1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.08.09. 18:54 HaFr

Hol ereszt a centrális erőtér?

Az Erőteret (Életteret) fogom bírálni a saját premisszái alapján -- tehát nem a nyugati konzervatív, de még csak nem is az idealizált ballib világképből kiindulva (azért idealizált, mert Mo-n csak a roncsai vannak meg), ahonnan egyszerű és négy év után bizony már meglehetősen unalmas lenne --, miközben az érvelés kedvéért feltételezem azt is, hogy Orbán nem egyszerűen eszközként kezeli az Erőteret a hatalma stabilizáláshoz, hanem hisz is valami magasabb rendű célban.

A liberális demokrácia bírálata a kontinentális (német-francia-orosz) politikafilozófiai hagyományban a Nyugat és a liberalizmus terminális válságának (halálának) kimondásán alapul, amelyet vegyesen bal- és jobboldali gondolatmenetekkel támasztanak alá a szerzők, elég rendesen merítve egyébként egymásból. A liberalizmus halála sokakat megihlet és összebékít, a lényeg, hogy antikapitalisták, antiglobalisták és saját rendszerszintű megoldásoknak híján legyenek. (TGM, Schiffer és Orbán eseti közeledései vagy egymás iránti udvariassági körei jó illusztrációk erre.) A jobboldali gondolatmenet egyes darabjai köszönnek vissza Orbán zilált tusványosi beszédében. A lényeg általában a progresszió, a liberális intolerancia, a Pax Americana, a homogenizáció, a szupranemzeti politika, a növekedésközpontúság, a természet és a társadalom kizsákmányolásának stb. elutasítása. A liberalizmus egyetlen legnagyobb rákfenéje  azonban -- mondja a jobboldali elmélet -- a (sajnálatosan a kereszténység által közvetített) individualizmus, amely különböző fordulatokon át vezetett az elidegenedéshez, a dehumanizációhoz és a világ szimulákrumba (látszólagosságba és látványosságba) történő beleveszéséhez. Szó mi szó, van ebben a kritikában némi igazság.

És mi lenne az ellenszer? Orbán is előrebocsátotta, hogy van jobb megoldás (most ne firtassuk az ajánlott országok produktumát ebben a tekintetben), de sejtelmesen csak annyit közölt, hogy a megoldás illiberális, kollektivista, és nem másolja szolgaian a nyugati "recepteket" -- egyebekben pedig érhetnek még meglepetések minket. Nincs kétségünk, érni is fognak. (Itt van mindjárt a Puskás stadionra költendő 100 Mrd-os tétel mellett az újabb +100 Mrd: Orbán szerény elnöki hajlékának a cechje.)

Orbán zavaros beszéde csalódás azoknak, akik meg akarták volna ismerni sorsunkat sorsunk legnagyobb alakítójától. Az ember azt hihetné a beszéd nyomán, hogy még nincs kész egészen a Nyugattal szembeni ellenrecept -- és valóban, ha veszi valaki a fáradságot, és beleolvas a jobboldali liberalizmuskritika fő apostolainak -- a francia új jobboldali Messieurs Benoist-nak, Champetier-nek, Vialnak, Faye-nek, az orosz Duginnak vagy magyar követőiknek Tellérnek, Lánczinak és Bogárnak -- az írásaiba, szomorúan kell látnia, hogy a radikális kritika radikális ürességgel párosul, mihelyt a pozitív elmélet kifejtésére kerülne a sor. (Ebben nagyon hasonlít a baloldali radikalizmus teljesítményére.) Az urak közül a civilizáltabbak visszaesnek a metafizikai képzelgésbe, a premodern romantikába, az intellektuális kollektivizmusba vagy fasizmusba (Moszkva körül ezt "nemzeti bolsevizmusnak" esetleg "eurázsianizmusnak" hívják), vagy -- némileg meglepően -- a baloldali dekonstrukcióba. A kevésbé civilizáltak a parlagi zsidózásba. De a "liberális rasszizmus" meghaladásának nincsen hiteles jobboldali receptje. A kaszárnyatársadalomnak már több verziója is megbukott, nem hihető jobbnak náluk a legújabb jobboldali kínálat sem.  

Ennek fényében nem csoda, hogy Orbán autokráciájának -- különösen, ha hozzávesszük a gazdasági és társadalmi sikertelenségét -- nem látszik a támogatottsága kultiváltnak nevezhető, jól megalapozott teóriákban. De hadd siessek a segítségére, nem nagy művészet, és ingyen is teszem. A liberális demokrácia legnagyobb problémája nem az individualizmus. Köszönjük, mi, konzervatívok, Krisztussal vagyunk (minimum kulturálisan), és ő nem a nemzetek, a pártok és a kormányfők megváltásáról beszélt a Hegyen, hanem az egyes emberéről. A libdem legnagyobb problémája az erkölcsmentes (amorális) individualizmus vagy atomizmus, amely lehetővé teszi pl. a tömegtársadalom manipulálását, és hogy egy nép harmadszor is beszavazzon kormányfőnek olyanokat, mint Orbán, aki evilági vallást csinál a nacionalista államiságból. A libdem problémája a hellén-keresztény emberkép tökéletes erodálódása, odadobása a relativizmusnak, holott ez volt a Nyugat intézményrendszerében a kovász másfél évezreden keresztül. A libdem problémája a szabad emberek interakcióinak felszámolása a koncentrált hatalmi központok (az állam és a big business) eluralkodásával. Mindezt értelemszerűen nem fogja orvosolni semmiféle kollektivizmus vagy etatizmus.

Összefoglalom: amorális individualizmus, relativizmus, korporatizmus. Ezek ellen kellene elindulni az akármilyen jelzőjű demokrácia újjáélesztése felé, és akkor azt mondaná az ember: vesszen a liberális demokrácia, van belőle értelmes kiút. Ám ezt sem lehet nemzeti alapon elindítani. Sőt, butaság. És miért nem hiszünk Orbánnak, bármit mondjon is a liberalizmus bukásáról és a libdem utáni állapotról? Mert négy éve mást sem képvisel, mint az amorális individualizmust, a machiavellisztikus relativizmust, és a korporatizmust. A libdem tényleges kinyírását -- hogy aztán búsolhasson a rendszer tarthatatlansága és károkozása fölött.

Orbán a libdem egyik legkönyörtelenebb társutasa és haszonélvezője. Ha most azt állítja, fel kell számolni az eddigi rendszert, az azért lehet, mert már eleget élt vissza vele.

Márpedig ebben az esetben - saját, speciális létok híján -- a centrális erőteret sem tartja össze más felfogás, mint hogy az emberek engednek a hegemón hatalomnak, és ha sokáig marad így, akkor a hatalom előbb-utóbb alakítóan is hat rájuk. Ahogy Kádár elérte. Meg ahogy előtte jószerivel mindenki, aki ezt az országot kormányozta. És Orbán valóbban ezt is teszi: folyamatosan erősíti a nyomást, illetve ha valamilyen ellenállással találkozik (annak idején a Ha-Ha, utóbb az Szabadság téri mozgalom esetében), akkor vissza (páva)táncol. Ha a nép lenyeli lépéseket az autokrácia felé vezető úton (ilyen lépés a kilátásba helyezett Palotába költözése is), akkor az autokrácia tovább szilárdul, és a népben újabb apró torzulás állandósul. Pontosan ez a módja a viselkedés társadalmi szintű megváltoztatásának, amely beépül az értékrendszerbe is.

Orbán az egész országot a saját Életterének tekinti, amelynek folyamatosan szívja el az erejét, és táplálja vele az Erőtérét. De a centrális erőtér ott ereszt, ahol éppen Orbán van. A rendszert ugyanis semmi más nem tartja össze, semmiféle globális szükségszerűség, posztliberális logika, vagy ilyesmi, hanem csak és kizárólag Orbán hatalomakarása. A rendszer ott tágul, él, ereszt, és hal meg végül, ahol Orbán van. Holnap éppen a Fradi-stadionban. Lehet, hogy már éppen ereszt.

