1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.01.02. 18:48 HaFr

A szomorú igazság a pártokról

Nem is egyszerűen "szomorú", hanem a lehető "legszomorúbb": pártok nélkül nincs képviseleti demokrácia, nincs jogállam, nincs lehetősége a hatékony ellenzékiségnek. Minél megvetőbb a társadalom a pártjaival szemben, annál inkább eláshatja magát az aktuális kormányzattal szemben. Orbánt elküldeni csak erős pártokkal lehet, korrupciót és visszaéléseket megszüntetni csak alkotmányosan ellenőrizhető pártokkal -- nem pedig magasan hordozott orral és "előkelő" politikaellenességgel -- lehet. Minden politikaellenesség az autokrata kezére játszik, hiszen ő is éppen ezt akarja elérni: a politika megszűnését és a társadalom feletti megkérdőjelezetlen ellenőrzést. És a megkérdőjelezés nem konyhai, hanem nyilvánosságbeli feladat -- sőt, politikai feladat. Sőt, végső soron pártpolitikai feladat. Minden egyéb megalkuvás a valósággal. Pártokra szükség van. És pártok értelemszerűen nem lehetségesek polgárok nélkül, akik dolgoznak bennük.

Jól tudom, hogy az emberek nagy része csalódott abban, amit a pártpolitika az utóbbi évtizedekben képviselt, de ez nem az a küzdelem, amelyet merő csalódásból fel lehet adni. Ha valakinek (joggal) nem tetszik a kínálat, fogjon össze kilenc hasonló gondolkodásúval, és csináljanak egy új pártot. Vagy lépjenek be olyanokba, amelyek még nem korrumpálódtak, és akadályozzák meg belülről, hogy valaha is korrumpálódjanak. A civil mentalitás nem engedheti, hogy bárki lemondjon az országáról, ám továbbmegyek: a józan ész ellen van, hogy bárki lemondjon önmagáról, és egyre több hatalmat adjon át maga fölött politikusoknak álcázott bűnözőknek. Olyan politikai intézményrendszert kell létrehozni, amely az utóbbiakat vagy kiszűri, vagy semlegesíti. Miért kéne lemondani arról, hogy ez lehetséges? Ennyire öngyilkos hangulatba kerültünk volna mára?

Nem akarom ezt túlragozni: senki se bújhat el. Mindenki felelős.

83 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr628227460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l ember 2016.01.02. 19:12:58

Kellene hozzá valami megvehető, hogy az emberek megvegyenek egy új pártot. Mondjuk program. Azon belül egyértelműen elválasztva a következők:
célok, amiket a párt szeretne megvalósítani
a törvények, amiket meg fog hozni (határidővel)

DrGehaeuse 2016.01.02. 19:22:02

Igen! Mindenki felelős.
Annak idején az MDF-ben teret engedtünk a felülről vezérelt pártszerkezet kialakulásának. Elhittük, hogy az "okos" pártvezetés majd mindent jól elrendez, nekünk csak a helyi kampánymunkát kell elvégezni. Aztán csak csodálkoztunk, hogy elmarad a "tavaszi nagytakarítás" a jóvátétel és a bűnösök megnevezése is. Egy pártban fontos, hogy legyenek viták és tanácskozások minden fontos kérdésben. Plurális demokrácia csak akkor lesz, ha a pártok belső élete is plurális lesz.
Egyensúlyt kell találni a pártvezetés iránymutató szerepe és a tagság kollektív bölcsességének munkára fogása között.

pannonfunk 2016.01.02. 19:38:33

@l ember: +1.

@DrGehaeuse: Sajnos nem. Nincs pártprogramotok a honlapotokon. Értem én, hogy többen azt mondjátok, hogy most készül, én meg próbálok türelmes lenni, de rohadtul nem látszik, hogy készülne. Meg pl. lehetne átbeszélni is. Várnám a posztokat, amelyekben meg lehetne beszélni, hogy mi a bánatot csinálna a PKP, ha kormányra kerülne, de helyette csak a protest posztok jönnek. Én meg mindig elmesélem, hogy szeretném látni már a programot, szeretnék értelmes politikai vitákat, de sajnos nincsenek.

És már fél tucat párt eljátszotta ezt, Gyurcsány is lobogtatta a pendrive-ot, hogy azon van a nem létező program (neki már akkor sem hittem el), helyette csak az elkúrás volt. Azóta volt még LMP, akik annyira szakértők voltak, hogy Egely Györgyöt akarták indítani egyéni választókerületben, meg a horizontális tengelyű szélkerekes bácsit tolták, és hasonló félbolondokat.

Egyelőre nem látszik, hogy ti jobbak lennétek, úgyhogy kellene most már program. Nem csak lózunkgok egy designos honlapon.

Ha nem lesz belátható időn belül, ugyanoda kerültök, mint a DK, LMP, Együtt-Külön-mittoménhogyhívják, Milla, meg fogalma sincs, hogy van-e még másik öt ebben a szürke masszában, amelyik azt mondja, hogy ők nem szürke massza.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.02. 19:49:11

@pannonfunk: készül ez alapján, semmiről sem vagyunk lekésve konzervativok.hu/celunk.html

nem a program adja el a pártot (ha valami)

DrGehaeuse 2016.01.02. 20:53:58

@pannonfunk: r@HaFr:
Annyiban lehetnénk előrébb, ha legalább szakterületenként lenne egy vázlat, vagy tervezet a honlapon, ami a prioritásokat és a törekvéseket felvillantja.
Egyébként egy belső vitafórum is lehetne csak tagoknak approgram csiszolására.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.02. 21:23:47

@DrGehaeuse: van ilyen, négy témában: eü, oktatás, gazdaság, pol rendszer/államigazgatás -- be lehet kapcsolódni a munkába, amelyben már elég sokan vesznek részt

gellért mária 2016.01.02. 21:26:52

@l ember: Vannak és lesznek is programok, nyugi, csak csodák nem lesznek, ami a jólétet illeti..mert az nem fog az ölünkbe hullani.

