1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.06.25. 08:48 HaFr

A nemzeti függetlenség a jobboldal kommunizmusa

A kerítéshez hasonló álcirkuszok abba az illúzióba ringathatják a jobboldal híveit, hogy Magyarország erős, szuverén, a saját érdekeit jól felismerő és követő állam. Nem az, éppen ellenkezőleg. Az, hogy Magyarország -- Olaszországnál és más bevándorlási "frontországoknál" is -- kevésbé tudja érvényesíteni akaratát egy neki kedvező európai összefogás kialakításában, pontosabban, hogy nem is tesz erre kísérletet, arra utal, hogy végletesen meggyengült az érdekérvényesítő képessége. Látványosan igazolja ezt, hogy a zsarolási manőver, amit bevet (Dublin III "felfüggesztése"), két órán belül visszapattan a Nyugatról, és már közepesen fontos tagállamok (mint Ausztria) tiltakozása eredményeként is megbukik, illetve ismét hazudozásra kényszeríti a komplett kormányzati propagandát.

Magyarország rendszeresen éppen úgy viselkedik, mint amilyen Orbán személyisége. Hőzöng, provokál, ravaszkodik, és elbukik. Azért, hogy fontosnak látsszék kifele és befele.

És közben folyamatosan gyengül, amelynek leplezésére újfent csak hőzöng, provokál, ravaszkodik, és elbukik. Miért gyengül? Mert szisztematikus építkezéshez, kitartó, értékteremtő munkához a kormányzatának se tehetsége, se erkölcse. Magyarország szuverenitását súlyos csapások érték ebben az öt évben, és fogják is érni még, nagyjából egyetlen okból: mert a kormányfő nem érti, hogy egy ilyen méretű ország erejét a gazdasági és kulturális értékteremtő képessége adja, és a klasszikus hatalmi politika reális lehetősége az értékteremtésre roppant csekély. Azzal, hogy köldökzsinórunk egy van, az pedig a Nyugathoz van bekötve tőkeellátásban (ideértve a külföldi magyarok hazautalásait is), a keleti nyitás úgy bukott meg, mintha nem is lett volna (hiszen semmit sem tudunk adni a lógó nyelvünkön kívül, amit más ne tudna könnyebben és jobban -- Paksba viszont a sok forgolódás után jól be is csípődött a nyelvünk), azzal, hogy az EU és a NATO részei vagyunk (ami nem egyoldalú szívesség feléjük, hanem olyan szövetségei rendszerek, amelyekből reálisan nem lehet távozni, és ha az amerikaiak csapatokat akarnak idehelyezni, akkor ide fognak helyezni), és gyanítom ugyanezen okok miatt kerítés is vagy nem lesz, vagy akkor lesz, ha a Nyugatnak is érdeke -- szóval mindezzel a sorsunknak csak igen kis szelete marad a saját kezünkben.

A hazai jobboldali törzsközönség egyszerűen nem látja Magyarországot a névértékén. Magyarország a Nyugat félperifériája, mindig is az volt, és a szövetségi tagságunkkal még inkább elszakíthatatlanul azzá vált. Nagyon kicsiny esély van rá, hogy valaha is versenyképes, egyenértékű tag legyen, de arra még kisebb, hogy teljesen kiváljon. A szövetségi rendszerünk arra való, hogy azt csináljuk, és viszonylag fennakadásmentesen csináljuk, amit elvárnak tőlünk -- amit a rendszer logikája diktál. És ebben a hierarchiában csak magasabb értékteremtő erővel, nem pedig nagyobb arccal, lehet előrébb lépni. Mármost a jobboldali törzsközönség nagy problémája az, hogy még mindig így a legjobb nekünk. A nyugati rendszeren kívül ennél csak rosszabb lehet. (Azért gondoljanak már bele egy csöppet: ha egy Egyesült Királyság méretű gazdaság -- a világ 7. legnagyobbja -- nem tud kiválni az Unióból, hogyan is tehetnénk mi ezt meg?! És hirtelen nem is tudom, hogy is áll a jobboldalon beharangozott nagy Cameron-Orbán barátság ügye? OMG.)

Látszik ez a nyűglődés abból is, hogy gyakorlatilag semmilyen pozitív doktrína nincs a jobboldalon a magyar függetlenségre. Ez pont olyan kiméra a jobboldalon, mint a szabad, egyenlő, önkiteljesítő emberek kommunista társadalma a baloldalon. Mindent ahhoz mérnek, mindent az alapján bírálnak, és ezzel teszik tönkre a valóságot. Tennék legalábbis.

167 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr17571584

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: A nemzeti függetlenség a jobboldal kommunizmusa 2015.06.25. 09:39:01

A kerítéshez hasonló álcirkuszok abba az illúzióba ringathatják a jobboldal híveit, hogy Magyarország erős, szuverén, a saját érdekeit jól felismerő és követő állam.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.06.25. 20:14:03

@HaFr:
"a kommented értékelhetetlen"
Nem értékelhetetlen, csak számodra kedvezőtlen dolgokat tartalmaz. A kettő nem összekeverendő.

"nem kívánok vele foglalkozni"
Azt látom :)

Khonsu 2015.06.25. 20:18:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tulajdonképpen általában valós problémákat vesznek célba, de azokat jellemzően rosszul vagy félrekezelik. Néha azért beüt nekik a szerencse (mint a forintosításnál), máskor meg nem.

Mégis az a legjellemzőbb rájuk, amikor egy probléma "megoldásával" csinálnak egy másikat.

2015.06.25. 20:19:29

@HaFr: "aha, na ez az, amire eddig is kaptunk pénzt, és arányosan többet kapnánk"
Pontosan mennyit is kaptunk eddig? És mennyit kapunk majd? Mennyibe is kerülnek a táborok?

"a várható földkisajátításokkal együtt alsó hangon 35-40 milliárdos projekt"

Eddig 6,5 milliárdról van szó, mint anyagköltség. És arról, hogy a rendőrség/katonaság/BV építi. A kisajátításokról pedig biztos tudsz térképeket is mutatni. Még nem is tudni a kerítés pontos nyomvonalát, de Te azért... :)

Hogyan is jött ki az a 35-40 milliárd?

Furusina 2015.06.25. 20:22:11

@HaFr: Álláspontom szerint a nép, csak objektíve felelős, szubjektíve képtelenség felelőssé tenni, minden döntése determinált a múltban, az 'összgenetikára' rakódott tapasztalatok által. A nép annyit tesz, amennyire képes. Ez, persze szánalmas, és kevés. Trabant kultúrától várjunk Mercédesz döntéseket? Az Orbán jelenség miatt, természetesen én is szégyenlem, hogy magyar vagyok. Egy blogger egyszer azt írta, hogy tulajdonképpen a lumpen elemek kormányozzák az országot, mert az ő ingatag értékrendjükért, meggyőzhetőségükért küzd populista és demagóg.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 20:27:44

@European citizen: tessék, kerítésológia mno.hu/belfold/nagyon-draga-lesz-es-lehet-hogy-semmit-sem-er-a-hatarzar-1291218

hogy meg te közben a kormány takarékosságára és a közpénzek iránti tiszteletére apellálsz ennek a kormányzásnak a hatodik évében, arra engedj meg egy halk no commentet