84 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr626590179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2014.08.09. 19:43:40

Orálmuzsik a cselekedetei szerint csak 1 KGB alkalmazott,ha szerencséje van sikerül az országot is felvetetnie putin fizetési listájára nem úgy jár mint az ukán országáruló.

unionista. (törölt) 2014.08.09. 20:08:30

a liberalizmust szokás szerint annak baloldali (emberjogi) változatával azonosítod. van legalább két iskola, amit illene megemlíteni.

az egyik a klasszikus liberalizmus. ez nem individuális, hanem urbánus. ez a városok (a polgárok) szabadságára törekszik. a másik a nemzeti liberalizmus. ami a vidéket (a parasztokat) akarja az elnyomás alól felszabadítani.

mindkettő piacpárti alapvetően. csak egyik sem ortodox. az ortodox liberalizmus a zsidóság betelepítésével jelent meg magyarországon. addig a szabadelvűség a nemzeti érzülettel kapcsolódott össze.

félreértés ne essék, a zsidóknak minden joguk meg van ahhoz, hogy az ortodox liberalizmust képviseljék. de ennek túl sok szavazója nem lesz. azért, mert ez nem az európai, hanem az észak-nyugat ázsiai liberális vonulat. ez az ortodox nacionalista balkántól délkeletre esik földrajzilag. a cionizmust lehetne az ortodox liberalizmussal megszelídíteni.

Lexa56 2014.08.09. 20:21:07

Csak azon gondolkodom, hogy egy ilyen világosan, következetesen, éveken keresztül kifejtett gondolatrendszer, mint amit Péter képvisel, hogyan maradhat ilyen TÖKÉLETESEN visszhang nélkül a magyar társadalomban, leszámítva néhány szimpatizáló érdeklődőt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.09. 20:34:48

@unionista.: nem individuális klasszikus liberalizmus? stb. azt hiszem, itt elakadtam -- ortodox liberalizmus a zsidóság betelepítésével? hát, kedves kolléga.. itt bizony furcsa eszmék kavarognak

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.09. 20:35:34

@Lexa56: :) nem akarnám sajnáltatni magam -- nyilván ugyanazért, amiért a pártnak is nehéz dolga lesz

Lexa56 2014.08.09. 20:41:06

@HaFr: ezt hívják úgy, hogy pusztába kiáltott szó, vagy népiesebben úgy, hogy falra hányt borsó ...
Kell bizonyos elhivatottság vagy mazochizmus ahhoz a kitartáshoz, amivel mégsem adod fel. Tisztellek érte.
Én még el sem kezdtem, amikor már feladtam. De a jó példa ragadós. Legalább azokat támogassuk, akik nem adják fel.

incze 2014.08.09. 20:54:33

"A libdem legnagyobb problémája az erkölcsmentes (amorális) individualizmus vagy atomizmus, amely lehetővé teszi pl. a tömegtársadalom manipulálását"

ennek azért nekifutnék mégegyszer.

a libdem nem amorális, hanem plurális, pl. én nem fogok pálcát törni fölötted, mert te (ti) krisztussal vagy(tok). atomista a jó édes izéd. hogy világos legyek.

a tömegtársadalom manipulálására a "morális" talapzaton álló ideológiák (és álladalmaik) éppoly alkalmatosak (ha nem még inkább), mint a libdem fölfogás. sőt a libdem által lehetővé tett manipuláció általam ismert formái lényegesen ártalmatlanabbak.

panelburzsuj 2014.08.09. 21:01:44

@Lexa56:
Már csak az a kérdés, hogy mindezt hogyan méred.

Mert eddig - az ismert "történelmi" okoknál fogva - Béndek Péter és a PKP sem indult semmilyen politikai versenyszámban. Nulla versenyző - nulla szavazat. (Kispénz-kisfoci ad absurdumig feszítve... :) Egyáltalán: alig pár hónapja(?) jegyezték be a szervezetet.

Ehhez képest BP már több országos médiumban megfüröszhette orcáját (nem mint filozóf, hanem mint pártalapító), a blogja pedig szépen tégláról téglára nyomakodva a legnagyobb forgalmat lebonyolítók közé tuszkolta fel magát.

almodhi 2014.08.09. 21:11:02

Lazán kapcsolódik:
a 2010-es nyertes OV egyik első parlamenti megnyilatkozásában kijelentette: mostantól két dolgot nem tűrünk: a nihilizmust és a cinizmust. Ennél cinikusabb mondat talán nem hangzott még el ott.

panelburzsuj 2014.08.09. 21:16:28

@almodhi:
Egészen szorosan kapcsolódik.

HaFr kicsik cikornyás nyelvezettel ugyanazt írta meg Orbánról, mint Orwell a hétparancsolatról:

Nem tűrünk cinizmust és nihilizmust -

- mástól.

panelburzsuj 2014.08.09. 21:20:50

@panelburzsuj:
("Nemzeti köntösben": kivéve a gyevi bírót. Szal Orbán a gátlástalan relativizmus toronymagasan legnagyobb recens magyar alakja.)

unionista. (törölt) 2014.08.09. 21:34:17

@HaFr:
szokásos móka. előbb definiálni kellene, hogy mi az individuális filozófia. nyilván az, ami az egyént a világhoz méri. az egyén->világ relációban gondolkodik. (ha relativizálunk, akkor persze majdnem minden humán filozófia individuális. mert végső soron majdnem mindben szó van az egyénről.)

a klasszikus liberalizmus központi eleme a város. nem az egyén, hanem a város. ezért ez az iskola nem individuális, hanem urbánus.

---

a zsidóságnak a magyar történelem a zsidóság betelepítésével kezdődik. (jelzem: a magyarokat se érdekli, hogy mi volt a 9. század előtt). melyik zsidó közéleti szereplőnek példaképe a nemzeti liberalizmus bármelyik előfutára. persze nem várom el senkitől, hogy a nemzetieskedő szabadságharcosokból (hunyadi jános, hunyadi mátyás, bocskai, zrínyi, rákóczi, kossuth) válogasson. ennek van ugye ennek a vonalnak korai középkori változata. de gyakorlatilag ez a magyar történelmi arcképcsarnok.

az ortodox liberalizmusnak nincs semmiféle magyar történelmi előképe. a szociálliberálizmusnak sincs. szinte csak zsidók. lehet mondani, hogy nem. de. nem azt állítom, hogy ezek a zsidók mind gonoszak. ezt elmondja majd szaniszló feri, és a többiek. de egy pontig igazuk van. sajnos.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.09. 21:49:19

@unionista.: figyelj, a filozófia egy szakma, pontos fogalomkészlettel, nem lehet össze-vissza hadoválni benne, olyan nincs, hogy "individuális filozófia", meg "humán filozófia", "ortodox liberalizmus" stb, a nemzeti szabadelvűség döntően 19. századi jelenség, olyan magyar alakjai vannak, mint Deák Ferenc, Tisza Kálmán, Bánffy György stb. biztos hallottál már róluk, nem kifejezetten galíciai bevándorlók... követhetetlen, amiket írsz, bocs

panelburzsuj 2014.08.09. 22:06:04

@HaFr:
Unionista se filozóf, és se vagyok: máris kétharmaddal lenyomunk téged.

Sejtem, hogy borzalmasan keskeny a szakmailag is kifogástalan, de az érdeklődő tömegek által is könnyedén befogadható szövegek ösvénye - de ezt török-szakad meg kell találnod.

És előbb, mint az unionisták - vag akár én.

Mert tudod - bármi megtörténhet.

panelburzsuj 2014.08.09. 22:14:59

@HaFr:
Persze.

