1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.08.14. 07:56 HaFr

Szereted-e a hazád?

A Balatonba bebukó nap. Tokaj szőlővesszei. A Kiskunság száz kövér gulyája. A kivilágított Lánchíd. A pécsi Széchenyi tér galambokkal. A gyerekkor. A vízilabda-válogatottak. Romkocsmákban pálinkázni. A Szigeten. Magyar Nemzet. Erdély és a Felvidék. Ez lenne az? A hazaszeretet?

És hogy fér ezzel össze, hogy a gyereked külföldön tervezi az életét, és a családod szétszakad? Hogy fér ezzel össze a napi rendes (utcai, politikai, rasszista) gyűlölködés? Az, hogy nem adsz, és nem kérsz számlát, de követeled a közpénzt? Azt, hogy már ezerszer odadobtad a méltóságod, mások kezébe helyezted a múltad, a jelened, és a jövőd? Az, hogy felfele nyalsz, lefele rúgsz? Hogy milliók éheznek? Az, hogy "a kurva Nyugat visszatartja a pénzünket"? Az, hogy a demokráciának lőttek, de nem érdekel, mert te végzed a munkádat, és ez az egész úgysem ér meg annyit sem, hogy a kisujjad megmozdítsd? Az, hogy "még bármi lehet", de addig is Oroszország a modell? Azt, hogy "ha még egyszer azt üzeni", de addig is kussolsz? A "felcsútitörpézés" meg a "kúrcsányozás"? Az, hogy szánalmasan, nevetségesen gyáva vagy?

A hazaszeretetünk? Szentimentális. Felelőtlen. Retardált. A dolgok összefüggenek. Veled.

55 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr436602253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vitéž munkášőr 2014.08.14. 08:13:49

tokeletes. en nem csak a hazam, de a fajtam is ruhellem, a legszarabb emberek kulfoldon is a "honfitarsaim". "genetikusan alattvalok" es je, tenyleg

vitéž munkášőr 2014.08.14. 08:49:02

@HaFr: tudom, mivel On egy remenytelen idealista

en is az voltam, csak levontam a konzekvenciakat, miutan sokaig a szellel szemben pisaltam

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.14. 09:36:40

nagyon sajnálom, hogy nem angol (de minimum német vagy francia ) anynyelvűnek születtem egy lényegesen gazdagabb régióba. abból, hogy magyar vagyok semmi hasznom.
olyan értékes sok más nép kultúrája is van, mint a miénk, ráadásul a két nagy szélsőjobboldali (de nem náci) párt meg eléggé le is járatja a magyarságot, hasonlóan egy csomó állampolgárhoz.
nyilván fekete-afrikánál jobb vagy egy favela mélyénél meg egy szibériai falunál stb, azaz sokmindennél, de azok meg emberhez méltatlan életek, tehát a szó bizonyos értelmében nem is emberiek.

stoppos76 2014.08.14. 09:40:22

Korrekt megállapítás.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.14. 09:46:57

a munkahely vagy éppen a haza ha nem tetszem neki, bármikor megválik tőlem vagy büntet, esetleg semmibe veszi az érdekeimet. minek szeressem, az sem szeret engem.

panelburzsuj 2014.08.14. 09:50:01

@vitéž munkášőr:
Hm.

Sokféleképp feldolgozták azt az alapsztorit, amelyben minden pilóta eszméletét veszti (leginkább ételmérgezésben), a robot szépen vezeti a gépet - és kéne valakit találni, aki leteszi gépet, mielőtt kifogy az üzemanyag...

Az egyik variánsban szerepel egy mogorva pasi, akiről valahogy kiderül, hogy helikoptert már vezetett - de sehogyse akar kötélnek állni. Aztán persze csak-csak beül a székbe, és üggyel-bajjal, földi segítséggel le is viszi masinát - és van hősiesség, bódottság, megmenekülés.

Tényleg nem emlékszem pontosan a film címére - de arra igen, hogy miért "bujkált" az ürge a feladat elől, és miért "kérette" magát annyit.

Vajon hányan lehetünk "hasonló" cipőben?

vitéž munkášőr 2014.08.14. 10:01:46

@panelburzsuj: ezt kicsit emesztenem kell meg, de ha segitesz, azt orommel veszem

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.14. 10:02:27

@HaFr:

ez kb. olyan, mint a "hinni a templomban kell" meg a "tudod kisfiam, amit szabad jupiternek..." és társai.
ha valaki ezzel jön, tudom hogy komoly gondjai vannak:)

vitéž munkášőr 2014.08.14. 10:03:53

@HaFr: sajnos a feltetel nelkuli majomszeretet nekem sem megy

vitéž munkášőr 2014.08.14. 10:05:02

@HaFr: mindenesetre a cinizmusa imponal nekem

panelburzsuj 2014.08.14. 10:08:31

@vitéž munkášőr:
Várjunk türelemmel.

