1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.10.02. 08:56 HaFr

Megjegyzések egy Lánczi András-interjúhoz

Hadd szögezzem le az elején irónia nélkül, hogy pont annyira élvezetes Lánczi-interjúkat olvasni, mint Orbán-politikát átélni: mind a kettő szembemegy a szakmai prekoncepcióinkkal: olyan élmény, mint amit minden írástudó átél néha, ha a paradigmáit kihívás éri, és el kell döntenie, hogy meg akarja-e védeni őket, vagy megadja magát az esztétikum támadásának. Átéli ezt a politikai filozófiában az, aki a standard liberális tanmenetben, még ha olyan kiváló, valóban liberális tanárai vannak is, mint Ludassy Mária, Occam, Locke, Kant és Mill után elér Nietzschéhez, Carl Schmitthez, Leo Strauss-hoz vagy Voegelinhez. Megüti a szokatlan nyelv, a szokatlan értékrend, a szokatlan agresszió. Machiavelli és Hobbes szokatlan komolyan vétele. (Amelynek izgató hatásához hasonlót egyébként a baloldalon is megéltek különösen a francia és amerikai posztmarxizmus jelentkezésével, ez is a felvilágosodás-paradigma felülírását tűzte ki célul.) A filozófiai esztétikum egy más szintje. Átéli ezt az is, aki egyébként nem okvetlenül Rawls-iánus (aki a liberális építkezés mai paradigmája), hanem a felvilágosodás kritikusa, ha tetszik, konzervatív. Ahonnan ugyanis Lánczi is beszél, az nem egyszerűen felvilágosodás-kritika, hanem egy felvilágosodásellenes (re-akciós, ellen-forradalmi) politikai (cselekvési) terv. Az Orbáné: re-akciós cselekvési sor.

Lánczi számtalanszor hangsúlyozza az interjú során ilyen vagy olyan formában, hogy eljött a tabudöntés, az ideológiák és a politikai etika meghaladásának, a pragmatikus, az emberek tényleges (vagy generált) szükségleteire épülő politikai cselekvésnek az ideje, amelyhez viszont a hatalom felépítésén keresztül vezet az út. És ez lenne a valódi demokrácia. Az erős állam a romlott emberi természet gátja, ugyanakkor racionális vágybeteljesítő. 

Ugyanakkor azt is állítja, hogy egy nagy kísérletnek vagyunk az átélői (emlékezzünk, a szót a miniszterelnök is használta korábban), amelyben a leginkább jutalmazott vezetői tulajdonság a kreativitás, de amely szükségképpen nem garantál semmit. Mindössze az legitimálja, hogy a megelőző kísérlet kudarcos volt. Itt van Lánczival (az empatikus olvasatában is) az első problémám: ott, hogy a provincia szól belőle. A liberális demokráciák nevű kísérlet bukására semmiféle bizonyíték nem áll rendelkezésre Gyurcsány személyén kívül, aki kétségkívül inkompetens miniszterelnöknek bizonyult (legelőször is, mert nem tudta az ellenzéki vezért, Orbánt, a liberális demokrácia által biztosított hatalmánál fogva sem semlegesíteni). De ha körülnézünk a velünk együtt indult országok között, Nyugat-Európában, vagy Észak-Amerikában, a liberális közeg ugyan ugyan erős korrekciókra szorul (amelyekről eleget értekeztem már ezen a blogon), de a paradigma -- a félreértések elkerülése végett -- egyre erősödik a világban. Senki sem hiszi el, hogy Erdogan Törökországa, Putyin Oroszországa, nem beszélve a többi, még brutálisabb rezsimről, a gazdasági és társadalmi fejlődés kulturális paradigmája lehetne. Nem Európában, hanem általában, strukturálisan.

Rendkívül sajnálatos, hogy Lánczi nem csak szakmai hibákat vét az interjú során (a rousseau-i általános akarat nem a többség akarata, hanem olyan legjobb, legalkalmasabb akarat, amelynek éppen a dekódolásával van a probléma, és éppen ez teszi alkalmassá -- ha valaki rá hivatkozik -- a kontrollálatlan autokrácia kiépítésére), hanem amikor a sokat hangoztatott ideológiaellenességének aprópénzre váltására, vagyis a hatalom és a közjó közötti kölcsönös megfelelés bizonyítására volna szükség, akkor hirtelen fideszesen cinikussá és ignoránssá válik, sőt hogy-hogy nem, hova lyukad ki..? Nem fogja elhinni a kedves olvasó:

"– Nemzetállam-építés, de milyen áron ? Államosítás, a hatalmi fékek, ellensúlyok rendszerének kiiktatása. A modell Kína, Oroszország és Törökország....

– Mondott ő ilyet, hogy ezeket föl akarja számolni?

– Már fölszámolta.

– Miért számolta volna föl? A parlamenti kétharmados felhatalmazással élt. De az meg legitim. Nem lehet, hogy önnek a demokráciával van igazából problémája? Az, hogy egy demokrácia eljuthat oda, hogy ilyen hatalmat biztosít ? Akkor kérdezem én, mit kell csinálni egy kétharmaddal? Úgy kell viselkedni, minthogyha csak egyharmadom lenne?