De ha kiléptél a porondra - márpedig megtetted - onnantól nem lehet örökké csak játszásiból célozgatni a Mercedes-jelvénnyel, mert beülnek az unionista meg panelburzsuj parasztok, és kitárrák azt a kurva ajtót...

unionista. (törölt) 2014.08.09. 22:18:41

@HaFr:
ezt kérdezted: "nem individuális klasszikus liberalizmus?" nem. mivel a várost helyezi a gondolkodása középpontba. ezért nem individuális, hanem urbánus. persze, van aki a természetet állítja a középpontba. van aki a nemzetet. "the wealth of nations" elég ismert írásmű. az ortodox liberálisok ehhez képest azt mondják, hogy van az egyén és a világ. ők individuálisak. a többi nem. (ha relativizálunk, akkor minden humán filozófia individuális. mert az embert helyezi a középpontba.)

---

ha a magyar szabadságeszméről beszélünk, akkor a nemzeti liberalizmusról is szót kellene ejteni. nem az deák ferenctől indul. hanem sokkal inkább kossuth lajostól. és annak a politikának voltak előfutárai. a nemzetieskedő szabadságharcosok. és gyakorlatilag a magyar történelmi arcképcsarnok. erre mondom azt, hogy neked a magyar történelem a zsidók betelepítésével kezdőik.

---

nem azt állítottam, hogy a nemzeti liberálisok voltak a többnyire zsidók. hanem a szociálliberálisok. többnyire. ez egy legitim politika. én nem azt állítom, hogy a szociálliberálisok a gonoszak. csak erre a magyarok többsége nem vevő. szociáldemokráciát enné nagy kanállal. a liberális demokráciát ímmel-ámmal.

és ők már nem akartak egyszerre szabadságról és nemzetről beszélni. hanem azt mondták, hogy legyen mindenki egyénileg szabad.

oké, akkor definiáld már azt, hogy
nemzeti liberalizmus kossuth-n

unionista. (törölt) 2014.08.09. 22:19:44

elnézést, a végét kitöröltem, csak nem teljesen.

unionista. (törölt) 2014.08.09. 22:38:46

@panelburzsuj:
ebből a szempontból kelet-magyarország az igazán embert próbáló terep. van egy vita a norvég alap és a magyar kormány között. megszólal a norvég nagykövet. ez nem érdekli az embereket.

de ha megszólalna a norvég királyné vagy egy hercegnő, akkor azt mondanák: a szonja asszonyt láttad a tévében. tudod az uralkodó. az a norvég. nagyon derék asszony. foglalkozik a magyarokkal. pénzt ad nekünk. a király? ne bolondozz már. tényleg. nagyon derék ember. meg a kis trónörökös. így gondolkodnak.

panelburzsuj 2014.08.09. 22:52:32

@unionista.:
Egy kicsit elkéstél a felvilágosítással, de azér kösz.

Tűzér (szigorúan hosszú ű)-koromban a (bel)budapestiekkel meg (nyugat)dunántúliakkal tömött tápos rajok élére tiszántúli kétévesek őrvezetőket meg tizedeseket tettek. Persze a helyi ízek miatt azért egy-két kellően mulya somogyit is beválogattak.

Mindezt persze minden hátsó kibaszási szándék nélkül...

panelburzsuj 2014.08.09. 23:05:37

@unionista.: @panelburzsuj:
Kicsit később egy derék (bár ivós) pocsaji kocsissal kerültem egy párba rakodóként, még picivel később három - ugyancsak derék, de iszós - leveleki fiatalemberrel tanyáztam egy szobán.

Ezt már csak azzal lehetett íberelni, hogy amikor nagy kegyesen másodszor is felvettek ugyanarra a szakra, ahol pár hónappal korában kirúgtak, a koleszos beosztásnál három mongol férfiú között nekem jutott az egyszem európai kitüntető szerepe.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.10. 07:14:24

Dugin nagy ember. Persze ő sem tévedhetetlen, de élesen lát nagyon sok mindent.

toporttyánzsóti 2014.08.10. 10:08:30

Putyinpincsi orálmuzsikok és orbáninista csuti offshorkok hazát árulnak, s közben unortodox trójai falovak siserehadát irányítva többbilliós trafikmutyikat követnek el, 50000 év letöltendő szabadságvesztés tudatában.

tamas11 2014.08.10. 10:42:42

@toporttyánzsóti:
Új adalék a trafikmutyiban, ami az idő múlásával egyre inkább látszik, hogy stratégiai helyeken létesülnek , ahol ingatlannal kapcsolatos jogot szerezni csak kivételes protekcióval, befolyással lehet.
Az egész projekt felülvezérelt voltáról tanuskodik, hogy abban a félévben amikor ezek szerveződése tetőzött, minden ingatlanprobléma varázsütésre rendeződött. Ki tudhat ekkorát varázsütni? Nem is csak ekkorát, hanem egyszerre, mindenütt?! A költészetből tudjuk, hogy a határidő az ihlet,de minden múzsa tudja, hogy a hatóságot nem a homlokán kell megcsókolni.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.10. 11:41:45

@unionista.:

te nem unod még ezt a rengeteg zagyválást?

panelburzsuj 2014.08.10. 11:53:42

@Deepblue Noir:
No ne sárgulj má annyira az irigységtől.

A hozzád hasonlatosan gyári ideológiákkal kitömött egyenhülyék közt ő legalább egy üdítően kreatív hülye.

2014.08.10. 12:04:39

@panelburzsuj: ...akire gondosan figyelsz, oltalmazni próbálod (pajzsolsz neki -- biztosítod neki a terepet).

Egyébként, mivel te tőlem sokkal műveltebb vagy, had kérdezzek valamit! Fentebb azt írta valaki, hogy a "zsidóság betelepítése". Ezt hogy kell érteni? Egy rabbi blogján meg éppen azt olvastam, hogy mindig is éltek itt, amit ha máshonnan nem is, de egykori törvényekből biztosan tudhatunk. Én hajlamos vagyok inkább a rabbi szavainak hinni.

2014.08.10. 12:15:15

@panelburzsuj : ...de tarthatod magad a korábbi kijelentésedhez, hogy "nem süllyedsz le"... Szóval ilyet a világért se tégy, még véletlenül megfertőzlek....

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.10. 12:23:13

@panelburzsuj:

csak az a baj, hogy esetleg a fajtátok riasztott el értelmesebbeket a kommenteléstől, mert éjt-nappallá téve nyomjátok féltudományos szószátyár hülyeségeiteket.

panelburzsuj 2014.08.10. 12:28:48

@megamind:
De, de, süllyedek, csak nem mindig azonnalra...

(Az elsőre máris mondom: nekem kábá olyan ez a "szörfölgetés", mint az aranymosás. Tíz vagon homok - három morzsa "hopp"... De talán még jobb a gyöngy-hasonlat: lehet vaktába nyitogatni a kagylókat ezerszámra - meg lehet beléjük homokszemcsét pöttyinteni, aztán amelyik olyan fajta, az rendes gyöngyöt növeszt köréje. Unionista olyan fajta - a zöm viszont dögunalmasan terméketlen csökönyösséggel fúj dögunalmas igéket - azaz egy homokszem mellé fölkupacol másik százat... )

panelburzsuj 2014.08.10. 12:35:49

@Deepblue Noir:
Néz utána: júliusban pl. alig nyekkentem...

Egyébként meg ott a kihívás: csak tessék-tessék, korlátlan mennyiségben lehet a háromnegyedtudományos okosságokat tolni.