Ez egy elég forgalmas blog - lesz-e olyan valaki, aki a nekiáll kibogarászni, hogy melyik is ez a film. Vagy szerencsésebb esetben a homlokára csap - hát a .... !

Szóval: akad-e, aki hajlandó-e körömfeketényi "áldozatot" - időt, guglizást, fejtörést - is hozni a "közért"... Nem raktárról odalökött félperces moralizálással ("Ne azt kérdezd, hogy..."), hanem konkrét feladatvállalással.

István Tamasi 2014.08.14. 10:12:09

@vitéž munkášőr:
Szerintem bizonyos idealizmus eleve benne van az igazi /nem melldöngető, zászlólobogtató, árvalányhajas/ hazaszeretetben.

DrGehaeuse 2014.08.14. 10:36:25

A hazaszeretet legalább annyira személyes ügy mint az istenhit.
Minden vitriolos kritika amit a poszt leír helytálló egyenként külön-külön a saját kontextusában.
Ugyanakkor nem gondolom, hogy a magyarok úgy általában aljasak és megalkuvó-alattvalók akik jókedvvel-bőséggel adócslók és korruptak és nyalnak fölfelé és rúgnak lefelé. Ezek mind csak tünetei annak, hogy a magyarok nem gazdái a saját hazájuknak (hogy miért az lenne az igazi kérdés, de ezt feszegetni már önmagában konteo-nak van minősítve).
Földönfutók vagyunk, és úgy is viselkedünk. Ez a nagy helyzet. Ezt elemezd ki, ennek az okait próbáld feltárni ha mered!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.14. 10:41:30

@DrGehaeuse: "ha merem"? :( merni merném, ezt is teszem, de én csak leírni tudom a helyzetet, nem ez a feladat

dr. jenőke (jenőke) 2014.08.14. 10:47:34

Magyarázza már el valaki, hogy hogyan fér össze Szent István kultusza és pogány-üldözése a parlamenti jurtasátoros Kurultájjal, a sámándobokkal és a turullal?!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.14. 11:05:52

@dr. jenőke (jenőke): mély a múltnak kútja, széles a mező, amit belépünk. Egyébként nem tudom természetesen, bár hozzátartozik ehhez, hogy a nemzeti mitológiák nem éppen a következetességükről híresek

Lexa56 2014.08.14. 11:16:42

@HaFr: Tief ist der Brunnen der Vergangenheit. Sollte man ihn nicht unergründlich nennen?

Hát még az emberi sötétség feneketlen mélységét!

DrGehaeuse 2014.08.14. 11:20:37

@dr. jenőke (jenőke):

Röviden: Sehogy.
Bővebben: Nehéz megmagyrázni miért van ez a kettőség (István-Koppány ellentét).

Ajánlott olvasmány: Grandpierre K. Endre művei. pl. A magyarok istenének elrablása és A magyarok titkos története.

explanatus 2014.08.14. 11:26:21

Röviden: Igen.

Hosszabban: A posztban felsorolt tulajdonságok egy része tipikusan magyar, a többi nemzetközi, csak megfelelő nyelvtudás híján nem érzékeljük. Pár év itt meg ott (vendégmunkásként is) eltöltött idő után egyszer csak jön a felismerés: Bárhova mész, a hülyék már ott vannak. Nem a mieinkre gondolok, a helyiekre. Meg ott vannak a jobb- és baloldal szélsőségesei, kiket ott is rendőrkordon választ el egymástól. Az önkéntes és fizetett Rufmörderek a munkahelyen, kik szintén felfelé nyalnak és lefelé taposnak. A milliókat svájci bankokba rejtő vállalkozók, közéleti emberek, hírességek.

Nem vagyunk mi (magyarok) olyan aljanépség, mint amit olyan hangosan mondjuk magunkra (másokra). A mi tragédiánk, hogy nincs kőbe vésve, és nem is hagyomány, a most már pedig elég, itt a határ, ne tovább. Nálunk a plagizáló „nagy” ember a hazához való viszonyunkban nagyobb pusztítást okoz, mint amit tatár, török okozott, és ilyenkor azt mondod a gyerekednek, menj fiam/lányom világgá, tanulj, gyűjts és gyere majd haza aztán csináljatok magatoknak olyan hazát, melyben jó élni.

