, dél-koreai és amerikai oligarchák szívélyes együttműködéséről szólt, amelyet eleinte egy rakás USA segíllyel alapoztak meg...

pitcairn2 2016.07.30. 21:09:19

@elemes:

az általad használt "illiberális" fasság legalább olyan értelmetlen gumicsont mint birca "liberális" fassága...

elemes 2016.07.31. 04:27:10

@a BircaHang Média szerk.:

Ezek hihetetlen adatok. Az orosz vevőinknél a mérnökök 30% körüli életszínvonalcsökkenésről számoltak be, a rubel romlása miatt minden importcikk majd duplájára drágult.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.31. 07:54:23

@elemes:

Ez csak egyes árucikkekre igaz. Az átlag életszínvonal esetében nincs ilyen mértékű csökkenés.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.31. 08:11:51

@pitcairn2:

Korea konkrétan úgy fejlődött, hogy az állam hatalmas pénzeket adott a koreai nagytőkéseknek, akik cserébe elfogadták az állam vezető szerepét. Nagyon nem liberális megoldás.

tamas11 2016.07.31. 08:56:33

@a BircaHang Média szerk.:
nyilvánvalóan egyesek hihetetlen gazdagodásából adódik az ennyire emelkedő átlag, vagy a bevallott jövedelmek arányának növekedéséből. De még így is dominálnak a titkoltak, láthatatlanok).
Vagyis, az átlagok ilyen mérvű emelkedése nem a jólétről, hanem növekvő aránytalanságról beszél. Annak meg másik vége a tömeges szegényedés.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.31. 09:11:20

@tamas11:

Az aránytalanság éppenhogy csökkent. A liberális korszakban volt 40 % mélyszegény, 40 % szegény, 10 % középosztály, s 1 % alatti felsőosztály. Most meg 15 % mélyszegény, 55 % szegény, 30 % középosztály, s szintén 1 % alatti felsőosztály.

Akkor egy átlagfizetés nyomorgásra volt elég, ma szerényen, szegényen meg lehet belőle élni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.31. 09:25:07

@a BircaHang Média szerk.:

" A liberális korszakban volt 40 % mélyszegény, 40 % szegény, 10 % középosztály, s 1 % alatti felsőosztály."

Összesen: 91%.

"Most meg 15 % mélyszegény, 55 % szegény, 30 % középosztály, s szintén 1 % alatti felsőosztály."

Összesen: 101%.

Az interneten hivatkozott statisztikák 82.7%-a teljesen légbőlkapott.

elemes 2016.07.31. 09:55:43

@a BircaHang Média szerk.:

Igen, a vodka pl. olcsóbb lett, ez jelentősen javítja az átlagot.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.31. 10:14:25

@elemes:

Ázsiai típusú szegény ország volt a liberális Oroszország.
Míg a populista Oroszország kelet-európai szegény ország típusú.

Ez óriási fejlődést jelent.

Ma egy átlagorosz be tud menni egy nyugati gyorsétterembe enni. A liberális korban az átlagorosz csak nagy ünnepnapokon engedhette meg ezt magának.

elemes 2016.07.31. 10:53:25

@a BircaHang Média szerk.:

Azért volt szegény, mert 11 dollár volt egy hordó olaj. Azért lett jobb élete, mert még mindig négyszer annyi. Ha tovább megy lefele az olaj ára, nyomorogni fognak megint.

pitcairn2 2016.07.31. 11:16:08

@a BircaHang Média szerk.:

mindenben:

birca-féle "liberalizmus" = fasizmus

modern "liberalizmus" = fasizmus

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.31. 11:19:08

@elemes:

Nem éppen.

Mindegy mennyi az olajár, ha a pénz a liberálisok zsebébe megy.

pitcairn2 2016.07.31. 11:19:59

@a BircaHang Média szerk.:

a dél-koreai csodád a USAID hozta össze a japán gyarmatosítók által lerakott alapokon...

