1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.01.25. 09:45 HaFr

Miért alacsonyak a béreink? A "Magyarország" márka hanyatlása

A Kádár-rendszer elég magas nyugati elismertsége azt az érzéki csalódást hozta a nyugati befektetőknek -- azon a valóságon túl, hogy olcsón juthattak tulajdonhoz --, hogy az ország versenyképes partnere lehet a cégeiknek a rendszerváltás után, és akár még fel zárkózhat a nyugati centrumországokhoz. Volt egy ilyen érzület, annyi bizonyos. A "Magyarország" márkát nagyon magasan árazták, nagy volt a bizalom iránta -- sokkal nagyobb, mint amit az ország valós kompetenciái -- ahogy aztán ki is derült -- indokoltak volna.

Meggyőződésem szerint ez a márka mára a valós kompetenciáinknál kevesebbet ér, de nem sokkal kevesebbet, szkeptikusok mondhatják azt is, hogy reális. Ez utóbbi mellett szól, hogy az ország az összetett versenyképességi rangsorban kitartóan, rendszerszerű okokra visszavezethetően esik, és még nem tudjuk, hol a vége. A multik, de még a magyar középvállalatok is munkaerőhiánnyal küzdenek, miközben nagy a tényleges munkanélküliség (ideértve a közmunkásokat, ami a rejtett, a régi szocialista "kapun belüli" munkanélküliség egyik formája), tehát alacsony a munkaerő átlagos minősége, illetve nincs szinkronban a munkaerőpiac földrajzi és szakmai elvárásaival. A versenyképességet és a brand gyengeségét (amelyet a kormányzati rendszertől a jogalkotáson át a működőtőke-felhalmozásig, az oktatás minőségéig és a háztartások vagyonáig sok minden befolyásol) az viszi végképp a padlóra, hogy kiszámíthatatlan, nem együttműködő, versenyellenes, és alacsony hatékonyságú maga az állam, ezzel is erősítve a befektetőellenes környezetet.

Az alacsony márkaérték azt jelenti, hogy a munkavállalók kevesebb pénzt kapnak ugyanazért a munkáért, még akkor is, ha ugyanolyan minőségben volnának képesek azt elvégezni, mint a régióbeli társaik (már nem a fejlett centrumországok a mércénk). Az apró, lokális piaci szakmák béreit (fodrászat, órások, vízvezetékes) a vásárlóerő húzza le, amelyre végső soron a márkanév telepszik rá. Minden egyes magyar ember keservesen megbánja, hogy képtelenek vagyunk minőségi politikai rendszert üzemeltetni, és bedőlünk a korrupt sarlatánoknak, amikor ezerszer kiderült már -- éppen a feljebb említett felmérésből, de a legtöbbünk személyes életéből is --, hogy az "unortodoxia" megbukott. Amíg nincs megbízhatóan működő demokrácia, addig az oligarchiát és közvetlen kedvezményezettjeit leszámítva az átlag szegényedni fog -- politika és mindennapi megélhetés így függenek össze. A kettő minősége elválaszthatatlan egymástól. Apolitikusnak lenni csaknem öngyilkosság, mindenesetre önsorsrontás -- és a kiút az emigráció oda, ahol a rendszerek megbízhatóan üzemelnek és az országmárka magasan jegyzett. Ennyi a történet veleje.

201 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr488310874

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Miért alacsonyak a béreink? A „Magyarország”-márka hanyatlása 2016.01.25. 10:00:01

A „Magyarország”-márkát nagyon magasan árazták, nagy volt a bizalom iránta -- sokkal nagyobb, mint amit az ország valós kompetenciái –ahogy aztán ki is derült – indokoltak volna.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.25. 09:54:28

Okok:

1. A nyugat érdekeit kiszolgáló nemzetközi szabályrendszer. Ezt liberálisan nyelven "versenyképesség" szóval adják át, de ez kamu csak. Itt nem versenyről van szó, hanem a nyugat által keleten működtetett pénzszivattyúról.

2. Az ország eddigi, nyugatbarát, szolgai politikája.

3. A magyarországi munkásképviselet gyakorlatilag teljes leépítése.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.25. 09:57:02

@BircaHang Média: Aki ez bírja írni másutt: "A lényeg, hogy Orbán tanuljon Horthy példáján - aki ugyanezt próbálta 80 éve -, s ezúttal ne Magyarország legyen a vesztes a végén.” ilyen cím alatt "A megbokrosodott ballibák vészgágogást tartanak" -- annak annyi a hitele a szememben, mint bármelyik ostoba bérkommentelőnek -- aki mellesleg lehet, hogy vagy is

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.25. 10:14:21

@HaFr:

Igen, bérkommentelő vagyok és troll. Ballib nyelven mindenki az, aki nem ballib álláspontot hangoztat.

:-)

Amit pedig idézel, az maga a valóság. Válaszúton állunk: a nyugati szakadék vagy a szabadság, ez 2 lehetőség.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.25. 10:15:49

@BircaHang Média: oké, legyen neked a magad valósága, nekem meg az enyém -- és London és Budapest között mozgok, te meg Szófia és Burgasz között, meg vagyunk egyezve

GNDL 2016.01.25. 10:58:55

@BircaHang Média: Ez vegytiszta kádárista propaganda volt...

tamas11 2016.01.25. 11:02:21

@BircaHang Média: @Barkalot:
Amit írtak a kommenttársak erről MÁSUTT, az mind igaz. Én egy további indokkal toldanám meg, ami a már feljegyzettek mellett, azzal együtt hat.
Egyszerűen egy példával.
Az a tesco pénztáros idehaza más értékben ügyködik, mint pl az angol. A kinti többet forgalmaz, de nem azért, mert gyorsabb a keze, hanem, mert mindaz ami átmegy alatta, az több hasznot hoz a tulajdonosnak, olyan értelemben, hogy jobb feltételek közt költheti el.. Olyan ez, mintha árat emelnének a nyugateurópai boltban, mert azokon az eladásokon jobban jár, de csak azétt, mert nem a magyar viszonyok közt fogja elkölteni. Egy étteremben is fizethetsz 100 eurót vagy harmincezer forintot, de az a pincér, szakács és tulajuk, másként fog tudni élni belőle, és a pémnztárosi munakabér is ennek a kimenetnek a csereértékét ölti fel, nem a billentyűlenyomásokét.
Nem lehet forintosítani, ha félsz, hogy apincérneke beleér a levesbe a hüvelykujja, de az adott esetben a legfontosabb..
Hogyan fejezze ki a gazdaság, ha a taxisra kevesebbet vársz, NY-ban pillanatokonbelül eléd gördül egy, Tokióban luxus Toyta CROWN-ba ülsz be, (egyformák), az éttremi edények tisztábbbak, (magyar diplomások mosogatják!), a házhozszállítás megbízhatóbb, az autópálya parkolójában meleg a víz, és ott éjjel (is) talarítanak. Az egész rendszer magasabb értékeken üzemel, azért ér többet a pénztárosi bér is.
Mi pedig csak azt kérdezgetjük báván: a mi pénztárosunknak tán lassabban jár a keze?
A (magasabb) fizetésésből ott szebb lakaást bérelhetsz, és aki kiadja messzebb jut el belőle nyaralni - és így tovább.
Sokat barterezett annak idején leszállóágban a MALÉV. Utazhattál "ingyen" egy-egy vonalon valamely csereügylet keretében, de azon és azért, amiért már nem fizetett volna senki...Akkor most örüljünk, hogy ingyen volt, ha egyébként nem akartál volna odamenni? Nem. Attól függött az út atényleges értéke, hogy mennyire akartál odamenni, és főleg: ott mit intéztél... Ez nem piaci érték, mert azzal a (csere) ajánlattal egyikőnk sem állt volna ki a piacára, azaz: hiába állt volna... Nem olcsón utazol, hanem fölöslegesen, vagy hülyén.
Egy londoni repülőút pontosan annyit ér, mint amit el tudtál intézni általa Ilyen a pénztárosi műszak csereértéke is. Ha szart veszel, hiába blokkolt sebesen...
A pénz egy csereeszköz, és nem mindegy, hogy kivel cserélsz értéket, mely feltételek közt, mert AZT fogod kapni érte végül, amit adni tud.
Az alacsony ár (bér) a leértékelődött gazdaságot rejti el, és juttatja kifejezésre. Erről írt fent Hafr is. Bocs ha ismétlésnek tűnik.

zipe moha 2016.01.25. 12:24:27

@tamas11: ...

...az egyetlen reális szemléletű, úgy -ahogy független,valamire való, alkalmas közgazdász szakember Pogátsa Zoltán...magyar bérügyben (is) az ő álláspontja tükrözi vissza leginkább a tényeket és a magyar valóságot...és ez nem ízlés kérdése...hozzá képest fel lehet ismerni, hogy a többi vélemény nyilvánító mennyire elfogult vagy egy irányzat megbízott képviselője..

tehát szerencsére az embereknek már van etalon közgazdasági kérdésekben...amig van...remélem kitart Zoltán..

amit BP említ mindössze egy apró ( de nem jelentéktelen) momentum...arról egy szót sem említ például , hogy globálisan trend a középosztály felszámolása...és pont a kis vállakozások jövedelem temelésének csökkenő képessége, másrészt a csökkenő ( a tőke javára átcsoportosított) bér úgy is mint a gazdasági-társdalmi folyamatokban való részvétel eszköze. harmadrészt ..hogy minden 3 bezárt álláshelyre már csak 1 nyílik.. ect..

ha a brand javulna ..attól nőnének a bérek???

attól önmagában nem..ha bezárnak a kis cégek és az emberek visszatartják a munkaerejüket tartósan egy lokalításban...attól majd igen..nyílván soktényezős téma ..megint egy kiragadott szelet...mely mindössze az entrópiára képes csak a figyelmet ráirányítani...cselekvő lehetőség nélkül..

zipe moha 2016.01.25. 12:33:12

@HaFr: ha a globális trendben a középosztály felmorzsolásra kerül elsőként a perifériákon...onnantól minden polgári ideológiának leáldozott...tartósan..

2016.01.25. 12:36:08

@tamas11:
ez lópikula. fogalmad nincs hogyan lehetne. csak megmagyarázod, hogy nem jó.

Laikus Érdeklődő 2016.01.25. 12:43:12

Sokatmondó, hogy a piacpárti szerző Úr még ezt a kérdést is a márkanév értéke felől közelítve próbálja megmagyarázni.

Manapság a brand értéke és a termék minősége között (néhány kivételtől eltekintve) semmiféle kapcsolat nincs.
Jó példa erre a Coca-Cola, amely a világ egyik legértékesebb márkaneve, de maga a termék kimondottan értéktelen sőt egészségkárosító. Nem véletlen, hogy a marketingeseik valamiféle életérzést próbálnak ránk sózni, nem pedig egy italt.
Hasonló konzumidióta életérzést árulnak az IPhone telefonok esetében is, hiszen maga a termék egyáltalán nem kimagasló minőségű, az ár-érték aránya kimondottan rossz.

Szomorú, hogy a PKP is a Fidesz szekerét tojja!

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 12:43:40

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"fogalmad nincs hogyan lehetne."

Bezzeg te, aki századik hatványra emeli a bohócságait.

2016.01.25. 12:46:25

@neoteny:
egyrészt valóban csak bohóckodom. másrészt meg legalább ilyen jó magyarázat, hogy a zsidók összeesküdtek a magyarok ellen. a fővárosiak többségében egy szar, szemét, magyar-ellenes társaság. ez féligazságként ugyanúgy elmegy, mint pogátsa zoltán.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 12:48:19

@Laikus Érdeklődő:

"az IPhone telefonok [...] ár-érték aránya kimondottan rossz"

Neked. Emberek százmillióinak nem:

www.statista.com/statistics/263401/global-apple-iphone-sales-since-3rd-quarter-2007/

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 12:51:29

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"egyrészt valóban csak bohóckodom."

De azért egy kicsit megérted a nácikokat is, ugye? ;-)

kiir 2016.01.25. 12:55:32

@zipe moha:
Jaja, az a cikk világosan mutatja, hogy mi a baj Pogátsa Zoltánnal. Nem érti a vita logikáját. Hosszasan magyarázza a trendvonaltól való kisebb eltéréseket, miközben a többiek magáról a trendvonalról vitáznak. Tedd meg, hogy elolvasod Madár István eredeti cikkét és Pogátsának írott válaszát is.

Persze ez nem csoda, mert ő ugye közel sem közgazdász, hanem szociológus, aki még politológiát is tanult (minden elérhető életrajza szerint). Ez jól egybevág a balos elkötelezettséggel.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.25. 12:57:48

@Laikus Érdeklődő:

A kóla egészségkárosító mivolta mítosz.

Laikus Érdeklődő 2016.01.25. 13:01:01

@neoteny: Megismétlem neked rövidebben:
Az IPhone magas piaci részesedése elsősorban a "jó" marketingnek köszönhető és nem a termék minőségének.

Bizonyára fontos a pozitív országimázs a munkabérek alakulása szempontjából is, de nehogy már ebből vezessük le a különbségeket.

zipe moha 2016.01.25. 13:02:35

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...komolyan , ha én zsidó lennék ellened össze is esküdnék... .egy magyarral...mert te ezzel a fafejű zsidózással mindössze csak a rossz szellem másik fele vagy..a nemzet sírásóinak délutános műszaka...a délelőtött a liberális " műszak már letudta

zipe moha 2016.01.25. 13:09:09

@kiir: ...elolvastam...sajnos az apró nuanszok az elméleti vitában valós jelentőséggel bírnak... ha valaki intelektuális módon terel , mint Madár ( őt is tisztelem, nem a legrosszabb...de nem is a legjobb...a legjobb a lala..:)...akkor azt szintén intellektuálisan próbálják visszaterelni a lényeg irányába ..ezt tette Pogátsa....

ui:..a " a balosság" " jobbosság" 19 sz.-i lejárt lemez...maszlag a tömegnek, hogy meg tudják zavarni...majd észre veszed és a gondolkodásmódodból kigyomlálod ezt m,anipulatív keretet...
meglepődve tapasztalod majd, hogy az előítéleteid jelentős része is megy vele....pont az előítéletesség miatt tarja a politika életben az oldalazást...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.25. 13:09:14

@zipe moha: ismerem jól ezt az írást, és ennek kapcsán néztem át valamennyire a Saffra-vitát, de ez egyik sem igazolja a magas skandináv béreket pl. -- ezt mindösszesen az indokolja, hogy magas az országok brand értéke -- magas a munkaerő ára, de ezt csak a magas társadalmi kompetenciák tudják fenntartani, amit mindent összevetve a márkaerő egyik összetevője

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.25. 13:09:51

@BircaHang Média: és főleg teljesen irreleváns ebben a vitában

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 13:15:38

@Laikus Érdeklődő:

"Az IPhone magas piaci részesedése elsősorban a "jó" marketingnek köszönhető és nem a termék minőségének."

Mivel a termék minősége a fogyasztó szubjektív értékítéletén alapul, a marketing sikeressége szerves része a termék minőségének.

Nincs abszolút mérték amivel mérhető lenne egy olyan termék, mint az okostelefon, minősége. Így az ár-értékarány is csak szubjektív lehet: teljesen lehetséges hogy neked az iPhone rossz ár-érték arányt képvisel (ezért is nem veszed meg), míg százmilliók számára elég jó ár-érték arányt képvisel ahhoz, hogy megvásárolják.

Én pl. soha nem vettem Apple terméket. A lányom viszont a harmadik (vagy talán negyedik) iPhone-ját nyúzza, és a laptopja is Apple. Ez nem azt jelenti, hogy én okosabb vagyok, mint a lányom, mert én "felismerem" a rossz ár-érték arányt, míg ő nem: egyszerűen arról van szó hogy az én _szubjektív_ preferenciám más, mint az övé. Nekem nem okoz örömet egy iPhone birtoklása: neki igen.

De gustibus non est disputandum.

zipe moha 2016.01.25. 13:15:40

@HaFr: Kedves Péter...rendben van..., vajon hogy lehet hogy adott esetben mégis megy a béremelés..brand emelkedés nélkül is akár???..( költői kérdésnek szánom..te is én is tudom..én is emelnék bért ..ha minden versenytársam megtenné...)
nézd ezt:
index.hu/gazdasag/allas/2016/01/25/ezer_euroval_kellene_a_nyugati_szint_alatt_keresnunk/

2016.01.25. 13:19:04

@neoteny:
értem, vagy érteni vélem, hogy ez biológia. gandhi is azt mondta, hogy india az indiaiaké. ha a britek azt mondták volna, hogy egy anglofób, ezt írta volna minden brit sajtótermék, akkor esélye nem lett volna civilizált mederben tartani a nacionalizmust. így is lelőtték. és a hinduknak sem lett sokkal jobb. de az esélyük meg volt rá. és ezt gandhi nagyságának köszönhetik. orbán nem mahátma. neki a legfontosabb, hogy a pénzt összelopja magának és a haverjainak. de most nem volt jobb, mint egy ilyen cigányvezért választani. azt én sem tudom, hogy mi lesz a következő lépés. lázár kiütheti orbánt, vonát összeboronálhatják schifferrel, de ezekkel az ország nincs sokkal előrébb. szóval persze, nekem sincs semmi fogalmam arról, hogy mit kellene csinálni. a terepasztalon összerakom. aminek egyes elemeit féligazságokkal, és nyilvánvaló hülyeségekkel előadtam. de értem, hogy ez sem valósítható meg. majd a természet eldönti.

2016.01.25. 13:33:34

@kiir:
az egyik azt mondja, hogy szerinte a magyaroknak többet kellene keresni. a másik azt, hogy nem kellene. utóbbi egy köcsög. de egyik se közgazdász. a közgazdásznak az a dolga, hogy megmondja, hogy egy közösség hogyan gazdálkodhatna jobban. ettől köz-gazdász. ehhez egyik sem ért. az ortodox zsidók azt mondják, hogy közgazdászok egyáltalán nem kellenek, hanem az üzletemberek megoldják. a közemberek kussoljanak, szervezett magánhatalom bőven elég. a nép fellázadt ellenük. és ez emelte ki orbánt. aki egy balkáni cigányvezér. itt tartunk. ennek lesz valamilyen kifutása. a budapesti balliberális zsidóság már ezer embert sem tud az utcára kivinni. legfeljebb schiffert lehet betolni vona mellé. de az sem lesz megoldás. innentől kezdve a magyarzsidó kultúrának kampec. legfeljebb vallási kisebbségként maradnak néhányan. a magyarságnak innentől kezdve lesz módja a maga módján fejlődni. azt nem tudjuk, hogy ez vezet-e valahová. nyilván az választja a kárpát-medencét élőhelyének, aki úgy képzeli, hogy igen. és az hagyja el az országot, aki azt mondja, hogy nem. majd elválik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 13:36:54

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"ez biológia"

Valóban: az emberi élet biológiai alapokon nyugszik, ami biokémiai alapokon nyugszik, ami kvantumfizikai alapokon nyugszik.

Az egy antropológiai (biológiai stb.) tény, hogy az embergyerekek túlnyomó része megtanul beszélni. Vagyis "a nyelv" megtanulása és használata "bele van huzalozva" az emberbe. De ez nem jelenti azt, hogy a biológia/genetika azt is "belehuzalozza" az emberbe, hogy melyik partikuláris nyelvet beszéli (anyanyelvként): "csak" a nyelvtanulási (és tanítási) készség van "behuzalozva", nem annak partikuláris manifesztációja. Ha a bantu gyereket Japánban nevelik, japánul fog megtanulni: nem (valamelyik) bantu nyelv(járást) fogja használni. És viszont: a japán gyerek nem japánul kezd el majd beszélni, ha pl. zuluk között nevelkedik.

