1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.01.25. 09:45 HaFr

Miért alacsonyak a béreink? A "Magyarország" márka hanyatlása

A Kádár-rendszer elég magas nyugati elismertsége azt az érzéki csalódást hozta a nyugati befektetőknek -- azon a valóságon túl, hogy olcsón juthattak tulajdonhoz --, hogy az ország versenyképes partnere lehet a cégeiknek a rendszerváltás után, és akár még fel zárkózhat a nyugati centrumországokhoz. Volt egy ilyen érzület, annyi bizonyos. A "Magyarország" márkát nagyon magasan árazták, nagy volt a bizalom iránta -- sokkal nagyobb, mint amit az ország valós kompetenciái -- ahogy aztán ki is derült -- indokoltak volna.

Meggyőződésem szerint ez a márka mára a valós kompetenciáinknál kevesebbet ér, de nem sokkal kevesebbet, szkeptikusok mondhatják azt is, hogy reális. Ez utóbbi mellett szól, hogy az ország az összetett versenyképességi rangsorban kitartóan, rendszerszerű okokra visszavezethetően esik, és még nem tudjuk, hol a vége. A multik, de még a magyar középvállalatok is munkaerőhiánnyal küzdenek, miközben nagy a tényleges munkanélküliség (ideértve a közmunkásokat, ami a rejtett, a régi szocialista "kapun belüli" munkanélküliség egyik formája), tehát alacsony a munkaerő átlagos minősége, illetve nincs szinkronban a munkaerőpiac földrajzi és szakmai elvárásaival. A versenyképességet és a brand gyengeségét (amelyet a kormányzati rendszertől a jogalkotáson át a működőtőke-felhalmozásig, az oktatás minőségéig és a háztartások vagyonáig sok minden befolyásol) az viszi végképp a padlóra, hogy kiszámíthatatlan, nem együttműködő, versenyellenes, és alacsony hatékonyságú maga az állam, ezzel is erősítve a befektetőellenes környezetet.

Az alacsony márkaérték azt jelenti, hogy a munkavállalók kevesebb pénzt kapnak ugyanazért a munkáért, még akkor is, ha ugyanolyan minőségben volnának képesek azt elvégezni, mint a régióbeli társaik (már nem a fejlett centrumországok a mércénk). Az apró, lokális piaci szakmák béreit (fodrászat, órások, vízvezetékes) a vásárlóerő húzza le, amelyre végső soron a márkanév telepszik rá. Minden egyes magyar ember keservesen megbánja, hogy képtelenek vagyunk minőségi politikai rendszert üzemeltetni, és bedőlünk a korrupt sarlatánoknak, amikor ezerszer kiderült már -- éppen a feljebb említett felmérésből, de a legtöbbünk személyes életéből is --, hogy az "unortodoxia" megbukott. Amíg nincs megbízhatóan működő demokrácia, addig az oligarchiát és közvetlen kedvezményezettjeit leszámítva az átlag szegényedni fog -- politika és mindennapi megélhetés így függenek össze. A kettő minősége elválaszthatatlan egymástól. Apolitikusnak lenni csaknem öngyilkosság, mindenesetre önsorsrontás -- és a kiút az emigráció oda, ahol a rendszerek megbízhatóan üzemelnek és az országmárka magasan jegyzett. Ennyi a történet veleje.

201 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr148310874

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Miért alacsonyak a béreink? A „Magyarország”-márka hanyatlása 2016.01.25. 10:00:01

A „Magyarország”-márkát nagyon magasan árazták, nagy volt a bizalom iránta -- sokkal nagyobb, mint amit az ország valós kompetenciái –ahogy aztán ki is derült – indokoltak volna.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egysmás 2016.01.25. 23:53:29

@unionista᠍᠍᠍᠍: Mi a különbség a bolsevizmus és az között, amit tett a "közösség"?

Mellesleg, ha ezt a "közösség" tette meg, akkor a faszé" nem engedek róla népszavazni?

Tán csak nem azért, mert vége a demokráciának?

2016.01.26. 00:14:23

@egysmás:
a kormány egy nemzeti bolsevik politikát folytat és ezzel szemben nemzetietlen mensevik csoportosulások állnak. ez demokrácia, csak nem liberális, hanem illiberális. lehet menni a térre tiltakozni. ha csak 1,000 ember van, akkor az kevés. lehet mondani, hogy mert a magyar nép hülye. valamiért nem állnak oda. szerintem azért, mert a fővárosi zsidó baloldal és a mérsékelt jobboldali zsidókeresztények akarják a hegemón pozícióikat visszaszerezni. szerintem ez féligazságként megáll, de lehet mondani, hogy semmi ilyesmiről nincs szó. mindenesetre a magyar lakosság nem áll az úgynevezett demokratikus oldal mellé. a démosz hiányzik. és démonizálás folyik. orbán a sátán. a nacionalizmus a sátánizmus. a másik oldalról a gonosz zsidók. szerintem nem feltétlen gonoszak. de van egy klánszerűen szerveződő politikai csoport. én így látom, de lehet, hogy nincs. ezt majd a történészek eldöntik. valószínűleg hülyeség ezen ennyit vitázni. ha magyarországon demokráciát és változást akartok, akkor tessenek megnyerni a választásokat.

gellért mária 2016.01.26. 00:21:13

@zipe moha: Honnan veszed hogy nekem Bokros Lajos /nem Lala/az etalon, mert ezt én nem írtam. Azt írtam, hogy ki nem etalon , és nem azt írtam, hogy ki az. De,egyébként Pogátsa Z. egy a sok száz közül.
Ezt a pofátlanságot, hogy nem olvasod el rendesen amit írok, vagy ostoba vagy és nem érted, majd válaszodban számba adsz általam nem írt dolgokat..ezt a trükköt ismerem.Sokan csinálják ezt itt.
Na, ebben én nem vagyok partner.

gellért mária 2016.01.26. 00:33:26

@unionista᠍᠍᠍᠍: "Miért nem lehet mondani, hogy faji alapon szerveződik, ha a szervezők zsidók?"... Hát azért nem, mert nincs olyan hogy zsidó faj...emberi faj van. /Biológia I. osztály/Összetéveszted a fajt a vallással.

2016.01.26. 01:06:52

@gellért mária:
ha így jobban tetszik, akkor fajta jelleggel. a sémi (zsidók, zsidókeresztények, muszlimok) egy leszármazási sor. egy eredet. te azt mondod, hogy a magyar közéletben nincs törzsi jellege. és nincs semmiféle (filo) szemita-antiszemita háború. szerintem van. de ez csak egy feltételezés. amit alkotmányosan se megerősíteni, se megcáfolni nem lehet. mivel hivatalosan az sem lehet tudható, hogy egy parlamenti képviselő a magyaron kívül esetleg másik állampolgársággal rendelkezik. ezt a magyar népnek nincs joga megismerni. ilyenkor azt szokták mondani, hogy a jobboldalon is vannak zsidók. ez a hegemóniára törekvés teóriáját csak erősíti.

de lehet, hogy ez egy téves feltételezés. és az egy képtelen állítás, hogy a fővárosi liberális zsidóság összetart és a többségi nemzeti liberalizmussal szemben áll. és az is egy képtelen állítás, hogy a zsidókeresztények a nemzeti kereszténységgel faji alapon (fajta jelleggel) szembe helyezkednek. az egy véletlen, hogy jelenlegi magyar bíboros zsidó és az azt megelőző is zsidó volt. én nem vagyok antiszemita. felőlem lehet a római katolikus bíboros egy kikeresztelkedett zsidó. a vatikán a zsidókeresztény egyház központja. de ha a magyar nép nemzeti keresztény egyházat akar, akkor miért ne lehetne olyat szervezni. ha briteknek vagy a skandinávoknak szabad, akkor felteszem a magyarok sem alsóbrendűek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 02:07:02

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"tgm ortodox liberális kommunista, bokros neoliberális, ortodox liberális kapitalista."

A kommunista nem lehet liberális. Mint ahogy a nemzeti szocialista sem. Viszont mindketten etatista-kollektivisták és antikapitalisták.

Több közös van TGM-ben és Vonában mint bármelyikükben Bokrossal.

Csak a bohócok szerint van TGM és BL "egy politikai platformon".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 02:25:52

hvg.hu/tudomany/20160125_Egy_masodperc_alatt_rakta_ki_a_Rubikkock

Miért angolul beszélnek a Rubik-kocka világbajnok automatizált kirakógépének fejlesztői?!

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 02:34:07

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"lehetnek az üzletek vasárnap zárva. és nyitva is lehetnek. lehet így, lehet úgy is."

Vasárnap nyitva tartó üzletek nem kényszerítenek senkit arra, hogy vasárnap Mammon templomaiban áldozzon.

De a vasárnap zárva tartó üzletek kényszerítik a vásárolni akarókat hogy ne vásároljanak.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 04:08:18

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"ezt egy közösség tiltotta meg NEKED. nem ölt meg, nem zárt börtönbe"

És hogyan szerez érvényt a tiltásnak "a közösség"? Nem a magántulajdontól (pénzbünti), szabadságtól (fogda/börtön/fegyház) és az élettől (közvetlen vagy közvetett utakon történő) megfosztás által?

(Nem mellesleg: a lincselő csőcselék is "egy közösség").

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.26. 05:52:43

@Laikus Érdeklődő:

Nyilván így van.

Egyetlen tőkés sem fogja túlfizetni a munkát. Pontosan ezért abszurdum X vagy Y tőkést hibáztatni. Az ügy rendszerhiba, nem a "gonosz tőkés" hibája.

zipe moha 2016.01.26. 06:53:23

@gellért mária: kedves mária ...nem értelek...ezt most túltoltad...mint unionista a zsidózást...:))

ui:a fafejűség ( szemellenzős dogmatizmus) ellen tiltakozom...akár honnan is érkezik..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 08:16:18

@zipe moha:

"kedves mária ...nem értelek"

Ennek két oka is lehet.

"a fafejűség ( szemellenzős dogmatizmus) ellen tiltakozom...akár honnan is érkezik.."

Van olyan is, hogy nem kell érkeznie sehonnét ... mert már helyben van.

kiir 2016.01.26. 09:06:22

@unionista᠍᠍᠍᠍:
A kognitív képességek magukban foglalják a leíró és a normatív állítások használatának a képességét. Magyarul: ha nincsenek meg az alapfogalmaid, nem tudsz gondolkodni sem. (Kb. ez az egyik fő baj az általad és a kormány által favorizált kocsmapolitizálással.)

A balfaszt meg azért írtad, mert mindig sértegetni kezdesz, ha rövidre akarod zárni a vitát, de nincs hozzá érved.

