1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.07.24. 08:30 HaFr

Hármas mérce: Orbán és a Kettős Mérce blog

Orbán természetesen lendületeseket lódított Tusványoson (a legszebb mégiscsak az volt, amikor szembeállította gyermekeink lehetőségeit a nyugati fiatalokéval, de úgy, hogy mind a tíz ujjunkat megnyalhatjuk utána, csoda, hogy nem nálunk perspektíválódik már minden holland és német gyerek), hanem akkor itt van diószeghihorváthnóra szerző a Kettős Mérce blogról, és tovább srófolja a hazudozást, olyan feszesre, hogy csak úgy kapkodjuk a fejünket. Szerző elegánsan "tényként kezelt téveszmének" nevezi a bevándorlás növekedése és a terrorizmus közötti összefüggést, amit szerinte "esetleg korrigálni lehetne, netán elmagyarázni, hogy mi ezzel szemben az igazság, hiszen nem érdeke a kormánynak, hogy felvilágosítsa polgárait arról, hogy ő maga is fals számokat, hamis tényeket sulykolva építi fel plakátkampányait."

Szerzőnek fáj a plakátkampány, amely fáj persze minden jóérzésű (de főleg -ízlésű) magyarnak. Fájdalmát egy ellenadattal kezelgeti, írván, hogy "az olyan, [a Századvégnél] egy-két fokkal nagyobb reputációval rendelkező szervezetek, mint mondjuk a páneurópai bűnüldözési hatóság, az Europol, [az előbbi összefüggésnek] épp az ellenkezőjét állapította meg", és ha az ember megnyitja a linket -- hát szembe is találkozik egy 2014-es (!) adattal, amely szerint Európa bevándorlási képe valóban (majdnem) olyan, mint a ma született bárány a frissen esett hóban. Csakhogy ez félrevezető, rosszabb, hazug demonstráció, nem méltó egy hazug kormányfővel szembeni érveléshez.

Valójában a 2015 tavasza óta akut bevándorlás és a terrorizmus közötti összefüggést legalábbis nem látjuk pontosan. Lehet ilyen, lehet, hogy ez ok-okozati, lehet, hogy csak korreláció, lehet, hogy indirekt (egy, a korábbi bevándorlással együtt értelmezhető csak, vagy kettő, olyan indirekt összefüggéseket takar -- pl. orosz, magyar stb. érdekek akár a bevándorlás kezelésében, akár a manipulálásában, akár a terrorizmus/konfliktusok/destabilizáció irányításában --, amelyekre nincsenek egyelőre a nyilvánosságban kétséget kizáró bizonyítékok), és az is lehet, hogy nincs ilyen összefüggés (ám ez messze a legvalószínűtlenebb), a jövőbe pedig a legkevésbé sem látunk. De 2014-es adattal cáfolni akarni a 2015 óta sűrűsödő problémát minimum nem elegáns, de leginkább hazug, miközben a Kettős Mérce blogot semmi sem akadályozza abban, hogy ugyanígy, vagy egy másik öt sorban jelezze azt, amit én tettem, kicsit differenciáltabban, mint egy óriásplakát -- elvégre nem politikai párt ők, hogy manipulálniuk kelljen a közvéleményt.

A blog eljárása -- és egész szellemisége -- azonban annál is rosszabb, hogy folyamatosan aláhúzza a baloldali közéleti értelmiség képtelenségét arra, hogy koherens világképpel és politikai módszerrel szálljon harcba Orbán ellen. Mindig pontosan odáig jutnak el, mint a jelen esetben: (helyesen) kigúnyolják a kormányfőt ("jó, ha tudjuk: a számok és a tények szerencsére nem tudják összezavarni a miniszterelnököt, ha víziója támad. Most pedig támadt"), de adósak maradnak (a saját nyilvánvaló erkölcsi, intellektuális és politikai kiválóságuk ellenére, amit csak a vak nem lát) egy legalább olyan sikeres "vízióval" mint az Orbáné; adósak maradnak -- ha már a politikai gyakorlat kialakítása nem is a feladatuk -- a politikai knowhow részleteivel, amellyel a gyűlölt ellenfelet ki lehetne szorítani a hatalomból, ha egyébként volna elhivatott ellenzéke. Ilyen körülmények között a lesüllyedés ugyanarra a minőségre, ahol versenyezhetnek Orbánnal (interpretáció és adatok), nem sok jót sejtet arról, hogy mi lenne ez az új baloldali minőség minden más téren, ahol már időtlen idők óta nincsenek versenyben.