Így hát a biológiai szubsztrátum (genotípus) nyilvánvalóan létezik és "működik": de nem határozza meg _teljesen_ az emberi egyedet (fenotípust). Hiszen az a környezetével interakcióban fejlődik. Pl. ha egy gyerek sokat éhezik gyerekkorában, akkor az IQ-ja alacsonyabb lesz, mint ha "az örökölt" IQ-ja normálisan (értsd átlagosan) fejlődhetne.

Ezért kell óvatosnak lenni -- különösen durván leegyszerűsítő -- biológiai magyarázatokkal emberi/társadalmi jelenségekre.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.25. 13:42:41

@zipe moha: ez az index cikk pont azt támasztja alá, amit én mondok, ha jobban megfigyeled

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 13:46:07

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"az egyik azt mondja, hogy szerinte a magyaroknak többet kellene keresni. a másik azt, hogy nem kellene. [...] a közgazdásznak az a dolga, hogy megmondja, hogy egy közösség hogyan gazdálkodhatna jobban."

Szó sincs ilyesmiről: a gazdaságtan (ökonómia) leíró, nem előíró. Az ökonomista azt mondja, hogy ha ezt teszik az emberek, ez lesz a következménye; ha amazt, akkor más. Már amennyire lehetséges a következményeket megjósolni.

Az ökonomista már csak azért sem tudja megmondani, hogy "egy közösség" hogyan gazdálkodhatna "jobban", mert "a közösség" tagjai eltérő preferenciákkal rendelkeznek. Vagyis a "jobban" mást jelent az egyedektől függően. Egyiknek az a "jobban" hogy megtakarít, elhalasztja a fogyasztását, hogy később többet fogyaszthasson; a másiknak meg az, hogy leszakítsa minden nap virágát, "jobb ma egy veréb mint holnap egy túzok". Az ökonomista rámutathat ezen stratégiák következményeire, de az, aki "megmondja" hogy melyik "a jobb", már politikus.

zipe moha 2016.01.25. 14:12:12

@HaFr: számomra inkább úgy tűnik, hogy ez egy eldöntendő kérdés...és szerintem az:
annak ellenére
- hogy nincs ! potens dolgozói érdekképviselet (szakszervezet)
-hogy nincs a dolgozókat, mint dolgozókat megjelenítő politikai érdek képviselet( párt)

-nincs szervezetlen dolgozói tiltakozás sem...

tehát szumma nincs kényszer a béremelésre...

emeljünk avagy ne...( nyílván nem 3-5%-ról van szó mert az nem motíváció)...

HA van emelés még is...annak oka gazdasági kényszer ( nincs teherhordó..)....ez esetben a brand minősége nem nőtt, a béremelés indoka, hogy ne csökkenjen...

értem a brandet...és el is fogadom..részmagyarázatként, mert ha van az együtt erősíti a pozítív spirált...

a trend jelenleg viszont negatívan spirális..lassítani lehet...megállítani már nem ...vagy nem tudom, hogy hogyan...ennek már annyi.....
szerintem nullázás lesz ebből..

zipe moha 2016.01.25. 14:23:07

@HaFr: ...mint ahogy az egyik szinten az előállított nemzeti jövedelem nem az adott jövedelem előállító képességggel függ össsze...elszakdt adtól ( egyik állam GNI-je magasabb!! mint a saját GDP-je ( magállamok)...másik állam magas GDP-vel ...és alig GNI-vel rendelkezhet ( periféria)...úgy a másik szinten a bér, de nevezzük meg egy nagyobb halmazzal jövedelmezőség olyan szinte szakadt el a teljesítmény előállításának helyétől és alanyától...magyarán a jövedelem és az érte adott munka mennyisége és minősége! lassan már irreleváns... ami már nem állítható helyre...egészen új alapokon álló paradigma lenne képes helyre tenni, hogy mi micsoda ...és mennyit ér....még a szellője sem látszik...majd a kényszerek..

nevetőharmadik 2016.01.25. 14:38:53

@Laikus Érdeklődő: Ne már! Az ember, mint olyan, kifejezetten az érzésekért él. Ezért számít a szépség, ezért élvezzük az ízeket, hallgatunk zenét, stb. Az érzésért és nem másért, akár hasznosak, akár nem; azért a jótékony pszichés hatásért, amit mindezek kifejtenek ránk (ami bizony haszon!). Mi értelme lenne olyan életet élni, ami nem élvezetes? Azok a dolgok, amik _csak_ hasznosak, sem nem szépek, sem nem jók, sem nem élvezetesek. A Coca Cola és az iPhone csak egy a sorban. A többi pedig kizárólag ízlés vagy mérték kérdése.

2016.01.25. 14:41:30

@neoteny:
ez a nyugati iskola. a magyarok várják, hogy jöjjön a gróf úr és azt mondja:. jóska fiam, te ezt csináld, évike te meg azt. ezt a magyarok választott közemberektől várják el. ezt nagy vonalakban mondja meg az orbán. ezért tartjuk. a magyarok egy olyan irányított kapitalizmust akarnak, amiben a külföld csak korlátozottan van jelen.

az atlantisták és a transzatlantisták azt mondják, hogy ez nem működhet. mert ilyen utoljára a feudalizmusban volt. most kapitalizmust építünk, ahol üzletemberek döntenek. a gyügyei paraszt azt mondja, hogy picsába a kapitalizmussal. 60 forintot adnak egy kiló meggyért és 600 forintért adják el. modern kori választott köznemesek kellenek. szatmárra fel. ihaj-csuhaj.

pogácsa zoltán a köznép szemében ő egy jó fej diplomás, akinek a számokbúl az jön ki, hogy a jelenlegi felállás sehogy se igazságos. a madár meg egy köcsög, aki azt mondja, hogy ez így van rendjén. a magyar nem elég szorgos szolganép. de egyik se mondja meg, hogy a helyzet miként változhatna meg. valamit cselekedni kell. ebből lesz az, hogy a liberális kapitalista nem palócokat küldjük el a picsába. vándoroljanak ki amerikába vagy menjenek vissza a sivatagba. trianon és a holokauszt úgyse lesz békés együttélés. a nyugdíjasok a következő körben már ne szavazzák be a több tucat korszakváltó pártból, mozgalomból álló nagyon-európai, nagyon-demokrata csoportosulást a magyar parlamentbe. és utána majd lesz valahogy. itt tartunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 14:51:10

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a magyarok várják, hogy jöjjön a gróf úr és azt mondja:. jóska fiam, te ezt csináld, évike te meg azt."

Aztán megjátsszák, hogy azt csinálják amit mondanak nekik, és közben azt csinálják amit akarnak.

"a gyügyei paraszt azt mondja, hogy picsába a kapitalizmussal. 60 forintot adnak egy kiló meggyért és 600 forintért adják el."

Adja el ő 600 Ft-ért. Ja, hogy senki sem veszi meg tőle 600 Ft-ért a porta tövében, hanem a városi boltban adnak érte 600 Ft-ot? Akkor építsen boltot, szállítsa oda a meggyét és adja el. Csak ahhoz befektetés kell, meg működtetni a szállítást és a boltot, aminek szintén költségei vannak. A gyügyei paraszt arra a 600 Ft-ra ácsingózik, amit az kap érte, akinek 570 Ft beszerzési költsége volt a meggy kilójára.

2016.01.25. 15:13:32

@neoteny:
a magyar munkakultúrában az utasításokat részlegesen hajtják végre. úgy, hogy időre kész legyen valami. de sohasem az egész. hanem megmagyarázzák, hogy azt még utólag kell megcsinálni. tehát ha egy vezető valamit el akar érni, akkor ezzel számolni kell. ha az átadás tavasszal van, akkor talán őszre működni fog. a várkert bazárt átadták háromszor. de a főpolgármester úgy ment végig, hogy előtte tíz méterrel még rakták le a térköveket. de ez így megy egy faluvégi projektnél és a fővárosban is. errefelé a villamos úgy épült, hogy két éven át szét volt verve az út. mert a pénzen vitáztak a kivitelezők. erre lehetne válasz az, hogy privatizáljuk a villamosközlekedést. mert a valódi tulajdonos ezt nem engedheti meg magának. de így azt idegeneknek kellene eladni. egy másik megoldás az, hogy lehetőség mindent helyben gyártjuk le. és úgy járunk. ha a villamos döcög, akkor döcög. majd legközelebbi sorozat nem döcög. vagy de. így haladunk előre. csakhogy egyes ágazatokban a technológiai lemaradás olyan mértékű, hogy be kell vonni egy szövetségest. és ezek a dunai németek. de rajtuk kívül túl sok külföldi nem kell. a tőkemérleg így is elborul. a kárpát-medencében a kisebbségi magyarok lakta területeken tudunk eséllyel terjeszkedni. lesz még erdély magyarországé. erre a zsidók azt mondják, hogy nem lehet. ez revízió. nacionalizmust ne akarják. miért ne lehetne egy volk ruhagyár, amibe a román paraszt a beszállító. a zsidók azt mondják, hogy a magyarnak ne lehessen üzlete. pláne kárpát-medencei. miért is? mert az nem globális kapitalizmus. hanem lokális kapitalizáció dunai német szövetségi keretek között. de lehet mondani másik koncepciót is. (én is tudnék). ez egy partikuláris megoldás.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 15:15:34

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a magyar munkakultúrában az utasításokat részlegesen hajtják végre"

A magyar életszínvonal részlege a nyugatinak.

Laikus Érdeklődő 2016.01.25. 15:24:56

@nevetőharmadik: "Az érzésért és nem másért, akár hasznosak, akár nem; azért a jótékony pszichés hatásért, amit mindezek kifejtenek ránk (ami bizony haszon!)"

Így van. G Fodor is megmindta, hogy a "polgári Magyarország" is csak egy hívószó volt. Egy pozitív érzés, tartalom nélkül (ami bizony haszon!) valasz.hu/publi/on-is-bevette-a-dumat-a-polgari-magyarorszagrol-szegyellje-magat-109833

A zorbáni szabaccságharc is egy érzés. Mit számít a tartalom, ha anélkül is sikeres a brand. A hasznos tartalom csak csökkentené az átverésből származó profitot.

2016.01.25. 15:41:09

@neoteny:
a magyar paraszt azt mondja, hogy az állam teremtsen olyan helyzetet, hogy a meggy nagyker ára legyen 120 forint. legalább. az apró szeműé. a közepes 150 forint. a nagy szemű 300 forint. oldja meg a gróf úr. oldja meg az állam. a fővárost ezért etetjük. a magyar legjobb esetben is egy félfeudális/félkapitalista társadalom. tehát itt a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium feladata, hogy beosztott járásokban elindítsa a biotermelést. először csak kísérleti jelleggel állami mintagazdaságot kellene építeni. utána országos méretekben félig piacosítva. lehetőséget adva a termelőnek, hogy természetben fizessen adót. a meggy egy része bekerül a közraktárakba. és a városok egymásnak áruval fizetnek. tehát úgy lehet electrolux hűtőszekrény fehérgyarmati áfész áruházban ha megtermelik a belevalót. különben rakhatják a verandára. csak erre a kérdés az: zsidó kereskedő hol van. sehol se nincsen. ebben a modellben zsidó közhasznú könyvelő, stern a jegyző. ez a modell nem antiszemita, hanem a zsidó kultúrát a főhatalomból szorítja ki. illetve még onnan sem, hanem egyszerűen második helyre teszi. de ezt nem fogadják el. egy magát kiválasztottnak képzelő népfaj számára ennél nincs megalázóbb. ez a probléma. bokros lojzi azt hiszi, hogy az a közgazdaságtan, hogy elvesszük a pénzt. miközben a másik oldalon százcsilliárd adósságot generálnak. azért, hogy visszafizessék a szolganépek. nem azon csodálkozom, hogy bokros tüntetésén miért csak 1,000 ember van. hanem azon, hogy miért nincs legalább 100,000 ellentüntető.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 15:57:10

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a magyar paraszt azt mondja, hogy az állam teremtsen olyan helyzetet, hogy a meggy nagyker ára legyen 120 forint [...] oldja meg a gróf úr. oldja meg az állam."

Csak úgy tudja megoldani, hogy rálőcsöli a másik parasztra 750 Ft-os áron. Ahhoz meg ugye nem fűlik a paraszt foga.

És mindegyik paraszt a saját terményét akarja adni drágán, és a másik paraszt terményét akarja venni olcsón.

Hja, nem véletlenül hívják az ökonómiát "the dismal science"-nek.

kiir 2016.01.25. 16:32:43

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Párszor említettem már, hogy képtelen vagy megkülönböztetni a deskriptív állításokat a normatívaktól. Úgyhogy lécci ne fárassz.

@zipe moha:
Én: "Hosszasan magyarázza a trendvonaltól való kisebb eltéréseket, miközben a többiek magáról a trendvonalról vitáznak"
Te: "sajnos az apró nuanszok az elméleti vitában valós jelentőséggel bírnak"

Volt egy relációanalízis nevű teszt-típus a gimnáziumi biológiaóránkon, elég nagy faszság volt. Na, az érvelésed most eszembe juttatta annak ezt a megoldását:
"A" állítás igaz, "B" állítás igaz, de nincs köztük összefüggés.

2016.01.25. 16:41:04

@neoteny:
a debreceni konzervgyárat körbevették a parasztok, hogy fizessen többet a csemege kukoricáért. és hiába mondták, hogy ha lefejtik, megfőzik és bedobozolják, akkor annak a piacon lesz egy fogyasztói ára. és ebből az jön ki, hogy a kukorica annyit és amennyit. ha akarnák se nagyon tudnák drágábban felvásárolni. erre a paraszt a következő évben azt mondja, hogy nem vet tengerit. a szomszéd uborkát vetett. és annak milyen jó ára volt. persze a következő évben a túltermelés miatt annak lesz alacsony az ára. a magyar paraszt folyamatosan sír, mert úgy érzi, hogy ki van szolgáltatva a világnak. de az ellátási lánc elején ténylegesen van ilyen probléma. a zsidó értékrendben a a földműves, a paraszt szitokszó. a magyarban az idegen, idegenszívű kereskedő. az egyik az ellátási lánc végére optimalizálna, a másik az elejére. és ebből a huza-vonából lesz az, hogy nem fejlődik az ipar. szabad kereskedelmet kell részlegesen államosítani. ebben az esetben non profittá válik. ezzel jól jár az őstermelő és a feldolgozóipar. a leszakadó többség, a vidék. ezt nem képviseli a pkp. csak zipe moha tapsol, meg dr gehause, explanatus, my_anyad és a többiek. nem értik, hogy a pkp a főváros helyzeti előnyét akarja konzerválni. ők ennek a legszegényebb térségekből is lelkesen tapsolnak. ezért vélhetően csak a következő generációnak lesz esélye. de nekik lesz. talán.

2016.01.25. 16:45:19

@kiir:
nem csak deskripció van és normatíva. kognitív képességek. a valóság megismerésére tett erőfeszítések. ezt a fogalmad ismered te balfasz? (a balfaszt azért írtam, hogy pszichologizálhass. és azt gondold, hogy ez a kognitív disszonancia.)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 16:50:03

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a magyar paraszt folyamatosan sír, mert úgy érzi, hogy ki van szolgáltatva a világnak."

Mint ahogy "ki van szolgáltatva a világnak" az iparos is meg a kereskedő is. Senki sem tudja rákényszeríteni a másikat hogy olcsón adjon el neki és drágán vegyen tőle -- csak az államhatalommal való szövetkezés útján. Akik pedig úgy tesznek, azok nem hajlandóak békésen együttműködni a polgártársaikkal, ezért mindent megérdemelnek, ami jut nekik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 16:56:42

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"nem csak deskripció van és normatíva"

Ehhez képest valamelyik nap arról bugyogtál, hogy a természettudományok neked bejönnek, mert leíróak, nem előíróak.

Nem vagy tréfás, bohóc.

2016.01.25. 17:11:35

@unionista᠍᠍᠍᠍: én jól elvagyok az országban köszi. főleg abban értek egyet hafr-al, hogy mindenkinek tennie kellene azért, hogy előre jussunk, nem nyavajogni.

ja hát igen, van ára, én _munkanapokon_, _munkaidőben_ nem irom ám tele a fórumot. te hogy vagy ezzel? :)

DrGehaeuse 2016.01.25. 17:15:23

@neoteny:
Szerintem az Apple termékeknek kialakult egy rajongótábora ami folyton bővül. Ez a rajongótábor eleve nem nézi az ár/érték arányt (márkahűség).
A másik tényező a presztizsmárka image. Egy Audi pl akár 3x annyiba is kerülhet mint egy hasonló teljesítmányű és felszereltségű Kia modell, és itt is a Kia győzne az ár-érték arányt nézve.
A harmadik (de a legdöntőbb) tényező a felhasználói élmény és a marketing üzenet egybeesése. Az iPhone és a MacBook tényleg olyan szép és olyan élményt nyujt ahogy a marketingje igéri. Ezzel szemben egy androidos kütyü néha még annál is gagyibbnak bizonyul mint amilyennek gondoltam.

Nekem sincs iPhone-om és MacBook-om mert nem akarok rá költeni. Viszont vettem egy ASUS PadFone2-t ami telefon (4,7") és tablet (dokkoló 10,1") egyszerre (a tablet résznek nincs agya csak kijelző, aksi, hangszóró és egy vebkamera egy kis csatoló elektronikával, minden funkciót a telefon processzora lát el).

Ez a cucc (bár 3 éve volt csúcsmodell) még ma is tökéletes. Az androidja 5x ritkábban fagy le mint egy Samsung vagy LG. A kijelzője csúcsminőségű IPS. A felhasználói élmény közelít az iPhon-hoz.
Az ára viszont amikor vettem egy iPhon 4S -ével volt pariban pedig az csak egy kisképernyős (3,5")telefon.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 17:21:16

@DrGehaeuse:

"Ez a rajongótábor eleve nem nézi az ár/érték arányt (márkahűség)."

Azért értékes(ebb) a rajongótábor tagjai számára az Apple, mert úgy érzik hogy kapnak valamit a márkahűségükért cserébe.

Az érték szubjektív: dehogynem nézik az ár/érték arányt ... csak számukra az érték más, mint egy nem-Apple-fan számára.

DrGehaeuse 2016.01.25. 17:28:23

@BircaHang Média:
"Csak korrupció, semmi más. "

És ezt nevezik NER-nek és orv-bán rendszernek. Ezért kellene elzavarni és egy valódi konzervatív vezetésű jogállamként újjáépíteni magyarországot.

Nekem a szoc-lib kormányzásban is ugyanaz volt az undorító mint az orv-bán rezsimben: csak az számít, hogy milyen közel állsz a kormánypárti haveri körökhöz. Akkor van jó állásod, jó üzleteket köthetsz a közbeszerzéseken, kaphatsz koncesszióba trafikot, építhetsz amit akarsz mert bármit jóvá tudsz hagyatni a hatóságoknál stb. egyszóval dől a lé még akkor is ha egy ganaj arrogáns beképzelt seggfej vagy és semmi értékteremtő dologhoz sem értesz (ilyen pl. gyurcsán is vagy most ez a köcsög lézerjani).