Csak arra nem árt ügyelni, hogy ne fulladjon a kísérlet folyton üres szólamröfizésbe.

panelburzsuj 2014.08.10. 12:45:48

@megamind:
2. "betelepítésről" tőszavakban, emlékezetből:

Magyarországon a kora középkor óta élnek "megtűrt" státuszban zsidók - de a természetes demográfia nem adna magyarázatot a 19. században meglóduló szaporodásukra. A "titok" sokkal inkább az, hogy a cár atyuska keze alatt elég gorombán bántak velük - a KuK birodalom meg úgy gondolta, hogy szaga még a zsidó pénznek sincs, úgyhogy csak hadd jöjjenek inkább ide rettegni a valamicske vagyonkát is felmutatni tudók. Aztán majd valahogy integrálgatjuk a pénzüket is, meg a személyüket is...

unionista. (törölt) 2014.08.10. 12:49:01

@Deepblue Noir:
mi a zagyválás? nem csak a liberalizmus, hogy van az egyén és a világ.

van a város és a világ. ez az urbánus liberalizmus. van a természet és a világ. lehet, hogy ezt kellene klasszikus liberalizmusnak mondani. van a nemzet és a világ. nemzeti liberalizmus. van az unió (a nemzetközösség) és a világ: neoliberalizmus. ez mind unortodox.

most én értem persze, hogy itt van legalább egy hiányzó láncszem. ami miatt a liberalizmus tud egyeduralkodó eszmévé válni a világban. de ez így van jól.

egyetmondok 2014.08.10. 12:50:51

Az erőtér ott ereszt,ahol bármely hamis politikai konstrukció ereszteni kezd.
Bármennyire is nehéz elhinni,vagy lehet ebben kételkedni,azt, hogy egy "politikai konstrukció" hamis vagy nem hamis,amikor az elkezd nagyon is konkrét közjogi formát ölteni,meg lehet állapítani.
A NER hamis politikai konstrukció, mert mást kell róla elhinni,mást kell róla tudni,mint ami,mégpedig a konstrukció leglényegesebb,legalapvetőbb kérdéseiben.
S csak addig képes létezni,míg elegen képesek ezt tudni,és elhinni.
Ilyen előfordulhat a történelemben,nálunk többször is előfordult,ám amikor előfordult, az a politikai konstrukció véget is ért,mégpedig eléggé hamar.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.10. 12:51:08

@panelburzsuj:

ezzel pl. mi a baj? jöttek bevándorlók majd képesek voltak felülreprezentálttá válni a felsőbb rétegekben. persze a dzsentrimajmok irigykedtek, a parasztoknak meg jobbára mindegy volt, ahogy a proletároknak is.
(amúgy persze mégsem, mert a zsidók legalább polgárok lettek, dzsentroidék meg nem, így aztán csak bűzt leheltek maguk köré, szennyezték az országot...)

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.10. 12:58:42

@unionista.:

kérlek, adj meg három forrást a politikatudomány területéről, melyben eszerint tárgyalják a liberalizmust. nem eszmetörténet meg vulgárfilozófia, hanem mainstream politikai filozófia, vagy politikatudomány.

amit leírsz, lényegében értelmetlen.

panelburzsuj 2014.08.10. 13:01:08

@Deepblue Noir:
Na de babám: a kérdés úgy szólt, hogy honnan és hogyan lettek pont annyian, amenyien.

Azon te kezdesz hintázni, hogyaszonyga: "ÉS AAKÓ foglajjá azonnal állástot is, hogy ez akkó most bajevagyse szerinted!"...

Faszomfog permanens népszavazósdit játszani.

panelburzsuj 2014.08.10. 13:08:25

@Deepblue Noir:
Éjjelnappalos hitvallásosdit meg pláne, mi? Az csak mulatság! ...

Ha valamire rohadtul ráunt a nép, akkor pont ez az örökös forradalmi lobogás az. A ballib előbb rágerjedt - előbb ki is égett; de az Orbáncöfögés se fog évtizedekig harsogni.

unionista. (törölt) 2014.08.10. 13:10:16

@megamind:
az ortodox liberalizmus és később a szociálliberális eszme a zsidósághoz és egy zsidóbarát értelmiséghez köthető. nem gondolom, hogy ez egy gonosz eszme, mert zsidó. nem ezt állítom. hanem azt, hogy magyarországon a szabadság hagyományosan a hazaszeretettel és nemzeti érzülettel kapcsolódott össze. magyarországon a liberalizmus hagyományosan jobboldali. a kereszténység kötődne inkább a baloldalhoz. az egy dolog, hogy ebbe te belelátod a fasizmust.

panelburzsuj 2014.08.10. 13:20:35

@egyetmondok:
Na, ezt direkt neked találtam a tegnapi "deakkoris"-nyögdölődésedhez:

"korunk világa olyan többszörösen összetett komplex rendszer, amelyről ma már senkinek nincs, és nem is igazán lehet megalapozott véleménye" - See more at: magyarhirlap.hu/cikk/1705/Illiberalis_demokracia#sthash.7VWZZJ3S.dpuf

És ha Tusványos-témában már Bogár Bátyó is ilyen rafkósan sasszézik, akkor tényleg közel a világvége...

Moin Moin 2014.08.10. 13:34:46

"A libdem legnagyobb problémája az erkölcsmentes (amorális) individualizmus vagy atomizmus, amely lehetővé teszi pl. a tömegtársadalom manipulálását..." - Bocs, de mintha hallottam volna arról, hogy egy abszolút keresztény korban is volt tömegmanipulálás, éppen Krisztussal: "Hogy az ő sírja ismét dicsőségben ragyogjon!".:-)

Manapság nem azét lehet "tömegmanipulálni", mert liberalizmus, ebből következően pedig amoralitás és atomizáltság van, hanem éppen azért, mert minden felszabadultság ellenére is ott él és működik az emberek zömében a"szervezett-irányított hierarchiára" való vágy - hiszen elvégre hierarcikus csoportokat alkotó főmelős-faj lennénk. A tömegmédia-manipuláció erre sz ösztönre ráépülve tölti be jelenleg a "mintaadó közeg" és a "vezérhím" pozícióját-szerepkörét.

Mivel ez egy kiirthatatlan ösztön, ezért a társadalomszervezők felelőssége nem abban áll. hogy "mi legyen a liberális demokráciával?", hanem az, hogy miképpen lehet azon belül olyan mechanizmusokat működtetni, amelyek meggátolják az emberek manipulálhatóságával való öncélú visszaéléseket.

unionista. (törölt) 2014.08.10. 13:42:18

@megamind:
az hogy lehet, hogy a rabbiképzőt 1877-ben alapították? kérdezd már meg a rabbit. a zsinagógák többsége is ez időtájt épült. dőlt a pénz az országba. a legtöbb budapestre. csak túl gyorsan. ezek után jött a két nagy háború. a zsidók lettek a bűnbakok. csak ezt az egész sztorit úgy mesélik el, hogy befelé nem jöttek, hanem csak kifelé vitték őket. még egyszer: inkább vagyok szemita, mint antiszemita. de ugye a történetírás elég egyoldalú. a baloldal azt mondja, hogy mindenről a magyarok tehetnek. a jobboldal azt, hogy mindenről a zsidók.

2014.08.10. 14:01:38

@unionista.: nem kell megkérdezzem: az, hogy mikor alapították, nos az nem tartozik a tárgyhoz.

egyetmondok 2014.08.10. 14:05:22

@panelburzsuj:
" korunk világa olyan többszörösen összetett komplex rendszer, amelyről ma már senkinek nincs, és nem is igazán lehet megalapozott véleménye " ---

a mi korunk világa olyan többszörösen összetett,olyan elképesztően összetett,pont annyira komplex,mint amennyire egy római szenátor láthatta a saját korában, vagy egy londoni polgár az 1500-as években.

És abban bizony igazad van,hogy bárki ebből azt a következtetést vonná le,hogy akkor itt már többé olyan nem is létezhet, hogy "megalapozott vélemény",akkor közeleg a világvége. A római szenátor és a londoni polgár nem volt ennyire toprongy hülye...
Sőt, azt hiszen keresztre feszítette,vagy kivégeztette volna azt, aki a saját államát erre gondolta volna alapozni...

2014.08.10. 14:18:37

@unionista.: ez sem tartozik a tárgyhoz.

egyetmondok 2014.08.10. 14:18:44

@panelburzsuj:
És hogy pont az orbánisták hangsúlyozzák ezt, hogy itt már esély sincsen valami véleményre ?