HITELES DEMOKRÁCIÁT 2016.01.02. 21:26:53

2016 -nak meg kell hozni egy KOLEKTÍV VÉGSŐ DÖNTÉST Minden demokratának ! AZ ORSZÁGOS-NÉPAKARATI -PÁRTSZÖVETSÉGET Ez az egyetlen esély valódi változásokra új hiteles DEMOKRATIKUS kormányprogram MEGALKOTÁSÁRA ÉS A FIDESZ kormány békés lemondatására ! ORSZÁGOS Támogatottság mellett lehet eldönteni kik lehetnek a néppárt szövetség vezetői Meg lehet hozni a döntést kik személyesíthetik meg egy IDEIGLENES ÜGYVEZETŐ SZAKÉRTŐI KORMÁNYT HA EZ LÉTREJÖTT ÉS VAN Az egész országból -----500-000---2-000-000-AKTÍV TAG NA EZ AZ ORSZÁGOS NÉPAKARATI ELLENERŐ AKIK KÉPESEK IS LEHETNEK Megalapozott kormányváltásra ! ! Ez még CSAK AZ Alapfeltétele hogy az ügyvezető új kormányzat újabb hiteles társadalmi vitakörök segítségével dolgozhasson egy új alkotmányon egy új országos választásokon amely megalapozhatja A RENDSZERVÁLTÁS FELTÉTELEIT ÉS A VÉGLEGES KORMÁNYZATUNK MEGVÁLASZTÁSÁT A DEMOKRATIKUSAN GONDOLKODÓ SZAKMAI KÖZVÉLEMÉNYNEK ÉS NREKÜNK LAIKUS CIVILEKNEK EZ AZ UTÓLSÓ ESÉLYÜNK ! ! Be kell fejezni a lehetetlen vitákat az egyénieskedő nyilatkozatokat ! ! A LÉTEZŐ ÉS AKTÍV DEMOKRATA ERÖKNEK SŰRGŐSEN Meg kell kezdeni az EGYEZTETETŐ TÁRGYALÁSOKAT A JAVASLATAIMRÓL NINCS MÁS MÓDSZER ÉS LEHETŐSÉG Szerintem így is minimum 6-hónap mire a AZ ORSZÁG NYILVÁNOSSÁGÁRA KERÜLHETNEK TÉNYLEGES HITELES VÉGREHAJTHATÓ JAVASLATOK IS NE FELEJTSÜK EL A VÉGSŐ DÖNTÉSEK ELŐTT MÉG SZÜKSÉGES LESZ TÁRSADALMI VITÁK LEFOLYTATÁSA IS ALIG LESZ 6-HÓNAP 2018-IG HOGY MEGTŐRTÉNHESSEN EGY NYÍLT TV-RÁDIÓ KÖZVETITÉSSEL EGY TÁRCÁNKÉNTI Megsemmisitő SZAKPOLITIKAI VITÁNAK ÉS A FIDESZ KORMÁNYZATÁNAK A LEVÁLTÁSÁRA ! ! ÖRÖMMEL VÁROM A VÉLEMÉNYÉT BÁR KINEK A JOBB OLDALRÓL IS ÉS BAL OLDALRÓL MERT NEKEM MEGGYÖZŐDÉSEM Ez az egy kivitelezhető javaslat A KIVEZETŐ ÚT EBBŐL A LEHETETLEN TÁRSADALMI VÁLSÉGBÓL SEHOVA NEM VEZETETT ÉS VEZET HOGY külön külön keressük a megoldásokat FACEBOOK POSZTOKKAL-ELLENZÉKI-LAPOK VEZÉRCIKKEIVEL--SZAKKOMENTÁTOROKKAL BLOGOKKAL-ORDENÁRÉ STILUSU ÁTKOZODÁSOKKAL ! ! ITT LE KELL ŰLNI MINDEN FELELŐS TENNI AKARÓ DEMOKRATA ERŐNEK ÉS LÉTRE KELL HOZNI---------------------------------- AZ ORSZÁGOS-DEMOKRATIKUS-KORMÁNYVÁLTÓ-NÉPAKARATI-PÁRTSZÖVETSÉGET Ez az igazi esély hogy a nép választhassa meg a jövőjét DEMOKRATÁK MUNKÁRA FEL ÉS LEGYEN VÉGRE TÁRSADALMI NYUGALOM ÉS BÉKESSÉG 2016-TÓL-- TSZTELETTEL- HITELES -DEMOKRÁCIÁT JELIGE

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2016.01.02. 21:36:21

@HITELES DEMOKRÁCIÁT: Szerintem a manifesztum akkor ütne igazán, ha a teljes szőveg nagybetűvel volna írva.

integrans 2016.01.02. 22:20:43

Persze, hogy mindenki felelős önmagáért, és közben mindenki mindenkiért is felelős eleve. - Egymásrautaltságunk a természeti viszonyokból következően is abszolút.

Azonban éppen az az alkotmányosságellenes politikai rendszerhiba oka, hogy nem is adtuk át érdemben a hatalmat 25 éve. Miután meg sem állapodtunk még az alkotmányos garanciákban sem. Nincsen társadalmi ellenőrzés, nincs közjogi visszacsatolás.

Ugyanakkor a korábbi MSZMP politikai elit, és a korabeli zsenge ellenzékek a magyar társadalom többsége nélkül létrehozta, a voltaképpen az elit védelmét szolgáló intézményrendszert. A pártok meg eljátszották a képviseleti szerepet, aztán egyszer csak bevallották nyilvánosan, hogy az un. oligarcháknak (magyarul törvénytelenek) van pártja és a pártok ezen jogon kívüli csoportok érdekeit szolgálják ki.

Tehát egyértelműen belátható, hogy ami mint rendszer létrejött és ahogyan zajlik negyedszázada, ehhez a társadalom többségének nincs is semmi köze. Illetve indirekté van, de megtévesztődve, ill. tévedésbe esve mintegy statiszta asszisztált a látszat/biankó választásokon.

Vagyis az a konkrét alkotmányjogi konklúzió adott, hogy teljesen elölről kell kezdeni a jogállamiság megalapozását.

zipe moha 2016.01.02. 23:02:36

...véleményt mondani...és megoldást keresni...megint nem lehet fundamentalista " csak azért is" szemlélettel...vannak ugyan is tapasztalati tények, kitekintési lehetőségek, előképek....