2016.01.25. 17:31:17

@my_anyád:
te elhiszed, hogy a pénzt kizárólag a munka teremti. nagyobb részt maga a pénz teremti. és akik helyzeti előnyben vannak azok kizárólag ebből élnek. a többiek nem akarnak változtatni. vagy ha akarnak, akkor nem tudják, hogy mit is kellene tenni. de az is lehet, hogy ennek így kell lennie.

2016.01.25. 17:31:56

@neoteny: @DrGehaeuse:

1. teljesen létezik a márkahűség, az apple fanok sokkal többet adnak szivesen 1 apple termékért mint a nem apple fanok
2. az apple termékek elég jók, van hibájuk, de azert sokmindenben top (ha másban nem akkor ipari design)

ezek mellé meg annyit mondanék, hogy veszel egy macbook pro-t 400 ezerért vagy egy asust 200 ezerért, hasonlo teljesitménnyel, az apple cucc altalaban azért lenyegesen jobb kulsore. 4 évig használod az asust eladod max 50-ert, a mac-et meg 150-ert alsohangon. nyilván ehhez vigyázni kell rá, nem leejteni stb. szoval olyan nagy difi azért nincs.

2016.01.25. 17:34:22

@unionista᠍᠍᠍᠍: én nem hiszem hogy pénzt csak a munka teremt, sőt még sosem lattam nagyon gazdag embert aki munkaval szerezte a penzet. nade mivan akkor ha ez igy van? nem kellenek nekem milliardok. ez szerintem elérhető. a kulcsszó, hogy sok pénzt kell költeni stadio... bocs, OKTATÁSRA. en azt tamogatnam aki azt teszi, nem érdekel hogy sémi vagy magyar, vagy mi a fasz.

Brix 2016.01.25. 17:34:37

Magyarország mint brand, nem hogy nem hanyatlik, hanem éppen a csúcson van, és a jövőben még erősebb lesz.
Ha csak a statisztikákat nézzük, abból az jön le , hogy egyre több ember látogat Magyarországra, amely manapság a világ egyik legbiztonságosabb országaak számít. Az, hogy Magyarország teljesen elutasítja az illegális migránsok befogadását, csak feljebb értékelte az országot nemzetközi szinten. Úgy tűnik, a " renegátság" kifizetődő lesz hosszű távon, a jelenlegi európai helyzetben. Sőt, egyre többen követnek minket, lsd: Lengyelország...
A bérek sajnos el vannak maradva regionális szinten ,de ez elsősorban az elhibázott, évek óta tartó forint-gyengítő politikának köszönhető.
Egy biztos: Magyarország ma felértékelődik a világban - mint turisztikai, letelepedési és befektetési célpont- így minden adott a jövőben, hogy bérekben is lassan felzárkózzunk a nyugati országokhoz.

DrGehaeuse 2016.01.25. 17:34:40

@neoteny: OK ez igaz, vagyis nem nézik az objektív ár/érték arányszámokat csak a szubjektívet.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 17:40:58

@DrGehaeuse:

Nincs objektív érték: csak szubjektív érték létezik.

Tegyük fel, hogy neked van egy almád és nekem van egy körtém. Csak akkor cseréljük el egymással, ha nekem az alma többet ér, mint a körte; és neked a körte többet ér, mint az alma. Ha létezne objektív érték, soha nem történne csere: az egyikünk értékesebb dolgot adna a másikunknak. Legjobb esetben azonos lenne az értékük -- ami szintén nem vezet cseréhez: senki nem ad egy almát egy másik almáért, vagy egy körtét egy másik körtéért.

Viszont szubjektív érték(ítélet) esetén előállhat az a helyzet, hogy mindketten úgy gondoljuk, hogy értékesebb dologhoz jutunk, mint amit adunk érte.

incze 2016.01.25. 18:02:18

@BircaHang Média: te most már tényleg a kádár-kor legtutibb poénjait provokálod ki (adott esetben a "- miért áll a nyugat a szakadék szélán?" "- hogy lásson minket" flaszterviccet)

egy dologban van némi igazad van, a politikai/gazdasági verseny nem kisasszonyfoci, és annál kevésbé az, minél inkább veszélybe kerülnek az előnyös helyzetből fakadó extrák. (lám, még ez az anyagi értelemben csak a felszínt borzoló menekülthullám, vagy előtte a káejrópai migránshullám is mekkora ökölrázást és brutálreflexet - röviden: széljobb térnyerést, össznép birca panaszt - vált/váltott ki.)

DrGehaeuse 2016.01.25. 18:03:17

@Brix:

Röviden: Lószart!

Hosszabban: Budapest túrisztikailag vonzóbb lett mint pár éve, de az ország nem. Ebben is előttünk jár több szomszéd ország. Nálunk van Budapest, Eger, Pécs, Győr megy pár tucat fürdővel és gyógyfürdővel rendelkező hely, esetleg még a Hortobágy és Tokaj-Hegyalja meg pár borvidéki pincesor. Ehhez képest Csehországban no-name kisvárosok beelőzik Egert vagy Pécset. Jelenleg 41. helyen állunk a rangsorban. 2012 óta csúszunk lefelé.

www3.weforum.org/docs/TT15/WEF_Global_Travel&Tourism_Report_2015.pdf

2016.01.25. 18:08:39

@Brix: magyarország mint "letelepedési célpon" :D LOL, csak kurva jól kell tudni kerítést mászni majdpedig elbújni valahogy.

vagy az orosz/kinai bűnözőkre gondolsz akiknek belépést árulunk az EU-ba pénzért mint az útonállók, és amiből milliárdokat keres rogán államférfi?

2016.01.25. 18:22:47

@my_anyád:
dehogy nem érdekel. egy zsidónak vagy zsidókereszténynek inkább elhiszed, hogy többet költ az oktatásra. és nem érted, hogy csak papolnak. a saját helyzeti előnyüket próbálják konzerválni, a szabadság csak ahhoz kell, hogy azt tovább növeljék.

Moin Moin 2016.01.25. 18:31:21

Ha elértéktelenedett a brand, akkor most kell felvásárolni, kissé kipofozni, húzni a költségvetésén - aztán pedig eladni valami közel-, vagy távol-keleti befektetőnek!

...Ja, hogy a Fidesz-gang épp ezt csinálja? Hát, baszki: megint csak nem voltam elég gyors! Hiába: látszik ezen az Orbán-fiún, hogy Sorosgyuri bácsi taníttatta a szakmára!:-)

2016.01.25. 18:31:38

@unionista᠍᠍᠍᠍: én örültem hogy orbán 2/3-adot kapott, bár nem szavaztam rá, de ugy voltam vele most van lehetősége akkor rendet tenni. pl. ő is beigérte, hogy az oktatás prioritás lesz.

én szerintem alavetően senki sem akar saját magának rosszat, ha elé van rakva a lehetőség kihaszálja. ezt az elé rakott lehetőséget hivom én oktatásnak.

lehet a te agyadba nem megy bele de én nagyon durván leszarom ki zsidokeresztény meg ki nemzeti.

amugy szerintem minél többet gondolkodik valaki valamin, annál kevésbé képes más szemszöből értelmezni a dolgokat. te kicsit rágörcsöltél a zsidokeresztény sémi témára nekem az a véleményem, kicsit csillezz néha.

project_2501 (törölt) 2016.01.25. 18:32:38

@BircaHang Média: Oké, függetlenítsük magunkat a hanyatló nyugattól, ne legyünk gyarmat. De épített az ideáramló pénzből bármi hasznosat kormány? Van saját iparunk? Nem és nincs. Itt stadionok vannak, meg tolvajok. Ennyi.

Laikus Érdeklődő 2016.01.25. 18:33:15

@nevetőharmadik: Bocs az előzőért. Túltoltam, mint unionista a zsidózást.
Abban igazad van, hogy az ember, mint olyan, kifejezetten az érzésekért él. Éppen ezzel élnek vissza a marketingesek. Olyankor is érzelmi döntésre próbálnak rávenni amikor a racionális döntés lenne a helyes. Ha elkap a haverok-buli-fanta érzés, akkor jó döntés lehet a coca-cola, de ha csak szomjas vagy akkor rossz. Meg akkor is rossz, ha nem tudsz közvetlenül utána fogat mosni. Mégis szép mosolyú szomjas emberekkel reklámozzák.

A poszthoz:
Egy tetszőleges országon belül a Coca-Cola palackozóüzemében ugyanannyit keresnek a dolgozók, mint egy noname üdítőital palackozóban. Bizonyára fontos a pozitív országimázs a munkabérek alakulása szempontjából is, de nehogy már ebből vezessük le a különbségeket.

+1:
Most nézem, hogy Románia "Carpathian garden" néven reklámozza magat. Egy kicsit nagyobb önbizalommal írhattak volna Töndérkertet is. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 18:36:05

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a szabadság csak ahhoz kell"

Az államhatalom eleve a polgárok szabadságának korlátozásáról szól. Mint pl. a szabad társulás jogának korlátozásáról, arról, hogy emberek (családok) megválaszthassák hogy kinek mennyit fizetnek milyen oktatásért.

Már megint ostobaságokat dünnyögsz, bohóc.

zipe moha 2016.01.25. 18:44:48

@gellért mária: ...akinek bokros lala az etalon..meg a globalista internacionálé...annak nem etalon...csak a normálisoknak...akik megismerni és megérteni akarnak

neked meg jó lesz az ami az elmult 25 évben volt...és ami lett belőle...veled és a lajosoddal együtt...kevesebb állítás több kérdés jobban állna..

sutyerák 2016.01.25. 18:45:31

ahol nem a pestis kénye-kedvétől függ holnapunk.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.25. 19:03:28

@Laikus Érdeklődő:

Ezt cáfolnám első kézből. A bulgáriai Coca-Cola havi nettó 120 ezer Ft fizetést fizet a palackozóban a munkásoknak, míg egy hasonló bolgár cég 70 ezer körül.

zipe moha 2016.01.25. 19:03:32

@kiir: "Én: "Hosszasan magyarázza a trendvonaltól való kisebb eltéréseket, miközben a többiek magáról a trendvonalról vitáznak"
Te: "sajnos az apró nuanszok az elméleti vitában valós jelentőséggel bírnak"

Volt egy relációanalízis nevű teszt-típus a gimnáziumi biológiaóránkon, elég nagy faszság volt. Na, az érvelésed most eszembe juttatta annak ezt a megoldását:
"A" állítás igaz, "B" állítás igaz, de nincs köztük összefüggés. "...

aranyos vagy... nem vitatechnikát gyakoroltam rajtad...de valóban a relációanalízist-tipust kommunikációs térben megnyitva csodálatos lehetőségek állnak elő egy vitában...senki nem tud követni:)...szóval valójában nem megy át a mondandó:(...én most ezt vettem le a kettőnk esetében.

egyszerűbben a témáról:

.Míg madár a momentán uralkodó kurzus szájíze szerint elfogatja a tényeket ( kisérletet tesz)...addig Pogátsa bemutatja, hogy nem arról van szó...ez a vita lényege...Pogátsa nem akar megfelelni...Madár igen...a valóság pedig tényállapot melyet mindkét vélemény közelít...más oldalról, más igazságtartalommal...Pogátsának azon céljával, hogy AZT mutassa be...Madár azon céllal, hogy megmagyarázzon egy jelenséget amely a valóságból indul ugyan, de már határozott irányt vesz az induláskor a megérkezés pontjához..:) ( ...hogy hova érkezzen..:)

mentségükre legyen mondva, hogy momentán egyikük sem vállal cselevő felelősséget azért amit mondanak...sajnos így egyelőre a szakmaiság erősödhet..gyengülhet...amit közitészek jellemzően előítéleteik, viszonyulásaik mentén biggyesztgetnek...nem értés...és a lehetséges megoldás tartalmazottsága mentén...mert bolondok a közítészek..mert emberek hibákkal..mert a legműveltebb a legkönnyebben rászedhető hitei és érzelmei mentén...így látom..

ui:törekszem a nyílt őszinte beszédre folyamatosan...lesz amikor nem..:)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.25. 19:05:55

@project_2501:

Meg kell kezdeni az építkezést. Megvannak az alapok: látjuk a gondokat. Most már ügyes kormány kell csak, mely időben kiugrik. Orbán képesnek tűnik erre. S a jövő aztán végtelen.

2016.01.25. 19:11:49

@BircaHang Média: már nem sokat kell aludni és elkészül a kisvasút. akkor minden jóra fordul!

Laikus Érdeklődő 2016.01.25. 19:19:20

@BircaHang Média: Biztos igazad van, én azt hittem, hogy mindkettő minimálbér közelében fizet, mert a munka nem igényel különösebb képzettséget,de
a különbség akkor is csak töredéke a Ny-Eürópa VS K-közép Európai bérkülönbségeknek. Pedig a két brand értéke óriási.

project_2501 (törölt) 2016.01.25. 19:23:08

Elhiszem, hogy ezt komolyan gondolod, de Orbán már rég elszakadt a valóságtól. Nem áll szándékomban meggyőzni téged az igazamról, de kizárólag diktátorok és maffiavezérek építenek olyan "hobbi dolgokat" a saját házuk mellé, mint pl egy stadion. De nem csak ezen rugózok, álljon itt példaként a lenyúlt alkotmány, a mindenféle mutyi és rablás, melyeknél bizonyítékok birtokában sem történik felelősségre vonás, plusz a csókosok zsebeinek tömése mindannyiunk kárára. Itt már rég nem az ország érdekeit nézi a maffiává avanzsált kormány. Nem történt rendszerváltás, a kommunizmus legrosszabb vonásai köszönnek vissza, már csak mérhetetlen cinizmussal lehet demokráciának nevezni ezt az izét, amiben élünk. Ideológiák mentén gondolkozni manapság merő ostobaság, olyanok mint a vallás. Hinni lehet bennük, de a problémákra nem jelentenek megoldást. Azokat munkával, szakemberekkel, együttműködéssel lehet megoldani. Orbán egyikre sem képes. Egy olcsó manipulátor. De amíg van kit manipulálnia, addig nyert helyzetben van.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 19:25:36

@my_anyád:

"már nem sokat kell aludni és elkészül a kisvasút"

Göringnek is volt egy méretes kisvasútja a karinhall-i kastélya tetőterében.

Persze Göring csak második ember volt a birodalomban.

zipe moha 2016.01.25. 19:33:14

@unionista᠍᠍᠍᠍:..." ezt nem képviseli a pkp. csak zipe moha tapsol, meg dr gehause, explanatus, my_anyad és a többiek. nem értik, hogy a pkp a főváros helyzeti előnyét akarja konzerválni. ..."

olyan vagy mint egy ló, szemellenzővel...nem is ló hanem öszvér...mert becsületedre legyen mondva kitartó vagy ...a két dimenziós ( fekete -fehér) hülyeségek mellett...

aki azt mondja, hogy a zsidó hegemóniának van jövője az országban az hülye...aki azt mondja 8feltételezi) hogy a náci út a jövő és le kell harcolni...az pedig amellet hogy gonosz, a nemezte sírásója is

aki azt mondja , hogy van egy induláskori adottság..és ebből kell a lehető legtöbbet kihozni...aminek az alapja nyílvánvalóan egy új, együttműködéseket szinergiákon alapuló nemzeti talapzat..beleértve mindenkit aki magát beleérti..akkor az árkot temet és gyógyít...úgy van ez mint az embereknél vannak a hálás szívűek..rájuk sok bizatik..és a hálátlanok ...tőlük az is elvetetik amijük van..pont helyen vagyunk ..innen kell elmozdulni...mit szeretnél..merre mennyünk..???

Tamáspatrik 2016.01.25. 19:37:48

Aki tisztán szeretne látni a bérek kérdésében és sok mindenben, olvassa el egy koreai szerzőnek azt a művét, amelynek címe: 23 dolog, amit nem mondtak el a kapitalizmusról. Alapmű és tömény kapitalizmuskritika, a közgazdasági dogmákat cáfolja gyakorlati példákon keresztül. A könyv alapján alapvetően két oka van annak, hogy a magyar bérek és a hozzánk hasonló szintű országok bérei alacsonyak:
1.A béreket a kormányok határozzák meg. (Szerintem nem egészen, de jelentős befolyása van rá.) A minimálbér, a közalkalmazottak fizetése a kormánytól függ, ennek szintje pedig befolyásolja a többit. A forint árfolyama hasonlóan, nagy mértékben függ a kormánytól.
2.A magyar "melós", adminisztrátor, buszsofőr tudása nem marad el a svédektől (vagy a csehekétől), a termelékenységi különbségek úgy kezdenek rohamosan nőni, ahogy felfelé megyünk a ranglétrán. A magyar menedzserek, vezetők teljesítménye már lényegesen elmarad a nyugati kollégáiktól. A magyar fizetések azonban, valamiféle különös szokás alapján ezt nem tükrözik, a bérkülönbségek nagyon nagyok. Osztrákoknál, finneknél és cseheknél sincsenek ilyen bérarányok mint nálunk. Kimondom, hogy a külföldi multik magyar igazgatói is sok esetben gyengék, nem egyszer átverték a külföldi tulajdonost. A magyar vállalkozók jelentős részéről (akik sokakat foglalkoztatnak) nincs sokkal jobb véleményem. Az alacsony bérek oka a magyar üzleti kultúra - pontosabban annak hiánya.

zipe moha 2016.01.25. 19:50:43

@Laikus Érdeklődő: ..."Túltoltam, mint unionista a zsidózást."...így születnek a legendák ..és a szállóigék...:))) ...engedelmeddel..ezentúl használnám ezt a mondatodat, elismerve a feltalálói minnőségedet...:)..itt a bloggon..:))

ha valaki személyeskedik vagy erőlteti a tutit...:
..."Ezt túltoldtad öcsém...mint unionista a zsidózást..."

szerintem jól hangzik..:))
üdv

Laptop7712 2016.01.25. 20:26:13

Most bele fogok kérdezni a valóságba, mivel ez egy kicsit jobban érdekel. Londonban, Berlinben, vagy Tel- Avivban a gyerekek, ha azon morfondíroznak, hogy miképp szimulálják mondjuk egy hazai fizikai befektetés (gyártelítést) komplex gazdasági környezetét, akkor hidd el nekem, nagyon nem az az első prioritás, hogy a lehető legalacsonyabb bért fizesse a bennszülöttnek. Magyarország, meg brand, ilyen nincs. A helyi potenciál működése, és ellátása teljesen független minden szempontból a helyi politikai viszonyoktól, de egyes esetekben nagyjából a fizikai paraméterek is irrelevánsak, abban az esetben, ha a megvalósítás valamiért célszerű.
Ezt csak azért mondom, hogy hanzi, vagy yehuda havi keresete semmi mástól nem függ, csak az adott ellátási lánctól, vagy még attól sem, főleg nincs köze a helyi szokásokhoz. Ezért keresik meg a helytartók a nyugati pozícióbér minimum kétszeresét – tízszeresét, és még sok egyéb juttatást. Ide sem jönne másképp. Aki látott ilyen játékot közelről, az tudja azt, hogy hogyan is működik ez a közgazdaságtan.
Ezt tanítani kellene általános iskolában.
A többi duma. Az elitek hazánkban elfelejtett az elmúlt 25 évben legalább minimálisan valamit is tenni az átlagember életminőségéért, ezért mondják sokan azt, hogy szimplán elárulták a népet. Most a fagyi eléggé agresszívvé tud válni, és vissza is nyalhat.

egysmás 2016.01.25. 20:58:35

Azért alcsonyak a bérek Magyarországon, mert a munkásoknak nincs érdekképviselete.

