1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.12.10. 05:30 HaFr

Befolyásolja-e az USA kelet-európai politikáját a kínzások ügye?

Tegnap napvilágot látott a CIA kihallgatási gyakorlatáról készített szenátusi vizsgálat kivonatolt jelentése, amelyből bebizonyosodott, hogy az amerikaiak nem csak brutálisan kínoztak terrorizmussal gyanúsított külföldi állampolgárokat, de a kihallgatások eredményeit meg is hamisították, amire alapozva aztán, ugye, hibás külpolitikai stratégiát is követtek, ezért nehezen igazolható a kínzások gyakorlati haszna is. Az ügy -- azon túl, hogy felveti a korábbi adminisztráció felelősségét, amely rossz következtetéseket vont le 2001-ből, nem vizsgálta saját korábbi felelősségét az Al-Kaida felnövesztésével kapcsolatban, illetve hazug állításokkal vitt háborúba, és tartott benne amerikai katonákat, ölte le arabok tízezreit, köztük civileket, és forgatta fel a Közel-Keletet úgy, hogy békét nem teremtett, csak új háborúk magvait hintette el -- szóval az ügy rávilágít a Pax Americana roppant problematikusságára. Kiderült Washington és Jefferson államának szelektív szabadságértelmezése, az amerikai nemzetbiztonság vélt -- és gyakran cinikusan vagy inkompetensen szolgált -- érdekeinek előtérbe helyezése a szabadság hazai és globális intézményrendszerével szemben, azaz megtörtént a legrosszabb: megrendültek a nyugati civilizáció erkölcsi alapjai, amelyeket helyreállítani és hitelesen képviselni eztán -- félő -- maga a mission impossible.

A napjainkra érik be ifjabb Bush cinizmusa után az utóbbi száz év talán leggyengébb -- Coolidge-ot vagy Hoovert is alulmúló -- amerikai elnökének, Obamának a vetése, aki hagyta elszemtelenedni Putyint és megerősödni az Iszlám Államot, miközben odahaza on balance értékelhetetlen a teljesítménye. Ez az elnök ezzel az örökséggel próbálja most feltartóztatni a világ hidegháborúba fordulását a bürokratikus, korrupt EU-val és annak ostoba vezetőivel az oldalán, akik már éppen elégszer bizonyították, hogy a "reálpolitikájuk" nem szól másról, mint Erasmus becseréléséről az euróra. Az a tény, hogy a bizonytalanok számára egyre kevésbé védhető a nyugati civilizáció erkölcsi fölénye, ha védeni lehet, az már legföljebb csak az piacgazdaságának fölénye alapján megy (ami lássuk be, jelentős visszaesés), erősen megkérdőjelezi a mostani oroszellenes offenzíva legitimitását Kelet-Európában. A most megismert szenátusi jelentés finoman szólva nem fog segíteni az ügyön (és a magam részéről a fölösleges, taktikátlan nyilvánosságra hozatalában is a gyenge washingtoni vonalvezetést látom visszaköszönni). Ha egyszer Amerika és a Nyugat maga mögött hagyta az erkölcsi lényegét, akkor miért hinnék el nekik a bizonytalanok, hogy az valaha is nagyobb értéket képviselt, mint az orosz autokrácia által kínált világ, Horthy stb? Miért lenne a mostani több mint pőre nagyhatalmi játszma, amelyben a kis államok csak parasztok a sakktáblán, a vágyaik és az elkötelezettségeik pedig nem egyebek, mint puszta illúziók, amelyekben a csalódás az értékek egész tárházának újraértékelését hozhatja el új értékrenddel, történelemszemlélettel és politikai szövetségekkel?