@zipe moha:
"a valóság pedig tényállapot melyet mindkét vélemény közelít...más oldalról, más igazságtartalommal"

Ebben egyetértünk, induljunk ki innen. Madár István és Pogátsa Zoltán között a "tényállapot közelítésében" az a különbség, hogy míg MI egy adott módszertan alapján (amit te uralkodó kurzusnak hívsz, én közgazdaságtannak) következetesen épít föl egy gondolatmenetet, addig PZ egy gondolatmeneten belül több, egymást kizáró módszertant használ anélkül, hogy észrevenné. Neki csak az a lényeg, hogy kijöjjön a kívánt végeredmény. Ebben az esetben először felveti, hogy a neoklasszikus közgazdaságtan mint olyan tévedés, és ezt a neoklasszikus közgazdászok már a 60-as években elismerték. A következő bekezdésekben viszont mégis elfogadja a neoklasszikus közgazdaságtan MI által felvázolt trendvonalát, és azt bizonygatja, hogy ha egy MI által figyelembe nem vett tényezőt figyelembevesz (ugye a szakszervezeteket), akkor azzal kicsit pontosítani lehet a neoklasszikus trendvonalat. Szóval fasza: a gondolatmenet elején nem fogadja el, a végén meg mégis elfogadja a termelékenység-alapú magyarázatot. És ez sok más cikkére is jellemző. Ezért nem tartom komoly embernek, nem pedig az akármilyen elkötelezettsége miatt.

Ha jól látom, te a végeredménye szempontjából minősítesz egy gondolatmenetet, nem pedig a forrásai és az építkezése alapján. Vagyis neked az a jó gondolatmenet, ami ugyanoda jut, ahol te már a gondolatmenet előtt is voltál. Hát hogyan fogsz így új dolgokat tanulni az életben?

kiir 2016.01.26. 09:11:43

@unionista᠍᠍᠍᠍:
A kognitív képességek magukban foglalják a leíró és a normatív állítások használatának a képességét. Magyarul: ha nincsenek meg az alapfogalmaid, nem tudsz gondolkodni sem. (Kb. ez az egyik fő baj az általad és a kormány által favorizált kocsmapolitizálással.)

A balfaszt meg azért írtad, mert mindig sértegetni kezdesz, ha rövidre akarod zárni a vitát, de nincs hozzá érved.

@zipe moha:
"a valóság pedig tényállapot melyet mindkét vélemény közelít...más oldalról, más igazságtartalommal"

Ebben egyetértünk, induljunk ki innen. Madár István és Pogátsa Zoltán között a "tényállapot közelítésében" az a különbség, hogy míg MI egy adott módszertan alapján (amit te uralkodó kurzusnak hívsz, én közgazdaságtannak) következetesen épít föl egy gondolatmenetet, addig PZ egy gondolatmeneten belül több, egymást kizáró módszertant használ anélkül, hogy észrevenné. Neki csak az a lényeg, hogy kijöjjön a kívánt végeredmény. Ebben az esetben először felveti, hogy a neoklasszikus közgazdaságtan mint olyan tévedés, és ezt a neoklasszikus közgazdászok már a 60-as években elismerték. A következő bekezdésekben viszont mégis elfogadja a neoklasszikus közgazdaságtan MI által felvázolt trendvonalát, és azt bizonygatja, hogy ha egy MI által figyelembe nem vett tényezőt figyelembevesz (ugye a szakszervezeteket), akkor azzal kicsit pontosítani lehet a neoklasszikus trendvonalat. Szóval fasza: a gondolatmenet elején nem fogadja el, a végén meg mégis elfogadja a termelékenység-alapú magyarázatot. És ez sok más cikkére is jellemző. Ezért nem tartom komoly embernek, nem pedig az akármilyen elkötelezettsége miatt.

Ha jól látom, te a végeredménye szempontjából minősítesz egy gondolatmenetet, nem pedig a forrásai és az építkezése alapján. Vagyis neked az a jó gondolatmenet, ami ugyanoda jut, ahol te már a gondolatmenet előtt is voltál. Hát hogyan fogsz így új dolgokat tanulni az életben?

zipe moha 2016.01.26. 10:46:19

@neoteny: "Van olyan is, hogy nem kell érkeznie sehonnét ... mert már helyben van. "

...mint beismerés elfogadom, de ne kívánd szaporítani az által, hogy megosztod...:)

ui: fafejként a smirglihez ne közelíts mert lecsiszol..:)))

2016.01.26. 10:49:33

@neoteny:
a szabadság az, hogy nem kötelező a többségi magyarokkal együtt élned. választhatsz másik közösséget. nyilván az lenne a jobb ha kormányzati ajánlások mellett önkormányzati rendeletalkotás lenne. és ha nem tetszik a szabályozás, akkor másik várost, vagy városrészt lehetne választani lakóhelynek. vagy egy másik faluközösséget.

mondok egy példát. máriapócs görög katolikus hitközség. egy olyan közösség, ahol a valláson alapul a gazdaság és a kultúra. mert a tradicionális búcsújárás a legnagyobb idegenforgalmi attrakció. ebből van bevételük. egy ilyen közösség akár azt előírhatja, hogy mindenki járjon rendszeresen templomba. azért, hogy mindenki tanuljon meg egy kicsit papolni. valaki mondhatja azt, hogy ez az egész könnyező szűz mária egy hülyeség. nehogy már előírjanak NEKI ilyet. és lepisálja az oltárt ha ott jön rá a szükség. erre a válasz az, hogy ne lakjon máriapócson. ha elég sokan vannak, akik azt mondják, hogy ez az egész búcsújárás meghaladott, akkor hozzanak létre egy települést. mondjuk újpócs néven. lehet, hogy egy ott születő gyerek azt mondja, hogy sokkal jobb lenne búcsújáró helyen élni. ha felnő, akkor költözzön oda. vagy ahová akar.

magyarországon az egymással versengő politikai elitek osztatlan főhatalmat akarnak. nagyon kevés ember akar valós önkormányzatiságot. magyarország brutális módon túlközpontosított. a fővárosi értelmiség ahhoz szokott, hogy az ország felett uralkodhat. budapest a kárpát-medencére egészére lett méretezve. ezért a koncepció az volt, hogy amerikai típusú világvárossá válik. globális kereskedelmi szolgáltató központtá. a zsidóság vezetésével. ez volt a demszky éra. a budapesti zsidóság nem azt mondta, hogy akkor legyen egy mini new york, hanem eladták a külföldnek a kereskedelmi ingatlanokat, a kereskedelmi bankokat, a kereskedelmi médiát. helytartó szerepre vállalkoztak, szétlopták a várost és szétverték az országot. persze a tarlós éra se jobb. orbán vezetésével azt mondják, hogy elsősorban a belpolitikai igényeket, a magyar embereket kell kiszolgálni. miközben persze ők is kiszolgáltatnák az országot az oroszoknak, vagy kínának. a nemzeti populizmus cigánykodás valójában. elmegy ulánbátorba. és gazsuál. azt mondja, hogy összesen két sikeres nemzet van a világon. az egyik a mongol és a magyar. fogjunk össze. a nyugat ellen. nyugaton azt mondja, hogy nyugat fogjon össze a keresztény magyarországgal azért, hogy megvédjük a keresztény európát az idegenektől. kizárjuk az iszlámot. de az araboknak azt mondja, hogy mindenkinek a koránt kellene olvasni, mert nem itt tartana a világ. az alapprobléma az, hogy a magyar gazdaság gyenge. orbán azt mondja, hogy nemzeti nagytőkéseket teremt. de ezek legfeljebb a hagyományos feldolgozóiparba invesztálnak. ott is leginkább csak azért, hogy állami megrendelésekhez és visszatérítésekhez jussanak. mert különben nem éri meg. a magyar egy kicsi és szegény piac. a kárpát-medence egészében kellene gondolkodni. kereskedelemben az adriai szabadkikötőkkel együttműködni. és azt mondani: "made in greater hungary" (vö. great britain). és ha az termék kroát, akkor adjuk el _croatia_, _hrvatska_, _zagreb_ vagy _adria_ márkajelzéssel. a tótok árujára írjuk rá, hogy azt _slovensko_ produkálta. a magyarra azt, hogy _magyarország_. azt, hogy _pannónia_, _hunnia_, _kárpátia_, _danubius_, _tisza_, vagy _balaton_. ezek földrajzi árujelzők. ez nem zárja ki a családi márkákat. kis és középvállalatként ezek alá besorolódhatnak. és ha kinövik magukat, akkor önállóan kiléphetnek a világpiacra. ez a zárvatermők gyümölcsöző logikája. a termőlevelek megvédik a magkezdeményeket. ezt az ortodox zsidó kultúra elutasítja. a zsidó nacionalisták (a zsidó jobboldal) ez úgy ahogy értik. és ebben akár részt is vennének. az zsidó liberálisok (a zsidó baloldal) ezt dogmatikus módon elutasítja. és a zsidókeresztények is melléjük állnak. ebből nemzeti kereszténység következik. orbán és vona ezeknek előfutárai. de lehet, hogy katonai diktatúra és polgárháború következik. és persze az is lehet, hogy semmi sem változik.

2016.01.26. 10:53:56

@kiir:
az rendben van, hogy személyeskedsz. én is ezt teszem. de ezen túl próbálj már valami egyeneset állítani. és ne csak a másikat becsmérelni, vagy elmagyarázni, hogy a magyarok mennyire szar szemét emberek. lehet menni amerikába. ott szuper szabadságjogaid vannak, hogy befolyásold a közéletet.

zipe moha 2016.01.26. 10:58:32

@kiir:
1. a kivánt eredmény ( kurzus eredmény) kijövetelének szándékát én Madárnál érzékelem
2. PZ egy gondolatmeneten belül több, egymást kizáró módszertant vet össze...tudatosan.

a közgazdasági közbeszédben ( és nem csak abban...) minden napivá váló disszonancia oka ...amit egyébként jogosan érzékelsz,hogy szerintem lassan felejtősek lesznek a 19.századi politikai-kategória fogalmak...antagonisztikius ellentétek feszítik fel a valós tartalmat a köré kreált keretekből.. így például nem helyes "ellenesnek" nevezni valamit...ami valaminek az érdekében nyilvánul meg...elismerem az új leíró fogalmak még nincsenek készen....a hatalom pedig az oldalazás minél jobban megosztó fenntartásában érdekelt , nem az asszertivitásban..

ebből pedig az következik, hogy a dogmmatikus, tanult kurzus eredményekből építkező gondolkodás elégedetlen az saját kimenetével..( nem lel magyarázatra... sem nyugvópontra)..ezt pedig kivetíti ( magára nem/ vagy alig képes..tehát nem / vagy alig fejlődőképes..) az újszerű szintetizáció kritikájára..

egyszerűen fogalmazva..Pogátsa előtt van út a folytatásra...Madár előtt nincs...zsákutca kijárat nélkül( nemszeretem kijáratokkal..)

