1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.10.02. 11:18 HaFr

Orbán és az EU. Nemzetiszocializmusok harca.

Nem érdekel, milyen sanda szándékkal támadja Putyin és Orbán a Nyugatot, nekünk, nyugatosoknak is okunk van a bírálatára -- az önbírálatra, ha tetszik. És ennek a bírálatnak meg kell hallgatnia a liberális demokráciák ellenfeleit is, köztük Orbánt. És a liberális demokráciák ellenfeleinek van igazságuk, amikor a Nyugat kétszínűségét lobbantják a szemünkre legutóbb a közel-keleti válság értelmezésében és kezelésében (a mi bűnünk az ősbűn a métely elültetésében), a multikulturális projekt értékelésében (tényleg megbukott), a gazdasági szemlélet eluralkodásában (tényleg uralkodik a kultúra, a vallás, az erkölcsi rend, a szolidaritás, a fenntarthatóság fölött) stb. Az európai "szellemnek" mindig kell egy antiliberális, antiindividualista kihívás, hogy összekapja magát, miután korrumpálta a megelőző egy-két-három évtizedét.

Az összecsapás az oroszokkal, ha nem is lesz belőle komoly, elhúzódó konfliktus, ugyanezt a funkciót tölti be -- ha szerencsénk van. Putyin nyilván túl akar élni egy versenyképtelen ország élén, ugyanezt akarja Orbán -- és ezért megtesznek mindent a Nyugat lejáratása, erkölcsi meggyengítése, és összeveszejtése érdekében, de ezt csak azzal a Nyugattal tudják eljátszani, amelyik eleve magától gyengül. Nem gazdaságilag (nyilván összehasonlíthatatlanul sikeresebb régióról beszélnünk, mint Oroszország vagy, ami azt illeti, Magyarország), hanem a posztmateriális értékek konszenzusáról. Gondoljunk bele, hogy is beszélhetnénk konszenzusról, amikor Európa vezetőinek fogalmuk sincs, milyen fellépést követel tőlük a migráns ügyben Európa védelme. Nem tudják, mit értsenek liberalizmus alatt. Vagy konzervativizmus alatt, ami azt illeti. Nem szembesülnek a liberális demokráciák kulturális korlátaival se befele, se kifele, ugyanakkor hagyják elporladni az alapvetően erkölcsi alapú hagyományt. A politika számukra intézkedés, szabályozás, technika, jogalkotás, szakértés (ráadásul inkompetens szakértés). Nem tudják, hogyan kezeljék az etnicista-vallási kihívásokat, a korporatív és állami összefonódásokat (pl. a VW-csalás ügyében, mielőtt még nem lett botrány), vagy magát az EU-projektet -- akármit, ami szorosan vett politikai. A politikából kihalt az egzisztenciális, az emberi. Kihalt belőle az ember, akár a cselekvő, akár a meghatározó stakeholder (érdekelt, "ügyfél") szintjén. A politika pótszere pedig korlátolt bürokraták döntésképtelenségben és csapkodásban nyilvánul meg. Mindig azon vannak, hogy lekicsinyeljék és/vagy szőnyeg alá söpörjék az emberit mint meghaladandót, és amikor az rendre előbukkan, a Nyugat rendre válságba kerül.

Amikor azt írom, az európai szellem évszázadok óta küzd az antiindividualista (emberellenes) kihívásokkal, azt is írom, hogy egymásra halmozzuk azokat a csúnya etatista projekteket, amelyeknek sorában az Orbáné csak egy. Vegyük észre, hogy amikor ő vagy Putyin küzd a lelkekért, a szabadság szempontjából nem tudunk minőségileg mást képviselni a Nyugaton velük szemben, mindössze kvantitatív különbségek vannak a szabadságaink skáláján -- márpedig innen nehéz érvelni. A logika, amelynek nevében a szabadságot kellemkedve tiporjuk, ténylegesen ugyanaz: az állami és szupraállami gyakorlati (erkölcsi, intézményes, politikai) fölény az individuumokkal szemben. Orbán kritikája a Nyugattal szemben többször megállja a helyét, mint nem -- a jelenségek szintjén legalábbis. Az értelmezésben természetesen tendenciózus. De a jelenségek bírálatában nyugodtan oda lehet rá figyelmi. Rávilágít arra, hogy az antiindividualista meggyőződést egyszerre erősíti az egoizmus amoralitása és az államias szemlélet felemelkedése. A politikai individualizmus ugyanis eredetileg, a klasszikus liberális álláspont szerint, közösségi képesség, erkölcsi álláspont. Individuumnak nem születik valaki, hanem vagy azzá lesz önfejlesztés, erkölcsi nemesedés, piaci és közösségi cselekvés, művelődés, részvétel útján, vagy megmarad önző, egoista, rövid távú haszonmaximalizálónak és vágykielégítőnek, amiben -- ha többségre jut -- csak az államok vághatnak rendet. Az individualizmus bonyolult társadalmi képesség, az állami hatalommal komplementer. Minél több van az egyikből, annál kevesebb kell a másikból. És a nyugati népek egy ideje az utóbbira esküsznek -- közvetve az Orbán-projektet erősítik --, mert nem tudták megvédeni a koncentrálódó (korporatív és állam-) hatalmi nyomással szemben az individualizmus eredendő politikai intézményrendszerét, a piacot, az iskolákat, az önkormányzatiságot, a szabadságot, a nyilvánosságot. A NER ugyanolyan szocialista projekt, mint az EU. Kicsit nemzetibb és kevésbé szocialista mindössze.

Az államok erősödése mindig az individualizmus gyengeségére világít rá. Orbán erősebb, autoriter állama az európainál még erőtlenebb magyar individualizmus terméke, de Orbán Európával szembeni kritikája is csak azért állhatja meg a helyét, mert az európai individualizmus is lejtőre került az utóbbi évtizedekben. És a rombolás, amit az egoizmus végez a lelkekben még annak a szájából is megfontolandó diagnózisként hangzik, akinél senki sem alapoz jobban az individualizmus erőtlenségére. Röviden: amikor a Nyugatot bírálja, valójában az individualizmus gyengeségeit bírálja a jelenségek szintjén, de ahelyett, hogy az individualizmust visszahelyezné a jogaiba, a bírálatot az államok (tovább)erősítésének projektjeként adja el (állam = nemzetiszocializmus + szabályozás, bár a nemzetiszocializmus helyett pontosabb volna átfogóan identitásszocializmusokról beszélni). Félreértelmezi a jelenséget, hogy veszélyes gyógyírt adjon ellene. És a nyugatos tábor (itthon és külföldön is) -- önismerete és megfelelő diagnózis híján -- csak tátog. Azaz Putyin, Orbán, és a Nyugat ellenfelei (talán) pont időben jöttek az eszmélődéshez. Megfelelő önreflexióban reménykedni azonban némi bátorságra van szükség a mai nyugati panoptikumot elnézve.

95 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr297880326

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Orbán és az EU. Nemzetiszocializmusok harca. 2015.10.02. 18:13:02

A politikából kihalt az egzisztenciális, az emberi. A politika korlátolt bürokraták döntésképtelenségben és csapkodásban nyilvánul meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pucros 2015.10.02. 12:04:09

1998-ban még nem az állam erősítése volt a jelszó - lehet a NER Orbán bosszúja Medgyessyért :)

Lexa56 2015.10.02. 12:23:44

Ez Honecker bosszúja, mint a Trabant ...

Horváth Imre leponex 2015.10.02. 12:54:31

Látja kedves Péter, ezért a rendíthetetlen kitartásom az ön blogja mellett.
Tényleg ritka az az elemző/blogger, akiben van hajlandóság és merészség szembenézni a valósággal, nem csak véleményt írni róla.
(Azért ne bízza el magát, ahogy a Trabant kezelési utasításában is óvnak a kiváló gyorsulási tulajdonságának csábításától :) )

Dícsérhetném minden sorát ( de nem akarom tovább rontani a fanklub bizalmát Ön felé, szükség lehet még egy konzervatív presszióra a következő évtizedben a ner-nek ), egyet talán:

'Individuumnak nem születik valaki, hanem vagy azzá lesz önfejlesztés, erkölcsi nemesedés, piaci és közösségi cselekvés, művelődés, részvétel útján, vagy megmarad önző, egoista, rövid távú haszonmaximalizálónak és vágykielégítőnek, amiben -- ha többségre jut -- csak az államok vághatnak rendet.'

Ez van.

Lehet akár részben igaza is az államtalanítási mániájában, de MOST nem ennek van itt az ideje, a rendrakásnak, ahogy itt ki is mondta.
üdv!

Horváth Imre leponex 2015.10.02. 12:58:26

Egyszer talán azt is meg meri kockáztatni ( persze csak szigorúan magában tartva), Orbán nem ellenfele, hanem a leghívebb barátja annak a 'Nyugatnak', ami sokkal inkább európai mint 'transzatlanti' orientációjú.
De ez maradjon köztünk.

Horváth Imre leponex 2015.10.02. 13:01:23

"A Trabant útfekvése kitűnő, és gyorsulása kifogástalan.
Ez azonban nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson."