és őszintén.. ki tesz bele munkát energiát valamibe ami nem jár azzal a meggyőződéssel is egyúttal, hogy az erőfeszítés eredményes, elégséges és sikeres lehet...az 5% a politikából egzisztálni akarók terepe mindössze...a változtatás tömegtámogatott elsőként lehetséges kizárólag...van erre legalább esély?....persze van...pontosan érezhető, ha az esély mandátumra is válthatóvá válik....ehhez véleményem szerint valami más, valami több kell...mint egy párt...

előképként: az egész európai mainstream politikai struktúra...a kamu " bal-jobb" és a képviseletinek hazudott hatalom mechanizmus erodálodik, mállik szét....tehát nem csak magyarországon....aki ezt még is össze akarja tartani, azzal akar kísérletezni, hogy a kihullók helyére új ( és szintén meghekkelt) pártokat léptet ..kudarcra van ítélve...szerintem..

veszélyes időszak ez... ha végzetesen lebomlik ez az uralmi szisztéma...az 1 % konfliktusokat indukál a népek között vagy a népeken belül..többször volt ez már...bűnbakok keletkeznek ( zsidók, migránsok ect..)...és diktatúrákkal fékezi a folyamatokat...

előkép:....jugó háború...talán a történelemben először...az elit gerjesztette konfliktus elől elmentek a férfiak.... a népek belerángatásra a háborúkban már nem lehet úgy számítani mint eddig...

ukrajna...a nép irány és vezető nélküli megmozdulását meghekkelték, fogadott és felfegyverzett provokátorokat is bevetett az 1 %...nagyon sok tanulsága van ...mi lett belőlé

sziriza: a társdalmi mozgalom élére penészt tettek és megromlott az egész lekvár...hatalmas görög szinház volt..tisztán politika eszközökkel végig szilárdan kézben tartotta a változásokat!! az 1%..

portugália: a választás eredményét ez elnök egyszerűen figyelmen kívül hagyta ( a népakaratot) mert nem tetszett a végeredmény....ilyen is van...:)))

szóval aki azt gondolja, hogy kirukkol egy nemes párttal és ez majd beveszi a várat..hát..nem veszi be..több kell...más kell...szerintem ( ezt fontos hozzá tenni..:)

profilo 2016.01.02. 23:08:32

@DrGehaeuse:

"Egy pártban fontos, hogy legyenek viták és tanácskozások minden fontos kérdésben."

:)
Hát ja...
Azt hiszem, hogy a széthullott és széthullóban lévő pártok tagjai sokat tudnának erről mesélni. És nagyon jó példa erre még az Összefogás megalakulása, a szövetség választási indulása, majd szétesése. Nem azt mondom, hogy Mindenki Ferijének és Senki Janijának igaza volt a Magyarország Részvénytársasággal kapcsolatosan, de az sem túl jó, ha mindenki belepofázik mindenbe.
:)

Khonsu 2016.01.02. 23:09:35

@HITELES DEMOKRÁCIÁT:

Nos...

Nézzük a realitásokat. Pillanatnyilag a lakosság több mint felét teszik ki a fideszesek és a "ballibek". A fennmaradó részben sokan vannak, akik akkor se szavaznának, ha a hátadon viszed el őket az fülkéig. A még ezután is fennmaradt hányadnak töredékét teszi ki azon demokraták aránya, akik ismerik a PKP-t (van egyáltalán más értelmes párt ezen kívül?).

Szóval most (optimista becslés) tartunk mondjuk egy százaléknál. 2018-ig ezt kéne valahogy feltornászni ötre.

Szóval ebből "forradalom" nem lesz, de ha sikerülne a parlamentbe jutni, akkor az óriási reklám lenne és következő körben már be lehetne húzni a győzelmet.

Ha valami váratlan esemény történne, ami megborítja a Fidesz pozícióit, az természetesen mindent megváltoztatna, de erre alapozni nem lehet.

gellért mária 2016.01.02. 23:52:18

@integrans: Ugyan már! le kéne már zárni ezt a "ami létrejött ahhoz a társadalom többségének nincs is semmi köze", a "kerekasztal", meg "fejünk felett", stb. Tetszettek volna forradalmat csinálni, mondta Antall József. És mit gondolsz, mi jött volna létre, ha a "társadalomnak lett volna hozzá köze"?Nem az jött létre amit akartunk? Nem a társadalom hozta létre a többpárt rendszert? A Kisgazda, meg Miép, meg Mdf. pártot meg a mai Fideszt, Jobbikot..? ...és így tovább..Nem is értem ezt a gondolatmenetet

2016.01.03. 00:23:41

@Khonsu: előbb-utóbb az ismertségünk is növekedni fog, csak jó okból nem árulhatjuk el, hogyan. A bizalmatok mindenesetre fontos, ezért is állunk elő azzal a sokak által várt programmal még időben. Ugyanakkor tény, a programok kevésbé érdeklik az embereket, a vízió fontosabb.

integrans 2016.01.03. 00:30:32

@gellért mária: Kár, hogy még nem érted, hogy mi vezetett a jogállamiatlansághoz.

program készítő 2016.01.03. 00:44:48

Nem kellenek pártok,egy szövetség kell a 2018-as választásokra .Amennyiben sikerül akkor soha többé nem lesznek pártok csak 199 képviselő(a pártok állami támogatás nélküli szervezetek lesznek,és tagdíjból működhetnek tovább.Lehet azt mondani ki mondja,de ha megnézed a bizonyítékokat akkor látod kinek a terveiből dolgozott a fidesz 2010-ben.

zipe moha 2016.01.03. 05:03:43

@feher.b: ha egy új párt akar jönni vízióval annak hitelesen ( cselekvésre kész..) kormányképes víziónak kell lennie!...tegyük hozzá...
mert erre van igény...Alternatív kormányzásra....

szóval kevésbé vízióra, mint cselekvési készségre képességre...értem, hogy szavak és gondolatok közlése közelebb áll egy új párt összegrundólasa folyamán, mint a kockázatokkal is járó személyes reflektálódó cselekedetek......alig fog érdekelni bárkit ha ez nem váltható reálisan kormányprogrammá...egy kezdőtől ez sok...általában igen...aztán egyszer csak nem...ki itt a kezdő manapság , nem igaz??...:))...