– A miniszterelnök nem él a kétharmados felhatalmazással, hanem visszaél vele. Ez már közhely.

– Ez játék a szavakkal, a jelenlegi hatalmon kívüliek félelme.

-- A kormányfői akaratot korlátlanul lehet érvényesíteni?

– Ez a politika természete. Ez a hatalom természete.

– Ő bármit megtehet, de nem biztos, hogy egy jogállamban illik bármit megtennie.

– Illik? Ez egy új politikai kategória? Az önmérséklet és a sikeresség politikai kényszeréből a sikeresség erősebb parancs.

– Általában a nyugati és az amerikai eszmények tisztelete...

– Nincs egységes Nyugat. A Nyugat az áll Franciaországból, meg áll Svédországból. Áll Spanyolországból, meg áll Lengyelországból. Ezek nagyon sokféle utat járnak és nagyon sokféle jelzős szerkezettel lehet elmondani milyen országok is ezek. Magyarország a NATO tagja, az Európai Unió tagja, és ebből következően alkotmányos demokrácia.

– Érvényt lehet szerezni a miniszterelnökével szemben az ellenvéleménynek?

– Tudjuk, hogy mikor kinek a véleménye vált kormányzati döntéssé? Én nem tudom. Én nem vagyok Orbán Viktor hangszórója, nem vagyok jelen a politikai döntéseknél. Nézze, már csak azt nem kérdezte meg, hogy miért nem hozza létre a saját ellenzékét.

– Lehet, hogy létrehozza.

– Még az is lehet, hogy létrehozza. De legyünk konkrétak! Itt van a rezsicsökkentés.(...)"

Az egyébként nem túl acélos újságírótól teljesen legitim kérdés volt, hogy (átfogalmazom) mi a garanciája annak, hogy a létrehozott erős hatalom valóban a népet fogja szolgálni (mert a nyugati fejlődés és a politikai elszámoltathatóság okkal kitermelt hagyománya épp ezt teszi lehetővé, ha gyakran kimérikusan is). A becsületes válasz az lett volna: semmi. És vajon azért, mert ez egy kísérlet, és megengedhető benne a kudarc? Nem, hiszen a kísérletek mindig ellenőrzött körülmények között folynak, és fel lehet állítani a peremfeltételeiket. A becsületes válasz az lett volna Lánczitól, hogy nem azért, mert kísérlet, hanem azért, mert ez volt a cél. Az a helyzet, hogy amikor Lánczinak atyamesterei, Hobbes és Strauss filozófiáit kellene a gyakorlatban igazolni, akkor éppen nem tudná őket (a forrásait) megkülönböztetni -- egy Kövér Lászlóról alkotott korábbi metaforámhoz visszanyúlva -- egy bicskás tahótól.

Elfelejti, hogy a nyugati liberális demokráciák konzervatív, evolutív, kísérletező módon álltak elő: a polgárok (emberek) szükségleteit és vágyait tükrözve. Az kristályosodott ki bennük, hogy a hatalom erkölcsileg legjobban alátámasztható és leghatékonyabb menedzselése annak megosztása. Minden más ennél rosszabb eredményhez vezet a közjót illetően. (A magánjavakat illetően persze nem, ezt egyre többen tudják filozófiai képzettség nélkül is.) Amit Lánczi szeretne elérni -- egy újabb próbálkozást Carl Schmitt szellemében --, arra volt már elég precedens, köszönjük. A gondolat, finoman szólva, nem új. Kár a generális korrupciót úgy előadni mint unortodox megújulást.

Egy másik tévhit: hogy ez a hatalom működtetni képes az országot. Nem tudja. Ne tévesszük ezt össze azzal, hogy a hatalom működik (az általános meglepetés körülményei között, amely az agresszió teremtette önvédelmi dermedtségbe fordult át). Se gazdaságilag, se szociológiailag, se erkölcsileg nem látni a hasznát -- ellenkezőleg. Világosan kártékony.

Lánczi a demokráciának olyan meghatározását adja, amelyet Arisztotelész óta bírál a mainstream politikai gondolkodás, de nem csak bírál, hanem joggal bírál. Ez a manipulált többség és a Vezér közötti intimitás konstrukciója. Az intézmények, a checks and balances, az erkölcs, a törvény, és az átláthatóság kiselejtezése, a források elvonása a társadalomtól, a félelemkeltés, a manipuláció és a populizmus. Örüljünk, hogy most csak ennyi. Kétezer-ötszáz éves hibás paradigmát kaptunk a nyakunkba politológusi-filozófusi segédlettel, amit megköszönhetünk annak, hogy nem jártuk ki a polgárosodás iskoláját .. amiben szintén a hasonszőrű, korábbi autokraták akadályoztak meg. És a felkészületlen ellenzékünk, amely rendre betagozódott a rendszerbe, mint most, mert óriási többségben kényelmesebb volt neki eladni a lelkét, mint vigyázni a strázsán. Köszönjük meg egymásnak, hogy most Lánczi kollégával szólva a nyakunkban hordhatunk "egy baráti közösséget egy farokkal meghosszabbítva".