Horváth Imre leponex 2015.10.02. 13:06:42

Bár ha figyelmesebben olvasom, implicite már meg is tette titkos vallomását:

'Azaz Putyin, Orbán, és a Nyugat ellenfelei (talán) pont időben jöttek az eszmélődéshez. '

És igaza is van, se a Putyin, se az Orbán nem ellenfelei a Nyugatnak, és mindketten jókor jöttek az kívánatos európai eszmélődéshez, mielőtt a Nyugat igazi ellenfelei jönnek messze szarkasztikusabb 'kritikájukkal'. IS.

Toportyán Zsóti 2015.10.02. 13:08:26

Nyugatot az ellenőrzés alól kibújt kokainmámorban úszó banksterek és multik veszélyeztetik,ők szponzorálják az ujnácikokat,iszlám szélsőségeseket,fegyverre bármikor találnak 1 milliárd dolcsit-iskolára 1 milliót is nehezen.

Horváth Imre leponex 2015.10.02. 13:18:05

De az elismerés mellett a totális félreértését se hagyjuk szó nélkül:
' az európai szellem évszázadok óta küzd az antiindividualista (emberellenes)'

Ön szintén megállapította (remélem nem tévedek megint emlékeim közt), az individum és a közösség közti kényes egyensúly elromlott, eltolódott, épp az individualizmus sodródott az embertelenség felé ( épp most volt egy kis individualista mészárlás Oregonban), ami ellen tett lépések épp az emberellenessé váló individualizmus helyrebillentését célozná.
Szíveskedjék korrigálni, ha lehetséges.

2015.10.02. 13:46:19

mindenki individuumnak születik. ez nem kérdés. a szocializáció eredménye csak az, hogy az ember miféle közösségi lénnyé válik. ha valaki antiszociális, akkor nem lesz közösségi ember. de az egyedisége ebben az is megmarad. és akkor is ha szociábilis. ebben az esetben is valamilyen egyszeri megismételhetetlen lénnyé válik. ez mindenkire érvényes.

az alapvető közéleti kérdés, hogy miféle politikai közösséggé akarunk válni. de ennek az élettani alapja az, hogy egy szaporodási közösség vagyunk. és a génekből fakadnak különféle ideológiák. persze úgy, hogy előbb mémekké válnak. és befolyásolnak. a liberális zsidó iskola azt mondja, hogy nem kell uralkodó. mert a diaszpórában olyan nincs. ősiség sem kell. mert a liberális zsidók arról is lemondtak. nosza, mondjon le ezekről mindenki a kutyaúristenit. nagyjából ez a "libsi" ideológia. és gyakorlatilag ezzel áll mindenki szemben.

és ezzel szemben a legerősebben szemben álló kultúra (a liberális zsidósággal egyenrangú legitim elképzelés), hogy legyen egy cigányvezér. és ő irányítsa a közéletet. a cigányok módjára tegye. cigánykodjon. ez az, ami az ortodox liberalizmussal a leghatározottabban szemben áll. ebből fakad az orbán viktor és társai által létrehozott unortodox illiberális demokrácia. de ez nem a fasizmus. ez a cigány politikai kultúra. ha a pillanatnyi érdek úgy hozza, akkor nato támaszpont épül székesfehérváron. az oroszok atomerőmvet építenek pakson. mert volt egy pont, amikor az tűnt célszerűnek. nincsenek elvek. pillanatnyi érdekek vannak. van egy tippem, hogy a rezsicsökkentés abból jött, hogy bajnai el kezdett rezsimezni. és ezzel berobbant a közéletben. ebből hozták ki, hogy legyen rezsicsökkentés. hiszen a magyar háztartások többségének problémát jelentenek a magas energiaszámlák. és ugye el kezdődött a rezsiharc. jött a cigány rezsibiztos. ócsóbb lesz az áram tesókáim. nagyon egyszerű üzenetek. elvtelen nagyot mondások. a balkáni cigány kultúra. megvédjük európát. mindig is cigányok harcoltak a legkeményebben.

az eu is zsidókeresztény kultúrán alapul. már ez a kijelentés is antiszemitizmus. de az ellenkezőjét állítani is antiszemitizmus. a zsidó szó tiltott. mert olyan mértékű a liberalizmus. a nyugati társadalmak is látják, hogy az uniót nem lehet a zsidókeresztény kultúrára alapozni. és nyugati árják is ugyanúgy szembe akar állítani ezzel valamit, mint a keletiek. és ezért lesz orbán európában ugyanúgy népszerű. a zsidókeresztény politikai iskolán alapuló közegben ugyanúgy népszerűtlen.

ez egy törzsi csoportellentét. és ezzel szemben újabb törzsi elképzelések vonulnak fel. a fidesz belső ellenzéke szlávos. a jobbik pedig őseurázsiai világképpel rendelkezik. zsidókeresztény pártokkal, mozgalmakkal, civil szervezetekkel dunát lehet rekeszteni. ezeknek a demokráciát feltételezve semmi esélyük nincs. de ott is az van, hogy mi vagyunk a jók. az ellentábor feltétlen gonosz. egyik csoport sem mutat semmiféle kiegyezésre hajlandóságot.

és ez vezet oda, hogy a ruszkik azt mondják, hogy az európaiak hülyék. és ők verik szét az iszlám államot. ha az amerikaiak, izrael és a szaudiak nem teszik. aztán nehogy kiderüljön, hogy azért nem, mert ők pénzelték.

storker (törölt) 2015.10.02. 13:47:27

@Horváth Imre leponex: Kedves Imre! A homoszexualitás kiélésének számos módja van, vállalja fel, coming outoljon! Olyan irritáló már ez a negédeskedő hang, ahogy a szerzőhöz szól, hogy nem tudok másra gondolni, minthogy a környezete nem fogadja el Önt. Láthatóan itt keres lelki menedéket, csak hogy foglalkozzon már valaki magával.

2015.10.02. 13:50:02

@Lexa56:
a bevándorlókat ndk módszerekkel fogják integrálni. a nagykoalíciót támogatók pozitívan lesznek diszkriminálva. ők lesznek az élcsapat. az ellenzékieket nyilván le fogják hallgatni. egy látszólagosan többpárti, vagy egypártrendszerű német demokratikus köztársaság lehet ebből feltéve, hogy a népek belemennek.

storker (törölt) 2015.10.02. 13:50:06

@Horváth Imre leponex: Mielőtt elfelejteném ezt a remeket, azt hiszem éppen Önnek írták annak idején.

"Kedves Tibor!

Ugye tudod, mi következik a kínos pedantéria és ez a vicceskedõ magázódás után? Nos, elõször is elkezdesz naponta kétszer fogat mosni. Utána azon kapod magad, hogy egyre jobban érdekelnek a különbözõ illatszerek, és hamarosan magadnak is veszel egy üveg parfümöt. Elkezdesz manikûröshöz járni, waxoltatod a mellkasod, majd az ánuszod tájékát is. Végül pedig azon kapod magad, hogy úgy habzsolod a faszt, mint kacsa a nokedlit."

matula.hu/index.php?section=article&rel=46&id=562

Horváth Imre leponex 2015.10.02. 15:48:00

@unionista᠍᠍:
'és ez vezet oda, hogy a ruszkik azt mondják, hogy az európaiak hülyék. és ők verik szét az iszlám államot. ha az amerikaiak, izrael és a szaudiak nem teszik. aztán nehogy kiderüljön, hogy azért nem, mert ők pénzelték. '

Ahhoz képest hogy bloggazdánk lízingelt víziója szerint az Orbán meg az Aszad összefogott a Putyinnal - aki pikkel a Merkelre - és elindították a menekültáradatot a német titkosszolgálat gyanús semmitnemtudása támogatásával, nem is annyira hülyeség, amit mondasz.
Amerikát illetően biztosan így van.

Horváth Imre leponex 2015.10.02. 16:01:03

@storker: és azt gondolod, így most jól megvédted a szerzőt megint?
Néha őszintén sajnálom BP-t, a barátai azt is agyonvágják, ami támogatható benne ...
:(

DrGehaeuse 2015.10.02. 18:17:30

Péter!
Egy valamit nem értek.
Újabban mintha rögeszméddé vált volna ez az Orbán-Putyin antiliberális tengely.
Én (bár lehet, hogy korlátos a felfogóképességem) nem látom semmilyen bizonyítékát ennek az együttműködésnek vagy ha tetszik összeesküvésnek ami a nyugat elleni ármánykodásukban nyilvánulna meg.
Javíts ki ha tévedek, de nekem úgy tűnt amikor Putyin itt járt Budapesten abból Orv-bán nem sokat profitált, inkább csak ártott neki a dolog. Hogy mást ne említsek ott volt az a pikáns eset a felújított katonai temetők %6-ot gyalázó felirataival. Szóval Putyin semmi szívességet nem tett Orv-bánnak, bármennyire is nyalt be neki. A nyugat elleni érveik hasonlatossága csak egy optikai egybeesés mint a kettőscsillagok egyik fajtája. Semmi közük (fizikailag) egymáshoz csak innen nézve túl közel vannak egymáshoz.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.02. 18:29:50

Oroszország versenyképes, pont ezért retteg tőle Washington.