+ hatalmas zsét jelentett nekik az, hogy csatlósállamként részt vettek a vietnami háborúban...

kb. ennyi volt a koreai take off

(1979-ig pedig még békeidőben is amerikai vezetés alatt állt a dél-koreai hadsereg, ergo az állam "függetlensége" kb. a vocc kategóriában volt)

pitcairn2 2016.07.31. 11:24:08

@neoteny:

annyiban igazat adnék birca-nak, hogy a putyini Oroszország az anekdotikus infók szerint is rengeteget fejlődött

és sok tekintetben meglehetősen piacbarát módon

pl. hosszú évek óta egységesen 13% a személyi jövedelemadó

hu.tradingeconomics.com/russia/personal-income-tax-rate

elemes 2016.07.31. 11:31:57

@a BircaHang Média szerk.:

frappáns válasz :) nem kell hozzá gondolkodni.

11 dolláros olaj: nyomorgó oroszok
110 dolláros olaj: rongyrázás, kis-manhattan épül moszkvában
40 dolláros olaj: csökkenő életszínvonal, infláció, megcsappant devizatartalékok

bravó.

pitcairn2 2016.07.31. 11:37:38

@a BircaHang Média szerk.:

a szakpolitikákat az írja aki a pénzt adja...

photos.state.gov/libraries/korea/115197/kimnamhee/Korea%20case%20study%2020110615%20_corrected%2020111027%20TU_%20-%2050th.pdf

az "Out of the Ashes: The Beginnings of U.S. Assistance to Korea" részben nagyon szépen leírják neked, hogy milyen szerepet játszottak a szerény kezdetekben az amerikai segélyek és az azokat koordináló USAID

oszt jött a vietnami háború ami kb. akkora aranyeső volt a a dél-korai gazdaságnak, mint a koreai háború a japánnak

en.wikipedia.org/wiki/South_Korea_in_the_Vietnam_War

+ a harmadik tényező az volt, hogy az USA megnyitotta a piacait a dél-koreai termékek előtt - ez pedig mint tudjuk __jogharmonizációt__ azaz amerikai jogszabály adaptálást feltételezett...

mára már különben vámuniót alkotnak, azaz megérkeztek a politikai unió előszobájába...

ustr.gov/trade-agreements/free-trade-agreements/korus-fta

elemes 2016.07.31. 11:38:33

@pitcairn2:

"a putyini Oroszország az anekdotikus infók szerint is rengeteget fejlődött"

kétségtelen, hogy a huzamosabb ideig 100 dollár körüli olajárból jól be tudtak vásárolni, van sok Макдоналдс meg Сабвей, csak közben a 15 évvel ezelőttihez képest az orosz gazdaság exportképes termékeinek aránya csökkent, ma már az export 90%-afeldolgozatlan energiahordozó és nyersanyag (olaj, gáz ércek), a maradék 10% meg jobbra fegyver, baráti arab országoknak.

pitcairn2 2016.07.31. 11:40:20

@elemes:

inkább az a hihetetlen amit te itt nyomsz...

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.31. 11:41:58

@pitcairn2:

Miután Korea elért egy erős szintet, már megnyílhatott, ennyi az egész.

pitcairn2 2016.07.31. 11:42:46

@elemes:

ezt már körbejártuk többször is

a makróindikátorok (pl. eladósodottság, devizatartalékok, feldolgozóipari fejlődés) alapján Oroszország robusztus egészséget mutat pl. a gazdasági mélyrepülés előtt álló, adósságban úszó, dezindusztrializálódott USÁ-val szemben...

pitcairn2 2016.07.31. 11:43:21

@elemes:

ja és a külföldi szankciók nyomán az orosz mezőgazdaság is meglódult...

pitcairn2 2016.07.31. 11:44:11

@a BircaHang Média szerk.:

a dél-koreai csodát a USAID amerikai szakértői tervezték meg a japán gyarmatosítók által lerakott alapokon

elemes 2016.07.31. 12:23:50

@pitcairn2:

régi jó szokásodhoz híven a makroadatokból azokat emeled ki, amelyek alátámasztják a prekoncepcióidat és átsiklasz azok fölött, amelyek nem.

