1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.08.01. 21:46 HaFr

Ősztől 20%-os baloldal

Az önkormányzati választások fontos kudarc lesz a baloldal életében, először fogja őket komolyabban megérinteni a további lehetőségeiket nagyban korlátozó két tényező. Az egyik, hogy a liberális demokrácia ethoszát (az SZDSZ-szel karöltve) kiüresítő posztkommunista baloldal pártjának, az MSZP-nek valóban befellegzett, 2018-ban meg kell majd küzdenie egyáltalán a parlamentbe való bejutásért. A másik, hogy Orbán révén a politikai rendszerünk mostanra jutott el abba az állapotba, hogy valóban tükrözze az ország kulturális hagyományait, tehát nem reménykedhetnek abba, hogy a rendszerváltás utáni két évtized baloldali-liberális korszaka visszatérhet. A magyar politikai kultúra erősen jobboldali, etatizmusra és populizmusra éhes, nacionalista-bezárkózó; a centruma valóban abban a spektrumban van, amelyet a Fidesz most lefed, és ebben a politikai kultúrában szabad választások mellett sem szerezne többet a mai baloldal ma 25, négy év múlva 20%-nál. A Fidesz ma és még sokáig a normalitás Magyarországon, jobb ezzel megbarátkozniuk, és ezt csak olyan politikai innovációval tudnák semlegesíteni, amelyhez nyilvánvalóan nincsen tehetségük.

A politikai kultúra jobboldali dominanciájának jeleként a baloldal számára fontos hívószavak és érvek nem ülnek a társadalom nagyobb részénél, amely a jobboldali centrum kudarcait sem a baloldal erősítésével torolja meg, hanem bizonytalansággal. A jobboldal politikai kudarcait a politikai rendszer diszfunkcionalitásának felmutatásával. A csalódott jobboldali választó legfeljebb politikai passzivitásba vonul, ha csalódik a pártjában, nem büntet rendszerszerűen (protest szavazattal). Miért? Mert összehasonlíthatatlanul biztosabb lábakon áll a nemzeti-törzsi identitása, mint a demokratikus kultúrája. Sokkal nagyobb értéket tulajdonít az etnicista ("antikommunista") szemléletnek, mint a demokráciának.

De nem csak ezért.

A politikai kulturális alapokon túl a baloldal átfogó korrumpáló hatásának köszönhetően a tömegek már inkább remélik a legfontosabb elvárásuk -- a biztonságérzet -- teljesülését is a nemzeti bezárkózástól (és másodsorban az alapszükségleteik állam általi biztosításától), mint a demokrácia esetleges rendszerszerű működtetésétől. A jobboldali választók a maguk tapasztalatai alapján tehát racionálisan is viselkednek, nem kockáztatnak egy ismeretlen ideál érdekében, és ebben ördögi módon az orbáni korrupció tovább erősíti őket, ördögi módon, mert a "nemzeti oldal" korrupciója is a demokráciából való kiábrándulást, a nacionalista bezárkózást, azaz egy neurotikus körbenforgásban a korrupt nemzeti oldalt erősíti. És tudjuk persze, hogy van az a módszert, amellyel a nacionalizmus az önrombolásig továbberősíthető. A baloldal számára ez kézenfekvő figyelmeztetés arra nézve, hogy a liberális demokrácia ideájához való ragaszkodás (miután a gyakorlatát annak idején aláásta) valójában már nem erősíti őt.

Nem kell, de legalábbis nem fogom itt magyarázni ennek az állapotnak a -- döntően a nép polgárosultalanságából fakadó -- rettenetes veszélyeit, a belátásnak azt a korlátozottságát, ami ebből fakad, a versenyképtelenségnek azt a formáját, amely ördögi körbe zárja magát a nacionalizmussal, és a sorsot, amely vár ránk. Most csak annyit, hogy a baloldalnak fel kellene végre fognia, hogy minél előbb szabadul meg az MSZP-től és a vele összefüggésbe hozható még aktív politikusoktól, annál hamarabb tudja magát stabilizálni a biztos szavazók 20%-a körül, méghozzá két párttal: egy álszociáldemokrata-radikális és egy városias baloldali-liberális párttal, de ezek együtt is alig lesznek erősebbek, mint a rassiszta szélsőjobb. És egy alak biztosan lesz, akitől nem fognak megszabadulni a sajátjaik közül. Attól éppen, akitől a leghamarabb kéne.  

240 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr446566885

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ez az Orbán-kormány legnagyobb eredménye 2014.08.01. 22:29:41

Az EU átlaghoz képest tartós felzárkózó pályára került a magyar gazdaság, és a régiós gazdaságokhoz képest is megállt az évtizedes leszakadás. Végre egy ütemben fejlődik Magyarország a visegrádi országok átlagával. Igen, ez a helyzet kedves olvasók! M...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.01. 22:35:45

"Orbán révén a politikai rendszerünk mostanra jutott el abba az állapotba, hogy valóban tükrözze az ország kulturális hagyományait"

Ez nagyon igaz! Bennem is motoszkált efféle gondolat, de ilyen jól eddig még nem tudtam megfogalmazni.

"Nem kell, de legalábbis nem fogom itt magyarázni ennek az állapotnak a -- döntően a nép polgárosultalanságából fakadó -- veszélyeit, a belátásnak azt a korlátozottságát, ami ebből fakad, a versenyképtelenségnek azt a formáját, amely ördögi körbe zárja magát a nacionalizmussal, és a sorsot, amely vár ránk. "

Hát pedig ez lenne a lényeg, hogy ezt megvitassuk! Hogy ez a kulturális hagyományainknak megfelelő "magyar út" képes lesz-e felemelni az országot, vagy lecsúszást eredményez?

Csatoltam egy trackback-et ami egyféle részeredményt mutat e kérdés megítélésével kapcsolatban:
nivo.blog.hu/2014/08/01/az_orban-kormany_legnagyobb_eredmenye

egyetmondok 2014.08.01. 23:11:13

@ccactus:
Nem lesz képes felemelni.

Ám érdemes észrevenni, hogy ez a nép pont a saját "kulturális hagyományai" ellenében igyekezett legjobb pillanataiban a saját hajánál fogva előre rángatni magát:
- Rákóczival (Te Jó Isten,beszél erről valaki is,pedig Bibó milyen pontosan megírta őt,mint Orániai Vilmos magyar megfelelőjét,annak komoly esélyét,amit Orániai Vilmos a holland nemzetért/ joguralomért tett)
- 1848-cal,
- 1918 őszével, akkor is,ha erről szentül elhiszi mindenki a marxista történelem hamisítás nagy csalását,hogy "Károlyi a tanácsköztársaság előfutára ", volt ő bármely politikai tehetség hiányában is,
- 1946-48 idején, orosz bolsevizmus fegyverei árnyékában,
- 1956 csak a hülyéknek és gazembereknek nem világos eset,
- 1989/90 körül.

300 év alatt hat komoly próba.Fél évszázadonként egy-egy gyönyörű kísérlet.
Lesz újra,minél hamarább,annál jobb.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.01. 23:17:55

@egyetmondok:

Kérdés, hogy most éppen maga a kísérlet zajlik-e, vagy pont ellenkezőleg.

explanatus 2014.08.01. 23:29:05

A baloldallal nem az a gond, hogy van. A baloldallal az a gond, hagyta/hagyja, hogy lejáratódott figurái uralják (országosan, helyi szinteken). A mostani kétszer-kétharmados kormányzó koalíció ellenzékként a semmittevésével adott szabad utat a baloldali „rémuralomnak”. Ez az ellenzéknélküliség lett a zemótnyocév veszte. Azt hitték, a mocsok mocsara nem nyeli el őket.

Tévedtek. Úgy tűnik, a baloldalt alkotó, egymást legyőzni akaró részecskék annyit tanultak, ha a fidesz ellenzéki semmittevése eredményre vezetett, akkor nekik ugyanezt az utat kell járniuk. Csakhogy a helyzet azóta változott. A baloldal támogatói (szavazói) kihátráltak ma én a főnök, holnap te a főnök játékot játszó vezetői mögül.

Egy országra a legnagyobb veszély az ellenzéknélküliség. Ha nincs aki félreverje a harangot, akkor a faluszéli avartűz „kedvező” széljárás esetén azzal jár, hogy leég az egész falu. Baloldalastól, jobboldalastól.

Xebu 2014.08.02. 00:14:31

A Fidesz kormánynak az ellenzéke a szélsőjobb lesz. Lesz idő mikor még visszasírjuk az orbáni demokráciát. Aztán majd az inga visszafelé leng - addigra talán Thürmer Gyula sorsára jutnak a jelenlegi baloldali vezetők és új baloldal lesz, nem ezeken az eszméken. A
Fidesz másik ellenséges a saját maffia rendszere, a saját korrupciója. Az egyik csoport szépen felzabálja az összes erőforrást, kiszorítva a többit a húsosfazékból. Így egyre kevesebb lesz a támogatottsága és kiszorultaknak egyre reálisabb alternatíva lesz más politikai alakulat támogatása a hús beszerzésére.

tamas11 2014.08.02. 03:03:07

a poszt középső bekezdése nagyon okos, lényegi meglátás, én ha tehetném, bemagoltatnám a szavazókkal is.
Annyit tennék hozzá, hogy amit leírsz , az nem csupán a jobboldali pol kultúra dominanciának jele, hanem a fegyvere, valamint e közösség a jobbkultúra kudarcait azért sem torolhatja meg a balválasztással, mert el akarja utasítani a túlhaladott kétpólusú alternáló szemléletet és igazságtételt.

tamas11 2014.08.02. 03:17:14

Az innovációra várni, arra hivatkozni olyasmi, mint a másnap reggeli értekezletben bízni a szappangyári menedzsmentnél... Hogy a kreativok majd előjönnek egy jó szlogennel, és eladják az összes szappant..
De az anyagnak nincs vonzó illata, nem jönnek be reggel a kreatívak, értekezlet sincs, sőt a reggel sem jön el. Tulképpen szappan sincs, a mosdatlanság még nem kereslet.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.08.02. 07:04:01

Pontosítanék: BALLIB oldal, mert baloldal egyelőre még nincs.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.08.02. 07:05:06

@Xebu:

Lengyelországban a két fő párt jobboldali, a baloldal kisebb, mint Mo-n. Azaz ez nem példa nélküli eset.

Geri Tibor 2014.08.02. 08:40:48

HaFr!
Van egy korábbi írásom - Merre tovább balnegyed? amit valamikor Szanyi "Balra, magyar" dolgozata után írtam. A negyed (25%) úgy jön ki, hogy a Tetraéder dinamikus modelljében statikusan ábrázolva a piros gömb (szocialista irányzat) a négyből egy.
Egy dinamikus modellben, ez a piros gömb persze lehet egyre kisebb ...
Megkeresem és jövök vissza...

toportyánzsóti 2014.08.02. 08:45:34

@maxval, a gondolkodó birca: Szoktál arra is legelni nem csak az orosz sztyeppéken ahol olyan hülye a vezér aki háromszoros gázárral akarta az ukránokat maga mellé állítani?

s.g.l. 2014.08.02. 08:46:42

" .. posztkommunista baloldal pártjának, az MSZP-nek "

Ha valamék párt posztkommunista akkor az a fidesz!

Kormányának minden tagja komcsi funkcionárius volt, ügynökökkel megspékelve, felsővezetése szintén, OV-től Rogánon át Vargáig.

Nem zavar, hogy a szocipárt kormányában függetlenek is voltak, pártonkívüliek.

toportyánzsóti 2014.08.02. 08:48:34

@maxval, a gondolkodó birca: Jobberek vannak csak jobboldal csak csira állapotú.Múlt rendszer szemete tarja magát most éppen jobboldali konzervatív keresztény nemzeti polgárnak,miközben még a birkaszar sincs tőlük biztonságban...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.02. 08:50:55

@s.g.l.: aha - nem érted, amiről írok .. a politikában sosem a tények számítanak, hanem a látszat és a narratíva- a magyar közgondolkodásban az MSZP "a" posztkommer párt, period, end of story

Moin Moin 2014.08.02. 10:00:01

A bal-, balközép- és liberális oldal össztámogatottsága valójában nem 20% körüli – téves a legutóbbi választási adatokból következtetni a teljes „véleményközösség” méretére. A magyar társadalom értékorientációját kutató vizsgálatok is jóval nagyobb, valójában balos értékrendű tömeget mutatnak ki. Valójában a választásokon a baloldalra szavazók csupán e véleményközösség azon részei voltak, akik:
• vagy annyira Kádár-nosztalgiások, hogy nem számít nekik a „létező baloldal” minősége, milyensége, akkor is arra szavaznak és kész,
• vagy Gyurcsány-imádók,
• vagy ún. tudatos baloldaliak, akik nem minden fenntartás nélkül szavaztak valamelyik létező balos pártra,
• vagy pedig kifejezetten tudatos választók, akik vannak politikai téren annyira aktívak, hogy a klasszikus befogott orral bár, de elmentek a baloldalra szavazni, kifejezetten Fidesz-ellenes éllel.

Azonban volt-van a bal-balközép- és liberális közösségnek egy (nagyjából ugyanekkora) része is, akik a sokkal kevésbé „önálló” és emiatt sokkal kevésbé aktív választók közé is tartoznak. Ők egyszerűen nem találták elég motiválónak a „létező baloldali kínálatot”: az nem mozgatta meg az érzelmeiket. És vannak olyan – inkább balközép- és liberális – választók is, akik kifejezetten a Kormányváltókban összeállt pártok és vezetők minősége miatt nem akartak rájuk szavazni.

Mindez pedig azt jelenti, hogy egy innovatív, tetterős, tematizálásképes új balközép párt igenis, képes lenne a jelenleg tapasztalt 20%-nál lényegesen magasabb társadalmi támogatottságot elérni – jóval magasabbat, mint a Fideszé. Ráadásul egy ilyen balközép párt számos, a Jobbikhoz kétségbeesésében, perspektívátlanságában átpártolt, ám valójában balos érzelmű-elvárású szavazót is vissza tud szerezni. A kérdés csupán az, hogy a jelentős etatista elvárásokat miképpen lehet és kell kezelnie ennek az új baloldali erőnek? De erre is van működőképes megoldás.

wantaan 2014.08.02. 10:28:24

@Moin Moin: Nem a baloldal 20%-a vagy 40 a gond hanem hogy nincs polgári értékrend. Nincs európai értelemben vett konzervativizmus. Sajnos még nyomokban sem. Még mindig egy feudális viszonyokat fenntartó gondolkodás mód a jellemző akár bal akár jobb oldalról beszélünk. Valójában a politikai elitünk fölcímkézte magát ...ép ami jutott neki s ma ennek megfelelően mondjuk őket jobb bal konzervatív vagy liberális irányzatúnak. Ez a szineváltós elit mondta már magát polgárinak, nép nemzetinek, parasztpártinak, liberálisnak kereszténynek .... s mondaná bárminek csak a hatalmát megőrizhesse. A tömegek meg eleinte lelkesednek ...majd látva ezt a katyvaszt szrnak az egészre.

Alkibiadesz 2014.08.02. 10:28:53

Megint kötekedek. A következő mondattal van egy kis gondom:
„Orbán révén a politikai rendszerünk mostanra jutott el abba az állapotba, hogy valóban tükrözze az ország kulturális hagyományait”

Ha így fogalmazol, akkor ezzel elfogadod azt az etnicista előfeltevést, amely szerint egy politikai közösségnek létezik valami originális és mindig jelen lévő identitása és hagyománya, amit csak meg kell találni.