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 20:28:36

@Furusina: és a részeg meg nem felelős a balesetért, amit okozott? -- de persze van egy kis igazságod

Internacionalistacionista 2015.06.25. 20:30:48

Ritka ostoba poszt. A szerző személyeskedő kommentjei meg már gyerekesek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 20:32:23

@Internacionalistacionista: köszönöm a figyelmet, viszontlátásra

Muad\\\'Dib 2015.06.25. 20:51:30

@HaFr:
Némiképp téves szerintem a megközelítésed, és legalább annyira egyoldalú, mint annak, aki mindenkit elzavarna. Ez ugyanis távolról sem pénzkérdés.
- Mire alapozod, hogy a mi végletekig megosztott, és széttagozódott társadalmunknak sikerül az a bravúr, ami nálunk sokkal egészségesebb nemzeteknek sem sikerült. Azaz integrálni a menekülteket és bevándorlókat belátható időn belül (egy-két generáció).
- Természetesen jogos érv, hogy a bevándorlók/menekültek nem nálunk szeretnének maradni. De itt meg felmerül a kérdés, hogy vajon milyen tények alapján gondoljuk azt, hogy a nyugati országok végtelen számú embert be akarnak/fognak fogadni. A francia-olasz határon lezajló események mást sejtetnek.
- Még amennyiben a társadalom el is viselne egy ilyen "megterhelést" - de mint írtam jelen állapotában ez kétséges - akkor is kérdéses, hogy vajon az európai értelemben képzetlen emberekkel mit tudnánk kezdeni? Komolyan valakiben felmerül, hogy megfelelő körülményeket tudunk teremteni számukra, mikor a roma polgáraink felzárkóztatására és integrálására sem vagyunk képesek? Ezek után bizonyosan jó ötlet kockáztatni egy újabb potenciális zárvány létrehozását a társadalmon belül.

Van olyan pillanat, amikor önzőnek kell lenni. Nagyon szomorú, hogy valakinek menekülni kell az otthonából, de a jelen állapotunkban sok ember befogadása időzített bombaként funkcionálna. Ráadásul ebben a helyzetben tényleg őszintén ki lehet jelenteni, hogy a nyugati jóléti államok felelőssége kategóriákkal nagyobb a helyzet kialakulásában, mint a mienk.

Muad\\\'Dib 2015.06.25. 20:54:02

@Muad\\\'Dib:
Mea culpa néhány kérdőjel lemaradt és ponttá vált.
Ez van fáradt vagyok...

Hidvégi Mihály 2015.06.25. 20:57:10

@HaFr: Nem lenne azonnal pénz az országban, sokkal hamarább bekövetkezne a megtisztulás, a felébredés, eljönne a Jó reggelt Magyarország! korszaka.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 20:58:29

@Muad\\\'Dib: ezek mind megfontolandndó kérdések, és nem állítom, h jobban tudom rájuk a választ, mint bárki más -- ezt és a többi releváns posztot azért írtam, mert tűrhetetlen, hogy egy ilyen problémát a kormány így intéz el, előbb egy orbitális bukó nemzeti inzultáció, aztán egy hirtelen fal. és persze, hozzá ez az undorító kormány csinálja ezt ezzel a múlttal. szóval ennyi -- ahogy máshol írtam, lehet, h a kerítésnek lesz majd egyszer létjogosultsága, még nincs.

Hidvégi Mihály 2015.06.25. 20:59:55

@Muad\\\'Dib: ...az európai értelemben képzetlen emberekkel mit tudnánk kezdeni

érdekes, azt látom, hogy akármilyen messziről jöttek is, angolul mind jobban beszél, mint hazánk fiai. S ne gondold, hogy a homo sapiens bármelyik egyede nem tudja megtanulni szinte rögtön azt, amit a ma emberének európában tudni illik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 21:00:08

@Hidvégi Mihály: Mihály, szerintem ez illúzió. Egy politikai kultúra nem változik meg radikálisan a javára egy krízist követően. ez nem az a játék. itt csak lassú, okos evolúcióból lehetne jobbá válni

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 21:01:22

@Szálló monitorok: nem azok talán -- de emberek : a sajáét szívsebészeink viszont biztosan Angliában

Hidvégi Mihály 2015.06.25. 21:03:59

@HaFr: Nem vagyok én illuzionista :)

Ha nem lenne uniós pénz, azonnal tisztább lenne a helyzet. Az tartja életben úgy ahogy ezt az országot, anélkül azonnal megreccsenne. S akkor az istenadta azonnal megtudná az igazságot, akármennyit hablatyolna is Orbán-Habony.

Muad\\\'Dib 2015.06.25. 21:05:06

@Hidvégi Mihály:
A tapasztalatok nem ezt mutatják. A nyugati országok szinte mindegyikében a bevándorlók külön zárványokat alkotnak, és nagy részüknek még 1-2 generáció után sem sikerül kitörni a kilátástalanságból. Miből gondolod, hogy ez pont itt lenne másként?

Krisz11 2015.06.25. 21:05:43

@HaFr:

"mit tudnak az "emberek" a bevándorlásról?! Mit tudtak két hete? Mit tudsz, te? Semmit."

Szerintem a minimum lenne, hogy több alázatot mutass, a szerénység pedig nem negatív tulajdonság.
Mert bárki visszakérdezhet, hogy na és te vajon mitől lettél olyan nagy tudósa a bevándorlásnak, hogy így leszólj másokat.

Az az aprócska tény is elkerülte tudós figyelmed, hogy a világon mindenhol védik a határokat, és mindig is védték. Amerika kerítése, Ausztrália hadihajói, a kanadai határőrség mind a betolakodóktól védenek. Az EU akkor lenne kakukktojás, ha a fogyatékos ballib kisebbségnek engedelmeskedne a kérdésben.

Sylvester94 2015.06.25. 21:07:46

@HaFr: jó is, hogy mondja, mert itt igazán látszik, mennyire nem mindegy, hová nyúl a kormány: a "KLIK-esedést", ami a viszonylag gyenge érdekérvényesítő erővel rendelkező általános -és középiskolákat érintette, viszonylag kevés akadállyal viszik véghez - viszont az egyetemekkel és a főiskolákkal már egészen más a helyzet; 2012-ben, amikor egyébként is mélyponton voltak, még ráadásként megkapták a nyakába az elmúlt 5 év egyik igazán nagy tüntetését, és főleg ahhoz képest, hogy a KLIK-kel párhuzamosan kezdtek neki a felsőoktatás átvariálásának is, elég sovány az eredménylista.

Muad\\\'Dib 2015.06.25. 21:10:34

@HaFr:
Nehéz azt megítélni mikor van az a pont, hogy már létjogosultsága van. Másrészt van olyan is, hogy jogos önvédelem. Ugyanis van ám itt egy másik kérdés is. Miért pont az schengeni EU? Mondom is a választ, mert az most csúcs. DE. Ne mondja nekem senki, hogy egy polgárháborúból/diktatúrából menekülő ember számára Szerbia/Törökország nem előrelépés. Lehet ezen országokkal kapcsolatban sok kritikát felsorolni, de egyik sem diktatúra, és nem is háborús övezet. Tehát ne tegyünk úgy, mintha a kerítéssel a polgárháborúba dobnánk őket vissza...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.25. 21:11:13

@HaFr:

"magyarázd el, légyszi, miért rokkanunk bele."