2015.10.02. 18:37:17

@DrGehaeuse:
orbán a pillanatnyi helyzethez igazodva mindenkinek gazsuál. putyinnak, merkelnek, obamának. vagy junckernek, akinek útját is állja. ha megtámadják, akkor azonnal visszatámad. ez sokak számára elvtelennek és kiszámíthatlannak tűnik. pedig egyszerűen csak "cigánykodik".

2015.10.02. 18:46:48

@Horváth Imre leponex:
nincs európai haderő. ez a legnagyobb probléma.

már iraki háború idején is mondtam, hogy eufrátesz csatornát kellene építeni az asszad tó - aleppo - latakia útvonalon.
www.ce.utexas.edu/prof/maidment/grad/akcay/image27E.JPG
így lehetne lefegyverezni irány. a perzsa öbölből kihajózhat a mediterránra. görög-török ciprus lehet a szabad kereskedelmi lerakat. felvilágosult keresztény európai unió és egy páneurópai civilizáció kellene. jelen állás szerint ilyesmi 2050 előtt nem lesz.

2015.10.02. 19:21:02

konteó kedvelőknek a térség újraosztásának tervei:
herzl/yinon terv:
firstlightforum.files.wordpress.com/2014/07/herzl_greater_israel-e1406188459900.jpg
lewis terv:
www.biblebelievers.org.au/images/lewispln.jpg
ezek arról szólnak, hogy ki kellene üríteni a térséget, vagy legalábbis megritkítani a lakosságot azért, hogy létrejöhessen nagy-izrael.

a "nácik" régóta mondják, hogy ezt készítik elő. ha ez így van (hozzáteszem, nem tudjuk), akkor ebből európában brutális mértékű antiszemitizmus következhet. ha a zsidó éceszgéberek nem jönnek rá, hogy egymást metsző kultúrköröket lehet építeni. de népeket nem nagyon lehet irtani csak azért, mert egy 7 milliós ország egy 7 milliárdos bolygón teljes kiválasztottságot és világuralmat szeretne. akármi az igazság gyűlölködni nem kell. de nem tartom teljesen elképzelhetetlennek (bár valószínűnek sem), hogy az utókor lászló petrát szabasághősként ábrázolja, aki egyként védte az országhatárt az illegális betolakodók ellen. majd valahogyan alakulnak dolgok a természet törvényei szerint.

storker (törölt) 2015.10.02. 19:42:23

@Horváth Imre leponex: szükségtelen sajnálnod, van egy pártja és egész olvasott blogot ír, ehhez képest te egy szimplán csak fárasztó alak vagy, aki jópofának hiszi magát. sokkal jobb neki, mint neked, trust me.

Khonsu 2015.10.02. 21:55:52

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Oroszországnak rengeteg természeti erőforrása, sok atomfegyvere és egy hatalommániás vezetője van, azon kívül semmije. Washington mindössze azért retteg tőlük, mert ahhoz elég erejük van, hogy nagy zűrzavart csináljanak, ha akarnak, az meg most nagyon nem hiányzik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.02. 22:11:11

@DrGehaeuse: egyikre sincs bizonyíték se pro, se kontra -- tényleg megérzés, bár az egybeesések Paks árnyékában logikai láncba szerveződnek

explanatus 2015.10.02. 22:18:20

Azzal, hogy az oroszok részt „vállalnak” az arab és közel-keleti olajországok közötti viták „rendezésében” új helyzet állt elő. Ez eljelentéktelenít minden mást. Orbát, s vele együtt bennünket is. Nagyon érdekes lesz megfigyelni, ha az új barátom barátjának ellenségévé válok, akkor mit lép az új barátom. Itt a szerbiai határszakaszról van szó. Mit tudunk nyújtani a Paks 2-ön kívül, amivel kiengesztelhetnénk őket. Az EU belső bomlasztását? A magunk két százalékával? Ennek a most kezdődő játszmának mi olyan egy-egy mondatos epizódszereplői lehetünk csak.

Úgy tűnik, a nyugat belelegyezett abba, hogyha az oroszok Ukrajnát békén hagyják, akkor részt vehetnek a siíta - szunnita ellentét „rendezésében”. Irak „legyőzése” után a legyőzöttek olyan akciósorozatba kezdtek, ami elindította - - a vége még nem látszik - - menekülthullámot.

gulf2000.columbia.edu/images/maps/Mid_East_Religion_lg.png

Az oroszok belépésével könnyen előállhat a helyzet, hogy az üldözőkből üldözöttek lesznek és ők is megindulnak felénk, azaz Európa felé.

Moldova mondása „a helyzet fokozódik” most nagyon áll. Ebben a fokozódásban kell nekünk megtalálni a legkevésbé hátrányosat, mivel az EU elzárhatja a pénzcsapot, az oroszok meg a gázcsapot. Fennáll a veszélye annak is, hogy úgy körbekerítjük magunkat, kerítéssel és verbálisan, hogy a pénzcsapon is és a gázcsapon is tekernek egyet, mi meg két szék közül pofára esünk.

Az eddigieket figyelembe véve a több higgadtság és kevesebb „szabadságharc” nehezen képzelhető el. Pedig most olyan helyzet van, amikor a nyugat bénultságát kihasználva, akár kezdeményezői is lehetnénk egy új európai értékrend megalkotásának. Ez azonban a mai felállással nagyon merész álomnak tűnik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.02. 22:31:32

@explanatus: pontosan ezt csináljuk -- és ahogy Putyin szíriai háborúja egyre több menekültet fog idenyomni, egyre jobbra és EU-ellenes irányba tolódik majd a közhangulat Európában

Khonsu 2015.10.02. 22:34:53

@explanatus: Orbán a hazai közönségnek játszik, de könnyen eltaktikázhatja magát. Most hatalmas sikernek élik meg a hívei, hogy mennyien támogatják nyugaton is. Csak épp azok akik ennyire helyeselnek most nyugaton, azonosak azokkal, akik többek között az első adandó alkalommal hazazavarnák a hatszázezer kivándorolt magyart, bónuszként pedig visszavágnák a nemünk juttatott támogatásokat, ha hatalomhoz jutnak.

explanatus 2015.10.02. 22:48:13

@Khonsu: érted Te, meg érti @HaFr: és én is értem pedig magyarok vagyunk. Akkor miért nem értik a többiek? Pedig ez olyan egyszerű.

Orbán felhergeli a tömeget csak azért, hogy nyeregben maradjon. Minden országnak megvan a maga orbánja, csak ma még nincs orbános hatalma, de ha lesz, akkor a mi Orbánunkat úgy ahogy mondod, az első alkalommal leamortizálják és akkor jön, hogy ez a köszönet, amiért megvédtük Európát.

Nem lenne egyszerűbb a népnek kijózanodni?

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.03. 06:50:48

@Khonsu:

Hatalommániás vezető nincs, viszont van jövőkép.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.03. 07:05:01

@explanatus:
'Nem lenne egyszerűbb a népnek kijózanodni? '

Beszélj velük, hátha rád hallgatnak :)

No meg a Főnökkel is, teljesen rákattant az Aszad-Orbán-Putyin-?? tengelyre, te meg ezzel jösz:
' Irak „legyőzése” után a legyőzöttek olyan akciósorozatba kezdtek, ami elindította - - a vége még nem látszik - - menekülthullámot.'

Mi köze az amerikaiak iraki demokráciaexportja látványos sikerének a szíriai ... exodushoz?

Nem kéne a nép kijózanítása előtt egy kis önreflexióval lokális kijózanodásra szert tenni?

Orbánnak senki nem helyesel 'Nyugaton', ő egy non-entitás ott.
Mit számít az, mit mond OV.; a Putyin egy versenyképtelen cárevics, a liberális Unióról meg épp itt festett letargikus képet bloggazdánk.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.03. 08:30:22

@unionista᠍᠍: Hogyan lehetne közös uniós haderő, ha az Unió még kisebb dolgokban sem képes/nem is akar valódi együttműködést a tagországai közt?
Mi lenne a NATO-val?
Amerika globális hatalmi érdekeit veszélyezteti egy jól működő erős, önálló Európa, különösen ha az az oroszokkal is normális kapcsolatokat építene ki.

(Poszterünk remek látleletet tesz elénk a liberális Unió állapotáról, az eluralkodó individualizmus tragikus következményeiről, majd egy laza mozdulattal az emberellenes anti-individualizmus elleni hősies küzdelemben látná a kiutat.
Végső konklúziója szintén bámulatos:
' És a nyugatos tábor (itthon és külföldön is) -- önismerete és megfelelő diagnózis híján -- csak tátog. Azaz Putyin, Orbán, és a Nyugat ellenfelei (talán) pont időben jöttek az eszmélődéshez. Megfelelő önreflexióban reménykedni azonban némi bátorságra van szükség a mai nyugati panoptikumot elnézve.'

Komplett skizofrén tünetegyüttes, mit ne mondjak :) )

Amerika tönkrebombázta a Közel-keletet, kinevelve ezzel a terrorizmus újabb formáit, meggyűlöltette magát a moszlim világban, elindított egy eddig nem látott tragikus menekültáradatot.
Ha valaki, hát az amerikai ( meg az izraeli) titkosszolgálat tudta, mi készül.
De a liberális médiájában el lehet adni, hogy mindezt az Aszad, a Putyin meg az Orbán és a Petra tervelte ki ...

Vádold meg ellenfeledet azzal amit te csinálsz ...