A helyzet ezzel szemben az, hogy mindig a jelen korunk problémáiból és élethelyzeteiből következő „érdekeink” alapján viszonyulunk a múltunkhoz. Az aktuális lényegünket kifejező hagyományainkat nem megtaláljuk, hanem kitaláljuk. (Ezt teszik az etnicisták, amiből viszont nem következik az, hogy csak az etnicisták járhatnak el így.)

A hagyományalkotás játékában Orbán helyzete csak azért egyedi, mert ő átvállalja a híveitől a múlt és hagyományalkotási feladatot. Azért kell a megalkotott hagyományt megtaláltként tálalnia, mert csak így leplezheti a tehermentesítés műveletét, amire azért van szükségük a híveinek mert valójában hagyomány (és az abból következő kötelességek) nélküli egyének akarnak maradni.

Ebből következően, hogy az Orbán általa felkínált hagyománycsomag nem lehet a politikai közösségünk igaz hagyománya. Semmi se bizonyítja azt, hogy annak a politikai vállalkozónak lenne a legépebb a hagyományérzéke, aki a legnépszerűbb identitástermékkel áll elő az aktuális piacon.

Valódinak ugyanis csak az a hagyomány tekinthető, amely a hozzáférhetővé teszi a jelen emberei számára az elődök által teremtett jövőbeli lehetőségeket. Ezzel szemben a jelenlegi többség azokat az önsorsrontó múltbéli viselkedésformákat tekinti példának, amelyek a jövőbeli lehetőségeik korlátozását igazolják.

Moin Moin 2014.08.02. 10:42:35

@wantaan: Ahhoz, hogy - majd, valamikor - lehesen magyar konzervativizmus, előbb:
- egy progresszív program mentén moderniálni kell a magyar társadalmat,
- megtapasztalni engedni a magyarságnak azt, hogy a polgári mentalitás hosszabb távon a legeredményesebb társadalmi-gzadsaági stratégia,
- ennek követeztében kifejlődni engedni a polgáriságot.

Röviden: aki majd egyszer konzervatív akar lenni, az most előbb vagy 20 évig legyen progresszív!:-)

STIRLITZ 2014.08.02. 10:51:59

Jó cikk, bár kicsit szocifóbiás! Mondhatni mániásan szoci-ellenes. Ha a szociknak úgyis annyi, akkor miért érdekes, hogy mi történik velük (körülöttük) És a végén az a mondat, hogy:

"... stabilizálni a biztos szavazók 20%-a körül, méghozzá két párttal: egy álszociáldemokrata-radikális és egy városias baloldali-liberális párttal"

Most akkor találgathatjuk, hogy melyik a DK és melyik az Együtt? Alszociáldemokrata volna talán az Együtt? És radikális??? Márhogy az Együtt radikális? Aki ilyet leír az romba dönti minden előzőekben felépített hitelességét. És a DK volna a "városias Baloldali liberális" Ott meg a "városias" sántít. Vidéken is egyre erősebbek ugyanis. Vagy fordítva értendő minden, és a DK léenne álszociáldemokrata-radikális? Az sem oké. És az Együttre sem áll, hogy "városias baloldali-liberális" Sehogyan sem "áll" ez az egész, tisztelt poszt író!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.02. 10:59:25

@Moin Moin: A "balos értékrend" semmit nem jelent, ha nincs balos narratíva és társadalomszervezési stratégia. A "balos értékrendet", bármi legyen is ez, jelenleg éppen 100-200 fős szobordobálásához elég, amint írtam, " jobboldali választók a maguk tapasztalatai alapján tehát racionálisan is viselkednek, nem kockáztatnak egy ismeretlen ideál érdekében". A politika nem nuomenológia. Az számít, ami látható. És oka van annak, hogy mi nem látható. Ez a politika. Ez VAN. Ami pedig az innovációt illeti, az NINCS. Egyébként írám: "ezt csak olyan politikai innovációval tudnák semlegesíteni, amelyhez nyilvánvalóan nincsen tehetségük." Lehet a sollen-nel helyettesíteni a politikai szociológiát, de nem érdemes.

Négyes_ 2014.08.02. 11:03:36

@STIRLITZ: Nem fognak válaszolni, mert már rájöttek, hogy hülyeséget írtak. Valószínűleg úgy akarták érteni, hogy az Együtt a "városias baloldali-liberális" és a a DK az "álszociáldemokrata-radikális". Csak hát a a DK mindig is inkább liberálisnak mutatta magát (és valójában is azok) így az "álszociáldemokrata" eleve hülyeség.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.02. 11:04:00

@Alkibiadesz: Nem, az etnicista előfeltevés nem azonos a kulturális ténnyel. A magyar átlagszavazó etnicista, ami kulturális tény. Ehhez nekem nem kell elfogadom semmilyen előfeltevést, ami változtathatatlan lenne. Amint MM-nak írtam, a kulturális tényekből kiindulva érvelek. Amit a hagyománykonstrukcióról írsz, az annyiban nem igaz szerintem, hogy minden hagyomány konstrukció, tehát nem érdemes esszencialistának lenni a hagyomány esetében sem, különben hogyan tagadhatod az etnicizmus logikáját :)?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.02. 11:05:10

A "baloldal" teljesen súlytalan, eszköztelen, koncepciótlan balfaszból áll most. Ha eltűnnek, semmit sem veszítünk. Viszont lehet ez vezet a "baloldal" megújulásához. Remélem még 20 százalékot sem kapnak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.02. 11:06:10

@STIRLITZ: Nem pártokban beszéltem, értékrendekben. De ha már ragaszkodsz hozzá, a DK lehet a radikális, az Együtt a városias

wallenberg88051005 2014.08.02. 11:10:08

A balliberális oldal azt hazudta, hogy az állam rossz tulajdonos, ezért privatizálta az MKB bankot. Az MKB bank súlyosan veszteséges, tehát kiderült hogy a balliberális oldal ordasat hazudott, mert a magán a rossz tulajdonos.
A balliberális oldal soha nem törődött a nemzettel (azt sem tudja mi fán terem), egy dologgal törődött, hogy a nemzetközi kapitalisták érdekeit szélsőségesen kiszolgálja a nemzet rovására. Magyarországon ennek ma már nincs támogatottsága, a magyar emberek jobban szeretik a nemzetet és a nemzeti pártokat, mint a nemzetközi kapitalistákat és azok fizetett ügynökeit a balliberális oldalt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.02. 11:12:24

@Moin Moin: Nem éppen. A MAGYAR konzervativizmus és a progresszivizmus (bármit jelentsen is ez) alternatívák, az utóbbinak nincs kulturális fogódzója nálunk, balos modernizáció eddig csak sztálinista alapon ment vagy -- a rendszerváltás után -- korrupcióba fúlt. A progresszivizmusnak nincsen morális ereje és vonzása nálunk, a puszta siker ígérete nem tudja lendületbe hozni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.02. 11:14:00

@wallenberg88051005: Figyelj, ezt már olvastam az e heti Demokratában, ne fáradj a hülyeségekkel -- nézd meg az államháztartást, meglátod, milyen jó tulajdonos az állam

wallenberg88051005 2014.08.02. 11:16:27

Az az állam, amit balliberális kormány vezet, az rossz tulajdonos:

www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Statisztika/mnbhu_statisztikai_idosorok/mnbhu_nemz_modsz_idosorok090107/adossag_hu.xls

webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:LSWG0s3JGXMJ:www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Statisztika/mnbhu_statisztikai_idosorok/mnbhu_nemz_modsz_idosorok090107/adossag_hu.xls+http://www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Statisztika/mnbhu_statisztikai_idosorok/mnbhu_nemz_modsz_idosorok090107/adossag_hu.xls&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

Államháztartás nem konszolidált adóssága
2002Q2 (2002 2. negyedév) 8,919.3 (milliárd forint)
2010Q2 (2010 2. negyedév) 22,395.8 (milliárd forint)

22 395.8 milliárd forint -
8 919.3 milliárd forint =
13 476.5 milliárd forint

Az előző balliberális kormány 13 476.5 milliárd forint többlet államadósságot halmozott fel, amely 4,5 db Paks II-nyi összegnek felel meg, és még az unokáink is fizethetik a kamatait.

Moin Moin 2014.08.02. 11:19:16

@HaFr: Az, hogy ma még nincs jelen a politikai innováció a baloldalon, nem jeleni azt, hogy ez örökké így is marad. Az evolúció gyakorlata szerint élőhely nem marad üresen.:-) A soll tehát evolúciós törvény. Így a szükséges társadalomszervezési stratégia - annak vezetőivel együtt - bármikor megjelenhet.

Moin Moin 2014.08.02. 11:20:13

@HaFr: "A progresszivizmusnak nincsen morális ereje és vonzása nálunk, a puszta siker ígérete nem tudja lendületbe hozni." - Miért, a konzervativizmusnak van? Ráadásul az még sikert sem ígér!:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.02. 11:22:23

@Moin Moin: Pártja már van legalább -- szemben a progresszióval :)

Netuddki. 2014.08.02. 11:24:47

HaFr! Nem unod még a döglött oroszlán rugdosását? Nem olyan régen még úgy volt te is gründolsz valami pártot aztán indultok a választásokon. Ez hol van? Pedig még pár macskajancsinak is sikerült milliókat zsebretenni a kamu pártcsinálással.
Ezzel szemben nagyon úgy tűnik erősen benarancsosodtál. Te is beállsz a liberálisozók közé.
Komolyan nem értem mi értelme olyan "jövendöléseket" tenni amit úgyis mindenki tud? "Ez" az ellenzék nem ellenfél a fidesznek. Na, nem mintha a fidesz támogatottsága olyan nagy lenne. A fidesz olyan, erkölcsi szempontból erősen kifogásolható eszközöket is bevet amivel a mai ellenzék nem tud mit kezdeni. Ami mellé még jövőképe sincs.
De mitől lenne? Az egész jelenlegi magyar politikai garnitúrát áthatja a korrupció és a középszerűnél is jóval lejjebb lévő "szakmai" színvonal.

wallenberg88051005 2014.08.02. 11:26:31

@wallenberg88051005:

Az elvtársak megpróbálták eltüntetni az eredeti adatsort, de a google.com segítségével a lementett állapot visszanézhető:

www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Statisztika/mnbhu_statisztikai_idosorok/mnbhu_nemzet_gazdasagi_puszaml/adossag_hu.xlsx

translate.google.hu/translate?hl=en&sl=en&tl=hu&u=http%3A%2F%2Fwww.mnb.hu%2FRoot%2FDokumentumtar%2FMNB%2FStatisztika%2Fmnbhu_statisztikai_idosorok%2Fmnbhu_nemzet_gazdasagi_puszaml%2Fadossag_hu.xlsx

Államháztartás nem konszolidált adóssága
2002Q2 (2002 2. negyedév) 8,919.3 (milliárd forint)
2010Q2 (2010 2. negyedév) 22,395.8 (milliárd forint)

22 395.8 milliárd forint -
8 919.3 milliárd forint =
13 476.5 milliárd forint

STIRLITZ 2014.08.02. 11:26:56

@HaFr: Kedves "Béndek-csapat" akkor tehát cikketek végső konklúziója a következő volna:

1.) Az MSZP -nek annyi (meg egy Bambi)
2.) Ha a "baloldal" (?) nem szabadul meg a szociktól és a szoci politikusoktól, akkor magukkal rántják az egész demokratikus ellenzéket.
3.) Eleve kudarcra ítélt minden baloldali kezdeményezés Magyarországon, mert a magyar választó helyből és genetikusan jobboldali.
4.) Az üdvözítő út a valódi konzervativizmus!

Komolyan gondoltátok ezt az egészet? Nem durva ez egy kicsit? Az a gáz, hogy hülyítitek a népet. Mert:

1.) Ha a szociknak amúgy is annyi, akkor miért érdekes, hogy mit tesz velük a baloldal? (Egyébként is képzavar, hogy kiket értetek ti baloldalon.)
2.) A magyar választó, helyből, genetikusan jobboldali volna? Érdekes, mert 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban nem volt ennyire helyből jobbos, mikor taroltak a szocik a választásokon. Vagy azóta alakult ki ez a mélyen gyökeredző fene nagy jobboldaliság bennük?
3.) Elve kudarcra ítélt minden balos kezdeményezés? Na ne mondjátok. Ezt üveggömbből néztétek ki? LOTTÓ számokkal is megy?
4.) Az 1000 leütés és Béndek úr konzervatívnak vallja magát, "valódi" konzervatívnak. De az nem más mint ugyanaz a ló, csak zebrának festve. Köszi passzolnánk inkább!

Netuddki. 2014.08.02. 11:32:33

@wallenberg88051005: Ja, értem a logikádat. Egy +Paksnyi adósság már szinte meg sem látszik a jelenlegi adósságon.

Nem kell a rizsa narancsos kisfácán! Együtt tettétek tönkre az országot a maszoppal együtt. 2002-ben a pártod kiürítette az államkasszát a választások előtt. A maszop elmúlt8éve alatt meg kötöttétek az ország kerekét meg kivonulgattak a képviselőitek a parlamentől a helyett, hogy a maszop nyakára léptetek volna. Hoppácska! A maszopnak akkor nem is volt 2/3-a!
Nem mellesleg meg a nagy államadóssághoz bőven hozzájárult a fideszes önkormányzatoknak a pártközpontból támogatott túlköltekezése. Abbiony a zenélő szökőkutak ideje is volt.
Balfasz fideszesek, azt hiszitek, hogy mindenki olyan hülye mint a drukkereitek?

wallenberg88051005 2014.08.02. 11:32:41

@wallenberg88051005:

Még az adatokon is módosítottak néhány tizedet, itt az aktuális:

www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Statisztika/mnbhu_statisztikai_idosorok/mnbhu_nemzet_gazdasagi_puszaml/adossag_hu.xlsx

translate.google.hu/translate?hl=en&sl=en&tl=hu&u=http%3A%2F%2Fwww.mnb.hu%2FRoot%2FDokumentumtar%2FMNB%2FStatisztika%2Fmnbhu_statisztikai_idosorok%2Fmnbhu_nemzet_gazdasagi_puszaml%2Fadossag_hu.xlsx

Államháztartás nem konszolidált adóssága
2002Q2 (2002 2. negyedév) 8,922.8 (milliárd forint)
2010Q2 (2010 2. negyedév) 22,417.5 (milliárd forint)

22 417.5 milliárd forint -
8 922.8 milliárd forint =
13 494.7 milliárd forint (4,5 db Paks II-nyi összeg)

wantaan 2014.08.02. 11:32:53

@Moin Moin: Magyarországon nem lehet konzervativízmusról beszélni!!! Nincs!
....hogyan lehetne hisz az a polgárosodási folyamat amely kialakulásához vezetne nem ment végbe. ....mert nincsenek politikai értelemben polgárosodott polgárai a nemzetnek. ....vannak magukat annak tartók de attól még nem azok. Az a viselkedés kultúra mai a konzervativizmust jellemezné megbukik a mindennapok morális nihiljén.
Ezért lehet következmények nélkül történelmet hamisítani, bárkit bármivel megvádolni, politikai okokból lecsukatni - előzetesbe rakni, mellőzni vagy elüldözni az országból .... ugyan úgy mint a 30-as vagy 40-es években ...vagy az 50-es években. ....vagy politikai köpönyeget forgatni. Percemberkék ... politikai szineváltók sohasem lehetnek konzervatívok.

wallenberg88051005 2014.08.02. 11:34:10

@IGAZI_kovi1970:

Az előző balliberális kormány 4,5 db Paks II-nyi (!!!) összegű többlet államadósságot halmozott fel, aminek a kamatait még az ükunokáink is fizethetik vissza kamatos kamattal, nem beszélve a törlesztő részletekről.

egyetmondok 2014.08.02. 11:35:07

@ccactus:
Ez nekem nem is kérdés. Ha az én véleményem az, hogy azok,amiket soroltam, a "kulturális hagyomány" ellenében igyekeztek,s ez arra támaszkodva "igyekszik", akkor a NER ellenforradalmi,de tán még a reakciós is illik ide (ha jelzőket akarnék keresni).

egysmás 2014.08.02. 11:40:29

Ahhoz képest, hogy a jobboldali-nemzeti MDF privatizálta az országot, a jobboldali-nemzeti Antall juttatta a nagy termelőegységeket külföldi kézbe, a baloldalt kárhoztatja érte a jobber közönség.