26 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr888910372

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Trump három pontja, amivel Orbán egyetért 2016.07.24. 11:17:51

Orbán Viktor elismerte: soha nem gondolta volna, hogy egyszer Donald Trumpot fogja idézni stratégiai kérdésekben, de most Tusványoson mégis ezt tette. Mint mondta, egyetért a republikánus elnökjelölt három pontos külpolitikai programjával, amit clevela...

Trackback: A tusványosi beszéd, vágatlanul: A világ, ahogy Orbán Viktor látja 2016.07.24. 11:12:46

Nemzetközi visszhangja lett Orbán Viktor tusványosi beszédének, amelyen kijelentette: Európa jelenlegi politikai vezetése megbukott, és ezért az európai biztonság helyreállításához alapvető változásokra van szükség. A miniszterelnök kísérletet tett a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zenonküp 2016.07.24. 08:57:22

Szeretnem ugy elolvasni az FSzB idevonatkozo osszes iratat, hogy legalabb ot percig elvezhessem a mindentudas mennyei oromeit. Valamiben csak meg kell halni elobb utobb))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.24. 09:09:46

@zenonküp: szólj, ha hozzáférésed támad, legalább fordíthatod is nekem

Okkoskka 2016.07.24. 09:22:21

"A szerző elegánsan "tényként kezelt téveszmének" nevezi a bevándorlás növekedése és a terrorizmus közötti összefüggést."

Mert az. Nézz ide: www.datagraver.com/thumbs/1300x1300r/2016-03/terrorism-western-europe.png

És íme egy érdekes felvetés: nem lehet, hogy a terrorizmus és Nyugat-Európa Moszkvával való viszonya között van összefüggés.

Többit nem olvastam.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.24. 09:56:05

@Okkoskka: szerintem ennyit se kellett volna olvasnod, úgyis pontosan tudtad volna, mit írj

Atacama 2016.07.24. 12:47:39

Üdítő a poszt tárgyilagossága.

2016.07.24. 13:01:53

ez nem a terrorizmusról szól, hanem a vallásról. a kettős mérce egy liberális zsidó ("libsi") blog. ebből következő a bevándorlást minden eszközzel próbálja legitimálni. a nemzeti radikálisok (a "nácik") ezt minden eszközzel hiteltelenítik. egy kultúrkampf. egy vallásháború. aminek úgy lehet véget vetni ha klérus felekezetek felett álló nemzeti keresztény államegyházat hirdet. és a magyar keresztény államegyház szekularizálja az ortodox zsidókat. ezek után a szociálliberális (~filoszemita) baloldal és a konzervatív nacionalista (~izraelita) jobboldal osztozzanak a judaista hitközségeken. a magyar államiságtól részben elválasztva. (a hitközségek adót fizetnek, de

budapesten területe nagyjából 500 km2. ebből a zsidónegyed 0,5km2. ennyi kaphat különleges státuszt. létrehozható egy reformált hitközség debrecenben. felújították mindkét zsinagógát. a harmadikat a háborúban lebombázták az amerikaiak. még néhány ezer debrecenivel együtt. (a város hat amerikai szőnyegbombázást szenvedett el.) a nagy zsinagógát a háború után felgyújtották (hivatalosan véletlen balesetben leégett). elvittek 3500 ember. ami borzalmas. a hitközség felírta az áldozatok nevét a falra. mind a 6 ezret. felújították mindkét zsinagógát állami pénzből. félre értés ne essék. ennek örülök, mert gazdagíthatják a kultúrát. nem ironizálok, tényleg. de még mellette az egyik zsidó hitelezett a másiknak. most már a debreceni zsinagógát követelik maguknak a pestiek. mert ezek a szerencsétlenek a pusztában nem tudják visszafizetni az aprópénzt. az üzlet az üzlet. és mindegy, hogy a templomaikról van szó. ezek az emberek nem a magyarok ellen esküdtek össze, hanem egész egyszerűen ilyen emberek. ettől a keresztény államiságot felvilágosult elvek szerint el kellene választani. csak ki mondta azt, hogy a magyarok többsége a zsidókkal tart? de egy kisebbség tartson vagy tarthasson. ez a (nemzeti) liberalizmus.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.24. 13:04:47