*****
'ha a pillanatnyi érdek úgy hozza, akkor nato támaszpont épül székesfehérváron. az oroszok atomerőmvet építenek pakson. mert volt egy pont, amikor az tűnt célszerűnek. nincsenek elvek. pillanatnyi érdekek vannak. '

Ó, az elvek hogy elő tudnak kerülni, amikor lehetetlen helyzetbe hozunk valakit, majd szemrehányunk miért nem elvszerűen viselkedik valaki :)

Próbáljon meg egy kis nato-tagország kellő nyomás ellenére 'szuverén' katonapolitikai döntést hozni, amikor a saját védelmére abszolút alkalmatlan hadsereget örököl. Amikor az ügyeletes vasököl a Princetonról hergeli az európai liberálisokat az Unióból való kizárásra.

Az ateista liberalizmus a meneküláradattal hirtelen felfedezte a kereszténységet, és a keresztény elvszerűséget követeli az aligse keresztény Európától.
És ha jól jön, a celebpápát is körbenyaldossa, ha nekivalókat mond.

Persze ha Amerikát noszogatja a bevándorlók befogadására, vagy egy 28 éve siralomházban kivégzését váró asszony számára kér kegyelmet, akkor a keresztény alapelvek annyira nem számítanak.

A kétszínű, hazug, farizeus individualista liberalizmus elveket kér számon, hahhh :))

Én jól megverlek, te pedig ne üss vissza, sőt fordulj jobban felém hogy nagyobbat tudjak ütni, ha keresztény vagy.
Aztán hozz kenyeret, megéheztem.

Te fogadjál be, nagyon messziről menekülök, mert fociedző szeretnék lenni Németországban.
De majd jön a nagycsalád is, kötelességed azokat is befogadni, elvégre keresztény vagy, nem?

Ezer kilométerről hozzuk a százéves nagypapát, nagyon menekült szegény, lássad most már te el, elvégre keresztény vagy, vagy mifene!

Rohaggyá meg, ha nem akarol sok-sok kisszírrel, pakisztánival,... mindenkivel együttélni te fasiszta idegenellenes xenofób izé!
Hogy te milyen gyűlölködő vagy!!

2015.10.03. 08:47:27

@HaFr:
a kérdés: eurábia (európa és arábia összevonása etnikai keveredéssel) vagy eurázsia (európa és ázsia partnersége, etnikai keveredés nélkül).

2015.10.03. 09:13:03

@explanatus:
a bevándorlók tömeges befogadására és elosztására leginkább a kárpát-medence alkalmas.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Europe_satellite_orthographic.jpg
ez nyilvánvalóan ellentétes magyarország gazdasági érdekeivel és kulturális értékeivel. ezért választott a paraszt egy zsidókkal szemben egy oláh cigányt miniszterelnöknek. akinek kevés érzéke volt a politikához az pontosan tudta, hogy az etnikai konfliktusok erősödnek fel.

egyetmondok 2015.10.03. 09:41:56

Erre lehet mondani Hafr, hogy Orbán Viktor a medicina peius morbo,a gyógyszer,ami nagyobb bajt csinál, mint a betegség,amit gyógyítani akarnánk vele.

A túl sok államot kezeljük még több állammal.

Nem semmi ötlet,az biztos,de azért ebben az a legérdekesebb,amit az európai politikai civilizáció erről egészen egyedülállóan a történelem azstalára tett, ezt az egész antik görög,római és nyugati keresztény társadalom szervezési folyamatot, kísérletet,amely az európai emberrel képes volt elhitetni az állami hatalom olyan mértékű moralizáltságát,erkölcsösségét, amely például az állam vállalkozói tulajdona,ilyen tevékenységei esetében szinte teljes mértékben fenntartások nélküli,de ide sorolhatók a nyugati jóléti államok (tulajdonában,birtokában álló )szociális ellátó rendszerek is.

A WV ügyben milyen helyesen veti fel ez a német szerző a következőket:

"Nem egyéni belátást és megbánást kell követelni, hanem valami sokkal könnyebbet: az intézményes keret jó dizájnját. Azt, amit a régi német gazdaságelmélet »rendpolitikának« hívott. Az államnak semmi keresnivalója egy gazdasági konszernben. Újra világos választóvonalat kell húznia, fel kell oldania a katasztrofális összefonódások rendszerét."

Valóban az a kérdés,hogy a nyugati világ merre indul,pontosabban merre megy tovább,az előbbi idézet szerinti úton,vagy az Orbánén.

2015.10.03. 10:16:38

@Khonsu:
hja, meg oroszországnak a végtelen erőforráson kívül van egy hadseregük. van orosz tudomány, van orosz művészet. 10 orosz magas értelmiségiből (tudósból vagy művészből) 9 erős prezidenciális rendszert akar. ortodox illiberális demokráciát. az is demokrácia. csak épp nem ortodox liberális. nem zsidó liberalizmus, hanem az orosz közakarat. és ha megnézed, akkor a magyar is eléggé ebbe az irányba hajlik. azért, mert a magyar lakosság többsége keleti árja. és ezen csak az etnikai arányok megváltoztatásával lehetne változtatni. ahhoz háborút kell indítani. és ez most egy ilyen modern kori hadviselés.

a kérdés, hogy szíriából kik jönnek. mert ha a többségében őseurázsiaiak (ahogy sanyi a kútfúró haverom mondja: napbarnított "tesók"), akkor az oroszországot fogja erősíteni. ők ugyanis árják. férfiágon ugyanaz a népcsoport, ami a baskír vagy a türkmén. vagy az ősmagyarok. damaszkusz mellett a két legnagyobb szír neve ősi neve "arpad" és "emesa". könnyen lehet, hogy a dzsermanisták többsége az ősi napimádó, íjfeszítő népek leszármazottja. németországban az újpogányság erősödhet. és persze az iszlám is. mert nyilván jönnek hittérítők (szétverni a németrómai vallást), arab pénzváltók (szétverni az amúgy sem túl fényes német bankrendszert), és terroristák. a politika egyre inkább a háborús logika mentén szerveződik. de ezt a természeti törvények diktálják. nem putyin, merkel vagy obama hanem a természet. elsődlegesen a zsidók nagyravágyása. az, hogy egy 7 milliós nép a 7 millárdos földön világuralmat szeretne. nézd meg milyen mértékű az antiszemitizmus. a saul fia érdektelen. mindegy, hogy hány díjat adtak a cohen testvérek. a nép a zsidó és zsidóbarát összetartást lát ezekben. azért, mert valójában az is. ezt a sémiták antiszemitizmusnak bélyegzik. a többség magyarellenességnek. hajós és kulka új műsort indítanak a comedy central csatornán. borítékolom neked, hogy nem lesz nézett. a zsidók nem kellenek majd a médiában. de ezért elsődlegesen a zsidó politikai osztály a felelős. miért van az, hogy egyik zsidó leginkább csak a másikkal képes közérdekű módon alkotni. azért, mert ilyen a természet. miért nem látják be a zsidók, hogy ők is akarva akaratlanul nagyon erősen összetartanak. miért nem fogadják el a nyilvánvalót. azért, mert ilyen a természetük.

ez az egész egy sodródó politikát eredményez. és ebből következően a népek határozott vezetőkre vágynak. nemcsak a keleti, hanem nyugati árják is. a britek, a franciák és előbb-utóbb a németek is. a német nép egy ndk típusú központosított médiát kap. nyilvánvalóan hazug szerkesztőségeket. előbb utóbb a reuters is megkapja, hogy hazudni kell. ahogyan a bbc is hazudik, mint a vízfolyás. ahogyan a the economist vagy a the guardian. egy teljesen egyoldalú faji propagandát nyomnak arról, hogy a népek keveredve magasabb rendűvé válnak. ami ugyanolyan hülyeség, mint az, hogy a keveredéssel alacsonyabb rendű emberek jönnek létre. a libsi ideológia pontosan olyan fasiszta, mint a náci. ez a 21. században új típusú háborút eredményez.