És lehet, hogy munkaerőhiány van, de ez egyrészt nem igaz, másrészt, ha igaz lenne, nem fosna az egyszeri melós attól, hogy kirúgják, hiszen mehetne máshova.

2016.01.25. 21:26:21

@my_anyád:
tegnap volt egy tüntetés bokros és magyar györgy vezetésével, akik ugye zsidók. miért nem lehet mondani, hogy az faji alapon szerveződik. a főszervezők fele zsidó, a másik fele zsidóbarát. és az ellenzéki tevékenységük abból áll, hogy vizionálják a vészkorszakot. nem azt állítom, hogy ők rosszak vagy gonoszak. hanem azt, hogy faji alapon szerveződnek. miért nem lehet azt mondani, hogy zsidó atv. vagy zsidó klubrádió. ezek is faji alapon szerveződnek. a magát demokratikusnak mondó ellenzék legnagyobb médiumai. nem mindenki zsidó csak a tulajdonos, a szerkesztő műsorvezetők többsége. a heti hetes faji alapon szerveződik. engem ez nem zavar. csak azt nem értem, hogy ezt miért ne lehetne kimondani. csurka annak idején azt mondta, hogy a zsidó írók összeszerveződnek. és zsidó kiadóik vannak. ezért tudják a műveiket sok nyelvre lefordítani. és egyébként kirekesztik azokat, akik nem kifejezetten zsidóbarátok. nem művészi, hanem faji alapú elvárásaik vannak. ebben alighanem igaza volt, vagy legalábbis valami igazsága csak volt.

én értem, hogy te azt mondod, hogy az ellentábor ne legyen antiszemita. mert ezzel olyanokat is kirekeszt, akiket esetleg nem kellene. illetve ebbe mindkét tábor hergeli bele magát. kern andrás, aki felteszem életében soha senkit se akart komolyan bántani azt mondja: ő fasisztáknak nem csinál filmet. azt kellene mondania, hogy a filmjét mindenkinek csinálta. másként nem lehet jó filmet csinálni. ha én zsidó filmrendező lennék, akkor azt gondolnám, hogy a kifejezetten a fasiszta kis hitlernek csinálok egy jó filmet azért, hogy később ne hőbörögjön az emelvényen. nem a gonosz fordult szembe a zsidósággal, hanem a többség. csak akkor háború volt. és azt mondták: rakják fel őket a vonatra. most lehet velük csinálni. most meg azt, hogy üljenek fel a repülőre. ha valaki elmegy amerikába, akkor ne akarja megmagyarázni hogy éljenek a népek a kárpát-medencében. mondja meg hogy éljenek a keleti parton vagy kaliforniában. ahol él. nem lehet érvényesíteni a területi elvet.

oktatás. azt kellene mondani, hogy van N tankerület. és azok élére közvetlen válasszunk főigazgatót. 6-7 szakpolitika van. a közoktatást kössük kerületekhez. azok a városi közigazgatási kerületek, vagy a vidéki országgyűlési választókerületek. a közoktatást nagyrészt normatív módon finanszírozzuk. tehát minden tankerület a gyerekszámmal arányos juttatáshoz jut. és lássuk, hogy a rendelkezésre álló pénzzel mihez tud kezdeni. ezek a közvetlen választott tankerületi főigazgatók egy nagyon erős országos hálózatot alkotnak. ez nem az, hogy összegyűltek tízen a budai villágból. hanem csak 1-2 lehet onnan. innentől kezdve a szatmári főigazgatóval egyenrangúak. ez a kiválasztottság tudattal nem fér össze. a hegemónia illúzióját is elvesztik. legyen egy zsidó tankerület. de az ne nagyon juthasson többlet forrásokhoz. a magyar cigányok se juthassanak kevesebbhez, de a magyar zsidók se többhöz. hanem annyihoz, mint egy átlag magyar. ez a szolidaritás. de erre azt mondják, hogy ők átlagosan több adót fizetnek. oké, de a cigányok kevesebbet. tehát akkor a cigány gyereknek is jusson kevesebb? a jobbik se mondja, hogy a cigány iskolába kevesebb jusson. hanem a zsidók akarják elérni azt, hogy az ő gyerekeik többet kapjanak, mert több adót fizetnek. rendben, de ez nem szolidaritás, hanem faji alapon való szerveződés. pont.

2016.01.25. 22:07:39

@unionista᠍᠍᠍᠍: csak röviden én nem birok ennyit gepelni. csak két pont.

1. a szokasos homogen csoportképző taktikád: bokros zsido, de akik ott voltak azok nem, najo akkor ők zsidobarátok. máris kész a homogén zsidó csoport. innentől lehet róluk mint zsidókról beszélni. szerencsétlen ősmszps munkásploretár nyugdijas all a tuntetesen, asse tudja mi az a zsidó, szoval azon öszintén meglepődne ha tudná, hogy hirtelen ő is az lett.

2. felőlem akár szerveződhetnek is a zsidóid akarmibe, de nekem semmivel se jobb mikor a fidesz szerveződik. aki jol gyűjtötte a kopogtatócédulát az kap majd valami poziciót/trafikot/stb idővel. ez igy egy nagy szar. ezek nekem ugyanolyan patkányok mint bármilyen háttérhatalom.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 22:13:55

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"miért nem lehet mondani, hogy az faji alapon szerveződik. a főszervezők fele zsidó, a másik fele zsidóbarát."

Mert akkor már eleve nem "faji alapon szerveződik": a "zsidóbarát" nem faj. Még ha toppantgatsz is.

"nem a gonosz fordult szembe a zsidósággal, hanem a többség."

Hamis dichotómia: a többség lehet gonosz.

Nagyon kis testreálló neked a barna ing ... vagy zöld, ha nemzetieskedni akarsz.

2016.01.25. 22:20:32

@Laptop7712:
a magyar népesség valós etnikai összetételét kellene felmérni. mert az egy kérdés, hogy a dunai és a tiszai almedence között van-e lényeges eltérés. mert lehetséges, hogy ezt a térséget
kepfeltoltes.hu/151017/tisza_basinb_www.kepfeltoltes.hu_.gif
egy kicsit máshoz kell szervezni, mint a dunántúlt. a tisza vagy a mellékfolyói mentén egy járásban a közgondolkodás vajon ugyan, mint egy dunántúli kerületben? én szeretek abban hinni, hogy ezek nagy felosztások, az örök kettébontások (nyugat és kelet népe) illúziók. és nem szabad ezek közé egy mély árkot ásni. a római birodalom így szerveződött:
upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/b/b2/Limesek_a_Duna_ment%C3%A9n..jpg
a török hódoltság pedig így.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d1/Magyar-_%C3%A9s_Erd%C3%A9lyorsz%C3%A1g_1629-ben_%28Pallas%29.jpg
erdély valamiért elkülönült. a reformáció valamiért tiszántúlon volt sikeres. de már az egyházszakadás idején is így nézett ki európa.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Great_Schism_1054_with_former_borders.png
tehát már az is egy dilemma, hogy csináljuk meg ezt a nyugat-kelet népe felosztást, vagy ne csináljunk. és ha igen, akkor legyen-e két konkurens korporáció, vagy inkább osszuk le a piacot és legyen kooperáció. a dunai autógyártás, a tiszai kötött pályás járműipar. csináljunk nyugatos ruhagyárat, ami a styl. és egy keletiest, ami a volk. a kereskedelemben összekeverednek. mindkettő megjelenik a skála röltex kínálatában. vagy lehet azt is mondani, hogy ez egy hülyeség. varrjon a szolganép pakisztánban. az a probléma, hogy nem nekünk varrnak. a magyarok a világpiacon fogyasztóként vannak jelen. csekély a termelői, a kereskedelmi kapacitás és nincs tőkekihelyezés csak tőkebevonás. ráadásul a világ minden irányából. a magyar gazdaságpolitika lényege, hogy boldog-boldogtalannak bérmunkát végzünk. a magyar gazdaság nem közép-európai, hanem közép-keleti (pakisztáni) mintára szerveződik.

my_anyád (törölt) 2016.01.25. 22:22:16

@neoteny:

nem a gonoszok fordultak szembe a zsidókkal, de megcsak nem is a tobbseg. a jobbik felfutott mert az mszp teljesen vallalahtatln lett, a szegenyebbek, idősebb ex-mszpsek bennuk latjak az őket támogató (de legalabb őket gyakran szóba hozó) pártot. szarnak azok a zsidókra, meg a filoszra. a bioszra nem egyre gyakrabban járnak pisálni ahogy öregszenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 22:23:53

@my_anyád:

unionista is, én is '44-ről beszéltünk.

2016.01.25. 22:23:53

@my_anyád:
egy kérdésem van: szerinted bokros lajos és tamás gáspár miklós miért vannak egy politikai platformon. mi kapcsolja őket össze. ha ez a liberalizmus nem faji alapon szerveződik, akkor mi alapján? és ha ez olyan nagyon sokszínű platform, akkor a magyar nemzeti liberalizmus miért nem fér bele?

my_anyád (törölt) 2016.01.25. 22:26:05

@neoteny: elnézést, én unionista azon elméletére reglektáltam miszerint most mar aztán kizavarja a nép a zsidókat a búsba.

my_anyád (törölt) 2016.01.25. 22:29:10

@unionista᠍᠍᠍᠍: miben vannak egy platformon? lehet van amiben 1 platformon vannak, lehet van amiben nem. lehet nem 1 dimenziósok. brutalisat mondok: lehet te sokkal tobbet gondolsz a zsidókra mint tgm meg bokros együttvéve.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 22:30:02

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"bokros lajos és tamás gáspár miklós miért vannak egy politikai platformon"

Csak a bohócok szerint vannak ők "egy politikai platformon".

2016.01.25. 22:48:31

@my_anyád:
dehogy nem a többség. és nem 44-ről van szó. nem a népirtásról. hanem a 20-as, 30-as évekről, amikor az antiszemitizmus kialakult. ennek az oka legalább részben a (filo) szemitizmus volt. tehát az egy hamis beállítás, hogy egyszer csak jöttek a gonosz nácik és és elvitték a szegény kis zsidókat a haláltáborokba. köves gyuri nagy ártatlan szemekkel nézett ki, hogy ez most micsoda. a sztori nem így indult. volt egy etnikai konfliktus. már a betelepítés problémás volt. és a bevándorlók kapcsán ezt játsszuk újra. az egyik csoport azt mondja, hogy neked többségi alapon nincs jogod megmondani, hogy itt ki élhet. a másik azt: hogyne lenne. az a kisebbség élhet errefelé, amelyik elfogadja a normákat. be tud és be akar illeszkedni.

lauder úr azt mondja, hogy ő csinál egy zsidó és zsidóbarát iskolát alapítványi jelleggel. valamelyik településen összeállt a többség és azt mondta, hogy ők is csinálnak egy alapítványi iskolát. erre jöttek a jogvédők, hogy ehhez nincs joga az ott élőknek. vagy mindenkinek van erre joga, vagy senkinek sincs. azok a magyarok is beengedtek volna rendes cigányokat. az alapítvány azt vesz fel, akit akar. pont úgy, mint lauder úr. mondok egy másik példát. a klubrádió tulajdonosa a b'nai b'rith kulturális egyesület. annak csak zsidó lehet a tagja. zsidóbarát se. ez nem faji alapon szerveződés? az atv igazgatója a zsidó hitgyülekezete vezetőjének a fia. nem azt állítom, hogy ebből következően gonoszak. mert ha valakinek van egy tévéje, akkor éppenséggel kinevezheti a fiát annak az élére. ez nem a magyar uram-bátyám, sógor-koma hanem kifejezett klánszerű szerveződés. nekem ezzel sincs problémám. úgy szerveződnek, ahogyan akarnak. csak azt gondolom, hogy természetes, hogy ezzel szemben egy ellenérdekelt politikai csoport fellép (és abban lesznek jobbos zsidók). és ebből következik a magyar közélet irracionalitása. régen nem számít az oktatás. te se arra reagálsz. nem a lényegi mondanivalóra, hanem az etnikai vonalra fókuszálsz.

2016.01.25. 22:56:46

@neoteny:
ugyanazokban a rádiókban, tévékben szerepelnek, ugyanazokban a lapokban publikálnak. ugyanazokon a politikai platformokon lépnek fel. mindkettő liberális. tgm ortodox liberális kommunista, bokros neoliberális, ortodox liberális kapitalista. ez rendben van. de ezen csoportosulás világképébe a magyar nemzeti liberalizmus már nem fér bele.

2016.01.25. 23:09:57

@my_anyád:
ugyanazokban a rádiókban, tévékben szerepelnek, ugyanazokban a lapokban publikálnak. ugyanazok a média tulajdonosok adnak nekik teret. ugyanazokon a politikai platformokon lépnek fel. mondván, hogy ők antifasiszták. ők a jók. és a rosszak a velük szemben álló nemzetiek a fasiszták. ők azt mondják, hogy nemzeti szabadság nincs, a liberalizmus többségi alapon nem szerveződhet. hanem az összes kisebbséget egy kiválasztott csoport vezeti. és ők majd harcolnak a szegény kis cigányokért, a szegény kis melegekért. ez mind rendben van. de a többség jogai nem érdekesek? és erre azt mondják, hogy nincs többség. hogyne lenne.

egysmás 2016.01.25. 23:14:56

@unionista᠍᠍᠍᠍: A többség bezáratta vasárnap a teszkót.

2016.01.25. 23:24:41

@zipe moha:
te azt gondolod, hogy a társadalom önmozgásában nincsen természeti törvények. úgy képzeled, hogy ha egy csoport faji alapon szerveződik, akkor nem lesz másik, amelyik ezzel szemben ugyanígy törzsi jelleggel lép fel. de lesz. és ezek előbb-utóbb összeütköznek. ez a tapasztalat.

filozofikusan mindkettő ugyanazt mondja: ha nem rekesztjük ki őket, akkor ők rekesztenek ki bennünket. a különbség biológiai. és ha valaki ezt ki merészeli mondani, akkor az is fasiszta. erre mondom, hogy a nénikétek.

2016.01.25. 23:30:17

@egysmás:
és akkor mi van. vége lett a demokráciának? lehetnek az üzletek vasárnap zárva. és nyitva is lehetnek. lehet így, lehet úgy is. sokkal jobbnak tartanám ha erről önkormányzati keretek között lehetne dönteni. de az egyik csoport országosan amit csak lehet ki akar nyitni. a másik amilyen külföldi csak lehet kizárni.

a magyar a lakosság többsége, a vidék döntő többsége a gazdasági értelemben a majdnem teljes zártságra szavaz. és szerintem egy ország így is lehet sikeres, feltéve hogy az kulturális nyitottsággal párosul és ebben a játszmában vannak szövetségeseink. nem kell teljesen kinyitni egy országot. miért kellene?

egysmás 2016.01.25. 23:35:52

@unionista᠍᠍᠍᠍: Annyi történt, hogy jött egy faszkalap geci, aki megtiltott _nekem_ valami olyan dolgot, amit ő nem akar megtenni.

Nah, ennyit ér a te nemzeti liberalizmusod.

2016.01.25. 23:47:41

@egysmás:
ezt egy közösség tiltotta meg NEKED. nem ölt meg, nem zárt börtönbe, de kétségkívül korlátozott. ha nem tetszik, akkor választhatsz másikat. sokkal jobb lenne ha ezekről nem kormányzati, hanem önkormányzati keretek között döntenénk. de ez utóbbit senki sem akarja. vagy minden ami csak lehet ki legyen nyitva, vagy minden külföldi ami csak lehet be legyen zárva. ez a két szélsőség van. erről nem én tehetek, mert egyikre se szavazok.

egysmás 2016.01.25. 23:53:29

@unionista᠍᠍᠍᠍: Mi a különbség a bolsevizmus és az között, amit tett a "közösség"?

Mellesleg, ha ezt a "közösség" tette meg, akkor a faszé" nem engedek róla népszavazni?

Tán csak nem azért, mert vége a demokráciának?

2016.01.26. 00:14:23

@egysmás:
a kormány egy nemzeti bolsevik politikát folytat és ezzel szemben nemzetietlen mensevik csoportosulások állnak. ez demokrácia, csak nem liberális, hanem illiberális. lehet menni a térre tiltakozni. ha csak 1,000 ember van, akkor az kevés. lehet mondani, hogy mert a magyar nép hülye. valamiért nem állnak oda. szerintem azért, mert a fővárosi zsidó baloldal és a mérsékelt jobboldali zsidókeresztények akarják a hegemón pozícióikat visszaszerezni. szerintem ez féligazságként megáll, de lehet mondani, hogy semmi ilyesmiről nincs szó. mindenesetre a magyar lakosság nem áll az úgynevezett demokratikus oldal mellé. a démosz hiányzik. és démonizálás folyik. orbán a sátán. a nacionalizmus a sátánizmus. a másik oldalról a gonosz zsidók. szerintem nem feltétlen gonoszak. de van egy klánszerűen szerveződő politikai csoport. én így látom, de lehet, hogy nincs. ezt majd a történészek eldöntik. valószínűleg hülyeség ezen ennyit vitázni. ha magyarországon demokráciát és változást akartok, akkor tessenek megnyerni a választásokat.

gellért mária 2016.01.26. 00:21:13

@zipe moha: Honnan veszed hogy nekem Bokros Lajos /nem Lala/az etalon, mert ezt én nem írtam. Azt írtam, hogy ki nem etalon , és nem azt írtam, hogy ki az. De,egyébként Pogátsa Z. egy a sok száz közül.
Ezt a pofátlanságot, hogy nem olvasod el rendesen amit írok, vagy ostoba vagy és nem érted, majd válaszodban számba adsz általam nem írt dolgokat..ezt a trükköt ismerem.Sokan csinálják ezt itt.
Na, ebben én nem vagyok partner.

gellért mária 2016.01.26. 00:33:26

@unionista᠍᠍᠍᠍: "Miért nem lehet mondani, hogy faji alapon szerveződik, ha a szervezők zsidók?"... Hát azért nem, mert nincs olyan hogy zsidó faj...emberi faj van. /Biológia I. osztály/Összetéveszted a fajt a vallással.

2016.01.26. 01:06:52

@gellért mária:
ha így jobban tetszik, akkor fajta jelleggel. a sémi (zsidók, zsidókeresztények, muszlimok) egy leszármazási sor. egy eredet. te azt mondod, hogy a magyar közéletben nincs törzsi jellege. és nincs semmiféle (filo) szemita-antiszemita háború. szerintem van. de ez csak egy feltételezés. amit alkotmányosan se megerősíteni, se megcáfolni nem lehet. mivel hivatalosan az sem lehet tudható, hogy egy parlamenti képviselő a magyaron kívül esetleg másik állampolgársággal rendelkezik. ezt a magyar népnek nincs joga megismerni. ilyenkor azt szokták mondani, hogy a jobboldalon is vannak zsidók. ez a hegemóniára törekvés teóriáját csak erősíti.

de lehet, hogy ez egy téves feltételezés. és az egy képtelen állítás, hogy a fővárosi liberális zsidóság összetart és a többségi nemzeti liberalizmussal szemben áll. és az is egy képtelen állítás, hogy a zsidókeresztények a nemzeti kereszténységgel faji alapon (fajta jelleggel) szembe helyezkednek. az egy véletlen, hogy jelenlegi magyar bíboros zsidó és az azt megelőző is zsidó volt. én nem vagyok antiszemita. felőlem lehet a római katolikus bíboros egy kikeresztelkedett zsidó. a vatikán a zsidókeresztény egyház központja. de ha a magyar nép nemzeti keresztény egyházat akar, akkor miért ne lehetne olyat szervezni. ha briteknek vagy a skandinávoknak szabad, akkor felteszem a magyarok sem alsóbrendűek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 02:07:02

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"tgm ortodox liberális kommunista, bokros neoliberális, ortodox liberális kapitalista."