Magyarázd el, kérlek, miért NEM rokkanunk bele.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 21:13:22

@Krisz11: szerénység, elvtárs, szerénység

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 21:13:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ja, nem annak kell bizonyítani, aki állít? bocs

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 21:15:29

@Muad\\\'Dib: az ENSZ-nek van egy listája a biztonságos országokról, Szerbia pl nem az, innen pedig visszaküldenék őket a kiindulási helyükre, pl Szíria, Irak, nem olyan jó

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.25. 21:16:49

@Trackers:

"Teszem azt Svédeknél tizedennyi muszlim bevándorló miatt, megtöbbszöröződött a nemi erőszakok száma, amik 80%-át követtek el muszlim bevándorlók."

Na de hozzánk csak agysebészek és Nobel-díjas tudósok menekülnek, ill. vallási türelmükről ismert pacifista muzulmánok és négerek. A bicskei Tescóban is karitatív agyműtétet akart végezni egy bevándorló agysebész egy rászoruló betegen, csak a hülye bizt. őrök félreismerték a szándékát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.25. 21:19:26

@Internacionalistacionista:

"A szerző személyeskedő kommentjei meg már gyerekesek."

Ő is érzi az érveinek gyengeségét, ezért személyeskedéssel próbálja "megtámogatni" őket.

Muad\\\'Dib 2015.06.25. 21:22:47

@HaFr:
Na most én azért jó pár szerbet ismerek, szerintem kissé ki lennének akadva, ha megtudnák, hogy egyesek szerint országuk nem elég biztonságos mondjuk az IS elől menekülőknek. Innen pedig azt küldik vissza, aki nem felel meg a menekülti státusznak. Ha kerítés lenne, és mondjuk a szerbeknél, vagy románoknál ragadnának le, akkor pedig ők intézkednének.
De felmerül bennem még egy kérdés. Hogy a fenébe lehet az, hogy a menekült inkább tovább jön Romániából, mert annyira jól tudja, hogy neki a schengeni zónán belül kell lennie? Hogy a francba nem merül fel benne, hogy beadja a menekültkérelmét Romániában, aztán majd kér egy munkavállalásit máshová? Ráadásul miért érezzem én rosszul magam azért, mert neki esze ágában nincs megállni az első EU tag/biztonságos országnál?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.25. 21:23:05

@HaFr:

"nem annak kell bizonyítani, aki állít? bocs"

Na de te olyan okos vagy, cáfold meg az állítását.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 21:25:13

@Muad\\\'Dib: ezekre te tudhatod csak a választ -- lehet, hogy nem érzi jól magát az első slukkra Romániában és kis hazánkban? Azt hallotta, hogy Angliában magasabbak a buszok? Vagy egyszerűen csak egy ember, aki jobbra vágyik? Vagy megélhetési terrorista? As you like it.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 21:26:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: figyusz, én bírlak, tedd a dolgod, de ne várd, hogy minden ökörségedre ugrok, nem azért blogolok, köszi a megértést

Muad\\\'Dib 2015.06.25. 21:31:00

@HaFr:
Értem én, hogy jobbra vágyik, csak vannak ezzel problémáim. Számomra kissé érdekes, hogy mikor valaki menekül egy háborúból akkor azért annyi "töke" van, hogy rögtön a schengeni zónát célozz meg. Amikor nekem távoli rokonaim megléptek56után, nem a legjobbat keresték. Hanem menekültek. Mindegy hová, csak ne vigye el őket a fekete autó.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 21:33:40

@Muad\\\'Dib: figyelj, sosem voltam még ebben a helyzetben, szerintem ezt valami pszichológussal kéne megvitatnod, de érzem rajtad, hogy gyanakodsz a kis élősködőkre.. hát, ezzel megint csak nem tudok mit kezdeni

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.25. 21:39:58

@HaFr:

"ne várd, hogy minden ökörségedre ugrok, nem azért blogolok"

Gratulálok, személyeskedésből csillagos ötöst érdemelsz. Eddig még mindig kitértél a válaszadás elől, önálló javaslataid nincsenek, csak azt hajtogatod, mit tesz rosszul a kormány.

Még szerencse, hogy a pártocskád támogatottsága soha nem lesz nagyobb a statisztikai hibahatárnál, na de ilyen érvelétechnikával és érvelési képességgel ne is várj mást.

Azért pár forintocska állami támogatás még beeshet, bár szerintem te inkább Soros vagy a norvégok támogatására ácsingózol.

Nem is lehet olyan rossz dolog megélhetési politikusnak lenni, ha valaki semmi máshoz nem ért, csak erős gyomor kell hozzá. :D

Afrika steht an der Elbe 2015.06.25. 21:40:40

Azért van némi haszna is a népvándorlásnak. 2018-ban a libsik a parlamentbe sem fognak bejutni az MSZP-vel együtt.

Blogger, a kurva anyádat tiltsd ki.

Muad\\\'Dib 2015.06.25. 21:41:23

@HaFr:
a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab
Kár, hogy nem vagy hajlandó kulturált társalgást/véleménycserét folytatni...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.25. 21:42:00

@HaFr:

"szerintem ezt valami pszichológussal kéne megvitatnod"

Ugyan minek, láthatóan rajtad sem segített a pszichiátered.

Mert ha már így okoskodsz, akkor legalább a pszichológus és a pszichiáter közti különbséggel tisztában lehetnél. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.25. 21:42:45

@Muad\\\'Dib:

Ez nem a hajlandóság, hanem a képesség hiánya nála.

Muad\\\'Dib 2015.06.25. 21:45:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Konkrétan velem eddig teljesen normálisan társalgott Hafr, tehát kétlem, hogy ne tudna normálisan érvelni. Viszont alig hinném, hogy olyat írtam hirtelen, amiért személyeskedni kellett volna.
De hát ez a legsötétebb Balkán, nem várok mást.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.25. 21:53:04

@Muad\\\'Dib:

Gyakran csodáltalak már a higgadt és értelmes érvelésedért, akkor is, amikor épp nem értettem egyet veled. Nekem sajnos hamar elborul az agyam, amikor személyeskedést vagy sunyi, demagóg érvelést olvasok. Sőt sajnos én is szoktam időnként személyeskedni, de ez azt hiszem, alkat dolga, és én inkább szangvinikus vagyok (jaj, de szokatlan így írni a szót).

Muad\\\'Dib 2015.06.25. 21:58:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Én is szoktam kiakadni, meg személyeskedni is. Előfordul, nem is ez a gond. Csak nem értem miért gondolják azt egyesek, hogy a dolgok fekete-fehérek. Nem támogatom rengeteg ember befogadását? Hát akkor biztos mindet sunyi élősködőnek tartom. Nonszensz, sehol ilyet nem mondtam...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 22:04:37

@Muad\\\'Dib: nem, nem mondtál, és én sem gondoltam komolyan

Muad\\\'Dib 2015.06.25. 22:07:44

@HaFr:
Rendben.
Nos én mára ennyi voltam, Jó Éjt mindenkinek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 22:08:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: kedves Kovacs Nocraft Jozsefne, nem egészen értem a problémádat -- mire kellene válaszolnom azon kívül, hogy azt állítod, szidom szegény Orbánt, és ez személyeskedés? Nem az, mióta ő a miniszterelnök, pláne mióta azt hiszi magáról, hogy ő az ország. Saját javaslataimból meg untig elegedet találsz ebben a témában az utóbbi 6-7 posztban, általában pedig az utóbbi 700-ban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.25. 22:25:22

@HaFr:

"szerintem ezt valami pszichológussal kéne megvitatnod"

"ne várd, hogy minden ökörségedre ugrok"

"ez nem az általános iskola alsó tagozata, ahol olvasni tanítunk, Mister"

"ajánlom a Már tudok olvasni c. diákkönyvtár sorozatot, szép nagyok benne a betűk, lehet elsajátítani az olvasás és a szövegértés tudományát"

Ezek a kommentelők egymás közti beszélgetéseiben elmennének, ám egy bloggernek inkább csillapítania kellene a kedélyeket, nem pedig szítania őket azzal, hogy sérteget egyeseket.