szerintem sokan akik ma az "alternatív" politika körül lebzselnek, ha azt tennék amit tenniük kellene egy eredményhez...nem pedig délibábos képeket űznének személyes elnyert pozícióikról...és nem csak szókígyókat eregetnének...igen csak messzire ugranának attól amire vállalkoztak....

halkan kérdezem: emberek , miben bíztok, másnak is van szeme..más is hasonlóan gondolja végig mint te???...de van aki másra jut

2016.01.03. 06:46:13

Persze hogy elutasító a társadalom a pártokkal szemben, mert minek ennyi ingyenélő naplopó akkor, amikor valójában egy tucat ember kormányozza az országot és diktatúra van?
A látszatdemokrácia miatt?
Brüsszel vagy az EU miatt?
Nyugodtan felszámolhatnák és bezárhatnák az egész parlamentet és az a tucat forgalomirányító áttehetné a székhelyét a Felcsúti művelődési házba. Ott is meg tudják tárgyalni mi hogy legyen, nem kell ehhez még másik több száz bámészkodót pénzelni.És azt a nagy parlamenti épületet sem kell fűteni.

2016.01.03. 06:50:20

@integrans: Kár, hogy még nem érted, hogy mi vezetett a jogállamiatlansághoz.
Válasz erre;
De hát ezt mindenki tudja, még a hülye is.
Az vezet a jogfosztottsághoz, ha egy tucat emberke kisajátítja az egész kurva országot, magának. Onnantól kezdve megszűnnek az egyén jogai, csak kötelességei lesznek és betartandó törvények, melyek szigora többnyire drákói.A szigor azért szükséges, hogy nehogy felboruljon a kényelmes bili az egy tucat kivételezett picsája alatt.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.03. 09:02:57

Az embereket nem a pártok érdeklik, hanem az eszmék és a gyakorlati eredmények, ebben a sorrendben.

A ballib eszmeiség csúnyán bukott, mert 25 éve alatt nem hozott eredményt, ráadásul még meg is alázta a magyar embereket.

Így az emberek a ballibtől eltérő eszmeiség terén keresnek. Jelenleg a Fidesz a nagy esélyes. Persze ha a Fidesz sem fog látható eredményeket hozni, ők is elvesztik majd lassan jelenlegi tömeges támogatottságukat.

A PKP mint egyfajta reform-ballib mozgalom eleve rossz kártyára tett.

DrGehaeuse 2016.01.03. 09:31:37

@BircaHang Média:
Reform-ballib?
Inkább Birca csőlátás!

DrGehaeuse 2016.01.03. 09:44:08

@profilo: én is így értem:
"Egyensúlyt kell találni a pártvezetés iránymutató szerepe és a tagság kollektív bölcsességének munkára fogása között."

gellért mária 2016.01.03. 10:06:14

@integrans: Én a te gondolatmenetedet nem értem és nem azt, hogy mi vezetett a jogállam hiányosságához.

padisah 2016.01.03. 10:20:40

Az egyik elrettentő példa a Moma esete, akik írtak programot, van is mögötte gazdasági szakértelem, és konkrétan a kapitalizmus felé tolná az országot. Csak épp a gazdasági szakértelmet képviselő személy közutálatnak örvend, és "jó érzékkel" gyorsan odadörgölőzött a baloldali összefogáshoz, amiből mindenkinek lejött hogy az egész program egy nagy kamu volt.

Ebből a legnagyobb tanulság az, hogy ha a PKP akar magával valamit kezdeni, akkor az a belépő hogy hermetikusan elhatárolódik a baloldali elittől. A jobboldalitól már megtette, úgyhogy az nem téma.

Pontosan az a törésvonal, amit a PKP-nak, vagy egy másik pártnak képviselnie kellene, ami a bal és a lib között húzódik meg, és ami szakadékra fel kellene fűzni minden politikát. Olyan változásra lenne szükség, ami a liberális-kapitalista szemléletet mutatja alternatívának a szocialista-központosító szemlélet ellenében. Ebből fakadóan bármelyik szoci-központosító "oldal" mellé odaállni politikai öngyilkosság.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2016.01.03. 10:22:31

@HITELES DEMOKRÁCIÁT: Ezt már én is régóta hangoztatom de sajnos még a társadalom nem fogékony erre. Addig marad Orbán.

padisah 2016.01.03. 10:32:23

Magáról a pártpolitikáról egyébként azt gondolom, hogy a képviseleti demokrácia mint olyan megbukott. Ez nem magyar sajátosság, az általunk követni szándékozott országokban SEM működik, nem valósítja meg a választói akarat közvetítését.

Ennek alapvetően az az oka, hogy a képviselők a mandátumukkal nem az őket megválasztó választóknak, hanem az őket jelölő, és a plakátjukra plecsnit ragasztó jelölő szervezettel szemben tartoznak elszámolással, illetve gyakorlatilag még azzal szemben sem. Pl. a magyar parlamentben gyakori eset volt, hogy adott plecsni mellett valaki bejutott a parlamentbe, majd onnan átült másik frakcióba.

A választói akarat képviseletéhez az kellene, hogy a választók bármikor visszahívhatják a képviselőt amikor úgy látják az nem őket képviseli. A gyakorlatban egy területi alapon megválasztott képviselő mindent csinál, csak a területet nem képviseli. Sokkal inkább az őt jelölő párt mint szervezet érdekeit képviseli, és ennek szerves része a frakció, a frakciófegyelem, a frakcióvezetés akár büntetése a képviselővel szemben (!!!), aki a lelkiismerete szerint szavazna valamilyen ügyben, ami egyébként a feladata lenne.

Ez a mai rendszer simán modellezhető lenne azzal, hogy van a parlamentben 5-6 képviselő, minden párttól egy ember, és a párt szavazati súlyának megfelelően szavazgatnak. Persze mindig a fidesznek van igaza, de legalább olcsó a rendszer.