2015.10.03. 10:18:37

@egyetmondok:
csak a végén nehogy az legyen, hogy a volkswagen gyárat nacionalizálja a herrenvolk.

egyetmondok 2015.10.03. 10:23:27

@unionista᠍᠍:
A herrenvolk ilyenre nem képes,nem is volt sose képes. Ilyenre csak az állam képes, szóval, ne aggódj ezért.

zipe moha 2015.10.03. 11:17:46

@unionista᠍᠍: " a libsi ideológia pontosan olyan fasiszta, mint a náci. ez a 21. században új típusú háborút eredményez. "...majdnem telitalálat, de csak majdnem.....a "libsiből" következik a "náci"...mindkettő hatalomtechnikai konstrukció...ideológia-cipelgetők, szellemi-maszturbálók számára elfoglaltság....mögötte pedig állnak " a fejedelemségek és a hatalmasságok"...a hitetés, a hazugság, a csalás,a megtévesztés a veremásás ura a Sátán...ha nem lenne világos esetleg a szellemi mögöttes...aki hisz Istenben, tudja hogy a sátán jelen van a földön és ezek az ő emberei és ezek az ő dolgai....az emberek meg a prédái

zipe moha 2015.10.03. 11:23:28

@unionista᠍᠍: ..többször bemásoltam már annyira szemléletes, íme:
" Hogyan lesz a liberalizmusból fasizmus?
A fasizmus nem rendszerellenes jelenség. A fasizmus kapitalizmus végső önvédelmi mechanizmusa. Abban az esetben, ha a tőkés termelési módot veszélyeztető kihívás jelentkezik (piacvesztés, a berendezkedés ellentmondásaiból fakadó társadalmi entrópia - etnikai-vallási lázongások, bevándorlás, terrorizmus, stb esetleg rendszer-alternatíva) a kapitalista rendszer kénytelen megvédeni magát.
Az "életforma", az "értékek", a "rend", a "jogállam" és természetesen a hozzáférhető erőforrások, piacok (Keleti-partnerség, csendes-óceáni befolyás, Lebensraum) biztosítása érdekében totalitárius diktatúrát, hadi gazdaságot, hadi-kapitalizmust hoz létre, aminek ideológiai alapja a szociális demagógia, a nacionalizmus, klekirkalizmus és esetleg fajelmélet. A termelési mód és a tulajdonformák nem változnak, marad a kisajátítás.
A kapitalista termelés lényege látszólag a vállalati elkülönültségből fakadó piaci verseny. A vállalatok versenyelőnyre, azaz pillanatnyi monopolhelyzet elérésesére, azaz a verseny KIZÁRÁSÁRA törekszenek: A kapitalizmus valódi lényege a monopólium.
A hadi-kapitalizmus militarizmussal biztosítaná a folyamatos versenyelőnyt, a monopolhelyzetet vállalatai számára. A fasizmus/nácizmus = hadi-kapitalizmus.
A fasizmus a finánctőke legreakciósabb, legagresszívabb, legsovinisztább csoportjainak nyílt terrorisztikus diktatúrája."

érv nincs ellene, csak érzelmi esetleg..

zipe moha 2015.10.03. 11:30:46

...magyarul ha még mindig nem értené valaki . a nyugati " vezetők2 rászólnak orbánra"...neee gyere még ezzel elő....méééég korai ...orbán: .." de eeeezzel jövök....értsétek meg, mááár nem korai..."

népek pedig: " balbala-balabala...hablaty-hablaty...de a liberális.... de a nemzeti....vezér kell....hajrá orbán...demokratikus ellenzék...a zsidók...."...szevasz, szakadék mind leesünk

explanatus 2015.10.03. 12:37:46

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: "Beszélj velük, hátha rád hallgatnak :)" Írok, a beszéd nem az erősségem. Nem tudok így beszélni, ahogy ez a svájci békekutató:

www.youtube.com/watch?v=Jyj-ofBUILw

explanatus 2015.10.03. 12:44:30

@unionista᠍᠍: "a bevándorlók tömeges befogadására és elosztására leginkább a kárpát-medence alkalmas"

Ezt nem lehet ilyen egyszerűen kijelenteni. Vegyük a szíreket.

www.amnesty.hu/data/pics/content/full/773-opentosyria2.jpg?version=1415642342

Egy méreteiben Romániával azonos országból elmenekül négy millió! ember, és a túlnyomó többség nem akar az általad kiemelt helyre menekülni, még ha az egy ideális hely is. Ők a „sajátjaik” között akarnak maradni, ami teljesen normális dolog.

2015.10.03. 12:54:08

@egyetmondok:
a volkswagen csoportban jelenleg 9% a szövetségi állami tulajdon. ha a piacról kevesebb megrendelést kapnak, akkor értelemszerűen gyártósorokat kell leállítani, üzemeket kell bezárni. úgy, hogy a bevándorlás következtében jelentős munkaerő piaci többlet lesz. ebben az esetben két dolgot tehetnek.

az egyik, hogy németország kormányzati megrendeléseket ad. és a volkswagen nagyobb részben kormányzati célokat és igazgatásrendészeti feladatokat szolgál. el kezdik felfejleszteni a német honvédő és békefenntartó hadiipart. megerősödik a bundeswehr. ehhez kell előzetesen moszkva jóváhagyása.

ha ez nincs meg, vagy nem erős, vagy megvan, de felkészülési időt igényel, akkor a volkswagen csoport németországon kívül kezd leépíteni. jöhet szóba a skoda vagy a seat. ebben az esetben a csehek és a spanyolok kezdnek el államosítani. ez a mi szempontunkból a jobbik eset. mert a racionális lépés a győri audi leépítése. ezek után a munkaerőt az állami tulajdonú rába tudja felvenni. és ez a kérdés érintheti a suzuki gyárat. azért, mert részben az is volkswagen csoporté. persze attól függ minden, hogy lesz-e visszaesés, és ha igen, akkor milyen mértékű.

a racionális döntés minden esetben a védelmi képességek erősítése és az államosítás. azért, mert másképp nem lehet munkahelyeket megtartani és nem lehet európát megvédeni. a közélet egyre inkább a háborús logikán alapul. és remélhetően sikerül civilizált mederben tartani.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.03. 12:59:44

@zipe moha: 'mind leesünk '
valakinek elsőnek is kellene lenni, olyan mintaadónak ... hajrá :))

zipe moha 2015.10.03. 13:06:59

@unionista᠍᠍: "a közélet egyre inkább a háborús logikán alapul. és remélhetően sikerül civilizált mederben tartani. "...amíg ez eszközként a mederben tart...ha nem nem, akkor az sem "rendszeren kívüli"....ezt nehéz emészgetni átutazóként...legfeljebb az utazás időtartama rövidül le az egyén szempontjából ami neki ugyan megrázkódtatás a hatalomnak csak egy csavar....az átutazó a pillanatot örökkévalóként érzékeli...míg érzékel....mit tud arról, hogy mindez itt volt már ő előtte is ...és itt lesz utána is.... a szánalmas vergődés az egyén szempontjából jelentőségteljes...a környezet szempontjából az egyén eseményhorizontra való felfűzésének eszköze mindössze

zipe moha 2015.10.03. 13:13:27

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: ...de gerő zolinak nincsenek barátai... csak megrendelői...gerő zoli szerint rendben is van ez így a világ ilyen nem ő tehet róla...inkább kiszolgálja, hogy ne járjon lukas cipőben hogy nézne az már ki...gerő zolinak még is lukas a cipője...nahát, hogy néz már ki...:)))

2015.10.03. 13:32:02

@explanatus:
nemcsak arról van szó, hogy a szírek hová akarnak menni. hanem arról, hogy hová akarják őket vinni. az ideális tranzitzóna nézve magyarország. a bevándorlókat a kárpát medencéből lehetne a legkényelmesebben elosztani. csak ez a magyar nemzeti érdekekkel szemben áll.

egyetmondok 2015.10.03. 16:33:12

@zipe moha:
A fasizmus nem rendszerellenes jelenség, ám csak olyan társadalmakban tudja a politikát eluralni és végsőleg az állami hatalmat uralni,amely társadalom a polgárosodásban gyenge, vagy abban elakadt.
Olyan közösségben van esélye,amely közösség pont a saját autonómiáitól retten meg,s hiszi azt,vagy legalább a többség azt hiszi,hogy azokat az államnak átengedve e félelmeitől meg tud szabadulni.

Nem csak érzelmi érvek szólnak amellett,hogy általában a magántulajdonban álló tőkéről nem érdemes elhinnünk,hogy mi mindent képes csinálni,vannak történelmi tapasztalatok,amelyek mutatják,hogy a fasizmus (és társaik) milyen társadalmakban képtelen(ek) komoly erővel fellépni.

Ám ha úgy vélnéd,hogy az idézeteddel szemben nincsen érvek,vagy ha igen,csak érzelmiek, akkor nyugodtan lehet mondanunk, hogy de hát a fasizmus sem más, mint egy (jó nagy adag) érzelem...

2015.10.03. 16:58:31

@egyetmondok:
a német az egyik leginkább polgárosodott társadalom volt. az olasz sem volt elmaradott. fasizmus ott alakul ki ahol valamilyen férfiági eredettöbbség (európában tipikusan a proto-indoeurópai felett, fasiszta terminológiában "árja") egy másik eredet tartósan uralkodni akar (európában tipikusan ilyenek a zsidó-keresztények.) a zsidók mindig uralkodni akarnak. mert a zsidók elképzelése az, hogy ők uralkodásra termettek. ezt nem lehet belőlük kinevelni. a keresztények azt hiszik, hogy nekik kell megtéríteni az emberiséget. mert az emberiség embertelen lenne nélkülük. ez őskeresztények naiv hite. és ha ez a két csoport összekapcsolódik (politikai értelemben egy oldalra húznak), akkor a hegemónia kísérletükkel magukra maradnak. és a többség velük szemben hirdet szupremáciát. ha ezt az árják civilizálatlan módon teszik, akkor az a fasizmus. ha civilizált módon, akkor ez a demokrácia.

magyarországon a zsidók és a zsidókeresztények nem látták be, hogy szabad választásokon mindenféle erőszak nélkül is brutális vereséget szenvednek. és a magyar társadalom fokról fokra tolja jobbra a politikát. azért, hogy ezt a zsinagógában és a bazilikában is megértsék. ebben a játszmában az a veszélyes, hogy a zsidókeresztények felszámolják a demokráciát, akkor elszabadul a pokol. fel kellene adniuk a főhatalmat és vissza kellene vonulni a hitközségeikbe. a keresztények esetén erre jelentős esély, a zsidók esetében annál kevesebb. a zsidók egyszerűen nem érzik, hogy a közéletben milyen mértékben kirekesztők.

egyetmondok 2015.10.03. 17:04:30

@unionista᠍᠍:
A német társadalom pont nem az egyik legpolgárosodottabb volt,s ugyanez áll az olaszra is.
Mindkét társadalmi fejlődés a polgárosodásban súlyosan elakadt,nagyon is jellemzően közép-kelet európai volt.