Vicc,ha valakinek,akkor Orbánnak arról is lett,igen-igen határozott véleménye, hogy pl. "Jó az,ha az államhatalmi ágak elválasztottan működnek ?" Válaszolt is sebesen: " Nem,ez nagyon nem jó." --- meg is szüntette a törvényhozás az elválasztottságot.

unionista. (törölt) 2014.08.10. 14:19:34

@egyetmondok:
tényekkel semmit sem lehet igazolni, hanem csak cáfolni. ez adja az összetettséget.

tényekkel azt is lehet igazolni, hogy a föld lapos. nézzél körbe. lapos. tényekkel bármikor igazolom neked, hogy a zsidóknál nagyobb hazug, gonosztevő nép nem létezik a világon. és azt is, hogy ők a kiválasztottak. mert az is írva van.

a liberális demokrácia többek között arra való, lehet intézményeket szabadon konstruálni. megrajzolhatok egy város. egy vidéket. alkothatok egy modellt. ha azt késznek gondolom, akkor kinyomtathatom akár 3d-ben. megvalósíthatom a valóságban ha kedvem van hozzá, vagy találhatok ehhez támogatókat. de minden intézmény elbukik egyszer. és ezen lehet sírni, de nyilván okosabb új konstrukciókat keresni. de ebben a filozófiának csak mellékszerepe van. az legfeljebb valamilyen segédtudománynak jó. azért, mert a filozófia alapvetően tényekkel igazol és nem cáfol.

2014.08.10. 14:20:47

@panelburzsuj: Értem, a válaszod (mindkettő) patentos! És ezt köszönöm is.

Szép napot mindenkinek!

unionista. (törölt) 2014.08.10. 14:36:57

@megamind:
azt mondod, hogy te annak a rabbinak hiszel, aki azt írta, hogy az ő ősei mindig is itt éltek. hogyan lehetséges, hogy a magyarországi rabbiképzőt 1877-ben alapították? a rabbi állításai könnyen cáfolhatók. persze mivel a zsidóság egy szórvány népcsoport, ezért mindenfelé jelen voltak. semmi probléma nincs ezzel. csak vicces, hogy ez a csoport sohasem jött befelé, hanem csak kifele vitték őket.

panelburzsuj 2014.08.10. 14:48:48

@egyetmondok:
Hát ha ennyire viszketsz, akkor csak összegzek neked: keresztelkedj vissza, és onnantól szórakoztasd a rabbidat a rituális zúgolódásoddal.

(És oké, legyen: szóljál máskor is, ha magadat nem tudod eléggé felhúzni, és föltétlenül külső impulzusokra van szükséged a számodra komfortos hergeltségi hőfok eléréséhez.)

egyetmondok 2014.08.10. 14:50:35

@unionista.:
" a liberális demokrácia többek között arra való, lehet intézményeket szabadon konstruálni. megrajzolhatok egy város. egy vidéket. alkothatok egy modellt. ha azt késznek gondolom, akkor kinyomtathatom akár 3d-ben. megvalósíthatom a valóságban ha kedvem van hozzá, vagy találhatok ehhez támogatókat. de minden intézmény elbukik egyszer. és ezen lehet sírni, de nyilván okosabb új konstrukciókat keresni. de ebben a filozófiának csak mellékszerepe van. az legfeljebb valamilyen segédtudománynak jó. azért, mert a filozófia alapvetően tényekkel igazol és nem cáfol. --

Tévedsz. A liberális demokrácia nem erre való, pontosabban nem erre való először,és bármi más (!) előtt. A liberális demokrácia arra való, hogy a törvényhozó többséget korlátozzuk. Az intézményei bármi más előtt ezt a célt kell szolgálják, ezt követően,de csak ezt követően tőlem szolgálhatják a katicabogarak kiegyensúlyozott lelki életét is,de ha csak azt látom, hogy a bogárkák lelki életét szolgálja, a hatalom korlátozását azonban nem, akkor ott én nem fogok tűnődni, hogy milyen véleményt mondjak, hogy filozofáljak arról, hogy mi a tény, mit lehet vele csinálni és mit nem, eszik,vagy isszák.

egyetmondok 2014.08.10. 15:10:22

@panelburzsuj:
Istenem, lehet tanulnod egy kis közjogot,akár Neked is.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.10. 15:17:20

tényekkel semmit sem lehet igazolni, hanem csak cáfolni. ez adja az összetettséget."

innentől kezdve csak bolond áll szóba ezzel az emberrel.

2014.08.10. 15:31:52

@unionista.:

"aki azt írta, hogy az ő ősei mindig is itt éltek" -- ő a népcsoportja tagjaira értette, nem a saját őseire. a saját ősei bárhol élhettek, nem tartozik a tárgyhoz. te írtad, hogy "szorvány népcsoport, mindenfelé jelen voltak". ő azt írta, hogy ezen a területen is éltek zsidók, amit, ha más nem is az adott kor törvényei bizonyítanak. szerintem az vicces, hogy te ezt azzal próbálod cáfolni (?), hogy egy rabbi írta. értsd meg, hogy az, hogy rabbi írta azt a bejegyzést, az teljesen lényegetelen, ahogy az is lényegtelen, hogy azt a képzőt, amiről írsz, mikor alapították.

egyébként "népességvándorlások" mindig is voltak, de olyanról is olvastam már, hogy "népességcsere", de a "betelepítés" az olyan deportálás jelleggű.

2014.08.10. 15:38:35

@unionista.: segíts már légyszí: mibe látok én bele fasizmust?

unionista. (törölt) 2014.08.10. 15:39:34

@Deepblue Noir:
a föld lapos. nézzél körbe. lapos. elég sok tény igazolja. csakhogy ettől még nem feltétlen igaz. mert van néhány tény, ami cáfolja. például a lapos föld alá hogyan bukik le minden este a nap. és a szomszéd faluban hogyan kel fel percekkel később, vagy hamarabb. és ezen elgondolkodik néhány okostojás. és egy bonyolultabb modellt alkot. azt, hogy a föld a tengelye körül forog és a nap körül kering.

de ez nem attól igaz, hogy farkas berci látta az űrből, hogy ez így van. és elhisszük neki. mert például vilma néném nem hiszi. de ő semmit sem hisz el. ő mindenben kételkedik. ezt attól fogadjuk el igaznak, hogy az állításnak van egy racionális magja és azt nem cáfolja semmi, vagy alig valami. mert minden modellel vannak kisebb-nagyobb problémák.

sokak szerint egyébként ez a tehetség alapja. innentől kezdve bizonygatás. józsef attila például ezt írta a naplójába.

"Gyerekkoromban egyszer azt hallottam, hogy az átmelegedett üveg elpattan, ha hideg víz freccsen rá. Aznap este, mikor a mama kitette a lábát a konyhából, azonnal kipróbáltam e tétel igazságát. Egy kis vizet fröcsköltem a lámpaüvegre. Az üveg eltört, én megdöbbentem, a mama pedig belépett. Meglepetten s egyben fölindultam támadt rám - Te, te - mért törted el a lámpaüveget? Lesütött szemmel hallgattam a szemrehányást és növekvő daccal tűrtem a pofonokat, melyek ugyancsak zuhogtak. Anyámat különösen csökönyös hallgatásom ingerelhette. Mért törted el a lámpaüveget? Mit is válaszolhattam volna? A legszemtelenebb hazugságnak látszott volna, ha az igazat felelem: Én nem törtem el a lámpaüveget! Eltört, "mert az átmelegedett üveg elpattan, ha hideg víz freccsen rá". Ugyan én fröcsköltem le, de nem azért, hogy eltörjem, hanem, hogy lássam, igaz-e, amit hallottam, s ami oly érdekes volt számomra, hogy meg kellet vizsgálnom. Nagyon igazságtalannak éreztem a fenyítést. De ha védekezésül azt mondom, azért fröcsköltem vizet az üvegre, mert úgy hallottam, hogy akkor eltörik, anyámban azt a hitet keltettem volna, hogy tudatos rosszaság, komoly gonoszság volt, amit tettem. Úgy, hát te tudtad és mégis? Igen, tudtam, de azt is tudtam, hogy a gyereket mindig becsapják, hol gólyamesével, hol meg azzal, hogy hercsula lesz ebédre."

panelburzsuj 2014.08.10. 15:42:02

@megamind:
Hát ha így olvasod, akkor a dél-dunántúli svábok, vagy a békési tótok "megjelenése" még "deportálásabb jellegű", mert ezek a csoportok komoly verbuválással, adókedvezményekkel, nagy szervezettséggel "jövődtek" a mai (vagy inkább: a tegnapi...) helyükre.