A Nyugat ellenségei a világ minden pontján -- és ami nekünk a legrosszabb, Kelet-Európában is -- kíméletlenül ki fogják használni a helyzetet. Az olyan autokraták, mint Orbán, akiknek jól felfogott személyes érdekük Oroszországhoz közeledni, nem fognak késlekedni újabb eszközt látni a kínzásokban a közvéleményük Nyugat-ellenes hangolásában, amiben segíthet nekik az amerikai külpolitika (a szlovák nagykövetük esetében a magyar ügyvivőénél is világosabb) tapintatlanul beavatkozó, arrogáns nyilatkozatai. A magyar vezetésnek is -- nyilvánvalóan Putyinnal egyeztetett -- célja az amerikai külpolitika lejáratása, a konfliktusok élezése, miközben rendületlenül oldalaz Moszkva felé. Magam nem kétlem, hogy Magyarország az EU-ban marad, még ha Orbán távlati célja ennek éppen az ellenkezője is. Na de azt a politikai veszélyt és védekező harcot, amelyet a washingtoni, brüsszeli és berlini farkasvakság előidézhet még nálunk, miután hagyták az eseményeket így -- erkölcsi, politikai és gazdasági értelemben is -- kikerülni az ellenőrzésük alól, na azt nem kívánom magunknak.  

23 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr456971421

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ezt üzeni Andre Goodfriend a magyaroknak 2014.12.10. 21:25:17

Diplomáciai mentessége mögé bújva hazudozik, rágalmaz és mutogatja felfelé tartott középső ujját kifelé az USA budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. Kapjátok be, csicskák! A törvényeiteket meg feldughatjátok a s*ggetekbe a Bécsi Egyezménnyel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.10. 05:44:27

Az egyetlen megoldás: kilépni a NATO-ból. S erősíteni kell Putyin keresztény államával az együttműködést.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.10. 05:48:44

@maxval bircaman szerkesztő: na, nem késlekedtél hinteni megbízód semen-jét

kiazmarmegint 2014.12.10. 06:20:30

@HaFr: Ezzel az allitassal, hogy Obama mennyire gyenge
elnok, nem tudok mit kezdeni. A 2008-as valsagbol kilabalt az USA, es a munkanelkuliseg 6% alatt van.
Mindezt ugy erte el, hogy az inflacio kifejezetten alacsony.

A benzin olcsobb, mint ot eve barmikor, es ez az USA-ban nagyon fontos, mert mindenhova autoval kell menni.

15 millioval tobb embernek van egeszsegugyi biztositasa, mint Bush idejeben. A 2008-as valsaghoz vezeto hitelkihelyezesek ma nem lennenek lehetsegesek.

Ugyanennyire fontos, hogy az eu biztositok igen sok undorito gyakorlatat torvenyek kivul helyeztek, peldaul azt, hogy ha beteg leszel, torlik a biztositasi szerzodesed, vagy hogy azert ne mehess uj allasba, mert akkor uj biztosito is kellene, de a meglevo betegseged (preexisting condition) miatt az uj biztosito nem venne fel. A gyerekek, ha egyetemre jarnak, 26 eves korukig a szulokon keresztul kaphatnak biztositast. (Obama elott ez is alacsonyabb hatarnal vegzodott.)

Mindennek kovetkezteben az orvosi beavatkozasok ara kisebb mertekben emelkedett, mint tiz eve barmikor.

Bush eleg rendesen lenezte a tudomanyt, errol most szo sincs. Gyakran gunyt uzott abbol, ha valaki "tul okos" volt...Most me'g az okos gyerekek is almodhatnak arrol, hogy egyszer elnokok legyenek.

Kutatasra
(National Science Foundation, National Institutes of Health) van penz. Bush elnoksegenek nyolc evebol hatban mellette allt a torvenyhozas mindket haza, Obama eseteben csak ket evig volt igy.

Belpolitikailag megsem lehet azt mondani, hogy Bush tobbet ert volna el. (mit is ert el?) Bill Clinton idejen volt az internet bubble, Bush idejen az ingatlan bubble, most meg azt lehet erezni, hogy semmi sincs tulertekelve, tularazva, es ezert nem varhato a kozeljovoben ujabb osszeomlas.