Végezetül hadd idézzem fel, hogy de Maistre szerint, aki a francia "események" utáni ellen-forradalom első prófétája volt, ha tetszik (a mai) Orbán és Lánczi ősapja, a társadalom talpköve nem a király, nem a miniszterelnök, hanem -- a hóhér. Kortársaink legnagyobb problémája lehet idővel, hogy aligha lesz már alkalmuk a mai világban felnőni a legnagyobb elődeikhez. És ettől kezdve az egész olyan komikus.

58 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr986752055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2014.10.02. 09:27:25

Szép kerek jakobinus gondolatok Lánczi úrtól. Észmegálló.

panelburzsuj 2014.10.02. 10:37:44

Lánczi képeken is látható elégedettséggel nyugtázta, hogy ez a magát újságírónak állító nőszemély még nálánál, Lánczinál is fogalamatlanabb, alkalmatlanabb és fölkészületlenebb abban a funkcióban, amiben tetszeleg.

A kétharmad "titka".

panelburzsuj 2014.10.02. 10:42:37

@panelburzsuj:
Ráolvasta az interjúalanyra a többszörösen csontig lerágott "ballib érvelőkártyáját" - aztán hebegett-habogott még valamit, amikor az interjúalany pontról pontra röhögve szétrugdalta az egész "érvrendszert".

(Vezetői összefoglalónkat olvasták.... :)

Mezőbándi 2014.10.02. 11:24:17

Nyilván mindenki mást és mást olvas ki egy hosszabb posztból, de számomra a legfontosabb gondolat (talán mert magam is ezt vallom :) ), hogy "nem jártuk ki a polgárosodás iskoláját". Nem lehet sikeresen exportálni/importálni rendszereket - demokráciát sem -, ha alapvetően hiányoznak a helyi alapfeltételek. Ha magától is kialakulna helyben, akkor kialakul. Ha nem alakulna, ki akkor importálva sem lesz életképes. A saját vagyonosodása során döntési felelősséget tanuló, a saját érdekeit artikulálni képes, ennek az artikulálásnak szükségességét felismerő társadalmi rétegre (polgárságra, középosztályra) van szükség. Olyan rendszerünk van, amilyet a népünk kitermelt magából.

nevetőharmadik 2014.10.02. 11:29:30

@panelburzsuj: Interjú egy kannibállal:

"- Ön emberi húst eszik. Nem rossz ez?
- Miért lenne rossz?"

Kb. ez volt az érzésem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.02. 11:36:51

nem túl acélos újságíró?

Konkrétan megette az interjúalany.

panelburzsuj 2014.10.02. 12:04:03

@doggfather: @nevetőharmadik:
Lehet, hogy nem ismeritek???

Az Uj Bárány riportere felkereste Ordast.
Interjút kér. Én leközlöm. Olvasd.
- Igaz volna ama vád,
hogy ön orvul elfogyasztott egy egész nyers nagymamát?
- Egy nagymamát? Egy grammot se!
Ez az egész csak Grimm-mese!
- Hogy Piroskát Ön falta fel, talán az is hamis vád?
Nem hagyott meg belôle mást, csak egy fél pár harisnyát!
- Hogy én ôt ruhástul? Mit ki nem eszeltek!
Én még az almát is hámozva eszem meg.
- Furcsa, hogy a kunyhóban, hol megevôdtek mindketten,
mégis piros farkasnyálnyom díszeleg a parketten.
- Az úgy történt, hogy ôk aznap meghívtak a viskóba.
Nagyon finom uzsonna volt, szamóca és piskóta,
s mivelhogy én evés közben állandóan vicsorgok,
a vérveres szamócalé a pofámból kicsorgott.
- Én úgy tudtam, Önnél szabály,
hogy csak friss húsárut zabál.
- Kacsa! Füvet rágok lomhán legelészve,
zsengét, hogy a gyenge gyomrom megeméssze.
- És meddig lesz Önnél a juhhús is tiltva?
- Eddig! De errôl már nem írhatsz, te birka!

nevetőharmadik 2014.10.02. 12:58:43

@panelburzsuj: Óóó Romhányi mester! De, így már beugrott, de vagy 15 éve nem volt kezemben a Szamárfül :)

Bús Endre 2014.10.02. 17:25:49

@Mezőbándi: Igen, sajnos így van. Leírta már Szűcs Jenő, elég régen.

ingyenebed 2014.10.02. 17:40:00

azt kellett volna megkérdezni tőle, hogy az emberek akarták-e a dohánykoncessziót, meg a stadionokat, meg hogy a szigyártók 170 millás kégliket lophassanak össze.

meg hogy mit ért szabadság alatt?
fentieket esetleg?

egyébként valóban egy kísérlet.
eldől benne pl, hogy a lánczikat felakasztjuk-e a végén.

profilo 2014.10.02. 18:28:25

@ingyenebed:

Ó,az emberek sok mindent nem akartak az elmúlt 25 év alatt és mégis,ugye...