Faszomba' má'!
Antall vbolt az, akinek fontosabb volt az, hogy a komcsik ne jöjjenek vissza -egy abszolút tévesen és beteg és bugyuta világképből kiindulva- mint az ország érdeke.
És ezzel MINDEN KIBASZOTT JOBBOLDALI ÍGY VAN, ÍGY VOLT ÉS ÍGY LESZ!
Előbb paktálnak le a románokkal, németekkel, oroszokkal, minthogy baloldali magyar rezsimje legyen az országnak.

Ennyi kb.

STIRLITZ 2014.08.02. 11:41:12

A Progresszív blognak és Béndekéknek van már pártjuk? Ez új nekem. Hol? Kik? Mi a nevük?

2014.08.02. 11:43:39

@wallenberg88051005:

Mennyi egy PaksII nálad? :)

Netuddki. 2014.08.02. 11:43:40

@wallenberg88051005: Balfasz fideszdroid! Látom csak ezt az 1 baromságot tudod hajtogatni. HaFr helyében kidobnálak a picsába, hogy ugyanazt kopizod már be ki tudja hányadszor a hozzászólásokhoz.

wallenberg88051005 2014.08.02. 11:48:15

@MikeBoy:

1 db Paks II = 3 000 milliárd forint

Az előző balliberális kormány által felhalmozott

13 494.7 milliárd forint többlet államadósság = 4,5 db Paks II

Netuddki. 2014.08.02. 11:48:22

@egysmás: Jobber? Baler? Lófaszt! Mára ez fideszesre meg nem fideszesre redukálódott. Megy ezerrel a fideszes lejáratókampány a nemfideszesek ellen, teljesen mindegy mennyi igazság van abban amit köpködnek.
De ez lesz a fidesz veszte, mert ők vannak kevesebben, és nem lehet egy egész országgal szemben ellenzékben lenni. Mert valójában még mindig ellenzékben vannak és támadnak mindenkit aki nem ért velük egyet. Az már csak hab a tortán, hogy e mellé még velejéig korruptak is. A vezetőik mindenképpen. Azzal meg elég nehéz érvelni, ha mást azzal vádolnak amiben ők is nyakig benne vannak.

wallenberg88051005 2014.08.02. 11:49:13

@IGAZI_kovi1970:

Tényszámokkal bizonyítottam hogy az az állam amit balliberális kormány vezet, az rossz tulajdonos.

STIRLITZ 2014.08.02. 11:49:43

Innovatív blog? Mindenki elvan a vitapartnerével. Fasza. Ennyit a politikai innovációról. :-)))))

2014.08.02. 11:50:07

@wallenberg88051005:

8 év alatt rendben.

Hogy áll most a FIDESZ ezen a téren 5 év után?

wallenberg88051005 2014.08.02. 11:50:16

@IGAZI_kovi1970:

Jobb és baloldal nem létezik. Nemzeti és cionista oldal létezik, a nemzeti oldalon a Jobbik áll, a cionista oldalon a Fidesz-MSZP-Baynau-Gyurcsány-LMP.

wallenberg88051005 2014.08.02. 11:52:21

@MikeBoy:

22-ről fölment 24-re. Az 10%-os emelkedés, szemben az előző balliberális kormány 250%-os emelkedésével.

Netuddki. 2014.08.02. 11:52:25

@wallenberg88051005: A fideszes önkormányzatok által felhalmozott adósság mennyi volt? Amit az orbánod olyan "nagylelkűleg" hozzácsapott az ország adósságához? Amivel gyakorlatilag a mi nyakunkba varrta, amihez gyakorlatilag semmi közünk nem volt az ott élő vezetésen kívül? He?

Négyes_ 2014.08.02. 11:52:51

@STIRLITZ: Választ vártál? Az 1000 leütéstől? Most én mondom: naiv vagy! Elitisták. Ennyi. És ezért nem is fognak meghatározó szerepre szert tenni! :-) Vagy válaszolni neked. :-) De néha bele-bele nézni a teljesen vegytiszta (de abszolut gyakorlatiatlan) elmélkedéseikbe azért szórakoztató! Egy pontig legalábbis!

Netuddki. 2014.08.02. 11:53:40

@wallenberg88051005: Anyád picsáját balfasz fideszdroid! Az nem érv, hogy te egy zsidózó, zsidógyűlölő náci kis köcsög vagy.

Moin Moin 2014.08.02. 11:54:01

@HaFr: Te, boltot akkor nyit az ember, ha van kész, eladható portékája, amelyet az emberek elkapkodnak...

Különben csak a rezsije nő és abból él, amikor zárva tart!:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.02. 11:54:57

@IGAZI_kovi1970: na, nyugi, mindenki szépen hagyja otthon a fóbiáit

wallenberg88051005 2014.08.02. 11:55:58

@IGAZI_kovi1970:

A balliberális városvezetés Budapesten 200 milliárd forint fővárosi önkormámnyzati PLUSZ AZON FELÜL 100 milliárd forint BKV adósságot hagyott maga után. Ez országos rekord.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.02. 11:56:33

@Moin Moin: hát, ebben nem okvetlenül értek egyet veled, de nem csoda, van egy boltom, amit az utcáról nézegetsz :) másokkal egyetemben, már csak ki kell nyitnom

Netuddki. 2014.08.02. 11:57:09

@wallenberg88051005: Ja, és igen, szalonnáci köcsög fideszdroid! NEM a fidesz a nemzeti oldal. A fidesz vezetése bűnözőkből áll akik az ilyen agyhalott droidok támogatásából élnek mint ami te is vagy. Valójában ti vagytok a magyar nemzet ellenségei. Miattatok süllyed egyre mélyebbre az ország mind gazdaságilag, mind erkölcsileg. Fájdalom, de ez az igazság.

wallenberg88051005 2014.08.02. 11:57:49

@IGAZI_kovi1970:

Ha fideszdroid vagyok akkor miért írom azt hogy a Fidesz cionista, és miért ítélem el a cinkos hallgatását az izraeli terroristák Gázában végrehajtott népirtása ügyében?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.02. 11:58:03

@STIRLITZ: azt mondtam, kulturálisan jobboldali

wallenberg88051005 2014.08.02. 11:58:39

@IGAZI_kovi1970:

Jó reggelt, az imént írtam hogy a nemzeti oldal a Jobbik, a cionista oldal a Fidesz-MSZP-Baynau-Gyurcsány-LMP.

Netuddki. 2014.08.02. 12:01:01

@HaFr: Nem én zsidóztam. Nemzeti, szocialista. Mondanak ezek a szavak valamit? Hát egybeírva? ;)
Az a környező országok szerencséje, hogy kis ország vagyunk, gyakorlatilag hadsereg nélkül. Meg persze a normálisabban gondolkodó magyaroké is.

Netuddki. 2014.08.02. 12:02:33

@wallenberg88051005: Lobbik? Ja, hogy jobotómiás vagy! Muhaha!

Netuddki. 2014.08.02. 12:04:35

@wallenberg88051005: Ja, és zsidózásra meg nincs mentség.

"és miért ítélem el a cinkos hallgatását az izraeli terroristák Gázában végrehajtott népirtása ügyében? "

Faszt érdekel mit ítélsz el, nem ez a téma.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.02. 12:06:04

@wallenberg88051005:

"Államháztartás nem konszolidált adóssága
2002Q2 (2002 2. negyedév) 8,919.3 (milliárd forint)
2010Q2 (2010 2. negyedév) 22,395.8 (milliárd forint)

22 395.8 milliárd forint -
8 919.3 milliárd forint =
13 476.5 milliárd forint

Az előző balliberális kormány 13 476.5 milliárd forint többlet államadósságot halmozott fel, amely 4,5 db Paks II-nyi összegnek felel meg, és még az unokáink is fizethetik a kamatait."

Ez így nem mond semmit. Korrigáld az adatokat az inflációval, esetleg az adott évi GDP-vel ahhoz, hogy valóban összevethessük melyik államadósság adat mekkora terhet jelent ténylegesen.

wallenberg88051005 2014.08.02. 12:07:19

Miért korrigáljam a GDP-vel? Mi köze az államadósságnak a GDP-hez? A GDP-vel nem rendelkezik a kormány, abból nem tud törleszteni, tehát tök mindegy hogy mennyi a GDP.

Netuddki. 2014.08.02. 12:07:53

@ccactus: Naiv! Komolyan azt hiszed erre értelmesen válaszolni fog ez az antiszemita lobbikos miután vagy 5-ször ugyanezt bekopizta ide?

Alkibiadesz 2014.08.02. 12:08:00

@HaFr: Szerintem nem mindegy, hogy azt mondjuk a jelenlegi politikai rend valóban tükrözi az ország politikai hagyományait, vagy azt tükrözi, amit az átlagszavazók az ország valódi politikai hagyományainak gondolnak.
Az első esetben elfogadjuk az etnicisták hamis előfeltevését, miszerint a valósi hagyomány eleve adott, a második esetben viszont cáfolhatjuk a hamis hagyománykoncepciót.
Az etnicizmus logikáját éppen azzal lehet tagadni, hogy kihangsúlyozzuk a hagyomány teremtett jellegét. Ha pedig ezt elismerjük, akkor akár még esszencialisták is lehetünk.

wallenberg88051005 2014.08.02. 12:09:25

@IGAZI_kovi1970:

Olyan hogy "zsidózás" olyan nem létezik, ezt a szót a cionisták találták ki, hogy ha vereséget szenvednek a vitában, akkor végső bunkósbotként előránthassák és hadonászhassanak vele. Aki ezt a szót leírja, az elismeri hogy elvesztette a vitát és nem tud mást mondani.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.02. 12:09:53

@IGAZI_kovi1970:

Ha ezen a vonalon tovább akar vitatkozni, akkor muszáj válaszolnia. De el is bujdokolhat. :)

2014.08.02. 12:12:37

@wallenberg88051005:

Nooo!

Elsőként linkeld be, hogy jön ki a 13.5!
Másodszor kérjük azonos rendszerben számolni az összehasonlíthatóság végett ;)

Elárulom neked 4.800 mrd 5 év alatt.
www.akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy

Tehát van egy 13.5/8 év alatt és egy 4.8/5 alatt.
Csakhogy!

Az az érdekes tudod, hogy abban a 13.5-ben benne van a manyup, ami 3 és a MOL, ami 0.5.
És ezt a 3.5 felet a FIDESZ kormány költötte el.
Remélem érzed a probléma lényegét.
Az a 3.500 mrd Ft ami növelte az államadósságot az emút8évben felhalmozott vagyon volt. Ezt a FIDESZ magához vonta és elköltötte arra amire. És ez nem szimmetrikus, a másik kormány ettől (ha csak nincs időutazás) vagy a 2008-12-es Fidesz kormánytól ilyen vagyont nem örökölt.

Tehát,ha a 3.5-lel korrigáljuk a 4.8-at =
8.3 és beszorozzuk az időarányos 8/5-tel, akkor voala:

*13.280 mrd Ft! Ugyanolyan fos mint elődje *

Úgy és most figyelj!
Hogy a Fidesz nem ad 13. nyugdíjat és nem fizet manyupot, ami nagyjából 600 mrd ft-tal enyhíti a költségvetést évente az emút8évhez képest!
Plusz bevezetett egy rakás adót, ami meg pluszbevétel!

Viszont tény, hogy egykulcsos adó van és családi támogatás!

Hogy tetszik? ;)

wallenberg88051005 2014.08.02. 12:14:49

@ccactus:

Miért korrigáljam a GDP-vel? Mi köze az államadósságnak a GDP-hez? A GDP-vel nem rendelkezik a kormány, abból nem tud törleszteni, tehát tök mindegy hogy mennyi a GDP.

wantaan 2014.08.02. 12:17:20

@wallenberg88051005: A Jobbik egy nemzet áruló alakulat! Putyin zsebéből előbújt KGBélákkal és Vonákkal. Vele igazolódnak be újra Himnuszunk baljóslatú sorai :
"Hányszor támadt tenfiad
Szép hazám kebledre,
S lettél magzatod miatt
Magzatod hamvvedre!"
A jelen politikai paletta legkártékonyabb és legmagyarellenesebb alakulata a KGB által is finanszírozhatott Jobbik. Hazaárulók a köbön.

wallenberg88051005 2014.08.02. 12:17:39

@MikeBoy:

Az előző balliberális oldal által felhalmozott irdatlan nagy államadóssághoz még add hozzá az általuk áron alul elprivatizált tetemes nemzeti vagyon (reptér, MOL, Postabank, MÁV-Cargo, Matáv, Antenna Hungária, gáztározók, közművek, stb.) után befolyt összeget, ami szintén nyomtalanul eltűnt, a MANYUP-nak meg minden egyes foritnja hiányzott a nyugdíjkasszából, ezért azt az MSZP-kormány többlet államadóssággal pótolta, tehát a MANYUP létrejöttével párhuzamosan létrejött egy vele azonos (kissé magasabb) többlet államadósság állomány.

álfirkász 3 2014.08.02. 12:18:06

Ezt a köcsög, fideszes bérfirkászt miért reklámozza ennyire az index?

wallenberg88051005 2014.08.02. 12:19:02

@wantaan:

KGBéla Magyarországhoz hűséges, joga van szimpatizálnia Oroszországgal, a Fidesz-MSZP-Baynau-Gyurcsány-LMP viszont Izraelhez és annak golemjéhez Amerikához hűséges.

2014.08.02. 12:19:30

@wallenberg88051005:

"Miért korrigáljam a GDP-vel? Mi köze az államadósságnak a GDP-hez? A GDP-vel nem rendelkezik a kormány, abból nem tud törleszteni, tehát tök mindegy hogy mennyi a GDP. "

Ha egy 47.000 Ft-os közmunkásnak van
10 milla adóssága

vagy egy

1.000.000 Ft-ot kereső vezetőnek 30 milla adóssága van, akkor melyik áll jobban szerinted?

Az államadósságot csak bruttóban számolni gyakorlatilag értelmetlen.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.02. 12:19:38

@wallenberg88051005:

Az első felvetésedre: 1 millió forint adósság messze nem ugyanazt jelenti, ha minimálbéres vagy, mint ha havi 1 milliót keresel.

Ugyanez a helyzet az államadóssággal is. Az állam bevételei Áfa, SZJA, járulékok, jövedéki adó és társasági adó vonalon a GDP-vel nagyjából arányosan változik. Ez az összefüggés a második felvetésedre.