A kommunista nem lehet liberális. Mint ahogy a nemzeti szocialista sem. Viszont mindketten etatista-kollektivisták és antikapitalisták.

Több közös van TGM-ben és Vonában mint bármelyikükben Bokrossal.

Csak a bohócok szerint van TGM és BL "egy politikai platformon".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 02:25:52

hvg.hu/tudomany/20160125_Egy_masodperc_alatt_rakta_ki_a_Rubikkock

Miért angolul beszélnek a Rubik-kocka világbajnok automatizált kirakógépének fejlesztői?!

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 02:34:07

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"lehetnek az üzletek vasárnap zárva. és nyitva is lehetnek. lehet így, lehet úgy is."

Vasárnap nyitva tartó üzletek nem kényszerítenek senkit arra, hogy vasárnap Mammon templomaiban áldozzon.

De a vasárnap zárva tartó üzletek kényszerítik a vásárolni akarókat hogy ne vásároljanak.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 04:08:18

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"ezt egy közösség tiltotta meg NEKED. nem ölt meg, nem zárt börtönbe"

És hogyan szerez érvényt a tiltásnak "a közösség"? Nem a magántulajdontól (pénzbünti), szabadságtól (fogda/börtön/fegyház) és az élettől (közvetlen vagy közvetett utakon történő) megfosztás által?

(Nem mellesleg: a lincselő csőcselék is "egy közösség").

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.26. 05:52:43

@Laikus Érdeklődő:

Nyilván így van.

Egyetlen tőkés sem fogja túlfizetni a munkát. Pontosan ezért abszurdum X vagy Y tőkést hibáztatni. Az ügy rendszerhiba, nem a "gonosz tőkés" hibája.

zipe moha 2016.01.26. 06:53:23

@gellért mária: kedves mária ...nem értelek...ezt most túltoltad...mint unionista a zsidózást...:))

ui:a fafejűség ( szemellenzős dogmatizmus) ellen tiltakozom...akár honnan is érkezik..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 08:16:18

@zipe moha:

"kedves mária ...nem értelek"

Ennek két oka is lehet.

"a fafejűség ( szemellenzős dogmatizmus) ellen tiltakozom...akár honnan is érkezik.."

Van olyan is, hogy nem kell érkeznie sehonnét ... mert már helyben van.

kiir 2016.01.26. 09:06:22

@unionista᠍᠍᠍᠍:
A kognitív képességek magukban foglalják a leíró és a normatív állítások használatának a képességét. Magyarul: ha nincsenek meg az alapfogalmaid, nem tudsz gondolkodni sem. (Kb. ez az egyik fő baj az általad és a kormány által favorizált kocsmapolitizálással.)

A balfaszt meg azért írtad, mert mindig sértegetni kezdesz, ha rövidre akarod zárni a vitát, de nincs hozzá érved.

@zipe moha:
"a valóság pedig tényállapot melyet mindkét vélemény közelít...más oldalról, más igazságtartalommal"

Ebben egyetértünk, induljunk ki innen. Madár István és Pogátsa Zoltán között a "tényállapot közelítésében" az a különbség, hogy míg MI egy adott módszertan alapján (amit te uralkodó kurzusnak hívsz, én közgazdaságtannak) következetesen épít föl egy gondolatmenetet, addig PZ egy gondolatmeneten belül több, egymást kizáró módszertant használ anélkül, hogy észrevenné. Neki csak az a lényeg, hogy kijöjjön a kívánt végeredmény. Ebben az esetben először felveti, hogy a neoklasszikus közgazdaságtan mint olyan tévedés, és ezt a neoklasszikus közgazdászok már a 60-as években elismerték. A következő bekezdésekben viszont mégis elfogadja a neoklasszikus közgazdaságtan MI által felvázolt trendvonalát, és azt bizonygatja, hogy ha egy MI által figyelembe nem vett tényezőt figyelembevesz (ugye a szakszervezeteket), akkor azzal kicsit pontosítani lehet a neoklasszikus trendvonalat. Szóval fasza: a gondolatmenet elején nem fogadja el, a végén meg mégis elfogadja a termelékenység-alapú magyarázatot. És ez sok más cikkére is jellemző. Ezért nem tartom komoly embernek, nem pedig az akármilyen elkötelezettsége miatt.

Ha jól látom, te a végeredménye szempontjából minősítesz egy gondolatmenetet, nem pedig a forrásai és az építkezése alapján. Vagyis neked az a jó gondolatmenet, ami ugyanoda jut, ahol te már a gondolatmenet előtt is voltál. Hát hogyan fogsz így új dolgokat tanulni az életben?

kiir 2016.01.26. 09:11:43

@unionista᠍᠍᠍᠍:
A kognitív képességek magukban foglalják a leíró és a normatív állítások használatának a képességét. Magyarul: ha nincsenek meg az alapfogalmaid, nem tudsz gondolkodni sem. (Kb. ez az egyik fő baj az általad és a kormány által favorizált kocsmapolitizálással.)

A balfaszt meg azért írtad, mert mindig sértegetni kezdesz, ha rövidre akarod zárni a vitát, de nincs hozzá érved.

@zipe moha:
"a valóság pedig tényállapot melyet mindkét vélemény közelít...más oldalról, más igazságtartalommal"

Ebben egyetértünk, induljunk ki innen. Madár István és Pogátsa Zoltán között a "tényállapot közelítésében" az a különbség, hogy míg MI egy adott módszertan alapján (amit te uralkodó kurzusnak hívsz, én közgazdaságtannak) következetesen épít föl egy gondolatmenetet, addig PZ egy gondolatmeneten belül több, egymást kizáró módszertant használ anélkül, hogy észrevenné. Neki csak az a lényeg, hogy kijöjjön a kívánt végeredmény. Ebben az esetben először felveti, hogy a neoklasszikus közgazdaságtan mint olyan tévedés, és ezt a neoklasszikus közgazdászok már a 60-as években elismerték. A következő bekezdésekben viszont mégis elfogadja a neoklasszikus közgazdaságtan MI által felvázolt trendvonalát, és azt bizonygatja, hogy ha egy MI által figyelembe nem vett tényezőt figyelembevesz (ugye a szakszervezeteket), akkor azzal kicsit pontosítani lehet a neoklasszikus trendvonalat. Szóval fasza: a gondolatmenet elején nem fogadja el, a végén meg mégis elfogadja a termelékenység-alapú magyarázatot. És ez sok más cikkére is jellemző. Ezért nem tartom komoly embernek, nem pedig az akármilyen elkötelezettsége miatt.

Ha jól látom, te a végeredménye szempontjából minősítesz egy gondolatmenetet, nem pedig a forrásai és az építkezése alapján. Vagyis neked az a jó gondolatmenet, ami ugyanoda jut, ahol te már a gondolatmenet előtt is voltál. Hát hogyan fogsz így új dolgokat tanulni az életben?

zipe moha 2016.01.26. 10:46:19

@neoteny: "Van olyan is, hogy nem kell érkeznie sehonnét ... mert már helyben van. "

...mint beismerés elfogadom, de ne kívánd szaporítani az által, hogy megosztod...:)

ui: fafejként a smirglihez ne közelíts mert lecsiszol..:)))

2016.01.26. 10:49:33

@neoteny:
a szabadság az, hogy nem kötelező a többségi magyarokkal együtt élned. választhatsz másik közösséget. nyilván az lenne a jobb ha kormányzati ajánlások mellett önkormányzati rendeletalkotás lenne. és ha nem tetszik a szabályozás, akkor másik várost, vagy városrészt lehetne választani lakóhelynek. vagy egy másik faluközösséget.

mondok egy példát. máriapócs görög katolikus hitközség. egy olyan közösség, ahol a valláson alapul a gazdaság és a kultúra. mert a tradicionális búcsújárás a legnagyobb idegenforgalmi attrakció. ebből van bevételük. egy ilyen közösség akár azt előírhatja, hogy mindenki járjon rendszeresen templomba. azért, hogy mindenki tanuljon meg egy kicsit papolni. valaki mondhatja azt, hogy ez az egész könnyező szűz mária egy hülyeség. nehogy már előírjanak NEKI ilyet. és lepisálja az oltárt ha ott jön rá a szükség. erre a válasz az, hogy ne lakjon máriapócson. ha elég sokan vannak, akik azt mondják, hogy ez az egész búcsújárás meghaladott, akkor hozzanak létre egy települést. mondjuk újpócs néven. lehet, hogy egy ott születő gyerek azt mondja, hogy sokkal jobb lenne búcsújáró helyen élni. ha felnő, akkor költözzön oda. vagy ahová akar.

magyarországon az egymással versengő politikai elitek osztatlan főhatalmat akarnak. nagyon kevés ember akar valós önkormányzatiságot. magyarország brutális módon túlközpontosított. a fővárosi értelmiség ahhoz szokott, hogy az ország felett uralkodhat. budapest a kárpát-medencére egészére lett méretezve. ezért a koncepció az volt, hogy amerikai típusú világvárossá válik. globális kereskedelmi szolgáltató központtá. a zsidóság vezetésével. ez volt a demszky éra. a budapesti zsidóság nem azt mondta, hogy akkor legyen egy mini new york, hanem eladták a külföldnek a kereskedelmi ingatlanokat, a kereskedelmi bankokat, a kereskedelmi médiát. helytartó szerepre vállalkoztak, szétlopták a várost és szétverték az országot. persze a tarlós éra se jobb. orbán vezetésével azt mondják, hogy elsősorban a belpolitikai igényeket, a magyar embereket kell kiszolgálni. miközben persze ők is kiszolgáltatnák az országot az oroszoknak, vagy kínának. a nemzeti populizmus cigánykodás valójában. elmegy ulánbátorba. és gazsuál. azt mondja, hogy összesen két sikeres nemzet van a világon. az egyik a mongol és a magyar. fogjunk össze. a nyugat ellen. nyugaton azt mondja, hogy nyugat fogjon össze a keresztény magyarországgal azért, hogy megvédjük a keresztény európát az idegenektől. kizárjuk az iszlámot. de az araboknak azt mondja, hogy mindenkinek a koránt kellene olvasni, mert nem itt tartana a világ. az alapprobléma az, hogy a magyar gazdaság gyenge. orbán azt mondja, hogy nemzeti nagytőkéseket teremt. de ezek legfeljebb a hagyományos feldolgozóiparba invesztálnak. ott is leginkább csak azért, hogy állami megrendelésekhez és visszatérítésekhez jussanak. mert különben nem éri meg. a magyar egy kicsi és szegény piac. a kárpát-medence egészében kellene gondolkodni. kereskedelemben az adriai szabadkikötőkkel együttműködni. és azt mondani: "made in greater hungary" (vö. great britain). és ha az termék kroát, akkor adjuk el _croatia_, _hrvatska_, _zagreb_ vagy _adria_ márkajelzéssel. a tótok árujára írjuk rá, hogy azt _slovensko_ produkálta. a magyarra azt, hogy _magyarország_. azt, hogy _pannónia_, _hunnia_, _kárpátia_, _danubius_, _tisza_, vagy _balaton_. ezek földrajzi árujelzők. ez nem zárja ki a családi márkákat. kis és középvállalatként ezek alá besorolódhatnak. és ha kinövik magukat, akkor önállóan kiléphetnek a világpiacra. ez a zárvatermők gyümölcsöző logikája. a termőlevelek megvédik a magkezdeményeket. ezt az ortodox zsidó kultúra elutasítja. a zsidó nacionalisták (a zsidó jobboldal) ez úgy ahogy értik. és ebben akár részt is vennének. az zsidó liberálisok (a zsidó baloldal) ezt dogmatikus módon elutasítja. és a zsidókeresztények is melléjük állnak. ebből nemzeti kereszténység következik. orbán és vona ezeknek előfutárai. de lehet, hogy katonai diktatúra és polgárháború következik. és persze az is lehet, hogy semmi sem változik.

2016.01.26. 10:53:56

@kiir:
az rendben van, hogy személyeskedsz. én is ezt teszem. de ezen túl próbálj már valami egyeneset állítani. és ne csak a másikat becsmérelni, vagy elmagyarázni, hogy a magyarok mennyire szar szemét emberek. lehet menni amerikába. ott szuper szabadságjogaid vannak, hogy befolyásold a közéletet.

zipe moha 2016.01.26. 10:58:32

@kiir:
1. a kivánt eredmény ( kurzus eredmény) kijövetelének szándékát én Madárnál érzékelem
2. PZ egy gondolatmeneten belül több, egymást kizáró módszertant vet össze...tudatosan.

a közgazdasági közbeszédben ( és nem csak abban...) minden napivá váló disszonancia oka ...amit egyébként jogosan érzékelsz,hogy szerintem lassan felejtősek lesznek a 19.századi politikai-kategória fogalmak...antagonisztikius ellentétek feszítik fel a valós tartalmat a köré kreált keretekből.. így például nem helyes "ellenesnek" nevezni valamit...ami valaminek az érdekében nyilvánul meg...elismerem az új leíró fogalmak még nincsenek készen....a hatalom pedig az oldalazás minél jobban megosztó fenntartásában érdekelt , nem az asszertivitásban..

ebből pedig az következik, hogy a dogmmatikus, tanult kurzus eredményekből építkező gondolkodás elégedetlen az saját kimenetével..( nem lel magyarázatra... sem nyugvópontra)..ezt pedig kivetíti ( magára nem/ vagy alig képes..tehát nem / vagy alig fejlődőképes..) az újszerű szintetizáció kritikájára..

egyszerűen fogalmazva..Pogátsa előtt van út a folytatásra...Madár előtt nincs...zsákutca kijárat nélkül( nemszeretem kijáratokkal..)

2016.01.26. 11:12:11

@neoteny:
tgm azt mondja, hogy a tőkés társaságok vagyonát fel kellene osztani. és ezek után teljes szabadságban uralkodók nélkül élhet az emberiség. tgm anarcho-kommunista, te anarcho-kapitalista vagy, ahogyan bokros is. mindkét elképzelés az ortodox liberalizmuson alapul. csak az egyik az ortodox kommunizmussal, a másik az ortodox kapitalizmussal kombinálja. ez a három ortodoxia a zsidó kultúrából ered. a magyar társadalom többsége nem ortodox.

maxval a birca is azért meg nem értett, mert ő teljes nyitottságot vagy zártságot akar. korábban bajnait támogatta. aztán rájött, hogy az teljes kiszolgáltatottságot jelent a nyugat felé. ezért inkább befelé kellene zárni bulgáriát. nekik a fekete tengeren megérné kereskedni az oroszokkal. a magyaroknak pedig árut cserélni a monarchiában és dunai német szövetségi keretek között kereskedni a balkánnal. ortodox és a nem ortodox kereszténységben a közös az, hogy mindkettő azt mondja, hogy piacot védeni kell. a zsidók azt, hogy ez tilos. a gazdasági szabályozás egy része vallás. összefügg a származással és a szocializációval is. de szociálliberális politikai kísérlet elbukott európa keleti, de lehet, hogy a nyugati felén is.

2016.01.26. 11:14:03

@zipe moha:
pogátsa sem mondja meg, hogy mit kellene csinálni. csak azt, hogy valamilyen alternatív ökopolitika kellene. rendben van. de az konkrétan micsoda.

zipe moha 2016.01.26. 11:29:45

@unionista᠍᠍᠍᠍: ..nem csodálom, ha olvasgatja a hozzád hasonlókat (is), akik megjelenése a kurzus által támasztott mechanizmusok entrópiájának önvédelmi mechanizmusai eszközei ( anakronizmus, hisz pont a kurzus ellen tiltakoznak... de semmiből nem tanulnak és mindent elfelejtenek..:) sebaj...majd a kényszerek..

ui: ez mind volt már...gyújtsd ki az idevonatkozó történelmi analógiákat ..és értelmezed..amíg nincs új leírást adó...belátom ez nem könnyű, hatalmas a manipulációs nyomás...

2016.01.26. 12:09:25

@zipe moha:
pogátsa egy balfasz. mert ő nem érti, hogy az egész ökologikus gondolkodásból az állami gazdaságokat a háztáji gazdálkodással kombináló mgtsz, áfész, duna és tisza füszért és ehhez hasonlók következnek. vidékies agrárszocializmus (aka. vidékies kommunizmus) reloaded. kádárizmus 2.0. ezt moldova györgy érti. ő zsidó. és érti. de ő is nagy antifasiszta. ezért ő is a zsidó atv egyik sztárja. mert másképp semmiféle nyilvánosságot nem kapna. ő is harcol a sötét diktatúra ellen. ahogyan schiffer is. aki felismerte, hogy ez a kultúrkampf nem vezet sehova. de nem nagyon tud mit csinálni. egyrészt őket is az amerikai követség tolta be a magyar parlamentbe. az éceszgéberek kitalálták, hogy álljanak össze a mérséklődő vonával. mert így leszerelhetik a jobbikot. de abból egy kutya-macska koalíció lesz. a jelenlegi felállásban nincs politikai megoldás. új pártoknak semmi esélye. a pkp nem 1,000 de 100 embert se tud az utcára vinni egy 10 milliós országban.

magyaroszág jelntős része irányított kapitalista módon képes működni. a tisza-medence majdnem biztosan. a szamoshát, a bodrogköz, a sajó-hernád vidéke, a zagyva folyása, a hortobágy-berettyó és körösök vidéke a szövetkezeti működést tudja felvenni. de ez még kevés. mert ha nem ad megrendést egy formálódó középeurópai bundeswehr, nincs szövetségi ipar, akkor az ország továbbra is működésképtelen. az önmagában kevés, hogy gyártunk hímzett terítőt, fonott kosarat és cirokseprűt. szövetségi ipar kell és keleti piacok.

a politikai megoldáshoz még mindig orbán áll a legközelebb. azzal együtt, hogy szétlopják az országot, a vejnek kell egy kastély, a szomszédnak egy disznászat, a kert végébe stadion, matolcsy és az mnb urizál és festményeket vásárol. senkinek sem tetszik, de ezzel szemben a semmiféle konkrét elképzelés sem áll. ideologizálás van. a szexista, etnicista kiszolólásokra csak azért van szükség, hogy ezt felszámolja. a biosz erősebb, mint a filosz.

zipe moha 2016.01.26. 12:12:24

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...a közgondolkodás...és ebből következően a közbeszéd evolúciós késedelemben vesztegel....a reálfolyamtok már meghaladták megelőző állapotokat...ezt pedig követni fogja a közgondolkodás megváltozása, melyet a kényszerek fognak előállítani....
nézz egyet: "...nahát, nincs ellenzék?!!" na, hát ..igen..micsoda felfedezés 23 évvel ezelőtt még ért is volna valamit...:)...( akkor is csak ez volt...csak az álca félrecsúszott / lehullott:)

zipe moha 2016.01.26. 12:14:57

@unionista᠍᠍᠍᠍: egyre inkább rögeszmés fejlődésképtelen egyednek tűnsz...várj utána nézek mit is ír Az én fejem-ben a festő az ilyen egyedekről..:))))

zipe moha 2016.01.26. 12:19:25

@zipe moha: ja , bocs az egy másik könyv ( értékesítés technológia:)...Az én Harcom-ban nézek utána..

zipe moha 2016.01.26. 12:21:38

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...szót se veszteget...én is ezt fogom tenni..

