1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.12.18. 21:33 HaFr

Mi tehát a magyar konzervativizmus?

Ahogy Orbán a szélsőjobbra tolódik Európában és közben aláássa Magyarország fenntartható fejlődési képességeinek maradékait az oktatási és egészségügyi rendszer, a magyar anyagi és szellemi tőke, az alsó hat-hét társadalmi tizedbe tartozó családok, és a szabadságba vetett bizalom rombolásával, úgy válik egyre világosabbá a választás kényszere a jobboldalon a liberális konzervativizmus és az etnicista demagógiába öltöztetett politikai kriminalitás között. A magyar nemzet érdekeit a liberális konzervativizmus képviseli a jobboldalon, míg a folyamatosan harcrakész etnicizáló bűnözők a nemzet ellenségei. Ezt nagyon világosan le kell szögezni az elején, hogy ne legyen semmi kétség: ha az utóbbiak tartósan uralmon maradhatnak, az a magyar nemzet elsorvadásához, a több száz éven keresztül halmozott civilizációs-polgárosodási hátrányaink további növekedéséhez fog vezetni. Ez akkor is így van, ha a nemzet jelentős része ma elhiszi, amivel az ellenségei bókolnak neki.

A magyar konzervatívok a jobboldali etnicizáló kriminalitás esküdt ellenségei, de ugyanúgy képtelennek tartják a mai hivatalos ellenzékét a megújulásra, és arra, hogy hiteles ellenfelévé váljon Orbánnak. A magyar hivatalos ellenzék részint kiegyezett Orbánnal, részint nem bízik magában, és ekként sose fogja legyőzni. A magyar konzervativizmus akár a társadalomképét, akár az erkölcsi világát illetően összehasonlíthatatlanul erősebb, szilárdabb ellenfél lehet. A politikai ereje emiatt is folyamatosan nőni fog. 

A magyar konzervativizmus a jelenből, az életből, és a konkrét emberből indul ki (nem absztrakt jogelvekből az egyik oldalon és kollektivista, etatista fantáziákból a másokon), és a szabadság és a közösségek autonómiájának folyamatos táplálása mellett az értékteremtő társadalom méltányos rendjét tartja szem előtt. Az emberi kiválóság megkeresése és a lehetőségek szerinti kifejlesztése mindenkiben, a modern tudáshoz és erkölcsi képességekhez való hozzájutás biztosítása, illetve ennek érdekében a családok erősödése alapvető cél, az oktatási rendszer és a megbízható egészségügyi hálózat fejlesztése pedig modernizációs feladat számára, amelyhez felhasználja az államot. De ezen túl bízik az egyensúlyi kapitalizmus értékteremtő erejében, a nyugati civilizáció megújulási képességében, és a szabadság alkotó erejében. A konzervativizmus mint politikai gyakorlat végső soron a jellemről szól, amely magába gyúrja a világot; nem pedig szétesik benne.

A konzervativizmus meritokratikus (érdemelvű), körültekintően és toleránsan politizál, de eközben a liberális demokrácia védelmét és a törvény előtti egyenlőséget az emberi vágyak, identitások, akaratok minden áron történő érvényesülése, és a jogok végeláthatatlan bővítése elé helyezi, magyarán a nemzetet összetartó politikai és erkölcsi képességeket feltétlenül őrzi és fejleszti: éppen azért, hogy a nemzetet egyszerre mentse az etnicista demagógia és a relativizmuson alapuló progresszivista egyenlőségkultusz halálos ölelésétől. Röviden: a konzervativizmus szabadságelvű, de a szabadság (nemzeti) intézményrendszerének megőrzését mindenek fölötti értéknek tartja, amely nélkül a jogok gyakorlata is kiüresedik: nem radikális emberjogi gondolkodású, de felfogása szerint a nemzet sem doktrína, hanem gyakorlat. (Ezért is vagyunk olyan szomorúak a nemzet mai vergődése láttán.) Szabadság és nemzet, így.

A szabadság nem légüres térben, szubjektív jogosultságokként értelmezendő, és nem is a nemzetben való részesedésként, hanem egy differenciált közös gyakorlatban. A közösségi és intézményes környezet minősége meghatározza a szabadság minőségét is, és megfordítva, a szabadság kialakítja a maga megfelelő környezetét. A konzervativizmus, röviden, a szabadság (megélt) hagyományának folyamatos táplálásáról szól, ennek alapján pedig a hatékony, optimális politikáról. Ezzel nagyon egyszerűen tudjuk magunkat elhatárolni az egyformán programmatikus baloldali radikalizmusoktól és a mai etnicista kollektivizmusoktól. Hogy mi legyen, ha nincs ilyen hagyományunk? Egyrészt vékonyan van, másrészt a maradékát rekonstruálni kell a mai életünk alapjain. De a politizálás lényege a mi szemszögünkből ennek a gyakorlatnak az útjára bocsátása is. A konzervativizmusunk a gyakorlatban jön létre, és válik egyre plasztikusabbá. A helyünkön vagyunk.

75 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr78182860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borzimorzi 2015.12.18. 22:35:17

Grat, ehhez nem nagyon lehet mit hozzátenni.

Viszont rövidíteni is piszok nehéz, csak muszáj.
Bele kell szuszakolni egy-egy gondolatot egy 20-25 másodperces soundbite-ba.

Üdv:
b

gellért mária 2015.12.18. 23:01:55

A "baloldali" esélyegyenlőség program az nem a meritokrácia alapja?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.18. 23:07:46

@gellért mária: Véleményem szerint baloldali esélyegyenlőségi program nincs. Csak egyenlőségi program, amelyben a redisztribúció sokkal fontosabb szerepet tölt be

gellért mária 2015.12.18. 23:13:47

@HaFr: Lévai Katalin beszélt erről.

gellért mária 2015.12.18. 23:23:06

Hogy az EU-ban, már nem tudom milyen csoport tagjaként dolgozik az esélyegyenlőség programon...mindenki egyforma lehetőséget kapjon a tudás, művelődés, stb. hozzájutásához, elsajátításához hátrányos helyzetű térségekben, családokban..

Khonsu 2015.12.18. 23:39:49

Az idő a konzervativizmusnak dolgozik. A beágyazottságot kell növelni a társadalomban. Illetve tanácsos lenne a "liberális" szót elhagyni mindenhonnan, ahova nem feltétlenül szükséges. A társadalom döntő többségének ez ma már szitokszó, aki pedig ismeri a PKP-t, az úgyis tudja miről van szó.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.19. 08:39:05

A modern konzervatívizmus egyetlen célja: letörni a liberalizmus szarvát.

quendelapo 2015.12.19. 09:17:31

@Khonsu:
Persze a liberlizmust el kell belöle hagyni - bár a szabadságot is túl sokat emlegeti, ahhoz képest, hogy népünk jobban szereti a tekintélyt, mint a szabdságot. Ezt azért még rendbe kéne tenni....és megmondani, hogy hol a nőknek a helye és mi a feladata. Úgy rend lenne. Jobb lenne.

Moin Moin 2015.12.19. 10:00:58

Miért jobbak a nemzeti intézmények, mint az össz-európaiak - tekintettel arra, hogy a nemzeti intézményeket a nemzeti mentalitás és gondolkodásmód előbb-utóbb mindig a maga képére és hasonlatosságára torzítja el?

A történelmi tapasztaltok arra figyelmeztetnek, hogy valahányszor a magyar nemzeti karakter szabadon engedése/elszabadulása bekövetkezett, az minden esetben az autokráciába, gazdasági téren pedig az elit szabadrablásába hajszolta az országot. (De hozhatnánk görög, vagy olasz, vagy spanyol, legújabban pedig lengyel példákat is arra, hova is vezet az önálló "nemzeti intézményekben" való gondolkodás...)