(minden tartalmi vizsgálat nélkül, pusztán az érveid homogenitása is gyanakvást ébreszt.)

elemes 2016.07.31. 12:24:42

@pitcairn2:

"az orosz mezőgazdaság is meglódult"

igen, az orosz mezőgazdaság svájci cégeken keresztül, diszkrét felárral importálja az EU-ból az élelmiszert :)

elemes 2016.07.31. 12:28:25

@pitcairn2:

a délkoreai és a japán gazdaság alapja egyaránt az USA filozófiájával homlokegyenest szembenálló és még a DK ázsiai térségben is igazából csak ebben a két országban (régi) hagyománokkal rendelkező "trading house-ok" köré épült konglomerátumok.

próbáltak sokan másolni a trading house filozófiát, szépreményű külügyminiszterünk is megpróbálkozott vele, de a tipikus magyar gazdálkodó (akárcsak a tipikus magyar szavazó) cigányosan tervez ("az a biztos píz ami a zsebembe van"), szóval nem jött be.

pitcairn2 2016.07.31. 12:57:16

@elemes:

te még néhány egybites propagandakivonat mentén osztod az észt...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.31. 13:02:18

@pitcairn2:

Hogyne; az érdekes kérdés az: Putyin vezetése miatt, vagy annak ellenére?

elemes 2016.07.31. 15:08:32

@pitcairn2:

Valóban? Nem lehet, hogy ezzel a sablonválasszal csupán meg akarod kerülni a gondolkodást?

elemes 2016.07.31. 15:10:59

@pitcairn2:

Minél alacsonyabbak (és lineárisabb) a jövedelemadó, annál inkább néhány tucat ember kezében koncentrálódik a vagyon és a hatalom, és válik rabszolgává a nép.

Ez nem tétel, hanem megfigyelés

pitcairn2 2016.07.31. 16:10:14

@elemes:

a Barclays által összehozott megakölcsön különösen pikáns, mivel úgy finanszírozta a Hyundai hajóépítési terveit, hogy a Hyundai-nak semmilyen tapasztalata sem volt azon a területen...

a japán hatást pedig egy pillanatig sem titkoltam a USAID program a rendkívül sikeres japán alapokra épült

en.wikipedia.org/wiki/Korea_under_Japanese_rule#Economy_and_modernization

pitcairn2 2016.07.31. 16:13:28

@elemes:

ez egy komplett bullshit, inkább pontosan az ellenkezője igaz:

minél nagyobb a központi újraelosztás és a szabályozás annál inkább néhány oligarcha kezébe kerül a gazdaság feletti diszponálás

pitcairn2 2016.07.31. 16:38:51

@neoteny:

"Russia has the cleanest balance sheet among major countries. Russia’s actions demonstrate its rejection of Keynesian economic ideas, at a time when Western economies are gradually succumbing to the ballooning debt this philosophy inspires. Russia’s economic cycles have often differed in timing from those of the West historically, and today’s cycle is no different.Russia is still emerging from the consequences of closing itself off to the world for more than 70 years under Soviet rule, but its upward trajectory was clear to me"

www.lewrockwell.com/2016/04/caitlin-long/russia-great/

pitcairn2 2016.07.31. 16:40:36

@neoteny:

nem igazán látni manapság ilyet a világban

1999-2016 - Oroszország - Államadósság (GDP-hez)
cdn.tradingeconomics.com/charts/russia-government-debt-to-gdp.png?s=rusdebt2gdp&v=201607311321n&lang=all&d1=19160101&d2=20161231

Putyin cárt már önmagában ezért komoly elismerés illeti

elemes 2016.07.31. 16:42:26

@pitcairn2:

Az olajárakat nagyvonalúan nem vetted figyelembe :-)))

elemes 2016.07.31. 16:43:34

@pitcairn2:

Nevezd aminek akarod, ez megfigyelés. Sok-sok adatból ez jön ki. Lehet, hogy csak koincidencia, de elég konzisztens.