Én a képviselők visszahívhatóságát kiegészíteném azzal is, hogy területi alapon a képviselők nem indulhatnak pártok támogatásával. A parlamentbe úgy kerülhetnek képviselők, hogy vagy párt delegálja őket listáról, akkor a pártjuk hívhatja vissza őket, mert az a deklarált feladatuk hogy a pártjukat képviseljék, vagy a választókörzet lakossága, és ilyenkor ők hívhatják vissza. Ezzel biztosítható lenne, hogy a parlamentben érdemi viták zajlanak, mert a pártok képviselőinek meg kell győznie a sok párton kívüli képviselőt az álláspontja helyességéről. Ez most nincs, a parlamentben szavazógépek és biodíszletek vannak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.03. 10:45:35

@padisah: el vagyunk határolódva kb huszonhétszeresen

pannonfunk 2016.01.03. 10:54:21

@HaFr: Itt, ezen a blogon akarok látni posztokat. Most. Nem akkor, amikor már elkészült az állítólagos program, addig meg elégedjünk meg a protesthangulattal.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.03. 10:54:51

@pannonfunk: ne követelőzz, nem vezet sehova

pannonfunk 2016.01.03. 10:57:49

@HaFr: "nem a program adja el a pártot "

Húbammeg, vannak itt bajok rendesen. Egy hónapja mást sem csináltok, mint a fideszt szapuljátok, hogy nincs programja, most meg képes vagy ezt ideírni? Komolyan?

Gyerekek, ka kijózanodtatok az újévi buliból, akkor kurvahamar üljetek össze már, aztán döntsétek el nagyon hamar, hogy mit akartok, mert egy pillanat alatt le fogjátok amortizálni magatokat gyurcsány ferenci mélységekbe.

pannonfunk 2016.01.03. 11:00:17

@HaFr: Mondjuk az elhatárolódás terjedjen ki arra is, hogy a fészbúkon nem idéztek az amerikai Népszavából pusztán azért mert az Orbánt szapulják. Vagy ha igen, akkor tedd már meg, hogy a kurucinfót is posztoltok a fészbúkra. Vagy ez utóbbi ciki? Az amerikai Népszava meg nem? Szerintem sokan erre gondolnak, amikor kritizálnak. Vegyétek már észre, hogy ugyanúgy nem akar sok ember a ballib holdudvarból egy grammot sem, mint ahogy a fideszből sem.

pannonfunk 2016.01.03. 11:03:09

@HaFr: Nem követelőzöm, csak elmondom az igényeimet. Legyen világos, hogy a választópolgár választ. De ha nektek nem drága egy potenciális választó elvesztése, akkor nem muszáj meghallgatni :) (És azért vegyük észre, nagy csöndben zárójelben megjegyezve, hogy nem kérek semmi mást, csak azt, hogy posztoljatok a programotokról, ami azért sem lehet akkora elvetemült nagy kérés, mert ti magatok pozícionáljátok magatokat a fidesszel szemben, hogy van programotok, bezzeg a fidesznek nincs).

profilo 2016.01.03. 11:18:38

@DrGehaeuse:

:)
A tagságnak nincs kollektív bölcsessége...nem is lesz soha...és ez jó is így.
Az iránymutató vezetésnek kell bölcsnek, belátónak lennie. Persze mindezt az irány kijelölése és mutatása előtt.

profilo 2016.01.03. 11:21:32

@HaFr:

És még mi lesz akkor, amikor az egyszeri választó követel majd munkát és kenyeret.

integrans 2016.01.03. 13:22:17

@Diorella Queen: Persze, de közben a rendszer kisajátítását gyakoroltatták be magukkal az akkor még elvtársak, - mialatt a zömnek meg fogalma sem volt a dolgok demokratikus jogállami menetéről. Merthogy nem is kaptak korábban és 89-től sem érdemi tájékoztatást, ismeretet, tudást. Így azt persze, hogy elcsúsztak a dolgok. Minek következtében széttartó, párhuzamos viszonyok keletkeztek. Plusz a globalizációt mintegy ráindították az egész amúgy is katyvaszra és lett belőle még nagyobb katyvasz. - Itt tartunk.

integrans 2016.01.03. 13:23:39

@gellért mária: Lásd: integrans 2016.01.03. 13:22:17

Khonsu 2016.01.03. 13:57:28

@BircaHang Média:

Kezdünk kifogyni az eszmékből. Próbáltunk már széljobbot, szélbalt, nem jött be. Utána belekóstoltunk a képviseleti demokráciába, ahol voltak már ballibek, most van NER. Egyik se győzött meg. Maradt még a PKP féle reformkonzervativizmus (mitől lenne ez reform ballib?), vagy esetleg egy (nem korrumpált) Syriza féle igazi szociáldemokrácia, de ilyen párt jelenleg nincs az országban. Ezzel a képviseleti demokrácia lehetőségeit is kilőttük. Ha nem jön be, akkor jönnek az igazán új cuccok, mint hálózatos rendszerek, cégállam, fél-anarchikus rendszerek (vagy ezek kombinációja), de akkor a képviseleti demokráciától valószínűleg búcsúzunk, mert ezek teljesen átírják az egész kormányzati infrastruktúrát. Ami most van, az nagyjából értelmét veszti.

Mellesleg utóbbihoz sajnos nem tartom eléggé fejlettnek az országot, leginkább azért, mert a magyar lakosságnak relatíve kis részének gondolkodásmódjával lenne könnyen összeegyeztethető. Ez inkább a "Nyugat" és még néhány haladóbb (vagy hagyományosan erre hajló) társadalom számára opció a közeljövőben. A többieknél legfeljebb második körben.

pannonfunk 2016.01.03. 16:14:47

@HaFr: Személy szerint az MSZP és DK fikázásánál is fontosabbnak tartom a program ismertetését, és annak a társadalmi vitáját (még mindig).

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.03. 17:34:58

@Khonsu:

Én nem vonom kétségbe, hogy HaFr rendes ember. Ha jól emlékszem, egyszer még vizsgáztam is nála úgy 15 éve... :-)

Viszont amint most mond, az egyszerűen a ballib eszme frissített verziója.

HaFr szerint a megoldás a nyugat, s a magyar politika hibája meg az, hogy ROSSZUL követi a nyugati modellt. Ezzel szemben a helyzet az, hogy a nyugat nem megoldás.

Pedig éppen a ballib gágogás utolsó idejét éljük.

Magyarország kezd végleg kiszabadulni a liberális elnyomás alól.