Nem látszik reális esély arra, hogy ha fetisizáljuk e nemzeti kereteket és azokat az össz-európai (persze - szigorúan gyakorlatias okokból - német dominanciájú!) keretek elébe helyezzük, az szolgálná annak a 9,5 millió (maradék...) embernek a hosszabb távú érdekeit, akik a mai Magyarország területén élnek... Továbbá: arról sem szabad megfeledkeznie gy reálpolitikusnak/reálpolitikának, hogy a nemzetállam tranziens jellegű és nagyon speciális jelenség az emberi civilizációk történelmében, továbbá a nemzetállami keretek jellemzően felnagyítják az egyes nemzetek tulajdonságait, legyenek azok akár összhangban, akár ellentétben a liberális demokrácia és a kapitalizmus követelményeivel. Mivel pedig a (többségre jellemző) magyar "nemzeti karakter" ezekkel ellentétes, így - ha dominál a magyar nemzeti szuverenitás és annak intézményei - igen rosszak lesznek-maradnak a liberális demokrácia és a kapitalizmus "életesélyei" is Magyarországon, és az lesz, ami most is van...

...Röviden: a sikeres "nemzetállami" jellegű-alapú Magyarország egy önhülyítés!:-)

Khonsu 2015.12.19. 10:23:15

@quendelapo: Az odáig rendben van, hogy mi meg tudjuk különböztetni a "jó liberalizmust" a "rossz liberalizmustól", de a PKP-nak be kéne valahogy kerülni az Országházba, ahhoz pedig olyanoknak a szavazatára is szükség lesz, akik nem tudják.

gellért mária 2015.12.19. 10:24:30

Sem a liberális, sem a nemzeti szót nem kell elhagyni, hanem a helyére kell tenni.A polgári társadalom, amire törekszünk, az megvédi fogalmait, értékeit. ..ez a "civil courage része." Nagyon rossz ötlet, bárkitől...így kezdődik a megalkuvás.

Khonsu 2015.12.19. 10:34:42

@Moin Moin: Kevered a nacionalizmust a patriotizmussal. Az itt említett "nemzeti" az utóbbit takarja, vagyis patriotizmus, illetve európai értelmében regionalizmus. Meg kell találni az egyensúlyt abban, hogy mit érdemes centralizálni illetve decentralizálni. A szélsőségek kerülendőek.

zipe moha 2015.12.19. 10:44:57

@Moin Moin: ...érdekes és valóságos történelmi horizontot rajzoltál fel...egy reálpolitikus ( ismerkedjünk ennek a tartalmával is meg akkor) ha visszatekintene a magyar múltra...az ő szemszögéből elhibázott lenne a magyar polgárság minden 19.századi törekvése....és elhibázott lenne a nemzeti polgárosodás eszménye is...feleslegesen fejlesztette a magyar nyelvet Kazinczy is....lehetnénk már régen Ausztria betagozódott tartománya is...mondjuk Sammelbecken néven....mert ez a reálpolitika...

mit mond ez napjainkra egy reálpolitikusnak?

az új arisztokrácia és a régi között számos lényegi különbség van...villantsunk meg egyet:

mig a régi arisztokrácia egy ( vagy több lokalítás, de mindenképp határokkal rendelkező) feletti uralomban létezett...az új számára nem a lokalítás leuralása, hanem a határok nélküli reálvagyonon és lokális politikai eszközképzőn való uralkodás a cél....
ez sokkal fejlettebb uralmi mechanizmus...mert csak a hasznokat viszi el az adott lokalitásból....a károkat a helyszínen hagyja...
nézzünk egy másikat is:míg a régi arisztokrácia az évszázadoknak építkezett, dinasztiákban gondolkodott...addig az új olyan struktúrákat szervez...mintha nem lenne holnap...kiegyezés nélkül a 99%-al, nem is lesz... a kiegyezés pedig azonnal felkínálásra kerül...amint a 99% öntudatra ébred...lerakja az öncsalásait...és benyújtja az igényét...

az hogy az igény benyújtása nemzeti keretek között történik -e valószinű....de az is lehet hogy a kontinensen közel egyszerre...felesleges a és hiábavaló abba kapaszkodni ami ma van... a változás és iránya biztos...előre és nem hátra...akármit is jelentsen az előre ebben a helyzetben...

Khonsu 2015.12.19. 10:58:32

@zipe moha:

"amint a 99% öntudatra ébred"

Szerintem ez a fejlett világban hamarosan megtörténik (akár 1-2 éven belül), de Magyarország valószínűleg kimarad belőle. Akiket mégis magával ragad a folyamat, azok még sokáig kisebbségben maradnak itthon, vagy elmennek, mert hatalmas elszívó erőt fog kifejteni.

zipe moha 2015.12.19. 10:58:34

@Moin Moin: ...reálpolitikailag nézve az ősbűnt a magyar polgárság okozta....mivel ÚGY kezdett polgári átalakulást kivitelezni...s teremtette meg ezek szellemi és kulturális kellékeit ( nyelvújítás, Himnusz stb)hogy tudta: csak kezdeményez , de végig nem viszi...ezzel sodorta lángba az országot...hogy a hamuból is a régi keljen ki, sokkal erősebben mint volt
..nem csinálta végig, mert az arisztokráciával szövetkezett...az arisztokrácia ellen???... a magyar arisztokrácia mindösszesen alkupozíciónak használhatta a saját érdekei érdekében a polgári eszmény lefékezését....a polgárság ott számolta el magát, hogy kevesebb volt az érdekellentét, mint az érdekazonosság az oszták-magyar arisztokraták között....és nem a magyar parasztot lázította fel és nyerte meg magának...mint a franciák..

nem volt ez akkor sem átgondolva...ma sincs

zipe moha 2015.12.19. 11:04:45

...és bármilyen döbbenetes, de a magyar polgárság munkáját csak a kommunista diktatúra tudta befejezni 1946-re....
a polgárság azóta sem talált magára...s valószínűleg nem is fog, hiszen beállt rögtön hűbéresnek a foglyul ejtett állam érdekkörébe...
valóban függetlenek alig vannak...és azok pedig a közgondolkodás jelen stációját elnézve hamarosan egyre nagyobb számban csomagolnak..ennél csak könnyebb helyek vannak..hacsak nem virrad remény...akkor még azok is visszajönnek akik elmentek...

Moin Moin 2015.12.19. 11:38:36

@HaFr: Dehogy vagy te hülye: csak isten tudja miért, hiszel abban, hogy a nemzetiség "önmagában érték", és hogy (talán ebből következően?) a nemzeti függetlenség is ilyen.

Valójában a kultúrák és államok "értékét" (azaz: a lakói szemszögéből való hasznosságát) az eredményei döntik el - és ebből a szempontból a magyar nemzetiség nem volt eredményes, éspedig éppenséggel a saját jellegzetességei okán.

Mára valójában már a nemzeti kereteket messze meghaladó, egymástól eltérő társadalmi stratégiák "versenye" zajlik, amelyben elméleti lehetősége van a magyarságnak arra, hogy egy igen-igen eredményes társadalmi stratégiai közösséghez, az északnyugat-európai-euroatlantihoz csatlakozzon. Ez kb. akkora és ugyanaz az esély, mint amikor Gejza és Szentpista lefaroltak a sztyeppei csoporttól és hozzácsapták az országot a feudális (és meritokrata) nyugatihoz. (A kereszténységet nem említem, mert az igazából csak egy máz volt a nyugaton - de ezt most ne nyissuk ki!) Ők ezzel a lépéssel nyertek 1000 évet - a mai politikai szereplők felelőssége, hogy a következő 50-100-at megnyerik-e a jónépnek?

(Írtam is egy előző életemben erről: progressziv.blog.hu/2013/09/14/politizalnunk_nem_akarmi_okert_kell )

Moin Moin 2015.12.19. 11:40:51

@borzimorzi: Éppen lenne mit hozzátenni - de ugye, minek:? hiszen úgyis perceken belül kinyírnak miket a Zarabok!:-)

(...Ja, és a 14 és 20 év közötti szőke nőstényeinket meg is kuffantják!!!)

zipe moha 2015.12.19. 12:05:55

@Moin Moin: "amelyben elméleti lehetősége van a magyarságnak arra, hogy egy igen-igen eredményes társadalmi stratégiai közösséghez, az északnyugat-európai-euroatlantihoz csatlakozzon"...