2015.10.03. 17:18:09

@egyetmondok:
és miért akadt el a német polgárodás? mert jött a fasizmus? a szokásos körbeforgó érvelés.

egyetmondok 2015.10.03. 17:34:01

@unionista᠍᠍:
Nem,nem körben forgó érvelés. Nézzél meg egy "németországi" térképet,vagy egy olaszt,mondjuk a 18-19.század fordulója körül. Nem is érdemes úgy német népről,vagy olasz népről,nemzetről beszélnünk,mint pl.a hollandról, vagy angolról,dánról, svédről.
Az rengeteg kicsi állam(iság),hercegségecskék, királyságocskák annyi feudális,fél-feudális erőt őriztek,amelyek ereje akkor látszott igazán,amikor a 20.század elején véget ért a Habsburgok (egyébként is gyökértelen,végzetes) államalakulata.

Lehet azt az olasz és német világot innen is,de valószínű akkor,onnan is lehetett, valami nagyon finom,szó szerint édes, békés világnak látni -- hát,nem az volt, összevetve egy annál sokkal-sokkal kevésbé édes,finom,mondjuk brit,vagy holland vagy svájci világgal,ahol a fasizmus, nemzetiszocializmus,de ugyanígy a marxizmus sose tudott olyan erőre kapni, mint azokon a helyeken,ahol "a népekben" (ahogyan te szoktad írni) olyan nagyon sok maradt a feudális,fél-feudális szigorú hierarchiák világából.

(A marxizmus szerepe is döntő: ahol ez a munkásmozgalom erős lett,a tőke nagyon hamar kezdte el pénzelni a fasiszta politikát. Naná,hiszen rettegett a proletárdiktatúra ötletétől,nem is ok nélkül,különösen az orosz,ilyen forradalom után.)

2015.10.03. 17:36:36

ha az uralkodó osztály etnikai összetétele nincs összhangban a köznép biológiai, földrajzi, történeti, vallási jellemzőivel, akkor rendesen köznépnek kell igazodnia. hanem az elitet kell lecserélni. annak az etnikai összetételét kell megváltoztatni. lehet csinálni egy újabb kerekasztalt, de annak ugyanúgy nem lesz támogatottsága, mint azt megelőzőeknek. nem arról van szó, hogy a zsidók valamilyen megátalkodott gonosz emberek, akiket gyűlölni kellene. sanyi haverom ezt úgy fogalmazza meg, hogy "a zsidók érzéketlen faszok". nem a valós társadalmi vagy gazdasági problémák érdeklik őket. hanem van egy kultúra, amit ők érvényre akarnak juttatni. és azt mondják, hogy a többségnek ehhez kell igazodnia. és nem kell. de ezt egy zsidó nem érti. de egy zsidókeresztény sem. nem tudják elképzelni, hogy a kultúrában nem ők lesznek a kiindulási pont. mert a népek esetleg egy másikat választanak.

magyaráznak valamit. például azt, hogy a közéletben nincs szexizmus, etnicizmus és familiaritás. szinte csak az van. amikor ez a zsidók vezette szexizmus (zsidók vezette feminizmus, homofilia), zsidók vezette etnicizmus (a cigányság zsidók vezette pozitív diszkriminációja) és zsidó familiaritás (zsidó klánok uralkodnak), akkor abban mindenki világhírű, a média rajong a zsidókért, a bankok pénzelik őket, csak a közakarat nem az, amit elképzelnek. és amikor megbuknak, akkor megőrülnek, hogy ez a fasizmus. nem. a demokrácia része az, hogy a zsidó és zsidókeresztény elitek kormányzati pozíciókban sorra elbuknak. mert akármilyen iskolázottak nem érzik, hogy mit akar a nép. ahogy sanyi haverom mondja: "érzéketlen faszok".

2015.10.03. 17:55:00

@egyetmondok:
a rengeteg egymással versengő német-római hercegség, grófság eredményezte a polgárosodást.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/41/Karte_des_Deutschen_Reiches%2C_Weimarer_Republik-Drittes_Reich_1919%E2%80%931937.svg
a probléma az volt, hogy a náci pártnak alapvetően igaza volt abban, hogy a zsidók uralni akarták a pénzrendszert és a sajtót. csak az erőszak alkalmazásában nem volt igazuk. mert ezért nyilván egyetlen zsidót sem szabad bántani. de azt a zsidóságnak is be kellene látnia, hogy tartósan nem uralkodhatnak egy ország felett. vagy legalábbis a hatalmi szempontból kulcs ágazatokat nem uralhatják. hanem világi hitközségekbe szerveződve minden esetben támogatniuk kell a többséget. és ez az, amit a magyar zsidók sem értenek.

ha én zsidó lennék és azt látnám, hogy a magyarok nem akarnak tömegével befogadni ismeretlen eredetű idegen embereket, akkor megértő lennék. és azt mondanám, hogy ez rendben van. izrael nem akar befogadni senki. csak azt, aki zsidó. izrael ortodox nacionalista. a magyarok meg csak azt szeretnék tudni, hogy kik jönnek. ehhez képest a magyarok tűnnek a liberálisabbnak. de a magyar zsidók többsége nem így gondolkodik.

ha én zsidó lennék, akkor mindent elkövetnék azért, hogy a lászló petra típusú ügyek ne kerüljenek a világsajtóba. vagy úgy, hogy írják le azt, hogy ennek a nőnek előtte kétszer nekifutnak. véletlenül. és utána ösztönösen kiteszi a lábát, és utána szándékosan rúg. de próbáljuk már megérteni. és ne állítsuk be rögtön háborús bűnösnek. már csak azért sem, mert az ellentábor a végén mártírt csinál belőle. a magyarországi zsidóság többségében nincs ilyen belátás. nem fogadják el, hogy belpolitikai kérdésekben létezik többségi társadalom, és a külpolitikában többségi nemzet. egy libsi zsidó nem fogadja el, hogy egy cigány tettes is lehet. és nemcsak áldozat. egy libis zsidó ugyanolyan szélsőséges, mint egy magyar náci. és ha ezek közül kell választani, akkor a többség a nácikat fogja megválasztani. demokratikusan jutnak hatalomra. és aztán persze ebből lesz a zsidó történelemfelfogás a bűnös népekről. ahogyan a jelenkori magyar társadalom is bűnös azért, mert nem egy sokszorosan elbukott csoportosulásra mert szavazni. hanem akárki másra. igen, most ez a közhangulat. mindegy, hogy ki. csak a zsidók ne. nem gondolom, hogy helyes. csak értem, vagy érteni vélem, hogy ez miért alakult így.

2015.10.03. 17:57:06

bocs:
ha az uralkodó osztály etnikai összetétele nincs összhangban a köznép biológiai, földrajzi, történeti, vallási jellemzőivel, akkor rendesen NEM a köznépnek kell igazodnia.

egyetmondok 2015.10.03. 18:10:48

@unionista᠍᠍:
" a rengeteg egymással versengő német-római hercegség, grófság eredményezte a polgárosodást. " --

nem,az pont meggátolta.

2015.10.03. 18:13:37

itt a zsidóknak a rendszerváltás idején azt kellett volna mondani. magyarok. mátyás ötszáz éve halott. ezt az országot hagyta ránk:
tortenelem.unicornis.ro/letoltheto/magyaromatyas.JPG
ezt a térséget kell nekünk gazdaságilag, kulturálisan megszervezni a szomszédainkkal. és a zsidóság azon lesz, hogy a történelmi magyarországot informális egységbe kovácsolja és a kárpát-medencét az adriai tengermellékkel a szabad kereskedelembe bekapcsolja. csak nem ezt mondták. hanem ha valaki ilyesmit gondol azt azonnal fasisztának bélyegzi szinte az összes magyar zsidó. és a zsidókeresztények is ilyenek. erdő péter nem érti, hogy neki a történelmi magyarország bíborosává kellett volna válnia. és őt a szentlélek azért küldte, hogy a trianoni határon belüli és azon kívüli magyar és nem magyar latinkeresztényért felelősséget érezzen. ezt valahogy meg kellett volna beszélni gábriel arkangyallal. ha már egyszer abban hisz. vagy ha nem hisz ezekben hanem csak eljátssza, akkor racionálisan beláthatta volna, hogy neki egy nem ortodox nemzeti kereszténységet kell támogatnia. azért, mert ez a kommunizmus bukása után ez lesz a közakarat. és ha egy demokratizálódó egyházat akarunk, akkor abból ez következik. és nem a zsidókeresztény kultúra. tehát neki nem téríteni kell valójában, hanem elsőként neki kell megtérnie mária országban. és majd ebben követik a hívek. de ezt grünwald bácsi nem értette. mert ehhez az értelmi és az érzelmi kvalitásai is csekélyek. vagy én nem értem semmit a világból.

egyetmondok 2015.10.03. 18:17:38

@unionista᠍᠍:
" itt a zsidóknak a rendszerváltás idején azt kellett volna mondani. magyarok. mátyás ötszáz éve halott. ezt az országot hagyta ránk... " --

te unionista,már miért a zsidó kisebbség kellett volna ezt mondja ? miért nem a nem zsidó többség mondta ezt:
" ezt a térséget kell nekünk gazdaságilag, kulturálisan megszervezni a szomszédainkkal "

Nem lehet,hogy azért nem a magyar többség mondta ezt,mert a magyar többség a szomszédainkat ellenséges szláv tengernek képzeli ? (Még ma is annak képzeli.)