2016.01.26. 11:12:11

@neoteny:
tgm azt mondja, hogy a tőkés társaságok vagyonát fel kellene osztani. és ezek után teljes szabadságban uralkodók nélkül élhet az emberiség. tgm anarcho-kommunista, te anarcho-kapitalista vagy, ahogyan bokros is. mindkét elképzelés az ortodox liberalizmuson alapul. csak az egyik az ortodox kommunizmussal, a másik az ortodox kapitalizmussal kombinálja. ez a három ortodoxia a zsidó kultúrából ered. a magyar társadalom többsége nem ortodox.

maxval a birca is azért meg nem értett, mert ő teljes nyitottságot vagy zártságot akar. korábban bajnait támogatta. aztán rájött, hogy az teljes kiszolgáltatottságot jelent a nyugat felé. ezért inkább befelé kellene zárni bulgáriát. nekik a fekete tengeren megérné kereskedni az oroszokkal. a magyaroknak pedig árut cserélni a monarchiában és dunai német szövetségi keretek között kereskedni a balkánnal. ortodox és a nem ortodox kereszténységben a közös az, hogy mindkettő azt mondja, hogy piacot védeni kell. a zsidók azt, hogy ez tilos. a gazdasági szabályozás egy része vallás. összefügg a származással és a szocializációval is. de szociálliberális politikai kísérlet elbukott európa keleti, de lehet, hogy a nyugati felén is.

2016.01.26. 11:14:03

@zipe moha:
pogátsa sem mondja meg, hogy mit kellene csinálni. csak azt, hogy valamilyen alternatív ökopolitika kellene. rendben van. de az konkrétan micsoda.

zipe moha 2016.01.26. 11:29:45

@unionista᠍᠍᠍᠍: ..nem csodálom, ha olvasgatja a hozzád hasonlókat (is), akik megjelenése a kurzus által támasztott mechanizmusok entrópiájának önvédelmi mechanizmusai eszközei ( anakronizmus, hisz pont a kurzus ellen tiltakoznak... de semmiből nem tanulnak és mindent elfelejtenek..:) sebaj...majd a kényszerek..

ui: ez mind volt már...gyújtsd ki az idevonatkozó történelmi analógiákat ..és értelmezed..amíg nincs új leírást adó...belátom ez nem könnyű, hatalmas a manipulációs nyomás...

2016.01.26. 12:09:25

@zipe moha:
pogátsa egy balfasz. mert ő nem érti, hogy az egész ökologikus gondolkodásból az állami gazdaságokat a háztáji gazdálkodással kombináló mgtsz, áfész, duna és tisza füszért és ehhez hasonlók következnek. vidékies agrárszocializmus (aka. vidékies kommunizmus) reloaded. kádárizmus 2.0. ezt moldova györgy érti. ő zsidó. és érti. de ő is nagy antifasiszta. ezért ő is a zsidó atv egyik sztárja. mert másképp semmiféle nyilvánosságot nem kapna. ő is harcol a sötét diktatúra ellen. ahogyan schiffer is. aki felismerte, hogy ez a kultúrkampf nem vezet sehova. de nem nagyon tud mit csinálni. egyrészt őket is az amerikai követség tolta be a magyar parlamentbe. az éceszgéberek kitalálták, hogy álljanak össze a mérséklődő vonával. mert így leszerelhetik a jobbikot. de abból egy kutya-macska koalíció lesz. a jelenlegi felállásban nincs politikai megoldás. új pártoknak semmi esélye. a pkp nem 1,000 de 100 embert se tud az utcára vinni egy 10 milliós országban.

magyaroszág jelntős része irányított kapitalista módon képes működni. a tisza-medence majdnem biztosan. a szamoshát, a bodrogköz, a sajó-hernád vidéke, a zagyva folyása, a hortobágy-berettyó és körösök vidéke a szövetkezeti működést tudja felvenni. de ez még kevés. mert ha nem ad megrendést egy formálódó középeurópai bundeswehr, nincs szövetségi ipar, akkor az ország továbbra is működésképtelen. az önmagában kevés, hogy gyártunk hímzett terítőt, fonott kosarat és cirokseprűt. szövetségi ipar kell és keleti piacok.

a politikai megoldáshoz még mindig orbán áll a legközelebb. azzal együtt, hogy szétlopják az országot, a vejnek kell egy kastély, a szomszédnak egy disznászat, a kert végébe stadion, matolcsy és az mnb urizál és festményeket vásárol. senkinek sem tetszik, de ezzel szemben a semmiféle konkrét elképzelés sem áll. ideologizálás van. a szexista, etnicista kiszolólásokra csak azért van szükség, hogy ezt felszámolja. a biosz erősebb, mint a filosz.

zipe moha 2016.01.26. 12:12:24

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...a közgondolkodás...és ebből következően a közbeszéd evolúciós késedelemben vesztegel....a reálfolyamtok már meghaladták megelőző állapotokat...ezt pedig követni fogja a közgondolkodás megváltozása, melyet a kényszerek fognak előállítani....
nézz egyet: "...nahát, nincs ellenzék?!!" na, hát ..igen..micsoda felfedezés 23 évvel ezelőtt még ért is volna valamit...:)...( akkor is csak ez volt...csak az álca félrecsúszott / lehullott:)

zipe moha 2016.01.26. 12:14:57

@unionista᠍᠍᠍᠍: egyre inkább rögeszmés fejlődésképtelen egyednek tűnsz...várj utána nézek mit is ír Az én fejem-ben a festő az ilyen egyedekről..:))))

zipe moha 2016.01.26. 12:19:25

@zipe moha: ja , bocs az egy másik könyv ( értékesítés technológia:)...Az én Harcom-ban nézek utána..

zipe moha 2016.01.26. 12:21:38

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...szót se veszteget...én is ezt fogom tenni..

2016.01.26. 12:25:02

@zipe moha:
lehet fasisztázni. tökéletesen produkálod az átlagos humán értelmiséget, aki a mondanivalóból képtelen a lényegre fókuszálni. személyeskedni én is tudok. egy
karakter nélküli ostoba semmitmondó vén hülye vagy. ezzel most jobb? nesze. a lényegi mondanivalód micsoda?

zipe moha 2016.01.26. 12:29:34

@unionista᠍᠍᠍᠍: ..hogy miközben "új nemesség" szükségességéről vizionálsz...magad nem hozod azt a szintet sem a mi egy strukturál és kulturált vita-vagy építő jellegű párbeszéd -kezdemény alapfeltétele...szerintem már a sanyi rád szólt, hogy megrekedtél két világ között...egyikhez sem tartozol, de mivel szeretnél ezért kompromittálódsz valami mellett amiről az gondolod hogy lehetővé teszi a befogadásodat....te tudod, az eredmények majd igazolnak...vagy cáfolnak..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 12:39:59

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a szabadság az, hogy nem kötelező a többségi magyarokkal együtt élned."

A szabadság az is, hogy a rablógyilkos felszólítására: "pénzt, vagy életet!" átadod a pénzedet.

"ezt egy közösség tiltotta meg NEKED. nem ölt meg, nem zárt börtönbe"

És hogyan szerez érvényt a tiltásnak "a közösség"? Nem a magántulajdontól (pénzbünti), szabadságtól (fogda/börtön/fegyház) és az élettől (közvetlen vagy közvetett utakon történő) megfosztás által?

2016.01.26. 12:41:22

@zipe moha:
a személyeskedést értem. a lényegi mondanivalód micsoda?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 12:47:49

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"tgm anarcho-kommunista, te anarcho-kapitalista vagy, ahogyan bokros is."

Erősen kétlem, hogy Bokros Lajos anarcho-kapitalista lenne. Viszont a magántulajdonon alapuló szabadpiaci/szabadversenyes kapitalizmus pártján áll, amint TGM semmiképpen.

2016.01.26. 12:49:50

@neoteny:
magyarországon ebben áll a szabadság. ha nem tetszik, akkor el lehet menni. ez nem jó, de ez van. én sem tudok jobbat mondani. mivel az ellenzékben ugyanaz a néhány tucat leszerepelt politikust permutálják a megbízóik. miért nincs a liberálisok közül valaki mondjuk békéscsabáról, vagy szigetvárról. nem egy zsidókeresztény, hanem egy igazi szigetvári. egy magyar. aki nem ron werber tanítványa, vagy ellentanítványa. az ellenzék ezekkel az emberekkel van tele. és ők alkalmatlanok arra, hogy a magyar népet bármilyen szinten megértsék. arra végképp, hogy konkrét elképzelések birtokában vezessék. ezért az ideológiájuk az, hogy ezt majd megoldják a multik. vagy az, hogy nem kellenek multik. ezt mondja az lmp. de hogy mégis mi kellene helyette azt már ők sem mondják meg. engem nem zavar, mivel nincsenek politikai ambícióim. szóval ezek az emberek nem kis közösségeket vezetve lépésről lépésre emelkedtek fel, hanem egyszerűen betolták őket a politikába. szimplán hazaárulók. amíg ilyen az ellenzék addig nem érdekel, hogy eltapossák őket. értük nem kár. ennyi.

zipe moha 2016.01.26. 12:50:07

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...hogy a kísérleted lezárult...magad zártad le

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 12:57:07

@zipe moha:

"a fafejűség ( szemellenzős dogmatizmus) ellen tiltakozom...akár honnan is érkezik.."

Ez honnét érkezett?

"...az egyetlen reális szemléletű, úgy -ahogy független,valamire való, alkalmas közgazdász szakember Pogátsa Zoltán...magyar bérügyben (is) az ő álláspontja tükrözi vissza leginkább a tényeket és a magyar valóságot...és ez nem ízlés kérdése...hozzá képest fel lehet ismerni, hogy a többi vélemény nyilvánító mennyire elfogult vagy egy irányzat megbízott képviselője.."

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 13:00:42

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"magyarországon ebben áll a szabadság."