A 80-as évek végén kezdődött nagy liberális kulturális forradalom annak kezdeti sikerei után saját magát temette el. A magyar ballib hunvejbinek elhatározták a 80-as évek végén, hogy mindent eszközt bevetnek a magyar nép átnevelése és liberális példanemzetté alakítása érdekében. S valóban: nem ismertek pihenést, hanem éjt nappallá téve haladtak előre pokoli terveik megvalósítása érdekében.

Minden nem liberális vélemény, sőt minden nem eléggé liberális vélemény antiszemitának, fasisztának, horthystának lett minősítve. Ezzel persze a ballib megmondóemberek pont az ellenkezőjét érték el: terjedt az antiszemitizmus, a jobboldali radikalizmus, s az egyébként teljesen jellegtelen Horthyból – érdemtelenül – nemzeti hős lett sokak szemében.

Vallomással tartozom ezzel kapcsolatban: töredelmesen bevallom, hogy nagyjából 1995-ig egyetértettem a ballibekkel, magam is hittem komolyan, hogy az általuk vázolt út helyes.

A mai fiatalok el se hinnék, de a 90-es évek első felében az akkor 95 %-ban liberális magyar médiák még a nemzeti liberálisokat (pl. az akkori MDF balszárnyát) is fasisztának mondták, sőt Antall miniszterelnök is horthystának minősült.

Dehát – szerencsére – a liberálisok túltoltak mindent. Annyira erőszakosan romboltak és terrorizáltak, hogy a 90-es évek végére drasztikusan lecsökkent népszerűségük, 10 évvel későbbre pedig törpekisebbségi értékrenddé vált mondanivalójuk.

A magyar liberálisok utolsó reménysége a külföld maradt ezek után. 2010 után agresszív magyarellenes kampányba kezdtek, követelve, hogy a külföld döntse meg a “fasiszta” magyar kormányt. Az EU ezt eleve csak részben támogatta, így a fő támasz az USA lett volna.

Az USA azonban miután tett egy utolsó próbálkozást, látván a totális kudarcot, lemondott a további bevatkozásról és kiegyezett Orbánnal: a paktum lényege, hogy Washington nem fogja támogatni az erőszakos kormányváltást, cserébe viszont Budapest támogatja az USA külpolitikájának stratégiai elemeit (lásd: TTIP, iraki és afganisztáni agresszió). Ezt a paktumot jelezte többek között André Veesenmayer Badfriend ügyvivő sürgős hazapaterolása, majd a magyar belpolitikához semlegesen viszonyuló nagykövet kiküldése.

Ami az EU-t illeti, a menekültválság végképp megszüntette a magyar ballibek reményeit. A ballibek számára váratlan módon, az EU elárulta a liberális dogmákat, s gyakorlatilag ugyanarra az oldalra állt ebben a kérdésben, ahol Orbán is áll.

A kérdés természetesen nem csak magyar. Itt egy nagy esély nyílt meg, hogy az EU mégis megmenthető, azzal, hogy rothadt, liberális alapjait humanista értékekkel helyettesítjük.

Nem sikerült Európából ultraliberális Norvégiai Köztársaságot csinálni, s elfogadtatni az ateista, liberális álértékeket. A balliba haldoklik.

Nem kell reformálni, el kell törölni. Keletről friss szelek fójnak, melyek elfújják hamarosan a történelem szemétdombjára a nyugati ateo-libero-homokos antihumanista izét.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.03. 18:03:18

@BircaHang Média: ez mind vitaképes lenne a szememben, ha nem látnám a mai kormányzati gyakorlatot -- plusz nem kell mondanom, miért nem hiteles a szememben egy tőről metszett radikális (Orbán), akinek tök nmindegy aktuális melyik ideológia radikális ágát képviseli, illetve az ostoba, korrupt alvezérei. remélem, nem ezt a színvonalat szánod a ballibák gágogása helyére, mert akkor nagyon nehezen tudnák választani -- kénytelen vagyok épp ezért pártot nevelgetni, noha nem ez a kedvenc passziója egy konzervatívnak + légy oly kedves, ne feledd el, hogy egy dolog civilben konzervatív értékeket vallani és ilyen életet élni, és egy másik egy országot versenyképes, fenntartható életre vezetni

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.03. 18:34:28

@HaFr:

Ez van, a lehetőség közül kell választani: korrupt ballibek vagy korrupt fideszesek.

Orbán friss levegőt hozott, ez a fő érdeme. Sosem állítottam, hogy ő lenne a megoldás minden gondra. Igen, tele van a Fidesz gusztustalan alakokkal, ki merné ezt kétségbe vonni?

Hibátlan a kormányzati gyakorlat? Dehogy az. De ha az egyetlen alternatíva a ballib országrontás, akkor mégis ezt kell választani, s nem azt.

l ember 2016.01.03. 18:51:05

@gellért mária: én konkrét felelősen felvállalt törvényhozási programról beszéltem, nem csodákról. "Tisztelt választópolgár, ha ezt meg ezt a törvényt nem terjesztjük be és szavazzák meg képviselőink eddig és eddig, akkor távozunk a levesbe"

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.03. 18:57:30

@padisah:
ehhez kétkamarás parlament kellene. alsóház pártlistás. a pártatlan felsőház pedig közvetlen választott képviselőkből áll. csak ez az, amit sehol a világban egyetlen párt sem támogat. mert ez azt jelentené, hogy a hatalom egy részét önként átengedi a független értelmiségnek. ennyire nem hülyék.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.03. 19:23:34

@BircaHang Média: akkor ne haragudj meg, hogy veled szemben és nem elégszem meg ezekkel a lehetőséggel

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.03. 19:24:34

@l ember: ?? Was? törvényhozási (kormány) program? azt majd 2018 elején -- addig lesz politikai program 2016 végén -- ennél hamarabb semmi

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.04. 05:44:31

@HaFr:

Semmi gond, csak én nem értek egyet alaputaddal, hogy te is egy zuhanó, nyugati modellt akarsz erőltetni.

Khonsu 2016.01.04. 14:02:01

@BircaHang Média:

Szerintem is elfújják majd a szelek azt az "izét", de szerintem azok a szelek nem keletről fognak jönni, hanem az internetről, és legfeljebb annyi idő van addig, míg a behálózott világban felnő az újabb generáció. Ezek a teljes "e-polgárok" (akik már a teljes behálózottságban nőttek fel) kiegészülve az őket megelőző generáció fél "e-polgáraival" (akik még nem teljesen ebben nőttek fel, de később jól beilleszkedtek) fogják fújni azt a szeletami elsöpri ezt az izét egy nagyon fejlett cucc képében.