2015.10.03. 18:18:56

@egyetmondok:
akkor lesztek bajban ha szlovák és a magyar nacionalisták puszi pajtások lesznek. mert lesz egy közös ellenségük.

egyetmondok 2015.10.03. 18:24:24

@unionista᠍᠍:
Jaj unionista,ne szórakozz már,ez nem puszipajtásság kérdése.

2015.10.03. 19:13:01

@egyetmondok:
amúgy a többség 90-ben nem akart teljes körű revíziót. azt akarta, hogy a határmentén szlovákiában (felvidéken), ukrajnában (kárpátalján), romániában (partiumban) és szerbiában (vajdaságban) rekedt magyarokkal álljon helyre a közvetlen önkormányzati kapcsolat. (belső) erdélyben élő magyarok kapjanak valamiféle szabadságot. a kárpát-medencét szomszédsági kapcsolatokkal szervezzük szövetségi keretek között. ausztriával, a dunai-németekkel és a történetileg a térséghez kötődő keleti-szászokkal. mindig is ez volt az alapkoncepció. horthy idején is. csak ők a többségi területeket katonai erővel próbálták visszavenni. ezt diplomácia kellene. ebben a magyarországi zsidóság és a magyarországi római katolikus egyház sem partner. ők azt mondják, hogy a magyaroknak ehhez nincs joguk. ezt nem is lehet. dehogy nem lehet. csak úgy kell csinálni, hogy a másik fél is győztesnek érezhesse magát. a közakarat az, hogy azért választunk államférfiakat és államnőket, hogy ezt oldják meg.

egyetmondok 2015.10.03. 19:23:18

@unionista᠍᠍:
unionista, hogyan a fenébe jön ide a revízió ?

" ezt a térséget kell nekünk gazdaságilag, kulturálisan megszervezni a szomszédainkkal " --

ezzel én egyébként tökéletesen egyet is értek.

De,akkor most mi van,öregem? Ezt a szervezést azzal gondolnád(nánk) kezdeni, hogy akkor térjünk rá a határrevizóira, amit mi persze nem akarunk, csak éppen ezt nagyon:

"amúgy a többség 90-ben nem akart teljes körű revíziót. azt akarta, hogy a határmentén szlovákiában (felvidéken), ukrajnában (kárpátalján), romániában (partiumban) és szerbiában (vajdaságban) rekedt magyarokkal álljon helyre a közvetlen önkormányzati kapcsolat." --

kivel álljon helyre? A magyar állammal ?
te unionista,ennyire hülyének nem kéne mégse a szomszádokat tartani: a közvetlen önkormányzati kapcsolatról csak a hülye nem fogja észrevenni,de azonnal, hogy az a magyar állam joghatóságának ezen területekre való kiterjesztését jelenti...

jól indulna a szomszédsággal a cucc...

2015.10.03. 19:39:04

@egyetmondok:
a szlovák és a magyar nacionalisták legutóbb együtt tüntettek, hogy nem akarnak bevándorlókat. ha találnak egy közös ellenség, akkor puszi pajtások lesznek.

2015.10.03. 20:02:17

@egyetmondok:
egyesített magyar-román (uniós) joghatóságot kellene létrehozni. csak ez a zsidó-keresztény dogmatikába nem fér bele.

egyetmondok 2015.10.03. 20:07:49

@unionista᠍᠍:
" egyesített magyar-román (uniós) joghatóságot kellene létrehozni. csak ez a zsidó-keresztény dogmatikába nem fér bele " --

a joghatóság mögött választott,legitim törvényhozás kell álljon,a joghatóság ennek a legitim törvényhozó testületnek a végrehajtó hatalma.
(Ha ez nem így van,az vagy vicc vagy véres háború.)

Ezzel megszűnne a mai magyar és a mai román állam.
És szerinted ennek ez a bizonyos zsidó-keresztény dogmatika az akadálya...(?)

Nem,öregem,ennek a jelenleg létező két állam,a magyar és a román állam területén élő többségek,az etnikai többségek az akadályai. (Megjegyzem,nem is ok nélkül,nagyon nem ok nélkül.)

egyetmondok 2015.10.03. 20:16:42

@unionista᠍᠍:
" a szlovák és a magyar nacionalisták legutóbb együtt tüntettek, hogy nem akarnak bevándorlókat. ha találnak egy közös ellenség, akkor puszi pajtások lesznek " --

unionista,a szírek nem fogják összehozni a magyar és szlovák nacionalistákat. Mi a fenéért gondolod ezt te realitásnak ? A szírek...,te jó Isten,unionista...

2015.10.03. 20:25:34

@egyetmondok:
nem fogják összehozni, mert már összehozták.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.03. 20:31:23

@unionista᠍᠍:

"egyesített magyar-román (uniós) joghatóságot kellene létrehozni"

ez filosz, nem biosz.

egyetmondok 2015.10.03. 20:39:09

@unionista᠍᠍:
Ezt tényleg összehozták. Te, de őszintén, mit hoztak ezek össze ketten?

2015.10.04. 02:17:23

@neoteny:
ezeket a tájegységeket úgy lehet újraegyesíteni, ha különféle etnikai csoportok egyensúlyban vannak egymással. és ez innentől kezdve biológiai méréssel indul. nyelvi egyensúlyt nagyjából létrehozták a népek. tehát ha a régi vámegyék két oldalát kisebb kiigazításokkal összekapcsoljuk, akkor ezekben nagyjából ugyanannyi a magyar és a román anyanyelvű lakosság. csak ez nem ilyen egyszerű, mert vannak cigányok. akik magyar- és román-cigányok. és voltak be- és kitelepítések. úgy, hogy száz évig nem voltak házasságok. előtte a térség ezer éven át szaporodási közösséget alkotott. tudni kellene, hogy mekkorák a genetikai távolságok. és milyen történeti időtávban és földrajzi eloszlásban jöhet létre etnikai egyensúlyi állapot.

tehát van mondjuk az A, B, C férfiági eredet. egy településen, vagy településegyüttesen tegyük fel, hogy az A adja a lakosság döntő többségét. 80%. B és C összesen 20%. ebben az esetben A elnyomja a B és C csoportot. érdemes létrehozni egy olyan településrészt, ahol A abszolút módon uralkodik. persze a csoporton belül úgy is lesz vita. és a másik településrészen A és BC egyensúlyba kerülnek. tehát a másik két csoport is esélyt kap. B és C például úgy kapcsolódhat össze ha abban valamilyen nőági eredet dominál. és valószínűleg ők lesznek a "baloldaliak". a férfiágon levő kisebbségek nőágon szerveződnek össze.

vegyünk egy másik példát. tegyük fel, hogy A adja a lakosság egyik felét. és mondjuk B, C és D a másikat. ebben az esetben akár az A eredet is megosztható. és ebből létrejöhet AB, AC, AD csoport. és lehet, hogy ezeket földrajzilag létre lehet hozni. tehát tulajdonképpen A önkéntesen megosztja a hatalmat. B, C, D csoportok hiába vannak kisebbségben. a településrészekben egyenrangúvá válnak. és összességében ugyanolyan rangúak, mint a többség. de tudni kell, hogy ezek a kisebbségi csoportok hol vannak. persze nemcsak földrajzi, hanem nyelvi, vagy akár nyelvváltozatok alapján is létrehozhatók ezek a csoportok, félcsoportok és a vallás is lehet szervező erő.

a zsidók elképzelése az, hogy ez így nem jó. mert ebben a felállásban ezeket a játszmákat elvesztik. valójában az történne, hogy a zsidó és zsidóbarát értelmiség hitközségekbe záródna. és azokban többséghez jutva szervezhetnék akár kontinensen átnyúló hálózatokat és globális civil mozgalmakat. csak a magyar zsidók többsége ilyesmit nem akar. ők a magyarok felett akarnak uralkodni. mert őket jelölte ki a világbank helytartó szerepre. vagy mit tudom én. ők a demokratikus oldal. szerintem jobban járnának egy ilyen életjátékkal. ami nem a conway féle. de egy dinamikus változatban megenged vándorlást és szóródást. de erről zsidó színészek, újságírók döntenek. ha ők részt akarnak venni valamilyen irracionális küzdelemben, akkor tegyék meg a tétjeiket. és játsszuk le. szerencsére nem én vagyok a történelem ura, hanem a jóisten.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.04. 04:01:11

@unionista᠍᠍:

"ezeket a tájegységeket úgy lehet újraegyesíteni, ha különféle etnikai csoportok egyensúlyban vannak egymással"

az egyensúly filosz, nem biosz.

zipe moha 2015.10.04. 12:23:12

@egyetmondok: "Ám ha úgy vélnéd,hogy az idézeteddel szemben nincsen érvek,vagy ha igen,csak érzelmiek, akkor nyugodtan lehet mondanunk, hogy de hát a fasizmus sem más, mint egy (jó nagy adag) érzelem..."

