1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.02.26. 20:19 HaFr

Erősítsük a passzív ellenállást a NER-rel szemben!

A magyar társadalom sosem élt a szabadság körülményei között. A kudarcunk és mai válságunk nem a szabadság kudarca, hanem azé a politikai-gazdasági osztályé, amelyik változó formában ugyan, de a társadalom alávetésében érdekelt. A baloldala a szabadsággal való manipuláció, a jobboldala a szabadság kivéreztetése révén. De egyaránt a rájuk szabott politikai-gazdasági hegemónián keresztül, amellyel ellenőrzi a társadalmat.

Ami utóbbi években folyik – és félreértés ne essék, a legutóbbi választások óta felgyorsult --, az a magyar társadalom tökéletes és hosszú időre szóló alávetésének kísérlete. Ezt szolgálja a politikai és az alkotmányos rendszer, a nyilvánosság és a bankrendszer centralizálása, a külpolitikánk, a közmunka, a tulajdonbiztonság aláásása, ezt szolgálja a korrupció és a nyílt, fitogtatott erkölcsi züllés. A konzervatív politikának ezzel szemben egyetlen célja van: az ember életének gazdagítása. Ennek magától értetődő feltétele az említett központosított politikai-gazdasági közeg feltörése, az uralom szétterítése a társadalomban, a szabadság és az autonómiák megerősítése. Eszközei az alkotmányosság, a fékek és ellensúlyok rendszere, az önkormányzatiság, az önsegélyezés, a piaci intézmények, a klubok, a egyházak, és az itt fel nem sorolt rengeteg civil kezdeményezés és intézmény, majd az ezekre épülő gyakorlatok és hagyományok. Nem lehet megállni a jogrendszernél, mert – látjuk a magyarországi liberalizmus kudarcából -- ez nem garanciája semminek. A szabadság kultúráját és intézményrendszerét a társadalomban és a közgondolkodásban mélyen kell beágyazni.

Az Orbán-rendszer eróziója gyorsulni látszik. Nem mindegy, milyen értékek és elvek kerülnek a helyébe, amikor összecsuklik. A passzív ellenállásnak -- amelynek seregnyi formája ismert -- a társadalom önértékelése és nevelődése kapcsán van számunkra a legnagyobb jelentősége. Ismerjük meg és próbáljuk ki a közös performanszokban azt az értékrendszert, amelytől a jobb világot várjuk. A passzív ellenállás emellett nyilván a NER legitimitásának tömeges megvonására és erkölcsi tartalékainak végleges kiürülésére is rávilágítana.

(Béndek Péternek, a Polgári Konzervatív Párt elnökének beszéde a budapesti Fővám téren február 28-án du. 4-kor. Mindenkit várunk!)

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr157223271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincs ingyen ebéd 2015.02.26. 22:10:08

Hát... nem lennék most Orbán helyében. A kép melyik országban készült?

Pali papa és a negyven rab ló 2015.02.27. 00:09:23

@HaFr:
Nemrég olvastam egy szösszenetet valamilyen tanulmányban. Ez a gondolat volt az alapja, most előkerestem neked.

""Búcsút kell mondanunk a monisztikus legitimitás-koncepcióknak, amelyek a legitimitást össztársadalmi konszenzushoz kötik, s ekként a legitimitás előfeltételeként valamely egységes világkép vagy ideológia szükségességét sugallják. A demokratikus legitimitást éppen a vélemények sokfélesége konstituálja.
A legitim módon együttlétező sokféleség legitimálja a politikai rendszert, amely viszont biztosítja e heterogenitás számára az igények és elvárások pluralitásának létjogosultságát.""

bontottcsirke 2015.02.27. 08:09:51

A képen látható ember kicsoda?

Toportyán Zsóti 2015.02.27. 08:40:06

Simicska nélkül lórépát sem ér a hazaáruló moszkovita putinpincsikutya és analfabéta tákmatyijai,ekkorát taknyolni még a maszop sem tudott mint ők Veszprémben...Zombikok sem növekedtek,amivel nem dicsekednek.

werecke 2015.02.27. 09:07:45

a maszop már indulni sem mer a saját neve alatt, ez a legnagyobb bukás ami pártot érhet...

Saga 2015.02.27. 09:34:44

A Bazári Majom ma belehúz. Szerintem Gazda Albert 1-es scenariója fog jönni. Fejjel a falnak alcímmel.

cink.hu/a-fidesz-vegnapjai-2-1687410045

eqlessootista 2015.02.27. 11:18:10

DEBRECENBŐL VISZEK magammal embereket autóval holnap du-ra.
Jelentkezzetek!!
:)

fvipera 2015.02.27. 11:53:32

2018-ra nem lesz olyan, hogy fidesz. alapvetően jogos felvetés, hogy már nem orbán bukásán kell dolgozni, hanem a jövőn.

zenonküp 2015.02.27. 12:13:51

A Ner elérte, hogy egy konzervatív és egy anarchista politikáról gondolkodó az esetek döntő részében egyet tud érteni.
Nem tudom mi lesz holnap és végképp nem, mi lesz holnapután.

Gondoljuk meg komolyan és alaposan milyen erkölcsi alapelveket viszünk át reménylett jövőnkbe, mi az ami hiányzott, mi az ami velünk együtt oly sok érték és ember bukását hozta magával.

Sokan mondhatják: most erre nincs idő, talán már el is késtünk.

Bízom abban, hogy gondolkodni mindíg van idő, gondolataink még ott is reményt nyújthatnak, mikor már minden elveszettnek látszik, ha mást nem akkor vígasztalást.

Őszintén remélem a pártelnök beszéde kiváló lesz, s magával ragadja hallgatósága eszét és érzelmeit.

Én bízom a jövőben, bízzék mindenki!

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.02.27. 13:11:59

@fvipera: Orbánnak vége van......de még sokat a tennivaló...nem szabad hátradőlni.

@zenonküp: Az egyenlőség és szabadság mindkét esetben (konzervativizmus és anrhizmus) igen nagy hangsúllyal szerepel....és ezek most elvészni látszanak....természetes, hogy egy platformra kerülünk. :) :)

P:S: Csak neked. Viva B. Durrutti! :)

Khonsu 2015.02.27. 13:49:23

@zenonküp: Mivel mindkét irányzat ugyanazon problémákra, logikailag hasonló úton keres megoldást, így nem csoda, hogy gyakorta találkoznak a nézeteink, sőt, akár a végeredmény is nagyon hasonló lehet. Legfeljebb más filozófiával magyarázzuk ugyanazt. :)

DrGehaeuse 2015.02.27. 15:22:08

@gacsiiiz:
Mégsem egerből hanem miskolcról indulok. Füzesabonytol együtt megyünk tovább. Tehát összesen még két embernek van hely. Akár miskolcról akár debrecenből még lehet csatlakozni!

DrGehaeuse 2015.02.27. 15:24:42

Online geek vagyok. Aki jönni akár bármikor jelezheti kommentben. Azonnal
tudok rereagálni.

eqlessootista 2015.02.27. 15:57:07

@DrGehaeuse: ott és akkor, ahogy megbeszéltük.
:)

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2015.03.01. 22:47:37

@zenonküp: Vessünk véget a spermatolvajlásnak! #geci #nőbűnözés #nőerőszak klou.tt/2cg82zjsf28e
süti beállítások módosítása