2016.01.26. 12:25:02

@zipe moha:
lehet fasisztázni. tökéletesen produkálod az átlagos humán értelmiséget, aki a mondanivalóból képtelen a lényegre fókuszálni. személyeskedni én is tudok. egy
karakter nélküli ostoba semmitmondó vén hülye vagy. ezzel most jobb? nesze. a lényegi mondanivalód micsoda?

zipe moha 2016.01.26. 12:29:34

@unionista᠍᠍᠍᠍: ..hogy miközben "új nemesség" szükségességéről vizionálsz...magad nem hozod azt a szintet sem a mi egy strukturál és kulturált vita-vagy építő jellegű párbeszéd -kezdemény alapfeltétele...szerintem már a sanyi rád szólt, hogy megrekedtél két világ között...egyikhez sem tartozol, de mivel szeretnél ezért kompromittálódsz valami mellett amiről az gondolod hogy lehetővé teszi a befogadásodat....te tudod, az eredmények majd igazolnak...vagy cáfolnak..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 12:39:59

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a szabadság az, hogy nem kötelező a többségi magyarokkal együtt élned."

A szabadság az is, hogy a rablógyilkos felszólítására: "pénzt, vagy életet!" átadod a pénzedet.

"ezt egy közösség tiltotta meg NEKED. nem ölt meg, nem zárt börtönbe"

És hogyan szerez érvényt a tiltásnak "a közösség"? Nem a magántulajdontól (pénzbünti), szabadságtól (fogda/börtön/fegyház) és az élettől (közvetlen vagy közvetett utakon történő) megfosztás által?

2016.01.26. 12:41:22

@zipe moha:
a személyeskedést értem. a lényegi mondanivalód micsoda?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 12:47:49

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"tgm anarcho-kommunista, te anarcho-kapitalista vagy, ahogyan bokros is."

Erősen kétlem, hogy Bokros Lajos anarcho-kapitalista lenne. Viszont a magántulajdonon alapuló szabadpiaci/szabadversenyes kapitalizmus pártján áll, amint TGM semmiképpen.

2016.01.26. 12:49:50

@neoteny:
magyarországon ebben áll a szabadság. ha nem tetszik, akkor el lehet menni. ez nem jó, de ez van. én sem tudok jobbat mondani. mivel az ellenzékben ugyanaz a néhány tucat leszerepelt politikust permutálják a megbízóik. miért nincs a liberálisok közül valaki mondjuk békéscsabáról, vagy szigetvárról. nem egy zsidókeresztény, hanem egy igazi szigetvári. egy magyar. aki nem ron werber tanítványa, vagy ellentanítványa. az ellenzék ezekkel az emberekkel van tele. és ők alkalmatlanok arra, hogy a magyar népet bármilyen szinten megértsék. arra végképp, hogy konkrét elképzelések birtokában vezessék. ezért az ideológiájuk az, hogy ezt majd megoldják a multik. vagy az, hogy nem kellenek multik. ezt mondja az lmp. de hogy mégis mi kellene helyette azt már ők sem mondják meg. engem nem zavar, mivel nincsenek politikai ambícióim. szóval ezek az emberek nem kis közösségeket vezetve lépésről lépésre emelkedtek fel, hanem egyszerűen betolták őket a politikába. szimplán hazaárulók. amíg ilyen az ellenzék addig nem érdekel, hogy eltapossák őket. értük nem kár. ennyi.

zipe moha 2016.01.26. 12:50:07

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...hogy a kísérleted lezárult...magad zártad le

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 12:57:07

@zipe moha:

"a fafejűség ( szemellenzős dogmatizmus) ellen tiltakozom...akár honnan is érkezik.."

Ez honnét érkezett?

"...az egyetlen reális szemléletű, úgy -ahogy független,valamire való, alkalmas közgazdász szakember Pogátsa Zoltán...magyar bérügyben (is) az ő álláspontja tükrözi vissza leginkább a tényeket és a magyar valóságot...és ez nem ízlés kérdése...hozzá képest fel lehet ismerni, hogy a többi vélemény nyilvánító mennyire elfogult vagy egy irányzat megbízott képviselője.."

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 13:00:42

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"magyarországon ebben áll a szabadság."

Mo-n "a többség" posztmodern lett?

zipe moha 2016.01.26. 13:05:16

@neoteny: ...írhattam volna hogy @neoteni az új világító közgazdasági zseni...de nem az...mit csináljak??..:9
én semmit, húzz bele a liberális doktrína alapján nyílt a verseny szabad a pálya...

ui: mondjuk unionistának igaza van abban, hogy sokat számít a kiinduló állapot...ahonnan te indulsz ( a dogmatikusan iskolázott , konform személy állapota) az inkább hátrány a jövendő leképezésének útjában...mint előny...de ne add fel..még befuthatsz...szurkolok, mikor startolsz???...:)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 13:07:29

@zipe moha:

"írhattam volna hogy @neoteni az új világító közgazdasági zseni"

De nem azt írtad, hanem Pogátsa Zoltánról írtál egy adulatív apologetikát.

zipe moha 2016.01.26. 13:11:38

@neoteny: ..kezdetnek megteszi " A bér-és jövedelem egyenlőtlenség a 21.-század globalizált gazdaságának mellékterméke" című tanulmányod amit szívesen olvasok ...ha közkinccsé tesze...és ha megírod előtte...

ui...a címben már segítettem...valamit te is csinálj?!..:)))))))

zipe moha 2016.01.26. 13:14:30

@neoteny: ...nem azt írtam presze ..pedig szívesen büszkélkednék azzal , hogy az új zseni @neoteny a komment társam..." képzeljétek...napi szinten beszélünk el egymás mellett..úgy ám.."milyen jó is lenne...de egyelőre inkább elhallgatom...:))

zipe moha 2016.01.26. 13:21:46

@neoteny: ...arra utalsz..hogy nem maradt már tered a kibontakozásra???....a hozzáállásod az lehet a gond...állj az közgazdaságtan elkerülhetetlen evolúciójának élére...de itt már csak tippelni tudok...ehhez a magassághoz már nem érek fel..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 13:22:04

@zipe moha:

"nem azt írtam presze"

De nem ám; ezt írtad:

"...az egyetlen reális szemléletű, úgy -ahogy független,valamire való, alkalmas közgazdász szakember Pogátsa Zoltán...magyar bérügyben (is) az ő álláspontja tükrözi vissza leginkább a tényeket és a magyar valóságot...és ez nem ízlés kérdése...hozzá képest fel lehet ismerni, hogy a többi vélemény nyilvánító mennyire elfogult vagy egy irányzat megbízott képviselője.."

amiben egy szó sincs arról, hogy miért alacsonyak a magyar bérek, vagy miért lenne Pogátsa Zoltán elemzése helyesebb, mint Madár Istváné vagy Oblath Gáboré.

2016.01.26. 13:23:44

@neoteny:
mindkettő anarchiát akar. csak tgm szélsőbaloldali, kommunistát. bokros pedig kapitalistát. bokros azt mondja, hogy alacsony, leginkább zéró újraosztás kellene. ez magyarországon családok millióit nyomorba döntene. bokros azt mondja, hogy ez nem lehet másként. az állam lehetőség szerint mindenből vonuljon ki. és ne is osszon újra semmit. magyarul a pénzt kizárólagos jelleggel a magánbankok generálják. így a világbank megbízottjaként ő lenne a szuperász. ez anarcho-kapitalizmus. capitalism = free capital market értelemben. én nemzeti liberális vagyok. azt mondom, hogy a zsidóság és a zsidóbarát értelmiség szerveződjön hitközségekbe ha akar. ahhoz, hogy globális hálózatot nem szükséges a főhatalom. nem feltétlen kell az ország felett uralkodni és hegemóniára törni. hanem elegendő néhány pártoktól független önkormányzati közösség. és ezek majd összekapcsolódnak. csak ezt 0 darab zsidó gondolja így. ha zsidó lennék, akkor is ezt gondolnám. és ez esetben 1 zsidó gondolná ezt. a többi harcol a sötét diktatúra ellen. harcoljon. én csak bohóckodok. lehet fasisztázni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 13:24:00

@zipe moha:

Arra utalok, hogy te egy intellektuális pompomlány vagy.

zipe moha 2016.01.26. 13:28:41

@neoteny: ...és te vagy rajtam a szoknya...vigyázz le ne csússz, mert akkor kiderül hogy nem lány vagyok hanem fiú...

szóval kb megfutamodtál...sajnálatos

Laikus Érdeklődő 2016.01.26. 13:29:11

@BircaHang Média: Soha nem írtam, hogy a munkabérkülönbség a gonosz (vagy inkább kapzsi) tőkések hibája. A közszféra béreiben is hasonló különbségek vannak Ny és K Európában.
Sőt a brüsszeli bürokrata elit se töri magát azért, hogy ezek a különbségek kiegyenlítődjenek.
Erre mondaná az egyszeri kocsmapolitizáló, hogy "Egy brancs maguk mind, ne is tagadja"

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 13:30:37

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"mindkettő anarchiát akar."

Bokros gazdasági/piaci anarchiát "akar" (amit nem kell akarni, ugyanis az a gazdaság természetes állapota). TGM ezt nem akarja, sőt.

"alacsony, leginkább zéró újraosztás kellene. ez magyarországon családok millióit nyomorba döntene."

Ezt még nem mutattad meg, csak pusztán állítod, bármiféle támogató érv nélkül.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 13:32:27

@zipe moha:

Betűzzed csak:

P-O-G-Á-T-S-A! P-O-G-Á-T-S-A!

Ettől biztos lelkesedik majd a közönség egy része.

zipe moha 2016.01.26. 13:33:58

@neoteny: ugyan az a kommunkációs eszköz nem mindig működik...néha váltogathatnál..ha csak ez van akkor be kellene szerezni legalább egy másikat is...
..."amiben egy szó sincs arról, hogy miért alacsonyak a magyar bérek,.."

kíír-el leveleztem abban ! van benne...te ha zöldségért mész a húsboltba mész be??... látod,ezért élsz már egy ideje szalonnán, mert a húspultban húsok vannak ..( remélem , ha zöld attól még visszarakod..brr...és nem veszed meg petrezselyem helyett:)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 13:42:20

@zipe moha:

"ugyan az a kommunkációs eszköz nem mindig működik"

Igen, te már többször kifejezést adtál a személyes értetlenségednek ez alatt a poszt alatt ("senki nem tud követni", "nem értelek") -- amivel explicit módon demonstráltad hogy problémád van gondolatok megértésével.

zipe moha 2016.01.26. 13:42:32

@neoteny: ..gyerekes vagy...
pontosabban megfutamodtál..

"Bár nem vagyok egy Csernyus Imre...de akarsz róla beszélni?..:))
ui: kanadában mennyit szoktak kérni óránként egy therápiás ülésért...csak , hogy tudjam mennyit fektetek a barátságunkba...:))))

zipe moha 2016.01.26. 13:48:08

@neoteny:

" nyugodj meg...lazits...vegyél mély lélegzetet....előtted egy kép, mit látsz?...nem az, egy másik....semmit...jellemző"..innen folytatjuk...:)))

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 13:51:26

@zipe moha:

A gyerekek nyitottak a világra. Te -- eddig -- csak a fafejű zártságodat demonstráltad.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 13:56:23

@zipe moha:

Folytathatod az értetlenkedésedet: de attól nem haladsz sehová.

Ezt írtad korábban:

"elismerem az új leíró fogalmak még nincsenek készen"

Akkor dolgozd ki őket; vagy keresgélj a világban. De az "1%! 1%!" csak intellektuális pompomlánykodás az "új leíró fogalmak" megléte és használata nélkül.

2016.01.26. 14:07:27

@neoteny:
az, hogy mi a gazdaság természetes állapota szerintem biosz. és van egy tippem, hogy sém, kám és jáfet fiai erről nem pontosan ugyanazt gondolják. kám nemzé kust. kus nemzé nimródot. nimród nemzé magort. egyes feljegyzések szerint jáfet nemzé őket. hunor és magor fiai mindenesetre "rendet" akarnak. nekem így tűnik. és innentől kezdve törzsi jellegű ideológiai vita. sémiták beállnak egy oldalra gágogni. és velük szembe az összes többi béget.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 14:34:22

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"hogy mi a gazdaság természetes állapota szerintem biosz"

És kultúra: hogy milyen eszközökkel hogyan oldják meg az emberek a szűkös erőforrásokat meghaladó igényeik kielégítését.

Minden "nemzet" tagjai termeltek, kereskedtek és fogyasztottak emberemlékezet óta. Sőt az emberemlékezet előtt is: régészeti nyomai vannak annak, hogy kőszerszámok anyagául szolgáló kőzetek ezer kilométerekre eljutottak a természetes előfordulási helyeiktől. Azok a "nemzetek", amelyek "önellátóak" voltak, meg szépen kihaltak: ld. pl. bizonyos Tasmániában élt embercsoportok esetét.

A munkamegosztás/specializálódás és az ezzel szervesen együvé tartozó kereskedelem több tízezer éves kulturális technológia: egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy biológiai/genetikai alapjai vannak, ti. reproduktívan (is) sikeresebbek voltak azok az egyedek amelyek sikeresebbek voltak a termelési specializálódásban és a kereskedelemben.

Persze rátelepedni a termelőkre, kereskedőkre és fogyasztókra, "rendet" tartani, adókat szedni -- vagyis más munkájából megélni -- is tud előnyt jelenteni. De a kizsákmányoltak (akiktől erőszakkal veszik el a javaikat) mindig is megpróbáltak védekezni ez ellen -- több-kevesebb sikerrel. Ez az, amit "szabadságvágynak" hívunk: szabadnak lenni az önkénytől, még ha azt az önkényt "a többség" nevében gyakorolják is.

Laikus Érdeklődő 2016.01.26. 14:53:37

@neoteny: Félő, hogy egy válságoktól terhelt világban nem lesz olyan erős vezetés, amely képes levezényelni a kihívásokat. Miközben ugyanis a világgazdaság növekedése lassul, a pénzügyi piacok pedig erős volatilitást mutatnak, szükség lenne erős és határozott kormányokra.

Laikus Érdeklődő 2016.01.26. 15:05:46

@Laikus Érdeklődő: Ja, ezt nem én mondom, hanem a davosi technokrata elit.

De nem csak egy laikus, hanem a bullshit-generátorok készítői is sokat tanulhatnak a Világgazdasági Fórum bölcs résztvevőitől:
"A globális gazdaság egyes részei erős mozgásokat mutatnak, de ezek a részek nem igazán tudnak megfelelően kommunikálni egymással"

"Reményét fejezte ki ugyanis, hogy megvan a szokásos eltérés a piacok és a gazdaság között, ám hangsúlyozta, túl sok a precedens nélküli faktor, hogy bárki bármit bizonyossággal mondhasson."

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 15:49:34

@Laikus Érdeklődő:

No de épp' ez az alapkérdés: az "erős és határozott" kormányok "megoldásokat" nyújtanak-e ... vagy pedig ők okozzák a problémákat (ha nem is az összeset, de a túlnyomó részüket).

Pinochet diktatúrája Chilében "erős és határozott" volt (bele is került valami 3,000 chilei életébe, és még többek szabadságába). De épp' gazdasági szempontból liberális volt -- amivel Chilét egy olyan fejlődési pályára helyezte (egészen pontosan hagyta azt, hogy a chileiek fejlesszék a gazdaságukat) ami az országot Dél-Amerika legsikeresebbjévé tette sok mutatóban.

Aztán eljött a politikai élet liberalizációja is: olyannyira, hogy ma már szocialista kormánya van Chilének. Kívánatos lenne az hogy ez a kormányzat "erős és határozott" legyen, mint pl. az Allende-kormány volt, mielőtt azt erőszakkal megdöntötte Pinochet (és támogatói)?

A Maduro-kormányzat "erős és határozott" volt éveken keresztül Venezuelában -- és az ország gazdasága a bányászbéka feneke alá került (miközben a világ legnagyobb olajtartalékain ülnek). Pedig ott volt államhatalmi újraelosztás orrba-szájba.

2016.01.26. 16:52:35

@neoteny:
rendben de közszolgáltatásokat kell nyújtani. népegészségügy, közoktatás, közigazgatás, igazságszolgáltatás, haderő teljesen privát módon hogyan jön létre? orbán egy anarchiában valószínűleg hadsereget hozna létre. és úgy lenne igaza. egy másik kérdés: az alapvető infrastruktúra kinek a kezébe kerüljön. ha nincs város, akkor ezeket nem nagyon lehet fenntartani. ha nincs vidék, akkor ezeket nem nagyon lehet ellenőrizni. ha nincs választott vezető, akkor nincs külpolitika. teljes anarchiában hogyan lenne diplomácia?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 16:54:35

@Laikus Érdeklődő:

"Ja, ezt nem én mondom, hanem a davosi technokrata elit."

Ja, minden kofa a saját portékáját dicséri.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 17:23:19

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"közszolgáltatásokat kell nyújtani"

... mondják ezt az önjelölt közszolgáltatás-nyújtók.

"népegészségügy, közoktatás"

nép/közművelés
közösségi közlekedés
közmunka
közalkalmazás
közélet
közgazdaság
közhatalom
népszaporulat
néprajz
közbiztonság
közösülés
köztársaság
közterület

Ilyet én is tudok: a nép- vagy köz- előtaggal 'szocializálható' egy csomó szó.

De lehet a magán- előtagot is használni: magánegészségügy, magánoktatás.

"közigazgatás"

A kérdés épp' az: kell-e közigazgatás?

"igazságszolgáltatás"

Ahogy Oliver Wendell Holmes, Jr. örökérvényű szavai szólnak: "this is a court of law, young man, not a court of justice". A bíróságokon törvényt alkalmaznak, nem igazságot szolgáltatnak (habár az angolszász jogban létezik olyan, hogy "court of equity", ahol -- elvileg -- nem a törvény került alkalmazásra, hanem "a tisztesség").

De már linkeltem többször:

faculty.msb.edu/hasnasj/GTWebSite/MythWeb.htm

és

faculty.msb.edu/hasnasj/GTWebSite/TIL.PDF

"haderő"

Milícia-rendszer. Ld. pl. Svájc -- de ott kötelező a katonai szolgálat, míg én önkéntes milíciákban gondolkodom.

"az alapvető infrastruktúra kinek a kezébe kerüljön"

Azokéba, akik megépítik.

"ha nincs választott vezető, akkor nincs külpolitika."

Mekkora veszteséget jelentene az?

Laptop7712 2016.01.26. 18:06:28

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Menny és pokol Magyarországon

www.portfolio.hu/gazdasag/menny_es_pokol_magyarorszagon.226075.html?utm_source=portfolio&utm_medium=mail&utm_campaign=hirlevel_hirfutar

Este válaszolni fogok a felvetésedre érdemben.
Addig is egy kis adalék, hogy mi is történik járási szinten.
A térképet érdemes megnézni. Meg kellene vizsgálni azt, hogy mi is volt az oka annak, hogy egyes területeken kialakult a közbirtokossági rendszer. Ahogy ránézek a térképre, valahogy ez jut az eszembe.