Hosszabb távollét után a szereted a hazádat, akkor jön elő, amikor a fák mögül előbukkan a templom tornya, amikor kiülünk a fa alá a kertbe, amikor már mindenki elment és csak a békakuruttyolásos „csönd” tisztítja a fejemet. Ilyenkor arra gondol az ember, hogy mégiscsak jó ha van egy hely ebben a rohadt világban, ahol otthon lehet.

unionista. (törölt) 2014.08.14. 11:34:20

@dr. jenőke (jenőke):
úgy, hogy a jobboldal koppányt hazudja istvánnak.

unionista. (törölt) 2014.08.14. 11:40:24

@DrGehaeuse:
a magyarok többsége kelet-indoeurópai, őseurázsiai, délszláv vagy balkáni cigány. ezt nem veszi tudomásul az úgynevezett "baloldal". ők ebből egy nyugatos társadalmat akarnak kreálni. azt mondják, hogy a magyaroknak mindenben igazodni kell a nyugati társadalmakhoz. és ez tartósan nem működik. olyan mintha balkezeseket próbálnának jobbkezességre szoktatni.

Lexa56 2014.08.14. 11:46:23

@unionista.: de akkor ne is akarjunk úgy élni, mint "azok", hanem elégedjünk meg azzal, amit társadalmi kompetenciáink megengednek

vitéž munkášőr 2014.08.14. 11:49:07

@unionista.: hulyesegeket beszelsz. jartal mar Burgenlandban, Stajerorszagban? majd ha lesz ra modod, figyeld meg az oslakos paraszt fejet. rengeteg hordoz turanid (avar) vonast. valamint a dinari (delszlav) - krobotok, vendek is dominans. cigany is van, SPO is. und?

vitéž munkášőr 2014.08.14. 11:51:59

@explanatus: a parom ugyanugy fogalmazott mint Te, de nekem ezek a "dolgok" egy cseppet sem hianyoznak

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.14. 11:55:29

amúgy meg a poszthoz.
tisztességes országban bizonyos, jól felfogott érdekből meg nem nevezett politikusok már rég nem élnének, vagy éppen rettegve bújkálnának valami jól őrzött birtokon, vagy éppen tanyán.
nálunk nem így van, a nép inkább ezek mellett vonul fel, első szóra megalkuszik, a fiatalok is, bizony, szopnak-nyalnak sokan, egy autóért, lakásért, tűrhető állásért cserébe, vagy éppen a semmiért.
ez egy ilyen ország, gyáva, kushadó nép, aki még azt indokolja meg hogy a kritikusok ("rinynálók") miért hibásak ("senkiházi lúzerek")
nem érdemel a többség semmit, ill. amit érdemelne, azt nem akarom leírni.

explanatus 2014.08.14. 11:58:47

@vitéž munkášőr: az elején azt hiszem én is így voltam ezzel. Talán a kor, a megtapasztalás? Így kerek a világ, nem vagyunk egyformák, talán csak abban, hogy "magyarul" gondolkodunk.

unionista. (törölt) 2014.08.14. 12:02:31

@Lexa56:
a versenyképesség nem a többségen múlik, hanem az eliten.

vitéž munkášőr 2014.08.14. 12:20:25

@unionista.: ismerem. mas a genterkep mint a napi tapasztalat, ez van

vitéž munkášőr 2014.08.14. 12:22:26

@explanatus: elfogadom. es meg egyszer, tetszett, hogy a parom ugyanugy gondolkodott, ahogy Te

nevetőharmadik 2014.08.14. 12:24:27

@Deepblue Noir: Ne aggódj, pontosan azt kapják, amit (ki)érdemelnek. És ha belegondolsz, hogy miben is van/lesz részük, talán már nem is fogsz haragudni annyira. Talán :)

vitéž munkášőr 2014.08.14. 12:24:58

@Deepblue Noir: nagyon ugy tunik. kis "eugenikus", kac-kac

unionista. (törölt) 2014.08.14. 12:40:29

@Deepblue Noir:
a többség cárságra vágyó oroszos. a basáskodásra vágyó törökös, a fejedelemségre vágyó erdélyi, a vajdaságra vágyó balkáni vagy hegemóniára vágyó sémi. és ez mind az államot akarja magának megszerezni. és van egy szivárvány kultúra, amelyik úgy képzeli, hogy ezt képes ellenőrizni.