@unionista᠋: egyszer nem csapnál le a repetitív hülyeségekkel, megköszönném

2016.07.24. 13:18:54

@Okkoskka:
az oroszok és az usa és szövetségesei is pozíciókat akarnak a közel keleten. és kreálják ezeket a háborúkat. aminek az eredménye a menekülthullám.

a keresztény tanítás elég egyértelmű. a felebarátot kell befogadni. a felebarát: a szomszéd. károli gáspár képtelen volt rendesen lefordítani. és ebből fakad ez a kislányos mentalitás. a felebarát neibhbour/nächstens (legközelebbi). és nem boldog-boldogtalan.

tehát ha létrejön egy afrikakorps és a nemzeti légiók bevonulnak szíriába, akkor szomszédainkká válnak ezek a szerencsétlen emberek. és őket megsegíthetik a nemzeti keresztény missziók. de addig még néhány száz vagy ezer ártatlan embert le fognak lőni, vagy fel fognak robbantani a szélsőséges iszlamisták. és még vitázni kell a szélsőséges liberálisokkal és hazaáruló magyarokkal.

ezt a problémát az orosz katonai potenciál nélkül nem lehet megoldani. az amerikaiak nem fognak beavatkozni.

2016.07.24. 13:40:16

@HaFr:
a te polgári konzervativizmusod valójában a zsidó-keresztény hit. lefordítom zsidó = polgári = liberális. konzervatív = keresztény. ez a neokonzervativizmus. ami nem ugyanaz, mint a neoliberalizmus. de majdnem. a neoliberális gazdaságpolitika nyíltan nemzetellenes. te azt mondod, hogy multinacionális vállalatokkal erősítsük meg a nemzetet. de attól tőkeexportőrök erősödnek, a tőkeimportőrök nem. hacsak ez nem egy szövetségi viszonyrendszer. ami nem egy totális multikulturalitás, hanem nagyon erősen korlátozott.

a neoliberálisoknak nincs támogatottságuk. de nekik legalább van egy koherens világképük. a neokonzervatívok egy dekonstruált filozófiával rendelkeznek.

a nemzeti kereszténységből praktikusan következnek megoldások. igaz, hogy ezek részben etnikai jellegűek. de maguk a problémák is azok. tehát nem a jó emberek menekülnek el a gonoszak elől, akiket be kell fogadni. ez a neolib beállítás. de nem is a jó/rossz emberek menekülnek, akiket be kellene fogadni, de ellenőrzötten. nem erről van szó. hanem a közel keleten van egy vallási-etnikai konfliktus. ennek érdekében az európai uniót közös államvallásra kellene alapozni szükség. ez nemzeti kereszténység (és nem a zsidókereszténység. a zsidókeresztény állam a vatikán. a zsidó állam izreal. ezek béküljenek ki egymással páneurópai keretek között. de ezek az államok a nemzeti keresztény európai uniónak nem tagjai. fel sem merül a belépésük. de részei egy páneurópai civilizációnak. ahogyan az iszlám is része. és kelet-európa (oroszország és csatolt európai részei) is. sőt még a perzsa állam is. tehát nagyjából a keleti hosszúság 60. fokáig. csak ezek neked már "hülyeségek". azért, mert te ostoba filozófus vagy, akinek az elképzelésiben nem lehet olyan, hogy keleti és nyugati 60. hosszúsági fok. az univerzális filozófiában π/3 nem lehet. a körívet filozofikusan nem lehet háromba vágni. unortodox keresztény módon mégis csak meg lehet oldani az atya a fiú és szentlélek nevében. reálpolitikai megoldások vannak. lehet mondani, hogy ez hülyeség. (rendben van. én csak hülyéskedek.) de miért hülyeség. és mi lenne az, ami nem hülyeség.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.24. 14:20:53

@unionista᠋: pl kapásból az én konzervativizmusom hellén-zsidó-brit-keresztény, ha már, továbbá kifejezetten nem neokon, első lépésben Nash-t ajánlom az amerikai konzervativizmusról, hogy jobban eligazodj -- a dekonstrukciót pedig végképp nem értem itt, az egy francia szőlsőbalos hermeneutika, nem értem az EUs nemzeti kereszténységet sem, fogalmam sincs, mire gondolsz, ez valami romantikus protestantizmus? szerintem, hagyjuk, kölcsönösen leostobáztuk egymást, ez így optimális

abdul hackeem 2016.07.24. 17:56:51

Aha. Csak úgy kapkodjuk a fejünket. Szerencse, hogy a legnagyobb probléma a tusványosi beszéddel az említett blogger csúsztatása.
Távolodni látszik valami?