őszintén, te látod ennek akár az elméleti esélyét is...és nem magunk miatt, a képességeink hiánya miatt...

szóval miután a magyar beteg körbe lett amputálva és lélegeztető gépek százai tarják egyben....meghívást kap az olimpiára 10.000 m-es futásra.." hellóka, magyarok....jöttök futni?...nem?...pedig szóltunk és az esélyt is megkaptátok..ha nem nem meghívtunk...na szevasztok...ja a lélegeztető gép mellett ott van az enter az aktuális államadósság részletet azért utaljátok szorgalmasan..".
?"

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.12.19. 12:12:02

Totális félreértés, plusz bolsevik logika. Magyarországon az "európai értelemben vett konzerativizmusból" valahogy mindig SZDSZ-2 lesz. Kár.

Szindbad 2015.12.19. 12:20:08

@Holger Hartland: Merkel nem európai értelemben vett konzervatív?

gellért mária 2015.12.19. 13:34:18

@Moin Moin: Nézd meg Amerikát, fontos a nemzet fogalma..minden "national"..nem hagyhatjuk el mi sem ezt a fogalmat, csak az nem mindegy, hogy mit értünk alatta , milyen tartalommal töltjük meg.Szerintem Amerika a szabadságára és teljesítményére büszke, ott a nemzet fogalma nem etnicista tartalmú.Kelet-Európában etnicista tartalmú még...stb.

explanatus 2015.12.19. 17:00:08

@Moin Moin: Ugye kizárólag a magyarokra vetíted az önhülyítést ? Franciára, németre, hollandra más mércéd van.

Az EU-ban népesség szerint tizenharmadikak, terület szerint tizenkettedikek vagyunk mi magyarok. Ha nem csak az országhatáron belül vesszük, akkor kilencedikek. A (lélekszámban) előttünk lévőket is fel kellene szólítanod önfeladásra.

Adódik a válasz, akkor mégsem a méret az oka jelenlegi állapotainknak, hiszen az első harmadban vagyunk. No, itt a gond. Ehhez a mérethez nem nőttek fel a mieink, mióta az EU tagjai vagyunk.

Nem kell itt a hülye magyarozni. Kétszer kétharmadod nyert koalíció teljesítménye a sor végére sorol bennünket. Be kell látni, demokratikusan választott fölhatalmazottjaink alkalmatlanok a feladatra.

Ebből nem azt kell kiolvasni, a nép a hülye, hanem azt, a választási rendszer az, ami nem engedi, hogy az alkotó elmék kerüljenek vezető pozícióba.

explanatus 2015.12.19. 17:41:29

@Moin Moin: Jó, de akkor mondd meg, mennyi a nem nemzeti, (bár ezt németeknél nem illik mondani) nem német az alábbiakban. BMW, Siemens, Mercedes, VW (mindenestől), MAN, Deutsche Bank, Aldi, KraussMaffei, ZF és reggelig lehetne sorolni. Ugyanígy a franciáknál Citroën, Peugeot, Renault. DAF, RABO BANK hollandoknál. Voestalpine osztrákoknál.

Ugyan már! Nagyonis nemzeti mind, csak szépen le van takarva nemzetközi mázzal, hogy ne annak látszódjon és ellenünk ezt a (barba)trükköt is zseniálisan bevetik.

„egymástól eltérő társadalmi stratégiák "versenye" zajlik” Ja, mint amikor a két tesó versenyzett a VW - Porsche esetében.

Semmilyen eltérő stratégiai verseny sincs itt, erő van, nyers erő: Ez jól látszik Merkel elhibázott mindenki jöhet kijelentésén. Miután tudatosult benne, mit mondott, azonnal jött a kvóta dorong. Koalíciós partnere már jogi megoldással fenyegetődzik, ahelyett hogy azt mondanák, sorry, hibáztunk, oldjuk meg valahogy.

Moin Moin 2015.12.19. 17:49:37

@explanatus: Nem írtam semmi olyasmit, hogy a méret és a hülyeség között ok-okozati összefüggés lenne. összefüggés a társadalmi stratégiákkal van – még pontosabba azzal, hogy az adott közösség „parlamenti többséget előállító” hányadára jellemző értékorientáció és gondolkodásmód mennyire van koherenciában a 21. századi tudásalapú kapitalizmussal, valamint az ennek és általában a demokráciának alapját jelentő meritokrata alapállással.

Ez a mérce ugyanúgy vonatkozik magyarokra, hollandokra, vagy szarmatákra. Ám mivel ez a blog a magyar belpolitika, társdalom és gazdaság dolgaira van kihegyezve, nem látom sok hasznát annak, ha fogom magam és hosszasan értekezem (pl.) a magyar viszonyokra gyakorlatilag a minimálisnál is kisebb hatással lévő francia, vagy holland helyzetről. A sokkal fontosabb német viszonyokról pedig korábban már (saját írásaimban) sokat foglalkoztam.

A gond az EU-tagsághoz való „felnövéssel” ott mutatkozik (ott bukkan felszínre), hogy az átlagos magyar vállalkozás nagyjából harmadannyira hatékony, mit az eu-s átlag (és csupán negyede-hatoda az osztrák, német, vagy svéd átlagnak). És a helyzet az, hogy a jelen magyar társadalmi stratégia nem is alkalmas e hátrány bármikori ledolgozására – ráadásul (épp e társadalmi stratégiához való ragaszkodás követeztében) is működnek a magyar társadalomban olyan „ön-átépítő folyamatok” és rendezett struktúrák, amelyek léte-működése révén idővel majd átalakulna és „21. század-kompatibilisebbé” válna az bizonyos „sajátos magyar észjárás” (á la Orbánviki).

Ami az alkotó elméket hatalomba segítő választási mechanizmust illeti: a demokráciára jellemző, hogy a legerősebb véleményközösségre támaszkodó politikai erő alakít kormányt. (Ráadásul, egy eltorzított választási rendszerben ez még inkább így lesz-van.) Azoknak a bizonyos alkotó elméknek így nem az a jelen politikai feladatuk, hogy „ezeroldalas”, ám a hatalomra jutás híján soha meg nem valósulható választási programokat gyártsanak le (ezeket ui. a politológusokon kívül a kutya se hugyozza le…), hanem az, hogy az adott társadalmi keretek és gondolkodásmód közepette váljanak győzelemképessé. Ez viszont biztos nem megy úgy, ha szubjektív, a saját vonzalmaikon alapuló, ám ebben a közegben mind vonzerejét, mind kommunikációját, mind eszközrendszerét tekintve inadekvát politikát próbálnak.

Barkalot 2015.12.19. 17:52:52

A fidesz jelenlegi fasisztoid kormányzását tekintik a magyarok egy része konzervatív, keresztény, nemzeti kormányzásnak. Ez bő másfél-2 millió embert jelent. Ez a 8 millió szavazóból nagyon sok. Ez tulajdonképpen egyfajta bosszú a kommunista rezsim ellen, csak nem veszik észre, hogy szinte ugyanúgy viselkednek mint kádárék, rákosiék. A liberálist összemossák a kommunizmussal, a liberális demokrácia szerintük "migránspátyolgatást", "nyugatseggnyalást" jelent.

Szomorú, hogy ide jutottunk.

Az emberek nagy része azt se tudja milyen egy liberális demokrácia, vagyis a Demokrácia. Az "illiberális" nem Demokrácia.

Barkalot 2015.12.19. 17:58:28

@Khonsu:

Csak a hülyéknél szitokszó a liberális. Azt hiszik itt egyesek, hogy a liberális az ellene van a kereszténységnek meg, hogy "ők adják el az országot a külföldieknek" (wtf?!)