ebből az országból a tényleges elit hiányzik. amelyik azt mondja: ezt és ezt kell csinálni. így és így. nem akarja megmagyarázni, hogy a zsidók a jók, vagy a zsidók a rosszak. abból indul ki, hogy vannak zsidók, akik olyanok amilyenek. a probléma, hogy "vannak zsidók" önmagában "antiszemita" kijelentés. a kérdés, hogy a helyi zsidósággal mi legyen. ez a felvetés, önmagában "fasiszta". pedig ez lenne a természetes kiindulási pont.

unionista. (törölt) 2014.08.14. 12:55:29

@vitéž munkášőr:
egyikről sem állítottam, hogy rossz vagy jó. ezt legfeljebb te képzeled hozzá. az eugenika éppen az, amikor vélt rossz tulajdonságot (mondjuk a balkezességet) próbálják átalakítani. ugyanígy próbálják a többségi magyarokat északiassá és nyugatossá nevelni. a szemiták úgy képzelik, a zsidók vannak a csúcson. és magyarországon van szemita értelmiség. amelyik magát "nagyon-európainak" mondja. antiszemita is persze. ők a "nagyon-magyarok".

azt kellene mondani, hogy vannak ezek többségében oroszos, törökös, romános, cigányos, sémi népek. mi legyen velük. hogyan lesz ezeknek országuk.

vitéž munkášőr 2014.08.14. 13:30:08

@unionista.: rendben, kovetve a gondolatmenetedet, meg a vegen azt kell mondjam, hogy a COF-os "agytrosztot" kellene hagyni kibontakozni, mikor a K.u.K Monarchia restauralasan brainstormingolnak - poroszos/german allamszervezes/allamigazgatas kell a felazsiai csurhenek, de izibe'!

puszt 2014.08.14. 14:13:47

@panelburzsuj: airport filmek valamelyike?

unionista. (törölt) 2014.08.14. 14:45:21

@vitéž munkášőr:
ausztria nem tudná féken tartani minden magyarokat. legfeljebb nyugat-magyarországot. osztrák-magyar burgenland működne. ide egy olyan bundesrepublik kellene, amiben
magyarország ugyanolyan szabadállam, mint ausztria vagy bajorország. az európai unión belül szervezett közép-európai (német-osztrák-lengyel-cseh-szlovák-magyar-szlovén-horvát) államszövetség. és ezen a formáción belül lehet szuverén nemzet. ezt esetleg megszavazná jochska bácsi és marischka néni. de ettől egyelőre nagyon messze vagyunk.

panelburzsuj 2014.08.14. 14:51:00

@puszt:
Igen, kössz a jelzést, aza fészekalj, de hiába túrok port.hut, wikit, egyebet, nem találok olyat, amiben a vietnami veterán helikopteres szerepelne.

Pedig az általam - (egyszer) - látott filmben tuti ott volt az ipse, és pont a vietnami veteránsága volt a "drámai csomók" egyike.

(Még az arca is ellőtem van, de színésznevet se tudok mondani... :((

panelburzsuj 2014.08.14. 15:10:35

@unionista.:
Te ismét

Mértéktelen fűtöd a kazánt.

Valóban úgy látszik, hogy szenvedélyed

Veszélybe hozni az egész falansztert.

(Idézőjel azér nuku, nehogy valakit megzavarjon - meg egy kicsit le is csaltam az eredetiből....)

toportyánzsóti 2014.08.14. 15:58:38

Hazáról elmélkedni akkor mikor 1 erőszakos illegitim választási csalogány focianalfabéta orálmuzsik van hatalmon aki ha kell rászabadítja az ultrákat az ellenfeleire,vagy nátriumpentotállal gyilkol ha valamit nem tud megszerezni?Jobboldali elit tagja lehetsz.

___________________________ (törölt) 2014.08.14. 16:53:31

Na, ez viszont csúnya volt és értelmetlen. A saját csecsemőjét sem azért szereti az ember, mert olyan szórakoztató egy 60 centis üvöltő fosgép, hanem három okból: mert ami lehet belőle (potencialitás, nem aktualitás), mert a mienk (összetartozás és kötődés, egy vírbű' valók vagyunk feeling) és hát kötelességérzetből is. Ami még a nemzetben játszik, az az érdek- és dacszövetség, önérdekből. Igaz, ezt kimondottan szarul csináljuk, például külföldön minden más nép szívesen segíti a sajátjait munkát találni, mi nem nagyon. De mit lehet csinálni? Ezekbe az érdek-, véd- és dacszövetségekbe az emberek beleszületnek, függetlenül attól, hogy melyik országban élnek, sem ők nem tudnak szövetséget váltani, még a gyerekeik sem, az unokáik válthatnak, ha akarnak, ők már integrálódtak.