elemes 2016.07.31. 16:44:50

@pitcairn2:

Persze, ha a prekoncepciódhoz nem illeszkedő megfigyeléseket ignorálod, akkor bármit lehet igazolni :-) csak fölösleges.

pitcairn2 2016.07.31. 16:46:18

@elemes:

adósságot törlesztett belőle, ez felettébb prudens lépés...

a hasonlóképpen nyersanyagszektorra bazírozó Ausztrália és Kanada nem így tett...

apropó:

Ausztráliát és Kanadát miért nem ostorozod?

ugyanúgy a nyersanyagbizniszben utaznak mint Oroszország...

ugyanolyan ciklikusan megy a gazdaságuk...

pitcairn2 2016.07.31. 16:48:14

@elemes:

és sajnos teljesen alaptalan...

az orosz oligarchák se a putyini SZJA rendszerhez kapcsolódnak, hanem a jelcini rablóprivatizációhoz...

pitcairn2 2016.07.31. 16:59:21

@neoteny:

hát ez is elég szokatlan a mai világban...

Oroszország - Kormányzati Költségvetési érték
cdn.tradingeconomics.com/charts/russia-government-budget-value.png?s=russiagovbudval&v=201607201822n&lang=all&d1=19160101&d2=20161231

Putyin cár kb. baltával esett neki a költségvetés kiadási oldalának...

putin cut government spending
www.google.hu/webhp?sourceid=chrome-instant&rlz=1C1AVNE_enHU682HU682&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=putin+cut+government++spending

pitcairn2 2016.07.31. 17:16:54

@elemes:

itt van neked Oroszország nyugati "édestestvére":)

Dirty Business - How mining made Australia Episodio 01
www.youtube.com/watch?v=jdBYd2znr2g

ugyanolyan "resource based economy" mint az orosz...

dfat.gov.au/trade/resources/trade-at-a-glance/pages/top-goods-services.aspx

mindössze annyi a különbség, hogy jobb turisztikai iparuk van:)

pitcairn2 2016.07.31. 17:39:21

@neoteny:

total debt to gdp by country

jeroenbloklandblog.files.wordpress.com/2015/10/q10.png

hát ezt a menetet az oroszok nyerték meg

elemes 2016.07.31. 20:12:53

@pitcairn2:

A kanadai export ötöde olaj, a többi iparcikk.
Az orosz export 90%-a nyersolaj (és gáz és ércek).

Nem "ostorozom" az oroszokat sem, csak jelzem, hogy az orosz gazdaság rém szar struktúrájú. Putyin hatalomra kerülésekor 70% volt az olaj+gáz+érc részaránya az exportból -- ez 90%-ra nőtt, tehát még inkább egy lábon áll az ország, a 100 dolláros olajár idején dőzsöltek importcikkeben és rongyot ráztak. Most meg szívnak mint a torkosborz.

Komoly vezető ez a Putyin, ha mégcsak elindítani sem volt képes a gazdaság diverzifikálását (sőt, inkább rontotta a helyzetet, amikor sorra ellehetetlenítette potenciális vetélytársainak vállalkozásait, lásd még Orbán).

pitcairn2 2016.07.31. 20:28:53

@elemes:

miért nem az ausztrál export-összetételt kommentálod?!

ott van fönt belinkelve...

pitcairn2 2016.07.31. 20:36:46

@elemes:

"A kanadai export ötöde olaj, a többi iparcikk."

hát ezt egy "kissé" elnagyoltad:)

Visualization of "What does Canada export?" (2014)
atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/export/can/all/show/2014/

pitcairn2 2016.07.31. 20:40:43

@elemes:

hát ez a "visualization" oldal egyszerűen pöpec:)

What does Russia export? (2014)
atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/export/can/all/show/2014/

What does Australia export? (2014)
atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/export/aus/all/show/2014/

pitcairn2 2016.07.31. 20:47:03

@elemes:

" az orosz gazdaság rém szar struktúrájú."