Mo-n "a többség" posztmodern lett?

zipe moha 2016.01.26. 13:05:16

@neoteny: ...írhattam volna hogy @neoteni az új világító közgazdasági zseni...de nem az...mit csináljak??..:9
én semmit, húzz bele a liberális doktrína alapján nyílt a verseny szabad a pálya...

ui: mondjuk unionistának igaza van abban, hogy sokat számít a kiinduló állapot...ahonnan te indulsz ( a dogmatikusan iskolázott , konform személy állapota) az inkább hátrány a jövendő leképezésének útjában...mint előny...de ne add fel..még befuthatsz...szurkolok, mikor startolsz???...:)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 13:07:29

@zipe moha:

"írhattam volna hogy @neoteni az új világító közgazdasági zseni"

De nem azt írtad, hanem Pogátsa Zoltánról írtál egy adulatív apologetikát.

zipe moha 2016.01.26. 13:11:38

@neoteny: ..kezdetnek megteszi " A bér-és jövedelem egyenlőtlenség a 21.-század globalizált gazdaságának mellékterméke" című tanulmányod amit szívesen olvasok ...ha közkinccsé tesze...és ha megírod előtte...

ui...a címben már segítettem...valamit te is csinálj?!..:)))))))

zipe moha 2016.01.26. 13:14:30

@neoteny: ...nem azt írtam presze ..pedig szívesen büszkélkednék azzal , hogy az új zseni @neoteny a komment társam..." képzeljétek...napi szinten beszélünk el egymás mellett..úgy ám.."milyen jó is lenne...de egyelőre inkább elhallgatom...:))

zipe moha 2016.01.26. 13:21:46

@neoteny: ...arra utalsz..hogy nem maradt már tered a kibontakozásra???....a hozzáállásod az lehet a gond...állj az közgazdaságtan elkerülhetetlen evolúciójának élére...de itt már csak tippelni tudok...ehhez a magassághoz már nem érek fel..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 13:22:04

@zipe moha:

"nem azt írtam presze"

De nem ám; ezt írtad:

"...az egyetlen reális szemléletű, úgy -ahogy független,valamire való, alkalmas közgazdász szakember Pogátsa Zoltán...magyar bérügyben (is) az ő álláspontja tükrözi vissza leginkább a tényeket és a magyar valóságot...és ez nem ízlés kérdése...hozzá képest fel lehet ismerni, hogy a többi vélemény nyilvánító mennyire elfogult vagy egy irányzat megbízott képviselője.."

amiben egy szó sincs arról, hogy miért alacsonyak a magyar bérek, vagy miért lenne Pogátsa Zoltán elemzése helyesebb, mint Madár Istváné vagy Oblath Gáboré.

2016.01.26. 13:23:44

@neoteny:
mindkettő anarchiát akar. csak tgm szélsőbaloldali, kommunistát. bokros pedig kapitalistát. bokros azt mondja, hogy alacsony, leginkább zéró újraosztás kellene. ez magyarországon családok millióit nyomorba döntene. bokros azt mondja, hogy ez nem lehet másként. az állam lehetőség szerint mindenből vonuljon ki. és ne is osszon újra semmit. magyarul a pénzt kizárólagos jelleggel a magánbankok generálják. így a világbank megbízottjaként ő lenne a szuperász. ez anarcho-kapitalizmus. capitalism = free capital market értelemben. én nemzeti liberális vagyok. azt mondom, hogy a zsidóság és a zsidóbarát értelmiség szerveződjön hitközségekbe ha akar. ahhoz, hogy globális hálózatot nem szükséges a főhatalom. nem feltétlen kell az ország felett uralkodni és hegemóniára törni. hanem elegendő néhány pártoktól független önkormányzati közösség. és ezek majd összekapcsolódnak. csak ezt 0 darab zsidó gondolja így. ha zsidó lennék, akkor is ezt gondolnám. és ez esetben 1 zsidó gondolná ezt. a többi harcol a sötét diktatúra ellen. harcoljon. én csak bohóckodok. lehet fasisztázni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 13:24:00

@zipe moha:

Arra utalok, hogy te egy intellektuális pompomlány vagy.

zipe moha 2016.01.26. 13:28:41

@neoteny: ...és te vagy rajtam a szoknya...vigyázz le ne csússz, mert akkor kiderül hogy nem lány vagyok hanem fiú...

szóval kb megfutamodtál...sajnálatos

Laikus Érdeklődő 2016.01.26. 13:29:11

@BircaHang Média: Soha nem írtam, hogy a munkabérkülönbség a gonosz (vagy inkább kapzsi) tőkések hibája. A közszféra béreiben is hasonló különbségek vannak Ny és K Európában.
Sőt a brüsszeli bürokrata elit se töri magát azért, hogy ezek a különbségek kiegyenlítődjenek.
Erre mondaná az egyszeri kocsmapolitizáló, hogy "Egy brancs maguk mind, ne is tagadja"

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 13:30:37

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"mindkettő anarchiát akar."

Bokros gazdasági/piaci anarchiát "akar" (amit nem kell akarni, ugyanis az a gazdaság természetes állapota). TGM ezt nem akarja, sőt.

"alacsony, leginkább zéró újraosztás kellene. ez magyarországon családok millióit nyomorba döntene."

Ezt még nem mutattad meg, csak pusztán állítod, bármiféle támogató érv nélkül.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 13:32:27

@zipe moha:

Betűzzed csak:

P-O-G-Á-T-S-A! P-O-G-Á-T-S-A!

Ettől biztos lelkesedik majd a közönség egy része.

zipe moha 2016.01.26. 13:33:58

@neoteny: ugyan az a kommunkációs eszköz nem mindig működik...néha váltogathatnál..ha csak ez van akkor be kellene szerezni legalább egy másikat is...
..."amiben egy szó sincs arról, hogy miért alacsonyak a magyar bérek,.."

kíír-el leveleztem abban ! van benne...te ha zöldségért mész a húsboltba mész be??... látod,ezért élsz már egy ideje szalonnán, mert a húspultban húsok vannak ..( remélem , ha zöld attól még visszarakod..brr...és nem veszed meg petrezselyem helyett:)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 13:42:20

@zipe moha:

"ugyan az a kommunkációs eszköz nem mindig működik"

Igen, te már többször kifejezést adtál a személyes értetlenségednek ez alatt a poszt alatt ("senki nem tud követni", "nem értelek") -- amivel explicit módon demonstráltad hogy problémád van gondolatok megértésével.

zipe moha 2016.01.26. 13:42:32

@neoteny: ..gyerekes vagy...
pontosabban megfutamodtál..

"Bár nem vagyok egy Csernyus Imre...de akarsz róla beszélni?..:))
ui: kanadában mennyit szoktak kérni óránként egy therápiás ülésért...csak , hogy tudjam mennyit fektetek a barátságunkba...:))))

zipe moha 2016.01.26. 13:48:08

@neoteny:

" nyugodj meg...lazits...vegyél mély lélegzetet....előtted egy kép, mit látsz?...nem az, egy másik....semmit...jellemző"..innen folytatjuk...:)))

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 13:51:26

@zipe moha:

A gyerekek nyitottak a világra. Te -- eddig -- csak a fafejű zártságodat demonstráltad.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 13:56:23

@zipe moha:

Folytathatod az értetlenkedésedet: de attól nem haladsz sehová.

Ezt írtad korábban:

"elismerem az új leíró fogalmak még nincsenek készen"

Akkor dolgozd ki őket; vagy keresgélj a világban. De az "1%! 1%!" csak intellektuális pompomlánykodás az "új leíró fogalmak" megléte és használata nélkül.

2016.01.26. 14:07:27

@neoteny:
az, hogy mi a gazdaság természetes állapota szerintem biosz. és van egy tippem, hogy sém, kám és jáfet fiai erről nem pontosan ugyanazt gondolják. kám nemzé kust. kus nemzé nimródot. nimród nemzé magort. egyes feljegyzések szerint jáfet nemzé őket. hunor és magor fiai mindenesetre "rendet" akarnak. nekem így tűnik. és innentől kezdve törzsi jellegű ideológiai vita. sémiták beállnak egy oldalra gágogni. és velük szembe az összes többi béget.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 14:34:22

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"hogy mi a gazdaság természetes állapota szerintem biosz"

És kultúra: hogy milyen eszközökkel hogyan oldják meg az emberek a szűkös erőforrásokat meghaladó igényeik kielégítését.

Minden "nemzet" tagjai termeltek, kereskedtek és fogyasztottak emberemlékezet óta. Sőt az emberemlékezet előtt is: régészeti nyomai vannak annak, hogy kőszerszámok anyagául szolgáló kőzetek ezer kilométerekre eljutottak a természetes előfordulási helyeiktől. Azok a "nemzetek", amelyek "önellátóak" voltak, meg szépen kihaltak: ld. pl. bizonyos Tasmániában élt embercsoportok esetét.

A munkamegosztás/specializálódás és az ezzel szervesen együvé tartozó kereskedelem több tízezer éves kulturális technológia: egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy biológiai/genetikai alapjai vannak, ti. reproduktívan (is) sikeresebbek voltak azok az egyedek amelyek sikeresebbek voltak a termelési specializálódásban és a kereskedelemben.

Persze rátelepedni a termelőkre, kereskedőkre és fogyasztókra, "rendet" tartani, adókat szedni -- vagyis más munkájából megélni -- is tud előnyt jelenteni. De a kizsákmányoltak (akiktől erőszakkal veszik el a javaikat) mindig is megpróbáltak védekezni ez ellen -- több-kevesebb sikerrel. Ez az, amit "szabadságvágynak" hívunk: szabadnak lenni az önkénytől, még ha azt az önkényt "a többség" nevében gyakorolják is.

Laikus Érdeklődő 2016.01.26. 14:53:37

@neoteny: Félő, hogy egy válságoktól terhelt világban nem lesz olyan erős vezetés, amely képes levezényelni a kihívásokat. Miközben ugyanis a világgazdaság növekedése lassul, a pénzügyi piacok pedig erős volatilitást mutatnak, szükség lenne erős és határozott kormányokra.

Laikus Érdeklődő 2016.01.26. 15:05:46

@Laikus Érdeklődő: Ja, ezt nem én mondom, hanem a davosi technokrata elit.

De nem csak egy laikus, hanem a bullshit-generátorok készítői is sokat tanulhatnak a Világgazdasági Fórum bölcs résztvevőitől:
"A globális gazdaság egyes részei erős mozgásokat mutatnak, de ezek a részek nem igazán tudnak megfelelően kommunikálni egymással"

"Reményét fejezte ki ugyanis, hogy megvan a szokásos eltérés a piacok és a gazdaság között, ám hangsúlyozta, túl sok a precedens nélküli faktor, hogy bárki bármit bizonyossággal mondhasson."

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 15:49:34

@Laikus Érdeklődő:

No de épp' ez az alapkérdés: az "erős és határozott" kormányok "megoldásokat" nyújtanak-e ... vagy pedig ők okozzák a problémákat (ha nem is az összeset, de a túlnyomó részüket).

Pinochet diktatúrája Chilében "erős és határozott" volt (bele is került valami 3,000 chilei életébe, és még többek szabadságába). De épp' gazdasági szempontból liberális volt -- amivel Chilét egy olyan fejlődési pályára helyezte (egészen pontosan hagyta azt, hogy a chileiek fejlesszék a gazdaságukat) ami az országot Dél-Amerika legsikeresebbjévé tette sok mutatóban.