unionista. (törölt) 2014.08.14. 18:43:52

@Shenpen:
"sok vírbű'" valók vagyunk. a magyar nyelvű populáció (európaiakhoz mérten) túlságosan sokféle. magyarország: kis balkán.

program készítő 2014.08.14. 19:29:28

A hazánk kiváló,nem alattvalók vagyunk,hanem az úgynevezett politikusaink alávalók.Egyszer majd ha nem lesznek politikusuk,nem tudom hová tudnak elbújni a világban,ha mindenhol magyarokkal hozza össze a sors őket,én nem szeretnék egyet se látni a közelemben.

Hungry horse 2014.08.14. 22:57:29

Ez beteg általánosítás, amit bármely országról összehozható némi cinizmussal és rosszakarattal.
De ha ezt a babókról írja le valaki, kiközösítik érte.
A magyargyalázáshoz pedig itt (is) buzgón helyesel pár babó.

Szerencsére erre a választók (már) nem vevők.
de azért a poster szarjon süncsaládot, ha neki a hazámról és rólam ez jut eszébe.

kiazmarmegint 2014.08.15. 04:16:00

@Deepblue Noir.

Ez lehet, hogy igaz, de
"if life gives you lemons, make lemonade"
(or grab some salt and tequila).

Szoval, ha angol anyanyelvu lennek, akkor harom-negy nyelvvel biztos kevesebbet beszelnek, mint igy, es ugy tippelem, hogy az altalanos erdeklodesi korom hasonlokeppen szukebb lenne. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy jobb, hogy Magyarorszagon szulettem (mar regen nem elek ott), csak azt, hogy volt abban is valami jo.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.15. 04:48:29

@Shenpen: Ja, én is csak ennyit mondok: "kimondottan szarul csináljuk"

Qsza2 2014.08.15. 09:02:11

A hazám sokkal több annál amit megfoghatok, megehetek, elfogyaszthatok, felélhetek, amiből hasznot húzhatok. Ahogyan a családom sem a jogrenden alapuló vagyonközösség, nem csak a megélhetési költségek optimalizálását vagy a szakmai előremenetelemet biztosító hátország. A családba ugyanúgy beleszületik valaki, ahogy a szülővárosába, a hazájába. Ha az egyiket a megszerezhető haszonnal mérjük, akkor a másikat is. Aki a hazáját nem szereti, az a saját erkölcsi ürességét vetíti ki, annak komoly erkölcsi problémái vannak, az már megtette az első lépést idős szülei éhenhalasztása és a gyerekei elhagyása felé.
Nekik a rossz hírem az, hiába is próbálkoznak, ahogyan az otthonról hozott reflexeket, viselkedésmintákat életünk végéig ismételjük, úgy a haza kultúráját, gondolatvilágát, nyelvi jellegzetességeit ők is akkor cipelni fogják. Ez nem szentimentalizmus, ez tapasztalati tény.
Tudom, hogy a ma is alakuló magyar történelem, az abban gyökerező szociokultúra nélkül, - aminek minden és mindenki része a kivándorlóktól Tomcatig, Mester Ákostól Bayer Zsoltig - sem szellemileg, sem fizikailag nem lennék az, aki vagyok. Mint ahogy ők sem, ahogy egyikünk sem, aki magyarul posztol erről a témáról bárhová. Önmagát tagadja meg, de legalábbis önmaga egy részét, aki a hazáját megtagadja, ignorálja. Ezt hívják identitászavarnak. Vagy valóságérzékelési zavarnak, a fene sem tudja.
Erre a kitalált valóságra, ezzel a mesterséges identitással világjobbító szándékot építeni nevetséges próbálkozás. A jozefinizmus mindig, mindenhol, minden körülmények között bukásra ítéltetett.
Márcsak azért is, mert a külfölddel példálózik. Más nemzetekben is van ugyanannyi gazember, mint közöttünk. Néha talán a külső körülmények nem hozzák azt annyira elő, és ha igen, az más formában mutatkozik. Lehet több száz oldalon kifejteni, milyen körülmények formálták a svédeket, vagy a görögöket olyanná, amilyenek, miből adódnak a magyarokhoz képest vélt a hibáik és ez erényeik. Aki ezt nem látja, csak a más nemzetekről a magyar kultúra szűréjén át szerzett töredékes ismeretei alapján példálózik és számonkér, az egyszerűen tudatlan.
Lehet gyomrozni.
süti beállítások módosítása