Csak ossze kell hasonlitani azt a valaszt, amit Bush adott a Katrina nevu hurikkanra, es amit Obama adott a Sandy nevu, New Yorkot sujto szuperviharra. Eg es fold.

Az ketsegtelen, hogy Obama nem kezdett haborut, es ezzel tenyleg kilog me'g a demokrata elnokok sorabol is.

De 21 eve itt elve elmondhatom, hogy az orszagnak eleg alaposan elege van a haborukbol, az anyagi es az emberi aruk miatt is. Azt nem olyan konnyu elfelejteni, hogy az iraki haborura Paul Wolfowitz hadugyminiszter-helyettes azt mondta, talan hetekig fog tartani, de nem hiszi,hogy honapoking, es hogy onfinanszirozo lesz, mert annyi ott az olaj. Aztan mashogy alakult. A haboru emberi ara is szem elott van, peldaul a szembe-szomszedom szolgalt Irakban, es bar fizikailag nem serult meg, amugy elegge megbolondult.

Azt en persze ertem, hogy az ember nezopontjat az alakitja, hogy hol el, mit csinal, de az USA-ban elve, es ide nosulve (tehat letelepedve) en boldogan kiegyeznek abban, ha a kovetkezo elnok is csak annyira lenne gyenge, mint Obama.

Jo ejszakat, azaz jo reggelt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.10. 06:25:21

@kiazmarmegint: :) köszönöm, ezt megírom majd egy posztban

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.10. 07:01:55

@HaFr:

Neked ki a megbízód? A Norvégiai Köztársaság királya vagy Soros?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.10. 07:07:08

@maxval bircaman szerkesztő: Én több vasat tartok a tűzben. Te mennyit kapsz leütésenként?

Hidvégi Mihály 2014.12.10. 07:17:52

A rádióból a hátam mögött épp a közrádió által sugárzott Orbán-szöveg megy, nem találják azt a levelet az amerikaiak, amit a mi nagyszerű hivatalnokaink küldtek Amerikának. Micsoda slendrián népség, micsoda ügyintézés, Orbán ezeket már rég kirúgta volna.

Na, szóval lehet, hogy problematikus a kínzások stb nyilvánosságra kerülése, még jobb lett volna, ha a világ csendőrállama el sem követi azokat, de a nyilvánosságra kerülés még mindig az ország, a US erejét mutatja, erkölcsi értelemben is. Az, hogy nyilvánosságra kerül, azt mutatja, hogy működik a belső hatalomellenőrzés, van fék, van ellensúly. Mennyivel különb ez, még annak ellenére is, ami erkölcstelenség (kínzás, rossz válaszok emiatt) az ügy mögött meghúzódik, mint Orbán és Putyin ellenőrzetlen hatalma.

toportyánzsóti 2014.12.10. 08:23:35

Magyarhonban simán beteszik a bűnözők cellájába azt aki fegyverrel megvédte magát,csupa hatdiplomás bölcsészhallgató közé.

toportyánzsóti 2014.12.10. 08:25:16

@maxval bircaman szerkesztő: Tolvajállam az ahol4 rubelből 3-at ellopnak,nem pedig keresztény,kérődző.Alapfogalmaid sincsenek.

ParaZita2 2014.12.10. 08:32:59

@HaFr: Elolvastam, de most inkább lelkesületlenebb lettem. Semmi proaktivitás, mintha csak pavlovi reflex lenne ez az írás. Értelmét keresem, nem találom. Talán annyi csak a sugallata, nem is igen van üzenete, hogy OV veszélyes vizekre igyekszik evezni (reméljük, időben zátonyra futnak, s jobban örülnénk, ha, kedves Mr. HaFr. inkább arra koncentrálnál).
@kiazmarmegint: korrekt, és hasznos az ilyen komment.