Aztán eljött a politikai élet liberalizációja is: olyannyira, hogy ma már szocialista kormánya van Chilének. Kívánatos lenne az hogy ez a kormányzat "erős és határozott" legyen, mint pl. az Allende-kormány volt, mielőtt azt erőszakkal megdöntötte Pinochet (és támogatói)?

A Maduro-kormányzat "erős és határozott" volt éveken keresztül Venezuelában -- és az ország gazdasága a bányászbéka feneke alá került (miközben a világ legnagyobb olajtartalékain ülnek). Pedig ott volt államhatalmi újraelosztás orrba-szájba.

2016.01.26. 16:52:35

@neoteny:
rendben de közszolgáltatásokat kell nyújtani. népegészségügy, közoktatás, közigazgatás, igazságszolgáltatás, haderő teljesen privát módon hogyan jön létre? orbán egy anarchiában valószínűleg hadsereget hozna létre. és úgy lenne igaza. egy másik kérdés: az alapvető infrastruktúra kinek a kezébe kerüljön. ha nincs város, akkor ezeket nem nagyon lehet fenntartani. ha nincs vidék, akkor ezeket nem nagyon lehet ellenőrizni. ha nincs választott vezető, akkor nincs külpolitika. teljes anarchiában hogyan lenne diplomácia?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 16:54:35

@Laikus Érdeklődő:

"Ja, ezt nem én mondom, hanem a davosi technokrata elit."

Ja, minden kofa a saját portékáját dicséri.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 17:23:19

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"közszolgáltatásokat kell nyújtani"

... mondják ezt az önjelölt közszolgáltatás-nyújtók.

"népegészségügy, közoktatás"

nép/közművelés
közösségi közlekedés
közmunka
közalkalmazás
közélet
közgazdaság
közhatalom
népszaporulat
néprajz
közbiztonság
közösülés
köztársaság
közterület

Ilyet én is tudok: a nép- vagy köz- előtaggal 'szocializálható' egy csomó szó.

De lehet a magán- előtagot is használni: magánegészségügy, magánoktatás.

"közigazgatás"

A kérdés épp' az: kell-e közigazgatás?

"igazságszolgáltatás"

Ahogy Oliver Wendell Holmes, Jr. örökérvényű szavai szólnak: "this is a court of law, young man, not a court of justice". A bíróságokon törvényt alkalmaznak, nem igazságot szolgáltatnak (habár az angolszász jogban létezik olyan, hogy "court of equity", ahol -- elvileg -- nem a törvény került alkalmazásra, hanem "a tisztesség").

De már linkeltem többször:

faculty.msb.edu/hasnasj/GTWebSite/MythWeb.htm

és

faculty.msb.edu/hasnasj/GTWebSite/TIL.PDF

"haderő"

Milícia-rendszer. Ld. pl. Svájc -- de ott kötelező a katonai szolgálat, míg én önkéntes milíciákban gondolkodom.

"az alapvető infrastruktúra kinek a kezébe kerüljön"

Azokéba, akik megépítik.

"ha nincs választott vezető, akkor nincs külpolitika."

Mekkora veszteséget jelentene az?

Laptop7712 2016.01.26. 18:06:28

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Menny és pokol Magyarországon

www.portfolio.hu/gazdasag/menny_es_pokol_magyarorszagon.226075.html?utm_source=portfolio&utm_medium=mail&utm_campaign=hirlevel_hirfutar

Este válaszolni fogok a felvetésedre érdemben.
Addig is egy kis adalék, hogy mi is történik járási szinten.
A térképet érdemes megnézni. Meg kellene vizsgálni azt, hogy mi is volt az oka annak, hogy egyes területeken kialakult a közbirtokossági rendszer. Ahogy ránézek a térképre, valahogy ez jut az eszembe.

2016.01.26. 18:26:10

@neoteny:
anarchiában hogyan lenne közoktatás? a gazdagok a szegény családok gyerekeket önként és dalolva pénzelik? vagy azt mondják: ne tanuljanak. úgy is szegények. amiből következően ezek a családok vélhetően kétszer-háromszor annyi gyereket szülnének. még nagyobb szegénységbe kerülve. a tapasztalat az, hogy ez így működik. anarchiában a bíró azt mondja: akinek több pénze van, annak van igaza. kilépsz az utcára, akkor fizess, mert egy magánbefektetőé a járda. de ha át akarsz menni az út túloldalára, akkor lehet, hogy az egy másik magánbefektetőé. de ha egy drótkötélen átcsúszol, akkor kevesebbet kell fizetni. de ha egy nyugdíjas néni nem tud felmászni, akkor fizessen csak azért többet, mert át akar menni a szomszédhoz.

az anarchia közeli állapot van mondjuk a hortobágyi pusztában. mert a pásztorok nem egymás felett akarnak uralkodni, mert az állatállományt kell felügyelni. de a csikós, a gulyás, a juhász, a kanász. de megjelenik a számadó és a számvevő. azoknak a segédei a bojtárok. tehát maga a piacosodás hozza létre az alá-fölé rendeltségi viszonyokat. de a puszták népe szabad. nem nagyon uralkodik fölöttük senki. de egy város népe is lehet viszonylag szabad. a teljes szabadság legfeljebb időleges, hely nélküli utópia.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.26. 19:05:54

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"anarchiában hogyan lenne közoktatás?"

Nem lenne: magánoktatás lenne. Van, aki saját maga tanítaná a gyerekeit (home schooling); van, aki teljesen üzleti alapú magániskolába, ahol a helyek egy része ingyenes vagy ösztöndíjas lenne; van, aki felekezeti iskolába, ahol a helyek egy része ingyenes vagy ösztöndíjas lenne; van, aki "köziskolába", ami az arra szövetkezett szülők tulajdonában lenne, és ők finanszíroznák közösen (nyilvánvalóan addig, amíg oda járnának a gyerekeik). Különféle igényeket különféle megoldások elégítenének ki.

"anarchiában a bíró azt mondja: akinek több pénze van, annak van igaza."

Miért menne az olyan bíró elé bárki is?

A szerződésben közösen elfogadott választottbíróságokon miért nem ez történik?

A szerződésben közösen elfogadott kötelező arbitrációkon miért nem ez történik?

"kilépsz az utcára, akkor fizess, mert egy magánbefektetőé a járda."

Akkor elköltözöl olyan utcába, amit az utcalakók által létrehozott részvénytársaság birtokol. Vagy olyan magánbefektető, aki nem fizetteti meg az utca használatát minden egyes arra lépéskor.

----

Az államhatalom a legostobább ötletekkel jön elő 'szabályozás' címén:

Pl. Rhode Island államban volt egyszer egy törvényjavaslat, hogy 12 éven aluli gyerek nem szállhat le az iskolabuszról, ha nem várja felnőtt, hogy hazakísérje. Ezt végül is nem iktatták törvénybe.

De van egy másik törvényjavaslat -- ami még folyamatban van --, hogy illegális legyen 7 éven aluli gyereket az autóban hagyni.

Most pedig előjöttek egy újabb törvényjavaslattal:

10 éven aluli gyereket nem lehet egyedül otthon hagyni.
10 és 12 év közötti gyereket lehet "rövid időre" otthon hagyni egyedül, de nem este 9 után.
12 év fölötti gyereket (és a 'gyerek' 18 éven alulit jelent) lehet egyedül hagyni otthon, de nem az egész éjszakára.

Persze mondhatod azt, hogy Mo-n az ilyen törvények soha nem kerülnének meghozatalra ... pedig ez is csak 'szabályozás', az 'anarchiát' elkerülendő.

kiir 2016.01.26. 22:08:46

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Nem mondod, hogy lebalfaszozol, aztán megsértődsz. Fura fazon vagy, hallod-e. A gügyei kocsmában vajon mit kapnál egy ilyenért?

Sem a magyarokat nem becsmérlem, sem téged nem becsmérellek. Igyekszem korrigálni a szerintem téves tényállításokat és a szerintem téves gondolatmeneteket. Eközben próbálom felfejteni a vitapartner gondolatmenetét is, azt, hogy az ő fejében hogyan áll össze a dolog. Bevallom, hogy néha elveszítem a türelmemet, amikor végül kiderül, hogy nincs ilyen gondolatmenet. Bevallom azt is, hogy nem a te kedvedért vitatkozom, hanem amikor nagyon túltengesz itt a blogon, akkor a reménybeli többi olvasók számára jelzem, hogy a tiedén kívül jelen van azért más megközelítés is.

@zipe moha:
Milyen újszerű szintetizáció az, aminek még nincsenek készen a leíró fogalmai? Továbbá milyen érv az, hogy ha valamit kritizálsz, akkor azzal elismered, hogy elégedetlen vagy a saját álláspontoddal?

De oké, vettem: te a teremtő káosz metaforájában hiszel, a tohuvabohu-ban. (Gondolom, Szombathelyről Szegedre is úgy utazol, hogy összevissza fölszállsz mindenféle vonatra és buszra, azzal, hogy majdcsak kiforrja magát.) Így ami felőlem nézve PZ hátránya, hogy ti. nem fárasztja magát konzisztens gondolatmenettel, az felőled nézve éppen előnyös -- mert míg a konzisztens gondolatmenet konkrétan valahová jut, addig a nagy kavargás még bárhova kilukadhat. A jövő tökéletesen nyitott, és a sanyarú jelenben talán felszabadító érzés neked erre gondolni.

zipe moha 2016.01.27. 08:26:53

@kiir: ...igyekszem egyszerűen válaszolni...hogy támogassalak az érezhető prekoncepciód és a statikusságod leküzdésében:

ahhoz, hogy a célodat elérhesd van amikor autóval kell menni, van amikor hajóval, van amikor repülővel...és olyan is van amikor gyalog...