...nem értesz vagy nem akarsz érteni ( lénegytelen...) semmit, így arra vagy ítélve hogy ismételj....ez még annyira nem is zavarna, de miért kell nekem is fizetni a bolondságaitok miatt...mert mindenki fizetni fog, ki így - ki úgy...én nem tartozom senkinek semmivel!....mindössze jeleztem, hogy el lehetne kerülni a történelmi ciklust annak megtörésével, ha lenne értés....rendben , ne legyen...

egyetmondok 2015.10.04. 13:06:44

@zipe moha:
Nincsen ilyen,hogy történelmi ciklus.

explanatus 2015.10.04. 15:02:47

Hoppá! Itt egy érdekesség. Egy, nemrég alakult parlamenti párt egyik alapítójával készült interjú. Hol vagyunk mi ettől ???

Ja, interjúalany (és pártja) igencsak hevesen támadja Merkel asszony módszereit, politikáját.

info.kopp-verlag.de/hintergruende/deutschland/markus-gaertner/-die-leute-sehen-dass-frau-merkel-die-welt-retten-will-und-dabei-deutschland-vergisst-.html;jsessionid=72EBD403397E09ED5DACBDAECB2E06B9

2015.10.04. 15:29:37

@neoteny:
a kiindulási pont mégis csak biológia. biofizikai, biokémiai mérések. ebből lesznek a földrajzi és történeti adatok. és ebben az univerzális legfeljebb csak a matek. ezek interpretációja nyelvpolitika: a vallás. tehát nem abból indul ki, hogy van valamilyen univerzális filozófia. egy környezetfüggetlen ideológia, amit meg kell valósítani. hanem abból, hogy vannak tájak, városok, emberek. ezeknek van valamilyen kiinduló állapotuk (államuk). van valamilyen cél állapot. és milyen szabályokat követve, milyen műveletekkel lehetne azt elérni. az egyikből konkrét cselekvési program következik. a másikból üres általánosságok.

szóval ez azt mondaná, hogy mondjuk egy szatmári kistérségben az N számú gazdálkodó mellé holland vagy dán mintát közvetve, vagy egyszerű arányokat követve szükséges n számú magasan képzett agrárszakember. ha az adott járásban hiányzik még n1 számú, akkor irányított és tervezett módon telepítsük gyügyére. nyilván nem lehet kényszerítve, de lehet ingyen telekhelyet adni. amire építkezhet. forszírozzuk az értelmiség egyenletesebb eloszlását.

ez nyilván ellentétes azzal, amit budapesti liberális polgárság szeretne. a zsidó és zsidóbarát koncepció az, hogy egy metropolisz épüljön. egy globális kereskedelm, szolgáltató és pénzügyi szolgáltató központ. a központi régióban nincs szükség iparra és nincs szükség mezőgazdaságra. a termelő tevékenységek túlhaladott. és ennek a célnak rendelődjön alá a vidék. de nem lehet egy 2,5 milliós agglomerációból kereskedelmi és szolgáltató központ. mert ezeket a feladatokat el kellene osztani. kincs karcsi gyügyén is gyárthat szoftvert. és lehet szerverfarm az ólban. mert kiépült az internet. legfeljebb elfoglalja a falunak szánt sávszélesség felét. szóval ez a felfogás azt mondja, hogy éppen azt tegyük decentralizálttá, amit másik központosítani szeretne. szinte mindenben nyilvánvaló az eltérés, vagy az ütközés. ezek a biológiai különbségekből adódnak. a zsidóság addig hasznos amíg véletlen hatásként van jelen. és a befolyása a standard hibán belüli. ebben az esetben működnek jól együtt. illetve abban az esetben ha jelentős többségbe kerülnek.

zipe moha 2015.10.04. 15:42:56

@egyetmondok: "Nincsen ilyen,hogy történelmi ciklus. "....a vitában győztél, mint tipikus típus...voltál is leszel is...minden új, a mindenkor élő a meghaladhatatlan...elbizakodottságában hull a porba, újra -és újra....miért kell veled tartanom abban amiből én már tanultam anélkül, hogy át kellett volna élnem?....miért hívod be a földhözragadtsággal a sorsot ellenünk?majd megpróbálok oldalra állni, hátha kevésbé érint te pedig ne nyüszíts ha villámlik....

egyetmondok 2015.10.04. 16:02:29

@zipe moha:
Mindig örülök, ha ilyen, egyáltalán nem, ááá...dehogyis érzelmi érveket olvashatok valami ellenében,amelyet felvetek.

egyetmondok 2015.10.04. 16:04:39

@unionista᠍᠍:
Ha a kiinduló állapot eleve nem biosz,hanem filosz,az állam ti.az,ha valami,akkor az aztán tutira,akkor mi értelme bármi további biosznak?

zipe moha 2015.10.04. 16:14:37

@egyetmondok: csak ciklusok vannak...amíg a ciklusok nincsenek megtörve....vagy megújítva... amíg az alapvetések, a predesztinációk változatlanok és változtathatatlanok,addig az egyetlen biztos változó az ismétlődés...ha nem tudsz felállni a második lépcsőfokra az elsőről.. mindaddig azt gyakorlod amíg sikerül...mivel újra visszaléptél a következő körből sem maradsz ki...:)...persze nem rólad van szó, ahogy elnézem komplett generációk lecke ismétlése következik...sokan már lépnének tovább, de visszahúz a föld

egyetmondok 2015.10.04. 16:18:03

@zipe moha:
Milyen ciklusokat látsz te pl.a holland társadalom történelmében és a kínaiakéban ?

zipe moha 2015.10.04. 16:26:41

@egyetmondok: ...a semmiből sem tanuló emberről beszéltünk...bocs, de neked választ adni a kérdéseidre.. felfedezheted például a tanuló képesség ciklusváltoztató képességét az említett társadalmakban..önállóan kell feldolgoznod a történelmet...engem csak a végeredmény érdekel

zipe moha 2015.10.04. 16:28:15

@egyetmondok:
"bocs, de neked választ... "
:)
bocs, de neked kell választ

egyetmondok 2015.10.04. 16:42:39

@zipe moha:
Hát engem nem érdekel a végeredmény,mert olyan a politikában szintén nincsen, pont mint a ciklusok.
Nem találsz olyan képletet,magyarázatot, se Isten,se a tőke magántulajdona környékén,amikből valami törvényszerűségek jönnének,jöhetnének ki az emberi társadalmak működését illetően.
Azt pedig nem érdemes csinálni,mint anno a marxista "tudomány" tette, hogy amikor képtelen volt válaszolni valamire,pl : Miért nem lett fasiszta vagy nemzetiszocialista államhatalom a britek állama ? --

elkezdett nagyon olcsó marhaságokra mutogatni,kilóra megvett munkásvezetőktől a gyarmatokon szerzett vagyonokig,csak, hogy ne kelljen elismerni, hogy a politika,az állami hatalom történet bőven több véletlen szerűséget,esetlegességet mutat,mint azt a nagy ideológusok gondolják.

Ez nem azt jelenti,hogy én ne hinnék el olyanokat,mint pl.a haladás,de hogy erről azt gondolnám,hogy valami törvényszerűség mentén igaz bármi közösségre...,á,egy fenét zipe,ez nem így van.

zipe moha 2015.10.04. 17:33:56

@egyetmondok: ...ennyi egyetmondok....a strucc a homok alatt tartott fejjel is hozzád képest űrtávcső....engem dolgoztatnál magad nem dolgozol a saját kérdéseiden sem, hol holland, hol kínai, német most brit példákat cincálsz megint prejudikálsz, azt már jól ismerem ....nagy a zavar zavaros a zavaros..engem zavar is nincs is több időm erre , bocs...

egyetmondok 2015.10.04. 17:47:33

@zipe moha:
Hát hozzál akkor más példát,ciklusokra, végeredményekre,stb. Én kíváncsi természet vagyok.
Megelégedhetsz persze azzal is,hogy rólam fantáziálva fikázgatsz,ez is végeredmény végül is...

zipe moha 2015.10.04. 17:57:27

@egyetmondok: ...végeredmény...vég eredmény...pont így, egyetmondok

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.04. 23:05:44

@unionista᠍᠍:

"kincs karcsi gyügyén is gyárthat szoftvert."

A gyügyei paraszt tudja hogy a bitek nem teremnek a fán úgy mint a meggy. ez az ősiségből ered.

2015.10.04. 23:52:37

@neoteny:
a bináris gondolkodás persze, hogy az ősiségből ered. anya/apa. páros végtagjaid, szerveid vannak. sanyi "megveszem százért, eladom kétszázért" gazdaságtana is ősi. a kettővel való szorzás bináris eltolás.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.04. 23:59:34

@unionista᠍᠍:

"sanyi "megveszem százért, eladom kétszázért" gazdaságtana is ősi"

cigány ősiség, nem magyar ősiség.
süti beállítások módosítása