(Vagy a hiányosabban dokumentált, de annál tömegesebb húzás: a kunok alföldi "befogadása"/"betelepítése".)

unionista. (törölt) 2014.08.10. 16:17:52

@megamind:
ha a rabbi nem volt bevándorló, akkor az őseinek itt kellet élniük. az közismert, hogy voltak zsidó betelepítések. a legnagyobb a szabadságharc leverése után történt. 1854-59 között épült a budapesti nagy zsinagóga. 1877-ben indult el a magyarországi rabbiképzés.

a magyarországi zsidóság többsége még üdvözölte a 48-as forradalmat, de annak leverése után a a szabadság eszménye egyre kevésbé kötődött hazaszeretethez és a nemzeti érzülethez. sokkal inkább az egyénhez, az egyéni érvényesüléshez. később éppen ez lett a probléma. a nemzeti liberalizmus szétesett. ortodox nacionalizmus volt és ortodox liberalizmus. előbbiek voltak az erősebbek, nem volt semmi, ami védje a zsidókat. ezek után a magyarországi ortodox liberalizmus szociális gondoskodás eszményéhez kötődött. eltolódott balra. de ez a zsidóság kultúrtörténete. a magyarok többsége nem szociálliberalizmust akar, hanem szociáldemokráciát és a klasszikus liberalizmus nemzeti változatát.

ezért van az, hogy a magyar baloldalon ma már szinte kizárólag zsidó és zsidóbarát értelmiség áll. és azt állítják, hogy ennek az egésznek semmiféle etnikai karaktere nincs. ez teljes képtelenség. kitaláció. egyáltalán hogyan merészeli valaki venni a bátorságot ahhoz, hogy bármilyen szövegkörnyezetben azt mondja: "zsidó". itt mindenki ember. rendben, de akkor nincsenek "nácinémetek" se. mert bennük is az embert kell látni. és a német népet nem lehet így stigmatizálni. jaj szegény kisnémetek.

értem persze, hogy mindenféle etnicizmus túlzó leegyszerűsítés. de ez egy legitim érvelés. és ennél sokkal keményebb a társadalom. és ebből adódik egy konfliktus. és erre eddig legalább is az a válasz született, hogy a magyarok fasiszták. a dunába akarják ölni a zsidókat. ha magyarország és izrael politikáját egybevetjük, akkor melyik a fasiszta nép. ha minden áron fasisztázni akarunk. szóval akkor ez egy probléma. amire szerintem van oldás, vagy megoldás. ez pedig az, hogy budapesten a zsidó és a keresztény értelmiség kiegyezik. úgy, hogy tető alá hoznak egy fővárosi "nagykoalíciót", ami független a pártalapszervezetektől. ez egy független főváros. egy ilyen németbarát budapest "bundestadt" lehet a 21. századi magyar polgárosodás kiinduló pontja. azért, mert ez adhat mintát a vidéknek.

unionista. (törölt) 2014.08.10. 16:56:27

@egyetmondok:
neked az a hóbortod, hogy a hatalmi ágak legyenek elválasztva. rendben. de a kérdés valójában az: hogyan legyenek szétválasztva.

ha a törvényhozó többség választja a főbírót, akkor ezek az ágak nem különülnek el. azért mert a többség nyilván olyan személyt jelöl, aki neki tetszik. és mivel ez a politikai érdekcsoport a kincstár felett is rendelkezik ezért viszonylag könnyen átviszi akaratát. a politikai pártok a hátsó szobában kiegyeznek.

ennél talán egy fokkal jobb lenne, ha a többség alkotja a törvényt és a kisebbség (tkp. az ellenzéki többség) választja a főbírót. persze itt is előfordulhat hatalomkoncentráció. létre lehet hozni egy "állellenzéki" frakciót. de ahhoz 1/2 + 1/4 = 3/4 többség kellene. ez a modell azért veszélyes, mert recesszióban egy radikális párt könnyen befuthat a második helyre, és azzal szélsőségessé válhat a bíráskodás.

ezért kellene a közhatalmi ágakat többnemzetiségű keretek közé emelni, és ott különválasztani. uniós törvényhozás. szövetségi bíráskodás. azt várjuk, hogy európa egészén a szélsőségek nem uralkodnak el. vagy ha mégis, akkor ezek egymással nem tudnak kiegyezni. vagy ha ki is egyeznek, akkor az uniós többség beavatkozhat, addig maga a bírói kar ellenáll. szóval ez lenne az elvi modell szerintem. de ebben nyilván nem értünk egyet. szerint '89. az bukott el. nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba.

egyetmondok 2014.08.10. 17:11:31

@unionista.:
A tevékenységükben kell szétválasztottak legyenek. Mondjuk ezt munkamegosztásnak.

S ha a bíróságot vesszük,Unionista,lehet arról jót beszélgetni, hogy a bíró függetlensége hogyan alakul,ha mondjuk közvetlenül a nép,mondjuk népszavazással választja a bíró szervezet főfőnökét,és hogyan alakul,ha nem közvetlenül választjuk,hanem a törvényhozás tesz erre javaslatot,mondjuk az államfőnek,aki kinevezi (minden bírót az államfő nevez ki ugye nálunk).

Amit írsz, hogy a törvényhozás azt nevezi ki bírónak aki neki tetszik,éppen így igaz,ha népszavazással döntünk mi.Mi is arról fogunk dönteni, hogy nekünk ki tetszik.

A bírói hatalmi ág elválasztottsága azonban nem azonos közjogi fogalom a bírói függetlenséggel, mert az utóbbi egy egyes bíró döntési szuverenitásait érintheti,az előbbi pedig nyilván két hatalmi ág egymáshoz való viszonyáról szól.

Az van,amit az elején mondok: munkamegosztás. A törvényhozás törvényt hoz,a bíró pedig a törvény alapján a jogerős ítéletet. Ebben nem lehet összekeveredni,ez a lényeg,s ha ebben keveredés van,akkor dráma jöhet.

S amikor itt elképzeljük a két hatalmi ág közötti állapotot,mindig abból kell kiindulni,hogy a törvényhozási az erősebb,ezért a bíróit kell jobban védelemzni. Itt ebben 2010 után olyan súlyos romlás állt be,amelyre nem volt példa 90 óta.

A bírói hatalmi ág nem tud ebben összekeveredni,hiszen kizárt, hogy a bíró hozzon törvényt,az összekeverdésre csak a törvényhozásnál,az erősebbnél van esély,s itt meg is történt,hogy peres ügyben játszott a parlamenti többség bíróságot.

Mindegy,hogy a bírókat etnikai alapon,a szemük színe szerint,vagy a beszélt nyelvük szerint választjuk mi magunk,vagy a törvényhozás,ha egyszer a törvényhozás "begyűjti" magának a bíró funkciót,amikor csak akarja. Erről beszélnék,s ebben nem azt kell keresgélni,hogy hogyan kapja a bíró a bírói "munkakört".

panelburzsuj 2014.08.10. 17:23:34

@egyetmondok:
"peres ügyben játszott a parlamenti többség bíróságot"

Paracsot adott - vagy "orientált" az a kutya parlament?

És akkor vedd már ki végre a kezed a biliből, mert Orbán és Béndek és unionista ebben betűre ugyanazt mondja: a "89-es" rendszer nem volt képes önmagát megvédeni, nem volt képes megakadályozni a hatalmi ágak "összébb csúszását". Rosszul megtervezett, vagy minimum az adott magyar "mentális viszonyokra" szabott konstrukció volt.

Vágyni bármire vágyhatsz - de cselekedni csak hatalommal tudsz.

panelburzsuj 2014.08.10. 17:25:09

minimum az adott magyar "mentális viszonyokra"

helyett:

minimum NEM az adott

- így van értelme

2014.08.10. 17:25:28

@unionista.: "ha" ... ismétlem, teljesen lényegtelen, hogy rabbi...