Még akkor is higgadtan kell(ene) fellépned, ha téged piszkálnak, mégpedig azért, mert egyrészt jó példát kell(ene) mutatnod, másrészt pedig azért, mert - bár ugye csak igen korlátozott mértékben, de - rendelkezel némi kis hatalommal, amennyiben törölhetsz kommenteket és kitilthaszt hozzászólókat. Tudom, vannak, akik élvezik ezt a kis hatalmat is és kukorékolnak a kis szemétdombjukon, de nem kellene neked is ezek számát gyarapítanod.

Kitiltottad pl. az Internacionalista vagy hasonló nevű hozzászólót, pedig a szövege csöppet sem volt meredekebb vagy sértőbb azoknál, amelyeket fentebb idéztem tőled. Na meg biztos tudod, hogy csúnya szavak nélkül is vérig lehet valakit sérteni. Ez kicsinyesség és főleg kettős mérce. Ha egyfajta tekintély akarsz lenni abban az értelemben, hogy ha nincs is mindig igazad, ám azért a korrektségedre lehessen számítani, akkor ezt nem tehetnéd meg.

Persze bárki visszajöhet másik nickkel, ha akar. Azért megnyugtatlak, ha engem tiltasz ki, én semmiképp nem fogok. A több nickkel való bajlódás nekem túl macerás lenne, nem éri meg.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 22:38:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem állítom, h tökéletes vagyok -- ember vagyok, és ez egy stresszes szakma. De kösz a figyelmeztetést, méltányolom.

panelburzsuj 2015.06.25. 22:40:53

@HaFr:
FigyusZ: mások posztjait is szoktad olvasni?

Tele vana net olyan bejegszésekkel, hogy a primitív habonyi gépezet hogy megszopatta a még primitívebb ellenzéket. Hogy az "ellenzék" még olyan kottából is az orbáni fülnek kedves nótát fújja, mint méltán elhíresült plakáthármas.

Ezeke apojácák itt fenn egytől egyig arra játszanak, hogy téged lekössenek, kibillentsenek, fölhergeljenek. Pont "pont ugyanolyanok", hanem talán személy szerint UGYAZAZOK, akik a plakátosdiban aktívkodnak, a médiában cöfögnek, a közélet minden zugát telefingva Orbán bűzével.

Mért nem tudod őket magukra hagyni? Idecsődülnek, kicöfögik magukat, aztán - hazamennek...

Vagy te ezt a kutyakomédiát itt fent valamiféle "politikai vitának" érzekeled?

Megdöbbentenél.

panelburzsuj 2015.06.25. 22:42:28

@panelburzsuj:
Elcsesztem a leglényeget:

NEM "pont ugyanolyanok", hanem talán személy szerint UGYANAZOK,

(stb.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 22:46:43

@panelburzsuj: sajnos, nem tudunk "tematizálni" egyelőre, ezért csak a tematizálókat tudom megírni, ez sem teljesen haszontalan, de persze igazad van

stim 2015.06.25. 22:59:48

Szép napot!

Azért én nem látom ennyire fekete-fehérnek a dolgot miszerint itt csak az van amit a nyugat akar. De ténykérdés, hogy a teljes szuverenitás illúzió.

Nekem speciel eléggé csípi a szemem az a hozzáállás, hogy minthogyha nekünk az EU-tól engedélyeket kellene kérnünk azért, hogy a saját országunkban valamit megcsináljunk. Ez nem szuverenitás, nem önrendelkezés. Úgy gondolom, hogy Magyarországot a magyar emberek munkája, erőfeszítése tartja meg és egyben jogaik is a magyar embereknek vannak. Amikor csatlakoztunk akkor nem lemondunk a jogainkról hanem kölcsönadtuk őket, bizalmi alapon. De továbbra is mi lakunk ebben az országban és A Mi Hazánkban mi vagyunk a jogtulajdonosok. Embereknek vannak jogaik, intézmények csak emberek jogait tudják kiszolgálni, egy intézmény önmagában csak egy elvont fogalom. Amelyik intézmény nem az embereket szolgálja az haszontalan és idővel megszűnik mert megvonják tőle a bizalmat. Addig kötelez egy nemzetközi egyezmény amíg jónak látjuk egyes jogainkat átadni egy számunkra előnyös együttműködés reményében. Ha a helyzet jelentősen eltér a kölcsönös szerződés idején fenálló helyzettől akkor jogosan merül fel az igényünk a helyzet és a jogállás felülvizsgálására. Ha a jogainkkal nem számunkra is előnyös módon sáfárkodnak akkor a jogainkat visszavesszük. Ugyanis ha erre nincs lehetőség akkor az nem demokrácia és nem szabad népek, bla-bla.

Az EU ígérete az volt, hogy úgy élhetünk mint nyugaton; olyan lesz a színvonal. A szabad piaccal ez gyakorlatilag nem megvalósítható. Elvárnák, hogy tőkeerős cégekkel versenyezzenek olyan hazai kezdő cégek amiknek tilos(!) állami támogatást adni (miért ne adhatna egy jól átgondolt magyar projektre a magyar kormány Magyarországon állami támogatást?) Mert akkor a multik nem lennnének versenyképesek? Hogy lehet, hogy egyes országokkal szemben megengedőbbek de másokat ugyanezért megszorítják, a médiában rossz színben tüntetik fel? A szabad piac azt jelenti, hogy a szocializmus 40 éves lemaradása után gyenge cégeknek 40 éves előnnyel rendelkező tőkeerős, több országban jelenlevő cégekkel kell versenyezniük úgy, hogy kötelező nekik megnyitni a hazai pályát, védővámok nélkül. Így lehetséges az, hogy bár Magyarország sokmillió embert tudna ellátni élelmiszerrel mégsem fejlődik az élelmiszeripar, sőt, húsipari cégek tönkremennek, eladják a cukorgyárakat (!). Ha a saját piac előnyeit nem tudja egy kezdő vállalkozás élvezni akkor hogy maradjon versenyben nála sokkal rutinosabb és tőkeerősebb cégek között? Mindenki startuppoljon mert annak kicsi a kihozási költsége?