ám olyan is van, hogy célba érhesss...hogy mindezeket kombinálnod kell...

te végig autóval akarsz menni...mert ezt ismered...ehhez szoktál...ehhez szoktattak...az első gondod akkor jön amikor egy tengerhez érsz....belehajtasz???...naná, hogy nem mert attól okosabb vagy...neki állsz ténferegni keresve az eddigi ismereteid alapján...hogy még is , hogy lehet autóval átmenni a tengeren is....persze titkon érzed , hogy nem lehet...de míg feltatálod a hajót addig eltelik egy kis idő....mások is vannak már a tengerparton ..és vannak akik már ácsolják a hajót...mivel még nem láttál olyat..csak autót értetlenkedsz..kell-e ez egyáltalán??..ez kell-e??...jó lehet hogy igen, de te nem ílyen hajót ácsolnál...

oksa...szabad a pálya..de tengeren kell átkelni...mutasd a hajódat..lehet hogy jobb mint amik eddig készülnek...( elméleti a lehetőség..mert a hajó hajó..de mondjuk van légpánás is...ect.)
én eddig olyanokat látok akik tömör vasdarabokat és sziklatömböket hajigálnak a tengerbe.. és hangosan kiabálnak:..." Ússsszál baszod..."... PZ kivétel..

ui: legtöbben még ahhoz sem jutottak el , hogy ez tengerpart...keresik a víz alatt átvezető utat...innen nem szívesen vitázom...tengerpart..és épp lemegy a nap...:))

2016.01.27. 09:41:57

@neoteny:
vagyis az állam szerepét átveszi az egyház. és pártok szerepét a felekezetek. és így az emberek szabad akaratából jön létre a közösségi finanszírozás. ez működhet kis közösségekben hitközségekben. de ezek élére mégis csak vezetőt választani kell választani. nem azért, hogy a közösség tagjai felett uralkodjon, hanem hogy tartsa a kapcsolatot a külvilággal. abban lehet reménykedni, hogy a történeti fejlődés egy pontján majd erre sem lesz szükség és a fejlődés globális anarchiába torkollik. és ugyanettől félni is lehet. ezt a két világot össze kell kapcsolni valahogy. és ezt független önkormányzatiságon keresztül lehet. tehát minden városias kis közösség, vidéki nagyközség vagy faluközösség választ egy független képviselőt. egy ilyen csoportosulás az államtól elválasztva kötődhet valamelyik egyházhoz, vagy rendhez. tehát lényegében kivonja magát az állami újraelosztás hatálya alól, de ezzel vállalnia kell azt is, hogy nem igényel külső finanszírozást. a helyben megtermelt árut a befogadó város piacára vámszabad módon kiviheti, azon energiahordozót, nyersanyagot vásárolhat és virtualizált szolgáltatásokat nyújthat a világnak.

2016.01.27. 11:43:07

@kiir:
úgy látszik, hogy ezt nehéz megérteni. ma magyarországon és egész európában az összes számottevő politikai erő célja a lakosság etnikai összetételének erőszakos megváltozása vagy annak megakadályozása. lényegében nincs más politikai cél. ez a legfőbb. majdhogy nem az egyetlen. a közélet másról sem szól. van egy csoportosulás, akik erőszakos betelepítésben gondolkodnak. a köznép őket úgy hívja, hogy a "zsidók". nyilván nemcsak zsidók vannak közöttünk. merkel sem zsidó, hanem zsidókeresztény neveltetésű és ennek a politikának a lelkes támogatója. egy viszonylag mérsékelt politikai erő azt mondja, hogy a szervezett ("zsidó" szervezetek által nyíltan támogatott) tömeges betelepítést meg kell akadályozni. ezt mondja a magyarok nagy kedvence nógrádi. az ennél radikálisabban azt mondják, hogy visszatelepítésre volna szükség. ezt mondja földi. az illegális bevándorlókat vissza kell vinni az eredeti élőhelyükre. mind az egy milliót. és van egy ennél is radikálisabb csoport, amelyik azt mondja, hogy kitelepítésre van szükség. ezek átlaga az, hogy a "zsidók" hagyják el magyarországot. ez lesz az átlag magyar elképzelése. szerintem ez a politika nem jó, nem helyes. de megértem őket. és szerintem balfasz, tökfej, seggarc mindenki, aki az antifasiszta szövegekkel áll elő és arról beszél, hogy ez nem egy etnikai konfliktus. akkor mégis micsoda. a cigánykérdést is úgy kell kezelni, hogy az nem egy etnikai probléma. és van egy liberális szociológusnak mondó társaság, amelyiknek az etnikai jellegére nem térek ki. ők azt mondják, hogy a kisebbségeknek előjogokat kellene élvezni a többséggel szemben. miért kellene? természetesen azt sem gondolom, hogy a cigányság alávaló. de miért kötelező azt gondolni, hogy magasabb rendű. értem, hogy egy bizonyos eredetcsoport velük akar szaporodási közösséget alkotni. mert a házaló zsidók között elég sok vándorcigány. a zsidók errefelé is először sámsonban telepedtek meg, ami egy magyar-cigány hajdútelepülés. a város nem akarta beengedni őket. mert az árut csak befelé hordták és kifelé nem vitték. tehát a zsidók nem a helyi árumérleget egyensúlyban tartva tisztességesen kereskedni akartak, hanem szimplán olcsón adni és drágán eladni. és mellette a lakosságot eladósítani, illetve a közvagyont felvásárolni. mert ennek a kultúrának ez a nyilvánvaló következménye. és ehhez jött az, hogy szabadon lehessen generálni pénzt. a pénz az isten. és szólásszabadság addig tart, hogy a zsidóságot ezért bírálni ne lehessen. aki ezt megteszi az kommunista, fasiszta idióta.

természetesen tisztában vagyok vele, hogy ez a szemlélet a zsidóság egy kisebb részére érvényes. de ez egy etnikai konfliktus. velük szemben a tisztességes zsidóknak is fel kellene lépni. ha nem teszik, akkor lényegében egy törzsi háború jön létre. ami ha felszámolják a demokráciát, akkor könnyen elvezethet polgárháborúhoz. és a politika már erre is készül. az usa persze röhög a markába. mert számukra az első számú stratégiai cél egy gyenge európa. a szovjetunió szétesése óta a nato másról sem szól csak arról, hogy izrael környékén felfegyvereznek mindenféle népcsoportokat, hogy öljék egymást és európai unió ebbe ne szóljon bele, az európai uniónak nem lehet önálló hadereje. ez olyan, mint az eu latin amerikában szítana lázadásokat és azt mondaná, hogy döntsétek le a mexikói falat. és foglaljátok el az usa déli részét. mert az benneteket illet. ez is bekövetkezhet. a fehérek és a feketék ezért a zsidókat fogják okolni. mert az cél, hogy a liberálisok visszatérjenek a szentföldre. ez egy konteó. tehát lehet, hogy egy szó nem igaz belőle. de van egy ilyen látszat. ez az uralkodó téma, ami a közérzületet leginkább befolyásolja. és ehhez képest lényegtelen, hogy orbán veje megvesz egy régi kastélyt. nem egy külföldinek adták el. alkalmasint vissza lehet venni tőle. tehát a helyzet elszomorító és siralmas, de most nem nagyon van helye a racionálisan közbeszédnek. remélhetően ez korszellem. és a következő évtizedben lesz normális közélet. de rövid távon nem lesz. azért trollkodom, mert az érdekel, hogy ha egymás mellé kerül valami megoldás kezdmény és hülyeség, akkor mire reagálnak. és a döntő többség a hülyeségre. innentől kedve reménytelen. a következő évtizedben esetleg.

kiir 2016.01.27. 12:20:02

@zipe moha:
Valóban, innentől nincs miről vitázni. Te úgy gondolod, hogy tengerparthoz értünk, mostantól minden más lesz, ezért itt és most majd' mindent ki kell dobni, amit elődeink összehordtak nekünk, mert abból ma már semmi sem érvényes. Ellenben hajrá, találjunk ki valami újat.

Szerintem ez faszság. Én nem látom a világot sarkaiból kifordító nagy cezúrát, ami érvénytelenné tenné azt, ami eddig volt (vagyis hogy autó helyett hajó kell már). Biztos azért, mert alapvégzettségem szerint történész volnék, és ennél nagyobb cezúrákat százával találni a történelemben, de azok sem érvénytelenítettek mindent, ami előtte volt. A történelem az emberélet perspektívájából nézve lassú folyású folyó, akár hiszed, akár nem. Azt viszont megtaláltam a történelemben, hogy minden kor túlértékeli a saját sorsfordító jelentőségét, és alulbecsüli a kontinuitás és a múlt erejét.

Ez van. Te forradalmár vagy, én meg nem. Nagyapám mondogatta mindig, hogy aki húszéves korában nem forradalmár, annak nincs szíve, aki viszont ötvenéves korában forradalmár, annak nincs esze. Én jól belepasszolok ebbe a sémába :)

kiir 2016.01.27. 12:30:33

@zipe moha:
Ja, és abban viszont biztos vagyok, hogy ha most valami újat kell kitalálni, akkor ahhoz sokkal több kreativitás, újdonságképző erő és egyben logika kell, mint PZ kartárs fel tud mutatni. Ha megnézed, amit ő mond, abban olyan sok új azért nincsen ám, mondjuk olyan, amit elmúlt hatvan évben ne emlegettek volna.

M illumino d immenso 2016.01.27. 13:03:07

@unionista᠍᠍᠍᠍: 'az usa persze röhög a markába. mert számukra az első számú stratégiai cél egy gyenge európa.... tehát a helyzet elszomorító és siralmas, de most nem nagyon van helye a racionálisan közbeszédnek.'

Nagyon vaknak kell annak lennie, aki ezt nem látta be legkésőbb az elmúlt években.
Nagy talány (innét a nézőtérről) Merkel anyó miért tolja akarva? akaratlanul? az Uniós szekeret a szakadék felé??
OFF

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.27. 13:16:13

@zipe moha:

"ám olyan is van, hogy célba érhesss...hogy mindezeket kombinálnod kell..."

Pogátsa a tengerpartra érve elkezd társakat keresni a szinkronúszáshoz, mert evezős csónakot építeni fáradságos és hosszadalmas. Különösen úgy, hogy se' deszkái, se' szögei, se' kalapácsa nincsenek. Illetve van uszadékfa, néhány léc amiből rozsdásodó szögek állnak ki, meg kődarabok.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.27. 13:29:29

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a lakosság etnikai összetételének erőszakos megváltozása vagy annak megakadályozása. lényegében nincs más politikai cél. ez a legfőbb. majdhogy nem az egyetlen. a közélet másról sem szól."

Egy évvel korábban a görög válság folyt a csapból is: hogyan fognak a görögök kilépni az eurózónából, és ennek sikerét látva a portugálok is meg a spanyolok is és hogy ettől hogyan lesz vége az EU-nak. Vagy hogy nem lépnek ki az eurózónából és ezzel bedöntik az összes EU-bankot és -gazdaságot és úgy jön el a világvége.

Nyugodj le a picsába: a migránsválság is régi hír lesz egy-két év múlva.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.27. 13:58:20

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"mert az árut csak befelé hordták és kifelé nem vitték."

Valahonnan kellett kifelé vinniük, ha valahová befelé hordták.

Továbbá az emberek önszántukból vették és veszik meg a kereskedő ("a zsidó") termékeit: mégpedig azért, mert többet ér számukra, mint amit adnak érte. Ha nem úgy lenne, nem vennék meg.

zipe moha 2016.01.27. 14:10:16

@kiir: játszol a szavakkal...nem "forrdalmárságról van szó meg nem forradalmársárgról...a szükséges felismerések megtételéről a szükséges időben....nem tudok segíteni...potenciális áldozata vagy a haboknak...esetleg egy görcsösen felkapaszkodó potyautas ha valakinek még is lesz hajója...ennyiért ennyi jár ...és ez rendben is van így

végezetül csak egy dolgot mutatnék meg a bizonytalanságodból..:

...ezt írtam neked..