2014.08.02. 12:23:10

@wallenberg88051005:

Én nem fogom hozzáadni, hanem Te add hozzá cseszed!
Nem én jöttem egyetlen számmal, amiből POCSÉK következtetést vontam le a legelején, hanem Te!
Én csak a figyelmedet hívtam fel arra, hogy annak a számnak ott így nincs semmi értelme.
Azzal, hogy Te is korrekciós értékekkel próbálsz jönni gyakorlatilag elismered, hogy annak a 13.500 mrd-nak ÖNMAGÁBAN semmi jelentősége nincs.

De akkor meg miért írtad le?

wallenberg88051005 2014.08.02. 12:25:20

@ccactus:

A kormány nem rendelkezik a GDP-vel, tehát ahhoz nem tud hozzányúlni, a kormány és a GDP viszonya körülbelül olyan, mint a kirakaton kívül álló gyerek (kormány) és a kirakaton belül lévő édesség (GDP). Ha már mindenképpen mérni kellene valamilyen mennyiséghez, akkor az a GNP, tehát a magyarok által megszerzett jövedelem összessége, az viszont nem nőtt.

egyetmondok 2014.08.02. 12:25:30

@wallenberg88051005:
" Olyan hogy "zsidózás" olyan nem létezik, ezt a szót a cionisták találták ki, hogy ha vereséget szenvednek a vitában, akkor végső bunkósbotként előránthassák és hadonászhassanak vele. Aki ezt a szót leírja, az elismeri hogy elvesztette a vitát és nem tud mást mondani. "
-----------------------------------------
Olyan hogy "magyarellenesség" olyan nem létezik, ezt a szót a fideszesek találták ki, hogy ha vereséget szenvednek a vitában, akkor végső bunkósbotként előránthassák és hadonászhassanak vele. Aki ezt a szót leírja, az elismeri hogy elvesztette a vitát és nem tud mást mondani.

2014.08.02. 12:26:12

@ccactus:

Azonosan érveltem a NIVO-val?
Szeppuku! :)

tnsnames.ora 2014.08.02. 12:26:42

Én egy kicsit másképpen látom ezt az egész témát, ténybelileg is, érzelmileg is, rendszerszemléletileg is.

Ugyan nem szívem csücske a Mesterházy-Szanyi-Tóbiás-Gyurcsány-Bajnai-etc. vonal, de nem világos számomra, hogy a posztolt "20%-nyi fontos kudarc"-tól mitől lesz jobb az országnak?! Nekem e téren volt a legnagyobb hiányérzetem a poszt kapcsán.

Távolabbról szemlélve:

(1)
Másokkal szemben én azt gondolom, hogy NEM magyarázható/indokolható kellően a Fidesz ekkora fölénye (csak részlegesen).

2002-re kevesebbet hibázott a Fidesz, mégis hacsak minimálisan is, de leszavazták a választók. Ebben a legfontosabb magyarázó változónak én a marketing és annak minősíthetetlenül gyenge szinvonalát sejtem (azóta meghalt Wermer András élenjárásával).

2014-re sokkal többet hibázott a Fidesz,
hozzájuk köthetően visszataszítóbb dolgok történtek a ciklus alatt (alkotmányozási start, manyup-einstand, devizahitelezés menedzselésének rettenetes szinvonala, Paks2 pofátlansága, stb.)
Mégis nyeregben maradtak.

Ha viszont esetleg tényleg nem igazán magyarázható a Fidesz ekkora primátusa, akkor az azt is jelentheti, hogy sérülékeny ez a jelenlegi fölény, azaz magasról lehet igazán nagyot bukni.

Mindezzel csak egyet akarok jelezni, hogy a Fidesz úgy nyert 2010-ben, hogy látható/elemezhető/felderíthető folyamatokkal volt tele az odavezető út. A Fidesz második leváltása nem feltétlen fog ugyanígy történni, történhet pillanatba koncentrálódó bizalomvesztéssel is (protestszavazásban különben is jók voltak a magyarok a rendszerváltásnál). Főleg, ha azt a dilettáns beképzeltséget műveli és erősíti a kormánypárt, mint lehet látni nap mint nap.

A többi pontban már rövidebb leszek.

(1)
Szerintem nem demokrácia/demokratikus gondolkodás nincsen, hanem verseny nincs, csak verseny-csökevény és az is káros. Országosan beágyazott pártból alig van választék, és mindegyik komoly (ilyen-olyan) deficittel küzd. Ez nem olyan, hogy bemegy az ember hipermarketbe és 40 féle tej közül választhat, ahol mondjuk 30 tej is megfelel a vásárlói kívánalmaknak.

És, hogy ez a versenycsökevény miért káros is? Mert politikai (marketing) a verseny, és nem pedig konstruktív, szakmai. Magyarországnak erős hendikepből, sokat kéne fejlődnie. Kvázi mint a focijában. ;) Ha az erőforrások (pénz, emberi) a marketingen fecsérelődik el, akkor még a pálya is nehezítődik.

Szóval én azt mondom, hogy napjaink két (részben sajnos) legfontosabb kulcsszava: beágyazottság és (politikai) marketing.

(3)
Van még egy aspektus.
Szokták mondani, hogy a magyarok egyéniségként nagyon jó munkaerők, fantáziadúsak, teherbíróak, produktívak. Abban a pillanatban viszont, hogy kollektíva részeként kell dolgozni ez a kiemelkedő hatékonyság pillanat alatt tovaszáll.

Én azt állítom, hogy politikában is, hiába vannak egyéni szinten jó meglátások (mert vannak egyébként), a tudás és akarat nem tud jól összeadódni kis hazánkban.

Akik a fejemet vennék e bekezdés miatt, gondoljanak csak bele szimplán a blog.hu-s blogposztokba és kommentelésükbe. A kommentek hány százaléka konstruktív? Javító, kiegészítő, előrevivő? És hány százaléka beszólós, fikázós, offtopik?

Vagy Orbán tüdöklése is nem-e az egyéniség(egyéni tehetség) "diadala" inkább, minden sérülékenységével együtt?

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.02. 12:27:00

"Bokros olyan magasra emeli a mércét, amellyel nemcsak Tarlós István, hanem hosszabb távon Orbán Viktor kihívójává is válhat. Bokros Lajos főpolgármesterségével repedés keletkezhet az Orbán-rendszeren, és ez a repedés 2018-ra magát az egész Fidesz-rendszert szétfeszítheti.”

egyetmondok 2014.08.02. 12:28:53

@wallenberg88051005:
Hogy a kormány nem rendelkezhet a GDP-vel ?
Már hogyne rendelkezhetne: abból veszi ki törvényekkel a kiadásaihoz szükséges pénzt,s hogy itthon ez mennyire igaz,a GDP-ből a magyar kormány majdnem 60%-át kivesz,simán,és elkölti,azok helyett,akik a GDP-t megteremtették.
No,mostan ha valaki ekkora szeletet birtokol egy GDP-ből,akkor már hogyan lehetne kijelentenünk,hogy nem rendelkezik vele ? A magyar kormányok rendelkeznek világméretekben is leginkább a GDP-vel.
(A kínai kormány a felénél is kisebb mértékben rendelkezik a kínai GDP-vel,mint a magyar.)

wallenberg88051005 2014.08.02. 12:30:13

@MikeBoy:

A repteret az MSZP áron alul 475 milliárdért adta el, a Postabankot áron alul 100 milliárdért, a MÁV-Cargot áron alul 100 milliárdért, a gáztározókat áron alul 250 milliárért, az Antenna Hungáriát 75 milliárdért, a MOL részvénycsomagot 100 milliárdért (miközben 300 milliárdot ért), a Matávot 100 milliárdért, közben 1500 milliárd forintot elköltöttek (kidobtak) úgy gazdaságfejlesztésre, hogy azt sem tudták pontosan mit jelent az a szó hogy gazdaságfejlesztés:

index.hu/gazdasag/magyar/aszgz080328
Ész nélkül költöttünk el 1500 milliárd forintot
- hj -
2008. március 28., péntek 11:16

2014.08.02. 12:30:25

@wallenberg88051005:

"A kormány nem rendelkezik a GDP-vel..."

"rendelkezik" az mi a rákot jelent?

A "függőségi" viszony a kérdés.
Az meg nagyon is megvan!

wallenberg88051005 2014.08.02. 12:33:12

@egyetmondok:

A multik a bejegyzett központjuk országában adózzák a jövedelmüket, ami általában offshore, tehát abból Magyarország egy kanyi vasat nem lát, viszont a GDP-t (a kirakatban az édességet) szépen növeli.

2014.08.02. 12:34:02

@wallenberg88051005:

Nem érted?
Fölösleges érvelned, mikor így kezdtél:

"Az előző balliberális kormány 13 476.5 milliárd forint többlet államadósságot halmozott fel, amely 4,5 db Paks II-nyi összegnek felel meg, és még az unokáink is fizethetik a kamatait. "

Ennek önmagában semmi értelme és jelentősége nincs!
Ennyi, nem akarom összevetni a két kormány pontos teljesítményét, mert számokban nagyon sokáig tartana, ami te itt 5 sorban el akarsz intézni.

De gyakorlatilag ugyanolyan SZAR, ez látszik a főbb mutatókból!

wallenberg88051005 2014.08.02. 12:34:22

@MikeBoy:

A rendelkezik azt jelenti hogy kinyitja a péncélszekrényt, kivesz egy marék bankjegyet és abból fizet költséget. Az állam nem fér hozzá a GDP páncélszekrényhez hogy abból kivehessen marék bankjegyet.

wallenberg88051005 2014.08.02. 12:35:32

@MikeBoy:

Az államháztartás nem konszolidált adóssága az az összeg, ami után ketyeg a kamat, amit ki kell fizetni, és amit vissza kell fizetni. Lényegében semmi több, de ez is untig elég.

wallenberg88051005 2014.08.02. 12:37:56

@ccactus:

Tehát az adósságot nem a GDP-hez kell mérni, hanem a költségvetés bevételéhez.

egysmás 2014.08.02. 12:40:30

@wallenberg88051005: lett hozzá völgyhíd, autópálya, meg 13. havi nyugdíj, meg némi közoktatás, manyup.

Orbán alatt épült némi stadion, Orbán redukálta a közoktatást és elköltötte a manyup pénzeket, és nem kell 13. havi nyugdíjat fizetni meg a munkanélküli segély is kevesebb, kevesebb ideig folyósítva.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.02. 12:40:32

@álfirkász 3: a toleráns baloldalt vélem kihallani a szavaidból

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.02. 12:42:35

@MikeBoy:

Valamiféle nemzeti minimumnak léteznie kell. :)

wallenberg88051005 2014.08.02. 12:45:22

@egysmás:

Ja igen, a völgy nélküli völgyhíd 75 milliárdért, a túlparti főközlekedési útvonal nélküli Duna híd 40 milliárdért, a síkvidéken föld alá lefúrt majd beomló alagutak az M6-os vonalán, stb, szépen pazarolták az elvtársak a magyarok pénzét.

2014.08.02. 12:46:13

@wallenberg88051005:

" Az állam nem fér hozzá a GDP páncélszekrényhez hogy abból kivehessen marék bankjegyet. "

Erre már nincsenek szavak.
Amikor valakinek az orra alá nyomják a lényeget:
Ccactus-sal hidd el teljesen véletlenül ugyan azt írtuk olvasd már el feljebb, majd
a FÜGGŐSÉG szót is leírtam neked és ezek után ideböfögted azt a páncélszekrényt.

Az állam 15.000 mrd Ft-ot oszt el évente.
Úgy gondolod, hogy ennek a módja nem befolyásolja a GDP alakulást?

egysmás 2014.08.02. 12:49:20

@wallenberg88051005: Jaja, ezekhez képest a stadion maga a befektetés...

A völgyhíd mellesleg orbáni találmány... ;-)
A szexárdi dunahídról beszélsz? :-o

wantaan 2014.08.02. 12:50:21

@ccactus: Nemzeti minimum pl. hogy nem áruljuk el a hazát az oroszoknak! ....nemzeti minimum hogy nem üldözzük el az értelmiséget az országból!
....nemzeti minimum pl hogy nem csicskáztatjuk államilag a kisebbségeket, a szegényebb néprétegeket, a munkanélkülit.
..... nemzeti minimum hogy elsőbbséget élvezzen az éhező a pártokkal, a focival és az egyházakkal szembe.
....nemzeti minimum hogy nem csalunk ÁFÁ-t. Járulékot. nem lopjuk meg az államot még törvényesen sem .
....nemzeti minimum ,hogy szembe nézünk még a gyalázatos múltunkkal is.
....nemzeti minimum ...és sorolhatnánk napestig.

wallenberg88051005 2014.08.02. 12:53:09

@MikeBoy:

Úgy gondolom, hogy ha egy offshore bejegyzésű és adózású multi megkeres Magyarországon 1 millió forint jövedelmet, abból Magyarország egy fillért sem kap, de a magyar GDP-t az az 1 millió forint is növeli.
Tehát az adósságot nem a GDP-hez, hanem a költségvetés bevételéhez kell mérni, ha már valamihez mérni akarjuk.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.02. 12:53:17

@wantaan:

Legalábbis annak kellene lennie...

wallenberg88051005 2014.08.02. 12:53:58

@egysmás:

A Dunaújvárosi Duna hídról, amit úgy adtak át, hogy a túlparton nem volt főközlekedési útvonalhoz kapcsolata.

wantaan 2014.08.02. 12:55:43

@wallenberg88051005: persze hogy hűséges mint Vona. a zsebéhez. Nemzetárulók ezek mind.
A jobbikban ma már nyíltan külföldi ügynöközik egymást. Endresik, Szegedi Csanád, KGBéla, Novák .... s ahol tudnak rátámadnak a nemzetre lásd pl Gaudi és Morvai esete Pásztor Istvánnal.

A jobbik egy nemzet és magyar ellenes alakulat zavaros külföldi finanszírozással.

wantaan 2014.08.02. 12:57:07

@ccactus: Igen annak kellene lennie!

wallenberg88051005 2014.08.02. 12:57:54

Endrésik és Szegedi nincsenek a Jobbikban, Pásztor pedig hűtlen a délvidéki magyarsághoz, elzártkózik az ugyanolyan területi autonómia követelésétől, mint amilyet a szerbek követelnek a koszovói szerbeknek, ami szavatolná a délvidéki magyarság megmaradását.

Ad Dio 2014.08.02. 12:59:20

Messzemenő következtetéseket a mai helyzetből szerintem egész Európában botladozik a liberális baloldal, mert a hajtóereje a gazdasági fellendülés maga botladozik.

A magyar politikai kultúra nem azonosítható egyik párttal sem. A demokrácia egy tanulási folyamat és abban ahol az ország, ott a politikusai Nem egyik vagy másik párt, hanem az összes. A baloldal jelenleg tetszeleg a szegény meg nem értett européer demokrata pózában, ami persze csak azoknak hihető, akik nem voltak itt a 2006-os választásokon, majd az azt követő időszakban. Színtiszta posztkommunista rémmese a buta ámde hataloméhes ahhoz végsőkig ragaszkodó demagóg kiskirályról és annak csúfos bukásáról. Itt tartunk... majd lesz jobb... A baloldal is feltámad majd ha a gazdaság megmozdul. De egyet kell értsek HaFr-el: az Mszp-nek végleg meg kell buknia és a helyét sóval kell behinteni hogy valami elindulhasson.