Európában szinte mindenhol lib.dem van, még Lengyelországban is, ez nem azt jelenti, hogy a kormányzó pártnak melegházasságpártinak, menekültpártinak kell lenni, meg ki tudja miket aggatnak még rá.

Egy tájékozott ember tisztában van vele, hogy mi az a liberális meg a jogállam, meg hogy függ össze a kettő.

A magyarok nagy része sajnos tájékozatlan, buta. Köszönhető főleg Orbán Viktornak és társainak.

explanatus 2015.12.19. 18:15:01

@Moin Moin: Ez tetszett! Azért kellene valami olyan választási rendszer, ami engedné az „észt” előjönni, mert arányaiban itthon legalább annyi eszes ember van, mint ahol a termelékenység többszöröse a mienknek. Ez nem azért van, mert a magyar lusta, és nem akar dolgozni, hanem mert olyanok a keretek, hogy nem éri meg. Eddig még mindenki, aki kiment dolgozni, azt mondta, sokkal kisebb a hajtás odakint. A legnagyobb különbség, ott szinte mindig van, ami kell a munkához.

Nagyon fontos egy adott országra érvényes választási rendszer. Ha a franciáknál a mienk szerint működne, talán ki is írták volna már a soron kívüli választást. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az jobb rendszer, hanem a franciák így védekeznek a „meglepetések” ellen.

A mi választási rendszerünk jelenleg nem a jókat emeli ki. Már ott kezdődik, a jók nem is állnak csatasorba. Ezen kell változtatni, hogy akik tudják magukról, hogy jók, merjék fölvállalni a „jóságukat”

Nagyon úgy néz ki a PKP az első párt, amelyik ebbe az irányba indult. Eddig előbb fölosztották maguk között a helyeket és győzelem esetén elfoglalták azokat, hogy maximalizálják a helyzetből kihozhatót maguknak. Hát ezért olyan a versenyképességünk, amilyen.

Moin Moin 2015.12.19. 18:19:16

@explanatus: Megint nem figyeltél: nem az ellen írtam az első kommenet, hogy dobjunk ki mindenféle „nemzeti jellemvonást!”, hanem arról, hogy a történelem által számos alkalommal bizonyítottan hibás nemzeti stratégiákat nem célszerű egy közösség létének meghatározó rendezőelvévé válni újra és újra, hagyva azt, hogy a „nemzeti szuverenitáson” belül (más, nagyobb erő híján) ez váljon uralkodóvá.

Igen, a BMW, a Siemens és a többiek németek, abban az értelemben, hogy azokban a német társadalmi stratégiák jelennek meg és teszik ezeket a cégeket seresekké. (És persze, mint pl. a Deutsche Bank esetében épp most aktuálisan, megjelennek e német társadalmi stratégia rossz oldalai is. A VW „Dieselcsalás-esete” más tészta, de ezt most nem is nyitnám ki…)

Az eltérő (társadalmi) stratégiák versenyét pedig szintén félreértetted: szépen, a hagyományos keréknyomban haladva azt is nemzeti keretek között értetted. A nyers erő pedig tudod, honnan jön: a helyes társadalmi stratégiáktól, amelyek erőforrásokban gazdaggá tesznek egy közösséget. (Jól látszik ez az oroszoknál: ahol abban a pillanatban elfogy a szusz, ahogy leesik a világpiacon a nyers természeti erőforrásaik ára…)

Egyébként német relációban épp az a probléma, hogy a mainstream német „nagypolitika” nem mer a gazdasági potenciáljának megfelelő politikai-katonai erővel (is) fellépni: sokkal előbbre tarthatnánk görögökkel, magyarokkal, oroszokkal, isisekkel! Ahogy ezt egy kora tavaszi előadásomba megfogalmaztam - ott az EU kapcsán -, hogy „Nincs arra történelmi példa, hogy a világ legerősebb gazdasági egységének ne lett volna semmiféle önvédelmi mechanizmusa.” A jelen Németország esetében ezt a mondatot úgy kell módosítani, hogy a világ másodi-negyedik hatalma alig-alig rendelkezik katonai potenciállal, és még kevésbé akar-mert ezen változtatni, miközben potenciális (és már nem is csak potenciális) ellenfelei apait-anyait beleölve fegyverkeznek, agresszívabbnál agresszívabb politikai-hatalmi doktrínákat fogalmazva meg…

Moin Moin 2015.12.19. 18:49:16

@explanatus: „Kellene valami olyan választási rendszer..” – Most már csak az a kérdés, hogy az UFO-któl kapjuk-e ajándékba, vagy Merkel mama ajándékaként, esetleg a Magyarok Istenétől?:-)

Te, figyelj: ezt úgy kell csinálni, hogy:

1. Csinálsz egy politikai többséget, amivel választást nyersz.
2. Lecsukod a Fidesz-vezérkart – vagy ezzel fenyegetve kollaborációra kényszeríted őket. (Ez utóbbiban korlátosan hiszek, de nem vetem el teljesen: a megtartható személyes szabadság és némi megtartható anyagiak nagyon motiválóak tudnak lenni – feltéve, hogy érzik rajtad a megfelelő határozottságot!) Ezzel szétzúzod a Fideszt mint mobilizálni képes szervezetet és annak gazdasági alapjait (pontosabban ezen alapok és formális tulajdonosaik jogi érinthetetlenségét).
3. Csinálsz egy új alkotmányt, éspedig úgy, hogy deklarálod a mostani ún. „Alaptörvény” érvénytelenségét (jogi-alkotmányos értelembe való létre sem jöttét), majd megnépszavaztatsz egy új, meritokrata és szigorú, ráadásul automatizmusokkal működő államhatalom-kontrollt tartalmazó alkotmányt – amelyre 20 éves változtathatatlansági moratóriumot is jóváhagyattatsz a népszavazással. (Nyugi: megszavazzák neked, örömmel!)
4. Csinálsz egy olyan új párt– és választási törvényt, amely szigorú, realista és ellenőrzött előfeltételeket támaszt a parlamenti (és önkormányzati) választásokon való indulásra.

…Aztán pedig elkormányozgatod a centrális erőeredet vagy 20-30 évig, kemény meritokrata keretek között tartva a Jónépet (Ne félj: a magyarok annak is ugyanúgy fülüket-farkukat behúzva és hozzáidomulva fognak engedelmesedni, akár Kádárnak, vagy Orbánnak! Az ellenkezőket – akik valamiféle „hagyományos magyar”, azaz kivételezésre vágyó etnicizmussal próbálna komoly ellenzéki politikai tényezővé erősödni, a komolyan átalakított TEK-kel bármikor ordában tarthatod, ráadásul ez még szigorúan demokratikus és européer dolog is!)

A magyar egy gyáva és sunyi nép – éppen ezt használhatod ki arra, hogy komolyabb ellenállás nélkül válttathass vele egy-másfél generáció alatt társadalmi stratégiát. Ehhez persze kell néhány dolog, amitől az e blogon megmutatkozó konzervatív szellemiség irtózik… De el kell dönteni, hogy akarok-e, mertek-e eredményeket elérni, vagy csak az identitásotokat akarjátok egymás körében szép fényesre polírozni?

…A PKP jelenleg ettől a stratégiai tervtők kb. olyan messze van, mit batyus zsidó a mennyországtól. nem mondom, hogy nem lehet benne erre potenciál, de jelenleg még ez nincs meg.

(És bocsánat a kemény szavaimért!)

explanatus 2015.12.19. 19:38:32

@Moin Moin: Azt akartam írni, van egy közös tulajdonságunk :) te se figyelsz arra, amit én mondok. A „Dieselcsalás-esete”  botrányról egy szót se írtam, hanem a VW – Porsche meccsről.

Miután azonban elolvastam a következődet, nem áll a dolog. A kemény szavak bírom, azzal nincs gond, viszont, hogy a „A magyar egy gyáva és sunyi nép” állítás után egy időre nem zavarom köreid.