Laptop7712 2016.07.24. 18:41:27

@unionista᠋: @HaFr:
Unionista, ezt a játékot nem olyan egyerű ám megemészteni. Annak a gazdasági szakembernek, vagy politikusnak kinek az eszközrendszerébe jelen van a területi lehatárolási faktor (pl. a te általad értelmezett 60. hosszúsági fok) annak a gazdaságfilozófiai gondolkodása is komplexebben képes lehatárolni a gazdasági potenciálokat.

Mivel a keleties gondolkodásban természetes ez a fajta filozófiai gondolkodás, ezért egy kicsit rendszerszinten is innovatívabbak, ami a napi gyakorlatban is komplexen megnyilvánul. Tehát determinált kimenet mellett is elképzelhető homlokegyenest más eredmény, amelynek lokális „jósági fokát” képesek mérni, és felhasználni. Japánok, Kínaiak, Oroszok, de még a Mongol testvéreink is roppant jók ebben a játékban.

Mondok egy példát.

Lázár belemondta a valóságba, hogy a „projektmenedzsment cégek” ugyanúgy elszámolhatják a költségeiket a projektjeikre, mint a régi szép időkben. Mindenki szépen megnyugodott, hogy mehet szépen tovább az iparág, a komplex profitkörnyezet nem fog változni, vagy ha igen, akkor inkább a rendszer szereplői javára.

Ez azt jelenti, hogy semmilyen innovatív megoldások nem fognak megjelenni a kis hazai valóságban, mivel senkinek semmi érdeke nem lesz, hogy ebbe az irányba mozduljon el.

Az ilyen komplex gazdasági terek un. fókuszáthelyezéssel szimplán verhetőek. Ez axióma. Ez be fog következni, nem is olyan távoli jövőben, a kérdés az, hogy ez a folyamat hogyan fog végbemenni, és a megváltozott környezeti optimum hogyan fog megnyilvánulni a valóságban.
Ez roppantul nem lesz mindegy.

Valahogy manapság baromira nem akar működni az un. racionális döntésekre épülő közgazdasági játékelméleti modellek.
Ha lokális szinten megjelennek a komplex, valamilyen szinten területi potenciált értelmező komplex gazdaságszimulációs modellek, és a belőle levezethető komplex eredményrendszer, az eléggé át fogja írni a játékteret.

Ez a tudás nincs meg otthon az iparági leader cégeknél, ami hiba, és lóvéval nem orvosolható, még több lóvéval sem.
Azt mondom, hogy Unionista dumája amit elereszt érdemes csak egy pillanatra átgondolni, mivel semmi mást nem csinál, csak azt, hogy áthelyezte a fókuszpontját más prioritásokra, és erre koherens rendszert épít, amibe bele kellene kötni logikusan.

Liberó oldalról közelítve Unioniusta játékterét eléggé nehéz a játék. Mert ha megjelenik majd a területi potenciál fogalma a valóság értelmezési keretében, és hatása megnyilvánul, liberó hozzáállással is pénzt kellene csinálni, a kérdés az lesz, hogy hogyan.
Érdekes lesz a szép új világ.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.24. 19:51:18

@abdul hackeem: közel sincs arról szó, hogy a legnagyobb baj lenne, miként a posztban is álla

gmihaly621 2016.07.24. 21:18:45

@unionista᠋: Nem ok nélkül mondták fordítva, keresztény-nemzetinek az eszmét a Horthy-korszakban. Kodálynak pölö ez "Schlesingernek született Sándor Emma..." (Emma asszony, feleség gyászjelentése kezdődött így) okán bizonyára nagyon is megfelelt, nála ez nem volt a zsidók "kirekesztése", ellenkezőleg, törekvés volt a "beintegrálásukra". Ja, hogy az Internacionálék és internacionalizmusok eszmeáramlata és a hozzájuk kapcsolódó mozgalmak és "aktiv(ist)ák" összetörték ezt az eszményt, sőt...? És egyebek...

abdul hackeem 2016.07.24. 21:23:07

@HaFr: Elolvastam mégegyszer. Rendben. Azt is értem, hogy hiányzik a vitatkozható baloldal, akármilyenoldal.
A beszéd és annak szellemisége nálam (ismét) kiverte a biztosítékot. Regnáló elnök ilyet egyszerűen nem tehet. Lehet azonban, hogy tévedek és saját (és országa) súlyát felmérve mondta amit mondott.

incze 2016.07.25. 01:18:06

most akkor mi itt a tézis? hogy ha egy blogon (kettősmérce) valaki inkohera, akkor mi nincs, és mi van?