2014.08.02. 13:03:23

@wallenberg88051005:

Amiről beszélsz egy korrekciós tényező lehet max.
De azt a tényt nem befolyásolja, hogy az adósság nominális értéke önmagában kevés arra, hogy következtetést vonj le belőle.
Az baj, hogy itt tartunk. Ha ezt nem látod be, nincs min vitatkozni!

Utolsó próbálkozás!
Tételezzük fel, hogy minden más gazdasági paraméter gyakorlatilag változatlan, de van egy 10%-os infláció.
Szerinted ez érinti az államadósságot vagy nem?
És, ha igen, akkor javultunk vagy romlottunk ezen a téren?

wantaan 2014.08.02. 13:08:42

@wallenberg88051005: Ha hűtlen lenne akkor a délvidéki magyarság nem választotta volna meg vezetőjének! Pásztor egy reálpolitikus akitől távol áll a hőbörgő haszonleső cigánykodó magyarkodás.
....hogy is írta Kányádi Sándor:
Magyar ne cigánykodj!
Cigány ne magyarkodj!
cigány ne cigánykodj!
Magyar ne magyarkodj!

quendelapo 2014.08.02. 13:12:35

HaFr, nézd meg Szlovákia, vagy Románia elmúlt 25 évét, az ottani választók sem "sokkal" nyugatosabbak és polgárosultabbak, mint a magyarok. Mégis áttörtek.

Orbán hazaáruló . ezt végre ki kéne mondani és ennek megfelelően kezelni!

wallenberg88051005 2014.08.02. 13:12:36

Az infláció érinti. Meg azt is figyelembe kell venni, hogy milyen bázishoz képest mennyi az adósság. A komcsik 2002-ben 8 922.8 milliárd forint adósságot vettek át, azt 2010-re felduzzasztották 22 417.5 milliárd forintra, azaz 2.51-szeresére, 251,24 %-ára (!!!). Hoppá.

wallenberg88051005 2014.08.02. 13:13:39

@wantaan:

Nem is választotta meg. A 250 000 fős délvidéki magyarságtól kapott 70 000 szavazatot.

wallenberg88051005 2014.08.02. 13:16:09

@wantaan:

Pásztor nem reálpolitikus, mert Szerbia kettős kényszer alatt áll, egyrészt csatlakozni akar az EU-hoz, másrészt területi autonómiát akar a koszovói szerbeknek, tehát futball nyelven szólva ajtó ablak helyzet van hogy Pásztor területi autonómiát követeljen a délvidéki magyaroknak, amit a szerbek nem utasíthatnának el, egyrészt mert be akarnak kerülni az EU-ba, másrészt mert ők maguk is területi autonómiát követelnek a koszovói szerbeknek.
A reálpolitika az amikor az ember berúgja az ajtó-ablak helyzetet, nem pedig az amikor lepasszolja a labdát.

wantaan 2014.08.02. 13:18:26

@wallenberg88051005: az arány még mindig jobb mint pl a 2014-es kétharmadnak hazudott fidesz győzelemnél.

wallenberg88051005 2014.08.02. 13:24:29

@wantaan:

A 2014-es választáson a teljes balliberális oldal LMP-stül együtt is kevesebb mint egyharmadot szerzett, sőt bármilyen választási rendszerre átszámítva sem érte volna el az egyharmadot.

egyetmondok 2014.08.02. 13:27:54

@wallenberg88051005:
Ha a magyar GDP adatból kivennénk az itt működő multik (Merci,Audi,Tesco,bankok,stb.,stb.)magyar számvitel szerint,a magyar adóhatósághoz leadott mérlegeinek fő számait,mit gondolsz,kb.mennyi lenne a "nemzeti" össztermék ?

2014.08.02. 13:30:54

@wallenberg88051005:

Kiváló!
Mert a GDP arányos államadósságban benne van az infláció is. HOPPÁ!

De amikor te 13.5 meg 250%-olsz ott meg nincs benne! HOPPÁ!

És azért használják a GDP arányos értéket alapvetően, mert az mutatja jobban az eladósodást!

HOPPÁ, HOPPÁ! :)))

És nem az, ahogy Te gondolod!

HOPPÁ! HOPPÁ! HOPPÁ! :))))

wallenberg88051005 2014.08.02. 13:32:36

@egyetmondok:

Sokkal kisebb. Ezért ordas balliberális hazugság a GDP-re hivatkozni, amit számos olyan tétel növel, amiből Magyarország nem részesül.

Csuti Ördögüző 2014.08.02. 13:32:40

'A magyar politikai kultúra erősen jobboldali, etatizmusra és populizmusra éhes, nacionalista-bezárkózó'

zene füleimnek

wallenberg88051005 2014.08.02. 13:35:05

@MikeBoy:

Azért használják a GDP-hez való viszonyítást, hogy eltitkolhassák azt a tényt, hogy a GDP az az élősködők zsebébe kerülő pénz, nem pedig a magyar emberek zsebébe, hogy a hazugságukkal elejét vegyék annak, hogy a magyar nép mint az Állatfarm című rajzfilm végén elkezdjen ökölbeszorult kézzel fenyegetően közeledni a kapitalistákhoz, hogy megkérdezze tőlük hogy hová tettétek a GDP-nket, amiről folyton hazudoztok?!

profilo 2014.08.02. 13:38:21

@HaFr:

Nézd meg a firkász blogját és látni fogod mennyire toleráns.

:)

Egyszerűen irígy,mert az övé a kutyát sem érdekli,és dühös,mert a vallási vezetőit bántottad.
Amúgy az várható volt,hogy egy ilyen bejegyzés után az un. "baloldal" agyhalott droidjai is megjelennek.

:)

Nehéz kereszt ez.
Mondj igazat és beverik a fejed.

2014.08.02. 13:41:29

@wallenberg88051005:

Ismered a viccet, mikor a részeg elhányja magát és összeszorítja a fogait:

"A sűrűje bent marasd"

Nagyjából ilyen szinten ragaszkodsz a saját faszságaidhoz, ugye? ;)

egyetmondok 2014.08.02. 13:57:19

@wallenberg88051005:
Szerintem a mostani kormánypárt és persze a mostani kormányzás mellett érvelők iszonyú nagy bajba kerülnének,ha pl.az államadósságot nem a GDP-hez viszonyítva emlegetnék.
Ha jól emlékszem,az első Orbán-ciklus idején nem nőtt a GDP arányos államadósság,miközben az állam konszolidált adóssága az 1998 első negyedévében 5,9ezer milliárd,2002 első negyedévében pedig 8,4ezer milliárd volt. Ez több,mint 40%-os növekedés, mindössze egyetlen ciklus alatt. GDP arányosan meg semmi.
Tehát szerintem lényeges a GDP arányos adat.

Azt pedig szerintem nem lehet kijelenti,hogy "Magyarország nem részesül" abból a GDP-ből ami itt megtermelődik,mert ha jól belegondolok a mostani államháztartási kiadási főösszegbe,ami csak kicsivel kevesebb,mint 17000 milliárd,s az idei össztermék lesz kb.30000 milliárd, nos,ha az idénre tervezhető nemzeti össztermékből kivennénk az itteni multik teljesítményét, akkor előfordulhat, hogy az államháztartás kiadási főösszegét se érné el az egész nemzeti össztermék. A multik nélkül az állam kénytelen lenne mindent elvenni a nem idegen tulajdonú,tehát a magyar gazdaság szereplőitől. Szó szerint minden bevétel minden forintját.

Tehát szerintem mégis lényeges arról beszélni,hogy mi a helyzet GDP arányosan.

Abban persze egyetértek veled,hogy nincsen magyar gazdaság,csak magyarországi,s ez óriási baj,s ha engem kérdeznél,ebben semmi pozitív változás nincsen, sajnos az elmúlt négy évben sincsen.

Én ugyanis nem tekintem a miénknek azt a teljesítményt,amit pl. a Merci Kecskeméten csinál,ott a magyarok csak alkalmazottak,a gyár a németeké (persze nem kizárt,hogy a részvényesek között akad magyar is) ergo övé ott minden haszon,ami előáll. Ez nekem nem erkölcsi probléma. Én a magyar hasznot a magyar tulajdonú gazdaságban hiányolom,de rettentően,s ebben szerintem nagyon rosszul állunk.

béla a görög (törölt) 2014.08.02. 14:04:37

Hazudsz mint mindig ha a baloldal a téma.
"Ősztől 20%-os baloldal"
Nem a baloldal 20%-os maximum annak a képviselete! És ez óriási különbség.
De remélem ti jól elvagytok a túloldalon Tusványos után és nem köpitek le magatokat.

űrszelvény (törölt) 2014.08.02. 14:09:39

@MikeBoy: Rosszul látod, itt Te futottál bele egy túlméretes zakóba. Az államadósságot alapvetően GDP arányosan szokták nézni. 2010 tavasza, azaz a baloldal ellenzékeb kerülése óta szaporodtak el a "rekordszinten az államadósság, aminek pillanatnyi értéke x milliárd forint" típusú nyilatkozatok, cikkek, és posztok.

Egy egy ilyen cikk vagy poszt alatt mindig akkora elánnal magyaráztátok, hogy valamirevaló pénzügyi szakember nem a GDP arányosat nézi (az csak egy fideszes statisztikai trükk a hozzá nem értésük eltitkolására), hanem a pillanatnyi összeget Forintban, hogy öröm volt nézni.

Most, amikor számotokra is kedvezőbb lenne a GDP arányos, akkor szembemenve a korábbi állásponttal megmagyaráznád, hogy mégiscsak a GDP arányos a mérvadó? Legalább akkor ne nyomatékosítottátok volna olyanokkal a mostanival szöges ellentétben álló mondanivalót, hogy "minden értelmes és gondolkodni képes ember tudja" :D

infofalatok 2014.08.02. 14:10:11

"és ebben a politikai kultúrában szabad választások mellett sem szerezne többet a mai baloldal ma 25, négy év múlva 20%-nál."

Ez irtózatosan kemény mondat volt. Nem a számok, hanem ami előtte van.

wantaan 2014.08.02. 14:13:40

@wallenberg88051005: No ez most mire válasz??? Te Pásztor legitimációját kérdőjelezted meg. ...én bebizonyítottam neked ,hogy Pásztor legitimációja nagyobb mint pl. a Fideszé ...erre jössz nekem a bal arányaival.
Nincs érved???

A jobbik egy nemzet áruló alakulat ezt állítom és hogy Pásztor István 100x magyarabb ember mint pl Gaudi vagy Morvai vagy Vona. Ennyi.

unionista. (törölt) 2014.08.02. 14:18:05

@Alkibiadesz:
ez egy nagyon egyszerű dolog. elmehetsz angliába. de sohasem válhatsz igazán angollá feltéve, hogy nem tartozol abba a nyugat-indoeurópai törzsbe, ami a szigetországot dominálja. lehetsz hozzájuk nagyon hasonló, de pont olyan sose leszel. ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet bármit eltanulni.

a balliberálisokkal az alapvető probléma, hogy nem értik: magyarországot keleties és délies eredetcsoportok dominálják. és ezt nem hagyhatják figyelmen kívül. szóval te azt gondolod, hogy a járás elavult fogalom. csakhogy nem érted, hogy mondjuk egy egyetemi campus is nagyon hasonló, mint járás. csak persze jóval iskolázottabb. és még számtalan dolgot. mert egy identitást vesztett balkáni gyerek vagy.

vajdasagi 2014.08.02. 14:18:42

@wallenberg88051005: Figyelj már, hülyeségeket írkálsz a gazdaságról. Törődj bele: Te ehhez nem értsz. Válts más témára.

unionista. (törölt) 2014.08.02. 14:22:53

@vajdasagi:
miért irkálna hülyeséget. a balliberális kormányok brutális módon megnövelték a magyar államadósságot. ha nincs a nemzetközi valutaalap, akkor magyarország csődbe jutott volna. aztán az egy másik kérdés, hogy amit a fidesz csinál rövid távon sem sokkal jobb. hosszú távon pedig biztosan rosszabb.

űrszelvény (törölt) 2014.08.02. 14:24:01

@vajdasagi: Amikor észérvekkel, és tényekkel sarokba szorítanak, akkor mindig előkerülnek ezek az "érvek" :)

Ssipak 2014.08.02. 14:24:49

"És egy alak biztosan lesz, akitől nem fognak megszabadulni a sajátjaik közül. Attól éppen, akitől a leghamarabb kéne. "

A zseb putyinra gondolt a költő ?

vajdasagi 2014.08.02. 14:28:31

@wantaan: Azt írod, nagyon helyesen, hogy
"A jobbik egy nemzet áruló alakulat ezt állítom és hogy Pásztor István 100x magyarabb ember mint pl Gaudi vagy Morvai vagy Vona. Ennyi."

Én ezt azzal toldanám meg, hogy Vona után odatehetnéd Orbánt is a felsorolásodba.

profilo 2014.08.02. 14:33:53

@MikeBoy:

Egy biztos se te,se a wallenberg csávó sem fog közgazdasági Nobel-díjat kapni.

:)

profilo 2014.08.02. 14:36:38

@Ssipak:

Nem,de te biztosan gyorsan kitalálod majd,hogy ki az az idióta.

:)

wantaan 2014.08.02. 14:37:03

@vajdasagi: Mivel Vona szerint a Fidesz a Jobbik programját valósítja meg, ezért ott van Orbán is a felsorolásban. ....csak Vona mögött eltörpül pedig Vona sem egy óriás.

vajdasagi 2014.08.02. 14:41:32

@unionista.: Ez a wallenberg-kreatúra valóban nem ért a gazdasághoz. Én konkrétan arra reagáltam, hogy van-e haszna Magyarországnak egy offshore-tulajdonú, de Magyarországon legálisan dolgozó cégből. Mert nyilvánvalóan van. A mi szempontunkból épp mindegy, hogy a tulajdonos Németországban van-e, vagy Cipruson.

Mindkét esetben kifizeti ez a cég a béreket, a hozzá tartozó járulékokat, a helyi önkormányzati adót, az ÁFÁ-t, a nyereségadót, és még kb. féltucat másik adót, egyéb levonást. Fizeti a könyvelőjét, a könyvvizsgálóját, fizet a munkavédelmi és tűzvédelmi előírások miatt, bérli az irodáit, stb, stb. És végül kifizeti a nyereségadót is. Egyes egyedül az osztalékadót nem fizeti nálunk. Azt a német tulajdonú Mercedes Németországban fizeti, a Ciprusi tulajdnoú cég meg ennél jóval kevesebbet fizet Cipruson. De ez minket nem érint.

Aki tehát azt a hülyeséget mondja, hogy egy ooffshore tulajdonú cég nem fizet Magyarországon adót, az nem ért hozzá. Ezt akartam mondani. Mert mindenféle tudatlan emberek mondanak erről baromságokat.