"ebből pedig az következik, hogy a dogmmatikus, tanult kurzus eredményekből építkező gondolkodás elégedetlen az saját kimenetével..( nem lel magyarázatra... sem nyugvópontra)..ezt pedig kivetíti ( magára nem/ vagy alig képes..tehát nem / vagy alig fejlődőképes..) az újszerű szintetizáció kritikájára..

..a legutóbbi válaszod tökéletesen demonstrálja...hogy miből és hogyan építkezel...képtelen vagy kivetíteni magadra..e miatt nem vagy fejlődőképes...és így marad a kritika minde rajtad kívül állóval kapcsolatban....mert az számodra nem segítség...viszont leleplezi a gyávaságot és a mozgásképtelenséget...

még egyszer: nem tudok segíteni..süllyedj vissza az ismerős langymeleg állapotodba...nem szsab olyan bloggokkal izgatni magad mely a lehetséges jövőről értekezik...csak egyre frusztráltabbá tesz... a mások kritikája sem tompítja el a kellemetlen érzéseidet..csak fokozza..egy leendő jövőhöz jelen állapotodban sokat hozzátenni nem vagy képes...várakozz hátha szerencséd lesz és megoldják helyetted valakik....dobnak egy deszkát....ui: ennyi fuldoklónak mennyi deszka kell..???

2016.01.27. 14:13:30

@neoteny:
én is abban reménykedem, hogy ez csak a korszellem és nem történelem. csakhogy ez nem összetettebb, mint a görög probléma. nem arról van szó, hogy mennyit írjanak a tartozik és a követel rovatba. az a hitelezők számára mindegy. a lényeg, hogy valamennyit. és a rendszer fent maradjon. itt az a kérdés, hogy német társadalom benácul mint kurvaisten, vagy nem nácul be. és ez kétesélyes.

zipe moha 2016.01.27. 14:38:06

@kiir:

"
-...na kedves testvéreim...eddig jöttünk autóval... időközben szétloptátok és széthajtottátok így lepukkadt..sebaj inntől már hajóval tudunk csak tovább menni...mert ez itt a tenger.

-Te úgy gondolod, hogy tengerparthoz értünk, mostantól minden más lesz, ezért itt és most majd' mindent ki kell dobni, amit elődeink összehordtak nekünk, mert abból ma már semmi sem érvényes.

-...ezt itt a tengerpart..az út elfogyott egyébként is...hajóval tudunk továbbmenni..

-Szerintem ez faszság. Én nem látom a világot sarkaiból kifordító nagy cezúrát, ami érvénytelenné tenné azt, ami eddig volt (vagyis hogy autó helyett hajó kell már). Biztos azért, mert alapvégzettségem szerint történész volnék,...

-ez itt a tenger, ahhoz hogy átmenjünk ezen hajó kell..

-A történelem az emberélet perspektívájából nézve lassú folyású folyó, akár hiszed, akár nem.

-ez itt egy k.rva nagy tenger, baszod...nem is biztos, hogy át tudunk menni rajta akármilyen hajóval...nagy és erőshajó kell..

-minden kor túlértékeli a saját sorsfordító jelentőségét, és alulbecsüli a kontinuitás és a múlt erejét.

-nem érted amit mondok???

-Ez van. Te forradalmár vagy, én meg nem. Nagyapám mondogatta mindig, hogy aki húszéves korában nem forradalmár, annak nincs szíve, aki viszont ötvenéves korában forradalmár, annak nincs esze. Én jól belepasszolok ebbe a sémába :) .,..

-bele basszus, bele....ha nem lesz hajó ennyi deszka a világon nincs...:"..:))))))

nevetőharmadik 2016.01.27. 15:37:24

@neoteny: Csak vigyázz, hogy PZ kartárstól elég messze légy a parton, mert ha megneszeli, hogy neked viszont van csónakod, rádszabadítja zipét.

2016.01.27. 15:43:52

@neoteny:
a kereskedelem primitív formája, hogy a lehető legolcsóbban kell megvásárolni és lehető legdrágábban kell eladni. ez eredményezi a legnagyobb gazdasági hasznot, de amelyik népcsoport ezt követi az kulturálisan alávalóvá egész egyszerűen gyűlölt népfajjá változik. lényegében rovarok szintjére süllyed le. és a kérdés ilyenkor az, hogy van-e olyan zárvány kultúra, amelyik képes ezen felemelkedni. kelet-közép európában ez lehet a cigányság. ha a cigányok azt mondják, hogy a bankházak legyenek a városok kezében. a pénzpiacon nem akarnak extra profitot termelni, akkor ez az árumérleg egyensúlyát lokálisan is kikényszeríti. tehát a főszabály szerint csak annyi áru hordható be egy piacra, amennyit onnan kivisznek. nyilván lehetnek kivételek. amely esetben lehet nemesfémmel, vagy akármilyen kurrens árucikkel hitelezni. valós szaktudással például. csakhogy ehhez kell az a képesség, hogy egy idegen a köznép (a többség) oldalára áll. ez a keresztényekből kiveszni látszik. a filoszemiták ezzel sose rendelkeztek. nem az összes zsidó, hanem a természettudományos műveltséggel nem rendelkezők. a magyar zsidók többsége nem tudja azt mondani, hogy majdnem mindegy, hogy a befogadó nemzet mit akar. nyilván azért csak majdnem, mert erőszak semmilyen formája nem fogadható el. de azon túl szinte bármi. ha a magyarok egy olyan kárpát-medencei városhálózatot akarnak építeni, amiben vannak többségi és kisebbségi magyar városok, valamint határvárosok, akkor építsünk ilyesmit közösen. a magyarok azt is mondják, hogy kapcsoljuk hozzá az adriai tengermelléket. azért, hogy legyen szabad kikötő. informálisan állítsuk vissza a történelmi magyarországot. és ezt a természetes földrajzi egységet kapcsoljuk be a globális világba.
pctrs.network.hu/clubpicture/9/9/_/karpat_medence_nagyfelbontasu_terkepe_99665_255235.png
amíg ez a történeti formáció létezett addig volt békés együttélés. a megszűnése óta nincs, jelen állás szerint nem is lesz. de ezt már tényleg annyiszor leírtam, hogy aki ezt nem érti az hülye, vagy én nem értek semmit. és mindenre valóban csak az egyén totális szabadsága lehet a megoldás. ha ez utóbbi érvényesül, akkor az is a szabadság része, hogy a latinok bedöntik a mexikói falat. ezek után a fehérek és a feketék számra kell egy közös ellenség. a zsidókat deportálják. aztán lehet mondani, hogy ez egy hülyeség. ilyen úgyse lesz. nem azt állítom, hogy feltétlen ez lesz. ez is szabadság része. jönnek a pogátsa zoltánok és ők latin amerikát fogják behergelni. dél-európában fognak tapsolni. a spanyolok, a portugálok, francesco papa olasz utódja a szentszékben. a totális szabadságból a vissza a sivatagba projekt következik. de nem vagyok egy nostradamus. ezt az utókor majd meglátja.

kiazmarmegint 2016.01.27. 16:30:10

@unionista᠍᠍᠍᠍: "azért trollkodom, mert az érdekel, hogy ha egymás mellé kerül valami megoldás kezdmény és hülyeség, akkor mire reagálnak. és a döntő többség a hülyeségre."

Az me'g nem jutott eszedbe, hogy ami a te szemedben komoly megoldasi javaslat, az mas szemeben ordito nagy baromsag, es viszont? Me'g szemelyes beszelgetesek soran is sok felreertes szarmazik abbol, hogy amit az egyik resztvevo komolyan mond, azt a masik viccnek veszi, es forditva. Pedig akkor ott van a gesztikulacio, a hanghordozas, a testtartas, ami segithet. Egy blogon ezek nincsenek meg.

"innentől kedve reménytelen. a következő évtizedben esetleg."

De me'gis iszonyu energiakat fektetsz itt be.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.27. 16:49:28

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a kereskedelem primitív formája, hogy a lehető legolcsóbban kell megvásárolni és lehető legdrágábban kell eladni. ez eredményezi a legnagyobb gazdasági hasznot, de amelyik népcsoport ezt követi az kulturálisan alávalóvá egész egyszerűen gyűlölt népfajjá változik."

Mindenki ezt követte mindig is, legalább is a sikeres kereskedők. A föníciaiak, Velence, Genova, a németalföldiek, a Hansa-városok, a britek, you name it. És a népek boldogan csereberéltek velük: mert olyasmiket szereztek meg így, ami értékesebb volt számukra mint amit adtak érte.

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.27. 17:32:22

@kiazmarmegint:
nem írok kis és nagybetűket. így majdnem beszéd gyorsasággal gépelek. ez részemről nem szellemi erőfeszítés, hanem kikapcsolódás.

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.27. 18:37:51

@neoteny:
ha a kereskedő árut egy városba csak befelé hordja, de kifelé nem viszi, akkor bedönti a helyi termelői piacot. a fogyasztó nyilván az olcsóbb árut veszi. ez neki jó. de a termelők számára rossz. csakhogy ezzel maga a vidék könnyen elszegényedik, hiszen a termelők sorban tönkre mennek. ilyenkor a kereskedő a bankokon keresztül hiteleket nyújt a lakosságnak. tehát nagyon fontos, hogy nem a vállalatoknak. azok nem jutnak hitelhez, hanem a lakosság számolatlanul. ilyen esetben a banknak nem célja a reálgazdaság újraindítása. az idegen kereskedő és a bank kifejezetten arra játszik, hogy a lakosság ne legyen képes a hiteleiket visszafizetni. hanem kénytelen legyen a vagyontárgyait értékesíteni. persze ilyenkor a politika szociális ígéreteket tesz és az állam is eladósodik. ezért kell a politikában a szocialista és liberális pozíciót elfoglalni. így az országot újabb trükkökkel tovább lehet nyomorba dönteni. például el kezdenek egy kisebbségért aggódni. azért, hogy ez a csoport a szociális ellátórendszeren keresztül semmizze ki a többséget. az állam adósság növekedésével a cél lehet az állam csőd elérése annak érdekében, hogy a nemzetközi valutaalap és a világbank ebből a csoportból válasszon helytartókat. ez a csoport elfoglalhatja a kereskedelmi médiát és a szabad sajtót. a célja lehet a nemzeti kultúra teljes lerombolása. stb. valami ilyesmi történt. aztán lehet mondani, hogy nem. van egy olyan értelmezés, hogy a magyarok hülyék. és egy olyan, hogy szar, szemét társaság, amelyik evolúció folyamán ilyenné vált. a pénz lett az istene. ha engem a közélet komolyabban érdekelne, akkor keresném kiegyezés lehetőségét. de lehet, hogy nincs mód. a környezetemben szinte mindenki ezt mondja.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.27. 18:50:00

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"ha a kereskedő árut egy városba csak befelé hordja, de kifelé nem viszi, akkor bedönti a helyi termelői piacot. a fogyasztó nyilván az olcsóbb árut veszi. ez neki jó. de a termelők számára rossz."