de nem is úszik az adósságban mint a többi nyugati állam

1.bp.blogspot.com/-1beOyMy2khc/VNnC-2w7ELI/AAAAAAAAcZI/YNCEPEkC5hU/s1600/mk5.png

ergo

stabil, prudens alapokon áll

az exportbevételek visszaesésre pedig restriktív fiskális politikával reagáltak hitelfelvétel és pénznyomtatás helyett

ami pedig a "rém szar struktúrát" illeti én inkább azt mondanám, hogy a nyersanyag-kitermelésre bazíroz eszméletlenül nagy erőforrásokkal

elemes 2016.07.31. 21:25:36

"de nem is úszik az adósságban mint a többi nyugati állam ... ergo ... stabil, prudens alapokon áll"

Nemár :-)

Románia, Csauseszku, megvan?

elemes 2016.07.31. 21:27:05

@pitcairn2:

"hát ezt egy "kissé" elnagyoltad:)"

így van, ha jól látom, 19% az olaj (miközben én azt írtam, hogy az ötöde: értékben nyilván csökkent, ahogy a világpiaci olajárak megfeleződtek)

pitcairn2 2016.07.31. 22:28:47

@elemes:

így néztek ki a román boltok 1989-ben?

Moscow Out: Shopping Malls And Supermarkets
www.youtube.com/watch?v=-sqsD9LaDiw

pitcairn2 2016.07.31. 22:31:22

@elemes:

azt állítottad, hogy a maradék mind iparcikk... hát nem...

különben az oroszokat rosszul linkeltem be, most javítom

atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/export/rus/all/show/2014/

elemes 2016.07.31. 22:37:28

@pitcairn2:

sőt, ilyen sem épült Bucurestiben:

picasaweb.google.com/lh/photo/2T89KutMSganskuGcpLQRdMTjNZETYmyPJy0liipFm0

de a "nincs adósság" önmagában nem érdem.
az sem érdem, hogy az olajbevételekből rongyot ráznak.

oroszországban 28 dollár körül van a kitermelés önköltsége. nem kell sokat préselni az olajárakon, hogy csődbemenjen az ország. a szaudiak (3 dolláros kitermelési költségekkel) morognak, de nem dőlnek önnön dugájukba.

pitcairn2 2016.07.31. 22:43:45

@elemes:

"az sem érdem, hogy az olajbevételekből rongyot ráznak."

ez még mindig istenes ahhoz képest, hogy az USA lényegében a legalizált pénzhamisításból rázza a rongyot...

United States Balance of Trade 1950-2016
cdn.tradingeconomics.com/charts/united-states-balance-of-trade.png?s=ustbtot&v=201607121921n&d1=19160101&d2=20161231

lényegében elektronikus jeleket és papírfecniket adnak spéci termékek fejében:)

pitcairn2 2016.07.31. 22:47:41

@elemes:

külön felhívnám arra a figyelmedet, hogy az orosz külkereskedelmi mérleg 1998 óta folyamatosan pozitív...

elemes 2016.07.31. 22:58:47

@pitcairn2:

"1998 óta folyamatosan pozitív..."

1. oroszország egy olajállam :-) milyen legyen a külker mérlege? nem bírnak annyit importálni, amennyi olajat eladnak.

2. 1998 szeptemberben oroszország csődbe ment, nem tudta fizetni a kötelezettségeit (nem tudott fizetni az importált áruért).

pitcairn2 2016.07.31. 23:05:02

@elemes:

esetleg a 40 éve tartó USA külkereskedelmi mérleg-hiány hátterét is megvilágíthatnád...

mivel döbbenetes "unikum" a maga műfajában...

pitcairn2 2016.07.31. 23:08:48

@elemes:

bakker!!! megtaláltam Oroszország európai "édestestvérét"!

What does Norway export? (2014)
atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/export/nor/all/show/2014/

no ezt kutyapicsázd! :)

2016.08.01. 10:55:05

@pitcairn2:
az északi emberek egy része keleti-árja. normann nép másik neve rusz. ami az egyik oldalon a gazprom, az a másikon a statoil.
süti beállítások módosítása