2015.12.19. 20:29:58

Bla bla bla.
Mindig ezek a szépen csengő nagy eszmék!
Aztán ahogy a húsos fazék közelébe kerül valaki, azonnal 360 fokos fordulatot tesz kivétel nélkül!
Egyik 19 a másik egy híján húsz.

Moin Moin 2015.12.19. 20:33:44

@explanatus: "A magyar egy gyáva és sunyi nép” állítás után egy időre nem zavarom köreid." - Ezzel is csak engem igazolsz...:-)

Moin Moin 2015.12.19. 20:36:36

@Diorella Queen: ...Éppen emiatt kellenek azok a bizonyos alkotmányos és intézményes automatizmusok, amelyek lebonthatatlanok, kikerülhetetlenek, megmásíthatatlanok és amelyek meggátolják az említett (nem 360°-os, mert az a teljes kör - tehát: aki 360°-os fordulatot tesz, az ugyanoda jut, ahol eredetileg volt, hanem) 180°-os fordulatot!:-)

2015.12.19. 21:02:29

@Moin Moin: Éppen emiatt kellenek azok a bizonyos alkotmányos és intézményes automatizmusok, amelyek lebonthatatlanok, kikerülhetetlenek, megmásíthatatlanok ..
Válasz erre;

És szerinted melyik kormány ír magának ilyen törvényt?
Azonnal rá fogok szavazni!
Ne legyünk már naivak ennyire.
Álomvilágban éltek!
A hatalom soha nem fogja saját magát kikezdeni! Ha még is úgy tesz mint ha, akkor mindig lesz menekülési útvonal, kiskapu.
Melyik bitang tenné a nyakát az akasztófán lévő kötél hurkába, önként?

nevetőharmadik 2015.12.19. 23:29:57

@Moin Moin: Úgy látom, hogy a nemzetet (nemzetekre osztódást) a politikában belátható ideig realitásként kell kezelni. Egyszerűen túl erős természetes, ösztönszinten ható csoportalkotó, identitásképző tényező. Talán csak a radikálbalos internacionalizmus ereje ér fel vele.

Ugyanakkor

@HaFr: @explanatus: Arról már jó ideje tudunk, hogy korunk technológiái olyan gazdasági kapcsolatrendszereket feltételeznek, amelyek meghaladják a nemzetállamokat. Végül is erről szólt az EU eredetileg. De az utóbbi fél évtized nyilvánvalóvá tette azt is, hogy a 21. század geopolitikai kihívásainak a "nemzetek Európája", a nemzetállamok szövetsége nem képes megfelelni, ugyanis politikai értelemben ilyen szövetség szinte nem is létezik. Klubozgatni lehet így, külső kihívásoknak megfelelni állandó politikai egység nélkül azonban nem.

Ma az EU-nak az érdekérvényesítő képessége geopolitikai szinten pontosan nulla, és regionális szinten is inkább siralmas. Még azt a nyomorék Oroszországot sem tudja kordában tartani, miközben gazdasági ereje sokszorosan múlja felül azt. Putyin csak azért nem ette meg az EU-t reggelire, mert beszakadt az olaj- meg gázár, de ez csak kurvanagy mázli, és nincs biztosíték arra, hogy így marad. Az EU-nak a legnagyobb sikere az, hogy sikerült orrba vernie a görögöket. Már-már orbáni jobbanteljesítmény!

A nemzeti szuverenitás semmi másra nem jó, mint a nemzeti pecsenyécskék sütögetése az európai egység (önvédelmi képesség) ellenében. Ha a nemzeti szuverenitás alapvető politikai program marad, akkor a globális jelenségek, folyamatok Európát nemzetenként fogják elsöpörni, az európai civilizáció értékesebb hagyományaival együtt.

Persze ezzel áll szemben realitásként az, amit Moin Moinnak írtam. Nem állunk nyerésre.

gellért mária 2015.12.19. 23:32:58

Nehéz dolog ez.Olvasom a kommenteket és ezek részben arról szólnak, hogy kinek mi a véleménye az alapfogalmakról, liberalizmusról, demokráciáról, konzervativizmusról elvileg és konkrét politikai ügyek kapcsán, részben sürgetik vagy egyenesen kritizálják a PKP-t, hogy hagyja a szép elveket, ne ezzel foglalkozzon..ezért, azért, amazért, mert így nem lehet választást nyerni.Szerintem mindennek meg van a maga ideje. Ez egy új párt, meg kell fogalmazni az elveit, identitását önmagának és mindenkinek aki a PKP-hoz akar tartozni vagy akarja választani.Ezt a fázist nem lehet kihagyni. A HaFr ezen nagyon tisztességesen és magas színvonalon dolgozik.Ezt érteni és méltányolni kell.Szerintem érthető és kiderülnek a HaFr blogokból, hogy mi a PKP...megvan benne a rendszer, a structúra és koherencia, a fogalmak tiszták.Lehet dönteni ki hova tartozik, ide vagy máshova.Lassan lehet mindenkinek azon gondolkozni, hogy kell ezeket az elveket programokra, kampányszöveggé fordítani a választók számára.Én a PKP névváltoztatásával kezdeném a kampányhoz a változást a megfogalmazott elvek és identitás megtartása mellett, de ez egy másik téma.

explanatus 2015.12.20. 00:39:10

@nevetőharmadik: A Római Klubnak volt egy jelentése (az időpontban nem vagyok biztos) az új technológiák (számítógép) megjelenésekkor, amiben fölvázolták a nem távoli jövőt. Olyasmi állt benne, hogy az árufuvarozás nagymértékben csökkenni fog, mert a modern technológia képes lesz bármit, bárhol legyártani, mert csak megy valamilyen adatátvitellel a program és kész. Ehelyett az van, hogy az autópályák szélső sávjai szinte egybefüggő kamionsort alkotnak (Bukaresttől Ostendéig).

Mielőtt elfogadnánk logikus érvelésed „hogy korunk technológiái olyan gazdasági kapcsolatrendszereket feltételeznek, amelyek meghaladják a nemzetállamokat.” csak meg kellene határozni, --a mi legyen utána dolgot--. Ha ugye föl kell adjuk a nemzetállami létet, akkor ebből adódik a kérdés; kik adják föl. Jó, adjuk föl mi, (csak a példa kedvéért) de akkor mik leszünk, milyen nyelvet beszélünk, kik lesznek a vezetőink, hogy válasszuk őket, vagy esetleg addigra már fölöslegessé is válna a választás intézménye?

A Róma Klub okos emberek gyülekezeteként vált fogalommá és mégis mekkora mellélövés volt az okosok tanácsának jövendölése. Korunk technológiájából kiindulva, mi is a Római Klub be nem következett jövendölésére juthatunk. Akkor ugye jön a kérdés, hogy na most akkor mi legyen? Akkor váljunk vissza magyarrá, vagy az inkák sorsára jussunk? Se nyelvünk, se kultúránk, se országunk.

Mielőtt megásnánk az országnak saját kezünkkel azt „hol nemzet süllyed el” a népek, akik körülvesznek bennünket együtt érzően dobnak egy szál virágot, talán még emelnek egy jókora kurgánt emlékeztetőül a túlélőknek, hogy lám itt nyugszanak azok (a balekok), akik hitték a nemzet-nélküli jövőt.

Kicsit nézzünk előbb szét, mai nemzetállamok ügyben. Vegyük a németeket. Talán több százra is tehető a magukat megkülönböztető (nép)csoportok. Ha nem lenne hochdeutsch meg se értenék egymást. Hollandok roppant büszkék a saját kis, alig néhány településből álló összetartozásukra és mégis egy országot alkotnak.

Akkor a nézzük a nagyokat. Banglades. Népsűrűsége tízszerese a mienknek. Belegondolni is rossz, hogy a fővárosunk mai területén húszmillió ember élne. Őszintén, én nem vágyom ilyen életminőségre. Nekem már az rossz érzés, ha Hollandián egy téli éjszakán nem tudok úgy átautózni, hogyha körbe nézek nem látok olyan helyt, ahol nem világít egy lámpa a távolban.