És tudom: a kép ennél azért cifrább: minden külföldi tulajdonú cég igyekszik minél több pénzt kiügyeskedni az országból, de az már egy más tészta. Viszont kb. egytucat féle adót/járulékot igenis befizet. És a hazai tulajdonú cég is igyekszik ügyeskedni, ki-ki a maga módján.

egyetmondok 2014.08.02. 14:42:41

@unionista.:
A balliberális kormányok idején nőtt meg iszonyatosan az államadósság,ám azért ne feledjük,hogy minden olyan intézkedést,amely ehhez az államadósság növekedéshez vezetett,az akkor ellenzék (Fidesz a neve)két kézzel szavazott meg,szóval vigyázzunk,amikor felelősségekről lenne szó.
Mint ahogyan a mostani "balos" ellenzék is megszavazta pl.a rezsicsökkentést.
(Megnéztem egyszer,hogy 2009-ben a pü.válság kellős közepén,amikor kevés kivétellel minden uniós tagállam iszonyú GDP zuhanást élt át,egy Fidesz nevű ellenzéki párt úgy kb.500 milliárd nagyságrendben terjesztett elő szociális kiadások növelésére vonatkozó törvényjavaslatokat.)

Tehát amikor felelős állam(háztartás)i magatartást ítélgetünk,lássuk,hogy pont a 19 meg az eggyel kevesebb mint 20 esete van a magyar baloldal/jobboldal vizsgálatakor.

űrszelvény (törölt) 2014.08.02. 14:46:44

@vajdasagi: Több bekezdésen keresztül magyarázod, hogy a másik miért nem ért hozzá, miért beszél hülyeségeket. Majd a végén egy félmondat erejéig felveted azt a problémát, amit a másik sok-sok hozzászóláson keresztül magyaráz, és kijelented róla, hogy az más tészta.

Csak gratulálni tudok ehhez a magas szintű vitakultúrához :)

wallenberg88051005 2014.08.02. 14:47:23

@egyetmondok:

A Jobbik viszont egyik intézkedést sem szavazta meg.

wallenberg88051005 2014.08.02. 14:50:40

@egyetmondok:

Az államadósságot a költségvetés bevételéhez kell viszonyítani, mert a költségvetés abból tud államadósságot törleszteni ami a bevétele.

wallenberg88051005 2014.08.02. 14:52:28

@vajdasagi:

"Figyelj már, hülyeségeket írkálsz a gazdaságról. Törődj bele: Te ehhez nem értsz. Válts más témára."

Tájékoztatlak hogy a hozzászólásod érvénytelen, mert kísérlet sem történt az indokolására.

vajdasagi 2014.08.02. 14:53:02

@űrszelvény: Az a problémátok, hogy azt az egyetlenegy adót, az osztalékadót nem itt fizetik? És az nem zavar Titeket, hogy az összes többit itt fizetik? És hogy az az egyetlen osztalékadó eltörpül a többihez képest?

És végül: miért is jobb nekünk, ha egy tulajdonos német, mint ha ciprusi?

Nektek lehet, vagy nem lehet vitakultúrátok. De a gazdasághoz nem értve beszéltek róla sületlenségeket. Féligazságokkal dobálóztok, és próbáltok másokat félrevezetni. No, én meg rólatok ezt gondolom.

unionista. (törölt) 2014.08.02. 15:05:42

@vajdasagi:
azért, amikor megbecslik az offshore jövedelemkiáramlást, akkor magyarország rendre előkelő helyen végez.

egyetmondok 2014.08.02. 15:07:28

@wallenberg88051005:
Nem tudom, ha így volt,akkor tisztelet érte. Komoly dolog,és bátor dolog.

egyetmondok 2014.08.02. 15:10:18

@wallenberg88051005:
Szerintem ez se rossz ötelt. Az államháztartás bevételi oldalához képest megnézni.
De,akárhonnan is nézzük,az azért megállapítható,hogy ha nő,akkor nő,ha nem ,akkor nem.
Mint ahogyan az is lényeges,hogy mitől nő,és mitől csökken,ha csökken.
Szóval,így úgy,amúgy, itt ezzel nagy a baj.
(De vigyázat: az államadósság nem az ok,hanem csak a következmény,és nem okos dolog csak ezt nézni,persze komplexen mindent nézni meg olykor jó nehéz.)

űrszelvény (törölt) 2014.08.02. 16:40:30

@vajdasagi: Egy gazdasághoz értő ember képes megérteni az a közötti különbséget, hogy ki hányféle címen fizet adót, és ki mennyi adót fizet. Csak mert fújhatod, ha tíz jogcímen annak a tizedét fizeti be, mint ami járna a tizenegyedik jogcímen, ha nem trükközne.

Nem ide tartozik, de az elmúlt hónapokban azt is láttuk, hogy egy több tíz milliárdos nyereséget termelő cég hogyan tudja néhány millió befizetésével megúszni, majd kijelenteni, hogy ő már fizet adót. Ezen még nem gondolkoztál el?

A vitakultúráról tett kijelentésemet pedig igenis fenntartom. Nem vall túl sok észre beszélni valamiről, majd egy félmondat erejéig felhozni azt, amiről a másik már 3-4 hozzászólás óta beszél, majd kijelenteni, hogy az más tészta. És az sem, amikor az érvelés annyiban kimerül, hogy a másik biztos nem is ért hozzá. Főleg úgy, hogy eddig még semmit nem mutattál, amiből azt vehetnénk ki, hogy a többiekkel ellentétben Te viszont igen.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.02. 16:48:39

már az hogy, meg az eu választások is fontos kudarc voltak, de nem úgy tűnik, mintha felfogták volna/érdekelné őket vagy ilyesmi.

vajdasagi 2014.08.02. 18:40:54

@űrszelvény: Azt mondod: "Egy gazdasághoz értő ember képes megérteni az a közötti különbséget, hogy ki hányféle címen fizet adót, és ki mennyi adót fizet. Csak mert fújhatod, ha tíz jogcímen annak a tizedét fizeti be, mint ami járna a tizenegyedik jogcímen, ha nem trükközne."

Ez a mondatod értelmetlen. És ez a bajom. Úgy beszéltek pénzügyi dolgokról, hogy annak se füle se farka. Egyébként a nyereségadó egy igen kicsiny része annak, amit egy cég befizet az államkasszába.

Persze szép lenne a magyar tulajdonú cég, mert akkor még ezt az utolsó adónemet (az osztalékadót) is itthon fizetnék be, de hát ugye nincs elég magyar tulajdonú cég. És amúgy: én azt mondanám, hogy a külföldi tulajdonú cégek átlagban kevesebbet trükköznek a többi adóval, mint a hazaiak (itt most magunk ellen beszélek, de sajnos így gondolom).

egyetmondok 2014.08.02. 19:14:17

@vajdasagi:
Az osztalékadót azok a társaságok is itthon fizetik be,amelyek külföldi tulajdonban vannak.
Az ezen adó befizetése után lehetséges az osztalék részt külföldre utalni.
A társasági nyereséget terhelő adó a magyar törvényke szerint adó,ugyanúgy itt fizetik,mint bármely más magyar adószabály szerinti közterhet.

vajdasagi 2014.08.02. 20:08:30

@egyetmondok: Az a véleményem, hogy összekevered a társasági nyereségadót az osztalékadóval. Az osztalékadó befizetésének a helyét a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények szokták rendezni.

wantaan 2014.08.02. 20:08:51

A kérdés már csak az ,hogy amire a falevelek lehullanak hány %-on áll majd a Polgári Konzervatív Párt????

Geri Tibor 2014.08.02. 20:42:00

HaFr!
Megtaláltam a régi írásom, a pontos címe:
"Hogyan tovább balnegyed?"
Készült 2010. okt. 7.

A mostani írásoddal azért nem vitázom, mert egy dimenziós szinten állókkal (bal-jobb) már rég nem vitázom.
Nincs értelme. Te a Tetraéderemből csak egy vonalat látsz. Hogy látnád abból, hogy mi zajlik a Tetraéderben?

Másrészt teljesen tévedésben vagy a "jobboldal" identitását illetően is.
A Fidesz nem keresztény és nem magyar, hanem szentistvános katolikus, a jobbik pedig nemzeti(eskedő) szocialista.
Bartus ezért rúgott ki a blogjából, mert észrevettem az elszólását, amiben kijelentette, hogy amit a Fidesz-Jobbik tesz, az NEM a magyar (honfoglalás előtti) identitásból fakad (!), hanem az ezer éves római pápai uralom hatása. Vagyis nem magyar.
Ahogy Horthy-t, úgy Orbánt is a jezsuiták irányítják...

Szóval sokkal szélesebb nézőpontról kellene vizsgálni az MSZP (szándékos) önamortizációját és a Fidesz hatalmát. Persze ha majd 80 év múlva megnyílnak a titkos archívumok, sokkal okosabbak lesznek unokáink.
És csak csodálkozni fognak, hogy olyan egyértelmű, hogy-hogy nem látták az őseink, hogy hogyan szervezték ki a hazaáruló politikusaik alóluk a magyar államot???

Nancsibacsi 2014.08.02. 21:33:59

20%? Hol itt a baj - sokalljátok? :-)

De most komolyan - miért szavazna bárki is a rokonokon, üzlettársakon kívül a baloldalra? Az emberek már 1x a baloldal ellen szavaztak - akkor került a viktor hatalomra. Az teljesen tök mind1 hogy minek nevezitek éppen, meg hány részre bontjátok a baloldalt - amíg ott vannak a régi arcok, ők már csak azok maradnak, akikre 1x azt mondta a nép, hogy ezeket soha többé. Így a legtöbb amit elérhet a baloldal, hogy kevesen mennek el szavazni, mert ugye aki elmegy semleges szavazó és nem amnéziás az rátok nem szavaz, az tuti. Csak ugye az alacsony részvétellel meg az a baj, hogy a rokonok, barátok, üzlettársak, vásárolt szavazatok meg 60:20:20 arányban oszlanak meg fidesz:jobbik:baloldal között. Szóval jól látjátok - nagy a szar, és én úgy látom ebből nincs menekvés.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.02. 21:39:14

@béla a görög: Tusványoson mi a Miniszterelnök Úr társaságában a világ kerekét forgattuk, te is rövidesen értesülsz arról, merre fordítottuk a te sorsodat

űrszelvény (törölt) 2014.08.02. 22:18:09

@vajdasagi: No de kedves vajdasagi kolléga! Az értelmetlen mondat nem azt jelenti, hogy valamire nem tudsz értelmesen reagálni :)

Boka1 2014.08.02. 22:25:25

Szerintem a jobboldali elit beállt a hatalmon lévő baloldali elit zászlaja alá. Ez az orosz behódoltság, államosítás elég idegennek tűnik egy jobboldali elittől. Talán Orbánék is jobbnak látták, hogy a könnyebb ellenállás felé kell menni. Úgy tűnik, hogy a fidesz szavazó tábor 4 évenkénti áthangolása sem bonyolult feladat.

Anselmo 2014.08.02. 22:41:25

Azt hiszem a szerzővel együtt nagyon sokan nem tudnak kimozdulni abból, hogy ideológiák mentén értelmezzék a politikát. A választópolgárok már túlléptek ezen, úgy is mondhatnám hogy fejlettebb a politikai kultúrájuk: politika, mint termék. Jól vagy rosszul kormányzol? Képviseled vagy nem az érdekeimet? Arra szavaznak, aki jobb teljesítményt mutat fel. Ez a mi szerencsénk.
Biztos sok embernek tűnik nemesebbnek, magasabbrendűnek az ideológiai megközelítés, de ugyanígy gondolkodtak a keresztes háborúk és a boszorkányégetések idején is. A nyugathoz tartozás azt is jelenti, az eszméknél fontosabb a biznisz. Jól van ez így.

egyetmondok 2014.08.02. 23:07:29

@vajdasagi:
Ez igaz,ha az állam úgy állapodik meg,eltérően a főszabálytól,akkor úgy van,ahogyan mondod.
Alapesetben azonban az osztalék kifizetése előtti esedékest is itt kell teljesíteni,mint bármi más adót.

egyetmondok 2014.08.02. 23:10:13

@Anselmo:
Az alkotmányosságból,joguralomból nem lett,és nem is lesz biznisz nyugaton. Nyoma nincsen ennek sok-sok évszázad óta.
Ebben mi alapvetően térünk már el a nyugattól.
És ez nagyon rosszul van így.

Szúrófény 2014.08.03. 05:29:07

@IGAZI_kovi1970: Nem számít? - alapvető kérdések a szocialista párt szavazói számára
„2002 VÁLASZTÁSI SZÓRÓLAP TERVEZET! „NE FOLYTASSUNK NEGATÍV KAMPÁNY!” LESZAVAZVA, VÁLASZTÁS ELBUKVA!
— Az, hogy megbuktak 1919-ben, 1956-ban, 1989-ben?
— A megszállók, és csalások segítségével jutottak hatalomra 1948-ban?
— Félmillió embert hurcoltak meg törvénytelen eljárással, tízezreket veréssel, börtönnel?
— Hogy a moszkvai helytartók köztörvényes bűnözők voltak szerte a világon!
— Hogy idegen tankokat hívtak be saját népük ellen?
— Repülőgépről géppuskázták, sortüzekkel irtották a hatalmuk ellen tüntetőket, hatvan helyen az országban!
— A világ minden táján megbukott az eszme a gyakorlatban?
— A gazdagok vagyonát elszedők, magukévá tették az „állami, népi vagyont”!
— A kizsákmányolók elűzői maguk lettek kizsákmányolóvá?
— A nácizók magukon viselik a nácizmus ismérvét? — milliárdosok hirdetnek szocialisztikus jólétet kapitalizmusban!
— Minden, amit hirdettek, tettek, és tesznek, hazugság.
— Ostobaságuk, gazemberségük, révén lejárattak egy jobb sorsra érdemes eszmét?
— A szegény tömegeket ugyanúgy becsapták, mint mindig a történelemben?
— A volt internacionalisták nemzeti szocialisták a szó hitleri értelmében?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 05:32:11

Államadósság:

2010 május 19330 milliárd
2014 július 24900 milliárd

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 05:34:38

@űrszelvény: Valóban értelmetlen volt amit írtál. Erre világított rá, csak te nem érted.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 05:42:04

vajdasági ezt írta

"Aki tehát azt a hülyeséget mondja, hogy egy ooffshore tulajdonú cég nem fizet Magyarországon adót, az nem ért hozzá."

És ebben igaza van, nem ért hozzá aki azt mondja hogy egy offshore cég nem fizet adót.

Pl az IBM székesfehérvári Command Center 800 emberrel offshore cég.
Ezek átveszik az világ másik felén lévő számítóközpontok éjszakai feladatait. 800 képzett informatikusnak adnak munkát, fizetik a TB-t, az SZJA-t, az igénybe vett szolgáltatások után nem igénylik vissza az ÁFÁ-t. Nem írhatom le ide hogy mennyi adót fizet ez a cég a magyar államnak, mert üzleti titkot sértenék.
Csak a magyar agyakat veszik igénybe.
Szóval aki azt mondja hogy egy offshore cég nem fizet adót, annak fingja nincs egy cég működéséről. Az jobb ha kussol.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 05:46:24

Euró árfolyam

2010 május 265 forint
2014 július 310 forint

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 05:48:58

Benzinár

2010 május 330 forint/liter
2014 július 410 forint/liter

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 05:52:43

@űrszelvény: ""rekordszinten az államadósság, aminek pillanatnyi értéke x milliárd forint" típusú nyilatkozatok, cikkek, és posztok."

De azt persze te sem tudod megmagyarázni, hogy ha az államadósság több mint 25 százalékot nőtt 4 év alatt, a GDP meg talán ha négyet, akkor hogy csökkent a GDP arányos államadósság?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 05:55:49

@wallenberg88051005: "Ja igen, a völgy nélküli völgyhíd 75 milliárdért, a"
- és azt tudod, hogy annak a völgyhídnak a nyomvonalát még a Fidesz kormány hagyta jóvá és indította el még a beruházást a Vegyépszerrel?
A völgy nélküli völgyhídért a Fidesz kormány felel. Nézz csak utána!