Már szavazatukkal változtani sem akarnak,nemhogy akasztgatni.

toportyánzsóti 2014.10.02. 18:57:19

Lánczi az a szerencsétlen barom aki teleaggatta a sikkasztó cusi képével az országot?!Hogy van bőr a képén ezek után emberek közé menni?Ritka alja ember az ilyen és a fajtájánál soha nem ez a legalja,mindig van lejjebb.

$pi$ 2014.10.02. 20:19:56

"Ő bármit megtehet, de nem biztos, hogy egy jogállamban illik bármit megtennie."

Ez a legjobb, ezt érdemes kiemelni.

Szóval a kérdező abból indul ki, hogy a kormányfő bármit megtehet (ez persze nem igaz, de mindegy), viszont bizonyos dolgokat nem tehet meg mégsem, mert "nem illik". Vagyis azt álítja, hogy a jogállamiságot vessük el, ne a jogszabályok határozzák meg azt, hogy mit tehet a miniszterelnök, hanem az illemszabályok. Ez baromi vicces.

Az viszont még viccesebb, hogy a szövegével implikálja, hogy Orbán előtt a többi miniszterelnök nem viselkedett illetlenül, Orbán számolta fel a fékek és ellenslyok rendszerét.

Akkor tehát illő dolog volt "nem csinálni semmit", illő dolog volt "hazudni reggel, délben meg este", illő dolog volt "trükkök százaival" meghamisítani a költségvetést, illő dolog volt a választások során eltitkolni, hogy "mire készülnek" (ez utóbbi a kedvencem, ez csúcs-demokrata) és nyilván illő dolog volt maszkos rendőrökkel a tömegbe lövetni.

A legillőbb nyilván az volt, amikor a választási vita során Gyurcsány hazugsággal vádolta Orbánt, amiért azt állította, hogy az MSZP megszorításokra készül miközben súlyos megszorításcsomagot készítettek épp elő úgy, hogy "nehogy valaki megtudja mire készülnek".

Itt a a baj azzal, amikor a törvények helyett valami szubjektív "illemtan" alapján ítélünk meg egy kormányt: a mi kutyánk kölykének mindent elnézünk, a másik meg bármit tesz az nem felel meg a mi illemünknek.

ParaZita2 2014.10.02. 21:18:12

szerencsés vagyok, mert: ki az a lánczi?

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.10.02. 21:25:42

Én értem, hogy téged zavarnak Lánzi gondolatai.
Azt is értem miért.
Konkrétan kb azért mert nem azt gondolja a világról amit te.

Viszont szinte bizonyos vagyok abban, hogy Lánczi toleránsabb a te gondolatvilágoddal, demokráciafelfogásoddal szemben, mint te az övével.

Ez egyébként egy kortünete is a balliberális értelmiségnek.
Azt hiszik, azt hiszitek, hogy csak az a jó, és pont úgy, ahogyan azt ti gondoljátok a világról.

És azért árvultatok el, mert az eddigi vezetőkről kiderült hogy semmi közük az általatok képviselt ideákhoz, és nemhogy potens alternatíva nincs, de még olyan se, aki képes elhitetni veletek azt, hogy egyetért a szabadságról, demokráciáról, hatalomról alkotott gondolatvilágotokkal.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.02. 21:32:26

@Trompf: Nem tudom, miről beszélsz. Én leírtam egy szöveget, ami túlnyomórészt érvelt, nem nagyon volt benne indulat, te meg idejössz rettentő unalmasan balliberálisozni -- ez tiszteletlen és olcsó. A szerzőjét minősíti.

panelburzsuj 2014.10.02. 21:39:10

@HaFr:
Még mindig nem tudom eldönteni, hogy jóhiszeműség vagy bárgyúság-e részedről, amikor nekiállsz reklámklipeknek, hirdetőoszlopoknak és óriásplakátoknak prédikálni.

Jolka40 2014.10.02. 21:42:31

Azoknak van igaza, akik többen vannak. Vagy mégse?

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2014.10.02. 23:48:58

"az emberek tényleges szükségleteire épülő politikai cselekvésnek az ideje", ez és a Lánczi interjú további részletei rimmelni látszanak azzal a nekem Tölgyessy Pltertől ismerős megállapítással, hogy az orbánizmust jakobinus demokrácia felfogás jellemzi.