Sorolhatnám a kifogásaimat reggeli, de csak egyet a végére. Görög példa. A görög nem akar, nem tud, nem akar Görögországban „németül” dolgozni, hiába erőltetik rá. Azon a tájon másként ketyeg az ember biológiai órája, meg a hagyomány. Hát valahogy így. Én megelégednék annyival, ha elérnénk lehetőségeink, képességeink nyújtotta színvonalat úgy, hogy megmaradjunk magyarnak. Nagy kérés?

nevetőharmadik 2015.12.20. 01:38:57

@explanatus: Félreérthető voltam. "...korunk technológiái olyan gazdasági kapcsolatrendszereket feltételeznek, amelyek meghaladják a nemzetállamokat". Ez nem jövendölés, hanem befejezett tény. Ma már így van: a mai technológia, amit napi szinten használunk, nemzetállamokon, sőt kontinenseken átívelő ellátási láncokon keresztül jön létre, jöhet létre. A Közös Piac annak a ténynek a felismerése, hogy a nemzetállam már nem élet- vagy versenyképes gazdasági egység, legalábbis az Európában megszokott méretekkel.

Az persze talán még nem nevezhető ténynek, hogy a nemzetállam politikai egységként is megbukott, az utóbbi 5-10 év, de különösen az utolsó kettő történései mégis azt mutatják, hogy sok kihívást nem lehet nemzetállami szinten hatékonyan kezelni, ugyanakkor a nemzetállamok fölötti problémakezelés meg ezer sebből vérzik.

Az pedig, hogy a világ legnagyobb gazdasági egységének (már ha az EU-t gazdasági egységként tekintjük) nincsen egyértelmű diplomáciai és katonai érdekérvényesítő ereje, az egyenesen agyrém. Lehet nemzeti romantikázni meg jönni a németekkel, hollandokkal, de te hogyan képzelsz el kifelé egységes fellépést 28 nemzetállammal, akik mind a saját kis nemzeti szuverenitásukra verik ki?

(Mert mondjuk remek érv az enyém ellen az, hogy lám, voltak már okos jóslatok, amik nem jöttek be, de mondjuk érvelhetnél úgy is, hogy kifejted, a nemzetállami lét hogyan fogja elősegíteni az Európát érő kihívások leküzdését.)

Remek példákat hoztál: mind a német, mind a holland, de sok más nemzetállam is apróbb (nemzet)részekből áll össze. De van például Bajorországnak külügyminisztere, meg hadügyminisztere? Önálló kül- és védelmi politikája? Nincs! Valaha volt, ahogy a többi német államnak meg az utolsó őrgrófságnak, de nem véletlenül jött létre a német egység.

Nem azt mondtam, hogy szűnjenek meg a nemzetek. Azt mondtam, hogy a klasszikus nemzeti szuverenitás túlhaladott, mert egyre nyilvánvalóbban káros a nemzetekre nézve. Tragédia, hogy mégis olyan mély a kulturális beágyazódottsága ennek a koncepciónak, hogy már magától a felvetéstől is azonnal nemzethalált vizionálsz. De éppen emiatt a becsípődés miatt kerül Európa egyre nagyobb hátrányba, és itt egyáltalán nem a magyarokra gondolok csak.

Végül pedig áruld már el: egészen pontosan miben akarsz "megmaradni magyarnak"? Konkrétan mi az, amit magyarságodban fenyegetve érzel?

DrGehaeuse 2015.12.20. 08:52:06

@nevetőharmadik:
jó irányban tapogatódzol európai problémáit illetően.
A nemzetállami klub csak egy politikusok szórakoztatására alkalmas kaszinó lehet. A megoldás a népek európája lehetne.

Mint amilyen Németország. Kisebb népi államok szövetségi köztársasága.
Sok-sok probléma megoldódna, ha az EU nem valami mesterségesen megrajzolt régiók, hanem etnikai területi egységek, kulturális régiók és városállamok szövetségi köztársasága lenne. Persze ezzel pl. Németország vagy Olaszország és pl. Románia és Begium megszűnése jarna együtt.
De ugyanakkor meg kellene szüntetni a monarchiákat is.

explanatus 2015.12.20. 18:27:24

@nevetőharmadik: Maradjunk a német példánál. A vaskancellár „Napjaink fajsúlyos kérdéseit nem határozatokkal és többségi szavazatokkal fogják megoldani, hanem vassal és vérrel” mondása máig nem változott. Attól, hogy valami nagy, nem jobb. Egy előnye van, érdekeit erővel tudja érvényesíteni a gyengébbek fölött és addig növekszik, amíg akkorává nem válik, hogy nem tud tovább növekedni. Példák: Szovjetunió, spanyol, francia, angol gyarmatbirodalmak.

Napjainkban szemünk és (kerítésünk) előtt játszódik az Észak-afrikai országok „tavaszforradalmainak” tökéletes csődje, ami elindított egy --még végét nem látni-- folyamatot. Külső segítséggel elűzött zsarnokok helyett nemhogy demokratikus rendszerek nem jöttek létre, hanem valami borzalom az ami ebből született. Egyes (valamilyen céllal kiszemelt országokat) nem lehet jó szóval arra bírni, hogy érdekeiket önként feladják.

Európánál maradva, az európai országoknak évszázados történelmük, hagyományaik vannak. A német demokráciát évtizedes vaskancellár módszerekkel hozták létre az országot megszálló nagyhatalmak. Nincs ezen mit szépíteni. Az nem úgy volt, hogy (május tizedikén) Michael önként belátta a harmadik birodalom zsákutcáját, hanem a máig ott állomásozó amerikai csapatok (fegyverrel, oktatással és médiával) kényszerítették erre. Szó se róla, jó sikerült.

Mi is hasonlót éltünk át. Az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok erővel és ugyancsak médiával és oktatással vitték véghez, amit akartak. Itt ez nem volt olyan sikeres, bár napjainkig mély nyomott hagyott az értelmiségben. De csak az értelmiségben. A kevésbé képzett rétegeknél ez nem okozott ennyire maradandó értékvesztést. Ezt világosan látni a mai vezető politikai elitnél, akiknél a családi háttér az egykori egységpártban alapozódott meg. Az ebből kimaradtak teljesen más értékrendet képviselnek. Lásd PKP.

Namost egy ilyen nép, mint a mienk, amelyik túlélt tatárt, törököt, habsburgot, oroszt, annak a vérében van a túlélés ösztöne. Az ezt a maga jószántából nem fogja föladni, még ha józan esze szerint ez haszonnal is járna, mert „Inkább leszek betyár az alföldi pusztán, ...”

Na, én ezt az inkább leszek betyárt választom, mert évszázadok tapasztalata van benne. Józan eszemmel az EU mellett vagyok, de ha ezért magyarságom föladását követelik, akkor nem kell.

A védelmi képességről. Nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen közös EU-hadseregben mondjuk egy lengyel főparancsnok alatt a német azt mondja jawohl, és azt sem, hogy egy magyar főparancsnok-helyettes alatt a francia vezérkar és a francia katona azt mondja, értettem uram, kivéve néhány, a légióban szolgáló magyart.

Szóval, vaskancellár mondása még jó ideig lesz mozgatórugója a cselekményeknek, a józan belátás helyett.

nevetőharmadik 2015.12.20. 19:52:19

@explanatus: A kommented nagy részéről egyáltalán nem látom, hogyan kapcsolódik az eddig elhangzottakhoz. De ha jól értem, te most attól fosol, hogy egy valamire való, politikailag egységes (és geopolitikailag adekvát) EU csak erőszakos úton teremthető meg, ami együtt jár azzal, hogy elveszik tőled a magyarságodat. Azt meg nem, nem, soha.

Továbbra is adós maradsz azzal, hogy elmondd, miben áll a magyarságod, aminek az elvesztésétől félsz. Szerintem ezt még magadnak sem mondtad el soha, csak van egy homályos érzésed, félelmed az ismeretlentől, és ezt fogalmazod meg úgy, hogy ragaszkodsz a magyarságodhoz.

