1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.09.05. 09:41 HaFr

Rétvárinak cromwell-lel és Petrivel

R.B.:

"A német statisztikai hivatal nemzetközi migráció éves alakulásával kapcsolatos adataiból egyértelműen látszik, a 2010-es kormányváltás óta dinamikusan nő a Németországból hazatérők száma. 2010-ben 20 ezer, 2011-ben 24 ezer, 2012-ben 27 ezer, 2013-ban pedig már 34 ezer magyar tért vissza Németországból."

Cromwell (cromwell) kommentelő reakciója a Mandiról, aki megtakarította nekem, hogy máshol kelljen utánanéznem az intuíciónkkal annyira ellenkező KDNP-s (Keresztény Demokrata Néppárti) nyilatkozatnak, amelyből természetesen kimaradt, hogy mennyi volt mindeközben a Németországba beköltözők száma:

"A kormányzati jelentésben a Destatis korábbi adatait megerősítve az áll, hogy Magyarországról 54 827 fő költözött Németországba 2012-ben, ami csaknem 13 ezres, 31 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi 41 980-hoz képest. A Németországból Magyarországra költözők száma 28 619 volt, a mérleg így 26 208 fős bevándorlási többletet jelez 2012-ben, az egy évvel korábbi 16 980 után.

Megint rekordot döntött a kitelepülés 58 993 fővel 2013-ban." 

Petri György pedig megkímél attól, hogy sokkal sutábban írjam le magunkat, a rétvárihazugságainkat, a világunkat, a négyezredik utolsó cseppet, amelynek már rég be kellett volna tölteni a poharunkat. De a hazugság pohara Magyarországon feneketlen.

 

Kizsarolt
nevetséges életünket
a szégyennel szomszédos életünket
a De profundist tócsányi mélyből
barátság visszájára fordulását
a pimaszul kész szöveget az áruláshoz
a senki földjét hitetlenség és értelem közt
az estéket teli palack és üres palack közt
ha mindezt megrövidíteni nincs mód
ha önkezünk ily menekvésre gyáva
ha a gázszagtól felfordul a gyomrunk
ha a tetszelgő vágy egy antik kádra
ha az elvtelen remény
ravasz kecsegtetés
ismerős test közelsége emléke
tán a mezítelen kiváncsiság
mely az ész makacs
sóvárgása a tény után
megújra korrumpálja a kétségbeesést
ha az esendő idetartozás
alváshoz ébredéshez szívveréshez
ha a hétköznap türelme ismét
enyhíti a tragikus eltökélést
mely ha felnövekedhet nem érti többé
a közemberi érzést
mely harag és kimagyarázás összegeződése
meglódulás és megtorpanás elegye
ha el nem jöhet a pillanat
felizzása
melyben elhamvad a holnap jövőhét
ha szemhatárnyi világunk felett
nem vet fehér lángot a tűzitélet

akkor a harc
akkor a tapodtat se
akkor a hátrálás lépésenként
de soha az önámító visszacsúszás
soha az elmosódás
a hallgatás és
a hallgatólagos tudomásulvétel között
tehetetlenség és belenyugvás között
akkor a csendünk
el nem fordult tekintet
akkor jelenlétünk

és döntsék el
mit tehetnek velünk
_______________
Petri György versei
(Jelenkor Kiadó, 1996)


 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr506671817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexa56 2014.09.05. 09:51:44

De most még a zsigereinkben érezzük, mit jelent a Nagy Testvér, a gondolatbűn, a gondolatrendőrség, az újbeszél, a duplagondol; s az óceániai Párt három jelmondata is hátborzongatóan ismerős:
A háború: Béke
A szabadság: Szolgaság
A tudatlanság: Erő

almodhi 2014.09.05. 11:13:34

"a hazugság pohara Magyarországon feneketlen"
már megérte. És a vers is.

Lexa56 2014.09.05. 12:45:28

@Lexa56: mielőtt valaki megírja, hogy plagizáltam, a fenti mondat idézet egy weboldalról, amelyek 19834 idézetek vannak ...

Lexa56 2014.09.05. 12:46:08

helyesen: 1984. Nemcsak panelburzsuj gépi diszlexiás, hanem én is

kiazmarmegint 2014.09.05. 15:04:13

Dobbenetes, hogy kormanyoldalon micsoda statisztikakat kepesek elhinni. Ezen az oldalon is emlitette az egyik troll egy-ket hete, hogy Orbannak igaza van, amikor a halodo Nyugatrol beszel, mert a magyar gazdasagi novekedes egy szazalekponttal magasabb volt, mint a nyugat-europai. Persze, es az en rekordom 5000 meteren joval tobbet javult az elmult tiz evben, mint a vilagrekord. De ez a mostani jobb. Olyan, mintha azzal buszkelkedne egy kormany, hogy sok uj kisvallalkozas jott letre (nagy vallalatok elsorvadasaval).

Evoke 2014.09.05. 16:14:42

Magyarország a futballban is jobban tejesít! A németek négy gólt kaptak Brazíliában, mi egyet sem. Világos?

kiazmarmegint 2014.09.05. 17:30:52

@Evoke: Sot, mi egyetlen egy olyan golt sem rugtunk Braziliaban, ami nem volt gyonyoru.

Moin Moin 2014.09.05. 18:50:03

A "tért vissza Németországból" úgy értendő, hogy a visszatérők zöme idénymunkásként dolgozik Németországban: az építőiparban, a vendéglátóiparban, vagy épp az otthoni ápolásban. Ezek a munkavállalók jellemzően (az adott foglalkozási ágazat sajátosságai miatt) nem egész évben dolgoznak, hanem néhány hónapot Magyarországon töltenek. (Vagy azért, mert a munka szezonalitása miatt nem lehet munkát végezni, pl. a magasépítésben vannak jellemzősen ilyen munkakörök, vagy azért, mert a szezonalitás miatt ingadozik a munkaerő-igény, pl. a szezonális vendéglátóipari állásoknál, vagy pedig az otthoni ápolásnál a munkavállaló egyszerűen képtelen lenne egész éven át bírni a szinte megszakítatlan ápolási-felügyeleti munkát.)

Rétvárinak pedig ezt üzenik a Németországba távozók:
„Muß i denn, muß i denn
zum Städtele hinaus, Städtele hinaus,
Und du, mein Schatz, bleibst hier!“

www.youtube.com/watch?v=E9W6m_PhXq4

explanatus 2014.09.05. 19:36:49

www.youtube.com/watch?v=z-JPUjs39oM

Megint aktuális. Istenem, medig még? Hányszor még?

Husz_János_Puszita 2014.09.06. 12:39:45

A hazatéréshez csak annyit, van egy osztrák FB csoportunk, ahol napi szinten sokan jelennek meg kitelepülni szándékozók teljesen irreális vágyakkal, elképzelésekkel a kinti élettel kapcsolatban. Rengetegen indulnak nyelvtudás és szakmai kompetenciák nélkül bele a vakvilágba, egyenesen a csalók karjaiban szaladva, hogy aztán anyagilag és lelkileg kifosztva kullogjanak haza.
süti beállítások módosítása