2016.01.26. 18:26:10

@neoteny:
anarchiában hogyan lenne közoktatás? a gazdagok a szegény családok gyerekeket önként és dalolva pénzelik? vagy azt mondják: ne tanuljanak. úgy is szegények. amiből következően ezek a családok vélhetően kétszer-háromszor annyi gyereket szülnének. még nagyobb szegénységbe kerülve. a tapasztalat az, hogy ez így működik. anarchiában a bíró azt mondja: akinek több pénze van, annak van igaza. kilépsz az utcára, akkor fizess, mert egy magánbefektetőé a járda. de ha át akarsz menni az út túloldalára, akkor lehet, hogy az egy másik magánbefektetőé. de ha egy drótkötélen átcsúszol, akkor kevesebbet kell fizetni. de ha egy nyugdíjas néni nem tud felmászni, akkor fizessen csak azért többet, mert át akar menni a szomszédhoz.

az anarchia közeli állapot van mondjuk a hortobágyi pusztában. mert a pásztorok nem egymás felett akarnak uralkodni, mert az állatállományt kell felügyelni. de a csikós, a gulyás, a juhász, a kanász. de megjelenik a számadó és a számvevő. azoknak a segédei a bojtárok. tehát maga a piacosodás hozza létre az alá-fölé rendeltségi viszonyokat. de a puszták népe szabad. nem nagyon uralkodik fölöttük senki. de egy város népe is lehet viszonylag szabad. a teljes szabadság legfeljebb időleges, hely nélküli utópia.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 19:05:54

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"anarchiában hogyan lenne közoktatás?"

Nem lenne: magánoktatás lenne. Van, aki saját maga tanítaná a gyerekeit (home schooling); van, aki teljesen üzleti alapú magániskolába, ahol a helyek egy része ingyenes vagy ösztöndíjas lenne; van, aki felekezeti iskolába, ahol a helyek egy része ingyenes vagy ösztöndíjas lenne; van, aki "köziskolába", ami az arra szövetkezett szülők tulajdonában lenne, és ők finanszíroznák közösen (nyilvánvalóan addig, amíg oda járnának a gyerekeik). Különféle igényeket különféle megoldások elégítenének ki.

"anarchiában a bíró azt mondja: akinek több pénze van, annak van igaza."

Miért menne az olyan bíró elé bárki is?

A szerződésben közösen elfogadott választottbíróságokon miért nem ez történik?

A szerződésben közösen elfogadott kötelező arbitrációkon miért nem ez történik?

"kilépsz az utcára, akkor fizess, mert egy magánbefektetőé a járda."

Akkor elköltözöl olyan utcába, amit az utcalakók által létrehozott részvénytársaság birtokol. Vagy olyan magánbefektető, aki nem fizetteti meg az utca használatát minden egyes arra lépéskor.

----

Az államhatalom a legostobább ötletekkel jön elő 'szabályozás' címén:

Pl. Rhode Island államban volt egyszer egy törvényjavaslat, hogy 12 éven aluli gyerek nem szállhat le az iskolabuszról, ha nem várja felnőtt, hogy hazakísérje. Ezt végül is nem iktatták törvénybe.

De van egy másik törvényjavaslat -- ami még folyamatban van --, hogy illegális legyen 7 éven aluli gyereket az autóban hagyni.

Most pedig előjöttek egy újabb törvényjavaslattal:

10 éven aluli gyereket nem lehet egyedül otthon hagyni.
10 és 12 év közötti gyereket lehet "rövid időre" otthon hagyni egyedül, de nem este 9 után.
12 év fölötti gyereket (és a 'gyerek' 18 éven alulit jelent) lehet egyedül hagyni otthon, de nem az egész éjszakára.

Persze mondhatod azt, hogy Mo-n az ilyen törvények soha nem kerülnének meghozatalra ... pedig ez is csak 'szabályozás', az 'anarchiát' elkerülendő.

kiir 2016.01.26. 22:08:46

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Nem mondod, hogy lebalfaszozol, aztán megsértődsz. Fura fazon vagy, hallod-e. A gügyei kocsmában vajon mit kapnál egy ilyenért?

Sem a magyarokat nem becsmérlem, sem téged nem becsmérellek. Igyekszem korrigálni a szerintem téves tényállításokat és a szerintem téves gondolatmeneteket. Eközben próbálom felfejteni a vitapartner gondolatmenetét is, azt, hogy az ő fejében hogyan áll össze a dolog. Bevallom, hogy néha elveszítem a türelmemet, amikor végül kiderül, hogy nincs ilyen gondolatmenet. Bevallom azt is, hogy nem a te kedvedért vitatkozom, hanem amikor nagyon túltengesz itt a blogon, akkor a reménybeli többi olvasók számára jelzem, hogy a tiedén kívül jelen van azért más megközelítés is.

@zipe moha:
Milyen újszerű szintetizáció az, aminek még nincsenek készen a leíró fogalmai? Továbbá milyen érv az, hogy ha valamit kritizálsz, akkor azzal elismered, hogy elégedetlen vagy a saját álláspontoddal?

De oké, vettem: te a teremtő káosz metaforájában hiszel, a tohuvabohu-ban. (Gondolom, Szombathelyről Szegedre is úgy utazol, hogy összevissza fölszállsz mindenféle vonatra és buszra, azzal, hogy majdcsak kiforrja magát.) Így ami felőlem nézve PZ hátránya, hogy ti. nem fárasztja magát konzisztens gondolatmenettel, az felőled nézve éppen előnyös -- mert míg a konzisztens gondolatmenet konkrétan valahová jut, addig a nagy kavargás még bárhova kilukadhat. A jövő tökéletesen nyitott, és a sanyarú jelenben talán felszabadító érzés neked erre gondolni.

zipe moha 2016.01.27. 08:26:53

@kiir: ...igyekszem egyszerűen válaszolni...hogy támogassalak az érezhető prekoncepciód és a statikusságod leküzdésében:

ahhoz, hogy a célodat elérhesd van amikor autóval kell menni, van amikor hajóval, van amikor repülővel...és olyan is van amikor gyalog...

ám olyan is van, hogy célba érhesss...hogy mindezeket kombinálnod kell...

te végig autóval akarsz menni...mert ezt ismered...ehhez szoktál...ehhez szoktattak...az első gondod akkor jön amikor egy tengerhez érsz....belehajtasz???...naná, hogy nem mert attól okosabb vagy...neki állsz ténferegni keresve az eddigi ismereteid alapján...hogy még is , hogy lehet autóval átmenni a tengeren is....persze titkon érzed , hogy nem lehet...de míg feltatálod a hajót addig eltelik egy kis idő....mások is vannak már a tengerparton ..és vannak akik már ácsolják a hajót...mivel még nem láttál olyat..csak autót értetlenkedsz..kell-e ez egyáltalán??..ez kell-e??...jó lehet hogy igen, de te nem ílyen hajót ácsolnál...

oksa...szabad a pálya..de tengeren kell átkelni...mutasd a hajódat..lehet hogy jobb mint amik eddig készülnek...( elméleti a lehetőség..mert a hajó hajó..de mondjuk van légpánás is...ect.)
én eddig olyanokat látok akik tömör vasdarabokat és sziklatömböket hajigálnak a tengerbe.. és hangosan kiabálnak:..." Ússsszál baszod..."... PZ kivétel..

ui: legtöbben még ahhoz sem jutottak el , hogy ez tengerpart...keresik a víz alatt átvezető utat...innen nem szívesen vitázom...tengerpart..és épp lemegy a nap...:))

2016.01.27. 09:41:57

@neoteny:
vagyis az állam szerepét átveszi az egyház. és pártok szerepét a felekezetek. és így az emberek szabad akaratából jön létre a közösségi finanszírozás. ez működhet kis közösségekben hitközségekben. de ezek élére mégis csak vezetőt választani kell választani. nem azért, hogy a közösség tagjai felett uralkodjon, hanem hogy tartsa a kapcsolatot a külvilággal. abban lehet reménykedni, hogy a történeti fejlődés egy pontján majd erre sem lesz szükség és a fejlődés globális anarchiába torkollik. és ugyanettől félni is lehet. ezt a két világot össze kell kapcsolni valahogy. és ezt független önkormányzatiságon keresztül lehet. tehát minden városias kis közösség, vidéki nagyközség vagy faluközösség választ egy független képviselőt. egy ilyen csoportosulás az államtól elválasztva kötődhet valamelyik egyházhoz, vagy rendhez. tehát lényegében kivonja magát az állami újraelosztás hatálya alól, de ezzel vállalnia kell azt is, hogy nem igényel külső finanszírozást. a helyben megtermelt árut a befogadó város piacára vámszabad módon kiviheti, azon energiahordozót, nyersanyagot vásárolhat és virtualizált szolgáltatásokat nyújthat a világnak.

2016.01.27. 11:43:07

@kiir:
úgy látszik, hogy ezt nehéz megérteni. ma magyarországon és egész európában az összes számottevő politikai erő célja a lakosság etnikai összetételének erőszakos megváltozása vagy annak megakadályozása. lényegében nincs más politikai cél. ez a legfőbb. majdhogy nem az egyetlen. a közélet másról sem szól. van egy csoportosulás, akik erőszakos betelepítésben gondolkodnak. a köznép őket úgy hívja, hogy a "zsidók". nyilván nemcsak zsidók vannak közöttünk. merkel sem zsidó, hanem zsidókeresztény neveltetésű és ennek a politikának a lelkes támogatója. egy viszonylag mérsékelt politikai erő azt mondja, hogy a szervezett ("zsidó" szervezetek által nyíltan támogatott) tömeges betelepítést meg kell akadályozni. ezt mondja a magyarok nagy kedvence nógrádi. az ennél radikálisabban azt mondják, hogy visszatelepítésre volna szükség. ezt mondja földi. az illegális bevándorlókat vissza kell vinni az eredeti élőhelyükre. mind az egy milliót. és van egy ennél is radikálisabb csoport, amelyik azt mondja, hogy kitelepítésre van szükség. ezek átlaga az, hogy a "zsidók" hagyják el magyarországot. ez lesz az átlag magyar elképzelése. szerintem ez a politika nem jó, nem helyes. de megértem őket. és szerintem balfasz, tökfej, seggarc mindenki, aki az antifasiszta szövegekkel áll elő és arról beszél, hogy ez nem egy etnikai konfliktus. akkor mégis micsoda. a cigánykérdést is úgy kell kezelni, hogy az nem egy etnikai probléma. és van egy liberális szociológusnak mondó társaság, amelyiknek az etnikai jellegére nem térek ki. ők azt mondják, hogy a kisebbségeknek előjogokat kellene élvezni a többséggel szemben. miért kellene? természetesen azt sem gondolom, hogy a cigányság alávaló. de miért kötelező azt gondolni, hogy magasabb rendű. értem, hogy egy bizonyos eredetcsoport velük akar szaporodási közösséget alkotni. mert a házaló zsidók között elég sok vándorcigány. a zsidók errefelé is először sámsonban telepedtek meg, ami egy magyar-cigány hajdútelepülés. a város nem akarta beengedni őket. mert az árut csak befelé hordták és kifelé nem vitték. tehát a zsidók nem a helyi árumérleget egyensúlyban tartva tisztességesen kereskedni akartak, hanem szimplán olcsón adni és drágán eladni. és mellette a lakosságot eladósítani, illetve a közvagyont felvásárolni. mert ennek a kultúrának ez a nyilvánvaló következménye. és ehhez jött az, hogy szabadon lehessen generálni pénzt. a pénz az isten. és szólásszabadság addig tart, hogy a zsidóságot ezért bírálni ne lehessen. aki ezt megteszi az kommunista, fasiszta idióta.

természetesen tisztában vagyok vele, hogy ez a szemlélet a zsidóság egy kisebb részére érvényes. de ez egy etnikai konfliktus. velük szemben a tisztességes zsidóknak is fel kellene lépni. ha nem teszik, akkor lényegében egy törzsi háború jön létre. ami ha felszámolják a demokráciát, akkor könnyen elvezethet polgárháborúhoz. és a politika már erre is készül. az usa persze röhög a markába. mert számukra az első számú stratégiai cél egy gyenge európa. a szovjetunió szétesése óta a nato másról sem szól csak arról, hogy izrael környékén felfegyvereznek mindenféle népcsoportokat, hogy öljék egymást és európai unió ebbe ne szóljon bele, az európai uniónak nem lehet önálló hadereje. ez olyan, mint az eu latin amerikában szítana lázadásokat és azt mondaná, hogy döntsétek le a mexikói falat. és foglaljátok el az usa déli részét. mert az benneteket illet. ez is bekövetkezhet. a fehérek és a feketék ezért a zsidókat fogják okolni. mert az cél, hogy a liberálisok visszatérjenek a szentföldre. ez egy konteó. tehát lehet, hogy egy szó nem igaz belőle. de van egy ilyen látszat. ez az uralkodó téma, ami a közérzületet leginkább befolyásolja. és ehhez képest lényegtelen, hogy orbán veje megvesz egy régi kastélyt. nem egy külföldinek adták el. alkalmasint vissza lehet venni tőle. tehát a helyzet elszomorító és siralmas, de most nem nagyon van helye a racionálisan közbeszédnek. remélhetően ez korszellem. és a következő évtizedben lesz normális közélet. de rövid távon nem lesz. azért trollkodom, mert az érdekel, hogy ha egymás mellé kerül valami megoldás kezdmény és hülyeség, akkor mire reagálnak. és a döntő többség a hülyeségre. innentől kedve reménytelen. a következő évtizedben esetleg.

kiir 2016.01.27. 12:20:02

@zipe moha:
Valóban, innentől nincs miről vitázni. Te úgy gondolod, hogy tengerparthoz értünk, mostantól minden más lesz, ezért itt és most majd' mindent ki kell dobni, amit elődeink összehordtak nekünk, mert abból ma már semmi sem érvényes. Ellenben hajrá, találjunk ki valami újat.

Szerintem ez faszság. Én nem látom a világot sarkaiból kifordító nagy cezúrát, ami érvénytelenné tenné azt, ami eddig volt (vagyis hogy autó helyett hajó kell már). Biztos azért, mert alapvégzettségem szerint történész volnék, és ennél nagyobb cezúrákat százával találni a történelemben, de azok sem érvénytelenítettek mindent, ami előtte volt. A történelem az emberélet perspektívájából nézve lassú folyású folyó, akár hiszed, akár nem. Azt viszont megtaláltam a történelemben, hogy minden kor túlértékeli a saját sorsfordító jelentőségét, és alulbecsüli a kontinuitás és a múlt erejét.

Ez van. Te forradalmár vagy, én meg nem. Nagyapám mondogatta mindig, hogy aki húszéves korában nem forradalmár, annak nincs szíve, aki viszont ötvenéves korában forradalmár, annak nincs esze. Én jól belepasszolok ebbe a sémába :)

kiir 2016.01.27. 12:30:33

@zipe moha:
Ja, és abban viszont biztos vagyok, hogy ha most valami újat kell kitalálni, akkor ahhoz sokkal több kreativitás, újdonságképző erő és egyben logika kell, mint PZ kartárs fel tud mutatni. Ha megnézed, amit ő mond, abban olyan sok új azért nincsen ám, mondjuk olyan, amit elmúlt hatvan évben ne emlegettek volna.

M illumino d immenso 2016.01.27. 13:03:07

@unionista᠍᠍᠍᠍: 'az usa persze röhög a markába. mert számukra az első számú stratégiai cél egy gyenge európa.... tehát a helyzet elszomorító és siralmas, de most nem nagyon van helye a racionálisan közbeszédnek.'

Nagyon vaknak kell annak lennie, aki ezt nem látta be legkésőbb az elmúlt években.
Nagy talány (innét a nézőtérről) Merkel anyó miért tolja akarva? akaratlanul? az Uniós szekeret a szakadék felé??
OFF

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.27. 13:16:13

@zipe moha:

"ám olyan is van, hogy célba érhesss...hogy mindezeket kombinálnod kell..."

Pogátsa a tengerpartra érve elkezd társakat keresni a szinkronúszáshoz, mert evezős csónakot építeni fáradságos és hosszadalmas. Különösen úgy, hogy se' deszkái, se' szögei, se' kalapácsa nincsenek. Illetve van uszadékfa, néhány léc amiből rozsdásodó szögek állnak ki, meg kődarabok.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.27. 13:29:29

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a lakosság etnikai összetételének erőszakos megváltozása vagy annak megakadályozása. lényegében nincs más politikai cél. ez a legfőbb. majdhogy nem az egyetlen. a közélet másról sem szól."

Egy évvel korábban a görög válság folyt a csapból is: hogyan fognak a görögök kilépni az eurózónából, és ennek sikerét látva a portugálok is meg a spanyolok is és hogy ettől hogyan lesz vége az EU-nak. Vagy hogy nem lépnek ki az eurózónából és ezzel bedöntik az összes EU-bankot és -gazdaságot és úgy jön el a világvége.

Nyugodj le a picsába: a migránsválság is régi hír lesz egy-két év múlva.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.27. 13:58:20

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"mert az árut csak befelé hordták és kifelé nem vitték."

Valahonnan kellett kifelé vinniük, ha valahová befelé hordták.

Továbbá az emberek önszántukból vették és veszik meg a kereskedő ("a zsidó") termékeit: mégpedig azért, mert többet ér számukra, mint amit adnak érte. Ha nem úgy lenne, nem vennék meg.

zipe moha 2016.01.27. 14:10:16

@kiir: játszol a szavakkal...nem "forrdalmárságról van szó meg nem forradalmársárgról...a szükséges felismerések megtételéről a szükséges időben....nem tudok segíteni...potenciális áldozata vagy a haboknak...esetleg egy görcsösen felkapaszkodó potyautas ha valakinek még is lesz hajója...ennyiért ennyi jár ...és ez rendben is van így

végezetül csak egy dolgot mutatnék meg a bizonytalanságodból..:

...ezt írtam neked..

"ebből pedig az következik, hogy a dogmmatikus, tanult kurzus eredményekből építkező gondolkodás elégedetlen az saját kimenetével..( nem lel magyarázatra... sem nyugvópontra)..ezt pedig kivetíti ( magára nem/ vagy alig képes..tehát nem / vagy alig fejlődőképes..) az újszerű szintetizáció kritikájára..

..a legutóbbi válaszod tökéletesen demonstrálja...hogy miből és hogyan építkezel...képtelen vagy kivetíteni magadra..e miatt nem vagy fejlődőképes...és így marad a kritika minde rajtad kívül állóval kapcsolatban....mert az számodra nem segítség...viszont leleplezi a gyávaságot és a mozgásképtelenséget...

még egyszer: nem tudok segíteni..süllyedj vissza az ismerős langymeleg állapotodba...nem szsab olyan bloggokkal izgatni magad mely a lehetséges jövőről értekezik...csak egyre frusztráltabbá tesz... a mások kritikája sem tompítja el a kellemetlen érzéseidet..csak fokozza..egy leendő jövőhöz jelen állapotodban sokat hozzátenni nem vagy képes...várakozz hátha szerencséd lesz és megoldják helyetted valakik....dobnak egy deszkát....ui: ennyi fuldoklónak mennyi deszka kell..???