Figyelemre méltó, hogy egyáltalán nem törődsz azzal, hova vezet Európa cselekvésképtelensége, szétaprózódása, és mit jelent ez a magyar nép (és az összes többi nép) jövőjére nézve. Persze, tudom, a Római Klub okosai is tévedtek már, akkor te is homokba dughatod a fejed.

Egyébként pedig egyenesen bámulatos, hogy pont itt, pont a PKP blogján teszel hitet az évszázados magyar túlélési stratégiák mellett, és szinte pánikban kapkodsz a defenzív, áldozati magyarságtudatért (pontosabban a magyarságtudat eme változatáért). Miközben másról sincs itt szó, hogy ezek mennyire mérgezőek nemzetünkre nézve.

A varázsló születésnapja 2015.12.20. 20:31:24

@nevetőharmadik: 'Figyelemre méltó, hogy egyáltalán nem törődsz azzal, hova vezet Európa cselekvésképtelensége'

Igen, nagyon figyelemre méltó - és a józan ész számára nagyon is intő jel - ez a liberális demokrata EU cselekvőképtelensége, a még rosszabb cselekedeteiről most szót se ejtsünk.

Miért várnál jobbat, mást, ha megint ugyanazzal próbálkoznál, jelesül a csődöt mondott 'liberális demokráciával'?
Meddig szabad az embereknek áltatni magukat ezzel?

nevetőharmadik 2015.12.20. 20:47:17

@A varázsló születésnapja: Ne traktálj az idióta csúsztatásaiddal, te aljas görény!

A varázsló születésnapja 2015.12.20. 21:03:53

@nevetőharmadik: OK, meggyőző volt a kifejtett argumentációd.
Azt meg sem kérdezem, mi a csúsztatás, de nem is fogom.
Bye.

nevetőharmadik 2015.12.20. 21:04:27

@HaFr: Hajlandó vagyok feláldozni a stílust az igazság oltárán, te is pontosan tudod, hogy ez történt, se több, se kevesebb.

Az irántad való tiszteletből moderálni fogom magam, csak kérlek, biztosíts arról, hogy sosem fogod előrébb valónak tartani az elegáns hazugságot a bárdolatlan igazságnál!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.20. 21:17:51

@nevetőharmadik: pontosan tudod, mi az álláspontom a kettőtök "vitájában" -- én meg azt tudom, hogy képes vagy kombinálni az igazságot a megfelelő stílussal

Moin Moin 2015.12.20. 21:22:59

@explanatus: A kommented egyéb hülyeségeire talán nem reflektálnék - közeledik a Szenteste, adassék neked is nyugalom! -, de azért ezt a "nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen közös EU-hadseregben mondjuk egy lengyel főparancsnok alatt a német azt mondja jawohl"-t azért nem bírom szó nélkül hagyni!

...Ui. épp az a helyzet, hogy ez év szeptember 3-án, Neubrandenburgban döntés született egy egész német páncélgránátos zászlóalj lengyel parancsnokság alá helyezéséről (ami azóta mg is történt), és terv van további német alegységeknek lengyel magasabbegység-parancsnoki kötelékbe való átcsoportosításáról is. (Mint ahogy viszonosan, lengyel alegységek is kerülnek német magasabbegység-parancsnokság alá.)

De mondom tovább: szó van arról, hogy a teljes német haditengerészetet holland parancsnokság alá helyeznék.

(...Egyébként a jawohl a Bundeswehr megalakulása óta nem alkalmazott válaszformula - mint ahogy Vasereszt és Stechschritt sincs már...)

explanatus 2015.12.20. 21:34:43

@Moin Moin: Talán a benned lévő bajoros túlsúly miatt nem veszed észre, hogy a nem tetsző kommenteidnél nem alkalmazom a nálad szokásos sértő kirohanásaid stílusát, és nem csak szenteste közelsége miatt.

Moin Moin 2015.12.20. 22:00:06

@explanatus: Nézd, ha számodra az igazság és a tények "sértők", akkor az a te bajod!:-)

Én biztosan nem mernék olyan magabiztos kijelentéseket tenni ennyire kevés, az adott tárgyra vonatkozó tudással és belátóképességgel, mint te - de hát ez, ahogy te itt viselkedsz és kommentezgetsz, régi magyar hagyomány (erről itt olvashatsz: orulunkvincent.blog.hu/2012/09/22/olcso_bolsevista_trukk_avagy_a_szakertelem 9.

Emiatt is tart ott az ország, ahol...

(...Ja, és mi is van akkor azzal a német-lengyel viszoynlatbéli Befehl und Gehorsammal - szigorúan az iménti kommentemben veled megismertetett tények tükrében???)

Gábor2000 2015.12.21. 06:56:44

@nevetőharmadik: nincs annál veszélyesebb, mint ha valaki magát az igazság apostolának gondolja

Geo_ 2015.12.21. 10:52:43

@explanatus: magyarságod föladása...

Mi az, amit feladni kényszerítenének?

pannonfunk 2015.12.21. 11:58:16

@Barkalot: Az, hogy a liberalizmus szitokszó lett Magyarországon, arról azért az SZDSZ is igen erőteljesen tehet...

explanatus 2015.12.21. 23:14:20

@Geo_: Beleolvastam a blogodba. Le a kalappal! A beadványod azt bizonyítja, vannak értékek, melyekért kiállsz, nem is akárhogy. Nekem nincs blogom, de ha a hozzászólásaimba beleolvasol meg fogod találni a kérdésedre a választ.

Geo_ 2015.12.22. 01:09:21

@explanatus:
off
a blogom nem azért van, hogy sokan olvassák - hanem azért, hogy időnként lehetővé tegyenek egy kosszabb hozzászólást :-)
on

Persze, valamit érzek - de szeretném összefoglalóan, egzaktan is olvasni. Ugyanis az az érzésem, hogy hazánk urai azért tartják ezt a fogalmat ködösen, hogy hit-szerűen hivatkozhassanak rá, s ezzel leplezzék - hogy éppen a haza érdekei ellen cselekszenek.

explanatus 2015.12.22. 18:44:46

@Geo_: (ez a hozzászólás csak neked, a kérdésedre) Hosszú idő után ez az első alkalom, hogy ilyen világosan valaki felteszi ezt a kérdést (nem nekem, hanem egyáltalán). Azt hiszem ott kezdődött, amikor kisajátították a kokárdát (nekem ekkor tűnt föl először), majd rásegített a Jobbik a maga nyelvezetével. A kimaradottak meg nem tudtak ezzel mit kezdeni, mert egy baloldali, meg a --már hál' istennek nyoma nincs- - liberális párt nem mondja, hogy büszke vagyok magyarságomra, nem mintha nem lenne büszke, csak így akar helytelenül elkülönülni a kisajátítóktól. A legnagyobb vétkek közé sorolom a hagyományok kisajátítását. Ezekben pont az a szép, hogy nem állnak szerzői oltalom alatt. Épp ezért gyalázatos cselekedet!

Nem csak ezen blogon, úgy általában, szitokáradatba fullad egy ilyen kijelentés. Pedig esetemben semmi másról nincs szó, mint megőrizni, napi gyakorlat részévé tenni azt, amiről bebizonyosodott, hogy érték. Érték alatt két különböző dolgot értek, egy pénzben mérhetőt és egy másikat, aminek nincs, nem lehet pénzben kifejezett értéke. A pénzes annyira világos, arról nem beszélnék.

A másik sokkal érdekesebb. Fölsorolok pár (számomra) nem rangsor szerinti pénzben ki nem fejezhető értéket: korondi fazekasminták (Páll Antal módra) - - szőttes motívumok - - népzene - - néptánc (nem a táncházakra gondolok) - - húsvéti locsolkodás - - település búcsúnapja - - mindszenti gyertyagyújtás - - rovásírás (már csak azért is, nehogy kisajátítsa a Jobbik) - - kaláka (siratom, mert adózottá vált az egymás segítése, visszasegítése) - - népmesék, népköltészet - - imádok haza menni, a régi helyekre. Gondolom ennyi elég, ha mégse, akkor nem tudom elmondani.