írod:" a magyar baloldalon ma, szinte kizárólag zsidó és zsidóbarát értelmiség áll" -- emberek állnak ott is. erősen kétlem, hogy a baloldal etnikai alapokon szerveződött volna, vagy hogy ma ilyen alapokon állna. itt mindenki ember, aztán jön az a rész, hogy valaki milyen népcsoporthoz tartozik. mellesleg, az emberek közt genetikai alapokon a legnagyobb különbség csupán 0,tizenakárhány század százaléknyi. emberként születsz bele a népcsoportodba, és emberként tartozol hozzá (emberként működsz). első sorban mindenki ember, és szerintem nem bűn leírni azt, hogy milyen népcsoportokhoz tartozhatnak az egyes emberek. ebből nincs konfliktus.

idézlek: " itt mindenki ember. rendben, de akkor nincsenek "nácinémetek" se" -- nácinémetek vagy pedig németek?

panelburzsuj 2014.08.10. 17:47:28

@megamind:
"erősen kétlem, hogy a baloldal etnikai alapokon szerveződött volna, vagy hogy ma ilyen alapokon állna"

Azért ez minimum két lépcső, ami inkább három:

az első a Frankel Leótól mondjuk Kun-Jászi párig

a második a legális szocdemek és illegális kommunisták korszaka ('19-'45)

a harmadik a sztálinista importbolsevikok megjelenésétől napjainkig

Praktikus ezekben a sztorikban előbb tájékozódni, aztán kétleni/igenleni, hogy kikkel mi hogy esődött meg. Pl: hogyan markolászták/gyilkolászták egymást az internacionalista (marxista) mozgalmak meg a "nemzetibb" (olykor betű szerint háborúpárti) szocdem mozgalmak.

egyetmondok 2014.08.10. 17:50:08

@panelburzsuj:
Sem nem adott parancsot,sem nem orientált.
Megnézte a jogerőre emelkedett bírói ítéletet,és törvény alkotott arról, hogy az nincsen. Volt jogerős,nincsen. Nem keresgélt bírót titokban, hogy így vagy úgy döntsön, hanem jól megnézte a jogerőre emelkedett ítéletet,és kib...ta,mint macsekot tojni.

S ha akár a Péter,akár az Orbán,akár Te,vagy az Unionista,úgy gondolná, hogy a 89-es rendszer bizony azért (is)bukott meg, mert ilyen "nagyszerű" eset 90-2010 között nem történt,akkor biztosan mindegyikükre azt mondám,hogy a rothadt diktatúra hívei.

2014.08.10. 17:51:04

@unionista.: abból, hogy "itt mindenki ember", számodra az következik, hogy megszűnik az ember és az adott népcsoporthoz (az egyén és az adott népcsoportjához) fűződő viszonya - kapcsolata?

a másik dolog, megpróbállak összefoglalni: "ha itt mindenki ember, akkor ninscenek zsidók, de akkor nácinémetek sincsenek" -- a "nácinémetek" olyan németek...

panelburzsuj 2014.08.10. 17:53:59

@panelburzsuj:
És akkor még mindenféle "polgári radikális", csakhogy teljesen összezavarja az amúgy bájos naiv "kétlemkedést"...

2014.08.10. 17:55:38

@panelburzsuj: nézd, így indult: " a magyar baloldalon ma, szinte kizárólag zsidó és zsidóbarát értelmiség áll" -- ez az amit erősen kétlek, amit írtam erre vonatkozott. egyébként emberek állnak ott is...stb

panelburzsuj 2014.08.10. 18:02:50

@egyetmondok:
Na ehhez már csak annyit érdemes hozzátenni, hogy reményeim szerint - hozzám hasonlóan - HaFR meg unionista is megtartja azon jó szokását, hogy csakis olyat mond, amit csakis magadban füstölögve billogozhatsz "diktatúrahívésnek".

Monomániások kíméljenek! jeligére...

panelburzsuj 2014.08.10. 18:06:19

@megamind:
Oké, neked is kirakom:

"Monomániások kíméljenek!"

egyetmondok 2014.08.10. 18:09:21

@panelburzsuj:
Az a baj,ösmét,hogy nem érted,amit leírtam.
Hogy tehát mit csinált a 2010 utáni parlamenti többség nem is egy jogerős bírói ítélettel. Simán nem érted,hogy ezzel mi a baj.

Az ügy,amit felhozok,tehát amit Te ezek szerint nem is értesz úgy,mint a hatalmi ágak közötti különbség felszámolása, semmilyen értelemben sem kapcsolódik a 89/90es alkotmányos rendszerhez: annak meredt,totális tagadása,és nem a következménye.

Nincsen olyan alkotmányos rendszer,közjogi leírása bármi államhatalomnak,amely ezt megakadályozhatná. Semmi. Nuku, kár is ezen a fejet törni.

egyetmondok 2014.08.10. 18:12:18

@panelburzsuj:
Ja igen : fogalom-mentességben szenvedők kíméljenek !

2014.08.10. 18:12:47

@panelburzsuj: oké, ahogy érzed. de ahogy meg én látom: átsiklott a figyelmed, hogy a "MAI" magyar baloldalon állókról volt szó...

panelburzsuj 2014.08.10. 18:20:08

@megamind:
Tudsz nekem mai magyar zsidóELLENES baloldalit mutatni - fönt a színpadon? Márhogy mérhető mennyiségben?

("zsidó vagy zsidóbarát")

panelburzsuj 2014.08.10. 18:24:10

@egyetmondok:
"S amikor itt elképzeljük a két hatalmi ág közötti állapotot,mindig abból kell kiindulni,hogy a törvényhozási az erősebb,ezért a bíróit kell jobban védelemzni. Itt ebben 2010 után olyan súlyos romlás állt be,amelyre nem volt példa 90 óta."

Mutasd meg, hogy kinek "kellett volna" jobban védelmezni "a bíróit". Akit ezért a "védelmezés elmulasztásáért" köztörvényesen felelősségre kéne-lehetne vonni.

2014.08.10. 19:14:00

@panelburzsuj: szójátéknak tűnik... sebaj... akkor szerinted a magyar baloldal zsidó vagy zsidóbarát, mert nem zsidóellenes? más lehetőséget nem látsz? és ha inkább emberekben gondolkoznak, és nem népcsoportokban (ebben az esetben az adott népcsoporthoz fűződő viszony se nem baráti, se nem ellenség).

egyetmondok 2014.08.10. 19:40:39

@panelburzsuj:
" Mutasd meg, hogy kinek "kellett volna" jobban védelmezni "a bíróit". Akit ezért a "védelmezés elmulasztásáért" köztörvényesen felelősségre kéne-lehetne vonni." --

hát,annyit tudok csak, hogy Neked biztosan nem lehetett ilyen feladatod, ugyanis ahhoz, hogy ilyen feladatot,bármilyen feladatot, egy nyavalyás szög belövését a betonba is csak akkor lehet végrehajtani,ha valakinek valamiféle értelmessége van arról, hogy mi a szög,mi a fal,és mi az, hogy ezt a falba bele kell lőni. Bocsánat, elnézést !!!

Az pedig,amit leírtál,tisztelettel,a legsúlyosabb közjogi naivitás, amatőrizmus,stb. Bocsánat,elnézést !!!

Írjuk le egy alkotmányba,vagy módosítsuk így a Btk.-t,hogy azt a parlamenti képviselőt,aki azt hiszi magáról,hogy bíró,és ezért jogerőre emelkedett bírói ítéletet semmisít meg,kettőtől öt évig tartó börtönbüntetésre kell ítélje a bíró ?