Minden fogyasztó szükségszerűen termelő is: hiszen csak a megtermelt javait tudja elcserélni fogyasztási termékekre.

Honnét veszi a kereskedő az árut amit "csak befelé hord"? Mit ad érte? Nem épp' azt, amit "kifelé hord"?

zipe moha 2016.01.27. 18:58:42

@neoteny:

"Minden fogyasztó szükségszerűen termelő is: hiszen csak a megtermelt javait tudja elcserélni fogyasztási termékekre."

minden bányát addig lehet bányászni...amíg ki nem merül..utána pedig lehet rekultiválni...vagy beszántani...vagy keresztet vetni rá

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.27. 19:00:00

@zipe moha:

De ha a tengerparton van a bánya, akkor új járműre van szükség.

kiazmarmegint 2016.01.27. 19:02:37

@unionista᠍᠍᠍᠍: "a környezetemben szinte mindenki ezt mondja".

Ta'mado szandek nelkul kerdezem, hogy kikbol all a kornyezeted. Mennyire heterogen. A legtobb ember olyanokkal tolt sok idot, akik ugy gondolkozik mint o. Mikor jartal peldaul utoljara a Dunantul eszaki vagy nyugati reszen?

Me'g Enying es Mor kozott is hatalmas kulonbsegek vannak, pedig mindketto jarasi szekhely Fejer megyeben. Ha noveled a tavolsagot, a kulonbsegek me'g tovabb nonek. Szoval amikor ilyeneket irsz, hogy "az emberek" ezt es ezt akarjak, akkor olyan eros allitasokat teszel, amelyeket nehez komolyan venni.

zipe moha 2016.01.27. 20:00:24

@neoteny: a bánya állapotát....fosztható, nem fosztható...pontosan kijelzik a vezetői műszerek..ha kimerült mindegy hol van...akkor le kell pattintani és kell keresni egy másikat..

a tengeren is lehet bányászni ..csak előtte hajóra kell szállni...a partvonalról csak bekiabálni lehet... a baromságokat is ugyan úgy viszi a szél mint az okosságokat...

de bányászni a tengeren csak a tengeri járművel rendelkezők esélyesek....

a magyarokat hatökröknek nézik a globalizmusban ( is)...és arra is használják...hát, nem egészen...csak megosztottak vagyunk ...de nem lesz mindig így ...és akkor imádkozni fog minden ellenségünk..:)

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.27. 20:06:45

@kiazmarmegint:
az a tapasztalatom (de ez természtesen nem reprezentatív minta), hogy a bevándorlással ez a kérdés lényegében eldőlt. a helsinki bizottság, az amnesty international, soros györgy féle "migrénesek" (a szomszéd irmuska néni mondja így) nagyon sokat tettek ezért. persze a közmédia is és a finekelstein féle kampányok. ilyenkor jönnek, hogy a jobboldalon is vannak zsidók. de az még ráerősít, hogy mindent ők akarnak uralni. az origo, az (zs)index, de különösen a 444 (a "liberális kurucinfó") rengeteget tettek azért, hogy békés együttélés ellehetetlenüljön. tegnap is volt holokauszt emléknap (évente többször is van). idéztem a hivatalos közleményt: "az antiszemitizmus elleni harc nemcsak a zsidó emberek ügye, hanem globális kihívás, olyan harc, amelyet mindenkinek fel kell vállalnia". szerinted ez mit vált ki az átlag magyarból? túl azon, hogy közönyt. a probléma, hogy nem azok az emberek "harcolnak", akik közvetlen érintettek. és innentől kezdve elég sokaknak vannak rokonai, akik civilként haltak meg a háborúban. de ha valaki sorkatonaként halt meg az sem feltétlen kell elítélni. a zsidók lényegében azt mondják, hogy halott és halott között tegyünk különbséget. nem ők saját körben, hanem mindenki az ő javukra. és erre az egészre a többség társadalom reakciója, hogy hagyják már végre az országot a saját útját járni és ha egyszer végre marginalizálódnak a közéletben és kikerülnek a magyar parlamentből, akkor lesz fejlődés. és nem kell ezekről vitázni. nekem ez a tapasztalatom. saul fia rendezője nagyon sokat tett azért, hogy ne legyen békés együttélés. kern andrás azt nyilatkozta, hogy ő fasisztáknak nem csinál filmet. ha én zsidó lennék és szórakoztató filmekben szerepelnék vagy azokat rendeznék, akkor kifejezetten úgy gondolkodnék, hogy a kis hitlernek is csinálom azért, hogy ne hőbörögjön az emelvényen. szóval úgy látom, hogy nem működik ez, de ne legyen igazam. és jöjjön a nagy kiegyezés. vagy persze lehet, hogy neked van igazad, és nincs ilyen közérzület, vagy csak marginális.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.27. 20:15:13

@zipe moha:

Pogátsa Zoltán kimerül tengerparti bányából előhozott haditengerészeti zászlaja alatt fog egyesülni a magyarság a globális elit elsöprésére? A nagy amplitúdójú hullámok csupa magyart emelnek majd az 1%-ba?

kiazmarmegint 2016.01.27. 20:34:22

@unionista᠍᠍᠍᠍: "szerinted ez mit vált ki az átlag magyarból?"

Szerintem semmit. Ez nem eri el az atlagmagyar ingerkuszobet. Az atlagmagyarnak sok mas dolga van, egyreszt azert, mert azok a dolgok fontosabbak (peldaul penzt keresni), masreszt meg azert, mert azok a dolgok erdekesebbek (szorakozas, utazas, csalad). A kuruc.infon kommentalokbol orjongest valt ki, de ott ezt tudatosan szitjak. Minden olyan nyilatkozatot, amire ugrani fog az olvasokozonseguk, lekozolnek. Es persze a vilag nagy, lehet talalni provokativ nyilatkozatokat.

A szemelyes perspektivam a kovetkezo. Anyai nagyapam a Don-kanyarban halt meg, mint zaszlos. Anyam ot soha nem is latta, apa nelkul nott fel. Ez termeszetesen csaladi tragedia, es a Szovjetunio elleni korai hadbalepest iszonyatos nagy baromsagnak tartjuk. De az me'g egyikunknek sem jutott eszebe, hogy a meghalt nagyapa emleket a mai kor valahogy nem tisztelne elegge. Mertekado tortenesztol olvastam olyat nemregen (talan Ungvary Krisztian volt az), hogy azt **hadaszati szempontbol** nem helyes mondani, hogy az ottani magyar halottak hiaba haltak meg, mert az o rovid ellenallasuk legalabb azt biztositotta, hogy a hadsereg egyharmada elmenekuljon. (Ismetlem, ezt szuken csak hadaszati szempontbol mondom, es azt felte've, hogy nem lehetett visszavonulni, vagy kapitulalni.) Ez jol esett. Mi ugy allunk hozza, hogy mi a mi halottunk emleket orizzuk, de az termeszetes, hogy masok is ezt teszik.

Ami pedig a holokausztrol szolo sok cikk, konyv, stb megjeleneset illeti, az szerintem, mint tortenelem irant erdeklodo ember szerint helyenvalo, ugyanis erdekes modon, most, 70 evvel kesobb, me'g mindig a tanulasi szakaszban jarunk. Sokak szerepe atertekelodik, nem rosszbol joba, hanem pontosabba valik. Me'g azt sem tudjuk, vegul is ki volt a koncentracios taborok atyja.

Engem "csak" a tenyek, a reszletek erdekelnek, de azok nagyon. Ungvary Krisztian errol szolo konyvet az utolso betuig elolvastam. Ugyanigy Borsanyi Julian ezredes kassai bombazasrol szolo konyvet.

Lehet e temakrol normalisan, informativan is beszelni, es szerintem kell is.

zipe moha 2016.01.27. 21:36:12

@neoteny: ...tulajdonképpen ha már így kérdezed én rád @neotey-re gondoltam, mint a zászló felemelőjére....:))) egyesíts bennünket..vagy legalább ne ossz meg...vagy ossz meg továbbra is de ne hazudd le..:)

kiir 2016.01.27. 21:46:42

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Atyaisten, hova keveredtem. Az egyik azzal bizonygatja, hogy neki van igaza, hogy kritizálom, a másik meg azzal, hogy ő csupa kisbetűvel ír. Na de az én bajom: minek is szólok bele az okosabbak dolgába?

@zipe moha:
Visszaolvastad, amit írtál? Az egyszerűség kedvéért összefoglalom az érveidet:

"-...ezt itt a tengerpart..az út elfogyott egyébként is...hajóval tudunk továbbmenni..

-ez itt a tenger, ahhoz hogy átmenjünk ezen hajó kell..

-ez itt egy k.rva nagy tenger, baszod...nem is biztos, hogy át tudunk menni rajta akármilyen hajóval...nagy és erőshajó kell..

-nem érted amit mondok???"

Jelzem, kezdesz kissé repetitívvé válni. Ahelyett, hogy például egyetlen jelét leírtad volna annak az óriási változásnak, ami szerinted az emberiség eddigi tízezer éve és a most jövő korszak között feszül. Ugyanis erre kérdeztem rá korábban.

Maradjunk annyiban, hogy megértettem az álláspontodat. Megértettem azt is, hogy az álláspontod terjedelme egy mondat, de azt bármennyiszer (és bármennyi helyesírási hibával) le tudod írni. Ha tehát nem szeretnél valami mást is a tudomásomra hozni, akkor szakadjunk le egymásról.

zipe moha 2016.01.27. 21:52:09

@kiir: ...tiszteletben tartom a kérésedet...annál is inkább mert úgy érzem, hogy most megértettél..valamit..szép estét!.:)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.27. 21:55:40

@zipe moha:

Te csak játszol a szavakkal.

És ráadásul olyan szavakkal játszol amit már több száz éve használunk. Még csak nem is friss, 21. századi szavakkal játszol.

Egészen petrifikálódtál.

Tanulj meg repülni, kőmadár.

zipe moha 2016.01.27. 21:58:12

@neoteny: ...:).... fogalmazás-gátlót vettél be..?..:)...vagy esemény utáni tablettást....:))))

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.27. 22:06:07

@zipe moha:

Tényleg, nem kőmadár: kőpogácsa.
süti beállítások módosítása