2016.01.27. 14:13:30

@neoteny:
én is abban reménykedem, hogy ez csak a korszellem és nem történelem. csakhogy ez nem összetettebb, mint a görög probléma. nem arról van szó, hogy mennyit írjanak a tartozik és a követel rovatba. az a hitelezők számára mindegy. a lényeg, hogy valamennyit. és a rendszer fent maradjon. itt az a kérdés, hogy német társadalom benácul mint kurvaisten, vagy nem nácul be. és ez kétesélyes.

zipe moha 2016.01.27. 14:38:06

@kiir:

"
-...na kedves testvéreim...eddig jöttünk autóval... időközben szétloptátok és széthajtottátok így lepukkadt..sebaj inntől már hajóval tudunk csak tovább menni...mert ez itt a tenger.

-Te úgy gondolod, hogy tengerparthoz értünk, mostantól minden más lesz, ezért itt és most majd' mindent ki kell dobni, amit elődeink összehordtak nekünk, mert abból ma már semmi sem érvényes.

-...ezt itt a tengerpart..az út elfogyott egyébként is...hajóval tudunk továbbmenni..

-Szerintem ez faszság. Én nem látom a világot sarkaiból kifordító nagy cezúrát, ami érvénytelenné tenné azt, ami eddig volt (vagyis hogy autó helyett hajó kell már). Biztos azért, mert alapvégzettségem szerint történész volnék,...

-ez itt a tenger, ahhoz hogy átmenjünk ezen hajó kell..

-A történelem az emberélet perspektívájából nézve lassú folyású folyó, akár hiszed, akár nem.

-ez itt egy k.rva nagy tenger, baszod...nem is biztos, hogy át tudunk menni rajta akármilyen hajóval...nagy és erőshajó kell..

-minden kor túlértékeli a saját sorsfordító jelentőségét, és alulbecsüli a kontinuitás és a múlt erejét.

-nem érted amit mondok???

-Ez van. Te forradalmár vagy, én meg nem. Nagyapám mondogatta mindig, hogy aki húszéves korában nem forradalmár, annak nincs szíve, aki viszont ötvenéves korában forradalmár, annak nincs esze. Én jól belepasszolok ebbe a sémába :) .,..

-bele basszus, bele....ha nem lesz hajó ennyi deszka a világon nincs...:"..:))))))

nevetőharmadik 2016.01.27. 15:37:24

@neoteny: Csak vigyázz, hogy PZ kartárstól elég messze légy a parton, mert ha megneszeli, hogy neked viszont van csónakod, rádszabadítja zipét.

2016.01.27. 15:43:52

@neoteny:
a kereskedelem primitív formája, hogy a lehető legolcsóbban kell megvásárolni és lehető legdrágábban kell eladni. ez eredményezi a legnagyobb gazdasági hasznot, de amelyik népcsoport ezt követi az kulturálisan alávalóvá egész egyszerűen gyűlölt népfajjá változik. lényegében rovarok szintjére süllyed le. és a kérdés ilyenkor az, hogy van-e olyan zárvány kultúra, amelyik képes ezen felemelkedni. kelet-közép európában ez lehet a cigányság. ha a cigányok azt mondják, hogy a bankházak legyenek a városok kezében. a pénzpiacon nem akarnak extra profitot termelni, akkor ez az árumérleg egyensúlyát lokálisan is kikényszeríti. tehát a főszabály szerint csak annyi áru hordható be egy piacra, amennyit onnan kivisznek. nyilván lehetnek kivételek. amely esetben lehet nemesfémmel, vagy akármilyen kurrens árucikkel hitelezni. valós szaktudással például. csakhogy ehhez kell az a képesség, hogy egy idegen a köznép (a többség) oldalára áll. ez a keresztényekből kiveszni látszik. a filoszemiták ezzel sose rendelkeztek. nem az összes zsidó, hanem a természettudományos műveltséggel nem rendelkezők. a magyar zsidók többsége nem tudja azt mondani, hogy majdnem mindegy, hogy a befogadó nemzet mit akar. nyilván azért csak majdnem, mert erőszak semmilyen formája nem fogadható el. de azon túl szinte bármi. ha a magyarok egy olyan kárpát-medencei városhálózatot akarnak építeni, amiben vannak többségi és kisebbségi magyar városok, valamint határvárosok, akkor építsünk ilyesmit közösen. a magyarok azt is mondják, hogy kapcsoljuk hozzá az adriai tengermelléket. azért, hogy legyen szabad kikötő. informálisan állítsuk vissza a történelmi magyarországot. és ezt a természetes földrajzi egységet kapcsoljuk be a globális világba.
pctrs.network.hu/clubpicture/9/9/_/karpat_medence_nagyfelbontasu_terkepe_99665_255235.png
amíg ez a történeti formáció létezett addig volt békés együttélés. a megszűnése óta nincs, jelen állás szerint nem is lesz. de ezt már tényleg annyiszor leírtam, hogy aki ezt nem érti az hülye, vagy én nem értek semmit. és mindenre valóban csak az egyén totális szabadsága lehet a megoldás. ha ez utóbbi érvényesül, akkor az is a szabadság része, hogy a latinok bedöntik a mexikói falat. ezek után a fehérek és a feketék számra kell egy közös ellenség. a zsidókat deportálják. aztán lehet mondani, hogy ez egy hülyeség. ilyen úgyse lesz. nem azt állítom, hogy feltétlen ez lesz. ez is szabadság része. jönnek a pogátsa zoltánok és ők latin amerikát fogják behergelni. dél-európában fognak tapsolni. a spanyolok, a portugálok, francesco papa olasz utódja a szentszékben. a totális szabadságból a vissza a sivatagba projekt következik. de nem vagyok egy nostradamus. ezt az utókor majd meglátja.

kiazmarmegint 2016.01.27. 16:30:10

@unionista᠍᠍᠍᠍: "azért trollkodom, mert az érdekel, hogy ha egymás mellé kerül valami megoldás kezdmény és hülyeség, akkor mire reagálnak. és a döntő többség a hülyeségre."

Az me'g nem jutott eszedbe, hogy ami a te szemedben komoly megoldasi javaslat, az mas szemeben ordito nagy baromsag, es viszont? Me'g szemelyes beszelgetesek soran is sok felreertes szarmazik abbol, hogy amit az egyik resztvevo komolyan mond, azt a masik viccnek veszi, es forditva. Pedig akkor ott van a gesztikulacio, a hanghordozas, a testtartas, ami segithet. Egy blogon ezek nincsenek meg.

"innentől kedve reménytelen. a következő évtizedben esetleg."

De me'gis iszonyu energiakat fektetsz itt be.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.27. 16:49:28

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a kereskedelem primitív formája, hogy a lehető legolcsóbban kell megvásárolni és lehető legdrágábban kell eladni. ez eredményezi a legnagyobb gazdasági hasznot, de amelyik népcsoport ezt követi az kulturálisan alávalóvá egész egyszerűen gyűlölt népfajjá változik."

Mindenki ezt követte mindig is, legalább is a sikeres kereskedők. A föníciaiak, Velence, Genova, a németalföldiek, a Hansa-városok, a britek, you name it. És a népek boldogan csereberéltek velük: mert olyasmiket szereztek meg így, ami értékesebb volt számukra mint amit adtak érte.

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.27. 17:32:22

@kiazmarmegint:
nem írok kis és nagybetűket. így majdnem beszéd gyorsasággal gépelek. ez részemről nem szellemi erőfeszítés, hanem kikapcsolódás.

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.27. 18:37:51

@neoteny:
ha a kereskedő árut egy városba csak befelé hordja, de kifelé nem viszi, akkor bedönti a helyi termelői piacot. a fogyasztó nyilván az olcsóbb árut veszi. ez neki jó. de a termelők számára rossz. csakhogy ezzel maga a vidék könnyen elszegényedik, hiszen a termelők sorban tönkre mennek. ilyenkor a kereskedő a bankokon keresztül hiteleket nyújt a lakosságnak. tehát nagyon fontos, hogy nem a vállalatoknak. azok nem jutnak hitelhez, hanem a lakosság számolatlanul. ilyen esetben a banknak nem célja a reálgazdaság újraindítása. az idegen kereskedő és a bank kifejezetten arra játszik, hogy a lakosság ne legyen képes a hiteleiket visszafizetni. hanem kénytelen legyen a vagyontárgyait értékesíteni. persze ilyenkor a politika szociális ígéreteket tesz és az állam is eladósodik. ezért kell a politikában a szocialista és liberális pozíciót elfoglalni. így az országot újabb trükkökkel tovább lehet nyomorba dönteni. például el kezdenek egy kisebbségért aggódni. azért, hogy ez a csoport a szociális ellátórendszeren keresztül semmizze ki a többséget. az állam adósság növekedésével a cél lehet az állam csőd elérése annak érdekében, hogy a nemzetközi valutaalap és a világbank ebből a csoportból válasszon helytartókat. ez a csoport elfoglalhatja a kereskedelmi médiát és a szabad sajtót. a célja lehet a nemzeti kultúra teljes lerombolása. stb. valami ilyesmi történt. aztán lehet mondani, hogy nem. van egy olyan értelmezés, hogy a magyarok hülyék. és egy olyan, hogy szar, szemét társaság, amelyik evolúció folyamán ilyenné vált. a pénz lett az istene. ha engem a közélet komolyabban érdekelne, akkor keresném kiegyezés lehetőségét. de lehet, hogy nincs mód. a környezetemben szinte mindenki ezt mondja.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.27. 18:50:00

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"ha a kereskedő árut egy városba csak befelé hordja, de kifelé nem viszi, akkor bedönti a helyi termelői piacot. a fogyasztó nyilván az olcsóbb árut veszi. ez neki jó. de a termelők számára rossz."

Minden fogyasztó szükségszerűen termelő is: hiszen csak a megtermelt javait tudja elcserélni fogyasztási termékekre.

Honnét veszi a kereskedő az árut amit "csak befelé hord"? Mit ad érte? Nem épp' azt, amit "kifelé hord"?

zipe moha 2016.01.27. 18:58:42

@neoteny:

"Minden fogyasztó szükségszerűen termelő is: hiszen csak a megtermelt javait tudja elcserélni fogyasztási termékekre."

minden bányát addig lehet bányászni...amíg ki nem merül..utána pedig lehet rekultiválni...vagy beszántani...vagy keresztet vetni rá

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.27. 19:00:00

@zipe moha:

De ha a tengerparton van a bánya, akkor új járműre van szükség.

kiazmarmegint 2016.01.27. 19:02:37

@unionista᠍᠍᠍᠍: "a környezetemben szinte mindenki ezt mondja".

Ta'mado szandek nelkul kerdezem, hogy kikbol all a kornyezeted. Mennyire heterogen. A legtobb ember olyanokkal tolt sok idot, akik ugy gondolkozik mint o. Mikor jartal peldaul utoljara a Dunantul eszaki vagy nyugati reszen?

Me'g Enying es Mor kozott is hatalmas kulonbsegek vannak, pedig mindketto jarasi szekhely Fejer megyeben. Ha noveled a tavolsagot, a kulonbsegek me'g tovabb nonek. Szoval amikor ilyeneket irsz, hogy "az emberek" ezt es ezt akarjak, akkor olyan eros allitasokat teszel, amelyeket nehez komolyan venni.

zipe moha 2016.01.27. 20:00:24

@neoteny: a bánya állapotát....fosztható, nem fosztható...pontosan kijelzik a vezetői műszerek..ha kimerült mindegy hol van...akkor le kell pattintani és kell keresni egy másikat..

a tengeren is lehet bányászni ..csak előtte hajóra kell szállni...a partvonalról csak bekiabálni lehet... a baromságokat is ugyan úgy viszi a szél mint az okosságokat...

de bányászni a tengeren csak a tengeri járművel rendelkezők esélyesek....

a magyarokat hatökröknek nézik a globalizmusban ( is)...és arra is használják...hát, nem egészen...csak megosztottak vagyunk ...de nem lesz mindig így ...és akkor imádkozni fog minden ellenségünk..:)

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.27. 20:06:45

@kiazmarmegint:
az a tapasztalatom (de ez természtesen nem reprezentatív minta), hogy a bevándorlással ez a kérdés lényegében eldőlt. a helsinki bizottság, az amnesty international, soros györgy féle "migrénesek" (a szomszéd irmuska néni mondja így) nagyon sokat tettek ezért. persze a közmédia is és a finekelstein féle kampányok. ilyenkor jönnek, hogy a jobboldalon is vannak zsidók. de az még ráerősít, hogy mindent ők akarnak uralni. az origo, az (zs)index, de különösen a 444 (a "liberális kurucinfó") rengeteget tettek azért, hogy békés együttélés ellehetetlenüljön. tegnap is volt holokauszt emléknap (évente többször is van). idéztem a hivatalos közleményt: "az antiszemitizmus elleni harc nemcsak a zsidó emberek ügye, hanem globális kihívás, olyan harc, amelyet mindenkinek fel kell vállalnia". szerinted ez mit vált ki az átlag magyarból? túl azon, hogy közönyt. a probléma, hogy nem azok az emberek "harcolnak", akik közvetlen érintettek. és innentől kezdve elég sokaknak vannak rokonai, akik civilként haltak meg a háborúban. de ha valaki sorkatonaként halt meg az sem feltétlen kell elítélni. a zsidók lényegében azt mondják, hogy halott és halott között tegyünk különbséget. nem ők saját körben, hanem mindenki az ő javukra. és erre az egészre a többség társadalom reakciója, hogy hagyják már végre az országot a saját útját járni és ha egyszer végre marginalizálódnak a közéletben és kikerülnek a magyar parlamentből, akkor lesz fejlődés. és nem kell ezekről vitázni. nekem ez a tapasztalatom. saul fia rendezője nagyon sokat tett azért, hogy ne legyen békés együttélés. kern andrás azt nyilatkozta, hogy ő fasisztáknak nem csinál filmet. ha én zsidó lennék és szórakoztató filmekben szerepelnék vagy azokat rendeznék, akkor kifejezetten úgy gondolkodnék, hogy a kis hitlernek is csinálom azért, hogy ne hőbörögjön az emelvényen. szóval úgy látom, hogy nem működik ez, de ne legyen igazam. és jöjjön a nagy kiegyezés. vagy persze lehet, hogy neked van igazad, és nincs ilyen közérzület, vagy csak marginális.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.27. 20:15:13

@zipe moha:

Pogátsa Zoltán kimerül tengerparti bányából előhozott haditengerészeti zászlaja alatt fog egyesülni a magyarság a globális elit elsöprésére? A nagy amplitúdójú hullámok csupa magyart emelnek majd az 1%-ba?

kiazmarmegint 2016.01.27. 20:34:22

@unionista᠍᠍᠍᠍: "szerinted ez mit vált ki az átlag magyarból?"

Szerintem semmit. Ez nem eri el az atlagmagyar ingerkuszobet. Az atlagmagyarnak sok mas dolga van, egyreszt azert, mert azok a dolgok fontosabbak (peldaul penzt keresni), masreszt meg azert, mert azok a dolgok erdekesebbek (szorakozas, utazas, csalad). A kuruc.infon kommentalokbol orjongest valt ki, de ott ezt tudatosan szitjak. Minden olyan nyilatkozatot, amire ugrani fog az olvasokozonseguk, lekozolnek. Es persze a vilag nagy, lehet talalni provokativ nyilatkozatokat.

A szemelyes perspektivam a kovetkezo. Anyai nagyapam a Don-kanyarban halt meg, mint zaszlos. Anyam ot soha nem is latta, apa nelkul nott fel. Ez termeszetesen csaladi tragedia, es a Szovjetunio elleni korai hadbalepest iszonyatos nagy baromsagnak tartjuk. De az me'g egyikunknek sem jutott eszebe, hogy a meghalt nagyapa emleket a mai kor valahogy nem tisztelne elegge. Mertekado tortenesztol olvastam olyat nemregen (talan Ungvary Krisztian volt az), hogy azt **hadaszati szempontbol** nem helyes mondani, hogy az ottani magyar halottak hiaba haltak meg, mert az o rovid ellenallasuk legalabb azt biztositotta, hogy a hadsereg egyharmada elmenekuljon. (Ismetlem, ezt szuken csak hadaszati szempontbol mondom, es azt felte've, hogy nem lehetett visszavonulni, vagy kapitulalni.) Ez jol esett. Mi ugy allunk hozza, hogy mi a mi halottunk emleket orizzuk, de az termeszetes, hogy masok is ezt teszik.

Ami pedig a holokausztrol szolo sok cikk, konyv, stb megjeleneset illeti, az szerintem, mint tortenelem irant erdeklodo ember szerint helyenvalo, ugyanis erdekes modon, most, 70 evvel kesobb, me'g mindig a tanulasi szakaszban jarunk. Sokak szerepe atertekelodik, nem rosszbol joba, hanem pontosabba valik. Me'g azt sem tudjuk, vegul is ki volt a koncentracios taborok atyja.

Engem "csak" a tenyek, a reszletek erdekelnek, de azok nagyon. Ungvary Krisztian errol szolo konyvet az utolso betuig elolvastam. Ugyanigy Borsanyi Julian ezredes kassai bombazasrol szolo konyvet.

Lehet e temakrol normalisan, informativan is beszelni, es szerintem kell is.

zipe moha 2016.01.27. 21:36:12

@neoteny: ...tulajdonképpen ha már így kérdezed én rád @neotey-re gondoltam, mint a zászló felemelőjére....:))) egyesíts bennünket..vagy legalább ne ossz meg...vagy ossz meg továbbra is de ne hazudd le..:)

kiir 2016.01.27. 21:46:42

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Atyaisten, hova keveredtem. Az egyik azzal bizonygatja, hogy neki van igaza, hogy kritizálom, a másik meg azzal, hogy ő csupa kisbetűvel ír. Na de az én bajom: minek is szólok bele az okosabbak dolgába?

@zipe moha:
Visszaolvastad, amit írtál? Az egyszerűség kedvéért összefoglalom az érveidet:

"-...ezt itt a tengerpart..az út elfogyott egyébként is...hajóval tudunk továbbmenni..

-ez itt a tenger, ahhoz hogy átmenjünk ezen hajó kell..

-ez itt egy k.rva nagy tenger, baszod...nem is biztos, hogy át tudunk menni rajta akármilyen hajóval...nagy és erőshajó kell..

-nem érted amit mondok???"

Jelzem, kezdesz kissé repetitívvé válni. Ahelyett, hogy például egyetlen jelét leírtad volna annak az óriási változásnak, ami szerinted az emberiség eddigi tízezer éve és a most jövő korszak között feszül. Ugyanis erre kérdeztem rá korábban.

Maradjunk annyiban, hogy megértettem az álláspontodat. Megértettem azt is, hogy az álláspontod terjedelme egy mondat, de azt bármennyiszer (és bármennyi helyesírási hibával) le tudod írni. Ha tehát nem szeretnél valami mást is a tudomásomra hozni, akkor szakadjunk le egymásról.

zipe moha 2016.01.27. 21:52:09

@kiir: ...tiszteletben tartom a kérésedet...annál is inkább mert úgy érzem, hogy most megértettél..valamit..szép estét!.:)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.27. 21:55:40

@zipe moha:

Te csak játszol a szavakkal.

És ráadásul olyan szavakkal játszol amit már több száz éve használunk. Még csak nem is friss, 21. századi szavakkal játszol.

Egészen petrifikálódtál.

Tanulj meg repülni, kőmadár.

zipe moha 2016.01.27. 21:58:12

@neoteny: ...:).... fogalmazás-gátlót vettél be..?..:)...vagy esemény utáni tablettást....:))))

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.27. 22:06:07

@zipe moha:

Tényleg, nem kőmadár: kőpogácsa.
süti beállítások módosítása