Viccelsz,az a parlamenti képviselő,aki igy gondolkodik,ilyet egyáltalán a fejébe vesz,hogy tehát bírói "szolgálatba helyezi magát", ha úgy tartja jónak,a legelső alkalommal módosítani fogja az alkotmányt,vagy a Btk.-t,ha oda írtuk,és kiveszi belőle ezt a passzust..,de ha benne is marad,se mentünk vele semmire: meg fogja semmisíteni azt a bírói ítéletet is,amit ebben az ügyben hoznak. Volt börtönbüntetés,nincsen börtönbüntetés.

Nincsen mit tenni az ellen,ha a parlamenti többség szarik az államhatalmi ágak elválasztottságára. Ezt tetszik érteni ?
Hogyan akadályozod meg törvénnyel az én erkölcsi elrothadásomat ? Hogyan ? Se-ho-gyan.

Arra kérlek, hogy alkoss véleményt ebben az ügyben: ami 2010 óta megy,az a politikai erkölcs olyan rothadása,hogy csak na,de ne csak ezt tedd meg, tedd meg azt is, mert nem tévedsz,ne félj,nem tévedsz, hogy azt mondod,ez olyan rothadás,amire 90 - 2010 között nem volt példa.

A magát valamire is tartó magyar értelmiségiek,szellemi emberek,tanárok, oktatók,jogászok (sajnos ők is:-((( tömege kellene az utcán legyen csak ezért az egy ügyért,amiről most beszélünk. Csak ezért az egyért,és neked én tudok mág hasonlóan súlyos ügyeket mondani 2010-től.

Nem kell félnünk azt mondani,hogy vissza kell térni a 90-2010 közötti alkotmányossághoz, mert azzal a világon semmi baj nem volt.Az nem felelős semmi bajért,semmi szegényedésért,nyomorért,se eladósodásért, se semmiért.
Mi vagyunk a felelősök,mert össze tudunk azon veszni, értelmes, magukat okosnak gondoló emberek, hogy a mi lófasz az,hogy el kell választani a hatalmi ágakat. Ezen a mai (parlamenti) többség röhög,és jogerős ítéleteket semmisít meg...,s ha Te esetleg nyersz velem szemben holnap egy pert,de én jóba vagyok a parlamenti többséggel, azt is meg fogjuk semmisíteni.

Alkoss véleményt,egyértelműt: a világ nem olyan bonyolult.

panelburzsuj 2014.08.10. 20:06:00

@egyetmondok:
Menyivel emberibb így, a böllenkedős felhang nélkül...

Nem is fogok kibújni, sőt. Csak idő azért kell ahhoz, ne ne visszkézből replikázgassak - (mint eddig) - hanem tisztes(nek tűnő) felszólításra tisztes(nek tűnő) válasszal álljak elő.

Előzetes: az "erkölcsi romlás" nem 2010 utáni termék: onnantól csak virágba borult, amit franctudja mióta nevelgetünk. Ki balgaságból, ki számításból, de legtöbben csak a sima, hétköznapi, piti és rövidlátó haszonleső közönyükkel.

Ráhangolós:

"Azt hittük, hogy jobb lesz, ha nincs vér, fájdalom,

a bocsánat győzzön, ne bűn, ne rágalom.

Nem lett senki bűnös, mindenki áldozat,

művirág a síron, szar a szőnyeg alatt."

egyetmondok 2014.08.10. 22:06:29

@panelburzsuj:
Egyetértünk, hát hogyan is nem ?
Ámde és bár: ha abban megegyeztünk, hogy ez a romlás nem 2010-zel kezdődik, és bőven előtti,még előbbi,akkor - és ez szerintem lényeges, nagyon is az - miben áll a 89/90es alkotmányi konstrukció felelőssége ebben ?
Talán hogy a romlásunknak nem felelt meg,nem passzolt hozzá ? Ilyen baromságot,nemde...
Hogy hozzájárult a romláshoz ? Ezt nem hinném,mert a romlás leginkább ahhoz,hozzá képest állapítható meg a legsúlyosabban, és legkönnyebben.

" A NER hamis politikai konstrukció, mert mást kell róla elhinni,mást kell róla tudni,mint ami,mégpedig a konstrukció leglényegesebb,legalapvetőbb kérdéseiben. " --
írtam ehhez a poszthoz. A 89/90 Alkotmány nem hamis politikai konstrukció volt, s a mai hamisságainak nem kellene azzal tetézni,hogy hozzácsapjuk 89/90-et.

Ez fontos Panelburzsuj,fontos,hogy mihez mérünk,almát almához,körtét körtéhez. Az alaptörvényi politikai konstrukciót az Alkotmányéhoz kell mérni. S ha ezt tesszük, lehet jobb, bőven jobb véleményünk húsz kerek esztendőről, amire igaz lehet, hogy "érvénytelenné lett" (vagy hogyan mondjam) benne az induló pont alkotmánya, de figyelem: úgy ám, hogy mi kimentünk mögüle. S nem az hagyott el minket.

(Orbán pedig kalapáccsal szétverte,mert ott volt magára hagyva.)

Szúrófény 2014.08.12. 06:40:52

@HaFr: Kik is a Szabad(elvű) Demokraták?
Szabó Dezső író cikkei nyomán.

„A közéletben súlyos tehetségű morális embert veri az immorális, minden ordításra kapható, ezerfogú éhes emberbestia. És megszületik a szervezett gyilkosságok, rablások a morállá konszolidált bűnök, hazugságok és perverzitások irtózatos szisztémája, a világtörténelem legóriásibb arányú haláltánca: a korlátlan szabadverseny, a polgári kapitalista demokrácia, a zsidónak megígért nagy történelmi szüret… Legáltalánosabb formája a politikai szabadverseny elvének: az állam minden felnőtt tagja választhat, és választható.
De egyszerre felhemzsegnek a műveletlen, semmi lelkiismereti törvénytől meg nem kötött, vad politikai kalandorok, elszánt éhes politikai apacsok, akik a törvények dzsungelében könyörtelenül gázolnak át mindenen szilaj étvágyuk kielégítésére. És ezek jobban tudnak ordítani, ezek mindent tudnak ígérni a nép őselégületlenségének, ezek a végsőkig tudják nyargalni az aktuális jelszavakat, mert a becsületes lehetőségek, hazafias aggódás és a felelősség nehéz érzése nem köti őket. (a népképviselet problémája cikkből)
A liberális tábor, mint a páncél a harcos testét, a nemzetközi imperialista zsidó tőke testét vértezi. És így az a hallatlan történelmi humor kerekedik a vizsgáló megfigyelésébe, hogy a kizsákmányoló, elnyomó, imperialista nagytőke a szocializmus, a szociális igazság, szabadság és a gazdasági elnyomottak nevében hirdet harcot a kizsákmányoltak, a megrablottak, a nincstelenek tábora ellen.
Az egyik igazság a „liberális” tábor lényegét mutatja meg. A világtörténelem egyik legzseniálisabb ténye volt az, mikor a világuralomra törő vér szerint imperialista és kapitalista zsidó faj az emberi elégületlenséget, a szociális forradalmat tette hódítása eszközévé
Hirdet szocializmust, szabadságot, kommunizmust, új gazdasági világrendet, világmegváltást, hogy a kihasználtak nagy tömegeit a maga imperializmusa eszközévé tegye.
Hogy a kommunista, a szocialista, a forradalmár zsidó csak előharcosa, élő tankja zsidóságnak, s győzelmük esetén meghamisítják a kommunizmust, megsemmisítik a szabadságot, széttörnek minden szociális jogot, a proletárt csak vak eszköznek tűrik meg, s szocializmusuk nem más, mint átmenet egy új most már az egész faj szélesebb alapjaira fektetett kapitalizmus világuralmi berendezkedésére.
Ebből három dolog következik: Szabó Dezső ráérzett a globalizációra, ezt se tanították a pártiskolán, és nem véletlenül volt indexen!

Szúrófény 2014.08.28. 06:09:39

@toportyánzsóti: Hát, mint mikor babbal jóllaksz az ánuszod ereszt! Ha hülyeséggel etetnek, hányingered lesz! Annyi, annyira okos ember van, mégis valahogy megszenvedett hülyeség az eredője!
süti beállítások módosítása