Hogy mit féltek? Mondom. Féltem például azt a földet, amit az öregeink nem facsartak ki, hogy majd az állattartó telepeken keletkező hígtrágyával öljék meg a föld termőrétegét. Ilyen áron nem kell az olcsó húsvéti sonka, mert már így is egy jó ideje ízetlen, ehetetlen.

Én a lovasíjász mester gondolatait tartom követendőnek: „Tartsd a jószágot természete szerint” meg a másik „Nem az ősöket kell követni, hanem amit az ősök követtek” Mióta ismerem a két mondást nem hagy nyugodni a gondolat, hogy micsoda mély igazság van mindkettőben. Ne az EU mondja meg mekkora helyen (négyzetméter) puffasszák föl a disznót, amiből ehetetlen sonka lesz. Ne az EU mondja meg, hogy csak térkőre, meg szökőkútra lehessen pályázni. Hallottam olyan megvalósult jachtkikötő pályázatról, hogy azon mióta ünnepélyesen átadták nemhogy jachtot nem eresztettek le a vízbe, de még egy ladikot se. Eszement idiótaság az ilyesmi.

És ebből jön, a követni, amit az ősök követtek. Nem értelmetlen semmire való dolgokra szórni mindannyiunk pénzét, hanem csak olyasmire, amitől gyarapodunk. Itt nagyon fontos a többes szám, hogy gyarapodunk (mindannyian). Borzalmas pusztítást vittek végbe túl az anyagiakon, a pénzben ki nem fejezhető értékek rongálásában, tönkretételében negyedszázada magunknak választott uraink.

A fiatalok már nem hisznek abban, hogy saját eszük, kezük munkájából megélhetnek, hogy gyarapodó családdal ők a maguk nem anyagi értékeikkel éljék életüket. Elmennek. (Rosszabb, mint a fogság, mert abban mindenki arra vágyott, hogy hazamenjen és nekifogjon egy új életnek, akik meg kimentek számolják, mennyit kell még maradni, hogy leapadjon az adósság tűrhető mértékűre, vagy megszűnjön)

Egyszóval, rohadt egy világot csináltunk magunknak. Ezek nem a mi öröklött értékeink, ezek időleges próbatételek, melyektől egy idő után vissza fogunk majd térni a lovasíjász gondolataihoz. (Ami ebben rám vár, meg fogom tenni)

na egy mondatot 2015.12.22. 20:36:50

@explanatus: ' A legnagyobb vétkek közé sorolom a hagyományok kisajátítását. Ezekben pont az a szép, hogy nem állnak szerzői oltalom alatt. Épp ezért gyalázatos cselekedet!

... Fölsorolok pár (számomra) nem rangsor szerinti pénzben ki nem fejezhető értéket... nehogy kisajátítsa a Jobbik) -'

Jó expalantus barátom, Te magad prezentálod ennek a 'kisajátítják...' halandzsa éktelen szamárságát: használni kell azokat, és így senki nem tudja kisajátítani- amit amúgy nem is lehet; miért kell még neked is ezt az ellenséggyártást mívelned, akaratlanul is??
:(

na egy mondatot 2015.12.22. 20:39:41

@explanatus: 'Egyszóval, rohadt egy világot csináltunk magunknak. '
De ezt csak Ti hiszitek így, nem ok nélkül nem tolja ide a képét az, akit Ti festetek magatok igazolására; el tudod képzelni hogy ez már fáj nekem is??

na egy mondatot 2015.12.22. 20:41:33

@explanatus: A Böjte Csaba mondta, mindenki azt lát meg, amit szeretne: ha rosszat, rosszat, ha jót, jót ...

explanatus 2015.12.22. 21:24:35

@na egy mondatot: Miért olyan nehéz elhinni, belátni, hogy márpedig van az a hely (földrajzilag, lelkileg) ahonnan explanatus-ul látni a világot?

na egy mondatot 2015.12.22. 23:31:41

@explanatus: ne marháskodj, épp Te írtad az előbb, mit kell csinálni, hogy ne sajátítson ki a 'jobbik',
ennyi az egész, nem sopánkodni kell.

na egy mondatot 2015.12.22. 23:37:11

@explanatus:az olcsó húsvéti sonkának meg semmi köze a hígtrágyázáshoz, amit a paraszt régesrég óta magától értetődően használ abszolút autentikus bioszemléletből, anélkül hogy a fővárosi értelmiség felvilágosította volna erről.

na egy mondatot 2015.12.22. 23:41:02

@explanatus: miért annyira képtelenség még csak feltételezni is, hogy a százmilliós rendelésállományról lecsúszásról sopánkodó vállalatitanácsadónak tényleg fingja sincs a valóságról?

na egy mondatot 2015.12.22. 23:45:54

@explanatus: 'Miért olyan nehéz elhinni'
kérdezd meg a pártelnöködet, miért nem képes még csak gondolatkacérkodás keretében flörtölni a gondolattal egy kört: tényleg az ő versenykapitalista bálványimádása lenne az egyigazistenhit; miközben épp vallomásozik Bálványa éktelenül csúf orcájáról?

na egy mondatot 2015.12.22. 23:53:07

@explanatus: 'Miért olyan nehéz elhinni, belátni, hogy márpedig van az a hely (földrajzilag, lelkileg) ahonnan explanatus-ul látni a világot? '

Dehogy nehéz, abszolút magától értetődő; és ezért is felfoghatatlan hogy az explanatusi világszemlélet blogja ( persze hogy nem az, tudom én) számára elviselhetetlen még a sérthetetlen szabadversenykapitalista világkép felszínének karcolgatása is :)

na egy mondatot 2015.12.22. 23:55:27

@explanatus: mifelénk például az járja hogy a jelenlegi kínálatból ez a mostani igyekszik megvalósítani valamit abból az explanatusként is leföstött kívánatos képből, mégoly esetlenül is.

Geo_ 2015.12.22. 23:58:51

@explanatus: ezek a szülőföld iránti érzelmek. A családom Ny-Dunántúli - s bevallom, számomra csak kuriózum a korondi fazekasság, amiből ma már olyan látványosságot csináltak, mint a "népművészet" a Várban vagy a Balaton partján. Nekem semmi bajom az ékírással - de nevetségesnek tartom, hogy a Dunán innen (ami a Dunántúl) székely kapukat látok, s az is magyarkodás, ha rovásos helységnév táblákat látok, mert sosem írták úgy le korábban ezeket a neveket...
A kokárda-viselésről: ha lett volna humorérzékük, akkor a bal-libesek is bejelentik, akár röhögve, hogy kérik, a híveik viseljenek kokárdát - s nevetségességbe fullad az egész.

Én is sajnálom, hogy ma már a fiatalok többsége nem tud eljárni egy csárdást, nem ismernek népdalokat, mulatni sem tudnak.

Az EU-val kapcsolatos dolgokat viszont nem értem: az infrastruktúra fejlesztésére adták a pénzt, ebben volt a legnagyobb a lemaradásunk - s nem ők mondták, hogy szórjuk ki a pénzt kínai díszkövekre. Amit az állattartásról mondasz: azok épp minimum-követelmények, te még nyugodtan tarthatod az állatokat legelőn, ridegen.Mivel nem értek hozzá, s meg is tehetem, ezért a drágább tojást, felvágottat veszem a boltban - de azért nem járok bio-piacra, van megbízható hentes, zöldséges a közelben.

Az EU nem fenyegeti a magyar hagyományokat és kultúrát - ellenben olyasmire lettem volna kíváncsi, mint a határok védelme - ugyanis a határok elválasztanak minket a nem Mo-on élő magyaroktól. S nem kell annyira büszkének lennünk a forintunkra, költségvetésünkre, hadseregünkre, hogy az önállóság bármi előnnyel is járna ezeken a területeken.
süti beállítások módosítása