Csak összehasonlításképpen jó volna tudni: vajon Magyarországon milyen titkosítások mögé rejtőznek a gyenge, gyáva "hatalmasságaink"?
Hol van itt 'vadkeleten' az erkölcsi erő a valós helyzetek nyílt és egyenes felvállalásához? Erről tessék írni és megoldást javasolni.
PROAKÍTIVITÁSt remélek, többet a mégoly remek és okos elemzésknél is. :)

Lexa56 2014.12.10. 08:52:23

Kívánjuk vagy nem, itt van. A feldobott kaka idővel visszahullik és foogyaszthatjuk. Legyne szó a saját gyártmányú ürülékről vagy a nagy Nyugat erkölcstelenségéről. Érdemes olvasgatni a próféták karcos kiszólásait.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.10. 09:13:28

@toportyánzsóti:

Időnként megesik, hogy az átállt ügynököt likvidálni kell. Ez háború, te is tudod.

Vajon hány napoig élne egy CIA-ügynök, aki átáll az Al-Kaidához...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.10. 10:03:37

@ParaZita2: Nem, ez nem annyira lelkesítő, ez a szomorú valóság, hangsúly mindkettőn, amit újra kell szőni a saját érdekünkben is.

ParaZita2 2014.12.10. 10:59:40

@HaFr: izgat az a kérdés, hogyan lehetne hozzájárulni, hogy a jelenlegi 'veszélyes vizekre evezés' minél hamarább zátonyra fusson? Kell a zendülés? Vagy kutatni kell a kapitányság kompromittálására alkalmas események/jellegzetességek
(pl. vadászatok, titkosítások, korrupciós bizonyítékok, elhallgatott gazdagodások, bűnözői kapcsolatok, stb, stb.) után?
-- No de hol vannak a kockázatvállaló, oknyomozó újságírók? Lehet, hogy azokat támogató -erkölcsileg magasztaló- írásokkal is lehetne még ösztönözni őket.

Adam Ant 2014.12.10. 11:08:26

" egyre kevésbé védhető a nyugati civilizáció erkölcsi fölénye ". Ha magát az eseményt tekintjük, hogy kínoztak terrorizmussal gyanúsított külföldi állampolgárokat, akkor azt lehet mondani, hogy ez igaz megállapítás, de ha azt nézzük, hogy kivizsgálták az ügyet, akkor látjuk, hogy a nyugati civilizáció erkölcsi fölénye abban áll, hogy kiderülnek a túlkapások és ennek hatására változik a rossz gyakorlat. Ebben rejlik a nyugati civilizáció ereje és erkölcsi fölénye ez pedig kívánatos lenne Magyarországon is, ahol még ha esetleg ki is derülnek túlkapások, a felelősök tíz esetből kilencben megússzák és marad a rossz gyakorlat. ( Vagy úgy változik meg a legfelsőbb szinten, hogy horribile dictu nem örökre eltávolítják, hanem megvédik, előléptetik és megjutalmazzák a felelőst )

toportyánzsóti 2014.12.10. 19:19:27

@maxval bircaman szerkesztő: Sok időd eszerint nincs hátra,rossz hátsót nyalsz nem jött be putinka blöffje,hetede sincs ma már gazdasági ereje az unióénak,nyolcadrangú lett szegényke.

Boross Bence 2014.12.10. 23:03:58

@Hidvégi Mihály: Így is van, Hruscsov XX. kongresszuson elmondott beszéde pedig a Szovjetunió erkölcsi fölényét mutatja. :)

Boross Bence 2014.12.10. 23:08:22

A nyugati civilizációnak - benne az USA-nak - katonai és technológiai fölénye van, de erkölcsi semmiképpen nincs a világ többi részével szemben. Ez a kis kínzásos sztori egy csepp az emberiség ellen elkövetett bűnök tengerében. Holnapra el is fogjuk felejteni.

igazi Ténytár 2014.12.17. 09:48:35

@maxval bircaman szerkesztő: Fantasztikus ötlet az éppen csődbe menő oroszokkal egyesülni a "hanyatló Nyugat helyett" ugye Birka? ;-)))

index.hu/gazdasag/2014/12/16/orosz_osszeomlas/

bircahang.blog.hu/2014/05/20/a_nyugat_bukasa_793
süti beállítások módosítása