A "keleti-szélnek" a fejlett országokban inkább csak a jelen rendszer destabilizálásában jut szerep, ami megkönnyíti majd a rekonfigurációt, az új erő előretörését, de azt nem hiszem, hogy magát a rendszert sikerülne keletről exportálni a "nyugatra". Ennek a rendszerexportnak nagyjából mi vagyunk a határa, ahol még működhet, de már itt se teljesen.

integrans 2016.01.04. 14:17:18

@gellért mária: Nézd, ez úgy van, hogy amikor a felek nem is állapodtak meg, és/de mégis követeléseket támaszt az egyik fél, akkor minimum jogtalan követelésről van szó.

gellért mária 2016.01.04. 17:15:27

@integrans: Megállapodáshoz feltételek kellenek, különben nem működik. Nem követelésről van szó, így ez nem jogi kérdés.

integrans 2016.01.08. 03:01:02

@gellért mária: Éppen hogy a 25 éve elmulasztott, és az alapvető alkotmányossági megállapodásba foglalható feltételek, garanciák hiányáról van szó.
Arról van nagyon is szó, hogy a demokratikus jogállam, közjogilag érvénytelen az alkotmányos garanciák/biztosítékok megléte nélkül.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.08. 09:16:42

@integrans:

Mire vonatkozó "alkotmányos garanciák/biztosítékok"? Úgy tűnik hogy te a küszöbön toporogsz, nyomod a csengőt folyamatosan, de belépni valamilyen oknál fogva nem akarsz a szobába.

integrans 2016.01.08. 23:34:31

@neoteny: Ezek szerint tévesen következtetsz és nem ismerted ezt fel még.

Pedig annyira magától is értetődő, hogy az alkotmányos jogegyenlőséget, az alkotmányos joggyakorlást és az emberi jogok érvényesülését kell alapgaranciákkal biztosítani.

Lásd még, demokratikus jogállamiság alapjai.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 00:01:24

@integrans:

Mire vonatkozó "alkotmányos garanciák/biztosítékok"? Úgy tűnik hogy te a küszöbön toporogsz, nyomod a csengőt folyamatosan, de belépni valamilyen oknál fogva nem akarsz a szobába.

integrans 2016.01.09. 02:44:17

@neoteny: Pedig annyira magától is értetődő, hogy az alkotmányos jogegyenlőséget, az alkotmányos joggyakorlást és az emberi jogok érvényesülését kell alapgaranciákkal biztosítani.

Lásd még, demokratikus jogállamiság alapjai.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 06:04:57

@integrans:

"magától is értetődő"

Ha az lenne, nem lenne vita az "alkotmányos jogegyenlőség", az "alkotmányos joggyakorlás" és az "emberi jogok" természetéről és részleteiről. Ami pedig az "alapgaranciákkal biztosítást" illeti, az lehetetlen -- legalább is addig amíg emberek írják, értelmezik és hatályosítják a törvényeket (amik egy speciális esetei az alkotmányok).

"demokratikus jogállamiság alapjai"

hu.wikipedia.org/wiki/Jog%C3%A1llam

l ember 2016.01.09. 09:18:20

@HaFr: hát igen, tényleg semmi, de majd visszanézek

integrans 2016.01.09. 14:16:28

@neoteny:

"az alkotmányos demokrácia nem gondolható el az egyenlőség alkotmányos garanciái nélkül." Bragyova András alkotmánybíró

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 14:28:10

@integrans:

Rendben van: akkor én is követelem az alkotmányos garanciákat arra hogy egyenlő legyek Bragyova András alkotmánybíró úrral, és beülve egy alkotmánybírói székbe, oszthassam az alkotmányos észt.

Vagy nem erről az egyenlőségről van szó? Mert ha nem, akkor milyenről?

integrans 2016.03.18. 18:25:35

@neoteny: Érts helyesen magyarul: mert az alkotmányos jog előtti jogegyenlőség teljesítéséről/fennállásáról van szó.

Az alkotmányos jogegyenlőség érdemi garantálása nem megkérdőjelezhető, - merthogy a kógens (megváltoztathatatlan), azaz cáfolhatatlan alapja a demokratikus jogállamnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.03.18. 20:18:02

@integrans:

"Érts helyesen magyarul"

Nem minden szintaktikailag (nyelvtanilag-formailag) helyes mondatnak van szemantikailag (tartalmilag) helyes jelentése. Noam Chomsky klasszikus példája ez volt:

"Színtelen zöld eszmék dühödten alszanak."

Ez egy nyelvtanilag helyes (magyar nyelvű) mondat -- csak épp' értelme nincs. Nem lehet "helyesen érteni magyarul".

"Az egyenlőség alkotmányos garanciái" egy tartalmilag üres frázis annak megadása nélkül, hogy _mik azok_ és _hogyan működnek_. Márpedig te csak a (feltételezett) szükségszerűségükről beszélsz, ismét és ismét, anélkül, hogy bármit is mondanál a természetükről. Kb. mint ha valaki azt állítaná: "a sikeres időutazáshoz elengedhetetlenül szükséges a fénysebességnél gyorsabb haladás", aztán amikor rákérdeznek arra, hogy hogyan lehet a fénynél gyorsabban haladni, akkor azt "válaszolja", hogy "a fénysebességnél gyorsabb haladás nélkül nem lehet sikeresen időutazni, ezért a fénysebességnél gyorsabb haladás cáfolhatatlan alapja a sikeres időutazásnak".

integrans 2016.03.18. 21:34:37

Ha nem lehetne helyesen értened, az nem azt jelenti, hogy ne lennél képes helyesen érteni.

Íme amit ezek szerint még valami miatt magadtól nem értesz.