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 05:57:54

@ccactus: " Az állam bevételei Áfa, SZJA, járulékok, jövedéki adó és társasági adó vonalon a GDP-vel nagyjából arányosan változik. Ez az összefüggés a második felvetésedre. "
A fidesz kormány alatt az adó terhelés nőtt.
Az államadósság több mint 25 százalékot nőtt, a GDP meg kb 4-et.
Na akkor ebből hozd ki a GDP arányos államadósság csökkenést lécci!

Nancsibacsi 2014.08.03. 06:10:39

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Ugye te deviza adós is vagy? Mert csak az idióta barmok gondolták úgy, hogy választás van - ezután a pénz soha többé nem fog tovább romolni.

"Benzinár

2010 május 330 forint/liter
2014 július 410 forint/liter" (másik 3 dettó)
Ez 4 év alatt összesen 24%, az évi 5.57% romlás, ami szerintem tök jó érték, figyelembe véve hogy egy csődből kikászálódni próbáló országról beszélünk.

Nancsibacsi 2014.08.03. 06:11:42

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Hozzá kell tennem, hogy szerintem ha gyurcsány vagy bajnai vezetné az országot, akkor 500 alatt biztosan nem lenne a benzin. Na ehhez meg mit szólsz?

vajdasagi 2014.08.03. 07:35:56

@egyetmondok: Szia. No, akkor azt remélem, közeledünk a mi beszélgetésünk végéhez. Merthogy van a külföldi tulajdonban lévő cégekben még egy csavar: ott nem ember a tulajdonos, hanem egy másik cég. Nekem nincs offshore-jártasságom, ezért nem tudom, hogy amikor a tulajdonos egy ciprusi, vagy akár egy német vállalat, akkor mi van ezzel az osztalékadó-dologgal? Merthogy akkor nincs is osztalék. Egy másik (külföldi) cég kapja a társasági nyereségadó kifizetése után a már adózott nyereséget. De nem is ez a lényeg. Szerintem ennek a mi (a főszáltól eltérő) beszélgetésünknek az a lényege, hogy egy külföldi tulajdonban lévő cég nem sokkal rosszabb nemzetgazdasági szinten, mint egy hazai. Az a mantra, hogy "belföldi tulajdon = főnyeremény", külföldi tulajdon = értéktelen az ország számára", az egyszerűen nem igaz. Vagy olyanok mondják, akik tudatlanok etéren, vagy olyanok, akik hazudnak nekünk. Hát én ezt akartam mondani.

HaFr: Tőled elnézést kérek, hogy offoltam az egyébként nagyon jó írásod után a beszélgetésben.

vajdasagi 2014.08.03. 07:52:39

@Nancsibacsi: Azt mondod: "Ez 4 év alatt összesen 24%, az évi 5.57% romlás, ami szerintem tök jó érték, figyelembe véve hogy egy csődből kikászálódni próbáló országról beszélünk."

Nem igaz, ez nem jó érték. Egyébként a Fidesz kormány egyik sikere éppen az, hogy az inflációt gyakorlatilag eltüntették. De éves szinten 5.57% romlás az veszélyesen sok. Itt az történt, hogy a Kósa kezdeti balfaszkodása miatt hatalmasat esett a Forint a négyévük kezdetén, de utána a fennmaradó 3.5 évben már igen jól stabilizálták az árfolyamot.

Amúgy ez a "csődből kikászálódó ország" duma sem igaz. Csőd nem is volt, és a Bajnai idején kászálódtunk ki. Nem volt az olyan rossz állapotban, akkor amikor átvették az irányítást. Csupán utólag jöttek rá, hogy ez a duma jó kifogás lesz, ha mégsem sikerül nekik. Hát: most már a dumájuk ellenére kimondhatjuk, mégsem sikerül nekik.

Az a duma meg, hogy "én ugyan rosszul csinálom, de ha Gyurcsány vagy Bajnai vezetné az országot, akkor még rosszabb lenne" - hát az szánalmas. Szégyelld magad.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 07:53:59

@Nancsibacsi: "akkor 500 alatt biztosan nem lenne a benzin. Na ehhez meg mit szólsz? "

..ásít.. spekulálgacc, spekulálgacc?
Soha nem vettem fel hitelt. Mellé! :-))

"Az államadósság több mint 25 százalékot nőtt, a GDP meg kb 4-et.
Na akkor ebből hozd ki a GDP arányos államadósság csökkenést lécci! "
- érdekes, erre nem reagáltál. Miért is?

vajdasagi 2014.08.03. 07:57:15

@HaFr: " pontosan, jól látod ". Magam részéről megígérem, hogy kezdetben rászavazok a PKP-re, ha majd lesz. Mert egyelőre ezek az írások alapján lehet benneteket megítélni, és az bizalomgerjesztő. Tehát a szükséges 1.000.000 szavazatból egyre már számíthatsz. Mert legfeljebb a kétfarkú kutya pártja az, amely számomra még játszik, de az ugye csak azért, mert kínomban akkor már legalább röhögjek :-)

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 07:58:43

@Nancsibacsi: "Mert csak az idióta barmok gondolták úgy, hogy választás van - ezután a pénz soha többé nem fog tovább romolni."

- 1ébként a qrva anyád!

s.g.l. 2014.08.03. 07:59:01

GDP 4 év alatt csak 1,5%-ot nőtt 10 és 14 között.

Megdöbbentő amikor a több mint 40%-os államadóssá növekedés mellett -19,700 ról 24,500- képesek azt hazudni, hogy csökkent az GDP arányos adósság.
Fideszmatek, ismerjük, amikor GDP csökken az akkor is nő.
Hazudnak folyamatosan.
Melelsleg a GDP arányos adósság csak viszonyszám, nem százalékban fizetjük vissza az adósságot, hanem devizában!
Márpedig azt akkor absz értéken kell kezelni! Csak azért számolnak GDP arányossal, hogy kimutathassák milyen sokat nőtt 8 év alatt. Igen, kb 25%-ot!

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 08:01:09

@vajdasagi: " Mert csak az idióta barmok gondolták úgy, hogy választás van - ezután a pénz soha többé nem fog tovább romolni."
- Az infláció több okból is mérséklődhet, például a vásárló erő csökkenésével. Azt én nem nevezem sikernek.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 08:02:52

@s.g.l.: Nem 40 százalék az, ne adj ilyen támadási felületet a narancszombiknak!
Csak 25-28.

s.g.l. 2014.08.03. 08:06:33

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:

Ja bocs, igaz!
Tudjuk be a reggeli zabának.
Nem tom mé számoltam kb 20 alaphoz 4 változást 40%-nak mikor az csak 20%. o))

Mellesleg a manyup ellopása 3,200 mrd nincs benne az pedig a belső adósságot növeli, mert 75% helytt 100% nyugdíjat kell fizeni az államnak!

Paks 2 sincs benne.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 08:20:51

@s.g.l.: Kár a matekért, már össze se lehet számolni mi kárt okoztak.

s.g.l. 2014.08.03. 08:30:34

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:
A gazdaságin felül a fejekben okozták a nagyobbat!

A gazdaság pár év alatt talpra állhat, de a hülyeséget már csak generáció váltás írtja ki.

Anselmo 2014.08.03. 08:39:42

@egyetmondok: "Az alkotmányosságból,joguralomból nem lett,és nem is lesz biznisz nyugaton."

Nálunk sincs semmi gond az alkotmányossággal. A baloldal ezt a témát mesterségesen szítja, hogy ne kelljen számukra kínosabb ügyekről beszélni, például a gazdaságról, kormányzati munkáról. Kit érdekelnek az ilyen apróságok, mikor a Szent Hit van veszélyben? De a választók (a baloldaliak is!) túlléptek ezen, és nem mentek el harcolni a "diktatúra" ellen, vagyis nem szavazták vissza a baloldalt.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 08:51:03

@s.g.l.: Az a hülyeség még Kádár alatt lett elültetve. Fogd be a pofád, lesz egy kicsit több krumpli leves! Ezt kajálja ez a nép évtizedek óta. 13. havi nyugdíj, rezsicsökkentés és a magyar birka a kirablóira szavaz.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 08:57:20

@jweiss: Jé! Hogy elkussotál, h lebuktál a nickváltással! :-))

Nancsibacsi 2014.08.03. 09:06:37

@vajdasagi: "Egyébként a Fidesz kormány egyik sikere éppen az, hogy az inflációt gyakorlatilag eltüntették."
Na igen, de hogyan? Az infláció megvan ahol szabadáras a termék (évi 5%) - a rezsi csökkent, hogy ezt kompenzálja. Ez nem gazdasági teljesítmény, hanem törvényhozási trükk.

Nancsibacsi 2014.08.03. 09:10:03

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:

"..ásít.. spekulálgacc, spekulálgacc?"
Mégis, te mit csinálsz, ha azt mondod hogy a bal oldal jobban tudná vezetni az országot? Mikor vezette jobban? Azért kapott az Orbán 2/3-ot, mert balfaszok voltak mindig is, gazdasági analfabéták.

""Az államadósság több mint 25 százalékot nőtt, a GDP meg kb 4-et.
Na akkor ebből hozd ki a GDP arányos államadósság csökkenést lécci! "
- érdekes, erre nem reagáltál. Miért is? "

Mert az államadósság mértéke átlépett egy kritikus küszöböt, ami miatt sosem csökkenhet már - ez ilyen egyszerű. Ha te keresel 100eFt-t, a kiadásod meg 105eFt, akkor évről-évre több lesz az adósságod, méghozzá drámai ütemben. Mert besorolnak a rossz adósok közé, magasabb kamatot kapsz, ezzel ugye nő a törlesztőd, stb-stb.

Nancsibacsi 2014.08.03. 09:10:47

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:
"- 1ébként a qrva anyád! "

Megszólalt az értelmiségi elit. De jó hogy nem tartozok közéjük :-)

s.g.l. 2014.08.03. 09:10:57

@Nancsibacsi:

Ha a világpiaci árakat követték volna, a reszicsökkentésnél nagyobb értékkel lehetett volna csökkenteni, e az más, azt nem lehetett volna eladni fideszjótéteményként.Igaz így magasabb a rezsi tehát a csökkentés relatíve emelés, vagyis emelték a rezsit!

s.g.l. 2014.08.03. 09:12:25

@Nancsibacsi: 1990-től kezdve csak nőtt ciklusonként 50%-al, kivéve Anatllnál 250%-al, azóta is ezt görgetjük magunk előtt.

vajdasagi 2014.08.03. 09:47:06

@s.g.l. és @Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:

"A gazdaságin felül a fejekben okozták a nagyobbat!

A gazdaság pár év alatt talpra állhat, de a hülyeséget már csak generáció váltás írtja ki."

Úgy látom, mi egyetértünk nagyjából. Én sem a lényeget vitatom, hanem csak módosítanék egy kicsit: más, normálisabb korszakokban valóban igaz lehetett, hogy a gazdaság pár év alatt talpra állhat bármekkora előző baklövések esetén is. Nekem azonban a most folyamatban lévő 2-3 évtizedről az a meglátásom/megérzésem, hogy a technológiai fejlődés egy eddig soha nem látott átalakulást eredményez majd a társadalom életében. Ha most lemaradunk, akkor végleg kimaradunk! És a mostani vezetés nem segíti, hanem nehezíti a lépéstartást. Tech-cégem van, akár az is lehet, hogy tudom mit beszélek, és esetleg igazam van :-) Persze a jövőnk érdekében jobb lenne, ha nem lenne igazam.

Baráti udvözlettel
Vajdasági

egyetmondok 2014.08.03. 10:05:16

@vajdasagi:
A nyereség tulajdonosok közötti szétosztása szempontjából nincsen jelentősége annak,hogy a cég tulajdonosa természetes avagy nem termeszetes (jogi) személy. (Amely mögött végül szintén természetes személyeket találsz általában,tehát nem sok értelme van annak a megkülönböztetésnek,hogy ember vagy nem ember a tulajdonos.)
Akkor is van osztalék, amely a tulajdonos "nem ember" cég számára bevétel,amellyel a bevételei között kell elszámolni. (Hogy az osztalékot adó cég kifizetésekor esedékes osztalékadóról,annak fizetési helyét illetően az államok hogyan
állapodnak meg,az más kérdés.)

Egyebekben egyetértünk, nincsen értelme a tulajdonos etnikai,nemzeti hovatartozását vizsgálni,amikor az adózás szóba kerül,persze azt az esetet kivéve,ha egy kormányzat ezt a hovatartozást mégis egyszer csak elkezdni vizsgálni,és ezen az alapon kezd el csinálni valami érdekes adórendszert,ezt ugyanis csak úgy tudja megtenni,hogy véletlenül sem mondja ki - hisz képtelenség -,ám mégis "tudja" mindenki,hogy erről van szó. Na,mi pont itt tartunk,amely egy beteg állapot.

egyetmondok 2014.08.03. 10:07:21

@Anselmo:
A joguralommal óriási gond lett 2010 után. Mit gondolsz, hogy miért ez a nagy nemzetközi balhé is körülüttünk nyugaton ? Meg azért olykor belföldön is. A mostani Orbán-beszéd is erről szól.
Azt nem vitatom, hogy ez a jobboldalon "apróság",ám abban bízok,hogy hamar kiderül,mégse az.

Liberal left wing trash 2014.08.03. 10:20:35

@egyetmondok: 'joguralommal óriási gond lett 2010 után. Mit gondolsz, hogy miért ez a nagy nemzetközi balhé is körülüttünk nyugaton ?'

- semmiféle balhé nincs. A NYT és a Velencei Bizottság meg egyéb gittegyletek mióta jelentenek nemzetközi balhét? Putyint az év emberének választották pár éve, most szidják az anyját. Ennyit erről.

- vagy beszólt vmi valós hatalommal rendelkező személy/szervezet? Nem tudok róla.

gizmo26 2014.08.03. 10:38:51

@Anselmo: Köszönöm az elismerést. Bár tényleg díjat érdemelnék a nap mondásáért, azonban valószínűbb, hogy a titkosszolgálat vagy a TEK embereit fogom a nyakamba kapni ezért a kis humorért. Még az is lehet, hogy eljön majd a nagy fekete autó, ahogy Pelikán elvtársért is. talán az sem váéletlen, hogy a bérgyilkosos interjú óta Frei Tamás is külföldön él.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.03. 10:47:08

@gizmo26: azért a biztonság kedvéért kimoderáltam

egyetmondok 2014.08.03. 10:53:09

@Liberal left wing trash:
A balhé nem nálam akkor kezdődik,amikor az országot megtámadják.
Szerinted mit értünk joguralom alatt ?

Liberal left wing trash 2014.08.03. 10:56:29

@gizmo26: 'talán az sem váéletlen, hogy a bérgyilkosos interjú óta Frei Tamás is külföldön él.'

- kivéve ha a ballib kormány tömi a kuruzslót

index.hu/belfold/budapest/2011/01/20/30_millioert_volt_velemenyvezer_frei_tamas_az_fkf-nel/

olyankor azért hazamerészkedik

Liberal left wing trash 2014.08.03. 10:57:43

@egyetmondok: Nincs semmiféle balhé, lévén senki az égadta világon nem szólt Magyarországról egy rossz szót se, akinek releváns a véleménye.

egysmás 2014.08.03. 10:59:19

@Liberal left wing trash: Még a lengyel haveroknak sem...