Sem a logikai bukfencek, sem a történelmi tapasztalatok nem túl kedvezőek...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.03. 00:50:31

Jól van megírva - de minek? Nem fölösleges poszt ez? A 2009-es kötcsei beszéd megvolt? Az világosan kijelöli Lánczi helyét is. Kezeld a helyén.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.03. 06:33:39

@Holger Hartland: ..és akkor? Hallgassunk róla? Bízzunk mindenki memóriájára, melyik átlagosan két napig él?

toportyánzsóti 2014.10.03. 06:36:06

@HaFr: " a társadalom talpköve nem a király, nem a miniszterelnök, hanem -- a hóhér."Csak megvilágosodtam.Zseni vagy.

toportyánzsóti 2014.10.03. 06:39:01

@Trompf: Élő istenetekről kiderült hogy csak 1 hazaáruló puccsista putinpincsikutya és ezt ő maga mondta.

ruszt 2014.10.03. 09:06:01

Jó elemzés, de minek? Láncziról mindenki tudja, hogy abszolút elfogult, Csuhajról meg mindenki tudja, hogy kesztyűs kézzel bánik fideszesekkel. Hogy ezek után a Népszabadság miért közöl interjút Lánczival? Nos, erről Murányit kellene megkérdezni.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.03. 10:55:54

@HaFr: Pontosítok: úgy kezeled Lánczit, mintha ő autonóm gondolkodó lenne, és úgy vitatkozol a gondolataival, mintha ezek önmagukban is megálló, megvitatásra érdemes gondolatok lennének.

A NER ilyesminek a létezését nem ismeri el. A NER-ben a "politikai gondolkodó" deklaráltan a rendszer szolgája (valószínűleg büszke is rá), és nem a gondolatai alapján méretik meg, hanem a rendszer teljesítménye alapján, a rendszerrel együtt.

Lánczi elfogadta a rendszer jól fizetett, hivatásos ideológusának szerepét, és ezzel azt is, hogy az ő gondolatai már nem önmagukban, gondolatként állnak vagy buknak meg, nem akadémikus vitákban dől el az értékük, hanem a szavazófülkékben a párt sorsával együtt. Itt úgy viszonyulsz hozzá, mint egyik filozófus a másikhoz, pedig az ő szempontjából a gondolatoknál vagy a te érveidnél többet számítanak akár a rezsicsökkentésért hálás vagy a közmunkával presszionált emberek szavazatai.

Alkalmasint gondoljuk ezt majd tovább.

Zak 2014.10.03. 19:13:52

@$pi$: szerintem ezt csak te látod bele, abból kiindulva, hogyha ő valaki jobboldalitól kérdez kényes kérdéseket, akkor biztos baloldali. A probléma ott van, hogy jobb- és baloldalra osztod az embereket és nem arra, hogy vagyunk mi, és ők.
Az illő és nem illő dolgokról meg annyit, hogy vannak olyan országok is, ahol alkotmányra sincs szükség, mert senki nem lép túl olyan határokat, amiket Orbán lépten-nyomon. Ezt jelentené az "illő", ami az interúalany véleményével ellentétben egyáltalán nem új politikai fogalom.
Gyurcsányt meg már elküldtük, megkapta a büntijét, tőlem mehet a mostani bagázs is

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2014.10.03. 22:04:04

@Holger Hartland: nagyon pontos diagnózis. kezd érdekelni, hogy mi a franc is történt 2009-ben Kötcsén

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.03. 22:11:53

@Holger Hartland: AZt gondolom, ez a helyes viszonyulás.. nem akarnék a NER szabályai szerint játszani.. ha ő úgy véli majd, hogy a NER-rel együtt ő is bukik, az az ő dolga

panelburzsuj 2014.10.03. 22:23:01

@HaFr:
Rokonságot vélek felfedezni a Lánczi indítékai és az ide (is) kommentálók indítékai közt.

És úgy gondolom, hogy ha a feltételezésem jogos, és azonos tőről fakadnak, akkor a "kezelésük" elvei se nagyon térhetnek el.

Saját zsargonomban: Lánczi csak egy extrém vastagra hízott hirdetőoszlop.

Vagy túljátszott reklámspot.

Késes Szent Alia 2014.10.05. 13:51:48

@Holger Hartland: Lánczi elemzésén keresztül ennél messzebbre is eljuthatunk. Nála (és más orbánistáknál is, pl. G.Fodornál) azt látom, amit a poszt "a szokatlan értékrend, a szokatlan agresszió" izgalmának ír le. Egy lényegében erotikus vonzódást a hatalom férfiasságához, ájult csodálatot és maszkulin önkiteljesedést, ami annak köszönhető, hogy (elnézést) keményebben áll a farkuk és jobban pezseg a vérük az orbánizmusra, mint másra.
Messze nem csak annyi, hogy meg vannak fizetve és megmenekültek a versenyszférától, az nem járna ilyen mélyen azonosuló rajongással.

Ez mindegy is lenne, ha a hatás megállna néhány ideológusnál, de nem így van, hanem kiterjed a választókra is. És így kénytelen foglalkozni vele minden olyan ellenzéki párt, amely valóban győzni akar Orbán ellen (ha van ilyen), mert választ kell adniuk arra, hogy mit kezdenek a hatalom erotikus töltetével, hogyan akarják megfosztani Orbánt a Vezető maszkulin imidzsétől, vagy magukat ilyesmivel felruházni.