Vázlatos, előzetes ajánlások a jog, az alkotmányosság és hatalomgyakorlás megalapozásához.
1. Az alkotmányos jogrendnek és jogalanyoknak garantálni szükséges a Népszuverenitást. (Átláthatóság/megváltoztathatatlanság)
2. A jogrendnek garantálni szükséges az egyetemes emberi méltóság jogokat. (EU alapjogi charta, ENSZ egyetemes emberi jogok)
3. Alkotmányos népszavazással szavatolni szükségszerű a jogalanyok gazdasági önrendelkezését. (társadalmi osztalék bevezetése)
4. Minden politikai/gazdasági döntés-előkészítést előzetesen meg kell feltetetni az első három pontnak. (Hatáselemzések, Digitalizált, publikus, társadalmi kontroll alatt álló államszervezet)
5. Digitális Alkotmánybíróság.
6. Társadalmi/alkotmányos értékminimumok.
7. Alapvető egészségügyi szolgáltatások alanyi jogon.
8. Közvetlen demokrácia elemek. (elektronikus úton való Népszavazások, javaslattételi lehetőségek, likvid demokratikus részvétel a közügyekben)
9. Képviselői visszahívhatóság/számon kérhetőség.
10. Államszervezeti önkorrekciós mechanizmusok beépítése.
11. Alapvető közszolgáltatások, lakhatás, oktatás, kulturálódás támogatások.
12. Alapvető Internetes hozzáférés a polgároknak.

Örömmel fogadom javaslataidat.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.03.18. 22:05:39

@integrans:

"a jogalanyok gazdasági önrendelkezését. (társadalmi osztalék bevezetése)"

Ha vannak olyanok, akik osztanak, és vannak olyanok, akiknek osztanak, akkor hol az egyenlőség?

"Minden politikai/gazdasági döntés-előkészítést előzetesen meg kell feltetetni az első három pontnak. (Hatáselemzések"

Vannak olyan problémák, amik _összes_ hatását nem lehet előre elemezni:

en.wikipedia.org/wiki/Wicked_problem

"Társadalmi/alkotmányos értékminimumok."

Ki dönti el ezeket az "értékminimumokat"? Mindenki beleegyezése szükséges, vagy csak a többségé (amelyik lehet olyan kicsi is mint 50%+1)?

"Alapvető egészségügyi szolgáltatások alanyi jogon."
"Alapvető közszolgáltatások, lakhatás, oktatás, kulturálódás támogatások."
"Alapvető Internetes hozzáférés a polgároknak."

Ki dönti el, hogy mi "alapvető"? Ki finanszírozza azokat?

----

Az én első javaslatom Frederic Bastiat klasszikus művének, "A Jog"-nak tanulmányozása:

www.aahsz.hu/a_jog.pdf

"Az állam az a hatalmas fikció, amely által mindenki megpróbál mindenki más költségén élni."

integrans 2016.04.02. 01:20:48

@neoteny: Attól, hogy valamivel ezek szerint nem vagy tisztában, ez nem alap arra, hogy amit nem értesz meg, ezt egyszerűen üres frázisnak tüntesd fel.

Noha magad árulod el, hogy mennyire tévesen következtetve asszociálsz.

integrans 2016.04.02. 01:25:00

@neoteny: Mi mindannyian az államot alkotjuk. Tehát ezen eredő - valós szemszögből lehet csak a dolgokat eredeztetni, levezetni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.04.02. 01:41:04

@integrans:

"Az egyenlőség alkotmányos garanciái" egy tartalmilag üres frázis annak megadása nélkül, hogy _mik azok_ és _hogyan működnek_.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.04.02. 01:48:28

@integrans:

"Mi mindannyian az államot alkotjuk."

Ha így lenne, akkor mindent, amit az állam tesz, mi teszünk magunkkal. Ha az állam elveszi a javainkat (adók), akkor mi vesszük el azt magunktól. Ha az állam besoroz minket katonának, akkor mi sorozzuk be magunkat katonának. Ha az állam börtönbe vet minket, akkor mi vetjük magunkat börtönbe. Ha az állam kivégez minket, akkor mi végezzük ki magunkat: valójában öngyilkosságot követünk el.

Mivel ez nyilvánvalóan nem így van, nem igaz az, hogy mi mindnyájan az államot alkotjuk.

unionista᠌ (törölt) 2016.04.02. 10:27:37

@neoteny:
az államalkotás egy össznépi önkorlátozás. a kényszerűség hasznosságát a sémi népek közül keresztények megtanulták. és létrehozták az egyházat. ami az államiság fölé próbált emelkedni. a népek megfosztották őket a főhatalomtól. ez volt a szekularizáció. aminek a zsidóság tapsolt. el is nevezték ezt felvilágosodásnak. és azt gondolták, hogy most az ész uralkodik a társadalmon és nem lesz semmiféle szent akarat. hanem piacosítják a világmindenséget. ehhez össze kell a népeket keverni. és a kevert népfajok felett a kiválasztottak uralkodhatnak. ezzel szemben lázadtak fel a magyarok. a többség azt mondja, hogy pokolba a totálisan szabad piaccal és a globális kapitalizmussal.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.04.02. 10:39:22

@unionista᠌:

"az államalkotás egy össznépi önkorlátozás."

Aha. Látható, hogy hogyan korlátozza önmagát a rezsim.

"ezzel szemben lázadtak fel a magyarok. a többség azt mondja, hogy pokolba a totálisan szabad piaccal és a globális kapitalizmussal."

Egészségükre: csinálhatnak maguknak Fehéroroszországot.

Lexa56 2016.04.03. 09:14:55

@neoteny: erre volt az a vicc annak idején, hogy mi a kommunizmus? A munkásosztály önuralma

integrans 2016.05.14. 17:09:54

@neoteny: De igaz, csak rosszul/félreérted az alapvető együttélést szervező hivatali szolgálatok vonatkoztatható jelentéstartalmakat.

integrans 2016.05.14. 17:12:07

@neoteny: Pótolnod kellene a demokratikus alkotmányos ismeretek hiányait.

kiazmarmegint 2016.05.16. 12:35:10

@neoteny: Kosz a bullshit generator linket, tok jo.

integrans 2016.05.29. 16:07:21

@neoteny: Ezek szerint nem azt érted meg, amit olvasol, hanem amit mindössze hozzáképzelsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.05.29. 16:17:59

@integrans:

Ez:

"az alapvető együttélést szervező hivatali szolgálatok vonatkoztatható jelentéstartalmak[at]"

mindamellett, hogy nyelvtanilag helytelen, értelmetlen is.
süti beállítások módosítása