@egyetmondok: A joguralom az, hogy cselekvés ELŐTT hoz törvényt a kétharmad...

egyetmondok 2014.08.03. 11:05:29

@Liberal left wing trash:
Egy vélemény ma nem releváns,holnap törvényhozó többséghez juthat.
Én a poszt szerzőjével abban is egyetértek,hogy a NER illegitim. Ez ma,gondolom,egyetértesz, szart sem ér,mert nem releváns.
Csakhogy ha megnézed a történelmet,a vélemény relevnaciája olykor baromi gyorsan tud megváltozni.

egyetmondok 2014.08.03. 11:09:56

@egysmás:
Tudod, ültünk a pesti jogi kar nagyelőadójában, a hetvenes/nyolcvanas évek fordulója táján,s a szocializmus alkotmányjogáról a tanár azt mondta,hogy a szocializmus azért a legfejlettebb demokrácia,mert az országgyűlés felett nem létezik hatalom. Rá pár napra, szűkebb körben a szemináriumon azt mondta,hogy azért ne nagyon csodálkozzunk,ha véletlen kezünkbe kerül valami nyugati alkotmányjogi anyag,amiben azt találjuk,hogy pont ezért diktatúra...

No,szóval a joguralom pont nem az,amit írsz,s ha az lesz releváns, hogy pont nem az ,akkor a NER véget is ért.

gizmo26 2014.08.03. 11:15:04

@HaFr: Ritkán mondom ezt, de kössz

egysmás 2014.08.03. 11:16:08

@egyetmondok: A jobboldali beszédben melyik szó jelenti azt, amit a nagykönyv szerint jelent?

Szerintem nyugodj bele, hogy a joguralom az, hogy törvény alapján hoznak döntést, a döntések előkészítése pedig a törvényhozás.

egyetmondok 2014.08.03. 11:20:33

@egysmás:
Nem a jobboldal beszéde az érdekes,hanem általában a politikai köznyelv,s ha a magyart venném, akkor alig van szó,amely azt jelentené,amit a "nagykönyv" szerint kéne.
-------------
Nem,természetesen kizárt,hogy a joguralom az lenne,amit írsz,erről is van ugyanis "nagykönyvi" definíció.

egysmás 2014.08.03. 11:27:17

@egyetmondok: Ezek szerint a Magyarországon immáron majdnem öt éve nincs olyan...

egyetmondok 2014.08.03. 11:30:06

@egysmás:
Az Alaptörvény elfogadása óta nincsen olyan.

egysmás 2014.08.03. 11:39:17

@egyetmondok: Legalább nem pereli be senki a Miniszterelnök Urat hatáskör-túllépésért. :D

egyetmondok 2014.08.03. 11:41:55

@egysmás:
Sőt, sőt a köbön ! A magyar jobboldal úgy képzeli,hogy a parlamenti többség akkor oké,ha bármikor hatáskör-túllépésbe kerül, amikor úgy látja jónak,mert akkora a világban a "gazdasági változás", hogy azt csak így lehetséges kezelni, ellenkező esetben borzasztó káoszba kerülnénk.

Nancsibacsi 2014.08.03. 11:49:14

@s.g.l.: "Ha a világpiaci árakat követték volna, a reszicsökkentésnél nagyobb értékkel lehetett volna csökkenteni"
Milyen világpiaci árat? A víz világpiaci árát? Vagy a kéményseprését? Esetleg a szemétszállításét? De továbbmegyek: olyan sincs, hogy távhő világpiaci ár. Mit kellett volna követni?

Nancsibacsi 2014.08.03. 11:50:00

@s.g.l.: "1990-től kezdve csak nőtt ciklusonként 50%-al, kivéve Anatllnál 250%-al"
Akkor meg Orbánék ebben is egész jók, nem?

egysmás 2014.08.03. 11:51:20

@egyetmondok: Ez a szar ügy, nem a befosás.

egyetmondok 2014.08.03. 11:57:52

@Liberal left wing trash:
" hat het blabla ", sőt, fél négy körül már hazaáruló is, mint rendesen ...:-)))

ParaZita2 2014.08.03. 22:51:22

@Geri Tibor: kaphatok további infót a Tetraéder-ről?
(én tört-dimenziókat is fontosnak vélek - fractal dimensions )

Geri Tibor 2014.08.04. 08:40:14

@ParaZita2:
Elég régi (azóta már én is többet tudok róla) de nyilvánosan csak ez érhető el.
A lényeg benne van...
peacekeeper.nolblog.hu/archives/2011/01/25/Az_egesz-seges_demokracia/

Anselmo 2014.08.04. 14:03:55

@egyetmondok: "Mit gondolsz, hogy miért ez a nagy nemzetközi balhé is körülüttünk nyugaton ?"

Gondolom a bankadóhoz semmi köze.

Egyébként volt már 2/3 kormány, mikor az SZDSZ szövetségre lépett a szocikkal, akkor hoztak egy médiatörvényt amivel akkor az ő kezükbe került a hazai média ("ha a jobboldalnak TV kell, vegyen magának"). Nem emlékszem, volt-e nemzetközi vagy hazai felháborodás, senki nem féltette a demokráciát, miközben a szabad sajtó a demokrácia alapfeltétele. A 2006-os tömegoszlatásnál se féltette senki a demokráciát. "Sün".

Szerintem éppen hogy javult azóta a jogállamiság, amennyiben már nem verik meg az embert, ha tüntet a kormány ellen.

egyetmondok 2014.08.04. 15:06:13

@Anselmo:
Vitathatatlan, hogy lényeges kérdéseket említesz.

Valóban,a különadók egész hazai rendszere,ahogyan van,nem csak a bankadó,de a többi is, el sem lenne képzelhető,ha nem történtek volna meg azok az alkotmányosságot rontó lépések,amiket a Fidesz megtett. Ezeket az előző Alkotmány alapján meg sem lehetett volna hozni,meg sem lehetne tartani,stb.

Igen,egy-egy törvény lehet súlyos eset az alkotmányosság egész kérdését illetően,ám azon mégsem képes teljes mértékben módosítani. Nem emlékszem, hogy az az akkori médiatörvény megjárta-e az akkori normakontrollt,ennek utána kéne nézni,ha igen, és rendben találták, akkor nem lehet kifogás,ha nem, akkor meg kell kérdezni az akkori ellenzéket, hogy miért nem vitte oda.

Egy-egy,akár büntetőjogi értelemben is bűnös módon végrehajtott rendőri intézkedés,legyen az pl.a tömegoszlatás, nem rendíti meg az alkotmányos rendet. Ne feledd, Ti állítottak szobrot egy Ronald Reagan nevű amerikai elnöknek,aki ellen tüntető diákok közül halt meg rendőri tömegoszlatás során, nem kevesebb történt, mégsem rendült meg az amerikai alkotmányos rendszer.

Tőlem sohasem fogod azt hallani,hogy "Orbán rendőrei verték agyon" azt a szerencsétlent intézkedés közben nemrég,s őszintén szólva ez a gyalázatos gyilkosság egyáltalán nem befolyásolja az én véleményemet az orbáni autokrácia "alkotmányos" minőségéről.

Ahhoz,hogy olyan alkotmányos romlások legyenek,olyan mértékűek és kiterjedésűek, mint itt 2010 után,általában új "alkotmányokat" szoktak írni. Mint az itt is megtörtént.

Így állhat elő a helyzet,amely pont fordítva van ahhoz képest,amit gondolsz: a jogállamiság szinte el is tűnt.

Anselmo 2014.08.04. 19:59:34

@egyetmondok: ha a Te stílusodban válaszolnék, akkor azt mondanám, hogy a Fidesz összes alkotmánymódosítása törvényes volt, mivel a törvények szerint 2/3-al meg lehet hozni ezeket a lépéseket, és megvolt az országgyűlés kétharmadának a támogatása. (kíváncsi vagyok, ha a a jobboldal csinálta volna ugyanazt amit a szocialisták 2006-ban, akkor mi lett volna a baloldaliak reakciója, tiltakoznának-e az új Horthy-rendszer, meg a fasizmus ellen.)

Más, de mégis ugyanaz: te nem érzed úgy, hogy fordítva működnek a dolgok? Normálisan a kormány szolgáltat a választóknak, és a választó arra szavaz, aki jobb szolgáltatást nyújt. Ehhez képest Magyarországon az az elvárás, hogy morális, vagy ideológiai okból kötelességem legyen nekem, mint választónak valakikre szavazni. Tehát oda jutottunk, hogy én vagyok a szolgáltató, én tartozok a politikusnak, nem ő tartozik nekem. Ide vezet a túl sok ideológia, az a fajta vallásháború, amivé a baloldal próbálja formálni a politikát. Működőképes demokrácia szerintem csak akkor lesz, ha én, mint választó leszek az ügyfél, a politika pedig szolgáltat. Pontosan ez az a szemlélet, amitől eltávolodtunk, miközben mindenki azt hiszi magáról, az ideológiai vitákkal valami nemes ügyet szolgál. A pokolhoz vezető út mivel is van kikövezve?

Geri Tibor 2014.08.05. 06:05:07

@Anselmo:
" a Fidesz összes alkotmánymódosítása törvényes volt, mivel a törvények szerint 2/3-al meg lehet hozni ezeket a lépéseket, és megvolt az országgyűlés kétharmadának a támogatása."

Nem a 2010-es módosítások alkotmányosságával van baj (azokkal legfeljebb tartalmi problémák vannak) hanem az Alaptörvénnyel van a baj, mert azt nem alkotmány módosításként alkották meg.
(Sokkal nagyobb bajban lennénk, és egész másképp kellene harcolnunk ellene, ha úgy tették volna)

Mert az alaptörvény új alkotmányként való megalkotásához a képviselőnek NINCS FELHATALMAZÁSA, tehát egy alkotmányként funkcionáló (az átmeneti alkotmányt jogereje alapján hatályon kívül helyező) alaptörvény megalkotása CSAK alkotmány-ellenes, vagyis ÉRVÉNYTELEN módon és formában történhetett.
Ezért az alaptörvény a magyar állam jogrendje és a nemzetközi jog szerint jogilag ÉRVÉNYTELEN dokumentum.
Rá jogot és jogviszonyt nem lehet alapozni, nemzetközi szervezetekhez fordulva sikeresen támadható, megszüntethető, és visszaállítható az eredeti állapot.

Tehát az Alaptörvény támadása és jogi megszüntetésének elérése (de már ezen folyamat elindítása) alkalmas a diktatúra békés felszámolására. EZT semmi mással NEM LEHET elérni békésen...

egyetmondok 2014.08.05. 10:25:15

@Anselmo:
Valószínű, hogy az én hibám,mert nem fogalmaztam kellő pontossággal.
1990 - 2010 között volt egy magyar állam,amely tisztelhető és szerethető volt.
És voltak jobb és rosszabb kormányok,kinek kinek tetszése,politikai állása,ideológiája,stb.szerint.
Én az 1990-2010 közötti magyar államot a magyar történelem eddigi legtisztelhetőbb, legszerethetőbb magyar államhatalmának tartottam,tartom ma is.

2010 után lett egy új magyar állam,amely számomra nem is legitim, nem hogy szerethető és tisztelhető lenne. Hogy ezt ki csinálta, és miért,volt-e rá joga, vagy sem,nekem egyáltalán nem szempont. Ez az új magyar állam az esélyét is kiirtja annak,amit Te olyan fontosnak tartasz: "ügyfél" a választópolgár, és "szolgáltató" a kormány,legyen (majdnem) bármilyen politikai ideológia képviselője. (Nem a politika szolgáltat,és nem is az állam: csak a kormány szolgáltathat.)

Ahhoz,hogy ez az állapot,ami nekem is kedves,egyáltalán létre tudjon jönni,hogy ilyenre esélyünk legyen,a NER államát el kell takarítani az útból,így vagy úgy ezt meg kell tenni.

Geri Tibor 2014.08.06. 06:54:37

@egyetmondok:
Hibás helyzetértékelésből nem lehet helyes következtetést levonni,
Helytelen következtetéssel meg nem lehet eljutni a helyzet megoldásához....

Nem a 2010-es választás és nem a NER hozott létre új államot. Hanem az érvénytelen alaptörvény.
Amíg ezt nem érted, addig rosszul választottad meg az ellenséget, amivel szemben küzdeni kell.
A rossz ellenséggel való küzdés pedig nem hozza el a valódi ellenség elpusztítását.
Ez olyan, mintha egy perforált vakbélt a jobb csukló amputálásával akarnál gyógyítani...
Műtét az is, mégse lesz belőle gyógyulás...

A diktatúrát az alaptörvény hatályon kívül helyezésével lehet felszámolni.
Ezért a diktatúra elleni küzdelem arra kell irányuljon, amivel az alaptörvény hatályon kívül helyezhető.....
Ezt viszont egy választás nem eredményezi, de még egy polgárháborús győzelem se!
Csak az alaptörvény alkotmányos megszüntetése.
Az alaptörvény alkotmányos megszüntetése viszont csak egy nép által alkotott alkotmánnyal lehetséges. Pont.

Amíg valakinek a saját tevékenysége nem ebbe az irányba tart, addig az a diktatúra fenntartását segíti és nem a felszámolását.

egyetmondok 2014.08.06. 08:19:50

@Geri Tibor:
Gyerekes dolognak tartom okmányok ellen menni.
(Ettől is szánalmas egyébként a NER: annak is okmány lett célpontja,az előző Alkotmány.)

Az egyik diktatúrát felválthatja egy másik is,hatályon kívül helyezve az előzőt,hatályba léptetve az újat, sőt, arra sincsen semmi történelmi szabály,hogy ilyen ne a nép egyszívdobbanása mellett történjék...

Katicabogár is készíthet gyönyörű alkotmányosságot egy országnak.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.07. 20:38:57

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:

"A fidesz kormány alatt az adó terhelés nőtt.
Az államadósság több mint 25 százalékot nőtt, a GDP meg kb 4-et.
Na akkor ebből hozd ki a GDP arányos államadósság csökkenést lécci!"

Ezek nominális, vagy reálértékű változás százalékok?

Alkibiadesz 2014.08.10. 16:20:58

@unionista.:

Ez aztán az igényes érvelés!

Ha valakinek a viselkedése cáfolja az elméletedet, akkor nem a teóriádban van a hiba, hanem az illető személyében.
Ennél már csak az a lépés igényesebb, hogy szemrebbenés nélkül visszaélsz a veled megosztott személyes infóval.

Ezzel persze csak egy dolgot bizonyítottál.
Azt, hogy kár volt időt pazarolni rád!

unionista. (törölt) 2014.08.10. 16:23:36

@Alkibiadesz:
egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen gazembernek tartjuk egymást.

Alkibiadesz 2014.08.11. 13:57:03

@unionista.:
Ha halálos bűn téged bírálni, akkor rendben.
(Azt meg úgyse fogod megtudni, hogy én minek gondollak.)

unionista. (törölt) 2014.08.11. 15:11:47

@Alkibiadesz:
azt nem értem, hogy mindenki apukája akarsz lenni, hogy így pazarolod ránk az idődet, vagy micsoda.

Alkibiadesz 2014.08.17. 12:24:37

@Geri Tibor:

Örülök, hogy újra látlak! :)

Joubert
süti beállítások módosítása