és egyáltalán hogyan és főként miért méretik össze a basiszta minelnök újabb programadó beszéde egy blogger reakciójával?

ez az egész egy ideje olyan mórickás. bármi kapcsán ugyanaz.

kalbász 2016.07.25. 02:44:01

@incze: Mert nincs alternatíva.

Ugyan azt nyomják, mint a fidesz, csak még demagógabban.
Még több hazugsággal és csúsztatással.

2016.07.25. 09:28:57

@gmihaly621:
nem az a kérdés, hogy ki minek született. hanem az, hogy ki milyen vallást gyakorol. ha valaki zsidónak születik, megkeresztelkedik és elfogadja a magyar államiságot és a nemzetet, akkor nemzeti keresztény. ha nem fogadja el, akkor értelemszerűen nem az. de ha lakosság döntő többsége ebbe az irányba húz, akkor abból államvallás lesz. előbb vagy utóbb.

ezt az ortodox kommunista és ortodox liberális tábor utasítja el. de ez a csoportosulás folyamatosan szűkül. és a múltban és a jelenben is a zsidósághoz kötődik. ők a a zsidó és feltétlen zsidóbarát baloldal. az ortodox nacionalista és konzervatív zsidó jobboldal nem akar kereszténnyé válni. nemzeti keresztény többség mellett nem lehet integrálni. a magyar államiságtól elválasztva éljenek a hitközségeikben. de ugyanez vonatkozik a zsidó baloldalra. ők lényegében egy külföldről pénzelt anarchista szekta. amelyik ha nem kormányozhat, akkor fasizmust kiált. ők tagadják a magyar államiságot, tagadják azt, hogy létezik többségi társadalom, nem fogadják a nemzetet. és azt mondják, hogy egy ország etnikai arányainak kívülről történő radikális megváltoztatása is legitim. ezt a "demokrata" csoportosulást kiszavazták a kormányból, a megtévesztett nyugdíjas szavazatokkal bekerültek a parlamentbe. a fiatalok jelentős részben radikalizálódtak. generációs ellentéteket szítanak. és brutális társadalmi károkat okoznak. semmiféle konstruktív elképzelésük nincs. a zsidóság a kádár rendszerben voltak alkotó jellegű. amikor egy félelnyomó rendszer kikényszerítette a többséghez való igazodást. ezek az emberek meghalnak. és nem lesz utánpótlásuk. a magyar zsidó kultúrának vége van. sajnos.

Moin Moin 2016.07.25. 12:53:51

Minek olvasol Kettős Mércét? Öreg, beteg ember vagy, gyerekekről kell gondoskodnod... Nem teheted ki magad efféle idegizgalmaknak: egy rossz szó a halálodat okozhatja!!!!!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.25. 13:23:54

@Moin Moin: ki akarom inni az életet a mélységében

incze 2016.07.25. 14:14:53

@kalbász: kalbászkám, amikor ilyet olvasok, ami nem ritka, csak a jeles mondásra tudok gondolni: sötétben minden tehén fekete.

nevetőharmadik 2016.07.25. 17:58:26

@HaFr: Szókratész is úgy járt, aztán... :)

gmihaly621 2016.07.25. 18:22:16

Baki baki hátán, nem ez az első. Más balra húzó sajttermékek, portálok például az "ütős" címadásokkal élnek vissza, és a tartalom köszönőviszonyban sincs az ilyen címekkel. Méretes hazudozásoh ők is értenek, hisz' firkászok.

kheiron 2016.07.28. 11:33:24

"a saját nyilvánvaló erkölcsi, intellektuális és politikai kiválóságuk ellenére"

Micsoda???? Kettős mérce blog, mint kiválóság? Kb. pestisrácok 2.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.28. 16:30:40

@kheiron: tudni kell érteni az iróniát
süti beállítások módosítása