Pillanatnyilag az ellenzék egy köcsög vonzerejét képes megjeleníteni, legnagyobb reményüket pedig abba vetik, hogy majd egy gazdasági összeomlás kiheréli a hatalmat...

láplidérc 2014.10.05. 13:57:40

@Alkibiadesz: Ha mindez egy nagyformátumú_államférfi_szájából hangzik el, akkor még nem is lenne vészes annyira, de szélkakas Viktortól olvasni ezt... tragikus. A minden más néptől különbözőek és egyedien egyediek vagyunk rész különösen fincsi.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.05. 20:34:17

@HaFr: Ha tudatosan hagyod figyelmen kívül Kötcsét és ami belőle következik, az más. De tudnod kell, hogy a filozófiai/szakmai viták ebben a rendszerben zárójelbe vannak téve. Tudatosan bemehetsz vitatkozni a zárójelek közé, csak tudd, hogy akkor éppen, amikor így vitatkozol, hol vagy. Zárójelben. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.05. 20:39:04

@Késes Szent Alia: Ez már spekuláció. Pszichoanalízis, de annak is elég bizonytalan. :) LA és GFG elég olyan dolgot mondanak, amiből ennél nagyobb biztonsággal is levezethető ez-az. Például egyre nyíltabban vállalják fel a populizmust (persze nem azzal a pejoratív tartalommal, amellyel ez a szó eddig használatban volt). S ezzel nincsenek egyedül a világban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.05. 20:41:06

@Késes Szent Alia: "Pillanatnyilag az ellenzék egy köcsög vonzerejét képes megjeleníteni, legnagyobb reményüket pedig abba vetik, hogy majd egy gazdasági összeomlás kiheréli a hatalmat... "

:)

Késes Szent Alia 2014.10.06. 11:56:43

@Holger Hartland: Olvasol te GFG-t, mondjuk a szabadversét a vezér Férfiasságához? :)

"Van egy ambíció, ágaskodik, áll mint a cövek (...) az emberi természetben a legelső és legfőbb törvény az, hogy a megmentést igénylők azt fogadják el vezérül, aki meg tudja menteni őket (...) és csak benne reménykednek, a Férfiasságban, mert a magabiztosság és a thymos élteti, amely éppúgy magában foglalhatja a jogos felháborodást a gonosz ellen, ahogy maga is válhat nemes és széttörő haraggá, és ezért van benne valami nyugtalanító (...) Aki erre képes, azt a politika nyelvén úgy hívják: az első ember."

Lánczi nem ilyen alávetettséggel fejezi ki a hatalom maszkulin agresszivitását, de ő is azt dicsőíti, hogy "többé nem a jog, hanem valódi politikai küzdelmek döntik el, kié a hatalom."

Az meg végképp nem spekuláció, hogy amikor a hatalom intézményi legitimitása hiányzik, például forradalmi kormányoknál - a mi fülkeforradalmunknál is, hiszen a NER leszámolt a köztársasággal - a legitimitásnak más forrást kell találni, az pedig jellemzően a vezér karizmatikus személyisége szokott lenni (mert rajta keresztül állítólag közvetlenül nyilvánul meg a népakarat).

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.06. 12:23:46

@Késes Szent Alia: Olvastam, és poénszinten persze, hogy megáll a dolog, de komolyabban is? GFG szeret lírázni, de ami spekulációmentesen levonható ezekből a szövegekből (és Kötcséből), az az intellektuális viták (és azok szabályainak) zárójelbe tétele. Spekulatív következtetésként adódhat az is, hogy Lánczi és GFG egy számukra kudarcos területet hagynak maguk mögött (és az ő felfogásukban: alatt) ilyenképpen. A legitimáció pedig megvan a bő kétmillió szavazattal. Népakarat és demokrácia, sajátos felfogásban. HaFr és mások is megírták, hogy mi vele a baj, de jelenleg éppen ez a fajta érvelés van zárójelbe téve.

Alkibiadesz 2014.10.06. 14:37:21

@Holger Hartland:
Lánczi és GFG zárójelbe teszik a politikai filozófiát. Példáúl azt a fajta gondolkodást, amit Kis János is űz.
Ha tehát újra ki akarjuk nyitni a zárójeleket, vagyis újra értelmet akarunk adni a politika etikai vizsgálatának és bírálatának, akkor előbb a saját területükön, vagyis a hatalomtechnika területén kell legyőznünk az illiberálisokat.

Ez eddig világos!

Mindebből azonban az a kérdés is következik, hogy hogyan győzhető le ez a pszichopata rendszer. (Azért mondom hogy pszichopata a rendszer, mert a csáberő és a gátlások teljes hiánya egyszerre jellemzi.)
Hogyan ismerhetjük fel, semlegesíthetjük, csalhatjuk tőrbe a pszichopatákat?
A saját módszereikkel? Nekünk is gátlástalan csábítóvá kell válnunk?

A zárójelek tehát már azt megelőzően kinyílnak, hogy politikai győzelmet arattunk volna.

A pszichopata rendszer kiépülése tehát nem tett érvénytelenné a politikai filozófiát, csak megváltoztatja annak kérdésfeltevéseit.