Nem igazán közeledtük az európai színvonalhoz de cserébe megnyitottuk a belső piacunkat, leépítettük, eladtunk rengeteg élelmiszeripari lehetőséget. És ez sem elég nekik mert hozzászoktak ahhoz, hogy kapnak; kellene nekik a magyar föld is. Ideje visszaszerezni a jogokat; nekem nem fog fájni ha kevesebb úniós támogatásból kevesebb stadion épül. De én úgy ítélem meg, hogy a belső piac indokolatlan kinyitása nagyon komoly veszteségeket okozott. Vonjunk egy mérleget. Jobb lett nekünk az EU-ban? Nézzük meg, hogy amikor kívül voltunk az EU-n akkor hány élelmiszeripari cégünk volt? Hány szépségiparrral, kozmetikummal, tisztítószerekkel foglalkozó hazai cég volt? Mi lett velük? Mivé válhattak volna? És a bevándorlókkal kapcsolatban kérdezem, hogy azok az emberek akiket nyugatról kidobnak azokat milyen erkölcsi vagy akármilyen jogi alapon várja el tőlünk, hogy befogadjuk őket? Magyarország legyen Európa menekülttábora? Remélem ellátszik a feltartott középső ujjam Brüsszelig! Hol van itt a szuverenitás, hol van itt a tisztesség? Magyarországon a magyar emberek a magyar kormányt bízták meg irányítással. Ők jogosultak megtenni lépéseket Magyarországon. Azt hiszem talán más nevében is mondhatom, hogy sok jogot ruháztunk át Brüsszelre de sokszor vissza is élt vele a tisztességtelen politikai támadásopkkal és a magyar kisebbség helyzetével kapcsolatban pedig minden csak nem európai, márha ez még egyfajta minőséget jelent amikor a "művelt" nyugat a szarát akarja ránk tukmálni, a problémáit lenyeletné velünk de a fejlődés garanciái nem látszanak. Látom azt, hogy a hazai üzleteket hogy vásárolják föl évről-évre és szorulnak ki a hazai piacról a magyar cégek. Ez így nem jövő, ez ellen tenni kell valamit. És miután a piacainkat elvennék, a földet elvennék, a már nem kellő menekültjeiket is ránk tukmálnák! Én értem, hogy a magyarok tönbbet lenyelnek mint kéne de azért nem mindent! Úgy gondolom, hogy ezeken a pontokon el kellene gondolkozni, hogy mit lehet érdemben változtatni.

panelburzsuj 2015.06.25. 23:08:00

@HaFr:
Pici zavart még mindig érzek: a poszt jó. )Épen időben rittyentettél kettő-három derakasat: konkrétan a nagyvállakozósra, meg az legutóbbi kettőre gondolok. Ezek állnak, int cövek. Nyilván azért is rajzanak körülötte annyira a döglegyek...)

Legykkel viszont nem társalog aza ember, hanem - minimum odébb megy, és pláne nem maga rohan a legsűrűbb felhőbe.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 23:09:41

@panelburzsuj: ez részletkérdés, ez nem oszt, nem szoroz

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 23:11:34

@stim: poszt hosszúságú, köszi :) nem tudok konkrétan ellene vetni semmit, de mivel elvileg lehetőségünk volna ebben a szisztémában is felemelkedni, viszont magunktól nem, ez nehéz ügy lesz

==T== 2015.06.25. 23:13:10

Ha a szerző - vagy bárki más - szerint Magyarország tényleg annyira sz*t sem ér, mint ahogy úton-útfélen hangoztatja (másokkal együtt), és csak arra való, hogy a nyugat alamizsnáján tartott csicskás legyen, akkor a szerző - és akik egyetértenek vele - miért távoznak egy oylan helyre, ami inkább a kedvükre való?

"ami nem egyoldalú szívesség feléjük, hanem olyan szövetségei rendszerek, amelyekből reálisan nem lehet távozni, és ha az amerikaiak csapatokat akarnak idehelyezni, akkor ide fognak helyezni"

Ezzel amúgy nagyjából helyretette a szerző a nyugat "erkölcsi fölényét", meg azt, hogy a NATO meg az USA az bezzeg demokratikus, és nem egy Szovjetúnió kapitalista verzióban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.25. 23:21:09

@==T==: na, azért van egy pici különbség az utóbbiakban -- ami meg engem illet, én magyar ember vagyok, attól, hogy reálisan nézem za országot, még nem kéne kivándorolnom, remélem -- vagy költsek pásztordalokat, az hazafiasabb?

panelburzsuj 2015.06.25. 23:53:12

@HaFr:
Ha ráérsz - hát nem sajnálom tőled az effajta "mulatságot".

Csak "úgy" ne maradj...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.06.26. 01:20:37

@stim:

"védővámok"

Kit védenek a védővámok?

Azon termékeket és szolgáltatásokat előállító magyar vállalkozásokat amelyek versenyben vannak külföldi vállalkozásokkal amelyek Mo-ra exportálnak.

Hogyan védik a védővámok ezeket a magyar vállalkozásokat?

Úgy hogy mesterségesen megemelik a külföldi eredetű (importált) termékek és szolgáltatások árát, hogy azok legalább annyiba -- de inkább többe -- kerüljenek mint az azonos magyar termékek.

Ki fizeti meg ezeket a magasabb árakat?

A magyar fogyasztó.

Tehát a védővámok tképpen magánadók lennének, amiket a magyar fogyasztókra vetnének ki a magyar termelők.

Természetesen lehetne kiszabni olyan szintű védővámokat, hogy gyakorlatilag csak magyar termékeket és szolgáltatásokat vásárolnának a magyar fogyasztók, és import csak abból lenne amit semmilyen magyar vállalkozás nem termel vagy szolgáltat -- de az az általános reál-árszínvonal olyan mértékű emelkedéséhez vezetne, ami a széles tömegek életszínvonalának hatalmas esését jelentené. (A 99 Ft-os magyar dinnye kis híján másfélszeresébe kerül a 69 Ft-os import dinnyének: ha csak magyar dinnye lenne kapható -- mert az import dinnye is 99 Ft vagy annál több lenne --, akkor a magyar fogyasztó vagy kevesebbet venne belőle, vagy ugyanannyit drágábban ... azt az extra 30 Ft-ot nem tudná másra költeni.)

Továbbá a védővámokat mindig megtorolják azok az országok amelyek vállalkozásai korábban exportáltak Mo-ra: viszont-védővámokkal vagy más eszközökkel megakadályoznák a magyar termékek exportját, vagyis a külkereskedelmi mérleg romlana egy olyan exportorientált országnál, mint Mo.

Mindez nem jelenti azt hogy nem lehet bevezetni védővámokat: csak azoknak az _összes_, _mindenkit_ érintő következményeivel jó tisztában lenni már azelőtt, mielőtt ilyen lépést tesz az ország. Mert utólag sírni hogy nem ilyen lovat akartak a magyar emberek már késő.

egyetmondok 2015.06.26. 07:15:36

@==T==:
Ha mindenképpen össze kell vetni a szocializmust a kapitalizmussal,hát akkor mi mást lehet mondani, mint hogy az utóbbi súlyos erkölcsi fölényben van az előbbivel szemben?
Ezt nyugodtan lehet mondani,tehát a NATO meg az USA marhára nem a szovjet birodalom.

explanatus 2015.06.26. 07:40:44

Úgy tűnik mérföldkőhöz érkezett a blog. A több, mint 70.000 oldalmegtekintést kiváltó írás óta érdekes jelenség figyelhető meg. Szaporodnak a pár napos bejegyzésű kommentelők. Ezt akár úgy is értelmezhetnénk, nőtt az olvasók, hozzászólók száma. A korábbi, beszéljük meg helyett egyre inkább

- - Visszapattanó labda blogszemléző blog - - stílusában jelennek meg kommentek.