Alkibiadesz 2014.10.06. 15:13:35

@Késes Szent Alia:

Ha esetleg bővebben érdekel ez a téma, akkor ajánlom figyelmedbe az utolsó részét ennek a könyvnek:
dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/181839/Racz_Ertekezes-t.pdf?sequence=5&isAllowed=y

Késes Szent Alia 2014.10.06. 15:20:51

@Holger Hartland: A NER legitimációját a NER ideológiájában nem a szavazatok relatív többsége adja. Ez a jogi legitimáció lenne, és a parlamentáris demokrácia rendszere szerinti kormányzásra jogosítana. Nem fülkeforradalomra. A NER ezen túlmegy, és spirituális (vagy minek nevezzem) legitimációt tulajdonít magának azáltal, hogy a zemberek akaratát közvetlenül érzékeli.

A zemberek nem lehet csak a kétmillió választó, az ehhez kevés lenne. A többi nyolcmillió (mínusz hazaárulók) szavát pedig csak a karizmatikus vezető által hallhatja meg a NER, illetve amikor billeg a legitimitás, akkor az olyan események segítségével, mint a Békemenet, meg a Nemzeti Konzultáció, amíg még szükségük volt ilyesmire az első ciklusban.
Ez a közvetlen kapcsolat adja az ő felhatalmazásukat, amivel bármit megtehetnek, és nem kell a parlamentáris rendszeren belül maradniuk. Ennek szerintem kifejezetten karizmatikus-erotikus töltete van.

Na mindegy, ezt leginkább azért írtam, mert az ellenzéknek kéne legyen válasza erre a spirituális varázslásra.

Késes Szent Alia 2014.10.06. 15:21:45

@Alkibiadesz: Ismerős, mintha már láttam volna. Megnézem, köszönöm.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.06. 18:20:55

@Késes Szent Alia: Zavaros kérdés, mert simán rámondhatjuk, hogy "legális, de illegitim", de akkor kb. senkinek és semminek nincs Magyarországon legitimációja. (Szerintem kb. ez a helyzet: egy illegitim ország lettünk! :)) Jogi és politikai értelemben viszont bőven elég a relatív többség, és csendben hozzá lehet adni sok tekintetben a Jobbik szavazóit, akiknek szintúgy nincs ellenükre némi bankszívatás, rezsicsökkentés, közmunkás-fenyítés, keleti nyitás, nyugatellenesség, illiberalizmus és hasonlók. Tulajdonképpen egész demokratikus. :) Nem véletlenül óvtak már ókori szerzők is a demokráciától, korabeli tapasztalatok alapján - de ez már a bloggazda asztala...

vigyüktúlzásbaadolgokat 2014.10.06. 18:55:56

@Késes Szent Alia: "Egy lényegében erotikus vonzódást a hatalom férfiasságához, ájult csodálatot és maszkulin önkiteljesedést, ..."

Jól leírtad a Fidesz-pártkatonákat! :) Mi a helyzet a nőkkel?
A fő fideszesek kollégiumban ismerkedtek meg, a jogi kar és a töri szak egyes bölcsészeteken ma is ontja az utánpótlásukat. Talán egyes vidéki fiúk a nagyvárosban nem találják a helyüket (lelkileg)?
Vidéki alatt nem a falusiakat értem, hanem akiknek a családja a vidéki kistelepüléseken tanár meg hivatalnok, de a nagyvárosban műveletlennek meg maradinak számít.

vigyüktúlzásbaadolgokat 2014.10.06. 19:31:34

@Alkibiadesz: Talán töri szakra jársz? :)

"A magyar nemesi udvarházak szaftos mondásaival éppúgy nem lehet megélni a nemzetek piacán, mint ahogy nem lehet házi szőttes ingben a redoute-bálban megjelenni egy dámának. Itt pedig újra az a furcsaság, hogy a reszegepiskolti zsidó kocsmáros fia rögtön képes helyet foglalni a nemzetközi úri társaságban, ahol a piskolti magyar földbirtokos fia elmaradt és ügyetlen ember."
(Móricz Zsigmond: Kivilágos kivirradtig)

Véleményem szerint a mai magyar jobboldaliság megreked az "ezeréves Magyarország"-ideológia szintjén, és az vár rá, mint a piskolti előkelőség fiára. Dzsentri, aki zsidókat gyilkol ...

Alkibiadesz 2014.10.06. 19:41:24

@vigyüktúlzásbaadolgokat:
Akkor az a kérdés, hogy mi a viszonya a Láncz interjúból kikandikáló politika koncepciónak az "ezeréves Magyarország" ideológiájához.

Köszönő se.

Talán azért, mert a magyar politikai hagyományokból a mostani rendszer tökéletes antitézise is levezethető.
Csak hát ezt a nem-vidéki, ergo automatikusan nagyon trendi nagyvárosban nem nagyon tudják. :)

vigyüktúlzásbaadolgokat 2014.10.06. 22:45:36

@Alkibiadesz: "mert a magyar politikai hagyományokból a mostani rendszer tökéletes antitézise is levezethető."