Új jelenségek kapcsán, szinte mindig jön a kérdés. Kinek az érdeke? A blog egy parlamentek kívüli párt elnökének személyes blogja. Számára a nyilvánosság egyetlen formája az internetes megjelenés. Kritikus hangvétele, alternatívát kínáló szellemisége miatt, nagyobb nyilvánosság esetén a kényelmesen berendezkedett parlamenti pártok mandátumveszéssel kell számoljanak.

A szó szerint kutyakomédiás kétfarkú párt esetéből tanulva, az figyelhető meg, hogy a (kiosztott) sorba be nem állt új pártokat a (média)nyilvánosság előtt le kell amortizálni. Ez a folyamat indult be most. Nehogy egy (társ)blog ismételten felhívást tegyen közzé, most már nem ellenplakátolásra, hanem egy alternatívát kínáló párt (anyagi) támogatására.

Az ezer bejegyzés felé haladó blog, a több ezer magyarázó válaszával kezdi veszélyeztetni a parlamenti pártok egyeduralmát. Kialakult egy olyan olvasó, véleménynyilvánító közösség, amelyik kritikusan szemléli a történéseket és (közösen kialakított) válaszaival új utat mutat a megoldás felé, mégpedig, hogy az egyén felismerve saját jelentőségét az ügyek formálásában, igenis képes lenne a puszta be/elfogadás mellett/helyett önállóan véleményt kialakítani, sorsát rendezni.

Ezt az elmúlt huszonvalahány év nyertesei nem nézhetik tétlenül. Persze érthető a buzgalom, mert senki nem mond le könnyen a megszerzett előnyről/helyzetről, de akkor engedtessék meg az is, hogy a nem nyertesek összeálljanak jussukat követelendő. Itt tartunk most. Aki bármilyen módon haszonélvező, meg kell akadályozza, hogy ilyen blog/párt kikerüljön a nagy nyilvánosságra.

Amint látjuk, minden módszer megengedett.

Blog gazdájának, párt elnökének higgadtsága garancia, hogy a fent részletezett szándékú kommentek nem érik el céljukat. Időnként felzavarhatják a vizet, (mint most a kerítés kapcsán) de majd letisztul. (előre jelzem, több posztoz kívánom majd csatolni, mert „poszttalannak” tartom:)

egy mondat a ... 2015.06.26. 07:59:00

@explanatus: 'Blog gazdájának, párt elnökének higgadtsága garancia,'

:))

Hogy EZ a fajta 'higgadság' vajh mire leszen elegendő kedves explanatus barátom ...

stim 2015.06.26. 09:25:52

@neoteny: az a 30 ft a magyar mezőgazdasági vállalkozónál maradna és több felé oszlana az adó, kevesebbet kellene adózni. Fejlődnének a hazai vállalkozások, több munkahelyet tudnának teremteni, több ember keresne több pénzt, kevesebbet kellene adózni mert még többfelé oszlik, több gyerek születne a könnnyebbség miatt és a hazai cégek fejlődnének. Megerősödve kiléphetnének a külföldi piacra és ez egy pozitív spirál...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.06.26. 09:44:03

@stim:

Nem lenne bevétel a védővámokból, hiszen a céljuk épp' az hogy visszafogják az importot. A 30 Ft a magyar mezőgazdasági vállalkozónál maradna, de a magyar fogyasztótól elmenne. Nem teremtődne több munkahely sem, főként nem több pénzért: a magyar termelő már most versenyképtelen, ha többeket alkalmazna több pénzért akkor az még tovább emelné az árait, amit szintén a magyar fogyasztónak kellene megfizetnie. Az adók sem csökkennének: a költségvetés nem marad állandó évről évre, hanem állandóan emelkedik. A hazai cégek nem fejlődnének: mivel (számukra) védett piacuk lenne, nem lenne semmi motivációjuk arra hogy növeljék a termelékenységüket, és ezzel versenyképesebbé váljanak. Nem erősödnének meg: nem lépnének ki a külföldi piacra -- és egyébként is, a külföldi piacok bezárulnának előttük a védővámok miatti retorziókként.

unionista᠍ (törölt) 2015.06.26. 10:05:10

@neoteny:
idézek tőled. ... nem ... nem ... nem ... nem ... nem ... nem ... nem ... nem ... nem ...

unionista᠍ (törölt) 2015.06.26. 10:05:58

(modernizálva/digitalizálva: 00000000000000...)

zipe moha 2015.06.26. 10:26:05

@egyetmondok: ...volt idő amikor nem ez volt a véleményed...most ez a véleményed..lesz idő amikor nem ez lesz a véleményed megint....azért írom ezt , mert a kiegyensúlyozott tárgyilagos véleményalkotás lehetővé teszi annak a kifejezetten polgári mentalitásnak a hétköznapi megélését, hogy korszakok jönnek-mennek ám az objektív kép-és véleményalkotás marad, mert nem alkalmazkodik elvtelenül az aktuális széljárásnak megfelelően....

kiegyensúlyozottan ma azt az álláspontot lehet megfogalmazni, hogy Magyarországon sem a megvalósult szocializmus sem a megvalósult kapitalizmus esetében erkölcsről beszélni nem lehet, így ami nincs annak mértéke sincs...ebből következően összehasonlítani különbséget tenni pedig maga a megvalósult opportunizmus ..:)

egyetmondok 2015.06.26. 10:47:57

@zipe moha:
Nem,ha arra gondolsz, hogy "kapitalizmus / szocializmus", arról nekem soha nem volt más véleményem.
(Sőt,ha már itt tartunk,az én véleményem mindig az volt,hogy kapitalizmus,mint izmus,nincsen,nem is volt soha,míg szocializmus nagyon is volt,sőt van is,mint izmus.)

Laikus Érdeklődő 2015.06.26. 11:15:49

@stim: Az Évtized legjobb hozzászólása.
Kár, hogy szerintem rossz helyre írtad. :(

zipe moha 2015.06.26. 11:58:01

@egyetmondok: a kapitalizmus nem egy eszme, hanem egy termelési mód...az erőforrások a termelőeszközök és a termelés eredményének kisajátításán alapuló termelési mód...saját apológiáját külön kellett megteremtenie...kezdetben a konzervativizmus majd a liberalizmus , s mindezt a globalizáció következtében meghaladó neoliberalizmus mint eszmei támasz támasztja alá...
a szocializmus olyan politikai ideológiák összessége mely a társadalmi berendezkedést a szociális igazságosság szempontjából kísérli meg átalakítani....

azért kap jelentőséget a MEGVALÓSULTSÁG tartalma, mert erkölcsről beszélni összehasonlítást tenni egyik esetben sem lehetséges egy emberöltő alatt megismerve..inkább általános erkölcstelenségről ( hamár..) mely a bukások determinációinak is egyik okozója ( erkölcsi kívánalmakkal lép fel az erkölcstelenség...)....vagy akár ha az eredendő szándékokat tekintenénk, mindkét valóság esetében erkölcsösnek is nevezhetnénk...az abszurditás nyilván való...az ennek ellenére történő megkülönböztetés bármelyik javára is opportunizmus..

egyetmondok 2015.06.26. 12:31:23

@zipe moha:
Az,hogy a kapitalizmus "egy termelési mód" a marxizmus tétele,ugye rabszolgatartó, feudális,kapitalista "termelési módok"...,amint azt megtanulhattuk anno.
Nos,nem, ez nem igaz,és ebből nem is érdemes kiindulni.

zipe moha 2015.06.26. 12:48:28

@egyetmondok: tanultál marxizmust? ( biztos voltam benne, az elfogódottságodból és a dogmatikus , pajzsként magad elé tartott liberalizmusodból..)..én látod nem, viszont mint termelési móddal be tudom azonosítani a kapitalizmust...eszmeként nem tudom értelmezni...ahhoz épp elégséges a liberalizmus-és a neoliberalizmus kritikai észrevételezése...ami nem feltétlenül jelent kapitalizmuskritikát is egyúttal..

zipe moha 2015.06.26. 13:05:04

@egyetmondok: ...az pedig külön kivételes vitatechnika, hogy teszel egy nyilvánvalóan hamis állítást valakinek a nevében ( momentán az én nevemben, nem azt mondtam..) ( majd azt azonnal meg is cáfolod....:)
nos, ügyes...:))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.26. 15:17:55

@stim:

"a magyar kisebbség helyzetével kapcsolatban pedig minden csak nem európai"

Elég csak a Benes-dekrétumokra gondolni, amelyek még mindig érvényben vannak, és az EU-nak ezellen semmi kifogása nincs.

explanatus 2015.06.26. 15:18:15

@stim: Remek összefoglaló, le a kalappal! Tulajdonképpen nincs is mit hozzátenni, kivéve talán azt, hogy megmaradt jogainkkal sem élünk. Egy példa. Pörkölt, halászlé alapanyag. Az általad is említett mezőgazdaság. Miért van az, hogy évek óta fogy a paprika vetésterülete? Minden-magyarok hungarikuma nagyrészt import! Ja, mert Szerbiában meg Kínában másként süt a nap.

Több mint száz évig fogalom volt a magyar őrölt paprika a világban. Szeged, Kalocsa környéke kivívta magának a termelés jogát, amit a legszocialistább szocializmusban is megtartottak, de az abszolút hozzá nem értéssel sikerült oda juttatni, ahol most van. Ki akadályoz meg bennünket abban, hogy olyan feltételeket teremtsünk a két termelővidéknek, hogy megérje termelni? Egyedül a saját hozzá nem értésünk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.26. 15:29:31

@neoteny:

A védővámok nem örök időkre szólnak.

Igazad van abban, hogy a védővámokat megtorolhatják a partnerek, meg abban is, hogy a magasabb árat a magyar fogyasztó fizeti meg.

Na de akkor egy induló, tőkeszegény magyar vállalat mégis hogyan erősödhet meg a tőkeerős külföldi vagy akár multival szemben? A védővám valóban nem feltétlenül jó ötlet, de az állami támogatás bármilyen formája is tilos, sőt a tőkeerős külföldi céggel versenysemleges környezetben kellene versenyeznie a gyenge magyar cégnek. Abszolút reménytelen harc. Nyilván akad pár magyar sikervállalat, de a többség vagy elbukik, vagy felvásárolja a multi (és akár még a fejlesztést, termelést is kiviszi az országból).

neoteny · http://word.blog.hu 2015.06.26. 19:24:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Na de akkor egy induló, tőkeszegény magyar vállalat mégis hogyan erősödhet meg a tőkeerős külföldi vagy akár multival szemben?"

Azt hiszem megválaszoltad a saját kérdésedet: "[n]yilván akad pár magyar sikervállalat", hát úgy ahogy ők csináltál/csinálják.

egyetmondok 2015.06.26. 20:52:57

@zipe moha:
" Ha mindenképpen össze kell vetni a szocializmust a kapitalizmussal,hát akkor mi mást lehet mondani, mint hogy az utóbbi súlyos erkölcsi fölényben van az előbbivel szemben? " --

ha erre gondolsz,akkor nincsen igazad,hiszen jelzem,hogy ha mindenképpen össze kell vetni.

egyetmondok 2015.06.26. 20:56:28

@zipe moha:
Aki a hetvenes évek végén,nyolcvanas évek elején járt egyetemre,természetesen tanult marxizmus,és nem is hinném,hogy az valami felesleges holmi,hogy bizony,plé. a jogi karon szigorlatozni kellett dialmat, polgaz,stb tantárgyakból.
Aki nem tanult ebből,meg sem értheti,hogy ez az egész,pl.a történelmi és dialketikus materializmus milyen mélyen járta át a magyar társadalmat.
A saját szóhasználatod rá a bizonyíték,vagy jobbos komoly embereke véleményei tulajdonról,államról,stb.

Nagyon örülök,hogy egyetemi szinten tanulhattam erről.

zipe moha 2015.06.26. 21:19:25

@egyetmondok:

nézd meg a kapitalizmus mint fogalom jelenben érvényes leírását a wiki szerint:

"A kapitalizmus vagy piacgazdaság olyan gazdasági rendszer, amelyben a termelési tényezők többségében magántulajdonban vannak, miket haszon elérésének céljából működtetnek, és ahol a termelt javak és szolgáltatások elosztását túlnyomórészt a szabad piac határozza meg..."

szerinted...Magyarországon erről van szó???....jó lenne

én ezt lényegesen pontosabb leírásnak gondolom , jelen viszonyainkra:

..."a kapitalizmus nem egy eszme, hanem egy termelési mód...az erőforrások a termelőeszközök és a termelés eredményének kisajátításán alapuló termelési mód."
( ne tekintsünk el a terjedelmi korlátok adta keretektől)

amiből azt kell megértened, hogy nem az számít, hogy ki mondta, hanem az,hogy mennyire érvényes a korra melyet jellemezni kell ahhoz, hogy a jellemzésből származó következtetés a valóságot tükrözze ..és az abból fakadó kivezető utat megmutassa...

tehát fenntartom amit írtam és abból nem az következik amire jutottál..

egyetmondok 2015.06.26. 21:26:17

@zipe moha:
Tényleg Zipe ?

Mert a "termelési eszközök" a hűbéri korokban,a "kapitalizmus előtt" ,vagy éppen az ókori Róma vagy Egyiptom idején nem is magántulajdonban voltak - hanem miben is Zipe? :-),tán államiban,nemde, OMG :-(((...,
és persze meg még nem is volt piac, hanem pl.a római szenátus Központi Tervgazdasági Hivatalában eldöntötték, hogy hány liter lábast köll egy évben csinálni...

zipe moha 2015.06.26. 21:26:47

@egyetmondok: ...a "magántulajdonban lévő termelési tényezők" lassan már ki sem látszanak a piacot szélsőségesen torzító ezerféle dotáció alól...nem beszélve az állami megrendelések irányított, küldött vastagon túlárazott piactorzításáról...sőt Magyarországon oda jutottunk el, hogy ahol nincs jelen az állam valamilyen módon megrendelőként vagy parazita tápláló gazdatestként...ott a "magántulajdonban lévő termelési tényezők" életképtelensége hétköznapi tapasztalat...hol van itt a verseny és a szabad piac???...világosan beszélgessünk, hamár...:)

zipe moha 2015.06.26. 21:29:35

@egyetmondok:..."a hűbéri korokban,a "kapitalizmus előtt" ,vagy éppen az ókori Róma vagy Egyiptom idején "... én kapitalizmusról beszéltem..te miről??...a feudalizmus, a rabszolgatartás kapitalizmus??
( biztos, hogy jártál egyetemre...akarom kérdezni, általános iskolába?..)