Az "ezeréves Magyarország"-ot ünnepelte az ország a Milleniumkor, ami negyedszázad múlva meg is szűnt addigi formájában. A feltámasztására tett kísérletek a második világháború egymillió áldozatáig vezettek. Ha ez a hagyomány szerinted folytatandó, akkor ahhoz elég erős érvek kellenének.

egyetmondok 2014.10.07. 07:43:11

@vigyüktúlzásbaadolgokat:
Ha szabad,akkor én pontosítok Alkibiadesz mondatán,úgy, hogy a magyar alkotmányos hagyományból levezethető a mai államhatalmi rendszer valóban hibátlan antitézise.

Az talán pontatlan,ha azt mondjuk,hogy a magyar politikai hagyományból ez levezethető,mert abban igazad van, hogy az,a politikai hagyomány bizony teli van egészen szörnyű praxisokkal.

Andráska8 2014.10.07. 19:24:15

Közjó?
Ez ismeretlen fogalom a maffia-államban. A végtörlesztésnél mutatkozott meg először, hogy csak ők számítanak, senki más. Orbán a legutolsó MB-hármas faluban egymilliárdos stadiont épít az egyik maffiatagnak. Na hogy ki fog oda jegyet venni? az nem kérdés: senki.
Ez a közjó náluk.

vigyüktúlzásbaadolgokat 2014.10.07. 20:13:30

@egyetmondok: "hogy a magyar alkotmányos hagyományból levezethető a mai államhatalmi rendszer valóban hibátlan antitézise."

Nem vagyok történész, de szerintem a "történelmi alkotmány" és a Fidesz alaptörvénye között semmi különbség nincs, illetve annyi, hogy a nemeseket ki kell cserélni fideszesekre. A fideszesek a nemzet tagjai, a fideszeseké a vagyon, a föld, pont mint Werbőczynél, csak ott a nemesek alkották a "politikai nemzetet".

egyetmondok 2014.10.07. 20:49:07

@vigyüktúlzásbaadolgokat:
Értelek,ez népszerű álláspont. (Ám igen felületes,már bocs.)

Ne feledjük, hogy a felvilágosodás előtt minden európai nemzet a rendi,nemesi nemzet volt,nem csak a magyar.

A történelmi magyar alkotmányosság rendi,nemesi alkotmányosság,ám ezzel "semmi baj",ez nem más a nyugati nemzeteknél se,a különbség persze annyi - és ez nem elhanyagolható -,hogy itt (és nem csak itt, általában Közép-Kelet Európa nemzeteinél)ez eltartott szinte egészen a 20.század közepéig,olyan okokból,amelyek sokszor,többnyire nem is felróhatók maguknak "a népeknek".

Werbőczyt illetően (vagy ahogyan Ady használta: Werböczi,ma se tudom,melyik a helyes) egyetértünk: vele alkotmányos romlás kezdődik,de ettől még érdemes látnunk, hogy - bármely komoly alkotmányos,közjogi gondja,problémája ellenére - a dualista magyar állam történelmi alkotmányossága milyen üdítő jelenség volt,ha összehasonlítjuk a Horthy-rendszer "alkotmányosságával".

Mondjuk,hogy a Werbőczy előtti magyar rendi,nemesi alkotmányosságból levezethető egy modern,mai alkotmányosság. Igen,ez így valószínűleg pontosabb,és persze baj,hogy több,mint ötszáz évvel ezelőtti világról beszélünk...,de ettől még igaz, hogy egészen a 16.század elejéig a magyar alkotmányos fejlődés nem maradt el jelentősen a többi nyugati nemzetétől. Kissé igen,de jelentős mértékben nem.

S a modern nyugati alkotmányosságok a rendi,nemesi,hűbéri világok alkotmányosságaiból nőttek ki (nem pedig a polgári átalakulások,ritkán forradalmak termékei).

vigyüktúlzásbaadolgokat 2014.10.07. 23:46:55

@egyetmondok: "S a modern nyugati alkotmányosságok a rendi,nemesi,hűbéri világok alkotmányosságaiból nőttek ki (nem pedig a polgári átalakulások,ritkán forradalmak termékei)."

A francia kivétel, ami erősíti a szabályt. :) Nekem amúgy semmi bajom a Werbőczyével, mert a maga korában biztos jó volt az is (kivéve talán a röghözkötést). Nekem azzal van bajom, hogy a Nemzeti Hitvallás középkori szinten áll, csak annál sokkal silányabb (mert anakronisztikus, messze elmarad a kor követelményeitől).

Alkibiadesz 2014.10.14. 15:48:48

@vigyüktúlzásbaadolgokat:

A ner nem anakronisztikus, hanem modernitásellenes.
Márpedig a modernitásellenesség echte modern/posztmodern jelenség.

Épp az a baj, hogy a dogmatikus modernizmus talaján állva semmit se kezdhetünk vele.

Alkibiadesz 2014.10.14. 15:49:21

@vigyüktúlzásbaadolgokat:
A ner nem anakronisztikus, hanem modernitásellenes.
Márpedig a modernitásellenesség echte modern/posztmodern jelenség.

Épp az a baj, hogy a dogmatikus modernizmus talaján állva semmit se kezdhetünk vele.
süti beállítások módosítása