zipe moha 2015.06.26. 21:32:14

@egyetmondok: ...ilyen értelemben a szocializmus előképe az ősközösség...erről még sem beszéltünk eddig..:)))..OMG?...haggyá már

egyetmondok 2015.06.26. 21:34:32

@zipe moha:
Róma idején nem magántulajdonban voltak a "termelési eszközök" ? Hanem miben Zipe?
Az 1300-as években nem magántulajdonban voltak pl. a magyar királyságban a "termelési eszközök" ? Hanem miben Zipe ?
Nem létezett piac Rómában ? Nem létezett piac az 1300-as évek Magyarországán ?
Viccelsz nyilván...

egyetmondok 2015.06.26. 21:35:32

@zipe moha:
Igen,a szocializmus "előképe", de nem csak "elő",hanem az "utóképe" is az ősközösség.

zipe moha 2015.06.26. 21:47:58

@egyetmondok:
még egyszer miért erőlteted amiről NEM volt szó??...kitértél oldalra és behoztál egy másik témát..értem.
nem szeretem ezt a vita technikát, mert ez a gyengék menedéke..és utánuk kell mennem kifüstölni...:)

csak a kedvedért....:) a kapitalizmus utóképe az anarhia és/ vagy globális világdiktatura??...:))

egyetmondok 2015.06.26. 21:48:47

@zipe moha:
"A kapitalizmus vagy piacgazdaság olyan gazdasági rendszer, amelyben a termelési tényezők többségében magántulajdonban vannak, miket haszon elérésének céljából működtetnek, és ahol a termelt javak és szolgáltatások elosztását túlnyomórészt a szabad piac határozza meg..." --

ezt írja a Wiki?
Észmegálló Zipe...,szívesen megkérdezném e szöveg szerzőjétől, hogy vajon az ókori Róma idején ez nem pont ugyanígy volt?
Mert hát,ha nem ugyanígy lett volna, az ,amit pl.római jog címszó alatt tisztelünk (és érdemes nagyon tisztelni !!),nos, az létre se jött volna.

Mi is tehát a kapitalizmus Zipe?

egyetmondok 2015.06.26. 21:50:01

@zipe moha:
Nincsen kapitalizmus Zipe. Tessék elfelejteni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.06.26. 22:08:49

@HaFr: neked mindig csak ilyen kommentjeid vannak te fogyatékos :D

érv nem lesz mester?
tanulni szeretnék a Nagy Konzervatívtól, aki még a melegházasságot is pártolja.

hú de éget, olyan forró konzervatív

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.06.26. 22:11:53

@Toportyán Zsóti: azért volt fizetésképtelen, mert gorbacsov nobelbéke-díjat kapott a nyugattól :)
meg hogy sikerült a jenkiknek eladósítania az oroszokat :)

KSH nem KGST....

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.06.26. 23:29:58

@neoteny: ha az árak magamassabak is, a tőke, a haszon itthonmarad, ami élénkíti a belföldi gazdaságot, kereskedelmet. több juthatna a kórházakra.

nyugodj meg, nyugaton is vannak protekcionista intzékedések, mégha máshogy is hívják őket. ott is korteni a politikai. a nagytőkések zsebében minisztériumok.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.06.26. 23:37:42

@neoteny: le kéne már számolni azzal a buta mítosszal, hogy lehet terjeszkedni a végtelenségig.

nem, nem lehet. úgy kell tekinteni a pénzforgalomra, mint egy akváriumra, amelyben kering a víz. (szent istván egyetem pénzmodellje is ilyen ha jól tudom.)

nem feltétlenül kellenek külföldi piacok. a molnak amúgy van. a péksütis fornettinek is van. otp-nek van. ebből kettőnek minimum magyar állami tulajdonban kell lennie, mert nem lophatják el a komcsik a nép tulajdonát, de mindegy ez most.

elég ha a vállalkozás addig növekszik, amíg stabil pályán van, és hasznot állít elő, igényeket kielégít. és elégséges munkavállalót foglalkoztat

neoteny · http://word.blog.hu 2015.06.27. 01:05:39

@tesz-vesz:

Mi akadályoz meg abban hogy te és elvbarátaid kizárólag magyar termékeket és szolgáltatásokat vásároljanak? Mert ha az ár nem szempont, akkor bármit lehet(ne) magyar forrásból venni.

----

"nem feltétlenül kellenek külföldi piacok"

Igazad van: Észak-Korea is milyen jól megvan külföldi piacok nélkül. Kubának is csak azért kell exportálnia mert az élelmiszer-fogyasztásának 80%-át importból szerzi be. Venezuela meg exportálja az olajat orrba-szájba, mégsincs semmi haszna belőle: hiánygazdálkodás van az egész országban, habár minden roppant olcsó, csak épp' kapni nem lehet semmit a hivatalos árakon ...

"It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so." -- Mark Twain

neoteny · http://word.blog.hu 2015.06.27. 01:21:06

@tesz-vesz:

"magyar állami tulajdonban kell lennie, mert nem lophatják el a komcsik a nép tulajdonát"

Ez különösen bájos: komcsizol miközben "a nép tulajdonáról" értekezel. Ez olyan mintha a farkas panaszkodna hogy a bárányok nem akarnak részt venni a pacifista egyesület díszvacsoráján. :-))

egyetmondok 2015.06.28. 11:44:45

@zipe moha:
Mit kell azon megérteni, mit kéne azon megmagyarázni,hogy nincsen ?
Nincsen Zipe,ami nincsen,az nincsen.

megamind (törölt) 2015.06.28. 13:46:24

@egyetmondok: igaz is és ugyanakkor nem is - ez a dolog szubjekt. elég csak annyi, hogy nem állami tulajdonban működik egy g szereplő, és nem állami forrásokból. kollektív értelemben vegyes a paletta - és ez így van jól. a helyes törekvés az állami cuccos csökkentése... meg nem lehet szüntetni, de amit lehet, azt inkább a polgárok csinálják és ne az állam. erős polgári társadalomban bezony minimal az állami téma... a társadalom annál inkább sikeres, minél több polgára - g szereplője - autonóm...

2015.07.29. 03:36:19

@Furusina: "Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenntartsa saját uralmát!" Tolsztoj Leo 1902! beszoptuk!
Törvényszerűen mondhatjuk ki: hitvány idősebb nemzedékek mellett felnőtt ifjúság még hitványabb. Szabó Dezső 1921!
Nincs nekem a zsidókkal semmi bajom... csak a szemtelen és tisztességtelen emberekkel van bajom, akik között feltűnően sok a zsidó! Márai Sándor
"A kommunizmus tragédia, de az igazi ellenfél mindig a „nemzeti” jelmezbe öltöztetett képmutató kapzsi jobboldali." (Márai Sándor)
„Mi felakasztjuk a kis tolvajokat, a nagyokat kinevezzük politikai posztokra!” Mondta volt Esopus!
süti beállítások módosítása